Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παπαδημοκρατικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Νοεμβρίου, 2011


Ξεκινώντας να πω ότι κάθε άλλο παρά διεκδικώ την πατρότητα του ευρήματος του τίτλου. Το «παπαδημοκρατία» το διάβασα την περασμένη βδομάδα στον Θανάση Καρτερό στην Αυγή, ενώ επίσης το είδα προχτές σε γελοιογραφία του Καλαϊτζή στην Ελευθεροτυπία, και δεν αποκλείω να το έχουν πει κι άλλοι, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Όμως κάπως έπρεπε να τιτλοφορήσω την καινούργια δόση από μεζεδάκια, οπότε καλό μου φάνηκε το «παπαδημοκρατικά», ιδίως αν σκεφτούμε ότι ένα από τα μεζεδάκια είναι παρμένο από την ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή.

Δεν θα ξεκινήσω όμως με αυτό, αλλά με ένα υπόλοιπο που έχω απο χτες. Συγκεκριμένα, στο χτεσινό άρθρο έγραψα ότι ο Άδωνης διευκρίνισε ότι είχε τυπώσει τις πολυτονιάτικες ταμπέλες του γραφείου του στον δικό του εκτυπωτή. Όμως, ο ειδικός εκτυπωτολόγος του ιστολογίου μου έστειλε ηλεμήνυμα, στο οποίο επισημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη διευκρίνιση του Άδωνη. Συγκεκριμένα, όπως ακούτε εδώ, ο Άδωνης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Πορτοσάλτε στον Σκάι, είπε ότι δεν άλλαξκε πινακίδες, αλλά χρησιμοποίησε χαρτί Α4 και εκτυπωτή ίνκτζετ (δικό του):

Θα τον ακούσατε, το λέει σαφώς και κατ’ επανάληψη. Ωστόσο, ο ειδικός εκτυπωτολόγος του ιστολογίου επιμένει ότι τέτοιο σχήμα σαν της φωτογραφίας δεν αντιστοιχεί σε μία κόλλα χαρτί Α4 ούτε σε δύο ή περισσότερες κόλλες Α4 ενωμένες. Επίσης, μου λέει ότι τέτοιο μπλε φόντο σαν της φωτογραφίας δεν βγαίνει από κανέναν εκτυπωτή ίνκτζετ (εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης τους λέγαμε αυτούς τότε που μετέφραζα εγχειρίδια πληροφορικής, τον καιρό του Χόλεριθ και του Τούρινγκ).

Βρίσκομαι σε δίλημμα, γιατί δεν ‘εχω τις γνώσεις ώστε να ελέγξω τους ισχυρισμούς του εκτυπωτολόγου μου. Τον Άδωνη τον έχω πιάσει άλλη φορά να είναι, χμμ.. δημιουργικός με την αλήθεια (π.χ. όταν ισχυρίστηκε ότι οι αρχαίοι της κλασικής εποχής απαγόρευαν ναούς ξένων θεών ή όταν πλάσαρε τα ψέματα για τις δήθεν δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού ή όταν πετσόκοψε το κείμενο του Διογένη Λαέρτιου για να βγάλει τον Σόλωνα ομοϊδεάτη του), αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είπε ψέματα στον αέρα. Αλλά κι ο εκτυπωτολόγος μου έχει πέσει μέσα σε όλες τις μέχρι τώρα γνωματεύσεις του. Οπότε, παραθέτω τα στοιχεία και πάω να πλύνω τα χέρια μου.

Περνάω τώρα στο παπαδημοκρατικό μεζεδάκι. Να πω ξεκινώντας ότι οι διαφωνίες μου με την ομιλία του κ. Παπαδήμου δεν είναι γλωσσικές, αλλά ιατρικές. Θέλω να πω, όταν δίνεις σ’ έναν άρρωστο ένα φάρμακο και βλέπεις ότι η κατάστασή του χειροτερεύει, και αυξάνεις τη δόση και πάει να πεθάνει, η κοινή λογική λέει ότι δεν αυξάνεις κι άλλο τη δόση. Αλλά εγώ ούτε γιατρός είμαι ούτε οικονομολόγος, οπότε σταματάω εδώ και σας βγάζω ένα μικρούτσικο μεζεδάκι από την ομιλία του κ. Παπαδήμου:

Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η γεωργία, αν εισάγουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να δημιουργηθούν νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, και αν αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, η ανάκαμψη της οικονομίας και η απορρόφηση της ανεργίας θα επιτευχθεί συντομότερα, αντισταθμίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Έχω μαυρίσει το «αν εισάγουμε» γιατί το βρίσκω αταίριαστο -όλα τα άλλα ρήματα είναι σε στιγμιαίο χρόνο, αυτό δεν στέκει να είναι σε διαρκή. Αλλάξτε το ρήμα και αντί «εισάγω» βάλτε «θεσπίζω» -φαντάζομαι θα λέγατε «αν θεσπίσουμε» και όχι «αν θεσπίζουμε» (αν και με έναν πολύ καλό δικηγόρο, το «αν θεσπίζουμε» μπορεί να αθωωθεί). Παναπεί, αυτή τη διάκριση ανάμεσα σε στιγμιαίο και διαρκές, που είναι κεφαλαιώδης για την ελληνική γλώσσα στα περσότερα ρήματα, στα ρήματα εις -άγω την έχουμε χάσει. Διότι, ενώ κανείς δεν λέει «έχω παίζει», είναι πάμπολλα τα «έχει εισάγει», ή, λιγότερο ευδιάκριτα, τα «εισάγει» αντί «εισαγάγει» όπως εδώ. Δηλαδή, από την απέχθεια στο «έχει εισαγάγει» και επειδή δεν τολμάμε να πούμε «έχει εισάξει», λέμε το λάθος «έχει εισάγει».

Θα μου πείτε, τι ήθελες; Να πει ο κ. Παπαδήμος «θα εισάξουμε» και να ακουστεί όπως το «θα λυσσάξουμε»; Εδώ απαντώ ότι άλλοι παλιότερα δεν φοβήθηκαν να το χρησιμοποιήσουν. Κι αν δεν σας κάνει ο Κονδυλάκης, που έχει γράψει «να εισάξουν» (δείτε εδώ, στο τέλος) ή ο Γρηγόριος Παλαιολόγος (να εισάξουν νέα είδη, «Γεωργική και οικιακή οικονομία», τόμ. 2, σελ. 336), ή ο Κωνσταντίνος Οικονόμος  (να εισάξωμεν μερικάς γλαύκας), υπάρχει και ο Καποδίστριας, που έγραψε «να εισάξωμεν βαθμιαίως την ανάγνωσιν των προσευχών».

Ένας φίλος πρόσεξε την εξής πρόβλεψη: Μια ισπανική εφημερίδα χαρακτήρισε τον Σωτήρη Νίνη Ευρωπαϊκό διαμάντι που λείαν συντόμως, θα κάνει την διαφορά. Λες να τη λειάνει τη διαφορά; με ρώτησε. Δεν ξέρω, του απάντησα -τον θεωρώ εύκολην λείαν για σκληροτράχηλους αμυντικούς.

Στις διαδικτυακές συζητήσεις υπάρχουν διάφοροι νόμοι, που έχουν διατυπωθεί μεταξύ σοβαρού και αστείου, π.χ. ο Νόμος του Godwin: όσο περισσότερο τραβάει σε μάκρος μια ιντερνετική συζήτηση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει λόγος για τον Χίτλερ. Θα τολμήσω να διατυπώσω κι εγώ έναν δικό μου νόμο, αν και καθόλου δεν αποκλείω να έχει ήδη διατυπωθεί: Η πιθανότητα να περιέχει λάθος το σχόλιο που επισημαίνει λάθος σε προηγούμενο σχόλιο είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο ασήμαντο είναι το αρχικό λάθος. Μ’ άλλα λόγια, τα σχόλια που καυτηριάζουν ένα γλωσσικό ή ορθογραφικό ή άλλο λάθος ενός προηγούμενου σχολιαστή είναι πολύ πιθανό να περιέχουν κι αυτά κάποιο λάθος, και μάλιστα σοβαρότερο από το αρχικό.

Ο νόμος αυτός, ας τον ονομάσουμε προσωρινά Νόμο του Μπούμερανγκ, δεν ισχύει μόνο για ιντερνετικές αντιπαραθέσεις, αλλά και για συμβατικά μέσα. Παράδειγμα πρόσφατο, όταν ο καθηγητής Γ. Γιατρομανωλάκης θέλησε να ειρωνευτεί τα ελληνικά του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου. Ο καβγάς ήταν για το πανεπιστημιακό άσυλο, και δεν θέλω να μπω στην ουσία του θέματος, θα περιοριστώ στα γλωσσικά. Λοιπόν, στο Βήμα ο Γ. Γιατρομανωλάκης παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις του Μυλόπουλου: Κανείς δεν είναι παραπάνω (sic) από το νόμο, παρά μόνο οι παραδόσεις μας. Και το άσυλο είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση. Με το sic, δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς (που λέει και το κλισεδάκι) ότι η φράση «παραπάνω από το νόμο» του Μυλόπουλου είναι γλωσσικό λάθος, ίσως και μαργαριτάρι. Και βέβαια, αμέσως μετά σπεύδει να πέσει στην παγίδα του Νόμου του Μπούμερανγκ, διότι γράφει: «Καλώς λοιπόν που ο κ. πρύτανης τοποθέτησε τις «παραδόσεις μας» πάνω και από τον νόμο». Συγνώμη, αλλά αυτό είναι σολοικισμός. Ή θα βγάλεις το «που» ή θα πεις «καλά λοιπόν που…» (αλλά τότε το νόημα αλλάζει). Άρα, ο Νόμος του Μπούμερανγκ επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά.

Είναι όμως λάθος η φράση «Κανείς δεν είναι παραπάνω από το νόμο» του Μυλόπουλου; Δέχομαι ότι είναι ασυνήθιστη, και ότι συνηθέστερο θα ήταν «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο». Όμως, βλέπω στο λεξικό ότι καταγράφεται (ως προφορική) η χρήση του παραπάνω για τον β’ όρο σύγκρισης: (προφ.) εκφέρει το β’ όρο σύγκρισης: Aγαπούσαν την ελευθερία παραπάνω από τη ζωή.

Επιπλέον, και καθοριστικό, ακριβώς τη φράση «παραπάνω από το νόμο» την έχει χρησιμοποιήσει, άρα κατοχυρώσει, ο Αντώνης Σαμαράκης στο «Αρνούμαι»: Ετόλμησα να βάλω παραπάνω από το Νόμο 11.113.303… να βάλω τι;.. Το θάνατο του γιού μου… το θάνατο του παιδιού μου… το θάνατο ενός παιδιού… έναν κάποιο θάνατο… Αλλά πώς μπορεί ένας φυσιολογικός άνθρωπος να κάνει αυτό που έκανα εγώ;.. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος φυσιολογικός να βάλει το θάνατο του παιδιού του, του μόνου του παιδιού, παραπάνω από το μεγαλειώδη, τον καταπληκτικό Νόμο 11.113.303;.. Παραπάνω δηλαδή από τη Μαζική Παραγωγή;..

Οπότε, το βρίσκω υπερβολικό να θεωρείται λάθος το «παραπάνω από το νόμο».

Πριν κλείσω, δυο αγγελίες. Η πρώτη, ότι το ΕΚΚΕ (το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όχι το παλιό μαοϊκό κόμμα!) χαρίζει βιβλία επειδή δεν επαρκούν οι αποθηκευτικοι χώροι του. Η διανομή γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί, ως το τέλος Νοεμβρίου, άρα πρέπει να βιαστείτε, δεν μένουν πολλές Τριτοπέμπτες.

Η δεύτερη αγγελία είναι ότι στο χτεσινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Βερολίνο υπήρξε ελληνική παρέμβαση της ομάδας Real Democracy Now, την οποία μπορείτε να δείτε στο βιντεάκι που μου έστειλαν:

Και κλείνω με τον εξής τίτλο είδησης, που τυπικά δεν έχει κάποιο λάθος αλλά όσο τον διαβάζω τόσο πιο αστείος μου φαίνεται (είναι από το ΗλεΒήμα):

Ο Νικολά Σαρκοζί ανησυχεί για την παραγωγή γάλακτος της συζύγου του.

 

Advertisement

317 Σχόλια προς “Παπαδημοκρατικά μεζεδάκια”

 1. Καλημέρα!
  Ήμουν μεγάλος οπαδός του νόμου του Godwin. Πλέον είμαι μεγάλος οπαδός και του νόμου του Μπούμερανγκ.

 2. Μαρία said

  >και επειδή δεν τολμάμε να πούμε “έχει εισάξει
  Ενώ λέμε, μάλλον λέτε, θα ισάξω.

  Καλά να πάθει ο Γιατρό με τη φτηνή επιχειρηματολογία του.

 3. ππ said

  Το ότι το χρησιμοποίησε ο Οικονόμος εξ Οικονόμων είναι πιο ισχυρό επιχείρημα από το ότι το χρησιμοποίησε ο Καποδίστριας.

  Αυτό με τον σύζυγο της γαλακτοπαραγωγού, καταπληκτικό

 4. vamvakos said

  ΒΟΗΘΗΣΤΕ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ EΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ.
  ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ, ΜΑ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ, ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ Α Ν Τ Ι Κ Ρ Ι Σ Μ Α ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΣΠΟΖΟΝΤΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΣ ΛΟΓΟ !!

 5. Μαρία said

  3 Αυτός όμως είναι σούργελο στα γλωσσικά. Έχω υπόψη μου αυτό: Δοκίμιο περί της πληρεστάτης συγγενείας της σλαβονορωσικής γλώσσας προς την Ελληνική.

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως ,είναι παρήγορο ότι ο νέος υφυπουργός ναυτιλίας ανάλωσε περίπου ένα τριήμερο να ασχολείται με εκτυπώσεις . Δίνει μια ελπίδα σε αρκετούς νησιώτες, ότι θα γλυτώσουν την επίσκεψή του. (που να πρωτοπάει μέσα σε τρεις μήνες, που υποτίθεται ότι θα διαρκέσει η «εθνική σωτηρία»;)
  Μάλλον ζηλεύουν τον Νικολά που έχει νέα κι όμορφη γυναίκα, δυνητικά γαλακτοπαραγωγό και γι’ αυτό τα ‘βαλαν μαζί του στη Γαλλία.
  Τώρα που η Ντόυτσε Μπάνκ θ’ αρχίσει να βλέπει και στους Γάλλους «δυσπροσαρμογή» θ’ αρχίσουν ωραία όργανα στας ευρώπας. Να δούμε μόνο που θα βγει ,όλη αυτή η πανήγυρη των τρελλών…

 7. Νέο Kid Στο Block said

  4. Τώρα μην υπερβάλλουμε κιόλας ,προσδίδοντας στους κομπλεξικούς «εντυπωσιασμούς» του Άδωνη τόση δύναμη κι αξία. Δηλαδή, σιγά μη κινδυνεύει το μονοτονικό από τον μπουμπούκο! Μη ξεχνούμε τον πρώτο νόμο της δημόσιας συζήτησης «Μη διαφωνείς δημόσια με έναν ηλίθιο. Ο κόσμος μπορεί να μην καταλάβει τη διαφορά.»

 8. doctor said

  Μάλλον ο «ω» του Μπουμπούκου θέλει μια …υπογεγραμμένη από τη Νιγηρία για να στανιάρει…

 9. doctor said

  Δεν ξέρω αν γράφτηκε κι εδώ, αλλά έπρεπε να γράψει «Ανταγωνιστικότητος» και «Αναπτύξεως» αν ήθελε να το παίξει αρχαιολάγνος.

 10. Νικοκύρη, περί των εκτυπώσεων Γεωργιάδου, ο σύμβουλός σου δεν σου επισήμανε ότι στους οικιακούς εκτυπωτές μπαίνει μόνο χαρτί και όχι φύλλο πολυβινυλοχλωριδίου (γνωστότερου και ως PVC), σαν κι αυτό που έχει το πολυτονικό ταμπελάκι. Το ελληνοπωλείο Γεωργιάδη βρίσκεται στη Σόλωνος ανάμεσα σε πολλά φωτοτυπεία και επιγραφοποιεία, οπότε σίγουρα ο ΣΑΓ ήξερε πού να αναθέσει την πρώτη του μίζα.
  Ύστερα, λες για το νόμο του μπούμεραγνκ: Η πιθανότητα να περιέχει λάθος το σχόλιο που επισημαίνει λάθος σε προηγούμενο σχόλιο είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο ασήμαντο είναι το αρχικό λάθος. Μ’ άλλα λόγια, τα σχόλια που καυτηριάζουν ένα γλωσσικό ή ορθογραφικό ή άλλο λάθος ενός προηγούμενου σχολιαστή είναι πολύ πιθανό να περιέχουν κι αυτά κάποιο λάθος, και μάλιστα σοβαρότερο από το αρχικό.
  Νομίζω πως πρόκειται για μία υποπερίπτωση του νόμου του Μέφρι (sic), που κι αυτός με τη σειρά του είναι εκδοχή του νόμου του Μέρφι.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Muphry%27s_law

 11. Μαρία said

  8 Τις δοκίμασες και μιλάει η πείρα; Ξεπέρασαν δηλαδή και τις μαλγκασιανές;

 12. Καλημέρα, κε Σαραντάκο!

  Προσωπικά δεν θεωρώ κακόηχους τους διπλασιασμένους τύπους των συνθέτων τού άγω, πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση τού απάγω -το οποίο στην πράξη χρησιμοποιείται διπλασιασμένο ακόμα κι εκεί που δεν θα ’πρεπε- κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται. Γιατί, λοιπόν, να αποφεύγουμε το σωστό εισαγάγω όταν δεν έχουμε πρόβλημα με το (τυπικά) λανθασμένο απαγάγω; (Το ερώτημα, εννοείται, δεν απευθύνεται ειδικά σ’ εσάς.)

  Όσον αφορά τώρα τη φράση «Κανείς δεν είναι παραπάνω από τον νόμο» μπορούμε επίσης να πούμε και «υπεράνω τού νόμου». Όπως και να ’χει, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι το «παραπάνω» εκφράζει τον β΄ όρο σύγκρισης («περισσότερο από»), αλλά τονίζει την εξέχουσα θέση που κατέχει ο νόμος («πιο πάνω, πιο ψηλά κι από»). Άλλωστε αν δεχθούμε ότι ο νόμος είναι ο δεύτερος όρος σύγκρισης, τότε ποιος είναι ο πρώτος (το «κανείς» είναι το υποκείμενο); Το παράδειγμα τού Σαμαράκη, βέβαια, εννοιολογικά πλησιάζει περισσότερο στη φράση τού Μυλόπουλου, με τον αστερίσκο, πάντως, ότι αυτό έχει β΄όρο σύγκρισης.

 13. Earion said

  Παρατηρώ ότι ο Άδωνης ανήκει στην «χωρίς βαρείες» τάση του πολυτονικού.
  Διότι, όπως όλοι ξέρουμε, το πολυτονικό κίνημα είναι πολυτασικό!

 14. doctor said

  Όκι Μαρία, εγκό είμε από Νιγκιρία. Τέλει ντοκιμάσει εσύ που λέει εξιπνάδες;

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Εύστοχη η επισήμανση ότι το απάγω έχει φτιάξει ενεστώτα, αλλά παραμένει γεγονός ότι πολλοί καθόλα δόκιμοι ομιλητές, όπως ο τωρινός πρωθυπουργός, αποφεύγουν τους αναδιπλασιασμένους τύπους. Και από το λάθος «έχει παράγει» είναι πολύ προτιμότερο το αναλογικό «έχει παράξει». Νομίζω πως το μέλλον βρίσκεται εκεί.

 16. sarant said

  13: Και εδώ αβαρής ο Άδωνης;

 17. Όπως έχουμε ξαναπεί σ’ αυτό εδώ το ιστολόγι, το «εξάξω» τουλάχιστον το έχει νομιμοποιήσει η εθνική αοιδός Νάνα διά στόματος Μπένι Χιλ (0:51):

 18. Κασσάνδρα said

  Μεζεδάκι από την ομιλία του πρωθυπουργου
  ..θα ασχοληθούμε( δεν θυμάμαι ακριβώς το ρήμα), με το ενεργητικό δυναμικό της χώρα,το πετρέλαιο κλπ

  Ο νόμος του Μπούμεραγκ ,εξειδικεύει το νόμο του Μέρφυ.

 19. M. said

  Πολύ ωραία η ανάρτηση και τα σχόλια, όπως πάντα. Εμένα μου έκανε εντύπωση κάτι άλλο στην ομιλία Παπαδήμου: άρχισε μία πρόταση λέγοντας «Ως αποτέλεσμα, […]». Μου φάνηκε κατά λέξη μετάφραση του «as a result», ενώ νομίζω ότι στα Ελληνικά δεν θα αρχίζαμε την πρόταση έτσι, αλλά θα λέγαμε «Ως εκ τούτου» ή «Κατά συνέπεια…». Είμαι υπερβολική λέτε;

 20. sarant said

  10: Ώστε είναι PVC; Άρα δεν είναι κόλλα χαρτί Α4.

 21. Να συνεισφέρω κι εγώ σε μαργαριτάρια (ή χρυσή καραβίδα ή ό,τι άλλο έχει ορίσει ο Νίκος).
  Μιλάμε για πολλά λάθη μαζεμένα.

  Αντιγράφω από όσα σχολίασα:

  Μπορείς να κάνεις 3 λάθη σε ένα μόνο άρθρο;;;
  Μπορείς, αν είσαι το ΒΗΜΑ (το newsroom, λέει του ΔΟΛ).

  Λέει η λεζάντα από το ΒΗΜΑ
  Μέλη της οργάνωσης EDL με λάβαρα που φέρουν αντισημιτικά και αντιισλαμικά συνθήματα μίσους

  Τώρα που είδε τον αντισημιτισμό, όταν κουβαλάνε σημαίες του Ισραήλ, είναι άστα να πάνε.

  Το χειρότερο όνως είναι ότι η φωτο δεν είναι από την Αγγλία, αλλά από τη νέα Υόρκη, και αυτοί είναι πυροσβέσετες (NYFD, το λέει στις μπλούζες τους) που διαδηλώνουν την επέτειο της 11/9, όπως διαβάζουμε εδώ
  http://www.thebravest.com/FDNYNewsArchiveDown/10/07/27j.htm

  Αυτή η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε φέτος, στις 11 Σεπτ. 2001, το απόγευμα, σε χώρο κοντά στο «σημείο μηδέν» από την οργάνωση «Stop Islamization of America» και στην οποία συμμετείχαν πλήθος κόσμου και μέλη-αντιπρόσωποι της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) και του πυροσβεστικόυ σώματος (NYFD).
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=429789

  Οσο για τα βιβλία τα δωρεάν στο ΕΚΚΕ, ελπίζω να έλθει εδώ ο φίλος που έχει πάει και να περιγράψει τι γίνεται εκεί και τι βιβλία (αν) έχουν μείνει.
  Βλέπετε, έχει μαθευτεί ευρέως από τις αρχές Οκτώβρη που ξεκίνησε και τώρα υπάρχουν ουρές των 100 ατόμων, ενώ όλα τα ενδιαφέροντα βιβλία έχουν γίνει άφαντα. Μπορούσε ο καθένας να πάρει 10 και 20 βιβλία, κι έτσι η κατάσταση τώρα είναι μάλλον απελπιστική.

 22. Δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας, η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι εξασφαλισμένη.
  Το ερώτημα είναι αν θα προλάβει μέσα σε τρείς μήνες να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία.
  Φοβάμαι ότι δεν θα προλάβει να καταστρέψει τα πάντα, και ίσως να χρειαστεί ακόμα μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ.

  Όσο για τον Άδωνη, όπως έγραψε πριν λίγες μέρες η Αυγή, η επιλογή για το υφυπουργείο ναυτιλίας έγινε προφανώς για τις βαθιές του ιστορικές γνώσεις πάνω στη ναυμαχία της Σαλαμίνας….

 23. LandS said

  #10 Συμφωνώ με την επισήμανση ότι προς το παρόν έχουμε το νόμο του Μέφρι (και όχι του Μέρφι).
  Το φαινόμενο του Μπούμεραγκ δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επαρκώς ως νόμος.

 24. Νέο Kid Στο Block said

  22. H απάντηση Αδώνιδος στις κακοήθειες!
  http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=the%20love%20boat&source=web&cd=8&ved=0CGMQtwIwBw&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dm_wFEB4Oxlo&ei=TirGTrb7Nsff8QPVqZlk&usg=AFQjCNE9sEvtCopnJl3ibiyUNBpjPgVZLA

 25. sarant said

  21: Ωχ, καραβίδα τεραστίων διαστάσεων, η τερατώδης ΔΟΛια καραβίδα!

 26. Παίρνω την πάσα από τη Βασιλική Μετατρούλου.

  Πήγα στο ΕΚΚΕ την περασμένη Τρίτη και η κατάσταση ήταν απλώς τραγική. Είχα κάνει μια λίστα με μια ντουζίνα βιβλία, μου είχε ζητήσει η Βασιλική Μετατρούλου να πάρω μερικά για της τα στείλω, αλλά ήταν όλα εξαντλημένα από τον περασμένο μήνα που δεν ήταν ακόμα ευρέως γνωστό το χάρισμα των βιβλίων. Η κατάσταση στην αποθήκη ήταν τραγική, ουρά εκατό άτομα έξω και τρελό στριμωξίδι μέσα. Όπως γινόταν στη Σοβιετική Ένωση με τα δελτία τροφίμων. Οι υπάλληλοι είχαν βάλει ένα κορδόνι και ούτε καν μπορούσα να ξέρω τι είχαν διαθέσιμο από υπόλοιπο στοκ αλλά όσα μείνανε είναι τα πολύ εξειδικευμένα, θεωρία με άφθονους πίνακες, βιβλία τύπου «το στεγαστικό πρόβλημα στους σεισμόπληκτους της τάδε πόλης», γενικά αφορούν κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Ακόμα και από τα περιοδικά του ΕΚΚΕ μείνανε λίγα τεύχη από 2004, 2005 και 2006 κυρίως – αν θυμάμαι καλά. Μάλιστα είχα πιάσει τη συζήτηση με δυο κοπέλες στην ουρά που βρισκόμουν και μου είπαν ότι είχαν μάθει για το ΕΚΚΕ από το facebook. Όταν τις ρώτησα τι βιβλία είχαν υπόψη να πάρουν μου ειπαν ότι δεν είχαν ιδέα, δεν είχαν δει την ιστοσελίδα του ΕΚΚΕ, δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν κάποιες συνεκδόσεις με το Θεμέλιο, και όταν σε κάποια στιγμή έδιναν έξω μερικά φυλλάδια με τον κατάλογο, πήραν ένα και σημείωναν εκείνη την ώρα τι θα πάρουν! Έτσι έφυγαν όλα τα καλά βιβλία εξαρχής.

 27. Νέο Kid Στο Block said

  21. 25. Δεν έχω καμιά καούρα να υπερασπιστώ τους ΔΟΛιους, αλλά μήπως τους αδικούμε;
  Η φωτογραφία στο ΒΗΜΑ δείχνει μέλη του φασιστικού EDL (English Defense league) και στο πάνω δεξί μέρος του πλάνου, έναν εγγλέζο (κι όχι αμερικανό) αστυνομικό.

 28. Αρχίσαμε πάλι:
  «Διαγεγραμμένος στο πρόσφατο παρελθόν από την Ιπποκράτους»
  tvxs.gr/node/76326

  Αυτη η λέξη έχει περίπου 3.000 ανευρέσεις στο γούγλη

 29. Μαρία said

  27 Έχεις δίκιο. Κι εδώ με την ίδια σημαία αλλά στη Ν.Υόρκη.
  http://www.libertiesalliance.org/2010/09/16/edl-leaders-given-a-warm-reception-by-ordinary-people-in-the-united-states-despite-harassment-of-leader-by-agents-of-the-united-states-government/

 30. Μισίρκωφ said

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

  Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

  email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  12 Νοεμβρίου 2011

  «Ντροπή σ’ όσους συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ»

  Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη χωρίς περιστροφές καταδίκη από τους γάλλους σοσιαλιστές το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του αντισημιτικού, ξενοφοβικού, ομοερωτοφοβικού, ακροδεξιού ΛΑΟΣ. Μια καταδίκη που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη στήριξη ή τη συνένοχη σιωπή όλων των ελληνικών κομμάτων (πλην των Οικολόγων Πράσινων) που φυσικά είναι συνεπής με την πολύχρονη νομιμοποίηση του ΛΑΟΣ και την εκλογική συμπόρευση όλων (πλην του ΚΚΕ) στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) χαρακτήρισε «σοκ» την εξέλιξη αυτή και πρόσθεσε πως «οι γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να συγχαρούν την κυβέρνηση Παπαδήμου».

  Πρόσθεσε δε πως «σε τίποτε δεν μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση», αντίθετα δε «σε μιαν οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια κρίση της πολιτικής και της δημοκρατίας».

  Ο βουλευτής του ΣΚ Γαλλίας και ιδρυτικό μέλος της SOS Racisme Julien Dray σχολίασε στο twitter: «ντροπή σε αυτούς που δέχονται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με τους απογόνους των ελλήνων συνταγματαρχών»

  Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο 2009, είχε επισημάνει το ρατσιστικό χαρακτήρα του ΛΑΟΣ και είχε ζητήσει τη δίωξή του με τον αντιρατσιστικό νόμο (http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf):

  «Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ, που έλαβε περίπου 3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007, κάνει συχνά δημόσια αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, κατηγορώντας ακόμη τους μετανάστες για αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και της βίας.

  Έως τώρα, δεν έχει διωχθεί για καμία από αυτές τις δηλώσεις σύμφωνα με το Νόμο 927/1979. (…)

  Η ECRI παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Νόμος 927/1979 εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα δημόσια πρόσωπα που χρησιμοποιούν ρατσιστικό λόγο.»

 31. Μαρία said

  >και την εκλογική συμπόρευση όλων (πλην του ΚΚΕ) στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  !!!

 32. Συνειδητά ο κ. Παπαδήμος ακολουθεί την ίδια λογική. Ως μη πολιτικός θα χρεωθεί την όποια λαϊκή κατακραυγή ενώ την ίδια στιγμή τα τρία κόμματα θα προσπαθήσουν να ανασυντάξουν δυνάμεις ενόψει εκλογών παλεύοντας να αποδείξουν την αναγκαιότητα των μέτρων. Την ίδια στιγμή θα περιορίσουν μόνο στην αριστερά τις όποιες διαμαρτυρίες. Πώς να γινόταν διαφορετικά;

 33. ΣοφίαΟικ said

  Νίκο, τα σημερινα μεζεδάκια είναι χλιαρά, με εξαιρεση τη γαλακτοπαραγωγή.
  Τον δικαιολογώ τον πρωθυπουργό γιατι είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή σε κάθε λέξη που βγάζει ο καθένας δημόσια, που ο άνθρωπος επέλεξε την πεπατημένη. Δυστυχώς κι έτσι χαμενος κι αλλιώς χαμένος. Αυτός έιναι ο νόμος του … ????

  Και παρεμπιπτόντως, σε τόσες αλλες περιπτωσεις έχουμε πει ότι η χρηση υπερέχει της γραμματικής. Στην περίπτωση του αγω γιατί ακόμα δεν δεχόμαστε ότι η χρηση υπερέχει; Αφού υπερέχει!

 34. sarant said

  34: Κανείς δεν είναι τέλειος.

  Τη χρήση φυσικά τη δεχόμαστε, αλλά εδώ έχουμε μια περίπτωση ακαταστάλαχτη (υποστηρίζω -άλλος μπορεί να διαφωνεί). Η γραμματική θέλει «έχει εισαγάγει», η χρήση δεν είμαι βέβαιος τι θέλει. Στο εισάγω, μπορεί να θέλει το (αντιγραμματικό) «έχει εισάγει», που είναι σαν να λες «έχει καθιερώνει». Στο παράγω, ασφαλώς και θέλει το «έχει παράξει».

 35. LandS said

  #27
  Ο αστυνομικός στο πάνω μέρος της σελίδας σίγουρα δεν είναι άγγλος αστυνομικός. Δεν φοράει ούτε το χαρακτηριστικό κράνος, ούτε έχει στο πηλήκιο του τη ταινία με τα ασπρόμαυρα τετράγωνα. Δεν φαίνεται να έχει τίποτα στις επωμίδες του, ούτε πιπς, ούτε ασημένιο ταμπελάκι κλπ.Μπορεί, λοιπόν, νάναι και νεοϋρκέζος πυροσβέστης.
  Βέβαια φαίνονται καθαρά τα αρχικά EDL πάνω σε παραποιημένη σημαία του Αγιώργη, που παραπέμπουν στα εγγλέζικα εθνίκια, όπως όμως καθαρότατα φαίνεται ότι αυτό που τους ένοιαζε είναι να μη γίνει τζαμί στο γκράουντ ζήρο. Η δε ιστοσελίδα του EDL είναι γεματη από αναφορές για πολίς μπρουτάλιτι και διακόσιες συλλήψεις στο Λονδίνο την μέρα της παπαρούνας, αλλά την συγκεκριμένη δεν το έχει.

 36. 24#
  http://www.titanicuniverse.com/titanic-sinks

  27#
  Για την φωτογραφία που λες, κάνεις λάθος, είναι στην Νέα Υόρκη.
  Όντως πρόκειται για γκάφα του Βήματος, (το γράφει άλλωστε ξεκάθαρα στην σημαία).
  Από την ίδια εκδήλωση είναι και η φωτογραφία της Μαρίας.

  Μέλη του EDL ταξίδεψαν στην Ν.Υ. και διαδήλωσαν ενάντια στην κατασκευή Τζαμιού στο «σημείο μηδέν».
  http://www.guardian.co.uk/uk/2010/sep/12/english-defence-league-mosque-protest

  33#
  🙂

 37. 0: οι διαφωνίες μου με την ομιλία του κ. Παπαδήμου δεν είναι γλωσσικές, αλλά ιατρικές. Θέλω να πω, όταν δίνεις σ’ έναν άρρωστο ένα φάρμακο και βλέπεις ότι η κατάστασή του χειροτερεύει, και αυξάνεις τη δόση και πάει να πεθάνει, η κοινή λογική λέει ότι δεν αυξάνεις κι άλλο τη δόση.
  Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει σκοπό ν’ αλλάξει όχι τη δοσολογία, αλλά το φάρμακο, δηλαδή θα προσπαθήσει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα όχι αυξάνοντας* τα έσοδα (τους φόρους), αλλά μειώνοντας τις δαπάνες (απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους).

  * Για την ακρίβεια: επιχειρώντας ν’ αυξήσει τα έσοδα μέσω αύξησης των φόρων. Αλλά μια υπερβολική αύξηση των φόρων τελικά μειώνει τα έσοδα αντί να τα αυξάνει!

 38. vamvakos said

  Προς Νέο Kid Στο Block (7.). Συμφωνώ, να μήν υπερβάλλουμε. Αλλά δέν είναι μόνον ο Άδωνις….αρκετοί καραδοκούν……και δέν έχουν γίνει ακόμη ..υπουργοί….. , ή όχι;

 39. Νέο Kid Στο Block said

  38. Μ’ άλλα λόγια, θα μας κόψει την ασπιρίνη (για τη θεραπεία του καρκίνου) και θα μας αρχίσει στα ντεπόν. Χμμμ…

 40. 40: Ποια θεραπεία θα πρότεινες ως την πλέον κατάλληλη ή –έστω– ως τουλάχιστον καταλληλότερη από τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα;

 41. vamvakos said

  Προς την Μ. που έγραψε στο 19. :

  «»»»»»»»18 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:25
  Πολύ ωραία η ανάρτηση και τα σχόλια, όπως πάντα. Εμένα μου έκανε εντύπωση κάτι άλλο στην ομιλία Παπαδήμου: άρχισε μία πρόταση λέγοντας “Ως αποτέλεσμα, […]“. Μου φάνηκε κατά λέξη μετάφραση του “as a result”, ενώ νομίζω ότι στα Ελληνικά δεν θα αρχίζαμε την πρόταση έτσι, αλλά θα λέγαμε “Ως εκ τούτου” ή “Κατά συνέπεια…”. Είμαι υπερβολική λέτε; «»»»»»»»»»»»»»

  Καθόλου υπερβολική. Υπάρχουν και άλλοι που μιλάνε ..ελληνικά με αγγλικά ..calques……Έχουμε και λέμε :

  «Tα έγγραφα είναι με μένα !!!» (the documents are with me) αντί : τα έγγραφα τάχω εγώ
  «H αεροπορική εταιρεία πετάει σε όλες!!!! τις 5 ηπείρους» (…to all five continents) αντ’ι : και στις 5 ηπείρους
  «Εκτός εάν έχεις αντίρρηση, κάνε αυτό!!» (unless you have an objection, do that..) αντί: αν δέν έχεις αντίρρηση…κάνε αυτό
  «μακράν!!!» (by far), αντί : με μεγάλη διαφορά, κατα πολύ πιό..
  «προαπαιτούμενο!!!» (prerequisite), αντι του : προϋπόθεση
  «αγοράζω χρόνο!!» (buy time), αντί : κερδίζω χρόνο
  «είσαι σοβαρός!!;» (are you serious) αντί : μιλάς σοβαρά;
  «έχοντας πεί αυτό!!» (having said that) αντί : με αυτό το δεδομένο, ως εκ τούτου
  και πολλά άλλα…

 42. gbaloglou said

  Ααααχχ (βαθειά εισπνοή) …. οσφραίνομαι 21ο αιώνα, με εκτυπωτολόγους πλέον αντί γραφολόγων … σπάει μύτες ο νέος αιώνας…

 43. Ἡ φράσι τοῦ Μυλόπουλου δὲν εἶναι γλωσσικῶς λάθος, εἶναι μπαρούφα, σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία ὁ φονεύων λόγῳ βεντέτας τουτέστιν παναρχαίου παραδόσεως δὲν πρέπει νὰ διώκεται. Τί ἄλλο θὰ ἀκούσουμε.

 44. Νέο Kid Στο Block said

  41. Ε,ρε παιδί τώρα …από εμένα περιμένεις απάντηση; Σάματις έχω βγάλει τo ΜΙΤ ή τα διάφορα school of economic stupidity;
  Αλλά από τον κύριο Παπαδήμο (γρανάζι πολυδιαφημισμένο και ικανότατο(υποτίθεται) του χρηματοοικονομικού συστήματος) περίμενα ειλικρινά κάτι διαφορετικό, από το βάζω/βγάζω φόρους και απολύω ταλαίπωρους –επί δεκαετίες εκβιαζόμενους κι εξαπατημένους- έλληνες.
  Αλλά για να μην είμαι άδικος με τον άνθρωπο, αυτός δεν μπορεί ή/και δεν θέλει να χαράξει πολιτικές και η κατάσταση ανατρέπεται μόνο με πολιτικά και κοινωνικά ρηξικέλευθες προτάσεις.
  Αυτό είναι αυταπόδεικτο νομίζω (δηλαδή το πόσο τεχνητά είναι όλα αυτά τα «οικονομικά θέματα») από τις τελευταίες εξελίξεις, που χώρες οικονομικοί κολοσσοί, σαν την Ιταλία την Ισπανία και την Γαλλία έχουν –υποτίθεται- τα ίδια «θέματα» με την «φτωχούλα» Ελλαδίτσα.
  Καραγκιόζ μπερντές…

 45. sarant said

  19-42

  Αν και κάποιες απ’ τις χαλκομανίες του κ. Βαμβάκου, ίσως οι περισσότερες, είναι πράγματι κατακριτέες, δεν συμφωνώ με όλες. Καταρχάς, αγαπητή Μ., δεν ξέρω αν το «ως/σαν αποτέλεσμα» είναι αγγλισμός, γιατί δεν είναι χτεσινό. Μπορεί να είναι πάντως. Όσο για το προαπαιτούμενο, αν δεν κάνω λάθος «τα προαπαιτούμενα» ήταν έννοια που επιχειρούσε να καθιερώσει ο ν. 815/1978. Δεν είναι επομένως αγγλισμός το ότι πέρασε (διότι θαρρώ πως από τότε πέρασε) στη γλώσσα -και έχει και διαφάνεια.

  Το Having said that/Ceci dit δεν νομίζω ότι αποδίδεται «ως εκ τούτου» διότι εισάγει μια έστω ήπια εναντίωση. Δηλαδή, π.χ.: Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανεπαρκής (και αναλύει τοο γιατί). Having said that, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν βοηθήθηκε από τη συγκυρία.
  Στην καθαρεύουσα υπάρχει η χαλκομανία «Τούτου λεχθεντος»,

 46. sarant said

  44: Εδώ συμφωνώ μαζί σου. Για το γλωσσικό είχα ένσταση.

 47. 27 + 29 + 36
  Είναι σίγουρα από τη Νέα Υόρκη, από το Ground Zero, το οποίο φαίνεται κιόλας στο βάθος,
  μου το επιβεβαίωσε και ένας φίλος κάτοικος της ΝΥ και μου είπε όλη την ιστορία για την συγκεκριμένη πορεία των πυροσβεστών του NYFD (δίνω και ένα σχετικό λινκ στο #21)

  http://www.thebravest.com/FDNYNewsArchiveDown/10/07/27j.htm

  και τη φωτογραφία την επιβεβαιώνει και ο βρετανικός Γκάρντιαν, μαζί με το Ground Zero

  http://www.tineye.com/search/show_all/f38bc4c077ad7b25c5b1380a843dc217e4a5a52c/d4eb3e2fbf78b770408a2f6751544cec21370121722058d1d50add76dd142826/www.guardian.co.uk/1

  Είναι μεγάλη, τεράστια καραβίδα του ΔΟΛ. Από την πρώτη στιγμή, δεν βρέθηκε ένας να τους πει «τι αντισημιτικά συνθήματα λέτε, από τι στιγμή που κατεβαίνουν με τη σημαία του Ισραήλ;;;
  Αυτοί είδαν ΕDL, και σου λέει «Είναι από την Αγγλία σίγουρα» και δεν κοίταξαν περαιτέρω.

 48. 45: Έλπιζα ότι είχες ακούσει ή διαβάσει κάποια καλύτερη λύση.

  Το αντικειμενικό πρόβλημα όλων των λύσεων είναι ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας έχει χτιστεί γύρω απ’ τις κάνουλες των δανείων, των επιδοτήσεων, της φοροδιαφυγής: οι μεν τρώνε απευθείας, οι δε παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνονται απ’ τους πρώτους ή ανήκουν σε κάποιο κλειστό επάγγελμα. Τώρα που στερεύει το ποτάμι, πρέπει το οικοσύστημα που ανθούσε στις όχθες του να εξυγιανθεί. Πώς το κάνεις αυτό με νόμους και διατάγματα;

 49. #39 τς τς τς! ἕνας γνήσιος πολυτονιστής, ἰδίως ὅταν τυγχάνῃ νὰ εἶναι καὶ καθαρευουσιάνος, οὐδέποτε καραδοκεῖ! Μόνο ἀρκυωρεῖ!

 50. 46 Το «προαπαιτούμενα» πέρασε αλλά ο 815 δεν πέρασε, υπενθυμίζω. (Και όχι βέβαια χάρι σε κείνους που «θα τον ακύρωναν στην πράξη».) 🙂

 51. 0: ,«Πριν 38 χρόνια, στις 1973-11-17, η ελληνική νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος».

  Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε σοβαρή αντίσταση κατά της χούντας.
  Ο Βασίλης Ραφαηλίδης γράφει χωρίς περιστροφές για το πολυτεχνείο, τη γενιά του και την αντίσταση κατά της χούντας

  Το μεγάλο πλήθος παρέχει ασφάλεια. Όσους κι αν συλλάβουν, όσους κι αν σκοτώσουν, ξέρεις πως οι πιθανότητες να σου συμβεί κακό είναι περίπου ίσες με τις πιθανότητες να κερδίσεις τον πρώτο λαχνό του λαχείου. Ρισκάρεις λοιπόν, σχεδόν εκ του ασφαλούς κι έτσι ανέξοδα αποχτάς το δικαίωμα να παριστάνεις τον αντιστασιακό. Πού ήταν όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι όταν τους είχαμε ανάγκη;

  Ο λαός της Αθήνας έβλεπε την χούντα να καταρρέει από τα ίδια της τα ανομήματα και μπήκε στον εύκολο αγώνα, έτσι για την τιμή των όπλων, που λέμε, και ίσα-ίσα για να λέμε πως την χούντα την έριξε ο λαός, τη στιγμή που και οι κότες ξέρουν εκείνο που καμώνονται πως δεν ξέρουν τα μουλάρια, ότι δηλαδή η χούντα έπεσε γιατί σάπισε.

 52. Νέο Kid Στο Block said

  46. Νίκο, γιατί όχι το πατροπαράδοτο «ωστόσο»;

 53. sarant said

  Ναι, το ωστόσο δεν το αποκλείω, αλλά όπως και τις παραφυάδες του (Μολαταύτα, παρόλ’ αυτά, παρά ταύτα κτλ.) αλλά ίσως το having said that να είναι μια ιδέα πιο ήπιο στην εναντίωση. Ίσως καλύτερο είναι ένα «βέβαια,…» το οποίο όμως δεν συνδέει με τα «λεχθέντα» προηγουμένως.

 54. gryphon said

  Παντως το «τουτου λεχθεντος» νομίζω οτι δεν παιζεται στην αποδοση τής συγκεκριμενης αγγλικής εκφρασης (που εκφραζει συνηθως καποια επιφύλαξη).Ειναι το πιο σωστό.

 55. ΣοφίαΟικ said

  52: Μη μας χαλάς τη μυθολογία.

 56. M. said

  Θέλω να πω κάτι άσχετο με τα ως τώρα λεχθέντα…όταν έμαθα για τις ταμπέλες του Άδωνη σκέφτηκα ότι ο καθηγητής Κριαράς, στον οποίο έχω αδυναμία, θα πάρει μεγάλη πίκρα αν τις δει. Και ευχήθηκα να μην παρακολουθεί την επικαιρότητα. Μάλλον όμως την παρακολουθεί, αφού δήλωσε στον Τύπο ««θα ήθελα να είχα πεθάνει, να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου» (για τα τεκταινόμενα γενικά, όχι για τις ταμπέλες). Τι άλλο μας επιφυλάσσει η μοίρα να δούμε, αγαπημένε μου κύριε Κριαρά…

 57. Όποιος αντέχει ν’ ακούσει όλο το οχτάλεπτο, λέει κι άλλα ψέματα ο μπουμπούκος. Η απόφαση για να ξαναρχίσει το Σαμαριά τα δρομολόγια προς Γαύδο ήταν έτοιμη από τον Χρυσοχοΐδη πριν υπουργοποιηθεί ο βιβλιοπώλης. Ο τελευταίος υπέγραψε απλώς τα δρομολόγια με Παλιόχωρα.

  Αλλιώς, αρκεστείτε στο όνομα του αρχείου απ’ τον κομπιουτερά του σταθμού:
  [audio src="http://download.skai.gr/201111/audio/bouboukos20111117.mp3" /]

 58. Η γνώση της ημέρας: Ο κυρ Άδωνις και το πολυτονικό
  Το να υποστηρίζεις το πολυτονικό δεν είναι κάτι που σου αφαιρεί την όποια επαναστατικότητα νομίζεις ότι διαθέτεις ή δεν σε κατατάσσει αυτόματα στους ακροδεξιούς. Μπορεί όποιος θέλει να βρει κείμενα υπέρ του πολυτονικού που έχουν γράψει π.χ. ο Γρηγόρης Σηφάκης και ακόμη ο Άγγελος Ελεφάντης στο Περιοδικό «Ο Πολίτης» που δεν τον λέγαμε και αντιδραστικό όταν ζούσε. Πάντως δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο σύστημα συνδέεται με οποιαδήποτε ιδεολογία. Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.

 59. #59 νὰ προστεθῃ ἡ Κανέλλη κι ὁ Πετρόπουλος. ἀλλὰ δὲν νομίζω πὼς κανένας σοβαρὸς τόλμησε νὰ χαρίσῃ τὸ πολυτονικὸ στὴν ἀκροδεξιά.

  357 δηλαδή, συγγνώμη γι αὐτὸ ποῦ θὰ πῶ, θὰ πρέπῃ νὰ περιμένουμε νὰ πεθάνῃ ὁ Κριαρᾶς γιὰ νὰ ἐπαναφέρουμε τὸ πολυτονικό;

 60. Νέο Kid Στο Block said

  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ! ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΟΝΙΣΤΕΣ!

 61. no11888 said

  Να ρωτησω κατι και εγω;Το «αρμοδιοτητες ναυτιλιας» ,ειναι σωστο;Μου φαινεται καπως.

 62. #61 καλύτερα μιᾶς ὥρας δασεῖα καὶ ψιλὴ
  παρὰ σαράντα χρόνια μὲ πλούτη δαψιλῆ

 63. Alexis said

  Βρίσκω λίγο αυστηρή την επισήμανση του πρωθυπουργικού μεζεδακίου από το Νικοκύρη.

  Το εισάγω, καλώς ή κακώς, χρησιμοποιείται συχνά στον προφορικό λόγο με τη σημασία στιγμιαίου χρόνου. Ένας εισαγωγέας π.χ. αυτοκινήτων δε θα πεί ποτέ ‘θα εισάξω αυτοκίνητα’. Μπορεί να πει ‘θα εισαγάγω αυτοκίνητα’ εαν απευθύνεται εγγράφως προς κάποια επίσημη αρχή, μπορεί να πει ‘θα εισάγω αυτοκίνητα’ στον προφορικό του λόγο, ή ακόμα καλύτερα, αν θέλει να αποφύγει την πεπονόφλουδα, ‘θα κάνω εισαγωγή αυτοκινήτων’.

  #42, Ξέχασες το ‘θα σε πάρω πίσω’ (I »ll call you back). Ο κορυφαίος αγγλισμός μακράν! (by far!)

 64. #62 τὸ μαλάκυνση δὲν θέλει υ;

 65. sarant said

  63: 🙂

  62: Ωραίο ψευδώνυμο! Είναι κάπως, κι εμένα αυτό με έκανε να σκεφτώ το ενδεχόμενο να είναι πλαστή η πινακίδα -αλλά δεν…


 66. στο κάλεσμα Αλβανού υπουργού
  να έρθουν Έλληνες να δουλέψουν στην Αλβανία
  ο Άδωνης, ένα μήνα πριν υφυπουργέψει,
  απαντά: «Όταν θα είμαστε κυβέρνηση θα σας επιστρέψω όλους τους μετανάστε πίσω κλοτσηδόν!«.

  Με αφορμή άρθρο του mainstream αλβανόφοβου
  Θέμου Αναστασιάδη (Μεταξύ δύο Αλβανών…)
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=53&t=218831

 67. M. said

  #60: Αλίμονο, είναι σεβαστή η γνώμη σας, εγώ μάλλον διατύπωσα περίεργα μια σκέψη που έκανα (ή και η ίδια η σκέψη και η σύνδεση μπορεί να ήταν χαζή). Απλώς μου ήρθε στο μυαλό αυτός ο άνθρωπος επειδή είχε κάνει μεγάλο αγώνα σχετικά. Με τη σύνδεση που έκανα, βέβαια, μάλλον γελοιοποίησα και την πρόφατη δήλωσή του. Δεν την έκανε για το πολυτονικό!
  Πάντως Κορνήλιε το να γράφετε π.χ. εσείς με πολυτονικό δεν με ξενίζει ούτε θα το σχολίαζα ποτέ. Η κίνηση του Άδωνη μου φάνηκε γελοία (προφανώς λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσωπο που προέβη στην κίνηση και το ποιόν του)

 68. 67: Τώρα που έγινε υπουργός θα μάθει τη διαφορά μεταξύ του να λες και του να κάνεις. Και παλιά δεν κάνανε μαζικές απελάσεις Αλβανών; Κάθε φορά που θέλανε να επισκεφτούν την Αλβανία κάθονταν να τους πιάσουν και σ’ ένα μήνα ξαναγύριζαν. 🙂

 69. vamvakos said

  Κε Σαραντάκο,

  φοβάμαι ότι το «προαπαιτούμενο» ανέτειλε στον ελληνικό ουρανό μόλις κάποιοι συνάντησαν την λέξη «prerequisite» εντρυφώντας όψιμα σε αγγλικά κείμενα και την μετέφρασαν «ατάκα και επι τόπου». Μέχρι τότε υπήρχε στην επικράτεια η λέξη «προϋπόθεση» αλλά δέν την σκέφτηκαν ή δέν τους «πήγαινε» μέσα στον οίστρο τους για «κατα λέξη» απόδοση και δήθεν εμπλουτισμό της κοινής νεοελληνικής. Πχ το 1960 την λέξη «προαπαιτούμενο» ούτε την διενοείτο έλληνας πολίτης. Μακάρι να με διαψεύσει κάποιος «παλιός»…

 70. sarant said

  70: Μην το λέτε αυτό. Το ρήμα προαπαιτώ-ούμαι είναι αρχαίο. Αν ψάξετε θα βρείτε τη λ. προαπαιτούμενος, ως μετοχή αλλά και ως ουσιαστικό, το προαπαιτούμενο, να χρησιμοποιείται και τον 19ο αι., π.χ. «ως αναγκαίον προαπαιτούμενον της χρεωκοπίας» σε νομικό κείμενο του 1870. Θα έλεγα μάλιστα ότι στους νομικούς κύκλους δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείται από τότε ίσαμε σήμερα.

 71. vamvakos said

  Κε Σαραντάκο, ευχαριστώ για την πληροφορία περι του νομικού κειμένου του 1870 όσον αφορά το «προαπαιτούμενο».Ως προς το ρήμα βεβαίως δέν αμφιβάλλω. Πάντως επιτρέψτε μου, παρόλαυτά, να διατηρώ την θέση οτι η χρήση του δέν «φούντωσε» τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του γηγενούς ιστορικού του αλλά στα πλαίσια του να αποδοθεί το «prerequisite».Αλήθεια όμως, γιατί όχι προϋπόθεση. Περιέχει κάτι περισσότερο το «προαπαιτούμενο» ;

 72. vamvakos said

  Σε όλες τις γνωστές ξένες γλώσσες εναρμονίζεται ο γραπτός λόγος (οι χαρακτήρες του) με την δεσπόζουσα προφορική του εκδοχή. Στα γαλλικά πχ οι accent grave, accent aigu, accent circomflex κλπ εναρμονίζονται με την εκφορά, δεν σημειώνονται τζάμπα και για ..πλάκα, στα ιταλικά ο τόνος, όποτε μπαίνει στην λήγουσα μπαίνει γιατι εκεί τονίζεται η λέξη στον προφορικό λόγο, στα ρουμανικά τα «a» πχ έχουν «σημαδάκια» επάνω τους που καθορίζουν αυστηρά την εκφορά τους. Το γερμανικό «u» παίρνει δύο τελείες επάνω του μόνον όταν προφέρεται (umlaut) σάν το γαλλικό «u». Μόνο το δικό μας πολυτονικό ήταν ..»αλλού νταλού» έναντι της φωνητικής εκδοχής της γλώσσας μας.

 73. sarant said

  72: Συμφωνώ ότι φούντωσε η χρήση του προαπαιτούμενου λόγω του prerequisite. Δεν ξέρω αν έχει διαφορές από την προϋπόθεση, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικατασταθεί από αυτήν -πώς θα λέγαμε «τα προαπαιτούμενα μαθήματα»;

 74. Servitoros said

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10324 πολυτονικοί όλου του κόσμου ενωθείτε.

 75. Servitoros said

  Τελικά ο οικοδεσπότης του blog όταν πρόκειται για την συμμορία των πολυτονικών είναι γρηγορότερος από τον Λούκυ Λούκ. Είδα τα τελευταία σχόλια στο άρθρο του Γαλδαλά, αφού έβαλα το link.

 76. Η γαλλική Le Monde γράφει:

  « C’est l’époque où l’on a vu apparaître dans tous les villages de Grèce des monuments aux morts en marbre, autant de signes que chaque localité pouvait profiter des fonds européens »

  και το Βήμα μεταφράζει:

  «Ηταν η περίοδος που μπορούσε κανείς να δει σε κάθε ελληνικό χωριό ένα μαρμάρινο άγαλμα στους νεκρούς, όπως και ταμπέλες που ανέφεραν την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

  (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=430655)

 77. ΣΑΘ said

  @ 52 (56)

  # Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε σοβαρή αντίσταση κατά της χούντας. #

  Δεν τα λέει μόνο ο Ραφαηλίδης αυτά.
  Τα έχουν πει κι άλλοι «φωτισμένοι» ή «αιρετικοί» αριστεροί από τότε.
  Η τελευταία που έχω υπ’ όψιν, είναι η (νηφάλια και έγκυρη κατά τη γνώμη μου) ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία, στον πρόλογό της τού βιβλίου τής Μαρίας Μπέικου «Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ» (Καστανιώτης 2010), κάνει λόγο για «… επτάχρονη δικτατορία με αντίσταση χωρίς λαική βάση …» (σελ. 17)

 78. #76 πρόσεχε, γιατὶ ἡ συμμορία διαθέτει καὶ κονσερβοκούτια

  #67 δὲν ἤξερα ὅτι τὸ ὑφυπουργεῖο ναυτιλίας εἶναι ὑπεύθυνο γιὰ τὶς ἀπελάσεις! πάντως ὁ Ἄδωνις ἐδῶ ἔχει δίκαιο. ἂν χρειάζονται ἐργατικὸ δυναμικὸ στὴν Ἀλαβνία ἂς πάρουν πίσω τοὺς δικούς τους.

 79. 78: Πράγματι, αλλά είναι εδώ που τα λέμε ελάχιστοι.

  Ένας ακόμα είναι ο Περικλής Κοροβέσης:
  Cosmo: Σήμερα το πολιτικό, το πανεπιστημιακό κ.α. κατεστημένα καταδικάζουν τη Χούντα. Σήμερα όλοι οι πολίτες καταδικάζουμε. Τότε ήταν καθαρή η θέση του ίδιου κατεστημένου, ήταν καθαρή η καταδίκη της Χούντας;
  Π.Κ.: Όχι. Η καταδίκη σε αυτό το μαζικό επίπεδο που βλέπουμε σήμερα, είναι προϊόν της Μεταπολίτευσης. Στη Χούντα ήμαστε λίγοι, πάρα πολύ λίγοι, εξ’ ου και κράτησε εφτά χρόνια. Αν αυτός ο κόσμος ο αντιχουντικός που εμφανίστηκε μετά το 74 είχε εμφανιστεί το 67 η Χούντα θα κράταγε λίγους μήνες. Άρα αυτός ο όψιμος αντιχουντισμός είναι και η ενοχή του λαού που δεν αντιστάθηκε όσο έπρεπε.

 80. 77: Επίσης: http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4673711

 81. sarant said

  Λύκε και ΣΑΘ, είστε εξαιρετικοί να παραβιάζετε ανοιχτές θύρες -ούτε στο άρθρο, ούτε σε κανένα σχόλιο διατυπώθηκε η άποψη για μαζική και συνεχή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της χούντας (ίσως λέει κάτι το βιντεάκι στα γερμανικά, αλλά δεν αποτελεί ιστορική μελέτη!). Άλλωστε πολλοί από εμας τα ζήσαμε κιόλας. Τα πρώτα χρόνια, ούτε ενεργή μαζική αντίσταση υπήρξε, ούτε ενστερνισμός. Μόνο παθητική αντίθεση.

 82. vamvakos said

  Αριθμός 74. Κε Σαραντάκο, καλημέρα. Συμφωνώ. Υπάρχουν συμφραζόμενα/συγκείμενα/περίγυροι όπου δέν «χωράει» το «προϋπόθεση».

 83. vamvakos said

  Αριθμός 74. Περισσότερο η παρέμβασή μου ήταν για να «στηλιτεύσω» την αλόγιστη επι λέξει μετάφραση/απόδοση ξένων εκφράσεων (τα λέω «ξεπατικώματα»)

 84. sarant said

  84: Κι εγώ συμφωνώ ότι οι περισσότερες περιπτώσεις που στηλιτεύετε είναι όντως ξεπατικώματα. Τούτου λεχθέντος, που λέγαμε πρόσφατα, το μεταφραστικό δάνειο δεν είναι κατακριτέο καθαυτό, αλλά σ’ αυτό ασφαλώς συμφωνείτε.

 85. 82: Στο 00:44 του βίντεο (στο οποίο σημείο παρέπεμπε το σχόλιό μου) η Ελληνίδα διακήρυττε στους ενθουσιώδεις Γερμανούς ότι το Πολυτεχνείο «άνοιξε το δρόμο για τη νίκη» (λες και γινόταν κανένας αγώνας), «για την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος» (λες και δεν έπεσε μόνο του, αλλά ανατράπηκε). Κάναμε άσχημα ο ΣΑΘ κι εγώ που στηλιτεύσαμε αυτούς τους νεοελληνικούς μύθους;

  Στους μυθοκτόνους ας προστεθεί και ο Νίκος Δήμου.

 86. sarant said

  Δεν είπα ότι κάνατε άσκημα, είπα ότι παραβιάσατε ανοικτές θύρες. Η ελληνίδα διαδηλώτρια δεν έκανε διατριβή.

  Άλλωστε αυτό που λέτε εσείς δεν αναιρεί κατανάγκη αυτό που είπε εκείνη, με την έννοια ότι μπορεί μεν να μην υπήρχε ενεργή και μαζική αντίσταση αλλά, μετά το Πολυτεχνείο, έγινε κοινή συνείδηση ότι οι ώρες του καθεστώτος είναι μετρημένες, και, εξαιτίας του Πολυτεχνείου, ματαιώθηκε η λύση Μαρκεζίνη για την ελεγχόμενη μετάβαση σε «κοινοβουλευτικό» καθεστώς.

 87. ΣΑΘ said

  @ 82 [87]

  Αξιότιμε οικοδεσπότα με (μας) αδικείτε.

  Γράφετε:

  «… ούτε στο άρθρο, ούτε σε κανένα σ χ ό λ ι ο διατυπώθηκε η άποψη για μαζική και συνεχή αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της χούντας…»

  Νομίζω ότι κάνετε λάθος:

  Ο «Ein Steppenwolf» (52) σχολιάζει τα λόγια τής κοπέλας τού video:
  «Πριν 38 χρόνια, στις 1973-11-17, η ελληνική νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος»,

  και ελόγου μου τον ακολουθώ.

  Επομένως;

  Και κάτι ακόμα:
  Μπορεί η θέση τής κοπέλας τού video να μην είναι το πόρισμα ‘ιστορικής μελέτης’ (που λέτε). Είναι, όμως, η κοινή συνείδηση τού μέσου Έλληνα κάτω των 35-40.

  Η συντριπτική πλειονότητα των νέων, πιστεύουν πλέον ακράδαντα ότι «το Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα» !…

  Αγνοούν, δηλαδή, ότι το Πολυτεχνείο έφερε μια νέα τρισχειρότερη, (εγκληματικότερη και προδοτικότερη) χούντα η οποία, τελικά, έθαψε την Κύπρο!

  Μπορεί η λύση Μαρκεζίνη να μην «περπατούσε» καλά και να βαλτώναμε.
  Όμως, πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη, χωρίς το Πολυτεχνείο (το οποίο μπορεί και να ήταν παγίδα την οποία είχαν στήσει η CIA και ο Ιωαννίδης), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΣΥΜΦΟΡΑ τής Κύπρου θα είχε αποφευχθεί.

  Αυτό ως διαπίστωση και μόνον, και όχι με την πρόθεση να απαξιώσω πράγματα που, αντικειμενικά, δεν μπορούν να απαξιωθούν.

  ΥΓ:
  1) Πόσο «fair» αλλά και πόσο ωφέλιμο για τον τόπο μπορεί να είναι, να «την πέφτουμε» ομοθυμαδόν στον Παπαδήμο, (α κ ό μ α κ α ι για ένα – δύο αθώα γλωσσικά λαθάκια, τα οποία ακόμα και ειδικοί τής γλώσσας δεν είναι εύκολο να αποφύγουν) ;
  Ένας, πάντα κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά πετυχημένος και καταξιωμένος Έλληνας, κλήθηκε από την ό π ο ι α πολιτική ηγεσία διαθέτουμε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε μια πολύ δύσκολη για όλους μας ώρα.
  Δεν μας επεβλήθη δίκην, Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη, με τα τανκς.
  Τον π α ρ α κ α λ έ σ α μ ε και, κυριολεκτικά «βάζοντας το κεφάλι του στον [ν]τορβά», δέχτηκε. Η θέση του είναι τραγική.
  Αν, ως εκ θαύματος, είχα βρεθεί στη θέση του, δεν θα είχα αντέξει/ανεχθεί τόση υπονόμευση και τόση ‘αχαριστία’ ούτε για μια μέρα!
  Και το ίδιο, φαντάζομαι, θα έκαναν οι περισσότεροι.

  2) «… είστε εξαιρετικοί να παραβιάζετε ανοιχτές θύρες», ή
  «εξαιρετικοί [στο] να παραβιάζετε….» ;

 88. sarant said

  Αγαπητέ ΣΑΘ, κανείς σχολιαστής δεν υποστήριξε ότι υπήρξε ενεργή μαζική αντίσταση κατά της χούντας. Ο Λύκος παρέθεσε τα λόγια της κοπέλας όμως χωρίς να τα συμμερίζεται, για να τα καταρρίψει στη συνέχεια. Επί της ουσίας, η απάντησή μου είναι στο σχόλιο 87.

  Τον Παπαδήμο δεν τον κατηγορώ για το «να εισάγουμε» -τον χρησιμοποιώ σαν λυδία λίθο για να υποστηρίξω ότι στα ρήματα αυτά τείνει να χαθεί η διάκριση στιγμιαίου και διαρκούς ακόμα και σε δοκιμότατους χρήστες όπως ο Παπαδήμος. \

  Ναι, παρέλειψα το «στο».

 89. Νέο Kid Στο Block said

  «Το Πολυτεχνείο έθαψε την Κύπρο…»(!!!!!!!!)
  Ας επεκτείνω την λογική-ντόμινο. Ο Καποδίστριας έθαψε την Κύπρο. Αν δεν είχε ιδρύσει το πολυτεχνείο…
  «Δεν μας επεβλήθη δίκην, Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη, με τα τανκς.»
  Σωστά, μας επεβλήθη δίκην οικονομικού αντιβασιλέως ,κόμητος του Άρμασμπεργκ Γιόζεφ Λούντβιχ , από τους σύγχρονους «ευρωπαϊστές» βαυαροπρώσους ,καθόλου εκβιαστικά και προσυμφωνημένα, προς Θεού!…
  «Τον π α ρ α κ α λ έ σ α μ ε και, κυριολεκτικά “βάζοντας το κεφάλι του στον [ν]τορβά”, δέχτηκε. Η θέση του είναι τραγική.»
  Ό,τι εξωφρενικότερο έχω διαβάσει τελευταία ,πιστό στη γραμμή Παπούλια «τιμώ με την παρουσία ΜΟΥ αυτή την πόλη…» .
  Μα γιατί θυσιάζονται τόσο πρόθυμα όλοι αυτοί οι μεγάλοι άνδρες που τιμούν και βάζουν το κεφάλι τους κάτω από τη λαιμητόμο, για χάρη του αχάριστου λαουτζίκου; Το έχω ειλικρινά απορία από μικρός.

 90. 90: Μα γιατί θυσιάζονται τόσο πρόθυμα όλοι αυτοί οι μεγάλοι άνδρες που τιμούν και βάζουν το κεφάλι τους κάτω από τη λαιμητόμο, για χάρη του αχάριστου λαουτζίκου; Το έχω ειλικρινά απορία από μικρός.

  Κι εγώ. Μάλλον από ξεροκεφαλιά.

  On ne s’imagine Platon et Aristote qu’avec de grandes robes de pédants. C’étaient des gens honnêtes et comme les autres, riant avec leurs amis. Et quand ils se sont divertis à faire leurs lois et leurs politiques ils l’ont fait en se jouant. C’était la partie la moins philosophe et la moins sérieuse de leur vie; la plus philosophe était de vivre simplement et tranquillement.

  S’ils ont écrit de politique c’était comme pour régler un hôpital de fous.

  Blaise Pascal

 91. ππ said

  Να ρωτήσω κ’ατι: αυτό που λέμε μαζική αντίσταση σε καθεστώς, υπήρξε ποτέ έξω απο την εθνική ρητορική; Θέλω να πω στον κόσμο, γενικά, παγκοσμίως που λέμε. Έχει νόημα να το ψάχνουμε απεναντι στην δικτατορία του 67 που στο κάτω κάτω και ντόπια ήταν και περίοδο ανωμαλίας ακολούθησε. Εδώ μαζική -παναπεί στην οποία να παίρνει μέρος η πλειοψηφία του λαού- αντίσταση δεν υπήρξε κατά των Γερμανών…

 92. ΣΑΘ said

  @ 89

  Διαφωνούμε, αγαπητέ, αλλά δεν πειράζει.
  Καλή καρδιά!

  Σχόλια -πριν απ’ το δικό μου [78]- σχετικά με τη μαζικότητα ή μη τής αντίστασης στη δικτατορία,
  υ π ή ρ ξ α ν. Ήταν τα [52] και [56]. Και στα δύο αυτά σχόλια, η «καθολική» αντίσταση (για την οποία μιλάει η κοπέλα τού video), φέρεται ως μύθος.
  Το δικό μου σχόλιο (78) στηρίζεται στα σχόλια αυτά και δεν είναι καθόλου ‘ξεκρέμαστο’.
  Για ‘νεοελληνικό μύθο’ κάνει λόγο ο Steppenwolf και στο 86.

  Για το κομμάτι τού [88] από το σημείο # Μπορεί η θέση τής κοπέλας τού video να μην είναι το πόρισμα…..» μέχρι το τέλος, (το οποίο ελόγου μου το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό), σχόλιο/ απάντησή σας δεν βλέπω. Απλώς το σημειώνω.
  Είναι βέβαιο πως ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος.

  Τώρα για το αν «την πέφτουμε» στον ατυχή Παπαδήμο ή όχι, ας είμαστε ειλικρινείς.

  Παρότι, όπως λέτε, ‘ούτε γιατρός είστε ούτε οικονομολόγος’, δεν διστάζετε να διαφωνήσετε με τον κ. Παπαδήμο ως προς το ποια είναι η σωστή «συνταγή». Και φυσικά είναι δικαίωμά σας απολύτως σεβαστό.
  Μη λέτε, όμως ότι δεν «του την πέφτετε» αγρίως επί της ουσίας και εσείς (όπως, άλλωστε, όλα τα ‘μέσα’ τού χώρου σας).

  Ο τίτλος και μόνο # «Παπαδημοκρατικά» μεζεδάκια # (μα για ένα ‘μεζεδάκι’ δεν μιλάτε;), τα λέει όλα.

  ΥΓ
  1) Στην έκφραση ‘χρησιμοποιώ κάποιον [κείμενό του] ως λυδία λίθο για να υποστηρίξω’ μια άποψη επάνω σ’ ένα γλωσσικό θέμα, κάτι δεν μου αρέσει. Κάτι μου λέει πως, αν την ξαναδείτε, δεν θα αρέσει ούτε και σε σας.

  2) Μιλάτε για # α π έ χ θ ε ι α στο “έχει εισαγάγει” #
  Σαν βαρύ το ακούω αυτό το «α π έ χ θ ε ι α» !
  Είναι δυνατόν να απεχθανόμαστε έναν γλωσσικό τύπο;
  «Απαρέσκεια / δυσαρέσκεια» θα το καταλάβαινα. Αλλά «απέχθεια» !….

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 93. Τέλος Χαρτοσήμου said

  88
  Οταν λες «το Πολυτεχνείο μπορεί και να ήταν παγίδα την οποία είχαν στήσει η CIA και ο Ιωαννίδης», τι εννοείς, που το στηρίζεις αυτό?

 94. 92: αυτό που λέμε μαζική αντίσταση σε καθεστώς, υπήρξε ποτέ έξω απο την εθνική ρητορική;
  Φαντάζομαι πως υπήρξε στην Αλγερία το 1954-1962, εκτός κι αν είναι παραμύθια τα περί ενός εκατομμυρίου νεκρών Αλγερινών επί συνολικού πληθυσμού δέκα εκατομμυρίων εκείνη την εποχή (νεκρών όχι απ’ την πείνα και το κρύο…).

 95. ππ said

  Οι νεκροί δεν είναι πάντα αντιστασιακοί, αλλά τέλος πάντων. Και στο δικό μας το 21 -που δομικά να το πω μοιάζει περισσότερο με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας παρά με την αντίσταση σε οπιαδήποτε διδακτορία-υπήρξαν πολλοί νεκροί, και με μεσα εξόντωσης από μέρους των Τούρκων λιγότερο σύγχρονα.

 96. Δημήτρης said

  Άλλαξε πάλι το ταμπελάκι του!

 97. καλά, πρέπει νὰ τοὺς ἔχει τσούξει πολὺ στὴν ἑλληνοφρένεια!

  #93 αὐτὴ ἡ ἀπέχθεια πάντως γιὰ τὸ «ἔχει εἰσαγάγει» μερικὲς φορὲς ἀγγίζει τὰ ὅρια τῆς ἐχθροπάθειας, ἐν ᾧ εἶναι τύπος καθ’ὅλα νομιμώτατος.

 98. #95 ἐδῶ πῆγαν νὰ ἀναγάγουν σὲ σὐμβολο ἀντιστάσεως τὸν ἀδικοχαμένο Γρηγορόπουλο. θέλω νὰ ἐλπίζω ὅτι σὲ κἀμμιὰ 20αριὰ χρόνια ὅποιος τὸ ἀμφισβητεῖ αὐτὸ δὲν θὰ ἀποκαλῆται καὶ φασίστας.

 99. Δημήτρης said

  @ 97

  Κι εμένα με έτσουξε πολύ που αυτός ο καραγκιόζης-φασίστας-τίποτας έγινε υφυπουργός. Εσένα όχι;

 100. #99 τί νὰ σοῦ πῶ, εἶναι νωρὶς γιὰ νὰ τὸν κρίνω. προτιμῶ νὰ ἐκφέρω ἄποψι γι’αὐτοὺς ποὺ δοκιμάστηκαν δεκαετίες. ὅταν ἔρθῃ κι αὐτουνοῦ ἡ ὥρα νὰ κριθῇ θὰ κριθῇ.

 101. Δημήτρης said

  @100

  Μάλλον έχει γίνει παρεξήγηση. Εγώ μιλάω για τον γελοίο που εμφανίζεται στο βίντεο του σχολίου 67.

 102. ὅπως καταλαβαίνεις οἱ χαρακτηρισμοὶ τοῦ 99 ἔχουν ἀποδοθῆ στὸ 99% τοῦ πολιτικοῦ κόσμου. ὡς ἐκ τούτου εἶναι πολὺ δύσκολο νὰ τοὺς πάρω καὶ πολὺ στὰ σοβαρά.

 103. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Ούτε τον Κωστάκη τον Καραμανλή ούτε το Γιωργάκη τον Παπανδρέου τους είπε κανείς φασίστες. Καραγκιόζηδες ναι, άχρηστους ναι, ξεφτίλες ναι, αλλά φασίστες όχι. Ο μπουμπούκος σου εκτός από τα προαναφερθέντα είναι και φασίστας. Οπότε μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

 104. Ῥεμάλι καταρχὰς δὲν εἶναι «μοῦ», δεύτερον δὲν ξέρω ἂν τὸ «μουμποῦκος» ἐμπίπτει στὴν κατηγορία τοῦ πολιτικοῦ χαρακτηρισμοῦ» τρίτον κάνεις λάθος.

 105. Δημήτρης said

  @103
  Είσαι γενναιόδωρος και έτσι δίνεις εφόδια σε αυτούς που επιχειρούν εξισώσεις προς τα κάτω. Το βίντεο στο 67 είναι απόδειξη από μόνο του. Υπάρχουν άπειρα ακόμη για όποιον διατηρεί επιφυλάξεις για το τι είναι και τι δεν είναι ο Άndωνις.

  Καλύτερα να αφήσουμε λοιπόν το 102 να αυτοαποκαλύπτεται.

 106. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Με παρεξήγησες. Δεν έγραψα “σοῦ”, αλλά «σου».

 107. #106 σὲ αὐτὸ ἔχεις δίκαιο, ἀλλὰ ὅταν τὸ κατάλαβα εἶχα ἤδη στείλει τὸ μήνυμα.

  #105 συμφωνῶ ὅτι τὸ νὰ ἐξισώνῃς κάποιον μὲ τὸν Καραμανλῆ καὶ τὸν Παπανδρέου εἶναι ἐξίσωσι πρὸς τὰ κάτω.

 108. Μάλλον κάποιοι εδώ διαφωνούν για να διαφωνούν.
  Κανείς εδώ δεν ισχυρίστηκε ότι η εξέγερση των φοιτητών του πολυτεχνείου ήταν μια μαζική πανελλήνια επανάσταση ενάντια στην χούντα.

  Όμως η προσπάθεια της δεξιάς σήμερα να υπερτονίσει ότι επί χούντας εκτός από κάποιους αριστερούς ο υπόλοιπος κόσμος προτίμησε την σιωπή ή την παθητική αντίσταση, έχει μεν ως στόχο να καλύψει την δικιές τους τεράστιες ευθύνες για την επταετία, αλλά επίσης προωθεί έτσι ένα μοντέλο απάθειας για τον Έλληνα πολίτη που την βολεύει σήμερα αφάνταστα.

  Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, η στρατιωτική δικτατορία είχε πολλούς τρόπους να κρατά τον λαό φοβισμένο και σιωπηλό, για ένα διάστημα τουλάχιστον.
  Να θυμίσω ότι στην Πορτογαλία η δικτατορία κράτησε από το 1926 έως το 1974, και στην Ισπανία από το 1939 έως το 1975….

  ΥΓ Κορνήλιε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επιτελείο την Ελληνοφρένειας γιόρτασε την υπουργοποίηση Γεωργιάδη με άνοιγμα σαμπάνιας και χορό μέχρι το πρωί.

 109. #108 ΥΓ τὸ πιστεύω, χρυσὲς δουλειὲς θὰ κάνουν τώρα! ἔχουν ταλέντο οἱ ἄτιμοι!

 110. #103 ἕνα μικρὸ δεῖγμα ἀπὸ τὰ ἄπειρα:

  http://www.pame.gr/news/politiki/parakratikoi-koukouloforoi.html#.TsfDpj2cee0

  εἰλικρινῶς δὲν ἔχω ἀκούσει πιὸ πολυμεταχειρισμένο χαρακτηρισμὸ ἀπὸ τὸ «φασίστας», φασιστικός» «φασίζων» κλπ κλπ. ἀηδία ἔχει καταντήσει. εἰδκῶς γιὰ τοὺς Παπανδρέου ὁ χαρακτισρισμὸς ἔχει χρησιμοποιηθῆ ἐναντίον καὶ τῶν τριῶν.

 111. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #110
  Είναι φανερό ότι την «πατήσαμε» σαν τον πιτσιρικά του παραμυθιού που φώναζε «λύκος, λύκος» για να σπάσει πλάκα με τους συγχωριανούς του που τρέχανε να τον βοηθήσουνε, αλλά τελικά όταν πραγματικά ήρθε ο λύκος, κανένας δεν τον πίστεψε και τον αφήσανε ….μεζέ στον πεινασμένο λύκο!!!

 112. #111 λίγα λόγια γιὰ τὸν Στέπενβολφ, ἔτσι; 🙂

 113. ΣοφίαΟικ said

  Επειδή πολλοί απο μας ήμασταν εδώ γυρω το ’73 και θυμόμαστε δυο πράματα ας μην υπερβάλλουμε. Εγώ δε θυμάμαι τίπτοα, αλλά θυμάμαι πως ήταν τα επομενα χρονια και η εντύπωση που έχω έιναι ότι ο μύθος όπως είναι σήεμρα άρχισε να δημιουργέιται τη δεκαετία του ’80, ήδη μια δεκαετία μετά τα γεγονότα.

  Ο μύθος αυτός σκίασε ό,τι άλλο μπορέι να έιχε σχέση με τη χούντα που θα έπρεπε να θυμόμαστε. Θυμάμαι π.χ. ότι αμεσως με την μεταπολίτευση είχα δει στην τηλεόραση (ή μάλλον έβλεπαν οι γονείς μου στην τηλεόραση) ένα προγραμμα στο οποίο έπαιρναν συνέντευξη από καποιον που έιχε βασανιστίε και μείνει ανάπηρος. Δεν θυμάμαι όνομα, δεν ξέρω ποιός ήταν, θυμάμαι όμως ότι ηταν σε αναπηρική καρέκλα, ήταν μεγάλος στην ηλικία και προφανώς δεν ανήκε στη φωτογενή νεολαία που προτάσσει τα στηθη κλπ κλπ. Και το γεγονός και μόνο ότι δεν ξέρω ποιός ήταν είναι απόδειξη ότι τη μερίδα του λέοντος στη μνήμη την πήραν αυτοι που μπορέι και να υποφέρανε λιγότερο. Και την εξαργυρώσανε σε πολιτική καριέρα.

 114. Εμένα δεν με έτσουξε τόσο που ο μπουμπούκος έγινε υφυπουργός. Έχω δει και χειρότερους (και πιο τραμπούκους) να γίνονται και υπουργοί και πρωθυπουργοί. Με πείραξε περ’σότερο που η κυρά του έγινε κυρία-υπουργού.

 115. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #112 Όπως λέει και η εταιρεία παραγωγής: Κάθε ομοιότητα με φυσικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι τελείως συμπτωματική.

 116. #114 οὔτε αὐτὸ εἶναι τὸ χειρότερο, τὸ χειρότερο: http://www.fimes.gr/2011/11/pepi-tsesmeli-georgiadis/

 117. 114: Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι «πετυχημένοι». Μέτρα ποδοκαλαθοσφαιριστές, τραγουδιάρες κτλ. Πετυχαίνουν χάρη στη γενική απαιδευσία των από κάτω. Ο Γεωργιάδης είναι ο σκυλάς του πολιτικού παλκοσένικου.

 118. vamvakos said

  @85. Καλώς, Κε Σαραντάκο.

 119. Servitoros said

  καλά, πρέπει νὰ τοὺς ἔχει τσούξει πολὺ στὴν ἑλληνοφρένεια!

  Πλάκα κάνεις, άμα δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ, θα τον έκανε η Ελληνοφρένεια υπουργό τον Μπουμπούκο, υλικό για 100δες εκπομπές:
  εδώ μόνο η αρχή:
  http://www.ellinofreneia.net/sound.php?id=1790
  http://www.ellinofreneia.net/sound.php?id=1817
  http://www.ellinofreneia.net/sound.php?id=1818

 120. sarant said

  116: Κι άλλος αδελφός;

 121. sarant said

  Το σχόλιο 94 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα. Το επαναλαμβάνω:
  Τέλος Χαρτοσήμου είπε
  19 Νοεμβρίου, 2011 στις 15:30 e

  88
  Οταν λες “το Πολυτεχνείο μπορεί και να ήταν παγίδα την οποία είχαν στήσει η CIA και ο Ιωαννίδης”, τι εννοείς, που το στηρίζεις αυτό?

 122. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  To #116 απευθυνόταν στο #113.

 123. ΣΑΘ said

  @ 94

  «Εν ταις ημέραις εκείναις», είχε ‘κυκλοφορλησει’ μετ’ επιτάσεως στην Αθήνα ότι τα πρώτα συνθήματα μέσα στο Πολυτεχνείο, τα οποία ξεσήκωσαν τους φοιτητές, τα είχαν γράψει προβοκάτορες τού Ιωαννίδη (ΕΣΑτζήδες).
  Δεδομένης τής συνέχειας, κάτι τέτοιο δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο.
  Οι παλιότεροι μεταξύ ημών, τα ξέρουν αυτά πολύ καλά.

 124. ππ said

  @114: αν δεν θυμάσαι -γιατί λες ότι κάτι θυμάσαι..- ή δεν γνωρίζεις τον Μουστακλή, γιατί αυτός φαντάζομαι ότι είναι, είναι δικό σου πρόβλημα, κυριολεκτικά. Έχουμε κι εμείς ευθύνη αν περιορίζουμε τους αντιδακτορικούς στην Δαμανάκη.

 125. Μαρία said

  124 Εν ταις ημέραις εκείναις η χούντα διέδωσε οτι η κατάληψη έγινε απο αναρχικά στοιχεία.
  Η εκδοχή περί προβοκατόρων και πρακτόρων είναι του Φεβρουαρίου του 74, στην περίφημη Πανσπουδαστική 8, που την θύμισε στους νεότερους και στους παλιούς που ξεχνάνε και ο Χάρης
  http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4546131
  και ο Ιός
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm

 126. ΣοφίαΟικ said

  125: δεν θυμάμαι το 1973 γιατι ήμουνα πολύ μικρή για να θυμάμαι. Λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του ’74 αρχίζω να έχω αναμνήσεις για τα κοινά. Εννοείται και είναι δικό μου προβλημα, δεν ήμουνα παιδί- θάυμα, δε γεννήθηκα με εγκέφαλο ενήλικου.
  Δεν ξέρω ποιός ήταν, και δεν τον έχω δει να αναφέρεται πουθενά. Τη Δαμανάκη δε γίνεται να την αποφύγω και να θέλω, όμως.

 127. Μαρία said

  127
  >δεν τον έχω δει να αναφέρεται πουθενά
  Αυτό δεν είναι αλήθεια.
  Ένα σχετικά πρόσφατο με αρχειακό υλικό του 81, μετά το 7:00

 128. ππ said

  Αυτό λέω, Σοφία. Το να θέλει να μάθεις κανείς να μάθει παραπάνω πράγματα για μια ιστορική περίοδο είναι θέμα προσωπικό, με προσωπικό κόπο κλπ. Αν δεν θέλει ή δεν ενδιαφέρεται αρκείται σε ό,τι δεν αποφεύγεται, στην Δαμανάκη. Δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Γενικά, ιστορικά θέματα σπανίως τα ζούμε από πρώτο χέρι, κι οι περισσότεροι ήρωες είναι νεκροί..

 129. ΣΑΘ said

  @ 126

  Διαφωνούμε, αγαπητή Μαρία.

  Η ιστορία με την «Πανσπουδαστική, νούμερο 8», μου είναι καλά γνωστή.

  Δεν πρόκειται περί αυτού.

  Μιλάω για συγκεκριμένες πληροφορίες (με πηγή ανθρώπους που ήταν σε θέση να ξέρουν από μέσα τι γινόταν), που κυκλοφόρησαν μετ’ επιτάσεως στις 17-18 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τα αιματηρά γεγονότα, και σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα συνθήματα μέσα στο Πολυτεχνείο (που ξεσήκωσαν τους φοιτητές), τα είχαν γράψει προβοκάτορες τού Ιωαννίδη (ΕΣΑτζήδες).

  Για «αναρχικά στοιχεία» μιλούσε επισήμως ο Παπαδόπουλος.

 130. ΣΑΘ said

  Διόρθωση στο [130]

  Οι πληροφορίες δεν κυκλοφόρησαν στις 17-18 Νοεμβρίου (όπως λαθεμένα έγραψα στο σχόλιο 130), αλλά αμέσως μετά το πραξικόπημα τού Ιωαννίδη (25.11.1973)

 131. Μαρία said

  130 Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτή τη θεωρία οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν, επειδή είδαν τα συνθήματα, πράγμα τουλάχιστον γελοίο να το ισχυριστεί κανείς.
  Αν πάλι όχι, είτε γράφτηκαν είτε όχι, δεν έχουν καμιά απολύτως αξία για την ίδια την εξέγερση και την έκβασή της.
  Θυμάσαι και ποια ήταν τα συνθήματα;

 132. voulagx said

  #130 Για τη Θεσσαλονικη και τη Πατρα δεν κυκλοφορησε τιποτα;

 133. Μαρία said

  133 Όχι, δε χρειάστηκε, γιατί εμείς παρασυρθήκαμε απ’ τους Αθηναίους που τους παρέσυρε η ΚΥΠ.
  Ξέχασες και τα Γιάννενα.

 134. Nicolas said

  @115 Έλα μωρέ, η στιγμή της ηλίθιας είναι, θα περάσει!

 135. Πολιτικοί και τεχνοκράτες

  Του Πάσχου Μανδραβέλη

  Οι τεχνοκράτες λύνουν προβλήματα, ενώ οι πολιτικοί αναρτούν πινακίδες που δηλώνουν την πρόθεσή τους για τη λύση των προβλημάτων.

  Ετσι δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης είναι να αλλάξει την ταμπέλα του υπουργείου του από μονοτονικό σε πολυτονικό. Ελυσε κάποιο πρόβλημα αυτό στον χώρο της ναυτιλίας; Βγαίνουν ταχύτερα τα πιστοποιητικά που χρειάζεται κάποιος για να κάνει τη δουλειά του; Οχι.

  Από τη μία οι υπάλληλοί του μάχονταν υπέρ καρεκλών και γραφείων (τις οποίες διεκδικούσαν οι υπάλληλοι ενός άλλου συναδέλφου του) στον συμβολικά ανώτερο τρίτο όροφο του κτιρίου και από την άλλη ο υφυπουργός έτρεχε να αλλάζει τις ταμπέλες.

  Τι θα έκανε ένας τεχνοκράτης σε περίοδο λιτότητας; Σίγουρα δεν θα έμπαινε στη φασαρία αλλαγής των πινακίδων. Θα έψαχνε πώς θα συμμαζευτούν σε ένα τα πέντε κτίρια του υπουργείου του (Κύριος οίδε πόσο κοστίζει η λειτουργία τους).

  Δεν θα ανάλωνε χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο αν θα υπογράψει ή αν αρκεί η αλβανικής καταγωγής ελληνική «μπέσα».

 136. γιὰ τὴν φασαρία στὸ Ναυτιλίας:

 137. ΣΑΘ said

  @ 132

  Μα τα πασίγνωστα:
  » Όχι στη χούντα», «Κάτω η χούντα», » Έξω οι ΗΠΑ», » Έξω το ΝΑΤΟ», » Έξω οι Αμερικάνοι» κ.τ.λ.

  Το να γεμίσει μονομιάς το Πολυτεχνείο από τέτοια συνθήματα την εποχή εκείνη, δεν ήταν καθόλου αμελητέο έναυσμα. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένη.

  Αν εσείς θεωρείτε «γελοίο» το να ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές ΚΑΙ ενθαρρυμένοι από τα συνθήματα αυτά, άλλοι δεν το θεωρούν καθόλου γελοίο.

 138. #138 σὲ παρακαλῶ! ὄχι ἔξω οἱ ΗΠΑ! ἔξω αἱ ΗΠΑ μὲ νά μιὰ δασεῖα! ἀκόμη καὶ σήμερα οἱ κομμουνισταὶ στοὺς τοίχους τῶν πανεπιστημίων ἔτσι ἀκριβῶς τὸ γράφουν εὐλαβούμενοι καὶ τὸ καθαρευουσιάνικο ἄρθρο!

 139. voulagx said

  #134 Αυτοι πρεπει να ηταν οργανα του Χοτζα.

 140. 137: Διασκεδαστικός και πλακατζής είναι, αλλά με χωρατά δε λύνονται προβλήματα. Αλλιώς να δίναμε υπουργεία στην Ελληνοφρένεια.

 141. Μπετατζής said

  136. Λύκε, επειδή εγώ τελευταία έχω τσακωθεί με τον Πάσχο και δε μου μιλάει, μήπως θα μπορούσες να μου εξηγήσεις εσύ που σε κόβω γνώστη του θέματος, κάτι που ρωτάω χρόνια και ικανοποιητική απάντηση δεν έχω πάρει, δηλαδή τι διάλο σημαίνει τεχνοκράτης ;;; Αλλά θέλω κανονικό ορισμό, αν μπορείς και πότε πρωτοεμφανίστηκε η έννοια, από ποιούς πρωτοχρησιμοποιήθηκε κλπ. Η απορία μου είναι αληθινή.

 142. Μαρία said

  138 Μα με τόση πληροφόρηση απο τα μέσα τα πασίγνωστα! Εγώ θα περίμενα το όχι πασίγνωστο Κάτω το κράτος.
  Το σταματάω εδώ, γιατί η συζήτηση άρχισε να μου προκαλεί ναυτία.

  140 Πω, πω μου θύμισες τώρα τους αλβανόφιλους της ΣΑΚΕ.

 143. #141 γιατί, τόσα χρόνια ποῦ θαρρεῖς τἄχουμε δώσει Λύκε;

 144. #140 τοῦ Χότζα τοῦ σλάνγκ; 😛

 145. #142 http://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Scott Στο ψηφιακό αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με μια ματιά, βλέπω τον όρο σε άρθρα απ’ το 1933 που φτιάχτηκε…

 146. sarant said

  Για τον τεχνοκράτη και την τεχνοκρατία, ένας από τους πρώτους που τον χρησιμοποίησε ήταν ο ΚΘΔημαράς, που έγραψε, με το ψευδώνυμο Φ. Ραφαήλ, άρθρο στο περ. Ιδέα το 1933.
  Ο Π2 σε ιδιωτική συζήτηση που είχαμε, μου είχε στείλει το εξής απόσπασμα από άρθρο του Π. Νούτσου
  «Η φιλοσοφική σκέψη κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα», στο Ιστοριογραφία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, 1830-2002. Πρακτικά Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορία, τ. Α΄ (Αθήνα 2004) 555-63 :

  Η καταγγελία των «παλαιοκομματικών, στο όνομα της αναγκαιότητας για την έλευση της «τρίτης» κατάστασης, παραπέμπει στην ενίσχυση των «ειδικών» για την άσκηση της πολιτικής εξουσίας και επομένως αρμόδιων για τη διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης. Οι «ειδικοί» αυτοί, τόσο στην τυπική εκδοχή των «τεχνοκρατών» (μια από τις πρώτες μαρτυρίες για την ελληνική απόδοση του όρου “technocracy” ανήκει στον Κ.Θ. Δημαρά, όταν τον Απρίλιο του 1933 σχολιάζει σύντομα το νέο αυτό «σύστημα» που υπόσχεται την αποτελεσματική εφαρμογή των «τεχνικών μέσων» για την κατοχύρωση της ανθρώπινης ευημερίας και για τούτο προβάλλεται ως εναλλακτική λύση τόσο προς την «κεφαλαιοκρατία» όσο και προς τον «σοσιαλισμό» και τον «κομμουνισμό» [σημ. 4: Φ. Ραφαήλ [= Κ.Θ. Δημαράς], «Τεχνοκρατία», Ιδέα Α΄ [1933] 274) όσο και ως πνευματικοί «ταγοί» που ενσαρκώνουν το πρόγραμμα του αντεστραμμένου τεχνοκρατισμού (οι διανοούμενοι αυτοί κινούνται από τις παρυφές του Κόμματος Φιλελευθέρων, όπως συνέβαινε με τους κυριότερους συνεργάτες της Ιδέας, ως τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους που εκδίδουν το περιοδικό Επιστημολόγος προτρέποντας στη δημιουργία «Ενιαίου Εθνικού Μετώπου» για την αποσόβηση της φθοράς των αρμών του εθνικού κορμού [σημ. 5: Φωκίων [= Ι. Φ. Δημάρατος], «Το Ενιαίον Εθνικόν Μέτωπον», Επιστημολόγος , Οκτώβριος 1934, 543-544]), επικαλούνται κάποια δύναμη έξω από την πολιτική τριβή, την πρόοδο της «Τεχνικής» ή το μεγαλείο του «Πνεύματος», μολονότι σαφώς κάνουν ανταγωνιστική πολιτική προς τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Ο ιδεολογικός τους λόγος τροφοδοτείται, ρητά ή όχι, από τη φασιστική και εθνικοσοσιαλιστική φραστική που ωστόσο δεν ριζώνει σε ένα ομόλογο κοινωνικό κίνημα, παρά την εμφάνιση κάποιων ολιγάριθμων οργανώσεων («Εθνική Ένωσις Ελλάς», «Τρίαινα», «Σιδηρά Ειρήνη») ή κομμάτων (όπως το «Εθνικοσοσιαλιστικόν» του Γ. Μερκούρη) με πενιχρή απήχηση.

 147. Μαρία said

  146 Το γαλλικό Ρομπέρ δίνει για το αγγλικό technocracy 1919 και για τα γαλλικά technocrate 1920 (με επανεμφάνιση αργότερα), technocratique 1933, technocratie 1934.

 148. 142: Νιώθω ότι κλέβω το ψωμί του οικοδεσπότη 🙂

  Technocracy: 1919, coined by W.H. Smyth in «Industrial Management» as a name for a new system of government by technical experts.

  Technocracy:
  1. Government or control by an elite of technical experts; (also) a doctrine or theory advocating this.
  2. A ruling or controlling body of technical experts; a powerful technical elite.
  1895 Econ. Jrnl. 5 9 (note) Compare the annual contest between ‘physiocracy,’ leading towards ‘nihilism,’ and ‘technocracy’ in the history of medicine.
  1919 W. H. Smyth in Industr. Management Mar. 211/2 For this unique experiment in rationalized Industrial Democracy I have coined the term ‘technocracy’.

  Technocrat: 1932, back formation from technocracy.

  Technocrat:
  1. An advocate of technocracy.
  2. A person who is part of a technocracy; a member of a powerful technical elite.

  Technocrat:
  1. An expert in some technology, especially one in a managerial or administrative role.
  2. An individual who makes decisions based solely on technical information and not personal or public opinion.

  Το γαλλικό λεξικό Petit Robert γράφει ότι το technocrate είναι του 1920 και το technocratie του 1934 απ’ το αγγλικό technocracy του 1919.

  Αυτή η εξάρτηση απ’ τους ειδικούς προκύπτει ως αναγκαιότητα στον σημερινό σύνθετο κόσμο και αυτή της η αναγκαιότητα είναι ίσως το σοβαρότερο εμπόδιο στην άμεση δημοκρατία. Τα υπόλοιπα εμπόδια ξεπερνώνται χάρη στο Διαδίκτυο.

  Ευχαριστημένος;

 149. Μαρία said

  147 Ωραίο. Ο Κοραής τον πολιτισμό κι ο Δημαράς την τεχνοκρατία 🙂

 150. Μαρία said

  147 Και μια διατριβή για το περιοδικό Ιδέα.
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/1251#page/1/mode/2up

 151. Η απάντησή μου «περιμένει έγκριση» διότι έχει έξι παραπομπές, μία παραπάνω από το όριο.

 152. The term technocracy derives from the Greek words tekhne meaning skill and kratos meaning power , as in government , or rule . William Henry Smyth, a Californian engineer, invented the word «technocracy» in 1919 to describe «the rule of the people made effective through the agency of their servants, the scientists and engineers …
  δίνει ἡ Βίκι στὸ λῆμμα techonocary

 153. Μπετατζής said

  Ψάρεψα παραπάνω απ΄ όσα έλπιζα, ευχαριστώ πολύ. Θέλει βέβαια μελέτη το ζήτημα. Κρατάω προς το παρόν τη σύνδεση με τη φασιστική ρητορική καθώς και το παράδοξο (για μένα τουλάχιστον) ότι ένας από τους υποστηρικτές του όρου ήτανε μπλεγμένος με τους Wobblies, σύμφωνα με το λίκνο του Στάζιμπου και όσο με βοηθάνε του κουτσοαγγλικά μου.

 154. Τέλος Χαρτοσήμου said

  124 + 128
  Κατάλαβα, τα έχω διαβάσει στον «Στόχο» αυτά.

 155. sarant said

  Μπετατζή, δες και το σχ. 149, που ήταν μπλοκαρισμένο και το απελευθέρωσα.

 156. Μαρία said

  155
  138 θες να πεις 🙂

 157. Μπετατζής said

  Λύκε, εντάξει, ευχαριστώ, διαφωνώ βέβαια χίλια τα εκατό για τους «ειδικούς» και την δήθεν αναγκαιότητά τους. Όλοι όσοι μας φέρανε εδώ, ειδικοί ήτανε και αυτοί, και τώρα οι ίδιοι ειδικοί πουλάνε σωτηρία στο πόπολο.

 158. Μαρία said

  154 Μπετατζή, τα γαλλικά λεξικά στο λήμμα τεχνοκράτης σημειώνουν «συχνά μειωτικά».

 159. Μπετατζής said

  159. Μη το πεις του Πάσχου και πάθει τίποτα 🙂

 160. Μαρία said

  160 Μπα ο βλάχος είναι χοντρόπετσος.

 161. 144: Δε θυμάμαι άλλους υπουργούς να διακωμωδούν την ανοργανωσιά του υπουργείου τους. Δηλώνανε με σοβαρό ύφος «παραλάβαμε καμένη γη, χάος» κτλ.

 162. 158: Πες ότι ένα οικονομικό ζήτημα βγαίνει σε δημοψήφισμα που διεξάγεται μέσω Διαδικτύου ανέξοδα και αδιάβλητα. Πόσοι θα είναι σε θέση να καταλάβουν το ζήτημα και ν’ αξιολογήσουν τις προτεινόμενες λύσεις;

 163. Μαρία said

  163 Τις επιπτώσεις των λύσεων οι πάντες.

 164. ΣοφίαΟικ said

  128: Μαρια, γιατί να λέω ψέμματα ότι δεν τον εχω δει να αναφέρεται πουθενά; ΕΓΩ δεν τον εχω δει να αναφέρεται. Άλλοι ίσως ναι.
  Ομοίως, όπως ειπα είναι αδύνατο να ΘΥΜΑΜΑΙ πράγματα που εγιναν όταν ήμουνα δυο– τριών χρονών. Να τα έχω ακούσει απο άλλους πιθανόν, αλλά να τ αθυμάμια αποκλείεται.
  129: Και δεν είναι περίεργο να μην θελει καποιος να ασχοληθεί περισσοτερο. Όμως, χωρίς περισσότερη ενασχόληση μαθαίνεις κάποια βασικά γιατί δε ζεις σε αρημονήσι. Το θεμα είναι ότι τα «βασικά» που έμαθα εγώ είναι η μυθολογία που αφορά μόνο τη νεολαία. Κι αυτό που επισημαίνω έιναι ότι θα μπορούσε να ανήκει στη μυθολογία και κα΄τι άλλο, περα απο αυτά που κολακέυουν τους νεους. Γιαίτ δεν ε΄γινε αυτό; Μπορώ να σκεφτώ διαφορα αλλά δε νομίζω ότι ε΄χιε νόημα η ανα΄λυση σε αυτό το μαγαζί που το περιβάλλον είναι ούτως ή άλλως αρνητικό οποτε κα΄ποιος λεέι κάτι που δεν αρέσιε στην πλειοψηφία (και δεν αναφέρομαι εδώ στα μηνύματα 128 και 129 αλλα΄στο ΄συνολο του μπλογκ).

 165. ΣΑΘ said

  @ 143

  # … το όχι πασίγνωστο «Κάτω το κράτος» # (που ‘θα περιμένατε’), θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται στο δικό μου «κ.τ.λ.».
  Αλλά για να το ‘δείτε’ αυτό, χρειάζονται ιδιότητες που μάλλον δεν διαθέτετε.

  # Το σταματάω εδώ, γιατί η συζήτηση άρχισε να μου προκαλεί ναυτία # (!!)

  Έτσι ξαφνικά κ. Μαρία μας;

  Το ευαίσθητο στομαχάκι σας, κ. Μαρία, φαίνεται ότι είναι μόνο για ‘εύπεπτα’ πράγματα (‘χαμομηλάκια’, ‘κρεμούλες’ κ.τ.λ.).
  Δεν είναι για ζόρισμα.
  Και δεν μπορεί να δεχθεί με τίποτα τον
  » Ά λ λ ο ν «….

  Καμιά μεκλιζίνη, πάντως, ή και διφενυδραμίνη (ή και κανένα σχόλιο ακόμα σαν το 11) θα σας έκανε καλό.

 166. Μπετατζής said

  Λύκε, πες μου τουλάχιστον για γιατρούς, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή διαφωνία, σε κάθε περίπτωση διαφωνία. Αλλά μη μου λες για οικονομολόγους και οικονομικά ζητήματα, γιατί μόνο να με τσατίσεις μπορείς. Απάντησα ήδη, πριν με ρωτήσεις, στο 158. Η εξειδίκευση δημιουργεί ιερατεία που και αυτά με τη σειρά τους τη διαιώνιση της εξουσίας τους θα επιδιώξουνε εις βάρος των υπολοίπων, για να το πω όσο πιο απλά μπορώ, και να σου δώσω ένα καλό πάτημα να με κατηγορήσεις για λαϊκιστή. Εκνευρίζομαι πάρα πολύ με τη θεωρία περί ειδικών, και ότι όλοι εμείς είμαστε δήθεν ανάξιοι να αποφασίσουμε για τις ζωές μας. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και σφυρίζουμε τη λήξη.

 167. Μαρία said

  165 Βρε, Σοφία, δεν είπα οτι λες ψέματα. Δεν είναι όμως αλήθεια οτι δεν αναφέρεται. Το οτι δεν το πήρες είδηση είναι άλλο θέμα κι ούτε το αμφισβήτησα, κάθε άλλο.

  > είναι η μυθολογία που αφορά μόνο τη νεολαία
  Νομίζω οτι γράφτηκε παραπάνω οτι πρόκειται για δεξιά στην ουσία μυθολογία, κατάλληλη για σχολικές γιορτές, όπου επιμελώς αποκρύπτεται η πολιτική ταυτότητα των φοιτητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις. Επομένως η όποια ανάλυση εκτιμώ οτι θα ήταν δυσάρεστη σε άλλα μαγαζιά κι όχι εδώ.

 168. ΣΑΘ said

  @ 155

  Τι είναι ο «Στόχος»;

 169. Τέλος Χαρτοσήμου said

  157
  Ναι 138 ήθελα να πω, σήμερα η σπαμοπαγίδα ανεβοκατεβάζει τα σχόλια συνεχώς 🙂

 170. 155 Γιατί ποιοι νομίζεις ότι είναι αυτοί οι «ημείς» («Οι παλιότεροι μεταξύ ημών») που «τα ξέρουν αυτά πολύ καλά»;;
  Και τώρα που άρχισε να χάνει την ψυχραιμία του ο κωλόγερος, να δεις τι θ’ ακούσουμε…

 171. Μπετατζής said

  Δείτε και αυτό για να έχουμε μια εικόνα και καληνύχτα.

 172. Μαρία said

  166 Την επόμενη φορά που θα εμφανιστείς στο μπλογκ, θα το ξέρω να πάρω προληπτικά δραμαμίνη. Τώρα όμως πάω να ξεράσω.

 173. Μ. Τσαμαλίκος said

  @Ein Steppenwolf, @ΣΑΘ (82, 78, 80, 86, 88):
  Έχετε προσπαθήσει να κάνετε 3λεπτη παρέμβαση μέσα από κινούμενο βαν σε πορεία; Αν ναι, θα ξέρετε ότι δεν είναι δυνατό να κάνεις ολοκληρωμένη πολιτική ανάλυση, ειδικά αν απευθύνεσαι σε κοινό που δεν έχει και τόσο μεγάλη εξοικείωση με το θέμα σου. Αναγκαστικά μιλάς σχηματικά και παραλείπεις λεπτομέρειες (όπως για παράδειγμα ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ξεκίνησε στις 17).

  Η παρέμβαση σκόπευε να συνδέσει το (γερμανικό) εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 17ης Νοέμβρη με το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

  Ως μέλος της ομάδας σας διαβεβαιώνω ότι κανείς μας δεν πιστεύει πως το Πολυτεχνείο έριξε την χούντα. Ούτε φυσικά είπαμε πως η αντίσταση του ελληνικού λαού ήταν μαζική και διαρκής από το 67 ως το 74. Τώρα αν εσείς δεν θεωρείτε ότι υπήρχε φοιτητικό κίνημα που κορυφώθηκε στις 17 Νοέμβρη 1973 ή ότι τα γεγονότα εκείνων των ημερών δεν άφησαν κάτι στις χιλιάδες που τα έζησαν έστω και ως απλοί παρατηρητές, τότε μάλλον δεν θα είδατε λαϊκή αντίδραση στην κυβέρνηση Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες.

  ΥΓ: Ως μετανάστης που συμμετέχει στα κοινά και ασχολείται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκω τα σχόλια του Ραφαηλίδη υποτιμητικά και κάπως κοντόφθαλμα.

 174. Τέλος Χαρτοσήμου said

  169
  Μου προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχει σήμερα άνθρωπος, και μάλιστα επισκέπτης εδώ στου Σαραντάκου, που δεν ξέρει τον «Στόχο».
  Αλλά αφού δεν τον ξέρετε εσείς, είναι πολύ πιθανό να μην τον ξέρουν και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα.
  Γι’ αυτό ας γράψω λίγες λέξεις. Ισως και αυτοί οι άλλοι, που πιθανόν δεν ξέρον τον «Στόχο» να θυμηθούν κάτι έστω αμυδρά.
  .
  Λοιπόν, ο «Στόχος» είνια μια δημοκρατική, φιλελεύθερη και ουμανιστική εφημερίδα-θρύλος που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  Αυτός που την βγάζει, ο παππούς του δεν ήταν ποτέ στα Τάγματα Ασφαλείας (ούτε άλλος συγγενής του),
  ο πατέρας του δεν ήταν ποτέ κολαούζος της χούντας,
  και ο ίδιος δεν ήταν ποτέ φερέφωνο της ΚΥΠ και του Σπουδαστικού της Ασφάλειας.
  Η εφημερίδα αυτή έχει δώσει αγώνες για να κρατήσει ανέπαφη την ιστορία του Πολυτεχνείου.
  Δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ 6 ή 7 διαφορετικές ιστορίες για να καταρρίψει τον «υποτιθέμενο μύθο» του Πολυτεχνείου,
  και κυρίως δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ την ιστορία της Ηλένας, του μανεκέν από τη διαφήμιση σαμπουάν.

  Ελπίζω αν τυχόν κάποιος άλλος θυμήθηκε πάνω-κάτω τι είναι ο «Στόχος», να συνεισφέρει με σχετικά σχόλια.

  Μόνο μην ακούσω κανένα να ρωτάει «τι ήταν αυτή η Ηλένα», γιατί θα πηδήξω από το παράθυρο.
  Θέλω να πιστεύω ότι όλοι είμαστε ενήμεροι για την Ηλένα, αλίμονο.

  171
  Προσωπικά, είμαι πάντα πρόθυμος να ακούσω ιστορίες παλαιοτέρων.
  Με βοηθάνε πολύ να καταλάβω, όχι τόσο τα γεγονότα του παρελθόντος που περιγράφουν, όσο το πως αυτοί οι ίδιοι οι φορείς των μαρτυριών ήσαν ενταγμένοι μέσα στα γεγονότα.

 175. sarant said

  175: Ηλένια όμως δεν ήταν;

 176. Μαρία said

  Ηλένια

 177. Τέλος Χαρτοσήμου said

  Ακούσατε προσεκτικώς όλας τας επείγουσας διατάξεις της επαναστάσεως.

 178. Μαρία said

  175, 176
  Κι εδώ όλα τα σχετικά λινκ απο παλιότερη «συζήτηση».
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/12/kisinger1/#comment-16063

 179. Τέλος Χαρτοσήμου said

  176 + 177
  Α. την ξέρετε, ε? 🙂

 180. 175#
  Εγώ πάλι έχω ακούσει ότι ο ‘στόχος’ είναι η εφημερίδα των Ελλήνων προσκόπων.
  Τώρα γιατί υποστηρίζει ότι τα πρώτα συνθήματα μέσα στο Πολυτεχνείο, τα οποία ξεσήκωσαν τους φοιτητές, τα είχαν γράψει προβοκάτορες τού Ιωαννίδη (ΕΣΑτζήδες), δεν το γνωρίζω.

  Επίσης, σύμφωνα με άλλες πηγές (την φιλανθρωπική οργάνωση ‘χρυσή αυγή’) οι προβοκάτορες αυτοί φορούσαν χρυσές ολόσωμες στολές, ενώ μικρές μεταλλικές κεραίες ξεπρόβαλαν από το πίσω μέρος του κεφαλιού τους.
  Ήταν μισθοφόροι του διαγαλαξιακού αστροστόλου των ΕΛ, ή μήπως επρόκειτο για κινεζομασόνους από την Ανδρομέδα;

  Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι όσο και να προσπαθούν οι εχθροί του Ελληνισμού, η αλήθεια για το πολυτεχνείο θα λάμψει επιτέλους, ιδίως μετά και από την αποκάλυψη του κ ΣΑΘ για τους προβοκάτορες του Ιωαννίδη.

 181. Μαρία said

  180 Ξαναβάζω εδώ το δημοσίευμα της Μακεδονίας, 19/2/1975, για την καταδίκη του νεαρού σε 8 μηνάκια.
  http://tinyurl.com/7bc4gth

 182. πάντως γιὰ τὸ καραφασισταριὸ στὸ Χολαργὸ ποὺ μὲ χρυσαυγίτικες μεθόδους προσπάθησε νὰ ματαιώσῃ ὁμιλία 2 βουλευτῶν τοῦ ΛΑΟΣ -τοῦ Ἀδώνιδος συμπεριλαμβανομένου- λὲς καὶ ἡ ἐλευθερία τοῦ λόγου ἤρτηται ἀπὸ τὴν ἔγκρισι τοῦ κάθε τυχάρπαστου, δὲν εἶδα κἀμμία δημοκρατικὴ εὐαισθησία.

 183. Μαρία said

  183 Ε πες, βρε άνθρωπε, οτι το βιντεάκι για τα επιτεύγματα του ΛΑΟΣ που έπαιξες ήταν απ’ το Χολαργό. Εγώ περίμενα να γράψεις στο μηνολόγιο το θάνατο του Νεοκλή.

 184. 164: Μόνο της λύσης που επιλέχθηκε και μόνο αφού εφαρμοστεί. Το ζητούμενο είναι ν’ αξιολογήσεις τις προτάσεις πριν εφαρμοστούν.

  167: Είχα γράψει «Όταν κάποιος αρρωστήσει, πάει στο γιατρό ή κάνουν ψηφοφορία οι γνωστοί του;», αλλά το έσβησα.

  172: Έπεσαν σε μπάτλερ απολιτίκ ή ιδιαίτερα διακριτικό. Εν πάση περιπτώσει, τι πολιτική πιστεύεις ότι πρέπει ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει απ’ την οικονομική κρίση;

  174: Μα το κείμενο είχε συνταχθεί εκ των προτέρων. Για την ανακρίβεια με την ημερομηνία δεν είπα τίποτα. Πράγματι, αν έχεις μόνο τρία λεπτά παραλείπεις λεπτομέρειες. Αλλά η ανακρίβεια με την «εξέγερση της ελληνικής νεολαίας, που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη, για την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος» είναι τελείως διαφορετική υπόθεση. Η δικτατορία κατέρρευσε από μόνη της με το φιάσκο στην Κύπρο. Η «νίκη» προϋποθέτει και κάποιον αγώνα του λαού, όχι μιας χούφτας ανθρώπων. Το κείμενο θα μπορούσε ν’ αναδιατυπωθεί π.χ. ως εξής:

  «Πριν 38 χρόνια, στις 1973-11-17, μέρος της ελληνικής φοιτητικής νεολαίας [ή: μια χούφτα έλληνες φοιτητές] εξεγέρθηκε εναντίον της πανίσχυρης στρατιωτικής δικτατορίας, δίνοντας ένα ισχυρό ράπισμα στο φασισμό».

  Το ίδιο σύντομο, χωρίς κατά φαντασίαν νίκες.

  Την ίδια αντίδραση μου προκαλεί το «κρυφό σχολειό», η «Αγία Λαύρα», η «διακήρυξη για την 1940-10-28» της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με την οποία «ο ανυπότακτος λαός μας έδιωξε τον κατακτητή», ενώ, ως γνωστόν, οι Γερμανοί έφυγαν μόνοι τους απ’ τα Βαλκάνια για να μην τους αποκόψει η προέλαση των Ρώσων κτλ.

 185. sarant said

  183: Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ομιλία των Λαοτιανών ήταν λάθος από κάθε άποψη, κτγμ. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος ήταν που δεν υπήρξε αντίδραση όταν η νομιμοποίηση του Λάος είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα στα ΜΜΕ.

 186. sarant said

  185: Λύκε, μπαίνουμε στη σφαίρα του what-if, αλλά το Πολυτεχνείο πράγματι ακύρωσε τη λύση Μαρκεζίνη. Κι ο Ραφαηλίδης το αναγνωρίζει αυτό.

 187. ΣοφίαΟικ said

  )Τελικά τι είναι η Ηλένια;

 188. 186#
  Δεν ξέρω αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ομιλία των λαοτιανών, τουλάχιστον ήταν ειρηνική εκδήλωση και χωρίς οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν μασκαρευτεί σε κάτι άλλο, πχ «αγανακτισμένους πολίτες».

  Να θυμίσω την βίαιη επίθεση στον Αλαβάνο και στην κ Πορτάλιου από μέλη του ΛαΟΣ και της χρυσής αυγής μασκαρεμένους σε αγανακτισμένους πολίτες.
  Και δεν μιλάμε γενικά και αόριστα, αλλά για συγκεκριμένα στελέχη του ΛαΟΣ όπως ο κ Γιαννάτος και η σύζυγος του, ο Δημήτρης Πιπίκιος πρόεδρος κάποιου μαϊμού λαοτινού συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών, κλπ μπουμπούκια.
  http://jungle-report.blogspot.com/2010/10/blog-post_27.html

 189. 187: Πράγματι, το what-if θα μας πάει πολύ μακριά: θα πει κάποιος ότι χωρίς Πολυτεχνείο δεν θα είχαμε Ιωαννίδη, θα συμπληρώσει άλλος ότι χωρίς Ιωαννίδη δεν θα είχαμε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου κτλ.

  Παρεμπιπτόντως είναι γοητευτικό να σχολιάζεις μια διαδήλωση για την οποία έμαθες χάρη στο Διαδίκτυο, και την επομένη να σου απαντά ένας απ’ τους ίδιους τους διαδηλωτές, πάλι χάρη στο Διαδίκτυο!

  Πρόβλεψη: σε μερικά χρόνια θα μπορεί κανείς να δει τη διαδήλωση ζωντανά μέσω του LiveTube.com. Τα σχόλια των τηλε-θεατών της διαδήλωσης θα φτάνουν μέσα σε δευτερόλεπτα στους διαδηλωτές, που θα τα λαμβάνουν στο κινητό τους.

 190. ππ said

  Όπως θα έλεγε η Μαρία, η Ηλένια γκουγκλίζεται 🙂

  Σοφία, απ΄ό,τι καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα είμαι λίγο νεότερη, ούτε εγώ τα έζησα: αλλά το Μουστακλή, τον Παναγούλη, τον Μήνη, τους ξέρω (τον Παναγούλη φαντάζομαι τον ξέρεις κι εσύ…). Μια εποχή τα ΝΕΑ δημοσίευαν πχ σε συνέχειες την ιστορία του Τάσου Μήνη. Θυμαμαι και μια έρευν ατου Φέτση, ίσως τα μπερδεύω: πάντως οι γονείς μου τάχαν κρατήσει. Αλλά βέβαια αγόραζαν τα ΝΕΑ. Θέλω να πω αν δεν ξέρεις τον Μουστακλή ίσως έχει αν κάνει με το ότι -υποθέτω- η οικογένειά σου ήταν ας πούμε δεξιά, και για πολλούς λόγους ο δεξιός τύπος, κυρίως για το ότι αυτοί πολιτεύτηκαν με την ΕΚ του Μαύρου αν θυμάμαι καλά, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτά μεταπολιτευτικά

 191. Servitoros said

  Η χούντα γέννησε διάφορους φαντασιόπληκτους νεαρούς ανάμεσα τους και αυτός της Ηλένιας (που ήταν και ο μόνος που καταδικάστηκε) που προσπάθησαν να κατασκευάσουν μια ιστορία για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στα γεγονότα της Χούντας. Ανάμεσα τους και ένας νεαρός, ο Γιώργος Κ. που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος http://www.youtube.com/watch?v=z3N14fQSIbw

 192. Το κακό είναι ότι το πολύ διάβασμα συνεχίστηκε και μετά το Πολυτεχνείο…

 193. ππ said

  Ψάχνοντας κάτι για τον Λεντάκη έπεσα σε αυτήν την δήλωση του Σαμαρά για τον θάνατό του -πριν πεθάνει ο Λεντάκης πρόλαβε και προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη: μωραίνει Κύριος κλπ-. Αν ΄μεταφέρθηκε ακριβώς -την βρήκα στον Ριζοσπάστη- είναι ας πούμε ενδεικτική του ήθους του πολιτικού ανδρός: «Πόνος, οδύνη και συντριβή από το ξαφνικό αντίο του αγαπημένου φίλου Ανδρέα Λεντάκη. Αυτές τις φοβερές στιγμές, πώς μπορείς να δεχθείς, να αντέξεις και να κατανοήσεις τη μεγάλη απώλεια για μένα, την Ανοιξη, την Ελλάδα…».
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3636037

 194. ΣΑΘ said

  @ 187

  Γράφετε:
  » …. μπαίνουμε στη σφαίρα του what-if, αλλά το Πολυτεχνείο πράγματι ακύρωσε τη λύση Μαρκεζίνη. Κι ο Ραφαηλίδης το αναγνωρίζει αυτό.»

  Όπως ξανάγραψα παραπάνω [88] και πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν δεν είχε παρεμβληθεί το Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα Ιωαννίδη, (και η ‘λύση Μαρκεζίνη’ είχε ‘περπατήσει’), είναι πολύ πιθανό ότι η ΣΥΜΦΟΡΑ τής Κύπρου θα είχε αποφευχθεί.

  Τι θα πει «what-if» ; Το αποτέλεσμα δεν μετράει καθόλου στην αξιολόγηση τών πράξεών μας;

  Ο Ραφαηλίδης, αγαπητέ οικοδεσπότα, δεν κάνει μόνο αυτό που λέτε.

  Γράφει ακόμα:
  http://www.lifo.gr/team/readersdigest/27586

  # O Σπυρίδων Μαρκεζίνης, γνωστός και ως «πίθηκος», ήταν π ο λ ύ ά τ υ χ ο ς. [η αραίωση δική μου] Διορίστηκε πρωθυπουργός την 8η Οκτωβρίου 1973, και ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία του, εκδηλώνεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήρθε στην εξουσία υποτίθεται για να εκτονώσει την κατάσταση και να κατασιγάσει τα πάθη μετά την εξέγερση της Νομικής αλλά τα πάθη φούντωσαν εντελώς απροσδόκητα στο Πολυτεχνείο από την 14η Νοεμβρίου 1973 που αρχίζει η κατάληψη, μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή της 17ης Νοεμβρίου, που τα τανκς θα σπάσουν την πόρτα και θα καταστείλουν την αυθόρμητη, αυτοκαθοδηγούμενη και ακαθοδήγητη από τα κόμματα φοιτητική εξέγερση.#

  Το ότι τον θεωρεί π ο λ ύ ά τ υ χ ο, δείχνει κτγμ τη ‘θέση’ τού Ραφαηλίδη ότι αν δεν ήταν τόσο άτυχος (αν, δηλαδή, δεν είχε παρεμβληθεί το Πολυτεχνείο και το πραξικόπημα Ιωαννίδη), υπήρχαν πιθανότητες η ‘λύση Μαρκεζίνη’ να οδηγούσε σε κάτι θ ε τ ι κ ό.

  Γράφει ακόμα:
  # Ο λαός της Αθήνας έβλεπε την χούντα να καταρρέει από τα ίδια της τα ανομήματα και μπήκε στον εύκολο αγώνα, έτσι για την τιμή των όπλων, που λέμε, και ίσα-ίσα για να λέμε πως την χούντα την έριξε ο λαός, τη στιγμή που και οι κότες ξέρουν εκείνο που καμώνονται πως δεν ξέρουν τα μουλάρια, ότι δηλαδή η χούντα έπεσε γιατί σάπισε.#

  Λέει, τέλος:
  # Δεν πήγα ποτέ στο Πολυτεχνείο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τότε ούτε αργότερα. Δεν πήρα ποτέ μέρος στις προσκοπικές τελετές και τις ηλίθιες πορείες κατά την ημέρα της «επετείου του Πολυτεχνείου» τούτο το μεγάλο συλλογικό άλλοθι για την η θ ι κ ή α ν ε π ά ρ κ ε ι α
  ε ν ό ς ο λ ό κ λ η ρ ο υ λ α ο ύ . # (!!!)

  Τολμάει κανείς εδώ μέσα να αποκαλέσει (όπως εμμέσως αποκαλούν εμένα) χουντικό, φασίστα, επίγονο δωσιλόγων κ.τ.ο., τον Βασίλη Ραφαηλίδη, μόνο και μόνο επειδή λέει αυτά που λέει;

  Το μόνο που συνεισέφερα ελόγου μου, είναι η γνωστότατη (κυρίως μεταξύ «κωλόγερων» {!!} [171] σαν κι εμένα) ά π ο ψ η ότι το Πολυτεχνείο μ π ο ρ ε ί και να ήταν -τουλάχιστο μέχρις ενός σημείου- δουλειά της CIA και του Ιωαννίδη!
  Όπως ξανάγραψα κάπου παραπάνω, στα τέλη Νοεμβρίου 1973 κυκλοφορούσε ευρύτατα η πληροφορία ότι τα πρώτα (καταλυτικής κτγμ σημασίας) ‘εμπρηστικά’ συνθήματα μέσα στο Πολυτεχνείο, τα είχαν γράψει ΕΣΑτζήδες τού Ιωαννίδη.
  Δεδομένης τής γνωστής συνέχειας, αυτό δεν (μου) φαίνεται καθόλου απίθανο.

  Κι αυτό το είπα [88] ως πληροφορία / διαπίστωση / συνεισφορά στη συζήτηση
  «και όχι με την πρόθεση να απαξιώσω πράγματα που, αντικειμενικά, δεν μπορούν να απαξιωθούν», (εννοώντας, φυσικά, τον αγώνα και τη θυσία τόσων ανθρώπων γι’ αυτό που νόμιζαν σωστό).

  ΥΓ:
  Απευθύνομαι σ’ εσάς, αξιότιμε κ. Σαραντάκο, διότι έχω αντιληφθεί ότι το δικό σας τουλάχιστο στομάχι αντέχει τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΛΛΟΝ», και δεν κινδυνεύετε να πάθετε «ναυτία» [143] ή και να ‘ξεράσετε’ άμα τη εμφανίσει μου [173] (!!)
  Διάλογος δεν είναι το να ‘μιλάς’ (αυτιστικά) με τον εαυτό σου ή με όσους συμφωνούν μαζί σου.
  Διάλογος είναι η επικοινωνία με τον «ΑΛΛΟΝ».

  Και φυσικά δεν μπορώ να περιμένω να (μας) κάνετε τον ‘παιδονόμο’ εδώ μέσα.

  Μπορώ, όμως, να περιμένω (τουλάχιστον όταν πρόκειται για το επίπεδο και το κύρος τού σπουδαίου πνευματικού σας τέκνου), να μην ‘απλώς προεδρεύετε’,

  Χαίρετε !

 195. Μ. Τσαμαλίκος said

  185: Δεκτό.

 196. ππ said

  @185: μύθος επίσης είναι, και παρηγορητικός όπως όλοι οι μύθοι, ότι αν παπαγαλίζουμε αμερικάνικα τερτίπια αποκτούν κύρος αυτά που γράφουμε: «στις 1973-11-17» Σοβαρά, σου φαίνεται λιγότερο ενοχλητικό στην κατανόηση από το «εμβληματικός» κλπ; 🙂

 197. 197: ISO 8601.

  A summary of the international standard date and time notation
  Other commonly used notations are e.g. 2/4/95, 4/2/95, 95/2/4, 4.2.1995, 04-FEB-1995, 4-February-1995, and many more. Especially the first two examples are dangerous, because as both are used quite often in the U.S. and in Great Britain and both can not be distinguished, it is unclear whether 2/4/95 means 1995-04-02 or 1995-02-04.

  Σε μια παλιά ταινία, η δύστροπη θεία από την Αγγλία γράφει στους συγγενείς της στην Αμερική ότι θα τους επισκεφτεί στις 4/2. «Α, τον Απρίλιο, δηλαδή σε δύο μήνες». «Χμ, στο Γιούροπ γράφουν πρώτα τη μέρα και μετά το μήνα…» «Πάει να πει στις τέσσερις Φεβρουαρίου, δηλαδή… σήμερα!»

 198. ππ said

  Α δεν τόχα καταλάβει ότι είσαι αγγλοσάξονας, σόρυ.

 199. Δείτε κι εδώ τη λέξη CIA, πως ξεπροβάλλει:
  http://erodotos.wordpress.com/2011/11/18/panspoydastiki-8/#comment-2010

 200. sarant said

  195: Έχετε δίκιο, παιδονόμος δεν είμαι και προσπαθώ να επεμβαίνω σε θέματα τάξεως όσο το δυνατόν λιγότερο. Ο καθένας από τους συχνούς θαμώνες έχει την ευθύνη των πράξεών του εφόσον υπογράφει.

  Ο Ραφαηλίδης μπορεί να θεωρεί τον Μαρκεζίνη άτυχο επειδή δεν χάρηκε περισσότερο το αξίωμά του που τόσο επιθυμούσε -δεν προκύπτει πως θεωρούσε ελπιδοφόρο το πείραμα Μαρκεζίνη.

 201. Τέλος Χαρτοσήμου said

  Δείτε τι γράφει ο Παντελής Μπουκάλαw

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_20/11/2011_1296866

  Απόσπασμα (διάνα, θαρρείς και διάβασε όσα γράφτηκαν εδώ 🙂

  «Υπάρχουν άνθρωποι», συνεχίζει ο Λαόαρχος, συμβάλλοντας και αυτός στην «αποδόμηση» της εξέγερσης, «που βεβαιώνουν ότι είδαν ορισμένους εκ των πρωταγωνιστών του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έκτοτε ηυτύχησαν πολιτικά, να φτάνουν εκεί με αυτοκίνητα της αμερικανικής πρεσβείας». Ιδού η λάσπη – προς όλους. Και ιδού ο ξένος δάκτυλος. Και μάλιστα ο αμερικανικός. Και δεν το λέει στον αέρα ο αρχηγός. Θα έχει τη βιβλιογραφία του. Την ίδια που έχει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, υφυπουργός της Ναυτιλίας πια, αφού αυτό επέβαλαν οι ανάγκες της κατακαημένης της πατρίδας. Και στο δικό του «αφιέρωμα» ο κ. Γεωργιάδης, στις 17 Νοεμβρίου 2009, από κοινού με τον αδελφό του Λεωνίδα, στην εκπομπή πωλήσεως βιβλίων και λήρων που φέρει τον τίτλο «Ελλήνων έγερσις», βεβαιώνει ότι «μέσα στους νεαρούς ενεπλάκησαν και διάφοροι πράκτορες ξένων δυνάμεων, οι οποίοι ήθελαν να προκαλέσουν πολιτική αλλαγή, να κάνουν τα παιχνίδια τους».

  Μόνο την καταστροφή έφερε το Πολυτεχνείο. Αυτό ισχυρίζεται το ΛΑΟΣ. Η επόμενη μέρα, λένε, έφερε τον Ιωαννίδη, τον Αττίλα στην Κύπρο και άλλα δεινά. Επιπλέον, πάνω στο Πολυτεχνείο, κηρύσσει ο κ. Γεωργιάδης, «στήθηκε ο ιδρυτικός πολιτικός μύθος της θολοκουλτούρας στην Ελλάδα. Πάνω σε αυτό το γεγονός στήθηκε ολόκληρη προπαγάνδα, ολόκληρη διαστρέβλωση της Ιστορίας, που οδήγησε την Αριστερά στην εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτό χτίστηκε πάνω στα απίστευτα παραμύθια τα οποία μας έχουν σερβίρει». Κλαζομένιος δεν είναι ο κ. Καρατζαφέρης, όσο ξέρω, ούτε ο κ. Γεωργιάδης. Αλλά οι σχέσεις τους με το ασχημονείν είναι εξαιρετικές. Στο κάτω κάτω, όταν άλλοι αμφισβητούν και αρνούνται το Ολοκαύτωμα, γιατί οι δικοί μας «αναθεωρητές» να μην αρνούνται το Πολυτεχνείο;

 202. sarant said

  Πράγματι, φοβερή σύμπτωση…

 203. Μαρία said

  202 Άρα δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς Στόχο, αρκεί και το φασιστοκάναλο.

  186 Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου. Γιατί; Εννοείς οτι τώρα είναι αργά;
  Για μένα το ανησυχητικό είναι οτι ήταν μόνο 100 ή κατ’ άλλους 150 άτομα.

 204. Τέλος Χαρτοσήμου said

  204,
  Μαρία, «Στόχο» επιβάλλεται να διαβάζει κανείς, αν θέλει να είναι σωστός και εξοπλισμένος με «επιχειρήματα» όταν πάει να καταρρίψει «το μύθο». Δεν πρόσεξες εκεί που λέω για 6-7 διαφορετικές ιστορίες σχετικά με το «μύθο»;;; Μην κάνουμε μισές δουλειές, τώρα, του στυλ «το είχα ακούσει». Εδώ μιλάμε για ντιρέκτ κοννέξιον με την ΚΥΠ (ο ιδρυτής του «Στόχου» Καψάλης ήταν φανερό πως είχε πολλές παρτίδες με πολλά αρχεία του ευαγούς ιδρύματος, και όταν πέθανε αυτά πέρασαν στον διάδοχό του Σάββα Χ»Παρασκευά).

 205. ΣΑΘ said

  Στο «Έκθεση και συμπεράσματα της ΚΕ τού ΚΚΕ για τα γεγονότα τού Νοέμβρη 1973 και το Πολυτεχνείο» (1976), που υπάρχει στη διεύθυνση

  http://erodotos.wordpress.com/2009/11/14/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-17-%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-1973/

  (στην οποία -διεύθυνση- οδηγήθηκα μέσω του link που έδωσε η μελετημένη Β.Μ. στο 200 ), μπορεί κανείς να διαβάσει:

  # Έχει γίνει ήδη η καταρχήν διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συγκέντρωση και ο εγκλεισμός των φοιτητών στο Πολυτεχνείο πρέπει να θεωρηθούν έργο προβοκατόρων. Οπωσδήποτε όμως η α ν τ ί δ ρ α σ η φ ρ ο ν τ ί ζ ε ι κ α ι ν α ε κ μ ε τ α λ λ ε υ τ ε ί τ α
  γ ε γ ο ν ό τ α α υ τ ά γ ι α ν α ε π ι σ π ε ύ σ ε ι τ η ν « α λ λ α γ ή φ ρ ο υ ρ ά ς» σ τ η χ ο ύ ν τ α, π ο υ τ η ς χ ρ ε ι α ζ ό τ α ν
  γ ι α π ο λ λ ο ύ ς λ ό γ ο υ ς. [Η αραίωση δική μου] Όπως ήδη αναφέρθηκε, και πριν από το Πολυτεχνείο υπήρχαν πληροφορίες, που έφερναν τον Ιωαννίδη σε ριζική αντίθεση με τον Παπαδόπουλο, μιλούσαν μάλιστα για σχέδια πραξικοπήματος του Ιωαννίδη κατά του Παπαδοπούλου.# (Παράγραφος 3.4)

  Στην ίδια έκθεση, γίνεται -σε πολλά σημεία- λόγος για έντονη δράση ‘πρακτόρων τού εχθρού’ μέσα στο Πολυτεχνείο, ιδίως στην αρχή.

  Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τη διαβόητη πλέον «Ανακοίνωση – Απάντηση» της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου («Πανσπουδαστική Νο 8»)
  [που μιλάει για είσοδο στο Πολυτεχνείο -την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, «350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων τής ΚΥΠ», κατόπιν εντολών τού Παπαδόπουλου και της CIA], δεν απέχουν πάρα πολύ από αυτά που λέω ελόγου μου στο 88 και στο 124.

  Και αυτοί χουντοφασίστες και επίγονοι δωσιλόγων είναι;

 206. #186 θυμᾶμαι πολὺ καλὰ τὴν ἀντιμετώπισι ποὺ εἶχαν ἐπιφυλάξει τὰ ΜΜΕ ἀρχικῶς στὸν ΛΑΟΣ, μόνο εὐνοϊκὴ δὲν ἦταν ὅπως καὶ θυμᾶμαι τὴν πολὺ ἀβανταδόρικη μεταχείρισι ΓΑΠ καὶ Τσίπρα).. καὶ βέβαια κανένα ΜΜΕ δὲν ἔχει ἐκ τοῦ νόμου ἁρμοδιότητα νὰ νομιμοποιῇ ἢ ὄχι κόμματα.

  #189 πολὺ καλὰ ἔκανες καὶ τὸ θύμισες, ἐξ ἴσου καταδικαστέα εἶναι καὶ αὐτά. περιμένω λοιπὸν ἀπὸ τὸ τζὰνγλ ῥηπὸρτ μιὰ παρόμοια καταδίκη.

 207. Φωτεινή Πιπιλή στο Βήμα: Ο Χατζηγάκης είναι πολιτικό μορμολίκιο!
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=430994

  Ναι, στο Βήμα!

 208. ΣΑΘ said

  Επειδή κανείς από τους εδώ συνομιλητές (ή «συνομιλητές») δεν φαίνεται να πρόσεξε τα (νέα;) στοιχεία που παρέθεσα στο [206], και τα οποία νομίζω ότι -εν πολλοίς- δικαιώνουν την αφεντιά μου και όχι τούς μισαλλόδοξους υβριστές μου, (σχετικά με τον -βάσιμα πιθανότατο- ρόλο τού Ιωαννίδη στο Πολυτεχνείο),

  το επαναφέρω.

  Έβρεξε, μήπως, αμίλητο νερό;

  # Στο “Έκθεση και συμπεράσματα της ΚΕ τού ΚΚΕ για τα γεγονότα τού Νοέμβρη 1973 και το Πολυτεχνείο” (1976), που υπάρχει στη διεύθυνση

  http://erodotos.wordpress.com/2009/11/14/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-17-%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-1973/

  (στην οποία -διεύθυνση- οδηγήθηκα μέσω του link που έδωσε η μελετημένη Β.Μ. στο 200 ), μπορεί κανείς να διαβάσει:

  # Έχει γίνει ήδη η καταρχήν διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συγκέντρωση και ο εγκλεισμός των φοιτητών στο Πολυτεχνείο πρέπει να θεωρηθούν έργο προβοκατόρων. Οπωσδήποτε όμως η α ν τ ί δ ρ α σ η φ ρ ο ν τ ί ζ ε ι κ α ι ν α ε κ μ ε τ α λ λ ε υ τ ε ί τ α
  γ ε γ ο ν ό τ α α υ τ ά γ ι α ν α ε π ι σ π ε ύ σ ε ι τ η ν « α λ λ α γ ή φ ρ ο υ ρ ά ς» σ τ η χ ο ύ ν τ α, π ο υ τ η ς χ ρ ε ι α ζ ό τ α ν
  γ ι α π ο λ λ ο ύ ς λ ό γ ο υ ς. [Η αραίωση δική μου] Όπως ήδη αναφέρθηκε, και πριν από το Πολυτεχνείο υπήρχαν πληροφορίες, που έφερναν τον Ιωαννίδη σε ριζική αντίθεση με τον Παπαδόπουλο, μιλούσαν μάλιστα για σχέδια πραξικοπήματος του Ιωαννίδη κατά του Παπαδοπούλου.# (Παράγραφος 3.4)

  Στην ίδια έκθεση, γίνεται -σε πολλά σημεία- λόγος για έντονη δράση ‘πρακτόρων τού εχθρού’ μέσα στο Πολυτεχνείο, ιδίως στην αρχή.

  Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τη διαβόητη πλέον “Ανακοίνωση – Απάντηση” της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου (“Πανσπουδαστική Νο 8″)
  [που μιλάει για είσοδο στο Πολυτεχνείο -την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, «350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων τής ΚΥΠ», κατόπιν εντολών τού Παπαδόπουλου και της CIA], δεν απέχουν πάρα πολύ από αυτά που λέω ελόγου μου στο 88 και στο 124.

  Και αυτοί χουντοφασίστες και επίγονοι δωσιλόγων είναι; #

 209. ππ said

  @209: Μπα, δεν βρέχει, απλως τους αποστόμωσες τους μισαλλόδοξους.
  Βρε ΣΑΘ, καλά, άνοιξες το λινκ, το διάβασες καθόλου;, Τα συμπεράσματα της «μελετημένης» Βασιλικής τα διάβασες ή τζαμπα τα γράφει η κοπέλα; Διότι δεν σε δικαιώνουν και πάρα πολύ.

 210. σκατόγερος said

  209
  Κουτί σου ήρθαν τα κουκουέδικα, ατιμούλη.

 211. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #207α
  Και πολύ καλά έκαναν τα κανάλια (αν το έκαναν) στην αρχή απέναντι στο ΛάΟΣ. Κρίμα που δεν συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο. Τα πράγματα είναι ή πρέπει να είναι απλά: Καμία ανοχή σε φασίστες, ρατσιστές και λοιπά εξωτικά φρούτα, καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας…

 212. ΣΑΘ said

  @ 210

  Αφήστε, παρακαλώ, την υψηλή ειρωνεία και τα άλλα αντ’ άλλων (‘σάπια’ τα λέμε στο χωριό μου), και ελάτε «είς το προκείμενον» [!!] (όπως έλεγαν και παλιότερα).

  Ερίζουμε γύρω από τον -βάσιμα πιθανότατο (λέω εγώ)- ρόλο τού Ιωαννίδη στο Πολυτεχνείο), κι από το εάν όσοι -όπως ελόγου μου- δέχονται την εκδοχή αυτή είναι (ή όχι) χουντοφασίστες, επίγονοι ταγματασφαλιτών κ.τ.ο.

  Διάβασα, (βεβαιώνω την ‘αυθεντία’ σας), με πολλή προσοχή όλα τα κείμενα στα οποία παραπέμπει το link

  http://erodotos.wordpress.com/2011/11/18/panspoydastiki-8/#comment-2010

  που έδωσε η Β. Μ. στο [200].
  Και, φυσικά, όχι μόνον αυτά.

  Η Β. Μ. δεν εστιάζει στον (όποιο) ρόλο τού Ιωαννίδη στο Πολυτεχνείο, αλλά στον ρόλο του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο.

  Το δικό της συμπέρασμα, τουλάχιστο ως την ώρα που έγραψα το [206], ήταν:

  # Δυστυχώς (για τους φίλους του ΚΚΕ που βρίσκονται πέρα από τον τοίχο), το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε πάλη γραμμών στις τάξεις των οργανώσεων, και ότι τελικά επιβλήθηκε εκείνη η γραμμή που έβλεπε αρνητικά την κατάληψη. Οποιος μελετήσει όλα να ντοκουμέντα, δυστυχώς εκεί θα καταλήξει.#

  Και σε άλλο σχόλιό της εκεί:

  # Δυστυχώς, το συμπέρασμα μου, που στηρίζεται σε εξονυχιστική εξέταση των ντοκουμέντων της εποχής, και ειδικά των επίσημων ντοκουμέντων των οργανώσεων του ΚΚΕ,
  είναι αυτό ακριβώς που λες, ότι “αυτό το συγκεκριμένο καλό, η μεγαλειώδης παρουσία των απλών κνιτών στο Πολυτεχνείο, έγινε εκτός γραμμής”.# [!!!]

  Τη διεύθυνση
  http://erodotos.wordpress.com/2009/11/14/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF-17-%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-1973/

  [όπου και το κείμενο “Έκθεση και συμπεράσματα της ΚΕ τού ΚΚΕ για τα γεγονότα τού Νοέμβρη 1973 και το Πολυτεχνείο” (1976) ], δεν την έδωσε η Β.Μ. αλλά ο ίδιος ο υπεύθυνος του erodotos.wordpress.com, στο πλαίσιο τής εκεί συζήτησης.

  Λέει, λοιπόν, επαναλαμβάνω, η έκθεση αυτή:

  # Έχει γίνει ήδη η καταρχήν διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συγκέντρωση και ο εγκλεισμός των φοιτητών στο Πολυτεχνείο πρέπει να θεωρηθούν έργο προβοκατόρων. Οπωσδήποτε όμως η α ν τ ί δ ρ α σ η φ ρ ο ν τ ί ζ ε ι κ α ι ν α ε κ μ ε τ α λ λ ε υ τ ε ί τ α
  γ ε γ ο ν ό τ α α υ τ ά γ ι α ν α ε π ι σ π ε ύ σ ε ι τ η ν « α λ λ α γ ή φ ρ ο υ ρ ά ς» σ τ η χ ο ύ ν τ α, π ο υ τ η ς χ ρ ε ι α ζ ό τ α ν
  γ ι α π ο λ λ ο ύ ς λ ό γ ο υ ς. [Η αραίωση δική μου] Όπως ήδη αναφέρθηκε, και πριν από το Πολυτεχνείο υπήρχαν πληροφορίες, που έφερναν τον Ιωαννίδη σε ριζική αντίθεση με τον Παπαδόπουλο, μιλούσαν μάλιστα για σχέδια πραξικοπήματος του Ιωαννίδη κατά του Παπαδοπούλου.# (Παράγραφος 3.4)

  Στην ίδια έκθεση, γίνεται -σε πολλά σημεία- λόγος για έντονη δράση ‘πρακτόρων τού εχθρού’ μέσα στο Πολυτεχνείο, ιδίως στην αρχή.

  Και ξανα-ματα-ρωτάω κάθε καλόπιστον:

  Η Κ.Ε. του ΚΚΕ που (συμφωνώντας εν πολλοίς και μ’ εμένα), αποδέχεται τον ρόλο τού Ιωαννίδη στο Πολυτεχνείο, αποτελείται από χουντοφασίστες και επιγόνους ταγματασφαλιτών, που επιζητούν να απαξιώσουν το Πολυτεχνείο;

  Εάν η απάντησή σας δεν είναι ΟΧΙ, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε.

  Να’ στε καλά.

 213. Μαρία said

  Για Μπετατζή (μιλημένος κι ο Σεβαστάκης).
  http://enthemata.wordpress.com/2011/11/20/sevastakis-23/#more-5324

 214. 213#
  Όταν βρεθεί έστω και κάποιο ψήγμα στοιχείου -πχ από κάποια έρευνα- οτιδήποτε τέλος πάντων που να τεκμηριώνει ότι « τα συνθήματα μέσα στο Πολυτεχνείο, τα οποία ξεσήκωσαν τους φοιτητές, τα είχαν γράψει προβοκάτορες τού Ιωαννίδη (ΕΣΑτζήδες) », τότε το ξανασυζητάμε.

  Όμως ανεξάρτητα αν τα συνθήματα μέσα στο πολυτεχνείο τα έγραψαν φοιτητές, προβοκάτορες, ή ο Ozzy Osbourne, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την θυσία των εξεγερμένων φοιτητών του πολυτεχνείου.
  Μέχρι τότε οι ισχυρισμοί περί εσατζήδων, πρακτόρων κλπ, έχουν την ίδια αξία με την θεωρία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη παιδί της Ντόρας και του Τέρρυ Χρυσού.

  ΥΓ Η «αραίωση» που κάνετε είναι τουλάχιστον κουραστική εφόσον δεν συνοδεύεται τουλάχιστον από ταυτόχρονη «αραίωση» και των λέξεων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας τεράστιας λέξης χωρίς νόημα.
  Δοκιμάστε τα κεφαλαία.

 215. 215 Ντίνο, ο φίλος σου ο δημοκράτης, ο κολλητός των σκοπιακών ντε, ο πολυπολιτισμικομονοθρησκευτικός τύπος, ο αμερόληπτος, ο φίλος του ακροδεξιού ταλιπμανοϊερωμένου ντε, ο οργανωμένος ακροαριστερός, τι κάνει; Καλά είναι;

 216. sarant said

  Σιδηρούντιε, το τι κάνεις σε άλλα ιστολόγια δεν με ενδιαφέρει, αλλά σε παρακαλώ μην μεταφέρεις εδώ αντιπαραθέσεις από αλλού, είναι εντελώς αντιδεοντολογικό.

 217. Εντάξει.

 218. voulagx said

  #81 Επισης
  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=327381

 219. ΣΑΘ said

  @ 215

  Γράφετε:
  # Όμως ανεξάρτητα αν τα συνθήματα μέσα στο πολυτεχνείο τα έγραψαν φοιτητές, προβοκάτορες, ή ο Ozzy Osbourne, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την θυσία των εξεγερμένων φοιτητών του πολυτεχνείου.#

  Συμφωνούμε !

  Ελόγου μου, ουδέποτε αμφισβήτησα την (ηθική περισσότερο) αξία τής εξέγερσης και δεν απαξίωσα τα αθώα θύματά της.

  Απτές α π ο δ ε ί ξ ε ι ς για τον ρόλο τού Ιωαννίδη, ουδέποτε ισχυρίσθηκα ότι υπάρχουν.
  Μίλησα (και όχι μόνο εγώ, βέβαια) για βάσιμες ενδείξεις και για λογικά συμπεράσματα.

  Και, για την αφεντιά μου, το παραπάνω επίσημο τελικό συμπέρασμα τού ΚΚΕ (με τον γνωστό κ υ ρ ί α ρ χ ο ρόλο στην εξέγερση εκείνη), η διαβόητη πλέον “Ανακοίνωση – Απάντηση” της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου (“Πανσπουδαστική Νο 8″) [206], καθώς και οι σχετικέςε πληροφορίες για τις οποίες κάνω λόγο στο [124], {πληροφορίες που δεν έχω μόνο εγώ, φυσικά}, είναι πολύ περισσότερο από «ψήγμα στοιχείου» (που θέλετε εσείς).

  Θέλω να πιστεύω ότι ο χρόνος θα προσφέρει κάποτε -μπορεί και στις μέρες μας- ΚΑΙ τα τεκμήρια.

  Πέραν τούτων, όμως, όπως δεν είναι νοητό και επιτρεπτό να χαρακτηρίζονται χουντοφασίστες, επίγονοι ταγματασφαλιτών κ.τ.ο. τα στελέχη τής ΚΕ επιτροπής του ΚΚΕ, απλώς επειδή αποδέχονται τόν ρόλο τού Ιωαννίδη και των «πρακτόρων τού εχθρού» στο Πολυτεχνείο, έτσι δεν είναι νοητό και επιτρεπτό να χαρακτηρίζεται με τέτοιες λέξεις και ο γράφων, μόνο και μόνο επειδή το δικό του συμπέρασμα είναι -εν πολλοίς- το ίδιο με αυτό τού ΚΚΕ.

  Είναι, νομίζω, σειρά σας να συμφωνήσετε εσείς μαζί μου εδώ.

  ΥΓ

  Μήπως μπορείτε εσείς (ή κάποιος άλλος φίλος) να μου υποδείξετε πώς γίνεται εντονισμός (‘μπολντάρισμα’) όταν γράφουμε ένα σχόλιο εδώ;
  Προσπάθησα διάφορα, αλλά δεν τα κατάφερα.

 220. ΣΑΘ said

  Συμπλήρωση στο [220]

  «Ελόγου μου, ουδέποτε αμφισβήτησα την (ηθική περισσότερο) αξία τής εξέγερσης και δεν απαξίωσα τα αθώα θύματά της.»
  Για τον προβοκατόρικο ρόλο σ’ αυτήν του Ιωαννίδη μίλησα και για το αποτέλεσμά της, την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΑ τής Κύπρου.

  Ευχαριστώ.

 221. Κοσμάς Θέμελης said

  Αν επιτρεπετε μια αποψη και απο μενα «εκ των παλαιων» που τα εζησα σε τρυφερη ηλικια 15-16, προσπαθωντας να φτασω και να μπω στο Πολυτεχνειο…Πραγμα αδυνατο, οπως απεδειχθη, αφου δεν μπορουσα να φτασω σε αποσταση μικροτερη των (περιπου) 300 μετρων…Και κατεληξα σε καφενειο των Εξαρχειων οπου τηλεφωνησα κλαιγοντας απο τα δακρυγονα στην δόλια μανα μου, που ειχα ξεγελασει, λεγοντας οτι δηθεν θα πηγαινα σε σινεμα των Αμπελοκηπων για να δω «Το μεγαλο φαγοποτι» με την τοτε φιλη μου (φοιτητρια παρακαλω…).
  Πραγματι κυκλοφορησε η φημη περι Ιωαννιδη, οπως την παρουσιαζει ο ΣΑΘ. Αποδειξη ή εστω ενδειξη για ΤΟΣΟ εντονη δραση προβοκατορων ουδεποτε προσηχθη. Οποιος μαλιστα τεινει να πιστευει οτι τα πρωτα «εξεγερτικα» συνθηματα πιθανως ειχαν προβοκατορικη προελευση, ειλικρινα, δικαιολογειται μονον επειδη
  δεν εζησε απο κοντα τα γεγονοτα. Ακομη και αν το «Πολυτεχνειο» ξεκινησε τροπον τινα κατα λαθος, απο φοιτητες που κατηφοριζαν απο την Νομικη και ακουσαν μια φημη, εντουτοις αποτελουσε το συμπυκνωμα μιας απιστευτης εντασης που ηταν διαχυμενη σε φοιτητες, εργαζομενους, απλο λαο απο ολα τα στρωματα…

 222. Κοσμάς Θέμελης said

  (συνεχιζεται) Ειναι εντελως εκτος πασης πραγματικοτητος να πιστευει καποιος οτι μπορει να ηταν δημιουργημα προβοκατορων Ιωαννιδη. Η «Πανσπυδαστικη 8» δεν εχει καμμιαν απολυτως αποδεικτικη αξια…Τα παιδια πηραν μια θεση που δικαιολογειται απο τον (συνηθη) πανικο των κομμουνιστων, οταν μπροστα στα ματια τους εξελισσεται πραγματικη λαϊκη εξεγερση που ειναι αδυνατον να την ελεγξουν. Εδω οι ανθρωποι νοιωθουν ασχημα επι δεκαετιες αργοτερα, οταν δεν μπορουν να ελεγξουν σινεφιλ συλλογο της εοπαρχιας.
  Το what if εχει καποιο ενδιαφερον, αλλα να προσπαθουμε να βαλουμε τετοια θεματα για να ακυρωσουμε το πολυ μεγαλο νοημα του Πολυτεχνειου οταν γινοταν, ειναι επισης ατελεσφορο, δεν εχει νοημα. Για Μαρκεζινη φυσικα υπηρξε ενα θεμα: Ο προβληματισμος που ηταν διαχυτος τοτε ηταν οτι το «πειραμα» ηταν η προσπαθεια της χουντας να αποκτησει μιαν ελαχιστη νομιμοποιηση ωστε εντελει να «αποσυρθει» με τιμες απο μια ακολουθουσα «ελεγχομενη» δημοκρατια μεσω Μαρκεζινη. Δεν νομιζω καποιοι πλην «φιλων της χουντας» να επαιρναν στα σοβαρα το πειραμα Μαρκεζινη και τα οσα πιθανως να ακολουθουθσαν.

 223. Κοσμάς Θέμελης said

  Αλλα να φορτωνουμε οσους εξεγερθηκαν (και ασφαλως δεν ηταν μια χουφτα φοιτητων, ασε αυτους που ηταν»διπλα τους», αν και μακρυα), με την χουντα Ιωαννιδη, ή, ακομη χειροτερα, με την Κυπρο, που ακολουθησαν, λες και αυτοι τα προκαλεσαν, ειναι τουλαχιστον ανηθικο. Αντιλαμβανομαι παντως οτι καποιος που δεν τα εζησε μπορει ευκολα να πεσει θυμα «διανοητικων ασκησεων» που δεν εχουν καμμια σχεση με το πραγματικο κλιμα εκεινων των ημερων.

  Επι τη ευκαιρια εκανα παρεα με τον συμπαθεστατο γυιό του Μηνη στο Φραϊμπουργκ στο τελος της δεκαετιας ’80. Αναρωτιεμαι πού να ειναι.

 224. 220:
  Γράψιμο με <i>πλάγια</i> στοιχεία ⇒ γράψιμο με πλάγια στοιχεία·
  γράψιμο με <em>πλάγια</em> στοιχεία ⇒ γράψιμο με πλάγια στοιχεία·
  γράψιμο με <b>έντονα</b> στοιχεία ⇒ γράψιμο με έντονα στοιχεία·
  γράψιμο με <strong>έντονα</strong> στοιχεία ⇒ γράψιμο με έντονα στοιχεία·
  γράψιμο με <del>διαγραμμένα</del> στοιχεία ⇒ γράψιμο με διαγραμμένα στοιχεία.

 225. 225:
  Όταν κάνουμε αραίωση, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε το σύνηθες κενό, αλλά το λεγόμενο non-reaking space, ώστε να μην κόβονται αραιωμένες λέξεις στη μέση.
  Με σύνηθες κενό: Ό τ α ν κ ά ν ο υ μ ε α ρ α ί ω σ η , κ α λ ό ε ί ν α ι ν α μ η χ ρ η σ ι μ ο π ο ι ο ύ μ ε τ ο σ ύ ν η θ ε ς κ ε ν ό , α λ λ ά τ ο λ ε γ ό μ ε ν ο n o n – b r e a k i n g s p a c e , ώ σ τ ε ν α μ η ν κ ό β ο ν τ α ι α ρ α ι ω μ έ ν ε ς λ έ ξ ε ι ς σ τ η μ έ σ η.
  Με non-breaking space: Ό&nbsp;τ&nbsp;α&nbsp;ν κ&nbsp;ά&nbsp;ν&nbsp;ο&nbsp;υ&nbsp;μ&nbsp;ε α&nbsp;ρ&nbsp;α&nbsp;ί&nbsp;ω&nbsp;σ&nbsp;η, κ&nbsp;α&nbsp;λ&nbsp;ό ε&nbsp;ί&nbsp;ν&nbsp;α&nbsp;ι ν&nbsp;α μ&nbsp;η χ&nbsp;ρ&nbsp;η&nbsp;σ&nbsp;ι&nbsp;μ&nbsp;ο&nbsp;π&nbsp;ο&nbsp;ι&nbsp;ο&nbsp;ύ&nbsp;μ&nbsp;ε τ&nbsp;ο σ&nbsp;ύ&nbsp;ν&nbsp;η&nbsp;θ&nbsp;ε&nbsp;ς κ&nbsp;ε&nbsp;ν&nbsp;ό, α&nbsp;λ&nbsp;λ&nbsp;ά τ&nbsp;ο λ&nbsp;ε&nbsp;γ&nbsp;ό&nbsp;μ&nbsp;ε&nbsp;ν&nbsp;ο n&nbsp;o&nbsp;n&nbsp;-&nbsp;b&nbsp;r&nbsp;e&nbsp;a&nbsp;k&nbsp;i&nbsp;n&nbsp;g s&nbsp;p&nbsp;a&nbsp;c&nbsp;e, ώ&nbsp;σ&nbsp;τ&nbsp;ε ν&nbsp;α μ&nbsp;η&nbsp;ν κ&nbsp;ό&nbsp;β&nbsp;ο&nbsp;ν&nbsp;τ&nbsp;α&nbsp;ι α&nbsp;ρ&nbsp;α&nbsp;ι&nbsp;ω&nbsp;μ&nbsp;έ&nbsp;ν&nbsp;ε&nbsp;ς λ&nbsp;έ&nbsp;ξ&nbsp;ε&nbsp;ι&nbsp;ς σ&nbsp;τ&nbsp;η μ&nbsp;έ&nbsp;σ&nbsp;η. ⇒
  Με non-breaking space: Ό τ α ν κ ά ν ο υ μ ε α ρ α ί ω σ η, κ α λ ό ε ί ν α ι ν α μ η χ ρ η σ ι μ ο π ο ι ο ύ μ ε τ ο σ ύ ν η θ ε ς κ ε ν, α λ λ ά τ ο λ ε γ ό μ ε ν ο n o n – b r e a k i n g s p a c e, ώ σ τ ε ν α μ η ν κ ό β ο ν τ α ι α ρ α ι ω μ έ ν ε ς λ έ ξ ε ι ς σ τ η μ έ σ η.

 226. sarant said

  Καλημέρα.

  Κοσμά Θέμελη, καλώς ήρθες! Συμφωνώ με όσα λες.

  Λύκε, το 226 δεν σου βγήκε φοβάμαι.

 227. 227: Εννοείς την τρίτη γραμμή; Έτσι την ήθελα. Η τρίτη γραμμή δείχνει τι πρέπει να γράψουμε ώστε να μας εμφανιστεί η τέταρτη και τελευταία γραμμή.

 228. ππ said

  Νομίζω εννοεί την 5η 6η 7η 8η 9η 10η 11η και 12η γραμμή.

 229. LandS said

  Τις γραμμές που είναι γραμμένες με σφυράκι και καλέμι δηλαδή 🙂

 230. sarant said

  Ε, ναι 😉

 231. 220#
  Ωραία, οπότε συμφωνούμε ότι δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε θεωρίες συνωμοσίας, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί κάποιο στοιχείο.
  Αφήστε που η συγκεκριμένη χοντράδα εκτός του ότι στερείται κάθε λογικής, είναι και άκομψα διατυπωμένη.
  Ένα καλό παραμύθι θέλει και ικανό παραμυθά:

  Όσο για τους «επίγονους ταγματασφαλιτών, κλπ » ας τα δικαιολογήσει αυτός που τα έγραψε.

  Τώρα για τα σχόλια, προτείνω την αραίωση του ουίσκι και όχι των προτάσεων.
  Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σας βοηθήσει να υπογραμμίζετε, να δημιουργείτε έντονο κείμενο, κλπ με πολύ απλό τρόπο.
  http://lexitypos.wordpress.com/2007/07/21/210707/

  222#
  Καλώς τον Κοσμά!
  Περιττό να πω ότι συμφωνώ και εγώ σε όλα όσα γράφεις.

 232. @213 και κατόπιν.

  Επειδή αναφέρθηκε το όνομά μου και η συζήτηση που έχω με κάποιους (φιλο)κνίτες στο μπλογκ Ηρόδοτος
  http://erodotos.wordpress.com/2011/11/18/panspoydastiki-8/#comment-2034

  Εγώ υποστηρίζω ότι το κείμενο της υποτιθέμενης ΣΕ του Πολυτεχνείου στην Πανσπουδαστική Νο 8 είναι πλαστό, ότι στις τάξεις των οργανώσεων του ΚΚΕ/ΚΝΕ/Αντι-ΕΦΕΕ υπήρχε πάλη γραμμών (που λένε, για όσους ξέρουν) που οφειλόταν στην έλλειψη καθοδηγητικού κέντρου, και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των απλών κνιτών αγνόησε τις οδηγίες της ηγεσίας/των ηγεσιών.
  Και όλα αυτά τα τεκμηριώνω μέσα από τα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ.

  Οταν το ΚΚΕ μιλούσε για προβοκάτορες, CIA κ.λπ. το έκανε από διαφορετική εκκίνηση σε σχέση με τους αντίστοιχους ισχυρισμούς του «ΣΤΟΧΟΥ» π.χ. που αναφέρθηκε πριν.

  Οσο για το επιχείρημα των πιο ψαγμένων, ότι δηλαδή οι Αμερικάνοι προκάλεσαν το Πολυτεχνείο για να διώξουν τον Παπαδόπουλο μετά από την άρνησή του να κάνουν χρήση της Σούδας στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο εκείνων των ημερών, πρόκειται για απλό μύθο. Οχι μόνο χρησιμοποιήθηκε η βάση της Σούδας, αλλά ο Αμερικανός διοικητής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Μαρκεζίνη για τη βοήθεια.

  Τέλος, αγαπητέ ΣΑΘ (που πολύ μας μπερδεύετε με τα σημεία στίξης, έτσι όπως τα χρησιμοποιείτε 🙂
  γιατί βάζετε αγκύλη και τρία θαυμαστικά εκεί που μεταφέρετε λόγια δικά μου, εκεί που καταλήγει «εκτός γραμμής»;;;

 233. Μπετατζής said

  214. Μαρία, ευχαριστώ, τώρα το ΄ δα

 234. Μπετατζής said

  Στην ψυχοφθόρα συζήτηση για το Πολυτεχνείο δε θέλω να μπω, αφήνω τους παλιότερους, όχι να βγάλουν, αλλά να χώσουν τα φίδια πίσω στις τρύπες τους. Σα νεότερος, απλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός της μανίας κάποιων να ρίχνουν λάσπη στην εξέγερση. Το σχήμα τελικά είναι γνωστό και παγιωμένο. Στις κρίσιμες στιγμές κάποιοι παίρνουν το μέρος της εξουσίας ή στην καλύτερη περίπτωση κάνουνε τουμπεκί, ακολούθως η ιστορία παίρνει τον όποιο δρόμο της και μετά οι ίδιοι έχουν όλο τον καιρό και την άνεση να βρίζουν, να συκοφαντούν και να προτείνουν «θεωρίες» με σκοπό να λασπώσουν ή να ακυρώσουν αυτούς που έλαβαν έμπρακτα μέρος στην εξέγερση και τις ιδέες τους. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της «ιστορικής αλήθειας», της «αποκατάστασης των γεγονότων» κλπ. κλπ. Αηδία. Επίσης, σχετικά με το σχήμα Πολυτεχνείο > Κύπρος κλπ. ας θυμίσει κάποιος στους εκ των υστέρων φιδέμπορους και το παμπάλαιο post hoc ergo propter hoc (ελπίζω μόνο να το γραψα καλά).

 235. Ξέρω πως πάλι είμαι εκτός θέματος αλλά θα σκάσω άμα δεν το μοιραστώ μαζί σας.
  Τάκης Μίχας http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10416
  με θέμα «Μαρξ και Δημόσιοι Υπάλληλοι»

  Διότι απλούστατα ο Καρλ Μαρξ έτρεφε την ίδια αλλεργία τόσο προς τις κεινσιανες ανοησίες της «τόνωσης της ζήτησης» όσο και για τον ρόλο των κρατικών υπαλλήλων με αυτήν που τρέφουν οι νεοφιλελεύθεροι διανοητές.

  Μια απλή ματιά στη Βικιπαίδεια θα τον πληροφορούσε πως ο έρμος ο Κέινς γεννήθηκε τον Απρίλη του 1883, ένα μήνα μετά το θάνατο του γέρο Κάρολου

 236. 236: Προφανώς θεωρεί ότι οι «“κεϊνσιανές ανοησίες της “τόνωσης της ζήτησης”» είναι παλιότερες του Κέυνς και συνεχίζει:

  Στο κείμενο αυτό ο Μαρξ ασκεί μια έντονη κριτική της «Ναπολεόντειας Ιδέας» σύμφωνα με την οποία πρέπει να δημιουργείς δημοσιονομικά ελλείμματα για να κάνεις δημόσιες επενδύσεις και διορισμούς στο δημόσιο. Για τον Μαρξ αυτή η πολιτική αποτελεί μια «φάρσα» την οποία σε τελική ανάλυση θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι φορολογούμενοι: «Ο λαός θα βρει δουλειά! Εγκαίνια δημοσίων έργων!» παρατηρεί σαρκαστικά ο Μαρξ. Για να προσθέσει: «Όμως τα δημόσια έργα αυξάνουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων σε σχέση με τους φόρους».

  Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα ο Μαρξ θεωρούσε απαράδεκτη την ιδέα της προσπάθειας να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας με διορισμούς στο δημόσιο την οποία χαρακτήριζε ως «ευπρεπή ελεημοσύνη»: «Ένας άνεργος πλεονάζων πληθυσμός», έγραφε, «ικετεύει να βρει μια θέση στο δημόσιο ως μια ευπρεπή ελεημοσύνη και προκαλεί την δημιουργία κρατικών θέσεων». Οι διορισμοί στο δημόσιο απλά υλοποιούν το όραμα του Βοναπαρτισμού (και της ΑΔΕΔΥ…): «μια τεράστια γραφειοκρατία, καταστολισμένη και καλοσιτεμένη»

 237. Ναι, προφανώς αυτό θεωρεί. Αλλά ο τρόπος που το διατυπώνει δεν μαρτυρεί λιγάκι πως όλο το άρθρο είναι γραμμένο στο πόδι;

 238. 238: Δε διακρίνω προχειρότητα. Τη «Ναπολεόντεια Ιδέα» την αποκαλεί «κεϋνσιανή» για να συνδέσει τον 19ο αιώνα με τον 20ό και τον 21ο. Βέβαια ο Κέυνς δεν είπε να δίνει το Δημόσιο δουλειά στους ανέργους μόνο και μόνο για να πέσει η ανεργία, αλλά ως αντικυκλικό μέτρο.

 239. sarant said

  Λύκε, συμφωνώ μαζί σου πως όταν έγραφε για κεϊνσιανές ήξερε πως ο Μαρξ είναι παλιότερος του Κέινς. Από την άλλη, όταν γράφει: «Προλαβαίνοντας κατά μερικούς αιώνες την Αιν Ραντ και τον Μίλτον Φρίντμαν ο Μαρξ θα διακηρύξει ότι…» μάλλον πέφτει έξω διότι δεν χωρίζουν μερικοί αιώνες το 1850 από την εποχή της Άιν Ραντ.

  Το βασικό όμως είναι ότι παίρνει φράσεις από ένα νεανικό κείμενο του Μαρξ, αγνοώντας τα επόμενα έργα του. Όπως σχολιάζει κάποιος:
  Το κολπάκι είναι φτηνό: παίρνουμε τα αποσπάσματα εκείνα του Μαρξ που αναφέρονται στη στενή διοικητική υπαλληλία, και στην τεχνητή διόγκωσή της από το αστικό κράτος εν είδει κοινωνικής πολιτικής και τα επεκτείνουμε σε κάθε σημερινό αμειβόμενο από το δημόσιο. Έτσι ο Μαρξ παρουσιάζεται σαν μια …πρώιμη Θάτσερ που με χαρά θα ιδιωτικοποιούσε τη …ΔΕΗ! Φυσικά ο έχων μια στοιχειώδη επαφή με το έργο του Μαρξ ξέρει ότι εκείνο που θέτει στο στόχαστρό του σε αυτές τις γραμμές είναι ο παρασιτικός χαρακτήρας του ίδιου του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, γι’ αυτό και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ανυποχώρητος στην κριτική του απέναντι σε όλους εκείνους τους σοσιαλιστές που το εξωράιζαν και το έβλεπαν να εξελίσσεται προς «σοσιαλιστική κατεύθυνση»…

 240. Immortalité said

  @235 Γιατί σου κάνει εντύπωση; Όποιος διαλέγει πλευρά οφείλει και να την υπερασπίζεται. Όταν δε κατά την υπεράσπιση βοηθάει και στην ανάδειξη της «ιστορικής αλήθειας», κοιμάται τα βράδια πιο ήσυχος.

  (καλά ρε παιδιά, από το εισάγω – εισαγάγω, πώς βρεθήκαμε στο Πολυτεχνείο, αυτό δεν το κατάλαβα)

 241. 240: Διάβασα και τα 33 σχόλια και θαύμασα το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο διαλόγου.
  Πράγματι το «κατά μερικούς αιώνες» δεν είναι ακριβές.
  Ο (έστω νεανικός) Μαρξ και ο Τάκης Μίχας συμφωνούν στα περί «τεχνητής διόγκωσης του κράτους εν είδει κοινωνικής πολιτικής». Ο Μίχας δεν μπορεί να είναι εναντίον της ύπαρξης κράτους και δημοσίων υπαλλήλων στον καπιταλισμό. Αυτό που θέλει είναι η σμίκρυνση της υπερδιογκωμένης κρατικής μηχανής. Και ο Μαρξ πίστευε στην εξαφάνιση του κράτους ως περιττού σ’ ένα νέο οικονομικοκοινωνικό σύστημα, δηλαδή προσδοκούσε ένα σύστημα το οποίο θα καταστήσει το κράτος περιττό, έτσι ώστε το τελευταίο να φθίνει μέχρι να εκλείψει τελείως.

  Το απόσπασμα του Μαρξ στα Γερμανικά:

  Diese Exekutivgewalt mit ihrer ungeheuern bürokratischen und militärischen Organisation, mit ihrer weitschichtigen und künstlichen Staatsmaschinerie, ein Beamtenheer von einer halben Million neben einer Armee von einer andern halben Million, dieser fürchterliche Parasitenkörper, der sich wie eine Netzhaut um den Leib der französischen Gesellschaft schlingt und ihr alle Poren verstopft, entstand in der Zeit der absoluten Monarchie, beim Verfall des Feudalwesens, den er beschleunigen half.

  Die bürgerliche Ordnung, die im Anfange des Jahrhunderts den Staat als Schildwache vor die neuentstandene Parzelle stellte und sie mit Lorbeeren düngte, ist zum Vampyr geworden, der ihr Herzblut und Hirnmark aussaugt und sie in den Alchimistenkessel des Kapitals wirft.

  Neben der Hypothek, die das Kapital ihr auferlegt, lastet auf der Parzelle die Steuer. Die Steuer ist die Lebensquelle der Bürokratie, der Armee, der Pfaffen und des Hofes, kurz, des ganzen Apparats der Exekutivgewalt. Starke Regierung und starke Steuer sind identisch. Das Parzelleneigentum eignet sich seiner Natur nach zur Grundlage einer allgewaltigen und zahllosen Bürokratie. Es schafft ein gleichmäßiges Niveau der Verhältnisse und der Personen über der ganzen Oberfläche des Landes. Es erlaubt also auch die gleichmäßige Einwirkung nach allen Punkten dieser gleichmäßigen Masse von einem obersten Zentrum aus. Es vernichtet die aristokratischen Mittelstufen zwischen der Volksmasse und der Staatsgewalt. Es ruft also von allen Seiten das direkte Eingreifen dieser Staatsgewalt und das Zwischenschieben ihrer unmittelbaren Organe hervor. Es erzeugt endlich eine unbeschäftigte Überbevölkerung, die weder auf dem Lande noch in den Städten Platz findet und daher nach den Staatsämtern als einer Art von respektablem Almosen greift und die Schöpfung von Staatsämtern provoziert. Napoleon gab in den neuen Märkten, die er mit dem Bajonette eröffnete, in der Plünderung des Kontinents, die Zwangssteuer mit Zinsen zurück. Sie war ein Stachel für die Industrie des Bauern, während sie jetzt seine Industrie der letzten Hülfsquellen beraubt, seine Widerstandslosigkeit gegen den Pauperismus vollendet. Und eine enorme Bürokratie, wohlgaloniert und wohlgenährt, ist die „idée napoléonienne“, die dem zweiten Bonaparte von allen am meisten zusagt. Wie sollte sie auch nicht, da er gezwungen ist, neben den wirklichen Klassen der Gesellschaft eine künstliche Kaste zu schaffen, für welche die Erhaltung seines Regimes zur Messer- und Gabelfrage wird. Eine seiner ersten Finanzoperationen war daher auch die Wiedererhöhung der Beamtengehalte auf ihren alten Betrag und die Schöpfung neuer Sinekuren.

  Das Volk soll beschäftigt werden. Anordnungen von Staatsbauten. Aber die Staatsbauten erhöhen die Steuerpflichten des Volkes.

  Το απόσπασμα του Μαρξ στ’ Aγγλικά:

  The executive power with its enormous bureaucratic and military organization, with its wide-ranging and ingenious state machinery, with a host of officials numbering half a million, besides an army of another half million – this terrifying parasitic body which enmeshes the body of French society and chokes all its pores sprang up in the time of the absolute monarchy, with the decay of the feudal system which it had helped to hasten.

  he bourgeois order, which at the beginning of the century set the state to stand guard over the newly emerged small holdings and fertilized them with laurels, has become a vampire that sucks the blood from their hearts and brains and casts them into the alchemist’s caldron of capital.

  In addition to the mortgage which capital imposes on it, the small holding is burdened by taxes. Taxes are the life source of the bureaucracy, the army, the priests, and the court – in short, of the entire apparatus of the executive power. Strong government and heavy taxes are identical. By its very nature, small-holding property forms a basis for an all-powerful and numberless bureaucracy. It creates a uniform level of personal and economic relationships over the whole extent of the country. Hence it also permits uniform action from a supreme center on all points of this uniform mass. It destroys the aristocratic intermediate steps between the mass of the people and the power of the state. On all sides, therefore, it calls forth the direct intrusion of this state power and the interposition of its immediate organs. Finally, it produces an unemployed surplus population which can find no place either on the land or in the towns and which perforce reaches out for state offices as a sort of respectable alms, and provokes the creation of additional state positions. By the new markets which he opened with bayonets, and by the plundering of the Continent, Napoleon repaid the compulsory taxes with interest. These taxes were a spur to the industry of the peasant, whereas now they rob his industry of its last resources and complete his defenselessness against pauperism. An enormous bureaucracy, well gallooned and well fed, is the “Napoleonic idea” which is most congenial to the second Bonaparte. How could it be otherwise, considering that alongside the actual classes of society, he is forced to create an artificial caste for which the maintenance of his regime becomes a bread-and-butter question? Hence one of his first financial operations was the raising of officials’ salaries to their old level and the creation of new sinecures.

  The people are to be given employment: initiation of public works. But the public works increase the people’s tax obligations

  Αλήθεια, πώς κάνει ο στιγμιαίος μέλλοντας του ρήματος «φθίνω»;

 242. sarant said

  242: Σύμφωνο για το επίπεδο του διαλόγου, όσο για το φθίνω νομίζω ότι δεν έχει παραπέρα από ενεστώτα και παρατατικό: ούτε αόριστο έχει.

 243. El.Jaibo said

  Επειδή μπαίνω αργά στο θέμα και αδυνατώ να παρακολουθήσω, μια απορία. Πόσο ακόμα πρέπει να τραβήξει η συζήτηση για να αναφερθεί κάποιος στον Χίτλερ;

  (Δεν ήξερα τον νόμο του Godwin, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο ισχυρός. Ή μήπως είναι;)

 244. Nicolas said

  Βρε παιδιά, RTFM! Read The F*** Marx! Διαβάστε πρώτα ΟΛΟ το Μάρξ και μετά μιλήστε.

  Αγγελία:
  Μήπως μπορούν να μας πουν οι παλιότεροι τις αναμνήσεις τους από τις περίφημες εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 που τις κέρδισε ο Καραμανλής (κι απ΄ ότι λένε οι κακές γλώσσες ήταν καρανοθευμένες).

  Τελικά φτάσαμε στο σημείο Godwin:μιλήσαμε για τον μεγάλο «εθνάρχη», τον φασίστα Κ. (ο Κέδρος τον αποκαλούσε έτσι, απλώς παραθέτω).

 245. 245: Διαβάστε πρώτα ΟΛΟ το Μάρξ και μετά μιλήστε.
  Μα τα άπαντα των Μαρξ και Ένγκελς θα ήταν 130 τόμοι! (Λέω «θα», διότι με την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, το εγχείρημα έμεινε ημιτελές). Και να μπορεί κάποιος να διαβάσει όλον τον Μαρξ, σάμπως όταν φτάσει στο τέλος θα θυμάται ακόμα την αρχή;

 246. voulagx said

  #236 «Ξέρω πως πάλι είμαι εκτός θέματος αλλά θα σκάσω άμα δεν το μοιραστώ μαζί σας.»
  Σκυλε, αλλη φορα αμα σουρχεται να σκασεις εξ αιτιας του Τακη Μιχα (αυτος δεν ειναι που εγινε γνωστος επειδη αποκαλεσε «σφαχτη λαων» τον Μεγαλεξανδρο;) βαλε ν’ ακουσεις λιγο Φ-σουλα να σου περασει αμεσως! 🙂

  #244 Ποιος ειναι αυτος ο Χιτλερ;

 247. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #247β
  Συγγραφέας ενός μπεστ σέλερ με τον τίτλο: «Ο Αγών μου»
  Πραγματεία περί κρεάτων, αιμάτων κ.λ.π.
  Μάλλον θα ήταν χασάπης πιο πριν!

 248. Nicolas said

  @246 Εμ, η τέχνη θέλει και θυσίες! βέβαια είναι ευκολότερο να αραδιάζουμε °?x$!&, αντί να στρωθούμε στο διάβασμα (όπως λέει κι ο άλλος ο μετανάστης από τη Γερμανία: το διάβασμα βλάπτει σοβαρά την ηλιθιότητα).

  @247 Ένας κομπλεξικός Αυστριακός που πίστευε ότι τα γερμανικά ήταν η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου. Δεν ήξερε βλάχικα! μόνο βλαχογερμανικά.

 249. sarant said

  Ζωγράφος δεν ήταν;

 250. 249: Στο διάβασμα να στρωθούμε, αλλά όχι και 130 τόμους πριν αποκτήσουμε το δικαίωμα ιδίας γνώμης! Ολόκληρη η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια είναι κάπου 35 τόμοι… Έτσι κι αλλιώς, ό,τι κι αν έγραψε ο Μαρξ, κάπου αλλού θα ‘χει γράψει και το αντίθετο.

 251. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #250
  Ο άνθρωπος (λέμε τώρα) είναι ο ορισμός του «homo universalis»…

 252. Κοσμάς Θέμελης said

  Ο Μαρξ ειναι ισως ο μονος συγγραφεας που για το 99% οσων τον επικαλουνται ειναι γνωστος απο δευτερογενη βιβλιογραφια, που συχνα κατι παρεξηγηθηκε, ή δεν εγινε κατανοητο. Καλα, αντε οι πλεον γευσιγνωστες να διαβασαν τα νεανικα «Οικονομικα και Φιλοσοφικα Χειρογραφα». Και μην μου πει καποιος για τον Χεγκελ…Δεν τον επικαλουνται πολλοι, ουτε συχνα πλεον…Αλλωστε ακομη και ο κ. Βοριδης, οπως διαβασα σημερα, εκανε εργασια στην Φιλοσοφια του οταν ηταν στην Νομικη. Αναρωτιεμαι ποια να ειναι η κατασταση με τον Carl Schmitt που καποτε ηταν καραμελα για αριστερους τε και δεξιους… Ωραιες εποχες, δυστυχως εφυγε απο την μοδα. Αν και αυτος εγραφε πολυ συντομες πραγματειες. Α, ή ο αλλος, ο Λουί Αλτουσσερ που εγινε γνωστος στην Ελλαδα στην αρχη της δεκαετιας 80 απο μιαν απαραδεκτη μεταφραση, σε μεγαλο βαθμο ακατανοητη. (Συγγνωμη, με παρεσυραν οι συνειρμοι).

 253. ππ said

  Ε καλά, τα μιλάγανε τα γαλλικά πολλοί στην αρχή της δεκαετάις του 80, δεν χρειαζόταν να περάσουν από μετάφραση. Ούτε για τον Χέγκελ συμφωνώ, θέλω να πω τον επικαλούνται πολλοί

 254. Κοσμάς Θέμελης said

  ναι-ναι, ολοι ετρεχαν στις βιβλιοθηκες να διαβασουν αλτουσσερ στα γαλλικα. Και ο χεγκελ ψωμοτυρι. Ηξερα κοσμο που τον ειχε στο προσκεφαλι του και τον εδιαβαζε πριν τον υπνο.

 255. ππ said

  Α, δεν λέω ότι τον διαβάζουν, αλλά ότι παραπέμπουν σε αυτόν.

 256. Κοσμάς Θέμελης said

  Σωστα, έτερον εκάτερον το ενα, έτερον εκατερον το αλλο…που λενε οι γραμματιζουμενοι.

 257. Μαρία said

  253 Αλτουσέρ στα ελληνικά εγώ διάβασα το ’76.

 258. ΣΑΘ said

  @ 222, 223, 224

  Αξιότιμε κ. Θέμελη

  Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τα υψηλού επιπέδου (απαντητικά στα δικά μου) σχόλιά σας.
  Στον πολιτισμένο διάλογο μεταξύ διαφωνούντων, λέω απερίφραστα ναι!
  Στις άναρθρες κραυγές, τις λοιδορίες και τις ύβρεις θρασυτάτων και αλαζονικών ‘μειρακίων’, λέω όχι!

  1) Γράφετε:
  » … αλλα να προσπαθουμε να βαλουμε τετοια θεματα για να ακυρωσουμε το πολυ μεγαλο νοημα του Πολυτεχνειου ….»

  Κάνετε λάθος, αγαπητέ. Ουδέποτε επιχείρησα να α κ υ ρ ώ σ ω το νόημα τού Πολυτεχνείου.

  Στο σχόλιό μου 221, γράφω:
  # Ελόγου μου, ουδέποτε αμφισβήτησα την (ηθική περισσότερο) αξία τής εξέγερσης και δεν απαξίωσα τα αθώα θύματά της.
  Για τον προβοκατόρικο ρόλο σ’ αυτήν του Ιωαννίδη μίλησα και για το αποτέλεσμά της, την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΑ τής Κύπρου.#

  2) Γράφετε:
  «Αποδειξη ή εστω ενδειξη για ΤΟΣΟ εντονη δραση προβοκατορων ουδεποτε προσηχθη.»

  Στο σχόλιό μου 220, γράφω:

  # Απτές α π ο δ ε ί ξ ε ι ς για τον ρόλο τού
  Ιωαννίδη, ουδέποτε ισχυρίσθηκα ότι υπάρχουν.
  Μίλησα (και όχι μόνο εγώ, βέβαια) για βάσιμες ενδείξεις και για λογικά συμπεράσματα.#

  Όπως ξανάπαμε παραπάνω, στο » Έκθεση και συμπεράσματα της ΚΕ τού ΚΚΕ για τα γεγονότα τού Νοέμβρη 1973 και το Πολυτεχνείο” (1976)», αναγράφεται:

  # Έχει γίνει ήδη η καταρχήν διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η συγκέντρωση και ο εγκλεισμός των φοιτητών στο Πολυτεχνείο πρέπει να θεωρηθούν έργο προβοκατόρων. Οπωσδήποτε όμως η
  αντίδραση φροντίζει και να εκμεταλλευτεί τα
  γεγονότα αυτά για να επισπεύσει την « αλλαγή φρουράς» στη χούντα, που της χρειαζόταν
  για πολλούς λόγους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, και πριν από το Πολυτεχνείο υπήρχαν πληροφορίες, που έφερναν τον Ιωαννίδη σε ριζική αντίθεση με τον Παπαδόπουλο, μιλούσαν μάλιστα για σχέδια πραξικοπήματος του Ιωαννίδη κατά του Παπαδοπούλου.# (Παράγραφος 3.4).

  Διαφωνώντας μαζί σας, αγαπητέ κ. Θέμελη, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμα κι αν (όπως λέτε) η «Πανσπουδαστικη 8» «δεν εχει καμμιαν απολυτως αποδεικτικη αξια», το παραπάνω επίσημο τελικό συμπέρασμα τού ΚΚΕ (με τον γνωστό κ υ ρ ί α ρ χ ο ρόλο του στην εξέγερση εκείνη), είναι κάτι πολύ παραπάνω από ενδειξη.

  3) Γράφετε:
  » Αλλα να φορτωνουμε οσους εξεγερθηκαν ….. με την χουντα Ιωαννιδη, ή, ακομη χειροτερα, με την Κυπρο, που ακολουθησαν, λες και αυτοι τα προκαλεσαν, ειναι τουλαχιστον ανηθικο.»

  Ουδέποτε είπα ότι οι εξεγερθέντες «προκάλεσαν» εσκεμμένα όλα αυτά τα δεινά. Εκείνο που είπα, ήταν ότι η δικτατορία τού Ιωαννίδη και η Εθνική Συμφορά τής Κύπρου ήταν α ν τ ι κ ε ι μ ε ν ι κ ά αποτέλεσμα ΚΑΙ τής εξέγερσης τού Πολυτεχνείου.

  Αν μια μάνα προσπαθώντας, ας πούμε, να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της που κινδυνεύουν από το κρύο, ανάβει μια φωτιά που καίει σπίτια και ανθρώπους, η μάνα αυτή (παρά τις άριστες προθέσεις της) δεν μπορεί να μη θεωρηθεί υ π α ί τ ι ο ς τής συγκεκριμένης καταστροφής.

  Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται ότι «κυκλοφορησε η φημη περι Ιωαννιδη», αν και ελόγου μου μίλησα για πληροφορίες.

  Αν εσείς είστε «εκ των παλαιών», υπάρχουν κι άλλοι αρκετά παλαιότεροι που έζησαν και οι ίδιοι από κοντά τα τραγικά εκείνα γεγονότα.
  Και διαθέτουν και εκείνοι και μνήμη και κρίση.

  Να’ στε καλά!

 259. ΣΑΘ said

  Ευχαριστώ τον «Ein Steppenwolf» (225,226) και τον «Ντίνος» (232) για τις οδηγίες τους σχετικά με τον εντονισμό κ.τ.λ.
  Είναι λυπηρό, πάντως, που ο δεύτερος από αυτούς («Ντίνος») φρόντισε να απαξιώσει πλήρως ο ίδιος την παραπάνω ‘αγαθοεργία’ του προτρέποντάς με ευγενέστατα και σεβαστικότατα (στο ίδιο σχόλιο):

  # Τώρα για τα σχόλια, προτείνω την αραίωση του ουίσκι και όχι των προτάσεων. # (!!!)

 260. sarant said

  255: Κι όμως, ήξερα μερικούς που διάβαζαν Αλτουσέρ και Χέγκελ πριν κοιμηθούν. Εγώ όχι.

 261. Κοσμάς Θέμελης said

  Αγαπητε ΣΑΘ και το σοβαρωτερο των θεματων μπορει να αντιμετωπισθει με καποιο χιουμορ, προκειμενου να γινεται καπως πιο «ελαφρυ», οταν «βαραινει» πολυ. Συνεπως δεν συμμεριζομαι την αποψη οτι το σχολιο του Ντινου περί αραίωσης του ουίσκυ απαξιωνει τα λοιπα επιχειρηματα. Και ξεκινω απο εκει διότι εκτιμω το χιουμορ παντου και πάντοτε.
  Κατά τα λοιπα, οπως καθε σχολιαστης που λαμβανει υπ’όψιν του σειρα σχολίων, δεν είχα σκοπό να απαντησω ειδικως σε σας ή σε κάποιο ειδικό σχόλιό σας, αλλά σε κάποια δημοφιλή άποψη που προσπαθεί να απαξιώσει το «Πολυτεχνείο» με συγκρητισμό ατάκτως ερριμένων «επιχειρημάτων». Συγγνωμη λοιπον αν νοιωθετε λιγο αδικημενος απο τα σχόλιά μου, αλλα δεν απαντουσα ειδικώς σε σας.
  Αμφισβητώ πάντως κάποιο υποτιθέμενο και κεντρικό έλεγχο ή κυριαρχία του ΚΚΕ/ΚΝΕ στα γεγονότα, ακόμη και αν σωρεία στελεχών τους είχαν διακεκριμένη δράση τότε. Το πράγμα δεν ελεγχόταν από κανέναν, ιδίως από καμμιά κομματική γραφειοκρατία/εξουσία, πράγμα που αιφνιδίασε απολύτως το ΚΚΕ (και όχι μπόνο).

 262. ΣΑΘ said

  @ 233

  Με ρωτάτε, αγαπητή «Β. Μ.» :

  #… γιατί βάζετε αγκύλη και τρία θαυμαστικά εκεί που μεταφέρετε λόγια δικά μου, εκεί που καταλήγει “εκτός γραμμής”;;; #

  Μα, φυσικά, γιατί κάτι τέτοιο (ότι, δηλαδή, «η μεγαλειώδης παρουσία των απλών κνιτών στο Πολυτεχνείο, έγινε εκτός γραμμής [ΚΚΕ]»), αν είναι πράγματι αληθινό, ακούγεται σχεδόν απίστευτο!!
  Οι αγκύλες ξεκαθαρίζουν ότι τα θαυμαστικά είναι δικά μου.

  ΥΓ

  Για το συγκεκριμένο link (200) σας ευχαριστώ πολύ.

 263. Κοσμάς Θέμελης said

  (συνεχιζεται) Πρόκειται μάλλον για τις σπάνιες ιστορικές στιγμές που «νοήματα» και άνθρωποι συμπυκνώνονται με τέτοιο τρόπο και φτάνουν σε απίστευτη κορύφωση, χωρίς να μπορούν να μπούν σε γνωστα σχήματα, νοήματα και πλαίσια. Ακούγεται κάπως ιδεαλιστικό, πιθανώτατα είναι, αλλά έτσι το αισθάνθηκα και νοιώθω πολύ τυχερός που έζησα αυτό το «πράγμα» 15χρονος από κοντα και πιστεύω ότι με διαμόρφωσε σε πολύ σημαντικό βαθμό. Μου συμβαίνει μάλιστα συχνά όταν ακούω άλλους να μιλούν γι’αυτήν την εμπειρία, να αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να το «εξηγήσουν» λεκτικά την εμπειρία, πέραν από μιαν ενδιαφέρουσα ίσως αφήγηση πραγματικών περιστατικών. Εν ολίγοις η αντίδραση και οι εξηγησεις του ΚΚΕ είναι μάλλον μια μικρή ιστορικη υποσημείωση, που δεν έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία για το γεγονός καθεαυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαι αόριστος ισως, αλλά το συμπερασμα ειναι σαφες: Το ΚΚΕ λέει μπούρδες, αντιφατικές μάλιστα, απλώς διότι ως εξουσιαστικός/γραφειοκρατικός μηχανισμός ούτε το καταλαβαινε, ούτε μπορούσε να το ελέγξει, ούτε μπορούσε να το εξηγησει.

 264. Κοσμάς Θέμελης said

  Μαρία, ναι, πιθανώς για Αλτουσσερ εχεις δικιο. Ειμαι γραφειο και δεν μπορ΄ω να το δω, μαλλον εχεις δικιο. Το «Για τον Μαρξ», ετσι; Κιτρινο, ε; χαχαχα

 265. Κύριε ΣΑΘ έγινε παρεξήγηση, δεν άφησα υπονοούμενα ότι είστε αλκοολικός, αλλά ότι εγώ την μόνη αραίωση που χρησιμοποιώ είναι για το ουίσκι και όχι για τις λέξεις.
  Γούστα είναι αυτά.
  Όμως σας μιλώ ειλικρινά, δεν έχω κανένα πρόβλημα αν σας αρέσει να αραιώνετε τις λέξεις, να τις τεμαχίζετε, ή να αρχίσετε να γράφετε ποδανά.
  Γιατί όπως είχε γράψει και ο Μαρξ: περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

 266. σκατόγερος said

  259
  >με τον γνωστό κ υ ρ ί α ρ χ ο ρόλο του στην εξέγερση εκείνη

  Μπάρμπα, είσαι βαθιά νυχτωμένος.

 267. Μαρία said

  265 Όχι, το 76 στον Πολίτη. Το για τον Μαρξ, ναι το κίτρινο, είναι του ’78.

 268. Κοσμάς Θέμελης said

  ΧΑΧΑΧΑ νασαι καλα βρε Ντινο…λιγα πραγματα με κανουν να γελω πια (εκτος απο μενα τον ιδιο…) και συ εισαι ενα απο αυτα.

 269. Κοσμάς Θέμελης said

  Μαρια…θα με τρελλανεις…που τα θυμασαι;; Εχεις μπροστα σου Πολιτη του 76 και το «κιτρινο» του 78; Τελος παντων, στον Πολιτη, στο Αντι, κατι Κοινωνιες και Οικονομιες, βαλε Λεξη και Δεντρο…αντε και βιβλια…βαλε και μπαροτσαρκες, ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ.

 270. Μαρία said

  270 Τον Πολίτη τον θυμόμουν αλλά καλού κακού το τσέκαρα. Το κίτρινο το κατέβασα απ’ το ράφι.
  Ποια χάλια μετάφραση εννοείς;

 271. Κοσμάς Θέμελης said

  Του κιτρινου.

 272. 269#
  Τι κάνεις βρε στο γραφείο τέτοια ώρα;
  Όσο για το φαινόμενο Μαρία, δεν έχεις δει ακόμα τίποτα φίλε μου.
  Κυκλοφορούν διάφορες φήμες πχ ότι θυμάται τα πάντα γιατί δεν είναι άνθρωπος αλλά εξωγήινος, ή ότι η Μαρία είναι ο Stig στο Top Gear, κλπ.

 273. ΣΑΘ said

  @ 267

  Ωρέ «Σκατό[γ]ερε» ( ψευδώνυμο!), δεν έις μάθ’ ακόμα ξτιανέμ’ ότι την προσφώνηση » μπάρμπα » την απευθύνουν αποκλειστικά νεότεροι προς πρεσβύτερους και όχι «Σκατόγεροι» προς νεότερους ή προς συνομηλίκους τους (γέροντες);

  Μπιτ’ για μπιτ’ είσι;

 274. σκατόγερος said

  274 Είναι ζήτημα ετυμολογίας. Την απευθύνουν και σκατό (όχι απ’ το έσχατος) -γεροι σε κωλόγερους.

 275. Κοσμάς Θέμελης said

  #273 ποιο γραφειο; τωρα…ξυπνησα, πινω καφε…και παω να υπερασπίσω την υπόθεσή μου….

 276. Μπουκανιέρος said

  268-270-271 Κι ανάμεσα στο ’76 και το ’78 ένα «Τι πρέπει ν’ αλλάξει στο κομμουνιστικό κόμμα», σε κίτρινο-μπλε αν θυμάμαι καλά, που τόχαν κυκλοφορήσει οι πανελλαδικάριοι (εκδόσεις αγώνα τις έλεγαν ή κάπως έτσι).
  Πάντως ο τελευταίος αλτουσερικός που γνώρισα, πρόσφατα, ήταν σε μια χώρα ανατολικά του Ευφράτη.

 277. sarant said

  Καλημέρα σε όσους υπερασπίζουν υποθέσεις και στους άλλους!

 278. ΣΑΘ said

  @ 275

  Ούτι απού Μπαμπινιώτ’ σκαμπάειζ μ’ φαίνιτι, μωρ’ αδιρφέμ! Ντιπ καταντίπ !

  «Σκατόγεροι» απ’ το ‘έσχατος’, μόνο στη φαντασία σας υπάρχουν.
  Υπάρχουν «σκατόγεροι» ( από το ‘σκατά’) και
  «εσχατόγη (ε)ροι» (από το ‘έσχατος’).

  Ασχέτως ετυμολογίας, λοιπόν, για γέρους μιλάμε και στη μια και στην άλλη περίπτωση.

  Και, όπως ξανάπαμε, την προσφώνηση «μπάρμπα» την απευθύνουν αποκλειστικά νεότεροι προς πρεσβύτερους (γέρους) και όχι πρεσβύτεροι («Σκατόγεροι») προς νεότερους ή προς [συμ] π ρ ε σ β ύ τ ε ρ ο υ ς.

  Ατύπως, βέβαια, αστειολογικώς, χλευαστικώς κ.ο.κ., όοοολα λέγονται.
  Και, ως γνωστόν, «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι ….. ».

  Ούτως ή αλλέως, δεν είναι θέμα ετυμολογίας αλλά χρήσης.

  [ Εκτός κι αν θεωρηθεί ότι το πρώτο συνθετικό τού ‘σκατόγερος’ (σκατά), ως ‘τέκνον’ τού πρώτου συνθετικού τού ‘κωλόγερος’ (κώλος), απευθύνεται προς τον ‘γεννήσαντα’ ως κατώτερος προς ανώτερον !… Οπότε, εν προκειμένω, το κακό είναι λιγότερο. ]

  ΥΓ:

  Κατά το

  «Η Βουλή εγκρίνει» (ενώ ουδείς δίνει σημασία),
  Η παρέα (ελπίζω) δείχνει κατανόηση….

 279. σκατόγερος said

  279 Πάλι βαθιά νυχτωμένος, μπάρμπα
  ΛΚΝ
  [μσν. σκατόγερος `ο πολύ γέρος΄ sk], τροπή του άτ. [ir > er], αποβ. του αρχικού άτ. φων. και παρετυμ. σκατο-· σκατό(γερος) -γρια κατά το σχ.: γέρος – γριά]

 280. sarant said

  280: Μη βάζετε τίποτε ανάμεσα σε αγκύλες (γωνιώδεις) το τρώει η ηλεμαρμάγκα.

  Ο σχολιαστής του 280 ήθελε να πει ότι το σημερινό σκατόγερος προέρχεται από το ελληνιστικό εσχατόγηρος και παρέθεσε αυτό που γράφει το ΛΚΝ.

  Κι άλλοι τα έχουν μπλέξει αυτά, κάτι θυμάμαι με τον Έντουαρντ Σαΐντ, αλλά πρέπει να το ψάξω.

 281. Μπουκανιέρος said

  281 (τέλος) Ο Σαίντ είχε μπερδέψει το εσχατολογικό με το σκατολογικό. Είχε γίνει λόγος με αφορμή την ελληνική μετάφραση του Οριενταλισμού (ελπίζω να το θυμάμαι σωστά).

 282. Μπουκανιέρος said

  281 Α, ναι, το βρήκα, σελ. 89 στην έκδοση της Νεφέλης.
  Το αστείο είναι ότι, κατά κάποιο τρόπο, ταιριάζουν και οι δύο έννοιες γιατί γίνεται λόγος για το Canto XXVIII της Κόλασης και τη μοίρα που βρίσκει εκεί το Μωάμεθ. Η οποία μοίρα έχει κάποιος σκατολογικές λεπτομέρειες, που όμως λέγονται εσχατολογικές από παραδρομή ή λόγω του γενικότερου κλίματος.

 283. σκατόγερος

 284. ΣΑΘ said

  @ Sarant

  – Νομίζω ότι η λέξη «σκατόγερος» (με τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ της υβριστική – χλευαστισκή ΣΗΜΑΣΙΑ [γέρος με ‘σκατένιο’ χαρακτήρα ή συμπεριφορά] ) δεν προέρχεται από το ελληνιστικό ‘εσχατόγηρος’ και (εξελικτικά) από το μεσαιωνικό (επίσης υβριστικό) ‘σκατόγερος’.
  Το ΛΚΝ, αν το διαβάζω σωστά, μιλάει σαφώς για
  π α ρ ε τ υ μ ο λ ό γ η σ η.

  – Ο Μπαμπινιώτης, (λήμμα ‘σκατό’), λέει ότι η λέξη αυτή (με τη σημερινή της πάντα σημασία) παράγεται απλά από το σκατό + γέρος, αγνοώντας παντελώς το ‘έσχατος’

  Τι λένε οι ειδήμονες τής παρέας;

  Ευχαριστώ.

 285. Nicolas said

  Επιστροφή στην αγγελία του 245:
  Είπα οι παλιότεροι, όχι οι παλιόγεροι ή οι *γεροι. Δηλαδή ξαφνικά μόνον τζόβενα γέμισε εδώ μέσα και κανένας δεν ήταν σε ηλικία να καταλαβαίνει τι συνέβη το 1961;
  Κρίμα, ήθελα μαρτυρίες της εποχής.
  Φεύγω ολοταχώς προς το 1974 και τελειώνω σχεδόν με τον εικοστό αιώνα του διχασμού.

  @191 Je viens de le voir. Quel euphémisme (ιδ) !

 286. sarant said

  285: ΣΑΘ, όπως το καταλαβαίνω, το ΛΚΝ λέει ότι το εσχατόγηρος έδωσε τύπο σκατόγερος με σημασία «πολύ γέρος» το οποίο μετά εύλογα πήρε τη σημερινή σημασία. Δεν ξέρω πού το βασίζει, ασφαλώς όμως σε κάποια δημοσίευση, δεν μπορεί να το έβγαλε ο Πετρούνιας από το μυαλό του.

 287. Κοσμάς Θέμελης said

  Σκατόγερος των εσχάτων ημερών.

 288. ΣΑΘ said

  @ 287

  Μα, αν (επαναλαμβάνω) το διαβάζω σωστά, το ΛΚΝ μιλάει σαφώς για(σημασιολογική;) «παρετυμολόγηση».
  Γιατί το ξεπερνάτε αυτό;

  Και γιατί, στο κάτω – κάτω, έχει δίκιο το ΛΚΝ και όχι ο Μπαμπινιώτης;

  Κανένας άλλος φίλος να βοηθήσει;

 289. sarant said

  Δεν το προσπερνάω, αγαπητέ. Ο Πετρούνιας λέει ότι το σκατόγερος άλλαξε σημασία και πήρε τη σημερινή (ενώ πριν σήμαινε «πολύ γέρος») από παρετυμολόγηση.

 290. Κοσμάς Θέμελης said

  …ή εσχατογερος των σκατοημερων;

 291. ΣΑΘ said

  @ 288 και 291

  Από πού, αξιότιμε κ. Θέμελη, (μπορεί να) είναι οι εκφράσεις:
  «Σκατόγερος των εσχάτων ημερών» και

  «Εσχατογερος των σκατοημερων;»

  Τι θέλετε να πείτε μ’ αυτές;

  Ευχαριστώ.

 292. Τον μόνο «Εσχατόγερο» που ξέρω εγώ είναι ένα κόμικ-στριπ του Σπύρου Δερβενιώτη, με τρία καρεδάκια, κάθε Σάββατο στην Ελευθεροτυπία, στις 3 ή 4 σελίδες κόμικ που απέμειναν.
  Είναι πολύ φασίστας, αλλά πολύ περήφανος για αυτό, βρίζει τους ξένους αλλά έχει Ρωσίδα γυναίκα στο σπίτι, τιμάει την 21η Απριλίου και τα Τάγματα Ασφαλείας, είχε πάει και στους αγανακτισμένους!!!
  Οποιος δεν το διαβάζει, χάνει. Εχει πολλή πλάκα.

 293. sarant said

  Μια γεύση:
  http://derveniotis.wordpress.com/2011/10/04/%CE%B5%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1/

 294. ΣΑΘ said

  Φρονώ ότι η συζήτηση δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν έχουμε και την τελική επιστημονική άποψη τού «Σκατόγερου».

 295. Είναι ον-λάιν, Νίκο, δεν το ήξερα!!!
  Καταπληκτικός (και έχει και πολλά υπονούμενα, συχνά-πυκνά)!!!!!!

 296. Μαρία said

  Έχει και πολυτεχνείο.

 297. 293: Τον μόνο “Εσχατόγερο” που ξέρω εγώ είναι ένα κόμικ-στριπ του Σπύρου Δερβενιώτη
  έχει Ρωσίδα γυναίκα στο σπίτι,

  Ο Εσχατόγερος θυμίζει επικίνδυνα τον Μαθουσαλίξ (ή Παλαιοντολογίξ ή Âgecanonix) με το μπαστούνι και τη νεαρά συμβία του.

 298. sarant said

  Και Γεροκανονίξ σε κάποιες παλιότερες αποδόσεις.

 299. LandS said

  #279,285,287 κα
  Δεν ξέρω αν βοηθάει τους ετυμολογούντες, αλλά γύρω στο 1960 η Εστία, που συνήθιζε τότε (έχω πολλές δεκαετίες να την ανοίξω) να δίνει μειωτικά παρατσούκλια στα πρόσωπα της επικαιρότητας (ο εκ Κιόπιοϊ βλάχος = Κ. Καραμανλής) έγραφε «ο εσχατόγηρος Νένι» που ήταν υπερήλικας (κόντευε το τέλος του) και σοσιαλιστής (άρα μέσα στα σκατά).

 300. sarant said

  Κιούπκιοϊ, παρακαλώ!

 301. Servitoros said

  Το Λεσβιακό Φθινόπωρο του Άδωνη Γεωργιάδη: http://www.youtube.com/watch?v=oEibjDl_v9g

 302. Μαρία said

  302
  Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Γεωργιάδη υποδέχτηκε ο γγ Δημήτρης Χαλκιώτης

  Εντούτοις, τον υφυπουργό αρνήθηκαν να συναντήσουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία.
  http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4675561

 303. Νέο Kid Στο Block said

  Ορίστε προπετείς και κακοπροαίρετοι σχολιαστές! Μετουσιώνει τις φιλοδοξίες του σε πράξη ο υφυπουργός.
  Στη Μυτιλήνη έλυσε κιόλας το πρόβλημα των αδιάθετων κλούβιων αυγών και των περίσσιων νεραντζιών!
  (Καλά ρε Νικοδέσποτα ,εσύ που ξέρεις από Μυτιλήνη, δεν τα κάνετε γλυκό νεραντζάκι εκεί; Μα τόσο ωραία νεράντζια …κρίμα να τα φάει μόνος του ο μπουμπούκας ) 🙂

 304. Μπά, μπῆκε στὸ κλὰμπ τῶν ὠοβολημένων καὶ γιαουρτοβολημένων ὁ Ἄδωνις; Λέτε νὰ πάρῃ τὴν προεδρία ἀπὸ τὸν Ἀλαβάνο;

 305. Νέο Kid Στο Block said

  Προσωπικά δηλώνω υπέρμαχος κάθε εκδήλωσης λαϊκής κατακραυγής έως του βαθμού της απλής σωματικής βλάβης (δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ δόκιμο νομικό όρο, βασικά έχω κατά νου κλοτσομπουνίδια και ροχάλες) εναντίον κάθε μέλους της κυβέρνησης , του πρωθυπουργεύοντος συμπεριλαμβανομένου.

 306. Νεοκίδιε, ντροπή! Τῆς κυβερνήσεως μετέχουν καὶ γυναῖκες. (ἐγὼ μπορῶ ν’ἀναλάβω τὸν Σηφουνάκη; 😛 )

 307. Μπουκανιέρος said

  Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε!

 308. Νέο Kid Στο Block said

  Τις γυναίκες της κυβέρνησης, μπορεί να τις αναλάβουν τα κορίτσια. Αλίμονο, δε θα γίνουμε σαν τους κρατικούς ροπαλάκηδες που δέρνουν και κουφαίνουν αδιακρίτως…
  Πάρε όποιον θέλεις, αρκεί να δείρεις με τη ψυχή σου να το ευχαριστηθείς.

 309. sarant said

  Όπως διέρρευσε από Μυτιλήνη, πάντως, η αιτία της αγανάκτησης ήταν ότι έγραψε τη Μυτιλήνη με δασεία και περισπωμένη 🙂

 310. Servitoros said

  Το πρόβλημα είναι ότι επειδή είναι ο Αδώνης δεν μπορεί να φέρει και εκατοντάδες Ινδούς όπως στην μάχη του γκομπακ για να τον σώσουν. Πάντως για γλυκό νερατζάκι στην Λέσβο στον Άγιο Δημήτριο.

 311. Γιώργος Πρίμπας said

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4674991

  Έτσι…
  Βορίδη πες του Καρατζαφέρη να ανάβει και κανένα κεράκι στην Αλέκα και στον Αλέξη που τον έχρησαν αξιόπιστο που δε διστάζει να πουλάει (μπαρντόν…αναζητεί) τις βέλτιστες λύσεις και απαντήσεις για να μη λερωθεί με κανένα κόκκο σκόνης (ή σταγονίδιο που φοριέται τελευταία) η βιτρίνα από το περίπτερό τους
  Έτσι…

 312. Κρατήσανε τις παλιές πινακίδες κάπου, ή δεν θα ξεκολλάει το Α3 τώρα;

 313. sarant said

  Πάντως η επιστολή παραίτησης του Άδωνη ήταν σε μονοτονικό!

 314. Καλησπέρα,

  Η αλήθεια είναι ότι δεν κάθησα να διαβάσω και τα 314 (!) σχόλια, και επίσης τώρα πια, μόνο εσύ Νίκο θα το πάρεις είδηση αυτό, αλλά, σχετικά με το «παραπάνω από τον νόμο», δεν μπορούσα να μην αναφέρω και τον Μητροπάνο:

  Πάνω, πάνω και πιο πάνω,
  και πολύ πιο παραπάνω
  σ’ είχα από μένανε.

 315. Πέπε said

  Για δες! Βρήκα αυτό το άρθρο με την «τυχαία αναζήτηση»: ώστε εδώ πρωτοδιατυπώθηκε ο Νόμος του Μπούμερανγκ!

  Έχω κάποιες αντιρρήσεις για το ζήτημα «εισάγω – εισάγάγω – εισάξω». Πέρα από τη γενικότερη αντίρρησή μου προς τις σχετικές απόψεις του Νίκου, που είναι μόνιμη, εδώ θα πιάσω λίγο τα επιμέρους:

  α. > > Δηλαδή, από την απέχθεια στο “έχει εισαγάγει” και επειδή δεν τολμάμε να πούμε “έχει εισάξει”, λέμε το λάθος “έχει εισάγει”.

  Σιγά! Δεν είναι απέχθεια για το «εισαγάγει», άγνοια είναι. Θα μου πείτε, μα ο Παπαδήμος, μορφωμένος άνθρωπος, να μην το ξέρει; Δε λέω ότι δεν το ξέρει -ακόμα και οι αμόρφωτοι το ξέρουν σε κάποιο βαθμό-, δεν το ξέρει όμως τόσο καλά ώστε να σχηματίζει με ευχέρεια και αμεσότητα όλους του τους χρόνους. Πόσω μάλλον που δεν είναι μόνο ο Παπαδήμος αλλά ένα σωρό κόσμος.

  β. > > άλλοι παλιότερα δεν φοβήθηκαν να το χρησιμοποιήσουν. Κι αν δεν σας κάνει ο Κονδυλάκης, που έχει γράψει “να εισάξουν” (δείτε εδώ, στο τέλος) ή ο Γρηγόριος Παλαιολόγος (να εισάξουν νέα είδη, “Γεωργική και οικιακή οικονομία”, τόμ. 2, σελ. 336), ή ο Κωνσταντίνος Οικονόμος (να εισάξωμεν μερικάς γλαύκας), υπάρχει και ο Καποδίστριας, που έγραψε “να εισάξωμεν βαθμιαίως την ανάγνωσιν των προσευχών”.

  Μέχρι κάποια εποχή θεωρώ πιθανό να ίσχυε μια παρανόηση. Στα αρχαία υπάρχει κανονικότατος μέλλοντας «εισάξω» (και άξω, παράξω κλπ.). Η παρανόηση είναι να παράγεις τον νεοελληνικό μέλλοντα στιγμιαίο από τον αρχαίο, ενώ ο ν.ελλ. μέλλοντας στιγμιαίος προέρχεται από τον αρχαίο αόριστο υποτακτικής (στα ομαλά ρήματα το αποτέλεσμα συμπίπτει: λύσω = λύσω, όθεν και το μπέρδεμα). Για ανθρώπους που είχαν ικανή εξοικείωση με την αρχαία γραμματική αλλά δεν ήταν γλωσσολόγοι, είναι συγγνωστή παρανόηση. Και βέβαια επεκτείνεται και στον ίδιο τον ν.ελλ. αόριστο υποτακτικής. Δηλαδή: αρχ. μελλ. εισάξω > ν.ελλ. μελλ.στ. θα εισάξω > ν.ελλ. αόρ. υποτ. (να) εισάξω, αντί του κανονικού που είναι: αρχ. αόρ. υποτ. εισαγάγω > ν.ελλ. αόρ. υποτ. (να) εισαγάγω > ν.ελλ. μελλ.στ. θα εισαγάγω.
  Το σημερινό «να/θα εισάξω» (που δεν μπορώ να το δεχτώ) δε στηρίζεται σε καμία από αυτές τις λογικές διαδρομές, ορθές ή λανθασμένες, αλλά απλώς στην αναλογία προς τα ομαλά ν.ελλ. ρήματα με χαρακτήρα -γ- (ανοίγω > ανοίξω κλπ.).

  γ. Το βασικό πρόβλημα με το ρήμα άγω είναι ότι υπάρχει. Δε θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε αυτό ούτε τα σύνθετά του, όπως και το αποτείνομαι (με τον αιωνίως στραβό αόριστο αποτάνθηκα). Κανείς δεν είναι δυνατόν να κάνει γραμματικά λάθη στη μητρική του γλώσσα, κι όμως αυτό το ρήμα οι μισοί το κάνουν λάθος κι οι άλλοι μισοί διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το ποιο είναι το σωστό. Συμπέρασμα; προφανώς δεν ανήκει στη μητρική μας γλώσσα. Ανάμεσα στις τόσες και τόσες ωραίες και χρήσιμες νεκρές λέξεις της αρχαίας που νεκραναστήθηκαν από την καθαρεύουσα έχουμε και μερικές, όπως αυτή, που η ζωντανή νεοελληνική γλώσσα ούτε κατάφερε να τις ενσωματώσει ούτε και έλαβε το θάρρος να τις αποβάλει, μόνο της έκατσαν στο λαιμό και δεν πάνε ούτε κάτω ούτε πάνω.

  Δεν ξέρω πώς έλεγαν οι αμόρφωτοι προεπαναστατικοί Έλληνες ότι κάποιος πουλάει ξένα προϊόντα στην Ελλάδα ή ελληνικά στο εξωτερικό (εισάγει-εξάγει), αλλά σίγουρα κάπως θα το έλεγαν. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε τόσο αδήριτη ανάγκη γι’ αυτό το δύστροπο ρήμα.

 316. sarant said

  Αυτό με το λαιμό που της έκατσαν, το λέω κι εγώ και μ’ αρέσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: