Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πιεσάτα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 10 Μαρτίου, 2012


Σάββατο σήμερα, μεζεδάκια στο μενού, αλλά ο τίτλος έχει μιαν άγνωστη λέξη -ή όχι; Άγνωστη και ανύπαρκτη, αφού τώρα την έφτιαξα, και παραπλανητική ίσως (παροδηγητική, που λέει και ο νέος υπουργός μας), αφού ο πιεσάτος δεν είναι αυτός που αναφέρεται στην πίεση αλλά αυτός που γίνεται στον καιρό του Πιεσάι, το δε Πιεσάι είναι το PSI, που βαρεθήκαμε να το ακούμε αυτές τις μέρες, το ακρώνυμο των λέξεων Private Sector Involvement, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -στο κούρεμα. Αφού το Πιεσάι μάς έσωσε («το πιο φριχτό ναυάγιο θα ήταν να σωθούμε», είχε γράψει προφητικά ο Ουράνης), θα ήταν αγνωμοσύνη να μην αποχτήσει κι αυτό τη δικιά του λέξη.

Πάντως, σύμφωνα με ένα από τα πολλά καλαμπούρια που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με την υπουργοποίηση Μπαμπινιώτη, ο ανασχηματισμός καθυστέρησε επειδή ο νέος υπουργός δεν δεχόταν να αναλάβει καθήκοντα αν δεν εξελληνιζόταν πρώτα το ακρώνυμο PSI. Το ελληνικό ακρώνυμο θα ήταν ΣΙΤ, οπότε θα μπορούσε η ολοκλήρωση της διαδικασίας να ανακοινωθεί λακωνικά: ΣΙΤ χάπενς.

* Για τα τρία στελέχη που διαγράφτηκαν πρόσφατα από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα τους ανακοίνωσε ότι «με τις πράξεις, την αντιδεοντολογική και αντικομματική συμπεριφορά τους, έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος». Το κλισέ βέβαια είναι αρκετά παλιό και το χρησιμοποιούν αρκετά κόμματα σαν ευφημιστικό συνώνυμο της αναγγελίας της διαγραφής στελεχών τους. Η διατύπωση αυτή επιπλέον υπαινίσσεται ότι για τη διαγραφή δεν φταίει ο αντιδημοκρατικός ή αρχηγικός χαρακτήρας του κόμματος, αλλά το στραβό κεφάλι του διαγραμμένου (κάτι σαν το «δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτός είναι αράπης»). Αν δεν με γελάει η μνήμη μου, πρώτος διδάξας του κλισέ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη δεκαετία του 1980, αλλά περισσότερα δεν θυμάμαι και μπορεί να πέφτω έξω οπότε αν ξέρετε διορθώστε με.

* Να ξαναδούμε όμως το μεταξωτό κλισεδάκι: οι τρεις πολιτευτές «έθεσαν εαυτόν» εκτός κόμματος -ένας ήταν ο εαυτός τους; Πολιτευτές είναι αυτοί ή η Αγία Τριάδα; Αν είναι ένας ο διαγραμμένος «έθεσε εαυτόν» εκτός κόμματος, αν είναι μία η διαγραμμένη πολιτεύτρια «έθεσε εαυτήν», κι αν είναι πολλοί «έθεσαν εαυτούς». Για το θέμα έχει γράψει αναλυτικά πριν από καιρό ο Τιπούκειτος, οπότε περιττεύει να γράψω περσότερα, διαβάστε τον.

* Κι ένα αυτομεζεδάκι. Συζητούσα με δυο φίλους προχτές για ένα βαρετό γραφειοκρατικό θέμα, οπότε είπα ότι για το θέμα αυτό έχουν εκδοθεί «δύο εγκύκλιΕΣ» του Υπουργείου Παιδείας. Ο ένας φίλος μου παραξενεύτηκε: «Εγκύκλιες; Δεν το περίμενα αυτό από σένα». Ο άλλος φίλος, που με ξέρει καλύτερα: «Απ’ αυτόν έπρεπε να το περιμένεις».

* Η αρρώστια της σχιζολεξίας έχει επεκταθεί και στην Κύπρο, όπως φαίνεται. Διαβάζω σε κυπριακούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους ότι «Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο Φλουρέντζου, με την μορφή του κατ’ επείγοντος.» (Φλουρέντζος είναι ο υπουργός που το εισηγήθηκε). Και κατά τ’ άλλα οι Κύπριοι εξεγείρονται και μιλάνε για φθορά της γλώσσας επειδή έγινε πρόταση να μπουν στα σχολικά βιβλία πεντέξι κείμενα γραμμένα στη διάλεκτο.

* Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γράφει στα Νέα για τις πατάτες. Και βέβαια επαναλαμβάνει τον γνωστό μύθο για τον Καποδίστρια που έβαλε τάχα να φυλάνε τις πατάτες οι φρουροί για να τις θεωρήσουν οι χωρικοί πολύτιμο είδος κι έτσι να υπερνικήσουν τους δισταγμούς τους. Ότι αυτό είναι μύθος, το έχουμε ξαναπεί στο άρθρο για τις πατάτες, αφήνω που το περιστατικό, αν είχε γίνει, θα είχε συμβεί στην Αίγινα και όχι στο Ανάπλι. Αλλά μετά γράφει ο αρθρογράφος κάτι που πολύ με παραξενεύει: Είναι γνωστό πως οι εν χοιροστασίω αδελφοί Ιρλανδοί δεν πέθαναν της πείνας στον μεγάλο λιμό του 19ου αιώνα επειδή έτρωγαν πατάτες. Μα, οι Ιρλανδοί ξεκληρίστηκαν στον μεγάλο λιμό, ακριβώς επειδή ΔΕΝ είχαν να φάνε πατάτες γιατί αλλεπάλληλες σοδειές πατάτας καταστράφηκαν. Ή το «δεν» έχει μετακινηθεί, ή ο Τ.Θ. ξέρει κάτι που εγώ δεν το ξέρω.

* Μόλις ανέλαβε υπουργός ο Μπαμπινιώτης, κάποιος φίλος σχολίασε ότι «τώρα θα τους διορθώνει όλα τα κείμενα». Αν θα γεμίσουν με «αγώρια» οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν το ξέρω και δεν το νομίζω, αλλά μια πρώτη επαλήθευση της πρόβλεψης την είχαμε χτες, στη συνέντευξη Βενιζέλου για το Πιεσάι. Αν ακούσατε τη συνέντευξη, ίσως προσέξατε ότι στην τελευταία ερώτηση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρύουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια». Το ρήμα αυτό είναι πονεμένη ιστορία, αν και δεν έχω γράψει επειδή αντιπαθώ τη λέξη και δεν τη χρησιμοποιώ, οπότε από πίτα που δεν τρώω δεν με μέλει κι αν καεί. Στα αρχαία ήταν «παρεισφρέω», κι επειδή το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στον αόριστο (παρεισέφρησε) κι επειδή υπάρχει η επιρροή από το «παρεισδύω», κι επειδή δεν έχει καμιά διαφάνεια το ρήμα με αυτό το σπανιότατο «εισφρέω», πολύς κόσμος, και ιδίως όσοι γαλουχήθηκαν πριν από την επέλαση των λαθοθηρικών ταγμάτων, το έγραφε και το έλεγε «παρεισφρύω». Έτσι κι ο Βενιζέλος, κι αν πάτε σε αυτήν εδώ τη σελίδα και παίξετε το βιντεάκι που υπάρχει, μπορείτε να τον ακούσετε με τ’ αυτιά σας να το λέει. (Είναι στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα του βιντεακιού, μπορείτε να το τρέξετε).

Όμως, στο γραπτό κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, κάποιο χέρι επιμελήθηκε τη γλώσσα και μετέτρεψε το προφορικό «παρεισφρύουν» σε γραπτό «παρεισφρέουν», όπως μπορείτε να δείτε και εδώ, στο τέλος της σελίδας. Να που σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει κι ένας υπουργός που δουλεύει!

* Και θα κλείσω με ένα μικρό κουίζ. Όσοι έχετε ιστολόγια στην Πόρσε (το εγκωμιαστικό παρατσούκλι της wordpress), ίσως προσέξατε ότι στη σελίδα με τα στατιστικά στοιχεία προστέθηκε ένα καινούργιο πινακάκι, η χώρα προέλευσης των επισκεπτών του ιστολογίου. Λοιπόν, τον τελευταίο μήνα οι περισσότερες επισκέψεις έγιναν φυσικά από την Ελλάδα, με πολύ μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα. Δεύτερη ήταν η Κύπρος, που κι αυτό θα το μαντεύατε, αλλά ποια χώρα έρχεται στην τρίτη θέση; Να δούμε αν και πόσοι θα το βρουν. Η απάντηση στις 8 το βράδυ.

Η λύση στο κουίζ

Τη σωστή απάντηση τη βρήκε μόνο ένας και μάλιστα προς το τέλος, λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία. (Είχα στο νου μου, αν δεν το έβρισκε κανείς, να πω ότι ως τώρα δεν βρήκε κανείς τη λύση, και να δώσω δίωρη παράταση).

Λοιπόν, η απάντηση είναι: η Αυστρία, που τη βρήκε μόνο η αγαπητή Ιμορταλιτέ!

Για του λόγου το αληθές, η εικόνα με τις πρώτες χώρες είναι εδώ.

 

269 Σχόλια προς “Πιεσάτα μεζεδάκια”

 1. xray said

  Βέλγιο;

 2. ππαν said

  Δεν ήταν η Γαλλία; Α, θα σκοτωθούμε!
  Εντυπωσιακό αυτό με τα διορθωμένα κείμενα και κυρίως αυτό με την κυπριακή αντίδραση στα κείμενα με διάλεκτο! Μα σοβαρά;

 3. Κουίζ: ΗΒ.

  Γιάννης

 4. Καλά θα ήταν να μας έθετε η διοίκηση και ένα ερώτημα (παναπεί σαν κουίζι) του τύπου «Πώς διαβάσατε τον τίτλο; 1- Πιεσάτα, 2 – Πϊεσάτα». Εγώ τον διάβασα (1) ενώ το σωστό θα είναι (2) λόγω P-S-I. Το βράδυ θα βγάζαμε και στατιστική, που μπορεί να χρησίμευε για την εισαγωγή ή όχι διαλυτικών στο ϊ σε τέτοιες περιπτώσεις. 🙂

 5. …θα έπρεπε όμως να είναι LUX ueber alles.

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Για το κουίζ, με φυσιολογικά κριτήρια θα έλεγα Deutschland ή Λουξεμβούργο (λόγω εντοπιότητας του Νικοκύρη) ,αλλά για να το βάζει σαν κουίζ ο Σαράντ ,υποθέτω ότι θα είναι κάτι πιο εξωτικό, και λέω USA και δεύτερη επιλογή (αν δικαιούμαι..) Αυστραλία.
  Ας θέσω εαυτόν εν απορία(ωραίους δελφικούς χρησμούς δίνει αυτό..) κι ας ρωτήσω: Αληθεύει αυτό που άκουσα ψες σε ελλαδικό μου μου ε (Kόντρα τσάνελε) ότι η πρώτη υπογραφή Μπάμπι, έπεσε για να μπει η περικλεής γλώσσα του Σίλερ και του Γκαίτε στα Δημοτικά;

 7. bernardina said

  Γιάννη, τι ακριβώς διαλύουν τα διαλυτικά σου; 🙂 Εγώ θα έλεγα ότι σωστά τον διάβασες… αλλά κατά το ήμισυ!: Σύμφωνα με το σκεπτικό σου (αν το κατάλαβα καλά, μπορεί και να μην) η λέξη θα έπρεπε να είναι πιεσαϊάτα (Πι-Ες-Άι). Άρα πι-εσ-άι-άτα.
  Χασμωδία, δε βρίσκεις;
  Τέλος πάντων, αρκετά πιεστήκαμε πρωί πρωί 😛 Ας βάλω κι εγώ ένα μεζεδάκι στην πιατέλα.

  Καλημέρες.

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Μπέρνααα…:-) 🙂 Κλείστε τα φορητά σας! (που έλεγε κι ο Γίγας Αλέφας)

 9. bernardina said

  Κιντάκο, η διδασκαλία της γερμανικής και της γαλλικής δεν είναι καινούργιο φρούτο, Όπως θα δεις κι εδώ http://www.apf.gr/default.asp?static=34&id=283 έγιναν από παλιά κάποιες τσαπατσούλικες απόπειρες να εισαχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά τα αποτελέσματα ήταν όπως πάντα κωμικοτραγικά.
  Αν και (μάλλον) αντιλαμβάνομαι το πνεύμα του σχολίου σου, η πηγή σου δεν είναι και η πιο αξιόπιστη (επιεικώς).
  Για το κουιζάκι ψηφίζω Γερμανία. (εντελώς συμπτωματικά, το ορκίζομαι!) 😆

 10. Τ’ αγώρι μου, τ’ αγώρι μου, τ’ αγώρι μου…
  Συγκρατήθηκα μέρες, αλλά θα το γράψω, μια και επανέρχεται.
  Ως εκπαιδευτικός -δεκαετία ’70- που δίδασκα και γεωγραφία είχα προσέξει πως τα σχολικά βιβλία παρουσίαζαν τον τουρισμό σαν πηγή εισοδήματος και αιτία δημιουργίας θέσεων εργασίας χωρίς να εκθέτουν άλλες πτυχές. Το χειρότερο ήταν πως τα παιδιά απαντούσαν σε σχετικές ερωτήσεις πάντα με την ίδια οικονομικίστικη λογική. Κανένα δεν έλεγε για τις εκδρομές, τα ταξίδια, τις ξένες χώρες κ.λπ. Γράφοντας ένα-κάτι-τι διαμαρτυρόμουν που το Υπουργείο (Ε. τότε Π. & Θρ.) αντιμετώπιζε την κοινωνία σαν garçons (γκαρσόνια), boys (υπηρέτες) και αγώρια (= ανώριμα άτομα), παίζοντας με εκδοχές του «αγοριού». Ο καλός διορθωτής μου διόρθωσε όμως το εύρημα…
  (Μια χοντρή φωνή: Καλά σου κάνανε…).

  Γιάννης

 11. τυφλόμυγα said

  6β, Νιόκιντε, δες εδώ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112832412

  Ας γράψω πρωί πρωί, γιατί δύο φορές δεν πρόλαβα να γράψω για τα εφτάζυμα (λαγάνα και χτεσινό ποστ).

  Νικοκύρη, πρέπει να πείτε πόσες προσπάθειες έχουμε. Δεν περιμένω. Σκέφτηκα πρώτη την Γερμανία, μετά τις ΗΠΑ και τέλος την Αγγλία. Κάηκα;

  Καλημέρες σε όλους όπου κι αν βρίσκεστε.

 12. Νέο Kid Στο Block said

  9. Ναι ,δε λέω, από τον Κουίκ το άκουσα (που είχε και τον αδελφό του Α.Παναγούλη και νόμιζες ότι μαζί(με τον Κουίκ δηλ.) κάνανε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ…), οπότε ελέγχεται ,γι’αυτό το ρώτησα.

 13. bernardina said

  Γιάννη, #10
  Ίσως γι’ αυτό το ’82 σε νησί των Κυκλάδων που κόντευε να βουλιάξει από τους τουρίστες σού νοίκιαζαν με 150 δραχμές μια θέση στο μπαλκόνι τους για να κοιμηθείς με το υπνοσάκουλό σου!
  Ο επισκέπτης ως φραγκάκι. Παλιάαα ιστορία.

 14. bernardina said

  Κιντάκο, δεν αμφισβήτησα την εγκυρότητα της πληροφορίας ως πληροφορία. Άλλωστε το λινκ της Τυφλόμυγας το επιβεβαιώνει. Το πνεύμα της με ψιλοεκνεύρισε, γιατί όπως λέει και πάνω πάνω το άρθρο της Ημερησίας Γερμανικά και γαλλικά, θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο.
  Καταλαβαίνω τι μας χαλάει εδώ. Αλλά αν αρχίσουμε να στοχοποιούμε και τις γλώσσες… ε, τότε μάλλον δεν πάμε καλά. Και την τελευταία φορά που κοίταξα, το Ινστιτούτο Γκαίτε ήταν σοβαρό ίδρυμα, όχι για τα πανηγύρια.
  Τώρα πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά τα ωραία και μεγαλεπήβολα είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
  Ναι, ο Κουίκ είναι μέγας επαναστάτης της δημοσιογραφίας. Τον Αυτιά όμως δεν τον πιάνει 😉 :mrgreen:

 15. Ναι, ναι Bernardina πολύ καλές οι σκέψεις σου. Είναι ίσως λάθος μου. Τα διαλυτικά θέλω να χωρίσουν πι-εσ και να μη γίνει συνίζηση πγιεσ. Όσο για τη χασμωδία έχεις δίκιο. Ο Νίκος έφτιαξε τη λέξη σαν να έχει ήδη εξελιχθεί στην ομιλία και να έδιωξε φυσιολογικά το -αϊ-. Νομίζω πως η σωστή ελληνική προφορά θα ήταν πι-εσάτα όχι πγιεσάτα. Πώς θα το γράψουμε όμως; Τα διαλυτικά δρουν συνήθως αναδρομικά (χωρίζοντας προς τα πίσω αϊ = α-ι) και όχι προοδευτικά (προς τα εμπρός, προς το γράμμα που ακολουθεί). Ευχαριστώ.

  Γιάννης

 16. bernardina said

  Α, κι εσύ την πχιότητα σκιάχτηκες, ε, Γιάννη;
  Σιγά που μ’ ευχαριστείς κιόλας! Πλάκα κάνουμε 😛
  ΥΓ. θα ήθελες ένα σημείο στίξης που να διαχωρίζει τη λόγια από τα λόγια και τη χρόνια από τα χρόνια, ας πούμε…

 17. voulagx said

  PSIτά μεζεδακια!

 18. Ναι Βερναρδίνη, ρωτούσα για την πχιότητα.
  Θέλω ό,τι προφέρω ως φυσικός έλληνας ομιλητής να μπορώ να το γράφω με απλά διακριτικά που να διδάσκονται στο σχολείο. Εκείνα τα φέιΓ-βολάν και εκείνο τον ΑνούιΓ, για παράδειγμα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αντιμετωπίσει. Κυρίως με στενοχωρεί που μερικές ιδιωματικές ελληνικές προφορές δεν μπορούν να αποτυπωθούν ενώ όλοι οι φυσικοί έλληνες ομιλητές μπορούν να τις αποδώσουν και να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Το λόγια-λόγια και το χρόνια-χρόνια που λες είναι ωραία παραδείγματα.

 19. Νέο Kid Στο Block said

  Σωστόοος ο 17. Μη σού πω ΚεμπαPSIτά 🙂 🙂

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Νικοκύρη, δεν ξέρω για τη φθορά και την αφθαρσία, αλλά σιγά να μη βάλουμε και Παφίτικα και Κοκκινοχωρκάτικα στα κείμενα στα σχολεία.
  Μού φτάνει που θέλω δραγουμάνο για να καταλάβω την κόρη μου όταν μιλάει διαλεκτικά, τουλάχιστον να παίρνω κάτι χαμπάρι στα γραπτά! 🙂 🙂

 21. Λευκάδιος Ελμάς said

  9, 11, 14

  Αληθεύει αυτό που άκουσα ψες σε ελλαδικό μου μου ε (Kόντρα τσάνελε) ότι η πρώτη υπογραφή Μπάμπι, έπεσε για να μπει η περικλεής γλώσσα του Σίλερ και του Γκαίτε στα Δημοτικά;

  έχει ανακοινωνθεί και επίσημα από το μινεντού

  http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/2012-03-09-15-03-50.html

  πάντως στα δημοτικά διδάσκονται ή Γερμανικά ή Γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. το καινούργιο για τα δημοτικά είναι η «δυνατότητα από το επόμενο διδακτικό έτος της ταυτόχρονης διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας στο Δημοτικό σχολείο»

 22. Nerva said

  «Οι εν χοιροστασίω αδελφοί Ιρλανδοί» (!!!)

  Να υποθέσουμε ότι εννοεί το «χρεωστάσιο» (ή «χρεοστάσιο», όπως προτιμάτε); Ασφαλώς ο αυτόματος διορθωτής θα έχει βάλει το χεράκι του!

 23. Nerva said

  #22
  Όχι ότι έχει και καμιά διαφορά, επί της ουσίας…

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Αχ Μπέρνη μου ο Αυτιάς,ναι! ΘΕΟΣ (τι θεός; ΗΜΙΘΕΟΣ)!!
  Τον είχαμε εφόπλου λόγχη στις πρόσφατες δημοτικές. Ένα σωστό όνομα δήμου δεν πέτυχε! Μάλλον επίτηδες το έκανε για να δείξει «ανωτερότητα»…
  Αλλά και οι κυπραίοι πολιτικοί και υποψήφιοι δημαρχαίοι, σκοτώθηκαν ποιος θα πρωτοδώκει συνέντευξη στον «έγκριτο». Ευτυχώς τελευταία έκοψε λίγο. Ήρθε στη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού κουστουμαρισμένος στην τρίχα, έφαγε τα αφρούδια και τις πατσαβούρες του και του κόπηκε λίγο η μαγκιά. 🙂

 25. Νέο Kid Στο Block said

  22. Το «εν χοιροστασίω» μπορεί να πηγαίνει και στο P.I.G.S

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  22-23: Νομίζω ότι το χοιροστάσιο είναι θελημένο, αφού είμαστε Piigs και οι μεν και οι δε.

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις στο κουίζ, δεν θα σας πω αν το βρήκε κάποιος, θα δώσω την απάντηση στις 8 (ώρα Ελλάδος).

  15: Ναι, περίπου έτσι σκέφτηκα. Την προφορά της νέας λέξης «πιεσάτος» τη σκέφτηκα με διαλυτικά (πϊεσάτα) αλλά δεν το έβαλα στο γραπτό.

 27. Τώρα είδα και το 13σου Βερναρδίνη. Κάπως έτσι…

 28. Για την πατρότητα της φράσης «έθεσε εαυτόν…», αν θυμάμαι καλά αίτιος είναι φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αποπομπή Ασημάκη Φωτήλα, υφυπουργού Εξωτερικών της πρώτης Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης το 1982. Το νόστιμο είναι ότι η αποπομπή έγινε ενώ ο υφυπουργός βρισκόταν εν πτήσει με την εμβληματική φράση «έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος»

 29. Nicolas said

  Γαλλία βέβαια!
  Αυτό «του βιντεακίου» είναι και …αμώ! πως λέμε στα γαλλικά: το κοσονάκι, του κοσονακίου (για το χοιροστάσιο). Ή ο κρεπάς και η κρεπίνα!

 30. Π(ι)σηφίζω Καναδά !!

 31. Μήπως το πρώτο που ΄πρέπει να κάνει ο Μπαμπινιώτης είναι να αλλάξει το όνομα του υπουργείου του ;; Το «δια βίου μάθηση» μας μάρανε !

 32. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κι ένα μεζεδάκι από μένα http://tinyurl.com/7gwatmu
  Για να «φύγουμε» δεν πρέπει να χάσουμε τη μάχη με το θάνατο;

 33. Για Γρηγόρη 32 με καλημέρες.

  Νομίζω πως το έφυγε εντός εισαγωγικών είναι ισότιμο πια με το πέθανε.

  Πάντως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Πρέβεζα, με τα επίσης πολλά κάστρα, το νεκροταφείο και το ΚΤΕΛ είναι δίπλα-δίπλα. Postmodern zoning να σου πετύχει. Φύγαμε…

  Γιάννης

 34. Μιχαλιός said

  6 κε. Για να έχουμε υπόψη και τις άλλες παραμέτρους:
  http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html

  Προφανώς ό,τι μαθήματα δε χώρεσαν στο «Νέο Λύκειο», μεταφέρονται στο.εξής στο Δημοτικό. Κι έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι.

  Κρίμα στα μαύρα τα παιδιά…

 35. #24 Νεοκίδιε, εἴπαμε ὅτι ἡ σχιζολεξία εἶναι κακὸ πρᾶμα, ἀλλὰ ὄχι νὰ γράφουμε καὶ ἐφόπλου γιὰ νὰ μὴ μᾶς ποῦν σχιζολέκτες!

  #25 κι ἐγὼ αὐτὸ ὑποψιάζομαι

  ΥΓ νὰ ἁγιάσῃ ἡ χεὶρ ἡ διορθώσασα τὸ βενιζελικὸ μεζεδάκι. τὸ καλὸ θἆταν βέβαια νὰ τὸν διορθώσῃ γενικῶς, ὄχι μόνο γλωσσικῶς.

 36. Γεια σας Κορνήλιε (35), που εκτιμώ τα γραπτά σας.

  Με ποιο συγχρονικό κριτήριο δεν πρέπει να τηλεσκοπούμε το εφόπλου; Ποιος αποφασίζει συγχρονικά το πόσες λέξεις είναι;

  Γιάννης

 37. #36 τόσο τὸ ἐπὶ ὅσο καὶ τὸ ὅπλο εἶναι λέξεις ὁλόζωντανες, πῶς νὰ τὸ κάνουμε;

 38. Mar Pap said

  Το εισφρέω είναι λίγο σπάνιο άλλα η είσφρηση όχι.
  Η είσφρηση όνυχος, εκτός από πάρα πολύ συχνή πάθηση που σχεδόν πάντα επιφυλάσσει μια μικρή/μεγάλη ταλαιπωρία για αυτόν που την έχει, αποτελεί και ένα απο τα συχνότερα ορθογραφικά ιατρικά λάθη. Όλοι θεωρούν ότι παράγεται από το εισφρύω και το γράφουν με υ. [Θυμάμαι την πρώτη μέρα τον πρώην διευθυντή μου που με κυνισμό προσπάθησε να με διορθώσει λέγοντας μου «Κύριε Π., διαπιστώνω ότι κάνετε και εσείς ορθογραφικά λάθη, είστε αρκετά μεγάλος για να γνωρίζετε ότι γράφεται «είσφρυση» και αν θέλετε να τη γράφετε είσφρηση θα πρέπει να το στηρίξετε βιβλιογραφικά» για να εισπράξει την απάντηση «είμαι αρκετά μεγάλος για να κάνω ορθογραφικά λάθη και εσείς είστε αρκετά μεγάλος για να σας διορθώνει κάποιος 40 χρόνια μικρότερος. Βιβλιογραφία δε σας φέρνω, ανοίξτε ένα οποιοδήποτε λεξικό να το διαβάσετε»].
  Η τρίτη χώρα θα έλεγα ότι είναι η Γερμανία, αφενός γιατί εγώ έχω γερμανική IP και επισκέπτομαι το ιστολόγιο συχνά, αφετέρου γιατί η Γερμανία ξαφνιάζει και ταυτόχρονα δικαιολογεί την ύπαρξη του κουιζ λόγω επικαιρότητας.

 39. #37 Μιλώντας για «επί» φεύγουμε από το αυστηρό συγχρονικό επίπεδο. Το ξεκρέμαστο «εφ» τι είναι συγχρονικά;

 40. Νέο Kid Στο Block said

  Έγραψα «εφόπλου» κατά το «εφάπαξ» ,»έφοδος» κλπ.

 41. Μα ο Γρ. Κ., Δημόσιε Χώρε, δεν σχολιάζει το «έφυγε», που όντως είναι ισοδύναμο πια με το «πέθανε» — σχολιάζει το «έχασε τη μάχη με τη ζωή»!
  Εμένα όμως, ως διαβητικό τύπου ΙΙ, με απασχολεί περισσότερο η ουσια: γιατί έπαθε η δύστυχη γυναίκα υπογλυκαιμικό κώμα, και πώς δεν το κατάλαβε να φάει λίγο μέλι ή έστω να της κάνουν μια ένεση γλυκόζης;

 42. bernardina said

  33 Γιάννη, θαρρώ πως η ένσταση δεν ήταν για το τετριμμένο πλέον «έφυγε», αλλά για το -έχασε τη μάχη με τη ζωή! που γράφει στο άρθρο.

 43. bernardina said

  Άγγελε, μαζί γράφαμε!
  Και την ίδια σκέψη κάναμε 😦
  Τι άδοξοι θάνατοι γμτ…

 44. #40

  Όμως Νέο Κιδ το έφοδος ήταν, νομίζω πάντα μια λέξη. Το εφάπαξ προέρχεται από επί-δασεία-άπαξ όπως και το εφόπλου από επί-δασεία-όπλο. Όμως δεν υπάρχει συγχρονικό κριτήριο για να τα χωρίσουμε εφ-οπλου! Όποιος το ξέρει να μας διορθώσει. Ούτε και ο κ. Μπαμπινιώτης είχε ποτέ διατυπώσει κάτι συγχρονικό. Άρα σωστά έγραψες «εφόπλου».

  Γιάννης

 45. Νέο Kid Στο Block said

  Κορνήλιε, δεν λέμε(ιδιωματικά έστω) «βρίσκομαι εφόπλου»; Με την έννοια είμαι σε ετοιμότητα ή μάλλον είμαι απίκο/στην τσίτα. Αν πούμε βρίσκομαι «εφ’όπλου» μού φαίνεται λίγο κωμικό.
  Αλλά ας αποφασίσει τελεσίδικα κάνας άλλος. 🙂

 46. #45. Η γελοιότητα που επικαλείσθε Νέο Κιδ νομίζω πως είναι δευτερεύον στοιχείο. Το ζήτημα που διαπερνά όλη τη νέα γραφή, μετά τη μεταρρύθμιση, είναι αν εφαρμόζουμε αντικειμενικό συγχρονικό κριτήριο διαχωρισμού ή τηλεσκοπικής ένωσης των λέξεων.

  Γιάννης

 47. sarant said

  45 και πριν: Νομίζω ότι τώρα εφόπλου το γράφουμε, ιδίως εφόσον υπάρχει μόνο στο στερεότυπο παράγγελμα, αλλά δεν θα έλεγα σχιζολέκτη όποιον το έγραφε χωρισμένο. Αυτά μεταβάλλονται -όταν πήγαινα σχολείο έμαθα «αφ’ ενός», τώρα οι περισσότεροι γράφουν «αφετέρου» 🙂

  28: Πολύ πιθανό να θυμάστε καλά και να είναι ο Φωτήλας.

  29: Εγώ έγραψα «βιντεακιού» με τον τόνο στο ΟΥ 🙂

  38: Και πώς αντέδρασε ο προϊστάμενος;

 48. bernardina said

  #47 Εμένα περσότερο απ’ όλα μ’ άρεσε εκείνο το ρίτσειο περσότερα στο τέλος της τέταρτης παραγράφου 😛

 49. Όμως Νίκο δεν υπάρχει μόνο η ορθογραφική (κρατικο-διορθωτική) πτυχή αλλά και η καθαρή συγχρονική γλωσσολογική θέση. Με το «τώρα το γράφουμε» δεν λύνεται το ζήτημα. Αγάλι-αγάλι γίνεται αγωρίδα…

  Γιάννης

 50. τὸ «ἐφ’ ὅπλου» εἶναι περίπου αὐτὸ ποὺ οἱ δημοτικιστὲς ἀποκαλοῦν ἀπολίθωμα (τὸ ἔφοδος εἶναι ἄλλο πρᾶμα). εἶναι παρμένο ἀπὸ τὴν στρατιωτικὴ ὁρολογία, τὴν γεμάτη μὲ ἀρχαϊστικὰ στοιχεῖα. κι ἐφ’ὅσον αὐτὰ τὰ στοιχεῖα εἶναι ἀρχαϊστικὰ πρέπει νὰ γράφωνται ἔτσι. δηλαδὴ τὸ «ἄλτ, τὶς ε;» ποὺ ἀπὸ τὴν ἐμπειρία μου δὲν τὸ καταλαβαίνει οὔτε τὸ 50% αὐτῶν ποὺ τὸ λένε πῶς θὰ τὸ γράψουμε;

  καὶ δὲν νομίζω ὅτι ἐπειδὴ δὲν προφέρουμε τὴν δασεῖα πρέπει νὰ διαχωρίζουμε τὸ «ἐφ» ἀπὸ τὸ «ἐπί». μπορῶ νὰ γράφω «ἐπὶ τάπητος» ἀλλὰ ὄχι «ἐφ’ ὅπλου»; ἐκτὸς ἂν οἱ μονολέκτες (τὸ ἄλλο ἄκρο , ἀπέναντι ἀπὸ τοὺς σχιζολέκτες) γράφουν «ἐπιτάπητος» «ἐπιτοντύπον τῶν ἡλων» «ἐπευκαιρίᾳ) κλπ.

 51. παρόραμα: τίς εἶ

 52. bernardina said

  Ζω για τη μέρα που θα δω έναν εποπλιστή αλειμμένο με ανθηλιακό 😉

 53. Η διαφορά Κορνήλιε – 51 είναι η εξής: Το «επί τάπητος» είναι και παραμένουν δύο ανεξάρτητες λέξεις. Γιατί;

  Εφαρμόζουμε το συγχρονικό κριτήριο των γλωσσολόγων πεδίου (field linguists). Υπάρχει δυνατότητα να εισχωρήσει κάποια λέξη μεταξύ των δύο αυτών λέξεων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Επί ΠΕΡΣΙΚΟΥ τάπητος, Επί ΚΥΑΝΟΥ τάπητος, Επ(ί) ΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ τάπητος. Άρα οι λέξεις είναι δύο.

  Εισχωρεί κάποια λέξη μεταξύ εφ-όπλου; ΌΧΙ. Εφ ΦΟΝΙΚΟΥ όπλου, Εφ ΕΧΘΡΙΚΟΥ όπλου, δεν υπάρχουν. Για να δικαιολογήσουμε την αποδοχή π.χ. του Εφ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ όπλου θα πρέπει να κολυμπήσουμε σε βαθιά δασυνόμενα καθαρευουσιάνικα νερά, αφού ήδη και η απλή αποδοχή της ΕΠΙ εκεί μας οδηγεί. Το εφόπλου είναι μια λέξη στη δημοτική πέρα από κρατικο-νορματιβίστικες θέσεις.

  Παναπεί «Αγώρι ζεις εσύ μας οδηγείς».

  Γιάννης

 54. λυποῦμαι, ἀλλὰ δὲν μὲ καλύπτει αὐτὸ τὸ κριτήριο. δηλαδὴ ἐπειδὴ τὸ «ἐπὶ» γίνεται «ἐφ» πρὸ δασυνομένου συμφώνου καὶ ξαναγίνεται ἐπὶ ὅταν μεσολαβήση ψιλουμένη λέξι ἢ λέξι ποὺ ἀρχίζει ἀπὸ σύμφωνο τὸ ἐφ’ὅπλου θὰ τὸ γράψω σὰν μιὰ λέξι; ὄχι, διαφωνῶ μὲ αὐτὸ τὸ κριτήριο, τὸ ὁποῖο θεωρῶ κανονιστικώτερο ἀπὸ αὐτὰ ποὺ ἐπιχειρεῖ νὰ καταργήσῃ. στὸ κάτω κάτω μπορῶ νὰ γράφω «ἐφ’ ἕνδεκα ὅπλων». ὄχι βέβαια ὅτι ἐγὼ δίνω σημασία σὲ αὐτό.

 55. παρόραμα: πρὸ δασυνομένου φωνήεντος

 56. Λευκάδιος Ελμάς said

  50 «τὸ “ἐφ’ ὅπλου” εἶναι περίπου αὐτὸ ποὺ οἱ δημοτικιστὲς ἀποκαλοῦν ἀπολίθωμα (τὸ ἔφοδος εἶναι ἄλλο πρᾶμα). εἶναι παρμένο ἀπὸ τὴν στρατιωτικὴ ὁρολογία, τὴν γεμάτη μὲ ἀρχαϊστικὰ στοιχεῖα.»

  επειδή προέρχεται από τη στρατιωτική ορολογία πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους ιδιαίτερους όρους εκφοράς του προστάγματος:

  λέμε (πιο σωστά ακούμε): «εφόπλου λόγχη!». η συνεκφώνηση των λέξεων και η προθετικότητα του πομπού μπορεί να αιτιολογήσει και τη

  μονολεκτική απόδοση της έκφρασης.

 57. Mar Pap said

  47. η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αποδέχτηκε την είσφρηση με 2 η.

 58. #56 τὸ πρόσταγμα ἐκφέρεται σὲ 2 χρόνους γιατὶ καὶ σὲ τόσους ἐκτελεῖται. καὶ ἡ «προσοχὴ» καὶ τόσα ἄλλα σὲ 2 χρόνους ἐκφέρονται.

  ἀλλὰ ὅποιος δὲν θέλει νὰ γράψῃ «ἐφ’ ὅπλου» ἂς βρῇ κἄτι ἄλλο συνώνυμο. ἀφ’οὗ ἡ φράσι εἶναι ἀρχαϊζουσα, τί νὰ κάνουμε τώρα; ἂν τὸ ἐφ’ὅπλου εἶναι μία λέξι πρέπει νὰ μᾶς πῇ καὶ κάποιος ποῦ ἀλλοῦ χρησιμοποειῖται ἐκτὸς ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἔκφρασι.

  καὶ τώρα ἄκουσα τὸν ΓΑΠ νὰ ἀπαγγέλλῃ Ῥίτσο καὶ ἀναγούλιασα. πάω μιὰ βόλτα.

 59. #58. Όλες οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Όλες είναι αρχαΐζουσες. Τα συλλαβικά συστατικά τους είναι πανάρχαια.

  Γιάννης

  Γιάννης

 60. Λευκάδιος Ελμάς said

  58 νομίζω ότι ακούμε «εφόπλου (1ος χρόνος) λόγχη (2ος χρόνος)!».

  λογικά το πρόσταγμα θα έπρεπε να ήταν «λόγχη! εφόπλου!».

  μπορεί να κάνω και λάθος, πάνε πολλά χρόνια από τότε!

 61. Νέο Kid Στο Block said

  Κορνήλιε, (αν σου πέρασε η αναγούλα δηλαδή..:-) ) και χάριν συζητήσεως,είναι σίγουρο ότι το εφ’όπλου (για να μη σε κακοκαρδίσω το σκίζω) είναι αρχαϊκό;
  Θέλω να πω, το όπλον ήταν η ασπίδα έτσι; Δεν έπαιρνε κάτι πάνω της σαν τα ντουφέκια, υποθέτω. Ούτε θα ταίριαζε το παράγγελμα στο «πιάστε τις ασπίδες σας» ας πούμε, ή κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

 62. Ηλεφούφουτος said

  sx 58 «ἂν τὸ ἐφ’ὅπλου εἶναι μία λέξι πρέπει νὰ μᾶς πῇ καὶ κάποιος ποῦ ἀλλοῦ χρησιμοποειῖται ἐκτὸς ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἔκφρασι.»
  Πουθενά και ούτε θα έπρεπε. Δεν ισχύει τέτοιο λεξιλογικό κριτήριο στα απολιθώματα. Όπως δεν ισχύει και για τη μάλη του «υπό μάλης» ή το άμες στο «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες». Τέλος πάντων, δεν θα ήταν πολύ τιμιότερο να πεις ξεκάθαρα ότι εσύ προσωπικά δεν δέχεσαι τη συγχρονική προσέγγιση της γλώσσας, από την οποια προέρχονται τα επιχειρήματα του Γιάννη, και ότι πιστεύεις πως ό,τι γράφεται σήμερα στα Αρχαία με δύο λέξεις πρέπει να γράφεται με δύο λέξεις και στα «Νέα», π.χ. το «ενώ»;

  Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρω από «Ιρλανδία – 19ο αιώνα αιώνα» είναι η σιτοδεία λόγω έλλειψης πατάτας. Δεν εκπλήσσομαι που είπε πατάτα ο Τάκης Θ , αφού είναι γνωστό ότι η εμμονή του για την γκλαμουριά των εκλεκτών του πνεύματος είναι αντιστρόφως ανάλογη της δικής του πνευματικότητας. Εκπλήσσομαι μόνο γιατί ως νεοφιλελές θα έπρεπε τουλάχιστον να ξέρει τα στοιχειώδη από Ιστορία των ΗΠΑ και το συγκεκριμένο γεγονός ειναι από τα πιο σημαντικα στην Ιστορία της μετανάστευσης προς τα εκεί.

  Το σχ26 του Νικοκύρη με κάνει να πιστεύω ότι η σωστή απάντηση έχει ήδη δοθεί, κι έτσι δεν θα ψάξω σε πιο εξωτικές λύσεις όπως Ισπανία, Βουλγαρία ή Αλβανία.
  Γερμανία κι εγώ.

  Κι εγώ τότε με το Φωτήλα ήταν που πρωτοάκουσα το «έθεσε εαυτόν..»

 63. Ευχαριστώ Ηλεφούφουτε- 62 για το citation..

  Γιάννης

 64. Μαρία said

  62 Αφ’ υψηλού, εκ γενετής, επ’ άπειρον, επ’ ώμου, παρά πόδα, (πρόβατον) επί σφαγήν κλπ.
  Μη μου πεις οτι τα γράφεις μια λέξη. Άλλωστε τι απολιθώματα θα ήταν.

  53 Το μεταφραστικό δάνειο επί τάπητος είναι παγιωμένη έκφραση και επομένως, όπως και τα πολυλεκτικά σύνθετα, δεν επιδέχεται παρεμβολές.

 65. nikos__alfa said

  PSIφίζω Αυστραλία και δεύτερη επιλογή ΗΠΑ.. 😉

  Μάκια σε μια ψυχή ,…ξέρει αυτή! 🙂

 66. sarant said

  62: Μη βγάζεις συμπεράσματα από το σχ. 26.

  58: Γιατί απάγγειλε Ρίτσο;

 67. Immortalité said

  Για το εφ’ όπλου με κάλυψε η Μαρία. Ηλεφού ο Κορνήλιος και το ενώ δύο λέξεις το γράφει. 🙂
  Και ‘γω δύο τον καθ’ ού.

  Θα πω Αμερική, Γαλλία και τα νησιά Τιμόρ έτσι για σασπένς αλλά τη Γερμανία δεν την λέω! 😀

  Για την Τζομπανάκη (κρίμα όντως, τζάμπα θάνατος) νομίζω ότι ο συντάκτης ήθελε να γράψει έχασε τη μάχη για τη ζωή και παρεισέφρησε 😛 το κλισεδάκι για τη μάχη με τον θάνατο και τα έκανε αχταρμά.

  Το σημερινό αρθράκι το είδα στον ύπνο μου γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα και θα ορκιζόμουν ότι δεν άλλαζε ούτε μία λέξη 😉

 68. sarant said

  67: Μην παίρνεις όρκο -ήταν μισοτελειωμένο και πάτησα κατά λάθος το κουμπί να δημοσιευτεί. Και δεν ήταν 4 τα ξημερώματα, έχω άλλοθι 🙂

 69. Νέο Kid Στο Block said

  Το «αφυψηλού» πάντως το δίνει το ηλελεξικό Γεωργακά .

 70. spiral architect said

  Εγώ σαν psi, το pounds (per) square inch ξέρω!

 71. Immortalité said

  @68 Ναι αλλά εγώ στις τέσσερις το είδα, την ώρα που έχεις άλλοθι έβλεπα άλλο όνειρο 🙂

 72. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν πήρα κάποια άποψη για το 61. οπότε επανέρχομαι και πιστεύω ότι το εφ’όπλου λόγχη είναι απόδοση του γαλλικού «baïonnette au canon!» ή του αγγλικού «Fix bayonets!» .Κάτι αντίστοιχο υποθέτω θα υπάρχει και στα γερμανικά και από κάποια απ’αυτές τις γλώσσες πήραμε την ορολογία.

 73. Μαρία said

  69 Το ρύθμισε μόνος του. Δεν έχω πρόβλημα με την ορθογραφία εφόπλου αλλά αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, θα πρέπει να γράψουμε και εισβάρος, διαμαγείας κλπ. Άλλωστε και το υπόψη, καθεξής κλπ μετά απο ρύθμιση τα γράφουμε έτσι.

 74. Λευκάδιος Ελμάς said

  υπόψη 64: πολύ ενδιαφέρουσα η επισημανσή σας.

 75. Λευκάδιος Ελμάς said

  αφενός υπάρχει η ρύθμιση αφετέρου δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τη χρήση, που μπορεί κάποτε να οδηγήσει σε νέα ρύθμιση.

 76. Μαρία said

  72 Απ΄τα γαλλικά είναι όλα τα στρ. παραγγέλματα, παύσατε πυρ κλπ. Αρχαϊκό δεν σημαίνει αρχαίο. Στην περίπτωσή μας μεταφράστηκαν στην καθαρεύουσα. Έτσι προέκυψε και το γελοίο επί τάπητος (καμιά σχέση με το χαλί). Τα έχουμε συζητήσει διεξοδικά στου Τιπούκειτου.

 77. Νέο Kid Στο Block said

  Άσχετο και ζμπαθάτε με, αλλά βλέπω σε ειδησεογραφικά πορτάλ ότι:
  «Την ίδρυση του κόμματός του «Ανεξάρτητοι Έλληνες», θα ανακοινώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πάνος Καμμένος, την Κυριακή 11 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Διστόμου.

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα, νωρίτερα, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο Διστόμου και μετά την παρουσίαση του κόμματος, επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.»
  Α, ρε κόκκαλα και στάχτες που χέζουμε! Τόση αδιαντροπιά πια; Για μια χούφτα παλιοψηφαλάκια;
  Κρίμα…

  YΓ. 76.Ναι Μαρία, το σκαραβιάστηκα ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

 78. «»έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος”… Αν δεν με γελάει η μνήμη μου, πρώτος διδάξας του κλισέ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου…»

  Φυσικά αυτός το είπε, όπως και «τα ρετιρέ». «οι ραντιέρηδες» κλπ. Αλλά αυτό με το οποίο θα μείνει στην ιστορία είναι το
  επίσημο σύνθημα λέφας που έδωσε με το περίφημο «είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!». Και αυτά τα δώρα πληρώνουμε τώρα με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.

 79. Μαρία said

  75 Εννοείται. Αυτό υπαινίσσεται και το 47. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως δεν ψάχνουμε για κανόνες, δεχόμαστε απλώς μια ορθογρ. σύμβαση.

 80. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Νίκο, όταν τελειώσεις με την παιδεία και πιάσεις την υγεία, μην ξεχάσεις να πεις δυο λόγια και για τις εγκύκλιες που αφορούν τις έγγυες…

  Θα ήθελα κι εγώ να psi-φίσω τον Καναδά (# 30) αλλά ξέρω πως έχει χάσει από καιρό… την τριτιά! 🙂

 81. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  *έγκυες*, προς Θεού!

 82. rogerios said

  Για την τρίτη χώρα ψηφίζω με πάθος κι ενθουσιασμό τη δεύτερη πατρίδα μας, το όμορφο χωριό μας, μικρό, αλλα τίμιο (χε…χε 🙂 ): Λουξεμβούργο και τα μυαλά στα κάγκελα!

  Όσο για την πατάτα του Τ.Θ., δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι μάλλον η πιο χοντρή!

 83. Immortalité said

  Ρε μήπως η τρίτη χώρα είναι η Κρήτη; 😛

  @82 Ωχ! Πόσοι είστε πια στο Λουξεμβούργο; 🙂

 84. Μαρία said

  82 Κι εγώ το εξωτικό Λουξεμβούργο σκέφτηκα αλλά μου φάνηκε ευκολάκι.
  83 Τουλάχιστον 4 φανεροί.

 85. 67,
  Ιμμόρ, ψηφίζω Τιμόρ, και για τέταρτη θέση Παλάου.

 86. Μαρία said

  Ρίτσο ο ΓΑΠ, Σεφέρη ο Μπένης.

 87. Νέο Kid Στο Block said

  Μαρία, η απαγγελία έγινε πρό ή μετά ΦΑΓΕ; 🙂

  http://www.nooz.gr/greece/petakse-giaoirti-ston-venizelo

 88. rogerios said

  @ Immor: λεγιὼν ὄνομά μοι, ὅτι πολλοί ἐσμεν!

  [Εντάξει, μη βαράτε! 🙂 Με έχει τσακίσει η γρίππη και γράφω με πυρετό…]

 89. Immortalité said

  @84 -87 Τέσσερις!!! Εντάξει οι δύο, οι άλλοι δύο ποιοι είστε; Ξεφανερωθείτε! 🙂

  Ο Τσαγκάρης θ’ απαγγείλει Σικελιανό;

  @85 Κορόιδευε εσύ, ποτέ δεν ξέρεις 🙂

 90. Ηλεφούφουτος said

  Μαρία 64 «Μη μου πεις οτι τα γράφεις μια λέξη. »
  Τα συγκεκριμένα όχι, γράφω όμως άλλα όπως αφενός-αφετέρου, ήδη δε από τα χρόνια του λογιοτατισμού έγραφαν «υφέν» το ρητορικό σχήμα, το θέμα δεν είναι όμως εκεί αλλά στην τίμια συζήτηση.
  Δεν πιστεύω πως υπάρχει 100% κοινώς αποδεκτή σύμβαση για το συγκεκριμένο θέμα, αν υπήρχε ευχαρίστως να την εφάρμοζα. Απλώς υπάρχει μία άγραφη σύμβαση που αποδοκιμάζει ακρότητες τύπου «εκγενετής» αλλά και «αφ΄ ου».
  Δεν ξέρω κανόνα που να λέει πως τα απολιθώματα της Καθαρεύουσας διασπώνται ανεξαιρέτως εις τα εξ ών (εξών; μπα, όχι) συνετέθησαν. Και ο Υπουργός είχε προσπαθήσει, καθά (καθ’ ά; μπα, όχι) γνωρίζω να θεσπίσει μια λίστα, ποια αχώριστα, ποια χωρισμένα, αλλά τα παράτησε.

  Ιμόρ 67 «ο Κορνήλιος και το ενώ δύο λέξεις το γράφει.»
  Το ξέρω, γι αυτό εξανίσταμαι. Αφού και το «αφού» δύο λέξεις το γράφει, γιατί φτιάχνει (υπουργικά: φτειάχνει) κριτήρια; Αφου κατ’ αυτόν όλα πρέπει να γράφονται χώρια. Όσο για τον καθού, οι νομικοί που ξέρω μία λέξη τονε γράφουνε.

 91. Μαρία said

  87 Στο κλου της ομιλίας: Η πατρίδα μας δεν είναι ένα πουκάμισο αδειανό, μια Ελένη. Άλλ’ αντ’ άλλων πάλι.

 92. Alexis said

  Νομίζω ότι ο Γιάννης (Dimosioshoros) έχει δίκιο για την προφορά της λέξης «πιεσάτα», κι εγώ μόλις πρωτοείδα τον τίτλο πχεσάτα διάβασα (όπως λέμε πιέτα) και όχι πι-εσάτα. Επειδή όμως διαλυτικά δε στέκουν στην περίπτωση αυτή, προτείνω εναλλακτικά τη γραφή πι-εσ-άτα, με το σκεπτικό ότι η λέξη προέρχεται και από αρχικά.

  Κι ένα ολόφρεσκο μεζεδάκι από τη μεσημεριανή ομιλία του γνωστού μεζεδοποιού ΓΑΠ: Η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν πάρθηκε εν κενώ.

  Ναι, αγαπητοί συνοδοιπόροι των ’80s, κι εγώ για την αποπομπή Ασημάκη Φωτήλα θυμάμαι να πρωτοειπώθηκε από τον Ανδρέα το «έθεσεν εαυτόν εκτός Κινήματος». Είχε κάνει αίσθηση τότε γιατί ήταν η πρώτη αποπομπή υπουργού στη νέα και πανίσχυρη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

  Για τη χώρα ψηφίζω Ρωσία.

 93. #64

  Είναι εκτός θέματος αν επιδέχεται ή όχι παρεμβολές.
  Το ζήτημα είναι εάν με κάποιο συγχρονικό κριτήριο μπορούμε να αναδείξουμε τη μονολεκτική ή πολυλεκτική δομή του. Είναι θεμέλιο της γλωσσολογικής έρευνας πεδίου. Είναι το σημείο μηδέν της αναζήτησης των διαστημάτων μεταξύ λέξεων. Όποιος δεν το δέχεται πρέπει να προτείνει κάτι άλλο να το κουβεντιάσουμε.

  Γιάννης

 94. Μαρία said

  90 Μα δεν διαφωνούμε. Αν δεις και τα επόμενα σχόλια μου, θα διαπιστώσεις οτι διαφώνησα με την απόπειρα να διατυπωθεί κανόνας. Το ακρότητα ή όχι σηκώνει πολύ νερό.

 95. #72

  Παλιότερα το «επ’ ώμου – όπλο» το λέγαμε «επ ώμου – αρμ». Φαίνεται η γαλλική προέλευση.
  Εξάλλου και το «αλτ» είναι γαλλικό εκ γερμανικών HALTE.

  Γιάννης

 96. Μαρία said

  93 Μα εσύ χρησιμοποίησες το επιχείρημα της παρεμβολής για να αποδείξεις οτι στο επί τάπητος έχουμε δύο λέξεις. Το παράδειγμά σου είναι λάθος.

 97. #92

  Ευχαριστώ Alexis για το citation.

  Γιάννης

 98. Για το μεζεδολόγιο: σε πρόσφατη συνεδρίαση πειθαρχικού οργάνου παριστάμενος δικηγόρος ρώτησε μάρτυρα αν ο πρότερος βίος του κρινομένου ήταν «αμερόληπτος». Όταν επανέλαβε την ίδια ερώτηση και στον επόμενο μάρτυρα, τον ρώτησα αν εννοούσε «άμεμπτος», και φάνηκε να απορεί για τη διαφορά μεταξύ των δυο λέξεων.

 99. # 96

  Όχι Μαρία δεν το χρησιμοποίησα εγώ. Το εισήγαγε στο 50 ο Κορνήλιος και εγώ το ανέλυσα. Ως παράδειγμά εκ του αντιθέτου είναι σωστό. Το «επι τάπητος» είναι δύο λέξεις.

  Γιάννης

 100. Παναπεί «ανεπίληπτος»;

  Γιάννης

 101. sarant said

  98: Καλό αυτό με το αμερόληπτος!

  Τρία τέταρτα ακόμα για να μαντέψετε την τρίτη χώρα…………

 102. Μαρία said

  99 Ο Κορνήλιος ισχυρίστηκε οτι για λόγους συνέπειας, αφού γράφεις εφόπλου, πρέπει να γράψεις και επιτάπητος.
  Κι εσύ:
  Υπάρχει δυνατότητα να εισχωρήσει κάποια λέξη μεταξύ των δύο αυτών λέξεων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Επί ΠΕΡΣΙΚΟΥ τάπητος, Επί ΚΥΑΝΟΥ τάπητος, Επ(ί) ΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ τάπητος. Άρα οι λέξεις είναι δύο.
  Εγώ στο 96:
  εσύ χρησιμοποίησες το επιχείρημα της παρεμβολής…

  Η απάντηση μου στο 52 είναι ΟΧΙ. Η έκφραση θέτω επι τάπητος (sur le tapis) είναι παγιωμένη.

 103. sarant said

  Για να συνοψίσω, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν να καταγραφτούν οι λέξεις που γράφονται με μία ή με δύο… αλλά θα είναι πάρα πολλές.

 104. nikos__alfa said

  » Τρία τέταρτα ακόμα για να μαντέψετε την τρίτη χώρα…………»

  Χμμ … τώρα που το ξανασκέφτομαι πρώτη χώρα η Ελλάδα ,δεύτερη η Κύπρος που είναι πολλοί και Έλληνες και Κύπριοι ; Στη Μ. Βρετανία , αλλά παραμένω στην πρώτη μου ψήφο. 🙂

 105. Μαρία said

  103 Απο πότε; Απ’ το 76 και μετά, και πάντα σύμφωνα με τη γραμματική, δεν είναι πολλές.

 106. Immortalité said

  @101β Μήπως η Αυστρία; (Ψάχνω στα αουτσάιντερ)

 107. Μαρία said

  Υπάρχει κι ένας σχολιαστής απο Τουρκία. Λες;

 108. Σκεφτόμενος λίγο πονηρά και με λίγο κλέψιμο, θα πω Αυστραλία.

 109. #102

  Το κριτήριο της παρεμβολής είναι universal. Δεν είναι δικό μου επιχείρημα.

  #103

  Υπάρχει κριτήριο Νίκο μου και θα πρέπει να δούμε πόσο μπορεί να επεκταθεί η εφαρμογή του. Μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις χωριζομένων και μη χωριζομένων λέξεων όπως στα γερμανικά, με τα ρήματα. Θα έρθουν στα ινδάλματα του Γ.Μ. τα επάνω κάτω. Δε θα το ήθελε κανείς. Αλλά για μια λέξη έχουμε δυνατότητα για καλόπιστη συγχρονική αναζήτηση της δομής της.

  Γιάννης

 110. Μαρία said

  109 Δεν αμφισβήτησα την ύπαρξη του κριτηρίου. Γιατί δεν καταλαβαίνεις οτι το εφαρμόζεις λάθος στη φράση επι τάπητος; Ξαναλέω οτι η φράση θέτω επι τάπητος δεν επιδέχεται παρεμβολή, ούτε επι πρασίνου ούτε επι κοκκίνου. Άρα με τη λογική σου είναι μία λέξη, όχι δύο, όπως λες, και επομένως πρέπει, αν θες να είσαι συνεπής, να γράψεις επιτάπητος.

 111. #110

  Μαρία μου τι μου τα λες εμένα; Ο Κορνήλιος το διάλεξε. Απλά εγώ δεν έκανα πίσω ούτε δολιχοδρόμησα. Εφάρμοσα το κριτήριο με καθαρή σκέψη και καθαρή καρδιά.

  Δυστυχώς η θέση σου περί απαγόρευσης παρεμβολής είναι φανερά εσφαλμένη. Το δεύτερο κριτήριο του γλωσσολόγου πεδίου είναι «αναγνωρίζει ο native speaker αυτό ή αυτό ως φυσική utterance (εκφορά);» Η απάντησή εδώ είναι «και βέβαια». «Επί κυανού τάπητος» είναι ελληνικά – καθαρεύουσα αλλά απόλυτα κατανοητή.

  Εγώ από την αρχή ζήτησα καλόπιστα στο φόρουμ εδώ να διατυπωθεί ένα κριτήριο να το συζητήσουμε, δεν άρχισα με δικές μου αξιωματικές θεμελιώσεις. Η προσφυγή σε απαγόρευση καθιστά κάποιον ευάλωτο σε μια μομφή υπεκφυγής.

  Γιάννης

 112. sarant said

  Η τελευταία προσπάθεια ήταν και η τυχερή. Στο κουίζ, η τρίτη χώρα που ζητούσαμε είναι η Αυστρία, που τη βρήκε η Ιμόρ με την τελευταία προσπάθεια. (Όσοι διάλεξαν Αυστραλία, έχασαν).

  Ο σχολιαστής κάτοικος Αυστρίας λείπει σήμερα 🙂

 113. Πάντως, Μαρία, μια και μιλάμε, θα ήθελα και ένα κλείσιμο μια άλλης κουβέντας μας.

  Γιάννης

 114. Νέο Kid Στο Block said

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω στο διάλογο Μαρίας-Δημ.Χώρου αλλά αυτό που λέει η Μαρία είναι σαφές και σωστό , μη τρελαθούμε δηλαδή…
  Το επί τάπητος είναι στάνταρ έκφραση (δάνειο από γαλλικά ,κακομεταφρασμένο ή ίσως, αδόκιμα μεταφρασμένο επί λέξει) .
  ΔΕΝ υφίσταται επί κυανού τάπητος ή επί πράσινου τάπητος κλπ, δεν έχει κανένα νοηματικό περιεχόμενο γιατί δεν μιλάμε για χαλιά, ΑΡΑ σύμφωνα με το αρχικό σχετικό σου σχόλιο Γιαννη (και το «κριτήριο» που έθεσες)υπάρχει αντίφαση ,κι αυτό σού λέει η Μαρία.

 115. Μαρία said

  111β Διαφωνούμε αλλά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Δεν έγραψα τυχαία το ΘΕΤΩ επι τάπητος. Σ΄αυτό αναφέρθηκε ο Κορνήλιος.

  Είναι ματαιοπονία να ψάχνεις κριτήρια για την ορθογραφία του ενός ή του άλλου απολιθώματος.

 116. Νέο Kid Στο Block said

  Μα καλά ο Φυσικός ή ο Γιάννης ειναι «αυστριακοί»;; Οποία έκπληξις!

 117. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Νίκο, είναι αξιόπιστος αυτός ο μετρητής χωρών της φολκσβάγκεν;
  Όταν μπαινεις εσύ από το Δουκάτο, σε καταγράφει;

 118. Ηλεφούφουτος said

  Αυστρία;!!!!

  Ποιος να το ‘λεγε;!

  Όντως ήτανε για κουιζ!

 119. Μαρία said

  113 Έλα Παναγία μου! Νόμιζα οτι σου απάντησα, όταν έγραφα οτι απ’ την εποχή του πάστορα Νόιμαν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, εννοώντας κι άλλοι άνθρωποι εκτός απ’ τους άντρες.
  Οι Νέανδροι, Αλέξανδροι κλπ άντρες ήταν, αλλά εσύ έπλασες τη λέξη Geander δηλώνοντας οτι άνδρας σημαίνει άνθρωπος! Απ’ αυτή την άποψη θεώρησα τη νεοπλασία ατυχέσταση κι όχι γραμματικά.

 120. Ηλεφούφουτος said

  Νοστάλγησα Βιέννη τώρα!
  Είναι από τους αγαπητούς μου προορισμούς στην πολιτισμικά Δυτική Ευρώπη.

  Γενικά ένα κομμάτι μου έχει μια έντονη κλίση προς την άλλοτε Αψβουργία.
  Κοίτα πώς κλείνουν οι κύκλοι! Και χτες χάρηκα πολύ που απέκτησα σε ντιβιντάκια την αγαπητή μου τριλογία του Ίστβαν Σάμπο με τον εξαίσιο Κ Μ Μπραντάουερ (Μεφίστο, Χάνουσεν, Ρεντλ).

 121. Μαρία said

  Αυστρία! Κι εγώ το Φυσικό για Γερμανό τον έχω.

 122. # 114

  Ευπρόσδεκτος Νέο Kid.
  Αλλά εγώ υποστηρίζω πως υπάρχει κριτήριο στο παράδειγμα του Κορνηλίου να δούμε αν είναι μονολεκτικό «επιτάπητος» ή διλεκτικό «επί τάπητος». Και είναι διλεκτικό.

  Αντίθετα, με συνεπή εφαρμογή του ίδιου κριτηρίου το «εφόπλου» -όπως και αν γραφεί- είναι μονολεκτικό. Όπως είπε και η προλαλήσασα τελεία και παύλα.

  Γιάννης

 123. Τόσο δραματικά άλλαξαν οι επισκέψεις απ´ τα συνολικά στατιστικά του 2011;

 124. sarant said

  117: Εμένα δεν με μετράει, είπαμε.

  123: Αυτά είναι του τελευταίου μήνα.

 125. rogerios said

  Ποτέ δεν θα πήγαινε το μυαλό μου στην Αυστρία για την τρίτη θέση. Θα ήθελε ο οικοδεσπότης να μας δώσει π.χ. την πρώτη δεκάδα, για να ικανοποιηθεί η περιέργειά μας; Μερσί!

 126. Μαρία said

  Να μάθουμε τουλάχιστον τη θέση του Δουκάτου.

 127. Νέο Kid Στο Block said

  Αααα, τώρα κατάλαβα! Τον Τιπού τον μετράει γι’ αυστριακό η πόρσε! 🙂

  (τι να κάνω ο καψερός; προσπαθώ να βάλω φόλο ,έστω με ρίσκο να μού τα χώσει χοντρά, γιατί μας λείπει )

 128. ππαν said

  Το πρόσθεσε ο Δέσποτας στην αρχική ανάρτηση

 129. # 119.

  Όχι δα (άνθρωπος = άνδρας)! Απλά χρησιμοποίησα δικό τους πρότυπο σαν άσκηση. Αυτό υπήρχε διαθέσιμο. Αν υπάρχει άλλη σύνθεση ευπρόσδεκτη.

  Γιάννης

 130. ππαν said

  το 128 πήγαινε στα 125 και 126

 131. sarant said

  Ναι, ο πίνακας είναι και εδώ:

 132. #61 δὲν ξέρω ἂν τὸ παράγγελμα εἶναι ἤ ὄχι ἀρχαϊκὸ ὡς παράγγελμα, ἐννοῶ ὅτι εἶναι ἀρχαϊκὸ γλωσσικῶς. γι’αὐτὸ δὲν εἶπα «ἀρχαϊκὸ»ἀλλὰ «ἀρχαϊστικό».

  #60 ἐγὼ ἄκουγα ἐφ’ ὅοοοοοπλου (παῦσι) λόοοογχη. ἂν μοῦ τὸ .ἔμαθαν λάθος λάθος τὸ λέω.

  #62 Τέλος πάντων, δεν θα ήταν πολύ τιμιότερο να πεις ξεκάθαρα ότι εσύ προσωπικά δεν δέχεσαι τη συγχρονική προσέγγιση της γλώσσας, από την οποια προέρχονται τα επιχειρήματα του Γιάννη, και ότι πιστεύεις πως ό,τι γράφεται σήμερα στα Αρχαία με δύο λέξεις πρέπει να γράφεται με δύο λέξεις και στα “Νέα”, π.χ. το “ενώ”;

  μὰ τὸ λέω, δὲν τὸ κρύβω. ἀλλὰ τὸ ἐν ᾦ ἢ τὸ ἀφ’ ὅτου δὲν τὸ θεωρῶ καὶ τόσο κακὸ νὰ γράφεται σὲ μία λέξι, δεδομένου ὅτι πράγματι τὸ ᾦ καὶ τὸ ὅτου δὲν εἶναι αὐτόνομες λέξεις στὴν καθομιλουμένη. καλὰ καλὰ δὲν εἶμαι σίγουρος ἂν ὁ ἀρχαῖος ἀντιλαμβανόταν τὸ ὅστις ὡς μία ἢ 2 λέξεις.

  #95 Παλιότερα το “επ’ ώμου – όπλο” το λέγαμε “επ ώμου – αρμ”

  μέχρι τὸ 2008 ποὺ ἀπολύθηκα ἔτσι τὸ λεγαμε.

 133. Μαρία said

  129 >Και εγώ ερωτώ “γαίανδρος” ή “γέανδρος” για τον άνθρωπο της γης; Για το λατινόγραπτο δεν έχω πρόβλημα: Geander.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/28/otikioti/#comment-103947

  Δηλαδή ισχυρίζεσαι οτι δεν υπάρχουν σύνθετα με τη λέξη άνθρωπος; Αλλά κι αν ακόμη δεν υπήρχαν, κάποια πρότυπα δεν αντέχουν σήμερα.

 134. rogerios said

  Αμάν, πατώσαμε οι Μεγαλοδουκατιανοί…

 135. #133

  Καθόλου δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Εγώ βρήκα έτοιμο αυτό το πρότυπο. Αν υπάρχει άλλο τόσο το καλύτερο. Εξάλλου, αν δεν κάλο λάθος, το ανδροειδές (android) μεταφράζεται πάντα «ανθρωποειδές». Θυμάμαι άρθρο στις ΕΠΟΧΕΣ του Τερζάκη,

  Γιάννης

 136. …αν δεν κάνω λάθος. Σόρρυ.

 137. #132

  Όπλο ή αρμ. Φαίνεται πως το επανέφεραν ως μονοσύλλαβο.

 138. Νέο Kid Στο Block said

  Γιάννη, πού έχει εφαρμογή ο Γαίανδρος ή Γέανδρος ή Γεάνθρωπος ή Γαιάνθρωπος;
  Θέλω να πω ,ποιο το νοηματικό περιεχόμενο; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι της Γης ,ας πούμε;

 139. Μαρία said

  135 Άμα σ’ αρέσουν τα πρότυπα του 19ου αιώνα, πάσο. Αλλά δεν μπορεί να μη ξέρεις τον αφρικάνθρωπο που είναι του 20ου.

 140. Ε βέβαια Νεο Κιδ μου. Εμείς εδώ με την πληκτρολόγηση άνθρωποι της γης είμαστε; :-). Εξάλλου είναι και μεταφορικό nickname. Υπάρχει κάτι εδώ.

 141. Immortalité said

  Ποιος είναι ο πρωταθλητής οέο; 😀 😀 😀

  Ο κυπελλούχος ξέρουμε, ίδρωσε αλλά τα κατάφερε 😉

 142. Νέο Kid Στο Block said

  140. Τώρα να πω ότι με φώτισες …ψέματα θα πω!
  Ξέρω γεωγραφία, ξέρω γεωλογία ,ξέρω γεωφυσική κι άλλα τέτοια, αλλά γεάνθρωπο και ..Geanderthal ,δεν ξέρω! Θα μπορούσα να φανταστώ τον όρο για τίποτε χθόνιους τύπους π.χ τους Μόρλοκς πώς τους έλεγε ,εκείνος ο μυστήριος ο εγγλέζος ,αλλά ως εκεί.

 143. #142 πωωώ, Μόρλοκ ποῦ τὸ θυμήθηκες! οὔτε θυμᾶμαι πόσο ἤμουν ὅταν διάβαζα τὴν Μηχανὴ τοῦ Χρόνου.

 144. #135 – Συγγνώμη είχαμε πτώση συτήματος.

  Homini υπάρχουν πολλοί εξού και Anthropogeographie, Human geographie και άλλα. Ευτυχώς, γιατί τα Man, mankind, droits de l’homme ρίζωσαν. Man είναι το σημαντικό βρετανικό ανθρωπολογικό journal.

  Γιάννης

 145. Immortalité said

  Είστε κακοί και ζηλιάρηδες! Μια φορά κέρδισα και ‘γω το κουίζ και ούτε ένα μπράβο δε λέτε μόνο το περνάτε στο σβηστό και στο γρήγορο! Φτου σας! 🙂

 146. Νέο Kid Στο Block said

  145. Τεσπά…άντε, μπράβο ρε κρητικάτσι! 🙂 🙂

 147. ππαν said

  Μπράβο, Ιμμορταλιτέ! Κι έψαχνα κι εγώ για ποιον πρωταθλητή και κυπελλούχο λες…

 148. Ἕνα μεγάλο μπράβο στὴν Ἰμμὸρ ποὺ κερδίζει ἕνα ταξίδι στὴν Βιέννη τόσων διανυκτερεύσεων ὅσος εἶναι καὶ ὁ ἀριθμὸς τῶν συλλαβῶν ποὺ προφέρει λέγοντας τὸ ὄνομα τῆς πόλεως.

 149. #142

  Υπερβάλλεις νεο Κιδ μου. Είπαμε είναι ένα nickname που εξελίχτηκε σε όνομα ιστοσελίδας. Ποιο είναι το κακό;

  Γιάννης

 150. Immortalité said

  @147 Εγώ είμαι η πρωταθλήτρια (του κουιζακίου) και ο Παναθηναϊκός ο κυπελλούχος (Ελλάδος) 🙂

  @148 Τρεις τρεις! εννοείται τρεις! Από που παίρνω το δώρο; 🙂

 151. Νέο Kid Στο Block said

  148. 141. Χα! Πες τη λατινικά Vindobona, Ιμμόρ να σκάσουν οι οχτροί σου!

 152. #150 Τὸ δῶρο τὸ παραλαμβάνετε ἀπὸ τὸν Τιπούκειτο τῆς γειτονιᾶς σας!

 153. sarant said

  Αλυσίδα ο Τιπούκειτος;

  Καλό αυτό με τις συλλαβές, αλλά εγώ -και να είχα κερδίσει- δισύλλαβη θα την πρόφερνα. Πάντως έχει πλάκα, ότι προφέρεται με μία,. δύο, τρεις και τέσσερις συλλαβές 🙂

 154. ππαν said

  Τι δισύλλαβη; Βγαίνει, να πούμε;

 155. #153 θὰ μποροῦσες ὅμως νὰ προφέρῃς τὸ ν διπλοῦν καὶ τὸ η μακρό, ὅσο νἆναι μιὰ ἐπιπλέον διανυκτέρευσι τὴν βγάζουν! 🙂

 156. sarant said

  154: Εγώ την προφέρω Βιέ-νη, δηλ. περίπου σαν το βγαίνει, και οπωσδήποτε όχι Βι-έ-νη.
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά κι ένας φίλος που τον ρώτησα έτσι την λέει κι όταν του είπα ότι οι περισσότεροι στο μπλογκ την τρισυλλαβίζουν έπαθε σοκ.

  Κι ο Παπαδιαμάντης πάντως «βγένι» πρόφερνε.

 157. Τί νὰ πῶ, ἐγὼ τρισύλλαβη τὴν προφέρω, ὄχι ἀπὸ καθαρευουσιάνικη ἐκζήτησι, ἔτσι τὴν ἔλεγα μιὰ ζωή.

 158. Μαρία said

  156 Φαντάζομαι οτι θα κάνεις μια εξαίρεση στο άσμα Λόντρα, Παρίσι …, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει.
  Τον Παπαδ. πότε τον άκουσες;

 159. Immortalité said

  @152 Αυτά που ξέρεις να τ’ αφήσεις! Εσύ το ‘ταξες εσύ θα καθαρίσεις 🙂

  @151 Δεν έχω οχτρούς εγώ, δεν είμαι τόσο σημαντική προσωπικότητα 🙂
  @154 Ππαν έχεις χάσει επεισόδια, αλλά δεν τα βρίσκω τώρα να σε παραπέμψω

 160. ππαν said

  158: την ίδια απορία έχω. Για τον Παπαδ. πώς το λέει η Μαρ.

 161. πάντως τὸ σωστὸ εἶναι Βιέννα ὅπως καὶ Σμύρνα ὅπως καὶ τόλμα.

 162. Immortalité said

  @161 τόλμα;

 163. ἀπὸ περιέργεια, ὑπάρχει κανένα λεξικὸ ποὺ νὰ λημματογραφῇ τὴν Βιέννη καὶ νἄχῃ καὶ μὲ φωνητικὰ σύμβολα τὴν προφορά της στὰ ἑλληνικά;

 164. #162, ἐ ναί, ἀλλὰ ἅμα ἀκοῦς τῆς τόλμης καὶ τῇ τόλμῃ νομίζεις ὅτι εἶναι τόλμη.

  ἂν δὲν μὲ γελοῦν τὰ ὦτα μου καὶ ὁ Κωστάλας τρισυλλαβίζει, ὄχι;

 165. πέθανε ἡ Δόμνα Σαμίου καὶ δὲν μοῦ εἴπατε τίποτε; 😦

 166. sarant said

  158: Το τραγούδι το έλεγα «Βουδαπέστη ΚΑΙ Βγένι» και βγαίνει μια χαρά το μέτρο -μόνο μετά τη συζήτηση εδώ έβαλα και το ξανάκουσα και είδα -με φρίκη- ότι η τραγουδίστρια προφέρει «Βουδαπέστη, Βει-ένη».

  Ο Παπαδιαμάντης έχει γράψει στο άρθρο «Γλώσσα και κοινωνία» ότι η πρωτεύουσα της Αυστρίας στα νιάτα του προφερόταν Βιέννα και ότι το Βιέννη προκαλεί «διαστροφήν των στοματικών μυών, οποίαν συνεπιφέρει η άμεσος διαδοχή δύο συλλαβών με δεσπόζοντα υγρόν φθόγγον, Vje και Gn». Άρα, το πρόφερνε δισύλλαβο και συνιζημένο, συμπεραίνω.

  Μαρία, και ο Θέμης που ξέρεις, έτσι το προφέρει.

 167. Μαρία said

  163
  ΛΚΝ βιεννέζικος -η -ο vienézikos

  Πέθανε κι η Σαμίου, μόλις άκουσα.

 168. Μαρία said

  166 Δεν πιστεύω ο Θέμης αλλά και συ να κοροϊδεύετε το Σημίτη.

  Ποιοι είναι οι υγροί φθόγγοι στην παπαδ. φωνητική; Δεν κατάλαβα τίποτα. Ή αν εννοεί την διαδοχή βγ και νι διαστροφική μάλλον το αντίθετο συνάγεται, οτι αποφεύγει το βγέ και προφέρει βι-έ.

 169. Νέο Kid Στο Block said

  Να πω ότι και γώ δισύλλαβη την προφέρω, ίσως επηρεασμένος από τσι γερμνόφωνοι που την προφέρουν βέβαια μονοσύλλαβη (αλλά μακρά). Έχω την αμυδρή ανάμνηση/αίσθηση ότι και οι Έλληνες κάτοικοι Βιέννης ,Βιέ-ννη λέγανε, αλλά, τι στο διάολο, εδώ έχουμε ολάκερο (ή ολάκερους ) τριταθλητές, ας πουν εκείνοι.
  ΥΓ. Κορνήλιε, ομολογώ ότι αυτό με το «τόλμα» δεν το έπιασα ,τι θέλει να πει ο ποιητής.

 170. sarant said

  168: Αφού λέει δύο συλλαβές! Αν πρόφερνε τρισύλλαβο δεν θα έγραφε Vje.

  Τέλος πάντων, να μας πει κι ο ίδιος αν διαβάζει 🙂

 171. Immortalité said

  Πολύ θανατικό πάντως σήμερα…

 172. Μαρία said

  170 Νομίζω οτι επικρίνει τη διαδοχή 2 συλλαβών, ενώ στα νιάτα του ο κόσμος μιλούσε καλά και έλεγε Βι-έ-να. Άσε που υποψιάζομαι οτι με το Gn εννοεί το πατρινό ουρανικό ν. Έπεσε σε καμιά Μακρυπούλια και του πέσαν τα μαλλιά του ανθρώπου.

 173. Α.Παπαδιαμάντης said

  170. Τω όντι, αναγιγνώσκω τέκνον Νικολή!Τὸ ἐπ’ ἐμοί, ἐνόσω ζῶ(λέμε τώρα..) καὶ ἀναπνέω καὶ σωφρονῶ, δεν θὰ παύσω πάντοτε, ἰδίως δὲ κατὰ τάς πανεκλάμπρους ταύτας ἡμέρας, νὰ ὑμνῷ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ ἔρωτος τὴν φύσιν ,να ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια ἑλληνικὰ ἤθη και να προφέρω την Βιέννην ως Vje-gni.

 174. Immortalité said

  Έχουμε και νεκραναστάσεις! Νίκο, από ποια χώρα μας αναστήθηκε ο φτωχούλης του Θεού; 😉

 175. Membrana –> Μεμβράνα –> της Μεμβράνης. Αχ καλέ η μεμβράνη.

  Γιάννης

 176. sarant said

  173: Καλώς όρισες, κυρ Αλέξαντρε, στο φτωχικό μας! 🙂

 177. sarant said

  174: Είναι προσωπικά δεδομένα αυτά, αλλά θα το πω έμμεσα: από νησιωτική χώρα.

 178. Α.Παπαδιαμάντης said

  177. Ήλε!

 179. Immortalité said

  @178 Κοίτα ποιος μιλάει! 😛

 180. #177 ἀπὸ τὰς Νήσους τῶν Μακάρων; :Ρ

 181. ππαν said

  Ακόμη κι ο Παπαδιαμάντης εγκαταλείπει σιγά σιγά την πολυτονικότητα. Τι «Τω όντι» ήταν τούτο, δεν τον λυπάστε τον Κορνήλιο;

 182. Immortalité said

  @181 Είναι που τον δυσκολεύει το πληκτρολόγιο 😉

 183. Μαρία said

  Κι έχει διαβάσει και Χριστιανόπουλο.

 184. ππαν said

  183: και ντρέπεται; Αλλά ούτε περισπωμένη; Τι υποννοούμενο έχει η περισπωμένη; Να μην πω για την ψιλή (ψιλή δεν έπαιρνε; τα έχω ξεχάσει όλα)

 185. Immortalité said

  Αμάν βρε κορίτσια! Μην αναστηθεί ένας άνθρωπος, να πέσετε να το φάτε! 😀

 186. Γμτ! Ήρθε ο κυρ Αλέξανδρος αλλά έφυγε η Δόμνα Σαμίου (http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17576&subid=2&pubid=28929761)
  Και, βλάφημος ών, ειλικρινώς έχω πάντα ανάγκη από μερικά εμπνευσμένα μπινελίκια (όχι μεζεδάκια) απ’ αυτά τα αποκριάτικα, που έλεγε η σχωρεμένη.

 187. ππαν said

  166: ΚΙ εγώ καταλαβαίνω όπως η Μαρία, ότι δεν συμφωνούσε με το δισύλλαβο, τρισυλλαβίτης ήταν

 188. Μαρία said

  184 Δε ντρέπεται, δες το να υμνώ, αλλά δεν είναι πια και ξεδιάντροπος.

 189. Α.Παπαδιαμάντης said

  Παρατηρώ ότι η κορασίς Αθανασία διαθέτει οξύνοιαν αξιοθαύμαστην και ανεκλάλητην.
  Ήτο οραίαν η συντροφιά σας ,αλλά εκουράσθην και δέον όπως λεκανοστιάσω υμάς.
  Εφεξής θα ομιλώ δια μέσω του ευγενούς απόρου νησιώτη νέου Νεοκιδίου. Η πλουτοκρατία ήτο και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής αντίχριστος. Αυτή γεννά την αδικίαν, αυτή τρέφει την κακουργίαν, αυτή φθείρει σώματα και ψυχάς. Αυτή καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς.
  Και μ’αυτό το κοινωνικό μύνημα, άντε Λεκανόστ!
  ΥΓ. Δυστυχώς κυρίες μου, εις τας νήσους των Μακάρων, υπάρχουν μόνο μονοτονικές γραμματοσειρές 🙂

 190. sarant said

  189: 🙂

  187: Εγώ από τα λόγια του καταλαβαίνω πως οι άλλοι στην εποχή που γράφει πρόφεραν Βγε-νι και όχι Βι-ένι. Και νομίζω πως εννοεί ότι ο ίδιος προτιμούσε το Βγε-να, που δεν έχει δεύτερο υγρό.

 191. Immortalité said

  @189 Μετά από τέτοιο εύγε, μπορώ και να κλείσω τα μάτια μου 😀

 192. Μαρία said

  186 Κι η ΝΕΤ είχε μνημόσυνο για το Ρασούλη, που παίρνει την εκδίκησή του τώρα που γιαουρτώνεται ο Νταλάρας.

 193. Κυριάκος said

  Μπορεί ο Μπαμπινιώτης να μας πίκρανε εμάς τους Βορειοελλαδίτες με το «Βούλγαρος» αλλά τώρα μας αποζημιώνει και με το παραπάνω:
  http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=20&apprec=45
  Τέλος λοιπόν το μειδίαμα των χαμουτζήδων στο ερώτημα «Οδηγέ με ανοίγεις από πίσω;»

 194. Λευκάδιος Ελμάς said

  Κυριάκο, πρόσεξε:

  «κυριαρχεί η διαφοροποίηση και η ποικιλία, πράγμα που είναι φανερό στις διαλέκτους και στα ιδιώματα κάθε εθνικής γλώσσας»

  φοβού τον Μπαμπινιωτη και δώρα φέροντα.

 195. Μαρία said

  193 Χα, χα. Κάποιος του σφύριξε οτι κυκλοφορούσε άρθρο πλακατζή Σαλονικιού με το δικό του όνομα.

 196. Η πλουτοκρατία ήτο και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής αντίχριστος. Αυτή γεννά την αδικίαν, αυτή τρέφει την κακουργίαν, αυτή φθείρει σώματα και ψυχάς. Αυτή καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς.

  Ὁ κὺρ Ἀλέξανδρος θὰ ἔγραφε «αὕτη», ἵνα δώσω μικρόν τι μόνον παράδειγμα.

 197. Κυριάκος said

  Ναι μεν Λευκάδιε αλλά διαπιστώνει με έντονους μάλιστα χαρακτήρες ότι :
  η αρχαία δοτική πτώση (ήδη από τα χρόνια τής Αλεξανδρινής Κοινής άρχισε να αντικαθίσταται στη χρήση (στον προφορικό λόγο και σε πιο απλά κείμενα) πρώτα και κυρίως από την αιτιατική, αργότερα δε και από τη γενική.

 198. Μαρία said

  Ξαναβάζω το άρθρο του Μ. Τριανταφυλλίδη, Δώσε μου το-δώσε με το.
  http://www.ekebi.gr/magazines/flipbook/showissue.asp?file=61666&code=7426

 199. Μήπως στους αυστριακούς μετράτε και τους Βολιώτες ;

 200. bernardina said

  Με ποιο τρόπο παίρνει την εκδίκησή του ένας νεκρός από το γιαούρτωμα ενός ζωντανού; 😯

 201. ππαν said

  Μήπως εννοούν το νεράτζωμα;

 202. Immortalité said

  @200 Έλα ντε; Το να είσαι με τα γιαούρτια (και τα νεράτζια) είναι στις μέρες μας το νέο μαύρο. Πάει με όλα και συμφέρει.

 203. Μαρία said

  200 Μήπως ξέχασες οτι ο γιαουρτωμένος, που είναι λέει κατά της βίας, είναι πλακώσει στο ξύλο το μακαρίτη;

 204. Immortalité said

  @203 Εγώ θυμάμαι ότι το δικαστήριο είπε ότι δεν τον πλάκωσε. Εκτός άμα ήσουν μπροστά οπότε πάω πάσο.

 205. ππαν said

  Αν είναι να μιλάμε μόνο για όσα είμαστε μπροστά θα το κλείσουμε το μαγαζί. Πάντως οι ενδείξεις βαραίνουν λίγο την θέση του Γιώργου΄, πολλούς ΔΕΝ έχει βαρέσει και ΔΕΝ έχει απειλήσει, καταντάει ύποπτο

 206. Immortalité said

  @205 Εγώ λέω ότι τις ενδείξεις τις ξάνοιξε ένα δικαστήριο και έβγαλε απόφαση. Ο Ρασούλης τον πήγε στο δικαστήριο άρα αποδεχόταν το θεσμό. Βέβαια μπορεί και να έχασε γιατί ο ακατανόμαστος που έχει άκρες παντού πλήρωσε και τους δικαστές. Που να ξέρω. Ή μπορεί να τους άρεσε το ’21 και όχι ο Κούδας. Η πιθανότητα να ήταν αντικειμενικοί ελέγχεται ως ανακριβής. Λέω ακόμα ότι μπορούμε να συμπαθούμε και να αντιπαθούμε όποιον μας κάνει κέφι αλλά αυτό δεν μας κάνει και φωτισμένους κριτές των πάντων. Επίσης λέω ότι σχολιάκια για δικαιωμένα γιαουρτονερατζώματα είναι πολύ τρέντυ τώρα τελευταία. Τέλος το να το θεωρείς ύποπτο δεκτό και ξα σου, το να επικροτείς τα γιαούρτια και να τα ανάγεις σε μεταθανάτια δικαίωση και επαναστατική πράξη κάπου μπάζει. Αλλά και πάλι ξα σου.

 207. Μαρία said

  204 Εγώ πάλι θυμάμαι και ποιος προσπάθησε να τους χωρίσει. Μόνο που στο δικαστήριο, εντελώς τυχαία, δεν πάτησε κανείς να υπερασπιστεί το Ρασούλη.

 208. bernardina said

  Σε πλάτες πεθαμένων και απόντων πολλά σενάρια μπορεί να πλέξει κανείς. Το μόνο που θα διακινδυνεύσω στην συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς το φόβο να γίνω γελοία είναι πως διατηρώ πολλές αμφιβολίες για το αν ο Ρασούλης θα χαιρόταν βλέποντας ποιοι ανέλαβαν
  αυτοδικαίως
  και αυτεπαγγέλτως τη δικαίωσή του. Μάλλον θα ντρεπόταν.
  Αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρει κανείς…
  Φυσικά αν είναι να μιλάμε μόνο για όσα είμαστε μπροστά δεν θα ‘πρεπε να λέμε και πολλά πράγματα (που δεν ξέρω κι αν είναι απαραίτητα κακό, δηλαδή). Αλλά να ερμηνεύουμε και διαθέσεις ανθρώπων που είναι πια μακαρίτες… ε, θέλει λίγο τράβηγμα από τα μαλλιά.

 209. ππαν said

  Εγώ θυμάμαι τον Σαββόπουλο να λεει ότι ο Γιώργαρος εκμεταλλεύτηκε τον βουδισμό του Ρασούλη που καθόταν να τις φάει λόγω μη βιας κλπ.
  ΚΙ εμένα κάπως μου φαίνονται όσοι μιλάνε για δικαίωση ή ντροπή κλπ νεκρών.
  Το μόνο που θυμάμαι με συγκίνηση είναι την μέρα που πέθανε ο Διονυσιου έναν αλογομούρη να πανηγυρίζει την πρωτιά μιας φαβορί του : «Στράτο, ζεις!».

  Αλλά ομολογώ, ως ζωντανή, ότι μου αρέσουν τα γιαουρτώματα ή οι ταρτ α λα κρεμ του Γκλουπιέ΄και των οπαδών του, ειδικά όταν βρίσκουν στόχο. Ξέρω, δεν είναι πολύ καθώς πρέπει και θα μας πιάσει στο στόμα του ο άλλος που σημειολογούσε το ντουβάρι, αλλά δεν θα αυτομαστιγωθώ κιόλα.

 210. bernardina said

  Ππαν, αν ήταν απλώς θέμα καθωσπρεπισμού θα ήμουν η πρώτη που θα το είχε χεσμένο, με το παρδόν, κιόλα δηλαδής.
  Αμ, έλα που δεν είναι…

  Κι ας μην εξετάσουμε καθόλου τη διαφορά ανάμεσα σε man-to-man κλωτσομπουνίδι, έστω κι αν ο ένας είναι οπαδός της μη βίας, και τη δεύτερη περίπτωση.
  Άσε, δεν το συνεχίζω γιατί δεν έχω πια άλλες αν(τ)οχές.

 211. ππαν said

  Πάντως γιαούρτια έπεφταν παντα, μην πω και γι αυγά που είναι πιο σιχαμένα, ΄μην βγει κανείς και μας λέει ότι ήρθαν τα ύστερα του κόσμου και το τέλος του πολιτισμού.

  Το κλωτσομπουνίδι και οι άντρακλες γενικά μου γυρίζουν το μάτι, αλλά δεν κρίνω αν καποιος τα βαφτίζει σε αχλύ μαγκιάς

 212. Immortalité said

  @207 Είναι που τον απείλησε ο Νταλάρας, γι’ αυτό. Ή μήπως τον πλήρωσε; Δεν θυμάμαι καλά. Ππαν μιλάμε για τον ίδιο Σαββόπουλο που δεν μίλαγε στο μακαρίτη τρία χρόνια; Για να μην πιάσω άλλα που έχει πει και στεναχωρήσω και τον Δύτη.
  Τέλος πάντων, ο καθένας με την αισθητική του και με τι διαλέγει να πορευτεί. Με τα γιαούρτια τα ύστερα του κόσμου σίγουρα δεν ήρθαν. Το ότι σε φτιάχνει πάντως, όλο και κάτι σημαίνει. Και όχι μόνο εσένα δηλαδή.

 213. Μαρία said

  212 Κοίτα να δεις, χτες ακούγοντας τραγούδια απ’ την εκδίκηση της γυφτιάς, έφερα στο μυαλό μου τις εμετικές δηλώσεις του ακατονόμαστου οτι σέβεται τις διαμαρτυρίες αλλά είναι κατά της βίας. Και πράγματι δεν είμαι η μόνη που ευχαριστήθηκε το γιαούρτωμα ανακαλώντας το παλιό περιστατικό με το μακαρίτη, όπως ευχαριστιόμουν και το τάρτωμα του BHL απ’ τον Γκλουπιέ που ανέφερε η Ππαν.

 214. Immortalité said

  @213 Κοιτάζω και βλέπω ότι αφού το ευχαριστήθηκες όλα τ’ άλλα περιττεύουν. Το ότι δεν είσαι η μόνη αλλάζει κάτι;

 215. Immortalité said

  @213 Α! ξέχασα, μια διευκρίνιση· Μόνο του BHL το τάρτωμα φχαριστήθηκες; Του Γκοντάρ και των υπολοίπων όχι;

 216. Μαρία said

  215 Άρχισε η ανάκριση; Πάω να ψάξω για δικηγόρο.

 217. bernardina said

  Τότε φαντάζομαι ότι θα χάρηκες και πάλι βλέποντας αυτό εδώ. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MeZvhAUI6d4 Και έπεται συνέχεια. Όσο αντέξει, δηλαδή.
  Στις πόσες χαρές χορταίνουμε και λέμε οκέι, αρκετά;
  Πάντως εγώ αν χαιρόμουν για τον ίδιο λόγο που χαίρονται http://anti-ntp.blogspot.com/ αυτά τα καλόπαιδα, ένα συνειδησιακό και ιδεολογικό πρόβλημα θα το είχα…
  Αλλά όπως λένε στην πατρίδα της Ιμόρ και τη δική μου, ξα σου.

  (Ήταν ωραία η απάντηση στην «ευφυή» ατάκα του Τζιμάκου-Εγώ-με-τη-λωλάρα-μου-γεμίζω-την-κοιλάρα-μου Μην πετάτε γιαούρτια γιατί μετά τα μαζεύει ο Γιώργος και τα πουλάει
  Μην πετάτε γιαούρτια, γιατί μετά τα μαζεύει ο Τζιμάκος μαζί με τον Νταλάρα και τα πουλάει.

 218. μια μικρή επιφύλαξη θα την είχα για τους βουλευτές που έθεσαν εαυτούς/εαυτόν εκτός κόμματος

  δεν είναι τόσο απλό το θέμα εδώ, όσο με τις άλλες περιπτώσεις τις οποίες σχολίασε ωραία ο τιπούκειτος

  π.χ. οι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογίες: από μία ή από πόσες ο καθένας;

  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές κι επίσης ότι ο πληθυντικός κερδίζει έδαφος, όμως ξεκάθαρο και λυμένο δεν θα το έλεγα το θέμα, μολονότι κάποτε δείχνει τα όριά του: δείτε π.χ. εδώ, με το συμπάθιο

 219. Immortalité said

  @216 Γρήγορα όμως γιατί έχω βάλει τ’ αυγά να βράζουν. Μην κρυώσουν.

 220. ππαν said

  Μα θα βγει κι η γιούχα παράνομη; Α προπό, κι αυτή πολύ παλιά.

  215: Στους λετριστές στο Ριτζ, στους καταστασιακούς στην Παναγία των Παρισίων κλπ;

 221. Immortalité said

  @220 Βλέπω απαντάς χωρίς τον δικηγόρο σου. Εντυπωσιακό. Βλέπω επίσης διαλέγεις ταρτοπόλεμους. Ενδιαφέρον.

 222. ππαν said

  Πού ακριβώς τους διαλεξα, βοήθησέ με;

 223. sarant said

  218: Δεν το είχα σκεφτεί από αυτή την άποψη, πράγματι δεν είναι τόσο απλό.

 224. Μαρία said

  217 Μ’ αυτή τη λογική κι εσείς πρέπει να έχετε ένα συνειδησιακό πρόβλημα, γιατί μπορεί να σας ταυτίσουν με τον Πρετεντέρη και κομπανία.
  Ωραίο και το κράξιμο στη Δάφνη. Δεν το είχα δει.

 225. sarant said

  217, 224: Αλήθεια, αυτές τις συναυλίες ποιος τις διοργανώνει; Ρωτάω ειλικρινά, δεν ξέρω. Και ποιος πληρώνει τα έξοδα (δεν εννοώ αμοιβή του Νταλάρα, τα άλλα: μεταφορικά, φώτα, ηλεκτρικό, μουσικοί κτλ.)

 226. ππαν said

  Η ΦΑΓΕ;

 227. Μαρία said

  225 Απ’ όσο ξέρω ο Νταλά έθεσε εαυτόν στη διάθεση των δήμων για τζάμπα συναυλίες.

 228. sarant said

  Και οι μουσικοί έθεσαν επίσης εαυτούς (ή εαυτόν κατά Γ. Χάρη) δωρεάν; Και το ηλεκτρικό; Και το ενοίκιο της αίθουσας; Και τα έξοδα;

 229. bernardina said

  Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα…

  «Στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριότητας, η εταιρεία Cyta, θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στέκεται πλάι σε αυτή την πρωτοβουλία, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης σε μία περίοδο πραγματικής δοκιμασίας για τον τόπο μας.»

  http://www.mediasoup.gr/node/53961

 230. παράδειγμα:
  http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/%CE%92%CE%9F%CE%96%CE%91%CE%9F%CE%9B02-%CE%9C%CE%99%CE%96

 231. Μαρία said

  228 Και οι μουσικοί. Για το ρεύμα δεν ξέρω.
  http://www.dalaras.gr/%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3/

 232. Immortalité said

  @222 Πολλοί ταρτοπόλεμοι.Ταυτιζόμαστε γενικά; ειδικά; Ρωτώ για να καταλάβω. Άλλωστε τα βραστά αυγά δεν φτάνουν για όλους.

  @225 Οι συναυλίες είναι ελεύθερες για το κοινό. Τους μουσικούς, ο προδότης και εμετικός ακατανόμαστος, που φταίει για την κρίση και πρέπει να τον ανασκολοπίσουμε στο Σύνταγμα, που έφαγε το ψωμί μουσικών, συνθετών, στιχουργών, που έδειρε και απείλησε ατιμώρητος, αυτό το απόλυτο κακό της ελληνικής μουσικής μη σου πω και της πολιτικής λέει στον Βαξεβάνη ότι τους πληρώνει αυτός. Πιθανόν να υπάρχουν χορηγοί, σίγουρα πάντως υπάρχουν χορηγοί επικοινωνίας.

  @230 Τι παραπάνω μας λέει αυτό εκτός από το ότι ο χώρος του κλειστού διατέθηκε δωρεάν;

 233. bernardina said

  Το μπλα μπλα πάει στο άρθρο, της μιντιόσουπας, ε; Μη στραβώσουμε άδικα των αδίκων.

  Μαρία, το με ποιον θα με ταυτίσουν με αφήνει παγερά αδιάφορη και δεν πρόκειται να απολογηθώ σε κανέναν. Εκείνο που με νοιάζει πάντα είναι η δική μου στάση. Πάντως αν έπρεπε επί ποινή θανάτου να διαλέξω κάτι από τα δύο, προφανώς δεν θα επέλεγα να ταυτιστώ με το συγκεκριμένο μπλογκ.

 234. Immortalité said

  Το δίλημμα ή με τα γιαούρτια ή με τον Πρετεντέρη είναι άξιο ενός Άμλετ.

 235. sarant said

  Μπράβο, βρήκατε πολλά στοιχεία. Το συμπέρασμα που βγάζω, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, είναι:

  α) Ο Νταλάρας ή/και οι χορηγοί του καλύπτουν τα έξοδα των μουσικών, μεταφοράς, κτλ.
  β) Ο Δήμος παραχωρεί το γήπεδο δωρεάν, αλλά επίσης καλύπτει το ηλεκτρικό, καθώς και το κόστος υποστήριξης της συναυλίας (π.χ. οι εργάτες που θα καθαρίσουν το χώρο). Επίσης, αν κατάλαβα καλά στην περίπτωση της Ηλιούπολης, αν βγήκε αφισα, το τύπωμα, το χαρτί και το κόλλημα θα το κάλυψε ο δήμος.

  Τελικά, οι συναυλίες δεν είναι «χωρίς κόστος για τον δήμο». Βέβαια, το ψήφισαν, άρα το αποδέχονται, και είναι απολύτως νόμιμες. Αλλά δωρεάν δεν είναι.

 236. Μαρία said

  234 ή με τους φασίστες. Κι αυτό το μέρος του διλήμματος δεν είναι δικό μου.

 237. Immortalité said

  @235 Νίκο οι συναυλίες διαφημίστηκαν ως δωρεάν για το κοινό. Οι εργάτες που καθαρίζουν είναι του δήμου και δεν πληρώνονται εξτρά υποθέτω. Αναρωτιέμαι αν τις συναυλίες τις έκανε ο Σαββό ή η Αλεξίου ή ο Πορτοκάλογλου ή δεν ξέρω ποιος άλλος αν θα γινόταν τέτοιος χαμός.

  @236 Αλλά; του γείτονα και μας το μεταφέρεις; Είσαι με τα γιαούρτια για να μην σε πουν φασίστρια;

 238. sarant said

  Ιμόρ, δωρεάν για το κοινό αναμφιβόλως είναι. Αλλά δωρεάν δεν σημαίνει χωρίς κόστος: και τα αμερικάνικα τανκς που μας χαρίζουν, κι αυτά δωρεάν είναι και σκεφτόμαστε να μην τα πάρουμε διότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος συντήρησής τους. Αν μη τι άλλο, αφού ρωτήθηκε ο Νταλάρας θα έπρεπε να το διευκρινίσει, ότι ο δήμος πληρώνει ηλεκτρικά, αφίσες και κόστος υποστήριξης, αλλά απ’ ό,τι είδα ήταν κάπως ασαφής σε αυτό τον τομέα. Οι εργαζόμενοι είναι του δήμου, αλλά φαντάζομαι πως οι συναυλίες δεν γίνονται σε εργάσιμες ώρες, οπότε θα κάνουν υπερωρίες. Και σε κάθε περίπτωση, κι αυτό κόστος είναι: κόστος ευκαιρίας.

 239. Immortalité said

  @238 Νίκο κανείς δεν είπε χωρίς κόστος. Τώρα αν συγκρίνεις τη συντήρηση των τανκς με το κόστος του ρεύματος για δυο (;) ώρες στο κλειστό δεν έχω να πω κάτι πέρα από το ότι εγώ δεν τα βλέπω συγκρίσιμα. Σε ΚΣ ο Δήμος θα νοίκιαζε το χώρο και από αυτό το ενοίκιο θα πλήρωνε το ρεύμα και το προσωπικό και θα έβαζε και στη μπάντα. Και θα έβαζαν και 20 ευρώ εισιτήριο και θα καθαρίζαμε. Για να καταλάβω θεωρείς ότι ο δήμος χρεώθηκε για να προβάλει τον Νταλάρα; Ή ότι ο Νταλάρας είχε ανάγκη τη δωρεάν παραχώρηση γιατί δεν είχε που να τραγουδήσει;

 240. ππαν said

  232: αυτό το «ταυτίζομαι» δικός σου όρος είναι. Περιμένω να μου πεις πού διάλεξα, διότι παλι ρωτάς.
  Προφανώς δεν ξέρεις τι γράφω στο 222. Φίλος ο Γκοντάρ αλλά φίλτατος ο Τσαπλιν. Αν δεν με ενοχλεί το γιουχάισμα του Τσάπλιν δεν με ενοχλεί και του Γκοντάρ το πασαλειμα, προσωπικά. Ειδικά ο Γκοντάρ έχει κάνει παρόμοια, μην πω χειρότερα, όταν διέκοψε ένα Φεστιβάλ (πούσαι Μανδραβέλη να κατακεραυνώσεις!). Δεν σε ενοχλούν; πρέπει κι εγώ να σε ρωτήσω.

 241. ππαν said

  Πάντως ο Νταλάρας πάντα δωρεαν δεν τραγουδούσε μεσω ΠΑΠΟΚ ή κάτι τέτοιο; Είναι κόλπο για την εφορία

 242. Μαρία said

  237 Το δίλημμα όπως διαμορφώθηκε είναι ή με τους φασίστες ή με τον Πρετεντέρη. Θέλω να πιστεύω οτι πράγματι δεν κατάλαβες το 236.

 243. bernardina said

  Μαρία, για μένα το δίλημμα είναι με τον εκφασισμό ή όχι με τον εκφασισμό έτσι όπως εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο απροκάλυπτα, όλο και πιο ψευδεπίγραφα, όλο και πιο ατιμώρητα. Κανένα άλλο. Απολύτως κανένα άλλο. Και εδώ τελειώνει για μένα και το συγκεκριμένο θέμα.
  Λεκανόστ, που λες κι εσύ.

 244. Immortalité said

  @242 Δεν ξέρω ποιος το διαμόρφωσε το δίλημμα ούτε το ήξερα καν και γιαυτό και ρώτησα στο 237. Και τα διλήμματα τέτοιου τύπου δεν με αφορούν καθόλου. Ούτε με τον Πρεντέρη ούτε με τους φασίστες. Τα ταμπελάκια είναι γι αυτούς που τα κρεμάνε.

  @240 Αν δεν σ’ αρέσει το ρήμα, βάλε το επικροτείς είναι και σωστότερο. Εμένα οι γιούχες με ενοχλούν γενικώς και άνευ εξαιρέσεως. Και τον Λαζόπουλο (δεν έχω χειρότερο) να γιουχάρανε θα μου την έσπαγε. Όταν αρχίζουν οι εξαιρέσεις ανοίγουν πόρτες και παράθυρα που δεν κλείνουν. Γνώμη μου.

 245. Ἡ μητέρα μου ποὺ πῆγε χθὲς στὴν συναυλία τοῦ Νταλάρα, μιὰ γυναῖκα μὲ κεντροαριστερὲς πολιτικὲς πεποιθήσεις ποὺ δὲν συνηθίζει νὰ ἐκφράζεται καὶ φανατικὰ ἐναντίον αὐτοῦ ποὺ ἐγὼ ἀποκαλῶ ἐξεγερμένη νεολέρα μοῦ εἶπε ἐπὶ λέξει ὅτι τὰ ἐπεισόδια τὰ κάνουν 50 περίπου μαστούρηδες. Φυσικὰ τὸ πιστεύω. Γιὰ νὰ μὴ πῶ τί αἰσχρὸ βίντεο κυκλοφοροῦσε χθὲς στὸ γιουτοὺτμπ καὶ σήμερα κατέβηκε.

  ὅλο αὐτὸ δὲν τὸ καταλαβαίνω. ἂν δὲν σοῦ ἀρέσει ἕνας τραγουδιστὴς δὲν πᾷς, οἱ ἄλλοι τὶ χρωστᾶνε νὰ ὑπομένουν τὸ ντελίριό σου; ποιός νομίζεις ὅτι εἶσαι ῥὲ μεγάλε δηλαδὴ ποὺ θὰ ἀποφασίσῃς γιὰ μένα;

  ἀλλὰ χρόνια στὴν Ἑλλάδα ἀνεχτήκαμε αὐτὴν τὴν κουλτούρα τοῦ ἐτσιθελισμοῦ. κι ὅταν θὰ χτυπήσῃ τὴν δική μας πόρτα δὲν ξέρω ἂν θὰ ἔχῃ μείνει κἀνεὶς νὰ μᾶς ὑπερασπιστῇ, ὅπως ἔλεγε καὶ μία ψυχή.

 246. sarant said

  239: Ιμόρ, δεν ξέρω αν ο Νταλάρας είχε αλλού να τραγουδήσει ή όχι, αλλά οι συναυλίες δεν είναι χωρίς κόστος για τους Δήμους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καταχρεωμένοι (και εδώ πάει η αναλογία ,με το κόστος συντήρησης των τανκς). Ξαναλέω, ήταν απολύτως νόμιμες οι συναυλίες, αλλά όχι χωρίς κόστος.

 247. ππαν said

  244: Κανένα παραθυρο κι από μένα, όλες οι γιούχες δεκτές, αυτό σου λέω. Και ούτε ταυτίζομαι ούτε επικροτώ, τουλάχιστον πάντα. Αλλά η γιούχα είναι τρόπος αντίδρασης που γενικά δεν τιμωρείται από το νόμο, να την καταργήσουμε δηλαδή; Να καθιερωθεί η περίφημη αστυνομία της αισθητικής που φαντασιωνόμαστε παλιά;

 248. Μαρία said

  243 Εκφασισμός είναι και η περιθωριοποίηση του κοινοβουλίου, (βλ. και την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου), μόνο που δεν βλέπω να ιδρώνει το αυτί αυτών που κατακεραυνώνουν τους ποικίλους μπαχαλάκηδες.

 249. Αλαίν Ντελόν εκ Σερρών said

  Αν τον είχε πετύχει η καρέκλα στο κεφάλι άλλα θα λέγαμε τώρα.

 250. Immortalité said

  @247 Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. Γιατί πιάσαμε τους νομικούς όρους; Δεν τιμωρείται από το νόμο παναπεί τη δεχόμαστε και σκάμε; νόμιμα άρα ηθικά και λοιπά πορτοπαράθυρα; Αν εσύ τις δέχεσαι μόνο και μόνο επειδή δεν τιμωρούνται από το νόμο δικαίωμά σου. Αλλά το να πετάς γιαούρτια και λοιπά αντικείμενα τιμωρείται να ξέρεις.

 251. Immortalité said

  @249 Ναι θα μαζευόταν να γιουχάρουν όσους θα πήγαιναν στην κηδεία του. Άσε που θα δικαιωνόταν και ο Τζιμάκος, αυτό που το πας;

 252. ππαν said

  Ο Γκοντάρ νομίζω δεν έκανε μήνυση.
  Τους νομικούς όρους τους χρησιμοποιώ διότι η κουβέντα με δική σου πρωτοβουλία εκεί πήγε, ησουν μπροστά, το δικαστήριο που αθώωσε τον κατά της βίας Γιώργο κλπ. Αλλιώς εμείς εδώ φιλοσοφούμε καφενειακα, συμφωνώ.
  Για τον Γκοντάρ που διέκοψε το φεστιβάλ δεν μου απάντησες 🙂

 253. Μαρία said

  Σιγά τα αίματα απ’ την πλαστική καρέκλα.
  Τι βλέπω! Βγάλανε καινούριο Αλαίν Ντελόν στα Σέρρας;

 254. δηλαδὴ εἶναι νόμιμο νὰ πετᾷς γιαούρτια καὶ νεράντζια, νὰ ἐξυβρίζῃς αὐτοὺς ποὺ πῆγαν στὴν συναυλία, νὰ τραβᾷς βίντεο ἐν ᾦ τοῦς ὑβρίζεις, νὰ ἀνεβάζῃς τὸ βίντεο στὸ γιουτιούμπ, βίντεο στὸ ὁποῖο ἐπὶ 5 λεπτὰ ἐξυβρίζεται καὶ φαίνεται στὸν φακὸ ὄχι ὁ ὑβριστὴς λήπτης ἀλλὰ ἡ ἐξυβριζόμενη μητέρα καὶ τὰ ἀνήλικα τέκνα της; διότι αὐτὰ καὶ ἄλλα πολλὰ τέτοια ἔγιναν χθές.

 255. Αλαίν Ντελόν εκ Σερρών said

  Και με την πλαστική ματώνεις. Δεν είπα να τον πεθάνουμε κιόλας.
  Τι εννοείς νέος Αλαίν Ντελόν; Υπάρχει και παλιός;

 256. ππαν said

  Ρε παιδιά, έτσι κι αλλιώς κουβέντα με τα αν είναι λίγο τής πλάκας. Κι αν σκότωνε τον Ρασούλη θα λέγαμε άλλα εντελώς. Αλλά ΄πώς από το γιαουρτάκι του θεού πήγαμε στην καρέκλα; Γιατί είναι ίδια; Για μένα το γιαούρτι έχει το πλονέκτημα ότι δεν είναι κλωτσομπουνίδι (μαν του μαν ή ζώνη).

 257. ππαν said

  255: Εσείς όχι, δεν τον πεθάνατε, η Ιμμορταλιτέ φαντάστηκε και την κηδεία 🙂

 258. Μαρία said

  255 Ε βέβαια. Νεαρός δισκοπώλης τη δεκαετία του 60. Αλλά δεν αυτοαποκαλούνταν έτσι. Του το ‘χαμε βγάλει παρατσούκλι, επειδή του έμοιαζε εξωτερικά. Για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν ξέρω.

  Στη Δάφνη, διαβάζω, δεν είχε γιαούρτια. Μόνο τα παραδοσιακά νεράντζια.

 259. Νέο Kid Στο Block said

  Αν θα ήθελε κάποια φίλη ή φίλος να ενημερώσει τους ανενημέρωτους αλλοδαπούς περί του παπλώματος ;
  Δηλαδή, γιατί έπεσε το γιαούρτωμα; Και τι είδους συναυλίες είναι αυτές; Υπέρ ποίων; Ευχαριστώ!

 260. ἔ ἀφ’οὗ δὲν εἶχε γιαούρτια κι εἶχε μόνο νεράντζια νὰ τοὺς ποῦμε καὶ μπράβο. βέβεια τὸ γιοῦχα ποὺ ἔφαγαν οἱ γιουχαϊστὲς δὲν ξέρω ἂν τὸ ἔγραψαν, οὔτε ξέρω ἂν ἂν ἔγραψαν ὅτι ἂν συνεχίσουμε ἔτσι σὲ λίγο θὰ παίζουμε φάπες μεταξύ μας.

 261. Αλαίν Ντελόν εκ Σερρών said

  258. Εντάξει αυτός δεν μετράει. Εγώ ανησυχώ για έναν άλλον απ’ τα Σέρρας που μού διεκδικεί το τίτλο με αθέμιτους τρόπους (αυτοαποκαλούμενος δλδ).
  257. Ιμμορταλιτέ είναι, άστε την να θάψει όσους θέλει. Και νεκρούς ανασταίνει.

 262. ππαν said

  Εγώ με τα νερατζια διαφωνώ. Πέρσι, που δεν είχε καν συναυλίες ο Νταλάρας, μια θεία μου είδε κι έπαθε να βρει νεράτζι για γλυκό, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Φέτος προβλέπω ολοκληρωτική χρεοκοπία.

 263. Immortalité said

  @253 Πλαστική; Κακώς! Στην επόμενη να βάλουν μεταλλικές με ψάθα. Μην ταλαιπωριούνται τα παιδιά από συναυλία σε συναυλία. Μια κι έξω.

  @255 Μα και σεις ωραίε μου, τι πειράζει αν ματώσει; Ο Νταλάρας δε φταίει για όλα; Να πληρώσει!

  @252 Δεν σου απάντησα γιατί δεν συγκρίνω τον Γκοντάρ με τους γιαουρτωτές του Νταλάρα. Σε λίγο θα τους ανάγουμε και στους νέους Τσε. Για τη θέση μου στα γιουχαΐσματα γενικώς σου απάντησα. Στο δικαστήριο αναφέρθηκα για να θυμίσω, ματαίως, ότι όταν αθωωθούμε για μια κατηγορία αυτή παύει και να υφίσταται. Αλλά γενικώς δεν έχω άλλες απόψεις για το καφενείο και άλλες για τα σαλόνια. Η διαφορά μας είναι ότι εσύ επικροτείς το γιαούρτωμα επειδή το έφαγε ο Νταλάρας. Ενώ εγώ το κατακρίνω όποιος και να είναι ο αποδέκτης.

 264. Μαρία said

  259 Βρε τεμπέλη, γούγλισε Ντάλαρας Τσαπανίδου και θα δεις και τη συνέντευξη του στο γιουτούμπι. Αλλά μπορεί να τον μπέρδεψαν και με τον άλλο Νταλάρα.
  Το υπέρ ποίων το λέει και στο σάιτ του, δες παραπάνω.

 265. Νέο Kid Στο Block said

  Θενκς Μαρία!

 266. Αναγνώστης ο αθηναίος said

  Καλησπέρα, νομίζω ότι έχει σημασία να διευκρινίσουμε αν μας ενδιαφέρει η αξιολόγηση των εν λόγω πράξεων (γιαούρτωμα, αλλά και ..γιούχα) ως τέτοιες και γενικά ή ως πολιτικές πράξεις.
  Θα έλεγα ότι είναι διαφορετικό το κράξιμο σε μια συναυλία από δυσαρεστημένους ή χαβαλεδιάρηδες συμμετέχοντες, από αυτό στις συναυλίες του Θεοδωράκη τη δεκαετία του 60.
  Η πολιτική πράξη έχει ως προϋπόθεση ότι είναι συνειδητή και ότι χρησιμοποιεί το μέσο για την προώθηση κάποιου σκοπού, σε συνθήκες δε δημοκρατικής ομαλότητας είναι συνήθως συμβολική.

  Αν δεν είναι (ένα παράδειγμα είναι οι καταλήψεις) συμβολική, θα αντλήσει νομιμοποίηση από (αν) το αποτέλεσμα που θα φέρει άμεσα , είναι τόσο θετικό που θα νομιμοποιήσει την παρανομία.
  Αυτό όμως χειροπιαστά και άμεσα και φυσικά κατ’εξαίρεση, δεν μπορεί να είναι ..μόδα

  Αν θεωρήσουμε ότι ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος γιαούρτι θα πέταγε (ας μη μιλήσουμε για άλλα) μόνο σε περιπτώσεις που είχε πραγματικά εξοργισθεί, αφού στόχος του είναι να ενοχλήσει το αντικείμενο της πράξης του μειώνοντάς του την αξιοπρέπεια (στο γάιδαρο ανάποδα που λέγανε παλιά) και μετά δεν θα νοιώθει και πολύ περήφανος, ας είναι ο άλλος και ο ..ακατανόμαστος(όντως και μένα στο λαιμό μου καθότανε εξαποανέκαθεν).

  Ως πολιτική πράξη όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
  Και για να μην σας κουράζω, ας αφήσουμε τους κολασμούς και αν πρέπει να διώκονται οι ..γιαουρτάδες, κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκεί το ζήτημα, αλλά το τι λέει ο καθένας και δη οι πολιτκά παρεμβαίνοντες για αυτές τις στάσεις και πώς τοποθετούνται πολιτικά (αν τις εγκρίνουν, αν τις καταδικάζουν κλπ).
  Τέλος αν θεωρήσουμε ότι η συνείδηση καθορίζεται στη ζωή και στην ..κίνηση, ποια ακριβώς χαρακτηριστικά εγγράφει στην πολτική του συνείδηση αυτός που θεωρεί ότι ηθικά νομιμοποιείται να γιαουρτώνει, να προσβάλλει (..ομαδόν, έχει σημασία) και πώς θα λειτουργήσει σε άλλα διλήμματα (οι ξένοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κλπ).

  ΥΓ Ο ..ακατανόμαστος βρίσκει (κενό) και κάνει, τι να κάνουμε;;

 267. τόση φασαρία γιὰ 50 πρεζόνια καὶ μαστούρδες 100% καθοδηγούμενος. σιγὰ μὴ τοὺς χρίσουμε καὶ ἀντιστασιακούς. ἂν δὲν μὲ πιστεύετε πᾶτε στὴν ἑπόμενη συναυλία νὰ δῆτε.

 268. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

  Εγκύκλιες : Γιατί μεζεδάκι; Δεν είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο (εγκύκλιοι διαταγαί ή οδηγίαι) που στη δημοτική ακολουθεί το αντίστοιχο τυπικό της κλίσης ; Γιατί να διατηρείται το απολίθωμα «εγκύκλιοι»; Ή κάνω λάθος;

 269. sarant said

  Μεζεδάκι δεν είναι απαραίτητα μαργαριτάρι, είναι στιγμιότυπο -και εδώ μεζεδάκι ήταν η όλη συζήτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: