Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τούμπες και κωλοτούμπες

Posted by sarant στο 14 Φεβρουαρίου, 2012


Ανεξάρτητα από τους λόγους που την υπαγόρευσαν, η τελευταία θεαματική μεταστροφή του Γ. Καρατζαφέρη, που μέσα σε μια νύχτα μετατράπηκε από στυλοβάτη της κυβέρνησης Παπαδήμου σε ορκισμένο αντίπαλο της τρόικας και του μνημονίου, εδραίωσε στη συνείδηση της κοινής γνώμης έναν χαρακτηρισμό που ήδη του είχε αποδοθεί: Ο κωλοτούμπας. Δεν λέω ότι το παρατσούκλι το απέκτησε τώρα ο Καρατζαφέρης· τον έχουν πει έτσι εδώ και αρκετό καιρό και το ευρηματικό αφισάκι που βλέπετε αριστερά, που το ψάρεψα από το slang.gr, αλλά κυκλοφορεί ευρέως (και δικαίως) σε πολλά σημεία του Διαδικτύου, νομίζω ότι είχε φτιαχτεί παλιότερα, αλλά τώρα πια το προσωνύμιο θα τον συνοδεύει, νομίζω, για πάντα, μέχρι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας, όπως ας πούμε το «Γέρος της Δημοκρατίας» τον Γεώργιο Παπανδρέου ή το «Νέστορας της Αριστεράς» τον Ηλία Ηλιού.
Όχι άδικα. Κωλοτούμπα, στην αστική αργκό μας, λέγεται η αλλαγή στάσης, γνώμης, απόψεων, ιδεών, συμπαθειών, και κωλοτούμπας αυτός που δεν μένει σταθερός σε φιλίες, συμπάθειες και ιδέες αλλά τις αλλάζει. Δεν είναι μόνο όρος της πολιτικής• επειδή έχω τη νοσηρή περιέργεια να διαβάζω τα σχόλια των επισκεπτών σε αθλητικούς ιστοτόπους, συναντάω πολύ συχνά φράσεις όπως: Όταν κέρδιζε σερί η ομάδα ήταν προπονηταράς ο ισπανός, τώρα που έχασε δυο παιχνίδια έγινε άχρηστος; Πόσο κωλοτούμπας είσαι, ρε παιδί μου!
Αυτή η μεταφορική σημασία της λέξης «κωλοτούμπα» δεν είναι η μοναδική που έχουμε στη φρασεολογία μας για να ειρωνευτούμε ή να στιγματίσουμε την αλλαγή στάσης κάποιου. (Για να μην παρεξηγηθώ: δεν θεωρώ προκαταβολικά κατακριτέα την οποιαδήποτε αλλαγή στάσης, άποψης, κτλ.) Για να κατακρίνουμε λοιπόν τη μεταστροφή κάποιου, ή την αθέτηση υποσχέσεων, συχνά προεκλογικών, μπορούμε επίσης να πούμε ότι «έκανε γαργάρα όσα έλεγε» κι όταν ένας κατήγορος μεταστραφεί σε υμνητή, ότι «γλείφει εκεί όπου έφτυνε». Για όποιον αλλάζει συχνά στάση λέμε ότι είναι «όπου φυσάει ο άνεμος» εξού και τα αρχικά του κόμματος ΟΦΑ (αυτός είναι ΟΦΑ), έκφραση που λιγάκι έχει παλιώσει. -και που άλλωστε συνήθως δεν χαρακτηρίζει πολιτικούς αλλά μάλλον απλούς πολίτες.


Η κωλοτούμπα, φυσικά, ετυμολογείται από την τούμπα. Στην κυριολεξία της, κωλοτούμπα είναι «ακροβατική άσκηση κατά την οποία, αφού στηριχτεί κάποιος με τα χέρια στο έδαφος, φέρνει το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά και στη συνέχεια με κατάλληλη στροφή του σώματος γυρίζει στην όρθια στάση» (ο ορισμός από το ΛΚΝ). Στα ελληνικά υπάρχουν τριών ειδών τούμπες, ή για να το πω λιγότερο παραπλανητικά, υπάρχουν τρεις ομόηχες λέξεις «τούμπα», με διαφορετική σημασία: πέρα από τη γνωστή μας τούμπα, που είναι η γυμναστική άσκηση ή απλώς το πέσιμο, η κουτρουβάλα, ή και η δουλοπρεπής υπόκλιση, έχουμε ακόμα την τούμπα της κλασικής ορχήστρας, καθώς και τον λόφο που έχει δημιουργηθεί από συσσώρευση χωμάτων.
Τρεις τούμπες, που τις είπα ομόηχες και μερικοί θα διαφωνήσουν, γιατί το χάλκινο πνευστό όργανο, η τούμπα, προφέρεται tuba, όχι έρρινο, ενώ οι άλλες δυο προφέρονται έρρινες, tumba. Πάντως η τούμπα της ορχήστρας είναι δάνειο από τα ιταλικά (tuba), ίδια ρίζα με το αγγλικό tube, σωλήνας απ’ όπου και το γιουτούμπι. Η τούμπα με τη σημασία του χωματένιου λόφου είναι αντιδάνειο· το μεσαιωνικό τούμπα είναι δάνειο από το υστερολατινικό tumba (τάφος) που όμως ανάγεται στο αρχαίο τύμβος. Και ο τύμβος του Μαραθώνα, τελικά, μια τούμπα είναι· τέτοιοι τάφοι υπάρχουν πάρα πολλοί στην ύπαιθρο, συλημένοι βέβαια σχεδόν όλοι· πάμπολλες είναι οι διηγήσεις για χωρικούς που έσκαψαν σε τούμπες και μετά βρέθηκαν ξαφνικά πλούσιοι.
Η συνηθισμένη τούμπα, της γυμναστικής και των κάθε λογής ακροβατικών, προέρχεται είτε από την τούμπα το ύψωμα είτε από το ιταλικό tombare (πέφτω) ή ίσως από τα ρουμάνικα (tumba η κουτρουβάλα) -οι γνώμες διίστανται. Καθώς η τούμπα είναι αρκετά παλιά λέξη, θα περίμενε κανείς να είναι παλιά και η κωλοτούμπα, με την κυριολεκτική τουλάχιστον σημασία της. Ωστόσο, με έκπληξη είδα ότι τα παλιότερα λεξικά, σαν του Σταματάκου, της Πρωίας ή του Δημητράκου, δεν λημματογραφούν καθόλου την κωλοτούμπα (και όχι από σεμνοτυφία διότι έχουν π.χ. τον κωλομπαρά), οπότε σκέφτομαι ότι ίσως να μην είναι και τόσο παλιά λέξη.
Η αναζήτηση σε σώματα κειμένων δεν βοηθάει και πολύ· δεν βρίσκω σε εφημερίδες τη λέξη «κωλοτούμπα» (με οποιαδήποτε σημασία) πριν από τη δεκαετία του 1980 (το 1982 ή 1983 η πρώτη ανεύρεση) αλλά αυτό δεν λέει και πολλά, αφού αφενός δεν είναι και τόσο εύηχη λέξη και αφετέρου ανήκει μάλλον στο παιδικό-εφηβικό λεξιλόγιο, κι έτσι δεν θα περιμέναμε να τη δούμε σε εφημερίδες. Ακόμα και στην Αθλητική Ηχώ, που έχει λιγότερο επίσημο λεξιλόγιο από τις πολιτικές εφημερίδες, η κωλοτούμπα απουσιάζει πριν από το 1995. Αυτά για την κωλοτούμπα με την κυριολεκτική της σημασία.
Και η μεταφορική σημασία; Ο χαρακτηρισμός «κωλοτούμπα» για τον πολιτικό ή άλλο ελιγμό ή τη θεαματική αλλαγή γνώμης και «ο κωλοτούμπας» για τον πολιτικό που συνηθίζει τέτοιες μεταστροφές, δεν πρέπει να είναι παλιός. Βρίσκω τις πρώτες αναφορές στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ίσως όχι τυχαία, στο αθλητικό ρεπορτάζ (βρίσκω π.χ. τον Οκτώβριο του 1995, σε ρεπορτάζ για τα διοικητικά της ΑΕΚ, ειρωνική αναφορά στην κωλοτούμπα του Μιχάλη Τροχανά). Μερικά χρόνια αργότερα η λέξη με τη μεταφορική σημασία έχει εδραιωθεί κι έτσι χρησιμοποιείται, ας πούμε, το 1999 από τον Γ. Πρετεντέρη (βέβαια τότε ήταν νεότερος και πιο γηπεδικός, πετούσε και μπουκάλια όπως λένε) σε άρθρο στο Βήμα. Τα πολύ τελευταία χρόνια έχω την αίσθηση ότι τη λέμε όλο και συχνότερα, και αυτή η ορμητική είσοδος της λέξης στο λεξιλόγιό μας ίσως να μην είναι άσχετη με την είσοδο του κ. Καρατζαφέρη στην Βουλή και την άμετρη προβολή του από τους πρόθυμους των καναλιών.
Κάποιοι, είτε ειρωνικά είτε από ευπρεπισμό, χρησιμοποιούν τη λόγια εκδοχή της τούμπας, τη λέξη κυβίστηση, που βέβαια οι περισσότεροι την έχουμε ακούσει από τους γυμναστές μας στο σχολείο. Είναι λέξη αρχαία, από το ρήμα κυβιστώ, άσχετο αν μερικοί, που έχουν μπόλικο το ευπρεπιστικό πιπέρι και το βάζουν και στα λάχανα, εξευγενίζουν περαιτέρω την κυβίστηση σε… κυβίσθηση (είναι πιο επίσημο έτσι, σκέφτονται), κάτι που είχαμε παλιότερα επισημάνει και στο ιστολόγιό μας τον Νοέμβριο που μας πέρασε, τότε που είχε κάνει κι άλλες κωλοτούμπες ο κ. Καρατζαφέρης, ο καταξιωμένος Κωλοτούμπας της πολιτικής μας ζωής -αν και βέβαια ο χαρακτηρισμός τώρα τελευταία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, σε έναν ιστότοπο είδα να τον αποκαλούν «Αντώνη Κομανέτση», φράση που πρόλαβε να την καταγράψει το slang.gr. Ο Κομανέτσης είναι βέβαια συνώνυμο του Κωλοτούμπα, φόρος τιμής στην ρουμάνα ολυμπιονίκισσα της γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι, η οποία, διαβάζω στη Βικιπαίδεια, έχει δώσει το όνομά της σε κανα-δυο εντυπωσιακές φιγούρες του αθλήματος.

Advertisement

229 Σχόλια προς “Τούμπες και κωλοτούμπες”

 1. Για κοίτα που θα πάρω και το πρώτο σχόλιο σήμερα.
  Δεν είδα ευχές για κανέναν. Κάποιοι όμως γιορτάζουν, ευκαιρία να ρίξω τα χρόνια πολλά.

  Αλλά δεν μπήκα γι’ αυτό αλλά για να σημειώσω πως στη δική μας γλώσσα (Πλαγιά – Λέσβου) το τούμπο (τα τούμπα – κλίνεται κανονικά) κι ο σιδερένιος σωλήνας (π.χ. του νερού)

 2. Πολύ ωραίο κομμάτι και αυτό.
  «Τρεις τούμπες, που τις είπα ομόηχες και μερικοί θα διαφωνήσουν, γιατί το χάλκινο πνευστό όργανο, η τούμπα, προφέρεται tuba, όχι έρρινο, ενώ οι άλλες δυο προφέρονται έρρινες, tumba«.
  Το έρρινο είναι μεγάλη ιστορία και ίσως μερικοί έχουν ευχαρίστηση να το αναδείξουν με την ευκαιρία της ανάρτησης. Νομίζω είμαστε μοιρασμένοι διαλεκτικά, κατά ιδιώματα και γλωσσομάθεια. Πολλοί (και πολλές) προφέρουν εbορος (=έμπορος) και YouTumbe. Υποστηρίζεται συχνά και η ορθοφωνητικά …ορθή εκδοχή για διαχωρισμό της κάθε Άdας από την κάθε Άndα (για μια Άντα) κ.λπ. Υπάρχει όμως έστω και ένα ζευγάρι ελληνικών λέξεων που να ξεχωρίζει με το έρρινο ή μη έρρινο; Νομίζω όχι. Ο Κούρτοβικ σε μια περίπτωση διάλεξε ως μόνο παράδειγμα τις δύο σημασίες της «βεντέτας». Πολύ φτωχή τεκμηρίωση. Υπάρχουν όμως και φωνητικοί που ενδέχεται να μας διαφωτίσουν. Και ηθοποιοί. Θα το χαρούμε.

  Γιάννης

 3. ππαν said

  Αυτά κάνεις και τρελαίνεις τον Κορνήλιο 🙂

  Η αφίσα δεν πρέπει να κυκλοφορεί πολύ καιρό, έχει και Καβάφη!
  Το παρανόμι αυτό που το κέρδισε με την αξία του ο Καρατζαφέρης δεν είναι όπως το Γέρος και το Νέστορας, θέλω να πω ούτε ως περιεχόεμνο ούτε ως χρήση, μάλλον όπως το Παπατζής: δεν θα το δούμε στις εφημερίδες και στον Πρετεντέρη.

 4. tamistas said

  Πριν να κάνει κωλοτούμπες
  έλεγε πολλές αρλούμπες·
  κόκορας σε γκρι κοτέτσι,
  μ’ επιδόσεις Κομανέτσι.

  Μα ο Άδωνις κι Μάκης,
  το ‘μαθ’ όλος ο κοσμάκης,
  έπεσαν σε άλλη λούμπα
  με διπλή μια κωλοτούμπα.

 5. ππαν said

  Κι ούτε μια λέξη για την Τούμπα 🙂

 6. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Δίκιο έχεις, σωστή παρατήρηση.

 7. Τι εννοείτε Ππαν; Άνω Τούμπα ή Κάτω Τούμπα;

 8. ππαν said

  7: Αυτήν με το άγαλμα του Κούδα 🙂

 9. sarant said

  Ωχ, ναι -φαντάζομαι και η Τούμπα από την τούμπα τον λόφο θα βγήκε.

 10. π2 said

  Μου προκαλεί που η κωλοτούμπα δεν μαρτυρείται παλιότερα. Νομίζω πως τη θυμάμαι από τα μικράτα μου.

  Ο Καρατζαφέρης νομίζω πως σύντομα θα κάνει την αντίστροφη κωλοτούμπα. Μην ξεχνάμε πως η πρώτη κωλοτούμπα (από τον δεξιό λαϊκισμό στη μνημονιακή υπευθυνότητα) έγινε για να αποκτήσει ο ίδιος και το κόμμα του μια αύρα «κυβερνησιμότητας»: κοιτάτε να δείτε, είμαστε σοβαροί άνθρωποι εμείς, μη μας βλέπετε έτσι. Ο στόχος επετεύχθη, αλλά το κόμμα υπέστη δημοψηφική φθορά. Επιχείρησε λοιπόν προχτές τη δεύτερη κωλοτούμπα (επιστροφή στον αντιμνημονιακό λόγο) για να αναστρέψει το κλίμα. Όμως, με τον Καμμένο να ανακοινώνει το κόμμα του εντός των ημερών και τα χρυσά αυγά να τρώνε ψήφους από τέρμα δεξιά, στενεύει επικίνδυνα η δυνητική δεξαμενή ψήφων. Έχω λοιπόν την εντύπωση πως ο Καρατζαφέρης θα επιδιώξει και μια τρίτη κωλοτούμπα, την επιστροφή στο υπεύθυνο προφίλ, η οποία θα συνοδευτεί, πιθανότατα, από την επιστροφή στην πολυκατοικία, όπως λέει κι ο ίδιος, δηλαδή στη μαμά ΝΔ.

 11. Να αναφέρομε τον Ιωάννη Τούμπα, που κατά το Β’ Π.Π. κατάφερε να οδηγήσει το κουτσουρεμένο α/τ «Αδρίας» στην Αλεξάνδρεια κι από κει, χωρίς πλώρη πάντα, στον Πόρο.
  Ωστόσο, αυτή την ικανότητα δεν την έδειξε και στην πολιτική, αρχικά ως υπουργός Εσωτερικών του γεροΠαπανδρέου και μετά ως υπουργός της κυβέρνησης αποστασίας, συνομιλητής των Απριλιανών και τέλος βουλευτής της ΝΔ. Ή μήπως αυτά δεν ήταν κωλοτούμπες αλλά απλός ελίγδην πλούς;

 12. Τούμπα-Λίμπρε έχετε πιεί; Μαλαματίνα με κόκα-κόλα.

 13. tamistas said

  Οι πολιτικές κωλοτούμπες (που πάντα γίνονταν), διευκολύνονται σήμερα, καθώς το πολιτικό σώμα γίνεται όλο και πιο ομοιόμορφο και οι διαφορές μεταξύ των δυνάμεών του εντοπίζονται στην αποτελεσματικότητά τους, στο πώς θα εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα και τις προφανείς ανάγκες των ψηφοφόρων τους (πχ ασφάλεια στους δρόμους και στα σπίτια).
  Ακόμα και οι έννοιες της προόδου και της συντήρησης (άλλοτε ταυτισμένες με την αριστερά και τη δεξιά, αντίστοιχα) δεν έχουν νόημα. Ο κωλοτούμπας δεν χρειάζεται, πια, ν’ αλλάξει και πολύ τον λόγο του, καμιά φορά αρκεί ν’ αλλάξει μόνο το αμπαλάζ. Το ΠΑΣΟΚ χώρεσε ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη και τη Δαμανάκη με τον Κοντογιαννόπουλο. Και σήμερα ο Κουβέλης δεν προλαβαίνει να ενημερώνεται για την εισβολή ΠΑΣόΚων στο κόμμα του.

 14. Μπουκανιέρος said

  «το χάλκινο πνευστό όργανο, η τούμπα, προφέρεται tuba, όχι έρρινο, ενώ οι άλλες δυο προφέρονται έρρινες, tumba.»

  Όχι. Εξαρτάται από τη γεωγραφική παραλλαγή, τον ομιλητή και την περίσταση του λόγου. Δηλ. και οι άλλες δύο μπορεί να προφέρονται με σκέτο b, ενώ και το μουσικό όργανο μπορεί να ακουστεί προρινισμένο (μάλλον πιο σωστός όρος από το έρρινο).

 15. bernardina said

  Ή όπως θα έλεγε ο μέγας και προφητικός Μαρξ (ο Γκράουτσο, όχι ο άλλος) Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.

 16. Γιώργος Πρίμπας said

  Οι βορίδης και γεωργιάδης, που διεγράφησαν από το λαος γιατί είπαν ΝΑΙ και όχι ΟΧΙ που το είπε ο καρατζαφέρης γιατί ειδε ότι αν έλεγε το ΝΑΙ που προπαγάνδιζε μέχρι πριν λίγες μέρες θα έχανε ψήφους, θα πάνε στη νέα δημοκρατία που διέγραψε καμιά εικοσαριά γιατί δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή δηλαδή να ψηφίσουν ΝΑΙ και ψήφισαν ΟΧΙ και τους οποίους φλερτάρει η ντόρα που όμως διεγράφτηκε πέρσι γιατί είχε πει ΝΑΙ και δεν είχε τηρήσει την περσινή κομματική γραμμή της νέας δημοκρατίας που ήταν ΟΧΙ.

 17. Servitoros said

  Και ο νέος ύμνος του ΛΑΟΣ και του Προέδρου:

 18. Ηλεφούφουτος said

  «τον έχουν πει έτσι εδώ και αρκετό καιρό …θα τον συνοδεύει, νομίζω, για πάντα, μέχρι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας, όπως ας πούμε το «Γέρος της Δημοκρατίας» τον Γεώργιο Παπανδρέου ή το «Νέστορας της Αριστεράς» τον Ηλία Ηλιού.» »
  Κοίτα να δεις πώς οι δρόμοι των σκέψεων άλλοτε κινούνται παράλληλα κι άλλοτε συναντιούνται!
  Όταν διαβάζοντας την παράγραφο έφτασα στο «για πάντα», η σκέψη που μου ήρθε ήταν: αισιόδοξος είσαι, Νικοκύρη. Και το Γεώργιο Παπανδρέου τονε λέγανε στη δεκαετία του ’40 «παπατζή» και τελικά του έμεινε το «γέρος της Δημοκρατίας».
  Μετά ήρθε και το σχόλιο 3 της Ππαν και έδεσε!

 19. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια.

  14: Εννοείται ότι οι παρατηρήσεις για την προφορά ισχύουν για τα ελληνικά των λεξικών, όσο υπαρκτά ή ανύπαρκτα είναι.

 20. bernardina said

  Φυσικά, μετά απ’ όλ’ αυτά, ήταν επόμενο αργά ή γρήγορα να μας ρίξουν στις ουσίες ομαδικά. Αρχίζοντας από τις πιο «αθώες» και νόμιμες.
  Είδα χτες βράδυ το σποτ για πρώτη φορά και δεν πίστευα στα μάτια μου. Γιατί ξέχωρα από την εμπορική εκμετάλλευση του πράγματος (σιγά τα ωά, πρώτη φορά θα ‘τανε…) αυτό το τάχαμουδηθεν ενθαρρυντικό μήνυμα μού ακούστηκε σαν επικήδειος.

  Αλήθεια, κάποιας ομάδας ύμνος δεν είναι αυτός; Της Μάντσεστερ; Ή κάνω λάθος;

  Σόρι για το εκτός θέματος, αλλά ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας

 21. Και η Ντόρα που είπε ΝΑΙ έρχεται σε επαφές με τους βουλευτές της ΝΔ που διαγράφηκαν επειδή είπαν ΟΧΙ.
  Αν μη τι άλλο, δεν βαριόμαστε αυτό τον καιρό.

 22. Χαραλαμποβόλος said

  …είναι η κατάστασή μας για γέλια ή για κλάματα;;
  (πάντως κωλοτούμπες (κυριολεκτικές) εμείς εδώ κάναμε κι όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό)

 23. Μπουκανιέρος said

  19 Α, εννοείς τον «προσεκτικό ομιλητή» του Μαμπινιώτη, 🙂
  ή μάλλον όσους, όχι μόνο ορθογραφούν αλλά και προφέρουν σύμφωνα με την ετυμολογία.

 24. Η λέξη τούμπα, από μόνη της, αρκεί για να σημάνει την κυβίστηση. Το πρόθεμα κωλο- περιττεύει, αφού δεν υπάρχει άλλου είδους τούμπα για να την αντιδιαστέλλει.
  Τίθεται κυρίως για να δώσει ειρωνική χροιά στη λέξη ιδιαίτερα όταν ανεφέρεται σε πολιτικό.

 25. sarant said

  22 και πριν: Κι εγώ έκανα κωλοτούμπες κυριολεκτικές στο Δημοτικό, και άλλοι της ηλικίας μου. Η λέξη δεν έχει λεξικογραφηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε το 1930, ίσως όμως να μην είναι πολύ παλιότερη, ίσως να είναι του 1890.

 26. sarant said

  23: Όχι βέβαια! Εννοώ το ΛΚΝ. Ο προσεχτικός ομιλητής του Μπαμπινιώτη είναι το άλλο άκρο. Αλλά με τη λογική του 19 δεν μπορεί να υπάρξει λεξικό σε έναν τόμο, διότι πρέπει να αναφέρει όλες τις παραλλαγές των λέξεων, όλες τις προφορές όλων των ανθρώπων, κτλ. Ούτε είναι δυνατό να μιλήσουμε για γλωσσικά φαινόμενα αν πρέπει να αναφέρουμε όλες τις παραλλαγές.

 27. bernardina said

  24
  Κι όμως υπάρχει. Κωλοτούμπα είναι αυτή που γίνεται με φορά προς τα πίσω. Τούμπα είναι αυτή που γίνεται με φορά προς τα εμπρός.
  Θυμάμαι τη γυμνάστριά μας να ονομάζει κυβίστηση την δεύτερη και ανακυβίστηση την πρώτη, αυθαίρετα προφανώς και για πρακτικούς λόγους, αφού φαίνεται πως είναι ένα και το αυτό (;)
  Πάντως ο συγκεκριμένος είναι άσος και στις μεν και στις δε.

 28. ππαν said

  Και βέβαια, «τούμπα ειν΄ο Γιάννςη Ζουγανέλης», ο καταπληκτικός μουσικός που γνώρισε την τούμπα στο αναμορφωτήριο

 29. ἔ καλά, μπροστὰ στὶς κωλοτοῦμπες Σαμαρᾶ ὠχριᾷ ὁ Καρατζαφέρης. ἄλλος ἔχει τὸ ὄνομα καὶ ἄλλος ἔχει τὴν χάρι. νὰ μὴ ποῦμε γιὰ «ἀπὸ τὰ λεφτὰ ὑπάρχουν» στὸ «δὲν ὑπάρχει σάλιο». παιδιαρίσματα. διαφωνῶ μὲ τὴν μεταστροφὴ Καρατζαφέρη πάντως, μπράβο στὸν Ἄδωνι γιὰ τὴν συνέπειά του καὶ μάλιστα σὲ μιὰ ἀντιδημοφιλῆ στάσι. τὰ ἄλλα ἐντάσσονται στὶς γνωστὲς ἀντικαρατζαφέρειες ἐμμονὲς τῶν ἀριστερῶν ποὺ χρεώνουν μόνο στὸν Καρατζαφέρη ἐλαττώματα ὅλων σχεδὸν τῶν πολιτικῶν.

 30. sarant said

  29: Για τον Σαμαρά δεν έχεις άδικο, αλλά ο Άδωνης έχει και να κερδίσει από την επιλογή του.

 31. μόνο τὰ κομμούνια ἔμειναν χωρὶς διαρροές βουλευτῶν σὲ αὐτὴν τὴν βουλή. αὐτοὶ τοὺς «παραιτοῦν» πρὶν προλάβουν κἂν νὰ διαφωνήσουν 😉

 32. Να προσθέσω και την κωλοτούμπα «αλά Μελισσανίδη» (εναλλακτικά: «που θα τη ζήλευε ακόμα και ο Μελισσανίδης»).

 33. #30 γιὰ τὸν Ἄδωνι δὲν τὸ βλέπω. ὁ Μάκης ὅμως ἴσως.

 34. Immortalité said

  @31 Κορνήλιε τα κομμούνια παραπέμπουν σε συνθήματα που τώρα τελευταία ο αρχηγός σκέφτεται πολύ δυνατά.

 35. 27
  Ευχαριστώ για την πληροφόρηση, δεν ήξερα την διαφορά. Παρόλα αυτά, οι επικριτές των πολιτικών σκοπίμως επιλέγουν την κωλοτούμπα, ορθώς, προκειμένου να τους χλευάσουν.

 36. sarant said

  33: Ο Μάκης σίγουρα. Ο Άδωνης ίσως -και έχει και ενθάρρυνση από τους περισσότερους οπαδούς του (βλ. το φόρουμ του).

 37. ππαν said

  31: προσπερνώ την επιλογή λέξης -μας έχεις συνηθίσει, εξάλλου, σε αυτά, από την εποχή των κίναιδων- και μου φαίνεται ότι ταιριάζει το «τυχαίο; δε νόμίζω». Όταν έχεις θέσεις σταθερές και διατυπωμένες και πολιτεύεσαι σε αυτήν την βάση, είναι πιο δύσκολο να κάνεις τούμπα

 38. #34 ἔ, πολλὲς φορὲς γράφτηκε ἐδῶ μέσα «ἐθνίκια».

 39. ππαν said

  38: δεν άρχισα εγώ, κυρία, ο Γιωργάκης με πείραξε πρώτος. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι διαβάζω ενήλικα 😉

 40. Immortalité said

  @38 Εντάξει, φαίνεσαι, πίσω από το δάχτυλό σου είσαι 😉

 41. cronopiusa said

  Στόχος του όποιου Καρατζαφέρη η Ιστορική Μνήμη, αφιερωμένο εξαιρετικά στον σχολιαστή 31
  «ΤΟΙΧΟΙ» ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΑΗ 4

  Κοραή 4 – Προσβάσιμος Χώρος

 42. ##39 #40 ἐντάξει πέτυχε τὸ πείραμα. οἱ ἀπαξιωτικὲς ἀναφορὲς ἐπιτρέπονται μονομερῶς.

 43. ππαν said

  Στην Ελλάδα παλιά, όταν ήμασταν φτωχοί (κλαυσίγελως) και τα σακάκια και τα παλτά ήταν φτιαγμένα για φτωχούς, δηλαδή για να αντέχουν, οι άνθρωποι γύριζαν τα σακάκια τους ώστε αν βγει προς τα έξω η πλευρά του υφάσματος που δεν γυάλιζε ή δεν είχε τριφτεί. Έτσι συχνά οι άντρες είχαν κούμπωμα «γυναικείο», με ανάποδη δηλαδή θέση για κουμπιά και κουμπότρυπες.

  Στην Γαλλία που ήταν πλούσιοι γύριζαν τα σακάκια τους οι κωλοτούμπες

 44. Προς υπεράσπιση Κορνηλίου

  Omnia sunt communia υπό Thomas Müntzer
  http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_M%C3%BCntzer

 45. Immortalité said

  @42 Κανείς δεν απαγόρευσε τίποτα σε κανένα, μια επισήμανση έκανα σ’ εσένα και όχι γενικά, τώρα ο καθείς με την παιδεία του και τις αναφορές του πορεύεται, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

 46. #30
  Είναι το «You’ll Never Walk Alone», ένα πολύ δημοφιλές ταργούδι των σίξτιζ,
  νομίζω διασκευή ενόα παλιότερου τραγουδιού από το αγγλικό γκρουπ της British Invasion, τους Gerry and the Pacemakers.

  Στη δεκαετία του ’60 ήταν πολύ της μόδας στα αγγλικά γήπεδα να σηκώνονται οι οπαδοί και να τραγουδάνε όλοι εν χορώ κάποιο γνωστό χιτ. Εχω δει π.χ. μια ολόκληρη κερκίδα να τραγουδάει Μπητλς, «She loves you, yeah-yeah-yeah».
  Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν διαλέξει το εν λόγω «You’ll Never Walk Alone»,
  που τελικά έγινε και ο ύμνος τους.

 47. Το δικό μου #46 ήταν απάντηση στο #20 της bernadina, και όχι στο #30, όπως έγραψα λάθος 🙂

 48. # 43 Eίμαι εκτός θέματος, αλλά θα το ρωτήσω… Αυτή η «κωλοτούμπα» τέλος πάντων με τα κουμπιά των πουκαμίσων που είναι αλλού στα αντρικά και αλλού στα γυναικεία, έχει κανένα πρακτικό λόγο που επιβλήθηκε;

  ΥΓ: Παρακαλώ όχι πολλά πολλά για το κακόηχον της κωλοτούμπας. Μερικοί πληγωνόμαστε. 😉

 49. #45 χμ, τί νὰ σοῦ πῶ, ἐμένα ὁ πατέρας μου ΚΚΕ ψηφίζει, ἂν ὑπονοεῖς κάτι μὲ τὸ «παιδεία». τὸ νὰ μπορεῖ κάποιος νὰ λέῃ «ἐθνίκια» ἀλλὰ ὄχι «κομμούνια» γιατὶ τὸ πρῶτο εἶναι ἐκλέπτυνσι ἐν ᾦ τὸ δεύτερο ἄξεστη χοντροκοπιὰ ἀπαίδευτου ἀνθρώπου δὲν τὸ καταλαβαίνω. προσωπικῶς δὲν χρησιμοποιῶ τὸν ὅρο, ἀλλὰ τὸν πέταξα ἔτσι σὰν δόλωμα. τὸ λαβράκι πάντως ποὺ ἤθελα τὸ ἔβγαλα.

 50. #46
  Και ενσωματωμένο το ’70 στο Fearless των Πινκ Φλόιντ:

 51. Ακυρο, το βρήκα και λέει αυτό

  http://www.pare-dose.net/?p=3031

  (δεν με αφήνει να το κάνω κόπυ)

 52. Μπουκανιέρος said

  26 Πάλι άδικο έχεις (κτγμ). Πρώτον, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα λεξικά αφού με την τρέχουσα ορθογραφία όλες αυτές οι προφορές (b,προρινισμένο b, mb, ακόμα και mp) γράφονται με τον ίδιο τρόπο. Δεύτερο, δεν έχει να κάνει με «όλες τις παραλλαγές [όλων] των λέξεων», χύμα-στο-κύμα, αλλά με πολύ συγκεκριμένο και γενικό γλωσσικό φαινόμενο, ακριβώς, που είναι καλά γνωστό και έχει μελετηθεί (εναλλακτικές προφορές του ‘μπ’ μετά από φωνήεν).

 53. Και δηλαδή (συγγώμη αλλά συγχύστηκα τώρα), επειδή βόλευε τις υπηρέτριες στη Βικτωριανή Αγγλία, πρέπει σήμερα εγώ να έχω τα κουμπιά στα αριστερά για να παιδεύομαι;

 54. ππαν said

  49: Μα βέβαια, δόλωμα ήταν 😉 -Έτσι στ΄αστεία το΄κανα, κυρία, για να δω. Και με παρέσυρε κι ο Γιωργάκης.

 55. sarant said

  52: Πώς δεν υπάρχει πρόβλημα με τα λεξικά; Δεν (πρέπει να) καταγράφουν και την προφορά τα λεξικά; Μη λες λοιπόν πράγματα στα κουτουρού γιατί μας διαβάζει και κόσμος. Παρέμπ, το ΛΚΝ δίνει tuba το μουσικό όργανο και tumba τις άλλες δυο τούμπες, προφανώς πάσχουν κι αυτοί από μπαμπινιωτισμό.

 56. #38, #42, #49
  Κορνήλιε, το αντίθετο (ας πούμε) του «εθνίκια» δεν είναι «κουμμούνια».
  Είναι «γκλομπάλια».

 57. #54 αὐτὸς ὁ Γιωργάκης πῆρε πολὺ κόσμο στὸν λαιμό του τελικά!

  (ὄχι, δόλωμα ἦταν, ἀστεῖο δὲν ἦταν).

  #56 τὸ θέμα δὲν εἶναι ποιό εἶναι τὸ ἀντίθετο. τὸ θέμα εῑναι ὅτι κάναμε ἕνα σωρὸ σχόλια, ἐν ᾦ ἂν ἔγραφα π.χ. «ἐθνίκια» θὰ περνοῦσε στὸ ντούκου.

  τὸ κλείνω ἐδῶ.

 58. Γιώργος Πρίμπας said

  Σοφία (σχόλια 51-53) σε συνέχεια της ερμηνείας για τη θέση των κουμπιών, αν το σκεφτείς υπάρχει και μία ερμηνεία ως προς τη θέση του άντρα που ξεντύΝΕΙ

 59. ππαν said

  56: οικουμενίκια καλύτερο, νομίζω 🙂

 60. Μπουκανιέρος said

  55 Από μπαμπινιωτισμό όχι, αλλά από βορειοελλαδιτισμό ναι.
  Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό (ο ας πούμε τοπικισμός), αλλά τα μαθήματα ορθοφωνίας με βάση την ετυμολογία. (Προφανώς, αν αλλάξει η άποψη για την ετυμολογία,* θα αλλάξει και η «σωστή» προφορά.)

  Όσο για το πρώτο μέρος, προφανώς εσύ μιλάς «στα κουτουρού» 🙂 δηλ. σύμφωνα με τη δική σου άποψη χρειάζεται περισσότερος χώρος (σελίδες, τόμοι…) στα λεξικά, ώστε να αναφέρεται η ετυμολογίστικη ορθοφωνία, κατά περίπτωση. Στη δική μου, αρκεί να υπάρχει γενική σημείωση ή αναφορά για τις εναλλακτικές προφορες του «Φμπ».

  * Μπορεί για τις τούμπες να μην υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλού όμως σαφώς υπάρχει.

 61. ππαν said

  58: μα όταν καθιερώθηκε,δεν (μας) ξέντυναν οι άντρες, μα οι υπηρέτριές μας

 62. Γιώργος Πρίμπας said

  σωστό αλλά μιλάμε για τη Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία

 63. ππαν said

  E ναι, γι αυτό λέω για υπηρέτριες -και υπηρέτες.

 64. Immortalité said

  @49 Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα. Λέω, ότι επισημαίνουμε τα φάουλ, όχι γενικώς, αλλά στους ανθρώπους των οποίων την παιδεία αντιλαμβανόμαστε ακόμα και αν διαφωνούμε ριζικά. Έγινα σαφής ή να βάλω τα κλάματα;

 65. sarant said

  60: Το ΛΚΝ έχει ήδη την προφορά, επομένως πρέπει (με τη δική σου λογική) ή να ξαναγραφτεί ή να καταδικαστεί ως μπαμπινιωτικό.

  Όμως, φαντάζομαι ότι οι ευαισθησίες σου δεν περιορίζονται στην προφορά, αφορούν επίσης τη σημασία των λέξεων. Οπότε πράγματι, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να καταγραφτούν όλες οι σημασίες (ανάλογα με τον εκάστοτε ομιλητή, έγραψες αρχικά), είναι αδύνατο να έχουμε και λεξικά σε έναν τόμο. Ή και καθόλου.

 66. bernardina said

  Βασιλική ναι, έχεις δίκιο, ευχαριστώ για τη διόρθωση. Επίσης βλέπω ότι το έχει τραγουδήσει και ο Έλβις (lives 😆 )

  Δύτη, έχω πολύ καιρό να το ακούσω, και ΤΟΤΕ δεν είχα συνειδητοποιήσει 😯 . Ευχαριστώ κι εσένα για την επισήμανση (επίσης είδα ότι με τον γερο-Ρότζερ αγαπάμε την ίδια ομάδα)

  ΥΓ. Έμαθα και γιατί άντρες και γυναίκες κουμπώνονται αλλιώς. Η πλάκα είναι πως την παράδοση συνεχίζει και το… φερμουάρ! 😛

  Εθνίκια, γκλομπάλια, ροκιές, προφορές… απ’ όλα έχει ο μπαξές (και σήμερα)

 67. Μπουκανιέρος said

  65 Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις μέχρι το βράδυ, αλλά έχουμε και δουγιές!

  Τελευταία προσπάθεια: ναι ο «εκάστοτε» ομιλητής, κάποιος συγκεκριμένος ομιλητής μπορεί να προφέρει πάντα αυτό το «μπ» είτε σκέτο είτε προρινισμένο (ή ίσως και ένρινο), ή μπορεί να το προφέρει άλλοτε έτσι κι άλλοτε αλλιώς (σύμφωνα με παράμετρους όπως: η ταχύτητα, η οικειότητα, η επισημότητα κλπ), και πάει λέγοντας.
  Αυτό είναι γενικό φαινόμενο και δεν έχει να κάνει με λεξικά (εσύ έβαλες τα λεξικά και τους πρακτικούς περιορισμούς τους στην κουβέντα). Δεν έχει να κάνει με προσωπικές ιδιαιτερότητες στην προφορά (π.χ. αν κάποιος ψευδίζει ελαφρά ή ότι-άλλο) ούτε με τη σημασιολογία.

 68. ππαν said

  ΄Πω πω πάθη που αναρριπίζει η τούμπα 😉

 69. #64 κρατῶ μιὰ προγενέστερη δήλωσι περὶ γελώτων τοῦ κάθε πικραμένου.

  ὁπότε μὴ κλάψῃς!

  ἑτοιμάσου γιὰ γελάκια 😉

  (ἀλλὰ θὰ γελάσω τελευταῖος! :P)

 70. sarant said

  67: Άρα, είναι αδύνατο να καταγράψει κανείς οποιαδήποτε πληροφορία για την προφορά μιας λέξης επειδή θα βρεθεί κάποιος που ξύπνησε στραβά να του πει ότι όχι, υπάρχουν ομιλητές που το προφέρουν αλλιώς, είτε πάντοτε είτε ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτό λέμε, συμφωνούμε.

 71. Φταῖνε τὰ ἐθνίκια;
  Φταῖνε τὰ γκλομπάλια;
  Γιὰ τὰ καραγκιοζλίκια
  κι αὐτὰ τὰ μαῦρα χάλια;

  Μὴ φταίει τάχα ἡ τούμπα; Μὴ φταίει ἡ Χαριλάου;
  Καὶ ποὖσαι ἐπιτέλους, Μιχάλη Νικολάου;

 72. ppan said

  71: «To» Χαριλάου

 73. «τὸ» εἶχα ἀρχικά, μετὰ τὸ ἄλλαξα σὲ «ἡ» καὶ μετὰ μετάνιωσα ποὺ τὸ ἄλλαξα. κωλοτοῦμπες…

 74. bernardina said

  Φταίνε οι βαζέλες, φταίνε και οι γαύροι
  φταίνε οι γλωσσολάτρες, οι φλογεροί και λαύροι
  φταίνε τα κουμπιά μας, φταίνε τα φερμουάρ
  μα η δουγειά προσμένει, γι’ αυτό ορεβουάρ

  Κι αν μες στο Χαριλάου δεν βλέπετε γκολάκι
  την κάνω λάου λάου προς το Καραϊσκάκη!

 75. Salonfähig said

  Και ψαράς ο σακάτης; άλα του! μπας και μπαοκτσής; (αυτός δεν αυτοχαρακτηρίζεται του «εθνικοτέτοιου χώρου»; τρομάρα του!)

 76. ΣοφίαΟικ said

  58, 61 κλπ: Περί κουμπιών: ποια βικτωριανή Αγγλία ρε παιδιά; Κουμπία και υπηρέτριες υπήρχαν και πιο παλιά. Το …έθιμο προέρχεται από την γαλλική αυλή.
  Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέρουμε γιατί. Επιπλέον, είναι σχετικά προσφατη προτίμηση γιατί σε πίνακες παλιούς βλεπουμε να έιναι το ίδιο ανδρικά και γυναικεία κουμπώματα.

  Ως αριστερόχειρη γυναίκα πιστεύω ότι πρόκειται για συνωμοσία αριστερόχειρων γυναικών.

 77. 66 κλπ
  Ας ανατρέξουμε στη πηγή, η Αλέξαινα πώς τα φορούσε τα κομβία;

  Μοι φαίνεται περίεργον και δια Βικτωριανή εποχή να περίμενε γαυριών ο κύριος (σόρρυ βερνάρδα) την υπηρέτρια να γδύσει την κυρία πριν ισοτίμως (κρατώ τα ίσια, Ιμμώρ) προχωρήσωσιν εις τα περαιτέρω…

  ‘Οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν διαλέξει το εν λόγω “You’ll Never Walk Alone”,
  που τελικά έγινε και ο ύμνος τους’ και συγκινητικώς, όλους τους στίχους, τιμώντες και τους νεκρούς του ατυχήματος.

 78. Για το μεγάλο κι ατελείωτο θέμα της προφοράς των μπ/ντ/γκ έχουμε γράψει και άλλοτε, χωρίς να συνεννοηθούμε. Βλ. εδώ, εδώ, εδώ και στα εκάστοτε επόμενα σχόλια.
  Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι προφορές b/mb, d/nd, g/ŋg είναι φωνηματικά διαφορετικές ή απλώς αλλοφωνικές παραλλαγές ενός και του αυτού (εκάστοτε) φωνήματος.
  Σε πολλών Ελλήνων την ομιλία — αυτών που όταν διδάσκονται ξένες γλώσσες δεν καταλαβαίνουν τι εννοεί ο δάσκαλος όταν τους λέει λ.χ. «tuba, όχι tumba!» ή «rumba, όχι ruba!» — πρόκειται σαφώς για αλλοφωνικές ή ποικιλοφωνικές παραλλαγές. Από αυτών τη σκοπιά, θα ήταν ανόητο να καταγράφουν τα λεξικά την εκάστοτε «σωστή» προφορά.
  Έλα όμως που σε πολλών άλλων Ελλήνων την ακοή/ομιλία, ίσως λιγότερων αριθμητικά αλλά με μεγαλύτερη επιρροή, η διαφορά είναι αισθητή! Έλα που σε πολλών Ελλήνων την ομιλία υπάρχουν ακόμη και mp/nt/ŋk (και δεν εννοώ βέβαια σε λέξεις όπως ‘κομψός’ ή ‘ελεγκτής’, όπου όλοι έτσι προφέρουμε)! Έλα που οι κατ’επάγγελμα αρμόδιοι για την ορθοφωνία, η Δραματική Σχολή π.χ., επιμένουν στη διάκριση! Από αυτών τη σκοπιά, είναι σκόπιμο τα λεξικά να καταγράφουν την «προτιμητέα» ή «ιδανική» προφορά, εξηγώντας ίσως στον πρόλογο ότι πρόκειται για διακρίσεις που δεν κάνουν όλοι οι Έλληνες.
  Και υπάρχει και το πρόβλημα του τζ/ντζ, που φωνολογικά είναι ακριβώς παράλληλο με τα b/mb, d/nd, g/ŋg, αλλά (δυστυχώς ίσως) σηκώνει ορθογραφική διάκριση. Έτσι, αν θυμάμαι καλά, η κρατική Γραμματική του 1941 αναγκάστηκε να περιλαμβάνει κάπου έναν κατάλογο λέξεων που γράφονται με τζ ή με ντζ, και βλέπουμε πού και πού και τέρατα, όπως ένα κ. Ντζιώρα, που τον θυμάμαι ως συγγραφέα σχολικού βιβλίου μαθηματικών της εποχής μου (1969)…

 79. bernardina said

  78. Αν ανατρέξουμε στην πηγή, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα της Αλέξαινας μάλλον με αποκούμπια είχαν να κάνουν παρά με κουμπιά, όπως έχει επικρατήσει (που κι αυτά ουδεμία σχέση με τα κομβία έχουν) 😉
  Μπέρδεμα, ε;

 80. Το έγραψα στο τουίτα τις προάλλες, και επειδή μ’άρεσε θα το ξαναπώ! 🙂

  Αυτός ο άνθρωπος κάνει τόσο περίτεχνα ακροβατικά, που κάθε ομιλία του θα έπρεπε να προλογίζεται από τον Αλέξη Κωστάλα!

 81. bernardina said

  81 Ναι, σαν να τον ακούω: Και εδώ κυρίες και κύριοι, βλέπουμε τον πρόεδρο να εντυπωσιάζει στο σύντομο πρόγραμμα εκτελώντας άψογα ένα μοναδικό συνδιασμό τετραπλού τόλουπ, τριπλού τόλουπ, τριπλού άξελ και τριπλού τόλουπ. Η πρωτοκαθεδρία του μπορεί να απειληθεί μόνο από τον έτερο πρόεδρο, που εκτός από τα παραπάνω πρόσθεσε στην εντυπωσιακή του παρουσίαση και μια πιρουέτα Μπίλμαν ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο κάμελ σπιν! 😛

 82. Immortalité said

  @81 Ρητουήτ! 😀

 83. Μαρία said

  Η λέξη τούμπα έχει αποκτήσει και επιρρηματική σημασία στη φράση γυρνάω τούμπα κυριολεκτικά (γύρνα το τούμπα=ανάποδα) και μεταφορικά (το/τα γύρισε τούμπα ο Σαμ. ακόμα και με τη σημασία του ήρθαν τα απάνω κάτω).
  Όσο για τον απλό πολίτη που γύρισε πολιτικά, τον ΟΦΑ, οι δικοί μας παλιοί -το έχω ξαναγράψει αλλά ας υπάρχει κι εδώ- τον έλεγαν ντολμέ παραφθορά του ντονμέ.

 84. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 81 εξαιρετικό! σχ 82 και ένα διπλό τσουκαχάρα, παρακαλώ!

  σχ 84 Η επιρρηματική χρήση μού έχει μείνει αλησμόνητη από ένα βράδυ στον κοιτώνα της μονάδας, όπου απελπισμένος κάποιος με το ροχαλητό του συναδέλφου πήγε και τον σκούντηξε και του είπε «Δεν είναι κατάσταση αυτή! Γύρνα στο πλάι! Τούμπα!» Νόμιζε ότι μόνο ανάσκελα ροχαλίζει κανείς.

 85. 71,
  Παρών!
  Σύμπτωση: Στην Χαριλάου έζησα δύο (ωραία) χρόνια, λόγω μετάθεσης του πατέρα μου από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν.
  Πρώτη δημοτικού πήγα στο 15ο δημ. σχολείο, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του Άρη.

 86. gmix said

  Ο κ. Νίκος Μπίστης ο άρτι προσχωρήσας εις την ΔΗΜ.ΑΡ του κυρίου Φωτίου Κουβέλη εις μιαν τηλεοπτικήν εκπομπήν εχρησιμοποίησε την λέξιν πιρουέτα ίσως διότι θεωρεί ότι η κωλοτούμπα είναι πολύ λαϊκή ή ολίγον τι χυδαία !

 87. Μαρία said

  87 (για το συνειρμό)
  Ξεχάσαμε τους λεγόμενους γυρολόγους πολιτικούς.

 88. ππαν said

  ο Μπίστης στον Κουβέλη; Μα τι τούφταιξε;

 89. Μαρία said

  89 Συνεργαζόμενος 🙂

 90. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι αυτό που έγραψε ο Δύτης πιο πάνω, δλδ ότι δεν πρόκειται να βαρεθούμε αυτή την εποχή με τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες- και όχι μόνο του Καρατζαφέρη.

  Όσο για τον Πρόεδρο Νουρέγιεφ/Κωλοτούμπα, τα πράματα δυσκολεύουν.
  Ένα καθαρά τηλεοπτικό προϊόν όπως το ΛΑ.Ο.Σ. χωρίς τηλεοπτική πριμοδότηση- που του είχε δοθεί απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια- είναι δύσκολο να επιβιώσει.
  Ήδη από εχθές στα τηλεοπτικά πάνελ οι εκπρόσωποι του κόμματος του ήταν άφαντοι, ενώ παρόντες ήταν οι Βορίδης και Γεωργιάδης…
  Τελικά, όχι μόνο δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τις απώλειες τις ΝΔ αλλά με τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες του το κόμμα του κινδυνεύει με διάλυση.

  Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι απαραίτητα θετικό, γιατί σε αυτό το ρευστό πολιτικό κλίμα που ζούμε, ένας θεός ξέρει ποιός θα πάρει την θέση του ΛΑ.Ο.Σ.
  Από την μία οι κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη και από την άλλη το γελοίο δίποδο της χρυσής αυγής, κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουν τα ποσοστά της ακροδεξιάς χαμηλά.

  Δεδομένου της αδυναμίας της Ελληνικής αριστεράς να ενωθεί και να προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις, του τέλματος του δικομματισμού, αλλά και της ροπής του Έλληνα ψηφοφόρου προς τα εθνικιστικά και ψευτοπατριωτικά παραμύθια, ο θεός να βάλει το χέρι του αν τυχόν και η Ελληνική ακροδεξιά ακολουθήσει τα αχνάρια της λαϊκίστικης και εύπεπτης Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, πχ τύπου Ολλανδίας, και ξεφορτωθεί τον φιλοχουντικό «όπου φυσά ο άνεμος» Καρατζαφέρη ή τον μουρλό που χαιρετά ναζιστικά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηνών…

 91. Ηλεφούφουτος said

  Κι αφού πήγε κι ο Ριχάρδος, πρέπει όντως να αναβαθμίσουν την ευπρέπειά τους. Μην τους κατηγορήσει ότι ξανακυλάνε σε «κακές συνήθειες» του όχλου!

 92. physicist said

  #91. Ντίνο, δες το θετικά: το ΛΑΟΣ ακολουθεί τη μοίρα άλλων ακροδεξιών σούργελων της Ευρώπης, τα οποία με το που ανέλαβαν συγκυβέρνηση τα πήρε ο διάολος και τα σήκωσε. Δικαιολογημένη η ανησυχία για το τι πρόκειται να το αντικαταστήσει στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αλλά η κατάσταση είναι ρευστή για όλα τα κόμματα. Μοιάζει λίγο με την Ιταλία μετά τα Καθαρά Χέρια, μόνο που εκεί το φιάσκο δεν ήθρε από τους ακροδεξιούς αλλά από τον διάδοχο της ήπιας Κεντροεξιάς. Ήγουν δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει αλλά την ίδια στιγμή ελπίζουμε ότι θα βγει και τίποτα καλό μέσα-μέσα.

 93. sarant said

  89-90: Είναι και θέμα δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης.

 94. Δημήτρης Μ. said

  Και, για να επιστρέψουμε σε προσωνύμια, ας θυμηθούμε τον Δ. Παπασπύρου «Παλάντζα», τον «Γεφυροποιό» Ε. Αβέρωφ, τον «Μπουλντόζα» Μ. Έβερτ.

 95. 93#
  Ναι, συμφωνώ μαζί σου αλλά και ανησυχώ συγχρόνως.
  Από την μία φαντάζομαι την χρυσή αυγή να εισέρχεται στο κοινοβούλιο και τρομάζω, αλλά φαντάζομαι –και ελπίζω- ότι οι νεοναζί θα τρομάξουν τους Έλληνες ψηφοφόρους γενικότερα.

  Το ερώτημα δεν είναι τόσο για το αν οι ακροδεξιοί θα αποτύχουν, όπως απέτυχαν παντού όπου τους δόθηκε εξουσία, αλλά ότι μια έστω παροδική ή τυχαία ενδυνάμωση τους, συνεπάγεται με περισσότερα χαμένα χρόνια για όλους μας.
  Η κοινωνία μας χρειάζεται το συντομότερο (χθες αν ήταν δυνατό) βαθιές θεσμικές αλλαγές –πολιτικές, οικονομικές, συνταγματικές, κλπ- και πολύ φοβάμαι πως μια εθνικιστική στροφή θα καθυστερούσε αυτή την διαδικασία.

 96. sarant said

  95: Μπράβο Δημήτρη -πόσο γρήγορα ξεχνάμε…

 97. Μαρία said

  97 Τα παρατσούκλια των πολιτικών θέλουν ξεχωριστό ποστ, για να προσθέσουμε κι άλλα, ειδικά για το γεφυροποιό 🙂

 98. Συμβάλλοντας στην προσπάθεια διατήρησης της εγκυρότητας του παρόντος ιστολογίου, να διευκρινίσω ότι για κανέναν νεκρό ατυχήματος δεν υιοθετήθηκε απ΄τους σκάουσερς το «You’ll Never Walk Alone» των Ρότζερς/Χαμερστάιν -απ’ το μιούζικαλ Καρουσέλ του 45. Όπως ειπώθηκε, μετά την ηχογράφησή του το 63 απ΄τους Gerry and the Pacemakers, ίσως και με την παρέμβαση του Μπιλ Σάνκλι, υιοθετήθηκε ως τραγούδι κερκίδας. Τα δυστυχήματα με σκάουσερς -Χέιζελ, Χίλσμπορο- ήταν μεταγενέστερα.

  Την τούμπα, τώρα, τη χωμάτινη /γεωλογική, εδώ, σήμερα, την έμαθα ως σημασία.

  Ώστε και πειραματόζωα;

 99. bernardina said

  99 β
  Την πρωτάκουσα από τον Μανόλη Ανδρόνικο και τη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας

  Πειραματόζωα. Έτσι έχει φανεί από καιρό

 100. Μαρία said

  99 Τη συνάντησες όμως ως τούμβα στο μόνον της ζωής του ταξίδιον μαζί με τη μπαΐρα.
  Εγώ την έμαθα πολύ μικρή απο παραδοσιακό παραμύθι, όπου ακουγόταν η φράση «τούμπα απατούμπα, πίσ’ απ’την τούμπα» μετά το «δρόμο πήραν δρόμο αφήσαν».

 101. π2 said

  99: Καλά, ούτε την παοκτζήδικη δεν είχες ακούσει (η οποία, ναι Νίκο [9], από την αρχαιολογική βγαίνει: υπάρχει σημαντικότατος οικισμός που ανασκάπτεται εδώ και δεκαετίες);

 102. 101, 102 και το Βιζυηνό, και τη συνοικία τα συνάντησα φυσικά. Ως μοναχικές περιπτώσεις, ωστόσο, και μόνο. Θέλω να πω, δεν θα πήγαινε ποτέ ο νους μου, να αναφέρεται αυτή η τρίτη σημασία, παρά μόνο σε λεξικά, και αν. Τη χρησιμοποιεί -τη χρησιμοποιούσαν ποτέ- στην καθομιλουμένη;

 103. Μαρία said

  103 Στην καθομιλουμένη ναι, όπως και το υποκοριστικό τουμπίτσα.

 104. Μαρία said

  102 Με υπεύθυνο ανασκαφής συμφοιτητή μου.

 105. sarant said

  105: Πάντως είναι πιο πολύ βόρεια λέξη η τούμπα = λόφος, όχι;

 106. π2 said

  Δευτερώνω. Βρίσκω ας πούμε έναν γήλοφο κοντά στην Όλυνθο

  ὄστις Μεγάλη Τούμπα ὑπὸ τῶν κατοίκων καλεῖται.

 107. π2 said

  (Τα μισά έγραψα. Δευτερώνω στη Μαρία, βρίσκω τον 19ο αιώνα, και αυτό που έχει σημασία είναι πως πρόκειται για λαϊκή ονομασία. Δεν είναι αρχαιολογική ορολογία αρχικά.)

 108. χρησιμοποιούσαμε την κουμούλα αποκλειστικά

 109. Αιμοδότης της πολυκατοικίας said

  http://www.adonisgeorgiadis.gr/phpbb3/viewtopic.php?f=4&t=6605
  ΤΙ ΛΕΤΕ;
  από ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ » 11 Φεβ. 2012, 12:50
  Επίκειται διάσπαση; Εγώ πάντως αν γίνει θα ακολουθήσω Γεωργιάδη-Βορίδη-Πλεύρη

  Re: ΤΙ ΛΕΤΕ;
  από demon1983 » 12 Φεβ. 2012, 18:46
  θα τους ακολουθήσεις και στη Νεα Δημοκρατία???

  Re: ΤΙ ΛΕΤΕ;
  από Κώστας(original) » 13 Φεβ. 2012, 10:54
  Ναι. Οπουδήποτε.
  Ο Άδωνις μας έχει ζαλίσει πολλές φορές ότι τάχα αν δεν ήταν ο Καρατζαφέρης, δε θα γινόταν ποτέ βουλευτής και υφυπουργός. Αυτό είναι μέγα ψέμα. Η αλήθεια είναι αν πήγαινε εξ αρχής στη ΝΔ θα ήταν υπουργός σίγουρα.
  Να πάει στη ΝΔ, γιατί όχι. “Μα με τον Πάκη και τον Ντινόπουλο;” θα μου πεις. Ναι θα σου πω. Γιατί τόσο καιρό σε εξέφραζε ο Ανατολάκης και η Ουρανία Παπαναδρεόυ;

  Re: ΤΙ ΛΕΤΕ;
  από Νέστωρ » 13 Φεβ. 2012, 22:44
  Τουλάχιστον ο Ανατολάκης και η Ουρανία Παπανδρέου δεν τα έχουν κάνει σκ@τα όταν διοίκησαν το κράτος (που ούτε καν το διοίκησαν).

 110. christos said

  Παλιά λέγαμε, σαν παιδιά, με τους φίλους μου ¨έφαγα κωλοτούμπα¨ δηλαδή έπεσα, δηλαδή κάτι έπαθα. Μετά γνώρισα τον τύπο που είναι «κωλοτούμπας» δηλαδή που ενεργεί αλλάζοντας την αρχική του θέση με μια άλλη που δεν υποστήριζε πρίν. Σήμερα βλέπω τη χώρα μου να τρώει κωλοτούμπες απο κωλοτούμπες! Γεια χαρά σε όλους και καλό κουράγιο.

 111. physicist said

  #96. Κατανοητές όλες οι ανησυχίες και βεβαιότητα δεν έχει κανείς αλλά εγώ διαλέγω το αισιόδοξο μήνυμα (πρέπει να βρούμε και τέτοια, ούτως ή άλλως): η φούσκα της λαϊκορθόδοξης ακροδεξιάς έσπασε, και μάλιστα σε χρόνο πολιτικά σύντομο. Οι άλλοι, οι Ναζήδες για, δεν έχουνε ψωμί στην Ελλάδα όπως και να το κάνουμε. Δεν πάει πολιτιστικά στους Έλληνες αυτή η διαστροφή.

 112. Μαρία said

  109 Την κουμούλα για λοφάκι; Τη λέμε κι εμείς αλλά πολύ κοντά στην λατινική σημασία του σωρού π.χ έκανε μια κουμούλα με άμμο.

 113. #113 το λοφάκι, λοφάκι, ο σωρός κουμούλα, η Τούμπα μόνο συνοικία (εννοώ μ’ αυτή την αρχική σημασία). Δεν έχω ακούσει τούμπα για λόφο.

 114. π2 said

  114: Κι η Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας πάντως, από την εποχή του Μαργαρίτη Δήμιτσα λεγόταν έτσι.

  Θα ‘θελα να’ ξερα αυτή η τούμπα τι είναι.

 115. π2 said

  Στα τσιριγώτικα του 19ου αιώνα βρίσκω την ωραιότατη λέξη τουμπιματία, συνώνυμο της κουτουλιάς. 😛

  Κι άλλη μια τούμπα του 19ου, με την έννοια του σωρού.

 116. #115 θαρρώ είναι πέσιμο (από άλογο), απ’ τα συμφραζόμενα. Αλλά, δες το.

 117. nikiplos said

  Υπάρχει και ομότιτλο τραγούδι με τη λέξη
  «κωλοτούμπα».

  Μουσική: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
  Στίχοι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
  (1996)
  ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Τώρα που ‘ρθαν όλα τούμπα
  Μια Ελλάδα κωλοτούμπα
  Έλα απάνω μου κι ακούμπα
  Τώρα που ‘ρθαν όλα σκούρα
  Ο καθένας μια φιγούρα
  Ο καθένας μια καμπούρα

 118. π2 said

  Μερσί Στάζυμπε (και δίκιο έχεις). Η τούμπα / κυβίστηση από πότε μαρτυρείται, Νίκο;

 119. Immortalité said

  Τούμπα επίρρημα ήξερα, λόφο πάλι όχι.

  Δε μου λέτε οι αρμόδιοι; είναι σοβαρά αυτά τα βραβεία για είναι βλογκοβίζιον; Άμα είναι να ψηφίσουμε το σπίτι μας και όποιον αγαπάμε.

 120. #117 πιο συγκεκριμένα

  και για τη χάλκινη τούμπα

 121. sarant said

  Η τούμπα = πέσιμο ή κυβίστηση είναι παλιά θα έλεγα. Βρήκατε κάποιες ανευρέσεις από το 1880τόσο. Εγώ ήξερα ότι ο Ροΐδης στον Ασμοδαίο (ίδια εποχή περίπου) είχε το ψευδώνυμο (μεταξύ άλλων) Θεοτούμπης, που όπως καταλαβαίνω βγαίνει από την τούμπα.

 122. sarant said

  118: Μπράβο Νικιπλος, ωραίο τραγούδι και ενδιαφέρουσα αναφορά!

 123. voulagx said

  Η τούμπα λεγεται και μαγούλα(=γηλοφος)

 124. bernardina said

  Βλέπω ότι υπάρχει και κάτι σαν inside joke για τα Βόρεια Αδέλφια μας 😛

 125. Immortalité said

  @116β Γιατί με την έννοια του σωρού Π2; Κανονική τούμπα πάνω στο χαλί λέει ότι έκαναν.

 126. π2 said

  Μα γιατί έκανα λάθος, προφανώς. 😛

 127. Immortalité said

  Μ’ έχετε ψαρώσει τελείως εσείς οι επιστήμονες! Εσύ έκανες λάθος κι εγώ το διάβασα πεντέξι φορές πριν ρωτήσω, γιατί λέω «δεν μπορεί να έκανε λάθος» 😛

 128. και η πρωτότυπη αφίσα του 1904.

 129. Μαρία said

  129 Εύγε, μάγε.

 130. Μαρία said

  Προς μεγάλη μου έκπληξη ο Ανδριώτης λημματογραφεί μόνο την τούμπα γήλοφο, ενώ ο Βοσταντζόγλου ενώ έχει ως συνώνυμο του τεμενά την κωλορεβερέντσα, κωλοτούμπα γιοκ.
  Στη σκέτη τούμπα όμως εκτός απ’ το κυβίστημα και κουτρουβάλα δίνει, για να χαρεί η Ιμόρ, και την κουλουμούντρα.
  Τον κωλομπαρά τον έχουν όλοι.

 131. Immortalité said

  @131 Κουλουμούντρες!!! Τι μου θύμισες τώρα! 😀

 132. sarant said

  129: Εντυπωσιάζομαι!

 133. Μαρία said

  132 Η λέξη είναι ακόμα ζωντανή; Εμένα κάτι μου θύμιζε και είδα το γλωσσάρι του Ερωτόκριτου και μετά τον Κριαρά.

 134. Immortalité said

  @132 Εννοείται! Έχω φάει μούτρα και γόνατα και γκρίνια για τις κουλουμούντρες δε σου λέω τίποτα. Και το ρήμα κουλουμουντρίζω επίσης μας το λέγανε. Τώρα που δεν έχω ευλύγιστη μέση και δεν κινδυνεύω να φάω τα μούτρα μου, το ρήμα έχει πέσει σε (οικογενειακή) αχρησία.

  Αύριο υπόσχομαι και το λεξικό.

  @133 Εγώ πάλι καθόλου! 😀

 135. 130, 133 Απ’ το 2009 τόχουμε πει το tineye. Κανένα μαγικό.

 136. Μαρία said

  136 Εντάξει το θυμόμαστε το κόλπο, αλλά εδώ η φωτογραφία ήταν αλλοιωμένη.

 137. Μπουκανιέρος said

  Κοιτώντας στα λεξικά (όπως κι οι υπόλοιποι) μου δημιουργήθηκε μια τρομερή υποψία: η λέξη τούμπουλα είναι μόνο κορφιάτικη; Ή τη λένε κι άλλοι κι απλώς οι λεξικογράφοι τη σνομπάρουνε (για τους λόγους που αναφέρει, συχνά-πυκνά, ο Νικοκύρης);

 138. 138 τούμπουλα νε ζναμ

 139. Μαρία said

  139 Ούτε εγώ.

 140. Μπουκανιέρος said

  139 μετάφραση;

 141. sarant said

  Νεζναμ θα πει δεν ξέρω, σ’ εκείνη τη γλώσσα που δεν υπάρχει.

  Η τούμπουλα δεν είναι μόνο κορφιάτικη, φυσικά. Είναι και παξινή. Και κεφαλονίτικη, βρίσκω. Στο ζακυθινό γλωσσάρι βαριέμαι να κοιτάξω.

  Κωλοτούμπα δεν σημαίνει;

 142. Μαρία said

  142 Καλέ πώς δεν υπάρχει. Βουλγάρικα είναι.

 143. Προφανώς εννοούσε τα μακεδονίτικα, αλλά κι εγώ βουλγάρικα το είπα.

 144. #96 #112 μετὰ τὴν πολιτικὴ αὐτοκτονία Καρατζαφέρη μὲ τὴν καταψήφισι τοῦ μνημονίου καὶ τὴν διαγραφὴ Βορίδη-Γεωργιάδη, πράγματι ὁ ΛΑ.Ο.Σ. εἶναι πολὺ πιθανὸ νὰ συρρικνωθῇ τόσο ὥστε νὰ μὴ μπῆ στὴν Βουλή. Ἀπὸ τὴν ἄλλη ὁ κίνδυνος τῶν ναζήδων τῆς ΧΑ ἢ τῶν κομμουνιστῶν καὶ ἀκροαριστερῶν ὑπάρχει. Δὲν σημαίνει πὼς ὅσοι ψηφίζουν ΧΑ εἶναι ναζῆδες, ἁπλῶς αὐτὴ τοὺς ὑπόσχεται λύσεις σὲ προβλήματα ποὺ οἱ ἄλλοι κάνουν ὅτι δὲν βλέπουν. Οὔτε ὅσοι δηλώνουν ὅτι θὰ ψηφίσουν ΚΚΕ ὴ Τσίπρα ἔγιναν ξαφνικὰ ἀναρχοκομμουνισταί. Ἁπλῶς πάλι αὐτὰ τὰ κόμματα τοὺς ὑπόσχονται ὅτι «λεφτὰ ὑπάρχουν». Ἔχουμε δηλαδὴ μία αὔξησι τῶν ποσοστῶν τῶν ἄκρων καὶ μιὰ πελειοδοσία σὲ λαϊκισμό. Ἔτσι τὸ βλέπω ἐγώ, καὶ φυσικὰ μὲ τὴν εὐθύνη τοῦ Σαμαρᾶ ποὺ παρέσχε νομιμοποίησι στὸν ἀντιμνημονιακὸ λαϊκισμὸ καὶ προχθὲς ἔτρεχε νὰ μάσῃ τοὺς βουλευτές του. Μυρίζει Βαϊμάρη ἢ εἶναι ἡ ἰδέα μου; Δὲν ξέρω, μοῦ φαίνεται θ’αῤχίσω νὰ υἱοθετῶ μιὰ στάσι γενικευμένης ἀποστασιοποιήσεως.

 145. Μπουκανιέρος said

  142 Όχι κωλοτούμπα, συνώνυμο της τούμπας (με την έννοια που κουβεντιάζουμε).
  Ο Χυτήρης το ερμηνεύει «τούμπα, πτώση, ανατροπή» – προσθέτω ότι κι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιρρηματικά.

  Ίσως να λύνει και την αμφιβολία για την ετυμολογία (της τούμπας), αφού στα ιταλικά tombola = πτώση (από κει και το πολύ αγαπητό παλιότερα παιγνίδι) – κι αυτό με τη σειρά του βγαίνει, λέει, από ρήμα tombolare = πέφτω με το κεφάλι, ή (μτφ) κατρακυλάω, κατεβαίνω άτσαλα. (Οι λέξεις αυτές χαραχτηρίζονται στο ιταλικό λεξικό fam. = οικ.).

 146. Immortalité said

  Μόνο την τόμπολα ξέρω αλλά μάλλον δεν έχει σχέση ε;

  @145 Σου φαίνεται.

 147. Μαρία said

  144 Ε ναι, προφανέστατα.

 148. ππαν said

  Κορνήλιε, σοβαρά τώρα, θεωρείς το ΚΚΕ αναρχοκομμουνιστικό κόμα; 🙂

 149. Μπουκανιέρος said

  142β Εντάξει τα όρια ανάμεσα στο κορφιάτικο και το εφτανησιώτικο είναι ασαφή, αυτό εννοούσα (τοπικός ηγεμονισμός 🙂 και ζητάω συγγνώμη απ’ τους αδελφούς εφτανήσιους). Το ερώτημα λοιπόν, προς τους αναγνώστες, είναι αν η λέξη λέγεται και πέρα απ’ τα Εφτάνησα.
  (Οι Βούργαροι απάντησαν ήδη 🙂 και μάλιστα στη γλώσσα τους.)

 150. ππαν said

  Επιβεβαιώνω ότι εμείς οι μισο-επτανήσιοι το λέμε, ή μαλλον το έχουμε ακούσει

 151. Μαρία said

  146β Γι’ αυτό ο Βοσταντζ. την τούμπα την έχει σε δυο μεριές α. στην πτώση (με το κεφάλι) και β. στο θέατρο ως ακροβατική τούμπα.

 152. Μπουκανιέρος said

  147 Έχει σχέση, όπως είπα και στο 146. Το παιγνίδι λέγεται έτσι επειδή στα ιταλικά οι αριθμοί «πέφτουν» (δηλ. βγαίνουν). Η τόμπολα είναι το «πέσιμο» του τελευταίου αριθμού που κλείνει το παιγνίδι (από κει και το επιφώνημα, που στους νεότερους θα είναι μάλλον πιο γνωστό απ’ το ίδιο το παιγνίδι).

 153. #149 ὄχι, τὸ θεωρῶ κόμμα ποὺ ἂν κυβερνήσῃ θὰ ἐκφυλιστῇ σὲ κἄτι σὰν τὸ ΑΚΕΛ, γιατὶ φυσικὰ ὑπὸ τὶς παροῦσες συνθῆκες κομμουνισμὸ δὲν μπορεῖ νὰ ἐπιβάλῃ. γι’αὐτὸ καὶ κάνει ὅτι μπορεῖ γιὰ νὰ μὴ κυβερνήσῃ, εὐτυχῶς βέβαια.

 154. Immortalité said

  @153 Μπουκάν μετά το είδα. Γράφαμε μαζί.

  Μαρία, ο Κωστής Φραγκούλης
  έγραφε:

  Όντε τη δω την όμορφη
  μέσα στην αγκαλιά μου
  αν είμαι κι εκατό χρονώ
  κουλουμουντρά
  η καρδιά μου

 155. Λίγο αργοπορημένα, Τζίμης Πανούσης για το #5 και το #7:
  Έβαλα στοίχημα μια τουλούμπα
  να κάνω τούμπα στην Άνω Τούμπα
  με ένα γκαρσόνι από την Τρούμπα
  που η αδελφή του χορεύει ρούμπα

 156. Ήταν η πρώτη ημι-αποτυχημένη προσπάθεια για λινκ 😦
  Πατώντας, βγαίνει το τραγούδι, και το Άνω Τουμπα (μόνο) ήταν μπολντ.
  Ένιγουέι…

 157. Μαρία said

  155 Βρε το σκατόγερο!

  Και αύριο μη ξεχάσετε να αγοράσετε την απεργιακή Ελευθεροτυπία.

 158. ππαν said

  155: Α την καημένη την Τατιάνα Γκρίτση να την έχουν για ελληνόφωνη Γαλλίδα 🙂

 159. Μπουκανιέρος said

  152 Άρα μάλλον ξεκαθαρίζει κάπως το θέμα της ετυμολογίας, ή τουλάχιστον απορρίπτεται η προέλευση από την τούμπα-μαγούλα-ύψωμα (σε πείσμα των λεξικών).
  Τι λέει κι ο Νικοκύρης;

  151 Ππαν, για διευκρίνισε λίγο αυτό το «μισο-επτανήσιοι».

 160. #154 ΠΑΡΟΡΑΜΑ: ὅ,τι

  τί παρόραμα, αὐτὸ ἦταν ἔγκλημα καθοσιώσεως. 40 μετάνοιες καὶ 3ήμερος ξηροφαγία.

 161. ππαν said

  160: Κεφαλονίτες αλλά από την μαμά τους μόνο

 162. Immortalité said

  @158α 😉

  β) την παραγγείλαμε, είναι στην καβάτζα. Αν φτάσει μέχρι εδώ κάτω…

 163. Μπουκανιέρος said

  162 Α, ναι, κάτι θυμάμαι να έχεις ξαναπεί, απ’ όπου έβγαινε το συμπέρασμα ότι είσαι ψηλή.

 164. #163 ΠΩ ΡΕ ΠΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ!!! ΤΕΛΕΙΟ!

 165. Μαρία said

  160 Μάλλον μπερδεύτηκες. Τα λεξικά δεν συνδέουν ετυμολογικά την τούμπα ύψωμα με την τούμπα/κωλοτούμπα. Έχουν μαζί με το όργανο 3 λήμματα.

  160β. Εγώ το θυμάμαι απο παλιά.

 166. ππαν said

  164-166: μα τι θυμάστε, απαπαπα. Καλαμαντάρα με είχα αποκαλέσει, Μπουκανιέρε;

 167. Immortalité said

  @165 Στα τραγούδια έχω καλή μνήμη 😉

  @159 Τώρα το είδα Ππαν. Ποια είναι η Τατιάνα;

 168. sarant said

  160-166: Ο Πετρούνιας στο ΛΚΝ, αν θυμάμαι καλά, παράγει την τούμπα-κυβίστηση από την τούμπα-ύψωμα.

  Ωστόσο, δεν θα έλεγα ότι καταρρίπτεται η ετυμολογία του ΕΛΝΕΓ επειδή υπάρχει το tombola > τούμπουλα στα εφτάνησα, αν δεν ξέρουμε το σκεπτικό όσων υποστήριξαν τις άλλες απόψεις (δεν το ξέρουμε) ή το πότε καταγράφεται η λέξη στα ελληνικά (δεν το ξέρω).

 169. Μπουκανιέρος said

  166α Και όμως. Το ΛΚΝ, που έχει 3 λήμματα, λέει (όπως το βλέπω στην Πύλη) ότι η τούμπα-1 βγαίνει από την τούμπα-2.
  Ο Μπάμπι έχει αυτες τις 2 τούμπες μαζί σε ένα λήμμα (δηλ.μόνο το όργανο σε χωριστό λήμμα) και δίνει ετυμολογία από τύμβος κλπ.
  Εννιαίο λήμμα για τις 2 τούμπες και στον επίτομο Δημητράκο (όπου το όργανο λείπει).
  (Ο Ανδριώτης, όπως είπες, έχει μόνο τη μία τούμπα.)

 170. ππαν said

  Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ. Κάπου από τα Άνω Πετράλωνα ήταν

 171. Immortalité said

  @171 Άμα μιλούσε καλά γαλλικά, είχε παντρευτεί και Γάλλο, πολύ θέλει;
  Πάντως εδώ μέσα, ό,τι πεις δεν ξεχνιέται ποτέ. Να το ‘χεις στα υπ’ όψιν 😉

 172. Μπουκανιέρος said

  169α Σωστά θυμάσαι.
  169β Όχι απαραίτητα απ’ το εφτανησιακό αλλά οπωσδήποτε ή απ’ το ιταλικό (με άλλο δρόμο) ή απ’ το ρουμάνικο (που αναφέρεις εσύ), αφού απότι φαίνεται αυτές οι δύο λέξεις έχουν την ίδια σημασία με την αρχική της (γυμναστικής) τούμπας.

  167 Ε, ναι.

 173. Μαρία said

  170 Αμάν! Δεν κοίταξα τον Πετρούνια. Βασίστηκα στο ιταλικό/ρουμάνικο του ποστ, γιατί νόμισα οτι το πήρε απο κει ο Νίκος.

  Πάω να δω το λινκ της Ιμόρ, για να δω πού αναφέρεται η Τατιάνα.

 174. Μαρία said

  159 Α χα, χα!

 175. Immortalité said

  Και αυτή τη γελαστή νότα, σας καληνυχτώ και πάω να θέσω 🙂

 176. Μπουκανιέρος said

  Καληνύχτα κι από μένα.

 177. Κορνήλιε, ατυχής ο συσχετισμός των νεοναζί με ΚΚΕ και την ακροαριστερά.
  Έλεος, μην τα ισοπεδώνουμε όλα…
  Στο φινάλε το ΚΚΕ έχει μια πολύ έντιμη στάση απέναντι στα προβλήματα της χώρας, προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές ανεξάρτητα εάν είναι ανέφικτες, ουτοπικές ή μη πραγματοποιήσιμες.
  Τέλος πάντων, κατανοητή η χρήση τέτοιων επιχειρημάτων..

  Επαναλαμβάνω τον προβληματισμό για το τι θα πάρει την θέση του ΛΑ.Ο.Σ. αν υποθέσουμε ότι υπάρξει διάσπαση, διάλυση ή ενσωμάτωση στην ΝΔ.
  Το λέω αυτό γιατί δημοσκοπικά τουλάχιστον βλέπουμε τρελά πράματα πχ μετακίνηση ψηφοφόρων από την ΝΔ στο ΚΚΕ ή από το ΠΑΣΟΚ στην χρυσή αυγή, δλδ κινήσεις απελπισίας, και όχι συνειδητές πολιτικές επιλογές που να είναι αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων και διεργασιών μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

  Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνούμε ότι τόπος χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ότι ο δικομματισμός έχει τραυματιστεί σοβαρά κλπ, αλλά προς το παρόν ο δικομματισμός κυβερνά, η ΝΔ είναι σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου που προικοδοτεί το πρώτο κόμμα με καμιά πενηνταριά έδρες, όποτε υπάρχει η πιθανότητα το σάπιο πολιτικό σύστημα να συνεχίσει να κυβερνά τον τόπο για μερικά χρόνια ακόμα, με συνεργασίες όπως πχ αυτή που βιώνουμε σήμερα.

  Με αυτό το σκεπτικό αναρωτιέμαι τι θα γίνει εάν το 5% του ΛΑ.Ο.Σ. το διαδεχθεί πχ ένα 10% του Καμμένου.
  Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το ερώτημα είναι πόσα χρόνια έχουμε ακόμα για πέταμα;
  Και θα έχει μείνει τίποτα όρθιο τότε;

 178. Tις πταίει said

 179. aerosol said

  Σε κάποια χαριτωμένα στιχάκια το «κομμούνια» ριμάρει με το «σαπούνια». Επίσης, υπήρξε αγαπημένη προσφώνηση των κυρίων που ασκούσαν την ευγενή και δύσκολη τέχνη των βασανιστηρίων σε πολλούς συμπολίτες μας. Ως εκ τούτου (και γνωρίζοντας πως δεν έχουν κυνηγηθεί ανηλεώς «εθνίκια» στην Ελλάδα, αντίθετα μάλιστα, στόλισαν πολλούς υψηλούς θώκους με την παρουσία τους) θεωρώ πως αυτή η λέξη αποτελεί άπρεπο χαρακτηρισμό. Όχι με την έννοια του politically incorrect, αλλά με την έννοια της χυδαιότερης μαλακίας που έχει γραφεί στο παρόν ιστολόγιο -πιθανών τρολισμών εξαιρουμένων.

  Το χιούμορ, τα ευφυολογήματα και η στιχουργική τέχνη μάλλον δεν είναι αρκετά να με πείσουν να κάνω κωλορεβεράντζες και να παραβλέψω το συμβάν. Δεν μιλώ ως κομμουνιστής, τυχαίνει να μην είμαι. Αλλά και να ήμουνα δεν θα άλλαζε κάτι στο ατόπημα που παρατηρώ. Νομίζω πως αποτελεί προσβολή που ξεπερνά τα όρια μιας πιθανής υποκειμενικότητας λόγω πολιτικής τοποθέτησης. Είναι -στη συλλογική μνήμη- μια άμεση παραπομπή σε καταστάσεις που λερώνουν την ιστορία μας.
  Έχω γνωρίσει εθνίκια. Και δεν μιλώ για τα ραφινάτα, με πνεύματα και ποιητικές ευαισθησίες. Έχω γνωρίσει εθνίκια. Κανένα δεν ήταν τόσο αμετροεπές που σε «μεικτή» παρέα να μιλά με αυτό τον τρόπο. Ως τώρα, βέβαια.

  [«Αχ, ναι. Καλέ, ήταν δόλωμα! Εϊχε και φατσούλα μετά». Ντροπή, Κορνήλιε.]

 180. Μπουκανιέρος said

  158 Καλημέρα.
  Το θυμήθηκα και την αγόρασα, μαζί με τα τσιγάρα και το ψωμί.
  Ώστε λοιπόν υπάρχει ζωή μετά τ’ αφεντικά;

 181. Immortalité said

  Καλημέρα και από δω χάμω.
  @181 Ε, πέφτω από τα σύννεφα! Έχει πιο πρωινή πτήση για ‘κει απ’ ότι για δω;
  Μετά τις 9.30 είπανε…

 182. Immortalité said

  @180 Συμφωνώ.-

 183. 76. (νομίζω: μπερδεύτηκα με τις τόσες αναρτήσεις για την προφορά): ο Φιλητάς ή ο Βηλαράς πρότεινε πρώτος την προσθήκη δύο φθόγγων ακόμα (b, d) για να αποδίδονται οι διαφορετικές προφορές του μπ και του ντ;
  171: Η Μιλλιέξ στο Θησείο μεγάλωσε (http://www.haef.gr/libraries/biographies/milliexf.php) Μάλιστα σε ένα θαυμάσιο παιδικό – εφηβικό βιβλίο της περιγράφει και τις νυχτερινές επισκέψεις στην αφύλαχτη Ακρόπολη με έναν παιδικό έρωτα…

  όσο για τον Αντώνη Κομανέτση, ομοιοκαταληκτεί και με ενδιαφέρουσες λέξεις, οπότε οι στιχοπλόκοι εδώ μπορούν να πλέξουν στιχάκια για τον – όπου φυσά ο άνεμος – «πότε έτσι πότε γιουβέτσι Αντώνη Κομανέτση», ας πούμε, ή άλλα περισσότερο ευφυή από το δικό μου αδέξιο…

 184. sarant said

  Καλημέρα και από μένα.

  170: Ο Μπαμπινιώτης, που δεν τον πιάνεις πουθενά, στο ετυμολογικό του λεξικό έχει τρία λήμματα ενώ στο γενικό λεξικό έχει δύο μόνο για την τούμπα.
  Με τη διευκρίνιση συμφωνώ, η τούμπα είναι, σχεδόν βέβαια, από το «πέφτω» (tombare, tumbar κτλ.) αλλά πώς και πού δεν ξέρουμε.

 185. sarant said

  184: Ναι, το έτσι/γιουβέτσι/Κομανέτσι ακούγεται ήδη.

 186. Σχετικό με την ανάρτηση, και αρκετά πετυχημένο, του Χατζόπουλου:

 187. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #136
  Το κάνει και το γκουγκλ-εικόνες.
  Για τη συγκεκριμένη, που είναι πειραγμένη, αν κροπάρεις τα γράμματα πάνω κάτω και την ψάξεις, βγάζει αυτά
  http://tinyurl.com/85k8ldh
  http://tinyurl.com/7trfgjb
  http://tinyurl.com/8xw8xyb

 188. #188 Με το tineye άρκεσε ένα δεξί κλικ στην εικόνα του άρθρου και η επιλογή search image on tineye

 189. Μάνος Κ said

  Θυμάμαι έναν παππού στο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου όπου περνούσα μικρός τα καλοκαίρια. Σκληρός δεξιός ο παππούς, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Δεν έβλεπε κανένα λόγο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, και όταν τον πείραζαν στο καφενείου θύμωνε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει τίποτα για το χωριό, όπως δήλωνε. Νερό τρεχούμενο δεν είχε και ο δρόμος άφτιαχτος, ένας χωματόδρομος από το ’60. Και μετά ήρθε η ΝΔ το ’90. Νερό γιοκ. Δρόμος, τα ίδια χάλια. Και γύρω στο ’95 με ΠΑΣΟΚ έρχεται και το νερό, ασφαλτοστρώνεται κι ο δρόμος. Το ίδιο καλοκαίρι. Ω, τι τράβηξε ο παππούς από την παρέα του καφενείου.! Όταν τον στρίμωξαν για τα καλά ανέκραξε: «Εγώ σαμαροκυλίστρας δε γίνομαι». Εννοούσε ότι δεν αλλάζει εύκολα άποψη σαν τον καβαλάρη που κυλά-γλυστρά από τη μια μερία του σαμαριού στην άλλη.
  Αν ζούσε σήμερα, το ίδιο θα έλεγε για το Καρατζαφέρη.

 190. sarant said

  188-189: Τέτοια κάνουν και δεν μπορεί ο κόσμος να βάζει κουίζ!

  190: Σαμαροκυλίστρας, πολύ ωραίο -και ακούγεται και επίκαιρο λόγω Σαμαρά!

 191. Mπετατζής said

 192. Salonfähig said

  @180 Eμ, όταν λέει κάποιος «τα σύκα, σύκα και τον Κορνήλιο Κ…», του λέτε ότι είναι πολύ σκληρός με το παιδί θαύμα (και στην ποίηση και στη μαλακία).
  Αλλά είπαμε, άλλοι έχουν τον Λουκάνικο για μασκότ, εδώ τον ρόλο τον παίζει ο Κορνήλιος!
  (Στον πατέρα του μπροστά τολμάει να πει τα «κομμ…; θα ήθελα να ξέρω από απλή περιέργεια, πλάκα θα είχε).
  Έτυχε να συναντήσω κάποτε κάποιον που έτυχε αυτής της ιδιαιτέρας περιποίησης από τους καλλιτέχνες για τους οποίους μιλάς και είχε κάτι αναμνηστικά στην πέτσα του. Ο κυρ Κ. θα μας έλεγε ίσως: σιγά μωρέ, το τατουάζ πονάει περισσότερο!

 193. Φίλε Μπετατζή από το #192, ρίξε μια ματιά στο #156 😉

 194. Mπετατζής said

  ουπς, μου ξέφυγε ….. , πες πως το βαλα για να το εμπεδώσουμε.

 195. Μπουκανιέρος said

  158 κ.α.
  http://katalipsiesiea.blogspot.com/2012/02/blog-post_16.html

 196. Mπετατζής said

  Νικοκύρη, το κειμενάκι το υπέγραψες και με τα δυο χέρια, γι΄ αυτό έχει δυο φορές τ΄ όνομά σου ;;; 🙂

 197. sarant said

  197: Δεν ξέρω τίποτα, στα διάφορα σάιτ υπάρχει μία φορά 🙂

 198. Μαρία said

  196 Άντε να έχουμε και κάτι για να χαρούμε. 40 χιλιάδες φύλλα τυπώθηκαν, όπως άκουσα απο συντάκτρια της Ελ το πρωί στη ΝΕΤ, όπου διαφημίστηκε απο χτες η έκδοση.

 199. Η απεργιακή Ε σε πδφ, όλες οι σελίδες (δεν ξέρω αν το βάζω σωστά εδώ -εδώ δεν γίνεται η συζήτηση για την Ε, ε;;;)

  http://erganet.wordpress.com/2012/02/15/1%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

 200. τί μανία πάλι αὐτὴ μὲ τὴν ἀπεργιακὴ Ε. συλλετικὴ θὰ εἶναι;

  Τόσο πολὺ ἔτσουξε τὸ «κομμούνια»;

  λυπᾶμαι, καὶ τὸ «ἐθνίκια» τσούζει, ἀλλὰ δὲν διαμαρτυρήθηκε κἀνείς.

  καὶ γιὰ νὰ λύσω τὴν ἀπορία τοῦ συντάκτη τοῦ ὑπ’ ἀρίθμ. 193 δὲν λέω «κομμούνια» οὔτε στὸν πατέρα μου μπροστὰ οὔτε ἀπὸ πίσω. γενικῶς δὲν χρησιμοποιῶ αὐτὴν τὴν ἔκφρασι. ὅσο γι’αὐτοὺς ποὺ δὲν μποροῦν νὰ παραβλέψουν αὐτὴν τὴν ἔκφρασι διευκρινίζω ὅτι δὲν τοὺς τὸ ζήτησα.

 201. ἐπίσης ἐπαναλαμβάνω (γιατὶ κάποιοι δὲν τὸ κατάλαβαν) ὅτι ἦταν δόλωμα, ἀλλὰ ὄχι ἀστεῖο.

  καὶ γι’αυτοὺς ποὺ κυνήγησαν κομμουνιστὲς δὲν θ’ἀπολογηθῶ ἐγώ. ἐγὼ δὲν κυνήγησα οὔτε προτίθεμαι νὰ κυνηγήσω κανέναν γιὰ τὶς πολιτικές του ἀπόψεις.

 202. Κορνήλιε, το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο το πώς τους αποκαλείς, αλλά το ότι δεν μπορείς –ή δεν θέλεις- να αντιληφθείς την διαφορά που έχουν οι ρατσιστές μαχαιροβγάλτες της χρυσής αυγής με το ΚΚΕ ή την αριστερά γενικότερα, θεωρώντας τους όλους ακραίους.
  Ε, δεν νομίζω πως χρειάζεται ιστορική αναδρομή ή ανάλυση πολιτικών θέσεων για τα αυτονόητα.

  Ναι μεν το τσουβάλιασμα είναι χαρακτηριστικό του πολιτικού χώρου σου, αλλά υποτίθεται πως το μυαλουδάκι σου παίρνει μερικές στροφές παραπάνω από τους ηλίθιους που φωνάζουν ‘έξο οι ξένι’ και κουτουλάνε τα κεφάλια τους μεταξύ τους.
  Εκτός αν απλά θες να περιστρέφεται η κουβέντα γύρω από το άτομό σου, οπότε πάω πάσο γιατί όπως λέει και η παροιμία: ‘εδώ ο κόσμος καίγεται …’

 203. aerosol said

  Κορνήλιε δεν λυπάσαι -αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
  Υπάρχουν λέξεις υβριστικές. Αλλά υπάρχουν και λέξεις υβριστικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια άσκησης βίας και διωγμών σε μεγάλες μάζες ανθρώπων. Δεν έχουν κακοποιηθεί και τρομοκρατηθεί χιλιάδες εθνίκια, συν γυναιξί και τέκνοις, στην Ελλάδα. Ούτε και αλλού μάλλον. Οπότε, όχι, δεν τσούζει. Αλλά δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη, έτσι κι αλλιώς, παρά αν ήταν απαραίτητη και σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Οι ενήλικες αυτό κάνουν. Αν σε πολιτισμένη παρέα μιλάς για κομμούνια (ή «σκυλάραπες» ή «σκατοεβραίους» ή «παλιόπουστες» ή άλλο χαρακτηρισμό που κουβαλάει μνήμες έντονης βίας) φέρεσαι σαν κακόγουστος κομπλεξικός έφηβος. Το «προκαλώ αλλά μετά κάνω χαριτωμενιές και τους τουμπάρω» είναι καλό για μικρά παιδιά και κανίς. Και εκεί, ακόμα, μέχρι ένα όριο. Αυτό που θα πιάσεις με τα δολώματά σου μπορεί να μην είναι αυτό που ψάρευες. Αν τη βρίσκεις να χάνεις τον σεβασμό των συνομιλητών σου είναι δικό σου θέμα. Τον δικό μου τον έχασες (όχι πως θεωρώ πως θα σε στενοχωρήσει αυτό).

  Δεν είμαι ο μπαμπάς σου ή ο δάσκαλός σου να στενοχωρηθώ στ’ αλήθεια. Η φάλαγγα θα με έτσουζε, μια ανώνυμη ανοησία στο διαδύκτιο είναι απλά η αφορμή να μην αφήσω να περάσει στο ντούκου μια άθλια συμπεριφορά.

 204. ππαν said

  Αυτό με το κανίς είναι πολύ ωραίο. Γενικά ο Αεροζόλ (φλιτ χαϊδευτικα; ) τα λέει ωραία και με ωραίο στυλ. Αλλά δεν πρόλαβε ίσως τις εξέχαστες ημέρες του κίναιδου* γι αυτό η εκτίμησή του για τον Κ. χάθηκε μόλις τώρα.

  *τις εποχές που ο Κορνήλιος μας σέρβιρε τη λέξη ad nauseam

 205. aerosol said

  Τα πρόλαβα όλα και σιώπησα σε αρκετά, Ππαν…
  [Μίλησα για σεβασμό, τον οποίο θεωρώ πως οφείλω σε όλους. Η εκτίμηση ταιριάζει σε λιγότερους, έτσι κι αλλιώς.]

 206. aerosol said

  Το να μεταφέρεις ένταση σε χώρο που εκτιμάς δεν είναι το καλύτερό μου. Σταματώ εδώ.

 207. Immortalité said

  @135 αργώ, μα δε λησμονώ

 208. #204 κλπ
  τώρα πλάκα μοῦ κάνετε ὅτι δὲν κακοποίησαν οἱ κομμουνιστὲς κόσμο, ἔτσι;

  τὰ ὑπόλοιπα γιὰ σκυλάραπες, σκατοεβραίους κλπ εἶναι μόνο γιὰ ἐντυπώσεις. γιὰ νὰ μὴ πῶ τί ἄκουσα ἀπὸ πατέρα ἐν ἐνεργείᾳ σοσιαλιστοῦ ὑπουργοῦ ἰδίοις ὡσί, γιατὶ μετὰ ἄντε νὰ τὸ ἀποδείξω….

  τὸ «κίναιδος» τὸ χρησιμοποιῶ ποῦ καὶ ποῦ. γιὰ τοὺς ἐνεργητικοὺς λέω καὶ «ἀρσενοκοίτης». αὐτὸ τὸ δεύτερο τὸ χρησιμοποιεῖ καὶ ὁ Παῦλος.

 209. νομίζω δηλαδὴ ὅτι εἶναι καὶ δική του κατασκευὴ ἡ λέξι.

 210. ππαν said

  Μην μας δίνεις λεπτομέρειες για τις φαντασιώσεις σου σχετικά με την σεξουαλική ζωή των άλλων, Κορνήλιε, καρφώνεσαι.

 211. #221 ἔ καλά, εἶναι ἱστορικὰ πρόσωπα, π.χ. ὁ Φίλιππος ὁ Β ἢ οἱ Βενιαμινῖτες στὸ Κρ 19,22

 212. sarant said

  Κορνήλιε, το κίναιδος είναι βρισιά, πώς να το κάνουμε;
  Βέβαια, πρόσφατα βρέθηκε ένας σύμμαχός σου (αλλά δεν το καίω, είναι άλλο θέμα)

 213. Απολαύστε και μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα του Αδώνιδος, που βαρέθηκε να λέει συγγνώμες από τότε που πήγε στη ΝΔ:

 214. Νέο Kid Στο Block said

  214. Στέλιο καλό! Η έκφραση του Παυλόπουλου ,όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά! 🙂

 215. […] – κρανίο, Κιλιμάντζαρο, Κοτζιούλας Γιώργος , Κούρτοβικ, Κωνσταντινούπολη ή Πόλη, Λάκης Παπάς, Λαπαθιώτης, […]

 216. […] – κρανίο, Κιλιμάντζαρο, Κοτζιούλας Γιώργος, Κούρτοβικ, Κωνσταντινούπολη ή Πόλη, Λάκης Παπάς, Λαπαθιώτης, […]

 217. Immortalité said

  Για να δώκουν καιρό στα γυναικόπαιδα, οι άντρες αρματωμένοι βάσταξαν στα Βασιλικά, εκεί που στρέφει το ποτάμι και το νερό αφήνει πλατιά αμμούδα δεξιά στην κοίτη του, έξω από το χωριό που είναι τα ποτιστικά χωράφια, παρτέρια και όρθιες λεύκες, κοντά στην τούμπα που είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, προσκύνημα.

  Ν.Γ. Πεντζίκης «Ο πεθαμένος και η ανάσταση», σελ.40

 218. spyroszer said

  Κάποια πράγματα για την τούμπα και την κωλοτούμπα, που ήταν κι’ απ’ τις λέξεις της χρονιάς, από μια δ. εργασία που διάβασα πρόσφατα.
  Προσπαθώντας να εξηγήσουμε τη σημασιολογική μεταβολή που υπέστη η λέξη, υπάρχει μια υπόθεση ότι με μετωνυμία από τη σημασία «τάφος» προέκυψε η σημασία «αναποδογύρισμα σώματος/αντικειμένου» και με μεταφορά οι φράσεις «κάνω τούμπες, με έφερε τούμπα κλπ».
  Στη Γαλλική, εκτός από τη λέξη tombe – τάφος, που ανάγεται μέσω του λατ. εκκλησ. tumba στο ελληνικό τύμβος, απαντούν τα tomber/tumber/tumer (από το 12ο αιώνα). Σύμφωνα με το λεξικό Larusse ανάγονται στο δημώδες λατ. *tumbare (αμάρτυρο), το οποίο προήλθε από ονοματοποιία (θόρυβος πτώσης). Εδώ είναι το online Larusse http://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/tomber/78343.
  Στο ετυμολογικό λέξικο της Γαλλικής των Bloch-Wartburg δίνεται ο τύπος tomber «σηκώνω το σώμα» (πρβλ ισπαν. tumbar) <παλαιο-γαλλ. tumer παλαιογαλλ. tumer, tumber, tomber). Στο OED λέει «perhaps from a frequentative form of Old English tumbian «dance about,» of unknown origin. Related to Middle Low German tummelen «to turn, dance,» Dutch tuimelen «to tumble,» Old High German tumon, German taumeln «to turn, reel.» http://www.etymonline.com/index.php?term=tumble
  Ο Maidhof (1931: 73-74) δεν κάνει λόγο για τη σημασιολογική μεταβολή από «τάφος» σε «κυβίστηση» και αναφέρει το ρουμαν. και πορτογ. tumba, που είναι ηχοποίητες λέξεις από το –tum(b) «ήχος πτώσης». Και οι Ιταλοί για το tombare http://www.treccani.it/vocabolario/tombare/
  και το tombolare http://www.etimo.it/?term=tombolare τα ίδια λένε, δεν συσχετίζουν τον τάφο με την κυβίστηση, όπως και ο Yakov Malkiel, ότι μάλλον υπάρχει ένας πυρήνας ονοματοποιίας (προφ. λατ. *tumbare). http://books.google.gr/books?id=KbNSmtLhODEC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=gamillscheg+tomber&source=bl&ots=Do_Z32-Ble&sig=lzg_NoHeBUnv5XZ4nnlHZG8ba0g&hl=el&sa=X&ei=zGd8UbH9O6Hw4QSeuoDADg&ved=0CGwQ6AEwCQ#v=onepage&q=gamillscheg%20tomber&f=false
  Λαμβάνοντας υπόψη τα έγκυρα λεξικά άλλων γλωσσών στις οποίες απαντούν ομόρριζες λέξεις, και επειδή φαίνεται ότι η σημασία «κυβίστηση» της λέξης τούμπα δεν συνδέεται με την έννοια «τάφος», οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ομώνυμες λέξεις, (παλαιοτ.) τούμπα 1 «τάφος» και (νεοτ.) τούμπα 2 «κυβίστηση».

 219. spyroszer said

  … Και στο ετυμολογικό λεξικό της Οξφόρδης, εκτός από τα tomb, toumbe, tumbe τόπος ταφής, απαντά και το tumble «πέφτω, κάνω τούμπες» που ανάγεται στο παλαιογερμανικό tûmôn (παλαιογερμ. tumben, tummen > παλαιογαλλ. tumer, tumber, tomber).

 220. sarant said

  Μπράβο Σπύρο, χρήσιμο να το ξέρουμε,.

 221. Corto said

  (Βρέθηκα εδώ προφανώς από το σημερινό άρθρο ορμώμενος)

  Κωλομπαράς ή κολομπαράς;
  Η λέξη δεν πρέπει να έχει ελληνική προέλευση, αλλά τούρκικη. Απλώς το πρώτο συνθετικό μας θυμίζει την αντίστοιχη ομόηχη.

 222. sarant said

  Ναι, αλλά ο Δημητράκος το λημματογραφεί με ωμέγα. Τα νεότερα λεξικά, με ο. Όπως λες, η σύνδεση με τον κώλο είναι παρετυμολογική.

 223. Μαρία said

  Απ’ τη στιγμή που το πέρσικο gulamparast έγινε στα τούρκικα kulampara, δεν θέλει και πολύ για να φτάσουμε στον κώλο, αφού κανένας δεν μιλάει φαρσί 🙂

 224. Corto said

  223: Νομίζω πάντως ότι και το νόημα δεν είναι εντελώς ταυτόσημο στην περσική/ τούρκικη λέξη και στην ελληνική της εκδοχή.
  Στην πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε παιδεραστία, στην δεύτερη όχι αποκλειστικά.

 225. Μαρία said

  225
  Ναι, όπου παιδί εννοείται βέβαια αγοράκι 🙂

 226. Corto said

  226: Ενώ στα καθ’ ημάς αν πιστέψουμε τον Ηλία Πετρόπουλο (που βεβαίως γράφει άπειρες ανακρίβειες και αυθαιρεσίες) το αντίθετο του κωλομπαρά στην φυλακή είναι οι «κότες» (επί χρήμασι εκδιδόμενοι).

 227. Μαρία said

  227
  Άμα πιάσουμε τα επι χρήμασι, τότε το αντίθετο της κότας εκτός φυλάκας είναι το τσόλι 🙂

 228. Corto said

  228: Και πώς λέγεται η ιερόδουλος που σκάβει;
  Τσάπα-τσούλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: