Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άγιος Καλαβρύτων δεν απογράφεται – ο άγιος Πειραιώς δεν γλείφει το πάτωμα

Posted by sarant στο 14 Μαΐου, 2011


Όπως ο τίτλος δηλώνει, το θέμα του άρθρου είναι διπλό, αφιερωμένο σε τοποθετήσεις δύο μητροπολιτών της εκκλησίας της Ελλάδος.

Πρώτος ο άγιος Καλαβρύτων, με τον οποίο είμαστε συνάδελφοι: εννοώ ότι έχει κι αυτός ιστολόγιο, και από το προσωπικό του ιστολόγιο δήλωσε τις προάλλες ότι δεν πρόκειται να απογραφεί, διότι: διά του εντύπου της Απογραφής νομιμοποιείται η ανήθικη ζωή και πολιτεία και χλευάζεται η χριστιανική Ηθική στη Χώρα τούτη των Αγίων και των Ηρώων.

Δυστυχώς, το ιστολόγιο του αγίου είχε πέσει για δυο μέρες (για ξεκάρφωμα, οι σκοτεινές δυνάμεις είχαν ρίξει και όλα τα άλλα ιστολόγια του blogger) κι έτσι εγώ τουλάχιστον δεν πρόλαβα να δω το κείμενο, με αποτέλεσμα, χτες τ’ απόγεμα που μου χτύπησε το κουδούνι ένας συμπαθητικός νεαρός, να απογραφώ κανονικότατα. Πάντως, οι αντιρρήσεις του αγίου Καλαβρύτων ως προς το έντυπο απογραφής εστιάζονται σε δύο σημεία: α) στο ότι δεν υπάρχει ερώτηση για το θρήσκευμα, και β) ότι στους βαθμούς συγγένειας, πλάι στο «Σύζυγος» υπάρχει το «Σύντροφος», κάτι που, κατά τον άγιο Καλαβρύτων, νομιμοποιεί την παράνομη συμβίωση. Αλλά ας ακούσουμε τον μελίρρυτο λόγο του:

Αυτοί λοιπόν οι ανεγκέφαλοι συντάκτες του ερωτηματολογίου προέβησαν και σε ένα δεύτερο έγκλημα. Ισοπεδώνουν τους όρους Σύζυγος και Σύντροφος! Είναι εξ ίσου αποδεκτοί  όσοι βιώνουν την νόμιμη συζυγία με όσους προτιμούν τήν παράνομη συμβίωση!  Ωνόμασαν την πορνεία και την μοιχεία «ελεύθερη συμβίωση» για να τις δώσουν ένα νομικό φόρεμα!

Σύμφωνα με τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις μας η γυναίκα που παντρεύεται «με παπά καί με κουμπάρο» ονομάζεται Σύζυγος, ενώ η γυναίκα που συζεί «αστεφάνωτη», δηλ. αυτή που πορνεύει η μοιχεύει με κάποιον άνδρα, δηλ. η «αστεφάνωτη» ονομάζεται «Σύντροφος»! Η πρώτη είναι νόμιμη, ενώ η δεύτερη είναι παράνομη! Μπορεί ίσως το αστικό δίκαιο να αναγνωρίζει κάποια αστικά δικαιώματα και σ’ αυτήν, δηλ. την «αστεφάνωτη», ἠ την «παλλακίδα» κατά τους αρχαίους προγόνους μας, αλλά παρά ταύτα κατά τό νόμο του Θεού η αστεφάνωτη γυναίκα είναι η πόρνη του Ευαγγελίου, αν είναι άγαμη ή η μοιχαλίς, αν είναι παντρεμμένη, αν δηλ. παίζει σε δύο γήπεδα! Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως,  προκειμένου δηλ. για τον άνδρα. Κι αυτός είναι πόρνος ή μοιχός! Μπορεί οι λέξεις να είναι σκληρές, αυτή όμως είναι η αρχαιόθεν εφαρμοσθείσα ορολογία, ου μήν αλλά και η ορολογία της «καθώς πρέπει Κοινωνίας». Ο όρος «Σύντροφος» είναι νεώτερη ορολογία, εισαχθείσα κατα τα τελευταία τούτα χρόνια από τήν «μη καθώς πρέπει Κοινωνίαν» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

Ο Νόμος του Χριστού καταδικάζει όλα αυτά τα αρρωστημένα φαινόμενα. Συνθέτουν την ανήθικη μερίδα της Κοινωνίας. Να τι μας λέγει ο Απ. Παύλος: «Μή πλανάσθε· ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, …. Βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσιν»( Α΄Κορ. κεφ. 6, 9-10)

Δυο παρατηρήσεις έχω να κάνω εγώ.

Πρώτον, δεν είναι ακριβές ότι η αστεφάνωτη λέγεται σύντροφος σύμφωνα με τις παραδόσεις μας· παραδοσιακά, σύντροφος λεγόταν ο Φλωράκης ή παλιότερα ο Ζαχαριάδης, οι κουμουνιστές δηλαδή.

Δεύτερον, ότι μπορεί ο Παύλος να έβριζε τους πόρνους και τους ειδωλολάτρες, αλλά ο Παύλος, για τον βιοπορισμό του, δεν εξαρτιόταν από όλους τους Κορινθίους και γενικά όλους τους πολίτες της αυτοκρατορίας, αλλά μόνο από τους αδελφούς του, τα μέλη της εκκλησίας του. Αντίθετα, τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων τον πληρώνουμε όλοι, και οι πιστοί και οι μη πιστοί, και όσοι από εμάς είμαστε «πόρνοι» και «μοιχοί» -διότι, βέβαια, κατά τον Αμβρόσιο, άσχετο αν δεν το λέει εδώ καθαρά, «πόρνοι» είναι όσοι δεν έχουν παντρευτεί στην εκκλησία, άρα όχι μόνο όσοι συζούν εκτός γάμου αλλά και όσοι έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο, και δεδομένου ότι στις μέρες μας σχεδόν οι μισοί γάμοι είναι πολιτικοί περιμένω από τον Αμβρόσιο να αρχίσει από αύριο να επιστρέφει τον μισό μηνιαίο μισθό του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διότι βέβαια αφού έχει τόση απέχθεια προς τους «πόρνους» και «μοιχούς» ώστε να παραβιάσει, όντας ανώτατος δημόσιος λειτουργός, τους νόμους του κράτους, φαντάζομαι ότι θα του είναι εξίσου απεχθές να ενθυλακώνει και τον δικό μου τον οβολό, τον πορνικό και… μιχαηλίδικο.

Αν ο άγιος Καλαβρύτων δεν απογράφεται, ο άγιος Πειραιώς δεν γλείφει το πάτωμα. Αυτό το συμπεραίνω από ένα απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε τελευταία στον εκκλησιαστικό ιστότοπο amen.gr Πρέπει να πω ότι νωρίτερα από μένα το θέμα το έθιξε ο Γιάννης Χάρης, αλλά η επανάληψη δεν βλάφτει.

Εξηγώντας λοιπόν γιατί απορρίπτει τον διαθρησκειακό διάλογο, ο άγιος Πειραιώς είπε (απομαγνητοφωνώ κατά προσέγγιση και γράφω σε ποιο περίπου λεπτό της συνέντευξης είναι το επίμαχο απόσπασμα):

(51’) η λουθηρανική εκκλησία απεδέχθη τον ομοφυλοφιλικό γάμο που αποτελεί πλήρη εκτροπή … είναι ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας, δεν μπορείτε να επιβάλετε σε κάποιον να περπατάει με το κεφάλι κάτω … έλεγε ο Καίσαρ Λομπρόζο ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν τον δυναμισμό του άρρενος, τη μοχθηρία του θήλεος, ουδεμία ηθική αναστολή και ουδέν μεταφυσικόν ιδεώδες. … αυτά έλεγε ο μεγάλος εγκληματολόγος, και είναι πραγματικότης …

– Δεν έχουν θέση στο σώμα της εκκλησίας οι άνθρωποι με μία διαφορετική συμπεριφορά; ρωτάει ο δημοσιογράφος.

(53’) Θέσιν ως τι; ως μετανοούντες, όχι ως εμμένοντες. Αν εμμένουν στο έγκλημα που κάνουν εις βάρος της ψυχής τους και του σώματός των, δεν έχουν θέση…

– Έγκλημα η ομοφυλοφιλία;

ασφαλώς, εις βάρους του εαυτού των, όχι των τρίτων, εναντίον της ψυχής των· διότι καταστρέφουν τη σχέση με το Θεό (…)

δεν είναι κακούργημα να είσαι ασθενής, το να εμμένεις είσαι. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει «το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν σατανικόν…»

Παρεμβαίνω για να πω ότι, παρόλο που είναι δικά του χωράφια, διαφωνώ ως προς το αν είπε κάτι τέτοιο ο Γρηγόριος Θεολόγος, αλλά αυτά θα τα πούμε στο τέλος. Και τώρα φτάνουμε στο επίμαχο σημείο:

(54.10)  Εάν εγώ αυτή τη στιγμή βγάλω τη γλώσσα μου και γλείψω κάτω, καθαρίσω σαν σφουγγαρίστρα το δάπεδο, θα πάθω μυκητιάσεις, λοιμώξεις, πράγματα, θάματα, γιατί κάτω υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια. Δεν μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το στόμα σου για άλλο σκοπό παρά μόνο γι’ αυτό που ο δημιουργός στο έδωσε! Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις λοιπόν τον πρωκτό σου για άλλο σκοπό παρά μόνο γι’ αυτό που ο δημιουργός στον έδωσε! Γιατί αυτή είναι η πραγματικότης και αν κάνεις παράχρηση θα έρθει η επίπτωσις, που δεν είναι όμως συνέπεια μίσους του Θεού, είναι δική σου επιλογή. … Ξέρεις πόσες προστατίτιδες, νεφρίτιδες, καρκίνοι προέρχονται από αυτά; Γι’ αυτά όμως δεν μιλάει κανείς…

Όλη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ, αλλά σας προειδοποιώ ότι διαρκεί σχεδόν 90 λεπτά, πρόκειται δηλαδή για συνέντευξη-ποταμό, όπως λέει και το κλισέ, αν και, κρίνοντας από το δηλητήριο που περιέχει, θα μπορούσε ίσως κανείς να την πει συνέντευξη-Ασωπό.

Άρχισα να ακούω τη συνέντευξη και σταχυολόγησα μερικά σημεία (άλλοι έχουν αγιάσει με λιγότερα):

12:15 Ο μακαρίτης ο Τουργκούτ Οζάλ δήλωνε ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πόλεμο εναντίον της Ελλάδος· μπορούμε να την προσδέσουμε σε έναν νεο-οθωμανισμό στέλνοντας 2, 3, 4 εκατ. μουσουλμάνους (αυτό πρέπει να το είπε στην ίδια εκδήλωση όπου ο Κίσινγκερ έκανε τη γνωστή του δήλωση)

19-20’ αυτή η θρησκεία [το Ισλάμ] δεν είναι αληθής θρησκεία· είναι ανθρωποπαθής κατασκευή· το απέδειξα. (…) Οφείλω να το διακηρύξω αυτό, άσχετα αν από αυτό κινδυνεύσει η προσωπική μου ζωή…

27: Όλοι οι μετέχοντες στη Μπίλντεμπεργκ δεν είναι εβραίοι, αλλά μετέχουν στο σιωνιστικό γίγνεσθαι … το νέο δόγμα της Στοάς, για το οποίο σημειώθηκαν αποχωρήσεις από τις ελληνικές στοές, είναι η ανέγερση του τρίτου ναού του Σολομών

29 Ποιος είναι ο Θεός της Μασονίας; Το λέει ο Μελισσαρόπουλος στο βιβλίο του … αναφέρει ότι ο ΜΑΤΣ είναι ο Εωσφόρος· αυτόν λατρεύουν στις στοές, …

32.30 Ο ραβίνος της Σλοβακίας αποκάλυψε ότι συνεργοί των Ναζί που δολοφόνησαν εκατομμύρια εβραίους … ήταν οι σιωνιστές 

33.10 Εγώ δεν είμαι αντισημίτης, είμαι αντισιωνιστής  (Κάτι μου θυμίζει αυτό)

39.20 όταν έχεις έναν ραβίνο, έναν μουφτή και τους αφήνεις στο σκοτάδι της αμαθείας τους, είσαι υπεύθυνος για τις ψυχές αυτές…

(περί το 58-60) (για τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία) Ρωμαιοκαθολική παρασυναγωγή· είναι, δεν είναι; εάν είναι εκκλησία, να πάμε να κοινωνήσουμε εκεί. Γιατί δεν πάμε να κοινωνήσουμε εκεί;

64 Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμβληθεί με την εταιρεία Παν(??) της Ιαπωνίας, έχει ήδη προμηθευτεί 9 εκατομμύρια μικροεπεξεργαστάς RFID τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στα ΜΑΤ της Καισαριανής … το επόμενο στάδιο θα είναι να κλαπούν μερικές τέτοιες κάρτες, δεν κάνω συνωμοσιολογία, για να μας πάνε μετά στην εμφύτευση, οπότε ο άνθρωπος δεν θα είναι πια  άτομο, θα είναι αριθμός, ρομπότ, θα είναι μάζα η κοινωνία. Μια κάψουλα, κάτω από το δέρμα … αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με το χάραγμα που λέει η αποκάλυψη.

69.30 η κυρία Διαμαντοπούλου, μέσα στο πλαίσιο φαίνεται της επιδείξεως υποταγής στα διεθνή φόρα θέλει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις (στο μάθημα των Θρησκευτικών) που είναι αντισυνταγματικές ευθέως, το μάθημα είναι όχι μόνο υποχρεωτικό για τους ορθοδόξους μαθητάς, αλλά είναι και ομολογιακής υφής … το άρθρο 16 αναφέρει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να διαμορφώνει θρησκευτική συνείδηση στους νέους Έλληνας, όχι οποιαδήποτε, όχι θρησκειολογικής υφής, αλλά ορθοδόξου θεολογικής κατευθύνσεως, όπως προβλέπει το άρθρο 3 που καθορίζει επικρατούσα θρησκεία… η κ. Δ. με κάποιους νεολογισμούς που χρησιμοποιεί προσπαθεί να απομειώσει αυτή τη συνταγματικώς προβλεπομένη τάξη … είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση … δεν επιτάσσει η κουλτούρα μας να μάθουμε για τον Βισνού ή τον Μπαχαουρί Μπαχαουρά.

Κάπου εκεί δεν άντεξα (είπαμε, άλλοι έχουν αγιάσει με λιγότερα) και το έκλεισα.

Κι ενώ είχα σκοπό να το σχολιάσω, τελικά δεν αντέχω· είναι τόσο το συσσωρευμένο μίσος, το πηχτό και δύσοσμο φαρμάκι, που εκτοξεύεται εναντίον όλων των διαφορετικών, που λες «φτάνει πια, όχι άλλο». Είμαι πάντως βέβαιος, ότι κι αυτό το κήρυγμα μίσους παράχρηση είναι. Δεν μπορεί ο Δημιουργός, αν βεβαίως υπάρχει, να μας έδωσε το στόμα για να βρίζουμε και να κακολογούμε αδιάκοπα τους συνανθρώπους μας! (Βέβαια, δεν είναι όλη η εκκλησία έτσι. Φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή, θυμάμαι, παρακολούθησα στην Κέρκυρα τους επιτάφιους, μαζί και τον επιτάφιο των Καθολικών, χωρίς καμιά διαφοροποίηση –και την επόμενη μέρα, διάβασα το κήρυγμα μίσους του Αγίου Πειραιώς, που διάλεξε  την άγια μέρα της αγάπης, για να βρίσει όλα τα άλλα θρησκεύματα και δόγματα!)

Επειδή όμως το υποσχέθηκα πιο πάνω, να πω ότι ο Γρηγόριος ο Θεολόγος κατά την ταπεινή μου γνώμη (και σύμφωνα με τα κιτάπια που συμβουλεύτηκα), δεν είπε «το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν σατανικόν…». Ούτε ο Ναζιανζηνός, ούτε ο Γρηγόριος Νύσσης έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει τη λέξη «σατανικός» σε κείμενά τους. Ίσως ο άγιος Πειραιώς να εννοεί τον Ιωάννη Χρυσόστομο, ο οποίος πράγματι έγραψε: Τὸ μὲν γὰρ ἁμαρτεῖν ἴσως ἀνθρώπινον͵ τὸ δὲ ἐπιμεῖναι ἐπὶ τοῖς αὐτοῖς͵ τοῦτο οὐκ ἀνθρώπινον λοιπόν͵ ἀλλ΄ ὅλον σατανικόν.

Εδώ σταματάω, και ο Μπαχαουρί-Μπαχαουρά να μας έχει γερούς!

Υστερόγραφο: ο Λομπρόζο, τον οποίο παινεύει ο άγιος Πειραιώς, όχι μόνο θεωρείται ξεπερασμένος σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, αλλά ήταν και Εβραίος -αν του το πείτε, μην του το πείτε απότομα!

249 Σχόλια προς “Ο άγιος Καλαβρύτων δεν απογράφεται – ο άγιος Πειραιώς δεν γλείφει το πάτωμα”

 1. Χρηστος Κ. said

  Ντελιριο μισανθρωπιας. Να δω ποτε θα σταματησουμε να πληρωνουμε ολα αυτα τα διαταραγμενα, γεματα μισος, ανθρωπακια που μας βριζουν καθημερινα.

 2. atheofobos said

  Σύμφωνα με το νόμο 3832/2010 (άρθρο 8), στον πολίτη που αρνείται να απογραφεί, κατ’ αρχάς του τάσσεται αποκλειστική προθεσμία προκειμένου να δεχτεί να απογραφεί. Αν και πάλι δεν συμμορφωθεί, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1000 έως 50.000 ευρώ.
  Αν λοιπόν ο «άγιος» Καλαβρύτων φάει ένα τέτοιο πρόστιμο και γυρίσει και τον μισό μισθό του που προέρχεται από εμάς τους πόρνους, στο τέλος θα αγιάσει πραγματικά γιατί σαν τον άγιο Αντώνιο δεν θα του μένουν λεφτά και θα καταλήξει να τρώει ακρίδες!
  (Ε, λέμε και καμιά μ……α για να περάσει η ώρα!

 3. Χρηστος Κ. said

  Αυτον τον κοσμο ονειρευονται οι μισανθρωποι, http://www.youtube.com/watch?v=VjM1yJknbSI&feature=player_embedded#at=203

 4. x said

  Εκτός από τον Λομπρόζο Εβραίοι ήταν και άλλοι δύο που αναφέρει ο Άγιος Πειραιώς. Ο Ιησούς Χριστός και ο Απόστολος Παύλος.

 5. Ηρώ Διαμαντούρου said

  «Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις λοιπόν τον πρωκτό σου για άλλο σκοπό παρά μόνο γι’ αυτό που ο δημιουργός στον έδωσε»!!!!!!!

  αχαχαχαχαχαχαααααα!!!!!!!! νά΄σαι καλά Νίκο, έλιωσα στο γέλιο πρωινιάτικα παρά τα νεύρα μου με τη Δεή που με ξύπνησε στις 7 και τριάκοντα κι ακόμα βαράνε τα κομπρεσέρ!!!

 6. ti zoe sauto to blog said

  Αγαπημένο (από τα σχολικά μου χρόνια):

  ΤΗΣ ΑΠΟΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗΣ
  … (στιχ. 21-24)

  – Κάμε αλουσιά και λούσε με, χτένι και χτένισέ με,
  και πλέξε τα μαλλάκια μου να πάγω να τον εύρω.
  – Λούω σε και χτενίζω σε, φοβούμαι ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΡΗΣ
  – Όχι να ζω ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ, δεν είμαι εγώ από κείναις….

  Από τη συλλογή δημοτικών τραγουδιών του Ν. Πολίτη

  Είχα γελάσει πολύ – έφηβος τότε. Καταλαβαίνετε το γιατί,( δείτε τα κεφαλαία) !

 7. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Η αλουσιά είναι η αλισίβα, που λέγανε, έτσι;

 8. Να μείνω στο ρητό του Χρυσόστομου, γιατί ως προς τα υπόλοιπα, κατάλληλη χρήση του πρωκτού υπαγορεύει και η σκλαγκική θυμοσοφία

  Σχεδόν την ίδια έκφραση έχουμε και στην Εσπερία, και εκεί αποδίδεται στον σχεδόν συνομήλικο Αυγουστίνο: Humanum fuit errare, diabolicum est per animositatem in errore manere έφη, ανθρώπινο έχει γίνει να σφάλλεις, αλλά διαβολικό είναι να επιμένεις στο λάθος από πείσμα. Το ρητό διαδόθηκε ως Errare humanum est, perseverare autem diabolicum — ενώ στα αγγλικά έχει περάσει στην αντίθετη κατεύθυνση, από τον Αλεξάντερ Πόουπ: To err is human, to forgive divine, το να σφάλλεις είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς θεϊκό.

  Ύποπτη η ομοιότητα. Να διάβασε ο μεν τον δε; Να κυκλοφορούσε η έκφραση και στη Δύση και στην Ανατολή, και να την απέδωσαν ανεξάρτητα; Δεν ξέρω· ίσως η έκδοση του έργου του Χρυσόστομου να το σχολιάζει (J. Dumortier, Jean Chrysostome. A Théodore [Sources chrétiennes 117. Paris: Éditions du Cerf, 1966], 16.74).

 9. ti zoe sauto to blog said

  #7
  σύμφωνα με την υποσημείωση : αλουσιά θερμόν νερόν προς λούσιν
  (δεν έχω πνεύματα στο πληκτρολόγιο).

 10. bernardina said

  Κι εν πάση περιπτώσει, τι ζόρι τράβαγε στο να απογραφούμε εμείς οι πόρνοι αστεφάνωτοι; Έτσι θα έχει στη διάθεσή του και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να μας κατακεραυνώνει από άμβωνος και να στηθοκοπιέται για το κατάντημα της σύγχρονης κοινωνίας!

 11. physicist said

  Εκτεταμένη (και κάθε άλλο παρά εμπαθής) αναφορά στο Λομπρόζο έχει ο Gould στο βιβλίο του The Mismeasure of Man. Ασφαλώς και είναι ο Λ. προ πολλού ξεπερασμένος.

 12. physicist said

  *εμπαθή*

 13. Nicolas said

  Αν πούμε μεσαίωνας, θα βρίσουμε τον Μεσαίωνα.
  Για τους αβάφτιστους τι πρόβλεψαν; το πυρ το εξωτικότερον; (ή το εξοχικότερον για να ψήσουμε και κάνα κοψίδι).
  Πολύ ασχολούνται με τους πρωκτούς αυτοί οι άγιοι, μήπως έχουν φαγούρα;
  Το έχουν καταλήξει σε πρωκτόκολλα του fion (βλ. το 2)
  (θα ξυπνήσει ο υπερασπιστής αγίων Κορνήλιος και θα μας κυνηγάει με περισπωμένες)

 14. Παύλος said

  Παρατηρώ πάντως ότι οι δύο άγιοι δεν λένε λέξη για το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Οπότε έχουμε ακόμα κάποια επιλογή.

 15. BobLoopas said

  [33.10 Εγώ δεν είμαι αντισημίτης, είμαι αντισιωνιστής (Κάτι μου θυμίζει αυτό)]

  Eπίσης: http://www.gynaikamag.gr/4dcgi/_w_articles_womgossip_1_09/05/2011_390187

  «Η απόφασή της το 1996 να την ασπαστεί ήταν η αφορμή ώστε η ιουδαϊκή, αποκρυφιστική αίρεση της Καμπάλα να γνωρίσει πρωτοφανή δημοφιλία».

  Θυμάμαι αυτό το υπέροχο κείμενο του Μάριου Μαρκίδη στα «Βαποράκια» με τίτλο «Επιστολική Δοκιμιογραφία» που έγραφε πως «Δεν υπάρχουν απόηχοι παρά μόνο στην φαντασία των επισήμων ήχων». Το ίδιο σκέφτομαι θα ισχύει για τις «αιρέσεις» και τα επίσημα δόγματα. Και το παραπάνω κείμενο το υπογράφει κάποιος δημοσιογράφος κι όχι ο Πειραιώς; (ή μήπως κάνω λάθος;)

  14: Χαίρε  πασταφάριαν αδελφέ!

 16. BobLoopas said

  7, 9 : Ναι, θερμό νερό αλλά που έχεις βράσει το στάχτη μέσα…
  (κατά τα ο βούτυρος, ο γιαούρτης κ.τ.λ.)

 17. physicist said

  @15. Οι νορμάλ θρησκείες είναι πολύ μπανάλ για τους αστέρες. Ίδιο πράμα να γράφει το περιδοκό «ο βουδιστής Ρίτσαρντ Γκηρ», ίδιο «ο Ρωμαιοκαθολικός Ρίτσαρντ Γκηρ»; Είναι θέμα γκλαμουριάς.

 18. Παύλος said

  15: Χαίρε και αγαλλιάσθε (δεν ξέρω πώς κάνει στον ενικό) αδερφέ!

 19. Από τη μια είναι σαν να κλέβεις…εκκλησίες να σχολιάζεις κείμενα ιεραρχών, η πίστη περισσεύει αλλά η λογική λείπει.
  Λείπει όμως και κάπου αλλού η λογική :
  από την δράση προέρχεται η αντίδραση και από τον σιωνισμό ο αντισιωνισμός. Επειδή όμως δεν υπάρχει…σημιτισμός ( σημίτες δεν είναι μόνο οι Εβραίοι αλλά και οι Αραβες και άλλοι ) ο όρος χρησιμοποιείται πονηρά για να θολώνει τα νερά στρεφόμενος κατά δικαίων και αδίκων.

 20. Δηλαδή τι θέλατε να πεί;
  Πάρτε τον άφοβα, μην αυξάνεστε και μην πληθύνεστε, μην νυμφεύεστε, …;

  Ο κάθε αρχιερεύς είναι μέλος ενός δόγματος και δεν μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτό λέει το δόγμα, αυτό λέει και αυτός. Αν έλεγε τα αντίθετα θα ήταν αντικανονικός. Δεν είναι δημοσιογράφος ούτε συγγραφέας, ιερωμένος είναι.

  Πέραν τούτου μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα ο Πάπας εδέχθη την χρήση προφυλακτικού. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα κριθεί ως απλός άνθρωπος; ΄Όχι βέβαια, ως ιερωμένος θα κριθεί. Ως εκπρόσωπος δόγματος. Εάν το δόγμα απαγορεύει την προ γάμου συνουσία, τότε αυτό θα πει και ο ιερωμένος. Μόνον η ιερά σύνοδος μπορεί να αναθεωρήσει.
  Θαρρώ δηλαδή γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλά τα της εκκλησίας.

  Αλλά επαναλαμβάνω ένα ερώτημα μου από άλλο άρθρο. Πόσους ποταμούς μίσους σπέρνουν οι άλλες θρησκείες; Η Ιουδαϊκή δηλαδή είναι θρησκεία αγάπης; Η μουσουλμανική; Γιατί δεν είδα πουθενά κάποια κατηγορία για κάποιον ραβίνο, για κάποιον ιμάμη;
  Τυχαίο;

 21. echthrosofer said

  Ειστε αδικοι.Ο ανθρωπος θετει σε κινδυνο την προσωπικη του ζωη για να μας ανοιξει τα ματια

 22. LandS said

  Ήθελα να το γράψω και στο θέμα με τον Μίκη.

  Αυτός ο διαχωρισμός (αντισιωνιστή/αντισημίτη) μου είναι πολύ ύποπτος.
  Τουλάχιστον λογοτεχνικά (Πλοίο των Τρελών)χρησιμοποιήθηκε από ναζί για να αρνηθούν τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού (αφού σημίτες είναι και οι Άραβες με τους οποίους δεν είχαν πρόβλημα).

 23. Nicolas said

  Βέβαια, όλες οι άλλες θρησκείες λένε «σκοτώστε τους» ενώ οι Χ.Ο. και οι παραφυάδες «σκοτώστε τους, αλλά αγαπάτε αλλήλους». Πάλι τα ίδια θα λέμε; (στου Κουνγκ Φου την πόρτα κλπ.).

  Άσχετο, αλλά σημαντικό:
  «Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το ευρώ» έφη ο Γιωργάκης.
  Αρχίζω να φοβάμαι!

 24. Abravanel said

  Gpointofview ο όρος αντισημιτισμός είναι ένας σύγχρονος όρος που εφευρέθηκε από τους προπομπούς της ναζιστικής ιδεολογίας στα τέλη του 19ου αιώνα ώστε το μίσος για τους Εβραίους να αποκτήσει μια ψευδοεπιστημονική έκφανση, όπως επίσης και μια πιο κομψή και ουδέτερη έκφραση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Οπότε δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για να εκφράσει το επιστημονικό μίσος κατά των Εβραίων και ποτέ συνολικά ενάντια στους Αραβες.

  νικοκύρη νομίζω οτι ο Πειραιώς έχει κάθε δικαίωμα να μας βρίζει από την στιγμή που και εμείς τον βρίζουμε σύμφωνα με αυτόν μέσω της Λέσχης Γκαχάλα, εκτός και αν νομίζεις σε έναν καυγά έχει μόνο ένας δικαίωμα να βρίζει.

  :-Ρ

 25. Παύλος said

  18: Το βρήκα, είναι χαίρε και αγάλλου!

 26. aerosol said

  Καθόλου τυχαίο:
  Στη Ελλάδα δεν πρωτοστατούν ραβίνοι και ιμάμηδες, δεν κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο και την θρησκευτική μας συνείδηση. Αυτοί που μας αφορούν είναι οι δικοί μας ιερείς.
  Εις την αλλοδαπήν (που κυριαρχούν άλλα δόγματα) θα βρεις όσα κείμενα για τους… αλλόθρησκους (ποταμούς μίσους) τραβάει η όρεξή σου!

  [Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να απορήσουμε που στην Ελλάδα κριτικάρουμε πολιτικά τον ΓΑΠ και όχι τον Άγγλο Κάμερον;!]

 27. δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω γιατί κάθε δήλωσι τοῦ Καλαβρύτων καὶ τοῦ Πειραιῶς πρέπει νὰ γίνεται νῆμα ἐδῶ, ἀλλὰ περὶ ὀρέξεως….

  καλή σας ὄρεξι λοιπόν.

 28. Abravanel, βολεύει όμως σήμερα τους σιωνιστές να μην ακούγεται ο όρος αντισιωνισμός που ξυπνάει κακές μνήμες και να συγχέεται με τον λάθος όρο αντισημιτισμός. Δύο όψεις του ίδιο νομίσματος.
  Αντισημίτης ήταν όποιος διαφωνούσε με τον πρώην πρωθυπουργό και σύζυγο της Δάφνης.

 29. BobLoopas said

  27: Ε όχι και κάθε δήλωση! Μόνο οι πολύ χριστιανικές.

 30. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια.

  Κορνήλιε, δεν γίνεται κάθε δήλωσή τους νήμα -αλλιώς δεν θα είχαμε άλλο θέμα συζήτησης. Όμως, έχω απορία αν αντιπροσωπεύουν την υπόλοιπη εκκλησία αυτές οι τοποθετήσεις.

  26: Ακριβώς! Των δικών μας ιερέων η μισαλλοδοξία ενδιαφέρει πρώτιστα, τουλάχιστο όσο δεν έχει χωριστεί η εκκλησία από το κράτος. Και ξέρεις, Στράβωνα, εμένα κανένας ιμάμης δεν με έχει βρίσει προσωπικά, να με πει μοιχό και πόρνο. Το πολύ να έχει μιλήσει γενικά για καφίρηδες.

 31. οἱ θέσεις τῆς Ἐκκλησίας περὶ μοιχείας καὶ πορνείας εἶναι γνωστὲς ἐδῶ καὶ δυὸ χιλιετίες περίπου. δὲν κατάλαβα γιατί ξαφνικὰ ἀνακαλύψαμε τὴν πυρίτιδα!

 32. physicist said

  @31. Επειδή τώρα έχουμε προχωρημένη εκκοσμίκευση στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή. Κάτι που το βλέπω για πολύ θετικό αλλά συγχρόνως φοβάμαι κάμποσο την αντικατάσταση των παλιών θεών από άλλους, νέας κοπής. Με τους παλιούς, ξέρω τουλάχιστον από πού να φυλάγομαι. 😉

 33. BobLoopas said

  Έτσι θα μας κάνουν (JAPAN+PAN+RFID+ΡΟΜΠΟΤ):

 34. #26 Επικρατούσα η Ορθόδοξη εκκλησία ναι, όχι όμως και μοναδική. Δεν είναι ανύπαρκτα τα άλλα δόγματα, υπάρχουν, ζουν ανάμεσα μας και μάλιστα κάποια με ισχυρή δυναμική πληθυσμού πιστών. Επομένως ναι, πρέπει και αυτά να κρίνονται.

  Ο ΓΑΠ απεναντίας είναι ο ένας, ο μοναδικός πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο παντοκράτωρ και η όποια κριτική επί του Κάμερον θα ήταν μάλλον άτοπη.
  Όμως στην Ελλάδα έχουμε και ιμάμηδες και ραβίνους, που δεν ξέρω (Νίκο) εάν έχουν χαρακτηρίσει κανέναν πόρνο ή πούτανο αλλά δεν το αποκλείω να το έχουν κάνει κιόλας. Δεν το γνωρίζω όμως καθώς ουδείς ασχολείται μαζί τους. Φαντάζομαι όμως ότι όλο και κάτι θα λένε στο καθεστώς σαρίας της Θράκης, προς το οποίο επισήμως κατευθύνονται ακόμη και οι μουσουλμάνοι των Αθηνών, με τυπωμένα φυλλάδια του αρμοδίου υπουργείου (να μην τα ψάχνω τώρα, φαντάζομαι τα έχετε δει).

 35. ἄ, κατάλαβα, μετὰ τὴν ἐκκοσμικευσι τῆς δημόσιας ζωῆς ὑπάρχει καὶ ἀτέντα γιὰ ἐκκοσμίκευσι τῆς ἰδιωτικῆς ζωῆς. θὰ τηροῦνται καὶ φακέλοι; θ’ἀναβιώσουν καὶ οἱ θηριομαχίες; (μᾶλλον ὅμως θὰ ὑπάρξουν ἀντιδράσεις ἀπὸ τοὺς οἰκολόγους, ὁπότε ψηφίστε Τρεμόπουλο, Χριστιανοί, μπὰς καὶ σωθοῦμε!)

 36. —>ἀτζέντα

 37. BobLoopas said

  Δηλαδή είχε θέση η εκκλησία για τους «μικροεπεξεργαστάς RFID»;

 38. physicist said

  @35.

  Κορνήλιε, η απάντησή μου στο 31 ήταν ότι όντως, η Εκκλησία δεν άλλαξε η Εκκλησία (όπως σωστά λες) αλλά οι άνθρωποι και το πώς τη βλέπουν. Την απορία ήθελα να σού λύσω. Με το εκκοσμίκευση της ιδιωτικής ζωής εννοούσα ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν συνυπολογίζουν πλέον τη γνώμη της Εκκλησίας όταν πρόκειται για πράξεις αυστηρά ιδιωτικές, όπως είναι η συναινετική άσκηση της σεξουαλικότητας ανάμεσα σε ενήλικες.

 39. physicist said

  *** μία φορά αρκεί «η Εκκλησία» στο 38 ***

 40. physicist said

  Απ’ όλο το κείμενο (καλά τόγραψε κάποιος παραπάνω, να το κριτικάρεις είναι σαν να ληστεύεις εκκλησία), εμένα μού μένει το είδος του επιχειρήματος κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης του πρωκτού: δεν είναι θρησκευτικό-θεολογικό αλλά ιατρικό. Θυμίζει τα σχετικά περί αυνανισμού, βέβαια, και μ’ αυτή την έννοια δεν είναι απολύτως καινούργιο, διαφέρει όμως από τη συνήθη εκκλησιαστική ρητορεία σχετικά με το ζήτημα. Εκκοσμικέυεται και η Εκκλησία τελικά, καταλαβαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσει επιστημονικό λόγο για να βρει απήχηση. 😛

 41. «…Ο όρος ”Σύντροφος” είναι νεώτερη ορολογία, εισαχθείσα κατα τα τελευταία τούτα χρόνια από τήν ”μη καθώς πρέπει Κοινωνίαν” για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!..»

  Συμφωνώ. Ο παραδοσιακός όρος ήταν καπατμάς.
  Οι παλιοί ρεμπέτες και οι της Φάρας ζούσαν καπατμά, δηλαδή, συζούσαν με τις γυναίκες τους αστεφάνωτοι.

 42. #40 Φυσικέ, μεταξύ άλλων επιστημονικό λόγο επικαλούνται και οι περιτέμνοντες αλλά την χειρουργική επέμβαση την κάνουν ερασιτέχνες χειρουργοί. Αν τολμήσει όμως κάποιος να πει ότι περιτομές θα γίνονται μόνον σε νοσοκομεία. Εκεί να δεις τι έχει να γίνει.

  Δεν τραβάω κανένα μεγάλο ζόρι με τον Πειραιώς, εγώ ειδικά θέλω να καώ, όχι σε κλίβανο αλλά σε πραγματική φωτιά. Αλλά να κρατάμε και τις ισορροπίες στην κριτική μας, ειδικά ως προς την εκκοσμίκευση.

 43. #38 ἔ καί; πολὺ πιὸ ἁμαρτωλὴ καὶ δὴ στὰ εξουαλικὰ ἦταν ἡ ζωὴ τῶν ἐθνικῶν τὴν ἐποχὴ τῶν Ἀποστόλων, ἦταν λόγος νὰ κάνουν ἐκπτώσεις στὴν διδασκαλία τους;

  ἂν καὶ ὑπάρχῃ βέβαια ἡ πρακτικὴ πλούσια ματσωμένοι γεροντᾶδες νὰ ἐγκρίνουν ὁποιαδήποτε συμπεριφορὰ τῶν πελατῶν- «πιστῶν» τοῦ ἰδιωτικοῦ τους θρησκεύματος: δὲν πειράζουν οἱ ἀμβλώσεις, δὲν πειράζει τὸ ἕνα, δὲν πειράζει τὸ ἄλλο. τὸ φαινόμενο εἶναι διεγνωσμένο ἀρχαιόθεν (βλέπε Κριταί, 17-18). ἐκεῖ θέλετε νὰ φτάσουμε;

  ἂν δὲν σᾶς νοιάζῃ ἡ γνώμη τῆς Ἐκκλησίας γιὰ τὸ κρεβάτι σας γιατί τὴν σχολιάζετε κάθε τόσο;

 44. physicist said

  42. Έτερον εκάτερον. Η επιστήμη έχει φάει κατάχρηση από πολλούς, ανάμεσα σ’ αυτούς κι από τους ίδιους τους θεραπευτές και οπαδούς της.

  43. Νομίζω ότι ο κύριος λόγος για τον εκτενή σχολιασμό (στον οποίο δεν συμμετείχα παρά μόνο περιθωριακά) είναι οι ρήτορες αμείβονται από τους φόρους όλων, ανεξέλεγκτα. Αλλού, εκεί που η Εκκλησία συντηρείται αποκλειστικά από τις εθελοντικές εισφορές των πιστών της, το ζήτημα έχει άλλη υφή.

 45. Στη Κίνα, μάλιστα, η λέξη “συντροφος, 志 同 , tóng zhì,έχει πάρει μια εντελώς πονηρή σημασία σήμερα, όπως θα δείτε εδώ:

  http://profitoulas.wordpress.com/2011/03/29/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B7/

 46. #44 ἐντάξει, αὐτὸ εἶναι μιὰ σωστὴ κριτική, ἀλλὰ δὲν παύει νὰ εἶναι καὶ κάπως φθηνή.

 47. τυφλός said

  Εξίμιση σειρές αφιερωμένες στην αστεφάνωτη, παράνομη, παλλακίδα, πόρνη, άγαμη, μοιχαλίδα γυναίκα. Mία και μοναδική πρόταση αφιερωμένη στον πόρνο άνδρα.

  «…αν δλδ παίζει σε δύο γήπεδα.» Χριστιανικότατος λόγος!

  Σήκω Αντρεα για να δεις τους ‘αγίους’ της ντροπής.

  Συμφωνώ με τον Κορνήλιο ότι οι θέσεις της Εκκλησίας (με τα μίση και τα πάθη τους συμπληρώνω) είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Αν δεν ήταν τόσο εμφανής ο μισογυνισμός τους δε θα με ενοχλούσαν καθόλου. Απλά αδιαφορώ.

 48. τυφλός said

  #Δε με θέλουν τα hyperlink τελικά.

 49. physicist said

  Κοίτα, αν τη λες φτηνή γιατί πιστεύεις ότι μερικοί τη χρησιμοποιούν ψευδεπίγραφα, θα συμφωνήσω. Αν όμως πρόκειται για ειλικρινές κίνητρο, δεν θα τόλεγα φθηνό. Εργάζεται ο άλλος σκληρά κι έρχεται ένα κράτος-καφενείο, τού τα παίρνει χοντρά, και σκορπάει τους φόρους δεξιά κι αριστερά — να μην απαυδήσει ο άνθρωπος; Και δεν σού λέω ότι οι δεν έχει κι άλλους χαραμοφάηδες στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν παίζει σαν επιχείρημα.

 50. physicist said

  Κάποιος να βάλει ένα μήπως και στρώσει …

 51. γελῶ πολὺ ὅταν ἀκούω τὸν 21ο αἰῶνα ἀνθρώπους ποὺ ἔχουν ἐγκολπωθῆ λόγῳ τῆς δυτικῆς κουλτούρας βασικὲς χριστιανικὲς ἀξίες καθόλου αὐτονόητες πρὸ Χριστοῦ (ἀγάπη, σεβασμὸς στὴν ζωή, προσωπικὴ σχέσι πιστοῦ-Θεοῦ ποὺ δὲν εἶναι κρατικὴ ὑπόθεσι, καταδίκη τῆς παιδεραστίας κλπ κλπ) νὰ «τὴν βγαίνουν» στὸν Χριστιανισμὸ ὡς πιὸ ἀνθρωπιστές. δὲν πειράζει ὅμως, κατανοῶ τὸ φαινόμενο. ἐπειδὴ τὰ ἔχουμε συζητήσει ἀπειρες φορὲς δὲν ἔχει νόημα νὰ συνεχίσω. ἂν ξαναπλησιάσουμε τὰ 666 θὰ μὲ ξαναδῆτε στὸ νῆμα.

 52. Παραείναι απλουστευτικό το επιχείρημα της φορολόγησης. Η εκκλησία δεν είναι μόνον αυτό που φαίνεται. Επιτελεί και κοινωνικό ρόλο. Πχ ένα χωριό χωρίς εκκλησία (ναό) και χωρίς παπά θα διαλυθεί αργά ή γρήγορα, καλώς ή κακώς. Το να μετατρέψεις την εκκλησία σε ελεύθερο επαγγελματία ή οικονομική πυραμίδα ίσως είναι και ανήθικο. Θα θέλαμε δηλαδή τους ιερείς να υπάρχουν μόνον όπου υπάρχουν πολλοί πιστοί; Τι θα γίνουν τα νησάκια;
  Εγώ επίσης δεν έχω πάει ποτέ μου στο νοσοκομείο. Να μην πληρώνω φόρους για την υγεία;
  Θα μπορούσα επίσης να δηλώνω ενάντιος στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Γιατί να εκπαιδεύονται όλοι; Μπορεί κάποιος πατέρας να θέλει το παιδί του για όργωμα. Αυτός δικαιούται να μην πληρώνει φόρους για την παιδεία; Που ανήκει το παιδί; Στον πατέρα ή στο κράτος;
  Διαχωρισμός παιδείας και κράτους λοιπόν.

 53. Νίκο, μετά το σχόλιο 47 τα γράμματα εμφανίζονται πλάγια. Μάλλον ξέχασε να κλείσει το i.

 54. ἄντε θὰ πῶ κι ἕνα τελευταῖο:

  αὐτὸ ποὺ θἄπρεπε κατὰ τὴν γνώμη μου ν’ἀποτελῇ τὸν κύριο στόχο τῆς κριτικῆς δὲν εἶναι ἡ οὐσία τῆς χριστιανικῆς ἠθικῆς ποὺ εἶναι ἀδιαπραγμάτευτη, ἀλλὰ ἡ κάψα κάποιων χριστιανῶν νὰ τὴν ἐπιβάλουν καὶ στὸ κράτος. δηλαδὴ ὁ Σεβασμιώτατος θέλει τὸν χωροφύλακα νὰ ἐπιβάλῃ τὴν χριστιανικὴ ἠθικὴ στούς πιστούς; σὲ ποιὸ χωρίο τῆς Βίβλου τὸ βρῆκε αὐτό;

 55. physicist said

  Στράβων, τα χωριά διαλύθηκαν ούτως ή άλλως, για διαφορετικούς λόγους. Στη Γερμανία που η εκκλησιαστική εισφορά είναι εθελοντική, η μεγαλύτερη πόλη είναι μικρότερη απ’ την Αθήνα. Νοσοκομείο σού εύχομαι να μην πας ποτέ αλλά δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική ασφάλιση και την υποχρεωτική οικονομική στήριξη ενός ιερατείου.

  Περιμένω όμως καλύτερα να κλείσει ο Νίκος την πλάγια γραφή γιατί κουράζει στην ανάγνωση.

 56. Κωνσταντίνος Φλωρίδης said

  Είμαι λοξός και τρέχω να προλάβω να βγω με πλάγια γραφή.
  Καλό Σαββατοκύριακο.

  ο Μπαχαουρί-Μπαχαουρά να μας έχει γερούς!

 57. Παύλος said

  Μετά το 47 η αρίθμηση άρχισε πάλι από το 1. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε 666.

 58. #57 ???? ἐγὼ βλεπω κανονικὰ τοὺς αὔξοντες, ἁπλῶς ἡ γραφὴ εἶναι κελιμμένη. (ἐντάξει, δὲν πιάνεται, μίλησα γιὰ τεχνικὸ ζήτημα 🙂 )

 59. Εσύ φυσικέ πληρώνεις για την κοινωνική ασφάλιση ή για την πάρτη σου; Εάν δηλαδή είχες τα λεφτά για να πηγαίνεις πάντα σε ιδιωτικές κλινικές δεν θα ένιωθες ότι οι φόροι σου πάνε τζάμπα και βερεσέ; Εάν όχι εσύ τότε σίγουρα κάποιος άλλος θα ένιωθε έτσι και σύμφωνα με την λογική σου θα νομιμοποιούνταν να πει «δεν πληρώνω για τα νοσοκομεία» που στο κάτω κάτω τα διοικούν και απατεώνες. Κατά κάποιον τρόπο ιερατείο είναι και αυτά.

  Το κράτος όμως για να μην έχει τέτοιου είδους προβλήματα σου λέει, θα πληρώνεις θέλεις δεν θέλεις. Ε αυτό συμβαίνει σε πολλούς τομείς. Ενόσω λοιπόν η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι χριστιανή ορθόδοξη, καλά κάνει το κράτος και επέλεξε την ενίσχυση της. Όταν με το καλό γίνουμε Εθνικοί τότε θα πληρώνουμε για τους ναούς του Διός όπως πλήρωναν και οι ΑΗΠ.

 60. Παύλος said

  Κορνήλιε, υποθέτω ότι εννοείς το 10 που βλέπω εγώ. Μάλλον είναι δάκτυλος των αγίων.

 61. Alfred E. Newman said

  [Θεωρείστε τα ακόλουθα ως ληρήματα αφελούς ξεκουτιασμένου.]

  Τι είναι χειρότερο από έναν τρολ; Ένας ισχυρογνώμων ημιμαθής.
  Πώς εντοπίζετε ένα τρολ; Από τη δήλωσή του «Εγώ δεν είμαι τρολ».
  Πώς εντοπίζετε έναν φανατικό; Από τις γενικεύσεις που κάνει.
  Το γεγονός ότι από τους δεκάδες ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στόχο κριτικής αποτελούν συνήθως τρεις (Θεσσαλονίκης, Καλαβρύτων, Πειριαιώς) μήπως κάτι σημαίνει;
  Μπορεί κάποιος να είναι απλός ποδηλάτης κι όμως να θεωρείται δημόσιος κίνδυνος;
  Όταν κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα είναι ενοχλητικό απλώς το σβήνω. Πότε θα μας δοθεί η δυνατότητα να σβήνουμε τις ενοχλητικές αναρτήσεις στα βλογ;
  Είναι άραγε ένδειξη αδυναμίας να μη θες οποιοδήποτε διάλογο με σχιζοφρενείς;

  Αυτά για σήμερα.

  ΥΓ Και πριν συνεχίσω τη προπόνηση για τον ποδηλατικό γύρο της Αθήνας: Η κόλαση είναι έσω- ή έξω- θερμική;

 62. physicist said

  60. Βρε Στράβων, δεν είναι το ίδιο! Προφανώς και πληρώνω την υποχρεωτική υγειονομική ασφάλιση, και το κάνω μάλιστα πολύ ευχάριστα, γιατί έχω σύστημα δημόσιας υγείας που δουλεύει, έτσι ξέρω ότι αν μού τύχει κάτι δεν θα χρειαστεί να ζητιανέψω. Πρόκειται για σύστημα αλληλεγγύης για την απάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και για τη χρηματοδότηση ενός συστήματος υγείας που είναι ακριβό. Η θρησκευτικότητα είναι προσωπική υπόθεση, κι αφού η πλειοψηφία είναι ούτως ή άλλως Χ.Ο., τι ζόρι τραβάς να μαζέψουν οι ίδιοι χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της Εκκλησίας τους; Αυτό θα προστάτευε την Εκκλησία από σπατάλες και θα της έδινε αξιοπιστία.

 63. sarant said

  Η κεκλιμένη γραφή ανορθώθηκε.

  Αλφρέδο, τις ενοχλητικές αναρτήσεις δεν τις επισκέπτεσαι 🙂

 64. Nicolas said

  «νὰ “τὴν βγαίνουν” στὸν Χριστιανισμὸ ὡς πιὸ ἀνθρωπιστές»
  Σιγά, ρε Κορνήλιε! είναι από τα πιο σύντομα ανέκδοτα αυτό; όπως λέμε «ΓΑΠ σοσιαλιστής» κλπ.;
  Χριστιανισμός και ανθρωπισμός παρέα; από πότε;

 65. physicist said

  (Το 50 ήταν φωνή βοώντος για να κλείσουν τα ιτάλικς, τώρα που το βλέπω φαίνεται σαν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν …)

 66. Παύλος said

  Λάθος μου. Στον chrome και στον FF η αρίθμηση είναι κανονική.
  Το πρόβλημα είναι στον ΙΕ. Επομένως είναι δάκτυλος της google κατά της μsoft.

 67. Παύλος said

  Τώρα διορθώθηκε και στον ΙΕ. Προχωράμε προς το 666.

 68. #62 Πολύ ρομαντικός είσαι Φυσικέ. Αυτό που θα γίνει θα είναι θρησκευτικός προσηλυτιστικός πόλεμος μεταξύ ομοδόξων, εταιροδόξων και κάθε καρυδιάς καρύδι. Στο τέλος θα κυκλοφορούμε όλοι με μια αγία γραφή στο χέρι για να συγκρίνουμε το τι μας είπε ο κάθε προσηλυτιστής και σε τι διαφέρει από τον προηγούμενο. Αφού δουλεύει το πράγμα…άστο όπως είναι. Τον μπελά σου θέλεις;

 69. ὤχ, τώρα εἶδα ὅτι ἔγραψα τὸ κεκλιμένη μὲ δύο μ!

 70. Γειά σου Νίκο,
  γειά σας παιδιά,μια που τα θέματα θρησκεία-αριστερά -φασισμός είναι ατέλειωτα, συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο Ναζισμός και αποκρυφισμός, που συστήνω μαζί με άλλα δυό τρία, εδώ:

  http://profitoulas.wordpress.com/

  Και μετά τα λέμε.

 71. Alfred E. Newman said

  Νίκο κρατώ το χαμογελάκι. 😈

 72. physicist said

  69. Να κάνω κι εγώ μιαν αναλογία; Τι τις θέλουμε τις εκλογές; Θα καταλήξουμε σε μια οχλαγωγή κομμάτων που το καθένα θα μας λέει ότι είναι καλύτερο από τ’ άλλο. Άσε μιαν απολυταρχία καλύτερα, καλά είμαστε.

  Έχω κι άλλα, λιγότερο ακραία, άμα τραβάει η όρεξή σου.

 73. physicist said

  Εεε, το 72 πάει στο 68, συγγνώμη. Κορνήλιε (68), ήμουνα στο τσακ να στο γράψω αλλά με εμπόδισε που είσαι αυθεντία στα ξινά και λεώ άσε μη γίνω ρεζίλι, θα βγω τώρα να την πω στο δάσκαλο; 🙂

 74. #72 Εμ αυτό λέω. Χωρισμός παιδείας-κράτους. Γιατί να διδάσκομαι αυτό που θέλει το κράτος; Εγώ δεν θέλω να διδάσκομαι αγγλικά από τα 5 και θέλω αρχαία στο νηπιαγωγείο.
  Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. 🙂

  Σας χαιρετώ, πάω στο κτήμα για χειρωνακτική δουλίτσα.

 75. physicist said

  74. Για ξαναδέστο αυτό με τη σύγχυση των εννοιών που λέγαμε στο νήμα του Μίκη και καλή σου εργασία. 🙂

 76. τυφλός said

  #63, 65: Να ζητήσω συγγνώμη από όλους, σχολιαστές και μη, επειδή δημιούργησα το πρόβλημα με το tag ή απλά έφταιγε το σύστημα; Διορθώθηκε μόνο του ή εσείς το φτιάξατε;

 77. Νομίζω ότι ο Αλφρέδος λέγοντας «ανάρτηση» εννοεί σχόλιο. Η λύση είναι αυτή, και φαίνεται χρήσιμη· ο νοών νοείτω. 🙂

  Κατά τα άλλα, παραδόξως αυτή τη φορά η γνώμη μου είναι κοντά σε εκείνη του Κορνήλιου. Τα του καίσαρος τω καίσαρι. Ακόμα και στο 46 έχει ένα κάποιο δίκιο.

 78. Alfred E. Newman said

  Δύτη να αγιάσει το πληκτρολόγιό σου. 😀

  (Το σχόλιο δεν είναι ανάρτηση;)

 79. Costas said

  Τα περί πορνείας τού Καλαβρύτων μού θύμισαν μια παλιότερη αναφορά από τον νυν Θεσσαλονίκης. Τα είχα σχολιάσει ολιγοντί γλωσσικώς στο ιστολόγιό μου.

 80. Νομίζω ανάρτηση είναι καλύτερα το ποστ.
  Να κάτι που συχνά έχει δημιουργήσει μπέρδεμα και αξίζει μια ανάρτηση, ποστ τέλος πάντων!

 81. Costas said

  @45: [Στη Κίνα, μάλιστα, η λέξη “συντροφος, 志 同 , tóng zhì,έχει πάρει μια εντελώς πονηρή σημασία σήμερα, όπως θα δείτε εδώ:]

  Η προφορά (tóng zhì) σωστή, αλλά η γραφή ανάποδη. Δεν είναι 志 同 αλλά 同 志 .

 82. Alfred E. Newman said

  Με έφερες πολλά χρόνια πίσω.
  Φίλος σχολίαζε τι ωραία ήταν τα θερμαντικά σώματα τα οποία και ονομάτισε ραντιέϊτορς.
  Φίλη του επιτέθηκε: Αμάν πια με τη ξενομανία. Γιατί δεν μιλάς ελληνικά;
  Οπότε εκείνος: Συγγνώμην αναφερόμουν στα καλοριφέρ.

 83. sarant said

  82: Τι δουλειά κάνεις; Μέικαπ άρτιστ.
  Ελληνικά πώς το λέμε αυτό; Μακιγιέζ!

  76: Το έφτιαξα εγώ, αλλά δεν πειράζει 🙂

 84. Σήφης said

  Η πορνεία όμως δεν είναι ανωμαλία.
  Ανωμαλία είναι η αγαμία που βαράει στο κεφάλι των δεσποτάδων.

 85. Πόρνη said

  Εμείς οι πουτάνες απογραφόμαστε κανονικα δηλαδή;;;;;;;;;;
  Ρωτάω γιατί μπορεί να υπάρχει κόλλημα που δεν έχουμε μόνιμο σύντροφο………..
  Νασαι καλά φιλε μου. Γέλασα με τις πιπες τους!!!!!!!!!!!

 86. Abravanel said

  Σημειωτέον ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά επιτρέποντας την έρευνα στα αρχεία της Μητρόπολης για τον Β’ΠΠ παρά το γεγονός οτι ήξερε οτι θα έβγαιναν γεγονότα εξαιρετικά αρνητικά για την Εκκλησία. Ισως και ο Πειραιώς χρειάζεται τον Μπουτάρη του.

 87. agriada52 said

  Στράβων@ Η υγεία είναι μία, η παιδεία το ίδιο. Αλλά θρησκεύματα υπάρχουν πολλά. και δεν μπορεί οι καθολικοί, κόπτες, μάρτυρες του ιαχωβά, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, 12θεϊστές και άθεοι, να πληρώνουν όλοι, μέσω της φορολογίας για τους ορθόδοξους. Ο παραλληλισμός σου περί διαχωρισμου κράτους και υγείας, κράτους και παιδείας με τον διαχωρισμό κράτους και θρησκείας,άστοχος τελείως

 88. #86 Η μόνη που είναι μία είναι η μάνα, η μητέρα, η μανούλα, η μαμά.
  Όλα τα άλλα μπορεί να είναι και περισσότερα.

 89. Παύλος said

  Εκτός από τη μάνα, μία είναι και η μπύρα.

 90. 81,
  Κώστα σε ευχαριστώ για το 同 志 ,θα το διορθώσω και στο μπλογκάκι μου.

 91. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια. Το σχόλιο 84 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα.

 92. mindkaiser said

  @61: Πολύ καλό. 🙂 Και επειδή αρκετός κόσμος δε θα το έχει διαβάσει,

  [b]Is Hell exothermic (gives off heat) or endothermic (absorbs heat)?[/b]

  The following question was reportedly given on a chemistry mid term at the University of Washington.

  Most of the students wrote proofs of their beliefs using Boyle’s Law, gas cools off when it expands and heats up when it is compressed, or some variant. One student, however, wrote the following:

  First, we need to know how the mass of Hell is changing over time. So we need to know the rate that souls are moving into Hell and the rate they are leaving. I think that we can safely assume that once a soul gets to Hell, it will not leave.

  Therefore, no souls are leaving.

  As for how many souls are entering Hell, let’s look at the different religions that exist in the world today.

  Most of these religions state that if you are not a member of their religion, you will go to Hell. Since there are more than one of these religions and since people do not belong to more than one religion, we can project that all souls go to Hell. With birth and death rates as they are, we can expect the number of souls in Hell to increase exponentially.

  Now, we look at the rate of change of the volume in Hell because Boyle’s Law states that in order for the temperature and pressure in Hell to stay the same, the volume of Hell has to expand proportionately as souls are added.

  This gives two possibilities:

  If Hell is expanding at a slower rate than the rate at which souls enter Hell, then the temperature and pressure in Hell will increase until all Hell breaks loose.

  Of course, if Hell is expanding at a rate faster than the increase of souls in Hell, then the temperature and pressure will drop until Hell freezes over.

  So which is it?

  …If we accept the postulation given to me by Karen during my Freshman year, «…that it will be a cold day in Hell before I go out with you,» and taking into account the fact that I still have not succeeded in having relations with her, then, #2 can not be true.

  And thus I am sure that Hell is exothermic and will not freeze.

 93. george said

  Δε μπορώ να μη σχολιάσω τα λεγόμενα του MKKA περί «κοσμικού κράτους». Κοίτα να δεις, που τόσα χρόνια πίστευα ότι έχω μεγαλώσει σε κοσμικό κράτος, και τώρα μαθαίνω ότι δεν είμαστε, αλλά υπάρχει βέβαια ο φόβος να γίνουμε, βάσει σχεδίου που υφαίνουν οι… «Μασσωνο-Εβραίοι». Για τα νεύρα που με ποιάνουν όταν σκέφτομαι ότι τον πληρώνω για να με βρίζει, τα είπα και σε άλλη ανάρτηση. Διαβάζοντας τη σημερινή, σκεφτόμουνα πόσο άραγε θα με πλήρωνε ο Άγιος Καλαβρύτων για να τον πω «τραγόπαπα» ή κάτι σχετικό. 😛
  Για τον Πειραιώς, έχω μόνο να πω ότι αυτή η εμμονή με τους Εβραίους και με τους πρωκτούς είναι «νοσηρή, αρμοδιότητος ψυχιάτρου» για να χρησιμοποιήσω και τα λόγια του. Το ίδιο και τα γράμματά του, και η μανία καταδίωξής του.

 94. Παύλος said

  Να ρωτήσω κάτι άσχετο με τους αγίους αλλά σχετικό με τη θρησκεία μας. Η θρησκευτική διαδικασία της βάφτισης δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο· αρκεί η ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο.

  Το ερώτημα είναι αν προβλέπονται από το νόμο κάποιες διακρίσεις για τον αβάφτιστο άνθρωπο. Υποθέτω ότι δεν θα μπορέσει να γίνει πχ παπάς ή να διδάξει θεολογία στα σχολεία. Θα υπάρξει κανένα άλλο πιο σοβαρό εμπόδιο;

 95. Θρασύμαχος said

  http://www.sarantakos.com/kibwtos/barnalhs_prwtoxr.html

 96. NM said

  #94 Παύλο:
  Μπορεί να γίνει και διάκος και παπάς και Δεσπότης και Αχριεπίσκοπος και Γυμνασιάρχης περιωπής. Βαφτίζεται μόνος του όποτε γουστάρει. Επιπλέον, διαλέγοντας θρησκεία στην προσφορότερη χρονική περίοδο, έχει τη δυνατότητα να διαλέξει εκείνη με τις καλύτερες εργασιακες προοπτικές.
  Και κατι άλλο με την ευκαιρία:
  Αν θελετε τα παιδιά σας να γλυτώσουν τα θρησκευτικά στο σχολείο, αρκεί να τα εφοδιάσετε με μια υπεύθυνη δήλωση. Εγώ εγραψα: «Επιθυμώ τα παιδιά μου (ταδε και τάδε) να μη διδάσκονται θρησκευτικά, για λόγους συνείδησης» και μπάστα !

 97. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια.

  93: Δεν είναι δικά του λόγια τα εντός εισαγωγικών παρατιθέμενα. Αλλουνού είναι, για τα οποία ασκήθηκε αγωγή.

 98. george said

  @97
  Ουπς, ολόσωστος Νικοδεσπότη. Τα μπέρδεψα, άλλα αντ’άλλων…. Τώρα το κατάλαβα. Η ουσία δεν αλλάζει, η περίπτωση του Αγίου Πειραιώς είναι όντως «νοσηρή, αρμοδιότητος ψυχιάτρου».

 99. αυτό έπρεπε να δείξει στο 02:59

 100. #96 Και πως θα το ονομάζεις για να μην επηρεαστεί από το όνομα;
  Φαντάζομαι ότι ονόματα όπως Χρήστος, Ιωάννης, Αβραάμ, Μαρία, Άννα, Ισμαήλ κλπ αλλά και τα εθνικά Διόδωρος, Ηρακλής κλπ θα τα αποφεύγεις για να μην προκαταβάλουν το παιδί ως προς το θρήσκευμα. Μπορεί ένας αριθμός να αρκεί. Έρχεσαι επομένως στα λόγια του Πειραιώς με τα τσιπάκια.

  Ομολογώ όμως ότι το «διαλέγοντας θρησκεία στην προσφορότερη χρονική περίοδο, έχει τη δυνατότητα να διαλέξει εκείνη με τις καλύτερες εργασιακες προοπτικές» είναι από ανατριχιαστικό μέχρι τρομακτικό. Αυτό και αν είναι πορνεία, για την ακρίβεια θρησκειοπορνεία.

 101. μ’ άρεσε το «κουμουνιστές»

 102. voulagx said

  #61 Το 1851 διεξηχθη για πρωτη φορα το σκακιστικο τουρνουα του Λονδινου χωρις χρονομετρα με αποτελεσμα να λαβουν χωρα μερικα τραγελαφικα επεισοδια.Τοτε ηταν που ο Σταουντον δηλωσε: «Όταν ενας παιχτης τοχει συτημα να επενδυει ολοκληρες ωρες σε κινησειςπου δεν χρειαζονται παρα μονο μερικα λεπτα και βασιζεται στην ανωτεροτητα του, οχι να σκεφτεται καλυτερα αλλα, να καθεται αναπαυτικωτερα απο τον αντιπαλο του, ε, τοτε η υπομονη παυει να ειναι προτερημα».

 103. Σήφης said

  Το Ισμαήλ μιά χαρά είναι.
  Οι μουσουλμάνοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους χριστιανούς.
  Ασε που πέφτει πιο κοντά στους χριστιανορθόδοξους.

 104. barbakas said

  @96.Αυτή η επιβολή του έτσι θέλω για τα παιδιά μου και έτσι πράτω π.χ δεν θέλω να τα βαπτίσω η δεν θέλω τα θρησκευτικά γιατί δεν χωνεύω τους παπάδες,αν δεν είναι φασισμός τότε τι είναι.

 105. Μα η βάπτιση είναι κάτι που σηκώνει undo. Υπάρχουν άλλου είδους μυήσεις όμως που δεν σηκώνουν καθώς αφαιρείται τμήμα σώματος που δεν επιστρέφει ποτέ στην θέση του. Στην μία περίπτωση δηλαδή έχουμε ένα απλό ράντισμα με λάδι και νερό, στην άλλη έχουμε σωματικό βιασμό που δεν αναιρείται ποτέ.

 106. Σήφης said

  Στράβων μεγάλο έργο να συνδυάσεις Ακρόπολη και Αγία Σοφία.
  Προβληματικό από μόνο του και σχιζοφρενικό.
  Αδωνης.

 107. barbakas said

  @106 Σωστός.Όσο για το θέμα των παιδιών ορισμένοι τα νομίζουν για εργαλεία τους και συνεχιστές των δικών τους επιλογών,χωρίς να ξέρουν αν είναι σωστές η λάθος.Στο βιβλίο ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ο Καλίλ Γκιμπράν γράφει ολη την αλήθεια για το τι είναι τα παιδιά.

 108. Όχι Ακρόπολη Σήφη. Όλυμπο, Δελφούς ναι, Δήλο ναι, Ολυμπία ναι, ίσως και Έφεσο αλλά η Ακρόπολη είναι άλλη φάση. Δεν ήταν η Αθήνα το κέντρο του αρχαίου κόσμου και όταν έγινε, καταστράφηκε.

 109. 105
  Πραγματικά πιστεύετε ότι είναι φασισμός το να προστατεύσει ο γονέας το παιδί του από όλες αυτές τις παρανοϊκές ψυχώσεις;
  Δεν είναι πιο λογικό αντί να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδάκια;
  Αργότερα ως ενήλικες πια, μπορούν να επιλέξουν να πιστεύουν όπου και ότι θέλουν.

  Απορώ με την απαίτηση των ‘πιστών’, να διδάσκονται τα θρησκευτικά ακόμα και από το νηπιαγωγείο αν ήταν δυνατόν.
  Αυτή η μανία τους να ‘μαντρώσουν’ τα ‘πρόβατα’ όσο πιο μικρά γίνεται, δείχνει τουλάχιστον ότι δεν είναι καθόλου σίγουροι για την πίστη τους…

 110. tamistas said

  Μεταμεσονύκτιος, χαιρετώ. Δυο – τρεις επισημάνσεις.
  Η επιλογή θρησκείας για καλύτερες ευκαιρίες στη δουλειά ήταν χαρακτηριστική περίπτωση πριν από κάμποσα χρόνια για τους Αλβανούς. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εθνική καταγωγή τους, ήταν πάμπολλοι αυτοί που δήλωναν Βορειοηπειρώτες, χρησιμοποιούσαν χριστιανικό όνομα και επιζητούσαν τη βάφτισή τους ή έστω των παιδιών τους (αφού ήταν γνωστό ότι, αν και ήθελαν, δεν τους επέτρεπε να βαφτιστούν το καθεστώς Χότζα) κλπ. Ανάλογα φαινόμενα (λέγεται ότι) είχαμε για τους Ρωμηούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που (για να έχουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους προνόμια ή κοινωνική άνοδο) γίνονταν μουσουλμάνοι.
  Σε μια ευνομούμενη (έτσι δεν τη λένε;) πολιτεία, η απογραφή γίνεται για να καταγραφούν διάφορα κοινωνικά, πολιτισμικά κλπ στοιχεία και η αναλογική τους έκφραση στο γενικό πληθυσμό, χωρίς να υπονοείται η παραμικρή υπόνοια φακελώματος. Με αυτή την έννοια, η αναφορά τού θρησκεύματος είναι χρήσιμη. Θα μπορούσε μάλιστα, όπως με το κουτάκι «σύντροφος» να μπορεί να τσεκαριστεί (να δίνεται δυνατότητα επιλογής του) το κουτάκι «άθεος». Η απόκρυψη, με την ασφαλέστερη όλων μέθοδο του αποκλεισμού από το ερωτηματολόγιο, κάποιων στοιχείων θα έπρεπε να είναι εκ προοιμίου κατακριτέα, όπως ήταν (για όσους κατανοούσαν τη σημασία τής επιλογής) η εξαφάνιση από τις απογραφές ερωτημάτων σχετικά με τη γλώσσα που μιλούσαν οι απογραφόμενοι.
  Άλλο, δηλαδή, η αναφορά του θρησκεύματος σε μια συναλλαγή σε δημόσια υπηρεσία από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και άλλο η αναφορά του για κοινωνιολογική χρήση από ένα ανώνυμο άτομο σε μια απογραφή.

  Νομίζω…

 111. asxetos said

  @47
  τυφλέ, τί σου κάνει ακριβώς εντύπωση; ο αυγουστίνος ήταν υπέρμαχος της πορνείας με το αιτιολογικό ότι οι πόρνες προστάτευαν την ηθική των ενάρετων γυναικών

  μετάφραση: τα καλά και συμφέροντα 🙂

  όσο για τον άγιο καλαβρύτων, τον άγιο πειραιώς και γενικώς τους άγιους πάντες, παίρνουμε μια ιδέα πώς ήταν όταν διοικούσε τα γήινα η εκκλησία….

 112. barbakas said

  @110.Έστω κι αν είναι πλύση εγκεφάλου η ψύχωση,όπως λές εγω δεν το πιστεύω,είναι η πιο αθώα που μπορεί να σου μεταδώσει ο γονέας.Εγω δεν μίλησα μόνο για την θρησκεία αλλά για όλες τις μονομερείς αποφάσεις που πέρνουμε για τα παιδιά μας.Υπάρχει χειρότερη ψύχωση απο την πολιτική η την οπαδοποίηση που μπορεί να κάνει ενας γονέας στο παιδί του.Δυστυχώς μας ενοχλούνε τα απλά και οχι τα σοβαρά και υπάρχουν χιλιάδες.

 113. asxetos said

  @ 110

  ντίνο, και να σκεφτείς ότι ο τυπικός θεούσος αντιμετωπίζει τα καραγκιοζιλίκια των αγίων με το εξής σκεπτικό:

  »ααα για να φωνάζουν όλοι, δίκιο έχει ο άγιος! τους πονάει και τους τσούζει που υψώνουμε την ρομφαία της πίστης μας. οι αντίχριστοι…» (sic)

  η πρόταση, που αφορούσε εδώ που τα λέμε τον πειραιώς, έφτασε στ αφτιά μου από ντόπια της δικαιοδοσίας του καλαβρύτων.

 114. συγγνώμη ποὺ διακόπτω παρὰ τὰ ὑπεσχημένα (τὸ γαργαλητὸ τῶν ὀνυχοφόρων φαλάγγων μου ἔγινε πολὺ ἔντονο), ἀλλὰ αὐτὸ τὸ «παρανοϊκὲς ψυχώσεις» μοῦ ἄρεσε πολύ. ὑποθέτω (διορθῶστε με ἂν κάνω λάθος) ὅτι οἱ πλεῖστοι τῶν ἐδῶ ἀθέων βαφτιστήκατε κάποτε. κι ὅμως αὐτὸ δὲν σᾶς γλύτωσε ἀπὸ τὴν «παρανοϊκὴ ψύχωσι»* τῆς ἀθεΐας. πράγματι, ἀφ’οὗ οἱ ἄθεοι ἔλυσαν τὸ πρόβληα τῆς ἀνατροφῆς τῶν παιδιῶν τους ἀνέλαβαν ἐργολαβικῶς καὶ τὴν σωτηρία τῶν τέκνων τῆς ὑπόλοιπης ἀνθρωπότητας, δείχνοντας τὸν προηγμένο τρόπο σκέψεώς τους, κατὰ τὸν ὁποῖο τὸ βάπτισμα εἶναι περίπου μιὰ μαγικὴ τελετὴ ποὺ δεσμεύει τὸν βαπτισθέντα ἰσοβίως. τὸ καημένο τὸ νήπιο! εἶναι καταδικασμένο θέλει δὲν θέλει νὰ εἶναι ἐφ’ὅρου ζωῆς Χριστιανός!

  σημειωθήτω ὅτι προσωπικῶς δὲν εἶμαι ὑπὲρ τοῦ νηπιοβαπτισμοῦ.

  *βλ. Ψα 13,1 καὶ 52,1 καὶ ΛΣ στὸ λῆμμα «ἄφρων».

 115. Άσχετε θα χρειαστώ την βοήθεια σου γιατί θα ακροβατήσω με τις έννοιες.

  Είπες σε προηγούμενο άρθρο:
  στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο ποιοτικά τεράστιο σεβασμό και δέος απέναντι στο ζωοποιό θεό, στο ζωοποιό γονέα και στο ζωοποιό δάσκαλο. σταματώ εδώ ακριβώς που δυστυχώς γίνεται πιο ενδιαφέρον.

  Ίσως λοιπόν (αρχίζουν τα ακροβατικά) η άρνηση του γονέα να «χαρίσει» το τέκνο του σε κάποια θρησκεία να είναι ψυχοπαθολογικό φαινόμενο. Κατά βάθος δηλαδή δεν επιθυμεί να κατηχήσει κάποια θρησκεία το παιδί του αλλά να αναλάβει ο ίδιος ο γονεύς αυτόν τον ρόλο. Να γίνει δηλαδή αυτός θεός στα μάτια του παιδιού του.
  Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω γενικεύοντας τον σχολιασμό σου γιατί νομίζω ότι όλες οι θρησκείες σε γενικές γραμμές σε γονεϊκές σχέσεις αναφέρονται πχ Δήμητρα=μητέρα γαία, ουράνιος πατέρας, πατέρας θεών και ανθρώπων κλπ.

 116. asxetos said

  κορνήλιε,

  η βάπτιση είναι μια καθαρά συμβολική πράξη, απαντά στους περισσότερους πολιτισμούς από καταβολής κόσμου μέχρι σήμερα. θα σου συνιστούσα να διαβάσεις τη φιλοσοφία των υδάτων του γκαστόν μπασελάρ, υπάρχει και στα ελληνικά εδώ και δεκαετίες.

  από την άλλη, η προσωπική μου άποψη for whatever it s worth

  δεν υπάρχουν ούτε άθεοι, ούτε αθεία. είναι φιλοσοφικό το πρόβλημα και συνίσταται στο εξής:

  πώς μπορούμε να αρνηθούμε αυτό που ΔΕΝ υπάρχει;

  στην πραγματικότητα οι ΄΄άθεοι΄΄ είναι άθρησκοι, κι οι πιστοί σαν και του λόγου σου …είναι αγνωστικιστές. 🙂

  ναι καλά κατάλαβες. α γ ν ω σ τ ι κ ι σ τ έ ς είμαστε όσοι πιστεύουμε

  εξηγώ με παράδειγμα

  πρώτη πρόταση: πιστεύω ότι υπάρχει θεός δεύτερη πρόταση πιστεύω ότι ο κορνήλιος θα έρθει στο πάρτι
  υπάρχει θεός

 117. asxetos said

  οοοπς κάτι έγινε κι έφυγε το κείμενο… προς ανάρτηση
  συνεχίζω απτόητος

 118. asxetos said

  εξηγώ με παράδειγμα

  πρώτη πρόταση: πιστεύω ότι υπάρχει θεός δεύτερη πρόταση πιστεύω ότι ο κορνήλιος θα έρθει στο πάρτι
  πρώτη ερώτηση: υπάρχει θεός ; δεύτερη ερώτηση: θα έρθει ο κορνήλιος;
  απάντηση: πιστεύω πως ναι απάντηση : πιστεύω πως ναι

  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΝΑΙ;

  απάντηση: μπορεί να έρθει μπορεί κι όχι, μπορεί να ξεκινήσει να έρχεται
  αλλά να πάθει κάτι, μπορεί να ακυρώσω το πάρτι και να μην έρθει κανένας
  πότε θα ξέρω και θα είμαι σε θέση να απαντήσω ότι ο κορνήλιος θα έρθει;
  όταν μου χτυπάει την πόρτα και του ανοίξω και πω ΄΄ωωω κορνήλιε, ήρθες!»
  υπάρχει θεός [το ξαναρώτησα]

  πιστεύω πως υπάρχει = ΔΕΝ ΞΕΡΩ εάν υπάρχει, μπορεί ναι, μπορεί όχι, εικάζω ότι κάποια στιγμή θα το μάθω, όταν μου ανοίγει την πόρτα ο άγιος πέτρος;;;; μπορεί ούτε και τότε να το μάθω

  κάθε φορά λοιπόν που λέμε πιστεύω, έχουμε βρει ένα έξυπνο, θεοπολιτικώς …ορθό, κοινωνικώς συμβατικό τρόπο να δηλώνουμε άγνοια….

  αυτά 🙂

 119. Άσχετε, αυτή η χρήση του ‘πιστεύω’ ως ‘νομίζω’ είναι η αρχή του οικουμενισμού.
  Νομίζω (εκτιμώ-πιθανολογώ) ότι υπάρχει θεός, δεν ξέρω όμως πως ακριβώς είναι, εγώ νομίζω ότι είναι ο Πατήρ-Υιός-Πνεύμα, ο άλλος νομίζει ότι είναι ο Αλλάχ αλλά αφού και οι δύο απλώς νομίζουμε, τότε μπορεί ο ο θεός να είναι ο ίδιος που ίσως να ταυτίζεται με τον θεό κούξλουμπου των Ινδιάνων, άρα μπορούμε να κάνουμε μία οικουμενική θρησκεία.

  Η πίστη σημαίνει ότι είμαι σίγουρος για τον θεό μου, τον οποίον και εμπιστεύομαι. Δεν το διαπραγματεύομαι, είναι αυτός ο θεός μου. Το ‘πιστεύω’ όπως το χρησιμοποίησες στο παράδειγμα του πάρτι είναι νεοτερισμός. Η σωστή χρήση είναι η:
  -μου είπε η κοπέλα μου ότι θα πάει στο μάρκετ
  -θέλεις να την παρακολουθήσουμε μήπως στα φορέσει;
  -Όχι, την πιστεύω. Μου είναι πιστή. Δεν χρειάζομαι αποδείξεις.

 120. τυφλός said

  Άσχετε, 112: Ο μισογυνισμός και τα κρυφά νοήματα ανάμεσα στις λέξεις με ενοχλούν.

 121. Εγω που συζω με τη συντροφο μου αλλα δεν τηνε απαφτωνω, ειμαι πορνος?

 122. ΚΟΥΙΖ
  Τον αγιο Γρηγοριο το θεολογο τον, οποιο ανεφερε ο αγιος Πειραιως,γιατι τονε λεγανε Ναζιανζηνο
  α) Επειδη ητανε …μες το νάζι ή
  β) Επειδη ητανε Ναζί

 123. Αλλο ΚΟΥΙΖ

  Ποιος απο τους τρεις μεγιστους φωστηρας της Τρισηλί(θι)ου Θεότητος ειπε:
  «Ιδανικη γυναικα ειναι η δανεικη γυναικα»;

 124. NM said

  #111 Tamistas.
  Απαντώ ως εμπλεκόμενος εργασιακά με την σε εξέλιξη απογραφή.
  Στην απογραφή ισχύει περίπου το «ο παραγγέλων και πληρώνων».
  Στη συγκεκριμένη κανένας φορέας δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον (αναλαμβάνοντας και το μερίδιο στα έξοδα) για συλλογή – επεξεργασία – αξιοποίηση πληροφορίών που αναφέρατε (γλώσσα, θρήσκευμα). Μηδέ της Εκκλησίας για άγνωστους σε μενα λόγους εξαιρουμένης.

 125. Στο θεμα του πρωκτου και του Ισλαμ τωρα, στο οποιο επισης αναφερεται ο αγιος Πειραιως:

  «…αυτή η θρησκεία [το Ισλάμ] δεν είναι αληθής θρησκεία· είναι ανθρωποπαθής κατασκευή· το απέδειξα. (…) Οφείλω να το διακηρύξω αυτό, άσχετα αν από αυτό κινδυνεύσει η προσωπική μου ζωή…»

  Μπορει το Ισλαμ να ειναι …»ανθρωποπαθης (!!!) κατασκευη»
  Ομως δεν νομιζω οτι κινδυνευει …»η προσωπικη του (!!!) ζωη». Αυτο απο το οποιο πραγματικα κινδυνευει ειναι -οταν με το καλο ενταχθουμε στον νεο Οθωμανισμο- να περασει απο το Πρωκτοδικείο, γιαυτα που λεει, και να δικαστει με βαση το οθωμανικο δικαιο. 😉
  Βεβαιως επειδη (οπως λεει και ο ιδιος)…»υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια
  μυκητιάσεις, λοιμώξεις, πράγματα, θάματα…» μπορει οπως -επισης πολυ σωστα λεει- να κινδυνεψει ακομα και η προσωπικη του (!!!) ζωη!

 126. 113
  Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
  Οφείλω να προσπαθήσω τουλάχιστον να προστατεύσω το παιδί μου από οτιδήποτε θα μπορούσε να πληγώσει την ευαίσθητη ψυχούλα του.
  Είτε αφορά την «οπαδοποίηση» όπως λες, είτε πχ την πρόσβαση στην πορνογραφία.
  Θα έπρεπε να επικροτείς την υπεύθυνη πράξη του γονέα που προσπαθεί να προφυλάξει το παιδί του, και όχι να τον κατηγορείς για φασισμό και από πάνω.

  Κορνήλιε επαναλαμβάνω ότι ο προσηλυτισμός με τo μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, δείχνει τουλάχιστον ότι η πίστη σας είναι για τα κλάματα.
  Όπως έχω ξαναπεί, δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για το που θέλει ο καθένας να πιστεύει.
  Ας πιστεύετε και στον σούπερμαν αν θέλετε, εγώ γιατί να είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω τους παπάδες σας;
  Και γιατί η δικιά σας ψύχωση να μπαίνει στα σχολεία ως μάθημα, και να μην μπει του άλλου βαρεμένου που έλεγε ότι ο Θεός είναι καβάλα στον κομήτη του Χάλεϊ και έτσι αυτοκτόνησαν ομαδικά για να τον συναντήσουν;

  Πες μου μωρέ αν έχεις τον θεό σου, ποιος ο λόγος να λες σε ένα παιδάκι για ανάσταση νεκρών, για μεταθανάτιες ζωές, και άλλα τέτοια μακάβρια;

 127. Σχετικα -παντα- με τον αγιο Πειραιως, οταν λεει οτι: «Δεν μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις το στόμα σου για άλλο σκοπό παρά μόνο γι’ αυτό που ο δημιουργός στο έδωσε» δημιουργειται το ερωτημα: γιατι ο ο ιδιος (ο αγιος Πειραιως) χρησιμοποιει το στομα του για να χεζει τους αλλους;

  Κατα τα λοιπα μαλλον εχει δικιο οταν λεει οτι: «δεν μπορεις να χρησιμοποιήσεις λοιπόν τον πρωκτό σου για άλλο σκοπό…» διοτι κι ενας γνωστος μου μετριοπαθης κυριος Τυνησιος (ισλαμιστης) οταν τον ρωταμε αν σμπρώχνει την κυρια του απο πισω απανταει ενοχλημενος :
  «Οχι ρε απο πισω, κωλο περ κακα».
  Κι οταν επιμενουμε το ξεξαθαριζει πληρως:
  «Τι ειναι ρε η τζυναικα, πουστης ειναι;»

 128. BobLoopas said

  TO ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΝ ΙΔΕΩΔΕΣ.

 129. Πέτρος said

  @ Κορνήλιο

  Πραγματικά, το τελευταίο για τις αξίες που οφείλονται στο χριστιανισμό είναι τραγικά άκυρο. Και ιστορικά και κοινωνιολογικά.
  (Και χωρίς να το καταλαβαίνεις καταδεικνύεις τον λόγο για τον οποίο ασχολούμαστε ακόμα με την Εκκλησία. Θα εξηγήσω παρακάτω περισσότερα.)

  Να πιάσουμε ένα ένα τα θέματα των ηθικών αξιών θα ήταν δύσκολο, αλλά παρακολουθώντας διαχρονικά, θέματα όπως η δουλεία, η θέση της γυναίκας, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ δε νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων από το χριστιανισμό.

  Να φέρω ένα παράδειγμα για να δούμε πώς η ετεροχρονισμένη αντίληψη για την εξέλιξη της ηθικής και η αίσθηση ότι οι κοινωνικές αξίες εκπηγάζουν από θεϊκές αποκαλύψεις, μπερδεύει σε βαθμό τρέλας τον σύγχρονο πιστό.

  Έτυχε να διαβάσω τελευταία τις θέσεις ενός από τα ιδρυτικά μέλη του ολλανδικού κόμματος «των παιδεραστών» και έκανα τη σύγκριση με θέσεις του Ιωάννη Χρυσοστόμου. Και οι δύο αναφέρονται σε δωδεκάχρονα παιδιά και σε σεξουαλικότητα.
  Ο ιδρυτής του κόμματος αναγνωρίζει ότι τα δωδεκάχρονα είναι καθ’ όλα έτοιμα να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις.
  Το ίδιο ακριβώς αναγνωρίζει και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
  Ο πρώτος προτείνει ότι οι σχέσεις αυτές μπορεί να γίνονται κοινωνικά αποδεκτές μόνο αν τα παιδιά έχουν διδαχθεί για το σώμα τους, αν είναι ενημερωμένα κι αν το επιθυμούν (χρησιμοποιεί την έννοια ‘συναίνεση’).
  Ο δεύτερος προτείνει ότι οι σχέσεις αυτές μπορεί να γίνονται κοινωνικά αποδεκτές μόνο αν τα παιδιά αυτά παντρευτούν. Προτρέπει μάλιστα τους γονείς των δωδεκάχρονων κοριτσιών να τα παντρεύουν ώστε να γλυτώνουν από πιθανά παραστρατήματα.

  Όπως καταλαβαίνουμε η πράξη αυτή καθεαυτή μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική διάσταση σε διαφορετικά αντιληπτικά περιβάλλοντα.
  Για τον Ιωάννη Χρυσόστομο η έννοια της συναίνεσης πάνω στο σεξ (που θα προκύψει μετά το γάμο) δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε κατά όλους τους κανόνες της εκκλησίας, η συναίνεση δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει μόνο το μυστήριο. Π.χ. ο βιασμός που γίνεται εντός του γάμου δεν προβλέπεται ως έννοια.
  Ο ίδιος πιστός λοιπόν που ακούει για κόμμα παιδεραστών και φρίττει, διαβάζει το Χρυσόστομο και επιθυμεί να παντρέψει τις κόρες του μικρές. Και δεν κατανοεί το τραγικό της κατάστασής του. Μου έχει τύχει, δεν κάνω πλάκα.

  Μπορώ να συνεχίσω να το αναλύω, αλλά δεν είναι ο στόχος μου το θέμα αυτό.

  Με όλο αυτό προσπαθώ να δώσω μια απάντηση στο γιατί ασχολούμαστε με την εκκλησία:
  Πολύ απλά γιατί ακόμα παίζει με θέματα που δεν είναι δικά της, με θέματα στα οποία δεν έχει να προτείνει κάτι που θα μας πάει παραπέρα.
  Και μας γυρίζει πίσω.
  Μάλιστα αυτό δεν γίνεται επειδή όλοι μας τρελαθήκαμε και επιλέγουμε να την ακούμε, αλλά γίνεται επειδή αυτό επιβάλλεται από τους κρατικούς θεσμούς.
  Η διαπλοκή της εκκλησίας με τους πολιτειακούς θεσμούς, με την εκπαίδευση, με την ίδια τη λειτουργία των διαφόρων κρατικών επιτροπών κλπ είναι τέτοια που θα έπρεπε να μας απασχολεί έτι φέρδερμορ…

  Στην κοινωνία μας συμβαίνει να θεωρείται ακόμα αποδεκτή η ανιστόρητη ταύτιση της κοινωνικής ηθικής με την ηθική του χριστιανισμού.
  Στο σχολείο λοιπόν, τα θέματα ηθικής προσεγγίζονται και διερευνώνται κυρίως από αυτό το μάθημα.
  Εδώ να διευκρινίσω ότι τα θέματα ηθικής είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις, για άτομα από τριών έως εκατόν τριών ετών.
  Επειδή είμαι δάσκαλος, πολλές φορές έρχομαι με τα παιδιά σε πρώτη επαφή με ένα ηθικό θέμα μόνο μέσα από το κατηχητικό μάθημα των θρησκευτικών. Κι εννοείται ότι αυτά που προβλέπει ως ανάπτυξη το μάθημα είναι σε πολλές περιπτώσεις τραγικά ανενημέρωτα.
  Ας μην σχολιάσουμε ότι η ίδια η στοχοθεσία του μαθήματος περιορίζει εντελώς την ανάπτυξη των ηθικών προβληματισμών.
  Το αναμενόμενο λοιπόν που γίνεται στην αναπτυξιακή πορεία των παιδιών είναι ότι κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι έχουν ακούσει πολλές χαζομάρες και καίνε τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Ή στη χειρότερη θέλουν να κρατήσουν το πακέτο και αναγκάζονται να κάνουν ακροβατισμούς που δε βγάζουν πουθενά.

  Οπότε γίνεται να μη μας ενδιαφέρει που ίδια η κοινωνική ηθική έχει συληθεί και παραμένουμε αναγκαστικά δέσμιοι μιας επιβαλλόμενης αλλοτρίωσης?

 130. sarant said

  Καλημέρα.

  Θείε, αναλύοντας το Ναζιανζηνός παρέλειψες το δεύτερο μισό. Νάζι, αν ζει.

 131. #127 Ντίνε, ο θάνατος δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνον τους ενηλίκους. Όλοι έχουμε επαφή με τον θάνατο από την παιδική ακόμη ηλικία. Θυμάμαι μικρός είχα χάσει ένα περιστέρι και έκλαιγα για μία εβδομάδα. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα των Αβρααμικών θρησκειών που ασχολούνται μόνον με τον ανθρώπινο θάνατο.

  Αλλά δεν μπορείς να πεις ότι η θρησκεία απασχολεί τα παιδάκια με μακάβρια πράγματα. Τα μακάβρια πράγματα απλώς υπάρχουν. Δηλαδή να αποστειρώσουμε τα παιδάκια; Να μην ακούν την καμπάνα; Να μην βλέπουν τις μαυροφόρες να κυκλοφορούν; Παιδιά είναι και βλέπουν, ρωτούν, έχουν απορίες. Πως θα τους εξηγήσεις ότι ο τάδε παππούς ή το δείνα νέος δεν υπάρχουν πια στην ζωή και δεν θα τον ξαναδούν;
  Μήπως να τα προστατέψουμε και από την προπαγάνδα της τηλεόρασης; Από την ψευδαίσθηση των Η/Υ; Από την εξωπραγματική οπτική των συγχρόνων κινουμένων σχεδίων; Τι παιδιά θέλουμε; Αποστειρωμένα ή σκεπτόμενα;

  Πάντως συμφωνώ ότι δεν είναι υποχρεωτικό τα παιδιά να διδάσκονται για τον Αβραάμ και τον Μωυσή, για κάποιον Αδάμ και κάποιαν Εύα. Έχουμε τόσο πλούσια άλλα πράγματα να τους διδάξουμε από την θεογονία, την μυθολογία κλπ.

 132. 132
  Καταρχήν είναι Ντίνος από Κωνσταντίνος.
  Ντίνε Γιάννε Νίκε Αντρέε δεν παίζουν στα Ελληνικά, δεν ξέρω στα Ρουμανικά πχ Νικολάε Τσαουσέσκου κλπ.

  Ο θάνατος των ανθρώπων δεν έχει καμιά δουλειά να διδάσκεται στα σχολεία.
  Αν σε μία οικογένεια με παιδιά συμβεί το δυσάρεστο να πεθάνει πχ ο παππούς ή ακόμα χειρότερα ένας από τους γονείς, τότε οι παιδοψυχίατροι έχουν μια διαδικασία προσέγγισης του παιδιού ώστε να πληγωθεί όσο γίνεται λιγότερο, αλλά δεν αφορά την εδώ κουβέντα μας.
  Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που πχ το ένα από τα παιδιά μιας οικογένειας προσβληθεί από καρκίνο.
  Πάλι η προσέγγιση -είτε αφορά τον ίδιο τον ασθενή είτε τα αδελφάκια του- θα πρέπει να γίνεται με πολύ αγάπη, προσεκτικά για το πόση δόση αλήθειας αντέχει η παιδική ψυχούλα.
  Πάντως σε καμία περίπτωση δεν λέμε σε ένα παιδάκι για αμαρτίες και αμαρτωλούς που θα πάνε στην κόλαση, στον παράδεισο, και άλλα τέτοια άθλια.

  Και βέβαια πρέπει να προστατεύσεις τα παιδιά σου από την προπαγάνδα της τηλεόρασης, της εκκλησίας κλπ, ποιος μίλησε για αποστειρωμένα παιδιά εγώ ή οι «πιστοί» που θέλουν θρησκευτικά στα σχολεία, πίστευε και μη ερεύνα, κλπ;

  Για το περιστεράκι που πέθανε, μπορείς να πεις στο παιδί σου ότι έζησε ευτυχισμένο και ο κύκλος της ζωής του έκλεισε, ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.
  Βέβαια είναι δικαίωμά σου να του πεις ότι το περιστέρι ήταν αμαρτωλό, το τιμώρησε ο περιστεροθεός, πήγε στην κόλαση αλλά ελπίζει στην ανάσταση των πτηνών, κλπ.

 133. #133 Κλητική (ω) Κωνσταντίνε -> (ω) Ντίνε.
  Γιάννε -> Ιωνική εκφορά του ‘η’ ως ‘ε’ (ποντιακά: Ο Γιάννες) κλπ
  Τα υπόλοιπα ασχολίαστα.

 134. Βρε δεν πα να με λες και Ντινόφσκι.

 135. Παύλος said

  #115
  «σημειωθήτω ὅτι προσωπικῶς δὲν εἶμαι ὑπὲρ τοῦ νηπιοβαπτισμοῦ.

  *βλ. Ψα 13,1 καὶ 52,1 καὶ ΛΣ στὸ λῆμμα “ἄφρων”.»

  Κορνήλιε ευχαριστώ. Αυτή είναι και η δική μου άποψη.

 136. asxetos said

  ντίνο καλημέρα όπως καλημέρα και σε όλους

  υποθέτω ότι η λογική του παντρολογήματος 12χρονων κοριτσιών, η οποία βεβαίως ισχύει και σήμερα σε αραβικές και αφρικανικές χώρες, έχει καθαρά βιολογική βάση. από την πρώτη μέρα της πρώτης περιόδου το κορίτσι παύει να θεωρείται κορίτσι, κι είναι έτοιμο για γάμο. γύρω σ αυτή την ηλικία, ανάλογα πότε θα ενεργοποιηθεί η φυσιολογία της περιόδου, φοράνε στα κορίτσια τη μαντήλα, για να καλύψουν το »προκλητικό», αισθησιακό μαλλί που βεβαίως βεβαίως απαγορεύεται να κόψει.

  πάντως να μην πάμε και πολύ μακριά, και στην ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες, πήγαινε η κοπέλα 18-20 χρονών και, αν δεν είχε παντρευτεί ακόμη, αρχίζανε τα γεροντοκόρη-μεγαλοκοπέλα, πρόσεχε θα μείνεις στο ράφι και τα γνωστά.

  και στα πλαίσια του λαογραφικού: ή μικρός μικρός παντρέψου, ή μικρός καλογερέψου. έστω κι αν σημαίνει κάτι ελαφρώς διαφορετικό η παροιμία, είναι ενδεικτική της λογικής.

  à propos μαλλιά:
  θέλω να γράψω ένα διδακτορικό με τίτλο

  »ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα απ΄τις τρίχες»

  θα έβαζα μέσα

  αραβίδες με νικάμπ,
  φραγκισκανούς μοναχούς με ξυρισμένη την κορφή της κεφαλής
  ασσύριους βασιλείς με περίτεχνους βοστρύχους και σε μαλλί και σε γενιάδα
  βρετανικά πανκιά με μαλλί-καρφί, κατά προτίμηση ροζ
  γάλλους βασιλείς με περούκες να ζηλεύει κάθε πικραμένος – ακόμη ψάχνω εάν ήταν φυσικές ή συνθετικές
  αρχαικούς κούρους …άκουρους
  αφιονισμένους έφιππους τάταρους με μόνο ένα λοφίο να ανεμίζει με σιγουριά στη μάχη
  υπερορθόδοξες-χαρεντίμ εβραίες, παντρεμένες, με ξυρισμένο το κεφάλι
  πειρατές μακρυμάλληδες, και σκουλαρικοφόρους, αμφότερα ως ένδειξη απόλυτης αντρίλας (και ως κάλυψη λανθάνοντος ομοερωτισμού)
  τουλάχιστον 5 περιπτώσεις ελλήνων σταρ του εγχώριου τζετ σετ που εμφανίζονταν μανδηλοφορούντες μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία-εμφύτευση τριχών
  γιαπωνέζες γκέισες που ήξεραν να χτενίζουν τα μαλλιά τους με 130 τρόπους προς τα μπρος, όπως μνημονεύεται σε »ποίηση του μαξιλαριού» του 17ου αι.
  πεισμωμένες σαπφίστριες με κόμμωση αλα γκαρσόν της μπελ επόκ (θα έλεγα λεσβίες αλλά για την συγκεκριμένη εποχή είναι ακόμη αδόκιμος ο όρος)
  ινδούς φακίρηδες με μαλλί να φτάνει τα 7 μέτρα, βάρους 12 κιλών, τυλιγμένο γύρω γύρω

  και σε επιμύθιο, συνταξιούχο 60χρονο με φαλάκρα, που για να την καλύψει κρατάει μια τούφα 20 εκ. απ τη μια πλευρά και την στρώνει κατά μήκος της κεφαλής μέχρι την άλλη.

  α και σε επίμετρο:

  μανιάτισσες μοιρολογίστρες που ρίχνουν στάχτη στα μαλλιά – όπως κι ο αχιλλέας
  εκείνη την εξαιρετικά αισθησιακή σκηνή -σε βαθμό φετιχιστικής διαστροφής, κι απορώ πώς δεν το συνειδητοποιεί κανείς-με τη μαγδαληνή να στεγνώνει τα πόδια των μαθητών και του δασκάλου με τα μαλλιά της
  μαμάδες που κρατούν σε φακελάκι την πρώτη τούφα του πρώτου παιδιού τους – όπως η μάνα μου (ενίοτε και το πρώτο δόντι)
  όλα τα σχετικά παραμύθια όπου μια δουλτσινέα να πετάει τη μαλλούρα απ το κάστρο ν ανέβει ο …»γάτος» που την κορτάρει κάτω απ τα μουστάκια του βασιλικού μπαμπά της
  τις βενετσιάνες που έβαφαν τα μαλλιά τους χρυσοκόκκινα, (αναπτύσσοντας παράλληλα μια ολόκληρη γεωγραφία και codex eroticus της ελιάς στο πρόσωπο) σε μια εποχή που καμία άλλη γυναίκα δεν το έκανε στην ευρώπη

  μάλλον βγήκα απ το θέμα αλλά δεσ το ως 2 μηνύματα σε 1, όπως τα σαμπουάν 🙂

 137. τυφλός said

  137: Μερικά κορίτσια, όχι μόνο παντρεύονται αλλά, γίνονται χήρες πριν κλείσουν τα οχτώ τους χρόνια και σε ασιατικές χώρες.

  http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1409024281/

 138. physicist said

  Σε θέματα γενικής παιδείας και συμβατότητας με την κοινωνία και τις νόρμες της, το καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε κανόνες και κοινή εκπαίδευση. Αλλά όταν μιλάμε για το πώς αντικρίζουν τα παιδιά το θάνατο (κι εδώ νομίζω ότι τα παιδιά έχουν έμφυτες άμυνες και μηχανισμούς που μάς εκπλήττουν εμάς του ενήλικες) ή το αν υπάρχει αιώνια ζωή κλπ., δεν βλέπω γιατί είναι απαραίτητο να γίνονται αντεγκλήσεις: ας αναθρέψει ο καθένας τα παιδιά του όπως το κρίνει σωστό. Προσωπικά, είμαι πολύ κοντά σ’ αυτά που γράφει ο Ντίνος, δηλ. το θεωρώ ψυχολογικά βάναυσο να τυραννάει κανείς την ψυχή (και όχι μόνο των παιδιών) με ανοησίες για τον Παράδεισο και την Κόλαση. Επιλέγω, λοιπόν, να μην το κάνω στα δικά μου παιδιά, αλλά δεν χαρακτηρίζω σαδιστές και child abusers όσους το κάνουν, όπως ισχυρίζεται ο Ντώκινς μέσα στο αθεϊστικό και εγωπαθές του παραλήρημα.

  Υπάρχουν πάμπολλοι μηχανισμοί (ψυχολογικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί κ.α.), που κάνουν τους ανθρώπους να διαλέξουν τελικώς μια θρησκεία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή είναι η θρησκεία που επικρατεί στην κοινωνία που ζουν. Αυτό αρκεί, δεν χρειάζεται η επιπλέον επιβολή του Κράτους σε τέτοια ζητήματα, είτε με τη μορφή υποχρεωτικής φορολογίας είτε με τη μορφή μιας επίσημης θρησκείας. Γνωρίζω ότι το τελευταίο έρχεται σε αντίκρουση με το Σύνταγμα της Ελλάδας. Ας είναι, λοιπόν, η Χ.Ο. επίσημη θρησκεία. Αυτό δεν συνεπάγεται ούτε τη φορολόγηση όλων ούτε την αδιάκοπη παρουσία θρησκευτικών εκπροσώπων σε κάθε επίσημη κρατική εκδήλωση.

 139. asxetos said

  @139

  μήπως φάσκεις κι αντισφάσεις λίγο στο σημείο αυτό; από τη μια αναγνωρίζεις και στους άλλους και σε σένα το δικαίωμα να αναθρέφεις τα παιδιά σου-τους με βάση ό,τι θεωρεί ο καθείς σωστό κι από την άλλη αναγνωρίζεις μια »επικρατούσα» θρησκεία που μάλιστα δεν είναι απλώς στατιστικά επικρατούσα, αλλά έχει κρατικό-επίσημο χαρακτήρα!

  δεν γνωρίζω καμία αρκούδα που να μην της αρέσει το μέλι και δεν γνωρίζω καμία επίσημη κρατική θρησκεία να μην θέλει να καπελώνει αλλόδοξους-»αιρετικούς» κι αλλόθρησκους. κι αν για κάποιο τρόπο βλέπει ότι δεν έχει όσα περιθώρια θέλει, βρίσκει πάντα τρόπους και μεθόδους να καταπιέζει τις ομάδες αυτές, με πάσης φύσεως ελέγχους.

  ελέγχεται το παιδάκι που δεν παρακολουθεί θρησκευτικά σχολίο ή ελέγχεται σε μια απογραφή ο αστεφάνωτος
  ή ελέγχεται ο δάσκαλος που δεν ευθυγραμμίζεται ή ελέγχεται ο γονιός που έχει άλλη άποψη.

  κι αν είναι όλα αυτά στην αθήνα κάτι πάει κι έρχεται. γιατί στην επαρχία, καλύτερα να το ξεχάσουμε.

 140. 137
  Καλημέρα!

  Την δεκαετία του ’80 είχα την τύχη να περάσω πολλούς μήνες στο Πακιστάν/ Νεπάλ / Ινδία / Ταϊλάνδη, κλπ και έχω ζήσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες που έχουν οι θρησκείες στις κοινωνίες.
  Οι θρησκείες είναι ίσως η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, προς όφελος λίγων.
  Λίγες μέρες στην Ινδία για παράδειγμα, είναι αρκετές για να δει κανείς με τα μάτια του πως η θρησκεία ουσιαστικά είναι το παράσιτο που ρουφά το αίμα των ανθρώπων και τους κρατά μόνιμα στην πείνα και στην υπανάπτυξη.
  Πόσοι άνθρωποι άραγε έχουν σκοτωθεί στο όνομα κάποιας θρησκείας;

  Αλλά όπως θα έχεις παρατηρήσει και εσύ- εδώ και αλλά αλλού, όταν στριμώξεις τους θρησκοψυχωτικούς ή κάνουν την πάπια ή αρχίζουν να βρίζουν.
  Οπότε δεν έχει κανένα νόημα πια να λέμε τα ίδια και τα ίδια αυτονόητα συνέχεια.
  Ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν, ελπίζω κάποια στιγμή τουλάχιστον να μας αφήσουν ήσυχους.

  «Ως ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να πάρω την δική μου στάση απέναντι στο (υπαρκτό) μυστήριο του κόσμου.
  Να μην το οριοθετήσω, να μην του δώσω αυθαίρετα όνομα και υπόσταση, να μην το υποτάξω στην λογική και την εξουσία των προπαγανδιστών.
  Αρνούμαι να νιώθω ενοχές για πράγματα που δεν έκανα, να δοξολογώ αντί να θρηνώ, να ικετεύω αντί να σκέπτομαι.»

  Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, οι κοινωνίες μας αργά αλλά σταθερά πάνε προς το καλύτερο όσο και να φωνάζουν οι ψευτοπατριώτες ή οι θρησκόληπτοι.
  Απλά οι αλλαγές γίνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, και πολλές φορές είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε γιατί κάποιοι αντιστέκονται στην λογική και στην πρόοδο.

  Ευτυχώς η ανθρωπότητα αλλάζει φίλε, και ας κάνει πολλές φορές βήματα προς τα πίσω.
  Αργά ή γρήγορα και αυτή η απάτη θα πάρει την θέση που τής αξίζει.

 141. asxetos said

  αντιφάσκεις, σχολείο

  πφφφ 😦

 142. physicist said

  @140.

  Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά που γράφω ή που σκέφτομαι δεν έχουν συγκρούσεις, ο λόγος είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ούτως ή άλλως ξεκάθαρα. Πάντως, η επικρατούσα χριστιανική θρησκεία σε πολλές Δυτικές χώρες δεν έχει κρατικό χαρακτήρα: έχει από τη μια μεριά την (όχι απαραίτητα απόλυτη) πλειοψηφία του πληθυσμού στις τάξεις της (αυτό σημαίνει ότι με τη θέλησή τους αυτοχαρακτηρίζονται Χριστιανοί και μέλη της Ρωμαιοκαθολικής ή της Ευαγγελικής Εκκλησίας) κι από την άλλη την ανεξίτηλη σφραγίδα της στην ηθική και στην κουλτούρα της κοινωνίας, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι π.χ. ο Βουδισμός ή το Ισλάμ.

  Αυτά που αναφέρεις για την Ελλάδα είναι εκφάνσεις του επίσημου χαρακτήρα της Χ.Ο. από τη μια μεριά και της επιμονής της ελληνικής κοινωνίας σε αγκυλώσεις και βλαβερές παραδόσεις από την άλλη. Έτσι, δεν έχει και τόση σημασία πόσο καλά κάνει τη δουλειά του ο δάσκαλος, όπως κι εσύ λες: αρκεί που είναι άθεος για να τον στιγματίσει. Αλλά αυτό αντανακλά τη γενικότερη αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας για την αξιοκρατία. Αντικατάστησε το «άθεος» με «μέλος του τάδε κόμματος» ή «χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη» και θα έρθουμε στα ίδια.

 143. aerosol said

  Εν συντομία, μια που μου κίνησε το ενδιαφέρον:
  Η βάπτιση -όπως και σχεδόν όλες οι θρησκευτικές τελετουργίες ανεξαρτήτως δόγματος- είναι σαφέστατα μαγική πράξη. Το οποίο δεν το θεωρώ κακό χαρακτηρισμό.
  Ειδικά η βάπτιση έχει τόσο έντονα μαγικά χαρακτηριστικά (σε σχέση με την γαμήλια τελετή, ας πούμε) που ο μόνος λόγος που δεν τα προσέχουμε όλοι είναι η δύναμη της συνήθειας και η αυτόματη ταύτιση των δρωμένων με τις δογματικές τους ερμηνείες. Αυτές, όμως, είναι πολύ πιο επιφανειακές και πολύ πιο πρόσκαιρες/πρόσφατες από τα πάγια μαγικά χαρακτηριστικά, των οποίων η ηλικία είναι πολλαπλάσια της ιστορικής παρουσίας οποιασδήποτε μεμονωμένης θρησκείας.

 144. #144 εἶπα ὅτι δὲν θὰ ξανασυμμετάσχω ἀλλὰ ἐντάξει, θέλω νὰ διευκρινίσω ἁπλῶς αὐτό: Ἡ βάπιστι ΔΕΝ εἶναιμαγικὴ πράξι. Καὶ τὸ λέω μὲ τὸν πλέον κατηγορηματικὸ τρόπο.

  ἔχω νὰ πῶ πολλὰ καὶ γι’αὐτὸ καὶ γιὰ τὰ ὑπόλοιπα ἀλλὰ σταματῶ ἐδῶ (ἐλπίζω).

 145. asxetos said

  ναι ντίνο, συμφωνώ αλλά πρέπει να κάνουμε και κάποιους διαχωρισμούς

  κατ αρχήν ο ινδουισμός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, κυρίως ως προς το θέμα του διαχωρισμού σε κάστες. η ινδία επίσης είναι μια τεράστια »υποήπειρος» με τέραστια κοινωνικά φάσματα. αν θυμάμαι καλά, ανακάλυψαν μια φυλή ξεχασμένη απ το θεό στις αρχές μόλις του 1970 στα νησιά νίκομπαρ… οπότε παίρνουμε μια ιδέα των ιδιαιτεροτήτων και των μυστικών της χώρας αυτής.

  πιο σημαντικό:

  ναι οι θρησκείες είναι συστήματα ελέγχου, ατομικού και συλλογικού, ευθυγράμμισης, συμμόρφωσης, καταναγκασμού κλπ. καθορίζουν τις σχέσεις μας με το θεό, τις σχέσεις μας μεταξύ μας, και τις σχέσεις μας με τον Ξένο.
  είναι επίσης συστήματα ταυτότητας.

  είναι συνηθέστατο πλέον το φαινόμενο να βλέπεις ένα χριστιανό που δεν πατάει ΠΟΤΕ το ποδάρι του στην εκκλησία, ή έναν μουσουλμάνο που το τσούζει, ή έναν εβραίου που δεν ξέρει τί θα πει σάββατο, που αν τους πεις κάτι εναντίον της θρησκείας τους, γίνονται θεριά ανήμερα.

  ακόμη πιο σημαντικό:
  ο θρήσκος δεν είναι το ίδιο με τον θρησκόληπτο: χώρος για τους θρήσκους υπάρχει.
  τη χαλάστρα την κάνουν οι θρησκόληπτοι, οι θρησκομανείς, οι φονταμενταλιστές.

  αυτοί που ονομάζουν αντίχριστο το πάπα
  αυτοί που κάνουν τζιχάντ στους καφίρ
  αυτοί που λένε ότι η ψυχή ενός εβραίου ζυγίζει πιο πολύ από τις ψυχές 1000 παλαιστινίων

  και αυτοί οι τρεις ανωτέρω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικούλι: είναι πεπεισμένοι πως αν μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο και να μας πάνε όλους 5, 10 ή και 15 αιώνες πίσω, τότε ο κόσμος θα ζούσε την »πραγματική» πίστη και θα γινόταν αυτομάτως καλύτερος.

  ξεχνούν βέβαια ότι στην καλύτερη περίπτωση, το πώς ακριβώς ήταν ο κόσμος 15 αιώνες πίσω είναι αυτό που φαντάζονται κι ερμηνεύουν αυτοί σήμερα ότι υπήρξε κι όχι αυτό που υπήρξε πραγματικά.

  και ως προς το σχόλιό σου ότι »Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, οι κοινωνίες μας αργά αλλά σταθερά πάνε προς το καλύτερο όσο και να φωνάζουν οι ψευτοπατριώτες ή οι θρησκόληπτοι», συμφωνώ και συμπληρώνω ότι αυτό θα γίνει καλύτερα μόνο όταν ο μετριοπαθής χριστιανός κι αντίστοιχα ο μετριοπαθής μουσουλμάνος κι εβραίος κι ινδουιστής αναλάβουν δράση. διότι εάν οι μετριοπαθείς της μιας θρησκείας αναλάβουν μισιονάριοι να τα χώσουν στους φανατίλες της άλλης θρησκείας, τότε στρώνουμε το βούτυρο στο ψωμί του »εχθρού», πολώνονται οι καταστάσεις, συσπειρώνονται ομόθρησκοι ανεξαρτήτως βαθμού και πάμε σε κατευθύνσεις τύπου χάντιγκτον…

  διάβαζα κάπου εντελώς πρόσφατα ότι προς το τέλος του αιώνα το ισλάμ θα είναι αριθμητικά μεγαλύτερο απ΄ τον χριστιανισμό. θα μου πεις, οκ αυτό θα συμβεί μάλλον σε τίποτε αφρικές ασίες και ωκεανίες.

  ναι εκεί θα συμβεί κυρίως, αλλά βάλε στην εξίσωση και το φαινόμενο της μετανάστευσης. οι μετανάστες έρχονται μεν με τσέπες άδειες, αλλά με μυαλά »γεμάτα»….

  οπότε ας μην είμαστε και τόσο αισιόδοξοι φίλε μου, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

 146. Η μοντέρνα δύση από την μία και το Νεπάλ από την άλλη. Συγκρίνετε δηλαδή τις βούρτσες με τις βούρτσες. Οι μεν δυτικοί μόλις τώρα ξεκόλλησαν(εάν ξεκόλλησαν) από την φεουδαρχία, οι δε Νεπάλιοι δεν έφτασαν ποτέ εκεί.
  Αυτή η συγκριτική λογική θα μας φάει. Ότι κι αν κάνουμε θα το κάνουμε επειδή θέλουμε εμείς κι όχι επειδή εφαρμόστηκε σε έναν κόσμο που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν δούλος των φεουδαρχών.
  Ίδιοι είμαστε εμείς με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς; Είδε ποτέ κανένας στην Ελλάδα 1 εκ. πιστών να περιμένουν τον λευκό καπνό από μία καπνοδόχο; Παρατηρήσαμε ποτέ στην Ελλάδα τους τρελο-προσηλυτιστές των αμερικάνικών τηλεοπτικών καναλιών;
  Οι Έλληνορθόδοξοι είναι πολύ πιο φιλοσοφημένα άτομα, γιατί ουδέποτε ίσχυσε εδώ το πίστευε και μη ερεύνα (όπως κακώς ειπώθηκε) αλλά το ερευνάτε τας γραφάς και πέραν τούτου εδώ ο θρησκευτικός τυφλός φανατισμός έχει ξεθυμάνει λόγο αρχαιότητος. Για να μην πούμε ότι εάν αποκρατικοποιηθεί η θρησκεία, πιθανότερο είναι να ξυπνήσει ο θρησκευτικός φανατισμός παρά να καταλαγιάσει.

  Αν θέλετε να γίνει κάποτε σοβαρός διάλογος, αφήστε τα «εκεί γίνεται το ένα, παρέκει γίνεται το άλλο». Ξενόδουλοι δεν είμαστε εμείς. Άκου εκεί «στην Γερμανία γίνεται αυτό». Και ποιά είναι η Γερμανία στην τελική; Ένα κράτος που παράγει πλυντήρια και κατσαρόλες φίσλερ. Σιγά τ΄ωβά.

 147. asxetos said

  @ 144

  aerosol

  ειδωμένη ανθρωπολογικά, η βάφτιση είναι όντως μαγική τελετουργική. λίγο να διαβάσεις λεβί στρος και θα δεις γιατί και πώς. οπότε έχεις πολύ δίκιο στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

  ξεκινώντας απ το »θαλήσιο» ύδωρ, περνώντας από επικούς κατακλυσμούς, συνεχίζοντας με βαπτίσεις σε μικβότ, ποταμούς και κολυμπήθρες, παντού και πάντα ο άνθρωπος αντιμετώπισε τη βάπτιση με άλλογο, συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο και της απέδωσε πάσης φύσεως φυσικές και μεταφυσικές καθαρτικές ιδιότητες.

  (ενδιαφέρον έχει ο καθαρτικός χαρακτήρας του νερού σε αντιδιαστολή με τον εξαγνιστικό χαρακτήρα της φωτιάς)

  ως πιστός έχεις κάθε δικαίωμα να τα απορρίψεις όλα αυτά, αλλά τα εθνογραφικά-ανθρωπολογικά δεδομένα δεν σου επιτρέπουν να τα καταρρίψεις.

 148. physicist said

  @147. Παράγουν και μπε-εμ-βε (που τα γουστάρω λίαν) και τις πόρσε καγιέν (που κάνουν θραύση με δανεικά λεφτά στη χώρα σου).

 149. #149 Εγώ αγοράζω από αρχαίους λαούς γιαυτό και προτιμώ Γιαπωνέζικα. Ούτε μίλκα δεν αγοράζω από δαύτους. Δεν πα να παράγουν και διαστημόπλοια, να τα χαίρονται και να τα βάλουν στον κώ.. τους (υπάρχει και άλλη χρησιμότητα της απολήξεως του παχέος εντέρου «Άγιε» Πειραιώς)

 150. asxetos said

  αμασεύ τί εννοείς με τον όρο συγκριτική λογική;

 151. physicist said

  @151. Ο Η/Υ που χρησιμοποιείς από την Αίγυπτο είναι; Η Ασπιρίνη που παίρνεις όταν έχεις πονοκέφαλο από τη Βακτριανή; Η ιατρική σου τεχνολογία περσική; Καλοί οι αρχαίοι λαοί αλλά από ορθολογισμό … μηδέν εις το πηλίκον. Τι να κάνουμε, ή θρύλους και παραδόσεις ή φως και πρόοδο θα έχουμε, διαλέχτε.

 152. physicist said

  Το 152 πάει στο 150 (τα ίδια Παντελάκη μου με τα λάθη που κάνω στην αρίθμηση).

 153. 146
  Μετά από αιώνες στασιμότητα κάποια πράματα αλλάζουν ακόμα και στην Ινδία.
  Μην ξεχνάς τους Αντιβάσι.
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1124210

  Μην ξεχνάς την επανάσταση του λαού του Νεπάλ που ξεφορτώθηκε τον δυνάστη Βασιλιά.
  Όσοι γνωρίζουν λίγο την περιοχή και την σχέση θρησκείας με το καθεστώς της βασιλείας, εκτιμούν την εκπληκτική αυτή επανάσταση των Νεπαλέζων, αλλά και τις διεργασίες που συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην νότια Ασία.
  http://antigeitonies.blogspot.com/2010/08/blog-post_9930.html

  Επίσης μην ξεχνάς ότι μόλις πριν 100 χρόνια, οι δημοκρατίες στον πλανήτη ήταν μόλις 5, ο μέσος όρος ζωής τα 37 χρόνια, κλπ.

 154. Άλλο ορθολογισμός φυσικέ και άλλο τυφλολογισμός.
  Τώρα τι θέλεις να μας πεις με το μηδέν εις το πηλίκον; Από το μηδέν την παρασκεύασαν την ασπιρίνη οι της μπάγιερ; Δεν βασίστηκαν σε ορθολογισμό που γεννήθηκε αλλά και εξελίχθηκε εδώ; Ο πρώτος που παρασκεύασε παυσίπονα από φύλλα ιτέας ήταν ο Ιπποκράτης και όχι ο Φον Μπουν Γκολτενμπρούμελεν ίσως γιατί δεν ήταν ορθολογιστής αλλά Ασκληπιάδης.
  Όσο για το φως και την πρόοδο των Γερμανών, την βλέπουμε από το 1900. Το φως των Γερμανών βασίζεται στο σκότος των άλλων. Να μου λείπουν και αυτοί και οι ασπιρίνες τους, άσε θα βράσω φύλλα.

 155. physicist said

  155. Μπα, Αμασεύ, οι ΑΗΠ από Φιλοσοφία καλά αλλά από φυσικές επιστήμες δεν … τίποτα. Άσε, μην πάμε να δώσουμε και κρέντιτ για την ασπιρίνη στον Ιπποκράτη γιατί θα μας πάρουνε στο ψιλό.

 156. #156 Αυτό φυσικέ μην το πεις πουθενά. Θα σε περάσουν για τρελό. Αυτό που σου διαφεύγει είναι ότι η φιλοσοφία εμπεριέχει και τις φυσικές επιστήμες. Δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου η φιλοσοφία και ξεκόλλα από την γερμανική προπαγάνδα.
  Έχω σόι στην Γερμανία και ξέρω πως σκέφτεστε. Πλύση εγκεφάλου σας έχουν κάνει.

 157. physicist said

  #157. Ε, αφού η Φιλοσοφία εμπεριέχει και τις φυσικές επιστήμες, τι διάολο βουρλιζόμαστε τόσα χρόνια με Σχετικότητες, Κβαντομηχανικές, Κοσμολογίες και μαλακίες να καταλάβουμε το Σύμπαν; Παλαβοί είμαστε, τάχει απαντήσει αυτά ο Μίκης με την Ενορατική και Αρμονική Γενική Σούπερ-Ντούπερ Θεωρία του Σύμπαντος, το θέμα έκλεισε.

 158. ti zoe sauto to blog said

  Σχετικά με την ιτιά και την ασπιρίνη :
  Ο ονομαστότερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας είναι ο Διοσκουρίδης, που έζησε κατά τον 1ο μ. Χ. αιώνα και του οποίου το κλασσικό του έργο «Περί ύλης Ιατρικής», δηλ. περί των χρησιμοποιουμένων φαρμάκων, έχει διασωθεί

 159. Πέτρος said

  Μάζεψα στρεβλές αντιλήψεις ‘κατηχημένων’ από όλα τα σχόλια. Αντιλήψεις που δεν στέκουν ούτε ιστορικά αλλά ούτε καν θεολογικά.
  Αντιλήψεις που στην ουσία συμπορεύονται με το πνεύμα και τους συλλογιστικούς μηχανισμούς που ζωοποιούν τον άγιο Πειραιώς και τον άγιο Καλαβρύτων. Παραγωγή του ίδιου χώρου, πληρωμένη όμως από όλους μας.
  Το ‘περίεργο’ (αλλά αναμενόμενο) είναι ότι διατυπώνονται χωρίς ιδιαίτερο κόπο, με αυτονόητους και αυτοτροφοδοτούμενους συλλογισμούς. Καλή δουλειά κάνει το κατηχητικό στα σχολεία τελικά.

  46. Κορνήλιος: Η κριτική κατά της εκκλησίας δεν παύει να είναι κάπως φτηνή.

  Άγνοια οικονομικών και κρατικού προϋπολογισμού. Δεν είναι φτηνή. 100 εκατομμύρια ευρώ μας κοστίζει κάθε έτος. Χωρίς να υπολογίζουμε πληρωμές κατηχητών στα σχολεία και άλλα παρεμφερή έξοδα όπως τους υπαλλήλους των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, επισκοπών κλπ. (Πολύ περισσότερα από όσα επιστρέφει η εκκλησία στο κράτος μέσω του κοινωνικού της έργου.)

  51. Κορνήλιος: Οι δυτικές αξίες είναι παραγωγή του χριστιανισμού.

  Απαιτείται άγνοια πάνω σε θέματα κοινωνιολογίας, ιστορίας και θεολογίας. Απάντησα στο σχόλιο 130.

  52. Στράβων Αμασεύς: Το κοινωνικό έργο της εκκλησίας και η πληρωμή των ιερέων από το κράτος. Παρουσίαση της θρησκείας ως πολιτειακό αγαθό όπως είναι η παιδεία και η υγεία.

  Απαιτείται άγνοια πάνω σε θέματα οικονομικών, ιστορίας και κοινωνιολογίας.
  Η εκκλησία παίρνει από το κράτος περισσότερα χρήματα από όσα δίνει. Οι ιερείς άλλων δογμάτων δεν πληρώνονται. Ακόμα και οι ίδιοι οι ιερείς του ορθόδοξου δόγματος δεν πληρώνονταν από το κράτος κανονικά. Τα αγαθά της παιδείας και της υγείας δεν έχουν καμία σχέση με το θρησκεύειν (Τώρα χρειάζεται να το αναλύσουμε;;;).

  54. Κορνήλιος: Αίσθηση ότι η χριστιανικές αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες και διαχρονικές.

  Άγνοια ιστορίας και κοινωνιολογίας. Απαιτείται ετεροχρονισμένη κατηχητική αντίληψη. Κάτι σαν το «Ο χριστιανισμός εξύψωσε τη γυναίκα.» ή το «Ο χριστιανισμός έφερε την κατάργηση της δουλείας.»

  59. Στράβων Αμασεύς: Τα νοσοκομεία είναι κι αυτά ιερατεία κατά κάποιον (;) τρόπο. (Κατά ποίον τρόπον? )

  Η αίσθηση ότι το κράτος πρέπει να πληρώνει τους θρησκευτικούς φορείς της πλειοψηφίας. (Μα τις θεές, γιατί;; Και να μην πληρώνει αναλογικά και τα άλλα θρησκεύματα; Ούτε συζήτηση!)

  68. Στράβων Αμασεύς: Απαίτηση για κρατικό προστατευτισμό έναντι των άλλων θρησκειών. (Κι έλεγα από πού να προέρχεται η νομιμοποίηση του κρατισμού στην Ελλάδα…)

  74. Στράβων Αμασεύς: Χαρά στην επανάληψη τραγικού παραλληλισμού. Επιμονή στην αντίληψη ότι η κρατική παιδία είναι το ίδιο και το αυτό (ως ανάγκη, ως λειτουργία) με την έννοια της κρατικής θρησκείας.
  (Απαιτείται ισχυρή κατηχητική αντίληψη περί Πολιτικής Αγωγής. Συλλογιστικές ακροβατικές επιδείξεις σε θεοκρατικό ρυθμό.)

  147. Στράβων Αμασεύς : Αίσθηση ότι η δική μας θρησκευτική έκφραση είναι ποιοτικά ανώτερη από άλλων: «Οι Έλληνορθόδοξοι είναι πολύ πιο φιλοσοφημένα άτομα … ο θρησκευτικός τυφλός φανατισμός έχει ξεθυμάνει λόγο αρχαιότητος… αφήστε τα “εκεί γίνεται το ένα, παρέκει γίνεται το άλλο… Ξενόδουλοι δεν είμαστε εμείς… »

  Απαιτείται ισχυρή κατηχητική αντίληψη. Άγνοια ζητημάτων όπως το τι και γιατί γίνεται (μάλλον δεν γίνεται) με θέματα όπως η διδασκαλεία της σεξουαλικής αγωγής και η θεωρεία της εξέλιξης στην εκπαίδευση. Επίσης παντελής άγνοια στο πώς διαμορφώνεται ο κοινωνικός διάλογος (ποιος είναι ο ιδεολογικός πόλος που καθηλώνει το θέμα) ζητημάτων όπως η σεξουαλική διαφορετικότητα . Βάλτε και όλα τα παρά πάνω με κρατική πληρωμή ιερέων, παπάδες μέσα σε κάθε κρατική επιτροπή κλπ. Είμαστε στα όρια της θεοκρατίας και βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε και φιλοσοφημένοι!!

  Για να στέκουν λοιπόν ως λόγος όλα αυτά, να ακούγονται ακόμα, να θεωρούνται ως αναμενόμενοι συλλογισμοί, απαιτούνται πολλά μαθήματα κατηχητικού.
  Για την ακρίβεια απαιτούν 600 ώρες σχολικής κατήχησης. Υπερδιπλάσιες ώρες δηλαδή από τη διδασκαλία του μαθήματος της Πολιτικής και Κοινωνικής Αγωγής. Σχεδόν τριπλάσιες.
  Επίσης απαιτείται να υπάρχει ισχυρή και διαρκής παρουσία του απολογητικού κατηχητικού λόγου σε τηλεοπτικά πάνελ, εκπομπές, εκδόσεις χιλιάδων νέων τίτλων κατηχητικών βιβλίων κλπ κλπ.
  Ότι κάνουν δηλαδή και οι μουλάδες.

  Είναι απλά τα κατηχητικά απντέιτς που παράγει και προωθεί ένας πανάκριβος κρατικός θρησκευτικός μηχανισμός για να στηρίξει τη θρησκεία που πνέει τα λοίσθια.
  Κάποιες δεκάδες χιλιάδες παπάδες, κάποιες δεκάδες χιλιάδες θεολόγοι που πληρώνονται από το κράτος, κάποιες εκατοντάδες μοναστήρια που καρπώνονται γη παραχωρημένη από αυτοκράτορες και σουλτάνους.
  Η αγωνιώδης προσπάθεια να κρατηθεί έστω και το ελάχιστο από τα κεκτημένα. Πράγματα που με την απλούστερη μεταφορά μοντέλου ή παραδείγματος θα κατέρρεαν.

  Ως προς τι βρε παιδιά τέτοια εμμονή στη σύληση του ανθρώπινου πνεύματος από τη θρησκεία;
  Τι κερδίζουμε επιτέλους;
  Το βλέπουμε το θέμα ως οικεία παράδοση;
  Αν είναι αυτός ο λόγος τότε γιατί να μην το βλέπουμε και ως τον πυρήνα των κοινωνικών κακοδαιμονιών μας;
  Γιατί τέτοια αντίδραση όταν καταδεικνύουν κάποιοι ότι η νοοτροπία μας και το κακό μας το κεφάλι είναι στενά συνδεδεμένα με την ορθόδοξη ανθρωπολογία και κοσμολογία;

 160. Πέτρος said

  ‘Παιδία’, ‘διδασκαλεία’ κλπ … τσ τσ τσ
  Συγνώμη παιδιά! Έγραφα γλήγορα.

 161. physicist said

  @159:

  Γιατρέ, τσιτάρω ενδεικτικά ένα κομάτι από το κείμενο στο λινκ που έδωσες και θέλω να σε ρωτήσω κάτι.

  Στο περί πτελέας, κοινώς φτελιάς κεφάλαιο ο Διοσκουρίδης μνημονεύει και την αντισηπτική ιδιότητα της μούχλας (1, 84): «Η μούχλα η οποία μαζεύεται στα παλιά ξύλα και τη βάση των κορμών, αν πασπαλιστεί σαν αλεύρι, καθαρίζει και επουλώνει τα έλκη», παρατήρηση που αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμιγκ.

  Τι σημαίνει ότι η παρατήρηση του Διοσκουρίδη αξιοποιήθηκε από τον Φλέμινγκ; Ξέρουμε π.χ. ότι ο Φ. πήρε την ιδέα από τον Δ. ή ότι οι ανακαλύψεις του Δ. είχαν άμεση σχέση με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης;

 162. #160 αγαπητέ Πέτρο, είναι εύκολο να αποκόπτεις φράσεις από έναν διάλογο και να τις παρουσιάζεις αυτοτελώς. Φίλε Πέτρο να σε πληροφορήσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την θρησκοληψία αλλά είμαι ικανός να παρουσιάσω το μαύρο άσπρο και το μπεζ κρεμ προκειμένου να πάψει η παιδεία να είναι προσηλυτιστικό μέσο της κάθε ιδεοληψίας και του/της κάθε βιτσιόζου,ζας υπουργού που οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάς δεν είναι όνειρο του ενός αλλά ο μέσος όρος των ονείρων των Ελλήνων + την παράμετρο της ιστορίας (δεν ανήκει μόνο στους ζωντανούς η Ελλάδα)

  Σε πληροφορώ λοιπόν ότι η σχέση παιδείας-κράτους είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια με αυτήν εκκλησίας-κράτους. Γενίτσαρους παράγει, μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες δεξιούς, τις τελευταίες αριστερούς. Και μάλιστα είναι χειρότερος προσηλυτισμός γιατί γίνεται με κοσμικό προσωπείο. Ενώ δηλαδή από τον θρησκευτικό είσαι προετοιμασμένος, η σχολική προπαγάνδα σε βρίσκει απροετοίμαστο.

  Μέχρι λοιπόν οι κομματικοί μηχανισμοί να πάρουν τα ξερά τους από την παιδεία εγώ θα λέω αυτό: διαχωρισμός παιδείας-κράτους. Δεν είναι τα Ελληνόπουλα φέουδα κανενός ιδεολήπτη και μπαρουφολόγου και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής εάν θέλουν πχ να πάνε σε πολυτονικό σχολείο. Δεν θα αφελληνιστούμε επειδή μια υπουργός είδε όνειρο ότι τα Ελληνάκια θα μιλάνε φαρσί τα Αγγλικά από βρέφη γιατί η υπερτρισχιλιετής γλώσσα μας είναι «μικρή» γλώσσα.

  #158 Φυσικέ και εγώ φυσικός είμαι (άνευ πτυχίου) χαλάρωσε όμως λίγο. Δεν έφτασε η ανθρωπότητα από το μηδέν απευθείας στην σχετικότητα. Αναπτύχθηκαν τα μαθηματικά εργαλεία (όχι απο Γερμανούς), τα λογικά εργαλεία (όχι από Γερμανούς), τα φιλοσοφικά ερωτήματα (όχι απο Γερμανούς), οι βασικές θεωρίες της φυσικής (όχι από Γερμανούς) κλπ κλπ για να φτάσουμε στην σχετικότητα, που μην στεναχωριέσαι και μην αγχώνεσαι, θα ανατραπεί κάποτε και φυσικά αυτό δεν θα γίνει από Γερμανούς, οι οποίοι δεν μπορούν να παράξουν θηλυκή σκέψη. Χαλάρωσε λίγο.

 163. ti zoe sauto to blog said

  #162 , έλειψα για λίγο.
  Όχι, ο Φλέμιγκ , απ’ όσο είναι γνωστό , δεν μελέτησε αρχαία φαρμακολογία. Η ιστορία της πενικιλλίνης είναι μυθιστόρημα από μόνη της, με ναζί , αμερικάνους στη διάρκεια του Β’ΠΠ που έψαχναν βιβλιογραφία και ανακάλυψαν τον Φ., κρυφά αεροπορικά ταξίδια με την πεν. να μεταφέρετε στο πέτο απ’το παλτό του Φλέμιγκ κλπ
  Προφανώς ο συγγραφέας εννοεί ότι για περίπου 2000 χρόνια αυτή η παρατήρηση έμεινε αναξιοποίητη.

 164. physicist said

  @164. Ευχαριστώ! Δεν ξέρω αν συμφωνείς, εμένα όμως η έκφραση «αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες» μού φαίνεται άκρως ύποπτη και παραπλανητική.

  @163. Στράβων, δεν ξέρεις τι σού γίνεται. Επιεικώς.

 165. ti zoe sauto to blog said

  Δεν είναι εθνικιστική θεωρία ότι η ιατρική οφείλει πολλά στην κλασική αρχαιότητα.
  Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ιπποκρατικοί όροι και τεχνικές πχ η ιπποκράτειος σείση, ο καρκίνος , η (εκπληκτική) περιγραφή της περιτονίτιδας κ.α.

  Παρόραμα #164 : μεταφέρεται.

 166. ti zoe sauto to blog said

  # 165 α)
  Όχι, είναι συνηθισμένη έκφραση στην Ιστορία της Ιατρικής ότι μια παρατήρηση αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες, μάλλον πικρία εκφράζει και τίποτα παραπάνω.

 167. #165 Φυσικέ αν ήταν στο χέρι μου θα σου αφαιρούσα τον τίτλο. Άκουσε εκεί: «Αμασεύ, οι ΑΗΠ από Φιλοσοφία καλά αλλά από φυσικές επιστήμες δεν … τίποτα.»

  Αυτό δεν είναι απλά θράσος. Είναι βλακεία Φυσικέ, με το συμπάθιο και λίαν επιεικώς. Είναι παντελής άγνοια των πραγμάτων και ένδειξη μονοκόμματης σκέψης. Ένας φυσικός φυσικέ χωρίς φιλοσοφικό υπόβαθρο δεν είναι φυσικός, είναι φυσικολόγος.

 168. physicist said

  @167. Αν είναι συνηθισμένη έκφραση, καλώς. Γλωσσικά, μού ακούγεται παραπλανητική.

  @168. Τι καλά που δεν είναι στο χέρι σου να μού αφαιρέσεις τον τίτλο! Κι ακόμα πιο καλά που δεν το τελείωσες το Φυσικό, αρκετές αρλούμπες ακούνε οι μαθητές από τους Θεολόγους στα σχολεία.

 169. Πέτρος said

  Καλησπέρα Στράβωνα,

  δεν χρησιμοποίησα τον όρο ‘θρησκοληψία’ αλλά επέμενα διαρκώς στη διαμόρφωση της αντίληψής μας από την απολογητική σύγχρονη κατηχητική.
  Για να εξηγήσω περισσότερο τη θέση μου, θεωρώ ότι ακόμα και άτομα που δηλώνουν άθεοι, αριστεροί και δεξιοί, αν έχουν παρακολουθήσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν ενσωματώσει μια σειρά από νοητικά μοντέλα που είναι καθαρή παραγωγή του εκκλησιαστικού χώρου.

  Οι υπόλοιπες επιρροές που έχει η νεοελληνική κοινωνία αποτελούν, κατά την πτωχή μου γνώμη, απλά περιγράμματα που γεμίζουν χρωματικά από την καθοριστική επίδραση της ‘νεοελληνορθόδοξης’ ανθρωπολογίας και κοσμολογίας.
  Δεν αποτελούν άρθρωση νέα κοινωνικής τεχνολογίας.
  Δεν υπάρχει αλλαγή πλαισίου ούτε αλλαγή νοοτροπίας.

  Δηλαδή η επιτυχία της απολογητικής κατήχησης (μην ξεχνάμε ότι η θεολογική σχολή ήταν από τις τέσσερις πρώτες του σύγχρονου νεοεληνικού κράτους) θεωρώ ότι είναι καθολική στη επιβίωση και την αναπαραγωγή των νοητικών μοντέλων που εξυπηρετούν στην επιβίωση της ελληνορθοδοξίας.

  Τα ίδια νοητικά μοντέλα όμως θεωρώ ότι είναι αυτά που μας καθηλώνουν ως βαρίδια σε ένα επιτόπιο τροχάδην. Όσο κι αν μας ζεσταίνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε παρεούλα.

  Αυτά διέκρινα στα σχόλια που έφερα και πραγματικά δε βλέπω να διαστρέφω ή να παρεξηγώ κάτι.

 170. #169 Εγώ Φυσικέ είμαι το μεγαλύτερο φυσικομαθηματικό μυαλό της δεκαετίας του 90 στην Β.Ελλάδα, το πιστεύεις δεν το πιστεύεις. Το ότι δεν τελείωσα είναι άλλο θέμα.
  Δεν με συγκινεί η κριτική σου. Απλώς νοιώθω μια πελώρια ικανοποίηση που όταν πήγα Γερμανία δεν έμεινα τελικά για να σπουδάσω εκεί. Ευτυχώς δηλαδή γιατί τελικά συνειδητοποιώ ότι δεν θα ήθελα να προσφέρω εκεί ούτε μια πρόσθεση. Καλύτερα τελειωμένος Έλληνας παρά δοξασμένος γερμανός.

 171. Αμασέε, εγώ είμαι το μεγαλύτερο φυσικομαθηματικό μυαλό στην βόρειο Ελλάδα.
  Και δεν σηκώνω κουβέντα.

  Φυσικέ καλά να πάθεις!
  Να μάθεις άλλη φορά να φέρνεις αντιρρήσεις στον Αμασέο.
  Την επόμενη φορά θα σου αφαιρέσει και την Ελληνική ιθαγένεια.

  Γιατρέ δεν ξέρω αν διάβασες το σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τον ΟΚΑΝΑ.
  Τα νούμερα είναι τρομακτικά, περίπου 11.000 χιλιάδες εξαρτημένοι από ουσίες έχασαν την ζωή τους από το 1995 μέχρι σήμερα.
  Δηλαδή περίπου 730 ψυχές κάθε χρόνο…
  Και ποιος ξέρει πόσοι πεθαίνουν αλλά δεν καταγράφονται ως τέτοιοι.

  Αναρωτιέμαι εάν οι γιατροί και οι σύλλογοί τους κάποια στιγμή θα αντιδράσουν μπροστά σε αυτό τον παραλογισμό της νομοθεσίας που δολοφονεί χιλιάδες εξαρτημένους συνανθρώπους μας.

 172. #172 Δίκιο θα έχεις ΝτίνΕ. Σε ξέχασα εσένα.

 173. physicist said

  Ντίνο, να είμαι εγώ Αττικής και Νήσων; Ή τουλάχιστον Τρίκκης και Σταγών;

 174. 174
  Εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση.
  Δεν ξέρω όμως εάν ο Αμασέο Γκαγκά-ριν βάλει βέτο ως πρόεδρος του σωματείου «Παρατρίχα πτυχιούχων φυσικών»

 175. Immortalité said

  Εγώ πάντως απογράφηκα! Και σχετικά με το ερωτηματολόγιο έχω να κάνω δύο ενστάσεις:

  Η πρώτη αφορά το εισόδημα. Σε ρωτάνε αν η δουλειά σου είναι η κύρια πηγή εισοδήματός σου. Τους απαντάς «όχι η κύρια, η μόνη» και σου λένε το ίδιο κάνει. Μα μια κύρια προϋποθέτει και μια δευτερεύουσα. Έτσι δεν είναι; Ει! ψιτ κράτος! ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΛΕΜΕ!

  Η δεύτερη αφορά την κατοικία. Την οποία ομολογώ ότι μου τη μεταφέρανε διότι επειδή δεν ενέπιπτα στην κατηγορία δεν την πρόσεξα. Η επιλογή είναι ιδιοκτησία ή ενοίκιο. Όταν όμως δεν πληρώνεις επειδή το σπίτι σου έχει παραχωρηθεί(παππούς, γιαγιά, μαμά, μπαμπάς, σύντροφος,) παναπεί φιλοξενείσαι τότε παρακαλώ θεωρείσαι ιδιοκτήτης! Άτσα μαγκιά! Αλλάξαμε το σύστημα μεταβίβασης της ιδιοκτησίας εν μία νυκτί!

  Σε ότι με αφορά το κορίτσι που με απόγραψε ήταν ευγενέστατο και (πολύ με συγκίνησε) έγραφε με μολύβι! Σπάνιο πράμα πια…

 176. ti zoe sauto to blog said

  Δεν βλέπω, ειλικρινά, τίποτα παραπλανητικό στη φράση :
  «…«Η μούχλα η οποία μαζεύεται στα παλιά ξύλα και τη βάση των κορμών, αν πασπαλιστεί σαν αλεύρι, καθαρίζει και επουλώνει τα έλκη», παρατήρηση που αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμιγκ…»
  Η λέξη κλειδί είναι ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, δεν λέει πληροφορία ή γνώση ή κάτι παρόμοιο. Είναι σαφές τι εννοεί (η ίδια παρατήρηση), μην το τραβάμε απ’ τα μαλλιά.

  Για να κλείσω το θέμα, όπως λέμε γεωμετρία του Ευκλείδη, θεώρημα του Πυθαγόρα, αρχή του Αρχιμήδη κλπ , χωρίς εθνικιστικό ή άλλο φορτίο έτσι και στην Ιατρική υπάρχουν όροι και κλινικές πρακτικές που έρχονται από την αρχαιότητα και έχουν αντίστοιχα ονόματα. Τόσο απλά.

  Εφημερίδες δεν διαβάζω , οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω τι έγραψαν.

 177. #177 Καλά ρε Ti Zoe Sauto To Blog, τι είναι αυτά που λες; Δεν το ήξερες ότι οι ΑΗΠ δεν τα πήγαιναν καλά με τις φυσικές επιστήμες; Ότι ήταν μόνο αερολογίες;
  Πρέπει να σου κάνει μερικά σεμινάρια ο Φυσικός για την μεγάλη της Γερμανίας διανόηση.

  #170 Ομολογώ Πέτρο ότι δεν γνωρίζω τι γίνεται σε υποσυνειδησιακό επίπεδο. Μπορεί να είναι όπως τα λες.

 178. Μαρία said

  165β
  Φυσικέ, επειδή δεν είναι πρώτη φορά που το διαπιστώνεις, γιατί διαλέγεσαι μαζί του κι εσύ και κάποιοι άλλοι που σεντονιάζουν; Και μη μου πείτε απο ευγένεια, γιατί το #175 καταντάει απάνθρωπο.
  Τι να πω! Ασκείστε στην ανασκευή της κάθε αρλούμπας;

 179. physicist said

  179. Μαρία έχεις ένα δίκιο. Λέω μόνο που διαβάζουν κι άλλοι και μπορεί να μην ξέρουν.

  177. Γιατρέ, δεν θέλω να το κάνω θέμα και δέχομαι ότι έτσι το διαβάζεις, κι ακόμα ότι έτσι το καταλαβαίνετε εσείς οι γιατροί στο μεταξύ σας. Ρωτάω όμως και στην ομήγυρη: όταν λέω ότι ο άλφα αξιοποίησε κάτι από τον βήτα, δεν υπονοεί αυτό συνεισφορά του βήτα; Επαναλαμβάνω ότι ρωτάω γλωσσικά και μόνο.

 180. 176
  Ιμόρ και η δικιά μου ήταν ευγενέστατη.
  Ευκαιρία βρήκα εγώ το γαϊδούρι και την άρχισα «είστε όργανο της παγκοσμιοποίησης» κλπ, της έδειξα και την δήλωση του Μητροπολίτη στον υπολογιστή και κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό η γυναίκα.
  Είδα και έπαθα να την συνεφέρω…
  Και σε εμένα με μολύβι έγραφε πάντως.

 181. Πέτρος said

  @ Στράβων Αμασεύς

  Αυτά που ανέπτυξα δεν σχετίζονται με το υποσυνείδητο αλλά με τις γνωστικές διαδικασίες.
  Χαίρομαι που δεν παρεξηγείς την τοποθέτησή μου ως επίθεση.

  Ρίξε πάντως ένα δεύτερο βλέφαρο σε αυτά τα θέματα.
  Θεωρώ ότι η αυτοσυνειδησία ενός λαού παράγει τόσο νοοτροπίες, οράματα όσο και δυνατότητες (ή αδυναμίες) κοινωνικής οργάνωσης.
  Κι επίσης θεωρώ ότι η αυτοσυνειδησία (τα νοητικά μοντέλα που σχετίζονται με την αίσθηση της ταυτότητας) του λαού μας είναι (σε όλους τους χώρους) κοπυπάστωμα με άλλο σχήμα της ορθόδοξης απολογητικής.

  Η ορθόδοξη απολογητική αποτελεί στην ουσία τον πυρήνα της νεοελληνικής ανθρωπολογίας και κοσμολογίας.
  Καθόλου αδιάφορο θέμα.

 182. #181 Γράφουν με μολύβι πάντα. Καθαρογράφουν στο τέλος μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Βέβαια απορίας άξιον είναι ότι η απογραφή διαρκεί 15 ημέρες. Όταν απέγραφα εγώ η απογραφή έγινε σε μία ημέρα.
  Η δική μου απογραφέας (ωραίο μωρό) τρελάθηκε όταν της είπα ότι τελειώσαμε σε μία ημέρα. «Μα είναι δυνατόν; Πως προλάβατε;» έφη.

 183. 183
  Προφανώς το μεγάλο χρονικό περιθώριο δίνει την δυνατότητα στους απογραφείς να ξανά επισκεφτούν τα σπίτια που δεν βρήκαν κανέναν.
  Αυτά Αμασέε.
  Θα σε βασανίσω απάνθρωπα αύριο πάλι.

 184. asxetos said

  @176

  χμ είναι όντως συγκινητικό το μολύβι.

  πέρα από αυτό κάνω μερικές σκέψεις

  είτε η συμπαθής απογραφέας έλυνε σουντόκου πριν σε επισκεφθεί
  είτε δεν έχουν στο υπουργείο λεφτά για στυλό
  είτε σκέφτονται -στο ίδιο υπουργείο- να μαγειρέψουν τα αποτελέματα

  οκ κάνω …χούμορ
  (it’s not a typo)

 185. Για την ιστορία, μικτά, 1,70 € ανά κατοικία συν 1,20 € ανά απογραφόμενο. 150-200 κατοικίες έχει χρεωθεί κάθε απογραφέας στο Ηράκλειο, κι αν δεν τις απογράψει δεν είναι βέβαιο ότι θα αμειφθεί καθόλου.

 186. #184 Ναι μεν αλλά το 15θήμερο δίνει και την δυνατότητα για διπλοεγγραφές. Εξάλλου κανένας δεν πρόκειται να κάνει διασταύρωση στοιχείων. Δεν ξέρω εάν κάποιος θα θελήσει να απογραφεί δύο φορές, τεχνικά πάντως υπάρχει το κενό.

 187. Μαρία said

  180α Μη μας προσβλήνεις κι απο πάνω :-). Στα σοβαρά τώρα, μη με βάζεις να κάνω δίκην προθέσεων, γιατί θα πω κακίες.

  180β. Την δικιά του παρατήρηση αξιοποίησε ο Φλ., δεν υπονοείται απ’ το γιατρό κάποια οφειλή στο Διοσκουρίδη. Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε και ανακριβές.

 188. Immortalité said

  @186 Παίζει να μην κατάλαβα κάτι, αλλά αν δεν τις απογράψει γιατί να αμειφθεί;

 189. #189 Aν δεν απογράψει όλο το πακέτο που χρεώθηκε, κινδυνεύει να μην πληρωθεί ούτε γι’ αυτούς που απέγραψε. Απογραφέας έσπασε το πόδι του στη μέση της δουλειάς του και ψάχνεται σχετικά…

 190. Immortalité said

  Τώρα ήσουν σαφής 🙂

  Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη; αναπληρωματικοί και λοιπά;

 191. #179 τάχουμε πει

 192. ti zoe sauto to blog said

  Ιμμόρ ,
  έχω την εντύπωση ότι περίμενες να τελειώσει η συζήτηση της πενικιλλίνης για να μιλήσεις, οπότε να σου αφιερώσω ένα κοτσάκι ; ( ναξιώτικη μαντινάδα ).

 193. #191 Φυσικά και υπάρχει. Υποθέτω ότι είναι μια άσκηση πίεσης, να μην τα παρατήσεις στη μέση, αν δεν γουστάρεις.

 194. Immortalité said

  @ 193 Και το ρωτάς; (αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ο χρόνος της παρέμβασης μου δεν είχε να κάνει με τον Φλέμιγκ…)

  @ 194 εντύπωση μου κάνει παρ’ όλα αυτά.

 195. ti zoe sauto to blog said

  Όταν στο δώμα τζη φανεί
  γελούνε κι οι ανεφανοί

  Πρόβαλε στο παραθύρι
  κρυσταλλένιο μου ποτήρι.

  Αφιερωμένο στην Ιμόρ.

 196. Immortalité said

  Ω! Γιατρέ μου ευχαριστώ πολύ, μα τί καλό έκανα ν’ αξίζω τέτοια αφιέρωση; 🙂

  ανεφανοί;

 197. ti zoe sauto to blog said

  197
  α) ομορφαίνεις το ιστολόγιο , λίγο είναι αυτό ;
  β) έλεγα να το αφήσω homework , για το Νίκο 🙂 , αλλά ας το πάρει το ποτάμι… οι καπνοδόχοι είναι .

 198. Immortalité said

  Ευτυχώς που δε με βλέπετε, έχω κατακοκκινίσει 😳

  Οι καπνοδόχοι; και από που βγαίνει ξέρουμε;

 199. ti zoe sauto to blog said

  Δεν έχω ιδέα, θα μας πουν οι φιλόλογοι !

 200. sarant said

  Ωραία συζήτηση είχατε, με κοτσάκια, μ’ άρεσε 🙂

  Ο δικός μου απογραφέας μου είπε ότι τα λεφτά θα τα πάρουν, τους είπαν, μετά το καλοκαίρι.

 201. Immortalité said

  Εγώ δεν τη ρώτησα πότε θα πληρωθεί, ούτε τη βασάνισα με δημοσιεύματα όπως ο Ντίνος. Μόνο καφέ τη ρώτησα αν θέλει αλλά είχε πιει 🙂

 202. Εγώ πολύ θα ήθελα να την «βασανίσω» αλλά με επηρέασε η ιστορία του σοσιαλιστού Στρος Καν και έκανα κράτει. Άσε που δεν ξέρω εάν θα το ενέκρινε ο Πειραιώς 🙂

 203. physicist said

  @ Γιατρέ, Μαρία: παρεξήγησα το νόημα της φράσης για την αξιοποίηση της ανακάλυψης σε ό,τι αφορά την πενικιλλίνη κλπ. Αποσύρω τον χαρακτηρισμό «ύποπτη», δεχτείτε το σαν αυθόρμητη εντύπωση με το που πρωτοδιάβασα (και δευτεροδιάβασα) το συγκεκριμένο χωρίο.

 204. Χρηστος Κ. said

  Απογραφηκατε? Την κατσατε! Εμ ετσι ειναι. Αφου δε διαβαζετε ελευθερη ψωρα καλα να παθετε. Ετοιμαστειτε τωρα να φιλοξενησετε μεταναστες και αστεγους στο σπιτι σας.

  Click to access 1288.pdf

 205. Πωπω πολύ άργησα να το δω το νήμα αυτό! Κρίμα και θα’θελα να συμμετάσχω στην κουβέντα, αλλά τώρα πια δεν ξέρω αν έχει και τόσο νόημα…
  Να επισημάνω μόνο ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη του Πειραιώς ήταν κατά κάποιο τρόπο «απολογία» για τα όσα έχει κατά καιρούς πει. Επειδή δηλαδή τον έχουν επικρίνει άσχημα, ακόμα και από μέσα από την Εκκλησία, αποφάσισε να δώσει αυτή τη συνέντευξη για να «απαντήσει» σε όλους τους επικριτές του και να ανασκευάσει την κακή του εικόνα!
  Δηλαδή, κατά καιρούς έχει πει ΠΟΛΥ χειρότερα από αυτά που λέει στη συνέντευξη, εδώ προσπαθεί να τα πει με την μεγαλύτερη δυνατή επιείκια! Σκεφτείτε δηλαδή!
  Και όσο για τον Καλαβρύτων εντάξει δεν το συζητάμε. Ο άνθρωπος είναι φαρσοκομωδία. Το ιστολόγιό του είναι πραγματικός παράδεισος κοτσάνας και μαργαριταριών. Το προτείνω ανεπιφύλακτα αν θέλετε να γελάσετε.

  (@205: Άμα είναι καμια ψηλή ξανθιά νεαρή από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν έχω κανένα πρόβλημα να την φιλοξενήσω! 🙂 )

 206. 1ας said

  Η απογραφή γίνεται 2 βδομάδες,και όχι μια μέρα για 2 λόγους
  1)για να είναι πιο φθηνή(λιγότερο προσωπικό,περισσότερη δουλειά)
  2)για να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού που απογραφόντουσαν στα χωριά τους.

  Η διασταύρωση στοιχείων,είναι κάτι δύσκολο να γίνει,καθώς δεν δίνεις κάποιο μοναδικό στοιχείο ταυτότητας.
  Η απογραφή αποτυγχάνει γιατί πλέον ο κόσμος αντιμετωπίζει το κράτος ως ληστή.

 207. 207
  Αναστάτωση επικρατεί στη Λαμία με την απογραφή πληθυσμού, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ολόκληρες γειτονιές της Λαμίας μετακινούνται οργανωμένα σε γειτονικούς νομούς από όπου έλκουν την καταγωγή τους, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκε ότι για σήμερα Κυριακή εχουν προγραμματιστεί οργανωμένα ταξίδια συλλόγων και φορέων.

 208. Immortalité said

  @208 Αμάν βρε Δύτη! Αυτό ακριβώς διάβαζα τώρα! 🙂

 209. Τώρα το διάβαζες; Χτεσινή είναι η είδηση… 🙂

 210. τυφλός said

  Κι εδώ έχω ακούσει ότι πάνε κάποιοι να απογραφούν στα χωριά τους- όχι οργανωμένα. Το βρήκα αστείο κ δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται. Μου είπαν ότι από την απογραφή πληρώνονται και οι δήμαρχοι. Οπότε, αν γνωρίζονται (που στις μικρές κοινωνίες γνωρίζονται) μεταξύ τους, το κάνουν για να πάρει περισσότερα χρήματα ο δήμαρχος. Για ανταλλάγματα δεν έχω ακούσει. Δε μπορώ να μιλήσω. Επίσης, δε ξέρω γιατί, θέλουν πολλοί να δείχνουν ότι μένουν μόνιμα στο σπίτι στο χωριό.

 211. Immortalité said

  Έχω μια καθυστέρηση όσο να πεις… Αλλά μην το κάνουμε ζήτημα 🙂

 212. Μισιρλού... said

  Καλησπέρα Δυτάκο!

  Κι εμένα με αγνόησαν επιδεικτικότατα… Θα πάω αλλού να με απογράψουν, άρα.
  Ποιο χωριό με θέλει; Ακούω προσφορές!!!
  🙂

 213. Immortalité said

  Εδώ εδώ σε μας!!! 🙂

 214. sarant said

  208: Αυτό με την απογραφή γινόταν ανέκαθεν, να απογράφονται στο χωριό τους. Επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί δήμαρχοι της περιφέρειας της Αθήνας. Θυμάμαι πριν από μια-δυο απογραφές, που είχε γίνει μεγάλη κόντρα Μακρακώμης και Σπερχειάδας, ποιος θα φέρει περισσότερα πούλμαν με απογραφόμενους, διότι παιζόταν η θέση του λυκείου ή κάποιου άλλου δημόσιου κτιρίου, σε ποιαν από τις δυο κωμοπόλεις θα πήγαινε.

 215. Ιμορ,
  αμα εχεις καθυστερηση μην το αφησεις ετσι, να πας να το κοιταξεις. Μια γνωστη μου που ειχε καθυστερηση εφερε προσφατα στον κοσμο δυο υγιεστατα αγγελουδια.

  Αηντε, η ωρα η καλη!

 216. Immortalité said

  @216 Δυστυχώς Θείε αυτή η καθυστέρηση είναι εκ γενετής και ανίατη… 🙂

 217. Immortalité said

  @206 in fine και μετά σου λένε, μη δίνεις σημασία στα στερεότυπα 😛

 218. Μισιρλού... said

  !!! Βρε τον Θείο !!!
  Μόλις άκουσε το : Θέλω να δω τον πάπα… Τσουπ !!!

  Τα σέβη μου, σεβάσμιε…

 219. Γεια σου Μισιρλού! Άργησες: τώρα έρχεται το καλοκαίρι 🙂

 220. #207 Και για να απογράψουν όσους περισσότερους λαθρομετανάστες μπορούν. Ψήφοι είναι αυτοί, να τους αφήσουν να φύγουν (δεν είναι αλλά θα τους κάνουν); Ξέρεις πόσο πολύτιμες είναι οι ψήφοι* σε χαλεπούς καιρούς γενικευμένης (και διαφημισμένης) αποχής;

  *πόσο άσχημα μπορεί να ακούγεται αυτή η σύνταξη. Αρμονία μηδέν.

 221. Διόρθωση: ψήφοι είναι αυτές.

 222. Μισιρλου,
  τα υπονοουμενα ειναι σαν τα πουλια: ή τα πιανεις στον αερα ή δεν τα πιανεις 😉

  ΥΓ
  νασαστε καλα να τη θυμοσαστε

 223. Μισιρλού... said

  @223 Θείο, αυτό είναι το πρόβλημά μου.
  Είμαι πολλή γειωμένη και…χαμηλοβλεπούσα!!!
  Πού στις αέρηδες;!…
  Δεν θωρώ!

  :mrgreen:

 224. Τωρα με το «Μισιρλου» μου θυμισες ενα αριστουργημα που ειχα γραψει παλια το οποιο ειχε σαρωσει τα βραβεια στις Κάννες:

  Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ

  Στο Νειλο ελιαζομουνα
  κι ημουν σε θεση υπτία
  και πανω μου καθοτανε
  μια ομορφη Αιγυπτία

  ………………..

 225. Μαρία said

  225 Βαλτός είσαι;
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-15480

 226. 226
  Πω πω, το είχα ξεχάσει αυτό το έπος…

 227. Immortalité said

  @ 227 εγώ πάλι δεν το ήξερα καν! 🙂 🙂 🙂

 228. Μαρια,
  γιατι εκπλησσεσαι, γλωσσολογος γλωσσολογω αει βελαζει.

 229. ανακατεύετε πάλι τα σκατά, θα πλακώσουν οι μύγες…

 230. Θείε,
  ποιοι είναι οι γλωσσολόγοι στην κουβέντα, δεν την παρακολούθησα;
  (Θέλω να πω γλωσσολόγοι γλωσσολογίας,γιατί εδώ είμαστε όλοι γλωσσολόγοι. Γλωσσοφαγίας.)

 231. Αντε και ολοκληρο το ποιμα.

  Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ

  Στο Νειλο ελιαζομουνα
  κι ημουν σε σταση υπτία
  και πανω μου καθοτανε
  μια ομορφη Αιγυπτία!

  Κι απο το περα-δωθε(νες)
  στον κωλο μουχε μπει
  ολη η χλαμιδα, κι ενοιωθα
  σαν το Χαμουραμπι

  που στην αρχη ηταν ανετος
  κι εκανε χοντρες μπάζες
  μα υστερα ζοριστηκε
  (τον σφιγγανε οι γαζες).

  Ασφυκτιουσε ο πεος μου
  μες της συκης το φυλλο
  κι εμοιαζε σαν του Φαραω
  το φασκιωμενο σκυλο

  καθως βουτουσε στην πηγη
  κι εκανε πλάτσα-πλούτσα
  λαχανιασμενος μα ευτυχης,
  ειχαμε γινει λουτσα !

  Κι ως απο κατω βρισκομουν
  και κουνα-κουνα εκεινη
  στο τελος η χλαμυδα μου
  εμοιαζε με μπικινι

  Δεν με ενοιαζε που ζαρωσε
  κι ας ητανε καινουργια
  μοναχα που με τρωγανε
  χλαμύδια και καβουρια

  Σιγα σιγα βυθιστηκα
  στις εκβολες του Νειλου
  μα εξειχανε τα ματια μου,
  οπως του Κροκοδειλου!

 232. Δημήτρης said

  @176 @181

  Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος: το μολύβι το χρησιμοποιούν κυρίως επειδή τα ερωτηματολόγια τα διαβάζει σκάνερ που προτιμάει το HB 2Β μαλακό (και, σε λιγότερο βαθμό, για τυχόν λάθη).

  «Η Ελλάς δεν είναι όνειρο του ενός αλλά ο μέσος όρος των ονείρων των Ελλήνων + την παράμετρο της ιστορίας (δεν ανήκει μόνο στους ζωντανούς η Ελλάδα)»
  Κι ο Μεγαλέξης ζητάει την Cayen που δικαιωματικά του ανήκει?

 233. @233 Ναι, και στον ΟΠΑΠ πλέον να δελτία θα συμπληρώνονται μόνον με μολύβι ΗΒ για να μην γίνονται λάθη. 🙂

  Ποιός είναι αυτός ο μεγαλέξης;

 234. thanos5881 said

  Ζητάται φιλόλογος για φροντιστήριο του Ορθόδοξου εν Ελλάδι ιερατείου για να διδάξει σ’ αυτούς την ερμηνεία της αρχαιοελληνικής λέξης πόρνη!!!!!!

 235. ἐγὼ τὴν ἀπάντησι τοῦ Πέτρου τώρα τὴν εἶδα. ἐπιμένω στὰ ὅσα ἔχω ἤδη ὑποστηρίξει, ἁπλῶς δὲν ἀπαντῶ σὲ ἕνα πρὸς ἕνα τὰ ἐπιχειρήματά του γιατὶ ἔχει περάσει καιρός. πιστεύω ὅτι στὸ μέλλον θὰ δοθῃ εὐκαιρία νὰ ξανασυζητήσουμε τὸ θέμα.

  φυσικὰ τὸ πότε μιὰ γυναῖκα ἢ ἕνας ἄντρας εἶναι ἕτοιμος γιὰ γάμο τὸ διδάσκει ἡ ἴδια ἡ φύσι κι αὐτὸ κανένας ἀνθρώπινος νόμος δὲν ἔχει καταφέρει μέχρι στιγμῆς νὰ τὸν καταργήσῃ.

  Πάντως γιὰ τοὺς Χριστιανοὺς ἡ χριστιανικὴ ἠθκὴ εἶναι ὄντως ἀδιαπραγμάτευτη, κι αὐτὸ δὲν ἔχει νὰ κάνῃ μὲ τὸ ἂν ἡ ἠθικὴ αὐτὴ ἀρέσει ἢ δὲν ἀρέσει στὸν Πέτρο.

  Καὶ φυσικὰ αὐτὴ ἡ ἠθικὴ εἶναι ποὺ κυρίως τσούζει στὸ 99% τῶν περιπτώσεων ποὺ ἀσκεῖται κριτικὴ στὸν Χριστιανισμό.

  Ἐπίσης δὲν κατάλαβα τὶ ἐννοεῖς μὲ τὸ «πιέζει γιὰ θέματα ποὺ δὲν εἶναι δικά της». Ἄν ἐννοεῖς ὅτι πιέζει τὸ κράτος πρὸς τὴν υἱοθέτησι συγκεκριμένων πολιτικῶν, αὐτὸ χριστιανικῶς μὲν μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὸ ἀδιάφορο μέχρι καὶ ἀπαράδεκτο, νομικῶς ἐντελῶς θεμιτό, κοινωνικῶς δὲ μπορεῖ νὰ ἀποτιμηθῆ ἀναλόγως πρὸς τὶς ἀντιλήψεις καὶ τὴν ὑποκειμενικὴ ἠθικὴ καθενός, ποὺ οὔτε τὸ κράτος οὔτε ἡ ἐκκλησία ὀφείλει νὰ ἀποδέχεται.

  Ἄν ἐννοεῖς ὅτι ἡ ἐκκλησία δὲν δικαιοῦται νὰ ἔχῃ γενικῶς λόγο γιὰ κάποια θέματα ποὺ ἅπτονται προσωπικῶν ζημτημάτων ἀκόμη καὶ τῶν συνειδητῶν μελῶν της, συγγνώμη ἀλλὰ αὐτὸ δὲν θὰ τὸ ἀποφασίσῃς ἐσύ, ἀλλὰ τὸ ἱδρυτικὸ συμβόλαιο τῆς Ἐκκλησίας,δηλαδὴ ἡ Κ.Δ., ἡ ὁποία καὶ γιὰ τοὺς Χριστιανοὺς ἀποτελεῖ σύμφωνο προσχωρήσεως: ἢ τὸ δέχεσαι πακέτο ἢ τὸ ἀπορρίπτεις πακέτο.

 236. τυφλός said

  #236, Αμάν βρε Κορνήλιε, χαλάρωσε λίγο.

 237. Μαρία said

  >τὸ διδάσκει ἡ ἴδια ἡ φύσι

  Γι’ αυτό κατά φυσική επιταγή ο Ανδρόνικος ο Β’ πάντρεψε την πεντάχρονη κόρη του Σιμωνίδα με τον πολύ μεγαλύτερό της Στέφανο Μιλιούτιν, για να περιοριστώ σε ένα μόνο παράδειγμα άνηβων κοριτσιών στο Βυζάντιο.

 238. Costas said

  #237 (Κορνήλιος) τὸ ἱδρυτικὸ συμβόλαιο τῆς Ἐκκλησίας,δηλαδὴ ἡ Κ.Δ., ἡ ὁποία καὶ γιὰ τοὺς Χριστιανοὺς ἀποτελεῖ σύμφωνο προσχωρήσεως: ἢ τὸ δέχεσαι πακέτο ἢ τὸ ἀπορρίπτεις πακέτο.

  Ανιστόρητο αυτό. Πρώτον, ο πρώτος που ‘διαπραγματεύτηκε’ την ηθική της Π.Δ. ήταν ο Ιησούς. Αυτός άνοιξε το δρόμο της αναδιαπραγμάτευσης. Ούτε ένα ιώτα λέει δεν ήρθε να αλλάξει, και της άλλαξε τα φώτα.
  Επίσης, στοιχειώδης περιήγηση ανά τους αιώνες δείχνει πόσο έχει αλλάξει η χριστιανική ηθική μέσα στους αιώνες, όπως είναι απολύτως φυσικό.
  Τέλος, και συγχρονικά, βλέπουμε αναρίθμητες χριστιανικές ομολογίες και Εκκλησίες να πρεσβεύουν διαφορετικές ηθικές. Έως ότου μιλήσουν οι ουρανοί για το ποια από αυτές είναι η ‘εγκεκριμένη’, υποχρεωτικά πρέπει να δεχόμαστε ότι οι χριστιανικές ηθικές είναι όσες και οι αντίστοιχες ομολογίες.

  Αυτά λοιπόν τα περί ‘αδιαπραγμάτευτου’ και περί ‘πακέτου’ είναι απλώς μια από τις πολλές χριστιανικές οπτικές, και δη φονταμενταλιστική τοιαύτη.

 239. Costas said

  Διόρθωση: όχι #237 αλλά #236 (Κορνήλιος)

 240. #238 ἐδῶ ἐπὶ Βασιλείου Α’ἔγινε πατριάρχης ὁ 15χρονος κίναιδος Στέφανος. ἀπὸ πότε ἡ πρακτικὴ τῶν βασιλέων εἶναι πηγὴ τῆς χριστιανικῆς πίστεως;

  #239 Κώστα, αὐτὴ εἶναι ἡ χριστιανικὴ ἠθικὴ ὅπως πηγάζει ἀπὸ τὴν Καινὴ Διαθήκη. Καὶ φυσικὰ 1 εἶναι ἡ ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ἡ νύμφη τοῦ Κυρίου, ἢ μήπως ὁ Κύριος εἶναι πολύγαμος καὶ δὲν τὸ ξέρουμε; Ἀλήθεια, τί εἶναι γιὰ σένα «χριστιανικὴ ἠθική»;

  Ἔπειτα τὸ ἄλλο ποὺ λὲς γιὰ τὸ ἰῶτα, εἶναι ἐντελῶς ἀνιστόρητο. Διότι αὐτὸ ὁ Κύριος τὸ εἶπε στὴν μεγάλη προγραμματική του ὁμιλία, τὴν Ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλία,ὅπου φυσικὰ ὡς ἀνώτερος τοῦ Μωυσέως ἀναθεωρεῖ τὸν Μωσαϊκὸ νόμο καὶ λέγει ὅτι ἀπὸ αὐτὸν τὸν νόμο δὲν θὰ ἀλλάξῃ οὔτε μία κεραία. Λοιπόν, γιὰ νὰ ἀλλάξῃ κάποιος τὸν νόμο τοῦ Χριστοῦ πρέπει νὰ εἶναι ἀνώτερος τοῦ Χριστοῦ, ὅπως ὁ Χριστὸς ὡς ἀνώτερος τοῦ Μωυσέως ἄλλαξε τὸν Μωσαϊκὸ νόμο. Καὶ φυικὰ ὁ νόμος τοῦ Χριστοῦ εἶναι νόμος ἐλευθερίας καὶ ἐπιλογῆς, ὄχι νόμος δουλείας, ὑποχρεωτικός, ὅπως πολὺ σωστὰ ἐπισημαίνει σὲ πάμπολλα χωρία ὁ Παῦλος.

 241. τυφλός said

  Με μπερδεύεις Κορνήλιε. Τελικά ο νόμος του Χριστού είναι νόμος ελευθερίας και επιλογής ή η Κ.Δ. αποτελεί σύμφωνο προσχωρήσεως: ή το δέχεσαι πακέτο ή το απορρίπτεις πακέτο;
  Μπορεί κάποιος να είναι ορθόδοξος χριστιανός και να έχει προγαμιαίες σχέσεις; Μπορεί να είναι κάποιος καλός Χ.Ο. και ομοφυλόφιλος ή επειδή είναι ομοφυλόφιλος θα καεί στην κόλαση;
  Πως γίνεται η θρησκευτική πεποίθηση να παραμένει ακλόνητη όταν τόσες φιλοσοφικές και επιστημονικές θεωρίες έχουν ανατραπεί ξανά και ξανά;

 242. Costas said

  (Κορνήλιος) Καὶ φυσικὰ 1 εἶναι ἡ ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ἡ νύμφη τοῦ Κυρίου, ἢ μήπως ὁ Κύριος εἶναι πολύγαμος καὶ δὲν τὸ ξέρουμε; Ἀλήθεια, τί εἶναι γιὰ σένα “χριστιανικὴ ἠθική”;

  (Εγώ) Και πότε μίλησε αυτοπροσώπως ο Κύριος, Κορνήλιε, και έδωσε το δαχτυλίδι τού αρραβώνος στην Ανατολική Ορθόδοξο Εκκλησία; Αλλά και στο ίδιο το εσωτερικό της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αγνοείς ότι άλλοι άλλα πρεσβεύουν;

  (Κορνήλιος) ὅπου φυσικὰ ὡς ἀνώτερος τοῦ Μωυσέως ἀναθεωρεῖ τὸν Μωσαϊκὸ νόμο καὶ λέγει ὅτι ἀπὸ αὐτὸν τὸν νόμο δὲν θὰ ἀλλάξῃ οὔτε μία κεραία.

  (Εγώ) Πώς είναι δυνατόν να τον αναθεωρεί χωρίς να του αλλάζει ούτε μια κεραία;

 243. #234 Βρὲ Κώστα, γιὰ τὸν δικό του νόμο μιλάει ὁ Χριστός. Λέει, ὅπιοιος ἀλλάξῃ ἔστω κι ἕνα γράμμα ἀπὸ τὸν νόμο αὐτόν…καὶ στὴν συνέχεια ἐκθέτει τὸν νόμο λέγοντας: ὁ Μωυσῆς εἶπε αὐτό, ἐγὼ λέω αὐτό.

  Τί ἐννοεῖς ἄλλοι ἄλλα πρεσβεύουν; θὰ ἤθελα ἕνα παράδειγμα.

 244. Costas said

  Ποιον δικό του νόμο, Κορνήλιε;

  Μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τους προφήτας. ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι. αμήν αμήν γαρ λέγω υμίν, έως αν παρέλθηι ο ουρανός και η γη, ιώτα έν ή μία κεραία ου μη παρέλθηι από του νόμου έως αν πάντα γένηται.

  Σοβαρά μιλάς, ότι εννοεί τον δικό του νόμο; Ουκ ήλθε δηλαδή «καταλύσαι αλλά πληρώσαι» τον δικό του νόμο; Και αμφισβητείς ότι ο όρος «νόμος» σε όλη την ΚΔ αναφέρεται στον μωσαϊκό, και ότι ο όρος «ο νόμος και οι προφήται» αναφέρεται στην Π.Δ.;;

  Παράδειγμα του ότι άλλοι άλλοι πρεσβεύουν θέλεις; Δηλαδή ο Μπέγζος, ο Αλβανίας και ο Πειραιώς παρέα με τον μακαρίτη έχουν/είχαν την ίδια στάση σε ζητήματα «ηθικής»; Στο θέμα της ιερωσύνης των γυναικών έχουν όλοι την ίδια στάση;

  Επαναλαμβάνω δε το ερώτημά μου για τις διάφορες ομολογίες: πότε βγήκε ο Χριστός αυτοπροσώπως και έχρισε αυθεντική του νύφη την Ανατολική Ορθόδοξο Εκκλησία;

 245. γιὰ τὸν Μπέγζο δὲν θὰ πῶ ἐδῶ τὴν ἄποψί μου. γιὰ τὴν ἱερωσύνη τῶν γυανικαῶν τί νὰ πῶ; οἱ ἄνθρωποι δὲν ξέρουν τί λένε! φέρνουν παράδειγμα τὶς διακόνισσες, οἱ ὁποῖες δὲν χειροτονοῦντο ἀλλὰ κατελέγοντο κι οἱ ὁποῖες δὲν εἶχαν ποτὲ ἐκκλησιαστικὸ λόγο καὶ δὲν ἀνῆκαν σὲ αὐτὸ ποὺ σήμερα λέμε κλῆρο. ἀπορῶ ἂν ἔχουν ἀνοίξει ποτὲ τὴν Γραφή. καὶ πάει νὰ πῇ «στάσι»σὲ ζητήματα ἠθικῆς; ἀπὸ πότε ἔγινε ὁ κάθε ἐπίσκοπος νομοθέτης σὲ ζητήματα ἠθικῆς; Εἶναι ἢ δὲν εἶναι ἡ χριστιανικὴ πίστι, κομμάτι τῆς ὁποίας εἶναι καὶ ἡ ἠθική, ἅπαξ παραδοθεῖσα, κατὰ τὸν Ἀπόστολο Ἰούδα (στιχ.3);

  ὁ «Νόμος καὶ οἱ Προφῆται» φυσικὰ ἀναφέρεται στὴν Π.Δ. Ἀλλὰ μὴ λὲς ὅτι ὁ «νόμος» σὲ ὅλη τὴν Κ.Δ. ἀναφέρεται στὸν Μωσαϊκὸ Νόμο. Δἐν λέγει ὁ Παῦλος, ὅταν ἐξηγῃ τὴν κατάργησι τῆς λευιτικῆς ἱερωσύνης καὶ τὴν ἐπαναφορὰ τῆς «κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδὲκ» ἱερωσύνης ὅτι «μετατιθεμένης τῆς ἱερωσύνης ἐξ ἀνάγκης καὶ νόμου μετάθεσις γίνεται»; (Ἑβ 7,12) Καὶ σχεδὸν σὲ ὅλη τὴν ἐπιστολὴ συνέχεια λέγει πόσο ἀνώτερος τοῦ Μωυσέως εἶναι ὁ Χριστός. Κι ἀλήθεια ὅταν μιλᾷ γιὰ «νόμο»ὁ Παῦλος στὴν Πρὸς Ῥωμαίους (δὲς ὅλο τὸ κεφαάλιο 7) γιὰ ποιόν νόμο μιλᾷ; Καὶ γιὰ τὸν Μωσαϊκὸ καὶ γιὰ τὸν πνευματικὸ=χριστιανικό.

  Πρόσξε τώρα τὸ κείμενο τοῦ Ματθαίου. Λέει «δὲν θὰ ἀλλἀξῃ οὔτε ἕνα γιώτα ἀπὸ αὐτὸν τὸν νόμον». Κι ἀμέσως μετὰ λέει δὲν θὰ μπῆτε στὴν βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἂν δὲν εἶναι ἡ δικαιοσύνη καὶ ἡ χάρι σας περισσότερη ἀπὸ τὴν τῶν Φαρισαίων. Κι ἀμέσως μετὰ ἐξηγεῖ πῶς θὰ εἶναι ἡ δικαιοσύνη τους μεγαλύτερη ἀπὸ τὴν τῶν Φαρισαίων αὐστηροποιῶντας τὶς ἠθικὲς διατάξεις τοῦ Μωσαϊκοῦ Νόμου (κατάργησι ὅρκου, κατάργησι αὐτομάτου διαζυγίου κλπ κλπ). Εἶναι πολὺ ἐμφανὲς τί ἐννοεῖ.. Ὅπως λέει καὶ ὁ Χρυσόστομος: «ὅτι γὰρ οὐχ ὑπὲρ τῶν παλαιῶν νόμων εἴρηκεν, ἀλλ’ὑπὲρ ὧν αὐτὸς ἤθελε νομοθετεῖν, ἄκουσον τῶν ἑξῆς […]. Ἐὰν δὲ περὶ τῶν παλαιῶν ἠπείλει νόμων, πῶς ἔλεγεν ἐὰν μὴ περισσεύσῃ; Τοὺς γὰρ τὰ αὐτὰ ποιοῦντας ἅπερ ἐποίουν ἐκεῖνοι, οὐκ ἦν περισσεύσαι κατὰ τὸν τῆς δικαιοσύνης νόμον. Ἀλλὰ ποῖον ἦν τὸ περισσόν; Τὸ μὴ ὀργισθῆναι, τὸ μηδὲ ἐμβλέψαι εἰς γυναῖκα ἀκολάστως.»

  Ἐξάλλου φαίνεται πολὺ καθαρὰ ὅτι ἐννοεῖ τὸν δικό του νόμο. Δηλαδὴ πῶς ἐννοεῖ τὸν μωσαϊκὸ Νόμο, ὅτι δὲν θ’ἀλλάξῃ μία κεραία κι ὕστερα ἀμέσως μετὰ ἀπὸ 2 στίχους τὸν ἀλλάζει; Μόνο ἀπὸ αὐτὸ ἔπρεπε νὰ καταλάβῃς ὅτι ἐννοεῖ τὸν δικό του!

  κοπυπαστώνω τὸ κομμάτι:

  Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι, ἀλλὰ πληρῶσαι. 18 ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται. 19 ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. 20 λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι ἐὰν μὴ περισσεύσῃ ἡ δικαιοσύνη ὑμῶν πλεῖον τῶν γραμματέων καὶ Φαρισαίων, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν.21 ᾿Ηκούσατε ὅτι ἐρρέθη τοῖς ἀρχαίοις, οὐ φονεύσεις· ὃς δ᾿ ἂν φονεύσῃ, ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει. 22 ᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ εἰκῆ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ρακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός.

  καὶ συνεχίζει μὲ τὴν μεταρρύθμισι τοῦ νόμου. καὶ ῥωτῶ;ὅταν λέῃ:ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. κι ἀμέσως μετὰ δίνει τὶς ἐντολές του, ποιές ἐντολὲς βλέπεις νὰ ἐννοῇ;

 246. ὅσο γιὰ τὸ τελευταῖο ἐρώτημα: συγγνώμη, ἀλλὰ ἡ Ἐκκλησία ἐξ ἀρχῆς μία ἦταν κι ὅταν κάποιος φεύγῃ ἀπὸ αὐτὴν παύει νὰ εἶναι Ἐκκλησία. Γιὰ τὸ ποιὰ «ὁμολογία» εἶναι ἡ σωστὴ μπορεῖς νὰ διαβάσῃς τὴν Ἁγία Γραφὴ καὶ νὰ κρίνῃς. Νὰ δῇς ἂν μιλάῃ γιὰ χειροτονία γυναικῶν, γιὰ καθαρτήριο πῦρ, κλπ κλπ. Ἂν νομίζῃς ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία δὲν εἶναι ἡ σωστὴ κι ὅτι σωστὴ εἶναι κάποια ἄλλη πρέπει γιὰ τὸ δικό σου καλὸ νὰ φύγῃς τὸ γρηγορώτερο ἀπ’αὐτὴν καὶ νὰ πᾷς στὴν ἄλλη. Δὲν λέω, μπορεῖ νὰ τὄχῃς κάνει ἤδη κιόλας. Δὲν νομίζω πάντως ὅτι εἶναι ἐδῶ ὁ τόπος καὶ ὁ χρόνος νὰ κάνουμε Δογματική.

 247. 246 παρόραμα: περισσεῦσαι

 248. Costas said

  #246, 247 No further questions, your honor.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: