Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημοψήφισμα, μια αυτεπίστροφη ρουκέτα

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2011


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε χτες, 6.11.2011, στην κυριακάτικη Αυγή, στη μηνιαία στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Βέβαια, το άρθρο είχε γραφτεί λίγες μέρες νωρίτερα, οπότε δεν παίρνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε (πολύ περισσότερο) τα χτεσινοβραδινά.

Παρεμπιπτόντως, χτες ήμουν καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105,5 fm», στην εκπομπή Κόκκινο πιπέρι του φίλου Στέλιου Ελληνιάδη. Μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή από εδώ ή να την ακούσετε ζωντανά ονλάιν από αυτή τη σελίδα με κλικ στην ημερομηνία (6 Νοε 2011). Ήθελα να την ανεβάσω εδώ, αλλά επειδή είναι, μαζί με τις ειδήσεις που προηγήθηκαν, λίγο μεγαλύτερη από 100 ΜΒ, που είναι το όριο, δεν τη δέχεται το fileden. (Αν βέβαια κάποιος έχει γνώσεις να αφαιρέσει τις ειδήσεις και να μου στείλει λινκ του fileden, ευχαρίστως την ανεβάζω!)

Όταν άρχισα να γράφω αυτές τις γραμμές, ο Έλληνας πρωθυπουργός (της στιγμής εκείνης) συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των G20 στις Κάννες, όχι επειδή είχε καταφέρει να κάνει τη χώρα μας μία από τις είκοσι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά επειδή με τη ρουκέτα περί δημοψηφίσματος, που εκτόξευσε τις προάλλες, είχε προκαλέσει πανικό στις διεθνείς αγορές και κλονισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι όσο κι αν πολλοί νοιώσαμε ένα περίεργο καμάρι που η μικρή Ελλάδα έκανε τους ισχυρούς να τρέμουν και τα χρηματιστήρια να καταρρέουν, όμοια με ποντίκι που μασουλώντας ένα καλώδιο προκαλεί βραχυκύκλωμα σε ολόκληρη μεγαλούπολη, η αλήθεια είναι ότι το ποντίκι δεν ζει για να δει τον θρίαμβό του. Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, και μοιραία η λέξη που θα μας απασχολήσει είναι το δημοψήφισμα, έστω κι αν από τις τελευταίες εξελίξεις αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται.

Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη Συναγωγή νέων λέξεων που εκπόνησε ο Στέφανος Κουμανούδης στα 1900, υπάρχει στη γλώσσα μας από τα τέλη του 19ου αιώνα, παρόλο που ο επιφανής λεξικογράφος Σκαρλάτος Βυζάντιος την είχε αποδοκιμάσει. Δεν είναι δηλαδή αρχαία λέξη (οι αρχαίοι είχαν μόνο το ψήφισμα) αλλά νεότερος λόγιος σχηματισμός προς απόδοση του γαλλικού plebiscite, που προέρχεται από τα λατινικά. Η ελληνική λέξη είναι δηλαδή μεταφραστικό δάνειο από το λατινικό plebis scitum (κατά λέξη: δήμου ψήφισμα). Στην πρώτη λέξη θα αναγνωρίσουμε τη δική μας πλέμπα ή πλεμπάγια, αλλά και τους πληβείους, δηλαδή το λαό· η αρχική λατινική λέξη είναι plebs, που σημαίνει «όχλος, λαός».

Ωστόσο,  για τα σημερινά δημοψηφίσματα, η συνηθέστερη ευρωπαϊκή λέξη που χρησιμοποιείται είναι referendum, ίδια στις περισσότερες γλώσσες, που είναι κι αυτή από τα λατινικά όπως φωνάζει η κατάληξή της, ή μάλλον από τα νεολατινικά -δηλαδή πρόκειται για νεότερο σχηματισμό. Στα λατινικά η λέξη είναι γερουνδιακό του ρήματος refero (αναφέρω, παραπέμπω: άρα, αυτό που παραπέμπεται στον λαό για να παρθεί απόφαση)· από το ίδιο ρήμα είναι και το αγγλικό refer, απ’ όπου και ο δικός μας ρέφερης, ο διαιτητής στους αγώνες ποδοσφαίρου. Βέβαια, οι διαιτητές στη συγκεκριμένη περίπτωση, και εννοώ το γαλλογερμανικό δίδυμο, σφύριξαν και έβγαλαν οφσάιντ την ιδέα του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα· έχει άλλωστε καεί κι η γούνα τους από τα τελευταία δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα (στη Γαλλία και την Ολλανδία) που έβγαλαν αποτέλεσμα όχι αρεστό στις αγορές.

Είπαμε πιο πάνω ότι η λέξη «δημοψήφισμα» υπάρχει στα ελληνικά από το τέλος του 19ου αιώνα, αλλά τα δημοψηφίσματα στη χώρα μας σαν θεσμός (και όχι απλώς σαν λέξη) είναι χαρακτηριστικό του 20ού αιώνα. Στην ιστορία του ελληνικού κράτους έχουν οργανωθεί συνολικά εφτά, από το 1920 έως το 1974, συνήθως σχετικό με τον βασιλιά: το 1920 για να γυρίσει ο Κωνσταντίνος, το 1924 για τη δημοκρατία, το 1935 για την παλινόρθωση της βασιλείας (που έβγαλε Ναι πάνω από 100%), το 1946 για την επάνοδο του Γεωργίου Β’ στον θρόνο, το 1968 και το 1973 τα δυο δημοψηφίσματα της χούντας, και το 1974 για την αβασίλευτη δημοκρατία. Τα περισσότερα από τα δημοψηφίσματα αυτά ήταν νόθα και όσα δεν ήταν καταγγέλθηκαν για άδικα (θα θυμάστε το unfair του Μητσοτάκη), ενώ κάποια δημοψηφίσματα οδήγησαν σε τραγωδίες (το 1920 στη μικρασιατική καταστροφή) ή ήρθαν μετά από τραγωδίες (π.χ. το 1974).

Όπως όμως όλα δείχνουν, το όγδοο δημοψήφισμα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους τελικά δεν θα γίνει στο πολύ άμεσο μέλλον (δηλ. στις 4 Δεκεμβρίου που είχε ανακοινωθεί). Όπως τα βλέπω τα πράγματα, η κίνηση του (ακόμα) πρωθυπουργού μάλλον θα αποδειχτεί μπούμερανγκ, όπως λέμε για μια επιθετική ενέργεια που τελικά βλάπτει όχι τον στόχο της αλλά εκείνον που την έκανε. Η λέξη, όπως θα ξέρετε, προέρχεται από ένα πολεμικό όπλο των Αβοριγίνων της Αυστραλίας· πέρασε στα αγγλικά, ασφαλώς παρεφθαρμένη, από μια ιθαγενική γλώσσα που έχει πια εκλείψει, και από εκεί στις άλλες γλώσσες ως διεθνής όρος. Βέβαια, το κανονικό μπούμερανγκ επέστρεφε με ασφάλεια στο χέρι του πολεμιστή που το είχε εκτοξεύσει, ενώ το μεταφορικό μπούμερανγκ έρχεται κατακέφαλα στον ατζαμή δράστη και τον ρίχνει εκτός μάχης.

Κάποιοι λόγιοι που θέλουν να εξελληνίζουν όλες τις δάνειες λέξεις, πρότειναν για το μπούμερανγκ τον όρο «το αυτεπίστροφο». Δεν θα συμφωνούσα, γιατί θεωρώ καλό πράγμα τις διεθνείς λέξεις, που είναι ίδιες σε πολλές γλώσσες, ιδίως όταν προέρχονται από μακρινούς πολιτισμούς. Πλούτος της γλώσσας είναι το μπούμερανγκ, ας το έχουμε να μας θυμίζει ότι υπάρχουν και άλλες ήπειροι έξω από την Ευρώπη. Ωστόσο, ως επίθετο, ο αυτεπίστροφος εμφανίζεται και στην αρχαία ελληνική γραμματεία (αν και είναι σπάνια λέξη) και έχει ετυμολογική διαφάνεια. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η εξαγγελία για το δημοψήφισμα εξελίχτηκε σε μια αυτεπίστροφη ρουκέτα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα καθαρό πού θα σκάσει. Θέλει και την τέχνη του το μπούμερανγκ.

Advertisement

81 Σχόλια προς “Δημοψήφισμα, μια αυτεπίστροφη ρουκέτα”

 1. trolloff said

  Δεν συμφωνώ με τη τελευταία φράση. Το δημοψήφισμα ξεγύμνωσε την αριστερά και φάνηκε ολοφάνερα, ότι πέρα από το να σπάει βιτρίνες στην ομόνοια και να σφάζονται μεταξύ τους, η αριστερά δεν έχει τίποτα άλλο να προτείνει. Όπως με τα λάθη της δεκαετίας του 50, θυμάστε εκείνο το δίλημμα μεταξύ Παπάγου και Πλαστήρα, έτσι και τώρα δεν μπόρεσε να διακρίνει μεταξύ ΓΑΠ και Σαμαρά. Η ιστορία θα πει, ο ΓΑΠ παραήταν μεγάλος για την μικρή κουφιοκέφαλη και αιμοσταγή σταλινική αριστερά.

 2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #1
  Ανάγκασε και το Σαμαρά να παραδεχτεί ότι δεν είναι κατά της μνημονιακής πολιτικής

 3. trolloff said

  Ποτέ δεν ήταν. Ούτε και η αριστερά ήταν ποτέ κατά.

 4. trolloff, μήπως είναι καιρός να καταλήξεις σε ένα ψευδώνυμο; :mrgreen:
  Ποτέ μου δεν κατάλαβα πού πότε και πώς διαψεύστηκε το «τι Πλαστήρας τι Παπάγος». Και βιτρίνες να σπάνε στην Ομόνοια, έχω πολύ καιρό να δω -δεν είμαι σίγουρος καν αν έχει ακόμα βιτρίνες στην Ομόνοια.

 5. trolloff said

  Το ψάχνω πιο με κακοχαρακτηρίζει περισσότερο. Καμιά πρόταση?

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Troloff, καλά σου λένε, κατάληξε σε ένα ψευδώνυμο. Και το αρχικό, το Qq, καλό ήταν.

 7. trolloff said

  Το αισχρός προβοκάτορας μου πάει καλύτερα, δεν ξέρω πως μου βγήκε αυτή τη φορά το τρολλοφφ.

 8. sarant said

  Ωραία, τότε κράτησε τον Αισχρό Πρ. Πάντως ένα, να μην μπερδευόμαστε.

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Νίκο, το πρώτο μισό άκουσα (νομίζω), οπότε ελπίζοντας να μην έχεις πει τίποτις κοτσάνες στο δεύτερο, να δηλώσω: Βρε συ Σαραντάκο ,έκτος από καλός γραφιάς, είσαι και καλός παρλαπίπας !
  QQ’ς λιβέντη’μ! 🙂 🙂

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Χα! Την είπες στον τύπο για το «έχουμε ζωντανό τον Νίκο Σαραντάκο στο στούντιο…»
  «Ευτυχώς δε μ’ έχετε πεθαμένο» ή κάπως έτσι, ε;
  «Μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή από εδώ ή να την ακούσετε ΖΩΝΤΑΝΑ 🙂 από αυτή τη σελίδα με κλικ στην ημερομηνία (6 Νοε 2011)»

  Αυτεπίστροφον! 🙂

 11. Νέο Kid Στο Block said

  Τώρα θα μου πεις «εδώ ο Αυτιάς κάνει ζωντανό διάλογο με «κονσέρβα» συνομιλητή ,αυτό σε πείραξε εσένα ρε σχολαστικέ ψειριάρη;» Εσύ μας έχεις κακομάθει! Απαντώ.:-)

 12. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Δέν εἶναι ἀλήθεια ὂτι τὸ άποτέλεσμα τῶν δημοψηφισμάτων γιὰ τὸ Εὐρωπαϊκὸ Σύνταγμα δὲν ἧταν ἀρεστὸ στὶς ἀγορές. Οἱ ἀγορὲς λατρεύουν πάντοτε κάτι τέτοια ἀπρόοπτα. Ἀσφαλῶς κάποιοι κερδίζουν καὶ κάποιοι χάνουν στὶς άγορὲς άπὸ τὸ ἀποτέλεσμα μιᾶς ὁποιασδήποτε πολιτικῆς ἐξελίξεως. Τὸ σημαντικό, ὅμως, γιὰ τὶς ἀγορὲς εἶναι νὰ ὑπάρχει ἀβεβαιότητα. Χωρὶς αὐτήν, δὲν θὰ εἶχαν λόγον ὑπάρξεως.
  Ἰδοὺ καὶ οἱ άπόψεις κάποιου παλαιοτέρου ἡγέτου γιὰ τὶς άγορές άπὸ τὴν Κλειώ τοῦ Ἡροδότου :
  παράγ. 153
  1 «ταῦτα εἰπόντος τοῦ κήρυκος, λέγεται Κῦρον ἐπειρέσθαι τοὺς παρεόντας οἱ Ἑλλήνων τινες ἐόντες ἄνθρωποι Λακεδαιμόνιοι καὶ κόσοι πλῆθος ταῦτα ἑωυτῷ προαγορεύουσι· πυνθανόμενον δέ μιν εἰπεῖν ἄνθρωποι Λακεδαιμόνιοι καὶ κόσοι «οὐκ ἔδεισά κω ἄνδρας τοιούτους, τοῖσι ἐστι χῶρος ἐν μέση τῇ πόλι ἀποδεδεγμένος ἐς τὸν συλλεγόμενοι ἀλλήλους ὀμνύντες ἐξαπατῶσι· τοῖσι, ἢν ἐγὼ ὑγιαίνω, οὐ τὰ Ἰώνων πάθεα ἔσται ἔλλεσχα ἀλλὰ τὰ οἰκήια.» 2 ταῦτα ἐς τοὺς πάντας Ἕλληνας ἀπέῤῥιψε ὁ Κῦρος τὰ ἔπεα, ὅτι ἀγορὰς στησάμενοι ὠνῇ τε καὶ πρήσι χρέωνται· αὐτοὶ γὰρ οἱ Πέρσαι ἀγορῇσι οὐδὲν ἐώθασι χρᾶσθαι, οὐδέ σφι ἐστὶ τὸ παράπαν ἀγορή.»

 13. sarant said

  10: Φυσικά το ζωντανά είναι κοτσάνα, έβαλα ονλάιν, μισή ντροπή δική σου που με ανάγκασες να χρησιμοποιήσω ξένη λέξη 🙂

 14. Νέο Kid Στο Block said

  12. Δεν μας δίνεται και μετάφραση αγαπητέ; Προσωπικά κατάλαβα μόνο τα ονόματα.
  ΥΓ. Δεν είμαστε όλοι Δύτες, Πδύοι, Ρογήροι, Μπουκανιέροι και Μαρίες εδώ μέσα! Υπάρχουν και κατσίκια! 🙂

 15. Κασσάνδρα said

  trolloff ,μαζί σου.

  Και γω τρόμαξα με την αναγγελλία του δημοψηφίσματος ,γιατί φοβήθηκα το ΟΧΙ .
  Το ΚΚΕ όμως, και το ΣΥΡΙΖΑ τι φοβήθηκαν;
  Φοβάμαι και αυτοί το ΟΧΙ.

  Μια διόρθωση, η πρόταση ήταν ,να γίνει δημοψήφισμα μετά την λήψη των μέτρων τον Γενάρη ,η χρήση του αυτεπίστροφου όμως απαιτεί αντίστοιχη δεξιότητα.

 16. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἐνδιαφέρον ἔχει καὶ τὸ θράσος τῶν Λακεδαιμονίων νὰ στείλουν πεντηκόντορο καὶ κήρυκα στὴν Κῦρο νὰ ἀφήσει ἥσυχες τὶς Ἑλληνικὲς πόλεις τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, ὀπότε πῆραν καὶ τὴν παραπάνω ἀπάντηση. Δὲν σᾶς θυμίζει τὸ «αὐτεπίστροφο» τοῦ Γιώργου ;

 17. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  When the deputies of the Ionians and Aeolians, who had journeyed with
  all speed to Sparta, reached the city, they chose one of their number,
  Pythermus, a Phocaean, to be their spokesman. In order to draw together
  as large an audience as possible, he clothed himself in a purple garment,
  and so attired stood forth to speak. In a long discourse he besought
  the Spartans to come to the assistance of his countrymen, but they
  were not to be persuaded, and voted against sending any succour. The
  deputies accordingly went their way, while the Lacedaemonians, notwithstanding
  the refusal which they had given to the prayer of the deputation,
  despatched a penteconter to the Asiatic coast with certain Spartans
  on board, for the purpose, as I think, of watching Cyrus and Ionia.
  These men, on their arrival at Phocaea, sent to Sardis Lacrines, the
  most distinguished of their number, to prohibit Cyrus, in the name
  of the Lacedaemonians, from offering molestation to any city of Greece,
  since they would not allow it.

  Cyrus is said, on hearing the speech of the herald, to have asked
  some Greeks who were standing by, «Who these Lacedaemonians were,
  and what was their number, that they dared to send him such a notice?»
  When he had received their reply, he turned to the Spartan herald
  and said, «I have never yet been afraid of any men, who have a set
  place in the middle of their city, where they come together to cheat
  each other and forswear themselves. If I live, the Spartans shall
  have troubles enough of their own to talk of, without concerning themselves
  about the Ionians.» Cyrus intended these words as a reproach against
  all the Greeks, because of their having market-places where they buy
  and sell, which is a custom unknown to the Persians, who never make
  purchases in open marts, and indeed have not in their whole country
  a single market-place.

  Συγγνώμην γιὰ τὴν μετάφραση στὴν νεωτέρα Ἑλληνικὴ ποὺ δὲν βρῆκα …

 18. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Καὶ ἡ παλινωδία τῶν Σπατριατῶν, καὶ ὁ πορφυρὸς μανδύας γιὰ νὰ κάνει ἐντύπωση τοῦ Πυθέρμου τοῦ Φωκαέως δείχνουν ὂτι δὲν ἔχουμε κάνει πολύ δρόμο άπὸ τότε. Παλιὰ Σάρδεις, τώρα Κάννες …

 19. sarant said

  Δεν είχαν αγορές οι Πέρσες, λοιπόν, γι’ αυτό καταστράφηκαν.

 20. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Les ambassadeurs des Ioniens et des Éoliens, s’étant rendus à Sparte en diligence, choisirent, aussitôt après leur arrivée, un Phocéen, nommé Pythermus, pour porter la parole au nom de tous les autres. Pythermus se revêtit d’une robe de pourpre, afin que, sur cette nouvelle, les Spartiates se trouvassent à l’assemblée en plus grand nombre. S’étant avancé au milieu d’eux, il les exhorta, par un long discours, à prendre leur défense ; mais les Lacédémoniens, sans aucun égard pour leur demande, résolurent entre eux de ne leur accorder aucun secours. Les Ioniens se retirèrent. Quoique les Lacédémoniens eussent rejeté leur demande, ils ne laissèrent pas de faire partir, sur un vaisseau à cinquante rames, des gens qui, à ce qu’il me semble, devaient observer l’état où se trouvaient les affaires de Cyrus et de l’Ionie. Lorsque ce vaisseau fut arrivé à Phocée, ces députés envoyèrent à Sardes Lacrinès, le plus considérable d’entre eux, pour faire part à Cyrus du décret des Lacédémoniens, qui portait qu’il se gardât bien de faire tort à aucune ville de la Grèce ; qu’autrement Sparte ne le souffrirait pas.
  Lacrinès. ayant exécuté ses ordres, on dit que Cyrus demanda aux Grecs qui étaient présents quelle sorte d’hommes c’était que les Lacédémoniens, et quelles étaient leurs forces pour oser lui faire de pareilles défenses. Sur la réponse qu’ils lui firent, il parla ainsi au héraut des Spartiates : « Je n’ai jamais redouté cette espèce de gens qui ont au milieu de leur ville une place où ils s’assemblent pour se tromper les uns les autres par des serments réciproques. Si les dieux me conservent la santé, ils auront plus sujet de s’entretenir de leurs malheurs que de ceux des Ioniens. » Cyrus lança ces paroles menaçantes contre tous les Grecs, parce qu’ils ont dans leurs villes des places ou marchés où l’on vend et où l’on achète, et que les Perses n’ont pas coutume d’acheter ni de vendre ainsi dans des places, et que l’on ne voit point chez eux de marchés.

  Καὶ στὴν Γαλλική.

 21. Γιώργος Πρίμπας said

  Το ότι ανάγκασε το Σαμαρά να παραδεχθεί αυτό που όλοι ξέρουμε (ότι είναι υπέρ της μνημονιακής πολιτικής) ακυρώνει τη μομφή περί ανικανότητας της αριστεράς να διακρίνει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πιστέψτε με, ως πολίτη αυτής της χώρας, μου τόσο μα τόσο αδιάφορη αυτή η «αποκάλυψη»…
  Επίσης, από όσο θυμάμαι, η σταλινική αριστερά [που πέραν του ΚΚΕ δε(ν) νομίζω να αφορά άλλο κόμμα] ποτέ δεν έχει σπάσει βιτρίνες.
  Εύχομαι να ζούμε το τέλος της στερεοΦΟΝΙΚΗΣ, όπως αποδεικνύεται, μεταπολίτευσης. Ένα τέλος που σημαδεύεται από την συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων πρωταγωνιστών της.

 22. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Δὲν εἶχαν άγορὲς ὥστε νὰ δημιουργοῦν περίσσευμα στὰ χέρια ἰδιωτῶν Ὅλο τὸ περίσσευμα ἔμενε στὰ χέρια τοῦ κράτους στὴν Περσία. Ἔτσι μποροῦσε ὁ βασιλιᾶς τῆς Περσίας νὰ ἀγοράζει τὶς ὑπηρεσίες ὅσων Ἑλλήνων ἤθελε καὶ νὰ καταβάλει στρατιωτικῶς τὴν Ἀθήνα μέ τὴν συμμαχία τῶν Σπαρτιατῶν. Μόνο πού μὲ τέτοιου εἴδους περίσσευμα δὲν άγοράζεις τὴν ἐλεύθερη σκέψη τῶν ἐξαισίων τεμπέληδων τοῦ Κόντογλου, τῶν σοφιστῶν καὶ τῶν ματαιοσπούδων τοῦ Καβάφη κι ἐκεῖ ἔμειναν πίσω οἱ Πέρσες.

 23. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἄ, καὶ οἱ ἰσχυροί στὴν Περσία εἶχαν τὸν πλοῦτο, τὴν ἐξουσία (καὶ τὴν κεφαλή τους), ὅσο δὲν δυσαρεστοῦσαν τὸν Ἕνα. Μᾶλλον ἀντικίνητρο γιὰ τὴν ἐλευθέρα σκέψη.

 24. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἄλλο ἱστορικὸ ἐπεισόδιο προσιδιάζον στὸ αὐτεπίστροφο τοῦ Γιώργου εἶναι ἡ περίφημη ἀποστροφὴ τοῦ Ἀναστασίου Λόντου, ὑπουργοῦ τῶν Ἐξωτερικῶν, κατὰ τὰ «Παρκερικά», τὸν άποκλεισμὸ τῶν Ἀθηνῶν καὶ τοῦ Πειραιῶς ἀπὸ τὸν ἀγγλικό στόλο εἰς ἀντίποινα γιὰ τὸ ἐπεισόδιο Πατσίφικο : «Παλμερστόν, Παλμερστόν, δέν ξέρεις ποιός εἶναι ὁ γιὸς τοῦ Σωτηράκη Λόντου !». Ὁ ὑποκόμης Πάλμερστον ἦταν ὁ πρωθυπουργὸς τῆς Ἀγγλίας, ὁ ὀποῖος εἶχε διατάξει τὸ ἀποκλεισμό. Φαίνεται ὅτι ἔπρεπε νὰ γνωρίζει τῶν Λόντων τὰ οίκογενειακά …
  Ἐνδιαφέρον ἔχει ἡ κατάληξις τοῦ ὅλου ἐπεισοδίου. Ἡ Ἑλλάδα πλήρωσε τὰ σπασμένα ἔπιπλα τοῦ Πατσίφικο χρυσᾶ (σχεδὸν 300 φορές τὴν άξία τους), άλλὰ καὶ ὁ Πάλμερστον στριμώχθηκε γερά καὶ άναγκάσθηκε νὰ ἀπολογηθεῖ γιὰ τὴν ἀναίτια καὶ δυσανάλογη χρήση βίας μὲ ἰστορικὸ λόγο στὴν Βουλὴ τῶν Κοινοτήτων ποὺ κράτησε πέντε ὧρες. Ἔτσι ἀνέκτησε τὴν τρωθεῖσα δημοτικότητά του. καὶ ἡ Ἑλλάδα πῆρε πίσω τὰ ἀχρεωστήτως καταβληθέντα στὸν Πατσίφικο. Φυσικά, ὅσοι ἀρρώστησαν καὶ πέθαναν ἐξ αἰτίας τοῦ άποκλεισμοῦ δὲν ἀναστήθηκαν.

  ΥΓ Ὁ Παύλος Γερουλάνος εἶναι ἀπόγονος τῶν Λόντων

 25. π2 said

  Δημοψήφισμα μπορεί να μην υπάρχει στα αρχαία, υπάρχει όμως δημοπίθηκος, δημοπράτης (ο εκποιών δημόσια αγαθά), δημορριφής (ο υφιστάμενος την κατακραυγή του δήμου), δημόσσοος (αυτός που τον διώχνει ο δήμος), δημοφάγος, δημοφθόρος. Το TLG έχει και λήμμα δημοσώστης, αλλά μάλλον ου κείται…

 26. gryphon said

  15
  Ki εγώ τό ναι φοβηθηκα.Επισης συμφωνώ πως και το ΚΚΕ και ο Συριζα μαλλον το ναι φοβηθηκαν
  Ευτυχώς που δέν έγινε το δημοψηφισμα. Γιατί θα μας ξεγυμνωνε και θα διελυε τίς αυταπατες που εχουν καποιοι για τον σημερινο ελληνικο λαό .Εναν λαο στην πλειοψηφία του «ψοφιο», αψυχο και αντιηρωικό.Μόνο το οικονομικοεκδοτικό κατεστημενο φανηκε να ανησυχησε καί δέν καταλαβαινω γιατί. Αφου ξερουν οτι μπορουν να κατευθυνουν τόν κόσμο εκει που θέλουν.Πίστευαν πως θα πλειοψηφουσε το οχι ?.Δέν υπηρχε περίπτωση.Θα στοιχηματιζα οτιδηποτε σ’αυτο.

 27. sarant said

  24: Τα πλήρωσε όντως τόσο πολύ; Γιατί νομίζω ότι η τελική αποζημίωση που επιδικάστηκε ήταν πολύ κατώτερη απ’ όσα αρχικά ζητούσε ο Πατσίφικος.

 28. sarant said

  26: Η δική μου αίσθηση λέει ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο σίγουρο.

 29. Νέο Kid Στο Block said

  25. Σέβη μετά πίλων! (κοινώς: ρισπέκτια και σαπά) 🙂

 30. rogerios said

  Δεν είχαν οι Πέρσες αγορές; Χμ… Από την πλευρά μου θα παρατηρούσα ότι ο Ηρόδοτος μεταφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό για να παρουσιάσει με θεατρικό τρόπο ορισμένες ιδέες (ελαφρώς κλισεδάκια) για την αντίθεση Ελλήνων και Περσών.

  Κατά τα λοιπά δύσκολα συμβιβάζεται ιδέα περί ανυπαρξίας αγορών με την ύπαρξη κοτζάμ ‘κάπηλου’ Μεγάλου Βασιλέως που ενδιαφερόταν τρελά για το εμπόριο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αυτοκρατορίας του, αλλά κι έξω από αυτήν. Οι Πέρσες ευγενείς δεν εμπορεύονταν, ωστόσο επιχειρηματικές δραστηριότητες είχαν πολλές και ποικίλες: τη διαχείρισή τους την αναλάμβαναν… η KPMG ή η PWC της Βαβυλωνίας.

  Όσο για το πλεόνασμα, δεν κατευθυνόταν αποκλειστικά στα ταμεία του Πέρση βασιλιά. Μερίδιο είχε βεβαίως και η περσική αριστοκρατία, αλλά και οι υπόλοιπες ελίτ της αυτοκρατορίας (από το βαβυλωνιακό ιερατείο, στη λυδική αροστοκρατία και στην εμπορική άρχουσα τάξη των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας και της Αιολίδας).

 31. rogerios said

  Για το δικό μας «δημοψήφισμα», τώρα… έχω την εντύπωση ότι αν γινόταν το όχι θα πλειοψηφούσε ανεξαρτήτως ερωτήματος. Και μετά θα μετανιώναμε, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

  Σαπώ στον π2 κι από μένα για το σχ. 25.

 32. gryphon said

  26
  Ti μαλα..ες γραφω.Ηθελα να πω το ΟΧΙ .Τό να μην φυγουμε απο το ευρω τελος παντων.

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε παιδιά, τελικά αποφάσισε το Μερκοζί και ο Όλι ρεν για το ποιος είναι ο νέος δημοσώστης;

  Ενημερώστε και τα πτωχά αλλοδαπά ,γιατί για καποιο μυστηριο λογο τα ειδησεογραφικά σάιτ δεν μου ανοίγουν.

 34. trolloff said

  Χωρίς να ξέρουμε το ερώτημα, ακόμα δεν το είδαμε Γιάννη το βαφτίσαμε. Αλλά, η απάντηση θα μπορούσε να είναι μόνο μία, και ένα Ναι. Απλά, θα ξεγύμνωνε περισσότερο τους πάντες, και αυτοί που με τόση μανία μιλούσαν αντιμνημονιακά, αίφνης θα γινόντουσαν οι πιο φανατικοί φιλομνημονιακοί, τι ντροπή θεέ μου να τους κάνεις αυτό το κακό. Προέχει να μη χάσουμε τη 6η και 7μη και δεκατητρίτη δόση, όλα τα άλλα είναι για να γεμίζουν τα αμφιθέατρα στην Πάντειο από κουφιοκέφαλους φοιτητές. Αλλά, έστω το αποτέλεσμα θα είναι ένα Όχι, πιο το κακό. Θα στεναχωριόταν ο Σαρκοζύ με τη Μέρκελ παρέα, και θα μας έκοβαν τη καλημέρα. Αν το θέλει ο λαός, μικρό το κακό και μισή ντροπή δικοί τους.

 35. Immortalité said

  @33 Ακόμα τίποτα αθώο μου κατσικάκι. Μας ψήνουν αργά να μαλακώσουμε…

 36. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  «… ἡ Ἑλλάδα πῆρε πίσω τὰ ἀχρεωστήτως καταβληθέντα στὸν Πατσίφικο»
  Δὲν μὲ διαβάζετε, δὲν μὲ διαβάζετε …

  @Rogerios,
  Μερίδιο ἔχουν ὅλοι. Τὸ ζήτημα εἶναι τί μερίδιο. Προφανῶς τὸ μερίδιο ποὺ ὅριζε ἡ βούλησις τοῦ Ἑνός. Καί, φυσικά, ὑπῆρχε γραφειοκρατία γιὰ νὰ διαχειρίζεται τὸ κρατικὸ εμπόριο. Καὶ ἐλεγκτὲς ποὺ κατασκόπευαν τοὺς κατὰ τόπους διαχειριστὲς-σατράπες. όνος του ὁ βασιλιᾶς πῶς θὰ πρόφταινε ; Ἐλεύθερη διαπραγμάτευση δὲν ὑπήρχε καί λογικῶς δὲν ὑπῆρχε, ἀφοῦ ἡ διαπραγμάτευση ἐθεωρεῖτο ἀφορμὴ ἐπιορκίας. Πάντως τὸ κλισέ, ἂν εἶναι κλισέ, ὁ Ἡρόδοτος τὸ ἔβαλε διότι αὐτὴν τὴν διαφορὰ καταλάβαινε τὸ κοινό του. Προφανῶς οἱ ἄλλες διαφορὲς δὲν γίνονταν ἀντιληπτές, ὂπως ἡ γλῶσσα καὶ ἡ θρησκεία. Καθόλου περίεργο, ἂν σκεφθεῖ κανεὶς πόσες Ἑλληνικὲς πόλεις ἦσαν γνησίως εὐγνώμονες στοὺς Πέρσες ποὺ τοὺς γλύτωναν ἁπὸ τοὺς τοπικοὺς νταῆδες, Ἀθηναίους καὶ Σπαρτιάτες καὶ ἄλλους

 37. trolloff said

  Όσο για τις αγορές, νομίζω χαρακτηριστικό των Ινδοευρωπαίων είναι η αγορά. Δεν πιστεύω ότι, οι Πέρσες δεν είχαν κάτι τέτοιο. Οι γερμανικές και κέλτικες φυλές είχαν τα Thing, ding, Ting, και από ότι διάβασα τελευταία, ήταν πολύ πιο δημοκρατικά από τη δημοκρατία στην Αθήνα.

 38. LandS said

  # 8
  Νικοκύρη, δεν μπερδεύουν «εμάς» τα πολλά ψευδώνυμα, επειδή, «εμείς» δεν σπιλώνουμε πρόσωπα, αλλά τοποθετούμαστε κριτικά σε απόψεις 🙂 🙂

  #15
  Αγαπητή Κασσάνδρα. Μακάρι η ικανότητα σου στην ανάγνωση του παρόντος να συμβάδιζε με την ικανότητα του ψευδωνύμου σου στη πρόβλεψη του μέλλοντος. Τόσο το ΚΚΕ (μετά από μικρή ταλάντευση λίγων ωρών ως προς την αποχή) όσο και (εξαρχής) ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχτηκαν υπέρ του ΟΧΙ στην δανειακή σύμβαση και στο πακέτο μέτρων που την ακολουθεί (αν αυτό ήταν το ερώτημα), με δημόσιες ανακοινώσεις τους. Ο κ. Μαΐλης, μάλιστα προειδοποιούσε να μη συναθροιστεί το ΟΧΙ του κόμματος του, με αυτό των άλλων κομμάτων. Δηλαδή είχε σίγουρο το ΟΧΙ και για το δικό του κόμμα, αλλά και για τα κόμματα που δεν θέλει να διαδηλώνει μαζί.
  Και ήταν αυτό το ΟΧΙ που «φοβήθηκαν» οι Μέρκελ-Σαρκοζί (σύμφωνα και με τον Τύπο των χωρών τους, και όχι μόνο) και πρότειναν (κατ’ άλλους ανάγκασαν) να αλλάξει το ερώτημα σε «ξεκάθαρο» «Μέσα ή Έξω από το Ευρώ», σύμφωνα με τις δηλώσεις ΓΑΠ, έτσι ώστε να αποσυρθεί.

  Σήμερα, ξημέρωσε η μέρα που πραγματικά φοβόταν η Αριστερά. Σχηματίζεται κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται από 250 σχεδόν βουλευτές και με καμιά εικοσαριά ακόμα «μνημονιακούς» βουλευτές θα επιβάλει, «με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ΤΕΡΑΤΑ!

 39. trolloff said

  38.3 Δεν νομίζω να φοβόταν, αυτό ήλπιζε. Έτσι θα κατέρρεε η αστική δημοκρατία και όλοι θα τρέχαμε να ψηφίζουμε αριστερά. Αμ δε. Στο μικρό τους μυαλό δεν χωρά παραπάνω.

 40. LandS said

  #39
  Για να το λες, κάτι θα ξέρεις…

 41. trolloff said

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10036

 42. 39#
  Συμπάσχω στο δράμα σας αλλά μην απελπίζεστε, δεν είναι δα και υποχρεωτικό να ψηφίσετε αριστερά.
  Στις προηγούμενες εκλογές πήραν μέρος 23 κόμματα, όλο και κάποιο θα ταιριάζει στα γούστα σας, πχ το κόμμα Ελλήνων κυνηγών, ο Βέργης, κλπ.

  38#
  Ναι αλλά από την άλλη τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν τον Φλεβάρη θα τα έχουν σκατώσει και οι δύο μαζί;
  Πώς θα συνεχιστεί η γνωστή απάτη με τον έναν από τους δύο να παίζει τον ρόλο του «σωτήρα» όταν και οι δύο συγκυβερνούν;
  Ο Σαμαράς χωρίς το «αντί-μνημονιακό» παραμύθι πιθανότατα θα κατρακυλήσει τα ποσοστά της ΝΔ στα ίδια χάλια με του ΠΑΣΟΚ.

  Νομίζω πως όσο αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το διάστημα μέχρι τις εκλογές μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να προσφέρουν πολιτική διέξοδο στον Έλληνα ψηφοφόρο, όσοι από αυτούς φυσικά έχουν υπόψη τους την γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και την λογική.
  Γιατί, αν όχι τώρα, τότε πότε;

 43. LandS said

  #41
  Αγαπητέ με τα πολλά ψευδώνυμα (προσοχή, ο Ν. Τσιφόρος έκανε ένα καλαμπούρι με τα πολλά ονόματα) Όντως, όπως λέει ο κ. Γ.Ν. χαρακτηρίστηκε από την Αριστερά «υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου και εκβιαστικό τρικ», αλλά για να αποφύγει τις εκλογές, όπως δεν λέει ο κ. Γ.Ν. και λένε ad nauseum οι ΚΚΕδες, οι ΣΥΡΙΖΑιοι, ακόμα και ΔΗΜΑΡιστές τινές. Ούτε ότι θα ψήφιζαν όχι στην δανειακή σύμβαση, και, πιθανότατα (δεν πρόκανε βλέπεις να συζητηθεί επί της ουσίας) και στο Ευρώ. Οπότε τι; Κάτι που γράφτηκε στο protagon είναι και θέσφατον;
  Επιχείρημα μόνος σου μπορείς να συνθέσεις;

  #42
  Διαφωνώ με την παρατήρησή σου. Μη ξεχνάς, ότι αυτοί θα τα σκατώσουν και μεις θα σκατωθούμε. Βεβαίως «αγώνες για να ανατρέψει ο Λαός την δανειακή σύμβαση, για άμεση προσφυγή στις κάλπες, μέχρι το φλεβάρη είναι μετρημένες οι μέρες σας (δικό μου αυτό), 103 και μία τους μείνανε κλπ. κλπ.»

 44. sarant said

  Κι αν τα σκατώσουν όλοι μαζί, ποια εφεδρεία απομένει;

 45. ffpulse said

  Παρότι προτιμώ το plebiscite από το άψυχο referendum, πρέπει να βρούμε μία νέα λεξη που να περιγράφει το «Οτι πουν οι Αγορές». Ιδιαίτερα μετά από την χθεσινοβραδυνή πρεμούρα!

 46. Αν δεν ασχολείται κανένας μπορώ να σου φτιάξω αργότερα το ηχητικό αρχείο, Σαραντάκο. Επαναλαμβάνω, αν δεν ασχολείται κανένας ήδη με αυτό. Μπορώ και σου μειώσω και αρκετά τον όγκο του αρχείου χωρίς ιδαίτερη έκπτωση στην ποιότητα του ήχου.

 47. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Ἀπὸ τὴν ἱστορία ἑνὸς παλαιοτέρου «ὄχι» :

  Παῦλος Καλλιγᾶς «Περὶ τῆς ἐν Φλωρεντίᾳ συνόδου» :

  Δύναταί τις ἐν τούτοις περιέργως νὰ ἐρωτήσῃ, ἐὰν ἡ ἀποτυχία τῆς ἑνώσεως ἐπηύξησε τὰ δεινὰ τῶν ἀποποιηθέντων αὐτήν, ἐνῷ ἄλλως ἐσώζοντο, ἢ ἐν ὥρᾳ τοῦ ἐσχάτου κινδύνου, ἢ μετέπειτα.
  Ὅπως ἔχει ἡ ἱστορία, ἀνενδοιάστως δυνάμεθα νὰ παραδεχθῶμεν, ὅτι οὐδὲν ἢ ἐλάχιστον συνετελεῖτο διὰ τῆς ἐπιτυχίας τῆς ἑνώσεως πρὸς ἀποσόβησιν τοῦ ὀλέθρου. Δὲν ὑφίστατο πλέον ὁ καιρὸς τῶν Σταυροφοριῶν καὶ ἡ Παποκρατία, περὶ ἰδίας ὑπάρξεως παλαίουσα κατὰ τοῦ ἐξεγερθέντος πνεύματος ὑπὲρ τῶν μεταρρυθμίσεων, μικρὸν ἴσχυεν. Ὅπως ἦτο διῃρημένη ἡ Δύσις, δὲν ἦτον εἰς κατάστασιν νὰ θέσῃ φραγμὸν εἰς τὸν ἀκράτητον ροῦν τοῦ εἰσβαλόντος ἐξ Ἀσίας, καὶ νέας ἑκάστοτε ἀντλοῦντος ἐκεῖθεν δυνάμεις Μωαμεθανισμοῦ. Ἔπρεπε νὰ ὀργανισθῶσι τὰ νέα Κράτη τῆς Δύσεως καὶ ν’ ἀνακύψῃ ὁ μέγας Πέτρος, ἐμφορούμενος τοῦ πνεύματος αὐτῆς, πρὸς ὀργάνωσιν τοῦ ἰδίου Ἔθνους, διὰ νὰ τεθῇ φραγμὸς εἰς τὸν χείμαρρον.

  Καὶ ἀπὸ τὴν εἰσαγωγὴ στὴν αὑτὴ μελέτη :

  Οὐδὲν ἔθνος σώζεται διὰ μόνης ἐξωτερικῆς ἀρωγῆς. Τοῦτο τοὐλάχιστον τὸ σκληρὸν μάθημα διδασκόμενοι, ἀρκούντως ἀμειβόμεθα ἐκ τοιαύτης μελέτης

  Λές καὶ τὰ γράφει γιὰ σήμερα ! Μήπως δὲν εἶναι ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση σήμερα «περὶ ἰδίας ὐπάρξεως παλαίουσα» ;

 48. 43#
  Δεν κατάλαβα αν διαφωνείς στο αν θα μειωθούν τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ με την συγκυβέρνηση, πάντως εγώ αναρωτήθηκα για το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μετακινείται ανάμεσα στους δύο.
  (πως το έλεγε ο Καραμανλής, ‘ο μεσαίος χώρος’)

  Τι θα κάνουν άραγε αυτοί, άν η συνεργασία των δύο αποτύχει να προσφέρει διέξοδο στα οικονομικά –και όχι μόνο- αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας;
  Γιατί κακά τα ψέματα, αυτοί ανεβοκατεβάζουν τις κυβερνήσεις.
  Θα συνεχίσουν λοιπόν πχ να πληρώνουν τα χαράτσια αδιαμαρτύρητα, ή θα στραφούν αλλού; (όχι απαραίτητα αριστερά)

 49. Απήλαυσα ολοημέρως χθες το δελτίον ειδήσεων ροής ή μάλλον καταρροής της ΝΕΤ, σχολιάζοντας αδολεσχούντες τα μη-γεγονότα που «καταιγιστικώς» εκτυλίσσονταν. Κι ο Σαμαράς κλεισμένος στην Συγγρού (no pun intended) να δηλώνει ότι δεν συνομιλεί με κανέναν, όταν όλοι, και το κατσίκι των, εγνώριζαν ότι στο τέλος θα μιλήσει και θα λαλήσει και ότι ο ΓΑΠ θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει πρωθυπουργός για να συν-αποφασίσει την αποπομπή του (μια αξιοπρέπεια όλοι την δικαιούνται, Τόνυ). Θυμούμαι ότι το έργο των Μαρξ – Έγκελς που ομιλεί περί ιστορικού ντετερμινισμού, ό,τι κι αν κάνετε, το έργο της ιστορίας είναι γραμμένο, αποκαλείται… Γερμανική Ιδεολογία (pun intended)!
  (Mια αξιοπρέπεια όλοι την δικαιούνται, Τόνυ – η Κλεοπάτρα, στον Αντώνιο…)

 50. Νέο Kid Στο Block said

  «Κι ο Σαμαράς κλεισμένος στην Συγγρού (no pun intended)»
  Περιττόν κύριε Τίτο το εγγλέζικο σ’αυτή την περίπτωση, περιττόν! Να ήταν, εξερχόμενος στη Συγγρού… μάλιστα! 🙂
  Μα καλά, εγώ ήξερα την Ρηγίλλης, σαν το «στρατηγείο» της ΝουΔού. Πότε άλλαξαν; Εκτός αν μετακόμισαν για να είναι κοντά στο Ωνάσειο (διά παν ενδεχόμενον, κούφια η ώρα βέβαια).

 51. π2 said

  #50: Δεν ξέρω πότε ακριβώς αποφασίστηκε η μεταφορά των γραφείων στη Συγγρού, έχω όμως μια βάσιμη υποψία ότι η απόφαση πρέπει να πάρθηκε επί ηγεσίας ΚΑΚ. Τα νέα γράφεία βρίσκονται πάνω από το κατάστημα της Saturn (που μόλις έκλεισε), στο οποίο σύχναζαν πολλά πιτσιρίκια δοκιμάζοντας με τις ώρες playstation 3 και άλλες κονσόλες.

 52. Νέο Kid Στο Block said

  51. 🙂 🙂 pun intended? (μα ακου playstation…και μάλιστα 3!!)

 53. sarant said

  46: Jago, δεν ξέρω να ασχολείται κανείς με το αρχείο, αν δεν βαριέσαι λοιπόν…

  51 και πριν: Χτες που πέρασα, είδα ότι το κατάστημα της Saturn το πήρε η MediaMarkt, παρόλο που έχει άλλο μεγαλύτερο λίγο πιο κάτω, στο Τροκαντερό. Είχε απέξω κάμερες, δημοσιογράφους κτλ.
  – Τι έγινε, καμιά ληστεία; σχολίασε ο ταξιτζής.
  – Κάτι τέτοιο, σκέφτηκα.

 54. Μαρία said

  Αφού συμπληρώσω στο 25 του πιδύου το συνώνυμο του δημοφάγος, δημοβόρος
  μια μικρή διόρθωση. Το referendum(=το αναφέρειν) είναι γερούνδιο κι όχι γερουνδιακό.

  Όσο για τα ψευδώνυμα ψηφίζω το Qq σαν ομόηχο του culcul.

 55. trolloff said

  Φασίστας πάντως δεν είμαι σαν του λόγου σας, και για μένα αυτό μετράει όσο τίποτα άλλο.

 56. Just in case, a piece by Drachmaninoff…

 57. Μισιρκωφ said

  Hμερομηνία : 07-11-11

  Π. Γερουλάνος: «Στο δημοψήφισμα οι Έλληνες θα ψήφιζαν υπέρ του ευρώ»

  «Η Ελλάδα έχει ήδη μια μακρόχρονη και στενή σχέση με το ευρώ και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι έχουν ήδη κερδίσει από αυτή τη σχέση. Οπότε και το δημοψήφισμα δεν θα εξέφραζε πίεση, αλλά μια δέσμευση σε μια μακρά πορεία», δήλωσε ο υπ. Πολιτισμού.

  Για τις πολιτικές εξελίξεις, το σύστημα διακυβέρνησης, το ευρώ και το δημοψήφισμα, μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

  «Τα πράγματα προχωρούν και είμαστε αισιόδοξοι. Επιτέλους τα δυο πολιτικά κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και κάτι για το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει εδώ και πολύ καιρό. Μόλις τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε στην αναγκαιότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται και των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει μια περίοδο μερικών μηνών ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε οι νέες συμφωνίες να περάσουν από το Κοινοβούλιο. Κατόπιν θα έχουμε εκλογές ώστε να δούμε πώς η Ελλάδα θα προχωρήσει από κει και μετά», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

  Για το σύστημα διακυβέρνησης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η εξέλιξη των πραγμάτων οδήγησε σε μια κατάσταση που αποτελεί πρόκληση για τη Δημοκρατία. Ποιες είναι οι ικανότητες των πολιτικών και αν αυτές μετρώνται με βάση αυτά που επιτάσσουν οι πολίτες ή με όσα επιτάσσουν οι αγορές; Το σύστημα τώρα πιέζεται σημαντικά και αυτό που βλέπετε στην Ελλάδα είναι ένα μέρος αυτής της παράστασης. Αυτό που έχει σημασία είναι η Δημοκρατία να βγει πιο δυνατή από πριν. Και όσο προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιτιθέμεθα στους αντιπροσώπους των πολιτών».

  Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που δημιούργησαν κλίμα αποσταθεροποίησης: «Δεν μιλώ για ανεύθυνες δηλώσεις μόνο από Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και από ανθρώπους μέσα στις δομές τις ΕΕ. Δεν είναι σημαντικό να προσωποποιήσουμε αυτές τις ευθύνες αλλά ίσως έχει περισσότερη σημασία η γενική ιδέα. Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία τέθηκε υπό καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ. Είναι λάθος λοιπόν να πιστεύουν κάποιοι ότι η ΕΕ ενεπλάκη το 2009. Η ΕΕ επιθεωρεί λοιπόν την ελληνική οικονομία από το 2004. Τι είναι όμως αυτό που μεσολάβησε από το 2004 ως το 2009; Οι Έλληνες και η αντιπολίτευση δεν είχαμε επίγνωση των πραγματικών μεγεθών, του τι ακριβώς συνέβαινε. Το 2009 λοιπόν έσκασε στα χέρια μας αυτή η «καυτή πατάτα» την οποία έπρεπε να χειριστούμε. Πού ήταν αλήθεια η ΕΕ όλον αυτόν τον καιρό;».

  Για το ευρώ και το δημοψήφισμα δήλωσε ότι στην ΕΕ ωρίμασε η ιδέα πως ένα σχέδιο για τον πυρήνα του ευρώ και όχι για όλο το ευρώ δεν θα οδηγήσει πουθενά. «Η Ελλάδα είναι το «πρώτο σύνορο». Τα στοιχήματα δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αποτελούν εξάλλου ένα μικρό μέρος της γενικότερης οικονομίας του Ευρώ. Οι περισσότεροι φοβούνται το ντόμινο που μπορεί να χτυπήσει εν τέλει στην καρδιά του ευρώ. Στο δημοψήφισμα οι Έλληνες θα ψήφιζαν υπέρ του ευρώ. Το όλο πακέτο υπερβαίνει τις εφήμερες δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί. Η Ελλάδα έχει ήδη μια μακρόχρονη και στενή σχέση με το ευρώ και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι έχουν ήδη κερδίσει από αυτή τη σχέση. Οπότε και το δημοψήφισμα δεν θα εξέφραζε πίεση, αλλά μια δέσμευση σε μια μακρά πορεία. Και αυτό ακριβώς επεδίωκε ο πρωθυπουργός μέσω του δημοψηφίσματος: τη δέσμευση των πολιτών. Αντί τούτου τώρα επιδιώκουμε να έχουμε τη δέσμευση τουλάχιστον των δυο μεγαλύτερων κομμάτων αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι στα επόμενα 2 ή 3 χρόνια αυτή η δέσμευση θα είναι εξίσου δυνατή όσο με το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος».

  http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 58. Θρασύμαχος said

  «Στην ιστορία του ελληνικού κράτους έχουν οργανωθεί συνολικά εφτά»: υπάρχει ακόμη ένα, εκείνο του 1862 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=780486

 59. Ηλεφούφουτος said

  sx. 54 ΤΕ – ΛΕΙ – Ο !! 😀 😀 😀

 60. Μαρία said

  58 Ψήφισαν 240.701 άντρες
  και έλαβον:
  Αλφρέδος: 230.016
  διάφοροι Ρώσοι: 10.229
  Γεώργιος: 6
  αβασίλευτη δημοκρατία: 93
  λαοκρατία: 8
  πηγή: Γ. Αναστασιάδης, πολιτική και συνταγματική ιστορία της Ελλάδας, 1821-1941.

 61. sarant said

  54-56: Ναι, έχετε δίκιο, είναι και αυτό, παρόλο που δεν είχε την τυπική επιλογή του Ναι/Όχι (και ούτε ήταν ακριβώς δεσμευτικό).

 62. 60 Ό,τι πρέπει για να μη χάνουν τις ελπίδες τους οι χαμένοι…

 63. 33-35 Τα πρώτα καλά νέα: θα είναι ελληνόφωνος (ή με ελληνικό ονοματεπώνυμο τέλος πάντων).

 64. papoylis said

  Γειά σου ορέ Κρίστε συζητητή και σχολιαστή…

  Για το δημοψόφισμα που ΔΕΝ έγινε έχεις να πεις τίποτε ορέ , γιατί αυτά που λέει ο πρινς Πώλ Τζερούλανος δεν ενδιαφέρουν πλέον κανένα 🙂 🙂

 65. papoylis said

  Υπάρχουν τρία ονόματα

  Διαμαντούρος Παπαδήμος Ρουμελιώτης

  Να παίξουμε το παπά ;;;; 🙂

 66. Παππούλη το twitter, που ως γνωστόν όλα τα βλέπει, λέει ότι οι δύο πρώτοι τσου!

  @63 Έχεις καμιά θετική πληροφορία;

 67. sarant said

  Το ξεπαραιτούμαι στην καθαρεύουσα πώς είναι;

 68. π2 said

  Ξέφην;

 69. Nicolas said

  @54 Μαρία, με κλέβεις! εγώ το είχα πει πρώτος (εντάξει, λόγω γλώσσας).
  Αλλά είχα πει επίσης: μη τα ταΐζετε τα άτιμα τα ζωντανά (ή ζωντόβολα; ).

 70. ανώνυμους said

  παρεμπιπτόντως το φύλλο της σημαίας του καναδά δεν είναι πλατάνου, αλλά maple tree (σφεντάμι ελληνιστί)

 71. Emphyrio said

  Λιγα γαλλικουλια (Pardon my French, που λεμε κι’εμεις) δεν εβλαψαν κανεναν – ακομα και η οικογενεια Le Pen δεν ειναι φασιστικη κατα τα λεγομενα τους, αλλα και το Qq και το culcul το καταλαβαινουν…

  Συγνωμη αν μαστιγωνω νεκρο αλογο. Τωρα που εγινα και φασιστας στα γεραματα, με πειραξε λιγο.

 72. trolloff said

  Μήπως ήσουν πάντα. Για κοίταξε το.

 73. Νέο Kid Στο Block said

  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!
  http://www.nooz.gr/world/diekdikise-to-kommati-tis-elladas-pou-sou-anikei
  Γμτ μου, το δικό μου άθλιο παλιοδιαμέρισμα-κλουβί τριακονταετίας, δεν θα το θέλει κανένας…

 74. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν ξέρω για τις γεροντάρες του μπλογκ, αλλά εγώ που είμαι Νιόριφο και δεν πρόλαβα Φον Αρμασμπεργκ, Μεταξάδες, Τσολάκογλου κλπ. είμαι συγκινημένος βαθύτατα που επιτέλους θα αποκτήσω έναν γνήσια ΔΟΤΟ κυβερνήτη! Και μάλιστα στηριζόμενο ομοθυμαδόν από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και κομμάτια (πλην δύο βέβαια).
  Κι εδώ που τα λέμε ρε παιδιά, τι πιο σώφρον από το να μας διοικήσει ένας Τραπεζίτης;
  Όταν θες καλό σεξ, δεν πας στην… Παναγιώταινα, αλλά στην …Ξαβιέρα.

 75. papoylis said

  Νεοκίντιε

  ..βλέπω αν και πιτσιρικάς τη Ξαβιέρα τη γνωρίζεις καλά 🙂 😉

 76. Νέο Kid Στο Block said

  Ακουστά μόνο παπούλη μου, ακουστά! 🙂

 77. Φον Παπαδημοπετσαλνικοφουφουτάκης said

  Παιδιά, ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ο επόμενος πρωθυπουργός!

  Ρε Μερκοζί, βαλε τον ολι ρένο να τελειώνουμε, γαμω το φελέκι μου!!

  YΓ. Αka Νεοαμνοερίφιον 🙂

 78. Culcul said

  Επειδής δεν είμαστε όλοι γαλλομαθείς, θα βοηθούσε μια μετάφραση-απόδοση ίσως και μια μικρή ιστορική αναφορά , γιατί ναι μεν είναι προφανές από τα συμφραζόμενα σας πώς το χρησιμοποίειτε, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεσα να βρω,με ένα βιαστικό ψάξιμο στο ιντερνέτι, τι ακριβώς σημαίνει.

 79. sarant said

  Ναι, αλλά ποιον ρωτάτε; Για ποιο σχόλιο θέλετε μετάφραση; Αν για το cul στο 54, προφέρεται κυ και είναι ο κώλος (και άλλα τέτοια).

 80. Culcul said

  Ναι, για το culcul ρώτησα, αλλά λόγω βλακείας το έβαλα μόνο στον τίτλο. Συγγνώμη.
  Το cul το είχα βρει, όχι όμως και το culcul 🙂
  Οπότε όντως δεν υπάρχει culcul, απλά ήταν λογοπαιχτική (σωστό είν’ τούτο? Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-6…) αναφορά στο Qq.
  Mε αρέσει που νόμισα ότι «είναι προφανές από τα συμφραζόμενα σας πώς το χρησιμοποίειτε»! Υπόθεσα , από τις αναφορές σε φασίστες και Λεπέν, ότι είναι κάποιου είδους αργκό για τους φασίστες!
  Φχρστω για την διευκρίνιση, αλλά και για το συναίσθημα, μιας που μόλις ένιωσα όπως ο αδερφός μου όταν είχε ξεστομίσει τον «Νίκο της Τρελής» (αναφέρομαι σε ένα άλλο σχόλιο που είχα κάνει στο θέμα με τις παρερμηνείες των μικρών παιδιών).

 81. Μαρία said

  79 Εμείς τη ντουμπλέτα είχαμε στο μυαλό μας, κι αυτή δυστυχώς λιγότερο φιλόδοξη απ’ τον τίτλο του φασίστα.
  http://www.cnrtl.fr/definition/cucul

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: