Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

Posted by sarant στο 27 Σεπτεμβρίου, 2011


 

Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης.Όσο για τον νεκρικό διάλογο του Λουκιανού, μπορείτε να τον βρείτε εδώ, σε μετάφραση του πατέρα μου -που την είχαν ανεβάσει σε έναν ερασιτεχνικό θίασο παλιότερα.

Το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές, πως καμαρώνω γιατί τέλειωσα το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης (ο πλήρης τίτλος του τότε), επειδή είχα την τύχη να έχω λαμπρούς καθηγητές, τον Μίλτη τον Παρασκευαΐδη, τον Βασίλη τον Αρχοντίδη, τον Απόστολο τον Αποστόλου και άλλους άξιους εκπαιδευτικούς. Αν επιμένω σ΄ αυτούς τους τρεις είναι γιατί οι δύο πρώτοι με βοήθησαν να γνωρίσω την αρχαία ελληνική σκέψη, να αγαπήσω την ιστορία και να μάθω καλά ελληνικά, ενώ ο τρίτος με έκανε να αγαπήσω τη Χημεία.

Θυμάμαι μια παρατήρηση του Βασίλη του Αρχοντίδη, όταν μας δίδασκε τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού, στο σημείο εκείνο, όπου ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος βγαίνοντας από το ακάτιον του Χάρωνος, αρνήθηκε να πληρώσει το ναύλο, που ήταν ένας οβολός, λέγοντας: «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», δηλαδή δεν μπορείς να πάρεις λεφτά από κάποιον που δεν έχει. Ο Αρχοντίδης μας επισήμανε πως η φράση αυτή αποτελεί πραγματική αρχή της οικονομίας. Για να πάρεις από κάποιον χρήματα, έστω και έναν οβολό (ευτελέστατο ποσό) πρέπει αυτός να διαθέτει λεφτά, αλλιώς ματαιοπονείς.

Κρίμα που δε ζει ο καλός μου δάσκαλος να διδάξει στον Μπένυ Χιλλ και τον Φόρεστ ΓΑΠ, τη μεγάλη αυτή αλήθεια, καθόσον, ανελλήνιστοι όντες, θα την αγνοούν. Γιατί το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης είναι πως αυτοί οι κύριοι ζητάνε συνεχώς να παίρνουν χρήματα από αυτούς που δεν έχουν και όχι από τις πραγματικά σοβαρές πηγές εσόδων, δηλαδή τις κερδοφόρες (ακόμα και σε εποχή γενικής κρίσης) ελληνικές τράπεζες, τους μεγαλοοφειλέτες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δανείων, την εκκλησιαστική περιουσία. Αυτές τις αφήνουν στο απυρόβλητο και μας δουλεύουν από πάνω, ισχυριζόμενοι πως είναι σοσιαλιστές (πρόεδρος μάλιστα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο ΓΑΠ).

Πιστεύω πως δεν είναι πού μακριά η μέρα, που οι μη έχοντες οβολόν θα αποφασίσουν να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται χρόνια τώρα, λέγοντάς τους το «ουκ αν λάβοις» του Λουκιανού. Οργανωμένα, όμως, αποτελεσματικά και καθολικά. Και εκεί θα φανεί αν η Αριστερά θα είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο της, όχι με τα καθιερωμένα, αόριστα και γενικόλογα συνθήματα του τύπου «Αντεπίθεση λαέ», αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα καλύπτουν από νομικής και πολιτικής πλευράς, την άρνηση καταβολής χαρατσιών και εισφορών από τους μη έχοντες.

Αθεράπευτα αισιόδοξο ή αφελής, αν θέλετε, έλπιζα πως οι σημερινοί ηγέτες του Πανελλήνιου ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Κινήματος (γιατί – για όσους το ξέχασαν – αυτό  σημαίνει το αρκτικόλεξο ΠΑΣΟΚ), θα προχωρούσαν σε ενέργειες που θα αμφισβητούσαν τη νομιμότητα μεγάλου ποσοστού των χρεών, που μας έχουν φορτώσει και θα απορρίπτανε την εξόφλησή του, όπως έκανε ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Ισημερινού, που προσφεύγοντας σε Διεθνή δικαστήρια, πέτυχε να ακυρωθεί, ως παράνομο, το 85% του τεράστιου χρέους της χώρας του σε τράπεζες του εξωτερικού.

Παράλληλα έλπιζα πως θα ξεκινούσε από την κυβέρνηση κάποια μελέτη οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, όπως έκανε η Αργεντινή, η οποία μέσα σε δέκα χρόνια ανέκαμψε ολοκληρωτικά από τη φοβερή κρίση του 2000, που κόντεψε να τη διαλύσει. Τότε φάνηκε το πολιτικό θάρρος της κυβέρνησης, που κάλυπτε πλήρως τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση που χρεοκοπούσε, όταν την έπαιρναν στα χέρια τους και τη λειτουργούσαν για λογαριασμό τους. Δημιουργήθηκαν τότε τα «εργοστάσια χωρίς αφεντικά» (fabricas sine padrones), που όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αποδείχτηκαν κερδοφόρα

Τα έλπιζα να γίνουν αυτά, που έγιναν με επιτυχία σε άλλες χώρες, γιατί όπως γράφω, είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος και παραγνώρισα το αναμφισβήτητο γεγονός πως αυτοί που μας κυβερνούν ευθυγραμμίζονται πάντοτε με τη θέση του Σημίτη, όταν έλεγε από το βήμα της Βουλής «ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενστερνίζονται με όλη τους την ψυχή αυτό που είπε κάποτε ο Πιπινέλης, ως υπουργός εξωτερικών της Εθνοσωτηρίου: «δε θα κάνω ποτέ τίποτα που να δυσαρεστήσει τους μεγάλους συμμάχους μας» ή επικαλούνται το «εθνικόν συμφέρον», όπως το είχε επικαλεστεί ο Ιωάννης Ράλλης, πρωθυπουργός της χώρας επί Κατοχής, μόνο που αυτός ταύτιζε το εθνικό συμφέρον με την υποταγή στις εντολές του Τρίτου Ράιχ, ενώ τούτοι το ταυτίζουν με την υπακοή στις εντολές της Τρόικας.

Επειδή, παρ΄ όλα αυτά, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, με παρηγορεί η ελπίδα πως τελικά όλοι αυτοί οι κύριοι δε θα αποφύγουν την παραπομπή τους σε ειδικά δικαστήρια. Να πληρώσουν επιτέλους κάποιοι για τα δεινά που προκάλεσαν στη χώρα και να μην πέσουν, όπως όλοι οι προηγηθέντες, στα μαλακά.

 

113 Σχόλια to “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”

 1. 0: ζητάνε συνεχώς να παίρνουν χρήματα από αυτούς που δεν έχουν και όχι από τις πραγματικά σοβαρές πηγές εσόδων, δηλαδή τις κερδοφόρες (ακόμα και σε εποχή γενικής κρίσης) ελληνικές τράπεζες, τους μεγαλοοφειλέτες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δανείων, την εκκλησιαστική περιουσία.
  Το Δημόσιο έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να του δανείσουν τεράστια ποσά αγοράζοντας τα ομόλογά του.
  Αν δεν απατώμαι, ο κορυφαίος μεγαλοφειλέτης φόρων και εισφορών είναι ο ΟΣΕ.
  Η εκκλησιαστική περιουσία καλό θα ήταν να καταγραφεί, διότι οι μεν λένε ότι είναι μυθώδης, οι δε ότι είναι ασήμαντη.

  άρνηση καταβολής χαρατσιών και εισφορών από τους μη έχοντες.
  Πιο αποτελεσματικό θα ήταν η Αριστερά να οργάνωνε την καταβολή φόρων απ’ τους έχοντες, π.χ. κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και τη διαφθορά.

  ενέργειες που θα αμφισβητούσαν τη νομιμότητα μεγάλου ποσοστού των χρεών, που μας έχουν φορτώσει και θα απορρίπτανε την εξόφλησή του
  Μα μόνοι μας τα δανειστήκαμε! Και μάλιστα με προνομιακό επιτόκιο, λίγο υψηλότερο απ’ της Γερμανίας! Πριν το ευρώ τόσο φθηνό χρήμα ούτε στα όνειρά μας δεν είχαμε δει. Μόνοι μας φορτώσαμε το χρέος στην πλάτη μας και των παιδιών μας. Ας καταλάβουμε κάποτε ότι οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι εχθροί των Ελλήνων, όχι οι «ξένοι».
  Την εξόφληση όποτε θέλουμε την απορρίπτουμε. Αλλά μετά δεν ξαναπαίρνουμε δάνεια κι έχουμε και πρωτογενές έλλειμμα…

  ταύτιζε το εθνικό συμφέρον με την υποταγή στις εντολές του Τρίτου Ράιχ, ενώ τούτοι το ταυτίζουν με την υπακοή στις εντολές της Τρόικας.
  Μακάρι να υπάκουαν την Τρόικα, αντί δύο χρόνια τώρα να τη δουλεύουν: η κυβέρνηση πέτυχε εφέτος το ακατόρθωτο: να περιορίσει τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου μόλις κατά 465 εκατ. ευρώ ή 3,5% παρόλες τις περικοπές μισθών! Μαθηματικό παράδοξο… υπάρχουν «μαύρες τρύπες». Κάποιοι αντικατέστησαν τις περικοπές με έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, ενώ η τρόικα υποψιάζεται ότι έγιναν προσλήψεις στη θέση όσων συνταξιοδοτήθηκαν.

  Να πληρώσουν επιτέλους κάποιοι για τα δεινά που προκάλεσαν στη χώρα και να μην πέσουν, όπως όλοι οι προηγηθέντες, στα μαλακά.
  Καλή ιδέα. Δυστυχώς όλοι αυτοί που δεν κόβουν και δεν ζητούν απόδειξη, που παίρνουν και δίνουν φακελάκι, που αργομισθούν, με άλλα λόγια οι φορείς της καθημερινής διαφθοράς, θα εξαιρεθούν…

 2. IN said

  Ο κ. Σαραντάκος πατήρ δικαιούται να έχει τις όποιες απόψεις του, τις οποίες δεν θέλω να σχολιάσω. Μια παρατήρηση μόνο σε ένα ζήτημα «πραγματικό». Αυτό που γράφει, ότι «ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Ισημερινού, […] προσφεύγοντας σε Διεθνή δικαστήρια, πέτυχε να ακυρωθεί, ως παράνομο, το 85% του τεράστιου χρέους της χώρας του σε τράπεζες του εξωτερικού», έτσι όπως είναι γραμμένο είναι, νομίζω, ανακριβές. Το σωστό είναι ότι ο Κορέα αρνήθηκε να πληρώσει περίπου 85% του εξωτερικού χρέους της χώρας του επιχειρηματολογώντας ότι είναι παράνομο και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τους δανειστές της χώρας του σε «διεθνή δικαστήρια». Εγώ αυτό τουλάχιστον βρήκα στο Ίντερνετ. Τα επιχειρήματα του Κορέα για το παράνομο του εξωτερικού χρέους του Ισημερινού έχουν την αξία τους (αν καταλαβαίνω καλά, λέει ότι τα δάνεια τα συνήψαν διεφθαρμένες και μη δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δηλ. χούντες και δεν είναι δίκαιο να τα επιβαρύνεται ο λαός του Ισημερινού. Παρεμπιπτόντως, είναι αμφίβολο αν τα επιχειρήματα αυτά ισχύουν και για την περίπτωση τη δική μας) αλλά το τελευταίο, για τα διεθνή δικαστήρια, μάλλον σαπουνόφουσκα μου φαίνεται. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει διεθνές δικαστήριο που να μπορεί, έτσι απλά, να «ακυρώσει» το χρέος ενός κράτους. Κάθε κράτος μπορεί άνετα να ακυρώσει τα δικά του χρέη (με νόμο). Το πρόβλημα είναι ότι, μετά από μία τέτοια ακύρωση (που ουσιαστικά αποτελεί άρνηση πληρωμής, default) πρέπει να είναι αποφασισμένο να ζήσει χωρίς «δανεικά» γιατί, για πολλά χρόνια, κανείς τρελλός δεν θα βρεθεί να του ξαναδανείσει. Αυτό το τελευταίο συνέβη και στην περίπτωση του Ισημερινού. Ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη της επιχειρηματολογίας του, σήμερα είναι «αποκλεισμένος από τις αγορές», δηλαδή κανείς δεν του δανείζει και, θέλοντας και μη, κουτσά-στραβά, ζει χωρίς εξωτερικό δανεισμό.

 3. LandS said

  » ‘άρνηση καταβολής χαρατσιών και εισφορών από τους μη έχοντες.’
  Πιο αποτελεσματικό θα ήταν η Αριστερά να οργάνωνε την καταβολή φόρων απ’ τους έχοντες, π.χ. κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και τη διαφθορά.»

  Το παραπάνω προϋποθέτει «χάψιμο» της κυβερνητικής προπαγάνδας περί επαγγελματιών που δηλώνουν λιγότερο από 8.000€ και τους «πιάνει», υποτίθεται, με τα χαράτσια και την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€. Για να συλληφθεί η φοροδιαφυγή 20-200χιλ μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων επιβαρύνονται (με το ίδιο ποσό σε ευρώ) περισσότεροι από 3,5εκ μισθωτοί, συνταξιούχοι, και μικρομαγαζάτορες.

  Αλλά ας εξετάσουμε την …πρόταση «να οργανώσει η Αριστερά την καταβολή των φόρων και να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών και την διαφθορά.»

  Την δυνατότητα αυτή θα την είχε η Αριστερά αν

  α) Ήταν αυτή η κυρίαρχη δύναμη (κατά την δική της ορολογία, συγγνώμη ξύλινη γλώσσα) στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και όχι η Κυβέρνηση η οποία προΐσταται πολιτικά της Γραφειοκρατίας.
  β) Η Αριστερά συνάθροιζε στις τάξεις της, καθοδηγούσε και έλεγχε, κατά μεγάλο μέρος τους διεφθαρμένους, τους φοροφεύγοντες ελεύθερους επαγγελματίες και τους έχοντες που δεν καταβάλουν φόρους,

  Είδες; Υπάρχουν κάποιοι που εξετάζουν προτάσεις σου. Εσύ θα εξέταζες την πρόταση να παραμείνει το αφορολόγητο στα 12.000€ και να ισχύει ο φορολογικός συντελεστής του 45% από τα 65.000€ και πάνω αντί των 100.000€ και πάνω που ισχύει σήμερα;

 4. alienellin said

  «Παράλληλα έλπιζα πως θα ξεκινούσε από την κυβέρνηση κάποια μελέτη οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας»
  Επί δεκαετίες οι οικονομική πολιτική της χώρας πήγαινε κάθετα αντίθετα σε κάθε οικονομολογική λογική. ΄Πολιτικό συμφέρον, μάσα και κοπάνα. Γιατί να αλλάξει τώρα;
  Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται αυτό που λέμε «γενική επισκευή και πέταμα». Καινούργια μυαλά υπάρχουν; Μόνο έτσι θα σωθούμε.

 5. 3:
  Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η ουσία του προβλήματος είναι η καθημερινή διαφθορά καθημερινών ανθρώπων. Ας πάρουμ’ έναν γιατρό π.χ. στο Κολωνάκι, που εργάζεται Δε-Τε-Πα, δέχεται 20 επισκέψεις την ημέρα κι ο κάθε πελάτης τον επισκέπτεται κατά μέσον όρο κάθε έξι μήνες. Αυτό μας βγάζει 3 · 4,2 · 20 · 6 = 1512 πελάτες του γιατρού. Απ’ αυτούς πόσοι τον καταγγέλλουν για φοροδιαφυγή; Ένα 10% να έκανε καταγγελία, θα σήμαινε μάνι-μάνι 150 μάρτυρες! Εδώ μπουκάρουν οι ελεγκτές και ο πελάτης καλύπτει τον γιατρό λέγοντας ότι είναι συγγενής ή φίλος και πέρασε απλώς απ’ το ιατρείο να του πει μια καλησπέρα. Η κοινή γνώμη βλέπει έναν διεφθαρμένο. Εγώ μετρώ 1 + 1512 = 1513 διεφθαρμένους.

  Το παραπάνω προϋποθέτει “χάψιμο” της κυβερνητικής προπαγάνδας περί επαγγελματιών που δηλώνουν λιγότερο από 8.000€ και τους “πιάνει”, υποτίθεται, με τα χαράτσια και την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€.
  Ακριβώς το αντίθετο. Η μείωση του αφορολόγητου «πιάνει» δικαίους και αδίκους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν παρά να δηλώσουν ακόμα λιγότερο εισόδημα επικαλούμενοι μείωση της πελατείας τους.

  Την δυνατότητα αυτή θα την είχε η Αριστερά αν […] συνάθροιζε στις τάξεις της […] τους διεφθαρμένους, τους φοροφεύγοντες
  Συναθροίζει όμως στις τάξεις της πολλούς απ’ τους μη ζητούντες απόδειξη.

 6. IN said

  5: Νομίζω ότι το πρόβλημα στο παράδειγμά σας δεν είναι ότι οι ασθενείς καλύπτουν το γιατρό στους ελεγκτές που μπουκάρουν. Είναι, πολύ απλά, ότι σπανίως έως ποτέ δεν μπουκάρουν οι ελεγκτές. Άμα αποφασίσουν να κάνουν έλεγχο και έχουν το στοιχιώδες μυαλό, ούτε καν μάρτυρες δεν χρειάζονται. Αρκεί να πάρει κανείς τους λογαριασμούς του γιατρού και να συγκρίνει τα χρήματα που υπάρχουν εκεί (και αυτά που ξοδεύτηκαν) με τα έσοδα που δήλωσε.

 7. 6:
  Πράγματι οι ελεγκτές δεν φαίνονται αποτελεσματικοί.
  Ο φοροφυγάς τα λεφτά του μπορεί να τα καταθέτει, μπορεί όμως και να τα βγάζει έξω, να τα σκορπά στα μπουζούκια, ν’ αγοράζει ακίνητα για τα οποία αναστέλλεται το «πόθεν έσχες» μέχρι το 2013 (!), να τα κρύβει σπίτι του, να τα κάνει γούνες και κοσμήματα κτλ.

 8. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Η περίπτωση του Ισημερινού πράγματι έχει πολλές διαφορές από τη δική μας, ωστόσο είναι ακριβές ότι ο Κορέα έκανε λόγο για προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια και επίσης είναι ή φαίνεται ακριβές ότι πέτυχε κούρεμα 65% σε κάποια ομόλογα.

  Αλλά το βασικό δεν είναι αυτό, το βασικό είναι αν ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» -τόσο για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών της χώρας που πράγματι αντιμετωπίζουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα συνεχή χτυπήματα, όσο και σε επίπεδο χώρας.

 9. LandS said

  #6
  Ίνα μη περί εξοπλισμού ιατρείου, «σεμιναρίων» στο εξωτερικό, και λοιπών συναφών με συνταγογραφήσεις θεμάτων μιλήσωμεν.

 10. 8:
  Άμα δεν είσαι Μένοιπος, αλλά Στρεψιάδης και πεις «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», σου απαντήσουν οι δανειστές πρώτα να μαζέψεις λίγο τη γυναίκα σου και το γιόκα σου, μετά να πουλήσεις το χωράφι στο χωριό, κι αν τότε εξακολουθείς να μην έχεις, τότε το συζητάμε.

 11. gryphon said

  Kανείς νομίζω δέν ισχυρίζεται να μήν πληρώνουμε φορους (στά πλαισια τών δυνατοτητων του καθενος βεβαια οπως λεει και το συνταγμα) η να μην γινει προσπαθεια να καταπολεμηθει η φοροδιαφυγη απ’οσους εχουν μεγαλα εισοδηματα κλπ.
  Αυτό που πραγματικα ξεχειλισε το ποτηρι και γι’αυτο κυρίως μιλαμε ειναι αυτο το αυθαιρετο και δυσβαστακτο τελος για τά ακινητα που με το ετσι θελω επεβαλλε ο ανεκδιηγητος Βενιζελος ο οποιος μαλιστα με περισση αναιδεια και θρασυτητα, περνωντας μας για ηλιθιους ειπε «δεν ειναι φορος ειναι ασφαλιστρο κινδύνου !!!!!.
  Δέν ξερω τι λενε οι συνταγματολόγοι αλλα ξερω ότι οσοι εχουν ακινητο στην ελλαδα το εχουν χρυσοπληρωσει με ολους αυτους τους φορους μεσα απο το ε9 το ετακ τα δημοτικα τελη τις μεταβιβασεις τις γονικες παροχες κλπ.
  Και ερχεται τώρα πανω σε ολ’αυτα και αυτος ο τερατώδης φορος που στήν ουσια ειναι προστιμο ποινη επειδη τολμησαμε καί εχουμε ενα σπιτι (που στην περιπτωση μου και του αδερφου μου το χρωσταμε στον παππου μου που δουλεψε σαν σκυλι 20 χρονια στην Αμερική για να μαζεψει μερικα λεφτα να το αγορασει το 50 και να το εχουμε εμεις σημερα).
  Ας το κανουν ποινικο αδικημα επισημα τήν ατομικη ιδιοκτησια.
  Γι’αυτο κατα τήν γνωμη μου δεν ειναι σωστο να το βαζουμε αυτον ειδικα τον φορο στην βαση του «ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος».
  Γιατι ετσι μπορει να συμπερανει κανεις πως εαν ειχαμε θα επρεπε να δωσουμε.
  Ενω το σωστο ειναι πως ακομη κι αν ειχαμε ΔΕΝ πρεπει να δωσουμε.Ειναι θεμα προσωπικης αξιοπρεπειας αυτοσεβασμου και υπερηφανειας.
  Αλλιως αν το δεχθουμε θα εχουμε μετατραπει οριστικα και με την βουλα που λενε σε δουλοπαροικους μεσα στην ιδια μας την χωρα.
  Καθε χρονο κα ιτο 11 και το 12 και το 13 και το 14 και για παντα θα πρεπει να δινουμε μινιμουμ ενα 600αρι ευρω ο καθενας στον Κωστοπουλο,τον Λατση,τον Σαλλα κλπ.
  Γιατι ολα τα λεφτα που θα μαζευτουν δεν πανε για πληρωμη συνταξεων και μισθων αλλα για να σωθουν οι ντοπιοι μπατιροτραπεζιτες και οι κ.λοτραπεζες τους.
  Υ.Γ Ειδα εχθες στον καθεστωτικο Πρετεντερη οτι στην ερωτηση «εαν πρεπει να πληρωσουμε αυτά τά χαρατσια » το 70% απαντησε «ναι» η «μαλλον ναι».Οσο και αν μαγειρευουν τα νουμερα το ποσοστο ειναι και παλι πολυ μεγαλο. Μονο απογοητευση και απογνωση μου προκαλει.Αυτός ο κοσμος ειναι τελικα αξιος τής τυχης του.

 12. alienellin said

  ‘Γιατι ολα τα λεφτα που θα μαζευτουν δεν πανε για πληρωμη συνταξεων και μισθων αλλα για να σωθουμπατιροτραπεζιτες και οι κ.λοτραπεζες τους’
  Τα λεφτά που θα μαζευτούν καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο από το γεγονός ότι το κράτος ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Το γιατί είναι άλλο καπέλο, το οποίο αν το προβάρουμε εδώ θα οδηγηθούμε σε μια άλλη κυκλική συζήτηση-όπως κυκλικά είναι και τα ελλείμματα που παράγουν το χρέος-τυχαίο ; δεν νομίζω!
  Τώρα όσον αφορά τις τράπεζες, παρότι δεν είμαι άσχετος με το διάφορα προβλήματα που παράγουν, καλό είναι να ενημερωθεί επιτέλους ο κόσμος ότι στην Ελλάδα ειδικά (γιατί είμαστε περιπτωσάρα τι να κάνουμε;) η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, τουναντίον θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό η κρίση είναι που δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες.
  Και τέλος, ας μην δαιμονοποιούμε τόσο πολύ τις τράπεζες. Οι τράπεζες εφευρέθηκαν για να μην κρατάμε τα μετρητά στο σεντούκι μας (πράγμα που όποιος ήθελε ήταν ελεύθερος να το κάνει παρεμπιπτόντως) και να γίνονται επενδύσεις. Σε κανονικές συνθήκες είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου τροφοδοτείται η ανάπτυξη. Μην τους κολλάμε κερατάκια είπαμε δεν κάνει καλό. Κοινώς ψυχραιμία!
  Αγαπητό μου γκριφόν το νόμισμα έχει δύο όψεις, Πράγματι κι εγώ διατείνομαι ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας, αλλά για τους εντελώς αντίθετους λόγους απ’ ότι εσύ.
  Ο σεβασμός στην πλειοψηφία λέγεται δημοκρατία, η οποία μπορεί σαν σύστημα να έχει τα προβλήματά του, αλλά πίστεψέ με, δεν έχει εφευρεθεί καλύτερος.

 13. alienellin said

  Διόρθωση: απ’ όσα εισπράττει και όχι παράγει

 14. Μπουκανιέρος said

  10 Νάτο, νάτο, αυτό με τους τοκογλύφους που έλεγα στο άλλο νήμα!
  «Ήρθε εδώ και κλαιγότανε για να του δανείσω τα ωραία μου λεφτουδάκια, κύριε μου, και μετά έκανε σπατάλες, δεν κοιτάζει εμένα που τρώω μονάχα βρεγμένα παξιμάδια για να σωρέψω», όπως θα έλεγε π.χ. ο Δήμος Σταρένιος (αλλά είναι λογοτεχνικός τόπος, νομίζω).
  Και μετά ο τοκογλύφος μαλακώνει: «…Αλλά θα βρούμε μια λύση. Εκείνο το χωραφάκι που έχεις στο χωριό, τι το θες;»

  Τέλεια εικονογράφηση, σ’ ευχαριστώ, ω Σάυλωκ της Στέππας!

 15. ὁ Τσὰκ Νόρρις λαμβάνει καὶ παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος.

 16. alienellin said

  Ο μη έχων από που λαμβάνει;

 17. 14:
  Ο τοκογλύφος εκμεταλλεύεται την πιεστική σου ανάγκη για να σου δανείζει με τοκογλυφικό επιτόκιο. Εμείς όμως, γνήσιοι απόγονοι όχι του Μενοίπου, αλλά του Στρεψιάδη, δανειστήκαμε με σχεδόν γερμανικό επιτόκιο για να πληρώνει η σύζυγος τα χρέη της στο κουμκάν και ο γιος τ’ αγωνιστικά του.

 18. sarant said

  Του Μενίππου πάντως.

 19. Λῦκε, πόθεν ἡ γραφὴ Μένοιπος;

 20. 18, 19: Mea culpa! Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

 21. Μπουκανιέρος said

  17 Φαντάζομαι ότι, ως σοβαρός σχολιαστής, θα έχεις τεκμήρια που ν’ αποδεικνύουν ότι τα χρέη πήγαν στο «κουμκάν» και στα «αγωνιστικά»…
  Γιατί όμως μόνο τη σύζυγο και το γιόκα, γιατί δεν αναφέρεις και την κόρη; Σε άλλα λογοτεχνικά στιγμιότυπα, παίζει κι αυτή κάποιο ρόλο, ώστε να «κάνει υπομονή» ο τοκογλυ…, ε, ο γερμανογλύφος ήθελα να πω.

 22. 19: Ήθελα να στο πω και παλιότερα: το ύψιλον της λέξης «λύκος» είναι βραχύ 🙂

 23. LandS said

  Alienellin
  «Τα λεφτά που θα μαζευτούν καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο από το γεγονός ότι το κράτος ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Το γιατί είναι άλλο καπέλο, το οποίο αν το προβάρουμε εδώ θα οδηγηθούμε σε μια άλλη κυκλική συζήτηση-όπως κυκλικά είναι και τα ελλείμματα που παράγουν το χρέος-τυχαίο »

  Δυστυχώς έχεις παντελή άγνοια περί EFSF και «Μνημονίου». Οι εκταμιεύσεις του EFSF πηγαίνουν στην αποπληρωμή τόκων και ομολόγων που λήγουν. Εξ ορισμού ποσά που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια «πρωτογενές έλλειμμα».
  Αν ήταν όπως τα λες τότε το Χρέος από 120% του ΑΕΠ θα έπεφτε αντί να έχει σκαρφαλώσει στο 170% (και βάλε αν πάρουμε υπόψη την ύφεση)

 24. 22 ἀλήθεια λές, πῶς μοῦ εἶχε κολλήσει ὅτι ἦταν μακρό;

 25. 21:
  Πρέπει να ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Μα δε βλέπεις τη σπατάλη γύρω σου; Δεν τη διαβάζεις στις εφημερίδες; Γιατί βγάζεις τον κάθε δανειστή τοκογλύφο κι οβριό; Μήπως μας δάνεισαν με 20%; Οι Ισπανοί χάνουν, διότι τα χρήματα που μας δανείζουν με 3,5% τα έχουν δανειστεί με 5%. Στις αγορές ούτε στ’ όνειρό μας δε θα μας δάνειζαν με 3,5% (ή έστω 6.5%). Αν κάποτε πέσουμε στα νύχια πραγματικών τοκογλύφων, τότε θα δούμε τη διαφορά.

 26. Νέο kid στο block said

  ‘‘Αν κάποτε πέσουμε στα νύχια πραγματικών τοκογλύφων, τότε θα δούμε τη διαφορά.’’
  Ε, κόψε κάτι και συ βρε Λύκε! Δηλαδή τι άλλο χειρότερο να γίνει; Να μας ξαναπάνε στις φάμπρικες με το ζόρι, όπως στη κατοχή; Αλλά δε φταίνε αυτοί. Φταίει εκείνος ο Χρουστσώφ που τους άφησε ‘να την κοπανήσουν’ τότε από το Στάλινγκραντ…
  Άντε, γιατί πολλά μας τα λένε οι κύριοι Γερμανοί στο φινάλε-φινάλε…

 27. alienellin said

  Πάντως τα επιτόκια δεν είναι τοκογλυφικά- απόδειξη από μόνο του.
  Αν ζεις σε αυτή τη χώρα πάντως οι αποδείξεις είναι all around (όπως λένε love is all around). Τι θέλω κι ανακατεύομαι βέβαια πάλι σε συζητήσεις που θα καταλήξουν στην ίδια λούπα.
  Τα χρέη πήγαν σε διορισμούς στο μη παραγωγικό κομμάτι του δημόσιου και για να καλύψουν της τρύπες της φοροδιαφυγής και της ρεμούλας.
  Και πάντως δεν πήγαν για ωφέλιμο, παραγωγικό σκοπό. Αλλιώς δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε. Οι άγγλοι δύο καλά έχουν: τα επιδόρπια (τα φαγητά τους δεν τρώγονται αλλά τα επιδόρπια…) και τις παροιμίες. Και να μία (προσωπική αγαπημένη) που τα συνδυάζει και τα δύο: The proof is in the pudding. Αυτή τη στιγμή τρώμε την πουτίγκα και η πικρή της γεύση μαρτυράει ότι μάλλον δεν αγοράσαμε τα υλικά που είχε ανάγκη το γλυκό.

 28. alienellin said

  landS το ξέρω ότι εξυπηρετούνμε ΚΑΙ τους δανειστές, εξ’ου και η Τρόικα μας τσιτσιρίζει τώρα γιατί οι εξωτερικοί δανειστές δεν κάιγονται μέχρι τον Δεκέμβριο.
  Όμως μέρος του ρευστού πηγαίνει και στις εσωτερικές υποχρεώσεις μη τρελαθούμε τελείως. Αν δεν μας δώσουν τη δόση τώρα γίνεται εσωτερική στάση πληρωμών. Όμως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ παράγουμε πρωτογενές έλλειμμα κι αυτό σημαίνει σημάινει ότι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ θα πρέπει να δανειζόμαστε κι άλλο, εξ’ ου και το χρέος αυξάνεται. Αυτό εννοώ κυκλικό σύστημα. Οι δανειστές μας λένε: ισοσκελίστε τον προυπολογισμό ώστε να μη χρειαζόσαστε κάθε χρόνο νέο δάνεια. Τώρα αν θα ισοσκελισυεί ο προυπολογιοσμός με ΤΩΡΑ με αυτά τα μέτρα, προσωπικά νομίζω όχι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

 29. papoylis said

  Τα πραγματολογικά αυτής της περίφημης ρήσης , Νικοκύρη μου , ταιριάζουν ακριβώς στα μέτρα μας. Ο Μένιππος ήταν ΗΔΗ νεκρός… 😉

 30. Alienellin (27), η αγγλική παροιμία είναι «the proof of the pudding is in the eating», «δηλαδή «η πουτίγκα δοκιμάζεται (και αξιολογείται) με το να τη φάς». Φυσικά, σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοείς κι εσύ.
  Αλλά το σπουδαιότερο το επεσήμανε τωρα δα ο Παπούλης: ο Μένιππος ήταν ΗΔΗ νεκρός όταν είπε την περίφημη φράση του…

 31. Ανώνυμος said

  Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…

 32. alienellin said

  Άγγελε άλλη παροιμία η δική σου, δεν την είχα ξανακούσει, ίσως βέβαια η δικιά μου να είναι αμερικανιά. Η ουσία είναι μια: από λάθος μπακάλη ψωνίσαμε ή μεθυσμένοι μαγειρέψαμε.
  Νεο κιντ, τι θα πει πόσο χειρότερα να φτάσουμε; Υπάρχουν και πάρα πολύ χειρότερα και φτου φτου μακριά από μας!
  Είπαμε βρόύβες και χοχλιοί μπουμπουριστοί!

 33. 30:
  Κι εγώ έτσι την ξέρω την παροιμία. Το πρόβλημα είναι ότι η Google επιστρέφει υπερδιπλάσια αποτελέσματα για τη μορφή του Άλιεν!

  29, 30:
  Όχι ασήμαντο είναι επίσης ότι:
  1) ο Μένιππος δεν είχε δανειστεί από τον Χάροντα,
  2) ο οποίος δεν είναι τοκογλύφος, αλλά σκληρά εργαζόμενος βαρκάρης (εκτός κι αν οι ψυχές των νεκρών ζυγίζουν ψίχουλα),
  3) που όμως κάθεται και ζητά να πληρωθεί για υπηρεσίες που ποτέ δεν του ζητήθηκαν 🙂

 34. 26:
  Γιατί αναζητάς τους εχθρούς της Ελλάδας εκτός συνόρων, αφού και μόνοι μας την καταστρέφουμε μια χαρά;
  Τι όρους θα έπρεπε να περιλαμβάνει κατά την κρίση σου/σας ένα δίκαιο, μη τοκογλυφικό, μη ιμπεριαλιστικό κτλ. πακέτο βοήθειας;

 35. «Πλήρωσε, ρε Έλληνα, τα χρέη σου», απήτησε (καλή, έ, χρονική αύξηση) ο Χάρων. «Ουν αν λάβοις..» κλπ κλπ, ο Μένοιπος, δεικνύων στη σακκούλα μόνο λίγα λούπινα, για το μακρύ ταξίδι. Τελευταία μου χρονιά στα παροικιακά σχολεία, και με τα παιδιά μου (του GCSE2) ανεβάσαμε, αρχίζοντας με την επίκαιρη αυτή επιταγή, το… μονοπρακτίδιον του Λουκιανού. Χρειάστηκε να αγωνιστώ με την «διευθύντρια» που ήθελε να το ακυρώσω γιατί ήταν κάτι… μακάβριο, και θα δυσαρεστούσε τους γονείς. Κι όμως, εξηγούσε ο Μένοιπος στον Χάροντα, τζάμπα το ταξίδι δεν έκανε, αφού ψυχαγωγούσε με ανέκδοτα τους άλλους τεθνεώτες. Δεν είμαστε καλό ανέκδοτο στην ευρωβάρκα σου, κ. Μέρκελ;
  (και ναι, αν το ‘υ’ στον λύκον ήτο μακρόν, δεν θα επερισπάτο; Τα δόντια ήταν μακρά, όχι τα ύψιλον!)

 36. Να πεθάνει ο Χάρος, οιμώζουν τα λαϊκά μας άσματα. Ο Μένοιπος, ναι, ήταν ήδη νεκρός. Είναι όμως ο Χάρων νεκρός; Ή, βασιλεύει στους νεκρούς… ετεροδημότης; Μήπως, πάλιν, πρόκειται για μια πλεκτάνη, για να παίρνουν συντάξεις ως πεθαμένοι, κατά το ελληνικόν έθος; Δίνει απόδειξη για τον οβολό ο Χάρος; Πολλά φαίνεται να γίνονται «σύννεφο», στον κάτω κόσμο που πηγαίνουν!

 37. πάντως ὁ Μένιππος κυνικὸς κυνικός, ἀλλὰ παραδίδεται πὼς ὑπῆρξε τοκογλύφος.

 38. IN said

  8: ΝΣ, συμφωνώ ότι αυτό δεν είναι το βασικό, αλλά έχεις καμιά παραπομπή γι’ αυτό που λες για τον Κορέα και τα διεθνή δικαστήρια; Πολύ θα ήθελα (επαγγελματική διαστροφή γαρ) να δω ποια ήταν αυτά τα δικαστήρια και τι ακριβώς είπαν.

 39. Σοβαρά, Alienellin, δεν είχες ξανακούσει τη σωστή παροιμία; Εγώ, απεναντίας, δεν είχα ακούσει ποτέ το άλλο που είπες, και που είναι σαφώς παραφθορά των τελευταίων δεκαετιών, από ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν το κυριολεκτικό της νόημα. Δες λίγο εδώ ή — πολύ πιο ωμά, δεν υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς! — εδώ.

 40. sarant said

  39: http://en.wikipedia.org/wiki/Rafael_Correa

  He then pledged to fight creditors in international courts…

 41. Nicolas said

  Κι όμως, κι όμως, κ. Σαραντάκο, μπορεί κάποιος να λάβει από τον μη έχοντα: αρκεί να του δανείσει! τι μαγική εφεύρεση αυτή, ε;
  Ο Robert Reich είχε πει (Aftershock: The Next Economy and America’s Future) ότι –τουλάχιστον για τις Η.Π.Α.– η (υπερ)χρέωση, ιδιαίτερα των μεσαίων τάξεων, ήταν μία πολιτική επιλογή. Ο Maurizio Lazzarato στο βιβλίο του La fabrique de l’homme endetté, λέει ότι φαίνεται πως έχουμε φτάσει στα όρια αυτής της λογικής (καιρός ήτανε).

  Message personnel : Άγγελε, μια που κόβεις βόλτες στον καφενέ, δράττομαι της ευκαιρίας, γιατί στο λημέρι σου έχεις βάλεις κέρβερο. Πρέπει να το πήρες το μαντάτο, αλλά δεν είδα αλλαγή, οπότε επαναλαμβάνω: δεν ξέρω που το βρήκες αυτό το Robert, αλλά Albert τον λέγαν τον άνθρωπο.

 42. Η ατάκα πάντως του Μένιππου ταιριάζει γάντι
  με μας…ας πληρώσει ο Ερμής!! δλδ οι ΑΓΟΡΕΣ!!
  που μας έφεραν εδώ 🙂

  @Κορνήλιε,
  μήπως εννοείς το Διογένη τον παραχαράκτη;;

 43. sarant said

  41: Πράγματι! Καλώς τον συνονόματο, χαθήκαμε!

 44. LandS said

  Alienellin, προφανώς διαφωνούμε. Στο site του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχουν τα «δελτία εκτέλεσης το προϋπολογισμού» από το 2001. Παίρνοντας ένα για κάθε έτος μπορούμε να δούμε την πορεία του πρωτογενούς αποτελέσματος. Θυμίζουμε ότι αυτό ισούται με το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης πλέον τους τόκους.

  Βλέπουμε λοιπόν ότι την μεγαλύτερη ελλειμματική τιμή του την είχε το 2009 17,5δις. Η αμέσως επόμενη είναι του 2010 7,3δις. Εξετάζοντας ολόκληρη την δεκαετία 2000-2009 ο μέσος όρος είναι μόλις 250εκ. έλλειμα τον χρόνο. Όντως ο μέσος όρος 2000-2008 είναι 1,7δις ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Σωρευτικά, από το 2000 είχαμε πλεόνασμα 14,9δις το 2008, και έλλειμμα 2,56δις και περ.10δις το 2009 και 2010 αντίστοιχα. Από το 2007 που γύρισε το πρωτογενές αποτέλεσμα από πλεόνασμα σε έλλειμμα μέχρι το 2010 συσσωρεύτηκαν 28,2 δις έλλειμμα (όσο ρευστό δόθηκε στις Τράπεζες). Το πακέτο στήριξης, είναι ως γνωστόν 110δις.

  Καταλάβατε;

 45. 44:
  Θα είχες την καλοσύνη να δημοσιεύσεις τα νούμερα σε πινακάκι; Άθροιση με το μάτι φανερώνει αποκλίσεις σε σχέση με τα νούμερα εδώ. (Υποθέτω ότι το Πρωτογενές Αποτέλεσμα (μετά ΠΔΕ) διαφέρει απ’ το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα μόνο στο πρόσημο).

 46. Νέο Kid Στο Block said

  http://www.nooz.gr/economy/gioinker-oi-ellines-polites-den-antilamvanontai-ti-kanoume
  «Πολλοί έλληνες ΠΟΛΙΤΕΣ δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουμε», διεμήνυσε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  Μάιστα ! Εκτός από τεμπέληδες, μπαταχτσήδες, κλέφτες, κουμαρτζήδες (ή κουμκανατζήδες) τώρα ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ!
  Βρε ,Α σιχτίρ! …όπως λέγουσι και οι Τούρκοι (όπως λέγει και ο Σαραντάκος)

 47. #42 ὄχι, γιὰ τὸν Μένιππο λέγω. Διογέν. Λαέρτ. 6,100

 48. IN said

  40: Μα, άλλο ότι πήγε στα δικαστήρια και κέρδισε κι άλλο ότι είπε «δεν πληρώνω» και μετά δεσμεύθηκε να αντιπαρατεθεί στους δανειστές του σε διεθνή δικαστήρια. Δεν προκύπτεί, όμως, ότι πήγε πράγματι στα δικαστήρια, σε ποια και πότε και τι απόφαση βγήκε. Άλλωστε, και παρακάτω η Wikipedia λέει ότι έστειλε έναν υπουργό στην Ευρώπη να κάνει γύρα και να προσφέρει επαναγορά του χρέους στο 30% της αξίας του, κάτι το οποίο δέχθηκαν δανειστές σε ποσοστό 91%. Αντίθετα, για δικαστική απόφαση δεν γίνεται κουβέντα πουθενά. Εξάλλου, για τη φράση που παραθέτεις, ΝΣ, η πηγή που δίνει η Wikipedia είναι ένα βίντεο σε ένα σάιτ Real News (καμία σχέση με Χατζηνικολάου) το οποίο προσωπικά μου είναι άγνωστο (ξέρει κανείς τι παίζει;).

  46: Μην τον πολυσυνερίζεστε το Γιούγκερ, στο Λουξεμβούργο είναι κοινός τόπος ότι πίνει αρκετά, οπότε ενδεχομένως να μην έχει και πολύ συναίσθηση τι λέει. Εδώ είχε πεθάνει τον Αραφάτ πριν την ώρα του…

 49. #44 Το πακέτο στήριξης, είναι ως γνωστόν 110δις.

  Μήπως υπάρχει κάπου πού πήγαν αυτά τα 110 δις. Η Ελλάδα, σαν χώρα, σαν πολίτες, σαν ό,τι θέλεις, χρεώθηκε με 110 δις. Αλλά το πού πήγαν νομίζω ενδιαφέρει. Αν δεν κάνω λάθος, τα 80 για να πληρωθούν προηγούμενα δάνεια και 30 για να «στηριχθούν» οι ελληνικές τράπεζες. Εμ, πώς να μην αυξάνεται το έλλειμμα και το χρέος;

 50. 47
  ευχαριστώ, «ημεροδανειστής» λοιπόν, που δανείζει με ημερήσιο τόκο.

  Φησὶ δ’ Ἕρμιππος ἡμεροδανειστὴν αὐτὸν γεγονέναι καὶ καλεῖσθαι· καὶ γὰρ ναυτικῷ τόκῳ δανείζειν καὶ ἐξενεχυριάζειν, ὥστε πάμπλειστα χρήματα ἀθροίζειν·
  ………………………
  Toν «έγγειο και ναυτικό τόκο» (landed and maritime yield)
  το αφήνουμε αμετάφραστο;;

 51. sarant said

  Εννοείς να το πούμε «πρόσοδο»; Αν όμως είναι ναυτικό δάνειο, θαλασσοδάνειο, τότε μάλλον τόκο θα το πεις -και ήταν και πολύ ψηλά τα επιτόκια εκείνα, στο ένα άλλο ένα.

 52. alienellin said

  Επανέρχομαι from outer space για να παραδεχτώ ότι:
  -Είμαι άσχετος αφού ποτέ δεν είχα ακούσει τη φουλ βερσιόν της πουτιγκοπαροιμίας, την οποία όμως βρίσκω κουραστική και καθόλου δεν απορώ που επικράτησε η πλήρως ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ (αν και λιγότερο anal retentive) βερσιόν της. Επειδή επίσης είμαι ελαφρώς βλαξ, δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί μια παροιμία που χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από τον κόσμο να θεωρείται σωστή ή λάθος. Τι σκατά ας πούμε σημαίνει «κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι» άμα το αναλύσεις εννοιολογικά και συντακτικά;
  -Δεν έχουμε ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Έχουμε πλεονάσματα. Δεν δανειζόμασταν ασύστολα ζαμάνια τώρα με αποτέλεσμα να έχουμε συσσωρεύσει σε οφειλές τη μάνα μας και τον πατέρα μας. Αν αύριο δεν πάρουμε τη δόση θα πληρωθούν στο φουλ μισθοί και συντάξεις. Επίσης δεν μας νοιάζει αν δεν αποπληρωθούν και ΤΑ ΧΡΕΗ για τα οποία και προορίζεται σαφώς το μεγαλύτερο (αλλά όχι όλο) πακέτο μνημονίου, αφού και να μην αποπληρωθούν δεν θα μας ξεγράψει η παγκόσμια οικονομία ως καμένα χαρτιά. Κι εδώ που τα λέμε, ας πρόσεχαν, οι μπιπ να μην μας δάνειζαν από τους φόρους των πολιτών τους, οι οποίοι μεταξύ μας, δεν έχουν καν ψυχή. Οι τράπεζες δεν χρειάζονται στήριξη διότι αν φαλίρουν αυτές δεν θα καταρρεύσει συμπούρμπουλο το εσωτερικό οικονομικό σύστημα και δεν θα μείνουμε μόνοι μας σ’ αυτόν τον παράξενο και μοναχικό πλανήτη να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου.
  Η ζωή είναι πιο εύκολη όταν συμφωνείς σε όλα.
  Τώρα να με συμπαθάτε, αλλά τρώω την πουτίγκα μου και –ουπς- τι βρήκα μέσα; Μια απόδειξη; Drat! (Now, I wonder what ‘drat’ means…..)

 53. sarant said

  Συγνώμη, αλλά το «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει» έχει σαφές νόημα. Καλύτερα να πάρεις πέντε σε μετρητά παρά δέκα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, λέει ο ποιητής. (Το «καρτέρει» είναι προστακτική του καρτερώ, αλλά κι έτσι που το έγραψες το ίδιο νόημα βγαίνει, το καρτέρι = το να περιμένεις).

 54. 53:
  Δεν μας δανείζουν απ’ τους φόρους των πολιτών τους (αντί να χτίσουν σχολεία και νοσοκομεία, όπως τους κατηγορεί ο κίτρινος Τύπος των χωρών τους), αλλά δανείζονται κανονικά απ’ τις αγορές ως φερέγγυοι και πασάρουν τα δανεικά σ’ εμάς, μπαίνοντας ουσιαστικά εγγυητές μεταξύ ημών και των αγορών.

 55. Μαρία said

  54
  >αλλά κι έτσι που το έγραψες το ίδιο νόημα βγαίνει, το καρτέρι = το να περιμένεις).

  Ε να περιμένεις αλλά αν έχεις στήσει ενέδρα σε κάποιο.

  Κι αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία του μη με λησμόνει και του μη μου άπτου 🙂

 56. Μπουκανιέρος said

  55 Μεγάλο το δράμα τους, αδερφάκι μου!
  Και γιατί συμπεριφέρονται τόσο ανορθολογικά αυτοί οι μυστήριοι;

 57. voulagx said

  Απλα Μαθηματα Πολιτικης Οικονομιας:

  ΕΡ. Τι σημαινει επιλεκτικη χρεωκοπια;
  ΑΠ. Οτι εμεις χρωσταμε τ’ αντερα μας κι αυτοι θα παρουν τα τσακια μας!

 58. Μαρία said

  58 Μήπως εννοείς τασάκια;

 59. alienellin said

  #54
  Φιλόλογος δεν είμαι αλλά η συγκεκριμένη μου φαίνεται εντελώς ασύντακτη και γενικώς κουλή. Την ανέφερα γιατί ως παιδί μου πήρε χρόνια να την καταλάβω (είπαμε είμαι βλαξ). Δηλαδή τι 5 και ποιά δέκα; Και που είναι το υποκείμενο, ας πούμε; Και το «στο χέρι» τι σημαίνει; KAI δέκα ΚΑΙ καρτέρει τι είναι πάλι; Αλλά και το καρτέρει τι τύπος ρήματος είναι; Πάντως όχι καθημερινής κατανοητής χρήσης.
  Τώρα βέβαια αυτό που θέλω να πω είναι πως μια παροιμία που λέγεται τουλάχιστον 50 χρόνια από έναν λαό ο οποίος ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ, δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος. Οι παροιμίες δεν είναι αποφθέγματα σοφών αλλά λαϊκές ρήσεις. Άμα δεν μας αρέσουν οι λαϊκές ρήσεις, είναι άλλο θέμα. Πείτε με λαϊκάντζα, ΟΚ, αλλά το θέμα είναι Άγγελε, πως το the proof is in the pudding (που για μένα είναι εντελώς κατανοητό ας πούμε, σε αντίθεση με το κάλιο 5) λέγεται και χρησιμοποιείται προφορικώς τε και γραπτώς από τον 20ο αιώνα και πέρα, so I’m sticking to my guns(και δεν εννοώ με κόλλα).
  # 55
  Εγώ πάλι ξέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επενδύσεις ασφαλιστικών ταμείων της αλλοδαπής. Πως το ΙΚΑ τα αγόρασε σε φούσκες στο χρηματιστήριο πριν καμιά δεκαετία; Έτσι κι αυτοί αγόραζαν τις φούσκες των ελληνικών ομολόγων, όπως άλλωστε και οι ξένες τράπεζες έπαιρναν τα λεφτά του γάλλου π.χ. αποταμιευτή και τα έκαναν ομόλογα. Τώρα τα λεφτά του μνημονίου από που προέρχονται δεν το έχω ψάξει, αλλά σίγουρα προορίζονται σε μεγάλο μέρος για να εξασφαλίσουν τον αλλοδαπό εκείνο κοσμάκη που κινδυνεύει να χάσει τις αποταμιεύσεις του, τις συντάξεις του κλπ

 60. voulagx said

  #59 Τασακια ειναι τα μηδεα;

 61. Μαρία said

  61 Ναι αλλά τσάκια τι είναι; Και δίνονται στο χέρι ή χρειάζεται επιταγή;

 62. gbaloglou said

  τσέκια = cheques

 63. voulagx said

  #62 Ειναι τρικαλινη εκφραση λεει εδω: http://www.slang.gr/lemma/show/tsakia_10725

 64. gbaloglou said

  57

  Μεγάλο το δίκιο σου αδελφέ μου Στελάκη

 65. #60 ποῦ εἶναι ἡ ἀσυνταξία;

 66. Θέμης Ματσούκας said

  «Να πληρώσουν επιτέλους κάποιοι για τα δεινά που προκάλεσαν στη χώρα και να μην πέσουν, όπως όλοι οι προηγηθέντες, στα μαλακά.»

  Συμφωνώ απόλυτα. Καί χαίρομαι, Νίκο, πού ο πατέρας σου είναι αισιόδοξος καί έχει ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θά μπορούσε νά γίνει. Εγώ όμως είμαι απαισιόδοξος.

 67. alienellin said

  #66
  Είπα δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται ασύντακτη. Δηλαδή λέει κάλιο αυτό παρά αυτό, οκ. Αλλά κάτι λέιπει, πως το λένε, δεν στέκει από μόνη της η πρόταση, αν όχι συντακτικά τουλάχιστον από θέμα νοήματος. Μέχρι πρότινος νόμιζα ότι δεν είχε καν ρήμα, αλλά και το «δέκα και καρτέρει» τι σημάινει, πρώτον. Και δεύτερον είναι σωστό ως σύνταξη; I have no freakin’ idea! Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάτι δεν πάει καλά.

 68. alienellin said

  Υ.Γ. Εντάξει το ξέρω ότι μια πρόταση δεν χρειάζεται να έχει ρήμα για να είναι συντακτικά σωστή, αλλά αν είναι ξεκρέμαστη και μοναχή βοηθάει στο νόημα. Καληνύχτα μας. Το ξενυχτήσαμε και ως γνωστόν:
  The early bird catches the worm!

 69. δέκα καὶ καρτέρει=δέκα καὶ περίμενε. ποῦ τὸ περίεργο;

 70. sarant said

  Θέμη και οι άλλοι, καλημέρα!

  Γιώργο Μπαλόγλου, ευχαριστούμε για τα άσματα!

 71. Νέο kid στο block said

  Αντιγράφω από το http://www.contra.gr (το λινκ ανοίγει δύσκολα γι’αυτό κοπιάρω σεντονάκι)
  ‘‘Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζεται ως ρήτορας. Μάλλον όμως τα βρήκε σκούρα από 2 γυναίκες. Δείτε γιατί. ‘’
  Σύμφωνα με τον κοινό νου ο καθείς κρίνεται από τα λεγόμενα του. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε για υπουργούς ούτε για αντιπροέδρους.
  Έτσι παρουσιάστηκε τουλάχιστον άκομψο από τον υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όρισε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία για το μέσο Έλληνα, όταν κυριαρχούν οι συντάξεις πείνας, η υψηλή ανεργία και η φορολογία ακόμα και ανέργων, να μιλά για υψηλό επίπεδο διαβίωσης και να εμφανίζεται ενοχλημένος από τις καυστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.
  Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις αμφισβήτησε ακόμα και τη σημασία της δημόσιας ενημέρωσης.
  Ο κ. Βενιζέλος στα λεγόμενα του χαρακτήρισε ακόμα και σήμερα την υπό πτώχευση Ελλάδα ως μια από τις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο ζωής.
  Δικαιολογημένα κατά εμάς, μία γυναίκα δημοσιογράφος, λοιπόν, που συστήθηκε ως εκπρόσωπος του πρακτορείου IN-ON, τον ρώτησε καυστικά και ίσως και επιθετικά:
  «Κύριε υπουργέ, είπατε μία φράση: Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη υψηλό επίπεδο ζωής. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού το συμπεραίνετε όταν έχουμε φθάσει τα 400 ευρώ μισθό και εκεί θα φθάσετε τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεύτερον, έχετε δίκιο ότι έχουμε υψηλό επίπεδο ζωής γιατί μας χρωστάει η Γερμανία 2 τρισ. ευρώ και τους δίνουμε πάλι κατοχικό δάνειο. Τρίτον, αφού έχουμε μία δημοκρατική κυβέρνηση, το 60% ζητάει εκλογές. Κάντε τώρα εκλογές κύριε υπουργέ»!
  Ο κ. Βενιζέλος στο άκουσμα της ερώτησης δεν έκρυψε την ενόχληση του και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση λέγοντας:
  «Ο τόνος αυτός ήταν τόνος κοινοβουλευτικής αγόρευσης και θα απαντήσω όταν μου γίνει τέτοια ερώτηση στη Βουλή».
  Όμως, και μια άλλη γυναίκα δημοσιογράφος σε σπαστά ελληνικά δεν χαρίστηκε στον «τσάρο» ρωτώντας: «Κύριε υπουργέ, μπορείτε να περιγράψετε τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης; Θα δούμε κάποιο default τις επόμενες βδομάδες;».
  Για δεύτερη φορά φανερά ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει και κατέφυγε σε υπεκφυγές:
  «Απάντησα σ’ αυτά. Με βάζετε να κάνω επανάληψη για δική σας χρήση; Όλος μου ο πρόλογος ήταν αυτά» και συνέχισε λέγοντας πως άμα είναι να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, να… καταργηθεί η ενημέρωση: «Το ότι κάνετε την ερώτηση αυτή δείχνει πόσο μάταιο είναι να κάνουμε δημόσιες ανακοινώσεις. Διότι αν είναι να μην αλλάζουν τα δεδομένα της πληροφόρησής σας λέγοντάς σας την αλήθεια για αυτά που συμβαίνουν θεσμικά, τότε είναι μάταιο να γίνεται αυτή η ενημέρωση».
  Πω,πωωω δημοκρατική ευαισθησία ρε Βαγγέλα! ΦΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥ ΒΑΣΚΑΝΟΥ!

 72. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἀκατανόητον εἶναι τὸ ὅτι πατὴρ Σαραντάκος διαφωνεῖ μὲ τὸ τέλος ἀκινήτων ποὺ θὰ τὸ πληρώσουν οἱ ἔχοντες ἀκίνητα. Καὶ δὲν θὰ εἶναι κάπως περίεργο νὰ βγεῖ ἡ ἀριστερὰ στὸν δρόμο ὑπὲρ τῆς ἰδιοκτησίας ἀκινήτων ;

 73. metanastis said

  Μια μικρή λεπτομέρεια για τον Ισημερινο: παράγει πετρέλαιο…
  Όταν ο Κορέα έδιωξε το ΔΝΤ και σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη, η χώρα είχε από που να βγάλει λεφτά….

  (Στο φιλμάκι Χρεωκρατία που κυκλοφορεί στο Ιντερνετ μπορεί κανείς να δει όλη την ιστορία…)

 74. sarant said

  73: Κύριε Γεωργάνα, τι ποσοστό των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες ακινήτων;

 75. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

 76. IN said

  77: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8792829/BBC-financial-expert-Alessio-Rastani-Im-an-attention-seeker-not-a-trader.html

  H (δεξιά βεβαίως) Telegraph takes Mr. Rastani to pieces.

  So he’s more of a talker than a trader. A man who doesn’t own the house he lives in, but can sum up the financial crisis in just three minutes – a knack that escapes many financial commentators.

  Παραήταν καλό, για να είναι αληθινό. Μερικοί έφτασαν να λένε ότι ήταν επαγγελματίας φαρσέρ…

 77. nicolas said

  Βλάχου΄μ, μια διευκρίνιση: τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»; ανταλλαγή οργάνων και μετά πετάμε το τελευταίο.

  Μπαλό, με τέτοιο όνομα κι απ΄το Selanik; μάλλον αυτό είναι καλύτερο:
  http://www.facebook.com/video/video.php?v=1255147747140

 78. δὲν εἶμαι Πασόκος, δὲν τρέφω ἐκτίμησι γιὰ τὸν Βενιζέλο, ἀλλὰ τὸ ὑφάκι τῆς δημοσιογράφου ἦταν άπρεπὲς καὶ ἐξυπνακίστικο, δὲν ἦταν καθόλου δημοσιογραφικό.

 79. alienellin said

  #70 Τι σημαίνει 10 και περίμενε;

 80. sarant said

  80: Μα, οτιδήποτε υπάρχοντα, αλλά κυρίως νομίσματα: δέκα ευρώ, δέκα λίρες, δέκα φανταστικομύρια.

  Καλύτερα να έχεις πέντε χιλιάρικα στο χέρι, παρά την υπόσχεση για δέκα χιλιάρικα.

 81. Πάντως σήμερα πρωί πρωί, ο Αντιπρόεδρος Α’ (ή Β’;) Θ.Πάγκαλος, έκανε και αυτός την επίμαχη δήλωση «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», και μάλιστα στη μορφή «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει».

  http://www.lifo.gr/now/view/4624

  Βρε πώς γελάνε μαζί μας οι κυβερνητικοί, σε καλό τους τα παιδιά!

 82. alienellin said

  # 81
  Βρε ναι, ξέρω τι σημαίνει η παροιμία (τώρα). Αλλά άν κατεβαίνατε από τον Άρη, και σας λέγανε 5 και στο χέρι, 10 και καρτέρει, τι θα καταλαβαίνατε; Το «στο χέρι» ας πούμε είναι από μόνη της μεταφορική έκφραση (και μη μου πει κάποιος ότι ισχύει και στ’ αγγλικά – το ξέρω, γενική τοποθέτηση προσπαθώ να κάνω), η οποία πρέπει να ξέρεις από πριν τι θα πει. Τέλος πάντων, εγώ είμαι δηλωμένο ΟΥΦΟ οπότε εξακολουθεί και μου φαίνεται περίεργη η κατασκευή.
  Don’t mind me, I’m just eating my pudding! Μέσα στην οποία μόλις βρήκα και μια τεράστια βρωμόμυγα (ξέρετε αυτές με τα πορτοκαλί μάτια που μαγνητίζονται ιδιαιτέρως από τα κόπρανα.) Είναι η τελευταία βόμβα Βενιζέλου, που-μεταξύ των άλλων- αδικεί ιδιαιτέρως τις οικογένειες με νέους (και άρα άγαμους) σε ηλικία ανέργους, αφού δια νόμου οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών βγαίνουν στο όνομα αυτών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία και όχι σε αυτών που την πληρώνουν. Αν είσαι γονιός και δώσεις λεφτά για να πάει το παιδί σου γυμναστήριο, κομμωτήριο, ή σε ιδιωτικό γιατρό ας πούμε, που είναι μεγάλα κονδύλια, την έκατσες τη βάρκα ( you have sat the boat, hint, hint) το οποίο είναι μάλλον και ο απώτερος σκοπός, αφού η (συν τοις άλλοις) αναδρομική ισχύς του μέτρου έχει στόχο, τι άλλο, το περαιτέρω ανελέητο χαράτσωμα.
  Μετά από αυτό λοιπόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
  Αν μη τι άλλο στο πνεύμα.

 83. 61:
  Δες τα σχόλια αριθμός 2, 7 και 10 του «Μπακάλη», καθώς και αριθμός 2, 7, 9 και 13 των «Παρεξηγήσεων».

  75:
  Πρέπει να είναι απ’ τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μαζί με της Ρουμανίας. Μόνο τ’ αυθαίρετα να μετρήσει κανείς…

 84. Alienellin ευλογημένε, σοβαρά βρίσκεις δυσνόητη την παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει»; Δεν ξέρεις, ή δεν ήξερες μικρός, τι θα πει «στο χέρι»; Και τι πρόβλημα έχεις με τη σύνταξη; Βρίσκεις μήπως δυσνόητο και το στίχο του Ρήγα «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ή την παροιμία «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»; Θα την καταλάβεις καλύτερα αν σου πούμε την αντίστοιχη αγγλική «a bird in the hand is worth two in the bush», που έχει και κυριολεκτικότερα αντίστοιχη στα ελληνικά, «άπιαστα πουλιά δέκα στον παρά»; (Και πού να δημοσιευόταν — δικαιολογημένος καημός του Νικοδεσπότη — η ανέκδοτη συλλογή ελληνικών παροιμιών του Πολίτη!)

 85. Συγνώμη, δεν είχα δει την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση. Αλλά – πάω τώρα στο άλλο κομμάτι – από πού κι ως πού «οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών βγαίνουν στο όνομα αυτών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία και όχι σε αυτών που την πληρώνουν»; Αν δηλαδή πας το παιδί σου στο γιατρό, θα του πει τίποτε η Εφορία άμα κόψει στο όνομά σου την απόδειξη;

 86. sarant said

  83: Άλιεν, έχεις απόλυτο δίκιο ότι αυτή η νέα έμπνευση για ισοσκελισμένους οικογενειακούς προσανατολισμούς είναι τερατώδες εύρημα, αν σε αυτό αναφέρεσαι· η Ένωση Επιθεωρησιογράφων ήδη ανακήρυξε τον Βενιζέλο επίτιμο μέλος της, για την προσφορά του στον κλάδο.

 87. Nicolas (41), ευχαριστώ, το διόρθωσα. Αλλά γιατί λες πως έχω «βάλει κέρβερο»; Ξέφραγο αμπέλι είναι, όποιος θέλει μπαίνει, αρκεί να μη σιχαίνεται τις αράχνες που θα έχουν μαζευτεί στην πόρτα…

 88. alienellin said

  # 86 Σύμφωνα με τον νόμο, στα μητρώα αυτών που παρέχουν υπηρεσίες μπαίνουν τα στοιχεία αυτού που λαμβάνει τις υπηρεσίες (εφόσον είναι ενήλικας). Αν είσαι ας πούμε 25 χρονών άνεργος και σου έχει δώσει ο μπαμπάς σου λεφτά για πεντικιούρ, όταν μπει η ΣΔΟΕ στο σαλόν ντε μποτέ ζητάει τα στοιχεία του πελάτη που κάνει το πεντικιούρ και τα διασταυρώνει με αυτά που έχει γράψει ο πεντικιουρίστ / γιατρός / γυμναστής κ.οκ. στα μητρώα του.
  Με την νεανική ανεργία στο Θεό το σχέδιο του Βενιζέλου είναι είτε σατανικό είτε πανηλίθιο. Διαλιέχτε!
  Το πιο ωραίο μόλις μου το είπε μια γιαγιά από δίπλα. «Σιγά μην ισχύσει το μέτρο. Θα τους λέμε ότι τα βάλαμε τα ευρώ στο τζάκι για προσάναμμα κι άντε να αποδείξουν το αντίθετο!»
  Όσο το σκέφτομαι τόσο τείνω στο πανηλίθιο.

 89. 89: Επανάληψη: «Never ascribe to malice that which is adequately explained by incompetence» 🙂

 90. Νέο kid στο block said

  ‘’αφού δια νόμου οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών βγαίνουν στο όνομα αυτών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία και όχι σε αυτών που την πληρώνουν’’
  Νικοδεσπότη, Ε.Τ κλπ. Δεν το κάνετε λίγο λιανά τούτο; Δηλαδή πως ; δια νόμου…(;;)
  Θα αγοράζουμε που χου ένα βιβλίο και θα μας ρωτάνε ‘’ποιος θα το διαβάσει, να χρεώσουμε;’’

 91. Νέο kid στο block said

  Άκυρη η ερωτηση του 91. Ξαναδιαβασα προσεκτικα τα σχολια και εννόησα! χε,χε,χε,χε, κλαψ,λυγμ,σνιφ…

 92. ΙΝ, ‘tears to pieces’?

 93. 77:
  Παραήταν καλό, για να είναι αληθινό. Μερικοί έφτασαν να λένε ότι ήταν επαγγελματίας φαρσέρ…
  Sorry, but this trader’s banking confession was no prank:
  soon after the broadcast, people started emailing from all over the world to congratulate us on another prank well done. They couldn’t imagine that a real trader could possibly speak so candidly about the market, so they assumed Rastani was one of our posturings.
  He wasn’t.

 94. 94:
  Statement on BBC News channel interview with trader Alessio Rastani

  Date: 27.09.2011

  The BBC have today issued the following statement regarding an interview with trader Alessio Rastani on the BBC News channel yesterday (Monday 26 September):

  «We’ve carried out detailed investigations and can’t find any evidence to suggest that the interview with Alessio Rastani was a hoax. He is an independent market trader and one of a range of voices we’ve had on air to talk about the recession.»

  BBC Press Office

 95. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Εἰς ἀπάντησιν τοῦ #75

  «73: Κύριε Γεωργάνα, τι ποσοστό των Ελλήνων είναι ιδιοκτήτες ακινήτων;»

  Γαργαλιστικές λεπτομέρειες ἐδῶ :

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=100209

  Ἀπόσπασμα :

  «Εκπληκτικά ωστόσο είναι και ορισμένα άλλα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Κατ’ αρχήν οι Ελληνες έχουν την ολιγότερο υποθηκευμένη ακίνητη περιουσία από όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι αποκτούν ακίνητη περιουσία με δανεικά, ενώ οι Ελληνες με αυτοχρηματοδότηση.

  Ακόμη από έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών του 1988-1989 που έκανε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοικούμενης κατοικίας από όλη την Ευρώπη. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών ανέρχονται σε ποσοστό 72,20% και οι ενοικιαστές σε ποσοστό 23,18%, ενώ τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης για τις ημιαστικές και τις αγροτικές περιοχές ανέρχονται αντιστοίχως σε 78% και 93%.

  Παρ’ όλα αυτά η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κρατικό κλοιό. Βαρύνεται με πολλούς και υψηλούς φόρους, με σωρεία πολεοδομικών δεσμεύσεων, ενώ το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις μισθώσεις κατοικιών και καταστημάτων έχει υποστεί έναν κυκεώνα μεταβολών ­ από το ενοικιοστάσιο ως την πλήρη απελευθέρωση.
  Μικρομεσαίοι είναι οι περισσότεροι κατέχοντες

  Τράπεζες, θρησκευτικές οργανώσεις και το… ΚΚΕ είναι τα νομικά πρόσωπα με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.»

  Νομίζω ὅτι ὁ πατὴρ Σαραντάκος δέν εἶχε ὑπ’ ὄψιν του τὰ στοιχεῖα αὐτά. Ἐκτὸς κι ἂν τὰ εἶχε. Πάντως οἱ Ἕλληνες, σὲ συντριπτικὸ ποσοστό, ἔχουν. Ἄλλο ὂτι δυσανασχετοῦν στὸ νὰ πληρώσουν γιὰ νὰ μισθοδοτοῦν ἀέργους.

 96. Nicolas said

  Σιγά τον κρατικό κλοιό. Με όλα τα παράνομα, χτισμένα σε γιαλούς και σε λαγκάδια, πολύ έλεγχο έχει το κράτος!

 97. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἀσφαλῶς. Ἂς πληρώσουν λοιπόν, Ἀκατανόητη εἶναι ἡ στάση τῶν αὐτοαποκαλουμένων ταξικῶν κομμάτων.

 98. sarant said

  Πάντως είναι περίεργο πόσος κόσμος τώρα τελευταία έχει καημό για την ιδεολογική συνέπεια των ταξικών κομμάτων! 🙂

 99. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἔμ, τὰ ἴδια τὴν διαφημίζουν. Ἀλλιῶς, σὲ τί θὰ διέφεραν ἀπὸ τὰ ὑπόλοιπα κόμματα ;

 100. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Κατὰ πὼς φαίνεται, συμφωνοῦμε ὅτι, πρῶτον, καλὸ εἶναι νὰ πληρώσουν οἱ πολλοὶ ἔχοντες ἀκίνητα καί, δεύτερον, ὅτι τὰ αὐτοαποκαλούμενα (προσοχὴ παρακαλῶ στὸ «αὐτοαποκαλούμενα») ταξικὰ κόμματα δὲν διαφέρουν σὲ λαϊκισμὸ άπὸ τὰ ὑπόλοιπα.
  Ἔκτακτα !

 101. sarant said

  Θα έλεγα ότι ηθικότερο είναι να πληρώσουν πρώτοι οι τα πολλά έχοντες (και σε εξωχώριες, βεβαίως) και ότι τα λεγόμενα ταξικά κόμματα αφού ουδέποτε δεν κυβέρνησαν τη χώρα έχουν σαφώς μικρότερο και άλλης τάξεως μερίδιο ευθύνης και επομένως αξίζει να τα τιμήσει με την ψήφο του όποιος δεν τα έχει ως τώρα ψηφίσει ποτέ.

 102. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  «Οὐδέποτε δὲν κυβέρνησαν»
  Γλῶττα λανθάνουσα τἀληθῆ λέγει (ἔστω σολοίκως) !
  Ἡ κυριαρχία τῆς αὐτοαποκαλουμένης ταξικῆς ἰδεολογίας στὴν Ἑλλάδα εἶναι τόσο πλήρης ὅσο καὶ ἡ εὐθύνη της γιὰ τὸ κατάντημά μας εἶναι μεγάλη.
  Καί, ὅπως γράφει καὶ ὁ πατέρας σας, ὑπῆρξε περίοδος κατὰ τὴν ὁποία κυριάρχησαν δυναμικὰ στὸ μεγαλύτερο μέρος τοῦ γεωγραφικοῦ χώρου ποὺ σήμερα ὀνομάζουμε Ἑλλάδα. Ἂς ποῦμε ὅτι οἱ περισσότεροι ποὺ γεύθηκαν τὴν κυριαρχία τους δὲν ἔμειναν ἀκριβῶς ἐνθουσιασμένοι. Κάμποσοι μάλιστα ἀπὸ τοὺς ἰδίους τοὺς τότε κυριάρχους βγῆκαν καὶ βεβαίωσαν αὐτὰ ποὺ γράφω σὲ διαφόρους καιροὺς καὶ χρόνους.
  Περιττεύει νὰ ἐπιχειρηματολογήσω γιὰ τὸν ἰσχυρισμό σας ὅτι δῆθεν ἀξίζουν τὰ αὐτοαποκαλούμενα ταξικὰ κόμματα τὴν ψῆφο κάποιου ποὺ δὲν τὰ ἔχει μέχρι τώρα ψηφίσει. Σὰν νὰ λέμε ὅτι στὴν κυβέρνηση ἀναδεικνύεται κάποιος κατ` ἀρχαιότητα καὶ ἀπλῶς περιμένοντας μὲ ὑπομονὴ νὰ ἔλθει ἡ σειρά του. Πῶς νὰ μὴν παίρνει θάρρος ὁ Σαμαρᾶς, ὅταν διαβάζει τέτοιους «συλλογισμούς» ;

 103. sarant said

  Μπα, λάθος από σβήσιμο ήταν…

  Ο ισχυρισμός μου έχει απλή λογική: αν πράγματι είστε ειλικρινείς όταν λέτε ότι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν τα έκαναν σκ*, τότε δεν πρέπει να τους ξαναψηφίσετε. Δεν είναι θέμα επετηρίδας, είναι θέμα κοινής λογικής.

 104. 104: αν πράγματι είστε ειλικρινείς όταν λέτε ότι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν τα έκαναν σκ*, τότε δεν πρέπει να τους ξαναψηφίσετε.
  Πολύ σωστά!

  Ο ισχυρισμός μου έχει απλή λογική
  Κάπου χωλαίνει αυτή η λογική. Από την πρόταση «την επόμενη φορά μακριά από ΠαΣοΚ και ΝΔ» δεν προκύπτει «την επόμενη φορά ΚΚΕ ή ΣυΡιζΑ». Και γιατί όχι ΛαΟΣ ή Μπακογιάννη ή Οικολόγους ή …;

 105. sarant said

  105β: Δεκτή η τροπολογία *καταρχήν*, αν και το Λάος και η Μπακογιάννη θα μπορούσαν να θεωρηθούν τμήματα της πολυκατοικίας.

 106. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Το εξωτικό Λάος και η Μπακογιάννη είναι οι γκαρσονιέρες της «αμαρτίας», όλοι ξέρουν τι γίνεται εκεί μέσα αλλά κανένας δε μιλάει!

 107. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Χωλαίνει ἡ λογική σας οἰκοδεσπότα. Διότι ἐκτὸς άπὸ τὰ σκ… ὑπάρχουν πάντοτε καὶ τὰ χειρότερα, Μελιγαλᾶ, Μακρόνησος τί ὠφελεῖ νὰ τὰ θυμίσουμε ; Ἡ δημοκρατία εἶναι κάκιστο πολίτευμα ἄλλωστε. Μοναχὰ ποὺ δὲν ἔχουμε καὶ τίποτε καλύτερο … Ἐκεῖνο ποὺ ἔχει σημασία εἶναι ὅτι ἡ παλαβὴ άριστερά, άκόμα καὶ μετὰ τὸ πλῆρες ξεμπρόστιασμά της, έξακολουθεῖ νὰ γοητεύει τὰ μύχια πολλῶν Ἑλληνοφώνων διαβασμένων. Αὐτὸ ἀχρηστεύει πολλὴν ἀπὸ τὴν βιβλιοπαραγωγὴ καὶ τὴν δημοσιογραφία μας, άλλὰ τὸ πληρώνουμε καὶ στὸ πολιτικὸ καὶ στὸ οἰκονομικὸ πεδίο.

 108. sarant said

  Ναι, κύριε Γεωργάνα, για όλα τα δεινά φταίει η παλαβή αριστερά (εσείς το κολλήσατε στον Μανδραβέλη ή εκείνος σε σας;)

  ΥΓ Αυτό το «Ελληνοφώνων» αντί για «Ελλήνων» προαναγγέλλει καινούργια Μακρονήσια ή έχει κάποιο άλλο νόημα;

 109. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Μπορεῖ νὰ προαναγγέλει καὶ κανούργιους Μελιγαλάδες … Δὲν καυγαδίζουν άκόμα ὁ ΣΥΡΙΖΑ καὶ τὸ ΚΚΕ γιὰ τὴν κληρονομιὰ τοῦ ΕΛΑΣ ; Μήπως ἀποκήρυξαν τὴν ΟΠΛΑ καὶ μοῦ διέφυγε ;
  Πάντως σᾶς εὐγνωμονῶ ποὺ μοῦ ἀποκαλύψατε πόσο τσούζει τὸ «παλαβὴ άριστερά». Ἂν ἦταν άβάσιμος ὁ χαρακτηρισμὸς, θὰ σᾶς έξόργιζε, άλλὰ δὲν θὰ σᾶς ἔτσουζε.

 110. sarant said

  Ώστε διακρίνατε τη διαφορά ανάμεσα στην οργή και στο τσούξιμο; Ο χαρακτηρισμός, εκτός του ότι είναι αβάσιμος, δεν είναι καν πρωτότυπος αφού τον έχει κλέψει (ο Μανδραβέλης ή εσείς;) από το loony left των θατσερικών.

 111. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Φαίνεται, φαίνεται στὸ γράψιμο ἡ ἀπώλεια τῆς ψυχραιμίας. Εὐτυχῶς τὰ γραπτὰ μένουν καὶ θὰ τὸ δεῖτε ὅταν ἡρεμήσετε.
  Τώρα τὰ περὶ λογοκλοπῆς, τὰ θεωρῶ ἀνάξιά σας. Δὲν τιμοῦν τὸ ὅλον ἔργο σας μέχρι τώρα, τὸ ὁποῖον εἶναι πολὺ εὐρύτερο, ἀπ’ ὅσο ξέρω, ἀπ` αὐτὸ τοῦ κομματικοῦ ἢ παραταξιακοῦ ἀπολογητοῦ. Ἂν πάλι τὸν θέλετε τὸν ρόλο, χάρισμά σας.

 112. sarant said

  Ο εκνευρισμός σάς οδηγεί σε παρανοήσεις. Ποιος μίλησε για λογοκλοπή; Ρωτάω σε ποιον ανήκει η πατρότητα του ελληνικού όρου. Το να εισάξει (έτσι, όπως ο Κονδυλάκης!) κάποιος στα ελληνικά έναν όρο δεν του δίνει κοπιράιτ, και είναι καμάρι και τιμή του αν τον χρησιμοποιήσουν κι άλλοι. Αν αντιγράψετε ένα ολόκληρο άρθρο του Μανδραβέλη, ή έστω μερικές παραγράφους, χωρίς να αναφέρετε την πηγή, μπορεί να σας πουν λογοκλόπο (αν και μερικά άρθρα του, έχω διαβάσει, τα παίρνει κι αυτός από αλλού). Αλλά αν υιοθετήσετε έναν όρο που πρώτος λάνσαρε ο Πάσχος (ή αν ο Πάσχος τον πάρει από εσάς) αυτό δεν είναι λογοκλοπή, προς Θεού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: