Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έκτακτο ειδικό τέλος και στα ιστολόγια;

Posted by sarant στο 17 Σεπτεμβρίου, 2011


Ανάστατη είναι η μπλογκόσφαιρα από την ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών κ. Β. Βενιζέλου ότι θα επιβληθεί έκτακτο ειδικό τέλος στο σχολιασμό των ιστολογίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για κάθε σχόλιο σε ιστολόγιο, ο σχολιαστής θα πληρώνει τέλος ίσο με τρία λεπτά του ευρώ (0,03 ευρώ). Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί αναδρομικά, από 1ης Σεπτεμβρίου 2011.

Ύστερα από τον σάλο που ξεσηκώθηκε, ο υπουργός αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις: Το τέλος θα το πληρώνουν όσοι σχολιάζουν με χρηστώνυμο (user name, για να καταλαβαινόμαστε) -οι ανώνυμοι προς το παρόν εξαιρούνται. Θα καταβάλλεται κάθε μήνα, μαζί με τον λογαριασμό στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Εάν ο χρήστης αρνηθεί να πληρώσει, ο πάροχος θα του κόβει τη σύνδεση με το Διαδίκτυο. Η ταυτοποίηση των χρηστωνύμων θα γίνεται με ευθύνη των παρόχων.

Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας να εξαιρεθούν από το τέλος οι ιστολόγοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολύ περισσότερα σχόλια καθώς πρέπει να απαντούν σε κάθε σχολιογράφο χωριστά. Ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά διευκρίνισε ότι οι ιστολόγοι θα απαλλάσσονται από το τέλος μόνο όταν κάνουν σχόλια στο δικό τους ιστολόγιο. Όταν σχολιάζουν σε ξένο ιστολόγιο, θα πληρώνουν κανονικά, όπως όλοι οι χρήστες. Άδικο χαρακτήρισε το μέτρο η κ. Μπακογιάννη, διότι, όπως τόνισε, το ίδιο πληρώνει ένα μονολεκτικό σχόλιο με ένα σχόλιο που πιάνει είκοσι-τριάντα ή και περισσότερες αράδες, τα κοινώς λεγόμενα «σεντόνια». Ο υπουργός συμφώνησε καταρχήν, αλλά είπε ότι τεχνικά είναι δύσκολο να γίνει διαφοροποίηση των σχολίων αυτή τη στιγμή. Ίσως αργότερα.

Άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι τα 3 λεπτά του ευρώ είναι πολλά, και ότι έπρεπε να επιβληθεί τέλος 2 λεπτών -όπως λέμε just my two cents, σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν η αρχική σκέψη, και η αιτιολογική βάση του μέτρου’ επειδή όμως η τρύπα στον προϋπολογισμό μεγάλωσε, λόγω των εντελώς απροσδόκητων 24.000 προσλήψεων που έγιναν, ποιος ξέρει από ποιον, αναγκαστήκαμε, είπε ο κ. υπουργός, «να κάνουμε ένα μεγάλο ντου και να σας κάνουμε τα δύο τρία».

Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την προχειρότητα του μέτρου, επισημαίνοντας ότι μια σειρά πρακτικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί, όπως π.χ. τι θα γίνει με τους σχολιαστές που γράφουν από το εξωτερικό, ή πώς θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή όσων ενοποιούν πολλά διαφορετικά σχόλια σε ένα μεγάλο. Και γιατί όχι τέλος στα σχόλια του Φέισμπουκ; επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης. Ο κ. υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυτή η σκέψη αλλά προς το παρόν υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες για την επιβολή φόρου και στο Φέισμπουκ.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό γιατί αποκαλεί «έκτακτο» το τέλος σχολιασμού, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει επ’ αόριστον, θα είναι δηλαδή μόνιμο. «Μα και το τέλος στα ακίνητα, έκτακτο το είπαμε» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Κατόπιν τούτου, είμαι υποχρεωμένος να παρουσιάσω όσους έκαναν τα περισσότερα σχόλια την τελευταία περίοδο στο ιστολόγιό μας:

Εγώ 107 (όμως απαλλάσσομαι)

Steppenwolf 48

Κορνήλιος 44

Νεοκίντ 41

Ppan 39

Δύτης 39

Φυσικός 36

Μπερναρντίνα 35

Ντίνος 33

Τίτος Χριστοδούλου 32

Στέλιος 28

Φυσικά το άρθρο είναι αστείο, τέτοιο τέλος ακόμα δεν έχει μπει (αν και δεν πρέπει να τους δίνουμε ιδέες). Θα μπορούσα να το φυλάξω για την Πρωταπριλιά, αλλά φοβάμαι ότι με τόσα που θα έχουν γίνει ως τότε ίσως να μην είναι καθόλου αστείο, τότε. Παίρνω όμως την αφορμή να σας ενημερώσω ότι η wordpress πρόσφατα άρχισε να καταμετράει τα σχόλια που κάνει κάθε σχολιαστής -δηλαδή ο πίνακας που βλέπετε είναι αληθινός. Αλλά τα σχόλια αφορούν μόνο τις τελευταίες μέρες, δηλαδή ο αριθμός τους είναι κυλιόμενος, όχι σωρευτικός.

85 Σχόλια προς “Έκτακτο ειδικό τέλος και στα ιστολόγια;”

 1. physicist said

  Το μυστήριο της εξαφάνισης τής «Τυφλός» και του Hellegenes λύθηκε διαμιάς: η πρώτη είχε inside information και ο δεύτερος είναι στην πραγματικότητα ο Βενιζέλος.

 2. demi kaia said

  …μας κοψοχολιάσατε φίλτατε…!!!

 3. demi kaia said

  …+0,3 κάνω σεφτέ… (καλά να πάθω, για να γράφω επώνυμα – ε, ρε ανωνυμία που τους χρειάζετε)

 4. Δημήτρης Μ. said

  Καταγγέλλω τον Νικοκύρη! Τους βάζει ιδέες.

 5. Νέο Kid στο Block said

  Χε,χε… ουδεμία ανησυχία για τους Νομασλανδούς υπηκόους!
  Έχω inside τέτοιο πως το πε ο φυσικός , ότι ουδεμία οικονομική απαίτηση θα εγερθεί υπό της κυβερνήσεως για τους: Κορνήλιο ,ππαν, Δύτη, και φυσικά μουά.
  Όσοι λοιπόν έχουν συνεισφέρει λογοτεχνικώς στη Νομασλάνδη, τη γλυτώνουν.
  (εγώ έχω δηλώσει και τη Μπέρνα και ο Κορνήλιος ,αν και μάλωσε με το Στέλιο σχετικά, δήλωσε και την Ιμόρ)
  Φυσικά αναφέρομαι στη λίστα του Σίντλερ (εεε του Σαραντάκου!) αλλά το μέτρο θα ισχύσει και αναδρομικά, οπότε τη γλυτώνει σίγουρα και η Σοφία Κολοτούρου και ο Μ.Νικολάου και άλλοι )
  Σε ερώτηση της αντιπολίτευσης γιατί τέτοιες διακρίσεις, ο κύριος Βενιζέλος (προς τιμήν του) εξήγησε ότι ‘’μεταξύ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΩΝ υπάρχει ατέλεια.’’
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τρέξτε όλοι στη Νομασλάνδη !! Ισα που προλαβαίνετε το καράβι για το Χένς.
  ΥΓ. τέλη πληρωμένα δια το παρόν. (…επί του παρόντος)

 6. silia said

  Δάκτυλος του facebook είναι , για να εγκαταλειφθούν και τα εναπομείναντα ιστολόγια και να τρέξουν όλοι να προσκυνήσουν την παγκοσμιοποίηση του facebook .

 7. tamistas said

  άπας ανήρ τε και γυνή, παις, κόρη τε και βρέφος
  προσαίτης, απελεύθερος, οικέτης, ουκ οικέτης
  υπέρ σκυβάλου κοπρηρού και δυσοσμίας ούρου
  εν εξ αργύρου νόμισμα παρείχε τω ταμείω…

  Από τη Χρονογραφία, νομίζω, του Μανασσή, το παραθέτει ο Κορδάτος στο «Ακμή και Παρακμή του Βυζαντίου», αναφερόμενος στο φόρο επί αποπατημάτων και ούρων που είχε επιβάλει ο Μέγας Κωνσταντίνος. Δεν θέλω να προκαλέσω συνειρμούς, αν και ο Παπούλης, προτρέποντας σε στιχηρούς σχολιασμούς τους θαμώνες τής Καρακάξας, γράφει:
  «Αν ψάχνετε ν’ αδειάσετε το πρωινό καθήκι,
  ιδού για τους πελάτες μου η παρακαταθήκη…».

 8. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -λέτε να τους δίνω ιδέες; Ένας φίλος μού είπε κατιδίαν ότι δεν έπρεπε να το πω καθαρά στο τέλος ότι είναι πλάκα, για να δούμε πόσα μπορεί να πιστέψει ο μέσος χρήστης. Το σκέφτηκα αυτό, αλλά το φοβήθηκα, έχω πικρή πείρα.

 9. Νέο Kid στο Block said

  ‘’Ένας φίλος μού είπε κατιδίαν ότι δεν έπρεπε να το πω καθαρά στο τέλος ότι είναι πλάκα, για να δούμε πόσα μπορεί να πιστέψει ο μέσος χρήστης’’
  Ωχχχ! Έχεις φίλο το Βενιζέλο Νίκο; Γιατί δε μας το πες τόσο καιρό;

 10. ppan said

  Είναι άδικο κύριε Βενιζέλε μου! Είχα μήνες να γράψω και τάγραψα μαζεμένα!

 11. Καθώς είχα αρκετές μέρες χωρίς ενημέρωση, οι αντιδράσεις μου ήταν: 1.να βεβαιωθώ οτι δεν είναι πρωταπριλιά και 2.να προσπαθήσω να θυμηθώ πόσες φορές έχω σχολιάσει και πού. Ευτυχώς, συνέχισα την ανάγνωση και γλύτωσε ο απέναντι τοίχος και το pc. Καλό όμως το μαύρο χιούμορ σας κε Σαραντάκο.

 12. Υποψιάζομαι ότι το πιθανότερο είναι να επιβληθεί ειδικό τέλος αρχικά στις αναρτήσεις και αν αποδώσει το μέτρο από την νέα χρονιά να επεκταθεί και στα σχόλια. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το ποσόν που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιστολόγοι, θα εξαρτάται από την έκταση των κειμένων, την ύπαρξη φωτογραφιών, τη χρήση συνδέσμων και την συχνότητα των αναρτήσεων. Για την έκταση των κειμένων πάντως η σκέψη είναι να εξαιρούνται του ειδικού τέλους οι αναρτήσεις που είναι μικρότερες των 100 λέξεων, από 101 – 300 να πληρώνουν 1,15 ευρώ, από 301 ως 900, 2,45 ευρώ και πάνω από 900 λέξεις 3,67 ευρώ.

 13. voulagx said

  Ε, οχι!! Τετοια αδικια δεν την αντεχω! Το ιδιο ειδικο βαρος εχουν τα δικα μου ατονικα σχολια με τα βεβαρημενα – με βαρειες, περισπωμενες κ.λ.π. – σχολια του Κορνηλιου; Προτεινω τον εξης τιμοκαταλογο σχολιων:
  Ατονικο: 0,01€
  Μονοτονικο: 0,02€
  Πολυτονικο: 10€

 14. sarant said

  12: Πάλι άλλαξαν το νομοσχέδιο; Καταστροφή!

  13: Ο Βενιζέλος είναι της εκκλησίας -αποκλείεται να φορολογήσει βαριά το πολυτονικό. Κοίτα μην το απαλλάξει κιόλας!

 15. physicist said

  14(β). Μιας και τόφερε η κουβέντα: είναι αλήθεια ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας εξαιρείται από το νέο φόρο;

 16. Νέο Kid στο Block said

  Ποιος μαυρογέριμος αητός ποιο φθονερό κοράκι
  φτερούγισε και στη καρδιά έσταξε το φαρμάκι
  Φαρμάκι η μαύρη είδηση ,μα τάχα να ναι αλήθεια;
  Τα ιστολόγια τα οτρηρά που λέξεις σαν τριμίθια
  τόνους πολλούς αράδιαζαν και ο μήνας είχε εννέα
  μα τώρα πια με ρέγουλα .Προσχή! κυρ Δεκανέα…
  -Ζαγάρια, ρίξτε τ’άρματα αφήστε τις γραφίδες
  και συ κυρ Σαραντάκο μου, τέρμα οι καραβίδες
  και πιασε σταγονόμετρο ακόμη και οι λέξεις
  θα χουνε πια βαρύτητα, σαν πας να τις ξεμπλέξεις
  -Μα εγώ κύριε μινίστρο μου, πολιτισμό προσφέρω
  Και γω βρε γάρε* Χημικέ έχω να συνεισφέρω
  στην τόση σταθερότητα ,στα δάνεια τσ’ Αγγλίας
  Και στα κουμπιά τσ’αλέξαινας και χάριν αλιείας
  σου λέω θαυμάζω το παιδί, το απτόητο το γενναίο
  που σαν ιερό του κείμενο δεν έχει το λερναίο
  τον πάνσοφο μελίρρυτο ,και πολυτονιστή
  σεβάσμιο Κορνήλιο ,λαμπρό λατινιστή
  Γι’αυτό βγάζω διαταγή και δίδω ντιρεκτίβα
  Όσοι μονοτονίζουνε να πάν στη κολεκτίβα
  κατσίκια να αρμέγουνε, να σκάβουν… Ωχχχ…Μη βλάξ!
  Οι ατονιστές με δέρνουνε! Να συλληφθεί ο Βουλάγξ!

  *γάρος=Βενιζέλος στα επίσημα κυπριακά, γάιδαρος στα παφίτικα.

 17. bernardina said

  Αμάν βρε Νίκο, δεν κάνουν τέτοιες πλάκες όταν πριν από πέντε λεπτά έχει ανοίξει κάποιος το μπουγιουρντί με την ετσιθελική εισφορά αλληλεγγύης (my -gorgeous- ass) και του έχει έρθει ο πρώτος νταμπλάς. Είμαστε και σε επικίνδυνες ηλικίες. 😆

  Κι εσύ Ταμίστα πάψε να βάζεις μπισμπιλιές με την Καρακάξα γιατί θα μας πάρει και θα μας σηκώσει!

  ΥΓ. Ευτυχώς που έχω κόψει τα πολλά σουλάτσα στα μπλόγκια. Αλλά… για στάσου.. Πες μου σε παρακαλώ ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ από την εμφάνιση κάποιου στους σχολιασμούς γιατί αν υποψιαστώ κάτι τέτοιο θα πεθάααανω.

  ΥΓ. Σκέφτομαι σε κάθε σχόλιό μου να βάζω κι έναν τρούλο (σόρι Βασιλική 😉 ) για να περνάω σαν εκκλησία και να τη σκαπουλάρω απ’ το χαράτσωμα. Λέτε να πετυχαίνει;

 18. bernardina said

  Κιντάκο, θενκς για τη στήριξη, καμάρι μου 🙂

 19. Νέο Kid στο Block said

  15. Και όχι μόνο! Εξαιρούνται επίσης θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις και αθλητικά σωματεία.
  Απότι μου λέει ένας παλιός γείτονας , στη πολυκατοικία του ήδη άνοιξαν τρεις σκακιστικοί σύλλογοι, δυο τάε κβο ντο , μια ευαγγελική εκκλησία και δύο μονές Σαολίν.
  (φοβάται βέβαια, γιατί η γιαγιά στο Γ3 που άνοιξε μονή Σαολίν μπερδεύεται λίγο με το σπαθί ,αλλά μπρος στο χαράτσι, το ρισκάρουνε)

 20. physicist said

  19. Ξεφτίλα και αηδία … εμ δεν πληρώνουν κανονικούς φόρους, εμ τρέφονται από τους φόρους των άλλων, γλιτώνουν από πάνω και την ειδική εισφορά. Βλέπω να επαναλαμβάνεται η ιστορία με τους πολίτες να «δωρίζουν» τα ακίνητά τους στους παπάδες στο τέλος. Κατά τ’ άλλα, η Εκκλησία είναι ταγός του ελληνικού Γένους κλπ. κλπ.

 21. Επιτέλους τα θολοκουλτουριάρικα μπλόγκ το ένα μετά το άλλο προσπαθούν να βοηθήσουν το δύσκολο έργο της κυβέρνησης.
  Ο «φόρος Σαραντάκου» στα σχόλια, θα σώσει την πατρίδα.
  Και ο «Πιτσιρίκος» χθες ανακοίνωσε τον νέο φόρο για τους φυλακισμένους, ανάλογα με τα τετραγωνικά του κελιού, και όποιος δεν πληρώνει θα πηγαίνει στο ίδιο κελί με τον -πολιτικό κρατούμενο- Ψωμιάδη, για πολιτισμένη συζήτηση….

  Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν να φορολογηθούν με έκτακτη εισφορά οι τάφοι.
  Δεν μπορεί ο άλλος επειδή πέθανε να εξαιρείται, τώρα που η πατρίδα έχει ανάγκες.
  Σε περίπτωση που τα γαϊδούρια οι συγγενείς του νεκρού αρνιούνται να πληρώσουν τον νέο φόρο, ο οικογενειακός τάφος θα δημεύεται και στο εξής εκεί θα θάβονται μόνο αυτοί που πληρώνουν ή μέλη του κόμματος.
  Αν δεν υπάρχουν συγγενείς, με την συνεργασία της εκκλησίας της Ελλάδος, το χρέος του νεκρού θα μετατρέπεται αυτόματα σε δάνειο της Γιούρομπανκ, με επιτόκιο 87% το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο μέχρι και δύο μέρες μετά την Δευτέρα Παρουσία και την αναπόφευκτη ανάσταση νεκρών.
  Δηλαδή στις 13 Ιουλίου του 2012, 4 το απόγεμα.

 22. Νέο Kid στο Block said

  Χωρίς πλάκα τώρα, αυτό με τους σκακιστικούς συλλόγους, σκεφτείτε το σοβαρά!
  Το σκάκι είναι αναγνωρισμένο άθλημα από την (χούντα, ξεχούντα) πολιτεία.
  Έχει ομοσπονδία η οποία έχει και εκλογές λίαν συντόμως άρα θα αναγνωρίσει άμεσα τα νέα σωματεία. Αρκεί να μην έχετε ακραίες απόψεις περί ..δημοκρατίας και άλλα τέτοια κουραφέξαλα.
  Είναι πολύ απλό, καμιά δεκαριά άνθρωποι αρκούν, μια σφραγίδα πρωτοδικείου και …έτοιμοι και Benni Tax-free!
  YΓ. Σκακιστικό υλικό μπορεί να στείλει ο Σαραντάκος ,εγώ και ίσως και άλλοι φίλοι
  ΥΓ2. Αν δεν ξέρετε σκάκι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε οι τωρινοί παράγοντες ,σε ποσοστό 90%, ξέρουν.

 23. physicist said

  22. Το ταβλάκι μετράει ή πρέπει οπωσδήποτε το άθλημα να είναι ιντελλέκτσουαλ;

 24. Νέο Kid στο Block said

  ΤΑΒΛΙ ΓΙΟΚ! Το ζατρίκιον ειναι τρισχιλιετές ,σιγά μη κανουμε άθλημα και το μπαρμπούτι 🙂

 25. Ein Steppenwolf said

  0: Επειδή το θέμα με αφορά άμεσα (με την πρώτη μορφή του τιμολογίου χρωστώ ήδη €1,44), ιδού κάποιες ιδέες:

  α) Ο κάθε χρήστης ανοίγει πολλά δικά του ιστολόγια με όνομα Xs-comments-to-Y, όπου X είναι το όνομα του χρήστη και Y είναι sarantakos, dytistonniptiron, rogerios και πάει λέγοντας. Όταν ο χρήστης X θέλει να σχολιάσει το ιστολόγιο Y, σχολιάζει στο δικό του ιστολόγιο Xs-comments-to-Y. Μένει κάποιος να γράψει ένα προγραμματάκι που θα συλλέγει τα σχόλια απ’ το κάθε ιστολόγιο και θα τα συνδυάζει τοπικά στη μορφή που έχουμε συνηθίσει.
  β) Όταν ο χρήστης X θέλει να σχολιάσει στο ιστολόγιο Y, στέλνει το σχόλιο με email στον κάτοχο του ιστολογίου Y, ο οποίος το δημοσιεύει μεν ως δικό του, αναφέροντας όμως ότι είναι του χρήστη X. Η διαδικασία μπορεί φυσικά ν’ αυτοματοποιηθεί, δηλαδή ένα προγραμματάκι ελέγχει αυτομάτως τα email του κατόχου και αναρτά το αντίστοιχο σχόλιο, προτάσσοντας την επικεφαλίδα «On 2011-09-17 12:52 X wrote:».
  γ) Ο χρήστης χρησιμοποιεί κάποιον anonymizer ώστε να φαίνεται ότι συνδέεται από Ολλανδία ή Φινλανδία. Οι anonymizers δεν δέχονται να κάνουν ταυτοποίηση χρηστωνύμων που να χτυπιέται κάτω ο Βενιζέλος.

  Ο Βεζίρης των Οικονομικών αντιδρά πάραυτα εξαγγέλλοντας την άμεση πρόσληψη 1.200 προγραμματιστών προς ανάπτυξη λογισμικού που θα ελέγχει αν ένα σχόλιο προορίζεται για άλλο ιστολόγιο και αν ένας ιστολόγος είναι σε θέση να πληκτρολογήσει ο ίδιος όσα σχόλια κάνει, καθώς και 1.500 χακεράδων για να «σπάσουν τους μυστικούς κωδικούς» των anonymizers και ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων τους (αν και οι anonymizers δεν έχουν βάσεις δεδομένων).

 26. Νέο Kid στο Block said

  Βρε συ Λύκε μου, μήπως να τους πληρώναμε τους καριόληδες, να πάει στο λύκο να πάει;
  Που να λύνουμε διαφορικές εξισώσεις τώρα στα πίσω-ύστερα; 🙂

 27. Ein Steppenwolf said

  25:
  Αν καταφύγει πολύς κόσμος στη λύση γ), σε λίγο καιρό θα διαπιστωθεί απροσδόκητη αύξηση της ελληνομάθειας στο εξωτερικό, ειδικά στη Φινλανδία, καθώς χρήστες απ’ αυτή τη χώρα των αιωνίων πάγων θα σχολιάζουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά ιστολόγια και σε άψογα ελληνικά. Το θαύμα θ’ αποδοθεί στο φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην προτροπή του φινλανδού υπουργού Παιδείας προς τους μαθητές της χώρας του «να μάθουν ελληνικά ώστε να καταλάβουν καλύτερα πώς σκέφτονται οι υπολογιστές».

 28. Ginger said

  Ωραίο το πρωταπριλιάτικο. Εγω αναλαμβάνω να ανεβάζω τα σχόλια όποιου φίλου θέλει από εδώ την Ουγγαρία κι ας με βρουν να με φορολογήσουν. Εγω δεν έχω καταλάβει γιατί τους αφήνουμε ακόμα να μιλάνε ακόμα. Ποιοί είναι αυτοί που και μας κατάστρεψαν οικονομικά καί προσπαθούν να μας κρατάνε κάτω απ΄τον φόβο.

 29. Ein Steppenwolf said

  19: Μ’ έκανες να γελάσω με την καρδιά μου! Ευχαριστώ!
  26: Ποιες διαφορικές εξισώσεις; Σε δυο μέρες τα προγραμματάκια είναι έτοιμα (τουλάχιστον σε Linux).

 30. voulagx said

  #16 «Οι ατονιστές με δέρνουνε! Να συλληφθεί ο Βουλάγξ»

  «Πριτς!» απαντα αγερωχα ο των Βουλά(χων τα)νξ
  «Σιγα τα μπετα, ορε νιουκιντ, και κογξ ομοιως παξ.
  Χωρις σιδηροπαγες σκυροδεμα, εκανα μια πλαξ.
  Τα Κορνηλιουργηματα δεν θαχουν Μπενι-ταξ!»

 31. Νέο Kid στο Block said

  30. Ρισπέκτ! 🙂 🙂

 32. Την πρωταπριλιά μπορεί να χρειασθεί να αλλάξεις το νόμισμα ή στα πλαίσια ενός αντιπραγματισμού να δινουμε αυγά (για να μην τους τα πετάμε ενδεχομένως).

 33. Ein Steppenwolf said

  0: Μαζί με το σκάκι και το σαολίν κουνγκ φου, η κλοπή συνθηματικών αναδεικνύεται σε νέο εθνικό σπορ των Ελλήνων, οι οποίοι σχολιάζουν μαζικά φεσώνοντας τους λογαριασμούς άλλων. Άγνωστοι κλέβουν το συνθηματικό του Βενιζέλου και το δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο. Μέχρι εκείνος να το πάρει χαμπάρι, βρίσκεται χρεωμένος με €30.000.

 34. Hellegennes Alexandrine said

  #1:
  Να ‘μαι και πάλι. Είχα να παραδώσω την μεταπτυχιακή μου εργασία, γι’ αυτό χάθηκα. Με συγκινεί που με ενθυμήθεις φίλτατε 🙂

  Τώρα, η ταυτοποίηση των σχολίων είναι πρακτικά αδύνατη. Ναι, μπορεί κάποιος να αντιστοιχίσει ένα username με μια IP ή με ένα IP range, αλλά αυτό δεν ταυτοποιείται με ένα υπαρκτό πρόσωπο. Χώρια που θα προϋπόθετε να αλλάξουν όλοι κανονισμοί περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, γιατί ο πάροχος μεν καταγράφει την δραστηριότητά σου, αλλά τα στοιχεία παραμένουν κλειδωμένα πλην περίπτωσης που υπάρχει έγκλημα στην μέση. Αυτή είναι μια ταύτιση που μπορεί να κάνει μόνο ο πάροχος (σχόλιο με συγκεκριμένη IP) και όχι π.χ. η WordPress, γιατί η δεύτερη δεν μπορεί να ξέρει αν το σχόλιό μου σαν Hellegennes έχει γίνει από την δική μου σύνδεση ή κάποια άλλη.

 35. physicist said

  #34. Βρε, καλώς τον Βαγγέλη που εμφανίστηκε για ξεκάρφωμα 😀 (Δε με λες, ενθυμήθην-ενθυμήθης-ενθυμήθη είναι, όχι; Εκείνο το ει στο ενθυμήθεις με μπερδεύει και με κάνει να νοιώθω ανασφάλεια!)

  Καλή σου επιτυχία στη μεταπτυχιακή (Διδακτορικό υποθέτω) — πάμε για viva σε κάνα δίμηνο, υποθέτω;

 36. Επειδή έχω (ακόμα) 0,03 ευρώ για σπατάλημα θα το πω: με κοψοχολιάσατε! Και δεν είναι ότι τρομαζω εύκολα, όμως από την παρούσα κυβέρνηση περιμένω τα πάντα κι έτσι έπρεπε να διπλοτσεκάρω ότι πρόκειται για αστείο. Εύχομαι όμως ολόψυχα- και παρακαλώ να μην το πάρετε προσωπικά- να μην σας διαβάζει ο Βενιζελος γιατί είμαι βέβαιος ότι θα του μπουν περίεργες ιδέες…

 37. physicist said

  *** το δεύτερο υποθέτω να γίνει φαντάζομαι. Σόρρυ!

 38. Νέο Kid στο Block said

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθεί σεντονάρα (αλλά καλή, διαβάστε με καλοί μου άνθρωποι, τριάκοντα αργύρια ανά ποστάλιον, πλερώνω ο καψερός!)

  Ο ΜΟΥΛΑΡΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ
  ( 9-79 μ.Χ.)

  Ο Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός που διαδέχτηκε το Βιτέλλιο είταν ο πρώτος «χωριάτης» αυτοκράτορας. Καταγότανε από το χωριό της Σαβίνης, κ’ οι πρόγονοί του κατεβαίνανε κάθε άνοιξη στη Ρώμη από το βουνό για να δουλεύουνε μεροκαματιάρηδες στα χωράφια και τα περιβόλια των πλουσίων γαιοκτημόνων. Ο ίδιος ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων είχε το παρατσούκλι «Μουλαράς», γιατί κάποτες έκαμνε τον έμπορο μουλαριών, αλόγων και σκλάβων.

  Οι ηγέτες της αριστοκρατίας, όσους είδαμε στην κορυφή της εξουσίας, μας δώσανε μιαν ιδέα για το τι είτανε το ποιόν των δύο ανωτέρων κοινωνικών τάξεων : των συγκλητικών και των ιππέων. Οι αντιπρόσωποι του λαού θα μας δείξουνε το ποιόν του μεγάλου κι ανώνυμου πλήθους των αστών – κ’ η διαφορά ανάμεσα στους αριστοκράτες και τους αστούς θα είναι μικρότερη από την ομοιότητά τους.

  Ο Βεσπασιανός είτανε παλιός «καραβανάς» που λέμε : αμόρφωτος, άξεστος, με μέτρια νοημοσύνη. Αλλ’ άνθρωπος πολύ πραχτικός, σκληραγωγημένος, λιτοδίαιτος και οικονόμος. Αν είτανε μόνον οικονόμος, θα το θεωρούσαμε προτέρημά του. Αλλ’ είτανε φιλοχρήματος μέχρι μανίας.

  Ανέβηκε στο θρόνο σχεδόν εξηντάρης. Είχε μεγάλη πείρα της ζωής και των ανθρώπων κ’ είτανε αδιόρθωτα ρεαλιστής. Λαός, στρατός κι αριστοκράτες τόνε δεχτήκανε πρόθυμα για μονάρχη, γιατί χανε μπουχτίσει από την κτηνωδία των τριών τελευταίων αυτοκρατόρων κι από την αναρχία και τους εμφύλιους σπαραγμούς. Άλλωστε μπήκε στη Ρώμη με την αίγλη του νικητή των Ιουδαίων.

  Αλλά πάντα νομίζανε, πως αν δεν είτανε καλός μονάρχης, εύκολα θα μπορούσανε να τον ξεφορτωθούνε με μιαν επανάσταση των πραιτωριανών. Σ’ αυτό απατηθήκανε. Γιατί ο Βεσπασιανός είναι ο δεύτερος μετά τον Αύγουστο αυτοκράτορας της Ρώμης που πέθανε από φυσικό θάνατο επάνω στο θρόνο του. Και μάλιστα κατόρθωσε να στεριώσει δκή του δυναστεία, των Φλαβίων, όπως ο Αύγουστος των Ιουλίων. Και μάλιστα τους προειδοποίησε τους Ρωμαίους γι’ αυτή του την απόφαση. Μια μέρα στη Σύγκλητο βροντοφώνησε :
  – Ή τα παιδιά μου θα με διαδεχθούν ή κανένας !

  Αλλά πώς έγινε αυτοκράτορας ; Εντελώς τυχαία. Δεν το είχε στο νου του. Καλά, καλά δεν ήθελε να γίνει ούτε «λοχίας» στο στρατό. Με τις βλαστήμιες και με το ξύλο τον ανάγκασε η μάννα του να μπει στο στρατό. Και για να του ερεθίζει το φιλότιμό του, τον ονόμαζε «ραβδούχο του αδερφού του», επειδή ο αδερφός του άρχισε ν’ αποχτά πολιτικά αξιώματα.

  Έτσι, επί Κλαυδίου έγινε κι αυτός χιλίαρχος, ταμίας, στρατηγός και ύπατος. Και μάλιστα ικανός στρατιωτικός. Στην εκστρατεία εναντίον της Βρεταννίας νίκησε τρεις φορές τους «εχθρούς». Και παντού έδειξε μαζί με τις μεγάλες του στρατηγικές ικανότητες κ’ ικανότητες διοικητικές.

  Όταν μετά το θάνατο του Κλαυδίου έγινε αυτοκράτορας ο Νέρων κ’ έκανε την καλλιτεχνική του «τουρνέ» στην Ελλάδα, πήρε μαζί με την άλλη αυλική ακολουθία του και το Βεσπασιανό. Αλλ’ ο Βεσπασιανός είτανε ολότελα άμουσος. Δεν μπορούσε να καταλάβει και να …εχτιμήσει τα ταλέντα του αυτοκρατορικού μαέστρου. Κ’ έτσι, όταν ο Νέρων έκαμνε επιδείξεις των μουσικών και των ποιητικών του ταλέντων, ο άξεστος Βεσπασιανός ή έφευγε στη μέση της παράστασης ή έγερνε στο κάθισμά του και τον έπαιρνε !

  Γι αυτό έπεσε στη δυσμένεια του Κυρίου του. Ο «Μουσηγέτης Απόλλων» τον έδιωξε από την ακολουθία του. Κι ο Βεσπασιανός γύρισε στενοχωρημένος στην Ιταλία κι αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό, όσο να τον ξεχάσει ο θυμωμένος αυθέντης του. Κ’ έτσι το επεισόδιο να μην έχει κακή «συνέχεια». Αλλά ένα πρωΐ απεσταλμένοι του Νέρωνα χτυπήσανε την πόρτα του.
  – Πάει, χάθηκα, μουρμούρισε.
  – Ο αυτοκράτορας σου αναθέτει την αρχηγία της εκστρατείας εναντίον των Ιουδαίων !
  Από την στιγμήν αυτήν ανοίγεται για το Βεσπασιανό ο δρόμος προς το θρόνο.

  Οι Ιουδαίοι είχαν επαναστατήσει και νικήσει πολλές φορές το Ρωμαίο στρατηγό Γάιο Γάλβα. Έπρεπε λοιπόν να τον αντικαταστήσει ένας έμπειρος στρατηγός με πολύ στρατό.

  Έπρεπε να στείλει ο Νέρωνας στην Ιουδαία όχι μονάχα πολύ στρατό κ’ ικανό στρατηγό, αλλ’ έπρεπε ακόμα αυτός ο στρατηγός να μην εμπνέει φόβο στο παλάτι. Και πραγματικά ο Βεσπασιανός είτανε ο ικανότερος στρατηγός του καιρού του και συγχρόνως ακίνδυνος. Γιατί ούτε οικογενειακό όνομα είχε ούτε και δημοφιλής είτανε.

  Κι όμως γελαστήκανε όλοι.
  Ενώ ο Βεσπασιανός πολεμούσε στην Ιουδαία, στη Ρώμη συνέβαιναν αυτά, που ιστορήσαμε τελευταία. Στα πόδια του θρόνου των Καισάρων σωριαζότανε ο ένας μετά τον άλλον, μέσα σε λίγους μήνες τρεις αυτοκράτορες : Νέρων, Γάλβας, Όθων. Οι λεγεώνες της Μυσίας, που καθώς το γράψαμε, ερχόντανε να βοηθήσουν τον Όθωνα, όταν μάθανε, πως ο Όθων αυτοχτόνησε, αποφασίσανε ν’ αναγορεύσουν έναν δικό τους γι’ αυτοκράτορα, που θα τους συγχωρνούσε όλες τις αρπαγές, τους βιασμούς και τους φόνους, που κάνανε σε κάθε πολιτεία, απ’ όπου περνούσανε ερχόμενοι να βοηθήσουνε το μακαρίτη.

  Στην Απουληία της Ιλλυρίας αναγορεύσανε αυτοκράτορα τον καλύτερον απ’ όλους τους αρχηγούς του στρατού, το Βεσπασιανό. Αυτή όμως η εκλογή δεν είχε συνέχεια. Γιατί σε λίγο οι λεγεώνες της Μυσίας διαλυθήκανε κ’ έτσι ο Βεσπασιανός έμεινε μόνον με τον τίτλο.

  Αλλά η πραγματική του αναγόρευση έγινε κάτου στην Ιουδαία. Πρώτος τον αναγόρευσε αυτοκράτορα ο Τιβέριος Αλέξανδρος, διοικητής της Αιγύπτου κ’ έπειτα ο στρατός της Ιουδαίας. Άλλωστε, όπως μας λέγει ο Σουητώνιος, έτσι εκπληρωνότανε και μια προφητεία, που κυκλοφορούσε στα λαϊκά στρώματα της πρόσω Ανατολής.

  Η προφητεία ετούτη προέλεγε, πως ο Κύριος του κόσμου θα βγει από την Ιουδαία. Κ’ αυτή η προφητεία μας εξηγεί ο Σουητώνιος, εννούσε το Βεσπασιανό. Οι Ιουδαίοι όμως εξηγούσαν αλλιώς την προφητεία : πως ο ιουδαίκός λαός θα γίνει κυρίαρχος του κόσμου. Και μια από τις ψυχο λογικές αιτίες της επανάστασης των Ιουδαίων είτανε κ’ η πίστη τους στην προφητεία τούτη.

  Συγχρόνως κ’ οι λεγεώνες της Ασίας πήγανε με το μέρος του Βεσπασιανού κ’ εναντίον του Βιτέλλιου, γιατί χε διαδοθεί η φήμη, πως ο Βιτέλλιος εσκόπευε να μεταφέρει τα στρατεύματα της Ασίας στην Ιταλία και να τ’ αντικαταστήσει με γερμανικά στρατεύματα. Έτσι η ατομική υπόθεση του Βεσπασιανού έγινε γενικό συμφέρο όλων των στρατευμάτων της Ασίας. Κι αυτό ήθελε ο γηραιός στρατηγός.

  Και ιδού πώς για μιαν άλλη φορά η άλωση του θρόνου γίνεται με την υποστήριξη του στρατού.

  Ο Βεσπασιανός έστειλε τον περισσότερο στρατό του στην Ιταλία εναντίον του Βιτέλλιο κι αυτός κατέβηκε στην Αίγυπτο για να την οχυρώσει. Εκεί έμαθε πως οι λεγεώνες του νικήσανε το Βιτέλλιο στην Κρεμώνα και τον σκοτώσανε. Και τότες έτρεξε αμέσως στην Ιταλία για να προλάβει στη Ρώμη με το φωτοστέφανο των Εβραίων !

  Αλλ’ όπως είπαμε ο Βεσπασιανός είχε μεν ολίγη μόρφωση, αλλά πολύ θετικό μυαλό κ’ έκαμνε τις δουλειές του νοικοκυρεμένα. Η πρώτη του λοιπόν φροντίδα είτανε να βάλει τάξη και πειθαρχία στο στρατό και στα οικονομικά του κράτους. Αλλά και στα ήθη της κοινωνίας- όπως ο Αύγουστος.

  Ο στρατός, λέγει ο Σουητώνιος, είχε φτάσει στα έσχατα της ακολασίας και της αυθάδειας. Κ’ οι μεν δικοί του στρατιώτες είχανε πάρει πολύν αέρα γιατί χανε νικήσει στην Ιουδαία και στην Ιταλία, οι δε άλλοι στρατιώτες (του Βιτέλλιου) ήσαν πικραμένοι κ’ ερεθισμένοι γιατί χάσανε το » παιχνίδι» και το λουφέ. Ο Βεσπασιανός διάλυσε αυτά τα τελευταία στρατεύματα και τους έστειλε όλους στα σπίτια τους. Κ’ ύστερα έσφιξε τα λουριά των δικών του στρατιωτών. Και τους πλήρωνε το μισθό τους με το ζόρι.

  Αν και «φιλέλλην» δεν ένιωσε μεγάλη δυσκολία να καταργήσει την «ελευθερία» των Ελλήνων, που πριν από τέσσερα χρόνια τους την είχε χαρίσει ο Νέρων (66 μ.Χ.). Επίσης έκανε νόμους εναντίον της πολυτέλειας κ’ απαγόρευσε στους τοκογλύφους να δανείζουνε στους γιους των πλουσίων, γιατί αυτά τα δάνεια δεν θα τ’ αναγνώριζε ο Νόμος.

  Κάποτες είχε διορίσει σε μια καλή θέση ένα νέον της αριστοκρατίας. Ο νέος ζήτησε να παρουσιαστεί στον αυτόκράτορα να του υποβάλει την ευγνωμοσύνη του. Αλλά νόμισε, πως έπρεπε να στολιστεί και να παρφουμαριστεί. Όταν λοιπόν παρουσιάστηκε μπροστά στο Βεσπασιανό, αυτός τον εμύρισε θυμωμένος και του είπε :
  – Θα προτιμούσα να μύριζες…σκόρδο !
  Και του αφαίρεσε το διορισμό.

  Το περίεργο είναι, πως ο Βεσπασιανός δεν έκρυβε ποτές του την ταπεινή του καταγωγή σε μιαν εποχή που το «γένος» αποτελούσε τη σπουδαιότερη περγαμηνή για έναν πολίτη. Τουναντίον περηφανευότανε για την ταπεινότητα του γένους του. Κι όταν κάποιος θέλησε να τον κολακέψει.
  – Ο αρχηγός της οικογενείας σου είταν ένας από τους συντρόφους του Ηρακλή….
  – Άι στο καλό κακομοίρη ! Του απάντησε ο Βεσπασιανός.

  Σαν τέκνο του λαού ο Βεσπασιανός είχε πολύ χιούμορ και στην καρδιά του δεν είχε κακία. «Κανένας αθώος άνθρωπος δεν έπαθε τίποτα στα χρόνια της βασιλείας του», σημειώνει ο Σουητώνιος. Όμως (η δουλειά τέτοια !) είτανε πολύ φιλοχρήματος. Διπλασίασε καιι τριπλασίασε τους φόρους των επαρχιών. Κι από την πολλή του φιλοχρηματία παρέβαινε συχνά τα καθήκοντά του. «Πουλούσε τ’ αξιώματα της πολιτείας στους πλειοδότες και την αθώωση των υποδίκων». Με τη χωριάτικη πονηριά τυο είχε εφεύρει ένα πρωτότυπο κόλπο να βγάζει λεφτά. Έδινε τις πιο κρίσιμες κ’ υπεύθυνες θέσεις σ’ ανθρώπους πλεονέχτες κι άρπαγες. Κι όταν αυτοί γεμίζανε τις κάσες τους με χρήματα, τους έπιανε σαν πρησμένες βδέλλες; από το αίμα, τους δίκαζε, τους καταδίκαζε και τους δήμευε την περιουσία τους, δηλαδή τα κλεμμένα χρήματα του δημοσίου. Σα να λέμε έβαζε άλλους να κλέβουνε για λογαριασμό του κι αυτός να τα τσεπώνει…νομίμως !

  Αυτού του είδους τους κλέφτες τους ονόμαζε ο ίδιος : «τα σφουγγάρια μου!». Αφού παραφουσκώνανε, τα έστιβε και τους έπαιρνε το νερό.

  Μερικοί σύγχρονοί του ιστορικοί θέλουνε να δικαιολογήσουνε τη φιλοχρηματία του Βεσπασιανού. Χρόνια τώρα με τις σπατάλες του Νέρωνα και με τις ρεμούλες των απανωτών εμφύλιων πολέμων το δημόσιο ταμείο είτανε άδειο. Και το κράτος για να διοικηθεί χρειαζότανε δισεκατομμύρια πολλά σηστερτίους. Γι’ αυτόν τον λόγο βρέθηκε αναγκασμένος ο Βεσπασιανός να φορολογεί άγρια τις επαρχίες και να χρησιμοποιεί παράνομους τρόπους …νομίμου χρηματισμού.

  Έκαμνε δουλειές που δεν ταιριάζανε στην αξιοπρέπεια της θέσης του . Έκαμνε π.χ. τον παλαιοπώλη. Πουλούσε παλιά αντικείμενα τέχνης. Και φορολογούσε ακόμα και τα δημόσια ουρητήρια. Και από τότες τους έμεινε το όνομα «βεσπασιαναί». Κι όταν ο γιος του ο Τίτος του έκανε την παρατήρηση πως αυτό το πράμα το θεώρησε πολύ πρόστυχο ο λαός, ο γέρος πατέρας του του άπλωσε στη μύτη μια φούχτα λεφτά :
  – Βρωμάνε ; τόνε ρώτησε.
  – Όχι !
  – Κι όμως, είναι λεφτά από «κεί» !

  Κάποτες πάλι κατά δουλοπρεπή συνήθεια της εποχής, ήρθανε απεσταλμένοι μιας πολιτείας να του αναγγείλουνε, πως η πατρίδα τους αποφάσισε να του στήσει έναν κολοσσιαίο ανδριάντα.

  Ο Βεσπασιανός με το λαϊκό του χιούμορ τους είπε χαμογελώντας :
  – Εδώ να τον στήσετε !
  Και τους έδειξε τη φούχτα του. Τους έλεγε δηλαδή με τρόπο, πως προτιμούσε να του δώσουνε στο χέρι τα λεφτά που θα κόστιζε ο ανδριάντας.

  Έστι βασίλεψε δέκα χρόνια ο λαϊκός κι αγροίκος αυτός άνθρωπος των στρατώνων, ο «μουλαράς». Και παρ’ όλα του τα ελαττώματα, βασίλεψε καλύτερα και τιμιότερα απ’ όλους τους προηγούμενούς του αυτοκράτορες που ήσαν απόγονοι θεών, αλλά διεφθαρμένοι τόσο, που σαν κι αυτούς δε γνώρισεν άλλους η ιστορία.

  Και παρόλην του την αμορφωσιά καταλάβαινε την αξία των γραμμάτων και των τεχνών. Υποστήριξε τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες κ’ έκοψε σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για τους καλύτερους απ’ αυτούς.

  Επίσης έκοψε σύνταξη από 100.000 σηστερτίους το χρόνο στους δασκάλους της ελληνικής και της λατινικής.

  Όταν ένιωσε πως ήρθε η ώρα του να πεθάνει, ζήτησε να τον σηκώσουν από το κρεβάτι και να τον στήσουν όρθιο.
  – Πρέπει οι αυτοκράτορες να πεθαίνουν όρθιοι !

  Έτσι πέθανε στις 24 Ιουνίου του 79 όρθιος. Ο λαός όμως τόσο της Ιταλίας όσο και των επαρχιών είχε γονατίσει από τις φορολογίες και δεν μπόρεσε να ξανασηκωθεί !
  Τόνε διαδέχτηκε ο γιος του ο Τίτος.
  ΚΟΥΙΖ 1 (εύκολο): ποιος ο συγγραφέας της ως άνω βιογραφίας του Βεσπασιανού;
  ΚΟΥΙΖ 2 (πανεύκολο): ποιος θρυλικός σχολιαστής πρωτοανέφερε στο βλόγιον τον φόρο τον ‘επ’ ουρητηρίων’ του Βεσπασιανού;

 39. 3 λεπτά; ὁ Βενιζέλος μπορεῖ νὰ ἔρθῃ νὰ εἰσπράξῃ τὰ…τρία μας.

  Νεόπαι, μὴ μὲ κολάζῃς! πρέπει νὰ γράφω λιγώτερα σχόλια καὶ νὰ κάνω λιγώτερα παροράματα!

 40. Hellegennes Alexandrine said

  Αυτό αγόρι μου δεν είναι σεντόνι, είναι τρικούβερτο πάπλωμα.

  #35:
  Μπαρδόν για το λάθος στο ρήμα. Μεταπτυχιακό τελείωσα· ελπίζω σε διδακτορικό, έπειτα. Κάτι σαν viva είχαμε στο BSc (που περιέργως το ονόμαζαν viva ενώ κανονικά ισχύει μόνο για PhD), Στο MSc που κάνω δεν υπάρχει.

 41. Τότε ἰδὼν ὁ Βενιζέλος ὁ ὅτι κατεκρίθη, μεταμεληθεὶς ἀπέστρεψε τὰ τρία λεπτὰ τοῖς Φιλλανδοῖς καὶ τοῖς Τεύτοσι λέγων: ἥμαρτον παραδοὺς αἷμα ἀθῷον. οἱ δὲ εἶπον: τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει. καὶ ῥίψας τὰ εὐρὼ ἐν τῷ Εὐρωομίλῳ* ἀνεχώρησε καὶ ἀπελθὼν ἀπήγξατο. οἱ δὲ τῆς τριανδρίας** λαβόντες τὰ εὐρὼ εἶπον: οὐκ ἔξεστι βαλεῖν αὐτὰ εἰς τὸν κορβανᾶν, ἐπει τιμὴ αἵματος ἐστί. συμβούλιον δὲ λαβόντες ἠγόρσαν ἐξ αὐτῶν τὸν ἀγρὸν τοῦ Γκάλεν εἰς ταφὴν τοῖς Λερναίοις. διὸ ἐκλήθη ὁ ἀγρὸς ἐκεῖνος ἀγρὸς τοῦ ψέμματος ἕως τῆς σήμερον.

 42. * Γιούρογκρουπ
  **τρόικα

 43. Νέο Kid στο Block said

  Εεε, όχι και Ιούδας ο Μπένυ ρε συ Κορνήλιε! Βεσπασιανός ίσως; 🙂

  (άσε μην έχουμε τίποτις ντράβαλα εν μεγαλονήσω, τώρα με τις τρύπες στο ύδωρ Χριστόφια και Νετανιάχου…)

 44. Ein Steppenwolf said

  38:
  ΚΟΥΙΖ 2 (πανεύκολο): ποιος θρυλικός σχολιαστής πρωτοανέφερε στο βλόγιον τον φόρο τον ‘επ’ ουρητηρίων’ του Βεσπασιανού;
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/30/deltion/#comment-75247

 45. #43 Βεσπασιανὸς πολὺ τοῦ εἶναι. σὲ τέτοιες περιόδους παρακμῆς ὁ αὐτοκράτωρ δὲν κάνει κουμᾶντο, κουμάντο κάνουν οἱ πραιτωριανοὶ τῶν ΔΕΚΟ, καὶ ἅμα λάχῃ σφάζουν τὸν αὐτοκράτορα καὶ τὸν ἀλλάζουν. ἐξ οὗ καὶ ἀντὶ νὰ ἰδιωτικοποιήσῃ κἀμμιὰ ΔΕΚΟ ὁ Σεβαστὸς Καῖσαρ Παπανδρέου δυσαρεστῶντας ἔτσι τοὺς πραιτωριανοὺς φορολογεῖ καὶ τὸ κατούρημα! τώρα ὁ Βενιζέλος Νεκέρ εἶναι, Τυργκὼ εἶναι, θὰ δείξῃ.

  ὅσο ἐμπλέκεται τὸ Ἰσραὴλ ἐγὼ δὲν φοβᾶμαι τοὺς Τούρκους, καλοῦ κακοῦ ὅμως ῥίχνω κι ἕνα ξεσκόνισμα στὴν στολή.

 46. Νέο Kid στο Block said

  Ο Λύκος της στέπας απάντησε ορθώς στο ΚΟΥΙΖ 2. Κερδίζει βενιζέλειον εκπτωτικό κουπόνι 0,001 ευρών /ανά ποστάλιον και μια περιαγωγή(roaming) τριάκοντα χιλιοδυφίων παρά τοις Φιλλανδοίς και τοις Τεύτοσι

 47. physicist said

  #40. Άντε, λοιπόν, με το καλό το Μάστερς και να σε καμαρώσουμε αργότερα και Δόκτορα!

 48. Ein Steppenwolf said

  46:
  Κάτσε τότε να λύσουμε και το πρώτο κουίζ 🙂
  ΚΟΥΙΖ 1 (εύκολο): ποιος ο συγγραφέας της ως άνω βιογραφίας του Βεσπασιανού;
  Αυτός που έγραψε «Το φως που καίει».

 49. Τα ΑμεΑ πληρώνουμε λιγότερο ειδικό τέλος ή να ετοιμαστώ για πορεία;

 50. Νέο Kid στο Block said

  48. Λύκε, λύκε ….πριτς! τέρμα οι εκπτώσεις! Εντολή τριανδρίας.
  Αμαααάν , ξεπέρασα το νταίηλη λίμιτ μου στου Σαραντάκου (έχω εγκαταστήσει μπίπερ που βαράει στα 10 ευρώ).
  Σιγή ασυρμάτου παίδες. Αουφβίντερλέζεν!

 51. # 5: αχα! Τα ΑμεΑ που έχουν γράψει και΄στη Νομασλάνδη μπορούν να παρουσν επιστροφή φόρου;

  (καλά μην καρπαζώνετε ντε).

 52. # 16: Υποκλίνομαι και σου χαρίζω τη μισή επιστροφή φόρου!

 53. Μήπως να τους μπερδεύαμε λίγο; Όχι πολύ, μόνο όσο πατάει ο σκύλος.

 54. Ὅσοι τοὺς τόνους βάζουνε δὲν θὰ πληρώνουν φόρους,
  τὸ εἶπε λένε κι ὁ Τρισὲ ποὺ ἔθεσε τοὺς ὅρους,
  ὅσοι τιμοῦν τὰ πνεύματα καὶ βάζουνε δασεῖα
  μποροῦν ἀφορολόγητη νὰ ἔχουν περιουσία,
  καὶ ὅσοι βάζουν τακτικὰ στὴν κρᾶσι κορωνίδα
  θὰ παίρνουν στὸ συσσίτιο ἡμίδιπλη μερίδα,
  γιὰ κείνους δὲ ποὺ δὲν ξεχνοῦν τὴν ὑπογεγραμμένη
  προβλέπεται κι ἐπίδομα μελάνης ἀπ’τὸν Μπένυ,
  ἄν λόγου χάρι σ’ ἀπειλεῖ τῆς πτώχευσης τὸ φάσμα
  μπορεῖς νὰ γίνῃς εὔπορος γράφοντας μόνον «ᾆσμα»,
  κι ἂν θὲς νὰ γίνῃς ζάπλουτος καὶ νὰ χορτάσῃς μάσα
  παντρέψου τὸ ταχύτερο μιὰ μαυρομμάτα Θρᾷσσα,
  ἂν πάλι ἀντὶ γιὰ βούτυρο ἐσὺ γουστάρεις τάνκς,
  γράφε ἀτόνως, φίλτατε, καθὼς καὶ ὁ Βουλάγξ.

 55. papoylis said

  Σκύλε

  αυτοί έτσι κι αλλιώς δε περιμένουν από μας για να τους μπερδέψουμε. Τα έχουν ήδη κάνει μπάχαλο 😉 🙂

 56. Ein Steppenwolf said

  «Πληρώνουν» με χιούμορ το χαράτσι

 57. Hellegennes Alexandrine said

  #54:
  Δεν θυμάμαι να συμφώνησα σε κάτι τέτοιο.

  -Ευάγγελος-

 58. #57 Δὲν θυμᾶμαι νὰ σὲ ῥώτησα

  Ἰωάννης Κλαύδιος

 59. Μετά την επιβολή των νέων μέτρων, εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα απόκρυψης σχολίων σε ιστολόγια. Για την αντιμετώπισή τους και την πάταξη των forum-φυγάδων, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν πως θα επιβληθούν ειδικά τέλη στο σίγμα τελικό – που θα χρησιμοποιείται πλέον σαν τεκμήριο.

  Έγκυρεσ πηγές αναφέρουν οτι σε δείγμα αλληλεγγύησ, σχολιαστέσ με χαμηλό αριθμό σχολίων – ή και περιόδουσ ασχολίασ – θα μπορούν να παίρνουν κρατικέσ πιστώσεισ από ειδικά πιστωλόγια. «Σχόλια υπάρχουν!» ακούστηκε από επισήμουσ στον αγιασμό με το άνοιγμα των σχολίων για την νέα περίοδο.

  Ιστολόγοι διατύπωσαν την αντίθεσή τουσ στα νέα μέτρα. «Οι νέοι φόροι και τα πιστολόγια μάς φέρνουν φορολογικές πρακτικέσ του τύπου ‘κυκλο-φορώ κι οπλο-φορώ’,» δήλωσε εκπρόσωπόσ τους.

  Κατευναστική ήταν η επίσημη απάντηση: «Μόνον με νέουσ φόρουσ θα συνεχίσει απρόσκοπτη η αει-φόροσ ανάπτυξη».

 60. voulagx said

  #59 Ευτυχωθ, Μιχαλη, που δεν μπορω να προφερω το τελικο σιγμα, ειδαλλωθ θα την ειχα βαψει

 61. sarant said

  Καλά, μιλάμε έχω πέσει κάτω από τα γέλια, είχατε όλοι σας πολλή ρέντα! Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα αγώνα.

 62. Τις μέρες που δεν συχνάζω έχετε ρέντα όλοι σας. 🙂

 63. Παιδιά να’στε καλά, πραγματικά έχετε πολύ ρέντα!! Μου φτιάξατε τη διάθεση, και το χρειαζόμουνα, γιατί μόλις τώρα άκουσα τον… αυριανό μας πρωθυπουργό από βήματος ΔΕΘ και…. ομολογουμένως κατατρόμαξα!!!

  Πάμε κατά διαόλου. Απόψε βεβαιώθηκα…

 64. Ανώνυμος said

  Η βιογραφία του Βεσπασιανού είναι από τους «Διχτάτορες» του Βάρναλη, συλλογή βιογραφιών Ρωμαίων αυτοκρατόρων με υπερτονισμένες τις κακές τους πλευρές, που έγραψε ο ποιητής κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

 65. ΣοφίαΟικ said

  Σχεδόν ακαριαία με την εφαρμογή του μέτρου διαπιστώθηκε η φοροδιαφυγή των εν εξωτερικών Ελλήνων και με τη βοήθεια της Τρόικας το μέτρο εφαρμόστηκε σε όλη την ΕΕ. Στο εξής όποιος έγραφε σε ιστολόγια στην ελληνική γλώσσα πλήρωνε χαράτσι. Τα γκρήκλις εξαιρέθηκαν λόγω αδυναμίας της τεχνολογίας να τα κατατάξει. Το αποτέλεσμα ήταν η μαζική στροφή σε αυτά και εντός μηνών, στο κύμα πανικού που ακολούθησε, όλη η Ελλάδα είχε υιοθετήσει το λατινικό αλφάβητο, εκπληρώνοντας έτσι τον κρυφό πόθο της υπουργού Παιδείας. Το κράτος έχανε μεν εισοδήματα, αλλά ο μαζικός εκσυγχρονισμός ικανοποίησε την τρόικα και εγκρίθηκε έτσι με ευνοικούς όρους η επόμενη δόση του δανείου ώστε να τυπωθούν σχολικά βιβλία με το νεό αλφάβητο. Γραφικοί τύποι που επέμεναν ελληνικά, ειδικά οι πολυτονιστές, αντιμετωπίζονταν με συγκατάβαση.

 66. Τι «αυριανός» Στέλλιο…

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/news-voices/%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CF%84-%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C

 67. Antonis said

  Αν ο σχολιασμός γίνεται μέσω φορολογικών ιστολογικών παραδείσων (π.χ. proxy servers στα νησιά Κάυμαν), η ανώτερη ιστολογική τάξη θα συσσωρεύσει σχολιαστική υπεραξία εις βάρος της μεσαίας τάξης που δε θα έχει την παραπάνω δυνατότητα.
  Και όπως με κάθε μέτρο, θα εμφανιστεί ως πανάκεια για πολλά προβλήματα («Φορολογούμε τα σχόλια για να μη περνάει ο σύζυγος ώρες στο Ίντερνετ και σάς παραμελεί»), ενώ στη πραγματικότητα θα είναι ένα ακόμα βήμα για τνο μονοσχολιαστικό καπιταλισμό (γνωστός και ως trolling)

 68. sarant said

  65-67: Πολύ καλά!

 69. Πάνος said

  🙂

 70. TVXS said

  Για δες σύμπτωση..
  tvxs.gr/node/69814

 71. sarant said

  Σε ευχαριστώ που το επισήμανες, θέλω να πιστεύω ότι από παραδρομή παρέλειψαν την αναφορά στην πηγή!

 72. bernardina said

  Εδώ, όμως, δίνουν ως πηγή το tvxs.

  http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15553:temporary-special-fee-and-blog-comments&catid=88:2010-03-14-17-50-34&Itemid=141

 73. Μαρία said

  71 Αναφέρεται η πηγή, εκτός κι αν προστέθηκε εκ των υστέρων.
  http://tvxs.gr/news/%CF%87%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%BF%CF%81/%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

 74. Νέο Kid στο Block said

  73. Προστέθηκε εκ των υστέρων. Μάλλον τους έκραξε ο Σαράντ…:-)

  Το πρώτο σχόλιο έχει πολύ πλάκα, σε σχέση και με το σχόλιο 8.
  Δημήτρης Θήτα
  ‘’Βάλτε να φαίνεται σε ποια κατηγορία ανήκουν τα άρθρα ρε μαλάκες. Μέχρι να καταλάβω ότι ήταν φάρσα ανέβασα πυρετό.’’

 75. Νέο Kid στο Block said

  Προσθήκη στο 74.
  Περάστε και πουποδά κύριε Δημήτρη Θήτα. Κερνάμε ασπιρινούλα έξτραστρονγκ για τον πυρετό.:-)

 76. sarant said

  74: Όχι και έκραξε, έστειλε ένα ευγενικό ηλεμήνυμα 🙂 και πρόσθεσαν την πηγή.

 77. konstantinos said

  Μ αρέσει που απαντάνε στο tvxs.gr που το δημοσίευσε χωρίς την τελευταία παράγραφο

 78. sarant said

  Το tvxs πράγματι το αναδημοσίευσε χωρίς την τελευταία παράγραφο (που λέει ρητά ότι είναι πλάκα) με αποτέλεσμα σε περαιτέρω ανα-αναδημοσιεύσεις να βρίσκονται αρκετοί που το μισοπιστεύουν, π.χ.:
  http://www.myplaisio.gr/forum/%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

 79. Νέο kid στο block said

  Νίκο, ουδέν ευκολότερο λοιπόν της παρεξηγήσεως ,ειδικά άμα σου έχουν φτάσει την εθνική πίεση στο 20.
  Προβλέπω σε λίγο να κατηγορείσαι ότι εκτελείς ψυχολογικά πειράματα (κοινώς: ρίχνεις άδεια να πιάσεις γεμάτα) για λογαριασμό του Βενιζέλου. 🙂

  Με το νέο χαρατσοτσουνάμι που έρχεται, άντε να ξεχωρίσεις το ‘σοβαρό’ από το αστείο…

 80. Immortalité said

  Διαμαρτύρομαι για την κατάφωρη αντισυνταγματικότητα της διάταξης επιβολής του ειδικού τέλους σχολιασμού το οποίο καταβάλλω με την ρητή επιφύλαξη της αναζητήσεως του ποσού τούτου δια παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου. Αυτά.

 81. Just adding #my3cents to the discussion

 82. Red Ghost said

  Σε δύο με τρεις βδομάδες θα αρχίσουν να γράφουν για «έκτακτο ειδικό τέλος στα ιστολόγια» επαρχιακές εφημερίδες και μικρά περιοδικά, χωρίς αναφορά στην πηγή και με απόλυτη σοβαρότητα.

  Μια λεπτομέρεια που χαλάει την αληθοφάνεια του κειμένου είναι η χαμηλή τιμή. 3 λεπτά είναι πολύ λίγα! 30 λεπτά είναι πιο αληθοφανής τιμή και ταιριάζει με τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνησή μας…

 83. 19:Εξαιρούνται επίσης θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις και αθλητικά σωματεία.

  17: Σκέφτομαι σε κάθε σχόλιό μου να βάζω κι έναν τρούλο (σόρι Βασιλική ) για να περνάω σαν εκκλησία και να τη σκαπουλάρω απ’ το χαράτσωμα.

  http://www.geladeros.gr/2011/10/blog-post_5797.html 🙂

 84. Νέο Kid Στο Block said

  Λύκε, πάρε μια πληρωμένη απάντηση στις κακίες σου.

  http://www.nooz.gr/greece/i-ekklisia-sikonei-mpairaki-kata-tis-krisis
  »Εγκύκλιο που θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς εξέδωσαν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να συμπαρασταθούν στο λαό για την οικονομική κρίση. Οι ιεράρχες χρησιμοποιούν ακόμη και συνθήματα για να διαμηνύσουν ότι πρέπει να σταματήσει η φορολόγηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.
  Ωστόσο, επαναλαμβάνουν τα όσα έχουν πει κατά καιρούς για την εκκλησιαστική περιουσία, ότι δηλαδή πρόκειται για μύθο, ενώ τονίζουν ότι όταν η ίδια κρίνει θα δώσει ό,τι της απέμεινε.

  Παράλληλα προτρέπουν τους κυβερνώντες να ελέγξουν, όπως λένε, το κεφάλαιο και τη φοροδιαφυγή…(συνέχεια στο λινκ)»

  ¡Hasta la victoria siempre! (μερα που ‘ναι κι αυριο)
  ΥΓ. Το άρθρο και γενικά o ιστότοπος nooz.gr δεν συνιστάται στον εκλεκτό σχολιαστή κυρ-Τιπούκειτο!
  Στις τρεις λέξεις που γράφουν ,οι δυό είναι σε εισαγωγ…πιπέρι! 🙂

 85. 84: 🙂 Έχει κι άλλα καλά, π.χ. η κυριαρχία της αμαρτίας, χωρίς μετάνοια, είναι η αιτία παντός κακού σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία και εποχή.
  Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και να επανέλθουμε στις διαχρονικές και πατρογονικές μας ρίζες από τις οποίες θα αντλήσουμε πρότυπα ζωής και κοινωνίας
  ενεπλάκημεν στα πλοκάμια της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, παραμερίσαμε τον Θεό και τις ευαγγελικές διδαχές Του

  Η αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία μπορεί να είναι όντως… μύθος· γι’ αυτό και πρέπει επιτέλους να καταγραφεί, ώστε να ξέρουμε όλοι πόση ακριβώς είναι.

  Απάντηση τούς έχει δοθεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια απ’ τον ιδρυτή της θρησκείας τους:
  Ιησούν ή Μεσογαίας Νικόλαον;
  Tου Πασχου Μανδραβελη
  “Ποιανού είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;” τους ρωτάει. “Του αυτοκράτορα”, του απαντούν. “Δώστε, λοιπόν”, τους λέει, “στον αυτοκράτορα ό, τι ανήκει στον αυτοκράτορα και στον Θεό ό, τι ανήκει στον Θεό”.
  Ο Ιησούς δεν θέλησε να γίνει πολιτικός αγκιτάτορας σε μια εποχή που τα πολιτικά προβλήματα ήταν οξύτερα των σημερινών. Ζήτησε από τους πλούσιους να συνδράμουν τους φτωχούς, ενώ ο Μεσογαίας Νικόλαος δεν διέκρινε διαφορές. Ζήτησε απ’ όλους -κατέχοντες και μη έχοντες- να δηλώσουν «Δεν Πληρώνω».

  Το κερασάκι της εγκυκλίου είναι η συμβολική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τον Μεσογαίας «ό, τι και να συμβεί, αδελφοί μου, θα ήθελα να ξέρετε ότι η τοπική Εκκλησία μας θα δώσει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό σας». Δεν είπε, βέβαια, ότι θα συνδράμει τους φτωχούς βάζοντας το χέρι στην τσέπη· δήλωσε ότι θα… σβήσει τους πολυέλαιους στους ναούς. Βεβαίως, ο Ιησούς δεν είχε λαμπρούς πολυέλαιους να σβήσει, ούτε χρυσοποίκιλτα άμφια για να δώσει στους φτωχούς. Τον λόγο του είχε κι αυτός -όπως δείχνουν οι εκκλησιαστικοί εγκύκλιοι- ξεχάστηκε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: