Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ώρα της πληρωμής

Posted by sarant στο 6 Μαΐου, 2012


Οι πιο πρωινοί θα έχουν ήδη ψηφίσει, άλλοι -όπως εγώ- θα το αφήνουν για αργότερα, αλλά το ιστολόγιο χρωστάει να ανεβάσει κάτι το εκλογικό, έστω και για να χρησιμέψει για την υποδοχή του σχολιασμού σας, τόσο για τη μέρα των εκλογών όσο και για τα αποτελέσματα, όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν, πρώτα ως εκτιμήσεις από τις σφυγμομετρήσεις εξόδου και μετά ως πραγματικά αποτελέσματα, σε αυτές τις εντελώς απρόβλεπτες εκλογές, τις πιο ρευστές από… από πότε άραγε; Ίσως τις πιο ρευστές μεταπολεμικά.

Διάλεξα μια γελοιογραφία σαν μοναδικό σχόλιο, μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε μιαν άλλη μέρα εκλογών, πριν από 54 χρόνια, σχεδόν τέτοια μέρα όπως σήμερα, στις 11 Μαΐου 1958, στο Βήμα, μια γελοιογραφία του μεγάλου Φωκίωνα Δημητριάδη:

Όπως και αμέτρητοι άλλοι γελοιογράφοι, ο Φ. Δημητριάδης προσωποποιεί τον ελληνικό λαό παρουσιάζοντάς τον να φοράει φουστανέλα και τσαρούχια. Εδώ ο Λαός είναι ξαπλωμένος στις μαξιλάρες ενός πολυτελέστατου κουρείου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί, με τις άσπρες μπλούζες της δουλειάς, τον υπηρετούν:

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τού κάνει πεντικιούρ, ενώ ο Παν. Κανελλόπουλος μανικιούρ. Ο Ιωάννης Πασαλίδης, ηγέτης της ΕΔΑ, τον ξυρίζει, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου τού βάζει κολόνια. Αέρα κάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ενώ ο Στέφανος Στεφανόπουλος τού βουρτσίζει τα παπούτσια και ο Σπύρος Μαρκεζίνης φέρνει τον καθρέφτη. Δυσκολότερο, τουλάχιστον για μένα, είναι να βρεθούν οι άλλοι πολιτικοί, π.χ. αυτός που βουρτσίζει το φέσι του πελάτη και ο άλλος που του βουρτσίζει τα μανίκια. Όποιος ξέρει ας πει. Κάποιος πρέπει να είναι ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, αρχηγός του Κόμματος Αγροτών και Εργαζομένων, που συμμετείχε στον κεντρώο συνασπισμό ΠΑΔΕ, κάποιος άλλος ίσως είναι ο Σάββας Παπαπολίτης, της ΕΠΕΚ (στον ίδιο συνασπισμό).

Στις εκλογές του 1958 είχε εφαρμοστεί σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που ευνοούσε τα δυο πρώτα κόμματα. Οι εμπνευστές του εκλογικού νόμου είχαν υπολογίσει ότι θα έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος η ΕΡΕ και θα ακολουθούσε το Κόμμα Φιλελευθέρων, αφήνοντας στο περιθώριο την αριστερή ΕΔΑ και τα μικρότερα κεντρώα κόμματα. Οι κάλπες όμως έμελλε να επιφυλάξουν μιαν έκπληξη πρώτου μεγέθους, αφού πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν στην αριστερά, απογοητευμένοι από τις έριδες των κεντρώων κομμάτων, κι έτσι η ΕΔΑ πήρε τη δεύτερη θέση με το επιβλητικό ποσοστό 24,4%.

Κοινά στοιχεία ανάμεσα στις εκλογές του 2012 και του 1958 δεν υπάρχουν πολλά -ίσως ένα, ότι η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων, που το 1958 εντοπιζόταν στον κεντρώο χώρο, έχει πια γενικευτεί.

Ένα άλλο ενδεχόμενο κοινό στοιχείο είναι ότι στις ρευστές εκλογές του 2012 η αριστερά μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση πρωταγωνιστή. Σε λίγες ώρες θα το ξέρουμε, θα έχει έρθει η ώρα της πληρωμής.

Advertisement

115 Σχόλια προς “Η ώρα της πληρωμής”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. artemis said

  Με κάθε αναίδεια, μετέφερα ένα τμήμα στο φέισμπουκ, επειδή θεωρώ και την γελοιογραφία και τα σχόλια πολύ ενδιαφέροντα (ασύντακτο εδώ;) Με συγχωρείς;

 3. Μαρία said

  Ο φεσοξεσκονιστής φέρνει προς Τσαλδάρη.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B4%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82

 4. Μαρία said

  Παπαπολίτης ο ξεσκονιστής μανικιού και Μπαλτατζής ο γλόμπος με το το φτερό.
  http://istorikesphotografies.blogspot.com/2011/06/blog-post_5171.html

 5. Δημήτρης Μ. said

  Κι εμένα ο φεσοξεσκονιστής (καλό, Μαρία!) μου φαίνεται για Τσαλδάρης.
  Ο Μπαλτατζής, ίσως, ξεσκονίζει το πόδι και να φαίνεται η πλάτη του.

 6. Δημήτρης Μ. said

  Πίσω από το χέρι του Πασαλίδη, μάλλον ο Αλλαμανής.

 7. Μαρία said

  6 Του κρατάει τη σαπουνάδα 🙂
  Μόνο ο Γκοτζαμάνης λείπει.

 8. atheofobos said

  Πράγματι ο Τσαλδάρης ξεσκονίζει το φέσι,ο Παπαπολίτης το μανίκι,ο Μπαλτατζής έχει το ξεσκονόπανο και ο Αλλαμανής κρατάει την σαπουνάδα.
  Δεν χώρεσαν, μάλλον ηθελημένα, στην γελοιογραφία από τους συμμετέχοντες στις εκλογές, ο Τουρκοβασίλης Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος επί κατοχικής κυβερνήσεως Ράλλη που φυλακίστηκε όμως τελικά από τους Γερμανούς και ο Γκοτσαμάνης δοσίλογος (ή δωσίλογος;) υπουργός επί κατοχής.

 9. Εκλογές 1958. Βράδυ, δίπλα στο ραδιόφωνο ακούγαμε τα πρώτα αποτελέσματα από την μπάσα, μεταλλική φωνή του εκφωνητή, που με επισημότητα απήγγειλε: «Έλαβον ΕΡΕ … . Ένωσις Κέντρου … ΕΠΕΚ …ΕΔΑ…» Η ιεροτελεστία κρατούσε όλο το βράδυ με ρυθμούς χελώνας. Πολλοί ξενυχτούσαν με το χαρτί και το μολύβι στο χέρι δίπλα στο ραδιόφωνο. Ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση εναλλάσσονταν. Μόνο τα ξημερώματα είχαμε μια σχετικά αξιόπιστη προσέγγιση για τα τελικά αποτελέσματα.
  Εκλογές 2012. Πολύ πριν από τα μεσάνυχτα, λέει, θα έχουν όλα τελειώσει. Δίχως τη χαρά του μακρόσυρτου σασπένς.

 10. dr7x said

  Καλημέρα Νικοκύρη, καλή ψήφο όλες και όλοι!

  Η εκλογική μου συνεισφορά είναι μεγαλούτσικη σε έκταση και εκμεταλλεύτηκα για τη φιλοξενία της τη Λεξιλογία:

  «Σήμερα ψηφίζω…» στο http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11241

 11. Καλημέρα και καλό βόλι (το δικό μου, μόλις τόριξα…)
  Δόκτωρ, ωραίος! Είχες δει μια παρόμοια ταινία με τον Κέβιν Κόστνερ πρόπερσι;

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Dr7x: Πολύ ωραίο το κείμενό σας και με ηθικά διδάγματα που τα αγαπημένα μας πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να οικειοποιηθούν κατά το δοκούν και συμφέρον τους (αυτή είναι η «μαγεία» της πολιτικής άλλωστε).:-)

  Παρεμπ. Ίσως θα ήταν πιο δεοντολογικό να σχολίαζα στη «Λεξιλογία» αλλά περιμένω ακόμη(εδώ και κάνα εξάμηνο) να εγκριθώ από το «Σύστημα» (α, ρε άτιμο Σύστημα, γκρρρ.) εκτός αν είχα κάνει κάτι λάθος στο τεστ I.Q .

  Παρολαυτά, επειδή δεν είμαι μνησίκακος άνθρωπος, σας ψήφισα μονοκύαμον εις τας ηλεεκλογάς! 🙂

 13. dr7x said

  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Εντάξει, η κεντρική ιδέα είναι γνωστή και χιλιοπαιγμένη στην ΕΦ…

  Νεοκίδιε, το σύστημα της Λεξι απαντάει αμέσως στέλνοντας, για ασφάλεια ένα αυτόματο επιβεβαιωτικό απαντητικό ιμέιλ με λίνκο που πρέπει να ακολουθήσει ο εγγραφόμενος για να επιβεβαιωθεί η εγγραφή. Δυστυχώς, μερικές φορές, αντί στα Εισερχόμενα το αυτόματο ιμέιλ καταλήγει στα Αζήτητα, Αδιάβαστα, Σπαμ κλπ. Αν δεν το βρεις κι εκεί, κάνε ξανά τον κόπο να γραφτείς εξαρχής. Θα χαρούμε να σε έχουμε σχολιαστή και στα μέρη μας.

 14. Παρατονίζων τον Ίωνα, Γιουνάν, τον ανέγνωσα ως Ιωνά, και τις εκλογές προβληματισμόν για έξοδο από το λαβυρινθώδες αδιέξοδο εν τη κοιλία του κήτους. Ήταν απίστευτο ότι, εκκινών από την ιδέα, βρήκα σχετική γελοιογραφία στο διαδίκτυο (ο Ιωνάς να προσπαθεί να βρει διέξοδο από λαβύρινθο στην κοιλιά του κήτους!) – ουδέν καινόν υπό τον ήλιο!

 15. ππαν said

  Ο Μπαλτατζής δεν είναι σίγουρα ο μουστακαλής. Ούτε ο γλόμπος πρέπει να είναι. Τον έχω γνωρίσει, ούτε στα γεράματα δεν ήταν γλόμπος.

 16. «Συ δε, ελάφιν και λαγέ, τι ψήφος εν δικός σας;» (Χοίρος, Διήγηση Τετραπόδων, 419)

  «… διότι βάνεις και εσύ την ψήφον σου, γαδούριν,
  με άλογον το θαυμαστόν, το φοβερόν και μέγαν» (Ίππος, Διήγηση Τετραπόδων, 751-752)

  [Να κάτι που φαίνεται πως ξεχάσαμε να συζητήσουμε με τον Νίκολας στο βιβλίο μας — η δημώδης χρήση του «ψήφος» ως «κύρος» (πως λέμε prestige), πιθανότατα προερχόμενη από την κύρωση της φήφου, όσοι πιστοί προσέλθετε…]

 17. Μαρία said

  15
  http://www.bestprice.gr/item/2148914062/aleksandros-baltatzhs-o-prwtoporos-toy-synetairistikoy-kinhmatos

 18. ππαν said

  Έτσι. Πιστέυω ότι είναι αυτός πίσω από το μανίκι του Πασσαλίδη

 19. Μαρία said

  18 Ο βοηθός μπαρμπέρη έχει μπροστά πολύ μαλλί, ενώ ο Μπ. μπορεί να μην είναι γουλί αλλά είναι φαλακρός. Δες τον και στα γεράματα, όπως τον γνώρισες, στο 2:29
  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3438&thid=11995

 20. christos said

  Γειά χαρά σήμερα που το θέμα είναι λίγο φλου ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη λέξη «σύριζα»που έχει γίνει και όνομα κόμματος. Απο πότε υπάρχει, που πήρε την ερμηνεία «ξυστά» ή «πάρα πολυ κοντά» , γιατί δεν καταγράφεται στα λεξικά αν και την βρίσκω σε πολλές φράσεις στο διαδύκτιο, κυρίως αθλητικών περιγραφών «σύριζα απο το δοκάρι…»;

 21. spiral architect said

  Για βοήθεια στην ταυτοποίηση των προσώπων της γελοιογραφίας δείτε τον λίκνον παρακάτω:
  Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1958

  Aυτοδυναμία όπως το ’58, δεν θα έχουμε. Όλα τα άλλα παίζονται. 🙄

  Rien ne va plus! (μιας και έχουμε και επαναληπτικές στη Γαλλία)
  (ελληνιστί: Λήξη χρόνου για ποντάρισμα – σε πιο απλά ελληνικά: τέρμα τα δίφραγκα!)

 22. Κι εσύ Νικοκύρη τέκνον μπαμπινιωτικός, μην και μπερδέψουμε τα του για κτητικά;

 23. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Πουρνό-πουρνό πήγα σε μια κοινωνική εκδήλωση γιαυτό και έλειπα. (Ακόμα δεν έχω πάει να ψηφίσω). Αν σας ενδιαφέρει, όσοι μίλησα μαζί τους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάτι άλλο εκτός από ΝΔΣΟΚ.

  2: Πολύ ευχαρίστως!

  16: Από το ψηφώ = υπολογίζω (εξού και αψηφώ) αυτή η ψήφος μάλλον.

 24. sarant said

  22: Δεν το βάζω συστηματικά, οπότε είναι δώρον άδωρο -όπως είναι δώρον άδωρο και το συστηματικό αφού δεν έχει καθιερωθεί επίσημα.

  20: Στα λεξικά δεν το βρίσκεις επειδή γράφεται «σύρριζα».

 25. Δεν ξέρω αν επισημάνθηκε πως στο πολιτικό φάσμα, από κεφαλής μέχρις ονύχων των ποδών, ο Φωκίων δείχνει προτίμηση στους πολιτικούς φίλους του λαμπρακικού συγκροτήματος (Παπανδρέου-Βενιζέλος στο κεφάλι) ενώ οι δεξιοί πολιτικοί (Καραμανλής!) τοποθετήθηκαν στα πόδια. Εκ των πραγμάτων, ο Πασσαλίδης (ΕΔΑ) πήρε κεντρώα θέση!

  Γιάννης με καλημέρες

 26. spiral architect said

  @20: Λάθος! Το επίρρημα είναι «σύρριζα», είναι σύνθετο, από το συν+ρίζα.
  (ακόμα και ο διορθωτής-λεξικό του firefox, «σύρριζα» το έχει)

  από το ΛΚΝ:

  σύρριζα [síriza] επίρρ. :
  1α. από τη ρίζα, έως τη ρίζα: Το δέντρο κόπηκε σύρριζα. Κουρεύτηκε σύρριζα.
  β. (μτφ.) ριζικά: To κακό θα χτυπηθεί σύρριζα.
  2α. από τη βάση, από το σημείο από όπου αρχίζει κτ.: Του έκοψαν το πόδι / το δάχτυλο σύρριζα.
  β. πολύ κοντά σε κάποια επιφάνεια, σχεδόν σε επαφή με αυτή: Πέρασε σύρριζα στον τοίχο, ξυστά. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σύρριζα στο βουνό. [ελνστ. σύρριζ(ος) ‘με τη ρίζα’ επίρρ. -α]

 27. #24 Ξέρεις ότι αστειεύομαι, αλλά τρία στη σειρά, στην ίδια παράγραφο, με χτύπησαν κατακούτελα.

 28. Αρκεσινεύς said

  σύρριζα, Χρίστο

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Τι σύρριζα ρε παιδιά; ΣΥΡΙΖΑ να γράφει το χαρτί! (είμαστε για άκυρα στην κατάστασή μας σα χώρα;):mrgreen: 😆

 30. christos said

  24,26. Ουπς λαθάκι, με παρέσυραν κάποιες σελίδες στο διαδύκτιο.

  NewsIt.gr:
  (www.newsit.gr/default.php?pname… – Προσωρινά αποθηκευμένη
  18 Απρ. 2012 – 27′ Δοκάρι για τον Εργοτέλη. Κεφαλιά του Μπούντιμιρ μέσα από τη μικρή … έστειλε την μπάλα σύριζα δίπλα από το δοκάρι του Σιδεράκη.)

 31. ππαν said

  19: Μαρία έχεις δίκιο για τον άλλον, αλλά με τίποτε δεν είναι ο γλόμπος. Ούτε το σουλούπι, που είναι μαλλον ψηλό και οπωσδήποτε λιγνό δεν κολλάει.

 32. Μαρία said

  31 Ποιος να είναι όμως, ργτ; Ούτε ο Γκοτζαμάνης ούτε ο Τουρκοβασίλης ήταν φαλακροί.

 33. sarant said

  31-32: Και δεν φαίνεται για «γενική φιγούρα»…

 34. Μαρία said

  33 Δεν δικαιολογείται κιόλας, αφού άφησε κάποιους απέξω.
  Αναζητείται φαλακρός με μακρύ μουστάκι.

 35. spiral architect said

  Το βράδυ προβλέπεται να φτιάξουμε καινούργιο συκώτι με:

  – Τα μούτρα του Αντώνη Σα(χλα)μαρά.
  – Το απότομο ξεφούσκωμα του Βενιζέλου ταυτόχρονα με την απώλεια της ενσωματωμένης γεννήτριας λέξεων.
  – Τον Καρατζαφύρερ να μαλλιοτραβιέται για άγνωστη αιτία με το Μιχαλολιάκο, Συγγρού και Καλλιρρόης γωνία σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση και αφήγηση από τον (all time classic) Αλέξη Κωστάλα.
  – Την μετριοφροσύνη απεικονισμένη στο κοκοράκι του μαλλιού του Τσίπρα.
  – Την Ντόρα! Ναι ρε, την Ντόρα! Με εκείνο το σιθρού λευκό παντελόνι λερωμένο από τα βρωμόνερα που της πέταξε ένας απρόσεκτος απελευθερωμένος ταρίφας, που πανηγύριζε κορνάροντας.
  – Τον Ανδρουλάκη να φέρνει βόλτα τα τηλεοπτικά τραπέζια λέγοντας ακαταλαβίστικα για τους πολλούς, αλλά φέρνοντας τις 10 νέες εντολές στους μυημένους.
  – Τον σ. Μεντρέκα με το καλάσνικωφ στο χέρι φορώντας το κλασσικό αμπέχονο του (νέου) ΔΣΕ.
  – Τον Ευαγγελάτο με το ipad στο χέρι, να τον χτυπούν τα 3D γραφικά του Σκάι.
  – Τον Μπάμπη με … κάτι άλλο στο χέρι, να τον χτυπά ο Σιακαντάρης.
  – Τον Πορτοσάλτε να παρακολουθεί άλαλος τα τεκταινόμενα.
  – Με ένα γρήγορο πέρασμα από ένα “φτωχικό” σπίτι στα βόρεια προάστια όπου το Παπα-Terminator θα βρίσκεται εντός αποφορτισμένο και εκτός λειτουργίας. Η ευρύτερη περιοχή έχει διακοπή ρεύματος λόγω απώλειας της τοπικής ανεμογεννήτριας. Ο συνήθης ύποπτος «πράσινος» ΓΑΠ αναζητείται στους πέριξ του Καλεντζίου αγρούς …

  Dum spiro spero και Αμήν Παναϊα μ’!

  Ξεκουραστείτε, απολαύστε το και … ες αύριον τα σπουδαία. 😉

 36. Immortalité said

  Και εγώ απογευματινός τύπος είμαι ακόμα δεν πήγα 🙂 Και όπως με πληροφόρησαν έξω από το εκλογικό γράφει τ’όνομά μου. Εκλογείς: από Immortalité έως μια που δεν ξέρω 😛

  @27 Κι εμένα!

  @30 Χρίστο μην ανησυχείς, σε λίγο καιρό θα νομίζουμε ότι η ανταρσία γράφεται με ύψιλον 😉

 37. christos said

  36. 🙂 βούκινο έγινα. Νιώθω άνετα σε αυτή τη σελίδα να γράφω και να ρωτάω ακόμα και τα πιο απλά πράγματα.

  Για όλους εμάς που θα θέλαμε να γράφουμε πιο συχνά αλλά η ζωή μας οδήγησε επαγγελματικά αλλού, νομίζω είναι λογικό να μας ξεφεύγουν και μερικά. Στο συγκεκριμένο λήμμα με μπέρδεψαν μερικά αθλητικά sites διότι τη λέξη σύρριζα την είχα συνδέσει στο μυαλό μου με το κλασικό «…πέρασε σύρριζα άουτ…» οπότε την έψαξα εκεί πρώτα και λάθος μου τελικά. Τα αθλητικά sites δεν είναι απ’ ό,τι φαίνεται και οι καλύτεροι γλωσσικοί σύμβουλοι.

  Πάντως προσπαθώ πολύ με τη γλώσσα και μου αρέσει πολύ.

 38. τυφλόμυγα said

  Σήμερα ήταν η τέταρτη φορά που ψήφισα σε βουλευτικές εκλογές. 🙂 🙂

  Ξέχασα να το πω στην ώρα του. Ρωτάω εδώ, σχετικό είναι. Ξέρει κανείς γιατί το Παν/μιο Κρήτης (Ρέθυμνο) διεξάγει έρευνα για τις εκλογές; Πήραν τηλέφωνο την Τετάρτη. Δυστυχώς δεν απάντησα εγώ. 😦

  #35 Αρχιτέκτονα, ειδικά σήμερα η Ντόρα θα φοράει κατάμαυρα. Ή ολόλευκα αν θέλει να δείξει ότι είναι καλή χριστιανή. Προσωπικά δεν θα ήθελα να την δω στα κανάλια σήμερα.

  (Πολύ ωραία τα doodle-αφιέρωμα στις εκλογές σε Ελλάδα – Γαλλία.)

  Καλό βόλι σε όσους δεν ψήφισαν ακόμα. Καλά αποτελέσματα να έχουμε όλοι. 🙂

 39. sarant said

  37: Καλά κάνεις που ρωτάς!

  38: Θα κάνουν καμιά ερευνητική εργασία, όχι;

 40. Νέο Kid Στο Block said

  Αφεντικό καμιά εξωφορία (τόπιασες το τηλεσκόπικαλ ε;) στη ζούλα παίζει; 🙂
  Πώς να το πούμε μόνο συνθηματικά δεν ξέρω…

 41. sarant said

  40: Έχω ακούσει από το συνάπειρο μέχρι το πληνάπειρο…..!

 42. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως ο τίτλος του παρόντος θρεντ αγγλιστί αποδίδεται ως πέη τάιμ! Χυδαίον αλλ’ ακριβές!
  Στο Νεοκϊδιο (@ 40) παίζουνε αλλόκοτα πράματα. Κάτι άκουσα για Σύριζα 14+% και θα πρέπει να τρέχομε να μαζεύομε μερικούς-μερικούς.

 43. alexisphoto said

  αν μου επιτρέπετε μια άσχετη ερώτηση:
  το «πιτσιρίκι» που δανείζεται τα κείμενα τώρα τελευταία είναι ο γνωστός pitsirikos.net ?
  Ευχαριστώ

 44. Νέο Kid Στο Block said

  41. Πυθία!!
  Στο ΠΑΝΔΟΚ λένε ότι ΔΕΝ πήγαν λέει οι μεγάλοι σε ηλικία ψηφοφόροι να ψηφίσουν που παραδοσιακά..μπλα,μπλα,…:lol:
  Βουβές οι εκλογές!

 45. τυφλόμυγα said

  39β, Μάλλον. Απλά είχα συνηθίσει να γίνονται έρευνες από ιδιωτικές εταιρίες δημοσκοπήσεων, όχι πανεπιστήμια.

  42, Πωπω, βρώμικο μυαλό!

  Είμαι πολύ περίεργη να δω αν θα επανεκλεγούν βουλευτές – δεινόσαυροι. Ελπίζω να βάλαμε μυαλό επιτέλους.

 46. sarant said

  43: Δεν είναι ο γνωστός Πιτσιρίκος, αλλά έχει δανειστεί (ας πούμε) την αβατάρα του.

 47. #38 Ακούγεται ότι υπάρχει εταιρεία και κάνει δημοσκοπήσεις, παραγγελίες Κρητικών υποψηφίων· κι ότι τάχει κάνει και ρόιδο σε εγκυρότητα (ρωτώντας για ονόματα ντόπιων υποψηφίων, τα οποία οι ερωτώμενοι εκλαμβάνουν ως ονόματα υπουργών -(περίπου) συνονόματων), κι ότι είναι χλωμό που αρχίζει και τελειώνει η εμπλοκή του ΠΚ, του έμψυχου και του άψυχου δυναμικού του. Πάντως, πιθανόν να υπάρχουν και έρευνες στα πλαίσια μαθημάτων.

 48. sarant said

  Οι Γάλλοι δίνουν 52-52,5 τον Ολάντ.

 49. Νέο Kid Στο Block said

  Τικ-τακ,τικ-τακ,τικ-τακ…

 50. #43 Και με τους ποικίλους «δανεισμούς» βγάζει κι ένα καλό μεροκάματο. Ας είναι καλά οι μερακλήδες γραφιάδες.

 51. sarant said

  Ο Βενιζέλος κράτησε τα στελέχη του Πασόκ στην Ιπποκράτους και δεν είναι στα κανάλια κανείς.

 52. sarant said

  !!!!!!

 53. sarant said

  Έναν σεισμό τον ακούσατε;

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Aχαααα…!!

 55. #53 Μη βιάζεσαι… Θυμήσου ένα 18άρι του Αλαβάνου…

 56. Αχού! Αλέξηηηη,,,,,,,,!!!!!! Κατέβα απ’ το καλάμι, παιδί μου!

 57. sarant said

  Ο Σκάι τα έβγαλε λίγο διαφορετικά, με παραπάνω τη ΝΔ

 58. sarant said

  Να δεις ότι ο Βενιζέλος θα δηλώσει ότι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ στο 8% δημοσκοπικά… και διπλασίασε τις δυνάμεις του 🙂

 59. Ναι, όντως. Κι ο Alexis (όχι ο Τσίπρας, ο Papahellas) δεν το ‘φχαριστιέται καθόλου. Είπε ένα τρομερό: «Θα καλέσει ο κ. Παπούλιας τον κ. Σαμαρά, θα συνεννοηθεί εκείνος με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη». Ποιός Σύριζα; Ποιό ΚΚΕ;

 60. Μαρία said

  Πρώτο κόμμα στους κάτω των 45 ο συριζα!

 61. Δημοκοπικά εννοούσες, ε; Χωρίς «σ»…

 62. Νέο Kid Στο Block said

  Ε ρε Πέη Νταίη που ξημέρωσε! (ουπς, παρντόν παιδιά, με παρέσυρε ο Σκύλος 😳 🙂

 63. Κακό σκυλί!
  Μ’ άρεζε και η μούτα της Φώφης…

 64. sarant said

  Και πρώτος στο Λεκανοπέδιο παίζει να είναι ο Σύριζας!

 65. Παναΐτσα μ’! Θα φύγω για τα βουνά. Τι θα κάνομε άμα κερδίσομε;

 66. sarant said

  Και ένα γλωσσικό, στο Μέγκα πήραν γραμμή να λένε «Η νύχτα είναι μακρά» (και όχι: μεγάλη)

 67. Εμ, τι να λένε; «Όσο νυχτώνει, η νύχτα μεγαλώνει;»

 68. Ήταν μεγάλη η νύχτα

 69. Μαρία said

  Μα ποιος είναι ο σοφός του σκαϊ που είπε οτι ο συριζα δεν δικαιούται το μπόνους;

 70. Νέο Kid Στο Block said

  64. Αχάριστοι αυτοί οι λεκανοπεδείς!
  ο Νέρων τους έδειχνε τους εμπρηστές των Αθηνών τραγουδώντας κι αυτοί δικάσαν το Φιλοξενίδη 🙂
  (στο υπες υπάρχει παρατηρητήριο ικανό του κόμματος 😉

 71. sarant said

  Ο εκλογικός νόμος είναι διεστραμμένος, φαίνεται καθαρά τώρα. Ακόμα και μια ετερόκλιτη κυβέρνηση να φτιαχτεί για να καταργήσει το αισχρό μπόνους των 50 εδρών, θετικές υπηρεσίες θα έχει προσφέρει στη δημοκρατία και στη χώρα.

 72. Νέο Kid Στο Block said

  65.» Παναΐτσα μ’! Θα φύγω για τα βουνά. Τι θα κάνομε άμα κερδίσομε;»
  Μη σκιάεσαι ρε, θα δέσουμε τα σκλιά με λουκάνκα!

 73. sarant said

  68: Φαντάσου να έλεγε το τραγούδι «Ήταν μακρά η νύχτα»!

 74. sarant said

  Το σάιτ του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) φαίνεται πεσμένο.

 75. Νέο Kid Στο Block said

  Τι λένε στης Στάης ρε παιδιά; Παίζετε λέει αν παίζει το μπόνους των 50 , αν ειναι πρωτος ο Αλέξης.
  Γιατί λέει ειναι συνασπισμός κομμάτων.

 76. Αρκεσινεύς said

  sarant είπε
  30 Απριλίου, 2012 στις 15:15

  27: Μη μου πείτε όμως αύριο ότι παρουσίασα για πιθανό αυτό το σενάριο, το θεωρώ ευκταίο μεν αλλά δύσκολο, αν και όχι αδύνατο.

  Αν πάρουμε την τελευταια δημοσκόπηση της VPRC και παίξουμε λίγο με τα όρια του στατιστικού λάθους έτσι που να με βολεύει (ομολογουμένως) και ταυτόχρονα πριμοδοτήσουμε τον Σύριζα για να συνεκτιμηθεί ότι ο Τσίπρας, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, έχει ρεύμα τις τελευταίες μέρες και έδωσε πολύ καλή συνέντευξη, έχουμε:

  ΝΔ 22% 111 έδρες
  ΠΑΣΟΚ 13 36
  Σύριζα 16 44
  ΚΚΕ 11 30
  ΔΗΜΑΡ 9 24
  Καμμένος 12 33
  ΛΑΟΣ 5 14
  Οικολόγοι 3 8
  ΧΑ 2,9% 0
  ΔΗΣΥ 2
  Άλλοι (Δράση, Κατσέλη, Ανταρσύα) 4

  Κανονικά, όπου ΛΑΟΣ μάλλον πάει η ΧΑ, αλλά δεν θέλω να το γράψω. Η ΝΔ παίρνει εντολή και δεν σχηματίζει κυβέρνηση, αφού ούτε το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί διότι λείπουν τα κουκιά ή ζητάει πολλά. Ο Σύριζα παίρνει εντολή και……………………………………………

 77. @71 Συμφωνώ πολύ με αυτό που λες, φίλε Νίκο. Το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών που προορίζει η ΝΔ για την πάρτη της είναι πληγή στην δημοκρατία και νομοθετημένη νοθεία της ψήφου.

  Πολύ θα το χαρώ να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να καρπωθεί αυτό το μπόνους των 50 εδρών. Απλά και μόνο για να το χάσουν αυτοί που το προόριζαν για την πάρτη τους!

 78. sarant said

  76: Ε, το είχα ελπίσει…

 79. sarant said

  Μέθυσα κι απόψε, που λέει το τραγούδι, πάω έξω να δω τι γίνεται!

 80. oti nanai said

  Από την διάθεση για συνεργασία θα φανεί, αν το μπόνους πρέπει να υπάρχει, ή να καταργηθεί. Αλλά, όπως είπε άλλος, λογικός και αριστερός δεν γίνεται. Υπομονή, και αν χρειαστεί, το μπόνους θα γίνει 100. Απλά, θα μιλήσει η λογική (των άλλων, εσείς στερήστε).

 81. gpoint said

  Αν και προσωπικά το εκλογικό αποτέλεσμα με αφήνει παγερά αδιάφορο χαίρομαι που οι περισσότεροι σ’ αυτόν τον ιστότοπο χαίρονται

 82. Αρκεσινεύς said

  Νίκο, πιστεύω όχι για τα νότια, αλλά για την Ηρώδου Αττικού!

 83. Φωτοτυπάκιας said

  Ποιος χαίρεται, ρε παιδιά; Όταν οι βρικόλακες του Χίτλερ παίρνουν 6-8%, τότε υπάρχει πρόβλημα. Παρά την εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Τι αισιοδοξία να έχεις για μια χώρα όπου οι ναζί είναι περισσότεροι από τους Οικολόγους;

 84. alexisphoto said

  @46
  Τώρα μάλιστα!
  Ευχαριστώ

 85. alexandra said

  Δεν τα βλέπω να βγαίνουν τα κουκιά… Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο ένας, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ο άλλος… και ο εκλογικός νόμος να διπλασιάζει τη δύναμη του πρώτου κόμματος…

 86. capodistria said

  @ Φωτοτυπάκιας 83
  Πόση καλοσύνη
  Γύρω μου κι εντός
  Από του παντός
  Τη μεγαλοσύνη…

  Τραγουδώ βαθειά μου:
  Σε ψιλή κλωστή
  Έχει κρεμαστεί
  Κι η στερνή χαρά μου.

  Συμερίζομαι τη στενοχώρια σου. Την αποδέχομαι εν μέρει για το σχήμα της και το δια ταύτα.
  Ωστόσο, εφτά οικογένειες, όλοι συγγενείς μεταξύ μας, 32 ενεργοί ψηφοφόροι, την τελευταία εβδομάδα, κάναμε συναντήσεις με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και με συμμετοχή και των παιδιών μας, από δώδεκα ετών και πάνω. Βάλαμε στο τραπέζι όλα όσα μας έχουν αφαιρεθεί με βάναυσο, ληστρικό, παράνομο και αποικιακό τρόπο, από τις ζωές μας και την καθημερινή ζήση μας. Μισθοί, συντάξεις, φροντιστήρια, ΔΕΗ και ένα δάσος ληστές. Και απόφασίσαμε ένα νέο ΕΑΜ. Και παρασύαμε κι άλλους.
  Για πρώτη φορά, η συνέλευσή μας χθες, Σάββατο μεσημέρι, σε απαρτία αποφάσισε πως 32 ψήφοι, μονοκούκι, θα πάνε στον Σύριζα. Κι έτσι έγινε.
  Διευκρινίσεις:
  1. Κακώς, πιστεύεις ότι το ποσοστό που γράφεις στο ποστάρισμά σου είναι ΝΑΖΙ και μάλιστα τους χαρακτηρίζεις βρυκόλακες του Χίτλερ. Προσωπικά με ενοχλεί.
  2. Με ενοχλεί, επειδή οι εφτά οικογένειες που ζούμε –τέταρτη γενιά,τώρα – στις περιοχές Αγίου Μελετίου, Αριστοτέλους, Γ’ Σεπτεμβρίου,Δροσοπούλου Κυψέλη και οι παράδρομοι, ζήσαμε στο πετσί μας όχι απλά την εγκατάλειψη αλλά την καταστροφή –υπάρχουν αρκετά άρθρα γραμμένα από μένα, για το ζήτημα αυτό και στην Αυγή.
  3. Νοιώθω ιδιαίτερη συμπάθεια, όχι για τα φασιστοειδή και τους εγκάθετους του libro d’oro του Μιχαλολιάκου και της παρέας της ΧΑ, αλλά για τους συμπολίτες μου της περιοχής που δεινοπαθούν.
  4. Πολλοί από αυτούς, κάτω από νεο εθνικιστικές κορώνες, αλλά κυρίως εξαιτίας της απομοίωσής της διαπόμπευσης και της αποδόμησης της ίδιας της ζωής τους στην περιοχή, το είδαν σαν εκδίκηση. Μέχρι εκεί μπόρεσαν. Οι Γερμανοί πολίτες που ανέβασαν τον Χίτλερ δεν ήταν ούτε φασίστες ούτε ναζιστές. Κάποια στιγμή έρχεται για να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι.
  5. Αυτά, και μακάρι ο Σύριζα μέχρι το ξημέρωμα να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

 87. Alexis said

  #59, Χμμ, μου φαίνεται θα αλλάξω nickname για να διαφοροποιηθώ από τον Alexis (Papahellas)

  #67, Κανονικά θα έπρεπε να λένε «μαύρο και μακρύ (θα είναι το αποψινό βράδυ)»

  #76, Συγχαρητήρια στο Νικοκύρη, εκτός των άλλων, και για την επιτυχημένη του πρόβλεψη!

 88. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Εμείς θα πληρώσουμε πάλι

 89. capodistria said

  και μια ερώτηση-απορία :
  μήπως γνωρίζει κανείς για πιο λόγο, για την «διαγραφή-μαρκάρισμα» από τον εκλογικό κατάλογο αυτών που φήφιζαν, χρησιμοποποιήθηκαν μαρκαδόροι πολλών χρωμάτων;
  Στο 344 εκλ τμημα (537 εγγεγραμένοι), οι μαρκαδόροι είχαν χρώματα, όπως κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί, μπλε. Τουλάχιστον, αυτά τα χρώματα πρόσεξα και διασταύρωσα με άλλους ψηφοφόρους. Δεν έλαβα, ωστόσο, απάντηση.

 90. capodistria said

  συγνώμη ζητώ για την κατάχρηση του χώρου, αλλά όταν στο MEGA , αυτή τη στιγμή ,ο μέγας «ανήρ» Νικήτας Κακλαμάνης, ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει, μεταξύ άλλων ,ότι ο έλληνας ψηφοφόρος φταίει για το αποτέλεσμα και ότι θα τιμωρήσει ο Σόιμπλε τους έλληνες. Κατάντια.
  Τούτο χωράει
  Να απολυθώ, να φύγω
  τι θ’ αντικρίσω, τι θα βγει
  τούτο το καψόνι μοιάζει
  να είν’ ολόκληρη η ζωή

  Όλα τα υπάρχοντά μου
  έχουν καεί σιγά-σιγά
  όμως μέσα δεν αλλάζει
  και σιγοβράζει μια φωτιά

 91. Capodistria (83), δεν είναι βέβαια ναζί το 7% του ελληνικού λαού ποτ ψήφισε Χ.Α. Είναι όμως θαυμαστές και απολογητές του ναζισμού οι άνθρωποι της Χ.Α., και όποια άλλη γνώμη κι αν έχουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα, θλιβόμαστε όλοι που το 7% του ελληνικού λαού έχει τόσο λίγη πολιτική συνείδηση ώστε να τους ψηφίσει. «Οι Γερμανοί πολίτες που ανέβασαν τον Χίτλερ δεν ήταν ούτε φασίστες ούτε ναζιστές», λες· πράγματι, δεν είχαν οι περισσότεροι κανένα ενδογενές κουσούρι, αλλά έγιναν στην πλειονότητά τους φασίστες και ναζιστές και πολλοί έγιναν και κακούργοι.
  Ο Σκυλίτσης υπήρξε καλός δήμαρχος Πειραιά επί δικτατορίας, αλλά θυμάμαι πόσο είχα αγανακτήσει όταν στις δεύτερες μόλις δημοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης (το 1978) ο λαός του Πειραιά παρά λίγο να τον βγάλει ξανά δήμαρχο. Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει «Εντάξει, δεν τους τουφεκίσαμε, ελάχιστους βάλαμε φυλακή, ας μην κρατούμε κακία, αλλά όχι να τους δώσουμε και την ΨΗΦΟ μας!» Θα ήθελα να έχει ο κόσμος κάποια αντιφασιστική αλλεργία, ακόμα και όταν η πλουτοδημοκρατία (ο όρος είναι του Μουσσολίνι) δικαίως τον απογοητεύει…

 92. Immortalité said

  @89 Μη φρικάρετε, δεν είναι τίποτα σατανικό είναι τρόπος ελέγχου του λάθους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε τριάντα εκλογείς (τόσους έχει η σελίδα του πρωτοκόλλου) αλλάζεις χρώμα μαρκαδόρου διαγραφής από τον κατάλογο και έτσι μόλις γράψεις τον τριακοστό στο φύλλο μετράς τις αντίστοιχου χρώματος διαγραφές. Έτσι ξέρεις ότι δεν σβήστηκε κανένας χωρίς να γραφτεί το πρωτόκολλο και το αντίστροφο. Και άμα είσαι και καλά προετοιμασμένος, έχεις χωρίσει τα φάκελα σε 30άδες και τσεκάρεις και ενδιαμέσως.

 93. Immortalité said

  @89 “διαγραφή-μαρκάρισμα”
  Με το μαλακό, κανείς δεν μαρκάρει τίποτα. Αφού ο φάκελος που παίρνετε δεν έχει παρά σφραγίδα και υπογραφή, δεν υπάρχει τρόπος να σας μαρκάρει κανείς και για κανένα λόγο…

 94. capodistria said

  @Immortalite 92. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Εξέφρασα απορία και άγνοια, δεν έδειξα να φρικάρω.Ωστόσο,σε οκτώ εκλογικά τμήματα, στο ίδιο σχολείο, που μπόρεσα να δω,οι διαφορετικές χρωματικές υπογραμμίσεις γίνονταν στην ίδια σελίδα και όχι από τη μια σελίδα στην επόμενη.Κατάλαβα κάτι λάθος;
  @93. το ρήμα διαγράφω το χρησιμοποίησες και εσύ στο προηγούμενο ποστάρισμα.Δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, είτε με είτε χωρίς «». Ούτως ή άλλως οι διαγραφές και προγραφές των ελλήνων πολιτών, από την τροικανή δικομματική χούντα και τους πραιτωριανούς της,είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις σημερινές υπογραμμίσεις.
  Εδώ πρέπει να πω, πως όντως δεν είναι τίποτα σατανικό. Απλά, δεν θυμάμαι να χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τρόπος υπογράμμισης των ψηφοφόρων σε προηγούμενες εκλογές. Πάντως και πάλι ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σου.

 95. sarant said

  Λοιπόν, μόλις επανήλθα από τα Προπύλαια όπου, ομολογώ, πανηγύρισα σαν μικρό παιδί παρόλο που ξέρω ότι οι ψήφοι του Σύριζα είναι δανεικές.

  83: το 7% της Χρυσής Αυγής μάς χαλάει τη χαρά.

  86: Καποδίστρια, σ ευχαριστώ γι’ αυτά που έγραψες, κι εγώ από τις συζητήσεις μου αυτό το ρεύμα αντιλήφθηκα.

 96. Immortalité said

  @94α Λογικό να υπάρχουν διαφορετικά χρώματα στην ίδια σελίδα. Εγώ πήγα να ψηφίσω στις 7παρά και οι γονείς μου το μεσημέρι. Άρα στην ίδια σελίδα του εκλογικού καταλόγου θα έχουμε διαγραφεί με διαφορετικό χρώμα. Άλλη τριαντάδα. Ο εκλογικός κατάλογος είναι αλφαβητικός, το πρωτόκολλο ψηφοφορίας γράφεται κατά την προσέλευση.
  β) Αν προσέξετε το σχόλιό μου η έμφαση δίνεται στο μαρκάρισμα και όχι στη διαγραφή. Και σωστά πολύ σωστά χρησιμοποίησα το ρήμα αφού μόνο διαγράφουμε από τον εκλογικό κατάλογο και δεν μαρκάρουμε ούτε υπογραμμίζουμε. Αυτός ο τρόπος έχει να κάνει με το πόσο ψείρας – νοικοκύρης – σπασικλάκι – θέλω να τελειώσω στην ώρα μου και όχι να ψάχνω το λάθος ένα δίωρο, είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Δεν είναι υποχρεωτικός τρόπος ή γραμμή. Άλλοι πάνε και με τα βιβλία άγραφτα. Ο καθένας όπως βολεύεται να δουλεύει…

 97. capodistria said

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ,πρώτα στον τιμιώτατο Νοικοκύρη,τη βαθειά γνώση και εμπειρία του στον ηλε χώρο και στις πολλαπλού ενδιαφέροντος αναρτήσεις του.
  Πολλές από αυτές,ήδη κυκλοφορούν όπως παλιά τα λυσάρια σε συμπολίτες που δεν ξέρουν ή δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ΗΥ, το διαδίκτυο και τις πολλαπλές δυνατότητές του.
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολύτιμη συμμετοχή τόσων και τόσων «συνδαιτημόνων»
  σε όλα αυτά τα «τραπέζια» γνώσης του Νοικοκύρη.
  Μια ευχή κάνω μαζί με την καληνύχτα μου:

  Χαράζει η αυγή- το όνειρο μένει
  σε κουβαλάει σε περιμένει
  μα δες η ανάγκη πριν σε πάει
  τι αγαπάς , τι σ’αγαπάει..

  Να περιμένεις τις γιορτές
  πίσω από πρόσωπα κι ευχές
  κι απ΄της οθόνης
  το τρελό το πανηγύρι.
  [Οκταβα-Να περιμένεις τις γιορτές]

  Το σημερινό ποστάρισμα πιστεύω, θα έχει συνέχεια και τις επόμενες μέρες,αφού όλους μας καίει η επόμενη μέρα, για να πάψουμε να είμαστε το εργαστήριο των πειραματόζωων και ο ΧΑΔΑ (όχι ΧΥΤΑ) της «νεοφιλελεύθερης» Ευρώπης.

 98. Immortalité said

  @95 Τι εννοείς δανεικές Νίκο;

  Αυτό το 7% θα μας στιγματίσει…

 99. capodistria said

  και για λίγο μεσονυχτικό χαλάρωμα:
  Συχνά ρωτώ ΟΚΤΑΒΑ Σταύρος Ψαρουδάκης

 100. Μπουκανιέρος said

  Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο: να υπάρχουν 400.000 Χιτλερικοί ή να υπάρχουν 400.000 μαλάκες που ψηφίζουν Χιτλερικούς χωρίς να το γνωρίζουν/συνειδητοποιούν (και πιστεύοντας μάλιστα ότι έτσι αντιστέκονται στη «γερμανική κατοχή»);

 101. capodistria said

  @100 Μπουκανιερος.Και τα δύο είναι από χειρότερα έως χείριστα. Ωστόσο, αναρωτιέμαι και πάλι πόσοι και ποιοί λόγοι έσπρωξαν αυτούς τους 400000 στην αγκαλιά των ΧΑγιτών. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ως σήμερα εμφανιζόταν,ανοιχτά τουλάχιστον στις γραμμές τους.
  Κανείς όμως,μα κανείς, έψαξα πολλά ιστολόγια,εκανα ζάπιγκ μέχρι τώρα, δεν άρθρωσε καθαρό λόγο για την ντροπή και το αίσχος να εμφανίζονται ξανά στη βουλή
  Λοβέρδος,Χριστοφιλοπούλου,Βορίδης,Χρυσοχοϊδης,Κακλαμάνης (τυχαία η σειρά) κι άλλοι, κι άλλοι πολλοί. Η Ροδόπη της συμφοράς (έζησα 4 χρόνια εκεί) καταπράσινη.
  Πώς λοιπόν βλέπεις μόνο τους 400000 μ@λ@κες που ψήφισαν ΧΑ και όχι 1000000
  πιο χοντρούς μ@λ@κες που ξαναψήφισαν όλους αυτούς που μας κατέστρεψαν και έστειλαν στο θάνατο 1710 έλληνες πολίτες,(βλέπε Δημ.Χριστούλας και λοιπούς) διαφεντεύοντας τις ζωές μας, την ατομική και συλλογική αυτοδιάθεσή μας; Τότε αυτό το 1000000 που επαναλαμβάνει αυτό το έγκλημα για λογαριασμό και των υπολοίπων 9000000 πολιτών τι ακριβώς είναι; Δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω πως το αυγό του φιδιού χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαυθεί. Αλλά ακόμα χειρότερο e;inai να έχεις πολίτες που το παίζουν κινέζοι ενώ καίγεται το πελεκούδι, ε, αυτό δεν χωνεύεται με τίποτα. Μια σαφής εντολή στις αριστερές δυνάμεις με το Σύριζα μπροστάρη θα είχε άλλες προοπτικές και οι ΝΑΖΙ νάνοι, θα είχαν δύσκολο έργο. Τώρα θα μας το παίξουν και ρυθμιστές της πολιτικής κατάστασης.
  Εκείνο που με ζεματάει είναι να ξαναβλέπω προδότες του λαού στο κοινοβούλιο και μάλιστα, τόγραψα παραπάνω τον Κακλαμάνη να ψέγει το λαό γιατί δεν έβγαλε την ΝΔ αυτοδύναμη. Βούλιαξαν την Αθήνα, την Αττική, την Ελλάδα και ξαναμπαίνουν στη βουλή. Είναι μεγάλη προσβολή. Σε προσεχή ανακοίνωση (ιστορία των επιχειρήσεων) θα αναρτάται παράρτημα με τις 22.550 επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά. Τέτοια μαλάκυνση από το χειροφίλημα στο «πατριάρχη» Βενιζέλο, μέχρι το σημερινό κατάντημα του δις,τρις και πολλάκις εξαμαρτείν αποτελεί απόδειξη ϋπερμαλάκινση». Γιατί στη πρώτη περίπτωση είναι χειροφίλημα και εδώ είναι ψήφος στο βαθύ σκοτάδι της δικομματικής προδοσίας.Αυτοί όλοι αντιστάθηκαν στη Μερκελική χούντα ή άνοιξαν τα πόδια για περισσότερη άνεση στη συνέυρεση με τους δανειστές που έφαγαν,έφαγαν και θα τρώνε,θα τρώνε…και τελειωμό δεν θάχουν.

 102. Νατάσσα said

  Και μια γλωσσική απορία, για να μην ξεχνιόμαστε. «Πολιτικό και ηθικό κορσέ»;; Ποια να είναι τάχα η πρωτότυπη φράση; Από εδώ
  http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=456349

  Θα μου πείτε, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…

 103. Τζί-πόιντ, τα συγχαρητήρια μου για τα μεγάλα νούμερα της αποχής.
  Σκίσατε ωρέ ζαγάρια,.
  Νομίζω πως πλέον με αυτό το τεράστιο 35-40% αποχή με το οποίο σας εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός, είστε ο μεγάλος νικητής των εκλογών, και ελπίζω να μην τους απογοητεύσετε κατά την εφαρμογή του προγράμματός σας.

  Το φαινόμενο χρυσή αυγή είναι λίγο πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά.
  Πρώτα από όλα, ελάχιστοι από αυτούς που τους ψήφισαν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι νεοναζί.
  Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε ως κοινωνία όταν τα ΜΜΕ αντί για δημοσιογραφία και έλεγχο αυτών των απατεώνων, προτίμησαν τόσα χρόνια να πουλάνε στους τηλεθεατές ξενοφοβία και τι χρώμα είναι το βρακί του Sakis.
  Η πραγματικότητα είναι ότι ο μέσος Έλληνας διαμορφώνει άποψη βλέποντας τις ειδήσεις του Mega και διαβάζοντας Πρώτο Θέμα, ενώ πχ ελάχιστοι διάβασαν της έρευνα του Jungle Report για την χρυσή αυγή.
  Η μετανάστευση είναι η αφορμή και όχι η αιτία.

  Όπως επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα 10% του εκλογικού σώματος που κάποτε ήταν μέρος της ΝΔ, και που τώρα την μία μπορεί να ψηφίζει τους ψευτοπατριώτες του ΛΑ.Ο.Σ. και κρυφοναζιστές όπως ο Πλεύρης, και την επομένη θεόμουρλους όπως ο Μιχαλολιάκος και η συμμορία του.
  Η φούσκα ‘χρυσή αυγή’ δεν πρόκειται να αντέξει όσο η φούσκα ‘ΛΑ.Ο.Σ’ όμως η ακροδεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων παραμένει σταθερή στα ποσοστά της.

 104. Μαρία said

  102 Το ίδιο. Μόνο που στο πρωτότυπο τον κορσέ τον ρύθμιζαν αντί του μετέβαλλαν της μετάφρασης.
  Κι εμείς δεν σφίγγουμε τα λουριά; 🙂
  http://tinyurl.com/8yennmb

  Ρε παιδιά, στην Κορινθία πώς εξηγείται το τόσο ψηλό ποσοστό των αυγών;

 105. ΣοφίαΟικ said

  Επειδή ταξίδευα και μόλις τώρα είδα τα αποτελέσματα, ομολογώ ότι ούτε ακραίες εκδηλωσεις της φαντασίας μου δεν θα πρόβλεπαν ΧΑ με είκοσι βουλευτές. Πιστεύω όπως και οι προλαλήσαντες ότι οφείλεται κυρίως στην άγνοια των ψηφοφόρων για το ποιόν της οργάνωσης, στο ότι όπως διαπίστωσα με εκπληξη όταν πήγα Ελλάδα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το μεταναστευτικό γιατί είναι πιο έυκολο θέμα από την οικονομία, εδώ ο κόσμος χάνεται και… (κρίση σεμνότητας, δε λέω τη συνέχεια).
  Επίσης σε κάτι που δεν το έπιασαν τα άλλα κόμματα επαρκώς: νέα πρόσωπα. Πρόπερσι που είχε γίνει στο ΗΒ μεγάλο σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών τα κόμματα ανταποκρίθηκαν στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με το να ξεφορτωθούν όσους δεν ήταν υπεράνω υποψίας και τώρα έχουμε κοινοβούλιο με πολύ μεγάλο αριθμό πρωτοκλεγμένων. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα αυτό ήθελε ο κόσμος και τα μεγάλα κόμματα δεν του το έδωσαν. Δεν του το έδωσαν ούτε τα κόμματα της απόσχισης που ηταν οι ίδιοι και οι ίδιοι σε άλλους σχηματισμούς, με ολοφάνερο στόχο το μετεκλογικό παζάρι για κανενα υπουργέιο σε κυβέρνηση συνασπισμού.
  Η Χ.Α. μάλλον έδωσε την εντύπωση ότι είναι νέο αίμα, χωρίς εμπλοκή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση των τελευταίων Ν ετών, χωρίς γνωστούς πολιτικούς-μέλη και με θέσεις που δεν είναι δύσκολο να βρουν απήχηση στον απελπισμένο. Ε, βάλτε και μια δόση αγιοποίησης από την υπερβολική αντίδραση εναντίον τους, βάλτε και το ότι το δίδυμο «αντιμνημονιακός- αντιμεταναστευτικός» (σαν αγώνας ποδοσφάιρου ακούγεται) έχει πέραση στον απελπισμενο και απογοητευμένο ψηφοφόρο, τελικα΄αναρωτιέμαι πως δεν το είχα προβλέψει.
  Πάντως δε βλέπω τίπτοα κακό στην εκλογή τους, αντιθέτως, τώρα θα γίνουν πιο γνωστές οι θέσεις τους και θα ρεζιλευτούν. Ή θα αναγκαστούν να τις μετριάσουν.
  Το κακό είναι ότι μπορεί και τα άλλα κόμματα να αρχίσουν να κινούνται προς πιο ακραίες θέσεις για να τους παρουν την πελατεία.

 106. ΣοφίαΟικ said

  104 Πήρε κάποιους απο το ΛΑΟΣ αλλά ίσως να οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε 30 μονάδες στην Κορινθία απο το 2009. Το γαρ πολύ της απογοήτευσης του πρασινοφρουρού γενά παραφροσύνη.
  Εδώ μέχρι και στην Αχαϊα βγάζουν βουλευτή, που στην Αχαϊα αν δεν ήσουν ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ θα ήσουν μ-λ ΚΚΕ, λ-μ-ΚΚΕ και λοιπες παρεμφερέις επιλογές.

 107. spiral architect said

  Kαλημέρα. 🙂
  Οι υπέρμαχοι της αποχής ας βαυκαλιστούν με το ποσοστό της και ταυτόχρονα ας θαυμάσουν τον μαύρο μαίανδρο.

  Ταυτόχρονα οι άρρενες εξ ημών ας θυμηθούν τα παραγγέλματα των ημερών της στρατιωτικής τους θητείας:

  😦 😛 😦 😛 😦 😛

 108. Αρκεσινεύς said

  καλημέρα σε όλους σας.
  Δυστυχώς η μέρα ξεκινά με
  το πρώτο δείγμα του φασισταριού

 109. spiral architect said

  Αρκεσινέα, η ιστορία μας (ξανα)βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα … 😛
  Το έχω ξαναβάλει σε σχόλιο σε παλιότερη ανάρτηση εδώ, αλλά το ξαναβάζω:
  Βερολίνο 1928: Χίτλερ, ένας «κλόουν» που τον αποθεώνουν τα πλήθη
  Γιατί κανείς μας δεν θέλει να έχει το τέλος του Έρνεστ Τέλμαν

  Τα παραπάνω αφιερώνονται ολόψυχα στους οπαδούς της γραμμικής εξέλιξης της ιστορίας.

 110. Έδειχνα στον 14χρονο γιό μου το βίντεο του jungle-report για τη Χ.Α. και μετά βίας κρατούσα τα δάκρυά μου. Απλά δεν το πιστεύω!

 111. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα σχόλια -έβαλα και καινούργιο άρθρο.

 112. RaspK said

  @103/107: Γράψατε! 😀

 113. RaspK said

  Υ.Γ.: Πάντως, δεν πιστεύω πως η αποχή πραγματικά ήταν τόσο υψηλοί. Εγγεγραμμένοι 9 εκατομμύρια πρέπει να είμαστε μαζί με νεκρούς και πόσους άλλους. Προσωπικά μ’ ενδιαφέρει να μάθουμε πόσοι πραγματικώς απείχαν, αλλά σίγουρα δεν είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα.

  Πλάκα είχαν οι παππούδες που ξέθαψαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, μόνο που ρωτάω: αν δεν ξέρουν καν ότι δεν έχει ανάγκη κάποιος να χρησιμοποιήσει εκλογικό βιβλιάριο, πόσο ικανός είναι να ψηφίσει έγκριτα;

 114. τυφλόμυγα said

  @49 Στάζιμπε, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν ήξερα για το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΠΚ. Οι ερωτήσεις ήταν τέσσερις και συγκεκριμένες.

  -Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την Δευτέρα.

  -Τι ψηφίσατε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

  -Τι θα ψηφίσετε σε αυτές.

  -Ποια είναι η πολιτική σας τοποθέτηση.

  Στην εισαγωγή του τηλεφωνήματος είπαν ότι τηλεφωνούν από το ΠΚ και ο κωδικός στην αναγνώριση κλήσης ήταν από Ρέθυμνο.

  (Δεν αμφισβητώ όσα λες. Ίσα – ίσα. Εκτιμώ πολύ ότι απάντησες. Απλά καταθέτω την εμπειρία μου. Και σόρι για την αργοπορημένη απάντηση. Ξέρεις. ;))

 115. Καλημέρα, ας γελάσουμε λιγάκι! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: