Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κάστρα που πέφτουν και κάστρα που κρατάνε

Posted by sarant στο 6 Ιουλίου, 2011


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε χτες, 5 Ιουλίου 2011, στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης.

Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες σημαντικών μεταβολών στην πολιτική ατμόσφαιρα. Βέβαια για την ώρα απουσιάζουν θεαματικές αλλαγές, αφού κανείς κλέφτης του δημοσίου χρήματος δεν πιάστηκε, κανένας μεγαλοπαράγων της πολιτικής δεν είχε το φιλότιμο να παραιτηθεί και όλο το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο υποτίθεται πως θα μπει μια τάξη στο Δημόσιο, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των εξαγγελιών και των προθέσεων.
Παρ’ όλα αυτά, είναι αντιληπτό πως κάτι έχει αλλάξει και μάλιστα η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι καθοριστικής σημασίας. Σαν καταλύτης δε της αλλαγής αυτής πιστεύω πως λειτούργησε η συνεχής, επί τόσες μέρες παρουσία των αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα και άλλες πλατείες των πόλεων της πατρίδας μας. Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός τους, είναι και η αξιοθαύμαστη ωριμότητα που δείχνουν οι αγανακτισμένοι πολίτες, αλλά είναι και η αναβίωση ξεχασμένων ή μη εφαρμοσμένων θεσμών, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις του τύπου της «Εκκλησίας του Δήμου» και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτές.
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού φαίνεται επίσης αν εξετάσουμε την κατάσταση και από μιαν άλλη σκοπιά. Από την αμηχανία, τις σπασμωδικές κινήσεις και τον δύσκολα αποκρυπτόμενο πανικό των προσώπων που αποτελούν την κυβέρνηση, αλλά και των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος. Έχοντας πάρει απόφαση πως δεν αποτελούν πια κυβέρνηση ανεξάρτητου κράτους, αποφάσισαν να λειτουργούν σαν υπάκουα όργανα των ξένων τραπεζών και των ξένων οικονομικών συμφερόντων. Έγιναν πειθήνιοι εκτελεστές των εντολών των ξένων. Για το καλό της Ελλάδας και του λαού φυσικά. Μόνο που δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μην ανατρέξω σε κάποια κείμενα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και καλούσαν τον ελληνικό λαό να συνεργαστεί με τους κατακτητές, για το… καλό της Ελλάδας!

Το πρώτο από τα κάστρα που έπεσαν είναι το κάστρο του πολιτικού σκηνικού, που σημαίνει την αποδοχή της άσκησης της πολιτικής σαν επάγγελμα. «Βγαίνω τριάντα χρόνια βουλευτής» επαίρονται κάποιοι. Που σημαίνει την καθιέρωση της εναλλαγής δύο κομμάτων σαν μόνιμης και φυσιολογικής, τρόπον τινά, κατάστασης, σύμφυτης με τη νοοτροπία του Έλληνα. Όλα αυτά έχουν πια εκπέσει στη συνείδηση του λαού.
Το δεύτερο κάστρο που έπεσε είναι το κάστρο των Μ.Μ.Ε., που όχι μόνο έχουν πλήρως ευτελιστεί, αφού έγινε φανερό πως λειτούργησαν σαν παπαγαλάκια μεταφοράς των απόψεων των ισχυρών και όχι ως μέσα πληροφόρησης, αλλά έχουν πλευροκοπηθεί από άλλες, καινούργιες πηγές πληροφόρησης: το διαδίκτυο, τα ιστολόγια και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονται με τα κινητά τηλέφωνα.
Ένα τρίτο κάστρο που έπεσε είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός και, για να ακριβολογώ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία τους. Αποτελούν τα σύγχρονα όπια του λαού, για να θυμηθώ τον γερο-Κάρολο. Άλλωστε πάγια επιδίωξη των ισχυρών ανέκαθεν ήταν ο έλεγχος κάποιου δημοφιλούς αθλητικού συλλόγου, παράλληλα με την πρόσβαση στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης. Να όμως που όλη αυτή η υπόθεση, με τους «αιώνιους αντιπάλους», τους χουλιγκανισμούς στα γήπεδα και τα συναφή, αποδείχτηκε πως σκέπαζε μια πολύ βρόμικη υπόθεση, όπου κυριαρχούν οι παρανομίες και οι συναλλαγές και η οποία δεν έχει καμμιά σχέση με το αθλητικό πνεύμα.
Υπάρχουν όμως και κάστρα που κρατάνε κι αυτό αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Τέτοια κάστρα είναι η οικογενειακή συνοχή, η φιλική αλληλεγγύη και συνδρομή, οι παρέες, η πατροπαράδοτη φιλοξενία, ο πολιτισμός μας, με τα τραγούδια και τις παραδόσεις μας. Πρόκειται για επάλξεις αντίστασης στην ισοπέδωση, την ομοιομορφία και την χωρίς όρους ένταξή μας στον άγριο κόσμο του ασύδοτου καπιταλισμού. Αυτά τα κάστρα πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας
Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, οι ξένοι επικυρίαρχοι, πολιτικοί, οικονομικοί, στρατιωτικοί, δεν μακροημερεύουν, η Ελλάδα και οι Έλληνες όμως θα μείνουν. Το δέντρο μας έχει βαθιές και γερές ρίζες και θα πετάξει καινούργια δυνατά βλαστάρια…

97 Σχόλια προς “Κάστρα που πέφτουν και κάστρα που κρατάνε”

 1. rodia said

  Θυμήσου και τη φάση που είχε απαγορευτεί στους βουλευτές να ασκούν το επάγγελμά τους.. Τελικά, καθως φαινεται, παραιτούνται πλέον απο μόνοι τους.
  Μπράβο στον πατέρα σου!

 2. Hellegennes said

  Η φιλοξενία μας είναι ανύπαρκτη. Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ, αλλά όπως την θυμάμαι, εγώ σε όλη μου την ζωή, είναι ανύπαρκτη. Γι’ αυτό και ο τουρισμός μας θεωρείται τόσο πολύ κακής ποιότητας.

  Για τον πολιτισμό δεν νομίζω ότι χρειάζονται σχόλια. Είναι επίσης πάρα πολύ κακού επιπέδου, με μηδενικά επιτεύγματα. Και όταν μάς κριτικάρουν στο εξωτερικό γι’ αυτό, έχουν δίκιο.

  Τώρα ότι τα ΜΜΕ έχουν ξεπέσει σαν μέσο πληροφόρησης, νομίζω ότι είναι τελείως από άλλο διάστημα. Ούτε εδώ ούτε πουθενά αλλού έχουν χάσει τον ρόλο τους, παρά την εναλλακτική πληροφόρηση του Ίντερνετ. Εξάλλου και στο Ίντερνετ ο συντριπτικός όγκος πληροφόρησης γίνεται από τους ίδιους οίκους. Ειδικότερα στην Ελλάδα, μειονότητα μπορεί να χαρακτηριστούν οι χρήστες που εμπιστεύονται εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης.

  Όσο για την πολιτική, ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι επάγγελμα. Δεν ζούμε στο 1800, αν δεν αποτελεί πλήρη απασχόληση του πολιτικού, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Η σημερινή ζωή είναι απείρως πολυπλοκότερη και ο πολιτικός πρέπει να βρίσκεται εκεί, συνέχεια. Και 30 και 40 και 50 χρόνια να είναι αν είναι καλός σ’ αυτό που κάνει. Το μόνο θέμα είναι να είναι καλός. Αν δεχτούμε ότι δεν πρέπει να είναι βουλευτής για πολύ καιρό για να μην αλωθεί από την εξουσία, τότε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι όχι μόνο υπάρχει πρόβλημα αλλά και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Το θέμα είναι να εξασφαλίσουμε ικανά άτομα για βουλευτές, όχι να σιγουρευτούμε ότι δεν θα είναι για πολλά χρόνια βουλευτές για να περιορίσουμε τις αλητείες.

 3. Γ.Ε.Βλαχόπουλος said

  Αν φιλοξενία εννοείς αυτό που προσφέρουν τα ξενοδοχεία κλπ τουριστικές επιχειρήσεις, έχεις δίκιο. Αυτά όμως δεν προσφέρουν φιλοξενία αλλά εκμετάλλευση τουριστικού προϊόντος. Φιλοξενία ανιδιοτελής υπάρχει, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις. Την ζω.
  Για τον πολιτισμό : για ένα λαό που για περίπου 2.000 βρίσκεται υπό κατοχή (Ρωμαίοι – Τούρκοι και μέχρι τώρα κοτζαμπάσηδες) το επίπεδο είναι μάλλον υψηλό. Όπως εντυπωσιακό είναι και ότι αυτός ο λαός εξακολουθεί να υπάρχει.
  Για την εναλλακτική πληροφόρηση μάλλον λάθος στατιστικά στοιχεία έχεις. Το αποδεικνύει και η παρούσα ιστοσελίδα.
  Για τους επαγγελματίες της εξουσίας : πως ένας τέτοιος μπορεί να είναι καλός? Δεν το βλέπω. Και νομίζω ότι η ιστορία είναι μαζί μου. Καλά τα όνειρα, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα.

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Προφέσιοναλ πολιτικοι ειν’ μονο τρεις φαμίλιες
  Στο ψωροκωσταινέεικο οι αλλοι ειναι μπίλιες…
  Μητσοτακαίοι και του Αλή του Καραμάν οι γόνοι,
  αλλά και του καλού παπά Ανδρίκου οι απογόνοι
  Και ω ναι! Υπηρξαν αρεστοί ,λαοπρόβλητοι συνάμα…
  τόοοσο ‘αποτελεσματικοί’… να κάνουμε ένα τάμα,
  ποτέ να μη τους χάσουμε, τους επιτηδευματίες
  μη τύχει και μας λείψουνε οι ‘επαγγελματίες’
  🙂

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Γενναίε νέε Ελληγενή , γραικέ της αλβιόνας
  Γιατί τα βλεπεις σκοτεινά?, όλα δεν ειν’χειμώνας…
  Ξέρω εκει στο βασίλειο, ήλιος δε κάνει σκάντζα
  Μα όπως λέει και ο πατήρ, του Νικοδέσποτά μας
  Κάποιες αξίες θαυμαστές, τις εχουμε καβάντζα (ακόμα…)
  Κι αν μόνο λέμε αρνητικά,Αλί και συμφορά μας!
  Πολιτισμός δεν ειναι δα, μόνο οι μαστοράδες
  Μα και της τέχνης άνθρωποι κι όλοι οι ποιητάδες
  Δεν έλλειψε ακόμη γαρ, όλη η ντομπροσύνη
  Υπάρχει ακόμη ελπίς θαρώ και για τη ρωμιοσύνη.

 6. Hellegennes said

  #3:
  Δεν βλέπω τον μέσο Έλληνα να είναι φιλο-ξενος. Τα poll σχετικά με τους μετανάστες δίνουν μια ιδέα. Υπάρχουν χώρες με πολύ πιο φιλόξενους ανθρώπους. Εκτός κι αν μετράμε την φιλοξενία μεταξύ συγγενών. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο στην θέρμη τους σχετικά με αγνώστους. Μάλλον σε νορμάλ επίπεδα είναι. Προσωπικά βρίσκω τους Βρετανούς πιο ευγενικούς και εξυπηρετικούς όταν π.χ. ζητάω οδηγίες. Όχι ότι οι Έλληνες είναι γενικά αγενείς, απλά δεν βρίσκω κάποια ιδιαίτερη τάση φιλοξενίας να πλανάται στον αέρα.

  Για την εναλλακτική πληροφόρηση, δυστυχώς δεν έχω καθόλου λάθος στοιχεία. Αν πιάνεσαι από τα hits του παρόντος ιστολογίου, πρέπει να σου θυμίσω ότι δεν είναι μοναδικά. Δηλαδή, σε μια σελίδα που έχει 400 σχόλια, υπάρχουν τουλάχιστον 400 θέασεις στο κοντέρ. Πάρε σαν δεδομένο ότι αυτά τα 400 σχόλια γίνονται από 10 άτομα και έχεις μια εικόνα για τον αριθμό θεάσων του ιστολογίου (χαρακτηριστικά). Φυσικά δεν έχει μόνο 10 άτομα ως κοινό, αλλά σίγουρα δεν είναι και 100,000.

  Επειδή όμως δεν θέλω να το αφήσω έτσι αυτό, ας δούμε τα στατιστικά από μια άλλη πηγή. Η ιστοσελίδα της Alexa, δίνει την εξής θέση στο παρόν ιστολόγιο: 501,524 (παγκοσμίως) και λέει τα εξής:

  There are 496,983 sites with a better three-month global Alexa traffic rank than Sarantakos.wordpress.com. Compared with the overall internet population, the site’s audience tends to be male; they are also disproportionately highly educated, childless people between the ages of 35 and 45 who browse from school and home. The site has attained a traffic rank of 3,980 among users in Greece, where about 85% of its audience is located. It has a bounce rate of about 68% (i.e., 68% of visits consist of only one pageview). The time spent in a typical visit to Sarantakos.wordpress.com is roughly two minutes, with 87 seconds spent on each pageview.

  Υπόψιν ότι το bounce δεν καταγράφεται στο google. Θα κάνω σύγκριση με τρία άλλα sites, το phorum.gr, την ζούγκλα και το in.gr. Για το πρώτο μπορώ να πω ότι έχει μόνιμους συμμετέχοντες της τάξης των 200 ατόμων, μέγιστο και υπολογίζω ένα συνολικό κοινό 2000 ατόμων. Τι λέει η Alexa:

  Phorum.gr’s three-month global Alexa traffic rank is 72,972. Approximately 62% of visits to the site are bounces (one pageview only). Compared with internet averages, the site’s audience tends to be male; it also appeals more to childless college graduates browsing from home. Roughly 94% of visitors to Phorum.gr come from Greece, where it has attained a traffic rank of 615. Visitors to the site spend approximately eight minutes per visit to the site and 39 seconds per pageview

  Το in.gr:

  In.gr’s three-month global Alexa traffic rank is 2,625. This site is in the “Διαδικτυακές Πύλες” category. Roughly 40% of visits to it consist of only one pageview (i.e., are bounces). In.gr has attained a traffic rank of 13 among users in Greece, where about 88% of its audience is located, and visitors to this site view an average of 3.7 unique pages per day.

  Και η ζούγκλα:

  There are 2,496 sites with a better three-month global Alexa traffic rank than Jungle.gr. It is particularly popular among users in the city of Vólos (where it is ranked #8). This site is based in Greece. This site has a bounce rate of roughly 26% (i.e., 26% of visits consist of only one pageview). Visitors to Jungle.gr view 5.6 unique pages each day on average.

 7. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια!

  Ελληγεννή, χωρίς να θέλω να διεκδικήσω εύσημα… θεαματικότητας, έχω μιαν ειλικρινή απορία. Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με, αλλά νομίζω πως τα στοιχεία της Αλέξας μετράνε απλώς τις επισκέψεις από χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το τούλμπαρ της Αλέξας στο μηχάνημά τους ή κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Επομένως, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιντερνετικού πληθυσμού. Θέλω να πω, αν κάποιος έβγαζε στοιχεία για την επισκεψιμότητα διαφόρων δημοσίων θεαμάτων μετρώντας μόνο τους θεατές που οπλοφορούν, θα ήταν παραμορφωτικά της πραγματικότητας διότι οι οπλοφόροι έχουν ιδιαίτερα γούστα, διαφορετικά από τον ευρύτερο πληθυσμό. Ούτε έχει κάποιο νόημα να συγκρίνεις ατομικά εγχειρήματα με επαγγελματικούς ιστοτόπους σαν το in.gr.

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Άκου και τούτο φίλε μου, ωραίε Ελληγένη…

  Των ξένων η εντύπωσις, για εμάς ειν’αβεβαία.

  Οι τεύτονες θυμηθηκαν, πως ειμαστε οκνηροί
  Και σ’ολα ωχαδερφιστές και τόσο πονηροί…
  Μα όλη η επιστημη τους και η φιλοσοφία
  Στων ιδικών μας των παιδιών δηλώνει τη λατρεία..
  Και αν τυχει και στα μερη τους δουν το Θεοδωράκη
  Κάνουνε κρα! Και σύναξη, για εισητηριάκι…

  Οι Βρεττανοί, all greek to me… δηλώνουν με απορία
  Μα εχουνε στα γλωσσικά, μια ελληνομανία…

  Οι δε Φραντσόζοι, μη θαρείς πως λιγα εχουν θαυμάσει
  Το δύσκολο και θαυμαστό ,Γκρέκ, ειχαν ονομάσει.

  Ελλην καλός ,Έλλην κακός ,Έλληνας ο μοιραίος
  Παρεξηγήσιμος κι’αυτος, όπως ο Ναζωραίος

  Το προβλημα μον’ είναι αυτό, το κλέος το αρχαίο
  Βραχνάς και άλλοθι έγινε, για κάθε Παπανδρέο…

  ΥΓ. Συγνώμη για την πιθανή την ανορθογραφία…
  Γράφω απο ενα λαπιτόπ ,π’δε ξέρ’ που παν τα τρία!

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Βρε τι κουμπιά τς’ Αλέξαινας μετράς βρε Ελληγένη?
  Πόθεν να ξερει η καψερή, κανείς εδώ πως μπαίνει?

 10. Νέο Kid Στο Block said

  ‘they are also disproportionately highly educated, childless people…’
  To πρωτο δα το πόρισμα, τελείως φως φανάρι
  Σιγά μην έμπαινε εδώ, ο Τάκης το Λιοντάρι…
  (καρηκομόων ‘οργανωτής’ της ΘΥΡΑΣ 7 (ΟΧΙ ο γνωστός Τσουκαλάς)
  Το childless (!??) ειλικρινά, δε ξέρω πόθεν βγαίνει
  Στης αλεξούλας το τσαρδί ,είναι ‘φακελωμένοι’?

 11. Hellegennes said

  Ευχαριστώ για τα αφιερωμένα στιχάκια 🙂

  Νίκο, η μέτρηση της Alexa μπορεί να μην είναι 100% αντικειμενική, πάντως είναι καλύτερος μπούσουλας από τα στατιστικά της WordPress (αν κι απ’ όσο ξέρω υπάρχουν widgets που μπορείς να εγκαταστήσεις που μετράνε μοναδικές IPs, αν σε ενδιαφέρει). Η Alexa μαζεύει τα στοιχεία της από διάφορες πηγές, αλλά όντως ο κύριος όγκος δεδομένων είναι η Alexa Toolbar. Τώρα, δεν ξέρω αν αυτοί που κατεβάζουν το συγκεκριμένο toolbar είναι κάποια ιδιαίτερη ομάδα χρηστών. Ένας ψυχολόγος ίσως να βοηθούσε, εδώ. Πάντως μια στατιστική δεν χρειάζεται να έχει τεράστιο δείγμα. Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να δεις το μέγεθος δείγματος κι έτσι παραμένει μπούσουλας παρά πραγματική πηγή.

  Μ’ αυτό θέλω να πω ότι οι αναγνώστες του ιστολογίου ίσως μετριούνται σε μερικές χιλιάδες (ετησίως), αλλά δεν νομίζω παραπάνω. Δεν θέλω να θίξω μ’ αυτό ούτε την επισκεψιμότητα ούτε την ποιότητα του ιστολογίου. Προσωπική εκτίμηση είναι, με βάση τις γνώσεις μου στο θέμα (που δεν είναι πάρα πολλές, αλλά νομίζω αρκετές για μια τέτοια εκτίμηση).

 12. Hellegennes said

  «Το childless (!??) ειλικρινά, δε ξέρω πόθεν βγαίνει»

  Big brother is watching you!

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Χαρά μεγάλη μου δωκε, τουτ’ η στιχομυθία
  Αλέξας μπάρα πούποτε*, ουκ έχω στα ‘εργαλεία’
  Αυτές τους οι στατιστικές, θυμίζουν ..Greek statistics…:-)
  Εδώ δεν ειναι ‘λαική’ …κάνουμε linguistics!
  Και έτι περισσότερο,χαίρω λέγω υμίν
  Καθ’ότι τέκνα δυό τυγχάνουνε, αμήν!!
  Όσο για την ‘χάι μόρφωση’ την ‘δυσαναλογούσα’
  Και πάλι ξαναχαίρομαι, που ‘απ’έξω εγώ περνούσα’…:-)

  Ω τι χαρά! ,τι ευτυχής ! νοιώθω σα να χω λιώσει,
  Που μόνο η Άγια Τράπεζα** με έχει φακελώσει…

  (*πούποτε=πουθενά/κάπου στα Κυπριακά, π.χ ‘Πάμε πούποτε απόψε?’)
  ** Τράπεζα ‘Η Ελληνική’, που βρίσκεται εις Κύπρον
  Της αρχιεπισκοπής εστί ,τιμάριον εις Κύκκον 🙂

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Μα τώρα φίλε Ελληγενή,πρέπει ν’αποχωρήσω
  ‘…μήτηρ πάσης κακίας’ γαρ, έχω να επιμετρήσω
  🙂

 15. LandS said

  Οι επαγγελματίες της πολιτικής, αυτοί που επαίρονται ότι βγαίνουν 30 χρόνια βουλευτές, και συγκροτούν το πελατειακό δικομματικό σύστημα στην Χώρα μας, είναι αυτοί που έχουν εκπέσει στην συνείδηση του Λαού. Αν διαφωνούμε με αυτή την διαπίστωση του κ. Σαραντάκου, δεν είναι σωστό να κατασκευάσουμε άλλη κατηγορία επαγγελματιών της πολιτικής, ίσως σε αντιδιαστολή με τους ερασιτέχνες, και να τους πούμε χρήσιμους χάριν αποτελεσματικότητας. Που δεν είναι.
  Από τον εργοδηγό εργοταξίου αναμένεται μία κάποια μειωμένη δημοκρατικότητα για να γίνει αποτελεσματικότερα η δουλειά. Από τον πολιτικό όμως κάτι τέτοιο [θα έπρεπε να] είναι απαράδεκτο.

  Το τιράζ των εφημερίδων, οι επισκεψιμότητες κλπ δεν είναι πάντα δείκτες επιρροής ή αποδοχής. Η Sun πουλάει πολύ περισσότερο από την FT. Τι επηρεάζει; (pls Hellegenes μην απαντάς) Στην Ελλάδα, η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία είναι η «Μικρές Αγγελίες» ή κάποια τέτοια, δεν θα τρελαθούμε κιόλας. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω από τον κ. Δ. Σαραντάκο είναι ότι, τώρα που έχουμε την δυνατότητα, εμείς οι αναγνώστες, οι ακροατές, οι τηλεθεατές, να διασταυρώσουμε την είδηση (όχι τόσο αποτελεσματικά όσο ο επαγγελματίας δημοσιογράφος, αλλά …έχουμε), να σχολιάσουμε, και να διαβάσουμε αλλουνού τα σχόλια, δεν έχουν το μονοπώλιο της ενημέρωσης οι σταρ, για να μη πω, όπως ο ΔΣ, τα παπαγαλάκια.

  κοκ.

 16. Hellegennes said

  #15:
  Συγγνώμη, δεν μπορώ να μην απαντήσω. Η Sun, βεβαίως, είναι που επηρεάζει. Αν επηρέαζε η FT δεν θα ήταν μαστουρωμένα βλήματα το 70% του πληθυσμού.

  Αυτό που λέει ο κ. Σαραντάκος, αν το εκλάβουμε ως προς την δυνατότητα, είναι αλήθεια. Αλλά είναι αλήθεια εδώ και 20 χρόνια, όχι τώρα· όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά υπήρχε. Προσωπικά, περίπου το 1995 άρχισα να ασχολούμαι με το Ίντερνετ. Το μεγάλο μπαμ βέβαια έγινε το 2002 με την έλευση του broadband· μιλάμε πάντα για την Ελλάδα. Τα ιστολόγια ήταν μέηνστρημ ήδη από τότε (το blogger άνοιξε το 1999, η wordpress το 2003).

  #13:
  Στου ιστού το χλωμό μονοπάτι,
  περπατώντας ο new-kid στο μπλόκι,
  μελετά τα γραπτά του Νικόλα
  και του ελληγεννή τα «μπορεί»,
  που μιλάει για hits άρπα κόλλα
  και πού βρήκε(;) κι αυτός απορεί.

 17. LandS said

  Το λες και μόνος σου ότι αυτό που επηρεάζει η Sun είναι «τα μαστουρωμένα βλήματα του 70% του πληθυσμού». Δικές σου εκφράσεις και δικά σου τα νούμερα. Άρα το πόσοι επηρεάζονται δεν σημαίνει και σπουδαία πράγματα ως προς το τι επηρεάζεται.
  Στην παλιά καλή, προ Μέρντοκ,και κοσμογονικών αλλαγών εποχή λέγαμε:

  People who read The Times think they run the Country
  People who read The Guardian want to run the Country
  People who read The Morning Star want the Country to be run by another Country
  People who read The Financial Times run the Country
  People who read The Sun, couldn’t care less who runs the Country, as long as her tits are big.

 18. sarant said

  17: Καιρό είχα να το διαβάσω αυτό, είναι πολύ έξυπνο!

 19. Hellegennes said

  Νόμιζα ότι μιλούσαμε για την ενημέρωση του απλού κόσμου και τι εναλλακτικές έχει, όχι για την ενημέρωση των κυβερνητών.

 20. ConspiRaki Theologist said

  Lands (απευθύνομαι σε σένα αλλά μην το πάρεις σαν προσωπική επίθεση, η άποψη που καταθέτεις είναι παλεστινίως διαδεδομένη), απορώ γιατί δεν «το πιάνεις».
  Αν η Sun δεν είχε τόσο μαζική απεύθυνση, καθιστώντας το μέγεθος των βυζιών πιο σημαντικό από το ποιος και κυρίως πώς τρέχει τη χώρα (ηθελημένη η παραμετάφραση, αφού μια ζωή στο τρέξιμο μας έχουνε, σαν χαμστερακια), θα ήταν αδύνατο για τους αναγνώστες των ΦΤ να τους τρέχουν.
  Τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης είναι ο κύριος κατασκευαστής της συναίνεσης και του φαντασιακού που την καθιστά δυνατή. Όταν και όπου αυτό δεν πιάνει πίπτει ράβδος.
  Αν κάποτε η θρησκεία ήταν το όπιο του λαού, τα ΜΜΕ είναι η ηρωίνη του.[Καθόλου τυχαία η ηρωίνη εφευρέθηκε περίπου την ίδια εποχή με τα ΜΜΕ – δε θέλω αντιρήσεις(*), προσοχή στο 2ο Μ].

  Το δε Ιντερνέτι(**) είναι η νεά τυπογραφία.
  Όχι μόνο διότι κατ’ αναλογία με την τυπογραφία βοηθά και επιταχύνει τη διασπορά και τη διάδοση της πληροφορίας και κατ’ επέκταση της γνώσης, αλλά επιπλέον επειδή, όπως η τυπογραφία, επέφερε μια δομική αλλάγή στο μοντέλο της διάδοσης της γνώσης. Πριν την τυπογραφία το να διαβάσεις τα όποια ελάχιστα χειρόγραφα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά, μερικές φορές έπαιρνε χίλια χρόνια για να ταξιδέψει ένα χειρόγραφο χίλια χιλιόμετρα.
  Και φυσικά ο έλεγχος μερικών δεκάδων αντιτύπων, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν παιχνιδάκι για τους αποπάνω.
  Με την τεχνολογία της τυπογραφίας τα πράματα άλλαξαν άρδην.
  Πήρε κάτι αιώνες αλλά το αποτέλεσμα ήταν η (Αγγλική,Αμερικάνικη,Γαλλική,Ρωσική(Οκτωβριανή) κτλ) Επανάσταση.
  [Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σχέση αιτίου ατιατού]
  Μπορεί και πάλι να υπήρχε και να εξακολουθεί να υπάρχει έλεγχος των αποπάνω στο τι διαβάζεται, με διάφορους άμεσους και έμμεσους τρόπους, τρανό παράδειγμα ο Ντε Σαντ(***), αλλά δεν καταφέραν ποτέ να βάλουν την οδοντόκρεμα πίσω στο σωληνάριο (τι να κάμομε! Η γαμημένη η εντροπία έχει καθολική ισχύ από καταβολής σύμπαντος), οποτε αναγκαστήκαν να τη φθοριόσουν (την «οδοντοκρεμα» της γνώσης) με τα ΜΜΕ.

  Η δομική αλλαγή λοιπόν που επέφερε η τυπογραφία ήταν ότι πλέον δεν χρειαζόταν να είσαι καλόγερος και δη αρεστός του τάδε αρχικαλόγερου για να διαβάσεις το δείνα χειρόγραφο, μπορούσες πλέον να πας στο βιβλιοπωλείο και να αγοράσεις το βιβλίο.
  Η τυπογραφία λεπόν κατέστησε δυνατή τη μαζική κατανάλωση της πληροφορίας/γνώσης.
  Όμως η μαζική παραγωγή πληροφορίας/γνώσης παρέμενε κεντρικά ελεγχόμενη.
  Οι δεκτές μπορουσαν πλέον να είναι πολλοί αλλά οι πομποί παρέμεναν (συγκριτκά) λίγοι.
  Αυτό μόλις (ιστορικά μιλώντας) ανατράπηκε από το Ίντερνετ.
  Αυτή είναι η δομική αλλάγή που έφερε το Ίντερνετ.
  Το Ίντερνετ δίνει στον καθένα μας τη δυνατότητα να είναι πομπός γνώσης.
  Τώρα πια η «οδοντοκρεμα» (της γνώσης ντε!) έχει γίνει αφρός και έχει γεμίσει όλο το μπάνιο!
  Και οι αποπάνω ρίχνουν χλωρίνες, σκατά , Λερναία, θεωρίες συνομωσίας, προσπαθούν, εκ των υστερων, να αλλάξουν την τεχνολογία του Ιντερνετ, σαν να προσπαθούν να χτίσουν ένα «βουρτσιστήριο» μέσα σε ένα αφρισμένο μπάνιο, προσπαθώντας να ξαναβάλουν την αφρισμένη,πλέον, οδοντόκρεμα πίσω στο σωληνάριο!
  Οποία αφέλεια!

  Αν το δούμε και ιστορικά υπάρχει σαφής συνάφεια μεταξύ της εκάστοτε τεχνολογίας διάδοσης της πληροφορίας και της κοινωνικής οργάνωσης. Θα έλεγα σχέση αιτίου αιτιατού, αλλά δε θέλω να κακοκαρδίσω άλλο το θείο Κάρολο, δε φτάνει που έχει 500 τόσους βαθμούς μέσα στο καζάνι έχει και τον Μπακούνιν απο δίπλα να τον δουλεύει εις τους αιώνας των αιώνων αμήν.

  Έχουμε και λέμε:

  > Εν αρχή ην ο Λόγος
  – Προφορική διάδοση της γνώσης από μπαμπά αποπάνω σε γιο αποπάνω.

  >Τεχνολογική Καινοτομία: Γραφή, Ιερογλυφικά.
  – Γραπτή διάδοση της γνώσης από αποπάνω σε αποπάνω. (Γιατί τώρα μπορείς να σκοτώσεις το γιο αποπάνω, να του πάρεις τις πλάκες, να αποκρυπτογραφήσεις τα ιερογλυφικά και τσουπ του πήρες τη θέση. οκ, λίγοι το κατάφεραν αλλά πάντως κάποιοι το κατάφεραν).

  > Τεχνολογική Καινοτομία: Γραφή, αλφάβητο.
  – Της πουτάνας! Μέχρι και δημοκρατία φτιάξανε κάποιοι μάγκες.

  > Τεχνολογική Καινοτομία: Χριστιανισμός/μονοθεϊστικές θρησκείες [και ναι είναι τεχνολογία και μάλιστα βαρβάτη, γαμώ την παναγία σας εβραίοι! – σσ αυτό είναι προφανές αστείο, αλλά το επισημαίνω μήπως και δεν έιναι τόσο προφανές ( @οικοδεσπότης, άμα θεωρείς ότι μπορεί να έχεις πρόβλημα με βλάκες βγάλτο, τι να πω) ]
  – …άστα να πάνε… [ακόμη προσπαθούμε να ανακαλύψουμε όσα είχαν βρει οι προσωκρατικοί, μας έμεινε αμανάτι ο γκιόζης ο Πλάτωνας και ο πανεξυπνίδης ο Αριστοτέλης.]

  > Τεχνολογική Καινοτομία:Τυπογραφία
  – Διαφωτισμός

  > Τεχνολογική Καινοτομία: Ίντερνετ
  – ?????? [για να δούμε, για να δούμε! Αν και παίζουμε εκτός έδρας, το παιχνίδι είναι στημένο, χάνουμε και έχουμε φτάσει σχεδόν στις καθυστερήσεις, προτείνω άσο στο ημίχρονο δύο τελικό! ]

  ————–

  (*) Η αντίρηση μάλλον γράφεται με 2 ρ, σωστά? Γιατί?

  (**) Ίντερνετ γιατί θεωρώ το «Διαδίκτυο» εντελώς λάθος μετάφραση. Το σωστό θα ήταν κάτι όπως ΥπερΔίκτυο.

  (***)Ντε Σαντ: Μακράν το πιο λαμπρό πνέυμα του Διαφωτισμού. Το πλήρωσε μένοντας φυλακισμένος πάνω απ; τη μισή του ζωή, από όλα τα καθεστώτα της εποχής και αυτά της Γαλλικής Επανάστασης. Τα περισσότερα και (πιθανόν) σημαντικότερα γραπτά του δεν σώζονται. Τα έκαψε ο γιος του μετά θάνατον!
  Η εξέγερση που προκάλεσε στη Βαστίλλη που ήταν φυλακισμένος μάλλον ήταν η αιτία που την έκαναν λαμπόγυαλο λίγες μέρες μετά. Πρόβλεψε αναλυτικά τους λόγους που θα οδηγούσαν στην παλινόρθωση της βασιλείας και είχε εξηγήσει τι πρέπει να γίνει για να αποφεχθεί αυτό.
  Συκοφαντήθηκε και συκοφαντείται όσο κανένας άλλος συγγραφέας.
  Κι όμως ο κοινός νους (με την έννοια της συλλογικής νοημοσύνης) τον τιμά δεόντως.
  Είναι ο μόνος άνθρωπος (που ξέρω εγώ) του οποίου το όνομα έγινε λέξη της καθομιλουμένης.
  Μια λέξη που χρησιμοποιούν και άνθρωποι που δεν έχουν καν ακουστα τον ίδιο.
  π.χ. δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Μαρξ(μαρξισμός) ή τον κάφκα

 21. Νέο kid στο block said

  @20. Μια καλοπροαίρετη ερώτηση : Εφόσον ο Πλάτωνας ήταν γκιόζης, ο Αριστοτέλης πανεξυπνίδης και ο γίγαντας του Διαφωτισμού Ντε σαντ ‘εξαφανισμένος’ ,δεν αφήνεις και πολλές επιλογές…
  Θέλω να πω, εμείς σήμερα τι πρέπει να διαβάζουμε για να ξυπνήσουμε? Γιατί του Ηράκλειτου δεν έχουν σωθεί πολλά και τα λέει και μπερδεμένα…

 22. LandS said

  Τέλος πάντων, εγώ συμφωνώ με τον κ. Σαραντάκο στο ότι τα παπαγαλάκια τα βρίσκουν λίγο πιο δύσκολα έως και σκούρα, τώρα τελευταία.

 23. cia+ said

  Προς το παρόν πάντως, το διαδίκτυο είναι σκέτη αναπαράσταση των άλλων μέσων πληροφόρησης, με έμφαση στην κακή πλευρά. Ότι σκουπίδι γράφουν τα άλλα μέσα, άλλο τόσο θα βρεις να αναπαράγετε στο ιντερνέτ, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να το ελέγξει. Η μόνη δικαιολογία που ακούγεται είναι, ότι το μέσο είναι ακόμα στη βρεφική ηλικία, και με τις δεκαετίες θα ωριμάσει. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούνε πολλές δεκαετίες αλλά μόνο μερικά χρονάκια. Έως τότε όμως, τον κάθε πικραμένος θα ταράζει η υπερπληροφόρηση, στο σημείο να λες, όταν πάψεις να σέρνεσαι στο διαδίκτυο και κρατάς νηφάλιο το κεφάλι σου, έχεις τη σωστή διαύγεια να ξεχωρίζεις τη φύρα από το στάρι, αλλά τότε δεν θα χεις ούτε το στάρι. Ακριβώς όπως τώρα έχεις τη σωστή πληροφόρηση μόνο αν κλείσεις τη τηλεόραση στις 8. ΄Θα ακουστεί λίγο συνομωσιολογικό, αλλά το ιντερνέτ δεν δημιουργήθηκε για τη διάδοση της πληροφόρησης, αλλά για τον έλεγχο των μαζών. Με τα διάφορα μποτ να κάνουν ακατάπαυστα κρόλινγ στα διάφορα μπλογκ και φόρουμ, να σε σταμπάρουν αμέσως αν γράψεις κάτι λέξεις κλειδιά πάνω από τρεις φορές. Πολύ γνωστής φίλης μου τις έτυχε αυτό, 2 τα μεσάνυχτα να τη παίρνουν τηλέφωνο από κρατική υπηρεσία, να ρωτούν τη εννοούσε με αυτό κι εκείνο. Ότι ήταν κρατικός λειτουργός είναι τσεκαρισμένο, τα υπόλοιπα ίσως να είναι της συνομωσιολογικής φαντασίας μου. Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε αυτή τη έφεση.

 24. cia+ said

  Πάνω στο προηγούμενο να ρωτήσω τους ειδικούς του ιστολογίου. Μπορείς ένας χάκερ π.χ. να βρει το τηλέφωνο σου, με μόνο στοιχείο τα σχόλια που άφησες σε κάποιο μπλογκ?

 25. Hellegennes said

  #22:
  Συγγνώμη, δεν το λέω με κακή διάθεση, αλλά νομίζω ότι μαζί με τον κ. Σαραντάκο, τον πρεσβύτερο, κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου. Πολύ θα ήθελα να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι.

  #20:
  Πάρα πολύ σωστά. Συμφωνώ μέχρι κεραίας. Αυτό πού γράφεις για την επανάσταση της τυπογραφίας, την αδυναμία των αποπάνω να την καταπνίξουν και την λύση της χαλιναγώγησης, αντικατοπτρίζεται τέλεια και στην περίπτωση του Ίντερνετ. Αρχικά το Ίντερνετ ήταν ο δαίμονας όλων των κακών και τα ΜΜΕ έβαλλαν ασταμάτητα εναντίον του. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ελάχιστοι άνω των 60 άκουγαν Ίντερνετ και δεν τους σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο, γιατί το Ίντερνετ «είναι» κέντρο πορνογραφίας ανηλίκων, διακίνησης ναρκωτικών, βίας, κτλ. «και μετά παίρνουν όπλα και μπαίνουν στα σχολεία (Κόλουμπαϊν, Βιρτζίνια, Έρφορτ, Βίνεντεν) και σκοτώνουν κόσμο». Όταν τα ΜΜΕ είδαν ότι το Ίντερνετ έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, γύρισαν τόσο γρήγορα σελίδα που δεν προλάβαμε να τους δούμε. Και ξαφνικά την μερίδα του λέοντος στην ενημέρωση την έχουν οι ίδιοι και το Ίντερνετ έχει περάσει από 1 δισεκατομμύρια κύματα προσπαθειών ελέγχου, τα πιο πολλά πετυχημένα. Δείτε μόνο τι συνέβη στην περίπτωση της Wikipedia. Σαν επίσημη πηγή, απαξιώθηκε πλήρως, με την αιτιολογία ότι ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΕΣ. Παρότι ποτέ πριν δεν είχε γίνει λόγος για την εγκυρότητα -ως πηγή- κάποιας άλλης εγκυκλοπαίδειας και παρά το γεγονός ότι η wikipedia είναι η μόνη εγκυκλοπαίδεια που έχει πηγές στα άρθρα της. Σύμφωνοι, κάποια άρθρα είναι για πέταμα, αλλά η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι είναι συνοπτική, υπερσυνδεδεμένη και συνήθως περιέχει πολύ αξιόπιστες πηγές και πολλές.

 26. sarant said

  Ειδικός δεν είμαι, αλλά διάβασα τις προάλλες ότι ένας 32χρονος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας άφησε σε ιστολόγιο ένα σχόλιο που θεωρήθηκε απειλητικό για την οικογένεια του πρωθυπουργού και πέρασε αυτόφωρο. Πώς έγινε (τεχνικά εννοώ) αυτό δεν ξέρω, και πολύ θα ήθελα να το μάθω.
  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4639239

 27. Hellegennes said

  #23:
  Ακριβώς με δικαιολογία να ελεγχθεί η παραπληροφόρηση, μεγάλο μέρος της οποίας είναι στρατηγικά διανεμημένη από τα ΜΜΕ, στο μέλλον ο έλεγχος του Ίντερνετ θα είναι πολύ πιο αυστηρός και δεν θα γράφει ο καθένας, όπου, όποτε και ό,τι θέλει. Αυτό είναι το δυσοίωνο σενάριο, όμως. Προς το παρόν τα πράγματα είναι πιο φλου.

  #24:
  Σχεδόν. Την διεύθυνσή σου μπορεί να την βρει εύκολα, με ορισμένες προϋποθέσεις. Μπορείς να το τεστάρεις αυτό στο google maps. Έχει ένα στρογγυλό κουμπάκι, πάνω από την μπάρα ζουμ. Θα σε ρωτήσει ο γκούγκλης αν θέλεις να εμφανιστεί η διεύθυνσή σου, βάσει του σήματός σου. Εκεί θα δεις με τι ακρίβεια σε βρίσκει το geopositioning μέσω σήματος (εμένα άλλοτε με βγάζει στον απέναντι δρόμο κι άλλοτε χτυπάει καρφί στο σαλόνι μου).

 28. Hellegennes said

  #26:
  Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, τούς παραχωρείται πρόσβαση στα logs των webservers και μπορούν πολύ εύκολα να βρουν ποιος είσαι, ακόμα κι αν δεν είσαι πελάτης κάποιας εταιρείας (ISP).

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Βρε συ Hellegenes , με το συμπάθιο κιόλας αλλά η χειραγώγηση της κοινης γνώμης(ή ακριβέστερα η προσπάθεια χειραγώγησης) από τα διάφορα κέντρα εξουσίας είναι αρχαία όσο και ο άνθρωπος.
  Μην ανακαλύπτουμε εκστασιασμένοι την Αμερική. Γινόταν,γίνεται και θα γίνεται, νόμος της φύσης.
  Είτε αυτό λέγεται Δημαγωγός Κλέων ή Τελάλης του χωριού ή ρουφιάνος του βουλευτού Μαυρογιαλούρου ή Πρετεντέρης ή Ζούγκλας ντοτ κάθαρση ντοτ κομ….
  Νομίζω οτι αυτο που επισημαίνεται ως σημαντικό και απο τον Κο Σαραντάκο (πατήρ) και τον φίλο LandS(αν καταλαβαινω λάθος ας με διορθωσουν) είναι ότι με το Ιντερνετ ακουγονται και καποιες φωνές και αναπτυσονται ίσως και καποιες νέες δομές/συνθέσεις, που παλιότερα δεν ηταν ευκολα εφικτό.
  Αυτό δεν μπορουμε να το παραβλέπουμε.
  Τως πως θα ‘αμυνθεί’ και θα αξιολογήσει κανεις αυτές(για να γλυτώσει από τους τόνους των Ιντερνετικών σκουπιδιών και την ‘προβοκάτσια’ των επηρεαστων) ειναι (όπως ηταν πάντα δηλαδή) ατομικό θεμα κρισεως και ατομικών ‘πνευματικών και αντιληπτικών’ ικανοτήτων.

 30. Παλιας κοπης ο πατερας σας κε Σαραντακο. Επί δραχμών. Τωρα εχουμε ευρω.

  Ειναι χαρακτηριστικο της ανθρωπινης φυσης να ανταλλασει τους πολίτιμους λίθους με τις χάντρες που προσφερουν οι εκαστοτε captain Cook στους ιθαγενεις. Και να θεωρεί ως οπισθοδρομικους εκεινους που αρνουνται να το κάνουν…

 31. Hellegennes said

  Νεοκίντ, πάντα υπήρχαν ανεξάρτητες φωνές. Το θέμα είναι τι ακούει ο κόσμος. Ο Σαραντάκος, ο πρεσβύτερος, δεν μάς λέει για την ύπαρξη των ανεξάρτητων φωνών, απλώς, αλλά για την προτίμηση και την στροφή του κόσμου στην ανεξάρτητη και εναλλακτική ενημέρωση. Εκεί επισημαίνω ότι κάνει λάθος, κατά την γνώμη μου.

 32. Νέο Kid Στο Block said

  Κοίτα, δεν λαμβανεις υπ’όψιν σου μια σημαντική παράμετρο. Θα εκφραστω με το συγκεκριμένο παράδειγμά μας για να γίνω σαφής.
  Προ ιντερνέτ το άρθρο του κυρίου Σαραντάκου (πατρός πάντα) θα δημοσιευοταν στην εφημεριδα της Λέσβου και θα επηρεαζε – με οποιον τροπο επηρεαζε- το τοπικό κοινό.
  Σημερα δημοσιευται στο ιστολόγιο του Νικου ή και σε άλλα σημεία του κυβερνοχώρου , κριτικαρεται ,λοιδωρείται ,ανασκολοπίζεται ,χίλια δυό …you know what I mean.
  Αυτό προκαλεί κατα τη γνώμη μου την εξης ‘συνταρακτική’ διαφοροποίηση.
  Ο συντακτης –εξουσιαστής (Μη παρεξηγηθει ο όρος ,στην περιπτωση μας ο Σαραντάκος δρα ως εξουσιαστής/επηρεαστής μιας και ειναι ο ‘παραγωγός’ της ‘αποψης και εμεις οι αποδέκτες) γίνεται πιο ‘προσεκτικός’, πιο ακριβής (μιας και ξερει οτι η άποψη του θα περάσει ‘κρησάρα’ και οι τυχόν ‘πηγές’ του θα ελεχθουν εξονυχιστικα)πιο σοφός εν τέλει ,άρα και ‘καλύτερος’ για το επόμενο βήμα του.
  Ετσι το βλέπω το θέμα –από εντελως πρακτική άποψη- μπορει ομως να κανω και λαθος.
  Τωρα θα μου πεις οτι μ’αυτη τη λογικη ο Χιτλερ π.χ. θα ειχε παρει την εξουσία στο εν τριτο του χρονου που χρειασθηκε. Απάντηση; Nαι,αλλά μπορει να μην την ειχε παρει και καθόλου…
  ΥΓ. Γραφω απο τηλεφωνο γιαυτο και το ατονικό…συγνώμη.

 33. Hellegennes said

  Δεν την αγνοώ αυτήν την παράμετρο. Αλλά το κείμενο τα παθαίνει όλα αυτά (κριτική, κτλ) από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και η κατανάλωση είναι περίπου εσωτερική. Είναι διαφορετικού τύπου τοπική κατανάλωση. Δεν είναι πλέον τοπική με την γεωγραφική έννοια, γιατί εγώ γράφω από Πόρτσμουθ, εσύ από Αθήνα, ο τρίτος από Πάτρα, κτλ. Είναι όμως τοπική με την έννοια του ιστού. Το συζητάμε εμείς οι 5-10-50 άνθρωποι και θα το διαβάσουν 50-100-1000. Τοπική κατανάλωση. Δηλαδή είναι θέμα διείσδυσης. Τολμώ μάλιστα να πω ότι αν η ανεξάρτηση φωνή έγινε πιο δυνατή, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις προγραμματιστικές ρουτίνες του google, που επιτρέπουν καλύτερο φιλτράρισμα στην αναζήτηση και αναδεικνύουν καλύτερα τις μικρότερες πηγές, με πιο ποιοτικό τρόπο. Για παράδειγμα, γράφω «οι λέξεις» -χωρίς τα εισαγωγικά- και μού πετάει πρώτη εμφάνιση το παρόν. Πριν 15 χρόνια, αυτό δεν θα συνέβαινε ούτε κατά διάνοια (τότε τα κριτήρια διασύνδεσης δεν ήταν ποιοτικά αλλά ποσοτικά και μόνο).

 34. ConspiRaki Theologist said

  #21(@Nέο Kid στο Βlock): Διάβαζε Σαραντάκο (το κάνεις ήδη) και ό,τι σου υπαγορεύει η κρίση σου. Διάβαζε τους επαΐοντες και όχι τους αναμεταδότες μαζάνθρωπους. Αυτήν την δυνατότητα δίνει το Ιντερνετ.
  Εννόω ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες (χιλιάδες?) site που αναδημοσιεύουν το Λερναίο, αλλά υπάρχει και ο Σίσυφος, εεε ο Σαραντάκος, ο οποίος στο τέλος θα το θάψει το τέρας κάτω από ένα τεράστιο βράχο. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες(εκατομμύρια?) site που αναμεταδίδουν την κυρίαρχη οικονομολαγνική νεοφιλελευθερη προπαγάνδα, αλλά υπάρχουν και ο techiechan.com, o henryckliu.com , o http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis (δείτε οπωσδήποτε το documentary του «Century of the Self» ), to http://www.zerohedge.com, to zcommunications.org/znet, etc.
  Στην τελική μην διαβάζεις κανέναν, φτιάξε ένα site και μέσω της ανατροφοδότησης των σχολίων διαμόρφωσε και εξέλιξε τη δική σου αντίληψη. Σκέψου εσύ έναν τρόπο και βγες στο ίντερνετ να μας τον πεις και μας, σε περίπτωση που το Μέγκα δεν μεταδώσει το διάγγελμά σου.
  Αυτή την ανατροπή στην επικοινωνία και την μετάδοση της πληροφορίας έφερε το Ιντερνετ.
  Τώρα πια ο καθένας μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τον κάθε Μέρντοχ. Αλλά ας αφήσω τον μεγαλύτερο πειρατή του Ιντερνετ να το εξηγήσει καλύτερα απο μένα http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=owned.
  Αυτό είναι η πλήρης ανατροπή στην ιεραρχία διάδοσης της γνώσης.
  Για την ακρίβεια η κατάργηση της ιεραρχίας.
  Και η κατάργηση της ιεραρχίας στη διάδοση της γνώσης αργά η γρήγορα θα φέρει την κατάργηση της ιεραρχείας και αλλού.
  Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα από το Free Software και τον rsa (κατά κόσμον http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman).
  Διότι αν η ιδιοκτησία είναι κλοπή, η πνευματική ιδιοκτησία είναι ληστεία και η πνευματική ιδιοκτησία επιστημονικών επιτευγματων(πατέντες) είναι ένοπλη ληστεία μετά φόνου. Ένας(1) άνθρωπος αποφάσισε ότι «I am not gonna take any more of this shit». Και, τουλάχιστον στο πεδίο του software, τους γάμησε τα πρέκια! Ακόμη καλύτερα ζει για να το δει. Και δεν θα το είχε καταφέρει χωρίς το ιντερνετ.

 35. ConspiRaki Theologist said

  #25(@Hellegenes): Σχετικά με την Wikipedia

  Γράφεις: «Σαν επίσημη πηγή, απαξιώθηκε πλήρως, με την αιτιολογία ότι ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΕΣ.«
  Απο ποιον? Από αυτούς των οποίων το μονοπώλιο στην αξιοπιστία αμφισβητεί στην πράξη? Λογικό δεν είναι?
  Γράφεις: «Παρότι ποτέ πριν δεν είχε γίνει λόγος για την εγκυρότητα -ως πηγή- κάποιας άλλης εγκυκλοπαίδειας και παρά το γεγονός ότι η wikipedia είναι η μόνη εγκυκλοπαίδεια που έχει πηγές στα άρθρα της. Σύμφωνοι, κάποια άρθρα είναι για πέταμα, αλλά η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι είναι συνοπτική, υπερσυνδεδεμένη και συνήθως περιέχει πολύ αξιόπιστες πηγές και πολλές.«
  Συμφώνω με την αξία κάποιον(πολλών) άρθρων. Αλλά μπορούμε κάλλιστα αντί να αμπελοφιλοσοφούμε εδώ να μπούμε και να προτείνουμε αλλαγές σε ό,τι θεωρούμε ανακριβές. Aπό ό,τι θυμάμαι η Πάπυρος Λαρούς πρέπει να είχε απενεργοποιήμενη αυτή την επιλογή.

 36. Hellegennes said

  #35:
  Το θέμα είναι ότι αυτή είναι η αντίληψη του κοινού. Σήμερα ο καθένας θα σου πει ειρωνικά «στην Wikipedia το διάβασες;» και θα σου πιπιλίσει την γνωστή καραμέλα ότι τα πανεπιστήμια δεν την δέχονται σαν πηγή. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μισή. Τα πανεπιστήμια δεν δέχονται καμμιά εγκυκλοπαίδεια σαν πηγή, γιατί δεν είναι πρωτογενής. Σε αντίθεση, βέβαια με την Wikipedia, οι άλλες εγκυκλοπαίδειες δεν έχουν καν πηγές. Το χρήσιμο της wiki είναι ότι μπορείς να βρεις πέντε πράγματα που σε ενδιαφέρουν -χωρίς να διαβάσεις ολόκληρο βιβλίο- και να κάνεις traceback την πηγή, για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες ή για να διαπιστώσεις την εγκυρότητα της αρχικής πληροφορίας.

  Κι έτσι, στα μάτια της κοινής γνώμης, η Wikipedia έχει ψιλοαπαξιωθεί.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  34.Το σχολιο σου ειναι απιστευτα ενδιαφερον. Θα μπορουσα να αναλυω επί μακρον γιατι θιγεις τοσα ζητηματα μαζεμενα , αλλα δεν εχω το καταλληλο mood αυτή τη στιγμή.
  Θα επισημανω μονο τουτο, λες : ‘Αυτό είναι η πλήρης ανατροπή στην ιεραρχία διάδοσης της γνώσης.
  Για την ακρίβεια η κατάργηση της ιεραρχίας.
  Και η κατάργηση της ιεραρχίας στη διάδοση της γνώσης αργά η γρήγορα θα φέρει την κατάργηση της ιεραρχείας και αλλού’
  Αντιλαμβανομαι νομιζω που το πας …Μαζί σου χίλιες φορές ! Ιδεαλιστής και εγώ!
  Το μονο ‘σκοτεινό’ σημειο ειναι οτι η ιεραρχεία(και στην γνωση αλλοιως τι νοημα εχει το επαίων? Ειναι μια ‘κενή’ έννοια) ειναι ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Και ως τετοιος υπαρχει και θα υπάρχει. Δες τα ζώα ακομη και τα φυτά. Δεν νοειται φυσικος κοσμος χωρις ιεραρχεια. Φαντασου π.χ μια αγελη λεοντων που θα διενειμε το φαι δημοκρατικα ή θα έλεγε ααα, το γνωστό μας από το National geographic λιονταράκι προηγείται στο φαι…Τερατούργημα δεν είναι?
  Γιατι να ειμαστε τοσο ‘νούμερα’ οι ανθρωποι, να νομιζουμε οτι μπορούμε να βγάλουμε τους εαυτους μας έξω απο τη φυση. Ισως αργοτερα επανελθω αναλυτικότερα. Ελπίζω να μη παρεξηγησεις την άποωη μου.

 38. Σόρρυ για το ψιλοάσχετο, απλά επειδή τέθηκε το θέμα και δεν απάντησε κανείς, νιώθω την ανάγκη να απαντήσω εγώ:

  @20: Γιατί βρε Cospiraki θεωρείς (εντελώς κιόλας) λάθος την απόδοση του internet ως διαδίκτυο; Απόλυτα ακριβής είναι!
  Το αγγλικό inter ως πρόθεση σχεδόν πάντα αποδίδεται ως «δια-«. Δεν καταλαβαίνω πώς πάει το μυαλό σου στο «υπερ».
  Π.χ. και το international, interracial, interactive, intersperse, όλα με «δια» μεταφράζονται: διεθνές, διαφυλετικό, διαδραστικό, διαμοιράζω.

  Αλλά ακόμα και αν το θέμα σου δεν είναι τόσο στο γλωσσικό, αλλά στην έννοια, και εκεί απόλυτα ακριβές είναι ως λέξη το διαδίκτυο.
  Μπορεί εσένα να σου φαντάζει σαν υπερδίκτυο αλλά ΔΕΝ είναι. Αυτό θα σήμαινε ότι είναι ΕΝΑ δίκτυο, αλλά με κάποιο τρόπο πιο «σημαντικό» από τα άλλα, ή υψηλότερα στην ιεραρχία ξέρω γω. Δεν είναι όμως ένα δίκτυο. Είναι μία διασύνδεση δικτύων, άρα διαδίκτυο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι ακριβέστερο από αυτό.

 39. ein Steppenwolf said

  38:

  @20: Γιατί βρε Cospiraki θεωρείς (εντελώς κιόλας) λάθος την απόδοση του internet ως διαδίκτυο; Απόλυτα ακριβής είναι!

  Η αγγλική λέξη Internet είναι συντόμευση της φράσης «interconnected network(s)». Όμως η ελληνική απόδοση δυστυχώς δεν παραπέμπει σε «διασυνδεδεμένα δίκτυα».

 40. Hellegennes said

  #38:
  Το διαδραστικό κι αν είναι αδόκιμο. Interaction είναι η αλληλεπίδραση. Τι πάει να πει «διαδραστικό»; Κάνεις κάποιο λάθος με το «inter». Δεν είναι αντίστοιχο του «δια» απλώς τυχαίνει κάποιες φορές να ταιριάζει σαν έννοια. Μεταφράζεται συχνά ως «παρά», «αλληλό», «ενδο», «μετά», «αντί», κ.α. Interject, interpose, interact, intercede, interview, intervene, intercourse, interchange, intertidal, κτλ.

  Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το λατινικό «inter» σημαίνει κάτι σαν «αναμεταξύ», δηλαδή έχει την έννοια του ενδιάμεσου και άρα μπορεί να μεταφραστεί με όλες αυτές τις προθέσεις, ανάλογα της διαφοράς στην σημασία.

  Βέβαια, το «διαδίκτυο» είναι ακριβής μετάφραση του «internetwork», γιατί είναι δίκτυο μεταξύ δικτύων. Προτιμώ το Ίντερνετ, για διάφορους λόγους, αλλά δεν θεωρώ το Διαδίκτυο αδόκιμο.

 41. @39: Γιατί δεν παραπέμπει; :S

 42. Γειά σου Νίκο, δυστυχώς, περνάω σπάνια από δω και πιο σπάνια συμμετεχω στις πάντα ωραίες συζητήσεις σας.Ο χρόνος, βλέπεις. Και ο βίος ο βραχύς και η τέχνη η μακρά (και άχαρη.Και φτωχή).
  Πάντως θα ήθελε και εγώ να εκφράσω τη διαφωνία μου με τον ConspiRaki Theologist, πάνω στο ζήτημα των Ιεραρχιών.

  1ο. Δεν είναι δυνατό να καταργηθούν οι Ιεραρχίες σε μια κοινωνία. Μόνο να αντικατασταθούν από άλλες, καινούριες Νομίζει ο ConSpiraki οτι ο Σαραντάκος είναι εκτός ιεραρχιών.
  Στην πραγματικότητα, καταλαμβάνει μία θέση, και μάλιστα υψηλή θέση (δικαίως) στο χώρο των μπλόγκερς και πιο υψηλή στη συνείδηση των σχετικών με το αντικείμενό του αναγνωστών.

  Ακόμα και οι πρωτόγονες κοινωνίες είχαν ιεραρχία.Ο γενναίος ή αυτός με κύρος ή ο γέρος είναι ανώτερος από τους άλλους. Στην Αφρική ακόμα, ο μικρός σε ηλικία έρχεται πάντα δεύτερος σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ακόμα και αν τον περνάνε ένα χρόνο. Θα του φωνάξουν, p’tit oh,και θα τρέξει.

  2ο. Είναι σωστό να υπάρχουν Ιεραρχίες γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ύπαρξη και η ευτυχία της κοινότητας.
  Θα προτιμούσα να ακούω τον καλύτερο τραγουδιστή, παρά το σκουπιδαριό.Ακόμα και σε μια ιδανική επιστροφή στο ιντεράκτιβ της μαντινάδας, κάποιοι πάντα θα είναι πιο ταλαντούχοι από τους άλλους και θα θαυμαστούν και θα ανήκουν πιο ψηλά στην πυραμίδα.
  Για να μή μιλήσω για ποίηση. Ή σκηνοθεσία. Ο σκηνοθέτης δεν μπορεί παρά να είναι αυτός που αποφασίζει τα πάντα.Δεν είναι όλα do it yourself.

  Ίσα -ίσα σήμερα στην κοινωνία ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει μια κλίμακα αξιών και έτσι οικονομολόγος είναι ο κλέφτης,τραγουδίστρια είναι η πουτάνα, ηθική διδάσκει ο απατεώνας, ο εθνοπατέρας βιάζει τα παιδιά του, το παιδί που έφερνε το σερμπέτι (κόκα-κόλα) τώρα διοικεί τον κόσμο( και τον καταστρέφει), και πιο ψηλά στην ιεραρχία είναι το κεφάλαιο και αυτοί που το κατέχουν, που σύμφωνα με τις πράξεις τους έπρεπε να υποβιβαστούν στην κατηγορία Φυλακή.

  Για παράδειγμα,το ιστολόγιο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους Ιστορία» . Ότι υπάρχει ελέω Διαδικτύου ,ναι, ισχύει. Θα προτιμούσα,όμως, να παρουσιάζεται και στα σχολεία και οι δάσκαλοι να προτρέπουν τους μαθητές να παρακολουθούν και να συμμετέχουν,παρά να είναι στην ίδια ανιεράρχητη σούπα με τα εκατομύρια λερναιο-μπλογκ.

 43. ConspiRaki Theologist said

  #33(@Hellegenes): Σχετικά με την Google

  Γράφεις: «Τολμώ μάλιστα να πω ότι αν η ανεξάρτηση φωνή έγινε πιο δυνατή, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις προγραμματιστικές ρουτίνες του google, που επιτρέπουν καλύτερο φιλτράρισμα στην αναζήτηση και αναδεικνύουν καλύτερα τις μικρότερες πηγές, με πιο ποιοτικό τρόπο. Για παράδειγμα, γράφω “οι λέξεις” -χωρίς τα εισαγωγικά- και μού πετάει πρώτη εμφάνιση το παρόν. Πριν 15 χρόνια, αυτό δεν θα συνέβαινε ούτε κατά διάνοια (τότε τα κριτήρια διασύνδεσης δεν ήταν ποιοτικά αλλά ποσοτικά και μόνο). «

  Δεν θα διαφωνήσω με την ουσία της παραπάνω επισήμανσης, πρέπει όμως να επισημάνω με τη σειρά μου το εξής πολύ σημαντικό:

  Δεν υπάρχει κανένας προγραμματιστικός(αλγοριθμικός) τρόπος να μετρηθεί η ποιότητα αν δεν ποσοτικοποιηθεί με κάποιο μαθηματικό τρόπο.

  Ο αρχικός αλγόριθμος ταξινόμησης των αποτελέσμάτων μιας αναζήτησης από τη Google, βασίζεται ακριβώς σε μια έξυπνη ιδέα η οποία καταφέρνει να ποσοτικοποίησει αυτήν την πληροφορία. Αντί π.χ. να μετράει πόσες επισκέψεις έχει ένα site και να βγάζει αυτό πρώτο (μέθοδος που θα οδηγούσε νομοτελειακά στο οι μεγάλοι να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι – ένα site έχει πολλά hits (μέσω της …πρωταρχικής συσσώρευσης hits) άρα βγαίνει πρώτο στη λίστα άρα αποκτά περισσότερα hits) ή πόσες φορές αναφέρεται η αναζητούμενη λέξη/φράση σε ένα site (μέθοδος που θα οδηγούσε νομοτελειακά σε νέου τύπου αβάδιστα site , (σσ ενώ τώρα που υπάρχει ο Σαραντάκος, σιγά σιγά τα αβάδιστα θα γίνουν άαατα!) ) ο αρχικός αλγόριθμος της Google χρησιμοποίουσε ως πιο βαρύνον(*) στοιχείο τις αναδρομικές σχέσεις δικτύωσης ενός site, δηλαδή το ποιο site linkάρει σε ποιο άλλο και πoιο linkάρει σε αυτό το άλλο κ.ο.κ, χρησιμοποιώντας θεωρία γράφων (pure μαθηματικά δηλαδή). Μάλλον αυτό υπονοείς με τα «κριτήρια διασύνδεσης», αλλά καλό είναι να διευκρινίζονται αυτά τα πράματα για μην αφήνεται χώρος για μαγικές ερμηνείες και .υπερυπολογιστές που προγραμματίζονται στα αρχαία ελληνικά.

  Τόνισα το αρχικός αλγόριθμος, διότι από τότε που h Google αποφάσισε να πουλήσει την ψυχή της στο διάολο και τους επί γης αντιπροσώπους του, ήτοι τους διαφημιστάς, (παρά τη διαβεβαιώση του «Do no Evil» που είναι το μάντρα της Google. Άκου να δεις πράματα! Η Google είναι εταιρία και λέει ψέματα με σκοπό το κέρδος. Δεν ματάγινε!) δεν είναι ακριβώς έτσι πλέον. Η Google αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος και πιο επικύνδινος παγκόσμιος κακός ακριβώς λόγω της θέσης στην ιεραρχία. (Public enemy) Number 1. Καιρός να ξεμπερδεύουμε και με δαύτους. Κάτι θα κάνουμε… (πχ http://www.googlesharing.net/ )

  Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα?
  Η google παρήγαγε ένα καλύτερο προϊόν ιντερνετικής αναζήτησης καταργώντας την ιεραρχία και αντικαθιστώντας την με το δίκτυο, πράγμα που στον ιεραρχικά δομημένο κόσμο της αγοράς την ανέβασε στο νούμερο 1 της ιεραρχίας, και προσπαθώντας να κεφαλαιοποίησει πάνω στην δεσποτική της θέση θα πάρει τα 3 μας.
  Προτού πάρει βέβαια τα 3 μας θα μας έχει πάρει τα σώβρακα, αλλά έτσι πάνε αυτά τα πράματα. Με τη σειρά…
  Όπως το λεγε και ο μπερδεψιάρης Ηράκλειτος, μέσα στο ίδιο υπάρχει το ίδιο και το αντίθετό του (κάπως έτσι , σωστά?),
  και από την καταστροφή προκύπτει δημιουργία (ακόμη κι αν δεν έχει σωθεί κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να μην το είχε πει/σκεφτεί, ένα λογικό βήμα είναι από το προηγούμενο, και μάλλον στρόφαρε άγρια ο τύπος), και περιμέναμε δυομιση χιλιάδες χρόνια για να έρθει ο Χέγκελ να μας πει περί διαλεκτικής, ο οποίος Χέγκελ δεν έιναι καθόλου μα καθόλου μπερδεψιάρης μιας που αποδέχεται και τον Ηράκλειτο και τον ..Πλάτωνα 🙂

  (*)κυρ διορθωτά εντάξει είναι αυτό το βαρύνον? δε μου κολλάει γμτ…

 44. ConspiRaki Theologist said

  #36

  Η κοινή γνώμη δεν είναι παρά μια γνώμη που επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει κοινή.

  Άσε που υποψιάζομαι ότι είναι όντως κοινή, πάει με όποιον της τα σκάσει περισσότερο.

 45. sarant said

  Κονσπυράκη, καλώς ήρθες και ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

  Καπετάνιε, σανταχιόνια!

 46. Hellegennes said

  #43:
  «Δεν υπάρχει κανένας προγραμματιστικός(αλγοριθμικός) τρόπος να μετρηθεί η ποιότητα αν δεν ποσοτικοποιηθεί με κάποιο μαθηματικό τρόπο».

  Ναι, μα αυτό ισχύει και σε οτιδήποτε άλλο. Για να κάνεις ποιοτική σύγκριση, χρειάζεται να μετρήσεις. Ωστόσο υπάρχει στοιχειώδης διαφορά ανάμεσα στο «μετράω» και «μετράω με βάση κριτήρια» (δηλαδή φιλτράρω).

  Συμφωνώ με τις επισημάνσεις. Δεν υπονόησα κανέναν μαγικό τρόπο, γι’ αυτό αναφέρθηκα από την αρχή σε προγραμματιστικές ρουτίνες.

 47. ConspiRaki Theologist said

  #26 Σχετικά με τον απειλητικό ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας

  Θα εξηγήσω παρακάτω πώς γίνεται τεχνικά αυτό και με ποιους τεχνικούς και δικολαβικούς τρόπους μπορούμε να αμυνθούμε.
  [αλλά θέλω τυράκι! μιαν απάντηση στις διάφορες γλωσσικές μου απορίες…]

  Εκεί που θέλω να σταθώ περισσότερο είναι στο ότι ο «ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας» δεν είχε την πρόνοια να προστατεύσει τον εαυτό του από ένα προφανέστατα παράνομο σχόλιο που θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τον ίδιο (μην πάμε μακριά, χαμός γίνεται αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ με τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών , κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο ίδιος θύμα προς παραδειγματισμό), πιθανότατα γιατί δεν γνώριζε καν ότι έπρεπε να προστατευθεί.
  Εδώ μέσα, ήδη, ένα σωρό κόσμος με μη τεχνικές γνώσεις έχουν υπόψη τους ότι δεν υφίσταται ανωνυμία στο ίντερνετ και είναι κουμπωμένοι, όμως ο «ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας», ο οποίος λογικά θα πρέπει να έχει ένα τεχνικό υπόβαθρο, τι σκατά, να μην πέσουν τα αεροπλάνα ελέγχει, δεν γίνεται με τα ταρό αυτό, δεν το είχε ή δεν το έλαβε υπόψη του.

  Και ανεύθυνος και άσχετος και «ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας».
  Τρομάζω…

 48. Ein Steppenwolf said

  41:

  Έκανα μια σοβαρή προσπάθεια να κατανοήσω γιατί δεν παραπέμπει, διατρέχοντας το λεξικό απ’ το λήμμα «διά» μέχρι το λήμμα «διακόπτω». Το συμπέρασμά μου είναι ότι το «διά» έχει σημασία τροπική επιρρηματική, ότι προτίθεται σε μια λέξη που δηλώνει πράξη, συνήθως σε ρήμα, προσθέτοντας το νόημα ότι η πράξη γίνεται «πέρα ως πέρα». Το ίδιο το «διά» όμως δεν μας λέει ποια είναι αυτή η πράξη. Η λέξη «δίκτυο» δεν είναι κάποια πράξη, άρα «διαδίκτυο» δεν σημαίνει τίποτα (ενώ αντιθέτως η «διαδικτύωση» έχει νόημα, είναι η «δικτύωση πέρα ως πέρα, η πλήρης δικτύωση»).

  Απ’ τον παραπάνω «κανόνα» εξαιρούνται δύο ευθείες: η «διαγώνιος» και η «διάκεντρος». Εκεί το νόημα του «διά» περικλείει την πράξη «ενώνω» (ή «περνώ δια μέσου»). Αλλά ούτε έτσι αποκτά νόημα το «διαδίκτυο», το οποίο δεν είναι καν επίθετο («η διαδίκτυος ευθεία»;).

  Επίσης εξαιρούνται τα μεταφραστικά δάνεια που ανέφερες: «διεθνής», «διαφυλετικός», «διαδραστικός» ως κακοί σχηματισμοί.

  Πρόταση για θέμα προς στον οικοδεσπότη: διεθνείς λέξεις (κακο)φτιαγμένες με ελληνικά υλικά. Παράδειγμα: «δεινόσαυρος». Ο «δεινός» στα ελληνικά προσδιορίζει κάποια ανταγωνιστική ικανότητα: ένας δεινός κολυμβητής ή ιστιοπλόος, ένας δεινός σκακιστής ή χαρτοπαίκτης, ένας δεινός ρήτορας είναι αυτός βάζει τα γυαλιά στους αντιπάλους. Αλλά ποια ανταγωνιστική ικανότητα δηλώνει η «σαύρα»;

  Άλλες λέξεις: «ατμόσφαιρα» (μπάλα από ατμό;)· «οικολογία» (ο «οίκος» υποτίθεται ό τι παραπέμπει στο ότι το περιβάλλον του ζώου είναι το «σπίτι» του…).

 49. sarant said

  48: Δεινός όμως, αγαπητέ Λύκε, θα πει αυτός που προκαλεί δέος, φόβο. Η σημερινή χρήση «δεινός κολυμβητής» είναι επέκταση. Και το δεινοσαυράκι, αν το δεις μπροστά σου, δεν θα το ανταγωνιστείς αλλά θα το φοβηθείς.

  47: Ρώτησε και ίσως πάρεις απάντηση 🙂

 50. rodia said

  #49.
  Απάντα, ώ νικοδέσποτα, στον κ. κονσπιράκη για το «βαρύνον», μη θυμωσει και μας φύγει!! :)) πληζζζζζζζζζζζ λέμε

 51. ConspiRaki Theologist said

  #38-41: Περί μετάφρασης του ίντερνετ στα ελληνικά [ Σίγουρα δεν είναι ψιλοάσχετο, γλωσσικό γαρ το blog. ]

  @38, σωστά όλα αυτά (συμφωνώ και με την παρατήρηση για το ΥπερΔίκτυο, περισσότερο σε ΥπερΚακό μου κάνει τώρα που το ξαναβλέπω), αλλά ακόμη σωστότερα τα #40 που επισημαίνει ο Hellegenes[=κόλαση και γονίδια? 🙂 ]

  Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης απόδοσης όρου είναι το interface.
  [ Τι ‘ν’ άραγες το interface ?
  Μην είν’ διεπιφάνεια,
  Μην είν’ διαπροσωπεία ? ](*)

  Προφανώς συμφωνώ με τον Λύκο της Στέπας (#39: Η αγγλική λέξη Internet είναι συντόμευση της φράσης «interconnected network(s)». Όμως η ελληνική απόδοση δυστυχώς δεν παραπέμπει σε «διασυνδεδεμένα δίκτυα».).

  Τώρα το γιατί δεν παραπέμπει Στέλιο (#41), τι να σου πω κι εγώ?
  Πάντως δεν παραπέμπει, γι΄ αυτό και από τους νεότερους χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με ειρωνικό τόνο.
  Και στα γλωσσικά ζητήματα εγώ τουλάχιστον εμπιστεύομαι το αισθητήριο του κοινού νου (συλλογική νοημοσύνη).
  Μια ιδέα γιατί δεν παραπέμπει θα μπορούσε να είναι ότι το «δια» ίσως παραπέμπει (πλέον?) σε διαίρεση και όχι σε σύνθεση που είναι το ζητούμενο.
  Ας πούμε από τους τέσσερις όρους που παραθέτεις στο #38 [διεθνές, διαφυλετικό, διαδραστικό, διαμοιράζω],
  μόνο το διεθνές θεωρώ ότι είναι καθιερωμένο και γενικώς αποδεκτό.
  Για το διαδραστικό τα (και λίγα) είπε ο Hellegenes στο #40, το διαφυλετικό δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι είναι γενικά αποδεκτός όρος και προσωπικά δεν έχω ακούσει κανέναν να το χρησιμοποιεί προφορικά, χωρίς να κομπιάζει έστω (αλήθεια κύριε οικοδεσποτη τη γνώμη έχετε περί αυτού? Σχετικά με το κατά πόσο μία λέξη θεωρείται αποδεκτή αν δεν χρησιμοποιείται με ευχέρεια και ευρέως στον προφορικό λόγο, και κυρίως κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει.).
  Τι σημαίνει διαμοιράζω? Πώς διαφοροποιέιται από το μοιράζω ή το διαιρώ?
  Και σκέψου το διεθνές να το λέγαμε διαεθνικό! Μάλλον οπαδοί της γειτόνισσας της Μίλαν (της Ιντερ δηλαδή) θα είχαμε γίνει.,.

  Αυτό το σχόλιο δημοσιεύτηκε στον παρόντα ιστοχώρο χρησιμοποιώντας την διαπροσωπική διεπιφάνεια δημοσίευσης σχολίων μέσω του διαδικτυακού φυλλομετρητή (web browser!). Who the fuck talks like that?? [εκτός από τον Γεωργαλά…]

  Μήπως να το λέγαμε Συνδίκτυο ?

  ——————-
  (*) @ Στέλιος : πρώτα έγραψα το «ποιηματάκι» και κατόπιν τσέκαρα το blog σου. Oπότε καμία διάθεση προσωπικής ειρωνίας, πάντα με βάση την υπόθεση ότι η σχέση αιτίου αιτιατού είναι χρονικά μονοσήμαντη. Ας πούμε ότι τα μεγαλά πνεύματα συναντώνται 🙂

  Y.Y.Γ> συναντώνται : αυτό πάλι γιατί γράφεται με ώ ? ( Ψυχαναγκαστικός θα γίνω με την ορθογραφία δω μέσα… )

 52. ConspiRaki Theologist said

  συναντώνται…. μούμπλε μούμπλε … υποτακτική?
  Όχι? Μάλλον όχι, εεε? γαμώτη μου….
  Καταρχάς όντως το «φθυσιολογικό» στο τρίτο πληθυντικό ονομαστικής ενεστώτα είναι με όμικρον ή έχω κολλήσει?

 53. ConspiRaki Theologist said

  Έκανα το φυσιολογικό φθυσικό, το χωσα και μέσα σε εισαγωγικά, άντε να βγάλεις άκρη…
  Ρεζίλι έγινα, άντε τώρα να ψάχνω καινούριο ψευδόνυμο που να ΄ναι και τόσο φαντεζί…

 54. rodia said

  #52
  Μπορεις να γραφεις «συναντιούνται» και να μην εχεις προβλημα 😉
  (τρικακι που χρησιμοποιω συχνα)

 55. @51: Καλά κοίτα, το πως αποδίδουμε τις αγγλικές λέξεια από inter- απλά ενδεικτικά το είπα και ο Ελληγένης ομολογουμένως τα’χει τα δίκια του στην απάντησή του. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το εννοιολογικό κομμάτι, και εμένα τέλος πάντων μια χαρά μου φαίνεται να παραπέμπει στην έννοια διασυνδεδεμένων δικτύων.
  Στην τελική και το διασυνδεδεμένος από δια ξεκινάει.

  Ο μόνος λόγος που σου ακούγεται ειρωνικό είναι ότι δεν είναι σε ευρεία χρήση ακόμα. Αλλά στο χέρι μας είναι να γίνει 😉

  Σε καμία περίπτωση δεν θα το έπαιρνα για προσωπική ειρωνεία, μη φοβάσαι, δεν είμαι παρεξηγιάρης τύπος! 🙂 Εξάλλου κι εγώ λογοκλοπή έκανα στο ποιηματάκι! 🙂 Σ’αρεσε;;;; 😀

 56. ConspiRaki Theologist said

  ΕΥΡΗΚΑ ! Συναντιούνται !

 57. sarant said

  Φυσικά και μπορεί να γράφει ‘συναντιούνται’ αλλά αν τύχει και γράψει «συναντώνται» πρέπει να το γράψει με ωμέγα επειδή έτσι γράφεται, είναι συνηρημένο της πρώτης τάξης (σε -άω).

  Το διαμοιράζω μπορεί να μην διαφέρει από το μοιράζω (εγώ τουλάχιστο δεν βρίσκω διαφορά, ούτε το ΛΚΝ βρίσκει) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Σε κάποιους λόγιους, τον Μεσαίωνα, φάνηκε αδύναμο το σκέτο μοιράζω και το έπλασαν. Έπιασε, καλώς ή κακώς. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα σύνθετα.

 58. Κονσπυράκη, οι γλωσσικές σου απορίες ίσως έμειναν αναπάντητες γιατί… παραήταν εύκολη η απάντηση και τις πήραμε για ρητορικές ερωτήσεις.

  1. Η «αντίρρηση» γράφεται πράγματι με 2 ρ, γιατί υπάρχει ένας αρχαίος κανόνας, ότι στη σύνθεση το αρχικό ρ του β΄ συνθετικού διπλασιάζεται όταν βρεθεί μετά από βραχύ φωνήεν. Έτσι εξηγούνται οι γραφές «απορρέω», «καταρρέω», «διαρρέω», «επιρροή», «επίρρημα», «διαρρήκτης», «άρρωστος» (ενώ «εύρωστος», με ένα ρ) κλπ. Μερικοί εφαρμόζουν τον κανόνα κατ’αναλογία και στα νεότερα σύνθετα και γράφουν «ασπρόρρουχα» [αλλά πάντοτε «εσώρουχα», με ένα ρ], «εμπορορράπτης» κλπ.· άλλοι φρονούν ότι αυτό δεν έχει νόημα, τη στιγμή που η κοινή νεοελληνική ούτε μακρά και βραχέα έχει ούτε διπλά σύμφωνα.

  2. Το «βαρύνον» είναι απόλυτα σωστό, αν και χρησιμοποιείται συχνότερα στο θηλυκό: λέμε ότι κάποιος έχει «βαρύνουσα γνώμη». «βαρύνω» είναι αρχαιότερος τύπος του «βαραίνω», και χρησιμοποιείται στο σύνθετο «επιβαρύνω» και σε λόγιες χρήσεις, όπως σ’αυτή τη μετοχή.

 59. ConspiRaki Theologist said

  @54 Τώρα εσύ, κυρά Ροδιά, γιατί πετάχτηκες? Για να μας κάμεις διπλά ρεζίλι μόνο και μόνο επειδής ξεχάσαμε το ^R?
  Δηλαδής τι νόμιζες ότι δε θα το βρίσκαμε μόνοι μας?

  @55 Όπως βλέπεις φίλτατε συνδιασκευαστή από τούδε και στο εξής κάνω την αντίστροφη υπόθεση: Πας σαραντακοπόρος μη παρεξηγησιάρης. Αλλά πρέπει να με δικαιολογήσεις για την αρχική σπαστική διευκρινιστική μου ευγένεια. Όποιος καεί στο flamewar ….

  Πάντως και αυτό, το ότι το επιπέδο του blog είναι τέτοιο που τα φλογοβόλα είναι παρα πόδα, αν όχι αποσυναρμολογημένα, πρέπει να πιστωθεί στο νικοδεσπότα (καλοοοό!) . Και στη θέση του αυτό θα μου έδινε ακόμη περίσσοτερη ικανοποίηση από την όποια απήχηση των απόψεών του.

  @Νικοδεσπότα #49(#47) Σωστό μεν αλλά… Είπαμε αναμονή αναμονή, αλλά υπάρχουν και όρια! Αλλά απ΄ό,τι βλέπω πειθαρχείτε σιγά σιγά (#57 – Χα! τώρα δεν το ξέχασα το ^R) φχρστω. Δηλαδή άμα δεν ήταν συνηρημένο θα γραφόταν με όμικρον, έτσι? (Υποτακτική?! που πήγα και το βρήκα…)

 60. 3. Την απορία σου για το «συναντώνται» σου την απάντησε ο Νικοδεσπότης ενόσω εγώ πολεμούσα να απαντήσω στις δύο άλλες μέσω μιας τρισάθλιας σύνδεσης. Ας προσθέσω όμως ότι το φαινόμενο είναι πολύ ευρύτερο: «ερχόμενος» (διότι έρχΕται) αλλά «τιμώμενος» (διότι τιμΑται), «εγγυΩμαι» (διότι εγγυΑται), οι δυνατότητες «διερευνΩνται» (μία δυνατότητα διερευνΑται), τα ραδιενεργά άτομα διασπΩνται (ένα άτομο διασπΑται) κλπ.

 61. Ein Steppenwolf said

  49:

  Η απάντησή μου άρχιζε ως εξής:

  Απαντώνται πουθενά στην αρχαιοελληνική γραμματεία «δεινοὶ ἄρκτοι», «δεινοὶ λέοντες» ή «δεινοὶ ὄφεις»;

  Δυστυχώς για το επιχείρημά μου, μόλις απαντήθηκε στο Google δεινὸς λέων, δεινὸς ὄφις, καθώς και δεινὸς κύων.

  Η χρήση όμως αυτή του «δεινός» είναι πάντοτε αρχαϊκή και ποιητική. Επιπλέον δεν υπάρχουν σύνθετα «δεινολέων», «δεινοκύων», «δείνοφις». (Για την ακρίβεια υπάρχει κύριο όνομα «Δεινολέων», αλλά τ’ αρχαία ελληνικά σύνθετα ονόματα συχνά δεν είχαν νόημα).

  Βλέπω στο Liddell and Scott ὀτι «δεινός» σημαίνει 1) fearful, 2) marvellous, 3) skilful. Στο νου μου φαίνεται ότι έχει επικρατήσει η τρίτη έννοια, διότι κάθε φορά που διαβάζω «δεινός», περιμένω να πληροφορηθώ σε τι. Σκέτο «δεινός» δε μου στέκει. Χρήσεις όπως «δεινός κολυμβητής» δεν είναι πάντως σύγχρονη επέκταση.

 62. sarant said

  Κονσπυράκη, υπάρχουν και συνηρημένα δεύτερης (έω) και τρίτης (όω) τάξης, που γράφονται με -ου: ζητούνται, πωλούνται, πληρούνται (μπλιαχ για το τελευταίο).

  Ναι, το κατάστημα δεν αγαπάει τους φλογοπολέμους. Δεν είδες και την ταμπέλα στην πόρτα; «Παρακαλούνται οι αξιότιμοι θαμώνες να αφήνουν τα φλογοβόλα τους στο βεστιάριο».

 63. sarant said

  Λύκε, έχεις δίκιο ότι το «δεινός» με την έννοια του ικανότατος είναι ήδη αρχαίο, αλλά η αρχική σημασία είναι «αυτός που προκαλεί φόβο». Και η έννοια αυτή δεν έχει ξεχαστεί σήμερα, αν σκεφτούμε τα δεινά, την επιδείνωση, το δεινοπαθώ, αλλά και το ίδιο το δεινός. Δεν υπάρχει μόνο «δεινός κολυμβητής», υπάρχει και «βρίσκεται σε δεινή θέση», «υπέστη δεινή ήττα».

 64. Hellegennes said

  Να προσθέσω στο σχόλιο του Νίκου ότι οι ξένοι λεξοπλάστες ελληνοπρεπών λέξεων, διάλεγαν τις έννοιές τους από την αρχαία γλώσσα. Το ίδιο έκαναν και για τα απλά δάνεια. Πολύ αμφιβάλλω αν ήξερε κανείς τους τις σύγχρονες έννοιες. Μάλιστα ένας αριθμός από ψευδόφιλες λέξεις οφείλει την ψευδοφιλία του σ’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ότι δηλαδή δανείστηκαν τις λέξεις με την αρχαία σημασία, που στο μεταξύ είχε αλλάξει.

  Επίσης έχουμε και μερικές τελείως αλλόκοτες. Π.χ. λέμε «γκάζι» που είναι δάνειο από τα ολλανδικά, μέσω γαλλικών, ειδικευμένο πλέον, από την γενική έννοια που έδωσε ο Van Helmont στα αέρια, με λέξη που πήρε από τα ελληνικά μέσω λατινικών (χάος). Ονομάζουμε δηλαδή «χάος» ένα συγκεκριμένο αέριο. Αρκετά αλλόκοτο.

 65. Ein Steppenwolf said

  63: Μα κι εγώ σε δεινή θέση βρίσκομαι!

 66. Ein Steppenwolf said

  64:
  Μ’ αυτές δεν έχω πρόβλημα. Η αγαπημένη μου είναι η «αλεξιθυμία», η οποία δεν σημαίνει «απόκρουση του θυμού» κατά τα «αλεξίσφαιρο» και «αλεξικέραυνο», αλλά «αδυναμία εξωτερίκευσης των συναισθημάτων» (α στερητικό + λέξις = έκφραση + θυμός = συναισθήματα).

 67. sarant said

  64: ο βανΧέλμοντ έγραψε στα λατινικά:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/07/05/xaos/

 68. #57

  Ίσως το διαμοιραζω να σημαινει μοιρασια σε μια συγκεκριμενη ομάδα ή προσωπα ενω το μοιραζω να αναφερεται σε αντικειμενο.

  Μοιραζω ενα κεικ σε ισες μεριδες και το διαμοιραζω στους φίλους μου.

 69. ConspiRaki Theologist said

  Συγγνώμη που θα διακόψω την, όπως πάντα, πραγματικά ενδιαφέρουσα γλωσσική συζήτηση, απλά να αναφέρω δυο πραματάκια σχετικά με την ανωνυμία στο ίντερνετ.

  Nα διευκρινήσω ότι τεχνικά είναι αδύνατη.

  Κάθε υπολογιστής ή γενικότερα μηχάνημα (εκτυπωτής, ψυγείο, κ,τ,λ) που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο έχει μια μοναδική διεύθυνση IP (Ιnternet Protocol address). Αν δεν έχεις διεύθυνση IP δεν είσαι συνδεδεμένος στο ιντερνετ.[ Αναλυτικότερα αλλά αρκετά σύντομα: εδώ κι εκεί. ]

  Την (δημόσια) διεύθυνση IP (συνήθως) στη δίνει ο Internet Service Provider (ISP π.χ. forthnet. otenet, etc).

  Υπόψην ότι επειδή ο αριθμός των διευθύνσεων IP, με βάση την τωρινή έκδοση του IP (IP version 4 ή IPv4), είναι μικρός σε σχέση με τις παγκόσμιες ανάγκες, οι ISPs αναγκάζονται να εφαρμόζουν μια ματσακονιά ώστε να επαρκούν οι λίγες αυτές IP διευθύνσεis για όλους.
  Το πρόβλημα της εξάντλησης των διευθύνσεων θα λυθεί όταν τεθεί σε εφαρμογή το IP version 6 ή IPv6. Προσεχώς…(αν και αυτό το «Προσεχώς» κοντεύει να κλείσει δεκαετία)
  Η ματσακονιά/workaround αυτή είναι ένα ακόμη defacto πρωτόκολλο(από το 1993) από τα οποία αποτελείται το TCP/IP, το σύνολο των πρωτοκόλλων που ορίζουν το ιντερνετ. Στη μεγάλη διαμάχη, στις αρχές των 90s, μεταξύ του TCP/IP και του OSI model, το οποίο είναι ένα πολύ πιο αυστηρό ιεραρχικό μοντέλο που προωθούσαν κυρίως οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί συνασπισμένοι πίσω από την ISO και την ITU-T, οι hackerάδες, που υποστήριζαν το TCP/IP, που είναι λιγότερο αυστηρό και σαφώς πιο ευέλικτο, κατατροπώσαν τους γραφειοκράτες του OSI. Aυτά μπορεί να φαίνονται ανούσιες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά δεν είναι. Το ιντερνετ θα ήταν σαφώς πιο εύκολα κεντρικά ελεγξιμο αν είχε επικρατήσει το ΟSI και ίσως να μη μιλάγαμε τώρα εδώ.(Πιθανότατα όχι τόσο εξ αιτίας στραγγαλιστικών αστυνομικών ελέγχων, όσο λόγω γραφειοκρατικής δυσκαμψίας που δεν θα ευνοούσε την ταχύτατη ανάπτυξή του. Π.χ. αυτή η ματσακονιά(CIDR) αποκλείεται να μπορούσε να υλοποιηθεί υπό το OSI model και όχι για τεχνικούς λόγους)

  Eγώ λοιπόν συνδέομαι στον ISP μου και αυτός με συνδέει με το sarantakos.wordpress.com (του οποίου ο server βρίσκεται κάπου στο Dallas από ό,τι είδα).
  Ο sarantakos.wordpress.com ξέρει τη δημόσια διεύθυνση IP μου.
  [ Η νομοθεσία που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλει στους ISPs να κρατάν αρχεία μέχρι 2 χρόνια πίσω για τα πάντα. Παρεμπιπτόντως το indymedia.org ισχύρίζεται ότι ακόμη και τώρα δεν κρατά logs(αρχεία καταγραφής) με τις IP. ]
  Οπότε ο σερίφης της Άνω Ραχούλας στέλνει ένα αίτημα στον σερίφη του Dallas για να του πει ποιο ήταν αυτό το ρεμάλι που τόλμησε να αποκαλέσει γκιόζη τον Πλάτωνα.
  Ο σερίφης του Dallas του απαντάει «εεε, ο Διογένης?».
  Ο Αν.Ραχ.Σερφς του λέει «Μ’ αυτόν ξεμπερδέψαμε. Τον αφήσαμε να λιάζεται αιωνίως στις παραλίες της Σαχάρας.
  Αυτό τον Θεολόγο τον Κονσπυράκη θέλω που είπε έτσι κι έτσι, τότε, στο sarantakos.wordpress.com»
  O Tsak Norris (όλοι ξέρουν ότι υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει μόνο ένας αληθινός σερίφης στο Dallas) σηκώνει το τηλέφωνο για να πάρει τον ISP του wordpress.com και πριν προλάβει να πληκτρολογήσει το τηλ ακούει την τρομαγμένη τηλεφωνήτρια να του λέει «215.132.44.08, Forthnet, Greece , 7/7/2011 13:51″(δημόσια IP, ISP, ημερομηνία, ώρα ).
  Ο Αν.Ραχ.Σερφς παίρνει τηλ τη Forthnet και τους ρωτάει «Ποιος είναι ο 215.132.44.08, Forthnet, Greece , 7/7/2011 13:51 ? «.
  [εδώ εμπλέκεται η ματσακονιά(CIDR) που λέγαμε πιο πάνω, μόνο ο ISP μου ξέρει ποιος πραγματικά είμαι, αφού ο ISP κάνει την αντιστοίχηση δημόσιας IP και ιδιωτικής IP που έχω στο εσωτερικό δίκτυο του ISP. ]
  Η Forthnet απαντάει στον Αν.Ραχ.Σερφς «Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής (logs) που τηρούμε βάσει του Ν. ΧΧΧΧ/2009 στις 7/7/2011 13:51 η δημόσια IP 215.132.44.08 αντιστοιχούσε στον πελάτη Κοντολέων Καυλοσπυράκη, Εμπειρίκου 7, Κάτω Ραχούλα».
  Οπότε μετά από 2,5 χιλιόμετρα κατηφόρας, 57 λακούβες και 15 λεπτά ο Αν.Ραχ.Σερφς μου χτυπάει την πόρτα:
  «Εσύ είσαι μωρή γιαλούμπα που γουστάρεις σαδισμούς και βρίζεις τους ένδοξους προγόνους μας?
  Εμ, τι περίμενες? ΚατωΡαχούλας δεν είσαι…
  Ώστε ‘πανεξυπνίδης’ ο Αριστοτέλης?!
  Μπαπ! Σχλατσ!
  Για πες τώρα… τι έπεσε πιο γρήγορα η σφαλιάρα ή η γκλοπιά? [σσ ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι το βαρύτερο αντικείμενο πέφτει πιο γρήγορα στο έδαφος]
  Έλα τώρα να σου ξηγήσω και τι θα πει πλατωνικός έρωτας».

  Έτσι την πάτησε και ο ανέμελος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας.

  Όπως είπα η ανωνυμία στο ιντερνετ τεχνικά είναι αδύνατη.
  Για να είσαι διασυνδεδεμένος πρέπει να έχεις δημόσια διεύθυνση IP.
  Σκεφτείτε το παράδειγμα του ταχυδρομείου.(Πολύ) χοντρικά είναι αντίστοιχο με το ιντερνετ.
  Κάθε μήνυμα που στέλνω, κάθε σελίδα που βλέπω, απαιτεί από τον υπολογιστή μου και τον υπολογιστή που φιλοξενεί(server) την ιστοσελίδα που επισκέπτομαι, να ανταλάσουν πολλά μικρά μηνύματα τα οποία είναι όλα «συστημένα γραμμάτα». Οπότε ο μόνος τρόπος για να μείνεις ανώνυμος είναι να μπερδέψεις τον Τσακ Νορρις.
  Μιας που τον δαιμόνιο Αν.Ραχ.Σερφς δεν μπορείς να τον μπερδέψεις 🙂

  Αυτό κάνει το Tor που είναι το πιο διαδεδομένο δίκτυο ανωνυμίας.
  Πάλι συνδέομαι στον ISP μου (είπαμε ότι χωρίς δημόσια διεύθυνση IP δεν πας πουθενά, ούτε μέχρι το Τοr), όμως τώρα κάθε μήνυμα που στέλνω περνάει μέσα από το
  δίκτυο του Tor , το οποίο ουσιαστικά είναι ένας ISP μπροστά από τoν ISP μου, μόνο που έιναι σχεδιασμένο ώστε να μπερδεύει όποιον προσπαθεί να βρει ποια είνα η ιδιωτική μου IP (η οποία, για το Tor, είναι η δημόσια IP που μου έχει απονείμει ο ISP μου, η Forthnet, αφού με αυτήν ‘φτάνω’ μέχρι το Tor)

  Έτσι τώρα έχουμε το εξής σχήμα:
  [ Κοντολέων Καυλοσπυράκης, Εμπειρίκου 7, Κάτω Ραχούλα ] –> Forthnet –> Tor –> … –> wordpress.com

  [ ενώ πρίν είχαμε [ ΚΚΕ7,ΚΡ] –> Forthnet –> … –> wordpress.com ]

  Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε to Tor όταν ο Νόρρις τσακώσει το τηλέφωνο θα ακούσει:
  «217.160.121.71, T-Mobile, Gερμαny , 7/7/2011 13:51»
  Kαι όταν μετά από τέσσερις μήνες ο Γερμανός εντεταλμένος απαντήσει αρμοδίως στον Αν.Ραχ.Σερφ «Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής (logs) που τηρούμε βάσει του Ν. ΧΧΧΧ/2009 στις 7/7/2011 13:51 η δημόσια IP 217.160.121.71 αντιστοιχούσε στον πελάτη Rainer Kuhhirt, Stirner 42, Neureuth»
  o δεινός μας ντέτεκτιβ θα σκεφτεί «ΜΑλακίες! Καταρχάς αυτός ο Kuhhirt πρέπει να είναι ένας τυπάς που βγάζει κάτι γαμάτα σήριαλ, άσε που αυτοί εκεί ούτε αρχαία ελληνικά δεν ξέρουν, πώς σκατά μπαίνουν στο ιντερνέτ? Αυτός ο γυαλάκιας από την Κάτω Ραχούλα την έχει κάνει τη δουλειά…»

  Κάτι αντίστοιχο κάνει και το http://www.googlesharing.net/ που ανάφερα πιο πάνω, αλλά σε ό,τι αφορά το τι παρακολουθεί η Google και όχι όλη τα πακέτα (τα «συστημένα γραμμάτα») που στέλνουμε στο ιντερνετ. Δηλαδή το googlesharing.net μπερδεύει μεν την Google, αλλά όχι τον Τσακ Νόρρις.

  Oπότε χρησιμοποιούμε όλοι Tor ?
  Χμμμ…..
  Καταρχάς θα κάνει πολύ πιο αργή την σύνδεση μας.
  Πέρα από αυτό: Tor was originally designed, implemented, and deployed as a third-generation onion routing project of the U.S. Naval Research Laboratory..
  Αλλά κι αυτό δε λέει κάτι, άλλωστε όλο το ιντερνετ ξεκίνησε από την DARPA.
  Αλλά αν εσείς είσασταν η CIA δεν θα φροντίζατε να ελέχετε μερικούς από τους διεσπαρμένους στον πλανήτη server του Tor? Άλλωστε όπως λέει κι ο Eric Schmidt (Google CEO) και η μαμά μου «If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.»

  Oπότε ?
  Ας κάνουμε πρώτα το βασικό, που είναι να πετάξουμε τα Windows από το παράθυρο και να βάλουμε ένα GNU/Linux και βλέπουμε. Είναι οξύμωρο, αν όχι γελοίο, να ανησυχεί κάποιος για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά του και να χρησιμοποιεί Windows.
  Πέρα από το γεγονός ότι είναι τσάμπα χωρίς να είσαι παράνομος,
  πέρα από το γεγονός ότι είναι σαφώς πιο γρήγορο, εύκολο, αξιόπιστο και ευέλικτο στη χρήση τώρα πια,
  πέρα από το γεγονός ότι πλέον δεν χρειάζεται κανενός είδους ειδικές γνώσεις για να το εγκαταστήσεις και να το χρησιμοποιήσεις και μπορείς να κάνεις ό,τι και στα Windows και ακόμη περισσότερα,
  πέρα από το γεγονός ότι βοηθάμε στην πράξη να χτυπηθούν οι πατέντες στη γνώση,
  έχει γαμάτο όνομα UBUNTU,
  δεν έχει ιούς kai den κολλάει κάθε τρείς και λίγο.
  Mπορείτε επίσης να το κατεβάσετε, να το κάψετε σε ένα CD, και να το δοκιμάσετε από το CD, χωρίς να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. [ Σε αυτή την περίπτωση, που θα το ‘τρέχετε’ από το CD, θα είναι σημαντικά πιο αργό από ότι όταν θα το έχετε εγκαταστήσει στον σκληρό δίσκο. ]
  Μπορείτε ακόμη να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, χωρίς να σβήσετε τα Windows και να επιλέγετε κάθε φορά που ξεκινάτε τον υπολογιστή αν θα χρησιμοποίσετε Windows ή GNU/Linux.
  [ Το UBUNTU είναι μόνο μία από τις διανομές GNU/Linux, υπάρχουν δεκάδες, αλλά επειδή είναι το πιο δημοφιλές προτείνεται για αρχάριους ]

 70. sarant said

  Κονσπυράκη, ευχαριστώ πολύ για το μάθημα!

  Μια ερώτηση όμως, αν επιτρέπεις. Τον παλιό καιρό που χρησιμοποιούσαμε τις παλιές, αργές ντιαλάπ συνδέσεις, λέγανε ότι δεν μπορεί να βρεθεί η διεύθυνσή μας από τον πάροχό μας διότι άλλαζε κάθε φορά η IP μας. Ήταν αλήθεια αυτό; Και με τα τωρινά μόντεμ-στικάκια μήπως γίνεται κάτι ανάλογο;

 71. Και άλλη ερώτηση: εκείνο τον έρμο τον φανοποιό που συνωμοτούσε κατά της Ελλάδας, λέει, στέλνοντας ψεύτικα μέιλ από ίντερνετ καφέ, πώς τον πιάσανε;

 72. trolloff said

  69
  Πολύ εξηγητικά και ενδιαφέρον αυτά που έγραψες, κάπως έτσι τα σκεπτόμουν και εγώ. Διαφορετικά ο καθένας χειριστής ενός ιστολογίου θα μπορούσα να σου κτυπά την πόρτα, απλά επειδή δεν του άρεσαν τα σχόλια. Από την άλλη, το google maps πως βρίσκει ακριβώς την τοποθεσία σου? Αυτοί στο γκούγκλ δεν υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία? Με κάνει να τρέμω, πόσο εύκολα ο καθένας εξυπνάκιας μπορεί να αποκτήσει τη γνώση και τα προγράμματα του γκούγκλ. Το 1984 είναι πλέον απαρχαιωμένο.

 73. trolloff said

  Πριν δύο χρόνια που προσπάθησα να εγκαταστήσω το UBUNTU, μου ήταν πολύ δύσκολο, σε μερικά σημείο έως ακατόρθωτο. Όχι επειδή όλοι συνηθίσαμε στα Windows, αλλά μια απλή εγκατάσταση του flash player απαιτούσε η γνώση ενός πυρηνικού φυσικού, και τα εγχειρίδια του ουμπούντου να διαβάσεις άλλη τόση. Τελικά αφού το άφησα επί 2 χρόνια σε ένα υπολογιστή, το εγκατέλειψα. Μια απλή ενημέρωση μου φάνηκε αδύνατη. Όλο κάπου θα κολλούσε και έπρεπε να κάνω επανεκκίνηση.

 74. Μια και ο Κονσπυράκης δεν μας καλημέρισε ακόμα (κοιμήθηκε κι αργά αν κρίνω από την χρονοσήμανση του σχολίου του 🙂 ), να απαντήσω εγώ τις απορίες σας:

  @70: Ακόμα ισχύει αυτό, και στην εποχή του ADSL. Ο πάροχος μας δίνει τυχαία διεύθυνση IP κάθε φορά που συνδεόμαστε, και μάλιστα όση ώρα είμαστε συνδεδεμένοι, μας την αλλάζει περιοδικά. Βέβαια, θεωρητικά, μπορεί ο πάροχος να κρατάει αρχείο με τις διευθύνσεις που έδωσε, σε ποιον τις έδωσε και πότε. Άρα ναι, αν θέλουν σε βρίσκουν.
  @71: Αυτό είναι αντίστοιχο με το να ρωτάς πώς βρήκαν ποιος βρισκόταν στο τάδε καφενείο την τάδε μέρα και ώρα που έγινε ο φόνος. Αστυνομική δηλαδή ήταν η έρευνα κατά βάση. Το ότι ήταν διαδικτυακό το θέμα λίγη σημασία έχει, πέρα από το ότι έδειξε από ποιο συγκεκριμένο ιντερνετ-καφέ στάλθηκε το επίμαχο ηλεμήνυμα.

 75. Hellegennes said

  #70:
  Αυτό εξαρτάται από το αν έχεις static IP ή όχι. Αν και δεν έχει πολλή σημασία, γιατί το dynamic IP δεν σου δίνει τελείως τυχαίες διευθύνσεις αλλά μέσα σε μια περιοχή, π.χ. 172.16.254.1 – 172.16.254.9. Δηλαδή δεν έχεις ανωνυμία. Όχι ότι έχει σημασία δηλαδή, αφού ο ISP έχει στα logs του όλες τις IP που έχεις χρησιμοποιήσει.

  #72:
  To google δεν βλέπει καμμιά πληροφορία για την διεύθυνσή σου. Εσύ βλέπεις. Η συλλογή αυτών των στοιχείων γίνεται από τα Access Points κοντά στο router σου και την IP. Αυτή είναι η εξωτερική IP, που μου δίνει ο ISP. Δηλαδή πάλι χρειάζεται ταυτοποίηση. Επαναλαμβάνω, ότι το google δεν βλέπει αυτές τις πληροφορίες ούτε καταγράφονται πουθενά. Είναι στην ουσία ένα δικό σου request μέσω browser, το οποίο μεν εκτελείται σε απομακρυσμένο server, τα αποτελέσματα όμως μπορείς να τα δεις μόνο ο ίδιος. Για να γίνουν όλα αυτά, ο browser πάντα σε ρωτάει πρώτα. Η αίτηση γίνεται μέσω μοναδικού αριθμού πελάτη, που μπορείς να διαγράψεις ανά πάσα στιγμή. Μερικές φορές η ακρίβεια είναι αηδιαστική, άλλες φορές είναι τραλαλά. Π.χ. έχω ενεργοποιήσει αυτήν την δυνατότητα στην αναζήτηση του google για να βρίσκει τοπικά πράγματα πρώτα (καταστήματα, καιρό, κτλ) και συνήθως βγάζει πόλεις που είναι καμμιά 50αρια χιλιόμετρα μακριά. Το google maps, αντιθέτως, δουλεύει καλύτερα (από μερικές δεκάδες μέτρα μακριά ως μερικά μέτρα).

 76. νέο kid στο block said

  Απ’όλα αυτά τα ενδιαφέροντα μεν ψιλοαλαμπουρνέζικα δε (περί ΙP’s , privacy κ.λ.π) έχω καταλάβει ένα πράγμα: Αν θέλει να σε βρει ο Τσακ Νόρις, σε βρίσκει. Αλλά μόνο Αυτός!
  Οπότε, επειδή έχω καλές σχέσεις μαζί του(του είχα βρει κάποτε το ντε που του είχε φύγει επειδή είχε πει ‘Άντε ντε!’) , δεν ανησυχώ…
  🙂

 77. νέο kid στο block said

  ‘Ψιλοαλαμπουρνέζικα δε’…. εννοώντας ότι δεν τα πολυκαταλαβαίνω (και δεν πολυασχολούμαι) έτσι? Όχι ότι δεν είναι σωστά ,μη παρεξηγηθώ.

 78. Hellegennes said

  Είναι jargon, θα έλεγα εγώ.

 79. ConspiRaki Theologist said

  #76+77: Αλαμπουρνέζικα δε θα πει τίποτα, αν δεν τα έχεις δει και χρησιμοποιήσει στην πράξη.
  Και όχι, προφανώς δεν παρεξηγώ, μάλλον παρα-εξηγώ.
  Πιθανώς να μην χρειαζόταν τόση λεπτομέρεια (ίσως και ο αμφιβόλου ποιότητας χαβαλές στην ιστοριούλα με τον Τσακ να ήταν τελικα αποπροσανατολιστικός).
  Προσπάθησα, ειλικρινά πολύ – το σχόλιο υπέστει αρκετές προσθαφαιρέσεις και διορθώσεις- να το κάνω όσο πιο λιανά μπορούσα χωρίς να παραλείψω τα σημαντικά τεχνικά κομμάτια.

  Πάντως, αν θες τη γνώμη μου, είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς ορισμένα βασικά σχετικά με το πως δουλεύει το ιντερνετ, και αξίζει να ψιλοασχοληθεί για να τα καταλάβει, έστω και σε ένα αφαιρετικό επίπεδο, μιας που άφορούν άμεσα την ασφάλειά μας.

  Για παράδειγμα δεν 8α (έπρεπε να) αισθανόσουν πολύ πιο ανασφαλής αν έβγαινες στο δρόμο για να πάρεις ψωμί και δεν ήξερες ούτε πως κινούνται τα αυτοκίνητα, ούτε με πόση ταχύτητα κινούνται, ούτε τι σημαίνουν τα σήματα του ΚΟΚ, ούτε ότι καλό είναι να καλύπτεις με το χέρι σου το PIN που πληκτρολογείς στο ΑΤΜ (απορία: υπάρχει άλλο αρτικόλεξο που να είναι ακριβώς το ίδιο στα αγγλικά και στα ελληνικά? ) για να βγάλεις λεφτά, ούτε πως να πληρώσεις στο ταμείο του φούρνου, αλλά έλεγες «Παρακαλώ βάλτε το χέρι σας στην τσέπη μου και πάρτε όσα λεφτά χρειάζεται» ?

 80. νέο kid στο block said

  Ναι, αλλά εσύ είσαι στο Portsmouth κι εγώ στο Αgia Nappa…. 🙂

  Στο commonwealth πάντως και οι δύο μας (εγώ βέβαια σε καλύτερη μοίρα, γιατί ταυτόχρονα είμαι και στον …υπαρκτό σοσιαλισμό)
  Zηλεύεις? 🙂

 81. ConspiRaki Theologist said

  Και στις παλιές καλές dialup συνδέσεις τα ίδια ισχύαν, σωστά τα είπαν ο Στέλιος και ο Hellegennes, απλά τότε οι πάροχοι (ISP) δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρατάν τα αρχεία με όλες τις συνδέσεις σε βάθος 2 ετών, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι από το νόμο, συνεπώς Στέλιο δεν είναι μια θεωρητική δυνατότητα του ISP, το κάνει γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει (αλλιώς δε θα το έκανε, μιας που κοστίζει).

  Τα δε modem-στικάκια είναι άλλη ιστορία.
  Σε αυτή την περίπτωση συνδέεσε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και μέσω αυτού βγαίνεις στο ιντερνετ.
  Δηλαδή η εταιρία κινητής τηλεφωνίας είναι ο ISP σου, και έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις βάσει νόμου, να κρατάει αρχεία με όλες τις συνδέσεις. Άλλωστε, πάλι βάσει της ίδιας νομοθεσίας, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, είναι υποχρεωμένες να κρατούν αρχείο με ΟΛΕΣ τις κλήσεις και τα SMS για δύο χρόνια. Στο αρχείο καταγράφεται μόνο το από ποιον αριθμό σε ποιον αριθμό εγινε η κλήση, και η χρονική της διάρκεια. Για να καταγραφεί το περιεχόμενο της συνομιλίας χρειάζεται ο υπερκοριός της ΕΥΠ, αν και το ίδιο θα μπορούσε να γίνει από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας (θυμάστε ένα σκάνδαλο υποκλοπών πριν μερικά χρόνια υποθέτω), απλά για πρακτικούς λόγους χωρητικότητας δεν είναι δυνατόν να αποθηκεύονται για δύο χρόνια όλες οι συνομιλίες. Τα SMS θα μπορούσαν να αποθηκεύονται ολόκληρα, μιας που έχουν πολύ μικρό όγκο, αλλά νομίζω ισχύει ότι και για τις κλήσεις, δηλαδή στο αρχείο καταγράφεται μόνο ο αριθμός του αποστολέα και του παραλήπτη καθώς και η ημερομηνία/ώρα. Για αυτό και έγινε υποχρεωτικό να δώσεις τα στοιχεία σου για να πάρεις ακόμη και κινητό με κάρτα.

  Στην περίπτωση του Ιντερνετ Καφέ, έχω την εντύπωση ότι τώρα πια είσαι υποχρεωμένος να δώσεις τα στοιχεία σου, για τους ίδιους λόγους [αν αυτό δεν τηρείται στην πράξη στην ελλάδα, είναι άλλο θέμα 🙂 ] Νομίζω ότι τα Ιντερνετ Καφέ επιπλέον είναι υποχρεωμένα να έχουν κάμερες που καταγράφουν και τις φάτσες των πελατών για λόγους ταυτοποίησης (γι αυτό και πολλά πιτσιρίκια – ειδικά στο εξωτερικό – φοράνε καπέλο!), αν και δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου στην Ελλάδα. Οπότε σωστά τα λέει ο Στέλιος. Για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του δαιμόνιου ντέτεκτιβ της Άνω Ραχούλας, αν έγραφα το σχόλιο από ένα καφέ, ο ISP (forthnet) θα έδινε τα στοιχεία του Ιντερνετ καφέ στον Αν.Ραχ.Σρφη και ο ιδιοκτήτης του καφέ θα έδινε τα στοιχεία του πελάτη που χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή απο τον οποίο στάλθηκε το μύνημα ή γράφτηκε το σχόλιο.

 82. ConspiRaki Theologist said

  Μήνυμα
  Μήνυμα
  Μήνυμα

 83. trolloff said

  @75
  Κάπως ησύχασα. Αν και συνεχίζω να αναρωτιέμαι, μέσω ενός απλού whois και κατάλληλα τροποποιημένο, αν μπορείς να βρεις το τηλέφωνο. Κάποτε μου έπεσε μια δισκέτα στα χέρια, όπου εισάγεις την οδό και το αριθμό, και σου λέει τα ονόματα των κατοίκων και τα τηλέφωνα τους. Αυτή ήταν κλεμμένη από το ΟΤΕ, τότε δεν υπήρχε ακόμα το 1880.

 84. ConspiRaki Theologist said

  #80 ΝέοKid αν το σχόλιο πήγαινε στο #79 δεν το πιασα

 85. Hellegennes said

  #84:
  Σε μένα πήγαινε το σχόλιο. Όσο για την απορία σου για τα αρτικόλεξα, το μόνο που μού έρχεται στο μυαλό είναι η ΟΑ (Ολυμπιακές Αερογραμμές ή Ολυμπιακή Αεροπορία και Olympic Airways). Λίγο κλεψιά βέβαια, γιατί το Olympic είναι ελληνικό, αλλά και το Αυτόματο Ταμειολογικό Μηχάνημα είναι κλεψιά, αφενός γιατί το «ταμειολογικός» είναι λέξη κατασκευασμένη για να μεταφράσει το «teller»*, αφετέρου γιατί οι άλλες δυο λέξεις είναι ελληνικές. Σύμφωνα με τον Ησίοδο μάλιστα, το πρώτο «αυτόματον» (ρομπότ) ήταν η γυναίκα· για την ακρίβεια, η Πανδώρα, που έφερε όλα τα κακά στην ανθρωπότητα ανοίγοντας το κουτί, τιμωρία στην ανθρωπότητα για την απόκτηση της φωτιάς. Ήταν λίγο μισογύνης ο Ησίοδος.

  #83:
  Όχι, αυτά τα στοιχεία είναι απόρρητα. Αν ο άλλος βέβαια ξέρει το όνομά σου, το τηλέφωνό σου μπορεί να το βρει… στον τηλεφωνικό κατάλογο! Το ίδιο κι αν ξέρεις την οδό. Απλά αν ψάχνεις με το χέρι, σε έντυπο κατάλογο, είναι σαφώς πιο δύσκολο. Πάντως σήμερα δεν χρειάζεται να έχεις τηλέφωνο για να έχεις Ίντερνετ (τουλάχιστον στην Ελλάδα, γιατί εδώ -Αγγλία- μόνο με οπτική ίνα δεν έχεις τηλέφωνο).

  *κανονικά μεταφράζεται ως «ταμίας» αλλά στα ελληνικά τότε θα έπρεπε να πούμε «Αυτόματος Μηχανικός Ταμίας» και άρα θα χαλούσε η μαγιά.

 86. Hellegennes said

  Πάντως ανωνυμία δεν έζησε κανείς μας, ό,τι ηλικίας και να είναι. Θέλω να πω ότι όλοι είμαστε γραμμένοι σε 500 μητρώα. Εφορία, δήμοι, αστυνομία, κτλ. Ποτέ δεν ήμασταν ανώνυμοι. Το θέμα δεν είναι η ύπαρξη ανωνυμίας αλλά η χρήση της. Τα ηλεκτρονικά μέσα απλώς κάνουν την διαδικασία αρκετά πιο εύκολη, αν όμως κάποιος θέλει να σε βρει, δεν χρειάζεται την ηλεκτρονική πρόοδο. Δεν είναι τόσο μακρινή η μνήμη του φακελώματος στην Ελλάδα. Παραδόξως, αυτοί που φωνάζουν περισσότερο για νέες τάξεις και φακελώματα είναι οι ίδιοι που φακέλωναν τότε ή τουλάχιστον που ήταν υπέρ.

  Το ζητούμενο στην πληροφορία είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί, όχι η ύπαρξή της. Δηλαδή το προβληματικό είναι ένα κράτος να χρησιμοποιεί τα στοιχεία σου στρεβλά. Διαβάζω συχνά ας πούμε ότι θα μπορούν εύκολα να σε ενοχοποιήσουν στέλνοντάς σου παιδική πορνογραφία και τα ρέστα. Το θέμα είναι ότι αυτό μπορούν να το κάνουν και με παραδοσιακά μέσα. Το κράτος ξέρει ποιος είμαι, πού μένω, τι μου ανήκει, τι αγοράζω, σε ποιες τράπεζες έχω λογαριασμό, αν έχω καταδικαστεί, κτλ. Δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης νέας τεχνολογίας για να μου στήσουν πλεκτάνη. Εκεί είναι το προβληματικό: να θέλουν να μου στήσουν πλεκτάνη και όχι το πώς.

 87. νέο kid στο block said

  Μα καλά, υπάρχει κανείς που να λέει ATM και να εννοεί Aυτόματο Ταμειολογικό Μηχάνημα?? Εγώ πάντως ήξερα τα αρχικά ΜΑΑ (Μηχάνημα ή μηχανή αυτόματης ανάληψης) που βέβαια επί της ουσίας είναι λάθος γιατί στα ATM μπορείς και να κάνεις μια απλή ερώτηση ή και κατάθεση πλέον, άσε που σε τελική ανάλυση ,κάθε συναλλαγή με το ‘Ίδρυμα’ –και ειδικά η ανάληψη-σε ‘κατάθεση’ καταλήγει ….οπότε καλύτερα να το έλεγαν ΜΑΚ (όπου Κ= Κατάθεση, Καταστροφή, Καλώς το θύμα! …ότι προαιρείσθε τέλος πάντων 🙂

 88. ConspiRaki Theologist said

  #83 Το whois είναι πρωτόκολλο που αφορά τα domain names (το wordpress.com είναι ένα domain name) και τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει ο ιδιοκτήτης του domain name. Δεν άφορα χρήστες.

 89. ConspiRaki Theologist said

  #73 [Πριν δύο χρόνια που προσπάθησα να εγκαταστήσω το UBUNTU, μου ήταν πολύ δύσκολο, σε μερικά σημείο έως ακατόρθωτο. Όχι επειδή όλοι συνηθίσαμε στα Windows, αλλά μια απλή εγκατάσταση του flash player απαιτούσε η γνώση ενός πυρηνικού φυσικού, και τα εγχειρίδια του ουμπούντου να διαβάσεις άλλη τόση. Τελικά αφού το άφησα επί 2 χρόνια σε ένα υπολογιστή, το εγκατέλειψα. Μια απλή ενημέρωση μου φάνηκε αδύνατη. Όλο κάπου θα κολλούσε και έπρεπε να κάνω επανεκκίνηση.]

  Διαφωνώ σε όλα όσα γράφεις.
  Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή η άποψη είναι απλά η κυρίαρχη προπαγάνδα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά δεν θέλω να ακουστώ προσβλητικός, άσε που μπορεί τότε να είχες τα προβλήματα που λες, μάλλον λόγω ατυχίας, μιας που δεν είναι συνηθισμένα, και απλά να μην ήξερες που να ρωτήσεις.
  Πάντως τώρα, 2 χρόνια μετά, αποκλείεται να έχεις τα ίδια προβλήματα.
  Στα διάφορα forum λύνονται όλες οι απορίες όσο ηλίθιες ή αρχάριες κι αν είναι.
  Για προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο στα Windows. Format κι άγιος ο θεός…
  Τώρα πια ασχολούνται και πολλοί έλληνες, οπότε η βοήθεια είναι ακόμη πιο εύκολη.

  Στις παρακάτω ιστοσελίδες και φόρουμ (ή φόρα?) λύνεται σχεδόν κάθε απορία:

  http://www.linux.gr/
  http://forum.hellug.gr/
  http://ubuntu-gr.org/

  Αναλυτική εισαγωγή στο Ubuntu
  Οδηγός εγκατάστασης βήμα προς βήμα (video)

 90. ConspiRaki Theologist said

  #84: Νόμιζα ότι ΑΤΜ = Αυτόματη Ταμιακή Μηχανή

 91. Hellegennes said

  #90:
  Όχι γιατί η ταμειακή μηχανή είναι άλλο πράγμα. Στην πράξη το ΑΤΜ είναι αυτόματος ταμίας, δηλαδή μπορείς να κάνει περίπου ό,τι και σε ένα ταμείο: ερώτηση υπολοίπου, κατάθεση, ανάληψη. Η ταμειακή μηχανή εκδίδει αποδείξεις.

  #89:
  Τα Linux υστερούν ακόμη σε έναν βασικό τομέα. Αυτόν του Software. Καλώς ή κακώς, αν είσαι επαγγελματίας και χρειάζεσαι συγκεκριμένο software, είναι δύσκολο να το βρεις για Linux. Πάντα υπάρχουν third party εφαρμογές για απλά πράγματα αλλά εξειδικευμένες εφαρμογές δεν πολυγράφοναι για Linux. Μετά είναι και λίγο η αλυσίδα της συμβατότητας. Αν οι συνάδελφοί σου χρησιμοποιούν πακέτα για windows, τι κάνεις; Ειδικά αν η σχέση σου με τον υπολογιστή είναι επαγγελματική, άρα δεν γνωρίζεις λύσεις μετατροπών και τα τοιαύτα.

 92. Αγγελος said

  Όντως, και αυτή (Αυτόματη Ταμιακή Μηχανή) είναι η απλούστερη ερμηνεία του ΑΤΜ. Μερικοί λένε και «ταμειολογιστική», ίσως για να την ξεχωρίζουν από την ταμειακή μηχανή των μαγαζιών, που απλώς κάνει το λογαριασμό και τυπώνει την απόδειξη, αλλά μου φαίνεται σχολαστική υπερβολή. Πάντως όχι «ταμειολογική», που λέει ο Ελληγεννής. – Φυσικά, μόνον η σύμπτωση του αρχικού γράμματος των λέξεων «ταμίας» και teller είναι … σύμπτωση, αφού οι άλλες δύο λέξεις είναι ελληνικές.

 93. ConspiRaki Theologist said

  Σε οποιοδήποτε διανομή GNU/Linux μπορείς να τρέξεις οποιοδήποτε software που τρέχει σε Windows είτε μέσω wine,
  είτε μέσω Virtual Machine.
  Αν και αμφισβητώ το κατά πόσον δεν μπορείς να βρεις πολλές εξειδικευμένες εφαρμογές για GNU/Linux, νομίζω ότι δεν χάνεις τίποτα να θέσεις κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα σε ένα από τα φόρουμ που παράθεσα, ώστε να σου απαντήσουν πιο σχετικοί από μένα και να αποφορτίσουμε και το blog από μια κουβέντα που όσο πιο πολύ εξειδικεύεται τόσο πιο άσχετη γίνεται με το παρόν blog.

  Νομίζω ότι η λέξη κλειδί είναι η συμβατότητα. Όχι όμως η τεχνική συμβατότητα, αλλά η κοινωνική.
  Αλλά σε αυτό θα αναφερθώ (ότ)αν σχολιάσω τα περί ιεραρχίας.

 94. trolloff said

  89 «Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή η άποψη είναι απλά η κυρίαρχη προπαγάνδα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά δεν θέλω να ακουστώ προσβλητικός,»

  Μίλα ελεύθερα. Εγώ απλώς τη εμπειρία μου είπα. Όπως είπα, ένα απλό flash player μου έφαγε δυο μερόνυχτα. Το ubuntu μου έλεγε κάνε αυτό και εκείνο, αλλά δεν δούλευε. Μέσο γουγκλ βρήκα κάτι μπλογκ που τα έλεγαν καλύτερα και πάντα δούλευε. Αυτά που έγραφαν τα μπλογκ, δεν μπορούσε να αντιγράψει το ubuntu?. Επίσης δεν υπήρχε αυτόματη ενημέρωση του φλας και κάθε φορά έπρεπε όλη η διαδικασία να γίνει εξ αρχής. Αν είσαι μέρος της ομάδας ανάπτυξης, να το προσέξετε αυτό το θέμα. Δημιουργούνται προστριβές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος και τελικά η δυσφήμηση προέρχεται από εσάς. Στους κόλπους σας κυριαρχεί η αντίληψη «τα windows είναι για χαζούς, το ubuntu για έξυπνους», αλλά ο πολύς κόσμος διαφωνεί και δεν έχει καμία όρεξη να κάνει ένα εξάμηνο εντατικά μαθήματα και να γίνει ειδικός στα ΙΤ. Τι δουλειά του να κάνει με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού του αρκεί ως γνώση. Έτσι εξηγείτε και η μεγάλη επιτυχία των windows. Ότι ο κάθε μπόμπιρας μπορεί να το δουλέψει και ας μη ξέρει ακόμα να γράψει το όνομα του..

 95. Hellegennes said

  Εγώ ξέρω πως να τα τρέξω, ο μέσος χρήστης όμως όχι. Κι ούτε είναι αρκετά υποψιασμένος για να σκεφτεί ακόμα και το αν γίνεται, Βέβαια η εξομοίωση δεν είναι και ό,τι καλύτερο, όπως και να το πάρεις. Και μερικά προγράμματα (ειδικά αυτά που έχω στο μυαλό) δεν λειτουργούν και πολύ καλά έτσι μέσω virtual machine. Όταν λέω εξειδικευμένες εφαρμογές, εννοώ π.χ. ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων σε προγράμματα μηχανικών. Ας πούμε το Lusas, που το έχω δοκιμάσει σε Ubuntu με VirtualBox, μουλαρώνει (σε Wine HQ δεν έτρεχε καν, αλλά δεν το δοκίμασα σε δικό μου μηχάνημα). Γενικά, είμαι κατά της εξομοίωσης, αν υπάρχει δυνατότητα να τρέξεις την εφαρμογή «καθαρή».

 96. trolloff said

  Σε ένα φόρουμ μου εξήγησα πως προέρχονται τα προβλήματα με το ουμπούντου. Στο παράδειγμα του φλας, υπάρχουν κάτι κόντεκς των οποίων τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αν δεν πληρώσεις, δεν δικαιούσαι να τα χρησιμοποιήσεις. Με το να εισάγει ο χρήστης κάτι εντολές με το πληκτρολόγιο, ουσιαστικά κάνει κλοπή των δικαιωμάτων και υπόλογος είναι ο χρήστης (κανένας χρήστης δεν διώχθηκε έως τώρα). Θα μπορούσε το ουμπούντου να εισάγει αυτές τις εντολές και να αυτοματοποιήσει την διαδικασία, αλλά τότε θα καθιστούσαν υπόλογοι την ομάδα ubuntu και θα υπήρχαν δικαστικές μάχες. Αληθεύει?

 97. LandS said

  Πέρα από το σχόλιο του Conspiraki Theologist, σε ότι αφορά τα πακέτα για επιχειρήσεις, από Τράπεζες και Βιομηχανίες μέχρι ψιλικατζίδικα, αλλά και μικρούς και μεγάλους οργανισμούς στην Διοίκηση, (συμπεριλαμβανομένων αυτών που σε συσχετίζουν με ip address) εκπαίδευση κλπ., δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμογές ενός κάποιου είδους Database Management System.
  Είτε το Unix αναπτύχθηκε ως λειτουργικό για να στηρίξει τέτοια συστήματα, είτε τέτοια συστήματα αναπτύχθηκαν, λόγω των δυνατοτήτων που παρείχε το Unix, το γεγονός παραμένει ότι πολύ πριν τα windows υπήρχε software που δούλευε και δούλευε καλά.
  Με τον όρο Unix λέω και όλα τα Unix-like.
  Δεν είναι τα προγράμματα που λείπουν για να πέσει το κάστρο των αδειών χρήσης (για να ξαναφέρουμε την κουβέντα στα θέματα του παρόντος blog) είναι η πολιτική βούληση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: