Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη

Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2011


Αισθάνομαι λίγο άβολα γιατί το θέμα αυτό αρχικά το είχα βάλει σαν τελευταίο του προηγούμενου άρθρου, επειδή όμως παραμεγάλωσε το αυτονόμησα και το έβαλα σε ξεχωριστό άρθρο. Και αισθάνομαι άβολα επειδή αφενός ανεβάζω δυο άρθρα σχεδόν ταυτόχρονα, οπότε το ένα θα επισκιάσει το άλλο (είναι και Σάββατο…) και αφετέρου επειδή δεν έχω μέσα μου τοποθετηθεί ως προς την ουσία του θέματος, αν δηλαδή καλώς ή κακώς ματαιώθηκε η παρουσίαση του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία.

Δεν έχω μέσα μου τοποθετηθεί, οπότε δεν θα σταθώ σ’ αυτό το θέμα, το αφήνω σε σας, στα σχόλια.

Θέλω όμως να επισημάνω  ότι κατά πάσα πιθανότητα, η ματαίωση της παρουσίασης του  Μαουτχάουζεν στην Αυστρία δεν οφείλεται σε κατά καιρούς αντισημιτικές ή αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά σε μία συγκεκριμένη δήλωση, πολύ πρόσφατη, στην οποία όλοι τον ακούσαμε να λέει «Εγώ είμαι αντισημίτης», αλλά η οποία (ολοφάνερα κατά τη γνώμη μου) είναι παραδρομή της γλώσσας.

Δείτε το βιντεάκι με το απόσπασμα:

http://www.youtube.com/watch?v=Ahf1twbw9WM

Στο 0.34 και μετά, γίνεται ο εξής διάλογος μεταξύ ΜΘ και Καραμπελιά, που είναι ο οικοδεσπότης της εκπομπής (τον ξεσηκώνω από σχόλιο στο Facebook, αλλά τον έλεγξα):

ΜΘ: Πρέπει να διευκρινίσω ένα πράγμα, ότι είμαι αντισημίτης. Έτσι;

Καραμπελιάς: Αντισιωνιστής.

ΜΘ: Αντι… Α… Ναι, όχι… Εεε, είμαι αντι-αντισημίτης και αντισιωνιστής. Δηλαδή… Ουσιαστικά, αγαπώ τον εβραϊκό λαό και τους Εβραίους κι αυτά…

Κ: Ακριβώς.

ΜΘ: … κι έχω ζήσει μαζί τους και λοιπά. Αλλά, όσο ας πούμε, εεε… μισώ τον αντισημιτισμό, άλλο τόσο μισώ και τον…

Κ: Σιωνισμό.

ΜΘ: …σιωνισμό.

Αν ακούσετε και το υπόλοιπο των δηλώσεων, ο ΜΘ θεωρεί τον σιωνισμό υπεύθυνο για όσα δεινά γίνονται σήμερα, πολέμους, οικονομικές επιθέσεις κτλ. Και όλα αυτά ο ΜΘ τα λέει με αφορμή κάποιο συνέδριο εβραιοαμερικάνων που έγινε ή θα γινόταν στη χώρα μας. Αν αυτές οι προηγούμενες ή οι επόμενες τοποθετήσεις  συνιστούν αντισημιτισμό ή όχι είναι ένα θέμα που δεν θα το εξετάσω, αν και δεν θα διαφωνήσω αν μου πείτε πως ναι (ούτε θα σχολιάσω τον συνεντευξιαστή!)

Θα σταθώ στο ότι το λάπσους της γλώσσας «Είμαι αντισημίτης» το πήραν οι περισσότεροι σαν να ειπώθηκε στα σοβαρά (όπως βλέπετε στα σχόλια στο βιντεάκι, κάποιοι επαίνεσαν τον ΜΘ για αυτή τη δήλωση!) και η δήλωση ανεύθυνα αναπαράχθηκε και διαδόθηκε και αναμεταδόθηκε, χωρίς πια να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης.

Θα μου πείτε, το άκουσαν όλοι. Αλλά δεν είναι εσωτερικά λογικό να λέει κάποιος ευθαρσώς «εγώ πρέπει να διευκρινίσω ότι είμαι αντισημίτης» και μισό λεπτό μετά να λέει «μισώ τον αντισημιτισμό…» Εικάζω λοιπόν ότι ο Μίκης ήθελε να πει ή αντισιωνιστής ή αντι-αντισημίτης, λέξη που φαίνεται να λέει μετά, στην επόμενη φράση του, αν και κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι λέει «αντι… αντισημίτης», κάτι όμως που αντιβαίνει στο σαφές «μισώ τον αντισημιτισμό».

Δεν εξετάζω αν  ο Μίκης έχει κάνει ή όχι αντισημιτικές δηλώσεις, λέω απλώς ότι  το «Εγώ είμαι αντισημίτης» που φαίνεται να είπε, και που εξαιτίας αυτού φαίνεται να ματαιώθηκε η παρουσίαση του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, είναι μια παραδρομή της γλώσσας, απολύτως κατανοητή σε έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας.

Και για να κλείσω, η στάση της προέδρου της Αυστριακής βουλής είναι απόλυτα κατανοητή και απόλυτα κατακριτέα: έχοντας μια καταγγελία για ένα θέμα-ταμπού, προτίμησε να ματαιώσει την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν χωρίς να μπει στην ουσία του θέματος και να ελέγξει την ουσία της καταγγελίας, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Θα το  καταλάβαινα αν έλεγε ότι επειδή έκρινε ότι ο ΜΘ είναι αντισημίτης, το θεωρεί απαράδεκτο να παίζεται έργο του σε μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του αντισημιτισμού. Αυτή όμως λέει ότι επειδή υπήρξε καταγγελία, και χωρίς να ελέγξει αν ήταν βάσιμη, προτίμησε τη ματαίωση!

(Για τον ίδιο λόγο ματαιώνονται παραστάσεις και εκθέσεις με προκλητικά θέματα, προκαταβολικά, για να μην θιχτούν πότε οι χριστιανοί, πότε οι μουσουλμάνοι πιστοί, για τον ίδιο λόγο ματαιώθηκε από την Κομεντί Φρανσέζ το ανέβασμα έργων του Πέτερ Χάντκε που είχε κάνει δηλώσεις κατά των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ή οι διαλέξεις του Φινκελστάιν στο Βερολίνο. Τελικά μόνο όποιος δεν ενοχλεί κανέναν θα μπορεί να παρουσιάζεται…)

Advertisement

1.039 Σχόλια προς “Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη”

 1. Anon_Legion said

  Εξαιρετική προσέγγιση του θέματος. Ο Θεοδωράκης δυστυχώς έχει απαξιωθεί τελευταία λόγω της κατάληψης και σφετερισμού της «Σπίθας» από χρυσαυγίτες που εκμεταλλεύονται ιδιαιτερότητες και του χαρακτήρα του και της ηλικίας του και τον εκμεταλλεύονται με φοβερά χυδαίο τρόπο. Από την άλλη όμως, η αντιμετώπιση που του έχουν επιφυλάξει διάφοροι «ευαίσθητοι» (που, όλως περιέργως, βγάζουν έναν ηχηρότατο σκασμό για τα πεπραγμένα του Ισραήλ και των εθνικιστικών του ομάδων και λόμπι) είναι όχι απλά άδικη, αλλά εντελώς χυδαία.

 2. Παραδέχομαι, θα πω, μια κουβέντα του προέδρου μας Σαρτζετάκη, ότι είμαστε λαός ανάδελφος… Αλλά χωρίς αυτόν το φανατισμό και την αυτογνωσία που έχουν οι Εβραίοι. Είμαστε δύο λαοί ανάδελφοι στον κόσμο, εμείς και οι Εβραίοι, αυτοί όμως έχουν το φανατισμό και καταφέρνουν να επιβάλλονται… Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο μικρός λαός είναι στη ρίζα του κακού… Το γεγονός ότι είμαστε χαλαροί και δεν έχουμε γίνει επιθετικοί είναι επειδή εμείς είχαμε πολύ περισσότερα όπλα, αυτοί είχαν τον Αβραάμ, τον Ιακώβ, σκιές… Εμείς είχαμε ολόκληρο Περικλή εδώ. Φανταστείτε τι θα γινόταν η Ελλάδα, αν είχαμε την επιθετικότητα των Εβραίων!

  http://archive.enet.gr/online/online_print?id=74397580

  Περισσότερα από τον Radical Desire.
  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/blog-post_07.html

 3. Anon_Legion said

  Επίσης, αν ήταν αντισημίτης ο Θεοδωράκης (όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν διάφοροι), δε θα έγραφε ποτέ το Μαουτχάουζεν.

 4. Παρότι, προσωπικά, θεωρώ ότι o Μικης έχει ραμολίρει και ρίχνει όλα τα κακά στους Εβραίους, όπως περίπου έκανε στα στερνά του κι ο Καζαντζίδης, πιστεύω ότι η αυστριακή κυβέρνηση δεν θίχτηκε από τον αντισημιτισμό του (ή «αντισημιτισμό» του, αν θέλετε) αλλά από το ίδιο το θέμα του Μάουτχάουζεν, το οποίο βρισκόταν σε αυστριακό έδαφος.
  Ένας εύσχημος τρόπος να βάλουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, δηλαδή.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mauthausen-Gusen_concentration_camp

 5. BobLoopas said

  Ο Θεοδωράκης δεν είναι αντισημίτης…και ποιός Έλληνας είναι άλλωστε…(και τον γουστάρω, πόσο τον γουστάρω δεν γίνεται να πω… αλλά είναι ώρες και φορές που αναρωτιέμαι αν γίνεται κι αν πρέπει να γαμοσταυρίσεις έναν άνθρωπο στην ηλικία του, μ’ αυτό το βλέμμα, τα δάχτυλα,το στήθος, τη Μουσική…)
  Πως το λέει/γράφει κάπου ο Αναγνωστάκης; «Και πως να τον βρίσεις κάθαρμα όταν έχει κάνει είκοσι χρόνια φυλακή»…έτσι δεν το λέει;

 6. tahini_ said

  Θα συμφωνήσω με την προσέγγισή σας. Είναι όντως χυδαία τόσο η εκμετάλλευση της φλόγας του Θεοδωράκη απο επιτηδείους που επιθυμούν να επικυρώσουν την παράνοιά τους με το λόγο του, όσο και η απαξίωσή του από τους «πολιτικά ορθούς» που θέλουν να επιδείξουν τις ευαισθησίες τους με ασφάλεια. Ο βίος αλλά και η (ολοκληρωμένη) σκέψη του Θεοδωράκη μιλούν από μόνα τους, ασχέτως αν η πρόεδρος της Αυστριακής βουλής επέλεξε να μην τα εξετάσει.

 7. π2 said

  Τα πολιτικά ορθά τερτίπια είναι μάλλον ενοχλητικά. Αλλά θα μπλέξουμε στη μεγάλη κουβέντα για το αν κρίνεται ένα έργο ξέχωρα από την πολιτική και άλλη στάση του δημιουργού του.

  Όσο για το τι δήλωσε και σε τι συμφραζόμενα ο Μίκης, οι δηλώσεις του έχουν πάψει προ πολλού να με ενδιαφέρουν. Δεν χαλαλίζω ούτε διαδικτυακό ξεφύλλισμα πια. Στενάχωρο θέαμα, ακρόαμα, ανάγνωσμα.

 8. Αυτή η κουβέντα μου θυμίζει την άλλη περί έθνους, θέλω να πω ως προς τη δική μου διάθεση να την κάνω. Και πάω στοίχημα ότι θα πάρει παρόμοιες διαστάσεις και θα δουν πολλά τα ματάκια μας εδώ.

 9. BobLoopas said

  (http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231107188
  ..»Είναι ένα από τα παράδοξα της Ιστορίας, τα κατ’ εξοχήν θύματα του χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του»).

  Κι εγώ που είχα ακούσει ότι τα θύματα, ΟΛΑ τα ΘΥΜΑΤΑ, γίνανε…καπνός…

  Κι αυτός ο σιωνισμός τι είναι πάλι; Κανένα link;

  (Μαύρο γάλα της αυγής…ατέλειωτο…)

 10. #9 χάρηκα που είδα την παραπομπή στον Τσέλαν.

 11. sarant said

  9: Και από την Ελευθεροτυπία, αν και πάλι όχι ολόκληρο το κείμενο:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=273252

 12. Για τον αντισημιτισμό του Μ Θεοδωράκη δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο εκτός από αυτά στο σχόλιο 2.
  Τα έχουμε ξαναπεί έτσι και αλλιώς, είναι και μεγάλος άνθρωπος..
  Το τραγικό στην υπόθεση είναι η αντίδραση του κ Θεοδωράκη, που έκανε τα πράματα χειρότερα με τα διάφορα ρατσιστικά για συνωμοσίες και πράσινα άλογα που έγραψε, δικαιώνοντας έτσι την Αυστριακή κυβέρνηση για την επιλογή της.

  Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που αντίδρασε ο κ Θεοδωράκης γιατί θυμίζει αρκετά τον μέσο νεοέλληνα που όταν του πεις ότι είναι ρατσιστής γίνεται έξω φρενών.
  Πολλοί συμπατριώτες μας θεωρούν ότι οι Εβραίοι κρύβονται πίσω από όλα τα κακά του κόσμου (τράπεζες, καπιταλισμός, πείνα στην Αφρική, κλπ) ίσως έτσι τους είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσουν το πλιάτσικο στις Εβραϊκές περιουσίες και τις πολυκατοικίες πάνω στα Εβραϊκά νεκροταφεία.

  Βέβαια η «αγάπη» του νεοέλληνα για το διαφορετικό δεν σταματά στους Εβραίους.
  Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να πετάξουν όλους τους μετανάστες στην θάλασσα αλλά αφού πρώτα εργαστούν ανασφάλιστοι στην οικοδομή τους ή στο χωράφι τους.
  Δώσαμε «αγώνα» για το δικαίωμα του νεοναζιστή Κ Πλεύρη να λέει ότι το Άουσβιτς ήταν τουριστικός προορισμός ή να προτρέπει την δολοφονία των παλιοεβραίων, αλλά υποθέτω αν τολμήσει κανείς αλλόθρησκος να αμφισβητήσει πχ την Ποντιακή γενοκτονία ή να γράψει «θάνατος στους Έλληνες» θα φτάσουμε μέχρι τον ΟΗΕ διαμαρτυρόμενοι ..
  Όπως λέει και το ανέκδοτο, « εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αυτοί είναι σκυλάραπες»

  Γενικά έχουμε πολύ πλάκα.

 13. BobLoopas said

  11:

  «Εάν τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης», γράφει, «εισάκουαν την πρόταση του ΕΑΜ να πάνε στο βουνό και να τεθούν υπό την προστασία του, δεν θα υπήρχε αυτή η τερατώδης εξόντωση των 50 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων. Δυστυχώς οι ραβίνοι εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες ως προς τη στάση των Γερμανών και αντιτάχθηκαν σ’ αυτή τη σωτήρια πρόταση»…

  Εάν…αλλά δεν άκουσαν! Επιπολαιότητα!

  Κι αν δεν είχαν σταβρώσει το Χριστό…

  Κι αν η γιαγιά μου είχε α….

  (Szymon Srebnik. Ακούει και κάτι άλλο. Χαμογελά; )
  ………………………………………………..

  Επίσης: Με πειράζει, μ΄ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι γιατι είναι σαν να ακούς έναν πολύ δικό σου άνθρωπο, έναν άνθρωπο που τον ξέρεις καλά, έτσι λες, πολύ καλά, τον ηλικιωμένο σου πατέρα ας πούμε, να πετάει μια κουβέντα για τους εβραίους, για τον γείτονα μετανάστη, για το πρεζάκι και κείνη τη στιγμή λες μα πως το είπε τώρα αυτό, πως ακυρώνει έτσι τη ζωή του…

 14. physicist said

  Νομίζω βιάζονται υπερβολικά μερικοί συμομιλητές να βγάλουν λάδι τον Μ.Θ. και να τα ρίξουν όλα στην πολιτική ορθότητα των Γερμανών και των Αυστριακών. Εγώ έχω σοβαρές αντιρρήσεις και το βλέπω διαφορετικά.

  1. Μακάρι να είχαν κι άλλοι λαοί αντιπαρατεθεί (έστω, εκόντες-άκοντες) με το παρελθόν τους όπως οι Γερμανοί και (σε μικρότερο βαθμό) οι Αυστριακοί. Προτιμώ χίλιες φορές την υπερευαισθησία, κι ας είναι και προσποιητή καμιά φορά, από την άγνοια των εγκλημάτων του παρελθόντος και (ακόμα χειρότερα) την περηφάνια γι’ αυτά. Αυτό που έγινε στις δύο γερμανόφωνες χώρες (εξαιρώ τη ΛΔΓ που τα κουκούλωσε στο στιλ «οι κακοί φασίστες ήταν οι Δυτικοί») είναι μοναδικό. Στην Ιαπωνία δεν έγινε για να μη και θιχτεί ο Αυτοκράτωρ, κι έτσι οι Ιάπωνες αγνοούν, εν πολλοίς, τις θηριωδίες τους στο ΒΠΠ.

  2. Πέρα απ’ αυτό: τι θα πει παρακαλώ αυτό που λέει ο Μ.Θ. «΄Οσο μισώ τον αντισημιτισμό μισώ και τον σιωνισμό»; Είναι εντελώς ηλίθιος πλέον; Γιατί δεν γίνεται οι αγώνες και οι «αγώνες» του στα 1960 να είναι εσαεί το άλλοθι για να δημοσιοποιεί ό,τι μαλακία του κατέβει στο κεφάλι. Έχει ιδέα τι λέει ο άνθρωπος;

  3. Οποιοσδήποτε είχε πει κάτι παρόμοιο θα ήταν περσόνα νον γκράτα στη Γερμανία και την Αυστρία, σε ό,τι αφορά δημόσια εκδήλωση, ειδικά δε αν ήταν γνωστός όπως ο Μίκης. Δεν έχει να κάνει με το ότι το Μάουτχάουζεν βρίσκεται σε αυστριακό έδαφος, αυτό οι Αυστριακοί δεν το έκρυψαν ποτέ. Και βγείτε μια βόλτα στους δρόμους της Βιέννης να δείτε τα σεμνά μνημεία στη μνήμη της άλλοτε ανθηρής βιεννέζικης εβραϊκής κοινότητας, ρίξτε μια ματιά στις πολλαπλές εκδηλώσεις σε σχέση με το ναζιστικό παρελθόν της Αυστρίας, που στηρίζονται από επίσημους αυστριακούς φορείς.

  Κοντλογίς, υπεύθυνος για τις τερετώδεις δηλώσεις του, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, είναι ο ίδιος ο Μ.Θ., καθώς και για τις συνέπειές τους. Κι αν στην Ελλάδα ο Θ. απολαμβάνει το προνόμιο της ασυλίας, είτε λόγω που ήταν αγωνιστής είτε γιατί πλέον είναι ο τρελός του χωριού, κανείς άλλος λαός δεν είναι υποχρεωμένος να φορέσει το ίδιο ζευγάρι παπούτσια.

 15. BobLoopas said

  14: Μια χαρά γνωρίζουν τις θηριωδίες τους κι οι Ιάπωνες.

 16. physicist said

  15. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος, αγαπητέ. Παρεκτός κι αν εννοείτε ότι τις γνωρίζουν μεν, τις κουκουλώνουν δε.

 17. BobLoopas said

  16: Ακριβώς. Αλλά για να μην τους αδικήσω να προσθέσω ότι (τεκμηρίωση: περιπτωσιολογία) είναι και ντροπιάρηδες. Φαίνεται πως όσοι κάνουν θηριωδίες μετά παθαίνουν…ευαισθησία. ‘Ντάξει, τώρα γίνομαι κυνικός. Το παίρνω πίσω.

 18. Avonidas said

  14:

  Ω, ναι, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έχουν αντιπαρατεθεί με τα εγκλήματα του παρελθόντος τους… οι Ιάπωνες θα σας γελάσω, κι όσο για εμάς, υποθέτω, σύντομα θα μας επιβάλουν τα Παρατηρητήρια να αυτομαστιγωνόμαστε δις ημερησίως μέχρι και για τη σφαγή της Μήλου (λεπτομέρεια: είμαι Αθηναίος).

  Το μόνο κράτος που δεν έχει κανένα πρόβλημα – είναι κι όσο δεν παίρνει περήφανο – για τα εγκλήματα του παρελθόντος, του παρόντος και εκτός απροόπτου και του μέλλοντός του, είναι το κράτος του Ισραήλ.

  Είναι δε υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό, τα τελευταία 50 χρόνια, για την άνοδο του πραγματικού αντισημιτισμού, έχοντας εκμεταλλευτεί όσο δεν παίρνει το Ολοκαύτωμα ως δικαιολογία και άλλοθι, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά κατηγορίες περί «αντισημιτισμού» για όποιον ψελλίσει έστω και μισή κριτική των πολιτικών του.

  Αυτή η πλημμυρίδα λάσπης, σε συνδυασμό με την σχεδόν αντανακλαστική υπεράσπιση του Ισραήλ από την πλειοψηφία των Εβραίων παγκοσμίως (με ελπιδοφόρες και βαρύνουσες εξαιρέσεις, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και η Ναόμι Κλάιν, που αποκαλύπτουν υπομονετικά τα πολιτικά/οικονομικά κίνητρα πίσω από το φυλετικό/θρησκευτικό προσωπείο) έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αποδίδουν στους «Εβραίους», γενικά και αόριστα, τα εγκληματικά και απαράδεκτα κίνητρα αυτού του κράτους-δολοφόνου.

  Εσφαλμένο, αλλά αναμενόμενο.

  Και βέβαια, όσοι έχουν καεί στο παρελθόν από την υπερευαισθησία των Εβραϊκού λόμπυ και έχουν στιγματιστεί με τη ρετσινιά του «αντισημίτη», πορεύονται πολύ προσεκτικά – όσοι δεν το βουλώνουν δια παντός, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο – και κάθε κριτική του Ισραήλ την προλογίζουν με 1000 ναιμεναλλά.

  Ο Μ.Θ., τώρα, προφανώς είναι μιας κάποιας ηλικίας, αλλά, εκτός από αυτό, είναι και το γαμώτο. Εννοώ ότι, κατά βάθος, θα ήθελα κάποιος να τσαντιστεί τελικά και να πει χωρίς περιστροφές «Άει σιχτιρ! Ας διαχωρίσουν οι Εβραίοι τη θέση τους από το κράτος του Ισραήλ, έτσι για αλλαγή!»

  Στο κάτω κάτω της γραφής, αν πρέπει να απολογηθεί ο μέσος Αυστριακός για τον Χίτλερ, γιατί όχι κι ο μέσος Εβραίος για τον Αριέλ Σαρόν;

 19. physicist said

  17. Πρώτα σφάζουμε κι ύστερα κοκκινίζουμε από ντροπή γιατί αν μας το επισημάνουν θίγεται η τιμή και η υπόληψή μας.

  (Εμένα μια φορά δεν με κόφτει να γίνω κυνικός και σας δίνω κι εσάς το ελέυθερο).

 20. physicist said

  18. Στήνετε αχυρανθρώπους. Είναι απόλυτα δυνατό να ασκήσει κανείς κριτική στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ χωρίς να την αναμείξει με στιγματισμένα αντισημητικά στερεότυπα. Δύσκολο, ναι, αδύνατο, όχι. Όσο ευφυέστερος και ξεκάθαρος στη σκέψη του είναι κάποιος, τόσο καλύτερα μπορεί να το κάνει. Λαμπρό παράδειγμα ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που ανοιχτά κριτικάρει π.χ. την πολιτική των καταυλισμών στη Δυτική Όχθη και απερίφραστα δηλώνει ότι η στάση των Ισραηλινών Κυβερνήσεων τορπιλλίζει τις ελπίδες για ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Σαν συνιστώ να διαβάσετε το σχετικό πρόσφατο βιβλίο του, όπου συνομιλεί με τον Εβραίο Ιστορικό, Καθηγητή στο Παν. Κολούμπια, Φριτς Στερν. Ουδέποτε εγέρθηκε έστω και υποψία αντισημητισμού εναντίον του Χ.Σ.

  Ο Μ.Θ., με την ιστορία του, με την τεράστια εκτίμηση και αγάπη που τρέφει γι’ αυτόν ο ελληνικός λαός και με τη μουσική που έγραψε, θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί αλλιώς. Θα μπορούσε να είχε γίνει φωτεινό παράδειγμα πατριωτισμού χωρίς εθνικιστικές διαστροφές. Αντί γι’ αυτό, υιοθετεί τα χειρότερα ρατσιστικά στερεότυπα εναντίον των Εβραίων. Οπότε, και αφού το έχει κάνει πλέον κατεπανάληψη, λέω κι εγώ το παλιό αμερικάνικο ρητό: if it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, it must be a duck.

 21. qq said

  test

 22. Μαρία said

  >για τον ίδιο λόγο ματαιώθηκαν οι διαλέξεις του Πέτερ Χάντκε…

  Όχι μόνο διαλέξεις. Το 2006 η Κομεντί Φρανσέζ ματαίωσε το ανέβασμα έργου του
  http://www.rfi.fr/actufr/articles/077/article_43565.asp
  για 2η φορά. Η 1η ήταν το 99. Αν θυμάμαι καλά, παιζόταν ήδη και κατέβηκε μετά τις δηλώσεις του.

 23. physicist said

  … δηλαδή, εγώ ουσιαστικά αγαπώ τον εβραϊκό λαό και τους Εβραίους και τα λοιπά ….

  Ναι, Μίκη, και οι αφεντάδες στις φυτείες ουσιαστικά τους αγαπούσαν τους μαύρους, για το καλό τους τούς είχανε να δουλεύουν στα ζαχαροκάλαμα.

  Πάντως, έτσι και είχε πει όσα λέγονται κατά τη διάρκεια του βίντεο κάνας Πλεύρης, δεν θα ‘χε μείνει λίθος απανωτός στα αριστερά και τα φιλελεύθερα ιστολόγια (ορθώς). Λυπάμαι που σ’ αυτή την περίπτωση αναζητώνται άλλοθι και ελαφρυντικά παντός καιρού, και που γίνονται άτοποι συσχετισμοί με άσχετες υποθέσεις όπως αυτές του Χάντκε και του Φίνκελστάιν.

 24. Avonidas said

  20:

  Ασφαλώς και είναι δυνατόν – και για τον λόγο ακριβώς αυτό ανέφερα τον Νόαμ Τσόμσκυ, ένα σχεδόν τέλειο παράδειγμα διαυγούς, ακριβούς και οδυνηρής κριτικής στο κράτος του Ισραήλ και στο πολιτικό «λουρί» που το συνδέει με τα αφεντικά του στην Ουάσινγκτον.

  Θα πρόσθετα, ωστόσο, ότι είναι «δύσκολο», όπως ο ίδιος επισημάνατε, όχι μόνο λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην πολιτική ανάλυση, αλλά και γιατί υπάρχουν ώτα πρόθυμα να ακούσουν και να διατυμπανίσουν (με το αζημίωτο) «αντισημιτικές δηλώσεις». Είναι δε βέβαιο ότι, όσο προσεκτικός κι αν είναι κανείς, αν τα γραπτά ή τα λεγόμενά του μπορούν να διαστρεβλωθούν ώστε να φανούν αντισημιτικά, αυτό και θα γίνει.

  Το Ισραήλ τρέφει τον διεθνή αντισημιτισμό (μάλλον σκόπιμα, αλίμονο!) με το να προωθεί την θεωρία ότι όλοι οι επικριτές του έχουν φυλετικά/θρησκευτικά κίνητρα. Άρα, συμπεραίνουν μερικοί, και οι υποστηρικτές του πρέπει να υποκινούνται από ανάλογα κίνητρα.

  Έχω αντιπαρατεθεί αρκετές φορές με γνωστούς και φίλους που ακολουθούσαν αυτό το σκεπτικό. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι, όχι, η υποστήριξη στο Ισραήλ από τα λόμπυ και τους παράγοντες του κεφαλαίου ΔΕΝ είναι φυλετική… αλληλεγγύη προς ομοεθνείς. Είναι προώθηση οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενη έναν ισχυρό μοχλό πίεσης: τον μπαμπούλα του ρατσισμού.

  Παραδέχομαι, βεβαίως, ότι ο Μ.Θ. κάθε άλλο παρά προσεκτικός ήταν στις δηλώσεις του. Και βεβαίως, αδικεί τον εαυτό του πρώτα από όλα, αναπαράγοντας θεωρίες συνωμοσίας (εφόσον έχει πρόσφατα επαινέσει την Ναόμι Κλάιν, αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε και να διαβάσει το έργο της!) Διαφωνώ, όμως, ότι είναι αντισημίτης με την ουσιαστική έννοια του όρου και, ακόμη και αν χάριν συζήτησης το αποδεχόμουν, μπορούν αυτές οι «κατ’ επανάληψιν δηλώσεις» – στα γεράματά του! – να αναιρέσουν το λόγο και, κυρίως, την ΠΡΑΞΗ μιας ολόκληρης ζωής; Στο κάτω κάτω της γραφής, μας εκπλήσσουν οι δηλώσεις του ακριβώς επειδή είναι ανακόλουθες προς τον χαρακτήρα του.

  Για να θεωρήσω κάποιον αντισημίτη, πρέπει να πειστώ ότι θεωρεί τους Εβραίους «κατώτερους» ή ιταμούς, απλώς και μόνο επειδή είναι Εβραίοι, όχι για τις πράξεις κάποιων από αυτούς, ούτε καν για τις πράξεις όλων τους. Τέτοιος ήταν ο αντισημιτισμός του Ναζιστικού καθεστώτος: οι Εβραίοι στιγματίζονταν, συλλαμβάνονταν, εξολοθρεύονταν, απλώς και μόνο επειδή είχαν γεννηθεί σε λάθος οικογένεια.

  Πολύ λίγοι άνθρωποι είναι αντισημίτες με αυτή την έννοια. Ακόμη και παλαβοί συνωμοσιολόγοι περί του «σιωνισμού» κατά πάσα πιθανότητα θεωρούν ότι η συνωμοσία είναι έργο λίγων ισχυρών Εβραίων, με τους υπόλοιπους να μην έχουν καν γνώση του θέματος. (Ακόμη και τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», άλλωστε, κάπως έτσι παρουσιάζουν το θέμα).

  Θα μου πείτε, με αυτή τη λογική κανείς δεν θα έβγαινε αντισημίτης. Έστω· εξέφρασε, μήπως, ο Μ.Θ. κάποια αντιπάθεια ή μίσος προς τον Εβραϊκό λαό, κάποια επιθυμία να τους δει συλλήβδην να υποφέρουν ή να τιμωρούνται; Όχι, αντιθέτως δήλωσε ότι τους αγαπάει! Το χειρότερο από όσα είπε, και κατά τη γνώμη μου το πιο διαχρονικό στερεότυπο που κακώς αποκαλείται αντισημιτισμός, είναι η άποψη ότι οι «Εβραίοι» σχηματίζουν μεταξύ τους μια κλίκα και μια «μασονεία», ότι αλληλοϋποστηρίζονται για να επικρατήσουν έναντι των άλλων λαών.

  Ε, λοιπόν, αυτό είναι τόσο διαχρονικό στερεότυπο διότι σε κάποιο βαθμό είναι αλήθεια! (Στον ίδιο βαθμό που είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες τρωγόμαστε με τα ρούχα μας από τον καιρό του Περικλή, αν όχι του Οδυσσέα). Όντας οι Εβραίοι παρίες και πάροικοι έπι αιώνες ολόκληρους, δεν είχαν και πολλές επιλογές παρά να συνασπιστούν. Και αφού δεν τους επιτρεπόταν να κατέχουν γη, κατείχαν κεφάλαιο! Και αυτός ήταν ο λόγος που ήταν από τους πρώτους, στα νεότερα χρόνια, που μπήκαν στο εμπόριο, και στην τοκογλυφία και, τελικά, αρκετοί έγιναν τραπεζίτες.

  Και, για να κλείσω κάπου, το ουσιώδες στοιχείο στο στερεότυπο του «Εβραίου τραπεζίτη» δεν είναι το «Εβραίος» – είναι το «τραπεζίτης».

 25. BobLoopas said

  COPY-PASTE:

  «Η βασική θεωρία του Ναζισμού υπήρξε ο ρατσισμός, που δεν περιελάμβανε μόνο τους Εβραίους, αλλά κάθε έναν που δεν ήταν άρειος. Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Σέρβοι είχαν συνολικά 30.000.000 θύματα κυρίως μέσα σε στρατόπεδα θανάτου. Σε αναλογία πληθυσμού, οι Εβραίοι με τα έξι εκατομμύρια θύματα είχαν τους περισσότερους νεκρούς. Γι’ αυτό και ονόμασαν Ολοκαύτωμα την απώλειά τους. Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις λίγες χώρες που υπεράσπισαν τους Εβραίους που ζούσαν σ’ αυτές. Προφύλαξε συστηματικά τους Έλληνες Εβραίους από τη μήνι των Ες-Ες» αναφέρει σε εκτενή και «σκληρή» ανακοίνωσή του ο σπουδαίος Έλληνας μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τη ματαίωση της παρουσίασης του μνημειώδους έργου «Μαουτχάουζεν» στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.

  «Εάν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης εισάκουγαν την πρόταση του ΕΑΜ να πάνε στο βουνό και να τεθούν υπό την προστασία του, δεν θα υπήρχε αυτή η τερατώδης εξόντωση των 50 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων. Δυστυχώς, οι Ραββίνοι εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες ως προς την στάση των Γερμανών και αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν τη σωτήρια πρόταση. Ενδεικτικά σημειώνω ότι η οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία Μάτσα σώθηκε, γιατί κατέφυγε στο βουνό στην περιοχή του ελέγχου του ΕΛΑΣ. Στην Αθήνα υπήρχαν εκατοντάδες οικογένειες που, με κίνδυνο της ζωής τους, έκρυβαν Εβραίους» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

  Και συνεχίζει: «Εμείς, ως μαχητές του ΕΛΑΣ Αθηνών, είχαμε αναλάβει τη φύλαξη πολλών τέτοιων κατοικιών, με εντολή να δώσουμε μάχη, προκειμένου να σωθούν οι κρυμμένοι Εβραίοι. Προσωπικά, μπορώ να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες θρηνήσαμε θύματα, προκειμένου να εμποδίσουμε τους Ες-Ες στο μακάβριο έργο τους. Επομένως, ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στον αντισημιτισμό δεν υπήρξαν μόνο βασικά στοιχεία της αγωγής μας (εννοώ ως ΕΑΜίτες), αλλά και αντικείμενο της δράσης μας στην περίοδο της Κατοχής, εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους. Την ίδια στάση κράτησα σε όλη μου τη ζωή, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και τίποτα δεν θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω ιδέες».

  «Έτσι και τώρα» σημειώνει, «με την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, η λέξη «απαγορεύεται» αφορά κάθε αναφορά στο Φασισμό-Ναζισμό-Εθνικισμό-Αντικομμουνισμό και Αντισημιτισμό και ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή στις γραμμές μας ατόμων που εμφορούνται από παρόμοιες ιδέες. Προσωπικά δηλώνω ότι τους μισώ, γιατί επί πλέον με χωρίζει από αυτούς αίμα. Ναι, ματώσαμε για να υπερασπίσουμε τις ιδέες μας, έτσι που να έχουμε το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι αναδειχθήκαμε μεταξύ των πρωτεργατών στην υπεράσπιση των θυμάτων του Φασισμού-Αντισημιτισμού».

  «Γι’ αυτό τελεία και παύλα. Και θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου. Από δω και πέρα όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ο Σιωνισμός, που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι, αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπι στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ» προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

  «Έτσι, κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματισθεί ως ρατσιστής. Επειδή είμαι από εκείνους που δεν με σταματά τίποτα, προκειμένου να πω την αλήθεια όπως εγώ την εννοώ και την πιστεύω, έχω γίνει κατά καιρούς στόχος παρόμοιων επιθέσεων, ενώ παράλληλα οι αντίπαλοί μου δεν μένουν στα λόγια, αλλά προχωρούν και σε πράξεις που με μειώνουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη. Κυρίως ως συνθέτη, γιατί οι Σιωνιστές ελέγχουν σε ποσοστό 99% τη μουσική ζωή της Οικουμένης. Έχω λοιπόν κατηγορήσει επανειλημμένα και κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» υπογραμμίζει. «Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το εβραιοαμερικανικό λόμπι τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των εθνών-κρατών, με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου».

  «Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας, τα κατ’ εξοχήν θύματα του Χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του. Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να τους φερθούμε ανάλογα, ακόμα και αν κινδυνεύσουμε -όπως τότε- να θυσιάσουμε τη ζωή μας. Και κάτι ακόμα: Κάνουν λάθος που, χάρη στον κ. Παπανδρέου, διάλεξαν τη χώρα μας για το συνέδριό τους. Αυτό για μας αποτελεί υπέρτατη πρόκληση, που είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν» καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης σε αυτήν την ανακοίνωση-«κόλαφο».

  «Κυρίως Ως Συνθέτη, Γιατί Οι Σιωνιστές Ελέγχουν Σε Ποσοστό 99% Τη Μουσική Ζωή Της Οικουμένης».

  «ΚΑΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΥ, ΑΣ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΥΟ/
  ΠΙΚΡΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΦΤΑΝΕΙ…»

 26. Ο Μίκης μπήκε στο κίνημα, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, ξεκινώντας μαχόμενος τους Γερμανούς, για εθνική ανεξαρτησία. Η αριστερά στην Ελλάδα ήταν πάντα μια αντι-ιμπεριαλιστική αριστερά. Είναι εύκολο από τον αντι-ιμπεριαλισμό να περάσει κανείς στον δεξιό εθνικισμό.

  Ο Μίκης σε μια συνέντευξη είπε, ότι πριν λίγα χρόνια, είχε πάθει «κάτι» και δεν μπορούσε να μείνει ξύπνιος, κοιμόταν είκοσι τρεις ώρες τη μέρα. Ο γιατρός του θα ξέρει πως λέγεται το «κάτι» αυτής της καταστολής. Είναι σίγουρο ότι οι καραμπελιάδες και άλλοι (ίσως «ιδεολόγοι», ίσως πράκτορες των Ρώσων, ή ποιος ξέρει τι άλλο)τον σέρνουν από τη μύτη. Προάγγελος του γεγονότος ήταν αυτή η σιχαμερή τάση(εγώ τη συνειδητοποίησα πέρσυ, όταν την είδα στο ίντερνετ) η ακρο-δεξιά να κλέβει ασύστολα τις μουσικές του Μίκη και άλλων, να διαστρεβλώνει το νόημά τους και να τις υιοθετεί. Π.χ: Όταν σκοτώνονται…η ζωή τραβά την ανηφόρα, -Α, αυτό είναι για το Αλβανικό. Μπήκαν στη πόλη οι εχθροί…-Αμήν, Παναγία μου, να πάρουμε την Πόλη.
  Φταίει και η αριστερά, που εντελώς βλακωδώς, έχει απαξιώσει κάθε λόγο υπέρ πατρίδας,(με το φόβο μη τη χαρακτηρίσουν …δεξιά) και έχει χαρίσει την Ελλάδα,και όλο το κίνημα πενήντα χρόνων στα παιδιά των δοσιλόγων.

  Και δε βρέθηκε ένας να πει στην ηγεσία,βρε άσχετοι, και η Κομμούνα του Παρισιού πως ξεκίνησε;Ο Μάρξ τουλάχιστον στην αρχή της Διακύρηξης της Διεθνούς για τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία έγραψε:
  «Μια νίκη του Παρισιού ενάντια στον Πρώσσο επιδρομέα θα ήταν μια νίκη του Γάλλου εργάτη ενάντια στον Γάλλο κεφαλαιοκράτη και τα κρατικά του παράσιτα.» (Έτσι σκέφτηκε ο Θιέρσος). Και προφανώς ο μέσος Γάλλος Κομμουνάρος κινητοποιήθηκε όχι μόνο σαν συνειδητός «προλετάριος» αλλά και λόγω της εθνικής προδοσίας της Κυβέρνησης.

 27. Rodia said

  Υπηρξε και απάντηση της κας προεδρου, την εχει καποιος προχειρη; Αναφερεται στο πού (σε ποιο αιτημα και τίνος) βάσισε την απόφασή της.

  Οσο για τη γνωμη μου, παιζει το ρολο της (νομιζω) και η τοποθεσια του Μαουτχάουζεν.. Ηταν σε αυστριακο εδαφος αυτο το στρατοπεδο και οι αυστριακοι θελουν να το ξεχασουν, εξ ού και η ευκολια της αρνητικης απόφασης -νομιζω, πάλι- επειδη δεν μπορω να φανταστω ότι η κα προεδρος ειναι τοσο απαίδευτη μουσικά (σπανιο για αυστριακο πολιτη) ωστε να μη γνωριζει τι εστί Θεοδωρακης για τα μουσικα πραγματα διεθνως. Μεχρι και αφγανοι τραγουδανε -μεταποιημενα- τα τραγουδια του, στις σκανδιναβικες χωρες γινεται το σώσε οταν παρουσιαζεται εργο του και οι αυστριακοι δεν το γνωριζουν; (αναφερω ακραια παραδειγματα για να μη γραψω για τη Γαλλια και αλλες ευρωπαϊκες χωρες)

  Χατζιδακική δηλωνω, αλλα.. «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»! 😉

 28. physicist said

  24. Με την εξαίρεση της αιτιάσεώς σας ότι το Ισραήλ σκόπιμα τρέφει τον αντισημητισμό, και καναδυό άλλα σημεία, βλέπω αρκετά στα όσα γράφετε που θα μ’ άρεσε να κουβεντιάσω μαζί σας. Παρεπιφτού, αν το ουσιώδες στο «Εβραίος τραπεζίτης» είναι ο «τραπεζίτης», τότε γιατί οι σάλτσες;

  Νομίζω όμως ότι το βασικό θέμα του νήματος, όπως το έθεσε ο οικοδεσπότης, είναι το αν η ακύρωση της εκδήλωσης του Μ.Θ. είναι, ας πούμε, δικαιλογημένη. Εμένα η άποψή μου είναι ότι, στον πολιτιστικό περίγυρο της γερμανόφωνης Ευρώπης, απολύτως ναι. Ελάχιστο ρόλο παίζει αν η Πρόεδρος της Αυστριακής Βουλής εκφράστηκε έτσι ή αλλιώτικα ή αν ο Μ.Θ. συλλάβισε την πρόθεση «αντί» μία ή δύο φορές. Άσχετο επίσης το αν αυτή η απόφαση πάρθηκε την καταλληλότερη χρονική στιγμή και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες κλπ. Η στάση του Μ.Θ. είναι με συνέπεια καθαρά αντισημητική και η ματαίωση της εκδήλωσης συνάδει με την πάγια και δικαιολογημένη πολιτική στις δύο χώρες που συζητάμε.

 29. ppan said

  εγω δεν καταλαβαίνω σε τι διαφέρει ο «αντισιωνισμός» του ΜΘ απο τον αντισημητισμό. Εγώ απο τα συμφραζόμενα, πχ αυτο με τους «Σιωνιστές» που ελέγχουν την παγκόσμια μουσική, καταλαβαίνω ότι απλώς διαλέγει τον πιο πολιτικά ορθό όρο. Όπως κάνουν γενικά πολλοί.
  Γενικά, δεν υπάρχει ελπίδα.

 30. BobLoopas said

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4629781

 31. Φαίνεται κι από την περιγραφή του Νικοδεσπότη πως ο Μίκης ήταν σε σύγχυση.Είναι γενικώς σε σύγχυση. Τον έχω ακούσει να μιλάει και να λέει, ότι το σύστημα τον καταδιώκει και «κάποιοι» πολεμάνε τα τραγούδια του για να χτυπήσουν τον ίδιο, και άλλοι ανεμόμυλοι. Το να βλέπεις συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν είναι συνήθης ανισορροπία. Και ακόμα πιο συνηθισμένο, να εμφανίζονται σαν πρωταγωνιστές της συνωμοσίας, ποιοι άλλοι, οι Εβρρρρρραίοι.

  Και ας λέει ο Αμπραβανέλ (και άλλοι), ότι δεν μπορούν αυτά να κριθούν με όρους της ψυχιατρικής ή των νευροεπιστημών

 32. sarant said

  28: Ναι, αλλά η αυστριακή πρόεδρος δεν είπε έτσι, δεν είπε «κόβω τον Θεοδωράκη γιατί είναι αντισημίτης», είπε «τον κόβω χωρίς να εξετάσω την ουσία των καταγγελιών, επειδή υπάρχουν διαμαρτυρίες».

  Η επόμενη πρόεδρος, που θα είναι πιο έξυπνη, δεν θα καλέσει καν τον Θεοδωράκη (τον Χάντκε, τον Φινκελστάιν, τον Σάλμαν Ράσντι) προεξοφλώντας τις διαμαρτυρίες, ώστε μετά να μην αναγκαστεί να τον κόψει.

 33. physicist said

  28. Νίκο, με το συμπάθιο, αλλά γίνεσαι σχολαστικός, κρεμιέσαι από λεπτομέρειες. Η επόμενη Πρόεδρος θα είναι πιο έξυπνη και δεν θα καλέσει τον (αντισιμήτη, η πρόσθεση δική μου) Θεοδωράκη, λες εσύ. Κι εγώ απαντώ: πολύ καλά! Για τον Χάντκε, τον Φίνκελστάιν, τον Σάλμαν Ράσντι, να γίνει ξεχωριστή κουβέντα.

 34. Rodia said

  Βρήκα την απάντηση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, εδώ:
  http://news247.gr/kosmos/news/pairnei_pisw_thn_apofash_gia_mataiwsh_toy_maoytxaoyzen.854929.html
  Πριν από την εκδήλωση έγινε γνωστό στην πρόεδρο της Βουλής η ύπαρξη μιας αντιπαράθεσης για αντισημιτικές δηλώσεις του κύριου Θεοδωράκη.

  //»Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης. Θεώρησα σημαντικό ότι δεν θα πρέπει το θέμα αυτό να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου αυτής», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Πράμερ, ως προς τους λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασής της.// γραφει το αρθρο.

  Η ανοιχτη επιστολή διαμαρτυριας του αντιπροέδρου μιας Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραϊκή Συνεργασία κ. Βίλι Βάιστς ειχε αποσταλεί στα μέσα Απριλίου και η κυρια προεδρος δεν ειχε τον απαιτουμενο χρονο να ενημερωθει -αν δεν γνωριζε; Εντυπωσιακή επιπολαιότητα.

 35. physicist said

  34. Πρόκειται για τυπική τοποθέτηση μιας πολιτικού, η οποία τηρεί αποστάσεις και θέλει να τα ‘χει καλά και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. («Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω θέση …», ναι, Θεός φυλάξοι, μην τυχόν και λάβετε ποτέ καμιά χειροπιαστή θέση, λουκουμάδες!) Τόσο η επιπολαιότητα που αναφέρεις όσο και η απουσία σπονδυλικής στήλης από τους πολιτικούς είναι πλέον κανόνες. Δυστυχώς.

 36. Όσο για τους Αυστριακούς μάλλον νοιώθουν την ανάγκη να κρύψουν το κομμένο αυτί, που λέει και το του ανέκδοτο (κρύφτο,κρύφτο), γιατί έχουν πολύ χεσμένη τη φωλιά τους. Ουδέποτε έγινε κάθαρση στην Αυστρία, και τα δύο μεταπολεμικά τους κόμματα, η οικονομία και το κράτος στελεχώθηκαν από πρώην ναζί. Ήταν πιο φανατικοί Γερμανοί από τους Γερμανούς,όσο για αντιστασιακούς αυστριακούς αξιωματικούς, αυτοί υπήρξαν μόνο στο Sound of music.

 37. papoylis said

  Θα συμφωνήσω με τη λογική του Avonidas και θα προσθέσω δύο πράγματα :

  α) Ο Μίκης έχει μακρά ιστορία πολιτικού αμπλαουμπλισμού . Πολλές φορές άγεται και φέρεται από το συναισθηματισμό του αλλά και από πρόσωπα πιό καπάτσα από αυτόν. Επειδή είχε πάντα το θάρρος της γνώμης και της πολιτικής του παρουσίας έχει διαπράξει πατάτες αξέχαστες . Και βέβαια βρίσκεται σε μια ηλικία και φυσική κατάσταση που πλέον δε μπορεί να ελέγξει τι λέει και τι πράττει.

  β) ούτε ο κος Β. που έστειλε τη σχετική επιστολή στη Πρόεδρο της Αυστριακής Βουλής όμως κάθησε να ελέγξει το γεγονός και τα πραγματικά περιστατικά. ( αυτή είναι η ήπια προσέγγιση ). Πιθανόν γιατί «χέστηκε» να ψάξει για ποιόν τελικά πρόκειται , ή γιατί αυτό που προείχε στο μυαλό του είναι η καταπολέμηση του «αντισημιτισμού». Η άλλη , πιό σκληρή , προσέγγιση είναι ότι κάποιοι του σφύριξαν στο αυτάκι τη προτροπή ( εντολή ίσως ; ) να πραγματοποιήσει το διάβημα του προς τη κα Πρόεδρο , γιατί στο συνολικό επικοινωνιακό παίγνιο δε πρέπει να αφήνουν ( οι μεν και οι δε )τίποτα να πέσει κάτω αναπάντητο. 😉

  Όμως σκέφτομαι ότι στο Μάουτχάουζεν μαρτύρησαν εκατομμύρια άνθρωποι , οι περισσότεροι από αυτούς Εβραίοι , πολύ πριν στην ( μαρτυρική και αυτή ) γωνιά της ΝΑ Μεσογείου συνέλθει η επιτροπή Ρης και δημιουργηθεί το μόρφωμα που σήμερα ονομάζεται κράτος του Ισραήλ. Οι 600.000 των πρώτων Εβραίων που δημιούργησαν αυτό το κράτος και το υπεράσπισαν με το αίμα τους υπήρξαν οι διασωθέντες αυτού του τραγικού ολοκαυτώματος και δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό , δημογραφικό και κοινωνικό status εκεί. Για τους ανθρώπους αυτούς και τα ακόμα περισσότερα θύματα έγραψαν ο Καμπανέλλης και ο Μίκης το αριστούργημα – ορατόριο. 😉

  Να προσθέσω τέλος ότι γι αυτό το ζήτημα φαντάζομαι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και εδώ έντονη , όπως και αλλού . Εγώ όμως με αυτό μου το σχόλιο έχω «κλείσει» και δε σκοπεύω να εμπλακώ παραπέρα σε διαμάχες και διαφωνίες , πόσω μάλλον σε χαρακτηρισμούς 🙂

 38. physicist said

  36. Τι να κρύψουν, Καπετάνιε, στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ότι το Μάουτχάουζεν βρίσκεται στην Ομόσπονδη Πολιτεία της Κάτω Αυστρίας; Google maps ολέ!

  Σωστή η επισήμανση πάντως ότι η κάθαρση στην Αυστρία δεν πήγε βαθιά αλλά μη νομίζεις, και στη Γερμανία πολλά στελέχη πρώην Ναζί ήταν, όπως π.χ. ο Καγκελάριος Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ (1966-1969). Πιο σπουδαίο θέμα από τη στελέχωση των μεταπολεμικών κυβερνήσεων είναι η πολιτιστική και ηθική στάση απέναντι στο ναζισμό, και στη Γερμανία αυτή η αντιπαράθεση έγινε από τα παιδιά όσων ήταν ενήλικες στο ΒΠΠ, δηλ. τη γενιά του 1968, όχι πρωτύτερα.

 39. Rodia said

  35. «απουσία σπονδυλικής στήλης» ή.. σταρχιδισμός; 😆

 40. BobLoopas said

  32: Αρχικά κύριε Σαραντάκο αυτό είπε:

  «…Την προγραµµατισµένη παρουσίαση του έργου «Μαουτχάουζεν», του Μίκη Θεοδωράκη, ακύρωσε η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρµπρα Πράµερ, λέγοντας πως ο έλληνας συνθέτης «έχει κάνει επανειληµµένες αντισηµιτικές δηλώσεις στο παρελθόν, µε τις οποίες άφησε άσχηµες εντυπώσεις».
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4629617

  Και αργότερα:

  «Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης…»
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4629781

  35: Πάντως παραδέχεται ότι δεν εξέτασε την κατηγορία, θέλω να πω, αναλαμβάνει προσωπικ’α αυτή την ευθύνη…

 41. physicist said

  40. Το δεύτερο θα ήταν, για την κυρία Πρόεδρο, ανατομικά ανακριβές. Της βάλαμε που της βάλαμε γλωσσικά μουστάκια, μην το ξεφτιλίσουμε και τελείως. 😛

 42. Avonidas said

  28.

  Καταρχήν, γιατί υποστηρίζω ότι το Ισραήλ σκόπιμα τρέφει τον αντισημιτισμό; Απλούστατα, βλέπω ότι με την πολιτική τους τον τρέφουν παντοιοτρόπως, και δεν θεωρώ τους διαμορφωτές πολιτικής του Ισραήλ τόσο ανόητους ώστε να μην το κατανοούν. Με αυτή την έννοια είναι «σκόπιμο». Δεν υπονοώ ότι απολαμβάνουν τον αντισημιτισμό! Ωστόσο, φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι η κλιμάκωση της έντασης είναι προτιμότερη πορεία από την αποκλιμάκωση ή τον συμβιβασμό, κι ότι αν αυτό συνεπάγεται αναμόχλευση των παθών, ας είναι κι έτσι.

  αν το ουσιώδες στο «Εβραίος τραπεζίτης» είναι ο «τραπεζίτης», τότε γιατί οι σάλτσες;

  Δεν είμαι σίγουρος αν εννοείτε γιατί εγώ βάζω «σάλτσες», ή γιατί οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας βάζουν «σάλτσες». Στην πρώτη περίπτωση, απλώς εξηγώ πώς προέκυψε το στερεότυπο. Στη δεύτερη, γιατί αυτό που έπρεπε να είναι πολιτική κριτική καταντά φυλετική; Για πολλούς λόγους, ανάλογα τον άνθρωπο, αλλά κατά τη γνώμη μου οι κυριότεροι είναι η πνευματική οκνηρία και η ψευδαίσθηση του ελέγχου. Μας είναι βολικό να φανταζόμαστε τον κόσμο οργανωμένο απλοϊκά, όπου τα πάντα έχουν μία απλή αιτία, την οποία αν συνεπώς αφαιρούσαμε, θα λύνονταν όλα μας τα προβλήματα. Τον 19ο αιώνα, (μερικοί) εγκληματολόγοι φαντάζονταν ότι μπορούσαν να διακρίνουν τους πιθανούς εγκληματίες από το σουλούπι τους. Πόσο βολικό θα ήταν, πράγματι!

  Για το αν ήταν δικαιολογημένη η ματαίωση της εκδήλωσης: ίσως, δεδομένων των συνθηκών. Πολύ πιθανόν η περίσταση να μην προσφερόταν για διευκρινίσεις και εξηγήσεις (οι οποίες όμως καλό θα ήταν να γίνουν τώρα, που πήγε περίπατο η εκδήλωση). Αν όμως ο Μ.Θ. είναι «με συνέπεια αντισημίτης» τόσα χρόνια, πώς και το πληροφορήθηκε στο παρά πέντε η πρόεδρος της Αυστριακής βουλής; (Εκκινώ από την υπόθεση ότι δεν είναι όλα τα κοινοβούλια τόσον μπουρδέλα όσο το δικό μας). Θα το καταλάβαινα αν, σοκαρισμένοι συγγενείς θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έχοντας ακούσει από δω κι από κει δηλώσεις του Μ.Θ. και χωρίς να γνωρίζουν περαιτέρω, διαμαρτύρονταν.

  Αντ’ αυτού, έχουμε τις γνωστές και απόλυτα μεθοδευμένες καταγγελίες «επαγγελματιών θιγομένων» (για λογαριασμό άλλων). Σαφώς και δεν εννοώ ότι τέτοιες καταγγελίες στρέφονται σκόπιμα κατά της Ελλάδος (όπως μοιάζει να κατάλαβε ο ίδιος ο Μ.Θ.). Απλούστατα, έχουμε εδώ τη γνωστή ιστορία με τα Παρατηρητήρια, την πολιτική ορθότητα και τους παχυλά αμειβόμενους κήνσορες, που στρέφονται εναντίον όποιου λάχει. Η άποψή μου, που μπορείτε αν θέλετε να την θεωρήσετε θεωρία συνωμοσίας, είναι ότι τα λόμπυ και τα Παρατηρητήρια υποκινούνται από το ταπεινότερο όλων των ελατηρίων: τη διαιώνιση και την εξυπηρέτηση του εαυτούλη τους.

 43. physicist said

  εεε, το 41 ήταν απάντηση στο 39.

  @40β. Έστω, αναλαμβάνει την ευθύνη ότι τραβάει έξω την ουρά της απ’ τα καυτά κάρβουνα.

 44. Rodia said

  41. Με αυτό συμφωνω και εδω πηγαινε και το.. σημειο β’: «η απουσία σπονδυλικής στήλης από τους πολιτικούς είναι πλέον κανόνες. Δυστυχώς.»
  Ισως αυτο να ξενιζει και στη συμπεριφορα του Μ.Θ. Το ότι δεν συντάσσεται με τον γενικο κανονα της εποχης! Είναι άνθρωπος παλαιάς κοπής και δεν αντιλαμβανεται το «πολιτικώς ορθόν». Πράγμα που αντιλαμβάνονται όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι συγχρονοι πολιτικοί και βιάζονται να (κατα)κρίνουν απομονώνοντας φρασούλες. Ολα στο πλαίσιο του κατακερματισμού της συγχρονης «επιστήμης».

 45. physicist said

  42. Γράφω σύντομα γιατί πρέπει να λείψω, μην το πάρετε για ασέβεια, και απαριθμώ τις απαντήσεις μου όπως εμφανίζονται οι δικές σας παράγραφοι.

  1. Γιατί η Ελλάδα φαίνεται να ασκεί πολιτική που τρέφει τον ανθελληνισμό; Σκοπιμότητα δεν υπάρχει, απλώς διαφθορά και βλακεία. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, λάβετε υπόψη σας ότι αφενός υπάρχει και αντιπολίτευση κι ακόμα ότι αυτή η χώρα ζει με τη διαρκή αγωνία της επιβίωσης.

  2. Η σάλτσα δεν ήταν δική σας, ούτε το υπαινίχθηκα. Λέω όμως, όποιος θέλει να κάνει κριτική στην ασυδοσία των Τραπεζών, ας το κάνει χωρίς σάλτσες. ΟΙ διαβόητοι Masters of the Universe στα Investment Banking διαφόρων τραπεζικών οίκων έχουν ανάμεικτες εθνικότητες και σε κάθε περίπτωση το κίνητρό τους με το οποίο τα κάνανε κεραμιδαριό ήταν η συσσώρεωση πλούτου, όχι η στήριξη του σιωνισμού.

  3. Το αυστριακό κοινοβούλιο έχει κάτι κρετινοηλίθιους στα επίσημα όργανά του που έτσι και διαβάσετε πρακτικά συνεδριάσεών του θα σας έρθει ταμπλάς. Η πολιτική είναι ψιλομπουρδέλο και εις την Εσπερίαν.

  4. Ναι, σαφώς και υπάρχουν επαγγελματίες θιγόμενοι, εκμεταλλευτές δίκαιων αιτημάτων και υποθέσεων.

 46. ἐγὠ αὐτὰ δὲν τὰ καταλαβαίνω, δηλαδὴ ἅμα εἶναι ἀντισημίτης ἡ μουσικὴ του δὲν εἶναι καλὴ κι ἅμα δὲν εἶναι ἡ μουσική του εἶναι καλή;
  πρόκειται γιὰ κάποια ἑβραϊκὴ ἐκδήλωσι;

 47. physicist said

  44. Όχι, Ροδιά, δυστυχώς το ξύπνημα των πιο άγριων και πρωτόγωνων εθνικισμών είναι το πνεύμα της εποχής. Δες τι γίνεται στην Ουγγαρία. Ο Μ.Θ. δεν είναι ο ήρωας που πάει κόντρα στο ρεύμα, είναι απλώς γελοίος.

 48. ppan said

  44 αλήθεια το πιστεύετε αυτό; Παλιάς κοπής και δεν συντάσσεται με τον γενικό κανόνα; Ο Μικης Θεοδωράκης συντάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, έκανε και Υπουργός, αν θυμάμαι καλά, ένα φεγγάρι. Αυτό δεν είναι απομονωμένες δηλώσεις, είναι πράξεις. Δικαίωμα του, δεν λέω, αλλά δεν είναι δα και αντισυμβατικό.

 49. BobLoopas said

  46: Αυτό τώρα που κολλάει; Έγινε κάποιο σχόλιο για την μουσική του και το προσπέρασα;
  44: Δηλαδή όταν λέει:
  “…Κυρίως Ως Συνθέτη, Γιατί Οι Σιωνιστές Ελέγχουν Σε Ποσοστό 99% Τη Μουσική Ζωή Της Οικουμένης…”(25) απλώς» δεν αντιλαμβάνεται το πολιτικώς ορθόν»;

 50. #49 ἂν κατάλαβα καλὰ ἀκύρωσαν τὴν παρουσίασι του μουσικοῦ του ἔργου, τοῦ Ματχάουζεν, ἔτσι δὲν εἶναι;

  τελοσπάντων, ὅταν ὅλοι κατηγοροῦνται γιὰ ἀντισημητισμὸ κι ἐμεῖς ἁπλῶς συμφωνοῦμε σιωπηρῶς, ἀργὰ ἢ γρήγορα θὰ κατηγορηθοῦμε κι ἐμεῖς. δὲν πιστεύω ὅτι ὁ Θεοδωράκης εἶναι ἀντισημίτης, βασικὰ ὁ Θεοδωράκης μιὰ ζωὴ ὥς μουσικὸς ἦταν ὑπέροχος καὶ ὡς πολιτικὸς χάλιας.

 51. ppan said

  50: γιατι θα κατηγορηθούμε μοιραία κι εμείς; κολλητικό είναι; ή δινουμε κι εμείς συνεντεύξεις στον Καραμπελιά;

 52. Avonidas said

  “Κυρίως Ως Συνθέτη, Γιατί Οι Σιωνιστές Ελέγχουν Σε Ποσοστό 99% Τη Μουσική Ζωή Της Οικουμένης”.

  Άσε, ρε Μίκη, το Das Judenthum in der Musik το έχει ήδη γράψει ο Βάγκνερ.

  Άσε, σου λέω, μην κατηγορηθείς και για λογοκλοπή από πάνω…

  (Ας διευκρινίσω καλού κακού, παιδιά πλάκα κάνω!) 😉

 53. φαίνεται πὼς ὄντως εἶναι κολλητικό.

  τελοσπάντων, εἶναι πολλὰ τὰ παράδοξα γενικῶς. ἂν εἶσαι ἄθεος καὶ μιλήσῃς ἐναντίον τῆς ΠΔ δὲν θὰ σὲ ποῦν ῥατσιστὴ, ἂν εἶσαι ὅμως Χριστιανὸς καὶ μιλήσῃς ἐναντίον τοῦ Ταλμοὺδ θὰ σὲ ποῦν ἀντισημίτη. γι’αὐτὸ αὐτὰ δὲν τὰ παίρνω καὶ πολὺ στὰ σοβαρά.

 54. ppan said

  Να πω και κάτι άλλο, σε σχέση με το γνωστό θέμα του δημιουργού και του εργου του, που μπορεί ο δημιουργός να είναι φιλοναζής αλλα να έχει γράψει το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας.
  Ενώ γενικά πιστεύω ότι το έργο είναι ανεξάρτητο, δηλαδή έχει δική του αξία, άσε που πιστεύω ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλοι καλιτέχνες να είναι λίγο καθάρματα, για δημιουργούς που είναι ακόμη ζωντανοί, δηλαδή μπορούν, οπως ο ΜΘ να εκφράζουν τις αντιπαθητικές τους ιδέες και ίσως και ακόμη χειρότερες πιστεύω ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να δεις ανεξάρτητα το έργο. Μπορεί να κάνω λάθος.

 55. BobLoopas said

  50: Ναι, αλλά δεν το είχαν επιλέξει με κριτήριο την μουσική του αξία κι ούτε το ακύρωσαν γιατί τελικά αποφάσισαν ότι είναι κακός συνθέτης.
  Αν π.χ. αντί για συναυλίες πρόβαλαν κανένα έργο δεν νομίζω να διάλεγαν το Triumph des Willens, επειδή η Ρίφενσταλ έκανε καλές ταινίες…

 56. Μαρία said

  55 Με ποιο κριτήριο το είχαν επιλέξει κατά τη γνώμη σου;

 57. Avonidas said

  55:

  Εδώ, βέβαια, υπάρχει κάτι το τραγελαφικό. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι ο Μ.Θ. ήταν και είναι αντισημίτης, το έργο που μελοποίησε είναι του Καμπανέλλη, ο οποίος ήταν έγκλειστος στο Μαουτχάουζεν! Η εκδήλωση, δε, έγινε με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης από το Μαουτχάουζεν… Αν ένας Εβραίος που θα παρευρισκόταν πρόβαλλε την ένσταση ότι δεν μπορεί να ακούσει «τη μουσική ενός αντισημίτη», δε θα μπορούσε ομοίως κι ένας Έλληνας (που κάλλιστα μπορεί να έχασε δικούς του εκεί) να πει ότι πρέπει να παρουσιαστεί ένα έργο καθαρά αντι-ναζιστικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από κάποιον που τα έζησε αυτά στο πετσί του; Δηλαδή, μιλάμε για την «αντισημιτική» μελοποίηση «αντι-ναζιστικών» ποιημάτων;! Αυτό είναι παράκρουση.

  Δηλαδή, από τους έγκλειστους στο Μαουτχάουζεν, μόνο οι Εβραϊκής καταγωγής είχαν το μονοπώλιο στον πόνο;

 58. BobLoopas said

  52:
  What had happened? – Wagner had been translated into German! The Wagnerian had become master over Wagner. – German art! the German master! German beer! … We others, who knew only too well to what subtle artists and what cosmopolitanism of taste Wagner’s art speaks, exclusively, were beside ourselves when we found Wagner again, draped with German «virtues.» – I think I know the Wagnerians; I have «experienced» three generations, from the late Brendel who confounded Wagner and Hegel, to the «idealists» of the Bayreuther Blätter who confounded Wagner and themselves, – I have heard every kind of confession of «beautiful souls» about Wagner. A kingdom for one sensible word! – In truth, a hair-raising company! Nohl, Pohl, Kohl – droll with charm, in infinitum! Not a single abortion is missing among them, not even the anti-Semite. – Poor Wagner! Where had he landed! – If he had at least entered into swine! But to descend among Germans! … Really, for the instruction of posterity one ought to stuff a genuine Bayreuther or, better yet, preserve him in spirits, for spirits are lacking – , with the label: that is how the «spirit» looked on which the «Reich» was founded»…

  ECCE HOMO
  ………………………………………………………………………………………………
  Κι εγώ, πλάκα κάνω.

 59. ppan said

  56: ισως επειδή λέγεται «Μαουτχάουζεν»;
  57: πάντως αν είσαι αντισημίτης τα ναζιστικά στρατοπεδα εξόντωσης είναι περίεργη επιλογή για θέμα έργου. Προφανώς ό ΜΘ άλλαξε ιδέες, όπως για άλλα πολλά. Δεν μπορούμε να χρησιμοπιούμεο το «καλό» παρελθόν του ως ελεφρυντικό ενώ ο ίδιος έχει αλλάξει ρότα. Κι όχι μόνο γι αυτό το θέμα, βέβαια.

 60. #54 τί θὰ πῇ ἀντιπθαητικὲς ἰδέες; ὅλες οἱ ἰδέες σὲ κάποιους εἶναι ἀντιπαθητικὲς καὶ σὲ κάποιους συμπαθητικές. ἐμένα οἱ ἰδέες τοῦ Θεοδωράκη μοῦ ἦταν ἀντιπαθητικὲς ἀπὸ παλιά, ὄχι τώρα ποὺ γέρασε καὶ τὸν κατηγοροῦν εὔκολα ὅλοι.

  δηλαδὴ νὰ πῶ ὅτι δὲν μοῦ ἀρέσῃ ὁ Μητροπάνος ὲπειδὴ εἶναι κομμουνιστής; γιὰ τραγουδιστὴ τὸν θέλω, ὄχι γιὰ πρωθυπουργό.

 61. BobLoopas said

  55: Γιατί είναι ένα έργο απολύτως κατάλληλο για την περίσταση…

  (και με, πως να το πω, μεγάλη μουσική αξία, αλλά δεν νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγονται έργα με αυτό το κριτήριο, όπως σε μια συναυλία)

 62. ppan said

  60: αντιπαθητικές ιδέες για μένα είναι οι ιδέες που βασίζονται στο μίσος. Αλλά εχεις δίκιο, για ορισμένους μπορεί να είναι συμπαθητικές. Αλίμονο, λογικό είναι. Αλλά γενικά μιλώντας αν κάποιος γράφει «Είδωλό μου ο Χίτλερ» συνήθως κατατάσσεται στους αντιπαθητικούς.

 63. BobLoopas said

  Ωχ! Το 61 πάει στο 56

 64. Χαράλαμπος said

  #46 Κανείς δεν απάντησε στον Κορνήλιο. Μιλάμε για εκδήλωση εορτασμού των 66 χρόνων από την απελευθέρωση των κρατουμένων του στρατοπέδου Μάουτχάουζεν. Συνεπώς, πρόκειται, κατά κάποιο τρόπο, για εβραική εκδήλωση. Δεν ειπώθηκε κάτι για την ποιότητα της μουσικής του.

 65. @53: Κορνήλιε, γιατί να σε πουν αντισημίτη αν μιλήσεις εναντίον του Ταλμούδ; Προφανώς εφόσον είσαι πιστός Χριστιανός θα έχεις, εξ ορισμού, θεολογικές διαφορές με τους Εβραίους, όπως και με κάθε άλλη θρησκεία!
  Εξίσου προφανώς, ο άθεος, πάλι εξ’ορισμού, θα βρίσκει λάθος την ΠΔ, την ΚΔ, και κάθε άλλο Θεολογικό κείμενο, χωρίς βεβαίως να είναι ρατσιστής!
  Και τώρα, επί της ουσίας. Ο Μίκης έχει κάνει κατά καιρούς απαράδεκτες δηλώσεις, και όσο επιεικής και να θέλει να είναι κανείς, μόνο ρατσιστικές μπορείς να τις πεις. Θα μπορούσε να μιλήσει απλά για μουσικό κατεστημένο, απλά για καπιταλιστικές ελίτ και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Τότε θα ήταν απλά συνωμοσιολόγος. Σε όλα όμως κολλούσε και το «εβραίος» από δίπλα. Αυτό τον κάνει ρατσιστή! Τελεία και παύλα!
  Ούτε μιλάει για το Ταλμούδ από την άποψη της χριστιανικής θεολογίας, ούτε μιλάει για τη Γάζα, ούτε τίποτα τέτοιο. Αναπαράγει παραμυθάκια για κακούς Εβραίους με γαμψές μύτες που τα’χουν βάλει με ότι καλό υπάρχει στον κόσμο. Αν αυτό δεν είναι ρατσιστικό, δεν ξέρω τι είναι.
  Και οι Ναζί, για να πείσουν τον κόσμο, δεν έλεγαν «ο γείτονας σας ο Εβραίος είναι κάθαρμα». Αυτό δεν θα έπειθε κανέναν, γιατί τον ήξεραν τον γείτονα. Αυτά που λέει ο Μίκης έλεγαν, ότι ελέγχουν τις τράπεζες, το παγκόσμιο κεφάλαιο, τις τέχνες… Πώς μπορεί ένας άνθρωπος σήμερα, τον 21ο αιώνα, να αποδέχεται τέτοιες επικίνδυνες ασυναρτησίες;
  Με την συνέντευξή του αυτή πάντως, ξεπέρασε πλέον, έστω και άθελά του, το παραδέχομαι, ακόμα και το «ψυχολογικό όριο» του «δεν είμαι αντισημίτης, είμαι αντισιωνιστής». Τον ακούμε πεντακάθαρα να λέει «είμαι αντισημίτης». Ορθότατη λοιπόν κατά τη γνώμη μου η απόφαση των Αυστριακών, και θα έλεγα πως ίσως τον ταρακουνήσει λίγο και καταλάβει τι βλακείες λέει, αλλά δυστυχώς οι πρώτες του δηλώσεις που έρχονται στο φως μάλλον το αντίθετο δείχνουν….

  Πραγματικά κρίμα!

 66. #64 καλύφθηκα.

  #62 τὸ μῖσος, χμ. δὲν βλέπω ὁ Θεοδωράκης νὰ ἔχῃ κανένα μῖσος. γενικὰ μῖσος ἔχουν μόνο οἱ παλαβοὶ τῶν γηπέδων, κάτι νεοναζί, κάτι ἀναρχικοὶ ποὺ τὸ διατυμπανίζουν κιόλας στοὺς τοίχους (ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ κλπ). γενικῶς θεωρῶ ὅτι γίνεται κατάχρησι τοῦ ὅρου «κῆρυξ τοῦ μίσους» κλπ, ὄχι πολιτικὰ ἀνδιοτελής. π.χ. ἂν πῃς ὅτι ἡ λαθρομετανάστευσι εἶναι πρόβλημα γιὰ τὴν χώρα σοῦ λένε ὅτι μισεῖς τοὺς λαθρομετανάστες, ὅ,τι νἆναι δηλαδή.

 67. Rodia said

  47. 48.
  «Παλιάς κοπής και δεν συντάσσεται με τον γενικό κανόνα»: Εννοώ ότι εκφραζεται αυθορμητα χωρις να κοσκινιζει καθε λεξη, που μπορει να σημαινει και βλακεια, αλλα πώς να χρεωσει κανεις βλακεια σε μια ιδιοφυΐα; Οι αλλοι ειναι σιγουρα πιο βλακες –αν υπηρχε ενας «βλακομετρητής» θα το επιβεβαίωνε!– μια και καθονται και ζυγιζουν λεξη προς λεξη τα ειπωθεντα. Βεβαιωνει, αληθεια, καποιος απο μας εδω που σχολιάζουμε για το πόσο έξυπνοι ειναι ολοι αυτοι που εφεραν τον πλανητη σ’ αυτα τα χάλια; Σίγουρα οχι ανθρωποι οπως ο Μ.Θ. –νομιζω, δλδ. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν κατέχει πολιτικό θώκο, καλλιτέχνης ειναι ο άνθρωπος. Δεν εκπροσωπεύει το ελληνικό κράτος. Σκεφτειτε να εκανε παρόμοιες δηλωσεις ο ΓΑΠ! (ίσως και νά’χει κανει σε άλλα θεματα, δεν τα παρακολουθω ολα)
  ..και.. είναι γνωστό οτι οι καλλιτεχνες έχουν και μια δοση ματαιοδοξιας.. 😉 ωστε να αφηνονται σε χειροκροτηματα..
  Ζώντας σε μια εποχή που απαξιώνει (και φοβάται ή επειδή τη φοβάται) τη σάτιρα και τον ελεύθερο λόγο, τρομάζω ακόμα περισσότερο για το αύριο.

 68. Rodia said

  Κορνήλιε, μαζί σου σε όλα –μέχρι τώρα. 🙂

 69. physicist said

  @46, 64: Άσχετο το αν είναι εβραϊκή εκδήλωση, αν πιάσουμε αυτή τη στράτα θ’ αρχίσουν πάλι οι εξυπνάδες ότι στο Μάουτχάουζεν δεν θανατώθηκαν μόνον Εβραίοι. Είναι εκδήλωση υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας της Αυστρίας, και η πολιτική κουλτούρα αυτής της χώρας δεν ανέχεται την προβολή αντισημητικών προσωπικοτήτων, τουλάχιστον όχι με δημόσια στήριξη. Το Κοινοβούλιο αυτής του Κράτους, ως εκφραστής της βούλησης του αυστριακού λαού, δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να προσκαλεί τον καθένα, πολύ περισσότερο σε τόπο με τέτοια ιστορία και συμβολισμό, και είναι αυτονόητο ότι μπορεί να ακυρώσει μια τέτοια πρόσκληση. Εθνική κυριαρχία το λένε και απορώ που δεν το καταλαβαίνουν εκείνοι που γράφουν το Έθνος με κεφαλαία. Αν είχε παρέμβει η Πολιτική για να ματαιώσει συναυλία με στήριξη ιδιωτικών ή δημόσιων αλλά ανεξάρτητων φορέων, το ζήτημα θα ήταν διαφορετικό.

 70. ppan said

  67: ιδιοφυϊα, ε; Μμμ. ΔΕν πολυσυμφωνώ αλλα περι ορέξεως κολοκυθόπιτα.
  Πάντως προσπαθώ να φανταστώ κανέναν πχ να λεει τα ανάλογα με τον ΜΘ αλλα για τους ομοφυλόφιλους πχ οτι βρίσκονται πίσω από όλα τα προβλήματα του πλανήτη, ότι ελέγχουν την μουσική κατά 99% κλπ, ή για τους Άραβες με ανάλογα συνωμοσιολογικά σε στυλ ότι απειλούν τον πολιτισμενο κόσμο κλπ, δεν ξέρω κατά πόσο θα κοιτάγε κανείς με επιείκια οσα έλεγε.
  Είναι το ευαίσθητο θέμα των Εβραιων, που, νομίζω πρόσφτα πάλι το λέγαμε, κάνει την κάθε σαχλαμάρα του κάθε μσαλλόδοξου, αποδεκτή…

 71. BobLoopas said

  67: Αχά! Εκφράζεται αυθόρμητα…ε αν είναι έτσι όποιον εκφράζεται αυθόρμητα να τον κοιτάμε μ’ ανοιχτό το στόμα…
  Και κάτι ακόμα που το έχω απορία: Όταν 2 ιδιοφυίες έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις πως ξεχωρίζουμε ποιός είναι ο βλάκας;

  (Σημείωση: Δεν συμφωνώ που ματαιώθηκε η συναυλία. Αλλά αυτό είναι που λένε αααλλο θέμα}.

 72. #70 δὲν ἀμφισβήτησε κανεὶς τὸ δικαίωμα τῆς Αὐστρίας νὰ καλῇ ὅποιον γουστάρει καὶ νὰ μὴν καλῇ ὅποιον δὲν γουστάρει. προσωπικῶς θὰ ἤμουν ὁ τελευταῖος ποὺ θ’ἀμφισβητοῦσα αὐτὸ τὸ δικαίωμα. ἀλλὰ κι ἐμεῖς ἔχουμα κάθε διακίωμα νὰ κριτικάρουμε τὴν Αύστρία, τὴν Αὐστροουγγαρία, τὴν Πρωσσία, τὸν Θεοδωράκη, τὸν Κωστάκη, τὸν Μιχαλάκη κλπ

  στὸ κάτω κάτω μὲ τὴν ἴδια λογικὴ δικαίωμα τοῦ Θεοδωράκη καὶ τοῦ κάθε Θεοδωράκη νὰ γουστάρῃ ἢ νὰ μὴ γουστάρῃ τοὺς Ἑβραίους.

 73. Rodia said

  69. Εδώ πρόκειται όμως για κάτι τι οξύμωρο: το έργο του Μ.Θ. είναι γραμμενο ΓΙΑ ΤΟ Μαουτχάουζεν, προς τιμη του Μαουτχάουζεν, άρα υπέρ των εβραίων και όλων όσοι εξολοθρεύτηκαν εκειπέρα και εναντίον των ναζί. Αν ο Μ.Θ. ήταν πράγματι αντισημίτης, δεν θα ειχε αποκηρύξει αυτό το έργο; Εκείνοι που διατηρούν αμφιβολίες περί των φρονημάτων του Μ.Θ. διατηρούν επίσης αμφιβολίες και για το συγκεκριμενο έργο; Αν υποθέσουμε οτι ο Μ.Θ. δεν ήταν εν ζωή (φτου φτου, να ζησει αλλον ενα αιωνα ο άνθρωπος!) τι θα γινόταν; Το σκανδαλώδες για πολλούς ίσως να είναι αυτό, το ότι εξακολουθεί να υπάρχει. Και να μιλάει. Με το δικο του γνωστό τρόπο, που δεν αρεσει σε πολλους, όπως εμενα μου καθησε στο στομαχι εκεινο το «Καραμανλης ή τανκς», αλλους θα στενοχωρησαν αλλες κουβεντες.. και οι κουβεντες ειναι «έπεα πτερόεντα» –για να θυμηθουμε και τους αρχαίους μας που ξέραν κατι τι περισσότερο! 😉

  Με δυο λόγια, βλαξ ο κ. Βίλι Βάιστς και βλαξ εις το τετράγωνον η κυρια πρόεδρος. Αυτοι οι δυο, λογω θεσεως, δεν συγχωρουνται!

 74. Rodia said

  Παρακαλώ το «προς τιμη του Μαουτχάουζεν» να διαβαστει καλυτερα «προς μνημη του Μαουτχάουζεν» ή «προς τιμη όλων οσων υπεφεραν, βασανιστηκαν, εξολοθρευτηκαν στο Μαουτχαουζεν». Κάτι σαν το «Δεν ξεχνώ» που λέμε. Ευχαριστω 🙂

 75. physicist said

  73. Ακριβώς, Κορνήλιε. Όπως ο Μ.Θ. διαλέγει να αγνοεί την καταπίεση 300 εκατομμυρίων Αράβων από τις Κυβερνήσεις των χωρών τους, να μην ασχολείται ούτε δευτερόλεπτο με τον Αχμαντινετζάντ και τους Χιζμπολάδες ή με τον Τσάβεζ και τον Φιντέλ και ανταυτού καταναλώνει όοοοοολη του την ανθρωπιά στο κακό Ισραήλ (αλλά αγαπάει τους Εβραίους), έτσι μπορούν και οι Αυστριακοί να θέτουν τις ευαισθησίες τους αλλού. Όποιον τον ενοχλεί, ας ακυρώσει τα σχέδιά του για σκι στο Τιρόλο και περατσάδα στη Βιέννη ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 76. Rodia said

  Πάω να μαγειρεψω γι αυριο, φιλτατοι συσχολιαστες, αυριο παλι :))

 77. ppan said

  Μπορούμε βέβαια να πούμε, αν είμαστε κακοί, ότι το η μουσική για το Μαουτχάουζεν – γιατί το Μαουτχάουζεν το έγραψε ο Καμπανέλλης- γράφτηκε διότι τότε πουλούσε να είσαι φιλεύσπλαχνος με τους Εβραίους ενώ τώρα δεν πουλάει.
  Δε είμαι τόσο κακιά αλλα γιατί έχω την αίσθηση ότι τα αντσημητικ… ουπς, συγνώμη, τα αντισιωνιστικά τον έπιασαν τον ΜΘ τα πολύ τελευταία χρόνια;

 78. ἐγὼ αὐτοπροσδιορίζομαι ὡς συΣΣχολιαστής!

  375 μὴ τὰ λὲς σ’ ἐμἐνα φίλτατε. ἐμένα μὲ κατηγοροῦν ὡς φιλοϊσραηλινό. εἴτε ἀντισημίτη-φασίστα μὲ ποῦν εἴτε ἰσραηλολάγνο-φασίστα μὲ ποῦν τὸ φασίστας δὲν τὸ γλυτώνω, ὁπότε λίγο μὲ νοιάζει. ἁπλῶς δὲν πιστεύω ὅτι ὁ Θεοδωράκης λέει αὐτὰ ποὺ λέει λόγῳ ἀντισημηστισμοῦ, ἀλλὰ λόγῳ ἀριστεροῦ ἀταβισμοῦ.

 79. physicist said

  @77. Honi soit qui mal y pense 🙂

 80. physicist said

  @78. Κορνήλιε, δεν ξέρω πώς σε αποκαλούν ούτε κι έχω προσωπικά, αυτά που γράφεις σχολιάζω. Στον Μ.Θ. προσάπτω οππορτουνισμό και ανθεβραϊκό ρατσισμό γιατί ο τελευταίος πουλάει. Αν πούλαγε ο ρατσισμός απένατνι στους Μαλγάσιους (είδες που μαθαίνω;), θα ήταν αντιμαλγάσιος.

 81. Μαρία said

  69 Συμπληρώνοντας.
  Γι’ αυτό άλλωστε και ο Βίλι Βάιτς απευθύνεται στους προέδρους των δύο βουλών, για να ανακοινώσει οτι αρνείται να παραβρεθεί στην εκδήλωση:
  http://www.christenundjuden.org/blog-kategorie/257-absage-mauthausen-gedenken

  Η καντάτα πάντως του Θεοδωράκη έχει παιχτεί στο Μαουτχάουζεν το 2003
  http://en.mauthausen-memorial.at/db/admin/de/index_main.php?cbereich=1&cthema=354

 82. λοιπόν, ἔχουμε προέδρο Βουλῆς, ἔχουμε ἀντισημιτισμό, ἔχουμε τὴν πατρίδα τοῦ Φρόυντ, τώρα ἅμα βάλῃ καὶ καμιὰ πινελιὰ ἡ κα Ἔφη Καλλιφατίδη ἡ ἐκδοτική μας ἐπιτυχία θὰ εἶναι σίγουρη! 🙂

  #70 πχ να λεει τα ανάλογα με τον ΜΘ αλλα για τους ομοφυλόφιλους πχ οτι βρίσκονται πίσω από όλα τα προβλήματα του πλανήτη, ότι ελέγχουν την μουσική κατά 99%…

  αὐτὰ περίπου πρόλαβε καὶ τὰ εἶπε ἄλλος μεγάλος μουσικός, δύσκολο ὅμως νὰ κατηγορηθῇ γιὰ μῖσος πρὸς τοὺς φιλομόφυλους (ἀπεχθάνομαι τὴν λέξι ὁμοφοβία) 🙂

 83. πρτφ said

  το ρεζουμέ είναι ένα. έπρεπε να πεθάνει ο μίκης και όχι ο ιάκωβος. πρόκειται περί ιστορικού λάθους.

 84. #83 ὅταν ἀνταμώσῃς τὸν Θεὸ τράβα του τ’ ἀφτί γιὰ τὸ λάθος του.

 85. ΑχιλλέαςΑ said

  Γενικό σχόλιο: Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι

  #57
  Συντάσσομαι με την απορία σου στην κατακλείδα της δημοσίευσης

  #69 είπε:
  Είναι εκδήλωση υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας της Αυστρίας, και η πολιτική κουλτούρα αυτής της χώρας δεν ανέχεται την προβολή αντισημητικών προσωπικοτήτων, τουλάχιστον όχι με δημόσια στήριξη.

  Ο Κουρτ Βαλντχάϊμ από πού ήταν, αλήθεια;

  #83 Οδυνηρό, αλλά εύστοχο… Πόσοι άραγε, από μτο λεγόμενο «πλατύ κοινό» ξέρουν ότι το Μαουτχαόυζεν είναι του ΙΚ – ως κείμενο, εννοώ – και ότι τα συναισθήματα που πηγάζουν από ένα λογοτέχνημα τα οφείλουμε, σε πρώτο βαθμό, στον ΙΚ; Τα οποία βεβαίως διπλασιάζει – σε μένα τουλάχιστον – η υπέροχη μουσική του ΜΘ.
  Αλήθεια, οι Αφγανοί της Βόρειας Συμμαχίας, όταν έμπαιναν στην Καμπούλ υπό τους ήχους του «Αντώνη», ήξεραν το νόημα των λόγων του ΙΚ; (ρητορική φυσικά η ερώτηση)

 86. Immortalité said

  Προς το παρόν, ήρεμα τα βλέπω τα πράματα 🙂

 87. Ιμόρ, ναι, τουλάχιστον μία απουσία είναι αισθητή 😉

 88. Μαρία said

  85
  Αλήθεια, οι Αφγανοί της Βόρειας Συμμαχίας, όταν έμπαιναν στην Καμπούλ υπό τους ήχους του “Αντώνη”, ήξεραν το νόημα των λόγων του ΙΚ;

  Μικρή σχολαστική διόρθωση. Οι ήχοι ήταν του Αντώνη αλλά με νέους στίχους του Ομάρ Σουλτάν, που τον θυμηθήκαμε με άλλη ευκαιρία και στου Δύτη.
  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=88914064,2007376

 89. ΑχιλλέαςΑ said

  # 85

  Καθόλου σχολαστική διόρθωση, ίσα ίσα απαραίτητη παράθεση – την κρατούσα για μετά, ο πονηρούλης 😉 – η οποία δείχνει το μέγεθος της μουσικής του ΜΘ. Ο Ομάρ Σουλτάν βεβαίως γνώριζε τον ΜΘ, και προσάρμοσε τους στίχους του πάνω στη μουσική του. Οι Αφγανοί μαχητές όμως, δεν νομίζω να ήξεραν τον ΜΘ, ούτε να είχαν κοινά ακούσματα. Κι όμως, η μουσική του μίλησε μέσα τους.

 90. physicist said

  #85β. Περιμένετε να σας δώσω σοβαρή απάντηση ή πετάτε μια εύκολη κορώνα για να γίνει τζερτζελές;

 91. E-Lawye said

  Όχι, ο αποκλεισμός του έργου δεν οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα όπως λες στη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά στη γενικότερη αντισημιτική στάση του Μίκη Θεοδωράκη, από τότε που ασπάσθηκε την συνωμοσιολογία, δηλαδή από πάντα. Να θυμίσω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πάει πριν από είκοσι χρόνια περίπου εναν ογκώδη φάκελο στον εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Επίσης είχε δηλώσει φανατικός τηλεθεατής της τηλεοπτικής σειράς ´´Η Λάμψη ´´ του Νίκου Φώσκολου και είχε πει επίσης ότι του αρέσουν τα κινηματογραφικά έργα με βία. Δικαίωμά του, αλλά όταν το λέει δημόσια, είναι αντικείμενο κριτικής και περίσκεψης για το αισθητικό του κριτήριο, όσο μεγάλος συνθέτης κι αν είναι.

  Για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού κυκλοφορούν και πολύ πρόσφατες δηλώσεις του στο Διαδίκτυο, στις οποίες επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την εικόνα, υιοθετώντας τελικά όλα τα ρατσιστικά στερεότυπα που επαναλαμβάνονται στον μισαλλόδοξο λόγο, όπως το σχήμα ´´εγώ έχω πολλούς φίλους Χ, αλλά οι Χ είναι -» και πάει λέγοντας.

  Ο μισαλλόδοξος λόγος σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί τον κανόνα, την «πολιτική ορθότητα» που θα σε κάνει αρεστό στις πλατειές μάζες. Αρχηγοί κομμάτων υιοθετούν αυτόν τον λόγο, αρχιερείς υιοθετούν ρατσιστικά και ομοφοβικά επιχειρήματα δημόσια, δημόσια πρόσωπα μεγάλης επιρροής όπως ο Καζαντζίδης παλιότερα και ο Θεοδωράκης σήμερα αναπαράγουν αυτόν τον λόγο που γνωρίζει ευρύτατη αποδοχή από ένα πλατύ λαϊκό ακροατήριο που βρίσκει πειστικές λίγο ή πολύ τις εξηγήσεις με βάση αυτά τα στερεότυπα, τα οποία χειροκροτεί και σε επίσημες παρελάσεις που εκστομίζονται ως εθνικά συνθήματα από μέλη του λιμενικού σώματος.
  Τα δικαστήρια αρνούνται επίσης να καταδικάσουν για παράβαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας ακόμα και τις πιο ακραίες αντιεβραϊκές διατυπώσεις, στο όνομα μιας ελευθερίας της έκφρασης που, όπως έχουν διαπιστώσει διεθνείς οργανισμοί, δεν ανταποκρίνεται στο αντίστοιχο δικαίωμα, αλλά παραβιάζει τις δεσμεύσεις της χώρας για τιμώρηση των φυλετικών διακρίσεων.

  Σε αυτό το πλαίσιο καθεστωτικού λόγου που εκφράζει την πλειοψηφία εντάσσεται και ο αντισημιτικός λόγος του Θεοδωράκη. Στην δημοκρατία όμως, η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να συνυπάρχει με την αρχή του κράτους δικαίου για τις γενικές αποφάσεις που σμφωνούμε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις κατά περίπτωση πιο αρεστές απόψεις, αλλά την δικαιοκρισία που μπορεί κάποτε να μην είναι δημοφιλής ή πλειοψηφική, αλλά αποτελεί ένα αντίβαρο δικαιοσύνης. Ο Θεοδωράκης πάντα μαγευόταν από την αποδοχή της πλειοψηφίας, μη διστάζοντας να θέσει υποψηφιότητα ακόμα και με τον Μητσοτάκη. Προφανώς λοιπόν νοιάζεται μόνο για την αρχή της πλειοψηφίας, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντιδημοφιλείς κατευθύνσεις που υποδεικνύει μερικές φορές η εφαρμογή των πανανθρώπινων αξιών του δικαίου.

 92. gbaloglou said

  Ανάλογη περίπτωση με αντίθετο αποτέλεσμα

 93. gbaloglou said

  ΕΔΩ

 94. ΑχιλλέαςΑ said

  # 90
  Σας έχω δώσει την εικόνα κάποιου που πετάει εύκολες κορώνες και επιζητεί τζέρτζελο; Μας γράφετε:
  «Είναι εκδήλωση υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας της Αυστρίας, και η πολιτική κουλτούρα αυτής της χώρας δεν ανέχεται την προβολή αντισημητικών προσωπικοτήτων, τουλάχιστον όχι με δημόσια στήριξη.»
  Και αναρωτιέμαι: Ο διατελέσας και πρόεδρος της ως άνω δυσανεκτικής στην προβολή αντισημητικων προσωπικοτήτων Κουρτ Βαλντχάϊμ κατηγορήθηκε -δικαίως ή αδίκως- για σωρεία εγκλημάτων εις βάρος Εβραίων κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π. Στον ΜΘ αποδόθηκαν δηλώσεις για τις οποίες είπε η πρόεδρος της Αυστριακής Βουλής:
  “Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης…”
  Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε όχι μόνο ανοχή, αλλά και παραμονή στο ύπατο αξίωμα της χώρας ενός προσώπου στο οποίο αποδόθηκαν εγκλήματα πολέμου.
  Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε μηδενική ανοχή σε κάποιον που του αποδόθηκαν δηλώσεις.
  Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ακυρώσεις μια συναυλία από το να καθαιρέσεις έναν πρόεδρο μόνο και μόνο από φήμες – που ελέγχεται αν ήταν αληθινές ή όχι, δεν υπάρχει λόγος να το αναπτύξουμε παραπέρα, δεν είναι αυτό το θέμα μας.
  Δεν αντιλαμβάνομαι όμως την «μηδενική ανοχή» ως επιχείρημα. Κρίνω ότι η προηγούμενη πρακτική δεν συνάδει με την τρέχουσα.
  Θα σας παρακαλούσα να ανακαλέσετε τα περί τζερτζελέ. Παρακολουθώ αυτό το μπλογκ εδώ και πολύ καιρό και δεν έχω παρέμβει ούτε μια φορά σε θέματα αμφιλεγόμενα μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.
  Ευχαριστώ

 95. physicist said

  @ 85β, ΑχιλλέαςΑ

  Το σχόλιό σας ήταν εντελώς άστοχο γιατί αγνοείτε ή αποκρύπτετε το ρόλο που έπαιξε ακριβώς αυτή η υπόθεση Βάλντχάιμ για να ευαισθητοποιηθεί η αυστριακή κοινή γνώμη σχετικά με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Έχουν περάσει 25 με 30 χρόνια από τότε που εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Κ.Β., και ακολούθησε η διεθνής του απομόνωση μετά τις αποκαλύψεις του World Jewish Congress, του πολιτικού περιοδικού profil κ.α. Το διεθνές ρεζιλίκι της Αυστρίας τότε, έπεισε τους Αυστριακούς να το ξανασκεφτούνε. Στα τωρινά:

  Σενάριο πρώτο: Δεν δίνεται από την Αυστριακή Κυβέρνηση άδεια συναυλίας στο Μαουτχάουζεν σ΄ένα γνωστό αντισημίτη. Με ποιό δικαίωμα το απαγορεύουν, αυτοί που είχανε για Πρόεδρο τον Βάλντχάιμ, δεν κοιτάνε τα μούτρα τους πρώτα; Φοβούνται να μη βγούνε τ’ άπλυτά τους στη φόρα. Παλιοναζήδες, ποτέ δεν θ’ αλλάξουνε.

  Σενάριο δεύτερο: Δίνεται άδεια συναυλίας. Σα δεν ντρέπονται … αλλά τι άλλο να περιμένεις από δαύτους που είχανε μέχρι και Πρόεδρο τον Βάλντχάιμ; Παλιοναζήδες, ποτέ δεν θ’ αλλάξουνε.

  Διαλέξτε.

 96. Μαρία said

  93
  Sorry !

  This page cannot be found.

 97. Rodia said

  97. Μαρία, στο #94 κοίταξε.

 98. ΑχιλλέαςΑ said

  #96
  Σενάριο τρίτο: Ελέγχω τις καταγγελίες, παίρνω πληροφορίες για έργο που πρόκειται να παρουσιαστεί, μια και δεν είναι άγνωστο, και επιλέγω αν θα ακούσω την άποψη των ψύχραιμων ή αν θα υποκύψω στις κραυγές και στους ψιθύρους των λαϊκιστών και των συνοωμοσιολόγων.
  Σενάριο τέταρτο: Πριν αποφασίσω αν θα παρουσιάσω κάποιο έργο, κάνω μια έρευνα και αν κρίνω ότι δεν πρέπει να ανέβει, δεν το ανακοινώνω καν. Τουλάχιστον, φέρομαι με τακτ.
  Και δεν έχω σκοπό να αποκρύψω τίποτα τελείως, μην με μπερδεύετε με άλλους.

 99. physicist said

  #94. Η απονομή ενός Διδακτορικού επι Τιμή από το CUNY και η συναυλία στο Μάουτχάουζεν δεν είναι και τόσο ανάλογες. Και (φαντάζομαι ότι) η κριτική του Kushner στο Ισραήλ δεν είναι στο επίπεδο «ο Κίσσινγκερ και το εβραϊκό λόμπι σχεδιάζουν την εξόντωση του ελληνικού πολιτισμού».

 100. physicist said

  #99.
  Τακτικά λάθη, επιπολαιότητες και πιθανοί ερασιτεχνισμοί από την πλευρά της Αυστριακής Κυβέρνησης δεν αλλοιώνουν την ουσία του ζητήματος. Όσο για τους λαϊκιστές και τους συνομοσιωλόγους, ψάχνετε σε λάθος μεριά — ο Μ.Θ. είναι ο πρώτος του χωριού σε κάτι τέτοια.

 101. ppan said

  Πάντως το Μαουτχάουζεν του Καμπανέλλη είναι καταπληκτικό, πριν το διαβάσω (μονορούφι) ούτε που φανταζόμουν πόσο θα γέλαγα με ορισμένα περιστατικά. Τη συγκινηση την περιμενα: αλλα η φιγούρα του κυρίου Βαγγέλη, το μοσχαράκι που ζητά την ελευθερία του, το μηχανάκι στο μυαλό των ναζήδων για το οποίο μιλάει ο περίφημος Αντωνης..΄Χωρια όλα τα άλλα δηλαδή, και ακόμη και η μαρτυρία για όσα εγιναν μετά την απελευθέρωση.
  Είναι ακόμη πιο λυπητερό που οι πρόσφατες σαχλαμάρες του Θεοδωράκη αγγίζουν έστω και ξωφαλτσα αυτο το έργο.

 102. ppan said

  Μιλάω για το πεζό, για την διήγηση του Καμπανέλλη, όχι για τα ποιήματα.

 103. Ναι, είναι πολύ καλό το βιβλίο του Κ.

 104. ΑχιλλέαςΑ said

  #99

  Αν νομίζετε ότι η ουσία του ζητήματος είναι ότι η καταδίκη ενός μουσικού έργου πρέπει να συντελείται εξ αιτίας των γεροντικών φληναφημάτων του συνθέτη του, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…
  Μου κάνει εντύπωση, πάντως, που ενώ θέτετε το ζήτημα της μνήμης των Αυστριακών σε σωστή βάση, αγνοείτε την μνήμη του κοινού (εγχώριου ή μη) για την μουσική και το έργο του ΜΘ.
  Να σας πω επίσης δύο πράγματα:
  1) Δεν ψάχνω εγώ για συνομωσιολόγους, δεν με ενδιαφέρει το σπορ.
  2) Όπως κι αν έγινε (ή αν κατάντησε, αν θέλετε) ως προσωπικότητα ο ΜΘ, επιτρέψτε μου, αλλά δεν μπορώ να ακυρώσω το έργο του. Το 2009 ήταν έτος Ρίτσου. Φέτος, έτος Ελύτη (και Γκάτσου, και Παπαδιαμάντη και Τσίρκα). Πόσοι από τους Έλληνες σήμερα θα ήξεραν τον Ρίτσο και τον Ελύτη, αν δεν τους μελοποιούσε ο ΜΘ;

 105. Μπουκανιέρος said

  102-4
  …και παρουσιάζει πολύ ωραία, νομίζω, την ανάγκη όσων επέζησαν να το ξεχάσουν/απωθήσουν (σε μια εποχή όπου δεν κουβεντιάζονταν τέτοια θέματα).

  [ppan και Δύτη, στο μυαλό μου είσαστε. Ήθελα δηλ. να γράψω ότι δεν έχω όρεξη να μπω στην καταθλιπτική -λόγω θέματος- συζήτηση, αλλά το βιβλίο του Κ. άξιζε.]

 106. ppan said

  Ξέρω γω, μερικοί πρέπει να τους ήξεραν. Το, πώς το είπατε αυτο, το «πλατύ κοινό» καμιά φορά μαθαίνει ποιος κερδίζει βραβείο Νόμπελ ή Λένιν για να μην αναφέρω δηλαδή την στρατευση του Ρίτσου.

 107. physicist said

  #105. Δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, απλώς για γεροντικά φληναφήματα. Δεν κάνει ο Μ.Θ. αθώες ανοησίες και ξεκουτιές αλλά αναπαράγει, εδώ και πολλά χρόνια, βρωεμρά στερεότυπα κατά των Εβραίων. Νομίζω ότι πολλοί υποστηρικτές του βιάζονται να τού δώσουν το ακαταλόγιστο για να μείνει στο απυρόβλητο. Φτηνό μού φαίνεται αλλά ας είναι.

  Τώρα, για το μουσικό του έργο, ίσως σας φανεί παράδοξο αλλά ήμουν ανέκαθεν «Θεοδωρακικός» και η μουσική του με συγκινεί αδιάκοπα από τότε που άκουσα στη Ντόιτσε Βέλλε επί Χούντας το Λεβέντης εροβόλαγε και μού είπαν οι γονείς μου ότι αυτά είναι τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και καλά θα κάνω να μην τα λέω φωναχτά. Κάποτε μάλιστα μού φαινότανε βαρετός και σαχλός ο Χατζιδάκις, κάτι που άλλαξε πλέον χωρίς να μειωθεί η συγκίνησή μου από τη μουσική του Μ.Θ. Πλατιάζω, πίσω στο θέμα μας. Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν μπορώ (ούτε και θέλω) να ακυρώσω το έργο του. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως την ακύρωση της συναυλίας στη δεδομένη χρονική στιγμή και στο δεδομένο τόπο σαν προσπάθεια να ακυρωθεί το έργο του συνθέτη. Κι όπως λέτε κι εσείς, ότι τραγουδάγανε οι οικοδόμοι στα γιαπιά Ρίτσο και Ελύτη, αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Έτερον εκάτερον όμως, κι αν μιλάμε για μνήμη και αποτίμηση, να είναι συνολική, όχι επιλεκτική.

 108. ΑχιλλέαςΑ said

  …μόνο που το ‘Αξιον Εστί», το «Μαουτχάζεν» και ο «Επιτάφιος» μελοποιήθηκαν πολύ πριν τα Νόμπελ και τα Λένιν…
  και δεν νομίζω ότι η στράτευση του Ρίτσου έχει σημασία για την καλλιτεχνική αξία του έργου του.

 109. Μαρία said

  Πρόσφατη διάλεξη του Φλάισερ στη Σαλονίκη με αναφορά και στο Βαλντχάιμ(σ.4) λόγω Χορτιάτη.

  Click to access swasticalow.pdf

 110. ΑχιλλέαςΑ said

  # 108
  Χαίρομαι που συμφωνώ κι εγώ μαζί σας. Πιθανόν προσεγγίσαμε το ίδιο θέμα, αλλά από άλλη πλευρά. Με ενόχλησε, είναι αλήθεια, η επιλεκτική αμνησία των Αυστριακών στο θέμα των αντισημητικών προσωπικοτήτων, ομολογώ ότι δεν ήξερα όλη αυτή την μεταΒαλντχάϊμ κινητοποίηση των Αυστριακών και σας ευχαριστώ για την ενημέρωση, ομολογώ επίσης ότι με ενόχλησε η παρέμβασή σας αποδίδοντάς μου ιδιότητες που δεν είναι του χαρακτήρα μου (δημιουργία τζερτζελέ, έρευνα συνωμοσιολόγων), ίσως να παρανόησα κι εγώ κάποια πράγματα, δεχτείτε τη συγγνώμη μου αν είπα κάτι προσβλητικό για σας, και σας ευχαριστώ για τον εποικοδομητικό, τελικά, διάλογο που είχαμε. 🙂

 111. physicist said

  111. Συγγνώμη κι από μένα για το απότομο ύφος μου αρχικά, και σας ευχαριστώ με τη σειρά μου!

 112. Στην κουβέντα για το βιβλίο του Καμπανέλη, πάλι, ας σημειώσω όμως ότι για την κατανόηση της, ξέρω γω, ανθρώπινης κατάστασης ή του τι σήμαινε Άουσβιτς και Μαουτχάουζεν θα προτιμήσω να συστήσω τα βιβλία του Πρίμο Λέβι, ή του Αμερύ. Όπου οι κρατούμενοι δεν είναι α πριόρι καλοί, να το πω έτσι.

 113. Συνέντευξη για τον σιωνισμό και τον αντισημιτισμό
  Συγγραφέας:
  Μίκης Θεοδωράκης
  Άρδην τ. 50
  http://www.ardin.gr/node/1079

  Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντισημιτισμός στην Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, αντίδραση κατά του Σαρόν και του Μπους. Ο αντισημιτισμός αποτελεί μια δικαιολογία για να μην υπάρξει αυτοκριτική. Αντί να αναρωτηθούμε τι είναι εσφαλμένο στην πολιτική του Ισραήλ, οι Εβραίοι υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι εναντίον μας επειδή υπάρχει νέο κύμα αντισημιτισμού. Επειδή δεν μας αγαπούν. Ακόμα και ο Θεοδωράκης λέει ότι είμαστε η ρίζα του κακού. Αυτή η αντίδραση είναι αρρωστημένη.

  – Γιατί;

  Επειδή αντανακλά την ψυχοπαθολογία του εβραϊκού λαού. Θέλουν να νιώθουν θύματα. Θέλουν να νιώθουν αυτήν την ανακούφιση. Ναι, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά πάλι είμαστε θύματα. Ας φτιάξουμε ένα ακόμα γκέτο. Αυτή είναι μαζοχιστική αντίδραση.

  – Είναι οι Εβραίοι μαζοχιστές;

  Υπάρχει ψυχολογικός μαζοχισμός στην εβραϊκή παράδοση.

  – Υπάρχει και σαδισμός;

  Είμαι βέβαιος πως όταν οι Εβραίοι της διασποράς συζητούν μεταξύ τους, νιώθουν ικανοποίηση. Νιώθουν ότι τώρα είναι τόσο κοντά στη μοναδική υπερδύναμη που κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Για αυτό ο ισχυρισμός περί νέου αντισημιτισμού δεν αποτελεί μόνο άρρωστη αλλά και ανέντιμη αντίδραση.
  ………………
  Οι Εβραίοι έχουν στα χέρια τους το παγκόσμιο χρήμα;

  Ελέγχουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών μέσων.

  Ελέγχουν μεγάλες ορχήστρες

  – Επομένως, ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Εβραίους;

  Αφού μιλάμε με ειλικρίνεια, θα σας πω κάτι άλλο. Οι Εβραίοι ελέγχουν τις περισσότερες από τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Όταν έγραψα τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης, η συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης σκόπευε να προχωρήσει σε μια εκτέλεση του έργου μου. Η ορχήστρα ελεγχόταν από Εβραίους. Και αυτοί δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συναυλίας. Από τότε δεν μπορώ να συνεργαστώ με καμία μεγάλη ορχήστρα. Μου το αρνούνται.

  – Αντιμετωπίσατε αυτό το πρόβλημα και με άλλες ορχήστρες;

  Οπουδήποτε υπάρχουν Εβραίοι. Όπου οι ορχήστρες ελέγχονται από Εβραίους, μποϊκοτάρουν το έργο μου.

  – Πραγματικά αισθάνεσθε ότι οι Εβραίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος του κόσμου της μουσικής;

  Ναι.
  ………………………………
  – Επομένως, οι Εβραίοι τραβούν τα σχοινιά πίσω από τον Μπους;

  Όχι, βρίσκονται μπροστά από αυτόν.

  – Η Αμερική, η μεγάλη υπερδύναμη, στην πραγματικότητα ελέγχεται από τους Εβραίους;

  Ναι.
  …………………
  Ναι. Το συναντώ στη μουσική, αλλά συμβαίνει και αλλού. Ειδικά στα οικονομικά. Και στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό και οι Εβραίοι δεν είναι καθόλου ελκυστικοί.

  – Πιστεύετε ότι υπάρχει μια εβραϊκή τάση κυριαρχίας;

  Κυριαρχίας; Ναι. Και συνοδεύεται από κόμπλεξ ανωτερότητας.

  – Συνεπώς, η αίσθηση της ανωτερότητας και η τάση για έλεγχο είναι χαρακτηριστικά των Εβραίων;

  Ναι, ναι. Νομίζω ότι η εβραϊκή θρησκεία που διδάσκει ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία ότι ο Θεός είναι πολύ ισχυρός του δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Έτσι υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Ο λαός που ιστορικά είναι ο πιο φοβισμένος, πνευματικά είναι λιγότερο φοβισμένος, λόγω της θρησκείας του. Τώρα, όμως, που έχουν μεγάλη εξουσία, αυτή η στάση γίνεται επικίνδυνη.
  ………………………………………………………..

 114. gbaloglou said

  102

  «το μοσχαράκι που ζητά την ελευθερία του»

  Εννοείς κάτι σαν το παρακάτω:

  Μου το πήρανε τ’ αρνί
  πριν ακόμα ο ήλιος βγει
  μάνα μου γλυκειά μου μάνα

  Είχε πάει μόνο για νερό
  σ’ ένα ποταμάκι δροσερό
  τώρα όπου κι αν βρεθώ
  το αρνάκι μου ζητώ
  τι θα γίνω θα χαθώ

  Με πόνο τώρα στην καρδιά
  ζητώ τ’ αρνί στην λαγκαδιά
  τα βράδια στις ραχούλες
  μονάχος τριγυρνώ
  τ’ όμορφο τ’ αρνάκι
  να βρω πως λαχταρώ

  [Δεν έχω διαβάσει το «Μαουτχάουζεν».]

 115. Μαρία said

  108, 111 Τώρα που φιλιώσατε μπορώ να παραθέσω το Φλάισερ, χωρίς να θεωρηθεί οτι ρίχνω λάδι στη φωτιά.

  Ο θεμελιακός μύθος του αυστριακού λαού ως θύματος θα αντέξει για τέσσερις δεκαετίες, μέχρις ότου ξεσπάσει το σκάνδαλο Βάλντχαϊμ το 1986 –με κατάθεση του σχετικού πορίσματος της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών, με συμμετοχή του γράφοντος, στον καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι τον Φεβρουάριο του 1988, ακριβώς μισόν αιώνα μετά το Άνσλους. Τρία χρόνια αργότερα ο Βρανίτσκι θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός της χώρας που παραδέχεται δημοσίως στη Βουλή τη μαζική συμμετοχή Αυστριακών στα ναζιστικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Εβραίων, της Σοά, ενώ το 1994 ο πρόεδρος Τόμας Κλεστίλ θα ζητήσει κεκαλυμμένη συγγνώμη κατά την επίσκεψή του στο κοινοβούλιο του Ισραήλ. Δεν λείπουν ωστόσο οι παλινδρομήσεις στην αντιμετώπιση του παρελθόντος τα επόμενα χρόνια, μέχρι σήμερα. Η νέα πολιτικώς ορθή εκδοχή είναι το «Ναι μεν, αλλά». Και εξαρτάται από τον εκάστοτε πολιτικό κλπ., πόσο σιγά ακούγεται το «ναι» και πόσο δυνατά το «αλλά».
  Οι πόλεμοι της μνήμης, 2008, σ.60

 116. Δεν θα μ’ αφήσετε να πάω για ύπνο.
  Πάντως αν κρίνω από τα βιβλία του Τόμας Μπέρνχαρντ η αποναζιστοποίηση δεν πρέπει να πήγε πολύ βαθιά στην Αυστρία για καιρό, όπως ακριβώς λέει ο Φλάισερ δηλαδή. Αντίστοιχα για τη Γερμανία, τα βιβλία του Χάινριχ Μπελ.

 117. Μαρία said

  114 Η συνέντευξη υπάρχει και στο σάιτ στο οποίο παραπέμπει ο Βάιστς στην επιστολή του.

 118. physicist said

  #116 Τώρα που φιλιώσατε … ευτυχώς που ο ΑχιλλέαςΑ φέρθηκε ψύχραιμα, εγώ στο τσακ ήμουνα 😉

  Εξαιρετικό το απόσπασμα του Φλάισερ. Νομίζω ότι θα ‘πρεπε να το διαβάσω το βιβλίο του.

 119. Μαρία said

  113 Ίμρε Κέρτες έχεις διαβάσει;

  117 Τηρουμένων των αναλογιών σαν την σε βάθος αποχουντοποίηση.

 120. Α ναι βέβαια, και ο Κέρτες.
  Είπα να το γράψω για την αποχουντοποίηση, μετά το ξέχασα.

 121. gbaloglou said

  Ήθελα να αναφερθώ και εγώ στην συνέντευξη του Θεοδωράκη στο περιοδικό της Χααρέτζ, μόνο που δεν κατάφερα να την βρω στο διαδίκτυο. Ως πριν λίγα χρόνια ήταν ακόμη διαθέσιμη. Δεν ήξερα ότι αναδημοσιεύτηκε στο Άρδην. Όταν την πρωτοδιάβασα θεώρησα ότι αθωώνει τον Μίκη.

 122. ΑχιλλέαςΑ said

  Όπως θα ήταν ανοησία να πούμε «όλοι οι Αυστριακοί είναι εγκληματίες πολέμου», έτσι θα ήταν να πούμε «όλοι οι Αυστριακοί είναι αθώοι». Όπου στη λέξη Αυστριακή, βάλτε όποια εθνικότητα θέλετε… Δεν έχει – για μένα – σημασία η καταγωγή κάποιου, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και δρα – ή αντιδρά. Όπως έγραψε και η Μαρία:
  «Η νέα πολιτικώς ορθή εκδοχή είναι το «Ναι μεν, αλλά». Και εξαρτάται από τον εκάστοτε πολιτικό κλπ., πόσο σιγά ακούγεται το «ναι» και πόσο δυνατά το «αλλά».»
  Κι αυτό, δεν αφορά, φυσικά, μόνο τους Αυστριακούς…

 123. Μαρία said

  119 Φυσικέ, εδώ το επίμετρο που αναφέρεται στα δικά μας ρεζιλίκια.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/27/fleischer/#more-1951
  Για μένα το πιο διαφωτιστικό κεφάλαιο ήταν αυτό για την Ιαπωνία.

  122 Τον αθωώνει λόγω βλακείας;

 124. Μαρία said

  123 Δεν το έγραψα εγώ.

 125. gbaloglou said

  122

  Όχι λόγω βλακείας … αλλά λόγω πολλών άλλων θεμάτων που θίγει και απόψεων που παρουσιάζει: η συνολική εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι τελικά αυτός ο άνθρωπος ούτε τους Εβραίους μισεί ούτε το Ισραήλ.

 126. ΑχιλλέαςΑ said

  # 125

  Ναι… όπως είπε ο Φλάϊσερ στο απόσπασμα που παρέθεσε η Μαρία είναι η σωστή έκφραση. Διορθώνω.

 127. betatzis said

  113, 120

  «Από δω για τα αέρια κυρίες και κύριοι», του Ταντέους Μπορόβσκι …

  Δεν έχω διαβάσει αυτά που λέτε εσείς, αλλά κι ο Μπορόβσκι είναι στο ίδιο κλίμα που λέει κι ο Δύτης, δηλαδή λέει ότι συχνά και οι κρατούμενοι ενεργούσαν (ή σκέφτονταν) εις βάρος των συγκρατούμενων.

 128. betatzis said

  http://www.stochastis.gr/Catalogue/xlog025_Borowski.htm

 129. Avonidas said

  114,126:

  Πραγματικά, δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Βλέπω τον Μ.Θ., στη συνέντευξη αυτή, να κάνει ιδιαίτερα οξυδερκείς, εύστοχες παρατηρήσεις, να δείχνει γνώστης της ιστορίας και της ψυχής του εβραϊκού λαού (καθώς και του γερμανικού και του ελληνικού) – και μετά, ξαφνικά και σε ανύποπτο χρόνο, να πετάει αμετροεπείς ανοησίες και ουρανομήκεις κοτσάνες με μια απίστευτη ευκολία!

  Αν, όπως λέει ο Φυσικός, είναι υπερβολικό να λέμε ότι τα έχει χαμένα, ποια εναλλακτική εξήγηση προτείνεται; Διχασμένη προσωπικότητα;

  Η συνολική εικόνα που σχηματίζω εγώ είναι ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι ο εβραϊκός λαός έχει διαπράξει (ή ετοιμάζεται να διαπράξει) ύβρι – με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου – και αγωνιά, ακριβώς επειδή νοιάζεται για αυτόν τον λαό.

  Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο θαυμασμός του για τα Κιμπούτζ (μου θύμισε τον Τσόμσκυ, που έκανε ανάλογες παρατηρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και πραγματικά, νομίζω ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία στην ιστορία του Ισραήλ, που πήγε στράφι με ευθύνη και των Παλαιστινίων και βεβαίως της Δύσης, που ήθελε ένα κράτος-μαντρόσκυλο στη Μ. Ανατολή).

  Κι ακόμη, όταν περιγράφει τη μεταστροφή των αισθημάτων του για το Ισραήλ, μου έρχονται στο μυαλό οι κριτικές των αναρχικών αριστερών για τη Σοβιετική Ένωση, καθώς εξώκειλε στον αυταρχισμό και τον Σταλινισμό – ιδίως τα έργα του Όργουελ.

 130. ppan said

  113& 120: ναι, σύμφωνοι αν και έχω μια ερώτηση στο 113: πώς «θα προτιμήσεις» να διαβάσεις κατι λόγω του περιεχόμενού του, πριν το διαβάσεις; 🙂
  Αντιλαμβανομαι ότι το Μαουτχάουζεν, αν μπεις στην λογική να συγκρίνεις, δεν είναι ας πούμε εφάμιλλο των μείζονων έργων για τα στρατόπεδα, αλλά είναι πολύ ωραίο. Όσο για την ας πούμε «ωραιοποιημενη» (με τριπλά εισαγωγικά) εικόνα, τι να πω; αν ο άλλος που τα έζησε διάλεξε να τα πει έτσι κάτι σημαίνει: ότι πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο να το πω σαχλά ή ότι ήθελε να πιστεύει, ότι ήταν ας πούμε αριστερός μιας άλλης εποχής. Υπάρχει κι αλλος τρόπος να γραφτούν τα ίδια πράγματα αλλα είναι άλλο βιβλίο.

  114: μα διάβασέ το! είναι τόσο ωραίο, αυτο με το μοσχαράκι και τώρα που το σκέφτομαι γελώ.

 131. ppan said

  Εμενα αυτή η συνέντευξη στο Άρδην, δηλαδη τα αποσπασματα που βάλατε μου λένε ότι η βαθύτερη αιτία των «αντισιωνιστικών» θέσεων του ΜΘ, όπως και η αιτία πολλών απο όσα έχει κάνει ή πει, είναι πως πιστεύει πως τα έργα του δεν παίζονται αρκετά.

 132. gbaloglou said

  131

  «αυτο με το μοσχαράκι και τώρα που το σκέφτομαι γελώ»

  ΑΝ είναι παραπλήσιο αυτού που παρέθεσα στο 115 … μόνο αστείο δεν είναι! (ΕΙΝΑΙ;)

  [Ναι, μεγάλη παράλειψη μου να μην έχω διαβάσει το «Μαουτχάουζεν», ειδικά μάλιστα επειδή υπήρχε, νομίζω, στο σπίτι…]

 133. ppan said

  Μα διάβασέ το λέμε, στο scribd. Έτσι κι εγώ το ξεκίνησα ένα βραδάκι κατά τη μία, ψάχνοντας να καταλάβω καλύτερα τι εννοεί το τραγούδι «Αντώνης» (που το είχα στα ακουστικά μου όταν έκαν τζόγκιν, είναι πολύ αποτελεσματικό)και ψιλοξενύχτησα να το διαβάσω: είναι μαλλο σύντομο, καμια διακοσαριά μικρες σελίδες.

 134. gbaloglou said

  134

  Να ζητιανέψω ένα URL?

 135. ppan said

  σιγά την ζητιανιά!
  http://tinyurl.com/3vnhx79

 136. Πολὺ κακὸ γιὰ τὸ τίποτε.

  Ὅσο γιὰ τὴν κουλτούρα τῶν Αὐστριακῶν ἔτσι λέγεται στὴν καθαρεύουσα τὸ συλλογικὸ κόμπλεξ ἐνοχῆς, αὐτὸ ποὺ στὰ χωριάτικα λέγεται «ὅποιος καῇ στὸν χυλό, φυσάει καὶ τὸ γιαούρτι».

  Περὶ μισαλλοδοξίας: ἂν γιὰ νὰ μὴ σὲ ποῦν μισαλλόδοξο πρέπῃ νὰ λὲς ὅτι κάτι εἶναι ὡραῖο ἢ τοὐλάχιστον ὄχι κατακριτέο μόνο καὶ μόνο ἐπειδὴ ἀποτελεῖ ἐπιλογὴ κάποιου, εὐχαριστῶ δὲν θὰ πάρω.

 137. gbaloglou said

  136

  Ευχαριστώ — καμμία σχέση τελικά, αυτό που παραθέτω στο 115 το τραγουδούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη) όταν οι Γερμανοί έπαιρναν κάποιους απ’ αυτούς για εκτέλεση (αντίποινα): το ‘αρνί’ είναι κάποιος μελλοθάνατος και το ‘νερό’ η ελευθερία. (Έχω ανεβάσει στο γιουτούμπ βίντεο του πατέρα μου που το τραγουδάει σε οικογενειακή συγκέντρωση.)

 138. Μαρία said

  138 Ο καθένας με την ελπίδα του.
  Κι όλοι μαζί σαν πρόβατα επί σφαγήν.
  Απο το «Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» Θασσαλονίκης» του Γ.Καφταντζή

  Ωραίος ο μπαμπάς.

 139. sarant said

  Να με συμπαθάτε, αλλά έλειπα για ζιαφέτι (που λέει και ο γιατρός) πολλές ώρες.
  Χαίρομαι όμως πολύ που έγινε καλή συζήτηση χωρίς κορώνες και προσωπικές επιθέσεις!

 140. gbaloglou said

  139

  Το συγκεκριμένο τραγούδι το αναφέρει; (Προς το τέλος της ζωής του ο πατέρας μου το τραγουδούσε όλο και πιο συχνά.)

 141. Μαρία said

  140 Πρωτοφανής εμφάνιση εν τω μέσω της νυκτός!

  141 Δεν είναι αφήγημα. Είναι δυο στίχοι απο μεγάλο ποίημα.

 142. BobLoopas said

  117: βάλε στη λίστα και την Ελφρίντε Γέλινεκ

 143. 1ας said

  Οι Αυστριακοί ήταν οι πιο φανατισμένοι ΝΑΖΙστές που υπήρξαν ποτέ.Κατάφεραν για δεκαετίες να φανούν ως θύματα του..Αυστριακού Χίτλερ,και να φανούν ως οι καλοικαγαθοί που πάντα βοηθάγανε τους κατατρεγμένους.Για αυτό δημιουργήθηκε αλλά και συντηρήθηκε ο μύθος του «καλού Αυστριακού» που το καιρό του πολέμου,είχε ανέβει στα …βουνά και τραγούδαγε την «Μελωδία της Ευτυχίας» και μάζευε Ελντελβάις,για αυτό και ακόμα και σήμερα ψάχνουμε τον ανύπαρκτο «καλό Αυστριακό» που βοήθαγε τους αμάχους όταν γινόνταν αντίποινα στα σαμποτάζ και στις εκτελέσεις του ΕΛΑΣ.

  Η Αυστρία ποτέ δεν πλήρωσε για τα εγκλήματα της τα οποία ήταν ίδια και μεγαλύτερα απ’ότι της Γερμανίας.Τώρα στο θέμα με τον Μίκη εκμεταλλεύτηκαν μια κουβέντα του οι Αυστριακοί,για να του βγούνε από τα «αριστερά».Είναι οι ίδιοι που οι γονείς τους,και οι παππούδες τους στέλνανε τους Εβραίους στα Κρεματόρια κατά χιλιάδες .Είναι πιο υπεύθυνοι απ’ότι οι Γερμανοί,και κυρίως δεν πλήρωσαν ποτέ για τις πράξεις τους,αλλά και σήμερα προσπαθούν να τις συγκαλύψουν.

 144. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Και ο 1ας ξαναπαίρνει τη μπάλα ξεσκίζει τα δίκτυα και συνεχίζει με τη μπάλα στα πόδια για τα αποδυτήρια… 🙂 Σε συμπαθώ ρε μπαγάσα για το απόλυτο της άποψης σου… μόνο ο ηλεδικηγόρος μπορεί να σε πάει κόντρα στην ξιπασιά της σιγουριάς! (τι προβοκάτορας που είμαι ο πού-στεις 🙂

  Φυσικέ αφού το έχεις εντρυφύσει το θέμα δε μας εξηγείς κι εσύ αφού δεν πρόκειται για γεροντικά κόλπα του ΜΘ από πότε ακριβώς το γύρισε από άνθρωπος που στήριζε το Ισραήλ σε αντισημίτης;

 145. 1ας said

  Ρε Χασάπη,αυτά που λέω είναι copy paste από το «Οι πόλεμοι της Μνήμης» του Χ.Φλάισερ.Αν το διαβάσεις(ή το έχεις διαβάσει)θα δεις ότι ελάχιστα λέω για τους Αυστριακούς υποκριτές.
  Το να το παίζεις έντεχνα e-μετριόφρων,και αυτό ξιπασιά το θεωρώ.Άλλωστε ο e-διάλογος είναι ντε φάκτο μη σοβαρός διάλογος,οπότε τι νοήμα έχει να παριστάνω το διαλλεκτικό ή τον ανθρωπιστή ή τον μεγάλο επιβήτορα ή ..ή…
  λέω χύμα την άποψη μου,και όποιον πάρει ο χάρος.Αν λέω μαλακίες -πράγμα πολύ πιθανό- συνήθως το αναγνωρίζω,ή τρώω τομάτες.Ε και;

 146. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Ό άλλος o ροφός με το αχανές βλέμμα ήθελα να τσιμπήσει που το έχω άχτι να του τη ρίξω τη ροχάλα που του αναλογεί εδώ και χρόνια του αρχιψώνιου και εσύ κατάπιες το σκουλήκι, το αγκίστρι και η μισή πετονιά ρε 1α… Πάντως συνήθως τις ντομάτες σε βλέπω να τρως στου Πάνου. :->

  Επί του θέματος πάντως και μια και η συμφωνική της Βοστώνης είναι συμπάθεια μου για προφανείς λόγους, τι ξέρουμε για την αλήθεια των όσων καταγγέλει ο ΜΘ;

 147. ppan said

  138: ωραίο!

 148. massilia said

  Εν τέλει όμως τα πράγματα είναι μάλλον απλά: Ο Θεοδωράκης έχει κατ’ επανάληψη κάνει δηλώσεις που αναπαράγουν τον πυρήνα της αντισημιτικής σκέψης. Στην Ελλάδα επιλέγουμε να τις αγνοούμε ή και να τις επικροτούμε. Στην Αυστρία όχι. Προφανώς, εκεί η ανοχή σ΄αυτού του είδους τον ρατσισμό είναι μικρότερη απ’ ότι στην πατρίδα μας.

  Και, εν πάση περιπτώσει, όταν δημοσίως έχεις δηλώσει «είμαι αντισημίτης»,»είμαι αντισιωνιστής» είναι μάλλον γελοίο να περιμένεις να μην αντιδράσουν κάποιοι στην παρουσία σου σε εκδήλωση για τα θύματα του ναζισμού, μόνο και μόνο επειδή πριν 50 χρόνια έγραψες τη Μαργαρίτα τη Μαργαρώ.

  Εν κατακλείδι, ας πρόσεχε.

 149. 1ας said

  @147

  Ε τι να κάνουμε ρε Χασάπη,είμαστε e-εύθικτοι τελικώς 😆

 150. ο Μήτσος said

  Καλώς ή κακώς τον Μίκη τον είδαμε σε όλες τις πολιτικές γραμμές. Τον είδαμε να λέει «Καραμανλής ή τανκς», να κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με όλα τα κόμματα, από το ΚΚΕ μέχρι τον Μητσοτάκη, να παραδέχεται (μάλλον του ξέφυγε, λόγω ηλικίας) ότι παρότι ευρισκόμενος σε αριστερή φάση, τον «κάλεσαν στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο του 1974 να μεσο¬λαβήσει, προκειμένου να δεχθεί ο Καραμανλής ν’ αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού».

  Αργότερα ίδρυσε το αλλοπρόσαλλο κίνημα Σπίθα με συρραφή αλληλοσυγκρουόμενων πολιτικών γραμμών στην προγραμματική διακήρυξη του, όπου ακούγονται και αντιεβραϊκές νότες ματζόρε. Χτες δημοσιεύτηκε το όνομα του στη λίστα με τους 850 βουλευτές που ζητάνε αναδρομικά διακόσες πενήντα χιλιάδες.

  Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε μία τόσο σχιζοφρενής προσωπικότητα να κάνει πολιτική καριέρα. Μάλλον φοβήθηκαν οι άνθρωποι στην Αυστρία μη γίνει κόμπλα. Το θέμα είναι λεπτό.

 151. tamistas said

  Το πρόβλημα ΜΘ και οι εν μέρει φαινομενικά αλλοπρόσαλλες πολιτικές μεταπηδήσεις του είναι μια χαρακτηριστική έκφραση τής ζωσμένης πατριωτισμό αριστερής αμηχανίας στην Ελλάδα. Όταν αυτός ο πατριωτισμός τεντώνεται, ιδίως όταν το επιτρέπουν ευνοϊκές συγκυρίες, ο αντισημιτισμός σερβίρεται αχνιστός. Αν και η δαμόκλειος politically correct στάση επιβάλλει σήμερα τη συγκάλυψη της φυλετικής βάσης όσων συχνά καταγγέλονται περί εβραϊκού λόμπι και υπονοούν από τα πρωτόκολλα των σοφών τής Σιών μέχρι την προδοσία τού Ιούδα του Ισκαριώτη, που στοιχειώνει και την ωραία μας λαϊκή παράδοση. Εξάλλου θεωρείται μπανάλ η αναφορά σε κυριαρχία όχι κάποιων εθνικά προσδιορισμένων λόμπι, αλλά του παγκόσμιου κεφαλαίου, το οποίο σε άλλες περιπτώσεις (και καταπώς μας βολεύει), μπορεί να θυμηθούμε ότι δεν έχει πατρίδα και ότι με την παγκοσμιοποίηση που επιβάλλει απειλεί την εθνική μας ταυτότητα κλπ.
  Κι όμως, δεν μπορώ να μη συγκινούμαι με (κάποιες από) τις μουσικές του. Πάντα…

 152. Όποιοι είναι στην Αθήνα μπορούν να δουν το περίφημο ντοκιμαντέρ του σοβιετικού Μιχαήλ Ρομ, Ο αληθινός φασισμός. Εδώ ο Φώτος Λαμπρινός μιλά για τον Ρομ και την ταινία.

 153. ο Μήτσος said

  Μπράβο ώ Δύτα! Εξαιρετικό το δείγμα!

 154. καλά ο Μικης ειναιΦΑΟΥΣΤΙΚΟΣ τυπος και πολυπλευρος .. Εμένα περισσοτερο μου την δινει εκεινος ο Μεφιστοφελής που του βάζει λόγια ..

 155. BobLoopas said

  147 (145) Τι στα γαμίδια ξέρουμε για την συμφωνική της Βοστώνης (ρε) Χασάπη;

 156. BobLoopas said 157. Φυσικέ και Αχιλλέα, ευτυχώς που δεν ζούμε στην εποχή του Ντρέυφους, στο τέλος θα καλούσε κάποιος από τους δυο τον άλλο σε μονομαχία.

  Στο θέμα πάντως αν ήταν σωστός ή όχι ο αποκλεισμός του Μίκη, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί, αντίθετα από μας τους νότιους έχουν στην κουλτούρα τους μια απολυτότητα σε σχέση με τους νόμους. Όχι οτι είναι τέλειοι, αλλά έχουν τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχεία: είναι διαταγή από πάνω, πρέπει να την εφαρμόσουμε, κι όχι όπως εδώ, μια λείπουν τα φτυάρια, μια δε φέρανε τα σκατά.

  114, Νοσφεράτος
  Δε διαβάζω Άρδην,και δεν ήξερα τη συνέντευξη,(είναι χάλια), αλλά νομίζω, ότι η πλευρά του Μίκη που διάλεξε να προβάλλει ο Καραμπελιάς , είναι η αρρώστια του.

  Είναι σε μικρογραφία η αρρώστια όλης της Ελλάδας σήμερα: Κάποτε μεγαλουργήσαμε, κάποτε νοιώσαμε τις εξάρσεις και τη δόξα της Ιστορίας,σε στάδια και διαδηλώσεις, τώρα μας έχουν χεσμένους, αλλά όχι, δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι.Οι Μπίλνεμπεργκ και οι Εβραίοι, «που ελέγχουν τη μουσική».Όταν όμως έδινε συναυλίες παλιά, στις ίδιες αίθουσες, δεν μας ένοιαζαν οι Εβραίοι. Εδώ δε μας ένοιαζαν τα γκουλάγκ και το τείχος του Βερολίνου…

  Πάντως αυτό με το Μίκη, (και άλλους, νομίζετε ο Μαρκόπουλος στέκει καλά;) κυρίως αναφέρομαι στην καπηλεία των τραγουδιών τους, δείχνει την αποτυχία της αριστεράς να αρθρώσει σύγχρονο πολιτικό λόγο.

  Όσο για αυτούς του Άρδην πρέπει κάποιος να μου το αποδείξει ότι δεν είναι πράκτορες κάποιου είδους, για να πειστώ.

 158. -χία

 159. sarant said

  Καπετάνιε, χωρίς να συμφωνώ καθόλου με τους καραμπελιάδες, γιατί σκέφτεται πως είναι πράκτορες;

 160. sarant said

  Το 157 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα και τώρα απελευθερώθηκε.

 161. BobLoopas said

  -Καραμπελιάς (4:57): Σβύνει και το έθνος μας…(κ.τ.λ.)
  -Θεόδωράκης (5:06): Και μένει μόνο ένα έθνος που είναι και παλιό(!)…(5:09)…ποιό είναι αυτό;
  -Καραμπελιάς (5:10): …Το εβραικό…
  -Θεοδωράκης (5:11-12)… Το εβραικό…

  Μετά, για να μην τα γράφω αναλυτικά, λέει την (μπιπ) για «την διαταγή για την εκρίζωση του ελληνικού πολιτισμού»…
  Αυτό το «είμαι αντισημίτης» κ.τ.λ. είναι ολοφάνερα και κατα την δική μου γνώμη (κύριε Σαραντάκο) παραδρομή αλλά τα παραπάνω (που γράφω/που είπε) περί έθνους και Κίσινγκερ τι ακριβώς είναι; Εσείς πως τα λέτε;
  ………..
  «Χτυπήστε τον πολιτισμό»…αχαχαχ…αυτός τα φταίει όλα

 162. Τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα..
  Εδώ υπάρχει κόμμα μέσα στην Ελληνική βουλή, που στέλεχος του έγραψε τα παρακάτω:

  « Παρά τους οχετούς λάσπης και τας συκοφαντίας εις βάρος του, η ιστορική αλήθεια βεβαιώνει, ότι ο Χίτλερ υπήρξε εξαιρετικώς ευαίσθητος και εκ χαρακτήρος ηρνείτο να θυσιάση αμάχους, έστω και με αντάλαγμα την νίκην »

  « Οι Γερμανοί εσέβοντο την πολικοστρατιωτικήν ηγεσίαν των ηττηθέντων και ουδέποτε εδολοφόνησαν μαζικώς λαούς με βομβαρδισμούς αμάχων.
  Εβομβάρδισαν πόλεις, μόνον δια στρατιωτικούς λόγους. »

  Αφού δεν ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του Κομμένου, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, του Κοντομαρί κλπ, να του βάλουν το βιβλίο στον κώ@ο, τι να λέμε τώρα για τον Μ. Θεοδωράκη..
  Εμείς οι Έλληνες είμαστε μεγαλόψυχοι ρε, δεν κρατάμε κακίες!
  Είμαστε κοινωνία μοντέλο για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 163. ΑχιλλέαςΑ said

  #158

  Δεν νομίζω, Καπετάνιε, να έγινε κάτι το μεμπτό ανάμεσα σε μένα και τον τον συνομιλητή μας Φυσικό. Είχαμε μια λεκτική αντιπαράθεση μεν, πολιτισμένη δε, στα πλαίσια του πολιτισμένου διαλόγου, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και προσβολές, ως αρμόζει άλλωστε στην ποιότητα και το επίπεδο αυτού του ιστοχώρου.

 164. physicist said

  @164. Στην Ελλάδα τους δίνουν δημόσιο βήμα και εκτός Βουλής, επομένως τους κάνουν δεκτούς στα σαλόνια, αντί να τους παραδώσουν στην κοινωνική καταφρόνια και το δημόσιο περίγελο. Αλλά θα μού πεις, αν είχαν οι εκδότες και οι καναλάρχες λίγη τσίπα και κάνανε μιαν άτυπη συμφωνία να μην τους δίνουν ούτε δευτερλόπεπτο τηλεοπτικό χρόνο, θα είχαμε θέμα με την ελευθερία του λόγου και τους κακούς Εβραίους που συνομωτούν για να τους φιμώσουν.

 165. physicist said

  Φτου, το 165 πήγαινε στο 163, όλο το ίδιο λάθος κάνω. Από σπόντα — συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει ο Αχιλλέας στο 164.

 166. Abravanel said

  Ο Μ.Θεοδωράκης ήταν και είναι ανεπιθύμητος από κάθε εκδήλωση η οποία σχετίζεται με την δολοφονία των οικογενειών μας – αυτό είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να γίνεται σεβαστό και αποτελεί αλαζονεία και πατερναλισμός η ψευδαίσθηση οτι είναι ηθικά μπορούν να εγερθούν αντιρρήσεις επί αυτού. Ο καθένας μπορεί να κάνει βέβαια την κριτική του σε αυτή την απόφαση, όπως και εγώ με την σειρά μου να αναρωτηθώ για το ποιόν αυτού που κρίνει.

  Ο οικοδεσπότης αναφέρει οτι δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά αφήνει να εννοηθεί οτι διαφωνεί και θεωρεί οτι όντως είναι οι αναφορές στο Ισραήλ που ενοχλούν. Νομίζω οτι επιλέγει και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, να επικεντρωθεί σε μια δήλωση του Μ.Θ. επιλέγοντας να αγνοήσει όλες τις υπόλοιπες που αποτελούν μνημεία χυδαιότητας και μίσους – εκτός και αν συμφωνεί με αυτές ή τις προσπερνά ελαφρά τη καρδία μιας και δεν τον αφορούν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην γνωστή συνέντευξη που τοποθετεί εμένα και την οικογένεια μου στην ρίζα του Κακού αλλά και το όλο κλίμα μίσους που καλλιεργεί αυτός και το άμεσο περιβάλλον του όπως η κόρη του το 2006 που κατηγορούσε τους Ελληνοεβραίους που είχαν μεταναστεύσει στην Αργεντινή ως «πλουτοκράτες». Εκτός και αν θεωρεί οτι η ερώτηση είναι κακόβουλη αυτός πιστεύει οτι ο Μ.Θεοδωράκης είναι αντισημίτης ή απλά μισεί το Ισραήλ και τον κατηγορούν άδικα;

  Προφανέστατα είναι στο χέρι των σχολιαστών να θεωρήσουν οτι οι Κακοί είναι οι Σιωνιστές και οι Καλοί είναι οι Εβραίοι μιας και τα ίδια τα υποκείμενα είναι είτε ηλίθια να ξεχωρίσουν την διαφορά στις επικρίσεις, είτε όλα είναι κακοί Σιωνιστές και άρα αξίζουν του μίσους μας και έτσι προσφέροντας μια άριστη δικαιολόγηση του μίσους που προϋπήρχε. Και έχω επαναλάβει στον οικοδεσπότη οτι μπερδεύει ίσως το εξωτερικό με την Ελλάδα, εδώ έχουμε έλλειμμα καταπολέμησης του ρατσισμού – όχι περίσσευμα εργαλειοποίησης του. Αλλιώς καταλήγει η ιστορία να θυμίζει όχι τις υπερβολές της ADL αλλά τις υπερβολές του Α.Γεωργιάδη για αγιοποίηση των μεταναστών.

  Αλλιώς αν είναι ας αρχίσουμε το κίνημα αγιοποίησης του Πεταίν.

 167. 1ας said

  Abravel εκπροσωπείς την Εβραική κοινότητα της Ελλάδας;Επίσης στο Μαουντχάουζεν υπήρχαν συγγενείς μας Έλληνες Χριστιανοί,μιλάς και εκ μέρους τους;

 168. 165
  Μωρέ ας τον έχουν στα σαλόνια και στα αλώνια αν θέλουν, το πρόβλημα είναι ότι συμφωνούν με αυτά που λέει, απλά δεν έχουν τα κότσια να το παραδεχθούν.

  Και τα βιβλία του διαφημίζουν, και στις εκπομπές τους τον καλούν, στα δικαστήρια τρέχουν να τον υπερασπιστούν, στο κόμμα τους ήταν ιδρυτικό μέλος, κλπ κλπ…

 169. physicist said

  Με αφορμή το 167 του Αμπραβανέλ: Σύμφωνα με όσα δηλώνει η κόρη του, η ορχήστρα που εκτελεί αποκλειστικά μουσική του Μ.Θ. έδωσε συναυλίες στο Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες και το Σάο Πάολο, ενώ εκκρεμούσε πρόσκληση της Συρίας και αναμενόταν πρόσκλση του Λιβάνου. Κατά τ’ άλλα ο Μ.Θ. έχει φάει διεθνές εμπάργκο λόγω που τον πολεμάει το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι.

 170. physicist said

  169. Ντίνο, μην υποτιμάς την τεράστια σημασία που έχει για μια κοινωνία όταν οι ελίτ της θέτουν όρους συμπεριφοράς.

 171. καὶ ὑμνητὴς τοῦ Στάλιν ὁ ΜΘ. Σιγὰ σιγὰ θὰ τὸν ἀνακηρύξουν καὶ Ἅγιο, ὅπως τὸν Τσάρο. Γι’αὐτὸ σᾶς λέω, ὡς πολιτικὸ μὴ τὸν παίρνετε στὰ σοβαρά:

  http://redwildwind.blogspot.com/2010/12/o_21.html

 172. physicist said

  172. Κορνήλιε, πέφτεις στην ίδια λούμπα με το που γράφεις «μην τον παίρνετε στα σοβαρά», του δίνεις το ακαταλόγιστο, άρα δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο στην αγιοποίησή του. Κι εφόσον έχει την επιρροή που έχει ο Μ.Θ., κι απ’ τη στιγμή που όσα λέει τα λέει ίδιος πολύ σοβαρά, κι απ’ τη στιγμή που ψεύδεται ασύστολα, κι αυτά που λέει είναι ηθικά απαράδεκτα και ιστορικά βεβαρημένα, επιβάλλεται να κριθεί με τα ίδια κριτήρια όπως ο Πλεύρης.

 173. sarant said

  Αμπραβανέλ, το περιστατικό με τους ελληνοεβραίους του Μπουένος Άιρες και την κόρη του Μίκη δεν το ήξερα, αλλά φαντάζομαι πως όταν σε έναν καβγά δυο πλευρές αλληλοβρίζονται δεν είναι και πολύ τίμιο να απομονώνεις και να επικρίνεις τις βρισιές της μιας πλευράς. Εκτός αν μόνο οι ελληνοεβραίοι (του Μπουένος Άιρες) έχουν δικαίωμα να βρίζουν.

 174. 169
  Συμφωνώ, και σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα τον Καρατζαφέρη και τον Γεωργιάδη καμουφλαρισμένους ρατσιστές και ναζιστές, ίδιους δηλαδή με τον Κ Πλεύρη.
  Απλά αυτός τα λέει χύμα.(ρίξε μια ματιά στους συνδέσμους που έβαλα πιο πάνω)

  Κορνήλιε πρόσεχε τι λες για τον Στάλιν μην πάθει εγκεφαλικό κάνας φίλος μας εδώ…

 175. physicist said

  175. Τους είχα κοιτάξει τους συνδέσμους, Ντίνο. Άστα να πάνε στο διάολο …

 176. Ντῖνε,
  ὁ Κ. Πλεύρης δὲν ἦταν μέλος τοῦ ΛΑΟΣ ὅταν ἐξέδωκε τὸ βιβλίο του γιὰ τοὺς Ἑβραίους. Τελοσπάντων ἐφ’ὅσον τὸ λέγει τὸ Jungle Report εἶμαι διπλᾶ ἐπιφυλακτικὸς διότι δὲν πρόκειτια γιὰ ἀμερόληπτη σελίδα πληροφορήσεως, ἀλλὰ γιὰ καθαρῶς στρατευμένη ὁμάδα.

  Ὅσο γιὰ τὸν Στάλιν, εὐτυχῶς δὲν ζοῦμε στὸ καθεστῶς του καὶ μπορῶ νὰ λέω γι’αὐτὸν ὅ,τι θέλω.

 177. παρόραμα:

  καθεστώς του

 178. Νίκο,
  ποτέ δεν υπήρξα συνωμοσιολόγος, Όταν μιλάω για πράκτορες δεν το λέω όπως το ΚΚΕ ή τα παλιά σταλινικά κόμματα.
  Γενικώς όμως στις αναλύσεις, που ακούω περί τα διεθνή, μου λείπει πολύ η μεγάλη εικόνα:

  Η πολύ δυνατή, αλλά όχι παντοδύναμη, Αμερική, οι σύμμαχοί της, και βέβαια το Ισραήλ, είναι ο ένας συνασπισμός. Απέναντί τους είναι κυρίως η Ρωσία, η σιωπηλή Κίνα, το Ιράν και οι Σιίτες οπαδοί του στη Μέση Ανατολή, αλλά και πολλά εκατομμύρια μουσουλμάνων σ’ όλο τον κόσμο.

  Όπως και επί ψυχρού πολέμου, (ή το 1821) αυτές οι αντιθέσεις καθρεφτίζονται και στο εσωτερικό των μικρών χωρών, όπως η Ελλάδα. Ο Καραμπελιάς το έχει πεί καθαρά:

  Να στραφούμε προς την Ρωσία και την Κίνα.

  Ακόμα και οι Χρυσαυγίτες εκφράζονται κατά της Εβραιο-κρατούμενης Αμερικής και του Νάτο. Και βλέπω στο 167,λέει η Μαργαρίτα:

  «…(ο Μίκης) είναι ο μόνος που τολμά ανοικτά να στηλιτεύει την πολιτική των εβραίων στη Μέση Ανατολή, να μάχεται υπέρ των Παλαιστινίων, υπέρ των λαών που υπερασπίζονται την εθνική τους ανεξαρτησία. Η ορχήστρα τον ακολουθεί. Μας κάλεσε επισήμως η Κκβέρνηση της Συρίας…

  – Δημιουργείτε δηλαδή αντιαμερικανικό μέτωπο…

  Ενισχύουμε ένα αντιαμερικανικό μέτωπο που είναι ήδη εξαιρετικά ανεπτυγμένο στην Ελλάδα, στη Μ. Ανατολή και σε άλλα σημεία του πλανήτη…»

  Για την Τσετσενία, τίποτα, για τους Αγιατολάδες τίποτα.

  Ένας σοβαρός αριστερός, απεχθάνεται το Γκουαντάναμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, δεν σπεύδει,όμως από αντιαμερικανισμό να γίνει κολομπότσι του Πούτιν ή του Αχμαντινετζάντ. Γιαυτό λέω πως οι Καραμπελιάδες και άλλοι, που στην πράξη πρακτορεύουν τα συμφέροντα των Ρώσων, ή πράκτορες θα είναι, ή βλάκες.

 179. ΑχιλλέαςΑ said

  Νομίζω, ότι υπάρχει μια τεχνητή σύγχυση, η οποία σκοπίμως καλλιεργείται από αμφότερα τα μέρη: Μπερδεύονται η Εβραϊκή εθνότητα με το κράτος του Ισραήλ. Τρέφω τεράστια συμπάθεια προς τους Εβραίους, ειδικά προς τα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας. Τρέφω όμως και τεράστια αντιπάθεια προς τα κτήνη που κυβερνούν το ΚΡΑΤΟΣ του Ισραήλ. Σε καμία περίπτωση δεν θα τσουβαλιάσω τον φίλο και συνάδελφό μου Αβραάμ Φ. (υπαρκτό πρόσωπο) με τον εγκληματία Αριέλ Σαρόν. Τώρα, αν ο ίδιος, εμφορούμενος από φυλετικά ιδεώδη αποφασίσει να τσουβαλιαστεί με τους εγκληματίες που κυβερνουν σήμερα το Ισραήλ (αν και δεν το πιστεύω, γιατί είναι ένας αξιόλογος και σώφρων άνθρωπος, όπως εξάλλου είναι και πάρα πολλοί Ισραηλινοί πολίτες) είναι καθαρά δικό του θέμα και θα του απαντήσω αναλόγως. Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ τις απόψεις περί «Σιωνισμοού» γνώμες ηλιθίων ( ή ξεμωραμένων…) που απευθύνονται προς ηλίθιους.

 180. 1ας said

  Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι Αυστριακοί που ήταν υπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα πουλάνε ευαισθησία,ενώ ο ΕΑΜίτης Θεοδωράκης ταυτίζεται με χιτλερικό/ναζι.

  Το όλο θέμα είναι μια κακόγουστη φάρσα.Όσο βλάκας και να ‘ναι ο Θεοδωράκης και οι ηλίθιες δηλώσεις του,η μουσική του καθώς και η ίδια η Ιστορία του είναι επίκαιρη.

 181. 177
  Ε αφού δεν ήταν μέλος του ΛΑ.Ο.Σ. όταν ‘εξέδωκε’ το βιβλίο, τότε κανένα πρόβλημα ωρέ συνέλληνα!

 182. physicist said

  @181. Να υποθέσω ότι αν οι σημερινοί Αυστριακοί, των οποίων πολλοί πρόγονοι είναι πράγματι συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα, δεν είχαν ευαισθησία, και αν δεν ακύρωναν το Θεοδωράκη, θα ήταν όλα εντάξει;

  (Μια στιγμή από πού να μην τον ακύρωναν; Εδώ μιλάμε για την τελετή μνήμης στο Μάουτχάουζεν, αν δεν είχαν ευαισθησία δεν θα υπήρχε τελετή. Καταραμένες λογικές ανακολουθίες …)

 183. 1ας said

  @183
  Όχι μόνο πρόγονοι,αλλά και άτομα σαν τον Μίκη που ζούσανε τότε.Οι σημερινοι 80ρηδες Αυστριακοί ήταν οι ΝΑΖΙ της εποχής.Ναι το να ακυρώνουν οι τότε Ναζιστές Αυστριακοί -που ΠΟΤΕ δε παραδεκτήκανε τις πράξεις τους,που ποτέ δεν πληρώσανε για τις πράξεις τους- τον πρώην ΕΑΜιτη Μίκη είναι το λιγότερο θράσος και προσβολή.

 184. asxetos said

  ακούω από πάρα πολλούς έλληνες φράσεις του τύπου »δεν χωνεύω τους κωλοεβραίους» – όταν τους ρωτώ γιατί μου απαντούν »εεεε, γι αυτά που κάνουν στους παλαιστίνιους».

  πολλοί πάλι λένε »οι σιωνιστές είναι εγκληματίες και ρατσιστές και εγώ είμαι αντισιωνιστής».

  φαίνονται ξεκάθαρες και δικαιολογημένες και απολύτως καλοπροαίρετες θέσεις αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και αυτό γιατί συντρέχουν διάφορες δεσμευτικές συνθήκες:

  1 ο όρος »εβραίοι» δεν είναι ταυτόσημη έννοια με τον όρο »ισραηλινοί»
  τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να λέω ότι δεν χωνεύω τους χριστιανούς γι αυτά που κάνουν στο ιράκ… ναι, βέβαια, στο ιράκ διαπράττονται πολύ πολύ αχρείαστα και απάνθρωπα και στυγνά εγκλήματα, και αυτοί που τα διαπράττουν είναι χριστιανοί. αλλά από του σημείου αυτού μέχρι τη δήλωσή μου »ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΩ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ» υπάρχει μια τεράστια απόσταση με εξ ίσου τεράστια εννοιολογική μετατόπιση.

  2 ο όρος »εβραίοι» δεν είναι ταυτόσημη έννοια με τον όρο »σιωνιστής»

  αλλά ας υποθέσουμε ότι εβραίοι και ισραηλινοί (και σιωνιστές και ιουδαίοι και ισραηλίτες) είναι όλα μια ατέλειωτη ομοιογενής εννοιολογική σούπα και μπορούμε να εναλλάσσουμε τους όρους καθαρά για στυλιστικούς λόγους. θα έπρεπε λογικά ο άνθρωπος που συμπάσχει με τα δεινά των παλαιστινίων, που καταδικάζει τον εθνικιστικό φανατισμό, που σοκάρεται με την καταδίκη ενός λαού στην εξαθλίωση κλπ να νιώθει έτσι και να αντιδρά έτσι σε ανάλογες περιπτώσεις.

  παράδειγμα: να καταδικάζει με το ίδιο πάθος και συνέπεια

  τα εγκλήματα των σέρβων εις βάρος των κοσσοβάρων – διατυπώνοντας τη θέση »δεν χωνεύω τους ορθόδοξους»
  τα εγκλήματα των τούρκων εις βάρος των κούρδων – διατυπώνοντας τη θέση »δεν χωνεύω τους μουσουλμάνους»
  τα εγκλήματα των κινέζων εις βάρος των θιβετιανών – διατυπώνοντας τη θέση »δεν χωνεύω τους βουδιστές»
  ……κλπ

  βλέπουμε να συμβαίνει αυτό;; φοβάμαι πώς όχι.

  στην ελλάδα, έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική και κυρίως την ιστορία. εν προκειμένω αντιλαμβανόμαστε με εντελώς αντίθετο τρόπο 4 διακριτές »εθνικές» ομάδες στην ευρύτερη γειτονιά μας με πολλά κοινά μεταξύ τους,

  από τη μια οι παλαιστίνιοι
  από την άλλη οι κοσσοβάροι
  από την άλλη οι τσετσένοι
  από την άλλη οι κούρδοι

  από τη δική τους σκοπιά αυτοί οι 4 λαοί θέλουν το δικό τους ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος. θεωρούν ή θεώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα εδάφη τους είναι υπό κατοχή. ο εχθρός ήταν ή είναι στρατιωτικά ανώτερος, γιαυτό και οι λαοί αυτοί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να προβούν σε ανορθόδοξες μορφές πολεμικής αντίδρασης, η οποία συχνά πυκνά εμπίπτει στη κατηγορία της τρομοκρατίας.

  οι παλαιστίνιοι τινάζουν στον αέρα λεωφορεία, οι κούρδοι τζαμιά, οι τσετσένοι μπαίνουν στο μπεσλάν σε σχολεία ή στέλνουν τις μαύρες χήρες σε θέατρα ή βάζουν βόμβες σε πολυκατοικίες στη μόσχα. οι δε κοσσοβάροι σε συνεργασία με τον ου-τσε-κα ήταν επάξιοι »υπερασπιστές της λευτεριάς». Ο ΤΟΝΟΣ ΣΤΟ Α παρακαλώ πολύ… μόνο αυτοί ουτσεκάδες κοσσοβάροι κατάφεραν να αποκτήσουν κράτος, και τώρα που το απέκτησαν θέλουν –τί άλλο- ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
  ΚΙ ΟΜΩΣ στην ελλάδα, οι πρώτοι και οι τέταρτοι είναι »καλά παιδιά» που θέλουν ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση,
  αλλά οι δεύτεροι κι οι τρίτοι είναι »τρομοκράτες».

  γιατί όμως;

  θα καταλάβουμε ίσως αν τους αφήσουμε κατα μέρος και αναζητήσουμε την απάντηση στους »κατοχικούς δυνάστες» τους.
  οι κούρδοι είναι καλά παιδιά γιατί εμείς ως έλληνες έχουμε θέμα με τους τούρκους

  οι τσετσένοι είναι κακά παιδιά γιατί εμείς ως έλληνες, ή μάλλον η »αριστερά» μας έχει θέμα με τους ρώσους -βλέπε γιάλτα, πήγαμε στη πηγή και νερό δεν ήπιαμε…

  οι κοσσοβάροι είναι κακά παιδιά γιατί εμείς οι έλληνες είμαστε αδέλφια με τους ομόδοξους σέρβους, κι ας έχει βουήξει ο πλανήτης για τα εγκλήματα του σερβικού εθνικισμού. Άσε που φοβόμαστε το αλβαναριό

  οι παλαιστίνιοι είναι καλά παιδιά γιατί εμείς οι έλληνες είμαστε χριστιανοί και οι εβραίοι σταύρωσαν το χριστό μας

  σε τέτοιες βάσεις, αλλώτριες, αξιολογούμε συλλογικά τους καλούς και τους κακούς κι όχι στη βάση ενός συμφωνημένου ορισμού τί εστί καλό και τί κακό. είτε πάμε με τον σωκράτη, είτε με τον αριστοτέλη, είτε με τον ιησού είτε ΕΣΤΩ με τον λένιν…

  αλλά όπως και να πάμε να πάμε με συνέπεια μέχρι το τέλος.

  διαφορετικά ειδωμένο: αν οι »εβραίοι» έκαναν στους θιβετιανούς αυτά που κάνουν στους παλαιστίνιους κι οι κινέζοι έκαναν στους παλαιστίνιους αυτά που τους κάνουν οι »εβραίοι», τότε ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τουλάχιστον, θα ήμασταν όλοι θιβετιανοί…

  επειδή όμως δεν μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε άνετα υπέρ της βαθύτερης και σκοτεινότερης δυνανεξίας μας έναντι των εβραίων που είναι και το πραγματικό ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ και μακράν αναπάντητο, επικαλούμαστε το πλέον δικαιλογημένο επιχείρημα του »αντισιωνισμού», το οποίο στην πραγματικότητα και αδίκως -το επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους- λειτουργεί ως φύλλο συκής στο πέος του αντισημιτισμού proper ή καλύτερα της εβραιοφοβίας. Διότι σημίτες είναι κι οι άραβες.

  (το γύρισα στην …επιστημονικιά καθαρεύουσα να σώσω τα προσχήματα αν και είχα μάλλον τον σερβοκροατικής ετυμολογίας όρο στο μυαλό μου)

  σε επίρρωση των ανωτέρω, η θέση »δεν χωνεύω τους εβραίους γιατί …είναι σιωνιστές» δεν έχει να προσφέρει επαρκείς εξηγήσεις για ποιους λόγους απορρίπτει και τον τσόμσκι, και τον άβνερι, και τον άμος οζ, την μπετσελέμ, την αμιρα χάας, ακόμη και τους φανατικούς αντισιωνιστές εβραίους της νατορέι κάρτα που προσεύχονταν έξω απ το νοσοκομείο του παρισιού όπου νοσηλευόταν ο αραφάτ ή που πήγαν στην τεχεράνη να ασπαστούν τον αχμαντινετζάντ.

  η θέση »δεν χωνεύω τους εβραίους γιαυτά που κάνουν στους παλαιστίνιους» γυρίζει τη πλάτη σε όλους τους εβραίους, ισραηλινούς και μη, επώνυμους και όχι, που υπερασπίζονται το δικαίωμα των παλαιστινίων να έχουν δική τους πατρίδα, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν την ισραηλινή πολιτική κατοχής κι εποικισμού είτε προέρχεται από τους εργατικούς είτε από το λικούντ…

  και για να τελειώνω, υπάρχει στην φιλοσοφία της ιστορίας μιά πάρα πολύ μα πάρα πολύ ενοχλητική έκφραση: »δοθείσης της ευκαιρίας»

  κι ομολογώ, κοιτώντας τον εαυτό μου στο καθρέφτη, ότι νιώθω άβολα να απαντήσω την ερώτηση
  »δοθείσης της ευκαιρίας τί θα έκανε η ελλάδα στη τουρκία, η παλαιστίνη στο ισραήλ, το θιβέτ στη κίνα, η αλγερία στη γαλλία, το βιετνάμ στην αμερική, η πολωνία στη γερμανία, το αφγανιστάν στη ρωσία;»

  γιατί κατά βάθος την ξέρω την αισχρή απάντηση. και δεν μ αρέσει.

 185. physicist said

  @184.

  Μα δεν το ακύρωσαν οι 80άρηδες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι τώρα στα πράγματα. Δεν χαίρεσαι που, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, το φύλλο από την υπόθεση Βάλντχάιμ και μετά έχει αρχίσει να γυρνάει; Σε μια χώρα που δίνει ποσοστά 20%-25% στον διαβόητο Στράχε (διάδοχο του Χάιντερ) βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάλη ανάμεσα στον ανοιχτό-φιλελεύθερο και στο εθνικιστικό-ξενοφοβικό άξονα της κοινωνίας. Ακόμα όμως και ο Στράχε απέχει από εκπεφρασμένο αντισημιτισμό, είτε γιατί θα φάει άγριο κράξιμο είτε γιατί υπάρχουν πιο εύκολα θύματα και πουλάνε καλύτερα. Ο αντισημιτισμός είναι έντονα απωστικός στην Αυστρία, τι να κάνουμε.

 186. Εύχομαι σε καμμιά ώρα οι καλαθοσφαιριστές του Βάζελου να αντιμετωπισθούν από τους αντίστοιχους Μακαβαίους του Τελαβίβ στο φάϊναλ φορ της (διευρυμένης μπασκετικά ) Ευρώπης όπως οι Φιλισταίοι τω καιρώ εκείνω …
  Ε ρε πλάκα που έχετε !

 187. asxetos said

  @ 163
  ντίνο καλησπέρα

  « Οι Γερμανοί εσέβοντο την πολικοστρατιωτικήν ηγεσίαν των ηττηθέντων και ουδέποτε εδολοφόνησαν μαζικώς λαούς με βομβαρδισμούς αμάχων.
  Εβομβάρδισαν πόλεις, μόνον δια στρατιωτικούς λόγους. »

  λολλλ…
  σωστά, δεν φταίγανε οι γερμανοί, αλλά οι άμαχοι που πήγαιναν και τρύπωναν στις προς βομβαρδισμό πόλεις…

 188. λει ο 1ας σχ 168»Abravel εκπροσωπείς την Εβραική κοινότητα της Ελλάδας;Επίσης στο Μαουντχάουζεν υπήρχαν συγγενείς μας Έλληνες Χριστιανοί,μιλάς και εκ μέρους τους;

  Στο Μαουντχαουζεν υπηρχαν πραγματι μη ελληνες Εβραιοι εμταξύ των οποιων και ο πατερας μου που αν ζουσε τωρα μαλλον θα θλιβοταν βαθυτατα για την καταντια στην οποια οδηγηθηε μια αριστερά η οποια τοτε ΥΤπεφερε μαζι με εβραιους εναντια στο Ναζισμό ..
  —————————–
  παντως επιμένω .. Δεν φταινε οι ογδονταρηδες που οφειλουμε να τους τιμουμε -παρολα αυτά- .. Αλλά αυτοι που τους Βαζουν λόγια .. Οι ΜΕΦΙΣΤΟΦΕΛΗΔΕς

 189. 188 Γεια σου σύντεκνε.

  Ακριβώς!
  Αυτοί οι παλιοάμαχοι πήγαιναν και τρύπωναν επίτηδες εκεί που επρόκειτο να βομβαρδίσουν οι ναζί μόνο και μόνο για να κατασυκοφαντήσουν το τρίτο Ράιχ!!!
  Και μετά στεκόντουσαν μαζεμένοι μπροστά σε τοίχους, και αυτοκτονούσαν ομαδικά για να κατηγορήσουν άδικα τους ναζί ότι εκτελούσαν αμάχους!
  Αι στο διάλο ρε παλιοάμαχοι!

  Έλληνες άμαχοι φίλε μου, μεσογειακοί, μελαχρινοί κλπ, δεν είναι να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη.
  Άσε που κατά πάσα πιθανότητα και για τις εκτελέσεις επί κατοχής ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Αλλά κοίτα να δεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Πλεύρη.
  Μπορεί το 2004 να ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Αθηνών, όμως το 2006 όταν εξέδωκε το αριστούργημά του δεν ήταν πια υποψήφιος, απλά μέλος.
  Τα προηγούμενα αριστουργήματα βέβαια δεν μετράνε.

 190. ΑχιλλέαςΑ said

  #186
  Μα δεν είναι μόνον ο αντισημητισμός ίδιον του ναζισμού. Και ούτε ήταν μόνον οι Εβραίοι τα θύματά του. Ήταν και οι Σλάβοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, κλπ. Εκτός αν κάνω λάθος…

 191. physicist said

  #191.

  Ασφαλώς, όμως το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό (singular) έγκλημα. Η ευαισθησία υπάρχει για όλο το φάσμα των εγκλημάτων του ναζισμού, επειδή βασίζεται στην καταφρόνια γι’ αυτό που ονομάζεται «εθνικοσοσιαλιστικό νοητικό κεφάλαιο» (nationalsozialistisches Gedankengut). Δεν ξέρω αν έχει τις σωστές αναλογίες σε αναφορά με τα θύματά του, ούτε και ξέρω πώς να τις μετρήσω αυτές τις αναλογίες. Χαίρομαι όμως που οτιδήποτε συγγενεύει με κείνες τις καταστάσεις και με κείνες τις ιδεολογίες αντιμετωπίζεται με απέχθεια από τις ελίτ και από πλατιά στρώματα του λαού. Είναι ό,τι καλύτερο εμπόδιο μπορώ να σκεφτώ για να μη μας ξαναπάρει καμιά τέτοια κατρακύλα.

 192. ti zoe sauto to blog said

  #180
  Τυχερός ο κ.Αβραάμ που εμφορείται από ιδανικά που εγκρίνετε κι εσείς. Αφού μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση θα του απαντούσατε και…αναλόγως.

  Φαντάζομαι την ίδια επιτήρηση θα ασκείτε και στα πιστεύω των υπολοίπων συναδέλφων σας, που δεν είναι Εβραίοι
  (διαφορετικά θα σας κατηγορήσω για ρατσισμό).
  Εάν λοιπόν κάποιος μη Εβραίος συνάδελφός σας εμφορείται από « φυλετικά ιδεώδη» ,(έτσι τα είπατε;), που δεν εγκρίνετε, τότε ασφαλώς θα απαντήσετε και σ’ αυτόν ανάλογα, έτσι δεν είναι;
  Δυοίν θάτερον, αγαπητέ.

 193. http://nosferatos.blogspot.com/2008/10/blog-post_1068.html
  Αχιλλέα για την ναζιστική ιδελογια οι εβραιοι ηταν η συμπυκνωση του κακου: πραγματι εξοντωσαν και εκατομμυρια αλλους ( Σλάβοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, κλπ.οπως λές)Το σημαινο Εβραιος ηταν αυτο που ενορχησρωνε ολα τα αλλα αρνητικά γιαυτους ..

  Αλλά ειναι ενδεικτικό της παρανοιας οτι ακομα και την στιγμη της Πτωσης του βερολινου -ιταν επιστρατευαν 12 χρονα παιδια- δεν καλουσαν πισω τους Ες Ες απο το Βερολινο … Γιατι; Γιατι επρεπε μεχρι τελους να συνεχιζουν να εξοντωνουν εβραιους ..
  ——

  Ο εβραιος – ως η ενσαρκωση του κακου -ως αυτο που υποτιθεται εμποδιζει πρς την τελεια ,- φυλετική , εθνική ή αλλουειδους ..ουτοπία , ειναιμονιμο κεντρικο αρνητικό σημαινον των νεωτερικών αντισημιτικων-φασιστικών ιδεολογιων … Με κυρια εκφανση τον Ναζισμό

  Βεβαια μετα την ητττα του Ναζισμου το σημαινον ..εβραιος εχει αντικατασταθει απο το .σιωνιστής …

  Αλλα τα βασικά στοιχεια του Μυθου , η δομή του παραμένουν ακριβώς τα ιδια ..: Οι εβαιοι- (συιωνιστες ) ελεγχουν τα πάντα , απαο την οικονομια εως τον πολιτισμό , θελουν να ..υποδουλώσουν τα εθνη κλπ κλπ
  Οποιος διαβασει μια φορά τα ..Πρωτοκολλα των Σοφων της Σιων (ενα πολλάκις εποδεδειγμέναΠΛΑΣΤΟ βιβλιο το οποιο ομως αναπαραγεται εις πεισμα των αποδειξεων για τηνν πλαστοτητα του οπως η περιβοητη ..δηλωση Κισσιγκερ που ποτε δεν εγινε – εχει μαθει πολύ καλά το παραμύθι και τις παραλλαγές του

 194. διορθωση
  δεν καλουσαν πισω τους Ες Ες απο το Βερολινο …= στο Βερολινο

 195. Εγώ επιμένω αλλά δεν βλέπω να συγκινείται κανείς, οτι το θέμα είναι η σύγκρουση των μεγάλων συνασπισμών και τι ρόλο κρατάει καθένας.

  Άσχετε,
  λες για τους παλαιστίνιους και
  από την άλλη οι κοσσοβάροι
  από την άλλη οι τσετσένοι
  από την άλλη οι κούρδοι.

  Η θέση του καθένα για αυτούς τους ταλαίπωρους είναι σε σχέση με τον συνασπισμό πάνω στον οποίο προσβλέπει να αγκιστρωθεί και να βυζάξει λίγη δύναμη κι αυτός.

  Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Άλλωστε ο εμφύλιος ήταν η πρώτη τέτοια ψυχροπολεμική πσύγκρουση. Ακόμα και σήμερα, εδώ, ο Κορνήλιος και …άλλοι βλέπουν τα γκουλάγκ αλλά όχι τη Μακρόνησο.
  Και τότε, ακόμα και κάποιοι από εδώ μέσα έβλεπαν τον Γ.Παπαδόπουλο αλλά όχι τον Γιαρουζέλσκι.
  ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;Κανένας δεν μας λέει(Μαχμουρλίκι και συνήθεια)

  Εν πάση περιπτώσει, ανέβασα τώρα στο πειραματικό ερασιτεχνικό μου μπλογκ ένα μουσικό άρθρο, που το ΄χα για την άλλη Δευτέρα, αλλά λόγω του θέματος της συζήτησης στο ιστολόγιο του Sarant, το επίσπευσα:
  Πέντε σεφαραδίτικα τραγούδια από τη Θεσσαλονίκη, που τα τραγουδάει ο Δαβίδ Σαλτιέλ με τον παραδοσιακό τρόπο.

  http://profitoulas.wordpress.com/

  Ευτυχώς που υπάρχει και η μουσική και ξεσκάμε.(Συγγνώμη για τη διαφήμιση)

 196. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (156) Ο e-ροφός είσαι ρε ανακυκλωτικέ Ροβέρτε και σε τσίμπησε μύγα; Αναφέρθηκε ο ΜΘ σε συγκεκριμένο περιστατικό: Αν κατάλαβα καλά η συμφωνική της Βοστώνης είχε λέει συμφωνήσει να παίξει το έργο του που περιέχει το μελοποιημένο Παλαιστινιακό εθνικό ύμνο και «οι Εβραίοι» της ορχήστρας χαλάσανε τη δουλειά. Ένα τέτοιο πισωγύρισμα θα περίμενα να έχει καταγραφεί (έστω και χωρίς τις εβραϊκές σπόντες και τα υπόλοιπα συνομωσιολογικά) κάπου και με δεδομένο από καιρού εις καιρό μου ζητάνε χρήματα θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει πως αρχικά το δέχθηκαν και μετά αλλάξαν γνώμη γιατί θα μου έκανε τη χείριστη εντύπωση. Ας μην το δέχονταν αρχικά στο κάτω-κάτω της γραφής.

  Υπόψη πως όπως έχω ξαναγράψει εδώ τον πιο ακλόνητο αντισημιτισμό σε Έλληνες τον έχω δει σε άτομα (ελάχιστα βέβαια μια και ο μέσος Έλληνας δεν έχει γνωρίσει Εβραίο από κοντά) που είχαν επαγγελματικά σούρτα-φέρτα με ομάδες Εβραίων (πχ. Γαλλοεβραίων εμπόρων ή Καναδοεβραίων γιατρών – μιλάω για συγκεκριμένες φάσεις που ξέρω προσωπικά) και βγήκαν λαβωμένοι από την όλη εμπειρία. Και ίσως μια τέτοια ιστορία στα γεράματα του Μίκη να τον γύρισε τούμπα ιδεολογικά δυστυχώς.

  Η όλη ιστορία με προβλητίζει πάντως όσον αφορά την ακρίβεια της γιατί:
  α) Άλλα διαβάζω εδώ περί Παλαιστινιακού εθνικού ύμνου: http://el.wikipedia.org/wiki/Biladi
  β) Μέχρι το 2002 ο διευθυντής της BSO ήταν Ιάπωνας! Ο δε Εβραϊκής καταγωγής (δε ξέρω αν είναι και εβραίος ο ίδιος, δε με απασχόλησε ποτέ ως τα τώρα το θέμα) Levine που μας φεύγει τώρα δεν έχει δώσει δείγματα πολιτικού ακτιβισμού.

  Για την ειδοποιό διαφορά του ολοκαυτώματος από άλλα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αναφέρει ο Φυσικός η βασική παράμετρος που βλέπω είναι πως δε μιλάμε απλώς για μαζικές σφαγές αμάχων ή εθνοκάθαρση αλλά για γενοκτονία με τη στενή έννοια του όρου: Εξαφάνιση του γονιδιώματος. Και να αλλαξοπιστούσες ή/και να άλλαξες τη γλώσσα σου και τις συνήθειες σου (πρακτική που σε έσωζε στις βαλκανικές εθνοκαθάρσεις πχ.) εάν τα γονίδια σου ήταν λάθος την είχες πατήσει και πήγαινες για εκκαθάριση. Και γι’ αυτό μπορεί τα Σοβιετικά θύματα των Ναζί να είναι πολύ περισσότερα των Εβραϊκών αλλά να τα βλέπουμε υπό διαφορετικό πρίσμα. Δική μου απορία είναι με βάση το θεωρητικό υπόβαθρο των Ναζί, εάν κυριαρχούσαν και δεν έχανανα, όταν τους τελείωναν οι Εβραίοι (και οι Γύφτοι που δεν έχουν τη δύναμη να φωνάξουν για τη δική τους τύχη) θα έπαιρναν σειρά άλλοι μη Άρειοι (Σλάβοι, λοιποί Σημίτες, μπάσταρδεμενοι σαν κι εμάς κλπ.;) για «τελικές λύσεις». Τη ζωή των παραπάνω ήδη ξέρουμε πως δεν την είχαν και σε ιδιαίτερη υπόληψη.

  Άντε, πολλά έγραψα, έχουμε και δουλειές και ο e-ροφός το έχει ρίξει στη συνηθισμένη του αμπελοφιλοσοφία.

 197. asxetos said

  @196
  καπετάν ένα

  ευχαριστώ για τα σχόλια και πάω να ακούσω κι εγώ αυτά τα ασμάτια.

  το καλό με τη μουσική είναι ότι χλευάζει τα σύνορα. ρίχνει τα τείχη »της ασφάλειας». αδιαφορεί για την κατανόηση της γλώσσας.

  αλλά οι άνθρωποι δυστυχώς δεν είναι νότες
  🙂

 198. 1ας said

  @186

  Οι Αυστριακοί ήταν οι πιο αντισημίτες της Ευρώπης,οι πιο φανατικοί ΝΑΖΙστές και ίσως -αναλογικά- οι πιο υπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα,και προσβάλλουν ένα ΕΑΜίτη αντιστασιακό συνθέτη καθώς και έναν τρόφιμο του Μαουντχάουζεν(Καμπανέλλη).Προσωπικά τη θεωρώ βαθύτατη προσβολή προς τον Ελληνικό λαό,την υποκριτική συμπεριφορά τους.
  Αν έχουν αντισημίτικα αισθήματα ας κάνουν αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους,την στάση των παππούδων τους,τη μεταπολεμική στάση τους,και ας πληρώσουν αποζημιώσεις στα θύματα τους.Το να κερδίζουν υπεραξία λογοκρίνοντας ένα μουσικό έργο είναι απλά συνέχιση της στάση τους:δηλαδή της απύθμενης υποκρισίας τους.

 199. ο Μήτσος said

  @199 Δεν λογοκρίνανε το μουσικό έργο. Τον Μίκη φοβήθηκαν, μην πετάξει καμιά μπαρούφα πάλι σε διεθνές επίπεδο.

 200. physicist said

  @199.

  Δηλαδή αν αρνιότανε εμφάνιση του Θεοδωράκη το Κράτος του Ισραήλ, που είναι υπεράνω πάσης υποψίας σε ό,τι αφορά αυτά που προσάπτεις στους Αυστριακούς, θα ήταν όλα εντάξει; Γιατί εγώ ψυχανεμίζομαι ότι εκεί είναι που θα γινότανε του Κουτρούλη ο γάμος. Τουτέστιν, ή κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ή κοροϊδεύεις εμάς.

 201. physicist said

  @200. Η ακύρωση μιας συναυλίας δεν είναι λογοκρισία.

 202. 198,
  Οι άνθρωποι δεν είναι νότες, αλλά τα ψάρια είναι.Διάβασα στο αντισημητικό άρθρο που επεσήμανε ο Αμπραβανέλ,

  http://abravanel.wordpress.com/2011/05/01/tourist-boom-crete/

  ότι «Ένα πλάσμα του νερού είναι κοσέρ μόνο αν έχει πτερύγια και τις κλίμακες»
  Δεν ήξερα, ότι τα λέπια (scales) είναι οι κλίμακες, οπότε φαντάστηκα, ότι κοσέρ είναι μόνο τα μύδια σε λα ελάσσονα και το χέλι σε ντο μείζονα.

 203. sarant said

  Ωραίο μαργαριτάρι, καπετάνιε 🙂

 204. 203
  «Ο οξύρυγχος δεν είναι κοσέρ»

  Τς τς τς….
  Τι να περιμένει κανείς από ένα λαό που δεν τρώει χαβιάρι…
  Φαντάσου το δράμα του Ισραηλινού Ζαμπούνη.

  Να μην ξεχάσουμε την νέα τεράστια Εθνική επιτυχία του Ελληνισμού με την νίκη του Παναθηναϊκού.
  Οι περήφανες Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έδωσαν ένα καλό μάθημα στους ανθέλληνες Εβραιοσιωνιστές της Μακαμπι.

 205. asxetos said

  χάχαχα, αρχίζω κι υποψιάζομαι με βάση τη λογική του ντίνου περί το μπάσκετ, ότι η γιορτή χανουκά δημιουργήθηκε ακριβώς για να υπενθυμίζει όλα τα χαμένα κύπελα για μακάμπι, και την άλλη πολυαγαπημένη της γειτόνισσα, τη χαποέλ (sardonic smile here)

 206. ἁπλῶς ὁ Μωσαϊκὸς νόμος ἀπαγόρευε τὴν βρῶσι ψαριῶν δίχως λέπια καὶ τὴν βρῶσι ζῴων ποὺ δὲν εἶναι συγχρόνως δίχηλα καὶ μυρηκαστικά. Ἔτσι τὸ γουρούνι ποὺ εἶναι δίχηλο ἀλλ’ὄχι μυρηκαστικὸ ἢ ἡ καμἠλα ποὺ εἶναι μυρηκαστικὸ ἀλλ’ὄχι δίχηλο εἶναι ἀκάθαρτα. αὐτὸ γιὰ τὰ κατσίκια τῆς Κρήτης πρώτη φορὰ τὸ ἀκούω!

 207. Πολύ ωραίο το μωρό αλλά…

 208. αὐτὸ μοῦ θύμισε αὐτό:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Alexamenos_graffito

 209. 206
  Άσχετε, έχω την υποψία ότι κοροϊδεύεις τα ιερά και όσια της Πατρίδας.
  Ντροπή σου.

  Τα περήφανα Ελληνικά νιάτα της ομάδας μας στο μπάσκετ, τίμησαν τα Ελληνικά χρώματα ανιδιοτελώς.
  Ο Νίκολασάκης, ο Τέπιτσίδης, ο Σάτος, ο Μπατιστόπουλος, ο Μαριτσόγλου, με την καθοδήγηση του Σήφη Ομπραντοβάκη και με την αμέριστη υποστήριξη της ΒΙΑΝΕΞ, ξαναέφεραν τα Ελληνικά χρώματα στην κορφή.

  208
  Βρε καλώς το παιδί.
  Πώς από εδώ, στο στρατευμένο μπλόγκ του Σαραντάκου;

 210. Εισακούσθην !! Επεκράτησαν οι αντισημίτες !!!

  Τώρα εις την Βαρκελώνη
  κούπα ο βάζελος σηκώνει !
  Ξαναδείτε σε ριπλέη
  πως την χάσαν οι εβραίοι

  Μα στην άλλη την μπαλίτσα
  την ασπρόμαυρη, καλέ
  του ξηγήθηκαν φυστίκι,
  μόνος ήταν ο Σισέ !

  (εδώ επεκράτησαν οι αντι-αντισημίτες που ψέλισε ο Μίκης !! )

 211. Anon_Legion said

  Αμπραβανέλ, θυμάσαι μήπως γιατί αποφάσισες να μην ξαναμιλήσεις για τη Γάζα; Μήπως επειδή έγινες ρόμπα όταν όλοι κατάλαβαν ότι προωθείς τον ισραηλινό εθνικισμό;

 212. 212
  Επιτέλους, κάποιος αποκάλυψε τον ανθελληνικό ρόλο του Αμπραβανέλ.
  Καιρός ήταν.
  Μετά τους στρατευμένους του Jungle Report και τον Νίκο Σαραντάκο, όλη η αλήθεια για τους ανθέλληνες Εβραίους.
  Ώστε αληθεύουν οι φήμες που θέλουν τον Αμπραβανέλ να φορά σώβρακον με την σημαία του Ισραήλ;

 213. Anon_Legion said

  Δεν είναι θέμα ανθελληνισμού του Αμπραβανέλ, αλλά έλλειψης ειλικρίνειας εκ μέρους του. Π.χ. το ότι δεν καταδίκασε ποτέ τη χυδαία εκστρατεία ενός διαδικτυακού του φίλου (του προπαγανδιστή με τα φόρουμ «Israelyesgr») που, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, συνεργάστηκε με τους νεοναζί του battlefield.gr/webwar2.org/webwar3.gr για να φιμώσει μπλόγκερ που εκφράστηκαν υπέρ της έκθεσης Goldstone για τη Γάζα. Και γιατί δεν την καταδίκασε; Γιατί ο «Israelyesgr» είναι… ομόθρησκός του. Αυτά για τον «κύριο» Αμπραβανέλ. Κι άμα θέλετε να δείτε τι εστί «Israelyesgr», google is your friend. Και στο χωριό μου λένε «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Κι όσο για τις κατηγορίες του Αμπραβανέλ περί αντισημιτισμού, εμείς τους δίνουμε τόση σημασία όση δίνουμε και στις κραυγές των δικών μας εθνικιστών για «εθνομηδενιστές», «ανθέλληνες» και άλλες τέτοιες αηδίες.

 214. asxetos said

  βρε ντίνο, εγώ κοροιδεύω τα ιερά και τα όσια; τσ τσ τσ
  αντιθέτως ένας φανατίλας του μπάσκετ είμαι, και μάλιστα ολυμπιακός και ξερό χαλά… -φτουυυυ έκανα coming out-

  βλέπω ήρθε κι ο έτερος της συμμορίας, ο αμασεύ

  amaseus furioso, pax vobiscum

 215. 214
  Τι λε ρε παιδί μου.
  Είμαι συγκλονισμένος.
  Ειλικρινά σου μιλώ, θα πάω τώρα από το μπλόγκ του και θα τον ξεχέσω.
  Θα τον πιάσω από το αφτί και θα τον ρωτήσω γιατί δεν καταδίκασε αυτόν τον ντιζραέλι ,πως τον είπες.

  Το θράσος αυτών των Εβραίων δεν έχει όρια!
  Ακούς εκεί να μην καταδικάσει τον ντιζραέγιες!
  Που πάει αυτός ο κόσμος αγαπητέ…

 216. asxetos said

  έλεγα να φύγω να παίξω κανένα μπιλιαρδάκι αλλά θα απαντήσω στο @214

  ανεξάρτητα απ όλα τα υπόλοιπα, αντισημιτισμός υπάρχει και είναι ιδιαίτερα οξύς. βέβαια πολλοί τον αντιλαμβάνονται ως εξής: »εγώ δεν είμαι καλέ αντισημίτης, αυτοί είναι εβραίοι».

  η ίδρυση του κράτους του ισραήλ δεν τον δημιούργησε, απλώς αυτή του έδωσε άλλοθι.

  όλοι οι εθνικισμοί είναι βουτηγμένοι στο αίμα και το δίκαιο του ισχυρότερου, αλλά ξεχνάμε, ή ακόμη ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ καν τα δικά μας καμώματα, ή τα βαφτίζουμε ηρωισμό, ενώ αυτά τα ίδια τα θεωρούμε εγκλήματα όταν διαπράττονται από το συγκεκριμένο κράτος.

  το ενδιαφέρον είναι άλλο: αν βγω τώρα στο μπλογκ και πω »κάτω τα εθνικά δολοφονικά κράτη» οι μισοί θα θεωρήσετε ότι είμαι αμερικανοσιωνιστονεοταξίτης που θέλω να επιβάλω τη παγκόσμια διακυβέρνηση

  στο οποίο απαντώ με ένα λακωνικό

  Λ Ο Λ

 217. sarant said

  212-214: Αρχή του ιστολογίου είναι να μην μεταφέρονται εδώ καβγάδες από άλλα ιστολόγια,φόρουμ κτλ.

  Εκτός αυτού, κτγμ πολλά άρθρα του Αμπραβανέλ περί του εγχωρίου αντισημιτισμού είναι ολόσωστα ή τουλάχιστον ωφέλιμα.

  209: Κορνήλιε δεν ήξερα τίποτε για τον Αλεξάμενο που «σέβετε», σ’ ευχαριστώ!

 218. Νοσφερατος said

  KΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΡΑΒΑΝΕΛ .. ειναι φιλος μου ..
  (και αντε απο κει πέρα )

 219. #203, Tς, σημιτΙκό.

  Γειά σου Αμασέα. Νομίζεις δε θυμάμαι τι μού υποσχέθηκες;Εγώ έκανα μια νύξη για το σαδο-μαζοχισμό σου και συ μου είπες, οτι «άν…κλπ» θα δεχτής να σε κάνω «ότι θέλω».Έ τι συμπέρασμα να βγάλω κι εγώ; Ότι είναι η άγρια πλευρά μου που σε συγκινεί; Τι; «Raus! Papieren! Schnel»;Πάντως εγώ δε κάνω τέτοια (δηλαδή όχι συχνά).Αν τώρα εσύ φαντάζεσαι, οτι είμαι ένα ψηλό, γεροδεμένο, αθλητικό αγόρι ηλιοκαμένο από την ορειβασία, λυπάμαι, έχασες.Γιατί ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ είμαι.

 220. 219
  Άσε Νοσφεράτε, έχω κακά μαντάτα.
  Ο Αμπραβανέλ δεν καταδίκασε τον ντιζραέλιο….

  Πως μπόρεσε να μας το κάνει εμάς αυτό;
  Τόσες θυσίες κάναμε να μεγαλώσουμε αυτό το παιδί, και κοίτα πως ξεπληρώνει τους κόπους μας…

  ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΑΧΑΙΡΕΥΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ ΤΟΝ ΝΤΕΣΤΡΑΓΑΛΙΟ;

 221. Μερικές παρατηρήσεις για τον Aντισημιτισμό
  ———————————————————–
  O Aντισημιτισμός είναι μια «μορφή εχθρότητας και προκατάληψης» , η οποία παρουσίαζει «πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, σταθερότητα και ακαμψία» από ό,τι άλλες μορφές εχθρότητας και προκατάληψης, γράφει ο Xριστινίδης (2003: 10).[8] Aυτό συμβαίνει διότι ο Aντισημιτισμός, εξηγεί ο Nίκος Tζαβάρας, αποτελεί «την κατ’εξοχήν προκατάληψη». Γι’ αυτό και η αντισημιτική προκατάληψη είναι εν δυνάμει διαρκώς παρούσα – έστω κι αν παραμένει απωθημένη στο ασυνείδητο ή βρίσκεται ελεγχόμενη στην περιοχή του συνειδητού, αποτελώντας «απόθεμα δυνατών αντιδράσεων».[9]

  Προκαταλήψεις, διαθέτουν συστηματικά οι φορείς κλειστών κοσμοεικόνων: Στη Γερμανία –σύμφωνα με την έρευνα SINUS, που έγινε το 1979/80 σε ευρύ δείγμα 7 χιλιάδων πολιτών– 13% του πληθυσμού διέθετε κλειστή κοσμοεικόνα, που ήταν εθνικιστική, αυταρχική και αντιθεσμική-αντικοινοβουλευτική, αλλά και αντισημιτική. Aπό την έρευνα προέκυπτε, μεταξύ άλλων, ότι 6% συμφωνούσε απόλυτα και 19% σχεδόν συμφωνούσε με την άποψη ότι «η επιρροή των Eβραίων και των Eλευθεροτεκτόνων παραμένει και σήμερα ακόμη μεγάλη». Tα ποσοτικά αυτά δεδομένα ανιχνεύονται, σχεδόν αυτούσια, και σε νεότερες έρευνες: σε γενικές γραμμές, από τη δεκαετία του 1970 και μέχρι σήμερα, σε έρευνες κοινωνικο-πολιτικών στάσεων και συμπεριφοράς, ένα ±15% έως 20% των ερωτηθέντων δείχνει να συμμερίζεται κλειστές κοσμοεικόνες και αντισημιτικές αντιλήψεις.[10]

  Ό,τι βγαίνει έξω από την εικόνα των φορέων κλειστών κοσμοεικόνων για τον κόσμο, προκαλεί φόβο και δημιουργεί εχθρότητα. Aκριβώς τότε η ανάγκη της ταύτισης με την οικεία ομάδα γίνεται μεγαλύτερη. Όταν δηλαδή το άτομο είναι ανασφαλές και έχει αίσθηση αδυναμίας, νιώθει να αποξενώνεται από τον κόσμο του και ψάχνει να βρει τις αιτίες όχι σε ορθολογικές εξηγήσεις (αυτές δεν του αρκούν και, προπάντων, δεν τον παρηγορούν ούτε τον εκτονώνουν) αλλά σε ασυνείδητες φαντασίες (αυτές του φαίνονται πιο ισχυρές, πολλώ μάλλον όταν από φαντασίες ατόμων ή μικρών ομάδων μετατρέπονται σε ιδεολογίες –εδώ ο ρόλος της ηγεσίας/του Führer είναι καθοριστικός, διότι είναι αυτός που αναλαμβάνει να δικαιώσει τις διάφορες φαντασίες και να φέρει σε πέρας αυτή τη μετατροπή).[11]

  http://nosferatos.blogspot.com/2010/01/i-e.html

 222. 220
  Καπετάνιε τρελό σέξι αγόρι!!!

 223. 221 αυτος ο Ντε στραγάλιο εχει καμμια σχεση με τα στραγάλια ;

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/04/blog-post_04.html

 224. #218, ἐκλπήσσομαι εἰλικρινῶς, εἶναι πολὺ γνωστό!

 225. Χαίρομαι ὅμως κιόλας, γιατὶ ἂν στὸ 99% τῶν περιπτώσεων μαθαίνω ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο ἂς ὑπάρχῃ κι ἕνα 1% νὰ μάθῃ κάποιος κι ἀπὸ μένα 🙂

 226. Κορνηλιε εγω παντα μαθαινω απο ΕΣΕΝΑ

 227. 221
  Δεν ξέρω ρε συ, είναι μπερδεμένη ιστορία.
  Ο στραγάλιας ήταν λέει συνεργάτης των Γερμανών στο στρατόπεδο παντοφλαφίλντ /γουέμπγουάρ2.όργκ/ όργκ 3, ή τέλος πάντων δες στο σχόλιο 214.
  Το θέμα είναι γιατί ο Αμπραβανέλ δεν τον καταδίκασε τόσο καιρό;
  Εμάς δεν μας σκέφτηκε καθόλου;

 228. ισως ειχε πιο ενδιαφεροντα πραματα να κενει απο το να ασχολιεται με τους Ντε Στραγάλιους και καιτους αντι Ντε στραγάλιους ..Ισως λέω ..μια σκεψη εκανα ρε παιδια …

 229. Abravanel said

  1ας είπε
  8 Μαΐου, 2011 στο 15:03

  Abravel εκπροσωπείς την Εβραική κοινότητα της Ελλάδας;Επίσης στο Μαουντχάουζεν υπήρχαν συγγενείς μας Έλληνες Χριστιανοί,μιλάς και εκ μέρους τους;

  Το ποιον εκπροσωπώ έχει αποκαλυφθεί δυστυχώς. Το γεγονός οτι ο Μ.Θ. είναι ανεπιθύμητος αποτελεί κοινή θέση όλων των εβραϊκων κοινοτήτων με αφορμή δηλώσεις πολλών ετών πριν, αναφέρω μια γνωστή θέση – θα περίμενα από την στιγμή που εμείς οι ρυπαροί αχάριστοι Πλουτοκράτες στη ρίζα του Κακού εκφράζουμε τέτοια αχαριστία να μην επιμένει να ασχολείται μαζί μας. Και στο τέλος τέλος αναφέρω μια απλή θέση, ενώ ο Μ.Θ. αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του συνόλου της Αριστεράς που επιμένει σε ένα πατερναλισμό άνευ όρων.

  Anon_Legion είπε
  8 Μαΐου, 2011 στο 21:47

  Οπως είμαι σίγουρος οτι ξέρεις και εδώ είναι ο JAGO και δυνητικά ο stazybo horn να επιβεβαιώσουν, είχα στοχοποιηθεί με άσχημο κάποια στιγμή από την ομάδα battlefield και είχα ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκαλύψεων μαζί με microkini, JAGO και άλλους αντεθνικούς – λυπάμαι όμως που δεν είμαι ο Εβραίος που θέλεις.

  N.Σ. δεν υπάρχει κάποιος καυγάς, δεν κατηγορούμαι οτι έκανα κάτι αλλά οτι αρνήθηκα να συμμετάσχω στην λογική της συλλογικής ευθύνης και οτι είναι λογικό να ζητούν από εμένα τα ρέστα για ότι γράφει ο καθένας, ειδικά από την στιγμή που έχω σταματήσει να γράφω δημόσια.

  sarant είπε
  8 Μαΐου, 2011 στο 15:35

  Αμπραβανέλ, το περιστατικό με τους ελληνοεβραίους του Μπουένος Άιρες και την κόρη του Μίκη δεν το ήξερα, αλλά φαντάζομαι πως όταν σε έναν καβγά δυο πλευρές αλληλοβρίζονται δεν είναι και πολύ τίμιο να απομονώνεις και να επικρίνεις τις βρισιές της μιας πλευράς. Εκτός αν μόνο οι ελληνοεβραίοι (του Μπουένος Άιρες) έχουν δικαίωμα να βρίζουν.

  Πιστεύω οτι η ερώτηση μου δεν είναι ούτε μανιχαϊστική και ούτε πονηρή: θεωρείς οτι ο Μ.Θ. είναι αντισημίτης ή απλά μισεί το Ισραήλ και απλά επικρίνεται για αυτό;

  Από εκεί και πέρα καυγά έχουμε στήσει και με τον Πλεύρη, λυπάμαι που πιστεύεις οτι η διαμάχη αντισημιτισμού και αντιφασισμού είναι ένας απλός καυγάς στον οποίο ζυγίζονται όλοι το ίδιο. Αλλά μιας και δεν είναι τίμιες οι παρατηρήσεις μου, γιατί δεν αναφέρεις τις βρισιές ενάντια στον Μ.Θ. που η ίδια η κόρη δεν αναφέρει ; Πάντως είναι ενδιαφέρον οτι θεωρείς μη-τίμιο εκ μέρους μου το γεγονός οτι απομονώνω ενώ εσύ απομονώνεις μια αμφισβητούμενη φράση του Μ.Θ. αγνοώντας το δάσος των συνεχόμενος διακηρύξεων ψεμάτων και μίσους του, (στο Radical Desire έχει μια ανθολογία αν διαφωνείς με την περιγραφή της κατάστασης).

 230. «Η συνεχής ενασχόληση των διαφόρων Εβραϊκών κοινοτήτων με την αφομοίωση και τον Αντισημιτισμό δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα.» εδώ. Έφαγα τόσο βρίσιμο για να με δικαιώσει ένας Εβραίος Ραβίνος. Ο αντισημιτισμός είναι ψυχολογικό πρόβλημα των Εβραίων.

 231. asxetos said

  αμασεύ χαίρε, και χαίρομαι που σε ξαναβλέπω

  το να αποκόβουμε μια φράση από ένα ολόκληρο κείμενο δεν βοηθάει.

  εάν πράγματι κάποιος διαβάσει το κείμενο του εν λόγω ραβίνου, θα διαπιστώσει ότι το συμπέρασμά σου ότι »ο αντισημιτισμός είναι ψυχολογικό πρόβλημα των εβραίων» (sic) είναι κάθε άλλο παρά σχετικό μ αυτά που λέει ο μος.

  επιπλέον, θα προσέθετα και το εξής: ο αντισημιτισμός είναι ψυχολογικό πρόβλημα ΟΛΩΝ στο μέτρο που μας αφορά όλους και μας επηρεάζει όλους. είτε η μια ομάδα τον βιώνει ως στόχος, είτε η άλλη ομάδα τον βιώνει ως ψυχαναγκασμό για να μην μπει στο στόχο με τους πρώτους.

  σε κάθε περίπτωση είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο, στο οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει επαρκή και τελεσίδικη απάντηση.

 232. #232 Μα για αυτό έδωσα τον σύνδεσμο ώστε να μπορεί ο καθένας να τον ερμηνεύσει.

  Αυτό το σύνθετο όπως λες φαινόμενο, εγώ το ονομάζω παράδοξο με σκοπό να είναι ο κόσμος εβραιοκεντρικός. Το γνωστό παράδοξο δηλαδή με την κότα και το αυγό.
  Αλλά αυτό είναι δική μου ερμηνεία.

 233. ppan said

  Αν ήταν Εβραίος ο ραβίνος, αλλάζει το πράγμα. Μέχρ τώρα γνωστές ήταν μόνο οι θέσεις κάποιων προτεσταντών ραβίνων, κι ήμουν μπερδεμένη.

 234. sarant said

  230: Αμπραβανέλ, απαντώ στην ερώτησή σου. Κατά τη γνώμη μου, σαφώς ο Μίκης *δεν* είναι αντισημίτης. Αντισημίτης δεν είναι, αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει κάνει αντισημιτικές δηλώσεις.

 235. Εν Τω μεταξύ ο Ντε Στραγάλης αρχισε να ποιτουργειται στης Ροδιας το στραγάλι…
  Κορνηλιε ελα για κανενα Πολυτονικο ..

  http://rodia.wordpress.com/2011/04/01/to-stragali/#comment-306

 236. asxetos said

  βρε φίλε μου ποιο είναι το παράδοξο με την κότα και τ αυγό; ποιος έκανε τί πρώτο;

  μα το απαντά αυτό το σεφέρ μπερεσιτ. ο καλός θεούλης δεν έφτιαξε αυγά απ όπου ξεμύτισαν κότες… έφτιαξε κότες που έκαναν τα αυγά.

  εμείς πάλι παίρνουμε τ αυγά για να κάνουμε ομελέτα χωρίς αυτό να συνιστά άλλο παράδοξο…

 237. Rodia said

  Η τελευταία φροντίς το βράδυ: Μετά από όσα διάβασα, βρε παιδιά… ψήνομαι να προσκληθεί ο ΜΘ να δώσει συναυλία στο Ισραήλ!!! 😆 😆 😆

 238. ppan said

  Ε δεν θαναι και η πρώτη φορά, τότε όμως δεν ήταν αντισιωνιστής και δεν τονε πείραζε. Ή μπορεί τότε το Ισραήλ να ήταν φιλικό με τους Παλαιστίνιους. Ή ο Μοσέ Νταγιάν να μην ήταν σιωνιστής.

 239. η Κοτα εφταξε τ’αυγο η το αυγό την κοτα;
  παναρχαιο ερωτημα.. το ακουσα και πρωτα
  και μου θυμιζει αξαφνα ενα αρχαιο τραυμα
  συνδεεται με γραμματα : το Αλεφ και το Λαμδα
  με το παναρχαιο σχισιμο στο πεπλο με τις λέξεις
  την Πτωση απ’ τον Παραδεισο και με μυστηριες εξεις ….

  Ποιος αμφιβάλλει αλλωσε που πισω απο την Πτωση
  ενας Εβραιος Κρυβονταν που την ουρά ειχε χώσει;
  Εβραιος ηταν πουδωσε ,στην Ευα μας ,το Μήλο
  Εβραιος που Κρυβοτανε , στης Γνωσης μας το Ξήλο
  Εβραιος ηταν ο ΙΩΒ κι ο Ιωνάς επίσης
  Εβραιοι και ο Μωυσής και η Θεά η ‘Ισις
  Ακομα και στα Ονειρα και στους Φριχτους εφιαλτες
  Εβραιοι μας καραδοκουν μαζί με Νάνους Αλτες
  Αυτοί σταυρώσαν τον Χριστό : Οι κεφαλαιοκράται
  αυτοι την Κριση φτιαξανε και ξερουν και Καράτε
  αυτοι κραταν στα χερια τους τις μουσικές ορχηστρες
  -οι Εβραιες ειναι παμπλουτες και οι δικιες μας; … πλύστρες-
  και βαλανε στο ματι τους τον ΜΕΓΑ θοδωράκη
  φοράν καπέλα Ημιψηλα κι εμεις φοραμε Ράκη ..
  το ξερουμε το μυστικό : για ολα φταιν οι Εβραιοι
  εξαλλου ειναι φανερο πως δεν ειναι Ωραίοι
  Εχουνε μυτες μυτερές κι εχουνε και Γενάκι
  γιαυτο ζηλευουνε πολύ τον Μικη Θοδωράκη

 240. tamistas said

  Ξενυχτών και πηγαίνων για ύπνο, αντελήφθην την νοσφεράτειαν εν τόπω στραγαλώδη προτροπήν και πέρασα δια μίαν καληνύχταν.
  Μετά από μια σύντομη ματιά στην 238άδα των σχολίων, ψηφίζω ανεπιφύλακτα ΚαπετάνΈνα στο 220.
  Φω-το-γραφί-α! Φω-το-γραφί-α!

  Καληνύχτα.

 241. tamistas said

  Από την πόρτα πίσω γυρίζω
  και χαιρετίζω
  το αδυσώπητο ξεσκέπασμα των Οβραίων από το Νοσφεράτο.

 242. αντε ..καληνυχτα..Και του χρονου

 243. Μπουκανιέρος said

  225 (από 218γ από 209)
  Πασίγνωστο πράγματι. Και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.
  Αν θυμάμαι σωστά, έχει μπει κι εξώφυλλο σ’ ένα (μη σοβαρό) βιβλίο των εκδόσεων Ενάλιος. Στο ίδιο που (για να θυμηθούμε τα μεταφραστικά μας) ο Όσιρις αναφέρεται ως «θεός του καλαμποκιού».

  Και μια ταπεινή διόρθωση στο βικιλινκ του 209, εκεί που λέει ότι η ποινή της σταύρωσης καταργήθηκε μετά τον Κωνσταντίνο: το έτος 580 σταυρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη Εβραίοι, Σαμαρείτες και Μοντανιστές. Και κάποιος Ανατόλιος, ανώτατος αξιωματούχος στη Συρία, που κατηγορήθηκε (δίκαια ή άδικα) για κρυπτοπαγανισμό.

 244. Ἑβραῖος λένε ἤτανε ὁ Τζὰκ ὁ ἀντεροβγάλτης
  Ἑβραῖος ὁ Τσολάκογλου, Ἑβραῖος κι ὁ Ἐφιάλτης,
  Ἑβραῖοι θανατώσανε τὸν πάνσοφο Σωκράτη
  καὶ τοῦ ‘δωκαν τὸ κώνειο σ’ὁλόχρυσο κανάτι,
  Ἑβραῖοι ξεσηκώσανε τὸν Ξέρξη στὴν Ἑλλάδα
  καὶ ῥίχνανε τὰ βρέφη μας στὸν πάτο τοῦ Καιάδα,
  ἀπόγονοι τοῦ Ἰακὼβ ἐλθόντες ἐξ Αἰγύπτου
  μέλη φυλῆς μακρόβιας καὶ -φεῦ!- δυσεξαλείπτου,
  πανοῦργοι καὶ ἐπίβουλοι τῆς δόξης τῶν Ἑλλήνων
  ἀεὶ κατεργαζόμενοι τὸν ὄλεθρο ἐκείνων,
  ἀφέντες τοῦ πλανήτη μας καὶ τύραννοι τοῦ κόσμου
  θεά, κουράγιο ἄφοβα νὰ τοὺς τσακίσω δός μου:
  Μαζεύουν πλούτη καὶ λεφτὰ καὶ ὅλο τὸ χρυσάφι,
  παγκόσμια νἄχῃ δύναμι τὸ ἑβραϊκὸ συνάφι,
  πάνω στὸν λόφο τῆς Σιὼν θὰ βάλουνε καὶ πάλι
  τοῦ Σολομῶντος τὸν ναὸ καὶ μιὰ φωτιὰ μεγάλη
  κι ἐκεῖ γιὰ ὁλοκαυτώματα ἀντὶ λευκῶν προβάτων
  θὰ καῖνε χριστιανόπαιδες στὴν ἄσβεστη πυρά των
  θὰ πίνουν αἷμα ἑλληνικὸ καὶ λίγο τῶν Ἀράβων
  θὰ πίνουν καὶ τὸν ἵδρωτα τῶν Εὐρωπαίων σκλάβων
  τὸ μὲν σὰν γάλα πρωινό, τὸ δὲ σὰν τὸ ἀριάνι,
  τὸν ἵδρωτα στὸν ἀργιλὲ μὲ τουμπεκὶ χαρμάνι,
  τὸ γράφουν τὰ Πρωτόκολλα τῶν πιὸ σοφῶν ῥαββίνων,
  προσέξτε νὰ μὴ γίνετε ἀνδράποδα ἐκείνων,
  τὸ λένε καὶ οἱ Ἔψιλον ποὺ θἄρθουν κάποια μέρα
  νὰ ἐξαλείψουν ἀπ’τὴν γῆ τῶν Ὁβριῶν τὴν λέρα.

 245. #244 τὸ θυμα[μαι ἀπὸ τὰ θρησκευτικὰ τοῦθ σχολείου. ἔχει μπῆ ἐξώφυλλο καὶ σὲ ἄλλο βιβλίο:

  http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1999848&prid=1254077&deid=10701

 246. Rodia said

  240. 245.
  Αρα, οι παλιοεβραίοι
  ήταν όλοι… ΣΥΡΙΖΑίοι! 😉

 247. asxetos said

  εξαιρετικό το ποίημά σου κορνήλιε, να προτείνουμε στον μθ να του φορέσει τη κατάλληλη μουσική
  :p

 248. #244 ἔ καὶ βέβαια κάποιους βολεύει νὰ εἶναι ἀμφιλεγόμενο, γιατὶ δείχνει ὅτι οἱ ἀρχαῖοι Χριστιανοὶ πράγματι λάτρευσαν τὸν Χριστὸ ὡς Θεό. δηλαδὴ δὲν βολεύει μόνο τοὺς ἀρνητὲς τοῦ Χριστοῦ (παρὰ τὸ ὅτι εἶναι ἀρκετὰ μεταγενέστερο αὐτοῦ), ἀλλὰ καὶ τοὺς ἀρνητὲς τῆς θεότητός του, δηλαδὴ καὶ μπόλικους προτεστάντες.

 249. @237 Σαφώς και εγέννησε το αυγό την κότα και μάλιστα με μαθηματική μου απόδειξη, αλλά δεν είναι της ώρας.

 250. #248 ἐμένα τοῦ Νοσφεράτου μοῦ ἄρεσε πιὸ πολύ, τὸ ὅμολογῶ! γέλασα πάρα πολύ! οἱ πλύστρες καὶ τὸ γενάκι ἦταν ὅλα τὰ λεφτά!

 251. asxetos said

  @251 α ναι, οι πλύστρες όντως!!!! αλλά και το δικό σου, στο ίδιο μέτρο και σταθμό 😉

  @250 κοίτα να δεις σύμπτωση! αυτό λέω και στη γυναίκα μου, »έλα μωρό μου για μια ακολουθία, έστω μια διαφορική» κι αυτή ισχυρίζεται ότι απ τα πολλά μαθηματικά έχει …πονοκέφαλο…

  τς τς τς γυναίκες…

 252. Μπουκανιέρος said

  Ηρέμησε Κορνήλιε: risimus et nomen et formam.

  Να διορθώσω όμως το 244α: στραβά θυμόμουνα, άλλο γκράφιτι εσταυρωμένου είχε κείνο.

 253. Immortalité said

  @245 Κορνήλιε ντουζ πουαν!
  (Τι θα γίνει με τη Νομανσλάνδη πουλάκι μου; ΘΑ ΣΤΡΩΘΕΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ; )

  Παρντόν για το ετερονηματικό σχόλιο αλλά τα του παρόντος νήματος τα χω ξανακούσει…

 254. #254 ὄντως, πρέπει.

 255. Immortalité said

  @255 Το παίρνω ως δέσμευση και πάω για ύπνο επιτέλους.
  Καληνύχτα σε όλους.

 256. asxetos said

  comment l’immortalité dort?

 257. Μπουκανιέρος said

  254 «Παρντόν για το ετερονηματικό σχόλιο αλλά τα του παρόντος νήματος τα χω ξανακούσει…»

  Α, ναι; Κι έλεγα κι εγώ τι μου θυμίζουν όλ’ αυτά, κι ανησυχούσα για déjà vu διαταραχή (πολυεπαναλαμβανόμενη)…

 258. Immortalité said

  @257 Μπρούμητα κατά προτίμηση 😀

  @258 😉

  (τώρα όμως έφυγα)

 259. φιλάκια said

  Προσπαθούμε να κάνουμε αξιολογικές κρίσεις για έναν άνθρωπο για τον οποίον το μόνο που ξέρουμε είναι η νεκρή του εικόνα που μας προσφέρει το θέαμα. Πως να κρίνεις μια ψεύτικη εικόνα; Όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον άνθρωπο αυτό (το είδωλό του) ουσιαστικά δικαιολογούν αυτά που λέει, γιατί τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζουν (ούτε τις προθέσεις του,-ούτε τίποτα).

  Η κουβέντα είναι καφενείου απ τη στιγμή που δεν υπάρχει απτό αντικείμενο. Ο αληθινός μίκης δεν είναι απτός από κανέναν μας. Το μόνο απτό είναι αυτά που κυκλοφορούνται μέσα από την εικόνα του. Και το εγχείρημα της σπίθας δείχνει ότι αυτά που κυκλοφορούνται μέσα από την εικόνα «Μικης» είναι η προπαγάνδα και ο πατριωτικός μισαλλόδοξος λόγος του καραμπελιά, του ζουράρη και των λοιπών αριστεροεθνικιστών (και αντισημιτών φυσικά) φίλων τους.

  Κρίμα πάντως που το ότι ο «Μίκης» ήταν σταλινικός περνάει στο ντούκου. Το ότι ήταν βουλευτής. Το ότι ήταν εγωπαθής μέχρις αηδίας (μίκυ μάους).

  Και τελικά η αλήθεια είναι ότι ο Μίκης είναι ένα ζόμπι. Έχει πεθένει εδώ και καιρό αλλά ο Καραμπελιάς έχει κάνει βουντού για να χρησιμοποιήσει την εικόνα του για χάρι της πατρίδας..

 260. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (245) Ρε Κορνήλιε που το θυμήθηκες πως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν Εβραίοι;

  Click to access 225%20XRONIKA%20teliko.pdf

  http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18340&m=P51&aa=1
  http://www.aegeussociety.org/en/index.php/new-books/athens-annals-of-archaeology-40-41-/
  http://ermionh.blogspot.com/2008/11/165-2008.html

  (Είναι πολύ εμφανές το προβοκατόρικο καπέλο; 🙂

  http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/162472

 261. 1ας said

  @201
  Όλα εντάξει δεν θα ήτανε,αλλά θα ήταν περισσότερο κατανοητό τουλάχιστον για εμένα.Το να σου βγαίνουν οι Αυστριακοί από τα «αριστερά» είναι μια ύβρις για την ίδια την Ιστορία.Ας καθαρίσουν πρώτα το αίμα που έχουν στα χέρια τους,και ας παραδεκτούν ότι γουστάρανε σφόδρα τον Χίτλερ.Οι Γερμανοί τουλάχιστον σε έναν βαθμό πληρώσανε για τα εγκλήματα τους,δεν ταμπουρωθήκανε πίσω από τον Αυστριακό που μαζεύει ελντελβάις στα βουνά.

 262. ο Μήτσος said

  @261 νομίζεις ότι πολλοί Έλληνες συνεργάτες των Ναζί πληρώσανε;

 263. sarant said

  240-245: Ρε παιδιά, τι ωραίες εμπνεύσεις που είχατε μεταμεσονύχτια! Βγάζω το καπέλο σε Κορνήλιο και Νοσφεράτο!

  262: Πώς, πληρώσανε: ειδικό τέλος ακινήτων για τα σπίτια που βούτηξαν στην Κατοχή 😦

 264. dem said

  Η εκφραση του Μικη «΄Οσο μισώ τον αντισημιτισμό μισώ και τον σιωνισμό»
  ειναι απολυτα λογικη.
  Αυτος ειναι ο ορισμος του Αντισιωνιστη
  Ενας Αντισιωνιστης δεν ειναι αναγκαια και Αντισημιτης.

  Εκει που μπλεκει τα μπουτια του ομως ειναι
  οταν δηλωνει ταυτοχρονα:
  «Eγω ειμαι αντισημιτης» και παρ’ολου που ο
  Καραμπελιας σπευδει να τον διορθωσει λεγοντας του οτι εννοει προφανως «αντισιωνιστης» ο Μικης επειμενει
  «οχι, ειμαι αντισημιτης»!

 265. YOSEF22ADAR said

  http://www.unitedjerusalem.org/index2.asp?id=484474&Date=9/2/2004
  ADL irked by prize for Theodorakis (JERUSALEM POST)
  By HILARY LEILA KRIEGER 09/03/04)
  Source:
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost/JPArticle/ShowFull&cid=1094111908898&p=1078113566627

  ——————
  http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=208291
  Wiesenthal Center demands Theodorakis be stripped of International Music Prize;
  composer: «US Jews behind Greek economic crisis.»
  02/15/2011

  ——————
  http://www.givathaviva.org/News/show/90
  President of Austrian National Council Visits Givat Haviva
  July 19, 2007

  ——————
  http://www.holocausttaskforce.org/news/315-posthumous-honoring-of-the-austrian-priest-balthasar-linsinger-as-righteous-among-the-nations.html
  Posthumous Honoring of the Austrian Priest Balthasar Linsinger as “Righteous Among the Nations”
  18.04.11

 266. ο Μήτσος said

  «Ship of Fools» 1965
  http://www.imdb.com/title/tt0059712/

  Τον ναζί Rieber υποδύεται ο Jose Ferrer και τον Εβραίο Lowenthal ο Heinz Ruehmann:

  Rieber: You must admit that the Jews are a great part of the German problem.
  Lowenthal: True, but not only the Jews, also men who smoke the pipe are a great part of the German problem.
  Rieber: Why men who smoke the pipe?
  Lowenthal: Why the Jews?

  (Στα γερμανικά αντί για «men who smoke the pipe» λέει «ποδηλάτες»)

  Θεωρώ ότι είναι απίστευτο ότι κάνουμε στα σοβαρά αυτή τη συζήτηση το 2011.

 267. Anon_Legion said

  Ερωτήσεις δικές μας: Η Naomi Klein, ο Norman Finkelstein, ο Richard Falk, οι άνθρωποι του Mondoweiss και της Jewish Voice For Peace είναι αντισημίτες; Είναι «self-hating Jews»; Γιατί κάτι άτομα σαν τον Αμπραβανέλ και το κολλητάρι του τον «Israelyesgr» του οποίου τα ρουφιανιλίκια ΠΟΤΕ δεν καταδίκασε (το ομόθρησκον γαρ…) αυτό μας λένε ουσιαστικά.

  Για όλη την ακροδεξιά μούργα του Ισραήλ και των απανταχού ισραηλιτικών κοινοτήτων, οι προοδευτικοί και αριστεροί Εβραίοι (ναι, υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι, των οποίων η ύπαρξη κάνει τους θρησκόληπτουυς, ρατσιστές και ψυχασθενείς σιωνιστές να βγάζουν σπυριά όπως και τους χρυσαυγίτες, τους οπαδούς του ΛάΟΣ, τους ψευτοπατριώτες και τους λοιπούς δικούς μας φασίστες κάθε προερχόμενη από την Ελλάδα φωνή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τους ηλίθιους της Bible Belt τους κάνει να τρελαίνονται κάθε σκέψη περί ανοχής αλλόθρησκων, αλλόφυλων κλπ) είναι «αντισημίτες» και «self-hating Jews». Και μας πουλάνε το παραμύθι ότι αντισιωνισμός (δηλαδή αντιεθνικισμός) και αντισημιτισμός πάνε μαζί ή είναι το ίδιο. Ε όχι ψευταράδες! Αρκετά! Καλό το παραμύθι σας, αλλά δεν έχει δράκο. Είναι ακριβώς το ίδιο με το «αντιεθνικισμός = ανθελληνισμός» των Πλεύρηδων, του Μπουμπούκου, του Καρατζαφύρερ, του Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων αληταράδων. Κι αλήθεια, δε σας κάθεται άσχημα που για όσα έγιναν στο Mavi Marmara σας έδωσαν συγχαρητήρια οι δικοί μας φασίστες;

  Κι όσον αφορά τον Θεοδωράκη, πολλά μπορούμε να πούμε για την πλήρη ανυπαρξία πολιτικού αισθητηρίου του, αλλά αν ήταν αντισημίτης δε θα δεχόταν ποτέ να γράψει ένα Μαουτχάουζεν. Το δε timing όλης αυτής της βρωμιάς δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού τώρα το Ισραήλ χάνει διαρκώς ερείσματα στην περιοχή: όλες οι δικτατορίες με τις οποίες τα είχε καλά καταρρέουν. Αμπραβανέλ (επί τη ευκαιρία, να το βράσουμε και το ψευδώνυμό σου: γουγλάραμε αυτόν που δηλώνεις ότι σε ενέπνευσε να το υιοθετήσεις και είδαμε ότι ήταν ένας φοροεισπράκτορας-σφουγγοκωλάριος του Ισπανού βασιλιά, δεν είχες την αξιοπρέπεια να εμπνευστείς από άλλους Αμπραβανέλ που ήταν πολύ πιο αξιόλογοι), θυμάσαι όταν ο λαός της Αιγύπτου ξεσηκώθηκε κατά του Μουμπάρακ, που θορυβήθηκε το λατρεμένο σου Ισραήλ; Κρύβεστε πίσω από την κλάψα για το μαρτύριο των προγόνων σας και το εκμεταλλεύεστε με τον πιο χυδαίο τρόπο για να δικαιολογείτε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατασυκοφάντηση κάθε κριτικής προς το ακροδεξιό σας κράτος που έχει εφαρμόσει ένα απάνθρωπο απαρτχάιντ με τρόπο και έκταση τέτοια που ο Τερ’Μπλανς θα σας έδινε συγχαρητήρια.

  Και κάτι ακόμα. Σου έχουμε άλλον έναν αντισημίτη και «self-hating Jew». Είναι ο Ισραηλινός Aviv Geffen, από το συγκρότημα Blackfield. Ανιψιός του «άντρακλα» και υπερmacho Moshe Dayan είναι ο άνθρωπος και μπροστά στα μάτια του οι φίλοι σου οι ακροδεξιοί φάγανε λάχανο τον Ράμπιν. Κι όσο για το machismo και τη στρατοκαυλίαση του Ισραήλ, είναι γνωστό τοις πάσι ότι όσοι έχουν εμμονή με την αρρενωπότητα και είναι τόσο μιλιταριστές και φιλοπόλεμοι απλώς αρνούνται να παραδεχθούν κάτι άλλο που ίσως να τους απελευθέρωνε ψυχολογικά αν άφηναν τους εαυτούς τους ελεύθερους να το παραδεχτούν.

  Πάρε λοιπόν την άθλια κλάψα σου και πήγαινε πουθενά αλλού. Τράβα να κλάψεις μαζί με τους δικούς μας φασίστες. Εσύ για το Ολοκαύτωμα (που έχεις στήσει κι εσύ κι άλλοι σαν εσένα ολόκληρη βιομηχανία εκμετάλλευσής του), εκείνοι για τις «αλησμόνητες πατρίδες». Να κλαίτε εκεί πέρα, οι αυτόκλητοι εκπρόσωποι δυο λαών που έχουν γαλουχηθεί με την παραμύθα ότι είναι «περιούσιοι» κι ότι όλοι τους καταδιώκουν, όλοι τους μισούν, όλοι τους ζηλεύουν. Άντε, γιατί η πολλή Μάρθα Βούρτση μας προκαλεί τάση προς έμετο. Get a life λοιπόν, get a job και σταμάτα να μισείς τους γύρω σου, γιατί η ως τώρα στάση σου μαρτυρά άνθρωπο που το μόνο που ξέρει είναι να μισεί (κι ας μην το παραδέχεται). Και κάτι τελευταίο: εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να καταδικάσουμε αντισημιτικά εγκλήματα (π.χ. βανδαλισμούς νεκροταφείων, συναγωγών κλπ) που διαπράττουν άτομα που, όπως εμείς, βαφτίστηκαν χριστιανοί. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το «ομόθρησκον» όπως εσύ. Μην προσπαθείς να τα διαψεύσεις, μας έχουν προωθηθεί οι σχετικές επικοινωνίες όπου δηλώνεις αυτά τα εμετικά ότι δεν καταδικάζεις το ρουφιάνο και κολλητό των ναζί Israelyesgr (και μέλος της GIYUS και της JIDF) γιατί είναι ομόθρησκός σου. Αν όμως εμείς σου λέγαμε ότι δεν καταδικάζουμε τους εμπρησμούς συναγωγών γιατί οι νεοναζί είναι (στα χαρτιά έστω) ομόθρησκοί μας, θα μας πέρναγες γενεές δεκατέσσερες, υποκριτή.

 268. YOSEF22ADAR said

  Anon_Legion και υπολοιποι σεβαστοι σχολιαστες :

  Επειδη δεν ξερω και πολυ καλα
  τωρα μαθαινω σιγα-σιγα)
  μηπως μπορειτε να με διαφωτισετε ?
  Τι ειναι ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ? (Και τι ΑΝΤΙΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ?)
  Τι σημαινει ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ στο ΙΣΡΑΗΛ ?
  Που πεφτει η ΛΩΡΙΔΑ της ΓΑΖΑΣ ?
  Που πεφτει η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ?

 269. physicist said

  @262. Τι θα ικανοποιούσε την παιδαριώδη σου απαίτηση και τις μεγαλοστομίες για το ξέπλυμα των ματωμένων χεριών των Αυστριακών; Δήλωση του Νόμου 105 από όλα τα αυστριακά γυμνασιόπαιδα «δια της παρούσης δηλώ ότι ο προπάππος μου Βόλφγκανγκ Σμίντμάγιερ ήτο ναζιστικόν κάθαρμα»; Πώς διάολο αντιπαρατίθεται μια κοινωνία με το παρελθόν της; Θα αρκούσε π.χ. γονυκλισία του αυστριακού Καγκελάριου στο γκέτο της Βαρσοβίας, όπως αυτή του Βίλλυ Μπραντ ή συγγνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτή του φον Βάιτσζέκερ στην Κνέσετ ή του Περτίνι στους Στύλους του Ολυμπίου Διός; Περεπιφτού, στη Γερμανία ο Μ.Θ. δεν θα είχε καθόλου διαφορετική μεταχείριση.

  Εμένα μου φαίνεται ότι πρόκειται για έναν άρρωστο και πληγωμένο εθνικό εγωισμό γιατί οι παλιοαυστριακοί προσβάλανε το αυτοανακηρυγμένο εθνικό μας σύμβολο. Έναν εγωισμό που τον τρέφει ανερυθρίαστα το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που παρέθεσε ο Νοικοκύρης. Ποιό οικοιμενικό σύμβολο της ελευθερίας και της πάλης των λαών, ο σταλινικός; Σύμβολα της ελευθερίας στη δυτική κοινή γνώμη είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πάντως όχι ο Θεοδωράκης, σε καμία περίπτωση. Ξυπνάτε.

  Τέλος, μια σκέψη για το ξεκούτιασμα και το ακαταλόγιστο. Απ’ όσο ξέρω από γνωστούς πάσχοντες και από φίλους γιατρούς (δέχομαι διορθώσεις), εάν η άνοια δεν εκφυλιστεί σε ψύχωση, αυτά που βγαίνουν είναι εμμονές και προκαταλήψεις που ο πάσχων τις είχε ανέκαθεν. Όταν π.χ. με το καλό εγώ το χάσω τελείως, είμαι βέβαιος ότι θα δημοσιεύω αποδείξεις ότι ο ΠΑΟΚ δεν πήρε το Τσαμπιολί γιατί του το στέρησε το αθηναϊκό κατεστημένο.

 270. physicist said

  @266. Τι μας λέτε, η Μπάρμπαρα Πράμμερ υπέπεσε σε τέτοιο ολίσθημα, να επισκεφτεί το Ισραήλ, το Κέντρο Μελετών του Ολοκαυτώματος, και το Εβραιοαραβικό Κέντρο για την Ειρήνη. Σαν δεν ντρέπεται λίγο. Κρυπτοναζίστρια θα είναι, λέω γω, και το κάνει για να απαλύνει τα αισθήματα ενοχής και να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. Θα συμφωνούσε σίγουρα και ο 1ας.

  Α, μια και μιλάμε για ναζήδες, έναν Αχμαντινετζάντ τον έχει πάρει το αυτί σας;

 271. YOSEF22ADAR said

  # 271 physicist.
  Ναι αγαπητε μου –
  – απιστευτο κι ομως αληθινο 🙂
  Η Μπάρμπαρα Πράμμερ υπέπεσε σε τέτοιο ολίσθημα 🙂
  Μαλλον κρυπτο-εβραια θα ειναι – σα δεν ντρεπεται 🙂

  Οσο για τον Αχμαν-ο-τετοιο
  οχι και ναζης. Σε παρακαλω.
  Μια χαρα παραφρων ειναι ο ανθρωπος
  🙂

 272. physicist said

  273. Φτου πιπέρι στο στόμα, να τον πω ναζή. Είπαμε, όποιος λέει τέτοιες αηδίες είναι απλώς παράφρων και σε καμιά περίπτωση δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη.

 273. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια!

  266: Πάντως, Γιοζέφ, τα λινκ που δίνεις μάλλον υπέρ του Θεοδωράκη λειτουργούν, διότι δείχνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια οι φανατικοί της ADL θεωρούν αμετανόητο αντισημίτη τον Θεοδωράκη και κάνουν ό,τι μπορούν για να τον εξοντώσουν καλλιτεχνικά, διότι βέβαια η διαμαρτυρία για τη βράβευσή του λειτουργεί και σαν προειδοποίηση ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον ενδεχόμενο να βραβευτεί ξανά.

 274. @259α: Ιμμόρ, μη λες τέτοια και σκανδαλίζεις το ποίμνιον! 🙂

 275. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 270 Ο Μίκης αντισημίτης και ο Δαλάι Λάμα σύμβολο της ελευθερίας!

  Εντάξει, τώρα έδεσε το γλυκό!

 276. Ηλεφού, άσε τα αντισημιτολογικά και έλα στα μέρη μου που χρειάζομαι έναν ρωσομαθή.

 277. YOSEF22ADAR said

  # 274
  Γεια σου Νικο και κυρ-Νικο και Νικοδεσποτη.
  Τα ανεσυρα απο τα αρχεια μου
  μονο και μονο για να δειξω
  οτι δεν ειναι τιποτε καινουριο
  ο αντισημιτισμος του ΜΘ.
  Τωρα αν λειτουργούν υπέρ του Θεοδωράκη
  εξαρταται απο which side are you on,
  δηλαδη απο ποα γωνια το βλεπεις.
  Αν το Wiesenthal Center ανκοινωνει πως ο ΜΘ
  «offends all Jews, now including the identity of many of his predecessor awardees,
  such as Leonard Bernstein, Daniel Barenboim, Banny Goodman, Gidon Kremer, Yahudi Menuhin.»

  Dr. Shimon Samuels, the Weisenthal Center’s director for international relations,
  said that such self-declared racists «must be scorned and marginalized.
  They can no longer serve as icons for their peers or for the younger generation.»
  κατι παραπανω εχει ερευνησει απο μενα κι απο σενα.
  Και προσεξε τα ονοματα που χρησιμοποιει. Ιδιαιτερα.

  (Σε αυτο το link της 02/15/2011 επισης προσεξε το σχολιο 19 :
  Panic
  Author: Patrick, Country:USA, 02/28/2011
  I Wonder if Greek people would freak out as much as jewish people if a jewish
  composer said he was anti-Greek.)

  Γιατι η ADL ειναι φανατικη ?

 278. BobLoopas said

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/06/2008_273070

  επίσης (2008):

  Α.Θ.Καλφόπουλος— Εχει κανείς την αίσθηση, ότι η αυστριακή λογοτεχνία έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες στο σύνολο της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ μάλιστα αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια «περιγραφή της δυστυχίας». Θεωρείτε ότι αυτή η «ακατάπαυστη συζήτηση» έχει κλείσει;

  Ελφρίντε Γέλινεκ— Από αυτή τη διαμάχη δεν μπορώ να διακρίνω πλέον ίχνη, ακούω μόνο, ότι τα «αυστριακά» θεωρούνται στο εξωτερικό παλαιομοδίτικα και ξεπερασμένα. Αυτό μου είναι αδιάφορο. Διατηρώ αυτή την τεχνοτροπία των γερμανικών και συνεχίζω να γράφω με αυτή. Σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι η Αυστρία –σε αντίθεση με τη Γερμανία– αρνήθηκε για καιρό το ναζιστικό της παρελθόν, και αυτό έχει μέχρι σήμερα επιπτώσεις. Ο,τι απωθείται, εμφανίζεται με μεγαλύτερη ακόμα ένταση κι επιμονή. Κι επειδή αυτό το παρελθόν δεν μπορεί κανείς να το «θάψει», πριν αντιπαρατεθεί κανείς ουσιαστικά μαζί του, εμφανίζεται πάλι στο προσκήνιο, σαν το αίμα που βγαίνει στην επιφάνεια. Ως εκ τούτου, αυτό το αξεδιάλυτο παρελθόν (όπως και ο μύθος της αθωότητας, ότι η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα, στην οποία «εισέβαλαν οι Γερμανοί»), αυτό το ψέμα υπήρξε και θέμα της αυστριακής λογοτεχνίας, που ξεκίνησε με το έργο του Χανς Λέμπερτ («Η προβιά του λύκου), ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο.

 279. 266
  Ιωσήφ είχα μια ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί –και όχι μόνο- δεν θα πάρουν χαμπάρι τις ρατσιστικές αηδίες που λένε εδώ διάφοροι πολιτικοί/ ιερωμένοι / μουσικοί / κλπ, αλλά δυστυχώς έπεσα έξω..

  Δεν ξέρω αν θα του άξιζε να του πάρουν πίσω ότι βραβεία και τιμές του έχουν δοθεί, πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα έβγαζε τα σωστά συμπεράσματα, και μαζί με αυτόν θα έβρισκαν αφορμή οι διάφοροι συνομωσιολόγοι να αρχίσουν τα διάφορα για τους εβραιομασώνους που προσπαθούν να καταστρέψουν τον Ελληνισμό.

  Ελπίζω να μην ξέχασες να καταδικάσεις και εσύ αυτόν τον ακατονόμαστο που λέει ο Λεγεώνας.
  Διαφορετικά θα χρειαστεί να κάνεις μια δήλωση μεταμέλειας, την οποία πρέπει να καταθέσεις μαζί με την φορολογική σου δήλωση στην εφορία.
  Και αυτό ισχύει για όλους εδώ που δεν καταδίκασαν ακόμα αλλά κάνουν το κορόιδο.

 280. sarant said

  278: Το ότι η ADL είναι φανατικοί το συνάγω από προηγούμενες ανακοινώσεις της -αν γράψω άρθρο για το θέμα αυτό θα το τεκμηριώσω εκτενέστερα. Δες ακόμα ποιοι άλλοι έχουν χαρακτηριστεί αντισημίτες κατά καιρούς.

 281. asxetos said

  @ 268

  γιατί είσαι επιθετικός; μπορείς να διαφωνήσεις και σε άλλο ύφος. εκτός κι αν είναι προσωπική η διαφορά κι η επίθεση…

  τον αμπραβανέλ τον διαβάζω συχνά και πολύ καιρό. τα περισσότερα που λέει, όταν για παράδειγμα αναφέρεται στον αντισιμιτισμό στην ελλάδα, έχουν βάση, είναι σωστά, ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

  δεν λέω ότι συμφωνώ με όλα όσα γράφει. και καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσκολία του -και τη δυσκολία ενός εκάστου πάνω στο πλανήτη για το αντίστοιχα δικό του κράτος ή »πατρίδα», όποια θεωρεί τέτοια- να δικαιολογήσει μερικά από τα πλέον αδικαιολόγητα του ισραηλινού κράτους.

  αναφορικά με την πρότασή σου »επί τη ευκαιρία, να το βράσουμε και το ψευδώνυμό σου: γουγλάραμε αυτόν που δηλώνεις ότι σε ενέπνευσε να το υιοθετήσεις και είδαμε ότι ήταν ένας φοροεισπράκτορας-σφουγγοκωλάριος του Ισπανού βασιλιά, δεν είχες την αξιοπρέπεια να εμπνευστείς από άλλους Αμπραβανέλ που ήταν πολύ πιο αξιόλογοι»:

  αν γουγλάροντας για τον γιτζάκ α-μπαρ-βα-νέλ βρήκες ΜΟΝΟ ότι ήταν σφουγγοκωλάριος βασιλιά τότε μάλλον συμπεραίνω ότι οι ερευνητικές σου τακτικές περιορίζονται σε μια επιφανειακή τσαλαβούτα.

  ΥΓ
  επειδή βλέπω μια εμμονή με τον όρο σιωνισμός και παράγωγά του, να σας πληροφορήσω ότι εδώ και μερικά χρονάκια αναπτύσσεται πλέον στο Ισραήλ ένας ΜΕΤΑσιωνιστικός λόγος στο μέτρο που το θεμελιώδες ζητούμενο του σιωνισμού, η σύσταση του κράτους δηλαδή, επετεύχθη. ίσως δεν είναι πλέον ιστορικά συνεπές να μιλάει κανείς με »σιωνιστικούς» όρους για να περιγράψει το σήμερα ή και το αύριο. και ίσως ΓΙΑΥΤΟ το λόγο, ο όρος »σιωνισμός» προσαρμόζεται και ανασκευάζεται στη γκλάβα του καθενός για να περιγράψει διαφορετικά πράγματα, από φυλετισμό μέχρι »παγκόσμια» διακυβέρνηση…. σε κάθε περίπτωση ένα είδος μετωνυμίας του ΚΑΚΟΥ.

  μ αυτά και μ εκείνα, ίσως μια μέρα να λέμε στα ελληνικά:

  »μετά από πολύχρονη μάχη με τον σιωνισμό, απεβίωσε σε ηλικία μόλις 42 ετών»

  ή

  »πω πω πω πω, τί σιωνισμός με βρήκε!»

  ή

  »βρε μαρίκα μου, άδικο έχω; αυτό που έκανε η κουμπάρα στον κουνιάδο δεν ήταν απλώς ποταπό, δεν ήταν μόνο χυδαίο, ήταν ο απόλυτος σιωνισμός»

 282. YOSEF22ADAR said

  #281 Νικο

  Αν γράψεις άρθρο για το θέμα αυτό
  να συμβουλευτεις και αυτο
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0002_0_01146.html
  [Source: Encyclopaedia Judaica. © 2008 The Gale Group]

  ενω ετουτο εχει πολλα πολλα links
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Defamation_League

 283. YOSEF22ADAR said

  Ολοι οι Abravanel ειναι εδω
  (για να μη σας ζαλισω με μυστικισμους και αλλα περισσοτερα –
  – οποιος ψαχνει … βρισκει)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Abravanel

  #282 asxetos (οχι και τοσο απ’ οτι διαβαζω 🙂
  «… γουγλάραμε αυτόν που δηλώνεις ότι σε ενέπνευσε να το υιοθετήσεις
  και είδαμε ότι ήταν ένας φοροεισπράκτορας-σφουγγοκωλάριος του Ισπανού βασιλιά …»
  Καθενας βλεπει (και διαβαζει)
  αυτο που ΘΕΛΕΙ να δει (και διαβασει).
  Δεν ειναι ετσι ?

 284. physicist said

  @276. Κοίτα, ο Δαλάι Λάμα κι εμένα μου δίνει στα νεύρα αλλά έχει μιαν αναγνώριση κι ένα συμβολισμό σε πλατιά στρώματα στη Δύση, πιθανόν για τους λάθος λόγους, δηλ. βουδιστικές ιστορίες, κάρμες, γιόγκες και το λουρί της μάνας. Πάντως την ακτινοβολία του την έχει. Σαν να λέμε ο κόσμος αποζητά τη ζώσα μορφή του Γκάντι ένα πράμα.

 285. YOSEF22ADAR said

  #279 BobLoopas
  Αυτο (νομιζα πως το ειχα … χασει) νομιζω θα σε ενδιεφερε :
  http://www.jta.org/news/article/2009/05/25/1005402/austrian-jewish-leader-sys-far-right-stoking-hate
  May 25, 2009

 286. Ηλεφούφουτος said

  σχ.285 Ο συνειρμός μού ήρθε εξαιτίας του σχ. 14 (1) όπου επαίνεσες τον τρόπο που αντιπαρατέθηκαν με το παρελθόν τους τα δύο φιλοδυτικά γερμανόφωνα κράτη σε αντίθεση με τους «κακούς» Ανατολικογερμανούς.
  Κατά τη γνώμη μου και οι δύο πλευρές εστίασαν εκεί όπου τους συνέφερε.
  Η αντίσταση στο ναζισμό π.χ. για τους δυτικούς ήταν πράξη ορισμένων «γαλάζιων ιπποτών» όπως τα αδέλφια Σολ ή ο φον Κανάρης, για να κάνουν γαργάρα την αντίσταση των Γερμανών κομμουνιστών.
  Κατά τη γνώμη μου σε αυτή την αναζήτηση για ατομικούς ήρωες αλλούτερους και ανώτερους, αντί για ανθρώπους γήινους και καθημερινούς, βρίσκεται και η συνέχεια του παλιού ναζισμού στο σύγχρονο (δυτικο)γερμανικό μικροαστισμό. Και μην ξεχνάμε βέβαια τη λόξα με το Θιβέτ, ε; Παλιά αγάπη κι αυτή των ναζιστών!

  Αλλά συμμορφώνομαι με την υπόδειξη του Δύτη και αποτραβιέμαι.
  Γενικά πάντως με βρίσκουν σύμφωνο οι τοποθετήσεις της Ροδιάς, ενώ η χρήση του «αντισημίτης» αποκτά πλέον στις μέρες έναν όλο και πιο χαφιεδίστικο χαρακτήρα.

 287. Nοσφερατος said

  Κορνηλιε εξαιρετικο.. Το μόνο που φοβαμαι -διοτι οπως ειναι γνωστο Αντισημιτισμός και βλακεια πανε χερι χερι (με τον Καρατζαφερη)-
  μη τυχον τα παρουν στα σοβαρά ,και δεν αντιληφθουν την ειρωνια τιποτε ΑΤΙΣΗΜΙΤΑΙ και τα συμπεριλάβουν στο αναγνωστικο του εντελώς μλκα

  Ετοιμασου για την συγγραφη τς Υπερπαραγωγής -και συμπαραγωγής : Το επος του Ντον Στραγάλιο .. Θα συμμετασχει και ο Ταμιστας ..Οσονουπω…

 288. physicist said

  287. Δεν ήταν συμμετρικές οι αντιδράσεις των δύο Γερμανιών. Η ΟΔΓ άργησε, μιας και η γενιά που ήταν άμεσα αναμεμειγμένη, δεν ήθελε ν’ ακούσει και να δει, άσε που ήταν απασχολημένη με το συμμάζεμα των ερειπίων. ΄Ομως, με τη γενιά του 1968 και με την εκλογή ενός κυνηγημένου αντιναζιστή στην Καγκελαρία (Βίλλυ Μπραντ), έγινε ρήξη, ενώ η ΛΔΓ τα κουκούλωσε όπως έκαναν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία (η τελευταία δεν ήταν, βέβαια, αυτόνομο Κράτος).

  Καλά τα λες ότι η αναζήτηση ηρώων είναι ύποπτη, δεν διαφωνώ. Πάντως μιας και οι άνθρωποι χρειάζονται αν όχι ήρωες τουλάχιστον πρότυπα, εγώ λέω ότι μερικοί είναι πιο κατάλληλοι ως τέτοια από άλλους, και δεν με χαλάει να παίζει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αυτό το ρόλο. Καψούρα με το Θιβέτ δεν έχω ιδιαίτερη.

 289. masesk said

  εδώ ο κόσμος καίγεται… η ακροδεξιά σαρώνει στην ευρώπη και το πρόβλημα -κατά τ’ άλλα- είναι η δηλώσεις του κάθε μίκη http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=273917

 290. physicist said

  @290.

  Αν κάτι με εξοργίζει στην Ελευθεροτυπία (και όχι μόνο) είναι η επιλεκτική και διαστρεβλωτική παρουσίαση της πραγματικότητας. Όσοι γνωρίζουν Γερμανικά, το λινκ στη σφυγμομέτρηση της Standard εδώ:

  http://derstandard.at/1304551315088/STANDARD-Umfrage-43-Prozent-wollen-FPOe-in-der-naechsten-Regierung

 291. BobLoopas said

  286: Yosef22adar, ευχαριστώ για το link.

  To είχε άραγε υπόψιν του ο Howard Jacobson; Ποιός να ξέρει.

 292. rodia said

  Καλημέρα, αν και μεσημέριασε 🙂
  Διάβασα σε τοίχο το σύνθημα «ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ» και διαφωνώ. Τα πιο πετυχημένα πρόβατα του πλανήτη είναι αυτά που εξακολουθούν να μηρυκάζουν τα (δισχιλιετή και βάλε/βγάλε) βάσανά τους.

 293. YOSEF22ADAR said

  #293 Rodia
  Που ζουν αυτα τα προβατακια ?
  Βορεια η’ ανατολικα της Κρητης ?

 294. rodia said

  Μερικά από το έργο του Ιακ. Καμπανέλη για προθέρμανση:

  Στο Μαουτχάουζεν όποιος «ήξερε» έπρεπε να παύει «να ξέρει».
  ****
  «Οι παρτιζάνοι μας, λέγανε, ντουφεκίσανε τον Μουσολίνι και τον κρεμάσανε απ’ τα πόδια. Ευλογημένα τα χέρια που το κάμανε. Τώρα πρέπει να συλλάβουμε, να ντουφεκίσουμε και να κρεμάσουμε σε δημόσια θέα το φασισμό. Γιατί εκεί δα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Τα πρόσωπα πιάνονται. Οι ιδέες ξεγλιστράνε και στο τέλος γλιτώνουνε».
  ****
  Ο Κατς κατάλαβε την παρεξήγηση και βάλθηκε να την ξεκαθαρίσει. Εξήγησε πρώτα σε μένα πως ανάμεσα στους Εβραίους υπάρχουν οι ορθόδοξοι και οι νεωτεριστές, οι συντηρητικοί δηλαδή και οι προοδευτικοί. Και πως οι δυο αυτές παρατάξεις διαφωνούν στον τρόπο που πρέπει να ανοικοδομηθεί το νέο κράτος του λαού Ισραήλ.
  ****
  Όταν ο Κατς γύρισε, μας συμβούλεψε να μην πούμε λέξη παραπέρα γι’ αυτά που κουβεντιάσαμε με τον αξιωματικό. Το ότι ενδιαφέρθηκε για κείνους που θέλουν να πάνε στην Παλαιστίνη, ειδικά αυτό, έπρεπε να μείνει αυστηρά μεταξύ μας. «Είναι απίστευτο, είπε, αυτή την ώρα εχθροί μας είναι οι Άγγλοι. Ελέγχουν τα λιμάνια στη νότια Ιταλία, στην Κύπρο, κλείνουν τις ακτές της Παλαιστίνης με συρματοπλέγματα για να μη μας αφήσουν να περάσουμε. Φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να μας εμποδίσουν και με τα όπλα, στην ανάγκη. Ξεχνάνε όμως κάτι… Πως για μας τους Εβραίους δεν υπάρχει πια άλλη γη, απ’ τη γη των πατέρων μας! Ξεχνάνε πως για μας δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος, κι αυτόν το δρόμο θα τον περάσουμε έστω κι αν χρειαστεί να περπατήσουμε πάνω στη θάλασσα ή να στερέψει για να μας κάνει πέρασμα. Ξεχνάνε πως καθένας από μας δεν είναι μόνος του, ξεχνάνε πως ο καθένας κουβαλά εδώ μέσα την πίστη, τη θέληση, τον καημό και το όνειρο των γονιών του, των αδερφών του, των παιδιών του και των φίλων του. Αυτά δε δολοφονήθηκαν στους θαλάμους των αερίων ούτε κάηκαν στα κρεματόριουμ! Αυτά είναι ιερή διαθήκη και κληρονομιά που την πήραμε βλέποντας τη φωτιά που τους έκαιγε, μυρίζοντας την τσίκνα απ’ τα σώματά τους που ψήνονταν, πατώντας απάνω στ’ αποκαΐδια τους».

 295. rodia said

  294. Οπου αναπτύσσεται το χορτάρι εθνικισμός! 🙂 Σε πολλά χωράφια του πλανήτη, δλδ

 296. YOSEF22ADAR said

  # 296 Rodia

  Αχ τι ωραιοι ολοι αυτοι οι -ισμοι !!!
  «…ειναι μια καποια λυσις…»
  Μαζευτηκε πολυς διαφωτΙΣΜΟΣ
  απ’ τα Βερολινα και τα Παρισια,
  τοσος που δεν εχουμε τι να τον κανουμε.
  Και σε καθε χωραφι του πλανητη
  τους κοβουνε και τους ραβουνε αυτους τους -ισμους
  κατα το δοκουν

 297. BobLoopas said

  294: Τάνα ι ς, έτσι νομίζω το λέγανε το πλοίο που τα βάλανε τα προβατάκια. Τα πιο πετυχημένα του πλανήτη…

 298. physicist said

  Νίκο Σαραντάκο, μιας και τα κυνηγάς τα μαργαριτάρια στις μεταφράσεις, νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε στο λίκνο του 290 είναι χοντρό. Γράφει το πρωτότυπο:

  Für die Partei von Bundeskanzler Werner Faymann ist alles klar: 69 Prozent wünschen sich, dass die SPÖ auch in der nächsten Regierung vertreten sein soll. Nur etwa jeder fünfte Befragte (aber mehr als jeder dritte Jungwähler) würde die Sozialdemokraten aus der Regierung werfen.

  Die Grafik zeigt, dass es für die ÖVP ähnlich aussieht: 65 Prozent wollen die in der jüngsten Hochrechnung wieder auf den dritten Platz zurückgefallene Partei auch in der nächsten Regierung sehen. Jeder vierte Befragte (wiederum sind es unter den Jungen mehr) will die Schwarzen lieber nicht mehr regieren sehen.

  Δηλ.: 69% επιθυμεί τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και 65% τη συμμετοχή των Συντηρητικών στην Κυβέρνηση. Γράφει η Ελευθεροτυπία:

  Η σημερινή κυβέρνηση της Αυστρίας αποτελείται από μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Τα ποσοστά αυτών που θέλουν τη συμμετοχή του FPO (δηλ. της ακροδεξιάς, δική μου σημείωση) είναι 69% μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και 65% μεταξύ των συντηρητικών.

  Αλλά τι περιμένεις από άνθρωπο που δεν ξέρει καν ότι το όνομα Strache προφέρεται Στράχε και το γράφει Στράσε.

 299. rodia said

  297. κάτι σαν απάντηση:
  Συμφωνώ απολύτως με την κατακλείδα του 267: «Θεωρώ ότι είναι απίστευτο ότι κάνουμε στα σοβαρά αυτή τη συζήτηση το 2011.»
  Την έκανα κιόλας δική μου αυτή τη μικρή φράση! Οπως και αυτό που είπε ο ιταλός στο κείμενο του Καμπανέλη: «Οι ιδέες ξεγλιστράνε και στο τέλος γλιτώνουνε»

  Ισως -νομίζω, δλδ- ότι συζητιέται το θέμα «φασισμός/ναζισμός/εθνικισμός» επειδή έχει αναστηθεί και είναι έτοιμο να ξαναπερπατήσει. 😦

 300. ΑχιλλέαςΑ said

  Τελικά, μου σχηματίστηκε η εντύπωση οτι ψάχνουμε σε λάθος μεριά την καλλιέργεια του αντισημιτισμού.

 301. YOSEF22ADAR said

  #298 BobLoopas
  Προφανως ννοεις τους 600 Ελληνες και Ιταλους που βρισκοταν στο «Tanais»
  μαζι με τους «αλλους»

 302. rodia said

  301. Σωστός. Σε λίγο θα κάνουμε σαφάρι και στα ΚΑΠΗ.

 303. rodia said

  Με πρώτη ματιά μπορεί να φανεί άσχετο, αλλά οι γενοκτονίες συνεχίζονται με διάφορους τρόπους και με τη βούλα του ΝΑΤΟ: http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/08/nato-ship-libyan-migrants?CMP=twt_gu

 304. BobLoopas said

  302: 7 Ιουνιου 1944

  “Διά τήν μεταφοράν σας πρέπει μαζί με τούς εις την οικογένειαν συγκαταλέγοντες εβραϊκής φυλής να ετοιμασθείτε αμέσως πρός αναχώρηση. Έχετε 46 λεπτά, εσείς και οι δικοί σας πρέπει να πάρετε μαζί σας…”.

 305. YOSEF22ADAR said

  #300 Rodia
  🙂 🙂 🙂
  Παντα τετοια .

  «Επειδή έχει αναστηθεί και είναι έτοιμο να ξαναπερπατήσει»
  θα το ΞΑΝΑ-αντιμετωπισουμε.

  Οπως λενε και στην αγγλικη :
  «brave the weather»
  AGAIN

 306. YOSEF22ADAR said

  #305 BobLoopas
  Οποιαδηποτε ομοιοτης ΔΕΝ ειναι εντελως συμπτωματικη
  «Όταν οι Γερμανοί στρατιώτες έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943,
  αφού έκλεισαν όλα τα γυναικόπαιδα στο σχολείο του χωριού,
  συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες πάνω από 14 ετών,
  τους οποίους εκτέλεσαν μαζικά και στη συνέχεια λεηλάτησαν το χωριό.»

 307. LandS said

  Να θυμίσω δυο ίσως και αστικούς μύθους που τους έχω μάθει όταν ήμουν νέος. Μπορεί όμως και να είναι αλήθειες.

  Στο πραγματικά εκείνο παλαιό καιρό ήταν σχετικά διαδεδομένα τα εξής.
  α) Ίσως και περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς/βουλευτές της Αυστριακής κυβέρνησης/βουλής τυγχάνουν Εβραίοι.
  β) Αμέσως μετά τον πόλεμο το Ισραηλινό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης αγόρασε όλα τα εισιτήρια συναυλίας υπό την διεύθυνση του Ρ. Στράους (του εξαιρετικά δημοφιλούς στο ναζιστικό καθεστώς Βαγκνερικού ερμηνευτή, εγγονού του γνωστού Βιεννέζου) έτσι ώστε να ματαιωθεί λόγω ελλείψεως ακροατηρίου. Ο Γερμαναράς, μάλλον ζωχαδιασμένος, πείσμωσε και έβαλε την ορχήστρα να παίζει. Δεν ξέρουμε αν έπαιζε Βάγκνερ. Η ιστορία συνεχίζει ότι η «περιφρούρηση» που πριν την έναρξη της συναυλίας έδιωξε τους λίγους που είχαν προλάβει να προμηθευτούν εισιτήριο, ακούγοντας από το φουαγιέ τόσο εντυπωσιάστηκε από την τέχνη (του πέρα από πλάκες πραγματικά μεγάλου) Μαέστρου, που στο δεύτερο μέρος η αίθουσα ήταν γεμάτη.

  Συγχωρήστε τις προτάσεις σε (κακή ελπίζω) απλή καθαρεύουσα. Ήθελα να αποδώσω την ατμόσφαιρα της εποχής.

 308. BobLoopas said

  302: YOSEF22ADAR, έχεις μήπως κάποιο link για το Τάναις;

 309. @ 282: Άσχετε, συνεχίζω τον συλλογισμό σου για τη νέα έννοια της λέξης «σιωνισμός»:

  Προβλέπω πως ο Μπαμπινιώτης του 25ου αιώνα, θα προτείνει ως ορθότερη ορθογραφία το «σοιωνισμός», ετυμολογώντας τη λέξη από το «δυσοίωνο-δυσοιωνισμός»! 🙂

 310. YOSEF22ADAR said

  #309 BobLoopas

  http://www.etz-hayyim-hania.org/_commun/hist07.html

  Κατω-κατω μπορεις να κατεβασεις τα :
  A Cretan Exodus May-June 1944: article0009, PDF, Pages 3, 222 KB
  List of the names of the victims: article0003, PDF, Pages 2, 273 KB

 311. 1ας said

  @270
  Σίγουρα όχι λογοκρίνοντας κάποιον «Σταλινικό» που όταν αυτοί καίγανε Εβραίους στα κρεματόρια,αυτός έπαιζε την ζωή του κορώνα γράμματα (και)για να τους σώσει.Σίγουρα όχι λογοκρίνοντας ένα έργο ενός κρατουμένου του Μαουντχάουζεν.

  Δεν κατάλαβα γιατί να μην νιώθω προσβεβλημένος από τους Αυστριακούς,την στιγμή που στο ομώνυμο στρατόπεδο έχω και εγώ όπως πολλοί Έλληνες συγγενή.

  Καλά αυτό για το Δαλάι Λάμα ήταν όλα τα λεφτά 😆 Μεγάλο σύμβολο του new age το λέει και ο Ρίτσαρντ Γκιρ.Άσχετο ο Μαντέλα δεν ήταν μια περίοδο Σταλινικός ή κάνω λάθος;

 312. BobLoopas said

  311: Πολύ σ’ ευχαριστώ.

 313. 309
  Ναι, Ταναϊς το λέγανε το καράβι.
  Η πλάκα είναι ότι μόλις οι ναζί πήραν τους Εβραίους από τα Χανιά, οι Χριστιανοί γείτονες του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Νέα Χώρα – ωθούμενοι από αισθήματα βαθειάς αγάπης- εισέβαλαν στον χώρο με βαριοπούλες και έκαναν το νεκροταφείο γυαλιά καρφιά, με αγάπη πάντα.

  Ήταν τέτοια η στεναχώρια τους που οι ναζί πήραν τους αγαπημένους τους Εβραίους, που αποφάσισαν να μοιράσουν το χώρο του Εβραϊκού νεκροταφείου μεταξύ τους και ο καθένας να ανεγείρει ένα μνημείο / πολυκατοικία στην μνήμη των ανθρώπων αυτών.
  http://www.xania.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=261

  Τέτοιες ιστορίες αγάπης υπάρχουν πολλές σε όλη την χώρα.
  Αλλά είπαμε, ο Έλληνας δεν είναι ρατσιστής.
  Τώρα αν κανενός παππούλη του ξεφύγει καμιά κουβέντα παραπάνω όπως πχ του Αγίου Πειραιώς, ε εντάξει μωρέ συμβαίνουν αυτά.
  Πάνω από όλα αγάπη.

 314. YOSEF22ADAR said

  #312 1ας
  Να θυμισουμε – ετσι για την ιστορια –
  οτι αυτος ο “Σταλινικός”
  το 1990 εκλεχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας
  και διατελεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας.

 315. sarant said

  308: Ευχαριστώ για το μαργαριτάρι.

  314: Ντίνο, κάτι είχα ακούσει αλλά όχι τόσα πολλά. Έτσι εξηγείται η αντίδραση για τη συναγωγή, υπάρχει ενοχή. Όχι ότι είναι ακραιφνώς ρατσιστικό το φαινόμενο, όποιος φεύγει (εβραίος, μετανάστης, πολιτικός πρόσφυγας) θεωρείται ότι επιτρέπεται να του πάρουν την περιουσία, αλλά εδώ έχει περισσή αγριότητα.

 316. sarant said

  Κατά σύμπτωση για το θέμα που συζητάμε, γράφει σήμερα ο Στάθης στην Ελευθεροτυπία:
  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=273753

  Θεωρεί και ένα μέρος της αριστεράς υπεύθυνο και λέει:

  Το ερώτημα (μάλιστα εν μέσω κρίσης αδυσώπητο) είναι για πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή η στάση της Αριστεράς απέναντι σε αυτούς που την ακυρώνουν;

  Πόσο ακόμα θα κλείνει τα μάτια σε αυτόν τον εσμό που τη μιαίνει και τη μειώνει άλλοτε χάριν μιας «παλιάς φιλίας», άλλοτε για να συνεχίζουν την καριέρα τους ορισμένοι κι άλλοτε διότι η αμάθεια εκλαμβάνεται, από άλλους ακόμα πιο αμαθείς, ως πρωτοπόρα και ρηξικέλευθη σκέψη; (υπόθεση «Ρεπούση», 1821 του ΣΚΑΪ κι άλλα).

  Με τραγελαφικά αποτελέσματα: να βρίσκεται η Αριστερά ουραγός και παρακολούθημα κυβερνητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αμήχανη στην καλύτερη και υποκριτική στη χειρότερη.

  Χιλιοειπωμένα όλα αυτά αλλά και πολύς ο καιρός που αυτός ο εκφυλισμός δηλητηριάζει αυτόν τον χώρο κι ακόμα περισσότερη η επιμονή της κερδώας (για κάποιους) ευήθειας. Πάλι αύριο
  το πρωί θα βρεθεί ο μαλάκας που θα πει: «Ο Μίκης είναι αντισημίτης».

  Ετσι, χωρίς κανένα επιχείρημα. Επειδή το άκουσε, επειδή του το είπαν, έτσι στο λέγε-λέγε-λέγε που θρέφει τον φασισμό κι ορισμένους αλήτες στον χώρο των ΜΜΕ, της τέχνης και των ΑΕΙ, εκεί δηλαδή που παίζεται το παιχνίδι της ιδεολογικής κυριαρχίας…

  Όταν όμως ο ίδιος συντάσσεται με καραμπελιάδες και καρατζαφέρηδες (αυτό το γράφω για τις αναφορές του σε Ρεπούση και Σκάι-1821), θαρρώ πως δείχνει χειρότερο δρόμο στην αριστερά.

 317. voulagx said

  Ωραια η συνεντευξη που εδωσε ο Καραμπελιας στον Μ.Θ.!!

 318. ppan said

  Χαχαχαχα Νοσφεράτε! αυτές οι πλύστρες και τα αποσιωπητικά τους 🙂

  Κι εγώ θάθελα να μαθω πώς τον εννούμε τον σιωνισμό, στον οποιον αντ΄τιθεται ο ΜΘ. Εγώ τον ήξερα ως βάση της ιδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Όλα αυτά τα ένδοξα χρόνια του, ο ΜΘ, όταν δηλαδή πήγαινε ωραιότατα στο Ισράηλ και απολάμβανε τιμές, δεν ήταν αντισιωνιστής να υποθέσω.
  Και βέβαια δεν συνεβαιναν αυτά το 1948 αλλα οπωσδήποτε μετα τις σφαγές στα στρατόπεδα των προσφύγων, μετα την πρωτη Ιντιφάντα κλπ.
  Γι αυτό ξαναλέω ότι όλοι οι αντισημίτες πλέον, εκτός από τους πολύ πλεύρηδες, αν και απεχθανονται ταχα μου την πολιτική ορθότητα, πίσω απο αυτήν κρύβονται όταν λένε ευθαρσώς ότι είναι αντισιωνιστές.

 319. BobLoopas said

  316: Όχι εκείνου που φεύγει κύριε Σαραντάκο αλλά εκείνου που φεύγει και δεν ξαναγυρίζει (μετανάστης, πολιτικός πρόσφυγας).
  Κι αν η ημερομηνία που έφυγε το Τάναις (7 Ιουνίου 44) είναι ακριβής, πριν δηλαδη από την αναφορά Vrba-Wetzler κ.τ.λ. (πριν γίνει ευρύτερα γνωστή) πως άραγε το ξέρανε πως ο εβραίος δεν ξαναγυρίζει (ποτέ, ούτε πεθαμένος, οπότε τι να το κάνει το νεκροταφείο;) και τρέξανε με τις βαριοπούλες;
  Δεν υπαινίσομαι καμιά συνωμοσία, αλλά να, σκεφτομαι κι εγώ την τόση αγάπη που τους είχανε.

 320. Ξαναβάζω αυτό για όσους δεν το ‘χουν δεί:

  http://jungle-report.blogspot.com/2011/05/blog-post_08.html

  Και μία προφητεία.
  Επειδή, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα σαν κωμωδία, αλλά καμιά φορά σαν χειρότερη τραγωδία, μπορεί τα πράγματα να εξελιχτούν έτσι:
  -Όσο συνεχίζεται η διαμάχη στη Μέση ανατολή, και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα σκληραίνουν τη στάση τους.
  -Για τους Ισραηλινούς, αυτό σημαίνει, οτι θα βγάζουν όλο και πιο ακρο-δεξιές κυβερνήσεις, που, επειδή έχουν τα μέσα, θα κάνουν περισσότερες ακρότητες.
  -Οι Άραβεςστις άλλες χώρες θα ζητάνε περισσότερη δημοκρατία, που τους είχαν στερήσει τα φιλο-αμερικανικά καθεστώτα.
  -Όταν την αποκτήσουν,λόγω φανατισμού και Ισλάμ (στίς αγκάλες του οποίου τους είχαν σπρώξει οι Αμερικάνοι, άμεσα ή έμμεσα)το πρώτο, που θα πουν, θα είναι: θάνατος στο Ισραήλ.
  -Και θα αρχίσουν τζιχάντ, βομβαρδίζοντας τις πόλεις για να το εξαλείψουν από το χάρτη.Η Τρίτη καταστροφή του Ναού.Και αρχίζει η δεύτερη διασπορά.
  -Οι ακραίοι του Ισραήλ θα αποφασίσουν το διωγμό και την εξόντωση των Παλαιστινίων
  -Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μαζί με το Ιράν και τους Σιίτες πράκτορές του θα πάρουν το μέρος των Παλαιστινίων και οι Αμερικάνοι θα πάρουν το μέρος του Ισραήλ και θα το ενισχύσουν στρατιωτικά.
  -Ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει αρχίσει.
  -Η Τούρκικη κυβερνηση θα επιδιώξει μια συνετή ουδετερότητα αλλά δεν θα μείνουν εκεί γιατί ο μισός Τούρκικος λαός θα είναι εναντίον των Αμερικάνων.
  -Στην Ελλάδα θα έχουμε άλλον ένα διχασμό, οι Φιλορώσοι από τη μια, οι Φιλοαμερικάνοι από την άλλη.Η άκρα δεξια θα χωριστεί, οι πολύ ναζιστές, θα πάνε εναντίον του Ισραήλ, οι πολύ αντι-τούρκοι με τους Αμερικάνους εναντίον των Τούρκων. Το ΚΚΕ θα πάει με τους Ρώσους, και ο Μίκης, αφού τώρα κάνει συναυλίες «προσκεκλημένος από την κυβέρνηση της Συρίας» θα ηγηθεί αντιαμερικάνικου συνασπισμού (από την οδό Επιφανών).
  Τη συνέχεια δεν την έχω δεί, αλλά, αν συνυπολογίσουμε τους παράγοντες κρίση και φτώχεια, μετά, μάλλον θα γίνει της πουτάνας.Εκτος αν…

  *241,Ταμιστα, μα υπάρχει φωτογραφία μου στην ιστοσελίδα μου,
  http://profitoulas.wordpress.com/
  κάτω από τα σεφαραδίτικα του Σαλτιέλ και δίπλα στον Ένγκελς. Δεν είναι εντελώς πρόσφατη, αλλά παίρνεις μια ιδέα. Φωτογραφίζει ακριβώς το σημερινό επίπεδο της ωριμότητά μου (σε μερικά πράγματα, όχι σε …όλα )

 321. physicist said

  321. Καπετάνιε, καλές οι προφητείες και τα σενάρια αλλά δε μου λες, φιλο-αμερικανικά ήταν/είναι τα καθεστώτα της Λιβύης και της Συρίας; Καλά ο Μουμπάρακ και ο πώς-τον-λένε στην Τυνησία αλλά ο Καντάφι και ο Ασσάντ; Να το ‘γραφες για τους Σαουδάραβες, πάλι εντάξει (αλλά πού τέτοια τύχη να ξεσηκωθεί ο λαός εκεί). Και στις αγκάλες του Ισλάμ τους έχουνε σπρώξει πάλι αυτά τα τέρατα οι Αμερικανοί; Κι εγώ που νόμιζα ότι ο Μωάμεθ έζησε πριν το ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου.

  — Άσχετο — το λερναίο της Ελευθεροτυπίας το αναπαράγει και η Καθημερινή. Κάποιος άσχετος μεταφραστής τα ‘κανε μαντάρα κι άρχισε μετά το κοπυπαστάρισμα από όλο τον ελληνικό Τύπο.

 322. sarant said

  Προφανώς δεν είναι της Ελευθεροτυπίας αλλά του ΑΠΕ η κουτσουκέλα, τότε.

 323. physicist said

  323. Από κει τα αντιγράφουν; Δεν ήθελα να το γράψω για να μην και κατηγορήσω άδικα κανέναν.

 324. YOSEF22ADAR said

  «Θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο μου»
  ειπε ο …ετσι.
  Ενω οταν προσβαλλει εκεινος , προαγεται σε καθαρο μη-σκουληκι.

  «Για να συμμορφωθουμε προς τας υποδειξεις» :
  ο ΜΘ αποκαλει «βρώμικο σκουλήκι» και το «Simon Wiesenthal Center»
  που εμμεσως αναφερεται στο σχόλιό μου αρ.266
  [ πηγη : http://www.wiesenthal.com/site/apps/s/content.asp?c=lsKWLbPJLnF&b=4442915&ct=9122015
  Paris, 14 February 2011 ]

  Κοιτα τι κανανε τα «βρώμικα σκουλήκια» του «Simon Wiesenthal Center»- μεταξυ αλλων :
  «The Library and Archives» του «Simon Wiesenthal Center» στο Los Angeles
  περιλαμβανει μια συλλογή από περίπου 50.000 τόμους και μη-τυπωμενa υλικα.
  Επιλεον, το Αρχείο περιλαμβάνει φωτογραφίες, ημερολόγια, επιστολές,
  αντικείμενα, έργα τέχνης και σπάνια βιβλία,
  που είναι διαθέσιμα στους ερευνητές, τους σπουδαστές και το ευρύ κοινό.

  «Και δωστου και οι καρβουνιαρηδες» :
  «Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα,
  γιατί ο Σιωνισμός που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι
  αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις,
  χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα,
  όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ
  και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπι
  στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ»

  Την οποια ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ προφανως παρεβλεψε
  οταν το 1990 εκλεχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας
  και διατελεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας.
  με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
  που καθε αλλο παρα βρώμικο σκουλήκι ητανε 🙂

  Και μεταξυ των -ισμων
  ΝΑΤΟΣ !!! ο σιωνισμος ( ο ΠΟΙΟΣ ?)
  ΑΥΤΟΣ :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zionism
  Κατω- κατω εχει και καμμια εκατοστη αρθρα
  οπως επισης και μια σχετικη λιστα ολων των ..ΣΙΩΝΙΣΜΩΝ
  (κοιτα τι κανανε παλι οι Εβραιοι για να μας αποπροσανατολισουν)
  Political · Practical · Synthetic · General · Labor · Revisionist
  · Canaanism · Reform · Religious · Cultural · Federal · Post-Zionism
  · Neo-Zionism · Christian · Muslim · Kahanism · Green Zionism

  (Το link αυτο το ειχα αναρτησει και παλαιοτερα – το θυμαμαι)

  Οπως λεγανε οι Λατινοι : «O tempora O mores»

 325. Το θέμα των ημερών πάντως δεν θα έπρεπε να είναι ο αντισημιτισμός αλλά οι απαράδεκτες καινοτομίες της απογραφής «πληθυσμού» 2011 που με το πρόσχημα της απογραφής κάνει κανονικό φακέλωμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι το καυτό θέμα συζήτησης για αριστερούς και δεξιούς.

 326. BobLoopas said

  325:Ωπ, σε τσάκωσα! Τον eosforo- δεν τον έχει!
  (Δεν ξέρω ρε γαμότ να βάζω και τα κίτρινα ανθρωπάκια)

 327. sarant said

  326: Απορία: ποιες εννοείς απαράδεκτες καινοτομίες της απογραφής;

 328. #328 Δεν θα απογράψουν μόνο τον πληθυσμό αλλά ακίνητα, αυτοκίνητα και γενικά τις περιουσίες. Γι’αυτήν την δουλειά θα χρησιμοποιηθούν υπηρεσιακοί υπάλληλοι, στην ουσία πρόκειται για σύμβαση έργου, οι οποίοι φυσικά δεν θα είναι διαβαθμισμένοι. Καμία προστασία δηλαδή ευαίσθητων δεδομένων.
  Και επειδή υπήρξα και εγώ απογραφέας κάποτε, ξέρω ότι τα δεδομένα της απογραφής δεν είναι καθόλου μα καθόλου ασφαλή. Τα βλέπουν χίλια μάτια.
  Και όλα αυτά σε μια απογραφή που θα έπρεπε απλά να είναι απογραφή πληθυσμού.

 329. BobLoopas said

  329: Εγώ δεν τους ανοίγω και να με παρακαλάνε.

 330. YOSEF22ADAR said

  Να μην ξεχασω να θυμαμαι μονο την ΤΕΧΝΗ
  και την ανατριχιλα καθε φορα που το ακουω
  σε καθε γλωσσα που ειναι διαθεσιμο.
  Ολα τα αλλα θελω να τα ξεχναω :

  Ασμα Ασματων στα Εβραϊκα

 331. akindynos said

  Η απογραφή των κτιρίων δε φαίνεται να κρύβει κάτι σκοτεινό.

 332. ppan said

  πώς δεν κρύβει.. «κτιρίων» κι όχι «κτηρίων» λέει. Καθαρό γλωσσικό μανιφέστο

 333. BobLoopas said

  Και στις δυο γλώσσες:

 334. #332 Και το παράβολο που πλήρωσαν όλοι οι ιδιοκτήτες κτηρίων πριν δύο χρόνια δεν τους καλύπτει απογραφικά; Πόσες ώρες στηθήκαμε αλήθεια στις ουρές για να πληρώσουμε και να δηλώσουμε το ακίνητο;
  Δεν την χρειάζονται την απογραφή κατοικιών, τις έχουν τις πληροφορίες, κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Και δεν βρίσκω απολύτως κανέναν λόγο να πληροφορηθούν άσχετοι για τις περιουσίες των Ελλήνων. Το υπουργείο έχει τις πληροφορίες.
  Τι θα γίνει όμως εάν κάποιος «πληροφορημένος» στοχοποιήσει κάποιον ακινητούχο για δόλιους σκοπούς;
  Δεν έχω παρά ένα μικρό σπίτι, αλλά μου την σπάνε αυτού του είδους οι κουτοπονηριές.

 335. 1ας said

  @329

  O Στράβων,αρχίζει πάλι τα περίεργα.Δεν ερωτούνται καθόλου περιουσιακά στοιχεία,αλλά ο τρόπος διαβίωσης μιας οικογένειας(π.χ ύπαρξη τουαλέτας,αμαξιού,ιντερνετ,τρόπς θέρμανσης,τρόπος μαγειρέματος) κτλ.

  Καλό είναι αν αγνοούμε το θέμα,να μη γράφουμε ότι νά’ναι,γιατί αλλιώς πέφτουνε κατηγορίες περί τρολισμού.

 336. BobLoopas said

 337. 1ας said

  @335

  Μήπως οι τρολιές του Στράβων πρέπει να σβύνονται;;Είναι εκτός θέματος πέρα από γελοιότατες.

 338. Vi.Mi. said

  @ 316

  {…αλλά εδώ έχει περισσή αγριότητα…}

  τα ιδια δεν περιγραφει ο Ιωαννου για οταν «φευγανε» οι εβραιοι της θεσσαλονικης? ηταν ακομα στο δρομο μαζεμενοι οταν μπουκαρανε οι φιλτατοι γειτονες και τους αδειαζανε τα σπιτια!

  αλλα οντως ο ελληνας δεν ειναι ρατσιστης! τα ιδια κανει και στον συνελληνα του!

 339. sarant said

  338: Ασφαλώς είναι άσχετο με το θέμα, αλλά δεν τον κακίζω που είναι καχύποπτος: η απόλυτη αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης (όχι ότι η προηγούμενη έσπαγε ρεκόρ αξιοπιστίας) δυστυχώς δημιουργεί γόνιμο έδαφος για κάθε λογής παραλογισμούς.

 340. 1α, είσαι γελασμένος εάν νομίζεις ότι θα ξαναμπώ σε τρολοσυζήτηση.
  εδώβρήκα ένα ερωτηματολόγιο.
  Και επειδή όντως, έχεις δίκιο, εάν δεν ξέρεις δεν πρέπει να μιλάς, έχω ήδη γράψει ότι ξέρω από απογραφές. Υπήρξα απογραφέας.

 341. sarant said

  Πάντως, επειδή πρόσφατα είχαμε απογραφή και στο Λουξεμβούργο, οι ερωτήσεις είναι περίπου ίδιες -δεν θυμάμαι να ρωτούσαν για αυτοκίνητα αλλά ρωτούσαν περισσότερα για τα κομφόρ του σπιτιού, τις οικιακές συσκευές κτλ.

  Και γενικά διακρίνω στο Διαδίκτυο αρκετόν πανικό, που τον δικαιολογώ (λόγω της ξεφτίλας της κυβέρνησης) αλλά δεν τον εγκρίνω: κάποιος έγραψε ότι η διατύπωση «πού κοιμηθήκατε το βράδυ της 9.5.2011» είναι διατυπωμένη έτσι για να σου προκαλέσει αισθήματα φόβου και ενοχής. Κι όμως, είναι στερεότυπη ερώτηση εδώ και πολλές απογραφές -υπήρχε σίγουρα το 1981.

 342. 1ας said

  @340

  Μα και εγώ δεν τον κακίζω που είναι καχύποπτος με αυτό το μπορδέλο που έχουμε για κράτος,ούτε κακίζω τον οιονδήποτε που θα αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του στο κράτος φορομπήχτη.Μου την σπάει -που ενώ δεν ξέρει-αρχίζει να φτιάχνει συνωμοσιολογίες στο κεφάλι του για τη δήθεν σκοπιμότητα της Απογραφής όπου οι «ξένοι»,»αλλόφυλοι»,»Εβραίοι» θα μάθουν δήθεν τα στοιχεία της Απογραφής.

  Η Απογραφή κτιρίων έγινε ΑΝΩΝΥΜΑ(δεν ενδιαφέρει σε ποιον ανήκει τι)πριν μήνες,για να είναι μπούσουλας στην απογραφή Κατοικιών για τους απογραφείς.
  Αυτα που έγραψε ο Στράβων είναι ως συνήθως αηδίες.

  Και αφού όπως λέει ήταν απογραφέας παλαιότερα,η παρούσα απογραφή εγκυμονεί τους ίδιους ακριβώς κινδύνους με τις προηγούμενες απογραφές(π.χ να μπούνε ψεύτικοι απογραφείς,να υπάρξει διαρροή στοιχείων κτλ).Τίποτε παραπάνω.

 343. Πάλι φαντάσματα βλέπεις 1α. Κοίταξε το αυτό, μπορεί να το προλάβεις εάν δεν είναι ήδη αργά.
  Σταμάτα βρε άνθρωπε να διαβάζεις άλλα από αυτά που βλέπουν τα μάτια σου. Αναφέρθηκε κανένας σε Εβραίους κλπ; Τι είναι αυτά που γράφεις;

 344. 1ας said

  @344

  Δες τι έγραψες στο 326&329,και συζητάμε το ποιός βλέπει φαντάσματα.

 345. 1α τέλος. Αν δε σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις, αγνόησε τα. Με έχεις κατακουράσει. Ένα σχόλιο είπα να κάνω και τελικά έκανα πέντε εξαιτίας σου. Κατάλαβε ότι θέλεις.

 346. YOSEF22ADAR said

  Παντως εμενα οταν με ρωτανε –
  – δινω παντα ΛΑΘΟΣ στοιχεια.
  Αυτο αλλαζει τα φωτα στις στατιστικες απατες
  και στις απογραφες … hehe
  Σιγα μη συνεισφερω δωρεαν στις βασεις δεδομενων
  που θα εκμεταλλευτουν καποιοι για να τα οικονομησουν.

 347. Θρασύμαχος said

  #308. Λάθος. Ουδεμία συγγένεια συνδέει το Ρίχαρντ Στράους με τη συνώνυμη και ομότεχνη βιεννέζικη δυναστεία.

 348. ο Μήτσος said

  Πάντως ο Μίκης είχε τοποθετηθεί καυστικά ενάντια στο παραλήρημα του Καζαντζίδη, γύρω στο 1989, αν με βοηθάει η μνήμη μου, όταν ο δεύτερος έβρισε χυδαία τους Εβραίους σε ΜΜΕ, ότι δήθεν τον μπλοκάρουν επαγγελματικά. Και ήταν ο μόνος διάσημος που έκανε δήλωση, λέγοντας ότι οι Εβραίοι είναι αδέρφια μας.

  Αλλά έτσι ήτανε πάντα ο Μίκης: μιά στο καρφί, μιά στο πέταλο! Οι πολιτική του ήτανε φουσκωμένα λόγια και γένεση συναισθημάτων χωρίς ουσία, λογική και συνέπεια. Λογικό είναι όσοι δίνουν βάρος σε αυτά τα χαρακτηριστικά να τον αποφεύγουν. Εμάς μας τσούζει γιατί αδίκως τον έχουμε αναγάγει σε θεότητα.

 349. 348
  Με τον Λέβι Στράους ίσως;

 350. ti zoe sauto to blog said

  #350
  Τον ανθρωπολόγο ή τον παντελονά;

 351. 351
  Τον παντελονά βέβαια!

  321 / 220
  «Ψηλό, γεροδεμένο, αθλητικό αγόρι ηλιοκαμένο από την ορειβασία»,
  για πες τι τρέχει με εσένα και τον τσουτσουνογαργαλιάρη;

  Φορ γκοντ σέηκ, χάθηκε ο κόσμος να βρεις ένα καλό αριστερό παιδί, έστω από την ΚΝΕ;

 352. ΑχιλλέαςΑ said

  #331

  Φίλε μου Γιοσέφ, (αν σποδίδω σωστά το όνομά σου)
  Θα ήθελα εξ’ αρχής να σου πω ότι δεν δηλώνω θαυμαστής του ΜΘ, αλλά δηλώνω θαυμαστής του έργου του και ότι λατρεύω τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
  Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσει αυτός ο ύμνος, το Άσμα Ασμάτων.
  Θέλω όμως να σε ρωτήσω: Είναι δυνατόν αυτό το αριστούργημα να ξεπήδηξε από την ψυχή ενός καλλιτέχνη που μισεί τον εβραϊκό λαό; Πρόσεξε: Το «Ασμα Ασμάτων» δεν μιλάει ΓΕΝΙΚΑ για τους μάρτυρες του Μαουτχάαουζεν, αλλά ΕΙΔΙΚΑ για τους Εβραίους μάρτυρες αυτού του κολαστηρίου. Χαίρομαι που μεταφράστηκε στα Εβραϊκά, γιατί αυτο σημαίνει ότι αρέσει και συγκινεί τον λαό σας – και όπως πολύ σωστά είπες, σε όλες τις γλώσσες προκαλεί την ίδια ανατριχίλα. Δεν στο κρύβω όμως, ότι με θλίβει η απόφαση ενός σημαίνοντος Εβραίου – θύμα κι αυτός των Ναζί – να γίνει εμπόδιο να ακουστεί ένα έργο, ύμνος στα πάθη του λαού του με αιτιάσεις που δεν απέχουν και πολύ από την έννοια του φυλετικού μίσους. Δεν νομίζω ο ΜΘ να μισεί τον λαό των Εβραίων. Την πολιτική του κράτους του Ισραήλ ναι, τα φαντάσματα του «Σιωνισμού» σίγουρα, αλλά τον Γιοσέφ, την Ρασέλ, τον Γιακόμπ ή την Σάρα, όχι φίλε μου, δεν νομίζω. Να είσαι πάντα καλά:)

 353. τυφλός said

  Ιωσήφ, έμαθα για το Ταναϊς από εδώ Ρίξε μια ματιά, αν θέλεις.

 354. LandS said

  #348 Θρασύμαχε, μεταφέρω τον μύθο όπως τον έμαθα, ή όπως τον θυμάμαι.

  Αν έγινε το επεισόδιο, θα έπρεπε να ήταν κοντά 90 (μάλλον δύσκολο να διευθύνεις στην ηλικία αυτή) και από ότι μου λένε κάποιοι φίλοι, ήταν και μεγάλος και γνωστός συνθέτης πέρα από μεγάλος μαέστρος. Η μουσική μου παιδεία περιορίζεται στο να γνωρίζω ότι το συμφωνικό του ποίημα «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» ακούγεται στην ταινία «2001 Οδύσσεια του Διαστήματος». Αν δεν ήταν η ταινία, ούτε αυτό θα γνώριζα. Όπως και πάρα πολύς καλός κόσμος άλλωστε.

  Οι παραπάνω φίλοι μου, με πληροφορούν ότι η νύφη του ήταν Εβραίισσα και τα εγγόνια του Εβραίοι. Λέτε να είναι μεταξύ των απογόνων του ο γνωστός Εβραίος Ντομινίκ Στρος Καν;

 355. ἄντε πάλι μὲ τὸ μῖσος καὶ τὸ μῖσος καὶ πάλι τὸ μῖσος. σιγὰ ῥὲ καρδιογνῶστες, ἡ ἀγάπη ξεχειλίζει ἀπὸ τὰ μπατζάκια σας!

  Λυπᾶμαι, ἀλλὰ δὲν διάβασα ὅλα τὰ σχόλια. Τὸ νῆμα, ὅπως προβλεπόταν ἐξ ἀρχῆς, κινήθηκε γύρω ἀπὸ τὰ γνωστὰ μοτίβα.

  Ἑβραῖοι οἱ Λακεδαιμόνιοι; Παναγίτσα μου τί ἄλλο θ’ἀκούσουμε! Γι’αὐτὸ δὲν σκάμπαζαν ἀπὸ θάλασσα;

 356. Ὁ δὲ Καραμπελιᾶς εἶναι πολὺ ἀριστερὸς γιὰ τὰ γοῦστα μου, ἀλλὰ συμπαθητικός.

 357. YOSEF22ADAR said

  #354 Τυφλός
  Σ’ ευχαριστω φιλε μου.

  ——-
  # 353 ΑχιλλέαςΑ
  κ.Αχιλλέα γραφετε :
  «Δεν νομίζω ο ΜΘ να μισεί τον λαό των Εβραίων».

  Αντιθετα , τους αγαπα οπως θα ηθελε να ειναι.
  Οταν ομως δεν ειναι οπως θα ηθελε να ειναι, ωχ …

  ——-
  #349 ο Μήτσος
  Παλιο αλλα εχει υλικο :

  http://omadeon.wordpress.com/2007/04/07/πολιτική-ορθότητα-καζαντζίδης-κά/
  Πολιτική Ορθότητα, Μίκης Θεοδωράκης, και η ανάγκη απο-Καζαντζιδοποίησης
  07/04/2007

 358. @208 Το βίντεο του Στράβωνα, με την κοπελιά με το μπικίνι να σταυρώνει το γοριλάκι, δεν το ‘χα ξαναδεί, και ομολογώ πως με σόκαρε. Ίσως κακώς να με σόκαρε, διότι η σάτιρα δεν είναι προνόμιο μόνο των οιονεί «ημετέρων». Πάντως γούγλισα περί τίνος πρόκειται, και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε σε ιστολόγιο εδώ, με παραπομπή σε σχόλια για την κωμική σειρά που έκανε ο Shmuel και ο Elliot σε άλλο ιστολόγιο εδώ.

  Το «Η Τόφι και ο Γορίλας» πρόκειται για σατιρική σειρά, λέει, εμπνευσμένη από το South Park, ενός τύπου διαδεδομένου στην Αμερική (όρα Married With Children, Family Guy): τύπου σάτιρας που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν στηλιτεύει ή επιδοκιμάζει τις λούμπεν νοοτροπίες που παρουσιάζει. Παρουσιάζεται «Η Τόφι και ο Γορίλας» σαν δήθεν εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεκαετίας του 70, και στη συγκεκριμένη απεικονίζει μια φοβική στάση εναντίον των χριστιανών, που αποδίδει ο δημιουργός στους συμπολίτες του, με τόσο οφθαλμοφανή υπερβολή, που δεν μπορεί παρά να την γελοιοποιεί τη στάση αυτή. Αλλά (όπως και στα έργα του Seth Macfarlane, αν όχι στο ίδιο το South Park), τέτοιου τύπου σάτιρα καθ’ υπερβολήν μπορεί πολύ εύκολα και να το παραχέζει.

  Όπως και ο Dave Chapelle, που παρουσιάζει γελοία στερεότυπα αφροαμερικανών ακριβώς για να τα στηλιτεύσει, αλλά στο τέλος κατάλαβε πως οι λευκοί του θεατές παρα-απολάμβαναν τα στερεότυπα… Ή, πιο κυνικά, πάρτε την ανάλυση του Elliot για τη σειρα με την Τόφι: αξιώνει και να παρουσιάζει κακουγουστιά («επιδοκιμάζω»), και να το παίζει υπεράνω («στηλιτεύω»).

  Αυτό το συνειδητά κακόγουστο είδος σάτιρας, τύπου South Park, δεν ξέρω αν ευδοκιμεί στην Ελλάδα· και αν όχι, γιατί όχι.

  Το αστειότερο πάντως είναι το πώς οραματίζεται το ισραηλινό γοριλάκι (και επίδοξος εξομώτης) τον απαγορευμένο καρπό της χριστιανοσύνης: μια απέραντη Ελβετία όπου τρως όσο μη-κοσέρ τομπλερόν θέλεις…

 359. τυφλός said

  Ιωσήφ, είμαι λίγο θηλυκό αλλά, επειδή μικρή έπαιζα με αγορίστικα παιχνίδια, σε συγχωρώ.

  355: Στην Οδύσσεια του Διαστήματος ακούγονταν και το Requiem του Gyorgy Ligeti.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Ligeti

 360. Ἔ ναὶ ἡ σάτιρα δὲν εἶναι μόνο τῶν ἡμετέρων. Φαντάζομαι μιὰ ἐπιθεώρησι μὲ θέμα τὸ Ὁλοκαύτωμα καὶ τοὺς πρωταγωνιστὲς νὰ τραγουδᾶνε στὸν θάλαμο ἀερίων. Σάτιρα κάνουμε, τὰ πάντα ἐπιτρέπονται! Ἴσως νἄχῃ γίνει κιόλας.

 361. ΑχιλλέαςΑ said

  #358

  Τελικά, φίλε μου, μόνο αυτό καταλάβατε… Δεν πειράζει. Δεν νομίζω ότι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας όπως το «Μαουτχάουζεν», ούτε και οι δημιουργοί του έχουν ανάγκη από την αποδοχή ορισμένων «politically correct». Σας εύχομαι καληνύχτα.

 362. Μαρία said

  359 Νικ, υπάρχει ένα εβραίικο ανέκδοτο, όπου ο μικρός μαθητής Νταβίκο δεν ανοίγει βιβλίο αλλά, όταν οι γονείς του απελπισμένοι τον στέλνουν στο χριστιανικό σχολείο, σχίζεται στο διάβασμα. Το παιδί τους εξομολογείται οτι το έριξε στο διάβασμα, γιατί έβλεπε πάνω απ’ την έδρα έναν τύπο σταυρωμένο.

 363. ppan said

  νομιζω όλα τα σχετικά με τον αυτοσαρκασμό των εθνικών/θρησκευτικών ομάδων κλπ τα ειχε εξηγήσει ήδη ο Σάινφελντ

 364. sarant said

  359: Νικ Νικ, χαθήκαμε! Σ’ ευχαριστώ για την ανάλυση του βιντεακιού, που κι εμένα με προβλημάτισε.

  361: Κωμωδία για τα στρατόπεδα έχει κάνει ο Μπενίνι, εβραίους να τραγουδάνε έχει βγάλει ο Μελ Μπρουκς, αλλά ακριβώς αυτό που λες δεν ξέρω αν έχει γίνει -μπορεί κιόλας.

 365. 356 Για την ιστορία με τη Σπάρτη και τον (αρχαίο) μύθο που την εμφάνιζε αδελφή πόλη της Ιερουσαλήμ θυμάμαι να διάβαζα κάτι εμπεριστατωμένο, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Μόνο νύξεις σε δύο αναρτήσεις, του Αμπραβανέλ και του Ρογήρου.

 366. sarant said

  Κάπου θυμάμαι αμυδρά ότι υπάρχει γράμμα προς τον βασιλιά Αρέα από τους Μακαβαίους, ή κάτι τέτοιο, αλλά το γράμμα δεν είναι γνήσιο και αυτός ο Αρεύς δεν είναι γνωστός από αλλού (υπάρχει άλλος με το ίδιο όνομα). Περισσότερα θα ξέρουν άλλοι, ίσως ο Πιδύο ή ο Ρογήρος.

 367. Μαρία said

  265
  >Κωμωδία για τα στρατόπεδα έχει κάνει ο Μπενίνι

  Όχι χωρίς διαμαρτυρίες.

 368. στὸν μὲν Ἀμπραβανὲλ ὁ σύνδεσμος ὁδηγεῖ σὲ μιὰ ἐπιγραφὴ γιὰ τὴν ἀπελεύθερωσι Ἰουδαίου δούλου, τοῦ δὲ Ῥογήρου τὰ λεγόμενα σχολιάζουν γεγονότα τῆς ἑλληνιστικής ἐποχῆς, δηλαδὴ πολὺ ὄψιμα κι ὄχι χωρὶς πολιτικὲς σκοπιμότητες τῆς ἐποχῆς. γιὰ χαμιτικὴ (ὄχι ἑβραϊκὴ) καταγωγὴ τῶν Λακεδαιμονίων ὑπαινίσσεται κάποια μὲ πολὺ φειδὼ ὁ Σιαμάκης στὸν Β’τόμο τῶν Ἐκφύλων, ὅπου καὶ παραλληλίζει τὴν θανάτωσι τῶν ἀσθενικῶν βρεφῶν μὲ ἀντίστοιχες θρησκευτικὲς τελετουργίες τῶν Καρχηδονίων.

 369. ὅσο γιὰ τὸ βιντεάκι σιγὰ τὸν προβληματισμό. Μιὰ τηλεπόρνη κάνει ὅ,τι τῆς ἔχουν πῆ οἱ τηλενταβατζῆδες της.

 370. 369 Ναι, έχουν όμως και οι δύο από μια μικρή νύξη για το θέμα που μας ενδιαφέρει. Σπάω το κεφάλι μου πού το διάβαζα πιο αναλυτικά.

  368 Στην (παραγνωρισμένη) ταινία του Γούντι Άλεν, «Απιστίες και αμαρτίες», ο Γούντι είναι αναγκασμένος να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για κάποιον αντιπαθητικό παραγωγό, που υποστηρίζει ότι «κωμικό ίσον τραγωδία συν χρόνος» φέρνοντας το παράδειγμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα οποία λέει μπορούν να γίνουν κωμωδία ύστερα από μισό αιώνα. Στο τελικό μοντάζ, ο Γούντι δείχνει ένα γάιδαρο όταν ακούγονται τα επίμαχα λόγια.

 371. 369 και ναι, απ’ όσο θυμάμαι, για μύθο των ελληνιστικών χρόνων είναι ο λόγος.

 372. voulagx said

  #367 «Ευρομεν ως εξ ενος ειεν γενους Ιουδαιοι και Λακεδαιμονιοι και εκ της προς Αβραμον οικειοτητος».
  «Ιουδαϊκη Αρχαιολογια» του Φλαβιους Ζοσεφ!

 373. sarant said

  Μπράβο, ο Ζοζέφ!

 374. YOSEF22ADAR said

  #366
  Καλησπερα Δυτη.
  Αυτο ειναι το εμπεριστατωμένο που εννοεις ?

 375. Καλησπέρα Γιοσέφ -αλλά όχι. Αν περάσει από δω ο Αμπραβανέλ, ο Ρογήρος ή ο π2 σίγουρα θα θυμούνται όμως.

 376. π2 said

  Δεν έχω ασχοληθεί και πολύ με την ιουδαϊκή αρχαιολογία, Δύτη, και για το θέμα έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Το τελευταίο στο οποίο μου είχε χρειαστεί να παραπέμψω είναι το Heritage and Hellenism: The Reinvention of Jewish Tradition του Erich S. Gruen, του 1997, οπότε δεν ξέρω την τελευταία λέξη της μόδας. Το βιβλίο πάντως υπάρχει στα γκουγκλοβιβλία, οπότε μπορείς να δεις λεπτομέρειες εκεί.

  Συνήθως αμφισβητούν εν μέρει τουλάχιστον την αυθεντικότητα της επιστολής του Αρέα (με τη λογική ένσταση ότι δεν είχε κανέναν λόγο και καμιά αφορμή να υποστηρίζει ο βασιλιάς της Σπάρτης το πρώτο μισό του 3ου αιώνα ότι Λακεδαιμόνιοι και Εβραίοι είναι συγγενείς), αλλά δεν αμφισβητούν και τη μεταγενέστερη (και αναδρομική) παράδοση συγγένειας που προβαλλόταν από πλευράς ελληνιζόντων Εβραίων. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές ενδιάμεσων θεωριών.

  Προσωπικά έχω μια μικρή επιφύλαξη για την αμφισβήτηση του πρώτου σκέλους (παρότι αναγνωρίζω ότι πρόκειται για σώφρονα αντιμετώπιση), γιατί η επίκληση της συγγένειας μεταξύ δύο λαών, και η αποδοχή της και από τις δύο πλευρές, ανήκε στο διπλωματικό ψωμοτύρι ήδη της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, και με δεδομένη την εξαιρετική φήμη των Σπαρτιατών ως, λίγο πολύ, οργανωμένου μισθοφορικού στρατού, ήδη από την ύστερη κλασική περίοδο, δεν θα μου φαινόταν τελείως παλαβό να υπήρξε κάποια επαφή, Γιαχβέ οίδε με τι αφορμή. Εάν υπήρξε επαφή, δεν θα ήταν τότε καθόλου παλαβό, επίσης, να βγει ο Αρέας και να παραδεχτεί οτιδήποτε: ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

 377. π2 said

  Α, συγγνώμη, τώρα είδα τον Κορνήλιο, νόμιζα για τα ύστερα θέλατε σχόλιο, όχι;

 378. #370 Φαντάζομαι τι θα γινόταν στην Ελλάδα εάν κάποια τηλεπόρνη έπαιζε πχ τον ρόλο της δούλας του Αβραάμ (δεν θυμάμαι πως την έλεγαν…φυσικά). Στοιχηματίζω ότι κάποιοι δεν θα χαιρόντουσαν καθόλου.

  Μην ξεχνάμε βέβαια την ηλικία του τηλεοπτικού κοινού που παρακολουθεί κάθε εκπομπή. Άλλο ένα σατυρικό μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα (τύπου Θέμου) και άλλο ένα μεσημβρινό που παρακολουθούν παιδία.

 379. ti zoe sauto to blog said

  Μαρία (368)
  Έπεσε γκρίνια για εκείνη την ταινία, « η ζωή είναι ωραία ». Απίστευτο μου φαίνεται!
  Έχεις κανένα λίνκι; (θα έχεις ξέρω).

  Νίκο (317), ο Στάθης αυτά που λέει , φιλοδοξεί να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη;

  «…αλλά εξακολουθούν να αβαντάρουν τους νεοταξίτες, συκοφαντώντας για «φαιοκόκκινους», «εθνικοπαράφρονες» και «αντιαμερικανούς» όσους αριστερούς παραμένουν αντιφασίστες, αντιιμπεριαλιστές και αντισιωνιστές.»

  Στις υποχρεώσεις του αριστερού και ο αντισιωνισμός λοιπόν!
  Και άλλα λέει- μη σεντονιάσω τώρα.

 380. rodia said

  Τα σχόλια κοντευουν τα τετρακόσια και πόρισμα κοινό δεν βλέπω να βγαίνει:
  Είναι δικαιολογημένη η απόφαση της αυστριακής προέδρου για τη ματαίωση της συναυλίας;
  Ποιον ακριβώς προσβάλλει το συγκεκριμένο έργο που ματαιώθηκε;
  Δεν προσεβλήθη κανείς από αυτη τη ματαίωση, εκτός απο τον συνθέτη;

  Παρατηρώ ευχαρίστως ότι το θέμα διευρύνθηκε αρκετά, δεν περιορίστηκε δλδ στα στενά πλαίσια που καθόρισε ο απαγορευτικός αυστριακός νόμος. Κατατέθηκαν απόψεις περί Μαουτχάουζεν, εβραϊκού εθνικισμού αλλά και περί εθνικισμού γενικά, έγινα σοφότερη σε πολλά πράγματα 🙂 και θα γινόμουν ακόμα πιο σοφή(!) αν έμπαιναν στην ίδια ζυγαριά στενότητας η βλακώδης συμπεριφορά της προεδρίνας με εκείνη του συνθέτη. Σίγουρα κερδίζει η κυρία, λόγω (νεότερης, υποθέτω) ηλικιας και (πολιτικης) θέσης.
  —————-
  Ανατριχιαζω τωρα με τη σταση του κ. Λοβερδου! μπρρρρρ «Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν νομίζω πως έχω θέση», είπε ο άνθρωψ!
  Αυτά και καληνυχτίζω 🙂 και συγγνώμη για την παρεμβολή

 381. π2, ευχαριστώ -θυμάσαι και συ μια παρόμοια συζήτηση κάπου;

 382. π2 said

  Όχι, Δύτη, δεν θυμάμαι. Το ότι αυτή την ώρα προσπαθώ να βγάλω άκρη με φορολογικές δηλώσεις δεν βοηθάει βέβαια. 😛 Αύριο ίσως, με καθαρό μυαλό.

 383. Καὶ ποιἀ εἶναι ἀκριβῶς ἡ οἰκειότης τῶν Λακεδαιμονίων πρὸς τὸν Ἀβραάμ; καλὰ τὸ τί γινόταν ἐκείνη τὴν ἐποχὴ μὲ ἑκατέρωθεν σωβινιστικοὺς μύθους Ἑλλήνων, Ἑβραίων, Ῥωμαίων καὶ Αἰγυπτίων δὲν λέγεται. Ὁ δὲ Ἰώσηπος δὲν ἔμεινε ἐκτὸς παιχνιδιοῦ ἐμπλεκόμενος σὲ σχετικὲς διαμάχες τόσο μὲ τὸν συμπατριώτη του Ἰοῦστο ὅσο καὶ μὲ τὸν Ἕλληνα Ἀπίωνα.

 384. Ωχ -καλά ξεμπερδέματα! 🙂

 385. Το 385 προς τον π2, βέβαια.
  Κορνήλιε, δεν λέει κανείς ότι υπήρχε πραγματική συγγένεια μεταξύ Εβραίων και Λακεδαιμονίων. Για τον ελληνιστικό μύθο μιλάμε, που (απ’ ό,τι κατάλαβα) απαντιόταν μάλλον με σιγουριά μεταξύ των ελληνιζόντων Εβραίων και ενδεχομένως να είχε γίνει δεκτός (για διπλωματικούς λόγους;) και από τη Σπάρτη σε κάποια στιγμή (π2, καλά κατάλαβα;)

 386. asxetos said

  @ 356
  Ἑβραῖοι οἱ Λακεδαιμόνιοι; Παναγίτσα μου τί ἄλλο θ’ἀκούσουμε! Γι’αὐτὸ δὲν σκάμπαζαν ἀπὸ θάλασσα;

  πολύ καλή ατάκα αυτή κορνήλιε 😉

  @ γενικώς ως προς τα της καταγωγής διαφόρων πληθυσμών της αρχαιότητας, μερικής ή ολικής:

  1 παλιά είχα διαβάσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι φιλισταίοι ήταν κρήτες

  πράγμα που μου δημιούργησε παιδικό τραύμα διότι μεταξύ δαβίδ και γολιάθ, υποστήριζα τον πρώτο. εάν ο γολιάθ όμως ήταν κοπέλι απ τα σφακιά, εξ’ου και δίμετρος, εγώ με τίνος το μέρος θα πήγαινα, του διαιτητή;

  2 δεν γνωρίζω εάν η »σκούφια» των σπαρτιατών κρατούσε από τίποτε ταλλίτ, αλλά εάν ναι, δεύτερο παιδικό τραύμα δεν ξαναπαθαίνω 😉

  3 για τους χαμπίρου ακόμη ψάχνουν να βρούν από πού κρατάει η δική τους σκούφια, και τί σχέση έχουν ενδεχομένως με τους εβραίους

  4 όσο για την επιστημονικότητα τέτοιων ερευνών, κρατάω και μικρό καλάθι… κι ας μην σκαμπάζω περί τα αυτά.

  την παλιά καλή εποχή του γιτζάκ ράμπιν και του όσλο, ισραηλινοί γενετιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πλησιέστερος γενετικά -κατά χάλπο γκρουπς και τα συναφή- λαός προς τους ισραηλινούς ήταν οι παλαιστίνιοι… (τώρα βέβαια για ποιάς κοπής ισραηλινούς μιλούσαν ποτέ δεν κατάλαβα…)

  όταν όμως βγήκε ο ράμπιν απ τη μέση, πήγε το όσλο πίσω στη νορβηγία και γύρισε η μέση ανατολή ακριβώς εκεί, στη μέση του πουθενά, οι ίδιοι γενετιστές ανασκεύασαν τα επιστημονικά τους δηλώνοντας ότι είχαν κάνει λάθος κι ότι ο κοντινός συγγενής των σάμπρας ήταν οι κούρδοι…

 387. Ἄγαρ τὴν ἔλεγαν καὶ ἀπὸ δαύτην κατάγονται οἱ Ἄραβες, ὁπότε παίζει καὶ οἱ ἀντιδράσεις νὰ ἔρθουν ἀπὸ ἄλλοῦ.

 388. YOSEF22ADAR said

  #379 Στράβων Αμασεύς
  Άγαρ τη λεγανε τη δουλα της Σαρρας
  και ητανε η μητερα του Ισμαηλ
  προπατορα των Αραβων.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hagar_(biblical_person)

  Κετούρα ειναι το ονομα της δευτερης συζυγου του Αβρααμ
  μετα το θανατο της Σαρρας ( Genesis 25:1)
  η οποια ειναι η ιδια η Άγαρ.

 389. γιὰ τοὺς Φιλιασταίους-Κρῆτες ὑπάρχει λόγος ποὺ ἔγινε αὐτὴ ἡ παρεξήγησι, πρόκειται γιὰ ἐσφαλμένη κατανόησι καὶ ἀνάγνωσι κάποιου βιβλικοῦ χωρίου.

 390. ὅτι ἡ Χεττούρα ἦταν ἡ Ἄγαρ ἀπὸ ποῦ προκύπτει;

 391. #388 Από εκεί προέρχεται και το «Αγαρινά σκυλιά» (χωρίς παρεξήγηση) που έλεγε η Λωξάντρα στην ομώνυμη ταινία;

 392. π2 said

  Δύτη καλά κατάλαβες. Τώρα, αν στη συνέχεια μπλέξετε με τα αγαρηνά σκυλιά, μάλλον στα δικά σου αμπελοχώραφα πάμε, οπότε επιστρέφω στα φορολογικά μου βάσανα. 😛

 393. Ἔ παρ’ὅλο ποὺ οἱ Τοῦρκοι δὲν εἶναι Ἄραβες τοὺς παίρνει ἡ μπάλα ὡς μουσουλμάνους. Αὐτὰ εἶναι τοῦ Δύτη χωράφια!

 394. #393 μαζὶ γράφαμε γιὰ τὰ χωράφια τοῦ Δύτη!

 395. Ε, και τι θέλετε να κάνει ο Δύτης; Να σας διώξει απ’ το χωράφι του; 🙂

 396. sarant said

  381: Ροδιά, θα βγάλει ο καθένας το δικό του πόρισμα, έχει ξαναγίνει 🙂

  380: Γιατρέ, ομολογώ ότι το απόσπασμα που παραθέτεις δεν το είχα προσέξει. Μπερδεμένο πολύ είναι. Εμένα, αντίθετα, με εξοργίζει αυτό με τους εθνικοπαράφρονες, διότι έτσι δικαιώνει τον Βελόπουλο και φτύνει τον Πασαλίδη.
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/10/ethnikoparafrones/

 397. Μαρία said

  380 Γιατρέ, θυμάμαι επιστολές στη μοντ, όταν παιζόταν η ταινία.
  Δες αυτό απ’ τη Λιμπερασιόν
  http://tinyurl.com/68q9bcz
  και για τις αντιδράσεις θετικές κι αρνητικές στον εβραϊκό τύπο:
  http://tinyurl.com/6hd5bv7

 398. YOSEF22ADAR said

  #391 Κορνήλιος

  Στο link που παρεθεσα στο #389 (ΕΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙ)

  Rabbinical commentary
  «Some Jewish commentators identify Hagar with Keturah … »
  ———-
  ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Keturah
  http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=190&letter=K
  http://jwa.org/encyclopedia/article/keturah-midrash-and-aggadah
  ———-
  ΠΟΛΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :
  Θρησκευτικες σπουδες 🙂

 399. Μαρία said

  397 Ούτε την ελληνικούρα με το «απάδουν+γενική» την πρόσεξες;

  Εγώ πάντως με εκείνο «αυτούς που την ακυρώνουν» νόμισα αρχικά αφελώς οτι εννοεί το Μ.Θ.

 400. Ας σημειώσω ότι στο 371 είχα στο μυαλό μου τα ανέκδοτα π.χ. για τα στρατόπεδα στυλ Θέμου Αναστασιάδη, όχι την ταινία του Μπενίνι που σε γενικές γραμμές μου άρεσε.

  Κι έτσι πιάσαμε την τετρακοσάρα. Παραδόξως χωρίς να βγουν μεγάλα μαχαίρια και να γίνει τρολοπανήγυρις. Ελπίζω να μη φέρω γρουσουζιά.

 401. #399 ἄρα εἶναι μόνο μιὰ ἐξωβιβλικὴ παράδοσι.

  ἐμένα μὲ ἐξοργίζει τὸ «ὅσους παραμένουν», τὰ ἄλλα εἶναι ἐνδοαριστερὰ καὶ δὲν μὲ ἀφοροῦν.

 402. Τὴν ταινία τοῦ Μπενίνι (καὶ τὴν μουσική της) τὴν λατρεύω. Σὲ καμμία περίπτωσι δὲν διακωμῳδεῖ τὰ στρατόπεδα.

 403. Nicolas said

  @387 Από το ’68 ξέρουμε επίσης ότι είμαστε όλοι des Juifs allemands, άσε που οι Αρχαίοι υμών έλεγαν «ΘΕΟΙ ΕΣΜΕΝ». Ποιόν να πιστέψεις;

 404. sarant said

  400: Μαρία, κερδίζεις το άτυπο βραβείο που είχα βάλει με το νου μου για όποιον κάνει το σχόλιο αριθ. 400, συγχαρητήρια!

  Και ομολογώ ότι πολύ πρόχειρα διάβασα το πρώτο μισό του άρθρου του Στάθη, διότι, όχι, την ελληνικούρα δεν την είχα δει, εγώ που τις μαζεύω. Και μάλιστα όχι απλώς «απάδουν» αλλά «απάδουν από χέρι τέτοιων κατηγοριών»!!!

 405. Νοσφερατος said

  εν τω μεταξύ ρε Παιδια τα πηρε ο Μικης τα αναδρομικά η δεν τα πήρε; .. Διοτι αν τα πήρε τι μας τυρανναει αλλο .. Αν δεν τα πηρε να τα παρει μπας και ησυχασουμε
  εδώ λεει πάΝτως οτι τα ΠΗΡΕ:

  http://enosy.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

 406. Νοσφερατος said

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ .στο προηγουμενο σχ 406 το
  http://enosy.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

  Δεν λεει οτι τα Πηρε αλλα οτι ειναι απο αυτους που κινουνται για να τα παρουνε…
  Λοιπόν ..ας τα παρει (ουνε ) να ησυχασουμε ..

 407. Την ταινία του Μπενίνι τη θεωρώ αριστούργημα.
  Όταν όμως το 1971 πρωτοείδα το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» ένιωθα μια δυσφορία, και θυμάμαι ότι είπα «με μερικά πράματα, διάβολε, δεν γίνεται κωμωδία». Ίσως παίζουν και κάποιο ρόλο τα 40 χρόνια (Παναγία μου!) που έχουν περάσει από τότε – περισσότερα παρά από τα γεγονότα μέχρι την ταινία…

 408. Abravanel said

  Περί Ιουδαίων και Λακεδαιμονίων ένα άρθρο στα Νέα από τον Π.Θέμελη – έχει και ένα εκτεταμένο επιστημονικό άρθρο στα Χρονικά, (το πολιτιστικό περιοδικό του ΚΙΣ), αλλά πρέπει να το βρω.

  Αυτό πάντως που ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω είναι οτι ενώ οι περισσότεροι δεν έχετε πρόβλημα να αναγνωρίσετε την προκατάληψη του άμεσου παρελθόντος, υπάρχει μια τεράστια δυσκολία στην αντιμετώπιση της προκατάληψης σήμερα όταν αυτή δεν προσφέρεται με τους παλιούς καλούς κώδικες του παρελθόντος. Οταν μιλάει ο Καρατζαφέρης για θεοκτόνους Εβραίους που μυρίζουν αίμα δεν έχουμε πρόβλημα να τον καταδικάσουμε, όταν η ηγέτης ενός κόμματος που διοργανώνει διαδηλώσεις ενάντια σε εβραϊκές κοινότητες μιλάει για 30 αργύρια του Ιούδα από τους ισραηλινούς τουρίστες υπάρχει καταδίκη από τους περισσότερο υποψιασμένους αλλά όταν ο Πάγκαλος ή ο Στάθης ή ο Μ.Θ. επικαλούνται αντισημιτικά στερεότυπα υπάρχει μια ιδιότυπη υπεράσπιση τους.

  Ο Ντίνος μίλησε για την καταστροφή του νεκροταφείου στην Κρήτη που ούτε εγώ δεν ήξερα. Εγώ προσθέτω οτι μετά τον πόλεμο ξέθαβαν κρανία στην Θεσσαλονίκη για να λιώσουν τα χρυσά δόντια, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες καθηγητών του ΑΠΘ οτι ξέθαβαν πτώματα για πειράματα. Εγώ μεγαλώνοντας ήξερα οτι δάσκαλος, αστυνομικός, πυροσβέστης, στρατιωτικός δε μπορούσα να γίνω και αυτό πέρα από τα όποια προβλήματα λόγω ΚΚΕ – υπάρχει επώνυμη μαρτυρία του ’98 στην ΕΡΤ3 οτι αυτό συνεχίζεται στις στρατιωτικές πανεπιστημιακές σχολές. Οταν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έλεγε την δεκαετία του ’80 οτι ορθά απαγορεύεται στους Εβραίους να γίνουν δάσκαλοι, αποτελούνται μήπως από μια χούφτα ναζιστών; Η’ ξαφνικά ο λαϊκός αντισημιτισμός των προηγούμενων αιώνων εξαφανίστηκε στις 8/5/45 ; Αλλά όχι, ξαφνικά υπάρχουν χίλιες δυο δικαιολογίες και συμψηφισμοί και ότι είναι «καυγάς» το μίσος.

  Ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον Μ.Θ:

  Η μουσική, η τέχνη, στόχο έχει να ενώνει τους ανθρώπους, να ενώνει τους λαούς αλλά και να θυμίζει.
  Το έργο λοιπόν του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» είναι ένας ύμνος στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και αυτό το έργο δεν αλλάζει, δεν λογοκρίνεται.
  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη όπως «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού» και ότι οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν έχουν προκαλέσει μόνον έκπληξη αλλά και βαθιά λύπη, ακριβώς γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο συνδημιουργός αυτού του θαυμάσιου έργου.

  Κλείνω με κάτι που προσωπικά βρίσκω ειρωνικό, στο παρακάτω βίντεο χρησιμοποιείται μουσική του Μ.Θ. για να περιγράψει ακριβώς αυτά που αυτός κατηγορεί τους Εβραίους γενικά, (επειδή είναι στα εβραϊκά προχωρήστε στο 1.15 για το νεκροταφείο των Ιωαννίνων του οποίου οι νεκροί έχουν βανδαλισμοί επανειλημμένως και υπάρχουν δημοσιευμένες υποψίες για συμμετοχή κρατικών λειτουργών με υπόκρουση το Χελιδόνι, ενώ στο 7.00 μπορείτε να δείτε λεηλατημένες ταφόπλακες). Προσωπικά μένω με αυτόν τον ιδεατό Μ.Θ. και τον πραγματικό τον αφήνω σε αυτούς που πιστεύουν οτι τους αξίζει ένας κήρυκας του μίσους.

 409. Ὑπερβολές. Τί σχέσι ἔχουν τὰ 30 ἀργύρια τοῦ Ἰούδα; Θὰ ἀλλἀξουμε καὶ τὰ Εὐαγγέλια γιὰ νὰ ἀρέσουν σὲ κάποιους; Θὰ ἀλλάξουμε καὶ τὸ «διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων»; Ἔ ὄχι δά!

 410. Abravanel said

  Εεεμ, εαν είναι δυνατό παρακαλώ ας διορθωθεί το λάθος blockquote γιατί η τελευταία παράγραφος μοιάζει να είναι μέρος της ανακοίνωσης του ΚΙΣ ενώ είναι δικό μου σχόλιο.

  Να ρωτήσω επίσης πόσα σχόλια έχει μαζέψει το παρόν ιστολόγιο μέχρι σήμερα;

  Και μια και κάνω και αυτό το επιπλέον σχόλιο ας προσθέσω οτι είναι εκτός της ειδικότητας μου αλλά προσωπικά πιστεύω οτι υπάρχει πολύ περισσότερο υλικό από ότι κανείς πιστεύει στον τομέα των αρχαιο ελληνο-ισραηλιτικών σχέσεων. Πχ όταν έψαχνα για το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που επιζεί με το περίφημο θολωτό τάφο που υπάρχει στο αίθριο της Νομικής, βρήκα επιγραφές που αναφέρονται στην σαμαρείτικη κοινότητα μετατρέποντας την πόλη σε κέντρο για 3 κοινότητες: την ραβινική εβραϊκή, την σαμαρείτικη εβραϊκή και την ακόμα μεγαλύτερη των ιουδαϊζοντων. Αντίστοιχα στην Δήλο έχουμε τις συναγωγές της που αποτελούν τις παλαιότερες εκτός Ισραήλ κοκ

 411. sarant said

  Αμπραβανέλ, για τους δασκάλους ισχύει ακόμα; Αν ναι, έχεις δίκιο να διαμαρτύρεσαι, αλλά δεν είναι θέμα αντισημιτισμού αλλά δημοκρατίας: φταίει ότι η Ελλάδα είναι θεοκρατικό κράτος, κατά κάποιο τρόπο, και ο δάσκαλος πρέπει να διδάσκει θρησκευτικά και θρησκευτικά σημαίνει ορθοδοξία. Ούτε Έλληνες μουσουλμάνοι γίνονται δάσκαλοι -και για τους καθολικούς χρειάστηκε να βάλει μέσον ο Πάπας. Αλλά έτσι είναι στα θεοκρατικά κράτη’ φαντάζομαι ότι και στο Ιράν δεν μπορούν να γίνουν δάσκαλοι οι χριστιανοί -αλήθεια, στο Ισραήλ τι ισχύει;

  Για τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς κτλ., δεν ξέρω αν έχεις δίκιο -αν ένα εβραιόπουλο περάσει στην Ευελπίδων τι γίνεται; Και ο Φριζής;

 412. 1ας said

  Νομίζω ότι η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ είναι απόλυτα ορθή.Ότι ο Μ.Θ έκανε κάποιες ατυχείς αντισημίτικες δηλώσεις,δεν το κάνει αντισημίτη,και πολύ περισσότερο δε δίνει το δικαίωμα στους υποκριτές Αυστριακούς να μιλάνε για δηκτικά για αντισημιτισμό.

 413. sarant said

  411: Εντάξει με το blockquote. Τι εννοείς «πόσα σχόλια έχει μαζέψει το ιστολόγιο»; Από την αρχή; Έχει 68000 σχόλια μέσα σε 2 χρόνια και δυο μήνες που υπάρχει.

  Και να σε ρωτήσω και για τα 30 αργύρια. Το βρίσκεις απαράδεκτη έκφραση επειδή αναφέρεται σε εβραίους ή γενικώς; Αν το έλεγε π.χ. για έναν συνδικαλιστή που έφυγε από το συνδικάτο και διορίστηκε γενικός γραμματέας υπουργείου (λέμε τώρα, τέτοια πράγματα ως γνωστόν δεν γίνονται) θα σε ενοχλούσε επίσης;

 414. «Αντίστοιχα στην Δήλο έχουμε τις συναγωγές της που αποτελούν τις παλαιότερες εκτός Ισραήλ κοκ»
  Αμπραβανέλ, με όλο το συμπάθιο, αναφέρεσαι στην γνωστή Δήλο; Το ιερό νησί του Απόλλωνος;
  Ειλικρινά δεν νοιώθω καθόλου καλά γιαυτό εάν ισχύει. Δεν το ήξερα αλλά σε ένα νησί όπου απαγορευόταν πολλά κατά την αρχαιότητα, αυτό που λες δε μου αρέσει καθόλου.

 415. Μαρία said

  410
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=172624

  412
  Ούτε προτεστάντες.

 416. sarant said

  Στράβωνα, είναι γνωστό ότι είχε συναγωγές η Δήλος -αλλά όχι στην κλασική αρχαιότητα, λιγάκι αργότερα, που φαντάζομαι ότι δεν ίσχυαν πλέον οι απαγορεύσεις της κλασικής εποχής και ήταν ένα είδος ΧονγκΚονγκ η Δήλος (τώρα θα πέσει φωτιά να με κάψει!)

 417. Όχι, δεν θα πέσει καμία φωτιά, απλά ειλικρινά δεν το γνώριζα.
  Το εκλαμβάνω όμως ως ύβρη. Έχουμε επομένως ένα επιπλέον κίνητρο να χτίσουμε έναν ναού προς τιμήν του Διός μέσα στα Ιεροσόλυμα. 🙂

 418. Όπως υπήρχε τζαμί στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, για χάρη των Αράβων εμπόρων.

 419. ΣοφίαΟικ said

  Αφού η Ελλάδα έιναι θεοκρατία τυπου Ιράν και Ισραήλ, ΄τοτε να αισθάνομαι ευτυχής που δε ζώ εκεί, δηλαδή;

 420. Δεν είναι το ίδιο Δύτη, η Κωνσταντινούπολις δεν υπήρξε ποτέ ιερά πόλις.
  Έχω πολλά κενά, πρέπει να μελετήσω αλλά ειλικρινά ‘αηδίασα’ τώρα. Όχι γιατί έχω κάτι εναντίων των συναγωγών αλλά όχι και στη Δήλο, και μάλιστα η πρώτη συναγωγή της διασποράς των Εβραίων. Εάν αυτό δεν δηλώνει εμπάθεια τότε τί άλλο;

 421. sarant said

  420: Μα, το Ισραήλ για την πλειονότητα είναι έξοχη δημοκρατία!

 422. sarant said

  Στράβωνα, παραλογίζεσαι’ η ελληνιστική Δήλος ήταν δουλεμπορικό κέντρο, ελεύθερο λιμάνι, καμιά σχέση με τον παλιότερο χαρακτήρα της.

 423. ppan said

  Με το μαλακό , Στράβωνα, μη πάθεις τίποτε. Για την αηδία η ξεθυμασμένη κοκακόλα είναι αποτελεσματική.

 424. sarant said

  Και για τους ναούς προς τιμήν του Διός, Στράβωνα, καλό είναι να αρχίσεις τους τσαμπουκάδες από τον τόπο μας. Γιά δοκίμασε να χτίσεις έναν ναό εδώ στην Ελλάδα και μετά τα λέμε 🙂

 425. Με τους καραγκίοζηδες ντεμέκ 12θεϊστές με τις πλαστικές ασπίδες χλωμό το βλέπω και εδώ. Αυτό και αν είναι Γολγοθάς, 2000 χρόνια εξόριστος ο άμοιρος Ζεύς.

 426. asxetos said

  αμασεύ η συναγωγή της δήλου είναι από τις γνωστότερες. υπάρχει δε κι ο λεγόμενος »θρόνος» του μωυσή…

  @ 409
  αμπραβανέλ,

  στο σημείο αυτό φάσκεις κι αντιφάσκεις ελαφρώς:

  »Αυτό πάντως που ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω είναι οτι ενώ οι περισσότεροι δεν έχετε πρόβλημα να αναγνωρίσετε την προκατάληψη του άμεσου παρελθόντος, υπάρχει μια τεράστια δυσκολία στην αντιμετώπιση της προκατάληψης σήμερα όταν αυτή δεν προσφέρεται με τους παλιούς καλούς κώδικες του παρελθόντος. Οταν μιλάει ο Καρατζαφέρης για θεοκτόνους Εβραίους που μυρίζουν αίμα δεν έχουμε πρόβλημα να τον καταδικάσουμε, όταν η ηγέτης ενός κόμματος που διοργανώνει διαδηλώσεις ενάντια σε εβραϊκές κοινότητες μιλάει για 30 αργύρια του Ιούδα από τους ισραηλινούς τουρίστες υπάρχει καταδίκη από τους περισσότερο υποψιασμένους αλλά όταν ο Πάγκαλος ή ο Στάθης ή ο Μ.Θ. επικαλούνται αντισημιτικά στερεότυπα υπάρχει μια ιδιότυπη υπεράσπιση τους.»

  εφόσον καρατζαφέρης, πάγκαλος, στάθης, μ θεοδωράκης και λοιποί άλλοι είναι σύγχρονοι, η εκ διαμέτρου »αντίθετη» αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσουμε ως προς τις όποιες αντισημιτικές δηλώσεις τους δεν έχει να κάνει με τον αντισημιτισμό αυτό καθεαυτόν, αλλά μάλλον με τις εν λόγω προσωπικότητες.

  νομίζω δηλαδή.

  @412 σάραντ
  εεε ας με διορθώσει ο αμπραβανέλ εάν σφάλλω, αλλά στο ισραήλ καλά καλά δεν μπορείς να μην είσαι καν ορθόδοξος εβραίος. έχεις διαφόρων ειδών προβλήματα εάν είσαι μαζόρτι ή μεταρυθμιστικός. εάν είσαι γυναίκα αυτά αυξάνονται επιπλέον εάν έχεις παιδιά, κλπ.

  πολύ στριφνές καταστάσεις από νομικής πλευράς. ως εκ τούτου δεν υπάρχουν αντίστοιχα μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής πραγματικότητας και οποιαδήποτε απόπειρα παραλληλισμών είναι αναγκαστικά επιφανειακή.

  ξέρω ότι ακούγονται »κουφά» όλα αυτά 😉

 427. Μαρία said

  423 Μα γιατί; Εσύ δεν είπες οτι φταίει η κυβέρνηση διά πάσαν καχυποψίαν και μαλακίαν;

  Η Σχολή Ευελπίδων δεν ενδιαφέρεται για το θρήσκευμα. Μόνο για το πάχος και το ύψος.

  Click to access %CE%95%CE%99%CE%A3%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97-%CE%A6%CE%9F%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97.pdf

 428. Abravanel said

  1ας οι Αυστριακοί δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε αλλά έχουμε εμείς; Διάβασες τίποτα από αυτά που έγραψα;

  414 Σ΄ευχαριστώ, από την αρχή εννοούσα γιατί είναι εντυπωσιακό το νούμερο 400, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

  Η φράση από μόνη της δεν είναι απαράδεκτη και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα, προσωπικά την αποφεύγω λόγω των συνειρμών που φέρνει στον χριστιανό αναγνώστη αλλά εμένα μου είναι αδιάφορη. Αντίστοιχα και την λέξη χάβρα αποφεύγω αν και η λέξη χρησιμοποιείται κανονικά εντός των κοινοτήτων που δεν αναφέρονται σε κεϊλά, πχ Χαβουρά των Χανίων που είναι η αδελφότητα της αντίστοιχης συναγωγής. Το πρόβλημα μου είναι οτι λέγεται από «ύποπτα» χείλη σε «ύποπτη στιγμή», (το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον του ελλ.εβραϊσμού και την αναφέρει με αφορμή εβραίους ισραηλινούς τουρίστες). Προσωπικά επιπλέον με ενοχλεί γιατί μεγάλωσα με μια διαφορετική θεώρηση του ΚΚΕ, όντας οικογενειακά σε αυτόν το χώρο και αλλιώς έχει εξελιχθεί σήμερα.

 429. Abravanel said

  1ας οι Αυστριακοί δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε αλλά έχουμε εμείς; Διάβασες τίποτα από αυτά που έγραψα;

  414 Σ΄ευχαριστώ, από την αρχή εννοούσα γιατί είναι εντυπωσιακό το νούμερο 400, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

  Η φράση από μόνη της δεν είναι απαράδεκτη και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα, προσωπικά την αποφεύγω λόγω των συνειρμών που φέρνει στον χριστιανό αναγνώστη αλλά εμένα μου είναι αδιάφορη. Αντίστοιχα και την λέξη χάβρα αποφεύγω αν και η λέξη χρησιμοποιείται κανονικά εντός των κοινοτήτων που δεν αναφέρονται σε κεϊλά, πχ Χαβουρά των Χανίων που είναι η αδελφότητα της αντίστοιχης συναγωγής. Το πρόβλημα μου είναι οτι λέγεται από «ύποπτα» χείλη σε «ύποπτη στιγμή», (το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον του ελλ.εβραϊσμού και την αναφέρει με αφορμή εβραίους ισραηλινούς τουρίστες). Προσωπικά επιπλέον με ενοχλεί γιατί μεγάλωσα με μια διαφορετική θεώρηση του ΚΚΕ, όντας οικογενειακά σε αυτόν το χώρο και αλλιώς έχει εξελιχθεί σήμερα.

  415 Στην Δήλο υπήρχαν διάφοροι ναοί από διάφορες θρησκείες, η Συναγωγή της Δήλου του 1οθ αιώνα ΠΚΕ.

 430. #427 Άσχετε, το γεγονός ότι υπάρχει ο (άκουσον άκουσον) «θρόνος του Μωυσή», πού; Στην ιερά Δήλο, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να μου αρέσει κιόλας. Ούτε βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει εκεί ο ‘θρόνος’ ες αεί.

  Σας καληνυχτίζω γιατί μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι και δεν είναι να ρισκάρω σε τέτοια ηλικία.

 431. καὶ σὲ ἐπιθέσεις ἐναντίον τοῦ Χριστιανισμοῦ ἔχει ἐπιδοθῇ ὄχι μόνο τὸ ΚΚΕ, ἀλλὰ ὁ παγκόσμιος κομμουνισμός, τί νὰ κάνουμε τώρα, νὰ βάλουμε μυαλὸ στοὺς κομμουνιστές;

 432. 1ας said

  @430

  Αμπραβέλ,ναι περισσότερο δικαίωμα έχουν να μιλάνε οι απόγονοι των θυμάτων παρά οι απόγονοι(και οι επιζώντες) θυτών.Που είναι το περίεργο;Ο Θεοδωράκης καλώς ή κακώς μελοποιήσε ένα έργο ενός κρατούμενου του στρατοπέδου καθώς και ήταν μέτοχος σε ένα μόρφωμα που είχε θετική στάση(έστω σε ορισμένο βαθμό) απέναντι στα θύματα του ΝΑΖΙσμού.Το να προσβάλεται ο Μ.Θ και ο Ι.Κ από τους απογόνους των θυτών,είναι βαθύτατη προσβολή ως προς αυτούς που αγωνίστηκαν.
  Το ότι είπε δέκα ατυχείς κουβέντες,δεν τον κάνει λιγότερο σύμβολο ενάντι του ΝΑΖισμού.

  Σε διάβασα προσεκτικά.Θεωρείς ότι δε κατανόησα κάτι;

  @431

  Στράβεν ξυδάκι,αν σε χαλάει ο θρόνος και ο κάθε θρόνος.Τι ιερό είχε η κωλο-Δήλος πέρα από μπουρδελεμπόριο;;
  Μου αρέσει που οι Αρχαιοελληνιστές της παιδεραστίας και της ανωμαλίας κάνουν κριτική στον -ιδεολογικά ανώτερο- Χριστιανισμο!

 433. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Μ’ αρέσει ρε παληκάρια που σας πέρασα τα άρθρα κλπ. στο αρχικό προβοκατόρικο μου (261) αλλά μόνο την καθυστερημένη αντίδραση του Κορνήλιου προσέξατε και έτσι ακόμα και στο (409) ο Abravanel ψάχνει για τα της ΚΙΣ που είχα βάλει. Ο Cartledge πάντως θεωρεί την όλη ιστορία 100% κατασκευή των ελληνιστικών χρόνων για πολιτικούς σκοπούς. F- σε όλους σας για την έλλειψη προσοχής και αύριο με τον κηδεμόνα σας.

  Μερικά στα γρήγορα:
  α) Για να γίνεις αστυνόμος, πυροσβέστης και αξιωματικός στο στρατό ήταν απαραίτητο να είσαι «Έλληνας το Γένος» κάποτε. Μετά έφυγε η διάταξη για τους πρώτους 2 και έμεινε μέχρι και πέρσι για τους στρατιωτικούς (οπότε και ο Μπένυ την κατήργησε πανηγυρικά – με την δικαιολογία της σημερινής πολυπολιτισμικής πραγματικότητας της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας – προς πανικό όσων ξαφνικά άρχισαν να φαντάζονται τον Ταχίρ Μίτσι και τον Οσάμα Αβδουλάχ ταξίαρχους του ΕΣ.) Το αν οι Εβραίοι θεωρούνταν ομογενείς ή όχι άλλαζε ανάλογα με την εποχή. Προφανώς την εποχή του Φριζή παππού πρέπει θεωρούνταν εκτός κι αν η διάταξη «Έλληνες το Γένος» ως προϋπόθεση είναι μεταγενέστερη (βαριέμαι να το ψάξω). Την εποχή του Φριζή εγγονού μάλλον δε θεωρούνται (στην περίπτωση του συγκεκριμένου θα ήταν και κωμικοτραγικό έτσι κι αλλιώς) – νομίζω πως ο κ. ΕΠΣΕ είχε σχολιάσει κάπου πριν χρόνια πως η πρεσβεία στο Ισραήλ δεν θεωρεί ομογενείς τους εκεί Εβραίους με καταγωγή από την Ελλάδα.
  β) Να χρειάζεται να αποδείξει ο Νίκος με ανάρτηση πως η ADL και οι άλλοι καραγκιόζηδες του SWC είναι φανατίλες είναι σα να λέει κανείς πως θέλει αποδείξεις για το πως το greekalert είναι φανατίλες. Έλεος – διαβάζω το κουμάσι τον Foxman και είναι σα να διαβάζω Νετανιάχου με προβειά ανθρωπιστή. ΜΟΝΟ δικαιολογίες για το Ισραήλ, κατασυκοφάντηση κάθε κριτικής στο Ισραήλ και fearmongering («θα μας στείλουν πάλι στους θαλάμους αερίων οι σελφ χέϊτινγκ τζουζ…»). Οι δε του SWC μια και τους έχουν εκλείψει οι Ναζί να πιάσουν το έχουν ρίξει στη δημιουργία νέων δαιμόνων (αρκεί να κριτικάρουν το Ισραήλ). Δόξα σοι ο θεός YOSEF22ADAR που έχω αρκετή τριβή με Εβραίους όλων των ειδών για να μη νομίζω πως όλοι τους είναι τόσο παρωπιδάτοι και self-righteous σαν την αφεντιά σου και τον άλλο το Φριζή εγγονό που ονειρεύεται Ιουδαίες και Σαμάρειες.

 434. asxetos said

  @431 αμασεύ,
  ο θρόνος υπάρχει κι είναι μέρος του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου της δήλου. τί εννοείς με το »Ούτε βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει εκεί ο ‘θρόνος’ ες αεί.΄΄

  θα γίνετε οι δωδεκαθειστές κόπιες των αφγανών ταλιμπάν και θα τον καταστρέψετε, όπως αυτοί κατέστρεψαν τα αγάλματα του βούδα; έλεος δηλαδή. ας είμαστε γραφικοί, σύμφωνοι. αλλά μέχρι εκεί.

  @ 1ας
  διακρίνω μια ελαφρά σύγχυση μεταξύ παιδεραστίας και παιδοφιλίας; και πού τις βρίσκεις ακριβώς τις »ανωμαλίες» στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό;

  και με πας απ το καλό στο καλύτερο: αυτό το »ιδεολογικά ανώτερος χριστιανισμός» τί να σημαίνει άραγε;

 435. asxetos said

  πριν σας ευχαριστήσω για τη κουβέντα και ορισμένες εξαιρετικού ενδιαφέροντος πληροφορίες και λινκάκια στη παρούσα σελίδα, θέλω να ρωτήσω τον αγαπητό σάραντ:

  πόσες, αλήθεια, αναρτήσεις έχουν δημιουργήσει »κυκλοφοριακό» άνω των 400 μηνυμάτων εάν ΔΕΝ αναφέρονται στους εβραίους;

  διότι έχω μια ….φοβερή και τρομερή υποψία: το λεγόμενο μίσος κατά των εβραίων είναι η ακαταμάχητη έλξη τους διαβασμένη ανάποδα.

  δεν το έχω ολοκληρώσει βέβαια αυτό στην κεφάλα μου. έχει πολύ δουλειά….

 436. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (428) Κι εμένα με χαλάνε οι αντι-Ιουδαϊκές αναφορές τη Μ. Εβδομάδα αλλά όποτε βλέπω τέτοια παράπονα αντί από Χριστιανούς από Εβραίους σκέφτομαι τι θα λένε για τους Έλληνες την εποχή του Χανουκά… Εμείς καλά θα κάνουμε να τα βγάλουμε αλλά αυτοί που παραπονιούνται αυτά σκοπεύουν να τα αλλάξουν (κάτι λογάκια στο Maoz Tzur); 🙂

 437. sarant said

  Χασάπη, νομίζω ότι το «έλληνες το γένος» είναι μεταπολεμικό φρούτο, αλλά μπορεί και να πέφτω έξω.
  Για τα αντι-ιουδαϊκά μεγαλυνάρια, νομίζω ότι η Εκκλησία κυκλοφορεί ένα σκονάκι που έχει μαρκαρισμένα με αστεράκι τα σος (αυτά που πρέπει να διαβαστούν) και αφήνει απέξω τα επίμαχα.

  Άσχετε, όχι! Αν και το σύστημα της wordpress δεν βολεύει για να δεις ποια ποστ έχουν διαχρονικώς τα περισσότερα σχόλια, το ποστ για τη «δασκάλα του Μεγαδέρειου» είχε πάνω από 800 σχόλια, βέβαια σε πολύ περισσότερες μέρες.

 438. asxetos said

  σ ευχαριστώ σάραντ !

 439. Μαρία said

  434, 438
  Χασάπη, έχεις φάει μεγάλο κόλλημα με το γένος, αδερφάκι μου.
  Μέχρι και το σύνταγμα του 52 μιλάει για Έλληνες πολίτες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε σ’ αρέσει το καθιερωμένο ελλην. ιθαγένεια που χρησιμοποιεί και η ΣΣΕ.

  438β Αυτό για τα εγκώμια που ποτέ δεν ψάλλονταν ολόκληρα.

  Πάντως η θεία μου που τραγουδούσε τη Μ.Παρασκευή το παραδοσιακό «σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα …» (ξέρει ο Στάζυ) δεν μισούσε τους Εβραίους.

 440. Απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στο ΚΙΣΕ
  Και καληνυχτίζω (θα έλεγα λεκανόστ, αλλά πόσοι από τους παρόντες θα με καταλάβουν έτσι που πληθύναμε;)

 441. #435 Όχι βέβαια άσχετε, εμείς δεν είμαστε άνθρωποι των καταστροφών. Άλλοι φημίζονται γιαυτήν την ιδιότητα.
  Μπορεί όμως να τον πακετάρουμε και να τον στείλουμε πίσω στον αποστολέα με την υποσημείωση «return to sender, address unknown».

  «διότι έχω μια ….φοβερή και τρομερή υποψία: το λεγόμενο μίσος κατά των εβραίων είναι η ακαταμάχητη έλξη τους διαβασμένη ανάποδα.»

  Φαντάζομαι ότι η επιστήμη της ψυχολογίας θα έχει διερευνήσει τα συναισθήματα της βιασθήσης προς τον βιαστή. Ίσως καμία φορά το μίσος γίνεται εμμονή με παρόμοια συμπτώματα όπως του εντόνου έρωτος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Το μίσος δεν είναι η λύσις, είναι το πρόβλημα, όπως θα έλεγε και ο ραβίνος του #231.
  Άλλο όμως το μίσος (που είναι καταδικαστέο) και άλλο η Νέμεσις που τί να κάνουμε, καμία φορά αργεί και 2000 χρόνια. Return to sender λοιπόν.

 442. οἱ ἀλλοδαποὶ χωρίζονται σὲ ἀλλογενεῖς καὶ ὁμογενεῖς. ὡσαύτως καὶ οἱ ἡμεδαποί, μόνο ποὺ ἡ διάκρισι αὐτῆ δὲν ἔχει καὶ πολλὲς πρακτικὲς ἐφαρμογές, ἐκτὸς ἀπὸ κάτι λίγες ἐξαιρέσεις (π.χ. στὸ δίκαιο τοῦ Ἁγίου Ὅρους ἢ ὅταν ἀπαιτῆται ἡ παρέλευσι προθεσμίας ἀπὸ τὴν ἀπόκτησι ἰθαγένειας γιὰ τὴν ἄσκησι δικαιώματος).

 443. παρόραμα: αὐτὴ

  ἐγὼ δὲν κατάλαβα τὴν κάψα τῶν Ἑβραίων γιὰ τὸ τί λέμε στὶς ἐκκλησίες μας. ὅπως δὲν μὲ νοιάζει τί λένε στὶς συναγωγές τους (παρὰ ἐγκυκλοπαιδικῶς μόνον) ἔτσι καὶ δὲν θέλω νἄχουν λόγο τί θὰ λέμε στὶς ἐκκλησίες μας. ἀπὸ τὴν μιὰ οἱ νεοπαγανιστὲς ἐνοχλῦνται ἀπὸ τὰ «ἀνθελλληνικὰ»ἀπὸ τὴν ἄλλη κάποιοι Ἑβραῖοι μὲ τὰ «ἀντιιουδαϊκά», σὲ λίγο θὰ ῥωτᾶμε καὶ τοὺς Αἰγυπτίους μπὰς καὶ θίγονται ἀπὸ τὴς Ἐξόδου τὸ ἀνάγνωσμα ἢ τοὺς μιμητὲς τῶν δοδομιτῶν μπὰς καὶ ἐνοχλοῦνται γενικῶς.
  δὲν λέω ἂν εἶναι ὀρθὰ ἢ ὄχι τὰ ἐγκώμια, δὲν μπαίνω στὴν ούσία, αὐτὸ εἶναι ἐνδοχριστιανικὸ ζἠτημα.

 444. παρόραμα: τῶν Σοδομιτῶν

 445. 440,
  Kι ένα ραμόνι σχετικό. Ηλικιωμένος οικογενειακός φίλος, με καταγωγή από χωριό των Βαρδουσίων, τραγουδούε μικρός με τά άλλα παιδάκια: Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα βάλανε βουλή …να γιάνουν οι Εβραίοι (αντί οι άνομοι).

  Όσο περι του τι θα έπρεπε να βγάλουν από τις προσευχές τους οι παπάδες κι οι ραβίνοι κι οι αγιατολάδες, είναι χαίρε βάθος αμέτρητον. Εννοείται, ότι σε τελευταία ανάλυση, η ύπαρξη και μόνο των διαφορετικών θρησκειών (και εθνών) είναι υποτιμητική για τις υπόλοιπες θρησκείες και τα υπόλοιπα έθνη. Φαντάσου, Αμπραβανέλ και Κορνήλιε και άλλοι, αν οι σημερινοί Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι,οι Κόπτες, οι σιίτες είχαν ίδια γλώσσα, ίδια φρησκεία( ή καμία) κλπ.
  Το ζήτημα βέβαια είναι, ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πετάξουν στα σκουπίδια τα κοτσιδάκια, τα καπελάκια,την παράλογη ιδέα ότι το να φας αστακό και καγκουρό είναι κακό, τις προσευχές στο τζαμί, το τσαντόρ, τους ύμνους της Μεγάλης βδομάδας, το Ω γλυκύ μου έαρ, το Stabat Mater, τον εξομολογητή, την ηθική και τον τρόπο ζωής τους.
  Προς το παρόν η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια αποτίναξης όλων αυτών δεν απέδωσε, επειδή δεν είχε πάρα πολλά άλλα να προσφέρει για αντάλλαγμα. Έπονται κι άλλες (ελπίζω)
  Πάντως αν είταν αλιώς τα πράγματα,δε θα γινόντουσαν κι αυτά που προφήτεψα στο .(όπου μηχανικέ, εννοείται ότι τον Άσσαντ τον τοποθετώ στους οπαδούς του Ιράν)
  Συμπέρασμα; Το στοιχειώδες κι επικούρειον: Tantum religio potuit suadere malorum!

  Κι ένα σχετικό εβραϊκό ανέκδοτο:

  Η Σάρα, που μένει σε πολυκατοικία στο Κουήνς, παίρνει τηλέφωνο από τη κόρη της
  -Ξέρεις μαμά, παντρεύομαι.Χαρά η Σάρα,
  -Μάζαλτοβ, και με ποιόν;
  -Α,κοίτα, δεν είναι πλούσιος, δεν έχει δουλειά , ούτε σπίτι…
  -Καλά δεν πειράζει, λέει εκείνη, καλό παιδί να είναι.
  -Α, ξέρεις, μαμά, λέει η κόρη διστακτική και μαγκωμένη, είναι γκόι(εθνικός, μη εβραίος).Κάπως δυσαρεστημένη η μάνα, λέει: -Εντάξει, τότε να έρθει να ζήσετε στο σπίτι μας. Μπορείτε να μείνετε στο δικό μας υπνοδωμάτιο. Ο μπαμπάς θα κοιμάται στον καναπέ.
  -Και σύ;
  -Μην ανησυχείς καθόλου κόρη μου,για μένα, εγώ, μόλις κλείσουμε το τηλέφωνο, θα πάω να πέσω απ΄ το παράθυρο.

 446. Omadeon said

  Νίκο για πολλοστή φορά, τα ΘΕΡΜΑ μου συγχαρητήρια, μ
  με πρόσθετη διευκρίνιση… ότι ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ τέτοιο ποστ.
  Λειτουργεί τελείως θεραπευτικά, για όλους, ΚΑΙ για τον… αμαρτωλό γέροντα σούπερ-μουσουργό! 🙂

  ΟΚ. Τώρα όμως… ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ (σε πολλά σχόλια) Josef ρωτά:
  «Γιατι η ADL ειναι φανατικη ?»

  Εεεμ… Ο Νίκος ΞΕΡΕΙ.
  Αλλά επειδή δεν μπορεί ΟΛΑ να τα βρίσκει εκείνος, δείτε αυτό:¨
  http://www.normanfinkelstein.com/the-real-axis-of-evil/
  και ΙΔΙΩΣ το ΠΡΩΤΟ λινκ που θα βρείτε μόλις μπείτε εκεί.

  Σημειώστε και τον τίτλο αυτής της Ενότητας «Ο πραγματικός άξονας του κακού»,
  για να ΜΗ νομίζει κανείς ότι τα περί «άξονα του κακού» τα λέει ΜΟΝΟ ο Μίκης, ή αντισημίτες.

 447. gbaloglou said

  334

  Και ενώπιον κοινού, πολύ καλύτερα

  [Την αρχική εκτέλεση με την Φαραντούρη την έπαιζε κάποιος/κάποια *κάθε απόγευμα* μετά την μεταπολίτευση επί μήνες και ακούγονταν σε όλο τον ακάλυπτο.]

 448. asxetos said

  κορνήλιε

  κανονικά θα πρεπε να κοιμάμαι, αλλά λόγω ζέστης είναι δύσκολο…

  μη είσαι σίγουρος ότι οι εβραίοι έχουν κάψα για το τί λέγεται μέσα στην εκκλησία. έχουν όμως κάψα, και δικαιολογημένη, για το τί λέγεται ΕΞΩ από την εκκλησία… τώρα εάν αυτό που λέγεται μέσα και αυτό που λέγεται έξω είναι πανομοιότυπο, σ αυτό δεν μπορούμε να ρίξουμε το κρίμα στους εβραίους…

  νομίζω είναι προφανές αυτό που λέω και δεν χρειάζεται να επικαλεστώ ούτε τον αείμνηστο αιτωλό και τα τρισάθλια που έλεγε για τους εβραίους, ούτε -σήμερα- αυτά που λέει το σούργελο που ακούει στο τίτλο »πειραιώς».

  από την άλλη συμβαίνει ΚΑΙ το αντίστροφο: πλείστοι όσοι χριστιανοί επικαλούνται το …ταλμούδ για να δικαιολογήσουν τα μίση τους. το οποίο με κάνει να γελάω, διότι είναι προφανές ότι όλοι αυτοί που έχουν »διαβάσει» το ταλμούδ αποδεδειγμένα ΔΕΝ έχουν διαβάσει πατερικά κείμενα, είτε προσχισματικά, είτε μετασχισματικά….

  διότι εάν είχαν διαβάσει, θα φρόντιζαν να κρατάνε χαμηλότερους τόνους.

  βέβαια το ταλμούδ γράφεται ταυτόχρονα με τα πατερικά κείμενα κι είναι λογικό να απεικονίζονται εδώ κι εκεί οι αντιπαλότητες των δύο θρησκειών που γεννιούνται μετά τη καταστροφή του ναού, ήτοι του ραβινικού ιουδαισμού, και του χριστιανισμού.

  κοινωνιολογικό σχόλιο: όταν θέλεις να υποτιμήσεις, ή να προσβάλεις ή να θίξεις μια ομάδα, συνήθως »επιτίθεσαι» στη σεξουαλική ηθική των γυναικών της. διαβάζεις τερτυλιανό ας πούμε, που βαφτίζει συλλήβδην τις γυναίκες των γνωστικών πόρνες! διαβάζεις χρυσόστομο που βαφτίζει τις συναγωγές πορνεία, τους εβραίους έχινδες, και πάει λέγοντας. ε, έρχεται και το ταλμούδ και λέει ότι ο ιησούς ήταν ξώγαμο μιας εβραιοπούλας μ έναν ρωμαίο στρατιώτη. την αυτή ιστορία δε μνημονεύει και ο κέλσος εξ ισπανίας, και έχω πολύυυυυυυ μεγάλες επιφυλάξεις εάν η πηγή του ήταν το ταλμούδ. αλλά δεν παίρνω κι όρκο.

  αντίστοιχα φαινόμενα φυσικά υπάρχουν και στα χαντίθ του μωάμεθ και τα μυαλά των μετέπειτα ιμάμηδων για τις γυναίκες των καφίρ.

  πόρνοι εδώ, πόρνες εκεί, πορνεία παρακάτω…

  οπότε αγαπητέ αυτά δεν είναι απλώς τα ιερά κείμενα των λεγόμενων αβραμικών θρησκειών, αυτά είναι »τρία έργα σεξ, η αίθουσα κλιματίζεται».

  να ξηγούμαστε δηλαδή 😉

 449. asxetos said

  όπου έχινδες ανωτέρω βλέπε έχιδνες

 450. Omadeon said

  Επίσης…
  Το ντοκυμαντέρ που ακολουθεί το εφτιαξε ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ, το είδα όλο και το θεωρώ πολύ καλό.
  Αλλά… απαγορεύτηκε ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ (ως ΔΗΘΕΝ αντισημιτικό) στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αλλού (νομίζω από διαβήματα της ADL):

  Συγνώμη που ΔΕΝ διάβασα ακόμη ΟΛΑ τα σχόλια, απλώς τα «σκανάρισα και διάβασα περίπου το 1/5 επιλεκτικά.
  αλλά… συγχωρούμαι διότι απάντησα σε μερικά που ΔΙΑΒΑΣΑ. Τα 278, 281, κ.ά.

  Τώρα… το να αρχίζει ο Αμπραβανέλ τα μελοδραματικά, που συνδέουν τις δηλώσεις Μίκη με τα δεινοπαθήματα της οικογένειάς του,
  είναι τουλάχιστον υπερβολή. ΟΧΙ ότι είναι και αθώος ο Μίκης, ΚΑΘΕ άλλο…
  …αλλά για «άξονα του κακού» μίλησε κι ο Φίνκελστάϊν, και άλλοι. Ο Μίκης ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΕΙ και ΤΙ λέει, βέβαια, ή ΠΩΣ σκέφτεται ώρες-ώρες.
  Thought-crime, par excellence.

 451. Αμπού Νιντάλ said

  Κλασική εβραϊκή . Ατέλειωτη φλυαρία εβραϊκού φανατισμού.

  Δεν έχετε άλλη δουλειά ρε χαχαμίκοι;

 452. asxetos said

  αααα να κι ο αμπού νιντάλ….

  μεγαλύτερος παράφρων κι από αυτόν τον ηρώδη. αρκετά πριν τα τελευταία του στη βαγδάτη, το είχε χάσει τελείως. μέχρι του σημείου να θάβει ζωντανούς όσους από τους πρώην συντρόφους του υποψιαζόταν ότι πάνε να τον ανατρέψουν. τους έθαβε ζωντανούς και το μόνο που τους άφηνε ήταν ένα σωλήνα κολλημένο στο στόμα, ο οποίος σωλήνας έβγαινε έξω από το έδαφος κι απ αυτόν ανέπνεαν.

  όταν έφτανε η ώρα κι ο πατρικός αμπού θεωρούσε ότι έπρεπε να τελειώσει μαζί τους, έβαζε τα κολλητάρια του να πυροβολίσουν μέσα στο σωλήνα.

  γλύτωναν και τη ταφή έτσι.

  και μιας και ήρθε η κουβέντα στον »ήρωα», να θυμηθούμε το city of poros με τους 9 νεκρούς, τις δεκάδες τραυματίες, και τον τρόπο που έβλαψε αυτή η τραγωδία τη μοναδική πραγματική βιομηχανία της μαμάς πατρίδας.

  (φαντάσου δηλαδή να μην είχαν οι έλληνες και τη διπλή φήμη του αντισημίτη – φιλοπαλαιστίνιου).

 453. BobLoopas said

  441: γεροντοκαμώματα, γεροντομαζέματα.

 454. YOSEF22ADAR said

  Σημερα ειναι η Μερα Ανεξαρτησιας του Ισραηλ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Ha'atzmaut

  Το παρακατω βιντεακι
  ειναι για τους φιλους μας (να χαρουν μαζι μας)
  και για τους οχτρους μας (να σκασουν 🙂

 455. π2 said

  Μ’ αρέσει ρε παληκάρια που σας πέρασα τα άρθρα κλπ. στο αρχικό προβοκατόρικο μου (261) αλλά μόνο την καθυστερημένη αντίδραση του Κορνήλιου προσέξατε και έτσι ακόμα και στο (409) ο Abravanel ψάχνει για τα της ΚΙΣ που είχα βάλει. Ο Cartledge πάντως θεωρεί την όλη ιστορία 100% κατασκευή των ελληνιστικών χρόνων για πολιτικούς σκοπούς. F- σε όλους σας για την έλλειψη προσοχής και αύριο με τον κηδεμόνα σας.

  Χασάπη, δίκιο έχεις, έχει και το αρθράκι του Θέμελη το τεύχος του ΚΙΣ στο οποίο παραπέμπεις, αλλά συνήθως το ερώτημα δεν είναι εάν πρόκειται για κατασκευή των ελληνιστικών χρόνων ή όχι (αυτό θεωρείται ούτως ή άλλως δεδομένο) αλλά εάν πρόκειται για κατασκευή που είχε την επίσημη αποδοχή και των δύο πλευρών ήδη από την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (στην περίπτωση που δεχτεί κανείς την ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής του Αρέα), από την ύστερη ελληνιστική περίοδο (στην περίπτωση που δεχτεί κανείς μόνο τη μεταγενέστερη ιουδαϊκή παράδοση) ή ποτέ(αν δεν δεχτούμε ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε πρόκειται απλώς για μια λόγια κατασκευή). Συνήθως το πρώτο σενάριο αμφισβητείται.

 456. sarant said

  449: Καλό!
  Μπορεί να φτάσουμε και τα 500 σχόλια.

 457. sarant said

  455: Προχτές μέρα πεσόντων (και δεν μπορούσε να παίξει η Μακάμπι), σήμερα μέρα Ανεξαρτησίας, μια ατέλειωτη γιορτή το Ισραήλ, βλέπω 🙂

 458. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (440) Εμ συνειδητοποιημένος Ρωμιός να μην έχω κόλλημα με το Γένος ρε Μαρία; 🙂 Σοβαρά τώρα, δεν είναι θέμα τι μου αρέσει, είναι θέμα πως είναι διακριτή έννοια από την ιθαγένεια. Την τελευταία την έχει και ο Ντεντέ και ο Δημητράς και ο e-ροφός πχ. και δεν την έχει – και για γραφειοκρατικούς λόγους δε μπορεί να την πάρει – ο φίλος μου ο Βαγγέλης από έξω από το Sarante (Αγ. Σαράντα). Αλλά νομικά ο Ντεντέ είναι καρα-αλλογενής και πρακτικά ο μόνος Έλληνας το Γένος είναι ο Βαγγέλης (οι άλλοι δύο το έχουν χεσμένο… 🙂

  Τα περί Γένους άρχισα να τα ψάχνω λόγω μειονοτικών ζητημάτων της γνωστής φάσης με το ΠΔ Γ-Σ 1982 και το νόμο του 1985 αλλά και με το διαβόητο πρώην άρθρο 19 του ΚΕΙ. Κ
  αι έτσι ανακάλυψα πως κάποτε υπήρχαν και άλλες διακρίσεις βάσει του Γένους (Σώματα Ασφαλείας και Αξιωματικοί στο Στρατό) αλλά ακόμα και κάποιες κρατικές υποτροφίες έφεραν τέτοιο όρο. Σιγά-σιγά πάντως ο όρος εκλείπει στα πλαίσια της απεθνοποίησης των θεσμών (πολύ βαρυσήμαντο μου βγήκε αυτό άθελα μου).

 459. YOSEF22ADAR said

  #458 Καλημερα Νικο.
  Οι δυο μερες ειναι συνεχομενες :
  δηλαδη η Μερα Ανεξαρτησιας αρχισε χθες το βραδυ
  αμεσως με το που τελειωσε η Μερα Μνημης (των πεσοντων στους πολεμους)
  που δεν ειναι γιορτη.

 460. #460 Καλημέρα Yosef και χρόνια σας πολλά και – προπάντων – ειρηνικά!

  Να σε ρωτήσω κάτι, στο βιντεάκι που λίνκαρες πιο πάνω… τι δουλειά έχει το περιστέρι της ειρήνης με τα τανκ και τους πυραύλους; Δεν νομίζεις ότι έπρεπε να διαλέξει ο δημιουργός του ένα από τα δύο; 🙂

 461. physicist said

  @446.

  Καπετάνιε, δεν είμαι μηχανικός. 😉 Την καλημέρα μου.

 462. YOSEF22ADAR said

  #461 Καλημερα Στελιο και ευχαριστουμε για τις ευχες.
  Ξερεις οι πολεμοι δεν αρχιζουν «κοινή συνεναίσει» …
  Με τον ιδιο τροπο που οι φιλειρηνικοι Ελληνες
  απαντησαν το 1940 στους εισβολεις ,
  ετσι και καθε χωρα ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ
  ΚΑΙ να διατηρει στρατο ΚΑΙ να αμυνεται.
  Ενιοτε δε να αγοραζει και υποβρυχια
  η’ να καταναλωνει ατελειωτες ποσοτητες ακριβης κηροζινης
  σε αερομαχιες πανω απο θαλασσες η’ οχι.
  Αυτο κανει μια χωρα λιγοτερο ειρηνοφιλη ?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces

 463. mikroapories said

  Διατρέχοντας τα σχεδόν 500 σχόλια για ένα θέμα για το οποίο δέκα θα ήταν υπεραρκετά, αναρωτιέται κανείς αν το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι μόνο όποιος δεν ενοχλεί κανέναν θα μπορεί τελικά να παρουσιάζεται ή ο σχετικισμός στον οποίον έχει βουλιάξει η ναρκισσιστική μας κοινωνία για να δικαιολογήσει την πολιτιστική της εμπάθεια προς τον άλλον.

 464. physicist said

  @464. Η απάντηση είναι απλή: κανείς δεν επέβαλε οικουμενική απαγόρευση στο Μίκη Θεοδωράκη, ούτε στα γραφτά του ούτε στη μουσική του.

 465. LandS said

  Είναι λίγο απομακρυσμένο το σχόλιο αλλά θα το κάνω.
  Κακώς φαίνεται περίεργο στους περισσότερους πως και δημιουργήθηκε ο μύθος της συγγένειας Λακεδαιμονίων και Εβραίων.

  Η κακομοίρα η Σπάρτη μόνιμα αντιστέκονταν στους Ρωμαίους. Οι Μακεδόνες (αυτοί λιγότερο), οι Αιολείς, οι Αχαιοί συμμαχώντας ανά δύο και πολεμώντας μεταξύ τους μια χαρά καλούσαν τους Ρωμαίους σε βοήθεια δελεάζοντας τους με τα λάφυρα του πολέμου. Την εποχή εκείνη μια ρωμαϊκή εκστρατεία τέλειωνε όταν τέλειωναν οι προς ισοπέδωση πόλεις. Οι Αθηναίοι, αν εξαιρέσεις μία ή δύο περιπτώσεις, κανονικά πρακτόρευαν τους Ρωμαίους.
  Σε μεγαλύτερη κλίμακα, κανείς άλλος λαός δεν αντιστάθηκε στους Ρωμαίους για τόσο πολύ όσο οι Εβραίοι. Υπάρχει και η όχι μόνο χολυγουντιανή εκδοχή για Εβραϊκό απελευρρωτικό πυρήνα στον πρώϊμο Χριστιανισμό.

  Ο Ιώσηπος, που συχαινόταν ότι το αντι-Ρωμαϊκό, βρήκε ; έφτιαξε ; επιστολή πρόταση συμμαχίας εναντίον των Ρωμαίων.

 466. YOSEF22ADAR said

  #465 Physicist
  Φυσικα φυσικε .
  Ουτε και θα μπορουσε εξαλλου.
  Η δημοσιοτητα ομως εχει και το αντιτιμο της : την κριτικη.
  Στην οποια ολοι εμπιπτουμε.

 467. rogerios said

  Επιστρέφοντας στη βάση μου μετά από 3ήμερη απουσία, διαπιστώνω ότι έχασα πράματα και θάματα.

  Μια και μου είναι αδύνατον να διαβάσω προσεκτικά όλα τα σχόλια, θα αποφύγω να τοποθετηθώ επί της ουσίας της ανάρτησης. Οφείλω όμως να πω δυο λόγια για το ζήτημα της «συγγένειας» Σπάρτης και Ιερουσαλήμ (ήλπιζα ότι ο αγαπητός π2 θα με είχε απαλλάξει από τον κόπο 🙂 , αλλά ως καλός επιστήμονας δεν ήταν κατηγορηματικός). Όπως προανέφεραν Χασάπης και π2, πράγματι πρόκειται για μύθο, κατασκευασμένο στους ελληνιστικούς χρόνους από ελληνίζοντες Ιουδαίους. Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία: σε Φοινίκη και Συρία έχουμε χίλια δυο αντίστοιχα παραδείγματα τέτοιων μύθων, με τους οποίους οι εξελληνισμένοι ντόπιοι επιχειρούσαν ν’ αποδείξουν την παλαιόθεν ελληνικότητά τους (βέβαια, ειδικά για τους Φοίνικες, κι ακόμη ειδικότερα στην περίπτωση της Σιδώνας, τα πράγματα ήταν πιο απλά: υπήρχαν ήδη οι ελληνικοί μύθοι που συνέδεαν με την Ελλάδα, π.χ. Ευρώπη και Κάδμος). Γενικά, οι «ορίτζιναλ» Έλληνες ήταν απολύτως δεκτικοί σε τέτοιους μύθους και ουδέποτε έθεταν σε αμφισβήτηση ούτε τις παραδόσεις αυτές (ακόμη και τις εντελώς κατασκευασμένες) ούτε την ελληνικότητα αυτών που ίσως μια γενιά πριν ήταν Σύροι, Φοίνικες ή Ιουδαίοι (δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι οι ΑΗΠ δεν χρησιμοποιούσαν βιολογικά κριτήρια για την απόδειξη της ελληνικότητας).

  Τώρα ειδικά για την περίπτωσή μας, μερικά επιπλέον στοιχεία (κυρίως από το γνωστό βιβλίο του Μ. Σαρτρ «Histoires Grecques”, εκδ. Seuil, Παρίσι 2006, σελ. 270-271). Οι Ιεροσολυμίτες έστελναν τακτικά πρεσβείες στη Σπάρτη για να ανανεώσουν τους δεσμούς «φιλίας και συγγένειας». Υποθέτουμε – ακόμη κι αν δεν έχουμε αδιαμφισβήτητη μαρτυρία της σπαρτιατικής πλευράς – ότι οι Σπαρτιάτες είχαν μάλλον ασμένως αποδεχθεί έναν μύθο τιμητικό για αυτούς, μια και τους παρουσίαζε σαν οικιστές μιας άλλης πόλης. Από τα πρόσωπα τα οποία μνημονεύονται στο άρθρο του ιστολογίου μου που παρέθεσε ο αγαπητός Δύτης και τα οποία πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα που κατέληξαν στη σύγκρουση Αντιόχου Επιφανούς και Μακκαβαίων: ο ελληνίζων αρχιερέας Ιάσων μετά την εκδίωξή του κατέφυγε στη… Σπάρτη! Όσο για τον διάδοχό του, ονομαζόταν Μενέλαος, επιλογή που μάλλον δεν ήταν τυχαία.

 468. asxetos said

  @461 και γενικώς:

  όλα τα περιστέρια της ειρήνης είναι τεθωρακισμένα όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται από υπουργεία ΑΜΥΝΑΣ
  ΔΕΝ υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ purity of arms, ένας μύθος, τον οποίο πιστεύουν τυφλά όλα τα έθνη για τους οικείους στρατούς (…αμύνης, εννοείται)

  άντε, να τα κατοστήσει το ισραήλ 🙂
  είδα και την μακαρίτισσα την όφρα χάζα στο βιντεάκι.
  αχ, οι παλιοί έρωτες…. αχ

  αλλά δεν μπορώ αυτή τη τόσο σημαντική μέρα για τη μέση ανατολή να μην επαναλάβω την χαρακτηριστικότερη ερώτησή μου

  «επιτέλους, πότε θα γίνει ο αραφάτ αεροδρόμιο;»

 469. YOSEF22ADAR said

  #469 Αsxetos
  Στο 00:02:05 δεν ειναι η Οφρα Χάζα
  εμφανιζεται η Rita

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_(Israeli_singer)

  Καιρος για καινουριους ερωτες :

 470. Rodia said

  449. Δεν ειναι εφεύρημα μονάχα των θρησκειών ο έλεγχος του σεξ. Ολες οι εξουσίες εκεί εστιάζουν, με τη δημιουργία ενοχών να εξουσιάζουν τους ανθρώπους. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν στις κλειδωμένες αίθουσες του βρεττανικού αρχαιολογικού μουσείου, σε συρτάρια –όχι σε κοινή θέα, αν και κλειδωμένες οι αίθουσες– τα απαγορευμένα ρωμαϊκά αγαλματίδια σε άσεμνες στάσεις! Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθερα τα τσοντοπεριοδικά και τσοντοβίντεα. Μιλάμε για παράνοια! LoL

 471. Δημήτρης said

  @469
  Τα υπουργεία «ΑΜΥΝΑΣ» είναι κάπως πιο σύγχρονο παιχνίδι λέξεων/απώλεια ειλικρίνειας/political correctness. Μέχρι το ’64 οι Άγγλοι είχαν το War Office, οι ΗΠΑ μέχρι το ’47 κλπ: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Ministry_of_War

  @463
  Ε, όχι και ειρηνόφιλη χώρα το Ισραήλ. Αν είναι έτσι και οι ΗΠΑ είναι ειρηνόφιλη. Με τέτοια επιχειρήματα όλες οι χώρες είναι ειρηνόφιλες. Και δε λέω πως η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα per se. Συμφωνώ με τον Asxetos πως το purity of arms είναι ένας μύθος. Επίσης οι εκάστοτε πολιτικές και συγκυρίες οδηγούν μια χώρα στο να εκφράσει επιθετικότητα ή όχι.

  Με δεδομένα αυτά λοιπόν, σε μια κλίμακα, το Ισραήλ παγκοσμίως κατατάσσεται πιστεύω από τη μεριά των φιλοπόλεμων.

 472. #472 Το Ισραήλ δεν είναι χώρα που μπορούμε να εντάξουμε σε κάποια κατηγορία. Αυτό γιατί είναι μια χώρα χωρίς ιστορία και επομένως δεν έχει κάποιο κοσμικό ιδεώδες, συνεπώς είναι απρόβλεπτη.

 473. asxetos said

  γιοσέφ καλημέρα,

  η όφρα όντως εμφανίζεται στην πολύ γρήγορη εναλλαγή εικόνων, κάποιο νανοδευτερόλεπτο μέσα στο 02:05 και μάλιστα σ αυτή τη φωτό:

 474. YOSEF22ADAR said

  #472 Δημήτρης
  Στο αν ειμαστε ειρηνοφιλοι η’ φιλοπολεμοι εμεις οι Ισραηλινοι,
  δεν θα σου απαντησω φιλε Δημήτρη,
  γιατι θα εμπλακουμε να λυσουμε το Μεσανατολικο
  και θα ξεπερασουμε τα 5000 σχολια 🙂

  Αντ’ αυτου (μιας και γιορταζουμε σημερα) :
  Σ΄ ένα εδάφιο από το βιβλίο του Ησαΐα αναφέρεται επίγραμμα ενός αγάλματος
  έξω από το κτίριο του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη.
  Το άγαλμα παριστάνει έναν άνδρα που σφυρηλατεί ένα σπαθί.
  Το σχετικό απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Ησαΐα, κεφ. 2 και εδάφιο 4.
  Το εδάφιο αναφέρει: «… και θα κρίνει (ο Θεός) ανάμεσα στα έθνη, και θα ελέγξει πολλούς λαούς.
  Και θα σφυρηλατήσουν τα μαχαίρια τους σε υνιά, και τις λόγχες τους σε δρεπάνια.
  Δεν θα σηκώσουν σπαθί, έθνος εναντίον έθνους, ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο.»

  http://en.wikipedia.org/wiki/Swords_to_ploughshares

 475. YOSEF22ADAR said

  #474 Αsxetos
  Αυτη ειναι η Rita φιλε μου, η Rita …

 476. Δεν βρήκα γιουτουμπάκι για το «Ο ιππότης και ο θάνατος» του Χατζιδάκι, που μεταφέρει αν θυμάμαι καλά την ίδια ιδέα προς το τέλος.

 477. YOSEF22ADAR said

  #474 Αsxetos
  Συγνωμη εχεις δικιο Αsxetos
  Μπερδευτηκα. Ειναι η Ofra Haza

 478. YOSEF22ADAR said

  # 477 Εδω ειναι αυτο που εψαχνες Δυτη. Την Καλημερα μου.
  http://www.youtube.com/
  watch?v=nxrXKe1NEmc

 479. BobLoopas said

  477:Ο Ιππότης κι ο Θάνατος (1513)- Νίκος Γκάτσος
  Durer zum Gedachtnis

  Καθώς σε βλέπω ακίνητο
  Με του Ακρίτα τ’ άλογο και το κοντάρι του Άι-Γιωργιού
  να ταξιδεύεις στα χρόνια
  Μπορώ να βάλω κοντά σου
  Σ’ αυτές τις σκοτεινές μορφές που θα σε παραστέκουν αιώνια
  Ώσπου μια μέρα να σβηστείς κι εσύ παντοτινά μαζί τους
  Ώσπου να γίνεις πάλι μια φωτιά μες στη μεγάλη Τύχη που
  σε γέννησε
  Μπορώ να βάλω κοντά σου
  Μια νεραντζιά στου φεγγαριού τους χιονισμένους κάμπους
  Και το μαγνάδι μιας βραδιάς να ξεδιπλώσω μπροστά σου
  Με τον Αντάρη κόκκινο να τραγουδάει τα νιάτα
  Με το Ποτάμι τ’ Ουρανού να χύνεται στον Αύγουστο
  Και με τ’ Αστέρι του Βοριά να κλαίει και να παγώνει-
  Μπορώ να βάλω λιβάδια
  Νερά που κάποτε πότισαν τα κρίνα της Γερμανίας
  Κι αυτά τα σίδερα που φορείς μπορώ να σου τα στολίσω
  Μ’ ένα κλωνί βασιλικό κι ένα ματσάκι δυόσμο
  Με του Πλαπούτα τ’ άρματα και του Νικηταρά τις πάλες.
  Μα εγώ που είδα τους απογόνους σου σαν πουλιά
  Να σκίζουν μιαν ανοιξιάτικη αυγή τον ουρανό της πατρίδας μου
  Κι είδα τα κυπαρίσσια του Μοριά να σωπαίνουν
  Εκεί στον κάμπο του Αναπλιού
  Μπροστά στην πρόθυμη αγκαλιά του πληγωμένου πελάγου
  Όπου οι αιώνες πάλευαν με τους σταυρούς της παλληκαριάς
  Θα βάλω τώρα κοντά σου
  Τα πικραμένα μάτια ενός παιδιού
  Και τα κλεισμένα βλέφαρα
  Μέσα στη λάσπη και το αίμα της Ολλανδίας.
  Αυτός ο μαύρος τόπος
  Θα πρασινίσει κάποτε.
  Το σιδερένιο χέρι του Γκετς θ’ αναποδογυρίσει τ’ αμάξια
  Θα τα φορτώσει θημωνιές από κριθάρι και σίκαλη
  Και μες στους σκοτεινούς δρυμούς με τις νεκρές αγάπες
  Εκεί που πέτρωσε ο καιρός ένα παρθένο φύλλο
  Στα στήθια που σιγότρεμε μια δακρυσμένη τριανταφυλλιά
  Θα λάμπει ένα άστρο σιωπηλό σαν ανοιξιάτικη μαργαρίτα.
  Μα εσύ θα μείνεις ακίνητος
  Με του Ακρίτα τ΄άλογο και το κοντάρι του Άι- Γιωργιού
  θα ταξιδεύεις στα χρόνια
  Ένας ανήσυχος κυνηγός από τη γενιά των ηρώων
  Μ’ αυτές τις σκοτεινές μορφές που θα σε παραστέκουν αιώνια
  Ώσπου μια μέρα να σβηστείς κι εσύ παντοτινά μαζί τους
  Ώσπου να γίνεις πάλι μια φωτιά μες στη μεγάλη Τύχη που σε γέννησε
  Ώσπου και πάλι στις σπηλιές των ποταμιών ν’ αντηχήσουν
  Βαριά σφυριά της υπομονής
  Όχι για δαχτυλίδια και σπαθιά
  Αλλά για κλαδευτήρια κι αλέτρια.

 480. Χρόνια πολλά λοιπόν Ισραήλ με ειρήνη πάνω από όλα, που τόσο την έχουν ανάγκη οι λαοί της περιοχής.

  Τέλος πάντων, κάτι άσχετο μεν αλλά συγκινητικό μιας και αναφέρθηκε η απογραφή ως απόπειρα να μας …κλέψουν τα μυστικά μας…
  Πριν αρχίσετε να κλειδαμπαρώνετε στα σπίτια σας φοβούμενοι μην έρθουν οι εξωγήινοι απογραφείς να σας κλέψουν τις σκέψεις, διαβάστε λίγο ‘πιτσιρίκο’:
  http://pitsirikos.net/2007/04/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE/

 481. Rodia said

  Δωράκι:

  (με ωραίες σημειώσεις)

 482. #463: Yosef δεν υπονόησα κάτι για την φιλειρηνικότητα ή μη του Ισραήλ, ούτε αμφισβητώ την ανάγκη ύπαρξης στρατών, ή μάλλον όσο και αν την αμβισβητώ, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει μονομερώς και από τη μία μέρα στην άλλη.

  Την ιδέα πίσω από το γιουτιουμπάκι δεν πολυκατάλαβα…
  Θέλω να πω, αν αγαπάς την ειρήνη, δείξε περιστέρια, δείξε τα (υπαρκτά) φιλειρηνικά κινήματα μέσα στο Ισραήλ, δείξε πως ζουν πολλοί Άραβες και Εβραίοι αρμονικά μέσα στη χώρα…
  Αν πάλι αγαπάς τους πυραύλους και τα τανκ, τότε μη δείχνεις περιστέρια! 🙂

  Αυτά, τελείως φιλικά, και πάλι χρόνια πολλά, με λιγότερα τανκ, και περισσότερα λευκά περιστέρια!

 483. asxetos said

  @ 472 + @ 473

  Α)

  δεν ξέρω αν η άγνοια είναι απλά θέμα μικρής ηλικίας ή ας πούμε έλλειψη ενδιαφέροντος. κι επειδή έλλειψη ενδιαφέροντος δεν στοιχειοθετείται εν προκειμένω, το άλλοθι της ηλικίας σας το δίνω αυτοβούλως.

  πως μπορεί να χαρακτηρίζεται ή και κατηγορείται ως φιλοπόλεμο ένα κράτος του οποίου η φυσική ύπαρξη κινδυνεύει μονίμως; όταν η φυσική του εξαφάνιση είναι εκπεφρασμένη επιθυμία και στόχος και πολλαπλή απόπειρα; (αφήνω στην άκρη τη πολύ συνήθη έκφραση των ισραηλινών και πολλών εβραίων «israel’s right to exist» ως ιδιαιτέρως προβληματική από πλευράς λογικής + ηθικής ανάλυσης).

  Β) το ισραήλ επιβιώνει σε οικονομία «πολέμου» από ίδρυσής του μέχρι σήμερα. αυτού του τύπου οι οικονομίες δεν είναι βιώσιμες, κι ένα κράτος μπορεί να τις αντέξει μόνο με έξωθεν βοήθεια. κι επειδή θα βιαστείτε να μου πείτε τα γνωστά και μη εξαιρετέα για τις γεωπολιτικές και στρατηγικές και στρατιωτικές σχέσεις ηπα – ισραήλ, φροντίστε να μάθετε ότι το ισραήλ έγινε πυρηνική δύναμη με τις πλάτες της γαλλίας, και στις πολύ πολύ αρχές του, οι σχέσεις του με τις ηπα ήταν πολύ διαφορετικές απ ότι σήμερα. και το λέω αυτό διότι είναι ξεκάθαρο ότι ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ, το ξαναλέω για αποφυγή παρεξήγησης, ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ της θεωρούμενης ισραηλινής «φιλοπολεμικότητας» εξυπηρετεί, συντηρείται, χρηματοδοτείται και εξιτάρεται από άλλες τελεολογικές φαντασιώσεις άλλων από το ισραήλ οντοτήτων και ομάδων.

  Γ) όσο για το κυρίως θέμα αυτού του σχολίου, εάν δηλαδή η ισραηλινή κοινωνία είναι μια μιλιταριστική κοινωνία ή όχι, ξαναφροντίστε αγαπητά μου παιδιά να μελετήσετε τα θεμελιώδη κείμενα των μπαμπάδων του σιωνισμού και να δείτε κάποιες διαστάσεις σε μεγαλύτερο ψυχολογικό και ιστορικό βάθος.

  διότι ο σιωνισμός που τόσο βιάζεστε να καταδικάσετε όταν περιορίζεστε στη μεθοδολογία του, δεν διεκδίκησε απλώς τη σύσταση ενός κράτους, αλλά ως ιδεολογία ήρθε να δημιουργήσει τον νέο εβραίο.

  απέναντι στον απισχνασμένο και διοπτροφόρο γεσιβίτη του γκαλούτ, έρμαιο της θεολογικής μεσσιανολογίας και θύμα των εκάστοτε ιστορικών σκοπιμοτήτων, ο σιωνισμός έχτισε ή προσπάθησε να χτίσει ένα άλλο είδος πρωτανθρώπου, τον νέο ΕΒΡΑΙΟ της ερετζ ισραέλ: τον χειραφετημένο θεολογικά, ρωμαλέο σωματικά, ακάματο εργάτη της γης που κρατάει τη μοίρα στα χέρια του και δεν την αφήνει πλέον σε κανέναν άλλον.

  αν κανείς θέλει να ασχοληθεί με το θέμα, θα αντιληφθεί σχετικά γρήγορα ότι ο σιωνισμός είναι ένα πολύ πιο σύνθετο και δυναμικό κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο που δεν έχει καμία σοβαρή σχέση με τις απίστευτες παρλαπίπες που βλέπουμε δεξιά κι αριστερά.

  τώρα εάν τα κατάφερε ή όχι, εάν άξιζε το τίμημα ή όχι, αυτό μόνο η ιστορία θα το αποφασίσει.

 484. Rodia said

  484. Αρα; Ειχαν δικιο οι Αγγλοι που δεν το θέλαν το κράτος του Ισραήλ σε αυτή τη θεση; (αν θυμαμαι καλα, δλδ)

 485. Άσχετε (484), νομίζω ότι βασικός ενδοεβραϊκός αντίπαλος του σιωνισμού ήταν όχι ο «απισχνασμένος και διοπτροφόρος κλπ» (δεν μ’ άρεσε η περιγραφή) αλλά το κίνημα της αφομοίωσης, της Alliance Israélite Universelle για παράδειγμα. Δες π.χ. την αρνητική στάση του Νεχαμά, του ιστορικού της Σαλονίκης, απέναντι στη μετανάστευση στην Παλαιστίνη πριν τον πόλεμο.

 486. Και πριν το σχόλιο του Rogerios (που τον εμπιστεύομαι)και άλλων, προλαλησάντων, και χωρίς να έχω μελετήσει το θέμα, πίστευα κι εγώ , ότι δεν έπρεπε να πολυ-έστεκε η σχέση Εβραίων και Σπαρτιατών. Προφανώς ήταν ένα λερναίο της εποχής, και θα κυκλοφόρησε ανάμεσα στους ελληνίζοντες εβραίους.Που υπήρχαν πολλοί.Και σήμερα, η ουσία της γιορτής του Χανουκά, έχει και το νόημα μιας άρνησης της «εσωτερικής» εξορίας,τον απο-εβραισμό.

  Νομίζω όμως, ότι οι μύθοι σχετικά με τους Φοίνικες δεν αποκλείεται να κρύβουν κάποια (προ-)ιστορική αλήθεια. Και ο Θουκυδίδης γράφει στις πρώτες σελίδες, ότι όταν ανέσκαψαν τη Δήλο για να την καθαρίσουν, αντίκρισαν πάρα πολλούς αρχαίους φοινικικούς τάφους.

  Η σημερινή κυριαρχούσα άποψη, πάντως, από τη μελέτη των απλο-ομάδων(δεν ξέρω γιατί μερικοί βγάζουν σπυράκια με το άκουσμα της λέξης γενετική, αλλά δε με νοιάζει, γι αυτά πολεμήσαμε-την ελευθερία του λόγου και της έρευνας) η γενετική έρευνα, λοιπόν,συμφωνεί μ΄αυτήν την εικόνα, ότι οι πρώτοι Έλληνες ήρθαν από την Μ. Ανατολή. Φυσικά αυτό πρέπει να έγινε πολύ παλιότερα από την εθνογένεση των φοινίκων, αλλά αυτούς ξέρανε κυρίως σαν ανατολίτες οι Έλληνες και αυτούς αναφέρουν.
  Έτσι, λοιπόν,η πιο διαδεδομένη απλο-ομάδα του dna στην Ελλάδα είναι η J2 που είναι η ίδια με των φοινίκων και των άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.Σημαίνει δηλαδή, οτι από πατέρα σε γυιό έχουμε σχετικά πρόσφατο κοινό μ΄ αυτούς πρόγονο.
  Οι Ινδο-ευρωπαίοι που μιλούσαν την πρωτο-ελληνική ήρθαν από την Ουκρανία(κάποιοι λένε τώρα, από την Ανατολία ή τη Κασπία), χιλιάδες χρόνια μετά,και έδωσαν στους παλιούς τη γλώσσα τους , που εξελίχτηκε στα σημερινά Ελληνικά.
  Πιο πριν όμως, φαίνεται, ότι ήρθαν εδώ από την Αφρική μέσω Σινά, αυτοί που είχαν την αρχαία μετάλαξη, που ορίζει την σημερινή απλο-ομάδα E1b1b. Ενώ στην Ελλάδα συνολικά το ποσοστό της είναι γύρω στα 23% στην Πελοπόννησο είναι πολύ υψηλό, αντιπροσωπεύει το 47%των κατοίκων,που φαίνεται, ότι είναι απομεινάρια της πρώτης, προ-ελληνικής φουρνιάς εποίκων. Βεβαίως, είναι και το 25% των σημερινών Εβραίων.(Και του Χίτλερ, όπως έχει βρεθεί σε πρόσφατο έλεγχο dna ενός εκ πατρός συγγενή του).
  Δεν υπαινίσσομαι, ότι ο μύθος περί Σπαρτιατικής καταγωγής του Ισραήλ ισχύει. Ίσως κάποια παλιά ανάμνηση να είχε περάσει, αλλά το πιθανότερο είναι πως όχι, επρόκειτο για πολιτικό μαγειρεμένο ιδεολόγημα.
  Είναι όμως περίεργη η σύμπτωση,(είναι δική μου σκέψη αυτή), ότι εκεί που εξορίζεται ο Φοίνικας Κάδμος, στη Λύχνιδο, την Αχρίδα δηλαδή, και κυρίως λίγο πιο πάνω,Αλβανία προς το Κόσσοβο, η συχνότητα αυτού του κατά βάση ανατολίτικου και νότιου Haplo-group είναι από τις μεγαλύτερες(47%)

 487. papoylis said

  Ροδιά μου

  από την εποχή του Balfour εκεί το ήθελαν , αλλά με διαφορετικούς όρους. Τουλάχιστον τη πρώτη δεκετία , κοινωνικά και πολιτικά το κράτος που δημιουργήθηκε τους έβαλε σε περισσότερους μπελάδες από όσους φαντάζονταν 🙂

  ( τι θέλω και μπλέκω … θα πάμε στα 1000 σχόλια )

 488. ppan said

  @461, 469: Δεν είναι συγκρίσιμα. Ορισμενοι οπλίζονται έχοντας παιδαγωγικούς σκοπούς. Δεν γνωριζετε τον ύμνο των εκπολιτιστών ελλήνων στρατιωτών στην Κορέα «Πνίξαμε τους κίτρινους στο αίμα για να μάθουν τι θα πει ελευθεριά»;

 489. YOSEF22ADAR said

  Σε κοκκινακι :

  Σε πρασινακι :

  Εχουνε περασει απο δω  … πολλοι.
  Στην περιοχη αγαπητοι μου,
  ειρηνη υπηρξε μονον τον καιρο του Σολομωντα.
  Ε, τοσα χρονια πια, συνηθισαμε (?)

 490. Στην περιοχη αγαπητοι μου,
  ειρηνη υπηρξε μονον τον καιρο του Σολομωντα.

  Ε, όχι ακριβώς. Και επί Βυζαντίου πριν από τον Ηράκλειο, και επί των Ουμεγιαδών χαλίφηδων, και επί των πρώτων Αββασιδών, και επί των Μαμελούκων της Αιγύπτου, και επί των Οθωμανών… Σίγουρα ξεχνάω.

 491. 487
  Καπετάνιε όπως σου έχω ξαναπεί, έχουν ενδιαφέρον όλα αυτά.
  Αυτές οι έρευνες μας λένε κάτι που βαθιά μέσα μας οι περισσότεροι το γνωρίζαμε:
  Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, ανεξάρτητα φυλής χρώματος ή θρησκείας, αλλά ειδικά εμείς εδώ στα βαλκάνια.

  Όμως ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα με αυτές τις «απλο-ομάδες»;
  Ο κάθε στρατευμένος «ειδικός», ανάλογα τα εθνικιστικά γυαλιά που φορά, βγάζει και τα ανάλογα συμπεράσματα.
  Ο Έλληνας εθνικιστής «ειδικός» μας βγάζει απευθείας απόγονους των αρχαίων Ελλήνων -σαν να μην πέρασε μια μέρα- ενώ το αντίστοιχο Σλαβόφωνο βόδι μας βγάζει πρώτα ξαδέλφια με τους Μάο-Μάο.

  Άσε που πολλές από αυτές τις έρευνες έχουν γίνει πάνω σε πολύ μικρά δείγματα, 50-100 ανθρώπων ή και λιγότερους πολλές φορές, οπότε και τα αποτελέσματά τους να είναι -στην καλύτερη περίπτωση- τυχαία, και να μην είναι αντιπροσωπευτικά του γενικού πληθυσμού.
  Πόσο μάλλον σε μία περιοχή όπως η δικιά μας που έχει περάσει από εδώ κόσμος και κοσμάκης…
  Ίσως για αυτό κάποιοι να βγάζουν σπυριά με όλα αυτά.

 492. YOSEF22ADAR said

  #491 Δύτη
  Ναι συμφωνω.
  Αλλα τον καιρο του Σολομωντα
  κρατησε για περισσοτερα απο 40 χρονια

 493. Ε, και επί Οθωμανών τετρακόσια χρόνια, επί Ουμεγιαδών κλπ κάναν αιώνα τουλάχιστον, και πάει λέγοντας.

 494. Φυσικέ, συγγνώμη.Τώρα, γιατί μηχανικός,μακάρι να ‘ξερα.

 495. Απλουστευτικό (π.χ. το χαλιφάτο εμφανίζεται μακραίωνο, ενώ στην πραγματικότητα μετά τον πρώτο αιώνα είχε μόνο συμβολική σημασία) αλλά έχει πλάκα: http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf

 496. YOSEF22ADAR said

  #494 Δύτη

  Δεν το εχω πολυ-ερευνησει το θεμα των πολεμων
  επι Μουσολμανικης κατοχης,
  αλλα δεν ειχαμε την ανεξαρτησια μας – ημασταν επαρχια.

  Ενας λεπτομερης πινακας για τις συγκρουσεις στη Μεση Ανατολη
  υπαρχει εδω
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conflicts_in_the_Middle_East

  και σ’ αυτον δεν βλεπουμε και πολλη ειρηνη.

  Οταν ειχαμε την ανεξαρτησια μας
  σε μικρο χρονικο διαστημα ,
  καναμε ειρηνη με δυο γειτονικες χωρες (Ιορδανια – Αιγυπτος)
  κι αυτο μπορει να αξιολογηθει δεοντως.

  Και μια τελευταια ρητορικη ερωτηση (οχι προσωπικη) :
  στην υδρογειο υπαρχουν πολυαριθμες εστιες συγκρουσεων και πολεμων
  (ενα blog τις ανεβαζε στις 150).
  Γιατι αυτη η εμμονη με το Ισραηλ και μονο ?

 497. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=14&ct=11&artid=4630258

  Ο Μίκης και το Ισραήλ

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 10 Μαΐου 2011

  ∆ΕΝ ΕΧΕΙ τέλος η δυσάρεστη ιστορία µε τη µαταίωση της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στην Αυστρία. Ως γνωστόν, το Κοινοβούλιο της χώρας αυτής είχε εντάξει το «Μαουτχάουζεν» σε εκδηλώσεις για τη µνήµη των θυµάτων του Ολοκαυτώµατος. Αλλά η συναυλία µαταιώθηκε, καθώς ο Μίκης κατηγορήθηκε για αντισηµιτισµό, µε αποτέλεσµα να αντιδράσει έντονα ο ίδιος.

  ΧΘΕΣ έβγαλε σχετική ανακοίνωση το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συµβούλιο Ελλάδας. Λέει ότι το «Μαουτχάουζεν» – σε στίχους του αείµνηστου Ιάκωβου Καµπανέλλη – είναι ένας ύµνος στα θύµατα του Ολοκαυτώµατος «και αυτό το έργο δεν αλλάζει, δεν λογοκρίνεται». Αλλά επισηµαίνει ότι δηλώσεις του Θεοδωράκη τα τελευταία χρόνια, όπως ότι «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού» κι ευθύνονται για την παγκόσµια οικονοµική κρίση «δεν έχουν προκαλέσει µόνο έκπληξη, αλλά και βαθιά λύπη». Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ απαντάει µε επιστολή-ποταµό, όπου κάνει αναδροµή στην προσωπική του διαδροµή από την εποχή της γερµανικής Κατοχής όταν, «ως µαχητής του ΕΛΑΣ Αθηνών συµµετείχα στη φύλαξη κατοικιών στις οποίες κρύβονταν Εβραίοι, έχοντας εντολή να δώσουµε µάχη για να τους σώσουµε». Και θυµίζει ότι πρώτος αυτός µε την ορχήστρα του έσπασε το εµπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρώπη στο Ισραήλ τη δεκαετία του ’70. Από την άλλη, επιµένει ότι είναι πάντα µε το πλευρό των αδικηµένων και των αδύναµων, όπως οι Παλαιστίνοι και τα γυναικόπαιδα του Λιβάνου και της αποκλεισµένης Γάζας, ενώ καταγγέλλει την «πολιτική συνεχούς βίας» της κυβέρνησης του Ισραήλ.

  ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, ο Μίκης καταλήγει: «Αγαπώ τον εβραϊκό λαό, αγαπώ τους Εβραίους, αλλά όσο µισώ τον Αντισηµιτισµό, άλλο τόσο µισώ τον Σιωνισµό»

 498. physicist said

  495. Άφεριμ — κάτι άλλο θάχες στο νου σου όταν τόγραφες. 🙂

 499. rodia said

  Οπατις! το πέτυχα το 500άρι; (θα δειξει μολις πατησω «Δημοσιευση»)

 500. Γιοσέφ, με μπέρδεψες. Όταν έγραφες «στην περιοχή» εννοούσες «στο ανεξάρτητο Ισραήλ»; Δεν το κατάλαβα.

 501. sarant said

  Ο Στάθης γράφει και σήμερα για κατηγορίες περί αντισημιτισμού. Δεν έχει σωστά τις λεπτομέρειες, αλλά η κεντρική ιδέα έτσι είναι. Νομίζω όμως ότι τελικά το πανεπιστήμιο αναθεώρησε την απόφασή του χωρίς να αναγκάσει τον Κούσνερ να ανακαλέσει τις αντιισραηλινές δηλώσεις του.

  Καλημέρα σας! Κι άλλον Εβραίο καταδιώκουν οι Ισραηλινοί. Τον θεατρικό συγγραφέα κ. Τόνυ Κούσνερ, γκέι, καθώς δηλώνει ο ίδιος, και σοσιαλιστή από τη Λουϊζιάνα. Ποίο το αμάρτημά του; – ποιο άλλο; ο «αντισημιτισμός»! Γιατί; διότι ο Κούσνερ επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.

  Ποινή; Η ματαίωση της βράβευσής του από Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το City University (GUNY) («ΤΑ ΝΕΑ», χθες, Γιώργος Αγγελόπουλος).

  Το παρήγορο! εξέχουσες προσωπικότητες αντέδρασαν υπογραμμίζοντας ότι «ατιμάζεται το Πανεπιστήμιο και οι αξίες που οφείλουμε να υποστηρίζουμε».

  Το αναμενόμενο; και τους Αμερικανούς διαμαρτυρόμενους, «αντισημίτες» θα τους βγάλουν οι διεθνείς ιδεολογικοί τρομοκράτες.

 502. YOSEF22ADAR said

  Εννοουσα στην περιοχη με κρατος Ισραηλ.
  Sorry που σε μπερδεψα.
  Αλλα και παλι …
  Και επι Ρωμης υπηρχε η Pax Romana
  αλλα δεν επαυε να ειναι κατοχη.
  Αλλα και παλι …
  Γινε λιγο πιο σαφης στις χρονολογιες και περιοδους ειρηνης
  να μαθουμε ολοι …

 503. sarant said

  Το βραβείο του πεντακοσιοστού σχολίου πηγαίνει πράγματι στη Ροδιά!

  (Άντε να δούμε αν θα πλησιάσουμε και τον 666!)

 504. Τώρα είναι που δεν καταλαβαίνω καθόλου πού το πας. Ότι πάντα στην ιστορία οι γείτονες ήθελαν να πνίξουν το Ισραήλ; Μα βρέθηκε στο επίκεντρο της περιοχής των μεγάλων αυτοκρατοριών, καμία σχέση με τη μεταπολεμική περίοδο. Ότι το Ισραήλ ήταν πάντα φιλειρηνικό και μόνον όταν ήταν ισχυρό υπήρχε ειρήνη στην περιοχή; Ούτε αυτό ισχύει (κάποιος Ιησούς του Ναυή πχ…) και τέλος πάντων, θέλω να πω, δεν βρίσκω κανένα νόημα σ’ αυτές τις ασκήσεις ιστορικής γνώσης. Τίποτα δεν προσθέτουν στην κατανόηση του σημερινού ζητήματος κτγμ.

 505. YOSEF22ADAR said

  Πουθενα δεν το παω Δυτη.
  Γιατι αυτη η καχυποψια ?
  Οσες φορες σχολιασα ηταν ανοιχτα, χωρις υπαινιγμους.
  Σε θεωρω φιλο μου, δεν θα σου εκανα ποτε γυμνασια ιστορικης γνωσης.
  Θελω να μαθω αυτο που εσυ ξερεις κι εγω οχι,
  γιατι απλα θελω να μαθω.
  Με την ευκαιρια :
  υπηρχαν περιοδοι που ημασταν σε πολυ καλυτερη θεση
  με μουσουλμανους κατακτητες απ’ οτι με αλλους.

  Πως μετατρεπουμε το EMPIRE17.swf αρχειο σε .avi η’ εστω .flv
  – με εβαλες να ψαχνω –
  για να αποθηκευσω το χαρτη στα αρχεια μου,
  μηπως ξερεις ?

 506. Το «πού το πας» με την καλή έννοια 🙂 («τι εννοείς»). Τώρα, χρονολογίες… μεγάλη δουλειά, και πρέπει να πάω για ψώνια και φαΐ. Για τους οθωμανούς ας πούμε, είναι από το 1517 μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο.
  Για την τεχνική ερώτηση, δυστυχώς δεν έχω ιδέα.

 507. rodia said

  506. Δοκιμασε αυτο: http://clipnabber.com/index_fcintro.php Νομιζω οτι κανει…

 508. asxetos said

  πάντως, η τακτική διαφόρων φορέων, από την bb, την adl και την aipac μέχρι τον μπακάλη του μπόρο πάρκ να προσπαθούν να καταπνίξουν την όποια καλοπροαίρετη, δίκαιη και ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΤΙΚΗ βαφτίζοντάς την «αντισημιτισμό» είναι πολλαπλά βλακώδης.

  εξίσου ΠΑΝΒΛΑΚΩΔΕΙΣ είναι και οι προτάσεις αφαίρεσης του α ή του β μουσικού βραβείου από τον μ θ λόγω των όποιων αντισημιτικών σχολίων του. τέτοιες προτάσεις θα είχαν ας πούμε κάποιο νόημα, κι αυτό συζητήσιμο, εάν επρόκειτο για εβραικά ή ισραηλινά βραβεία προς τον συνθέτη.

  οι εξελίξεις και τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι το ισραήλ έχει γίνει υπερβολικά προβλέψιμο πλέον, προς ώφελος των αράβων. άσχετα αν αυτοί δεν μπορούν να κεφαλοποιήσουν αυτή την προβλεψιμότητα. τα περιθώρια χρόνου υπέρ της αδράνειας και του στάτους κβο στενεύουν για το ισραήλ. και γιαυτό αντιδρά όλο και πιο σπασμωδικά, όλο και πιο «θερμά». και τελικά, εάν συμβεί το απευφκταίο, το ισραήλ θα έχει καταρρεύσει από τον ίδιο τον εαυτό του.

  ούτε από τους αντισημίτες, ούτε από τους άραβες.

  ΥΓ
  (το πολύ προκλητικά ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι για μένα άλλο: ανεξάρτητα από τα όποια κουμπαριλίκια σπαρτιατών και εβραίων, τα κράτη ελλάδας και ισραήλ είναι κυριολεκτικά βίοι παράλληλοι. για διαφορετικούς λόγους, αλλά με παρόμοιο τρόπο, η ελλάδα καταρρεύει αυτή τη στιγμή κάτω από το ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟ ΕΑΥΤΟ. ούτε από τους σοφούς της σιών, ούτε από τον νταβούτογλου – άλλο αν τα φορτώνουμε βολικότατα σ αυτούς)

 509. YOSEF22ADAR said

  #508 Ευχαριστω Ροδια.
  Εχω παρει ηδη το αρχειο απο τα Temporary Internet Files.
  (το ιδιο κανω και με το youtube κ.α – εχω χιλιαδες flvs αποθηκευμενα).

  Το προβλημα μου ειναι να το μετατρεψω (για να μπορω να το δω),
  οχι να το αποθηκευσω.

  Αν το θελεις κι εσυ, υπαρχει κι εδω :
  http://www.4shared.com/document/YoZeOWde/EMPIRE17.html
  EMPIRE17.swf (1,104 KB)

 510. asxetos said

  διόρθωση: όφελος

  ( μα να μην έχεις βάλει έναν σπελτσέκερ βρε σάραντ… )

  🙂

 511. rodia said

  510. Ευχαριστωωωωωωωωωω
  Για μετατροπή των αρχειων flv χρησιμοποιω το SWF & FLV Toolbox 4 (ψαξε το για κατεβασμα) Μαλλον θα υπαρχουν και αλλα σχετικα προγραμματακια…

 512. YOSEF22ADAR said

  Rodia
  Το βρηκα και σε Powerpoint
  http://www.mapsofwar.com/download.html

  MS Powerpoint
  Microsoft PowerPoint slideshow with the maps embedded as video files.
  NOTE: All .ppt and video files must always remain in the same folder
  for the slides to function properly

  Large file – 22 mb

  Επισης στην ιδια σελιδα βρηκα και
  Free SWF Player.
  Μολις ελυσα ενα προβλημα που ειχα παντα με αυτα τα @$!^& .swf

 513. BobLoopas said

  Εγώ αυτό το σχόλιο με τον Ιησού του Ναυή δεν το πιάνω (το εννοώ, δεν κάνω πνεύμα). Δηλαδή οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του παίζουνε καμιά 300αριά χρόνια πάνω κάτω αλλά θεωρείται ακριβές ότι απ’ ‘οπου πέρασε δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο;

 514. Αν εννοείς το δικό μου σχόλιο, δεν είναι να το πάρεις και πολύ στα σοβαρά. 🙂 Επαναλαμβάνω ότι η πραγμάτευση του ζητήματος με όρους τρισχιλιετίας μου φαίνεται ανόητη.

 515. YOSEF22ADAR said

  Ναι, ο Γιεοσουα Μπιν Νουν πηρε τη θεση του Μωυση,
  οταν εκεινος πεθανε, και οδηγησε τους Ισραηλιτες στη Γη Ισραηλ.
  Και «απ’‘οπου πέρασε δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο» οπως λες.
  Αλλα δεν εγινε Μεγας οπως ο Αλεξανδρος που δεν εκανε το ιδιο ,
  αλλα με ορχιδεες και κρασια πηγε να δωσει τον πολιτισμο
  σε κεινους που δεν ειχανε οι καημενοι.

 516. asxetos said

  άσε που ο ιησούς του ναυή είναι και πατέρας της πολεμικής τζάζ…. 😉

 517. Μαρία said

  Το γλυκανάλατο τραγουδάκι του Shaike Paikov(#455) για τη γη της επαγγελίας(Eretz, eretz, eretz) βλέπω οτι πέρασε ασχολίαστο. Καλή συνοδεία για τα τανκς.

 518. BobLoopas said

  515: και μένα ρε γαμότ αλλά ώρες ώρες …κλονίζομαι…
  516: καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά παρε(μ)πιπτόντως η εικόνα του Αλεξανδρου που έφτιαξες «με ορχιδέες και κρασιά» είναι αισθητικιστικώς(;) ωραιότατη. Λιγότερο «μέγας» με τις ορχιδέες. Κι ίσως κι αυτόν σε χίλια χρόνια, από μια άλλη, όχι «ιστορική» δικαιοσύνη, να τον θυμούνται κάπως σαν τον Όροφέρνη Αριαράθου.
  ……
  Όφου, Down Under ώρα 1:50. Πάω να θέκω. Δεν κάθομαι να δω τα ρεκόρια.

 519. Δημήτρης said

  @475 + @484
  Δεν είπα κάτι για τους Ισραηλινούς (ή την κοινωνία του Ισραήλ).

  @484
  Αν και έχεις το δικαίωμα να με πατρονάρεις όσο θες, νομίζω πως μπορούσες να πεις αυτά που ήθελες και χωρίς την ψευτοαφορμή που βρήκες στο σχόλιό μου. Δε θα χρειαζόταν να μου βάλεις και λόγια…

 520. YOSEF22ADAR said

  Τανκς ?
  Καλυτερα τα F 16
  (Block 52 Advanced τα καινουρια, μεγεια).

 521. Μαρία said

  Τρία πουλάκια κάθονταν…

  Παλιά στους κνίτες μοιράζονταν ένα βιβλιαράκι με ερωταπαντήσεις, για να ξέρουν τι να απαντούν, όταν τους έκαναν ενοχλητικές ερωτήσεις για τη Σοβιετική Ένωση.

 522. Γιωσέφ, προβοκάρεις τον εαυτό σου τώρα ε;

  Στο μεταξύ, μαντήλες και τέτοια δεν έχει μόνο ο μουσουλμανικός κόσμος, μαθαίνω: http://www.regrettheerror.com/2011/05/08/hassidic-paper-removes-hillary-clinton-from-famous-photo/

 523. said

  #455 YOSEF22ADAR είπε
  10 Μαΐου, 2011 στο 08:23
  Σημερα ειναι η Μερα Ανεξαρτησιας του Ισραηλ

  Το παρακατω βιντεακι
  ειναι για τους φιλους μας (να χαρουν μαζι μας)
  και για τους οχτρους μας (να σκασουν 🙂
  ____________________________________________
  Nakba Day (Arabic: يوم النكبة Yawm an-Nakbah, meaning «day of the catastrophe»)[1] is an annual day of commemoration for the Palestinian people of the anniversary of the creation of Israel.[

  Nakba Law
  In May 2009, the Yisrael Beitenu party announced planned legislation to ban commemorations of Nakba Day by Arab citizens of Israel, (…) The draft law was approved by the Knesset Minestrial Committee in July 2009.[27]

  On 22 March 2011, the Knesset debated the law. Arab MK Jamal Zahalka called the bill «racist» during a debate with Prime Minister Benjamin Netanyahu, and threatened to request international protection from the «anti-democratic government headed by Netanyahu».[28] The following day, the Knesset approved the law by a vote of 37 in favor to 25 against.[29

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nakba_Day

 524. Χα-χα. Μαρία, νομίζω είχα κι εγώ ένα τέτοιο βιβλιαράκι!

 525. sarant said

  BobLoopas δεν ήξερα ότι είσαι από DownUnder -νομίζω δεν το είχες αναφέρει νωρίτερα!

 526. Αμπού Νιντάλ said

  @522 Μαρία, κάτι σαν ‘τούτο δω;

  Click to access wujshasbara.pdf

 527. YOSEF22ADAR said

  #527
  Αυτο δεν το ειχα. Ευχαριστω !

  #524 2π
  » και για τους οχτρους μας (να σκασουν 🙂 »
  Και … σκανε αυτοι της Nakba 🙂

  Σε πρασινακι (ωχ θα εκνευρισουμε κανενα μουσουλμανο –
  – δεν θελουν να το φορανε απιστοι) :

 528. asxetos said

  yosef22adar

  ο χάρτης που παραθέτεις ανωτέρω περιλαμβάνει τουρκία, περσία και αφγανιστάν, που δεν είναι arab lands, ούτε οι πληθυσμοί που ζουν στις χώρες αυτές είναι άραβες ή αραβικής καταγωγής…

  πες σ ένα πέρση ότι είναι άραβας και θα σε σφάξει στο γόνατο, πράγμα που φαντάζομαι ότι ξέρεις ήδη.

  το επιχείρημα που εμμέσως προτάσσει αυτός ο χάρτης είναι το ίδιο -ασόβαρο- επιχείρημα των παλαιστινίων και των φιλοπαλαιστινίων που λένε »και γιατί δεν γυρίζουν οι εβραίοι στην ευρώπη;»

  άλλωστε εβραικές κοινότητες και παροικίες υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.

  αντιθέτως, έχεις ένα καλύτερο επιχείρημα, όταν διατυπώσεις το εξής ερώτημα: πώς γίνεται οι παλαιστίνιοι να εξαντλούν την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της »ιστορικής» παλαιστίνης στα σημερινά ισραηλινά εδάφη και να αφήνουν έξω όλη την ιορδανία, μέρος του νοτίου λιβάνου, και κάτι λάσπες από συρία;

  στη δε αρχαιότητα, η palestina ήταν μια απλή επαρχία της μεγάλης συρίας. ίσως γι αυτό ο άσσαντ θεωρεί ότι θεμελιώνει ιστορικό δικαίωμα να έχει άποψη επί του θέματος

  απλά ντρέπεται να το πει δημοσίως

  😉

 529. gbaloglou said

  Ισραηλίτικα χελιδόνια

 530. Omadeon said

  Είναι ατύχημα που δεν πρόλαβα τη συζήτηση από την αρχή. Χρειάστηκε πολλή ωρα για να διαβάσω τα σχόλια ένα-ένα, με τη σειρά. Προς το παρόν έφτασα μέχρι περίπου εκεί που… ήρθα χθες. Αααχ, ΤΙ ωραίος που είναι ο Αριθμητικά Οργανωμένος Σχολιασμός λακωνικών αλληλο-αναφορών! 🙂 Ενιωσα _πρώτη φορά_ την… ηδονή που νιώθει μια Enhanced Μηχανή Turing, καθώς εκτελεί εντολές σε… δισδιάστατο tape.
  Π.χ.

  […]
  1234. @1233 συμφωνώ με το 777.

  1235. Δηλαδή διαφωνείς με το 1079?

  1236. @1235 όχι, ίσα-ίσα, το 1079 αληθεύει επίσης.

  1237. Μα… Αν αληθεύει το 1079, καταρρίπτεται το 777.

  1238. @1234 δεν βλέπω γιατί. O @236 έχει δίκιο

  1239. @1238 δηλαδή δεν το βρίσκεις αστείο?

  1240. @1239 Οχι.

  1241. Γιατί?

  1249. @1241 Δεν το είπε καλά!
  […]

  🙂

  Ε ναι, Νίκο, Και…. συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την _φαινομενικά_ απόλυτη (αλλά καθόλου τυχαία) απάντησή σου στον Αμπραβανέλ:

  230: Αμπραβανέλ, απαντώ στην ερώτησή σου. Κατά τη γνώμη μου, σαφώς ο Μίκης *δεν* είναι αντισημίτης. Αντισημίτης δεν είναι, αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει κάνει αντισημιτικές δηλώσεις.

  ΟΛΟ το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται εδώ. Και μόνο ένας (πολύ καλός) λεξικογράφος, θα μπορούσε να το εκφράσει ΤΟΣΟ περιεκτικά.

  Από λογική άποψη, γίνεται ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ γενικό. Ορίστε παραδείγματα (καθημερινά, χωρίς τεχνική επιτήδευση):

  1. Ενα παιδί δεν είναι βρωμιάρης, επειδή έφερε βρώμα μπαίνοντας με λασπωμένα παπούτσια στο σπίτι.

  2. Ενα κράτος δεν είναι απαραίτητα εγκληματικό, προκειμένου να διαπράξει κάτι εγκληματικό,

  3. Ενας οργισμένος σύζυγος δεν είναι απαραίτητα οργίλος. (θα μου πείτε… θύμωσε ΚΑΙ στη γραμματέα του ΚΑΙ στο παιδί του. Ντάξει… το συζητάμε)

  (go figure. «τροφή για σκέψη»…)

  @239 (Ppan)

  Ε δεν θαναι και η πρώτη φορά, τότε όμως δεν ήταν αντισιωνιστής και δεν τονε πείραζε. Ή μπορεί τότε το Ισραήλ να ήταν φιλικό με τους Παλαιστίνιους. Ή ο Μοσέ Νταγιάν να μην ήταν σιωνιστής.

  «Εντελώς συμπτωματικά» και η αριστερά σαν σύνολο δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με το Ισραήλ, μέχρι την εποχή που… όχι μόνο νίκησε τους πολέμους 1967 / 1974 αλλά και άρχισε να φέρεται με ιδιαίτερη βαναυσότητα σαν δύναμη κατοχής.

  ΟΥΟΥΟΥ… ΤΙ παράξενο! Ε?

 531. YOSEF22ADAR said

  #523 Δυτη
  γιατι προβοκαρω τον εαυτο μου ?
  Μερικοι – οπως κι εγω – ονειρευονται εναν κοσμο χωρις τανκς και F16
  και χωρις βιβλιαρακια και κνιτες.
  Εγω ομως λιγο πιο ρεαλιστικα,
  νομιζω πως για την ωρα αυτο ειναι ανεφικτο.

  Αλλοι παλι ξεχνουν τους αραβες βουλευτες στο Ισραηλ
  – εδω κανενα εγχωριο σχολιο –
  και εστιαζουν στους Εβραιους βουλευτες στις αραβικες χωρες.

  Γενικα, καθαριζουμε πρωτα το σπιτι μας
  και μετα σχολιαζουμε το βρωμικο σπιτι του γειτονα.

  Στας Ευρωπας δε, εστιαζουν στην εικονα (τη συσκευασια)
  και λιγοτερο στο περιεχομενο.
  Αν καποια θελει – η’ λογω κοινωνικης νορμας, υποχρεωνεται –
  να φοραει μαντηλα, δικαιωμα της.
  Πως το λενε στα αγγλικα – Live and let live.
  Καποιος λογος (νοοτροπια) θα υπαρχει για τη μαντηλα.
  Οι Ελληνιδες δεν φορουν μαντηλα ? Στην Αθηνα οχι βεβαια.
  Εκει φορουνε μινι – και αυτο εχει το λογο του.

  Ανοιξαμε ομως (ως συνηθως) πολλα διαπλεκομενα θεματα
  και μας βλεπω για εκατονταδες σχολια ακομα.

  ———-
  #529 asxetos
  ΚΑΙ αυτο εννοεις ?
  http://en.wikipedia.org/wiki/B­lack_September_in_Jordan

  Να ζητησω το e-mail σου απο τον οικοδεσποτη ?

 532. YOSEF22ADAR said

  Το σωστο link :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_September_in_Jordan

  #530 Gbaloglou
  Υπεροχη η Μιριαμ και οι φιλες της
  (Geulah = λυτρωση).
  Ευχαριστουμε.
  Αδιακριτη ερωτηση : εζησες στο Ισραηλ ?

 533. asxetos said

  @ 520 δημήτρη καλησπέρα 🙂

  νομίζω ότι είμαι αρκετά φλύαρος ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα αν πατρονάρω κανέναν ή όχι. κι επειδή τα scripta manent, δεν βλέπω να σου έβαλα λόγια που δεν είπες.

  απλά σχολίασα τη φράση που έγραψες παρακάτω, και μάλιστα όχι μόνο για σένα, όσο διότι η θέση ότι το ισραήλ είναι φιλοπόλεμο, μιλιταριστικό κλπ είναι ευρέως διαδεδομένη.

  ΄΄Με δεδομένα αυτά λοιπόν, σε μια κλίμακα, το Ισραήλ παγκοσμίως κατατάσσεται πιστεύω από τη μεριά των φιλοπόλεμων΄΄.

 534. Μαρία said

  525 Δύτη, εγώ το ξέρω απο μια φίλη μου.

  527 Επειδή βαριέμαι να το ψάξω, για το Μεγαλέκο λέει κάτι; 🙂

 535. Δημήτρης said

  @534
  Να σε ευχαριστήσω τότε για τη μικρή ηλικία που μου χαρίζεις! 🙂

  Ίσως το φιλοπόλεμο ήταν λάθος επιλογή λέξης από μέρους μου. Στα φιλειρινικά πάντως δύσκολα το κατατάσει κανείς (σε μια παγκόσμια κλίμακα λέω πάλι).

  Όσο για μιλιταριστικό που λες, ε νομίζω αυτό είναι δεδομένο. Εκτός πια και αν τόσο έχω παρανοήσει τη σημασία της λέξης. Επειδή μου δημιούργησες αμφιβολίες κοίταξα κι εδώ https://secure.wikimedia.org/wikipedia/el/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 536. Δημήτρης said

  @536
  Φτού! *φιλειρηνικά*

  [και μιας και ξανασχολίασα, να προσθέσω πως όταν ΚΑΙ εσύ προβοκάρεις (με εποικισμούς, τοίχους, εξευτελισμούς κτλ), δύσκολο να σε χαρακτηρίσουν φιλειρηνιστή]

 537. Μαρία said

  524 Τίποτα απ’ αυτά, σήμερα είναι μέρα της Απογραφής, οπότε μπορώ κι εγώ να προβοκάρω με την απάντηση του μακαρίτη Μαχμούντ Νταρουίς στον απογραφέα το 1964:

  Γράψε.
  Είμαι Άραβας.
  Αριθμός ταυτότητος: 50.000
  Τα παιδιά μου είναι οχτώ
  Το ένατο θα ΄ρθει μετά από το καλοκαίρι.
  Θυμώνεις;

  Γράψε.
  Είμαι Άραβας.
  Δουλεύω με τ΄ αδέλφια μου του μόχθου σ’ ένα νταμάρι
  τα παιδιά μου είναι οκτώ
  τραβάω από την πέτρα
  τα ρούχα, το ψωμί και τα βιβλία τους, αλλά
  στην πόρτα σου δε ζητιανεύω
  Θυμώνεις;

  Γράψε.
  Είμαι Άραβας.
  Όνομα δίχως τίτλο υπομονετικός
  σ’ ένα τόπο που βράζει,
  οι ρίζες μου
  αγκυροβόλησαν
  πριν απ΄ τη γέννηση του χρόνου
  πριν απ΄των αιώνων το ξετύλιγμα
  πριν από τις ελιές κι από τα κυπαρίσσια
  και πριν φυτρώσει το χορτάρι.
  Ο πατέρας μου
  απ΄τη φαμίλια είναι τ’ αλετριού
  ο παππούς μου
  αγρότης δίχως αξίωμα,
  το σπίτι μου καλύβα από καλάμια.
  Όνομα είμαι δίχως τίτλο.

  Γράψε.
  Είμαι Άραβας.
  Το χρώμα των μαλλιών μου είναι μαύρο
  το χρώμα των ματιών μου καστανό.
  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου:
  «κουφίε» πάνω στο κεφάλι μου,
  Σκληρή να ‘ναι σαν πέτρα η παλάμη μου
  που γρατζουνάει όποιον την αγγίζει,
  ό,τι αγαπάω για φαί
  είναι το θυμάρι και το λάδι.
  Η διεύθυνσή μου:
  χωριό απόμακρο και ξεχασμένο
  δίχως ονόματα οι δρόμοι του
  κι όλοι οι άντρες του
  στο νταμάρι και στο χωράφι.
  Θυμώνεις;

  Γράψε.
  Είμαι Άραβας.
  Λήστεψες τ’ αμπέλια των προγόνων μου
  και τα χωράφια που τα δούλευα με όλα τα παιδιά μου.
  Δεν άφησες στους απογόνους μου
  παρά αυτές τις πέτρες.
  Μήπως θα τις πάρει η Κυβέρνησή σας
  όπως λένε;

  Λοιπόν,
  Γράψε στην αρχή της πρώτης σελίδας:
  εγώ δεν μισώ τους ανθρώπους
  κανέναν δεν κλέβω
  μα αν πεινάσω,
  τρώω τη σάρκα του σφετεριστή μου.
  Φυλάξου.
  Από την πείνα μου φυλάξου
  κι απ’ την οργή μου.

 538. YOSEF22ADAR said

  #537 Φιλε Δημητρη,
  στο σπιτι του κτιστη δε μιλανε για τοίχους :

  Μέχρι το 1996 δεν ήταν ελεύθερη η πρόσβαση για τα πομακοχώρια
  και για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια
  έπρεπε να περάσεις πρώτα από την περιβόητη «μπάρα»
  (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης).
  Δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα…

  Εφερα μονο παραδειγμα,
  εχει κι αλλα.
  Αλλα θα φυγουμε απο το θεμα μας.

 539. YOSEF22ADAR said

  #538
  Εγραψε η Μαρία
  απο τη ασφαλεια του καναπε της στην Αθηνα.
  Και με την ακομη μεγαλυτερη σιγουρια της θεωριας.

 540. Η κουβέντα αρχίζει και διολισθαίνει σε συζήτηση μεταξύ κρατών, οπτική που με αφήνει παγερά αδιάφορο.
  (μα τι στυλ έχω μερικές φορές!)

 541. ppan said

  @531 OMADEON εντελώς συμπτωματικα, που λες κι εσύ, λίγο πιο πάνω διαβάζω οτι ίδιος ο «αριστερός» για υπερασπίσή του «θυµίζει ότι πρώτος αυτός µε την ορχήστρα του έσπασε το εµπάργκο που είχε επιβάλει η Ευρώπη στο Ισραήλ τη δεκαετία του ’70.». Τι εμπάργκο ήταν αυτό; Από τότε πρωτοπόρος; 🙂
  Και για να εκφράσω και μια απορία: ποια είναι η δαφορά ναέμεσα σε κάοιον που κανει αντισημιτικές δηλώσεις κι έναν αντισημίτη; Αντίθετα απο τα παραδείγματα, που μιλάνε για διάσταση ανάμεσα στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά, οι ιδέες έχουν όχημα τη έκφρασή τοθς με λόγια. Αλλιώς κανουμε ψυχολογία: «κατά βαθος είναι καλό παιδί». Το ερώτημα το κάνω δηλαδή και στον Νίκο Σαραντάκο. Αλήθεια ρωτάω, δηλαδή.

 542. asxetos said

  μιας και μιλάμε πλέον για το ισραήλ, αναρωτιέμαι πώς θα είναι ο γεωγραφικός κι ο κοινωνικός πολιτικός χάρτης εντός και εκτός της χώρας αυτής σε 30 χρόνια από σήμερα….

  σενάριο α
  ένα »ακρωτηριασμένο» εδαφικά ισραήλ, στο οποίο αυτοδύναμη κυβέρνηση κάνει ένας αμειγώς θρησκευτικός συνασπισμός.
  καθεστώς θεοκρατίας.

  σενάριο β
  ένα κράτος ονομαζόμενο ισραστίνη ή παλαιραήλ. κοσμικό πλήρως, πολυθρησκευτικό, πολυπολιτισμικό. περιλαμβάνει δυτική όχθη/γέσα, γάζα, όχι γκολάν.

  σενάριο γ
  δεν υπάρχει καν ισραήλ, καν παλαιστίνη, τα εν λόγω εδάφη έχουν απορροφηθεί από αίγυπτο, λίβανο και συρία.

  σενάριο δ
  η κατάσταση εξακολουθεί ως σήμερα, αλλά προς το πλέον εξαθλιωμένο για όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού.

  σενάριο ε
  υπάρχει μόνο παλαιστίνη, υπό θεοκρατία.

 543. 496, Δύτη
  Ωραίοι οι Map of wars. Το Βασίλειο του Ισραήλ είναι επιβεβαιωμένο, οτι ήταν τόσο μεγάλο;

  Περί αυτοκρατοριών:
  Πειράζει να ονειρεύομαι, ως νέος Ρήγας, άλλη μια ουτοπία;
  Ενωμένη Λαοκρατική Αυτοκρατορία της Μέσης Ανατολής. Ή:
  Ενωμένη Ευρω-Μεσογειακή Επιτροπική Δημοκρατία.
  Τα άλλα τα βαριέμαι, ώρες ώρες.Είναι το γνωστό άθλημα. Διεθνής πολιτική σκακιέρα, γεωπολιτική, Θούκυς, στρατοί, βομβαρδισμοί αμάχων,τυφλωμένα παιδάκια, πόνος και έντερα χυμένα στο χώμα. Μόνο που οι Έλληνες, και λαός και Κολωνάκι, δεν ξέρουν να το παίζουν σωστά.

  Όσο για το Μίκη, νομίζω πως γι΄ αυτόν έγραψε ο Σαίξπηρ εκείνο στο έργο βασιλιάς Λήρ:
  Tis the times’ plague, when madmen lead the blind
  Αυτή η αρρώστια, που λέει ο Γκλώστερ, είναι αρρώστια όλων των εποχών: Τρελοί οδηγούν τυφλούς. Και εμείς οι «άλλοι» προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη.

  Επί της ουσίας. Έπρεπε να παιχτεί. Άλλο ο Μίκης άλλο το Μαουτχάουζεν. Κάθε έργο ακολουθεί τη δική του πορεία στο χρόνο,χωρίζεται από το φθαρτό σώμα (και εγκέφαλο) του δημιουργού του. Άλλωστε υπάρχει και άποψη: δεν υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες, υπάρχουν μεγάλα έργα.

 544. ppan said

  544Α όταν το φθαρτό σώμα είναι ακόμη ζωντανό, είναι λίγο πιο δύσκολο να το χωρίσεις από το έργο, νομιζω.

 545. asxetos said

  επιτέλους και μια ΣΟΦΗ κατά βάθος ερώτηση :

  Πειράζει να ονειρεύομαι, ως νέος Ρήγας, άλλη μια ουτοπία;
  Ενωμένη Λαοκρατική Αυτοκρατορία της Μέσης Ανατολής. Ή:
  Ενωμένη Ευρω-Μεσογειακή Επιτροπική Δημοκρατία.

  εγώ θα κάνω το διατυπώσω διαφορετικά:
  μπορούμε να κάνουμε σαν άσκηση εργασίας ποιοί και γιατί και πώς θα έχαναν τον υπνάκο τους αν συνέβαινε το ΑΠΙΘΑΝΟ: ειρήνη στη μ. ανατολή;

  θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλοί από μας θα έμεναν -λαικώς- κάγκελο….

 546. Το Βασίλειο του Ισραήλ είναι επιβεβαιωμένο, οτι ήταν τόσο μεγάλο;

  Να πω ότι ξέρω, ψέματα θάναι. Εδώ φαίνεται κάπως μικρότερο, νομίζω.

 547. 545 ppan
  Νομικά, μάλιστα, είναι αδύνατο να χωριστεί το έργο από το δημιουργό εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του (και ίσως παραπάνω, άν πιέσει λίγο ακόμα ο ΜίκυΜάους-εννοοώ της Ντίσνευ).
  Ουσιαστικά όμως έχει φύγει από τα χέρια του, ανήκει στην ανθρωπότητα( ή στο σκουπιδοντενεκέ).

 548. Εδώ τα αρχαιολογικά ευρήματα μοιάζει να είναι αρκετά ασαφή, οπότε με μόνη πηγή μας τη Βίβλο μάλλον η απάντηση είναι: καθόλου επιβεβαιωμένο.

 549. YOSEF22ADAR said

  Να συμπληρωσω τα σεναρια σου asxetos.
  ΚΑΙ
  Καλησπερα Καπετανιε, σαν τα χιονια.

  Εδω και πανω-κατω μια δεκαετια,
  ειχα διαβασει σε καποιο περιοδικο,
  μιαν αναλυση καποιου καθηγητη πανεπιστημιου
  (του Ιονιου , αν δεν με απατα η μνημη μου).
  Με εξεπληξε το ευρος των γνωσεων του
  (για την Ελληνικη πραγματικοτητα)
  το ποσο ειχε αντιληφθει
  πως η κατασταση στη Μεση Ανατολη ειναι πολυπλοκη
  (δεν απομονωνουμε λ.χ το θεμα Ϊσραηλ» –
  – το εξεταζουμε «διαπλεκομενα»
  και με τα δεδομενα να αλλαζουν συνεχως)
  οπως επισης μου εηανε εντυπωση η αμεροληψια του.
  Δεν θυμαμαι δυστυχως το ονομα του
  ουτε και εχω το περιδικο 😦

  Ο κυριος καθηγητης λοιπον εγραφε
  πως αυτο που στο μελλον ετοιμαζεται
  – κι αυτο ανεξαρτητα απο πολιτικες , το αποδεικνυε –
  ειναι ενας «αξονας» ειρηνης-ασπιδας
  που περιλαμβανει την Τουρκια, το Ισραηλ,
  υην Αιγυπτο, την Ιορδανια
  και για το Λιβανο («δημιουργημα» της Γαλλιας)
  εγραφε πως ενδεχεται να σβηστει απο το χαρτη.

  Ελλειψει στοιχειων θα σταματησω εδω.
  Το πηραμε το himt.

 550. Ναι, δε ξέρω, είμαι λίγο καχύποπτος μ’ αυτά τα «είχαμαν και είχαμαν» που είναι σ’όλα τα κράτη προπαγάνδα για τις σημερινές διεκδικήσεις.

 551. physicist said

  @542β, ppan: Ακριβώς!

 552. YOSEF22ADAR said

  # HINT # νυξη

 553. ppan said

  548: έλα;
  Η αίσθήσή μου είναι αυτή, ευκολότερα απομονώνουμε έν αέργο από τον δημιουργό του ότνα αυτός δεν μπορεί πλέον να παρει ακομη πιο ακραίες θέσεις ή να επανέρχεται γυρνώντας το μαχαίρι στην πληγή λέγοντας πράγματα απαραδεκτα. Πολύ πιο δύσκολο θα ήταν για τους σύγχρονους του Σελίν να ξεχάσουν τον Σελίν και να θυμηθούν τι έγραψε παρά για μας. Και για τον Θεοδωράκη μια από τα ίδια. Τα έργα του λερώνονται από όσα λέει κατα καιρούς, κι από το υπουργιλίκι του κλπ. Μετα θάνατον -ζωή ναχει ο άνθρωπος- αυτα θα ξεχαστούν πιο εύκολα γιατί δεν θα δίνει κιόλας συνεντέυξες τρεις και λίγο (αν και με τον Θεοδωράκη δεν ξέρες κιόλας, δεν γνωρζω κι αν ο Θανάσης Λάλας ακόμη είναι ενεργός)

 554. Γιωσέφ,
  φαντάζομαι ο καθηγητής του Ιονίου που λες είναι ο Ι. Θ. Μάζης. Άστο, έχω ράμματα για τη γούνα του που δεν θέλω να πω τώρα. Αν μη τι άλλο, άνθρωπος που στην ίδια σελίδα γράφει cheikh όταν αντιγράφει από γαλλικά και sheykh όταν αντιγράφει από αγγλικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ σοβαρός επιστήμονας. Ας παραπέμψω εδώ και κυρίως εδώ (το τελευταίο, αναδημοσίευση μια και το πρωτότυπο ιστολόγιο έπεσε θύμα, μαθαίνω, μιας άγριας εμφύλιας διαμάχης των ιστολόγων του).

 555. Μαρία said

  555 Με πρόλαβες. Υποψιάζομαι το ίδιο αστέρι, που έχει προλογίσει κι ο άλλος φίλος μας, ο Χι.

 556. Δημήτρης said

  @539

  Εσύ έχεις αυτοπροσδιοριστεί Ισραηλινός. Εγώ; Είπα κάτι;

  Επίσης το «επιχείρημα» σου το θεωρώ τουλάχιστον αστείο. Και τέλος, αν θες τη γνώμη μου, ντροπή και αίσχος τα πρώην σύνορα στα Πομακοχώρια και μεγαλύτερη ντροπή και μεγαλύτερο αίσχος οι (νυν) τεράστιες εκκλησίες μέσα στα Πομακοχώρια που παίζουν την κασέτα κάθε Κυριακή από τα μεγάφωνα (χωρίς κανέναν ορθόδοξο μέσα να προσθέσω).

 557. sarant said

  542: Ppan, νομίζω πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αντισημίτη ή τον ρατσιστή, από τη μια, και σε αυτόν που παίρνει μια αντισημιτική ή ρατσιστική θέση, χωρίς να είναι, από την άλλη. Ο πρώτος, παίρνει αντισημιτικές θέσεις επειδή είναι αντισημίτης, και επίσης έχει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική αρνητική άποψη για τους Εβραίους. Ο Καρυωτάκης έγραψε για το άγαλμα της Ελευθερίας «λευτεριά, λευτεριά θα σ’ αγοράσουν εμπόροι και κονσόρτσια κι Εβραίοι», που έχει επικριθεί ως αντισημιτικός στίχος, ο ποιητής του δεν ήταν όμως αντισημίτης. Ο Πλεύρης είναι αντισημίτης και την ώρα που παίζει σκάκι.

 558. YOSEF22ADAR said

  Δυτη δεν θυμαμαι το ονομα.
  Και το Μαζης δεν μου προκαλει συνειρμο.
  Το αρθρο που διαβασα ειναι παλιο,
  παλιο και σιγουρα πριν την 9-11.
  Μπορει και πανω απο δεκα χρονια.

 559. Τι να σου πω, πάντως απ’ όσο ξέρω Ιόνιο Παν/μιο (τότε) + γεωπολιτική + Μέση Ανατολή = Ι. Θ. Μάζης.
  Τώρα έφυγε, διαλύει το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών στην Αθήνα.

 560. ppan said

  558: εξακολουθω να μην καταλαβαίνω. Ο Μθ το θέμα το έχει μελετήσε και καταλαβαίνω ότι έχει και θεωρία, με ψυχολογικές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των Εβραίων και για το πώς ελέγχουν πάνω κάτω τα πάντα. Ο αντισημίτης ξεχωριζει απο αυτόν που κάνει απλώς -αν και επανειλημμένα, στην περίπτωση του ΜΘ- αντισημιτικές δηλώσεις επειδή είναι αντισημίτης; Καλά, «πλέυρης» είναι μια ακραία μορφή, αλλά αν το πάμε εκεί, αντισημίτες θεωρούμε μόνο όσους το παραδέχονται, ενώ όσοι δηλώνουν «αντισιωνιστές» γλιτώνουν; Ή μετρά ο πρότερος έντιμος βίος που αθωώνει;

 561. YOSEF22ADAR said

  Αμα το λες …
  Δωσε μου ομως λιγο χρονο,
  να το ψαξω και θα επανερθουμε.

 562. YOSEF22ADAR said

  #561 Ppan
  Οσοι δηλώνουν “αντισιωνιστές”
  δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα.
  Δηλαδη εμενα
  – που αυτοπροσδιοριζομαι Religious Zionist και ειμαι Sephardi –
  πως θα με αντιμετωπισουν ?
  Βλ. και σχολιο μου #325

 563. asxetos said

  lol δεν θα επεκταθώ αλλά είχα καθηγητή και τον μάζη και τη γυναίκα του τη σελλά, στο ιόνιο…..

  τς τς τς

 564. gbaloglou said

  533

  Συνήθως οι Εβραίοι νομίζουν ότι είμαι Εβραίος όταν με βλέπουν, τώρα με ρωτούν και αν έχω ζήσει στο Ισραήλ 🙂 🙂

  [Η απάντηση είναι «όχι» — απλώς ταξίδεψα εκεί το 1987.]

 565. asxetos said

  άσχετο
  κύριε σάραντ, εάν θελήσει να έρθει κανείς σε επαφή με κάποιον εκ των συνομιλητών στο ιστολόγιό σου, πώς μπορεί να το κάνει;

 566. ppan said

  563: δεν ξερω τι ειναι αυτα τα ρηλιτζιους ζάιονιστ αν και εχω πολούς σεφραδίτες εδώ και κάνουμε παρέα, αλλά συμφωνώ ότι μαλον έτσι είναι, ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς θένε να πούνε οι «αντισιωνιστές» γι ατό και τα εισαγωγκά. Ούτε εγώ βέβαια ξέρω, Για μένα αντισιωνιστής είναι κάποιος που δεν του αρέσει το «Mangeclous»

 567. YOSEF22ADAR said

  Να και το πρωτο καταγεγραμμενο αντισημιτικο μυνημα:
  «Και ειπε Κυριος προς τον Μωυσην, ειδον τον λαον τουτον,
  και ιδου, ειναι λαος σκληροτραχηλος» (Εξοδος 32:9)

  Αλλα αυτο ηταν με καλη προθεση –
  – για να βελτιωθουμε.
  Εξυπνοι ειμαστε , καταλαβαινουμε τη διαφορα.

 568. sarant said

  561: Ο πρότερος έντιμος βίος πάντοτε μετράει, αλλά στο τέλος-τέλος περισσότερη σημασία έχει ο εντοπισμός της αντισημιτικής/ρατσιστικής θέσης παρά αν ο άλλος είναι αντισημίτης/ρατσιστής. Κι έπειτα, είναι και γκροτέσκο να βγάλεις αντισημίτη αυτόν που έγραψε το Μαουτχάουζεν (κι ο Καμπανέλλης παρόμοιες θέσεις με τον Μίκη δεν είχε επί του θέματος; )

  Διότι σκέψου πως αν τον βγάλεις αντισημίτη, τότε πρέπει να του επιφυλάξεις μεταχείριση όμοια με του Πλεύρη.

 569. YOSEF22ADAR said

  Σε γενικες γραμμες (μια πρωτη επαφη)
  απο το :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zionism

  Religious Zionism
  In the 1920s and 1930s Rabbi Abraham Isaac Kook (the first Chief Rabbi of Palestine)
  and his son Rabbi Zevi Judah Kook saw great religious and traditional value in many of Zionism’s ideals,
  while rejecting its anti-religious undertones.
  They taught that Orthodox (Torah) Judaism embraces and mandates Zionism’s positive ideals,
  such as the ingathering of exiles, and political activity to create and maintain a Jewish political entity
  in the Land of Israel.
  In this way, Zionism serves as a bridge between Orthodox and secular Jews.

  While other Zionist groups tended to moderate their nationalism over time,
  the gains from the Six-Day War have led religious Zionism to play a significant role in Israeli political life.
  Now associated with the National Religious Party and Gush Emunim,
  religious Zionists have been at the forefront of Jewish settlement in the West Bank
  and efforts to assert Jewish control over the Old City of Jerusalem.

  Zionism and Haredi (ultra-Orthodox) Judaism
  See also: Haredim and Zionism
  Most Haredi Orthodox organizations do not belong to the Zionist movement;
  they view Zionism as secular, reject nationalism as a doctrine
  and consider Judaism to be first and foremost a religion.
  However, some Haredi movements such as Shas do openly affiliate with the Zionist movement.

  Some Haredi rabbis do not consider Israel to be a halachic Jewish state because it is secular.
  However, they generally consider themselves responsible for ensuring that Jews maintain religious ideals
  and since most Israeli citizens are Jews they pursue this agenda within Israel.
  Others reject any possibility of a Jewish state,
  since according to them a Jewish state is completely forbidden by Jewish law,
  and a Jewish state is considered an oxymoron.

  Two Haredi parties run in Israeli elections.
  They are sometimes associated with views that could be regarded as nationalist or Zionist,
  and have shown a preference for coalitions with more nationalist Zionist parties,
  probably because these are more interested in enhancing the Jewish nature of the Israeli state.

  The Sephardi-Orthodox party Shas rejected association with the Zionist movement,
  however in 2010 it joined the World Zionist Organization,
  its voters also generally regard themselves as Zionist and Knesset members frequently pursue
  what others might consider a Zionist agenda.
  Shas has supported territorial compromise with the Arabs and Palestinians
  but generally opposes compromise over Jewish holy sites.

  The Ashkenazi Agudat Israel/UTJ party has always avoided association with the Zionist movement
  and usually avoids voting on or discussing issues related to peace
  because its members do not serve in the army.
  The party does work towards ensuring that Israel and Israeli law are in tune with the halacha,
  on issues such as Shabbat rest.

 570. ppan said

  569: είναι γκροτέσκο να πιστεύει κανείς ότι οι άνθρωποι αλλάζουν ιδέες; ή ο «Μικης υπουργός του Μητσοτάκη» δεν συνέβη ποτέ γιατί έκανε τους Λαμπράκηδες;
  Ο Καμπανέλης σε μια συνέντευξή τπυ που είχα διαβάσει όταν πεθανε κριτίκαρε την πολιτική του Ισραήλ, λογικό, αλλά για τους Εβραίους που ελέγχουν τα πάντα – γιατί αυτό είναι η αντισημιτική θέση του ΜΘ- απέφυγε να μιλήσει: και δε νομίζω καθόλου να είνα γραμμένος σε μάυρα καταστχα ο Καμπανέλλης, μπορεί να κάνω λάθος.

 571. Omadeon said

  569. Αυτό είναι και το «λήμμα» της «λογικής απόδειξης». Το σφάλμα είναι στη ΜΕΘΟΔΟ και στο ΣΤΟΧΟ, δηλαδή το άδικο τσουβάλιασμα.

  Το να εκφράζει κανείς ιδέες με τάση Χ, λόγω Ψ, ΔΕΝ ισούται με το ίδιο το Χ ή το Ψ.

 572. sarant said

  566: Όποιος θέλει επικοινωνία, στέλνει ένα φάκελο με τρία γραμμ… λάθος, μου στέλνει ηλεμήνυμα και το κανονίζω. Αλλά σου έχω ήδη στείλει μέιλ.

 573. ppan said

  570: ελπίζω να μην θέλεις να τα διαβάσω; 🙂

 574. sarant said

  571: Κι εγώ μπορεί να κάνω λάθος.

 575. ppan said

  575: http://tinyurl.com/6a3spsm

 576. YOSEF22ADAR said

  #574 Ppan
  Αυτο που προσπαθησα να σου δειξω,
  ειναι οτι η λεξη «σιωνισμος» απο μονη της
  ειναι γενικη και αοριστη.
  Και η αντιθετη της το ιδιο.

  Σαν να λεμε ζωγραφικη 🙂

  <