Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα πολλά τεσσάρια

Posted by sarant στο 4 Απριλίου, 2012


 

Σήμερα έχουμε Τετάρτη, 4 Απριλίου, 4.4 δηλαδή, ήδη τρία τεσσάρια -και για να κάνουμε τέσσερα και να έχουμε το καρέ του τέσσερα, ή το τέσσερα επί τέσσερα, ανεβάζω σήμερα ένα άρθρο για τον αριθμό τέσσερα, που το έγραψα τις προάλλες με αφορμή τα τετράχρονα της Λεξιλογίας, του κορυφαίου ελληνικού μεταφραστικού φόρουμ. Για να γιορτάσουμε τα τετράχρονά της, είχαμε την ιδέα μερικά μέλη της να γράψουμε κάποια γιορταστικά άρθρα, άλλος μια λογοτεχνική μετάφραση, άλλος μια οικογενειακή ανάμνηση, άλλος ένα ποίημα. Όλα μαζί τα άρθρα τα βρίσκετε εδώ, και σας συνιστώ να τα διαβάσετε γιατί είναι όλα εκλεκτά, αλλά εδώ δημοσιεύω το δικό μου άρθρο -το οποίο, να σημειωθεί, δημοσιεύτηκε ανήμερα πρωταπριλιάς. Φυσικά δεν εξαντλώ το θέμα, οπότε είμαι βέβαιος πως όλο και κάτι θα έχετε να προσθέσετε στα σχόλια.

Η πρωταπριλιά είναι η μέρα του ψέματος, αλλά τούτο εδώ δεν είναι ψέμα, η Λεξιλογία γιορτάζει σήμερα τα τέσσερά της χρόνια -και αν τα ανθρώπινα πλάσματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών είναι βέβαια ζωηρά και αξιαγάπητα αλλά ακόμα ανώριμα, χωρίς να έχουν αναπτύξει τις ικανότητες και τα ταλέντα τους, το διαδικτυακό μας φόρουμ έχει κρατήσει τη ζωηράδα και την αφοπλιστική ομορφιά ενός τετράχρονου, έχει και την παιδικότητα των ανθρώπων που κρατάνε για πάντα την πείνα για κάθε νέο γλωσσικό φαινόμενο και την τρέλα να προσφέρουν αφιλόκερδα τις γνώσεις και την πείρα τους· αλλά από την άλλη έχει φτάσει πια στην ωριμότητα σαν διαδικτυακό βήμα μεταφραστικού προβληματισμού και επίλυσης αποριών, έχοντας κατακτήσει κύρος πρωτοφανές στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο. Αλλά αρκούν οι έπαινοι, όσο κι αν είναι δικαιολογημένοι, εδώ λεξιλογούμε και δεν υμνολογούμε.

Και τι πιο ταιριαστό από το να λεξιλογήσουμε για τον αριθμό τέσσερα; Το τέσσερα και οι τέσσερις, που είναι φυσικά λέξη πανάρχαιη, που απαντά στην αρχαιότητα με διάφορους διαλεκτικούς τύπους, αφού το τέσσερες είναι ιωνικό, αλλά το τέτταρες αττικό, το τέτορες δωρικό, το πέτταρες βοιωτικό και το πέσυρες αιολικός τύπος, και που έχει ινδοευρωπαϊκά αντίστοιχα το λατινικό quattuor, απ’ όπου το γαλλικό quatre, και τα άλλα ρωμανικά, και το παλαιογερμανικό *fedwor, απ’ όπου το αγγλικό four και το γερμανικό vier. Εκείνο το τέσσερες έδωσε το μεσαιωνικό τέσσερις, κατ’ αναλογία προς το τρεις. Το τέσσερα, που μας κληροδότησε το πρόθημα τετρα- (που έχει γίνει και διεθνές) και ένα σωρό σύνθετα που τα περισσότερα είναι διάφανα, αν και μερικά όχι και τόσο φανερά: το τραπέζι, ας πούμε, ή και η τράπεζα, μια και οι δυο λέξεις έχουν κοινή ετυμολογία καθώς ο πρόγονος της τράπεζας ήταν ένα τραπέζι αργυραμοιβού, και τα δυο λοιπόν ανάγονται σε μια αρχαιότερη λέξη, την *τετράπεζα, από τα τέσσερα πόδια της.

Στον κόσμο μας και στη ζωή μας έχουμε πολλά πράγματα που πάνε σε τετράδες: έχουμε τις τέσσερις εποχές του χρόνου (και του Βιβάλντι), τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής, τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα τέσσερα στοιχεία των αρχαίων φιλοσόφων (γη, αέρας, νερό και φωτιά), τους τέσσερις χυμούς του Ιπποκράτη (αίμα, φλέγμα, κίτρινη και μαύρη χολή), τις τέσσερις φυλές ή χρώματα της τράπουλας (σπαθιά, καρά, κούπες και μπαστούνια). Τέσσερις ήταν οι ευαγγελιστές, τέσσερις ήταν οι ιππότες της αποκαλύψεως, τέσσερις ήταν και… οι τρεις σωματοφύλακες, αν προσθέσουμε και τον Ντ’ Αρτανιάν. Και οι Μπιτλς, τέσσερις ήταν. Τέσσερις είναι συχνά και οι μουσικοί στα μουσικά σύνολα της κλασικής μουσικής, που τότε τους λέμε «κουαρτέτο», όπως κουαρτέτο λέμε και το κομμάτι που έχει γραφτεί για τέσσερις μουσικούς, και που είναι πολύ πιο συχνό από το κουιντέτο (για πέντε) και το τρίο.

Από το τέσσερα και το τεσσαράκοντα, που έγινε στο Μεσαίωνα σαράκοντα με εσφαλμένο χωρισμό (τες σαράκοντα), και μετά σαράντα, απ’ όπου οι Άγιοι Σαράντα, το όνομα Σαράντος και το επώνυμο Σαραντάκος ανάμεσα στ’ άλλα. Και η Σαρακοστή, που διαρκεί σαράντα μέρες πριν από το Πάσχα ή σαράντα χρόνια τούτη που περνάμε τώρα.

Το τέσσερα και οι τετράδες έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους και στη φρασεολογία μας. Για κάποιον που μπουσουλάει σαν μωρό λέμε ότι «περπατάει με τα τέσσερα», αλλά για κάποιον που πηγαίνει κάπου με μεγάλη ταχύτητα και προθυμία (ίσως και με δουλοπρέπεια) λέμε ότι «τρέχει με τα τέσσερα», ενώ όποιος φεύγει δρομαίος, ίσως τρομοκρατημένος, «το έβαλε στα τέσσερα» (και στις δυο περιπτώσεις από την εικόνα σκύλου που έρχεται ή φεύγει τρέχοντας). Έχουμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τις τέσσερις γωνίες της γης (σύμφωνα με ένα παλιότερο κοσμολογικό μοντέλο) και για να δώσουμε την εικόνα της τέλειας διάλυσης π.χ. μιας οικογένειας λέμε ότι «σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα». Για κάποιον που είναι εντελώς αστοιχείωτος ή ακατατόπιστος σε κάτι λέμε ότι «δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα». Η προέλευση της φράσης έχει προβληματίσει: μάλλον προέρχεται από την εικόνα του βρέφους, που μπουσουλάει άτσαλα, βάζοντας τα χέρια και τα πόδια του εδώ κι εκεί. Για να παροτρύνουμε κάποιον να δείξει πολύ μεγάλη προσοχή, τον προτρέπουμε: «Τα μάτια σου τέσσερα!» ή «Έχε τα μάτια σου τέσσερα!», αφού δύο δεν αρκούν για την περίσταση -βέβαια, για ακόμα πιο απαιτητικές καταστάσεις λέμε «τα μάτια σου δεκατέσσερα». Επειδή το φέρετρο συνήθως το μεταφέρουν τέσσερις νεκροπομποί στην τελευταία μας κατοικία, υπάρχει η κατάρα «που να σε πάνε τέσσερις!», που παλιά τη χρησιμοποιούσαν οι μεγαλύτεροι όταν διάταζαν το άταχτο παιδί να πάει για θέλημα κι εκείνο απαντούσε «δεν πάω!», ενώ για να δώσουμε την ιδέα της κλεισούρας ή της απογύμνωσης σε ένα σπίτι χρησιμοποιούμε τους τέσσερις τοίχους: είμαι κλεισμένος όλη μέρα σε τέσσερις τοίχους, θα παραπονεθεί κάποιος που δεν βγαίνει ποτέ έξω, ενώ αν μπουν διαρρήκτες και τα πάρουν όλα θα πούμε ότι άφησαν μόνο τους τέσσερις τοίχους. Για να τονίσουμε ότι κάτι είναι αυταπόδεικτο, λέμε «δυο και δυο κάνουν τέσσερα» (ή «ένα κι ένα κάνουν δυο»). Για ένα καλοθρεμμένο παιδί λέγαν παλιά πως είναι «με τέσσερα μάγουλα», ενώ επίσης παλιά, ίσως ξεχασμένη, είναι η φράση «δεν με μέλει τέσσερα», που σημαίνει «δεν με μέλει καθόλου».

Στην αρχαιότητα, το άρμα που το έσερναν τέσσερα άλογα λεγόταν τέθριππο (το τ τρεπόταν σε θ επειδή ο ίππος έπαιρνε δασεία), ενώ στους δραματικούς αγώνες παρουσιάζονταν τετραλογίες, τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα. Μια περίεργη λέξη ήταν η τετρακτύς, ο ιερός αριθμός των Πυθαγορείων, το δέκα, ως άθροισμα των τεσσάρων πρώτων αριθμών (1+2+3+4)· τετρακτύς λέγονταν επίσης οι τέσσερις ελευθέριες τέχνες, οι artes liberales (γεωμετρία, αριθμητική, αστρονομία, αρμονία), το αντίστοιχο του λατινικού quadrivium -ενώ Quadrivium λεγόταν επίσης ένα πολιτιστικό ελληνόγλωσσο περιοδικό που έβγαζε η φασιστική Ιταλία στην Ελλάδα επί κατοχής. Για να έρθουμε στις μέρες μας, έχουμε τα διάφορα τετρα- που όλα σημαίνουν κάτι σχετικό με το τέσσερα, εκτός από τον τετραπέρατο που είναι απλώς πανέξυπνος (αλλά κι αυτός από τα τέσσερα πέρατα της γης προέρχεται). Οι τέσσερις παίχτες που παίζουν χαρτιά λέγονται καρέ, ενώ καρέ λέγεται στη χαρτοπαιξία ο συνδυασμός με τέσσερα όμοια χαρτιά -το καρέ του άσου είναι το όνειρο κάθε παίχτη του πόκερ που μετατρέπεται σε εφιάλτη αν στο τραπέζι υπάρχει και φλος. Καρέ είναι και μια γυναικεία κόμμωση, είναι και οι εικόνες από τις οποίες αποτελείται το κινηματογραφικό φιλμ, που καμιά φορά το βλέπουμε καρέ-καρέ. Όλα αυτά είναι από το γαλλικό carré, τετράγωνο, ενώ από το ομόρριζό του carreau είναι το καρό, τόσο της τράπουλας όσο και το μοτίβο με τετράγωνα ή ρόμβους στα ρούχα. Από την ιταλική ή βενετική λέξη που σημαίνει «τετράγωνο», το quadro, πήραμε βέβαια το κάδρο, επειδή είναι ένα τετράγωνο πλαίσιο (κι ας είναι απλώς ορθογώνιο συνήθως), αλλά και το καδρόνι (από τη διατομή του), κι από την ίδια οικογένεια λέξεων έχουμε επίσης αποκτήσει το καντράν (από τα γαλλικά) και τις καντρίλιες (από τα ισπανικά μέσω ιταλικών).

Όταν μάθαινα ιταλικά είχα προσέξει πως οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τον αριθμό τέσσερα για να δηλώσουν αδιάφορο μικρό αριθμό· δηλαδή εκεί που εμείς λέμε «δυο βήματα», εκείνοι κάνουν quattro passi, τέσσερα. Στα ιταλικά υπάρχει και λέξη tessera, που σημαίνει την κάρτα, π.χ. την κάρτα μέλους σε έναν σύλλογο ή την κάρτα απεριορίστων διαδρομών στο λεωφορείο. Παλιά είχα παρακολουθήσει μια γουστόζικη σκηνή σε ένα νησί, με δυο ζευγάρια Ιταλών που ήθελαν να μπουν στο πλοιαράκι να πάνε απέναντι, και έκαναν νόημα στον βαρκάρη να τους κόψει τέσσερα εισιτήρια, δείχνοντας με το χέρι. – Τέσσερα; ρωτάει αυτός ελληνικά. – Νο, νο, μπιλιέτι, απαντάνε εκείνοι, νομίζοντας πως τους ρωτάει αν έχουν βγάλει κάρτα. Αυτό που δεν ήξερα τότε ήταν ότι η ιταλική λέξη tessera ετυμολογείται από το ελληνικό τέσσερα, μέσω του λατινικού tessera που είναι το πλακάκι ή κάτι τέτοιο· και έχει περάσει και στα αγγλικά ως tessella, εξού και tessellate, που το βρίσκουμε στη γεωμετρία.

Μια και είπαμε για τα αγγλικά, ας κλείσουμε λέγοντας μερικά πράγματα για το four. Η άχρηστη γνώση της ημέρας είναι πως το four είναι ο μοναδικός αγγλικός αριθμός που έχει τόσα γράμματα όσα και η αριθμητική του αξία (ο αντίστοιχος ελληνικός είναι το 5). Four-eyed λέγεται αυτός που φοράει γυαλιά -αλλά αυτό το λέγαμε κι εμείς, τεσσερομάτη είχε αποκαλέσει τον Μαυροκορδάτο ο Καραϊσκάκης, ενώ οι «κακές» λέξεις στα αγγλικά λέγονται four-letter words, επειδή είναι πολλές οι τέτοιες λέξεις που έχουν τέσσερα γράμματα (αφήνεται άσκηση στον αναγνώστη να βρει τέσσερις τέτοιες λέξεις). Οι έφηβοι σήμερα χρησιμοποιούν το 4 στις στενογραφικές κατασκευές τους για να δηλώσουν το for, π.χ. 4u = for you.

Ή μάλλον, να μην κλείσουμε με το δυτικό four αλλά με μια λέξη της καθ’ ημάς Ανατολής -μια λέξη που υπάρχει στα λεξικά μας, έχει την αρχή της στον αριθμό 4 αλλά αυτό δεν της φαίνεται. Η λέξη αυτή είναι τα ντόρτια, οι τεσσάρες στα ζάρια και στα παιχνίδια με ζάρια, ιδίως στο τάβλι, δάνειο από το τουρκικό dört που σημαίνει «τέσσερα». Τα ντόρτια βέβαια δεν θεωρούνται καλή ζαριά, εξού και ο στίχος «για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και γι’ άλλους οι εξάρες», αλλά τα τέσσερα χρόνια της Λεξιλογίας σίγουρα θα είναι γούρικα -και με το καλό να τα ξαναπούμε του χρόνου με το νήμα του πέντε.

195 Σχόλια προς “Η μέρα με τα πολλά τεσσάρια”

 1. Καλημέρα σε όλους!

 2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα. Να σημειώσω τον τετράπαχο, αλλά και το γεγονός ότι η οθόδοξη Σαρακοστή έχει 49 μέρες. Μετρήστε από την Καθαρή Δευτέρα ως το Πάσχα. Ένας φίλος καθολικός μου έλεγε ότι στην καθολική εκκλησία δεν νηστεύουν των Βαΐων, του Ευαγγελισμού και τις Κυριακές για να βγουν 40 οι μέρες. Οι ορθόδοξοι τρώνε ψάρι μόνο του Ευαγγελισμού, ίσως και των Βαΐων.

 3. marulaki said

  Και κοντά στο τέσσερα, κάποιος που έχει σώας τας φρένας, δηλώνει ότι τα έχει τετρακόσια. Bonjour κι από δώ!

 4. Ηρώ Διαμαντούρου said

  ωραίος. να προσθέσω και τους Ολυμπιακούς και άλλους αγώνες κάθε 4 χρόνια, καθώς και τις θητείες των πολιτικών.
  παρόλ’ αυτά δεν θεωρείται ιερός αριθμός όπως το 3 ή το 7, όσο καταλαβαίνω.
  είναι κανενός σας ο αγαπημένος αριθμός; εμένα καθόλου, αλλά σχεδόν κανένας ζυγός δεν είναι (ανησυχητικό αυτό, μήπως είμαι κρυπτομεταφυσική ρε γμτ…)
  επίσης: έχει χρώμα για σας το 4; για μένα είναι κίτρινο (το φαινόμενο λέγεται συναισθησία, για όσους βλέπουν χρώματα που αντιστοιχούν σε αριθμούς, νότες, μέρες της εβδομάδας κλπ)
  και τέλος, μια γήινη ερώτηση: υπήρξε ποτέ ορθογραφία τέσσερεις αντί του τέσσερις;
  αυτά και καλημέρα.

 5. Οι αρχαίοι Έλληνες γενικά είχαν μία εμμονή με το τέσσερα. Το θεωρούσαν ως τον πιο άρτιο αριθμό (ούτε πρώτο, ούτε μονό), αλλά και με δεκάδες πολλαπλάσια. Αντίθετα, ο Χριστιανισμός επέβαλε τον αριθμό 3.

 6. atheofobos said

  Και στα 104!

 7. Ηρώ Διαμαντούρου said

  όχι ρε γμτ, έγραψα το τέταρτο σχόλιο, φτου!

 8. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Τέσσερεις το γράφει το λεξικό Μπαμπινιώτη, είπαμε. Το έχω δει όμως και από πραγματικούς ανθρώπους 🙂

  Και βέβαια:

 9. physicist said

  Καλημέρα! Είναι αλήθεια ότι από το τέσσερα βγαίνει και η λέξη τετράδιο; Για την τράπεζα, είναι σαφές ποιό είναι το δεύτερο συνθετικό αλλά για το τετράδιο;

 10. sarant said

  9: Ναι ρε συ, και το ξέχασα να το βάλω!

  Αν πάρεις μια περγαμηνή και τη διπλώσεις στα τέσσερα, έχεις ένα «τετράδιον», έτσι βγήκε η λέξη. Δεν υπάρχει β’ συνθετικό, είναι υποκοριστικό της τετράδας.

 11. LandS said

  #2 Στη Δύση η Σαρακοστή ξεκινάει Τετάρτη (με τις στάχτες; της στάχτης; ) σε αναλογία τρεις ημέρες μετά την δική μας Κυριακή της Τυρινής. (Βεβαίως, από το τέλος της ημέρας, το ηλιοβασίλεμα) , και σε κάποια μέρη σταματάει το ηλιοβασίλεμα της Μεγάλης Πέμπτης. Επίσης, το τι και πόσο τρώγεται κατά τη διάρκεια των νηστειών διαφέρει από δόγμα σε δόγμα. Από Δικούς μας καθολικούς έχω ακούσει ότι δεν έχουν περιορισμό στο τι τρώνε, αλλά στο πόσο. Για αυτούς νηστεία=εγκράτεια.

 12. LandS said

  Συγγνώμη για τη κακιά χρήση της παρένθεσης.

 13. physicist said

  #10. Μάλιστα, ευχαριστώ! Ξέρεις, Νίκο, Ιταλός φίλος μού είχε πει κάποτε ότι και το tessera από κει βγαίνει, επειδή αυτές οι κάρτες είναι συχνά διπλωμένες. Π.χ. tessera sanitaria η κάρτα της υγειονομικής περίθαλψης, πολύ προτού πάρει τη μορφή πλαστικής κάρτας με τσιπάκι. Δεν είχα πειστεί όμως, επειδή είναι διπλωμένες στα δύο, όπως οι παλιές άδειες οδηγήσεως, και όχι στα τέσσερα. Μάλλον παρετυμολογία ήταν, ε;

 14. Και στα ιταλικά quaderno λέγεται το τετράδιο.

  Γιάννης

 15. Χρόνια πολλά στους Λεξιλόγους,
  καλές ψαριές, λεξιλογιές,
  σ’ όλους τους ηλετόπους,
  στις τέσσερες γωνιές του e-κόσμου.


  Το τέσσερα, ιερός ρυθμός, το τρία
  και λοιποί περιττοί, κοσμικοί.

  Γιατί δεν επικράτησε το
  ομαλό «τέσσερες» για τα θηλυκά;
  μάλλον από έλξη του τρεις.

 16. bernardina said

  Ψάχνοντας -με αφορμή το σχόλιο του LandS- για την Τετάρτη των Σταχτών ή της Στάχτης, που παίδεψε τον Σεφέρη όταν μετέφραζε την Έρημη Χώρα, έπεσα εδώ και το αφιερώνω σε όλους, εξαιρετικά όμως στον Αεροζόλ· ξέρει εκείνος γιατί 😉

  Α, ο Δωδεκανήσιος πατέρας μου έλεγε τέσσαρες, με τονισμένο το σίγμα, (και τον δουλεύαμε γι’ αυτό) αντί τέσσερις.
  Καλημερούδια!

 17. bernardina said

  Ηρώ του #4, για μένα το τέσσερα είναι πράσινο. Κίτρινο είναι το τρία (και χαίρομαι που δεν θα φορέσουν μόνο σ’ εμένα τη ζακετούλα με τα μανίκια τπου δένουν πίσω, αλλά θα σ’ έχω παρεΐτσα, χεχεχε)

 18. τυφλόμυγα said

  2 Γρηγορη δεν έχετε τη φράση «η κράτινη, η τύρινη της πρώτης εβδομάδας» στην Ήπειρο (ήπειρο, ε; δεν κάνω λάθος; :)); Την κράτινη εβδομάδα τρώμε κρέας. Την τύρινη εβδομάδα τρώμε γαλακτοκομικά και ψάρι. Μετά έρχεται η Καθαρά Δευτέρα. Καλά στα είπε ο φίλος σου. Περίπου πενήντα είναι οι μέρες της νηστείας συνολικά. Βέβαια κανένας δεν υποχρεώνει τον άλλο να νηστέψει. 🙂

  11, Για όλους νηστεία =εγκράτεια. Μια φίλη μου νηστεύει τη σοκολάτα. 😉

  9, 10 Δεν το ήξερα για το τετράδιο. Φχαριστώ και τους δυο.

  Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό το Fantastic four, το Four minutes to save the world, το Μυθιστόρημα των τεσσάρων (υπέροχο) και το Bartessera στην Αθήνα.

  Καλημέρα!

 19. Νομίζω ότι και στην γραμμική Β το 4 είναι quattera, αλλά αυτές τις μέρες ισχύει το «για αλλους τα ντόρτια κι οι διπλές, και γι άλλους οι εξάρες». Σήμερα ντόρτια.

 20. Μαρία said

  19 Με πρόλαβες.
  Στο παιδικό τραγουδάκι «να το πούμε ένα…» λέμε 4 βυζιά η γελάδα.

 21. bernardina said

  Λυπηθείτε με και μη με αφήνετε να συντάσσω τόσο σοβαρά σχόλια πριν τον τρίτο καφέ, ειδικά μετά από ξενύχτι. Το Ash Wednesday εννοούσα στο #16, όχι την Έρημη Χώρα. Με παρέσυρε το βίδεο. Τετάρτη των Τεφρών την μεταφράζει ο Κλείτος Κύρου. Ήμαρτον!

 22. bernardina said

  Και μετά απ’ αυτό μού έρχονται άνετα άφθονες f-words στο νου… 👿

 23. LandS said

  f-word είναι μόνο μία. Four-letter words είναι πολλές

 24. bernardina said

  24 Το food εννοείς; 😀

 25. Alexis said

  Γυρίσανε πολλοί σημαδεμένοι
  απ’ του καιρού την άγρια πληρωμή
  στο μεσοστράτι τέσσερις ανέμοι
  τους πήραν για σεργιάνι μια στιγμή
  και βρήκανε τη φλόγα που δεν τρέμει
  και το μαράζι δίχως αφορμή

  Απλώς …αφορμή για να θυμηθούμε ένα μεγάλο τραγούδι.

 26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #18
  Βλέπω με παρακολουθείς τόσο ώστε να ξέρεις από που είμαι … Duly noted dear! 🙂
  Τη φράση δεν την έχω ακούσει, αλλά, αν υπάρχει, θα είναι κρεατινή. Το «κρατινή» σίγουρα δεν ακούγεται στα μέρη μου. Κατά τα άλλα οι συνήθειες είναι ίδιες.

 27. LandS said

  @25
  Αυτό μου επιτρέπει η ανατροφή μου!

 28. LandS said

  Άσχετο αλλά το θυμήθηκα επειδή τόφερε η κουβέντα για νηστείες, εγκράτειες φαγητά και τέτοια.
  Προσέξατε ότι στο σίκουελ της διαφήμισης «ομορφάαααντρα μου», ακούγεται ένα από τα τρία τσακλοκούδουνα να λέει «κάνω διατροφή» αντί για δίαιτα;

  Τι είναι αυτό; Καινούρια μόδα;

 29. bernardina said

  #28
  Κι ετούτος εδώ έτσι τη χρησιμοποιεί, παρόλο που είναι εντελώς βρωμόστομος!

 30. bernardina said

  #29
  Ας είναι καλά (γι’ άλλη μια φορά) η political correctness που κοντεύει να ευνουχίσει τις λέξεις.
  Άκου λοιπόν: επειδή η λέξη δίαιτα έχει δυσφημιστεί τελείως λόγω κάποιων εκδοχών στερητικής μονοφαγίας, γελοίων υπερβολών κλπ κλπ., στη θέση της χρησιμοποιείται πλέον η «ορθή» λέξη διατροφή, που σημαίνει πάνω κάτω κατανάλωση τροφών που όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά προάγουν την υγεία, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με άσκηση κλπ. Με άλλα λόγια, ακριβώς η δίαιτα με την κανονική της έννοια, δηλαδή πιάσ’ το αυγό και κούρεψ’ το

 31. Νέο Kid Στο Block said

  Το 4 δεν είναι καθόλου βαρετός αριθμός!

  Καταρχάς,

  Υπάρχει ένα πολύ γνωστό αριθμητικό πρόβλημα το όποιο ονομάζεται τα 4 τεσσάρια ( the four fours ) , δεν πρόκειται για χαρτωσιά στην τράπουλα. Απλά ζητεί να γραφεί κάθε αριθμός από το 1 μέχρι το 100 με την χρήση ακριβώς τεσσάρων ψηφίων του 4.Μπορει να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε αριθμητική πράξη, όπως πρόσθεση , αφαίρεση , πολλαπλασιασμός ,διαίρεση.

  Για παράδειγμα :

  Ο αριθμός 0 : 4 – 4 + 4 – 4 = 0

  Για το 1 : (4+4) ÷ (4 +4) = 1

  Για το 2 , υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπως: (4 ÷ 4) + (4 ÷ 4) = 2, και συνεχίζουμε:

  3 = (4+4+4)/4

  4 = 4*(4-4)+4

  5 = (4*4+4)/4

  6 = 4*.4+4.4

  7 = 44/4-4

  8 = 4+4.4-.4

  9 = 4/4+4+4

  10 = 44/4.4
  Παρακάτω δεν σας λέω, βρείτε τα μόνοι σας (hint: χρειάζονται ριζικά,παραγοντικα (!) κλπ). ¨-)

  Επίσης μόνο με 4 4άρια μπορούμε να πάρουμε ακριβώς τον «χρυσό αριθμό» φ=1,6180339887…
  { √4 + √(4!- 4)}/4= {2+ √(24-4)}/4=(2+√20)/4=(2+2√5)/4=(1+√5)/2=φ Όπερ έδει δείξαι!

  Και μιας και είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο (αλλά με έφεση στην αριθμολαγνία) να πούμε ότι το φ παλιά μας λέγαν ότι το είπε φ ο ΝταΒίντσι προς τιμήν του Φειδία, αλλά μάλλον τελικά είναι απόδοση του αμερ. Μαθηματικού Μαρκ Μπαρ στις αρχές του 20ου αιώνα
  Αλλά ο εφευρέτης αυτού ή μάλλον αυτής (της χρυσής τομής) απόπου προκύπτει το φ είναι βέβαια ο one and only Ευκλείδης ο Αλεξανδρεύς. Στα «Στοιχεία» (by the way το μεγαλύτερο επιστημονικό μπεστ-σελερ και «θύμα» λογοκλοπής ανα τους αιώνες. Χαρακτηριστικά ο μαθηματικός και παιδαγωγός Λούτσιο Λομπάρντο Ράντιτσε έγραφε: “Mετά τη Βίβλο και τα έργα του Λένιν, είναι «Τα Στοιχεία» το βιβλίο που έχει εκδοθεί και μεταφραστεί τις περισσότερες φορές…») στο βίβλίο VI εμφανίζεται (σαν τρίτος ορισμός) το κείμενο : «Μια ευθεία λέγεται ότι έχει τμηθεί σε άκρο και μέσο λόγο, όταν όπως έχει η ολόκληρη ευθεία προς το μεγαλύτερο τμήμα έχει το μεγαλύτερο τμήμα προς το μικρότερο» .
  Αυτός ο «άκρος και μέσος λόγος» που παρουσιάζεται τόσο σεμνά από τον Ευκλείδη είναι ακριβώς ο αριθμός που αργότερα θα ονομαστεί χρυσός και από τον Φραγκισκανό μοναχό και Μαθηματικό Λούκα Πατσιόλι γύρω στα 1500 ,«Θείος».

 32. 29
  Διατροφή και δίαιτα δεν ταυτίζονται πλέον.

  Ο γυμναζόμενος με βάρη που θέλει πάρει κιλά
  σε μύες και όχι σε λίπος, κάνει διατροφή
  και όχι δίαιτα που κατάντησε συνώνυμη της νηστείας. (παλιοί γιατροί βέβαια τα χρησιμοποιούν
  ως συνώνυμα)

 33. physicist said

  #26. Κι ένα ακόμα:

 34. bernardina said

  Συγνώμη (γι’ άλλη μια φορά) για το άσχετο, αλλά στο τέλος θα με κάνουν να μισήσω τη γενική -που δε μου φταίει σε τίποτα:

  Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το αδίκημα της εξύβρισης που επίσης βάραινε τους δημοσιογράφους καθώς με το νέο νόμο η εξύβριση έγινε πταίσμα και παραγράφεται υφ΄όρων. (σικ, που να πάρει και να σηκώσει!)

  Από ‘δω

  http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_result.asp?s=2&code=257&lang=EN υφ’ όρο λένε εδώ, (που είναι και οι πιο αρμόδιοι), υπό όρους -επίσης αιτιατική, αλλά πληθυντικού- λέει όλος ο κόσμος. Εκτός από τους 6.890.530 ιστότοπους που αναπαράγουν την είδηση με γενική…

 35. bernardina said

  Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν
  για πόλεμο στο μακρινό το Ιράν.

  Ο πρώτος από πόλεμο δεν κάτεχε,
  ο δεύτερος στις κακουχιές δεν άντεχε.

  O τρίτος ήταν υποκείμενο γελοίο
  κι ο τέταρτος φοβότανε το κρύο.

  Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν
  αλλά δε φτάνουνε ποτέ στο Ιράν.

  Θα έβαζα το ανάλογο γιουτουμπάκι, αλλά δεν μου πολυάρεσε καμιά εκτέλεση

 36. τυφλόμυγα said

  #27, Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται ο Γρηγόρης Κοτορτσινός. Αναφέρθηκα στις αναφορές του. 😛 Εξάλλου κι ο Φυσικός μας ζάλιζε με την Γερμανία και τελικά μας μαχαίρωσε πισώπλατα με αυστριακό μαχαίρι. 😆

  Δε με ενοχλεί η εξέλιξη της γλώσσας ούτε η αλλαγή της σημασίας της λέξης δίαιτα. Με ενοχλεί πάρα πολύ να κοστίζει εφτά ευρώ ένα πιάτο με τέσσερις κατεψυγμένες αγκινάρες επειδή κάποιος χτυπημένος είδε να τις μαγειρεύει ο Τζέιμι Όλιβερ κι είπε να τις κάνει μόδα χτυπώντας την τιμή τους.

 37. bernardina said

  37,
  Εμένα πάλι, επειδή γενικά είμαι κομματάκι τζόρας, με ενοχλεί και η γλωσσική δηθενιά εκτός από τη γαστρονομική (και, παρεπιφτού, η κατάχρηση του κάνω που έχει εκτοπίσει/στραγγαλίσει/παροπλίσει ένα σωρό άλλα ωραία ρήματα). Εφεύρημα κυρίως διαιτολόγων (που μετονομάστηκαν και/σε διατροφολόγους, για ευνόητους… λόγους) και γυμναστών, η δίαιτα πλέον διαχωρίζεται από τη διατροφή. Όποιος αμφιβάλλει, ας γουγλίσει διατροφολόγος ή διαιτολόγος και θα το δει.

 38. physicist said

  #37(α), τελευταία πρόταση: προσοχή με τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Γενικώς, και τότε και τώρα και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. 😉

 39. Ηρώ Διαμαντούρου said

  μπερναρντίνα πολύ χαίρομαι που θα έχω και γω παρέα στο δωμάτιο με τους λευκούς στρογγυλούς τοίχους… οι άλλοι παραείναι σοβαροί, δεν βλέπουν χρώματα. έχουμε μια ελπίδα μόνο για το νέο kid που χάνεται στις πράξεις. Άντε κι άλλος ένας να γίνουμε τέσσερις.

 40. To «έπεσε στα τέσσερα» υπονοεί και σεξουαλική στάση.

  Απολαμβάνω την Κυπριακή προφορά του «τέσσερα» με παρατεταμένο το σίγμα.

 41. τυφλόμυγα said

  39, https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/10/meze-6/#comment-105586 -δες το β 😛

  Κι αυτά μπόνους

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/10/meze-6/#comment-105593
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/10/meze-6/#comment-105598

 42. tamistas said

  Κατάλληλο για όλους – Επιθυμητή η γονική συναίνεση:
  Στάση στα τέσσερα (μία από τις πολλές).

 43. Immortalité said

  Σαράντα τέσσερις καλημέρες 😀

  Λιγάκι δεν εντράπηκες να είσαι ερωτευμένη,
  μάνα με τέσσερα παιδιά να ‘σαι ξελογιασμένη,
  μάνα με τέσσερα παιδιά να ‘σαι ξελογιασμένη,
  λιγάκι δεν εντράπηκες να είσαι ερωτευμένη.

 44. τυφλόμυγα said

  38, Μπέρνι οκ. Άλλο η γλωσσική δηθενιά, άλλο η εξέλιξη της γλώσσας. Συμφωνούμε. 🙂

  40 Ηρώ, Μόλις συμπληρωθεί το καρέ θα αρχίσετε την πρέφα; 😀

 45. Immortalité said

  Αυτό το κουτάκι όλο το ξεχνάω πια!

 46. Αν η μάνα σου γυρεύει βασιλιά για να σου δώσει
  πες της τέσσερις πως θά’βρει στα χαρτιά της τράπουλας

 47. physicist said

  #42(α). Το ξέρω αλλά ο Νίκος μπορεί και νάχε γυρίσει από ζιαφέτι όταν τόγραφε. 😛

 48. Νέο Kid Στο Block said

  Ηρώ και Μπέρνα, κι όμως υπάρχει ελπίς για τα χρώματα! 🙂 🙂

  Το 1852 ο Francis Guthrie έθεσε στον παλιό καθηγητή του Augustus De Morgan το ακόλουθο πρόβλημα: «Πόσα το πολύ χρώματα απαιτούνται για να χρωματίσουμε έναν οποιονδήποτε επίπεδο χάρτη με την προϋπόθεση δύο χώρες που έχουν κοινό σύνορο να μην έχουν το ίδιο χρώμα;»
  Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τέσσερα χρώματα αρκούν και την ίδια άποψη διατύπωσαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα – ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλοί εξέχοντες μαθηματικοί. Ωστόσο στα 120 χρόνια που ακολούθησαν κανένας δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μια απόδειξη που θα καθιστούσε την εικασία του Guthrie θεώρημα, ούτε ένα αντιπαράδειγμα που θα την κατέρριπτε. Μόλις το 1975 οι μαθηματικοί Αppel και Haken δημοσίευσαν μια απόδειξη, βασισμένη σε μη επαληθεύσιμα στοιχεία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η απόδειξή τους έφερε ξανά στην επιφάνεια και μάλιστα κάτω από νέο φως το παλιό ερώτημα του «τι αποτελεί αποδεκτή απόδειξη»;

  Τώρα, βάλτε εσείς κορίτσια ότι χρώματα θέλετε στο χάρτη (που να θυμίσω το ρητό του ψιλοξεχασμένου πατέρα της γενικής σημαντικής Alfred Newm..εεε Korzybski 🙂 «Ένας χάρτης ΔΕΝ είναι η έκταση» και το οποίο συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Βιτγκενστάιν), αρκεί να είναι τέσσερα!

 49. Τσούρης Βασίλειος said

  Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, Σέρλοκ Χόλμς – Το Σήμα των Τεσσάρων
  Στο χωριό ( Ελληνικό Ιωαννίνων ) σπανίως χρησιμοποιούνται οι λέξεις
  Τεσσερότο και τεσσερότα ( όταν παίζουν με την τράπουλα ραμί )

 50. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα -να με συμπαθάτε, τρέχω!

  29-31:Για το διατροφή / δίαιτα έχει γράψει ο Γιάννης Χάρης.

 51. Ήταν η ώρα τέσσερις / κι οι τέσσερις χαθήκαμε

 52. Hellegennes Alexandrine said

  #32:
  Θα μου επιτρέψεις, Νεοκίδιε, να πω ότι αυτό με τα τεσσάρια δεν είναι αριθμητικό πρόβλημα αλλά αριθμητικό παιχνίδι. Μαθηματικό πρόβλημα είναι π.χ. να γράψεις το άθροισμα των αριθμών από το 1 ως το 100, χρησιμοποιώντας τέσσερα ψηφία: (αν+α1)*ν/2 = (100+1)*100/2. :p

 53. Νέο Kid Στο Block said

  53. Εσύ μικρέ μήν αυθαδιάζεις! Σού άρεσε η χρυσή τομή μου με τα 4 4άρια; 🙂

 54. Ε, αφού το ρίξαμε στα μουσικά τεσσάρια, να μην ξεχάσουμε και τους Gang of Four
  http://gangoffour.co.uk/

 55. τυφλόμυγα said

  48, Φυσικέ http://asteiakia.gr/anekdota/o_ippopotamos

  Four seasons -Ως εποχές, αλυσίδα ξενοδοχείων, μουσική σύνθεση, ταινίες, συγκρότημα κτλ.
  http://www.imdb.com/title/tt0082405/
  http://www.imdb.com/title/tt0374546/- Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη!

  Η αγαπημένη μου εποχή

 56. gryphon said

  Τα 4/4 πρεπει να ειναι με μεγαλη διαφορά το πιο συνηθισμενο μουσικο μετρο.Τουλαχιστον στήν δυτικη μουσικη .

 57. Immortalité said

  Κι όπως κουβεντιάζαμε η ώρα πήγε τέσσερις,
  κυβερνήσεις ρίξαμε χίλιες δεκατέσσερις,
  κι όπως σιγοπίναμε, το μπουκάλι άδειασε,
  τζάμπα ξενυχτήσαμε, τίποτα δεν άλλαξε.

  @34 Τι αγαπημένος δίσκος!

 58. Η αγγλική λέξη/έννοια diet που χρησιμοποιήθηκε ως επίθετο (διαιτητικό, διαίτης), για παράδειγμα από την κοκακόλα, θεωρήθηκε ότι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, θα είχε μια δυσάρεστη ιατρική συνυποδήλωση και αντικαταστάθηκε από το light (ελαφριά) .
  John D. Daniels, Lee H. Radebaugh, International Business, 6th Edition, Addison-Wesley, 1992, σελ. 680.

  Γιάννης

 59. dr7x said

  Να βάλω κι εγώ κάτι για το καλό:

 60. Αλλόφιλος said

  Επειδή τυχαίνει να το γνωρίζω το θέμα εκ πείρας, καθώς «κάνω διατροφή» (δεν μου αρέσει η έκφραση, θα έλεγα απλά ότι η διατροφή μου είναι διαφορετική από του μέσου Έλληνα σουβλακολάγνου) τα τελευταία 18 χρόνια, είναι εντελώς άλλο πράγμα η διατροφή από τη δίαιτα. Διατροφή κάνει συνήθως όποιος γυμνάζεται (αν και δεν είναι απαραίτητο), και δεν έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα όσο κυρίως με την ποιότητα των τροφών, ενώ δίαιτα κάνει η κυρία που θέλει να χάσει γρήγορα τα παραπανίσια κιλά για να βγει πχ στην παραλία. Στη δίαιτα περιορίζεις την ποσότητα της τροφής μέχρι λιμοκτονίας, ενώ στη διατροφή προσέχεις απλά να μην τρως λιπαρά, γλυκά, τηγανητά κλπ. Και λέγεται διατροφή γιατί ακριβώς προσαρμόζεις τη διατροφή σου σε μακροχρόνια βάση, ενώ η δίαιτα είναι αναγκαστικά περιορισμένη σε διάρκεια (το ίδιο και τα αποτελέσματά της, μόλις τη σταματήσεις τα κιλάκια ξαναμπαίνουν, συνήθως δε περισσότερα από πριν).
  Με άλλα λόγια, δίαιτα σημαίνει «δεν τρώω», ενώ διατροφή σημαίνει «τρέφομαι σωστά». Στη διατροφή δεν κάθεσαι να πεινάς, όποτε πεινάς τρως, απλά δεν τρως βλακείες.

 61. To αυτοκίνητο 4χ4 το είπαμε;

 62. #8
  ίσως το μοναδικό τραγούδι του Ντύλαν που δεν έχει τραγουδήσει ο ίδιος. Ο μύθος λέει ότι τοαποκήρυξε όταν το «έβγαλ娻 η Μπαές χωρίς την αδειά του και πως ήταν η αιτία να σταματήσει κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους.
  Δεν ήξερα ότι το four letter word είχε και άλλη έννοια πλην της αριθμητικής, έτσι ανακάλυψα και μια άλλη οπτικήγωνία του ποιήματος. Κάτι ανάλογο μου είχε συμβεί όταν είχα δει την οξεία στο φως, στο τραγούδι του Χατζηδάκι «ηθοποιός σημαίνει φως»
  Οσον αφορά το love is four letter word προτιμώ σαφώς την πρώτη εκτέλεση :

 63. Αρκεσινεύς said

  Καλησπέρα κι από μένα. Νεοεισαχθείς στην παρέα.
  Να τα εκατοστήσετε!
  Οι Πάπυρος και Μπαμπινιώτης ορίζουν τη διάρκεια της Σαρακοστής από την α΄ Κυριακή των νηστειών έως το Μ. Σάββατο. Τα λεξικά του Τριανταφυλλίδη και του Τεγόπουλου την ορίζουν αορίστως. Η Μεγάλη (για να διαφοροποιείται από τη σαρακοστή πριν από τα Χριστούγεννα, το γνωστό σαραντάμερο) Σαρακοστή αρχίζει από την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων, η διάρκειά της δηλ. είναι 42 μέρες, αλλά από σύντμηση έγινε 40 και σαρακοστή (θυμηθείτε και τη μετάφραση των εβδομήκοντα (Ο΄) από 72 που ήταν). Μετά αρχίζει η Μ. εβδομάδα. Ο λαός μας βέβαια τραγουδά:
  Πάει η αποκριά, πάνε κι οι τυρινάδες,
  κι ήρτε η αγιά σαρακοστή με τις εφτά βδομάδες.
  Η Κυριακή πριν από την Κ. Δευτέρα λέγεται Τυρινή και τρώνε μόνο τυρικά (όχι ψάρια), ενώ την προηγούμενη που είναι η Κρεατινή τρώνε κρεατικά.
  Την ημέρα του Ευαγγελισμού και των Βαΐων τρώνε ψάρι. Του Ευαγγελισμού προτιμούν μπακαλιάρο παστό (καλύτερος είναι ο ισλανδικός). Για τη μέρα των Βαγιών λέει ο λαό μας
  Βάγια-βάγια τω Βαγιώ
  να πασκάσομε κολιό
  και την άλλη Κυργακή
  σούπα και γλυκό κρασί
  για το πείσμα των Οβριώ
  που σταυρώσαν το Χριστό.
  Λέει ακόμη ο θρησκευόμενος λαός
  Την ημέρα τω Βαγιώ είν’ οι δαιμόνοι στο γιαλό.
  Εκείνη την ημέρα είναι συνήθως φουρτούνα από επενέργεια του διαόλου (παντού χώνει τη ουρά του ο ατιμούλης), για να μην μπορούν οι ψαράδες να πιάσουν ψάρια και οι πιστοί να αναγκαστούν να πασκάσουν.
  Σας ζάλισα με τα θρησκευτικολαογραφικά μου.
  Και για τη ουσία του άρθρου. Πάλι λαογραφικά.
  Όταν μετράνε τον καρπό στο αλώνι λένε ένα αριθμητικό στιχούργημα από το 1 έως το 12.
  Όταν φτάνουν στο 4 λένε:
  4 (ενν. λουτσάκια) τεσσαρόι (ή τετραρόι) το γελάδι (=4 ρόγες έχει ο μαστός της αγελάδας).
  Και επειδή είναι Τετάρτη ας πούμε και την παροιμία: Ήρτε ο Τέτραδος, πάει ο βδόμαδος. Έχουμε και την αρχαία: τετράδι γέγονας.
  Θυμηθείτε και όσα αναφέρει ο Ησίοδος στo ΄Eργα και Ημέραι. Εδώ μόνο ο στ. 800 (έκδοση Les Belles Lettres):Ἐν τετάρτῃ μηνός ἄγεσθαι εἰς οἶκον ἄκοιτιν. Πάντως όποιος είναι ανύπαντρος, ας τρέξει, αν και νομίζω πως σήμερα δεν προφταίνει να πάει για το Δημαρχείο (οι θρησκευτικοί, γάμοι απαγορεύονται τη Μ. Σ.), άλλωστε είναι και κακόφεγγα, οι οιωνοί δεν είναι άριστοι.
  Αυτά (πολλά βέβαια) για αρχή.
  Δεν το ’χα προσέξει το τέσσερεις του Μπ.

 64. Εμένα πάντως, για κάποιο περίεργο λόγο οι Τετάρτες είναι οι αγαπημένες μου μέρες! 🙂

  @64: Η μαμά μου (από Χίο) το τραγουδάκι το έλεγε αλλιώς:

  Βάγια-βάγια τω βαγιώ
  τρώμε ψάρι και κολιό
  και την άλλη Κυριακή
  θα πασκάσουμε λαρδί
  και λαρδί και χοιρινό
  μια κωλύκα* με τ’αυγό

  Και ο μπαμπάς μου (από Πιερία, Καβακλιώτης στην καταγωγή), την κορόιδευε και έλεγε «Τι φτωχοί που ήσασταν οι νησιώτες, και χαιρόσασταν που θα φάτε λαρδί! Εμείς δεν το’χαμε για τίποτα!» 🙂

  *Κωλύκα το στρόγγυλο τσουρέκι, η κουλούρα. Δεν την βλέπω να γκουγκλίζεται τη λέξη, ούτε έχω καμια ιδέα για την ορθογραφία της, αλλά μπαμπινιωτίζω και την γράφω όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο «ετυμολογικό της ίνδαλμα», την κουλούρα! 🙂

 65. Αρκεσινεύς said

  56. Θυμηθείτε το γάμο του μεγάλου σοσιαληστή Τσοχ. στο Four Seasons στο Παρίσι.
  Εκεί κατέλευε και ο μακαριστός (πώς κοροϊδευόμαστε,αλήθεια) Χριστόδουλος.

 66. Earion said

  Εκτός από τους τέσσερις ευαγγελιστές με τα τέσσερα ευαγγέλιά τους υπάρχει και το Διατεσσάρων Ευαγγέλιο, μια σύνθεσή τους που οφείλεται στον μη ορθόδοξο χριστιανό του 2ου αιώνα Τατιανό από τη Συρία.

 67. 29, 31, 33, 37, 38, 51, 61,
  Για διατροφή/δίαιτα προτείνω την Πρωσική Δίαιτα, που είχε υποστηρίξει, λέει η Βίκη, και ο πάλαι ποτέ μεσουρανών υπέρλαμπρος αστήρ/super-star Νίκος Χαλκονίκος.

 68. τυφλόμυγα said

  56, 🙂
  Να μιλάμε στον ενικό;
  Καλώς ήρθατε.

 69. Και οι Fab Four, που δυστυχώς έχουν μείνει οι μισοί…

 70. s0phia said

  Χαίρετε!
  Κάποιοι υποστηρίζουν (δεν έχω παραπομπή, είναι εντελώς αδιαστάυρωτο, αλλα εμένα με φαίνεται πιθανό…) πως στο ότι το 4 έχει τρεις συλλαβές οφείλουμε την ύπαρξη πολλών παραδοσιακών μας μουσικών ρυθμών. (Μετράμε ε-να, δυ-ο, τρι-α, τεσ-σε-ρα ή εν-δυο-τρι(α)-τεσσε-ρα). Και για τον ίδιο λόγο στη Δυτική μουσική επικρατούν τα 4/4 όπως αναφέρθηκε (μονοσυλλαβοι οι 4 πρώτοι αριθμοί σε πολλές γλώσσες).
  Ξαναλέω, δεν ειναι επιβεβαιωμένη η πληροφορία!..

  Επίσης, οι αριθμοί δεν ξέρω αν έχουν χρώματα. Σίγουρα έχουν χρώματα οι μερες τις εβδομάδας όμως! Σημερα, Τετάρτη, πράσινο! ^^

 71. Μαρία said

  65 Στέλιο, σε μας κουλίκ’, αρχ. κόλλιξ. Αν θες να μπαμπινιωτίσεις, άσε το ω και βάλε 2 λ.

 72. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  4
  Hρώ, χωρίς να το έχω δει συναισθητικά (με είχε εντυπωσιάσει όμως ένα σχετικό βιβλίο για την συναισθησία, που μεταξύ άλλων συνιστά και σύμπτωμα του LSD) κι εγώ έβλεπα προς το κίτρινο την Τετάρτη.

  32
  Νεοκίδιε Μαθηματικέ, το φ είναι ενόν με εκπληκτικό τρόπο και στην φυλλοταξία, την διαρρύθμιση των φύλλων στα κλαδιά, ώστε ποτέ το ένα να μην κρύβει το άλλο., Μάλιστα, αν ο άρρητος αριθμός μετατραπεί σε ρητό οπουδήποτε – κάπου το διάβασα, τις αποδείξεις από τον Φέρματ ή τον… Δοξιάδη – κάθε έβδομο φύλλο θα κρύβει τα άλλα. Το άλλο που με εντυπωσίασε είναι ο τετραγωνισμός του 0.6180339887…
  Βγαίνει 1.6180339887…

  57

  Μουσικά τεσσάρια .Ένα από τα πιο συγκινητικά δημώδη άσματα στην Κύπρο είναι το ‘τέσσερα και ‘τέσσερα’…

  Τέλος, quad, εκ του quadrant είναι η αυλή στα 0ξφορδιανά Κολλέγια… Ριμάρει με God στο γνωστό λιμερίκιον κατά των αθέων και ιδεαλιστών αγνωστικιστών…

 73. Αρκεσινεύς said

  65. Μάλλον κολίκα <αρχ, κόλλιξ, ικος (είδος πίτας)
  και βέβαια κατέλυε στο 66.

 74. Theban said

  Μετά από πολύ καιρώ που λουρκίζω στο ιστολόγιο, παίρνω το θάρος να γράψω ένα σχόλιο.

  Ως εξήγηση για το «για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και γι’ άλλους οι εξάρες», υπάρχει στην τελευταία παράγραφο η φράση « Τα ντόρτια βέβαια δεν θεωρούνται καλή ζαριά…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρούνται καλή ζαριά στο τάβλι (καθώς το τάβλι έχει αναφερθεί προηγουμένως).

  Χωρίς να έχω μεγάλη πείρα από τυχερά παιχνίδια με ζάρια, νομίζω ότι αναφέρεται στο μπαρμπούτι και όχι στο τάβλι

 75. 52, Μπράβο, το πρώτο που μου ήρθε στον νου.

 76. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  God in the Quad
  Ronald Knox

  There was a young man who said, «God
  Must think it exceedingly odd
  If he finds that this tree
  Continues to be
  When there’s no one about in the Quad.»

  REPLY
  Dear Sir:
  Your astonishment’s odd:
  I am always about in the Quad.
  And that’s why the tree
  Will continue to be,
  Since observed by
  Yours faithfully,
  GOD.

 77. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Τέσσερα τζιαι τεσσέρα ( Κύπρος )

  Στίχοι: Παραδοσιακό
  Μουσική: Παραδοσιακό
  Εκτελέσεις:
  Άννα Βίσση
  Ευριδίκη

  Τέσσερα τζιαι τεσσέρα
  κάμνουσιν οχτώ
  Τέσσερα παλληκάρκα
  πασίν στον πολεμό

  Στο δρόμον που πηαίννασιν,
  επεινάνασιν
  Εκάτσασιν να φάσιν
  μα εδιψάσασιν

  Γυρεύκουν να βρουν βρύση
  απάνω στο βουνόν
  Τζι ήβρασιν έναν λάκκον
  των εκατόν ορκών

  Ερίξαν το λαχνίν τους
  ποιος εννα κατεβεί
  Τζιαι έππεσεν η μοίρα
  πας το μιτσίν παιδίν

  Δήστε με αδέρφκια μου
  τζι εγιώ εννα κατεβώ
  Μες το ερημολάτσιην
  να φκάλω το νερόν

  Τζιαι τότες τα αδέρφκια του
  τον σφιχτοδέσασιν
  Μες το ερημολάτσιην
  τον κατεβάσασιν

  Εφκάρτε με αδέρφκια μου
  γιατί είδα το νερόν
  Εν κότσιηνον τζιαι μαύρον
  μα τζιαι φαρματζιερόν

  Ώστι να τον τραβήσουσιν
  τζιαι να τον φκάλουσιν
  Οι όφεις τζιαι τα φίθκια
  τον μισοφάασιν

  Να πείτε της μανούλλας μου
  στα μαύρα να ντυθεί
  Γιατί τον γιον της τον μιτσίν
  εθ θα τον ξαναδεί

 78. Ναι 68 Μιχάλη, και εγώ έχω προσέξει πως λέξεις της πολιτικής ιστορίας μοιάζουν με τις διατροφικές π.χ. régime (δίαιτα στα γαλλικά).

  Γιάννης

 79. sarant said

  75:Καλώς ήρθες, και έχεις δίκιο για τη διατύπωση που δεν είναι καλή. Η κακή ζαριά αναφέρεται στο μπαρμπούτι.

 80. “…το φέρετρο συνήθως το μεταφέρουν τέσσερις…”

  …πρώτη φορά σε τέσσερων τον ώμο…

 81. @72,74: Σας ευχαριστώ! 😀

  Κολ(λ)ίκα λοιπόν, και μάλιστα τρισχιλιετής! Θα το πω στη μαμά να χαρεί! 😀

 82. 79, καλό, δεν το είχα προσέξει.

 83. ndmushroom said

  78
  Κυκλοφορεί και σε εκτέλεση (με όποια σημασία προτιμάτε) από την Ευρυδίκη

 84. Νέο Kid Στο Block said

  «Το άλλο που με εντυπωσίασε είναι ο τετραγωνισμός του 0.6180339887…
  Βγαίνει 1.6180339887…»
  Mμμμ…Τίτε, μάλλον εννοείς οτι φ^2=φ+1 ,πραγμα ομως απολυτως προφανές εξ ορισμου της χρυσης τομής.(για ευθύγραμμο τμήμα Χ και μεγάλο τμημα έστω μοναδιαίο ισχύει x/1=1/x-1 αρα x^2-x=1., αυτη γινεται φ^2-φ+1=0 και η θετική ριζα αυτης της δευτεροβ. εξίσωσης είναι το περίφημο (1+√5)/2 =φ={ √4 + √(4!- 4)}/4 (όπως απέδειξε ο περίφημος Νεοκίδιος 🙂

 85. α. Στο φάιναλ φορ θα πάμε και φέτος, αφού είναι βέβαιο πως αύριο θα κερδίσουμε τη Μακάμπι.
  β. Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού, μια καταπληκτική κωμικοτραγική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θ.Τέχνης το 1978.
  γ. Τέσσερις ήταν και οι Ιππότες της Αποκάλυψης. (Το έμαθα όταν είδα το θρίλερ «Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης») και 4 τα ζώα της Αποκάλυψης (λιοντάρι, μοσχάρι, άνθρωπος, αετός) που συμβολίζουν τις 4 ηγετικές φυλές του Ισραήλ. [Εννοείται ότι τέσσερα ήσαν και τα άλογα – ένα για κάθε ιπόττη – με διαφορετικό χρώμα: μαύρο, λευκό, κόκκινο και ωχρό -(πράσινο)].
  δ. Η οκά τα είχε τετρακόσια, τα δράμια.
  ε. Τετράπολις, (4 πόλεις-κράτη) όπως μας πληροφορεί ο Θουκυδίδης, υπήρχε στην Κεφαλλονιά.

  Ευχές στη Λεξιλογία κι από μας που δεν ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα αλλά μας αρέσουν τα ωραία.

 86. τυφλόμυγα said

  78, 84 Τίτε και ndmushroom, το «τέσσερα τζίαι τέσσερα» το έβαλε ο αθεόφοβος πρωί πρωί @6. 🙂

 87. Πάντως πολλοί ήταν αυτοί που έμαθα το «κάνω διατροφή» από τη διαφήμιση.

  Γιάννης

 88. Νέο Kid Στο Block said

  Στο 85. φ^2 – φ – 1=0 βεβαίως -βεβαίως, μά τον Αλεξανδρινό, τον Φιμπονάτσι και τον Νταβίντσι!

 89. bernardina said

  Sophia, Προφανώς και η Τετάρτη είναι πράσινη αφού έχει σχέση με το τέσσερα!
  Στελή, στην Κάρπαθο και την αδελφούλα της, την Κάσο το (περίπου ανθρωπόμορφο) πασχαλινό κουλούρι το λένε κούκνουκα ή κουκνούκι

 90. 89, Πρόσθεσε και τον Steve Jobs.

 91. 86,
  Με 0-4 στο Μπερναμπέου μπαίνει στο final four και το ΑΠΟΕΛ! 😉

 92. Καλαχώρας Λεώνικος said

  να θυμηθούμε τον αραμπά = τετράτροχο ?arba//arbe αραβικά και εβραϊκά το 4
  Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται….
  Επίσης τέσσερεις ήσαν οι κατάσκοποι που έστειλε ο Ιησούς του Ναβί να κατασκοπεύσουν την Ιεριχώ.
  Και τέσσερεις (τουλάχιστο) είναι οι γυναίκες που σύμφωνα με το Ιερό Κοράνι πρέπει να παντρεύεται ένας πιστός μουσουλμάνος. Η μία θα τον καταδυναστεύει και θα της κάνει τα χατήρια, οι δύο θα διαπληκτίζονται, αν έχει τρεις, οι δύο θα κάνουν κόμμα εναντίον της ωραιότερης, και μόνο μετέσσερεις θα έχει την ησυχία του. Το παραπάνω είναι υπερβολή.

  10@ Tetrad λέγεται το τετράδιο και στα ρώσικα.

  Επίσης να θυμηθούμε ότι το πλείστον των κλασικών ποιημάτων αν δεν είναι καταβασία (συνεχές κείμενο) είναι σε τεράστιχα. Τετράστιχος είναι ο κλασικός περσικός στίχος (το ρουμπάι – π.χ. τα Ρουμπαγιάτ του Ομαρ Καγιάμ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς που πέρασαν από τη γη, αλλά εκτιμήθηκε μόλις τον 20ο αι.) τετράστιχο είναι και το αντίστοιχο αζέρικο rab, όπως επίσης και το γεωργιανό shairi του Rustaveli (τα 1600 shairi του οποίου ελπίζω σε καναδυό χρόνια να παρουσιάσω στα ελληνικά)

  4@/@5 Τo 4 ήταν επίσης ιερός αριθμός (το έδειξε αρκετά ο νοικοκύρης με τις τετράδες πο ανέφερε) αλλά όχι τόσο δημοφιλής.όσο το 3 και το 7. Εν τούτοις η ιερότητα των αριθμών είναι πανάρχαιη ιδέα, διότι είναι κατ’ ουσία η πρώτη μεταφυσική σκέψη του ανθρώπου. Οι αριθμοί είναι έννοιες που ταιριάζουν σε πολλά πράγματα αλλά δεν είναι τα πράγματα καθ’ εαυτά. Μπορείς να έχεις τέσσερεις σκύλους ή τέσσερα πρόβατα. Ξέρεις τι είναι οι σκύλοι και τα πρόβατα. Τι είναι όμως το τέσσερα; Δεν είναι ποσότητα, διότι η ποσότητα είναι υλική κατ’ αρχήν. Κατόπιν αφαιρημενοποιείται (ρημα sic αλλά πώς να το πω;) Από κει και πέρα, ο σκύλος γίνεται κάθε σκύλος και αναδύεται η έννοια σκύλος, πέρα από τη λέξη + σημασία και το συγκεκριμένο ζώο με τη σάρκα του και τα οστά του.
  Πέρα από αυτό, υπαρχουν πολλά κρυφά τεσσάρια, όπως το 12, 3×4, επίσης σημαντικός αριθμός, απόστολοι, ολύμπιοι θεοί, ζώδια κ.ο.κ. Και ακόμα πιο πέρα, βρίσκεται στον ιερό – κοσμολογικό αριθμό των σουμερίων 3x4x5=60. Όπως εμείς έχουμε βάση της αρίθμησής μας το 10 (εκτός από τα σύγχρονα διαδικά και δεκαεξαδικά συτήματα) οι σουμέριοι είχαν το 60, του οποίου το gushum (σφηνόγραμμα, η λέξη σημαίνει απλώς σφήνα) ήταν μια μεγάλη χοντρή τελεία και προφερόταν shan, ήταν δε και το gushum του σύμπαντος.

  Κάτι που με σκανδαλίζει χρόνια, και μου το θύμισε ο νοικοκύρης, είναι η σχέση του τουρκικού dört με το γεωργιανό ort(i). Βέβαια το τούρκικο είναι ανταμ παπανταμ αλταϊκό, παλαιοτουρκικό και δε συμμαζεύεται. Ας είναι!

  Η ιεροτητα του 3 με την έννοια της τριάδας ιερών προσώπων είναι πολύ προγενέστερη του Χριστιανισμού. Τριάδες είχαν οι κέλτες, οι ρωμαίοι, οι ετρούσκοι, οι πέρσες (Αβέστα) για να τελειώσουμε με τις Trimurti ως δεν υπάρχει τέλος του Ινδουϊσμού.
  Στην Παλαια Διαθήκη (Τανάχ) ο αριθμός τρία δεναναφέρεται πουθενά σε σχέση τουλάχιστο με πρόσωπα, εκτός των τριῶν παίδων τῶν ἐν καμίνω. Στην Καινή Διαθήκη πουθενά επίσης εκτός ενός νόθου εδαφίου, που παρεμβλήθηκε ακριβώς για να δώσει γραφική υπόσταση στην Τριάδα. Φυσικά τεκμαίρεται από το ‘εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ του Ἁγίου Πνεύματος’. Ο μόνος αριθμός που αναφέρεται με πραγματική ‘ιερατική αναφορά’ είναι οι επτά λύχνοι και οι επτά αστέρες στην Αποκάλυψη. Επομένως ΔΕΝ είναι ο Χριστιανισμός που επέβαλε το 3, αλλά οι μεθερμηνευτές του.

  16@/4@ Όπως ίσως προσέξατε πιο πάνω ως προσωπική επιλογή εννοείται, κάνω διάκριση μεταξύ του αριθμητικού (με επιρρηματική χρήση) τέσσερις, π.χ. είναι τέσσερις / πέντε η ώρα και του επιθέτου π.χ. τέσσερεις σκύλοι αλλά τέσσερα σκυλιά. Στην κουβέντα που έγινε προ ημερών για το ‘στις μία’ ή ‘στη μία’, στις δύο, στις τρεις… βρέθηκα τρεις η ώρα το πρωί καιδεν είχα κουράγιο ν’ απαντήσω. Μεταχρονισμένα λοιπόν λέω, αυτό που νομίζω, ότι και τα δυο είναι σωστά διότι πρόκειται για αριθμητικά με επιρρηματική χρήση.
  Το τέσσαρες (άνδρες) και τέσσαρα λεγόταν και γραφόταν πολύ παλιότερα, και μάλιστα το τέσσερεις χρησιμοποιόταν συνήθως για τα θηλυκά, ‘έχω τέσσερεις κόρες’. Φυσικά η διάκριση αυτή τάσσαρες / τέσσερεις όχι μόνο δε γίνεται σήμερα, αλλά νομίζω πως ήταν ανέκαθεν λανθασμένη κι επομένως η εμμονή θα ήταν ανεδαφική και αδιακιολόγητη.

  61@ Τα λες πολύ σωστά γενικά. Πάντως η λέξη διατροφή είναι νεολογισμός και αναφέρεται στις γενικές συνήθειες λήψεως τροφής από κάποιον. Εντούτοις, αν δεις τα αντίστοιχα επίθετα, θα δεις ότι οι λέξεις τείνουν να ταυτιστούν κάπως χωρίς να το επιτυγχάνουν: αναφερόμαστε σε διαιτητικές / διατροφικές συνήθεις, συνθήκες, διαιτητικού / διατροφικούς παράγοντες, ΑΛΛΑ το γάλα έχει διατροφική αξία (όχι διαιτητική). Η λέξη δίαιτα είναι αρχαία διαμορφωμένη ‘επί το σύγχρονον’ (όπως η υγειία έγινε υγεία). Αρχίζει από την ομηρική δαῖτα = φαγητό/συμπόσιο και κατ’ επέκταση σημαίνει χώρους όπου ‘τρώει’ και κατά συνεκδοχή ‘ζει’ κανείς, και δίνει το ενδιαίτημα και το ενδιαιτῶμαι = κατοικώ. Ξανα-ανακαλύφτηκε από τους γιατρούς της παλιάς σχολής ως δίαιτα = διατροφή. Η διάκριση που αναφέρεις είναι πρόσφατη, μετά τη λήξη της χρυσής εποχής ‘τα πάχη μου, τα κάλλη μου’

 93. Λευκάδιος Ελμάς said

  65 74 κωλύκα, κολίκα : μπορεί να έχει σχέση με το κουλίκι (λαδόψωμο); λέγεται στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας

  http://syntageskardias.blogspot.com/2009_12_01_archive.html

 94. Καλαχώρας Λεώνικος said

  @86 Πολύ ωραίες προσθήκες

  @90 Σημαίνει ‘κοριτσάκι’ (άσχετο με τι μοιάζει). Προέρχεται από το μεσαιωνικό κοκώνα, σε χρήση ακόμα από παλιούς μικρασιάτες, και είναι γεωργιανή gogona = κυρία

  Μέχρι να τελειώσω το προηγούμενο σχόλιο ξεφύτρωσαν άλλοι 30. Μπερικέτια Νοικοκύρη!

 95. Νέο Kid Στο Block said

  Μιχαλιό, καλό αυτό με το «χρυσό μήλο» της Apple!
  Δεν το ήξερα! Τελικά όλα δένουν (και σε σχέση μ’αυτά που λέγαμε πρόσφατα για τους Μυκηναίους ,τον Ηρακλή κλπ).
  Να ποια ήταν τα «χρυσά μήλα των εσπερίδων» κύριοι, και ποιος έδωσε την ιδέα στον Στήβυ Δουλειά!:-)

  (όχι, για να μη λένε μερικοί-μερικοί ότι ο Χέρκουλες πήγε μόνο για τις επιμιξίες στο Αμέρικα…)

 96. Ηλεφούφουτος said

  Ευτυχώς δεν με βρήκαν τέτοιες εκτελέσεις, ούτε με Βίσση ούτε με Ευρυδίκη.

  Το τραγούδι το έμαθα από την ταινία «Η σφαγή του κόκορα» του Πάντζη. Δεν το ξεχνάς ποτέ μετά.

 97. Αρκεσινεύς said

  69. Η καλύτερη υποδοχή. Σ’ ευχαριστώ.

 98. Ηλεφούφουτος said

  97 Στο τραγούδι «Τέσσερα τσαί τέσσερα» αναφερόμουν.

 99. voulagx said

  #85 Διελαθον της του περιφημου Νεοικιδιου προσοχης τα κουατερνια (ή τετρανια ή τετραδονια) του Χαμιλτον.

 100. bernardina said

  Λεώνικε, ευχαριστώ για την ετυμολογία του κούκνουκα! Περίεργο, που ενώ προέρχεται από θηλυκό, κατέληξε αρσενικό και ουδέτερο, ε;
  (Αχ και να ζούσε ο πατέρας… 😦 )

  Να καλωσορίσω και τους νεοαφιχθέντες.με ένα κέρασμα Μόνο οπτικό για την ώρα -αργεί ακόμα το Πάσχα 😛

 101. Μαρία said

  94 Λευκάδιε, βλ. 72 αλλά με τη σημασία του Στέλιου.

  97 Ευτυχώς! Κι εγώ με τους Χαΐνηδες το ξέρω.

 102. (86). Μιχάλη μου, τέτοια θαύματα δεν γίνονται βεβαίως, αλλά μέχρι τώρα το ΑΠΟΕΛ μας έστησε στους καναπέδες να το βλέπουμε!
  (95). Παρομοίως Λεώνικε κι όχι μόνο για τα σημερινά σου.

  Νικοκύρη, μετά την ανταπόκριση από το Σαρλότεμπουργκ, τι λες;

 103. Νέο Kid Στο Block said

  100. Πού κολλάει το ανάδελτα συνάδελφε;
  Ημείς οι τευτονοσπουδαγμένοι το λέμε Divergenz πάντως ή Νabla Operator (αν τυμάμαι καλά βρε πιντί μου) 🙂

 104. voulagx said

  #104 δεν κολλαει στο φ αλλα στο 4. 🙂

 105. «… τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής…»

  …που είναι αρκετές, μαζί με υπολογισμό ριζών (τετραγωνικής, κυβικής, κλπ), για να εκφράσουν με συγκεκριμένο τύπο την λύση πολυωνυμικών εξισώσεων μέχρι και 4ου βαθμού. Τύπους για εξισώσεις 1ου και 2ου βαθμού ήξεραν και οι Βαβυλώνιοι, για 3ου και 4ου βαθμού χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι την Αναγέννηση, ενώ για την τελική απόδειξη πως για εξισώσεις πάνω από 4ου βαθμού δεν υπάρχει τέτοιος τύπος έπρεπε να φτάσουμε στον 19ο αιώνα – με ιστορία που κυριολεκτικά περιλαμβάνει ίντριγκα, πόνο, αίμα, και δάκρυα.

 106. voulagx said

  Το Tetris το ειπαμε; http://en.wikipedia.org/wiki/Tetris

 107. 100, να προσθέσουμε και τον τετραδιάστατο χωροχρώνο του Μονόλιθου.

 108. χωροχρόνο, β. β…

 109. physicist said

  #106. […] με ιστορία που κυριολεκτικά περιλαμβάνει ίντριγκα, πόνο, αίμα, και δάκρυα. (Η έμφαση δική μου).

  Μιχάλη, είναι τυχαίο ότι οι συμφορές που διάλεξες είναι πάλι τέσσερις;

 110. αὐτὴν τὴν φορὰ ὁ Δύτης μοῦ ἔκλεψε τὸ τραγοῦδι. ἀλλὰ ἔχω ἐφεδρικό:

 111. voulagx said

  Αυτη εδω: http://www.youtube.com/watch?v=7SXWgC0SLCA πιανεται στα 4αρια;

 112. Ναι, ναι Μιχάλη, του Μονόλιθου.
  Για μια ωραία ακτή στα δυτικά της Πρέβεζας λέγεται πως δεν αξιοποιήθηκε ποτέ επειδή προβλέπεται για πολεμικές αποβάσεις, και πως κάποτε την είχε επισκεφθεί ο Αινστάιν (Άιν-Στάιν, που λέγαμε προ ημερών) με υποβρύχιο.
  Η ακτή λέγεται Μονολίθι.

  Γιάννης

 113. physicist said

  #112. Α, Βουλάγξ, μου θύμισες το εξής ανέκδοτο τώρα:

  Πενταμελής οικογένεια ταξιδεύει από την Ελβετία για διακοπές στην Ιταλία σ’ ένα Audi Quattro. Στα σύνορα, τους σταματάει ο Καραμπινιέρος.

  — Λυπάμαι, δεν μπορείτε να μπείτε στη χώρα. Είστε πέντε άτομα στο Audi Quattro, και quattro θα πει τέσσερα. Ή θ’ αφήσετε κάποιον επιβάτη στα σύνορα ή πίσω στην Ελβετία.

  Ο οδηγός τον κοιτάει καλά-καλά, βεβαιώνεται ότι δεν είναι Πρωταπριλιά και μετά του λέει όσο πιο ήρεμα μπορεί ότι Quattro είναι όνομα μοντέλου και ότι το όχημα έχει άδεια μεταφοράς έως πέντε επιβάτες. Ο Καραμπινιέρος ανένδοτος. Μετά από κανα δεκάλεπτο συζήτησης, ο Καραμπινιέρος ντουβάρι, οπότε ο Ελβετός χάνει την υπομονή του:

  — Μα σας παρακαλώ, επιτέλους, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Θέλω να μιλήσω αμέσως με τον επικεφαλής.

  — Ευχαρίστως, απαντά ο Καραμπινιέρος, αλλά θα πρέπει να περιμένετε λίγο. Ο Μοίραρχος Μοράττι είναι αυτή τη στιγμή απασχολημένος με τους δύο Ιταλούς στο Fiat Uno.

 114. Ε, μια και είπαμε για τετραδιάστατους χωροχρόνους, να αναφέρουμε και τα τετρανύσματα δηλαδή τα τετραδιάστατα διανύσματα. Λέξη τηλεσκοπική μάλλον, ή ίσως αποτέλεσμα παρετυμολογίας του «δι» στο διάνυσμα από το «δύο». Βέβαια «τριανύσματα» δεν υπάρχουν.

  ( @108: Γιατί «του Μονόλιθου»; Δεν το κατάλαβα! )

 115. Μμμ… Άλλο το ανάδελτα (grad) και άλλο το div. Και άλλο το rot ή curl.

  Γιάννης

 116. Φτού!! ξέχασα να κλείσω τα bold!

 117. Νίκο βοήθεια! Μόνο το «τετρανύσματα» ήθελα με βαροπατημένα! 😦

  Ευτυχώς πάντως δεν γίνεται ο χαμός που γίνεται αν δεν κλείσεις τα italics, ε; Τα επόμενα σχόλια βγαίνουν μια χαρά.

 118. Στην ιστοριούλα του 113, Στέλιο.

  Γιάννης

 119. 110000 παρά ένα;

 120. 110000

 121. @119: Δηλαδή η ιστοριούλα του 113 είναι πραγματική;

  ( σχόλιο 110000! Τι κερδίζω; 🙂 )

 122. Ξαναφτού! 😛

 123. physicist said

  #123. Συνάδελφε ξαναπροσπάθα στο 110011 που είναι παλινδρομικό, μπορεί να κερδίσεις εκεί. 😛

 124. @124: Μπα, θα περιμένω το 1101101,10 , τον αριθμό από την λατρεμένη μου ταινία! 🙂

  (Θα έχω ομολογουμένως ένα πρόβλημα με το ,10 αλλά κάτι θα κάνω!)

 125. Αρκεσινεύς said

  Τα Σεφερικά :α.Σημειώσεις για μια «εβδομάδα» Τετάρτη στ.9-10 και οι τέσσερεις άλλες αισθήσεις ακολουθούνε την ίδια γεωμετρία
  β.ως την αυγή τ΄ Αγι’ Αντωνιού, μέρα Τετάρτη
  που ήρθαν οι καβαλάρηδες και τον εσύραν
  απ΄της καύκας του την αγκαλιά κα τον εσφάξαν
  ……………………………………………………………..
  Αυτό το τέλος
  όρισε για το ρήγα Πιερ ο δαίμων της πορνείας.
  γ. έτσι με τέσσερεις καμπάνες την ημέρα
  πέρασαν μήνες,χρόνια, καιροί κι άλλοι καιροί.
  Άγρια πεισματικές και πάντα λαβωμένες
  ξολόθρεψαν τα φίδια μα στο τέλος
  χαθήκανε.
  Οι γάτες τ΄Αι-Νικόλα.
  Συμπέρασμα Η τετάρτη ή το 4 μάλλον ο Σεφέρης δεν το πολυγουστάρει.

 126. physicist said

  Α, με τον Δημήτρη Χορν και τον Τσαγανέα. Βρε Στέλιο, θα ζήσεις πολλά χρόνια, χτες το βράδι χάζευα ένα γιουτουμπάκι απ’ αυτή την ταινία, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

 127. Όχι, όχι. Στέλιο. Είχε παραχθεί μεταξύ φοιτητών φυσικής. Αλλά κάποιος είχε κάνει τη μετάφραση μαζί και του Νιοχωρίτη Newton βέβαια. Και του Kirchhoff. Ήταν πράγματι αυλή εκκλησίας ή κανονικό νεκροταφείο που έδωσε το όνομά του;

  Γιάννης

 128. Καλησπέρα και από μένα.

  Θα ήθελα να καταθέσω έναν προβληματισμό σχετικά με τα ντόρτια: Έχω την εντύπωση ότι δεν βγαίνουν από την σκέτη λέξη dört (το *ντόρτι – τα ντόρτια), αλλά από την συγκεκριμένη ονομασία της ζαριάς στα τούρκικα.
  Και εξηγούμαι:
  Οι ονομάσίες των ζαριών (από το ζαριά, όχι από το ζάρι) στα τουρκικά είναι λίγο περιέργες. Είναι ένα μίγμα από τουρκικά και πέρσικα αριθμητικά. Το ασόδυο π.χ., αν δεν κάνω λάθος, εκτός από bir iki (τούρκ.), λέγεται και yekdü – απόδοση, με την επίδραση του πολύ ισχυρού νόμου της φωνηεντικής αρμονίας, των περσικών αριθμών ένα και δύο. Αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσει όποιος ξέρει καλύτερα. Αυτό πάντως για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι πως οι τεσσάρες λέγονται με ένα υβρίδιο τουρκο-περσικό dörtçar, δηλαδή τέσσερα (τουρκ.) τέσσερα/τεσσάρια (περσ.)! Είμαι λοιπόν σχεδόν σίγουρος, ότι το «ντόρτια» προέρχεται από το dörtt∫a(r), εγώ τουλάχιστον όταν το πρωτάκουσα είπα μέσα μου «τι έιπε τώρα, ντόρτια;».

  Συμπληρωματικά, να πω πως κι εγώ νομίζω, όπως 75, ότι μάλλον από το μπαρμπούτι θεωρούνται άτυχη ζαριά, καθώς α) οι ζαριές που χάνουν είναι οι 1-1, 2-2, 4-4, και 1-2, αυτές που κερδίζουν είναι αυτές που βρίσκονται στην αντιδιαμετρική πλευρά του ζαριού, δηλαδή οι 6-6, 5-5, 3-3 και 6-5, ενώ όλες οι υπόλοιπες, θεωρούνται ουδέτερες*, και β) στο τάβλι οι διπλές ζαριές, θεωρούνται γενικά καλές ζαριές, καθώς σου δίνουν την δυνατότητα να κινηθείς χωρίς να αφήσεις πούλι μονό.

  * Απ’ ό,τι έχω ακούσει, δεν έχω προσωπική πείρα 😉

 129. 110011 = 51 στο δυαδικό Physicist.

  Γιάννης

 130. physicist said

  #130. Δυαδικό ξε-δυαδικό …

 131. physicist said

  … εγώ θα το καρφώσω λέω …

 132. Immortalité said

  @111 Μπράβο Κορνήλιε, πώς μας ξέφυγε αυτό το τραγούδι!

  Καλωσορίζω και γω τους καινούριους συσχολιαστές

 133. Αρκεσινεύς said

  94,102
  Από τα λαογραφικά της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος διαβάζω:
  Στη Θράκη το πρώτο ψωμί το κάνουν κουλούρι και το λένε τζιτζιροκούλικο, γιατί το προσφέρουν στον τζίτζιρα,ο οποίος συνοδεύει με το τραγούδι-του (σημ. δική μου: ακολουθεί τον Κακριδή με το ενωτικό) τους θεριστάδες και τους αλωνιστάδες. Λεει το τραγουδάκι του τζίτζιρα:
  Θερίσετε,αλωνίσετε,δεματοκουβαλήσετε,
  κι εγώ το κουλικάκι-μου θέλω να μου το δώσετε».
  Στο 126 δεν υπάρχει λόγος για ανακόλουθο, έτσι την Τετάρτη

 134. @132: Σου ξέφυγε όμως συνάδελφε!! 🙂

 135. Immortalité said

  @125 Τι ταινιάρα!!! Και ο Αυλωνίτης, όλα τα λεφτά…

 136. Αρκεσινεύς said

  101. Καλοδεχούμενο το κέρασμα. Αν συνοδευόταν κι από μια ρακιά…
  Σ’ευχαριστώ, όπως και τον 133.

 137. #136 νόμιζα θὰ ἔλεγες ὁ Γκουσγκούνης. 😛

 138. vioannis said

  #85
  ….. (1+√5)/2 =φ={ √4 + √(4!- 4)}/4 όπως απέδειξε ο περίφημος Νεοκίδιος……..

  Αποκαλύφτηκες!
  Είσαι ο Brian Boutel από τη Νέα Ζηλανδία!

  #32
  …..Παρακάτω δεν σας λέω, βρείτε τα μόνοι σας……

  Έχεις βρει λύση και για τον αριθμό 183;

 139. 110,
  Τυχαίο; Δεν νομίζω!

 140. Immortalité said

  @136 Τι σχέση έχει ο Γκουσγκούνης; 😕

  @137 Ο 133 δηλώνει γένους θηλυκού 😉

 141. Νέο Kid Στο Block said

  116. Γιατί ; Ταύτισε κανείς τα grad και div; (Ή τα Scalare Größen με τα Vektoren ή τις διανυσματικές συναρτήσεις με τις πραγματικές) ;
  Έλα Χριστέ και Παναγιά και Άγιοι Σώστες…
  Και το ανάδελτα είναι διανυσματικός διαφορικός τελεστής (Nabla Operator) δεν είναι ούτε grad, ούτε div, ούτε diva.
  Χρησιμοποιείτε σα συμβολισμός και στο grad και στο div και στο rot.
  Περιορίστε, αν θέλετε, τον εξυπνακισμό σας στους «αξύριστους Μαροκινούς στη Βρυξέλλα» και στην πολεότητα της Γαιανθρωπούπολης.

 142. @136: Πραγματικά ταινιάρα όμως!!!! Αυτή και η «Κάλπικη Λίρα», οι δύο πιο αγαπημένες μου Ελληνικές ταινίες!
  Και η τελική σκηνή πραγματικά συγκλονιστική!!

 143. τυφλόμυγα said

  Που είναι ο Δύτης ρε παιδιά;

 144. Immortalité said

  @143 Εγώ πάλι κάθε φορά που τη βλέπω θέλω να δείρω τη Μπιμπή που έθεσε θέμα σύγκρισης μεταξύ Κλεό και Ντάογλου αντί να τον αρπάξει και να του πει το αυτονόητο 😀

 145. Aρκεσινεύς said

  Και λίγα Βυζαντινά από Κουκουλέ » Βυζαντινών βίος και πολιτισμός» Ε΄, σ. 23,24,25

  Για φιλολόγους και φιλολογίζοντες, για το Λευκάδιο και τη Μαρία. Μαρία ποιο είναι το χωριό σου;

  http://imageshack.us/photo/my-images/835/64769874.jpg/

 146. bernardina said

  @136 Τι σχέση έχει ο Γκουσγκούνης;

  Αυτή!

 147. Kramer gegen Remark, περίπου.

 148. Immortalité said

  @147 Μπέρνυ, μα την Παναγία δεν ήξερα ότι αυτός είναι ο Γκουσγκούνης. Δεν έχει και άφωνη φατσούλα!!!

 149. bernardina said

  Κι εδώ με άσπρο πουκαμισάκι, κομπάρσος δίπλα στη Βασιλειάδου!

 150. Μαρία said

  146
  Τα Σέρρας της Βουλγαρίας 🙂 Εσύ Αμοργιανός;

 151. Λευκάδιος Ελμάς said

  146 πολύ ενδιαφέρον. στην Νέα Αρτάκη κουλίκι λένε το (κατακανόνα στριφτό) λαδόψωμο.

  151 για τη νεολαία στα Σέρρας βρήκα το εξής πολύ όμορφο
  http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/2866-25-03-2012.html

 152. τυφλόμυγα said

  148, Γιάννη (Δημόσιος χώρος) γιατί έγραψες το δεύτερο κράμερ ανάποδα; Και γενικά, σε τί αναφέρεσαι;

  Τόσοι και τόσοι ηρακλειώτες διαβάζουμε το ιστολόγιο, ξεχάσαμε τα λιοντάρια μας. 😦 Από το πρωί έπρεπε να έχουν μπει. http://www.explorecrete.com/Heraklion/GR04-Heraklion-lions-square.html

 153. Λευκάδιος Ελμάς said

  146 Αρκεσινεύ, εντόπισα το εξής μοναδικό γούγλισμα για το όνομά σου. φαντάζομαι ότι είναι υπόψη

  http://chronique.efa.gr/index.php/fiches/impression/720/

 154. christos said

  Καλησπέρα, μιας και το τέσσερα έχει την τιμητική του σήμερα και βραδιάζει σιγά σιγά ας πιούμε και κανένα four roses bourbon whiskey να κουλάρουμε λίγο. Σήμερα 4/4 έχει γενέθλια η γυναίκα μου οπότε ένα ουισκάκι για εμένα τουλάχιστον επιβάλλεται.

 155. artemis said

  78 -και ποιος ανάρτησε μιάν εκτέλεση; http://www.youtube.com/watch?v=0S8JT1Ke41M Η αγαπημένη μου είναι με τον Σίκκη 🙂

 156. Λευκάδιος Ελμάς said

  Τετράδραχμο αρχαιοαθηναϊκό, νομίζω το έχουμε παραλείψει

  http://el.wikipedia.org/wiki/Δραχμή

 157. sarant said

  Ο Νικοκύρης βλέπει με μεγάλη του χαρά ότι παρά την απουσία του από το ιστολόγιο υπάρχει επάξια αναπλήρωση -ακόμα και επί της υποδοχής!

  Ωστόσο, να καλωσορίσω κι εγώ τον Αρκεσινέα!

 158. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να αναφέρω και την «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» (Βαμβακάρης, Μπάτης, Παγιουμτζής, Δελιάς).

 159. Nicolas said

  Και οι τρεις Σωματοφύλακες, που ήταν τέσσερις;

 160. skol said

  α) Ψάρια τέτρα. Λέγονται έτσι επειδή έχουν τέσσερα αζευγάρωτα πτερύγια.
  β) Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι τετραπτέρυγα επίσης είναι και τα χερουβίμ. Τα σεραφίμ μόνο είναι εξαπτέρυγα.
  γ) Τέλος κρίμα είναι να μείνουμε στα αντβανστ μαθηματικά και να μην πούμε δυο(άντε τέσσερα) λόγια και για το τετράεδρο που είναι το απλούστερο πολύεδρο. Το κανονικό τετράεδρο δε, είναι το πρώτο πλατωνικό στερεό και αντιστοιχούσε σύμφωνα με τους αρχαίους σοφούς στη φωτιά(ένα απ’ τα 4 στοιχεία).

 161. Immortalité said

  @159 Σωστά! Απαράδεκτη παράλειψη.

  @160 Αυτούς τους γράφει και στην ανάρτηση.

 162. alexisphoto said

  τρια βιβλία με βάση το τέσσερα
  Το μυθιστόρημα των τεσσάρων
  Το παιχνίδι των τεσσάρων
  Το ερωτικό των τεσσάρων
  και ένα πολύ ωραίο τραγούδι από τους
  Four Non Blondes – What’s Up
  Σύνολο τέσσερα !

 163. sarant said

  160: Οι εξής πέντε, Άθως, Πόθος, Άραμις, Νταρτανιάν, Συρανό ντε Μπερζεράκ.
  Αλλά οι τέσσερις ευαγγελιστές ήταν τρεις, οι εξής δύο, ο Λουκάς.

  163: Και «Το σήμα των τεσσάρων» του Κόναν Ντόιλ

 164. alexisphoto said

  Αν δεν κάνω κάνω λάθος υπάρχει στις Γραφές και η φράση «παρά μία τεσσαράκοντα» .
  Πριν από κάποια χρόνια ο Θεσσαλονικιός εικαστικός Κώστας Λαχάς, παραφράζοντας την παραπάνω έκφραση, κυκλοφόρισε βιβλίο με τίτλο «Παρά δύο τεσσαράκοντα»

 165. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #165
  Κάποια τιμωρία δεν είναι το 40-1; Δεν πρέπει να σου δώσουν 40 χτυπήματα ή κάτι τέτοιο…

 166. Δεν πρέπει τα χτυπήματα να ξεπερνούν τα 40, και καθώς το συγκεκριμένο μαστίγιο είχε τρεις απολήξεις, το ανώτατο αποδεκτό ήταν 13 * 3 = 39 = 40 – 1. Ή, τουλάχιστον, αυτό θυμάμαι από το σχολείο.

 167. sarant said

  Ο Κουκουλές λέει ότι ο αριθμός σαράντα ήταν ιερός για τους Εβραίους, και σύμφωνα με το Δευτερονόμιο (ΚΕ, 3): «αριθμώ τεσσαράκοντα μαστιγώσουσιν αυτόν, ου προσθήσουσιν’ εάν δε προσθής μαστιγώσαι υπέρ ταύτας τας πληγάς πλείους, ασχημονήσει ο αδελφός σου εναντίον σου».

  Μια και απαγορευόταν ρητά να ξεπεραστεί ο αριθμός 40, οι μαστιγωτές έδιναν 39 χτυπήματα, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι ακόμα κι αν από λάθος έδιναν ένα παραπάνω.

 168. alexisphoto said

  @ 166 & 167
  κάτι τέτοιο πρέπει να είναι, αλλά οι «θεωρίες» που υπάρχουν στο διαδίκτυο ποικίλουν και μάλλον χάσκουν.
  Γιατί όχι 40? Είναι πιο «ιερός» ο αριθμός 40 από το 13?
  Δεν έχω βρει κάτι πειστικό ακόμα.

 169. alexisphoto said

  ΑΑΑΑ!!!
  τώρα μάλιστα.
  Ευχαριστώ.

 170. 159 Γρηγόρη και 162 Ιμμόρ, μνημονεύω ότι με τίτλο «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» έχει γυρίσει εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ, ο σπουδαίος Έλληνας ντοκιμαντερίστας Διονύσης Γρηγοράτος (δημιουργός και του εξαίρετου ντοκιμαντέρ «Παράσταση για ένα ρόλο» και της ντοκ-φίξιον ταινίας «Ο φάκελλος Πολκ στον αέρα»), με σχολιασμό του Παναγιώτη Κουνάδη. (Το αναφέρω για να θυμίσω ότι η ΕΡΤ διαθέτει κάποιους θησαυρούς, που αγνοούν την ‘υπαρξή τους αυτοί που σήμερα τη διοικούν).

  Και μια και η ώρα πλησιάζει μεσάνυχτα κι αρχίζω να στοχάζομαι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι τάξεις στην αρχαία Αθήνα ήσαν οι πεντακοσιομέδιμνοι (αυτοί που είχαν πάνω από 500 μεδίμνους στάρι), οι τριακοσιομέδιμνοι (ιππείς) και οι διακοσιομέδιμνοι (ζευγίτες). Τι διάβολο συνέβαινε και δεν υπήρχαν τετρακοσιομέδιμνοι; Για να μην θέσει σήμερα ο Σαραντάκος ταξικά το ζήτημα στην ανάρτισή του;

 171. Καθώς έγραφα το 171, έγινε ένα μπαράζ 40 χτυπημάτων (συν – πλην) από 165,166,167,168 και 169. Αλλά εγώ θεωρώ πιο ισχυρά τα «400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό, την ταινία που προανήγγειλε τη νουβέλ βάγκ του γαλλικού (και ευρωπαϊκού) κινηματογράφου.

 172. Λευκάδιος Ελμάς said

  171 ναι, αλλά ο Σόλων θέσπισε τη Βουλή των 400

 173. Λευκάδιος Ελμάς said

  173 http://el.wikipedia.org/wiki/Σόλων_ο_Αθηναίος

 174. Immortalité said

  Ορεισίβιε καλά κάνεις και το μνημονεύεις το ντοκυμαντέρ δεν το ήξερα. Κοίτα ρε τι έχουνε και δεν τα παίζουνε!
  Και φυσικά τα «400 χτυπήματα*», άλλη μια απαράδεκτη παράλειψη! Μα που έχουμε το μυαλό μας;
  Λείπει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος…

  *άλλη μια κατά λέξη και κακή μετάφραση, όπως λέει και μια ψυχή. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να το πούμε;

 175. Ἰμμόρ, δὲν ἤξερες ὅτι εἶναι ὁ Γκουσγκούνης; Καλά, ἂς τὸ πιστέψω!

  Ὑπάρχει κι ἕνα ἄλλο τραγούδι μὲ τὸν τύπο «τέσσερους», ἀλλὰ ἂν τὸ ἀνεβάσω θὰ προκληθῇ διπλωματικὸ ἐπεισόδιο. Θὰ μνημονεύσω ὅμως λόγῳ τίτλου τὴν τετραλογία του Μούτση ἀπὸ τὴν ὁποία ξεχωρίζω τὸ ἑξῆς:

  νομίζω ὅτι δὲν μνημονεύθηκε τὸ Ἀλεξανδρινὸ Κουαρτέτο ποὺ κάποτε πρέπει νὰ διαβάσω.

 176. Νέο Kid Στο Block said

  139. ((√4 /.4)! + √4) / √.4(με “καπελάκι”) =183
  Δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά (Überstrich στα γερμ. / overline στα εγγλέζικα)
  (.4 με Überstrich= 4/9= 0,44444444444)

 177. Immortalité said

  @176α Χαριστικά με πιστεύεις δηλαδή;

  Και να φανταστείς ότι την άκουγα όλο το απόγεμα…

  Το κουαρτέτο το προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Θα του δώσω όμως μια ευκαιρία ακόμα ίσως το καλοκαίρι…

 178. 129. Κώστα, όπως τα λες είναι. Στο τάβλι, π.χ. στο παιχνίδι «πόρτες» η καλύτερη πρώτη ζαριά είναι (κατ’ εμέ) οι άσσοι γιατί δυσκολεύουν την έξοδο του αντιπάλου. Αλλά και τα ντόρτια είναι επιθυμητή ζαριά και σου δίνουν δυο εξαιρετικές επιλογές. Στο μπαρμπούτι όμως αυτές οι δυο ζαριές είναι σφαγείο. Ντόρτια κι άσσοι λοιπόν έχουν γεράσει αυτόν που παίζει μπαρμπούτι. Για τον ταβλαδόρο είναι συνήθως καλές ζαριές και ιδιαίτερα αν έρθουν στο ξεκίνημα της παρτίδας. Οι πεντάρες είναι η καλύτερη ζαριά για ξεκίνημα στις πόρτες (και τέλεια ζαριά στο μπαρμπούτι). Οι εξάρες είναι επίσης τέλεια ζαριά στο μπαρμπούτι. Στο τάβλι οι εξάρες είναι η καλύτερη ζαριά για ξεκίνημα στο πλακωτό, αρκετή καλή για ξεκίνημα στις πόρτες αλλά στο φεύγα είναι ισοδύναμη με το 4 -2 και το 5 -1. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο τάβλι -ανάλογα με την περίσταση – υπάρχουν επιθυμητές και ανεπιθύμητες ζαριές. (Ακόμα και οι εξάρες και οι πεντάρες σε κάποιες περιπτώσεις είναι επιζήμιες). Στο «μάζωμα» βεβαίως θέλεις διπλές ζαριές, για να μαζεύεις μονοκοπανιά τέσσερα πούλια -αν τα έχεις «ψήσεις» σωστά- (Αν φέρεις εξάρες στο μάζεμα και «άψητα» να τα έχεις 4 πούλια μαζεύεις). Σόρυ αν σε ζάλισα…

  Για να μη βρεθούμε εκτός θέματος λοιπόν ΤΕΣΣΕΡΑ πούλια μαζεύεις -υπό προϋποθέσεις – μονομιάς στο τάβλι αν φέρεις διπλή ζαριά.
  Επίσης ΤΕΣΣΕΡΑ πούλια μαζεύεις – χωρίς προϋποθέσεις – αν φέρεις εξάρες.

 179. Μαρία said

  177 υπεργράμμιση
  http://el.wikiversity.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1:TeX_%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CF%82

 180. Hitoritana said

  foursome?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Foursome_%28group_sex%29

 181. voulagx said

  Και η κινεζικη «συμμορια των 4».

 182. bernardina said

  Για σας, κύριοί μου

 183. Aρκεσινεύς said

  Καλημέρα σε όλους.
  Μαρία, ει και έπηλυς (σε πειράζω),νοείς,οίμαι, την ελληνικήν ραδίως:
  «Αρκεσίνη:μία των τριών πόλεων των εν τη Αμοργώ τη νήσω….Το εθνικόν Αρκεσινεύς», Στέφανος Βυζάντιος.
  «Η Αμοργός εξ ης Σιμωνίδης ο ιαμβοποιός, Αμοργίνος εντεύθεν λεγόμενος», Ευσταθίου υπομνήματα και σχόλια εις Διονύσιον περιηγητήν.
  » Σιμωνίδης,Αμοργίνος, ιαμβογράφος. Ην δε το εξ αρχής Σάμιος εν δε τω αποικισμώ της Αμοργού εστάλη και αυτός ηγεμών υπό Σαμίων. Έκτισε δε Αμοργόν εις Γ΄ πόλεις, Μινώαν, Αιγιαλόν, Αρκεσίνην’ Σούδα.

 184. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  Τελικά είχε μεγάλη ρέντα το τέσσερα!

 185. vioannis said

  # 177

  Εννοούσα κάποια λύση χωρίς να φεύγουμε από το γήπεδο των διασκεδαστικών μαθηματικών και όχι αυτή τη τραβηγμένη που κυκλοφορεί στο δίκτυο.
  Νομίζω το καπελάκι ή άνω παύλα διαβάζεται : περίοδος.

 186. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  184
  Ως ‘ιαμβογράφος’ να εννοηθεί η σκωπτική γραφή του ή και προβλήματα ουκ ολίγα τω επροξένησεν

 187. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  85 – Mμμμ…Τίτε, μάλλον εννοείς οτι φ^2=φ+1 ,πραγμα ομως απολυτως προφανές εξ ορισμου της χρυσης τομής.(για ευθύγραμμο τμήμα Χ και μεγάλο τμημα έστω μοναδιαίο ισχύει x/1=1/x-1 αρα x^2-x=1., αυτη γινεται φ^2-φ+1=0 και η θετική ριζα αυτης της δευτεροβ. εξίσωσης είναι το περίφημο (1+√5)/2 =φ={ √4 + √(4!- 4)}/4 (όπως απέδειξε ο περίφημος Νεοκίδιος-

  Neokidius logicomathematicus, ναι, ακριβώς αυτό… εννοούσα. Επιστρέφω στην κουνουπιδόπτευση για να θυμηθώ την χρυσή τομή…

  49 «Ένας χάρτης ΔΕΝ είναι η έκταση» – Κι ο χάρτης του Εco (ή του Μπόρχες) με την ένα προς ένα αντιστοιχία με το χαρτογραφούμενο;

  Τυφλόμυγα, δικαιούμαι εγώ το όνομα, διότι κλεφτά επισκέτπτομαι το σάιτ και δεν πρόσεξα το ‘6’ για το τέσσερα και τέσσερα. Σπολλάτη σας.

 188. Υπάρχει επίσης και το παιχνίδι Τέτρις.

 189. @177: Έλα, πες αλήθεια τώρα, κάπου το είδες γραμμένο, έτσι; 😀

 190. Και άλλη μία θρυλική τετράδα: Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Ριβελίνο.

 191. 189,
  …Τέτρις, και όχι μόνο για διασκέδαση.

 192. aerosol said

  #16:
  Ένα -ελαφρώς καθυστερημένο- ευχαριστώ στην Μπέρνυ!

 193. τυφλόμυγα said

  Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή. Ταιριάζει κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/05/save/

  Βλέπω το άβαταρ του Βουλαγξ. Ωραίο. Το άβαταρ της Μαρίας δεν το βλέπω με τίποτα. Τι να κάνω;

 194. skol said

  Ωραία, δεν έχει αναφερθεί το επόμενο του τριτώνω (έρχομαι από εδώ).
  Τεσσαρώνω: Ρήμα της ποδοσφαιρικής αργκούς που ριμάρει καλά με το σαρώνω. Εμφανίζεται συνήθως στον αόριστο
  Τεσσάρωσε πάλι ο …(ομάδα της αρεσκείας σας)
  Μπορεί επίσης να γίνει παιχνίδι και με το αρέσω:
  -Τεσσάρεσε το μάτς χτες; -Τεμάρεσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: