Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η συναίνεση και οι αγανακτισμένοι

Posted by sarant στο 6 Ιουνίου, 2011


Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε χτες, 5 Ιουνίου 2011, στην κυριακάτικη Αυγή, στη στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» που δημοσιεύεται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Δυο λέξεις κονταροχτυπιούνται για τον τίτλο της λέξης του μήνα που μας πέρασε, οπότε για να μην αδικήσω καμιά τους θα ασχοληθώ σήμερα και με τις δύο. Καταρχάς έχουμε τη συναίνεση, που ακούστηκε πάρα πολύ επειδή οι δανειστές μας, που μας έβαλαν, όχι και πολύ συναινετικά είναι η αλήθεια, το μαχαίρι στο λαιμό, ζητούν να συναινέσει και η αντιπολίτευση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ειδάλλως, λένε, δεν θα εκταμιευθεί η περίφημη πέμπτη δόση του δανείου και από τον Ιούλιο μας απειλούν ότι το ταμείον θα είναι μείον.

Συναίνεση λοιπόν, λέξη αρχαία, από το ρήμα συναινώ, που είναι βέβαια σύνθετο, από το συνκαι το αινώ, το οποίο παράγεται από το ουσιαστικό αίνος, που είναι ομηρικό. Και επειδή αινώθα πει υμνώ, αν η σημασία υπαγορευόταν πάντοτε από την ετυμολογία (φυσικά αυτό δεν ισχύει) θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσοι συναινούν υμνούν όλοι μαζί κάτι· τι άραγε; τις αγορές προφανώς. Βέβαια, στην πραγματικότητα συναινώ σημαίνει «συγκατατίθεμαι, συμφωνώ», αν και στην αρχαιότητα υπήρχε επίσης η σημασία «παραχωρώ» — μερικοί θα έλεγαν ότι υπάρχει ακόμα.

Ο αίνος, που ήταν ο λόγος ο βαθύς, ο γεμάτος νόημα, και στη συνέχεια ο ύμνος και το εγκώμιο, επιβιώνει στην εκκλησιαστική γλώσσα (όπως άλλωστε και το αινώ), ενώ σαν σύνθετο τον βρίσκουμε στον έπαινο. Της ίδιας οικογένειας είναι και το αίνιγμα.

Η συναίνεση χρησιμοποιείται πολύ στη νομική ορολογία, αλλά για τους αμύητους πιο γνωστό είναι το συναινετικό διαζύγιο, που παλιότερα λέγαμε ότι έβγαινε «κοινή συναινέσει», ενώ στην πολιτική έχουμε τις συναινετικές διαδικασίες, όταν δηλαδή δεν γίνεται ψηφοφορία ανάμεσα στις προτάσεις αλλά επιδιώκεται η σύνθεσή τους· αυτά στη θεωρία βέβαια. Υπάρχει επίσης, και ελπίζω να μη διαβάζουν παιδιά, η συναινετική σεξουαλική πράξη, που γίνεται με τη συγκατάθεση και των δύο συντρόφων, όπως φαίνεται ότι δεν έγινε στη σουίτα του νιουγιορκέζικου ξενοδοχείου. Κάποιες από αυτές τις χρήσεις είναι μεταφραστικά δάνεια από το αγγλικό consensual.

***

Μια άλλη λέξη που επίσης ακούστηκε πάρα πολύ, τις τελευταίες μέρες του μήνα αυτή, είναι οι αγανακτισμένοι — ή, οι indignados, μια και πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε στην Πουέρτα ντελ σολ και τις άλλες πλατείες της Ισπανίας, πριν απλωθεί και στα μέρη μας, όπου όμως φαίνεται να ρίζωσε γερά στο Σύνταγμα και τις άλλες μεγάλες πλατείες των ελληνικών πόλεων.

Στην αγανάκτηση αναγνωρίζουμε το αρχαίο άγαν, που θα το ξέρουμε από το αρχαίο ρητό μηδέν άγαν, που το επαναλαμβάνουμε κι εμείς παπαγαλιστί και ξέρουμε ότι θα πει να αποφεύγουμε τις υπερβολές, αν όμως κάποιος μας επισημάνει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο αρχαίο ιδανικό και τη συμπεριφορά των σημερινών Ελλήνων μπορεί και να τον πούμε ανθέλληνα. Το ρήμα αγανακτώ είναι αρχαίο λοιπόν, ήδη από τον Πλάτωνα, και σύμφωνα με τους ετυμολόγους το δεύτερο μισό της λέξης μπορεί να συνδέεται με το ρήμα έχω (πρβλ. πλεονεκτώ), επομένως όποιος αγανακτεί έχει πολλά μέσα του, έχει έρθει «μέχρις εδώ» όπως θα λέγαμε.

Η μετοχή του ρήματος είναι αγανακτισμένος, πράγμα που κάνει μερικούς καθαρολόγους να… αγανακτούν, διότι, λένε, κανονικά θα «έπρεπε» να είναι αγανακτημένος, αφού δεν υπάρχει ρήμα αγανακτίζω· δεν έχουν όμως δίκιο, διότι παραβλέπουν ότι η κατάληξη -ισμένος έχει αυτονομηθεί από το ρήμα και ότι λέμε π.χ. ευτυχισμένος και όχι βέβαια *ευτυχημένος, παρόλο που το ρήμα είναι ευτυχώ και όχι… ευτυχίζω. (Λες και η γλώσσα, πράγμα ανυπόταχτο και κομμουνιστικό, μπορεί να μπει σε καλούπια. Τα καλούπια τα φτιάχνουμε εμείς μετά).

Η ισπανική λέξη indignado είναι μετοχή του ρήματος indignarse, το οποίο ανάγεται, όπως και τα συγγενικά του των άλλων ρωμανικών γλωσσών, στο λατινικό indignari, που σήμαινε «αγανακτώ» αλλά και «θεωρώ κάποιον ανάξιο», από το indignus, ανάξιος (θα αναγνωρίσατε ίσως τη ρίζα του αγγλικού dignity, αξιοπρέπεια).

Και μια και πιάσαμε τα ξενόγλωσσα, η συναίνεση στα αγγλικά και στα γαλλικά είναι consensus, ίδια και απαράλλαχτη δηλαδή η λατινική λέξη. Πιθανόν να έχετε ακούσει μερικούς να λένε και στα ελληνικά «το κονσένσους», είτε επειδή δεν βρίσκουν την ελληνική λέξη είτε για να κάνουν φιγούρα.

Εγώ πάντως θυμάμαι ένα παλιό σύνθημα που είχε πριν από καμιά εικοσπενταριά χρόνια η γαλλική αριστερή εργατική παράταξη CGT, όταν απέρριπτε τη συναίνεση στους χώρους εργασίας: Le consensus, ça fait des cons sans sous, εξαιρετικό λογοπαίγνιο που μεταφράζεται: η συναίνεση κάνει κορόιδα χωρίς δεκάρα (και μάλιστα κορόιδα που αρχίζουν από μι). Οι αγανακτισμένοι, φαντάζομαι κι ελπίζω, δεν θα πιαστούν κορόιδα.

 

Advertisement

292 Σχόλια προς “Η συναίνεση και οι αγανακτισμένοι”

 1. Zazula said

  Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι (στα αγγλικά, τουλάχιστον) άλλο consensus κι άλλο consent.

  Το δε RHWUD λημματογραφεί και το consentual, παρότι η ορθότητα της χρήσης του είναι ακόμη διαφιλονικούμενη.

 2. Immortalité said

  Ωραία η CGT! Και το άρθρο βεβαίως βεβαίως. 🙂

  Πάντως, να πω και γω τον πόνο μου, σκ*τά συναινετικά είναι τα διαζύγια. Άμα δεν βγάλουν το μάτι ο ένας του άλλου και οι δυο μαζί την ψυχή του δικηγόρου δεν χωρίζουν! (Και μην ακούσω κανένα ν’ αναρωτιέται αν έχουν ψυχή οι δικηγόροι διότι θα περάσει δια θαυμαστικού και αγγλικού ερωτηματικού!) 😈

 3. Hellegennes said

  Πράγματι, το consent με το consensus μπορεί να είναι ομόρριζα και να περιγράφουν την ίδια έννοια, χρησιμοποιούνται όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό context.

  Το consensus είναι εύχρηστο στην φράση «general consensus», που μεταφράζεται ως «κοινή ομολογία/παραδοχή».

  Προσωπικά βρίσκω λίγο προβληματικό το σημείο με τα καλούπια. Πιθανότατα δεν θα διαφωνεί μ’ αυτό ο Νικοδεσπότης αλλά ωστόσο θέλω να το πω. Δεν είναι ότι η γλώσσα δεν έχει καλούπια. Έχει και είναι οι συμβάσεις στην μορφολογία της. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται κι άλλα που δεν γίνονται. Αυτό το τελευταίο συχνά το μπερδεύουν μερικοί με την ελευθερία επιλογών. Το ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται δεν σημαίνει ότι υπάρχουν για όλα αποκλειστικές μορφές. Αν εξαιρέσουμε τις εξαιρέσεις, η γραμματική παρουσιάζει συχνά ποικίλη μορφολογία. Είναι εμφανές ότι οι μετοχές σε -ισμένος δεν σχηματίζονται μόνο από ρήματα σε -ίζω. Δεν είναι εξαιρέσεις τα προαναφερθέντα.

 4. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Νομίζω ότι και το consent και το consensus αποδίδονται -μεταξύ άλλων, σε ορισμένες χρήσεις- συναίνεση. Δηλαδή η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για την οποία γίνεται τόσος λόγος, αποδίδεται consensus, έτσι δεν είναι;

 5. Ελληγενή, νομίζω πως η αδυναμία σου να βρεις ελληνική λέξη για το «context» αποδυναμώνει κάπως τη θέση σου ως Μεγάλου Κριτή της Ελληνικής Γλώσσας, τι λες;

 6. τὸ «συγκείμενο» δὲν εἶναι δόκιμος ὅρος;

 7. voulagx said

  #6 … ή τα «συμφραζομενα» ισως;

 8. πῶς εἶναι τὰ συμφραζόμενα στὰ βλάχικα;

 9. voulagx said

  #2 Ιμμορ, αν μου επιτρεπεις μια μικρη διορθωση, προηγειται το ερωτηματικωνειν και ακολουθει το θαυμαστικωνειν.

 10. voulagx said

  Κορνηλιε, δεν το ξερω, φαινεται οτι οσο περναν τα χρονια … αποβλαχωνομαι. 😳

 11. «Συγκατάθεση» επίσης για το «Consent»

 12. Zazula said

  Νικοδεσπότη (#4), η κοινή συναίνεση (βλ. π.χ. εδώ) είναι το consensus, κι έχω την αίσθηση ότι στη σημερινή πολιτική γλώσσα η λέξη συναίνεση (δηλ. μόνη της) χρησιμοποιείται ακριβώς και για να δηλώσει αυτήν ακριβώς τη γενική / γενικευμένη συναίνεση. Άρα εδώ προσωπικά βλέπω ελλειπτική χρήση του όρου (δηλ. από το κοινωνική συναίνεση κρατάμε μόνο το συναίνεση, με την ίδια όμως σημασία που έχει κι ο σύμπλοκος όρος — ή απλούστατα εννοούμε τελικά μόνο διακομματική συναίνεση, κι όχι ευρεία κοινωνική, επειδή όντας πολιτικοί τρέφουμε την αυταπάτη ότι μια διακομματική συναίνεση αρκεί για να αντισταθμίσει και τυχόν έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης)· για τους ορισμούς των όρων κοινωνική συναίνεση & κοινή συναίνεση συμβουλεύτηκα το ΛΝΕΓ (2006), λήμμα συναίνεση 2 & 3β αντίστοιχα. Την προαναφερθείσα ελλειπτική χρήση του όρου, που οδηγεί σε σημασιακή εξέλιξη για τη λέξη συναίνεση, τη θεωρώ θεμιτή.

  Άντε τώρα να περάσουμε και στη σύγκριση των consent, assent & accede για λεπτές διακρίσεις στο πώς επιτυγχάνεται κατά περίπτωση η συναίνεση, για το εάν υπονοείται υποχώρηση από αρχικές θέσεις κ.ο.κ. ☺

 13. Ο όρος consensus management ήταν αρκετά της μόδας στις ΗΠΑ την δεκαετία του 90, όπως και η εξήγηση consensus management = eventually everyone agrees with the manager…

 14. sarant said

  Ναι, Ζάζουλα, συμφωνώ!

  (Τη μικροσκοπική φατσούλα στο τέλος, πώς την έβγαλες; )

 15. Σχετικά με το context, το ρήμα contextualize είναι σε κατάχρηση σε πολλές κουλτουρο-κριτικές, γεγονός που δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει ο Garrison Keillor (του αμερικανικού National Public Radio).

 16. sarant said

  13: Καλό!

 17. Zazula said

  (Είναι στάνταρ χαρακτήρας Unicode, o U+263A.)

 18. ΣοφίαΟικ said

  13: στο ερώτημα consensus or democracy εγώ βγήκα υπέρ της συναίνεσης, πάντως, γιατί σε μικρη κλίμακα άμα δεν συμφωνούν όλοι δεν προοδευουμε.

 19. physicist said

  @18. Η γερμανική εκδοχή της Δημοκρατίας, με το ευρύ φάσμα συναίνεσης ανάμεσα π.χ. σε εργοδότες και συνδικάτα, πάει να απαντήσει το ερώτημα καταφατικά, όχι διαζευκτικά: οι Γερμανοί περιγράφουν την κοινωνία τους σαν «demokratische Konsensgesellschaft», και δεν είναι απλώς σχήμα λόγου.

 20. Νέος Τιπούκειτος said

  @2: Δεν ξέρω αν οι δικηγόροι έχουν ψυχή, πάντως η Ιμμόρ είναι ψυχάρα!

 21. Μια άσχετη ερώτηση! Πώς γίνεται να έχω κι εγώ εικονίτσα (αβατάρ) δίπλα στο όνομά μου; Πρέπει να φτιάξω λογαριασμό στο WordPress ή μπορώ και κάπως αλλιώς;

 22. physicist said

  @21. Άμα σκέφτεσαι να βάλεις για αβατάρ τον Φάυνμαν, ξέχνα το, τον έχω καπαρώσει στο μυαλό μου εδώ και δεκαετίες.

 23. Νέος Τιπούκειτος said

  Νικοκύρη, πολύ καλό το άρθρο, αλλά θα τιπουκειτίσω πάλι. Ο αίνος, στα αρχαία ελληνικά, δεν είναι ακριβώς ο λόγος ο βαθύς, ο γεμάτος νόημα. Αρχικά σημαίνει απλώς διήγηση, ιστορία. Σύντομα όμως η λέξη αποκτά ειδικότερο νόημα: σημαίνει την υπαινικτική (νά κι άλλο παράγωγο του αίνου!) διήγηση, ακόμα και την αλληγορική διήγηση, που έχει απώτερο σκοπό, συνήθως διδακτικό. Για παράδειγμα, αίνοι μπορούν να θεωρηθούν πολλοί μύθοι του Αισώπου, όπου τα ζώα εκπροσωπούν συγκαλυμμένα ανθρώπινες ιδιότητες. Πολλοί αρχαίοι αίνοι ξεκινούν σαν παραμύθια (ή σαν λιμερίκια, αν προτιμάτε): ας πούμε, «ήτανε μια φορά ένας Χ, που έκανε το Ψ. Αλλά ήρθε ένας Ζ και τον έβαλε στη θέση του». Στην περίπτωση αυτή, ο Χ, το Ψ και ο Ζ έχουν περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένη σχέση με πρόσωπα και πράγματα της πραγματικότητας (με την pragmatic situation, που λένε κι οι γλωσσολόγοι).

  Για όσους αγαπούν τις παραπομπές, υπάρχουν ειδικές μελέτες για τους αίνους στην αρχαιότητα. Αναφέρω ενδεικτικά τον ολλανδό W. J. Verdenius, “AINOΣ”, Mnemosyne, ser. IV, 15 (1962) 389 και τον γερμανό Eduard Fraenkel, “Zur Form der αἶνοι”, Rheinisches Museum für Philologie n.F. 73 (1920) 366–70.

 24. sarant said

  21: Νομίζω ναι.

  23: Έτσι είναι που τα λες, αλλά στα άρθρα αυτά υπάρχει όριο λέξεων και μερικές φορές παραλείπω ουσιαστικά πράγματα.

  Αν πούμε ότι οι δικηγορίνες έχουν ψυχή;

 25. Immortalité said

  @21 Στέλιο μπορείς να κάνεις ένα λογαριασμό εδώ και να διαλέξεις ότι φωτογραφία θες. Ακόμα και του Φάυνμαν 😉

  @20 Mon cher Tipou! 😳

 26. Στέλιος said

  Τα κατάφερα;

 27. Immortalité said

  Yes! 🙂

 28. Στέλιος said

  Μιλ μερσί Ιμμόρ!!! (δεν είμαι σίγουρος πώς γράφεται στα Γαλλικά, εξκιούζε μουά! :D)

  Το ονοματάκι μου γιατί δεν βγαίνει πια μπλε; Ή να μην ανησυχώ;

 29. Immortalité said

  Το ονοματάκι σου δεν βγαίνει μπλε γιατί μάλλον ξέχασες να συμπληρώσεις το κυτιάκι «ιστοσελίδα» 😀

 30. Τώρα το’φτιαξα;

  (Απλά επειδή μ’αρέσει το μπλε, όχι τίποτα άλλο… :D)

 31. Immortalité said

  (Βέβαια αν πατήσει κανείς στη «φωτογραφία» σου 😛 βγαίνει το μπλογκάκι σου 😉 )

 32. Ιμμόρ χρωστάω μπίρες!!! 😀
  Και Νικοδέσποτα χίλια συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου!

 33. Immortalité said

  Τώρα όλα λειτουργούν καλώς! Μπράβο!
  Άντε να βάλει και ο Φυσικός τον Φάυνμαν, όχι τίποτις άλλο αλλά μην του τον φάει κανείς άλλος 😉

  Για το κέρασμα το σημείωσα· κ α ι δ ε ν θ α τ ο ξ ε χ ά σ ω.
  (Επειδή με συμφέρει όχι επειδή χρωστάς πράμα, όλοι εδώ ρωτώντας πορευόμαστε)

 34. physicist said

  @33. Συνέβη ήδη — χάρη σε σένα. Αλλά εκφράζω τις ευχαριστίες μου λεκτικώς, πρόσκληση σε μπύρες δεν έχει γιατί πρόλαβε άλλος και δεν μ’ αρέσουν οι ανταγωνιστές. 😀

 35. Immortalité said

  @34 Εσύ μπορείς να με κεράσεις βότκες 😛

  Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί φωτογραφία δε βλέπουμε.

 36. physicist said

  @35. Εγώ βλέπω. Αποκλείεται να μη βλέπεις.

 37. Δηλαδὴ μόνο ψυχάρα εἶναι ἡ Ἰμμόρ, δὲν εἶναι σωματάρα; 😛

 38. Immortalité said

  @36 Εγώ βλέπω. Αποκλείεται να μη βλέπεις.
  Αυτό Φυσικέ, θα το κορνιζάρω σαν αθάνατη μαρτυρία της ανεκτικότητας στις εμπειρίες και τις προσλήψεις άλλων συνομιλητών. 😛

  @37 Σοβαρέψου Κορνήλιε!

 39. 338 ῥωτάω γιὰ νὰ κανονίσω τὰ περὶ τῆς προτομῆς.

 40. physicist said

  @38(α). Κι αν πήγαμε δυο βήματα παραπέρα, ήταν γιατί στεκόμασταν πάνω στους ώμους γιγάντων (Ισαάκ Νεύτων, φυσικός κι αυτός).

 41. Immortalité said

  @40 Είπα και γω άμα τέλειωσα το λύκειο, γλίτωσα απ’ τη φυσική αλλά τελικά, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά 🙂

  @39 Κορνήλιε άσε τα σάπια και το γλύψιμο και ΣΤΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ 🙂

 42. Immortalité said

  @34 Πάντως σε ενημερώνω ότι αν και, για να το λες, έβαλες τη φωτογραφία, εδώ κάτω και από το δικό μου υπολογιστή η φωτογραφία δεν φαίνεται. Μήπως να το ξανακοιτάξεις; 🙂

 43. Μπουκανιέρος said

  40 Λογοκλοπή – η φράση είναι παλιότερη κατά έξι αιώνες.
  (Να θεωρήσω τη συμπεριφορά τυπική των φυσικών; 🙂 )

 44. #41 περίμενα νὰ πῇς ὅτι ἡ προτομὴ εἶναι μποῦστο καὶ συνεπῶς ἡ γνῶσι τῶν ἀκριβῶν σωματικῶν χαρακτηριστικῶν περιττεύει, ἀλλ’εὐτυχῶς δὲν τὸ πρόσεξες. 😛

 45. Vermeer said

  «Είμαστε νάνοι που κουρνιάζουν πάνω σε ώμους γιγάντων. Έτσι βλέπουμε περισσότερα και μακρύτερα από αυτούς, όχι επειδή η όρασή μας είναι καλύτερη ή το ύψος μας μεγαλύτερο, αλλά επειδή μας σηκώνουν στον αέρα κλαι μας ανεβάζουν στο γιγάντιο ύψος τους». Μπερνάρ ντε Σαρτρ

 46. physicist said

  @43. Μπουκανιέρε, εμείς δίνουμε νέο περιεχόμενο σε παλιές έννοιες, φωτίζουμε την οικουμένη, την πάμε μπροστά. Αλλά για να ‘χουμε και καλό ρώτημα, ποιός την είχε πρωτοπεί;

 47. αὐτὸ ἔχω ἀκούσει νὰ τὸ ἀποδίδουν καὶ στὸν Ἄϊνστάιν. τελικὰ ποιοῦ εἶναι;

 48. physicist said

  Ωχ, απ΄τον Μπουκανιέρο το περίμενα, απ’ τον Φερμέερ το βρήκα. Ευχαριστώ, παίδες!

 49. Immortalité said

  @44 Ναι καλά που δεν το πρόσεξα. Έτοιμη σου την είχα την παραπομπή, αλλά πατήθηκε και έφυγε νωρίτερα.

 50. Εγώ συνάδελφε την βλέπω μια χαρά τη φώτο σου. Άσε τη δικηγορίνα να λέει. Όσοι δεν ξέρουν να λύσουν μία άσκηση με τετραδιάστατους τανυστές, δε μας ενδιαφέρουν 🙂

  Κορνήλιε βρήκα εικονίτσα και για σένα!

 51. sarant said

  48:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_of_Chartres

 52. Γλωσσολάγνος said

  Έχω την εντύπωση ότι τη φράση περί γιγάντων και νάνων την είχα πρωτοδιαβάσει στο Πώς γίνεται μια διπλωματική εργασία τού Ουμπέρτο Έκο. Νομίζω ότι ο Έκο παραθέτει τη φράση λέγοντας ότι την είχε πρωτοπεί κάποιος διανοητής πρωιμότερος τού Σαρτρ και τού Νεύτωνα, ίσως ο Άγιος Αυγουστίνος.

 53. physicist said

  @50. Έτσι μπράβο ρε Στελάρα! Και stick around για κανα δίωρο γιατί μας την πέφτουν οι φιλόλογοι και οι πειρατές.

 54. Γλωσσολάγνος said

  Έγραφα την ανάρτησή μου τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η #51, οπότε πάω πάσο…

 55. Immortalité said

  @50 Α! έτσι Στέλιο; Όταν σου απάντησα για τη φωτό, δεν μου είπες ότι δεν σ’ ενδιαφέρει η πληροφορία επειδή δεν ξέρω να λύνω ασκήσεις με τετράδιπλα διαφορικά. 😀

 56. sarant said

  54: Γλωσσολάγνε, εγώ απλώς έστειλα στοιχεία για τον Βερνάρδο, δεν ξέρω αν όντως είπε τη φράση -δες 45.

 57. Μπουκανιέρος said

  45-46
  Σωστά. Ή τουλάχιστον ο Ιωάννης του Σόλσμπερι την αποδίδει στο Βερνάρδο της Σαρτρ (όλ’ αυτά το 12ο αιώνα):

  «Dicebat Bernardus Carnotensis nos esse quasi nanos gigantium humeris insidentes, ut possimus plura eis et remotiora videre, non utique proprii visus acumine aut eminentia corporis, sed quia in altum subvehimur et extollimur magnitudine gigantea».

  [Metalogicon III, 4; ed. Webb, Oxford, 1929, p. 136, 23-27]

  Αν θυμάμαι σωστά, ο Έκο λέει κάπου ότι ο Βερνάρδος εμπνεύστηκε από τον Πρισκιανό – αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είχε πει ο Πρισκιανός.

 58. Vermeer said

  Ο Ιωάννης του Σόλσμπερι είναι ο πιο διάσημος μαθητής του μετρ Μπερνάρ στη Σαρτρ. Σχετική αναφορά υπάρχει στο «Οι Διανοούμενοι στο Μεσαίωνα» του Ζακ Λε Γκοφ.

 59. ἐδῶ χρειάζεται ὁ Νικοκύρης νὰ ξεδιαλύνῃ τὸ μεσαιωνικὸ Λερναῖο (ἢ ἔστω ὁ Ῥογῆρος).

  Ἰμμόρ, http://sousouro.org/uncategorized/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%BF/ 😛

  Στέλιο πῶς μπορῶ νὰ βάλω αὐτὴν τὴν ὑπέροχη εἰκόνα;

 60. Κορνήλιε τι σάιτ είναι αυτά που συχνάζεις! Κοίτα κάτι λινκ που έχει αριστερά! Ντροπή και αίσχος!!! 😀

  Α! Σου βρήκα και νέα μούσα, συγγραφέα, ομοϊδεάτισσα («Από την ώρα που καταργήθηκαν η οξεία και η περισπωμένη μαζί με την ποδιά, καταργήθηκαν και πολλά άλλα σε αυτήν τη χώρα») και πρώην αεροσυνοδό! Νομίζω ότι μπορείς να αρχίσεις να της αφιερώνεις ποιήματα!
  😀 😀 😀

  Όσο για το πώς να βάλεις την εικόνα, ούτε εγώ ήξερα, τις οδηγίες της φιλτάτης Ιμμόρ ακολούθησα (σχόλιο #25 και μην ξεχάσεις το #29 και χάσεις το πολύτιμο μπλε από το όνομά σου!).

 61. Μαρία said

  59 Αλήθεια είναι.

 62. gbaloglou said

  60

  Μισές δουλειές

 63. rogerios said

  Κι εγώ για την περίφημη φράση ξέρω ό,τι ακριβώς γνωρίζετε κι εσείς: ότι δηλαδή καταγράφεται για πρώτη φορά από τον Ιωάννη του Σώλσμπρυ, ο οποίος την αποδίδει στον Βερνάρδο της Σαρτρ. Υποψιάζομαι ότι κάτι παραπάνω θα ήξερε από μας. Περισσότερο δεν θέλω να το ψάξω, γιατί αλλιώς θα διαγράψω π.χ. τον Σωκράτη ως μυθική μορφή. 🙂

 64. Στέλιο τὸ σάιτ οὔτε ποὺ τὸ ξέρω καὶ οὔτε ποὺ πρόσεξα τὰ αἴσχη. Μέσῳ τοῦ γούγλη τὸ βρῆκα ψάχνοντας γὰ τὴν Μαριάννα τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας! Τέτοια κείμενα ποὺ ἀναπαράγονται μαζικὰ ὅταν τὰ ψάχνῃς βγαίνουν σὲ πολλὲς σελίδες γιατὶ εἶναι κοπυπαστωμένα. Διέλεξα ἕνα στὴν τύχη καὶ τὴν πάτησα.

 65. παρόραμα: μία στὴν τύχη

 66. Λοιπόν, αὐτὴ θὰ ἐνσαρκώσῃ τὸν ῥόλο τὴς Μουλέν.

 67. Χρύσα ὡραία κι ὄμορφη, γλυκιὰ καλή μου Χρύσα,
  ποὺ ἅρπαξές μου τὴν καρδιὰ μὲ τὰ πολλά σου κάλλη
  ἔλα σιμά μου κι ἄστηνε νὰ σκούζῃ ἀπὸ τὴν λύσσα
  ἐκείνη τὴν παλιόγρια τὴν Ντέλλα Ῥουφογάλη.

  Μαζὶ θὲ νὰ δασύνουμε ὅ,τι ἁβρὸ κι ὡραῖο
  καὶ θἄχουμε γιὰ ἔμβλημα χρυσῆ περισπωμένη
  χίλιες φορὲς σοῦ τά ‘πα αὐτὰ καὶ πάλι σοῦ τὰ λέω:
  σὰν δὲν μὲ θέλῃς ἄλλο πιὰ γιὰ μένανε τί μένει;

 68. ἐν τῷ μεταξὺ δὲν μπορῶ μὲ τίποτε νὰ δημιουργήσω λογαρισμό. Μοῦ βγάζει αὐτό:

  Only lowercase letters (a-z) and numbers are allowed. (username issue)

  δηλαδὴ δὲν δέχεται τὸ «Κορνήλιος». Τὸ «Στέλιος»γιατί τὸ δέχεται δηλαδή; 😦

 69. @67: Άψογος!!! Νομίζω πλέον είναι απλά θέμα χρόνου να είστε μαζί!! 😀 😀

  @68: Δεν το δέχεται ούτε το Στέλιος! Βάλε κάτι μόνο με a-z και 0-9 και μετά μπορείς να αλλάξεις το τι θα φαίνεται όταν σχολιάζεις.

 70. Μαρία said

  14
  Επιστροφή ολοταχώς στον Αύγουστο Κοντ, στον οποίο βέβαια χρωστάμε και τη λέξη αλτρουισμός, όχι τόσο επειδή εισήγαγε την έννοια της κοινωνικής συναίνεσης αλλά κυρίως επειδή η κυβέρνηση σοφών, που προπαγανδίζεται τελευταία, παραπέμπει στο δικό του μοντέλο διακυβέρνησης απο τους κατόχους της επιστημονικής γνώσης.

  Κι ένα σχολαστικό νομικίστικο. Μιλούσαμε για κοινή συναινέσει διαζύγια,ενώ στην πραγματικότητα ήταν κοινή υπαιτιότητι, πριν δηλαδή απ’ την αναθεώρηση του του αστ. κώδικα(1983). Γι’ αυτό και τα διαζευκτήρια εποχής βγάζουν πολύ γέλιο.

 71. Κορνήλιος said

  Ἄν εἶχαν γέλιο λέει!

 72. sarant said

  67: Κορνήλιε -καταρχάς, μεγειά η αβατάρα η πολυτονικιά και σκωληκοβριθής!
  Έπειτα, όσον αφορά το ποίημα, πρέπει νομίζω να αναφέρεις και την προϋπηρεσία της ως αεροσυνοδού.

 73. physicist said

  Κορνήλιε, να προσθέσω κι εγώ ότι σκίζει η αβατάρα, να τη χαίρεσαι. Νομίζω χρωστάς μια μπύρα στο Στέλιο, που χρωστάει μια μπύρα στην Ιμμορ. Για βρέστε τα εκεί πέρα.

 74. Nicolas said

  Με μια τέτοια πολυτονική, ίσως να το ρίξω και γω στις περισπωμένες! (αλλά πολλές ώρες πτήσης, μάλλον για παρκάρισμα είναι).
  Δεν βγάζουν μόνον ακανέδες τα Σέρρας, βγάζουν και φρούτα.

 75. Κορνήλιος said

  ἀνάμεσα στὶς 2 στροφὲς νὰ προστεθῇ:

  ὅσο καλή μου γύριζες τοῦ οὐρανοῦ τὰ πλάτη
  τ’ ἄστρα μετροῦσα νὰ σὲ βρῶ ἀνάμεσα σ’ἐκεῖνα
  καὶ πέτρα πέτρα σοῦ ‘χτισα μαρμάρινο παλάτι,
  ἔμπα λοιπὸν καὶ φώτισ’το σὰν ἥλιου χρυσακτῖνα.

  Εὐχαριστῶ γιὰ τὶς εὐχές σας γιὰ τὸ ἄβαταρ! Ἐγὼ δὲν κερνάω μπίρες καὶ τέτοια. Θ’ἀνοίξω σαμπάνιες!

 76. Κορνήλιος said

  Ἔχασα ὅμως τὸ μπλέ, παρ’ὅλο ποὺ στὸν λογαριαμὸ ἔβαλα τὸν σύνδεσμο.

 77. ppan said

  Πολύ ωραίο, Κορνήλιε!
  Αυτή η Χρύσα που λέτε δεν είναι μια που το άλλαξε σε «Χρυσηΐς» σε δεύτερη φάση, ή τα μπερδεύω;
  Και μια διαχρονική απορία: έχω κι εγώ αρχαιοπρεπές όνομα, της γιαγιάς μου, που με έκανε και υπέφερα μικρή, αλλά παρόλη αυτήν την μόδα με τα αρχαία ονόματα (όπου ο Ορέστης είναι ο Γιάννης της νέας εποχής) έχω την αίσθηση έχουν περιθωριοποηθεί ορισμένα, αρχαιότατα και ωραιότατα, και αναρωτιέμαι αν ξέρετε εσείς καμιά Κλυταιμνήστρα, καμιά Μήδεια, και καληώρα καμιά Βρησηΐδα 🙂
  Είχα ένα συμμαθητή Θεόφραστο, αναρωτιέμαι τι να κάνει: ούτε Ηρόδοτους ξέρω, κρίμα…

 78. ppan said

  Εν ολίγοις, ο άλλος που σκότωσε την μάνα του έχει γίνει είδωλο αλλά η καψερή η μάνα που υπέφερε τυα πανδεινα με τον Μένιο, στον καιάδα της ονοματοδοσίας. Κρίμα είναι..

 79. Nicolas said

  @59 Άλλα ταμπούρα κι άλλες μόδες: BB πριν από το μπούστο

 80. Περί Χρυσηΐδος ή Χρύσας

 81. Κορνήλιος said

  ἐγὼ ξέρω μιὰ Ἀμφιτρίτη.

 82. ppan said

  @ 80 Χα χα, απιστευτοι τίτλοι βιβλίων, όπως λέει κι ο άλλος που πάει στο ίδιο γυμναστήριο (πάλι καλά που δεν πηγαιναν στο ίδιο με τον ΓΑΠ να τους είχαμε τώρα υπουργούς), και μόνο από τον τίτλο ξέρω πως θα λατρέψω τα βιβλία της!

 83. ppan said

  Εγώ ξέρω πολλούς αμφιδέξιους

 84. @76: Ναι, Κορνήλιε, ξέχασα να σου πω. Για το μπλε τελικά πρέπει να κάνεις login στο wordpress με το username που έβαλες (αυτό με τα λατινικά γράμματα), και μετά από την μπάρα του WordPress επάνω να επιλέξεις My account\Edit my profile και μετά να πας στα personal settings, και εκεί έχει στα Account Details πεδίο Website.

 85. Immortalité said

  Κορνήλιε το σύνδεσμο πρέπει να τον βάλεις στου Νίκου το κουτάκι «ιστοσελίδα».
  Και δε μου λέτε; Εκτός από τον Στέλιο βλέπει κανείς άλλος το αβατάρ του Φυσικού; Ρωτάω για να δω πόσοι από σας ξέρουν να λύνουν εξισώσεις με τετράδιπλα τανύσματα ή τετραδιάστατους τανυστές ή κάπως έτσι τέλος πάντων!

 86. @PPan (82)
  πάλι καλά που δεν πηγαιναν στο ίδιο με τον ΓΑΠ να τους είχαμε τώρα υπουργούς

  Έχω λιώσει από τα γέλια! Μια μπίρα και για σένα!! 🙂

 87. physicist said

  @85. Το αβατάρ μου είναι σαν τη γάτα του Σρέντινγκερ: συγχρόνως ψόφια και ζωντανή, και είναι απολύτως αδύνατο να γίνει πρόβλεψη της κατάστασής της.

 88. ppan said

  Στην υγειά σου, Στέλιο!

 89. Μαρία said

  77
  >αν ξέρετε εσείς καμιά Κλυταιμνήστρα,
  Αυτή που ήξερα πέθανε πριν μισό αιώνα.
  Ηρόδοτους έχουν οι κουμπάροι.

  82 Και τα παραμύθια της, λέει, εισήλθαν και στα σχολεία, Τιπούκειτε.

 90. sarant said

  75: Μερσί για την παραγγελιά -έπαιρνε περισπωμένη η ακτίνα στην ονομαστική;

  86: Υπουργούς παιδείας ή πολιτισμού τάχα;

  77: Μα, δόθηκε ποτέ όνομα Μήδεια; (όχι σε όπερα, σε κορίτσι εννοώ).

 91. Ηλεφούφουτος said

  sx. 77 Πώς δεν υπάρχουν Βρισηίδες;! Στην Κεφαλλονιά, και καμία σχέση με νεοπλουτίστικες μόδες Ορέστηδες, Μαρίες-Νεφέλες και τα τοιαύτα. Λαϊκό είναι το όνομα και κυκλοφορεί και στη απλουστευμένη μορφή …Βρασίδα (της Βρασίδας), δηλαδή να φαντάζεσαι σκηνικό «Μωρή Βρασίδααα, έλα κάτω που σε φωνάζουνε!»

  Τώρα για την Κλυταιμνήστρα, μπες λίγο στη θέση της κοπέλας που θα τη βγάλουν έτσι, ιδίως τι προοπτικές γάμου δίνει αυτό το όνομα.

 92. Εγώ πάντως, Φυσικέ, εικόνα δική σου δεν βλέπω. Και ξέρω — ή τουλάχιστον ήξερα κάποτε — και από τανυστές!

 93. Μπυρίτσες Στέλιος και Ιμμόρ, και η Ppan αντάμα,
  έρχεται κι ο Κορνήλιος με Γαλλική σαμπάνια,
  και ο Σαράντ μαζεύεται, κι ο έτερος Φυσικός,
  φέρνει κι ο Δύτης τη ρακή, αν και όχι Κρητικός

  Αρχίζουν όλοι τους μαζί τα «εβίβα» και τα «γεια μας»
  κοίτα χαρά, κοίτα όρεξη ετούτα τα παιδιά μας!
  πίνουνε για τις όμορφες, πίνουνε για τη γλώσσα,
  κι όταν τελειώσουν τα ποτά, φέρνουνε άλλα τόσα!

  😀

 94. physicist said

  @92. Καταπώς φαίνεται, δεν έχει να κάνει με τανυστές, είναι πράγματι γάτα στη μέση. Λοιπόν, εσείς που δεν βλέπετε, δέστε (ή δείτε) εδώ:

  http://www.science-engineering.co.uk/?page_id=14

  και φανταστέστε τη φωτογραφία σε μέγεθος αβατάρας.

 95. 85,
  Ούτε κι εγώ το βλέπω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τους φυσικούς.

 96. Immortalité said

  @87 πάντως το δικό σου αβατάρ μόνο ψόφιο φαίνεται ζωντανό ποτέ! 🙂

 97. Φαεινή η ιδέα με τον Φάυνμαν, αλλά δεν τον βλέπω!

 98. Hellegennes said

  #4:
  Όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, το consensus έχει την ίδια ριζική έννοια. Αλλά αναφέρεται πάντα σε άποψη. Δηλαδή συμφωνία σε μία άποψη. Δηλαδή δεν περιέχει την έννοια του «επιτρέπω».

  #5, 6 και 7:
  Όχι, όχι και όχι. Πρώτον δεν είμαι κριτής καμμιάς γλώσσας. Δεύτερον, μ’ αρέσει να εκφράζομαι μονολεκτικά και η ελληνική γλώσσα δεν έχει αντίστοιχο του context. Ούτε τα συμφραζόμενα ούτε το συγκείμενο είναι το ίδιο. Δεν ξέρω ποια λέξη χρησιμοποιούν οι μεταφραστές, αλλά η απόδοση είναι «πλαίσιο γραμματικό/συντακτικό/εννοιολογικό/κτλ». Η δεύτερη λέξη εξαρτάται από τα συμφραζόμενα. Στην φράση που το χρησιμοποίησα εννοείται «εννοιολογικό και φρασεολογικό πλαίσιο».

  #40:
  Ε, όχι και «φυσικός ήταν κι αυτός»! Αυτός ήταν Ο φυσικός. Ο πατέρας της φυσικής, της μηχανικής και των calculus. Παππούς των δυο πρώτων ήταν ο Γαλιλαίος (ο οποίος, να θυμίσω, πέθανε ένα χρόνο πριν γεννηθεί ο Νεύτωνας).

 99. physicist said

  @97. Μιχάλη, αν δεν τον βλέπεις ούτε στο λίκνο του 94, θα βαρέσω αυτοκτονία.

 100. ppan said

  @91: μωρέ να μπω στην Θέση της Κλυταιμνήστρας: αλλά πές μου, στο μυαλό της αλληνής που βγάζει τον γιο της Ορέστη ποιος θα μπει;
  Α δεν τόξερα για τις Βρησηΐδες, ούτε γαι τους Ηρόδοτους, Μαρία.
  Ωραία, τώρα σκοπός μας είναι να βγάλουμε πρώτοι τα παιδιά μας Μήδεια και Οιδίποδα. Και μάλιστα, στο πλαίσιο της συναίνεσης, διπλά ονόματα, των παππούδων και τα ραχαιολατρικά, Οιδίποδα-Βαγγέλη και Κλυταιμνήστρα-Έφη

 101. ppan said

  @98: για καποιον που του «αρέσει να εκφράζεται μονολεκτικά» είσαι πολύ φλύαρος, πάντως 🙂

 102. Μαρία said

  100 Τη γιαγιά μου την είχαν βαφτίσει Φαιναρέτη αλλά μετά το 1913 στα καινούρια δημοτολόγια την έγραψαν Αρετή.

 103. Ἄσε ποὺ τὸ Κλυταιμνήστρα ἀπὸ ὀνόματα ὁμοιοκαταληκτεῖ μόνο μὲ τὸ Ὑπερμνήστρα 9ἄλλο δὲν μοῦ ἔρχεται, βλ. σχετικῶς καὶ στὴντελευταία ἀνάρτησι τοῦ Κορνηλιοδικείου-ἂν φανῇ τώρα μπλὲ κερνάω σαμπάνιες).

 104. ppan said

  Κοίτα Κορνήλιε νάναι σαμπάνιες κι όχι Καΐρ Ρόδου!

 105. Immortalité said

  @93 Ντούζ πουάν! 🙂

  @94 Και γιατί δεν τον φτιάχνεις το λογαριασμό να φαίνεται και η φωτογραφία που ‘ναι και ωραίος άντρας; Μόνο μας ταλαιπωρείς με τανυστές και διανύσματα;

  @103 Κερνάς!

 106. #92 ὑπάρχει κάτι ποὺ νὰ μὴ ξέρῃ αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος;

 107. ὁ Στελιος ἤπιε ἀπ’τὸ νερὸ κι αὐτὸς τῆς Ἱπποκρήνης,
  κι ὅλοι φωνάζουν, «λέγε μας τί πίνεις καὶ δὲν δίνεις!»,
  τέτοιο πιοτὶ ἄς εὕρισκα καὶ γὼ καὶ σοῦ τὸ δίνω,
  μέχρι στιγμῆς θὰ βολευτῇς μὲ καμπανίτην οἶνο.

 108. Hellegennes said

  #101:
  Ναι, το ‘χω αυτό. Μ’ αρέσουν οι μονολεκτικές εκφράσεις αλλά ταυτόχρονα και το περιφιλολόγισμα. 🙂

 109. sarant said

  103: Κορνήλιε, η Κλυταιμνήστρα ομοιοκαταληκτεί με ένα σωρό λέξεις (εκτός κι αν είσαι σαββοπουλικός και το μακρό δεν το ριμάρεις με βραχύ, αν είναι βραχύ το γιώτα στα εις -ίστρα).

  Προτείνω την αντροχωρίστρα.

 110. http://gnomeskepistimi.wordpress.com/2010/08/06/%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%ABhannibal%C2%BB-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD/

 111. sarant said

  Ωχ, είχες πει «ονόματα»!

 112. sarant said

  110: Ο Λαπαθιώτης λέει στην αυτοβιογραφία του ότι ο πατέρας του ήθελε να τον βγάλει ή Ναπολέοντα ή Αννίβα και τελικά ο νονός επέλεξε το πρώτο.

 113. Στὸν στρατὸ ἐπίσης εἶχα γνωρίσει ἕναν Ἀπόλλωνα.

  #109 ὄχι δὲν λέω γιὰ λέξεις, μὲ λέξεις πολλὲς ὄντως ὁμοιοκαταληκτεῖ, λέω γιὰ ἄλλο ὄνομα μὲ τὴν ἴδια κατάληξι.

 114. #110 τὸ θυμᾶμαι, τὰ ξεχνάω ἐγὼ κάτι τέτοια;

 115. ἔ τὸ ἀντροχωρίστρα δὲν τῆς πολυταιριάζει, ἐν ᾧ τὸ ἀντροθερίστρα… 🙂

 116. physicist said

  @98(γ): Κι εγώ που νόμιζα ότι έκανε ιδιαίτερα σε μαθητές Γυμνασίου.

  @105(β): Και ποιός μού λέει εμένα ότι άμα τη βάλω την αβατάρα του Αρχηγού θα διαβάζεις ακόμα αυτά που γράφω αντί να καρφώνεσαι στη φωτογραφία του;

 117. Κι η αρχαία Κλυταιμνήστρα μου θυμίζει τη μοδίστρα

 118. Immortalité said

  @112 Είχα γνωρίσει έναν Αννίβα μια φορά και ομολογώ ότι ήταν ο πιο ωραίος άντρας που είχα δει μέχρι τότε και νομίζω και μέχρι σήμερα. Συμπεριλαμβανομένων και των αστέρων της σόου μπιζ.

 119. 118 Ελπίζω όχι αυτόν

 120. Immortalité said

  @ 116 Μπορείς να δοκιμάσεις να δεις αν αντέχεις τον ανταγωνισμό 😛

 121. Μαρία said

  118 Έλληνα;
  Οι Ούγγροι τιμούν και τον Αττίλα (βλ. και τον Γιόζεφ Αττίλα), οπότε το κληρονόμησαν και κάποια εγγόνια δικών μας πολιτικών προσφύγων.

 122. #118 δὲν μὲ λένε Ἁννίβα, ψέμματα σοῦ εἶπα.

  ΤΩΙ ΔΥΤΗΙ ΕΥΛΑΒΩΣ ΑΦΙΕΡΟΥΤΑΙ:

 123. Immortalité said

  @119 Ο Χριστός και η Παναγία Δύτη! 🙂 Όχι, κανονικός άνθρωπος είναι, αν θεωρείται κανονικός κάποιος που έκανε διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες…

 124. Immortalité said

  @121 Γαλλοτυνήσιο.

  @122 Κορνήλιε, εσένα ξέρω πως σε λένε δεν μπερδεύομαι. 🙂

 125. physicist said

  @120. (Τι διάολο πάω και τα βάζω με δικηγόρισσες) Καλά, θα το στρώσω. Κοίτα κι εσύ να βάλεις σε κάποια στιγμή καμιά Όντρεϋ Χέπμπουρν ή τίποτα Μόνικα Μπελούτσι, να παίζουμε στα ίσα.

 126. Νὰ δῶ τὴν Ἰμμὸρ πάνω σὲ ἐλέφαντα νὰ διασχίζῃ τὶς Ἄλπεις γιὰ μῆνα τοῦ μέλιτος καὶ τί στὸν κόσμο!

 127. Immortalité said

  Πάντως σας κερδίζω όλους, διότι ξέρω έναν Άρη (κανονικό όχι Αριστοτέλη, Αριστείδη κτλ) που είναι παντρεμένος με μια Αφροδίτη και έχουν ένα γιο τον Απόλλωνα. (Σοβαρά όμως)

 128. Immortalité said

  @125 Γιατί παρακαλώ δεν παίζουμε στα ίσα; Δεν σου πρότεινα εγώ τον Φέυνμαν, εσύ τον διάλεξες προφανώς γιατί σε εκφράζει. Εμένα με εκφράζει το ρολόι μου και θα το κρατήσω.

  @126 Κορνήλιε μήπως η φράση έπρεπε να έχει ως εξής;

  Νὰ δῶ τὴν Ἰμμὸρ πάνω σὲ ἐλέφαντα νὰ διασχίζῃ τὶς Ἄλπεις γιὰ μῆνα τοῦ μέλιτος καὶ τί στὸν κόσμο!

 129. Immortalité said

  (Παρντόν αλλά το κουμπάκι δεν εδούλεψε. Ξανπάμε)

  @126 Κορνήλιε μήπως η φράση έπρεπε να έχει ως εξής;

  Νὰ δῶ τὴν Ἰμμὸρ πάνω σὲ ἐλέφαντα νὰ διασχίζῃ τὶς Ἄλπεις γιὰ μῆνα τοῦ μέλιτος καὶ τί στὸν κόσμο!

 130. Immortalité said

  Α!!!! Μα γιατί δεν βγαίνει το κείμενο διαγραμμένο; ε;

 131. physicist said

  Και είχα αρχίσει να σκέφτομαι, Ιμμόρ, αν το γράφεις με το ίδιο σκριπτ που χρησιμοποίησες για το πινγκ-πονγκ.

 132. Immortalité said

  @131 Κακίες!

  απλώς στη φράση: «Νὰ δῶ τὴν Ἰμμὸρ πάνω σὲ ἐλέφαντα νὰ διασχίζῃ τὶς Ἄλπεις γιὰ μῆνα τοῦ μέλιτος καὶ τί στὸν κόσμο!» έπρεπε το βαροπατημένο πλάγιο να βγαίνει διαγραμμένο. Αλλά κάτι δε δουλεύει…

 133. [strike][/strike] με τα γνωστά σύμβολα αντί για αγκύλες.

 134. Immortalité said

  Μερσί Δύτη!
  Για να δούμε:
  Νὰ δῶ τὴν Ἰμμὸρ πάνω σὲ ἐλέφαντα νὰ διασχίζῃ τὶς Ἄλπεις γιὰ μῆνα τοῦ μέλιτος καὶ τί στὸν κόσμο!

 135. sarant said

  127: Λες αυτήν που τα είχε πριν με τον Ήφαιστο, αυτόν που κούτσαινε;

 136. Immortalité said

  @135 Νίκο, όσο κι αν σου φαίνεται αστείο, όντως υπάρχει αυτό το ζευγάρι. 🙂

 137. 99,
  Προς Θεού, στο λίκνο τον βλέπω! 🙂

 138. physicist said

  @137. Too late, Μιχάλη, too late 🙂

 139. Immortalité said

  @138

  @97. Μιχάλη, αν δεν τον βλέπεις ούτε στο λίκνο του 94, θα βαρέσω αυτοκτονία.
  @137. Too late, Μιχάλη, too late

  Δεν πιστεύω να εννοείς ότι αυτοκτόνησες;;;

 140. #118,121, Υπάρχει κι άλλος Αννίβας, Έλληνας:
  Αννίβας Βελλιάδης, πρέσβυς ε.τ(;) που έγραψε ένα ενδιαφέρον βιβλίο:

  Μεταξάς-Χίτλερ, Ελληνογερμανικές σχέσεις στην Μεταξική δικτατορία(1936-1941).

  Και υπήρξε και ένα άλλο ζευγάρι, Φοίβος(μουσικολόγος, ονόματα δε λέμε) και τη φιλενάδα του τη λέγαν Φοίβη.

  Πάντως, στη Λέσβο οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι η συνήθεια να βγάζουν τα κορίτσια τους Σαπφώ, ή μάλλον Σαμφώ, έχει μείνει από τα αρχαία χρόνια.

 141. physicist said

  @139. Δεν είναι μόνο το αβατάρ μου γάτα του Σρέντινγκερ.

 142. voulagx said

  Φυσικε, η Σρεδινγεριος Γαλη ζει και βασιλευει: http://www.skakistiko.blogspot.com/

 143. Immortalité said

  @141 Εσύ δεν μπορείς να είσαι γάτα. Μόνο γάτος 😛
  Εναλλακτικά λοιπόν μπορείς να βάλεις και αυτό σαν αβατάρ αν και προτιμώ τον Αρχηγό σας. Εάν μου πέφτει λόγος βεβαίως βεβαίως.

 144. physicist said

  @142. Να της δώσεις τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου, Βουλάγξ. Ο κύρης της μάς άφησε εδώ και 50 χρόνια, αυτήν όμως τη βλέπω εφτάψυχη.

 145. physicist said

  @143. Μωρέ γάτες, γάτους, παιδιά, σκυλιά, τίποτε, λίθο απανωτό δεν άφησε ο Αυστριακός. Τέσπα. Όχι, γατιά δεν βάζω για αβατάρ, όλα κι όλα.

  Να σε ρωτήσω βρε Ιμμόρ, και πες με και στριμμένο, δεν σού κάθεται άσχημα εκείνο το «Σρέντιγκερ» των «Νέων» χωρίς το ν μπροστά από το γκ;

 146. Immortalité said

  @144 Όχι μόνο ζει και βασιλεύει, όχι μόνο παίζει σκάκι, αλλά βρίσκεται και στο κουκούτσιενός από τα πιο ωραία νήματα του παρόντος ιστολογίου.

  @145 Να σου πω ότι δεν το είχα προσέξει; Πάντως φαίνεται δεν έχεις γνωρίσει στριμμένους και δεν ξέρεις. 🙂

 147. Immortalité said

  @146β Είναι που κοίταζα τη γάτα.

 148. physicist said

  @146(α). Δεν ξέρω αν έχει inside joke το κουκούτσι και το σκάκι, πάντως λέω χωρίς να τον ξέρω ότι ο Γ.τ.Σ. φαίνεται ξυράφι.

  @146(β). Αμ δε, έχω και παραέχω, και γι’ αυτό φρίττω στην ιδέα της έστω μακρινής ομοιότητας. 😉

 149. Immortalité said

  @148α Δεν έχει, απλή αναφορά ήταν στα επιτεύγματά του. Άμα έλεγα στον πυρήνα ενός (…) νήματος δεν θα μπερδευόσουν ε; 🙂

 150. physicist said

  Εξυπνάδες! (Το θαυμαστικό εδώ με τη συμβολική έννοια, όχι σαν σημείο στίξης).

 151. Immortalité said

  😀 😀 😀

 152. sarant said

  Βλέπω μαθαίνεις και ιστορία, Φυσικέ!

 153. Χαίρετε χαίρετε!
  Επηρεάστηκα από την όλη κουβέντα για μπίρες, σαμπάνιες, κτλ, και πήγα και τα κοπάνησα λιγάκι μετά τη δουλειά! 🙂

  Ιμμόρ(105) ευχαριστώ για το 12ποντο! Ελπίζω μόνο να μην είναι τακούνι, και δη στο κεφάλι μου! 😀
  Συνάδελφε τι γίνεται με το αβατάρι σου; Τώρα ούτε καν εγώ το βλέπω! Όλοι το καταφέραμε μόνο εσύ θα μείνεις στην απόξω; Ντροπή και αίσχος! 🙂
  Νικοκύρη, το συγκεκριμένο δείγμα μάλλον διεκδικεί το βραβείο μεγαλύτερης εκτροπής από το αρχικό θέμα, ε;

 154. παρόραμα: αντί για «δείγμα», «νήμα»

 155. physicist said

  Σε τι αναφέρεσαι, Νίκο; Στο νήμα-κουκούτσι;

  Παρεπιφτού, άμα σε είδα ότι εμφανίστηκες, νόμισα ότι ήρθες να πατήσεις κατσάδα για το χαβαλέ αλλά είσαι μεγαλόψυχος, μπράβο. 🙂

 156. Immortalité said

  @152 Κοίτα για να θέλει να με σουβλίσει, μάλλον δεν του άρεσε το μάθημα 🙂

  @153 Τώρα ούτε καν εγώ το βλέπω! Μήπως φταιν’ οι μπύρες; γιατί ο Φυσικός το έχει βάλει. Να εξηγούμαστε.

  @154 Οι μπύρες φταιν’ 😛

 157. physicist said

  @153.

  Συνάδελφε τι γίνεται με το αβατάρι σου; Τώρα ούτε καν εγώ το βλέπω!

  Τόσο γρήγορα τους ξέχασες τους τετραδιάστατους συναλλοίωτους τανυστές; Τσκ, τσκ, τσκ …

 158. sarant said

  155: Ναι, το κουκούτσι.
  Κατσάδα; Για ποιον με πέρασες;

 159. physicist said

  @158. Για το γνωστό Αθηνόδουλο διαιτητή Τάσο Κάκο. 😉

 160. Zazula said

  @140: πρέσβυς ε.τ.(;) = πρέσβης επί τιμή

 161. Immortalité said

  @155β Κατσάδα ο Νίκος;

  @157 Κοίτα, άμα το αβατάρ σου δεν αντέχει ούτε μια δυο μπύρες μήπως, λέω τώρα, μήπως έχει αποσταθεροποιηθεί ο πυρήνας του; Μήπως να βάλεις ένα πιο σταθερό; 🙂

 162. physicist said

  @161(β).

  (Θα με σκάσει αυτή η δικηγορίνα σήμερα … και τελικώς ή έχει μάθει και καλή φυσική ή είναι ξεφτέρι στο γκούγκλη).

  Το λοιπόν, το αβατάρ το ‘βαλα και μετά το ξανάβγαλα γιατί έπεσε στο μάτι μου κάτι που δεν μού άρεσε. Και είπα να το αφήσω λίγο στο φλου, να κατακάτσει ο κουρνιαχτός, να ξεχαστεί το θέμα αλλά πού να μού την κάνεις τη χάρη. Ησύχασες τώρα; 🙂

 163. Immortalité said

  @162α Σιγά την καλή φυσική, αλλά όσο να πεις, μια σχάση, μια σύντηξη μας έχει μείνει από το σχολείο.

  β1. έπεσε στο μάτι μου κάτι που δεν μού άρεσε. Μήπως να βρούμε άλλη φωτογραφία;

  β2 αλλά πού να μού την κάνεις τη χάρη
  Δεν πέφτει τίποτα κάτω· κι αν πέσει, σκύβω και το μαζεύω. 😉

 164. physicist said

  @163.

  (β1) 😀 😀 Εσύ ποιά θα διάλεγες; Γιατί ακόμα και στα εξηνταφεύγα του ο τύπος είχε φοβερή ακτινοβολία, ε;

  (β2) Σα ν’ ακούω τον εαυτό μου.

 165. nestanaios said

  Υπάρχει και το συνένεση. Συν + εν + εω. Συνέντης = συνεργός.

 166. @161: «μια δυο»; Μόνο; Τι μας περάσατε αγαπητή; 😀
  @162: Συνάδελφε κανόνισε βρες φώτο του γούστου σου πάραυτα! Αν αύριο είσαι χωρίς αβατάρ θα σε καταγγείλω στην Ε.Ε.Φ. (κι είχες μια σκασίλα για την Ε.Ε.Φ, ε;)

  Ο Κορνήλιος πού είναι; Νόμιζα θα σχολιάζει αρειμανίως επιδεικνύοντας το καινούριο του εικονιδιάκι! Λέτε να συναντήθηκε με την Χρυσηίδα και να τον ταξιδεύει τώρα στους αιθέρες; 🙂
  Νικοκύρη, μόλις πρόσεξα και το URL τώρα: «synainagan»… Λογοπαίγνιο με το μηδέν άγαν ε; 🙂

  Άντε πάω για ύπνο σιγά-σιγά… έχουμε και δουλειά αύριο… λεκανόστ σε όλους! 🙂

 167. sarant said

  166: Το βρήκες.

  Λεκανόστιμον ήμαρ και από εμένα!

 168. Immortalité said

  @164 α) Έχει όντως. Νομίζω ότι για αβατάρ καλύτερες είναι αυτές που έχουν και μια δόση χιούμορ όπως οι παρακάτω,
  σελίδα 1, σειρά α οι 5 και 8
  » » β οι 2,5 και 7
  γ οι 3 και 4
  σελίδα 2, σειρά β η 5
  γ οι 4 και 6
  αλλά τα πάντα είναι θέμα γούστου.

  β) Να το προσέξεις. 😛

  @166 Στέλιο τώρα να ξέρεις είσαι εγγεγραμμένος στον κατάλογο με τους πότες του ιστολογίου. Τα υπόλοιπα μέλη είναι μυστικά 🙂

  Τον Κορνήλιο μην τον υποτιμάς, κάπου θα περνά καλύτερα.

  Λεκανόστ και από μένα και στους συνομιλητές και στους λουρκίζοντες. Πάω να θέσω…

 169. ῥὲ παιδιὰ σπάω τὸ κεφάλι μου νὰ θυμηθῶ ἂν μιὰ φορὰ στὴν στρατολογία εἶχε ἔρθει ἕνας μὲ πατρώνυμο Ἁννίβας ἢ Ἀσδρούβας. Ἀλήθεια σᾶς λέω. 90% Ἀσδρούβας.

 170. Ὁ Κορνήλιος ἔλειπε σὲ σύσκεψι μὲ τὸν Φάβιο Μάξιμο.

  Τώρα ποῦ τὸ σκέπτομαι εἴχαμε καὶ τὸν Ῥωμύλο Κεδίκογλου.

 171. παρόραμα:ποὺ

 172. Μπα, και ποιοι είναι οι πότες του ιστολογίου;
  (Ασδρούβας, να ψευδώνυμο που έπρεπε να είχα διαλέξει)

 173. ἔ ἐντάξει, ὁ Ἀδρούβας Βάρκας προήχθη σὲ Ἀσδρούβα Δύτη.

 174. Immortalité said

  Καλώς τον συσκεπόμενο!

  Δύτη δεν ξέρω, που να ξέρω; Είναι μυστικό αφού. Ξέρω μόνο ότι υπάρχει ένα χοντρό βιβλίο με μαυρισμένες τις άκρες των σελίδων, που κανείς δεν έχει δει. Θρυλείται ότι όποιος το διαβάσει εξαφανίζεται μυστηριωδώς. 🙂

  (Τώρα όμως πάω)

 175. Λεκανόστ λοιπόν και από τον Ασδρούβα Δύτη (βούλιαξε η Βάρκα)

 176. Immortalité said

  @173 Είναι που εβούτηξε από τη βάρκα στο σιφόνι 😉

 177. Μαρία said

  175 Ψιλοκαπαρωμένο
  http://tinyurl.com/639lzf6

 178. #174 (Τώρα όμως πάω)

  Εἶπε καὶ πίσω ἔκλεισε τὴν πόρτα της μὲ βρόντο,
  ἀχνὰ στὸ παραθύρι της, στοῦ φεγγαριοῦ τὸ φόντο
  κοιτάζοντας νοσταλγικὰ τὰ κύματα τῆς Ὄρτας
  «πότ'»ἔλεγε «θὰ ἀκουστῇ» τὸ «Ἀννίβας ante portas» ;

 179. 140,160
  Φχαριστώ, Ζazula,

  Το βιβλίο το έχω διαβάσει, ενδιαφέρον το βρήκα. Βλέπω τώρα ότι το διαφημίζουν ναζιστικά μπλόγκ. Ίσως επειδή δείχνει ότι ο Χίτλερ δεν ήθελε εκείνη τη στιγμή να επιτεθεί στην Ελλάδα, αλλά αναγκάστηκε λόγω Μουσολίνι.

 180. sarant said

  Καλημέρα. Ο Ασδρούβας θα έκανε ρίμα και με την Κούβα της Κούβας.

 181. …ή, «για να μαζέψει βρούβας»

 182. …όπως, πχ

  «Μ’ άφησε μόνο κι έρημο;», ψέλλισε ο Ασδρούβας,
  «Ή νά’ φυγε μονάχη της για να μαζέψει βρούβας;»

 183. Immortalité said

  Και με το δάσος του Ρούβα (του καπετάν Ρούβα όχι του άλλου με τον τόνο στη λήγουσα)
  Καλημέρα 🙂

 184. physicist said

  Καλή σου μέρα, Ιμμόρ, και σ’ ευχαριστώ για το 168 — είχα ήδη πάρει την άγουσα χωρίς λεκανόστ.

 185. Μπουκανιέρος said

  180-183
  Regina amat uvas
  (τη σκοτώσαμε τη σύνταξη)

  ΥΓ. Περού-Μαρκίζες, σήμερα.

 186. Εξελίξεις στο Περού έμαθα, ο/οι Μαρκίζες τι είναι;

 187. tamistas said

  Καλημέρα σας.

  Έμαθα ότι ο Δύτης, ο καλούμενος Ασδρούβας,
  πότε πότε για τους πότες τρώει φάβας με λακκούβας.
  Για το θέμα «indignados», σχολιασταί τούτης της γούβας,
  βλέπω σε καμιά βδομάδα* να επιβαίνουν εις τας κλούβας.

  (με τη βοήθεια του αντίστροφου λεξικού Αναστασιάδη-Συμεωνίδη…)

  *που θα ψηφίζεται το μεσοπρόθεσμο…

 188. sarant said

  Από τότε που βγήκε το Αντίστροφο χάθηκε το φιλότιμο 😉

  (Μην με ακούς, από τη ζήλια μου το λέω -εξαιρετικό!)

 189. Immortalité said

  @187 Τρες μπιεν!

  @185-186 Έχω την ίδια απορία. Για τις Μαρκίζες.

 190. Immortalité said

  @187 Ταμίστα και σένα το αβατάρ σου καινούριο δεν είναι;

 191. Τόσα καινούρια αβατάρ το μπλογκ αυτό στολίζουν
  και οι καρδιές των σχολιαστών από χαρά γεμίζουν!
  Κοπάζει η αγανάκτηση, κοπάζει και το μίσος
  και ελπίζω πως καλύτερες θα έρθουν μέρες… ίσως!

  Στιχάκια άλλα δε μου’ρχονται, ωραία να τα ριμάρω
  πρέπει μου φαίνεται κι εγώ, το Αντίστροφο να πάρω!

  Καλημέρα!! 🙂

 192. tamistas said

  190: Πολύ καινούργιο – η σισύφεια κατάστασή μου που υπονοεί, πολύ παλιά.

  188: Ευχαριστώ πολύ (το Αντίστροφο, αν και φοβάμαι ότι καμιάν ώρα θα τεμπελιάσει την …έμπνευση, προς το παρόν βλέπω μάλλον να την καταλύει… Ωχ, τι σκέψη μου ήρθε; Λες να την …εκτρέπει;)

  189: Ευχαριστώ για το βαθμό! Φοβήθηκα για ασέ μπιέν…

  Μαρκίζες;

 193. tamistas said

  191: http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictOnLine/DictOnLineRev.htm (αντίστροφο)

  Βγάζω τα μάτια μου γνωρίζοντας τα όπλα μου στους ανταγωνιστές…

  Όμως πολλή χρειάζεται, να ξέρεις, προσοχή,
  είν’ εύκολο να εκτραπείς αυτή την εποχή,
  και το Αντίστροφο αντί σε στίχους να βοηθήσει
  την έμπνευση στα Τάρταρα της ποίησης να βυθίσει…

 194. tamistas said

  193: επειδή τα Τάρταρα ήταν βάραθρο κι όχι βυθός,

  την έμπνευση στα Τάρταρα της ποίησης να γκρεμίσει…

  (βοηθήσει – βυθίσει, μπερδεύτηκα – είδες;)

 195. Ταμίστα χίλια ευχαριστώ, για το όπλο που προσφέρεις!
  Δεν θα διστάσω ούτε στιγμή, στο λέω να το ξέρεις,
  στους ποιητικούς αγώνες μας να το χρησιμοποιήσω
  και της Ιμμόρ τα ντουζ-πουάν να τα διεκδικήσω!

  Μα όταν επάνω στη σκηνή θα παίρνω τα βραβεία,
  μην φοβηθείς, στα σίγουρα θε να σου κάνω μνεία.
  Κι αφού κοινό και κριτικούς θερμά ευχαριστήσω
  για τον αγνό σου αλτρουισμό, Ταμίστα, θα μιλήσω!

 196. Immortalité said

  Ζήλεψε το Νικολάκη
  του Ταμ το ποιηματάκι
  αφιλότιμο τον είπε
  και με κόκκινο του βγήκε
  μα μετά πίσω το πήρε
  και το ποίημα το εξήρε
  Εγώ ποιήματα δε γράφω
  την αλήθεια καταγράφω
  μα ώσπου ν’ αποσώσω
  και αναφορά να δώσω
  να κι ο Στέλιος γράφει ποίημα
  όχι με την ίδια ρίμα
  ούτε λέει για τον Ασρούβα
  ή για το νερό του Ρούβα
  μα για τη φωτογραφία
  που όλοι έχουν από μία
  Όλοι; όλοι πλην του Φυσικού
  θέλει μια του αρχηγού
  μα φοβάται να διαλέξει
  και ποιος θα τον ξεμπερδέψει;
  Είναι ο αρχηγός ωραίος
  και αναριγά με δέος
  μήπως και τον χαλβαδιάζουν
  και όσα γράφει τα κοιτάζουν
  μόνο για την ομορφιά του
  και όχι για την αφεντιά του;
  Βάλε βρε παιδί μου μία
  όποια θες φωτογραφία
  κι άμα δεν σε πείθω εγώ
  ένα ακόμα θα σου πω:
  Η σωστή η συνταγή
  είναι μόνο η δοκιμή!

  Τέλος η καταγραφή
  και να σημειωθεί
  πως το έφτασα ως εδώ
  με κλειστό το λεξικό!

  😀

 197. Immortalité said

  Και μέσα σ’ ολα δεν είπα ότι η νυχτερινή έμπνευση του Κορνήλιου (178) μου ‘φτιαξε τη μέρα 🙂

 198. Immortalité said

  Παρακαλώ όπως επιστραφεί το παρανόμως κατακρατηθέν «δ» στον νόμιμο κάτοχο του Ασδρούβα.
  Ευχαριστώ 🙂

 199. physicist said

  Μα όταν επάνω στη σκηνή θα παίρνω τα βραβεία,
  μην φοβηθείς, στα σίγουρα θε να σου κάνω μνεία.
  Κι όταν επάνω στη σκηνή θα παίρνω τα βραβεία,
  μην έχεις την απαίτηση πως θα σου κάνω μνεία.
  Κι αφού κοινό και κριτικούς θερμά ευχαριστήσω
  για τον αγνό σου αλτρουισμό, Ταμίστα, θα μιλήσω!
  Σιγά τώρα μην κάθομαι στη δόξα μου απάνω,
  για τον Ταμίστα άσκοπα τα λόγια μου να χάνω.

 200. tamistas said

  Καλέ, άνδρας είμαι (έγγαμος και πατήρ)! Έχω και «ς» τελικό!
  Να ‘ουμ…

 201. Immortalité said

  Ταμ παρντόν, πως είχα αυτή την εντύπωση!
  Ζητώ συγγνώμη και παρακαλώ τον Νίκο όπως διορθώσει το γένος στην δεύτερη και τρίτη στροφή του πονήματός μου.

 202. physicist said

  Ιμμόρ, τι αριστούργημα έγραψες στο 196;

 203. Immortalité said

  Είπα μπας και σε πείσω 🙂

 204. sarant said

  201: Και στον τέταρτο στίχο το διόρθωσα, αγαπητή!

 205. Immortalité said

  @204 Φχαριστώ φχαριστώ, αν δεν είχαμε και ‘σένα 🙂

 206. physicist said

  @203. Το καλό πράμα θέλει δουλειά. Eile mit Weile που λένε. 😉

 207. Immortalité said

  Εγώ την πάρτη μου τη δούλεψα και με το παραπάνω. Δεν πιστεύω να θες να με βάλεις να σκάψω, διότι αποκλείεται! 🙂

 208. physicist said

  Εσύ και πολύ με ανέχτηκες, τι σκάψιμο μου λες τώρα. 🙂

 209. tamistas said

  Ευχαριστώ άπαντες για την αποκατάσταση του … ανδρισμού μου!

  είμαι Ο Ταμίστας
  ο εχθρός της νύστας
  και της σκυλοπίστας

  ο των μπλογκ τουρίστας
  και αρσιβαρίστας
  στίχων, ναι, αρτίστας

  το παρατσούκλι ήταν τυχαίο
  δεν μας θυμίζει κάτι αρχαίο
  κι εγώ συνήθως το συγχέω
  ταρατατάμ οέ οέο!

  Μήπως να μην απασχολούμε το Νικοδεσπότη με ασημαντότητες, να αξιοποιήσει τον πολύτιμο χρόνο του;

 210. Immortalité said

  @209 in fine
  Νομίζω έχουμε το πράσινο φως, να γράφουμε ότι χαζαμαρούλα θέλουμε 🙂

  Στα σχόλια δεν πειράζει να συμμετέχω, αντίθετα είναι πολύ ευχάριστη απασχόληση

 211. sarant said

  210: Πράσινο, βαθύ πράσινο!

 212. Μαρία said

  186
  Πιθανόν.
  http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%8Eles_Marquises

 213. #186

 214. TAK said

  Πολύ τζουμ τριαλαρό έπεσε στο κονάκι…
  Είναι αυτό που λένε «όταν λείπει ο γάτος…»;
  Δοκίμασα κι εγώ τη μέθοδο της Ιμμόρ και αναρωτιέμαι αν θα βγει το gravatar.
  Καλό μεσημέρι σε όλες/-ους.
  Α, και καλή ξεκούραση και ανάγνωση στο Νίκο!

 215. Nicolas said

  Με προλάβατε. Έτσι ο πόλεμος της μαρκίζας n’aura pas lieu.

 216. Nicolas said

  Αφήστε τα καλαμπαλίκια
  Και ρίξτε το στα λιμερίκια
  Βγείτε με στίχους και λουλούδια
  Κι όλα τα όμορφα καλούδια
  Τώρα που αδειάσαν τα καθίκια

 217. Μαρία said

  215 Παίζει κάτι εκεί αυτές τις μέρες;

 218. Αν δεν επανέλθει ο Μπουκάν-hit-and-run, μάλλον δεν πρόκειται να μάθουμε τι σχέση έχουν οι Μαρκίζες με το Περού…

 219. Nicolas said

  Μόνο ένα βλιβλίο ξέρω. Εκτός κι αν είναι κρυφή διαφήμιση. Να τον καταγγείλουμε στο ΕΣ ιστολογίων και ηλενημέρωσης.

 220. Nicolas said

  <a href="Νάτο
  Εξόν, ήθελα να πω (πιο γραφικό).

 221. Nicolas said

  Ουφ
  Θα το καταφέρουμε, που θα πάει!

 222. Immortalité said

  @213 & 215 Από το τραγούδι αυτό μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η έκφραση «la pluie est traversière». Ακόμα μου κάνει.

  Άσχετο αλλά ο συνειρμός ήταν πολύ ισχυρός!

 223. Immortalité said

  7 Ιουνίου 1848 Γεννήθηκε ο Γκωγκέν στο Παρίσι. Αυτό πρέπει να εννοεί ο Μπουκάν.

 224. Immortalité said

  Ο οποίος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του Περού και κατέληξε στις Μαρκησίες Νήσους.

  Από το Περού στις Μαρκησίες, αν δεν είναι αυτό θα φάω τις κοτσίδες μου!

 225. Να σου πω το μυστικό, Νικολά; Γράφεις amazon.fr, .de, .com, ό,τι θες, κοπανάς /dp/ και το ISBN χωρίς παύλες ή κενά, κι έχεις έτοιμο τον λίκνο…

 226. Ώστε ο Γκογκέν απόθανε στις νήσους Μαρκησίες;
  Εκεί κι οι τελευταίες του μεγάλες δημιουργίες;
  Τζάμπα έψαχνα το μνήμα του σε όλο το Παρίσι,
  για τα στερνά του θέλησε να ζει σ’αγρία φύση!

  Ο Μπουκάν εν είδει αινίγματος τα ίχνη είχε αφήσει,
  μα η Ιμμόρ η έυστροφη σωστά το’χε μυρίσει!
  Τη σύνδεση με το Περού κατάλαβε ταχέως
  Βοήθησε κι ο Στάζιμπος, κι ο Νίκολας βεβαίως!

  Τι ακούω; Βαρεθήκατε απ’τα ποιήματά μου;
  Μα δεν μπορεί, πώς γίνεται; Μα τι ακούν τ’αυτιά μου!
  Κουράγιο δόλια μου ψυχή, μη κράζεις «τρισαλί»
  Ιστότοπο φιλόξενο θα βρεις στο πι και φι!

 227. Nicolas said

  Ήθελα να το βάλω μέσα στη λέξη, αλλά τα έκανα θάλασσα με το κοπυπάστωμα.

 228. 223-224 Ασταδιάλα. Αυτό θα πει κουΐζ απροειδοποίητο.

 229. Immortalité said

  @228 Ελπίζω να πήρα κανά πόντο, διότι ο Μπουκάν ήταν λίγο απόμακρος τελευταία 😀

 230. ti zoe sauto to blog said

  Α , καλά περνάτε εσείς εδώ !
  Κι εγώ πήζω σε κάτι μυστηριώδη ( κατά τον Μπουκάν ) ιατρικά. Ο:-)

 231. Immortalité said

  @226 😀

  Στέλιο μου τι φαντάστηκες;
  Τι με το νου σου βάνεις;
  ποιος σου παραπονέθηκε
  και την χαρά σου χάνεις;

  Σου ‘πε κανείς πως δεν μπορεί
  τα όσα λες ν’ ακούει
  ή τα παραπονάκια σου
  είναι του κλάδου χούι;

  Ψάχνεις μήπως την αφορμή
  αλλού να πας να φύγεις
  σαν τον Γκωγκέν σε μακρινούς
  τόπους για να ξεφύγεις;

  Ή μήπως είναι τέχνασμα
  να δεις τι θα σου πούμε
  να βγάλεις το συμπέρασμα
  να δεις αν σ’ αγαπούμε;

  Είναι σε όλους φανερό
  και συ θαρρώ το ξέρεις
  πως άπαξ και μπλεχτείς εδώ
  σαν λείπεις υποφέρεις

  Γι’ αυτό άσε τις απειλές
  και τα παραπονάκια
  και στρώσου τα καλύτερα
  να γράψεις ποιηματάκια!

 232. Immortalité said

  @230 Γιατρέ μου, φροντίζουμε όμως για το διάλειμμά σου 😉

 233. ti zoe sauto to blog said

  Να ‘στε καλά βρε παιδιά . Και είμαι σαν κοτόπουλο απ’ τη ζάλη.

 234. physicist said

  […] Σου ‘πε κανείς πως δεν μπορεί
  τα όσα λες ν’ ακούει
  ή τα παραπονάκια σου
  είναι του κλάδου χούι;

  Μην νομίζεις ότι επειδή δεν έχω χρόνο να σχολιάσω αυτά περνάνε στο ντούκου, έτσι; Βλέπω εγώ και παρακολουθώ. 😉

 235. Immortalité said

  @234

  Μην νομίζεις […] αυτά περνάνε στο ντούκου, έτσι;
  Δεν νόμιζα, ξέρω ότι η παρατήρηση είναι θεμελιώδες χούι του κλάδου 😛

  Βλέπω εγώ και παρακολουθώ
  Ωχ! δεν πιστεύω να κρατάς και σημειώσεις;

 236. physicist said

  @235(α). Η παρατήρηση είναι πράγμα καλό και ακίνδυνο. Να ‘χεις το νου σου όμως, ο κλάδος συνηθίζει να την επεκτείνει και στο πείραμα, οι συνθήκες του οποίου δεν είναι πάντα ελεγχόμενες. 😛

  @235(β). Βλ. την τελευταία γραμμή στο 163 — συ είπας μεν, αλλά και κάπου αλλού το έχω ξαναδεί αυτό.

 237. ti zoe sauto to blog said

  236 β
  Θα το χει πει κι ο Ιωάννης του Σόλσμπερι 🙂

 238. physicist said

  237. Γιατρέ, του Νεύτωνα ήτανε, δεν τους πιστεύω εγώ αυτούς τους διαννοούμενους του Μεσαίωνα. 🙂

 239. Μαρία said

  236 Το πολύ το μπανιστήρι μόνο ακίνδυνο δεν είναι.

 240. Immortalité said

  @236α Δε φοβάμαι, είμαι σε απόσταση ασφαλείας! 😀

  @239 Ούτε συ αφήνεις να περάσει τίποτα αφού.

 241. physicist said

  @240. Ου με λοιδωρείς συ αλλ’ ο τόπος. 😀

  @239. Μηδέν άγαν.

  Άλλα ρητά δεν ξέρω.

 242. Μαρία said

  241 Τόσο εύκολα παραιτείσαι; Εγώ έγινα πειραματόζωο παρά την απόσταση αλλά η μέθοδος του ερευνητή για την ώρα κρατιέται μυστική.

 243. physicist said

  242. Μιλάς με γρίφους. Ή, για να το πω αλλιώς:

 244. ti zoe sauto to blog said

  Salix-salix floris plena
  ( δικό μου , ελπίζω να πέτυχα το γένος).

 245. ti zoe sauto to blog said

  Πάω για διάβασμα ,το βράδυ πάλι!

 246. Immortalité said

  Καλό διάβασμα Γιατρέ!
  Πες μας τι θα πει το ρητό σου πριν φύγεις 🙂

  @242, Η μέθοδος καλά. Η ταυτότητα του ερευνητή;

 247. Μαρία said

  246α Ιτιά, ιτιά … Το γνωστό τσάμικο.

 248. Nicolas said

  Εμένα αλλού πήγε ο νοOS μου (καθένας με τον πόν… με το βίτσιο του).

 249. Immortalité said

  Εμένα πάλι ο νους μου αρνείται να πάει οπουδήποτε. Έχει λιώσει απ’ τη ζέστη και την υγρασία…

 250. voulagx said

  Όπου εμφανιζεται ο αινιγματικος Μπουκαν και αποκαλυπτεται οτι η Ιμμορ εχει κοτσιδες!!

 251. Immortalité said

  @250 Με είχες για φαλακρή; 🙂

 252. Κασσάνδρα said

  Ειναι πολύ λάθος το «αγανακτησμένος» ;

 253. sarant said

  252: Γιατί -ησμένος; Γράφουμε μήπως «*ευτυχησμένος»;

 254. Μαρία said

  248 Λουλουδιασμένη, λέει ο γιατρός. Είναι η δικιά σου τέτοια;

 255. Immortalité said

  Α!!! η Πόρσε άλλαξε αναρτήσεις και διαφορικό! Εκεί στο κουτάκι «γράψτε ένα σχόλιο»!

 256. physicist said

  Για να δούμε τι αλλάζει με τη νέα τεχνολογία …

 257. physicist said

  … τίποτα.

 258. Immortalité said

  Όχι και τίποτα! Φαίνεται ο Φέυνμαν! 😛

 259. physicist said

  Τι, εσύ τον Φάυνμαν βλέπεις; Εγώ τη Μόνικα Μπελούτσι ανέβασα. 😀

 260. Στὸν Ti Zoe Sauto To Blog ποὺ μοῦ ἔδωσε τὴν ἰδέα. Παρακαλῶ νὰ εἶστε ἐλαστικοί, εἶναι ἡ πρώτη μου φορά.

  Mola mea rubra, rosacea colore
  cur me reddis marcidum afficiens dolore?
  Eo venioque te volens occursatam
  sed semper ante portam exspecto obseratam.
  E porta ubi esset domina quaesivi
  fenestrae tuae splendent, luci apti rivi.
  «Domna hic non est, ad fontem est profecta,
  ad implendam urnam e lecto resurrecta».

 261. physicist said

  Εντελώς άσχετο: ζητούνται ευφάνταστοι/ες συνομιλητές/συνομιλήτριες να κατασκευάσουν διάλογο γι’ αυτό εδώ:

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-68969.html

 262. aerosol said

  Κορνήλιε, ψάρωσα και περιμένω μετάφραση…
  [Βάλτε το και σε τυχαίο μεταφραστήρι και απολαύστε εφαρμοσμένο σουρεαλισμό!]

 263. Μαρία said

  260 malum το μήλο

 264. Immortalité said

  @259
  Κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι
  της Μόνικας το κάλλος
  Και κείνη την εχαίρεται
  Ένας ωραίος Γάλλος! 😛

  Πάω για κανένα ποτάκι. Ζήλεψα το Στέλιο 🙂

 265. sarant said

  255: Πράγματι, κάτι άλλαξε στην εμφάνιση της Πόρσε
  -και ο Κορνήλιος τώρα στιχουργεί στα λατινικά.

  Προτιμώ το παλιό στιλ -και τα ελληνικά ποιήματα 🙂

 266. physicist said

  😀 😀

  Καλά να περάσεις!

 267. Μόνο τρεις ώρες έλειψα, γυρνάω και τι να βρω;
  Το σύμπαν συνωμότησε για να μη φύγω εγώ!
  Εκατοντάδες σχόλια, γεμάτα ικεσίες,
  μέχρι που κάποιοι σκέφτηκαν ως και αυτοκτονίες!

  Η Ιμμόρ απαρηγόρητη, δεκάξι ώρες κλαίει
  (έκλαιγε πριν να φύγω εγώ, μα έφταιγαν τα χρέη)
  Αμ ο άμοιρος συνάδελφος, μου είπανε γνωστοί του
  κενή και δίχως νόημα έβρισκε τη ζωή του!

  Με ξορκια ακατανόητα, ο Κορνήλιος -μέγας μάγος-
  βάζει δαιμόνια να μου πουν στου Σάραντ να υπάγω!
  Ως και το ΓουόρντΠρες άλλαξε, ώστε να με κρατήσει
  το χώρο των σχολίων του, τον έχει αναβαθμίσει!

  Έτσι κι εγώ ο αδύναμος, τι πια μπορώ να κάνω;
  Δεν δύναμαι πολεμώ το Σύμπαν, και πιο πάνω!
  Και έτσι ξαναγύρισα, στου Νίκου το κονάκι
  Και ξέρετε που ήμουνα; Ομιλία Βαρουφάκη! 😀

 268. #260 ναί, ἄλλὰ ἐγὼ θέλω τὸν μύλο, ἀφ’οὗ ἔχει παράθυρα καὶ πόρτες!

 269. Μὴ ψαρώνετε, τὸ μῆλο μου κόκκινο εἶναι, μὲ κάποιες μεταφταστικὲς ἐλευθεριότητες, ἁπλῶς ἐγὼ νομίζω ὅτι εἶναι μύλος.

 270. Μαρία said

  265 Πορτοπαράθυρα έχει και το παροδοσιακό αλλά αφού θες να το διασκευάσεις, πάσο.

 271. Μόνον εγώ δεν βλέπω τον Φέινμαν, παιδιά.

  Εμένα όμως το λατινικό μ’ άρεσε.

 272. Μαρίνα said

  Και μια μικρούλα(;) γαλλικού,οδύρεται,χτυπιέται
  γιατί απ’τα πολλά σχολειά η επιστήμη της πετιέται
  Θα μείνει σκέφτεται άνεργη η μήπως θα εντριφύσει
  στης ποίησης τις ατραπούς και άρα επιζήσει;;;

 273. μὰ γιὰ τὸ παραδοσιακὸ λέω κι ἐγώ! (ἡ διασκευὴ εἶναι τοῦ στὺλ π.χ. στὸν τελευταῖο στίχο ποὺ τὸ κανονικὸ λέει «πάει νὰ πιῇ νερὸ καὶ νὰ γιομίσῃ» ἐγὼ ἔβαλα «σηκώθηκε ἀπ’τὸ κρεβάτι γιὰ νὰ γιομίσῃ τὴν στάμνα» ἢ ἐκεῖ ποὺ λέει «τὰ παραθύρια σου φεγγοβολάνε» ‘ἐγὼ ἔγραψα «τὰ παραθύρια σου φεγγοβολᾶνε, ἰδανικὰ ῥεῖθρα γιὰ τὸ φῶς), κάτι τέτοια.

  Σκέφτομαι μιὰ παρῳδία τῶν Βατράχων, ὁ Νικοκύρης κατεβαίνει στὸν ῞ᾼδη νὰ βρῇ ποιητὲς καὶ ἡ μονομαίχα γίνεται μεταξὺ μου καὶ τοῦ Στέλιου. Ἀμολάω ἕναν στίχο κι ἐκεῖ ποὺ ἡ ζυγαριὰ γέρνει λέει ὁ Στέλιος:

  «ἔμ βέβαια, τόσα πνεύματα ποὺ ἔβαλες καὶ τόνους
  τὸν ἔκανες τὸν στίχο σου σαρανταπέντε τόννους».

 274. Μπουκανιέρος said

  Ιμόρ, μπράβο (αν κι έχεις πετύχει και σπουδαιότερα κατορθώματα, τελευταία)!

  Νόμιζα ότι ήταν μάλλον εύκολο (στο κάτω-κάτω, κοίταξα τώρα κι είδα ότι υπάρχει και στο Μηνολόγιο – μόνο το Φουεντεβακέρος αδικήθηκε).

 275. sarant said

  273: Ειδικά άμα βάζεις και βαρείες, τον κάνεις ασήκωτον το στίχο!

 276. 271β Τί λόγο ποὺ ξεστόμισες καρντάσι τοῦ Ἀννίβα!
  Τὸν Βάαλ ἀπαρνήθηκες, τιμᾷς τὴν Bona Diva;

 277. Μπουκανιέρος said

  Ωραία κι η λατινική μανιέρα που λάνσαρε ο Γιατρός κι αξιοποίησε πληθωρικά ο Κορνήλιος.

 278. Ἡ Ἰμμὸρ θὰ μᾶς κάνῃ ἔμμετρο τὸν ἀστικὸ κώδικα. Ὁρίστε μιὰ ἀρχὴ γιὰ τὰ 2 πρῶτα ἄρθρα.

  Οἱ νόμοι καὶ τὰ ἔθιμα εἶναι πηγὲς δικαίου
  κι ὁ νόμος σβήνει ὁ παλιὸς ῥητῶς ὑπὸ τοῦ νέου
  (κάποτε σβήνει σιωπηρῶς -ἑνίοτε συμβαίνει-)
  μονάχα στὰ μελλούμενα ὁρίζει κι ἐπεμβαίνει!

 279. παρόραμα:ἐνίοτε

 280. Immortalité said

  Καλημέρα,

  @278 Ορίστε και τα τρία επόμενα 🙂

  Αρ.3 Κανόνες δημοσίας τάξης

  Και μη θαρρείς πως γίνεται
  με μία συμφωνία
  η τάξη να καταλυθεί
  και δη η δημοσία.

  Αρ. 4 Κατάσταση αλλοδαπών

  Κι αν ξένος είσαι ή δικός
  δεν έχει σημασία
  ετούτου νε του Κώδικα
  ίδια ειν’ η προστασία.

  Αρ.5 Ικανότητα δικαίου

  Μα στο μυαλό σου βάλε το
  και μην το αψηφάς
  πως της γενιάς σου τη βουλή
  πάντα θ’ ακολουθάς.
  Αμα τροζό σε θεωρούν
  τί χώρα κι αν αλλάξεις,
  κι εμείς τροζό θε να σε πουμ’
  το λεν οι διατάξεις.

 281. sarant said

  Τροζός ή τρεζός είναι ο κουζουλός, αν τύχει και κανείς δεν ξέρει τη λέξη 😉

 282. physicist said

  Υπάρχει και στην παραλλαγή «τροξός».

 283. Immortalité said

  @281 🙂

  @282 Αυτό πρώτη φορά τ’ ακούω.

 284. physicist said

  283(β). Ηπειρώτικο.

 285. Κασσάνδρα said

  .@ sarant

  Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
  Επ ευκαιρία,περνάω πολύ ωραία διαβάζοντας τις αναρτήσεις σας.

 286. ΣΑΘ said

  «Η μετοχή του ρήματος είναι αγανακτισμένος, πράγμα που κάνει μερικούς καθαρολόγους να… αγανακτούν, διότι, λένε, κανονικά θα «έπρεπε» να είναι αγανακτημένος, αφού δεν υπάρχει ρήμα αγανακτίζω· δεν έχουν όμως δίκιο, διότι παραβλέπουν ότι η κατάληξη -ισμένος έχει αυτονομηθεί από το ρήμα και ότι λέμε π.χ. ευτυχισμένος και όχι βέβαια *ευτυχημένος, παρόλο που το ρήμα είναι ευτυχώ και όχι… ευτυχίζω. (Λες και η γλώσσα, πράγμα ανυπόταχτο και κομμουνιστικό, μπορεί να μπει σε καλούπια. Τα καλούπια τα φτιάχνουμε εμείς μετά).»

  Σε πρόσφατο κείμενο τού καθηγητή Γ. Κοντογιώργη, είδα τη λέξη «αθέσμιτος» (η οποία προφανώς προϋποθέτει και τη λέξη ‘θεσμιμένος’).

  Πώς βλέπει η εκλεκτή παρέα τών ειδικών, εκείνο το γ ι ώ τ α ;

  Αν υπήρχε ρήμα ‘θεσμίζω’, μάλλον θα έπρεπε να γράφουμε ‘θεσμι-σ-μένος/αθέσμι-σ-τος’.
  Κι αν υπήρχε συνηρημένο ρήμα ‘θεσμώ’, μάλλον θα έπρεπε να γράφουμε ‘θεσμημένος/αθέσμητος’

  Εδώ δεν πρόκειται για την «αυτονομημένη [όπως λέτε] από το ρήμα» κατάληξη «-ισμένος.

  Ευχαριστώ.

 287. sarant said

  ΣΑΘ, υπάρχει η θέσμιση στον Καστοριάδη (και μάλιστα είναι φαντασιακή -και μη μου πείτε πώς υπάρχει αφού είναι φαντασιακή).

  Η θέσμιση ίσως προϋποθέτει, ίσως συνεπάγεται ρήμα ‘θεσμίζω’.

  Και πάλι,. βέβαια, ο αθέσμιτος δεν στέκει και πολύ καλά. Θα ήταν αθέσμιστος.

 288. Μαρία said

  287
  Στο γλωσσάρι του βιβλίου του Κ.Κ, Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, υπάρχουν:: θεσμίζω(instituer), θέσμιση, θεσμισμένη κοινωνία και θεσμίζουσα κοινωνία.

 289. ΣΑΘ said

  @ 287, 288:

  Σας ευχαριστώ.
  Ελπίζω ότι θα έχω τη χαρά να δω κι άλλες γνώμες επ’ αυτού.
  Να ‘στε καλά!

 290. Παντελής said

  ΑΓΑΝΑ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

  Νομιζω πως το ριξαμε
  πολυ στο σορλολοπ.
  Σε λιγο θα χορεψουμε
  ακομη και χιπ-χοπ!

  Ομως σαν αναλυσαμε
  τους «ΑγανακτΙσμενους»,
  το γιωτα που το βρηκαμε;
  Με τους «ευτυχΙσμενους»
  αφου τους καταταξαμε,
  γι’ αυτο τους θεωρησαμε
  και «αυτονομημενους»;
  Το ιδιο για το «δυστυχή»
  λεμε «δυστυχΙσμενο»,
  μηπως δεν ειναι μετοχη
  αλλ’ απ’ αλλου βγαλμενο;
  Μηπως ειναι επιθετο,
  λεξη φτιασιδωμενη,
  που μοιαζει να’ναι μετοχη
  «Επιθετοποιημενη»;

  Δε βρισκω λεξη αλληνε
  παρομοια γραμμενη.
  Μηπως το «φωτογραφΙζε»,
  ή η «φωτογραφΗμενη»;

  *****
  Στην εξοχη ταξιδεψα
  για να φωτογραφΗσω
  κι απο τα χορτα γεμισα
  εμπρος, μα κι απο πισω
  και ετσι οπως ημουνα
  με χορτα γεμισμενος,
  στην απορια έμενα
  αν ορθογραφΙσμενως
  ποιο το σωστο να εγραφα;
  «ει-μαι αγανα-κτΙσμένος»
  «ή με άγανα κτισμένος»;

 291. sarant said

  Από το άρθρο:
  Η μετοχή του ρήματος είναι αγανακτισμένος, πράγμα που κάνει μερικούς καθαρολόγους να… αγανακτούν, διότι, λένε, κανονικά θα «έπρεπε» να είναι αγανακτημένος, αφού δεν υπάρχει ρήμα αγανακτίζω· δεν έχουν όμως δίκιο, διότι παραβλέπουν ότι η κατάληξη -ισμένος έχει αυτονομηθεί από το ρήμα και ότι λέμε π.χ. ευτυχισμένος και όχι βέβαια *ευτυχημένος, παρόλο που το ρήμα είναι ευτυχώ και όχι… ευτυχίζω. (Λες και η γλώσσα, πράγμα ανυπόταχτο και κομμουνιστικό, μπορεί να μπει σε καλούπια. Τα καλούπια τα φτιάχνουμε εμείς μετά).

 292. Γιάννης Ιατρού said

  59: το άρθρο που δεν υπάρχει πιά (από τον σύνδεσμο του Κορνήλιου), εδώ, από τα βάθη του υπογείου…. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: