Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ακρόασις παρά τω Ιμπν Σαούντ (Μποστ, 1965)

Posted by sarant στο 23 Σεπτεμβρίου, 2011


Αν δεν ήταν η ζοφερή συγκυρία, αυτή η ιστορία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Νάσερ Αμπντουλά Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, που θέλει να αγοράσει τον Παναθηναϊκό, θα είχε βγάλει πολύ γέλιο. Μέχρι να μάθουμε αν ο πρίγκιπας υπάρχει κι αν όντως ενδιαφέρεται, ας θυμηθούμε έναν άλλο Σαουδάραβα της βασιλικής οικογένειας που έζησε κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα και έχει αφήσει τα ίχνη του στις κινηματογραφικές ταινίες της εποχής. Εννοώ τον Ιμπν Σαούντ -και βρίσκω στα συρτάρια μου ένα σκίτσο του Μποστ, που καιρό είχα να τον θυμηθώ, στο οποίο ο Ιμπν Σαούντ πρωταγωνιστεί. Να το:

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή, στις 14 Μαρτίου 1965 (δηλαδή επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου), και συνδυάζει δυο γεγονότα της επικαιρότητας μακριά από την υψηλή πολιτική. Το πρώτο γεγονός είναι η όχι αθόρυβη παρουσία του Ιμπν Σαούντ στην Ελλάδα.

Ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, μετά την ανατροπή του από τον αδελφό του Φεϊζάλ τον Μάρτιο του 1964, έμενε συχνά στην Αθήνα (ακριβέστερα, στο Καβούρι) με την πολυπληθή του ακολουθία. Στις εφημερίδες και τις κινηματογραφικές ταινίες της εποχής αναφέρεται ως Ιμπν Σαούντ, αλλά ακριβέστερα λεγόταν Σαούντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ και ήταν ο πρεσβύτερος γιος του Ιμπν Σαούντ, του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας.

Οι γιοι του Σαούντ οδηγούσαν πολυτελή αυτοκίνητα και συχνά-πυκνά προκαλούσαν δυστυχήματα. Το πρώτο σοβαρό δυστύχημα έγινε στις 9 Μαρτίου, πέντε μέρες πριν από το σκίτσο του Μποστ, ο πρίγκιπας Ματζίτ, στο βολάν μιας Κάντιλακ, τραυμάτισε ελαφρά στο Πασαλιμάνι δυο πεζούς, με αποτέλεσμα να κινηθούν εναντίον του οργισμένοι οι περιπατητές, χωρίς όμως η αστυνομία να δώσει συνέχεια στην υπόθεση για να μη δυσαρεστήσει τον πλούσιο και ανοιχτοχέρη επισκέπτη.

Τις ίδιες μέρες γίνονταν επεισόδια στον Άγιο Ιερόθεο Περιστερίου, όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων σπιτιών που προσπαθούσαν να εμποδίσουν το συνεργείο κατεδαφίσεων. Οπότε, αριστοτεχνικά, ο Μποστ συνταιριάζει τα επεισόδια στο Περιστέρι με το ατύχημα που προκάλεσε ο σαουδάραβας πρίγκιπας! Φαντάζεται έναν σωφέρ ο οποίος, τρέχοντας να υπερασπίσει το αυθαίρετό του, παρέσυρε δυο άτομα και ζητάει από τον Σαούντ να τον υιοθετήσει ώστε, ως γιος του πλέον, να μην έχει ποινικές συνέπειες!

Μου αρέσει πολύ η φιγούρα του Περιστεριώτη σωφέρ, ενώ η αναφορά στην ετεροδικία είναι σπόντα για την ετεροδικία που είχαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί -λίγα χρόνια νωρίτερα, πάλι στην παραλιακή, στον Άλιμο, ένας λοχίας της βάσης είχε παρασύρει και σκοτώσει τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη του ΕΑΜ.

Το σκίτσο του Μποστ ήταν δυστυχώς προφητικό. Αν το πρώτο ατύχημα δεν ήταν σοβαρό, ακολούθησαν άλλα δύο (με ήρωες άλλους γιους του Σαούντ) και τελικά στις 21 Μαΐου ο Τάμερ Σαούντ, οδηγώντας Μαζεράτι με ιλιγγιώδη ταχύτητα (για τα μέτρα και για τους δρόμους της εποχής: πάνω από 100 χλμ την ώρα, λένε οι εφημερίδες), τραυμάτισε θανάσιμα σοβαρά δυο πεζούς που προσπαθούσαν να περάσουν την παραλιακή στο ύψος της Βούλας. Δεν νομίζω ότι δικάστηκε.

Ο εξόριστος μονάρχης Σαούντ, που αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, έζησε λίγο καιρό στην Αίγυπτο και πέθανε από καρδιά τον Φεβρουάριο του 1969 στο Καβούρι, σε ηλικία 67 ετών. Οι γιοι του έμειναν μακριά από την εξουσία στη Σαουδική Αραβία.

62 Σχόλια προς “Ακρόασις παρά τω Ιμπν Σαούντ (Μποστ, 1965)”

 1. Και βέβαια υπάρχει ο Πρίγκηψ, κε Σαραντάκο! Δεν είδατε τη φωτογραφία τού διαβατηρίου του; Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Τζέντα, το επενδυτικό πλάνο δεν περιλαμβάνει μόνο την ανέγερση τού γηπέδου, αλλά ΚΑΙ τους οπαδούς, οι οποίοι και θα επιδοτούνται (οδοιπορικά, δωρεάν εισιτήρια, σίτιση, ασφάλεια ζωής κ.λπ.) τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια.

 2. #1 Λες να αλλάξω ομάδα στα γεράματα; Τρία χρόνια σίτιση τέτοιες μέρες, αξίζει τον κόπο. 🙂

 3. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κρίνοντας από το όνομα στο επιστολόχαρτο που δημοσιεύτηκε, ο νεαρός πρίγκηψ πρέπει να είναι εγγονός του του Αμπντουλραχμάν* γιου τού Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ιδρυτή του Σαουδαραβικού Βασιλείου. Οι πληροφορίες ταιριάζουν με όσα μπόρεσα να βρω ονλάιν, εκτός από τον πατέρα του νεαρού, τον Νάσερ, για τον οποίο δεν βρήκα τίποτα. Δηλαδή, το όνομά του μάλλον είναι Σουλτάν ιμπν Νάσερ ιμπν Αμπντουλραχμάν ιμπν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Μάλλον το Αμπντουλά Φαρχάν, που εμφανίστηκε σήμερα ως το όνομα του διαβατηρίου, θα είναι παρανάγνωση του Αμπντουλραχμάν.

  * Ο Αμπντουλραχμάν, παππούς του παναθηναϊκού πρίγκιπα και γιος του ιδρυτή της δυναστείας, ως κανονικός αδερφός του προηγούμενου βασιλιά και του τωρινού διαδόχου (και ετεροθαλής του Σαούντ στο σκίτσο), έχει πολύ μεγάλη δύναμη και ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Family και http://en.wikipedia.org/wiki/Sudairi_Seven

 4. Ωραίος, όπως πάντα, ο Μποστ. Μου αρέσει και το ξώστηθο χανουμάκι στο βάθος.
  Πάντως, αν κρίνουμε από τη φάτσα του Έλληνος αντιπροσώπου του, ο παναθηναϊκός εμίρης πρέπει να είναι μάλλον κακομοίρης.

 5. papoylis said

  Ά ρε Νικοκύρη τι μου θύμισες.. 🙂

  Τα θυμάμαι σχεδόν σαν σήμερα όλα αυτά τα ορέα , δε πρόλαβα τότε να κονομήσω ρολόι , λες να γίνει τώρα που είμαι παιδιόθεν και βάζελος ;;;

 6. 3 Προφέρεται όμως Αμπουραχμάν (το ρ διπλό: το -λ- του άρθρου αφομοιώνεται από το αρχικό ρ της επόμενης λέξης): ο δούλος του Πολυεύσπλαχνου.

 7. Αμπντουραχμάν ήθελα να γράψω, βέβαια.

 8. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Δύτη, τέτοια χρόνια και τρεις μέρες σίτιση δεν είναι ευκαταφρόνητη προσφορά…

 9. Νέο kid στο block said

  Aχ να ρθει Αλλάχ μου ένα προυνό και ένα μικροδείλι
  Ανάψτε μία λαμπάδα να! μα και κανα καντήλι
  Του Ιμπν Σαούντ απόγονοι με χέρια σαν κατράμι
  Να φέρουν πετροδόλαρα και λίγο από παστράμι
  Θα έχουν αυτοκίνητα κουρσάρες και ρολόγια
  Κι ας κλαίνε όλοι οι βαζέλοι τώρα στα ιστολόγια

  Του βάζελου ο τράχηλος εζεύτηκε, μα φτάνει!
  Κάνε στη μπάντα ρε Βγενό και συ Βαρδινογιάννη
  Ο Μπιν Φαρχάν ο πρίγκιπας ανέτειλε ως ήλιος
  Κι ας κοροϊδεύει ο Παοκτσής ,ο αρκυωρών Κορνήλιος
  Μα ακόμη και τα ταπεινά και πονηρά Αεκάκια
  Σίτιση τζάμπα θα χουνε ,θα τρώνε χαρουπάκια
  Γι’αυτό σου λέω Δύτα μου της Ένωσης αητούδι
  Βάζελος γίνε και εσύ μαζί με τον Ιτούδη

  Μη κλαίεις παπουλάκο μου ρολόι που δεν πήρες
  Έρχεται τώρα ο πρίγκιπας, θα μας μοιράσει λίρες!
  Εξ απαλών ονύχων βάζελος αυτά τα ολίγα λέγω
  σαν κατσικάκι νιό κι εγώ, Πρίγκηπες να αρμέγω!

 10. Ein Steppenwolf said

  0, 1, 3:
  Το όνομα του πρίγκηπα με βάζει σε υποψίες. Το όνομα Νάσερ είναι ένα απ’ τα 99 ονόματα του Αλλάχ και σημαίνει Βοηθών. Δεν νοείται ένας θνητός να φέρει το όνομα Νάσερ. Θα ήταν βλασφημία. Οι άνθρωποι λέγονται π.χ. Άμπντ-ουν-Νάσερ, υπηρέτης του Βοηθούντος. Αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του παλιού προέδρου της Αιγύπτου, όχι Νάσερ σκέτο. Εναλλακτικά μπορεί να λέγεται Μανσούρ, δηλαδή Νικητής (κατά λέξη «ο βοηθούμενος (απ’ τον Θεό)»). Αυτό ήταν το οικογενειακό όνομα του Ιωάννη του Δαμασκηνού.
  Τώρα ο πρίγκηπας λέγεται μπιν Νάσερ Αμπντ-ουλ-λάχ, δηλαδή γιός του Βοηθούντος Θεοδούλου, αν καταλαβαίνω καλά. Άρα:

  ή η solide Halbbildung μου («στέρεα ημιπαιδεία») δεν επαρκεί·
  ή το όνομα έχει παραδοθεί λάθος·
  ή στα σημερινά αραβικά Σαουδικής Αραβίας το όνομα άμπντ-ουν-Νάσερ έχει παραφθαρεί και λέγεται σκέτο Νάσερ·
  ή ο τύπος δεν υπάρχει.

 11. 10 Σίγουρα υπάρχει και το Νάσερ-ουντ-ντιν, «ο βοηθών τη θρησκεία». Τουρκιστί Νασρεντίν (βλ. Χότζας).

 12. Νέο kid στο block said

  ‘’Όπου ακούς πολλά πετρέλαια κράτα και μικρό μπιτόνι ‘’ έλεγε ένας παλιός…
  Πάντως ημείς, οι εν Κύπρω βάζελοι τις παραγγείλλαμε τις κελεμπίες μας. Αν δεν τις φορέσουμε ελέω Πρίγκηπος θα τις φορέσουμε ελέω Χριστόφια, τι στο καλό, από δύο μεριές έχουμε λαμβάνειν.
  Μόνο μη προλάβουν οι Τούρκοι και μας κεράσουν τίποτις ‘πετρέλαια’ πιο πριν…

 13. Απο τα γεγονότα που περιγράφετε δεν γνώριζα κανένα και μου αρέσει να μαθαίνω ιστορίες της καθημερινής ζωής του παρελθόντος. Πολλά σκίτσα του Μπόστ ωστόσο έχω γνωρίσει, έχω εκτιμήσει και απολαύσει.
  ΄Ομορφο άρθρο κύριε Σαραντάκο.

 14. Άντε, να πω κι εγώ ένα γρήγορο μιας και με εμπνέει το θέμα:

  Ο ύψιστος ο Πρίγκηπας την άνοιξη θα φέρει,
  στους γάβρους έχει έτοιμο πολύ χοντρό χουνέρι.
  Όλες θα τις σαρώνουμε τις κούπες τής Ευρώπης
  και μες στο νέο γήπεδο θα γίνεται της Πόπης! 🙂

 15. atheofobos said

  ….τραυμάτισε θανάσιμα δυο πεζούς…..
  Μια μικρή διόρθωση.
  Τραυμάτισε σοβαρά ένα άνδρα και μια κοπέλα.
  Για την κοπέλα δεν ξέρω αν επέζησε αλλά ο άνδρας που ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας αφού έμεινε 49 μέρες στο νοσοκομείο ζητούσε τον Σεπτέμβριο, από τον γιό του Σαούντ 299.500 δρχ αποζημίωση. Τις 150.000δρχ για ηθική βλάβη,τις 56.500δρχ για απώλεια μισθών και τυχερών από την εκκλησία και το υπουργείο Εργασίας και τις 93.000 δρχ για την καταστροφή των ρούχων του και κάλυψη των εξόδων νοσηλείας του.
  Δεν ξέρω αν τα πήρε αλλά η απορία μου είναι αν τα τυχερά ήταν εκτός από την εκκλησία και από το Υπουργείο!
  http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=36969&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASbASJASXASdASVASc&CropPDF=0

 16. sarant said

  Εξαιρετικό εύρημα, Αθεόφοβε, πρέπει να διορθώσω. Ήταν και ιεροψάλτης ο τραυματίας!

 17. Άλλο ένα και φεύγω:

  Mε κελεμπίες θα γυρνώ κι Αλλαχ θ’ αναφωνάζω,
  κι Αραβικά θε να μιλώ, γνώμη βρε δεν αλλάζω,
  αρκεί να έρθει το ζεστό το χρήμα τη Δευτέρα
  να σκάσουν οι αλλόθρησκοι που σήκωσαν παντιέρα.

 18. sarant said

  Νεοκίντ, πολύ μου άρεσε το ποίημα, βλέπω όμως ότι και ο Κώστας έχει ταλέντο!

 19. babis said

  Με γελούν τα μάτια μου ή κστην κάτω δεξιά γωνιά της σελίδας η υπογραφή λέει Σώτια Τσώτου; Κι αν ναι, υπάρχει περίπτωση να είναι η γνωστή;

 20. ΣοφίαΟικ said

  Το είχα ψάξει παλιότερα στο γιουτιούμπιον και δεν το έιχα βρει, το κλιπα΄κι παό ταινία της εποχής όπου ο πρωταγωνισ΄της κα΄νει κα΄ποια μικροεξυπηρέτηση στον σαουδάραβα πυ επισκε΄πτεται την Αθήνα και ο μεταφρασ΄της του Σαουδάραβα του προσφέρει μια χαρτοσακούλα του μανα΄βη και του ελει ο σείχης σας ευχαριστίε πολύ και σας προσφέρει αυτό το μικρό δώρο. και λεεί ο Έλλην: Μπανάνες; και τοιυ απαντάει ο διερμηνέας όχι, χρυσά ρολόγια.

  Δεν μπορώ να πω, μακραίωνοι δεσμοί φιλίας με τους άραβες 😉

 21. agapanthos said

  19 Ναι, η Σώτια Τσώτου εργαζόταν στην Ελευθερία μέχρι το κλείσιμό της από τη χούντα.

 22. LandS said

  #15.

  Το 1965 Δημόσιος Υπάλληλος να ζητά απώλεια μισθών 150.000 δρχ μου φαίνεται πολύ φουσκωμένο. Αμφιβάλλω αν όλοι μαζί οι Σύμβουλοι Επικρατείας (νομίζω ότι τότε η αποζημίωση του ΣΕ ήταν ο ανώτατος επιτρεπόμενος μισθός στην Ελλάδα) έβγαζαν τόσα λεφτά σε δυο μήνες.
  Περίθαλψη οι Δημόσιοι δεν είχαν τότε; Νομίζω ότι κάτι είχε κα΄νει ο Μεταξάς τριάντα χρόνια νωρίτερα.

 23. π2 said

  Για εμάς τους γαύρους η όλη ιστορία με τον βγαλμένο από ελληνική ταινία πρίγκηπα καβάλα στα πράσιν’ άλογα και τον απίθανο απεσταλμένο του να πετάει τη μια ξεκαρδιστική ατάκα μετά την (με αποκορύφωμα τα «δεν μπορώ να σας μιλήσω για πολύ γιατί έχω στην άλλη γραμμή / δίπλα μου στο ταξί τον πρίγκηπα» που λέει σε όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και την ιστορία με την τριήμερη αργία λόγω της οποίας δεν μπορούσε υποτίθεται ένας ζάπλουτος Σαουδάραβας να στείλει ένα πληρεξούσιο) είναι ένας ιδιαιτέρως διασκεδαστικός μποναμάς.

  Επειδή πάντως έχω ακούσει διάφορες απίθανες ιστορίες για Σαουδάραβες στην Ελλάδα, πρέπει να πω πως δεν θα με εξέπληττε το ποιον του μεσάζοντα, ακόμη και αν ο μεγιστάνας και η διάθεσή του να επενδύσει στον ΠΑΟ ήταν υπαρκτά.

 24. Μαρία said

  Άφιξη του εμίρη στο 12:10

 25. tamistas said

  Τι ιστωρία πάλι αφτή, περί Σαουδαράβων…
  Λυπούμε κε τους βάζελους· ξιλόνων ίτε ράβων,
  κάθε Παναθιναϊκός, ας τρόγη και ας πίνη,
  εκ νέου ας εξασφάλισε γνησία βαζελείνη,
  είνε πελάτης τακτικός του εκ Πειρεώς εφίβου
  δέφτερος πάντα ο διστιχής φουτμπώλ όσο και στείβου.

 26. Nicolas said

  Θρύλος και ξερό ψωμί!

 27. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

  Ο φίλος Νίκος Σαραντάκος με το μερακλίδικο αλίευμά του από αυτά που μας έχει συνηθίσει, συμπλήρωσε εν αγνοία του το παζλ μιας έρευνας που είχε ξεκινήσει παλιότερα ο φίλος μου Νίκος Θεοδοσίου και η οποία στον δρόμο μου αποκάλυψε μια ιδιαίτερα συγκινητική και «οικογενειακή» ιστορία.
  Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Θεοδοσίου, κινηματογραφιστής και πολύπτυχος ερευνητής, τόσο της τοπικής ιστορίας του Περιστερίου όσο και της ιστορίας των ξεχασμένων κινηματογράφων, είχε αναφερθεί στο μπλογκ του στις συγκρούσεις της 13ης Μαρτίου 1965, που είχαν φέρει σε αντιπαράθεση την αστυνομία με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Ιεροθέου στο Περιστέρι http://theodosiou.wordpress.com/2010/02/04/sinema_matosame/.
  Ο Θεοδοσίου είχε εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι μια αντιπαράθεση με τις μπουλντόζες και την αστυνομία (συχνότατο φαινόμενο εκείνα τα χρόνια στην περιοχή την οποία λυμαίνονταν οι καταπατητές Δέγλερης, Αγαπητός και ένα μοναστήρι της Βοιωτίας νομίζω…) είχε γίνει για να μη γκρεμιστεί ένας συνοικιακός θερινός σινεμάς, δεν είχε όμως ως τότε καταφέρει να εντοπίσει για ποιον σινεμά επρόκειτο. Απευθύνθηκε μεταξύ άλλων και σε εμένα, και μαζί κάναμε διάφορες υποθέσεις. Όταν όμως είπα την ιστορία στη μητέρα μου -που δεν ζει πια- εκείνη κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, αφού είχε ζήσει πολύ έντονα εκείνη την ημέρα. Επρόκειτο για τον κινηματογράφο «Ρόδον» στην οδό Αδμήτου. Η ιστορία είχε έντονο «οικογενειακό» χρώμα αφού ο 20άρης τότε πατέρας μου -και ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου- είχε συμμετάσχει στα γεγονότα, και μάλιστα με επιδεικνύοντας μεγάλη ευστοχία! Την επόμενη εβδομάδα κρυβόταν κι ευτυχώς κανείς δεν βοήθησε την Ασφάλεια να τον εντοπίσει, ενώ η μαμά είχε τρελαθεί από την αγωνία για τον αγαπημένο της… Περίπου 12 χρόνια αργότερα γνώρισα το Ρόδον, όχι πια ως σινεμά, αλλά ως μαθητής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, το οποίο το είχε νοικιάσει και το είχε μετατρέψει σε παράρτημα. Όλα τα παραπάνω περιγράφονται σε ένα δεύτερο αφιέρωμα που έκανε ο Νίκος Θεοδοσίου εδώ: http://theodosiou.wordpress.com/2010/02/16/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5-2/.
  Οπότε ο Σαραντάκος μας έφτιαξε το κέφι σήμερα, μιας και δεν γνωρίζαμε για την ύπαρξη του σκίτσου του Μποστ την επόμενη των επεισοδίων. Είναι φανερό ότι εδώ δεν υπάρχει η «κινηματογραφική διάσταση» της υπόθεσης, αλλά δίνεται έμφαση στη διαμάχη μεταξύ φτωχών αυθαιρετούχων και αστυνομίας που έδινε κι έπαιρνε στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας μεταπολεμικά. Καλή μέρα σε όλους

 28. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

  τώρα διαπίστωσα ότι ο Νίκος Θεοδοσίου, στον οποίο κοινοποίησα την ανακάλυψη του Σαραντάκου, ενθουσιάστηκε και την ενσωμάτωσε ήδη στο αρχικό ποστ. Μόνο που αυτός αναγνωρίζει στην καρικατούρα του Περιστεριώτη αυθαιρετούχου σωφέρ τη μορφή του Γεώργιου Παπανδρέου. Χμμμ, δεν ξέρω αν συμφωνείτε… Θα πρέπει να τη συγκρίνουμε μάλλον με άλλες γελοιογραφίες του μποστ όπου εμφανίζεται ο …»παπατζής»… 😉

 29. sarant said

  Νίκο Ζαρταμόπουλε, πολύ ωραία η ιστορία σου και εντυπωσιακή η σύμπτωση!

  Όμως δεν νομίζω ότι η φιγούρα του περιστεριώτη έχει καμιά σχέση με τον Γεώργιο Παπανδρέου, που άλλωστε ήταν ηλικιωμένος το 1965.

 30. Νέο kid στο block said

  Κοράκων μαυρογέριμων αυχμηροτάτων, κλήρες
  του έφηβου εκ Πειραιώς οι κούπες και οι κρατήρες
  Σερ Νικολά και μέγιστε του γένους των Ταμίστας
  Εξ Αραβίας έρχεται χορεύων επί πίστας
  Κομίζει υδρογονάνθρακες και λίγη βαζελίνη
  Για του Βαγγέλα το μαλλί σα να’ναι μπριγιαντίνη!
  Και όταν τα πετροδόλαρα το Έμιρεητς θα κτίσουν
  Ακόμη και οι κουτόφραγκοι θα’ρθουν προσκυνήσουν
  Μέσα στον πράσινο ναό ντουμάνι η μαστούρα
  γιατί είναι χόρτο μαγικό κι ας κάνετε καζούρα!

 31. tamistas said

  Το χόρτον το τριφίλλιον το ξέβρουν και οι κώτες
  η βαζελείνη η αραβική έπρεπε στις κοκότες.
  Η αποπηνικοπείησις του χόρτου εθεσπίσθη
  δια τους μαστούρας βάζελους; Άραγε τις επείσθη
  περί της εφορμίσεως ετούτου του Εμύρη;
  Όπως η μνίμη του εκλεκτού του Κάπα Χι του Μύρη
  είνε μνήμη ελαίφαντος από εποχάς με δόξας,
  ούτως υμής δοξάσατε, χωρίς διόλου κόνξας,
  τα έτη του Γουέμβλεϋ εις την δικτατορείαν·
  και κλάφσατε δια την λαμπράν του Θρήλου την πωρίαν.

 32. #28, #29. Αντίθετα, Νικοκύρη, εγώ αμέσως σκέφτηκα «τι γυρεύει εδώ η νεαρή βερσιόν του «Γέρου»;»

 33. sarant said

  Καταρχάς, να ευχαριστήσω τον φίλο δόχτορα για το σουλούπωμα που έκανε στο σκίτσο του Μποστ.

  Για την ομοιότητα με τον Γέρο, τι να πω, ας συγκρίνουμε εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/03/mpost-gri/

 34. Νέο Kid Στο Block said

  Ωιμέ! ξανά αυτή η μπονμπόν, περί δικτατορίας
  Ως αρωγού περηφανούς ευρωπαϊκής πορείας
  Μα εγώ ειμί ,ταμίστα μου, μικρούλι κατσικάκι
  του Ιωαννίδη πρόλαβα το ‘καυτερό’ νεράκι
  που έπεσε στης ΤΣΣΚΑ ‘βαρύ’ το στομαχάκι
  Δεν ξέρω τι γινότανε τότε επί Ασλανίδη
  Μα πρόλαβα του Κόκκαλη στρωμένη με πριονίδι
  Μια καλυβούλα τόση δα, παράγκα την λαλούσαν
  και όλοι οι παραδόπιστοι κει μέσα προσκυνούσαν
  Γι’αυτό προτείνω προς υμάς την νήσσαν να ποιείτε
  Η Δυναμό του Πειραιώς –το ξέρουν και οι χάλικες-
  πως πάντα ευνοείται!
  Κι αν δεν πιστεύεις ένα μικρό και νέο κατσικάκι
  Ρώτα και μες το Άγιο τούτο μπλογκ κανένα Αεκάκι
  που του έκλεψες- εις τα χαρτιά – το πρωταθληματάκι!

 35. jimakos said

  Ωραίες οι ιστορίες και του Σαουδάραβα και των αυθαιρέτων στο Περιστέρι! Αν και Ανθουπολιώτης δεν τις είχα υπόψη! Θα ρωτήσω την γιαγιά μου αν θυμάται τίποτα απ’όλα αυτά!

 36. tamistas said

  Η οδός ετούτη, διστιχώς, προωπτικήν δεν δείνει
  επέστρεψα εκ του κήπου μου, οποία κατεσχίνη!
  Δεν θα σινδράμω ουδαμώς εις την αερολογείαν,
  περί των δίθεν παραγκών δεν δείνω απολογείαν.
  Ας ομιλίσει ο κρειτής ο μόνος εις τον βίον
  ο χρόνος ο ανήκητος, τα τρόπεά μας σείων.

 37. Μάλλον δίκιο έχεις, Νικοδέσποτα, για τον Γέρο, αλλά τότε, μήπως έτσι σχεδίαζε ο Μποστ τον Αντρέα; Σαν παραλλαγή του πατρός με μαύρο μαλλί και μικρότερη μύτη (ας μην ξεχνάμε ότι στην ελληνική νοηματική ο «Παπανδρέου» απεικονίζεται με μια κίνηση σαν πιάσιμο μιας μεγάλης μύτης). Θα ταίριαζε και με το σενάριο του γιου του βασιλέως…

 38. Νέο Kid Στο Block said

  Ομολογώ πως συμφωνώ ευγενικέ Ταμίστα
  Νερό και άλας μας λοιπόν ,τα τρόπαιά σου σείστα
  Κι αν λίγο σε επίκρανα ήτο χάριν καζούρας
  Καθώς τυγχάνω δυστυχώς φίλιος της χασούρας.
  Είναι γνωστό απ’τα παλιά τα χρόνια ,το διηγούνται
  Βαζελογαύρηδες μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε!

 39. Eπειδή σήμερα ξεκίνησε το συνέδριο για τον Γκάτσο, που πολύ θα ήθελα να παρακολουθήσω αλλά δεν μπορώ -καταραμένη φτώχεια….εεεε…. κώφωση λέω – σκέφτηκα να αναρτήσω εδώ ένα άρθρο που διάβασα προχθές στην Ελευθεροτυπία. Οχι, δεν είναι καθόλου άσχετο και θα εξηγήσω γιατί.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=311185

 40. Προσέξτε λοιπόν τι λέει ο αρθρογράφος: » και με τον τραγουδιστό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, που ακόμη τραγουδιέται στην ελληνική επικράτεια, κυρίως εκτός αστικών κέντρων, ως μουσειακό είδος. «Καταδικασμένος» από την ετυμηγορία του ελεύθερου στίχου, έχει περιθωριοποιηθεί, αποσυντονισμένος πλέον από τα αιτήματα της νεότερης ποίησης. »

  Οταν το διάβασα αυτό σχεδόν ήθελα να του στείλω επιστολή να περάσει καμία μέρα από τον Σαραντάκο (ή / και από το Παμπάλαιο Νερό) για να δούμε εάν ο 15σύλλαβος έχει περιθωριοποιηθεί, καταδικαστεί, αποσυντονιστεί, αποτελέσει μουσειακό είδος της επαρχίας κλπ κλπ.

  Βλέποντας τα σημερινά σχόλια λέω ότι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν κατά τη γνώμη μου!

 41. Διακόσια είκοσι ζεστά εκατομμυριάκια
  θα στείλει ο πρίγκηψ σύντομα και δυο κιλά σουβλάκια.
  Το χρήμα για τις μετοχές, το κρέας για τον Τσάκα,
  αν κάτσει κι ειπωθεί το γιές πολλή θα έχει πλάκα!

  Προσεξτε μόνο, ρε παιδιά μην τον αμβισβητούμε,
  πώς είναι μούφα ή δουλειά και δεν τον ξαναδούμε!
  Πού θα βρουμ’ άλλον πρίγκηπα να πάρει την ομάδα,
  να την εκάνει φόβητρο σ’ Ευρώπη και Ελλάδα;

  Να φέρει πίσω τον Σισέ, να τον χρυσοπληρώσει,
  κι αν γίνεται με τα λεφτά, να τον εβαλσαμώσει!
  Η Πόρτο, λέει, θα γίνουμε στο γύρω εδώ το χώρο,
  με κύπελο στο Τσάμπιονς Λίγκ και γήπεδο για δώρο!

 42. sarant said

  Ωραία εκδήλωση αυτή με τον Γκάτσο.
  Κούνια που τον κούναγε, τον κ. Καλαμάρα!

 43. sarant said

  Δείγμα γραφής του κ. Καλαμάρα:
  Οι πρώτες λέξεις από έναν στίχο, που ανήκει στις εναρκτήριες της «Αμοργού» (1943),

  Ποιος ανήκει; Σε ποιες ανήκει;

 44. Και η δική μου σημερινή συνεισφορά (παρωδείται η Μπαλάντα του απερχόμενου ντριπλέρ του καιρού τούτου, του Ηλία Λάγιου, την βλέπετε και εδώ: http://pampalaionero.wordpress.com/ )

  ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥΤΟΥ

  Στην πείνα μου ένας Αραβας ζυγώνει-
  απ΄ το Κατάρ ο γιός ενός Σεΐχη.
  Με τα πετροδολλάρια μας λιγώνει
  κι εμείς για κείνον ρίχνουμε τα Τείχη.
  Τι απίστευτη, μοναδική μας τύχη,
  θα χτίσουνε αυτοί το Ελληνικό!
  Θα φύγουν όλ’ οι φόβοι μας οι μύχιοι,
  και θα ΄χουμε φαγάκι και γλυκό!

  Το μάτι πονηρό και θολωμένο,
  και τα λεφτά του όλα τα αρπάζει,
  σ’ αραβικό μπαούλο κλειδωμένο
  τα φέρνει στην Αθήνα και κολάζει.
  Βουνά από πιλάφια πάλι τάζει,
  και γίνεται αντάρα και κακό!
  Το άδειο μας στομάχι αναστενάζει,
  μα θα ΄χουμε φαγάκι και γλυκό!

  Εκεί, στη μακρινή την Αραβία
  έχουν λεφτά και όλοι είναι χορτάτοι,
  Κι εμείς εδώ, με ψίχουλα, ψιχία-
  ψυχούλες που ζητάν να φάνε κάτι.
  Η τσέπη μας ποτέ δεν είν’ γεμάτη,
  μας τάζουν υποσχέσεις για μισθό.
  Λεν φιλικά, χτυπώντας μας την πλάτη,
  πως θα ‘χουμε φαγάκι και γλυκό!

  Κυρά της Γερμανίας κι εσείς αρχόντοι
  της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ,
  εσείς που μας τα παίρνετε τω όντι,
  μας έχετε καθίσει στο λαιμό!
  Και περιμένετε όλοι, σαν το γύπα,
  να πάρετε φαγάκι και γλυκό!

 45. gbaloglou said

  Τον σεΐχη, τον σεΐχη
  πούχει γιούρω με τον πήχυ
  και πολύ πολύ δολάριο,
  ας κάνει λίγο και τον άγριο,
  ρίξτε για χάρη του τα τείχη

 46. ΣοφίαΟικ said

  Μπαλό, μήπως πρέπει να είναι «του σεϊχη» κι όχι «τον σεϊχη»;

 47. gbaloglou said

  Όχι αναγκαστικά, μπορεί να είναι είτε «(θέλουμε) τον σεΐχη» —-> «ρίξτε για χάρη του τα τείχη» είτε «του σεΐχη, του σεΐχη, ρίξτε για χάρη του τα τείχη».

 48. #42 E, ναι, επίσης την Πέμπτη στην προτελευταία σελίδα στο «Ποντίκι» (τη σελίδα της Τζένης) είχε ολόκληρη παρωδία στο γεφύρι της Αρτας σε άψογο 15σύλάβο.

  #43: Ουπς, τώρα το πρόσεξα κι εγώ.

 49. sarant said

  Σοφία, πολύ ωραίο!

 50. Πάνος said

  🙂

 51. Νέο Kid Στο Block said

  Φαί γλυκό δεν έχουμε μα έχουμε Σοφία!
  να μας χαρίζει αδάμαντες εδώ στην επαρχία

 52. Νέο Kid Στο Block said

  Στον Κώστα το συνβάζελο και μέγα στιχοπλόκο
  Έχω να πω ‘μη σκιάζεσαι’ δε θα χουμε άλλο μπλόκο
  Θα ρθουν τα πετροδόλαρα και ο Σισές αντάμα
  και οι άμυνες των αποκεί θα μοιάζουν ένα δράμα.:-)
  Κι όλοι μαζί οι σύμμουρλοι θα ψάλουμε αλληλούια
  Αλά ουάκμπααρ Πρίγκιπα με τρέλα εις την ούγια

 53. Νέο Kid Στο Block said

  Αλλά κι ο κύριος Μπαλό είναι των στίχων φίλος
  Και πέρα εκεί στο Μέξικο κάπνιζε σιγγαρίλος
  και έβλεπε τους κηπουρούς ,πέντε για ένα φύλλο
  Πίσω από μας οι αδαείς, εδώ παίζουν στο Θρύλο!

 54. sarant said

  Νεοκίντ, ωραία!

  Πάνο Ζέρβα, μεσσήνιο σε ήξερα, αλλά μας προκύπτεις λάκωνας στα εδώ σχόλια 🙂

 55. gbaloglou said

  53

  Φύλλο φύλλο την οδό μου
  την σαρώνω και πονώ
  κι είναι το παράπονο μου
  πότε σιέστα θα σε βρω,
  πότε σιέστα θα σε βρω!

 56. 10:
  Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τους λένε Νάσερ:
  His father, Nasser bin Abdullah bin Ahmed Al Thani

 57. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γραφτεί η ιστορία του σκανναρισμένου εξωφύλλου από τη «Νήσο των Αζορών». Νομίζω ότι ο νικοκύρης το πρωτοσκάνναρε κάποτε πριν πολλά χρόνια, κι από τότε έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Τώρα το είδα (και) εδώ:
  http://www.captainbook.gr/article/6329

  Και μετά κάνω κλικ, και βλέπω μετά λύπης μου ότι έχουμε μόνο τρία από τα εξής έξι έργα του Μποστ.

  https://www.captainbook.gr/author/20553/1/mentis-mpost-mpostantzoglou

  «Λεϊλατών των μάρκων, θ’ απάγωμεν ψηλά» … χεχεχεχεχε … :-)))))

 58. 57: Το αμίμητο αυτοβιογραφικό σημείωμα του Μποστ υπάρχει χωρίς περικοπές κι εδώ: http://www.sarantakos.com/asteia/mpost/logia.html

  Στο συνοδευτικό κείμενο του σκίτσου ο οικοδεσπότης γράφει: δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μποστ σκιτσάρει τον Έρχαρντ (ή Έρχαρτ όπως τον αποκαλεί εδώ και όπως τον γράφει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας –οι παλιοί ήταν αμόρφωτοι και πρόσεχαν περισσότερο την ευφωνία, εμείς έχουμε παραμορφωθεί)
  Το όνομα Erhard δεν προφέρεται Έρἁρντ, αλλά Έρἁρτ, δηλαδή το d στο τέλος πραγματοποιείται ως άφωνο τ. Συνεπώς η απόδοση Έρχαρτ είναι φωνητική, όχι ευφωνική.

 59. sarant said

  Δίκιο έχεις, το λένε τα σχόλια.

 60. 59: Τώρα που είπες για σχόλια είδα την αναδημοσίευση στο ιστολόγιο
  (https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/11/markwn/), αλλά στα σχόλια δε γράφει κάτι σχετικό…

 61. sarant said

  Σίγουρα θα είναι σε άλλα σχόλια, ίσως στην Πονηρεμβέργη -αλλά η Μαρία δεν παρακολουθεί να μας πει 😉

 62. 61: Βρέθηκε εκεί που είπες! (https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/08/ponurnberg/#comment-3941)
  Η Google έχει ενσωματώσει τη Μαρία στη μηχανή αναζήτησής της εδώ και καιρό 🙂 Αρκεί να ψάξει κανείς με κλειδί site:sarantakos.wordpress.com erhard.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: