Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η πλατεία σχεδιάζει (κατά κάποιο τρόπο)

Posted by sarant στο 23 Ιουνίου, 2011


Φίλος του ιστολογίου μού έστειλε δύο σκίτσα, που απεικονίζουν και τα δυο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Πάγκαλο. Όπως μού έγραψε, ο δημιουργός τους είναι η Πλατεία Συντάγματος.

Απόρησα και του ζήτησα διευκρινίσεις. Μου απάντησε:
Δηλαδή, ο δημιουργός αποποιείται το δικαίωμα της ονομαστικής του αναγνώρισης και χαρίζει την αναφορά στην «Πλατεία Συντάγματος». Κι επειδή η αναφορά υπάρχει ήδη ενσωματωμένη στην εικόνα δεν χρειάζεται κι άλλη ιδιαίτερη. Βέβαια η Πλατεία δεν έχει χέρια για να σχεδιάσει, ή μάλλον έχει πολλά χέρια, ένα από τα οποία, σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι και το δικό μου.

Ελπίζω η εξήγησή μου να βγάζει νόημα. Ούτως ή άλλως δεν είμαι σκιτσογράφος και δεν σκοπεύω να κάνω τέτοια καριέρα, μηχανικός είμαι. 

Το δεύτερο σκίτσο που σχεδίασε η Πλατεία:

Εμένα μού άρεσαν και τα ανέβασα για να τα δείτε.

Προσθήκη: Η Πλατεία έστειλε και τρίτο σκίτσο (περάστε τον κέρσορα πάνω από το σκίτσο για περισσότερα):

102 Σχόλια προς “Η πλατεία σχεδιάζει (κατά κάποιο τρόπο)”

 1. physicist said

  Όσο «η Πλατεία» θα αναλίσκεται σε εξυπνάδες και θα αναζητά στο πρόσωπο του Π. τον αποδιοπομπαίο τράγο, μερικοί από μας δεν θα την παίρνουν στα σοβαρά. Νισάφι ρε παιδιά, τον Πάγκαλο τον είχαμε μαγκιώρο και πρώτο όνομα επειδή κάποτε είχε πει στη Θάτσερ «σ’ ε΄χει γ… ποτέ χοντρός;». Ο Π. είναι ο καθρέφτης της (όχι γενικής αλλά πάντως ευρύτατα διαδεδομένης) νεοελληνικής γαϊδουριάς, το είδωλό μας μάς δείχνει, αλλά αυτό το έκανε εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς να ενοχλείται κανείς. Τη συμπεριφορά του αυτή, την ανταμοίβαμε με ρεκόρ σταυρών στην εκλογική του περιφέρεια όσο οι προσβολές του είχαν για στόχο άλλους και όχι εμάς. Τώρα ξαφνικά έγινε σύμβολο μίσους. Ε, αυτό εμένα μού φέρνει αηδία.

  (Αλήθεια, ο σκιτσογράφος είναι από το Άνω ή από το Κάτω Σύνταγμα;)

 2. Chris-Vom said

  #1 Συμφωνώ απόλυτα.

 3. LandS said

  Η Πλατεία όντως αναλίσκεται σε τέτοιες εξυπνάδες; Ρωτάω.

  Πάντως εμένα για καλό μου φαίνεται που η Πλατεία τα βάζει με τον Πάγκαλο. Τι θα προτιμούσατε, να εκθείαζε και να προσπαθούσε να μιμηθεί αυτό το σύμβολο (τον καθρέπτη για εσάς) της νεοελληνικής γαϊδουριάς;
  Μόλις τώρα «έμαθα» ότι είχε πει, λέει, στη Θάτσερ τέτοια πράγματα (ενώ γνωρίζω πολύ καλά ότι είχε πει την Γερμανία γίγαντα με πήλινα πόδια, για να ζητήσει συγγνώμη μετά, και άλλες μπαρούφες εδώ και πολλά χρόνια), και δεν το πιστεύω. Μάλλον σε ΠΑΣΟΚική μυθοπλασία μου κάνει.
  Εξ άλλου ο άνθρωπος το διευκρίνισε, το «όλοι μαζί τα φάγαμε» αφορούσε αυτούς με τους οποίους τα έφαγε μαζί. Δεν είναι δα και ο πρώτος που ταυτίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τους οπαδούς του, τους κατά καιρούς ψηφοφόρους του, και σε τελική ανάλυση με όλο τον Ελληνικό Λαό!
  Ελπίζω να καταλάβατε, γιατί βαριέμαι να ειρωνεύομαι άλλο.

 4. Admin T said

  Και ας υποθέσουμε ότι ο physicist έχει δίκιο,αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανεχθούμε έναν τέτοιο αντιπρόεδρο στη βουλή; Όσο για το πάνω και το κάτω Σύνταγμα, για όσους δεν τα φάγανε, για αυτούς που έχουν ανοιχτό μυαλό,δεν υπάρχουν παρατάξεις, κόμματα, πάνω και κάτω Σύνταγμα. Αυτά είναι μόνο για αυτούς που ψάχνουν απελπισμένα τρόπο να ομαδοποιούν τα πάντα. Ένα είναι το Σύνταγμα,μια είναι η πλατεία και όλοι εκεί είμαστε απλοί Έλληνες. Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με πάνω και κάτω Σύνταγμα είναι λανθασμένες αντιλήψεις που υιοθετούν ορισμένα άτομα επιπόλαια και χωρίς να γνωρίζουν ιδιαίτερα το τι συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος όλες αυτές τις ημέρες.

 5. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια.

  Φυσικέ, ο Πάγκαλος μάλλον δεν είπε τέτοιο πράγμα στη Θάτσερ, συν τοις άλλοις διότι η Θάτσερ έχει αποσυρθεί από το 1990 και ο Πάγκαλος άρχισε να είναι ανεξέλεγκτος μετά το 1995. Ίσως θυμάσαι εκείνο που (λέγεται ότι) είχε πει για την Ολμπράιτ, «ποιος την γαμεί αυτήν;» ή κάτι τέτοιο.

  Δεν νομίζω όμως ότι ο περισσότερος κόσμος που βρίζει τώρα τον Πάγκαλο τον θαύμαζε τότε που πέταγε τις πατάτες του. Κάποιοι, ναι.

 6. physicist said

  @3: Η κοινή αντίληψη είναι ότι το είχε πει στη Θ., όταν αυτή, στη φάση που τον πρωτοείδε, είπε «ποιός είναι ο χοντρός;» Το αν πράγματι ειπώθηκε ή όχι είναι δευτερεύον, μια φορά πέρασε για φοβερή ατάκα, και αν δεν ήταν ο λαός δεκτικός σε τέτοιες κουραδομαγκιές δεν θα είχε καν διαδοθεί ότι ειπώθηκε.

  @4: Τα περί σαφούς διαχωρισμού ανάμεσα σε Άνω Σύνταγμα (χαβαλετζήδες, μούτζες, κωλοδάχτυλα, κότες, σημαία της ΕΕ με ενσωματωμένη σβάστικα κλπ.) και σε Κάτω Σύνταγμα (και καλά προβληματισμένοι, αμεσοδημοκρατικοί, ώριμοι και άλλα γλαφυρά) τα διάβασα εδώ και σε άλλα μπλογκ. Δεν ξέρω αν ισχύουν, υποπτεύομαι πως όχι. Η ερώτησή μου απευθυνόταν σε όσους επίμονα είχαν κάνει αυτή τη διάκριση.

  «Τέτοιο αντιπρόεδρο;» Σόρρυ, μάγκες αλλά τον ανεχόμασταν σε βαριά Υπουργεία καμια εικοσαετία και δεν είχε πει κανείς τίποτε. Και την παχιά διαφθορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την ήθελε μια χαρά ο λαός. Όποιος μίλαγε για αξιοκρατία, διαφάνεια, ορθολογισμό, κλπ., παραδινόταν στη δημόσια χλεύη, όχι μόνον από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ αλλά και από την και καλά Αριστερά (η έννοια της προσωπικής ευθύνης είναι πολύ πεζή για την Αριστερά, φαίνεται). Ο Π. εκλεγμένος είναι, τι θα πει «να τον ανεχτούμε;». Στις επόμενες εκλογές ρίξτε του μαύρο — αλλά ξαναλέω: δεν είναι πειστικό, το μάυρο έπρεπε να το ‘χει φάει εδώ και καιρό.

 7. physicist said

  Νίκο, ο Π. σαφώς είχε όβερλαπ (συγγνώμη για το βάρβαρο) με την Θ., τον θυμάμαι στα ογδονταφεύγα να μιλάει για τις αντιπαραθέσεις τους στην ελληνική τηλεόραση. Ότι είχε πει αυτή την ατάκα στη Θ. είχε όντως διαδοθεί, ξαναλέω ότι δεν πολυμετράει το αν είναι μύθος ή όχι. Και μη μού λες ότι το πρότυπο του μάγκα που τα χώνει στους κουτόφραγκους και τους ξεγελάει δεν έχει μεγάλη πέραση στην Ελλάδα, γιατί έχει και παραέχει.

 8. shin0bi said

  Δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος το γουρούνι. Είναι στην γραμμή του πυρός και για αυτό λογικά στρέφονται σε μεγάλο βαθμό εναντίον του. Ο ίδιος το έχει επιλέξει άλλωστε με τα έργα του και τις δηλώσεις του. Στο κάτω κάτω πρεσβεύει ακριβώς όλα αυτά που σιχαίνομαι κι εγώ και πολύ άλλοι στους νεοέλληνες. Όπως λέει και ο Νικοκύρης, κανείς από αυτούς που τον βρίζουν δεν τον συμπαθούσε παλιότερα. Ήταν απλώς λίγο πιο αδιάφορος, δεν ενοχλούσε τόσο πολυ (όχι οφθαλμοφανώς τουλάχιστον) και όπως λες σωστά Φυσικέ, οι αερολογίες και οι εκ του ασφαλούς μαγκιές έχει πέρασει και θα συνεχίσει να έχει στα κοιμισμένα πρόβατα που τον ακολουθούν. Και ο ΓΑΠ όταν ήταν υπουργός παιδείας και εξωτερικών δεν ενοχλούσε ούτε τον έβριζε ο κόσμος. Γυρίζει όμως ο τροχός…

 9. physicist said

  @8. Δεν ξέρω, αγαπητέ, πόσοι απ’ αυτούς που τον βρίζουν τον συμπαθούσαν παλιότερα. Αν είναι όπως τα λέτε, θα προτιμούσα να ήταν η γελοιογραφία δηκτική για τον Π. ως σύμβολο της γαϊδουριάς και όχι να επικεντρώνει για νιοστή φορά στη γνωστή του δήλωση. Να ξέρουμε, λέω, ποιός είναι ο στόχος.

 10. Εγώ έχω αρχίσει να απογοητεύομαι από την πλατεία. Έχουν περάσει τόσες μέρες, και οι συνελεύσεις αναλώνονται σε ανούσια θέματα, και ακόμα δεν υπάρχει ούτε καν ένας πυρήνας αιτημάτων, πέρα από τα παιδαριώδη «να φύγετε», και «δεν χρωστάω δεν πληρώνω».
  Βέβαια, δίνω ευθύνες και στον κόσμο που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το κίνημα και να το βάλει σε μια σωστή πορεία αλλά δυστυχώς, πολλοί το σνόμπαραν εξ αρχής και δεν συμμετείχαν.
  Το τελευταίο δυνατό χτύπημα για μένα ήταν το ψήφισμα «στήριξης των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» που το βρίσκω απλά απαράδεκτο. Αν κάνω μια λίστα με τα όσα με αγανακτούν σ’αυτόν τον τόπο, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και γενικά αυτές οι συμπεριφορές βολεμένων συνδικαλιστών θα ήταν πραγματικά πολύ ψηλά στη λίστα.

  Δεν έχω απελπιστεί τελείως ακόμα βέβαια, και σε κάθε περίπτωση προτιμώ τον κόσμο εκεί, να συζητάει, να διαμαρτύρεται, να κινητοποιείται, παρά στην αδράνεια και τη μιζέρια. Τουλάχιστον το να κατεβαίνεις και να φωνάζεις σου δίνει μια ελπίδα.

 11. LandS said

  #6. Όποιος μίλαγε για αξιοκρατία, διαφάνεια, ορθολογισμό, κλπ., παραδινόταν στη δημόσια χλεύη, όχι μόνον από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ αλλά και από την και καλά Αριστερά (η έννοια της προσωπικής ευθύνης είναι πολύ πεζή για την Αριστερά, φαίνεται)

  Όπα! η ΝΔ από το 74, είτε είχε στις τάξεις της τον Καρατζαφέρη είτε όχι, την Αξιοκρατία την είχε πάνω-πάνω. Εδώ θυμάμαι να διαβάζω στις εφημερίδες για τις ομηρικές μάχες των κενταύρων και των (ξεχνάω το όνομα) στην ΟΝΝΕΔ στο όνομα της Αξιοκρατίας.

  Ο Πάγκαλος πάντως, για τους εκτός ΠΑΣΟΚ, ήταν στόχος, και μάλιστα εμπαθώς, και πριν το 95, που ξεπέρασε τα όρια. Δεν έγινε τώρα και «ξαφνικά» αρνητικό σύμβολο.

 12. physicist said

  11. Lip service ήταν αυτά, την ξέρουμε την αξιοκρατία της ΝΔ. Έτσι και πήγαινε κανείς να την κάνει στ’ αλήθεια πράξη, ε ρε γλέντια …

 13. LandS said

  #10 Βέβαια, δίνω ευθύνες και στον κόσμο που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το κίνημα και να το βάλει σε μια σωστή πορεία αλλά δυστυχώς, πολλοί το σνόμπαραν εξ αρχής και δεν συμμετείχαν

  Στέλιο, στο blog σου, στις 26-5 έγραψες:
  «Σας είδαμε κύριοι και με τις οργανωμένες σας τις πορείες τι καταφέρνετε! Για την ακρίβεια βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε! Για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, σιχαθήκαμε να σας βλέπουμε!
  Που δεν μπορείτε ούτε να αποφασίσετε να μαζευτείτε στην ίδια πλατεία!
  Που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε 2-3 έστω κοινά αιτήματα!
  Ε όχι κύριοι! Δεν σας θέλουμε να μας οργανώσετε. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Οργανωθείτε μόνοι σας, όπως κάνετε τόσα χρόνια, και χαρείτε μόνοι σας την οργάνωσή σας.»

  Πώς, αλήθεια, ξεχώριζες ή ξεχωρίζεις τον κόσμο «που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το κίνημα και να το βάλει σε μια σωστή πορεία αλλά δυστυχώς, πολλοί το σνόμπαραν εξ αρχής και δεν συμμετείχαν» από τους «οργανωτές»;
  Και ήσουν από τους ήπιους!

  Σε παρακαλώ μην πάρεις τα παραπάνω ως προτροπή να αλλάξεις, και ας διαφωνούμε για τη σχέση κινήματος και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και στο ότι ακόμα και αυτός που εγκλημάτησε κάνοντας πολυτελή ταξίδια, έχει το δικαίωμα να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας.

 14. physicist said

  @10 […] Βέβαια, δίνω ευθύνες και στον κόσμο που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το κίνημα και να το βάλει σε μια σωστή πορεία αλλά δυστυχώς, πολλοί το σνόμπαραν εξ αρχής και δεν συμμετείχαν.

  Δηλαδή δεν τους φτάνει που είναι από γεννησιμιού τους στόχος εξευτελισμών και κοροϊδίας σε μικρή κλίμακα (σόι-συγγενείς, συμφοιτητές, συνάδελφοι, συνεργάτες …), έπρεπε να παραδώσουν τους εατούς τους επιπλέον στη χλεύη και περιφρόνηση του όχλου; Διακινδυνεύοντας ίσως να φάνε και τίποτα ψιλές απέξω-απέξω;

 15. @13: Μα δεν εννοούσα να έρθουν επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε άνθρωποι που θα επιδιώξουν να γίνουν ηγέτες του κινήματος. Εννοούσα απλά μορφωμένους ανθρώπους, με ορθή σκέψη, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν δυο πράγματα στο λαό που ήταν εκεί. Ας πούμε ο Βαρουφάκης πήγε και καταχειροκροτήθηκε, όπως ήταν λογικό. Γιατί όμως δεν ακολούθησαν και άλλοι, με διαφορετικές απόψεις;

  @14: Το κλίμα γενικά ήταν ειρηνικότατο στην πλατεία, νομίζω κανείς δεν διακινδύνευε κάτι… Βέβαια ο Τέλογλου μάλλον έχει βάσιμους λόγους να διαφωνεί με αυτό… 🙂

 16. physicist said

  15(β). Στέλιο, ειρηνικά ήθελαν να διαδηλώσουν οι πολίτες και στις 5 Μαϊου του 2010, κι όμως κάηκαν στις φλόγες της πάλης τρεις αθώοι.

 17. Μπουκανιέρος said

  15 «κανείς δεν διακινδύνευε κάτι»

  Ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα.

 18. bernardina said

  Φυσικέ, με κάλυψες 101% (σόρι για το άτοπον της υπερβολής, αντιλαμβάνεσαι το νόημά της).
  Μπουκάν, και το δικό σου σχόλιο (17) αν και λακωνικό, μου άρεσε πολύ,
  Στέλιο μου, συγνώμη, σήμερα δεν έχει ποιηματάκι γιατί πνίγομαι! 🙂
  Πέρασα να πω ένα γεια και να ξαναφύγω. Keep up the goog work!

 19. alienellin said

  Εγώ πάλι γιατί βρίσκω το ότι χειροκροτήθηκε ο Βαρουφάκης εντελώς παράλογο; Γιατί βρίσκω το σύστημα «πάνω πλατεία» «κάτω πλατεία’ εντελώς γελοίο; Γιατί μου θυμίζει το «‘Άνω Ραχούλα’ ‘Κάτω Ραχούλα’ τσακώνονται για το που θα περνάει ο δρόμος»; Γιατί δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς περιμένουν όλοι αυτοί στο Σϋνταγμα; Γιατί οι ‘Λαϊκές Συνελέυσεις» μου μυρίζουν μπανανία και μεταπολεμικές εμφυλιακές καταστάσεις; Γιατί όταν ψηφίζανε όλοι αυτοί στο Σύνταγμα 100 χρόνια τους ίδιους και τους ίδιους δεν είχαν συναίσθηση ότι ασκούν το μέγιστο Δημοκρατικό τους δικαίωμα, ώστε να προσέξουν πιο καλά τι κάνουν; Γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος που «σνόμπαρε το κίνημα» ίσως, λέω ΙΣΩΣ να είχε μεγαλύτερη επίγνωση : α) των δικών του ευθυνών για τη σημερίνή κατάασταση
  β) της κρισιμότητας της κατάστασης και του γεγονότος οτι Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΥΡΙΟΛΚΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. Αν όχι μεσοπρόθεσμο, τότε τι;
  γ) ότι και να φύγει όλη η Βουλή και να μπουν άλλοι καινούργιοι 300, κι αυτοί ίδιοι θα ‘ναι. Αν δεν αλλάξει η κοινωνία δεν αλλάζουν οι αντιπρόσωποί της.
  Γιατί, ενώ κλαίω με μαύρο δάκρυ για το ξεπούλημα του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ που μπορεί να έχει μια χώρα, δηλαδή της ΔΕΗ, αναγνωρίζω το γεγονός ότι, αφού τη φάγανε οι συνδικαλιστές και η διαφθορά της, δεν υπάρχει άλλος δρόμος;
  Ευτυχώς που υπάρχει και ο physicist κι έτσι δεν νοιώθω τελείως μόνος…………

 20. LandS said

  Στέλιο όταν καταχειροκροτήθηκε ο Βαρουφάκης (που δεν είναι άσχετος με τα κόμματα, μέλος του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του Γιωργάκη υπήρξε), χειροκροτήθηκε και ο της «Σπίθας» , αρθογράφος στο «Ποντίκι», παλιά μέλος του ΚΚΕ, και για κάποιους οικονομολόγους άσχετος, Καζάκης, καθώς και το μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού Τσακαλώτος.
  Η πρόταση για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που κάνει θραύση στο Σύνταγμα το μάζεμα υπογραφών, ήταν έμπνευση στελέχους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στηρίχτηκε οργανωτικά, τεχνικά και πολιτικά από όλες της δυνάμεις που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και η Σοφία Σακοράφα,θεωρείται ως το Πολιτικό Σύμβολο, αυτής της κίνησης. Φυσικά, πολύ πριν την πλατεία λέγαμε ότι αν το ζήτημα μείνει μεταξύ μας δεν θα έχει καμιά αξία, και η πλατεία έδωσε αξία στο εγχείρημα. (Αρκεί να ανταποκριθούν και οι τεχνοκράτες που θα μετρήσουν και θα υπολογίσουν το απεχθές και το επαχθές κομμάτι του χρέους)
  Θα έλεγα και για τις άλλες συλλογικότητες και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις που δρουν στην πλατεία, αλλά θα υπονομεύσω την δεκτικότητα τους από τους συγκεντρωμένους.

 21. LandS said

  #19. Κύριε Alienellin,

  Παρά τις ειρωνικές σπόντες που απηύθυνα στον Φυσικό, μάλλον μόνος σας είστε.
  Και γιατί θέλετε παρέα; Δεν σας αρκεί που όλα όσα καταμαρτυρείτε στους άλλους, τους είχατε παρέα όταν τα κάνατε; Γιατί αν δεν τα κάνατε, δεν θα σας πείραζε η μοναξιά.

  Α! Το μέγιστο δημοκρατικό καθήκον δεν εξαντλείται στην κάλπη. Έτσι; Υπάρχει και κάτι που λέγεται συμμετοχή, αν έχετε ακουστά!

 22. Να υπηρχε αραγε κατι που να καλυπτε και τους νοικοκυρεους? Ολα στραβα κι αναποδα ρε παιδι μου. Ενω αυτοι ολα σωστα και ομορφα τα εχουν καμωμενα.

 23. physicist said

  @21. Αν και απευθύνετε το λόγο σε άλλον, με παίρνουν λίγο τα σκάγια και γράφω δυο κουβέντες από τη δική μου εμπειρία στη «συμμετοχή»: δεκαετία του 1980, φοιτητής, προτού γίνω καπνός. Λοιπόν, η συμμετοχή (π.χ. σε φοιτητικές συνελεύσεις) ήταν από τη μια φάρσοκωμωδία, από την άλλη παρακολούθηση φτηνού θρίλλερ μετά φόνου. ΠΣΚ-ΚΝΕ, ΠΠΣΠ, Αριστερές Συσπειρώσεις και ΔΑΠ-Νουδουφουκου στους ρόλους των μαφιόζων (όλοι εναντίον όλων και όλοι μαζί εναντίον όσων παλεύανε για ένα Πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από τον κομματικό στραγγαλισμό). Συνελεύσεις-μαϊμούδες, προπηλακισμοί, τραμπουκισμοί, ύβρεις, χυδαιότητες, ένα θέατρο του παραλόγου. Η μάθησή μας, όλων όσων δεν είχαμε τα λεφτά του μπαμπά να σπουδάσουμε μάνατζμεντ στο Bullshit College και να γυρίσουμε με θεσούλα στο Δημόσιο ή στην οικογενειακη επιχείρηση, έρμαιο στα χέρια μιας δράκας από αληταράδες. Ελπίδα μας μια χούφτα άξιοι (και συχνά αληθινοί αριστεροί) δάσκαλοι, το μυαλό μας, και τα όνειρά μας. Να κάνουμε κάτι στη ζωή μας πριν μας πάρουνε φαλάγγι οι βολεμένοι και οι διεφθαρμένοι. Ήρωες δεν έχει, όποιος γυρεύει γραφικούς ηλίθιους που θα πετάξουν τη ζωή τους στο βόθρο για να τον εκμεταλλεύονται οι άλλοι ψάχνει σε λάθος διεύθυνση.

  Αυτή ήταν η εμπειρία μου από συμμετοχή στην Ελλάδα. Περισσότερο; Να λείπει το βύσσινο, ξέρετε, το δις εξαμαρτείν …

 24. alienellin said

  A, κύριε LandS, φυσικά και είμαστε λίγοι, εμείς που μεγαλώσαμε alien. Εμείς που ξέρουμε ότι το άθροσιμα των μονάδων ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ. Εμείς που ξέρουμε ότι π.χ. το άθροισμα της μικρής φοροδιαφυγής από εκατομμύρια κόσμο επί δεκαετίες ισούται με το υπερπολλαπλάσιο όσων ΄έκλεψαν οι πολιτικοί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. (Δεν θέλει και πολύ κλικκλικ, απλή αριθμητική είναι). Εμείςπου έχουμε μεγαλώσει με κάτι που λέγεται ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είμαστε ελάχιστοι και ακριβώς επειδή ΔΕΝ κάναμε ότι Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ είμαστε μόνοι κι έρημοι. Επίσης, από τον πλανήτη που προερχόμαστε εμείς οι alien, εκτός από την ψήφο και τη συμμετοχή, έχουμε και κάτι που λέμε ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αν έχετε ακουστά. Ήδη από τα τέλη της δεκαετιας του 80 έχουν χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια για την ελληνική οικονομία και είναι απορίας άξιον, για να μην πω μέγα θαύμα, πως ο κυρίαρχος λαός δεν έχει πάρει πρέφα τόσον καιρό και ξύπνησε τώρα.
  Και κάτι τελευταίο: Ο Πάγκαλος, πάντα έτσι ήταν, 30 χρόνια που τον ψηφίζουν τώρα τους ενόχλησε;
  Lonely planet……..

 25. trolloff said

  Αν ακούω Καζάκη, με πιάνει πανικό και την κάνω. Τόση αμάθεια δεν αντέχω. Εδώ κολλάει και ο Πάγκαλος, που μάλλον μεγάλη αλήθεια εκστόμισε και μας ξύπνησε απότομα από το λήθαργο. Ούτε τόση αλήθεια αντέχω.

 26. Ρε συ Αλιεν, οι μισθωτοί σ’αυτή τη χώρα είναι ή δεν είναι η πλειοψηφία; Φοροδιέφυγαν ποτέ; Δεν δηλώνουν υποχρεωτικά ακριβώς όσα παίρνουν;
  Οι εφοπλιστές γιατί απαλλάσονται ΝΟΜΙΜΑ από τους φόρους, άσε που θα κάνουν ότι μπορούν για να μην πληρώσουν ακόμα και τα ψίχουλα του νόμιμου φόρου τους;

  Πες μου ρε άλιεν εσύ ο υπεύθυνος πολίτης που είχες καταλάβει τα πάντα ενώ εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, ποιον ψήφισες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα; Υπήρχε τις τελευταίες δύο δεκαετίες κάποιο κόμμα που να κατέβηκε στις εκλογές με προτάσεις εξορθολογισμού των δημοσιονομικών; Έκαναν ή δεν έκαναν πλειοψηφικούς διαγωνισμούς λαϊκισμού και υποσχεσιολογίας μεταξύ τους;

  Το 2002-2005 εσύ από πού ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕΣ ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά; Μιλούσαν ή όχι όλοι για «ελληνικό θαύμα», για θεαματική πορεία της ελληνικής οικονομίας, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο; Απ’ ότι καταλαβαίνω συμμερίζεσαι τον φίλτατο Πάσχο που δηλώνει ότι και ο τελευταίος Έλληνας όφειλε να γνωρίζει πού πάει κάθε σεντ των κρατικών ταμείων, και όποιος δεν τα’ξερε είναι ηλίθιος. Είναι αλήθεια έτσι τα πράγματα;

  Εγώ ο αφελής φανταζόμουν ότι για να καταλάβει ο τελευταίος έλληνας πολίτης ότι τα οικονομικά της χώρας του δεν πάνε καλά, θα έπρεπε τουλάχιστον η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης να αφιέρωναν τη ζωή τους στο να τους πείσουν ότι όντως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εγώ αυτό που βλέπω να διαδραματίζεται τις τελευταίες δεκαετίες είναι η όποια αντιπολίτευση (μικρά και μεγάλα κόμματα) να πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα στο λαό, λες κι είχαμε κάπου φυτείες με λεφτόδεντρα, και τα μέσα ενημέρωσης να τρομοκρατούν τον κόσμο σε κάθε υποψία μείωσης εισοδημάτων!

  Αν εσύ νομίζεις ότι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι να θεωρείς τον εαυτό σου τη μοναδική λευκή περιστερά σε μια ζούγκλα από άγρια και απολίτιστα θηρία, εγώ πάλι το βρίσκω μάλλον σνομπισμό και μανταμσουσουδισμό.

 27. ein Steppenwolf said

  5: Η γνωριμία Παγκάλου-Θάτσερ έγινε το 1985: Ο υφυπουργός που τα έβαλε με τη Θάτσερ.

  Η επίμαχη στιχομυθία έγινε –αν έγινε– μέσω μικροφώνων και διερμηνέων.

  Για την ιδιωτική ζωή της Ολμπράιτ είχε ρωτήσει τον Χόλμπρουκ.

 28. ti zoe sauto to blog said

  11 β)
  αν θυμάμαι καλά ήταν οι κένταυροι και οι ρέιντζερς.

 29. alienellin said

  Αγαπητέ Στέλιο
  Μισθωτοί είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι οποίοι εξ’ ορισμού τρώνε από άλλους, ακόμα και οι πιο ευσυνείδητοι από αυτούς. Το γιατί είναι ολόκληρη οικονομολογική ανάλυση την οποία βαριέμαι τώρα να στην κάνω, έχω γράψει κάτι σχετικό στο μπλογκ μου αν δεν βαριέσαι δέσ το. Οι μισθωτοί επίσης συναλλάσσονται με ελεύθερους επαγγελματίες από τους οποίους δεν παίρνουν αποδείξεις. (Σου δίνω ένα παράδειγμα, κάποιοι μισθωτοί κάνουν και μαύρη εργασία, ας πούμε). Θα μου πεις είναι έτσι το σύστημα. Κι εγώ δεν έχω πάρει αποδείξεις, είτε γιατί ντρέπομαι, είτε για να εξοικονομήσω μερικά λεφτά από το πενιχρό μου εισόδημα ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΜΕΑ. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λευκή περιστερά, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ, ΈΣΤΩ ΚΙ ΑΝ «ΦΤΑΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
  ‘Έχεις δίκιο ότι και να ήθελες να ψηφίσεις κάποιο σοι κόμμα, δεν υπήρχε. Όμως κι εδώ αναλαμβάνω την ευθύνη ότι δεν βγήκα στις πλατείες να διαμαρτυρηθώ τότε, όσο ήταν καιρός. Τώρα είναι αργά.
  Όσο για την ενημέρωση Στέλιο, υπάρχουν κι άλλες πηγές εκτός από την τηλεόραση και τους frontmen πολιτικούς. Η πικρή αλήθεια είναι, Στέλιο, ότι ο λαός ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ δυσάρεστα. Όποιος πολιτικός τόλμησε να ψελλίσει δυο αληθινά φωνήεντα τον έτρωγε η μαρμάγκα. Η αλήθεια όμως ήταν εκεί, στις εφημερίδες, στο ίντερνετ, σε πέντε σωστούς πολιτικούς. Ο ίδιος ο λαός που ψήφιζε όποιον του χάιδευε τ’ αυτιά και του διόριζε το παιδί, τώρα διαμαρτύρεται στις πλατείες. «Λεφτά υπάρχουν» ψηφίστε ΠΑΣΟΚ. «Θα αναδιαπραγματευτώ το μνημόνιο, δεν ψηφίζω μεσοπρόθεσμο» τσουπ κι αμέσως η πλάστιγγα γέρνει προς ΝΔ.
  Σνομπ ξεσνόμπ, μαντάμ σου σου ή όχι, τουλάχιστον δεν υποκρίνομαι ότι είχα πλήρη άγνοια για το τρίπτυχο ‘ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΚΟΜΠΙΝΑ-ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ’. που βασίλευε στη χώρα δεκαετίες και πότιζε την κοινωνία από τον πιο μικρό στον πιο μεγάλο.
  Αλλά πραγματικά βαρέθηκα. Τζάμπα κόπο κάνω να γράφω. Είναι προφανές πως όποιος έχει άλλη άποψη από το πλήθος περιθωριοποιείται και βαφτίζεται σνομπ, γραφικός κτλ. Έτσι βαφτίζω τον εαυτό μου άλιεν και αποσύρομαι στο μπλογκ μου. Όποιος αντέχει μια άλλη άποψη ας με βρει εκεί.

 30. ti zoe sauto to blog said

  Πάντως βρε παιδιά και το επιχείρημα ότι όσοι διαμαρτύρονται έχουν ψηφίσει και αυτοί Πάγκαλο ή κάποιον ανάλογό του , έχει και αυτό τα όριά του.
  Στο τέλος φτάνει να μοιάζει με το « δεν δικαιούσθε δια (sic) να ομιλείτε » .
  Επιτέλους έχουν το δικαίωμα και να κάνουν λάθη οι άνθρωποι και να τα αναγνωρίζουν αργότερα .
  Τι είδους σνομπισμός είναι αυτός που μας οδηγεί να τους κατακεραυνώνουμε εμείς οι ακέραιοι ; Μου θυμίζει τον καλυμμένο εγωισμό κάτι αναμάρτητων θρησκόληπτων.

 31. sarant said

  29: Πάντως και οι άλλες μικρές χώρες της ευρωζώνης, που έχουν οι πολίτες τους συνείδηση, παρόμοια ντράβαλα περνάνε. Οπότε ίσως δεν είναι θέμα συνείδησης, αλλά λεηλασίας.

 32. physicist said

  30. Ποιό ακριβώς λάθος αναγνωρίστηκε και για ποιό λόγο; Ήταν λάθος η εκλογή του Π. επειδή ο χοντρός πρόγκηξε το λαό με την περίφημη χοντράδα του ή ήταν λάθος η εκλογή του Π. για χίλιους δυο άλλους λόγους; Το «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε» πέρασε σε κακοφημία λόγω Μένιου — άλλου ενός εκλεκτού και αγαπημένου του λαού — όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά στην Ελλάδα, όπου λες πράγματι, αρκετά πλέον με τις κουβέντες, άιντε να σταματήσει το μπλαμπλά μήπως κάνουμε και τίποτα ουσιώδες στη ζωή μας. Και δεν έχει να κάνει με θρησκοληψία, πρόκειται για μάθημα που το ‘χουμε μάθει και το ‘χουμε ζήσει στο πετσί μας, και ξέρουμε.

  31. Παρόμοια ντράβαλα αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Ούτε και υπάρχει σχέση αμοιβαίου αποκλεισμού ανάμεσα στη συνείδηση και στη λεηλασία: όσο λείπει η πρώτη εντείνεται η δεύτερη.

 33. ti zoe sauto to blog said

  Φυσικέ , δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίληψη ούτε το ίδιο ήθος . Γι αυτό κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να έχει κανείς υπομονή , να μην τα παρατάει αλλά και να μην τρέφει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες , ε και κανένα χαμόγελο στωικότητας δεν έβλαψε ποτέ.

  Ακούγομαι δασκαλίστικος , φοβάμαι. 🙂

 34. physicist said

  33. Καθόλου δασκαλίστικος δεν ακούγεσαι, γιατρέ, ειδικά που αναφέρεις την υπομονή, που δεν είναι προτέρημά μου. Βέβαια, αυτή η ομολογία δεν θα μ’ εμποδίσει να ξαναγίνω βαπόρι στο μέλλον. 😉

 35. dzach said

  Μετά από τόσα χρόνια οι πλατείες απόκτησαν ξανά πολιτική ζωή και ξανάγιναν, για λίγο ίσως, μια αγορά όπου μπορεί κανείς να περπατήσει και να συζητήσει αντί να πίνει μόνον τον καφέ του εκεί. Αυτό και μόνον θα ήταν αρκετό για να μας κάνει να προσέχουμε τις πλατείες σαν κόρη οφθαλμού, αντί να περιμένουμε απ’ αυτές συγκρότηση, δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και σωτηρία. Και «πολιτικώς ορθές» τοποθετήσεις.

  Ίσως η διαρκής αναζήτηση επαγγελματιών σωτήρων να είναι το πραγματικό μας πρόβλημα, που εξηγεί και γιατί «τους ψηφίζουμε» τόσα χρόνια.

 36. τυφλός said

  Φυσικέ, σε όσα έχεις πει από το πρωί συμφωνώ μαζί σου. Έχω μόνο δύο σημειώσεις και ένα αλλά.
  Σημ.1: το ΙΤΕ (www.gr) δημιουργήθηκε από επιστήμονες που αποφάσισαν κάποια στιγμή τη δεκαετία του 80 να γυρίσουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Βέβαια, απόλυτα σεβαστή και κατανοητή η άποψή σου. Εξάλλου τέτοια μαζική είσοδος από έλληνες επιστήμονες δεν έχει ξαναγίνει -σύμφωνα με όσα ξέρω. Ε, κι αυτό με τον κούκο και την άνοιξη είναι γνωστό.

  2: Όλοι οι εύθικτοι έλληνες προσβλήθηκαν με τους χαρακτηρισμούς του Π. Με τα λεφτά που ομολόγησαν ότι πήραν δύο έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι βρίσκονται εντός Ελλάδας και εκτός φυλακής, θα νιώσει κανείς προσβολή; Θα ξεσηκωθεί; Θα ζητήσει την τιμωρία τους ή η οργή μας εξαντλείται σ’ έναν παπ…;

  Στέλιο, αφού δουλεύεις σε ναυτιλιακή και ξέρεις για τους εφοπλιστές και τους φόρους, πες μου κάτι, σε παρακαλώ. Γιατί μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν διαθέτει έστω ένα αξιοπρεπές λιμάνι; Και δε μιλάω για τύπου Σανγκάη ή Ρότερνταμ (αστεία πράγματα). Γιατί, δεν έχουμε και κανείς δε ζητάει ένα λιμάνι τύπου Βοστώνης, Αμβούργου; Λέω μαλ…, ε;

 37. physicist said

  @36. Το ΙΤΕ είναι διαμάντι και καμάρι. Αλλά και σ’ όλα τα ΑΕΙ έχει ανθρώπους αξιοπρεπέστατους και ευσυνείδητους, που όμως όλο και πιο πολύ απογοητεύονται και αποτραβιούνται. Εδώ νομίζω ότι η εισροή μεγάλων ποσών από την ΕΕ έπαιξε αρνητικό ρόλο γιατί το πολύ μέλι άνοιξε την όρεξη σε επιτείδιους κι έφτιαξε κλίκες και μαφίες. Προσωπική εκτίμηση και εμπειρία είναι αυτό, ελπίζω να μη ζητήσει κανείς νούμερα και στατιστικές.

  Στο άλλο που λες, και πολύ καλά κάνεις και το αναφέρεις, εδώ είναι ένα σημείο που η διαμαρτυρία θα μού φαινόταν απόλυτα δικαιολογημένη, δηλ.: όχι μόνο εμείς θυσίες, πρέπει να γίνει συγχρόνως κυνηγητό των απατεώνων. Κι αυτό να απαιτηθεί όχι μόνο με κραυγές και καρικατούρες αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις. Νομίζω π.χ. ότι η αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών κλπ. είναι επιβεβλημένη.

 38. sarant said

  Πρόσθεσα και τρίτο σκίτσο στην αρχική ανάρτηση.

 39. τυφλός said

  Συμφωνώ με όσα λες στο #1 ΑΛΛΑ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πλατεία από τη στιγμή που, και μόνο η επιμονή τους να βρίσκονται τόσες μέρες εκεί, έκανε τα κόμματα να σκεφτούν κοντόφθαλμα και με καιροσκοπισμό. Έτσι, τα κόμματα αρνήθηκαν συγκυβέρνηση – συναίνεση, αυτό έφερε έναν απογοητευτικό ανασχηματισμό και ο ανασχηματισμός έφερε ένα πολιτικό προσεχώς. Όλα αυτά έστρεψαν ξανά το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου στη χώρα μας. Οι ειδήσεις που αφορούσαν Ελλάδα ήταν στο νο1 με τα πιο διαβασμένα θέματα. Γι αυτούς τους λόγους, όσο κι αν η «πλατεία» αναλώνεται σε αιτήματα- φωτοβολίδες, δε μπορούμε να την αγνοήσουμε.

 40. physicist said

  @39. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πλατεία, αυτό θα ήταν εθελοτυφλία. Για την άρνηση της συγκυβέρνησης στη δεδομένη χρονική στιγμή, έχουμε κυκλικό επιχείρημα γιατί χωρίς πλατείες ίσως ο ΓΑΠ να μην είχε ποτέ προτείνει συγκυβέρνηση στον ΑΣ, έτσι ώστε να την αρνηθεί ο τελευταίος από ελπίδα ότι θα συντονιστεί με τις πλατείες και θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Όμως τι τα θέμε, όταν έχεις Αξιωματική Αντιπολίτευση με αρχηγό τον ΑΣ, παρ’ τ’ αυγό και κούρευτο.

 41. τυφλός said

  40, Δεν είναι καθόλου ευγενικό-το ξέρω. Αλλά μιας και τον ανέφερες. μήπως μπορείς να κάνεις μια πολύ πολύ σύντομη περίληψη του άρθρου;
  http://www.sueddeutsche.de/politik/griechenlands-oppositionsfuehrer-samaras-profiteur-des-untergangs-1.1110743

 42. YN said

  Κι εμένα εξυπνακίστικα μου φαίνονται τα σκιτσάκια και, με αυτή την έννοια, τείνω να συμφωνήσω με τα σχόλια 1 και 3 (και ενδεχομένως και άλλα, τα διάβασα όλα αλλά δεν αντέχω να ξαναγυρίσω για να βρω με ποια ακόμη συμφωνώ…). Γενικά, χωρίς να θέλω να κακοκαρδίσω τον (ιδιαίτερα συμπαθή, κι ας μην τον ξέρω από κοντά, μόνο δυο φορές από μακριά τυχαία τον είδα) ΝΣ, δεν νομίζω πια ότι οι «πλατείες» παράγουν κάτι το συγκλονιστικό! Συγγνώμη για το ύφος μου (μη με πείτε και μένα Πάγκαλο) αλλά μέχρι στιγμής ότι άκουσα (από μακριά, εκτός Ελλάδος που είμαι) είναι μπούρδες, αστικοί μύθοι, απίστευτες και αφόρητες απλουστεύσεις (Να φύγει … το χρέος. Σύμφωνοι, αλλά πώς;) και ανιστόρητες εξυπνάδες (αυτό το πανό που θρονιάζεται πάνω από το Σύνταγμα κάθε φορά που βλέπω τηλεόραση «Η χούντα δεν τελείωσε το 73» μόνον εμένα ενοχλεί; Θα μου πείτε, όντως δεν τελείωσε το 73, το 74 τελείωσε). Δίνω άδικο σ’ αυτούς που κάνουν απαξιωτικά σχόλια για τις πλατείες (εννοώ τα «δημόσια πρόσωπα», εγώ αυτοεξαιρούμαι), όχι επειδή οι πλατείες παράγουν κάτι σπουδαίο αλλά γιατί μόνο το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων αποφασίζει να βγει εκεί, σημαίνει κάτι και, αν το αγνοείς ή το περιφρονείς, εσύ θα χάσεις. Αλλά μη νομίζουμε, πια, ότι αυτός ο κόσμος λέει και σοφίες…

  Δείγμα, ακριβώς, της ρηχότητας αυτού του κινήματος των «αγανακτισμένων» ‘ή δεν ξέρω πώς αλλιώς να το ονομάσω, είναι αυτή η «ιερή αγανάκτηση» με το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου. Μπορεί να πει κανείς ό,τι θέλει για τον Πάγκαλο, αλλά δεν είναι χαζός. Το μυαλό του παίρνει στροφές. «Κοινωνικά» ή «συναισθηματικά» αν θέλετε είναι χαζός, με την έννοια ότι με εκνευριστική συχνότητα το παρακάνει και λέει χοντράδες που σίγουρα ενοχλούν.

  Σε ό,τι αφορά την περίφημη ρήση «μαζί τα φάγαμε», στην ουσία αλήθεια είπε. Ας μην ξεχνάμε σε πιο ΄κόντεξτ’ το είπε. Απαντούσε στην θέση ότι, ουσιαστικά το χρέος δημιουργήθηκε απο χρήματα που κάποιοι έκλεψαν και αρκούσε να τους βρούμε αυτούς, να τους βάλουμε φυλακή, να πάρουμε πίσω τα χρήματα και να ξεχρεώσουμε. Και απάντησε ο Πάγκαλος στο ερώτημα ‘πού πήγαν τα λεφτά μας’ ότι ‘τα φάγαμε μαζί’ γιατί σας διορίζαμε, σας μοιράζαμε χρήματα κλπ. Αλήθεια είπε. Ενοχλεί, όμως, και σωστά, ότι το είπε ο ίδιος. Γιατί πολλές φορές σημασία δεν έχει τι λέει κανείς, αλλά ποιος είναι αυτός που το λέει. Αν πει κανείς, λ.χ. στους Γερμανούς ότι για τα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φταίει μόνον ο Χίτλερ και μία χούφτα ανώτερα στελέχη των ναζιστών, αλλά και ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Γερμανικού Λαού που τους ανέχθηκε και εκτελούσε τις διαταγές τους, δεν λέει ψέμματα. Αντίθετα, αυτή είναι πλέον και η άποψη των ίδιων των (σοβαρών) Γερμανών εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά αν ένα ανώτατο στέλεχο των ναζιστών τους έλεγε «φταίτε εσείς που κάνατε ό,τι σας λέγαμε», ασφαλώς και θα αγανακτήσουν. Συμπέρασμα: Αλήθεια είπε ο Πάγκαλος, αλλά δεν έπρεπε να το πει αυτός. Αλλά να κολλάμε τόσο πολύ πια σ’ αυτή τη ρήση του; Αυτό θα μας σώσει;

 43. dzach said

  @37. Η σκέτη διαμαρτυρία είναι δείγμα αδυναμίας, οι κραυγές κι οι καρικατούρες είναι μια μικρής σημασίας, ισχύος και εμβέλειας πράξεις. Η πρόταση όμως για αλλαγή π.χ. του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, για να μην είναι διαμαρτυρία, κραυγή και καρικατούρα κι αυτή, από ποιους ακριβώς θα γίνει πράξη, ωστε «μερικοί από μας» να την παίρνουν στα σοβαρά;

  Η πλατεία μπορεί να προτείνει ένα σχέδιο νόμου, κι άλλες «πλατείες» σε ανύποπτο χρόνο είχαν προσπαθήσει να εντοπίσουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις (μέχρι και σχέδια τροποποίησης νόμων, π.χ. Δημόσια πληροφορία και δάση, που στάλθηκαν σε βουλευτές όλων των κομμάτων κ.ο.κ. ), αλλά το καρπούζι και το μαχαίρι το κρατάν άλλοι.

  Το δυσάρεστο κατά τη γνώμη μου είναι ότι η χλεύη κατά των πολιτικών φαίνεται να φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα από την συντεταγμένη προσπάθεια κατάθεσης προτάσεων από τις πλατείες. Η πλατείες το διαισθάνονταν αυτό και τώρα πια φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί. Μόνο που η πλατεία δεν ειναι θεσμός, δεν είναι η αρχαία Εκκλησία του Δήμου και δεν ειναι σε θέση να νομοθετήσει παρά μόνον να συζητάει, να επιβραβεύει απόψεις και να χλευάζει άλλες. Κι έτσι να δημιουργεί πολιτικό κλίμα και μακάρι και πολιτικό περιεχόμενο. Που με τη σειρά του επηρεάζει τους πολιτικούς και τους πολίτες που τους ψηφίζουν, σ’ αυτήν την «αντιπροσωπευτική δημοκρατία».

  Τωρα αν αυτοί οι θεσμοί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» έχουν ξεφτίσει, μπορεί στο μεταξύ να προκύψει και κάποια καλύτερη έκδοσή τους, μακάρι και πάλι.

 44. physicist said

  @41. Μεταφράζω τα βαριοπατημένα που λέει και η Ιμμόρ (θα το έκανα για όλο το άρθρο αλλά δεν έχω χρόνο). Δίνουν το στίγμα του άρθρου.

  Επικεφαλίδα: Ο επωφελούμενος της καταστροφής (της πτώσης)

  Um die Schuldenkrise zu bewältigen, hofft Europa auf einen Schulterschluss zwischen Athener Regierung und Opposition. Doch dieser Wunsch bleibt wenige Stunden vor der Vertrauensfrage im Parlament wohl unerfüllt. Oppositionsführer Samaras gehört zu jenen verantwortungslosen Politikern, die Griechenland die Krise erst bescherte. Er will die Macht um jeden Preis.

  Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, η Ευρώπη ελπίζει σε σύμπνοια ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Αντιπολίτευση των Αθηνών. Κι όμως, αυτή η επιθυμία θα μείνει, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση για έκφραση εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, πιθανότατα ανεκπλήρωτη. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Σαμαράς ανήκει σε εκείνους τους ανεύθυνους πολιτικούς που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. Θέλει την εξουσία με κάθε τίμημα.

  Το υπόλοιπο του άρθρου στολίζει τον Σαμαρά με όλους τους χαρακτηρισμούς που του αξίζουν: λέει ότι αρνήθηκε στην πατρίδα του τις υπηρεσίες του την πιο κρίσιμη στιγμή, ότι είναι ανεύθυνος και εγωμανής, κι ακόμα ότι είναι Versager — ένας βαρύς χαρακτηρισμός για κάποιον που ακριβώς δεν βρίσκεται στο ύψος των καθηκόντων του και αποτυγχάνει παταγωδώς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

  Το άρθρο θα το συνυπέγραφα, και με τα δυο χέρια.

  [Να με συγχωρέσουν οι επαγγελματίες μεταφραστές του ιστολογίου για τις λακούβες στο ύφος, είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μεταφραστεί σε πιο ρέοντα λόγο.]

 45. τυφλός said

  Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. 🙂 🙂
  Ε, ναι, δούλεψε σκληρά για να του αξίζουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί. 😉

 46. physicist said

  @45. Να ‘σαι καλά!

  @Γερμανομαθείς — καμιά ιδέα για το Versager στα Ελληνικά; Είναι λέξη ωραία, περιεκτική και τσακίζει κόκκαλα αλλά πώς να το πούμε μονολεκτικά;

 47. physicist said

  (Μιλάω με τον εαυτό μου) — ένας Aποτυχημένος, με άλφα κεφαλαίο!

 48. physicist said

  @43. Θέλω να πω, τι βγαίνει προς τα έξω ως βασικό αίτημα της πλατείας, πέρα από την αηδία με το πολιτικό σύστημα; Πρώτον, ότι το χρέος δεν είναι δικό μας και δεύτερον μια ασαφής ροπή προς άμεση Δημοκρατία. Το πρώτο δεν το συζητώ, το δεύτερο είναι επίσης άλλα αντ’ άλλων και μού θυμίζει τους Ανδρεϊσμούς για το πλάτεμα και το βάθεμα της Δημοκρατίας (όρα: οι Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ και οι Κλαδικές να κάνουν τα όργιά τους από τη βάση και με τη βούλα). Ας έβγαινε και κανένα αίτημα ότι θέλουμε αλλαγή του Νόμου! Κι ας κάνανε μπλοκάρισμα των κομματικών γραφείων, στη Χαριλάου Τρικούπη ή στη Ρηγίλλης, όχι μόνο χαβαλέ στο Σύνταγμα. Άσε πια αυτή τη μεγαλομανία ότι και καλά οι κινητοποιήσεις είναι πανευρωπαϊκές, κάτι καλέσματα στους λαούς της Ευρώπης και άλλα φαιδρά. Μάγκες, οι λαοί της κεντρικής (τουλάχιστον) Ευρώπης, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, δεν νοιώθουν την παραμικρή αλληλεγγύη γι’ αυτά, κόψτε κάτι γιατί θα μας πάρουν τελείως στο ψιλό.

 49. τυφλός said

  #48: Τι να βγαίνει προς τα έξω; Ότι οι έλληνες δε θέλουν να σωθούν. Ότι θέλουμε να χρεοκοπήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Αυτά βγαίνουν προς τα έξω. Δεν τολμάω να ξαναβάλω τα λινκ που έβαλα στο νήμα του μπαμπά Σαρ. όπου μιλούσαν ανταποκριτές ξένου τύπου στην Ελλάδα και το άλλο με το μπιμπισι. Αρκετά άκουσα χτες. Μπρρρρ.

 50. ein Steppenwolf said

  46-47: Στα ελληνικά, ε; Loser, underachiever.

  44: Η λέξη Profiteur του τίτλου είναι αρνητικά φορτισμένη κα δηλώνει αυτόν που εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες ή αδυναμίες των άλλων προς ίδϊον όφελος: profiteur de guerre, de femmes ivres / Profiteur der Kriege / war profiteer.

  Ο τίτλος έφερε στο νου μου την εικόνα ενός Σαμαρά που προσπαθεί να «επωφεληθεί» απ’ τις πεσμένες αντιστάσεις μιας μεθυσμένης κορασίδας.

  Μεταφράζω τον τίτλο ως «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

 51. physicist said

  @50. Πολύ σωστός για το Profiteur, να πούμε ένας καιροσκόπος, ε; Το loser μ’ έστειλε 🙂

 52. @48: Μα βρε συνάδελφε και μόνο η αηδία με το πολιτικό σύστημα κάτι είναι! Και πολύ καθυστέρησε να σου πω! Τώρα όσο για τα αμεσοδημοκρατικά, ναι μεν το παραδέχομαι ότι ως μοναδικό σύστημα διακυβέρνησης είναι κάτι ανεφάρμοστο, αλλά οι λαϊκές συνελεύσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν σε συνδυασμό με ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα, γιατί όχι; Ας πούμε κάθε νομοσχέδιο, πριν πάει στη Βουλή για ψήφιση να συζητιόταν στις πλατείες και στο ίντερνετ με τον κόσμο να καταθέτει την άποψή του και να ψηφίζει. Άσχημα θα ήταν; Επίσης οι λαϊκές συνελεύσεις να είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν επερωτήσεις στη Βουλή. Σίγουρα πιο σοβαρές από αυτός του ΛΑΟΣ θα ήταν.
  Όσο για το ότι δεν είναι πανευρωπαϊκές οι κινητοποιήσεις, εσύ φταις που δεν κινητοποιείς τον κόσμο εκεί πάνω 🙂

  @36: Έλα μου ντε! Τι να σου πω; Νομίζεις ότι ξέρω να σου απαντήσω; Έγινε ποτέ κάτι με σχέδιο και στρατηγική σ’αυτή τη χώρα για να σχεδιάσουν και κάτι τέτοιο; Ο Μπουτάρης τα έλεγε προχθές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (που θα μπορούσε άνετα να είναι το Νο. 1 λιμάνι των Βαλκανίων) αλλά ποιος τον ακούει;

 53. physicist said

  @52. Στέλιο, θέλεις π.χ. ένα Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδικασιών για την επιλογή εραυνητικών προγραμμάτων να συζητιέται στις πλατείες και στα μπλογκ προτού ψηφισθεί; Το ίδιο για Νόμους σε ό,τι αφορά π.χ. τα ηθικά όρια στη χρήση των τεχνολογιών της γενετικής; Και ποιός νομίζεις ότι θα κάθεται να συζητάει στα φόρα και στις πλατείες, οι σοβαροί ή οι χασομέρηδες;

  Α, και τώρα που το σκέφτομαι … έχουμε δείγμα, πρόσφατο, της άμεσης Δημοκρατίας: την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. I rest my case.

 54. τυφλός said

  #52: Αχ βρε Στέλιο, νο1 λιμάνι, εμπορικό, οικονομικο, βιομηχανικό κέντρο των Βαλκανίων… Ισταμπουλ, αγαπητέ, Ισταμπούλ. Εδώ Βαλκάνια σκέτο.

 55. Elli said

  Γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του λεγόμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Έρχεται νωρίτερα σ εμάς επειδή ναι ήμασταν μπάχαλο…μην ανησυχείτε καθόλου, θα την πληρώσουμε και θα πληρώνουν και τα παιδιά μας είτε πτωχεύσουμε τώρα, είτε πτωχευσουμε αργότερα. Υπεύθυνη στάση θα έλεγα ότι είναι μια συμμετοχική, θετική στάση στις διαφορετικές συνθήκες που κατ΄ανάγκη έρχονται. Με περισσότερη κοινωνική συνείδηση, αίσθηση δικαίου και ενότητα των προοδευτικών φωνών, των ανθρώπων της παιδείας, αυτοί που θα απομείνουν τουλάχιστον. Η πλατεία είναι αντανάκλαση της ανώριμης και απαίδευτης κοινωνίας, υπό αυτή την έννοια όσοι πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία βασισμένη σ ένα σύνταγμα που να σέβεται τ ανθρώπινα δικαιώματα δε λέμε απαραίτητα ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για ώριμες αποφάσεις αλλά ότι τουλάχιστον οι αποφάσεις θα είναι πιο αντιπροσωπευτικές και οι πολίτες θα πρέπει να μουντζωνουν τους εαυτούς τους αν οι αποφάσεις αποτυγχάνουν. Ακόμα κι αν δε δούμε άμεση δημοκρατία που είναι το πιθανότερο, τουλάχιστον κάτι συμβαίνει εκεί κόντρα στην παθητικότητα που είχαμε συνηθίσει. Προσωπικά είμαι επιφυλακτική ως προς τους οργανωτές της λαικής συνελεύσης παρόλο που συμμερίζομαι τις ιδέες που φαίνεται να υποστηρίζουν, είναι φορές που χάνω το κουράγιο μου από τις μπαρούφες που ακούω γενικά αλλά μετά ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω τους πολιτικούς μας…οπότε τελικά επιστρεφω στην πλατεία. Πάνω και κάτω. Στα συν της συνέλευσης είναι οι θεματικές που οργανώνει με διάφορους ομιλητές. Επίσης, παρακολουθώντας απο το το διαδίκτυο βλέπω αργά βήματα εξέλιξης..και κούρασης, πολλοί άνθρωποι μένουν εκεί 20τόσες μέρες προσπαθώντας να αυτοοργανωθούν, με λειψα δημοκρατικά αντανακλαστικά [έτσι μεγαλώσαμε], ψαχνοντας να τα βρουνε. Για μένα αυτό είναι μια υπέρβαση. Η ελληνική κοινωνία είναι τόσο κατακερματισμένη που ειλικρινά φοβάμαι ότι όταν έρθουν τα δύσκολα θα σκοτωθούμε μεταξύ μας. Είμαι 30, υποαπασχολούμενη ιδιωτική υπάλληλος, δε συμμετείχα ποτέ σε κανένα κόμμα/συνδικάτο, ούτε ψήφισα ποτέ κόμματα εξουσίας.

  Συγχαρητήρια για το blog και ευχαριστώ για το χρόνο σας!

 56. sarant said

  55: Καλώς ήρθατε και ευχαριστώ για την άποψή σας, είναι πολύτιμη!

 57. dzach said

  @48: Ίσως οι προσδοκίες από τις πλατείες να είναι μεγαλύτερες από τις πρακτικές τους δυνατότητες, ίσως και να είναι αναζήτηση ελπίδας εκεί που οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί αποτυγχάνουν.

  @ 52: Το opengov.gr ήταν μια τέτοια διαδικτυακή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς χωρίς θεσμισμένους κανόνες και διαφάνεια ως προς το ποιος αξιολογούσε και πώς (και έκοβε τα σχόλια και τις προτάσεις) και ποιά ακριβώς επιχειρήματα και προτάσεις τελικά λαμβάνονταν υπ’ όψιν (άν έγινε αυτό ποτέ), με αποτέλεσμα πολλοί να υποψιάζονται οτι λειτουργεί μόνον ως βιτρίνα διαβούλευσης χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τίποτε.

  Θα μπορούσε επίσης να ορίζεται στο σύνταγμα ότι θα εισάγεται για συζήτηση στη βουλή ερώτηση / έλεγχος / πρόταση για νομοθετική πρωτοβουλία εάν συγκεντρώνει έναν αριθμό υπογραφών, π.χ. 30000, ή όσος ο αριθμός των ψηφοφόρων στη μικρότερη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Αφού μπορεί να το κάνει ο αντιπρόσωπος-βουλευτής, γιατί να μην μπορεί να το κάνει ο αντιπροσωπευόμενος «κυρίαρχος λαός»;

  @53: κι όμως στις διαβουλεύσεις του opengov.gr έχουν κατατεθεί σοβαρότατες προτάσεις από ανθρώπους κάθε άλλο παρά χασομέρηδες, που ενδιαφέρονται για το αντικείμενό τους και προσπαθούν να το βελτιώσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση απαξίωση στις ανοιχτές διαδικασίες και στις αντιληπτικές ικανότητες των πολιτών. Γιατί «τα ηθικά όρια στη χρήση των τεχνολογιών της γενετικής» είναι κάτι που μόνον οι γενετιστές καταλαβαίνουν; ειδικά τα ηθικά όρια θα έπρεπε να απασχολούν αποκλειστικά την κοινωνία, ο ρόλος των γενετιστών είναι να δώσουν τα σωστά παραδείγματα εφαρμογής και τους πιθανούς κινδύνους.

  (και συγνώμη για το σεντόνι)

 58. physicist said

  @57. Εκφράστηκα ανεπαρκώς και ζητώ συγγνώμη: οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μέσω του ίντερνετ μπορεί πράγματι να είναι εποικοδομητικές και να φωτίζουν το θέμα από πλευρές που μένουν ακάλυπτες στην αυστηρά κοινοβουλευτική διαδικασία. Όχι όμως στην άμεση ψήφιση των Νόμων από κάποιας λογής λαϊκές συνελεύσεις, είτε σε πλατείες είτε μέσω του ίντερνετ.

 59. dzach said

  @58: συμφωνώ βέβαια. Και με την Elli @55.

 60. @57: Ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου. Μία αναβαθμισμένη έκδοση του opengov.gr, με ασφαλή σύνδεση, σχολιασμό, ψηφοφορίες, αλλά ταυτόχρονα το ίδιο πράγμα σε διαμορφωμένους χώρους στις πλατείες των πόλεων, με συζητήσεις, ομιλίες, κτλ. Νομίζω θα ήταν απλά υπέροχο! Άσε που δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία τεχνική δυσκολία για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο!
  @53,58: Ειδικά για τη ρύθμιση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, θα εμπιστευόμουν πολύ περισσότερο τον κόσμο που συχνάζει στη μπλογκόσφαιρα, απ’ ότι την Πέμη Ζούνη ή τον Ανατολάκη. 🙂

 61. physicist said

  @60. Ψηφοφορίες Στέλιο; Στο ίντερνετ; Για ποιά θέματα, με ποιές διαδικασίες; Ποιός θα θέτει τα προς ψήφιση θέματα; Ποιός θα διαμορφώνει τη διατύπωση των ερωτήσεων; Ποιός θ’ αποφασίζει για την ατζέντα των συζητήσεων; Ποιός θα ελέγχει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ποιός θα φέρει τι είδους ευθύνη και — πάνω απ’ όλα: τι ρόλο θα παίζουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών;

 62. physicist said

  Πάντως Στέλιο σ’ ένα πράμα συμφωνούμε: άμα αφήσεις στους επαγγελματίες πολιτικούς την ερευνητική πολιτική, κάηκες. Και τι Ζούνες και Ανατολάκηδες μου λες, κοίτα δω την κυρία Σιλβάνα Κοχ-Μερίν: πριν μια βδομάδα της αφαιρέθηκε ο Διδακτορικός Τίτλος από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης γιατί είχε αντιγράψει (α ρε φον τσου Γκούτενμπεργκ μεγάλε, Σχολή έφτιαξες!), την επόμενη μέρα της δόθηκε θέση τακτικού μέλους στην Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ευρωκοινοβουλίου (στο οποίο κατέχει θέση με το Κόμμα των Φιλελευθέρων, των αξιοκρατών, για!) Θα έχουμε τώρα τη χαζοχαρούμενη ψευδοντοκτόρισσα να συνγκατευθύνει την ευρωπαϊκή ερευνητική πολιτική και ούτε ψύλλος στον κόρφο μας.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,770215,00.html

 63. trolloff said

  Άμεση δημοκρατία. Στην οργάνωση της δυτικής δημοκρατίας ήδη υπάρχει αυτό το στοιχείο έντονα και είναι από τις θεμελιώδες συνιστώσες thw. Όχι μόνο μέσω των βουλευτών, που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε ταξικό επίπεδο με τις οργανώσεις στο χώρο εργασίας, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τις ενώσεις των εργοδοτών και εργατών. Ακόμα, κάθε ομάδα πολιτών με κοινά συμφέροντα μπορεί όχι μόνο να φτιάξει το κόμμα του και να προωθεί τις ιδέες των, αλλά έμμεσα μπορεί να ασκήσει πίεση στους βουλευτές και κυβερνώντες που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Βέβαια, το αποτέλεσμα το βλέπουμε στην πράξη. Τα συνδικάτα έγιναν φέουδα συντεχνιακών συμφερόντων, εξίσου οι εργοδοτικές ενώσεις, και όλες μαζί κάθε άλλο παρά προωθούν το κοινό συμφέρον. Η ελληνική κοινωνία καλείτε τώρα να διορθώσει αυτές τις διαστρεβλώσεις, και όχι να εισάγει νέες μέσω μιας ιδιότυπης οχλοκρατίας της πλατείας, που κάθε άλλο παρά απολιτίκ είναι.

 64. YN said

  @55: Ως προς τα υπόλοιπα δεν διαφωνώ, αναγκαστικά, μαζί σας, αλλά γιατί κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου; Το υπερχρεωμένο κράτος, που καταρρέει, από πότε θεωρείται νεοφιλελεύθερο; Οι νεοφιλελεύθεροι, σωστά ή λάθος είναι άλλο θέμα, ακριβώς το αντίθετο πρέσβευαν και πρεσβεύουν, δηλαδή πολύ λιγότερο κράτος που (αναγκαστικά) θα χρειάζεται και πολύ λιγότερα δάνεια…

 65. @61: Σε πρώτη φάση μπορούν να παίζουν ρόλο καθαρά συμβουλευτικό, μη δεσμευτικό. Το αδιάβλητο των ιντερνετικών συνδιαλλαγών είναι λυμένο θέμα εδώ και καιρό.
  Το βασικότερο θα ήταν ότι ο κόσμος θα συμμετείχε σε μια δημοκρατική διαδικασία, θα ενημερωνόταν άμεσα και ξεκάθαρα για το περιεχόμενο του νόμου, τα όποια παραθυράκια και φωτογραφικές διατάξεις θα γίνονταν αμέσως ορατά.
  Το να γίνουν προτάσεις/επερωτήσεις/κτλ από το λαό, είναι και αυτό ένα λυμένο τεχνικά θέμα. Κάνει κάποιος μια πρόταση, και οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν (π.χ. όπως τα «λάικ» στο φατσοβιβλίο). Αν η πρόταση φτάσει έναν αριθμό ηλεκτρονικών ή φυσικών υπογραφών, τότε η πρόταση πάει αυτομάτως στη Βουλή και το Σώμα θα πρέπει να απαντήσει/τοποθετηθεί. Αυτό δεν είναι ανάγκη να γίνεται κάθε μέρα. Μια φορά το μήνα, μια φορά το δίμηνο είναι υπεραρκετό.

 66. trolloff said

  @65
  Να στείλεις γράμμα στο τοπικό βουλευτή, και μετά χαράς θα κάνει επερώτηση στη βουλή.

 67. τυφλός said

  ΥΝ: Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο κατέρρευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008- ακόμα και σήμερα κρέμονται από μια κλωστή.

 68. @66: Έστειλα μια φορά στον Άδωνη από ψεύτικη διεύθυνση αλλά δυστυχώς δεν ψάρωσε. Κρίμα θα γελούσα πολύ 🙂
  Σοβαρά όμως, το θέμα δεν είναι να στείλω εγώ κάτι, το θέμα είναι να νιώσει ο πολύς λαός κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας.

 69. trolloff said

  68 Όσοι ενδιαφέρονται νιώθουν κομμάτι της δημοκρατίας. Όλα τα κόμματα έχουν τοπικές οργανώσεις βάσης (ΚΟΒ), οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στο κοινό. Το ίδιο ισχύει και για τα συνδικάτα, τα δημοτικά συμβούλια, κτλ. Οι θαμώνες είναι βέβαια πάντα οι ίδιοι. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στα ιντερνετικά φόρουμ, όπου βλέπεις πάντα τα ίδια πρόσωπα να γράφουν και να ψηφίζουν και κάθε ομάδα έχει το δικό της φόρουμ. Η σιωπηλή πλειοψηφία πάντα θα είναι απαθείς και αδιάφορη, ή θα σέρνετε από την ρητορική. Ο σκοπός μιας ΚΟΒ δεν είναι μόνο να αφουγκράζεται την βάση, αλλά και να παίρνει γραμμή ή να ενημερώνετε από την κορυφή. Έτσι δημιουργείται πολιτική. Αυτά στην θεωρία. Στη πράξη υπερίσχυε η αντίληψη της ψηφοθηρίας, ενώ στην ενημέρωση απέτυχαν οικτρά.

 70. πες του φίλου σου:
  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 License. This means that you are free to copy and reuse any of my drawings (noncommercially) as long as you tell people where they’re from.

 71. LandS said

  Να με συγχωρήσετε, αλλά καμιά φορά το διάβασμα δεν σου αφήνει χρόνο για γράψιμο.

  Προς Φυσικούς, Allien και λοιπές υπεράνω λαϊκών ετυμηγοριών και apriori δεδικαιωμένων, δυνάμεις: (Κάπου έχω γράψει κάτι γραμματικά λάθος, αλλά βιάζομαι)
  του M. Weisbrot. (Βικιπεδίζεται)

  http://rwer.wordpress.com/2011/06/22/greek-protesters-are-better-economists-than-the-european-authorities/

 72. physicist said

  @71. Γιατί a priori δεδικαιωμένων; (Ωραίος ο αναδιπλασιασμός!) Εμένα μού φαίνεται περισσότερο ότι η προσφυγή στην αυθεντία (Weisbrot) είναι προσπάθεια δικαίωσης από καθέδρας. Ούτε και καταλαβαίνω τι θα πει υπεράνω λαϊκών ετυμηγοριών, για φούσκα μού ακούγεται (στην καλύτερη περίπτωση) ή σαν εκείνο το φοβερό Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη/του Θρύλου και του Πειραιά/του σεπτού και Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας/… (στη χειρότερη).

 73. pame plateia said

  Ένας στατιστικολόγος θα έλεγε, ένα δείγμα 1000 ατόμων μπορεί να δώσει καλύτερα συμπεράσματα για τις τάσεις ενός λαού από το να ρωτήσεις εκατομμύρια άτομα, αν γίνει σωστά η επιλογή. Στη πλατεία μαζεύονται εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, κι όμως, η ετυμηγορία της είναι αμφίβολης εγκυρότητας. Ο λόγος είναι απλώς. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των οργανωτών να μαζέψει μια ποικιλόμορφη και ευρεία μάζα, πέρα από τους περαστικούς, τα άτομα που είναι θαμώνες είναι μόνο μιας πολιτικής κατεύθυνσης. Της ΑΝΤΑΡΣΥΑς, της εξωκοινοβουλευτικής ακραίας αριστεράς, και κυρίως του «ντετόκρασυ». Για την άνω πλατεία δεν μιλώ. Δε νομίζω κάποιος να επιμένει στα σοβαρά, οι «λαϊκές ετυμηγορίες και apriori δικαιώματα» αυτών των μαζών είναι πολιτική και αντιπροσωπεύουν το σύνολο. Εδώ που τα λέμε, οι αποφάσεις που ψηφίζονται ούτε τους ίδιους δεν αντιπροσωπεύουν.

 74. Κρέσηρος said

  Συγγνώμη αν διακόπτω κάποια δευτερογενή συζήτηση, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι η τεχνική των σκίτσων – ακόμη και η εμφάνιση μηνύματος με mouseover – είναι απομίμηση αυτής του δημοφιλούς webcomic xkcd ( http://xkcd.com/ ). Αναλόγως πρωτότυπο μου φάνηκε και το πνεύμα τους :/

 75. sarant said

  LandS, πειστικός ακούγεται ο Ασπρόψωμος (Weisbrot, ας πούμε)

 76. ti zoe sauto to blog said

  73
  Επιτυχημένη η προσπάθειά σας να αναπαραγάγετε το ιδιότυπο ενός εστέτ.
  Στο μυαλό μου ήρθε αμέσως ο Κάρολος Γκραντέ , μου φάνηκε μάλιστα πως μύρισα και το άρωμα λεβάντας από το δαντελένιο μαντήλι του , το τόσο χρήσιμο για να διώχνει την αποφορά του πόπολου – δε βρίσκετε ;
  Και η ιδέα σας να προσθέσετε μια μικρή ανορθογραφία στον λόγο σας , όταν γράψατε :
  « Ο λόγος είναι απλώς » είναι μεγαλοφυής , προσέδωσε στον χαρακτήρα πιστότητα.

 77. @74 βλέπε #70

 78. pame plateia said

  76 Όχι, δεν νομίζω. Μήπως Εσείς νομίζετε?, μπαιδεγουέι, είναι μυστήριο που όλα τα μικρά κομματίδια την ίδια πάθηση έχουν. Έτσι και αυτές οι συγκεντρώσεις μιλούν εις το όνομα του ελληνικού λαού, μου θυμίζει την Παπαρήγα, αλλά αυτή απέχει. Μήπως μπερδευτήκατε και σας μύρισε η κολώνια της?

 79. LandS said

  Παραδέχομαι ότι η προσφυγή σε αυθεντία, σε κάποιους, κάποιες φορές, παράγει τα συναισθήματα του #72 του Φυσικού.
  Στην περίπτωσή μας όμως δεν είναι έτσι. Προσωπικά είμαι αρκετά υπερφίαλος ώστε συχνά να συμπεριφέρομαι ως αυθεντία ο ίδιος (αν και δεν το αξίζω βέβαια). Το αρθράκι αφενός το βρήκα πολύ ενδιαφέρον ως περιεχόμενο και ότι παρείχε τεκμηρίωση στα συνθήματα της πλατείας, πέρα από τον προβοκατόρικό του τίτλο. Δεν είχα χρόνο να κάτσω να γράψω σχόλιο και θεώρησα ότι η ανάρτησή του θα ήταν χρήσιμη.

  Ούτε οι αναφορές στον Μάρκο Ασπρόψωμο μπορεί να θεωρηθούν προσφυγή σε αυθεντία με την στενή έννοια. Ο άνθρωπος ανήκει σε μια από τις σχολές της οικονομικής σκέψης όπου περηφανεύονται για την Ετεροδοξία (και όχι απλώς Ανορθοδοξία) τους.

 80. mary marvel said

  (Long time reader, first time poster -όπως λένε και στο χωριό μου)

  @ 74
  Αγαπητέ, μπορεί εσείς να μάθατε το alt text από τον Randall Munroe, οι υπόλοιποι όμως που διαβάζουμε webcomics χρόνια τώρα ξέρουμε ότι είναι ευρέως διαδεδομένη τεχνική.
  Ενδεικτικά αναφέρω:
  Dinosaur Comics http://www.qwantz.com
  A Softer World http://www.asofterworld.com/ (από το 2003 παρακαλώ)
  Oglaf http://oglaf.com/ (Προσοχή! Είναι σχεδόν πάντα NWSF, μην το ανοίξετε σε χώρο εργασίας ή αν υπάρχουν παιδιά στο δωμάτιο)
  The Non-Adventures of Wonderella http://nonadventures.com/

  Για το ότι τα σκίτσα βασίζονται στο xkcd συμφωνούμε, και μάλιστα με κάλυψε ο Στάζυμπο στο 70 -και στο 77 😀

  Πωπω, πρώτη φορά γράφω στο μπλογκ και μπαίνω επιθετικά!
  Με συγχωρείτε, και την καλησπέρα μου.

 81. ti zoe sauto to blog said

  Όχι , μπορώ να διακρίνω τους εστέτ Β.Π.

 82. sarant said

  80: Καλώς ήρθατε και συγνώμη που ο… σεκιουριτάς στην πόρτα κράτησε το σχόλιο για λίγο στο φρέσκο 🙂

 83. dzach said

  @70: Ενδιαφέρον… Από που ακριβώς είναι αντιγραμμένα τα σχέδια; Ή είναι η υποψιαζόμενη ομοιότητα στην μορφή ζήτημα εφαρμογής του copyright ή ηθικό παράπτωμα; Αυτή η άδεια CC-NC υπάρχει πάντως και στα ελληνικά.

  @74: φαίνεται ότι η χρήση του attribute ‘title’ στο tag IMG της HTML συνιστά ηθικό αδίκημα κατά τον Κρέσηρο, το ίδιο και η απεικόνιση μορφών με stick figures, κάτι που περιλαμβάνει μάλλον και τα παιδιά όλου του κόσμου. Το πολύ καλό xkcd διαφημίζει και την ενασχόλησή του με τη γλώσσα και τον σαρκασμό, άρα ίσως κι αυτά να είναι copyrighted. Γλώσσα και σαρκασμός μαζί με σχέδια-ξυλαράκια θα είναι σίγουρα.

  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια συζήτηση εδώ στο φιλόξενο χώρο του Νίκου Σαραντάκου για το «είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» του Σεφέρη, το τι συνιστά αντιγραφή ή λογοκλοπή, π.χ. οι ομοιότητες στο λογοτεχνικό ύφος, στις τεχνικές μετάφρασης, στη χρήση γραμματοσειρών, χρωμάτων, την στοίχιση των στίχων στα ποιήματα, την παραγραφοποίηση κ.λ.π.

  Φαντάζομαι ότι οι ιδέες του ανοιχτού λογισμικού, της άυλης παραγωγής, της ελευθερίας των πολιτισμικών αγαθών και ακόμη περισσότερο της ανακύκλωσής τους (remix) αν και έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουν καθημερινότητα, θα ήταν ένα καλό αντικείμενο συζήτησης. Μαζί με το πόσο βαθειά στη συλλογική ψυχή έχουν διεισδύσει οι τακτικές FUD (Fear, Uncertainty and Doubt – Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία) που εφαρμόζουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται πνευματικά έργα.

  Για να μην παρεξηγηθώ: είμαι υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και κατά της «πνευματικής πειρατείας», αλλά δεν μου αρέσουν τα φαντάσματα που δημιουργούν οι τεχνικές των εταιρειών ούτε η στρέβλωση της έννοιας του copyright. Όσο για τα σκίτσα του άρθρου, ιδίως το τρίτο μοιάζει μάλλον αρκετά στο ύφος του xkcd. Γλώσσα και σαρκασμός μαζί με σχέδια-ξυλαράκια είναι η σφραγίδα του xkcd. Αλλά λείπει η πολιτική. Ή μήπως όχι;

 84. dzach said

  Δύο link ήταν λάθος. Τα σωστά εδώ :
  stick figures
  ανακύκλωσής (remix)

  (μας κρεμάει η τεχνολογία)

 85. dzach said

  Άλλη μία και συγνώμη για την απροσεξία:
  ανακύκλωσής (remix)

 86. physicist said

  @79. Πολύ ψάρεμα στα θολά νερά, αγαπητέ LandS, και πολλά ευφυολογήματα για συναισθήματα και σοφτ καταστάσεις. Τον Ασπρόψωμο τον έχει αναγάγει σε αυθεντία μια ομάδα που θεωρεί ότι η Ετεροδοξία από μόνη της είναι τεκμήριο επαναστατικότητας και πρωτοτυπίας στη σκέψη. Φτηνά πράματα.

 87. νέο kid στο block said

  Λιγόστεψε η ποίησις κ’είπα να γράψω κάτι
  Μα ειν τα λόγια δύσκολα ,διστακτικό το άτι…
  Μα να σου! παίρνω μπρος ,εθέριεψε ο οίστρος..
  Ο οίστρος ναι! Το βλέπω μπρος, μαζεύω πελατεία!
  Μα που ‘ναι η Berna ,ο Στελής? Μη πήγαν στη πλατεία?
  Βαράνε ντέφια στο Μοριά, στη Ρούμελη νταούλια
  Πολλοί αγανακτήσανε ,θα φτάσουν στον Παπούλια…
  Μα τι να κάνει ο Χριστιανός, έρημο ντεκορέισον,
  Άσε που στα χρονάκια του, είναι για ρενοβέισον…
  (Να πω εδώ εμβόλιμα –μπάι δε γουαίη- βρε Λάκη
  Τσι αγγλικούρες τσ’ έβαλα, τιμή στο φιλαράκι
  Τ’ άξιο πατριωτόπουλο, στο μακρινό το Σούρεη…
  Που, μα τα ποζολανικά! πολλά του έχω σούρει
  Ούτε ο Σουρής να ήμουνα…μ’άλλο δεν επιμένω
  Κι ας λέει το μπετουδάκι μας (Μον ντιέ!) ενισχυμένο!)
  Και πάλι επανέρχομαι επί τω προκειμένω. (‘Κράξε’ όσο θέλεις Κορνήλιε, ποιητική αδεία γαρ…)
  Που πήγαν οι ‘γενναίοι’ μας ,που πήγαν οι αρχοντάδες
  Που πήγαν οι λαλίστατες, των Βρυξελλών κυράδες?
  Βρε του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγόν δεν υπομένει
  Κι αν τα ριάλια λιγοστά, λίγα και τα ευρώ μας…
  Ναι θα τα καταφέρουμε , γαμώ το κέρατο μας!!
  Πως θα γενεί και εξήγηση, να δώσω άλλη δεν έχω…
  Φευ! Αδαής! και από Γουόλ Στρητ ,λυπάμαι δεν κατέχω…

 88. @80, @83: Αντί για εξυπνάδες, μια απλή αναφορά στο xkcd θα αρκούσε. Αλλά ακριβώς αυτές οι εξυπνάδες, για μένα δείχνουν το ξεδιάντροπο ξεπατίκωμα.-

 89. νέο kid στο block said

  Προσφορά του καταστήματος και ένα Χαϊκού (με φυσιολατρική αναφορά, πιστός στην αυστηρή Γιαπωνέζικη νόρμα)

  ‘Λουλούδι Σύνταγμα
  των αγανακτισμένων
  πικρό πεδίον’

 90. νέο kid στο block said

  海口

  花 花憲法
  中 腹を立てたの
  苦いのフィールド

 91. Νίκος Μαστρακούλης said

  Τι είδε ο Γιαπωνέζος; Σύμφωνα με τον γουγλομεταφραστή, το εξής:

  «Χαϊκού

  Λουλούδι Σύνταγμα
  Ο θυμωμένος σε
  Πεδίο πικρή»

  Που μου θύμισε το παλιό ανέκδοτο για τα πρώτα βήματα της αυτόματης μετάφρασης.

  Επί Ψυχρού Πολέμου, λέει, οι Αμερικανοί δοκιμάζανε τους αλγορίθμους τους μεταφράζοντας βιβλικά χωρία προς τα ρωσικά και πίσω στα αγγλικά. Έτσι, το «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» έγινε «το πιοτό καλό, αλλά το κρέας χάλια»… 🙂

 92. sarant said

  Δεν τα κατάφερε και άσκημα το μεταφραστήρι 🙂

 93. dzach said

  @88: Stazybο Hοrn, υποθέτω ότι η δρυμύτητα των χαρακτηρισμών σας στηρίζεται καλή γνώση της λειτουργίας της άδειας CC-NC και του copyright και φαντάζομαι ότι θα είστε σε θέση να αιτιολογήσετε στοιχειωδώς την ενόχλησή σας, βασισμένος στο γράμμα ή στο πνεύμα τους ή έστω στην ηθική του πράγματος.

  Γιατί οι ασαφείς τηλεγραφικοί λίβελοι και οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν και πάρα πολύ, εκτός κι αν οι λέξεις «ξεδιάντροπο ξεπατίκωμα» χρησιμοποιούνται όπως οι μολώτοφ στο περιθώριο των συγκεντρώσεων της Πλατείας Συντάγματος η οποία, τρόπον τινά, σχεδιάζει κι εδώ, σύμφωνα με τον τίτλο.

  Άλλωστε και οι αγανακτισμένοι της πλατείας κατηγορήθηκαν στην αρχή από διάφορους πουρίστες ως αντιγραφείς των Ισπανών, μετά οι Ισπανοί τους αντέγραψαν στις μακρινές πεζοπορίες και το πράγμα μπλέχτηκε.

 94. Νίκος Μαστρακούλης said

  Πράγματι, ιδίως αν είσαι… χορτοφάγος! 🙂

 95. dzach said

  Δριμύτητα, ίσως είναι καλύτερα.

 96. νέο kid στο block said

  Κύριε Μαστρακούλη, δε φταίω εγώ αν ο γκουγκλοντολμέτσερ σας, δεν κατέχει ορθώς την διάλεκτο της περιοχής Ισονομάκι, την οποία χρησιμοποιώ στα Χαικού μου….

 97. Νίκος Μαστρακούλης said

  Νέο Κιντ, το σχόλιό μου καθόλου δεν ήταν αιχμή για το χαϊκού σου* (που το βρήκα όμορφο), είτε στην ελληνική, είτε στην ιαπωνική εκδοχή του. Απλούστατα, από περιέργεια κοίταξα τι βγάζει ο αυτόματος μεταφραστής της Γκουγκλ, ακριβώς επειδή ΔΕΝ κάνει καλές μεταφράσεις (και εννοείται ότι δεν φταις* γι’ αυτό). Ε, τα υπόλοιπα ήταν απλά ένας συνειρμός, που είπα να τον μοιραστώ με την παρέα.

  Συνεχίζοντας σε πνεύμα ήπιας ελαφρότητας, βρίσκω πως η περιοχή Ισονομάκι παραπέμπει όμορφα σε ένα από τα καίρια αιτήματα της (κάθε) πλατείας και του (κάθε) ανθρώπου: αυτό της ισονομίας. (Πραγματολογικά, υποθέτω ότι ακριβέστερα ονομάζεται «Ισινομάκι», αν δεν με απατά ο γκούγκλης μου – και πάλι, φυσικά, το λέω χωρίς να υπονοώ αιχμή ή ειρωνεία).

  *Χρησιμοποιώ ενικό γιατί (θέλω να) νιώθω κλίμα φιλικής κουβέντας: δεν το κάνω μειωτικά, συγκαταβατικά ή ό,τι άλλο, κι αν ενοχλεί ευχαρίστως να χρησιμοποιώ κι εγώ πληθυντικό.

 98. νέο kid στο block said

  Kάποτε στο στρατό έπεσε στα χέρια μου μια μέθοδος εκμάθησης Ιαπωνικής δι’αρχαρίους βεβαίως-βεβαίως. Τα Ιαπωνικά (ακόμα χειρότερα βέβαια, πρέπει να ναι τα κινέζικα υποθέτω…) ΔΕΝ μαθαίνονται από βιβλία! Όχι ότι υπάρχει ζώσα Γλώσσα που ‘μαθαίνετε’ από βιβλία, αλλά στις ‘συμβατικές’ Ευρωπαϊκές μπορείς να φτάσεις σε ένα βασικό επίπεδο, ,αρκετά ικανοποιητικό δε ,αν ξέρεις κάποια ‘συγγενή’. Π.χ αν ξέρει κάποιος Ιταλικά ή Γαλλικά, τα Ισπανικά του φαίνονται παιχνιδάκι και αντίστροφα.
  Ξέφυγα όμως, έλεγα λοιπόν ότι όταν άρχισαν να με κοιτάνε περίεργα οι συνστρατιώτες για κάτι Χάι , Κονίτσιουά, και κάτι τέτοια και τις τραγικές φωνητικά (φαντάζομαι…)απόπειρες μου να συντάξω βασικές προτάσεις του στυλ… ’πάω σπίτι’ κ.λ.π συνειδητοποίησα ότι το άθλημα ήταν δύσκολο και το περιβάλλον ανθυγιεινό (μύριζε κι αρβυλίλα …θυμάστε ίσως)

  Ε, με βάση τα παραπάνω(το βιβλίο χάθηκε και δεν υπήρξε άλλη απόπειρα) με ‘κόβετε’ για συντάκτη Χαικού?? 🙂

  Μια χιουμοριστική απόπειρα έκανα (μάλλον αποτυχημένη) , λέω αποτυχημένη γιατί μάλλον πήρατε την προσπάθεια μου κυριολεκτικά (το λέω γιατί το τελευταίο σχόλιο σας είναι ελαφρώς απολογητικό).

  Κανένας λόγος αγαπητέ! Το σχόλιο μου 96. φαίνεται θυμωμένο αλλά ήταν κι αυτό χιουμοριστικό (μάλλον αποτυχημένο ,δις)

  Σας κούρασα ίσως, αλλά υπομονή ,ακολουθεί το καλύτερο!

  Διάλεξα το όνομα μιας πόλης που πληγώθηκε πολύ (με πολλούς νεκρούς) από τις γνωστές τελευταίες ιστορίες , με πρώτο κριτήριο ότι και αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ,έχω την αίσθηση, ότι είναι μια μορφή ‘θεομηνίας’ για πολλούς ανθρώπους (Ας μη παρεξηγηθεί αυτό κι ας μη θεωρηθεί ασέβεια, έναντι των νεκρών Ιαπώνων) .
  Ακριβώς αυτό που επισημάνατε περί ισονομίας ήταν το δεύτερο- πιο minor ομολογώ στο μυαλό μου-, κριτήριο, μιας και πιστεύω ότι η Ισονομία είναι τόσο όμορφη αλλά και τόσο υπαρκτή, όσο και η γνωστή Ουτοπία…
  Ελαφρώς απίστευτη ταύτιση σκέψης, δεν είναι?

  Υ.Γ. Το ‘κύριε Νέο Kid στο Block…θα μου ακουγόταν το ίδιο φυσικό με το να φοράει πύθωνας γραβάτα, οπότε όχι μόνο δεκτός αλλά και επιθυμητός ο ενικός, απλώς εγώ όταν έχω απέναντι μου έναν επώνυμο με τον οποίο δεν έχω οικειότητα (έστω και διαδικτυακά) αισθάνομαι λίγο αμήχανα να τον αποκαλώ ‘Νίκο’ με την πρώτη! Βίτσιο…τι να πω?

  Αλλά αυτό ασφαλώς αλλάζει εύκολα…:-)

 99. Νίκος Μαστρακούλης said

  @98

  Ααα, δεν έχεις δίκιο, άμα διαλέξεις σωστά το χρωματάκι, κούκλος γίνεται ο πύθωνας! 🙂

  Για την ταύτιση σκέψης, εμένα δεν μου φαίνεται απίστευτη – όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε (τουλάχιστον όσοι δεν «τα φάγαμε μαζί»), οπότε, όσο να ‘ναι, στις ίδιες ή παρόμοιες αξίες αναζητούμε στήριγμα. Ναι, η Ισονομία είναι άπιαστο όνειρο – όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αντί να πηγαίνουμε προς το μέρος της, απομακρυνόμαστε ολοένα ταχύτερα ως κοινωνίες.

  Τέλος, επειδή μάλλον έδωσα άθελά μου εσφαλμένη εντύπωση, δεν κατέχω πράμα από ιαπωνικά. Μέχρι «ντόμο αριγκάτο γκοτζάιμασου» (πιθανά κατακρεουργημένο), άντε και κάνα «μπανζάι» απ’ τις ταινίες! Επομένως, ούτε καν μου πέρασε απ’ το μυαλό να «κρίνω» την ιαπωνική απόδοση του χαϊκού. Και, ναι, απολογητικό ήταν το μήνυμά μου, αφού ένιωσα ότι μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση και ήθελα να την εξαλείψω αμέσως. Δεν σχολιάζω συχνά στο ιστολόγιο και θα ένιωθα πολύ άβολα αν με το (σχεδόν) καλημέρα έκανα κάποιον να νομίσει ότι ίσως επέκρινα κάτι που ούτε διανοήθηκα να επικρίνω.

  ΟΚ, υποθέτω αρκετές οι εξηγήσεις για να ‘ναι ξεκάθαρα πλέον τα πράματα στη γνωριμία μας. Από κει και πέρα, ενικός, πληθυντικός, δε με νοιάζει. Με νοιάζει μόνο όταν (και με όποιους) η οικειότητα ή η ευγένεια χρησιμοποιείται πρακτικά για χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη. Οπότε, σε ό,τι με αφορά, μίλα μου όπως σου ‘ρχεται.

  Συγνώμη και απ’ όλη την παρέα για τη φλυαρία και, ίσως, την υπερβολική πρεμούρα να μην αφήσω σκιές.

  Νίκος «ο επώνυμος» 🙂

 100. @93, ως πιο ειδικός που είστε ( ; ), read my lips: attribution

 101. Elli said

  Νικοκοίρη, το mail sarant@pt.lu για να στείλω κάτι ισχύει;
  Ευχαριστώ!

 102. sarant said

  Βεβαίως και ισχύει, περιμένω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: