Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα ερωτήματα ενός ταξιτζή

Posted by sarant στο 3 Αυγούστου, 2011


Σήμερα δεν είχα σκοπό να γράψω, καλοκαίρι είναι άλλωστε, αλλά πήρα ένα ηλεμήνυμα από έναν νέο (στο επάγγελμα κυρίως, αλλά και στην ηλικία) ταξιτζή, που τυχαίνει να τον γνωρίζω και προσωπικά, που είχε την κακή ιδέα να μπει στο επάγγελμα πρόσφατα, πριν από ένα χρόνο, πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλά του (και μαύρα) για την άδεια. Δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφει, εγώ άλλα σημεία θα τόνιζα, αλλά παραθέτω την επιστολή ώστε να ακουστεί και η άλλη πλευρά. Πάντως, μια παρατήρηση: σε όσες περιπτώσεις ανοίγματος επαγγελμάτων έχω δει μέχρι τώρα, το βασικό ζητούμενο της απελευθέρωσης, και το πιθανό αποτέλεσμά της, δεν είναι να τονωθεί η επιχειρηματικότητα ή να βρουν δουλειά άνεργοι, αλλά να λειτουργήσουν μεγάλες εταιρείες με μισθωτούς εργαζομένους. Αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι άλλο θέμα, αλλά ας το έχουμε κατά νου.

Τα ερωτήματα του ταξιτζή

Μπήκα στον χώρο του ταξί πολύ πρόσφατα – μόλις 1 χρόνο πριν. Κατά τη γνώμη μου η απεργία μας είναι πολύ-πολύ λογική και αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η λογική της πλήρους απελευθέρωσης, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια και της αναρχίας του κ. Ραγκούση, στο χώρο των ταξί, ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε τέτοια αποτελέσματα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό που γίνεται τώρα με τους ιδιοκτήτες των ταξί είναι η αρχή του τι θα επακολουθήσει τον προσεχή Σεπτέμβρη, από όλες τις κοινωνικές ομάδες (ανεξάρτητα από πολιτική και κοινωνική θέση, εργασία κλπ). Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε από τον υπουργό, εν μέσω τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι είναι τυχαίος και δεν έχει καμία λογική. Επιπλέον, έχω βαρεθεί να ακούω τα παπαγαλάκια των περισσότερων ΜΜΕ για το κακό που γίνεται στον τουρισμό με τις εικόνες ντροπής που κάνουν το γύρω του κόσμου… και σας παρακαλώ λύστε μου μία απορία.

Γιατί αυτές οι εικόνες (κλείσιμο λιμανιών, αεροδρομίων κλπ) κάνουν κακό στον τουρισμό, και δεν κάνουν κακό οι εικόνες που επίσης έκαναν το γύρω του κόσμου με τα χιλιάδες χημικά που έριξε η αστυνομία στην πλατεία Συντάγματος, σε απλούς πολίτες, οικογενειάρχες, γυναίκες, παιδιά κλπ, πριν λίγο καιρό, με σκοπό να διαλύσουν την οποιαδήποτε αντίδραση των απλών πολιτών ??? Αυτές τις εικόνες δεν τις βλέπουν οι τουρίστες ??? Υπάρχει λογική απάντηση??? Προφανώς δεν υπάρχει…

Επίσης, τι άλλαξε και έχουμε τέτοιες αντιδράσεις (με το διάταγμα Ρέππα, υπήρχε συμφωνία ιδιοκτητών ταξί, υπουργείου οικονομικών, υπουργείου μεταφορών και τρόικας)? Η κόντρα Ρέππα -Ραγκούση μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, μα είναι αδιανόητη για “πολιτικούς άνδρες”.

Ίδια κυβέρνηση, ανασχηματισμός, αλλαγή προσώπων, ίδια πολιτική(???) και αποτέλεσμα ένα απέραντο μπάχαλο. Φανταστείτε να άλλαζε και η κυβέρνηση ολόκληρη. Ένας απλός ανασχηματισμός ήταν….

Η παράδοση του ταξί στα καρτέλ ελπίζω να μην περάσει για το καλό όλων μας. Ο πολίτης δεν θα έχει απολύτως κανένα κέρδος από το μονοπώλιο. Κανένα μονοπώλιο δεν ωφέλησε ποτέ κανένα.

Το ταξί στην Ελλάδα είναι μέσο μεταφοράς και έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί παράλληλα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως βοηθητικό μέσο (άλλωστε ήδη τις τελευταίες ημέρες πχ στο Χαϊδάρι που ζω έχουν καταργηθεί 4 λεωφορειακές γραμμές – τις συνέπειες αυτής της αλλαγής θα τις δούμε το Σεπτέμβρη – και γραμμές καταργήθηκαν και σε άλλες περιοχές τις Αττικής). Άρα το ταξί είναι αναγκαίο.

Όλες οι αλλαγές βλέπετε γίνονται Ιούλιο – Αύγουστο μέσα στο καλοκαίρι, είτε είναι στα μέσα μεταφοράς, είτε στην παιδεία, υγεία κλπ.

Δεν είναι ύποπτο αυτό από μόνο του??? Αλλαγές στην παιδεία πχ με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια μέσα στο καλοκαίρι. Έξυπνη κίνηση της κυβέρνησης. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, στα πραγματικά δίκαια αιτήματα μας. Για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Τα έχουμε χάσει όλα, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι ακόμα…

Όσον αφορά στο οικονομικό μέρος που είναι και το πολύ σημαντικό. Μία άδεια ταξί κόστιζε μέχρι και ένα χρόνο πριν, περίπου 170.000 – 200.000€. Σήμερα, μετά την “επέμβαση” του υπουργού κοστίζει μόλις 3.000€.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε χάσει ένα τεράστιο ποσό. Ειδικά δε, όσοι έχουν αγοράσει την άδεια μέχρι και 5 χρόνια πριν, ούτε καν απόσβεση δεν έχουν κάνει (και ούτε πρόκειται να κάνουν ποτέ)! Οι περισσότεροι έχουν πάρει δάνειο από τράπεζα και φυσικά έχουν βάλει υποθήκη το σπίτι τους. Η υποκρισία είναι ότι όλοι γνωρίζουν πόσο άξιζε μια άδεια ταξί, αλλά στα συμβόλαια το ποσό που φαίνεται είναι γελοίο, πραγματικά γελοίο. Άρα η αξία της άδειας δεν αναγνωρίζεται από καμία τράπεζα και συνεπώς χρειάζεται να υποθηκεύσει κάνεις κάτι άλλο, πχ το σπίτι του. Αν η αξία της άδειας φαινόταν κάπου νόμιμα, τότε θα μπορούσε κανείς να υποθηκεύσει την ίδια την άδεια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσοι έχουν αγοράσει την άδεια, έχουν πληρώσει ένα τεράστιο ποσό και θα πληρώνουν επίσης μία τεράστια δόση για την αποπληρωμή στην τράπεζα για πάρα-πάρα πολλά χρόνια…

Έρχεται λοιπόν ο κ. Ραγκούσης και “πουλά” την άδεια 3.000€..- ο απόλυτος λαϊκισμός- γιατί να μην μπορούν όλοι να αποκτήσουν μία άδεια ταξί??? οι άνεργοι κλπ…

Πως λοιπόν να μην αντιδράσουμε? Τι άλλο έχουμε να χάσουμε?

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αττική 13.500 νόμιμα ταξί και φυσικά η δουλειά έχει φτάσει στα τάρταρα (με δεδομένη την οικονομική κρίση). Τι θα γίνει λοιπόν αν αύριο με τις αποφάσεις του κ. Ραγκούση κυκλοφορήσουν στο δρόμο 5.000 νέες άδειες ταξί….

Κανείς δεν θα έχει δουλειά…κανείς! Και αυτό είναι βέβαιο!

127 Σχόλια προς “Τα ερωτήματα ενός ταξιτζή”

 1. Συγγνώμη, ας μου λύσει κάποιος μια απορία μου: Το υπάρχον καθεστώς στα ταξί μονοπώλειο δεν είναι αφού μόνοι τους οι ταξιτζήδες βάζουν «ταρίφα» στην άδεια που πουλάνε μαύρα κιόλας; Δηλαδή στην κατάσταση αυτή του να δίνει κάποιος 200 χιλιάρικα Ευρώ οδηγηθήκαν οι ίδιοι οι ταξιτζήδες εκ των έσω ή κάνω λάθος;

 2. John said

  Καλημέρα σας, αν και μαθηματικός πλέον, όσο ήμουν φοιτητής δούλευα επί 6 χρόνια το ταξί του πατέρα μου και θα ήθελα να προσθέσω κάποια σχόλια στην κουβέντα σας.
  Για τους ταρίφες υπάρχουν διάφοροι μύθοι:
  1)Πηγαίνει αργά για να κονομήσει.
  2)Είναι οι χειρότεροι οδηγοί, άξεστοι, αμόρφωτοι κτλ
  3)Βγάζουν πολλά λεφτά και δεν πληρώνουν εφορία.
  και άλλοι πολλοί.
  Για το 1) απλά να γράψω ότι η ταρίφα πέφτει με το χιλιόμετρο και όχι με το χρόνο (αν και υπάρχει χρόνο αναμονής), τον ταξιτζή τον συμφέρουν οι μικρές και συχνές κούρσες.
  2)Πραγματικά εδώ συναντάμε μια γενίκευση, όχι ιδιαίτερα παράξενο, από γενικεύσεις άλλο τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Στην Ελλάδα η οδηγική συμπεριφορά του μέσου όρου είναι απαράδεκτη γιατί θα έπρεπε να διαφέρει των ταξιτζήδων; Γιατί είναι επαγγελματίες θα απαντήσει κάποιος. Σωστά, αλλά για να διαφέρεις από τον μέσο όρο του πληθυσμού θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες παράμετροι οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση απουσιάζουν. Δλδ για να γίνεις επαγγελματίας οδηγός στην Ελλάδα το μόνο που χρειάζεσαι είναι 150 ευρώ και να περάσεις μια γραπτή εξέταση, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Αλήθεια με αυτή την διαδικασία πως μπορεί να πετύχει το κράτος την διαφορετική προς το καλύτερο συμπεριφορά των επαγγελματιών οδηγών; Φανταστείτε ότι ενας ταξιτζής οδηγεί κατά μέσο όρο 10 ώρες στην Αθήνα, δεν είναι παράλογο λοιπόν να ερχόμαστε σαν οδηγοί πιο συχνά σε επαφή με τους ταξιτζήδες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ταξιτζήδες είναι χειρότεροι οδηγοί. Δεν νομίζω κατα την διάρκεια της απεργίας να βελτιωθήκαμε σαν οδηγοί. Επίσης, ακούγεται ότι «τώρα που κανουν απεργία είναι άδειοι οι δρόμοι», σωστό αλλά γιατί; Τα ταξί μπορεί να είναι 15.000 αλλά πιάνουν χώρο σαν 200.000 αυτοκίνητα επειδή βρίσκονται στο δρόμο πολύ περισσότερο από τα ΙΧ. Αντί λοιπόν να μειώσουμε την χρήση των ΙΧ μας φταίνε οι ταξιτζήδες.
  3)Εδώ είναι μια πονεμένη ιστορία. Μέχρι πρόσφατα οι ταξιτζήδες πλήρωναν εφορία χωρίς να εκπίπτει από την εφορία τίποτα, ούτε λάδια ούτε το πετρέλαιο,δλδ ο ταξιτζής φαινόταν να έχει μόνο κέρδη. Μάλιστα αν ήσουν άτυχος και δεν μπορούσες να οδηγήσεις για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα (λόγοι υγείας, ατύχημα κτλ) αυτό δεν φαινόταν πουθενά έπρεπε να πληρώσεις κανονικά την εφορία. Αυτό προφανώς εξυπηρετούσε όχι τους αυτοαπασχολούμενους αλλά τις εταιρείες (πες με και μαντρά). Το σημερινό σύστημα είναι πολύ καλύτερο για τους αυτοπασχολούμενους όχι όμως για τους μαντράδες.
  Αυτά τα ολίγα (και γρήγορα) προς το παρόν. Ελπίζω να συνεχίσουμε τον διάλογο.

 3. σε όσες περιπτώσεις ανοίγματος επαγγελμάτων έχω δει μέχρι τώρα, το βασικό ζητούμενο της απελευθέρωσης, και το πιθανό αποτέλεσμά της, δεν είναι να τονωθεί η επιχειρηματικότητα ή να βρουν δουλειά άνεργοι, αλλά να λειτουργήσουν μεγάλες εταιρείες με μισθωτούς εργαζομένους.

  …μισθωτούς με μισθούς πείνας, βεβαίως. Επιμένουν δυτικά για να καταλήξουμε Κινέζοι. Για να ξαναγυρίσουμε στα ένδοξα χρόνια της Ελλάδας των δύο τάξεων, πάλι.

  αλλά παραθέτω την επιστολή ώστε να ακουστεί και η άλλη πλευρά.

  Μόνο που η «άλλη πλευρά» δεν είναι οι ταξιτζήδες. Η «άλλη πλευρά» είναι η ανίκανη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που τα ‘κανε μπάχαλο με τον Ρέππα και τον Ραγκούση.

 4. (αλήθεια, τι σημαίνει «ηλεμήνυμα»; Μήνυμα ηλεκτρικό, ηλεκτρομαγνητικό, ηλεκτροχημικό… κάτι άλλο; Eρωτώ διότι δεν παρακολουθώ την εξέλιξη της τεχνολογίας…)

 5. Γιατί να μην μπορώ να πάρω ένα αυτοκίνητο, να το βάψω κίτρινο και να γίνω ταξιτζής; Γιατί χρειάζομαι άδεια; Νομίζω πως η απελευθέρωση αυτό το σκοπό έπρεπε να έχει.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Ηλεμήνυμα θα πει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινώς ημέιλ. Τον νεολογισμό τον έχουμε συζητήσει εκτενώς εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/19/ele/

 7. Γι’ ακόμα μια φορά, οι συμπολίτες ταξιτζήδες δείχνουν να ασχολούνται μόνο με τα θέματα που απασχολούν τον δικό τους κλάδο. Αυτό έκαναν σε κάθε διεκδίκησή τους, αυτό κάνουν και τώρα, αποκομμένοι απο την κοινωνία. Δεν θυμάμαι να προσάρμοσαν ποτέ τα αιτήματά τους στις ανάγκες τής πλειοψηφίας και των πιθανών πελατών τους. ΄Οταν λοιπόν θα εξυπηρετούμαστε (θαύμα!) απο την νέα τάξη ταξιτζήδων ίσως να καταλάβουν οτι δεν είναι κάτι σαν γιατροί ας πούμε που τους έχουμε ανάγκη, αλλά επαγγελματίες που έχουμε την ευχέρεια να τους προτιμήσουμε ή όχι. Επίσης ακόμα κάτι http://wp.me/p1of8y-kn και αμάν πιά! ΄Εχουμε όλοι προβλήματα και δάνεια και μειωμένες αποδοχές και…

 8. John said

  «Γι’ ακόμα μια φορά, οι συμπολίτες ταξιτζήδες δείχνουν να ασχολούνται μόνο με τα θέματα που απασχολούν τον δικό τους κλάδο. Αυτό έκαναν σε κάθε διεκδίκησή τους, αυτό κάνουν και τώρα, αποκομμένοι απο την κοινωνία.»

  Ας αρχίσουμε λοιπόν με το ερώτημα γιατί απαιτούμε από έναν κλάδο να έχει αιτήματα και εκτός κλάδου. Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό αλλά όσες φορές θυμάμαι ένας κλάδος να ασχολείται ΚΑΙ με ζητήματα εκτός συντεχνιακού ενδιαφέροντος να φωνάζουν οι περισσότεροι «και εμάς τι μας ενδιαφέρει» ή ακόμα χειρότερα να σχολιάζονται τα αιτήματα σαν κάλυμμα των παράλογων ενδοκλαδικών (ελπίζω να μην το σκότωσα) ζητημάτων.
  Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι δεν είναι πρόβλημα των ταξιτζήδων ή των υδραυλικών ή των δικηγόρων ή …. αλλά της νοοτροπίας μας σαν κοινωνίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Δεν θυμάμαι ποτέ οι δικηγόροι ή γιατροί να κάνουν απεργία για πιο φθηνά φάρμακα, πιο φθηνές επεμβάσεις κτλ. Ζούμε σε μια χωρα με καπιταλισμό (καλώς η κακώς) κάθε κλάδος στην πλειοψηφία του δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στην κοινωνία όχι γιατί ο κλάδος είναι έτσι αλλά γιατί εμείς έχουμε μάθει έτσι. ( *Οταν λέω εμείς εννοώ τον μέσο όρο του πληθυσμού της Ελλάδας)
  Αγνοούμε τις συνθήκες εργασίας, τις διάφορες παραμέτρους των επαγγελμάτων και συνεχίζουμε να έχουμε την «αποψαρα» μας γιατί δεν έχουμε μάθει να προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια αλλά να υπερασπιζόμαστε την αποψη μας με εγωισμό και πάθος.
  Πραγματικά δεν διαφωνώ ότι πολλοί έχουν δάνεια, χρωστάνε κτλ αλλά πείτε μου αυτό πως μπορεί να σχετίζεται με το «ανοιγμα» του επαγγέλματος των ταξιτζηδων; Πραγματικά δεν υπάρχει καποια λογική σύνδεση. Η μόνη σύνδεση που βλέπω (οχι εδώ αλλα σε διάφορα σχόλια σε ενημερωτικα σαιτ) είναι η εξής : Αφού με βίασαν πρέπει να τους βιάσουν όλους, πραγματικά λυπηρό ….

 9. theo said

  δεν βρίσκω λάθος το άνοιγμα του επαγγέλματος.Και επειδή πολύ συζητιέται η αλλαγή πολιτικής από μέρους της κυβέρνησης , θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο.Επικοινωνιακά είναι λάθος, αλλά αν η πορεία ήταν αντίστροφη,δηλαδή ο ρέππας διαδεχόταν τον ραγκούση και απέτρεπε την εφαρμογή του νόμου που πρότεινε ο προκάτοχός του,τότε δεν θα θιγόταν το θέμα της κυβερνητικής συνέπειας.Όσον αφορά το άνοιγμα αυτό καθαυτόπιστεύω ότι πρέπει να γίνει χωρίς πληθυσμιακές ποσοστώσεις,είναι ένας από τους τομείς που η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί.Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος(διορθώστε με γιατί απλώς το πήρε κάπου βιαστικά το μάτι μου) οι οδηγοί ταξί είναι ύπερ της απελευθέρωσης, οι ιδιοκτήτες είναι που διαφωνούν.Να προσθέσω ότι οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν την άδεια τα τελευταία 2 χρόνια πρέπει να λάβουν μερική αποζημίωση, καθώς σύμφωνα με κοινοτική οδηγία η τελευταία προθεσμία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ήταν το 2009.Η ολιγωρία λοιπόν του κράτος επιβάρυνε τους ανθρώπους που δαπάνησαν υπέρογκα ποσά για την άδεια.

 10. @8 Σε συνθήκες καπιταλισμού λοιπόν (καλώς ή κακώς) υπάρχει ανταγωνισμός και όχι μονοπώλιο.
  Προσωπικά το ίδιο έλεγα (αλλά όχι δημόσια γιατί όπως λέω στο δικό μου άρθρο δεν σχολίασα ποτέ αρνητικά καμμία απεργία) όταν οι έμποροι λειτουργούσαν κατά τον ίδιο τρόπο παραβλέποντας ποιός είναι εκείνος που αν αμοίβεται ανθρώπινα θα καταναλώνει στα μαγαζιά τους.
  Η υποβάθμιση οποιουδήποτε κλάδου εργαζομένων και κοινωνικής ομάδας (καλώς ή κακώς) συμπαρασύρει και εκείνες που συνδέονται μαζί της.
  Κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, αν αυτό θα είναι το ΜΟΝΟ που θα διδαχθούμε απ’ αυτή την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, πάλι ωραίοι θα είμαστε.

 11. alienellin said

  A Θεέ μου…..΄
  Υπάρχουν τόσα σχόλια να κάνει κανεις σ’ αυτό το γράμμα, τόσες λογικές ανακολουθίες….Ένας μαθηματικός παρακαλώ.
  Μα είναι τόσο ωραία η θάλασσα και τόσες οι οικογενειακές υποχρεώσεις……
  Τέλος πάντων, θα επικεντρωθω σ’ αυτ’ο που (για μένα) βγάζει μάτι:
  Η αγορά άδειας ταξί με τον τρόπο που γίνεται χρόνια τώρα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Όσα χρόνια και να ζω σ αυτόν τον πλανήτη δεν σταματάω ποτέ να εκπλήσσομαι από τον τρόπο που ο κόσμος συζητά ανοιχτά και παραδέχεται ότι έκανε μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ πράξη, χωρίς κανένας να «bat an eylid» . Eντάξει «όλοι το κάνουν» αλλά είναι αυτό μια λογική δικαιολογία; Το να διαμαρτύρεσαι ότι μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ πράξη σου αποφερει ζημίες τι είναι πάλι; Πως χαρακτηρίζεται αυτ’ο ηθικά και νομικά; (Εδώ χωράνε πολλές παρομειώσεις, αλλά θα το χοντρύνω και δεν θέλω)
  Μετά: το ότι οι εικόνες των επεισοδίων του Ιουνίου κάνουν κακό είναι δεδομένο. Αυτο σημαίνει ότι πρέπει να δημιουρήσουμε νέες;
  Τώρα ο χρόνος που επιλέχτηκε νομίζω έχει να κάνει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Δυστυχώς είμαστε υπό κηδεμονία και οι ξένοι δε λογαριάζουν από ¨μπάνια του λαού» τουρισμό κτλ.
  Last but not least αν θέλουε να λεγόμαστε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ελεύθερη οικονομία τα επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν ΤΕΛΕΙΑ. Αν μη τι άλλο για να μην πωλούνται οι άδειες πανάκριβες στην ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ αγορά.
  Τώρα τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου δεν μποώ να πω ότι τις ξέρω καλά, αλλά όταν αρχίζουμε από τόσο εξόφθαλμα ΛΟΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ποιος φτάνει μέχρι τις λεπτομέρειες; Έτσι φοβάμαι ότι όποια λογικά αιτήματα των ταξιτζήδων κι αν κρύβονται σ’ αυτές τις λεπτομέρειες χαντακώνονται από τους ίδιους.

 12. Vagelford said

  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα.

  Δηλαδή, ο φίλος θεωρεί ότι καλώς η άδεια ταξί κάνει 200,000 μαύρα και έπρεπε να πουλήσει την οικογένειά του και να υποθηκεύσει το σπίτι του για να την αποκτήσει; Έχει καμία λογική αυτό το πράγμα;

  Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να υποστηρίζει σοβαρά την πιθανότητα να υπάρχουν 5 ταξί για κάθε Αθηναίο (ή κάτοικο οποιασδήποτε άλλης πόλης αντίστοιχα).

  Η κατάσταση όπως είναι μέχρι σήμερα είναι προβληματική και θα πρέπει να αλλάξει. Για εμένα είναι προφανές ότι θα πρέπει να είναι «φτηνές» οι άδειες και απόλυτα κατοχυρωμένες ως περιουσιακά στοιχεία (χωρίς «μαύρα») και να υπάρχει έλεγχος στην έκδοση αδειών με πληθυσμιακά κριτήρια. Εγώ δεν βλέπω θεωρητικά κανένα πρόβλημα στο να υπάρχουν εταιρίες ταξί όπου οι οδηγοί να εργάζονται με τους όρους που πρέπει και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει ένας εργαζόμενος. Το πρόβλημα με την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι ότι έχουν κάποιοι λίγοι τις άδειες, αλλά το ότι λειτουργούν σαν μαφία και οι οδηγοί βρίσκονται υπό καθεστώς εκμετάλλευσης (και πουλάνε τις άδειες «μαύρα» 200,000). Αν θέλει κανείς, μπορεί να πει ότι ίσως θα έπρεπε να υπάρχει και ένα όριο ή κάποια ρύθμιση στο πόσες άδειες μπορεί να έχει κάποιος ή κάτι τέτοιο, για να αποφευχθούν μονοπωλιακές πρακτικές ή τα μέχρι τώρα φαινόμενα. Όπως και να έχει, θα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά ο χώρος και να μην είναι ανεξέλεγκτος με το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια. Τέλος θα πρέπει προστατευθούν και αυτοί που πέσανε θύματα της μέχρι τώρα αδιαφορίας της πολιτείας για τον συγκεκριμένο χώρο, όπως ο φίλος της επιστολής.

  Σε ότι αφορά λοιπόν τα σχετικά με τον χώρο των ταξί, έτσι τα βλέπω τα πράγματα και αυτά μου φαίνονται λογικά.

 13. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια!

  Δεν θέλω να σχολιάσω εκτενώς, αλλά να επισημάνω ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ρητοί πληθυσμιακοί περιορισμοί στον αριθμό των αδειών ταξί.

 14. prospa8w said

  Οι ταξιτζήδες για χρόνια δέχονταν να «παρανομούν» συντηρώντας το καθεστώς της αξίας των αδειών που περιγράφεται στην επιστολή. Ίδια περίπτωση με τους συμβασιούχους δηλαδή.
  Τώρα πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα, όχι γιατί η κυβέρνηση θέλει αλλά γιατί η Ευρώπη το επιβάλλει. Και τώρα αντιδρούν…
  Προσωπικά είμαι υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων. Κι αυτό σημαίνει για όλους τους κλάδους γιατί είναι ίδιο το θέμα του φορτηγατζή, του ταξιτζή ή του φαρμακοποιού. Ξεκίνησε να εργάζεται με άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις και νιώθει να αδικείται.
  Άραγε τι γνώμη έχουν οι ταξιτζήδες για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών;;

  Αλλά η ελεύθερη οικονομία δεν πρέπει να εκβιάζεται ούτε από το κράτος, ούτε από τους κλάδους και φυσικά από τις προπαγάνδες.
  Ο καθένας που διαμαρτύρεται όσο δίκιο κι αν έχει, δε μπορεί να κλείνει δρόμους και να ρίχνει λάδια ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά όλες είναι παράνομες πράξεις και θα έπρεπε να διώκονται.
  Οι παρανομίες του κράτους θα έπρεπε επίσης να διώκονται….

  Γι’αυτό και πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει αυτές τις συμπεριφορές και η πολιτεία να διασφαλίζει την τήρησή του.
  Συμβαίνει αυτό;
  Νιώθει κανείς ασφάλεια;

 15. qqq said

  Για να παίρνεις τραπεζικό δάνειο 200, το σπίτι σου πρέπει να αξίζει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο, και να επενδύεις τόσα λεφτά σε ταξί, το εισόδημα που αναμένεις πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο από ότι δηλώνουν οι φίλοι μας ταξιτζήδες στην εφορία. Αυτά τα λίγα και τα άλλα ευτράπελα περί καρτέλ μόνο γέλια προκαλούν. Καλά κάνει η κυβέρνηση και ο κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να συμφωνεί, αλλά η λογική περισσεύει στο χάλι μας.

 16. theo said

  prospa8w έχεις δίκιο.Όλα τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν.Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να το κάνει καθώς διατήρησε εξωφρενικά περιθώρια κέρδους στους φαρμακοποιούς και προσπάθησε να περιορίσει όσο γίνεται την απελευθέρωση άλλων κλάδων(π.χ. http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=105322 με τις διευκρινίσεις που ζητά η κομισιόν).Πέραν του γεγονότος πως η απελευθέρωση θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα, είναι πολύ σημαντικό να ευθυγραμμιστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες.Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε επιδοτήσεις,εσπα, δάνεια και να μην εφαρμόζουμε τίποτα από οσα μας ζητάνε.

 17. John said

  @Qqq θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις πόσα βγάζει ένας ταξιτζής, ποιό είναι το καθεστώς της εφορίας που «δεν» πληρώνουν και όλα αυτά τα οποία τόσο εύκολα παραθέτεις σαν αλήθειες.
  Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς, ας σημειώσω ότι οι κανόνες της μας έφεραν εδώ και όχι (μονο) οι διεφθαρμένοι πολιτικοί.

 18. Δέν μπορώ να καταλάβω τους τηλεσχολιαστές στα ΜΜΕ με το θέμα του τουρισμού.
  Ο κάθε τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα ξέρει ότι:

  Η χώρα είναι υπό χρεωκοπία, όπως μας πληροφορεί η Moody’s.
  Η χώρα είναι υπό κατοχή όπως φωνάζει ο Θεοδωράκης.
  Η χώρα είναι σε κατάσταση μειωμένης κυριαρχίας όπως μας ενημερώνει ο κ. Wolfgang Schäuble.

  Τι ακριβώς περιμένει να δει;
  Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ταξιτζήδες και αντιστέκονται (δεν ξέρω για πόσο ακόμα) γιατι εμείς οι υπόλοιποι καταντήσαμε ραγιάδες του καναπέ και μόνο να κρίνουμε ξέρουμε

 19. theo said

  και από πότε έχουν το δικαίωμα επαγγελματικοί κλάδοι να παραβαίνουν ατιμώρητα το νόμο;Σ’ αυτή τη χώρα όποιος ήθελε πίεζε και διατηρούσε ή επέκτεινε τα κεκτημένα του.Οι αγρότες έκλειναν την εθνική, οδηγοί φορτηγών(περυσι) και ταξί κλείνουν λιμάνια,αεροδρόμια.Πρέπει δηλαδή να επαινέσουμε τους επαναστάτες ταξιτζήδες(όσους συμμετείχαν στα έκτροπα, ας μην γενικεύουμε) που έκαναν γυαλιά καρφιά γραφεία βουλευτών(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=298443),που έσπασαν τζαμαρίες του σκάι(http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14445:taxi-drivers-threw-stones-at-the-sky-video&catid=3:society&Itemid=41)που έριξαν λάδια στους δρόμους,που κατέλαβαν εκδοτήρια εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους;Μπορεί οι δημοσιογράφοι του σκαι να είναι πιόνια,οι βουλευτές απατεώνες,αλλά οι πράξεις αυτές είναι φασιστικές.ΟΙ οδηγοί ( και ο καθένας )έχουν κάθε δικαίωμα να απεργούν, να θεωρούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης άδικες και να ζητούν αλλαγές, αλλά πάντα στα πλαίσια του νόμου.Επίσης επέτρεψέ μου να μην παίρνω τις απόψεις του Θεοδωράκη και πολύ στα σοβαρά…

 20. qq said

  Για όσους δεν το γνωρίζουν, εταιρίες φορολογείς και ελέγχεις καλύτερα και απλούστερα από ιδιώτες, και δη αν οι ιδιώτες είναι ταξιτζήδες. Καθήκον κάθε σώφρον κυβέρνησης είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Έτσι πάνε τα μπακάλικα και έχουμε σούπερμάρκετ, έτσι και τα ταξί σε λίγο (αμάν και πότε) θα είναι γραφικά. Φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι ταξιτζήδες για αυτές τις εξελίξεις. Αν δήλωναν τα πραγματικά τους έσοδα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα κανένα. Αν πάλι ξωδεύονται 200 χιλιάρικα για να έχουν 500 Ευρώ μηνιαίο εισόδημα, κακό της ταξιτζήδικης κεφαλής τους και να ευχαριστούν την κυβέρνηση που (προσπαθεί) να τους προφυλάξει από τέτοια οικονομική καταστροφή.

 21. Απεργία σημαίνει οι εργαζόμενοι (ο όρος προσδιορίζεται νομικά) ακολουθώντας την απόφαση του Σωματείου δεν προσέρχεται στην εργασία τους ασκώντας πίεση για να πετύχουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους.
  Οι ιδιοκτήτες ταξί δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εργοδότες (αν χρησιμοποιούν οδηγούς που χάνουν, να το ματαπούμε!, το μεροκάματο) ή ελεύθεροι επαγγελματίες (αν το οδηγούν οι ίδιοι) και η απόσυρση των ταξί από την κυκλοφορία δεν είναι απεργία αλλά διαμαρτυρία και στη συγκεκριμένη περίπτωση τελείως άδικη. Αλίμονο επειδή η κάθε κλειστή συντεχνία ελευθέρων επαγγελματιών που είχε επιβάλει ένα νομικό πλαίσιο για να πλουτίζει να μην επιτρέπει στην πολιτεία (ακόμα και σε αυτή που ζούμε) να το ακυρώνει. Μήπως αύριο θα πρέπει να αποζημιώνονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αν σε μια περιοχή πέσουν οι αντικειμενικές αξίες;
  Βλέποντας επιπλέον όλα αυτά που έγιναν σκέφτομαι μήπως αν αύριο το Σωματείο της εταιρίας που εργάζομαι προκηρύξει απεργία και συμμετάσχω, θα έχω το δικαίωμα να περιμένω το γείτονα ταξιτζή να βγει το πρωί προς άγρα πελατών και να του πάρω τα κλειδιά από το ταξί μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μου;

 22. *δεν προσέρχονται…

 23. Palavra said

  @2, σημείο 3, & 17: Με πολύ γνωστό ταξιτζή, από άλλη πόλη, και με δύο στενούς φίλους ταξιτζήδες (Αθηνών) έμαθα τα εξής: το ταξί βγάζει περίπου 2.000€ το μήνα, με κανένα οχτάωρο ημερησίως, με σχετικά μέτρια δουλειά – για παράδειγμα, δε μετράμε τα εκτός πόλης της επαρχίας, που μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ ημερησίως, για μια διαδρομή όπως Βόλο-Πήλιο με επιστροφή.

  Για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα, γιατί για τώρα δεν ξέρω, ένας ταξιτζής είχε τεκμαρτό εισόδημα περίπου 7.000€ ετησίως (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Οι ταξιτζήδες που προανέφερα εντάσσονταν πάντα στο αφορολόγητο, από ό,τι θυμάμαι. Κοινώς, έβγαζε κάποιος καμιά τριανταριά χιλιάδες ευρώ το χρόνο, και φορολογούνταν μόνο για το ένα τέταρτο του εισοδήματός του. Θα μου πείτε, ναι, αλλά δεν υπολογίζεις έξοδα, ζημιές, βενζίνες και τα λοιπά. Φυσικά, αλλά επίσης δεν υπολογίζω διπλές και τριπλές κούρσες. Ούτε το ότι στις δέκα φορές που παίρνω ταξί, ο ταξιτζής μου κόβει απόδειξη τη μία. Ούτε το ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει στο ταξί οδηγό (φαντάζομαι κάποιον που δεν έχει πόρους για να αγοράσει την άδεια) και να δουλεύει το αμάξι περισσότερες ώρες, αποφέροντας στον ιδιοκτήτη της άδειας περισσότερα κέρδη, καθώς έτσι του δίνεται η ευκαιρία να γίνει εργοδότης, και να κερδίζει χρήματα που δεν προέρχονται από προσωπική του εργασία.

  Αγαπητέ John, διατίθεμαι φυσικά να ζητήσω συγγνώμη αν κάτι από τα παραπάνω δεν αληθεύει – εξάλλου, από δεύτερο χέρι τα ξέρω κι εγώ. Θα ήθελα ωστόσο αν κάτι όντως δεν αληθεύει, να μας εξηγήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία πώς έχουν τα πράγματα.

  Βέβαια, οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν τις άδειές τους πρόσφατα βγαίνουν χαμένοι, και με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη αυτό στην παρούσα συγκυρία, γιατί είναι άδικο.

  Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική ένα δημόσιο αγαθό που παρέχεται από το κράτος, δηλαδή η άδεια άσκησης ενός επαγγέλματος, θα πρέπει να αποτελεί στη συνέχεια προσωπικό περιουσιακό στοιχείο, μη ανακλητό, και μάλιστα μεταβιβάσιμο.

 24. John said

  @Qqq Επιμένω στην ερώτηση μου. Λες τι οι ταξιτζήδες δεν ανέφεραν τα πραγματικά τους εισοδήματα, γνωρίζεις πώς; Γνωρίζεις ποιο ήταν και ποιο είναι το φορολογικό σύστημα;

  Αναφέρεται πολύ συχνά ότι οι ταξιτζήδες πλουτίζουν. Χμμμ
  Μια σημείωση (έστω και εμπειρική). Οι αυτοαπασχολούμενοι ΔΕΝ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ, αν πλούτιζαν προσωπικά θα το ήξερα, αν έχεις μια εταιρεία που απασχολεί 100 ταξιτζήδες ναι μάλλον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλουτίσεις αλλα τότε δεν κάνεις απεργία.

  Αλήθεια πως θα σας φαινόταν να ανοίξει και η αγορά ακινήτων; Δλδ γιατί ρε φίλε να νοικιάζω εγω με 400 ευρώ μια κατοικία; Ας βάλουμε το ενοίκιο στα 100 ευρώ και μετά να αφήσουμε τις αγορές να ρυθμίσουν την τελική τιμή; Γιατί εσύ που έχεις 2 ή 3 σπίτια και εγω που δεν έχω κανένα να μην μπορώ να το αποκτήσω; Δεν θα ήταν ωραίο να απαιτήσουμε κάτι αντίστοιχο;

 25. Theo εντάξει τις απόψεις του Θοδωράκη μήν τις παίρνεις σοβαρά.
  Με τον Schäuble τι θα πείς;
  Ο ίδιος ο Τζέφρυ στην Βουλή μίλησε για μειωμένη κυριαρχεία.

  Συνκουκουλοφόρε (όπως μας αποκάλεσε ο κ Παπαϊωάνου, αν και εγώ μιλώ σε ανοιχτό προφίλ)
  Σύντροφε κουκουλοφόρε του διαδυκτύου λοιπόν: Όταν κτύπαγαν τους Εβραίους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν Εβραίος, όταν χτύπαγαν τους Τσιγγάνους, δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν Τσιγγάνος, όταν χτύπησαν εμένα δεν βρέθηκε κανένας εκεί.

  Σύντροφε η χώρα όσο και να μην σου αρέσει ή να μην θες να το πιστέψεις βρίσκεται υπό κατοχή.
  Ήδη τοποτηρητές πιάνουν θέσεις στα Υπουργεία.
  Υπό τέτοιες συνθήκες τον άν ο ταξιτζής ή ο μαραγκός πληρώνουν ή όχι κεφαλικό φόρο για να αποπληρωθούν οι τοκογλύφοι και να συνεχίσει η Μέρκελ να πουλά τηλέφωνα είναι κάτι που με αφήνει αδιάφορο.

 26. qq said

  24 Μελέτες λένε από 30 έως 60 χιλιάδες, αλλά εσύ που είσαι ταξιτζής, να μας φωτίσεις. Εγώ έχω ακούσει από ταξιτζή να λέει, 200 χιλιάδες αποσβένεις σε 6 χρόνια, και ταυτοχρόνως ζεις σαν πασάς. Πόσα δηλώνουν δεν λένε, λέει η κυβέρνηση με τα καθορισμένα εισοδήματα τεκμηρίου. Σε αυτό το σημείο σου λύνονται απορίες, όπως γιατί τόσα χρόνια παλεύουν και ούτε να ακούσουν για ταμιακές μηχανές. Να βάλουν ταμιακές να μάθουμε πόσα είναι τα εισοδήματα. Να πάψω να γράφω και εγώ βλακείες.

 27. shin0bi said

  Ποιές μελέτες;;; Σαν αυτές για τους πλούσιους περιπτεράδες που δεν έκοβαν αποδείξεις και είναι όλοι πάμπλουτοι;; Έλεος με τους μύθους! Επίσης αν θεωρείς τα 30.000€ εισόδημα (χωρίς τα έξοδα) εισόδημα πλούσιου πάο πάσο. Και προλαβαίνω το χαζό επιχείρημα «άλλοι ζουν με λιγότερα» λέγοντας ότι αυτό δεν κάνει αυτούς προνομιούχους. Το μη χείρον δεν είναι και βέλτιστο.
  Ας γίνει το άνοιγμα, αλλά ας γίνει με σχέδιο , κανόνες και κάποιες προβλέψεις σε ένα βάθος πενταετίας πχ για αυτούς που πήραν άδειες πρόσφατα. Δεν είμαι της γνώμης ότι επειδή κάποιος χάλασε χ λεφτά πριν κάποια χρόνια θα πρέπει να εξασφαλιστεί από το κράτος. Αλίμονο, αυτό είναι στα πλαίσια του γνωστού «επιχειρηματικού ρίσκου». Αλλά από την άλλη δεν μπορεί το κράτος να τα ισεπεδώνει σε μια νύχτα, ανοίγοντας το δρόμο στις εταιρείες να παίξουν μπάλα μόνες τους. Θυμηθείτε το ότι το επόμενο θα είναι και η πλήρης απελευθέρωση των ταριφών, οπότε μια εταιρεία άνετα θα χτυπάει τις τιμές, ο ελ. επαγγελματίας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και αναγκαστικά θα ξεπουλάει ή θα ξεπουλιέται.
  Ωραίο παράδειγμα είναι και αυτό του john στο 24.
  Εγώ θα ήθελα μια άδεια για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, να την πάρω και τζάμπα και μου δώσουν κι ένα 5% της αγοράς, δεν θέλω παραπάνω. Γιατί να μην έχω κι εγώ δικαίωμα στην εργασία;

 28. Palavra said

  Προσωπικά, συμφωνώ ότι θα ήταν δικαιότερο να είχε γίνει μια ρύθμιση για όσους αγόρασαν ταξί πριν από 5 χρόνια, το έγραψα και παραπάνω. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο ιδανικά θα έπρεπε να είναι η εξής: να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από αυτούς που τους πούλησαν μαύρα και αφορολόγητα ένα δημόσιο αγαθό, ώστε να μην πληρώνουν σπασμένα εξαιτίας του επιχειρηματικού ρίσκου που πήραν – αν και κανείς δεν τους ανάγκασε να το πάρουν. Ούτε τους ξεγέλασε – το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί συζητιέται εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια, θα έπρεπε να το είχαν λάβει υπόψη.

  Το παράδειγμα του John με τα ακίνητα ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας. Αν είχε, θα ήταν ως εξής: το κράτος θα σου έδινε δωρεάν το προνόμιο να έχεις ένα σπίτι (Εσύ όμως δεν είσαι όποιος κι όποιος, είσαι ένας τυχερός που δούλευε πρώτα φορτηγατζής, ή είχε τέσσερα παιδιά, ή είχε τέλος πάντων κάποια τέτοια αντίστοιχα προσόντα – δεν είσαι π.χ. άπορος, θέλω να πω τα κριτήρια με τα οποία θα έπαιρνες την άδεια να έχεις σπίτι δεν είναι κοινωνικά). Το σπίτι θα κόστιζε περίπου 15.000 ευρώ (τόσο δεν έχει μια Οκτάβια; ). Μετά, εσύ θα νοίκιαζες το σπίτι αντί 1.200 € το μήνα καθαρά και αφορολόγητα, και όταν έπαιρνες σύνταξη, θα το κληροδοτούσες στα παιδιά σου, ή θα το πουλούσες αντί 200.000€. Θα πουλούσες όμως το δικαίωμα να έχεις σπίτι, όχι το ίδιο το σπίτι, για να εξηγούμαστε.

  Να διευκρινίσω ότι προσωπικά δεν θεωρώ τα 30.000 ευρώ εισόδημα πλουσίου, ωστόσο δεν παύουν να αντιστοιχούν σε ένα ωραιότατο καθαρό εισόδημα των 1.500 ευρώ το μήνα, που καθόλου δεν ανταποκρίνεται στο τεκμαρτό εισόδημα των 7.000€ το χρόνο. Και αυτό, τώρα. Γιατί παλιότερα, τα εισοδήματα ήταν φυσικά πολύ υψηλότερα.

  Και τέλος, ως ταλαίπωρη χρήστρια ΜΜΜ, δεν έχω καμία αντίρρηση στο να απέχουν οι ιδιοκτήτες των ταξί από τη δουλειά τους – καλό κάνουν. Ξέρετε πόσο γρήγορα κινείται το λεωφορείο στη λεωφορειολωρίδα όταν δεν έχει μπροστά του το σταμάτα-ξεκίνα-όπου-γουστάρεις/κάτσε-κοπελιά-να-πάρω-και-τη-γιαγιά; Ωστόσο, κινήσεις όπως αποκλεισμός λιμανιών δημιουργεί προβλήματα και στους άλλους που δε σου φταίνε σε τίποτα. Για φαντάσου να είσαι από νησί, να έρθεις στον Πειραιά για να πας στο νοσοκομείο, και να σου λέει κάποιος «όχι, δε θα βγεις». Για φαντάσου επίσης να είσαι από νησί, να περιμένεις την νταλίκα με τα τρόφιμα, και να της λέει κάποιος «όχι, δε θα μπεις».

 29. Nicolas said

  Βρε, καλώς την Βαλεντίνη ! πως από δω;

  Ο πασάς που ξέρω, είναι κάθε άλλο εκτός από πάμπλουτος. Μάλιστα άφησε το ταξί με χρέη που κουβαλάει ακόμη (στην πλάτη τώρα, χωρίς ταξί).
  Λέτε με το άνοιγμα να κάνει και το ταξί η κουτσή Μαρία; πότε θα προλάβει;

  Τι ακούω για την Ελλάδα:
  — δεν πάμε στην Ελλάδα για διακοπές, γιατί:
  είναι στα πρόθυρα του εμφύλιου,
  δεν θα βρούμε λεφτά στα ΑΤΜ, φαλίρισαν,
  έχει επεισόδια στους δρόμους…
  με μια λέξη: φοβόμαστε.

  Ο ΕΟΤ τι έκανε φέτος; πήγε διακοπές;

 30. Vermeer said

  Κύριε Σαραντάκο, γιατί σας ενοχλούν οι μεγάλες εταιρίες με μισθωτούς, αλλά όχι οι μικρές, με έναν και δύο ας πούμε μισθωτούς, που κατά κανόνα δεν τους έχουν ασφαλισμένους;

 31. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια.

  30: Σωστή η επισήμανση για τους μικρούς εργοδότες.

  Ωστόσο είχα γράψει: το βασικό ζητούμενο της απελευθέρωσης, και το πιθανό αποτέλεσμά της, δεν είναι να τονωθεί η επιχειρηματικότητα ή να βρουν δουλειά άνεργοι, αλλά να λειτουργήσουν μεγάλες εταιρείες με μισθωτούς εργαζομένους. Αν αυτό είναι καλό ή κακό είναι άλλο θέμα, αλλά ας το έχουμε κατά νου.

  Δηλαδή, δεν με ενοχλεί καταρχήν, αλλά ας το ξέρουμε ότι αυτό βασικά επιδιώκεται.

 32. shin0bi said

  Προφανώς αν γινόταν με κανόνες σεβασμού προς τους εργαζόμενους δεν νομίζω να είχε κανείς πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα. Ολόσωστη πάντως η επισήμανση του Vermeer. Έχουμε μια τάση να τους ξεχνάμε…

 33. Vermeer said

  Κύριε Σαραντάκο, δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα είναι δικό μου ή της ιστοσελίδας, αλλά είναι αδύνατη η σωστή εμφώνιση των κειμένων με τον Google Chrome. Αυτές τις γραμμές αναγκάστηκα να τις γράψω με τον αχώνευτο Explorer.

 34. Vermeer said

  Οκ, το πρόβλημα λυθηκε.

 35. sarant said

  33: Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως Chrome, χωρίς πρόβλημα. Αλλά βέβαια αυτό δεν λέει τίποτε…

 36. theo said

  tassoschartas δεν έχω φτιάξει προφίλ γιατί απλούστατα δεν έχω blog wordpress και το μόνο που παρακολουθώ είναι αυτό(τα υπόλοιπα στον blogger).Aν πάντως πιστεύεις το πως αν είχα προφίλ θα άλλαζε κάτι ως προς τα ζητήματα που σου έθεσα εξήγησέ το μου.
  η ρήση που παραθέτεις είναι πάρα πολύ ωραία και αντικατοπτρίζει πλήρως τη συμπεριφορά(συγκάληψη)της πλειονότητας του γερμανικού λαού κατά την περίοδο του ναζισμού.Νομίζω ότι ανήκει σε γερμανό κληρικό ,αν γνωρίζει κάποιος ας δώσει πηγή.Στην περίπτωσή μας όμως δεν ισχύει.Υποστηρίζοντας το «δίκιο» όλων,του ταξιτζή,του δικηγόρου,του φαρμακοποιού,του αγρότη δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα.Οι άνεργοι ψάχνουν διέξοδο.Αν κρατάμε όλα τα επαγγέλματα κλειστά,μειώνουμε τις επιλογές που έχουν.Γιατί εξομοιώνεις (ελπίζω χάριν έμφασης) τις ναζιστικές σφαγές με την επιθυμία μου να είναι η πρόσβαση σε οποιοδήποτε επάγγεμα δυνατή σε κάθε πολίτη;
  Τώρα σχετικά με την «κατοχή» και την εθνική κυριαρχία σε παραπέμπω http://politicalreviewgr.blogspot.com/2011/06/blog-post_2032.html .Όσον αφορά τους τοποτηρητές,εσύ αν σε είχε ξεγελάσει στο παρελθον κάποιος που του δάνεισες λεφτά,όχι μια αλλά πολλές φορές,και έβλεπες ότι και ένα βήμα πριν την κατάρρευση καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων/διορθωτικών κινήσεων θα του ξαναδάνειζες χρήματα χωρίς έλεγχο και εγγυήσεις.Τουλάχιστον αν οι ευρωπαίοι (που ακόμα και αν δεν το παραδέχεσαι μας έσωσαν)ελέγχουν τη διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων,ξέρω ότι οι επιδοτήσεις δεν θα γίνουν τζιπ και πισίνες.
  υ.γ. ακόμα δεν απάντησες στο ερώτημα που σου έθεσα.Ακόμα και αν ένας κλάδος έχεο 100% δίκιο έχει το δικαίωμα να παρανομεί για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του?

 37. alienellin: θα επικεντρωθω σ’ αυτ’ο που (για μένα) βγάζει μάτι:
  Η αγορά άδειας ταξί με τον τρόπο που γίνεται χρόνια τώρα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

  Mόνον που αυτή την παρανομία χρόνια τώρα την γνώριζαν, την κάλυπταν και την συντηρούσαν οι ίδιοι ακριβώς πολιτικοί, που σήμερα, ως παρθενογεννημένοι, θέλουν να την σταματήσουν – αν και ο στόχος τους είναι αυτός που αναφέρθηκε στο ποστ – αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες της αδιαλλαξίας τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και το αλλαλούμ μεταξύ πρώην και νυν υπουργού. Aσυμφωνία μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Σαν εκείνη μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πρακτικών.

  Γι αυτή τη «λογική ανακολουθία», αυτό το «εξόφθαλμο λογικό λάθος», δεν …εκπλήσσεσαι;

  Μετά: το ότι οι εικόνες των επεισοδίων του Ιουνίου κάνουν κακό είναι δεδομένο. Αυτο σημαίνει ότι πρέπει να δημιουρήσουμε νέες;

  Σωστά, καλύτερα να μην διαμαρτυρόμαστε για τίποτα. Να τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί που στρογγυλοκάθησαν στις καρέκλες της εξουσίας παραπλανώντας τους ψηφοφόρους. With a little help από τους παρακρατικούς που αμαυρώνουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Τι όμορφα που τα λες…

  υ.γ.
  Aκόμα δεν πήρες χαμπάρι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία απέτυχε; Κοινώς, τα έκανε σκατά;

 38. Δημήτρης Φύσσας said

  Σκόρπιες σκέψεις
  1. Το να αγοράσει κανείς άδεια ταξί ένα χρόνο πριν -όταν δηλαδή είχε υπογραφεί ο μνημόνιο και πηγαίναμε σε άνοιγμα αγοράς σε όλα τα επαγγέλματα- είναι σα να χτίζει κανείς σινεμά το 1980: πεταμένα λεφτά.
  2. Οι οδηγοί των ταξί όχι μόνο είναι απολύτως υπέρ του ανοίγματος. Αυτοί είναι η εργατική τάξη στα ταξί, οι ιδιοκτήτες είναι οι επιχειρηματίες. Στο συγκεκρμέο σημείο, τα κόμματα της αριστεράς, κηρυγμένα αναφανδόν υπέρ των ιδιοκτητών, ψεύδονται (εννοώ δηλώσεις Παπαρήγα και Τσίπρα που ταυτίζουν ιδιοκτήτες και οδηγούς)
  3. Αυτό που λένε οι ιδιοκτήτες για «πληθυσμιακά κριτήρια» σημαινει ότι οι ίδιοι, ως ήδη αδειούχοι, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα και δε θα υπάρχει χώρος να δοθούν άλλες άδειες, παρά μόνο όταν συνταξιοδοτηθούν οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες.Δηλαδή το επάγγελμα θα μείνει κλειστό.
  4. Η σημερινή κατάσταση είναι μονοπωλιακή υπέρ των ιδιοκτητών, επειδή ούτε νέες άδειες δίνονται, ούτε τα υπάρχοντα ταξί λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους: διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών διαφορετικό κόμιστρο ανάλογα με την ποιότητα κλπ. Επίσης, υπάρχουν αφανείς εταιρίες ταξί (=ιδιοκτήτες πολλών αδειών) και λέγονται μαντράδες.
  5. Όλα τα επαγγέλματα πρέπει ν΄ ανοίξουν και να υπάρξει ελεύθερος ανταγωνισμός, όπως δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά αυτο πρέπει να ισχύσει για όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως. Στα ταξί, μακάρι να υπάρξουν πολλές και διαφορετικές εταιρίες, που ν΄ ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
  6. Βλέπω στο in.gr μια δημοσκόπηηση: 70% όσων απάντησαν είναι υπέρ του πλήρους ανοίγματος της αγοράς, δίχως καμιά προϋπόθεση
  7. Συμφωνώ ότι όσοι έχουν αγοράσει άδεια ταξί τα τελευταία χρόνια πρέπει με κάποιο τρόπο να υποβοηθηθούν. Πχ. φορολογικά. Αυτό μπορεί κα πρέπει να μελετηθεί. Αλλά το άνοιγμα πρέπι να προχωρήσει.
  8. Οι παρανομίες των ιδιοκτητών, τελευταία, ειναι κραυγαλέες. Και αυτοί που τις κάνουν -π.χ. αυτοί που ριχνουν λάδι στο δρόμο- πρέπει να τιμωρηθούν με τον ίδιο τρόπο που θα τιμωρούνταν οποιοσδήποτε άλλος, αν το έκανε.
  9. Το ίδιο ισχύει για την κατατρομοκράτηση όσων ιδιοκτητών θέλουν να δουλέψουν και δεν τους επιτρέπεται (αλλά και για την κατατρομοκράτηση των οδηγών). Διαφορετικά, η τρομοκρατία θα επιβραβευτεί.
  10. Εγώ, λόγω ηλικίας, θυμάμαι πολύ καλά ποιοι και πώς παίρνανε παλιά άδειες ταξί (το θυμάται άλλος;). Εκείνοι οι αρχικοί ιδιοκτήτες,πλούτισαν πουλώντας τες στους επόμενους.

  Το τι θα γίνει στην πραγματικότητα, θα το δούμε πολύ σύντομα. Τώρα που ξεσηκώθηκαν και αρκετοί πασόκοι (Βάσω Παπανδρέου, Κακλαμάνης κλπ) εναντίον του Ραγκούση, υποστηρίζοντας τις «κινητοποιήσεις» των ιδιοκτητών, πιθανότερο μού φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) σ΄ αυτό το θέμα. Σύντομα θα ξέρουμε.

 39. Kύριε Σαραντάκο, πειράζει να σας πω ότι δεν θυμάμαι να έχω ακούσει τίποτα πιο κακόηχο από αυτό; Ηλεμήνυμα… μήπως και ηλεβιβλιοπωλείο; Α πα πα…

 40. Δημήτρης Φύσσας: Οι οδηγοί των ταξί όχι μόνο είναι απολύτως υπέρ του ανοίγματος. Αυτοί είναι η εργατική τάξη στα ταξί, οι ιδιοκτήτες είναι οι επιχειρηματίες.

  Οι οδηγοί δεν πλήττονται. Αντιθέτως αιτούνται να έχουν προτεραιότητα στην χορήγηση των νέων αδειών και αυτός είναι ο λόγος που είναι υπέρ της ασυνεννοησίας Ρέππα – Ραγκούση.

  Και σιγά τους επιχειρηματίες ταξιτζήδες. Οι περισσότεροι είναι αυτοαπασχολούμενοι στο ταξί τους. Έλεος πια με την κυβερνητική προπαγάνδα.

 41. Ein Steppenwolf said

  36:
  Ο γερμανός κληρικός: Martin Niemöller:
  «Όταν οι Ναζί ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής.
  Όταν έβαζαν φυλακή τους σοσιαλδημοκράτες σιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης.
  Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.
  Όταν ήρθαν και πήραν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς να διαμαρτυρηθεί.»

  33, 34, 35:
  Δεν έχω πρόβλημα με Chrome ούτε σε Windows 7 ούτε σε Ubuntu Linux.

 42. theo said

  ευχαριστώ.Η παραφθορά της ρήσης είναι συχνή όπως λέει το λινκ.Έγω πρώτη φορά το βλέπω όπως το παραθέτεις,πιο συνηθισμένο είναι αυτό με τους ομοφυλόφιλους,τους τσιγγάνους και τους εβραίους.Να ‘σαι καλά.

 43. sarant said

  39: Περί ορέξεως… Αλλά, ναι, ηλεβιβλιοπωλείο.

 44. Ein Steppenwolf said

  Αν καταλαβαίνω καλά:
  1) η αγοραπωλησία «αέρα» είναι παράνομη,
  2) η αγοραπωλησία «αέρα» δεν δηλώνεται στην εφορία,
  3) άρα η παρανομία είναι διπλή,
  4) τώρα ζημιώνονται όσοι είχαν «επενδύσει» σε «αέρα»,
  5) ενώ σώζονται οι οδηγοί των ταξί,
  6) που τώρα αντί να τα σκάνε κάθε μήνα στους «ιδιοκτήτες αδειών», μπορούν ν’ αγοράσουν οι ίδιοι μιαν άδεια σε λογική τιμή.
  7) Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για εταιρείες ταξί με μισθωτούς οδηγούς, που σημαίνει:
  7α) μικρότερη φοροδιαφυγή,
  7β) καλύτερες υπηρεσίες: τον μισθωτό οδηγό που δεν κάνει καλά τη δουλειά του τον καταγγέλλεις στον εργοδότη του και δοκιμάζεις μια άλλη εταιρεία ταξί.

 45. shin0bi said

  36: Theo νομίζω ότι η παραπομπή σου σε άρθρο της Καθημερινής για να υπερασπιστείς το μνημόνιο είναι αν μη τι άλλο ατυχής…

 46. John said

  @Qq 26: Ποιες μελέτες, αλήθεια; Θα ήθελα να μου στείλεις μια ή τις πηγές σου γιατί είναι πολύ περίεργο αυτό στο οποίο αναφέρεσαι.

  Λοιπόν ας αρχίσουμε με κάποιες επισημάνσεις:
  1)Ταμιακές μηχανές και φορολογία των ταξιτζήδων
  Μύθοι και αλήθειες.
  Οι ταξιτζήδες δεν είχαν μέχρι πριν ένα χρόνο ταμιακές μηχανές (το τονίζω ταμιακές) μέχρι πριν ένα χρόνο είχαν ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ.
  Ο εκτυπωτής αυτός, το μόνο που τύπωνε ήταν τα χιλιόμετρα της διαδρομής την ταυτότητα του οδηγού και του αυτοκινήτου (αν ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης). Ο ίδιος εκτυπωτής από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 έγινε ταμιακή μηχανή αφού τότε άλλαξε και το φορολογικό καθεστώς για τους ταξιτζήδες και πλέον θεωρείται απόδειξη αυτό το χαρτί το οποίο τυπώνεται. Επίσης η μηχανή αυτή (εκτυπωτής-ταμιακή) από την στιγμή που μπήκε ήταν συνδεδεμένη με το ρολόι και αυτά τα δύο λειτουργούσαν ΜΟΝΟ ταυτόχρονα. Ο εκτυπωτής αυτός μπήκε πριν 10 περίπου χρόνια και για αυτά τα χρόνια (εκτός από το τελευταίο) λειτουργίας του δεν είχε το ρόλο της ταμιακής. Αρα:
  Ενας ταξιτζής δεν σε έκλεβε αν δεν σου έδινε την «απόδειξη» γιατί απόδειξη δεν ήταν, δεν είχε κάποιο κέρδος από το να μην στη δώσει.
  Όπως και πριν έτσι μετά την αλλαγή του καθεστώτος φορολογίας το ρολόι ΔΕΝ ανοίγει αν δεν ανοίξει η ταμιακή και αντίστροφα. Αν ένας ταρίφας δεν σου δώσει απόδειξη ΔΕΝ κλέβει το κράτος ή εσένα όπως ένας μαγαζάτορας ΓΙΑΤΙ η απόδειξη τυπώνεται αυτόματα με το τέλος της κούρσας σε αντίθεση με τις ταμιακές μηχανές που έχουμε συνηθίσει τούτη (η λειτουργία της αυτή είναι η ίδια εδώ και 8 χρόνια τουλάχιστον) λειτουργεί διαφορετικά. Δεν είναι στο χέρι του ταξιτζή να αποφασίσει σε πια κούρσα θα κόψει απόδειξη, σε ΟΛΕΣ τις κούρσες κόβονται αποδείξεις. Ο ταξιτζής κλέβει το κράτος, πλέον, μόνο αν δεν ανοίξει το ρολόι.
  Πάμε λίγο στην φορολογία γιατί και εκεί ακούστηκαν πολλά. Το τεκμαρτό ήταν στα 16.000 ευρώ και οχι 7.000 που αναφέρεται πιο πάνω και η φορολογία ήταν αρκετή σύνθετη ανάλογα με το ποσοστό σου στο ταξί, αν είχες άλλο εισόδημα κτλ.
  Με τον σημερινό τρόπο φορολόγησης ευνοημένοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι (ιδιοκτήτες οδηγοί) διότι με τα βιβλία εσόδων εξόδων που απέκτησαν είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα για αυτούς.

  (θα συνεχίσω σε λίγο, πρεπει να αποχωριστώ λίγο το πισι μου)

 47. Antp said

  Πάντως αρκετό «λίπος» έχουν συσωρεύσει για να αντέχουν τόσες ημέρες.
  Λάθος επιλογή η αγορά άδειας τέτοιες εποχές, άλλωστε ήταν αναμενόμενη η απελευθέρωση.
  Τα λάθη δυστυχώς πληρώνονται από όλους μας.
  Εδώ εμφανώς έχασε ο αγοραστής και ωφελήθηκε ο πωλητής, σε μία κατά τα άλλα παράνομη συναλλαγή (του «αέρα»). Παρόμοιες καταστάσεις θα υπάρξουν και με τον «αέρα» των (π.χ.) φαρμακοποιών και με το ενιαίο ποσοστό κέρδους.
  «Αέρα» στα μαγαζιά δεν βλέπουμε πλέον.Μήπως ξεσηκωθούν και αυτοί;
  Οι αντιδράσεις της συνομοταξίας ιδιοκτητών ταξί εκτός…κριτικής.
  Σπηλαιολόγος πρέπει να είσαι για να κρίνεις.
  Κρίμα.

 48. nickel said

  Το άρθρο του #36 που σχολιάζεται στο #45 είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_16_12/06/2011_445590) και συντάκτης του ήταν ο καθηγητής Α. Μανιτάκης, ο οποίος είπε (α) ότι κακώς επιχειρείται η κατατρομοκράτηση της κοινής γνώμης σε σχέση με το Μνημόνιο με βάση μια τυποποιημένη ρήτρα παραίτησης του Δημοσίου και (β) ότι καλύτερα θα αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό ως μέλη της Ε.Ε. παρά σαν απομονωμένη Ελλαδίτσα. Τα είπα με τα δικά μου λόγια, αλλά εξηγήστε αν διαφωνείτε με αυτά που λέει ο καθηγητής, αντί να τα διαγράφετε με μια μονοκονδυλιά επειδή δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα που δεν σας ταιριάζει. Γενικώς, ας είναι σε άλλο επίπεδο τα επιχειρήματα που θα μας εμπνέει αυτό το ιστολόγιο.

 49. Ein Steppenwolf said

  Το ημέιλ του ταξιτζή έχει σχολιαστεί και αλλού.

 50. Hellegennes said

  #24γ:

  Τι γιατί; Επειδή αν το σπίτι κάνει 200,000, δεν κόστισε 10,000 για να φτιαχτεί, αλλά πιο κοντά στα 150-180 χιλιάρικα. Η αντιστοιχία σου είναι τελείως λάθος. Δεν υπάρχει καμμιά κλειστή αγορά ακινήτων. Θέλεις σπίτι, αγοράζεις. Αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις το κόστος κατοικίας με το κόστος άδειας ταξί (0,0001 ευρωλεπτά), άντε και με το κόστος του ίδιου του αυτοκινήτου, αν και αυτό δεν έχει σχέση με την άδεια. Δεν μπορεί να πληρώνεις ενοίκιο 100 ευρώ σε σπίτι που αγοράστηκε 200 χιλιάρικα, γιατί αυτό σημαίνει απόσβεση σε 170 χρόνια. Με ενοίκιο 1000 ευρώ, έχεις απόσβεση σε 20 χρόνια. Όπως καταλαβαίνεις, όχι μόνο η σύγκριση είναι εξώφθαλμα άστοχη αλλά και 100% άδικη, αν λάβεις υπόψιν σου τα νούμερα και φυσικά το γεγονός ότι η αξία των 200 χιλιάδων δεν είναι αέρας αλλά εργατικά, σχεδίαση, μελέτες, ρίσκο και υλικά.

 51. alienellin said

  Aγαπητη Κατερίνα ΣΜ
  «Γι αυτή τη “λογική ανακολουθία”, αυτό το “εξόφθαλμο λογικό λάθος”, δεν …εκπλήσσεσαι;»

  Όχι. Αν και απαράδεκτο ειναι λιγότερο σόκιν ΄και έχω αποκτήσει ανοσία…….
  Για τις παρανομίες δικαιολογίες και επιχειρήματα υπάρχουν πολλά. Αυτό δεν αναιρεί την ποιότητα της πράξης ως παράνομη.

  «Σωστά, καλύτερα να μην διαμαρτυρόμαστε για τίποτα. Να τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί που στρογγυλοκάθησαν στις καρέκλες της εξουσίας παραπλανώντας τους ψηφοφόρους. With a little help από τους παρακρατικούς που αμαυρώνουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Τι όμορφα που τα λες…»

  Δεν αντέχω άλλο τα χτυπήματα της μοίρας.Εκεί που νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα, πετάγεται μια φράση σαν κι αυτή, μου δίνει μια και με πετάει κάτω. Διαμαρτύρομαι κοπέλα μου Κατερίνα σημαίνει απεργώ, συγκεντρώνομαι, υπογράφω διαμαρτυρίες και γενικά ότι προβλέπει ο ΝΟΜΟΣ. You know ΝΟΜΟΣ; Αλλά ας ακολουθήσουμε λίγο τη σκέψη σου: Είμαι επαγγελματίας Χ και αισθάνομαι ότι θίγονται τα δικαιώματά μου –> υποφέρω–> υποφέρω εγώ άρα πρέπει να υποφέρουν κι ‘αλλοι μαζ’ι μου. Καταστρέφομαι επαγγελματικά ως ταξιτζής΄(ας δεχτούμε); Θα καταστραφείς κι εσύ μπιπ ξενοδόχε, εστιάτορα κτλ Περπάτα μπιπ τουρίστα στο λιοπύρι, φάει και μια πέτρα ξόφαλτση γιατί είμαι ελληνάρας και θα το πληρώσεις ακριβά.

  Μη με ταράζετε το ΟΥΦΟ και κάνει και ζέστη!

  ΥΓ.
  Aκόμα δεν πήρες χαμπάρι ότι μια οικονομία δεν «αποτυγχάνει»; Η οικονομίες απλώς υπάρχουν, οι διοικούντες τα κάνουν καλά η κακά. ΑΛλά επιπλέον η Ευρώπη δεν τα έκανε «σκατά». Έχει πολλά προβλήματα αλλά επιβιώνει. Εμείς τα κάναμε αυτό που λες και αν δεν ήταν η Ευρώπη δεν θα είχαμε καν υπολογιστές να μιλάμε αυτήν την ώρα.

  Greetings

 52. Hellegennes said

  #38-8:

  Αν όντως έριξαν λάδια στους δρόμους, αξίζουν ισόβια κάθειρξη.

  Γενικά, ως πότε το κράτος θα ανέχεται την βάναυση καταπάτηση νόμων; Από πού κι ως πού έχει δικαίωμα ο κάθε μαλάκας να κλείνει δρόμους, αεροδρόμια, να θέτει σε κίνδυνο την ζωή μου και ό,τι άλλο επειδή θέλει να διαμαρτυρηθεί για το τομάρι του; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι διαμαρτυρίας και συμφωνώ απολύτως με τον εξωγήινο από πάνω.

 53. βαρβαρ said

  Η αναλογία με άλλα επαγγέλματα θα ήταν, ο κτίστης να κατέχει μια άδεια την οποία αγοράζει και πωλεί 200 χιλιάρικα, αλλά κατά προτίμηση μεταβιβάζει στα παιδιά του, και έτσι υπάρχει εξασφαλισμένο εισόδημα στην οικογένεια. Το ίδιο και οι ηλεκτρολόγοι, σοβατζήδες και υδραυλικοί. Όλα αυτά ρυθμισμένα με ορθολογικά κριτήρια πληθυσμιακά, ώστε κανείς να μη βγει ριγμένος. Και ας τολμήσει κανείς να πει κουβέντα, του χαράζουμε τους σοβάδες στις εξώπορτες, και μετά κλείνουμε τα αεροδρόμια και λιμάνια. Ας τολμήσει να τα επισκευάσει εκτός συντεχνίας.

 54. Kitrinos Peiratis said

  Δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζουν οι ιθαγενείς της κίτρινης φυλής..
  Το γεγονός πως δηλώνουν, συμμετέχουν και δεν διαμαρτύρονται για την παρανομία της μη δήλωσης της πραγματικής αξίας της άδειας είναι τουλάχιστον εξωφρενικό..
  Να βγω κι εγώ να δηλώσω πως ναι κύριοι μ’αρέσει να ληστεύω τράπεζες και να κλέβω γριούλες και θέλω αποκλειστικότητα γι’αυτή τη δουλειά απ’το κράτος να δούμε σε ποιά φυλακή θα καταλήξω.. Όμως αυτοί δηλώνουν την παρανομία αλλά δεν ντρέπονται..
  Και μπορούν να μας αποδείξουν άραγε πως δηλώνουν στην εφορία όλα τα χρήματα που παίρνουν απ’τη στιγμή που μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο σύστημα το οποίο να καθιστά υποχρεωτική την έκδοση απόδειξης στο τέλος της διαδρομής- εγώ προσωπικά τα τελευταία χρόνια τις λίγες φορές που χρησιμοποίησα ταξί ουδέποτε μου έδωσαν απόδειξη.
  Έπειτα και μόνο η αστρονομική τιμή της άδειας είναι άξιον απορίας πως βρίσκει αγοραστές από τη στιγμή που «δεν βγάζουν μία». Μπαίνει κάποιος στον κόπο να επενδύσει 200-300 χιλιάδες ευρώ αν αυτές δεν τις πάρει πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα; Μας περνάτε για χαζούς κύριοι;
  Για μένα το σωστό άνοιγμα του επαγγέλματος θα συμπεριλάμβανε εκτός την θέσπιση κριτηρίων όπως μακροχρόνια εκπαίδευση (όπως γίνεται σε άλλες χώρες) και την αξιολόγηση των ήδη δοθέντων αδειών για να δούμε τί προσόντα εκτός του άφθονου χρήματος έχουν οι τωρινοί ταξιτζήδες.
  Και ειλικρινά αν σας έλεγε ένας εφοπλιστής πως δεν πρέπει να μπουν άλλα καράβια στο δρομολόγιο που εκτελεί ο ίδιος επειδή έδωσε πολλά λεφτά για να κατασκευάσει το δικό του δε θα σας φαινόταν γελοία δικαιολογία σε μια «ελεύθερη αγορά»;

 55. bernardina said

  Πόσο πικρά γελάω όταν βλέπω «προοδευτικούς» ανθρώπους να υπερασπίζονται μια κατάσταση που επέβαλλε η χούντα για να βολέψει τους ανθρώπους της, υπέθαλψαν οι κυβερνήσεις για να προσεταιρίζονται τους «επαγγελματίες» και την αθροιστική τους δύναμη (επηρεασμό και προπαγάνδα -ποιος από εμάς δεν την έχει φάει στη μάπα εκών άκων πηγαίνοντας κάπου με ταξί;) και εκμεταλλεύονται χρόοονια τώρα όχι ΣΤΑ όρια αλλά ΣΛΑΜ ΜΠΑΜ ΜΕΣΑ από τα όρια της ανομίας οι ιδιοκτήτες-μαντράδες-συνδικαλιστές του κλάδου και λοιποί «αναξιοπαθούντες» που τώρα σκίζονται για τάχαμου δήθεν κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ (ασταδγιάλα πάλι γελάσαμε).Ξέρετε, αυτοί οι ταλαίπωροι μικροί ανεξάρτητοι επιχειρηματίες που πετάνε ένα ξεροκόμματο στον συχνά ανασφάλιστο υπάλληλό τους που φυσικά θα μετακυλήσει το κόστος στον επιβάτη παίρνοντας διπλές, τριπλές και τετραπλές κούρσες, κλέβοντας το κράτος και φοροδιαφεύγοντας. Να ακούσω και «δίκιο είναι ο νόμος του ταρίφα» και τι στον κόσμο!

  Προς θεού, μην τυχόν ισιώσει κάνα στραβό, μην τυχόν και δοκιμάσουμε τίποτα καλύτερο, γιατί μας το επιβάλλει η χούντα του ΠΑΣΟΚ και η κακιά τρόικα και ο ακόμα πιο φτουκακά καπιταλισμός. Κι ας χύνουμε ακόμα και λάδια στο δρόμο να σκοτώσουμε κανέναν άνθρωπο προκειμένου να προτάξουμε τα ηρωικά μας στήθη. Α, ξέχασα, μπάτσο θέλανε να σκοτώσουνε, όχι άνθρωπο. Μea culpa.

  Είμαστε καθόλου στα καλά μας ή κάποιους τους χτύπησε η ζέστη κατακούτελα;

 56. John said

  54 Πραγματικά διάβασες το σχόλιο μου για το πως λειτουργούν οι ταμιακές μηχανές;
  Θα περίμενα λιγότερα τρολλ σε αυτό τον ιστότοπο, πραγματικά λυπάμαι. Το μόνο που συμπεραίνω είναι δεν θέλουμε να συζητήσουμε αλλά να πούμε την αποψάρα μας και να την υπερασπιστούμε εις βάρος των άλλων απόψεων ανεξάρτητα αν οι άλλες απόψεις είναι αληθείς ή όχι.

  Καλά να πάθουμε λοιπόν …

  @κ.Σαραντάκο: το σωστό είναι «τα ερωτηματικά του ταξιτζή» ή «τα ερωτήματα του ταξιτζή»; προσωπικά θα χρησιμοποιούσα το δεύτερο αλλά βλέπω ότι συνήθως (ΜΜΕ κτλ) χρησιμοποιείται το πρώτο.

 57. Ζουν ανάμεσα μας said

  Εγώ διαβάζω ανάμεσα από τις γραμμές και βλέπω, σύσσωμη την αριστερά και όλους τους προοδευτικούς να συμφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά τι να πουν τα κακόμοιρα. Ότι λένε για την οικονομική κρίση. Να φύγουμε από το Ευρώ, αλλά μόνο αν εγκαθιδρύσουμε την σοσιαλιστική κοινωνία. Ότι και να κάνει η κυβέρνηση συμφωνούν, αλλά διαφωνούν. Κάτι σαν τον Σαμαρά, κάτι τέτοιο.

 58. Costas said

  Εγώ πάλι θυμάμαι ότι όταν πρωτοανακοινώθηκε η μεταβολή Ραγκούση, οι ταξιτζήδες που απαντούσαν στα παρόδια γκάλοπ των καναλιών έλεγαν: «δεν πα’ να τ’ ανοίξει, έτσι κι αλλιώς δουλειά δεν υπάρχει. Εδώ εμείς δε βγαίνουμε, θα μπούνε κι άλλοι; Καλώς να ‘ρθουν», και σήκωναν τους ώμους ειρωνικά, του στιλ «Τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα». Μετά, άλλαξε το σκηνικό και τώρα βλέπουμε ολοφυρμούς και κοπετούς ότι «οι ταξιτζήδες δεν έχουν να χάσουν άλλο από τις αλυσίδες τους».

 59. ΣοφίαΟικ said

  Εγώ είμαι υπερ της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος του γιατρού. Να μπορέι ο κάθε πολίτης να ανοίγει ιατρίεοι και να προσφέριε τις υπηρεσίες του. Και να αποφασίζιε η αγορά (ο πελάτης- ασθενής) αν τα προσόντα του γιατρού τον ικανοποιούν.
  Προτείνω επίσης την άμεση απελευθέρωση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού (και των άλλων μηχανικών, φυσικά). Γιαίτ να μη μπορεί ο κυρ-Μήτσος ο μάστορας να σου φτιάξει πολυκατοικία χωρίς να χρειάζεται υπογραφές και πράσινα άλογα; Και γιατί να ζητάει η ΔΕΗ ελέγχο της εγκατάστασης από διπλωματούχο ηλ-μηχ πριν σου κάνει τη σύνδεση; Να μπορέι να ελέγχει κι ο Μπαμπης ο κουρέας που στον ελεύθερο χρονο του φτιάχνει μόνος του όλα τα ηλεκτρκά στο σπίτι.

  Και μια που ξεκίνησα με παράπονα να πω στην Κατερίνα ΣΜ και σε άλλους που κατά καιρούς ρωτάνε πράγματα που τα εχουμε ξαναπεί ότι ένα γκούγκλισμα παίρνει είκοσι δευτερόλεπτα και μας γλυτώνει από την επανάληψη. Ο ιστοκράτορας 40άκος βεβαίως δεν κουράζεται να απαντάει αλλά εντάξει μην το παρακα΄νουμε. Ίσως θα πρέπει να εφαρμοστέι αυτο που λενε πολλά μαγαζια΄: ρωτήστε μας μόνο αφού πρώτα έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες να βρείτε μόνοι σας τη λύση.

 60. Αν Τα ερωτηματικά ενός ταξιτζή έχουν τόσο ενδιαφέρον, φανταστείτε Τα ερωτικά ενός ταξιτζή! 🙂

 61. Hellegennes said

  #56:

  Αν ισχύει αυτό που λες, τότε γιατί οι ταξιτζήδες διαμαρτύρονταν για τις ταμειακές. Π.χ. διαβάζω εδώ:

  http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=25480&Itemid=32

  Δεν βλέπω πουθενά αυτό που λες. Αντιθέτως διαβάζω για πλαφόν στην εφορία. Αλλά ακόμη κι αν αυτό που λες γινόταν, από την στιγμή που δεν υπάρχει γραπτή απόδειξη, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να μην το χρησιμοποιείς. Εδώ τα ταξίμετρα πειράζουν. Κάποτε που έπαιρνα συχνά ταξί, διαπίστωνα αρκετά μεγάλες διαφορές για ίδιες διαδρομές, που δεν δικαιολογούνταν με τίποτα.

  Όσο για το πόσο επαγγελματίες είναι, δεν νομίζω να έχουν ακουστεί για κανέναν άλλον κλάδο τα παράπονα που ακούγονται για τους ταξιτζήδες. Το πιο συχνό είναι το «θα σε αφήσω εκεί». Όχι ρε μπάρμπα, δεν πήρα ταξί, να πληρώσω 10 φορές το εισιτήριο λεωφορείου για να με αφήσεις όπου θες εσύ. Και ούτε έχεις το δικαίωμα, βάσει νόμου. Σκηνικό που μου έχει μείνει:

  -που πάμε;
  -Άνω Πόλη, Πολιορκητού
  -α, δεν ανεβαίνω στα κανλτερίμια, θα σε αφήσω στο διοικητήριο
  -αν ήθελα να πάω στο διοικητήριο θα έπαιρνα λεωφορείο, θα με πας Πολιορκητού
  -τότε θα σε χρεώσω παραπάνω
  -γιατί;
  -γιατί εμένα ποιος θα μου πληρώσει τις ζημιές στα λάστιχα, στα αμορτισέρ, κτλ;
  -τα έξοδα του επαγγέλματος δεν είναι δική μου υπόθεση και η διαδρομή δεν είναι τσάμπα
  -τότε κατέβα
  -είσαι υποχρεωμένος από το νόμο να με πας εκεί που θέλω, με το ποσό που αναγράφει το ταξίμετρο, αλλιώς σε καταγγέλλω
  -!%&#$@

 62. ΒΚ said

  Ένα σημαντικό στοιχείο στην όλη ιστορία με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων -που συχνά παραμελείται- είναι οι επιπτώσεις και η σημασία που θα/μπορεί να έχουν στον καταναλωτή.

  Η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι όπου έγινε αυτό λειτούργησε θετικά. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα ότι μέχρι πριν δυο χρόνια ένα αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη κόστιζε 250 ευρώ με επιστροφή ενώ τώρα έχει πέσει στα μισά ή και λιγότερο σε κάποιες περιπτώσεις. Αντίστοιχα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα βελτιώνονται. Τα κλειστά επαγγέλματα το μόνο που εξυπηρετούν είναι όσους είναι μέσα σε αυτά, εξασφαλίζοντας καλές αμοιβές για μέτριες συνήθως (ή κακές) υπηρεσίες. Στο παράδειγμα των ταξί είναι εξωφρενικές για παράδειγμα οι παράλογες χρεώσεις για αποσκευές, τηλεφωνική κλίση, σταθμούς/αεροδρόμια κλπ και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποια λογική λέει ότι είναι καλό και δίκαιο για την κοινωνία να παραμένει ένα τέτοιο καθεστώς.

  Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα της σωστής εφαρμογής και ο κίνδυνος των καρτέλ (πχ στα κινητά όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πανομοιότυπες χρεώσεις και πολλαπλάσιες από ότι στην Ευρώπη). Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποια λογική λέει ότι το σημερινό σίγουρο καρτέλ στα ταξί (οι τιμές καθορίζονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ταξί χωρίς οι καταναλωτές να έχουν λόγο σε αυτό) είναι προτιμότερο από ένα πιθανό καρτέλ στο μέλλον (που μπορεί να μη συμβεί ποτέ αν δουλέψει σωστά η αγορά).

  Τέλος, κ. Σαραντάκο, θα διαφωνήσω στο ότι «το βασικό ζητούμενο της απελευθέρωσης, και το πιθανό αποτέλεσμά της, δεν είναι να τονωθεί η επιχειρηματικότητα ή να βρουν δουλειά άνεργοι, αλλά να λειτουργήσουν μεγάλες εταιρείες με μισθωτούς εργαζομένους». Μπορεί αυτό να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ένα αποτέλεσμα αλλά δε νομίζω ότι αν μια μεγάλη εταιρεία ήθελε σοβαρά να μπει σε αυτή την αγορά θα σταματούσε στο υπάρχον καθεστώς. Άλλωστε όπως σωστά επισήμανε άλλος φίλος υπάρχουν ήδη τέτοιοι «μαντράδες» οι οποίοι δουλεύουν μάλιστα σε πολύ σκοτεινό καθεστώς.

 63. ΣοφίαΟικ said

  Πίσω στο γράμμα του ταξιτζή τώρα. Επειδή εγώ σκέφτομαι ακλύτερα με αριθμούς κι όχι με μπλα μπλα, για να δούμε τι μας λέει…
  200.000 δίνεις αν περιμένεις ότι θα κάνεις απόσβεση σε μια πενταετία. Σε μια δεκαετία αν δε βιάζεσαι. Την εικοσαετία δεν τη σκέφτομαι καν, μόνο τελείως κορόιδα τη σκέφτονται. Αλλά για να κάνεις επενδύσεις (και τζόγο) με 200Κ σημαίνει ότι δεν είσαι μικρός παίκτης και δεν κοιτάς μόνο τα απολύτως αναγκαία προς το ζήν.

  Που σημαίνει ότι την πενταετία θα πρέπει να βγάζεις αρκετά για να ζήσεις ΚΑΙ την απόσβεση που είναι 3333 το μήνα στην πενταετία ή 1666 το μήνα για δεκαετία (χωρίς να υπολογίζουμε και τους τόκους που θα έπαιρνες αν είχες τα 200Κ στην τράπεζα ή τους τόκους που πληρώνεις για το δάνειο των 200Κ). Έστω οτι δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τη ζωή και σου φτάνουν 1000 ευρώ το μήνα μικτά για να ζεις και να πληρώνεις εισφορές για σύνταξη και υγεία και έστω ότι δεν έχεις και το έξοδο της αγοράς του ταξί στην πλάτη, μόνο έξοδα συντήρησης (κοινώς, έχω κάνει μεγάλες εκπτώσεις στα νούμερα).

  Θα πρέπει τότε να έχεις ελάχιστο μηνιαίο καθαρό εισόδημα από το ταξί 4333 ευρώ, να πούμε 5000 στρογγυλά με τα έξοδα συντήρησης, ασφάλειες κλπ για απόσβεση σε πεντε χρόνια.
  Και για απόσβεση σε δέκα χρονια θα πρεπέι να έχεις ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα από το ταξί 2666, πες 3000 με τα έξοδα.

  Μόνο εμένα μου φαίνεται ότι κάτι δεν παει καλά με τα νούμερα;

  Ή η άδεια δεν πουλιέται 200Κ και κάποιοι τα μεγαλοποιούν τα ποσά…
  Ή οι ταξιτζήδες βγάζουν πολυ περισσότερα από 3Κ το μήνα
  Ή κυκλοφορούν πολλοί που έχουν προβλημα με την απλή αριθμητική και δεν καταλαβαινουν ότι πετάνε τα λεφτά τους – το οποιο ερμηνεύει και γιατι είναι ταξιτζηδες και όχι λογιστές ή μαθηματικοί.

  Διακόσιες χιλιάδες αν τις επενδύσεις αλλού μπορέις να βγάλεις τα 3Κ το μήνα για μια δεκαετία χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα.
  Άρα κάποιος κάτι δε μας λεει καλά.

 64. John said

  @61 συγγνώμη αλλά γιατί αμφιβάλεις για αυτό που σου λέω; είναι δυνατόν να σου περιγράφω ακριβώς πως λειτουργεί (δούλευα 6 χρόνια) και να μου απαντάς εγώ δεν το βλέπω; μήπως απλά εισαι προκατειλημμένος και ότι και να αναφέρω δεν έχει νόημα;
  Τώρα αναφέρεις το άρθρο αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα;
  Όσο αφορά το περιστατικό που αναφέρεις πόσες φορές επεσες σε καλό επαγγελματία ή συγκρατείς ότι ενισχύει την άποψη σου;
  Αν θες πραγματικά να μάθεις διάβασε αυτό http://www.forin.gr/articles/article/3256/pol-1234-9-10-2002-texnikes-prodiagrafes-forologikwn-hlektronikwn-mhxanismwn-kai-susthmatwn και μην λές ότι πιστέυεις ότι είναι σωστο.
  (Επίσης μόλις σήμερα κατλαβα ότι έκανα λαθος με ταμιακές και το σωστό είναι ταμειακες, κατι βγήκε τουλάχιστον)

 65. Τζι said

  Απ’ ό,τι κατάλαβα η απελευθέρωση του επαγγέλματος οδηγεί στην υποδούλωση των οδηγών !!

 66. qq said

  Κι οι ταξιτζήδες έλληνες είναι, και ως εκ τούτου, τα νούμερα ποτέ δεν βγαίνουν. Καμία άδεια δεν κοστίζει 200Κ, και αν αλήθεια κοστίζουν τόσα, ποσώς μας ενδιαφέρει. Μαύρα και αδήλωτα κεφάλαια είναι, να πάνε στο αγύριστο. Καμία τράπεζα δεν θα σου δώσει 200Κ για αγορά ταξί, ακόμα και δέκα διαμερίσματα να υποθηκεύσεις. Αν πάλει βρεθεί καμιά Proton Bank να το κάνει, το ρίσκο όλο δικό της, πάλι ποσώς μας νοιάζει αν μαύρο χρήμα αυγατίσει στην μαύρη αγορά άλλο μαύρο χρήμα. Να τα δήλωναν να μην είχαν προβλήματα. Τη στιγμή που είναι αδήλωτα κεφάλαια, δεν μπορούν να το αποδείξουν και ο καθένας ότι θέλει λέει. Εγώ λέω ότι μόλις μετά βίας είναι 50Κ.

  Όσο για τις ταμειακές, τι στιγμή που δεν δίνεις απόδειξη ταμειακή μηχανής, δεν μπορείς να λες ότι εφαρμόζετε το μέτρο. Έτσι και ο πατέρας μου προ ετών για μια κούρσα το πολύ 5 Ευρώ, πλήρωσε 30 και έκανε το γύρο όλης της Αθήνας και του Πειραιά, επειδή από το σταθμό Πελοποννήσου έπρεπε να φουλάρει 5 άτομα το ταξί. Η ταμειακή μηχανή, πόσα λεφτά μέτρησε δεν θα μάθουμε ποτέ, διότι απόδειξη δεν δόθηκε σε κανέναν. Ειδικά αυτή του Πελοποννήσου σκέτη μαφία είναι. Εκεί δεν ήταν που τσουβάλιασαν τον Ιάπωνα στο πορτμπαγκάζ και αφού του έκαναν δωρεάν ξενάγηση σε όλη την Αθήνα, τον πέταξαν σε ένα σοκάκι. Εγώ υποθέτω, διότι αρνήθηκε να πληρώσει χωρίς απόδειξη, ο ταλαίπωρος.

 67. Hellegennes said

  #64:
  Εμμ… από την στιγμή που στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η γνώμη των ταξιτζήδων, τι μη έγκυρο έχει;

  Δεν αμφιβάλλω για την ύπαρξη του ρολογιού που λες, αλλά για να δουλέψει πρέπει να είναι ανοιχτό. Αντιθέτως, μια ταμειακή μηχανή, από την στιγμή που εκδίδει απόδειξη, είναι βέβαιο ότι δουλεύει.

  Όσον αφορά καλούς επαγγελματίες, σπανιότατα έχω τύχει σε τέτοιους. Πολύ σπάνια θα με ρωτήσει κάποιος αν επιτρέπω να μπει δεύτερο άτομο στο ταξί, θα δεχτεί αγόγγυστα να με πάει ακριβώς εκεί που θέλω, θα με ρωτήσει για να καπνίσει, να ανοίξει τα παράθυρα, να ακούσει μουσική, κτλ.

  Όλα αυτά είναι αυτονόητα για οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Φυσικά και για τους ταξιτζήδες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το συχνότερο παράπονο είναι το «δεν με βολεύει» και πες μου τώρα ότι δεν είναι μειοψηφία οι ταξιτζήδες που δεν το λένε. Τι «δεν με βολεύει» ρε φίλε; Σε ρώτησα;

 68. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια.

  56: Έχεις δίκιο, έχεις απόλυτο δίκιο.

  60: Γεια σου Σοφία!

  61-67: Δεν ξέρω, το έχω ξαναπεί, εγώ είμαι ή τυχερός ή ανεκτικός φαίνεται αλλά έχω τύχει σε καλούς ταξιτζήδες. Ο μόνος που με έχει κλέψει -και χοντρά- ήταν ένας τούρκος στην Πόλη. Όσο για το ότι δυσανασχετούν όταν δεν συμφέρει η κούρσα, αυτό γίνεται σχεδόν παντού, εφόσον δεν είναι μισθωτοί. Έναν καιρό (τα λέω σε σένα Ελληγενή, που είσαι κάτοικος ΗΒ), είχα έναν κολλητό που έμενε Τσίζικ, και όποτε ερχόταν από Ελλάδα κι έπαιρνε ταξί για Χίθροου άκουγε (αγγλικά) καντήλια.

 69. ΒΚ said

  @68 Οι αστρονομικές αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί τα τελευταία χρόνια συν όλες τις έξτρα χρεώσεις (μοναδικής ελληνικής πατέντας οι περισσότερες αν όχι όλες) δεν είναι θέμα καλού ή κακού ταξιτζή και δε νομίζω πως η συζήτηση είναι γύρω από τον χαρακτήρα ή τις συμπεριφορές τους. Προσωπικά και εγώ δεν έχω να καταλογίσω κάτι στους ταξιτζήδες (πέρα από το ότι σπάνια σε βοηθάνε με αποσκευές και το ότι δεν κόβουν απόδειξη). Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Και η Ryan-air έχει χάλια service αλλά πετάς Ρώμη από Θεσσαλονίκη με 25 ευρώ. Καλό χαρακτήρα έχει η British Airways αλλά είναι σαφώς ακριβότερη. Δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης ή ανεκτικότητας κάτι τέτοιο σε μια σύγχρονη κοινωνία. Από εκεί και πέρα η όλη ιστορία τόσα χρόνια ήταν όντως θέμα πολύ καλής τύχης για τους ιδιοκτήτες ταξί από τη μία και ανεκτικότητας της κοινωνίας σε υπερτιμολογιμένες υπηρεσίες από την άλλη.

 70. John said

  @Qq 66
  Πόσες φορές πρέπει να αναφέρω ότι ταμειακές μηχανές μπήκαν τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρεις περιστατικά τα οποία γίνανε πριν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αν πριν δύο χρόνια ένας ταρίφας ιθαγενής κιτρινιάρης σου έκοβε απόδειξη θα ήταν ΨΕΜΑ γιατί δεν υπήρχαν.
  Το ξαναγράφω γιατί είναι δύσκολο σε κάποιους να διαβάσουν τα σχόλια μου ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΑΝΑΒΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΝΑΒΕΙ Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ.
  Η ταμειακή μηχανή κόβει απόδειξη σε κάθε on-off το ρολογιού. Αν το ρολόι κλείσει για την μέρα (βγάλει το Ζ στην αργκό – δες και το λινκ που σου εστειλα) τότε κλείνει και η ταμιακή. Αν η ταμειακη δεν δουλευει δεν μπορεί να δουλέψει και το ρολόι.
  Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπίσω την κιτρινη φάρα αλλά δεν μπορώ να ακούω ή πόσο μάλλον να διαβάζω ανακρίβειες.
  Και κάτι το οποίο έχει να κάνει και με Μαθηματικά, Από πότε η τυχαία άποψη 3 ατόμων είναι ο μέσος όρος ενος πληθυσμού;
  Μόνο όταν μας βολεύει.

 71. qq said

  70 Νομίζω με τις ανακρίβειες άρχισες εσύ πρώτος αναπαράγοντας τα νούμερα των ανακοινώσεων του σωματείου σου. Ομολογώ ότι έχω πολύ καιρό να μπω σε ταξί. Με την πρώτη ευκαιρία και όταν λήξει η απεργία θα το κάνω μόνο και μόνο από περιέργεια, να δω αν έχουν ταμειακές μηχανές και αν μου δώσει απόδειξη αυτοβούλως κα χωρίς να τη ζητήσω.

 72. alienellin said

  Το ότι υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτοί τη χώρα που βρίσκουν απόλυτα λογικό να συγκρίνουν την αγορά ΑΚΙΝΗΤΟΥ με την αγορά εργασίας νομίζω ότι μιλάει από μόνο του για τη σοβαρή πλάνη στην οποία έχει περιπέσει το έθνος και από την οποία μόνο ένα θαύμα μπορεί να μας βγάλει. Επαναλάβετε μετά από μένα: το ακίνητο είναι ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Εφόσον είναι δικό σου νόμιμα κι εφόσον δε χρωστάς / δε γίνει πόλεμος κτλ μπορείς να το περιφράξεις, να το πουλήσεις, να το μεταβιβάσεις, να το κάνεις δωρεά να φυτέψεις ντομάτες κτλ. Η εργασία είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΟΠΟΣ το είδος του οποίου καθορίζεται από τις προσωπικές ικανότητες (δεξιότητες, μόρφωση κτλ) του ανθρώπου που τον καταβάλει. Σε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο, άνθρωποι με τις ίδιες ικανότητες θα πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες άσκησης ενός επαγγέλματος.
  Το οποίο μας φέρνει στη ΣοφίαΟικ
  Chere Sophie Οικ
  Η «απελευθέρωση» ενός επαγγέλματος είναι οικονομολογικό jargon (αλήθεια πως λέγεται jargon στα ελληνικά) που ΔΕΝ συνεπάγεται ασυδοσία και μπάτε σκύλοι αλέστε, όπως αφήνει να εννοηθεί η αντιστοιχία που κάνεις με άλλα επαγγέλματα.
  Θα σου εξηγούσα τι σημαίνει, αλλά κάνε google γιατί βαριέμαι. (Πραγματικά αυτό με το google το εννοούσες ή να πετάξω το σαβουάρ βιβρ από το παράθυρο;) Σημείωσε πάντως ότι οι προϋποθέσεις για να γίνεις ταξιτζής σε άλλες χώρες όπου το επάγγελμα είναι ελεύθερο είναι πολύ πιο ζόρικες απ’ ότι εδώ.

 73. Σοφία Λιλιμπάκη said

  Σε πολλές από τις απόψεις που ήδη διατυπώθηκαν και κρίνουν παράλογες τις απαιτήσεις και απαράδεκτα τα μέσα των ιδιοκτητών ταξί συμφωνώ. Έχω καταλήξει κι εγώ στα ίδια περίπου συμπεράσματα. Ζήτησα το λόγο για να αντικρούσω ένα μύθο που χρόνια τώρα καλλιεργείται. Ότι δηλαδή το άνοιγμα
  του επαγγέλματος θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλων μονάδων ιδιοκτητών ταξί. Ότι το άνοιγμα θα προσελκυσει ξένους κεφαλαιούχους να αγοράσουν τις άδειες που θα δίνονται τσάμπα και θα προσλάβουν οδηγους για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτός ο φόβος υπήρχε πράγματι πριν μπούμε στην ονομαζόμενη τότε ΕΟΚ εξού και η παρομοίωσή της με τον λάκο των λεόντων. Οι φόβοι όμως αυτοί διαψεύστηκαν. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων δεν γέμισε την Ελλάδα με μεγάλα συγκροτήματα δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κ.λ.αντίθετα Έλληνες έφυγαν και σταδιοδρόμησαν έξω.
  Γιατί το ταξί με τα πενιχρά κέρδη του να γίνει το δέλεαρ;Και βέβαια να ισχύουν κάποια κριτήρια στην κατανομή των αδειών αλλά να μην κληρονομούνται ή να πωλούνται. Ας περιμένουμε να δούμε.
  Πάντως δεν μπορώ να εξηγήσω την ανεπιφύλακτη υποστήριξη κάποιων κομμάτων στους ι δ ι ο κ τ ή τ ε ς των ταξί ενώ γενικά τάσσονται γενικά κατά της ιδιοκτησίας.

  ΥΓ Ύπάρχουν άραγε στοιχεία για τους ιδιοκτήτες ταξί που έχουν περισσότερες απο μία άδειες;

  Σοφία Λιλιμπάκη

 74. ein Steppenwolf said

  Οι «άνεργοι και πικραμένοι»

  Tου Πασχου Μανδραβελη

  Με τον καλύτερο τρόπο συνόψισε τη σύγκρουση της κοινωνίας με τους ιδιοκτήτες ταξί ο αντιπρόεδρος του σωματείου Θεσσαλονίκης. «Δεν γίνεται», είπε χθες στον ΣΚΑΪ, «να μπορεί κάθε άνεργος και κάθε πικραμένος να βγάζει μια άδεια ταξί!»

 75. John said

  Επειδή με ενοχλεί να μένουν λάθος εντυπώσεις κύριε ή κυρία Qq ποιά νούμερα ακριβώς αναπαράγω τα οποία προέρχονται από το σωματείο των ταξιτζήδων; Αν είχες λιγότερη εμπάθεια στο πρόσωπο των ταξιτζήδων θα έβλεπες ότι στο πρώτο σχόλιο μου αναφέρω ότι δεν είμαι ταξιτζής πλέον αλλα οδήγησα ταξί στα 6 χρόνια που ήμουν φοιτητής, άρα δεν έχω κάποιο άμεσο συμφέρον από το ΣΑΤΑ.

 76. sarant said

  69: Υπερτιμολογημένες υπηρεσίες, λέτε -ως προς τι όμως; με τι συγκρίνετε; Το ελληνικό ταξί, παρά τις μεγάλες αυξήσεις, εξακολουθεί να είναι πολύ φτηνότερο (στο 1/3 της τιμής, λέω εμπειρικά) από το ταξί των δυτικοευρωπαίων. Ο μισθός του Προβόπουλου είναι άραγε στο 1/3 του μισθού των ομολόγων του; Η βουλευτική αποζημίωση μήπως; Μήπως αυτοί κυρίως παρέχουν υπερτιμολογημένες υπηρεσίες;

 77. ΣοφίαΟικ said

  OK, τουλάχοστν ξεκαθαρίσμαε ότι το 200Κ για άδεια ταξί είναι μύος. Το μετά βίας 50Κ είναι πολύ πιο λόγικό.
  Τώρα, καλούς ταξιτζήδες εχω συναντήσει τρεις στην Αθήνα τα τελευτία δέκαπέντε χρόνια. Ο ένας ήταν υπάλληλος, για τους άλλυς δύο δεν ξέρω. Ήταν ευγενέστατοι, με εξυπηρέτησαν (ο ένας με πήγε εγκαίρως Πειραιά και δεν έχασα το πλοίο παρόλο που είχα αργήσει), κι ο άλλος είναι αυτός που με παέι καθε φορά στο αεροδρόμιο ότνα φέυγω, με ραντεβού (μου τον ΄συστησε αυτ΄ς που με πήγε στο λιμάνι). ΌΜΩΣ… έχω μεπι σε ταξί βρώμικα, έχω κανει το γύρο της Αθήνας χωρίς λόγο (ίσως για να πεφτουν οι μονάδες), με χρέωσαν δέκα ευρώ Χίλτον- Αμπελόκηπους (κανονικά γύρω στα τρία βγαίνει) μερα μεσημέρι γιαίτ έιχε βάλει τη διπλή ταρίφα γιαίτ με περασε για τουρίστρια αφού βγήκα απο το ξενοδοχέιο με βαλίτσα, στο σταθμό του ΚΤΕΛ μπαίνω στο ταξί και περιμένω να φύγουμε κι ο τυπος εψαχνε να βρει κι άλλιυς να γεμίσει το ταξί, και απρεξηγήθηκε που κατέβηκα και μπήκα στον επόμενο στη σειρά (και δεν καταλαβαίονω γιατί ο επομενος το ανεχεται), ουκ ολίγες φορες αντι να πηγάνουν στον προορισμό τους κόβουν ταχύτητα καθε πενήντα μετρα να ρωτήσουν που πάει ο ο καθένας, αρνούντια να σε παρουν παρόλο που είναι άδειανόι και με αναμένο το σήμα κλπ κλπ. Όλοι τα έχουμε ζήσει αυτά και δυστυχώς αυτά είναι ο κανόνας. Οπότε ς μην προσπαθουν οι ταξιτ΄ζηδες να μας πουν ότι κατά διαβολική ΄συμπτωση όλοι μας ε΄τυχε να πεσουμε πα΄νω στους δυο- τριες ταξιτζήδες που δεν ειναι σοβαροί επαγγελματίες και να μην τύχεθ να πετύχουμε πο΄τε το 99% που είναι σοβαροί κλπ.
  Αλλά το ταξί δεν ειναι μέσο μαζικής μεταφοράς. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ακριβό και να το χρησιμοποιούμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
  Όσο για τις άδειες θα πρέι να γίνουν προσωπικές να μην μεταβιβάζονται και να πρέπει να ανανεωνονται κάθε χ χρόνια, ας πούμε δέκα. Και οι οδηγοί να περνάνε αυστηρές εξετάσεις γνώσεων και να παρακολυθούν μαθήματα ευγένειας και να δημιουργηθέι γραμμή καταγγελίας για κάθε παράβαση (ΚΑΙ διπλοκούρσα ΚΑΙ χάζολόγημα για να γραφει το ρολόι κλπκλπ) κι όποιον οτν καταγγέλυν να του αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα με συνοπτικές διαδικασίες. Αμέσως θα συμμορφωθούν.
  Δε λεώ τίποτα για την ποιότητα της οδήγησης για΄τι και σοτ Λονδίνμο οι ταξιτζήδες οδηγούν σαν τρελλοί.

 78. Hellegennes said

  #68:
  Τι να σου πω ρε Νίκο, εμένα η εμπειρία μου από το ΗΒ είναι πολύ διαφορετική. Ή είμαι φανταστικά τυχερός ή οι ταξιτζήδες στο ΗΒ είναι επαγγελματίες, ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. Πριν λίγο καιρό, ήρθε ο Παππούς του συγκατοίκου μου με την οικογένειά του για διακοπές και έστειλε -ο συγκάτοικός μου- προπληρωμένο ταξί να τον παραλάβει. Ο ταξιτζής τούς ρώτησε αν θέλουν να τους φέρει κατευθείαν ή να τους κάνει τούρ στο Hampshire. Ζήτησαν το δεύτερο και από μία ώρα και κάτι που είναι η διαδρομή, κάνανε κοντά τρεις και τους έκανε ξενάγηση. Δεν τους χρεώσε τίποτα έξτρα. Τελευταία φορά που μετακόμισα, κάλεσα ταξί-βαν και μου είπαν 20 λίρες. Όταν κατέβηκα, ο ταξιτζής μού λέει 10 λίρες, μα, τού λέω, μού είπανε 20. Ναι, λέει, μού είπαν πράγματα 3 ατόμων και θεωρήσαμε πιθανότητα ζημιάς, τελικά είχατε λίγα πράγματα και δεν είχα ούτε μια γρατσουνιά, άρα 10. Σημειωτέον ότι ήταν διαδρομή 5 χιλιομέτρων εκτός πόλης και ήταν ταξί-βαν. Τελευταία φορά που πήρα ταξί στο Πόρτσμουθ -με βαλίτσα-, πλήρωσα 1.5 λίρα γιατί «είσαι φοιτητής» παρότι δεν υπάρχει φοιτητική έκπτωση για ταξί -τουλάχιστον όχι στο Πόρτσμουθ.

  Πάντα κουβαλάνε αυτοί τις αποσκευές. Μέσα και έξω από το αυτοκίνητο. Πάντα ρωτάνε για παράθυρο, κλιματισμό. Ποτέ δεν παίρνουν διπλή κούρσα, δεν καπνίζουν. Σίγουρα θα υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες και βασικά θυμάμαι μια φορά που έπεσα σε τέτοιον στο Λονδίνο, αν και δεν ήταν νόμιμος, οπότε δεν το μετράω. Αλλά προσωπικά έχω να θυμάμαι μόνο καλές ιστορίες από ταξιτζήδες στην Αγγλία. Ναι, είναι ακριβότερα τα ταξί εδώ, αλλά κυρίως κοντά στο Λονδίνο και μόνο σε σχέση με ελληνικούς μισθούς. Αυτό που είναι εξοργιστικά ακριβότερο είναι τα λεωφορεία (πλην Λονδίνου).

  Τι να πω, μπορεί να είμαι απλά τυχερός στο ΗΒ και άτυχος στην Ελλάδα, αν και το βρίσκω πολύ ειρωνικό να συμβαίνει τέτοιο πράγμα. Αντιλαμβάνομαι ότι η μαρτυρία μου έχει αξία μόνο ως μαρτυρία και όχι ως δεδομένο, βέβαια. Το λέω αυτό για να προλάβω τα αυτονόητα.

 79. ΣοφίαΟικ said

  78: Προφανώς δεν είσαι Λονδίνο. Πρώτα πρώτα όλα τα ταξί πλεόν, μάυρα και αγοραία ειναι με άδεια υποχρεωτικά, έχουν αναβαθμιστεί. Το κόμιστρο ειναι ακριβό σε σχεση με τα άλλα μεταφορικά μέσα και σε σχέση με το μεσο μισθό του Λονδίνου. Το μόνο με΄ρος που μπορείς άμα θες να μοιραστείς κούρσα έιναι στους σταθμούς μόνο τις ώρες αιχμής (πρωί) κι υπαρχει υπάλληλος που κανονίζει πως μοιράζονται οι πελατες στα ταξί και σου λένε και ποσα θα πληρώσει πανω κάτω ο καθένας και όντως σου βγαίνει πιο φτηνό και πιο γρήγορο. Οι ταξιτζηδες στην επαρχια είναι όπως όλοι οι Άγγλοι επαρχιώτες, χαρωποί, ομιλητικοί και φιλικοί. Στις μεγαλουπόλεις δεν ειναι κανέις ετσι.
  Το εντυπωσιακό όμως ειναι που οι ταξιτζήδες του Λονδίνου είναι υποχρεωμένοι να ξερουν όλη την πόλη απ’έξω κι ανακατωτά. Και όλα τα μουσεία, δημόσια κτίρια κλπ. Λένε βεβαια ότι τωρ απου όλοι έχουν GPS ίσως δεν εχει πλεον νόημα.

  Στο Ελσίνκι θυμάμαι πριν δέκα χρόνια που μπορουσες να πληρώσεις με πιστωτική το ταξί και είχε ταμειακή μηχανή και σου έκοβε απόδειξη χωρίς να τη ζητήσεις (στην Αγγλία αυτό ακόμα δεν είναι γενικευμένο).

 80. Hellegennes said

  #79:
  Όχι, μένω Πόρτσμουθ. Πιο πριν έμενα στο Γκίλντφορντ (Σάρυ), που είναι καμμιά 40αριά χιλιόμετρα από το κέντρου του Λονδίνου. Εγώ σχεδόν πάντα πληρώνω με κάρτα (χρεωστική) -οι περισσότεροι έχουν μηχάνημα. Στο Λονδίνο τα ταξί είναι ακριβά, πρώτα απ’ όλα γιατί είναι κατεξοχήν τουριστική πόλη. Στοιχεία πρόχειρα για τον μέσο μισθό του Λονδρέζου, δεν έχω, έχω όμως το median για πλήρους απασχόλησης, που είναι 2700 λίρες (από το κυβερνητικό γραφείο εθνικής στατιστικής). Πριν λίγο καιρό, διάβασα στην Guardian ότι ένας στους 10 Λονδρέζους βγάζει πάνω από 120,000 τον χρόνο.

  Αυτό με την απαίτηση να ξέρουν οι ταξιτζήδες όλους τους δρόμους, θυμάμαι που το είχα διαβάσει σε μια έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Λίγο-πολύ, έλεγε ότι εξαιτίας των εξωφρενικών απαιτήσεων σε απομνημόνευση δρόμων, που έχει ο δήμος του Λονδίνου για τους ταξιτζήδες, το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου τους αναπτύσσεται σε βάρος άλλων.

  Καταλαβαίνω ότι οι ταξιτζήδες στις μεγαλουπόλεις είναι αλλιώς, αλλά στην Ελλάδα δεν βλέπεις επαγγελματίες χαρωπούς κι εξυπηρετικούς πουθενά.

 81. qq said

  75 Δεν έχω ειδική εμπάθεια με τους ταξιτζήδες, αλλά με την νοοτροπία τους, που είναι και νοοτροπία των ελλήνων γενικώς. Έχω εμπάθεια να μου λένε για 200Κ, ενώ ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι ούτε το ένα τέταρτο αυτής της τιμής, αλλά σαν κουτοπόνηροι φωνάζουμε για 200Κ, μπας και βρεθεί ο αφελής πρόθυμος να τη αγοράσει στα 150, τιμή ευκαιρίας, αλλά από καλή καρδιά θα του τη δώσουμε στα 100Κ. 100% το κέρδος. Ο ίδιος αφελής θα συγχρονιστεί με την χορωδία και θα αρχίσει να φωνάζει για 300Κ, και το γαϊτανάκι καλά κρατεί. Αθάνατη ελληνική κουτοπονηριά, τη συναντάς παντού. Τώρα, έχουν την απαίτηση οι ταξιτζήδες από την κυβέρνηση, να τους επιβραβεύσει μια παράνομη πράξη και να βάλει τη βούλα της νομιμότητας. Αυτό με κάνει έξω φρενών, και πιο πολύ η υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή την παρανομία, με μόνο κριτήριο την ψηφοθηρία. Αλλά, φίλοι ταξιτζήδες, μη πτοείστε στον αγώνα σας. Οι ανακοινώσεις των γιατρών βγάζουν πολύ περισσότερο γέλιο.

 82. ΒΚ said

  76: Συγκρίνω αυθαίρετα με αυτό που φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να πληρώνω και με αυτό που πληρώνω για αυτό που παίρνω. Για παράδειγμα θεωρώ υπερβολική τη χρέωση έξι ευρώ για διαδρομή συντομότερη των δέκα λεπτών στο Βόλο (από σταθμό τραίνου με το γνωστό «περίμενε να μαζέψω κι άλλους που βολεύει», με την τσάντα του υπολογιστή στα γόνατα να χρεώνεται ως αποσκευή και να μπαίνει τελικά και διπλή ταρίφα στα 300 μέτρα που διασχίζει τον περιφερειακό της πόλης). Υπερβολικά θεωρώ και τα 8 ή 9 ευρώ στη Θεσσαλονίκη για το κέντρο-Χαριλάου, το βράδυ που οι άδειοι δρόμοι κάνουν τη διαδρομή ούτε δέκα λεπτά! Υπερβολικές και τις χρεώσεις για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Και δεν μπορώ να συγκρίνω με μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – σόρρυ δεν είμαστε. Συγκρίνω με την Ευρωπαϊκή επαρχία, για παράδειγμα με τη Σκωτία που έζησα πολλά χρόνια.

  Τώρα τα στελέχη και οι βουλευτές είμαι σχεδόν βέβαιος πως μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με πολλούς άλλους Έλληνες σε σχέση με τις αμοιβές που έχουν για το έργο που προσφέρουν και μάλλον συμφωνούμε πως έχει να κάνει με την ανεκτικότητα της κοινωνίας σε υπερτιμολογημένες υπηρεσίες.

 83. Alexandra said

  Τους τελευταίους 3-4 μήνες έχω μπει σε ταξί πάνω από 10 φορές. Τι αποκόμισα:

  1) Ούτε ένας δεν μου έδωσε απόδειξη χωρίς να τη ζητήσω.
  2) Τα μισά ταξί από αυτά που μπήκα ήταν βρώμικα.
  3) Αρκετοί από αυτούς κάπνιζαν αρειμανίως και δεν το έσβησαν ούτε όταν μπήκα.
  4) Επίσης, αρκετοί είχαν το ραδιόφωνο στη διαπασών και χρειάστηκε να ζητήσω να το χαμηλώσουν.
  5) Ένας εξ αυτών -στατιστικά δεν έχει σημασία, βέβαια- άρχισε να βρίζει χυδαία κάποιους πολιτικούς, χωρίς να του ανοίξω εγώ συζήτηση.

 84. shin0bi said

  @ #48 Nickel ; Αν και είναι εκτός θέματος δεν μπορώ να μην απαντήσω καθώς μετά λύπης μου βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί που συνεχίζουν να δέχονται φυλλάδες όπως η Καθημερινή (που πλέον τείνει να θεωρείται αυταπόδεικτα καθεστωτική) με επιχειρήματα του τύπου «δεν επιχειρηματολογείς προς το αντίθετο». Ξεκινάω λοιπόν:
  1. Και μόνο το γεγονός ότι φιλοξενείται άρθρο κάποιου καθηγητή στην Κ για το συγκεκριμένο θέμα είναι από μόνο του επιχείρημα υπέρ μου. Η μέχρι τώρα στάση της εφημερίδας αυτής αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Δεν δίαβασα ποτέ στην Κ κάποια αντίθετη άποψη. Μόνο επιθέσεις σε όποιον είναι αντίθετος.
  2. Το γεγονός ότι είναι καθηγητής δεν του δίνει αυθαίρετα δίκιο.
  3. Λέει ο καθηγητής : » η ρήτρα παραίτησης του Δημοσίου από τις αποκαλούμενες -κακώς- «ασυλίες εθνικής κυριαρχίας», δεν είναι πρωτοφανής. Πρόκειται για μια τυποποιημένη ρήτρα….»
  Αυτό φίλτατε δεν είναι επιχείρημα. Επειδή κάτι συμβαίνει κατα κόρον σε τέτοιου είδους συμβάσεις δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό και πρέπει να το δεχόμαστε. Υπενθυμίζω ότι άλλο μια εταιρεία κι άλλο ένα κράτος. Και γράφει στην ίδια παράγραφο κάνοντας αναφορά σε παλιότερες συμβάσεις του κράτους: » Ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές του ελληνικού κράτους απέναντι στους δανειστές του δεν έφταναν μέχρι την παραίτησή του από αρμοδιότητες κυριαρχίας».
  Αυτοαναιρείται λοιπόν ο κύριος καθηγητής παραδεχόμενος ότι πρώτη φορά με το μνημόνιο απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα.
  4. Στην επόμενη παράγραφο κάνει μια αντιπαραβολή με μια Υ.Α. και αντίστοιχες συμβάσεις , όπου εξηγεί τι και πως εξαιρείται και ότι δεν κινδυνέουν πολιτιστικά στοιχεία του Δημοσίου ή αιγιαλός κτλ. Δεκτό. Τότε γιατί γίνεται το ξεπούλημα με το περίφημο «ταμείο εκποίησης δημόσιας περιουσίας» ;;;;
  Εδώ ο κύριος καθηγητής προσβάλει τη νοημοσύνη μας και θεωρώ αναξιοπρέπες ένας άνθρωπος που διδάσκει κόσμο να λέει τέτοια αντιφατικά πράγματα.
  5. Κλείνει το άρθρο του με τα επιχειρήματα Παπανδρέου και κουστωδίας » Δεν υπάρχει άλλος δρόμος κτλ κτλ». Απλά λόγια χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα.
  Γιατί πρέπει να τα δεχτώ ως επιχείρημα και να καλούμαι να αποδείξω εγώ το αντίθετο όταν η μέχρι τώρα εφαρμογή του μοναδικού αυτού σχεδίου αποτυγχάνει παταγωδώς;;;

  Ελπίζω να σε κάλυψα

 85. Κασσάνδρα said

  @40 Κατερίνα,
  πολυ σίγουρη σε ακούω, ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε?
  Το μόνο που μπορώ να κατηγορήσω αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση ,είναι» το ένα βήμα μπρός ,δύο πίσω.»

 86. shin0bi said

  Και επι του θέματος :
  Αντιμετωπίζουμε το ταξί ως ΜΜΜ ενώ δεν θα έπρεπε όπως είπαν και κάποιοι παραπάνω. Αυτό οφείλεται στην γενικά κακή ποιότητα των άλλων μέσων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Δεν νομίζω κανείς να επαιρνε ταξί αν υπήρχε λεωφορείο κάθε 15 λεπτά πχ., για να κάνει την ίδια διαδρομή στον ίδιο χρόνο με τα 5πλάσια λεφτά.
  Είμαστε όμως συνηθισμένοι στην βολή. Όλοι προτμάμε την άνεση του ταξί από το να στεκόμαστε όρθιοι στο τρόλευ.
  Και ξεχνάμε ότι τελικά είναι ένα ιδιωτικό μέσο, ένα έίδος πολυτελείας. Όταν ανεβαίνουν τα κόμιστρα στα πλοία ή δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια δεν βλέπω και πολύ κόσμο να τα βάζει με τους άμοιρους εφοπλιστές.

 87. nickel said

  @shin0bi #84: Βεβαίως και καλύφθηκα, και σ’ ευχαριστώ. Τα σημεία 3-5 ήθελα να κατατεθούν, ώστε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε στα σημεία, όχι στους τίτλους των άρθρων, των συντακτών ή των εφημερίδων.

 88. shin0bi said

  Πολύ σωστή η επισήμανση νικελ. Πολλοί ξεχνάνε να διαβάσουν ολόκληρη την είδηση ή ένα άρθρο και ακόμα χειρότερα να φιλτράρουν αυτό που διαβάζουν. Η κριτική σκέψη θα γίνει κι αυτή είδος πολυτελείας σαν τα ταξί του παρόντος θέματος!

 89. sarant said

  84-87-88: Έτσι μπράβο!

 90. Να βάλω κάτι κι εγώ στη συζήτηση (μετά από καιρό).

  Εγώ για να ασκώ το επάγγελμά (Μηχανικός) μου σπόδασα πέντε χρόνια και χάλασα ένα σωρό λεφτά αυτά τα χρόνια, έδωσα εξετάσεις για να πάρω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αστείες σε ένα πρωινό στο ΤΕΕ προφορικά αλλά έδωσα) Δούλεψα σε εταιρείες με αξιοπρεπή μισθό και τώρα δουλέυω μόνος μου.
  Γιατί να μην μπουν πληθυσμιακά κριτήρια και στο επάγγελμά μου; Να μην βάζουν άλλους μηχανικούς τα πολυτεχνεία αν δεν βγουν στην σύνταξη κάποιοι; Το άνοιγμα του δικού μου επαγγέλαμτος δεν το φοβάμαι (να μπουν απόφοιτοι ΤΕΙ κ.λπ.) αν μπορούν να δώσουν τις ίδιες υπηρεσίες ας έλθουν. Στο κάτω κάτω τόσα χρόνια έρχονται μηχανικοί από άλλες χώρες.

  Κάτι ακόμα κάποτε σε ένα εργοτάξιο σε απομακρυσμένη περιοχή είχαμε ένα λεωφορειάκι να μεταφέρει τους εργαζόμενους από την κοντινή πόλη. Ο οδήγός έπαιρνε κανινικά τα ένσημά του δεν τηρούσε βιβλίο ανάπαυσης (υποχρεωτικό αν μεταφέριες επιβάτες) και έπαιρνε κανινικά τις υπερωρίες. Ισχύουν αυτά με τους οδηγούς που δουλέυουν για τους ιδιοκτήτες ταξί που απεργούν;
  Γιατί είναι κακό να μπυν εταιρείρες με μισθωτούς οδηγούς που θα τηρούν την εργατική νομοθεσία και θα μπορέι το Κράτος (Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ κ.λπ) να το ελέγξουν;

 91. sarant said

  90: Έναν καιρό πάντως θυμάμαι ότι το ΤΕΕ είχε αντιδράσει όταν είχαν γίνει ή ζήτησαν να γίνουν ανώτατα (στα χαρτιά) τα ΤΕΙ.

  Απροπό, σου έχω στείλει ένα μέιλ προ καιρού, δεν ξέρω αν το πήρες.

 92. Ein Steppenwolf said

  Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε, πράγμα σχεδόν πρωτοφανές για κυβερνητικό στέλεχος τις τελευταίες δεκαετίες, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος μιας κατεστημένης συντεχνίας – των ιδιοκτητών ταξί που παραβιάζουν συστηματικά το νόμο, απειλώντας ωμά ότι θα φθάσουν μέχρι του σημείου να καταστρέψουν τον ελληνικό τουρισμό, εάν δεν διατηρήσουν τα συντεχνιακά τους κεκτημένα.
  Η Δράση δεν μπορεί παρά να εξάρει τη στάση αυτή του Υπουργού.

 93. Ακόμα αντιδρά χωρίς να βλέπω το λόγο όποιος έχει τα προσόντα ας δουλέψει όποιος δεν έχει τα προσόντα ή δεν θα αποδίδει στην εταιρέια του ή δεν θα έχει πε΄λάτες στο γραφέιο του. Σε διθνέις κοινοπραξίες που έχω δουλέψει δεν είχα κανένα πρόβλήμα (ούτε αυτόι με μένα) με τους BEng μηχανικούς από Αγγλία.
  Το μέιλ μάλλον χάθηκε στα σπαμ που έρχονται αφού χρησιμοποιώ αυτό το μέιλ δημόσια (και συνεχίζω για λόγους ταυτοπροσωπίας να χρησιμοποιώ στη wordpress και αλλού). Αν είναι εύκολο μπορέιτε να το ξαναστείλετε στη διέυθυνση από την οποία σας έστειλα μήνυμα πριν λίγο.

  Και για να μην ξεστρατίσει η συζήτηση με αφορμή την πρώτη παράγραφο σήμερα υπάρχουν κριτήρια και προσόντα για να οδηγεί κάποιος ταξί. Ξέρει κάποιος αν αυτός που έχει αγοράσει την άδεια είναι ψυχωτικός, δεν βλέπει καλά ή ελέγχει κάποιος τις ικανότητές του στην οδήγηση και τη φυσική του κατάσταση με δεδομένο ‘οτι όπως λένε οδηγούν 10 και 12 ώρες;

 94. Hellegennes said

  #86:
  Τα ταξί δεν είναι μέσο πολυτελείας. Μεταφέρουν την μάζα, άρα είναι ΜΜΜ. Μέσο πολυτελείας είναι οι λιμουζίνες, αν και στην Ελλάδα δεν μισθώνει κανείς· στο εξωτερικό όμως είναι συχνότατες. Πώς είναι μέσο πολυτελείας το ταξί, που τα περισσότερα έχουν φθαρμένα καθίσματα, βρόμικο εσωτερικό, δεν σου προσφέρει ανέσεις πολυτελείας, ο οδηγός καπνίζει/ακούει μουσική, κτλ;

  Τα ταξί είναι ΜΜΜ, αναμφισβήτητα. Εξυπηρετούν τις ανάγκες της μάζας για μεταφορά ατόμου με βαλίτσες, σε μέρη που δεν γίνεται να καλύπτει το αστικό δίκτυο συγκοινωνιών ή σε ώρες που δεν καλύπτει. Αυτά όχι γιατί το δίκτυο είναι ανεπαρκές, αλλά γιατί δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να καλύπτει τα πάντα και γι’ αυτό υπάρχουν τα ταξί.

 95. Κύριε Σαραντάκο, τα ερωτηματικά έγιναν ερωτήματα; (Επι τη ευκαιρία, η Σοφία είναι στο 59 αλλά έτσι απόλαυσα χαιρετισμό σας @68 απο σπόντα.) 🙂

 96. sarant said

  Ναι, τα άλλαξα -δεν είναι καλύτερα;

 97. Για τη χρήση των λέξεων είσαστε ο αρμόδιος, αλλά πάει το λογοπαίγνιό μου @60…. 😦

 98. Λουκάς said

  Χαίρετε.
  Για το πόσο κόστιζε μια άδεια ταξί παλιότερα, γνωρίζω πως στα Ιωάννινα, κάποια στιγμά πριν από 4-5 χρόνια η ζήτηση για άδεια είχε φτάσει κάπου στις 350.000 Ευρώ.
  Για Αθήνα, νομίζω πως τότε ήταν αρκετά χαμηλότερη.
  Ύστερα, και με όλα όσα ακουγόντουσαν περί ανοίγματος του επαγγέλματος, το ποσό άρxισε να πέφτει, αλλά όχι τόσο απότομα όσο θα περίμενε κανείς αφού με την αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας αρκετός κόσμος έβλεπε ακόμα την αγορά ταξί ως μια λύση -τουλάχιστον στα Ιωάννινα.

 99. sarant said

  Τόσο πολλά, ε;

 100. shin0bi said

  Ελληγενή, ΜΜΜ είναι τα μέσα που ελέγχονται από το κράτος και παρέχονται ως κοινωνικό αγαθό. Τα ταξί δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, άσχετα αν χρησιμοποιούνται από τον κόσμο ως τέτοια. Ούτε στάνταρ ωράρια έχουν, ούτε συγκεκριμένα δρομολόγια, ούτε σταθερό κόμιστρο. Επίσης το ΜΜΜ σημαίνει μαζικής μεταφοράς, δηλαδή μεταφοράς σε ποσότητα. Το ταξί που παίρνει έναν (άλλο θέμα το τι γίνεται πολλές φορές) δεν κάνει μαζική μεταφορά. Κάνει ατομική μεταφορά και εκτελεί μοναδικό και συγκεκριμένο δρομολόγιο.
  Το ότι δεν προσέχουν και δεν διατηρούν τα οχήματά τους, είναι δικό τους θέμα. Όλα όσα αναφέρεις είναι θέμα κακής συμπεριφοράς του οδηγού ή του ιδιοκτήτη. Όπως διαλέγεις αντίστοιχα και μια ταβέρνα ανάλογα με την ποιότητα που προσφέρει.Και οι λιμουζίνες τις μάζες εξυπηρετούν, απλά δεν συμφέρουν οικονομικά και γιαυτό δεν τις μισθώνει και κανείς. Παρομοίως, είναι πολύ λιγότεροι αυτοι που θα καλέσουν ραδιοταξί από αυτούς που θα στηθούν στο δρόμο, ακριβώς επειδή στην πρώτη περίπτωση είναι ακριβότερο. Πόσοι παίρνουν ταξί για να πάνε σε μια άλλη πόλη και όχι το ΚΤΕΛ ή το τρένο αφού είναι ΜΜΜ; Επίσης, έστω ότι αύριο διπλασιάζεται η τιμή του κομίστρου, πόσοι θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν με την ίδια συχνότητα;;

 101. Hellegennes said

  #100:

  Τι δεν έχουν σταθερό κόμιστρο; Δεν υποτίθεται ότι το κόμιστρο είναι ορισμένο από το κράτος σε συμφωνία με τους ταξιτζήδες και έχει στάνταρ σημαία και ρυθμό; Και πώς δεν ελέγχονται από το κράτος; Η άδεια δεν παρέχεται από την πολιτεία; Μέσο Μαζικής Μεταφοράς δεν σημαίνει «σε ποσότητα», σημαίνει «της μάζας», δηλαδή του πλήθους. Όπως δηλαδή Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης είναι το μέσο που ενημερώνει τις μάζες, όχι μέσο που ενημερώνει μαζικά -που δεν έχει νόημα άλλωστε.

  Προφανώς τα παραπάνω τα λες ορμώμενος από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ταξί που να ανήκουν στο κράτος. Αυτό δεν έχει σχέση με το τι είναι ΜΜΜ και τι όχι. Πολλά ΜΜΜ δεν ανήκουν στο κράτος ακόμη και στην Ελλάδα -πολύ περισσότερο στο εξωτερικό. Τα ίδια κριτήρια που αναφέρεις σαν διαφοροποιητικά στοιχεία (μη τακτικό δρομολόγια, μοναδική κούρσα) ισχύουν παντού, αλλά διάφοροι δήμοι υποχρεώνουν τα ταξί τους να έχουν δημοτική σήμανση (π.χ. το Πόρτσμουθ το κάνει αυτό για τα Hackneys ενώ αφήνει ελεύθερα τα private hire). Στο εξωτερικό υπάρχουν ταξί που θεωρούνται μη ΜΜΜ, αλλά τα δικαιώματά τους είναι πολύ περιορισμένα. Π.χ., στην Αγγλία, τα μη ΜΜΜ (μη Hackneys) δεν μπορούν να μπουν σε λεωφορειολωρίδα, δεν μπορούν να παρκάρουν σε πιάτσα, δεν έχουν δικαίωμα να φέρουν πουθενά την επιγραφή taxi ή cab, το κόμιστρό τους δεν ορίζεται από το κράτος ή την τοπική αρχή, δεν υπάρχει όριο αδειών, δεν έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν στην πόλη για να πάρουν πελάτες (είναι μόνο με κλήση), δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν σε σταθμούς και αεροδρόμια και τέλος δεν επιτρέπεται να έχουν ίδιο χρώμα με το τοπικό hackney (μαύρο στο Λονδίνο, γκρι στο Πόρτσμουθ). Προφανώς αυτά όλα είναι πολύ διαφορετικά από το ελληνικό μοντέλο, το οποίο είναι ίδιο με αυτό των Hackneys, που ελέγχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση (όπως και στην Ελλάδα, υποτίθεται).

  Από την στιγμή λοιπόν που οι οδηγοί ταξί απολαμβάνουν όλα αυτά τα ειδικά προνόμια (φωτεινή επιγραφή, πιάτσες, χρώμα, όριο αδειών) και δεν είναι απλά ιδιωτικές λιμουζίνες που κλείνεις με ραντεβού, είναι ΜΜΜ. Οι δήμοι προβλέπουν την ύπαρξή τους για την εξυπηρέτηση του κοινού και γι’ αυτό τούς παρέχονται αυτά τα ειδικά προνόμια. Κατ’ επέκταση, ο νόμος ορίζει 500 χιλιάδες άλλα πράγματα, από την καθαριότητα του ταξί και την ηλικία του οχήματος, μέχρι τις τεχνικές του προδιαγραφές και την συμπεριφορά του οδηγού και τι είναι υποχρεωμένος να κάνει: π.χ. απαγορεύεται να αρνηθεί κούρσα, να ανοίξει τα παράθυρα χωρίς άδεια, μουσική, να καπνίσει, να μιλήσει στον πελάτη και άλλα. Όλα αυτά ορίζονται από κάποιον κανονισμό ·θυμάμαι που τον είχα διαβάσει σε κάποιο περιοδικό, προ αμνημονεύτων χρόνων. Δεδομένου ότι τέτοιες προδιαγραφές βλέπω και στην Αγγλία, πιστεύω ότι αυτοί οι κανονισμοί συνεχίζουν να υφίστανται.

  Και δυο links για να μην φαίνεται ότι τα βγάζω απ’ το μυαλό μου:

  http://www.portsmouth.gov.uk/living/3335.html

  Click to access LIC_Conditions_of_Licence_and_Enforcement.pdf

 102. τυφλός said

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/08/2011_401223

 103. alienellin said

  Αν και έχω την εντύπωση ότι νομικά τα ταξί δεν συγκαταλέγονται στα ΜΜΜ, νομίζω ότι αυτό που θέλει να πει ο shin0bi είναι ότι εάν τα μέσα που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολλόυς ανθρώπους ταυτόχρονα λειτουργούσαν καλύτερα η ανάγκη για ταξί θα ήταν μικρότερη. Είναι γεγονός ότι σε πόλεις όπως το Λονδίνο, π.χ. που το μετρό σε βγάζει έξω από όποια πόρτα θέλεις, η χρήση των ταξί είναι πολύ μικρότερη, η ποσότητά τους πολύ λιγότερη και τα κόμιστρα σαφώς υψηλότερα. Με άλλα λόγια στο Λονδίνο θα πάρεις ταξί σε σπάνιες περιπτώσεις ανάγκης ή μικρής πολυτέλειας, γιατί δεν έχεις λόγο να το προτιμήσεις συχνά εφόσον τα άλλα φθηνότερα μέσα είναι πολύ εξυπηρετικά (και συχνά πιο γρήγορα!)
  Εξάλλου ο απώτερος σκοπός κάθε πόλης πια είναι οι μετακινήσεις με ΙΧ ή αυτοκίνητα μικρής χωρητικότητας να περιοριστεί στο ελάχιστο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (συγνώμη αλλά έχω την εντύπωη ότι το μαζικής χρησιμοποιείται με την εννοια που λέει ο shin0bi) να μπορούν να εξυπηρετούν την πλειοψηφία του κόσμου. (Αυτό για λόγους ρύπανσης και κυκλοφοριακής συμφόρησης.) Όλοι είδαμε τη χρήση ταξί να μειώνεται με την εισαγωγή του μετρό στην Αθήνα και, συγνώμη κιόλας ταξιτζήδες, αλλά όσο επεκτείνεται το μετρό τόσο ο αριθμός των ταξί που χρειάζονται θα μειώνεται.
  Αναρώτιέμαι ποια λύση θα σκεφτούν γι αυτό οι ταξιτζήδες Θα μας πετάνε λάδια στην είσοδο του μετρό ή θα μας φράζουν με το σώμα τους την πρόσβαση στα εκδοτήρια;

 104. Hellegennes said

  Ναι, αλλά αυτό που λες το απάντησα. Τα ταξί εξυπηρετούν λίγο διαφορετικές ανάγκες, που σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα:

  1. διαδρομές εκτός δικτύου άλλων μέσων
  2. νύχτα
  3. βαλίτσες

  Όσο κι αν χρησιμοποιεί ο Λονδρέζος μετρό, δεν θα το πάρει όταν έχει βαλίτσες. Γιατί πολύ απλά γίνεται τόσο χάος που είναι τελείως άβολο να κινηθεί στο σταθμό (κι αν θα χωράει στο βαγόνι με τις βαλίτσες). Εξάλλου ακόμη και στην Ελλάδα κάπου μετά τα μεσάνυχτα παύουν οι αστικές συγκοινωνίες. Στην Αγγλία βέβαια εξυπηρετείται και το:

  4. μεθυσμένοι

  Γι’ αυτό συνήθως υπάρχουν νόμιμες πιάτσες έξω από δρόμους με μπαρ-κλαμπ (σοβαρά).

 105. HeadWaiter said

  36.υ.γ. ακόμα δεν απάντησες στο ερώτημα που σου έθεσα.Ακόμα και αν ένας κλάδος έχεο 100% δίκιο έχει το δικαίωμα να παρανομεί για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του?

  Theo δεν σε ξέχασα και συγνώμη για την αλλαγή του ονόματός μου αλλά σκέφτηκα μήπως έτσι αποφύγω την ρετσινιά του κουκουλοφόρου,

  Λοιπόν.
  Κατοικούμε σε μιά χώρα που λέγεται Ελλάδα, και θέλουμε να είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας.
  Ένας από αυτούς είναι και ο Σωκράτης. Γνωστός για την απόφασή του να πιεί το κώνιο και να πεθάνει υπακούωντας στους νόμους της χώρας του. Έχεις δίκιο κανένας δεν πρέπει να παρανομεί για οποιονδήποτε λόγο.
  Theo η απάντηση που μόλις πήρες είναι η απάντηση που θα σου έδινε ο Τάσος στα 18 του. Την πίστευε και την πιστεύει ακόμα στα 45 και κάτι.

  Αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος (εγώ) θαύμασε μια ομάδα Αμερικανίδων που στην προσπάθειά τους να εγκριθεί ένα (γυναικείο) φάρμακο από την συντηριτική Αμερική, πέταξαν στην Ευρώπη αγόρασαν το φάρμακο και κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο δήλωσαν στον τελωνειακό υπάλληλο την κατοχή του φαρμάκου και ζήτησαν να τις συλλάβει.
  Τελικά το δικαστήριο τις αθώωσε και επέτρεψε την κυκλοφορία του φαρμάκου.

  Τώρα είμαι όπως σου είπα 45 και κάτι.
  Τώρα όμως δεν ζω απλά στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια νιοώθω λίγο παγκοσμιοποιημένος και θα σου δώσω μιά διαφορετική απάντηση.

  Κοίταξε σε παρακαλώ αυτο το link: http://www.economist.com/content/global_debt_clock.
  Είναι το ρολόι του Παγκοσμίου χρέους από το economist. Κοίταξε τα νούμερα όχι μονο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.
  Υπάκουσε στον νόμο. Γίνε κομμάτι αυτής της τρέλλας, γίνε γρανάζι της. Δείξε υποταγή.

  Και σκέψου τα παιδιά σου, άσε εμάς, εμείς ακόμα και εσύ, όποια και να ναι η ηλικία σου, ακόμα και δύο χρονών, είμαστε τελειωμένοι.

  ‘Ομως σκέψου τα εγγόνια σου.
  Κοίτα τον κεντρικό μετρητή. Κοίτα τον.
  6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν την ώρα που μιλάμε στον πλανήτη.
  6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν και πληρώνουν, αλλά για κοίτα.
  Ο μετρητής δεν σταμάτάει, συνεχίζει να δίνει καθε δευτερόλεπτο και ένα μεγαλύτερο νούμερο.

  Συγνώμη Theo. Συγνώμη που δεν είμαι πιά 18.

 106. bernardina said

  105,

  Το εντυπωσιακό δεν είναι ο μετρητής, όσο αυτό το σχόλιο που ακολουθεί. Έεεεχει σημεία να σχολιάσεις :mrgreen:
  (Ειδικά αυτό που παρομοιάζει την εκλογική διαδικασία με το να τηλεφωνείς σε ριάλιτι σόου για να δηλώνεις την προτίμησή σου είναι απίστευτο!)

  Βέβαια γι’ άλλη μια φορά έχουμε γίνει δακτυλοδεικτούμενοι ως χώρα…

  …the rising total is important for two reasons. First, when debt rises faster than economic output (as it has been doing in recent years), higher government debt implies more state interference in the economy and higher taxes in the future. Second, debt must be rolled over at regular intervals. This creates a recurring popularity test for individual governments, rather as reality TV show contestants face a public phone vote every week. Fail that vote, as the Greek government did in early 2010, and the country can be plunged into imminent crisis. So the higher the global government debt total, the greater the risk of fiscal crisis, and the bigger the economic impact such crises will have.

 107. sarant said

  Η αφελής ερώτηση βέβαια είναι, σε ποιον τα χρωστάμε όλα αυτά 🙂

 108. Νέο kid στο block said

  Τι σε ποιον χρωστάμε; Της Μιχαλούς 🙂

  Καλημέρα Νικομπίσοπ και Νικάρηδες!

 109. bernardina said

  Το γράφει παραπάνω, Νίκο. Στους Αρειανούς… Αα, όχι, λάθος! όχι σ’ αυτούς. Οι κυβερνήσεις τα χρωστούν, λέει, στους πολίτες τους. Χμμμ…. Μάλλον γι’ αυτό τα αφρικανικά κράτη είναι γκρι ενώ εμείς στο κόκκινο. Προφανώς επειδή εκείνα δεν έχουν χρέος περνάνε καλύτερα από εμάς. Ή μήπως όχι;… Μπερδεύτηκα τώρα. Πάω να πιω και το δεύτερο φλιτζάνι καφέ γιατί μάλλον δεν λειτουργεί στο φουλ το γκρίζο κύτταρο)

 110. bernardina said

  Μέρα, kiddo 🙂

 111. sarant said

  Βαθύπλουτη η Μιχαλού -καλημέρα, Νεοκίντ!

 112. alienellin said

  To λάθος που κάνετε είναι ότι κοιτάτε το χρέος μεμονωμένα. Η Γερμανια κι η Ελλάδα είναι και οι δυο στο κόκκινο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συγκρίσιμες με κανένα άλλο μέτρο. Theo, αν θέλεις πράγματι να σκεφτείς τα εγγόνια σου μην τους κληροδοτήσεις έναν κόσμο όπου θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας Πίστεψέ με ότι οι ταξιτζήδες δεν εξάντλησαν όλα τα νόμιμα μέσα προτού μπλοκάρουν τα λιμάνια και τις εθνικές οδούς, Απλά, πίστεψέ με Theo, διάλεξαν την ευκολότερη οδό, τον πατροπαράδοτο ελληνικό τσαμπουκά, καθότι ό δρόμος ο δημοκρατικός και νόμιμος είναι ο πιο δύσκολος και ΚΥΡΙΩΣ αυτός με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξει σε καταδίκη των μικροσυμφέροντών τους για χάρη του γενικότερου καλού.
  Η Δημοκρατία θέλει κουπί κι οποιανού δεν του αρέσει υπάρχουν και άλλες βάρκες, σε αφθονία δε στην γκρίζα άπό χρέος περιοχή της Αφρικής.
  Καλημέρα

 113. theo said

  head waiter μου φαίνεται ότι συμφωνούμε.Η τήρηση των νόμων χρειάζεται για να μην δημιουργηθεί χάος,κανείς δεν θα ήθελε να ζει σε μία χώρα όπου ο καθένας κατα το δοκούν παραβαίνει τους νόμους.(εχμ,σας σας θυμίζει τίποτα?)
  Γνωρίζω την περίπτωση των γυναικών που αναφέρεις και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.Πρόκειται για υπεύθυνο,δύσκολο ακτιβισμό που θέλει κότσια.Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω πώς πρέπει να κινούνται οι διεκδικήσεις μας.
  Τώρα τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολύ εύστοχα και μοιράζομαι την άγνοια και τον προβληματισμό σου.Σε ποιούς χρωστάμε(το μόνο ισχυρό κράτος που δεν χρωστά είανι η κίνα)?Πόσο βιώσιμο είναι αυτό το μοντέλο και κυρίως ποιάα ακριβώς είναι η εναλλακτική?Δεν έχω απαντήσεις.

 114. Νέο kid στο block said

  Εγώ πάντως, έχω την απάντηση στα οικονομικά ‘αδιέξοδα’ της χώρας !
  Είναι μια απλή λεξούλα. ΦΕΣΙ! (και έτσι δεν παραβιάζω και τη μαθηματική λογική…)

 115. HeadWaiter said

  Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
  112: Η Γερμανια κι η Ελλάδα είναι και οι δυο στο κόκκινο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι συγκρίσιμες με κανένα άλλο μέτρο.
  Η S&P μόλις και υποβάθμισε τις ΗΠΑ. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231123021

  112: Απλά, πίστεψέ με Theo, διάλεξαν την ευκολότερη οδό, τον πατροπαράδοτο ελληνικό τσαμπουκά, καθότι ό δρόμος ο δημοκρατικός και νόμιμος είναι ο πιο δύσκολος και ΚΥΡΙΩΣ αυτός με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξει σε καταδίκη των μικροσυμφέροντών τους για χάρη του γενικότερου καλού.

  Σε μιά κοινωνία που έχει ενστερνιστεί σαν τρόπο ζωή την ήσσονα προσπάθεια ας μην κατηγορούμε για κάτι τέτοιο τους ταξιτζήδες. Ο αναμάρτητος πρώτος τω λιθω βαλλέτω.

  112: Η Δημοκρατία θέλει κουπί κι οποιανού δεν του αρέσει υπάρχουν και άλλες βάρκες, σε αφθονία δε στην γκρίζα άπό χρέος περιοχή της Αφρικής.
  Ναι έχω προβληματιστεί για το γκρίζο χρώμα της Αφρικής και το κόκκινο των αναπτυγμένων χωρών. Για την Κίνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Εκεί υπάρχει επάρκεια ανταλακτικών.
  Οι χώρες της Αφρικής ζουν στην σκιά της Δύσης και την τροφοδοτούν με πρώτες ύλες. Δεν ενδιαφέρουν το Δυτικό Τραπεζικό Σύστημα, τουλάχιστον όχι ακόμα. Την θέση της Moody’s η της BNP έχει πάρει η SHELL η BP και ο οίκος Christie’s.

  Τώρα όσο για την λέξη Δημοκρατία αγαπητέ Alienellin άστο πονάει.

  113: head waiter μου φαίνεται ότι συμφωνούμε.Η τήρηση των νόμων χρειάζεται για να μην δημιουργηθεί χάος.

  (head waiter μου φαίνεται ότι συμφωνούμε.) Γιατί εγώ νοιώθω κάπου- κάπως κρεμασμένος;

  (Η τήρηση των νόμων χρειάζεται για να μην δημιουργηθεί χάος)
  Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν.
  Ανάχαρσις (Σκύθης ηγεμόνας) 6ος π.Χ. αιων

  Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος ξυμφέρον. (το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ό,τι συμφέρει τον πιο δυνατό)
  Πλάτων (Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος) 427-347 π.Χ.

 116. Hellegennes said

  #105:

  6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν; Πολλά δεν λες; Μόλις 7 δισεκατομμύρια είμαστε, άρα δουλεύουν βία τα 4. Βέβαια το θέμα του χρέους δεν είναι άσχετο με τον πληθυσμό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις 45 χρόνια πριν ήμασταν οι μισοί. Ο υπερπληθυσμός δημιούργησε τρομερά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, τα οποία είναι πάντα μακροπρόθεσμα.

  Αλήθεια, αυτές οι Αμερικανίδες πώς αγόρασαν το φάρμακο χωρίς συνταγή και πώς το πέρασαν από το αεροδρόμιο -το ευρωπαϊκό, όποιο ήταν-, επίσης χωρίς συνταγή;

 117. HeadWaiter said

  116: Αγαπητέ Hellegennes ο κόσμος προϋπήρχε της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
  Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι και ο τρόπος πρόσβασης ενός πολίτη στο αεροδρόμιο και μετέπειτα στο αεροπλάνο για οπουδήποτε ήταν τελείως διαφορετικός από ότι εσύ ξέρεις σήμερα.
  Το φάρμακο ήταν γυναικολογικο απαγορευμένο στην συντηριτική Αμερική.
  Στην Ευρώπη αρκούσε να μπείς σε ένα πολυκατάστημα σαν το Boots π.χ. και να πληρώσεις στο ταμείο.

  116Β: 6 δισεκατομμύρια και.
  Οι πάντες με τον άλφα ή βήτα τρόπο πληρώνουν εφορία. Πόσο ΦΠΑ έχουν τα Pampers;
  Πάντως ξέρω ότι το μολύβι κατατάσεται στην Ελλάδα στα είδη πολυτελείας με 23% ΦΠΑ

 118. theo said

  οι νόμοι είναι αυτοί που προστατεύουν τον αδύναμο.Σε καθεστώς ανομίας ο μπρατσαράςθα έδερνε ατιμώρητα τον αγύμναστο,ο μεγαλοιδικοτήτης δεν θα ανταγωνιζόταν αλλά θα έκαιγε το μαγαζί του μμικροιδιοκτήτη.Πώς ακριβώς ευνοεί η παραβατικότητα τους αδύνμους?

 119. Hellegennes said

  117α:
  Άσχετο το ένα από το άλλο. Απ’ όσο ξέρω σχεδόν από πάντα απαγορευόταν να εξάγεις φάρμακα χωρίς συνταγή. Αυτό δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία, αναγκαστικά. Εξάλλου και στα Boots ζητάνε συνταγή για σχεδόν οτιδήποτε πέρα από αλοιφές και παυσίπονα.

  β:
  Δεν έχει απολύτως καμμία σημασία τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τους μη εργαζόμενους γιατί μόνο οι πρώτοι παράγουν χρήμα. Άρα περίπου 3-4 δισεκατομμύρια είναι αυτοί που πληρώνουν. Το σε τι τα ξοδεύουν είναι παντελώς άσχετο γιατί άλλος ξοδεύει 1000 ευρώ το μήνα κι άλλος 10,000. Εξάλλου αυτός που βγάζει 1000 ευρώ το μήνα είτε είχε μωρό είτε όχι, θα τα ξόδευε αυτά τα λεφτά, απλά θα τα ξόδευε αλλιώς.

 120. alienellin said

  Βρε Headwaiter όλα καλά και σεβαστές οι απόψεις σου, ας διαφωνούμε δεν πειράζει, αλλά αυτόν τον αναμάρτητο δεν μπορώ να τον αφήσω ασχολίαστο-τι τον ήθελες;
  Αυτός ο αναμάρτητος λοιπόν παίζει πολύ σ’ αυτόν τον πλανήτη και μου έχει πεταχτεί στα μούτρα ουκ ολίγες φορές και πάντα σε απάντηση κάποιου επιχειρήματος που είναι αρκετά οδυνηρό και κυρίως (κατά την άποψη μου) αληθινό.
  Επίτρεψέ μου (εσύ και όλοι οι άλλοι) λοιπόν, όχι μόνο να διαφωνήσω αλλά και να προσβληθώ κιόλας.
  Διαφωνώ με τη λογική του αναμάρτητου ως απάντηση γιατί 1. Δεν δήλωσα ποτέ αναμάρτητος΄ 2. είτε είμαι είτε δεν είμαι δεν αλλάζει την ποιότητα και την αλήθεια ή μη του επιχειρήματός μου .
  Και προσβάλλομαι γιατί δεν με ξέρεις για να κρίνεις αν είμαι αμαρτωλός ή όχι (στην προκειμένη αν λειτουργώ με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας ή όχι).
  Αυτό που όλοι θεωρούμε τον απέναντι αμαρτωλό μόνο και μόνο επειδή είναι έλληνας νομίζω από μόνο του αποδεικνύει κάποια πράγματα. Και είναι βέβαια και πολύ θλιβερό.

 121. HeadWaiter said

  120: Alienellin Ειλικρινά Συγνώμη. Σε καμμιά περίπτωση δεν ήθελα να σε προσβάλω, Ειλικρινά και πάλι ΣΥΓΝΩΜΗ.
  Σε καμμιά περίπτωση δεν θέλησα να δώσω (με τα συνφραζόμενά μου) την έννοια της σκληρής Βιβλικής ορολογίας
  Ποιό πολύ θέλησα να τονίσω την έννοια την ανοχής και της κατανόησης μέσα σε μιά κοινωνία. Και πάλι συγνώμη.

  119: Hellegennes Μίλησα για συντηριτική Αμερική, μίλησα για γυναικείο φάρμακο, μίλησα για ομάδα γυναικών.
  Είδος αντισυληπτικού χαπιού ήταν.
  Και ναι έχουν αλλάξει πολλά λόγω της 9/11 ειδικά στα αεροπορικά ταξίδια

 122. Hellegennes said

  #119:
  Ε, αυτό περίμενα να ακούσω. Πώς δεν χρειάστηκε συνταγή. Έτσι μάλιστα. Αυτά που άλλαξαν στα αεροπορικά ταξίδια είναι άλλα πράγματα. Πάντως στην Ευρώπη δεν άλλαξαν ιδιαίτερα πράγματα. Μεταλλικά αντικείμενα δεν επιτρεπόταν ούτε πριν, οι βαλίτσες περνούσαν κανονικό έλεγχο, το ίδιο και οι χειραποσκευές. Σε κάποια αεροδρόμια και ανάλογα με τα «κέφια» τους σε βάζουν να βγάλεις τα παπούτσια σου. Κι αυτό συνέβαινε και πριν. Η μόνη αλλαγή που θυμάμαι για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ήταν η μείωση του ορίου υγρών στις χειραποσκευές. Αλλά αυτό έγινε αρκετά χρόνια μετά την 11/9. Οι περισσότερες αλλαγές που έγιναν ήταν στην Αμερική και μάλιστα για πτήσεις εσωτερικού. Ας πούμε, όλες οι αεροπορικές στην Αμερική έχουν αφαιρέσει τις κουρτίνες πρώτης θέσης ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα.

  Υ.Γ.: εγώ που είμαι αναμάρτητος, τουτέστιν είμαι απολύτως νομοταγής, έχω δικαίωμα να σκούξω; Και να ρίξω λίθο. :p

 123. alienellin said

  Headwaiter ευχαριστώ για τη συγνώμη σου, την εκτιμώ πολύ, ιδιαιτερα αφού είναι σπάνια λέξη να την ακούσει κανείς. Πάντως δεν πρόσβλήθηκα και τόσο πολύ οπότε don’t worry! Απλά συζήτηση κάνουμε. Επιλέον, ούτε εγώ εννούσα το «αναμάρτητος» με τη βιβλική έννοια του όρου, αλλά με την εκάστοτε έννοια που συζητείται, στην προκειμένη της ήσσονος προσπάθειας. Επίσης,ελληγενή δεν ισχυρίστηκα ούτε ότι είμαι αναμάρτητος (δηλαδή νομοταγής, κατά της ήσσονος προσπάθεις κτλ), αλλά ούτε και ότι δεν είμαι. Απλά λέω ότι είναι άσχετο με τη συζήτηση, ειδικά αφού δεν μιλάω ούτε με τη μια ούτε με την άλλη ιδιότητα. Κατά τα άλλα, όλοι έχουμε δικαίωμα στο σκούζειν. Μας το παραχωρεί ο Θεός ο ίδιος τη στιγμή που γεννιόμαστε έλληνες. Για λίθο όμως δεν είπε τίποτα.

 124. Vermeer said

  Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: Η ασφάλιση των οδηγών είναι μιαν άλλη ιστορία. Σε ελέγχους που έγιναν σε 2.000 ταξί την τελευταία διετία από μεικτά συνεργεία της επιθεώρησης εργασίας του ΙΚΑ, της τροχαίας και του ΕΚΑ, διαπιστώθηκε ότι το 87% εργάζονται χωρίς ασφάλιση και υπολογίζεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το ΙΚΑ φθάνουν τα 60 εκατ. το χρόνο. Κόπηκαν πρόστιμα 500 ευρώ για την κάθε παράβαση και η υπόθεση …ξεχάστηκε χωρίς να ανακληθούν οι άδειες ταξί, όπως προβλέπει ο νόμος.

 125. Μαρία said

  Σαμαράς διέγραψε Λυμπερόπουλο.

 126. Immortalité said

  Τι σχέση έχει με τους ταξιτζήδες;

 127. Μαρία said

  126 Ο Θύμιος;
  http://www.satataxi.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: