Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γκρίζες ζώνες, γκρίζες μέρες

Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2011


Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς που παραιτήθηκαν χτες δήλωσαν: Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.

Ίσως έτσι πρέπει να γράφει κανείς όταν απευθύνεται στον Τύπο για να κερδίσει τα εύκολα και φτηνά εύγε, αλλά δεν μπορώ να μη δηλώσω τη δυσφορία που μου δημιουργούν τα αλλεπάλληλα κλισέ της πρότασης· όπως και πολλά άλλα πράγματα, και το κλισέ δεν βλάφτει όταν γίνεται με μέτρο, αλλά θέλει ρέγουλα, αλλιώς ο αναγνώστης γκώνει, όπως όταν του σερβίρεις ένα υπερβολικά λιπαρό πιάτο ή μια κομματάρα σοροπιαστό γλυκό.

Τέλος πάντων, απ’ όλα τα κλισέ εγώ θα σταθώ στη γκρίζα ζώνη, που μάλιστα θεώρησαν καλό να το επαναλάβουν και οι αρμόδιοι υπουργοί στην απάντησή τους, όπου κάλεσαν τους εισαγγελείς «να αναφέρουν αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλουν στη δημιουργία γκρίζων ζωνών που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τελευταία χρόνια το δημόσιο βίο».

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για έρευνες και είμαι μακριά από τα κιτάπια μου κι έτσι δεν μπορώ να ανιχνεύσω με ακρίβεια την ιστορία του κλισέ, οπότε θα βασιστώ στη μνήμη μου και στην αίσθησή μου και μπορεί να πέφτω πολύ έξω. Νομίζω ότι οι γκρίζες ζώνες εμφανίστηκαν στη γλώσσα μας μετά τη μεταπολίτευση, ίσως αρχικά σε συνδυασμό με τις αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές στο Αιγαίο· πότε ακριβώς, δεν ξέρω, μάλλον στη δεκαετία του 1980. Πάντως, το λεξικό Μπαμπινιώτη καταγράφει τη σημασία και λέει ότι πρόκειται για δάνειο από το αγγλικό grey area. Εγώ θυμάμαι ότι πρωτοσυνάντησα τη λέξη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στα γαλλικά, zone grise, αν και παραδόξως τη γαλλική αυτή έκφραση δεν τη βρίσκω στον διαδικτυακό θησαυρό της γαλλικής γλώσσας (atilf.fr).

Γκρίζα ζώνη είναι μια περιοχή με αμφισβητούμενο ή ακαθόριστο νομικό καθεστώς. Το κλισέ είναι πολύ συχνό και εκτός Αιγαίου, όπως μπορείτε να δείτε γκουγκλίζοντας την έκφραση. Γενικά, το γκρίζο είναι από τα λίγα χρώματα με σαφή αρνητική… απόχρωση. Μόνο το μαύρο είναι σαφώς αρνητικότερο, ενώ και το κίτρινο έχει αρκετές (αλλά λιγότερες) αρνητικές χρήσεις. Το γκρίζο είναι δηλωτικό της κατήφειας, της θλίψης, της απαισιόδοξης διάθεσης· πάντα το χρώμα μου ήταν το γκρίζο, λέει ένα τραγούδι της Γαλάνη (μουσική Σπανού, στίχοι Ιατρόπουλου) και είμαι βέβαιος πως με λίγο κόπο μπορείτε να βρείτε κάμποσα άλλα γκρίζα τραγούδια -δίνει και εύκολη ρίμα.

Έχουμε βέβαια και τα γκρίζα μαλλιά, που είναι προάγγελος των γηρατειών και της φθοράς, όσο κι αν πασχίζει εκείνο το άλλο τραγούδι να πείσει τη λεγάμενη πως δεν έχουν σημασία τα λίγα γκρίζα μαλλιά. Και, συναφής με τη γκρίζα ζώνη είναι η γκρίζα διαφήμιση, η συγκαλυμμένη προώθηση προϊόντων μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές τάχα μέσα στη ροή του προγράμματος.

Παροιμιακές εκφράσεις με το γκρίζο δεν βρήκα, ίσως σαν λέξη να μην είναι και τόσο παλιά -δεν ξέρω αν θα τη βρούμε σε κείμενα πριν από το 1880. Είναι δάνειο από τα ιταλικά ή τα βενετικά, αλλά η αρχή της λέξης είναι γερμανική. Σε νεότερο δάνειο από τα γαλλικά πήραμε την άκλιτη μορφή, το γκρι. Οι γυναίκες ξέρουν πολλά γκρι, το γκρι ανθρακί, το γκρι αρζαντέ (που οι πωλητές αυτοκινήτων, μια φορά κι έναν καιρό που ο κόσμος αγόραζε αυτοκίνητα, το λέγαν ασημί, είναι πιο γκλαμουράτο) ή το γκρι σουρί (που δεν είναι το χρώμα της γενειάδας του Γεωργίου Σουρή, που ήταν μαύρη άλλωστε, αλλά το ποντικί γκρι, διότι στα γαλλικά souris είναι το ποντίκι). Παλιότερα το γκρι λεγόταν σταχτί ή φαιό· αν δείτε κάπου «γκρίζα ύλη» να ξέρετε πως είναι παλιομετάφραση της «φαιάς ουσίας», αν και ο Σέρλοκ Χολμς Ηρακλής Πουαρό μιλούσε για τα «μικρά γκρίζα κύτταρα» του εγκεφάλου του.

Η ζώνη της Παναγιάς, που λέγεται και αγία ζώνη, και που τη διαχειρίζεται ευρηματικότατα ο CEO Εφραίμ (προσωρινά κρατούμενος) δεν είναι γκρίζα γιατί σύμφωνα με την παράδοση την ύφανε η Παναγία από τρίχες καμήλας. Όπως διαβάζω στον ιστότοπο της Αγίας ή Τιμίας Ζώνης (που δεν είναι γκρίζα), βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθεια της Παναγίας, τους «δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στη λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες», λέει ο ιστότοπος. Αν δεν έχουν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Advertisement

58 Σχόλια προς “Γκρίζες ζώνες, γκρίζες μέρες”

 1. Sky said

  Γκρίζες ζώνες, μέρες, ώρες, είναι μόνο αυτό που μένει όταν συλλογιζόμαστε τα μαύρα μαντάτα, που μας επιφυλάσσει η κάθε μέρα που ξημερώνει και για εμάς και για τα παιδιά μας. Τη μαύρη σαν το ράσο του Εφραίμ, διάθεση που κουβαλάμε και τη μαυρίλα που βιώνουμε σε κάθε συνάντηση και σε κάθε συζήτηση.

  Μαύρο μέτωπο μας κυβερνάει και γκρίζες μέρες μας κερνά. Μαύρη θλίψη μας κρατά ανίκανους να αντιδράσουμε για να μείνουμε πρόθυμοι υπήκοοι, υπάκουοι στα κελεύσματα της μαύρης μας κυβέρνησης. Της μαύρης κυβέρνησης της γκρίζας χώρας που το μόνο χρώμα που διακρίνεται μέσα της, εκτός από το κυρίαρχο μαύρο, είναι το φαιό.

  Μόνο «Κόκκινη Χρονιά» μπορώ να ευχηθώ, χωρίς να κατηγορηθώ για ειρωνεία(;)

 2. Μόνο στα όνειρα αφήνεις χρώμα πάνω στο δικό μου γκρίζο…

 3. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Αυτός ο στίχος είχε γεννήσει ένα διασκεδαστικότατο ραμόνι «αφήνεις χρώμα πάνω στο μικρό, μουγκρίζω».
  Βλ. εδώ, σχ. 48:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/24/roviolis/

 4. cronopiusa said

  Διόνυσε, λισσόμεσθά σ’, ηδικήκαμεν. Διόνυσε, σ’ αδικήσαμε, έλεος κάμε
  ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ-ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ Μ.ΜΗΤΣΙΑΣ

  Στο είπα και σου το δηλώνω
  Δεν πλερώνω, δεν πλερώνω…
  Δεν πλερώνω, δεν πλερώνω…
  Μη μου λες πάλι τα ίδια,
  παρ’ το σάκο με… τ’ απίδια…
  Στο είπα και σου το δηλώνω
  Δεν πλερώνω, δεν πλερώνω
  Δεν πλερώνω, δεν πλερώνω…

  Τειρεσία μου μαγκάνα
  είμαι εγώ παλιά πουτάνα
  Κι αν με βάλεις σε μπουκάλι
  κάνω μπαμ και μία η άλλη
  Κι αν με βάλεις σε μπουκάλι
  κάνω μπαμ και μία η άλλη

  Στο είπα και στο υπογράφω: Κοίτα τώρα που σε γράφω…
  Κοίτα τώρα που σε γράφω…
  Πέρασα την γκρίζα ζώνη
  ποιος με πιάνει ποιος με σώνει
  Στο είπα και στο υπογράφω: Κοίτα τώρα που σε γράφω…
  Κοίτα τώρα που σε γράφω…

  Τειρεσία, Τειρεσία
  κι όλοι company και Σία
  Θα σας βλέπω από ‘κει πάνω, θα γελάω και θα σας κλάνω…
  Θα σας βλέπω από ‘κει πάνω, θα γελάω και θα σας κλάνω…

  Τάδε έφη Διογένης
  να ρωτάς για να μαθαίνεις
  να ρωτάς για να μαθαίνεις
  Ρώτα για να καταλάβεις
  τι εστί το ουκ αν λάβεις
  τι εστί το ουκ αν λάβεις κοίτα και θα καταλάβεις…
  κοίτα και θα καταλάβεις…

  Τάδε έφη Διογένης
  να ρωτάς για να μαθαίνεις
  Να μαθαίνεις πριν παθαίνεις…
  Τάδε έφη Διογένης
  Να μαθαίνεις πριν παθαίνεις…
  Τάδε έφη Διογένης

 5. Μιχαλιός said

  Όχι ο Σερλοκ Χολμς, Νικοδέσποτα, αλλά ο Ηρακλής Πουαρό…

 6. ππαν said

  Θυμάμαι ένα διήγημα του Ψαθά με γκρι ποντικί και άλλες αποχρώσεις του γκρίζου που υποτίθεται ότι ήταν το αστείο του πράγματος

 7. π2 said

  Είναι και πολιτική απόχρωση το γκρι: οι Γκρίζοι Λύκοι, οι φαιοχίτωνες της Sturmabteilung…

  Αλήθεια γιατί οι τελευταίοι είναι φαιοχίτωνες στα ελληνικά, αλλά Braunhemden / Brownshirts στα γερμανικά και στ’ αγγλικά;

 8. Στα γαλλικά νομίζω εισήλθε η φράση πολύ αργά (μετά το 1980) και δε «μονιμοποιήθηκε». Στα αγγλικά δεν ξέρω. Στα ελληνικά εγώ όπως κι εσύ την έχω ταυτίσει με το Αιγαίο.

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Πολύ γκρίζο έπεσε αφεντικό, γι’αυτό θα προσπαθήσω να βάλω μερικές πινελιές άσπρου και να το ξανοίξω λίγο, με τη γνώριμή μου πλέον τεχνοτροπία – γελοιότητα (με την αρχαία και νέα έννοια του όρου).:-)

  Υπάρχουν και τα εγγλέζικα γκρέιχάουντ (Greyhound), εξαιρετικοί δρομείς και «πηγή έμπνευσης» μερικών από τα πιο στημένα μπούκικα κόλπα ανά το Ην.Βασίλειο (και όχι μόνο).
  Στην οικογένεια των σκύλων/λύκων υπάρχουν επίσης οι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) τούρκοι «Γκρίζοι Λύκοι» και γκρίζος είναι παρεμπιπτόντως κι ο δικός μας Λύκος της Στέπας aka Χόμο ουνιβερσάλις κάνις λούπους aka «Wer ,zum Teufel,ist dieser Herr Kavafis;» (ελπίζω να δέχεσαι λίγο πικρόχολο πείραγμα, και θα δεχτώ ευχαρίστως ισόποση (ή μεγαλύτερη ποσότητα) αντίστοιχου δικού σου, αν και δεν είναι του στυλ σου, οπότε είμαι μάλλον σέιφ):-)

  Γνωρίζω και το Greyhawk ! (φανταστικός κόσμος κάτι σαν την κοίλη Γη του Τόλκιεν ή κάτι παρόμοιο υποθέτω). Την τελευταία φορά (πρέπει να’ναι κοντά στα δυόμιση με τρία χρόνια) που επισκέφτηκα το γνωστό «σκακιστικό» βιβλιοπωλείο στην Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια , πέφτω πάνω σε κάτι πιτσιρικάδες (και όχι και τόσο πιτσιρικάδες ) και «να’σου το Γκρέιχοκ» και «έτσι ο Γκρέιχοκ» και μόνο τη λέξη Γκρέιχοκ άκουγα. Ααα ,λέω (σαν κλασικός μάρκετινγκ βικτιμάς) νά λοιπόν το νέο μου φαρμακερό βέλος που θα προστεθεί στην ποικιλώνυμη σκακιστική μου φαρέτρα… πάω σε μια κοπέλα υπεύθυνη και ζητάω λοιπόν το «άνοιγμα Γκρέιχοκ» ή τον σκακιστικό συγγραφέα Γκρέιχοκ…
  Έλαβα υπό της κορασίδας, βλέμμα φλογερό και υπομειδίαμα (στην αρχή νόμισα ότι οι γκρίζοι κρόταφοί μου, είχαν κάνει ξανά το θαύμα τους ) αλλά φευ! « Το Γκρέιχοκ είναι ρόουλ πλέινγκ γκέιμ, κύριε!» με κατακεραύνωσε. Για τα σκακιστικά ,στο ραφάκι στο βάθος.»…έφυγα σα βρεγμένη γκρίζα γάτα.
  Επειδή πιθανώς (αλλά όχι σίγουρα) να ξανασχολιάσω του χρόνου (ελάτε κορίτσια…μη κάνετε έτσι ,δεν είμαι και ο Έλβις) ας ευχηθώ από τώρα, η νέα χρονιά να μας μπει σε όλους με το καλό (μετά βαζελίνης και όχι άνευ δηλαδή, προσφορά του Χριστόφορου Κολόμβου(κατά ΣτέπενΛύκεν, that is…) και να χουμε την υγειά μας!

  ΥΓ. Απολογούμαι στο Νικοδέσποτα και σε όσους άντεξαν να διαβάσουν το παρόν σεντονάκι, αλλά μιας και –ως γνωστόν- το ερχόμενο έτος πιθανότατα να είναι το τελευταίο μας (σ’ αυτήν την χωροχρονική διάσταση) και κάθε μέρα του (μην ακούτε για 21 Δεκέμβρη και μαλακίες που λένε, οι Μάγια δεν μίλησαν για συγκεκριμένη μέρα (ούτε για κάτι άλλο σχετικό βέβαια…) μπορεί να είναι η doomsday ,αν λοιπόν δεν ξαναματαδιαβάσετε σχόλιο του Νιόπαιδου ,ας είναι το τελευταίο μου αντάξιο των παραδόσεων της θρυλικής Πειραϊκής- Πατραϊκής!
  ΥΓ2.Τα: έξι εισαγωγικά, δεκαπέντε παρενθέσεις,4-5 τρεις τελείες και δύο υστερόγραφα του σχολίου, αφιερώνονται με πολλή αγάπη και σεβασμό, στον αγαπητό Τιπού! 🙂

 10. Μην ξεχνάμε και την κομματάρα των Βιζάζ Fade to grey!

 11. Emphyrio said

  Η μονη θαυματουργος ζωνη που αναγνωριζω εγω βρισκεται εδω μεσα: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B5%D1%80_%28%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC%29. Για το χρωμα της δεν ξερω – δεν με απασχολει ιδιαιτερα.

 12. physicist said

  […] Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθεια της Παναγίας, τους “δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στη λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες”, λέει ο ιστότοπος. […]

  Μόνο με την κορδέλα ή θέλει και χείρα κίνει; Ή μήπως καλύτερα να μη λέμε για χείρες, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα; Μας μπερδεύεις, Νικοκύρη, μίλα καθαρά!

 13. spiral architect said

  Και η τεχνολογική – φυσική πινελιά στην ανάρτηση:

  Grayscale (κλίμακα του γκρι) στην ασπρόμαυρη ψηφιακή φωτογραφία.

  Ορισμοί:
  – Μαύρο: Πλήρης απουσία χρώματος.
  – Λευκό: Όλα τα χρώματα του φάσματος σε μια καθορισμένη αναλογία.
  – Γκρι: Βλέπε παραπάνω. 😉

 14. spiral architect said

  @ 12: Φυσικέ, τι ταινία το Stalker! 😎

 15. spiral architect said

  … άκυρο, απάντηση στο @11 😳

 16. Emphyrio said

  Και οι αλλες του Tarkovsky (συγγνωμη: Тарковский, για να γινω εστετ) και του Kieślowski δεν αξιζουν; Για να μην αρχισω για την μουσικη του Preisner στην Véronique κυριως (αλλα και στα Τρια Χρωματα – pardon, Trois Couleurs).

 17. jimakos said

  Πρόχειρα μου’ρχονται τα

  »Θέλω να σε ξαναδώ κουράστηκα να ζω στο μαύρο και στο γκρίζο» του Notis

  »Νιάου, σε έχουνε μη στάξει κι είναι από μετάξι η γούνα σου η γκρι» της Αλίκης

  @10 ,Κώστας

  Στο οποίο έχουν κάνει πολύ καλή διασκευή οι Nouvelle Vague http://www.youtube.com/watch?v=US-eKJleGgg

 18. Μπουκανιέρος said

  9 (κάπου στη μέση) Σκέφτηκα κι εγώ τον Τόλκιν, δηλαδή νά κάποιος που δεν έβλεπε το γκρίζο σαν αρνητική απόχρωση (μπορεί να σας το βεβαιώσει κι ο Earion). Με πιθανή πηγή έμπνευσης (ως προς τη θετική αποτίμηση) την ουαλλική μυθολογία, όπου όμως llwyd είναι τόσο το γκρι όσο και το καφέ (τελικά, υπάρχει ανάλογη σύγχυση στη χρήση του φαιός;, βλ. σχ. 7).

 19. !!!!!

 20. aerosol said

  Η πρώτη αναφορά σε γκρίζες ζώνες που θυμάμαι να πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αφορούσε βραχονησίδες αλλά και τη Γαύδο, με αφορμή μια άσκηση του ΝΑΤΟ το 1996.

  Σε ταινίες, τραγούδια και βιβλία για την μεταπολεμική Αμερική φιγουράρουν συχνά τα λεωφορεία της Greyhound, μεγάλης εταιρείας υπεραστικών συγκοινωνιών. Μετά από μια μεγάλη αιματηρή απεργία το 1990 η εταιρία πτώχευσε και ξαναλειτούργησε υπό αγγλική ιδιοκτησία.
  [Δεν έχω δει τέτοιο μεταφραστικό διαμάντι, αλλά θα είχε πλάκα αν κάποτε βρούμε πως στη Νομασλάνδη φτάνει κανείς καβάλα σε κάποιο Γκρι Κυνηγόσκυλο!]

  Gray (συντομογραφία: Gy) είναι η μονάδα μέτρησης της απορρόφησης ακτίνων Χ από τον οργανισμό. Ένα Gy αντιστοιχεί στην απορρόφηση ενός Joule από ένα χιλιοστόγραμμο μάζας (ανθρώπινου ιστού).

  To γκρι χρώμα στις ΗΠΑ γράφεται συνήθως gray ενώ στο Ην.Βασίλειο grey.

  Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ως χαρακτηριστική εικόνα εξωγήινου στην UFOλογία και την λαϊκή κουλτούρα ένα είδος ανθρωποειδούς με γκρίζο χρώμα, ισχνό σώμα, μεγάλο κεφάλι και μεγάλα σκούρα μάτια. Ονομάζονται, για ευνόητους λόγους, Greys.

  Στις καλογραμμένες fantasy ιστορίες του Φριτς Λάϊμπερ, ήρωες είναι ο Φαφρντ και ο Γκρίζος Γάτος (Gray Mouser: γκρίζος κυνηγιάρης γάτος για να είμαστε ακριβείς, αυτός που τον κρατούσαν στο σπίτι για να πιάνει τα ποντίκια). Οι φίλοι αυτού του στυλ φαντασίας θα απολαύσουν τα σχετικά διηγήματα, καθώς έχουν ιδιαίτερο χιούμορ και αποφεύγουν τις χοντράδες του είδους.

 21. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Και μην ξεχνάμε τα άλογα Scots Greys.
  Να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.

 22. physicist said

  Θετικό πρόσημο (ή μάλλον όχι κατανάγκη αρνητικό) έχει το graue Eminenz στα Γερμανικά. Το οποίο μόλις διάβασα στη Βίκη ότι προέρχεται από το γαλλικό éminence grise. Η ψυχολογική επίδραση του γκρίζου έχει αναλυθεί με τρόπο εύστοχο και αμίμητο από το μακαρίτη τον Loriot στο Ödipussy.

 23. cronopiusa said

  Πομακοχώρια «Γκρίζα» ζώνη

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=436281

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=436380

  Και τα Ποµακάκια, πάνω στη Ροδόπη, σπίτι τους µιλάνε βουλγαρικά. Οταν πάνε στο ∆ηµοτικό, µαθαίνουν ελληνικά και τουρκικά, έτσι λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Στην πέµπτη ∆ηµοτικού µαθαίνουν και λίγα αραβικά για να καταλαβαίνουν το Κοράνι – πάλι η Λωζάννη το γράφει αυτό, και ας έχει καταργηθεί η διδασκαλία του στην Τουρκία. Στην ίδια τάξη αρχίζουν ξένη γλώσσα, µπορεί και δύο. Πέντε-έξι γλώσσες ως τώρα. Στο Γυµνάσιο αρχίζουν και αρχαία ελληνικά – αυτό το λέει το υπουργείο Παιδείας. Επτά γλώσσες, ποιος αντέχει;

  Οµως τα Ποµακάκια Αϊτούλ Καρπάτς, Γκιουλµπαχάρ Ζουµπούλ, Εµράχ Καραχότζα από το Γυµνάσιο της Σµίνθης ήρθαν πρώτα στον διαγωνισµό School Lab για το καλύτερο βίντεο µε πείραµα Φυσικής που προκήρυξε το British Council και συµµετείχαν δεκάδες σχολεία απ’ όλη τη χώρα, των διάσηµων ιδιωτικών της Αθήνας συµπεριλαµβανοµένων. Αυτή είναι η καλύτερη είδηση που άκουσα τον τελευταίο χρόνο, ηµερολόγιό µου – µπράβο στην καθηγήτριά τους Αλεξάνδρα Κίτσου που µας την έκανε χριστουγεννιάτικο δώρο. Αν είχε µάθει στα Ποµακάκια εµβατήρια, θα της έδινε και η Ακαδηµία Αθηνών βραβείο, όπως σε εκείνη την «ελληνόψυχη δασκάλα του Εβρου». Αλλά για πειράµατα Φυσικής; Ντροπή θα ήταν.

 24. 5
  Σίγουρα ο Βέλγος Χερκίλ ήταν αυτός που μιλούσε για «μικρά φαιά κύτταρα», συμφωνώ.

  7
  Να μην ξεχάσουμε και στα «Μαύρα κοράκια» που λέει ένας στίχος:
  «[…] των δολοφόνων, των σταχτοχρώων και των χιτλερικών ορδών», αν το θυμάμαι καλά.

 25. voulagx said

  Γκριζο και το πορτραιτο του Dorian Gray.

 26. Ωραίοι τύποι είστε! Μουγκρίζετε γιορτιάτικα! Ή μεγκρίζετε…

 27. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  #21
  Δεν υπάρχουν άλογα με την ονομασία «Scots Greys». Οι «Scots Greys» ήταν ένα σύνταγμα ιππικού του σκωτσέζικου στρατού που δημιουργήθηκε το 1678 και το 1707 ενσωματώθηκε στη διάταξη μάχης του βρετανικού στρατού, μέχρι το 1971. Υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσαν στο σύνολο τους άλογα γκρι χρώματος και είναι κυρίως γνωστοί για τη δράση τους στους Ναπολεόντιους πολέμους και ιδιαίτερα για την επιτυχή επέλασή τους στη μάχη του Βατερλώ όπου διέσπασαν τις εχθρικές γραμμές και απέσπασαν τον «Αετό» του γαλλικού 45ου συντάγματος βαρέως πεζικού.

  Υπάρχουν δύο πίνακες που αναπαριστούν στιγμές της δράσης τους στη συγκεκριμένη μάχη.
  «Scotland Forever!» της λαίδης Ελίζαμπεθ Μπάτλερ: http://en.wikipedia.org/wiki/Scotland_Forever!
  και
  «The Eagle of the French 45th Ligne captured by the Royal Scots Greys» του Στάνλευ Μπέρκλυ: http://en.wikipedia.org/wiki/File:ScotsGreys.jpg

 28. Μιχαλιός said

  7# Το αρχαίο «φαιός» ερμηνεύθηκε ότι έχει και τη σημασία «καφέ». Τα «φαιόφυτα» δεν είναι γκρίζα φύκια, αλλά καστανά. Και το Bismarckbraun είναι (λέει η εγκυκλοπαίδεια) το «φαιόν του Βίσμαρκ».

  Το αστείο είναι πως η λέξη «φαιοχίτωνες» είναι αρχαία. Τη λέει ο Ορέστης για τις Ερινύες στις Χοηφόρους του Αισχύλου.

 29. Immortalité said

  @28 Και τα νταμάρια καφέ είναι; Για γκρίζα τα είχα…

  Νίκο, δίκιο έχει Μιχαλιός στο @5 🙂

 30. Μαρία said

  «Οι τα φαιά φορούντες ήσαν οι χριστιανοί.»

 31. φαιὰ ζώνη ἀναφέρεται ἡ γκρίζα ζώνη σὲ σχετικὰ ἐγχειρίδια οἰκονομικοῦ ποινικοῦ δικαίου.

 32. Δημήτρης Μ. said

  Επίσης και η «φαιοπράσινη» στο στρατό ξηράς, που μερικές σειρούλες την έλεγαν «θεοπράσινη» (όπως λέμε: θεογκ’ομενα, θεοπάλαβος κλπ)

 33. jimakos said

  Ναι,αλλά η φαιά αρκούδα, καφέ δεν είναι ?

 34. Earion said

  Νέο Kid (9) και Μπουκανιέρε (18, ευχαριστώ για την πάσα) ο χώρος του Τόλκιν λεγόταν Μέση Γη (Middle Earth), όχι κοίλη γη, καμία σχέση. Όντως το χρώμα το μάγου Γκάνταλφ ήταν το γκρι, όσο δρούσε υπό περιορισμό. Όταν υπερνίκησε τις δυνάμεις του θανάτου και ξαναγύρισε αναγεννημένος πήρε το λευκό χρώμα.

  Πολύ καλά τα λέει το Ρεμάλι (27) για τους Σκοτς Γκρέις.

 35. φαιός νάνος = καφέ νάνος = καστανός νάνος brown dwarf
  Φαιό σώμα = grey body

 36. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια, να με συμπαθάτε που έλειπα όλες αυτές τις ώρες!

  4: Δεν ήξερα το άζμα, ευχαριστώ!
  5: Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση, τι να σου κάνουν τα καημένα τα γκρίζα κυτταράκια…
  7: Μπράβο, έχουμε και την πολιτική διάσταση.
  9: Νεοκίντ, μ’ έκανες και γέλασα. Από το ίδιο βιβλιοπωλείο αγόραζα κι εγώ βιβλία για μπριτζ (σκακιστικά όχι, διότι τότε που έπαιζα σκάκι ο Γουτεμβέργιος πηγαινε νηπιαγωγείο) και παρατήρησα κι εγώ την επέλαση των αρπιτζήδων.

 37. sarant said

  12: Η πίστις και όρη μετακινεί, λένε
  22: Το γαλλικό eminence grise δεν είναι απαραίτητα θετικό πάντως. Λέμε κι εμείς «φαιά εξοχότης»
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9451
  23: Για τα πομακάκια δεν το ήξερα.

 38. Μπουκανιέρος said

  34 Και ο Γκρίζος Λόχος (αν θυμάμαι σωστά).

 39. Μιχαλιός said

  33: Και τι πάει να πει «φαιά αρκούδα»; Εδώ, το «φαιά» μεταφράζει ολοκάθαρα το «brown»: http://playground.go-green.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=63%3Amathe-gia-tin-faia-arkouda&catid=5%3Abiopikilotita&Itemid=10&lang=mk

  Και εδώ μεταφράζει ολοκάθαρα πάλι το «grizzly»: http://agnostos.gr/cinema/c_new.php?subaction=showfull&id=1149559769&archive=&start_from=&ucat=1&

  Την αχρωματοψία των αρχαίων πόσες χιλιετίες θα πρέπει ακόμα να την πληρώνουμε;

 40. gryphon said

  Yπαρχει ενα υπεροχο αλμπουμ του Graham Parker με τιτλο «Αnother Grey Area».Σπουδαίος αγγλος τραγουδοποιός της δεκαετίας του 80.
  Τελειως αγνωστος σημερα ,εγω τόν εμαθα απο τον αδερφό μου.Ειχε παιξει και στήν Αθηνα στά τελη τής δεκαετιας του 80.
  Υπαρχει και ομωνυμο τραγουδι πολυ καλο και αλλα οπως αυτο http://www.youtube.com/watch?v=T8rCL1gY0zA.
  Επισης υπαρχει ενα παλιο τραγουδι των Rolling Stones απο το December’s Children που λεγεται «Βlue turns to grey».
  Θλιμενο αλλα το γκρι παντου μαλλον παει με τήν θλιψη http://www.youtube.com/watch?v=UirracuXoUI&feature=related.
  Απο ελληνικα τραγουδια δεν μπορω να θυμηθω τιποτα.

 41. π2 said

  Μιχαλιέ, δεν πρόκειται ακριβώς για αχρωματοψία των αρχαίων, πρόκειται για παντελή αδιαφορία για την ορολογική ακρίβεια. Το έχουμε ξανασυζητήσει στα πρώτα τριάντα σχόλια εδώ.

 42. Μιχαλιός said

  41: Έχεις δίκιο, λαϊκίζω κι εγώ…

 43. tamistas said

  Επίσης: ο κύριος με τα γκρι.

 44. @Π2, σχόλιο 41

  Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμα κι από την ίδια την ινδοευρωπαϊκή ρίζα κάποιων χρωμάτων. Για παράδειγμα το μπλε, το γκρι, το φαιό, το brown, braun κ.λπ. και το white, weiß κ.λπ. ανάγονται σε διαφορετικές μεν ρίζες που όλες, όμως, σημαίνουν «λάμπω, λαμπυρίζω, αστράφτω».

 45. 41: Brent Berlin, Paul Kay: Basic Color Terms: Their Universality and Evolution (προεπισκόπηση)

 46. nikiplos said

  κάτω από το γκρίζο σου ουρανό:

 47. Και γκρι αγαπημένο του Μπέκετ, γκρι κι ο γρανίτης της ταφόπετράς του, βάσει των οδηγιών του: «ό,τι χρώμα νάναι, αρκεί να είναι γκρι»…

 48. Και ο Γκρίζος Κόμης, από προηγούμενη συζήτηση.

 49. Ok, αφού το παραξηλώσατε, θα προσθέσω κι εγώ (όχι για πρώτη φορά), το καμάρι μας, την Σάσα Γκρέι (http://en.wikipedia.org/wiki/Sasha_Grey) και μετά θα πάω να δω το Γκρέι΄ς Ανάτομυ (http://en.wikipedia.org/wiki/Grey%27s_Anatomy), ε μα πιά!

 50. sarant said

  Ευχαριστώ και για τις νεότερες γκρίζες προσθήκες!

 51. Νέο Kid Στο Block said

  @ Earion (34.): Διαφωτιστική η διευκρίνησή σου και διαλύει μια διαδεδομένη σφαλερή εντύπωση όλων όσοι δεν έχουν διαβάσει Τόλκι(ε)ν (μεταξύ αυτών κι εγώ).
  Το περίεργο είναι, το πόσο διαδεδομένη είναι η σύγχυση/ταύτιση μεταξύ «Μέσης Γης» και « Κοίλης/κούφιας Γης» ακόμη και σε κύκλους φανατικών του είδους(από μια ιντερνετική σύντομη γύρα που έκανα, το διαπίστωσα). Φαντάζομαι βέβαια, όχι σ’ αυτούς που έχουν διαβάσει τα πρωτότυπα συγγράμματα. Ίσως να παίζει ρόλο και η γενικότερη τάση να μπλέκονται και θεωρίες συνομωσίας και μοδάτης χθόνιας μυθοπλασίας στη μέση.

 52. Θρασύμαχος said

  Δυστυχώς η συνέχεια και το τέλος της υπόθεσης των δύο εισαγγελέων δικαιώνει τη δυσφορία του οικοδεσπότη μας για τα αλλεπάλληλα κλισέ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231143971 «συνεχίζομεν εκπληρούντες αυτά με υψηλόν εισαγγελικόν φρόνημα και ασυμβίβαστη μαχητικότητα … συντρέχουν, αναπτύσσονται και εκδηλούνται σε όλες τις δικαστικές ενέργειες που έχουν σοβαρό διαγνωστικό αντικείμενο, συνιστούν δε συνηθέστατες και a priori υφιστάμενες παραμέτρους, που ο εισαγγελέας ως δεδομένες και αυτονόητες τις αντιπαρέρχεται ανεπηρέαστος και αδιάφορος … αναντιλέκτως, ανάξιοι και ριψάσπιδες … εξ αιτίας της φύσεως του αντικειμένου και των πολλαπλών-πολυεπίπεδων αντανακλάσεων των υπηρεσιακών πρωτοβουλιών και ενεργειών μας, που σαφέστατα πολλούς ενόχλησαν και ενέβαλαν εις ανησυχίαν και πολλοί θα επιθυμούσαν και θα εύχονταν να μην είχαν λάβει χώρα … κρίσιμον και κεφαλαιώδες, θεσμικόν και ηθικόν, ζήτημα, απτόμενο ευθέως της λειτουργικής μας υποστάσεως και αποστολής … πέμψαμε έμπρακτο, απέριττο και σαφέστατο μήνυμα, στους ενδεχομένως φρονούντας και απεργαζομένους τα αντίθετα, για τους οποίους αδιαφορούμε παντελώς και εμφαντικώς τους αγνοούμε, από πλευράς εκπληρώσεως της υπηρεσιακής μας αποστολής και του διαφυλακτέου, ως κόρης οφθαλμού, δικαστικού ήθους και εισαγγελικού καθήκοντος … δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας … το αντιμετωπίζουμε και το βιώνουμε ως μέγα και αποκλειστικώς θεσμικό ζήτημα»

 53. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #27
  Σωστό. Τελοσπάντων είχαν και γκρι άλογα κάποια στιγμή. Αυτό εννοούσα 🙂

 54. 51: Beginning Old English:

  As an undergraduate, Tolkien (1892–1973) studied Old English at Exeter College, Oxford. There, he was particularly struck by two lines from the poem Christ A:

  Ēalā Ēarendel engla beorhtast
  Ofer middangeard monnum sended

  Hail, Earendel, brightest of angels,
  On Middle Earth sent to men

  ‘Middle Earth’ – middangeard – in Old English poetry refers to the human world
  between Heaven above and Hell below.

  […]

  Hē ærest scōp eorþan bearnum
  He first created of earth for the children

  heofon tō hrōfe, hālig Scieppend.
  heaven as roof holy Creator

  Þā middan-geard man-cynnes Weard,
  Then earth of mankind Guardian

  ēce Dryhten, æfter tēode,
  eternal Lord afterwards adorned

  fīrum foldan Frēa æl-mihtig.
  for men earth Lord almighty

  [He, the holy Creator, first created heaven as a roof for the children of earth. Then the Guardian of mankind, eternal Lord, Lord almighty, afterwards adorned the earth for men.]

  […]

  Some compounds are metaphorical rather than literal, and are known as ‘kennings’. The meaning of middan-geard (‘middle-dwelling’; the source of Tolkien’s ‘Middle Earth’) derives from the medieval belief that earth was mid-way between Heaven and Hell.

 55. sarant said

  52: Πριν πατήσω το λινκ νόμιζα οτι την κλισιάδα την είχες φτιάξει επίτηδες… αλλά δυστυχώς είναι αυθεντική…

 56. Θρασύμαχος said

  #55: οπότε, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, βρήκαμε Πρόεδρο Δημοκρατίας για την πενταετία 2020-2025

 57. Νέο Kid Στο Block said

  55. Κλισιάδα λέει…! Και παπαρομπαρουφολογιάδα μη σου πω. Μου’ρθε αυθόρμητα και μένα ένα ταιριαστό οπωσδήποτε επί της ουσίας, κλισέ …αλλά το πρόλαβαν δεκάδες ιστοσελίδες και ιστολόγια. Αχχ, όσο κι αν «στέρξω», έναν γκρισουρίν τέξω ,κυρ εισαγγελέα μουυυ. (θλιμ. Φατς.)

 58. imwrong said

  και πολύ πιο χάλια η δεύτερη δήλωση: http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4683800

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: