Αυτό δεν το είπε ο Σουρής!
Posted by sarant στο 5 Ιανουαρίου, 2012
Κάτι άλλο είχα σκοπό να γράψω για σήμερα, αλλά έπεσε τούτο δω μπροστά μου, κι επειδή μερικά πράγματα πρέπει να τα σκοτώνεις από μικρά (όπως λέει το ανέκδοτο με το τρένο και την τσαγιέρα) αλλάζω σχέδιο.
Στον ιστότοπο της Άθενς Βόις, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης γράφει ένα άρθρο προς υπεράσπιση του Πάσχου Μανδραβέλη, ο οποίος, λέει, κατηγορήθηκε από συναδέλφους του, συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, για αντισυναδελφική συμπεριφορά και καλείται να παρουσιαστεί στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Επί της ουσίας, πιθανώς να έχει δίκιο ο κ. Κανέλλης, αν και θα ήθελα να ακούσω και την άλλη πλευρά. Ωστόσο, στο άρθρο προτάσσεται, ως μότο, το εξής δίστιχο: Είναι ελεύθερος ο Τύπος / φτάνει μόνο να μη γράφει με την υπογραφή: Γεώργιος Σουρής και εδώ διαφωνώ ριζικά, αφενός επειδή το δίστιχο δεν είναι ακριβώς έτσι και αφετέρου, και κυρίως, επειδή δεν το είπε ο Σουρής αυτό.
Είναι βέβαια γνωστό ότι κυκλοφορούν πολλά αποφθέγματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν ειπωθεί από τον διάσημο άνδρα στον οποίο αποδίδονται, με διασημότερο, ίσως, το «Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες», που αποδίδεται ευρύτατα στον Βολταίρο, που όμως κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν το είπε. Στην περίπτωση του Βολταίρου, η εσφαλμένη απόδοση (misattribution στα αγγλικά) γίνεται καλοπροαίρετα, σε άλλες όμως περιπτώσεις υπάρχει και κακή πίστη στη μέση, όπως π.χ. για την υποτιθέμενη ρήση «Αν θέλεις να εξαφανίσεις έναν λαό κατάστρεψε τη γλώσσα του», που ο κ. Σαράντος Καργάκος αποδίδει επίμονα στον Λένιν χωρίς βέβαια να κάνει τον κόπο να δώσει μια παραπομπή (που δεν υπάρχει, διότι δεν το είπε), ή, βέβαια, για την περίφημη (και ανύπαρκτη) «δήλωση Κίσινγκερ«, για την οποία τόσα και τόσα έχουν ειπωθεί. (Παρένθεση: Η ψευτοδήλωση Κίσινγκερ είναι γνωστότερη στην Ελλάδα από τη ρήση του Βολταίρου, αλλά η τελευταία είναι γνωστότερη διεθνώς).
Το Διαδίκτυο, εδώ, παίζει διπλό ρόλο: αφενός βοηθάει στο να διαδοθεί η ψεύτικη ρήση, αφετέρου όμως κάνει ευκολότερο να διαδοθεί η ανασκευή της.
Αν περάσουμε από τα αποφθέγματα στον χώρο της ποίησης, ο ποιητής που περισσότερο έχει αποτελέσει θύμα εσφαλμένης απόδοσης, δηλαδή του έχουν αποδοθεί στίχοι που δεν είναι δικοί του, είναι ο Γεώργιος Σουρής. Για παράδειγμα, κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο ένα… σκατολόημα, ένα ποίημα για σκατά δηλαδή, το οποίο αποδίδεται στον Γεώργιο Σουρή, ενώ κατά τη γνώμη μου είναι στιχούργημα του 1950-1970 και δεν έχει ούτε το πνεύμα ούτε τη γλώσσα του Σουρή. (Δείτε εδώ συζήτηση στο σλανγκρ, όπου συμμετέχω κι εγώ). Στον Σουρή επίσης αποδίδεται, ευρύτατα στο Διαδίκτυο, το στιχάκι «Ποιητής εκ του προχείρου / έχων την μορφήν του χοίρου», ενώ κατά τη γνώμη μου είναι δείγμα σχολικής ή καφενειακής στιχουργικής. Και γενικότερα όμως, όποιο αστείο ή σκαμπρόζικο στιχάκι βρεθεί, στον Σουρή θα το αποδώσουν.
Και αλήθεια, πώς να αποδείξεις ότι κάποιος δεν είπε κάτι; Ο Σουρής έχει γράψει εκατοντάδες χιλιάδες στίχους (όπως είπαμε μόλις χτες), γιατί να μην το έχει γράψει κι αυτό; Οριστική απόδειξη δεν υπάρχει -εκτός αν ψηφιοποιηθούν τα άπαντα του Σουρή, αλλά και πάλι κάποιος πεισματάρης μπορεί να συνεχίσει να λέει ότι πρόκειται για ανέκδοτο ποίημα από το αρχείο Σουρή!
Στην περίπτωση όμως του δίστιχου που παρέθεσε ο Η. Κανέλλης, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο ποιητής δεν είναι ο Σουρής, επειδή ξέρουμε με βεβαιότητα ότι το έγραψε άλλος, έστω και ελαφρώς διαφορετικό. Η ακριβής μορφή του είναι: Είν΄ ελεύθερος ο Τύπος / φτάνει μόνο να μη γράΨειΣ, και το έχει γράψει ο Αλέξανδρος Σούτσος, το 1831, πριν γεννηθεί ο Σουρής. Πρόκειται ίσως για το πρώτο δείγμα πολιτικής σάτιρας στο νεοελληνικό κράτος. Σαν αντίδραση στο «τυποκτόνον ψήφισμα του Ι. Καποδίστρια», ο Αλέξανδρος Σούτσος (1803-1863) έγραψε τους εξής στίχους που έμειναν παροιμιώδεις:
Είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μην βλάψεις
της Αρχής τους Υπαλλήλους,
τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους·
είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μη γράψεις.
Ο Σούτσος είχε υποδεχτεί με ενθουσιασμό τον Καποδίστρια, γρήγορα όμως διαφώνησε μαζί του και τελικά ύμνησε τους δολοφόνους του. Σε άλλο ποίημά του σατιρίζεται «Ο επιστάτης των εθνικών οικοδομών επί Ι. Καποδίστρια» που ρημάζει ατιμωρητί τα ταμεία επειδή είναι ημέτερος και χαφιεδίζει καλά. Στο ποίημα διασώζεται το πρώτο νεοελληνικό νόμισμα, οι φοίνικες:
Φοίνικες και ταλαράκια το πουγκί μου κουδουνίζει,
και το στόμα μου σαμπάνιες και ριζόγαλο μυρίζει·
χαιρετάτε με, με σέβας, με βαθύν προσκυνισμόν·
επιστάτης, κύριοί μου, έγινα οικοδομών.
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.
(…)
Η αυτού Πανεξοχότης μ’ αγκαλιάζει κάθε μέρα·
μα ρημάζω το ταμείον; Αλλού βλέπει· βλέπει πέρα.
Φθάνει μόνον πουρνό βράδυ να τον λέγω εις τ’ αυτί
τι φρονεί ο ένας κι άλλος και τι δρόμο περπατεί.
Στη συνέχεια ο Σούτσος υποδέχτηκε με παιάνες τον βασιλιά Όθωνα, αλλά η ιστορία επαναλήφθηκε: μόλις άσκησε κριτική, η εξουσία τον εξόρισε και τον κυνήγησε. Γενικά, η πολιτική σάτιρα ήταν ανθυγιεινό επάγγελμα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Χρηστος Κ. said
Ηλιας Κανελης, Πασχω Μανδραβελης. Το διδυμο της επιτυχημενης «δημοσιογραφιας». Μηπως ο κυριος Κανελης μπορει να μας εξηγησει αυτη τη μεθοδο του απατεωνα (http://agriazwa.blogspot.com/2010/12/media_4610.html) που κανει καριερα βριζοντας ολη τη κοινωνια?
spiral architect said
Ενδιαφέρουσα – ιστορικά και φιλολογικά – ανάρτηση, αλλά η εκκίνησή της (Πάσχος Μανδραβέλης – AV) με χάλασε, πρωί-πρωί! 😛
ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ said
Στον Σουρή επίσης αποδίδεται, ευρύτατα στο Διαδίκτυο, το στιχάκι “Ποιητής εκ του προχείρου / έχων την μορφήν του χοίρου”
νομιζω πως ηταν του πωλ Νορ
Νέο Kid Στο Block said
«Και αλήθεια, πώς να αποδείξεις ότι κάποιος δεν είπε κάτι;»
Πραγματικά δύσκολο! Φαντάζομαι ότι μόνο αν βρεις ότι το είπε κάποιος πιο πριν, αλλά και πάλι δεν αποδεικνύεται απόλυτα ότι δεν το είπε και αυτός αργότερα. 🙂
Νέο Kid Στο Block said
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=quotations%20attributed%20wrongly&source=web&cd=2&ved=0CCQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FList_of_misquotations&ei=ClwFT52gD6_74QTc5eCSCA&usg=AFQjCNG9c98oj0D_YOcMq1KZQYl2KMJh_w
Το «Βολταιρικό» στην κορφή της λίστας.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
“Ποιητής εκ του προχείρου / έχων την μορφήν του χοίρου”
Εγώ νόμιζα ότι αυτό ήταν του «Γαργάλατα» δηλ του Γ. Αθανασιάδη Νόβα. Αλλά εδώ που τα λέμε είναι γνωστό ότι ούτε καν το
‘γαργάλατα» δεν ήταν δικό του, αν και του έδωσε το προσωνύμιο.
ππ said
Αυτό με τον Βολτέρο θυμάμαι να το διάβασα για πρώτη φορά στον «Ταχυδρόμο» που αγόραζε φανατικά ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρή. Την φράση την είχαν σαν μότο σε μια στήλη που εγκαινίασε το περιοδικό γύρω στα 1985, ίσως το «Αλαλούμ»;
ndmushroom said
Ο Σουρής αποτελεί γενικότερα χωματερή ποιητικών αποβλήτων. Θυμάμαι πως το καλοκαίρι είχα λάβει μέσω (chain) mail ένα «διαχρονικό» ποίημά του, το εξής:
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Το ποίημα βασίζεται όντως (;) σε ποίημα του Σουρή (η πρόχειρη έρευνά μου δείχνει πως, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, το «αυθεντικό» ποίημα δε συνίστατο παρά στις τρεις πρώτες στροφές), ωστόσο είναι εμφανές από το μέτρο (ή την έλλειψή του) και τις εναλλαγές της ομοιοκαταληξίας πως στην πορεία εμπλουτίστηκε από πολλούς «ποιητές εκ του προχείρου».
Νέο Kid Στο Block said
Στη λίστα της Γουίκι (βλ.5.) απομυθοποιείται ελαφρώς (έως τελείως) και ο περίφημος νόμος του Μέρφυ.
(στο κεφάλαιο Miscellaneous)
ππ said
Κι εγώ το πήρα αυτό το ποίημα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, όπως και στο κείμενο του Κανέλλη, είναι ότι τα γραπτά ή δήθεν γραπτά του Σουρή θεωρούνται θέσφατα. Καλά να ψάχνεις επιχειρήματα στον Βολτέρο ή στον Ισοκράτη, αλλά στον Σουρή; Βέβαια, αυτές οι νοικοκυρίστικες, απολίτικες απόψεις εκφράζουν τέλεια το ιδεολογικό κλίμα της λεγόμενης κοινής γνώμης….
Τίτος Χριστοδούλου said
«Πολύς καυγάς για μια ομελέττα».
‘What a fuss about an omelette!’. Ο Βολταίρος, για την ελευθερία του λόγου.
«Μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λές, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λές». Η διακήρυξη αυτή του αναφαίρετου δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της γνώμης που αυτός εκφέρει, αποδιδόμενη στον Βολταίρο, συνιστά ακρογωνιαίο λίθο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας του λόγου, πρωτίστως ανάμεσά τους, που μας κληροδότητεν ο Διαφωτισμός, η λάμψη του ανθρωπίνου πνεύματος, του λόγου, της γνώσης και της ελευθερίας που καταύγασε την Δυτική ιστορία τον 18ο αιώνα.
Βεβαίως, ο μεγάλος Βολταίρος, δεν είχε πει ακριβώς αυτό. Η αντίδρασή του στο κάψιμο του βιβλίου του Γάλλου φιλοσόφου Helvétius, ‘De l’esprit [‘Περί του Πνεύματος’], που εκδόθηκε 1758, ήταν: «Πολύς καυγάς για μια ομελέττα. Πόσο απαίσιο να κυνηγάς έναν άνθρωπο για ένα ασήμαντο θέμα σαν αυτό! Μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».
Το βιβλίο του φιλοσόφου, υπεράσπιζε την φιλοσοφική θέση ότι τα ανθρώπινα κίνητρα πίσω από την πράξη πηγάζουν από τις αισθήσεις, μια πράξη ή σειρά πράξεων επιλέγεται κι αποφασίζεται εξαιτίας της ηδονής ή του πόνου που αναμένεται να προκαλέσει (μια ιδέα, που αν ρωτάτε έναν φιλόσοφο όπως τον φίλο σας στο φβ, πάει πίσω στο ‘Περί Ζώων Κινήσεως’, του Αριστοτέλη. Το βιβλίο του Helvetius, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον, αλλά και την οργή της Εκκλησίας, του γιού του Γάλλου βασιλέως Louis XV και έφερε το γαλλικό κοινοβούλο να αποφασίζει την δημόσια πυρά του. Είδαν οι πολέμιοί του σε αυτό μια αμφισβήτηση της ηθικής και της θρησκείας, κι η Εκκλησία ιδιαίτερα καταδίκασε τις αιρετικές και αντίθεες ιδέες του, κρίνοντάς το τόσον άηθες ώστε να πείσει το Γαλλικό Κοινοβούλιο με την καταδίκη του σε δημόσια πυρά. Η αντίδραση τόσον φόβισε τον Helvétius (θυμήθηκε προφανώς ότι οι πυρές της Εκκλησίς δεν έκαιγαν μόνο βιβλία αλλά και τους συγγραφείς τους, ώστε, ασχέτως οποιουσδήποτε Βολταίρους, έγραψεν αμέσως τρεις ανακλήσεις των δογμάτων του βιβλίου. Η κότα σκέφθηκε πώς να σώσει πρώτα από κεί που βγαίνουν τα αυγά της, παρά το δικαίωμα στις ομελέτες κάθε είδους.
Παρά ταύτα, ο δήμιος των Παρισίων έκαμεν ό,τι ζήτησεν ο ορθοδοξία της εποχής, κι έκαψε το βιβλίο, ενώ ο Helvétius έκατσε στα αυγά του και ξέχασε κάθε δικαίωμα στην ομελέττα. Ωστόσο, το κάψιμο του βιβλίου είχε και συνέπειες στην αντιμετώπιση της Εγκυκλοπαίδειας του Diderot, αφού οι ιδέες των Εγκυκλοπαιδιστών, οι ιδέες του Διαφωτισμού, εξήψαν τους φόβους του εκκλησιαστικού κατεστημένου, και επέφεραν μια αντιδραστική στάση της Εκκλησίας που πολέμησε την διάδοση «αθεϊστικών» και όλων αυτών τον συγχρόντων ιδεών που αντιπροσώπευε το κίνημα του Διαφωτισμού. Το κάψιμο του ‘De l’esprit’, το 1758 θυμίζουμε, κατέστη έτσι σύμβολο του εκκλησιαστικού αυταρχισμού, αλλά στην πραγματικότητα έκανε για το βιβλίο ό,τι η καλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να είχε κάμει.
Ο ίδιος ο Βολταίρος η φράση του οποίου έκρυβε και την χαμηλή του ιδέα για την έλλειψη πρωτοτυπίας του (ο Grimm πιστεύει ότι όλες οι ιδέες ήταν παρμένες από τον Diderot), ξέχασε κάθε αντίθεσή του προς τον Helvetius, και κινητοποιήθηκε υπέρ του, ενώ η Madame du Deffand έκρινε ότι το βιβλίο ξεσήκωσε τόση θύελλα επειδή ο συγγραφέας του είπε δημόσια ό,τι πολλοί πίστευαν ιδιωτικά και σιωπηρά, πιο φοβισμένα στο κοτέτσι τους. Η Madame de Graffigny με την σειρά της καμάρωνε ότι όλες οι υψηλές ιδέες του βιβλίου είχαν γεννηθεί από συζηήσεις στα σαλόνια της. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και το ‘De l’esprit’ έγινε όχι μόνο η εκδοτική επιτυχία της εποχής, αλλά ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της ιστορίας, αγαπημένο εντρύφημα των φοιτητών μου στο Κολλέγιο.
Κι όσο για την περίφημη παρέμβαση του Βολταίρου και τα σπασμένα ωά του (γιατί αλλιώς, ως γνωστόν δεν γίνεται ομελέττα), αυτά έγιναν γνωστά από το έργο του S. G. Tallentyre’s ‘The Friends of Voltaire’, το (1907) κι η δήλωση σχόλιό του έχει ως εξής:
«Ό,τι το βιβλίο δεν έκανε για τον εαυτό του, ή για τον συγγραφέα του, το έκανε η καταδίωξή του. Το έγινε ένα από τα πιο διάσημα βιβλία του αιώνα. Οι άνθρωποι που το μίσησαν, και δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα τον Helvétius ,έτρεξαν τώρα γύρω του. Ο Βολταίρος του συγχώρησε όλες τις βλάβες, εκούσιες κι ακούσιες, «Πόση φασαρία για μια ομελεττα» ήταν το επιφώνημά του, όταν άκουσε για το κάψιμο. «Πόσο απαίσιο να κυνηγάς έναν άνθρωπο για ένα ασήμαντο θέμα σαν αυτό! Μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».
Η ρήση του Βολταίρου επανήλθε με μεγάλη ζέση στο προσκήνιο, με αφορμή του βιβλίο το Σάλμαν Ρούσντι, «Satanic Verses», όταν 1000 Μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στις 14 Ιανουαρίου του 1989, στην βρετανική πόλη του Μπράντφορντ, καίγοντας δημόσια το βιβλίο, ενώ βέβαια, επί της κεφαλής του συγγραφέως επεκρέματο η φάτουα, η καταδίκη σε θάνατο που του είχεν εξαπολύσει ο Αγιατολάχ Χομεϊνί. Και μην πάτε και πολύ μακριά, πόσοι χριστιανοί πιστεύουν ακόμη, ανάμεσά σας, ότι το πτώμα του Καζντζάκη είναι τουμπανιασμένο και δεν λιώνει, μετά τον αφορισμό του από την Εκκλησία για τον «Τελευταίο Πειρασμό»;
Τίτος Χριστοδούλου
Νέο Kid Στο Block said
8. Οι πρώτες τρεις στροφές είναι γνήσιος Σουρής. Από κει και πέρα… άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!
Οι τελευταίοι δυο στίχοι, κυκλοφορούν σε διάφορες παραλαγες.
Είχα, πριν καμπόσα χρόνια, έναν έμπειρο εργοδηγό φιλαράκι (καλή του ώρα) που αυτοσαρκαζόταν καμιά φορά, όταν έκανε καμιά πατάτα (πολύ σπάνια και σίγουρα σπανιότερα από μας τους «σπουδαγμένους») κι έλεγε «Ω! Θήβαι, αρχαία ημών χώρα. Τι μαλάκες βγάζεις τώρα!» Ήταν Θηβαίος 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Στο θέμα ουσίας ,που έδωσε και την αφορμή για το άρθρο στον Νοικοκύρη μας, ομολογώ ότι από τότε που είχα διαβάσει την πρόταση του κου Μανδραβέλη (τότε με το θέμα των μη-βιβλίων της Διαμαντοπούλου) να συνεδριάζουν μεικτές επιτροπές γονέων και καθηγητών για να αποφασίζουν το ποια διδακτικά εγχειρίδια θα χρησιμοποιούνται στα σχολεία και αφού καταλήγουν(;;!!) να τα αγοράζουν, έχω αποφύγει διακριτικά να διαβάσω άλλο άρθρο του. Ένστικτο αυτοσυντήρησης.:-)
Σε μένα πάντως εν Κύπρω ,θα μου λείψει η ERT world, αν σωπάσει.
spiral architect said
@ 13: Διάβαζες Μανδραβέλη; Σε θαυμάζω! Πως την πάλευες μετά;
Κάποτε, λέγαμε ότι στις εξετάσεις έπεσε Ξενοφών, Λυσίας ή -αν ήμασταν τυχεροί- Ισοκράτης. Αργότερα, όταν τα αρχαία εξοβελίστηκαν από τα σχολεία, οι μαθητές έλεγαν ότι έπεσε Νιρβάνας, Μυριβήλης ή Σικελιανός. Τώρα, στο «νέο σχολείο» που ονειρεύονται ο Γιωργάκης με την Αννούλα, τα παιδιά μπορούν περήφανα να λένε ότι έπεσε…Μανδραβέλης!
(κακό που μας βρήκε …)
Χρηστος Κ. said
Διεξαγεται ενας διαλογος στο φουμπου μεταξυ του Κανελη και του Γαβριηλιδη για το ιδιο θεμα. Περιττο να πω οτι τα επιχειρηματα του Κανελη κινουνται στο επιπεδο της γελοιοτητας και ειναι ελαφρως απαξιωτικα. Τι να πεις? Ο καθεις με το επιπεδο του.
spiral architect said
Σαραντάκο, στη συζήτηση στο slang.gr, κάπου γράφεις για το … σκατολόημα που αποδίδεται στο Σουρή:
… Ξέρω ότι στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί και αποδίδεται στον Σουρή, μάλιστα αναφέρουν και μιαν ιστορία για τον Σερπιέρη, αλλά αν δεν δω πρωτογενή πηγή δεν το πιστεύω.
Σαν πρωτογενή πηγή εννοείς έντυπο παλιό βιβλίο, ή έγκυρη ιστοσελίδα;
(για να μπω καλύτερα στο πνεύμα των αναζητήσεών σου) 😉
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Ούτε ο Τσαρούχης, πάντως, είπε ότι «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».
Εξ άλλου, (και άσχετα, ενδεχομένως, με το θέμα της σημερινής ανάρτησης), βλέπω ότι ο Πάσχος Μανδραβέλης θα είναι ο κύριος ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Το μεταναστευτικό ζήτημα στη Μεσόγειο», την επόμενη παρασκευή, στον Ιανό.
Stazybο Hοrn said
Διακρίνω γραμμή Ιμ(μ)όρ στο άρθρο, στον Βολταίρο.
Τελικά, τι λέει ο Σούτσος
ή ; γιατί έχεις και τα δύο…bernardina said
Επειδή τον Μανδραβέλη πολλοί (και πολύ) εμίσησαν, την δε ουσία των λεγομένων του (που υπερασπίζεται ο Κανέλης με το συγκεκριμένο άρθρο) ουδείς καταδέχθηκε να θίξει, μήπως θα είχε την καλοσύνη κάποιος από τους υψηλόφρονες συν-σχολιαστές να μας πει αν και πού διαφωνεί με το
«Για να έχει νόημα μια απεργία, πρέπει σε κάποιους να λείπουν οι υπηρεσίες που δεν παράγονται. Στην περίπτωση της ΕΡΤ -αν εξαιρέσουμε τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος περιδιαβαίνει τα κρατικά κανάλια για να τονίσει την ανάγκη ύπαρξής τους- η “δημόσια” τηλεόραση δεν λείπει σε κανέναν. Αυτό πιστοποιόταν από τις μετρήσεις θεαματικότητας, τώρα φαίνεται πιο ξεκάθαρα από την απεργία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Όσο για τον κ. Κακλαμάνη, τι να κάνουμε; Αν ήταν ακόμη πρόεδρος, θα μπορούσε να μας φορτώσει ακόμη ένα κανάλι της Βουλής και να πληρώνουμε μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο για να βλέπουμε την άδεια αίθουσα. Προς το παρόν δεν έχει παρά να παρακαλάει να λειτουργούν έστω τα τέσσερα από τα πέντε κανάλια της ΕΡΤ, παρά να μάχεται για το πέμπτο. Μπορεί έτσι και δημόσια τηλεόραση κάποτε να αποκτήσουμε και κάτι να γλιτώσουμε από τα 300 εκατομμύρια που πληρώνουμε, θέλουμε δεν θέλουμε…»
έτσι, για να μιλήσουμε και λιγάκι για την ταμπακέρα; Γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγώ δεν διαφωνώ καθόλου με τον Μανδραβέλη -που προφανώς ούτε της γούνας μου μανίκι είναι ούτε κολλητάρι μου για να τον υπερασπίζομαι. Απλώς έχω βάσιμες υποψίες πως αν το ανωτέρω απόσπασμα κειμένου είχε άλλη υπογραφή κάμποσοι από εμάς θα τρέχαμε να το προσυπογράψουμε.
Αν πέφτω έξω, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη. Και κατανοώ ότι βρίσκομαι ελαφρώς εκτός θέματος του ποστ. Όμως με στενοχωρεί όταν βλέπω ευφυείς ανθρώπους να φοράνε παρωπίδες… και ενώ δεν υπερασπίζομαι την ιδιωτική τηλεόραση με τα μαύρα, κατάμαυρα χάλια της, εντούτοις διαπιστώνω ότι πράγματι καθόλου δεν μου έχει λείψει η ΕΡΤ.
JustAnotherGoneOff said
Αυτό το στιχάκι “Ποιητής εκ του προχείρου / έχων την μορφήν του χοίρου” το χρησιμοποιούσαμε συχνά πριν καμιά δεκαριά χρόνια και βάλε σε ένα τσατοκάναλο για στιχοπλοκίες στο IRC αλλά ποτέ δεν το συνδέσαμε με τον Σουρή κι ούτε θυμάμαι πως και γιατί ανασύρθηκε. Η απόδοση της πατρότητας στον ποιητή πρέπει να είναι αρκετά κατοπινή.
ππ said
19: Μα έχει πάντα σημασία ποιος λέει κάτι. Για να καταλάβουμε για ποιο λόγο το λέει και σε ποια ευρυτερη άποψη χωράει. Το ίδιο, στο ίδιο κλίμα, θα τόλεγε άνετα κι ο Άδωνης πχ, γιατί είναι στο κλίμα του μνημονίου. Οπότε ξέρω ότι μεθάυριο θα μπορούσαν άνετα οι ίδιοι να πουν να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια διότι κοστίζουν πολύ ενώ δεν προσφέρουν και τίποτε σπουδαίο κλπ. Τον Μανδραβέλη εδώ τον μαθαίνω κι αυτό που μετεφερε ο Κιντ, για τα σχολικά βιβλία, με ανατρίχιασε κι εμένα, καιξέρω πολλούς που το βρίσκουν ωραία ιδέα. Να πω ότι πολύ πρόσφατα άκουσα άνθρωπο με υπέυθυνη θέση στο (πρώην) ΥΠΕΠΘ να λέει ότι τα σχολικά εγχειρίδια είναι δεκανίκι για τον κακό εκπαιδευτικό: ο καλός πρέπει να δουλεύει χωρίς αυτά.
Stazybο Hοrn said
#19 Εμένα μου έχει λείψει, έχω ξεκωλωθεί να προσπαθώ να πετύχω τις σειρές ντοκιμαντέρ που παρακολουθώ, και με τις απεργίες, αλλάζουν διαρκώς ώρα/μέρα προβολής.
Κι αρνούμαι να αναμετρηθώ στα ποσοστά με τα παιδάκια, ανήλικα κι ενήλικα, που παρακολουθούν Πάτι, ή με τη γιαγιά μου -τη σχωρεμένη- και το μπλέξιμο της ανάμεσα σε Λάμψη και Καλημέρα Ζωή.
Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για κρατική τηλεόραση, πείτε μας πρώτα, πόσα από τα παρακάτω έχει τύχει να παρακολουθήσετε (θυμάμαι πρόχειρα) :
Εποχές και Συγγραφείς
Ημερολόγια Εργασίας
Μεσόγειος
Εποχή των Εικόνων
Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα
Φιλοξενούμενοι
Δυο φορές ξένος
Τόποι ζωής – Τόποι Ιδεών
Αληθινά Σενάρια
Ο τόπος και το τραγούδι του
Παρασκήνιο
Αμήχανη Βιομηχανία
Βιβλία στο κουτί
Όριεντ Εξπρές
Τοπία της Σιωπής
Το σκοτεινό τρυγόνι
Βαλκάνιος Προμηθευτής
Μαρία said
22 Πες τα, χρυσόστομε.
Χρηστος Κ. said
Ειναι προφανες πως στους εθισμενους-ες με στα πρωινα και μεσημεριανα σκουπιδια της ιδιωτικης τηλεορασης δε θα λειψει η δημοσια τιβι. Ειναι επισης προφανες πως τυποι σαν τον Πασχω στηριζουν τ’αφεντικα τους για να τους εχει στο payroll του. Εξαλλου μια συγκριση του δελτιου ειδησεων της δημοσιας τηλεορασης με αυτο του Σκαι με τον Μπαμπη κανει τη δημοσια τηλεοραση να φανταζει ως οργανο του κομμουνιστικου κομματος. Αυτο που δεν ειναι προφανες για τους κυνικους υποστηρικτες του μνημονιου ειναι οτι εργαζομενοι με 15 χρονια και πανω προϋπηρεσια στη δημοσια τηλεοραση θα πεταχτουν στο δρομο μη μπορωντας να παρουν ουτε επιδομα ανεργιας λογω της σχεσης εργασιας που ειχαν με τη δημοσια τιβι. Δε ξερω αν ο κοινωνικος δαρβινισμος του Πασχω ειναι μεγα προτερημα ωστε να διαφημιζεται κι εδω ακομα αλλα εμενα μου προκαλει τρομακτικη απεχθεια ο ιδιος κι οσοι-ες διακινουν τις χολερικες του αναλυσεις. Το ξερω ειμαι ανευθυνος και δε προσδοκω τη σωτηρια του εθνους. Χεστηκα!
bernardina said
Μάλιστα…
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Συμφωνώ κι εγώ με τον Στάζυμπο, του 22. Στην κρατική τηλεόραση βλέπω το τελευταίο τηλεοπτικό αποκούμπι.
Αν και λίγο απότομος, σωστός!
ηλίας κανέλλης said
Κύριε Σαραντάκο, έχετε απόλυτο δίκιο. Εμπιστεύθηκα (μόνο) τη μνήμη μου, ενώ είμαι σε ηλικία που δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Έστειλα τη διόρθωση στην Άθενς Βόις – και φυσικά το εξής απολογητικό μου σημείωμα:
Στην προμετωπίδα του άρθρου, χρησιμοποιώ ένα ποιητικό δίστιχο που, εμπιστευόμενος τη μνήμη μου, απέδωσα στον Σουρή. Ο Νίκος Σαραντάκος (https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/05/oxisouris/#comments) με διορθώνει – είναι του Σούτσου, και το δίστιχο που παρέθεσα έχει μια ελαφρά παραφθορά: «Είναι ελεύθερος ο Τύπος / φτάνει μόνο να μη γράφεις». Ζητώ συγνώμη για το λάθος μου και, αν είναι δυνατόν, θα παρακαλέσω τη διεύθυνση της Athens Voice να το διορθώσει – χωρίς να απαλείψει τη συγνώμη μου. Προφανώς, η κριτική που μου ασκεί ο κ. Σαραντάκος ως προς την αμέλειά μου να διασταυρώσω την πηγή είναι σωστή και την αποδέχομαι εξ ολοκλήρου.
Σας ευχαριστώ.
Ein Steppenwolf said
19: Ο Σαραντάκος ο πρεσβύτερος είχε γράψει εμμέσως υπέρ της κρατικής τηλεόρασης (a href=»https://sarantakos.wordpress.com/2011/12/06/foodporn/»>Το φαγοπότι στα κανάλια της τηλεόρασης):
Ένα κανάλι χαμηλής θεαματικότητας έχει νόημα ύπαρξης αν απευθύνεται στη «δημιουργική μειονότητα» που παράγει τον πολιτισμό και την πρόοδο. Τέτοιο ήταν κάποτε το Τρίτο Πρόγραμμα. Η ΕΤ δε μου δίνει αυτήν την αίσθηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημήτρη Σαραντάκου να την παρουσιάσει ως τέτοια. Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν κανάλια πολιτισμού, π.χ. το γαλλογερμανικό Arte. Η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ απλά να υποτιτλίζει τις εκπομπές τέχνης του Arte, τα ντοκυμαντέρ του BBC και του National Geographic, καθώς και ν’ αξιοποιήσει το αρχείο της ΕΤ. Έτσι θα είχαμε ένα ποιοτικό κανάλι με κόστος πολύ χαμηλότερο απ’ το σημερινό, χωρίς να θρέφουμε πέντε χιλιάδες ευνούχους. (Επίσης στο Διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα από ποιοτικές εκπομπές. Ο καιρός που ο μόνος τρόπος να δεις μια καλή ταινία ήταν να σε ξενυχτήσει ένα κρατικό κανάλι έχει περάσει ανεπιστρεπτί). Ή τέλος πάντων θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί ένα απ’ τα κρατικά κανάλια. Δε χρειάζεται και ΕΤ1 και ΝΕΤ και ΕΤ3 και το κανάλι της Βουλής και (πενηντατόσες;) Δημοτικές Ραδιοφωνίες, τουλάχιστον όχι απ’ την πλευρά των καταναλωτών και θέ’νε-δε θέ’νε αγοραστών του προϊόντος. Ειδωμένα απ’ την πλευρά των εργαζόμενων «που θα μείνουν στο δρόμο αυτοί κι οι οικογένειές τους» και των υπερασπιστών τους τα πράγματα έχουν βέβαια αλλιώς (εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για τον 902 😉 ).
Stazybο Hοrn said
#28 Το μέγεθος της κρατικής τηλεόρασης είναι μια άλλη συζήτηση
#26 Απαντούσα απλώς στο αν υπάρχουν
που να διαφωνεί με τον ΠΜ, και στο πού: εδώ για αρχή, . Εγώ είμαι ο απότομος;spiral architect said
Mια χαρούλα τα τεκμηρίωσαν οι @21, @22 και ο @24.
Και – αν μή τι άλλο – υπάρχει και μια ιστορία που πολλοί την ορέγονται. 😉
bernardina said
#29
Και το «υψηλόφρονες σχολιαστές» προφανώς δεν αφορούσε εσένα και κάποιους άλλους (εσείς εμπίπτετε στην κατηγορία των ευφυών :lol:) αλλά ορισμένους που πάσχουν από γενική ακράτεια…
Just for the record and let’s leave it at that…
Stazybο Hοrn said
#30 Ξύνεις πληγές τώρα…
Stazybο Hοrn said
#31 καλό είναι να μην καταφεύγουμε σε γενικεύσεις τύπου Πάσχου, γενικότερα 🙂
bernardina said
Ξέρεις, Στάζυ, (απευθύνομαι σ’ εσένα επειδή μαζί σου μπορώ να κάνω διάλογο κι όταν -ίσως κυρίως όταν- διαφωνούμε) στα πενήντα μου αισθάνομαι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξω σε κανέναν ότι δεν βλέπω πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα και προτιμώ τα ντοκιμαντέρ, τις ποιοτικές ταινίες και τις εκπομπές λόγου αλλά δεν συμφωνώ με το πλιάτσικο της ΕΡΤ (γιατί εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχουν και άπειρες αποχρώσεις τους ανάμεσα) Όντως μπορεί να βγήκα κάπως απότομα, αλλά τις γενικεύσεις όσων «τεκμηριώνουν» κάνοντας τρελές μαντεψιές για τα γούστα των άλλων (τύπου σχολίου #24) τις ζυγίζω με το ζύγι που τους αξίζει, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά 😉 😉
Επίσης αδιαφορώ για το ποιος λέει τι και αν τύχει να συμπέσει κάποια άποψή μου με την άποψη ανθρώπων με τους οποίους γενικότερα διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Δηλαδή να το κρύψω για να μη με ταυτίσουν με τον Άδωνη ή τον Πάσχο; Δεν είμαστε καλά!
Χρηστος Κ. said
Σλουρπ! Σλουρπ!
bernardina said
Κακομοιριά….
Νέο Kid Στο Block said
Δεν νομίζω ότι υπάρχει στοιχειωδώς οργανωμένη κρατική οντότητα στον κόσμο (εκτός ίσως U.S.A) που να μην έχει κρατική ραδιοτηλεόραση. Είτε είναι καπιταλιστική, είτε σοσιαλιστική, είτε θεοκρατική (στυλ πχ. Ιράν ή Β. Κορέας) είτε ό,τι στο διάτανο θέλει. Κάποιος ρημαδολόγος πρέπει να υπάρχει…
Ευκαιρία βέβαια, με την κατάργηση της ΕΡΤ ,να πρωτοτυπήσουμε σε κάτι ακόμη (μετά τις εφεδρείες ,τα ειδικά τέλη και τις εθελούσιες περικοπές θέσεων εργασίας)
ππ said
34: Το θέμα δεν είναι μην σε ταυτίσουν (ποιοι; ) με τον έναν και τον άλλον, αλλά ότι μου φαίνεται αδιανόητο να μιλάμε για «απόψεις» ξεκόβοντάς τις από τα βασικά: ποιος έχει άποψη, σε ποιους την σερβίρει, γιατί το κάνει. Η γνώμη πάνω σε θέματα της κοινωνίας δεν είναι έργο τέχνης, που να το δεχτούμε αυτόνομο από τον μπαμπά ή την μαμά του, είναι συνήθως πολιτική πράξη.
Εξάλλου νομίζω ότι συμφωνείς κι ότι αυτό εννοείς κι εσύ όταν λες ότι απευθύνεσαι ειδικά στον Στάζυμπο: κοιτάς πρώτα ποιος λέει κάτι πριν το ζυγίσεις
Νέο Kid Στο Block said
έφαγα ένα «μη» πριν το «εθελούσιες» στο 37.
Ein Steppenwolf said
29: #28 Το μέγεθος της κρατικής τηλεόρασης είναι μια άλλη συζήτηση
Τότε νομίζω ότι συμφωνούμε και μεταξύ μας και μεν τον Μανδραβέλη. Διότι βεβαίως όταν λέει να κλείσει η ΕΤ, δεν εννοεί να πάψουν τα ντοκυμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη, αλλά να πάψει η σπατάλη.
Δεν είναι και εφικτό και καλύτερο η ελληνική τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική) να παράγει εκπομπές για εξαγωγή, δηλαδή που να φέρνουν λεφτά; Έχουμε και πολιτισμό και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Δεν μπορούμε να πουλάμε Προέλληνες, Μινωικό πολιτισμό, Αρχαίους Έλληνες, Θράκες, Μεγαλέξανδρο, Ρωμαίους, Δωδεκαθεϊστές, Ορθοδοξία, Βυζάντιο, Αλβανούς, Τσιγγάνους, Φράγκους, Οθωμανούς, Νεοέλληνες, μουσική, θέατρο, χορό, ποίηση, φιλοσοφία, γεωμετρία κι ό,τι άλλο βάζει ο νους; Επιτρέπεται το τωρινό χάλι της ΕΤ;
Παρεμπιπτόντως: επιτρέπεται τα ντοκυμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη να βγαίνουν στο Youtube μόνο χάρη στις προσπάθειες ιδιωτών; Δεν θα ‘πρεπε ν’ αναρτώνται κατευθείαν απ’ την ίδια την κρατική τηλεόραση;
spiral architect said
@19:
Επειδή τον Μανδραβέλη πολλοί (και πολύ) εμίσησαν, την δε ουσία των λεγομένων του (που υπερασπίζεται ο Κανέλης με το συγκεκριμένο άρθρο) ουδείς καταδέχθηκε να θίξει ….
Oυσία;Ποια ουσία; Κάποτε οι δημοσιογράφοι για να είναι δημοσιογράφοι έπρεπε να ήσαν πεπαιδευμένοι.
(με το τελευταίο δεν αναφέρομαι μόνο σε ακαδημαϊκές γνώσεις)
Μόνο με το «θέμα» της έκθεσης που λίνκαρα παραπάνω, (@14) έγινε ολόκληρο σούσουρο στο νετ!
Σιγά μην τού δώσουμε και Πούλιτζερ …
Και βέβαια έχει σημασία, ποιος λέει, κάτι.
bernardina said
Ρε συ κιντάκο, ποιος μίλησε για ολική κατάργησή της; (Να δεις που δε θα βγάλουμε άκρη σήμεραααα…)
Μέχρι χτες οι πιο πολλοί από εμάς γκρινιάζαμε επειδή τα κρατικά κανάλια ήτανε αποκούμπι διορισμού των εκάστοτε ημετέρων και άντρο του κομματισμού και παραπονιόμασταν για το χαράτσι που πλήρωναν ακόμα και τα μαντριά και ξαφνικά τους βάλαμε φωτοστέφανο;
bernardina said
«την ουσία των λεγομένων του (που υπερασπίζεται ο Κανέλης με το συγκεκριμένο άρθρο) » Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό. Το συγκεκριμένο απόσπασμα
Νομίζω ότι ήμουν σαφής.
Νέο Kid Στο Block said
40. «Δεν είναι και εφικτό και καλύτερο η ελληνική τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική) να παράγει εκπομπές για εξαγωγή, δηλαδή που να φέρνουν λεφτά; Έχουμε και πολιτισμό και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία.»
Φάσκεις και αντιφάσκεις σιορ. Και οι μεξικάνοι έχουν ιστορία και ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν, ιδιαίτερα οι προ-κονκισταδόριοι, αλλά χρήμα με ουρά βγάζουν από πολιτιστικά «υποπροϊόντα» τύπου «Ο Δον Χουάν με γκάστρωσε στη Γουαδαλαχάρα» Οι Αζτέκοι, δεν βγάζουν χρήμα…
Stazybο Hοrn said
Όχι, δεν είναι στόχος η κερδοφορία για ένα κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης -όπως δεν είναι ούτε για ένα νοσοκομείο ή ένα κρατικό θέατρο. Δεν μετριούνται όλα σε ευρώ.
Για το τι βγαίνει στον Ιστό και πότε, παίζουν συμβόλαια, πνευματικά δικαιώματα, κλπ. Είμαι ευγνώμων για τα στραβά μάτια όλων των πλευρών, όποτε αυτό συμβαίνει.
Κατά τα λοιπά, έχω κάνει πολλές φορές την κουβέντα για την κρατική ραδιοτηλεόραση, και κουράζομαι να επαναλαμβάνομαι. Συγγνώμη.
Ηλεφούφουτος said
Αν δεν έχει σημασία ποιος είπε κάτι, πάει στράφι όλο το άρθρο του Νικοκύρη που προσπαθεί να αποδείξει ότι «αυτό δεν το είπε ο Σουρής».
Stazybο Hοrn said
Όσο για τον ΠΜ, δεν πρόκειται ποτέ να τον θεωρήσω σοβαρό δημοσιογράφο ή ομιλητή, ο κόσμος να χαλάσει.
bernardina said
Λεπτομέρεια (;): Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο.
Γιατί ως γνωστόν όλοι είμαστε ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους.
Ein Steppenwolf said
44: Φάσκεις και αντιφάσκεις σιορ. Οι Αζτέκοι, δεν βγάζουν χρήμα…
Γιατί φάσκω και αντιφάσκω; Συνάγω ότι πιστεύεις πως κουλτουροποιοτικό κι εμπορικό δε συμβιβάζονται, έτσι δεν είναι; Τ’ αντιπαραδείγματα είναι όμως άπειρα. Μέτρα πόσα εισιτήρια κόβει ο Παρθενώνας κι η Κνωσσός, που είναι κι ερείπια, πόσα σιντιά πουλά ο Μπετόβεν κάθε χρόνο και πόσα θα συνεχίσει να πουλάει, πόσ’ αντίτυπα έχει πουλήσει ο Ντοστογιέφσκι και θα συνεχίσει να πουλά ή σε μας ο Καβάφης και ο Χατζηδάκις. Να συνεχίσω;
Νέο Kid Στο Block said
«Ρε συ κιντάκο, ποιος μίλησε για ολική κατάργησή της; (Να δεις που δε θα βγάλουμε άκρη σήμεραααα…)»
Μα ντίαρ Μπέρνυ, το άρθρο που λινκάρει ο Νικόλας στην ανάρτηση μίλησε! Όταν λέει ότι οι υπηρεσίες των απεργούντων δεν θα λείψουν σε κανέναν (κι όχι ας πούμε ΚΑΠΟΙΕΣ υπηρεσίες), εσύ πώς το βλέπεις; Δεν μιλάει (εμμέσως πλην σαφώς) για κατάργηση;
Και πάλι ξαναλέω, ότι το «δεν θα λείψουν σε κανέναν» ΔΕΝ ισχύει. Και κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια. Με το ζόρι να μ’ αφήσετε με τις ειδήσεις του Σρόητερ, πως τον λένε αυτόν στον Άλφα και με τον Αυτιά παρτ τάιμ; Και τον Καμπουράκη και τον άλλον πρωινιάτικα;; Α, θα αναμεταδίδεται λέει σε λίγο και ο Σιτυπρέσσος από κάποιο κυπριακό κανάλι. Αλληλούια! 🙂
ππ said
49: «Μέτρα πόσα εισιτήρια κόβει ο Παρθενώνας κι η Κνωσσός, που είναι κι ερείπια» 🙂 Μα υπάρχουν κορόιδα, φίλε μου! (και η Κνωσός δεν είναι και τόσο ερείπιο, δυστυχώς)
Νέο Kid Στο Block said
49. Χαλόουυυυ! Για τηλεόραση δεν μιλούσαμε;;
Αλλά και γενικότερα μιας και το θέτεις, ο Παρθενώνας κόβει λιγότερα εισιτήρια από την Ντίσνεϊλαντ ή την Γκαλερί Λαφαγιέτ α Παρί, να συνεχίσω;
spiral architect said
Όχι ρε παιδιά, μην το κάνουμε εδώ μέσα … discuss του skai.gr
(για όσους δεν το έχουν πάρει μυρουδιά, καίγεται το σπίτι του γείτονα!) 😦
Νέο Kid Στο Block said
53. Μιας κι ο νικοκύρης απουσιάζει, προσπαθουμε να τον κανουμε να πρωτοτυπήσει γράφοντας «Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και φτάνει παρακαλώ!» 🙂
gpointofview said
Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτε μοναδικό ενω επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να καταγηθεί στα πλαίσια του «συμμαζέματος’ του κράτους, εκτός και κοροίδεύομαστε μόνο με τους μισθούς των Δ.Υ. με τις γνωστές εξεραίσεις των «δικών» μας. Κακώς ανησυχείτε, το κενόμε τα ντοκυμαντέρ και τις ποιοτικές εκπομπέςθα καλυφθεί σύντομα από ιδιωτικό κανάλι, είναι νόμος της αγοράς. Επίσης οι εργαζόμενοι εάν προσελήφθησαν βάσει προσόντων θα βρουν σίγουρα δουλειά, αν όμως προσλήφθησαν με σημείωμα βουλευτού ( ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ) απλά …δεν πειράζει !
#6
Αν δεν εχεις διαβάσει τα άπαντα του Αθάνα μην είσαι σίγουρη ότι ο στίχος δεν είναι δικός του. Είναι κομμάτι από μεγάλο ερωτικό ποίημά του και μάλιστα δεν προκαλεί γέλιο αν δεν το απομονώσεις από το υπόλοιπο ποίημα. Το γιατί στην βικυπέντια γράφτηκαν ιστορίες -νομίζω από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο- μου είναι άγνωστο αλλά όπως έχω ξαναγράψει ολόκληρο το ποίημα είε δημοσιεύσει στο διάστημα 2005-7 το περιοδικό «Στερεά Ελλάς» σε αφιέρωμα στους Ναυπάκτιουςποιητές.
gpointofview said
Το πρώτο μέρος του σχολίου διορθωμένο
Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτε μοναδικό ενω επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να καταργηθεί στα πλαίσια του “συμμαζέματος» του κράτους, εκτός και κοροίδεύομαστε μόνο με τους μισθούς των Δ.Υ. με τις γνωστές εξαιρέσεις των “δικών” μας. Κακώς ανησυχείτε, το κενό με τα ντοκυμαντέρ και τις ποιοτικές εκπομπές θα καλυφθεί σύντομα από ιδιωτικό κανάλι, είναι νόμος της αγοράς. Επίσης οι εργαζόμενοι εάν προσελήφθησαν βάσει προσόντων θα βρουν σίγουρα δουλειά, αν όμως προσελήφθησαν με σημείωμα βουλευτού ( ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ) απλά …δεν πειράζει !
marulaki said
#40 το αρχείο της ΕΡΤ δεν είναι καλό; εγώ με μια πρόχειρη αναζήτηση έβγαλα αυτά, απλά είμαι στη δουλειά και δε μπορώ να διερευνήσω αν είναι και καλά
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/d–index-archive-search.aspx?q=%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82
Νέο Kid Στο Block said
55. Τώρα αγαπητέ αστειεύεστε; Εδώ και κάμποσα χρόνια (και προ «κρίσης») το «σημείωμα βουλευτού» (και οι ποικιλώνυμες εκφάνσεις αυτού) είναι απαραίτητο προσόν για να πιάσεις δουλεία σε σουπερμάρκετ (δηλαδή λίγο καλύτερα από είλωτας στην αρχαία Σπάρτη). Μόνο στην ΕΡΤ ή το ευρύτερο Δημόσιο υπάρχει αναξιοκρατία; Μη συγχέουμε τα θέματα.
Νέο Kid Στο Block said
παρατόνισα τη δουλειά σε δουλεία (μη εσκεμμένα ,αλλά πέτυχε)
ππ said
55: β) Ε βάλτε το το ρημάδι το μεγάλο ερωτικό ποίημα μα θαυμάσουμε πόσο ωραία εντάσσεται το γαργάλημα στο αισθαντικό κλίμα. Εκτός αν το ξέρετε κι εσείς από περιγραφή μόνο…
https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/13/gargalata/
Ein Steppenwolf said
50: Όταν λέει ότι οι υπηρεσίες των απεργούντων δεν θα λείψουν σε κανέναν (κι όχι ας πούμε ΚΑΠΟΙΕΣ υπηρεσίες), εσύ πώς το βλέπεις;
Αν μου επιτρέπεις, εγώ το βλέπω ως εσκεμμένη υπερβολή για να τονίσει αυτό που θέλει να πει. Εν πάσῃ περιπτώσει ΒΥΘΙΖΟΟΟΜΑΣΤΕ!
51: και η Κνωσός δεν είναι και τόσο ερείπιο, δυστυχώς)
Διότι ο Έβανς έβαλε κι έχτισαν ερείπια, αν δεν απατώμαι 🙂
52: Για τηλεόραση δεν μιλούσαμε;;
Τις τηλεταινίες του Μπέργκμαν τις ξέρεις;
ο Παρθενώνας κόβει λιγότερα εισιτήρια από την Ντίσνεϊλαντ ή την Γκαλερί Λαφαγιέτ α Παρί,
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι εμπορικά επιτυχέστατος. Σκέψου μάλιστα να μην ήταν κι ερείπιο…
marulaki said
#19 & #22 Εγώ μπορώ να πω ότι η μαμά μας μεγάλωσε με δημόσια τηλεόραση μέσα στο σπίτι, και παρατηρώ ότι τα ντοκυμανταίρ και οι εκπομπές με μουσική που εκπέμπουν δεν υπάρχουν σε άλλο κανάλι. Όταν επιστρέφω από τη δουλειά, είναι το μόνο που με ξεκουράζει. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι το παιδάκι που επιστρέφει σπίτι από το σχολείο πρέπει να μεγαλώνει με σκουπίδια τύπου ‘πώς να φάτε τον άντρα της κολλητής σας’, αντί για το «ουράνιο τόξο».
Το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου η σχέση κόστους – ωφέλειας, διότι το πιστεύω από εμπειρία μου σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ότι ΚΑΙ στην ΕΡΤ, ισχύει ο κανόνας 1 προς 6 (ένας βγάζει τη δουλειά άλλων 6 που κάθονται). Το ότι γίνεται κατασπατάληση πόρων στην ΕΡΤ όμως δε σημαίναι ότι δεν παράγεται τίποτε, ούτε ότι δεν θα λείψει σε κανέναν αν κλείσει. Είναι σα να λέμε ότι επειδή δεν πάει κανείς στη βιβλιοθήκη του Δήμου, πρέπει να κλείσει γιατί δε θα λείψει και σε κανέναν. Ότι δεν πάμε εμείς, δε σημαίνει ότι δεν πάει και κανείς.
Κορνήλιος said
ππ: Βέβαια, αυτές οι νοικοκυρίστικες, απολίτικες απόψεις
αὐτὸ πάλι τί σημαίνει; νοικοκυρίστικες;
IN said
27: Τον κ. Κανέλλη τον τιμά η παραδοχή του λάθους του. Ωστόσο, το σχόλιό του πέφτει θύμα της κατάρας που λέει ότι όταν πας να διορθώσεις ένα λάθος, κάνεις ένα άλλο: Μιλάει για «απολογητικό» σημείωμα, αλλά προφανώς εννοεί σημείωμα με το οποίο ζητάει συγγνώμη. Τέτοιο σημείωμα δεν λέγεται «απολογητικό» στα Ελληνικά. Απολογητικό είναι το σημείωμα-έγγραφο (πιο γνωστό είναι από τη δικαστική πρακτική το «απολογητικό υπόμνημα») με το οποίο κάποιος απαντάει στις κατηγορίες που του αποδίδονται και υπερασπίζεται τον εαυτό του. Δεν νομίζω να ήταν αυτός ο σκοπός του σημειώματος του κ. Κανέλλη, συγγνώμη ήθελε να ζητήσει ο άνθρωπος. Προφανώς παρασύρεται από το αγγλικό apologise που όντως σημαίνει «ζητώ συγγνώμη» (και apology με την έννοια της συγγνώμης που ζητήθηκε), αλλά αυτό δε λέγεται στα Ελληνικά. Ή τουλάχιστον δε λεγόταν γιατί εδώ και κάμποσα χρόνια έχει γίνει ψωμοτύρι και εμένα με χτυπάει στα νεύρα. Από την άλλη μεριά βέβαια, η γλώσσα εξελίσσεται και δεν αποκλείω κάποια στιγμή να υποχρεωθούμε να το αναγνωρίσουμε ως «σωστό», λόγω της εκτεταμένης χρήσης. Αλλά εμένα, πεισματάρη παλιομοδίτη, θα εξακολουθεί να με χτυπάει στα νεύρα…
ΥΓ: Μια και είναι το πρώτο σχόλιό μου μετά τον θάνατο του κ. Δημήτρη Σαραντάκου, θα ήθελα να συλληπηθώ ειλικρινά τον κ. Νίκο Σαραντάκο για τον ξαφνικό θάνατο του συμπαθούς πατέρα του. Αν και δεν τον ήξερα τον άνθρωπο, η απώλειά του από τη μια μέρα στην άλλη, εκεί που διαβάζαμε τα άρθρα του στο μπλογκ να διαβάσουμε την αγγελία του θανάτου του, απετέλεσε ακόμη και για μένα τον άγνωστο σοκ. Φαντάζομαι τι θα ήταν για την οικογένειά του.. Τέλος πάντων, μόνη παρηγοριά σε τέτοιες περιπτώσεις το κοινότοπο «δεν υπέφερε»…
marulaki said
#61 η σύγκριση Παρθενώνα με τη Ντίσνευλαντ μου θύμισε μια εποχή πριν 10-15 χρόνια που έλεγαν (μάλλον ράδιο αρβύλα) να ντύσουν τους φύλακες και τους ξεναγούς Μινωίτες, να γίνει τελείως θεματικό πάρκο! 😀
ππ said
63: Των νοικοκυραίων. Φοβήθηκα τα εισαγωγικά.
Κορνήλιος said
#66 δηλαδὴ οἱ νυκοκυραῖοι εἶναι ἀπολίτικοι; καὶ οἱ ἀνοικοκύρευτοι εἶναι πολιτικοποιημένοι; ἄλλο κάρρο μὲ πατάτες αύτό!
Ein Steppenwolf said
57: Θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Σύγκρινε:
1) http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/d–index-archive-search.aspx?q=%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C+%CF%84%CF%81%CF%85%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B9
2) http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3250481&chid=8
3) http://www.ert.gr/webtv/
4) https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/18/papadiam/
5) http://www.skai.gr/player/tv/
Για τα 1-3 πληρώνεις. Τα 4-5 είναι τζάμπα.
Ντίνος said
Ηρεμία, ας χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους.
Είμαι από αυτούς που διαφωνούν σχεδόν με το σύνολο των απόψεων του κ Μανδραβέλη, όμως άλλο να διαφωνεί κανείς μαζί του και άλλο να τον καλεί το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για αυτές.
Στο φινάλε τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες, οι μόνοι που μπορούν να τους τιμωρήσουν είναι οι αναγνώστες τους και όχι τα πειθαρχικά.
http://pitsirikos.net/2012/01/%ce%bf-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82/
Ein Steppenwolf said
62: Το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου η σχέση κόστους – ωφέλειας, διότι το πιστεύω από εμπειρία μου σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ότι ΚΑΙ στην ΕΡΤ, ισχύει ο κανόνας 1 προς 6 (ένας βγάζει τη δουλειά άλλων 6 που κάθονται). Το ότι γίνεται κατασπατάληση πόρων στην ΕΡΤ όμως δε σημαίναι ότι δεν παράγεται τίποτε, ούτε ότι δεν θα λείψει σε κανέναν αν κλείσει.
Αυτό που θέλει λοιπόν κανονικά είναι εξυγίανση, δηλαδή απόλυση των μη-παραγωγικών 6/7 των υπαλλήλων.
Αυτό αποκλείεται να συμβεί! Δε θα χωριστεί μέσα σε τρεις μήνες η ήρα απ’ το σιτάρι, που ποτέ δεν μπόρεσε να χωριστεί. Αν απολυθεί κανένας, θ’ ανήκει με πιθανότητα 6/7 στο παραγωγικό 1/7 κι όχι στα παρασιτικά 6/7. Όταν λοιπόν έχεις να διαλέξεις μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του να καούν και μερικά χλωρά μαζί με τα ξερά και δεν έχεις και χρόνο, προτιμάς τ ο δεύτερο, διότι αν συμβεί το πρώτο, θα καούμε έτσι κι αλλιώς όλοι!
Είναι σα να λέμε ότι επειδή δεν πάει κανείς στη βιβλιοθήκη του Δήμου, πρέπει να κλείσει γιατί δε θα λείψει και σε κανέναν. Ότι δεν πάμε εμείς, δε σημαίνει ότι δεν πάει και κανείς.
Ατυχής αναλογία.
64: Προφανώς παρασύρεται από το αγγλικό apologise που όντως σημαίνει “ζητώ συγγνώμη” (και apology με την έννοια της συγγνώμης που ζητήθηκε), αλλά αυτό δε λέγεται στα Ελληνικά. Ή τουλάχιστον δε λεγόταν γιατί εδώ και κάμποσα χρόνια έχει γίνει ψωμοτύρι και εμένα με χτυπάει στα νεύρα.
Κι εμένα, παρέα με το «εμβληματικός».
(Το σχόλιο 68 περιμένει έγκριση, διότι έχει 6 παραπομπές. Το λέω να μη σας χαλάσει την αρίθμηση όταν ελευθερωθεί).
bernardina said
#38 «Εξάλλου νομίζω ότι συμφωνείς κι ότι αυτό εννοείς κι εσύ όταν λες ότι απευθύνεσαι ειδικά στον Στάζυμπο: κοιτάς πρώτα ποιος λέει κάτι πριν το ζυγίσεις»
Κοιτάω ΚΑΙ ποιος λέει κάτι ΟΤΑΝ το ζυγίζω. Και στη ζυγαριά μπαίνουν (πάντα) δύο πράγματα. Αν δίνεις μονόπαντη βαρύτητα στο ΠΟΙΟΣ κινδυνεύεις να χάσεις την ουσία του ΤΙ λέει. Αν αυτό το τραβήξουμε στα άκρα, θα αρκούσε (και μη νομίζεις ότι δεν γίνεται) να κοιτάμε απλώς ποιος λέει/υπογράφει κάτι για να το δεχτούμε ή να το απορρίψουμε, χωρίς να το υποβάλουμε στη βάσανο της κριτικής του ορθού λόγου ή της αντιστοιχίας του στην πραγματικότητα ή όποιο άλλο είναι το εργαλείο μας. Πόσες φορές δεν το έχεις δει να συμβαίνει;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, για μένα η ρήση «φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε αλήθεια» εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Κι αν πέφτει βαριά η λέξη αλήθεια, ας βάλουμε όποια μας φαίνεται προσφυής.
Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που αρνούμαι κατηγορηματικά να ακούσω/ διαβάσω, (πχ Άδωνης, που έχει κερδίσει με το σπαθί του την περιφρόνησή μου :lol:) έστω κι αν αυτό εκ πρώτης όψεως καταστρατηγεί την γενική αρχή του «…άκουσον δε.». Ο Μανδραβέλης πάντως δεν είναι απ’ αυτούς, έστω κι αν δεν τον έχω και για φωτεινό παράδειγμα.
ππ said
67: Κορνήλιε, άλλο οι νοικοκύρηδες κι άλλο οι νοικοκυραίοι: με αυτο εννοώ αυτούς που κοιτάνε την δουλειά τους, θέλουν την ησυχία τους, είναι ο γνωστός «μέσος Έλληνας» και η ακόμη γνωστότερη κοινή γνώμη, που τα έχουν με τους ταξιτζήδες και τους δημοσίους υπαλλήλους, τους φορτηγατζήδες και τους καθηγητές κλπ. Δεν ξέρω αν καν υπάρχουν εκτός χρονογραφημάτων κι άλλων μορφών μυθοπλασίας, (πχ στον Πρετεντέρη). Ψάχνω για πιο εύστοχο και περιεκτικό ορισμό, πάντως το αντίθετο των νοικοκυραίων δεν είναι οι ανοκοικύρευτοι.
bernardina said
Φυσικά μια άλλη «λεπτομέρεια» είναι ότι η παραπομπή του Μανδραβέλη στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ με τις δικαιολογίες περί αντισυναδελφικής συμπεριφοράς (χαχα, τα άγια παιδάκια) βρωμοκοπάει από μίλια μακριά λογοκρισία. Αλλά με τέτοια ψιλολόγια θα ασχολούμαστε τέτοιες αποφράδες μέρες;
Νέο Kid Στο Block said
69. Όι,όι μανούλα μ’… Εξ παραπομπές;;! Τον οξαποδώ μην ευλευθερώσεις,Ω Νικοδέσποτα! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Ή έστω (Ω Νικοδέσποτα!) ελευθέρωσε τον Αντίχριστο και βάλτον για…69 😳 για να μη χαλάσει η αρίθμηση.
Νέο Kid Στο Block said
72. Βρε Μπέρνυ, πολύ δοσίλα έχεις σήμερις χάνυ!:-)
Μίλησε κανείς υπέρ ΕΣΗΕΑ; Αλλά έτερον-εκάτερον ,νεςπά;
bernardina said
Κιντάκο, έχω μια άγνωστη λέξη (τι πα’ να πει δοσίλα, σουήτχαρτ; 🙂 )
Νέο Kid Στο Block said
76. Έχεις δίκιο ν’ απορείς, γιατί το σωστό(είπαμε, όταν σου μιλάω τα χάνω..:oops: ) είναι: έχεις πολλή δωσίλα. Λοιπόν :δωσίλα, είσαι δωσμένη, σου την έχει δώσει ρε παιδάκι μου! Στους »κύκλους» μου, το λέγαμε πολύ. 🙂
physicist said
Σκεφτόμουν να γράψω κι εγώ τις δυο αράδες μου αλλά με κάλυψε στο #68 ο Ντίνος ή μάλλον, για να είμαι ακριβέστερος: δεν είναι καν ότι «διαφωνώ σχεδόν με το σύνολο των απόψεων του Π.Μ.», δηλαδή αν έσβηνε κανείς το όνομα του συντάκτη τους μπορεί και να συμφωνούσα με πολλά. Απλώς, για να πω «συμφωνώ με τον τάδε» πρέπει να έχω, τουλάχιστο κατ’ αρχήν, εμπιστοσύνη ότι πραγματικά πιστεύει αυτά που γράφει, κι αυτό δεν ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τον Π.Μ.
Η κλήση στο πειθαρχικό είναι όντως για τις καρπαζιές. Τελείως για τις καρπαζιές, και μάλιστα σβουριχτές.
Α, και να προσθέσω και τη σύμπνοιά μου σ’ αυτά που γράφει η Μπερναρντίνα.
bernardina said
Φυσικέ 😳
Κιντάκο, δεν ξέρω αν είναι δωσίλα. Μπορεί και να είναι. Όμως κάθε φορά αγωνίζομαι με νύχια και με δόντια (και σόρι για το κλισέ που ακολουθεί) να μην πετάω το μωρό μαζί με τα νερά της γέννας. Κι αυτό έχει το ζόρι του.
That’s all, honey 😉
Κορνήλιος said
#71 δὲν θεωρῶ κακὸ νὰ κοιτᾷ κἀνεὶς τὴν δουλειά του, τοὐναντίον μάλιστα. τώρα μὲ ποιόν τὰ ἔχει καὶ μὲ ποιόν δὲν τὰ ἔχει ὁ καθεὶς ἔ, δὲν εἶμαι καὶ ψυχολόγος τοῦ καθενός. ἄλλος τὰ ἔχει μὲ τὸν ταξιτζῆ, ἄλλος μὲ τὸν Κίσσινγκερ, ἄλλος μὲ τὸν Σιωνισμό, ἄλλος μὲ τὸν παγκόσμιο καπιταλισμό, ἄλλος μὲ τοὺς ἀναρχοκομμουνιστάς, ὁ καθένας μὲ κάποιον τὰ ἔχει τέλος πάντων.
τελικῶς εἶναι δωσίλα ἢ δοσίλα; θέλω τεκμηριωμένη ἀπάντησι, ὄχι ὐπεκφυγὲς τύπου «ἁπλούστερη γραφὴ» καὶ τέτοια.
physicist said
Α μπα, δεν είναι για να κοκκινίζεις — θα είχα γράψει εκτενέστερα αλλά αφ’ ενός δεν έχει νόημα ο διπλασιασμός των απόψεών σου αφ’ ετέρου δεν έχω χρόνο, πρέπει να την κάνω επειγόντως. Κι επειδή μια φορά μού τη σκάσατε εσύ και η άλλη η ξεμυαλίστρα (όνομα και μη χωριό) κι έχασα το τραμ, δεύτερη δεν έχει. 😉
Κορνήλιος said
#81 http://www.youtube.com/watch?v=1xN9RxvQ4i4
Νέο Kid Στο Block said
78. Για μισό λεπτό ρε παιδιά, μήπως ηθικολογούμε λίγο «από την ανάποδη»;
Θέλω να πω τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα –εκ φύσεως- πρέπει να προστατεύουν μια κάποια δεοντολογία, έτσι δεν είναι;
Και δεν εξετάζω την ουσία αλλά τον τύπο (τον οποίον ,καλώς η κακώς, πρέπει να υπερασπιστούν, αλλιώς ουσιαστικά αυτοακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό)
Δηλαδή (για να επεξηγήσω το «δεν εξετάζω την ουσία, αλλά τον τύπο»), αν βγω σε μια πλατεία και αρχίσω να φωνάζω ή μάλλον όχι, αν βγω στο έντυπο του Τ.Ε.Ε ή στον τύπο και γράψω: «Πολλοί μηχανικοί(ή μάλλον, οι ΤΑΔΕ μηχανικοί) είναι απατεώνες, σας πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και παίζουν το παιγνίδι των μαντράδων και των τσιμεντάδων και δεν αξίζουν τίποτε, παρατήστε τους» ίσως και να χω δίκιο και να λέω αλήθεια, αλλά δεν θα έχω δυσφημήσει τον κλάδο; Δεν θα πρέπει να με εγκαλέσουν; Νομίζω, πως ναι.
Κορνήλιος said
#83 ἐπειδὴ ἔχει καταντήσει κάπως χαζὸ νὰ πρέπῃ κἀνεὶς νὰ καταθέτῃ πρῶτα τὴν διαφωνία του μὲ τὸν Μανδραβέλη προκειμένου στὴν συνέχεια νὰ ὑπερασπσιτῇ τὴν ἐλευθερία λόγου δηλώνω πὼς μὲ τὸν Μανδραβέλη ὅπως καὶ μὲ τοὺς πλείστους τῶν ἀρθογράφων ἄλλοτε συμφωνῶ κι ἄλλοτε διαφωνῶ. ὅμως Νεοκίδιε νομίζω πὼς ὑπάρχει μιὰ διαφορὰ μεταξὺ μηχανικῶν καὶ δημοσιογράφων, καθὼς ἡ ἐλευθερία λόγου καὶ γνώμης σαφῶς καὶ ἀφορᾷ ἐκ τῶν πραγμάτων πολὺ περισσότερο τὸν δεύτερο κλάδο, γιὰ λόγους ποὺ ὅλοι κατανοοῦμε. στὸ κάτω κάτω δουλειὰ τῶν δημοσιογράφων εἶναι ἡ καὶ ἡ κριτική. καὶ στὴν τελικὴ δὲν γίνεται ὁ δημοσιογράφος νὰ τοὺς κρίνει ὅλους καὶ νὰ μὴ κρίνῃ τοὺς ἴδιους τοὺς δημοσιογράφους ἐν ὀνόματι τοῦ ὅποιου ἀμφιλεγόμενου συμφέροντος τοῦ κλάδου.
bernardina said
τελικῶς εἶναι δωσίλα ἢ δοσίλα; θέλω τεκμηριωμένη ἀπάντησι, ὄχι ὐπεκφυγὲς τύπου “ἁπλούστερη γραφὴ” καὶ τέτοια.
Λες ν’ ακολουθήσει και αυτή η λέξη τη μοίρα του δοσίλογου/δωσίλογου; 😆
(Σπάσε πλάκα, που την πρώτη (δοσίλογου) μου την υπογραμμίζει για λάθος! Ρε θα τρελαθώ.)
Φυσικέ, πάλι βιαστικός είσαι; Ε, την πρώτη είναι τυχαίο, τη δεύτερη είναι σύμπτωση… άντε να δούμε αν θα τριτώσει (και γιατί 😉 )
Κορνήλιος said
παρόραμα: νὰ τοὺς κρίνῃ
bernardina said
Κορνήλιε, συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου (με αρίθμηση μέχρι στιγμής #84. Γιατί (ότ)αν απελευθερωθεί το πλήρες παραπομπών του Λύκου θα γίνει το σώσε :lol:)
bernardina said
#85 γμτ Από τώρα έγινε το σώσε 🙂
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Να με συμπαθάτε αλλά έλειπα όλη τη μέρα, οπότε μόλις τώρα ξαναμπαίνω και βλέπω τα 89 σχόλια… και πώς να σχολιάσω!
18: Λύκε, σωστά πρόσεξες την ασυνέπεια, ο Σούτσος λέει «γράψεις» όπως το έχω στο πλήρες απόσπασμα (που κάνει και ρίμα με το ‘βλάψεις’). Το διόρθωσα. Για τον Βολταίρο, δεν είναι ακριβώς γραμμή Ιμόρ, στα εξελληνισμένα συνήθως κρατάμε την παλιότερη ορθογραφία (Βρυξέλλες), εκτός όταν υπάρχουν πολλές εκδοχές (Λισαβόνα)
27: Κύριε Κανέλλη, ευχαριστώ.
ππ said
80: Τι τρέχει Κορνήλιε; Είσαι νοικοκύρης -εννοώ: φροντίζεις το σπίτι σου, ξεσκονίζεις, κλπ- και το πήρες προσωπικά; Γιατί αλλιώς από τον ψυχολόγο και μετά μου φαίνονται λίγο άσχετα αυτά που γράφεις. Και να σκεφτείς, δεν έθιξα καν τον Καρατζαφέρη, που επίσης τάχει πολύ αυτά τα τσουβαλιάσματα. Γιατί αυτά τα σχετιστικα «όλοι κλπ κλπ άλλος κλπ άλλος κλπ» έχω καταλάβει ότι είναι τα επιεχειρήματά σου σε επιθέσεις αντι-Λαϊκές.
83: συμφωνώ. Το πειθαρχικό είναι εσωτερική υπόθεση. Η ΕΣΗΕΑ εχει πολύ αυστηρό κανονισμό αντι-απεργοσπαστικό και για μένα κάνει πολύ καλά.
Νέο Kid Στο Block said
85. Ομολογώ ότι συμφωνώ μαζί σου! Φταίει η αυτοαναφορικότητα και η αλαζονεία μου για την ατυχή όντως σύγκριση που έκανα, πάντως η δεοντολογία έχει πολλά ποδάρια και πολλές παγίδες (λόγω ασαφούς και υποκειμενικού ορισμού) . Και το πνεύμα Μανδραβέλη ,δεν κινείται στα όρια μια απλής ή σκληρής κριτικής άλλα στο «Διώξτε τους!». Ε, όσο να πεις, είναι κομμάτι βαρύ για συναδέλφους του (ό,τι κι αν σημαίνει ο όρος)…
Τζουτζούκος said
Τελικά ποια είναι τα κριτήρια για να εμπιστευτούμε κάποιον δημοσιογράφο; Διάβασα αρκετά σχόλια και θεωρώ φασίζουσα τη νοοτροπία (αυτό το αντιγράφω απ τον κυρ Σταύρο του ΔΟΛ) να κρίνουμε κάποιον ΠΑΝΤΑ αρνητικά, ανεξάρτητα απ το τι λέει και γράφει, επειδή είναι μνημονιακός, επειδή ξοφλάει γραμμάτια που χρωστάει στον Αλαφούζο και ό,τι άλλο απίθανο σκεφτεί ο καθένας. Δηλαδή ο Π.Μ. είναι μνημονιακός επειδή του δίνει το κατιτίς παραπάνω το αφεντικό του; Κι ο κάθε Π.Μ. κάθε φορά θα κρίνεται με τον ίδιο τρόπο επειδή διαφωνούμε με τις θέσεις του για το μνημόνιο και την Ε.Ρ.Τ.; Συμφωνώ με το σχόλιο 70. Τελικά αν δεν συμφωνούμε με κάποιον (και δημοσιογράφο) ιδεολογικά, αυτός πρέπει να ναι πιόνι του αφεντικού του και πουλημένος. Αφού το θεωρήσουμε αυτό ως δεδομένο, ας ρίξουμε και μια χλέπα αυταρέσκειας στον καθρέφτη και ας παραδεχτούμε πως είμαστε ωραίοι.
sarant said
16: Πρωτογενή πηγή εννοώ κυρίως κείμενο, σε εφημερίδα ή βιβλίο π.χ. από κάποιον που σύχναζε στο σαλόνι του Σουρή και που θυμάται πως ήταν παρών όταν ο Σουρής διάβασε το… σκατολόημα. Διότι για να έχει εκδοθεί τότε, δεν θα έχει εκδοθεί (το ίδιο το στιχούργημα -βέβαια, εγώ υποστηρίζω ότι είναι πολύ μεταγενέστερο).
Αναρωτιέμαι μήπως το έχει η Κουκουλέ στην Νεοελληνική Αθυροστομία.
Ein Steppenwolf said
40: Δεν μπορούμε να πουλάμε Προέλληνες, Μινωικό πολιτισμό, Αρχαίους Έλληνες, Θράκες, Μεγαλέξανδρο, Ρωμαίους, Δωδεκαθεϊστές, Ορθοδοξία, Βυζάντιο, Αλβανούς, Τσιγγάνους, Φράγκους, Οθωμανούς, Νεοέλληνες,
Ξέχασα τουλάχιστον τους Άραβες, τους Εβραίους, τους Βουλγάρους και τους Βλάχους.
90: 18: Λύκε, σωστά πρόσεξες την ασυνέπεια,
Τον Stazybo εννοείς 🙂
sarant said
95: Να το μπαλώσω λέγοντας πως είναι κι αυτός λύκος 🙂
ππ said
93: Με το μαλακό… Ο καθένας κρίνει με βάση όσα καταλαβαίνει, δηλαδή με βάση όλα τα δεδομένα. Όχι κατ΄ανάγκη πουλημένος, αλλά πώς θα κρίνω τι θέλει να πετύχει χωρίς να ξέρω ποιος είναι; Το ακραίο παράδειγμα είναι βέβαια ο Χίτλερ, που αν το καλοσκεφτείς ήταν σε ορισμένα σωστός: φυσική ζωή, χορτοφαγία, άσκηση, αγάπη για τα ζώα, κλασική μουσική, γιορτή της μητέρας. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Αλλά έχει μια σημασία ότι ήταν ο Χίτλερ. Ακραίο, αλλά αν πιάσουμε από τους τωρινούς μπερδευόμαστε. Αν κατάλαβα καλά, εξάλλου, κι η Μπερναρντίνα, κάπως του έχει μια εκτίμηση του Πάσχου Μανδραβέλη αφού τον βάζει σε άλλη κατηγορία από τον Άδωνη. Το απόλυτο τεστ θα ήταν να πούμε αν συμφωνούμε με τον Χίτλερ ως προς την γιορτή της μητέρας, και μόνο ως προς αυτήν :).
Κορνήλιος said
#91 ὄχι, εἶμαι ἀνοικοκύρευτος, ἀνεπρόκοπος, σπάταλος, ἄσωτος, κλπ κλπ. τώρα ἔγινα κάπως πιὸ λαϊκὸς τύπος;
(ἀντι-Λαϊκὲς ἐπιθέσεις;! -μετὰ ὅταν λέω ὅτι ὅλοι ἔχουμε τὶς ἐμμονές μας…)
ΥΓ ὁ νόμος τοῦ Γκόντγουιν ἰσχύει καὶ γιὰ τὸν Καρατζαφέρη στὴν ἑλληνικὴ ἐκδοχή του;
ππ said
98: τάχεις λίγο μπερδεμένα, είπαμε άλλο νοικοκυραίοι, άλλο νοικοκύρηδες: μην με πάρουν και για μουρδούλα δηλαδή.
Ein Steppenwolf said
97: ο Χίτλερ, που αν το καλοσκεφτείς ήταν σε ορισμένα σωστός: φυσική ζωή, χορτοφαγία, άσκηση, αγάπη για τα ζώα, κλασική μουσική, γιορτή της μητέρας.
Εννοεί ότι δεν μπορείς να κατηγορείς φερ’ ειπείν τους χορτοφάγους επειδή ο Χίτλερ ήταν ένας απ’ αυτούς.
Παρεμπιπτόντως: ο Χίτλερ μισούσε τις γάτες.
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
#97
Εγώ συμφωνώ με τον Αδόλφο για τη γιορτή της μητέρας, ο Αδόλφος δεν ξέρω αν συμφωνεί με εμένα…
bernardina said
«πώς θα κρίνω τι θέλει να πετύχει χωρίς να ξέρω ποιος είναι;»
Ακόμα και τότε (όταν δηλαδή ξέρεις ΠΟΙΟΣ): 1) είσαι απόλυτα σίγουρος/η ότι ξέρεις τι θέλει να πετύχει; Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο καθαρά και ξάστερα, και φυσικά το να χρησιμοποιεί κανείς τη μέθοδο της υπεραπλούστευσης/ κολλήματος ετικέτας και να αποφαίνεται προκειμένου να ξεμπερδέψει με ένα θέμα, μπορεί μεν να τον οδηγήσει σε ΚΑΠΟΙΟ συμπέρασμα (συνήθως ειλημμένο εκ των προτέρων, δηλαδή προκατειλημμένο) και κατά συνέπεια όχι εντελώς ορθό.
2) γιατί πρέπει πάντα να θέλει κάποιος να ΠΕΤΥΧΕΙ κάτι; Εδώ μέσα, για παράδειγμα, ελάχιστοι ξέρουν ποιοι κρύβονται πραγματικά πίσω από κάθε ψευδώνυμο. Εφόσον ούτε σε ξέρω ούτε με ξέρεις, δεν πρέπει να κρίνεις αυτά που λέω και όχι το πώς ονομάζομαι και τι θέλω να πετύχω; και να κάνω κι εγώ το ίδιο για σένα; Φυσικά όσοι έχουν το θάρρος της υπογραφής τους, έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες. Και όσοι είναι διαμορφωτές γνώμης βρίσκονται ακόμα πιο εκτεθειμένοι και υπόλογοι, but still…
3) Συχνή συνέπεια του να απαντάς στο «ΠΟΙΟΣ» και όχι στο «ΤΙ» είναι οι ad hominem επιθέσεις και όχι η αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Γι’ αυτό επιμένω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και, κυρίως, ψυχραιμία και κατά το δυνατόν αντικειμενική ματιά.
bernardina said
Εγώ διαφωνώ με τον Χίτλερ για τη γιορτή της μητέρας γιατί διαφωνώ με την ύπαρξη γιορτής της μητέρας (και όλων των αντίστοιχων γιορτών) και τον μισώ θανάσιμα επειδή μισούσε τις γάτες (και όχι μόνο, αλλά τέλος πάντων…) Το κακό είναι ότι δυσφημεί τους θαυμάσιους γερμανικούς ποιμενικούς, ο τρισκατάρατος…
(ΓΙΑ να το ελαφρύνουμε λιγάκι, ε;)
Stazybο Hοrn said
#22 όχι και προμηθευτής! πραματευτής ήθελα να γράψω.
Τζουτζούκος said
97: Κι όμως το ακραίο παράδειγμα είναι πετυχημένο. Και του Άδωνη και του Χίτλερ. Όταν ο Άδωνης ετυμολογεί το κουπεπέ με βάση τα αρχαία ελληνικά, θα τον κρίνεις με κριτήρια φιλόλογου. Όταν μιλάει για τους μετανάστες, με κριτήρια πολιτικά και ιδεολογικά κ.ο.κ. Στην μεν πρώτη περίπτωση με τα κριτήρια της επιστήμης, στη δεύτερη με τα δικά σου.
Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο του Μανδρ. στην Καθημερινή, μαθαίνω ότι 4.5 εκατομμύρια Έλληνες πληρώνουν 4.25 ευρώ το μήνα για την Ε.Ρ.Τ. Αν οι Έλληνες δεν πλήρωναν αυτά τα 4.25 ευρώ, η Ε.Ρ.Τ. θα υπήρχε; Εγώ ευχαρίστως να τα πληρώσω. Αρκεί να ξέρω πού πάνε. Δεν με απασχολεί αν πάνε πολλά ή λίγα σε ρουσφέτια. Έστω κι ένα ευρώ να πηγαίνει, θέλω να έχω το δικαίωμα της επιλογής, να μην πληρώνω.
ππ said
100: όχι, εννοώ ακριβώς το αντίθετο 😉 Ότι η χορτοφαγία του Χίτλερ δεν μπορεί να απομονωθεί από τον Χίτλερ: ακόμη και χορτοφάγος να είσαι δεν πάει η καρδιά σου να πεις ότι «σε αυτό τουλάχιστον ήταν σωστός!».
101: ειδικά για την γιορτή της μητέρας δεν συμφωνώ 🙂
ππ said
102: εμείς που συζητάμε εδώ ή στο καφενείο κλπ δεν είμαστε ο Μανδραβέλης γιατί απευθυνόμαστε σε διαφορετικό κοινό, πιο στενό να το πω, και γιατί δεν το κάνουμε επί πληρωμή. Εννοείται ότι τα πράγματα δεν είναι ξάστερα. Αλλά άλλο αυτό, άλλο να ξεκόβουμε τα λόγια από αυτόν που τάπε και από το γενικότερο πλαίσιο επικοινωνίας. Ούτε εσύ το κάνεις εξάλλου, ούτε κανείς πιστεύω. Αλλά, να όταν καμιά φορά ντρεπόμαστε που βρίσκουμε συμπαθητικό κάποιον που οι φίλοι μας απεχθάνονται, λέμε «μα βρε παιδιά, σε ΑΥΤΟ δεν έχει άδικο» 🙂
Ηλεφούφουτος said
sx. 97 🙂 Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά αυτό με τον Χίτλερ και τη «φυσική ζωή, χορτοφαγία, άσκηση, αγάπη για τα ζώα, κλασική μουσική» (για τη γιορτή της μητέρας δεν το ήξερα, τ ομολογώ) σε όσους λένε «αυτό που λες το είπε κι ο τάδε» (άρα όποιος το λέει συμπλέει με τον τάδε).
Βέβαια το θέμα εδώ είναι διαφορετικό. Δεν κρίνεται η ελευθερία του Τύπου, δεν κρίνεται το ποιος είπε τι, δεν κρίνεται η ελευθερία ενός καθεστωτικού προπαγανδιστή να ασκεί το λειτούργημα της προπαγάνδας στην πιο επιθετική του εκδοχή (απολύετε, αστυνομεύετε, βομβαρδίζετε) αλλά η συμπεριφορά ενός μέλους σωματείου που συμμαχεί με τον εργοδότη που θέλει να απολύσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων του. Υπάρχει λέξη που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους συναδέλφους.
Δεν θα λείψει ένας τέτοιος συνάδελφος από κανέναν :green:, θα μπορούσε να πει κανείς, αν αποφάσιζε το σωματείο του να τον διώξει , ούτε θα ήταν φίμωση αυτό. Δεν θα τον εμπόδιζε αυτό να επωφελείται από την ελευθερία του λόγου, όπως ποτίζεται η γλάστρα μαζί με το βασιλικό, για να συνεχίσει να γράφει προκλητικά και κυνικά ότι δεν θα λείψουν σε κανέναν τα κρατικά κανάλια (άκουσον άκουσον).
Παρεπιφτού σχετικά με το τελευταίο με κάλυψε με το παραπάνω ο Σταζ 22.
Κορνήλιος said
έγὼ καταδικάζω καὶ τὴν χορτοφαγία (γιὰ τὸν ἑαυτό μου) καὶ τὴν ἀνόητη γιορτὴ τῆς μητέρας καὶ τὴν καταδικιασμένη ἐπιχείρησι Βαρβαρόσας.. κι ἂν ὁ Χίτλερ ἔκανε κάτι ποὺ θὰ τὄβρικα σωστὸ δὲν θἆχα κανένα μὰ κανένα πρόβλημα νὰ τὸ πῶ.
ὅσο γιὰ τὰ κρατικὰ κανάλια ἐμένα θὰ μοῦ λείψουν, ἀλλὰ σὲ κάποιους δὲν θὰ λείψουν καθόλου κι αὐτοὶ οἱ κάποιοι πρέπει νὰ ἔχουν κάθε δικαίωμα νὰ τὸ λένε καὶ νὰ τὸ γράφουν αὐτό.
#108 Βέβαια το θέμα εδώ είναι διαφορετικό. Δεν κρίνεται η ελευθερία του Τύπου, δεν κρίνεται το ποιος είπε τι
καὶ ὅμως, κρίνεται καὶ αὐτό. ὅταν καλῇς κάποιον στὸ πειθαρχικὸ μοιραῖα ἀνάγεις τὸ ζήτημα σὲ ζήτημα ἐλευθερίας λόγου ἀκόμη κι ἂν ἐξ αρχῆς δὲν ἦταν τέτοιο. δὲν ἔχουν ὅλοι τὶς ἴδιες ἀπόψεις γιὰ τὸν ἐπαγγελματικό τους κλάδο μόνο καὶ μόνο ἐπειδὴ εἶναι συνάδελφοι οὔτε καὶ ὀφείλουν νὰ τὶς ἔχουν.
Ein Steppenwolf said
106: ακόμη και χορτοφάγος να είσαι δεν πάει η καρδιά σου να πεις ότι “σε αυτό τουλάχιστον ήταν σωστός!”.
Εντάξει, κατάλαβα. Το μυαλό μου πάει. Η καρδιά μου όχι.
spiral architect said
Μια παλιότερη ανάρτηση: Η Επιλεκτική Δημοκρατία των Μανδραβέληδων
Και προσέχετε πλέον τι γράφετε στα μπλογκ γιατί – μεταξύ άλλων – παραμονεύει και ο Πάσχος.
Κορνήλιος said
#111 ἐγὼ δὲν καταλαβαίνω, ὁ Μανδραβέλης τελικὰ κατηγορεῖται ὡς ἐπιπόλαιος, ἀνακριβὴς κλπ κλπ ἢ ὡς στρατευμένος; νομίζω τὄχουμε χάσει κάπου. διότι στρατευμένοι ἂς ποῦμε, καὶ πολὺ πιὸ ἔντονα ἀπὸ τὸν Μανδραβέλη, ἦταν καὶ οἱ τοῦ ἰοῦ.
gryphon said
100
Γαμωτο.Οχι τον Δημου.Δεν θελω να παραδεχθω οτι συμφωνω σε κατι με αυτον τον άνθρωπο.Αν ειναι να μιλησουμε για γατες εγω θα εβαζα οσα εχει πει ο Μαρκ Τουαιν : http://www.twainquotes.com/Cats.html.Και ο Δημου μαλλον τις δικες του ρησεις αντεγραψε τροποποιωντας τες ελαφρως.
Πραγματι οι αυταρχικοι ανθρωποι γενικα και οχι μονο ο Χιτλερ η ο Ναπολεων κλπ αντιπαθουν συνηθως τις γατες ενω αντιθετα προτιμουν τα μεγαλοσωμα εντυπωσιακα σκυλια.
Κορνήλιος said
#113 http://www.catisart.gr/index.php/cat/587-2011-10-22-03-03-15.html
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 55 Σοβαρά; Εγώ είχα διαβάσει προ ετών στα ΝΕΑ χρονογράφημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου που διαβεβαίωνε πως το είχε γράψει ένας άλλος στην εφημερίδα για να τον πειράξει (και ότι ο ίδιος ήταν μπροστά εκείνο το βράδυ που το σκαρφίστηκαν και την επομένη που τυπώθηκε η εφημερίδα) και από τότε έμεινε το δίστιχο. Γι αυτό το έγραψα με σιγουριά.
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
#112
Στρατευμένος από στρατευμένο έχει μεγάλη διαφορά. Εσύ μπορεί να προπαγανδίζεις το δικαίωμα των κατοίκων της Αφρικής να ξεφύγουν από τη φτώχεια τους και εγώ να προπαγανδίζω το δικαίωμα στην υπερκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών από τις αμερικανικές εταιρείες. Τυπικά και οι δύο είμαστε προπαγανδιστές, στην ουσία όμως είμαστε το ίδιο πράγμα;
spiral architect said
(αχ, Σαραντάκο, μπελάδες που άνοιξες!)
@112:
Κορνήλιε, στρατευμένοι είμαστε λίγο-πολύ όλοι μας, γράφοντας, μιλώντας και πράττοντας. Οι πράξεις και οι τοποθετήσεις μας, μάς καθορίζουν.
Θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος απ’το μετερίζι του, μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά με τεκμηρίωση και όχι ακολουθώντας την σκόπιμα διαστρεβλωτική λογική του Π.Μ.
Η δημοσιογραφία ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη, αλλά – αντίθετα – στρατευμένη. Και ο Τ. Ψαρράς και ο Μανδραβέλης και ο Μπογιόπουλος και ο Παπαδημητρίου είναι στρατευμένοι δημοσιογράφοι. Καθείς εξ αυτών κινείται από διαφορετικά (χρώματος;) ελατήρια και με διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Το θέμα είναι, ποιος απ’ όλους αυτούς, μάς πείθει, τεκμηριώνοντας και όχι διαστρεβλώνοντας.
Πάντως όποιος από τους παραπάνω πει ότι «υπηρετώ την ανεξάρτητη δημοσιογραφία» σας (μας) κοροϊδεύει.
Χρηστος Κ. said
Οχι δεν εχουν στησει τον Πασχω στο εκτελεστικο αποσπασμα ωστε να μαζεψουμε υπογραφες για τη σωτηρια του. Ουτε προσπαθουν να κλεισουν τη φτωχη του φωνη. (ειναι να γελας, οι προπαγανδιστες του μνημονιου εχοντας ολη τη δυναμη των ΜΜΕ να εμφανιζονται ως διωκομενοι). Οι δημοσιογραφοι της ΕΡΤ στελνουν τον Πασχω στο πειθαρχικο γιατι θεωρουν οτι παραβιαζει το καταστατικο του συνδικατου τους. Αν αυτο στεκει ή δε στεκει θα το αποφασισει το πειθαρχικο. Και κανεις δε κατηγορει τον Μανδραβελη για την πολεμικη του εναντιον οσων διαφωνουν με τα πιστευω του. Υπαρχει ομως μεγαλη αποσταση απο την απλη πολεμικη, που ολοι λιγο ή πολυ χρησιμοποιουμε, εως τη διαστρεβλωση της πραγματικοτητας την οποια επαγγελματικα εδω και χρονια κανει ο κυριος δημοσιογραφος. Και μαλιστα στρεφεται εναντιον συναδελφων του τη στιγμη που αυτοι αγωνιζονται για τις δουλειες τους και την ιδια τους τη ζωη στο φιναλε. Και στρεφεται εναντιον τους βασιζομενος οχι στον ορθο λογο ή σε τυχον διαφορετικες πολιτικες αντιληψεις αλλα σε συκοφαντιες και χαμηλου επιπεδου εξυπνακισμο. Οι δημοσιογραφοι της ΕΡΤ λοιπον εχουν καθε δικαιωμα να θεωρουν οτι αυτου του τυπου η δημοσιογραφια τους προσβαλει. Αν εχουν δικιο θα το αποφασισει το συνδικαλιστικο τους οργανο μελος του οποιου ειναι και ο Μανδραβελης.Εκτος κι αν θεωρουμε οτι ο κυριος αυτος ειναι υπερανω κριτικης ή και τιμωριας οταν παραβαινει κανονες που και ο ιδιος εχει αποδεχτει.
Υ.Γ. Σε πολλα σχολια παραπανω εχουν δοθει παραπομπες για τις μπαγαποντιες του Πασχου. Οι υποστηρικτες του απλα κανουν τους τυφλους. Οκ ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε.
gryphon said
114
Ti να πω ?.Ισως αυτο που εγραψα να ειναι μια γενικευση και να μην ισχυει τελικα.
Και που βρεθηκε αυτο το «και» στο δικο μου λινκ δεν καταλαβα.Το σωστο ειναι http://www.twainquotes.com/Cats.html
ππ said
115: Σοφία, έτσι φαίνεται, ότι δηλαδή ΔΕΝ το έχει γράψει ο Νόβας/Αθάνας. Έχει γράψει κι ο δεσπότης, έβαλα τον λίκνο στο 60
sarant said
115: Δημιουργός του δίστιχου με το Γαργάλατα είναι, σύμφωνα με τη μαρτυρία Παπαδόπουλου (και με άλλες μαρτυρίες), ο μακαρίτης ο Κώστας Σταματίου. Ο Gpoint υποστηρίζει ότι διάβασε ένα άρθρο σε ένα ρουμελιώτικο περιοδικό που περιέχει το δίστιχο μέσα σε ποίημα του Αθάνα, αλλά ούτε αριθμό τεύχους έχει δώσει ούτε τίποτε άλλο -κατά τη γνώμη μου, θυμάται λάθος. Υπάρχουν αυθεντικοί στίχοι του Αθάνα που θυμίζουν αχνά το δίστιχο του Σταματίου. Αυτά τα έχουμε ξανασυζητήσει.,
Κορνήλιος said
#117 προσυπογράφω
#116 τὸ «υπερκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών από τις αμερικανικές εταιρείες» εἶναι ἀπὸ μόνο του ἑρμηνεία καὶ στράτευσι, ἐκτὸς ἂν βγῆκε κἀνεὶς δημοσιογράφος ποτὲ νὰ πῇ verbatim τέτοιο πρᾶμα. ἀκόμη καὶ ἡ ὁρολογία ποὺ χρησιμοποιοῦμε δὲν εἶναι κοινῶς ἀποδεκτὴ (βλ. συζήτησι περὶ νυκοκυραίων) ἀλλ’ἰ δεολογικὰ φορτισμένη. ὅλα αὐτὰ ἐπειδὴ μοῦ δημιουργήθηκε μιὰ ἐντύπωσι (μπορεῖ νὰ σφάλλω) ὅτι κάποιοι ὑπενόησαν πὼς ἐντάξει, οἱ ἀπόψεις καὶ ἡ ἰδεολογία τοῦ Πάσχου μόνο ὡς προπαγάνδα νοοῦνται.
bernardina said
#111 «Και προσέχετε πλέον τι γράφετε στα μπλογκ γιατί – μεταξύ άλλων – παραμονεύει και ο Πάσχος.»
Κι εσείς προσέχετε λιγάκι τις παραπομπές που δίνετε, γιατί σε λίγο θα ισχύει το ανάλογο του «όσο γνωρίζω τους ανθρώπους τόσο αγαπώ τα ζώα» -με την έννοια πως αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που ακολουθούν το ποστ-Πάσχου-Ανάθεμα (ίσως με τη μοναδική εξαίρεση του Λασκαράτου) είναι να τραβάει τα μαλλιά του…
Και θα πετύχετε το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε.
Ein Steppenwolf said
113: Γαμωτο.Οχι τον Δημου.Δεν θελω να παραδεχθω οτι συμφωνω σε κατι με αυτον τον άνθρωπο.
Γιατί δε διαβάζεις το υπέροχο βιβλίο των γάτων; (Υπάρχει και σε βιβλίο).
Κορνήλιος said
http://pampalaionero.wordpress.com/2010/03/12/%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82/
Ein Steppenwolf said
113: Ξέχασα: υπέροχες οι γάτες του Twain!
bernardina said
http://www.abebooks.co.uk/Ministers-Cat-A-Z-Cats-Verse-Douglas/2734027250/bd
Χαρισμένο σε όλους τους γατόφιλους σαν εμένα. Μαζί με την καληνύχτα μου για σήμερα
spiral architect said
@ 123: Αν μη τι άλλο κάτι «ξεχρεώνει» ο Μανδραβέλης. 😉
Από τη μιά το θέμα της έκθεσης στις Πανελλαδικές, από τη άλλη η συμμετοχή του στην επιτροπή για την άρση της ανωνυμίας στο νετ, (συνήλθε σε σώμα η επιτροπή άραγε; ) μια αναδημοσίευση σε ένα αριστερό μπλογκ, οπότε … και λίγα άκουσε.
Μην δίνεις λοιπόν σημασία στα σχόλια, με την ανάρτηση συμφωνείς; 🙄
Ηλεφούφουτος said
Συγγνώμη αλλά πριν από το σχόλιο του Κορνήλιου ποιος είχε θέσει θέμα στρατευμένου; Κανείς δεν έγραψε απ όσο κατάλαβα κατηγορητήριο της στράτευσης όπως και κανείς δεν θέτει θέμα ελευθερίας του Τύπου. Για ρουφιανιά γίνεται ο λόγος, για συστηματική χρήση της κατασυκοφάντησης, του λαϊκισμού, της διαστρέβλωσης, με σκοπό να εξυπηρετηθεί ένας μηχανισμός συμφερόντων σε μια «άχαρη» φάση του.
Φιμώνεται ο Πάσχος επί νεοφιλελευθερισμού;!! Φιμώνεται ο Γκαίμπελς επί ναζισμού;
Παρεπιφτού και χωρίς να θέλω να εξισώσω τα δύο, οι αναλογίες όμως είναι ουκ ολίγες, πιστεύει κανείς ότι, αν ο Γκαίμπελς δεν είχε προλάβει να αυτοκτονήσει, θα έπρεπε να κριθεί με αποκλειστικό γνώμονα την ελευθερία του λόγου; Όχι ο Πάουντ ή η Ρίφενσταλ, που ταλαιπωρήθηκαν και κατά τη γνώμη μου βάρβαρα. Ο Γκαίμπελς.
Το δίλημμα σκυλιά ή γάτες ποτέ δεν το κατάλαβα. Τ αγαπάω πολύ και τα δύο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι γάτες μού φέρνουν φτάρνισμα.
Nicolas said
Λύκε, λύκε, είσ΄ εδώ; Άμα είσαι, να είσαι μέχρι τέρμα!
physicist said
Τεχνικά, η ΕΣΗΕΑ δεν περιορίζει με την πράξη της την ελευθερία του λόγου του Π.Μ., κατά τη γνώμη μου: αυτό θα ίσχυε αν π.χ. προσπαθούσε να επιτύχει αφαίρεση της άδειάς του ν’ ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου [1,2]. Στο βαθμό που το συνδικαλιστικό όργανο έχει κανονισμούς που αυτό κρίνει αν έχουν παραβιαστεί, ας το ελέγξει — ενδέχεται ό,τι έχει κάνει η ΕΣΗΕΑ μέχρι τώρα σ’ αυτό το ζήτημα να είναι απόλυτα νόμιμο. Λίγο με νοιάζει αν είναι νόμιμη η πράξη: εμένα μού αρκεί ότι είναι για τις καρπαζιές. Δείχνει πόσο μικροί είναι αυτοί οι άνθρωποι που, ακόμα κι αν είναι όντως πεπεισμένοι ότι ο Π.Μ. τους κατηγορεί άδικα, αντί να αποδείξουν το αντίθετο (όχι στον ίδιο, μιας και είναι δούλος των αφεντικών του, για αλλά στους καταναλωτές των προϊόντων της δουλειάς τους) καταφεύγουν σε πειθαρχικά και μπαρμπούτσαλα.
[1] Δεν ξέρω καν αν η ΕΣΗΕΑ έχει αυτή τη δικαιοδοσία ούτε κι αν χρειάζεται άδεια για ν’ ασκηθεί το επάγγελμα αυτό. Επίσης να προσθέσω ότι έγραψα αυτή την πρόταση κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι τα πιθανά πειθαρχικά μέτρα δεν θα επηρεάσουν τη δυνατότητα του Π.Μ. να ασκεί το επάγγελμά του αλλά, στη χειρότερη περίπτωση, θα σημάνουν μόνο την αποβολή του από ένα συνδικαλιστικό όργανο.
[2] Αυτό για τα τεχνικά — ο συμβολισμός αυτής της πράξης και το μήνυμα που μπορεί να στείλει σε έντιμους ανθρώπους που μπορεί να σκέφτονται να εναντιωθούν σε οργανωμένα συμφέροντα μέσα στο επαγγελματικό τους συνάφι, είναι άλλο θέμα.
ππ said
131: «αποβολή ΜΟΝΟ από το συνδικαλιστικό του όργανο»:΄θα χάσει επίσης ΜΟΝΟ τα ασφαλιστικά του δικαιώματα
physicist said
#132. Αχά, μάλιστα, αυτό δεν το ήξερα. Άρα σοβαρεύει το πράγμα.
ππ said
Πειθαρχικό δεν σημαίνει και καταδίκη πάντως. Η αλήθεια είναι ότι η ανησυχία για να μην πω οι ιερεμιάδες για κάποιον που έχει κληθεί απλώς σε απολογία είναι κάπως υπερβολικές. Αν -ο Θεός να φυλάει- καταδικαστεί κιόλας σε καμιά επίπληξη θα επέμβει ο Πούτιν;
Τζουτζούκος said
Τώρα εμένα γιατί μου φαίνεται ότι τον πάνε στο πειθαρχικό όχι αυτοί που δακρύβρεχτα παρουσιάζονται σαν άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους, αλλά οι συνδικάλες του κερατά που γεμίσαν την κοιλάρα 40 χρόνια με τα ρουσφέτια;
physicist said
#134. Ππ, υπάρχει πάντως η απειλή, το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, η Δαμόκλεια σπάθη σαν αν λέμε. Και δεν είναι καθόλου παράλογο να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για κίνηση τουλάχιστον εκφοβισμού.
Για τις ιερεμιάδες — κοίτα, έχω γίνει αλλού μαλλιά-κουβάρια με κόσμο που έχει τον Π.Μ. ήρωα κι έχω γράψει ότι τον θεωρώ τενεκέ. Αυτό που διαπιστώνω με σχετική έκπληξη είναι ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά μού γίνεται (για το συγκεκριμένο ζήτημα) συμπαθής και νοιώθω αλληλέγγυος. Ξέρεις ότι παίζει και σενάριο μπούμερανγκ σε μερικές περιπτώσεις.
ππ said
«παρουσιάζονται δακρύβρεχτα»: δεν είναι στ΄αλήθεια δηλαδή; Και δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι, είναι και φωτορεπόρτερ, πχ αυτοί που δουλεύουν στο ΑΠΕ, και ξέρω ότι πέρασαν δύσκολες, πολύ δύσκολες γιορτές, εδώ και εβδομάδες ζουν με τα λεφτά της βάρδιας. Είναι αλλιώς να βλέπει κανείς για ποιους μιλάει έτσι ελαφρά, λες και δεν είναι άνθρωποι κανονικοί, αλλά μικυμάους. Οι «κοιλαράδες» είναι λίγοι αλλά πολύ ορατοί. Και α προπό, η κοιλιά πλέον λογαριάζεται ταξική, από την ανάποδη: οι πλούσιοι είναι συνήθως σβέλτοι
Ein Steppenwolf said
133: Από κείμενο του Βασίλη Ραφαηλίδη:
Χάνεις λοιπόν κι απ’ τη σύνταξη.
ππ said
136: εγώ ειλικρινά δεν ξέρω τίποτε για τον άνθρωπο αυτόν, ό,τι διάβασα εδώ σήμερα, αλλά να νιώσω αλληλέγγυη με κάποιον βγάζει το ψωμί του προπαγανδίζοντας τις απολύσεις των άλλων, έχω δυσκολία. Η αλληλεγγύη στο χωριό μου δεν είναι αντακλαστικό καφενειακού επιπέδου, αλλά γούστα είναι αυτά.
physicist said
#138. Μάλιστα, πολύ ωραία.
Άσχετο, κι ας με πείτε και ΟΥΦΟ: το αν θα ενταχθώ σε μια συνδικαλιστική οργάνωση είναι δικό μου θέμα, όχι; Γιατί να έχει επίδραση στα συντάξιμα και στ’ ασφαλιστικά αφού εγώ πληρώνω τις εισφορές μου; Είναι δηλαδή ένα συνδικαλιστικό όργανο συγχρόνως το μακρύ χέρι του Κράτους, που συλλέγει και διανέμει ασφάλειες και συντάξεις σε όποιον ασκεί το επάγγελμα που αυτό το όργανο εκπροσωπεί; Δεν το ‘χω δει πουθενά αλλού, είναι κι αυτό ελληνική ιδιαιτερότητα;
ππ said
138: σώπα 😉
Ein Steppenwolf said
140: το αν θα ενταχθώ σε μια συνδικαλιστική οργάνωση είναι δικό μου θέμα, όχι; Γιατί να έχει επίδραση στα συντάξιμα και στ’ ασφαλιστικά αφού εγώ πληρώνω τις εισφορές μου;
Είναι σωματείο.
physicist said
#139.
Α. Ερευνήτρια σε κρατικά χρηματοδοτούμενο Ίδρυμα Ερευνών/ΑΕΙ έχει την άποψη ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων της είναι ανάξιοι, έχουν πάρει τη θέση τους με ρουσφέτι, και παράγουν έρευνα χαμηλού επιπέδου. Θεωρεί ότι μ’ αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται τους φορολογούμενους που χρηματοδοτούν αυτά τα Ιδρύματα και παρουσιάζει τις θέσεις της δημόσια, σπάζοντας τη φρικτή συνομωσία της σιωπής αυτών των Ιδρυμάτων. Θεωρεί ότι άνθρωποι ανίκανοι να κάνουν τη δουλεία τους καλύτερα ν΄απολυθούν. Η ερευνήτρια απειλείται με μέτρα που σημαίνουν απώλεια ασφαλιστικών και συντάξιμων πόρων.
Β. Ιατρός μεγάλου κρατικού νοσοκομείου έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι τα χρήματα σπαταλιώνται δεξιά κι αριστερά, και ότι οργανωμένη παρέα μεγαλογιατρών τα τρώει μαζί με φαρμακευτικές εταιρείες. Μπορεί ακόμη να φέρει ενδείξεις ότι γίνονται σοβαρά λάθη και παραλείψεις σε βάρος των ασθενών. Ισχυρίζεται ότι τέτοιοι συνάδελφοι πρέπει να απολυθούν. Ο ιατρός καλείται στη διεύθυνση του Νοσοκομείου για τα περαιτέρω.
Εγώ πάντως αισθάνομαι κατ’ αρχήν αλληλέγγυος με την ερευνήτρια και το γιατρό.
Ηλεφούφουτος said
sx 137 «…οι πλούσιοι είναι συνήθως σβέλτοι» και οι φτωχοί παχύσαρκοι γιατί δεν έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες
physicist said
#142. Ε ναι, καλά, σωματείο ξεσωματείο, τα πληρωμένα πληρωμένα. Κι αν φύγω απ’ το σωματείο, αυτά που έχω ακουμπήσει για τη σύνταξη τα θέλω πίσω.
spiral architect said
Καθαρίστε τις οθόνες σας, πριν πάτε για ύπνο, έτσι;
Εγώ το έκανα ήδη. 🙂 Καληνύχτα!
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
#143β
Κακώς το ισχυρίζεται. Προσκομίζει τα αποδεικτικά στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα και την υπόθεση αναλαμβάνει η δικαιοσύνη. Εδώ δε μιλάμε για έλλειψη ικανοτήτων αλλά για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις και κακουργηματική αμέλεια.
Ein Steppenwolf said
143: Zivilcourage! Δες οπωσδήποτε την ταινία του μεγάλου Γεωργιανού σκηνοθέτη Otar Iosseliani Giorgobistve ή Listopad ή Falling Leaves ή Φυλλοροή του 1966. Στο Youtube είναι δυστυχώς χωρίς υπότιτλους:
physicist said
#147. Α, ναι, τα προσκομίζει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Έλα ρε Ρεμάλι, σε λίγο θα μας πεις ότι πιστεύεις και στον Αηβασίλη.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 60, 120 Ελήφθη, πάω να μελετήσω το παλιό θέμα που μου είχε διαφύγει για να μην αποπροσανατολίζουμε εδώ τη συζήτηση.
physicist said
#148. Τη λέξη την ήξερα, την ταινία όχι. Θα επιληφθώ. Dankeschön!
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
Μελέτησα! ένα σχόλιο μόνο, έχω διαβάσει ολόκληρη στήλη του Λ. Παπαδόπουλου (δηλαδή όχι μόνο αυτές τις 5 σειρές που έχει ο Νικοκύρης) όπου ξεκαθάριζε ακριβώς πως είχε γίνει εκείνο το βράδυ, πως εμπνεύστηκαν την πλάκα, πως έγινε και είχε απήχηση κλπ. Δυστυχώς άντε να το βρω τώρα.
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
#149
Η παράμετρος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι όχι αν οι γιατροί πρέπει να απολυθούν, αλλά για τον θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Δεν είναι ανίκανοι ή υπεράριθμοι, είναι εγκληματίες…
Για τον Αη Βασίλη λέγε ότι θες, η δικιά μου κάλτσα είχε δώρο τα Χριστούγεννα!!!
ππ said
145: α λες κι αστεία! Δεν πιστεύω νάσαι ασφαλισμένος σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα και να θέλεις σύνταξη; Μαζί δεν; ή, ακόμη χειρότερα εφάπαξ; Μαζί δεν τα παίξαμε στο χρηματιστήριο;
Για την ερευνήττρια και τους αξιόποινους: ε ναι, αφού η δικαιοσύνη πάσχει, ας μας κρίνει όλους ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (έχω χρόνια που λείπω από την Ελλάδα, αγνοώ τους καινούργιους εισαγγελείς). Κι η ερευνήτρια καλύτερα να ερευνήσει , εκτός αν είναι ντεμέκ ερευνήτρια άντερκάβερ
Γιάννης said
Ο πατέρας μου με έχει μάθει πως αν κάποιος που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από σένα λέει κάτι που συμφωνεί με τη δική σου άποψη, καλό θα είναι να ξαναεξετάσεις την άποψή σου αυτή. Μήπως κάπου κάνεις λάθος.
Άρα, το ποιος λέει κάτι έχει ιδιαίτερη σημασία.
Αν κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μου λείψει. Ήδη με τις απεργίες με έχει αποσυντονίσει. Αλλά γούστα είναι αυτά.
Σχετικά με την εισφορά υπέρ ΕΡΤ: Πολύς λόγος γίνεται, αλλά το ύψος του ποσού είναι δυσανάλογο της συζήτησης. Δεν ξέρω πόσοι έχουν δει το ποσό στο λογαριασμό, είναι 50,88€ το χρόνο. Το ότι πληρώνεται από κάθε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, είναι πρόβλημα. Πάντως, στη Γερμανία η αντίστοιχη εισφορά είναι σχεδόν 34€ το τρίμηνο!
physicist said
#153. Τα παραδείγματα που έφερα έχουν μια κλιμάκωση γιατί είχα στο νου μου εκτός των άλλων και το συμβολισμό που ανέφερα στο #131. Δεν είναι να τα παίρνεις επί λέξει, άλλωστε όση φαντασία και να επιστρατεύσω για να φτιάξω παράδειγμα, η πραγματικότητα θα την ξεπεράσει. Αλλά αν επιμένεις: πες μου αν συμφωνείς με την πρόταση: ανίκανοι γιατροί πρέπει να απολύονται. Ούτε διεφθαρμένοι ούτε εγκληματίες. Απλώς ανίκανοι. Επίσης πες μου τι νομίζεις: αν ένας ασθενής υποψιάζεται ότι ο γιατρός του έκανε λάθη αλλά δεν έχει το χρόνο ή το κουράγιο να το ψάξει, θα πάρει θάρρος να το κάνει (στέλνοντας ενδεχομένως και τον κατεργάρη στον πάγκο του) αν αυτή η υποψία εγερθεί από συνάδελφο του γιατρού;
Εμένα ο Αηβασίλης δεν μού ‘φερε τίποτα. 😦
Τζουτζούκος said
137: οι ημέτεροι που φάγαν στην ερτ και στο δημόσιο γενικότερα απ το 81 και μετα δεν είναι λίγοι και δεν είναι πλέον ορατοί. Κάνεις λες και το ΠΑΣΟΚ 30 χρόνια έδινε δουλειές και κρατικό χρήμα σε 5-6 άτομα. Αν ο κάθε Μανδραβέλης ζητάει ακραία όλοι αυτοί (που πιάσαν την καλή επειδή ήταν καλοί πελάτες) να απολυθούνε, γιασασίν του. Αν είναι και αληθές ότι δίνουν τα κορόιδα 300 μύρια το χρόνο για να συντηρείται ΚΑΙ ένα κανάλι με 2.2 τηλεθέαση, τότε να πιούμε όλοι στην υγεία των κορόιδων . Ναι, είναι το χειρότερο καθεστωτικό προπαγανδιστικό όργανο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος. Και στα κανάλια των καθεστωτικών βύσμα χρειάζεται, δεν ανακάλυψαν την αξιοκρατία. Αλλά δεν πληρώνω αυτόν εγώ. Πληρώνω τους πολλούς που μπήκαν με ρουσφέτι.
physicist said
#154(α). Όχι, δεν είμαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα.
#154(β). Είμαι βέβαιος ότι ξέρεις για το whistle blowing και το Zivilcourage που είπε κι ο Στέππενβολφ παραπάνω. Άσε δηλαδή που, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η ποιότητα της έρευνας συχνά (όχι πάντα και όχι εύκολα) μπορεί να τεκμηριωθεί. Και δεν είναι θέμα Εισαγγελέα, είναι θέμα πολιτικό.
Servitoros said
Για να είμαστε σοβαροί, ο Πάσχος όπως και η πλειοψηφεία των «δημοσιογράφων» του Συγκροτήματος Αλαφούζου δεν λειτουργούν ως δημοσιογράφοι αλλά ως ευαγγελιστές που μεταδίδούν τον λόγο του Θεού (στον ρόλο του Θεού, ο Ιωάννης Αλαφούζος). Το κάψιμο του Πάσχου δεν είναι το κόστος της κρατικής τηλεόρασης, η ποιότητα της, η κομματοκρατία ή ο περιορισμός του κράτους αλλά το πως θα μειωθεί ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών (γι’αυτό και ο προηγούμενος πόλεμος Αλαφούζου-Alter) ώστε να αυξηθούν τα μερίδια της διαφημιστική πίτας για τον ημιθανή ΣΚΑΙ. Αν και παρά την απώλεια του ALTER, ο τηλεοπτικός λαός δεν γουστάρει ούτε Bambie, ούτε ντοκυμαντέρ Made in Vatopedi, ούτε το Ίδρυμα.
Stazybο Hοrn said
#152 Σοφία,λες αυτό;
Γιάννης said
Α! και κάτι άλλο σχετικά με την ΕΣΗΕΑ και την αναφορά στη σχέση με τα ασφαλιστικά: Η ΕΣΗΕΑ ενώ υποτίθεται πως είναι συνδικαλιστικό σωματείο, δεν μπορεί να εγγραφή σ’ αυτό όποιος απλά δουλεύει ως δημοσιογράφος. Πρέπει να δουλεύει σε εφημερίδα για κάποια χρόνια αλλά και να εγκριθεί από την ίδια την ΕΣΗΕΑ η εγγραφή. Και μόνο τότε μπορεί να ενταχθεί στο αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων.
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση μου εννοείται ότι είναι θετική κι ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ από τους «κακοπροαίρετους» εδώ μέσα ως συνοδοιπόρος της μαύρης αντίδρασης και του Π.Μ.
Για το δεύτερο ερώτημα, ναι υπάρχει η πιθανότητα να αντιδράσει ο ασθενής αλλά μόνο εφόσον έχει δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον άλλο γιατρό. Εδώ είναι λίγο υποκειμενικά τα πράγματα.
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said
Το αποπάνω για τον Φυσικό και το 156.
physicist said
#162. Συμφωνούμε. Η δικιά μου σκέψη (τραβηγμένη ή όχι, ας το κρίνει ο καθένας) είναι ότι ειδικά η ΕΣΗΕΑ έχει ηθική υποχρέωση να μην κάνει τσαμπουκάδες στα μέλη της γιατί αν οι καθαυτό εκπρόσωποι της αμφισβήτησης (χα!) δείχνουν τόσο μημουάπτου σε θέματα κριτικής προς «τον κλάδο», τι να πουν μετά οι άλλοι. Κι αν στριμώχνουν τον («τσάτσο των αφεντικών» και «προστατευόμενο») Μανδραβέλη, άντε να βρει μετά το κουράγιο κανένας φουκαράς σε άλλο επάγγελμα να ξεμπροστιάσει τους λεχρίτες.
Ein Steppenwolf said
Εξώδικο του Μάκαρου διότι του έθιξαν την προσωπικότητα:
http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10770&subid=2&pubid=128915672
Ντίνος said
Εντάξει, μπορεί να κόβονται ενοχλητικές εκπομπές όπως το «κουτί της Πανδώρας» , μπορεί να κλείσει η ΕΤ 1 και να μείνουν άνθρωποι άνεργοι, αλλά την ίδια στιγμή πετιούνται εκατομμύρια σε εταιρίες για αγορά δικαιωμάτων, τσάμπιονς λίγκ, γιουροβίζιον, και ότι άλλη μπούρδα υπάρχει για να κονομάνε κάποιοι έξυπνοι.
http://www.mediasoup.gr/node/50050
Και η ΕΣΗΕΑ ασχολείται με τους παπαγάλους του Αλαφούζου, ενώ όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρατική τηλεόραση κινδυνεύει από την διοίκησή της και τις επιλογές της.
Antoine said
Πάντως το επιχείρημα του Πάσχου ότι δεν έλειψε σε κανέναν η ΕΡΤ, είναι για τα μπάζα. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τον ΣΚΑΪ (και από άποψη τηλεθέασης, η Πρωινή Ενήμερωση της ΝΕΤ έχει μεγαλύτερα ποσοστά, από το αντίστοιχο πρωϊνό του ΣΚΑΊ και του STAR). Στη πραγματικότητα μάλλον τα βλέπει ως υπάλληλος σε ένα μαγαζί πάρα σαν ανεξάρτητος παρατηρητής- σχολιαστής.
Ein Steppenwolf said
και το στόμα μου σαμπάνιες και ριζόγαλο μυρίζει·
Το ρυζόγαλο ο Σούτσος το έγραφε με ι αντί υ ή ο δαίμων του τυπογραφείου; 🙂
mindkaiser said
Μετά το #11, μπερδεύτηκα με τον Βολταίρο. Τελικά είναι σωστό να του αποδίδεται η φράση;
Ein Steppenwolf said
169:
http://books.google.de/books?id=pZpXkPNgR2cC&lpg=PT168&ots=oWayRPzIsO&pg=PT168#v=onepage&q&f=false
Ein Steppenwolf said
169: Επίσης: Evelyn Hall, The Friends of Voltaire, σ. 198-199:
http://www.archive.org/download/friendsofvoltair00hallrich/friendsofvoltair00hallrich_bw.pdf#page=198 (PDF, 15Mb):
Δηλαδή η Evelyn Hall μας λέει ότι ο Βολταίρος είπε κάτι που στ’ Αγγλικά αποδίδεται ως «What a fuss about an omelette!» και ότι η νέα του στάση απέναντι στον Helvétius ήταν «I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it». Δεν μας λέει ότι ο Βολταίρος είπε την τελευταία φράση, αλλά μόνο ότι η φράση αυτή (της Evelyn Hall) συνοψίζει τη νέα του στάση.
xamenos said
Είναι αδύνατο να μπορέσεις να πείσεις για το τι έχει πραγματικά ειπωθεί, τι έχει γραφεί και τι είναι αυτό που σκόπιμα διαδίδεται για να υπηρετήσει κάποιο σκοπό. Εδώ υπάρχουν ακόμα πολλοί που πιστεύουν ότι τα γνωστά πρωτόκολλα είναι πραγματικά, ότι οι υπολογιστές κάπου στην Αμερική προγραμματίζονται στα ελληνικά και άλλα τέτοια μαργαριτάρια τα οποία έχεις επιτυχημένα προσεγγίσει μέσα από τις ιστοσελίδες σου. Σε συγχαίρω για την επιμονή σου στο να επισημαίνεις τις ψευδορήσεις και τις ηθελημένες και επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες, και σκέφτομαι ότι θα ήταν αξιόλογη μια προσπάθεια να τα ταξινομήσεις όλα αυτά και κάποια στιγμή να υπάρχουν όλα μαζεμένα είτε ηλεκτρονικά ή γιατί όχι και έντυπα. Πιστεύω ότι θα βρισκόταν κάποιος εκδότης που θα έβρισκε ενδιαφέρον μια τέτοια δουλειά.
gpointofview said
#115, #121
Εδωσα κάποια στοιχςία για όποιον θέλει να ερευνήσει το θέμα (το περιοδικό εκδιδότανε κάθε δίμηνο και με 34 σελίδες-δεν είναι πολύ το ψάξιμο), κάτι που δεν είναι στα δικά μου ενδιαφέροντα.
Η άποψη όμως του Παπαδόπουλου έχει προφανή λογικά κενά
Για ποιό λόγο δεν ισχυρίσθηκε τότε ο Νόβας ότι δεν ήταν δικοί του οι στίχοι ενώ γέλαγε όλη η Ελλάδα μαζί του και είχε την εξουσία να το κάνει ;
Προφανώς αυτό που λέει ο οικοδεσπότης ότι «θυμίζουν αχνά» κάποιους στίχους του να είναι «πιο έντονα» (πιθανότατα π.χ. μεταξύ του «ήταν τα στήθια της άσπρα σαν γάλατα» και «και μούλεγες γαργάλατα» να υπήρχε παρεμβολή άλλου στίχου που όταν «κόπηκε΄» έδωσε την αίσθηση του γελοίου που υπάρχει στο γνωστό δίστιχο
Η εκδοχή του Λ. Παπαδόπουλου εμφανίσθηκε πολλά χρόνια μετά και μου θυμίζει ελαφρώς όλους τους μετά την χούντα «αντιστασιακούς»
ΣοφίαΟικ said
140 και συνέχεια: Φυσικέ, μην αφήνεις να σε μπερδέψουν. Ναι, είναι και συνδικάτα όλα αυτά αλλά και ασφαλιστικοί φορείς και φορε΄ςι που εκδίδουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (για γιατρούς, μηχανικούς κλπ). Αν δεν είσαι πλεόν μέλος για οποιοδήποτε λόγο, δε χάνεις όσα πλήρωσες αλλά χάνεις το δικαίωμα να πληρώσεις κι άλλα, όπως είναι λογικό.
Οπότε το επιχείρημα ότι θα χάσει ο Μανδραβέλης τη σύνταξή του π.χ. είναι υπερβολικό.
Όσο για την ΕΣΗΕΑ και το ότι χρειάζεσαι χρόνια να γίνεις μέλος, όπως είχε εξηγήσει δημοσιογράφος γνωστή μου, όλοι οι εργαζόμενοι ως δημοσιογράφοι έχουν την προστασία τη ΕΣΗΕΑ αλλά για να γίνεις πλήρες μέλος και να έχεις προνόμια (όπως δωρεάν είσοδο σε θεάτρα, σινεμά κλπ ) πρέπει να εργάζεσαι μερικά χρόνια σαν δημοσιογράφος. Αυτό οφείλεται στο ότι από πολύ παλιά, πολλοί νέοι εργάζονται για λίγο και μετα αφήνουν το επάγγελμα οριστικά, πράγμα που δε συμβαίνει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ίδιο βαθμό.
Αυτά τα διευκρινιστικά για την ώρα.
physicist said
#174. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις, Σοφία.
Μιχαλιός said
Καλημέρα και συγνώμη για το άσχετο, αλλά την άλλη κοτσάνα στη σελίδα του σλανγκρ, να αποδίδεται το «Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης» της Παλαιάς Διαθήκης και του Ιωάννη του Χρυσόστομου στον …Μπάιρον, δεν την πρόσεξε ακόμα κανένας;
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια…. αδύνατο να απαντήσω σε όσα θα ήθελα.
Για τον Μανδραβέλη, πάντως, νομίζω ότι η παραπομπή του στο πειθαρχικό δεν είναι καλή κίνηση, εκτός αν επιδιώκεται κάποια αποδοκιμασία ηθικής μορφής (και όχι η διαγραφή του). Γιαυτό έγραψα ότι θα ήθελα να ακούσω και την άλλη πλευρά, δηλ. όσους τον παρέπεμψαν.
Να πω επίσης ότι η ΕΣΗΕΑ, ιδίως παλιότερα, ήταν ιδιαίτερα φειδωλή στην εγγραφή μελών -ο Μποστ το είχε καημό, μάλιστα στα τελευταία σκίτσα του υπέγραφε «Μποστ – μη μέλος ΕΣΗΕΑ».
Όσο για τον Νόβα και τον στίχο «γαργάλατα» δεν είναι ακριβές ότι η πλευρά Νόβα δεν διαμαρτυρήθηκε για την χάλκευση. Στο βιβλίο του Νικορέτζου, τη βιογραφία του Αθάνα, (που δεν το έχω, αλλά το έχω φυλλομετρήσει) υπάρχει εκτενέστατη εξιστόρηση. Και, τέλος πάντων, αγαπητέ Gpoint, το βάρος της αποδείξεως το έχεις εσύ. Αν υπάρχει αυτό το περιοδικό (που δεν νομίζω να υπάρχει) δώσε αριθμό τεύχους.
sarant said
176: Εχω την εντύπωση ότι δεν το λέει στα σοβαρά πως είναι του Μπάιρον το «Ματαιότης ματαιοτήτων».
Νέο Kid Στο Block said
Να παρατηρήσω, (απλώς για λόγους τάξεως) ότι στο Άθενς Βόις άλλαξε ο Σουρής σε Σούτσο και το σχετικό σχόλιο του κου Κανέλλη (27.) ,ποσταρίστηκε και εκεί .
Μαρία said
178 Στα σοβαρά το λέει αλλά το θεωρεί τίτλο ποιήματος. Και σωστά, λέει η γνωστή θεία:
http://classiclit.about.com/library/bl-etexts/lbyron/bl-lbyron-all.htm
Μιχαλιός said
180: Μπράβο, έχεις δίκιο. Αλλά δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ποιητής που ξαναχρησιμοποιεί το μοτίβο. Και δεν βλέπω και καμμιά ομοιότητα με το «δικό μας» σκατολόημα. Εξεζητημένος ο συσχετισμός, αν μη τι άλλο.
Μαρία said
181 Εξυπναδίστικος.
177 Φειδωλή ειδικά στα κομμούνια. Νομίζω οτι προβλεπόταν και ρητά απο το καταστατικό μέχρι το 78.
marulaki said
#70 Το άκουσα και αυτό φέτος για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, η οποία είναι για 5η ή 6η χρονιά κλειστή και είναι ένα επίσης δημόσιο αγαθό, όπως το αρχείο της ΕΡΤ. Και μάλιστα η ερώτηση που μου απευθύνηθηκε είχε ως εξής: «Γιατί υπογράφετε για τη Βικελαία, έχει μπει κανείς σας μέσα;» Ίσως να έχεις δίκιο, ίσως να είναι όντως ατυχής η αναλογία. Δεν γνωρίζω τα εσωτερικά της ΕΡΤ είναι η αλήθεια. Όμως δε νομίζω ότι η ιδιωτική τηλεόραση θα μπει στον κόπο να καλύψει το κενό που θα αφήσει το Παρασκήνιο, το Μονόγραμμα, η Εποχή των Εικόνων ή το Mediterraneo/Μεσόγειος. Δυστυχώς, αν γίνει η εξυγίανση στην ΕΡΤ, πράγμα που νομίζω όλοι επιθυμούμε, θα γίνει όπως το περιγράφεις, αλλά το προσωπικό (το τονίζω το «προσωπικό») κενό στην καθημερινότητά μου θα είναι δυσαναπλήρωτο. Ευτυχώς βέβαια, υπάρχει το ίντερνετ. 🙂
Ein Steppenwolf said
183: Νομίζω πως συμφωνούμε.
Το μάζεμα υπογραφών καλό είναι, αλλά στην Ελλάδα παραμένει δυστυχώς συμβολική κίνηση. Στη Γερμανία θέλει η δημαρχία ξέρω γω να κλείσει το θέατρο της πόλης για οικονομία. Μαζεύονται όμως αρκετές υπογραφές και η δημαρχία αλλάζει γνώμη, διότι βλέπει ότι είχε υποτιμήσει την προσφορά του θεάτρου. «Αφού οι πολίτες προτιμούν τα λεφτά τους να πηγαίνουν στο θέατρο αντί π.χ. στην επισκευή των δρόμων, ας πηγαίνουν στο θέατρο, άλλωστε δικά τους είναι», σκέφτονται. Βέβαια το θέατρο στη Γερμανία δεν υπάρχει για να διορίζονται ημέτεροι, αλλά για να καλύπτονται ορισμένες πνευματικές ανάγκες.
ππ said
Υπάρχει δηλαδή χώρα όπου «το θέατρο υπάρχει για να διορίζονται ημέτεροι»; Εντάξει βρε παιδί, έχεις μια πετριά με την Γερμανία, ο καθείς και τα γούστα του, αλλά αυτο το στυλ άλλη παιδί δεν έκανε μόν΄η Μαριώ τον Γιάννη καταντάει λίγο αστείο…
marulaki said
Και να σκεφτείς ότι την ατάκα αυτήν μου την είπε γιος αντιδημάρχου… Τι να λέμε τώρα… 😦
Μαρία said
185 Η γερμανολιγουρίτιδα νόμιζα οτι πρόσβαλλε τη δεκαετία του 60 μόνο τους οικονομικούς μετανάστες που περνούσαν απ’ την ασετυλίνη στο ηλεκτρικό -για να θυμηθούμε και το σημερινό άρθρο- αλλά απ’ ότι βλέπω έχει εξαπλωθεί και σ’ άλλα τμήματα του πληθυσμού.
Ηλεφούφουτος said
σχ 185 Δεν πειράζει κι ο Δήμος Σταρένιος έτσι πέρασε στην αθανασία 🙂
Με το Γερολαδά και το «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» !
(μάλιστα η πραγματική ατάκα δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά «σα φίλοι ήρθανε»· να μπει κι αυτό στη λίστα των μισκουοτέισιονς του σχ. 5!)
Ein Steppenwolf said
185: Συγκρίνω μεταξύ τους δύο κοινωνίες που γνωρίζω: μια κοινωνία πολιτών με μια βαθιά διχασμένη κοινωνία παρεών που περιγράφεται εύστοχα απ’ το εξής σχόλιο στην πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του προέδρου του ΦΣΠ:
Δυσκολεύομαι να μαντέψω γιατί είναι πετριά να προτιμά κανείς μια κοινωνία πολιτών απ’ το δικό μας χάλι και να εύχεται ν’ αποκτήσει κάποτε κι η δική μας κοινωνία συνοχή.
Για το θέατρο ειδικά: αν θέλει κανείς μπορεί να το χρησιμοποιήσει και για διορισμό ημετέρων, π.χ. 5-10 κηπουρών, 10-20 συντηρητών ανελκυστήρων, 50 τεχνικών παρασκηνίων κτλ. Αξεπέραστη τεχνική δυσκολία: ο χαμηλός προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού. Γι’ αυτό συμφέρει οι κηπουροί να φροντίζουν νοσοκομειακές γλάστρες και οι συντηρητές ανελκυστήρων πανεπιστημιακά ασανσέρ. Εκτός αυτού οι καλλιτέχνες, πάρα πολλοί απ’ τους οποίους είναι αριστεροί, δεν κουμαντάρονται εύκολα και μπορεί ν’ αντιδράσουν απρόβλεπτα.
spiral architect said
‘@ 178: Σαραντάκο, ο Μανδραβέλης το παλεύει καλά πάντως:
Δεοντολογία και κριτική
Διαφωνώ με την κίνηση των ΕΡΤατζήδων για την παραπομπή του στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Κακή κίνηση, του δίνουν αξία.
Η περιφρόνηση, (σε έγγραφη μορφή) θαρρώ ότι του έπρεπε. 😉
Σε ευχαριστώ για το σκεπτικό σου περί της «πρωτογενούς πηγής».:)
Ηλεφούφουτος said
«Δυσκολεύομαι να μαντέψω γιατί είναι πετριά να προτιμά κανείς μια κοινωνία πολιτών »
διότι θέλει όντως αυξημένη λιγούρα για να βλέπει κανείς μια επίσης «βαθιά διχασμένη κοινωνία» σαν κοινωνία πολιτών.
Ein Steppenwolf said
187: Και πολύ καλά έκανε και τους πρόσβαλλε. Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, που είχε πάει μετανάστης στα 17 του και δούλευε σ’ οικοδομές, γράφει τα διάφορα άσχημα, αλλά συμπληρώνει π.χ. ότι εκεί απέκτησε για πρώτη φορά ασφάλεια υγείας κι έφτιαξε τα δόντια του ή ότι η γερμανική αστυνομία άλλαξε τα φώτα στην ελληνική μαφία που εκμεταλλευόταν τους μετανάστες.
Όταν αλλάξανε τα ελληνικά διαβατήρια για να πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ (βιομετρικές φωτογραφίες κτλ), κάποιοι Έλληνες διαπίστωσαν ότι ήταν πιο γρήγορο, πιο φτηνό και χωρίς ταλαιπωρία να ζητήσουν τη γερμανική υπηκοότητα απ’ το ν’ αλλάξουν το παλιό διαβατήριο με το καινούργιο! Θα τους βγάλουμε «γερμανολιγούρηδες»;
ππ said
Δεν θα τόλεγα λιγούρα, αλλά είναι ένα είδος καψούρας, ομολογώ.
Να μιλάς για μια κοινωνία, -και δεν συζητώ ότι είναι η γερμανική, θα μπορούσε νάναι ξέρω γω του Μπουτάν που έχει θεσμοθετημένη την αναζήτηση της ευτυχίας- ως πραγμάτωση της ουτοπίας, είναι ένας τρόπος να βολεύεσαι, συνέχισε. Να θέλεις κάτι καλύτερο το καταλαβαίνω, αλλά ότι ειλικρινά πιστεύεις ότι το θέατρο στην Γερμανία καλύπτει πενυματικές άνάγκες και ποτέ άλλες, δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Είδα χτες ενα ντοκιμαντέρ για τις «φιλανθρωπίες» του Μπιλ Γκέητς και είμαι ακόμη σοκαρισμένη, σε ζηλεύω που ζεις σε εναν κόσμο όπου η «κοινωνία των πολιτών» υπάρχει, οι πλούσιοι κάνουν φιλανθρωπίες και οι Γερμανοί είναι φίλοι μας 🙂
ππ said
‘Αλλοι -πολλοί- πήγαν πρώτη φορά σε οδοντίατρο στην φυλακή ή στον στρατό. Μας μαθαίνει πολλά αυτό για την φυλακή και τον στρατό, φαντάζομαι.
Ein Steppenwolf said
193: Ούτε φίλοι μας είναι οι Γερμανοί ούτε εχθροί μας. Εννοώ ότι δεν ανταποκρίνονται σε κανέναν απ’ τους συναισθηματικά φορτισμένους όρους «φιλέλληνες» και «ανθέλληνες». Κοιτάνε το συμφέρον τους, όπως κάνουν όλα τα κράτη.
Ein Steppenwolf said
194: Μας μαθαίνει πολλά, όχι όμως για τη φυλακή και το στρατό, αλλά για εκεί που ήταν πριν.
physicist said
Πολύ στερεότυπες τις βρίσκω τις κριτικές στον Στέππενβολφ. Το τσιτάτο […] το θέατρο στη Γερμανία δεν υπάρχει για να διορίζονται ημέτεροι, αλλά για να καλύπτονται ορισμένες πνευματικές ανάγκες […] είναι βέβαια κάπως plakativ, Λύκε, αλλά το παίρνω για σχήμα λόγου που εκφράζει μια σαφή διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, όχι κυριολεκτικά.
ππ said
195: Πρόσεξε λίγο τα εργαλεία σου, τους συναισθηματικά φορτισμένους όρους εσύ τους χρησιμοποιείς όταν μιλάς για τις πνευματικές ανάγκες και κοινωνία των πολιτών και ελληνική μαφία. Από την άλλη από την μια μιλάς για «Γερμανούς» ΄και από την άλλη για κράτος,
δυο διαφορετικά επίπεδα, και το κάνεις αυτό σε όλα όσα λες. Έχεις ένα λόγο εντελώς ιδεαλιστικό, με αξιολογικές κρίσεις κι αβέρτα γενικεύσεις και έχεις την ψευδαίσθηση ότι είναι και καλά επιστημονικός επειδή είσαι βικιπεδιστής που λέει κι η Ιμμορταλιτέ. Αλλά ο ιδεαλισμός δεν έχει τίποτε κακό, βέβαια. ΟΙ Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι το πάθανε αυτό το κακό με την Γερμανία κι άλλη φορά, στα 1870. Έχει γράψει ο Δημαράς ένα πολύ ωραίο και περιεκτικό για τον συνκρητισμό, δεν είναι δα κι ο Νίκος Δήμου ή ο Ιατρόπουλος, αλλά κάτι αξίζει κι αυτός
ππ said
196: Ναι, μας μαθαίνει ότι ο Ιατρόπουλος ήταν πριν στην μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, ας πρόσεχε…
Μαρία said
192 Μπράβο, μπράβο στην αστυνομία. Κι έτσι η γερμανική μαφία που εκμεταλλευόταν τους Τούρκους μετανάστες έμεινε χωρίς ανταγωνιστές. βλ. Βάλραφ, Στο περιθώριο, εκδ. Στάχυ.
Εδώ το καινούριο του:
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4682468
Ein Steppenwolf said
197: Πράγματι, υπερβάλλω για να τονίσω.
Ein Steppenwolf said
200: Πολύ καλά κάνει ο Wallraff κι ερευνά. Αλλά εκμετάλλευση υπάρχει παντού. (Ας θυμηθούμε τους μετανάστες στην Ελλάδα).
Οι εργαζομένοι στα «εργασιακά Νταχάου» της Γερμανίας, όπως τ’ αποκαλεί πνευματωδέστατα ο Έλληνας δημοσιογράφος παραπέμποντας στο στερεότυπο «Γερμανός = ναζί», είναι, υποθέτω, ασφαλισμένοι. Σε μας;
Στη Γερμανία έχει εκμετάλλευση, αλλά έχει και οικονομικό θαύμα. Σε μας;
Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, οι Έλληνες δουλεύουν 2100 ώρες το χρόνο κι οι Γερμανοί 1400. 2100 / 1400 = 3/2, δηλαδή οι Έλληνες δουλεύουν 50% περισσότερο. Αν οι στατιστικές αυτές είναι ακριβείς, τότε σε ποια χώρα θα τοποθετούσες τα «Νταχάου»;
Αν σε μας είναι καλύτερα, πώς και δεν μας έρχονται οι Γερμανοί ως μετανάστες, που έχουμε και ωραίο κλίμα;
Servitoros said
Στη Γερμανία έχει εκμετάλλευση, αλλά έχει και οικονομικό θαύμα. Σε μας;
—-
Τελικά άμα επιτύχεις οικονομικό θαύμα η εκμετάλλευση δικαιολογείται, τα ίδια έγραφε και ο Νίκος Δήμου πριν κανά δυο εβδομάδες για τον «παράδεισο» του Dubai.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 160 οοοοοοχιιι, είπα αυτό που ξαναβάλανε σήμερα τα ΝΕΑ!! Αντε πείσε με τώρα ότι δεν μας διαβάζουν στον ΔΟΛ!! Ανοίγω την εφημερίδα και βλέπω το παλιό χρονογράφημα για το οποίο έλεγα εχθές φάτσα φόρα μπροστά μου!!
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 173 Κάτσε να βρω και ηλεκτρονικά το σημερινό (ανατύπωση του παλιού αν το θυμάμαι καλά) του Λ. παπαδόπουλου για να το δεις κι εσύ! Φυσικά καμία αναφορά δεν έχει στον Σαραντάκο και τη συζήτησή μας , απλώς ανατυπώθηκε (ή επαναδιατυπώθηκε ) τυχαία ( ; ) σήμερα στα ΝΕΑ !
Μαρία said
202 Ασφαλισμένοι.
«Στο περιθώριο» αυτό το είδος δύσκολα ευδοκιμεί. «Παράνομοι» δούλεψαν με υπεργολαβίες, όπως στα δικά μας ολυμπιακά οι Αλβανοί, σε δημόσια έργα στην Κολωνία. Ειδικά δε για μαστορέματα στα πυρηνικά έφερναν Τούρκους αεροπορικά για κάποιες μέρες και τους γύριζαν καμμένους να πεθάνουν στον τόπο τους. Δούλεψε κι αυτός εκεί ένα φεγγάρι.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 205 Δεν το βλέπω ακόμα ον λάιν, όποιος έχει την έντυπη έκδοση όμως μπορεί να το δει.
spiral architect said
@ 202: … Αν σε μας είναι καλύτερα, πώς και δεν μας έρχονται οι Γερμανοί ως μετανάστες, που έχουμε και ωραίο κλίμα;
Ποιος είπε ότι δεν θα έλθουν; click για γελοιογραφία
Ein Steppenwolf said
203: Η εκμετάλλευση είναι αναπόφευκτη, ειδικά τώρα με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. (Πώς ανταγωνίζεσαι την παιδική εργασία του Τρίτου Κόσμου;) Ναι, το οικονομικό θαύμα χρυσώνει το χάπι και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη μοίρα των επερχόμενων γενεών. (Ενώ οι δικές μας επερχόμενες γενεές θα ξεπληρώνουν τα δάνειά μας).
206: Απαράδεκτοι. Μπράβο στο Zivilcourage του δημοσιογράφου.
Ein Steppenwolf said
208: 🙂 Έχω την υποψία ότι οι ανορθογραφίες του Ιωάννου («Budenstang») είναι εσκεμμένες, επιτηδευμένα νεγκλιζέ. Το κάνει συχνά.
Κορνήλιος said
#205 τὸ πρόσεξα κι ἐγώ.
spiral architect said
@ 210: Bέβαια! Δες εδώ – passport –> passporten για την είσοδο στο γκούλαγκ.
gpointofview said
#177
ομολογώ ότι δεν περίμενα αντιμετώπιση περίπου μυθομανούς ώστε να αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξη του περιοδικού !!
Γράφεις «Αν υπάρχει αυτό το περιοδικό (που δεν νομίζω να υπάρχει) δώσε αριθμό τεύχους»
φυσικά αν δεν είχα πετάξει τα παλιά τεύχη δεν θα έδινα τον αριθμό αλλά το ίδιο το κείμενο Σου στέλνω όμως στο ιμέιλ σου (γιατί δεν ξέρω τρόπο να τις ανεβάσω εδώ) φωτογραφίες από δύο τεύχη του περιοδικού που βρήκα και παραθέτω τα στοιχεία του
Στερεά Ελλάς
ISSN 1105-6290 (υποθέτω ότι ξέρεις τι είναι, διεθνης κατάλογοςεκδόσεων σε σειρές στο Παρίσι)
Ετος ιδρύσεως 1969
Ιδιοκτησία-εκδοση-διεύθυνση-αρχισυνταξία-οικονομική διεύθυνση-διαχείριση :
Φανή Ηλία Ασημακοπούλου, Ηλεκτρ.Μηχ. και Μηχ Η/Υ Ε.Μ.Π., Υπ. Δρ.Ε.Μ.Π.
Επιμέλεια ύλης-κασέ-δημιουργικό
Γεωργία Ηλία Ασημακοπούλου, Ηλεκτρ.Μηχ. και Μηχ Η/Υ Ε.Μ.Π., Υπ. Δρ.Ε.Μ.Π.
Τυπογραφείο
Αγγ.Χονδρορίζος-«ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΚΗ»
Γραφεία
Αδριανού 14, Νέα Φιλαδέλφεια 143 41 τλφν 210-2510330
Θα σε παρακαλούσα να αναφέρεις σε σχόλιο εδώ ότι έλαβες τις φωτογραφίες του περιοδικού ώστε να μην αισθάνομαι θιγμένος
Ein Steppenwolf said
213:

http://www.edipt.gr/default.aspx?tab=edition&EditionID=145&PublisherID=3
gpointofview said
Οσον αφορά την διαμαρτυρία του Νόβα έχει σημασία αν διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν δικοί του οι στίχοι ή αν υπήρξε «συρραφή» στίχων του από κάποιον ώστε ν’ αλλοιωθεί το νόημα
Διότι το μεν
ήταν τα στήθια της άσπρα σαν τα γάλατα και μούλεγε «γαργάλατα»
προκαλεί θυμηδία αλλά το π.χ.
ήταν τα στήθια της
όμορφα κι επιθυμητά
και άσπρα σαν τα γάλατα
και μούλεγε
μην τα φοβάσαι
πιάστα, φίλα τα
απόλαυσέ τα, χαϊδέψε τα
γαργάλα τα
δεν νομίζω
Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ανήκει στα ενδιαφέροντά μου ώστε να ανατρέξω στα γραφεία του περιοδικού για να αποδείξω την αλήθεια -αν είναι όπως τα θυμάμαι- αλλά επειδή εσείς ασχολείσθε με ποιητές και τα ολοκληρωμένα κείμενά τους όπως π,χ, ο Λαπαθιώτης, είπα να συνεισφέρω στην διρεύνηση της αλήθειας μιας περίεργης τοποθέτησης του Λ. Παπαδόπουλου πολλά χρόνια μετά το συμβάν, αν τελικώς σας ενδιαφέρει. Ισως όμως να αρκει το «επώνυμον» κάποιου για να έχει δίκιο στην βικιπέντια…
sarant said
213-215: Πράγματι πήρα τα εξώφυλλα του περιοδικού -και εννοείται ότι δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του περιοδικού αλλά την ύπαρξη άρθρου που να περιέχει το επίμαχο δίστιχο ή κάποια παραλλαγή σαν κι αυτήν του 215. Αφενός ο Παπαδόπουλος έγραψε πώς γεννήθηκε το πλαστό δίστιχο και αφετέρου ο Νικορέτζος έχει καταγράψει τη διάψευση της πλευράς Νόβα. Αυτό εμένα μου αρκεί, επειδή για τον Νόβα δεν ενδιαφέρομαι τόσο όσο π.χ. για τον Λαπαθιώτη ή τον Κοτζιούλα.
Ούτε είπα ότι είσαι μυθομανής, απλώς ότι δεν θυμάσαι καλά. Θα μπορούσε π.χ. να παρατίθεται το εξής, αυθεντικό, τετράστιχο του Αθάνα:
Στ’ αυτάκια εγώ θα σου κρεμώ
χνουδάτα κουμπουρέλια
το χνούδι θα σε γαργαλά
και κα-κα-κα τα γέλια
mindkaiser said
@171
Σ’ ευχαριστώ Λύκε. Ξεκαθάρισες αρκετά τη διχογνωμία.
gpointofview said
#216
Οχι δεν έχουν σχέση αυτά τα στιχάκια με αυτά που θυμάμαι. Μπορείς όμως να πάρεις τλφ την έχουσα την επιμέλεια της ύλης στο περιοδικό και να πληροφορηθείς για το αφιέρωμα στους Ναυπάκτιους ποιητές, απ’ ότι βλέπω είναι του Πολυτεχνείου οπότε θα συνενοηθείτε, εγώ έχω άλλη κουλτούρα από το Πανεπιστήμιο και δεν τα καταφέρνω μ’ αυτά, δεν βαστάω σημειώσεις, όλα χύμα στο μυαλό μου και φυσικά δεν πιστεύω να νομίζεις ότι και εμένα μ’ ενδιαφέρει ο Νόβας σαν ποιητής
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
Eμένα πάντως ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση από το σημερινό άρθρο του Λ. Παπαδόπουλου, ότι έχει παραλλάξει τον στίχο και δεν τον λέει όπως τον ξέρουμε όλοι, αλλά λέει: » Κι ήταν τα στήθια σου λευκά γεμάτα γάλατα και μου ‘λεγες γαργάλατα» (σελ. 31, για όποιον έχει την έντυπη έκδοση, με τον τίτλο «μαρτυρία» και συνοδεύει, πάλι εντελώς τυχαία φαντάζομαι, το άρθρο «όταν οι πολιτικοί δέχονται την επιφοίτηση της μούσας» του κ. Ηλία Κανέλλη. (σελ 31-32).
Αυτά, τώρα όποιος έχει διάθεση και χρόνο και ερευνητικό ενδιαφέρον και τα περιοδικό που λέτε ας τα ψάξει παραπάνω.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
* διόρθωση σελ. 30-31
Stazybο Hοrn said
ααα, τόσο τυχαία!
Γιάννης said
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη Γερμανία (ή και την Ευρώπη ή και για όποιο άλλο μέρος του κόσμου) που δείχνουν την ανωτερότητα των άλλων έναντι των Ελλήνων. Δυστυχώς, πολλοί απ’ αυτούς συντηρούνται από τους (εκεί ή εδώ) Έλληνες. Πρόχειρα, ερωτώ τον Λύκο (και απαντώ). Ανασφάλιστοι δεν υπάρχουν στη Γερμανία; Μα οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις είναι με λιγότερα από 400€ γιατί τότε δεν υποχρεούται να πληρώνει ασφάλεια ούτε ο εργαζόμενος ούτε ο εργοδότης.
Απ’ την άλλη υπάρχει επίσης η καραμέλα πως οι εκεί είναι καθαροί ενώ οι εδώ είμαστε βρομιάρηδες. Καθαρά είναι αλλά για δυο λόγους: α) γιατί καθαρίζουν τακτικότατα(!) και β) γιατί φοβούνται την επιβολή προστίμου (που μπορεί να είναι 5€ αλλά δεν παύει να είναι πρόστιμο). Και το πρόστιμο είναι πολύ εύκολο να σου έρθει γιατί ακόμα κι αν δεν υπάρχει μπροστά κάποιος απ’ αυτούς που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο και την επιβολή του, κάποιος γείτονας θα υπάρχει που θα δει τον ρυπαίνοντα, θα το καταγγείλει και θα του έρθει το μπιλιέτο.
Δεν θέλω να προχωρήσω.
Νέο Kid Στο Block said
192. Οι εποχές πάντως Λύκε για τα δόντια έχουν αλλάξει.
Ξέρω γερμανούς και γερμανίδες (που έχουν κάποια σχέση με Ελλάδα, πχ. έτερον ήμισυ ή φίλους) και έρχονται ναχ γκριχενλαντ για να φτιάξουν τα δόντια τους γιατί τσου χάουζε στοιχίζουν μια περιουσία. (Και φαντάζεσαι βέβαια για να φτάσει σε σημείο ο γερμανός να εμπιστευτεί τα δόντια του σε κάποιον μίντενβέρτιχ…,μιλάμε για ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!)
Αντίστοιχα βέβαια και με ό,τι γίνεται σε εμάς με γειτονικές φτηνές (ακόμα) χώρες (Βουλγαρία).
Πως το λέει η Άουντι; Φόρσσριτ ντουρχ τεχνικ!
Άσε δηλαδή που όπως πάει η Μπούντες ρεάλ πολιτίκ (με «ευρεία» έννοια το Μπούντες…) σε λίγο καιρό ποιος θα χρειάζεται δόντια; Σουπίτσα κι άγιος ο θεός (και πολύ θα πέφτει).
Νέο Kid Στο Block said
223. Φόρτσσριτ (Fortschritt) βεβαίως-βεβαίως.
Stazybο Hοrn said
#219 Ανέβηκε
Ein Steppenwolf said
223: Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη Γερμανία (ή και την Ευρώπη ή και για όποιο άλλο μέρος του κόσμου) που δείχνουν την ανωτερότητα των άλλων έναντι των Ελλήνων.
Δεν αναφέρθηκα σε ανωτερώτητα (της φυλής) των Γερμανών έναντι (της φυλής) των Ελλήνων. Δε μιλάμε για DNA. Τα αίτια των διαφορών είναι ιστορικά.
Ανασφάλιστοι δεν υπάρχουν στη Γερμανία; Μα οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις είναι με λιγότερα από 400€ γιατί τότε δεν υποχρεούται να πληρώνει ασφάλεια ούτε ο εργαζόμενος ούτε ο εργοδότης.
Δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Είχα στο νου μου ανασφάλιστη πλήρη απασχόληση, όχι εργασία μερικού χρόνου για φοιτητές με φοιτητική ασφάλιση ή κάλυψη απ’ την ασφάλιση των γονέων.
Παρεμπιπτόντως: αν οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι για μέχρι €400, τότε οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να είναι κατά μέσον όρο για €5400, ώστε να προκύψει το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των €35000, με την υπόθεση ότι όλος ο πληθυσμός εργάζεται (και τα μωρά και οι γέροι). Αν όμως εργάζεται μόνον ο μισός πληθυσμός και οι μισοί εργαζόμενοι παίρνουν €400, τότε οι άλλοι μισοί εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάζουν πάνω από €11000 το μήνα. Τα νούμερα δεν στέκουν.
223: Αν καταλαβαίνω καλά, έρχονται για διακοπές και κάνουν κι οικονομία.
Κασσάνδρα said
@8
Το ποίημα ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ,έχει 6 στροφές.
Οπως το έλαβες τρείς είναι του Σουρή.1η 2η και 3η που στο κανονικό ποίημα είναι 4η.
Και για να ακριβολογήσω ( σεβόμενη τον νοικοκύρη),ο πρώτος στίχος της πρώτης στροφής λέει:»Ποιός είδε κράτος κλασσικό…»
Το άρθρο του νοικοκύρη μου θύμισε, τότε που » μελετούσα» τα άπαντα του Σουρή σε επιμέλεια Γ. Βαλέτα.
Stazybο Hοrn said
#225 Στον Σταματίου αποδίδει και ο Παπαδόπουλος και το εμφιαλώσεως – αλώσεως
Stazybο Hοrn said
στο #228 το πρώτο
να μην διαβαστείsarant said
227: Έχεις μήπως και τη στροφή που λείπει;
228: Νομίζω όμως ότι το δίστιχο με την εμφιάλωση είχε φανεί νωρίτερα από το Γαργάλατα.
Γιάννης said
#226 Μιας και πιάσαμε τα οικονομικά: ποιο είναι το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα; (30.305$ δίνει η Βικιπαίδεια – για το 2009 – με 34.905$ – για το 2010 – της Γερμανίας). Αν αυτό λέει κάτι.
Ein Steppenwolf said
231: Στη Wikipedia, συγκεκριμένα στη σελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita δίνεται (για το 2011 με στοιχεία που γράφει ότι τα πήραν απ’ το ΔΝΤ) γερμανικό κατά κεφαλήν $44500 και ελληνικό κατά κεφαλήν $28000. Σε ευρώ: €35000 έναντι €22000.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 225 ε, στην έντυπη έκδοση είναι δίπλα σε αυτό: http://www.readability.com/read?url=http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4685635
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
…δεν καταλαβαίνω, άλλο αντιγράφω πάλι Παπαδόπουλος βγαίνει…
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
Τώρα; http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4685636
ππ said
205 και λοιπές αναφορές: Μα τι σύμπτωση 🙂
ππ said
235: Η «Θεοδώρα Φραντζή» του Άδωνη είναι το κρυμμένο αριστούργημα που ανακαλύπτω μόλις σήμερα: ευχαριστώ! Αυτό με τους Άγγλους με έχει σκανδαλίσει: μα, αγγλόφιλη η Θεοδώρα;;
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
Eγώ προτείνω να κάνουμε εφημερίδα τον Σαραντάκο, έτσι κι αλλιώς γράφει κάθε μέρα και ευχαρίστως θα τον πλήρωνα 1,30 ευρώ για να τον διαβάσω. Τώρα γιατί εξακολουθώ να παίρνω έντυπες εφημερίδες, και δη του ΔΟΛ, αυτό ανήκει μάλλον στη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας (μου).
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ said
# 257 δεν ξανάδαμε, από την εποχή της Αλώσεως,
τέτοια μυθιστορηματική ανάπτυξη ημερολογιακής σημειώσεως.
Ein Steppenwolf said
235: Α-ρι-στούρ-γη-μα!
Ein Steppenwolf said
235: Μαζί πάέι κι αυτό: Οι ποιητές της Βουλής.
Ein Steppenwolf said
235:Στο αφήγημά του «Θεοδώρα Φραντζή – Η Άλωσις», [ο Αδωνις Γεωργιάδης] περιγράφει ο ίδιος πώς εκμεταλλεύθηκε την ελληνική μετάφραση ενός παλαιού έργου αγνώστου, το οποίο υποτίθεται ότι είναι οι ημερολογιακές σημειώσεις της Θεοδώρας Φραντζή, κόρης του Γεωργίου Φραντζή:
Ενα ιστορικόν μυθιστόρημα που ανακαλύπτει Ελληνες και Αγγλους στα τέλη του βυζαντινού μεσαίωνα, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι και τόσο ιστορικόν
Φαίνεται πως και το μυθιστόρημα και η ελληνική μετάφραση είναι υπαρκτά και πως το μυθιστόρημα δεν είναι έργο αγνώστου, αλλά του John Mason Neale:
Theodora Phranza: Or the fall of Constantinople
By John Mason Neale
Θεοδώρα Φραντζή ή η πτώσις της Κωνσταντινουπόλεως
υπό του αιδεσίμου I. M. Neale, κτλ., μετεφράσθη εκ του αγγλικού υπό Χ. Α. Παρμενίδου.
Οι Άγγλοι που εξυψώνονται θα μπορούσε να είναι η φρουρά των Βαράγγων. Πράγματι στο μυθιστόρημα (που φυσικά δεν έχω προλάβει να διαβάσω) αναφέρονται Βάραγγοι: http://www.google.de/search?gcx=c&sourceid=chrome&client=ubuntu&channel=cs&ie=UTF-8&q=site%3Aanglicanhistory.org%2Fneale%2Fphranza%2F+varangian
Δεν είναι καθόλου απίθανο ένας Άγγλος του 19ου αιώνα να εξαίρει τον ηρωισμό ενός στρατιωτικού σώματος που αποτελούνταν από Άγγλους και (τουλάχιστον στο μυθιστόρημα) πολεμούσε εναντίον μουσουλμάνων.
Ein Steppenwolf said
242: Ήδη στην αρχή γράφει:
Άδικη είναι λοιπόν η κρίση του Ηλία Κανέλλη ότι Ενα ιστορικόν μυθιστόρημα που ανακαλύπτει Ελληνες και Αγγλους στα τέλη του βυζαντινού μεσαίωνα, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι και τόσο ιστορικόν.
sarant said
Κι εγώ το πρόσεξα αυτό, Πολύ ρηχό το άρθρο του Κανέλλη, θα το σχολίαζα σε ειδικό άρθρο αλλά θα μου πουν ότι μετατρέπομαι σε Κανέλλης-γουότς. Εκτός των άλλων, ξεχνάει (ή αγνοεί) τον μοναδικό από τους νυν πολιτικούς αρχηγούς που ήταν ποιητής (ανθολογημένος, δε) πριν γίνει πολιτικός.
Ποιος είναι; Το αφήνω σε κουίζ.
Immortalité said
@18α και 90β Τουλάχιστον ο Στάζυ βάζει και μια παρένθεση. Εσύ μου το ‘χεις φάει το δεύτερο μ κανονικά και με το νόμο 😛
@90β Και η Βαυαρία η έρμη; Εξελληνισμένη δεν ήταν; 😉
@19 Συντάσσομαι απολύτως με τον Στάζυ στο 22. Απολύτως όμως.
Και με το 45α. Επίσης απολύτως.
@140 Οχι δεν είναι δικό σου θέμα. Για να ασφαλίζεσαι και να έχεις και συντάξιμα χρόνια πρέπει να ασκείς ένα επάγγελμα. Για να το ασκείς θα πρέπει να έχεις δικαίωμα. Για το αν έχεις δικαίωμα, συνήθως αποφασίζει το (συνδικαλιστικό) αρμόδιο όργανο των επαγγελματιών του κλάδου που σε ενδιαφέρει. Αρα για να κολλάς ένσημα πρέπει να σε γράψουν στα κιτάπια. Λίγα επαγγέλματα ακούνε πια στο «ο,τι δηλώσεις είσαι».
@149 Ακούω εύκολες γενικεύσεις ή τ’ αυτάκια μου βουίζουν;
Έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια να παρακολουθήσω όλα τα σχόλια, τα οποία και διάβασα και εντέλει ξέχασα το αρχικό θέμα. 😦
@244 Οταν λες «νυν πολιτικό αρχηγό» εννοείς αρχηγό κόμματος που είναι στη Βουλή;
Immortalité said
(Έχω τη φριχτή υποψία ότι δεν τσέκαρα το κουτάκι και ότι το παρόν πάει για σβήσιμο)
Κορνήλιος said
242, 243 Λύκε εὖγε! κι ἐγὼ σκέφτηκα ὅτι εἶναι τελείως ἄδικη ἡ κριτική, ἀλλὰ μὲ διάφορα ποὺ συνέβησαν σήμερα ξεχάστηκα τελείως νὰ τὸ ψάξω. ἔ τώρα βέβαια, σίγουρα κάποιοι θὰ ποῦν ὅτι ἀφ’οὗ ἡ κριτικὴ στρέφεται κατὰ τοῦ Ἀδώνιδος παίρνουν θέσι μὲ τὸ μυαλὸ κατὰ καὶ μὲ τῆν καρδιὰ ὑπὲρ καὶ κἄτι ἄλλα τέτοια περίεργα ποὺ διάβασα τελευταίως.
physicist said
#245(ε). Δηλαδή σαν να λέμε έτσι και διαγραφεί κάποιος από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχει χάσει και την ικανότητά του να καταλαβαίνει Φυσική; Ή αν είναι μέλος της αυτό είναι εγγύηση ότι την κατέχει; Αυτά είναι φαιδρά πράγματα. Αν χρειάζεται έλεγχος,όπως π.χ. για τους γιατρούς, ας γίνεται από κρατικούς φορείς, όχι από το συνδικαλιστικό όργανο.
#245(ζ). Σε όλες τις περιπτώσεις που έχω υπόψη μου, όταν ένα άτομο ήρθε σε σύγκρουση με ισχυρά και οργανωμένα συμφέροντα μέσω της δικαστικής οδού, κέρδισαν τα συμφέροντα. Δεν είναι δηλαδή ότι είμαι απαισιόδοξος, είμαι απλώς ένας αισιόδοξος με πείρα. 😉
sarant said
244: Ναι, είναι και βουλευτής ο ίδιος.
gpointofview said
#244
Καρατζαφέρης μήπως ; (από το δίστιχο χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ορμώμενος )
sarant said
Όχι Καρατζαφέρης.
JustAnotherGoneOff said
#251 Υποψιάζομαι πως είναι ο Φώτης Κουβέλης.
sarant said
Το βρήκες!
JustAnotherGoneOff said
Το φαντάστηκα διότι ξέρω πως ο Κουβέλης ασχολείται με την ποίηση αλλά δεν βρίσκω κάποια συλλογή του στο γούγλη.
sarant said
Είχε βγάλει συλλογές στη δεκ. 1970, οπότε δεν τις έχει το ιντερνέτι. Για αργότερα, δεν ξέρω.
ΣοφίαΟικ said
248: Η ΕΕΦ είναι επιστημονικός σύλλογος και δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι μέλος για να ασκήσεις το επάγγελμα, γιατί κακά τα ψέμματα, ο δάσκαλος φυσικής δεν πρόκειται να σκοτώσει κανέναν με τη διδασκαλία του. Από την άλλη για να δουλεψεις σαν μηχανικός με ευθύνη υπογραφής χρειάζεται να είσαι μέλος του ΤΕΕ, το οποίο δεν είναι ΜΟΝΟ συνδικαλιστικό όργανο. Και δεν είναι ΜΟΝΟ ελληνική πατέντα αυτό. Για να σου λυθούν οι απορίες τι είναι, εδώ:http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE
Αντίστοιχα και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, όπως οι ιατρικοί σύλλογοι, οι δικηγορικοί σύλλογοι κλπ.
physicist said
#256. Σοφία, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα παρουσιάζεις. Καταρχάς, αν το θέμα μας είναι ποιός μπορεί να σκοτώσει ασκώντας το επάγγελμά του, τότε ας περιορίσουμε το συνδυασμό συνδικαλισμού και άδειας εξασκήσεως στους γιατρούς, τους χειριστές βαρέων μηχανημάτων, τους πιλότους αεροσκαφών και τους πλοιάρχους — οι δημοσιογράφοι από πού κι ως πού; Άλλωστε, εσύ η ίδια έγραψες παραπάνω ότι είναι σύνηθες να ασκείται το επάγγελμα του δημοσιογράφου για πολλά χρόνια προτού γίνει κανείς μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τους γιατρούς. Ασφαλώς και πρόκειται για επάγγελμα με ιδιαιτερότητες αλλά δες πώς είναι τα πράγματα π.χ. στη Γερμανία. Η άδεια για εξάσηκση του επαγγέλματος (Approbation) δεν εκδίδεται από τα Ιατρικά Επιμελητήρια (Ärztekammer). Συμμετοχή στα Επιμελητήρια είναι απαραίτητη μόνο για τους γιατρούς που δέχονται ασθενείς με δημόσια ασφάλιση (Kassenpatienten) δεν είναι όμως ταυτόσημη με το δικαίωμα να εξασκείται το επάγγελμα. Τα Επιμελητήρια είναι επίσης υπεύθυνα για την έκδοση πιστοποιητικών με αναγνώριση της ειδικότητας αλλά δεν έχουν πλήρη έλεγχο πάνω σ’ αυτά. Και, τελικώς, υπάρχουν μερικές ντουζίνες Ιατρικά Επιμελητήρια σε όλη τη Γερμανία, όχι μόνο ένα.
Για το ΤΕΕ άσε καλύτερα, τα ξέρω από πρώτο χέρι. ‘Ασε το ΤΕΕ και τις γελοίες «εξετάσεις» του για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού, πρόκειται για φάρσα …
ππ said
Φυσικέ, γιατί επιμένεις τόσο; Άδεια ασκησης επαγγέλματος υπάρχει για πολλά επαγγέλματα, κι ας μην απειλούν την σωματική ακεραιότητα. Ο δικηγόρος δεν είναι αυτός που έχει τελειώσει τη Νομική, (κανονικά) δημοσιογράφος δεν έιναι κάθε φούφουτος ( 😉 ) που γράφει σε κάθε κουρελοσάιτ, κλπ. Αν οι εξετάσεις και οι διαδικασίες για να αποκτήσεις άδεια είναι διαβλητές, αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Στην Γερμανία (décidement….) μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά στις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο περιχαρακωμένα (θυμάστε τις απεργίες των σωματείων πχ των σεναριογράφων) και στο Ιράν ενδεχομένως καπως αλλιώς: σημαίνει κάτι αυτό; Εξετάζουμε την ελληνική περίπτωση και τα όσα ισχύουν και τα όσα ενδιαφέρουν τους ενδιαφερόμενους, όχι τον κάθε φιλολογούντα.
physicist said
Τι θα πει γιατί επιμένω τόσο; Γιατί επιμένω σε τι πράγμα; Δεν λέω ότι δεν είναι έτσι, αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να είναι έτσι. Ούτε και είμαι φιλολογών, αναρωτιέμαι (φωναχτά) αν η κατανομή της ισχύος είναι σωστή, πόσο μακριά πάει η επιβολή που μπορεί να έχει μια συντεχνία πάνω στα μέλη της κλπ.
Α, και αν εσύ νομίζεις ότι η ακεραιότητα στις εξετάσεις ενός οργανισμού που δικαιολογεί την ύπαρξή του και αντλεί μεγάλο κομάτι του κύρους του με βάση το επίπεδο που πρέπει να κρατηθεί στην εξάσκηση του επαγγέλματος είναι «άλλου παπά Βαγγέλιο», πάω πάσο. Οι εκβιασμοί όμως στα μέλη του δεν είναι καθόλου άλλου παπά Βαγγέλιο, ούτε και η γελοιωδέστατες διακρίσεις σε απόφοιτους ξένων Πολυτεχνείων. Να ξέρουμε δηλαδή για τι πράμα μιλάμε.
ΣοφίαΟικ said
Διακρίνω μια εχθρότητα προς το ΤΕΕ ισως λόγω του ότι σε κόψανε γιατί ήσουνα απόφοιτος ξενου πανεπιστημίου (και πιθανόν τριετούς φοίτηση), αλλά τι να κάνουμε ρε φίλε, δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια, κενωνία φταίχτρα κλπ.
Πέρα από αυτό, στο παράδειγμα της Γερμανίας που αναφέρεις, παρόμοια λειτουργεί και στην Ελλάδα το ΤΕΕ. Μπορεί κάποιος να εργαστεί σα μηχανικός χωρις να είναι μέλος, αλλά φυσικά δεν θα μπορεί να εργαστεί σε κάποιες κατηγορίες έργων.
Σε γιατρό που δεν έχει άδεια δε νομίζω ότι θα πήγαινα εύκολα, και μπορεί μεν στη Γερμανία να μην χρειάζεται η άδεια, σε άλλες χώρες που ξέρω είναι απαραίτητη.
Ομοίως, όπως λέιε κι ο Ππ, οι σεναριογράφοι, οι ηθοποιοί κι όλοι οι άλλοι παράγοντες του Χόλιγουντ είναι οργανωμένοι σε πολύ ισχυρά συνδικάτα. και χρειάζεται άδεια για να δουλέψει κάποιος που δεν είναι μελος κλπ κλ κλπ.
physicist said
#260. Σοφία, επειδή ξεκινάς με αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν είναι τόσο βλακώδη ώστε ξεπερνούν το χαρακτηρισμό λάθος (they are not even wrong που είπε και ο Pauli), άστο. Περίμενα τουλάχιστον από συνομιλήτρια η οποία τακτικά παραπονείται για «το επίπεδο» και «τη βλακεία» (των άλλων) να μη δείξει τόση πολλή μέσα σε τόσες λίγες αράδες.
physicist said
Παρόραμα — να διαγραφεί το πρώτο δεν στο 261.
spiral architect said
@ 235: Όντως, εξαιρετικό!
Immortalité said
@248α Όταν είσαι φυσικός, θεωρητικά είσαι επιστήμονας ειτε εργάζεσαι είτε όχι. Άρα αν σε διαγράψει ή δεν σε δεχτεί η ένωση Ελλήνων φυσικών δεν έχει εργασιακό αντίκτυπο. Αν θες να εργαστείς ως καθηγητής φυσικής ή ως ερευνητής ή ως σουβλατζής (ασχέτως πτυχίου) θα πρέπει να πληροίς τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για κάθε επάγγελμα, εφόσον αυτές υπάρχουν. Και για πολλά επαγγέλματα αυτές ελέγχονται από κάποιον φορέα στον οποίο έχουν αποδοθεί και κρατικές αρμοδιότητες, αλλά ο οποίος συνήθως είναι και συνδικαλιστικός. Τώρα για το αν οι εξετάσεις είναι φάρσα στην πράξη, δεν θα διαφωνήσω. Των δικηγόρων είναι και μάλιστα η μεγαλύτερη. Των ορκωτών ελεγκτών πάλι όχι.
@252 &253 Και εγώ το φαντάστηκα, όχι επειδή το ήξερα αλλά δια της γνωστής απαγωγής. Για οποιονδήποτε άλλο θα ήταν σαν ανέκδοτο.
@261 Εγώ πάλι περίμενα να δω πότε θα το καταλάβεις.
physicist said
#264(α) Σύμφωνοι, Ιμμόρ, νομίζω καταλαβαινόμαστε. Για να το συμπυκνώσω, καλός και άγιος ο έλεγχος των ικανοτήτων και της εργασιακής ηθικής από το συνδικάτο/σωματείο αλλά να είναι σοβαρός και συνεπής — όχι όποτε μας βολεύει κι όπως μας αρέσει.
Immortalité said
@265 Μα εγώ δεν μπήκα στην ουσία. Στάθηκα απλώς στην επιφάνεια, λέγε με και καλές προθέσεις. Κατά τα λοιπά δεν νομίζω ότι διαφωνήσαμε.
physicist said
#266. Έγινε, Ιμμόρ, μαζί σου είμαι και δεν υπήρξε ζήτημα — να ‘σαι καλά!
(Με τρώει το πλήθος των περιπτώσεων που τα επαγγελματικά σωματεία δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να επιτηρούν την τήρηση των κανόνων της ηθικής, εκείνες όπου ο περίφημος αυτοέλεγχος πάει περίπατο, κι έτσι τσαντίζομαι επιπλέον με την επιλεκτικότητα που δείχνουν οι φύλακες-άγγελοι. Αυτά προς εξήγηση του ποιά ταινία έπαιζε στο κεφάλι μου όλη την ώρα).
ΣοφίαΟικ said
261: Τώρα ξέρεις έναν ακομα λόγο που δεν συμμετέχω σε συζητήσεις όσο θα έπρεπε. Ανάμεσα στην υπόλοιπη βλακεία έχω δει και πάρα πολλούς που κάνουν το προσωπικό τους παράπονο μεγάλο ζήτημα και γενικεύουν ασύστολα, και συνήθως το παράπονο είναι του επιπέδου δε με περασαν στις εξετάσεις άρα υπάρχει συνωμοσία εναντίον μου και εναντίον όλων. Κι αυτή ακριβώς την διάθεση διέκριν α στο παράπονό σου. Επειδή δεν ε΄χω την υπομονή της
ιμορ να στο βγάλω μετο τσιγκέλι το ΄τοι τελικά δεν διαφωνούμε, άστο καλύτερ.
physicist said
Χαρακτηριστικά των νοητικών περιορισμών: απόδοση προσωπικού περιεχομένου σε όλες τις παρατηρήσεις και τις τοποθετήσεις των άλλων, αδυναμία ανάγνωσης σε περικείμενο, ανικανότητα θέσεως των πραγμάτων σε προοπτική, αυθαδιάζων και επιθετικός λόγος, και διάφορα άλλα.
ΣοφίαΟικ said
Ευχαριστώ για τη διάγνωση.
Μὰ ὑπῆρχαν Ἄγγλοι στὸ Βυζάντιο; « Τυμβωρύχος τῶν Αἰώνων said
[…] γυρίσματα μιᾶς συζήτησης ποὺ γινόταν στὸ ἱστολόγιο τοῦ Νίκου Σαραντάκου τὴν […]
ΠΑΝΟΣ said
ο Μανδραβέλης είναι αντιπαθής σε κάποιους ,επειδή-κατά τη γνώμη μου- ξεβρακώνει την ΣΥΓΧΡΟΝΗ Αριστερά.Έτσι,νομίζω.Σημειώνω-αφενός γιά να μην με βρίσουν,αφετέρου,και κυρίως, διότι είναι αλήθεια-ότι με πονάει η σημερινή κατάσταση τής Αριστεράς.
Χρηστος Κ. said
272 Ευτυχως ασχολειται με τη συχρονη αριστερα (δημαρ δηλαδη). Εγω που ανηκω στην αναχρονιστικη τη γλυτωσα και θα κρατησω το βρακι μου. Να περασει ο επομενος ειδημονας παρακαλω.
Δεν το έγραψε αυτό ο Μπρεχτ! said
[…] πράγματα. Θα θυμάστε ίσως παλιότερα άρθρα όπως το “Αυτό δεν το είπε ο Σουρής” ή “Αυτό δεν το έγραψε ο Πολύβιος” για να μην πάμε σε […]
Γεώργιος Σουρής: Τίποτε δεν απόμεινε said
[…] είναι του Γεωργίου Χ. Σουρή (1853-1919), αλλά υπάρχει και αμφισβήτηση ως προς την πατρότητά του, βλ. στα λινκ) […]
Γεώργιος Σουρής: Τίποτε δεν απόμεινε | Αληθινές Γυναίκες said
[…] είναι του Γεωργίου Χ. Σουρή (1853-1919), αλλά υπάρχει και αμφισβήτηση ως προς την πατρότητά του, βλ. στα […]
Stazybο Hοrn said
Πήρε το μάτι μου ένα ποστ του Φώντα, όπου ανακαλύπτει σχεδόν ένα χρόνο μετά κι αυτός, ότι ο ανύπαρκτος Σουρής μελοποιήθηκε δις και από τον Ζουγανέλη τη χρονιά που φεύγει. Μάλιστα η κρατική τηλεόραση είχε τρέξει να ενθουσιαστεί (με τον κ. Ροδίτη, φυσικά…).
Κατά τα λοιπά, θα φάμε φέτος και πρωτοχρονιάτικο σόου με τις κρυάδες βιντεοκασέτας 80 του Ζουγανέλη… Μπορεί και να ξανακούσουμε σκατά. Συγγνώμη αν κομίζω γλαύκες.
Stazybο Hοrn said
Τα μυρωδάτα από το 1:04:50 και μετά…