Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βοήθεια, ένας Εβραίος στη ντουλάπα μου!

Posted by sarant στο 22 Οκτωβρίου, 2011


Ειδοποίηση: το σημερινό άρθρο έχει δύσοσμο θέμα, οπότε το διαβάζετε με δική σας ευθύνη!

Δεν θα ασχολιόμουν με τα αντισημιτικά παραληρήματα που θα δείτε πιο κάτω, πολύ περισσότερο που το άρθρο δεν είναι φρέσκο, αλλά το θέμα το συζήτησα χτες με την Βασιλική Μετατρούλου και με τον Παναγιώτη Δημητρά στο facebook, και έχει και κάποιες ενδιαφέρουσες, αλλά και κάποιες άλλες γουστόζικες, πτυχές.

Ένα αγαπημένο θέμα των ακροδεξιών και των αντισημιτών είναι να αναζητούν μανιωδώς εβραϊκό δάκτυλο και να ανακαλύπτουν παντού κρυπτοεβραίους. Θα θυμάστε ότι για τον Σημίτη έλεγαν ότι είναι εβραίος (και ότι λεγόταν Βεντούρας ή Αβούρης), ενώ παλιότερα είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με τις διαδόσεις που ήθελαν εβραίο (αλλά και ανθέλληνα) τον προπάππο του σημερινού πρωθυπουργού, τον Πολωνό ευγενή Ζίγκμουντ Μινέικο, έναν θαυμάσιο άνθρωπο που πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα.

Κορυφαίος στην αναζήτηση «κρυπτοεβραίων» είναι ο Σπύρος Χατζάρας, κεντρικός εκφωνητής της κρατικής πασοκικής ΕΡΤ στη δεκαετία του 1980, που με τον καιρό έχει μετακινηθεί σε θέσεις που εμένα προσωπικά μου φαίνονται ακροδεξιές και αντισημιτικές. Ή ίσως να μην έχει μετακινηθεί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, δεν θα κάνω το ψυχογράφημά του. Ο Χατζάρας, στην εκπομπή του σε ένα μικρό κανάλι, αλλά και από τα ιστολόγια που διατηρεί, συχνά αναφέρεται σε υπουργούς και άλλους πολιτικούς παραλλάζοντας τα ονόματά τους έτσι που να υπονοεί εβραϊκή καταγωγή.

Για παράδειγμα, τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο Χατζάρας τον αναφέρει Κοεντζόγλου. Εδώ υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας και εκατό βουνά παράνοιας.

Ο κόκκος αλήθειας είναι ότι πολλοί μικρασιάτες Έλληνες, όταν ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, εξελλήνισαν τα επώνυμά τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε υπακούοντας στην πατριωτική έφεση των τοπικών δασκάλων, ληξιάρχων κτλ. του νέου τόπου κατοικίας τους. Μάλιστα, ο εξελληνισμός δεν έγινε ομοιόμορφα. Έτσι, κάποιοι Μπαλόγλου άφησαν το όνομά τους έτσι, άλλοι το έκαναν Μπαλόπουλος και άλλοι το εξελλήνισαν ολότελα: Μελίδης. Όταν βλέπετε περίεργα καθαρευουσιάνικα ονόματα, μπορείτε να υποψιαστείτε ή και να στοιχηματίσετε ότι έχει δουλέψει εξελληνισμός: ο Οπλοποιός θα ήταν Τουφεξής ή κάτι τέτοιο, ο Βαθυπωγωνίδης πρέπει να ήταν Καμπασακαλής, ο Λυπηρίδης να προέρχεται από κάποιον Ντερτιλή, ο Ποιμενίδης ήταν μάλλον Τσομπάνογλου κι ο Ευνουχίδης κάποιον Χαντούμογλου προϋποθέτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τέτοιο επώνυμο προέκυψε από εξελληνισμό· κι έτσι, ασφαλώς κάποιοι σημερινοί Χρυσοχοΐδηδες είχαν προπάππους που τους έλεγαν Κουγιουμτζόγλου, αλλά όχι όλοι -υπήρχαν στο κάτω-κάτω χρυσοχόοι και στην παλιά Ελλάδα.

Διότι, βέβαια, «κουγιουμτζής» ή κουϊμτζής ή κογιουμτζής ή κοεμτζής ήταν ο τεχνίτης που κατεργαζόταν τον χρυσό και το ασήμι και έφτιαχνε κοσμήματα, ο χρυσοχόος δηλαδή. Η λέξη είναι δάνειο από το τουρκικό kuyumcu (ίδια σημασία, kuyum το ασημένιο ή χρυσό κόσμημα), και περιέργως λείπει από τα περισσότερα λεξικά, αλλά έχει δώσει πολλά επώνυμα: Κουγιουμτζής (όπως ο συνθέτης ή ο σκηνοθέτης), Κουγιουμτζόγλου, Κουγιουμτζόπουλος (όπως ένας παλιός φυσικός, φροντιστής), Κοεμτζής (όπως ο Νίκος του μακριού ζεϊμπέκικου που μας άφησε χρόνους πρόσφατα), Κοεμτζόγλου.

Προσωπικά, δεν έχω ιδέα αν ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει προσφυγική καταγωγή κι αν το επώνυμό του είναι εξελληνισμένο, και δεν με ενδιαφέρει καθόλου· αλλά ο Χατζάρας δεν αρκείται στο να φτιάξει μικρασιάτικη καταγωγή για τον Χρυσοχοΐδη, αποκαλώντας τον, έστω, Κοεμτζόγλου. (Βέβαια, οι ιδεολογικοί του πρόγονοι περιφρονούσαν τους μικρασιάτες και τους έλεγαν τουρκόσπορους και αούτους, και άμα λάχει έκαναν και κανένα αντιπροσφυγικό πογκρόμ όπως οι επίστρατοι στα Νοεμβριανά του 1916). Όχι, ο Χατζάρας θέλει, ντε και καλά, να βγάλει εβραίο τον υπουργό, κι έτσι αντί για Κοεμτζόγλου (που κι αυτό αστήριχτο είναι) γράφει Κοεντζόγλου, για να παραπέμπει στο γνωστό εβραϊκό επώνυμο Κοέν, κι επειδή οι αναγνώστες του δεν έχουν και πολύ ψηλό αϊκιού, για να μην πάει χαμένο το υπονοούμενο, φροντίζει να το δηλώσει ακόμα πιο καθαρά, Κοεν-τζόγλου ή και Κοεν…τάδε.

Άλλος στόχος της αντισημιτικής εκστρατείας είναι ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Εδώ δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητή διαστρέβλωση ή ψύχωση, πάντως ο Χατζάρας έχει βαλθεί να αποκαλεί τον υπουργό Σαραγκούση ή Σα-ραγκούση. Τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχει ένα εβραϊκό επώνυμο, το Saragussi ή Zaragussi. Αυτό άλλοι το ετυμολογούν από τη Σαραγόσα της Ισπανίας κι άλλοι από τις Συρακούσες της Σικελίας, δηλαδή το επώνυμο προέρχεται μάλλον από τον τόπο καταγωγής. Δεν είμαι ειδικός στην εβραϊκή ονοματολογία, αλλά μου φαίνεται ότι δεν είναι όνομα των εβραίων της παλιάς Ελλάδας, μου φαίνεται σεφαραδίτικο. Επίσης, είναι μάλλον σπάνιο -στο Διαδίκτυο βρήκα ότι στην παλιά Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόνο δυο ή τρεις οικογένειες με το επώνυμο αυτό.

Ο Χατζάρας πιστεύει ή θέλει να πιστέψουμε ότι το επώνυμο του υπουργού Ραγκούση βγήκε από το Σαραγκούσης με σύντμηση, για μασκάρεμα. Αυτό δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστεί με βεβαιότητα 100% (οτιδήποτε μπορεί να βγει από οτιδήποτε, και το Χατζάρας μπορεί, με μετονομασία, να έχει προκύψει από το Ρότσιλντ), αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο και πάντως αναπόδεικτο, άρα δεν μας ενδιαφέρει. Πάντως, το επώνυμο Ραγκούσης είναι αρκετά διαδομένο στην Πάρο και γενικά στις Κυκλάδες, οπότε αν ένας παριανός λέγεται Ραγκούσης είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ανέκαθεν έτσι λεγόταν και δεν προέρχεται από το σπανιότατο Σαραγκούσης, που έτσι κι αλλιώς απουσιάζει από τις Κυκλάδες.

Θέλοντας να παρουσιάσει επιχειρήματα από την άποψή του, ο Χατζάρας βρήκε στα αρχεία των υπηρεσιών υποδοχής μεταναστών του Ellis island, μια Victoria Saragousi, που είχε μεταναστεύσει στην Αμερική το 1920. Και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, τη μετέτρεψε σε… θεία του υπουργού Γιάννη Ραγκούση από τις Κυκλάδες!!

Το έγγραφο έχει ενδιαφέρον, αλλά θα προσέξατε ότι πουθενά δεν αναφέρεται καταγωγή από τις Κυκλάδες -αυτό το στοιχείο το πρόσθεσε ο Χατζάρας. Αυτό που πρόσεξα όμως, είναι ότι η Victoria Saragousi κατοικούσε, πριν μεταναστεύσει, στην Kalipoli, Greece. Αυτό ο Χατζάρας το ερμηνεύει Καλλίπολη, Πειραιάς. Τόσα ξέρει, τόσα λέει. Φανταστείτε να πηγαίνει ένας Αθηναίος του 1920 να μεταναστεύσει στην Αμερική και να τον ρωτάει ο υπάλληλος του ιμιγκρέσιον από πού είναι κι αυτός ν’ απαντάει «από το Παγκράτι, στην Ελλάδα». Δεν γίνονται αυτά, ούτε στο σινεμά (εκτός από καμιά σουρεαλιστική ταινία όπου ο γιάνκης θα τον αντιρωτούσε: Αγιαρτέμη ή Γούβα;) Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η άγνωστή μας Victoria Saragousi δεν κατοικούσε στην Καλλίπολη του Πειραιά αλλά στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Θα μου πείτε, τότε γιατί γράφει το έγγραφο ότι ζούσε στην Ελλάδα; Μα, το 1920 η Καλλίπολη της Θράκης (σήμερα Gelibolu) ανήκε στην Ελλάδα, όπως και όλη η Ανατολική Θράκη, έως τα τέλη του 1922, όταν και την δώσαμε πίσω με τις ευλογίες του Βενιζέλου. Μάλιστα, στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 οι Καλλιπολίτες είχαν ψηφίσει κι είχαν βγάλει καμιά δεκαριά βουλευτές (όλους βενιζελικούς, εννοείται -σιγά μην τολμήσουν να κατεβούν άλλα κόμματα). Η Σοφία Βέμπο είχε γεννηθεί στην Καλλίπολη. Άλλωστε, η κυρία Saragousi μάλλον δεν θα μπορούσε να κατοικεί στην Καλλίπολη του Πειραιά γιατί νομίζω (δεν το έχω ψάξει) ότι η πειραϊκή Καλλίπολη ονομάστηκε έτσι μετά το 1922.

Θα μου πείτε, αν η κυρία Σαραγκούσι ήταν εβραία της Θράκης, γιατί να πάρει από τον Πειραιά το πλοίο που την πήγε στην Αμερική -όπως λέει το έγγραφο; Μα, αφού η Καλλίπολη ανήκε στην Ελλάδα, από πού αλλού να πάρει το πλοίο; Στην Πόλη, που απείχε δυο βήματα, δεν θα ήταν και τόσο εύκολο να πάει μέσα στις φοβερά περίπλοκες συνθήκες της πολυεθνικής κατοχής της -μάλλον απαγορευόταν. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη κυρία Σαραγκούσι, εκτός που δεν ήταν από τον Πειραιά ή τις Κυκλάδες, μάλλον δεν ήταν και ελληνοεβραία -η ίδια δήλωσε αγγλική υπηκοότητα. Δεν αποκλείεται να ήταν από λεβαντίνικη οικογένεια με αγγλικό διαβατήριο. Βέβαια, το όνομά της το γράφει ελληνότροπα (Saragousi και όχι Saragussi), αλλά προφανώς ως ελληνίδα υπήκοος θα πήρε ελληνικό διαβατήριο.

Σας ζητώ συγνώμη που ασχολήθηκα τόσο με αυτό το δύσοσμο θέμα, αλλά είπαμε και μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τα επώνυμα. Όσο για τις διασκεδαστικές πτυχές, που είπα στον πρόλογο, θα τις βρείτε στα σχόλια των επισκεπτών του χατζάρικου ιστολογίου· ένας από τους πρώτους, που μάλλον έχει συμπεθερέψει ή κάτι τέτοιο με Ραγκούσηδες, παθαίνει πανικό με την αποκάλυψη ότι πρόκειται δήθεν για εβρέικο επώνυμο: Δηλαδή Σπύρο το όνομα Ραγκούση είναι εβραικό? Για εξηγήσου γιατί στις Κυκλάδες είναι πολύ συνηθισμένο όνομα και θα μου διαλύσεις το σπίτι οπως πάμε…. Μίλα καθαρά.

Γιατρέ μου, λες να είμαι εβραίος; Βοήθεια, ένας εβραίος στον καθρέφτη της ντουλάπας μου!

Υστερόγραφο: Ο Γ. Ραγκούσης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, θα το έχετε υποθέσει όσοι διαβάζετε το ιστολόγιο, δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς προσωπικά, ούτε βέβαια συμφωνώ με την πολιτική που ακολουθούν. Όμως, η νεαντερταλική «κριτική» που τους κάνει ο Χατζάρας καθόλου δεν τους κάνει κακό, ούτε σ’ εκείνους ούτε στο κράτος του Ισραήλ, αντίθετα τους ωφελεί, νομίζω πως αυτό είναι ολοφάνερο.

294 Σχόλια προς “Βοήθεια, ένας Εβραίος στη ντουλάπα μου!”

 1. μπράβο-μπράβο, θα σας facebookώσω

 2. π2 said

  Καλημέρα. Σύμφωνα με αυτό, η πειραϊκή Καλλίπολη πήρε το όνομά της από πρόσφυγες της θρακιώτικης, ως νέα Καλλίπολη αρχικά. Οπότε το 1920 είναι μάλλον απίθανο να λεγόταν ήδη Καλλίπολη.

 3. Ηδύοσμος, ακόμη κι όταν γράφεις περί δυσόσμων, φίλε Νικοκύρη. Ο παππούς μου εκ Καλλιπόλεως, Ζεϊμπέκης την επωνυμίαν, πέθανε στα προσφυγικά του Ταύρου, χορεύων ζεϊμπέκικο, στα 86 του. Πολλά μπορούν να γραφούν για τον ελληνικό αντισημιτισμό, το έκανε (κι έκανε εχθρούς) ο Μαρκ Μαζάουερ, και, στο Αντί, καλή του ώρα, η Μόλχο.

 4. Hellegennes Alexandrine said

  Αυτό το θέμα μου το ανέφερε ο πατέρας μου -μέγας αντιπασόκος- και δεν ήξερα τι να του απαντήσω, αλλά πολύ ήθελα να τού θυμίσω ότι το επώνυμό μας είναι Μουρατίδης, που δεν είναι και εξόχως ελληνικό (αν και απ’ όσο ξέρω αυτό ήταν αλλαγή από κάποιο άγνωστο, προηγούμενο επώνυμο, όταν ήρθαν οι πρόγονοί μου στην Ελλάδα, από τον Πόντο).

 5. …..και το Χατζάρας μην είναι
  εξελληνισμένος Χαζαρος;

  Το Ραγκούσης πιθανόν ιταλικό
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ragusa

  από την εποχή του Δουκάτου της Νάξου
  http://en.wikipedia.org/wiki/Duchy_of_the_Archipelago
  1207–1579

 6. katarrew said

  Από όλα έχει ο μπαχτσές. Σαν αντιστάθμισμα, στην αντίπερα όχθη είναι εξίσου σαλεμένοι. Η φύση για όλα φροντίζει. Στη βουλή μιλάνε για ομερτά και ψάχνουν τους μαφιόζους, έξω από τη βουλή τους Εβραίους. Να ανησυχείς μόνο αν αυτά τα φαινόμενα πάψουν να υπάρχουν.

 7. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αυτά είναι ποστ! 🙂
  Το Ραγκούσης μου φαίνεται ότι προέρχεται από το Ράγκος + -ούσης, κατά το Γιαννούσης (Γιάννης + -ούσης) και άλλα. Υπάρχει κι ένα άρθρο για τα επώνυμα σε -ούσης στο περιοδικό ΟΝΟΜΑΤΑ τ.11(1987), αλλά δεν το έχω δει. Το Ράγκος, το οποίο εκτός της Πάρου υπάρχει/υπήρχε στην Ακαρνανία και Ήπειρο, βλέπω στο Οικονόμου, τοπωνυμικό Ζαγορίου, σελ. 459 ότι μπορεί να ετυμολογηθεί απο το ιταλικό ranco, που σημαίνει τον κουτσό.

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Στην Κύπρο πάντως ,όσοι φυσάνε το παραδάκι, τα έχουν λύσει τα θέματα του αντισημιτισμού (να θυμίσω ότι και οι Άραβες είναι σημίτες).
  Στο Ισραήλ για θρησκευτικό τουρισμό και ιατρικές υπηρεσίες (η ιατρική ,ειδικά σε κάποιους τομείς όπως οφθαλμιατρική και καρδιολογία, είναι έτη φωτός μπροστά ) και στην αραπιά (κυρίως Συρία και Λίβανο) για μπακίρια, μεταξωτά νυφικά κλπ.
  Επίσης ισορροπία υπάρχει και στη μπίζνα. Οι εβραίοι ως συνεξορύκτες αερικού και …υδατανθράκων (το είπε κάποιος πολιτικός –κατά λάθος βέβαια 🙂 ) και ως αδελφοί εν πλώ (Shipping business).
  Οι αραπάδες (άραβες) ως δυνητικοί ξενοδόχοι και real estate-άδες (Κατάρ) και ως εξαιρετικό εργατικό δυναμικό(εκτός απόταν κάνουν ραμαζάνι και είναι αδύναμοι) και ως σπέσιαλ κεμπαπτσήδες και σαντουιτσάδες.
  Όσοι δεν φυσάνε το παραδάκι (και δεν έχουν και δυο δράμια μυαλό) πέφτουν στην παγίδα που περιγράφει πολύ ωραία ο Σαράντ στην τελευταία παράγραφο του άρθρου.
  Καμιά φορά βέβαια και οι έχοντες δυο δράμια μυαλό πέφτουν σ’αυτή την παγίδα, απόδειξη ότι η παγίδα είναι πονηρή.
  Θυμάμαι ενδεικτικά κάποιους σχολιαστές (μεταξύ των οποίων και η αφεντομουτσουνάρα μου) να έχουμε πάρει στο μεζέ(στα σοβαρά) τον Παπαντρέα για τις γλωσσικές του ικανότητες.
  Τότε παρενέβη ο σοφός Μπουκανιέρος και υπενθύμισε ότι ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα του και το πρόβλημά του και μάλλον του δίνουμε άλλοθι για τα σοβαρά αμαρτήματα…
  Τώρα για τους Πορτοκάλους εβραιοφάγους, τι να λέμε, όλα τα ‘χε η Μαριορή …

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

  1: Ευχαριστώ 🙂

  2: Το υποψιαζόμουν, καλά έκανες και το έψαξες.

  5-7: Δεν έγραψα την ετυμολογία του Ραγκούση γιατί δεν την ξέρω. Το ranco το ήξερα και μπορεί να είναι αυτή η αρχή (υπάρχει και επίθετο Ράγκος, όπως ο οπλαρχηγός).
  Αν είναι τοπωνυμικό, δεν θα είναι από τη σικελική Ραγκούσα, αλλά από τη Δημοκρατία της Ραγκούζας, το Ντουμπρόβνικ δηλαδή. Υπάρχει επώνυμο Ραουζαίος (είχα έναν καθηγητή) που είναι ασφαλώς από εκεί.

 10. ΠΑΝΚΑΠ said

  Ζώντας σε περιοχή με πολλούς πρόσφυγες, έχω (ο χαμουτζής την καταγωγή) ιδιαίτερη αγάπη στα τουρκογενή ή σλαβοεπηρεασμένα επώνυμα. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι αυτό του γιατρού Βάσου Βογιατζόγλου, από τις εκδόσεις Φιλιππότη, «Επώνυμα της Μικρασίας».
  Αν και προτιμώ τα πρωτότυπα και όχι τα εξελληνισμένα, έχω ακούσει και μου έμειναν διάφορα που κάνουν μπαμ πως είναι αποτέλεσμα πλαστικής επέμβασης. Με εντυπωσίασες όμως με το Βαθυπωγωνίδης που αναφέρεις. Έφαγα ήττα που λένε και τα παιδιά. Μέχρι τώρα για μένα, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιας επέμβασης ήταν ο Χαμαλίδης που έγινε Αχθοφορίδης. Ακόμα θυμάμαι την απορία μου, γιατί ο πόντιος συμφοιτητής μου Καραγκιόζογλου, άλλαξε ομάδα στο εργαστήριο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Απάντηση έδωσε η ανάγνωση του καταλόγου όπου απάντησε παρών όταν φώναξαν το όνομα Μαυροματίδης.

 11. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς εδώ, ο Χατζάρας είναι θεός!
  Είναι ο μόνος άνθρωπος που τόλμησε να ξεσκεπάσει την Εβραϊκή καταγωγή του Μητσοτάκη!

  Δυστυχώς και ο ίδιος ο Χατζάρας έχει Εβραϊκή καταγωγή, το πραγματικό του όνομα είναι Χατ- Ζαρά που στα Αραμαϊκά σημαίνει «ο Εβραίος Ζορό»
  Ο προπροπροπροπάππους του Χατζάρα λεγόταν Σαμπετάϊ Χατ Ζαρά, και ήταν φαροφύλακας στην Τριπολιτσά.

 12. Το ‘χουμε ξαναπεί: μόνον η ανθρώπινη βλακεία μπορεί να δώσει μια ιδέα του απείρου…

  Μια άλλη χαριτωμένη περίπτωση εξελληνισμού επωνύμου είχαμε αναφέρει παλιότερα εδώ

  Πάντως τον Τούρκογλου που το ‘κανε Βενιζέλος τον καταλαβαίνω…

 13. sarant said

  12: Άγγελε, το έχει διαψεύσει μετ’ επιτάσεως ο Βενιζέλος αυτό.

  10: Τα επώνυμα που παρέθεσα είναι από τον Τριανταφυλλίδη, που έχει πολλά ακόμα.

  11: Είπαμε, παράνοια. Μπράβο όμως που ξεσκέπασες την ιστορία με τον φαροφύλακα της Τριπολιτσάς!

 14. Βρε αδελφέ, έχει ψιλοβουλώσει η αποχέτευση του σπιτιού μου, έχω απέξε ένα σωρό σκουπίδια και βάζεις και το Χατζάρα; Πώπωπω, μ’ έκαψες! Πάω να ψάξω για τη μάσκα μου των δακρυγόνων,

 15. Κακώς ασχολείσαι, νικοκύρη. Αξία δίνεις στην βλακεία του. Το είπες, άλλωστε, για το αϊκιού του κοινού του, οπότε περιμένεις να κατανοήσει κανείς τους αυτά που γράφεις; Καμία χρησιμότητα δεν έχει το άρθρο σου, παρά μόνο πρόσθετη δημοσιότητα γι’ αυτόν.

 16. 15#
  Έχεις δίκιο μεν, αλλά που και που πρέπει κάποιος να τους απαντά γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο κόσμος είναι απελπισμένος, δεν θέλει και πολύ να ξεκινήσει ένα νέο κυνήγι (ανύπαρκτων) Εβραίων.
  Προχθές για παράδειγμα, σε ένα Κρητικό –υποτίθεται αριστερό-μπλόγκ, διαβάζω όλες αυτές τις αηδίες μαζεμένες, για Εβραίους, σιωνιστές, Σόρος, κλπ κουραφέξαλα.
  Και όχι τίποτα άλλο, αλλά όταν τόλμησα να του γράψω ότι πχ ο ΓΑΠ δεν έχει Εβραϊκή καταγωγή, τσαντίστηκε και από πάνω…

  Για αυτό σου λέω, μπορεί να γελάμε εμείς εδώ, αλλά κάποιοι ταλαίπωροι τα παίρνουν όλα αυτά στα σοβαρά.

 17. jimhellas said

  Έστω ότι η Αγγλοελληνίδα-Εβραιοπούλα λεγόταν Σαραγκούση. Από που και ως που προκύπτει συγγένεια με τον… παππού του Ραγκούση και τον ίδιο τον Ραγκούση; Σύμφωνα με το Ellis Island Passengers Records Search, υπάρχουν 11 άτομα με το επώνυμό μου (Αγοραστός) και μάλιστα 3 από αυτούς έχουν και το ίδιο όνομα με εμένα (Δημήτρης). Σας διαβεβαιώνω όμως πως δεν έχω καμία σχέση με κανέναν από αυτούς 🙂

 18. #16 Θα επαναλάβω το τετριμμένο: δεν μπορείς να τα βάλεις με έναν ηλίθιο· θα σε υποβιβάσει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας. «Αριστερό» σαν την άνω ή την κάτω πλατεία; άστα… χαμένες υποθέσεις.

  #17 Πού να τη βρεις; αφού δεν ψάχνεις για Παζαρτζής… 🙂

 19. ΣοφίαΟικ said

  15: το κακό δεν είναι ότι το 40άκος έιπε να αστειυτέι αλλά το οτι σε λίγο θα ε΄χοπυμε 587 μηνύματα περι Εβραίων και θα εμφανιστέι κι ο Αμπραβανέλ να μας πει τα δικά του και οι συνήθεις ύποπτοι να τον αντικρούσουν και θα χάσει όλο του το γούστο το θέμα (που το γούστο βεβαίως είναι οι πορτοκαλισμοι περί ονομα΄των).

  40ακό, ορθογραφικό στο υστε΄ρογραφο, παρεμπιπτόντως. Και εδώ που τα λε΄με, το δικό του όνοπμα μου ακούγεται εβραικοό γιαίτ παραπέμπτει σοτυς 40 παιδες εν τη καμίνω. Τι εννοείς τρεις ήταν; Νέες έρευνες λένε ότι ήταν 40, κατι ο πληθωρισμος, κάτι το ότι οι χριστιανοί έκρυψαν τους αλλους 37 για αν παραπλανήσουν τον αναγνώστη, θελει και ρώτημα;

  Νεοκιντ, οι ορυκτοί υδατάνθρακες μου θύμησαν ραδιοφωνικό ανέκδοτο απο Λονδίνο, αλλά δεν το λέω γιατι το ξερω απο άλλον σχολιαστη του μπλογκ που ήταν αυτόπτης, ας μας το πει αυτός καλύτερα.

 20. Εύγε Νίκο για το άρθρο, το φχαριστήθηκα, μιλάμε.

  Στο ίδιο πακέτο (πως να το πω αυτό τώρα;;;) εβραιο-θηρίας από την πλευρά των οπαδών του Χατζάρα, μαζί με τον Εβραίο Ραγκούση και τον Εβραίο Χρυσοχοΐδη, προέκυψε και ο Εβραίος Λοβέρδος, που δεν είναι Λοβέρδος ασφαλώς, αλλά

  Ανδρέας Λοβέρδος. Από μεγάλη και ζάμπλουτη οικογένεια, απόγονος του «Κεφαλλονίτη» τραπεζίτη Δημητρίου Λοβέρδου. Έχουν και ίδρυμα. Iδρυμα Σπύρου Λοβέρδου. Της γνωστής οικογένειας των πολλών παπάδων και δεσποτάδων εξ Κεφαλληνίας. Τρίχες Κεφαλλονίτες. Όλοι κατάγονται από κάποιον Aluardo τον Ιταλιάνο τον κυνηγημένο. (Κάτι θα έκανε ο μπαγάσας) Περισσότερα και εντυπωσιακά:
  http://www.iranon.gr/ATHINA/ATHINA12TEXT.htm#akadimias

  Οσο για τον Σημίτη, δεν έχει ΕΝΑ επώνυμο εβραϊκής καταγωγής, αλλά τουλάχιστον 4-5, ήτοι:

  Κώστας Σημίτης ή Σιμιτσί Χαρούν, ή Ααρόν Αβουρή ή Σαμουήλ ή Βεντούρα;

  Καλά, δεν καταλαβαίνουν ότι παραθέτοντας πάνω από ένα «πραγματικό» επώνυμο για τον Σημίτη, για τον οποιονδήποτε, αποδυναμώνουν το επιχείρημά τους;;; Αλλά τι να πεις, άβυσσος ο νους του ακροδεξιού.

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Ωχ! Σοφία… ραδιοφωνικό και αυτόπτης;; (εκτός αν εννοείς ότι ήταν στο στούντιο) 🙂

 22. Mea culpa. Πίστευα καλόπιστα τη φήμη που κυκλοφορεί, ότι ο πατέρας ή ο παππούς του Βενιζέλου λεγόταν Τούρκογλου και το άλλαξε, γιατί μου φαινόταν απόλυτα εύλογο και να λεγόταν έτσι κάποιος Έλληνας και να θέλησε να το αλλάξει γιατί παρατουρκόφερνε. Δεν θα μου φαινόταν δηλαδή ούτε στο ελάχιστο επιλήψιμο, και αν ακόμη ήταν αλήθεια, γι’αυτό και το επανέλαβα άκριτα παραπάνω. Τώρα που μαθαίνω πως ο ίδιος το έχει διαψεύσει ρητά, νιώθω πως έχω καθήκον να παραθέσω και τη διάψευση και την πηγή της, ώστε να μη συντελέσω κι εγώ στη διάδοση αυτής της φήμης:
  «αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου … είναι απολύτως ψευδής. …η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο [Βενιζέλος]. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς).»
  Πηγή: http://evenizelos.blogspot.com/2007/09/blog-post_22.html

 23. Σε σχέση με μια λεπτομέρεια, το ερώτημα «γιατί να φύγει από τον Πειραιά η κυρία αν ήταν από τη Θράκη»:
  οι διαδρομές από τις οποίες φεύγανε οι μετανάστες είναι συχνά απρόβλεπτες, ή ίσως οι αρχές του Έλλις Άιλαντ απλώς γράφουν το τελευταίο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε το συγκεκριμένο πλοίο και όχι το αρχικό από το οποίο έφυγε ο/η ενδιαφερόμενος/η. Κατά σατανική σύμπτωση, προ ημερών είχαμε βρεθεί με φίλη μου ακριβώς στο νησί αυτό και ψάχναμε τα στοιχεία για τον παππού της, ο οποίος καταγόταν από τις Αραχαμίτες Αρκαδίας. Με μεγάλη της έκπληξη λοιπόν ανακάλυψε ότι το αρχείο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης ανέφερε ως τόπο αναχώρησης την «Boulogne sur mer».
  Κανείς δεν ξέρει -πάντως όχι η εγγονή- πώς ο 13ετής farmer εξ Αρκαδίας έφτασε στην Boulogne …

 24. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #23
  Δεν είχαν όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες απευθείας γραμμή για Αμέρικα. Έτσι, πολλοί ξεκινούσαν από Πειραιά, Πάτρα, ή και Καλαμάτα και με στάση/ή και αλλαγή πλοίου σε λιμάνια της Ιταλίας, της Γαλλίας, ή ακόμα και της Αγγλίας έφταναν σε κάνα δεκαπενθήμερο στη γη της Επαγγελίας.

 25. Σαν όλα τα νομίσματα που έχουν δύο όψεις, έτσι και οι αντί-εμμονές. Τις διαπιστώνω εκατέρωθεν από διάφορους φανατικούς. Οι …χατζάρες είναι δίκοπες – «αγαπημένο θέμα των ακροδεξιών και των αντισημιτών να αναζητούν μανιωδώς εβραϊκό δάκτυλο», και αγαπημένο θέμα φανατικών ελλήνων εβραίων να αναζητούν μανιωδώς διώκτες και θύτες μεταξύ των χριστιανών ελλήνων συμπολιτών τους, εξομοιώνοντάς τους με τους χιτλερικούς. Και από δίπλα, βέβαια, οι διάφοροι αυτόκλητοι «προστάτες» τους, με τις οικογενειακές πολυμορφικές πολυΜΚΟ…

 26. Θέμης Ματσούκας said

  Νίκο, καλή δουλειά. Τό μεγάλο πρόβλημα με αυτού τού είδους κακοσμία είναι ότι δέν πολεμιέται αποτελεσματικά μέ λογικά επιχειρήματα, επειδή ακριβώς βασίζεται σέ παραλογισμούς, ψυχώσεις, καί ότι άλλο αγιάτρευτο…

 27. Aγαπητή κυρία.
  Όπως γίνεται φανερό με την παρέμβασή σας, οι όψεις δεν είναι δύο, αλλά άπειρες. (Άρα, μάλλον δεν πρόκειται για νόμισμα). Ή ίσως, είναι δύο αλλά μπορούν να αναπαράγονται επ’ άπειρον, πράγμα που είναι μία καλή ρητορική στρατηγική για την πρώτη εκ των δύο όψεων να προκαλεί κορεσμό και να υπονομεύει το νόημα εξαντλώντας το. Δηλαδή, όποτε επισημαίνονται οι εμμονές της, να απαντά «ναι, αλλά κι εσείς γιατί τις προσέχετε; έχετε εμμονές, τα πιάνετε από τον Σόρος, είστε Εβραίοι», και ούτω καθεξής, επ’ άπειρον.
  Αυτή η ακύρωση του νοήματος δια της εις άπειρον αναγωγής είναι εξάλλου η αγαπημένη τακτική του ελληνικού εθνικισμού/ ρατσισμού τελευταία.

 28. 26: Άρθρο του Spiegel περί της αναποτελεσματικότητας της λογικής επιχειρηματολογίας ενάντια στον αντισημιτισμό. «Lieber Täter als Opfer».

 29. @ΠΑΝΚΑΠ στο no 10.
  εγώ είμαι μάλλον «τουρκόσπορος» το επώνυμο της μητέρας μου είναι Μετζιδάκη, τα μετζίτια ήταν τουρκικό νόμισμα που χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη, ένας προ-προπάππους είχε λέει μπόλικα από δαύτα, στους μακρινούς του απογόνους βέβαια δεν έφτασε τίποτα, αλλά αυτό δεν με πειράζει, εκείνο που με κάνει να ξεσκίζω το σαρίκι μου και να βροντάω τα στιβάνια μου είναι πως πούλησαν τα παραθαλάσσια κτήματα κι αγόρασαν χωράφια! λογικό μεν για την εποχή, αλλά στο χωριό της μάνας μου περνάει λεωφορείο 6.00 πμ και 4 μ.μ. μόνο, και στου πατέρα μου δεν έχει ούτε καφενείο (η φύση βέβαια θανατερά ωραία, κουβαλάω ακόμα στιγμιότυπα και ήχους), κάνουμε 40 λεπτά για τα Φαλάσαρνα κι εγώ είμαι πολύ του νερού γμτ γμτ γμτ

 30. 29: Mecidiye λέγονταν τα νομίσματα που κόπηκαν επί σουλτάνου Αβδούλ Μετζί(ν)τ τη δεκαετία του 1840.

 31. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  15: Στάζιμπε, δεκτή η ένσταση -δεν συμφωνώ μαζί σου, αλλά είχα ενδοιασμούς αν έπρεπε να γράψω.

  19: Ποιο ορθογραφικό στο υστερόγραφο;

  23: Μάλλον θα γράφουν το τελευταίο λιμάνι, είναι και πιο πρακτικό.

  25: Κατερίνα, αυτά που λέτε για την άλλη όψη να τα πάρω προσωπικά; Διότι αν όχι, γιατί τα λέτε -κι αν ναι, πάλι γιατί τα λέτε αφού δεν στέκουν;

  29: Α, κανείς δεν τα ήθελε τα παραθαλάσσια, τις αμμούτσες, και συνήθως τα έδιναν προίκα στις κόρες. Μου λένε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να ανατραπούν διαθήκες κτλ. εκ των υστέρων. Τι ωραία τα (η, κανονικά) Φαλάσαρνα!

 32. ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΑΙΠΕΣΤΑΙ ΛΕΟ ΕΓΟ ΠΑΛΙΟΕΒΡΕΟΙ ΟΛΙ!!!!!

  ΝΟΜΙΖΙΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΩ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΑΙ???? ΚΙ ΕΣΥ ΤΖΟΥΤΖΕΚΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΕΙΣΕ!!! ΠΑΛΙΟΕΒΡΕΟΣ ΑΝΘΕΛΙΝΑΣ!!!

  ΚΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟ ΔΙΛΑΔΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΙΝΕ ΕΒΡΕΟΙ ΑΦΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΗΒΕΡΝΑΝΕ ΠΟΣ ΤΟ ΕΞΙΓΙΣ ΕΣΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ???? ΕΜΙΣ Ο ΠΙΟ ΕΞΙΠΝΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΩ ΙΣΤΟΡΗΚΟΣ ΛΑΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΕΕΕ???????

  ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΟΙ ΙΝΕ ΟΛΑ ΕΒΡΑΙΚΙ ΣΙΝΟΜΟΣΙΑ?????

  ΣΑΣ ΣΥΧΕΝΩΜΕ!!!!

  ΑΛΑ ΧΕΡΟΜΕ ΠΟΥ ΩΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΣΟΥΝ Ι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΙΝΕΣ ΚΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΙΝΟΙ Η ΕΛΑΔΑ ΕΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΟΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΕΙΑ ΚΕ ΣΤΟ ΙΖΡΑΗΛ!!!!

 33. sarant said

  26: Θέμη, καλημέρα!

 34. π2 said

  29: Όπως λέει κι ο Νίκος, αυτή ήταν η συνήθης πρακτική. Τι να τα κάνουν τα παραθαλάσσια κτήματα; Η οικογένεια ενός γνωστού μου είχε στην κατοχή της τη μισή Παλαιοκαστρίτσα. Όταν ήρθαν δυσκολίες, φυσικά αυτά πούλησαν, κρατώντας τα «καλά» κτήματα στη μέση του πουθενά.

 35. Νέο Kid Στο Block said

  34. Έτσι και στη Μύκονο . Ο πατέρας άφησε στον αγαπημένο γιο το καλό χωράφι το ποτιστικό στα ενδότερα και στο αποπαίδι τα αρμυρίκια (σήμερα τα αρμυρίκια λέγονται …Σουπερπαραντάις ) 🙂

 36. That Crazed Alien penguin said

  Το επώνυμο Χατζάρας φυσικά και προέρχεται από το επώνυμο Ρότσιλντ. Ο προπάτωρ του είναι ο Δαγάν(=Σπυρί σιτηρων!) Ρόθσιλδ, ο οποίος προσήλθε δια προσκύνημα εις το Τείχος των Δακρύων το 1869, γενόμενος Χατζής και άρα Δαγάν(ελληνιστί: Σπυρίδων!) Χατζηροθσιλδ.
  Χατζηροθσιλδ->Χατζαροθσιλδ->Χατζάρος->Χατζάρας.
  Όπερ έδει δείξαι.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Καλά, αυτό το πιθήκι στο 32. πόσα άλτερίγκα έχει τέλος πάντων; 🙂 🙂

 38. Και ο Βορίδης είναι Μωρίς, βεβαίως-βεβαίως, και όχι Μαυρουδής που γράφει η ταυτότητά του, και αν βάλεις και το γεγονός του γάμου του με μια Γαλλοεβραία, δεν τον σώζει τίποτα:

 39. Νέο Kid Στο Block said

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι εβραίοι κινδυνεύουν ελάχιστα έως καθόλου από τους Χατζάρες αυτού του τρελού κόσμου που ζούμε(που στο φινάλε μεροκάματο βγάζει, σάμπατις είναι ο μόνος που το κάνει με αναξιοπρεπή τρόπο;) και πάρα πολύ από κυρίους σαν τον Xένρικ Μπρόντερ από το λινκ του έγκριτου Σπίγκελ που παραθέτει ο Λύκος (όχι ο Βενιζέλος,ο δικός μας!).
  Για να μην μεταφέρω δική μου υποκειμενική άποψη, αξίζει να το διαβάσουν όσοι έχουν τα γερμανικά.

 40. Είπαμε, για όλα φταίνε οι Εβραίοι που δεν μας αφήνουν να προκόψουμε πίνοντας φραπόγλα ξαπαλδοριστί.

  Αν δεν υπήρχαν οι Εβραίοι, θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια πίνοντας φραπόγλα ξαπαλδοριστί.

  ΟΕΔ.

  Κατά τα άλλα οι εβραιοφάγοι ποιούν μεγαλόσταυρους έμπροσθεν του Γιαχβέ.

  Cognitive dissonance?

  Fuck yeah!

 41. Α! Επίσης εμποδίζουν την ΜΠΑΟΚΑΡΑ να πάρει πρωτάθλημα.

 42. akindynos said

  Δηλαδή ο Αλαφούζος είναι αραβικής καταγωγής. Και ο Αλαβάνος φυσικά.

 43. Δημήτρης Φύσσας said

  Το #32 μού
  φαίνεται πως είνα κάποιος πλακατζής/-ού

  Το ‘Χρυσοχοϊδης» μού φαίνεται πολύ απίθανο να είναι παλιό ελληνικό, γιατί κι οι Παλιολλαδίτες -πόσο μάλλον οι Νιολλαδίτες- κουγιούμ και κουγιουμτζήδες ξέρανε. Σοφολογιώτατο μού μοιάζει το όνμα.

  Επειδή το Ραγκούσης και τα συναφή (Ραγκούζας, Ραγκούζζης, Ραουζαίος,κλπ) είναι κοινότατα στις Κυκλάδες, μπορούμε αν είμαστε σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι προέρχεται από τη Ραγκούζα.

  Εννοείται ότι Ραγκούσης και Χρυσοχοϊδης και Παπανδρέου και όλοι γενικά είναι Εβραίοι.

  Εβραίος ήταν, εννοείται, και ο παλιός Βενιζέλος, ο Λευτέρης. ΟΙ διάφοροι ακροδεξιοί έχουν κατά καιρούς γράψει ότι αυτός και ο φίλος του ο Μαξ Νόρνταου (Εβραίος σοσιαλιστής και συγγραφέας), είχαν απεργαστεί τα μύρια όσα κατά της Ελλάδας.

  Ως Εβραίος κατηγορήθηκε (γιατί νά είναι μομφή το «Εβραίος»;) και παραιτήθηκε ο Χρήστος Ροζάκης, υφυπουργός του Σημίτη.

  Στις μέρες μας, ακροδεξιά μπλογκ βγάζουν Εβραίο το πιο ανανεωτικό στοιχείο της κυβέρνησης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, Ελία Μοσιέλ τον γράφουν. Κακό του κεφαλιού τους οι ακροδεξιοί, μάλλον καλό τού κάνουν.

  Κι εγώ που γράφω γνωστός Εβραίος είμαι. Κι εσύ το ίδιο, Νίκο. κι όλοι όσοι γράφουν ή διαβάζουν το
  παρόν κρυπτοταλμουδιστικό – καμπαλιστικό πλογκ

 44. Δημήτρης Φύσσας said

  Υ.Γ. «πλογκ» είναι εις την σιωνομασωνιστικήν.

 45. Christos said

  Jimhellas, ευχαριστώ για την αναφορά στο Ellis Island. Από περιέργεια έκανα μια βόλτα και βρήκα τον συνονόματο τον παππού μου. Τον φαντάστηκα, δεκαεννιάχρονο παλληκάρι να πατάει το Αμέρικα και να παλεύει να βρει άκρη…
  Νικοκύρη, έχεις καταπιαστεί ποτέ με ετυμολογία επιθέτων; (και οι παραπομπές σε σελίεδς και βιβλία μια χαρά θα είναι)

 46. Εδώ έβγαλε Εβραίο και τον Μπεν – Άκι Σαμαρά
  42

  Αλαφούζος- Από το ιδιωμ. αλάφι, αντί ελάφι(και αλαφίνα αντί ελαφίνα), και την ιδιωμ.υποκοριστική κατάληξη –ούζος, πρβλ. Γιαννούζος, Γαβρούζος κτλ.

  Αλαβάνος- Σχετικό με το ιδιωμ. αλαμάνος, απάνθρωπος, αιμοβόρος. Ετυμολογικά συνδέεται με το φράγκικο alleman, ο Γερμανός, που πέρασε σε μερικές ελληνικές διαλέκτους ως χαρακτηρισμός, όπως κι άλλα εθνικά ονόματα λόγω στερεοτύπων που επικράτησαν στον λαό, Βούλγαρης, Αρναούτης, Τσιφούτης, Λιτζερίνος κτλ

  Γερμανός και ο

  Λοβέρδος- Επώνυμο από το ιταλ. κύριο όνομα Lombardo<αρχικά όνομα εθνότητας,τν Λομβαρδών-Λογγοβάρδων.

  http://greek-lastnames.blogspot.com/2009/05/blog-post_9090.html

  Τσιφούτης ο Εβραίος μέσω Τουρκίας Çıfıt
  αλλά από πού κατάγεται ο Λιτζερίνος; ?

 47. Να προσθέσω ότι οι μάζες των προσφύγων που ήλθαν το 1922 (και ο Χρυσοχοΐδης όντας από τη Βέροια, δεν αποκλείεται να κατάγεται από πρόσφυγες Πόντιους) είτε, όπως αναφέρεται, είχαν τουρκόμορφα επώνυμα είτε δεν είχαν καθόλου. Δεν εννοώ μόνο τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που ήλθαν ασυνόδευτα καθώς έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα σ’ εκείνο το συνωστιζμό προσφύγων. Εννοώ και δεκάδες χιλιάδες φτωχαδάκια από αγροτικά χωριά που δεν είχαν επώνυμο γιατί απλούστατα δεν το χρειάζονταν. Έτσι, κατά την καταγραφή τους από τις σχετικές επιτροπές, είτε κονόμησαν ένα επώνυμο-μετάφραση του τουρκικού, όπως λέει ο Νικοκύρης, είτε πήραν όποιο επώνυμο τους κότσαραν οι επιτροπές.
  -Πώς τον λέγαν τον πατέρα σου;
  «Θόδωρο»
  -Ωραία, τώρα θα λέγεσαι Θεοδωρίδης.
  Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες απίστευτα επώνυμα ατόμων, προφανώς προσφυγικής καταγωγής, τα οποία (επώνυμα, όχι άτομα) είναι προφανές ότι προέκυψαν από την παραληρηματική φαντασία κάποιου καθαρευουσιάνου γραφιά.

 48. gryphon said

  Eλια Μόσσια τόν αποκαλει ο Χατζάρας.Επισης αν θυμαμαι καλα (γιατι τον παρακολουθω ανελλιπως) θεωρει εβραίο τόν συνταγματολόγο και συντακτη του λαθρονόμου Αλεβι-ζατο οπως τόν λέει.Και τήν (Χ)αννα Νταλαρα επισης.Και καποιους άλλους που δεν μπορω να θυμηθώ τώρα.
  Δέν ξερω εαν ευσταθούν ολα οσα λέει.Πιό πολυ συμφωνώ μαζι του όταν αποκαλεί αυστραλοπιθηκους όσους ψηφίζουν πασοκ.
  Μπορει όπως είπα να μην είμαι σίγουρος γιά τούς συγκεκριμενους αλλά έχει πραγματική βαση αυτή η «συνωμοσιολογία» με τους εβραίους καί γι’αυτό καί βρίσκει απηχηση.Ολοι σχεδόν οι αναφερόμενοι έχουν ενα κοινό χαρακτηριστικό.
  Είναι σχεδόν όλοι ουρανοκατέβατοι.Εμφανίζονται ξαφνικά καί αναρριχώνται ταχύτατα σέ καίριες θέσει στά κομματα εξουσίας.Σάν να τους προοωθούν καποιοι.Γιά τόν Ροζακη πού αναφέρθηκε τό ύποπτο δέν είναι πως είναι εβραίος αλλα ότι επιχείρησε κατα καποιον τρόπο να μεταμφιεστεί αλλαζοντας τό όνομα του ωστε να θυμιζει κρητικό.Οποιος εχει τήν μυγα μυγιάζεται.Εγώ η ο Χατζαρας μπορεί να είμαστε συνω/γοι αλλα αυτός γιατί ενιωσε τήν αναγκη να κρυψει τήν καταγωγή του ?.Η κ.Βόζενμπεργκ π.χ γιατί δέν τήν κρυβει?.
  Αν φυγουμε δε απο τήν Ελλαδα και ριξουμε μιά ματια στο τί γίνεται στόν κόσμο παντου μόνο κρυφους και φανερους εβραίους βλεπει κανείς σέ όλες τίς σημαντικές θέσεις εξουσίας σέ ποσοστο τελειως δυσαναλογο με την αναλογία τους στόν γενικό πληθυσμό.
  Είναι να απορεί κανείς πως ο υπολοιπος κόσμος τό δεχεται και το ανεχεται αυτό.
  Τώρα με τήν παγκόσμια οικονομικη κριση για παράδειγμα.Τό μεγαλυτερο ποσοστο απο όλους αυτους που κατεχουν τίς σημαντικότερες θεσεις και στίς δυο πλευρές τού Ατλαντικου καθώς και όλος αυτός ο συρφετός οικονομολόγων,αναλυτων ασχετα αν εμφανίζονται με αμερικανικη,γαλλικη.αγγλικη.γερμανικη η τρεχα γυρευε υπηκοοτητα είναι εβραιοι.
  Τό έχει πει πολυ καλα ο πρωην αγεεθα τών ΗΠΑ Thomas Moorer «I’ve never seen a President — I don’t care who he is — stand up to them. It just boggles the mind. They always get what they want. The Israelis know what is going on all the time. I got to the point where I wasn’t writing anything down. If the American people understood what a grip these people have got on our government, they would RISE UP IN ARMS. Our citizens certainly don’t have any idea what goes on.»
  Αρκεί να κοιτάξει κανείς τήν Αγγλια καί τήν Γαλλια.Στήν Αγγλία εχουν εναν εβραιο πρωθυπουργό τόν Καμερον με τήν δήλωση του σε συνενετευξη προεκλογικά «our values (εννοει της οικογενειας του) are jewish values» καί εναν εβραίο αρχηγό τής αντιπολίτευσης τόν Μιλιμπαντ πού «μονομαχησε» γιά τήν αρχηγία τού κομματος με τόν αδελφό του!!! πού ηταν πρωην υπουργός εξωτερικών.
  Στήν Γαλλια δε έχουν εναν εβραίο πρόεδρο τόν Σαρκοζί (που δεν μπορω να μην τό πω ταιριαζει απολυτα και με τό αντισημητικο εμφανισιακο στερεότυπο «a nose with a man attached to it» και εαν δεν είχε συμβει το γνωστό επεισοδιο με τήν καμαριερα θα είχαμε αντιπαλο του στις επομενες εκλογές τόν επισης εβραιο Ντομινικ Στρως Καν.
  Καθόλου τυχαίο επίσης πως Καμερον και Σαρκοζυ πρωτοστάτησαν στήν ληστρικη επιδρομη κατα τής Λιβυης καί στήν καταστροφη τής χωρας και στην στυγερη δολοφονια του Κανταφι (ενας απο τους τελευταίους τών Μοικανων).
  Για να τελειώνω έχουν δικιο όσοι είναι καχύποπτοι με ανθρωπους τής συγκεκριμενης φυλετικης καταγωγής που αλλαζουν τα ονοματα τους για να ανακατευθουν στό πληθος γιατί είναι αποδεδειγμενο πως δέν διακρινονται για τήν αφοσίωση τους στο εκαστοτε κρατος του οποιου είναι υπηκοοι.Αντίθετα διακρινονται για τήν απολυτη αφοσίωση τους στους σκοπους και τής επιδιωξεις τής φυλης τους.

 49. sarant said

  43: Τι τα θες, Δημήτρη Φύσσα, με τη λογική τους όλοι εβραίοι είμαστε…

  45: Η ετυμολογία των επωνύμων είναι ο δυσκολότερος κλάδος. Θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά vita brevis. Πάντως, όσα έγραψα παραπάνω είναι από το βιβλίο Τα οικογενειακά μας ονόματα, του Τριανταφυλλίδη

  46: Δεν είμαι σίγουρος πως όσα λέει εκεί είναι σωστά. Πάντως Λιτζερίνος είναι ο Αλγερίνος, από το Αλιτζέρι.

 50. Μαρία said

  48
  >γιατι τον παρακολουθω ανελλιπως)

  Τουλάχιστον για σένα μαθαίνουμε πώς το έπαθες.

 51. sarant said

  48: Είπαμε, όλοι εβραίοι είναι.
  Εσείς μάλιστα βγάζετε εβραίο στον Σαρκοζί, που έχει τον εκ μητρός πάππο του εβραίο (και δη βαφτισμένο), την εκ μητρός γιαγιά του γαλλίδα και τον πατέρα του ούγγρο χριστιανό. Με τους νόμους της Νυρεμβέργης, ο Σαρκοζί δεν ήταν εβραίος -εσείς είστε χειρότερος.Θα σας πείραζε να μην ξαναγράψετε εδώ;

 52. Μιχαλιός said

  Σχετικά με τους Εβραίους της Καλλίπολης:
  http://www.sephardicstudies.org/gallipoli.html
  Αναφέρει μερικά ονόματα οικογενειών, αλλά όχι τους Σαραγκούσηδες.

 53. Νέο Kid Στο Block said

  Ωχ! Αυτό με το μυτότυπο δεν το είχα σκεφτεί.
  Δηλαδή ο αγαπημένος μου Τότης Φυλακούρης ΗΤΑΝ ΟΒΡΙΟΣ;;
  …έτσι εξηγείται που έπαιζε στη μεγάλη Πανάθα, ενώ ήταν αχάπαρος από τόπι. 🙂

 54. gryphon said

  51
  To περίμενα πως θα ετρωγα πόρτα.
  Πάντως αυτό εγινε ευγενικα δέν μπορω να πω.

 55. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή ο αγαπημένος μου Τότης Φυλακούρης EINAI ΟΒΡΙΟΣ;; (μπα σε καλό μου τον »έφυγα» τον άνθρωπο…) 🙂

 56. Μιχαλιός said

  7: Το Ράνκο είναι κοινό όνομα στη Σερβία, αλλά δε βρίσκω την ετυμολoγία του.
  Στη Χιο συνυπάρχουν το «Ράγκος» και το «Ραγκούσης». Και η κατάληξη «-ούσης» είναι βέβαια γνήσια χιώτικη.
  Ράγκους δεν έχει αντίθετα ούτε στην Πάρο, ούτε αλλού στις Κυκλάδες.
  Μετακινήσεις ανθρώπων από τη Χίο προς τις Κυκλάδες είναι μαρτυρημένες σε πολλές εποχές.

 57. ΑΛΟΣ ΑΙΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΗΚΟΣ ΕΛΙΝΑΣ ΒΡΕΘΙΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΩΞΑΤΕ ΠΑΛΙΟΜΑΣΟΝΗ ΕΒΡΕΟΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!

 58. Βλέπω το αβατάρι μου έχει πολύ επιτυχία… Μετά τον πρωθυπουργό μας, τώρα ένας πραγματικός Έλλην πατριώτης! 🙂

 59. sarant said

  58: 🙂

 60. Μιχαλιός said

  56: Μάλλον έχω μείνει εκτός κλίματος, αλλά να μια ετυμολογία μάλλον σοβαρή. Κάτι σαν «Γρηγόρης», όπως φαίνεται.
  http://en.allexperts.com/q/Serbian-Language-3393/2009/1/Name-meaning-Ranko.htm

 61. Μαρία said

  55 Όχι. Ο σωστός μυτότυπος (krumme Nase) αναφέρεται στο άρθρο του Σπίγκελ. Γι’ αυτούς που έχουν απλώς μεγάλη μύτη υπάρχει άλλη προκατάληψη.

 62. Wie die Nase des Mannes, so sein Johannes … 🙂

 63. Abravanel said

  Σοφία έχω ανοικτό σε άλλο tab ένα άρθρο της Αυγής αλλά δε θα σε κουράσω γιατί όντως είναι εκτός θέματος, (αφορά την συνομωσιολαγνεία, υποπροϊόν της οποίας είναι η μανία περί εβραϊκής καταγωγής) – το στέλνω στον NΣ και στο χέρι του αν εκτροχιαστεί το νήμα. 🙂

  Μόνη δική μου παρατήρηση είναι οτι το Saragusi είναι από τις Συρακούσες και υπήρχε μάλιστα Πουρίμ Σαραγκουζάνο που εορτάζονταν κυρίως στα Επτάνησα και σε κομμάτι της ιταλικής παροικίας στην Θεσσαλονίκη.

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Άντε ρε Μαρία , μου την έσπασες πάνω που έπιανα την ηλεγραφίδα να κάνω τη σύνδεση σεφαρδίτη και …Sifredi (rocco) !
  (πω,πωω, λείπουν κι η Μπέρνα κι ο Μπουκάν που με συμμαζεύουν λίγο και εκτραχύνομαι επικίνδυνα):-) 🙂

 65. Και εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια επιστημονική πραγματεία για το πώς θα καταλάβετε τους Οβριούς μόλις τους δείτε:

  “One can most easily tell a Jew by his nose. The Jewish nose is bent at its point. It looks like the number six. We call it the Jewish six. Many non-Jews also have bent noses. But their noses bend upwards, not downwards. Such a nose is a hook nose or an eagle nose. It is not at all like a Jewish nose.”

 66. @64: Ναι σιγά που σε συμμαζεύει η Μπέρνα… σε εξαγριώνει θες να πεις!!! 😀

  (πολύ μ’άρεσε ο πληθυντικός «αλτερίγκα»!! 🙂 )

 67. gbaloglou said

  Πάντως το «Χρυσοχόου» συνηθίζονταν στην Σμύρνη, αν δεν κάνω λάθος, ενώ στο διαδίκτυο βλέπω και «Χρυσοχός»*.

  Πέρυσι το καλοκαίρι είδα το όνομα «Baloglioglu» σε μαγαζί χαλιών στο Ικόνιο, μπούκαρα και έδειξα στον ιδιοκτήτη πρώτα το διαβατήριο και ύστερα το όνομα: η αντίδραση του ήταν αμήχανη έως ψυχρή, οπότε βγήκα από το μαγαζί με την ίδια ταχύτητα που μπήκα 🙂 🙂

  *Έχει το γαρ ο χρυσοχός, συνάγει το χρυσάφιν
  και το ασήμιν το ψιλόν το από ρινισμάτων»

  [Ποιό; Μα το λαγοπόδαρο, φυσικά — άλλες εποχές, άλλες δυνατότητες! (Διήγησις Τετραπόδων 312-313)]

 68. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  «…το 1920 η Καλλίπολη της Θράκης (σήμερα Gelibolu) ανήκε στην Ελλάδα, όπως και όλη η Ανατολική Θράκη, έως τα τέλη του 1922, όταν και την δώσαμε πίσω με τις ευλογίες του Βενιζέλου»

  Ὅσο κι ἂν προσπαθεῖτε οἰκοδεσπότα, ὁ ἀλυτρωτισμὸς «ξεμυτίζει κάθε τόσο». Ἀσφαλῶς καὶ δώσαμε πίσω τὴν Ἀνατολικὴ Θράκη, δεδομένου ὅτι ὁ πληθυσμός της ἦταν, κατὰ συντριπτικὴ πλειοψηφία, Μουσουλμανικὸς καὶ Τουρκόφωνος. Τί μᾶς φταίει, λοιπόν, ὁ (Ἐλευθέριος) Βενιζέλος καὶ τὸν πιάνουμε στὸ πληκτρολόγιό μας. Ἐκτὸς κι ἂν εἴμαστε κρυπτοπαγκαλικοὶ (τοῦ παπποῦ Παγκάλου) …

 69. π2 said

  Αυτό με τον μυτότυπο δεν το είχα σκεφτεί. Νόμιζα πως μόνο στους Πόντιους έχει εφαρμογή (πηγή σταθερού πειράγματος προς τη γυναίκα μου). 😛

 70. sarant said

  68: Αυτά που λέτε δεν αναιρούν αυτά που έγραψα, αλλά δεν είναι το βασικό μας θέμα.

  67: Αργότερα το λαγοπόδαρο το χρησιμοποιούσαν για να σβήνουν στον σχολικό μαυροπίνακα.

  63: Το έλαβα αλλά δεν θα το ανεβάσω, θα σου πω ιδιωτικά.

 71. LandS said

  #68, κοιτάξτε κύριε, με την δική σας λογική, θα «έπρεπε» να είχαμε παραδώσει την Θεσσαλονίκη ΜΑΣ στους Εβραίους…
  Τα αλύτρωτα προπατορικά δικά μας εδάφη που παρέδωσε ο αναθεματισμένος, μας ανήκουν προαιωνίως δικαιωματικά, ανεξαρτήτως συγκυριακών και πρόσκαιρων, αλλά και κατάφωρα ανιστόρητων αριθμητικών δεδομένων!!!!!!!!!!!!

  Σοβαρά τώρα, δεν ήταν η πλειοψηφικά Τουρκική πληθυσμιακή σύνθεση της Ανατολικής Θράκης που δικαιολογεί την (ας την πούμε) υποχώρηση, αλλά ήταν αδύνατον από στρατιωτική άποψη να διατηρηθούν.

 72. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ?

 73. Δεν ξέρω αν ήταν όντως «αδύνατον από στρατιωτική άποψη» να κρατηθεί η Ανατ. Θράκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το ελληνικό ναυτικό, καταστροφή ξεκαταστροφή, ήταν άθικτο. Είχε ναυτικό ο Κεμάλ για να διαπεραιωθεί στην Ευρώπη; ή μήπως θα περνούσε από την Κωσταντινούπολη, που ακόμη βρισκόταν υπό συμμαχική κατοχή; Την εκκενώσαμε — πράγματι με ρητή εντολή του Βενιζέλου, που καλώς ή κακώς έκρινε ότι έπρεπε να την εγκαταλείψουμε, για να περισώσουμε τουλάχιστον τη Δυτική και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου — έπειτα από αφόρητες συμμαχικές πιέσεις, και όχι για οποιουσδήποτε εθνοπληθυσμιακούς λόγους! Αλλωστε και τις ελληνικότατες Ίμβρο και Τένεδο δεν τις κατέλαβαν βέβαια με απόβαση οι Τούρκοι!

 74. Ανώνυμος said

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε στον καιρό του ό,τι έκανε, καλώς ορισμένα και κακώς άλλα, και ανήκει στην ιστορία. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τι κάνουμε σήμερα, θέλω να ξέρω!

 75. sarant said

  68-71-73: Ίσως ο LandS εννοεί «δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα» δηλ,. ότι και τότε να την κρατούσαμε θα μας την έπαιρναν αργότερα. Αλλά εγώ δεν λέω ότι μπορούσαμε ή ότι έπρεπε να την κρατήσουμε για πάντα. Διερωτώμαι γιατί τη δώσαμε με τόση σπουδή ενώ ο Κεμάλ δεν μπορούσε να της επιτεθεί.

 76. ΣοφίαΟικ said

  21: Ναι. ήταν στο στούντιο.
  Αμπραβανέλ, ευχαριστώ για την μεαλοθυμία.

 77. O Xατζάρας είναι ένα πασοκογενές ακροδεξιό υποκείμενο. Που κάποτε είχε διοριστεί ως πασοκικό ρουσφέτι σε κάποια πρεβεία του εξωτερικού ως σύμβουλος Τύπου…

  Εκτός από όλα πολύ σωστά όσα αναφέρεις, ο Χατζάρας ήταν και ομιλητής στη φιέστα που οργάνωσαν οι ακροδεξιοί για να διεκδικήσουν την «αθώωση» των Έξ υπευθύνων (απ’ τους πολλούς) της Μικρασιατικής Καταστροφής.

  Τώρα όσον αφορά τον Χρυσοχοίδη, αγνοώ εάν ο πατέρας του άλλαξε το επίθετο πάντως είναι τρίτης γενιάς πρόσφυγας, προερχόμενος από δυτικοπόντιους+Σμυρνιούς….

  Μ-π

  ————————————-

  Υ.Γ.

  ας μην παρέμβω στη συζήτηση για τη μεγάλη προδοσία του ελληνισμού της Ανατολής από τις κρατικοδίαιτες παλαιοελλαδικές ελίτ (που είχαν στοιχιστεί πίσω από τη Μοναρχία και το Λαϊκό Κόμμα), είτε αυτή αφορά την Ιωνία καθεαυτήν, είτε τον Πόντο που εγκαταλείφθηκε τελείως στο έλεος των τσετών, είτε την Ανατολική Θράκη, για τη μοίρα της οποίας δεν έπεσε ούτε μια τουφεκιά από τον «επαναστάτη του Θέρισσου»…. Και φυσικά ας μην ανοίξουμε τώρα το θέμα του πώς οι κρατικοδίαιτες αυτές ελίτ ηθελημένα οδήγησαν στην καταστροφή της μοναδικής ανταγωνιστικής προς αυτές δύναμη: την αυθεντική και προοδευτική αστική τάξη που είχε δημιουργηθεί από τους παλιούς ραγιάδες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και το πως τελικά μετά το ’22 κατέφαγαν ακόμα και τις καταθέσεις των Μικρασιατών αλλά και την «Ανταλλάξιμη Περιουσία» τους….

 78. Nicolas said

  @57 Αν είχες γράψει με πολυτονικά κεφαλαία, μπορεί και να σε πιστεύαμε. Ελληναράς χωρίς κουτσουλιές δεν πάει. Την επόμενη φορά δοκίμασε. Θα δεις, θα σε πιστέψουμε αμέσως, ε;

  Ο ΑλΧατζάρας βλάπτει σοβαρά την πνευματική υγεία. (Όπως λέει και το αρχαίο εβραϊκό ρητό: Είδε η αλεπού στον κώλο της μία κάμερα και νόμισε ότι είναι Al Jazeera)

  Τον Σαραντάκο τον έχουμε ξεσκεπάσει από καιρό. Αλλά που θα πάει, όταν πάρει την εξουσία η Εκκλησία, θα τον κλείσουμε σε μοναστήρι (γυναικείο) με ζώνη αγνότητας και θα ψήνει ολημερίς κι ολονυχτίς χοιρινά σουβλάκια!

 79. Αντώνης said

  Απορώ που ασχοληθήκατε τόσο με τέτοιες βλακείες κάποιου βλάκα!
  Έχετε χρόνο και διάθεση να παρακολουθείτε υποπροιόντα αλητήριων και μάλιστα περισπούδαστα να τα αναλύετε;
  Χάνετε το μέτρο ή σας λείπουν θέματα.

 80. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  77: Μ-π, αξίζει πολύ να συζητηθεί μια μέρα το υστερόγραφό σου.
  79: Δεν αποκλείεται να έχετε το δίκιο σας, αλλά αν διαβάσατε άρθρο και σχόλια θα είδατε ότι θίχτηκαν ένα σωρό ζητήματα πέρα από τις «βλακείες του βλάκα». Σας βεβαιώνω πάντως ότι δεν τον παρακολουθώ αν η λέξη αυτή υποδηλώνει κάποια διάρκεια ή συστηματικότητα. Όμως, δεν νομίζω ότι αυτού του είδους οι αλιτήριοι (έτσι γράφεται η λέξη) είναι εντελώς ακίνδυνοι,

 81. 77 Βελιγράδι και Μόσχα, απ’ ό,τι έχω ακούσει. Επικερδείς θέσεις…

 82. Αντώνης said

  80: 1) Επιμένω στην αρχική μου θέση.
  2) Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

 83. Sammy said

  @Μαρια : Σαν Εβραιος (100 % original) και με μεγαλη μυτη αισθανωμαι την υποχρεωση να ευχαριστησω για την διευκρινηση περι της σωστης προκαταληψης. Στην διαθεση του κ.Χατζαρα για διευκρινησεις – αυτοψια!

 84. ΣοφίαΟικ said

  Επειδή πιάσαμε τις μύτε μας (όχι κυριολεκτικά), τι θα πρεπει να κάνουμε εμείς που δεν έχουμε μύτη που μας προσδιορίζει, ούτε γαλλική μύτη έχουμε (κι ο Συρανό που ειχε γαλλική μυτόνγκα τι κατάλαβε; ), ούτε ρωμαική, ούτε κινέζικη, που είμαστε το τίποτα της μυτολογίας, να πάμε για πλαστική;

 85. sarant said

  Θα μπορούσαμε να πούμε και για τον μύτο της Αριάδνης. Και τι δηλοί άραγε ο μύτος;

 86. π2 said

  Μα δεν είναι προφανές; Ο μύτος της Αριάδνης δηλοί ό,τι και ο μύτος της Κλεοπάτρας στον Αστερίξ.

 87. Αντώνης said

  80: @ Sarant: <>.

  Ξέχασα να απαντήσω και σε αυτό:

  3) Ναι, είναι «εντελώς ακίνδυνοι» τέτοιοι «αλήτες» σε Έλληνες που παρακολουθούν ιστολόγια όπως το δικό σας.

 88. Και ο Χίτλερ φαινόταν ένας ακίνδυνος αποτυχημένος ζωγράφος όταν έκανε το πραξικόπημα της μπιραρίας το 1923, και το NSDAP (που δεν το είχε καν ιδρύσει ο ίδιος, έστω κι αν γρήγορα πήρε τα ηνία) ένα γελοίο και ακίνδυνο γκρουπούσκουλο…

 89. sarant said

  87: Αφενός 88, αφετέρου στεγανά αδιαπέραστα δεν υπάρχουν και στο κάτω-κάτω οι φίλοι έχουν φίλους και αν το προεκτείνουμε αυτό εφτά φορές (λέει η θεωρία) φτάνουμε στον εμποροϋπάλληλο της Σιγκαπούρης ή τον βοσκό της Άνω Μογγολίας, πόσο μάλλον σε καλοπροαίρετους συμπολίτες μας που επηρεάζονται από τα σκουπίδια αυτά.

 90. sarant said

  Α, και κάτι άλλο -αν βάζεις κάτι ανάμεσα σε γωνιώδεις αγκύλες χάνεται.

 91. agapanthos said

  Πάντως για τους δημιουργούς του αστεριξ οι έλληνες έχουνε μια πολύ συγκεκριμένη μύτη.

 92. 87#
  Μα το πρόβλημα είναι οι αναγνώστες αυτού εδώ του μπλόγκ, ή οι χιλιάδες που παρακολουθούν τις τηλεοπτικές εκπομπές όλων αυτών των απατεώνων;
  Τι να τους κάνω τους αναγνώστες του Σαραντάκου, αν τους τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο του Ελληνικού εκλογικού σώματος;

  Αδιαφορούμε τώρα για τους «γραφικούς» ρατσιστές τύπου Χατζάρα, Λιακόπουλου, Πλεύρη, Μιχαλολιάκου, κλπ, αλλά αν αύριο μας κάτσουν στο σβέρκο χρησιμοποιώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που με αίμα και αγώνες κατακτήσαμε, τότε τι θα πούμε: «ούπς, συγνώμη λάθος, έπρεπε να αντιδράσουμε τότε που ακόμα μπορούσαμε»;
  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ λέω να μην το ρισκάρω…

  Και τέλος πάντων, υπάρχει ή δεν υπάρχει σύνταγμα σε αυτό το κράτος;
  Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και άρα και εμείς προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξιθρησκία κλπ, ή είμαστε στην Ε.Ε. μόνο για να παίρνουμε δανεικά, να αγοράζουμε κορβέτες για να παίρνουν κάποιοι έξυπνοι μίζες;
  Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, γιατί αυτό το νεοελληνικό καραγκιοζιλίκι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

 93. qq said

  Μη φοβάσε τους Χατζάρες. Τους Καζάκηδες να τρέμεις.

 94. gbaloglou said

  68 κ.α.

  Είχα ως τώρα την εντύπωση ότι, πριν έναν περίπου αιώνα, οι Έλληνες πλειοψηφούσαν στην Ανατολική Θράκη ενώ μειοψηφούσαν στην Δυτική. Σε κάθε περίπτωση, το να λέμε ότι ο πληθυσμός της Ανατολικής Θράκης ήταν «στην συντριπτική του πλειοψηφία Μουσουλμανικός και Τουρκόφωνος» … ή έστω να μην αντιδρούμε ξεκάθαρα σε μια τέτοια ‘δήλωση’ … προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των θυμάτων ΜΑΣ: ρίξτε μία ματιά εδώ και εδώ, και τα λέμε (ιδίως αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν πιο αξιόπιστες πληροφορίες).

 95. physicist said

  Εγώ νομίζω ελάχιστοι είναι εκείνοι που πραγματικά πστεύουν ότι ο Σημίτης ή ο Ραγκούσης είναι Εβραίοι· το πρόβλημα δεν είναι εκεί, είναι ότι η λέξη Εβραίος έχει την πόλωση που έχει και είναι φορτωμένη με κάθε λογής στερεότυπα. Πολύ πιο επικίνδυνο βρίσκω δηλαδή το συλλογισμό της κακιάς Λέσχης Μπίλντεμπεργκ επειδή είναι ή μοιάζει να είναι εβραιοκρατούμενη, πολύ πιο επικίνδυνα βρίσκω τα επαναλαμβανόμενα στερεότυπα δια στόματος Μίκη Θεοδωράκη, παρά τις γραφικότητες του Χατζάρα. Ο οποίος Χατζάρας δεν ενοχλούσε βέβαια κανέναν όσο ήταν αγαπημένο παιδί της Αλλαγής, του Μεγάλου Αρχηγού της αλλά και όλων των αγωνιστών της Αριστεράς που είχαν κάνει σύμπραξη μαζί του (Γλέζος κλπ.).

 96. 93#
  Τι σχέση έχει τώρα ο ρατσιστής Χατζάρας με τον χ οικονομολόγο;

 97. qq said

  [Δυο λινκ που αφαιρέθηκαν]

 98. sarant said

  Qq, τα λινκ προς ακροδεξιά (και πολυτονικά!) σάιτ σβήνονται. Αν θες να πεις κάτι, πες το με δικά σου λόγια.

 99. 95#
  Φυσικέ συμφωνώ, όλα αυτά έχουν την ίδια προέλευση και στόχο να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα, ενώ συγχρόνως προσφέρουν άλλοθι στις τραγικές επιλογές του Έλληνα ψηφοφόρου.

  97#
  Μα τι λες άνθρωπέ μου, τι σχέση έχει αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις οικονομικές προτάσεις / προβλέψεις κάποιου οικονομολόγου, με τον ρατσιστή που λέει πχ ότι ο Μητσοτάκης είναι Εβραίος και για αυτό κυβέρνησε έτσι τον τόπο;
  Μη τα μπλέκουμε όλα μαζί γιατί δεν βγαίνει νόημα.

 100. qq said

  Μια ματιά στο χάρτη φανερώνει πολλές αλήθειες. Τι στιγμή που αποφασίστηκε να επιστραφεί η Κωνστ. στη Τουρκία, όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Η αν. Θράκη θα επιστρεφόταν στη Τουρκία, αμέσως και εθελοντικά, ή με νέο αιματηρό πόλεμο. Το ίδιο ισχύει και για τα 2 νησιά. Να μη πω και για τη Λήμνο.

 101. qq said

  Μπα. Δεν αντελήφθη ότι είναι στη ακροδεξιά. Όπως ειπώθηκε και αλλού, με τις γελοιότητες του κάθε Χατζάρα και Πλεύρη γελάς και περνάς τις ώρες σου ευχάριστα, με τις άλλες γελοιότητες που είναι γραμμένες σε επιστημονικοφανής περιτύλιγμα τι κάνεις. Ο Χίτλερ μόνος του ήταν ένα γραφικό ανθρωπάκι, οι άλλοι στα πανεπιστημιακά έδρανα είναι που προετοίμασαν τις αισχρότητες και συνέδραμαν στη εκτέλεση. Από αυτούς πως θα φυλαχτείς.

 102. qq said

  Θα ανατυπώσω τη θέση μου αλλιώς, να γίνει κατανοητή. Ο Χίτλερ (και η πα΄ρεα του) απλώς παπαγάλιζε ότι έγραφαν τα βιβλία εκείνης της εποχής και δίδαξαν στα πανεπιστήμια. Όλοι καταριούνται τον Χίτλερ και τη παρέα του, για τον Χάιντεγκερ και τους λοιπούς της συμμορίας, τσιμουδιά. Πόσες ανατυπώσεις και επανα-ερμηνίες δεν έχουν γίνει για τη φιλοσοφία του Νίτσε. Δεν έλεγε αυτό και εκείνο, οι ναζί τον είχαν παρανοήσει. Κάθε άλλο.

 103. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Και ακόμη μια αντισιμτιτική συκοφαντία του Χατζάρα:

 104. sarant said

  102: Μπορεί να έχεις δίκιο εδώ, αλλά η γερμανική φιλοσοφία δεν είναι το φόρτε μου και δεν μπορώ να σου απαντήσω.

  103: Καλά κάνετε και αναφέρεστε στο θέμα αυτό, χρειάζεται διάψευση γιατί η ανοησία περί μη φορολογίας των Εβραίων ακούγεται πολύ. Βέβαια, το ΚΙΣ πιθανώς να έχει κάποιες απαλλαγές, όπως και άλλα ανάλογα ιδρύματα.

 105. Ούτε εμένα είναι το φόρτε μου η γερμανική φιλοσοφία, αλλά this much I know:
  Ούτε ο Χίτλερ, ούτε η παρέα του παπαγάλιζε απλώς, ή συνθέτως, «ό,τι έγραφαν τα βιβλία εκείνης της εποχής και δίδαξαν στα πανεπιστήμια». Ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως αβάσιμος.
  Τα πανεπιστήμια -δηλαδή οι καθηγητές, και ακριβέστερα όσοι δεν εκδιώχθηκαν, αυτοκτόνησαν ή αυτοεξορίστηκαν κυρίως στις ΗΠΑ- ευθυγραμμίστηκαν εκ των υστέρων με τον Χίτλερ και άρχισαν να λένε ό,τι έλεγε και αυτός, ή ό,τι τον βόλευε.
  Για τον Χάιντεγκερ δεν είναι ακριβές ότι «δεν βγαίνει τσιμουδιά». Το φαινόμενο της συνεργασίας του με το ναζισμό είναι γνωστό και έχει αναλυθεί με πολλούς τρόπους, κανείς δεν το αμφισβητεί. Ούτε ο ίδιος άλλωστε το αμφισβήτητησε. Επίσης, ο Νίτσε και η ΜΗ σχέση του με τις ναζιστικές θεωρίες έχει πολλές φορές αναλυθεί. Πρόσφατα και σε ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο στα ελληνικά, του Κώστα Δεσποινιάδη, το οποίο δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά.
  Πράγματι έχουν γίνει πολλές ανατυπώσεις και επανερμηνείες για τη φιλοσοφία του Νίτσε. Αυτό είναι απολύτως φυσικό διότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 19ου αιώνα και επίσης διότι η φιλοσοφία του είναι πολύσημη και επιδέχεται -ή επιβάλλει- πολλές ερμηνείες.

 106. qq said

  „Und wenn wir dieser Jugend zurufen: Heil Hitler! – so grüßen wir mit diesem Rufe zugleich Friedrich Nietzsche.“ 1934
  Θα έγραφα κάτι παραπάνω, αλλά βαρέθηκα. Οι γερμανιστές να το μεταφράσουν. @105 Η κάθε εποχή έχει και τη δικιά της ερμηνεία.

 107. Όχι, δεν έχει «η κάθε εποχή» τη δικιά της ερμηνεία.
  Στη δική μας εποχή, και σε πολλές άλλες, συνυπήρχαν πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

 108. Μαρία said

  105 Άκη, γιά δώσε παραπομπή. Στο πανοπτικόν ή αλλού;

 109. Ναι!

  Κώστας Δεσποινιάδης, «Ο Νίτσε και ο ναζισμός. Οικειοποίηση και αποκατάσταση»
  Πανοπτικόν νο 7 (2005 – όχι και τόσο πρόσφατα τελικά)

 110. Για την ακρίβεια, ο Χίτλερ δεν παπαγάλιζε απλώς. Έκλεβε ό,τι ακριβώς τον συνέφερε. Για παράδειγμα, πήρε τη δαρβινική θεωρία περί επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοσμένου όντος και την μετέτρεψε σε επικράτηση του ισχυροτέρου. Ώσπου ήρθαν από τα δυτικά οι Αμερικάνοι που ήταν καλύτερα προσαρμοσμένοι (βιομηχανικά), από πάνω οι Βρετανοί που ήταν καλύτερα προσαρμοσμένοι (με τους Αμερικάνους και με τις αποικίες που τους παρείχαν άφθονο κρέας για τα κανόνια τους) και από ανατολικά οι Σοβιετικοί που επίσης ήταν καλύτερα προσαρμοσμένοι (δανείζονταν από τους Αμερικάνους και είχαν άφθονες εφεδρείες) και ο Χίτλερ κατάλαβε πως δεν ήταν ο ισχυρότερος. Κι έκανε ό,τι θα έκανε κάθε νοήμων παράφρων: πήρε κυάνιο και αυτοπυροβολήθηκε.
  Ο Χίτλερ, ακόμα, δανείστηκε μπόλικα από τον ανατολικό μυστικισμό. Τα πίστευε; Δεν τα πίστευε; Σημασία έχει ότι τα πίστεψαν χιλιάδες και τον ακολούθησαν. Ξέρω κάποιον τηλε-βιβλιοπώλη που κάνει ακριβώς το ίδιο: βγάζει ψωμάκι από την ευπιστία του κοσμάκη.

 111. qq said

  Αν δεν υπήρχαν οι (φαινομενικά) αντί-γερμανικές εμμονές του Νίτσε και τα εδάφια όπου καθύβριζε το γερμανικό λαό, εγώ δε βλέπω πουθενά διαφοροποίηση από τη ναζιστική φιλοσοφία. Ακόμα και οι βρισιές του όμως είχαν ένα γερμανικό εθνικιστικό μένος. Τσακώθηκε με τον Βάγκνερ ακριβώς για αυτό το λόγο. Ο πρώτος εκθείαζε το γερμανικό πολιτισμό, ο δεύτερος ήταν της άποψης ότι πρέπει πρώτα να του τα βρέξει (στους Γερμανούς) για να ανυψωθούν στα πρότερα μεγαλεία τους. Λεπτομέρειες θα έλεγα. Όσο για τις ερμηνείες, δε μετράνε μόνο τα γραπτά, αλλά και το ακροατήριο. Έγραψε και πρόκοψε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό περιβάλλον, όχι σε αποστειρωμένο κενού αέρος. Τι έγραψε ο Νίτσε, τι κατάλαβαν οι άλλοι και τι είχαν στο μυαλό τους οι αναγνώστες του. Ένας φιλόσοφος διατυπώνει κάτι καλύτερα, όχι όμως διαφορετικά από ότι άλλοι έχουν στο μυαλό τους. Τώρα να έρχεσαι μετά 130 χρόνια και πλέον και διατυπώνεις ερμηνείες τι είπε και τι ήθελε να πει, καταντά γελοίο. Έγκυρη ερμηνεία είναι μόνο η πλησιέστερη στο χρόνο έκδοσης (η οποία και να έχει μια ευρύτερη αποδοχή). Σαν φιλόλογοι θα έχετε συναντήσει πάμπολλες φορές πως αλλάζουν οι έννοιες των λέξεων. Τώρα να έρθει κάποιος, μετά όλα αυτά τα γεγονότα που μεσολάβησαν, να λέει, όταν μιλούσε για ηθική των σκλάβων (Ιουδαίοι, χριστιανοί) και τους κυρίαρχους (Γερμανοί, Ινδογερμανοί, που τους καθυπόταξαν οι πρώτοι και έγιναν οι σκλάβοι των σκλάβων) δεν εννοούσε αυτό αλλά το άλλο, ε, ας διατυπώσει μια ολότελα δικιά του φιλοσοφία, δανείζοντας μερικά κομμάτια από το Νίτσε, και όχι να προσπαθήσει να τον παρερμηνεύσει. Στη φιλοσοφία υπάρχει κάτι που λέγετε cultural bias (πολιτιστική προκατάληψη). Ερμηνεύεις και κρίνεις με τις αξίες του πολιτισμού που ανατράφηκες. Προσπάθησε όμως να καταλάβει πως ήταν ο Γερμανός μέσα στο γερμανικό πολιτισμό στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου.

 112. Δε βλέπεις διαφοροποίηση από τη ναζιστική φιλοσοφία, διότι δεν υπάρχει ναζιστική φιλοσοφία.
  Ακόμη και για τον Χάιντεγκερ, είναι πολύ συζητήσιμο αν έκανε «ναζιστική φιλοσοφία». Συνεργάστηκε διοικητικά με το ναζισμό, και «μαγείρεψε» λίγο εδώ κι εκεί τα φιλοσοφικά του γραπτά για να ταιριάζουν με το ναζισμό, αλλά αυτό δεν συνιστά «ναζιστική φιλοσοφία».
  «Έγραψε και πρόκοψε σε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό περιβάλλον»
  Λάθος. Ο Νίτσε έγραψε μεν, αλλά δεν «πρόκοψε» με καμία έννοια του όρου. Εν ζωή ήταν τελείως άγνωστος και αποτυχημένος, ελάχιστοι ασχολήθηκαν μαζί του. Σημαντικό μέρος της ζωής του (ή τουλάχιστον της ζωής κατά την οποία έγραψε κάποια από τα φιλοσοφικά του έργα) δεν το πέρασε καν στη Γερμανία. (Δηλαδή στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ Γερμανία, διότι «Η» Γερμανία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ όταν γεννήθηκε και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Νίτσε. Ο ίδιος ήταν Πρώσσος πολίτης, και διέδιδε ότι ήταν πολωνικής καταγωγής).
  Θα συνιστούσα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σχετικά με το τι «καταντά γελοίο» και τι όχι. Ας πούμε, ο ισχυρισμός ότι … «Έγκυρη ερμηνεία είναι μόνο η πλησιέστερη στο χρόνο έκδοσης» (!;) νομίζω ότι είναι πολύ καταλληλότερος γι’ αυτό το χαρακτηρισμό. Αν ήταν έτσι, τότε το όλο ζήτημα της ερμηνείας ανάγεται απλώς σε μία προσπάθεια του κάθε ερμηνευτή να διατυπώσει πρώτος την άποψή του, και όποιος προλάβει είναι και ο πιο έγκυρος. Από πού κι ως πού;
  Επίσης, το ότι … «Ένας φιλόσοφος διατυπώνει κάτι καλύτερα, όχι όμως διαφορετικά από ότι άλλοι έχουν στο μυαλό τους» είναι απολύτως αυθαίρετο και γενικευτικό. Τι θα πει «ένας φιλόσοφος»; ποιος φιλόσοφος; Και κυρίως, ποιοι είναι αυτοί οι τελείως απροσδιόριστοι «άλλοι»; Οι περισσότεροι φιλόσοφοι διατύπωσαν πράγματα, ακριβώς, διαφορετικά από ό,τι είχαν «άλλοι» στο μυαλό τους. Εξάλλου, και αυτοί οι «άλλοι» δεν έχουν όλοι τα ίδια πράγματα στο μυαλό τους, ούτε φυσικά όλοι οι φιλόσοφοι. Όπως θα ξέρετε, την ίδια πάνω-κάτω εποχή με τον Νίτσε στη Γερμανία έδρασαν και άλλοι φιλόσοφοι, αλλά δεν διατύπωσαν τα ίδια πράγματα.
  Αυτή η ιστορία με τον Νίτσε ως «πρόδρομο του ναζισμού» είναι ως επί το πλείστον λυμένη για την ιστορία της φιλοσοφίας: θεωρητικά δεν στέκει και δεν είναι καθόλου πειστική, παρά μόνο χάρη στη χειραγώγηση και στο εκ των υστέρων «μαγείρεμα» των καταλοίπων του μετά το θάνατό του εκ μέρους της αδελφής του, η οποία προσέκειτο στο ναζιστικό κόμμα. Όποιος θέλει να δει «διαφοροποίηση από τη ναζιστική φιλοσοφία», μπορεί να βρει υλικό. Τελείως πρόχειρα, από το άρθρο της Wikipedia αντιγράφω την ακόλουθη φράση:
  In 1886 Nietzsche broke with his editor, Ernst Schmeitzner, disgusted by his anti-Semitic opinions. Nietzsche saw his own writings as «completely buried and unexhumeable in this anti-Semitic dump» of Schmeitzner—associating the editor with a movement that should be «utterly rejected with cold contempt by every sensible mind».
  http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche#Professor_at_Basel_.281869.E2.80.931879.29
  Δεν θα επεκταθώ περισσότερο διότι δεν είναι ο Νίτσε το θέμα της ανάρτησης.

 113. qq said

  In einer Besprechung der großangelegten politischen Nietzsche-Studie von Domenico Losurdo [8] beginnt Kurt Flasch mit der Feststellung, dass Nietzsche viele „Sätze geschrieben habe, die auch seine Bewunderer entsetzlich nennen müssten, wenn sie an ihnen nicht konsequent vorbeiläsen.” [9] Diese extremen Aussagen Nietzsches (Lob der Sklaverei, Kampf gegen das Mitleid, Ausrottung der Minderwertigen u.a.) ließen sich, so Losurdo und Flasch, keineswegs, wie dies in der verbreiteten „Entschuldungsrhetorik“ üblich sei, „zu seiner Entlastung auf Nietzsches Schwester Elisabeth zurückführen”, denn sie stünden nicht in den von ihr teilweise verfälschten Nachlass-Schriften, sondern in den zu Lebzeiten Nietzsches publizierten Büchern.

  Μετάφραση μέ γκούγλ.

  In a review of major policy study of Nietzsche by Domenico Losurdo [8] Kurt Flasch by noting that Nietzsche «wrote sentences that would also have its admirers call it horrible when they vorbeiläsen not to them consistently.» Many [9] begins these extreme statements Nietzsche (praise of slavery, the fight against pity, extermination of the inferior and others) could be so Losurdo and Flasch, not, as popular in the «debt rhetoric» was standard practice «for his relief on Nietzsche’s sister Elisabeth back» because they would not be standing in the estate of her partially corrupted fonts, but in Nietzsche’s published books during his lifetime.

  (Ακριβώς κατά γράμμα ότι έλεγαν και οι ναζί. Παρμένα κατευθείαν από τα βιβλία του και όχι από μεταθανάτιες ερμηνείες και παρερμηνείες.)
  Αυτά περί αδερφής τα ακούω βερεσέ. Μια γελοία προσπάθεια να αθωώσουν τον Νίτσε και να ρίξουν όλο το φταίξιμο στη αδερφή του. Διάβασε το βιβλίο Nietzsche und der deutsche Geist
  http://www.degruyter.de/cont/fb/ph/phMbw.cfm?rc=16827 και πέτα όλα τα άλλα βιβλία σου στα σκουπίδια. Σε αυτό το βιβλίο δε θα βρεις ερμηνεία, αλλά ένα ανθολόγιο από ερμηνείες, με χρονική σειρά.

 114. Αγαπητέ κύριε ή κυρία qq.
  Νομίζω ότι παραγνωριστήκαμε. Δεν επιτρέπω σε κανέναν καραγκιόζη να μου απευθύνεται στο δεύτερο ενικό πρόσωπο της προστακτικής, και ακόμη λιγότερο να με προστάσσει να … πετάξω όλα τα βιβλία μου στα σκουπίδια! Δηλαδή, εντάξει, ας μην γινόμαστε γραφικοί.
  Όποιος θέλει, προφανώς ακούει βερεσέ οτιδήποτε θέλει και δίνει πίστη σε οτιδήποτε θέλει. Αν δεν θέλετε να πειστείτε ότι ο Νίτσε δεν είναι ναζιστής, it’s fine with me. Δεν είστε υποχρεωμένος/-η/-οι … να πειστείτε. Ας το κλείσουμε εδώ γιατί το αρχικό θέμα ήταν ο Χατζάρας και όχι ο Νίτσε.
  Αν πάλι κανείς από τους υπολοίπους ενδιαφέρεται για τη συζήτηση αυτή, εδώ είμαστε.

 115. qq said

  Ε καλά. Σου χαλάσαμε το είδωλο σου και καταρρέει ο κόσμος. Τι να κάνω, αυτή η μοίρα των ειδώλων. Εκεί που είναι στα ύψη, κατά καιρούς καταρρέουν στη άβυσσο. Νάσαι καλά.

 116. —-Sarant 25: Κατερίνα, αυτά που λέτε για την άλλη όψη να τα πάρω προσωπικά; Διότι αν όχι, γιατί τα λέτε -κι αν ναι, πάλι γιατί τα λέτε αφού δεν στέκουν;—-

  Γιατί προσωπικά; Διακρίνατε να αφορά στο πρόσωπό σας κάτι από αυτά που έγραψα στο σχόλιό μου 25; Για φανατικούς έγραψα και το επαναλαμβάνω: o κάθε χατζάρας έχει και τον αντιχατζάρα του. Σεις πιστεύετε ότι ο εμμονικός φανατισμός και οι κήρυκες του φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους είναι αποκλειστικότητα των διαφόρων χατζαραίων μόνον; Ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι ανάμεσα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται όπως τους αρέσει;

  Kαι γιατί «δεν στέκουν» όσα έγραψα; Eπειδή το λέτε εσείς; Εσείς λέτε αυτό, εγώ εκείνο. Οι απόψεις μας είναι ισοδύναμες και ισότιμες.
  – – – –

  Aγαπητέ Άκη 27, συνιστώ αλλαγή καραμέλας. Μεζ, παλιά αξία.

 117. sarant said

  117: Δεν λέω ότι δεν στέκουν γενικώς τα όσα λέτε. Λέω ότι δεν στέκουν για μένα (νομίζω τουλάχιστον, μπορεί εσείς να έχετε άλλη άποψη). Οπότε, λέω, εφόσον δεν στέκουν για μένα γιατί τα αναφέρετε; Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

 118. Aγαπητέ Κατερίνα Σ.Μ. 116, συνιστώ αλλαγή καραμέλας.
  Εξάλλου, αυτό είχα συστήσει ήδη με το προηγούμενό μου σχόλιο.
  Εσείς λέτε αυτό, και εγώ είχα πει αυτό και το ξαναλέω. Οι απόψεις μας είναι ισοδύναμες και ισότιμες.

 119. M. said

  Κύριε Σαραντάκο το μπλογκ και τα κείμενά σας είναι μια όαση. Χαίρομαι πολύ που το ανακάλυψα και σας είμαι ευγνώμων για τον κόπο σας. Φροντίζω να κοινοποιώ τις αναρτήσεις σας σε όσο πιο πολλά άτομα μπορώ. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε τις γνώσεις και την έρευνά σας μαζί μας!

 120. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ, με κολακεύετε 🙂

 121. Χωρίς να παίρνω θέση για το Νίτσε, για τον οποίον ελάχιστα ξέρω, μου φαίνεται αυτονόητο ότι ο Χίτλερ (που κάθε άλλο παρά βλαξ ήταν — βλαμμένος, ναι) δεν προέκυψε από το μηδέν, και σε όλα όσα είπε, κάποιους προδρόμους θα είχε. Τον αντισημιτισμό δεν τον εφεύρε βέβαια αυτός — η ίδια η λέξη antisémite πρωτοπλάστηκε στη Γαλλία. Την ανωτερότητα της «άριας φυλής» θα μπορούσε να την είχε βρει π.χ. στον Γκομπινώ, και όχι μόνο· άλλωστε, έστω και με κάπως διαφορετική μορφή (συνήθως δε χωρίς το αντισημιτικό στοιχείο) αποτελούσε μέρος του ας το πούμε πνευματικού κεκτημένου του 19ου αιώνα και ιδεολογικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Όλο και κάποια μπροσούρα (υπεραπλουστευτική, διαστρεβλωτική, ό,τι άλλο είναι συνήθως οι μπροσούρες) με τα πιο entsetzlich (βλ. 113) τσιτάτα του Νίτσε θα είχε πέσει στα χέρια του. Από ό,τι διάβασε και άκουσε πήρε ό,τι ταίριαζε στα ατομικά και εθνικά ψυχικά του τραύματα και έφτιαξε το απαίσιο συνονθύλευμα που ενέπνευσε ενθουσιασμό στο λαό της πιο ανεπτυγμένης διανοητικά χώρας της Ευρώπης…

  Ανεξαρτήτως τούτου, και καθαρά γλωσσικά: προσέξατε ότι τα teilweise verfälschten Nachlass-Schriften έγιναν στο μύλο του Γούγλη the estate of her partially corrupted fonts;!

 122. Servitoros said

  Πάντως άμα ο Χατζάρας συνεχίζει να είναι δημόσιος υπάλληλος επί των εθνικών θεματών στην Γραμματεία ΜΜΕ, τότε έχουμε το παράδοδοξο του «εβραιοκρατούμενου» κρατους να ταϊζεί έναν επαγγελματία αντισημίτη. Πάντος την λύση για την καταπολέμιση των σιωνιστών στην ελληνική βουλή είναι μια, αποστολή ενός τοστ ζαμπόν τυρί σε κάθε έλληνα βουλευτή, όποιος αρνηθεί να το φάει θα εκτελείται άμεσα υπό την χωρωδία Γυναικών του ΛΑΟΣ να τραγουδά «Δεν θα γίνεις Ελλήνας ποτέ Σαραγκουσσιέ».

 123. tomoly said

  Επίκαιρον…

  «H εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ τιμά και φέτος την επέτειο του «Όχι» (!!!)»

  http://gkdata.wordpress.com/2011/10/26/h-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%AD%CF%84/

 124. ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΟΥΖΑΙΟΣ said

  ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ – ΡΑΟΥΖΑΙΟΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΕ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΓΚΟΥΖΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΚΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΚΑΤΑ 99% ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΚΑΤΑ 99% ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΟΥΖΑΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

 125. sarant said

  Κύριε Ραουζαίε, ευχαριστώ! Η αμφιβολία μου ήταν αν το Ραγκούσης έχει την ίδια προέλευση με το Ραουζαίος, δηλ. από το σημερινό Ντουμπρόβνικ. Βέβαια, κάποιοι θέλουν να βλέπουν εβραίους παντού.

 126. Μιχαλιός said

  124: Για το Ραουζαίος ασφαλώς και είναι έτσι, μα για το Ραγκούσης; – χρειάζονται αποδείξεις.

 127. Μιχαλιός said

  Και μετά τα τόσα δικαιολογημένα ασφαλώς κατά των αντισημιτών, ίσως να είναι καλό να ξαναθυμηθούμε τον κίνδυνο κι απ’ το αντίθετο άκρο: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=3431

 128. Μαρία said

  127 Περιπτωσάρα η Σάρα.

 129. Όντως υπάρχουν και ‘πειραγμένοι’ Εβραίοι που βλέπουν παντού εχθρούς (αν και μετά απ’όσα τραβήξαμε δυστυχώς αυτό είναι κάτι το φυσικό), όμως ας μην ξεχνάμε πως επίσης υπάρχουν Εβραίοι που μισούν την εβραϊκότητα τους, Εβραίοι χειρότεροι και από αντισημίτες, Εβραίοι δυστυχώς προδότες, που συνήθως καλύπτουν το αρρωστημένο τους μίσος ενάντια στον ίδιο τους το λαό, κάτω από το προσωπείο του ‘αντι-σιωνισμού’ ή του ‘ειρηνισμού’ κτλ…
  Αν κάποιος ψάξει τέτοιου είδους Εβραίοι υπήρχαν και στο παρελθόν και εξαιτίας τους ο εβραϊκός λαός υπέφερε αρκετά. Η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση τους αποκαλεί ως ‘Ερεβ Ραβ, Μινίμ, Απικορσίμ, Ροντφίμ, Μοσρίμ’.

 130. sarant said

  Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι αυτό είναι δική σας άποψη, που βέβαια τη συμμερίζονται πολλοί ακόμα, αλλά όχι κατ’ ανάγκη αλήθεια. Άλλοι θα έλεγαν ότι η κατασκευή του self-hating Jew χρησιμεύει για να φιμώσει τις θαρραλέες φωνές που καταγγέλλουν την εθνοκάθαρση στο Ισραήλ και τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη. Έχουμε κι εμείς τις κατασκευές για γραικύλους και ανθέλληνες.

 131. YOSEF22ADAR said

  #139 Ας μη κρινουμε εξ ιδιων τα αλλοτρια , Νικοκυρη.

  Αυτο το
  «η κατασκευή του self-hating Jew χρησιμεύει για να φιμώσει τις θαρραλέες φωνές
  που καταγγέλλουν την εθνοκάθαρση στο Ισραήλ και τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη»
  που το ψαρεψες ? (Να δουμε τι αλλο θ’ ακουσουμε)
  Δεν μας εχεις συνηθισει σε τσιτατα τετοιου ειδους …

  Εντελως επιγραμματικα :
  εκτος απο το «έρεβ ραβ» των αρχαιων χρονων
  (δειγματοληπτικα – αν κατανοηθει θα λυθουν και οι .. αποριες
  http://israel613.com/books/MODERN_EREV_RAV.pdf )
  self-hating Jews καταγραφονται πολυ πριν την «ιδρυση» του σιωνισμου
  και την ιδρυση του κρατους του Ισραηλ.

  Ραβ Μορντεχάι την καλημερα μου

 132. Ωωωωωωχ, τι είναι αυτά που διαβάζουμε:»όμως ας μην ξεχνάμε πως επίσης υπάρχουν Εβραίοι που μισούν την εβραϊκότητα τους, Εβραίοι χειρότεροι και από αντισημίτες, Εβραίοι δυστυχώς προδότες, που συνήθως καλύπτουν το αρρωστημένο τους μίσος ενάντια στον ίδιο τους το λαό, κάτω από το προσωπείο του ‘αντι-σιωνισμού’ ή του ‘ειρηνισμού’ κτλ»

  Εάν αντικαθιστούσαμε τη λέξη «Εβραίος» με τη λέξη «Έλληνας» θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια αυτούσια θέση ενός ακροδεξιού στρατιωτικού επίτροπου, κατά τον Εμφύλιο, λίγο πριν διατυπωσει την ετυμηγορία του και στείλει στο απόσπασμα τους «προδότες». Αλλά και σήμερα, τα ίδια δεν λέει η Χρυσή Αυγή;

  Θλιβερό!

  Μ-π

 133. YOSEF22ADAR said

  # 132 Είπαμε :
  «Ας μη κρινουμε εξ ιδιων τα αλλοτρια «.
  Τωρα αν τα συνδέεις με τον τροπο που τα συνδέεις ,
  λογω τραυματικων εμπειριων … Θλιβερό!

 134. Επίσης, άν αντικαθιστούσαμε τη λέξη “Εβραίος” με τη λέξη “Πόντιος” θα βρισκόμασταν μπροστά σε αυτό:
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/
  Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που λέει τα ίδια …

 135. 15:12: Όντως υπάρχει δημογραφικός δαίμονας στη Γη του Ισραήλ, και οι Άραβες γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, γι’ αυτό κι εμείς οι υγιείς Εβραίοι σιωνιστές, θα φροντίσουμε με τη βοήθεια του Θεού μία μέρα να δοθεί ένα τέλος, και οι φίλτατοι αυτοί Άραβες μουσουλμάνοι ισλαμιστές, θα τους πάρουμε όλους μαζί, και θα τους στείλουμε πεσκέσι στον κάθε Τζιμάκο Πανουσάκο, να τους έχει δίπλα του, και να του κάνουν παρέα, ναι, όχι εδώ στη Γη του Ισραήλ, εκεί, στις γειτονιές και στις φατρίες των διαφόρων ακροααριστερών και ακροδεξιών.

 136. sarant said

  Δεν θα ήθελα να το ξαναδώ αυτό, σκέτη ανατριχίλα….

 137. Αλήθεια, ο «δικός μας» (στου Νικοκύρη δηλαδή) Άκης Γαβριηλίδης, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον απλοϊκό ρατσιστή που περιγράψαμε εδώ ( http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/ ) και του οποίου η αρρωστημένη κατασκευή (ποντιακότητα) εντάσσεται απολύτως στο λογικό σχήμα «το μπουζούκι είναι όργανο, κ.λπ.» ;

  Αγαπητέ Γαβριηλίδη, μάλλον εσύ διεκδικείς στο προκείμενο τη θέση του ραβίνου!

  Μ-π

 138. YOSEF22ADAR said

  Κοπιασες να το αποδωσεις γραπτα Ein Steppenwolf
  αλλα δεν κουραστηκες να το καταλαβεις (εβραϊκα μιλαει ο ραβινος?).
  Προσεξε τι λεει :
  «Άραβες μουσουλμάνοι ισλαμιστές».
  Αν δεν τους θελει ο Τζιμακος να κανεις μιαν αιτηση να τους παρεις εσυ. (απιθανο ? Μπα …)
  Η επισης μπορεις να φιλοξενησεις αεροπειρατες σαν την Λάιλα Χαλέντ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Leila_Khaled
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dawson's_Field_hijackings
  αλλα συγνωμη , αυτοι δεν ειναι σιωνιστες , μονο αραβες εθνικιστες
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Nationalist_Movement
  *
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_citizens_of_Israel
  —Perceived demographic threat (στο μονο εβραϊκο κρατος της γης)
  —Land and population exchange (κατι σαν ανατολικη και δυτικη Θρακη)
  —Representation in the Knesset
  —Representation in political, judicial and military positions
  —Legal and political status
  —Arabic and Hebrew as official languages
  —Civil rights
  —Property ownership and housing
  ETC ETC ETC

 139. Τι σημασία έχει αν είναι το ίδιο ή άλλο πρόσωπο;
  Θα μπορούσε να είναι, ή και να μην είναι, όπως θα μπορούσαν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο να είναι ανύπαρκτα πρόσωπα ή πρόσωπα άλλα από αυτά που νόμιζε ο συντάκτης του σχολίου ότι είναι.
  Ό,τι και να ισχύει όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι στο λινκ που παραθέτω βρίσκουμε την αυτούσια εφαρμογή της θεωρίας τού self hating Jew μεταφερμένη στους Ποντίους.
  Η ομοιότητα μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ισχύει για την περίπτωση του υποθετικού «ακροδεξιού στρατιωτικού επίτροπου κατά τον Εμφύλιο». Διότι εδώ δεν ταυτίζεται μόνο το ερμηνευτικό σχήμα, αλλά και αυτό που καλείται να ερμηνεύσει: ήτοι, την «άρνηση μιας γενοκτονίας».

 140. 138: Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Θα είχες την καλοσύνη να με διαφωτίσεις λίγο ακόμη;

  1. Ασπάζεσαι τη γνώμη ότι οι Άραβες μουσουλμάνοι ισλαμιστές (στο εξής ΑΜΙ) καλό θα ήταν να εκδιωκτούν απ’ τη Γη του Ισραήλ;

  2. Η αποπομπή των ΑΜΙ προτείνεται ως λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της Γης του Ισραήλ. Είναι λίγοι αυτοί οι ΑΜΙ ή πολλοί; Για πόσους μιλάμε πάνω κάτω; Διότι εάν είναι λίγοι, το δημογραφικό δεν θα λυθεί. Η παραπομπή στη Wikipedia που παρέθεσες δυστυχώς γράφει για μόνο για «Άραβες μουσουλμάνους», χωρίς το «ισλαμιστές».

 141. 130#
  Πολύ σωστά Νίκο, πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς ακροδεξιές ρατσιστικές αηδίες που μάταια προσπαθούν να τις καμουφλάρουν.
  Μάλιστα ο συγκεκριμένος ακροδεξιός ραβίνος λούζει με απίστευτες συκοφαντίες όποιον (Εβραίο ή μη) τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη από αυτόν, πχ πρόσφατα τον δημοσιογράφο Ζάν Κοέν.

 142. YOSEF22ADAR said

  # 141 Ντινο την ξερεις ολη την ιστορια ?

 143. YOSEF22ADAR said

  Το «ισλαμιστες» το χρησιμοποιουμε με την καθιερωμενη ελληνικη σημασια του , ετσι ? (τρομοκρατες με μια λεξη)
  1. Ασπάζεσαι τη γνώμη ότι οι Άραβες μουσουλμάνοι ισλαμιστές (στο εξής ΑΜΙ) καλό θα ήταν να εκδιωκτούν απ’ τη Γη του Ισραήλ;
  ΝΑΙ

 144. 142#
  Ναι την ξέρω πολύ καλά, έλα από του Αμπραβανέλ να στην εξηγήσω αναλυτικά.

 145. YOSEF22ADAR said

  # 140
  H Wikipedia γραφει κατι λιγα :

  —Involvement in terrorist attacks
  Because Israeli Arabs have Israeli citizenship,
  they are often recruited as operatives for organisations that attack civilians.[249]
  From 2001-2004, 102 Arab-Israeli organisations were involved in the killing of hundreds of Israelis.[249]
  In 2001, for example, passengers disembarking from a train in Nahariya
  were attacked by an Israeli Arab who killed 3 and wounded 90.[250][251]
  In March 2007, two Israeli Arabs were convicted of manslaughter
  for smuggling a suicide bomber into Israel.[252]
  From 2000 to 2004, some 150 Arabs from East Jerusalem were arrested
  for helping to carry out attacks in which hundreds of Israelis were killed
  and over a thousand were injured.[249]

  —Ties with Hezbollah
  Hezbollah has taken advantage of family and criminal ties with Israeli-Arabs
  who can easily cross the border into Lebanon,
  meet with Palestinians in the Gaza Strip and the West Bank,
  transfer weapons, drugs and money to Israel, gather intelligence and recruit operatives.
  This phenomenon is particularly widespread in the village of Ghajar.
  Arab citizens of Israel have been convicted of espionage for Hezbollah.[253]
  Arab-Israeli terror cells have been established,
  such as a cell in Reineh whose members were arrested in February 2004.[249]

  —Land and population exchange
  The Lieberman Plan caused a stir among Arab citizens of Israel,
  because it explicitly treats them as an enemy within.
  Various polls show that Arabs in Israel do not wish to move to the West Bank or Gaza
  if a Palestinian state is created there.[104]
  In a survey conducted by Kul Al-Arab among 1,000 residents of Um Al-Fahm,
  83 percent of respondents opposed the idea of transferring their city to Palestinian jurisdiction,
  while 11 percent supported the proposal and 6 percent did not express their position.[91]
  Of those opposed to the idea,
  54% said that they were against becoming part of a Palestinian state
  because they wanted to continue living under a democratic regime
  and enjoying a good standard of living.
  Of these opponents, 18% said that they were satisfied with their present situation,
  that they were born in Israel and that they were not interested in moving to any other state.
  Another 14% of this same group said that they were not prepared
  to make sacrifices for the sake of the creation of a Palestinian state.
  Another 11 percent cited no reason for their opposition.[91]

  ————–
  Αυτοματη μεταφραση απο Αγγλικα σε Ελληνικα (COPY-PASTE)
  http://translate.google.gr/?hl=el&tab=wT#

 146. 143: Ωραία, θέλεις να διωχτούν όσοι απ’ αυτούς που ζουν στη Γη του Ισραήλ είναι και Άραβες και μουσουλμάνοι και τρομοκράτες. Συμμερίζεσαι και την άλλη άποψη του Μορντεχάι Φριζή ότι αυτή η εκδίωξη θα έλυνε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ;

 147. 145: Δε βοηθάνε. Μας λένε απλώς ότι όντως κάποιοι απ’ τους Άραβες μουσουλμάνους που ζουν στη Γη του Ισραήλ τυχαίνει να είναι και τρομοκράτες.

 148. YOSEF22ADAR said

  # 144 Ντινο ευχαριστω.
  Μου διεφευγε.

 149. YOSEF22ADAR said

  #146 «και Άραβες και μουσουλμάνοι και τρομοκράτες»
  Για να μην μπερδευόμαστε μια λεξη : «τρομοκράτες»
  Η να το διατυπωσουμε διαφορετικα :
  «καλοδεχτος οποιος ερχεται εν ειρηνη». ΟΚ ?

  (ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ)
  Χθες δυο πλοιαρια που προσπαθησαν να μπουν στα χωρικα υδατα της Γαζας
  οδηγηθηκαν στο λιμανι της Ashdod (Αζωτος)
  και τα φαρμακα που κουβαλουσαν θα μεταφερθουν στα εδαφη που ζουν οι Παλαιστινιοι
  μεσω ξηρας (αφου ελεγχθουν). Αυτο αποτελουσε παντα την Ισραηλινη προταση επι του θεματος.
  Να δεις μωρε ποιοι ητανε που κανανε γαργαρα την Τουρκικη προβοκατσια του «Free Gaza» ?
  Εκει κοντα ξαπλωνει ο Λεβιάθαν που καταβροχθιζει χρημα ο ερμος.
  Για κοιταξτε τι γινεται σημερα στην περιοχη και ποσες χωρες εμπλεκονται.

  (KI AΛΛH ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ)


  Για τα ψαχτηρια :
  Οπτικοακουστικα
  http://www.youtube.com/user/Hasbarah
  Γραπτα – αγγλικα
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths2/mftoc.html
  «Myths & Facts – A Guide to the Arab-Israeli Conflict» by Mitchell G. Bard

 150. 149: Όταν λοιπόν ο Μορντεχάι Φριζής λέει «οι Άραβες γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότεροι», έχει στο νου του τους «Άραβες μουσουλμάνους ισλαμιστές» και όχι τους Άραβες εν γένει. Ας μη σπεύσουμε όμως να εξάγουμε συμπεράσματα, διότι όταν λέει «ισλαμιστές», εννοεί τους τρομοκράτες και μάλιστα δεν έχει στο νου του απλώς τους εξ Αράβων και μουσουλμάνων τρομοκράτες, αλλά τους τρομοκράτες εν γένει. Δηλαδή το νόημα της φράσης «οι Άραβες γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότεροι» είναι σε τελική ανάλυση ότι οι τρομοκράτες, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος αυξάνονται μέρα με τη μέρα στη Γη του Ισραήλ.

  Τελικά συμμερίζεσαι ή όχι την άποψη του Μορντεχάι Φριζή ότι η εκδίωξή τους θα έλυνε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ;

 151. YOSEF22ADAR said

  #150 Ein Steppenwolf
  Στο σχολιο σου #147 (πανω στο σχολιο μου #145) γραφεις
  «Δε βοηθάνε. Μας λένε απλώς ότι όντως κάποιοι απ’ τους Άραβες μουσουλμάνους που ζουν στη Γη του Ισραήλ τυχαίνει να είναι και τρομοκράτες»
  Μα ειναι σαφεστατο πως δεν προκειται για μερικους. Γραφει για εκατονταδες νεκρους ισραηλινους
  και χιλιαδες τραυματιες (ωπ sorry, ξεχασα, αυτοι δε μετρανε, μονο οι παλαιστινιοι).
  Αυτο απο μονο του (και ΕΠΙΤΗΔΕΣ παραθετω την Wikipedia και οχι Ισραηλινες-εβραϊκες πηγες)
  – χωρις να θυμηθουμε τις παλιοτερες ιστοριες ή τα γειτονικα αραβο-κατοικουμενα κρατη,
  δηλωνει πως οι Αραβες ειναι εχθρικα διακειμενοι απεναντι μας.

  Για την ωρα αυτα, γιατι πρεπει να φυγω.
  Θα συνεχισουμε αργοτερα ισως.

 152. 151: Γραφει για εκατονταδες νεκρους ισραηλινους
  και χιλιαδες τραυματιες

  Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004, που σκότωσαν εκατοντάδες (191) και τραυμάτισαν χιλιάδες (1800), οργανώθηκαν κι εκτελέστηκαν από μια δράκα ανθρώπων.

  οι Αραβες ειναι εχθρικα διακειμενοι απεναντι μας.
  Τι σημαίνει «εχθρικά διακείμενοι»; Ότι δε σας λένε καλημέρα; Ότι σας βρίζουν; Ότι δε σας βοηθούν όταν έχετε ανάγκη;

  Ή μήπως ότι είναι εν ενεργία τρομοκράτες;

 153. Aγαπητοί φίλοι,

  Για να λυθούν οι όποιες απορίες, ο Ιουδαϊσμός αποδέχεται στο να κατοικούν στη γη του Ισραήλ, μη Εβραίοι που τηρούν τους 7 παναθρώπινους νόμους του Νόαχ-Νώε και δεν εχθρεύονται τον λαό του Ισραήλ, τον εβραϊκό λαό. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ‘Γκερέϊ Τοσάβ’ (Μαϊμονίδης, Μισνέ Τορά, Ιλχότ Μελαχίμ).

  Όποιος λοιπόν Άραβας αποδέχεται όλα τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενος, όπως λ.χ. ο δίκαιος Μουφτής της Ρώμης Παλάζι.

  Όταν όμως το σύγχρονο φανατικό φασιστικό Ισλάμ (και δείτε τί λέει για αυτό ο Μουφτής Παλάζι : http://www.tellthechildrenthetruth.com/sheikhpalazzi.html)
  έχει κυρήξει θρησκευτικό πόλεμο ενάντια όχι μόνο στο Ισραήλ ή τον Σιωνισμό, αλλά ενάντια στον Ιουδαϊσμό και όλο τον εβραϊκό λαό, τότε όποιος Άραβας μουσουλμάνος υποστηρίζει αυτό το είδος του Ισλάμ και πολεμά τον Σιωνισμό και το Ισραήλ, τότε η μόνη λύση είναι όντως να τον στείλουμε σε μια από τις 22 αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ή όπου άλλου θέλει, αλλά δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό μικρό εβραϊκό κράτος.

  Και μετά φυσικά έρχονται οι φίλτατοι ‘προοδευτικοί’ και μας κατηγορούν ως ‘φανατικούς, ακροδεξιούς, ρατσιστές, ναζί, φασίστες, εξτρεμιστές, ακραίους’ και πάει λέγοντας…

 154. sarant said

  Κύριε Φριζή, αν κρίνω από αυτά που λέτε, ο Ιουδαϊσμός φαίνεται ασύμβατος με την έννοια της σύγχρονης δυτικοευρωπαϊκής δημοκρατίας. Επίσης, υποψιάζομαι ότι η γη του Ισραήλ, όπως εσείς την εννοείτε, είναι μεγαλύτερη σε έκταση από το κράτος του Ισραήλ με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1967.

  Και εδώ νομίζω ότι βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Πρέπει να επιστρέψει το κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967. Όσο για το θεοκρατικό καθεστώς που θέλετε, ελπίζω οι συμπολίτες σας να έχουν άλλη γνώμη.

 155. @154 Γράφετε: «Και μετά φυσικά έρχονται οι φίλτατοι ‘προοδευτικοί’ και μας κατηγορούν ως ‘φανατικούς, ακροδεξιούς, ρατσιστές, ναζί, φασίστες, εξτρεμιστές, ακραίους’ και πάει λέγοντας…»

  Κανείς δεν σας κατηγορεί γιατί συγκρούεστε και απορρίπτετε το ‘φανατικό, ακροδεξιό, ρατσιστικό, ναζί, φασιστικό, εξτρεμιστικό ισλάμ’. Πολύ καλά κάνετε και έτσι πρέπει! Και εμείς έχουμε πληρώσει πανάκριβα τη υπεροπτική και αποκλειστική λειτουργία του ισλάμ, ειδικά την εποχή που χρησιμοποιήθηκε από το σύγχρονο εθνικισμό ως όχημα για τη δημιουργία κράτους-έθνους.

  Εμείς προσπαθούμε όμως να διαχωρίσουμε τις διαφορετικές λειτουργίες: http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/08/islam-in-greece/

  Εσείς -ως συγκεκριμένη τάση φυσικά- δαιμονοποιείτε το σύνολο των Αράβων, τους θεωρείτε φιλοξενούμενους στα εδάφη σας και τους αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει φανατικούς ισλαμιστές, αφού βεβαίως έχετε εξασφαλίσει εγκυρότατα πιστοποιητικά πανάρχαιης ιδιοκτησίας, κατευθείαν από το Θεό….

  Μ-π

 156. Είναι πολύ ενδιαφέρον που ο ιερωμένος, ρασοφόρος, κληρικός, ό,τι είναι τέλος πάντων αυτός ο «υγιής περήφανος», στο βίντεο του σχολίου 135 χρησιμοποιεί τον όρο «θολοκουλτουριάραίοι» και βάζει μαζί τον Χατζάρα, τον Κουράκη και τον Θεοδωράκη.

 157. Αγαπητέ κ.Σαραντάκο,

  Όντως ο Ιουδαϊσμός δεν συμβαδίζει με τη δυτικοποιημένη δημοκρατία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και εναντίον της καθολικώς.

  Όμως με τον ίδιο τρόπο δεν συμβαδίζει ούτε ο Σιωνισμός, ακόμη και ο μη θρησκευτικός, διότι ο Σιωνισμός ως κίνημα δηλώνει πως ο εβραϊκός λαός πρέπει να είναι η πλειοψηφία μέσα στο ίδιο του το κράτος, εξού και όρος των ισραηλινών κυβερνήσεων να αναγνωριστεί το Ισραήλ και από τους Άραβες ως εβραϊκό κράτος/κράτος Εβραίων.

  Και ιδού τίθεται το εξής βασικό ερώτημα και ας είμαστε αληθινοί στην απάντηση μας:
  Έχουν άραγε οι Άραβες που ζουν στο Ισραήλ (και όχι μόνο οι ψευτο-‘παλαιστίνιοι’, αλλά και όσοι Ισραηλινοί Άραβες που εχθρεύονται το εβραϊκό κράτος) με τρόπο ΕΙΡΗΝΙΚΟ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ να γίνουν η πλειοψηφία μέσα στο Ισραήλ, και να το μετατρέψουν από τυπικά εβραϊκό σε αραβικό, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  Έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν σε μια τέτοια περίπτωση να βγει το Άστρο του Δαβίδ, το Μαγκέν Νταβίντ σαν σύμβολο από την σημαία του κράτους, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  Έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν να αλλάξει ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, που μιλά για την εβραϊκή ψυχή που καρτερούσε αυτή τη γη για 2000 χρόνια- Νέφες Γεουντί- ΝΆΙ ή ΟΧΙ;
  Έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν να αλλάξει ο νόμος μετανάστευσης -Χοκ Α΄Σβούτ- του Ισραήλ, που δίνει άμεσα μόνο σε κάθε Εβραίο/α της διασποράς να γίνει πολίτης του κράτους, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

  Ας είμαστε αληθινοί και ας μην αποφύγουμε την συζήτηση ακόμη και τον αντίλογο, αν όντως θέλουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο.

  Απλά, αν κάποιος απαντήσει ΝΑΙ στα προηγούμενα ερωτήματα, όντως είναι ένας αληθινός δημοκράτης, αλλά με αυτό τον τρόπο ανοίγει αργά αλλά σταθερά τον μονόδρομο για την καταστροφή του ενός και μοναδικού μικρού- ακόμη και με τα απελευθερωμένα εδάφη του 67 της Ιουδαίας, Σαμάρειας, και Γάζας που σήμερα όντως βρίσκονται υπό κατοχή, την αραβική κατοχή- εβραίκού κράτους. Αν λοιπόν απαντήσει ΝΑΙ όχι μόνο έρχεται σε κόντρα με τον Ιουδαϊσμό, αλλά και με τον ίδιο τον Σιωνισμό και το Ισραήλ…

  Όσον αφορά τα σύνορα του 67, οι Άραβες σκότωναν και σφάγιαζαν Εβραίους στη γη του Ισραήλ ήδη από τη δεκατία του ’20, πολύ πριν καν δημιουργηθεί το Ισραήλ, και όχι μόνο αυτό, αλλά αν δεν έχουμε το ηθικό, ιστορικό και θρησκευτικό δικαίωμα να ζούμε ως Εβραίοι στη Χεβρών, την πόλη που είναι θαμμένοι ο Αβραάμ, η Σαρά, ο Ιτσχάκ, η Ριφκά-Ρεβέκκα, ο Γιαακώβ και η Λεά, αν δεν έχουμε δικαίωμα να ζούμε στην Μπετ-Λέχεμ (Βηθλεέμ) που εκεί είναι θαμμένη η Ραχέλ, αν δεν έχουμε δικαίωμα να ζούμε στην Σιχέμ (Ναμπλούς από το Νεαπόλις) που είναι θαμμένος ο Ιωσέφ, και αν δεν έχουμε δικαίωμα να ζούμε στην Ιερουσαλήμ, εκεί που ήταν χτισμένοι κάποτε και οι δύο Ιεροί Εβραϊκοί Ναοί, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα αυθαίρετα τεμένη Ομάρ και Αλ άκτσα, ΤΟΤΕ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ζούμε ούτε στο Τελ Αβίβ, ούτε στη Χάϊφα, ούτε στην Μπερ Σέβα, και ούτε στο Εϊλάτ.
  Και αυτό οι Άραβες το γνωρίζουν και το καταλαβαίνουν πολύ καλά…

 158. LandS said

  #158
  Αγαπητέ κύριε Μορντεχάϊ Φριζή. Ένας δημοκράτης, είναι, σύμφωνα με σας αληθινός, εάν απαντήσει θετικά σε ερωτήματα όπως αυτά που βάζετε. Σύμφωνα με άλλους, θα είναι αληθινός αν αρνηθεί να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα.
  Και, με τις όσες γνώσεις έχουμε για την Ευρωπαϊκή Ιστορία, πιστεύουμε ότι από τέτοιου είδους ερωτήματα (δεν έχει σημασία αν τέθηκαν τυπικά ή άτυπα) ξεκίνησαν όλα τα πογκρόμ, όλες οι διώξεις και οι διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων, του Ολοκαυτώματος συμπεριλαμβανομένου.

 159. Τέλος Χαρτοσήμου said

  Ένας φίλος μου, ομογενής Αμερικανός ελληνοεβραίος παντρεμένος με αμερικανοεβραία, μου έλεγε επί λέξει πρόσφατα ότι για ένα κωλοτέμενος και για ένα κωλοτείχος των δακρύων και για έναν κωλοναό του Σολομώντα, οι εξουσιοφρενείς κι από τις δυο πλευρές έχουν χαραμίσει εκατομμύρια ζωές με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους.
  Άθεος ο ίδιος και η γυναίκα του, διαπίστωναν ότι το κράτος του Ισραήλ, υποτίθεται το προκεχωρημένο φυλάκιο των ιδεών της Δύσης στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, δεν έχει χαρακτηριστικά σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας,
  και -έλεγε- να μην γελιόμαστε εμείς οι υπόλοιποι, στην πραγματικότητα είναι θεοκρατικό κράτος που μοιάζει σε πολλά με τα αντίστοιχα ισλαμιστικά θεοκρατικά καθεστώτα,
  και ότι η θρησκεία του κράτους του Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα ένας πολιτικο-οικονομικός οργανισμός με κύριο στόχο την εξουσία και μέσω ή/και παράλληλα το χρήμα.

 160. sarant said

  Εγώ συμφωνώ με τον καινουργιο φίλο μας του σχολίου 161 (είναι άραγε Κύπριος; )

 161. Αγαπητέ/η LandS,

  Το ότι ένας αστυνομικός και ένας εγκληματίας είναι και οι δύο οπλισμένοι δεν εξομοιώνει τον ένα με τον άλλο (εκτός και αν κάποιος είναι αναρχικός και δεν καταλαβαίνει τη διαφορά του παραδείγματος).

  Η μεγάλη διαφορά στο δημογραφικό πρόβλημα του Ισραήλ και στα περί πογκρόμ και Ολοκαυτώματος που αναφέρεις, βρίσκεται στο γεγονός πως οι Εβραίοι στη διασπορά, ποτέ μα ποτέ δεν απάιτησαν να κυριαρχήσουν στις κουλτούρες και τις θέσεις των άλλων λαών που τους φιλοξενούσαν (κάτι βέβαια που πιστεύουν οι απανταχού αντισημίτες), ποτέ δεν απαίτησαν να μετατρέψουν τα κράτη στα οποία ζούσαν και ζουν εβραϊκά κράτη, και ποτέ ως σύνολο οι Εβραίοι δεν άσκησαν βία ενάντια στους λαούς εκείνους που ανάμεσα τους ήταν διασκορπισμένοι. Το αντίθετο συναίβει. Ας μην κάνουμε λοιπόν άστοχες συσχετίσεις, όπως αυτές που αξιωμοιώνουν τον Σιωνισμό με το ναζισμό ή το Ισραήλ με τη χιτλερική Γερμανία ή τον Ιουδαϊσμό με το ρατσισμό, ή τη Γάζα με το Άουσβιτς διότι όλες οι παραπάνω συκοφαντικές δόλιες συγκρίσεις θίγουν τα μέγιστα τα μαρτυρικά 6.000.000 θύματα του Ολοκαυτώματος.

 162. Αγαπητέ/η Τέλος Χαρτόσημου,

  Ουδέν πρόβλημα για τους άθεους εβραιο-αμερικάνους φίλους σου, ας πιστεύουν ότι θέλουν, όταν όμως θα έρθει -Θ-ός φυλάει- η ώρα ενός νέου αντι-εβραϊκού διωγμού στη διασπορά, να δούμε πως θα κάνουν τα μέγιστα για να έρθουν να ζήσουν σε αυτό το θεοκρατικό κράτος, που γυρεύει ‘εξουσία και χρήμα’ (κράτος Σάϋλοκ, μήπως;;;)…

 163. Πάντως για τα λεγόμενα του ‘μετριοπαθούς’ επίσημου στελέχους της Φατάχ και της ‘παλαιστινιακής’ διοίκησης Abbas Zaki, (member of Fatah’s centeral comittee) που παράθεσα στο σχόλιο 159, ή για τα στοιχεία του δίκαιου Μούφτη της Ρώμης Παλάζι στο σχόλιο 154, δεν άκουσα καμία κουβέντα και κανένα σχολιασμό….

  Μα φυσικά ότι δεν βολεύει κάποιους, το παραβλέπουν…

 164. Αγαπητέ Ντίνο γράφεις προηγουμένως (σχόλιο 141):

  «Μάλιστα ο συγκεκριμένος ακροδεξιός ραβίνος λούζει με απίστευτες συκοφαντίες όποιον (Εβραίο ή μη) τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη από αυτόν, πχ πρόσφατα τον δημοσιογράφο Ζάν Κοέν.»

  Αχ βρε Ντίνο, γιατί φίλτατε δεν αναφέρεις όντως όλη την ιστορία; Γιατί δεν λες για τις απίστευτες συκοφαντίες του κ.Ζαν προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Ισραήλ (ακόμη και αραβική εκδίκηση εναντίον τους δικαιολόγησε) ενάντια σε μένα (συνηθισμένο άλλωστε φαινόμενο) και ενάντια στον πατέρα μου Ιάκωβο Φριζή;;; Γιατί δεν λες πως από πλευράς μου συνέχισα χωρίς κανένα πρόβλημα το διάλογο με ακραίους αριστερούς και αναρχικούς όπως με τον Φασιστοφάγο ή ακόμη και με σένα;;; Γιατί δεν αναφέρεις πως ο αγαπητός Ζαν εκτός από ύβρεις και συκοφαντίες αποφεύγει το διάλογο/αντίλογο μαζί μου πεισματικά;;;

  Ποιός είναι μετά ο ‘ακραίος’ και ποιός ο ‘ανοιχτόμυαλος’;;;

 165. Τέλος Χαρτοσήμου said

  @164
  Ε, καλά να μην τερατολογούμε τώρα, δεν πιστεύω να υπάρχει περίπτωση να αρχίσει αντιεβραϊκό πογκρόμ στις ΗΠΑ, οι άθεοι φίλοι μου πιστεύω μια χαρά αισθάνονται με το αμερικανικό (αλλά και με το ελληνικό τους) διαβατήριο.

  Όσο για τη φράση που επιχειρε’ιτε να μου αποδώσετε, «κράτος Σάιλοκ, μήπως;», την οποία ουδέποτε είπα ή υπονόησα,
  έχω να παρατηρήσω ότι άνθρωποι με ακραίο φανατισμό, που δεν αντέχουν τον διάλογο, συχνά αποδεικνύονται εξπέρ στο να βάζουν λόγια στο στόμα των συνομιλητών τους,
  η διαστρέβλωση γίνεται επιστήμη (κάτι που αποδεικνύεται και στο παρόν thread),
  διότι πολύ απλά δεν μπορούν και δεν θέλουν να μπουν στα παπούτσια του άλλου,
  κάτι που αποτελεί συστατικό στοιχείο για κάθε δημοκράτη και οπαδό της ελευθερίας (της ελευθερίας όλων, όχι μόνο της δικής του).

  Και, να σας προλάβω, για να μην παρεξηγηθούμε και ανοίξουμε καμιά τεράστια συζήτηση: Τα ίδια θα έλεγα σε οποιονδήποτε άλλο με τα ίδια χαρακτηριστικά στο λόγο του. Δηλαδή δεν με απασχολεί που είστε θρησκευόμενος Εβραίος, δεν με απασχολεί ΚΑΝ ότι είστε Εβραίος. Με απασχολούν τα λεγόμενά σας και μόνο. Μην αρχίσουμε τώρα κανένα γαϊτανάκι, «και σεις βασανίζετε τους μαύρους», ΟΚ;

  @161
  Οχι Κύπριος, Ελληνας που έχει ζήσει λίγο στο εξωτερικό.

 166. To Ισραήλ δημιουργήθηκε για να είναι εθνικό κράτος, κράτος του Εβραϊκού λαού (και μην αρχίσουμε τώρα την ατελείωτη κουβέντα για το κατά πόσον οι Εβραίοι αποτελούν έθνος· αυτοί στους οποίους απευθυνόταν το Ισραήλ αισθάνονταν έθνος, είτε ανέκαθεν, είτε διότι τους το είχε θυμίσει πειστικότατα ο Χίτλερ). Παρομοίως η Ελλάδα (του Καποδίστρια και του Όθωνα) δημιουργήθηκε για να είναι κράτος των Ελλήνων, η Βουλγαρία για να είναι κράτος των Βουλγάρων (που εκατό χρόνια πρωτύτερα δεν ήξεραν ότι είναι Βούλγαροι, αλλά κι αυτό είναι άλλη ιστορία…) κλπ. Υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στην αντίληψη αυτή του κράτους που αποτελεί την πολιτική έκφραση ενός προϋπάρχοντος έθνους και στην ιακωβινική/ρενανική αντίληψη του έθνους που είναι απλώς το σύνολο των πολιτών ενός προϋπἀρχοντος κράτους, διαποτισμένων (υποτίθεται — αλλά εν πολλοίς είναι και αλήθεια) από το αίσθημα ότι συναποτελούν ομάδα. Και αυτή την αντίφαση τη ζούμε και στην Ελλάδα, με τους «Έλληνες Μουσουλμάνους» της Θράκης, που δεν ξέρουμε καλά-καλά τι να τους κάνουμε.

  Είναι απόλυτα φυσικό ένα τέτοιο εθνικό κράτος, έστω και αν ανέχεται την (ακόμη και μόνιμη) παρουσία αλλοεθνών στο έδαφός του όσο δεν απειλούν τον εθνικό του χαρακτήρα, να προσπαθεί να πάρει μέτρα για να τον διασφαλίσει αν νιώσει ότι αυτός κινδυνεύει. Ακραία περίπτωση είναι να ανήκουν οι εν λόγω αλλοεθνείς σε έθνος η κρατική έκφραση του οποίου βρίσκεται σε πόλεμο με το κράτος κατοικίας τους. Εκεί και αρχές και συνταγματικές διατάξεις και διακηρύξεις ανθρώπινων δικαιωμάτων καταρρέουν. Ας θυμηθούμε τι έκανε η κατ’εξοχήν φιλόξενη, ιακωβινική και αφομοιωτική χώρα — οι ΗΠΑ — με τους ιαπωνικής καταγωγής κατοίκους της στον Β’ ΠΠ.

  Μια σημαντικότατη διαφορά είναι βέβαια ότι οι Έλληνες ή οι Βούλγαροι, ή αυτοί τέλος πάντων που ένιωθαν Έλληνες και Βούλγαροι, ζούσαν ήδη (όχι βέβαια μόνοι τους) ως συμπαγείς πληθυσμοί στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία, ενώ εβραϊκοί πληθυσμοί σχεδόν δεν υπήρχαν στην Παλαιστίνη επί 1500 χρόνια μέχρι τα μέσα του ΙΘ΄ αιώνα, που ξεκίνησε ο συνειδητός εβραϊκός εποικισμός. Γι’αυτό κάποιοι αμφισβητούν ως και το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, ενώ κανείς δεν διανοείται να αμφισβητήσει το δικαίωμα ύπαρξης του ελληνικού ή του βουλγαρικού κράτους.

  Και η άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι πολλοί Εβραίοι (όχι βέβαια όλοι — αφετέρου, το ίδιο θα έπρεπε θεωρητικώς να πιστεύουν και οι πιστοί Χριστιανοί) πιστεύουν ότι τη συγκεκριμένη γη τους την έχει υποσχεθεί ο Θεός, και είναι συνεπώς έχουν απόλυτο δικαίωμα αλλά και καθήκον να την ιδιοποιηθούν και πάλι, κάνοντας εν ανάγκη στους παλιότερους κατοίκους της ό,τι έκαναν οι μακρινοί τους πρόγονοι στους Χαναναίους. Ο Μορντεχάι Φριζής εκφράζει με συνέπεια και παρρησία αυτή την άποψη. Πιο δύσκολη είναι η θέση όσων δεν δέχονται μεν τη μυθολογική αυτή θεμελίωση των δικαιωμάτων του Ισραήλ, προσπαθούν όμως να τα υποστηρίξουν με άλλα επιχειρήματα: ότι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς ακόμα χειρότερη αδικία, ότι τα σύνορα του 1967 δεν ήταν βιώσιμα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουν ως την Αμμάν για να γίνουν βιώσιμα!), ότι το Ισραήλ χρειάζεται για να βρίσκουν καταφύγιο οι Εβραίοι του υπόλοιπου κόσμου όταν διώκονται στους τόπους κατοικίας τους κλπ. Βάσιμα επιχειρήματα όλα αυτά, αλλά πώς να το κάνουμε, άλλο είναι να έχεις Διαθήκη με τον Παντοδύναμο…

 167. Εντάξει συνάδελφε Μορντεχάι, μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και εδώ.
  Ο κ Κοεν εξέφρασε την άποψή του, σε αντίθεση με εσένα που διαστρέβλωσες τα λεγόμενά του.

  Όσο για τα υπόλοιπα, ως ιερέας της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αγίου Μακαρονοτέρατος έχω να δηλώσω πως τα ιερά χώματα των Αγίων Τόπων ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους πιστούς της Μακαρονοεκκλησίας όπως ρητά αναφέρουν τα Ιερά ΜακαρονοΒιβλία.( Mamalakium Vefium Spagetium σελ. 378)
  Καλώ τους αλλόθρησκους να ξεστραβωθούν επιτέλους και να έρθουν στον ίσιο δρόμο της Μακαρονοεκκλησίας ή να εγκαταλείψουν τα Ιερά χώματα της Σπαγγετίνης.

 168. sarant said

  167: (αυτό που έγραψα, αν είστε Κύπριος ήταν ένα μάλλον σαχλό αστείο για το ψευδώνυμό σας)

  168: Hear, hear!

 169. Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις του κ.Αγγέλου.

  Τώρα, προς εσένα αγαπητέ Τέλος Χαρτόσυμου, μπορεί ίσως να σε πίκαρε ο χαρακτηρισμός ‘κράτος Σάϋλοκ’ που χρησιμοποίησα, όμως διαμέσου του προηγούμενου σχόλιου σου, καταλαβαίνω πως ανήκεις -αν δεν κάνω λάθος- στην μαρξιστική ταξική ιδεολόγηση των πραγμάτων. Αν ναί, λοιπόν, για τον αυθεντικό Ιουδαϊσμό, όσο καλές να ήταν οι προθέσεις του Μαρξ, στο εβραϊκό ‘ζήτημα’ οι ιδέες του άγγιζαν κατά πολύ εκείνες δεδηλωμένων αντισημιτών (ότι και καλά οι Εβραίοι έχουν ως θεό τους τον μάμμωνα) εξού λοιπόν και ο χαρακτηρισμός μου. Αν έρχεσαι έμμεσα να χλευάσεις μιλώντας για » ένα κωλοτέμενος και για ένα κωλοτείχος των δακρύων και για έναν κωλοναό του Σολομώντα»- λόγια του φίλου σου, βέβαια που όμως θεωρώ πως έμμεσα τα σιγοντάρεις- τότε μην πικάρεσε όταν σε αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, αν και πιο πολιτισμένο…

  Τα ίδια και για σένα Ντίνο, που σε ότι ρώτησα πάντα την σκαπουλάρεις λέγοντας ειρωνικά αστειάκια. Και έρχομαι και σε ρωτάω και πάλι, πού διαστρέβλωσα τα λεγόμενα του φίλτατου Κοέν, ο οποίος μόνο να βρίζει ξέρει αντί να κάνει διάλογο με όσους τον αντικρούν ιδεολογικά…

  Όποιος βέβαια επιθυμεί αληθινό διάλογο/αντίλογο είμαι πάντα ανοιχτός.

 170. Μαρία said

 171. Ωραία, σας ευχαριστώ κ.Μαρία για την καλοσύνη να ανεβάσετε το επίμαχο βιντεάκι του Ζαν Κοέν στο οποίο δικαιολογεί πράξεις αραβικής εκδίκησης ενάντια αδερφών του Εβραίων… από το 3:19-3:24 και μάλιστα πως ο ίδιος θα πήγαινε να πάρει την εκδίκηση ενάντια Εβραίων πάντα…

  Ιδού λοιπόν και η ανταπάντηση:

 172. sarant said

  Πολύ καλός ο Ζαν Κοέν!

 173. Τέλος Χαρτοσήμου said

  #170,
  Μα δεν ήτανε σαχλό το αστείο, εγώ γέλασα πολύ, απλά ξέχασα να βάλω τα προσωπάκια που γελάνε, ίσως τώρα να μπουν 🙂

  #171
  Δεν βρίσκω νοηματική σύνδεση μεταξύ από τη μια, των προθέσεων του Μαρξ και όσων ο αυθεντικός Ιουδαϊσμός λέει για αυτές (όχι ότι με νοιάζει κιόλας ο αυθεντικός ή ο … άλλος ιουδαϊσμός) και από την άλλη, όσων έγραψα προηγουμένως για το κράτος του Ισραήλ, αλλά τέλος πάντων, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Πολιτισμένα κι εγώ, σας επαναλαμβάνω να μην βάζετε στο στόμα μου (στα γραπτά μου σχόλια) λόγια που δεν είπα. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνετε, σ’ εμένα τουλάχιστον.

 174. Μία διευκρινιστική ερώτηση: όταν λέτε «οι δήθεν Παλαιστίνιοι», τι ακριβώς εννοείτε; Δεν είναι πραγματικοί Παλαιστίνιοι;

 175. 171#
  Συνάδελφε πρέπει να μάθεις να κάνεις διάλογο χωρίς να παραποιείς τα λεγόμενα του συνομιλητή σου.
  Σου λέει λοιπόν ο κ Κοεν πολύ απλά ότι όταν έρχεται το κράτος, και σου γκρεμίζει το παράνομο Χ κτίσμα, και εσύ ως εκδίκηση καταστρέφεις το χωράφι του γείτονά σου ή του καίς τον ναό του, εκτός από το ότι είναι παράνομο απάνθρωπο και άδικο- αλλά και παρανοϊκό θρησκευόμενοι άνθρωποι να καταστρέφουν χώρους λατρείας- είναι αναμενόμενο αυτές οι πράξεις μίσους να προκαλέσουν ένα κύκλο βίας.
  Πόσο μάλλον όταν οι Μουσουλμάνοι αισθάνονται αμυνόμενοι απέναντι σε αυτούς τους παλαβιάρηδες, και δικαιολογημένα.

  Δηλαδή, είναι σαν να γκρεμίσει το Ελληνικό κράτος ένα αυθαίρετο κτίσμα που ανήκει σε κάποιο μοναστήρι, και οι μοναχοί ως απάντηση να κάψουν μια γειτονική Συναγωγή!
  Στην απάντησή σου, όχι μόνο δεν απαντάς στον κ Κοεν, αλλά του βάζεις στο στόμα λόγια που δεν έχει πει, ενώ του χρεώνεις μέχρι και δολοφονίες παιδιών.
  Μόνο για την βύθιση του Τιτανικού που δεν τον κατηγόρησες…

 176. sarant said

  Κύριε Φριζή, είχα την υπομονή να ακούσω το βιντεάκι ως το τέλος. Επειδή δεν το έβλεπα, νόμισα σε πολλές περιπτώσεις ότι ακούω τον συνάδελφό σας, τον Σεραφείμ Πειραιώς -αν και εσείς μιλάτε πιο στρωτά ελληνικά.

  Συμπάθησα πολύ τον Ζαν Κοέν, το ξαναλέω.

 177. Διαβάζοντας όλα αυτά, και ερχόμενος για πρώτη φορά σε επαφή με τον εβραϊκό φονταμενταλισμό, αναρωτιέμαι: Σε τι διαφέρει ο κ.Μορντεχάϊ Φριζής από έναν φανατικό ισλαμιστή, από έναν καθολικό ή προτεστάντη που έφερε στο ματωμένο δρόμο του αληθινού θεού του τους ινδιάνους της Αμερικής και τους αμπορίγινες της Αυστραλίας ή από ένα Νεότουρκο (για να πάμε και στα δικά μας) που θεωρούσε ότι τη Μικρά Ασία του την παραχώρησε ο Αλλάχ με τα νύχια του Γκρίζου Λύκου (και μας μετέτρεψε οριστικά εν έτει 1922 όλους εμάς, τους «δικούς του άραβες», σε Χαναναίους);

  Και εν τέλει σε τι διαφέρει από έναν «δικό μας» νεοναζί που λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλάζοντας απλώς τα ονόματα;

  Πως να συζητήσεις με κάποιον που πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη, εκπορευόμενη απ’ το θεό, αλήθεια και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς αφώτιστοι και πρέπει να τους αντιμετωπίζει ως πεπλανημένο ποίμνιο και να τους φέρει στο σωστό δρόμο που μόνο ο ίδιος γνωρίζει και έχει διαβεί;

  Μάλλον τελικά όλοι οι υπεράνθρωποι φανατικοί, είτε είναι σκίνχεντς, είτε ραββίνοι, είτε ιερείς, είτε χοτζάδες, είτε οπαδοί του Πολ Ποτ και του Στάλιν, βρίσκονται στην ίδια πλευρά του ποταμού… και στην απέναντι, οι κανονικοί άνθρωποι!!!!

  Μ-π

 178. Κάποιοι απ΄’ότι φαίνεται ενοχλούνται όταν τελικά τους ρίχνουν τις μάσκες και φαίνεται το αληθινό τους πρόσωπο.

  Ντίνο, για το κάψιμο του τζαμιού όχι μόνο δεν έχει αποδειχτεί τίποτα σημαντικό μέχρι τώρα, αλλά οργιάζουν οι φήμες πως πρόκειται για αραβική προβοκάτσια… αλλά ακόμη και να είναι πράξη Εβραίων, η επίθεση ήρθε σε αντίποινα για την άνανδρη δολοφονία των ‘φανατικών’ εποίκων Χιλέλ Πάλμερ, ηλικίας 25 ετών και του γιού του Γιόναταν Πάλμερ, ηλικίας ενός έτους…

  Και φυσικά για σας ‘προοδευτικοί’ μου φίλοι, το να σφαγιάζουν οι αγαπημένοι σας ‘αγωνιστές για την ελευθερία της παλαιστίνης’ γυναικόπαιδα Εβραίων και πόσο μάλλον αυτών των ‘παλαβιάρηδων’ θρήσκων και ‘εποίκων’ είναι για εσάς κάτι το απόλυτα κατανοητό και δικαιολογημένο… έτσι κι αλλιώς πάντα θα βρείτε κάτι για να δικαιολογήσετε τα αραβικά πογκρόμ…είτε αυτοί λέγονται εποικισμοί, είτε αυτό λέγεται ο ‘βάναυσος’ στρατός του Ισραήλ και πάει λέγοντας.

  Όταν λοιπόν αποδέχεστε και δικαιολογείτε την αραβική εκδίκηση ενάντια Εβραίων μην σας χαλάει όταν και Εβραίοι αποδέχονται και δικαιολογούν εβραϊκή εκδίκηση ενάντια του αραβικού εχθρού… Τουλάχιστον σταματήστε να το πάιζετε ‘ειρηνιστές’ και ενάντια της βίας, διότι αυτά δεν πουλούν πια. Α, και επίσης μην το παίζετε και τόσο ‘υπέρμαχοι και φίλοι’ του εβραϊκού λαού, διότι με τέτοιους ‘φίλους’ τί να τους κάνουμε τους εχθρούς…

 179. gbaloglou said

  168

  Για τα δικαιώματα του Ισραήλ στην Ιερή Γη, ειδικότερα στην γη που είχε ως τον Ιούνιο του 1967 (τα σύνορα της οποίας ήταν βεβαίως ‘τυχαία’) δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε «Διαθήκη με τον Παντοδύναμο», αρκεί απλώς να θυμάται ότι η Ιερουσαλήμ ήταν Εβραϊκή πριν καν υπάρξουν οι άλλες δύο θρησκείες. Βεβαίως δικαιώματα δημιουργεί και η διαρκής παρουσία των ανεπιθύμητων ‘αλλοφύλων’, και το επιχείρημα του ραβίνου «(οι Άραβες γνωρίζουν ότι) αν δεν μπορούμε να ζήσουμε στην Χεβρώνα τότε δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε στο Τελ Αβίβ» (158) επιεικώς απαράδεκτο.

 180. Τέλος Χαρτοσήμου said

  #176
  Ο ραββίνος δε λεέι «δήθεν Παλαιστίνιοι»,
  λέει ψευδο-«Παλαιστίνιοι» (με τα εισαγωγικά στο «Παλαιστίνιοι»)
  γιατί έχει στο μυαλό του τη λέξη «ψευδο-κράτος» και «ψευδο-αρχή, εννοείται παλαιστινιακή»,
  κι έτσι του ξεφεύγει και το ψευδο-«Παλαιστίνιοι».
  Αν τον αφήσεις μπόσικο, θα σκεφτεί άνετα και «υπάνθρωποι».
  Ασφαλώς κάτι θυμίζει αυτό, αλλά δεν θα το πω γιατί θα βρει ευκαιρία πάλι.

  Στο σχόλιο 180, εκεί που «πέφτουν οι μάσκες μας, των δήθεν προοδευτικών», ο ραββίνος είναι σαφής:
  Είναι υπέρ της βίας.
  Δε λέει, π.χ., ιερωμένος άνθρωπος τώρα, δε λέει «να κάνουμε κάτι να σταματήσουν οι σκοτωμοί»,
  λέει «μας σκοτώνετε έναν, καλά κάνουμε και ξεκάνουμε ολόκληρο χωριό»
  Ασφαλώς κάτι θυμίζει ΚΑΙ αυτό, αλλά δεν θα το πω γιατί θα βρει ευκαιρία πάλι.
  Βέβαια, θα σου πει «είμαστε αμυνόμενοι», όταν οι μεν πολεμάνε με Μιράζ και Φ-16 και Σ-300 και οι δε πολεμάνε με γκράδες και με … κατάρες.

  Ενας Εβραίος διανοούμενος στο Ισραήλ εξηγούσε σε μια συνέντευξη ότι ο μόνος λόγος που οι ισραηλινές αρχές κάνουν δήθεν πως έρχονται σε διάλογο με τους Παλαιστίνιους είναι οι επιθέσεις αυτοκτονίας των τελευταίων, σαν ο μοναδικός μοχλός πίεσης.
  Αν δεν υπήρχαν αυτές, έλεγε ο «προδότης», οι όμοιοι του ραββίνου θα είχαν προ πολλού αφανίσει τους «εχθρούς», με αυτήν την ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ που εφαρμόζουν, παραβιάζοντας κάθε δίκαιο και κάθε λογική.
  Ασφαλώς κάτι θυμίζει ΚΑΙ αυτό, αλλά δεν θα το πω γιατί θα βρει ευκαιρία πάλι (έχουμε βαρεθεί πλέον).

 181. Μαρία said

  178
  >ότι ακούω τον συνάδελφό σας, τον Σεραφείμ Πειραιώς

  Χα, χα! Ο Πειραιώς έχει εκδώσει ήδη σχετικό ανακοινωθέν για το ραβίνο.

 182. sarant said

  Ναι, αυτό λέμε, συνάδελφοι!

 183. Ο Μορντεχάι Φριζής είπε στο βίντεο: θα τους στείλουμε πεσκέσι στον κάθε Τζιμάκο Πανουσάκο […] στις γειτονιές και στις φατρίες των διαφόρων ακροααριστερών και ακροδεξιών.

  Ο YOSEF22ADAR μου έγραψε: Αν δεν τους θελει ο Τζιμακος να κανεις μιαν αιτηση να τους παρεις εσυ. (απιθανο ? Μπα …)

  Μετά ο Μορντεχάι Φριζής το άλλαξε: να τον στείλουμε σε μια από τις 22 αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ή όπου άλλου θέλει,
  Μαζί με το σπίτι του και την περιουσία του;

  Ο ισχυρισμός «Δεν συνηθίζω να πετάω καρφιά, σπόντες και μπιχτές, όπως κάνουν κάποιοι» ενέχει μιαν αντίφαση.

  Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στη Μέση Ανατολή ο κόσμος είναι ακόμα πιο τρελός απ’ ό,τι στα Βαλκάνια και την Κύπρο. Δεν πρόκειται απλώς για έκπληξη, αλλά για πολιτισμικό σοκ, καθότι πάντοτε θεωρούσα ότι αν κάποιοι έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική, τότε αυτοί είναι οι Βαλκάνιοι. Κι όμως, Άραβες μάχονται με Άραβες, Άραβες με Εβραίους, Εβραίοι με Εβραίους, Εβραίοι με Άραβες, όλοι αποκαλούν όλους αντισημίτες και προδότες, εξακοντίζουν ιερά βιβλία ο ένας στο κεφάλι του άλλου, ψάχνουν για τάφους των δικών τους (μάλλον μυθικών) προγόνων… Ο Πειραιώς Σεραφείμ γεννήθηκε σε λάθος τόπο. Εδώ χαραμίζει το ταλέντο του.

 184. Η χρήση των εκφράσεων “ψευδο-κράτος”, “ψευδο-αρχή» και «ψευδο-Παλαιστίνιοι” ασφαλώς θυμίζει κάτι:
  «το ψευδο-κράτος/ οι ψευδο-αρχές της βόρειας Κύπρου», οι «ψευτομακεδόνες» και η «ανύπαρκτη γλώσσα» τους, ο «ανύπαρκτος» Γκλιγκόροφ (έκφραση του Σαββόπουλου) …
  και γενικά όλο το αγαπημένο ρεπερτόριο του ελληνικού εθνικιστικού μέινστρημ.
  Σημειωτέον ότι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκφράσεις κατά τα άλλα είναι «κανονικοί άνθρωποι» -για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει τέτοιες διακρίσεις. Εξάλλου και ο Άιχμαν κανονικός άνθρωπος ήτανε, όπως έγραψε η Χάννα Άρεντ, ερχόμενη τότε σε αντίθεση με τους «κανονικούς ανθρώπους» του κράτους του Ισραήλ οι οποίοι ήθελαν να τον παρουσιάσουν σαν ευρισκόμενο στην «άλλη πλευρά του ποταμού».
  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κανένας τέτοιος ποταμός δεν υπάρχει. Τουλάχιστο στη γεωγραφία. Υπάρχει -δηλαδή κατασκευάζεται- με το λόγο των ανθρώπων. Πράγμα που σημαίνει, είναι πολιτικό διακύβευμα και όχι φυσικό/ ανθρωπολογικό δεδομένο.

 185. Το μεσανατολικό είναι αρκετά πολύπλοκο και ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές, Εβραίοι και Άραβες, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα και σίγουρα δεν είναι του παρόντος.
  Πάντως βλέποντας το φρικτό πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας» ομολογώ πως προτιμώ τον κ Φριζή από τον μουρλομητροπολίτη, ίσως γιατί τον εγγονό του Έλληνα ήρωα μάλλον ο ρατσισμός των χριστιανοταλιμπάν τον έσπρωξαν στις ακραίες θέσεις του, χωρίς αυτό βέβαια να τις δικαιολογεί.
  Τουλάχιστον ο Ραβίνος προσπαθεί κουτσά-στραβά να κάνει διάλογο με την άλλη άποψη.

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως εμάς τους Έλληνες δεν μας αντιπροσωπεύει ο μητροπολίτης Πειραιώς ή η χρυσή αυγή, το ίδιο συμβαίνει και για τους Ισραηλινούς.
  Δεν είναι μόνο οι θρησκοβαρεμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί που ζητούν ειρήνη επιτέλους.

 186. YOSEF22ADAR said

  #185 Ein Steppenwolf
  Ο YOSEF22ADAR σου έγραψε (ΟΛΟΚΛΗΡΟ) :
  «Αν δεν τους θελει ο Τζιμακος να κανεις μιαν αιτηση να τους παρεις εσυ. (απιθανο ? Μπα …)
  Η επισης μπορεις να φιλοξενησεις αεροπειρατες σαν την Λάιλα Χαλέντ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Leila_Khaled
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dawson's_Field_hijackings
  αλλα συγνωμη , αυτοι δεν ειναι σιωνιστες , μονο αραβες εθνικιστες
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Nationalist_Movement «

 187. YOSEF22ADAR said

  Ραβ Μορντεχάι, γιατι ασχολεισαι περαιτερω ?
  Σχολιαζουν απο την σιγουρια του καναπε τους και με την ασφαλεια της θεωριας,
  οντας σιγουροι πως θα τα καταφερναν καλυτερα αν ζουσαν στο Ισραηλ.
  Κοιταξε ποσο πετυχημενα φτιαξανε τη χωρα τους,
  (ριξε μια φευγαλεα ματια στο κοινοβουλιο των ημερων – κι οτι καταλαβες, καταλαβες)
  τωρα θα διορθωσουν και τα κακως κειμενα στο Ισραηλ.
  Ποια χωρα ?
  Αυτη που τα δικαστηρια της αθωωνουν τον Πλευρη, για να φερω μονο ενα παραδειγμα.
  Για να μη μιλησουμε για ΛΑΟΣ, Χριστοφορακους, γερμανοτσολιαδες, ΕΕΕ,
  Θεσσαλονικη, Κερκυρα, Γιαννενα και αλλα τετοια προοδευτικα.

  Να σου πω Μορντεχάι… ειδες με τι ευκολια που γνωμοδοτουν για τη χωρα μας ?
  Να λεω … να επιστρεψουμε στα συνορα του 1967,
  και η Ελλαδα να αποδεχτει τα 6 μιλια στο Αιγαιο (ετσι για παραδειγμα).

  Ολα οσα ξερουν και κατανοουν,
  προερχονται απο «πλινθους και κεραμους» απο δω κι απο κει
  εχοντας πλασει μιαν «virtual» εικονα για το Ισραηλ.
  Για να ρωτησουμε που πεφτει η λωριδα της Γαζας και ποσο απεχει απο το Τελ-Αβιβ …
  Και που πεφτει η Δυτικη οχθη ?

  Για ρωτα επισης πως ολοι αυτοι οι προοδευτικοι και βαθια αντι-θρησκευομενοι
  για χρονια υποστηριζαν και υποστηριζουν ισλαμιστικες οργανωσεις ?
  Grotesque, Μορντεχάι.
  Σαν εκεινους που το βραδυ βλεπουν τη «Στελλα»
  και το πρωι συμμετεχουν σε διαδηλωση εναντιον της μπουργκας.
  Θεωρωντας εαυτους Ευρωπαιους (οπως ειδες «διαλεξαν» εκλεκτους αρειους φιλους).
  Με δεδομενη την ανωτεροτητα τους
  εκεινη ντε του διαφωτισμου και της ψευδο-επιστημης.

  «Speak only if you will be heard»
  Σαν Εβραιος ενοχλουμαι οταν σε βλεπω να απολογεισαι σε «προκατασκευασμενους».
  «Ου με πείσεις καν με πείσης».

 188. LandS said

  Sorry! ΔΕΝ κατάλαβα, στο Ισραήλ ο κοινοβουλευτισμός λειτουργεί άψογα; Την τελευταία περίοδο έλειψαν από την Κνεσσέτ τελείως οι καταστάσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και γελοίες;
  Ε! Δεν είμαστε και όλοι αδαείς… (Άσε που μερικοί από μας δεν έχουν πρόβλημα με κάποιες από τις επισημάνσεις σου, αν παραβλέψουμε ότι πολύ συμψηφισμός πέφτει βρε αδερφάκι μου)

  Και για ναλαφρύνω το κλίμα, θυμόμαστε την ρήση της Γκόλντα Μεγίρ για το Ισραήλ που διαθέτει τρία εκατομμύρια πρωθυπουργούς (θυμίζει κάτι ), αλλά και την μάλλον υποτιμητική σύγκριση του Τσέρτσιλ, για τον αριθμό κομμάτων στα κοινοβούλια των χωρών μας.

 189. 189#
  Τι λες ρε φιλαράκο, δηλαδή όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με τις ακροδεξιές ρατσιστικές θρησκόληπτες παπάρες σας, γίνεται αυτόματα υποστηρικτής των Ισλαμιστών;
  Ρε πάτε καλά εκεί κάτω, το έχετε ρίξει στα ναρκωτικά ή μήπως φταίει το νερό που πίνετε;

 190. YOSEF22ADAR said

  #191 Συμφωνω φιλε Ντινο.
  «Ρε πάτε καλά ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ, το έχετε ρίξει στα ναρκωτικά ή μήπως φταίει το νερό που πίνετε;»

  Θα σε δω στου Αbravanel 🙂

 191. 188: Σε ρωτάω αν ασπάζεσαι τη λύση του δημογραφικού προβλήματος του Ισραήλ που προτείνει ο Μορντεχάι Φριζής και μου απαντάς με την αεροπειρατίνα και τα πλοιάρια που ήθελαν να πλεύσουν στη Γάζα.

  Στο Youtube είναι ένας που κατηγορεί τόσο τον Πλεύρη όσο και τον Φριζή γι’ αντισημιτισμό. Καλά, τον Πλεύρη, γιατί όμως τον Φριζή; Διότι, λέει, υποστηρίζει την ισραηλινή ΝΔ (Λικούντ), αντί για το ισραηλινό ΠΑΣΟΚ, που εκείνο ξέρει να κερδίζει πολέμους στο Λίβανο, ενώ η ΝΔ του Ισραήλ δεν ξέρει να κάνει έναν σωστό πόλεμο! Φρενοκομείο…

  Μορντεχάι Φριζή και YOSEF22ADAR, άθελά σας μου κάνατε μεγάλο καλό και θα ήθελα να σας το ανταποδώσω. Βλέποντας εκ των ένδον το χάλι και την παλαβομάρα της αραβοϊσραηλινής διαμάχης, λυτρώθηκα κι απ’ τα τελευταία ψήγματα εθνικισμού που είχαν μείνει μέσα μου. Με πήραν τα γέλια, πρώτα με σας τους αραβοϊσραηλινούς, αλλά μετά, όταν δηλαδή οι αλληλοκατηγορίες περί αντισημιτισμού μεταξύ Εβραίων μου θύμησαν τις κατηγορίες για ανθελληνισμό μεταξύ των διαφόρων ελληνικών κομμάτων, με μας τους ελληνοτουρκομακεδονοσερβοαλβανοβουλγάρους. Λυτρωτικά γέλια. Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Διαβάστε όχι αραβοϊσραηλινή, αλλά βαλκανική ιστορία. Αλλιώς δεν θα καταφέρετε ν’ αποστασιοποιηθείτε. Όταν κάποτε πείτε «Μα καλά, τρελοί είναι όλοι τους εκεί πέρα;» θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Όταν εκεί που γελάτε με τους ελληνοτουρκομακεδονοσερβοαλβανοβουλγάρους πείτε «Χμ, το βαλκανικό φρενοκομείο κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει», τότε θα έχετε κάνει και το δεύτερο, αποφασιστικό βήμα.

 192. Αγαπητέ Ein Steppenwolf (τί όπως λέμε «Born to be wild», και χωρίς το Ein φυσικά;),

  Λες; Να το κάνουμε να δούμε αν πιάσει…

  Αγαπητέ Τέλος Χαρτόσημου, έγραψες: «Αν τον αφήσεις μπόσικο, θα σκεφτεί άνετα και “υπάνθρωποι”.
  Ασφαλώς κάτι θυμίζει αυτό, αλλά δεν θα το πω γιατί θα βρει ευκαιρία πάλι…Δε λέει, π.χ., ιερωμένος άνθρωπος τώρα, δε λέει “να κάνουμε κάτι να σταματήσουν οι σκοτωμοί”,
  λέει “μας σκοτώνετε έναν, καλά κάνουμε και ξεκάνουμε ολόκληρο χωριό”
  Ασφαλώς κάτι θυμίζει ΚΑΙ αυτό, αλλά δεν θα το πω γιατί θα βρει ευκαιρία πάλι» …
  Και μετά διαμαρτύρησε πως «σας επαναλαμβάνω να μην βάζετε στο στόμα μου (στα γραπτά μου σχόλια) λόγια που δεν είπα»…
  Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…

  Αγαπητοί ‘προοδευτικοί’ μου συνομιλητές,

  Παραδέχομαι πως στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη ΔΕΝ είμαι ‘αμερόληπτος’, διότι είμαι κομμάτι αυτής της διαμάχης, και ενώ εσείς, όπως λέει ο Γιοσέφ22Αντάρ, κάθεστε στα σπιτάκια, γραφειάκια και ίντερνετ καφέ σας, εκ του ασφαλούς, η δική μου οικογένεια και ο λαός μου είναι συνεχώς εκτεθημένη μπροστά στην αραβική τρομοκρατία που τόσο συμπαθάτε…

  Το ίδιο ισχύει και για ένα άραβα, τον οποίο αν και διαφωνώ, τον καταλαβαίνω και τον σέβομαι ως εχθρό, την στιγμή που η ισραηλινή ακρο-αριστερά του συμπεριφέρεται πλήρως ρατσιστικά, θέλοντας σώνει και καλά να τον παρουσιάζει όπως ΑΥΤΗ θέλει, και προσπαθώντας να τον εξαγοράσει υλικά…
  Αλήθεια, τί έχετε να πείτε για το Τελ Αβίβ, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αραβικού χωριού Μούνις;;;;;;; Την στιγμή που ούτε ένας εβραϊκός οικισμός στην Ιουδαία & Σαμάρεια δεν είναι χτισμένος στα ερείπια αραβικών χωριών…

  Εμείς, κύριοι, καταλαβαίνουμε τους Άραβες, όπως και εκείνοι εμάς, και οι δύο μας δεν καταλαβαίνουμε την σχιζοφρενική προδοτική ακρο-αριστερά του Ισραήλ (μόνο 3%), η οποία δρά μόνο με γνώμονα το παθολογικό αυτο-καταστροφικό της μίσος ή τη δειλία ή τα αισθήματα ‘ενοχής’ είτε τον κρυφό αληθινό ρατσισμό για τους Άραβες…

  Το θέμα είναι πως εσείς λοιπόν ως εξωτερικοί παρατηρητές, ΕΣΕΙΣ θα έπρεπε να είστε οι αμερόληπτοι… πράγμα που φυσικά δεν είστε (γιατί άραγε;;;) Η διαφορά μας λοιπόν, είναι πως εγώ το παραδέχομαι ανοιχτά, δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, ενώ εσείς φίλτατοι πλέετε στην θρασύτητα, τον καλυμένο αντι-σιωνισμό (=αντισημιτισμό στις περισσότερες περιπτώσεις) και την φανατίλα, πίσω από το προσωπείο του καθωςπρεπισμού και της ‘ποοδευτικότητας’…

  Και για να κάνω τα πράγματα πιο απλά: Πριν μερικά σχόλια ανάρτησα το εξής πρόσφατο βιντεάκι:

  Και το οποίο αποφύγατε όλοι σας αγαπητοί ‘σύντροφοι’ να το σχολιάσετε… Τσιμουδία δεν βγάλατε…
  Ποιός είναι εδώ ο φανατικός και ποιός ο ανοιχτόμυαλος;;;
  Σας καλώ λοιπόν, και πάλι για αμερόληπτο σχολιασμό…Για να δούμε το αληθινό πρόσωπο κάποιων…

  Αγαπητέ Γιοσέφ22Αντάρ,

  Ένα μεγάλο Ισάρ Κόαχ-Χαζάκ Μπαρούχ για το θάρρος σου, έτσι κι αλλιώς φίλε μου, δεν με απασχολούν φανατισμένοι αντι-σιωνιστές, απλά χρειάζεται μπροστά στους όποιους καλοθελητές να ακούγεται και η άλλη άποψη, σπάζοντας τον πάγο της ακρο-αριστερής πλύσης εγκεφάλου. Όσοι λοιπόν μας συκοφαντούν, θα μας βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια, την ώρα που θα ρίχνουμε τις μάσκες τους…

 193. Nicolas said

  Ρε φίλε, μια που διαβάζεις τις σκέψεις του καθένα μέσω Διαδικτύου, έχω έναν φίλο που ξέχασε τον υπολογιστή του στο αεροδρόμιο και έχει εκεί μέσα πολύ δουλειά που δεν έχει σώσει αλλού, θα τον εξυπηρετούσες αφάνταστα αν του έλεγες πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
  Ξέρεις πως τον λένε, ε; και σε ποιο αεροδρόμιο τον ξέχασε. Για τη μάρκα και το μοντέλο σε βοηθάω λίγο.
  Άντε, κι αν τον βρεις, σου υπόσχομαι ότι θα τραγουδήσουμε μαζί το τραγούδι της χαράς!
  שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם‎

 194. YOSEF22ADAR said

  #176 Άκης Γαβριηλίδης
  #182 Τέλος Χαρτοσήμου

  Μεταφορτώθηκε από το χρήστη asymmetricstudygroup την 9 Ιούν 2011
  Sources: Myths, Hypotheses and Facts Concerning the Origin of Peoples

  -In times of deceit, speaking the truth is a revolutionary act.
  -We did not start the war, but we shall end it.

 195. YOSEF22ADAR said

  Και πατριδα εχουνε
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_September_in_Jordan

  http://www.palestineposterproject.org/poster/we-are-going-to-return

 196. YOSEF22ADAR said

  Tελειωνοντας
  http://en.wikipedia.org/wiki/Media_coverage_of_the_Arab-Israeli_conflict

  http://gr33ce.okhin.fr/front.php3?lang=en&article_id=1351261
  Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011
  Ισλαμιστές από το Διαδίκτυο στην εξουσία Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

 197. YOSEF22ADAR said

  Διαβαζοντας προσεχτικα θα τους βρουμε τους Ταλιμπαν
  http://en.wikipedia.org/wiki/Islamization_of_Gaza

 198. #196 YOSEF22ADAR:
  Πήγαινε στα τσακίδια.
  (προσπαθώ να εκφραστώ ευγενικά).
  Είδα πέντε δευτερόλεπτα από το βίντεο και το πέταξα στα σκουπίδια.
  Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Έχω μπουκώσει.
  Έχω φάει στη μάπα αρκετά χρόνια τον ελληνικό εθνικισμό και όλα αυτά τα ανυπόφορα «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική εδώ και 3-4-7 (ανάλογα με τα γούστα και την αίσθηση του μέτρου του κάθε ομιλητή) χιλιάδες χρόνια», «οι ψευδεπίγραφοι Σκοπιανοί» που «είναι φυλετικά Σλάβοι και ήρθαν τελευταίοι στην περιοχή», «η ανύπαρκτη γλώσσα τους» κ.ο.κ. Δεν θέλω άλλη μια μερίδα του ίδιου χυλού ξανασερβιρισμένη με παλαιστινιακή σάλτσα. Μπορώ να σου πω εκ των προτέρων τι λέει το βίντεο αυτό χωρίς να το δω, είναι απολύτως προβλέψιμο και επαναλαμβάνεται με διάφορα ονόματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Θέλεις να σου πω μία; Ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αθήνα. «Έξω οι Πακιστανοί/ Μπαγκλαντεσιανοί/ Κινέζοι/ Σενεγαλέζοι/ κ.ο.κ.» (παλιότερα οι Αλβανοί, ακόμα παλιότερα οι ίδιοι οι Εβραίοι, που είναι μια σταθερή αξία -απλώς τώρα έχουν εξαφανιστεί οι περισσότεροι, ιδίως από τη Θεσσαλονίκη, και έτσι τους ξεχάσανε λίγο).
  Και γιατί «έξω» όλοι αυτοί; επειδή «ήρθανε τελευταίοι» στην «Ελλάδα».
  Δηλαδή ο Πλεύρης μάς ενοχλεί μόνο όταν στρέφεται εναντίον μας; Όταν στρέφεται εναντίον άλλων ομάδων με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, του δίνουμε και δίκιο από πάνω;
  Καθόσον με αφορά, λοιπόν, μην κοπιάζεις να ψάξεις να μου πετάξεις κατακέφαλα «ιστορικές αποδείξεις» ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «τεχνητός λαός» που «δημιουργήθηκε πρόσφατα». I grant you that beforehand. Με μία όμως προσθήκη: αυτό που ισχύει για τους Παλαιστινίους, ισχύει για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους λαούς. Οι λαοί είναι δημιουργήματα της ιστορίας, παράγονται μέσα στην ιστορία. Καμία πληθυσμιακή ομάδα δεν φύτρωσε από τη γη. Όλες από κάπου ήρθαν, άλλες νωρίτερα και άλλες αργότερα. Το αν μία ήρθε νωρίτερα, αυτό δεν της παρέχει κάποιο ανώτερο δικαίωμα έναντι των άλλων. Εξάλλου, μήπως και οι Ισραηλινοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν πήγαν στο κράτος του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου; Αν μου πεις ότι «ήταν πάντοτε εκεί από την Παλαιά Διαθήκη», αυτό θα συνιστά ιστορικό παπατζηλίκι που ανάλογό του μπορούμε να βρούμε μόνο στην υποτιθέμενους «παλιννοστούντες» της δεκαετίας του 90 οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν φύγει από την Ελλάδα με τον αποικισμό, τον Ιάσονα, το χρυσόμαλλο δέρας κ.λπ. κ.λπ. και μετά από μια σύντομη βόλτα μερικών χιλιετιών, «ξαναγύρισαν» στην «πατρίδα τους».

 199. sarant said

  Κύριε Φριζή, και αγαπητέ Γιόζεφ

  Η συζήτηση έχει μετατραπεί σε μονόλογο όχι επειδή δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα αλλά επειδή, νομίζω, οι άλλοι συνομιλητές κατάλαβαν ότι έγινε άγονη. Σας παρακαλώ να μην συνεχιστεί ο μονόλογος και σβήνω (χωρίς καν να το δω) ένα σατιρικό βιντεάκι που παρέθεσε ο Μορντεχάι Φριζής αφενός επειδή δεν είναι κάτι που το λέει με τα δικά του λόγια και αφετέρου επειδή μου προκαλεί αηδία η σάτιρα των δυνατών για τους αδύνατους.

 200. YOSEF22ADAR said

  #201 Άκης Γαβριηλίδης
  Πήγαινε στα τσακίδια.
  (προσπαθώ να εκφραστώ ευγενικά).
  O #137 δεν ηταν τοσο αβρος, οσον αφορα τα μπουζουκια και τη λογικη σου.

 201. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Είναι όμως κάπως περιττές: είμαι ήδη εκεί.
  O #137 δεν ηταν τοσο αβρός, αλλά επίσης δεν ήταν τόσο ειλικρινής (όσο εσείς): αυτός αρνείται να παραδεχθεί πόσο συμπίπτει με τη λογική σας, πράγμα που αντιθέτως κάνετε εσείς. Είναι κι αυτό κάτι.

 202. 194: Ναι, κάντε το, διότι αλλιώς θα τσακώνεστε αιώνια.
  1. Εσείς οι Εβραίοι κάνατε υπομονή δύο χιλιάδες χρόνια και ξαναγυρίσατε στα μέρη που λέτε ότι σας είχε υποσχεθεί ο Θεός ο ίδιος.
  2. Κι οι μουσουλμάνοι είναι υπομονετικοί. Οκτακόσια χρόνια προσπαθούσαν να πάρουν την Κωνσταντινούπολη, την οποία τους είχε λέει υποσχεθεί ο Θεός αυτοπροσώπως. Κάποτε θα σας διώξουν απ’ τα μέρη που κι αυτά λέει τους είχε υποσχεθεί ο Θεός με βούλα.
  3. Αλλά κι εσείς δεν θα το βάλετε κάτω. Θα περιμένετε άλλα χίλια ή δύο χιλιάδες χρόνια την ευκαιρία να ξαναγυρίσετε στα μέρη που και καλά σας είχε υποσχεθεί ο Θεός εγγράφως.
  4. Πίσω στο νούμερο 2.

 203. @ 201 Γαβριηλίδη (παρολίγον «ρωσοπόντιε»), κρατώντας την ψυχραιμία μου και σεβόμενος τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που δικαίως έχει ορίσει ο Νικοκύρης σου γράφω τα εξής:

  Στέλνοντας τον YOSEF22ADAR στα τσακίδια, αποδεικνύεις για άλλη μια φορά το πόσο ημιμαθής και εμπαθής είσαι, εφόσον θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζεις ως σύντροφό σου….. ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι «αρνείσαι να παραδεχθείς πόσο συμπίπτει με τη λογική σας». Και πόσο επιβεβαιώνεις το (ώριμο καθώς φαίνεται) συμπέρασμα του Πάνου που μας υπέδειξε τα εξής όταν ξανασχοληθήκαμε με τα ενοχλητικά ρατσιστικά σου :

  «Μη ζορίζεστε με τον Γαβριηλίδη. Ο άνθρωπος είναι -κυριολεκτικά- ΤΟ ψώνιο. Έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για τη “θανατολαγνεία” της αριστεράς, με επίκεντρο τον Εμφύλιο, και στη συνέχεια αφελέστατα ομολόγησε ότι για τον Εμφύλιο “δεν έχει ιδέα” – επειδή, λέει δεν του είπαν τίποτα σχετικά οι παππούδες του! Σοβαρά τον παίρνει μονάχα όποιος ΔΕΝ έχει συζητήσει μαζί του, πάνω στα ίδια του τα κείμενα…» ( http://pontosandaristera.wordpress.com/2011/06/09/gavriilidis/ )

  Και όλα αυτά, με αφορμή αυτό που έγραψες: «αυτό θα συνιστά ιστορικό παπατζηλίκι που ανάλογό του μπορούμε να βρούμε μόνο στην υποτιθέμενους “παλιννοστούντες” της δεκαετίας του 90 οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν φύγει από την Ελλάδα με τον αποικισμό, τον Ιάσονα, το χρυσόμαλλο δέρας κ.λπ. κ.λπ. και μετά από μια σύντομη βόλτα μερικών χιλιετιών, “ξαναγύρισαν” στην “πατρίδα τους”…

  Για να αποδείξεις για άλλη μια φορά το πόσο επιφανειακά, εξυπνακίστικα και ιδεοληπτικά αντιμετωπίζεις τα πράγματα.

  Δεν σχολιάζω το γεγονός, ότι καμιά κουβέντα αλληλεγγύης και αγάπης, στο πλαίσιο έστω μιας γενικής ουμανιστικής στάσης, για τους απόκληρους εκείνους της σοβιετικής κατάρρευσης, δεν εκστόμισε το πολυλογάδικο στόμα σου.

  Όμως δεν κατάλαβες ούτε ότι οι άνθρωποι αυτοί,
  -θα μπορούσαν να είναι εσύ, εάν ο παππούς σου, είχε καταφύγει στη Ρωσία, πράγμα συνηθισμένο εκείνες της εποχές,
  -ότι δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από το απατεωνίστικο ελληνικό κράτος για τις περιουσίες που άφησαν στις αληθινές τους πατρίδες, όπως αποζημιώθηκε -έστω και λίγο- ο παππούς σου
  -ότι υπήρξαν τραγικά θύματα του εθνικισμού όταν ζούσαν στις πατρίδες τους,
  -ότι εκπατρίστηκαν βιαίως από τους Νεότουρκους και λοιπούς Τούρκους εθνικιστές και εγκλωβίστηκαν στην ΕΣΣΔ,
  -ότι τους εξόντωσε και καταπίεσε ο Πατερούλης με εθνοτικά κριτήρια («για την Ελλάδα ρε γαμώτο») στέλνοντάς τους στα γκουλάγκ και στις στέπες της Κεντρικής Ασίας,
  -ότι απ’ την άλλη, το άθλιο ελληνικό κράτος τους αποστέρησε από τα νόμιμα δικαιώματά τους που απέρρεαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τέλος -πραγματικά ανθρώπινα κουρέλια-
  -ήρθαν στην Ελλάδα όχι ως πατρίδα τους, αλλά ως έθνος-κράτος, τη διαδικασία συγκρότησης του οποίου υπέστησαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο (και το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένο να τους αποκαταστήσει και να τους αποζημιώσει)..

  Και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου κάποιοι γόνοι των παλιών προσφύγων του ΄22, τους φέρθηκαν -σαν γουρούνια- με τον ίδιο τρόπο που ονειρεύεται ο ραβίνος στους…..

  Γι αυτό σου λέω Γαβριηλίδη!!! Το ποτάμι υπάρχει, και από τη μια πλευρά είστε όλοι εσείς οι απάνθρωποι φανατικοί που έχετε βάλει τον εαυτό σας στο πάνθεο των πανσόφων και κρίνετε και απαξιώνετε λαούς και πληθυσμούς, αποτελώντας το άλλοθι για κάθε πολιτική αποκλεισμού και καταπίεσης και από την άλλη οι απλοί άνθρωποι που τυχαίνει να διατηρούν και κάποιο ανθρωπισμό…

  Μ-π

  ————————–

  Υ.Γ. Είναι περίεργο το πώς τα καταφέρνεις πάντα να γίνεσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος!

 204. Πραγματικά, είναι περίεργο.
  Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να αναρωτηθείς εσύ, και όχι εγώ.
  Ιδίως όταν δηλώνεις, υποκριτικά, επικαλούμενος και διαφόρους Πάνους, Μάνους κ.λπ., ότι «δεν θα ξαναασχοληθείς μαζί μου», ενώ όλοι ξέρουμε ότι θα ξαναασχοληθείς,

 205. Για να πούμε και κάτι επί της ουσίας.
  Πρώτον, είναι αστείο να μιλάει για «εμπάθεια» κάποιος που το γραπτό του δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που έχει αναψοκοκκινίσει και καταληφθεί από ιερή φρίκη και αγανάκτηση, όπως εξάλλου και ο Εβραίος σύντροφός του.
  Εν πάση περιπτώσει, για τα συναισθήματα του καθενός δεν μας πέφτει λόγος, αλλά μας πέφτει να κρίνουμε τα επιχειρήματα που υιοθετούνται για να τα εξυπηρετήσουν. Για αυτά, αρκεί μία μόνο φράση:
  οι εθνοτικά Έλληνες, ή όσοι παρουσιάστηκαν ως τέτοιοι, που ήρθαν από τη Σοβιετική Ένωση, μπορεί όντως να υπέστησαν όλα αυτά που αναφέρονται. Πλην όμως, η επίκληση αυτών των δεινών είναι εκτός θέματος: εγώ απλώς αναφέρθηκα στο παπατζηλίκι της επινόησης κάποιας υποτιθέμενης «παλιννόστησης». Το οποίο είναι παπατζηλίκι, είτε οι άνθρωποι αυτοί υπέφεραν είτε όχι. Και είναι από την ίδια μεριά του ποταμού -εάν υπάρχει αυτός ο ποταμός- με το αντίστοιχο παπατζηλίκι περί «επιστροφής των Εβραίων στα πάτρια εδάφη του Ισραήλ». Μα απολύτως αντίστοιχο. Ουδείς λόγος να χάνουμε την ψυχραιμία μας περί αυτού.

 206. YOSEF22ADAR said

  Εδω τα μπουζουκια και το μυαλο φλογερα :
  Ολα αχταρμας – Κυπριοι, Ελληνες ,Εβραιοι.
  Μονο που λειπουν οι Αρμενιοι, οι Ινδιανοι, οι Χαζαροι και οι …Γαλατες.

  http://nomadicuniversality.wordpress.com/2011/02/28/%ce%b5%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9/#_ftnref6

  Oops na oi Galates – kserete aytoi poy zoysan sth Mayrh Thalassa, aristera
  http://nomadicuniversality.wordpress.com/tag/asterix/

 207. @ 207 Γαβριηλίδη (παρολίγον “ρωσοπόντιε”) μάλλον μας μπερδεύεις. Ποτέ δεν δήλωσα ότι ΔΕΝ θα ξαναασχοληθώ μαζί σου. Κάθε φορά που θα εμφανίζεσαι με το γνωστό ισοπεδωτικό (ντεμέκ κριτικό) στιλάκι σου θα έχεις και απάντηση και αντίλογο.

  Θα ήταν τραγικό να κλείναμε τα μάτια μπροστά στην εμφανώς ρατσιστική σου προσέγγιση, μόνο και μόνο γιατί έξυπνα καλύπτεται από αριστερή μορφή. Η δική σου περίπτωση είναι χειρότερη και πολύ πιο επικίνδυνη από τους τους διάφορους χρυσαυγίτες που εκείνα τα χρόνια κυκλοφορούσαν ακόμα και προκηρύξεις για τους «ρωσότουρκους» που τόλμησαν να έρθουν στα ιερά χώματα !!!! Ή για τους νεοδημοκράτες και τον Καρατζαφέρη που στοχοποίησαν για δικούς τους λόγους τον ίδιο πληθυσμό που ιδαιτέρως κυνικά στοχοποιεί σήμερα ο Γαβριηλίδης.

  Η περίπτωση σου μου θυμίζει καθαρά τους Γερμανούς νεοναζί που υιοθετούν άλλη μορφή ( http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/1-3-2007/ ).

  Εκείνοι τουλάχιστον έχουν την αξιοπρέπεια να ομολογούν την ιδεολογική τους τοποθέτηση, σε αντίθεση με σένα που την ανοησία και το ρατσισμό τον βαφτίζεις κριτική.

  Μ-π

 208. sarant said

  Αριστεροπόντιε, δεν θέλω να μπω στην ουσία της κουβέντας, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, και ίσως όχι μόνο τη δική μου, η συνήθεια που έχεις να παρομοιάζεις πότε τον Άκη Γαβριηλίδη και πότε τον Κωστόπουλο των Ιών με τους νεοναζί κτλ. σε κάνει αναξιόπιστο και για τα σωστά που λες.

 209. @ 211 Νίκο, Δεν έχω να αντιτείνω κάτι για το συμπέρασμά σου, για την προσπάθεια κατηγοριοποίησης που κατά καιρούς επιχειρούμε.

  Αρκεί να ξεχωρίζεις τα σωστά!!

  Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ξεπερνάμε τα όρια (μετανιώνοντας όμως λίγο αργότερα). Εξάλλου, οι αντοχές μας μειώνονται με τα χρόνια, όντας μπλεγμένοι χρόνια τώρα σε συγκρούσεις με τη νεοελληνική ανοησία, τον αναθεωρητισμό, την ημιμάθεια, τον εξυπνακισμό, την ταύτιση αυτών που μας ασκούν κριτική με δυνάμεις που επέφεραν δεινά. Προσπαθώντας παράλληλα μέσα στην νεοελληνική έρημο να μιλήσουμε για το προφανές, που ξεκάθαρα βλέπουν οι Τούρκοι σύντροφοι και ανερυθρίαστα διαστρεβλώνουν πολλοί απ’ τους εν Ελλάδι ενδυόμενους την αριστερή λεοντή.

  Από τη δική μου πλευρά, η συνάντηση (αναπόφευκτη λόγω θέματος) με τον Γαβριηλίδη αναπαρίσταται εξαιρετικά από τον Μπρεχτ στο «Αγάπη για την πατρίδα» http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/12/18/%CE%BC%CE%BC/ όπου ξεκάθαρα (για μένα) στο δρώμενο ο Α.Γ έχει το ρόλο του «εθνικιστή»…..

  Μ-π

  ————————————————–

 210. Το παρακάτω βιντεάκι το βάζω για την αλληλοκατανόηση, μιας και με το μπλογκ του Σαραντάκου έχουμε (για μας μιλάω πάντα) μια αίσθηση συντροφικότητας.

  Με βάση αυτά που κατά καιρούς έχει πει ο Άκης κατά των Ποντίων τον αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε τον Άδωνη ή τον Αυτιά. Ακατανόητο; Ίσως, αλλά αληθινό!!!

 211. Mετά και από το πρόσφατο υλικό, νομίζω μπορούμε να διατυπώσουμε μία υπόθεση που να εξηγεί «πώς τα καταφέρνω πάντα να γίνομαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος».
  Η υπόθεση αυτή έχει ως αφετηρία, καταρχάς, την απλή διαπίστωση ότι ΔΕΝ γίνομαι «το επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Ή τουλάχιστον, δεν ξέρω ποιες περιπτώσεις καλύπτει αυτό το «πάντα», αλλά τουλάχιστο σε αυτήν εδώ την περίπτωση ΔΕΝ έγινα.
  Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν δημοσιευτεί πολλές δεκάδες σχόλια από πολλούς διαφορετικούς σχολιαστές. Βαριέμαι να τους μετρήσω, αλλά σίγουρα πολλούς.
  Από αυτούς τους σχολιαστές, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται καν με εμένα (πολλώ δε μάλλον δεν με καθιστά «επίκεντρο του ενδιαφέροντός του»), εκτός από ΔΥΟ.
  Ποιους δύο;
  Αυτούς οι οποίοι νιώθουν ότι όσα λέω απειλούν να τους «κλέψουν την απόλαυση», να υπονομεύσουν την ίδια τη βάση της υποκειμενικότητάς τους, το σημείο απ’ όπου εκπορεύεται (και όπου πάντα ξαναγυρίζει, χωρίς να απομακρυνθεί και πολύ εξάλλου) ο λόγος τους. Το σημείο αυτό είναι το εξής: «ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΡΕ; ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΥΠΟΦΕΡΕΙ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΟΣΟ ΕΓΩ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΥΠΟΦΕΡΕΙ, ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ». Και, φυσικά, το λογικό επακόλουθο: «όποιος δεν καταλαβαίνει και δεν συμμερίζεται [=δηλαδή όλοι, εφόσον κανείς άλλος εκτός από μας δεν καταλαβαίνει και ούτε μπορεί να καταλάβει και να συμμεριστεί] αυτή την αποκλειστικότητά μας στη θέση του θύματος, είναι κακός, πολύ κακός, μας μισεί, είναι ρατσιστής, Χρυσαυγίτης και μύρια όσα άλλα». Άρα: «είμαστε έθνος ανάδελφον», αφού όλοι μας μισούν. Όπερ έδει δείξαι.
  Όπως είναι προφανές, ο λόγος αυτός είναι ένα κλειστό σύστημα, ένας μύλος που γυρίζει μόνος του. Δεν μπορεί, και δεν επιδιώκει εξάλλου, να πείσει κανέναν άλλον έξω από τα μέλη της αντίστοιχης φαντασιακής θυματικής κοινότητας. Τα γρυλλίσματα αυτά και οι ηθικολογίες είναι απλώς μια εκτόνωση της οργής που προκαλεί όποιος εκτός της κοινότητας αυτής τολμάει να συγκρίνει και να παραλληλίσει τα παθήματά της με εκείνα οποιασδήποτε άλλης κοινότητας. Τότε υψώνονται τείχη: είναι «μπουζούκι και φλογέρα» το να αντιμετωπίζεις μαζί, στα πλαίσια της ίδιας ανάλυσης, τους Τουρκοκύπριους, τους Κούρδους, τους Εβραίους, τους Μακεδόνες, τους Αρμένιους … Απαράδεκτο σκάνδαλο και σύγχυση! Το μυαλό μπερδεύεται έτσι: η μόνη καθαρότητα είναι να βάζεις ΧΩΡΙΑ όλους τους άλλους και ΧΩΡΙΑ τους Εβραίους (ή τους Ποντίους, ή τον αντίστοιχο ενδιαφερόμενο. Αν είχαμε και κανέναν Αρμένη παίκτη στην «αγορά του οίκτου» που λέει και ο Τερραί, σίγουρα θα εξανίστατο και αυτός που τολμάμε να βάζουμε ίσα κι όμοια τους Αρμένιους με όλους τους άλλους, και ούτω καθεξής).

 212. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πάντως, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση:
  δεν παρουσιάζομαι ως αριστερός.
  Όποιος λοιπόν με θεωρεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο διά την δημόσια (ή την δική του) ασφάλεια επειδή φαντάζεται ότι «έξυπνα καλύπτομαι από αριστερή μορφή», μπορεί να χαλαρώσει στον αντίστοιχο βαθμό.

 213. «…δεν παρουσιάζομαι ως αριστερός»

  Ουουοοουουουφ! Μας έφυγε ένα βάρος τώρα 🙂

 214. Nicolas said

  @201 Κι εμένα αυτό μου θύμισε το 196, ονόματα, χώρους, εσύ δεν είσαι από δω, εγώ κάθισα πρώτος στην καρέκλα, κλπ…
  Όπως επίσης και εκείνο το θεατρικό της δεκαετίας του ΄80, όπου εκείνη έβλεπε νάνους παντού, άλλοι βλέπουν αντισημίτες, τρομοκράτες, προδότες, …
  Θα μου πεις, ο άλλος έλεγε μόνον οι παρανοϊκοί επιβιώνουν.
  Μέχρι να έρθει ο λευκός καβαλάρης!

 215. @ 216

  Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή για τις συγκεκριμένες έννοιες:

  “Ο Μπελογιάννης, κύριοι του ΒΗΜΑΤΟΣ, δεν ήταν αριστερός. Ηταν κομμουνιστής. Να τη σημειώνετε τη διαφορά, γιατί είναι τεράστια και όχι να κατατάσσετε τον Μπελογιάννη στην Αριστερά!!”

  http://www2.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=5622804

  Μ-π

 216. Κύριε Σαραντάκο, γράψατε:

  «Σας παρακαλώ να μην συνεχιστεί ο μονόλογος και σβήνω (χωρίς καν να το δω) ένα σατιρικό βιντεάκι που παρέθεσε ο Μορντεχάι Φριζής αφενός επειδή δεν είναι κάτι που το λέει με τα δικά του λόγια και αφετέρου επειδή μου προκαλεί αηδία η σάτιρα των δυνατών για τους αδύνατους»

  Γιατί αγαπητέ μου, μήπως ΦΟΒΑΣΤΕ;;; Γιατί αγαπητέ μου δεν αντιδράτε όταν οι αγαπητοί ‘σύντροφοι’ κάνουν συνέχεια τον δικό τους μονόλογο περί ‘κακού’ Ισραήλ;;; Και τί πάει να πει, πως αφαιρείτε βίντεο, επειδή δεν είναι με τα δικά μου λόγια;;; Μήπως αφαιρείτε και τα υπόλοιπα βίντεο-αναρτήσεις των άλλων;;; Και τί πάει να πει, πως σας προκαλεί αηδία;;; Και εμένα μου προκαλεί αηδία ο φανατικός αντι-σιωνισμός κάποιων εδώ μέσα, τους οποίους προσπαθώ να αντικρούσω με επιχειρήματα. Ωστέ κάνετε ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ…

  Και πού είναι όλοι οι αγαπητοί ‘σύντροφοι’ να απαντήσουν έστω και σε ένα ερώτημα και επιχείρημα δικό μου ή του Γιόσεφ22Αντάρ…

  Δεν πειράζει, σας ξέρουμε ‘σύντροφοι’… ξέρουμε το πόσο ‘δημοκράτες’ και ‘ανοιχτόμυαλοι’ είστε με όποιον δεν συμφωνεί με τα μανιφέστα σας και τις κοσμοθεωρίες σας…

  Σας μάθαμε επί Στάλιν και επί Σοβιετικής Ένωσης γενικότερα, όταν κηνυγήσατε ανελέητα Εβραίους επειδή ήταν θρήσκοι ή Σιωνιστές… Σας μάθαμε στα γκούλανγκ και στη Σιβηρία… Σας μάθαμε όταν επί δεκαετίες στηρίζετε την αραβική τρομοκρατία εναντίον μας…

  Η ‘αγάπη’ σας για τους Εβραίους,περιορίζεται μόνο και μόνο όταν αποσκοπείτε πως ο Εβραίος θα προσκηνύσει τον Μαρξ ή τον Λένιν ή τον Στάλιν ή τον Μπακούνιν… Να μας λείπει…

  Σας είδαμε πόσο ‘φιλο-εβραίοι’ είστε, όταν με εξαίρεση τον κ.Δημητρά και την Αντι-ναζιστική πρωτοβουλία, κανείς σας δεν πάτησε το ποδαράκι του στην επαίσχυντη δίκη του ναζιστή πλεύρη… μα φυσικά και αυτός υπέρ των ‘αδύναμων παλαιστινίων’ και κατά του ‘δυνατού’ Ισραήλ αγωνίζεται…

  Η εποχή του αντι-σιωνιστικού μονολόγου τελείωσε…

 217. Γαβριηλίδη,

  Προκειμένου όμως να πέσουν μια και καλή οι μάσκες του «παλαιστινιακού» ψεύδους και μύθου, αξίζει να ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις των ίδιων των ηγετών του «παλαιστινιακού αγώνα» σχετικά με τις ρίζες και την καταγωγή τους. Ιδού μερικές από αυτές:
  1) Το 1946 ο γνωστός τότε Αμερικανοάραβας ιστορικός Φίλιπ Χίττι, προσπαθόντας να αποτρέψει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, δήλωσε μπροστά στην Αγγλο-Αμερικανική Συνέλευση: «Δεν υπήρχε ποτέ ‘Παλαιστίνη’ στην ιστορία, ποτέ μα ποτέ».
  2) Στο 1ο Κονγκρέσο Μουσουλμανικών και Χριστιανικών φορέων που έγινε στην Ιερουσαλήμ, το Φεβρουάριο του 1919 σχετικά με την εθνική «παλαιστινιακή» ταυτότητα αποφασίστηκε: «Θεωρούμε την Παλαιστίνη ως μέρος της Αραβικής Συρίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Είμαστε ενωμένοι με αυτήν [την Συρία] με δεσμούς εθνικούς, θρησκευτικούς, γλωσσολογικούς, φυσικούς, οικονομικούς και γεωγραφικούς».
  3) Το 1937 ο ντόπιος άραβας ηγέτης Αούνι Μπέϊ Αμπντούλ Χάντι δήλωσε μπροστά στην Συνέλευση Πιίλ: «Δεν υπάρχει κράτος με το όνομα ‘Παλαιστίνη’! Τη ονομασία ‘Παλαιστίνη’ την δημιούργησαν οι ίδιοι οι Σιωνιστές! Ποτέ δεν υπήρξε Παλαιστίνη στη Βίβλο. Η χώρα μας για αιώνες ήταν τμήμα της Συρίας».
  4) Το 1977 σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα ‘Τροβ’, ο τρομοκράτης και ηγετικό στέλεχος της PLO, Ζουαγιέρ Μουχασίν δήλωσε: «Ο παλαιστινιακός λαός δεν υφίσταται. Η ιδέα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους είναι ένα νέο όπλο στον συνεχόμενο πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ και στοχεύει επίσης στην αραβική ενότητα. Σύμφωνα με τη πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στους παλαιστίνιους Σύριους, και τους παλαιστίνιους Ιορδανούς ή Λιβανέζους. Μόνο εξαιτίας πολιτικών και τακτικών στόχων, δηλώνουμε σήμερα για ύπαρξη παλαιστινιακού λαού, διότι το εθνικό καλό όλων των Αράβων απαιτεί την δημιουργία μιας ξεχωριστής παλαιστινιακής οντότητας και ταυτότητας, προκειμένου να λειτουργεί ως αντίβαρο ενάντια στον Σιωνισμό. Από πλευρά τακτικής, η Ιορδανία, η οποία έχει ήδη οριοθετημένα σύνορα, δεν μπορεί να επιζητήσει κυριαρχία στη Γιάφα και τη Χάϊφα. Όμως, εγώ ως Παλαιστίνιος, μπορώ να διεκδικήσω τη Χάϊφα, τη Γιάφα, την Μπεερ Σέβα και την Ιερουσαλήμ…Αφού καταφέρουμε να πετύχουμε κυριαρχία πάνω σε όλη την Παλαιστίνη, απαγορεύεται να καθυστερήσουμε ούτε για μια στιγμή την ένωση εκ νέου της Παλαιστίνης με την Ιορδανία».
  5) Το 1987 σε παναραβική συνδιάσκεψη στο Ραμπάτ Αμόν, ο τότε πρόεδρος της Συρίας Άσαντ δήλωσε: «Κράτος με το όνομα ‘Παλαιστίνη’ δεν υπήρξε ποτέ». Και τότε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεϊν του απάντησε: «Η εμφάνιση της εθνικής παλαιστινιακής οντότητας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δωθεί μια απάντηση στη θέση του Ισραήλ πως η Παλαιστίνη είναι εβραϊκή».
  6) Το 1970, ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε: «Το ζήτημα των συνόρων δεν μας ενδιαφέρει. Από την αραβική σκοπιά δεν πρέπει να μιλάμε για σύνορα. Η Παλαιστίνη δεν είναι παρά μια σταγόνα μέσα στον τεράστιο [αραβικό] ωκεανό. Η εθνότητα μας είναι η αραβική εθνότητα, η οποία απλώνεται από τον αντλαντικό ωκεανό μέχρι και την Ερυθρά θάλασσα, και ακόμα πιο πέρα». Όταν μάλιστα ο Αραφάτ ήταν στην Ιορδανία δήλωσε στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Οριένα Φαλάτζι πως η PLO πολεμάει το Ισραήλ στο όνομα και τη χάρη του παν-αραβισμού και πως για αυτόν η Ιορδανία είναι η Παλαιστίνη.
  7) Το 1956 ο πρώτος πρόεδρος της PLO, Άχμεντ Σούκρι, ως εκπρόσωπος της αραβικής λίγκας δήλωσε στον ΟΗΕ: «Είναι γνωστό σε όλους πως η Παλαιστίνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νότια Συρία».

  Οι ίδιοι λοιπόν οι «παλαιστίνιοι» παραδέχονται πως όντως ποτέ δεν υπήρξε ούτε Παλαιστίνη, ούτε παλαιστινιακός λαός, πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αραβικού έθνους, και πως δεν τους ενδιαφέρει η ανεξαρτησία, παρά μόνο η καταστροφή του ενός και μοναδικού στον κόσμο εβραϊκού κράτους , του κράτους του Ισραήλ!

 218. Μορντεχάϊ Φριζής, ξεφεύγεις τελείως και αποδεικνύεσαι αχάριστος και αντιγραφέας της δομής των φανατικών αντισημιτών, γράφοντας:

  «Σας μάθαμε επί Στάλιν και επί Σοβιετικής Ένωσης γενικότερα, όταν κηνυγήσατε ανελέητα Εβραίους επειδή ήταν θρήσκοι ή Σιωνιστές… Σας μάθαμε στα γκούλανγκ και στη Σιβηρία… »

  Πως είναι δυνατόν να προβάλλεις τα ιστορικά γεγονότα σε συνομιλητές σου και να τους καθιστάς αυτόματα συνένοχους σε μεγάλα εγκλήματα, τη στιγμή που δεν έχουν υποστηρίξει ποτέ τις δυνάμεις που καταδίωξαν Εβραίους..

  Ας δούμε όμως συγκεκριμένα το λάθος που κάνεις γράφοντας το παραπάνω:

  ———–

  Ο Στάλιν πρωτίστως εξόντωσε τους παλιούς του συντρόφους. Διέπραξε πραγματική γενοκτονία των μπολσεβίκων….

  Στη συνέχεια, και με αφορμή την βίαιη κολεχτιβοποίηση, ολοκλήρωσε τις διώξεις κατά των θρησκευτικών λειτουργών, χριστιανών (ορθόδοξων, καθολικών, ουνιτών…), μουσουλμάνων, εβραίων και βουδιστών, κλείνοντας και τους περισσότερους λατρευτικούς χώρους που είχαν διασωθεί από τα χρόνια του Πολεμικού Κομμουνισμού.

  Από από τις αρχές της δεκαετίας του 30, ξεκίνησε τις διώξεις κατά των εθνικών μειονοτήτων. Πρώτα με τους σοβιετικούς Κορεάτες της Άπω Ανατολής (1932). Οι διώξεις αυτού του τύπου κορυφώθηκαν μετά της Δίκες της Μόσχας (1936). Το 1937 άρχισε το εθνοτικό πογκρόμ κατά των σοβιετικών Ελλήνων (Ποντίων, Μαριουπολιτών, Ελλαδικών, μελών του ΚΚΕ), Γερμανών του Βόλγα, Τατάρων της Κριμαίας, Τσετσένων, Καλμίκων, Τούρκων Μεσχετίνων, Ογκουσέτιων κ.λπ.

  Εναντίον της εβραϊκής κοινότητας ο Στάλιν στράφηκε μετά το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε δεν γνωρίζουμε να υπήρχε δυσμενής μεταχείριση με εθνικά κριτήρια. Αντιθέτως είχε δημιουργηθεί το 1928 η Αυτόνομη Εβραϊκή Περιοχή (Jewish Α.Ο.), η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και στης οποίας το μνημείο της Σοά, στο Mpirompitzan, τίμησε ο Μεντβέντεφ τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

  Μην υποτιμάς καθόλου τη συγκεκριμένη φιλοεβραϊκή σοβιετική χειρονομία. Γιατί εάν γνωρίζεις την ιστορία του σιωνιστικού κινήματος θα ξέρεις ότι η επιλογή της Παλαιστίνης (ο παλαιστινοκεντρισμός) δεν ήταν εξ αρχής… θέση αρχής. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι τα πρώτα χρόνια το εδαφικό ζήτημα έθεσε σε δοκιμασία την ενότητα των σιωνιστών.

  Σε ένα καλό κείμενο για την ιστορία του σιωνισμού διαβάζουμε:

  «…Στο «Εβραϊκό Κράτος», ο ίδιος ο Χερτσλ γράφει ότι «δύο περιοχές μπορούν να ληφθούν υπόψη» για τον προτεινόμενο εποικισμό: «Η Παλαιστίνη και η Αργεντινή».
  * Σοβαρότερη υπήρξε, μεταξύ 1903 και 1905, η συζήτηση μιας επίσημης βρετανικής πρότασης για την παραχώρηση εδαφών στην Ουγκάντα.
  * Τελικά επικράτησε ο παλαιστινοκεντρισμός, αν και όχι χωρίς αντιδράσεις: μια ολόκληρη τάση του κινήματος, οι «τεριτοριαλιστές», διασπάστηκε διεκδικώντας μίαν οποιαδήποτε εδαφική αποκατάσταση.
  Η πολυμορφία
  Ενα μέρος τους θα επιχειρήσει να οικοδομήσει, στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ, μια αυτόνομη εβραϊκή εθνική εστία στο Μπιρομπιτζάν της ανατολικής Σιβηρίας….» (http://edu09.pbworks.com/w/page/11606391/%CE%A3%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82)

  Μ-π

 219. sarant said

  219: Κύριε Φριζή, αν μετρήσετε τα βιντεάκια του παρόντος νήματος θα δείτε ότι τα περισσότερα είναι δικά σας και του Γιοζέφ, επομένως ισορροπία ήδη δεν υπάρχει. Τόσο εσείς όσο και η άλλη πλευρά έχετε τόνους από προπαγανδιστικό υλικό, αν είναι να το μπαζώνετε εδώ καήκαμε.

  Ειδικότερα τώρα, σε μένα προσωπικά προκαλεί απέχθεια το χιούμορ με στόχο τον ανίσχυρο, είτε είναι ναζιστικό χιούμορ για τους εβραίους είτε είναι ρατσιστικό χιούμορ για τους μετανάστες, είτε το βιντεάκι που έσβησα.

 220. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως ένας φίλος Ισραηλίτης στην Κύπρο, μου έλεγε ότι «η Τορά συμπυκνώνεται στο «μη κάνεις στον άλλον, αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν». Τα υπόλοιπα(της Τορά) είναι σχόλια»
  Μάλλον αδαής ή άθ_ος ήταν…

 221. Ψηφίζω το 214.

 222. YOSEF22ADAR said

  Τα αναρτω δυο-δυο για να μη τα φαει η spam-οπαγιδα.
  (ειδαλλως θα περιοριζομουνα σε μια και μονο αναρτηση)
  http://www.terminal119.gr/show.php?id=362
  Η κρυφή γοητεία του αριστερού αντισημιτισμού – Terminal 119[ Ιούνιος / 2006]

  http://www.terminal119.gr/show.php?id=532
  Terminal 119 [ 28 Οκτώβριος 2011]

 223. YOSEF22ADAR said

  http://www.terminal119.gr/show.php?id=517
  Περικυκλωμένοι από Ειρηνιστές – Terminal 119 [ Ιούλιος / 2010]
  Spam – spam – spam,
  οταν αντιδρωντας στην Τουρκικη προβοκατσια του «Free Gaza»
  (που πολλοι προοδευτικοι τοτε, κανατε gargara)
  αναδημοσιευσα αποσπασματα απο κειμενο των Terminal 119
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/27/digitalship/

  http://abravanel.wordpress.com/2011/09/07/trial-of-frizis-plevris/#comment-21738

 224. YOSEF22ADAR said

  H πρακτικη -σε σχεση με την τηλεοπτικη και ιστοτοπικη θεωρια- ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ?
  http://www.terminal119.gr/show.php?id=530
  Οι σύντροφοι μας οι Κανίβαλοι – Terminal 119 [31/05/2011]

  Όχλος αποτελούμενος από έλληνες κατοίκους μαζί με οργανωμένες φασιστικές ομάδες
  επιτίθενται από κοινού εναντίον μεταναστών
  κι ένας μετριοπαθής πρώτος απολογισμός μιλάει για εκατοντάδες επιθέσεις,
  με 100 και πλέον τραυματίες μετανάστες σε νοσοκομεία,
  από τους οποίους τουλάχιστον οι 12 μαχαιρωμένοι από τις 12 Μαΐου,
  και μία τουλάχιστον επιβεβαιωμένη δολοφονία από μαχαίρωμα ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές,
  του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών.
  … …
  Η ελληνική αριστερά εξάλλου με δύο-τρεις κινήσεις της κατάφερε να τα πει όλα και στο παρόν πογκρόμ.
  Αφενός, τις κρίσιμες πρώτες μέρες του πογκρόμ ούτε μισός αριστερός
  (από τις οργανώσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανταρσύα κλπ)
  δεν τόλμησε να κατέβει κάτω από την Πατησίων για να αντιπαρατεθεί έμπρακτα με τον όχλο.
  Αφετέρου, όταν αποφάσισαν να καταδικάσουν έμπρακτα το πογκρόμ,
  κάποιοι από αυτούς καλέσανε μια συνέλευση στις 15 Μάη
  – όταν ακόμα δηλαδή τα γεγονότα εξελίσσονταν – καλέσανε μια δεύτερη συνέλευση στις 23 Μάη
  και κανονίσανε μια αντιφασιστική πορεία για την … τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου
  (ευτυχώς του Ιουνίου του 2011, όχι του 2012!).
  Μοναδική εξαίρεση για όλους αυτούς τους τύπους με το μπετοναρισμένο μυαλό στάθηκε η Ανταρσύα
  που κάλεσε για αντιφασιστική στο Δημαρχείο στις 16 Μάη,
  μια συγκέντρωση που ήταν επιτυχημένη χάρη βέβαια στο πολυπληθές 80% των συμμετεχόντων της
  που ήταν φυσικά μετανάστες.

 225. Για να θυμηθούμε ότι είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, δύο παρατηρήσεις:
  1. Αριστεροπόντιε, όχι και Mpirompitzan! Μπιρομπιτζάν, Birobidjan, Биробиджан, ότι θέλεις, αλλά όχι τέτοιες φρικαλεότητες!
  2. Ρ. Μορντεχάι, όχι «Ραμπάτ Αμόν» όταν γράφεις ελληνικά, παρακαλώ! (Για όποιον δεν το ξέρει, πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.)

 226. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ε ρε γλέντια – ο Γαβριηλίδης, ο οικοπεδούχος του Γιαχβέ Αντάρ και ο εκλεκτός του Θεού ραββίνος στο ίδιο ποστ! Πως και το έχασα τέτοιο κελεπούρι! Όχι τίποτα άλλο αλλά κάθε νέο υλικό Φριζή είναι ευπρόσδεκτο, έχασα τη συλλογή μου από Πολιτικά Θέματα της δεκαετίας του 90 και δεν έχω πια μεγάλο κόρπους (ελληνιστί Νίκο) ισραηλινού σωβινισμού γραμμένο στα ελληνικά.

 227. YOSEF22ADAR, αν θές πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων σε διαβεβαιώ ότι και εμείς έχουμε αναδημοσιεύσει κείμενα των terminal119 και επι πλέον τους έχουμε και στα προτεινόμενα λινκ. Και αν κατάλαβα καλά, συμφωνείς πολιτικά με την Ανταρσύα!

  —————-

  Αγγελος, καλά αυτό πρόσεξε απ’ όλα;

  Αλλά μιας και είσαι γλωσσολόγος και φαντάζομαι ότι δεν σου λείπει το χιούμορ, γράψε μου φωνητικά τις λέξεις: «Mpirompitzan» και «Birobidjan». Για να σου πω την αλήθεια, η βαρβαρική γραφή που χρησιμοποίησα προήλθε μάλλον μετά από τη βιασύνη που μου προκάλεσε η αποτυχία μου για να το γράψω στα εβραϊκά. Όχι ότι είμαι και ορθογράφος στη μεταφορά λέξεων από την κυριλική στη λατινική (γραφή)!!!

  Μ-π

 228. YOSEF22ADAR said

  #230. Το ξερω Μ-π.
  Σου εστειλα e_mail, το ελαβες? (τα σχολια ηταν κλειστα).
  Πιστοποιητικα φρονηματων οχι απο (ή σε μενα) – αχρειαστα.
  Συμφωνω με την επιρροη που εχει ο μεσος ψηφοφορος στο «συσχετισμο δυναμεων».
  Στειλε μου e_mail να σου τα πω απο κοντα.

 229. Aγαπητέ κ.Σαραντάκο,

  Ωστέ οι ψευτο-‘παλαιστίνοι’ τρομοκράτες της Χαμάς, της Φάταχ, της Τζιχάντ, και οι λιβανέζοι Χεσμπ-άλα ανίσχυροι, ε;;;;;;

  Και το κακόμοιρο το Ιράν, ανίσχυρο και αυτό,ε;;;;

  Μα και η Σ.Αραβία και το φανατικό Ισλάμ, ανίσχυροι και αυτοί, αμ πώς….

  Τί να περιμένεις όμως από αγαπητούς ‘συντρόφους’…

 230. Αγαπητέ Πόντος & Αριστερά,

  Ο Χερτσλ, με όλο τον σεβασμό δεν εκπροσωπεί τον αυθεντικό Βιβλικό Σιωνισμό…

  Βρε, είπαμε ‘κακή κουβέντα’ για τον Στάλιν και τον κομμουνιστικό σωβινισμό,και ξύνισες… Πολύ καλό παιδί αυτός ο Στάλιν και κυρίως με τους Εβραίους (και δη γιατρούς)….

 231. Ρ. Μορντεχάι, στο τελευταίο σου είσαι άδικος. Ο Αριστεροπόντιος απαριθμεί ένα σωρό εγκλήματα του Στάλιν, και απλώς επισημαίνει ότι «εναντίον της εβραϊκής κοινότητας ο Στάλιν στράφηκε μετά το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου.» Και λάθος να κάνει επ’αυτού, μόνο σαν υπερασπιστής του Στάλιν δεν εμφανίζεται!

 232. YOSEF22ADAR said

  #234 Καλημερα Αγγελε.
  Σωστα ειπας.

 233. LandS said

  Τελικά, ακόμα και ο φανατικά εναντίον του φανατισμού, φανατικοί φαίνονται!
  Και μη πει κανείς τίποτα για τους φανατικούς υπέρμαχους του ορθολογισμού, γιατί δεν υπάρχουν.Και άρα, δεν φαίνονται!

 234. Φριζή
  απορρίπτεσαι και εσύ επίσης από την πρώτη πρόταση.
  Δεν πρόκειται να έρθει ποτέ η στιγμή που «θα πέσουν μια και καλή οι μάσκες». Ούτε των Παλαιστινίων, ούτε κανενός άλλου. Καμία «μια» δεν θα είναι ποτέ «η καλή». Παρά μόνο ίσως στο τέλος της ιστορίας, εάν έρθει ποτέ. (ίσως με την έλευση του Μεσσία; δεν ξέρω, δεν είμαι πολύ διαβασμένος σε αυτά).
  Αν το καλοσκεφτείς, μάλλον θα πρέπει να χαίρεσαι γι’ αυτό. Διότι αν πέσουν «μια και καλή», πώς θα έχεις εσύ μετά την απόλαυση να τις ξαναρίξεις; Η ζωή σου θα στερηθεί το νόημά της.
  Εξάλλου, οι Παλαιστίνιοι -συγνώμη, ξέχασα: οι «αυτοαποκαλούμενοι Παλαιστίνιοι»- είναι τόσο σατανικοί, που και εάν παρ’ ελπιδα πέσουν οριστικά οι μάσκες τους, σίγουρα θα φτιάξουν αμέσως άλλες. Άρα, όρεξη να ‘χεις να τσακώνεσαι.

 235. Γαβριηλίδη,

  Και όμως όχι. Μπορεί κάποιοι να πλάθουν ιστορίες που τους αρμόζουν σύμφωνα με τις κοσμοθεωρίες τους, πάντως ο Ιουδαϊσμός, βλέπει ως αυτοσκοπό την παγκόσμια αληθινή ειρήνη, όπου κάθε λαός και έθνος, όπως και κάθε άνθρωπος θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, χωρίς όμως να χάνει την ιδιαιτερότητα του.

  Σέβομαι τους άραβες, ως λαό και μάλιστα συγγενικό λαό. Όμως σέβομαι, πολεμώ και εχθρεύομαι εκείνους τους άραβες που πολεμούν τον Ιουδαϊσμό, το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό, και προπαντώς αυτούς που αυτο-αποκαλούνται ως ‘παλαιστίνιοι’, διότι με αυτό τον τρόπο αρνούνται την εβραϊκή παρουσία στη γη του Ισραήλ,ως κυρίαρχη.

  Από πλευράς Ιουδαϊσμού ο καθένας βέβαια όσο εχθρικός στον Ιουδαϊσμό και αν είναι, δύναται να μετανοήσει (όχι μόνο στα λόγια φυσικά), μέχρι τότε όμως αν συμπεριφέρεται ως εχθρός θα αντιμετωπίζεται επίσης ως εχθρός, με όλο τον σεβασμό, αλλά ως εχθρός, όπως και οι όποιοι σύμμαχοι του.

  Μακάρι βέβαια να μην υπήρχαν πόλεμοι, βία, σκοτωμοί ή κακία, αλλά εφόσον ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπάρχουν, ο Ιουδαϊσμός δεν είναι η θρησκεία της θεωρητικής ‘αγάπης’ και του ‘γύρνα το άλλο μάγουλο’, αλλά η θρησκεία του μέτρου. Και όπως έγραψε ο βασιλιάς Σλομό-Σολομώντας, στον Εκκλησιαστή -Κοέλετ: ‘Υπάρχει χρόνος για να σκοτώνεις και χρόνος για να θεραπεύεις, χρόνος για πόλεμο και χρόνος για ειρήνη’. Τα πάντα εξαρτώνται ανάλογα με την κατάσταση. Και επίσης το Ταλμούντ προσθέτει: «Αμπά λεοργκεχά, ασκέν λεοργκό» – Όποιος έρχεται να σε σκοτώσει- σήκω και σκότωσε τον εσύ πρώτος’.

  Και τί πάει να πει, πως ο αδύναμος έχει πάντα δίκιο και ο δυνατός άδικο; Μήπως και η ηττημένη χιτλερική Γερμανία, στο τέλος του Β’Π.Π. όπου ήταν αδύναμη, είχε δίκιο;;;

  Κύριοι, ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να ανεχτεί ένα νέο Ολοκαύτωμα από κανέναν. Έτσι λοιπόν προτιμώ ένα ισχυρό δυνατό Ισραήλ, ακόμη και μισητό στους εχθρούς του, αλλά ΖΩΝΤΑΝΟ, παρά ένα νέο Άουσβιτς, στο οποίο τα έθνη θα προσφέρουν τα κροκοδείλια δάκρυα τους (όπως έκαναν δηλαδή κατά και μετα΄το Ολοακαύτωμα) με έναν εβραϊκό λαό ξανά ΝΕΚΡΟ…

 236. Αν αδίκησα τον αγαπητό Πόντος & Αριστερά, περί Στάλιν, το πέρνω πίσω…

 237. Aγαπητέ Σαραντάκο,

  Επίσης για ποιόν μονόλογο μιλάς; Εδώ και δεκαετίες η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από ανελέητη φιλο-αραβική αντι-σιωνιστική προπαγάνδα, και οι φωνές δύο Εβραίων Σιωνιστών σε μάραναν στο μπλογκ σου;;;

  Πόσο μάλλον όταν μας αντικρουούν όλοι οι αγαπητοί ‘σύντροφοι’ εδώ μέσα, που φυσικά παίζοντας εντός έδρας υπερτερούν… και όμως οι δύο μοναδικές σιωνιστικές φωνές αποτελούν ‘μονόλογο’ για σένα που πρέπει να λογοκριθεί και από πάνω, για να μην ταραχτούν τα νερά κάποιων…

  Κρίμα…

  Παρεπιμπντόντως, γιατί δεν ακούστηκε ούτε μια απάντηση ή σχόλιο στα προηγούμενα ερωτήματα που έθεσα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 238. Τέλος Χαρτοσήμου said

  @238
  Αφού ο ραβίνος σου λέει «υπάρχει χρόνος για να σκοτώνεις», το λένε οι γραφές μας,
  κάνει και τρεις αναφορές καπάκι στο Αουσβιτς και στο Ολοκαύτωμα.
  Ετσι να μην ξεχνιόμαστε ότι μπορεί ποτέ κανείς να κάνει κριτική στη συστηματική κρατική βία και στην εθνοκάθαρση του φασιστικού του κράτους,
  «εμείς είμαστε τα θύματα πριν 70 χρόνια» σου λέει,
  να ‘χει το ελεύθερο να εξολοθρεύει και να κάνει γενοκτονίες.

  Θαρρείς κι έχει φόβο το Ισραήλ από την … ναζιστικού μεγέθους παλαιστινιακή μηχανή θανάτου.
  Και σου λέει, πριν προλάβει ο οποιοσδήποτε να κινηθεί εναντίον μας, εμείς θα τον μακελεύουμε πρώτοι πάραυτα. «Το λένε οι γραφές μας, χώρια το Αουσβιτς» σου ξαναλέει (τώρα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, άβυσσος η ψυχή του φασίστα και του εγκληματία).

  Ωραία φάμπρικα αυτή, η εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος.
  Ούτε τους νεκρούς σας δε σέβεστε, έτσι που τους βάζετε μπροστά σε κάθε ευκαιρία για να δικαιολογήσετε ανάλογα εγκλήματα.

  Η θρησκεία του μέτρου, σου λέει μετά, σα δε ντρέπονται λίγο, κι αυτοί οι μισάνθρωποι ραβίνοι κι αυτή η μισάνθρωπη θρησκεία τους.

 239. YOSEF22ADAR said

  #168 Aγγελος
  «…ότι αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς ακόμα χειρότερη αδικία,
  ότι τα σύνορα του 1967 δεν ήταν βιώσιμα
  (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουν ως την Αμμάν για να γίνουν βιώσιμα!)…»

  Χμμμμμ
  Israel Palestinian Conflict The Truth About the West Bank – YouTube.mp4
  Μεταφορτώθηκε από το χρήστη israelyesgr την 29 Ιούλ 2011

  Μάθημα ιστορίας σε 6 λεπτά για το ποια είναι η Ιστορική πραγματικότητα
  στην Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την «Παλαιστίνη», την Ιουδέα και Σαμάρια («Δυτική Όχθη»).
  Τα γεγονότα είναι γεγονότα — δεν μπορούν να αλλαχθούν!
  [Σβήστηκε πολύγλωσση φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα γιατί το σκορ έχει πάει 5-0. Θα ανέβει όταν κάποιος παραθέσει ισάριθμα φιλοπαλαιστινιακά βιντεάκια]

  * Για την ιστορια, ειναι το τριτο video που ανεβαζω σε αυτη τη σελιδα

 240. sarant said

  Γιοζέφ, πόσα βίντεο έχουν ανεβάσει, σε αυτήν εδώ τη σελίδα, αυτοί που διαφωνούν μαζί σου; Κανένα. Η συζήτηση αυτή γίνεται χωρίς ισορροπία. Αν θέλεις να πεις κάτι με δικά σου λόγια, ευχαρίστως. Το βιντεάκι θα το σβήσω.

 241. Τέλος Χαρτόσημου έγραψες:

  «Η θρησκεία του μέτρου, σου λέει μετά, σα δε ντρέπονται λίγο, κι αυτοί οι μισάνθρωποι ραβίνοι κι αυτή η μισάνθρωπη θρησκεία τους.»

  Ο αντισημιτισμός σε όλο του το μεγαλείο…για να δούμε αν εδώ πέσει λογοκροσία από τον Σαραντάκο…

  Σαμπάτ Σαλώμ ‘σύντροφοι’…

 242. Τέλος Χαρτοσήμου said

  @244
  Ραβίνε, άσε την καραμέλα με τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που εκτοξεύετε εσύ και οι όμοιοι σου σε όποιον κάνει κριτική στον σωβινισμό, στη μισαλλοδοξία και στη μισανθρωπιά σας.
  Αυτά δεν περνάνε εδώ, εδώ υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι.

  Στο είπα και στην πρώτη παρέμβασή μου, δεν δίνω δεκάρα αν είσαι θρησκευόμενος Εβραίος, δεν δίνω δεκάρα καν αν είσαι Εβραίος.

  Τα ίδια θα έλεγα και σε οποιονδήποτε άλλο με τα ίδια μυαλά και τις ίδιες εγκληματικές φασιστικές πρακτικές, είτε πιστεύει στο θεό είτε όχι.

  Ασε, βρες κάτι άλλο να πεις,
  το να στιγματίζεις τους πάντες ως «αντισημίτες»
  (και όπως διαπιστώνω, επειδή παίρνουν θάρρος με την ατιμωρησία τους, τώρα εκτοξεύουν κατηγορίες φόρα-παρτίδα και για «αντισιωνισμό», κάτι που παλιά δεν γινόταν, τουλάχιστον έτσι φανερά),
  δεν περνάει πια.

  Στα παλιά μου τα παπούτσια αν πιστεύεις ότι έχετε κοννέξιον απευθείας με το θεό.
  Οσο χρησιμοποιείς αυτές τις δοξασίες και αυτές τις ιδεοληψίες, πιστεύοντας ότι έτσι δικαιολογείς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, τόσο θα τα ακούς και για τη θρησκεία σου που υπαγορεύει ότι “υπάρχει χρόνος για να σκοτώνεις” και για τις πρακτικές σας τις φασιστικές, είτε είναι θεόσταλτες, είτε είναι δικό σας κατασκεύασμα.

  Σήμερα πέθανε ένας άξιος Εβραίος που τιμούσε και την εβραϊκότητά του και τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος,
  σε αντίθεση με φανατικούς σωβινιστές σαν και εσένα
  που χωρίς ντροπή
  βάζουν πάντοτε μπροστά τη μνήμη των θυμάτων
  για να δικαιολογούν τις δικές τους πρακτικές εθνοκάθαρσης (στα μουλωχτά).

  Οπως είπα:
  Ωραία φάμπρικα αυτή, η εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος.
  Ούτε τους νεκρούς σας δε σέβεστε, έτσι που τους βάζετε μπροστά σε κάθε ευκαιρία για να δικαιολογήσετε ανάλογα εγκλήματα.

  http://www.inews.gr/96/to-pagkosmio-antimilitaristiko-kai-antipolemiko-kinima-penthei-tin-apoleia-Peretz-Kidrontou.htm

  Ο αγαπητός φίλος και σύντροφός μας Πέρετζ έχει φύγει.
  Ο Peretz Kindrom είναι αναμφίβολα μια συμβολική μορφή του Αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού κινήματος και η απώλεια του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε στο κίνημα ειρήνης του Ισραήλ από τα τέλη της δεκαετίας του 60′ στην οργάνωση Siach-Νέα Ισραηλινή Αριστερά και αργότερα στη Yes Gvul, το Κίνημα των Ισραηλινών Στρατιωτών-Αρνητών Στράτευσης, όπου ήταν υπεύθυνος των διεθνών επαφών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου
  για την Ισραηλινό-παλαιστινιακή Ειρήνη και μετείχε στις κοινές επιτροπές των κινήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα στην Επιτροπή ενάντια στα βασανιστήρια, τη Betselem.

  Ο ίδιος και η οικογένεια του έφεραν τα σημάδια της μοίρας του Εβραϊκού λαού. Γεννημένος στη Βιέννη τον Ιούλιο του 1933, λίγους μήνες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Αυστρία, κατέφυγε στη Βρετανία για αν γλυτώσει το διωγμό των Εβραίων από τους Ναζί. Στα 18 του χρόνια μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου έζησε για 20 χρόνια στο Zikim, ένα συνοριακό κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Στο τέλος της δεκαετίας του 60′ σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του κινήματος ειρήνης. Ζούσε στην Ιερουσαλήμ από το 1974 όπου εργάζονταν ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, σχολιαστής ραδιοφώνου και συγγραφέας. Στο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνεται ένα τμήμα του βιβλίου «Κατηγορώντας τα Θύματα» που εκδόθηκε από τον Edward Said και τον Christopher Hitchens.

 243. Αν ο Κορνήλιος εξακολουθεί να διαβάζει αυτό το νήμα, ίσως σου πει ότι σύμφωνα με τη χριστιανική ερμηνεία, οι τρεις μορφές που είδε ο Αβραάμ υποδηλώνουν την τρισυπόστατη φύση του Θεού, την Αγία Τριάδα. Και υποθέτω ότι θα ανακράξεις «Άπαγε της βλασφημίας» και θα απαγγείλεις το Σσεμά για να την ξορκίσεις. — Όσοι όμως από εμάς βλέπουν στην Παλαιά Διαθήκη απλώς και μόνο μια (πολύ ενδιαφέρουσα) επιτομή της μυθολογίας και των χρονικών των αρχαίων Εβραίων, δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν τι σχέση έχει η αφήγηση της αφιλοξενίας των Σοδόμων και Γομόρρων (Γομόρρας;) με την αντίστοιχη ιστορία που οδήγησε στη σφαγή των Βενιαμινιτών μερικούς αιώνες αργότερα, και που φαίνεται να έχει γραφεί με copy-paste βάσει εκείνης (ή αντίστροφα). — Τέλος, μια καθαρά γλωσσική παρατήρηση: στα ελληνικά, οι σεξουαλικές επαφές λέγονται συνευρέσεις, όχι παρευρέσεις. Οι εραστές συνευρίσκονται· αν κάποιος παρευρίσκεται, μάλλον ηδονοβλεψίας θα είναι!

 244. Βλέποντας όλα αυτά τα βιντεάκια καταλαβαίνω πόσοι όμοιοι είναι οι φανατικοί, είτε είναι ευαγγελιστές, είτε γιεχωβάδες, είτε ορθόδοξοι (χριστιανοί+εβραίοι), είτε σταλινικοί, είτε ακόμα και οι δολοφόνοι της Μαρφίν, καθώς και όλοι όσοι πιστεύουν ότι κατέχουν την εξ αποκαλύψεως αλήθεια και είναι ταγμένοι να διαμορφώσουν τη ζωή κατά τις οδηγίες των Ιερών Γραφών…

  Μ-π

 245. Τέλος Χαρτόσημου,

  Περί αντισημιτσμού του τύπου σου:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4147156,00.html

  Θα επανέλθω στα λεγόμενα σου.

 246. Λοιπόν Τέλος Χαρτόσημου,

  Περί ‘φάμπρικας Ολοκαυτώματος’ και περί μισανθρωπικής θρησκείας, όπως αποκαλείς τον Ιουδαϊσμό, δεν διαφέρεις σε τίποτα από τον ναζιστή πλεύρη, που λέει ακριβώς τα ίδια στο λίβελο του ‘Εβραίοι, όλη η αλήθεια’… Αλήθεια που ήσουν όταν ο ναζιστής δικαζόταν;;;;

  Θα μου πεις, άλλα κίνητρα, αλλά όπως και να το κάνουμε κάτω από το περιτύλιγμα η ουσία είναι η ίδια, ο αντισημιτισμός της σβάστικας δεν πολυδιαφέρει με εκείνον του σφυροδρέπανου…

  Και πριν ξανανοίξεις το στόμα σου για σεβασμό προς τα 6.000.000 Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, καλό θα ήταν να ζητήσεις ταπεινά συγνώμη για τα εγκλήματα του κόκκινου φασισμού ενάντια στην ανθρωπότητα και ειδικά ενάντια στον Ιουδαϊσμό και τον εβραϊκό λαό, ή να μετανοήσεις για την επαίσχυντη σύναψη ειρήνης ανάμεσα στην τότε Σοβιετική Ένωση και την χιτλερική Γερμανία (και μην αρχίζεις το γνωστό τροπάριο, πως άλλο Στάλιν, άλλο κομμουνισμός, διότι και εμένα πολλάκις με ενδιαφέρει, από την στιγμή που στο όνομα του κομμουνισμού εξοντώθηκαν εκατοντάδες Εβραίοι).

  Για τον ‘σύνροφο’ Πέρετς Κίντρομ της προδοτικής οργάνωσης ‘Γιες Γκβουλ’, τί να πω; Είθε ο Κύριος να τον συγχωρέσει για το αμάρτημα της προδοσίας του λαού του…

  Πάντως αυτή την εβδομάδα κλείνουν 21 χρόνια από την επαίσχυντη δολοφονία του ηρωϊκού Εβραίου και Σιωνιστή ηγέτη, Ραββίνου Μέϊρ Νταβίντ Καχάνε (Καάνα, δηλαδή Κοέν στα αραμαϊκά), αυτού που τόσο πολύ συκοφαντήθηκε ως ‘ρατσιστής, ναζί, φασίστας και εξτρεμιστής’ μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε μέχρι τέλους απόλυτα προσηλωμένος στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό, στην Τορά, το Ταλμούντ και τον Βιβλικό Σιωνισμό.

  Τουλάχιστον σε αυτό σε παραδέχομαι Τέλος Χαρτοσήμου, ως ένα σημείο, λες τα πράγματα με το όνομα τους: ο αληθινός εχθρός για σένα είναι ο ίδιος ο Ιουδαϊσμός και η Τορά. Έτσι ώστε κάποιοι Εβραίοι που μας διαβάζουν και έχουν αγάπη στην παράδοση και το Θ-ό τους, να ξέρουν με ποιόν και τί έχουν να κάνουν…

 247. sarant said

  Κύριε Φριζή, η απρόκλητη (κανείς δεν αναφέρθηκε σ’ αυτόν) εξύμνηση του ρατσιστή (χαρακτηρισμός της ισραηλινής κυβέρνησης) ραβίνου Καχάνε είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Σε λίγο θα έρθει κάποιος άλλος και θα βάλει βίντεο υπέρ του Μπαρούχ Γκολντστάιν. Σβήνω το βιντεάκι και με λύπη μου σας αποκλείω από το ιστολόγιο.

 248. π2 said

  Αλληλούια!

 249. Τέλος Χαρτοσήμου said

  #249,
  Κρίμα, πάνω που ήθελα να … μετανοήσω (!!!) για το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και είχα σκοπό να ρωτήσω αν ο ραββίνος δέχεται μετάνοιες για όλα τα σύμφωνα γιατί έχω κάποιους φίλους Εβραίους άθεους που θέλουν να μετανοήσουν κι αυτοί για τις συμφωνίες του Όσλο, να μην τρέχουν αλλού τώρα.
  (και να φανταστείς ότι ούτε ξέρω τι είναι η … Τορά, την οποία … εχθρεύομαι).

  Κατά τ’ άλλα η φάμπρικα, φάμπρικα, η καραμέλα, καραμέλα, και η εθνοκάθαρση, εθνοκάθαρση.

 250. Nina said

  Γιατι πρεπει οποιος ειναι Εβραιος να πρεπει να δικαιολογηθει η να θεωρειται ως ψεγμα. Οι Εβραιοι εχουνε δωρισει στον κοσμο τις μεγαλυτερες ιατρικες και τεχνολογικες επιτευξεις, εχουνε τα περισσοτερα βραβεια Νομπελ, εχουνε παντα διαθεση ειρηνης και καλης πιστεως, ειναι δημοκρατικοι! δεν πειραζουν κανενα παρα μονο οταν κυνδινευει η ακεραιοτητα τους. δεν εχουν κανει ποτε πολεμο επιθεσης παρα μονο αμυνας. επομενως ειναι τιμη το να εισαι Εβραιος! αν τωρα καποιοι αντι να χτυπουν τον γαιδαρο, χτυπουν το πεταλο, δεν ειναι που του φταινε οι Εβραιοι αλλα η αμαθεια τους, η ευκολια του να τους κατηγορει χωρις συνεπειες και λαστ μπατ νοτ λιστ τα μπονους που οι Εβραιοι αδυνατουν η δεν θελουν να προσφερουν!

 251. sarant said

  Είναι τιμή να είσαι Εβραίος όσο είναι να είσαι Έλληνας ή Βούλγαρος ή Ινδός ή Ούγγρος ή Κογκολέζος. Ή Παλαιστίνιος.

 252. a ha! said

  Δηλαδή «Εβραίος» δηλώνει εθνικότητα; :Ο

 253. sarant said

  Αυτά είναι μπερδεμένα θέματα, αλλά όταν λέει ότι οι εβραίοι έχουν τα περισσότερα Νόμπελ προφανώς δεν τους συγκρίνει με βάση το θρήσκευμα γιατί οι χριστιανοί θαρρώ θα έχουν περισσότερα (μπορεί να είναι και κανένας άθεος).

 254. – Είμαι Εβραίος και περήφανος γι’αυτό.
  – Γιατί περήφανος;
  – Γιατί και να μην ήμουνα περήφανος, πάλι Εβραίος θα ήμουν!

  Πολύ φιλοσοφημένο αστείο, που ισχύει βέβαια για οτιδήποτε είναι κανείς εκ γενετής.

 255. ππ said

  @156 Φανταζομαι οτι αν δεν συμφωνεις με το μετρημα της Νινας δεν πρεπει και να το υιοθετεις.
  Κανονικα δεν ειναι μπερδεμενο

 256. Είναι γεγονός ότι πάρα πολλοί απ’ αυτούς που έχουν διακριθεί στον πνευματικό τομέα –είτε μιλάμε για φυσική είτε για μαθηματικά, σκάκι, κλασική μουσική κτλ.– είναι (όχι υποχρεωτικά καθαρής) εβραϊκής καταγωγής. Φυσικά οι περισσότεροι δεν έδρασαν στο Ισραήλ, δεν ήταν πιστοί Ιουδαίοι, δεν τηρούσαν τις >600 διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου κτλ.

  Ας πάρουμε τους 13 επίσημους παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι, απ’ το 1886 μέχρι το 1993:
  1. Steinitz was born on May 17, 1836 in the Jewish ghetto of Prague
  2. Emanuel Lasker […], the son of a Jewish cantor.
  8. Tal was born in Riga, Latvia, into a Jewish family.
  11. His mother, Regina Wender Fischer, was an American citizen of Polish-Russian Jewish descent
  13. Garry Kasparov was born Garry Kimovich Weinstein […], to an Armenian mother and Jewish father.

  ⁵/₁₃ ~ 38,5%, όχι κι άσχημα!

  Φυσικά από τα ατομικά επιτεύγματα των λίγων δεν συνάγεται τίποτα για τους πολλούς. Μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες να έβγαλαν πολλούς φιλοσόφους, μαθηματικούς κτλ., αλλά οι μάζες των Αρχαίων Ελλήνων ήταν αγεωμέτρητες και αφιλοσόφητες.

  Επίσης από τα επιτεύγματα των προγόνων δε συνάγεται τίποτα για τους απογόνους, όπως εμείς οι Νεοέλληνες γνωρίζουμε καλά.

  Επιπλέον, από τα επιτεύγματα της Διασποράς δεν συνάγεται τίποτα για το αντίστοιχο εθνικό κράτος, όπως εμείς οι Νεοέλληνες γνωρίζουμε πάλι καλά.

  Απ’ την παρουσία μιας ισχυρής πνευματικής ελίτ μπορεί το πολύ-πολύ να συναχθεί ότι η αντίστοιχη μάζα δείχνει τουλάχιστον κάποια ανοχή προς το πνεύμα.

 257. ππ said

  Το πολύ-πολύ; Δεν συνάγεται επίσης -και κυρίως- ότι κεφαλοποιούσαν, λόγω ειδικών συνθηκών διασποράς και προσφυγιάς, σε πνευματικό κεφάλαιο; Είναι το γνωστό το «τίποτε στις τσέπες, όλα στο κεφάλι». Νομίζω είναι γνωστό ότι για τους ίδιους λόγους υπήρξαν λιγότεροι λαμπροί Εβραίοι πιανίστες από ό,τι βιολιστές.

 258. 260: Λέγοντας «συνάγεται», εννοώ «συνάγεται υποχρεωτικά, αναγκαστικά». Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν τελούσαν υπό διωγμόν. Συνεπώς απ’ την ύπαρξη σημαντικής πνευματικής ελίτ δεν μπορεί να συναχθεί (αναγκαστικά) ότι ο λαός ζούσε με την απειλή του πογκρόμ.

 259. Νέο Kid Στο Block said

  259. Ξέχασες –στους εβραϊκής καταγωγής- τον Μιχαήλ Μωυσέγιεβιτς Μποτβίνικ.
  Ο Ταλ δεν ήταν εβραϊκής καταγωγής . Τυπικά, ήταν (σοβιετικός βέβαια όπως όλοι) Λετονός, ρωσικής καταγωγής. Λέω τυπικά, γιατί ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ σε έθνη, κράτη, καταγωγές και φυλές, παρά μόνο στους ανθρώπους και στο σκάκι!
  Όλα αυτά τα ‘’κανονιστικά’’ περί του τι ‘’συνάγεται…κλπ’’ είναι θεωρώ ολίγον φαιδρά (δεν το λέω για να ψέξω κανέναν προσωπικά, απλώς το πιστεύω).

 260. ππ said

  Μα έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να συναχθεί κάτι ανιστορικά όπως φαίνεται να υπονοείς: η «ισχυρή πνευματική ελίτ» (όρος που μου φαίνεται να μπαζει λίγο, αλλά τον προσπερνώ) των Εβραίων ουσιαστικά είναι σύγχρονο φαινόμενο, ας πούμε μοντέρνο. Η ερώτηση που κάνουμε είναι: γιατί αυτοί; γιατί τότε;

 261. 262: Για τον Μποτβίνικ έχεις δίκιο:
  Although his parents were Jewish, his father was a dental technician and his mother a dentist, which allowed the family to live outside the Pale of Settlement to which most Jews in the Russian Empire were restricted at the time.

  Για τον Ταλ, όπου κι αν ψάξεις γράφει ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_chess_players
  http://www.jinfo.org/Chess_Players.html

  Επίσης:
  According to recently unsealed FBI files and other independent archival sources, Bobby Fischer’s biological father was not the German physicist Hans-Gerhardt Fischer, as previously supposed, but rather the Hungarian-Jewish fluid dynamicist Paul Nemenyi, making both of his parents Jewish.
  Vasily Smyslov: Jewish mother, non-Jewish father.

  Τα ⁵/₁₃ γίνονται μαζί με τους Μποτβίνικ και Σμυσλώφ ⁷/₁₃ ~ 54%!

 262. 263: Η ερώτηση που κάνω είναι: έστω ότι ένας λαός σε κάποιον τόπο και χρόνο έχει δυσανάλογα πολλές διακρίσεις στον πνευματικό τομέα. Τι μπορούμε να συνάγουμε αναγκαστικά γι’ αυτόν το λαό; Μήπως πνευματική ανωτερότητα;

  Η απάντησή μου είναι: σχεδόν τίποτα. Άντε να συνάγουμε ότι η ανεκτικότητα προς το πνεύμα υπερβαίνει τον μέσο όρο.

  Εσύ εξετάζεις ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον ερώτημα.

 263. ππ said

  Συγνώμη αλλά πάλι λίγο μπάζει. Αν έχει «πολλες διακρίσεις στον πνευματικό τομέα» σημαίνει ότι ο πνευματικός τομέας είναι ένα πεδίο σταθερό κι αδιαπραγματευτο; Ή μήπως ότι αυτοί που ορίζουν ποιο είναι αυτο το πεδίο έχουν και τις «διακρίσεις»;
  Από την άλλη η «ανεκτικότητα προς το πνεύμα»: ζω στην Γαλλια, η ανεκτικότητα είναι ας πούμε πολύ ψηλή, πιο πολύ από ό,τι θα φανταζόταν κανείς ότι είναι στις ΗΠΑ -ο όρος ανεκτικότητα μπαζει εφόσον δεν μετριέται, αλλά ας πούμε ότι με βάση το τρέχον νόημα καταλαβαινόμαστε- αλλά δεν βλεπω τίποτις ισχυρα πνευματικά επιτευγματα.

 264. Εμ, ο Φίσερ ήταν λιγάκι αντισημίτης νομίζω…

  Χαριτωμένη πάντως η αριθμητική των θεωρητικών του Αίματος.

 265. 266: Δεν έγραψα ότι η ανεκτικότητα προς το πνεύμα οδηγεί υποχρεωτικά σε πληθωρισμό πνευματικών επιτευγμάτων, αλλά ότι πιθανότατα τον προϋποθέτει. Άλλο Α ⇒ Β κι άλλο Α ⇐ Β.

  67: Πράγματι, ο Φίσερ εκτός από εβραϊκής καταγωγής ήταν και λυσσασμένος αντισημίτης.

 266. LandS said

  Για τα περισσότερα σχόλια από το 253 και κάτω…

  Έλεγα και ‘γω δεν θα σχολιαστεί καθόλου η συνήθεια του Χατζάρα να ανακαλύπτει εβραϊκή καταγωγή σε όλους;

  Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει ότι αυτός που έφτιαξε το γενεαλογικό δένδρο του Μιχαήλ Παλαιολόγου, τον βρήκε να κατάγεται από τον Δαυίδ. Που σημαίνει ότι η ενδοξότερη δυναστεία ελλήνων αυτοκρατόρων ήταν εβραϊκής καταγωγής.

 267. ππ said

  Ε όχι κι η ενδοξότερη οι Παλαιολόγοι… Θα έχουμε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στην Μακεδονία και στα ένδοξα Κομνηνά Ξάνθης!

 268. 268: Διόρθωση κακής διατύπωσης:

  Δεν έγραψα ότι η ανεκτικότητα προς το πνεύμα οδηγεί υποχρεωτικά σε πληθωρισμό πνευματικών επιτευγμάτων, αλλά ότι πιθανότατα τον προϋποθέτει αποτελεί προϋπόθεσή του.

 269. Ο ραβίνος είπε προς κάποιο σχολιαστή:

  «καλό θα ήταν να ζητήσεις ταπεινά συγνώμη για τα εγκλήματα του κόκκινου φασισμού ενάντια στην ανθρωπότητα και ειδικά ενάντια στον Ιουδαϊσμό και τον εβραϊκό λαό»..

  Καθόλου δεν θέλω να υποστηρίξω το σοβιετικό πείραμα, το οποίο μετά το 1918 έθεσε από μόνο του τις βάσεις για να οδηγηθεί στο σταλινισμό.

  Όμως δεν μπορώ να μην εντοπίσω την υποκρισία και τη κακία που κρύβει η παραπάνω φράση και που δεν αρμόζει σε λειτουργό μιας μονοθεϊστικής θρησκείας. Ως γνωστό, μεγάλο μέρος της αντισημιτικής-αντικομμουνιστικης προσπαγάνδας βασίζεται στο γεγονός ότι οι Εβραίοι πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν μαζικά στο πείραμα αυτό. Και μέχρι το 1936, αλλά ειδικότερα μετέχρι το 1945, δεν είχαν το παραμικρο πρόβλημα. Αντιθέτως!!!!!

  Σήμερα, ο άγριος αντισημιτισμός που σαρώνει τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες της παλιάς Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, βασίζεται ακριβώς στην ταύτιση μπολσεβίκος-εβραίος.

  Βέβαια, τόσο ο ραβίνος όσο και οι αντισημίτες-αντικομμουνιστές έχουν ακριβώς την ίδια δομή σκέψης. Ανακηρύσσουν εαυτόν ιεροφάντη που εκπροσωπεί αυθαιρέτως πληθυσμούς, λαούς και έθνη….

  Πώς θα του φαινόταν του ραβίνου, εάν κάποιος απόγονος ενός θύματος του «συνωστισμού» στη Σμύρνη του ζητούσε να «..ζητήσει ταπεινά συγνώμη» για τη δράση της Φεντερασιόν και του Μπεναρόγια που ήλεγχαν εκείνη την εποχή το ΣΕΚΕ-ΚΚΕ και αντικειμενικά βοήθησαν τον τουρκικό εθνικισμό να νικήσει και να αιματοκυλίσει τη Μικρά Ασία; Είναι σα να λέει ότι η παραδοχή του Μπεναρόγια: » Η απεργία του στρατού στο μέτωπο έλυσε τη μικρασιατική τραγωδία”, που προκάλεσε η δράση των οργανωμένων Πυρήνων, προβάλλεται σ’ όλους τους Εβραίους και τους μεταφέρει ιστορικές εθνικές ενοχές.

  Θα ήταν όχι απλώς ανέκδοτο μια τέτοια προβολή, αλλά ψέμα και εγκληματικό….

  Κι όμως ο ραβίνος, για τα δικά του, το διαπράττει χωρίς καμιά αναστολή και ενοχή!!!

  Μ-π

  ————————-

  -Μια υπόδειξη: Υποδεικνύω και πάλι την ανάγνωση του σχολίου 221 (10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:45), για το οποίο ο ραβίνος τοποθετήθηκε χωρίς να το διαβάσω πιστεύοντας -μάλλον από θεία διαίσθηση- ότι στο σχόλιο υποστηρίζεταιτο αντίθετο απ’ αυτό που πραγματικά υποστηρίζεται (στο σχόλιο) και

  -μια απορία: Μα που είναι οι νουνεχείς φίλοι μας εβραίοι να υποδείξουν στο ραβίνο ότι με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και χειρίζεται τη γλώσσα, προκαλεί εξαιρετκή ζημιά στην υπόθεση της αντίκρουσης του αντισημιστισμού.

 270. ππ said

  268: έχεις λίγο μπερδουκλωθεί προσπαθώντας να αποδείξεις το αυταποδεικτο -ότι καμιά εθνική ή θρησκευτική ομάδα δεν μπορεί να περηφανεύεται για εγγενή πνευματική ανωτερότητα…- και να το ανάγεις σε κάποιον γενικό νόμο που να ισχύει πάντα και παντού. Ο «¨νόμος» αυτός αναγκαστικά καταληγει να είναι το μινιμουμ, -δηλαδή: ο πολιτισμός αναπτύσσεται εκεί όπου ανέχονται την ανάπτυξη του πολιτισμού- και να μην σημαίνει τίποτε. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και κυρίως αν δεν ορίσουμε τι είναι πολιτιστικό επίτευγμα κλπ συνώνυμα, ρευστοτατο. Η βυζαντινλή τεχνη μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν περιφρονημένη, στο μπλογκ του Σαραντάκου τςη εποχής θα λέγαμε ότι οι καημένοι οι Βυζαντινοί ήταν πολύ αδέξιοι ακι στείρποι πνευματικά.

 271. -Μια υπόδειξη: Υποδεικνύω και πάλι την ανάγνωση του σχολίου 221 (10 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:45), για το οποίο ο ραβίνος τοποθετήθηκε χωρίς να το διαβάσΕΙ πιστεύοντας -μάλλον από θεία διαίσθηση- ότι στο σχόλιο υποστηρίζεταιτο αντίθετο απ’ αυτό που πραγματικά υποστηρίζεται (στο σχόλιο) και

 272. 273: Πράγματι αυτό που προσπαθώ ν’ αποδείξω δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Δυστυχώς όμως για τους εθνικιστές μόνο αυταπόδεικτο δεν είναι.

 273. Μόλις το διάβασα στο ιστολόγιο του Βαρουφάκη: As Ghandi used to say, and eye for an eye leaves everyone blind.

 274. http://yanisvaroufakis.eu/2011/11/18/the-serpents-egg-hatchlings-in-greeces-postmodern-great-depression/#comment-4116

 275. sarant said

  Δεν ήξερα ότι γράφει και για μη οικονομικά θέματα 🙂

 276. Jean Cohen said

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο,

  Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια (post 174 και 178).

  Ανακάλυψα λίγο καθυστερημένα το blog σας.

 277. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια -και για το ιστολόγιο, ποτέ δεν είναι αργά 😉

 278. […] επώνυμα που ελληνοποιήθηκαν ήταν κυρίως τουρκογενούς προέλευσης Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων, εκ των οποίων […]

 279. Δεν ξέρω αν αξίζει να νεκρανσατήσουμε αυτό το νήμα, αλλά κάποιοι, που ίσως έχουν ακούσει για κάποιον Βαλντέν, θέλουν να βγάλουν Εβραίο και τον Τσίπρα!

 280. sarant said

  Ο Αλέξης είναι από το Άξελ…..

 281. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «Είμαστε όλοι Εβραίοι»

 282. Γς said

  κι έχω μια … στις Εβραίες….

 283. Μαρία said

  Τι νήμα κι αυτό!

  282
  Ο Σωτήρης ο Βαλντέν πού μπλέκεται δεν κατάλαβα.

 284. O Σωτήρης Βαλντέν φέρει και το όνομα Αξελ, πράγμα διόλου περίεργο, αφού ο πατέρας του ήταν Σουηδός. Σκέφτηκα μήπως κάπου είχε ακούσει ο συντάκτης του παραληρήματος αυτή τη λεπτομέρεια και τη μετέφερε στον αναντάν μπαμπαντάν Έλληνα Τσίπρα…

 285. sarant said

  287: Να κάτι που δεν ξέραμε (το Άξελ, εννοώ). Που βέβαια δεν είναι εβρέικο, είναι;

 286. Όχι βέβαια, σκανδιναβικό είναι — αν και, κατά τη Βικιπαίδεια, είναι παραφθορά του… Αβεσαλώμ. Εβραίικο είναι το επίθετο Αξελροντ, αλλά μην τους δίνουμε ιδέες!

 287. sotirios hatzopoulos said

  Για τον άγνωστο βίο του Μορντεχάι Φριζή

  Από ότι λέει ο εγγονός για τον παππού του ήταν σιωνιστής και πιστός στην παράδοση της θρησκείας του, μας δημιουργεί πολλά σοβαρά ερωτήματα!

  Ποίοι τον προώθησαν στον Ελληνικό στρατό και γιατί;
  Πως λαμβάνουν θέσης ηγεσίας οι σιωνιστές στην Ελλάδα;
  Ποίους σκοπούς εξυπηρετούσε ο σιωνιστής Μορντεχάι Φριζή;
  Τα συμφέροντα των Σιωνιστών και του Ελληνικού λαού είναι ίδια;
  Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν υπόθεση του Ελληνικού λαού;

  Οι λαοί δεν παίρνουν τις αποφάσεις για πολέμους, αλλά οι οι ηγεσίες τους, που δεν εκλέγονται οπωσδήποτε με δημοκρατικές διαδικασίες, και δεν αντιπροσωπεύουν οπωσδήποτε την κοινή γνώμη ενός λαού!

  Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς μη Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τον ¨Ελληνικο στρατό και λαό για τα συμφέροντα τους και ιερό σκοπό τους!
  Που ενδεχομένως να τον χρησιμοποιούνε και σημερα!
  Εχοντας ένα φίδι στον κόρφο μας!!!!!

 288. Πολύ σωστά συνέλληνα Σωτήριε!
  Ο ΒΠΠ έγινε για να αναρριχηθεί ο Φριζής στην ιεραρχία και να πάει να σκοτωθεί πρώτος επίτηδες για να πάρει την δόξα από τους ορθόδοξους αξιωματικούς.

  Αλλά μην ξεχνάμε και τους καθολικούς “Έλληνες” και τον ύποπτο ρόλο τους στην ιστορία της πατρίδας μας.
  Και αυτοί πήγαν και σκοτώθηκαν επίτηδες στον ελληνοαλβανικό μέτωπο το 1940-41 για να χρησιμοποιήσουν τον ¨Ελληνικό στρατό για τα συμφέροντα τους και ιερό σκοπό τους!
  Ο γνωστός ανθέλλην Βαμβακάρης τι εννοούσε άραγε όταν τραγουδούσε:
  “Μία φούντωση, μια φλόγα
  έχω μέσα στην καρδιά
  Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει
  Φραγκοσυριανή γλυκιά..”

  Κάποια κοπέλα ή μήπως τον Καθολικισμό και τον Πάπα;
  http://www.katholikoskosmos.gr/index.php/archive/3-maincategory/30-ellines-katholikoi-pesontes

 289. Ψέκκας said

  1. Τους Εβραίους δεν τους κυνηγούσαν μόνο οι φασίστες και οι Ναζί αλλά και οι σοβιετικοί. Γνωστός είναι ο Κάρλος το Τσακάλι πράκτορας των Σοβιετικών που σκότωνε Εβραίους γιατί ήταν λέει έθνος καπιταλιστών.

  2. Ίσως πρέπει να είναι κάποιος καθιστερημέμνος εντελώς για να λέει οτι τα εθνικιστικά παραληρήματα είναι μια έννοια αντίθετη στον Εβραισμό. Ο Εβραισμός από μόνος τους είναι η πιο σκληρή εθνικιστική ιδεολογία.

  3. Ο διεθνισμός χάνει το νόημα της ισότητας των ανθρώπων όταν εξυπηρετεί μια παγκόσμια ηγεμονία.

 290. sotirios hatzopoulos said

  Προς Ντίνος said 9 Δεκεμβρίου, 2014 at 14:57
  Συνέλληνα Ντίνο, μπερδεύτηκα έτσι όπως μου τα λές χαοτικά!
  Γιατί δεν αναφέρθηκα πουθενά για δόξα ορθόδοξων αξιωματικών,
  ούτε για καθολικούς Έλληνες, και τον ιερό σκοπό τους, γιατί δεν έχουν ιερό σκοπό!
  ούτε για των Βαμβακάρη!
  Οταν θα αναφέρεσαι σε κάτι να μιλάς στα ίσια και
  καθαρά και όχι πλάγια και αλληγορικά!
  για να γινόμαστε κατανοητοι!

 291. ΣΗΜΙΤΗς..Αγωγή κατά Ελληνικού Κράτους

  Θέλει να κάνει τα μπάνια του σε ιδιωτικό αιγιαλό.

  Αγωγή κατά του Ελληνικού Κράτους κατέθεσε ο Σημίτης.

  Σάλο στη μικρή παραθεριστική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας έχει προκαλέσει η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να αποκτήσει την δική του ιδιωτική παραλία, περιφράζοντας το τμήμα του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά απο την εξοχική του κατοικία.

  Τις τελευταίες ημέρες, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν περίεργες κινήσεις στον αύλειο χώρο της μονοκατοικίας του, απο την πλευρά της θάλασσας.
  Οικοδομικά υλικά και συρματοπλέγματα σκέπασαν το γρασίδι που υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο, ο ΟΠΟΙΟς ΑΠΕΧΕΙ ΜΟΛΙς ΈΞΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά την προπέρσινη βομβιστική επίθεση μικρής ισχύος που δέχθηκε το εξοχικό του, είχε ζητήσει, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας, την ιδιωτικοποίηση της παραλίας που εκτείνεται στην νότια πλευρά του σπιτιού του.
  Αίτημα το οποίο δεν εγινε δεκτό απο το αρμόδιο Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν την παράνομη απαίτηση Σημίτη.
  Παράλληλα ο τελευταίος κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού.
  Τελικά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να καταθέσει αναγνωριστική αγωγή κατά του Ελληνικού Κράτους.
  Επίσης, προκειμένου να μην εκτεθεί ο ίδιος, έγραψε την ψιλή κυριότητα του οικήματος στις κόρες του Μαριλένα και Φανή – Ιωάννα ( Φιόνα ) Σημίτη.
  Επειδή το εξοχικό είναι εκτός σχεδίου αλλά ειναι νομιμοποιημένο ( βρίσκεται ακριβώς κάτω απο την παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου ), οι δυο κόρες του κατέθεσαν αίτηση, που έγινε δεκτή απο τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Κορίνθου, προκειμένου να ανακαινίσουν το εσωτερικό του σπιτιού, που ειχε υποστεί ζημιές απο τον επρηστικό μηχανισμό.
  Με την ευκαιρία, επέκτειναν και τον συρμάτινο φράχτη στα όρια του αιγιαλού, στο σημείο που σκάει το κύμα όταν εχει θαλασσοταραχή. Το εξοχικό που βρίσκεται στην περιοχή «Γκράβες», το φυλούν ακόμη αστυνομικοί που επανδρώνουν τα δυο φυλάκια που υπάρχουν στη βόρεια και νότια πλευρά του οικοπέδου.
  Η παρουσία τους και μόνο ειναι αποτρεπτική για τους λουόμενους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παραλία μπροστά απο την οικία Σημίτη, ο οποίος απολαμβάνει «ιδιωτικό μπάνιο» με την οικογένεια του, κατα τους θερινούς μήνες.

  Το μόνο που απομένει ειναι να του δοθεί κι επισήμως η αποκλειστική χρίση της παραλίας.

  Γ.Α.Φ
  «ΕΜΠΡΟΣ»
  17/12015

  Με αφορμή το εν λόγω άρθρο σχολιάζουμε……..

  Απο το 2008 γνωρίζαμε ότι ο κ.Σημίτης προτίθετο να καταθέσει «Αναγνωριστική Αγωγή» κατά του Ελληνικού Δημοσίου….. με σκοπό να ιδιοποιηθεί την χρήση και ιδιοκτησία του αιγιαλού, δηλ.της παραλίας που βρίσκεται έμπροσθεν της εξοχικής κατοικίας του στην περιοχή Αγ.Θεόδωροι Κορινθίας.

  Με αυτή τη λογική θα πρέπει χιλιάδες Ελληνες που ειναι ιδιοκτήτες ακινήτων πλησίον αιγιαλού, να προβούν σε καταπατήση, περίφραξη, αποκλεισμό της εγγύς παραλίας τους.

  Φανταστείτε λοιπόν, «δορυφορικά», πως θα ήταν ο Χάρτης της Ελλάδος, εαν ολες οι παραλίες ήταν περιφραγμένες, κατειλλημένες και καταπατημένες.?

  Και οχι μονο αυτό, αλλά και απο οικονομικής απόψεως πρέπει να σας πληροφορήσουμε, ότι η αξία του δικού σας Νόμιμου εξοχικού ακινήτου, αυτομάτως μειώνεται, αφου στην αξία του παράνομου προστίθεται…………………………….ΥΠΕΡΑΞΙΑ.

  Για παράδειγμα, ενας μέσος αγοραστής θα προτιμήσει να επενδύσει σε ενα ακίνητο που έχει επιπλέον ατομική Ι.Χ παραλία, παρά να επενδύσει σε ένα Νόμιμο ακίνητο……… το οποίο δεν εχει διαπράξει ουδεμία παράνομη επέκταση, δηλ. δεν εχει καταπατήσει ούτε ενα τετρ.εκατοστό.

  Με την ίδια λογική λοιπόν μπορούμε να καταπατήσουμε το σπίτι του γείτονα, τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, πάρκα και να χτίσουμε βιλίτσες μέσα στο Πεδίον του Αρεως……………………………..
  ( http://kyameftopedioareos.blogspot.com ) και Πάντα Ταύτα ………με μία απλή Αναγνωριστική Αγωγή εναντίον του Ελληνικούς Δημοσίου.!!!!

  Θεωρούμε συνυπεύθυνους και τους Νομοθέτες, στη Χώρα μας ………….οι οποίοι παρασκευάζουν νομοσχέδια εκτρώματα, οχι μόνο αντι-Οικολογικά αλλά και αντι-συνταγματικά, εν κατακλείδι

  …………………………ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ – ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ !!!

  Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.

  Γιώργος Παρασχάκης Νομ.

  http://polmarkarch.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: