Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποχαιρέτα την τη μετενέργεια που χάνεις…

Posted by sarant στο 30 Ιανουαρίου, 2012


Κι ενώ ο κόσμος χάνεται, ελπίζω να μη σας κακοφανεί που από τον γενικό χαμό διάλεξα να εστιαστώ σε μια μικρούλα σπάνια λέξη, αλλά το ιστολόγιο έχει αποστολή να λεξιλογεί.

Καθώς πέφτουν οι ειδήσεις σαν το χαλάζι τις παγωμένες αυτές μέρες, διαβάζω πως οι δανειστές μας πιέζουν τον Υπουργό Εργασίας να δεχτεί σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα:

Συγκεκριμένα οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της).

Παρόμοιες ειδήσεις θα έχετε διαβάσει κι εσείς τις τελευταίες μέρες, όχι χωρίς οργή ή ανατριχιλα. Ας προσπαθήσουμε να προσποιηθούμε πως δεν μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της είδησης κι ας κοιτάξουμε το λεξιλόγιό της. Ίσως έχουμε μιαν άγνωστη λέξη, τη μετενέργεια. Ευτυχώς αμέσως μετά δίνεται η εξήγηση: η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της. Προφανώς, αν θέλουμε να δώσουμε κανονικό ορισμό θα γενικεύσουμε: η ισχύς της σύμβασης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη της.

Όλα καλά; Όχι, αφενός επειδή όλα είναι κακά, ψυχρά κι ανάποδα και αφετέρου επειδή αυτή η μετενέργεια δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται. Εννοώ, δεν υπάρχει στα λεξικά. Παρόλο που βγάζει αρκετές γκουγκλιές, δεν υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ούτε στο ΛΚΝ (του ιδρύματος Τριανταφυλλίδη), τα δυο σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας. Δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη, ούτε στον Πάπυρο, ούτε όμως και στα παλιότερα (Πρωία, Δημητράκος). Δεν υπάρχει ούτε καν στο Αντίστροφο Λεξικό της Αναστασιάδη, που έχει λέξεις που άλλο λεξικό δεν τις καταδέχεται.Δεν έχω πρόχειρο το λεξικό του Σταματάκου ή το νεοελληνικό του Κριαρά, αλλά βάζω στοίχημα πως ούτε αυτά θα την έχουν (αν έχετε αυτά τα λεξικά, επιβεβαιώστε ή διαψεύστε με).

Και ούτε υπάρχει η λέξη στο TLG, άρα στην αρχαία ή τη βυζαντινή γραμματεία. Βέβαια, είναι διάφανη η παραγωγή της λέξης, έχουμε κάμποσες άλλες που σχηματίζονται με παρόμοιο τρόπο (μετασεισμός, μετείκασμα, μεταίσθημα κτλ.) αλλά εδώ υπάρχει και εξειδίκευση της σημασίας στον χώρο των συμβάσεων, που έμεινε εντελώς αλεξικογράφητη, όπως φαίνεται, ως τα σήμερα, ενώ πρέπει να έχει πλαστεί εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά έμενε κρυμμένη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους υπουργείων.

Η αλήθεια είναι πως αν ψάχναμε σε σώματα εφημερίδων της δεκαετίας του 1980 μπορεί να τη βρίσκαμε, πάντως στο σώμα του Εθνικού Θησαυρού Ελληνικής Γλώσσας δεν τη βρήκα. Βρίσκω όμως «ψυχική μετενέργεια» σε άρθρο του Σόλωνα Μακρή στη Νέα Εστία (1983) καθώς και μετενέργειες των πυρηνικών δοκιμών σε άρθρο του Άλκη Αργυριάδη στον Ριζοσπάστη της ίδιας εποχής, ενώ στη Συναγωγή του Κουμανούδη βρίσκω το επίθετο «μετενεργητικός» σε γλωσσολογικό κείμενο του Γ. Χατζιδάκι (η μετενεργητική δύναμις ενεργητικού ρήματος) από το 1881.

Φυσικά, με την πρόσφατη ειδησεογραφία η λέξη έχει κερδίσει αρκετή δημοσιότητα, αλλά μνεία της υπάρχει και νωρίτερα, για παράδειγμα στον ιστότοπο δικηγόρου ειδικευμένης στα εργασιακά (παρατηρώ όμως ότι το νομοθετικό κείμενο βάσης δεν χρησιμοποιεί τον όρο).

Είναι αστείο που τη μετενέργεια την καταγράφω τώρα που καταργείται (με αυτή την ειδική σημασία μόνο, βέβαια), σαν το καλωσόρισες κι αντίο του λαϊκού τραγουδιού. Πάνω που τη μάθαμε, θα περιπέσει σε αχρηστία και θα ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς της γλώσσας, μαζί με άλλες ξεχασμένες λέξεις της παλαιολιθικής εποχής (13ος και 14ος μισθός, κεκτημένα δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις κτλ.)

Το περίεργο όμως είναι ότι αν ζητήσετε από το Google να μεταφράσει την παράγραφο με τη μετενέργεια, δεν παίρνετε metenergeia, όπως κάνει πάντα το γκουγκλ όταν έχει να μεταφράσει άγνωστη λέξη. Πράγματι, δίνουμε στο google translate την πρόταση Συγκεκριμένα οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της).
και παίρνουμε:

Specifically, lenders cleared the leadership of the ministry that we should reduce the minimum wage, to cut the 13th and 14th, the Regulations work in SOEs, banks, subject to changes in Arbitration (OMED) and to abolish the aftereffect (power the contract for six months after the end of)

Η μετενέργεια αποδόθηκε aftereffect! (Βέβαια, καλύτερη απόδοση θα ήταν κάτι σαν post-termination effect). Αναρωτιέμαι, υπάρχει τάχα η μετενέργεια σε κάποιο γλωσσάριο κρυμμένο στην υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, όπου έχει πρόσβαση μόνο το γκουγκλ, ή έχει μάθει το γκουγκλ να αναλύει στα συνθετικά τους (να κάνει parsing) τις σύνθετες λέξεις;

Υστερόγραφο: Για να μην το δω πρωτοσέλιδο σε ελληναράδικο έντυπο, σπεύδω να διευκρινίσω ότι η υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, στην οποία φυλάγονται εφτασφράγιστα όλα τα αρχαιοελληνικά συγγράμματα που έκλεψαν οι εβραίοι από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ήταν εφεύρημα και εσωτερικό αστείο των θαμώνων μιας ηλελίστας συζητήσεων στην οποία ήμουν μέλος πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια.

177 Σχόλια to “Αποχαιρέτα την τη μετενέργεια που χάνεις…”

 1. Θρασύμαχος said

  Ματαίως ψάχνετε στο παρελθόν. Ξ μετενέργεια δεν είναι παλαιά, αλλά τεχνητή. Πρόκειται για σχετικά πρόσφατο νομικό νεολογισμό (όπως τόσοι άλλοι), απόδοση του γερμανικού Nachwirkung. Τώρα δεν καταργείται γενικά όπως λέτε, παρά μόνο στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας. Προσωπικά τη βρίσκω απολύτως πετυχημένη απόδοση, πλήρη και λακωνική συνάμα. Ποιόν ενοχλεί και γιατί;

 2. Θρασύμαχος said

  Λάπσους: «Η» μετενέργεια, φυσικά όχι «Ξ» (!)

 3. Σε διαδικτυακά λεξικά μετενέργεια = aftereffect:
    MyDictionary,
    Babylon,
    WinDictionary.
  Δεν ξέρω αν όλα τους χτίστηκαν πάνω στην ίδια βάση δεδομένων.

 4. Καλημέρα – ιδού και το Nachwirkung που ανέφερε ο Θρασύμαχος.

 5. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!
  1: Α, ευχαριστώ, ώστε πρόκειται για μεταφραστικό δάνειο από τα γερμανικά; Εύλογο -αλλά δεν είναι και πολύ συχνή περίπτωση.

  Φυσικά δεν καταργείται η λέξη, εδώ το άρθρο σκόπιμα υπερβάλλει -ούτε και ενοχλεί (η λέξη) κανέναν. Το πράγμα ενοχλεί, την τρόικα. Αν τους λέγαμε πως είναι γερμανικής προέλευσης ίσως;

  3: Μπράβο, άρα βρήκαμε λεξικό που να την έχει, έστω και όχι έντυπο.

 6. bernardina said

  Επειδή το aftereffect (και συχνά after-effect) υπάρχει ήδη αλλά με την έννοια της επίπτωσης και, κυρίως, της παρενέργειας, δεν ξέρω μήπως κάτι σαν post-effect -και ούτε καν αυτό, αλλά μια λέξη του στυλ post-validity-, θα απέδιδε σωστότερα την ουσία (αφού το ρίξαμε στους νεολογισμούς). Αυτό ως προς τον αγγλικό όρο. Τώρα στα ελληνικά, κάτι σαν μετεγκυρότητα μπορεί να ακούγεται εξίσου βάρβαρο με τη μετενέργεια, αλλά ίσως είναι πιο σαφές και διαφωτιστικό. Άλλωστε είπαμε: η χρήση καταξιώνει.
  Καλημέρα και καλή βδομάδα

 7. Πάνω που τη μάθαμε, θα περιπέσει σε αχρηστία και θα ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς της γλώσσας, μαζί με άλλες ξεχασμένες λέξεις της παλαιολιθικής εποχής (13ος και 14ος μισθός, κεκτημένα δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις κτλ.)

  Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (του Ζώη Τσώλη) :

  αντλούμε τα επιχειρήματα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που αποτελεί το επίσημο think tank του επιχειρηματικού κόσμου. Για το φλέγον θέμα μείωσης μισθών σημειώνει:

  «Αν εφαρμοστεί η μείωση μισθών, χωρίς να προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τότε οδηγούμαστε σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση ανεργίας. Θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο να αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ενώ οι αμοιβές πέφτουν».

 8. Τη λέξη μετενέργεια
  ξανά δεν είχα ακούσει
  ούτε από τους σοφότερους
  που τόσο ωραία μιλούσι.

  Μα πάνω που τη μάθαμε
  θε να την καταργήσουν
  οι αδηφάγοι δανειστές
  τίποτα δεν θ’ αφήσουν!

  Άπαξ και μία σύμβαση
  στο τέρμα πια έχει φτάσει
  απ’ την επόμενη στιγμή
  την έχεις εξεχάσει.

  Τίποτε απ’ όσα ίσχυαν
  για έξι ακόμα μήνες
  δεν θα ισχύουν τώρα πια
  με τούτους τους κηφήνες.

  Ναχβίρκουνγκ λέν οι Γερμανοί
  ετούτο όταν συμβαίνει,
  για όλα λέξη έχουνε
  οι αναθεματισμένοι!

  Να δούμε πόσα τοκογλυφικά
  ακόμα θα υποστούμε
  κι αν άσπρη μέρα δίπλα τους
  ποτέ θα ξαναδούμε!

 9. Ξέρουμε πως η πρόθεση «μετά» είχε συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με όρους όπως χαρακτηριστικά «μεταγλώσσα«, όπου όμως δεν υπήρχε η έννοια της χρονικής διαδοχής. Άλλωστε, μας έρχονται από ξένες γλώσσες. Η «μετ-ενέργεια» έχει συντεθεί καλά, όπως στη λέξη «μετ-έρχομαι». Αναρωτιέμαι αν μένει έτσι άθιχτη η φωλεά κάποιας ενδεχόμενης «μετα-ενέργειας» και κάποιων επιθέτων «μετα-ενεργειακός», «μετα-ενεργητικός», κ.λπ. Τι θα σήμαιναν;

  Γιάννης με καλημέρες

 10. … και συγχαρητήρια στον Κώστα.

 11. Για κάποιον που, βλέποντας την λέξη Nachwirkung, θα ήθελε να νεολογίσει (ασύστολα), και επειδή η Wirkung φέρνει στο νου «δράση», μια ιδέα θα ήταν η «μετάδραση». Ξέρουμε πως τις τελευταίες δεκαετίες αναδύθηκαν λέξεις όπως «ανάδραση» (feedback) και «διάδραση» (interaction), δηλαδή με δεύτερο συνθετικό «δράση». Η «διάδραση» μάλιστα υποκαθιστά σε πολλά περιβάλλοντα την «αλληλεπίδραση» που ξέραμε στη φυσική.(Δεν ξεχνάμε και το ινφορματικό μας «διαλογικό» για το interactive). Γιάννης

 12. sarant said

  Καλημέρα στον Γιάννη, συγχαρητήρια στον Κώστα 🙂

 13. Φχαριστώ, φχαριστώ! (Στο ιστολόγιο αυτό ξαναθυμήθηκα ένα παλιό, ξεχασμένο ταλέντο, χεχε… :mrgreen:)

 14. Θρασύμαχος said

  #5α: ίσα ίσα που είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο αστικό και ποινικό μας δίκαιο, όπου σχεδόν όλοι οι νεολογισμοί έχουν ξεπατηκωθεί από τα γερμανικά (εν αντιθέσει προς το δημόσιο δίκαιο που γαλλοκρατείται).

 15. rogerios said

  @11: Βέβαια, τη Drittwirkung πάντα «τριτενέργεια» τη λέγαμε στα νομικά (τέσπα, από τότε που εισαγάγαμε τον όρο 😉 ), οπότε και ο σχηματισμός «μετενέργεια» μας φαίνεται φυσικός.

 16. leximaniac said

  Παραδόξως στο Sketch Engine όπου υπάρχει ένα σώμα του ελληνικού ιστού (χωρίς να ξέρω πότε το «φωτογράφισαν») δεν υπάρχει η λέξη. Στο ΣΕΚ όμως υπάρχει μόνο μια πρόταση με τη λέξη αυτή:
  «Τρόπος: Γραπτός λόγος
  Κειμενικό είδος: ΆΡΘΡΟ ΓΝΏΜΗΣ
  Κειμενικό υπο-είδος: Κοινωνικά-Οικονομικά-Πολιτικά
  Μέσο: Εφημερίδα
  Εκτεταμένο περικείμενο:
  «…το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Η αναπροσαρμογή των τιμών υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Σε ορισμένες περιοχές οι τιμές υπερδιπλασιάζονται. Αμεση συνέπεια η αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με μετενέργεια πολλαπλασιαστική αύξηση του φορολογητέου..»

  Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω ποιος το έγραψε αυτό μια και η πληροφορία αυτή δεν περιέχεται στο ΣΕΚ. Στο εύρημα από το ΣΕΚ πάντως όντως έχει τη σημασία του aftereffect.

 17. IN said

  1, 14: Στη βάση νομικών δεδομένων «Νόμος» (προσβάσιμη μόνο σε συνδρομητές), έρευνα με τη λέξη «μετενέργεια» δίνει ως παλαιότερο εύρημα την περίληψη μίας απόφασης Εφετείου του 1975. Η λέξη εμφανίζεται στην περίληψη (που δημοσιεύτηκε στο νομικό περιοδικό «Αρμενόπουλος» το έτος 1976), το κείμενο της απόφασης δεν υπάρχει στη βάση. Επόμενη εγγραφή είναι μία απόφαση του 1985, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής. Το σχετικό απόσπασμα είναι το εξής:

  Μετά την καταγγελία και τη λύση της μισθώσεως για κακή χρήση του μισθίου ο εκμισθωτής, για ζημίες ή καταστροφή αυτού, έχει παράλληλα αξίωση αποζημιώσεως και κατά τις γενικές διατάξεις, αφού σύμφωνα μετην διάταξη του άρθρ. 599 παρ. 1 ΑΚ ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος ν` αποδόσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Πρόκειται ειδικώτερα για μια αυτοτελή ανεξάρτητη από αντιπαροχή, υποχρέωση του μισθωτού, στα πλαίσια της μετενέργειας της μισθωτικής συμβάσεως (Abwicklungspflicht/πρβλ. Karl Larenz: Lehrbuch des Schuldrechts, Besonderer Teil, παρ. 48, VII σελ. 225).

  Ο γερμανικός όρος Abwicklungspflicht που υπάρχει μέσα στην παρένθεση δεν αποδίδει, κατά τη γνώμη μου, τη μετενέργεια (δεν ξέρω τον γερμανικό όρο, αλλά δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω γι’ αυτά που λέει ο Θρασύμαχος) αλλά μάλλον την υποχρέωση που γεννάται στα πλαίσια της μετενέργειας, όπως είναι η υποχρέωση απόδοσης του μισθίου στην κατάσταση που παραλήφθηκε, κατά τη λήξη της μίσθωσης.

  Παρόμοιος όρος και η «τριτενέργεια» (που εγώ ήξερα, σε αντίθεση με τη «μετενέργεια»). Τον όρο τον έχω ακούσει εγώ ως προς το ζήτημα αν τα ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα (που, στην κλασσική τους εκδοχή, δεσμεύουν το κράτος), μπορούν να δεσμεύσουν και «τρίτο», δηλ. ιδιώτη. Π.χ. υπάρχει η αρχή της ισότητας που απαγορεύει διακρίσεις. Επομένως, δεν μπορεί να βγει ένας νόμος που να λέει, λ.χ. στην αστυνομία προσλαμβάνονται μόνον οι λευκοί (και όχι οι μαύροι). Μπορεί όμως ένας ιδιώτης, να πει ότι λ.χ. εγώ δεν προλσαμβάνω τη Χ οικιακή βοηθό στο σπίτι μου κι ας είναι μια χαρά δουλευταρού και η καλύτερη απ’ όλους τους υποψηφίους που ενδιαφέρθηκαν, επειδή είναι μαύρη κι εγώ τους μαύρους δεν τους γουστάρω. Ή υπάρχει, ως προς αυτό, «τριτενέργεια» της αρχής της ισότητας;

 18. Νέο Kid Στο Block said

  Καλημέρα! Προσωπικά δηλώνω ελαφρώς(έως πολύ) μπερδεμένος με τις έννοιες.
  Το Nacwirkung σημαίνει ουσιαστικά «παράταση ισχύος της σύμβασης» ή επέκταση σύμβασης (erwaiterung) ; Ή είναι αυτό που λέμε περιφραστικά «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης»;
  Αν θέλουν δηλαδή οι εκλεκτοί νομικοί του μπλογκίου να ξεκαθαρίσουν (αν ξεκαθαρίζει..:-) ) σημασιολογικά/εννοιολογικα το Νachwirkung (είναι εκ των προτέρων συμφωνημένο και δεσμευτικό δηλαδή, ή είναι δυνατότητα(που παρέχεται σαν πρόνοια στην αρχική σύμβαση) που έχουν τα δυο μέρη με τη λήξη (χρονικά) μιας σύμβασης, να την παρατείνουν κατά το δοκούν;)
  Πάντως το μετενέργεια (πέραν από την καθιέρωσή του σαν νομική ορολογία) ομολογώ ότι δεν μου κάθεται καλά. Αν το ακούσεις δηλαδή έτσι ξέμπαρκο, δεν πάει το μυαλό σου σε σύμβαση εν ισχύ αλλά σε κάτι που έχει να κάνει με συνέπειες ,επιπτώσεις ή κάτι τέτοιο.

 19. ΣΑΘ said

  Κατ’ αναλογίαν προς το καθιερωμένο «αναδρομικός» (‘αναδρομική ισχύς’, ‘αναδρομικότητα’), θα μπορούσαμε ίσως να πούμε και «μεταδρομικός», (‘μεταδρομικότητα’);

 20. ΣΑΘ said

  Ή και «υστεροδρομικός», «υστεροδρομικότητα» ;

 21. Θρασύμαχος said

  #18: ε ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας, ας αναγνωρίσουμε στον έναν ή τον άλλον επιστημονικό ή επαγγελματικό κλάδο τη δυνατότητα να πλάθει δική του αργκό, όχι κατ’ ανάγκην αρεστή ή κατανοητή στους εκτός των τειχών. Νομικός εγώ, δεν θα ξεχάσω την έκπληξη φίλου γιατρού όταν πρωτοείδε τον όρο «ακατάσχετη απαίτηση» σε νομικό κείμενο, καθώς στη δική του αργκό το επίθετο αυτό παρέπεμπε αποκλειστικά σε αιμορραγία!

 22. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια.

  16: Λεξιμάνιακ, ποιο είναι το ΣΕΚ;

  17: Από το 1975 λοιπόν!

 23. 16
  Διάβαζα (μετεδιάβαζα) προ ολίγου το False Dawn του John Gray κι έτσι ο γερμανικός νεολογισμός των δανειστών ακουγεται σαν ‘παρ-ενέργεια’ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με πρώτα θύματα τα κορπορατιστικά δικαιώματα. Αλλά, με κάποια διάθεση φιλοσοφικής παρέμβασης αναρωτιέμαι αν ισχύει εδώ η λεπτή διαφορά ανάμεσα στην ‘ενέργεια’ και την ‘κίνηση’, το πρώτο αφορώντας την συνεχή – άνευ μετρούμενου τέλους – δράση μιας activity, και το δεύτερο τις δράσεις ή αλλαγές ή movement προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός τέλους ή μιας μορφής στην οποία και περατούται και παύει η κίνησις: διότι σκοπός της κίνησης η στάσις, η ηρεμία της εντελέχειας.
  Πάντως ο όρος δράση ή μετάδραση που εισηγήθηκε ο Δημοσιολόγος στο 11 πιο πάνω μου φαίνεται πιο ακριβής, διότι υφίσταται ποιά τις υφή της αλλαγής ή κίνησης, κι όχι η άνευ τερματικού σκοπού ενέργεια. Ο Αριστοτέλης διαφορίζει τις δύο έννοιες με το τεστ του παρακειμένου, tense test: αν σε οποιοδήποτε σημειο της ενέργειας μπορουμε αληθώς να χρησιμοποιησουμε τον παρακειμενο, πχ έχω κολυμπησει, τότε έχουμε ρήμα ενέργειας, αν όχι, πχ έχω κτίσει έχω μάθει, τότε έχουμε ρήμα κίνησης, δεν ‘έχει’ γίνει ή τελειώσει η ενέργεια, πριν επιτυεχθεί ‘τελειώσει’ ή ‘επι-τελεστεί’ η μορφή. Άρα, η μετενέργεια πώς να ονομαστεί; Αν εμπεριέχει την έννοια ενός τέλους, σκοπού ή μορφής, δεν είναι ενέργεια, είναι κίνησις.
  Κι υποψιάζομαι ότι η ερμηνεια εδώ είναι πολιτική. Αν μας θέλουν να χρωστούμε στο διηνεκές, να γίνουμε βασσάλοι, τότε είναι ενέργεια, αν επιδιώκουν να μάθουμε ένα, σκληρό, μάθημα, ή απλά να μας ξεκάνουν, είναι κίνησις.

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Διαβάζω στο λήμμα : Hellenismus της γερμ. Βίκυς

  «Das Christentum war die folgenreichste Nachwirkung des Hellenismus.» (Υπάρχει μάλιστα ολόκληρο κεφάλαιο Nachwirkung)

  Εδώ μιλάμε για μετεξέλιξη, επίδραση ,επιρροή ,έτσι; (Ή κι εδώ μπαίνει η έννοια της χρονικής παράτασης; Δηλαδή ,ο ελληνισμός παρατάθηκε χρονικά μέσω του χριστιανισμού;)
  Τι λένε οι ιστορικοί;
  21. Ευχαριστώ για την απάντηση Θρασύμαχε! Αλλά…υπεκφεύγεις ρε παιδί ,τσο σπουδαιο νόου-χάου ειναι ο ξεκάθαρος ορισμός του Nachwirkung; 🙂

 25. nickel said

  Στα περιεχόμενα του βιβλίου Key Aspects of German Employment and Labour Law (Jens Kirchner, Pascal R. Kremp, Michael Magotsch, εκδ. Springer-Verlag, 2010) υπάρχει ενότητα με τον τίτλο «Post-Termination Effects». Τι άλλο θέλουμε;

  http://www.ciando.com/ebook/bid-47181-key-aspects-of-german-employment-and-labour-law/inhalte/

 26. η υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης, στην οποία φυλάγονται εφτασφράγιστα όλα τα αρχαιοελληνικά συγγράμματα που έκλεψαν οι εβραίοι από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας,

  Mόλις μάθαμε ότι η Νομασλάνδη βρίσκεται στα υπόγεια της Ζυρίχης! Οπου συνδέεται με εσωτερικά τούνελ με τις Αλπεις. Οπου υπάρχει ένα κάστρο το οποίο διοικείται από γνωστό Εβραίο φεουδάρχη με το όνομα Ααρών. Αυτός έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα βιβλία. Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω, δεν πειράζει, είναι εσωτερικό αστείο για Νομασλανδιανούς. 😉

 27. Krazykat said

  Σωστός ο Θρασύμαχος. Ως καθαρά νομικός, ωστόσο, όρος, λογικό είναι να ξενίζει τους μη νομικούς. Μην ξεχνάμε ότι κι άλλοι νομικοί χαρακτηρισμοί (π.χ. ακατάσχετη απαίτηση) ακούγονται παράδοξοι, αν όχι αστείοι.

 28. Προγιαγιά said

  Αυτό που θέλουν να πουν με τη μετενέργεια, λέξη που κερδίζει έδαφος και σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είναι η παράταση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από μια σύμβαση μετά τη λήξη της και όχι η παράταση της ισχύος της. Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
  Αλλά στο κείμενο που αναφέρεται στο σχόλιο 16 ήδη σημαίνει παρενέργεια και μάλιστα όχι σύμβασης αλλά πράξης διοικητικής ή νομοθετικής, αρχίζει δηλαδή το μπλέξιμο.
  Δεν συμπαθώ τους επιστημονικούς όρους που εφευρίσκονται όχι για να εξυπηρετήσουν την επιστήμη, αλλά τη συντεχνία που τους χειρίζεται. Οποιαδήποτε διάταξη νόμου, δικόγραφο, απόφαση, σύμβαση πρέπει να είναι απολύτως κατανοητή σε όποιον αφορά. Διαφορετικά θα αυξηθούν τα ποσοστά της ευελφάλειας ή της ασφαλιξίας.

 29. Krazykat said

  Ωωωωωωω… Συγγνώμη! Για μια ακόμη φορά, ο Θρασύμαχος με είχε προλάβει με το σχόλιο 21!

 30. rogerios said

  Νομίζω ότι το πρόβλημα κατανόησης ξεκινά από το δημοσίευμα και της ελλείψεις του (που πιθανώς μαρτυρούν και ένα προβληματάκι κατανόησης του συντάκτη, έτσι του το είπαν, έτσι περίπου το έγραψε…). Κανονικά θα έπρεπε να κάνει λόγο για τη «μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» κι όχι για τη μετενέργεια γενικώς και αορίστως. Βλέπω, δηλ. ότι «Η συλλογική σύμβαση εργασίας μετενεργεί δηλαδή παράγει έννομες συνέπειες και μετά τον χρόνο της λήξης της. Οι κανονιστικοί όροι συλλογική σύμβασης εργασίας ισχύουν και για ένα εξάμηνο μετά την λήξη αυτής.
  Δηλαδή αν προσληφθεί κάποιος εργαζόμενος μετά την λήξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να δεσμευτεί από την συλλογική σύμβαση εργασίας αυτή αφού αυτή μετενεργεί για 6 μήνες ακόμα». Νομίζω ότι έτσι τα πράγματα είναι σαφή.

  Παρεμπ., διαπιστώνω ότι το ουσιαστικό μετενέργεια μπορεί να χρησιμοποιείται σπάνια, πλην όμως το ρήμα μετενεργώ έχει αρκετά ευρήματα, πάντα σε κόντεξτ εργατικού δικαίου.

 31. sarant said

  30: Εννοείται ότι και το ρήμα (μετενεργώ) είναι αλεξικογράφητο.

 32. Πάντως, το να έχει μια σύμβαση ισχύ και μετά τη λήξη της, να μετενεργεί, το έχω ακούσει.

  Σε επίσημη μετάφραση εοκικού κειμένου του 84, διαβάζω μια άλλη σημασία:

  Εκτιμώντας ότι η βρετανική κυβέρνηση, με επιστολή της της 7ης Σεπτεμβρίου 1983, ζήτησε από την Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2784/79 για να καθορισθεί αν η συσκευή με την ονομασία «Innisfree – CRT Image Generator», που παραγγέλθηκε στις 22 Αυγούστου 1983 και προορίζεται για ιατρική έρευνα σχετική με τη λειτουργία του οπτικού συστήματος των θηλαστικών και, ιδιαίτερα, με τη μελέτη ουδέτερων δεικτών συσχετικών των ψυχοσωματικών μετενεργειών, πρέπει να θεωρηθεί ή όχι επιστημονική και, σε περίπτωση καταφατικής απαντήσεως, αν συσκευές με ισοδύναμη επιστημονική αξία κατασκευάζονται επί του παρόντος στην Κοινότητα·[

  Και σε Επείγουσα Εγκύκλιο για κρίσιμα ζητήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων και ΣΣΕ της Γ.Σ.Ε.Ε. (αριθμ. 9/2-11-2011) διαβάζω:

  Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, οι όροι εργασίας που περιέχουν οι ΣΣΕ αποτελούν όρους της ατομικής εργασίας του εργαζόμενου που καλυπτόταν από αυτές («μετενέργεια»), με συνέπεια οποιαδήποτε μονομερής τροποποίησή τους από τον εργοδότη επί το δυσμενέστερο συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή. Σε περίπτωση δε που ο εργοδότης προσλάβει νέο προσωπικό, μπορεί μεν να μην δεσμεύεται άμεσα και αναγκαστικά από ΣΣΕ, δεσμεύεται όμως από την αρχή της ίσης μεταχείρισης για την απασχόληση των νέων αυτών εργαζομένων με ίσους όρους αμοιβής, εργασίας και ασφάλισης σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό.

 33. Νέο Kid Στο Block said

  «μετενεργεί δηλαδή παράγει έννομες συνέπειες και μετά τον χρόνο της λήξης της. Οι κανονιστικοί όροι συλλογική σύμβασης εργασίας ισχύουν και για ένα εξάμηνο μετά την λήξη αυτής.»

  Tώρα μάλιστα! Σαφές!
  Μεγάλε Ρογήρε! 🙂

 34. Μη χαλιέσ' said

  Σχετικά άσχετο. Ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου τις δεκαετίες 60-70 είχε εφεύρει (;) μια παρόμοια λέξη, «μετάπραξη». Στην περίπτωσή του σήμαινε, μέσες άκρες, τον μουσικό που έκανε κάτι άλλο πέρα από την αναμενόμενη από αυτόν πράξη (πχ. αντί να παίζει πιάνο, περπατούσε στη σκηνή ή ούρλιαζε αφιονισμένος).
  Δε γνωρίζω αν η λέξη έχει άλλη χρήση (ίσως στη φιλοσοφία από όπου μπορεί και ο Χρήστου να τη δανείστηκε), αξίζει όμως να ρίξετε μια ματιά στην όλη φιλοσοφία και μουσική κοσμοθεωρία του Χρήστου.

 35. (Έλειψα και κάνω ένα review, σαν δική μου περίληψη)

  15: Εάν οι νομικοί τα βρίσκετε, τότε δεν μας πέφτει λόγος.
  19: Καλό το «μεταδρομικός».
  23: Συμφωνούμε πάλι Τίτο, καλό.
  25: Μας δίνει(ς) σχεδόν τον ορισμό. Τι άλλο θέλουμε;
  34: … και στις παρτιτούρες του!

  Γιάννης

 36. Θρασύμαχος said

  #24: δες το #28, «παράταση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από μια σύμβαση μετά τη λήξη της»

 37. Θρασύμαχος said

  #29: πράγματι σύμπτωση (21+27), θα μπορούσαμε όμως να βρούμε ένα σωρό ανάλογα παραδείγματα!

 38. Μαρία said

  22
  http://sek.edu.gr/

 39. Μπετατζής said

  21. Εγώ αντίθετα δεν συμφωνώ με αυτή την δυνατότητα που έχουμε δώσει, (ακριβέστερα : την έχουνε πάρει μόνοι τους),στους κάθε λογής τεχνικούς και ειδικούς να διαμορφώνουν την δική τους αργκό, και να επιβάλουν τις λέξεις της στην καθημερινότητα, σαν τα δήθεν βασικά θέματα τα οποία υποτίθεται θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν. Ειδικά η ψευδαίσθηση ότι εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε τάχα να αντιληφθούμε τη δήθεν πολυπλοκότητα της κατάστασης και τη δήθεν εξειδικευμένη αργκό των τεχνικών, είναι επιβαλλόμενη από τα πάνω και εξυπηρετεί τους κυρίαρχους. Τα πράγματα γίνονται απλά αν σκεφτούμε απλά και χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε ειδικούς. Εντάξει, ομολογώ ότι το μένος μου δεν στρέφεται εναντίον των νομικών, αλλά κυρίως εναντίον των οικονομικοτέτοιων. Ας ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε με την παραδοχή ότι η ζωή καταλήγει στην εξαθλίωση των πολλών και να αναρωτιόμαστε ποιοί φταίνε γι΄ αυτό ή ποιοί ωφελούνται απ΄ αυτό και ας μην ξέρουμε τι ακριβώς θα πει PSI, CDS, ΑΕΠ, ΣΣΕ, δημόσιο χρέος, μετενέργεια ή δεν ξέρω και γω τι άλλο.

 40. ΣοφίαΟικ said

  Είχα την εντυπωση Νικοκύρη ότι η υπόγεια βιβλιοθήκη και το μαγνητικό τούνελ ήταν γνωστα και εξω απο την προ δεκαπενταετίας ηλελίστα. Φυσικά εννοείται ότι κάνω παντα στάση Ζυρίχη όποτε μπορώ, για ενημέρωση. 😉

 41. 41
  Κι η Σοφία του τώρα αναζητώντας την σοφία των αιώνων; Άστα σάπια, Σοφία Οικονομίζουσα, όταν Έλληνες σταματάν στην Ζυρίχη, όλοι πια ξέρουμε τί κουβαλούν να κρύψουν εκεί!

 42. Χ. Αρβανιτίδης said

  Δηλαδή, αν αποκαλέσουμε την συγκεκριμένη, νομικής εννοιολογικής υποστάσεως, «μετενέργεια», ας πούμε, «λειτουργική παράταση», η «λειτουργική χρονική επέκταση», που είναι το κακό; Οτι χρησιμοποιούμε 2 η 3 λέξεις αντί της μιάς που κι’αυτη είναι συνθετη; ( ή,ίσως,για ρέκτες του οίνου,»επίγευση συμβατικής χρονικής ισχύος » 😉

 43. sarant said

  38: Νάσαι καλά, και βέβαια το έχουμε ξανασυζητήσει και μάλιστα έχω γραφτεί και στο σάιτ.

  40: Μάλλον έχεις δίκιο. Περιέργως όμως η βιβλιοθήκη δεν γκουγκλίζεται, παρά μόνο με δικά μου.

 44. 39: Τα πράγματα γίνονται απλά αν σκεφτούμε απλά και χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε ειδικούς.

  Δηλαδή ενώ ο κόσμος είναι απλός, οι ειδικοί μας τον παρουσιάζουν ως δήθεν σύνθετο για να μας καταδυναστεύουν.

  Τι σκοπεύεις να κάνεις την επόμενη φορά που θ’ αρρωστήσεις; Μήπως θα «σκεφτείς απλά, χωρίς να νιώσεις την ανάγκη να καταφύγεις σε ειδικούς», δηλαδή στους γιατρούς;

  Θα ήθελες ν’ απελευθερωθείς απ’ την καταδυνάστευση τόσων ειδικών;

 45. ##39. Πω πώ ρε Μπετατζή (συγγνώμη για το «ρε» αλλά λόγω της λαϊκότητας του ψευδωνύμου σου), τελικά η γλώσσα δεν είναι στο «εποικοδόμημα» ή μήπως είναι και παραείναι, όπως έλεγε και κάποιος μεγάλος;

  Γιάννης

 46. gmix said

  Είδατε τι κάνει η πολύ ενασχόληση με την προέλευση, την ετυμολογία και τη σημασία των λέξεων; Χάσαμε τη ουσία της κατάργησης της μετενέργειας. Εξαιτίας της κατάργησης της θα έχουμε παρενέργειες, αυτενέργειες , αντενέργειες και ποιος ξέρει τι άλλου είδους ενέργειες.
  #21 Θρασύμαχε το «ακατάσχετη» δεν παραπέμπει μόνο στην αιμορραγία παραπέμπει και στη φλυαρία.!! Οι απαιτήσεις της τρόικας από την Ελλάδα είναι «ακατάσχετες¨;

 47. Ρε παιδιά, ξεχάσαμε τον Αντώνιο που αποχαιρετά την Αλεξάνδρεια…

  Γιάννης

 48. 46: Το «ακατάσχετος» παραπέμπει επίσης στον δανεισμό, τη σπατάλη και τους διορισμούς.

  (Και στη φημολογία).

 49. Μπετατζής said

  44. Και ακατάσχετη περιπτωσιολογία.

 50. 39: Απ’ την άλλη, αυτός ο πόθος επιστροφής σε απλούστερες μορφές ζωής εκτός από μάταιος είναι και ανθρώπινος.

 51. Το «-ενέργεια» μου φαίνεται εντελώς αταίριαστο, την στιγμή μάλιστα που ο ορισμός που παρατίθεται στο κείμενο λέει «μετενέργεια (η ισχύς…μετά…)». Πώς είναι η ισχύς ενέργεια; (Ούτε ενεργεί, ούτε ενεργείται κανείς, να μην ενεργηθώ μέσα…)

  Θα μπορούσαμε λοιπόν, λογικά, να πούμε «μετισχύς», αλλά ακούγεται αδέξιο, και αν το άκουγα από μόνο του πάλι θα είχα αμφιβολίες τι σημαίνει.

  «Μετεγκυρότητα», που εύστοχα, νομίζω, προτείνει η Βέρνη6 μου φαίνεται αρκετά ακριβέστερη μονολεκτική απόδοση, ως προς το νόημα. Θα πρότεινα λοιπόν «παράταση εγκυρότητας/ισχύος» ή «παρατεταμένη εγκυρότητα/ισχύς» που μού φαίνεται κοντά στο νόημα επίσης.

  Πάντα επίκαιρο το ενεργειακό…

 52. bernardina said

  Μιχάλη, ευχαριστώ για τα εύσημα. Επειδή με τη συζήτηση που ακολούθησε ένιωσα κομματάκι σαν αόρατη 😉

  Και παράκληση προς όσους χρησιμοποιούν τη δοτική της ισχύος: ας μην ξεχνούν εκείνο το έρμο το γιωτάκι μετά το ύψιλον. Δεν είναι του πεταμάτου. Η κατάληξη είναι. 🙂

 53. Immortalité said

  @28 Οποιαδήποτε διάταξη νόμου, δικόγραφο, απόφαση, σύμβαση πρέπει να είναι απολύτως κατανοητή σε όποιον αφορά. Διαφορετικά θα αυξηθούν τα ποσοστά της ευελφάλειας ή της ασφαλιξίας.

  Αν και συμφωνώ επί της αρχής να σου θυμίσω ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη γλώσσα του νόμου, δικογράφου, απόφασης, σύμβασης κτλ. Εξαρτάται και από τον «όποιον αφορά».

  Εμένα μια χαρά μου φαίνεται η μετενέργεια και απολύτως διάφανη. Και τα ακατάσχετα επίσης. Πώς αλλιώς να πεις τα όσα δεν κατάσχονται; Δηλαδή το «ενοχικό δίκαιο» σας πηγαίνει ντουγρού στο ενέχω ή στις τύψεις και τις ενοχές;

  @14 Ευτυχώς δηλαδή που έχουμε και ένα τομέα σοβαρού δικαίου 😛 Αν και εδώ που τα λέμε, όσο κι αν έχει αρκετές σοβαρές διαφορές και ο BGB επηρεάστηκε σοβαρά από τον Ναπολεόντειο Κώδικα.

  @18 και το οπλισμένο σκυρόδεμα αν το ακούσεις ξέμπαρκο σου θυμίζει γουέστερν στη Σκύρο, αλλά δεν σας το χρεώνουμε 😛

 54. sarant said

  53τέλος: 😉

 55. Νέο Kid Στο Block said

  Mιχάλη, κι εγώ σκέφτηκα το «μεταισχύς» αλλά φοβήθηκα να το πω λόγω: http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=metapower&source=web&cd=2&ved=0CDEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FMeta-power&ei=tq4mT7-wIKqx0AWKnMDOCg&usg=AFQjCNExqu-ETa3w2nlsO-t4y0J9Nse8HQ
  🙂

 56. Θρασύμαχος said

  #51: όχι, όχι, δεν είναι ζήτημα εγκυρότητας (η σύμβαση είναι αναμφίβολα έγκυρη), ούτε ισχύος (έχει αναμφίβολα πάψει να ισχύει), παρά μόνο ζήτημα μεταγενέστερης επέλευσης αποτελεσμάτων (επιφέρει αποτελέσματα ακόμη και μετά τη λήξη της ισχύος της), οπότε η επιλογή είναι μόνο μεταξύ «δράσης» και «ενέργειας» και ο κύβος έχει ήδη ριφθεί υπέρ της δεύτερης, αφού έτσι πέρασε μεταξύ των ειδικών χρηστών (αλλιώς ας αρχίσουμε ν’ αμφισβητούμε και την ακρίβεια ή ευστοχία ιατρικών όρων όπως «προστάτης» ή «διαβήτης»).

 57. Νέο Kid Στο Block said

  53. Λοιπόν, πεθαίνει ενας μηχανικος κι ένας δικηγόρος…..άντε σταματάω, γιατί εκτός από ωραίο, το όνομά σου μας δίνει μια ψευδαίσθηση δυνητικής μετενέργειας. 🙂

 58. Immortalité said

  @51 Μιχάλη δεν είναι θέμα μετ-εγκυρότητας ούτε καν εγκυρότητας. Η εγκυρότητα έχει να κάνει με την κατάρτιση της σύμβασης και όχι με την ισχύ της. Όταν μια σύμβαση έχει συναφθεί κατά τα προβλεπόμενα και δεν είναι απολύτως άκυρη τότε παράγει αποτελέσματα και λέμε ότι είναι ισχυρή. Αλλά και μια ακυρώσιμη σύμβαση,παράγει αποτελέσματα. Όταν λήξει με τον οποιοδήποτε προβλεπόμενο τρόπο, λήγει αλλά δεν ακυρώνεται άρα δεν μπορεί να υπάρχει μετεγκυρότητα αλλά μόνο παράταση της ισχύος της μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Η ενέργεια της συμβάσεως εξακολουθεί δηλαδή να διέπει τις σχέσεις τους ακόμα και μετά τη λήξη της.

 59. 56
  Αν ο κύβος ερίφθη και έβγαλε «ενέργεια», μπορούμε κάλλιστα να πούμε «Σπάστα και ξαναρίχτα!» 🙂

 60. 58
  …δεν μπορεί να υπάρχει μετεγκυρότητα αλλά μόνο παράταση της ισχύος της…

  Σαφές – κρατάμε το «παράταση ισχύος» λοιπόν!

  (Για το οπλισμένο σκυρόδεμα στο 53, 12 pts!)

 61. Θρασύμαχος said

  #59: εννοώ ότι οι γλωσσικές συμβάσεις μεταξύ ομοσταύλων (εε, συγγνώμην, ομοτέχνων) καλόν είναι ν’ αφήνονται στην ησυχία τους, εφόσον κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν δημιουργούν σύγχυση. Υπάρχουν σοβαρότερα λεξιλογικά προβλήματα προς επίλυση. Α μα πια, ένας καίριος και ακριβής όρος βρέθηκε σ’ όλο το ιδιωτικό δίκαιο και αυτόν πέσατε να τον φάτε, και πού να θέταμε υπό την κρίση σας το θρυλικό περιλιμπανόμενον!

 62. Θρασύμαχος said

  #60: άλλο παρατεταμένη επέλευση συνεπειών (Nachwirkung), άλλο παράταση ισχύος.

 63. rogerios said

  Μπέρνι και Μιχάλη, οι αντιρρήσεις σας θα μπορούσαν να προβληθούν και εναντίον της «τριτενέργειας», η οποία όμως είναι απολύτως εδραιωμένη λύση. Κατά τα λοιπά, με κάλυψε με την απολύτως εύστοχη τοποθέτησή του ο Θρασύμαχος: πράγματι δεν τίθεται θέμα ούτε κύρους ούτε ισχύος.

 64. Immortalité said

  @53 Μη μας πολυκολλάτε γιατί ξέρεις τι προηγήθηκε της δημιουργίας του κόσμου και ποιος το δημιούργησε ε; 😛

  @57 Μεταισχύς;;; Μα καθόλου δεν μεταισχύνεσαι; 😀

  @60 Μιχάλη θα προτιμούσα να κρατήσεις το ότι η ενέργεια της συμβάσεως εξακολουθεί δηλαδή να διέπει τις σχέσεις των συμβαλλομένων μερών ακόμα και μετά τη λήξη της, διότι η παράταση της ισχύος ξέμπαρκη μπορεί και να δηλώνει παράταση της ίδιας της σύμβασης.

  @61 Να πω ότι έχεις δίκιο, να το πω αν βοηθήσει 🙂

 65. bernardina said

  Παράταση ισχύος, Μια χαρά όρος που επιπλέον έχει το προσόν να την καταλαβαίνει ο σύμπας κόσμος. Φαίνεται όμως ότι τα μαμποτζάμπο εξακολουθούν να είναι πιο εντυπωσιακά.
  (Θυμάμαι πάντα εκείνο το χαριτωμένο «θέση σε ισχύ» που δακτυλογραφούσα κάποτε από κάτι κανονισμούς της πάλαι ποτέ ΕΟΚ…)

 66. bernardina said

  Πάσο! Πού να τα βγάλω πέρα με δικηγόρους μπαναΐαμ! 😆

 67. Immortalité said

  Μπέρνυ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ μην τα ξαναλέμε. 🙂 Δες και το 62.

 68. bernardina said

  Απάντησα πριν καλέ 😆

 69. Immortalité said

  Δεν φταίω εγώ, ο κοκκινοτρίχης πάει με το πάσο του σήμερα 🙂

 70. Νέο Kid Στο Block said

  Μπερνη μπέιμπη, μη μου συγχύζεσαι.:-)

  Κατέστη απολύτως σαφές νομίζω («θα προτιμούσα να κρατήσεις το ότι η ενέργεια της συμβάσεως εξακολουθεί δηλαδή να διέπει τις σχέσεις των συμβαλλομένων μερών ακόμα και μετά τη λήξη της, διότι η παράταση της ισχύος ξέμπαρκη μπορεί και να δηλώνει παράταση της ίδιας της σύμβασης.») ότι ο νομικός ορισμός της μετενέργειας είναι «ελαστικός».
  Ήξεις αφίξεις ουκ εν τη συμβάση θνήξεις!

  Πάω να κρυφτώ κάτω από κανα μπετόν αρμέ…Ιμμόρρρ! Όχι διατρητικά βλήματα σιλτεπλέ! 🙂

 71. ΣΑΘ said

  Προτείνω ψηφοφορία (!) για το «μεταδρομική ισχύς» [19]

 72. sarant said

  71: Αφού δεν είναι καταδρομική…

 73. 67,
  Για να τσεκάρω αν το καταλαβαίνω:
  Στην μετενέργεια, η σύμβαση είναι εν ενεργεία αλλά όχι εν ισχύει;
  Υπάρχουν πράγματι τέτοιοι όροι, και αν ναι διαχωρίζονται;

 74. bernardina said

  Εγώ συγχύζομαι βρε Κιντάκο; Άλλη γράφει με κεφαλαία και μας υψώνει τη φωνή 😆 😆 (Ιμοράκι, ποντάρω στο χιούμορ σου).
  Εσύ κοίτα να βάζεις το γιωτάκι σου στη δοτική της ισχύος και το εψιλονγιωτάκι σου στη δοτική της συμβάσεως και μη σκιάζεσαι για τίποτα, σούγκαρ μπέιμπι λαβ 😉

  Κύριε ΣΑΘ μου, ψηφίσουμε-δεν ψηφίσουμε σάματις μας πέφτει λόγος; Εδώ οι μεγάλες δυνάμεις (κατά πολύ υπέρτερες ημών των ταπεινών γλωσσολογούντων) απεφάνθησαν τελεσιδίκως -πάπαλα.

  Αλήθεια, ποιος είναι ο κοκκινοτρίχης; :shock : Έχω χάσει τεύχη…

 75. Νέο Kid Στο Block said

  74. Ντάξει ρε συ Μπέρνα, εν συμβάσει λοιπόν.
  Δεν ειμαι κι ο Καρατζαφύρας να μούρχονται φαρσί αυτά,βρε Μπαμπινιώτω! 🙂

 76. rogerios said

  Ίσως μας φταίει το γεγονός ότι στην περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουμε τόσο εκτεταμένη μετενέργεια που να μοιάζει με παράταση ισχύος της ίδιας της σύμβασης, ενώ δεν είναι ακριβώς έτσι.

  Πάμε πάλι λοιπόν: μια σύμβαση μετενεργεί οσάκις παράγει έννομα αποτελέσματα και μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της. Όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας, αυτά τα έννομα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολλά (ή λίγα 🙂 ) και διάφορα, αναλόγως του τι ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και η εκάστοτε σύμβαση (ατομική ή συλλογική). Π.χ. η μετενέργεια αφορά και την ενδεχόμενη υποχρέωση εργαζομένου να μην εργαστεί σε ανταγωνίστρια επιχείρηση του πρώην εργοδότη του ή να μην αποκαλύψει επαγγελματικά μυστικά κ.λπ. Στην περίπτωση, τώρα, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουμε ιδιαιτέρως εκετατεμένη μετενέργεια (προφανώς διότι ο νομοθέτης έκρινε ότι το φυσικό είναι να υπάρχει στον οικείο κλάδο ΣΣΕ – η έλλειψή της αντιμετωπίζεται ως ανωμαλία στα εργασιακά πράγματα). Οπότε, ο εργαζόμενος μπορεί να επικαλεστεί έναντι του εργοδότη του τις κανονιστικές προβλέψεις ΣΣΕ της οποίας η ισχύς εξέπνευσε έως και 6 μήνες πριν την πρόσληψη του εργαζομένου.

 77. Immortalité said

  @71 Η πρόταση απορρίπτεται λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης της χρησιμότητάς της. 😛

  @ 70 ο νομικός ορισμός της μετενέργειας είναι «ελαστικός»
  Μια ώρα εξήγηση, πράμα δεν κατάλαβες. 😛

  @73 Ούτε το ‘να ούτε τ’ άλλο. Γενικώς, εν ενεργεία και άρα εν ισχύει, είναι μια σύμβαση που δεν έχει λυθεί. Ετούτη δω, εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα μολονότι έχει λήξει και άρα μετενεργεί.

  Μήπως να στα εξηγήσει ο Θρασύμαχος που τα λέει πιο καλά;

  @74 Έχω βραχνιάσει τελευταία και είπα μήπως δεν ακούγομαι καλά 🙂
  Κοκκινοτρίχης είναι ο αγαπημένος μας φάιαρφοξ που τώρα τελευταία σούρνεται σα γατί που έχει παραφάει…

 78. Νέο Kid Στο Block said

  Ευτυχώς υπάρχει κι ο Ρογήρος και πιάνουμε κατιτίς κι εμείς τα ρίφια. 🙂

  A,ρε Μπετατζή, πόσο δίκιο έχεις…

 79. bernardina said

  Κιντάκο; Κι εσύ, Βρούτε 😦 (καλά σου, άμα σου ξαναπώ εγώ τίποτα μουμπλεμουμπλε… 😳 )

  Α, Ιμόρ, μη νομίζεις πως και ο Χρώμης τα πάει καλύτερα. Βράσ’ τα…
  Tέλος πάντων, εμένα με έπεισες. Κακώς ασχολήθηκε ο Νικοκύρης, όπως κατάλαβα 😉

 80. nestanaios said

  Η πρόθεση μετά δεν λειτουργεί πάντοτε ως χρονικό επίρρημα και λειτουργούσα ως πρόθεση προτεύει του επιρρήματος.

 81. 74
  Eγώ κοκκινοτρίχη τον Μπαρμπαρόσα κι όχι βαρβαρώσο εγνώριζα, κι αφού πρόσφατα θυμήθηκα το πράσινο λιβάδι (Amy Greenfield)που έγραψε για τους κόκκινους κόκκους (cochinea), θά έχετε οσονούπω λαμβάνειν.

  52 – 63
  Πρόσεχε, κουμπάρε, πονηραί εδώ αι προθέσεις (και τα επιρρήματα) των κυριών. ‘συνέπειαι που επιβιώνουν της λήξεως της συμβάσεως’, και με την μεσολάβηση δικηγόρων, διαζύγιες ή μάλλον υποζύγιες συμφωνίες με θυμίζουν, παθός μαθός και πρόσεχε παιδί μου, πόσον θα με αφήσουν να ζω οι βαλ-κυρίες να στα λέω.

 82. Μαρία said

  73,77
  Εν ισχύι σας είπε να γράφετε η Μπέρνη 🙂

 83. Immortalité said

  @82 Εμένα μ’ έφαγε η κοπυπαστή από του Μιχάλη 🙂

 84. 82
  Εν τηι ισχύι αυτής. Ποία η διαφορά των δύο αυτών εν καταλήξει ιώτ μεγαλοϊωτάτη;

 85. 82,
  Ωχ, ναι! Το άλλο δεν ισχύει!

 86. 82,83,95
  Eκτός και εάν εν ισχίω ημών! Magna veritas et prevalebit, κραταιά η αλήθεια και κατισχύσει και καταξεσχίσει υμάς.

 87. Φούφουτος said

  Λυπάμαι πολύ κ. Σαραντάκο, αλλά σας πιάνω αδιάβαστο. Τι «μετενέργεια» μάς λέτε εδώ πέρα! Αυτά είναι απλά πράγματα! Εδώ έχουμε προχωρήσει έτη φωτός! Έχετε ακούσει για την «ευελφάλεια»; Ε, για πηγαίνετε στο http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=1986:120122-simeia-omilias-stin-ekdilosi-gia-tin-ellada-tora&catid=1:press-office κι ύστερα τα λέμε!
  (Αναφέρεται προς το τέλος του κειμένου με τον τίτλο «Το θέμα της απασχόλησης»[sic re])

 88. bernardina said

  95; Πότε φτάσαμε; Μήπως καταξεσχίσαμε τίποτις άλλο και η magna veritas βρισκόταν in vino; Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά κάποιος έπιασε κάποτε στο δούλεμα τον Νικοκύρη επειδή ευχαρίστησε για τα επόμενα σχόλια. Μήπως ήταν απλώς πολύ μπροστά από την εποχή (του) κι αυτός; 🙂

 89. bernardina said

  Ααα, όλα κι όλα κυρ Φούφουτέ μου! Τώωρα, έχετε ν’ ακούσετε 😉 Αχαχούχα 😆

 90. Κατάλαβα…
  Μετά το Nachwirkung, ας γυρίσω στο spukhafte Fernwirkung του Αϊνστάιν, που φαίνεται απλούστερο. 🙂

 91. Νέο Kid Στο Block said

  90. Α γειά σου ρε Μιχαλιό! Όχι αυτά τα ακαταλαβίστικα τερτίπια των δικηγόρων!
  Απλά και ξεκάθαρα πράματα! 🙂 🙂

 92. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή το ανάλογο της μετενέργειας στις φυσικές επιστήμες είναι η επαγωγή.
  Σύμβαση ΟΧΙ σε ισχύ (χωρίς ι ρε! 🙂 ) αλλά με παραμένουσα ενέργεια.
  Ε, επαγωγή! Λέγε Μιχάλη !

 93. Προγιαγιά said

  53. Είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι σε βασικές έννοιες αλλά στις καινούργιες λέξεις που προκύπτουν για να αντικαταστήσουν περιφράσεις που όμως είναι σαφέστερες και ακριβέστερες. Είναι σαφέστερο να λες «εξακολουθεί να δεσμεύει» από το να λες «μετενεργεί». Ποιον εξυπηρετεί η αντικατάσταση αν όχι το λεξιλόγιο των ειδικών και μόνο;

 94. 83,
  Εγώ αποποιούμαι το αμάρτημα καθότι ουδέποτε πρόσφερα μηλαράκι προς βρώσιν, το office μ’ εξηπάτησε! 🙂

 95. sarant said

  Κοίτα συζήτηση που πυροδότησε η ταπεινή μετενέργεια!

  87: Αγαπητέ, είναι αλήθεια ότι για την ευελφάλεια δεν έχουμε γράψει ειδικό άρθρο, την έχουμε συζητήσει μόνο σε σχόλια. Πάντως, έτσι που πάμε θα έχουμε μόνο το ευέλ, χωρίς τη φάλεια.

 96. physicist said

  Όχι, η επαγωγή είναι induction. Η Fernwirkung είναι η δράση από απόσταση — τόσο μεγάλη (η απόσταση, όχι η δράση) που γίνεται μαγική ή μαγεμένη (spukhaft — spooky).

 97. Μαρία said

  96 Α τηλεδράση δηλαδή 🙂

 98. physicist said

  #97. Ναι για, να λυγίζουνε κουτάλια και τέτοια. 😛

 99. Προγιαγιά said

  Καλά κάνει και πυροδοτεί συζητήσεις. Η νομική είναι συχνά παιχνίδι λέξεων κι όποιος το χάνει, πληρώνει.

 100. Θρασύμαχος said

  #77: Ιμμορταλιτέ, φχαριστώ για τη φιλοφρόνηση αλλά στο μεταξύ παρεμβλήθηκαν αρκετοί που τα ‘ξήγησαν μια χαρά.
  #93: Προγιαγιά, το «μετενεργεί» είναι μία λέξη, αδιαφιλονίκητο προσόν σε σχέση με τους περιφραστικούς ανταγωνιστές του.

 101. 88
  Αγία Βερνάρδα, τροχιοδεικτική βολή το 95, καλά το σημαδέψατε.

  92,96
  μην προκαλείτε τους Russelian φιλοσόφους με την επαγωγή, την ανεπίδεκτη λογικής τεκμηρίωσης, διότι, στην καλύτερη περίπτωση κυκλικό το επιχείρημα, επαγωγικό:
  Αφού τα πσρελθόντα μέλλοντα ήταν όμοια με τα παρελθόντα παρελθόντα, ούτω και τα μελλοντικά μέλλοντα θα είναι όμοια με τα μελλοντικά παρελθόντα. Τζίφος.

 102. ΣΑΘ said

  @ 80

  Γράφετε:
  » Η πρόθεση μετά δεν λειτουργεί πάντοτε ως χρονικό επίρρημα και λειτουργούσα ως πρόθεση προτεύει του επιρρήματος.»

  Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοείτε:

  1.- » Η πρόθεση μετά δεν λειτουργεί πάντοτε ως χρονικό επίρρημα…» :

  Τα λεξικά λένε ότι η λέξη «μετά», μπορεί να είναι πρόθεση, επίρρημα, σύνδεσμος και α’ συνθετικό.

  Νομίζω, επομένως, ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι «η πρόθεση ‘μετά’ » λειτουργεί ή δεν λειτουργεί ως επίρρημα.

  2.- «… προτεύει (sic) του επιρρήματος» :
  Τα λεξικά λένε ότι το ρήμα «πρωτεύω» σημαίνει έρχομαι / κατατάσσομαι πρώτος ή (γ’ πρόσ.) έχει προτεραιότητα.
  Σύνταξη πρωτεύω [τινός] ή πρωτεύω [έναντι τινός], δεν ξέρω.

  Υπάρχει βέβαια στα Αρχαία Ελληνικά η σύνταξη «πρωτεύω τινός», αλλά τότε η σημασία είναι: είμαι ανώτερος τινός.
  Αν χρησιμοποιείτε τη σύνταξη αυτή, θέλετε να πείτε ότι η πρόθεση είναι ‘ανώτερη’ από το επίρρημα;
  Ακόμα κι έτσι, πάντως, δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

  Θα θέλατε να μου εξηγήσετε;

 103. 99
  Ή γίνεται φιλόσοφος, παιχνίδι ομοίως λέξεων αλλά όποιος το κερδίζει δεν πληρώνεται.

 104. physicist said

  #101. Τίτε, δεν μιλάω για την επαγωγή της λογικής αλλά για κάτι πολύ πιο πεζό: την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή που προέρχεται από σύρματα, πηνία, ηλεκτρομαγνήτες και άλλα μαστόρικα. Προσγειώσου, φιλόσοφε. 😀

 105. Immortalité said

  @93 Όχι δεν είναι σαφές. Από που προκύπτει ότι τις «βασικές έννοιες» τις καταλαβαίνει ο καθένας ή τι εννοείς λέγοντας «βασικές έννοιες». Η μετενέργεια έχει τα προσόντα που εξήγησε ο Θρασύμαχος και επιπλέον παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη έννοια και όχι σε διάφορες ανάλογα με τα συμφραζόμενα.
  Επίσης, ο συνομιλητής που καταλαβαίνει τις «βασικές έννοιες» άμα διαβάσει κανά δυο φορές τη μετενέργεια στο ανάλογο συγκείμενο θα την πιάσει, δεν είναι και κβαντομηχανική.

 106. Προγιαγιά said

  100 Θρασύμαχε προσόν η συντομία σε σχέση με τη σαφήνεια, αλλά για ποιόν; Γι αυτόν που χρησιμοποιεί τη λέξη ή γι αυτόν στην υπόθεση του οποίου αναφέρεται; Δώσε τις έννοιες στο λαό.

 107. 104
  Εκεί που είχα πραγματικά απογειωθεί με το 102, φιλοσοφώντας για το ‘before and after’ με το άρθρο της G.E.M. Anscombe, ‘Before and After. Metaphysics and the Philosophy of Mind. Collected philosophical Paper, vol. II.Oxford 1981. Αλεξίπτωτο κανένας;

 108. physicist said

  #107. Α, συμπάθα με βρε Τίτε, δεν ήθελα να στο χαλάσω. Αλλά και που είμαι εγώ πεζός τι έγινε; Φτερούγισε εσύ, καρντάση, στα Μεταφυσικά και τα Ρασσελιανά, ωραία είναι κι αυτά!

 109. 108,
  Nά ‘σαι καλά Θαλή, από την Φυσική ξεκίνησε η φιλοσοφία, κάπου κει στην Μίλητο. Κι εξ άλλου, οξυμώρως ίσως, ένα πεζό Πεζώ ρημάδι οδηγώ κι εγώ. Είπαμε, δεν πληρώνει η φιλοσοφία.

 110. Θρασύμαχος said

  #106: όχι «γι αυτόν στην υπόθεση του οποίου αναφέρεται», αλλά για το δικηγόρο του και το δικηγόρο του αντιδίκου του. Έτσι είν’ η ζωή. Πάντως, εν όψει της διάχυτης δυσπιστίας για το ιδιόλεκτο των ισναφιών, επαναφέρω την πρόταση να θέσουμε το διαβήτη, την υστερία, τον προστάτη και τις σάλπιγγες υπό τη βάσανο της ετυμολογικής ορθότητας.

 111. Θρασύμαχος said

  ##93+106: άσε που το «μετενεργεί», εκτός από συντομότερο, είναι ΚΑΙ σαφέστερο από το «εξακολουθεί να δεσμεύει», καθώς δηλώνει ότι η σύμβαση «έχει-λήξει-πλην-όμως-εξακολουθεί-να-δεσμεύει», κάτι για το οποίο η ενελλακτική διατύπωση θα κατέλιπε απορίες. Πάντα εν σοφία εποίησεν.

 112. ΣΑΘ said

  @ 74

  Ε, όχι κι έτσι μωρ’ αδερφέ (αδερφή ακριβέστερα)!
  Όλο και κάποιος λόγος πέφτει και σε μας πότε – πότε…

  Οι «μεγάλες δυνάμεις» [!]

  Κάτι σαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή;

  Χαίρε!

 113. voulagx said

  #53 «και το οπλισμένο σκυρόδεμα αν το ακούσεις ξέμπαρκο σου θυμίζει γουέστερν στη Σκύρο, αλλά δεν σας το χρεώνουμε»

  Αγαπητη Ιμμορ,το ξερεις καλα οτι σε θαυμαζω για την λεπτη αισθηση του χιουμορ αλλα στη προκειμενη περιπτωση ατυχησες. Διοτι για το Σκυροδεμα ο προσδιορισμος «οπλισμενο» ειναι απαραιτητος – ενω περιττευει για το Κρητοδεμα το οποιο θεωρειται οπλισμενο εξ ορισμου.

 114. Προγιαγιά said

  111 Θρασύμαχε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ματθίας έγραφε στον Κριαρά για τη χρόνια συνθηματολογία, τον εθισμό, τη σπουδαιοφάνεια, την τυποποίηση των εκφράσεων κλπ
  «Κάθε μέρα που ανατέλλει χιλιάδες συμβολαιογράφοι συντάσσουν και διαβάζουν τα κορακίστικά τους, εκατοντάδες εισαγγελείς συντηρούν την παράδοση της μεγαλοστομίας και της κενολογίας, νόμοι ψηφίζονται και δημοσιεύονται, χιλιάδες αποφάσεις γράφονται στη σχοινοτενή και λίγο πολύ ακαταλαβίστικη γλωσσική μορφή που συχνά βοηθάει στη συγκάλυψη του νοηματικού κενού… Όλες αυτές οι εκδηλώσεις περνούν στην καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα, τους διαποτίζουν με νέες κάθε μέρα δόσεις καθαρολογίας και διαιωνίζουν τη γλωσσική διελκυνστίδα.»
  Δε σού πρότεινα να αλλάξεις την «ψιλή κυριότητα», απλώς να μην υιοθετήσεις τη μετενέργεια.

 115. Θρασύμαχος said

  #114: Μα εγώ να μην την υιοθετήσω; Η μετενέργεια ζει και βασιλεύει από τριακονταετίας τουλάχιστον, απλώς τώρα είχε την ατυχία να εκτεθεί στα κανάλια. Άλλωστε εδώ και 114 μηνύματα δεν έχει προταθεί κάτι ακριβέστερο (σίγουρα όχι το «εξακολουθεί να δεσμεύει», αφού αυτό κάνουν και οι εισέτι ισχυρές συμβάσεις ενώ εδώ θέλουμε τη ληγμένη). Απόλυτο δίκιο έχει ο Ματθίας για τα κορακίστικα, ωστόσο η καημένη η μετενέργεια αποτελεί λάθος στόχο.

 116. Immortalité said

  @113 Αυτά τα εξ ορισμού μας έχουν κάψει 🙂

  @114 Γιατί μπερδεύεις τα κορακίστικα με την ορολογία; Δεν μίλησε κανείς για τις ατελείωτες περιόδους χωρίς τελεία, για τα συνελόντι ειπείν, για τα λαμβάνοντας εις χείρας μου για τα καταστάσα έτσι και για όλη την καθαρευουσιανιά νόμων αποφάσεων και δικογράφων που σηκώνει την τρίχα σε όποιον δεν κοιτάει μόνο το δια ταύτα, μα για ορολογία που εκφράζει μια συγκεκριμένη έννοια και έτσι επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια. Τώρα και την ψιλή κυριότητα μπορείς να την πεις με χίλιους περιφραστικούς τρόπους αλλά ακριβώς δεν θα την ορίσεις.

  @115 Αν πιάσουμε το ’75 σαν απαρχή σαρανταρίζει.

 117. 115
  Mην σκοτώνετε τις λέξεις πριν γεράσουν. Κάνει σαφώς την δουλειά της, μάθαμε τεχνικώς ποιά είναι η δουλειά αυτή, entia non sunt multiplicanda. Το ίδιο κι οι λέξεις. Αλλά πλουσιώτερους μας κάνουν, κι ευχαριστούμε Νικοκύρ, multiplicantes οι σκέψεις.

 118. Νέο Kid Στο Block said

  Καταλήγουμε (αν δεν κάνω λάθος) στο ότι ο τίτλος του Νικοκύρη είναι πολύ επιτυχημένος.
  Όπως η ασφάλεια γίνεται χμ ,χμμμ..ευελφάλεια , έτσι και οι συλλογικές συμβάσεις γίνονται μετενέργεια με ή χωρίς παρενέργεια ,δίχως αυτενέργεια, μπορεί να ζει, μπορεί να μη ζει, εν ισχύΙΙΙ , εν ενεργεία, ή σε ανεργία , να κοπεί ,να μην κοπεί η ρουφιάνα η μετενεργκί , δώσε και μένα Μερκοζί κάνα μηνάκι έξτρα, μέχρι να βγει η ψυχή.

  Εξ επαγωγής (induction ε; το έμαθα κι’αυτό.) Τίτου και εξ αναθυμιάσεων οίνου.

 119. Θρασύμαχος said

  #118: «εξ αναθυμιάσεων οίνου», ω, μα νά ‘τον επιτέλους, αυτός είναι ο ιδεώδης όρος για τη μετενέργεια, οι συμβάσεις εργασίας θα καταργηθούν και θ’ απομείνουν μόνον οι αναθυμιάσεις τους.

 120. sarant said

  114-116: Μπράβο, εύστοχα.

  Υπάρχει κάπου ονλάιν το κείμενο του Ματθία;

 121. Νέο Kid Στο Block said

  119. Το πρόσεξες γατόνι… 🙂 🙂

 122. Προγιαγιά said

  120. Όχι είναι έκδοση της Νομικής Βιβλιοθήκης, ο Κριαράς δημοσίευσε τις επιστολές που τού είχε στείλει ο Ματθίας.
  115. Η ισχυρή σύμβαση δεν εξακολουθεί να δεσμεύει, δεσμεύει. Η μετενέργεια μπορεί να υφίσταται από χρόνια, αλλά για την ώρα χρησιμοποιείται ελάχιστα. Μπορώ να διορθώσω και να πω να μην την υπερασπίζεσαι.
  114. Το παραπάνω απόσπασμα του Ματθία δεν αναφερόταν στην ορολογία αλλά στη χρήση της καθαρεύουσας. Το πνεύμα του είναι όμως το ίδιο. Το νομικό κείμενο πρέπει να είναι επιστημονικά ακριβές αλλά και κατανοητό από αυτόν που ορίζει την τύχη του. Η παραγωγή και επικράτηση όρων που δε βοηθούν να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία πρέπει να αποφεύγεται. Γι αυτό η μετενέργεια δεν είναι λάθος στόχος, τουλάχιστον για μένα. Συγνώμη αν σας κούρασα, νομίζω τα είπα όλα.

 123. 118.119
  Θύμος η ψυχή, άρα συμφιλόσοφε κουμπάρε, αναθυμίασις η απολιπομένη volatile πτητικη ως αιθέριον έλαιον ψυχή, πνεύμα γαρ και το οινόπνευμα; Θύμος κα το θυμάρι, έφτιαναν αφέψημα οι αρχαίες Αθηναίες στον Αθηναίο τους, αν δεν ήταν πέραν πάσης αναθυμιάσεως αρχαίος, για να ελθει το βράδυ με περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερον θυμό και θύμον αδένα.
  Έναν φιλόοσοφο έβγαλεν ενθυμούμαι η Κύπρος, τον Ζηνωνή, καταλλήλως κι αυτόν σικκιμιτζή! Καλά κρατεί εν νήσσα Κύπρω η παράδοσις!

 124. Immortalité said

  @122 Σου ξαναλέω ότι η κατανοησιμότητα (;) ενός κειμένου εξαρτάται και από το ποιος το διαβάζει. Από την άλλη, διαπιστώνω ότι αν και μιλάμε απλά κατά γενική ομολογία ελληνικά, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Και η μετενέργεια να έλειπε, κάτι άλλο θα βρισκόταν.

 125. Θρασύμαχος said

  #122: ομοίως δεν θέλω να κουράσω άλλο, ωστόσο δεν αντέχω τον πειρασμό να σημειώσω ότι η «ψιλή κυριότητα», που δέχεσθε πως δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει (#114), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα όρου μη «κατανοητού από αυτόν που ορίζει την τύχη του», αν κρίνουμε από την ενδημική λαϊκή παρετυμολόγησή του (σε «υψηλή»), παρά την αδιάλειπτη νομική του χρήση επί δύο σχεδόν αιώνες.

 126. Νέο Kid Στο Block said

  125.Υψηλή και υψηλότατη είναι η κυριότητα. Αφού εξαρτάται από τον Ύψιστο ποτέ θα τα τινάξει ο επικαρπωτής..ε; 🙂

 127. Προγιαγιά said

  124. Δεν μπορώ να φανταστώ τί θα βρισκόταν.
  125. Θρασύμαχε δεν δέχθηκα ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει, αποδέχθηκα ότι «αυτή» δεν μπορεί να αλλάξει, όπως και χιλιάδες άλλες.
  Θα κρατήσει ο καθένας τη θέση του και, επειδή υποπτεύομαι μια διαφορά ηλικίας, προβλέπω ένα καλό μέλλον για τη χρήση της λέξης μετενέργεια από νομικούς που έχουν μέλλον.

 128. Προγιαγιά said

  128 Νεο Κιντ, πώς το λέτε εδώ; ντουζ πουάν; Λάβετε παρακαλώ είκοσι τέσσερα.

 129. Σήμερα μόνο καθόμουν στις σκιές και σας κοιτούσα, δεν βρήκα χρόνο, και ούτε κάτι αξιόλογο να προσθέσω! 🙂

  Τι μαγεία πάντως αυτό το ιστολόγιο… Ένα θέμα που σε πρώτη όψη φαντάζει τόσο βαρετό (ένας νομικός όρος!), προκάλεσε μια τόσο όμορφη συζήτηση!
  Μπράβο Νίκο, μπράβο σας συσχολιαστές! 🙂

 130. Θρασύμαχος said

  #127: δεν ξέρω προς ποιά πλευρά «υποπτεύεσθε διαφορά ηλικίας», εδώ πάντως παρά ένα πεντήκοντα.

 131. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Βουλάγξ(ό,τι θυμάμαι χαίρομαι θα με πεις,αλλά έχω γίνει οινο-πνευματώδης), για νάχουμε καλό ρώτημα, αυτό το οπλισμένο Κρητόδεμα είναι το reinforced Con Crete που λέει κι ο Ελληγενής;; 🙂 😉

 132. rogerios said

  Σε θαυμάζω και σε ζηλεύω, φίλτατε οικοδεσπότη! 🙂 Παλικάρια και κοπελούδες σφάζονται στα χρυσά αλώνια του ιστολογίου σου για… τη μετενέργεια! Τι άλλο θα δούμε;

  Όμως, για μισό λεπτό, μάγκες και… μάγκισσες. Οι νομικοί την ακούν γιατί προτιμούν περιφραστικούς όρους, αντιδρούν σαν κλασσικοί συντηρίκλες που φυσικά είναι σε οποιαδήποτε καινοτόμο μονολεκτική πρόταση ορολογίας κ.ο.κ. Έ, να και μια φορά που οι νομικοί έχουν καθιερώσει έναν όρο μονολεκτικό, ο οποίος αφού εξηγηθεί δεν προκαλεί προβλήματα κατανόησης και σαφήνειας και… πάλι την ακούν! Γιατί; Μονά-ζυγά μονόζυγα και δικά σας; 🙂 Εμ, δεν γίνεται έτσι.

  Ειπώθηκε ότι οι νόμοι πρέπει να είναι κατανοητοί στους πολίτες. Συμφωνώ και επαυξάνω. Πού σας προβληματίζει η μετενέργεια και το μετενεργώ; Οι διατάξεις νόμου δεν τα μνημονεύουν. Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 9, παρ. 4, Ν. 1876/90 αναφέρει τα εξής: «Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό…». Έχει κανένα πρόβλημα κατανόησης ο πολίτης λόγω στρυφνής νομικής ορολογίας (που ντε και καλά μου είναι στρυφνή, πολύ πιο στρυφνή, κακή κι ανάποδη από οποιαδήποτε άλλη επιστημονική ορολογία – πόθεν προκύπτει αυτό;); Φυσικά και όχι. Αν, οι νομικοί μεταξύ τους ονομάζουν το φαινόμενο μετενέργεια (για μια άλλη περίπτωση χρήσης του όρου δείτε κι αυτό, σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα), ορίζοντάς το με τρόπο σαφή, ποιος θίγεται από την όλη ιστορία;

  Λέγεται ότι η μετενέργεια και το μετενεργώ δεν έχουν λεξικογραφηθεί. Και; Ούτε η τριτενέργεια και το τριτενεργώ λεξικογραφούνται π.χ. στο ΛΚΝ. Τα καθιστά αυτό άνευ άλλου τινός προβληματικά ή αδόκιμα; Θα πέσουν πάνω μας ορδές συνταγματολόγων (κι όχι μόνο) να μας φάνε.

  Αυτά… και καλή καρδιά. Δείξτε απλώς λίγη κατανόηση και προς τη συμπαθή (μπούχαχα) τάξη των νομικών. Δεν είναι όλοι τέρατα! 🙂

 133. Προγιαγιά said

  130 Καλά, προσθέτω τότε μερικά (περισσότερα από πέντε και λιγότερα από δέκα) και αναθεωρώ την πρόβλεψη.

 134. Θρασύμαχος said

  #133: και δισέγγονα λοιπόν από τόσο νωρίς;

 135. Immortalité said

  @127 Κάποιος άλλος όρος εννοώ. Η τριτενέργεια ας πούμε. Που με ήταν και η ερώτηση στο συνταγματικό για το ΔΙΚΑΤΣΑ 🙂 Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι συνδέετε την ύπαρξη ορολογίας με τον ομολογουμένως ακαταλαβίστικο τρόπο που συντάσσονται τα περισσότερα δυστυχώς δικόγραφα. Όμως η ορολογία είναι αναγκαία για τη σαφήνεια κειμένων τα οποία από τη φύση τους προορίζονται να περιγράψουν όσο δυνατόν καλύτερα και σαφέστερα μια κατάσταση. Δεν ταυτίζεται με κανένα τρόπο με την καθαρευουσιανιά (και την αγραμματοσύνη θα έλεγα εγώ).
  Σε αντίθεση με άλλους όρους η μετενέργεια είναι διαυγέστατη. Αν ρωτήσουμε κάποιον τι καταλαβαίνει με τη «δόση αντί καταβολής» τι θα μας πει; Ο πιο καθημερινός όρος, τα ασφαλιστικά μέτρα, δεν είναι αυτονοήτως αυτονόητα για τον καθένα. Και όταν λέμε «τακτική διαδικασία» τι εννοούμε; Μια διαδικασία σε τάξη; ή που επαναλαμβάνεται σε τακτικά διαστήματα; Όσοι όμως ασχολούνται καθημερινά συνεννοούνται μια χαρά και όσοι αναγκάζονται να εμπλακούν τ α μ α θ α ί ν ο υ ν. Είπαμε, δεν είναι δα και πυρηνική φυσική.

  Α, ούτε και εγώ ήξερα τι είναι η σκοτία μέχρι που έφτιαξα βιβλιοθήκη. Την έμαθα.

 136. Διχογνωμία ενέσκυψε
  πώς να τη λέμε πρέπει,
  έτσι ώστε η «μετενέργεια»
  τον νου να μην εκτρέπει.

  Προτάθηκαν διάφορα
  όλα πολύ ωραία
  που εξασφάλισαν σασπένς
  σε τούτη την παρέα.

  Περί «μετεγκυρότητας»
  μίλησε η Βερναρδίνα
  μα η ίδια την ιδέα της
  δεν την εβρήκε φίνα.

  Τού Γιάννη η «μετάδραση»
  δεν ήτανε και χάλι
  μα το καινούργιο κιντ στο μπλοκ
  ιδέα είχε άλλη.

  Για «επέκταση τής σύμβασης»
  έκανε εκείνος λόγο
  και νομικούς ρώτησε
  και συνταγματολόγο.

  Ο ΣΑΘ πάλι επρότεινε
  μια λέξη μακρυνάρι
  «μεταναδρομικότητα»,
  ο διάβολος να πάρει!

  Πώς θ’ ακουγόταν «μετισχύς»;
  ρώτησε ο Μιχάλης
  μα ο ίδιος την ιδέα αυτή
  την πέρασε υπό μάλης.

  «Παράταση ισχύος» αν λες
  είναι σαφής ο όρος
  εσυμφωνήσαν αρκετοί
  μα όχι ο δικηγόρος!

  Λύση κοινώς αποδεκτή,
  λοιπόν, δεν εξευρέθη
  για αυτό το θέμα που εδώ
  απ’ τον Σαράντ ετέθη.

  Ας μείνει η μετενέργεια
  όπως την εβαφτίσαν.
  Οι ειδικοί την έφτιαξαν,
  αυτοί και τη διαλύσαν!

 137. Φτου, να πάρει! Στον 3ο στίχο τής 5ης στροφής μού ξέφυγε ένα γράμμα και χάθηκε το μέτρο: και νομικούς ερώτησε!

 138. Immortalité said

  Κώστα είσαι μεγάλο ταλέντο! 🙂

  Ε, δε την διάλυσαν οι ίδιοι ειδικοί ε; 😉

 139. sarant said

  Μπράβο βρε Κώστα!

  Προγιαγιά, τότε είναι πιθανό να υπάρχουν οι επιστολές Ματθία στα Άπαντα του Κριαρά στο greek-language.gr

  132: Ρογήρε, με έπεισες 🙂

 140. 131,
  To Con Crete εξαίρετο!

 141. Ταλέντο νέο γεννήθηκε,
  σ’αυτό το ιστολόι,
  τις ρίμες παίζει εύκολα
  σαν να’ναι κομπολόι!

  Και όλοι τον θαυμάζουνε
  και ντουζ πουάν του δίνουν
  και στα σοκάκια οι θαυμαστές
  τα χέρια τους του τείνουν

  Άλλος ζητάει αυτόγραφο,
  άλλη να τον αγγίξει
  και μια μικρή μισότρελη
  τα ρούχα να του σκίσει!

  Θερμά συγχαρητήρια
  και από μένα Κώστα
  και σ’όποιον χρήζει σάτιρας
  πάντα με θάρρος… χώστα! 🙂

 142. Μαρία said

  132
  >οι νομικοί μεταξύ τους ονομάζουν το φαινόμενο μετενέργεια
  Το παραπέρα μας πειράξει, μεταξύ τους ας λένε ότι θέλουν.
  Για το παραπέρα έπεσα τυχαία στο μπλογκ Γαλλίδας συναδέρφου σας γουγλίζοντας τον τίτλο του άρθρου της:
  http://avocats.fr/space/bogucki/content/charabia-juridique_1ABA0401-CEAB-40B0-A193-959712E08C06

 143. @126, 131: Κι εσύ πολύ ρέντα έχεις σήμερα φίλε Νεοκίδιε!! 😀 😀

 144. Immortalité said

  @140 Δε μου λες βρε Μιχάλη, τι εννοεί ο Νέος; μήπως μας βρίζει; 🙂

  @139β Είπα να το τσεκάρω πριν γράψω, αλλά δεν έπεσα έξω. Σιγά μην έβγαζε ο Αντωνάκης βιβλίο που υπάρχει ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Εδώ έχει απαγορέψει στη Νόμος να δημοσιεύει κείμενα από τα περιοδικά του.

  @142 Εντάξει τώρα, ας μας πει και ο Ρογήρος, αλλά από το κείμενο που παραθέτει τι δεν κατάλαβε ακριβώς;
  (Γενικώς δε διαφωνώ με αυτά που λέει)

 145. Μαρία said

  144 Οι φίλοι της δεν κατάλαβαν, όχι η ίδια.

  139(144) Το κοίταξα κι εγώ. Ούτε στις επιστολές ούτε στις νέες επιστολές αναδημοσιεύονται.

 146. 144α,
  Ουδόλως! Απεναντίας,
  πειράται αποδεῖξαι ταύτην (σ.σ. Ιμμόρ) βεβιωκυῖα μέχρι τῆσδε τῆς ἡμέρας ἐπαίνου μᾶλλον αξία ἢ φθόνου!

 147. rogerios said

  Ιμμόρ, το μόνο που έχω να επισημάνω είναι ότι ο επικρινόμενος Γάλλος συνάδελφος, προσπαθώντας ίσως να γίνει κατανοητός στους εντολείς του, είναι ανακριβής (γιατί και κάποιες απορριπτικές αποφάσεις έχουν αυτό το attendu de principe πριν από την παράθεση των πραγματικών περιστατικών). Από την άλλη, όταν η επικρίνουσα ομολογεί ότι «Des amis (non juristes) ayant un problème spécifique sur un sujet particulièrement complexe et abscons…», δεν είναι κομμάτι δύσκολο η απάντηση να μην είναι δυσνόητη; [Παρεμπ., ο μέσος Γάλλος κατανοεί άραγε το abscons της κυρίας;] Λίγοι είναι αυτοί που έχουν το χάρισμα να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες της αναιρετικής διαδικασίας στο μη νομικό, πώς να το κάνουμε. Από την άλλη, όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις που έχετε λάβει ήταν σαφείς κατανοητές και δεν χρειάζονταν εξήγηση; Ή, πάλι, π.χ. η σημασιολογική δείνωση είναι άμεσα κι ευχερώς κατανοητή στον μέσο ομιλητή της ελληνικής;

 148. Immortalité said

  @145 Μα τώρα αυτά είναι μοναχά για εντυπωσιασμούς. Δεν ξέρω φυσικά τι νομική αξία είχε η γνωμοδότηση στην οποία αναφέρεται, αν και γράφει ότι αξίζει να δημοσιευτεί σε νομικό περιοδικό, αλλά το να γράψεις ότι «μια απορριπτική απόφαση του Ακυρωτικού έχει μικρότερη νομολογιακή βαρύτητα από μια αναιρετική γιατί δεν περιλαμβάνει αιτιολογικό μέρος επί της αρχής», μια χαρά ξεκάθαρο είναι. Άσε που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πει. Γνωμοδότηση για ένα «εξειδικευμένο θέμα ενός περίπλοκου αντικειμένου ζήτησαν», όχι τις βασικές αρχές του δικαίου σε πέντε απλά μαθήματα.

  @146 Μιχάλη, μήπως με βρίζεις εσύ τώρα; 😛

 149. Προγιαγιά said

  134 Είναι διαδικτυακά. Μερικά είναι μεγαλύτερά μου.
  135 Δεν το κατάλαβα έτσι από τα συγκείμενα. Θα διαφωνούσαμε και στην ασφαλιξία;
  Πάτε όμως στο λινκ του Ρογήρου να απολαύσετε τη διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής όψης της μετενέργειας. Τελικά είναι λέξη με νόημα και μέλλον (αναθεωρώ την αναθεώρηση και τα πάντα).
  139 Θα το ψάξω. Ευχαριστώ.

 150. Προγιαγιά said

  Δεν θα το ψάξω.

 151. 148β,
  Μα και πάλι ουδόλως! 🙂

 152. Immortalité said

  Ρογήρε όλο μαζί γράφουμε 🙂 και συμφωνώ και απολύτως μαζί σου.

  @135β. Αν ήταν νομικός όρος και όχι λογοπαίγνιο, πιθανώς και ναι. Α, και το λινκ το πάτησα. Μιλάτε όμως σε κάποια όντως βρίσκει απολαυστικούς τέτοιους θεωρητικούς διαχωρισμούς. Ίσως όχι όσο έναν Τσάντλερ, αλλά και πάλι.

 153. Νέο Kid Στο Block said

  Η Ναχβιρκούνγκ ψυχομαχεί κ’ η γη τήνε τρομάσσει.
  Βροντά κι’ αστράφτει η Ιμμόρ και σειέτ’ ο απάνω κόσμος,
  κι’ ο κάτω κόσμος άνοιξε και στάζουν οι σκοτίες,
  κ’ η πλάκα η σιδηροπαγής πως θα τήνε σκεπάση,
  πως θα σκεπάσ’ την πέρδικα τση γης την αντρειωμένη.
  Βουλή δεν την εσκέπαζε, γραφείο δεν την εχώρει,
  μνημόνι εδιασκέλιζε, κουτρου-μανήν επήδα,
  χαράκι’ αμαδολόγανε και Σύριζα ξεκούνειε.
  ‘Σ το βίτσιμά πιανε πουλιά, ‘ς το πέταμα κοράκια,
  στην συναντιπολίτευση τα ρίφια και ταγρίμια.

  Ζηλεύγει η Τρόικα με χωσιά, μακρά τήνε βιγλίζει,
  κ’ ελάβωσέ της την καρδιά και την ψυχή τση πήρε.
  Πιάνει καλεί τους φίλους της η Ιμμόρ τους αντρειωμένους,
  νά ρθη ο Στελής και ο Κορνής, νά ρθη κι’ ο Μιχαλάκης
  νά ρθη κι’ ο Νεορίφιος, που τρέμει η γη κι’ ο κόσμος.
  Κ’ επήγαν και την ηύρανε ‘ς τον κάμπο ξαπλωμένη.
  Βογγάει, τρέμει η ΓΣΕΕ, βογγάει, τρέμουν οι κάμποι.
  «Ίντα παθες ναχβίρκουνγκ μας, και θέλεις να πεθάνης;
  -Φίλοι, καλώς ορίσατε, φίλοι κι’ αγαπημένοι,
  συχάσατε, καθήσατε κ’ εγώ σας αφηγειέμαι.
  Της Ευελφάλειας τα στενά, των Βρυξελών λαγκάδια,
  που κει συνδυό δεν περπατούν, συντρείς δεν κουβεντιάζουν,
  παρά πενήντα κ’ εκατό, και πάλε ψόφο νέχουν,
  κ’ εγώ μονάχη πέρασα πεζή κι’ αρματωμένη,
  με τετραπίθαμο σπαθί, με τρεις οργυαίς συμβάσεις.
  Μπάτσους κι εργάτες έδειρα, βουνά και καταράχια,
  νυχτιαίς χωρίς αστροφεγγιά, νυχτιαίς χωρίς φεγγάρι.
  Και τόσα χρόνια πού ζησα δω ‘ς τον απάνου κόσμο
  κανένα δε φοβήθηκα από τους αντρειωμένους.
  Τώρα είδα έν κοντοπίθαρο και λαμπροφορεμένο,
  πόχει ψιλή κυριότητα στης αστραπής τα μάτια,
  με κράζει να παλέψωμε σε κάλπικα σαλόνια
  κι’ όποιος νικήση από τους δυο να παίρνη την ψυχή του.»

  Κ’ επήγαν κ’ επαλέψανε ‘ς τα κάλπικα σαλόνια ,
  κι’ όθε χτυπάει η ναχβίρκουνγκ μας, το αίμα αυλάκι κάνει,
  κι’ όθε χτυπάει το Μερκοζί, το αίμα τράφο κάνει.

 154. Immortalité said

  Ποίημα! Σαπώ Νέε! Ντουζ σαπώ και ακόμα ντουζ! 😀 😀 😀

 155. Νέο Kid Στο Block said

  154. Φίλοι;; 🙂 🙂
  (πάντως παραδέξου ότι η σκοτία δεν είναι μετενέργεια, ένα μικράκι λούκι είν’ η δόλια!)

 156. voulagx said

  #131 Νιουκιντ, φαινεται καθαρα οτι τελεις υπο την μετενεργειαν του οινου! 🙂

 157. Immortalité said

  @155 🙂 Ένα μικράκι λούκι είναι η δόλια άμα στην εξηγήσει ο ξυλουργός. Άμα ανοίξεις το λεξικό είναι μια κοίλη γλυφή που σχηματίζει βαθιά σκιά, πλήρως ακατανόητη από τον δόλιο του οποίου την τύχη και την αισθητική της βιβλιοθήκης του ορίζει 😛

 158. voulagx said

  #153 Τσακα αλλα ντουζ σαπα απο μενα!!!!

 159. sarant said

  153: Όλο και πιο ωραία!

  149: Για ασφαλιξίες και ευελφάλειες θα πούμε αύριο!

 160. rogerios said

  Κεντάει απόψε ο Νεοκίδιος! Σαπώ κι από μένα!

 161. ΣΑΘ said

  @ 153

  Πολύ καλό!

 162. …και για να δούμε και πολύ χειρότερα, ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται στην αμερικάνικη νομοθεσία για κάτι αντίστοιχο με την μετενέργεια (αν κατάλαβα καλά!) είναι η COBRA – Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act, που αναφέρεται κυρίως στην παράταση του δικαιώματος ιατρικής ασφάλισης με ευνοϊκούς όρους σε πρόγραμμα προηγούμενου εργοδότη. Εντελώς ακαταλαβίστικο…

 163. sarant said

  162: Εκτός από ακαταλαβίστικο είναι μήπως και επικίνδυνο, σαν την κόμπρα;

 164. bernardina said

  Ε, λοιπόν, ύστερα απ’ όλ’ αυτά ένα μόνο μπορώ να πω πλέον με βεβαιότητα: ευτυχώς που δεν πέρασα με την πρώτη (ας όψονται τα άτιμα τα λατινικά και οι αντιπερισπασμοί 😉 ) γιατί τώρα θα ήμουν δικηγόρος!
  (Γιαγιάκα, Ιμοράκι, σας λατρεύω 😛 😉 )

  Κιντάκο, I’ m soooo proud of you, sugar! Way to go!

 165. bernardina said

  Κώστα, υποκλίνομαι.
  Στελή, εύγε!

 166. Πωπωπώ!! Ευχαριστώ όλους για τα καλά τους λόγια και ιδιαίτερα τον Στέλιο που μ’ έκανε να αισθανθώ κάτι σαν Ρουβάς, ένα πράμα! Και συγχαρητήρια επίσης στον Νεοκίδιο για τη μνημειώδη έμπνευση! Φοβερή τελικά αυτή η μετενέργεια! 🙂

 167. 153
  Mα τί πίνει πρωί πρωί ο νεοκίδιος, θέλω κι εγώ! Με την καλύτερη κράση (κεράννυμι) από το κρασί του! Ο δε Κώστας, τριγενής και ομοιοκατάληκτος, ο Κώστας Μπράβος, η Costa Brava, στον Κώστα μπράβο!!!

  Αναδιπλούμαι στα φιλοσοφικά. προφανώς η ‘μετενέργεια’, και δεν βρίσκω αποχρώντα λόγο να αλλαγεί ο όρος, τόσον ηχητικά, αισθητικά και στις νομικές ορολογικές συμβάσεις που τον οροθετούν και οριοθετούν δεν εγείρει προβλήματα που αντίκεινται ή αναιρούν τους λόγος της σύμβασης που τον έθεσε (να κι η σποντα στο positive law).
  Ο φιλόσοφος της γλώσσας, David Lewis, εδήλου ότι ‘αυτό που είναι σαφές μέχρις σημείου κοινοτοπίας – που μόνο φιλόσοφοι θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν – είναι ότι η χρήση ενός ήχου ή γλωσσικού σημείου για να αναφέρεται (refer) ή σημαίνει (mean) κάτι είναι αυθαίρετη (arbitrary). Aλλά αν αυτό που είναι συμβατικό είναι αναγκαίως αυθαίρετο, αυτό που είναι αυθαίρετο δεν είναι κατ’ ανάγκην συμβατικό’.
  Η συζήτηση στο άρθρο του μεγάλου της αναλυτικής φιλοσοφίας Donald Davidson, ‘Communication and Convention’, στην συλλογή άρθρων του Truth and Interpetation. Αυτό που θέτει ο φιλόσοφος είναι ότι για να εννοήσει ο αναγνώστης το κυριολεκτικο νόημα των όρων κάποιο επιτελεστικό ενέργημα μεσολαβεί, δηλαδή να εννοήσει ότι στις προθέσεις του ομιλούντος ήταν να προσληφθεί το συγκεκριμένο κυριολεκτικό νόημα. Είναι όμως αυτές οι προθέσεις αναγνώσιμες ως γλωσσικές ή εξωγλωσσικές; Εδώ μαλλιοτραβιούνται οι φιλόσοφοι της γλώσσας.

 168. Διόλου, άλλωστε, ευτελής ο Στελλής, per astra et stella…

 169. Νέο Kid Στο Block said

  167.Ας τα ψόφια Τίτο! Την καλή ζιβάνα, πίνεις την(upper bullet) μονάχους-μονάχους!
  Πω,πωω! Και μετά μου φαινόταν δυσνόητο, το τρακτέρ το φιλοσόφικους, εκείνου του συναδέλφου μηχανικού Λούντβιχ…
  🙂 🙂

 170. 169
  Ωστε στο tractatus του βρήκες το attractatus του φιλοσόφου που έβγαζε μύγες απο το μπουκάλι. Ο άλλος, ο Οβριός ο Σπινόζα τις πέταγε στα δίκτυα της αράχνης στο παράθυρο για να σπάσει την μονοτονία του μονισμού του.

 171. 129: Ένα θέμα που σε πρώτη όψη φαντάζει τόσο βαρετό (ένας νομικός όρος!), προκάλεσε μια τόσο όμορφη συζήτηση!

  Ίσως βιάζονται να φτάσουν τα εκατό χιλιάδες σχόλια.

 172. Να βοηθήσω, τότε!

 173. Alfred E. Newman said

  Δεδομένου ότι οι παρούσες αναρτήσεις θα υπάρχουν και θα υπάρχουν, αναρωτιέμαι αν εμπεριέχουν μέρος μετενέργειας εις τον σχεδιασμό τους.

 174. […] “επιστημονική φαντασία”ή “επιστημική μυθοπλασία”;, εποικοδόμημα και γλώσσα, Εσπεράντο, Ζ, Ζάλογγο, Η ΚΥΝΗ ΑΓΟΡΑ, Η Μήτσους…, Κ. ?. […]

 175. […] Μάααααστριχτ, μαλάκηδες, Μάρω, Νίνα, Λίτσα, Μεγανήσι, μεταγλώσσα, μετάδραση, Μεταξᾶς, Μίκα, μπαλένα, Μπάτε χίλιοι […]

 176. […] μαλάκηδες, Μάρω, Νίνα, Λίτσα, Μεγανήσι, μεταγλώσσα, μετάδραση, Μεταξᾶς, Μίκα, μπαλένα, Μπάτε χίλιοι αλέστε, Μποστ, […]

 177. […] φαντασία” ή “επιστημική μυθοπλασία”;, εποικοδόμημα και γλώσσα, Εσπεράντο, Ζ, Ζάλογγο, Η ΚΥΝΗ ΑΓΟΡΑ, Η Μήτσους…, Κ. ?. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: