Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ώρα εύκολα αλλάζει

Posted by sarant στο 26 Μαρτίου, 2012


Διαφήμιση του 1976, τη μέρα που είχε αλλάξει η ώρα

Από χτες, τελευταία Κυριακή του Μάρτη, περάσαμε στη θερινή ώρα κι έτσι νυχτώνει πιο αργά -οπότε σκέφτηκα να γράψω για αυτό τον θεσμό, να το πω έτσι, που εφαρμόζεται συνεχώς όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής μου. Δεν θυμόμουν βέβαια πότε πρωτοεφαρμόστηκε η θερινή ώρα (τώρα κοίταξα, οπότε το ξέρω), αλλά έχω πολύ ζωντανή μέσα μου την ανάμνηση εκείνης της πρώτης φοράς, με τη μέρα ξαφνικά και μαγικά να μεγαλώνει -αν και, καθώς ήμουν μαθητής, το τίμημα ήταν πως το πρωί, που περίμενα στη στάση το λεωφορείο για να πάω σχολείο, καλά καλά δεν είχε ξημερώσει. Αλλά το ισοζύγιο στο μυαλό μου έβγαινε θετικό, αν μη τι άλλο επειδή η θερινή ώρα ήταν κατά κάποιο τρόπο η επίσημη επικύρωση της άνοιξης και του καλοκαιριού που πλησιάζει.

Χάσαμε βέβαια μιαν ώρα ύπνο το σαββατόβραδο -που θα την ξανακερδίσουμε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα ξαναπεράσουμε στη χειμερινή ώρα, που νομίζω πως τη λένε και ηλιακή, την κανονική τέλος πάντων. Βέβαια, αν κάνουμε τους λογαριασμούς, σε θερινή ώρα περνάμε τους 7 από τους 12 μήνες του χρόνου, οπότε μάλλον αυτή είναι η κανονική πια. Θερινή ώρα εφαρμόζει ομοιόμορφα όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση (εξαιρούνται ωστόσο τα υπερπόντια εδάφη π.χ. της Γαλλίας, οι Αζόρες κτλ.) και κάθε πέντε χρόνια εκδίδεται και ανακοίνωση της Κομισιόν που προσδιορίζει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης για την επόμενη πενταετία, που πάντοτε είναι η τελευταία Κυριακή του Μάρτη και η τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, στις 3 το πρωί, ή, για να βάλω την ακριβή διατύπωση, «στις στη 1 π.μ. UTC-Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα», που είναι αυτό που λέγαμε παλιότερα Ώρα Γκρίνουιτς. Αυτή η ρύθμιση ισχύει από το 1996. Παλαιότερα, δηλαδή έως το 1995, η επαναφορά της χειμερινής ώρας στην ΕΕ γινόταν την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη, ένα μήνα νωρίτερα.

Αρχικά η θερινή ώρα καθιερώθηκε για εξοικονόμηση ενέργειας, και δεν είναι τυχαίο που η γενικευμένη εφαρμογή της έγινε στη δεκαετία του 1970 μετά τη λεγόμενη ενεργειακή κρίση του 1973. Αν υποθέσουμε ότι ο ήλιος ανατέλλει στις 6.30 και δύει στις 18.30 πριν από την αλλαγή, ενώ στις 7.30 και στις 19.30 μετά την αλλαγή της ώρας, το στοίχημα είναι ότι η ενέργεια που καταναλώνεται επειδή θα ανάψουν νωρίτερα τα φώτα όσοι πάνε στη δουλειά τους το πρωί είναι μικρότερη από την ενέργεια που κερδίζεται επειδή ανάβουν (όλοι) πιο αργά τα φώτα το βράδυ. Ωστόσο, η εξοικονόμηση φαίνεται ότι είναι αμελητέα, τουλάχιστον στα χρόνια μας (όπου, ας πούμε, έχει γενικευτεί η χρήση κλιματιστικών, οπότε στην πραγματικότητα μπορεί να έχουμε και αρνητικό ισοζύγιο αντί για εξοικονόμηση). Περισσότερο ωφελούνται οι υπαίθριες δραστηριότητες, κυρίως ψυχαγωγικές, από τη θερινή ώρα, ίσως και όσοι δουλεύουν στην οικοδομή ή στα χωράφια, μια και κάνει περισσότερο δροσιά το πρωί αφού ο ήλιος ανατέλλει πιο αργά. Πολλοί έχουν κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες από τη θερινή ώρα, πάντως. Οι κυπριακές αρχές είχαν προτείνει να περιοριστεί η διάρκεια της θερινής ώρας στην Κύπρο από Μάιο έως Σεπτέμβριο, αλλά τελικά ακολούθησαν την υπόλοιπη ΕΕ. Βέβαια, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν εφαρμόζεται θερινή ώρα: ούτε κοντά στον Ισημερινό, ούτε κοντά στους πόλους, ούτε στις περισσότερες χώρες Ασίας και Αφρικής. Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη άποψη για το θέμα, αλλά ακόμα μ’ αρέσει που μεγαλώνει η μέρα.

Πότε άρχισε η αλλαγή της ώρας; Η Βικιπαίδεια λέει ότι πρώτος το είχε προτείνει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ότι εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1916, ενώ μαινόταν ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αρχικά από τους Γερμανούς και τις υπόλοιπες Κεντρικές Δυνάμεις στις 30 Απριλίου 1916 και λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο από τους Άγγλους. Ωστόσο, δεν έγινε θεσμός στα επόμενα χρόνια, άλλοτε εφαρμοζόταν και άλλοτε όχι.

Στην Ελλάδα; Είπα πιο πάνω ότι θυμάμαι να πρωτοεφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1970, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Σύμφωνα με το άρθρο της ελληνικής Βικιπαίδειας, που έχει όλες τις ημερομηνίες, πρώτη πειραματική εφαρμογή έγινε το 1931 και μετά το 1932. Ξαναεφαρμόστηκε για λίγο το 1941 (κατά σύμπτωση, μια μέρα μετά που μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Γερμανοί), άλλη μια φορά το 1951, και ύστερα συνεχώς από το 1975 και μετά. Τότε, η υιοθέτηση της θερινής ώρας είχε παρουσιαστεί ως μέτρο εξευρωπαϊσμού της χώρας. Αντιγράφω από το Βήμα (11.4.1976): Με την καθιέρωση της θερινής ώρας, που σημειωτέον είχε εφαρμοσθεί και παλιότερα στη χώρα μας, εναρμονιζόμαστε και στον τομέα αυτό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στην πλειονότητά τους τουλάχιστον την εφαρμόζουν ήδη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πολιτική της εναρμονίσεώς μας με τα κρατούντα στις ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά τις χώρες της Κοινής Αγοράς, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο και προϋπόθεση στην διαδικασία και την προετοιμασία της οργανικής και πλήρους εντάξεώς μας σ’ αυτή.

Στην αρχή, η αλλαγή της ώρας γινόταν τα μεσάνυχτα, που δεν είναι και πολύ καλή ιδέα, ας πούμε επειδή μπορεί να σε πετύχει στο ταξί και να πληρώσεις διπλή ταρίφα. Από το 1981 (νομίζω) και μετά, έχουμε την αλλαγή στις 3 το πρωί, που έτσι κι αλλιώς ο πιο πολύς κόσμος κοιμάται. Μια από τις πρώτες χρονιές που εφαρμόστηκε το μέτρο, το Ποντίκι, η σατιρική εφημερίδα που τότε ήταν στα κέφια της, είχε γράψει, με αρκετά σοβαρό ύφος, ότι για να ισχύει η αλλαγή της ώρας πρέπει απαραιτήτως να γίνει στις 3 τα ξημερώματα, δεν πιάνεται αν γίνει άλλη ώρα. Τώρα βέβαια το συνηθίσαμε, το έχουν μάθει και τα διάφορα ηλεκτρονικά μας, κομπιούτερ, κινητά και δεν συμμαζεύεται και αλλάζουν μόνα τους. Στα αγγλικά ή μάλλον στα αμερικάνικα η θερινή ώρα είναι ένα άχαρο DST, που σημαίνει Daylight Saving Time, αλλά στην Ευρώπη λέμε θερινή ώρα, heure d’été κτλ. -και στα ευρωπαϊκά αγγλικά summer time.

Αθηναϊκή εφημερίδα της 27.3.43

Τα στοιχεία που δίνει η ελληνική Βικιπαίδεια τα έλεγξα για μερικές χρονιές (1941, 1951, 1975) και είναι σωστά, αν και δεν μπόρεσα να διασταυρώσω τις ημερομηνίες του 1931 και του 1932. Ωστόσο, θυμόμουν κάπου να έχω διαβάσει ή ίσως να έχω ακούσει ότι θερινή ώρα είχε εφαρμοστεί και κατά την Κατοχή. Και πράγματι βρίσκω σε εφημερίδα του 1943 μια ανακοίνωση του Κομάντο Πιάτσα που ορίζει ότι οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν κατά 60 λεπτά προς τα εμπρός, αλλά αυτό το αποκαλεί «επάνοδο εις την ηλιακήν ώραν», που με προβληματίζει γιατί ηλιακή λέγεται συνήθως η «κανονική» ώρα, η χειμερινή, και γιατί μιλάει για «επάνοδο». Το βέβαιο είναι ότι μετακινήθηκαν οι δείκτες των ρολογιών, τουλάχιστο στην Αθήνα -μάλιστα υπήρξε και δεύτερη ανακοίνωση για τις νέο ωράριο συσκότισης (διότι φώτα δεν άναβαν στα κτίρια τη νύχτα) μετά την αλλαγή της ώρας: από 19.30 έως 5.00.

Παλιότερα, καθώς φυλλομετρούσα για άλλο λόγο μια εφημερίδα του 1919, είχα πέσει πάνω σε ειδήσεις που έλεγαν ότι οι σύμμαχοι είχαν επιβάλει θερινή ώρα στην Κωνσταντινούπολη (η οποία τότε ήταν για μερικά χρόνια υπό διεθνή έλεγχο) και ότι συνιστούσαν να υιοθετηθεί το ίδιο μέτρο και στην Ελλάδα. Αυτό το έχω διασταυρώσει, δηλαδή όντως υπήρχε σκέψη να εφαρμοστεί θερινή ώρα, αλλά δεν νομίζω ότι τελικά εφαρμόστηκε. Πάντως, είχε γίνει συζήτηση -και βρήκα ένα χρονογράφημα, στην εφημερίδα Κοινωνία (τη σοσιαλιστική εφημερίδα που έβγαζε, με διακριτική ενίσχυση από τον Βενιζέλο, ο Ν. Γιαννιός), που το υπογράφει ο Γκρεγκουάρ (είναι ο Δημ. Ταγκόπουλος, ο εκδότης του Νουμά), στο οποίο ο χρονογράφος συζητάει με τον καμαριέρη του ξενοδοχείου, τον Μανωλάκη, που αδυνατεί να συλλάβει πώς θα αλλάξει η ώρα χωρίς να μετακινηθεί η Γη.

Και η συζήτηση τελειώνει με τον δύσπιστο Μανωλάκη να ρωτάει:

— Μα όταν αλλάξει η ώρα, δεν θα αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα;

— Τίποτε απολύτως!

Ε, ναι. Η ώρα εύκολα αλλάζει.

117 Σχόλια προς “Η ώρα εύκολα αλλάζει”

 1. Τσούρης Βασίλειος said

  “στη 1 π.μ. UTC-Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα”

 2. Με το Greenwich, όταν πληροφορήθηκα τη σωστή προφορά Γκρένιτς το μυαλό μου πήγε στο γερμανικό Grenz (σύνορο) και στο ομόσημο ρωσικό граница (γκρανίτσα — υπάρχει και ελληνικό επώνυμο Γρανίτσας).

  Το Greenwich αποτελεί ένα μεγάλο χωροχρονικό σύνορο, αλλά κατά τα άλλα …μπεντροβάτο.

  Γιάννης με καλημέρες

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Η αρχική ανακοίνωση έλεγε «στις 1 π.μ.» αλλά η νεότερη πράγματι διορθώνει σε «στη 1 π.μ.», το άλλαξα, ευχαριστώ!

 4. Έχει προταθεί και αγκούγκλιστη αντιθερινή ώρα από καθηγητή του εμπολυτεχνείου «αλσ» (αγνώστων λοιπών στοιχείων).

  Με το γκουκγλ – αγκούγκλ που γράφω πηγαίνει ο νους μου στο σύστημα τηςΕγκυκλοπαίδειας Ελευθερουδάκη με τη στιγμή πάνω από τα γ, δ, κ.λπ. για να αποδίδονται τα g, d, και τα άλλα.

  Γιάννης

 5. Υπάρχει δυνατότητα να γράψουμε στιγματισμένα γ, δ, σ (= sh), ζ κ.λπ.; Νομίζω όχι.
  Αν κάποιος ξέρει και μας κάνει μία σειρά μπορεί να κανονικοποιηθεί δοκιμαστικά εδώ στο ιστολόγιο.

  Γιάννης

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Νίκο, νομίζω οτι το «κατα τις μία» «στις 1» κλπ. ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία «λαθών» (κάπως τα λες εσύ, δέ μούρχεται τώρα) που κακώς θεωρούνται λάθη.
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση κιόλας, είναι πολύ πιθανό, το ευρέως θεωρούμενο σα σωστό να είναι λάθος.
  Το «κατα τις δύο ή στις δύο, τρείς κλπ» δηλαδή να είναι λάθος. Η ώρα είναι στον ενικό. Δέν λέμε «Οι ώρες είναι 5 ή 5 και τέταρτο» αλλά πάντα η ώρα είναι μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μία! Όχι δυο, όχι τρεις. Αν κάτι λοιπόν δεν έχει φυσική σημασία είναι να λέμε «στις (ώρες;;) 3 (τρείς) (δεν είναι πολλές ή 3 ώρες ενώ π.χ η 1 είναι μία).
  Το »σωστό» θα ήταν να λέμε έτσι στην 3(τρίτη) (μπλιάχ ρε!) ή κατα την 3η ώρα μετά την δωδέκατη κλπ.

 7. Αντώνιος Σ. said

  Υπάρχει ένα καταπληκτικό βιβλίο το οποίο στα ελληνικά αποδόθηκε ως ‘Καλεντάρι’ (Calendar o πρωτότυπος τίτλος του), το οποίο αφορούσε τα διαφορετικά ημερολόγια κλπ. Το διάβασα προ δωδεκαετίας, αλλά νομίζω ότι είχε ένα κεφάλαιο και για την αλλαγή ώρας .

  Η διαφήμιση της σέικο (με διαλυτικά!) από πότε είναι; Μου αρέσει το ’11 Απρίλιου’ της επικεφαλίδας. Στο κείμενο το έχουν τονίσει σωστά.

  Επίτηδες το κάνανε για να δείξουν ότι πάει μπροστά ο τόνος, παραπέμποντας στο ‘στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι κλπ’; Ήταν τόσο προχωρημένοι οι διαφημιστές τότε; Ωρέ μπράβο!

 8. Κάθε που αλλάζει η ώρα, πρέπει να διορθώνω τους δείχτες σε έξι ρολόγια: στο χειρός, στο επιτραπέζιο στο γραφείο (της δουλειάς και του σπιτιού), στο αυτοκίνητο, στο ξυπνητήρι της κρεβατοκάμαρας και στην κουζίνα.
  Τότε συνειδητοποιώ πόσο εξαρτημένος από τον χρόνο είμαι.

 9. asxetos said

  καλημέρες στην πατρίδα 🙂

  1]
  διαβάζοντας το σχόλιο του σάραντ και ειδικά εκείνο το σημείο όπου πάει σχολείο, «πετάχτηκα» κι εγώ στο δικό μου* (πφφφφ, 29 χρόνια πριν, no further comment), και πιο συγκεκριμένα στο μάθημα χημείας. μπήκε φουριόζος κι ορεξάτος ο καθηγητής (τον θυμάμαι ακόμη, κοντός, λιγνός και μουστακοφόρος), τόσο ορεξάτος που προς στιγμήν νομίσαμε ότι θα μας μάθει πώς να φτιάχνουμε βόμβες για μαθητικές καταλήψεις (που δεν ήταν της μόδας ακόμη, οπότε θα χαμε και μια πρωτοπορεία ή κάτι), ή έστω μια ερασιτεχνική αποψιλωμένη έκδοση της ορμονικής αναρχοαυτονομίας….

  πού τέτοια τύχη.

  ο κος καθηγητής θεώρησε σωστό να ξεκινήσει το μάθημα της χημείας με αρχές της φυσικής στα όρια της φιλοσοφίας: «ποιο ρολόι δείχνει τη σωστή ώρα στον κόσμο;»

  κοιτούσαμε τον καθηγητή, κοιτούσαμε αλλήλους, κάποιος πέταξε «ώρα γκρίνουιτς» – λάθος
  άλλος πέταξε «ώρα ισημερινού»,΄- πάλι λάθος,
  μετά είπαμε να ακροβολιστούμε οι μισοί στο βόρειο πόλο, κι οι άλλοι μισοί στο νότιο – πάντα λάθος

  η σωστή απάντηση ήταν με την αστροφυσική έννοια του όρου κόσμος «το ρολόι που δεν λειτουργεί»…..
  γιατί όποια κι αν είναι η σωστή ώρα στο σύμπαν, κάποια στιγμή θα περάσει από το σημείο εκείνο στο οποίο είναι σταματημένο το ρολόι…

  δεν θυμάμαι να σχολιάσαμε εάν το ρολόι ήταν ένα ταπεινό seiko ή ένα ξεδιάντροπο vacheron konstantin

  2]
  εκείνη την εποχή, στου σχολείου, η …μαμά**, δούλα και κυρά, είχε ένα θέμα με το άγχος. νόμιζε ότι μπορεί να το μανατζάρει και να τα προλάβει όλα, μην την προλάβουν δηλαδή, φυτεύοντας ένα ρολόι σε κάθε δωμάτιο. δόξα τω θεώ ήταν αρκετά τα δωμάτια, αλλά έτσι ήταν και αρκετά τα ρολόγια. ρολόγια κουρντιστά, με δείκτες, ρολόγια ψηφιακά αλα έιτις, κωφάλαλα. κάποια στιγμή μου μπήκε η ιδέα να τα μαζέψω όλα σε ένα ντουλάπι και να ακούω να χτυπάνε ταυτόχρονα μεν ετεροχρονισμένα δε. ενδιαφέρουσα εμπειρία. επέστρεψα στο διάβασμα. ξέχασα τα ρολόγια στο ντουλάπι.
  επέστρεψε η μαμά** απ τις δουλειές και κάποια στιγμή ανοίγει το ντουλάπι.

  με ρώτησε, της εξήγησα, δεν κατάλαβε, και νομίζω ήταν η πρώτη φορά που της πέρασε απ το μυαλό ότι ο κανακάρης ίσως να παιρνάει δύσκολη εφηβεία

  ————

  * δεν τα κάνουν αυτά αγαπητέ ακόμη, κάτσε να πιάσουμε τα 90 και μετά …παλιμπαιδίζομε!
  ** ξέρω, ξέρω ότι η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης δίνει μια υποψία προυστ-ικής αύρας στην παράγραφο, αλλά μέχρι εκεί: υποψία

 10. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

  7: Η διαφήμιση είναι από το 1976, δεν είχα προσέξει το «Απρίλιου»!

 11. Μαρία said

  6 και για Νίκο. Δείτε το ίδιο στα ιταλικά. Κάνανε και διαδικτυακή δημοσκόπηση και έρευνα σε 18 πόλεις. Αλλού στη μία αλλού στις μία. Κι αφού βρήκανε στις μία και σε επιστολή του Φώσκολου, το δέχονται για ύφος οικείο και καθημερινό.
  http://www.accademiadellacrusca.it/faq/faq_risp.php?id=8101&ctg_id=93

 12. Νέο Kid Στο Block said

  7. 10. Οι έλληνες διαφημιστές ήταν (όσο θυμάμαι τουλάχιστο) πάντα προχώ! 🙂
  (Νικοκύρη, σκέψου για μελλοντική ανάρτηση σχετικα. Καλό θέμα νομίζω.)

 13. τυφλόμυγα said

  Την δική τους κοινή αγορά επικαλέστηκαν τα νησιά Σαμόα για να φάνε μία μέρα.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63596395

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αλλάζουν ώρα.

  9. Άσχετε, από που μας διαβάζεις;

  Ωραιότατο Νικοκύρη και το σημερινό. 🙂

 14. asxetos said

  @ 13:Τ

  από βρυξέλλες
  και θαύμα θαύμα! έχουμε 3 μέρες συνεχόμενες ήλιο

 15. Τί; Η Βρυξέλλα έγινε εξωτερικό τώρα; 🙂

  Γιάννης

 16. Hellegennes Alexandrine said

  Σχετικά με την ώρα, νομίζω ότι το σύστημα ως έχει είναι μια χαρά βολικό. Αν δεν μπαίναμε σε θερινή ώρα, το καλοκαίρι θα ξημέρωνε πολύ νωρίς και θα χανόταν τζάμπα το φως της μέρας χωρίς παραγωγική εκμετάλλευση. Αν, δε, μέναμε σε θερινή ώρα τον χειμώνα, ο κόσμος θα πήγαινε στην δουλειά του νύχτα (φαινόμενο που φυσικά είναι εντονότερο όσο πιο βόρεια πάμε). Προφανώς αυτή η λογική έχει νόημα σε χώρες που δεν βρίσκονται τέρμα βορά, που η αλλαγή μεταξύ χειμώνα-καλοκαιριού είναι πολύ δραματική για να έχει νόημα η μία ώρα.

  #6:
  Η αρχική έκφραση είναι «στις 3 ώρες μετά μεσημβρία ή προ μεσημβρίας». Αν ίσχυε αυτό που λες, εξάλλου, δεν θα λέγαμε «η ώρα είναι τρεις» αλλά «η ώρα είναι τρία». Το «τρεις» είναι πληθυντικός. Αν βρίσκεις παράδοξο το «η ώρα είναι τρεις», να σου θυμίσω ότι αυτό το «η ώρα» δεν σημαίνει την ώρα σαν 60 λεπτά αλλά σαν χρονικό σημείο. Θυμήσου και ότι όταν ρωτάς «τι ώρα είναι» περιμένεις να ακούσεις τον πλήρη χρονικό προσδιορισμό (π.χ. τρεις και τέταρτο). Νομίζω ότι οι αγγλόγλωσσοι την έχουν καλύτερα που διαχωρίζουν σε time και hour.

 17. asxetos said

  μιλώντας πάντα για ώρες, μπορούμε να το διατυπώσουμε κι έτσι:

  άλλαξε ο μανολιός, κι έβαλε το ρολόι του αλλιώς!

 18. asxetos said

  @15

  χαχα, κάτι σαν «εντός/εκτός κι επί τα …λεφτά», αγαπητέ 🙂

 19. τυφλόμυγα said

  14, α. Αν πρέπει να ζήσεις με αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης, μια χαρά είναι η βροχή. 🙂
  β. Αυτό το Τ δίπλα στο 13, τι είναι;

  15, 18, Δεν το πιασα το αστείο σας.

  Έχω πάθος με τα ρολόγια και την ώρα. Χαίρομαι για το σημερινό. 🙂

 20. Immortalité said

  Έχω να πω ότι η πίκρα της χαμένης ώρας του Μαρτίου δεν ισοσταθμίζεται από την γλύκα της επιπλέον ώρας του Οκτώβρη.
  Άσε που αν ήθελα να ζήσω μία ανακάλυψη θα ήταν το πάγωμα του χρόνου. Περίπου όπως το λέει και το τραγούδι αλλά όχι μόνο για τον σκοπό στον οποίο αναφέρεται. Αυτή θα ήταν επανάσταση.Ποια φιλοσοφική λίθος και κουραφέξαλα…

  @8 Εμά ρολόγια!!! Εκτός από όσα μου έχουν φορτωθεί με τις ηλεκτρονικές συσκευές δεν έχω κανένα άλλο. Μου προκαλούν άγχος, άγχος, άγχος…

  Για να μη βάλω τα στρουμφάκια και το μη με ξυπνάς απ’ τις έξι 🙂

 21. Παρεμπιπτόντως, ιδού πως αιτιολογεί ο μεταρρυθμιστής Δημήτρης Αιγινήτης την προσχώρηση της Ελλάδας στην ωρική άτρακτο της ανατολικής Ευρώπης:

  «Δεχόμενοι την ώραν της ανατολικής Ευρώπης, θα στρέψωμεν τα ωρολόγια ημών εμπρός κατά 25 λεπτά, ενώ, εαν ελαμβάνομεν την ώραων της κεντρικής Ευρώπης, θα έπρεπε να τα στρέψωμεν οπίσω κατά 35 λεπτά… Της μεταρρυθμίσεως ταύτης τα οικονομικά και υγειονομικά πλεονεκτήματα είναι αναμφισβήτητα… Εαν αντί της ώρας της κεντρικής, δεχθώμεν την ώρα της ανατολικής Ευρώπης, όλαι αι ασχολίαι ημών θ’ αρχίζωσι κατά μιάν ώραν ενωρίτερον… Η τοιαύτη αλλαγή της ώρας εν Ελλάδι, ενώ αποτελεί εν βήμα προς την πρόοδον και τον πολιτισμόν, είναι συγχρόνος σπουδαίον μέτρον οικονομίας και δημοσίας υγιεινής».

  Αστέρες, 1918
  αντιγραφή από το Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο των Θεοδοσίου-Δανέζη.

 22. Hellegennes Alexandrine said

  «σπουδαίον μέτρον οικονομίας και δημοσίας υγιεινής»

  Τι θέλει να πει ο ποιητής;

 23. sarant said

  21: Ωραίο!

  Αυτή η προσχώρηση έγινε το 1916 θαρρώ.

 24. ππαν said

  Ιδέα δεν είχα ότι η ιδέα της αλλαγής της ώρας ήταν τόσο παλιά!

 25. Δεν ξέρω γιατί αλλά το «στη μία» μου κάθεται στο λαιμό. Λάθος ξελάθος, στις μία λέω πάντα.
  Ιμόρ, εξήγα αυτό το «εμά» -ξαφνικά θυμήθηκα πως το έχω ξανακούσει από ηρακλειώτη. Έχεις διαβάσει τη «Μόμο» του Μίκαελ Έντε, παρεμπιυτό;

 26. Immortalité said

  Δύτη πως να το εξηγήσω; Θα σκεφτώ ένα παραδειγματικό διάλογο 🙂 μήπως και καταφέρω να το εξηγήσω.
  Φυσικά και την έχω διαβάσει. Γιάντα;

 27. LandS said

  #16 Μη με παρεξηγήσεις, αλλά όταν πήγα εγώ εκεί που είσαι τώρα, ήταν πριν το 75 που ήρθε στην Ελλάδα το σύστημα με την θερινή ώρα. Στην πρώτη εφαρμογή του, η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι προτιμούν να βάζουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να αλλάζουν τα ρολόγια τους αντί να βγάλουν λίγες δεκάδες ανακοινώσεις που να αλλάζουν τα ωράρια, στο δημόσιο, τις τράπεζες, τις πάμπ κλπ. Η δεύτερη, και πιο άσχημη εντύπωση ήταν, που στα μέσα του Νοέμβρη, η πίσσα σκοτάδι έπεφτε από τις 4 το απόγευμα. Είχαν βάλει και κάτι αυτοκόλλητα κάτω από κάθε διακόπτη στο σχολειό μου και αλλού, «I’m backing Britain» για να σβήνει το φως ο τελευταίος που έβγαινε από το δωμάτιο που μου την έδιναν…
  Λίγους μήνες μετά πλάκωσαν την μεγάλη τους απεργία οι ανθρακωρύχοι και βγήκε ένας υπουργός του Χιθ και συμβούλευε τους συμπατριώτες του να πλένουν τα δόντια τους το πρωί με σβηστό φως και μια κυρία MP που περηφανευόταν ότι όλη της η οικογένεια μπανιαριζόταν στο ίδιο νερό, και μετά πότιζε τον κήπο (αυτό δεν έχει να κάνει με τα ρολόγια, όπως τα προηγούμενα με το φως και το σκοτάδι, αλλά είναι πικάντικο.)

 28. 19 – Τυφλόμυγα.

  Εγώ τουλάχιστον, που ζούσα στο αποστειρωμένο Λουξεμβουργάκι, όταν πήγαινα εκεί, και μάλιστα με το τρένο, νόμιζα πως έφτανα Ελλάδα.

  Γιάννης

 29. Hellegennes Alexandrine said

  #27:
  Γιατί να σε παρεξηγήσω; Από μια άποψη η εντύπωσή σου είναι σωστή, γιατί η αλλαγή ωραρίων έχει το ίδιο αντίκτυπο. Από την άλλην, ίσως να υπήρχε μπάχαλο με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και η καθολική εφαρμογή να είναι πιο έξυπνο πράγμα. Τα οικονομικά και πρακτικά οφέλη μπορεί να μην είναι καν ορατά, εγώ απλά εντοπίζω το πλεονέκτημα στο ότι ο άνθρωπος προτιμά να είναι ξύπνιος σε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες φωτός γίνεται.

 30. Nicolas said

  Μόνον αυτή η θερινή ώρα αξίζει τον κόπο.

 31. LandS said

  Εδώ δυο άρθρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

  Αν σκεφτείς ότι τριάντα τόσα χρόνια που έχω γυρίσει δεν ευχαριστήθηκα παράσταση σε θερινό σινεμά, κακό έχει κάνει.

 32. LandS said

  Τα άρθρα:
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=does-daylight-saving-times-save-energy
  http://www.energy.ca.gov/daylightsaving.html

 33. Nicolas said

  Το ό,τι η μείωση της διάρκειας ύπνου με το πέρασμα στη θερινή ώρα έχει συνέπειες όπως αύξηση των καρδιακών επεισοδίων, των ατυχημάτων εργασίας, των ατυχημάτων κυκλοφορίας, … δεν παίζει, ε; Αλληλούια! (μην αρχίσουμε πάλι τις ατέλειωτες!)

 34. Νέο Kid Στο Block said

  Ιμμόρ, με βάση αυτό που είπες «Άσε που αν ήθελα να ζήσω μία ανακάλυψη θα ήταν το πάγωμα του χρόνου», να υποθέσω ότι ο αγαπημένος σου λογοτεχνικός ήρωας είναι αυτός του οποίου η θλιβερή και θαυματουργή ιστορία αρχίζει έτσι (μιας και είναι κι ο Δύτης εδώ) 🙂

  Κι ο Θεός τον έκανε να πεθάνει για εκατό χρόνια, και μετά τον ανέστησε. Και ο Θεός είπε «Πόσο χρόνο περίμενες;» Αυτός είπε «Περίμενα μια μέρα, ή μέρος μιας μέρας»
  Κοράνι, 2:261

 35. voulagx said

  #30 Nicolas, νομιζω κι [url=http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=mzNEgcqWDG4&gl=US]αυτη εδω[/url] αξιζει τον κοπο! 🙂

 36. Η επιλογή της ζώνης ώρας είναι μια απόφαση που αιτιολογήθηκε με βάση τη θέση της πρωτεύουσας. Έτσι, αν πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η Πάτρα (περίπου στις 22 μοίρες Ανατολικά), θα μπαίναμε στην ώρα δυτικής Ευρώπης (+1 από UTC) ενώ με την Αθήνα (στις 23) μπήκαμε στης Ανατολικής (+2). Όμως αυτά ήταν παλιά. Γιατί μετά η επιλογή έγινε με πολιτικοοικονομικά κριτίρια. Έτσι, η Μαδρίτη (που βασικά ανήκει στο δυτικό! ημισφαίριο) έχει +1 όπως και το Βελιγράδι.
  Στη Ρωσία πρόσφατα άλλαξαν τις ζώνες τους ενώ η Σαμόα που προαναφέρθηκε άλλαξε όχι ώρα αλλά ημερομηνία!!!

  Για την Ελλάδα έχει ακουστεί η άποψη ν’ αλλάξει ζώνη ώστε να είναι ίδια με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά προς το παρόν δεν έχει περάσει.

  Όποιος ενδιαφέρεται να δει την ώρα ανά πάσα στιγμή στο κόσμο να δώσω κι ένα σχετικό σάιτ.

 37. Immortalité said

  @34 Θα προτιμούσα να τη ζήσω ζωντανή την ανακάλυψη 🙂
  Σε ποιον λογοτεχνικό ήρωα αναφέρεσαι;

 38. τυφλόμυγα said

  31β, Έχουμε τα ωραιότερα θερινά σινεμά Θησείο, Δεξαμενή, Τείχη 😉 κ.α. Εσείς που πηγαίνετε;
  http://www.lifo.gr/now/culture/7535
  http://cine-bethlehem.blogspot.com/p/blog-page.html

  28, Τι σχέση έχουν οι Βρυξέλλες με την Ελλάδα;

 39. τυφλόμυγα said

  Στη Ρωσία πρόσφατα άλλαξαν τις ζώνες τους ενώ η Σαμόα που προαναφέρθηκε άλλαξε όχι ώρα αλλά ημερομηνία!!!

  35, Δείτε το λινκ στο #13.

 40. Νέο Kid Στο Block said

  36.To Γιάρομιρ Χλάντικ (Jaromir Hladik) από το «Μυστικό Θαύμα» του Μπόρχες . Στο Ficciones.(artificios)

 41. Γιαννης Κ said

  Στην Αμερική, Αριζόνα και Χαβάι δεν αλλάζουν ώρα.
  Η Ινδιάνα τελικά αποφάσισε να αλλάζει, αλλά σε μπερδεύει καθώς διαφορετικοί νομοί έχουνε διαφορετικές ώρες.

  Η Κίνα δεν αλλάζει, και έχει την ίδια ώρα απ΄ άκρη σ΄ακρη, άσχετα αν επεκτείνεται σε 5 χρονικές ζώνες.

  γιάννης

 42. Πάντως, τα Γουίντοουζ μας έχουν πια στη ζώνη GTB· Ελλάδα, Τουρκία, Λευκορωσία. Για πολιτιστικούς ή πολιτικούς λόγους; να ομαδοποιούν κατά καθεστώς;

 43. sarant said

  Για την ηλιακή ώρα πάντως (και την επάνοδο το 1943) δεν είχε κανείς καμιάν έμπνευση…

 44. Νέο Kid Στο Block said

  39.36. Είχε πεί κείνος ο μαλλιαρός ο Κορνής κάπου, οτι είσαι Μπορχεσαφιθιονάδα αφού.
  Πάλι παπάδες πούλαγε; 🙂

 45. @13 Οι ΗΠΑ αλλάζουνώρα και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου μέχρι την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όπως βλέπουμε εδώ http://www.webexhibits.org/daylightsaving/b2.html

  Η χειμερινή ώρα είναι η «ώρα ζώνης» δηλκαδή η ώρα μίας από τις ζώνες ώρας στην οποία βρίσκεται η χώρα τις ζώνες ώρας μπορούμε να τις δούμε εδώ http://astro.ukho.gov.uk/nao/miscellanea/WMTZ/Wmtz120118.pdf. Η ελλάδα είναι στη ζώνη UTC+2 και με τη θερινή ώρα πάμε στο UTC+3
  Η μέση ηλιακή ώρα* είναι διαφορεςτική για κάθε τόπο κι εξαρτάται από το γεωγραφικό μήκος διαιρόντας δια 15. Έτσι στις 12:00 UTC στο Αστεροσκοπέιο Αθηνών (μήκος 023° 42′ 58,815″ Α) θα είναι 13:34:52 ενώ στo Καστελόριζο (μήκος 029° 35′ Α) είναι 13:58:20 δηλαδή θα διέφερε η ώρα 23 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα. αντίστοιχα τώρα που γράφω το μήνυμα περίπου στις 12:55 UTC η ηλιακή ώρα είναι 14:30 και όχι 15:55 που γράφει το pc.
  Προφανώς το 1918 ακολουθούσαμε την ηλιακή ώρα του αστεροσκοπέιου Αθηνών (νομίζω έτσι λεγόταν) και για αυτό βλέπουμε στο μήνυμα 21 ότι πρότεινε ο Δημήτρης Αιγινήτης να προσθέσουμε 25 λεπτά ώστε από το UTC+1:35 να πάμε στο UTC+2 της ζώνης ώρας που χρησιμοπόιούμε μέχρι σήμερα.

  *Τη λέμε μέση αφού είναι φτιαγμένη ώστε να διαρκέι κάθε μέρα 24 ώρες αφού το διάστημα από μεσημέρι σε μεσημέρι δεν είναι σταθερό 24 ώρεςς αλλά αλλάζει τη διαρκεια του χρόνου και πρέπει αν προσθέτουμε ή να αφαιρούμε κάποια λεπτα στην ώρα που διαβάζουμε στα ηλιακά ρολόγια όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες ας γκουγκλίσει equation of time.

 46. Immortalité said

  @39 Στις Μυθοπλασίες εννοείς; 🙂
  Σχετικά με το 43, δεν ξέρω αν πούλαγε παπάδες πάντως είμαι το ακριβώς αντίθετο του Φούνες, ιφ γιου νόου γουάτ άι μην.

 47. Δεν ξέρω αν είναι αληθινό ή μπεντροβάτο αλλά διάβασα πρόσφατα τη γνώμη ενός Ινδιάνου, όταν του περιέγραψαν τη διαδικασία της θερινής ώρας
  «Ο λευκός άνθρωπος είναι χαζός: νομίζει πως αν κόψει 30 πόντους από το πάνω μέρος της κουβέρτας του και τους ράψει στο κάτω μέρος, θα έχει μακρύτερη κουβέρτα!» Ουγκ.

 48. Νέο Kid Στο Block said

  44. Ξεχασιάρα δηλαδή ή βάζεις πάντα τα κρίσιμα μπέναλτι στα ντέρμπυ; 🙂
  (υπήρχε κι ένας (μακαρίτης πιά) Φούνες παλιός φορ των ακατανόμαστων)

 49. Immortalité said

  @46 Και τα δύο, αν τα ντέρμπυ δεν τα ορίσεις με αυστηρώς ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά κυρίως το πρώτο 😉

  @45 Με βάνει ο διάολος να πω πως αν η κουβέρτα έχει 60πόντους κόκκινο, 30 πράσινο και 10 ξανά κόκκινο, αν κόψεις τους δέκα από πάνω και τους ράψεις από κάτω μπορεί η κουβέρτα να παραμείνει ένα μέτρο αλλά κόκκινο θα είναι σερί 70πόντοι. Αφού μιλάμε για τη διάρκεια της ηλιοφάνειας.
  Κατά τα λοιπά η γνώμη μου για την αλλαγή δεν αλλάζει.

 50. 1,3,6,
  Σχετικά με τον ενικό ή πληθυντικό (στην 3:00 ή στις 3:00) υπάρχει στον Νέο Κόσμο και η military time: At three hundred hours που δικαιολογεί μεν τον πληθυντικό αλλά και πάλι δεν κυριολεκτεί μετρώντας δεκαδικά.

 51. 7,10,
  …επίσης, τα διαλυτικά στο I του SEΪKO ήταν ελληνική εφεύρεση (για να μην υπάρχει μπέρδεμα όπως Τογιότα ή Τουότα) ή γραφόταν έτσι διεθνώς;

 52. Immortalité said

  Η ώρα δεν αλλάζει μόνο εύκολα, περνάει και γρήγορα …

 53. #48 Σιγά μην είναι εκατοστά, οι συμμιγείς αριθμοί, αλλά άντε να τους το εξηγήσεις… 🙂

 54. 37

  Τυφλόμυγα, θα μπορούσα να πω πολλά προσωπικά και οικογενειακά. Θεωρήσαμε την πόλη αυτή σαν μέσο όρο Αθήνας-Λουξεμβούργου. Άλλο τίποτα.

  Γιάννης

 55. Γιαννης Κ said

  #44, #46. Για του ξεχασιάρηδες,
  υπάρχουν πιά οι βιντεοκάμερες που την κάνεις τη μέρα σου βιντεοταινία αντί να κααααάαααθεσαι να προσπαθείς να την ανοικοδομήσεις.

  γιάννης

 56. τυφλόμυγα said

  Μου είχε γίνει ερώτηση στο τρίβιαλ ποιες ήταν οι πρώτες χώρες στις οποίες κυκλοφόρησε το ευρώ. Οι απαντήσεις ήταν η Ελλάδα και η Φινλανδία λόγω διαφοράς ώρας με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

  40, Γιάννη, έτσι κι αλλιώς η ανατολική ακτή έχει τρεις ώρες διαφορά από την δυτική. Αν κάθε πολιτεία κάνει του κεφαλιού της στο θέμα της διαφοράς ώρας άστα να πάνε. Μεγάλο μπέρδεμα. Έπρεπε να υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος σχετικά. Πάντως ήξερα ότι δεν αλλάζει η ώρα στις ΗΠΑ.

 57. Να υπενθυμίσουμε πως υπάρχουν και ημίωρες αποκλίσεις, από περιοχή σε περιοχή, όπως στην Ινδία.

  Γιάννης

 58. #54 Κάποια άλλη θάταν η ερώτηση, γιατί στο ευρώ εμείς αργήσαμε δυο χρόνια.

 59. ppan said

  56: Δυο; σε σχέση με ποιους; Στη Γαλλία κυκλοφορούσαν παράλληλα φράγκα και ευρά αλλά όχι δυο χρόνια..

 60. Επίσης, στο Ελ Πάσο, μπορούσες (μπορείς ακόμα; ) να περάσεις στο μεξικανικό μισό της πόλης και να κάνεις 2 πρωτοχρονιές μαζί, αλλάζοντας ζώνη.

 61. Νέο Kid Στο Block said

  53. Αχ Γιάννη, ας έβοσκα γώ άλογα και μσκάρια στις πεδιάδες τση ΟυρΑγουάης (αλα παλαιούς σπορκάστερ) και τση Αρζεντίνας κι ας πνιγόσανται τα παλιοκαμκόρδερ στο Ρίο Πλάτα! 🙂

 62. τυφλόμυγα said

  52, Σόρυ βρε Γιάννη. Δεν ήθελα να φανώ αδιάκριτη. Το μυαλό μου πήγε στην πολυπολιτισμικότητα. 🙂

  56, Αυτή ήταν η ερώτηση. Η ερώτηση δεν αναφέρεται στις συναλλαγές που γίνονταν με ευρώ σε τραπεζικό επίπεδο για παράδειγμα. Είχε να κάνει με το πότε *οι πολίτες* των χωρών της ευρωζώνης πιάσαμε στα χέρια μας και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση το νέο νόμισμα, δηλαδή την Πρωτοχρονιά του 2002. Πρωτοχρονιά δεν κάνει όλη η Ευρώπη ταυτόχρονα. Το #41 σου μου θύμισε το παιχνίδι.

 63. #57 Λάθος μου· ξαναδιάβασα την ερώτηση 😳

 64. ppan said

  Τα ευρά δεν τα πηραμε στα χέρια μας την Πρωτοχρονιά του 2002, αλλά νωρίτερα. Επίσημο νόμισμα έγιναν το 2002

 65. τυφλόμυγα said

  61, Όλα καλά. 🙂

 66. τυφλόμυγα said

  Ππαν, τρίτη παράγραφος.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Euro
  Euro coins and banknotes entered circulation on 1 January 2002.

 67. Γιαννης Κ said

  #59. Εμένα πάντως Kiddo, πάντα με τράβαγε η Tlon με την ωραία της φιλοσοφία 🙂

  γιάννης

 68. 60

  Ναι, Τυφλόμυγα και εγώ αισθάνομαι ζωντανά την πολυπολιτισμικότητα της Βρυξέλλας (συγγνώμη που μιλάω στον …ενικό 🙂 ). Θυμάμαι συχνά που κατέβαινα στο Midi από το τρένο και βγαίνοντας από το σταθμό τα έβλεπα όλα σαν ελληνικό νησί! Θυμάμαι τα αξύριστα μαροκινά πρόσωπα και τα καφενεία. Τέτοια δεν είχε το Λουξεμβούργο.

  Γιάννης

 69. asxetos said

  @ 19. τυφλόμυγα είπε

  αγαπητή τυφλόμυγα, το Τ στο σχόλιό μου υπ. αριθ. 13 είσθε εσείς, προφανώς!

  στο δε σχόλιο υπ. αριθ. 18, με το οποίο απάντησα στο σχόλιο υπ. αριθ. 15, προσπάθησα να κάνω ένα μικρό χωροταξικό* λογοπαίγνιο και μάλιστα με διάθεση αυτοσαρκασμού, ορμώμενος απ τη γεωμετρία

  το εντός-εκτός κι επί τα αυτά, έγινε λοιπόν «εντός-εκτός κι επί τα …λεφτά»
  πού ακριβώς ο αυτοσαρκασμός; στον τρόπο που έφυγα απ την ελλάδα παραιτούμενος μιας δια βίου απασχόλησης κι όταν όλοι μου έλεγαν ότι είμαι τρελός και θα το μετανοιώσω, σε συνδυασμό με την τωρινή οικτρή πραγματικότητα όπου οι ίδιοι με ρωτούν «υπάρχει θέση και για μένα;»

  κανονικά θα έπρεπε να νιώθω μια τεράστια ανακούφιση για το τομάρι μου, αλλά με αυτά που γίνονται στην ελλάδα, νιώθω μόνο θλίψη και οργή και απειροελάχιστη ανακούφιση.
  παλεύω λοιπόν την (ψευτο)ηθική μου με έναν πολύ προσωπικό τρόπο αυτοσαρκασμού αναγνωρίζοντας παράλληλα πως

  ούτε κατανοητός γίνεται
  ούτε αποδεκτός ως τέτοιος

  ——–

  * πώς λέμε η πάλη των τάξεων; κάπως έτσι

 70. Γιαννης Κ said

  #67. Well put, Άσχετε.

  Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία
  κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.

  γιάννης

 71. Για την επιστροφή στην ηλιακή ώρα του 1943, το μόνο σχετικό που εντόπισα (στη γερμανική βίκη -Sommerzeit) είναι ότι από το 1940 μέχρι το 1942 δεν είχε υπάρξει (στις γερμανοκρατούμενες περιοχές) επιστροφή στη χειμερινή ώρα, ότι η μετάβαση στη θερινή ώρα έγινε πραγματικά στις 02:00 MEZ -δηλ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης- της 29ης Μαρτίου του 1943 και επειδή η ιταλική διαταγή αναφέρει για αλλαγή στις 2 π.μ. (και όχι στις 3 π.μ., οπως θα έπρεπε αν η Ελλάδα ήταν σε ώρα Ανατολικής Ευρώπης, ΟΕΖ) αναρωτιέμαι ποια ώρα ίσχυε ακριβώς στην Ελλάδα εκείνες τις ημέρες.

 72. nikiplos said

  καλησπέρα…
  @42, Νικοκύρη, για την αλλαγή της ώρας κατά τη διάρκεια της κατοχής και ιδιαίτερα εκεί γύρω στο 43, είχα διαβάσει στον Β. Ραφαηλίδη που ειρωνευόταν τον Σιάντο για την αντίδρασή του στην αλλαγή της ώρας. Αν ο ΒΡ είναι σωστός, ο Σιάντος συμβούλευε τον κόσμο να μην προσχωρήσει στην αλλαγή της ώρας και να κρατήσει σταθερά το ρολόϊ του μια ώρα πίσω… Δεν γνωρίζω όμως περισσότερα επ’ αυτού…

 73. διαμαρτύρομαι γιὰ ὅλα τὰ ἄκρως δυσφημιστικὰ καὶ συκοφατντικὰ ποὺ ἐλέχθησαν γιὰ ρπόσσωπό μου κι ἐπικαλοῦμαι τὰ σχόλια 191 & 193 τοῦ νήματος γιὰ τὸν Λουντέμη.

 74. sarant said

  70: Ενδιαφέρον!

  69: Δόκτορα, είναι πιθανό η Ελλάδα να είχε ώρα Βερολίνου.
  Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι α) γιατί η ανακοίνωση μιλάει για επάνοδο στην ηλιακή ώρα στα τέλη Μαρτίου και β) έστω ότι θέλουν να κάνουν επάνοδο στην ηλιακή, πώς την κάνουν βάζοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά; Οπότε ίσως να θεωρούσαν ηλιακή ώρα τη θερινή.

 75. Τι να την κάνεις την ώρα, αν δεν έρχεται «σάμπως κεφάλι εκτελεσμένου απ’ το ικρίωμα»;
  Σας αφιερώνω τον τρόπο που μέτραγε τις ώρες ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι στο ποίημα «Σύγνεφο με παντελόνια».

  Νομίζετε ίσως πως παραμιλάει ο πυρετός;
  Εγινε.
  Εγινε στην Οντέσσα.
  «Θάρθω στις τέσσερις», είπε η Μαρία.
  Οχτώ
  Εννέα
  Δέκα

  Να και το βράδυ
  έφυγε απ’ το παράθυρο
  μες στ’ ανατρίχιασμα της νύχτας
  κατσουφιασμένο

  δεκεμβριανό.
  Πίσω απ’ την ξαχαρβαλωμένη πλάτη
  χλιμιντράν χαχανίζουν τα πολύφωτα.

  Και να τεράστιος
  καμπουριάζω στο παράθυρο
  λυώνοντας με το κούτελο το τζάμι.

  Ακόμα, ακόμα,
  με το πρόσωπο ζουληγμένο
  πάνω στο βλογιοκομμένο πρόσωπο της βροχής,
  περιμένω
  πιτσιλισμένος απ’ τον κεραυνό
  των παυλασμών της πολιτείας.

  Το μεσονύχτι
  σειώντας το γυμνό μαχαίρι του,
  έφτασε,
  τον έσφαξε.
  Πετάχτε τον.

  Επεσε κ’ η δωδέκατη ώρα
  σάμπως κεφάλι εκτελεσμένου απ’ το ικρίωμα.

  Αξαφνα
  οι πόρτες τρίζουν
  σα να χτυπάνε από το κρύο τα δόντια της εισόδου.

  Μπήκες εσύ,
  απότομα σαν ένα »πάρ’ το»
  βασανίζοντας το σεβρό του γαντιού σου
  κ’ είπες:
  «Ξέρετε-
  παντρεύομαι».
  Τι να γίνει, παντρευτείτε.
  Δεν πειράζει.
  Θα κάνω κουράγιο.
  Βλέπετε – τι ήρεμος που είμαι!
  Σαν το σφυγμό
  ενός νεκρού….

 76. ppan said

  64: Λοιπόν, εγώ στις 29 Δεκεμβρίου πριν την ποερίφημη Πρωτοχρονιά, γιόρταζα κάτι σημαντικό. Και είμαι σίγουρη ότι πήρα δώρο ένα πενηντάρικο σε ευρώ 🙂
  Για την ημερομηνία είμαι σίγουρη, πενήντα δραχμές δεν πιστεύω να πήρα (βρε, λες; )

 77. 34, 39 κλπ. Όντας βιαστικός σήμερα και λίγο πνιγμένος, είδα την παραπομπή στο Κοράνι και νόμισα ότι εκεί αναφερόταν το όνομά μου (ουχί επί ματαίω). Χαιρετώ τους μπορχεσαφιξιονάδος. 🙂

 78. #74 Το 2001 κυκλοφορούσαν δραχμές και ευρώ. Από 1/1/2002 έπαψαν οι πρώτες, κι ανταλλάσσονταν πια -μέχρι πρόσφατα- μόνο σε τράπεζες. Έτσι θυμάμαι (έχοντας κερδίσει καμιά τριανταριά χιλιάρικα δραχμές στο τραπέζι της αυγής του 02)

 79. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Αγαπητέ Νοικοκύρη

  Η ηλιακή ώρα ορίζεται από την 12η μεσημβρινή, κατά την οποία ο ήλιος είναι κάθετος (εκεί που έχει μεσημέρι εννοείται). Γι’ αυτό επανερχόμαστε στην ηλιακή ώρα, κατά την οποία η 12η μεσημεριανή συμπίπτει με τον ήλιο κάθετα.

  Έζησα την αλλαγή της ώρας στο Ισραήλ, πριν από λίγα χρόνια πάντως, κι έγινε το σώσε με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Κι εκεί δεν είνα απλά ρασοφόροι. Είναι ηγέτες κι έχουν κόσμο. Οι θρησκευτικές ανακοινώσεις βγαίνουν με την ηλιακή ώρα πάντα.

 80. gryphon said

  Aν καταργηθει η θερινη ωρα πιστευω οτι θα χασει λιγο το ελληνικο καλοκαιρι.Ισως ειναι θεμα συνηθειας δεν ξερω αλλα ειναι πιο ωραια οταν σε λιγο καιρο θα ειναι η ωρα 7 το απογευμα και θα εχει ηλιο και μετα τον Ιουνιο που θα φτανει 10 παρα και ακομη δεν θα εχει σκοτεινιασει.
  Τοτε καταλαβαινεις πραγματικα καλοκαιρι.Αυτο το αισθανομουν πιο εντονα οταν ημουν μικρος 8-10 χρονων μιας και το μεγαλωμα της ημερας μαζιμε την θερινη ωρα σημαιναν εξτρα ωρες μπαλα και παιχνιδι εξω απο το σπιτι.Πολυ σημαντικο.

 81. Μιχαλιός said

  Κάπου, νομίζω, είχα δει σε αρχείο μια προπολεμική διαταγή για τη θερινή ώρα, και μου έκανε τότε μεγάλη εντύπωση. Θα μπορούσε να είναι του 1932.
  Η εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη σχολιάζει (1929) ότι επειδή «ο επίσημος χρόνος [η ώρα ανατολικής Ευρώπης] προηγείται του αληθούς χρόνου των Αθηνών κατά 25 λεπτά, εθεωρήθη (ουχί ορθώς) περιττή και η εισαγωγή της θερινης ώρας».
  Επίσης μου φαίνεται ότι σε γερμανικές διαταγές της Κατοχής γινόταν διάκριση ανάμεσα σε «γερμανική ώρα», προφανώς την επίσημη, και σε «τοπική ώρα»,
  Αλλά έτσι φλου που τα θυμάμαι, δε βοηθάω πολύ.

 82. #23 Νικοκύρη, σωστά,. Το 1916 έγινε η αλλαγή.

  #45 Παναγιώτη, «ηλιακή ώρα του αστεροσκοπέιου Αθηνών (νομίζω έτσι λεγόταν)»
  «Μέσος χρόνος Αθηνών» τον αποκαλούν οι Θεοδοσίου-Δανέζης. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

 83. Μιας κι αναφέρθηκαν περί ευρώ:

  Το ευρώ κυκλοφόρησε ως επίσημο νόμισμα την 1/1/2002. Τα κέρματα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν σε δειγματικές συλλογές από τις αρχές Δεκέμβρη του 2001. Τα χαρτονομίσματα δεν τα θυμάμαι, οι τράπεζες άλλαζαν τα μηχανάκια τους το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς. Στις 29 θα μπορούσε κάποιος να έχει 50ευρω στο χέρι μόνο αν είχε πρόσβαση στα ακυκλοφόρητα αποθέματα.

 84. ππαν said

  Οπόταν έχω ψευδανάμνηση; Να το θυμάστε όταν αρρωστήσω παραπάνω ότι το Αλτζχάιμερ άρχισε μια Δευτέρα του Μάρτη. Εγώ πχ θυμάμαι πότε κατάλαβα ότι η νονά μου η καημένη τόχασε, πήγε να κατέβει την σκάλα από την κουπαστή.

 85. Gryphon, εγώ είχα στις αρχές την αντίθετη εντύπωση: το καλοκαίρι στην Αθήνα περιμέναμε να βραδιάσει και να δροσίσει για να βγούμε, να πάμε στον κινηματογράφο κλπ., και με τη θερινή ώρα αυτό παρακαθυστερούσε.
  Βέβαια, από τότε που εγκαταστάθηκα κι εγώ όπου και ο Ασχετος, εκτιμώ ιδιαίτερα τη θερινή ώρα!

 86. Θυμάμαι μια Αθηναϊκή Επιστολή του Ξενόπουλου, προφανώς από τη Διάπλαση των Παίδων του 1932, όπου ο Φαίδων μιλούσε για την εισαγωγή της θερινής ώρας και έλεγε αστειευόμενος (αλλά μόνον εν μέρει — η αλλαγή του ημερολογίου ήταν ακόμα πολύ πρόσφατη, για τον ίδιον αν όχι για τους αναγνώστες του) «λέτε να χωριστούμε σε παλαιοωρίτες και νεοωρίτες;»

 87. Λεώνικε, τι να τους μέλει άραγε τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισραήλ η κρατική ώρα; Το εβραϊκό Σάββατο ούτως ή άλλως υπολογίζεται με τον ήλιο, όχι με το ρολόι!

 88. Γιαννης Κ said

  #84. Ππαν, λες δηλαδή το ότι πήγα προχτές να ξυριστώ με την οδοντόκρεμα να είναι κακό σημάδι;;

  γιάννης

 89. Μιχαλιός said

  74: Νικοκύρη, σκέψου αυτό. Αν το χειμώνα του ’42 η Ελάδα είχε επίσημα (βλ.σχόλιο 81) ώρα «ιταλική» ή «γερμανική» (κεντρικής Ευρώπης), η εισαγωγή της θερινής ώρας (+1) θα την εξομοίωνε με την (χειμερινή) ώρα Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή με αυτήν που θα είχε η Ελλάδα αν δε βρισκόταν υπό γερμανική Κατοχή. Τότε είναι δικαιολογημένο η ώρα αυτή να λέγεται «ηλιακή».

  Και αν ερμηνεύω σωστά το σχόλιο 71, η «ηλιακή» αυτή (για την Ελλάδα) ώρα θα ίσχυε συνεχώς από το Μάη του ’41 ως το φθινόπωρο του ’42, ενώ η «αφύσικη», «μη ηλιακή» και «γερμανική» μονάχα το χειμώνα του ’42-’43.

 90. ππαν said

  88: όχι, αν πήγαινες να ξυριστείς με την οδοντόβουρτσα θα ήταν ανησυχητικό

 91. sarant said

  89: Σα νάχεις δίκιο, Μιχαλιέ!

 92. Μαρία said

  Αυτοί εδώ οι αστρολόγοι http://astro.forumup.com/about1927-astro.html
  δίνουν αυτές τις ημερομηνίες για την κατοχική ώρα.
  2/11/1942 – 29/3/1943
  4/10/1943 – 3/4/1944
  2/10/1944 – 1/11/1944

 93. Για την κατοχική αλλαγή ώρας, ή ο συντάκτης του ελληνικού κειμένου της ανακοίνωσης τα μπέρδεψε, ή οι Γερμανοϊταλοί είχαν επιβάλει την ώρα Κεντρικής Ευρώπης, οπότε βάζοντας θερινη ώρα στις 29/3/1943 και πηγαίνοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά επανερχόμασταν στην ελληνική ώρα (που βεβαίως δεν ήταν ηλιακή).
  Στα ιταλικά πάντως φαίνεται πως «ora solare» λέγεται όχι η καθαυτό ηλιακή ώρα, η ώρα του ηλιακού ρολογιού, που είναι 12 όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς στο Νότο, παρά η χειμερινή ώρα, ενώ η θερινή ώρα λέγεται «ora legale»! Αλλά καθώς ο 15ος μεσημβρινός διασχίζει την Ιταλία, η χειμερινή ώρα πράγματι δεν διαφέρει και πολύ (ανάλογα φυσικά με τον τόπο) από τη μέση ηλιακή.

 94. Γιαννης Κ said

  #90. Ευχαριστώ για το μάθημα Ππαν, αλλά δεν με καθησύχασες καθόλου 🙂
  γιάννης

 95. Όσο και αν μου κακοφαίνεται (ναι, σε ορισμένα πράγματα είμαι εξίσου προκατειλημμένος 🙂 όσο και ο Φυσικός), πρέπει να ευχαριστήσουμε τους αστρολόγους για την ενδιαφέρουσα πληροφορία τους, που μας λύνει την απορία!
  Οι Γερμανοί επέβαλαν και στη Γαλλία την ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Υποπτεύομαι ότι από κει έμεινε στα γαλλικά η έκφραση «à l’heure allemande». Και αυτό ενέπνευσε στον Marcel Aymé το απολαυστικό κατοχικό του διήγημα, όπου οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αποφασίζουν να προχωρήσουν την ώρα κατά… 17 χρόνια, ώστε να έχει πια τελειώσει ο πόλεμος!

 96. @80, 85. Ο Άγγελος έχει δίκιο. Η θερινή ώρα προκάλεσε αρχικά μεγάλο πρόβλημα στους θερινούς κινηματογράφους, που είχαν δύο παραστάσεις 8-10 και 10-12, αφού δεν σκοτείνιαζε πριν από τις 9-9.15 το βράδυ, δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν και έχαναν από πελάτες τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά (άλλο να γυρίσεις στο σπίτι στις 10.15 και άλλο μια ώρα αργότερα). Μετά, σιγά σιγά, πέρασαν στις δύο παραστάσεις 9-11 και 11-1, αλλά και πάλι με πρόβλημα όταν οι ταινίες είχαν μεγαλύτερη διάρκεια.

 97. sarant said

  Ναι, ως προς την «ηλιακή ώρα» του 1943 έχει λυθεί η απορία μου, ,με τη βοήθεια και των αστρολόγων του σχ. 92 (που όμως δεν είναι αλάνθαστοι, αν δείτε στο τέλος της σελίδας δίνουν λάθος τις «χαμένες μέρες» δηλ. τις μέρες που ποτέ δεν ζήσαμε λόγω της αλλαγής ημερολογίου το 1923).

  Και, ναι, 96, το είπε κι άλλος ένας πριν, το μεγάλο κακό με την θερινή ώρα είναι που τον Ιούνιο ιδίως η πρώτη παράσταση στα θερινά σινεμα έχει πρόβλημα. Φαντάσου δηλαδή και να είχαμε το πλάτος της Ολλανδίας, που νυχτώνει στις 10…

 98. ππαν said

  Μα πού τους βρήκε τους αστρολόγους πάλι; 🙂

  Εδώ νυχτώνει καλές έντεκα, στην Ολλανδία τόσο νωρίς; Είχαν έρθει οι γονείς μου και βαρδουλάκιασαν

 99. εἴτε βραδιάζει εἴτε φέγγει μένει λευκὸ τὸ γιασεμί.

 100. ππαν said

  99: Ειδικά αν είναι γκρι

 101. physicist said

  Α, είδα την τιμητική αναφορά 🙂 του Άγγελου στο 96, και είπα να γράψω κι εγώ κάτι (σχεδόν) άσχετο, έτσι όπως μου κατέβηκε. Ας πούμε ότι κάποια εταιρεία έχτιζε τα κεντρικά της γύρω-γύρω από τον Βόρειο ή τον Νότιο Πόλο, έτσι ώστε να καλύπτουν και τις 24 ωρολογιακές ζώνες, και να πρέπει να οργανωθεί σύσκεψη σ’ αυτό το κτίριο. «Αύριο στις 10 το πρωί ώρα Διευθυντού, στη μεριά του γραφείου του που έχει την κάβα με τα ποτά, όχι από κει που είναι η πολυθρόνα». Κι ανάλογα με το πού είναι το γραφείο σου, να πρέπει να σκεφτείς αν η σύσκεψη είναι αύριο, σήμερα ή χτες.

 102. Hellegennes Alexandrine said

  #84:
  Προφανώς η ανάμνηση είναι ότι πήρες 50 ευρώ. Σε αξία. Απλά αυτό το τελευταίο κομμάτι δεν το θυμάσαι. Το πιθανότερο είναι ότι πήρες τα λεφτά και έκανες την αναλογία στο μυαλό σου ότι είναι 50 ευρώ. Με τον καιρό, λόγω της τριβής με το νόμισμα, η ανάμνησή σου μεταλλάχθηκε στο να νομίζεις ότι πήρες τα λεφτά κατευθείαν σε ευρώ.

 103. ππαν said

  Προφανώς όχι. Εκτός που λογικά δεν στέκει -τότε κάναμε τις μετατροπές αντίστροφα, υπολογίζαμε για λίγο καιρό ακόμη με δραχμές- το οικογενειακό μας αστείο είναι ότι το -καντέμικο- πρόσωπο που μου τα πρόσφερε, σε ευρώ, εγκαινιάζοντας την εξοικείωσή μας με το νόμισμα, το χαντάκωσε. Πιθανότερο είναι ότι μου τα έδωσε λίγο μετά απο τις 29 και επειδή οι γιορτές έχουν αυτό το ενιαίο, τα έχω μπερδεμένα

 104. Immortalité said

  @73 Εσύ δε λες πως ό,τι συκοφαντικό ακούγεται για σένα ισχύει; 😉

 105. #104 αὐτὸ ἦταν ποὺ εἶσαι τὸ ἀντίθετο τοῦ Φοῦνες;

 106. Immortalité said

  @105 Κοίτα, δεν είμαι το εντελώς αντίθετο, μερικά δεν τα ξεχνώ ποτέ 😉

 107. #106 ἄρχισαν οἱ κωλοτοῦμπες! 😛

 108. Immortalité said

  @107 Θα προτιμούσα να έλεγες τα ακροβατικά 😉

 109. Ο Νικοκύρης πολύ σωστά θυμάται ότι εκεί γύρω στο 1980 η αλλαγή γινόταν στα μεσάνυχτα, και όχι στις 03.00 το πρωί όπως τώρα.
  Δεν ήταν μόνο η ταρίφα στα ταξί.
  Μια συγκεκριμένη χρονιά, ίσως 1979 ή κάπου εκεί, το θυμάμαι χαρακτηριστικά, η αλλαγή έπεφτε Μεγάλο Σάββατο, την ώρα ακριβώς της Ανάστασης. Η εφημερίδα είχε ένα σκίτσο, από εκείνα τα χωρίς έμπνευση καμιά φορά των σκιτσογράφων, που έδειχνε το Χριστό να λέει:
  – Καλά, κι εγώ πότε θα αναστηθώ;;;

 110. #108 θὰ προτιμοῦσα νὰ ἀνέβαζες συχνότερα τραγούδια.

 111. Immortalité said

  @110 Εντάξει, να μην κάνουμε και το σπίτι του Νίκου αμέρικαν μπαρ 😉

  Αν σ’ αρέσει ο Θανάσης δες εδώ έχει εφτά +1, χώρια τη συνέντευξη. 😉

 112. τυφλόμυγα said

  Δύτη με αφορμή το #25 έχεις διαβάσει ή δει σε παράσταση Τα μαγικά μαξιλάρια του Τριβιζά; Αν ναι, πως σου φάνηκαν;

 113. Δεν τόχω δει, όχι…

 114. Ψέματα, το έχω δει, τώρα θυμήθηκα. Ωραίο ήταν, λίγο διδακτικό όπως όλα του Τριβιζά τελευταία. Στο παιδικό θέατρο εγώ είμαι της σχολής Καλογεροπούλου. 🙂

 115. τυφλόμυγα said

  114, Ρώτησα γιατί αυτό θυμήθηκα με τη Μάμο του Έντε. Είναι λίγο διδακτικός ο Τριβιζάς, αλλά στα Μ.Μ. περιγράφει μια χαρά όσα ζούμε τώρα με το μνημόνιο. Καλογεροπούλου δεν έχω δει η αλήθεια είναι. Λατρεύω όμως τα παιδικά βιβλία που δεν είναι τόσο παιδικά. Ευχαριστώ για την απάντηση. Καλή τύχη με το βιβλίο.

  #83, Γιάννη, ευχαριστώ γιατί δεν έβγαζα άκρη. 🙂

  #79β, Θα τα ακούσει ο Φυσικός αυτά και θα βραχυκυκλώσει.

  #68, 69 (Γιάννης {dimosioshoros} και Άσχετος): 🙂 🙂

 116. Gerry said

  Eχοντας επιστρεψει προ 48ωρου απο Brussel οπου ειχα παει για την βραβευση της μαθητριας μου (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150662023709010&set=a.10150662021709010.405229.283231899009&type=3&theater), θα συμφωνησω στο οτι ολοι μας, μαθητες, γονεις και καθηγητες, φεραμε τον πολυ ωραιο καλοκαιρινο καιρο στην πολη – πρωτοφορεσα κοντομανικο εκει, και οχι εδω στην Ελλαδα. Φευγοντας πηραμε μαζι μας τον καλο καιρο, οπως εμαθα. Περα απο την Grote Markt και την γυρω της περιοχη, δεν αισθανθηκα πως περπατουσα σε αλλη πολη και σε αλλο κρατος. Ολα μου μοιαζαν πολυ ελληνικα – απο τους οχι και πολυ καθαρους δρομους ως τα παρα πολλα κλειστα μαγαζια και τα τεραστια κτιρια προς ενοικιαση ως το χτισιμο που γινοταν σε πολλα σημεια της. Αλλα ας μην μεμψιμοιρω.

  Για την θερινη ωρα στην Κατοχη, θυμαμαι μια απο τις ανατυπες εφημεριδες της περιοδου που ειχαν επανεκδοθει πριν δεκαπεντε πανω-κατω χρονια, στην οποια γραφοταν οτι το 1941 οι γερμανικες αρχες κατοχης ακυρωναν την εφαρμογη της θερινης ωρας που μολις ειχε αρχισει να ισχυει, εφαρμοσμενη απο το ελληνικο κρατος που ειχε μολις παψει να υπαρχει. Αλλες λεπτομερειες δεν θυμαμαι – καπου σε καποιο ντουλαπι εχω αποθηκευμενους τους τομους της εκδοσης εκεινης, και μπορει ισως να τους ξαναβρω καποτε.

  Η εισαγωγη με την Brussel εχει να κανει με το οτι μολις το Σαββατο βραδυ αλλαξα το ρολοϊ μου, την Δευτερα το μεσημερι αναγκαστηκα να το ξανααλλαξω. Και την Πεμπτη να το ξαναξανααλλαξω… Α, Νικοδεσποτα, θα το ξεχναγα: εχετε χαιρετισματα απο την Ρανια Βερναρδακη, κοντοχωριανη μου υπο την ευρεια εννοια ως Ζακυνθινη.

 117. sarant said

  Καλώς επανήλθες!
  🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: