Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μαύρισμα θέλει ηρεμίαν

Posted by sarant στο 4 Μαΐου, 2012


Το άρθρο που θα διαβάσετε πρόκειται να δημοσιευτεί μεθαύριο στην Αυγή, ανήμερα των εκλογών, μια και η πρώτη Κυριακή του μήνα, που δημοσιεύω τη στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», είναι και μέρα των εκλογών, 6 Μαΐου. Συνήθως, τα άρθρα μου στην Αυγή τα αναδημοσιεύω στο ιστολόγιο μια-δυο μέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα -με μόνη εξαίρεση όταν τυχαίνει Κυριακή εκλογών (είχε ξανασυμβεί το 2009), οπότε τα προδημοσιεύω. Αρχικά μάλιστα λογάριαζα να το βάλω χτες, αλλά και σήμερα δεν πειράζει. Να σημειώσω ότι στη σημερινή δημοσίευση έχω κάνει μερικές προσθήκες σε σχέση με το άρθρο της εφημερίδας (όπου υπάρχει περιορισμός χώρου). Επίσης, αφού σας παρακινήσω μεθαύριο να μαυρίσετε τα δυο κόμματα που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια (αλλά με προσοχή, δεν αρκεί το μαύρισμα γενικώς), σας θυμίζω ότι γίνονται (ως τις 14 του μήνα) και μια άλλη ψηφοφορία, για τα ελληνικά βραβεία Διαδικτύου, και το ιστολόγιό μας έχει προκριθεί στην τελική λίστα στην κατηγορία των ιστολογίων. Δείτε το μπανεράκι επάνω δεξιά και αν θέλετε μάς ψηφίζετε. Σας συνιστώ επίσης να ψηφίσετε το φόρουμ «Λεξιλογία», στην κατηγορία των φόρουμ. Και βέβαια να μαυρίσετε, με μέθοδο και προσοχή, το ΝΔΣΟΚ.

Το σημερινό άρθρο δημοσιεύεται ανήμερα των εκλογών κι έτσι δεν θα μπορούσε να μην έχει εκλογικό χρώμα· ωστόσο, το ατύχημα είναι ότι η στήλη έχει γνωρίσει ήδη δύο άλλες εκλογικές διαδικασίες, τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές εκλογές του 2009, κι έτσι την εκλογική ορολογία την έχουμε λίγο-πολύ εξαντλήσει. Σήμερα λοιπόν θα εστιάσουμε σε μια λέξη στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί επιτροχάδην, στο μαύρισμα.

Όταν ένας υποψήφιος ή ένα κόμμα ηττηθεί στις εκλογές, λέμε ότι «τον μαύρισαν» ή «έφαγε μαύρο» (ή και «έφαγε φούμο»). Στις μέρες μας, που ρίχνουμε στην κάλπη ψηφοδέλτια αφού πρώτα βάλουμε σταυρό σε κάποιους υποψήφιους, οι φράσεις αυτές μοιάζουν παράταιρες, κι όμως ακόμα και για τις σημερινές εκλογές θα έχετε πιθανότατα ακούσει προτροπές του τύπου «μαυρίστε τους». Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι η σημασία «μαύρισμα = καταψήφιση» είναι απομεινάρι από την παλιότερη μέθοδο ψηφοφορίας, που εφαρμόστηκε από το 1864 και μετά, όταν ο κάθε υποψήφιος είχε τη δική του κάλπη, χωρισμένη στα δύο: στα δεξιά, με άσπρο χρώμα, ήταν το Ναι· στα αριστερά, με χρώμα μαύρο, το Όχι. Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του. Τελευταία φορά που ψηφίσαμε με σφαιρίδια ήταν οι εκλογές του Νοεμβρίου 1920· κοντεύει να κλείσει αιώνας κι όμως η γλώσσα, αυτό το υπέροχα απρόβλεπτο πράγμα, συντηρητικό μαζί και κομμουνιστικό, διατηρεί τη σημασία της καταψήφισης για το μαύρισμα, ίσως επειδή η λέξη «μαύρος» έχει ένα σωρό αρνητικές συνδηλώσεις, οπότε το βρίσκουμε εύλογο πως μαυρίζεται το κόμμα που χάνει στις εκλογές, κι ας μην έχουμε γνωρίσει τα σφαιρίδια.

Είπαμε ότι οι εκλογές με σφαιρίδιο, που διάρκεσαν μόνο 56 χρόνια (από το 1864 ως το 1920) άφησαν τη σφραγίδα τους στη φρασεολογία (τον μαύρισαν, ψήφισα το Χ. δαγκωτό, τον ψήφισαν μονοκούκι). Ωστόσο, στις παλιές εκλογές το μαύρο πήγαινε χέρι-χέρι με το άσπρο, αλλά στη φρασεολογία το πρώτο επιβίωσε ενώ το δεύτερο ξεχάστηκε. Για παράδειγμα, την παραμονή των εκλογών του 1885, ο Ρωμηός του Σουρή κυκλοφόρησε με τίτλο «Εν ονόματι του νόμου, άσπρο εις τον Οικονόμου», προπαγανδίζοντας την υπερψήφιση ενός φίλου του ποιητή, ενώ το 1890 οι οπαδοί του Δηλιγιάννη είχαν το σύνθημα «Μαύρο στους μαύρους, βρε παιδιά / και άσπρο στο κορδόνι!» (Κορδόνι ήταν το κόμμα του Δηλιγιάννη και «ελιά» το τρικουπικό). Το άσπρο ξεχάστηκε, το μαύρο έμεινε -είπαμε, εξαιτίας των άλλων αρνητικών συνδηλώσεων.

Η λέξη «μαύρος» πάντως δεν είναι της κλασικής αρχαιότητας· στην εποχή του Ομήρου ή του Περικλή είχαν τη λέξη «μέλας», που την έχουμε κρατήσει ακόμα σε μερικές εκφράσεις σαν τον μέλανα ζωμό, στο επίθετο «μελανός» αλλά και στο μελάνι. Ο μαύρος είναι λέξη ελληνιστική, που προέκυψε από το αρχαίο επίθετο «αμαυρός», που σήμαινε «σκοτεινός, χωρίς φως». Από το αμαυρός, μέσω των ρημάτων αμαυρώ (που έχει εξελιχθεί στο σημερινό αμαυρώνω, που όμως χρησιμοποιείται συνήθως μεταφορικά) και μαυρώ, και από εκεί, ενδεχομένως και με την επίδραση του λατινικού maurus, προήλθε το μαύρος.

Το μαύρο δεν είναι χρώμα αισιόδοξο (οι αυστηροί θα έλεγαν ότι δεν είναι καν χρώμα, είναι έλλειψη χρωμάτων, αλλά ας το προσπεράσουμε). Οι περισσότερες μεταφορικές σημασίες που έχει πάρει είναι χρωματισμένες αρνητικά. Ρίχνουμε μαύρη πέτρα πίσω μας όταν φεύγουμε οριστικά, και απογοητευμένοι, από κάπου, σαν τα νέα παιδιά που φεύγουν τώρα απογοητευμένα μετανάστες· κάνουμε μαύρα μάτια να δούμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που λείπει· χύνουμε μαύρο δάκρυ όταν μετανιώνουμε πικρά· μας ζώνουν τα μαύρα φίδια όταν ανησυχούμε πολύ· κάνουμε μαύρες σκέψεις όταν είμαστε απαισιόδοξοι· μας κάνουν τη ζωή μαύρη, έχουμε το μαύρο μας το χάλι, είμαστε στις μαύρες μας ή τα βλέπουμε όλα μαύρα -κι άραχνα κάποτε. Έχουμε επίσης τη μαύρη αγορά, τη μαύρη μαγεία και τη μαύρη λίστα· ακόμα και το μαύρο χιούμορ είναι μακάβριο και κάποιους ενοχλεί, ενώ η μαύρη αλήθεια είναι εκείνη που δεν μας είναι ευχάριστο να την παραδεχτούμε.

Ο μαύρος βέβαια μπορεί να είναι ο δυστυχισμένος (μαύρη ζωή έκαναν οι μαύροι κλέφτες), στα πολιτικά όμως είναι ο ακροδεξιός, ο φασίστας, η μαύρη αντίδραση που λέγαμε παλιά. Τούτες οι εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, υπάρχει ο μεγάλος φόβος να το πω αλλιώς, να μπει στη Βουλή η μαύρη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο, πρέπει να το παραδεχτούμε, φάνταζε αδιανόητο μέχρι πριν από λίγο καιρό. Δεν είναι μαύροι με την πολιτική έννοια όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν τη συμμορία με τα μαύρα, οι περισσότεροι ζουν ζωή μαύρη και δεν το έχουν σκεφτεί όσο θα έπρεπε.

Όσο για την απενοχοποίηση των χρυσαυγίτικων απόψεων, κυρίως φταίνε εκείνοι που πρώτα υπέγραψαν στο Δουβλίνο και μετά έβαλαν στα σαλόνια της δημοκρατίας τους γενόσημους με τα φαιά, εκείνοι που για να συσπειρώσουν τις γραμμές τους τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες έχουν επιδοθεί σε τρομολαγνική εκστρατεία με τη διαπόμπευση της οροθετικής ιερόδουλης (αλλά την προστασία του φονιά με τα ψυχολογικά προβλήματα) και με τη φαρσοκωμωδία της Αμυγδαλέζας.

Θέλω να πω, είναι απαραίτητο το μαύρισμα, αλλά δεν αρκεί, το μαύρισμα θέλει προσοχή, ή ίσως θέλει ηρεμίαν, που έλεγε και ο Μποστ. Το χάσμα που ανοίγει ο σεισμός του καταρρέοντος δικομματισμού δεν είναι ανάγκη να γεμίσει μαχαιροβγάλτες με βουλευτική ασυλία· η αποφασιστική ενίσχυση του Σύριζα και η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης μπορεί να το κάνει να γεμίσει άνθη, να δικαιωθεί κι ο ποιητής!

Υστερόγραφο: Ο Μποστ όχι απλώς θα έλεγε αλλά το είχε πει. Το σκίτσο είναι από την Αυγή, ανήμερα των εκλογών του 1963.

Advertisement

155 Σχόλια προς “Το μαύρισμα θέλει ηρεμίαν”

 1. τυφλόμυγα said

  1. Δεν είχαμε σκοπό να ψηφίσουμε ΝΔΣΟΚ – μας έχετε παρεξηγήσει. 😉 🙂
  2. Πιο πιθανό το βλέπω να αναστηθεί ο Ιησούς από το να έχει η Ελλάδα κυβέρνηση συνασπισμού αριστερών κομμάτων σε τρεις μέρες.
  3. Κάτω τα χέρια από το μαύρο χιούμορ.
  4. Ελπίζω οι Χέλινες/-ίδες και οι Γάλλοι να προσέξουν τί θα ψηφίσουν.

 2. atheofobos said

  Το – μαύρο δαγκωτό- βγήκε γιατί πριν να ρίξουν το σφαιρίδιο το δάγκωναν !

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Μεταξύ άλλων : Μαύρος καβαλάρης, στρατηγός Mαυροκέφαλος ο απελευθερωτής του λαού του Κουβέιτ και του Ιράκ (ή Ιράν ρε παιδιά το σωστό;) (Schwarzkopf), μαύρος Πητ, Μαύρος μαύρος (Schwarzenegger), Μέλας Δρυμός (Schwarzwald ) ή Schwarzwaldkirsch ή Black Forest εις την «ελληνική» ζαχαροπλαστική), Μελανοχίτωνες , Μαυροτσούκαλα, μαυρογέριμοι, Μαύρες τρύπες, μαύρη ειν η νύχτα στα βουνά μαύρη σαν καλιακούδα!

  Για την ταμπακιέρα, μια υπενθύμιση μόνο:
  META την απομάκρυνση από το ταμείο , ΟΥΔΕΝ λάθος αναγνωρίζεται!

 4. spiral architect said

  Σκέψεις από το ιστολόγιο του Καρτέσιου: ΑΥΤΗ Η ΣΙΩΠΗ…
  Πάντως απ’ ότι αφήνουν να εννοηθεί οι τηλεοπτικοί ψιττακοί η αποχή θα μειωθεί. Για το τι θα βγάλει η – κατά Χαρίλαο – γκαστρωμένη, να ευχηθούμε να επιβεβαιωθεί ο Μποστ. 🙄

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή ,όπως δείχνουν τα πράγματα, από την Κυριακή αντί για Μερκοζί θα πρέπει να λέμε Μέρκολαντ; Ή (α μπαναΐα μου!) Μερκολάν;; (φαντάζεστε τη Μερκελ με κολλάν; Μπρρρ…)

 6. Alexis said

  Καλημέρα.
  Η κάλπη ήταν χωρισμένη σε άσπρο και μαύρο τμήμα ή υπήρχαν άσπρα και μαύρα σφαιρίδια; Γιατί εγώ έχω ακούσει το δεύτερο.
  Καλή ψήφο σε όλους!

 7. Νεοκίντ, Μέρκολαντ. Ολάν τον λέει μόνο η Παπαρήγα 🙂

 8. Μαρία said

  3
  >μαύρη ειν η νύχτα στα βουνά μαύρη σαν καλιακούδα!
  Κιντ, έμπλεξες τα ποιήματα.

  6 Το πρώτο. Ο ψηφοφόρος έπαιρνε απ’ τον σφαιριοδότη, που στεκόταν μπροστά απο κάθε κάλπη, ένα σφαιρίδιο.

 9. Νέο Kid Στο Block said

  8. ε καλά ρε Μαρία! για να μην ασπρίσω τη μαυρίλα με χιόνι τόκανα. 🙂
  Παρεμπ. την άκουσα και γώ τη μαντάμ ψευδοΙσοκράτους στη ΝΕΤ (καλά, τοσα χρόνια στην ιδια μπαναλιτέ επιμένουν ακόμη;)
  7. Δύτη μη με προβοκάρεις! Μερκολάν είναι πιο γκουγμέ! 🙂

 10. Ο επίτιμος συμβουλεύει.

 11. Μαρία said

  9 Το μαύρη μαυρίλα πλάκωσε είναι για το άλλο νήμα.

 12. Μαρία said

  10 Κι η κόρη του επίτιμου μίλησε χτες για φαιοκόκκινους.

  Αυτό το Ολάν μου θύμισε το τούρκικο τσιφτετελάκι ογλάν ογλάν ….

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Βλέπω ότι αναπληρώθηκα επάξια, αφού η απορία στο 2 απαντήθηκε σωστά. (Να πω ότι υπάρχει και θετικά, π.χ. ψηφίζω Τάδε δαγκωτό).

 14. sarant said

  Και για τον Ολάντ, η δική μου η πρόβλεψη, το έχω ξαναπεί, είναι οτι θα βγεί για λίγο, 51-49, ίσως και λιγότερο.

 15. atheofobos said

  Το δάγκωμα είχε πολλές φορές τον σκοπό να γίνεται εμφανής, με το σημάδεμα της,η θετική ή αρνητική ψήφος από τους υποψήφιους.

 16. sarant said

  15: Σωστά.

  Η Ανορθωτική Υπηρεσία του ιστολογίου σουλούπωσε λίγο το σκίτσο, την ευχαριστώ!

 17. LandS said

  #3 Νεοκίδιε ξέχασες το Μελανούρι.

  Επίσης, Η Μαύρη Καλλονή (Black Beauty), δημοφιλές παιδικό ανάγνωσμα.

 18. LandS said

  Τώρα λέτε ότι θέλετε. Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα πανηγυρίζει.

  (τη νίκη του Ολάντ)

 19. Μαρία said

  Και τους Μαυρόλυκους.

 20. Από συνδυαστική αναζήτηση TLG για «μελα» + «μαυρο»:

  Εἰ ὁ Κρόνος εὑρέθη τεκμήριον ὢν τοῦ κλέπτου, ἔστι δὲ καὶ εἰς τὸν αὑτοῦ οἶκον, ἔσται μελάγχρους ἢ μαῦρος, μικρόφθαλμος, κάτω βλέπων ὅταν ὁδοιπορῇ, δειλός, βαθύς, ἀργός, σκυθρωπός. εἰ δὲ ὁ Ζεύς ἐστι τὸ τεκμήριον, ἐστὶ δὲ καὶ εἰς τὸν αὑτοῦ οἶκον, ἔσται μαργαριταρόχροος ἢ σιτόχροος, εὐόφθαλμος, καλόφρυς, καλόσαρκος, εὐπώγων· εἰ δὲ ὁ Ἄρης ἐστίν, ἐστὶ δὲ καὶ εἰς τὸν αὑτοῦ οἶκον, ἔσται πυρρός, ξανθός, γλαυκόφθαλμος ἢ ἱερακόφθαλμος, καλόσαρκος, ἀπότολμος· εἰ δὲ ἡ Ἀφροδίτη εὑρέθη ὡς εἴπομεν, ἔσται μαργαριταρόχροος, εὐόφθαλμος, λαγνόφρυς, καλόσαρκος, παχύκνημος, μεγαλοπρόσωπος, καλόθριξ· εἰ δὲ ὁ Ἑρμῆς εὑρέθη ὡς εἴπομεν, ἔσται μελάγχρους, ὑποκίτρινος, σύντομος, εὐθύγλωσσος, καλόθριξ· εἰ δὲ εὑρίσκεται εἷς τῶν ἀστέρων εἰς τὸν ἑτέρου οἶκον, σύγκρινε τὴν δύναμιν ἀμφοτέρων καὶ οὕτως ἀποφαίνου.

 21. ΣοφίαΟικ said

  Εσύ ξέρεις καλυτερα τα γαλλικά δρωμενα Νίκο (14) κι ίσως έχεις δίκιο. Εγώ, όπως είπα σε πολλούς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είμαιι έξω από το χορο της πλύσης εγκεφάλου εν Ελλάδι, οπότε η απογοήτευση που αισθάνονται τώρα οι Έλληνες (ή δηλώνουν ότι αισθάνοντα) μου είναι γνωστή χρόνια. Οι προβλέψεις μου:
  α. όλοι στις δημοσκοπίσεις δηλώνουν τα πολιτικώς ορθά, έτσι τα κόμματα που μοιάζουν πολιτικώς ορθά πάνε καλά σ’αυτές, αλλά όχι απαραίτητα και στις κάλπες. Το «πολιτικώς ορθό» τώρα είναι να λες ότι δεν στηρίζεις κανέναν ή ότι θα ψηφίσεις στην τύχη κάποιο μικρό κόμμα, το οποίο δε με πείθει
  β. Υπάρχει τώρα πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ρουσφέτια οπότε την ψήφο των απελπισμένων θα την πάρει πάλι ο τοπικός φύλαρχος- βουλευτής.
  Η δική μου απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού πεντέξι κομμάτων, μάλλον κεντροδεξιών αλλά δεν αποκλείω κανέναν άλλο πιθανό συνδιασμό. Το απαισιόδοξο είναι ότι θα έχει πεντακόσια υπουργεία για να βολευτουν οι πάντες, με όλο το εξτρα οικονομικό και πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τόπο, θα συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι νομοθετούμε απλώς υιοθετώντας τη νομοθεσία της ΕΕ (δηλαδή χωρις να παράγουμε τοπικό έργο), θα συνεχισουμε να μην έχουμε μεσο- και μακρο-πρόθεσμο σχεδιασμό και στρατηγική για την αναπτυξη της χώρας, απλώς θα υιοθετούμε (ενθουσιωδώς αλλά τσαπατσούλικα) την μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ και στο ζήτημα της οικονομιας θα γίνουν κάποιες επαναδιαπραγματέυσεις όχι γιατι το ζητάμε εμεις αλλά γιατί θα το ζητήσει όλος ο αντιγερμανικός/ αντιλιτοτικός άξονας που έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Και φυσικά θα παρουσιαστεί η επαναδιαπραγμάτευση σαν επιτυχία της κυβέρνησης. Κι έτσι θα περάσει ο καιρός και όταν σε δυο-τρία-τέσσερα χρόνια τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί διεθνώς και λίγο πολυ θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση (προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο δεν εχει σημασία), και πάλι δεν θα υπάρχει σχεδιασμός, δεν θα υπάρχει οργάνωση, δεν, δεν, δεν, αλλά θα νομίζουμε ότι είμαστε καλύτερα, κι ίσως να είμαστε με βάση τα τοπικά και μικρά κριτήριά μας
  Άλλη απαισιόδοξη πρόβλεψη είναι να γίνουμε Ιταλία, με αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνησεων συνασπισμού. Όμως στην Ιταλία αυτό δεν έκανε κακό, μάλλον γιατί τα υπουργεία λειτουργούσαν και χωρίς τον υπουργό και δεν γίνονταν μεγάλες αλλαγές στη γραμμή πλέυσης της χώρας κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση. Στην Ελλάδα που κανένας δε δεχεται ότι ο προκάτοχός του έκανε κάτι σωστό, πιο πολύ για χάος το βλέπω κάτι τέτοιο.
  Το αισιόδοξο είναι πως ό,τι και να γίνει στις επόμενες εκλογές πάλι εδώ θα είμαστε και θα σχολιάζουμε, και αν μη τι άλλο σε προσωπικό επιπεδο, καλά θα ειμαστε σίγουρα όλοι.

 22. Ο Ολάντ πάει για 54-46, λένε οι Γάλλοι Νικολακόπουλοι.
  Στα καθ’ ημάς, συμφωνώ και συμπράττω με το Νικοκύρη αν και με κάπως βαργιά καρδγιά καθώς όσο απλώνεται η απεύθυνση του Σύρριζα, τόσο τονε βλέπω να το παίρνει προς τα δεξιά.
  Λογικό είναι, θα μου πείτε, αλλά δεν είναι και ευχάριστο.

 23. ppan said

  Ο Ολάντ θα κερδίσει με άνεση πιστεύω. Γενικά η αιιοδοξία δεν με χαρακτηρίζει αλλά οι οιωνοί και τα μούτρα των σαρκοζικών αυτά δείχνουν.

  ξεχάσατε τους Μαυραετούς, την Δόξα Δράμας!

 24. Στις μεταγραφές προτιμώ γενικώς τη φωνητική, επειδή αλλιώς προκύπτει τρελλό πανηγύρι (π.χ. Πόε αντί Πω, Σαβ αντί για Σω, Ντεσκαρτές αντί για Ντεκάρτ, και τα λοιπά)· από την άλλη, υπάρχει λογική και στην Ελληνοποίηση (π.χ. Καρτέσιος), αρκεί να έχει κανείς, φυσικά, υπόψιν του να ψάχνει και για το πρωτότυπο (για να μην έχουμε κι άλλα τραγικά, π.χ. Kartesios). Οπότε και Ολάν, αλλά επίσης Ολάντ… (Το αισχρό θα ήταν το Όλαντ ή Όλαν, κατ’ εμέ.)

  Βρήκα ότι το αμαυρός προκύπτει από το στερητικό α- + μαρ- (από το μαρμαίρω, δηλαδή λάμπω)… Ισχύει;

 25. ppan said

  Το Ολάν δεν έχει καμιά λογική. Δεν είναι καν από τα γνωστά ένρινα ν των Γάλλων, είναι καθαρό νντ.

 26. Η «Μαύρη τουλίπα» του Δουμά και «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»

 27. Αρκεσινεύς said

  Από τον εκλογικό νόμο μετά το σύνταγμα του 1864. Ιστορία Ελλ. Έθν. της Εκδοτικής Αθηνών σ. 241-242

  Γελοιογραφία του 1915 στην οποία φαίνεται πώς ψήφιζαν με σφαιρίδια (Μουσείο «Ιστορική μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου»)

 28. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 29. Εξαιρετικό άρθρο. Ελπίζω τη συμβουλή για καταψήφιση της ΝΔΣΟΚ να τη λάβουν όσοι το σκέφτονταν σοβαρά υπόψη τους…

 30. jimakos said

  Επίσης στην αργκό (αλλά πλέον όχι μόνο) μαύρο είναι και το ΄΄καλό το χόρτο΄΄.
  Υπάρχει και η Αγία Μαύρα -προσφάτως το έμαθα, μόνο το λατινογενές Mauro ήξερα.

  »Τα μαύρα φίδια τα δηλητηριώδη» που έλεγε κι ο Τσιτσάνης στο »Δηλητήριο στη φλέβα» 😉

 31. Αρκεσινεύς said

  Χτες 3 Μαΐου γιόρταζε η αγία Μαύρα, αποφράδα ημέρα, λέει ο λαός, στη διάρκεια της οποίας δεν κάνουν δουλειές, γιατί βγάζουν μαύρες, δηλ. σπυριά, αλλιώς καλογέρους.

 32. Ορεσίβιος said

  Καλημερούδια, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, όπου βρίσκομαι για να μαυρίσω και να ασπρίσω.
  – Όσοι κατέβαιναν στις εκλογές τα χρόνια των «σφαιριδίων» λέγανε θα «στήσω κάλπη», οι δε ψηφοφόροι ονομάζονταν και σφαιριδιοδότες.
  – Υπάρχει βέβαια και το εξαιρετικό «Μαύρο Θέατρο» της Πράγας.
  – Κάποτε είναι θαυμάσιο να βάφουμε μαύρο το άσπρο μας πουκάμισο, ιδίως όταν είναι σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μουσική Βασίλη Τσιτσάνη

 33. Αρκεσινεύς said

  Μαύροι, αν δεν κάνω λάθος, λέγονταν οι βουλευτές της συντακτικής συνέλευσης, στη γαλλική επανάσταση, που κάθονταν δεξιότερα των Ορεινών.

 34. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

  Άγια Μαύρα είναι και η Λευκάδα, αν δεν το είπε κανείς

  20: Μεταγενέστερο πρέπει να είναι αυτό το αστρολογικό, έτσι;

  24: Το Ολάν, όπως λέει η ΠΠαν είναι εντελώς άκυρο. Από την άλλη, το Πόε δεν είναι ίδια περίπτωση με το… Σαβ, διότι ο ήχος του ονόματος του συγγραφέα δεν είναι καθαρό ο. Περισσότερο κλέβεις γράφοντας Πω παρά Πόε, που τουλάχιστον δίνει την οπτική εικόνα. Για να μην τα πολυλογώ, με καλύπτει ο Χάρης εδώ:
  http://yannisharis.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

  .

 35. Αρκεσινεύς said

  «μαύρο κουτί» στ’ αεροπλάνα και «μαύρη τρύπα» στο σύμπαν.

 36. 30#
  Jimakos, υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες κάνναβης σε αυτήν την χώρα, προφανώς δεν είσαι ένας από αυτούς.

  Όχι ό,τι έχει και πολύ σημασία αλλά μια που το ανέφερες, όταν λέμε «μαύρο» στην Ελληνική αργκό περιγράφουμε την κάνναβη γενικότερα σε όλες τις μορφές της, και όχι βέβαια το καλό ή το κακό χόρτο.
  Πολλές φορές όταν λέμε «μαύρο» εννοούμε την επεξεργασμένη κάνναβη( το ψημένο αλλιώς) ενώ ο όρος «φούντα» περιγράφει τον ανθό του φυτού, το «χόρτο».

 37. jimakos said

  #36

  Συμφωνώ, η διατύπωση φταίει. Το »καλό» δεν το έβαλα εννοώντας ποιότητα. Απλά για να το πω χαριτωμένα. Αν κι εδώ που τα λέμε, κι απλά χόρτο να έγραφα δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος που θα μπερδευότανε. Σωστές οι διευκρινήσεις σου ωστόσο.

 38. Οπως σωστά προείπε η Σοφία Οικ. ατο 21, το γεγονός πως τώρα «πολιτικά ορθή» είναι η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν λέει πολλά πράγματα (και) για τον Σύριζα. Θα πάρει ένα αυξημένο ποσοστό το οποίο θα ξαναχάσει εν ριπή οφθαλμού μόλις τα μεγάλα κόμματα «εξαγνισμένα» πλέον από την ψήφο στα μικρά επαναφέρουν την άλλη «πολιτικά ορθή»περί χαμένης ψήφου ενισχυμένη από την ασυνενοησία των μικρών κομμάτων στο να δημιουργήσουν κυβέρνηση.
  Εκτός και πιστεύει κάποιος πως η άνοδος του Σύριζα οφείλεται στην ορθότητα της πολιτικής του, στις καταπληκτικές ηγετικές ικανότητες του Τσίπρα και πως ο Παναιγειάλιος θα πάρει του χρόνου το πρωτάθλημα !!!!

 39. No problem Jim.

  38#
  Όχι βέβαια, ψηφίζουμε αριστερά γιατί μας αρέσει το μαλλί του Τσίπρα, το μουστάκι του Κουβέλη, τα μπούτια της Παπαρήγα, κλπ
  Σιγά μην ψηφίζαμε για τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων, για ποιούς μας περάσατε κύριε, για τίποτα ψαγμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ;

 40. # 39
  Αγαπητέ και το 2007-8 το ποσοστό του Σύριζα στις δημοσκοπίσεις ξεπέρναγε το 15 % αλλά στις εκλογές του 09 ψαχνότανε… Δικαίωμά σου να αμφισβητείς ότι υπάρχουν διαμορφωτές της κοινής γνώμης (να σου θυμίσω με τι συμπάθεια έβλεπαν οι καραδεξιοί τον…Φλωράκη όταν «ετρεχε να προκάμει» και δοκίμαζε τα ντολμαδάκια της Μαρίκας ) αλλά θα πρέπει να μου εξηγήσεις πως η θεωρία της χαμένης ψήφου στα μικρά κόμματα αντικαταστάθηκε από το τζιζ-κακά η αποχή !!
  Τι μεσολάβησε ; (εκτός από τις θεϊκές ενέργειες του Τσίπρα)
  Οσο για τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων και κατά πόσον τις γνωρίζουν οι απλοί ψηφηφόροι τους (δεν μιλάω για τους οργανωμένους) μου θυμίζουν την δήλωση Χρυσοχοΐδη περί μνημονίου

 41. Δημήτρης Μ. said

  39. Σωστός, Ντίνο!

  Μάλλον ξεχάσαμε τον, επίκαιρο, Μαυρογιαλούρο.

 42. 40#
  Δεν έχω να εξηγήσω τίποτα αγαπητέ, το παράξενο πλέον στα χάλια που είμαστε δεν είναι αν η αριστερά βγει ενισχυμένη στις μεθαυριανές εκλογές, αλλά το ό,τι άργησε τόσο να συμβεί.
  Μακάρι οι Έλληνες ψηφοφόροι να είχαν προβλέψει το αδιέξοδο της δεξιάς πολιτικής των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ίσως έτσι να είχαμε γλυτώσει την οικονομική κατάρρευση και τα κοινωνικά αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα.
  Αλλά αυτοί είμαστε, και ποιός ξέρει ίσως αυτή την φορά το πάθημα να μας γίνει μάθημα.
  Όσο αφορά τα κόμματα γενικότερα, είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μία δημοκρατία κόμματα που δεν μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών, αργά ή γρήγορα είτε να αλλάζουν πολιτική είτε να εξαφανίζονται.
  Δεν είναι μουσεία απολιθωμάτων τα κόμματα, ώστε να έρχονται οι πολίτες να θαυμάζουν τα εκθέματα.

  Επίσης, δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει στο μυαλό του ο κάθε ένας που θα ψηφίσει αριστερά μεθαύριο, πάντως σίγουρα έχει συνειδητοποιήσει ό,τι το παρόν σύστημα δεν πάει άλλο, και αυτό είναι δείγμα υγείας για την κοινωνία μας.
  Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει γενικότερα είναι τι περνά από το μυαλό όλων αυτών που επιμένουν να ψηφίζουν τους αποτυχημένους του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή ακόμα χειρότερα τους ξενοφοβικούς ακροδεξιούς και υπόλοιπους μουρλούς για δέσιμο.

 43. Immortalité said

  Εγγράφομαι και μια και μιλάμε για μαύρα σας κερνάω ένα Noir Désir,

 44. @37: Όπως λέμε «την Παπαρηγα την καλή» 😉 (Απαράδεκτοι)

 45. spiral architect said

  Μέσω του Τζιμάκου τρολλάρω: 😆
  …δε χάθηκε ο κόσμος να κυβερνήσει για λίγο κι ο Αντωνάκης.

 46. voulagx said

  #43 Κι απο μενα ενα απ’ την ιδια καβα: http://www.youtube.com/watch?v=Qa6qROp4yco
  Και καλο βολι!

 47. Immortalité said

  @46 Εξαιρετική χρονιά! 😉

 48. aerosol said

  #40:
  Δεν περιμένω θαύματα από τις κάλπες (πιο πιθανό βρίσκω τον Παναιγιάλειο πρωταθλητή) αλλά μια που αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε από το 2007 ως το 2009 -και χωρίς να είμαι οπαδός- υπενθυμίζω:

  Μεσολάβησαν τα Δεκεμβριανά του 2008 και μια άνευ προηγουμένου στοχοποίηση του Σύριζα από τα μαζικότερα μέσα πληροφόρησης. Μεσολάβησαν ατέλειωτες ώρες προπαγάνδας και δημοσιογράφων που πίεζαν τον Αλαβάνο να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά (και ξανά και μετά ξανά…) πως «είμαστε εναντίον της βίας», ενώ κάθε προσπάθεια ανάλυσης θεωρούνταν εκ του πονηρού. Μεσολάβησε μια μεγάλη περίοδος που σε κάθε καναπέ έφταναν τα μαντάτα πως οι… ορδές του Σύριζα αφού έκαψαν την Αθήνα ήταν έτοιμες να καταλάβουν την Ευρώπη! Χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες. Τα φουσκωμένα ποσοστά (όντως υπερβολικά) κατακρημνίστηκαν.

  [Σε αντιδιαστολή, ο κύριος Μάνος πρότεινε σοβαρά να κατεβάσουμε στρατό στο κέντρο της Αθήνας. Συγκαταλέγεται κι αυτός στις «δυνάμεις της ευθύνης»…]

 49. ΣοφίαΟικ said

  Μαυρογιαλούρος, λόγω νήματος, και Καλοχαιρετας, οι δύο πολιτευόμενοι που συμπαθούμε (όχι πως οι πραγματικοί πολιτευόμενοι διαφέρουν, αλλά λέμε τώρα).
  Αγία Μαύρα η Λευκάδα, και Άγιος Μαυρίκιος τα εξωτικα νησιά.
  Μαύρο, το χρώμα που προτείνει η μόδα για εμφανίσεις σικάτες, αν και θυμάμαι μεχρι και δεκαετία του ’80 κάποιοι παραδοσιακοί γονείς δεν άφηναν τις κόρες τους να φοράνε μαυρο, γιατί ήταν χρώμα του πένθους.
  Μαύρα παπούτσια το χειμώνα, μπλε το καλοκαίρι.

 50. Χαραλαμποβόλος said

  …καλό βόλι αδέρφια!

 51. Όλα μαύρα:

 52. Χαραλαμποβόλος said

  …και η δημοσκόπηση καλά κρατεί, απ’ ότι μόλις τώρα είδα!

 53. Immortalité said

  Μιχάλη με πρόλαβες! 🙂

  Ξεχάσαμε τα μαύρα μεσάνυχτα που έχουν μερικοί μερικοί και κάποιες φορές και μεις…

 54. Ολίγη διαφήμιση στο άσπρο ΟΧΙ μπορούμε να κάνουμε εδώ;

 55. spiral architect said

  @48, Aerosol:
  Προφανώς και ο κύριος Μάνος συγκαταλέγεται εις τας «δυνάμεις της ευθύνης»! 😛 😛 😛
  (μεταξύ άλλων φρούτων, εδωδίμων και αποικιακών)

 56. Απορώ πώς ξεχάστηκε αυτό! 🙂

  Άντε καλό βόλι φίλοι μου! 🙂

 57. #40 & 42
  Προσωπικά πιστεύω πως στην Ελλάδα η μάζα των μη οργανωμένων ψηφοφόρων ψηφίζει αρνητικά και γι αυτό άγεται και φέρεται εύκολα από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που ασκούν την πραγματική και όχι την εικονική εξουσία.
  Ετσι το 74 ψήφισε «εθνάρχη» να φύγει η χούντα, το 81 ψήφισε ΠαΣοΚ να φύγει η Δεξιά, το 89 Μητσοτάκη (!!) να φύγει ο Αντρέας, μετά Αντρέα και Σημίτη (!) να φύγει ο βρυκόλακας, Κωστάκη (!!!!) να φύγει το κακό ΠαΣοΚ και το αποκορύφωμα Γιωργάκη να φύγει ο «σεμνά και ταπεινά».
  Τώρα και μετά το διάλειμα-πείραμα Παπαδήμα επειδή έχει ήδη φύγει ο «λεφτά υπάρχουνε» δεν μπορούν να προτείνουν κάποιον με αυτό το σκεπτικό και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τώρα δεν είναι «χαμένη» η ψήφος στα μικρά κόμματα αλλά χρησιμότατη και το μαύρο πρόβατο είναι τώρα η αποχή διότι μόνο αυτή τσούζει σαν κλωτσιά στο πολιτικό σύστημα και όχι οι πολιτικές των μικρών κομμάτων.
  Το γεγονός ότι μαζί με την άνοδο των αριστερών κομμάτων έχουμε άνοδο και της ακροδεξιάς και διαφόρων «περίεργων» (πειρατές, κυνηγοί, παναθηναϊκοί) δείχνει ότι δεν απέκτησε πολιτική συναίσθηση ο λαός αλλά ότι για μια ακόμη φορά παρασύρεται από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην πρόσκαιρη πολυκομματικότητα ώστε να επανέλθει «εξαγνισμένη» η δικομματικότητα σύντομα μόλις αποδειχθει ότι δεν μπορούν να συνενοηθούν οι «μικροί»
  Φυσικά με τέτοιο σκεπτικό ο μόνος εχθρός σ’ αυτές τις εκλογές είναι η αποχή που μειώνει το πελατολόγιο ενώ η πολυκομματικότητα μόνο αλλαγές στην σύνθεση του μπορει να επιφέρει και αυτές με κατάλληλους χειρισμούς θα είναι πρόσκαιρες.

 58. Με αφορμή τη φράση σου η γλώσσα, αυτό το υπέροχα απρόβλεπτο πράγμα, συντηρητικό μαζί και κομμουνιστικόαναζήτησα τη λέξηκοινοκτημονικόστο google αλλά με εξέπληξαν οι μόνο 86 παραπομπές.

  Γιάννης

 59. Νέο Kid Στο Block said

  48.»Μεσολάβησε μια μεγάλη περίοδος που σε κάθε καναπέ έφταναν τα μαντάτα πως οι… ορδές του Σύριζα αφού έκαψαν την Αθήνα ήταν έτοιμες να καταλάβουν την Ευρώπη!»

  O κίνδυνος φαίνεται πως παραμένει! Η ευρωβέρμαχτ απευθύνει σήμερα τηλεσίγραφο:
  «Η Ελλάδα θα πρέπει να «υποστεί τις συνέπειες» αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.» (από το nooz.gr)

  Herr Schäublechen..! L.M.M.A !!

 60. Νέο Kid Στο Block said

  λάθος ακρωνύμιο γμτ. 😦
  Herr Schäublechen..! L.M.A.A !! :mrgreen:

 61. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

 62. Νέο Kid Στο Block said

  Προς διευκρίνιση του ως άνω ακρωνυμίου:

 63. rogerios said

  Προσθέτω στη γενικότερη μαυρίλα 🙂 κι ολίγον από πανουκλίτσα, με την απαραίτητη μουσική υπόκρουση: http://www.youtube.com/watch?v=8MSS1xsmKaA

 64. rogerios said

  Κι ακόμη: τον Μαύρο Πρίγκιπα, τους (διάφορους) Μαύρους Ιππότες (περιλαμβανομένων και των Ιωαννιτών λόγω του χρώματος της στολής εξόδου… έ, του μανδύα τους) και τους Μαύρους Μοναχούς (δηλ. τους Βενεδικτίνους). Τέλος, κάποια υποσυνείδητη απέχθεια μας έκανε να ξεχάσουμε τον μέλανα ζωμό, καθώς ακόμη αναμένουμε τον σεφ που θα μας χαρίσει μια version révisitée του σπαρτιατικού εδέσματος…

 65. Νέο Kid Στο Block said

  Ρογήρε, φήμες λένε οτι ένας διάσημος παριζιάνος σεφ (απ’αυτούς για τους οποίους το «mi-saignant» είναι απαγορευμενη λέξη και άγνωστη έννοια 🙂 ) είχε κάνει σ’αυτούς τους τύπους πριν τη μάχη. 🙂

  Μα πώς τους ξέχασα;

 66. 58#
  Μα τον Τουτατή, είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως στο διάολο η αποχή «τσούζει σαν κλωτσιά το πολιτικό σύστημα»
  Εγώ πάντως προτείνω αποχή σε όλους τους αμετανόητους πασόκους και νεοδημοκράτες που μου κλαίγονται ό,τι δεν ξέρουν τι να ψηφήσουν.
  Πραγματικά, εάν κάποιος σήμερα δεν μπορεί να βρει ένα κόμμα που να πλησιάζει τα πολιτικά του γούστα, ε τότε καλύτερα να κάτσει σπίτι του και να μην ψηφήσει.

 67. Ψηφίσει βέβαια ….

 68. Νέο Kid Στο Block said

  67. Nτουζ πουάν ρε λέμε!! 🙂
  (ειδικα για την πρόταση προς αμετανόητους, πάρε κι αλλους δώδεκα νάχεις καβάντζα!)

 69. 69#
  Άσε, σου λέω οι άνθρωποι ζουν ένα δράμα.
  Σου λένε και με ύφος δραματικό « δεν θέλω να τους ξαναψηφίσω αλλά ρε συ θα καταστραφεί η χώρα αν βγούνε οι άλλοι»
  Ε, εκεί τους λες και εσύ με επίσης δραματικό ύφος « Ξέρεις, καλύτερα να μην πας να ψηφίσεις, πήγαινε για ψάρεμα την Κυριακή» και τελειώνει εκεί η ιστορία.
  Που να κάθεσαι να τσακώνεσαι τώρα…

 70. Αρκεσινεύς said

  Μόλις είδα τη διαφήμιση της Ν.Δ. Είχα ακούσει στο αυτοκίνητο τη διαμαρτυρία της Ηλιοπούλου.
  Δεν έχουν ιερό και όσιο. Μαύρο, κατάμαυρο σε όλους αυτούς απ’΄ολους μας.

  Παρασκευή, Μάϊος 04, 2012 Λόγιος Ἑρμῆς 0 Σχόλια

  Ενοχλημένη είναι η σύζυγος του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από προεκλογική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία χρησιμοποιούνται στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».

  Στο προεκλογικό αυτό σποτ απεικονίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να μιλάει, ενώ κάποια στιγμή απαγγέλλονται οι εξής στίχοι:
  «Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
  Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
  Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
  Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

  Όπως δημοσιεύει το protagon.gr, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που έχει την ευθύνη για το έργο του ποιητή, ζητεί την απόσυρση της: «Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος.

  Ας δείξουμε σεβασμό. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’ αγάλματα!»

 71. @25: Ο λόγος που μπορεί να πει κανείς ότι το Ολάν έχει μία λογική (παρότι συμφωνώ, καθότι ο άνθρωπος Hollande λέγεται, με άφωνη κατάληξη -e, οπότε προφέρεται καθαρά ως -ν-ντ, ήτοι «Ολά[ν]ντ» στα γαλλικά), με την έννοια ότι πολύς κόσμος δε γνωρίζει παρά τη συγκεκριμένη ονομασία και αυτή χρησιμοποιεί, έστω και από αρχικό σφάλμα. Αντίθετα, το Όλαν είναι απλά «χυδαίο» — όπως θα έλεγαν και κάποιοι παλιοί που μας έχουν χαρίσει απίστευτο γέλιο. Κατά τ’ άλλα συμφωνώ.

  @34: Για το Πόε έχω μία διαφωνία, με την έννοια ότι το «Πόε» μου φαίνεται περισσότερο από κάθετι η «ζαβολιά» κάνοντας το ζήτημα της φωνητικής ακρίβειας αδιάφορο («κρεμαστάρι») και πάει γι’ άλλα με την απλή γράμμα-προς-γράμμα απόδοση του ονόματος, μια μεταγραφή καθαρή, δηλαδή. Προσωπικά κάτι τέτοιο το βρίσκω αποκρουστικό, κυρίως επειδή προκαλεί μάλιστα σύγχιση σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στον Έλληνα: το όνομα προφέρεται περίπου «Πόου» και όχι «Πόε.» Ενώ το «Πω» έχει, επίσης, προβλήματα, όπως και να το κάνει κανείς, τουλάχιστον υποδεικνύει καλύτερα τον ήχο, όπως και το Πο. Το Πόου δεν εξυπηρετεί πολύ καλά, δυστυχώς.

  Με βρίσκει καθαρά σύμφωνο σχετικά με το θέμα της προφοράς (από την άλλη, ανήκω στους τρελλούς που προφέρουν κατά το δυνατόν ακόμη και λέξεις που δεν έχουν προσαρτηθεί απόλυτα στην κοινή, π.χ. τσιλίκ μαράζι με τούρκικη προφορά, αλλά μπακλαβάς με την ελληνική). Έχω και σημαντικές διαφωνίες με άλλα σημεία του άρθρου, π.χ. πολλές παρατηρήσεις του μου προκαλούν το γέλιο, όχι λόγω δικού του λάθους, αλλά επειδή θεωρώ μεταγραφές όπως Έντυ για το Άντυ τελείως «τράτζικ.»

  Παρ’ όλ’ αυτά, το Graham αποδίδεται μια χαρά ως Γκράχαμ, αλλά γιατί όχι και Γκρέιαμ, αν αρέσκεται ο κόσμος; Σωστό είναι. Παράλογο θα ήταν το «Χολλάντε» ή και το «Χόλλαντ,» για να ξαναπάμε στην αρχή, κι όμως τα έχω πετύχει (επίσης, έχω σα καλύτερο παράδειγμα τέτοιου «φάλτσου» τη μεταγραφή «ντουάρφ» του αγγλικού dwarf, πιθανώς για να μην πουν «νάνος»).

 72. Έσφαξα τη σύνταξη της πρώτης περιόδου: «Ο λόγος […], είναι ότι πολύς κόσμος […].»

 73. sarant said

  72: Πάντως, δεν είναι ακόμα παγιωμένο το «Ολάν», προλαβαίνει να αλλάξει, αν υποθέσουμε ότι το λένε πολλοί.
  Για το Πόε/Πόου, Ρόμνεϊ/Ρόμνι κτλ. θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ειδικό άρθρο.

 74. sarant said

  71: Είναι απαράδεκτο το απόσπασμα, διότι δεν είναι μια απλή αναφορά σε έναν παροιμιώδη στίχο, όπως θα ήταν π.χ. αν έλεγε «Ως πότε θα ζούμε δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα»; Είναι προσπάθεια οικειοποίησης του ποιητή, και μάλιστα συνδυάζεται με τη χακεμένη φωτογραφία της Αγιασοφιάς χωρίς μιναρέδες.

 75. @67: Διαφωνώ. Ο εκλογικός νόμος έχει ως εξής, μαζί με το ΠΔ 26/2012:
  1. Τα λευκά παραγράφονται!
  2. Μοιράζονται μόνο οι 250 έδρες (ακέραιο μέρος του ποσοστού αρχικά, όσες λείπουν μοιράζονται στα μεγάλα δεκαδικά).
  3. Στο 1ο κόμμα: +50 έδρες· σχηματισμός τις παίρνει μόνο εφόσον έχει μέσον όρο εδρών μεγαλύτερο του 1ου κόμματος.
  4. Το ποσοστό που χρειάζεται για σχηματισμό κυβέρνησης πέφτει βάσει του αριθμού των κομμάτων που δεν μπαίνουν.

  Απλά παραδείγματα των φαινομένων που προκύπτουν από μη συμμετοχή:
  α) Αν απέχει το 80%, ας πούμε, το ποσοστό κάθε κόμματος αυξάνεται κατά 25% ([100-80]/80 = 25%). Καθότι αναλογία, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επί των ψηφοφόρων, τόσο περισσότερο αυξάνεται (π.χ. το φαινομενικό 20% αντιστοιχεί μόνον πραγματικά σε 16%, ενώ το φαινομενικό 3,5% αντιστοιχεί σε πραγματικό 2,8%)! Το αστείο, λοιπόν, είναι ότι αποχή μπορεί να βοηθήσει στην είσοδο κομμάτων στη Βουλή (που δε θα έμπαιναν, με μικρή διαφορά), αλλά βοηθά σημαντικά τα μεγαλύτερα.
  β) Το 1ο κόμμα, μάλλον η ΝΔ φέτος, παίρνει σχεδόν βέβαια 50 έδρες επιπλέον, ακόμη κι εάν βγει πίσω από σχηματισμό…

 76. Εγώ πάντως κάποια στιγμή καταχάρηκα σήμερα γιατί άκουσα από το ραδιόφωνο απόσπασμα της ομιλίας Βενιζέλου, και τον άκουσα να λέει «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», και από κάτω το πλήθος να επαναλαμβάνει με πάθος, και σκέφτηκα ότι έγινε ταξίδι στον χρόνο, και ήμασταν ξανά στη δεκαετία του 80, και ξαναέγινα παιδί!! 😀
  Κι όταν γύρισα σπίτι, βλέπω και αυτό και λέω δεν μπορεί σίγουρα αυτό έγινε!

  Αλλά δυστυχώς όταν κοιτάχτηκα στον καθρέφτη ήμουν ακόμα μαντράχαλος… 😦 (κούκλος βέβαια! 🙂 )

  @67: Γεια σου ρε Ντίνο!! 🙂

  Αλήθεια gpointofview κι εγώ έχω μεγάλη περιέργεια με ποιον τρόπο ενοχλείται το πολιτικό σύστημα από την αποχή!!!! Αν θυμάμαι καλά και στις τελευταίες εκλογές η αποχή ήταν τεράστια, αλλά δεν είδα να ιδρώνει κανενός το αυτάκι… Έχεις άλλη εντύπωση εσύ;

 77. #76
  Δεν ξέρω την σχέση σου με τα μαθηματικά (χλωμή την βλέπω) αλλά να ξέρεις είτε είναι 80 το πλήθος είτε 100 είτε 20 τα ποσοστά είναι ακριβώς τα ίδια από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου. Η αποχή επηρεάζει μόνο τον αριθμό των ψήφων όχι τα ποσοστά τους.
  Και για να το καταλάβουν όλοι όσοι τα έχουν με την αποχή στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν εγγεγραμμένοι που ζούνε μόνιμα στο εξωτερικό καθώς και νεκροί που δεν έχουν διαγραφεί σε ποσοστό περίπου20%
  Ισχυρίζεσθε ότι κι αυτοί πριμοδοτούν το πρώτο κόμμα ή ότι βοηθούν κάποιο άλλο να πιάσει το όριο του 3% ;;
  Τι άλλο θα ακούσουμε ρε ΠΑΟΚάρα :
  #77
  καθόλου τεράστια δεν ήταν, όπως έγραψα τις περισσότερες φορές η αποχή είναι συνάρτηση του πόσο φρέσκοι είναι οι εκλογικοί κατάλογοι.
  Μιλάω για την πραγματική αποχή, όχι την συμβατική.
  Ολους τους πολιτικούς (άρα και τα κόμματα) ενοχλεί η αποχή γιατί ο αριθμός των σταυρών που πέρνουνε είναι διαβατήριο για τα ρουσφέτια και τις ατασθαλείες. Με το που αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον τσίμπησαν 12 μύρια έξτρα προεκλογική ενίσχυση τα κόματα τα οποία θα πληρώσει και πάλι ο λαός με φόρους και περικοπές όπως θα πληρώσει και τα εισιτήρια που προσφέρουν τα κόμματα για να πάνε στα χωριά να τους ψηφίσουνε. Βέβαια αν είσαι σ[ αυτούς που καρπώνονται αυτά τα λεφτά λογικό είναι να μην σε ενοχλει

 78. * παίρνουνε όχι πέρνουνε

 79. Μαρία said

  71, 75 Είχαν προετοιμάσει το έδαφος 😉
  http://www.idkaramanlis.gr/events/6/1582

 80. ππαν said

  80: Εκεί κατήντησε ο Δαββέτας;
  Πάντως ο μακαρίτης πρόλαβε κι υποστήριξε την ΠΟλ.Αν….

 81. τυφλόμυγα said

  #71, Αρκεσινέα, την δεκαετία του ’90 η ΝΔ είχε επιλέξει να ακούγονται στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις κομμάτια του Σταμάτη Σπανουδάκη χωρίς να του έχει ζητήσει την άδεια. Να ήταν επί Καραμανλή τζούνιορ; Δε θυμάμαι καλά και δεν βρίσκω λινκ. Τέσπα. Τελικά, τα βρήκαν μεταξύ τους.

 82. Αρκεσινεύς said

  80,75. Μετά από αυτή την εκδήλωση, Μαρία, είχε κάθε λόγο ο Σαμαράς να οικειοποιηθεί,Νίκο, τον ποιητή! Η χάλκευση της φωτογραφίας δείχνει το μέγεθος της ηλιθιότητά τους.

 83. 76#
  Είστε σίγουρος ό,τι απαντάτε στο 67;
  Παρεμπιπτόντως, πριν κάνα μήνα κυκλοφορούσε ένα μέηλ το οποίο καλούσε τους Έλληνες να απέχουν από τις εκλογές γιατί -έγραφε- με 50% αποχή ακυρώνονται οι …εκλογές και το σύνταγμα δεν επιτρέπει στους ίδιους υποψήφιους να ξαναβάλουν υποψηφιότητα!
  Τι να πει κανείς…
  Το παράδοξο είναι ό,τι κάποιοι πίστεψαν αυτή την σαχλαμάρα, μάλιστα αυτός που μου το έστειλε ήταν πολύ ενθουσιασμένος για το ό,τι βρέθηκε επιτέλους τρόπος να ξεφορτωθούμε τους διεφθαρμένους πολιτικούς!

  Τέλος πάντων, για να γυρίσουμε την συζήτηση στις μεθαυριανές εκλογές, μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Κυριακή να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ..
  http://taneatouoropou.blogspot.com/2012/05/t.html?spref=tw

 84. ΣοφίαΟικ said

  71: η κα Ηλιοπούλου βρηκε νομίζω μια ακομα φορμή για δημοσιότητα. Λυπάμαι, αλλά αυτη την εντύπωση μου δίνει κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της, ακόμα κι αν έχει δίκιο.

 85. Μαρία said

  81, 83 παλιός έρωτας
  Στην εκπομπή «ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ» ένας επώνυμος καλεσμένος φωτίζει προσωπικές και φιλικές στιγμές που έζησε με κάποιον άλλον επώνυμο. Στο επεισόδιο φιλοξενείται ο πολιτικός, ηγέτης του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ο οποίος μιλάει για τον ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ (1911-1996). Αναφέρεται στο χρονικό της ονομασίας του
  κόμματός του από μια λέξη του ΕΛΥΤΗ και φέρνει στη μνήμη του την περίοδο υψηλής ταλάντευσής του ως πολιτικού, όταν οι δύο άνδρες συζητούσαν περί Ελλάδας. Επικεντρώνει στην άρνηση του ΕΛΥΤΗ να δημοσιεύσει οποιοδήποτε έργο του κατά τη Δικτατορία, ονοματίζει τα πρόσωπα που επικαλούνταν συχνότερα ο ποιητής και θυμάται τη «ζεστή» κάμαρά του και την Παναγία την Παντοχαρά. Αποκαλεί την ποίηση του ΕΛΥΤΗ «άλλη όψη της υπερηφάνειας», τα ποιήματά του «κίνηση ζωής» και τον πεζό του λόγο «ισοϋψή» με τον ποιητικό του, εκθειάζει το «διονυσιασμό» του για να δημιουργήσει και εξηγεί «τι πρέπει να είναι ο άνθρωπος»: «Ηλιοπότης και ακριδικτόνος». Στο πορτρέτο-αφιέρωμα στον ποιητή προβάλλεται φωτογραφικό υλικό με τους δύο άνδρες
  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000060189&tsz=0&autostart=0

 86. Αρκεσινεύς said

  Στη διαφήμιση της Ν.Δ. ο Σαμαράς καλεί τους ‘Ελληνες «δώστε μου τη δύναμη ενός έθνους».
  Σφετεριστές, ιερόσυλοι, εθνοκάπηλοι. Κάτι καινούργιο; όχι βέβαια, απλώς και τα 3 μαζί.

 87. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 88. eran said

  Για να χαρεί ο Νικοκύρης ξαναθυμίζω ότι οι μπούκις παίζουν την πρωθυπουργία Τσίπρα 1 προς 7,5 ενώ την πρωθυπουργία Βενιζέλου 1 προς 10. Και θεωρούν φαβορί τον σύριζα για τρίτο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, το ανέκδοτο με τους δωρητές σώματος το ξέρουμε, ας πράξουμε αναλόγως.

 89. Αρκεσινεύς said

  http://www.antinews.gr/2012/05/03/159430/

 90. gryphon said

  Απο διάφορα αποσπασματα ομιλιών τού Σαμαρα που έχω ακουσει η διαβασει κατά καιρούς είχα τήν εντυπωση πως έχει μια προτίμηση στον Καβαφη μαλλον παρα στον Ελυτη.Οχι πως πιστευω οτι του λενε τιποτα η ο ενας η ο αλλος αλλα προτιμα να διανθιζει τόν λογο του με διαφορα (ψευδο)καβαφικου τυπου αποφθεγματα που πιστευει μαλλον πως εντυπωσιαζουν περισσοτερο.Και διαφορες παροιμιωδεις φρασεις που τις πεταει ετσι στήν τύχη σέ σημεια που δεν ταιριαζει.Υποψιαζομαι πως πρεπει να εχει καποια ομαδα επιφορτισμενη με αυτο το εργο.Να ξεφυλλιζουν λογοτεχνικες συλλογες αλλα κυριως να ψαχνουν για αποφθεγματα τυπου «λογια μεγαλων ανδρών» για να τα εχει στο ρεπερτοριο του. Καθε φορα που τον ακουω ολο και θα πει κατι και καλα βαθυστοχαστο και σκεφτομαι καπου το εχω ξανακουσει αυτο καποιος το εχει πει αλλα σπαω το κεφαλι μου και δεν μπορω να το βρω.Η ειναι αρκετα πονηρος και το παραλλαζει λιγο η δεν τα αποστηθιζει καλα και λεει οτι του κατεβει εχοντας τα ολα μπλεγμενα στο μυαλο του.

 91. NM said

  Τι να κάνει κι αυτός ο μαύρος;

 92. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Και λοιπόν; Κάποτε ο Λύσανδρος βούτηξε τα πλοία, επέβαλε την ολιγαρχία και… απεσύρθη. Οι αθηναιοι συνέχισαν να εγκληματούν, αρχίζοντας από τον Σωκράτη.
  Αυτή τη χώρα μόνο οι Αλκιβιάδηδες τη σώζουν

 93. 85
  >αυτη την εντύπωση μου δίνει κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της, ακόμα κι αν έχει δίκιο.

  Δίκιο έχεις.
  Πάντα έχεις δίκιο. Ακόμα κι όταν έχεις άδικο… δικαίως το έχεις!

 94. sarant said

  92: Ούτε αυτό το είχα δει!

  93: Ο Λύσανδρος βέβαια ήταν από άλλη χώρα, τότε.

 95. @78: Έκανα ένα λάθος και μόνον όσον αφορά το «απέχει το 80%,» όπου εννοούσα «εάν απέχει το 20%» (δηλαδή, εάν το μόνο μέρος από το σύνολο των ψηφοφόρων που συμμετέχουν είναι το 80%).

  Τις εξυπνάδες περί χλωμής σχέσεως με τα μαθηματικά και τα σταθερά ποσοστά (αλήθεια, πριν την αρχαιότητα μεταβάλλονταν, δηλαδή;!) δεν τις σχολιάζω περαιτέρω. Να εξηγήσω μόνο πώς προκύπτει, για να καταλαβαίνει ο κόσμος:
  1. Έστω ότι 1.000.000 είναι ψηφοφόροι σ’ ένα πληθυσμό.
  2. Έστω ότι απέχει το 20%, δηλαδή 200.000.
  3. Έστω ότι, από αυτούς που συμμετέχουν (το 80% των ψηφοφόρων, δηλαδή 800.000), το 20% (160.000) ψηφίζουν ΚΑΤΙΤίΣ.
  4. Οπότε, ενώ το πραγματικό ποσοστό του επί του συνόλου των ψηφοφόρων είναι 16%, το φαινομενικό είναι 20%.
  5. Αυτό επιβεβαιώνεται απλούστατα από το γεγονός ότι το 100% είναι το 125% του 80%.

  Για παρόμοιο παράδειγμα και προβληματισμό των συμμετεχόντων, βάζω το εξής άλλο παράδειγμα:
  1. Έστω κόμμα με ποσοστό 20%.
  2. Έστω κόμμα με ποσοστό 40%.
  3. Ποιες οι σχέσεις τους επί του συνόλου, αλλά και μεταξύ τους;
  Απάντηση: διαφορά 20% επί του συνόλου (στο 100% του), καθώς και διαφορά 100% του δεύτερου προς το πρώτο (διπλάσιο).

  Δε διαφωνώ, φυσικά, ότι στους ψηφοφόρους (άρα και στα «μη έγκυρα») προσμετρώνται και άτομα που δεν μπορούν πλέον να ψηφίσουν ή που είναι σε κατάσταση τέτοια ώστε πρακτικά τους είναι δύσκολο και δε ψηφίζουν. Λογική ένσταση, μόνο που δεν προκύπτει ότι δεν υπάρχει συμβολή των ανθρώπων που επιλέγουν να μη ρίξουν έγκυρο ψηφοδέλτιο στο αποτέλεσμα.

  Πάλι, η αλήθεια παραμένει: το προηγούμενο παράδειγμα με την αποχή του 20% ισχύει κάλλιστα και με πραγματική αποχή 5% (οπότε, παραδείγματος χάριν, ένα κόμμα χρειάζεται το 2,857142…% αντί για το 3%, ενώ ένα κόμμα με φαινομενικό 40% έχει ψηφιστεί αντιστοίχως από το πραγματικό 38,095238…% όσων μπορούν να ψηφίσουν [συν των πραγματικώς απεχόντων, κ.λ.π.]). Το θέμα είναι ότι παρανόησες αυτό που είπα.

  Προφανώς ο φαινομενικώς απέχων που αδυνατεί να ψηφίσει δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Όσοι είναι πραγματικά ικανοί να ψηφίσουν, όμως, και οι οποίοι απέχουν (πραγματικοί απέχοντες) συμβάλλουν ως άνωθι στο εκλογικό αποτέλεσμα.

  Τι εννοώ: κάθε ικανός ψηφοφόρος αποτελεί μέρος του λαού που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα (κι εάν ακόμη κάτι τέτοιο δυσχεραίνεται από τον εκλογικό νόμο), οπότε το ποσοστό των μη εγκύρων, εξαιρούμενο από το σύνολο των ψηφοδελτίων που καθορίζουν το αποτέλεσμα, ουσιαστικά μειώνουν το σύνολο που αποφασίζει για όλους και αυξάνει την ποσοστιαία δύναμη των εγκύρων ψηφοδελτίων (όπως προανέφερα).

  Το θέμα δεν είναι αν είναι εγγεγραμμένοι 1.000.000 και ψηφίζουν 800.000, μα εάν μπορούν 1.000.000 και ψηφίζουν 800.000!

 96. Να που πέτυχα στο άσχετο και αναφορά του «άσπρου» ως θετικού (όπως και «ασπροπρόσωπος,» πλάκα-πλάκα) παράλληλα στις εκλογές: παράκληση τηλεοπτικού παράγοντα να μην επιτρέψουμε στους ηλικιωμένους (έως και να τους αποτρέψουμε) να ψηφίσουν. Το απόσπασμα: «Δε θα δούμε άσπρο… άσπρη μέρα.»

 97. 24

  Η ετυμολόγηση του «αμαυρόν» από το «μαρμαίρω» αποδίδεται στον Φιλόξενο αλλά δεν αναφέρεται — ούτε αυτή ούτε καμμιά άλλη — στα «Σχόλια στον Όμηρο» του Θεσσαλονίκης Ευστάθιου (αν και αναφέρει αλλού τον Φιλόξενο). Δεδομένου επίσης ότι αρκετές (16) μορφές και παράγωγα του «μαρμαίρω» εμφανίζονται στον Όμηρο ενώ το «αμαυρόν» εμφανίζεται μόνο 2 φορές — και μάλιστα σε διάστημα 12 στίχων («Οδύσσεια» 4.824 & 4.835) και στην ίδια ακριβώς μορφή και πρόταση («τὴν δ’ ἀπαμειβόμενον προσέφη εἴδωλον ἀμαυρόν») — με κάνει να γέρνω προς την διασθητική άποψη ότι πρόκειται για παραετυμολόγηση.

  [Δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε την γνώση να κρίνω διάφορες άλλες ετυμολογήσεις από τα σπαράγματα του Φιλόξενου που βρίσκω στο TLG.]

 98. Mπετατζής said

  Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το μαύρο χρώμα πολιτικά πρέπει να το χαρίσουμε στο φασισμό. Νομίζω μόνο από τους μελανοχίτωνες και τους φρανκιστές και μετά το μαύρο χρώμα αποδόθηκε σε αυτούς. Άλλωστε οι φασίστες πάντα έκλεβαν και οικειοποιούνταν ό,τι τους βόλευε. Πολέμιοι του φασισμού, αναρχικοί, επαναστατημένοι εργάτες στην Αμερική και λοιποί αχαρακτήριστοι, χρησιμοποιούσαν το μαύρο χρώμα στις σημαίες τους πολύ πιο πριν. Έχω την εντύπωση ότι το μαύρο συμβόλιζε την απελπισία της εργατικής τάξης. Το πράμα θέλει μελέτη και τεκμηρίωση όμως και δεν έχω τα φόντα. Το παρακάτω τραγουδάκι πάντως (από τον ισπανικό εμφύλιο) συμφωνεί με την άποψη του Νικοκύρη. Είναι και επίκαιρο μου φαίνεται.

 99. sarant said

  Το μαύρο χρώμα μπορεί συνολικά να μην το χαρίζουμε στον φασισμό, αλλά όταν λες «αυτός είναι μαύρος» εννοείς δεξιός έως ακροδεξιός. Θυμάμαι και τον παππού μου που το χρησιμοποιούσε πολύ -και το «μαυρεπίμαυρος» για ακόμα χειρότερους.

 100. spiral architect said

  Το μαύρισμα θέλει ηρεμείαν κατά Μποστ
  και κάλπη σωτηρίας κατά Γιάννη Ιωάννου. 🙂

 101. Mπετατζής said

  100. Ναι, δε διαφωνώ καθόλου, απλώς αναρωτιέμαι, από πότε και γιατί συνδέθηκε ο φασισμός με το μαύρο ;; με δεδομένη και την προηγούμενη διαφορετική χρήση του χρώματος πολιτικά. Η εντύπωσή μου χωρίς να το χω εξαντλήσει, είναι ότι συνδέθηκε από τους μελανοχίτωνες και μετά, όπως λέω και στο προηγούμενο σχόλιο.
  Ξαναβάζω επίκαιρο τραγουδάκι με μαύρες σημαίες http://www.youtube.com/watch?v=XLX62JqIgh8

 102. @98: Ευχαριστώ πολύ! 🙂

  @99, 100, 102: Το μαύρο γενικότερο συνδέεται πλέον ειδικά με τον απόλυτο, ενίοτε με το ρηξικέλευθο, το σκληροπυρηνικό και πολλά, πολλά διαφορετικά φαινόμενα. Οι ίδιοι οι αναρχικοί το χρησιμοποιούν, όπως και άλλα σχήματα μη δεξιά, ενώ είναι γνωστή και η σύνδεση του μαύρου με ομάδες όπως οι Τεύτονες (αλλά και σε κάποια λάβαρα κ.λ.π. των Ναϊτών)… Δηλαδή, η αντίληψη περί χρώματος ποικίλει (π.χ. υπάρχουν λαοί που συνυφάζουν το μαύρο με το πράσινο).

 103. Για τη σχέση κομμάτων κάτω του 3% και την επίτευξη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος (με το δώρο των 50 εδρών):

  http://p.twimg.com/AsATLFmCAAAbvu7.jpg:large

  Από την Singular-Logic μέσω τουίτερ.

 104. Αρκεσινεύς said

  καλησπέρα,

  Στον Οι. επί Κ. του Σοφοκλή στ. 1018 ο Κρέοντας αναφερόμενος στον Οιδ. ρωτά το Θησέα: Τι δήτ’ αμαυρώ φωτί προτάσσεις ποείν;
  Εδώ η λ. αμαυρός σημαίνει τυφλός, αόμματος.

  Τυφλοί πολιτικά και αόμματοι είναι όλοι αυτοί οι κάθε απόχρωσης του μαύρου οπαδοί.

 105. gpoint said

  #96
  Γρ’aφεις (και με δικαιώνεις)
  «4. Οπότε, ενώ το πραγματικό ποσοστό του επί του συνόλου των ψηφοφόρων είναι 16%, το φαινομενικό είναι 20%.»
  Ξέχασες κάτι φίλε (φταίει η χλωμάδα) τον ορισμο του ποσοστού ενός κόμματος :
  είναι ο αριθμός των ψήψων που έλαβε προς το σύνολο των ψήφων
  και φυσικά όχι προς το σύνολο των εγγεγραμμένων
  Ποσοστό ορίζεται η σχέση δύο ομοίων πραγμάτων παραδείγματος χάριν πόσες μαύρες γάτες υπάρχουν στο σύνολο των γατών (12 στις 40 δλδ 30% )και όχι στο σύνολο των κατοικιδίων όπως λες εσύ (όπου θα μπορούσε να είναι 12 στις 100 δλδ 12%)

  Αν δεν με εμπιστεύεσαι ρώτα ενα μαθηματικό γνωστό σου ή ανάτρεξε στα γυμνασιακά βιβλία. ο αριθμός των ψήφων προς το σύνολο των εγγεγραμμένων δεν έχει σχέση με «πραγματικό ποσοστό» είναι ενα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ αλλά χρησιμοποιείται από όσους δεν αντέχουν την αλήθεια των μαθηματικών

 106. Immortalité said

  Με αφορμή το σχόλιο του Μπετατζή στο 99 θυμήθηκα αυτό (που έχει και μαύρο… )
  Ξένος δεν είσαι όταν έρχεται η μπόρα
  η μαύρη ώρα κι εσένα θα βρει

 107. Μιχαλιός said

  Μαύρες σημαίες για όλα τα γούστα εδώ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_black_flags
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Standard

  Και φυσικά «Το μαύρον σημαίνει τον υπέρ πατρίδος και ελευθερίας τίμιον θάνατον» (Ρήγας, Παράρτημα στην Επαναστατική προκήρυξη της Βγέννης)

 108. sarant said

  107: Το είχα ξεχάσει αυτό -στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος βέβαια

 109. Immortalité said

  @109 Προχτές άκουγα τον δίσκο.Όλος εξαιρετικός… Και είναι από αυτούς που δεν έχω σε ψηφιακή μορφή. Όταν άκουσα το οριζινάλ από τη Δαλιδά μου φάνηκε παράταιρο που ο στίχος δεν είναι πολιτικός…

 110. 110

  Άλλη μία Ελληνικού ενδιαφέροντος μίμηση του αρχικού: Le Souvenir

 111. Immortalité said

  @111 Απαπαπα! Δεν την παλεύω καθόλου την κυρία! 🙂
  Ακούς τη Μοσχολιού και θέλεις να πάρεις τα όπλα…

  Άσχετο: Ξέρει κανείς τι κάνει ο Μπουκάν; Είναι καλά; Είναι καιρό χαμένος…
  (και ο Ηλεφού αλλά λιγότερο νομίζω)

 112. 112

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρήση του «παλεύω»!

 113. Immortalité said

  @113 Καθιερωμένη δεν είναι;

 114. 114

  Στην Κρήτη; 🙂

 115. Immortalité said

  @115 Αστειάκια 🙂 Δεν μπορεί να το λέω μόνο εγώ! Δηλαδή εσείς δε λέτε πχ αυτόν τον κωλοτούμπα δεν τον παλεύω καθόλου όμως!

 116. Μαρία said

  Απαγορευμένα παιχνίδια, 1952

 117. Νέο Kid Στο Block said

  Βάλτε τώρα που γυρίζει!!
  Όλα γίνονται σ’αυτή την πλάση ρε!
  Εδώ πήρε πρωτάθλημα η Α.Ε.Λ (Αθλητική Ένωση Λεμεσού) 🙂 😆
  (Το προηγούμενο το είχε πάρει επί Αγγλοκρατίας 🙂 )

 118. […] σκίτσο είναι από το blog του Νίκου Σαραντάκου Share this:TwitterFacebookEmailLike this:LikeBe the first to like this post. from → […]

 119. Μπουκανιέρος said

  Μαύρος είσαι, μαύρα φορείς, μαύρον καβαλικεύεις.

  112 Μην ανησυχείς.

 120. Immortalité said

  @120 Αφιερωμένο! 🙂
  Καιρό σε μελετάω…

  Θέλου’ να μπούνε σ’ ορδινιά, γιατί άλλοι δεν έλειπα’,
  όντε γρικούν από μακρά σα βούκινο κ’ εκτύπα.
  Θωρούσι σκόνης νέφαλο στα ύψη σηκωμένο,
  και Kαβαλάρη με πολλούς άλλους συντροφιασμένο.
  Mαύρο φαρί, μαύρ’ άρματα, και μαύρο το κοντάρι,
  μαύρη ήτονε κ’ η φορεσά τουνού του Kαβαλάρη.

  Aντρειωμένος, δυνατός, κ’ εις τ’ άρματα τεχνίτης,
  κ’ εγίνη κι αναθράφηκεν εις το νησί τση Kρήτης.
  Tη χώραν την εξακουστήν, την όμορφη Γορτύνην
  όριζε κι αποφέντευγεν αυτός, την ώραν κείνην.

  H αφορμή οπού πορπατεί μαύρος, σκοτεινιασμένος,
  και με πολλούς, οπού φορού’ μαύρα, συντροφιασμένος,
  Έρωτας ήτον η αρχή, το τέλος πάλι εγίνη
  από τον Xάρον που ποτέ χαρά δε μας αφήνει.

 121. sarant said

  120: Ωπ, επανεμφάνιση! 🙂

 122. Αυτό πώς το ξεχάσαμε;
  «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…»

 123. sarant said

  Έλα ντε!

 124. RaspK said

  @106: Γράφεις:
  « Γρ’aφεις (και με δικαιώνεις)
  “4. Οπότε, ενώ το πραγματικό ποσοστό του επί του συνόλου των ψηφοφόρων είναι 16%, το φαινομενικό είναι 20%.”
  Ξέχασες κάτι φίλε (φταίει η χλωμάδα) τον ορισμο του ποσοστού ενός κόμματος :
  είναι ο αριθμός των ψήψων που έλαβε προς το σύνολο των ψήφων
  και φυσικά όχι προς το σύνολο των εγγεγραμμένων»
  Πρώτον, τα περί χλωμάδας μόνον εσένα θα ζημιώσουν εν τέλει, αφού και φωνάζεις και κλέφτης βγαίνεις.

  Αυτό που λες είναι το ποσοστό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε το κόμμα. Πάμε παρακάτω, πάλι:

  « Ποσοστό ορίζεται η σχέση δύο ομοίων πραγμάτων παραδείγματος χάριν πόσες μαύρες γάτες υπάρχουν στο σύνολο των γατών (12 στις 40 δλδ 30% )και όχι στο σύνολο των κατοικιδίων όπως λες εσύ (όπου θα μπορούσε να είναι 12 στις 100 δλδ 12%)»
  Αυτό που λες είναι κλασσικότατο σφάλμα. Αν μη τι άλλο, μπορεί να μας ενδιαφέρει κάλλιστα μια τέτοια σχέση (π.χ. πόσοι είναι πρόθυμοι να έχουν κατοικίδιο μαύρη γάτα, με τη φήμη που έχουν). Ομοίως κι εν προκειμένω: όσον αφορά το εκλογικό θέμα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά μεγέθη που μας ενδιαφέρουν πολύ:
  1. Τα ποσοστά των εγκύρων ψηφοδελτίων (που καθορίζουν τις έδρες, τελικώς).
  2. Τα ποσοστά που πήραν από τον κόσμο που θα μπορούσαν να ψηφίζουν.

  Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε μία φορά δεν καταπιάστηκες με την απλή μαθηματική εξήγηση που έδωσα (και τέτοια θέματα προκύπτουν καθημερινά στον κλάδο μου, δηλαδή πραγματικά έναντι φαινομενικών μεγεθών), οπότε τις επιθέσεις περί της χλωμάδας ούτε με απασχολούν ούτε που έχουν και βάρος. Νομίζεις ότι αποτελεί λογικό επιχείρημα ή δυνατό χαρτί στην όποια συζήτηση; Ή απλώς αρνείσαι να εξετάσεις ακόμη εάν έσφαλες;

  «Αν δεν με εμπιστεύεσαι ρώτα ενα μαθηματικό γνωστό σου ή ανάτρεξε στα γυμνασιακά βιβλία. ο αριθμός των ψήφων προς το σύνολο των εγγεγραμμένων δεν έχει σχέση με “πραγματικό ποσοστό” είναι ενα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ αλλά χρησιμοποιείται από όσους δεν αντέχουν την αλήθεια των μαθηματικών»
  Ουδέποτε μίλησα για εγγεγραμμένους ως το θέμα που έφερα στο προσκήνιο. Μόνον εσύ εμμένεις ότι γι’ αυτούς μιλάω.

  Άκου και ίσως τελικώς εννοήσεις:
  1. Έστω εγγεγραμμένοι 1.200.000.
  2. Έστω δε, ικανοί είναι 1.000.000.
  3. Έστω ψηφίζουν μόνο 800.000…
  4. Εγώ σου λέω πως απέχουν πραγματικά μόνο 200.000, δηλαδή το 20%.
  5. Εάν έλεγα τα όσα νομίζεις ότι λέω, θα μιλούσα για το ⅓ των ψηφοφόρων (400.000/1.200.000).
  6. Το 20% των εγκύρων είναι 800.000 * 0,2 = 160.000, δηλαδή το 16% των ικανών ψηφοφόρων!
  7. Σε απλά ελληνικά, εάν ψήφιζαν όλοι και δεν ψήφιζαν το κόμμα αυτό που πήρε 20%, τότε θα έπαιρνε μόνο 16%!

 125. #113 Εδώ η αμετάβατη χρήση, αλλά παίζει και με αντικείμενο, όπως της Ιμόρ.

 126. Immortalité said

  @126 Μερσί για τη βιβλιογραφία 😉

 127. 125, 106 κ.λπ. Παιδιά, αν μου επιτρέπετε μια μικρη παρέμβαση στη συζήτησή σας, το θέμα για το οποίο έχει γίνει ντόρος τον τελευταίο καιρό σχετικά με την αλλαγή των ποσοστών δεν έχει να κάνει τόσο με την αποχή, πραγματική ή πλασματική, αλλά με την ψήφο προς κόμματα που τελικώς δεν θα μπουν στη Βουλή. Λέει δηλαδή η θεωρία (δεν έχω εξετάσει την εγκυρότητά της):

  Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: (Αδιάφορο)
  Ψηφίζουν: 1000
  Άκυρα / Λευκά: 100
  Αθροιστικά, ψήφοι προς κόμματα που είναι λιγότεροι των 27ψ / κόμμα (3% των 900 [1000 ψηφίσαντες – 100 λ/ά]): 200
  Ψήφοι με βάση τους οποίους βγαίνουν τα τελικά ποσοστά για την κατανομή των εδρών στη Βουλή: 700 (1000 – 100 – 200)

  Μα αυτή τη λογική λοιπόν, αν ισχύει, αν οι Βένετοι πάρουν 200 ψήφους, δεν θα τους αποδοθεί το 200 * 100 / 1000 = 20%, αλλά το 200 * 100 / 700 = 28,57%.

  Δηλαδή, η συζήτηση γίνεται όχι τόσο για πραγματικά ή πλασματικά μεγέθη, αλλά για το αν οι έγκυροι κατά τα άλλα ψήφοι προς μικρά κόμματα, που δεν μπαίνουν στη Βουλή, λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του ποσοστού των άλλων κομμάτων, και τελικά στη διαμόρφωση του μέτρου και την κατανομή των εδρών, και για το αν ένα κόμμα το οποίο, ανεξάρτητα από τη συζήτηση που έχετε, έχει στην καλύτερη περίπτωση 20%, εμφανίζει ποσοστό 28,57%.

 128. RaspK said

  @128: Ναι, καθότι δε συμμετέχουν καν στην κατανομή των εδρών! (Άρθρο 99 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012.) Οπότε η ψήφος στα κόμματα τούτα συνιστά (δυστυχώς) ουσιαστικά κι άλλο ένα «μη έγκυρο» (δηλαδή, δεν προσμετράται).

 129. Εδώ επιχρωματισμένο το σχέδιο του Μποστ.

  Γιάννης

 130. sarant said

  Μπράβο, Γιάννη!

 131. Αλλά Νίκο μου στη λέξη «επιχρωματισμένο» μου άλλαξε αυτόματα το λίκνο προς το άρθρο σου.

  Γιάννης ακούγοντας τα πρώτα έξιτ πολς

 132. gpoint said

  125 & 128

  Να ξεκινήσω από το 7 του 125 όπου φανερώνεται και πάλι η …χλωμάδα. Αγαπητέ γράφετε το εξής λάθος γιατί οι αυθαιρεσίες είναι λάθος

  Σε απλά ελληνικά, εάν ψήφιζαν όλοι και δεν ψήφιζαν το κόμμα αυτό που πήρε 20%, τότε θα έπαιρνε μόνο 16%!

  Αυτό κάνουν όλοι όσοι θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα που τους βολεύουν γιατί οι αριθμοί τους διαψεύδουν και κάτι εξυπνάκηδες εκλογοβλάκες στην τιβί. Κανείς δεν ξέρει τι θα ψήφιζε αυτός που απέχει επειδή μάλιστα οι απέχοντες (ζωντανοί και νεκροί) είναι πάντοτε πάνω απ΄20 % και τυχαίο δείγμα (δεν είμαστε το 45 που το ΚΚΕ έδωσε γραμμή για αποχή) το λογικό και σίγουρο είναι ότι η κατανομή των ποσοστών <b?και στους απέχοντες θα είναι ίδια, δηλαδή για λόγους χλωμάδας αν το Α κόμμα πήρε 20 ψήφους στους 80 (ποσοστό 25%) και 20 απείχαν, αν ψήφιζαν αυτοί οι 20 τ0 Α κόμμα θα έπαιρνε το 25% των 20 ψήφων δηλαδή 5 και θα είχε 20+5 =25 ψήφους στους 100 με προφανές ποσοστό

  Το λάθος που κάνετε είναι ότι το άθροισμα των ποσοστών πρέπει να είναι 100 ενώ εσίς το βγάζετε 80 δίνοντας 20% στην αποχή ενώ η αποχή δεν μετριέται επί των ψήφων αλλά επί των εγγεγραμμένων και φυσικά κανεις δεν ασχολείται με ποσοστό κόμματος επί των …εγγεγραμμένων παρά μόνο πονηροί για να μειώσουν την πραγματική δύναμη οποιουδήποτε κόμματος, γιατί φυσικά λοταν δίνεις 20 % στην αποχή μειώνεται κατα 20 ^ η δύναμη ΟΛΩΝ των κομμάτων.

  Οσο για την άλλη ιστορία με τις 30 στους 1000 που γίνονται 1001 και κόβουν την είσοδο ενός κόμματος στην βουλή, ισχύει αναλογικά όσο ότι και το 29 στα 999 μπορεί με μια ψήφο να γίνει 30 στα 1000 και να το βάλει μέσα στην βουλή.και εδώ η ψήφος χρωματίζεται κατά περίπτωση όπως βολεύει

 133. RaspK said

  @133: Πρώτα στο άλλο θέμα και μετά θα πω και για τα δικά μου.

  Το μοίρασμα των εδρών έχει ως εξής.
  1. Παραγράφονται τα ψηφοδέλτια που δεν είναι έγκυρα (άκυρα και «λευκά»).
  2. Παραγράφονται τα ψηφοδέλτια που συγκέντρωσαν κόμματα χωρίς να φτάσουν το 3% μετά την παραγραφή.
  3. Μοιράζονται οι 250 έδρες βάσει του ακεραίου, μετά τις δύο παραγραφές (π.χ. 5,82% → 5%· 250 × 5% = 12,5 → 12).
  4. Μοιράζονται οι λοιπές έδρες από τις 250, ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα δεκαδικά.
  5. Στο τέλος, το κόμμα με τις περισσότερες έδρες εξ αυτών παίρνει άλλες 50 bonus (υπό συνθήκες, μπορεί και σχηματισμός).

  Δείτε και το παράδειγμα του ανθρώπου, σωστά τα λέει (δηλαδή, ενώ ψήφισαν 1.000 και το κόμμα μόνο 200, μετράνε για 285)!

  Στο ψητό, τώρα…

  Αρχικά, δεν ισχύει ότι όσοι απέχουν (επαναλαμβάνω: μιλάω για το πραγματικό ποσοστό αποχής, δηλαδή το ποσοστό εκείνων που δεν ψήφισαν ενώ είναι ικανοί να ψηφίσουν, όχι των εγγεγραμμένων ανεξαρτήτως της πραγματικότητας) είναι λογικό ότι θα ισομοιράζονταν στα επιμέρους κόμματα. Κακώς μιλάτε για χλωμάδα, εάν πρόκειται να πετάτε τέτοιες εξυπνάδες.

  Ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων που επέλεξαν την αποχή ενώ είναι ικανοί να ψηφίσουν, προκύπτει άμεσα ότι δεν είναι λογικό κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει, επί παραδείγματι, προφανή και λογική βάση ν’ απέχει αυτός που θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, επί παραδείγματι, εάν δεν απείχε. Απέχει, ακριβώς επειδή δεν έχει την πρόθεση να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Άρα, εάν έκανε φιλότιμη μελέτη των δεδομένων και λειτουργούσε ανάλογα, ενώ δεν επιζητεί να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, προφανώς και θα ψήφιζε κάτι άλλο! (Μέχρι στιγμής δε μ’ έχουν διαψεύσει τίποτε αριθμοί, παρά τα παχιά λόγια σας. Ίσα που τους αγγίξατε, αλλά μόνον ξόφαλτσα και με βάση το ατόπημα που καταθέσατε.)

  Το δεύτερο λάθος που κάνετε και αποδεικνύει το δικό σας σκάλωμα: μιλάω για πολλά διαφορετικά ποσοστά!
  1. Το ποσοστό επί του συνόλου που απείχε πραγματικά (όχι νεκροί και όχι μετανάστες, π.χ.): 20%.
  2. Το ποσοστό επί του συνόλου που ψήφισε: 100% – 20% = 80%.
  3. Το ποσοστό επί του συνόλου των ψηφισάντων που ψήφισε: 20%.
  4. Το ποσοστό του, επί του συνόλου των ικανών ψηφοφόρων: 16%.

  Δεν είναι περίπλοκο και φυσικά δεν είναι αντίθετο στα μαθηματικά: φαινομενικό ποσοστό λέγεται, επειδή δεν αντιστοιχεί στο σύνολο των ικανών ψηφοφόρων, ειδικά με νόμους που παραγράφουν λευκά και μικρά κόμματα. Το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων αξίζει κάλλιστα τούτον το χαρακτηρισμό επί του παρόντος εκλογικού νόμου, επειδή, με πραγματικώς απέχοντες (επιμένω, όσο κι αν κωλύεστε να το βάλετε στο μυαλό σας) και παραγραφές 20% επί του συνόλου, ισχύει αυτή η αύξηση!

  Κατανοώ, φυσικά, γιατί δεν προσμετράται η αποχή ως μέρος του συνόλου (ειδάλλως, άντε βρες πόσοι ζούνε, γιατί δεν ήρθαν στις εκλογές και πάει λέγοντας — είναι απλώς αδύνατον). Μόνο που δε λέω αυτό. Εννοώ: πως, όσοι επιλέγουν να μην πάνε στις εκλογές ή να ρίξουν άκυρο, ενώ θα συμμετείχαν, αντικειμενικά διαμορφώνουν το αποτέλεσμα και ως εκ τούτου πρέπει να εξετάσουν εάν κάτι τέτοιο είναι θεμιτό.

  Πάμε άλλη μία:
  1. Έστω 1.000.000 πολίτες που θα ψήφιζε, μόνο που αηδιάζει και το 20% (200.000) πάνε πάσο.
  2. Οι άλλοι 800.000 πολίτες ψηφίζουν. Το 20% εξ αυτών ψηφίζει το ΚΑΤΙΤίΣ.
  3. Το ΚΑΤΙΤίΣ, λοιπόν, έλαβε ποσοστό 20%. Το ποσοστό των ικανών ψηφοφόρων που το ψήφισε είναι το 16%, όμως.

  Μπορούμε να κάνουμε και την εφαρμογή των προαναφερθέντων στο αποτέλεσμα, πάντως, των τωρινών εκλογών.

  Κατανοώ, βέβαια, την παρανόηση περί αποδυνάμωσης όλων των κομμάτων κατά 20%. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με το μέρος που τους ψήφισε, από το σύνολο αυτών που μπορούσαν να τους ψηφίσουν.

 134. RaspK said

  Κάτι ακόμα: γράφω για την αποχή, επειδή αυτή προφανώς και είναι το πρόβλημα που σας έχει φάει. Αυτό που έχω πει πολύ νωρίς, όμως, είναι ότι ουσιαστικά μιλάμε για «μη έγκυρα,» δηλαδή, τα λευκά και τα άκυρα, επίσης, αλλά και τα μικρά που δεν περνάνε στη Βουλή… Στην ουσία, το θέμα είναι ότι έχετε σκαλώσει στην αντίληψη ότι, εφόσον κάποιος απέχει, δεν μπορεί να επηρεάζει το αποτέλεσμα, καθώς δε συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των ανθρώπων που ψήφισαν.

  Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δε θα υπήρχε καν το φαινόμενο http://en.wikipedia.org/wiki/Participation_bias

 135. RaspK said

  Απαντώντας λοιπόν και πάλι στο φίλτατο Κώστα.
  @128: Δύο είναι τα ποσοστά που μπορούμε να ξεδιαλύνουμε άμεσα πως συμβάλλουν στο εκλογικό αποτέλεσμα:
  1. Άκυρα/Λευκά επί του συνόλου των ψηφισάντων: ~2,36%.
  2. Κόμματα εκτός Βουλής: ~19.03%.

  Από τ’ άνωθι, προκύπτει ότι το ποσοστό των ψηφισάντων του οποίου η γνώμη αντικατοπτρίζεται στη Βουλή είναι ~79,1%! Άρα, κάθε κόμμα που πέρασε το ξεσκαρτάρισμα του 3% παίρνει το ~126% των εδρών που θα δικαιούταν.

 136. […] αλλά μάλλον η αρχική πηγή ήταν προχτεσινή ανάρτηση στο ιστολόγιο του Νίκου, δεν την είχα πάρει χαμπάρι, διορθώνω λοιπόν!) […]

 137. 110

  Ξανακούγοντας το τραγούδι της Δαλιδά … προσέχω τον «Καιρό των κερασιών» (Le Temps des cerises) … που πολύ πρόσφατα γέννησε χαριτωμένο λογοπαίγνιο!

 138. sarant said

  Καλό!

 139. Immortalité said

  Το πρωί το άκουγα και λέω το ξεχάσαμε. Ωδή στο μαύρο. Έχει και ένα στίχο που επιβεβαιώνει το 99 του Μπετατζή δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το μαύρο χρώμα πολιτικά πρέπει να το χαρίσουμε στο φασισμό.

  Τους είδε μαύρους νόμιζε
  με φίλους πως θα κάνει

 140. Andreas Tsapis said

  Σήμερα πεθαίνει ο «παλαιός» δικομματισμός. Ζήτω ο «νέος» δικομματισμός.

 141. Μεσημέριασε! Πείνασε κανείς; Αφήνω εδώ αυτά τα σαντουιτσάκια!

 142. Νέο Kid Στο Block said

  142. Για την εφορευτική είναι; (Νικό, Σταζυμπό, ετσετερά…) ή για μάς τσι ψηφοφόροι; 🙂
  (πώς μπορεί ένας μορφωμένος και κατά βάσει καλλιεργημένος άνθρωπος να ξεφτυλίζεται έτσι ρε γμτ; 😦 )

 143. Ακριβώς αυτό, ΝεοΚίντ 😦

 144. cronopiusa said

  λατρευω το ραδιόφωνο
  La Bañera de Ulises
  ψήφισα, ήταν εκεί και η κυρία Δούνια (ντυμένη)

 145. sarant said

  142-144: Έλα ντε!

 146. physicist said

  Και τα παραδιπλανά πάντως από πιτσερίες και κέτερινγκ είναι. Σε εκλογικό τμήμα τα βρήκες αυτά, Σκύλε, ή στο άσχετο;

 147. physicist said

  ΥΓ, σε λάθος νήμα γράφουμε, αυτό είναι το περί μαυρίσματος και αντιηλιακών από το 2012. Προόδευσε ο κόσμος από τότε, υπάρχει νεότερο νήμα.

 148. μήπως να πάτε στο 15;

 149. Στο τουήτερ, ακόμα δεν έχω βγει απ’ το σπίτι.
  Και, ναι, μου πήρε μισή ώρα να καταλάβω το μπέρδεμα.

 150. physicist said

  Υπάρχουν περίεργα πράματα στη φωτογραφία: ο αριθμός 18111 ανήκει σε μια πιτσαρία στο Χαλάνδρι, που απέχει πολύ από την Α’ Αθηνών. Οι άλλοι δύο τηλεφωνικοί αριθμοί αρχίζουν με εννιάρια, που αν θυμάμαι καλά είναι στα νότια προάστια, και πάλι δεν έχουν και πολλά με την Α’ Αθηνών. Επιπλέον, τον αριθμό 210 9028003 δεν τον βρήκα στον αντίστροφο.

  Ξέρω, σαχλαμάρες. Όμως έχει πλάκα να παίζεις τον ντετέκτιβ από το Διαδίκτυο και η όλη μου συμμετοχή στις εκλογές είναι βίρτσουαλ ούτως ή άλλως.

 151. Φυσικέ, η πιτσαρία είναι πλέον δίκτυο πιτσαριών και κάνει διανομές σε όλη την Αθήνα.
  Πήρα τον αριθμό και μου βγήκε η ίδια πιτσαρία.

 152. physicist said

  #152. — Γεια σου ρε Σκύλε, τσίφτη και καραμπουζουκλή! Αυτά είναι, συντονσιμένη διδικτυακή έρευνα, όχι παίξε-γέλασε. Μπράβο και πάλι ρε αλάνι.

 153. Y. G. said

  @142. Σκυλε, η φωτο με τα σαντουϊτς ειναι φορ ριαλ η’ ειναι μουφα;

 154. Φο ρήαλ, λέμε για!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: