Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011)

Posted by sarant στο 18 Δεκεμβρίου, 2011


Ο πατέρας μου, ο Δημήτρης Σαραντάκος, Μίμης για τους κοντινούς του, έφυγε από κοντά μας εντελώς ξαφνικά, χτες, 17 Δεκεμβρίου 2011.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, στις 8 Ιανουαρίου 1929, μοναδικό παιδί του Νίκου Σαραντάκου, μανιάτη τραπεζικού υπαλλήλου με έφεση στην ποίηση, τον ραδιοερασιτεχνισμό και τη χημεία, και της Ελένης Μυρογιάννη, ντόπιας δασκάλας και ποιήτριας. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στη Μυτιλήνη. Συμμετείχε στην εθνική αντίσταση ως επονίτης -ο πατέρας του ο Νίκος ήταν άλλωστε στέλεχος του ΕΑΜ. Για τα μαθητικά του χρόνια έχει γράψει στο βιβλίο του «Μαθητές και δάσκαλοι«, ενώ μια αφήγηση με αναμνήσεις από την Κατοχή υπάρχει εδώ.

Ο παππούς μου είχε την τύχη να τον κυνηγήσει το μεταπελευθερωτικό κράτος πολύ νωρίς κι έτσι αθωώθηκε στη στημένη δίκη για «στάση», διότι τα δικαστήρια κρατούσαν ακόμη κάποια προσχήματα. Όμως, απολύθηκε από την τράπεζα και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως και τόσοι κυνηγημένοι αριστεροί. Εκεί, για κάμποσα χρόνια έβγαζε το ψωμί της οικογένειας φτιάχνοντας πορσελάνινα κουκλάκια. Ο Δημήτρης Σαραντάκος πέρασε στην Ιατρική, αλλά την εγκατέλειψε στο πρώτο έτος λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Ξαναέδωσε εξετάσεις και πέρασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Το 1953 πήρε το πτυχίο του και μετά τη στρατιωτική του θητεία δούλεψε στην τεχνική εκπαίδευση, σε χημικές βιοτεχνίες, αργότερα υπάλληλος στον ΕΟΤ (της εποχής του Μον Παρνές, αρχές δεκαετίας 1960) και από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ελεύθερος επαγγελματίας με μια μικρή εταιρεία μονωτικών και στεγανωτικών υλικών, την ΤΕΜΣΑ (χαριτολογώντας λέγαμε ότι σημαίνει Τεχνική Εταιρεία Μίμης Σαραντάκος – Αλέκος, αλλά φυσικά δεν ήταν αυτή η σημασία, κι άλλωστε συνεταιρισμός με τον Αλέκο χάλασε νωρίς).  Το 1958 παντρεύτηκε την Αγγελική (Κική) Πρωτονοταρίου από την Αίγινα. Έκαναν τρία παιδιά, τον Νίκο (εγώ είμαι αυτός), την Λένα και την Έφη και είχε την τύχη να χαρεί πέντε εγγόνια. Ένα εκτενές αυτοβιογραφικό κείμενό του, απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του «Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια» μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προσλήφθηκε μηχανικός στην Αγροτική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 1990. Μετά τη συνταξιοδότησή του επιδόθηκε στο γράψιμο και συνέχισε τις πολλές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες «ουχί παραδεδεγμένης χρησιμότητος» στις οποίες πάντοτε επιδιδόταν. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ. Μετά τη συνταξιοδότησή του περνούσε αρκετόν καιρό στην Αίγινα, όπου εξέδιδε την εφημερίδα «Το Φιστίκι», σατιρική, φωταδιστική, αποκαλυπτική, που πέρασε από πολλές ενσαρκώσεις, στα τελευταία περιοδικό και ακόμα πιο τελευταία ιστολόγιο. Συνεργαζόταν επίσης με διάφορα έντυπα, ταχτικά με την εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης με ένα άρθρο, κάθε Τρίτη, που είχα καθιερώσει να αναδημοσιεύω στο ιστολόγιο. Δείτε και μια παρουσίαση του πατέρα μου από το Εμπρός.

Από νέος συμμετείχε στο αριστερό κίνημα. Μέλος του παράνομου ΚΚΕ από το 1955 και της ΕΔΑ στη συνέχεια και μετά τη μεταπολίτευση πάλι με το ΚΚΕ, για πολλά χρόνια συνδικαλιστής στο χώρο των μηχανικών, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών και στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, κάποτε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Με τη διάσπαση του 1991 πέρασε στον Συνασπισμό και μέχρι το τέλος διατηρούσε ζωντανό το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, παρόλη την κατάρρευση των βεβαιοτήτων (σχετικό είναι και το βιβλίο του «Απάντηση σε πέντε ερωτήματα«).

Έχει γράψει τα βιβλία:

“Στοιχεία Χημείας”, Αναξαγόρας, Πειραιάς 1958,
“Στεγανώσεις και στεγανωτικά υλικά”, Αθήνα 1964,
“Χαράλαμπος Κανόνης. Η ζωή και ο θάνατος ενός Ανθρώπου”, Αθήνα 1987,
Απάντηση σε πέντε ερωτήματα, Αθήνα 1991,
Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης, Ερατώ, Αθήνα 1996.
Οι εσταυρωμένοι σωτήρες. Ο ζηλωτής, ο πρίγκηπας και ο διδάσκαλος, Εντός, Αθήνα 1998
Τα έπη των Αριμασπών, Βιβλιοπέλαγος, Αθήνα, 2004
Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον παράδεισο, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2006
Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους, Γνώση, Αθήνα 2008
Μαθητές και δάσκαλοι, ιδιωτική έκδοση, Μυτιλήνη 2008
Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;”, Γνώση, Αθήνα 2010
«Η αποκρουστέα μυθολογία«, Αιολίδα, Μυτιλήνη 2011
«Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων«, Γνώση, Αθήνα 2011

Τα βιβλία που έβγαλε στη Γνώση διακινήθηκαν καλά και είχαν μεγάλη επιτυχία. Κάποια άλλα, όπως το Έπος των Αριμασπών, ένα μυθιστόρημα με ένα εξαιρετικό εύρημα, ατύχησαν στη διακίνηση και δεν βρήκαν την απήχηση που άξιζαν. Ανέκδοτα μένουν κάμποσα έργα, μερικά τελειωμένα, όπως το Γλώσσες και γραφές στο προϊστορικό Αιγαίο (είχε παραδοθεί στον εκδότη),  Ο Βενετσιάνικος καθρέφτης (τρεις νουβέλες φαντασίας για την αριστερά και τον εμφύλιο), ή τα Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια(αυτοβιογραφικό). Θα τα εκδώσουμε, στην ανάγκη και σε ηλεβιβλίο. Κάπως πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τα μισοτελειωμένα ή μισοαρχινισμένα βιβλία: τη μέρα που έγινε το κακό, ο πατέρας μου έγραψε και τύπωσε μια ανασκόπηση των βιβλίων που είχε στα σκαριά, κάτι που έκανε σε τακτά διαστήματα. Εκεί γίνεται λόγος για πάνω από δέκα βιβλία που είχε αρχίσει να γράφει, χώρια τις ιδέες για άλλα τόσα βιβλία (παράδειγμα: Χαμαί πέσαι δαίδαλος  αυλά  Η επικράτηση των Χριστιανισμού, δοσμένη ως μυθιστόρημα και με απόψεις από την πλευρά των εθνικών. Σε προσχέδιο).

Μόνο που δεν πρόλαβε… Το πρωί της Παρασκευής 16/12 μιλήσαμε, είχα μόλις έρθει απέξω για τα Χριστούγεννα. Ύστερα βγήκε στη γειτονιά για τις δουλειές του, πήγε στο ταχυδρομείο, στο βιβλιοπωλείο, τέτοια. Το μεσημέρι δεν ήθελε να φάει, είχε δυσφορία. Το απόγευμα δεν αισθανόταν καλά. Τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο με μηδέν πίεση, σχεδόν αμέσως έπεσε σε κώμα και έφυγε σε λιγότερο από 24 ώρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων: εμβολή μεσεντερίου ή κάτι τέτοιο. Έφυγε ακμαίος, χωρίς να υποφέρει, χωρίς να κουραστεί και να μας κουράσει, αλλά τόσο απότομα και αναπάντεχα που θα μας πάρει καιρό να το συνειδητοποιήσουμε.

Επίτηδες στο σημείωμα αυτό περιορίστηκα σε ξερά στοιχεία, γι’ αυτό και βγήκε κάπως ξερό και άχαρο, περισσότερα όμως δεν μπορώ να γράψω τώρα, η οδύνη είναι μεγάλη για την απώλεια. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα συλλυπητήρια που στείλατε με ημέιλ ή με σχόλια σε άλλα άρθρα του ιστολογίου. Η (πολιτική) κηδεία του πατέρα μου θα γίνει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 14.30, στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Στο ιστολόγιο σχεδόν κάθε Τρίτη έβαζα το άρθρο του πατέρα μου από την εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης -εκείνος διάβαζε τις αντιδράσεις και τα σχόλια και κάποτε απαντούσε. Μάλιστα, στον προγραμματισμό που έκανα, είχα σκοπό το Σάββατο 17 να βάλω κάποια μεζεδάκια και σήμερα Κυριακή, που συχνά έχω λογοτεχνικό θέμα, ένα άρθρο του πατέρα μου για τον Ζοζέ Σαραμάγκου, ενώ για την ερχόμενη Τρίτη υπήρχε το ταχτικό άρθρο του, γραμμένο ήδη και σταλμένο στην εφημερίδα…. αυτά τα άρθρα μάλλον δεν θα ανεβούν ποτέ.

Το ιστολόγιο για τις επόμενες μέρες θα πενθεί. Η ζωή όμως συνεχίζεται αμείλικτη και σιγά-σιγά θα ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν άρθρα, αν και δεν ξέρω πότε και πώς. Την Πέμπτη 22 είχα κανονίσει να συμμετάσχω σε μια συζήτηση στο χριστουγεννιάτικο διήμερο του ΑΣΚΙ, αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο αν θα πάω -πάντως θα προσπαθήσω.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.

Θα θυμόμαστε για πάντα τον Δημήτρη Σαραντάκο.

 

Advertisement

279 Σχόλια προς “Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011)”

 1. σα ναχασα ξανα δικο μου ανθρωπο ..τον ειχα αγαπησει μεσα απο τα γραπτα του ..Μου θυμιζε πολύ και τον πατερα μου .θα τον θυμαμαι
  Τα συλληπητρια μου.μεσα απο την καρδια μου.

 2. ππαν said

  Να ζήσετε να τον θυμόσαστε και καλή δύναμη.
  Νιώθω σα να τον είχα γνωρίσει. Ένα από τα πράγματα που μου άρεσαν πολύ εδώ ήταν που έγραφε ο πατέρας σου. Όχι μόνο γι αυτά που έγραφε αλλά και για το οικογενειακό του θέματος.

 3. vassiliki fotopoulou said

  Τα συλλυπητηρια μου,αγαπητε…

 4. Χρηστος Κ. said

  Τα θερμα μου συλληπητηρια Νικο. Κουραγιο….

 5. kourouna said

  Τα συλλυπητήριά μου, αγαπητέ Νίκο.

 6. Ειλικρινή συλλυπητήρια κ.Σαραντάκο…
  Και σε όσους διαβάζαμε άρθρα του, θα μας λείψει…

 7. angelos said

  Θερμά συλλυπητήρια, θα μας λείψουν τα άρθρα του.

 8. .
  Ο θάνατος δεν είναι το τέλος, ιδίως γι αυτούς που αφήνουν έργο πίσω τους αλλά όταν φεύγουν οι γονείς το κενό πίσω από την πλάτη είναι πλέον αισθητό.
  Τα συλλυπητήριά μου

 9. Καλό κατευόδιο σε εκείνον και δύναμη σε σας.

 10. bernardina said

  Στενοχωρήθηκα σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο. Την ευχή του να έχεις, Νίκο.

 11. Ιώτα said

  Διάβαζα τα άρθρα του ανελλιπώς, η γνήσια αγάπη του για τον άνθρωπο, το νεανικό, όλο φως μυαλό του και ο κρυστάλλινος λόγος του με είχαν κερδίσει. Μόνο ένα τέτοιο πνεύμα μπορεί με την απώλειά του να συγκινήσει ανθρώπους που δε γνώρισε ποτέ. Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 12. ΤΑΚ said

  Νίκο, θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο.

 13. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Αγαπητέ μας Νίκο, η θλίψη είναι πολύ μεγάλη, δεν μπορώ να βρω λόγια, συγνώμη, σου στέλνω απόψε την πιο μεγάλη αγκαλιά μου, σε σένα και τους δικούς σου…

 14. Νίκο αληθινά συλλυπητήρια, δικό μας άνθρωπο χάσαμε γμτ, τον διαβάζαμε και τον χαιρόμασταν! να είστε καλά.

 15. k1 said

  Θερμά συλληπητήρια. Τον διάβαζα ανελλιπώς, όπως και σένα. Θα μας λείψει.

 16. Spyros said

  Τα συλλυπητηρια μου.

 17. Tον «γνώρισα» μέσα από τα γραπτά του στην εφημερίδα της Μυτιλήνης που δημοσίευες πότε -πότε μέσα από αυτό το ιστολόγιο και θα ήθελα να τον έχω γνωρίσει «δια ζώσης».
  Είμαι στενοχωρημένος…
  Συλλυπητήρια.

 18. physicist said

  Τα θερμά μου συλληπητήρια.

 19. Δημήτρης Μ. said

  Τα συλλυπητήριά μου. Σίγουρα θα λείψει σε όλους και περισσότερο στην οικογένειά του. Ας μας παρηγορεί το γεγονός ότι έφυγε όρθιος και ωραίος.

 20. […] σημερινό κείμενο του Νίκου για τον πατέρα μας, από το ιστολόγιό του και ένα παλαιότερο αφιέρωμα που του έγινε στο […]

 21. Θερμά συλληπητήρια.

 22. silia said

  Να ζήσεις χρόνια πολλά να τον θυμάσαι …
  Κι εκείνος , θα «έρχεται» … Αν τον θυμάσαι , θα «έρχεται» …
  Θα έρχεται να κάνει μαζί σου ό,τι αγαπούσατε . Να παίξετε , ή να διαβάσετε , να γράψετε μαζί , ή απλά να κουβεντιάσετε … Θα έρχεται , να είσαι σίγουρος .
  http://silia.wordpress.com/2007/03/16/ (ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ)
  Να τον θυμάσαι .
  Τα συλλυπητήρια μου .

 23. Αλλόφιλος said

  Συλληπητήρια.

 24. voulagx said

  Θερμά συλλυπητήρια, Νίκο. Κουράγιο!

 25. Φώτης said

  Θερμά συλλυπητήρια και από εμένα. Ο ίδιος έφυγε, το έργο κ οι ιδέες του θα ζουν για πάντα.

 26. anataxis said

  Γράφεις «έφυγε από κοντά μας εντελώς ξαφνικά». Ο δικός μου πατέρας ταλαιπωρήθηκε δυο χρόνια – άθλιος τρόπος. Η μητέρα μου, ξάπλωσε ένα βράδυ να κοιμηθεί και δεν ξύπνησε. Έχει σημασία ο τρόπος που φεύγουμε. Για το θάνατο δεν υπάρχει παρηγοριά. Μόνο για τον τρόπο του. Αχ ρε Νίκο …

 27. ΑΑ said

  Ειλικρινά, εκ καρδιάς, συλληπητήρια. Είστε τυχεροί που θα τον θυμάστε πάντα ακμαίο.

 28. Κώστας Αβράμης said

  Θερμά συλλυπητήρια , φαντάζομαι πως θα ‘φυγε ευτυχής αφήνοντας άξιο συνεχιστή στο πόδι του.Καλή συνέχεια στα δύσκολα.

 29. fvasileiou said

  Συλλυπητήρια.

 30. Καλόν παράδεισο…

 31. Αναγνώστης ο αθηναίος said

  Τα ειλικρινή μου συλληπητήρια

 32. Νίκο μου σου εκφράζω την ειλικρινή συμπάθειά μου.Ήταν τόσο δικός μας.
  Γιάννης

 33. Mar_Ath said

  Θερμά συλλυπητήρια.

 34. Πόπη said

  Θερμά συλλυπητήρια. Με ειλικρινή συγκίνηση.

 35. Eleni Dimitriadou said

  Λυπάμαι ειλικρινά για την οδυνηρή για εσάς απώλεια του Πατέρα, αλλά και για τον θάνατο ενός αξιόλογου ανθρώπου με τέτοια σημαντική πνευματική προσφορά και με έναν τόσο ουσιαστικό σεβασμό στη ζωή σαν αυτόν που αποδεικνύει το γεγονός της άοκνης και κοινωνικά προσανατολισμένης συγγραφικής και όχι μόνο δραστηριότητάς του μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

  Εύχομαι ολόψυχα κουράγιο γι αυτές τις σκληρές ώρες του τελευταίου αποχωρισμού, αλλά και δύναμη ώστε να κρατήσετε τη μνήμη του ζωντανή και καρποφόρα για τη συνέχιση του δικού σας έργου με το οποίο είμαι βέβαιη ότι του χαρίσατε ευτυχία και δικαίωση για τον πατρικό του ρόλο στη ζωή σας.

 36. mindkaiser said

  Νίκο, τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ο πατέρας σου μου είχε γίνει ιδιαίτερα συμπαθής μέσα από τα κείμενά του στο ιστολόγιο. Πάντα, στις απώλειες δικών μου ανθρώπων, ανατρέχω σε ένα όμορφο ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη. Στο αφιερώνω:

  ΛΗΘΗ

  Καλότυχ’ οι νεκροί, που λησμονάνε
  την πίκρια της ζωής. Όντας βυθήσει
  ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει,
  μήν τους κλαις, ο καϋμός σου όσος και νά ‘ναι!

  Τέτοιαν ώρα οι ψυχές διψούν και πάνε
  στης λησμονιάς την κρουσταλλένια βρύση.
  Μα βούρκος το νεράκι θα μαυρίσει,
  Σα στάξει γι’ αυτές δάκρυ, όθε αγαπάνε.

  Κι αν πιουν θολό νερό, ξαναθυμούνται
  διαβαίνοντας λιβάδι’ απ’ ασφοδήλι,
  πόνους παλιούς, που μέσα τους κοιμούνται.-

  Α δε μπορείς παρά να κλαις, το δείλι,
  τους ζωντανούς τα μάτια σου ας θρηνήσουν,
  θέλουν -μα δε βολεί να λησμονήσουν.

 37. capodistria said

  Ένοιωσα την απουσία του.Τόσο ξαφνικά.Σαν να ήταν ο δικός μου πατέρας.
  Πολύτροπη μούσα να τραγουδάει τις όμορφες μέρες που χάριζε στους δικούς του ανθρώπους και τους γύρω του. Και στους εγγύς και στους μακράν.Θα τον θυμόμαστε όλοι.Θερμά συλλυπητήρια.

 38. jamavous said

  θερμά συλληπητήρια ,μόλις τον τελευταίο χρόνο τον διάβαζα
  θα τον θυμόμαστε ένας αγωνιστής της ζωής
  κουράγιο συγκινημένος

  κώστας μ. jamavous

 39. Συλλυπητήρια. Και γω έχασα το δικό μόλις το καλοκαίρι

 40. Φίλε μου, συλληπητήρια. Να τον θυμάσαι πάντα στις καλές και δημιουργικές στιγμές του. Να είσαι γερός και να έχεις μόνο τις καλές μνήμες στην καρδιά σου.

 41. Rakis1 said

  Συλλυπητήρια. Και γω έχασα το δικό μου μόλις το καλοκαίρι.
  (Είμαι ο Heroicodesembarazo)

 42. E.M. said

  Πολύ μα πάρα πολύ θα μας λείψει !

 43. Akyla said

  Θερμά συλλυπητήρια, Νίκο.

 44. Νίκο συλλυπητήρια.

  Είναι κρίμα να φεύγουν οι αγαπημένοι μας, ειδικά όταν έχουν τόσο έντονη παρουσία στη καθημερινότητα όντας τόσο δημιουργικοί, ακριβολόγοι και ανήσυχοι….

  Μ-π

 45. Συλλυπητήρια

 46. άνω τελεία said

  Μπορώ να καταλάβω. Τα λόγια φαντάζουν πολύ φτωχά.

 47. Θερμά συλλυπητήρια…

 48. Σαν να ξαναέχασα έναν πατέρα. Τουλάχιστον ο δικός σου μου μίλησε με τα γραφτά του πιό πολύ από τον δικό μου. Ας πάνε στο καλό!

 49. Vita said

  Συλλυπητήρια. Ο ξαφνικός θάνατος αγαπημένου είναι από τα πιο οδυνηρά βιώματα. Ζωή σε σας να τον θυμόσαστε.
  Τον γνωρίσαμε κι εμείς μέσα από τα άρθρα του και θα νοιώσουμε την απουσία του.

 50. Νίκο, πολύ λυπάμαι για τα τόσο δυσάρεστα νέα. Τα συλλυπητήριά μου και κουράγιο.

 51. Χότζας said

  Άξιος!

 52. ilias said

  Συλλυπητήρια Νίκο. Κουράγιο. Τουλάχιστον θα μας μείνουν τα γραπτά του να μας τον θυμίζουν.

 53. aerosol said

  Θερμά συλληπητήρια.
  Καλό δρόμο στον κύριο Δημήτρη. Ωραίος ως την τελευταία στιγμή.

 54. sarant said

  Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ, με συγκινήσατε πραγματικά!

 55. Liarak said

  Να ζήσετε εσείς να τον θυμόσαστε Νίκο μου

 56. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια…
  Τον είχα αγαπήσει τον πατέρα σου μέσα από τα γραπτά του όπως και τον παππού σου μέσα από το βιβλίο που είχε γράψει γι’ αυτόν…

 57. tamistas said

  Δεν βρίσκω άλλα λόγια: Θερμά συλλυπητήρια.

 58. Έζησε μια γεμάτη ζωή. Να τον θυμάστε.

 59. eran said

  καλό του ταξίδι…

 60. UsualSuspect said

  Συλλυπητήρια. Μέσα από το δικό σου μπλογκ τον γνώρισα.

 61. babis said

  Συλληπητήρια κι από μένα.

 62. ellinida said

  Θερμά συλληπητήρια.

 63. Μπετατζής said

  . . .

 64. spirlos said

  Να ζήσετε να τον θυμόσαστε Νίκο… Από το μπλόγκ σου είχε γίνει και δικός μας άνθρωπος.

 65. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

  Θερμὰ συλλυπητήρια. Νὰ ζἠσετε νὰ τὸν θυμᾶστε…

 66. Χαράλαμπος said

  Θερμά συλλυπητήρια κ. Νίκο. Θα λείψει σε όλους μας…

 67. Dralion said

  Θερμά συλληπητήρια, κουράγιο Νίκο

 68. Κυριάκος Κασίμης said

  Νίκο,
  λυπάμαι πάρα πολύ. Να είστε όλοι καλά.
  Κυριάκος

 69. planitas said

  Συλληπητήρια… και δύναμη

 70. Κοσμάς Θέμελης said

  Μου αρεσαν πολυ τα σχόλιά του. Καθαρη ματια, νεανικο πνευμα, ισως και παιχνιδιαρικο μερικες φορες. Καλη δυναμη Νικο.

 71. Το σκεφτόμουν όλο το απόγευμα αυτό το κακό μαντάτο. Πήγα στους γονείς μου (αντίστοιχης ηλικίας) και παρότι με είδαν κακόκεφο δεν τους είπα το λόγο. Ξέρουνε πια ότι «καλείται η κλάση τους»/
  Σκέφτομαι, λοιπόν, και συγχωρήστε με με αν είμαι βιαστικός, πως ο κύριος Δημήτρης Σαραντάκος έζησε μια καλή ζωή και είχε ένα αξιοζήλευτο τέλος. Μακάρι να πάμε όλοι κι εμείς στα χρόνια του, έχοντας την διαύγεια, την ευθυκρισία, την οξυδέρκεια και κυρίως το χιούμορ του. Και να μετρήσουμε τις ημέρες μας σε τούτη τη γη (γιατί άλλη δεν έχει), γρήγορα και ανώδυνα, τριγυρισμένοι από παιδιά και εγγόνια, δημιουργικά, αποκαταστημένα και έξυπνα.
  Ο κύριος (και ξέρω ότι δεν χρειάζεται πλέον να το χρησιμοποιούμε αλλά για μένα ήταν κύριος, της ζωής του και του λόγου του) Σαραντάκος έζησε σε δύσκολες εποχές, γνώρισε ενδιαφέροντες ανθρώπους και άφησε πίσω του έργο πολύτιμο, πολυπλόκαμο και πολυδαίδαλο.
  Άλλο δεν έχω να πω παρά κουράγιο στους δικούς του και κυρίως στην κυρία Κική,

 72. Manolis Polentas said

  Δύναμη, φίλε Νίκο!

 73. Μεγάλη απώλεια.
  Μας άφησε το έργο του, στα γραπτά και στη ζωή του, με πολλούς καρπούς.
  Θερμά συλλυπητήρια.

 74. SPY said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια Νίκο και καλό κουράγιο.

 75. alienellin said

  Τα θερμά μου συλληπητήρια. Να ζήσετε να τον θυμόσαστε.

 76. zeng26 said

  Συλλυπητήρια για το πένθος σας! Και συγχαρητήρια για την θερμή αγάπη που του έχετε!

 77. Νίκο, πολλά συλλυπητήρια.
  Τα σχόλια του Σκύλου της ΒΚ με εκφράζουν και μένα απόλυτα

 78. […] […]

 79. Dr Moshe said

  Αγαπητέ Νίκο,

  Παρακαλώ δέξου τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατέρα σου. Εύχομαι ο Θεός να παρηγορεί ολόκληρη την οικογένειά σας και να σας δίνει ειρήνη, δύναμη και κουράγιο. Τέτοιες θλιβερές καταστάσεις δείχνουν πόσο λίγο χρόνο έχει ο καθένας μας στη διάθεσή του, για να πράξει κάτι αξιόλογο και αξιότιμο.

  Και πάλι, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και συμπαράσταση.

 80. HeadWaiter said

  Να ΄χει καλό ταξίδι. Θα μας λείψει.
  Η Ελλάδα έγινε ακόμα ποιό φτωχή

 81. Θερμότατα συλλυπητήρια. Τα χρόνια του να πάρουμε, κι όπως έφυγε να φύγουμε κι εμείς σαν έρθει η ώρα…

 82. Επίχαρμος said

  Συλληπητήρια Νίκο. Όσα ήθελα να πω τα είπε ήδη ο Σκύλος της ΒΚ. Και λυπάμαι που μπορώ να σας σφιξω το χερι μονο ψηφιακά.

 83. S_Pablo said

  Και τα δικά μου συλλυπητήρια. Καλή δύναμη…

 84. Spyzer said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.
  Σπύρος

 85. Τερέζα Αλάτση said

  Θερμά συλλυπητήρια κι από μενα

 86. Θα είμαστε εκεί να τον αποχαιρετήσουμε Νίκο.
  Αν μου επιτρέπεις να ξαναβάλω κάτι που πρόλαβε να το διαβάσει και να το αγαπήσει όπως είχε πει…

  http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/437

  Το Φαληράκι σας αποχαιρετά κύριε Σαραντάκο… σας χρωστούσαμε έναν καφέ που δεν ήπιαμε στη γειτονιά… Σχεδιάζαμε ίσως τώρα τις γιορτές…

 87. cronopiusa said

  μεσ’ στην καρδιά μας πάντα θα ‘στε
  Quem mostra’ bo Ess caminho longe?
  χαμήλωσε το φως
  CESARIA EVORA Sodade .wmv

  Quem mostra’ bo Ess caminho longe?
  Quem mostra’ bo Ess caminho longe?
  Ess caminho Pa São Tomé

  Sodade sodade
  Sodade
  Dess nha terra São Nicolau

  Si bô ‘screvê’ me ‘M ta ‘screvê be
  Si bô ‘squecê me ‘M ta ‘squecê be
  Até dia Qui bô voltà

  Sodade sodade
  Sodade
  Dess nha terra São Nicolau
  καλοτάξιδοι
  κουράγιο

 88. okochos said

  Συλλυπητήρια…

 89. Ο Δανιήλ, από το λάκκο των λεόντων... said

  Είχα την τύχη να γνωριστώ και να συνεργαστώ με το Δημήτρη στη Μυτιλήνη τόσο στην αρχειακή δουλειά αλλά και στο «Φιστίκι» . Τα κέιμενά του, ο αγώνας του και η διορατικότητά του με εντυπωσίαζαν. Πραγματικά θα είμαστε όλοι φτωχότεροι χωρίς το Δημήτρη. Νίκο, σου στέλνω τη θερμή συμπαράστασή μου στη θλίψη σας, έστω κι από πολύ μακριά που βρίσκομαι τώρα. Θα τον θυμόμαστε όλοι τον πατέρα σου με πολύ αγάπη.

 90. karpidis said

  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που το καλύπτει. Τα συλληπητήρια μου. Να μην σκέφτεσαι πως σας άφησε αλλά να σκέφτεσαι την κληρονομιά που μας άφησε!

 91. Αγαπητέ Νίκο,
  Αφού κανέναν από τους αγαπημένους μας δεν μπορούμε να κρατήσουμε κοντά μας για πάντα, συνήθως μας δίδονται δύο επιλογές: είτε να δούμε τον δικό μας άνθρωπο να φθίνει σωματικά και πνευματικά από το βάρος της ασθένειας μέχρι την κατάληξη (με μικρή αποζημίωση ότι μας παρέχεται χρόνος αποχαιρετισμού), είτε να τον χάσουμε (όπως ευχόμαστε συνήθως εαυτοίς και αλλήλοις) «όρθιο, στα πόδια του». Στη δικιά μου μοίρα έλαχε να χάσω τον πατέρα μου με τον πρώτο τρόπο κι εύχομαι κάθε μέρα να μου είχε συμβεί το δεύτερο.
  Τολμώ να πω ότι όταν θα έχει περάσει η τρομερή ώρα του κατευοδίου και το αξιοπρεπές πένθος θα οριοθετήσει τον πόνο και το αίσθημα της ορφάνιας, με τον καιρό θα αισθανθείς ευγνωμοσύνη για τον τρόπο εξόδου που έλαχε στο γονιό σου, διότι είναι ένας τρόπος που δε σκίαζει το πρόσωπο του πατέρα σου, όπως πάντα θα τον θυμάσαι. Υπήρξε άνθρωπος του καιρού του, ανέλαβε με επιτυχία τους (οικογενειακούς, επαγγλεματικούς, κοινωνικούς) ρόλους που επέλεξε να ακολουθήσει, βίωσε τις αξίες του, του επιδαψιλεύτηκε αγάπη, φεύγει τώρα πλήρης ημερών με την αξιοπρέπεια που του ταιριάζει. Είναι κυριολεκτικά αξιομακάριστος.
  Σου εύχομαι δύναμη και καρτερία ψυχής!

 92. lpanoss said

  Συλλυπητήρια.

 93. Fotis said

  Λυπάμαι για την απώλεια, συλλυπητήρια…

 94. PierreLouys said

  Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια για την απώλειά σας…

 95. Κώστας Παναγιωτακόπουλος said

  Θερμά συλλυπητήρια κύριε Σαραντάκο. Πολίτης με κεφαλαίο Π ο πατέρας σας. Θα λείψει και στους αναγνώστες του. Δεν θα λείψει όμως το παράδειγμα ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, που ορθοτομεί την αλήθεια και αγωνίζεται για το καλό. Παράδειγμα, που (κατάφερε ο πατέρας σας να) έχει ριζώσει μέσα μας.
  Το ευχαριστώ γι’ αυτό, όπως ευχαριστώ και σας, που μας χαρίσατε τα γραπτά του, τιμώντας τον.

 96. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 97. Δεν εχω λογια.
  :,(

 98. Θερμά συλλυπητήρια Νίκο. Χάζευα προχτες στην «Πρωτοπορία» την αφίσα του εξώφυλλου του βιβλίου του – άφησε πίσω του μαγιά και φως, καθόλου λίγο σε τόσο χαλεπούς καιρούς.

 99. Chris-Vom said

  Συλλυπητήρια…

 100. Θανάσης said

  Θερμα συλλυπητηρια Νικο. Πολυ στεναχορηθηκα αλλα και συγκινηθηκα με τα λογια σου και τα σχολια των αναγνωστων. Εχασα ενα αγαπημενο μου θειο πριν 10 μερες. Ο θειος μου δυστυχως ταλαιπωρηθηκε για 10 μηνες. Τυχερος ο πατερας σου που εφυγε ορθιος, ατυχοι εσεις οι κοντινοι του ανθρωποι που πρεπει να παλεψετε να δεχτειτε το γενονος. Ατυχος και ο κοσμος που εχασε εναν τοσο ενεργο και θετικο ανθρωπο, ενα ελευθερο και ανησυχο πνευμα. Καλη δυναμη!

 101. sarant said

  Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης! Θα τον θυμόμαστε πάντα τον πατέρα μου.

 102. Τα θερμά μου συλληπτήρια για την απώλειά σας..

 103. Sky said

  Θερμά συλλυπητήρια και από εμένα. Ο άνθρωπος που με τα βιβλία του με ταξίδεψε τα τελευταία λίγα χρόνια, στο χρόνο και στον χάρτη, έφυγε. Αλλά έμειναν τα βιβλία του, να συνεχίσουν να με ταξιδεύουν και σαν διαβατήρια τέτοια, τα έχω συστήσει και στα παιδιά μου.

  Τα συλληπτήρια μου και πάλι.

 104. Καλό του ταξίδι. Εύχομαι σε όλη την οικογένεια του να ζήσει να τον θυμάται πάντα με αγάπη.

 105. ε.κ. said

  ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ. ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ…

 106. M. said

  Έχω την αγαπημένη συνήθεια να μπαίνω στο μπλογκ με ανυπομονησία για να δω τι μεζεδάκια μας ετοιμάσατε…σήμερα νιώθω σαν να έφαγα χαστούκι στη μούρη. Μεγάλη απώλεια. Θα μας λείψει πολύ ο πατέρας σας, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που μας μετέδιδε τις γνώσεις και τις απόψεις του και μας βοηθούσε ψυχολογικά με τα γραπτά του. Θερμά συλλυπητήρια κύριε Σαραντάκο. Σας ευχαριστώ που δημοσιεύατε τα κείμενά του και μας δώσατε τη χαρά να τον γνωρίσουμε. Σας στέλνω νοερά κουράγιο και δύναμη.

 107. Κασσάνδρα said

  Να είσαι καλά και να τον θυμάστε.
  Το ουσιαστικό και παρήγορο είναι ότι πέθανε πλήρης ημερών και με αξιοπρέπεια.

 108. Νιούφης said

  Τα συλλυπητήριά μου, αγαπητέ κε Σαραντάκο.

 109. Θερμά συλλυπητήρια.
  Και καλό κουράγιο. Οι καλοί άνθρωποι φεύγουν όρθιοι. Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω γι’ αυτούς που μένουν να συνέρθουν, αλλά στο τέλος ο απολογισμός είναι θετικός.

  Θα μας λείψει…

 110. βαρδιανος said

  Τα συλλυπητηρια μου Θα μου λειψει το σχολιο του θα θυμαμαι την ευγευνεια και την καλοσυνη των γραπτων του .Θα ηθελα να τον ειχα γνωρισει απο κοντα να του σφιξω το χερι .Κουραγιο σε ολους σας

 111. spiral architect said

  Θερμά συλλυπητήρια φίλε! 😦
  (και πολλά έγραψες εδώ υπό το κράτος της οδύνης)
  Να ζήσεις για να τον θυμάσαι!

 112. Μαριος Λούπος said

  Συναντιόμασταν σε εκδηλώσεις Λεσβιακών Σωματείων και τα λεγαμε ή μάλλον τον άκουγα να μου διηγείται ιστορίες της Μυτιλήνης. Η πρωτη μας συνάντηση εγινε μέσα απ τις σελίδες του βιβλίου του, «Χαράλαμπος Κανόνης, ένας άνθρωπος», το οπόιο με συνήρπασε και το αγορασσα μαζικά, για να το προσφέρω σε ατομα που αγαπούσα. Τόσο που στο τελος βρέθηκα χωρίς βιβλίο, οπότε Νίκο χωρίς να γνωριζω τους γονείς σου, τους το ζητησα και με πολλή ευγένεια μου το έστειλαν. Θλιβομαι που φευγουν απο κοντά μας τετοιοι ακεραιοι άνθρωποι, νοιώθω ότι μαζί τους φευγει ένα κομμάτι της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Μυτιλήνης, αλλ’ όμως όχι, μας άφησε τόσα γραπτά που μας γυρνάνε πίσω αλλά και που μας οριοθετούν το δρόμο το σωστό για τη ζωή μας. Η ανάμνησή του ας ειναι οδηγός για όλους που τον γνωρίσαμε είτε από κοντά ειτε από τα βιβλία του. Θερμά συλλυπητήρια. Μάριος Λούπος, διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γεν. Γραμματέας «Λεσβιακής Παροικίας» Αθηνών.

 113. Μπουκα Λιτσα said

  Συλλυπητήρια, κι από μένα. Νομίζω πως ποτέ δεν συμβιβάζεται κανείς με τέτοιες απώλειες. Τουλάχιστον, είχε μια ζωή γεμάτη – και αυτήν την πληρότητα τη μετάγγιζε και σ’ άλλους.

 114. αν said

  Να το θυμάστε στα καλύτερά του

 115. Θερμά συλλυπητήρια.

 116. Ζωή ζηλευτή. Συλλυπητήρια, και από δω…

 117. zaphod said

  Θερμά συλλυπητήρια

 118. nikos__alfa said

  Τα θερμά μου συλληπητήρια !Μου έκανε εντύπωση η «τετράγωνη» λογική του και το αγωνιστικό του πνεύμα. Να είστε καλά να τον θυμάστε …

 119. Hellegennes Alexandrine said

  Θερμότατα συλλυπητήρια. Διάβαζα πάντα τα άρθρα του που αναδημοσίευες εδώ. Θα μας λείψει κι εμάς που τον διαβάζαμε και δημιουργούσε την τόσο ωραία και ζεστή εικόνα ιστολογίου υιού και πατέρα.

 120. Costas said

  Τα θερμά μου συλληπητήρια. Από τις φωτογραφίες του, εδώ στο ιστολόγιό σου, φαινότανε ‘ψυχούλα’. Και από τα κείμενά του επίσης.

  Διαβάζοντας λίγο την «Απάντηση σε 5 Ερωτήματα», έπεσα σε ένα σπαρταριστό τυπογραφικό λάθος:

  Στη Γερμανία οι στρατοκράτες σε μιαν «ανίερη» συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση των σπαρταριστών.

  Le hasard objectif? Είναι τόσο ωραίο που μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει: «Άφησέ το έτσι»!

 121. Costas said

  Edit: συλλυπητήρια, βεβαίως-βεβαίως..

 122. HAL9000 said

  Θερμὰ συλλυπητήρια σε σας και την οικογένεια σας. Θα μας λείψει το εφηβικό του πνεύμα.

 123. N. Ago said

  Ας αναπαυτεί εν ειρήνη! Άφησε το όνομα σε πολύ στιβαρά χέρια.

 124. Έρση said

  Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Στενοχωρήθηκα, γιατί παρόλο που δεν τον ήξερα καθόλου, χαιρόμουν πολύ όταν αναδημοσιευόταν εδώ κάποιο άρθρο του και το διάβαζα πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.
  Πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος για τον πατέρα σας και πλέον η ανάμνησή του ας φωτίζει τη ζωή σας.
  Κουράγιο σε όλους σας και προσέξτε τη μητέρα σας.

 125. Θρασύμαχος said

  Κουράγιο και καλή δύναμη. Τα έχει αυτά η ηλικία και η εποχή των αναχωρήσεων.
  Γιατί όμως «αυτά τα άρθρα μάλλον δεν θα ανεβούν ποτέ»; Ίσα-ίσα που η δημοσίευση καταλοίπων παρατείνει την αίσθηση παρουσίας. Ας είναι και ψευδαίσθηση …

 126. Ρίτα Αντωνίου said

  Λυπόμαστε πολύ Νίκο…
  κάτι τέτοιες στιγμές στεναχωριέμαι που δεν πιστεύω σε κάποιο Θεό για να ελπίζω ότι θα ειδωθούμε σε κάποια άλλη ζωή έστω και με άλλη μορφή.
  Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος τα γιατρεύει όλα και όσο και αν ακούγεται πολύ σκληρό ο μπαμπάς σου έφυγε με τη σωστή σειρά έχοντας δει παιδιά και εγγόνια.
  Πολλά φιλιά σε όλους σας

 127. «Έφυγε ακμαίος, χωρίς να υποφέρει, χωρίς να κουραστεί και να μας κουράσει»: πολύ σπουδαίο πράγμα, το ξέρουμε καλά όσοι έχουμε ζήσει την ακριβώς αντίθετη κατάσταση… Να ζήσετε να τον θυμάστε.

 128. Walter Ego said

  Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια…

 129. Μπαρούχ νταγιάν αεμέτ – τα συλλυπητήρια μου.

 130. jimakos said

  Καλή δύναμη, Νικοκύρη. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πόνος και η στεναχώρια θα περάσουν. Οι ωραίες αναμνήσεις και το (πλούσιο) έργο είναι αυτά που μένουν, οπότε να είστε περήφανος και ευτυχισμένος γι’αυτό. Τα συλλυπητήρια μου …

 131. Μπορεί κανείς να πει ότι ο Μίμης έφυγε σχεδόν πλήρης ημερών; Όχι βέβαια. Για μας που τον γνωρίσαμε, ήταν τόσο ακμαίος και ζωηρός, διέθετε τέτοιο πλούτο γνώσεων, τέτοια ζωντάνια, ήταν φιλικός απέναντί μας και για κάποιους από εμάς ήταν κάποτε ο πατριάρχης, ήταν ο καλός μας σύντροφος, ο καλός μας φίλος. Είμαι συγκινημένη γιατί θυμίζομαι την ωραία κουβέντα που είχαμε στο πλαίσιο του αφιερώματος που του έκανα για το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ (η σελίδα του http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/history/engineers/xhmikoi/sarantakos_dimitris/) και με πόση λαχτάρα οργάνωσε τις φωτογραφίες, μου έδωσε κείμενα, βιβλία του, μου είπε πράγματα, τόσα πράγματα σε εκείνη τη συνέντευξη ποταμό. Και έγραφε, όλο έγραφε. Κρίμα Μίμη, είχες τόσα να δώσεις ακόμα! Καλή δύναμη στοςυ δικούς του κι εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα.

 132. munich said

  Συλλυπητήρια.

 133. Costas Ele said

  Κύριε Σαραντάκο τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε για τα κείμενά του και τα εξαιρετικά βιβλία του.

 134. Κ. Πανάς said

  Θερμά συλλυπητήρια Νίκο
  Ντίνος

 135. Silent Bob said

  Συλλυπητήρια.

 136. gryphon said

  Συλλυπητηρια.Να ζησετε νατον θυμοσαστε.

 137. Lefteris_Sfak said

  Μπορείς τροπον τινά να γνωρίσεις έναν άνθρωπο μέσα από τα κείμενά του. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που πολλοί εδώ νιώθουμε ότι γνωρίζαμε τον πατέρα σας. Έγραφε με ακεραιότητα και εφηβική σπιρτάδα. Συλλυπητήρια και καλή δύναμη.

 138. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ξεκινήσαμε την εβδομάδα με βροχή, με ακεφιά, με απογοήτευση, με το φόβο της απόλυσης…
  κι έναν θάνατο.

 139. sarant said

  Και πάλι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα νεότερα μηνύματα. Κάτι τα δικά σας μηνύματα, κάτι τα γραφτά του πατέρα μου που τα αναδιφώ τώρα, τον έχω πλάι μου.

 140. vnottas said

  Θερμά συλλυπητήρια

 141. Alexis said

  Θερμά συλλυπητήρια κι από μένα Νίκο.
  Θα πω κι εγώ το χιλιοειπωμένο, ότι ήταν σα να τον ξέραμε, μέσα από τα γραπτά του…

 142. Nicolas said

  Οι ποιητές δεν ξεχνιούνται ποτέ!

 143. Θερμά συλλυπητήρια κ.Σαραντάκο.

 144. Λυπάμαι κι εγώ μαζί σας, κε Σαραντάκο.

 145. Τους τελευταίους δυόμισυ μήνες ο παππούς μου είναι στην εντατική. Έχοντας δει ό,τι έχω δει, πρώτα συλλυπούμαι όλους τους οικείους για την απροσδόκητη απώλεια, μετά όμως καλοτυχίζω τον καλό άνθρωπο που έτυχε ενός καλού θανάτου.

  Μακάρι να ζήσουμε και εμείς τόσο γεμάτες ζωές.

 146. Spypan said

  Θερμά συλλυπητήρια.

 147. Andros said

  Θερμά συλλυπητήρια, ας είναι ελαφρύ…

 148. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Θερμά συλλυπητήρια, να ζήσετε να τον θυμόσαστε και καλή δύναμη.

 149. tofistiki said

  Θα ήθελα να σκέφτομαι, ότι εκεί που βρίσκεται, έχει μπει στο διαδίκτυο και χαίρεται σαν μικρό παιδί, με τις επισκέψεις-ρεκόρ στο ιστολόγιο του Φιστικιού και διαβάζοντας τα σχόλιά όλων σας εδώ… Να είστε όλοι καλά, να τον μνημονεύετε, όπως έλεγε για τους ποιητές, που τόσο αγαπούσε.
  Λ.Σ.

 150. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Θερμά συλλυπητήρια κι από εμένα. Όσο θα τον θυμάστε δεν θα σας αφήσει ποτέ.

 151. visk said

  Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.

 152. a8lios said

  Συλλυπητήρια κι από μένα.
  Τα γραπτά του θα τον κρατούνε ζωντανό!

 153. Δημήτρης Φύσσας said

  Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, φίλε Νίκο, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Από τη μια συλλυπητήρια κι από την άλλη να χαίρεσαι που πέθανε μεμιας- μιλάω μετά γνώσεως.

  Τώρα θα διαβάζουμε δω έναν μόνο Σαραντάκο. Κρίμα.

  Ήταν ανοιχτόμυαλος και παρακολουθούσε από κοντά τις εποχές ν΄ αλλάζουν, συμετέχοντας στο καινούργιο. Έτσι τον είχα κόψει.

 154. bernardina said

  Νίκο, ο κοινός μας φίλος @Papoylis, που τεχνικοί λόγοι τον κρατούν μακριά από το διαδίκτυο, έμαθε το κακό μαντάτο και μέσω εμού ενώνει κι αυτός μαζί μας τη βαθιά θλίψη του για το χαμό του πατέρα σου.

 155. Ανδρέας Κλαυδιανός. said

  Θερμά συλλυπητήρια σε όλους όσους τον αγαπήσαμε.

  Για όσους από εμας τον γνωρίσαμε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στην οργάνωση Επιστημόνων Βιομηχανίας του ΚΚΕ, θα τον θυμόμαστε πάντα σαν τον ανήσυχο σύντροφο,που περισσότερο έβαζε ερωτηματικά για την πορεία της Αριστεράς και που δεν ήταν εγκλωβισμένος στις εκείνης της εποχής.
  Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν καλό σύντροφο,καλό επιστήμονα, αγαπημένο φίλο, έστω και αν τελευταία είχαμε χαθεί.
  Θα τον θυμόμαστε να χορεύει πολύ ωραίο ταγκό στην Ερέτρεια, να παίζει …την φυσαρμόνικά του…!
  Θα τον θυμόμαστε σαν άνθρωπο που αγαπούσε και ζούσε την ζωή του. Γι’ αυτό εξ’ άλλου δεν ήταν και αριστερός;

 156. Αφιταλαντέυτηκα μια μέρα αν έπρεπε αν στείλω συλλυπητήρια προσωπικά με email ή δημόσια εδώ… Αλλά έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια παρέα που σαν κι εμένα περιμέναμε τα γραπτά του να μας δώσει τροφή για σκέψη ή απλά να μας ταξιδέψει, οπότε καλό θα είναι να το μοιραστώ με τους υπόλοιπους. Τον γνώρισα τον κ Δημήτρη από τη σελίδα του Νίκου και αργότερα από αυτό το ιστολόγιο, θα μου λέιψει. Αλλά από την άλλη θα συνεχίσει να ζει μέσα απότα γραπτά του και θα συνεχίσει να προσφέρει…

  Θερμά συλλυπητήρια στο Νίκο και την υπόλοιπη οικογένεια…

 157. Alex said

  Θερμά συλλυπητήρια.

 158. George said

  Θερμά συλληπητήρια κύριε Σαραντάκο, σε σας και στους δικού σας. Μέσα από τα άρθρα του, που δημοσιεύατε εδώ, ο πατερας σας μου είχε γίνει ιδιαίτερα συμπαθής.

 159. Είναι τυχεροί όσοι είχαν για γονιούς ανθρώπους που ήταν μαζί και δάσκαλοι ζωής. Θερμά συλληπητήρια.

 160. Τα θερμά μας οικογενειακά συλλυπητήρια Νίκο. Θα λείψει σε όλους μας.

 161. Σχολιαστής said

  Κρίμα.

  Κι όπως φαίνεται από τις δραστηριότητές του είχε ακόμα πολλά να πει.

  Θερμά συλλυπητήρια.

 162. theo1611 said

  Καλή και αντάξια συνέχεια Νίκο

  Μυτιληνιός χημικός μηχανικός με επίκτητη αναγνώριση «στση δάσκαλους»

 163. DIR said

  Μίμη, καλό ταξίδι. Θα σε θυμόμαστε πάντα.

  Τα ξαδέρφια σου, Διονύσης και Ισαβέλλα

  τα ανήψια σου, Παναγιώτης, Αριάδνη, Ελεάννα

  Υ.Γ. Ελπίζουμε να έχεις μαζί σου τις φυσαρμόνικες.

 164. nikiplos said

  καλό ταξίδι…
  και να τον θυμάστε εσείς οι δικοί του για τα πιο δικά σας,
  κι εμείς για τα πιο γνωστά του, τα πιο δικά του, τα λόγια του…

  Θερμά συλλυπητήρια

 165. ΣΑΘ said

  His course was run. «The rest is silence»

 166. hominid said

  Δεχτείτε και τα δικά μου συλλυπητήρια, κύριε Σαραντάκο.

 167. dzach said

  Φεύγοντας αυτή η γενιά αφήνει πίσω της κενό ήθους και αγωνιστικότητας που δύσκολα αναπληρώνεται.
  Τη συμπάθειά μου στο πένθος σου.

 168. Ditto στα 71, 79, και κυρίως στα 91 και 153· ευλογία το άμοχθον και ευθάνατον γήρας, ιδίως αν είναι η κορύφωση –όχι απλώς η κατάληξη– μιας γόνιμης και ουσιαστικής ζωής.

  Για κατευόδιο, προτείνω ένα εύθυμο, γλεντζέδικο chanson à boire από δύο ουράνιες φωνές.

 169. sarant said

  Και πάλι, πολλά ευχαριστώ για τα μηνύματά σας!

 170. argosholos said

  Πολύ ανοιχτό μυαλό, πράγμα σπάνιο για την δύσκολη εποχή των συγκρούσεων της νιότης του! Ίσως βοήθησε το γεγονός ότι ήταν μηχανικός και έβλεπε με ορθολογική ματιά τα πράγματα!

  Θερμά συλληπητήρια στους δικούς του! Ευτυχώς υπάρχουν τα κείμενα για να τους τον θυμίζουν και να τους κάνουν υπερήφανους!

 171. alexisphoto said

  RIP

 172. secondlight said

  Θερμά συλληπητήρια για τον αξιοθαύμαστο αυτόν άνθρωπο: ακούραστος, Παράδειγμα για όλες, – ους

 173. Ενη said

  Κύριε Σαραντάκο, το διάβασα αλλού και αισθανθηκα την ανάγκη να σας εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια μου. Ηταν, οπως διάβασα στη αφιέρωση σας ενας υπέροχος ανθρωπος.

 174. Γούναρη Νάση said

  Σήμερα το πρωί, τυχαία μπήκα -για πρώτη φορά -στον ιστότοπό σας, καθώς διάβαζα εδώ και 2 μέρες την «Αποκρουσταία Μυθολογία». Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του πατέρα σου, φίλου από τα παλιά . Με το Δημήτρη είχαμε μια ζεστή φιλία στο χρονικό διάστημα ’51-’58. Έκτοτε εποικοινωνούσαμε αραιά. Διάβαζα ανελλιπώς «Το Φιστίκι» και τα βιβλία που μου έστελνε κατά καιρούς.. Εκτιμούσα ιδιαίτερα τους προβληματισμούς ,την κατάρτιση (ιδίως τη φιλολογική), και τη μαχητικότητά του. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στις δύσκολες ώρες.
  Τάσος Γούναρης, φιλολογος. ( Νομίζω ότι σε είχα μαθητή στην Ιωνίδειο στο μάθημα της Αγωγής του Πολίτου! ) επί Χούντας!!

 175. suncleft said

  Τα συλλυπητήριά μου, κ. Σαραντάκο, διάβαζα τα κείμενα του πατέρα σας και μου έκανε πάντοτε εντύπωση η φρεσκάδα της σκέψης του.

 176. Κατερίνα Μπούκη said

  πολύ στεναχωρέθηκα που διάβασα το θάνατο του Μίμη, όπως τον αποκαλούσαμε εμείς στην Αγροτική Τράπεζα. Τον πρόφτασα τα τελευταία χρόνια του εργασιακού του βίου στην ΑΤΕ, αλλά είχα την ευχαρίστηση να συνεργαστώ μαζί του στην έκδοση του περιοδικού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ του πολιτιστικού συλλόγου των υπαλλήλων, Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής αλλά μας τροφοδοτούσε επίσης με άρθρα του, όπως πάντα σπινθιροβόλα και πολύ ενδιαφέροντα.
  Είχα επίσης την τύχη να μου χαρίσει ένα τόμο από το ΦΙΣΤΙΚΙ κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας για τη διαφήμιση της Τράπεζας στο εν λόγω έντυπο.
  Τον είχα συναντήσει σε μία παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό κατά το μήνα Οκτώβριο, αλλά δυστυχώς τον έχασα με το τέλος της εκδήλωσης και δεν πρόφτασα να του μιλήσω.
  Θα τον θυμάμαι με συγκίνηση και καλές αναμνήσεις.

 177. Ψωροφωτοτυπάκιας said

  Θερμά συλλυπητήρια, κ. Νίκο. Ήταν τόσο όμορφο που μαζί με τα δικά σας κείμενα, σε αυτό το ιστολόγιο υπήρχαν και τα κείμενα του πατέρα σας. Αυτό το καιρό διαβάζω το βιβλίο του «Γραμμές των οριζόντων» και θαυμάζω την πολυμάθειά του, την ικανότητά του να εκλαϊκεύει και να επιλέγει τα ουσιώδη. Ήταν, απ΄ όσο μπορώ να καταλάβω, ένα είδος homo universalis, κάτι τόσο σπάνιο πια! (αλλά και τόσο αξιαγάπητο!) Θα μου λείψουν τα κείμενά του.

 178. παπαΣτρούμφ said

  Συλληπητήρια, Νικοδεσπότη.

 179. Sotiris Garbounis said

  Συλλυπητήρια. Σκληρός ο απροσδόκητος χωρισμός γι’ αυτούς που μένουν. Αλλά γι’ αυτούς που φεύγουν μετά από τόσο γεμάτη ζωή, ίσως ο ιδανικός; Μπορεί.

 180. Θερμά συλλυπητήρια Νίκο – θα τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη τον έφηβο πατέρα σου, με το χιούμορ που ζήλευα και την ενέργεια που ζήλευα ακόμα περισσότερο.

 181. Τα συλλυπητηρια μου Νίκο. Ηταν σπουδαίος άνθρωπος.

 182. sarant said

  Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τα θαυμάσια μηνύματά σας!

  Κύριε Γούναρη, πόσα χρόνια….

 183. Ειλικρινή συλληπητήρια Νίκο. Ίσως είναι μια μικρή παρηορία ότι έφυγε πλήρης ημερών, και κυρίως, έργων.

 184. Α. said

  Να ζήσετε να τον θυμάστε.

 185. Ginger said

  Και τους δυο μου γονεις τους εχασα ξαφνικά. Τον μπαμπα στιγμιαία, τοσο που δεν προλαβα καν να τον αποχαιρετησω. Οταν καταλαγιασε ο πονος κι έμεινε η γλυκειά ανάμνηση είχα μονό ευγνωμοσύνη για τον ανώδυνο τρόπο που έφυγαν. Κι αν με ρώταγαν να διαλέξω ετσι θα διαλεγα να φυγουν. Αλλωστε όσο καιρο και να μας δώσουν ποτέ δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι ν αποδεχθουμε την απώλεια των πρώτων ματιών και του πρώτου χαδιου που γνωρίσαμε στη ζωή μας. Θα’ναι πάντα γαλήνια η ψυχή του αφού η αγαπη σας θα τον συνοδεύει,

 186. Μιχαλιός said

  Καλό του ταξίδι, κουράγιο και δύναμη σ’ όσους μένουν.

 187. Σπουργίτης said

  Συλλυπητήρια Νίκο. Μόλις διάβασα την είδηση. Τουλάχιστον δεν ταλαιπωρήθηκε. Η δημιουργικότητά του, οι δραστηριότητές του και το ανήσυχο πνεύμα του αποτελούν ήδη παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

 188. gbaloglou said

  Από την πολύ σύντομη διδακτική καριέρα του Μίμη, πολύ συγκινητικό:

  «Κύριε, εγώ πρέπει να φεύγω στις εννιά και μισή»
  Στην αρχή φαντάστηκα πως το έλεγε με πονηρό σκοπό και του είπα, χαμογελώντας όμως
  «Γιατί; είσαι πιο μάγκας από τους άλλους, που μένουν ως τις δέκα;»
  «Όχι, αλλά στις δέκα παρά τέταρτο κλείνει η πύλη της Σχολής Δοκίμων»
  «Και τι κάνεις εκεί, τέτοιαν ώρα;»
  Στην αρχή δεν ήθελε να μου πεί αλλά στο τέλος μου εξήγησε πως του δίνουν δυο τρεις μερίδες από το συσσίτιο των δοκίμων, που περισσεύει.
  «Τη βολεύω κι εγώ κι η μάνα μου κι η αδερφή μου»

 189. Pandespani said

  Συλληπητήρια θερμά

 190. sarant said

  Σας ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια -σήμερα θα τον αποχαιρετήσουμε…

 191. Καλό κατευόδιο.
  Είθε η μνήμη σου Νίκο να τον περιέχει όσο υπάρχεις.

 192. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Η σκέψη μου με εσένα και την οικογένεια σου Νίκο.

 193. atheofobos said

  Όσα θερμά συλλυπητήρια και να στείλουμε η απώλεια παραμένει μεγάλη.
  Η μόνη παρηγοριά είναι ότι έφυγε σαν λεβέντης, όπως ακριβώς έδειχνε και στην φωτογραφία του, χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο ίδιος και να φθείρει ψυχικά και τους δικούς τους ανθρώπους.
  Προτείνω στην θέση του εβδομαδιαίου άρθρου του να δημοσιεύεις ενδιαφέροντα κομμάτια από το τόσο πλούσιο συγγραφικό του έργο.

 194. Θερμά συλλυπητήρια Νίκο μου! Παρηγοριά ο θησαυρός της ψυχής του που άφησε παρακαταθήκη σε όλους μας… Καλή δύναμη σε σένα και την οικογένειά σου!

 195. indictos said

  Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια.

 196. 😦
  Για μάς έφυγε νωρίς και έμεινε ο διάλογος μισός

  Μένει πια σαν τον Μένιππο ταξίδι να κινήσει,
  μα στα γραφτά του θ’ αψηφά
  τρανούς, χρυσό και λήθη.

  http://www.sarantakos.com/arx/nekrwn.html

  Επιτάφιος του Ρίτσου
  http://www.aeginaportal.gr/politismos/mousiki/5624–qq-.html

 197. penthilos said

  Νικο, τα θερμα μου συλλυπητηρια. Γνωρισα τον πατερα σου πριν απο αρκετα χρονια συνδικαλιστικα. Με ειχε εντυπωσιασει το σπιρτοζικο πνευμα του και το λαμπερο βλεμα του. Μετα ανακαλυψα εσενα και διαβασα και δικα του κειμενα και τον απολαυσα στο μυτιληνιο τραγουδι για το «βασ’λέ του κλουτσιάρκου του μ’λαρ'». Εσεις πονατε γιατι εφυγε απροειδοποιητα. Ενα τετοιο φευγιο θελω κι εγω κι οχι να μου παιρνουν οι κοτες το ψωμι απ το χερι. Περιμενουμε νεες αναρτησεις σου. Ο πατερας σου θα ζει μες τις θυμησες των φιλων και αγαπημενων. Να ζησετε να τον θυμαστε παντα. Ειστε πλουσιοι που ειχατε τετοιο γονιο.

 198. Ηλεφούφουτος said

  Θερμά συλλυπητήρια και από ‘δω!

  Δεν είναι μόνο που ήταν πατέρας σου,
  δεν είναι μόνο το χάρισμα και τα γραφτά του (Τα Έπη των Αριμασπών είναι από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει μονορούφι),
  είναι που ήταν και μέλος της παρέας από τα πιο εκλεκτά!

 199. EL LOKO said

  Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα λόγια είναι φτωχά. Με είχαν εντυπωσιάσει οι τοποθετήσεις του, με τη φρέσκια ματιά και το χιούμορ τους. Συλλυπητήρια και κουράγιο.

 200. Servitoros said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 201. saladinos said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια, κύριε Σαραντάκο. Τα γραπτά του και τα γραπτά σας θα τον κρατούν ζωντανό.

 202. selana019 said

  Έκλεισε φυσιολογικά ο κύκλος για τον Δημήτρη Σαραντάκο στις 17 Δεκέμβρη.Άφησε πίσω του παιδιά κι εγγόνια
  για να τον κλάψουν τηρώντας το νόμο της Ζωής.
  Το αφύσικο και άνομο θα ήταν αν συνέβαινε το αντίθετο.
  (Το να σε κηδεύει το παιδί σου είναι απόλυτα φυσιολογικό,το να συμβαίνει το ανάποδο, είναι τραγωδία…)
  Έχω την εντύπωση ότι θα συμφωνεί μαζί μου και ο Δημήτρης Σαραντάκος.

 203. oikodomos said

  Τα λόγια δεν εκφράζουν πάντα αυτό που αισθανόμαστε. Η απόσταση…
  Καλή δύναμη σε όλη την οικογένεια.

 204. Πέτρος Γούναρης said

  Θερμά συλλυπητήρια (απο ένα συνάδελφό του στον ΕΟΤ)

 205. ATHENA said

  ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ.
  ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ Σ ΑΥΤΟΥς ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ…

 206. Νίκος Μαστρακούλης said

  Είχα καιρό να επισκεφτώ το μπλόγκι, και τώρα τι να δω…

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια Νίκο, να ζήσετε να τον θυμόσαστε. Και μαζί να τον θυμόμαστε και όλοι εμείς που διαβάσαμε και χαρήκαμε, αν όχι τη ζωντανή του παρουσία, έστω τα ωραία του κείμενα.

 207. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

  Θλίβομαι βαθύτατα γιὰ τὴν ἀπώλεια – θλίβομαι ὅμως ἀκόμη περισσότερο -ἔχοντας ἀκούσει τὸν ἀποχαιρετισμὸ ἀνθρώπων ποὺ τὸν γνώρισαν- ποὺ δὲν γνώρισα τὸν μοναδικὸ αὐτὸν ἄνθρωπο…

 208. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα μηνύματα. Πριν από λίγες ώρες επέστρεψα απο την κηδεία, όπου συνάντησα και μερικούς από εσάς, ευχαριστώ όλους.

 209. theo said

  θερμά συλλυπητήρια.
  θα λείψει σε όλους μας

 210. Παρατηρητής των αλλαγών said

  Θερμά συλλυπητήρια.

 211. Πάνος said

  Νίκο, θερμά συλλυπητήρια.

  Από τα βιβλία του είχα διαβάσει το “Οι εσταυρωμένοι σωτήρες. Ο ζηλωτής, ο πρίγκηπας και ο διδάσκαλος”, Εντός, Αθήνα 1998. Τον παρακολουθούσα κι εδώ – και θαύμαζα πάντα τη ζωντάνια της σκέψης του.

  Ήταν τυχερός που έφυγε έτσι, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, σχεδόν πλήρης ημερών…

  Ας πάρουμε τα χρόνια του και, κυρίως, την πνευματική του ζωτικότητα, ως το τέλος.

 212. sarant said

  Σας ευχαριστώ, και πάλι, για τα μηνύματα.

  Σήμερα το πρωί μας παρηγόρησε αυτό που έγραψε η Αυγή:
  http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=659024

 213. Μισιρλού... said

  Καλό ταξίδι κ. Μίμη…
  Κι ας μας λείψεις εδώ, θα ‘σαι πάντα στην καρδιά μας, και θα κρατάμε με ευλάβεια τις διδαχές σου.

  ***

  Καταθέτω σεμνά και συγκινημένη, φόρο τιμής στα σπουδαία όπλα του, που μας τ’ αφήνει παντοτινή παρακαταθήκη.
  Στη γοητεία και λεβεντιά του, την οξυδέρκεια και το ακάματο του νου, το χιούμορ και την εύθυμη διάθεση. Στην αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα, τον παλμό και το πάθος του για τη ζωή. Στην ευαισθησία, τη νηφαλιότητα, την αισιοδοξία και την τόλμη του.
  Άοκνος και ζηλευτός σε όλα του…

  Όλα αυτά δε θα ξεχαστούν, και είναι τυχερός γιατί θα ‘χει μνήμη αιώνια!

  Νίκο, κουράγιο για σένα και την αγαπημένη σας οικογένεια.
  Η στάση του και οι αρχές του, ας σας οπλίσουν με δύναμη…
  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.
  [Κι είμαι πολύ άτυχη που δεν πρόλαβα το ραντεβού…]

  μΙ.

 214. cronopiusa said

  Marisa Monte & Cesária Évora – É Doce Morrer no Mar

  É doce morrer no mar,
  Nas ondas verdes do mar
  A noite que ele não veio foi,
  Foi de tristeza pra mim

  Saveiro voltou sozinho
  Triste noite foi pra mim
  É doce…

  Saveiro partiu de noite, foi
  Madrugada não voltou
  O marinheiro bonito
  Sereia do mar levou.

  É doce…

  Nas ondas verdes do mar, meu bem
  Ele se foi afogar
  Fez sua cama de noivo
  No colo de Iemanjá

 215. Kanali said

  Έζησε ζωές πολλών ανθρώπων και ένοιωσε μεστή την ουσία της ύπαρξης.
  Μέχρι τα τελευταία του έγραφε σαν ανήσυχος έφηβος.
  Καλό του ταξίδι.

 216. Συλλυπητήρια Νίκο.

 217. Στάθης Κατσαρός said

  Αγαπητέ Νίκο,
  Όταν στο άρθρο του «Ευκαιρία να καταργηθούν οι παρελάσεις» ο πατέρας σου μνημόνευσε το δικό μου τον πατέρα (- Πού είσαι καημένε Μιχάλη Κατσαρέ, ασυμβίβαστε…), συγκινήθηκα και σκεφτόμουν να τον ευχαριστήσω. Δεν πρόλαβα. Ποιος να το ‘λεγε ότι μετά από λίγες μέρες, θα λέγαμε και μεις :
  -Που είσαι καημένε Δημήτρη Σαραντάκο, ακούραστε, δημιουργικέ και, μέσα στη μαυρίλα που μας ζώνει, αθεράπευτα αισιόδοξε…

  Θερμά συλλυπητήρια

 218. Δημήτρης Δημίδης said

  Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια, Νίκο. Να είσαι καλά και να τον θυμάσαι με αγάπη.

 219. GK1960 said

  Πρηύς, ελευθερίην επιειμένος, ιδύς ιδέσθαι.
  Όλβιος εν καμάτοις, όλβιος εν θανάτω.
  (Ταφικό επιγραμμα 6ου μ.χ. αιώνα)

 220. costas_s said

  Θερμά συλλυπητήρια απ’ όλους μας κύριε Σαραντάκο.

 221. selitsanos said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 222. Γιώργος Λ. said

  Συλλυπητήρια.

 223. sarant said

  Και πάλι ευχαριστώ παλιούς και νέους φίλους για τα μηνύματα συμπαράστασης.
  Πολύ με συγκινήσατε όλοι!

 224. Μόλις τώρα τὸ εἶδα. Δὲν εἶμαι καθόλου καλὸς σὲ αὐτά. Συλληπητήρια. Ἔδειχνε πολὺ ζωντανὸς ἄνθρωπος μέσα ἀπὸ τὰ ἄρθρα του.. Ὁ ξαφνικὸς θάνατος χωρὶς ταλαιπωρία εἶναι ἴσως εὐλογία γιὰ τὸν ἀποθανόντα, κάνει ὅμως τὸν ἀποχωρισμὸ δυσκολώτερο γιὰ αὐτοὺς ποὺ μένουν πίσω. Καὶ πάλι συλληπητήρια.

 225. Γιώργος Πρίμπας said

  Συλλυπητήρια.
  Να είστε καλά να τον θυμάστε.

 226. Θερμά συλλυπητήρια.
  Απώλεια και για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να απλώς να πάρουμε μια γεύση από τη σπιρτάδα του, με τα κείμενα που βλέπαμε εδώ…

 227. Γιάννης said

  Με καθυστερηση να δωσω κι εγω τα συλλυπητηρια μου για την απωλεια σας.

  Τα κειμενα του πατερα σου τα διαβαζα οπως ολοι με μεγαλο ενδιαφερον,κι αυτο που μου εκανε παντα την περισσοτερη εντυπωση ηταν η ικανοτητα του να παρακολουθει και να αγκαλιαζει τις νεες εξελιξεις,οπως τις ΑΠΕ και τους υπολογιστες,κατι το φοβερα ασυνηθιστο για εναν ανθρωπο προχωρημενης ηλικιας.Μακαρι να κρυβουμε ολοι μας μεσα μας την ζωντανια,την φιλομαθεια και πανω απ’ ολα το καθαρο μυαλο του πατερα σου μεχρι τα τελευταια μας.

  Να ειστε ολοι στην οικογενεια του υγιεις και δυνατοι και να τον θυμαστε,οπως εχω διακρινει ολον αυτο τον καιρο εζησε μια ζωη αξια και γεματη.

  Κατω απ’ το χωμα,
  μες στα σταυρωμενα χερια τους
  κρατανε της καμπανας το σκοινι.
  Προσμενουνε την ωρα,
  προσμενουν να σημανουν την ανασταση

 228. Να λείπεις….δεν είναι τίποτα να λείπεις, αν έχεις λείψει για ότι πρέπει.
  Θάσαι πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι αυτά έχεις λείψει.
  Θάσαι για πάντα μέσα σ΄όλο τον κόσμο.
  Μέσα σ’ όλον τον κόσμο.

  Αντίο σύντροφε Μίμη.

  Νίκο, από καρδιάς συλλυπητήρια

 229. sarant said

  Σας ευχαριστώ και πάλι όλους!

 230. KIOURTIDIS G. said

  ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΛΙΓΟ ! ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ & ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΗΣΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ! ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ.

  ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΣ (του «ΣΙΜΠΟΛΕΤ» στο βιβλιοπ. ΙΑΝΟΣ).
  ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΠΟΣΟ ΑΚΜΑΙΟΣ ΕΔΕΙΧΝΕ.
  ΧΑΙΡΟΤΑΝ ΣΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣE ΟΛΗ TH ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

  ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ ΠΟΛΥ- ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ! ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (κυριολεκτώ στη φράση).
  ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΕΣΕΙΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ -ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ !

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΤΙΔΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
  ΤΑΝΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΚΙΟΥΡΤΙΔΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΕΣΧΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΚΕΑΤΕ

 231. Νατάσσα said

  θερμά συλλυπητήρια – οι αναμνήσεις σας θα είναι παρηγοριά σας.

 232. Τα θερμά μου συλλυπητήρια, κύριε Σαραντάκο.

 233. λευκή σιωπή

 234. gmix said

  Τα θερμά συλλυπητήρια . Μας ήταν τόσο οικείος . Θα μας λείψει .

 235. NM said

  Η γαλήνη της αιωνιότητας ας είναι ο οδηγός σας κύριε Σαραντάκο.
  Ευτυχισμένος φεύγει εκείνος που έχει αξιωθεί αντάξιους απογόνους.

 236. Παντελής said

  Τα συλλυπητήρια μου φίλε Νίκο.

  Παντελής – Ρέθυμνο

 237. sarant said

  Σας ευχαριστώ και πάλι. Δεν το λέω έτσι τυπικά, αλλά τα μηνύματά σας είναι μεγάλη παρηγοριά.

 238. Βασίλης Ορφανός said

  ‘Ελειπα στις ελιές και μόνο σήμερα το είδα. Και σκοτινιάστηκα. Τα Θερμά μου συλλυπητήρια.

 239. glarenia said

  Ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια

 240. Φάκα said

  Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο

 241. Ανδρέας Π. said

  Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος. Τα συλλυπητήρια στην Οικογένεια του. Η Αίγινα πενθεί την απροσόκητη απώλεια του.

 242. Β.Π. said

  Δέξου, αγαπητέ Νίκο, τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια του πατέρα σου.
  Ο αείμνηστος Δημήτρης Σαραντάκος ήταν καπετάνιος ¨παντός καιρού¨ και μου είναι αδύνατον να
  πιστέψω ότι τον γονάτισε ο θάνατος.

 243. Γιώργος Αμορ. said

  Ορφάνεψε η παρέα μας ! Είχε πολλά να δώσει ακόμα. Ταξίδεψε ένας πραγματικά θαυμάσιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ !
  Έσπειρε ιδέες κι ανθρωπιά. Θερίζουμε γνώσεις ,αισιοδοξία και αγάπη μέσα από το έργο του.
  Φίλε Νίκο , θερμά συλλυπητήρια.

 244. gbaloglou said

  Δημήτρης Σαραντάκος περί Μάξιμου Μητσόπουλου (καθηγητή Γεωλογίας και Ορυκτολογίας):

  ………………………………………………………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Τελικά αποδείχτηκε καλός δάσκαλος και συμπαθητικός άνθρωπος. Και την
  ψιλοκαζούρα μας ανέχθηκε και ενδιαφέρον μάθημα μας έκανε και σε γεωλογικές
  εκδρομές μας πήγε. Στο τέλος καθιερώθηκε με την πρώτη ευκαιρία να φωνάζουμε
  από κάτω
  “Να πάμε!” εννοώντας να πάμε εκδρομή στο Λαύριο, στο Σουσάκι, στο
  Στρατώνι της Χαλκιδικής, στη Μήλο, στη Σαντορίνη ή όπου τέλος πάντων υπήρχαν
  τα ορυκτά ή τα πετρώματα, που ανέφερε στο μάθημά του. Μια φορά όμως μιλώντας
  για τον κρυόλιθο μας είπε
  “Τοιούτον ωραίον δείγμα ορυκτού, κύριοι, ευρίσκεται εις Γροιλανδίαν!”
  “Να πάμεεε!” αντιβούηξε η αίθουσα με μια φωνή

 245. sarant said

  Και πάλι ευχαριστώ όλους για τα μηνύματά σας. Γιώργο, ευχαριστώ για το μνημόσυνο!

 246. vamvakos said

  ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ, ΚΕ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ!!!!

  ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

 247. OWL said

  Μολις εμαθα το θάνατο του Μίμη και παρακαλώ να δεχθείτε τα συλλυπητηριά μου, εσεις και η μητέρα σας. Τον ειχα γνωρίσει σε διαφορες εκδηλώσεις στην Αιγινα, ειχαμε μιλησει αρκετες φορές και με εντυπωσίασε τοσο η ευρυμάθειά του όσο και η απέραντη μνήμη του.
  Να ζήσετε και να τον θυμάστε
  Ζαχαρίας

 248. Χρηστος Κ. said

  In memoriam
  http://enthemata.wordpress.com/2011/12/24/bournazos-20/

 249. boula said

  κε Σαραντάκο,
  λυπήθηκα πάρα πολύ,
  μόλις πήγα να διαβάσω το πικρό Χριστόψωμο και … τότε κατάλαβα τι συνέβη
  ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει

  ευχαριστώ τον Γιώργο Μπαλόγλου για την αναδρομή στη σημείωση του πατέρα σας για τον καθηγητή Μάξιμο Μητσόπουλο

 250. sarant said

  Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τα μηνύματά σας!

 251. Δημήτρης said

  Τα θερμά μου συλλυπητήρια, κ. Σαραντάκο. Να ‘στε καλά να θυμάστε τον πατέρα σας και να τον τιμάτε.

 252. Lily_An said

  Τι κρίμα για σας και για όλους εμάς που περιμέναμε να διαβάσουμε κάθε καινούριο του άρθρο, τι σπουδαίο όμως γι’ αυτόν που έφυγε ανώδυνα, ανεπαίσχυντα κι ειρηνικά. Έτσι έφυγε κι ο πατέρας μου πριν 12 χρόνια, και είναι μεγάλη παρηγοριά όταν ο άνθρωπος που αγαπάς φεύγει έτσι, σα να πήγε μια βόλτα. Να ζήσετε να τον θυμάστε, και να μας τον θυμίζετε με τα γραπτά του.

 253. Κύριε Σαραντάκο, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια! Απομονωμένος για μέρες στα βουνά της Αρκαδίας, μακριά από το διαδίκτυο, μόλις σήμερα πληροφορήθηκα την απώλεια του πατέρα σας, ενός δικού μας ανθρώπου. Τον γνώρισα χάρη σ’ εσάς και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Να είστε καλά να τον θυμόσαστε.

 254. Andreas K. said

  Κύριε Σαραντάκο, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια! Τουλάχιστον απ’ότι διαβάζω η ζωή του πατέρα σας ήταν γεμάτη πράξεις και γεγονότα. Ξέρω ότι δεν προσφέρει παρηγοριά, αλλά αυτό σημαίνει ότι έζησε μια άξια ζωή. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

 255. Anna P. said

  Νίκο μου, συλλυπητήρια για το θείο Μίμη. Τα λόγια περισσεύουν…
  Η ξαδέρφη σου Άννα Π.

 256. sarant said

  Και πάλι ευχαριστώ πολύ όλους (και ιδίως την ξαδέρφη) για τα μηνύματα!

 257. NANCY PANTAZI said

  Τα θερμά συλληπητήρια μου.

 258. ο Μήτσος said

  Θερμά συλλυπητήρια! Μόλις το διάβασα…

 259. Κώστας Κάτσενος said

  Ονομάζομαι Κώστας Κάτσενος και είμαι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να γνωρίσω από κοντά τον κύριο Σαραντάκο. Με συγκίνησε όμως το ενδιαφέρον που έδειξε και η πρόθεσή του να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη μου.
  Θα ήθελα να εκφράσω θερμά συλλυπητήρια τόσο στην οικογένειά του όσο και σε όλους τους συναγωνιστές του.
  Η σκέψη του και η ενεργητικότητά του θα μας λείψει.

 260. sarant said

  259: Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι δικαίωση!

 261. χ.ε. μαραβέλιας said

  Φίλε Νίκο. Σήμερα το πρωί με πήρε η Λένα και έμαθα το θλιβερό νέο.
  Ο μπάρμπα Μίμης ήταν λεβέντης άνθρωπος, άξιος γιος άξιου πατέρα (όπως κει εσείς τα παιδιά του). Το πέρασμά του σ’ αυτό τον κόσμο δεν έγινε «επί ματαίω».
  Υπήρξε πάντα ένας ανήσυχος έφηβος που δεν τον άφηνε αδιάφορο
  οποιαδήποτε εξέλιξη στα θέματα της γνώσης και της επιστήμης – και βέβαια της δημοκρατίας και της Αριστεράς. Εύχομαι σε όλους και ιδίως στη Μητέρα σας να βρείτε τη δύναμη να ξεπεράσετε το ανέλπιστο. Με την αγάπη μου χ.ε. μαραβέλιας

 262. sarant said

  261: Ευχαριστώ πολύ, θα τα πούμε!

 263. Κύριε Σαραντάκο, τα θερμά μου συλλυπητήρια. Όταν διάβασα για πρώτη φορά ένα από τα βιβλία του πατέρα σας νόμιζα πως ήταν συνομήλικός μου (το πολύ 30 χρονών), φοβερή διαύγεια, πρωτοποριακή σκέψη και μοντέρνα γραφή. Μακάρι να υπάρξουν πολλοί σαν τον κ.Δημήτρη, με τόσο απίστευτη πληθώρα γνώσεων, με τόσα φοβερά ενδιαφέροντα, με τόσο μεγάλο έργο. Πραγματικά στεναχωρήθηκα πολύ! Σας εύχομαι καλό κουράγιο και νομίζω πως λίγοι άνθρωποι ζούνε την ζωή όπως ο κ.Δημήτρης. Μακάρι να του μοιάσουμε έστω στο μισό!

 264. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ, μεγάλο κοπλιμέντο αυτό!

 265. Ξένια Κανελλιάδου said

  Νίκο τα θερμά μου συλληπητήρια…

 266. sarant said

  Ξένια, σ’ ευχαριστώ πολύ!

 267. Dionysos said

  Toν πατέρα σου τον γνώρισα λίγο σαν Αιγινήτης προσωπικά και κυρίως από το συγγραφικό του έργο που εύρισκα στο πρακτορείο εφημερίδων. Η αιγλη και η ζεστασιά του όπως και ο τσεκουράτος λόγος του θα μας συντροφεύει από τη γη των Αθανάτων. Θερμα συλληπητήρια να ζήσετε να τον θυμάστε.

 268. said

  Φαινοταν οτι υπηρχε μεταξυ σας μια ομορφη complicité. Καταλαβαινω την οδυνη σου,
  Καλη χρονια και ναστε ολοι καλα,

 269. sarant said

  267: Ευχαριστώ, πολύ, την είχε αγαπήσει πολύ την Αίγινα ο πατέρας μου, και συχνά έλεγε μια μυτιληνιά παροιμία (Από πού είσαι; Απ’ το χωριό τσγυναίκας ιμ)

  268: Ναι, complicité -εύστοχο!

 270. jimhellas said

  Νίκο, τα θερμά μου συλλυπητήρια. Λόγω διακοπών δεν διάβαζα blogs τις τελευταίες ημέρες και μόλις σήμερα πληροφορήθηκα για τον χαμό σας. Δεν ξέρω τι να πω. Παρόλο που δεν έχω διαβάσει βιβλία του, αν κρίνω από τα άρθρα που ανέβαζες στο blog σου ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος με διαυγή σκέψη και ήθος.

  Σίγουρα δεν θα ξεχαστεί τόσο εύκολα. Και πάλι τα συλλυπητήριά μου.

 271. sarant said

  Δημήτρη, σ’ ευχαριστώ πολύ!

 272. Νίκος said

  Νίκο, τα συλλυπητήρια μου. Διάβασα τα βιβλία του πατέρα σου και νιώθω οτι, σε ένα βαθμό, τον γνώρισα. Να είστε καλά και να τον θυμάστε όπως του αξίζει.

 273. Τα συλλυπητήριά μου, ειλικρινά, πρέπει να ήταν και να ήταν για σένα σπουδαίος άνθρωπος, από τον τρόπο που έγραφες για αυτόν και φαινόταν ότι ήταν κάτι ξεχωριστά ειδικό. Ζωή σε λόγου σας και κράτα τις ιδέες του ζωντανές.

 274. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ!

 275. φχ said

  Κε Νίκο τα συλλυπητήριά μου.
  Γνώρισα τον πατέρα σας μέσα από 2 βιβλία του, το «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» και το «Τι μας έμαθαν επιτέλους οι αρχαίοι Έλληνες;». Δεν τον γνώριζα προσωπικά, αλλά έστω μέσα από αυτά τα δύο βιβλία που διάβασα, θα ήθελα να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα. Έλληνας με την καλή έννοια, όχι αυτή του νεοέλληνα, αλλά αυτού που τιμά την αρχαία Ελλάδα και αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των αρχαίων φιλοσόφων. Μακάρι ο άνθρωπος αυτός να δίδασκε αρχαία γλώσσα-ιστορία-πολιτισμό κτλ στα σχολεία με βιβλία και ύλη προσαρμοσμένα σε αυτά που πίστευε. Θα ήταν όλα πολύ καλύτερα, αφού πλέον φτάνουμε σε αυτό που λέει στα βιβλία του, η νεολαία να μισεί τον Όμηρο, τον Θουκυδίδη, τους φιλόσοφους, σαν λογικό αποτέλεσμα ενός αντιπαιδαγωγικού τρόπου διδασκαλίας. Κρίνοντας από τα γραπτά του, πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο με πραγματική αγάπη για την Ελλάδα, για τον αρχαίο πλούτο, για τη νεολαία. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι σαν κι αυτόν, ειδικά τώρα που η υγιής χρήση και η γνώση της αρχαίας ελληνικής σκέψης και των διδαγμάτων της θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά στην «παιδεία» που έχουμε σαν άνθρωποι.
  Ας μας χαρακτηρίσει όλους «Η αγάπη του ωραίου. Η αγάπη του ανθρώπου. Η αγάπη της ελευθερίας. Η παρρησία. Η ευθύτητα. Το μέτρο.» όπως την αρχαία ελληνική σκέψη που θαύμαζε ο πατέρας σας.

  ένας εκπαιδευτικός πληροφορικής

 276. sarant said

  Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητέ!

 277. Κουνελόγατος said

  Να είστε καλά να τον θυμόσαστε, σας έστειλα και μήνυμα…

 278. Νέο Kid Στο Block said

  Aιωνία η μνήμη του. Να ζήσετε Νίκο και να τον τιμάτε πάντα με την ίδια αγάπη!

 279. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: