Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εγέρθητοι στα βουλευτικά έδρανα

Posted by sarant στο 8 Μαΐου, 2012


Στην αρχή δεν ήθελα να γράψω για το θέμα, παρόλο που καναδυό φίλοι μού το ζήτησαν, διότι σκέφτηκα πως δεν είναι σωστό να μετατραπεί το ιστολόγιο σε παρατηρητήριο των χρυσαυγιτών -όμως το θέμα έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον, οπότε θεωρήστε ότι λεξιλογώ και δεν χρυσαυγολογώ.

Την ιστορία βέβαια θα την ξέρετε και το στιγμιότυπο θα το έχετε ήδη παρακολουθήσει -αλλά για την απίθανη περίπτωση που σας ξέφυγε, μπορείτε να δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί, αν δηλαδή δεν βγάζετε φλύκταινες βλέποντας νεοναζιστές επί το έργο. Θυμίζω ότι οι σκηνές διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε ένα ξενοδοχείο όπου οι δημοσιογράφοι είχαν προσκληθεί να ακούσουν τη δήλωση του φύρερ Μιχαλολιάκου για το εκλογικό αποτέλεσμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Και ενώ οι δημοσιογράφοι περιμένουν, ένα πρωτοπαλίκαρο της οργάνωσης ανακοινώνει ότι μόλις μπει ο αρχηγός οι παριστάμενοι πρέπει να σηκωθούν «σαν ένδειξη σεβασμού, το ‘χουμε εμείς οι χρυσαυγίτες». Και πράγματι λίγο αργότερα…

Για τα νέα ήθη και έθιμα που θέλησε να φέρει στον πολιτικό μας βίο η συμμορία του 7% μπορούμε να συζητήσουμε εκτενέστερα στα σχόλια, ενώ ένα ερώτημα είναι αν οι χρυσαυγίτες επιδίωξαν αυτό το επεισόδιο και γιατί, παρόλο που, αν δεν κάνω λάθος, έχει προκαλέσει κάκιστη εντύπωση. Μήπως θέλησαν να δοκιμάσουν τα όρια ανοχής ενός δημοκρατικού θεσμού απέναντι σε ναζιστικά καπρίτσια; Δεν αποκλείεται.

Όπως θα προσέξατε, γύρω στο 0.20 του βιντεακιού, ο χρυσαυγίτης αριστερά φωνάζει «Εγέρθουτου» (ή κάτι τέτοιο) και αμέσως μετά το μεταφράζει σε ελληνικά: Όλοι όρθιοι! Λίγο αργότερα ακούγεται και κάποιος άλλος να φωνάζει: Εγέρθητοι! Πριν προχωρήσω, να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Εγέρθουτου είναι καλλιτέχνης του Μπλακ Μέταλ με το ψευδώνυμο Καιάδας, και από προχτές είναι βουλευτής της Β’ Αθηνών. (Εδώ τον βλέπουμε σε στιγμές καλλιτεχνικής μεταρσίωσης).

Πίσω από το Εγέρθουτου κρύβεται το στρατιωτικό παράγγελμα «εγέρθητι», που σημαίνει «Σήκω επάνω», προστακτική του ρήματος εγείρομαι (σηκώνομαι, ξυπνάω), χαρακτηριστικός τύπος της αρχαΐζουσας καθαρεύουσας που ακουγόταν παλιότερα στον στρατό. Αν ακόμα χρησιμοποιείται το «εγέρθητι» δεν το ξέρω, όποιος έκανε πρόσφατα φαντάρος ας μας πληροφορήσει. Ο παλιός στρατός πάντως είχε πολλές τέτοιες ελληνικούρες. Ειδικότερα, το «εγέρθητι» είναι αρχαία προστακτική του παθητικού αορίστου του εγείρω, η οποία στο β’ ενικό πρόσωπο έχει τον τύπο «εγέρθητι» και στο γ΄πρόσωπο «εγερθήτω». Πρόκειται για τύπους που ξενίζουν σήμερα, και ελάχιστοι επιβιώνουν σε στερεότυπες εκφράσεις, όπως το «μνήσθητί μου Κύριε», το σπανιότερο και επίσης εκκλησιαστικό «ιλάσθητι» (π.χ. ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ) ή το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω«.

Επειδή στη σημερινή γλώσσα τέτοιοι τύποι δεν υπάρχουν, οι φαντάροι που άκουγαν το «εγέρθητι» θεώρησαν πως είναι «εγέρθητοι» (κατά το «ακίνητοι»), δηλαδή πληθυντικός του (ανύπαρκτου βέβαια) επιθέτου «εγέρθητος» κι έτσι πλάστηκε υποχωρητικά και το «ο εγέρθητος» ή και «γέρθητος» κατά το σλανγκρ (τέτοιον τύπο πάντως εγώ δεν έχω ακούσει). Ο Χάρι Κλιν, την εποχή της δόξας του, είχε πει το περίφημο «γιατί δεν είσαι εγέρθητος;» με το οποίο είχαμε πολύ γελάσει τότε και που σήμερα φαίνεται προφητικό κατά κάποιον τρόπο. Δεδομένου ότι ο δεύτερος Χρυσαυγίτης στο βιντεάκι (στο 0.28) φωνάζει «εγέρθιτι» και απευθύνεται σε πολλούς, μάλλον ως πληθυντικό θα το εκλαμβάνει, γιαυτό και έγραψα «εγέρθητοι» προηγουμένως.

(Παρένθεση: ένα γουστόζικο περιστατικό μας διηγήθηκε φίλος του ιστολογίου πριν από λίγες μέρες. Ο υπαξιωματικός τού είχε δώσει διαταγή «Εγέρθητος!» κι όταν ο φίλος μας το διόρθωσε σε «Εγέρθητι», ο υπαξιωματικός τον αγριοκοίταξε: «Και ποιος είσαι εσύ που απαιτείς να σου μιλάμε στον πληθυντικό;» του είπε!)

Πώς θα ήταν όμως ο σωστός τύπος αντί για το «εγέρθουτου» ή έστω το «εγέρθητοι»; Πώς θα δίναμε αυτή τη διαταγή σε σωστά (αρχαία) ελληνικά; Το σωστό δεν είναι «εγέρθηται», όπως γράφει το Βήμα, ούτε «εγερθήτε» όπως ο Αντ. Παπαγιαννίδης. Το «εγερθήτε» είναι νεότερος τύπος, στον ενικό «εγέρθητι» αντιστοιχεί ο πληθυντικός «εγέρθητε», με τόνο στην προπαραλήγουσα (και, αν θυμάμαι καλά, το τρίτο πληθυντικό κάνει «εγερθήτωσαν». Πρέπει να υπάρχει κι ένας δεύτερος τυπος, «εγερθέντων», αλλά να μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά).

Από το ρ. εγείρω στη σημερινή γλώσσα έχουμε το εγερτήριο, κι αυτό της στρατιωτικής ορολογίας, όχι όμως και τον συναγερμό, που είναι από άλλο ρήμα, το «αγείρω». Έχουμε επίσης και την έγερση, ξύπνημα δηλαδή -Ελλήνων έγερσις λέγεται ή λεγόταν η εκπομπή των αδελφών Μπουμπούκου και Λεωνίδα Γεωργιάδη. Το ίδιο το εγείρω χρησιμοποιείται σε λόγιες φράσεις (εγείρει συνειδήσεις δηλ. αφυπνίζει, αλλά και εγείρει αντιρρήσεις ή εγείρει προβλήματα). Ταυτόχρονα, το ρήμα «γέρνω» της δημοτικής έχει προέλθει από το «εγείρω», ενώ από το ίδιο ρήμα προέρχεται και μια πασίγνωστη, συχνότατη λέξη της νέας ελληνικής. Ποια; Από τον παρακείμενο β’, που είναι «εγρήγορα», πλάστηκε το ελληνιστικό «εγρήγορος» και μετά το «γρήγορος» με αρχική σημασία «ξυπνητός» (πρβλ. «εγρήγορση») και μετά «ταχύς, ευκίνητος».

Το χειρότερο βέβαια δεν είναι η αμορφωσιά των χρυσαυγιτών, που είναι βέβαια σχεδόν υποχρεωτικό χαρακτηριστικό των στελεχών της ΧΑ, όσο ο στρατιωτικός τρόπος οργάνωσης του κόμματος αυτού. Δεν είναι άλλωστε μόνο τα στρατιωτικά παραγγέλματα και η προσοχή όταν μπαίνει ο αρχηγός. Ίσως θα προσέξατε ότι οι βουλευτές της ΧΑ θα εκχωρούν τη βουλευτική τους αποζημίωση στον αρχηγό και οι ίδιοι θα παίρνουν τον μισθό του εν ενεργεία συνταγματάρχη, ένα μέτρο σύγκρισης που λέει πολλά για το πώς βλέπει ο φυρερίσκος την οργάνωσή του. Γράφτηκε μάλιστα, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει, ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές θα παραιτηθούν ώστε ο αρχηγός να διορίσει στη θέση τους άλλους, που κρίνει ο ίδιος ικανότερους αλλά που οι εκλογείς δεν προτίμησαν.

Την εικόνα κόμματος-τάγματος εφόδου την ενισχύει το γεγονός ότι η ΧΑ έχει ελάχιστα γυναικεία στελέχη -δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τους 21 βουλευτές που εκλέχτηκαν προχτές, μία μόνο είναι γυναίκα, η κυρία Ελένη Ζαρούλια. Κατά σύμπτωση, η κυρία Ζαρούλια είναι και σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης, του Ν. Μιχαλολιάκου. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι η μόνη οικογενειακή επιχείρηση που διοικούν, αφού οι δυο τους μαζί με τον αδελφό της κυρίας είναι μέλη του Δ.Σ. μιας ανώνυμης εταιρείας στην οποία ανήκει το ροζ ξενοδοχείο New Dream.

Ελπίζω πάντως να μην ξανακουστεί το Εγέρθουτου σε συνέντευξη τύπου ή, κατά μείζονα λόγο, στην αίθουσα της Βουλής την ώρα που θα μπαίνει ο φυρερίσκος. Ελπίζω επίσης η ΕΣΗΕΑ να καταδικάσει την πρωτοφανή αξίωση των χρυσαυγιτών για απόδοση τιμών στον επικεφαλής της συμμορίας. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δούμε πολλές προβοκάτσιες και προσπάθειες δημιουργίας έντασης από τους… Εγέρθητους. Θα χρειαστεί εγρήγορση, μια λέξη που όπως είδαμε είναι της ίδιας ετυμολογικής οικογένειας.

Advertisement

210 Σχόλια προς “Εγέρθητοι στα βουλευτικά έδρανα”

 1. Το 1991-92 χρησιμοποιόταν ακόμα το «εγέρθητι» στον Ε.Σ. Κι εμένα μούχει πει αντισυνταγματάρχης «γιατί δεν είσαι εγέρθητος, παιδί μου;». Ο ίδιος, άλλωστε, μούχε πει για την μεγάλη του Γένους στολή, αναφερόμενος στην επίσημη στολή, λεγόμενη και οκτάρα…

 2. mahler76 said

  έχουμε δυστυχώς να ακούσουμε και να δούμε πολλά ακόμα. Καλή σου μέρα.

 3. spiral architect said

  «O Homo εγέρθηtus” 😦

 4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Είναι πύρρειος η «νίκη» (ποια νίκη;) των αριστερών κομμάτων, και καταντάει περιττό (αν όχι και επικίνδυνο) το «μήνυμα» στα δυο μεγάλα, όταν πλέον έχουμε στη Βουλή αυτά τα φασιστόμουτρα. Η όποια ανοχή είχε καταφέρει να επιτύχει η ελληνική κοινωνία απέναντι στο «διαφορετικό» εδώ τελειώνει. Φοβάμαι ότι έρχονται μαύτες, κατάμαυρες ημέρες. Και είναι αποτέλεσμα αυτό και των φερομένων ως «προοδευτικών» δυνάμεων. Γι’ αυτό λιγότερη θριαμβολογία και περισσότερος προβληματισμός, δεν πρόκειται να βλάψει. Κινδυνεύουμε όλοι. Τώρα.

 5. ΣΑΘ said

  @ Sarant [0]

  # Το “εγερθήτε” είναι νεότερος τύπος, στον ενικό “εγέρθητι” αντιστοιχεί ο πληθυντικός “εγέρθητε”, με τόνο στην προπαραλήγουσα (και, αν θυμάμαι καλά, το τρίτο πληθυντικό κάνει “εγερθήτωσαν”. Πρέπει να υπάρχει κι ένας δεύτερος τυπος, “εγερθέντων”, αλλά να μη βάλω το χέρι μου στη
  φωτιά). #

  Πράγματι υπάρχει και ο τύπος “εγερθέντων”, που είναι μάλιστα και ο πρώτος (κανονικός) τύπος.

  Πρώτο ενικό: –
  Δεύτερο ενικό: εγέρθητι (αρχικά εγέρθηθι)
  Τρίτο ενικό: εγερθήτω

  Πρώτο πληθυντικό: –
  Δεύτερο πληθυντικό: εγέρθητε
  Τρίτο πληθυντικό: εγερθέντων (ή εγερθήτωσαν)

  Χαίρε!

 6. eréndira said

  Πάντως το «έτσι κάνουμε εμείς οι χρυσαυγίτες» δεν σημαίνει ότι έτσι θα κάνουν και οι υπόλοιποι. Οι χρυσαυγίτες μπορεί και να χαιρετούν ναζιστικά φωνάζοντας ζιγκ χάιλ και χοροπηδώντας στο ένα πόδι ή να φιλάνε τα πόδια του αρχηγού τους, δικό τους θέμα. Τα πρωτόκολλα και οι ιεραρχίες είναι εσωτερικό τους θέμα. Και, αν ζητάνε σεβασμό, οφείλουν κι εκείνοι σεβασμό στους δημοσιογράφους που πήγαν να τους ακούσουν. Όχι να δίνουν στρατιωτικά παραγγέλματα. Αυτά να τα κάνουν στα σπίτια τους και στις συναντήσεις τους.

 7. ΣΑΘ said

  @ Γιώργος Λυκοτραφίτης [4]

  Εδώ συμφωνούμε απολύτως, αγαπητέ!

 8. skolotourou said

  Eγώ σαν ΑμεΑ πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι πολύ καλά όταν κάποιος με ψευδώνυμο «Καιάδας» είναι βουλευτής της χώρας…

 9. eréndira said

  Ακολουθεί διαφήμιση:

 10. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

  είχε και μερικά μαργαριτάρια η δήλωση του φυρερίσκου όπως το «η αυγή ξημερώνεται» (έξω από κανένα μπαρ;;) και το «με λασπολογήσατε…

 11. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  Εγώ έκανα σχολιασμό του περίφημου «εγέρθητι» σημειώνοντας ότι στον στρατό μάς έλεγαν οι λοχίες ακόμη και το «εγέρθητος». Πού να φαντασθώ ότι ο Χρυσαυγίτης έδωσε το παράγγελμα «εγέρθητοι», ήτοι το «εγέρθητος» στον πληθυντικό.

 12. Marianna said

  Πάντως από τις στρατιωτικές αφηγήσεις των ανδρών, το «Γιατί δεν είσαι εγέρθητος ρε», έχει γράψει ιστορία. Τώρα το «εγέρθουτου», η νέα κοτσάνα του Καιάδα, θα παίξει στις παρέες μαζί με διάφορα άλλα χαριτωμένα του τύπου «Γιατί δεν είσαι διεγέρθητος ρε;» κτλ.
  Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος απομυθοποίησης και αποδυνάμωσης τέτοιων ανόητων, που άλλοι ακόμα πιο ανόητοι τους καταξιώνουν, είναι ακριβώς αυτός. Η αυτογελοιοποίησή τους. Αποδεικνύεται σοφή η προεκλογική πρόταση Τσίπρα, δώστε τους βήμα στα ΜΜΕ να τους μάθει ο κόσμος. Αλλά δυστυχώς το πρόβλεψε ο αρχηγός και τους έκρυβε επιμελώς μέχρι τις εκλογές. Καλημέρα!

 13. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πικρό το χιούμορ σου, Σοφία.
  Η ύπαρξη, όμως, της Βουλής, με τις όποιες δυσλειτουργίες της και τερατογενέσεις της, μοιάζει να έρχεται απ’ ευθείας απ’ το αθηναϊκό μοντέλο. Όχι απ’ το σπαρτιατικό. Έτσι, τουλάχιστον, νομίζαμε έως τώρα.

 14. munich said

  δεν με ενδιαφέρουν ούτε με κάνουν να γελώ τα γλωσσικά ατοπήματα των ναζιστών, ούτε πλέον θέλω να συζητώ και να επιρρίπτω ευθύνες για την εκλογική τους επιτυχία. Μόνο θέλω να ακούσω τρόπους ατνιμετώπισής τους. Πάντα ασπαζόμουν τον πασιφισμό, τώρα όμως σκέφτομαι μόνο βία…

 15. argosholos said

  Στο βίντεο φαίνεται ότι πράγματι οι περισσότεροι εγερθήκανε. Λυπήθηκα τους κακόμοιρους νεαρούς δημοσιογράφους που σιχτιρίζουν, αλλά όταν δουλεύεις με μπλοκάκι και ξέρεις ότι το αφεντικό σου θα σε σουτάρει αν χάσεις ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, τι να κάνεις; Πλάκα έχουν και οι δύο ηρακλεις (ή ηρακλειδείς, βλ και παλαιότερα ποστ του οικοδεσπότη) με τα μούσκουλα, ένθεν κακείθεν του αρχηγού. Λένε ότι αν μερικοί μυς υπεργυμνάζονται, άλλοι ατονούν, όπως και κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες. Νομίζω αληθεύει.

  Υπηρέτησα στη ΠΑ, που είναι σχετικά πιο κουλ. Παρόλα αυτά, τι τελαμώνες, αραβίδες, ασκαρδαμικτί, άριστα και προάριστα, ένα είδον-δύο είδον, αλτ-τισεί και τέτοια! Νομίζω ότι οι εθναμύντορες έκαναν πάρτι, ιδίως στην εποχή της χούντας και των επανορθωτικών λακτισμάτων στα γήπεδα. Από το 50 και μετά θα έγινε και η μετάφραση αμερικανικών εγχειριδίων (μαχαιριών;), άτινα βρήθουσιν τεχνικών όρων που ανάθεμα αν καταλαβαίνεις τι εννοούν. Αυτοί που έκαναν τη δουλειά δεν θα έπρεπε να ήταν τεχνικοί, αφού τα αντίστοιχα κείμενα του ΤΕΕ εκείνης της εποχής δεν είναι και τόσο σκληροπυρηνικά.

  Τέλος, ξέρει κανείς αν υπάρχουν στη αρχαία γραμματεία τα ρητά που έχουν οι μονάδες του Στρατού (αιέν υψιπετειν και τέτοια) ή κάποιοι φιλόλογοι ή διοικητάδες έστιψαν το μυαλό τους για να τα βγάλουν; Υποθέτω το δεύτερο, αφού δεν μπορεί ακόμα και οι μικρές ασήμαντες μονάδες να έχουν κάποιο σχετικό ρητό. Βέβαια είναι στα αρχαία, αφού η τρισχιλιετής μπασταρδεύει αργότερα και δεν δίνει την ανάλογη μεγαλοπρέπεια,. Πάντως, κάθε αξιοπρεπές Πανεπιστήμιο έχει το ανάλογο μόττο στα λατινικά και όχι στην αντίστοιχη γλώσσα. Σαν να δέχονται και αυτοί ότι τα λατινικά ήταν πιο μουράτα από τα σημερινά αγγλικά ή γερμανικά, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από τους hoi polloi!

 16. Χαραλαμποβόλος said

  στον στρατό το έζησα κι εγώ.
  Οκτώβριος 1981, στην Τρίπολη, λίγο πριν την «αλλαγή», και ο μόνιμος λοχίας να επιμένει ότι το εγέρθητι(οι) το λέμε όταν διατάζουμε πολλούς φαντάρους να σηκωθούν όρθιοι και το εγέρθητος όταν διατάζουμε έναν!!
  (…ήταν ένα καλό, κατά τα άλλα, παιδί, με το οποίο στη συνέχεια κάναμε (στρατιωτική) παρέα. συζητούσαμε αρκετά (όχι μόνο για γκόμενες…), κι όταν έφυγα απ’ το κέντρο ήμουν βέβαιος ότι είχε κατανοήσει την χρήση του εγέρθητι. δεν τον ξαναείδα από τότε…)

 17. John said

  Είμαι φαντάρος στη Λήμνο αυτή την περίοδο. Πρόσφατα μας μάζεψαν σε μια αίθουσα και μας ανάγκασαν να σηκωθούμε όλοι όρθιοι όταν έμπαινε ο ταξίαρχος (δε θυμάμαι αν μας είπανε «εγέρθητι» όμως για να λύσω την απορία σας. Έχουμε πάντως πολλά αντίστοιχα παραγγέλματα που είναι στην καθαρεύουσα).

  Αυτά είναι συνηθισμένα στον στρατό και όλοι σιωπούν όταν γίνονται ή αναγκάζουν τον κάθε στρατιώτη να τα υπομείνει, όταν όμως φαίνονται παραέξω αυτές οι τακτικές και γίνονται σε πολίτες μας κακοφαίνονται και υπάρχουν αντιδράσεις. Λες και οι φαντάροι πήγαμε επειδή το θέλαμε οπότε και δικαιολογείται να ακολουθούμε αντίστοιχες διαταγές, επειδή βρισκόμαστε στον στρατό. Ας τα υπομείνει λοιπόν και η ελληνική κοινωνία που δε θεωρεί «άντρες» όσους δεν πάνε στον στρατό ή που υποστηρίζει τόσα χρόνια την υποχρεωτική θητεία και τον δημοσιοϋπαλληλικό στρατό με όλους τους ανίκανους.

  Μέσα από συζητήσεις που έκανα στο στρατόπεδο, σχεδόν όλοι οι στρατιωτικοί θα ψηφίζανε Χ.Α., αυτούς έχουν για υποστηρικτές και ψηφοφόρους τους.

 18. Χαραλαμποβόλος said

  περί ΧΑ…
  έγραφα και χθες ότι θεωρώ θεμελιώδες λάθος (;) των τηλεκαναλιών να μην δείχνουν προεκλογικά διαρκώς τα παλικάρια της ΧΑ – τα ποσοστά τους θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερα.
  όμως, όπως καλά ξέρουν και οι ίδιοι, ως (παρα)στρατιωτική οργάνωση, όταν τον βλέπεις τον εχθρό μπορείς πολύ καλύτερα να τον αντιμετωπίσεις.
  σήμερα τον βλέπουμε, ήδη τον είδαμε, τώρα τον είδαν, έχω την εντύπωση, κι όσοι τον ψήφισαν…

 19. ΣΑΘ said

  Παρόραμα σημαντικό στο [5] :

  Τρίτο πληθυντικό: εγερθέντων (ή εγερθήτωσαν).

  Ευχαριστώ πολύ.

  ΥΓ
  Μπορείτε, παρακαλώ, να το διορθώσετε και στο [5]; Ευχαριστώ και πάλι.

 20. vicodin said

  και το επος συνεχιζεται…http://www.youtube.com/watch?v=KXdFkA8rmK4&feature=youtu.be

 21. Νέο Kid Στο Block said

  «Ελπίζω επίσης η ΕΣΗΕΑ να καταδικάσει την πρωτοφανή αξίωση των χρυσαυγιτών για απόδοση τιμών στον επικεφαλής της συμμορίας.»
  Νίκο, πολύ σωστό ασφαλώς αυτό που λες κι ,αν δεν κάνω λάθος ,έχει ήδη γίνει, αλλά κάτι μού λέει (μακάρι να βγω ψεύτης) ότι στην επόμενη στρατηγική επιθεώρηση που λέγαμε στα στρατά, θα μοιράζουν αριθμούς προτεραιότητας όπως στις τράπεζες μεταξύ τους οι δημοσιογράφοι για το ποιος θα πρωτομπεί στο θάλαμο οπλιτών να εκτελέσει παραγγέλματα.
  Εδώ βρήκαμε ψωμί για όλο το Ιντερνετ και το χαζοκούτι μαζί ανά την υφήλιο, τι λες τώρα!
  Αφού τους πριμοδότησαν διά του αποκλεισμού και του εξωραϊσμού προεκλογικά (εσκεμμένα ,είμαι πλέον σίγουρος, δεν είναι τόσο αγαθοί οι μηντιάδες), τρέχουνε τώρα τα κολοκάναλα να γλύψουνε σαπίλα!
  Συγγνώμη για τη χυδαία γλώσσα μου, αλλά έτσι μού βγαίνει.
  Ώστε είναι και βουλευτής πια ο συνταγματάρχης Καιάδας; (υποθέτω ότι ο βαθμός του συνταγματάρχου είναι φόρος τιμής στο ΕΠΕΝίτικο παρελθόν του αρχηγού,ε;)
  Όχι βέβαια ότι δεν υπήρξαν μάλλον χειρότεροι(αλλά μακράν πιο ευπρεπέστεροι βέβαια) παλιανθρώποι βουλευτές στο παρελθόν, αλλά όσο να πεις…
  Το μόνο θετικό (προσπαθώ να βρω με το ζόρι σαν αισιόδοξος που είμαι) που βλέπω στην όλη ιστορία είναι ότι μερικοί-μερικοί ίσως θυμηθούν ξανά, ενώπιον των αρνητών του διαλόγου εκ πεποιθήσεως, την έννοια του διαλόγου (ο οποίος πού ν’ αναπνεύσει τόσο καιρό ο καημένος ανάμεσα σε Αμυγδαλέζες, άρρωστες ναρκομανείς Ξαβιέρες, προσαρμογές στις αγορές κι άλλα πολλά τέτοια απόνερα του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ φασισμού των «δημοκρατών» ).
  Ίσως (και δεν το λέω αστειευόμενος καθόλου) η φασιστική-ρατσιστική λανθάνουσα( ή μη) σκέψη (που οδήγησε στην υπερψήφιση του Καιάδα) και οι όρκοι φυλής και αίματος και η υπόσχεση του κοινοτικού-εθνοτικού παραδείσου αλληλεγγύης , να καταδείξει εκεί που πρέπει (γιατί προφανώς είναι μη κατανοητό) τη διαφορά μεταξύ λογικής ανάπτυξης επιχειρημάτων και μυθοπλασίας αδολφικού τύπου.
  Προς το παρόν (αν θέλουμε να είμαστε νομίζω ειλικρινείς με τον εαυτό μας) προκρίνεται, σα μέσα από παραμύθι με νεράιδες και δράκους, η «ασφάλεια» έναντι της ελευθερίας και η ταυτότητα έναντι της ετερότητας. Ό,τι δηλαδή οφείλουν να αναθεματίζουν και να περιθωριοποιούν οι ανοικτές (μη περιχαρακωμένες ) κοινωνίες.
  Και αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς Χρυσαυγίτης για να πιστέψει το παραμύθι με τους Δράκους.
  Συγγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία μου.

 22. ένα άλλο λεξιλογικό ήταν η προφορά του veni,vidi, vici. O νέος Κάιζερ είπε πως έκανε χρήση της αρχαίας λατινικής προφοράς viki και όχι της ιταλικής vitʃi

  …Χαλαρά μεγάλε!…Εγείρου βραδέως!…αργούθητι!🙂
  ….
  από προεκλογική ομιλία του Καιαδίσκου
  υπεύθυνου ιδεολογίας του κινήματος (..Γκαίμπελς)
  …λαϊκή δομή από άρειους ή άριστους αγωνιστές……ανωτερότητα ελληνικής φυλής/πολιτισμού……εμείς δώσαμε τα φώτα στους βελανιδοφάγους του δυτικού πολιτισμού…
  ….από την αρχαία ελληνική γραμματεία
  γεννήθηκαν οι διαφωτιστές, οι ευρωπαίοι φιλόσοφοι και η Αναγέννηση…και έρχεται
  σήμερα μία Μέρκελ, ένας Σόιμπλε, μία Σαρκοζύ
  να μας κουνάν το δάχτυλο …ού,ού,ού!….
  με τον πολιτισμό μας ξεστραβώσαμε και τους ανατολίτες…….θα αναγεννηθούμε σαν αρχαίος φοίνικας…θα τους συντρίψουμε, στοχεύουμε στη ρίζα του κακού, που δεν είναι άλλος από τον αιώνιο κηλιδωτή γαμψομύτη

  …………….
  ενημερωτικό έγγραφο της Ουέφα στην ΕΠΟ
  για κάθε ναζιστικό σύμβολο
  που εμφανίζεται στα γήπεδα

  Click to access racist_symbols.pdf

  συμπεριλαμβάνει και τον φαιοκόκκινο μαίανδρο.

 23. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δηλαδή, με βάση την ετυμολογία του ονόματός μου, είμαι μονίμως εγέρθητος ε; 🙂

 24. Αλίκη Στούκα said

  Αναρωτιέμαι πώς γράφετε , εσείς οι ταλιμπάνηδες της γλώσσας, το «επί τη βάσει» ή «επί τη ευκαιρία» ;
  Ενα φάντασμα δοτικό δικαίωση ζητάει.

 25. ΠΑΝΟΣ said

  το «εγέρθητι» και οι αστείες παραλλαγές αυτού είναι παλιά πλάκα στον στρατό από την δεκαετία τού ’60 που θυμάμαι.Οι χρυσαυγίτες….Την μερίδα τού πάνσοφου λαού που τούς ψήφισε (ο λαός είναι πάαααντοτε πανσοφος) πώς θα την ονομάσουμε;

 26. Νέο Kid Στο Block said

  23. Γουάου! Πρέπει να εισαι και περιζήτητος σεξουαλικά Γρηγόρη ,ε;
  Δηλαδή οι Σταμάτηδες ..δέν; 🙂
  Ελπιζω να δέχεσαι λίγο πείραγμα έτσι;, να χαλαρώσουμε και λίγο απο τη μπόχα.

 27. τυφλόμυγα said

  Σχόλιο στη βάση της διαφήμισης @9.

  Όταν είδα την τελευταία διαφήμιση της Wind (αυτή με το δικαστήριο) σκέφτηκα μια παραλλαγή της: την ΧΑ να φωνάζει «έξω όλοι οι ξένοι» και σε δεύτερο πλάνο να αδειάζουν ξενοδοχεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.
  —-

  Την γνώμη μου σχετικά με το θέμα την έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο χτες. 🙂

 28. «επί τη βάσει» (ή σκέτο «βάσει») και «επί τη ευκαιρία» γράφουμε, όταν τα λέμε έτσι.
  Λέμε όμως και γράφουμε πιο συχνά «με βάση» και «με την ευκαιρία».
  Συγνώμη που απαντώ για λογαριασμό όλων των άλλων ταλιμπάνηδων 🙂 χωρίς να τους ρωτήσω, αλλά πιστεύω πως τους εκφράζω.

 29. Αρκεσινεύς said

  Ο τ. «εγρήγορα’ είναι β΄παρακείμενος και σημαίνει «είμαι ξύπνιος».
  εγρήγορας ή καθεύδεις; Είσαι ξύπνιος ή κοιμάσαι; (Πλατωνα, Πρωταγόας 310 b).

  To εγείρω έχει μόνο αοριστο α΄ήγειρα
  το εγείρομαι έχει παθητ. αόρ. ηγέρθην και αόρ. β΄ηγρόμην προστ. του οποίου είναι «εγρού»
  Έτσι εκτός από τον τ. εγέρθητι στον Όμηρο Οδύσσεια 0 46 διαβάζουμε:

  αὐτὰρ ὁ Νεστορίδην ἐξ ἡδέος ὕπνου ἔγειρεν
  λὰξ ποδὶ κινήσας, καί μιν πρὸς μῦθον ἔειπεν·
  «ἔγρεο, Νεστορίδη Πεισίστρατε, μώνυχας ἵππους
  ζεῦξον ὑφ᾽ ἅρματ᾽ ἄγων, ὄφρα πρήσσωμεν ὁδοῖο.»

  δηλ. τον σήκωσε από το γλυκό τον ύπνο
  σκουντώντας τον με το πόδι και του είπε :
  Σήκω, Πεισίστρατε γιε του Νέστορα, κλπ

 30. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-17: Έγινε η διορθωσούλα.

  22: Ανατριχιαστικό το απόσπασμα, πιθανώς να σηκώνει και μήνυση.

 31. axillefs said

  «Ο παλιός στρατός πάντως είχε πολλές τέτοιες ελληνικούρες. Ειδικότερα, το “εγέρθητι” είναι αρχαία προστακτική του παθητικού αορίστου του εγείρω, η οποία στο β’ ενικό πρόσωπο έχει τον τύπο “εγέρθητι” και στο γ΄πρόσωπο “εγερθήτω”. Πρόκειται για τύπους που ξενίζουν σήμερα, και ελάχιστοι επιβιώνουν σε στερεότυπες εκφράσεις, όπως το “μνήσθητί μου Κύριε”, το σπανιότερο και επίσης εκκλησιαστικό “ιλάσθητι” (π.χ. ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ) ή το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω“.»
  Και το «γεννηθήτω το θέλημα του» ανήκει στην ίδια κατηγορία;

 32. sarant said

  24-28: Κυρία Στούκα, δεν έχουμε προγράψει τις στερεότυπες εκφράσεις που έχουν λέξεις στη δοτική. Θα πούμε και βάσει, και λόγω και μέσω (αν και χωρίς υπογεγραμμένη). Από την άλλη, δεν νομίζω να χρησιμοποιείτε τη δοτική στον καθημερινό σας γραπτό λόγο εκτός στερεότυπων, έτσι;

  Α, και το «ταλιμπάνηδες» προϋποθέτει ενικό «ο ταλιμπάνης» κατά το «μπεχλιβάνης». Εγώ επηρεασμένος από τον Σαββόπουλο είχα πει «ταλιμπάνοι» (ο ταλιμπάνος).

 33. sarant said

  31: Ναι μπράβο, μόνο που κανονικά είναι «γενηθήτω» (από το γίνομαι: θέλημα γίνεται, δεν γεννιέται 😉

  Και το «τυπωθήτω» των παλιών τυπογραφείων.

 34. LandS said

  Και το:
  «Παρακαλούμε, όταν μπει ο Αρχηγός, να σηκωθείτε σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του» τα ίδια σκατά θα ήταν.

 35. ΣΑΘ said

  @ Sarant [5], [19]

  Ευχαριστώ πολύ.

 36. Για #8.

  Νομίζω πως ο ανθρωπολόγος Θ. Πίτσιος απέδειξε πως ο Καιάδας δεν υποδεχόταν αναρτιμελή νεογέννητα αλλά αιχμαλώτους για τελείωμα. Ελλάς Ελλήνων και εκεί δηλαδή…

  Γιάννης

 37. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

  Πάντως, την προστακτική αυτή την άκουσα και μετά το στρατό. Δικαστής, ελαφρώς σιτεμένος για το βαθμό του, συνήθιζε το «εγέρθητι κατηγορούμενε», όταν καλούσε τον δικαζόμενο να απολογηθεί.Δεν περίμενα να το ακούσω, σε τρίτη (και φαρμακερή) έκδοση.

 38. Το «φύρερ» το κρατάμε με το ευγενέστατο θηλυκό υ; Να το αναβαθμίσουμε με ϋ; ‘Η καλύτερα να του δώσουμε μία να πάει στο διάβολο ως «φίρερ»; Σφυρι-σφυρί που λέγανε και οι μικρές…

  Γιάννης με καλημέρες

 39. Μας τρομοκρατούσαν τοσο καιρό ότι η αριστερά θέλει να γίνει της Βόρειας Κορέας, τελικά θα γίνει της Νότιας. Ξύλο στα έδρανα. Αλλά δεν έχω πολλή διάθεση για χιούμορ τώρα.

 40. sarant said

  38: Γιάννη, αν κρατήσουμε το υ στις μεταγραφές μόνο για το γαλλικό u και το γερμανικό ue, κέρδος είναι -αλλά όχι και για το γαλλικό y. Φυσικά αυτό πρέπει να το συμφωνήσουμε.

  Όσο για τον Καιάδα, δίκιο έχεις. Έχει γράψει ένα (ακόμα ανέκδοτο) συγκλονιστικό διήγημα ο πατέρας μου…

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #26
  Εννοείται είμαι περιζήτητος, ως μονίμως εγεγηρμένος (τον έσκισα)! Βέβαια, έχω ένα προβληματάκι όταν κυκλοφορώ με στενά παντελόνια, αλλά το παλεύ(κ)ω.
  Τώρα μου ‘ρθε. Θυμάμαι από το λύκειο έναν παρακείμενο και υπερσυντέλικο «γρήγορα, ἐγρηγόρειν». Αλλά από ποιο ρήμα; Θυμάται κανείς τίποτα τέτοιο;

 42. sarant said

  17: Τζον, καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Η τελευταία παράγραφος βέβαια είναι πολύ ανησυχητική, αν ισχύει γενικότερα. Ξέραμε ότι η ΧΑ έχει διασυνδέσεις με Σώματα Ασφαλείας, αλλά αν έχει μεγάλη δημοτικότητα και στο στρατό…

 43. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #41α>26: Και εννοείται ότι δέχομαι κάθε είδους πλάκα, έως πάχους χονδρού! 🙂

 44. sarant said

  29-41:

  Φυσικά ο Αρκεσινεύς έχει δίκιο, το εγρήγορα είναι β’ παρακείμενος (ο πρώτος είναι εγήγερμαι) με υπερσυντέλικο το εγρηγόρειν, και όχι αόριστος όπως έγραψα!

 45. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #29, 41β, 44: Ρημάδα ανανέωση σελίδας…

 46. Διονύσης said

  Ως προς το γιατί το έκαναν, νομίζω ότι έχουν επιλέξει γενικά μια τακτική μετωπικής σύγκρουσης με τους δημοσιογράφους. Και προεκλογικώς (είτε οι δημοσιογράφοι δεν τους κάλεσαν, είτε τους κάλεσαν, αλλά αυτοί δεν πήγαν, δεν το γνωρίζω) βασίστηκαν περισσότερο στο να συναντούν απευθείας τα καλόπαιδά τους ψηφοφόρους σε τοπικό επίπεδο από εδώ κι από κει χωρίς την διαμεσολάβηση του γυαλιού, ενώ φροντίζουν παγίως να αυτοθυματοποιούνται ότι είναι και καλά οι απόκληροι της μηντιακής δημοκρατίας. Και για πολλούς ψηφοφόρους αυτή η τακτική είναι πετυχημένη καθώς επικρατεί δυσφορία για το πώς πολλοί πολιτικοί γλείφουν τους δημοσιογράφους και πώς οι τελευταίοι αποκτούν μια αλαζονεία (που λέει κι ο Μπένι). Οπότε ο τελετουργικός εξευτελισμός των δημοσιογράφων ως πρώτη πράξη του κόμματος μετά την εισαγωγή στην Βουλή αποτελεί για αυτούς μια συμβολική επικύρωση της νίκης τους. Ο εξευτελισμός αυτός μάλιστα είναι μοιραίο να επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι υπό την πίεση να μην λείπουν από κάτι που έχει μεγάλη δημοσιότητα, και ιδίως αν βρίσκονται οι ίδιοι και σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, θα εκτελούν τα στρατιωτικά παραγγέλματα. Οπότε οι ΧΑ φέρνουν τους δημοσιογράφους σε μια loss- loss περίσταση. Εξάλλου, η επιτυχία της ΧΑ οφείλεται και στο ότι ακολουθούν ως τα άκρα και χωρίς ημίμετρα μια ορισμένη στάση, εν προκειμένω την αμφισβήτηση της ισχύος των δημοσιογράφων και αποκτούν έτσι μια γοητεία σε ορισμένους.

  Ακούστηκε όμως και κάτι για τον Ανδρέα Παπανδρέου, από τον «αρχηγό». Κάτι σαν ότι αν ήταν ο Α. Παπανδρέου θα σηκωνόσουν, ή κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω απολύτως ποιο είναι το νόημα της φράσης. Μήπως έχουμε δύο στιγμές μιας τακτικής; Δηλαδή πρώτα ο πιο αψύς αλλά χαμηλότερος στην τάξη προβάλλει ένα βίαιο στρατιωτικό παράγγελμα, και μετά εκ των υστέρων ο «ανυποψίαστος» αρχηγός («τι έγινε ρε μάγκες;») έρχεται να το δικαιολογήσει με μια «απολογητική» λογική ότι έτσι κι αλλιώς τα ίδια κάνουν και οι δημοκρατικοί, απλώς εμείς είμαστε πιο συνεπείς που τα απαιτούμε πιο ρητά; (Ως «απολογητική» εννοώ μια συνήθη ρητορική στάση δεξιών ή και προνεωτερικών μορφωμάτων που συνίσταται στο να δείξεις ότι τα ίδια κάνουν και οι άλλοι, λ.χ. οι προοδευτικοί, απλώς συγκαλυμμένα).

 47. Νίκο μου μέσα και εγώ για τις εξαιρέσεις αυτές. Θα έπρεπε τότε να αναθεωρήσουμε και μερικές τουρκικές γραφές ή προφορές (Ατατύρκ…).
  Να δούμε και το διήγημα (ανθρωπολογικής επιστημονικής φαντασίας;) του κ. Μίμη.

  Γιάννης

 48. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Λοιπόν, εδώ http://archive.org/details/hellenismos01enleuoft έχει μια γραμματική του 1835 (σύγχρονη δηλαδή) και στη σελ. 208 (την οποία ανέβασα* εδώ http://ifile.it/8a9n7uq ) έχει τα σχετικά με το εγείρω, εγείρομαι κλπ.

  *έχω πολύ ελεύθερο χρόνο…

 49. Διονύσης said

  #32: Και ταλιμπανού κατά το «περιμπανού την λέγαν τα παιδιά περιμπανού» του Γκάτσου;

 50. Θα εννοεί τον εαυτό του και… εθνεγέρθητο, έτσι;

  Έγραφα το σχετικό κωμειδύλλιον του κεκαρμένου λοχία (ή.. αντισυνταγματάρχης;), λογοπαίζοντας με το «αίγαι, ‘ρθήτε», όταν βρήκα στο γκουκλ την φωτογραφία «αίγαι κατά ναζί», Goats vs Nazis.. Άγνωστον αν πτύουν τους… πυρήνας!

  Aίγαι, ‘ρθήτε! Sieg Heil!!!

  Έτσι, ανορθόγραφον και σόλοικον το εγερτήριον αύγισμα του… «εθνεγερτηρίου» χρυσο-γαυγίτη στην δημοσιογραφική των διάσκεψη.
  Εκείνο το περιγέλαστον ή μάλλον περίκλαυστον «εγερθήτω», ή εγέρθητε! All rise… Sieg Heil, έρχεται ο Φύρερ! Στρατιωτικό το παράγγελμα, αυτοί που μας έστειλαν στην βουλή είναι για να ρίξουμε το άλφα ξύλο, και βήτα και γάμα, και ζήτα και zieg heil, να εκδικηθούν οι περιθώριοι μέσα από την περιθεώρατη, την τρομερή την κεκαρμένη νεοναζί θωριά μας, και τους, δίχως νάζι, ναζι-ακκισμούς μας…
  Φαιοχίτωνες οι Φαίακες, η μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς υπό την βουλευτική αιγίδα χρυσαυγίτη αιγιόχου, ενώ και ο Καιάδας βουλευτής πια, μαυρομεταλάς με άποψη που θα την βρυχάται… δίπλα στον Γλέζο που κατέβαζε, κάποτε, τα λάβαρα των ναζί απ’ την Ακρόπολη!
  Κι αν φοβάται κι απεύχεται περίφροντις η φίλη αν θα καταλήξουμε «έθνος ανάδελφον», άνευ οβελών εξοβελισμένοι από τας Ευρώπας, πώς να φροντίσουμε, ώ σύννους φίλη, να κρατηθούμε έθνος όχι άνου αλλά Ανάδολφον;
  Γιατί ο φόβος δεν φυλάει, όχι, τα έρημα. Ψυχική, ετοιμάζει, κι ιδεολογική ερήμωση… Το έδαφος που καλλιεργούν, ποτίζοντας με την «χρυσή βροχή» τους, του Αυγείου οι Χρυσές Αυγές.

  Τίτος Αιπόλου Χριστοδούλου

 51. sarant said

  47: Περιπέτεια στον εμφύλιο με στοιχεία φαντασίας.

 52. Tilegrafitis said

  #22, Μιχάλη ἀνατρίχιασα μὲ τὸ σύνδεσμο (ρατσιστικὰ σύμβολα).
  Ἔτσι ἐξηγεῖται ἡ ὑπαρξι τοῦ κελτικοῦ σταυροῦ στὸν τροῦλο τοῦ καθεδρικοῦ ναοῦ τῆς Ἁγίας Τριάδος στὸν Πειραιᾶ.
  Καὶ μὴ χειρότερα.

 53. LandS said

  #47 Δεν πιστεύω να προτείνεις να λέμε τη Τουρκιά «Τυρκηέ» ή έστω Τυρκία.

 54. Φοβερός ο Μιχαλοτάδε, αντί για κάποια φράση που όπως είπε μάλλον δεν θα ξέρουμε παρέθεσε τα ονόματα από τρεις γκόμενες : Βένη, Βίντυ, Βίκυ (!).
  Στο 2,20 του http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=teyK-Bq-VA8

  και…σαλευθήτωσαν τα θεμέλια της γης !

 55. sarant said

  50: Η Κεφαλονιά γιατί είναι υπό την αιγίδα χρυσαυγίτη;

 56. Εύθυμης φανταρολογίας συνέχεια:
  1973, Κόρινθος, οι νεοσύλλεκτοι περιμέναμε να μας πάρουν τα σωματομετρικά μας στοιχεία, (μέγεθος παπουτσιού, περιφέρεια λαιμού κλπ) για να μας δώσουν το κατάλληλο μέγεθος ρουχισμού. Η πινακίδα όμως έξω από το οίκημα που θα γινόταν αυτή η δουλειά, για οικονομία χώρου, έγραφε το συντετμημένο «Σωματ/τρικά στοιχεία» (κατά το Θεσ/νίκη). Οπότε ο λοχίας μας φωνάζει «μπάτε στη σειρά, ρε, να σας πάρουμε τα σωματρικά σας στοιχεία»!

 57. sarant said

  54: Κοίτα να δεις, για την προφορά του vici υπάρχουν δυο σχολές, η κλασικότερη από τις οποίες, η γερμανική ας πούμε, θέλει όντως «βίκι».

 58. γελάω πολὺ μὲ τὸ βίντεο ἀπὸ χθὲς ποὺ τὸ ἔδειξαν τόσες φορές. μοῦ φαίνεται γελοῖο, μὲ τὴν ἀρχικὴ σημασία τῆς λέξεως ὅλο αὐτὸ τὸ χάππενιγκ τῶν χρυσαυγιτῶν.. κατὰ τἆλλα μὲ κούρασε ἡ ὑποκριτικὴ χρυσαυγολογία. ὅταν τὸ πρῶτο κόμμα παίρνῃ λῃστρικὰ τὶς μισὲς ἕδρες εἶναι τοὐλάχιστον χαζὸ νὰ ἀνακλαύπτουμε ὅτι στὴν βουλὴ ὁ μόνος φασισμὸς εἶναι αὐτὸς τῆς ΧΑ. αὐτὰ κι ἐλπίζω αὐτὴν τὴν φορὰ ὄντως νὰ μὴ δευτερολογήσω ὅ,τι κι ἂν δῶ γραμμένο. καλησπέρα!

 59. sarant said

  56: Πολύ καλό, οι συντμήσεις στο στρατό έχουν ενδημικό χαρακτήρα!

 60. Προφανώς όμως, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι του Τύπου πρέπει να περάσουν από κάποιο σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ και να γνωρίζουν το ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους για να μην «ψαρώνουν» μπρός σε κάθε φασιστικοειδές πιθήκι.

  Δηλαδή, όταν κάποιος φορέας αναγγέλλει την ανοικτή ενημέρωση των πολιτών μέσω του Τύπου, είναι ο φορέας που πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Τύπου και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα πρέπει να εξασφαλίσει (ο φορέας) την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση και πλήρη διευκόλυνση των δημοσιογράφων. Επίσης ο φορέας είναι υποχρεωμένος να μην κάνει διακρίσεις στο ποιος δημοσιογράφος θα παρευρεθεί και ποιος όχι. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία κι όσο κι αν είναι ενοχλητικό για τους ΧΑ, πρέπει να υποχρεωθούν να ακολουθούν τους κανόνες της. Και οι δημοσιογράφοι έχουν έναν ρόλο σε αυτό.

  Τον αρχηγό της συγκεκριμένης οργάνωσης, μπορούν τα μέλη να τον σέβονται αλλά ο σεβασμός αυτός δεν μπορεί να επιβληθεί σε άλλους εκτός οργάνωσης, όπως οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι. Άλλωστε ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται και δεν επιβάλλεται. Αυτό θα έπρεπε κάποιος απ’ όλους να το εξηγήσει στο ξυρισμένο όργανο της χρυσαυγίτικης τάξης, ασχέτως του ότι το όργανο δεν θα ήταν μάλλον σε θέση να το αντιληφθεί.

  Το ότι τα συγκεκριμένα ΧΑ άτομα είναι εντελώς ανασφαλή και με ιδιαίτερα χαμηλό άι κιού –ευτυχώς μεν αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ενοχλητικούς ή κι επικίνδυνους- φαίνεται από την σύγκριση της χθεσινής στάσης τους με την αντίστοιχη στάση των γνήσιων χιτλερικών και φασιστών του μεσοπολέμου όπου η γαλιφιά και το σχεδόν δουλικό γλείψιμο δημοσιογράφων κι ανθρώπων του πνεύματος είχε δυστυχώς αποτέλεσμα.

  Ακούστηκε πάντως, ότι αρκετοί δημοσιογράφοι έλληνες -διότι οι ξένοι δεν κατάλαβαν (;)-, αρνήθηκαν να πειθαρχήσουν στον «Καιάδα» οπότε εξεδιώχθησαν και για αυτό η «Κόκκινη» Λιάνα ήδη ζήτησε -πολύ σωστά- από την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει για την εξευτελιστική μεταχείριση των δημοσιογράφων και των τεχνικών τύπου από την φασιστική ομάδα ΧΑ.

  Οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι μας θα δοκιμαστούμε από τους ΧΑ διότι είναι επί τούτου η προκλητική τους στάση: αυτοί είναι οι πραγματικοί μπαχαλάκηδες! Οπότε κι ενόψει ψηφοφορίας στην Βουλή αλλά και σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θέλει προετοιμασία, σοβαρότητα και ψυχραιμία .

 61. LandS said

  #58, Κορνήλιε καταλαβαίνω ότι είναι μακρυά από τις προθέσεις σου, αλλά αποκαλώντας φασιστικό (που δεν είναι) τον εκλογικό νόμο και όχι αντιδημοκρατικό (που είναι) κάπως φέρνεις κοντά αυτές τις έννοιες.
  Συνεχίζοντας, και επειδή είναι πολύ σοβαρά τα ζητήματα αυτά, κρίνοντας εμένα τον ίδιο, πρέπει να είναι πολύ κακή η συνήθεια μου να αποκαλώ φασιστικό ότι πολιτικό και κοινωνικό δεν μου αρέσει, και δημοκρατικό ότι γουστάρω. Πιθανόν να έχω συμβάλει έτσι στην άμβλυνση στην αντίσταση κατά φασιστικών πράξεων και φορέων φασιστικών ιδεολογιών.
  Υπάρχουν ακόμα και απεχθείς πράξεις ή ιδέες που δεν είναι απαραίτητα φασιστικές (πόσο μάλλον οι απλά μη δημοκρατικές).

  Βεβαίως, δεν χωράει αμφιβολία ότι η ΧΑ είναι ναζιστική και άρα εξαιρετικά απεχθής.

  Και για να πω την κακία μου, το βίντεο καλά κάνουν και το παίζουν ad nauseum μπας και έρθει αναγούλα σε όσους ψήφισαν ΧΑ. Μπορεί να είναι ψυχολογική βία, αλλά τα περί βίας, και ποια με μετραέι με βια τη γη, τα έχουμε πει παλαιότερα.

 62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Αντιγράφω από τη Στεφανία Κωστούρου:

  «Αγόρασα ξυπνητήρι Χρυσή Αυγή! Στο πρώτο «εγέρθητι», που πάτησα snooze, με πέταξε έξω απ’ το δωμάτιο.»

  (Τι καλά θα ήταν να είναι όλα τόσο δυσάρεστα όσο τα πρωινά εγερτήρια…)

 63. ΣΑΘ said

  @ Kορνήλιος [58]

  » … ὅταν τὸ πρῶτο κόμμα παίρνῃ λῃστρικὰ τὶς μισὲς ἕδρες εἶναι τοὐλάχιστον χαζὸ νὰ ἀνακαλύπτουμε ὅτι στὴν βουλὴ ὁ μόνος φασισμὸς εἶναι αὐτὸς τῆς ΧΑ. …»

  Ναι, φίλτατε, αλλά αυτή η «ληστεία» έχει (όπως πολύ καλά ξέρετε) την -κατά τεκμήριο- δημοκρατική νομιμοποίηση (νόμος ψηφισμένος από δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή) και, επιπλέον, την παίρνει το (οποιοδήποτε) κόμμα βγαίνει πρώτο.
  Φαντάζομαι ότι αν π.χ. ο κ. Τσίπρας ήταν πρώτο κόμμα, δεν θα αρνιόταν να αξιοποιήσει το μπόνους αυτό, που μοναδικό σκοπό φαίνεται να έχει το να μην γίνονται συνέχεια άκαρπες εκλογές και να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις.

  Χαίρε!

 64. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Eίναι από τις ελάχιστες φορές που ένα άρθρο του Sarant μού αφήνει μια πικρή γεύση στα χείλη, στην καρδιά…
  Θέλω να ελπίζω ότι στις νέες εκλογές, που φαίνεται ότι ξανάρχονται σύντομα, ο ελληνικός λαός θα απαντήσει στα πρωτοπαλίκαρα του εγκλήματος και του ονείδους με μια αντίθετη προσταγή : Καθίζεσθε μέχρι τελικής καθίζησης, και να τα οδηγήσει στην κάθειρξη! Γένοιτο…

 65. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @61,
  Lands, νομίζω ότι αποτελεσματικότερο θα ήταν «ad nauseam» (θα μου πεις, βέβαια, «εδώ ο κόσμος χάνεται…» μια nausea θα μας σώσει;)

 66. Φωτοτυπάκιας said

  Κύριε Σαραντάκο, στείλτε τους στο διάολο. Αρκετά ασχοληθήκαμε μ’ αυτούς. Δε θα μας καθορίζουν οι ψυχανώμαλοι τι θα συζητάμε, εδώ σ’ αυτό το ιστολόγιο, αλλά και γενικά. Πάει πολύ!

 67. LandS said

  #65 Λατινικά διδάχτηκα μόνο στη έκτη Γυμνασίου, μια και πριν είχα περάσει τη πρώτη και «δευτέρα» Λυκείου χωρίς καν το Regina rosas amat.
  Θα μου πεις ότι τα Αρχαία που διδάχτηκα, τα έμαθα; Όχι, αλλά «μέχρι αηδίου» δεν λέω!

 68. Χαραλαμποβόλος said

  εδώ πέτυχα κάτι πολύ ωραίες φωτογραφίες.
  http://www.inews.gr/98/gnoriste-tous-21-vouleftes-tis-chrysis-avgis.htm

 69. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προειδοποιεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και ιδίως «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος, με δεκάδες νεκρούς δημοσιογράφους από την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και, κυρίως, δεν τρομοκρατείται. (…) Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κρούσμα φασιστικής συμπεριφοράς και απειλής με δημοκρατικό φρόνιμα και χαλύβδινη ενότητα και αποφασιστικότητα.

 70. LandS said

  Φαντάζομαι ότι δημοκρατικό είναι το φρόνημα και όχι το φρόνιμα.

 71. Ωχ ναι -και φαντάσου ότι μόλις την είπα στην Μπέρνι για αντίστοιχο λάθος (δλδ κοπιπάστωμα αβλεπί)!

 72. bernardina said

  😆 😆

  Τελικά ο Παπούλης φταίει, νομίζω 😉 😉 (Βραχυκυκλώνει το σύμπαν 😀 )

 73. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @66,
  Φωτοτυπάκια, βεβαίως, μπορούμε να τους στείλουμε στο διάολο! Και, οπωσδήποτε, δεν μπορούν να καθορίζουν αυτοί τι θα συζητάμε, κλπ. κλπ. Συμφωνούμε.
  Όταν, όμως, έχεις στην ελληνική Βουλή, 21 «ψυχανώμαλους» από αυτούς, τότε το πράγμα αλλάζει: και νά ‘θελες, δεν γίνεται να τους αγνοήσεις!

 74. #57
  Το ξέρω και εγώ στο σχολείο στα λατινικά έτσι το έμαθα αλλά μετά προτιμούσα την πεπατημένη, κάτι περισσότερο θα ξέραν οι λατινογενείς πληθυσμοί για να τα προφέρουν αλλιώς.Και μεις παραξενεύόμαστε όταν κάποιος χρησιμοποιεί την ερασμιακή προφορά των ελληνικών (άι πατράι)
  Πάντως εμένα μου φάνηκε σαν να μην ήξερε την σημασία της φράσης αφού έλεγε πως πάλευε για ένα σχεδόν χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία…

 75. Immortalité said

  @58 Όσο πας το χειροτερεύεις πάντως. Είμαι περίεργη, έχει πάτο η κατρακύλα;

 76. makisnrg said

  (Γεια σας κε Σαραντάκο και φίλοι! Παρά το γκρίζο του θέματος, χαίρομαι για το πρώτο μου σχόλιο σε αυτό το θαυμάσιο ιστολόγιο, που το θεωρώ «αδελφό» με το αγαπημένο μου slang.gr.)

  Στο στρατό είχα πέσει σε μια αντίστροφη περίπτωση παρανόησης. Σε μια κουβέντα περί ανέμων και υδάτων με έναν περίπου σαραντάχρονο αξιωματικό, ανέφερα το «Ζήτωσαν οι μεγάλοι μας Σύμμαχοι», του Γεωργίου Παπανδρέου, από το λόγο της απελευθερώσεως. Οπότε μου λέει: «Αυτό το ζήτωσαν, που το λέμε και για το Όπλο [σ.σ. «Ζήτωσαν τα τεθωρακισμένα] τι είναι;» Ε, του εξηγώ. «Άντε ρε», μου λέει, «κι εγώ τόσο καιρό νόμιζα ότι ήτανε λάθος, καμιά μαλακία που είπε κανένας και έμεινε». Ποιος ξέρει τι μαργαριτάρια είχε ακούσει ο άνθρωπος, θα τον ενδιέφερε και να μιλάει σωστά προφανώς και είχε συνέχεια το άγχος μην του ξεφύγει καμιά στρατοπρεπής αρλούμπα.

 77. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @58,
  δεν πήρε κανένα πρώτο κόμμα «ληστρικά» πενήντα έδρες: βάσει νόμου έγινε η απόδοση.

 78. Επειδή εκτός από τους εγέρθουτους, γίνεται πολύς λόγος και για τα λατινικά του αρχηγού της Χ.Α., χρήσιμη είναι μια σύνοψη του θέματος της προφοράς, οι παρανοήσεις και οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με την οποία έχουν φαντάζομαι τις συνηθισμένες πολλές αιτίες (χρονική έκταση της χρήσης τους μέχρι και σήμερα στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, εκτεταμένη χρήση από μη φυσικούς ομιλητές, χρήση στην επιστήμη και την ορολογία, κλπ).

  Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι χρυσαυγίτες (φαίνεται ότι) μιλάνε σωστότερα λατινικά από αρχαία ελληνικά! 😉

 79. Καλά τα λέει ο κ. Λυκοτραφίτης. Η ληστεία ολόκληρου λαού δεν υπάγεται στον ποινικό κώδικα. Ούτε άλλωστε οι θηριωδίες του αστικού κράτους υπάγονται στον αστικό κώδικα.

  Γιάννης 🙂

 80. # 53
  Hi LandS. Πήγαμε για κουρτινόξυλα και έλειψα. Κανένας δεν είναι τέλειος.

  Στην πραγματικότητα ούτε και το Ατατύρκ μας χρειάζεται αφού το προφέρουμε Ατατούρκ. Εφόσον δεν υπάρχει ήδη η λέξη με -ι- δεν χρειάζεται και η διόρθωση με -υ-. Πάντως στο βαθμό που τα τουρκικά έχουν ελληνικές και ελλαδικές συνιστώσες καλό θα ήταν να είναι κανονικοποιημένη η γραπτή απόδοσή τους, όπως παλιά με τα καραμανλήδικα.

  Γιάννης

 81. 56, 59: Εμένα, νεοσύλλεκτο, με είχαν πολύ προβληματίσει οι πινακίδες στο Κέντρο της Κορίνθου που έλεγαν «ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΣ 40 ΜΑΩ». Τι SGS, τι SI, δεν την έβρισκα αυτή τη μονάδα πουθενά!

 82. Νέο Kid Στο Block said

  E, Κώστα! Σε ζε ές (CGS) δεν ήταν;
  Θα μας μαλώσουν οι γαλλομαθείς και δέν κάνει! 🙂
  Πού το θυμήθηκες το Σε ζε ες (και το ΜΑΩ) ρε θηρίο; 🙂

 83. Τα παλληκάρια της ΧΑ ξεθάρρεψαν πλέον και πέρασαν σε άλλο επίπεδο, απειλώντας (εμμέσως πλην σαφώς) όσους τολμούν να γράφουν εναντίον τους.

  Και ελληνική μετάφραση εδώ.

 84. Σχολιαστής said

  Περί στρατιωτικής – αρχαιοπρεπούς – ορολογίας:

  Πριν από αρκετά χρόνια, στο Ναυτικό που υπηρέτησα, χρησιμοποιούντο οι εξής όροι:

  ακράτισμα προάριστον: το πρωινό
  άριστον πληρώματος : το μεσημεριανό
  δείπνον πληρώματος : το βραδυνό

  Υπήρχαν κι άλλες εκφράσεις, όπως πόντισον, υπόφραγμα, προετοιμασία απάρσεως, κ.λ.π. σε άπταιστη καθαρεύουσα. Αναρωτιέμαι αν ισχύουν ακόμα.

 85. @81 Είναι στο αγκλοσαξωνικό σύστημα ακριβής μετάφραση του MPH (Miles Per Hour) δεν το είχα προσέξει στην Κόρινθο αλλά στην Τρίπολη που πήγα μετά τη Λήμνο ήταν αν θυμάμαι καλά το όριο 5 ΜΑΩ και μια φορά ένας λοχίας στην πύλη πήγε να μου κάνει παρατήρηση ότι έμπαινα γκαζωμένος στο στρατόπεδο και του είπα ότι το αμάξι μου έχει κοντέρ σε χιλιόμετρα (ήμουν ΔΕΑ ).

  Κάπου το έχω ξαναγράψει για το έντυπω των στρατιωτικών οχημάτων «Διαταγή Λιπάνσεως» (που γράφουν πότε άλλαξαν λάδια) μάλλον κατά λέξη μετάφραση του Lubrication Order και ένα ανθυπολοχαγό να προσπαθεί να με πέισει ότι είναι αυτή η σημασία (και όχι οι πίο σχετικές σημασίες τάξη, σειρά κ.λπ.) αφού είναι η διαταγή για να γίνει λίπανση!

 86. sarant said

  83: Στέλιο, για το θέμα αυτό είχα σκοπό να γράψω από παλιότερα, αλλά το μετάνιωσα για να μη στρέψω τους προβολείς στην ΞΚ και σαυτό το εμετικό κείμενο. Ίσως γράψω αύριο, παρόλο που πολύ θα ήθελα νακολουθήσω την παραίνεση του Φωτοτυπάκια και να τους στείλω στο διάολο.

 87. Kid, προφανώς και έχεις δίκιο! CGS, από τις βασικές μονάδες Centimetre – Gram – Second. Lapsus plectrologii που έχει πει και κάποιος εδώ! 😉

 88. sarant said

  76: Μάκη, καλώς ήρθες και στην παρέα των σχολιαστών! Εγώ μικρός αυτό το Ζήτωσαν, που το έβλεπα κεφαλαίο, το διάβαζα «Ζητωσάν»,

 89. metanastis said

  Στρατιωτικής ορολογίας συνέχεια
  1992, πρωινή αναφορά. Ο αναφερόμενος νεοσύλλεκτος: Είμαι αναφερόμενος από τον κύριο λοχία γιατί χτες το βράδυ στη σκοπιά έκρουα το πέος μου!
  Ο λοχαγός: Tι έκανες λέει;
  Αναφερόμενος: Έκρουα το πέος μου κύριε λοχαγέ.
  λοχαγός: Τραβούσες μ…κία δηλαδή!

  Δεν πρέπει να είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη έκφραση γιατί ο χαρακτηρισμός «πεοκρούστης» είναι νομίζω αρκετά γνωστός….

  Πάντως θυμάμαι καθαρά στα μαθήματα πρώτων βοηθειών να μας λένε ότι τραύμα είναι η λύσις της συνεχείας του δέρματος και κάταγμα η λύσις της συνεχείας του οστού…

 90. nikos n said

  Στο στρατό το 1973 στην Κόρινθο (κέτρο κατάταξης από απολυτήριο λυκείου και πάνω) ήταν κλασικό να φωνάζουν οι λοχίες «εγέρθητος!» σε συγκεκριμένα άτομα και εμείς να κρυφογελάμε και να κοροϊδεύμουμε.
  Όμως ο λοχαγός μας (χουντικός μέχρι τα μπούνια αλλά ενημερωμένος) μας φώναζε μετά την ΕΗΔ (εθνική-ηθική διαπαιδαγώγηση) «εγερθήτε!», κερδίζοντας πόντους και τονίζοντας τη διαφορά του από τους αγράμματους λοχίες (κατά πλειψηφία απόφοιτους Δημορικού).

 91. Επισκέπτης said

  Πρώτο μου σχόλιο στο blog, αν και αναγνώστης επί πολύ καιρό…

  Υπηρέτησα στο Πεζικό πριν από εννέα χρόνια και το εγέρθητι χρησιμοποιούταν ακόμα. Μου είχε προκαλέσει μάλιστα εντύπωση πως οι περισσότεροι καραβανάδες και όλοι οι από Ευελπίδων αξιωματικοί γνώριζαν τη σωστή κλίση: εγέρθητι για έναν, εγέρθητε για πολλούς. Η μόνη λανθασμένη χρήση που θυμάμαι ήταν μια κακή υποτακτική από ένα φρέσκο ανθυπολογοχαγό, ο οποίος είχε πει «όταν έρθει ο ασδενάρχης, θα εγέρθητε όλοι».

  Επί τη ευκαιρία και ως πρωτάρης στο σχολιασμό, να συνεισφέρω κι ένα αληθινό γεγονός από τον κύκλο «Στρατός και Ελληνικά»: Αναφορά τάγματος στο 649 ΤΕ Καρλοβάσου, βγαίνει ένας έφεδρος λοχίας (και δικηγόρος) να ζητήσει άδεια. Ξεκινά λοιπόν με το κλασικό «Αιτούμαι οκταήμερης αδείας αρχομένης την 9η Ιουλίου». Τον κόβει ο υποδιοικητής, άσε μας ρε δικηγόρε με τις καθαρεύουσές σου, μίλα κανονικά ελληνικά. Ξαναρχίζει ο λοχίας:»Ζητώ οκταήμερη άδεια αρχόμενη στις 9 Ιουλίου». Τον ξανακόβει ο υποδιοικητής, σε έπιασα φιλαράκο, αρχομένης είναι το σωστό. Οπότε γυρνά ο τύπος και τον σφάζει εν ψυχρώ μπροστά σ’ όλο το τάγμα: «Είναι ομοιόπτωτος ο προσδιορισμός, κύριε ταγματάρχα. Ότι πτώση βάλω στην άδεια, ίδια θα βάλω και στη μετοχή».

 92. aerosol said

  Είμαι σίγουρος πως η ΧΑ θα προσπαθήσει να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι της επίδειξης ωμής ισχύος. (Θέλω να) Πιστεύω το κάνουν ήδη άτσαλα και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ίσως αργότερα δούμε μια προσπάθεια για ηπιότερη, πιο ραφιναρισμένη εικόνα με εξάρσεις (στυλ «καλός μπάτσος-κακός μπάτσος»). Νομίζω πως δεν θα καταφέρουν να πετύχουν το σωστό μείγμα για επιτυχημένο επικοινωνιακό παιχνίδι. Αν έχω δίκιο, θα τραβήξουν λίγους προς στον σκληρό πυρήνα αλλά θα αποξενώσουν γρήγορα τους περισσότερους πρόσκαιρους συμπαθούντες.
  Θεωρώ πως το χιούμορ και η γελοιοποίηση είναι πιο άμεσος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από την επίκληση της λογικής και την κατάδειξη του παραλόγου. Χτυπά στο θυμικό και φθείρει την εικόνα δύναμης που απευθύνεται κυρίως στο θυμικό.

 93. sarant said

  90-91: Καλωσήρθατε και ευχαριστώ για τα φανταρίστικα!

  91: Η παρρησία δεν του στοίχισε την άδεια, ελπίζω!

 94. κ. θέμελης said

  @84: Ναι, 89-90 υπηρχαν αυτες οι εκφρασεις, υποπτευομαι οτι ακομη υπαρχουν στο Πολεμικο Ναυτικο. Παντως τυποι τυπου «εγερθητι» δεν υπηραχαν, ουτε στις υπηρεσιες ξηρας του Πολεμικου Ναυτικου….Μην πω οτι κανεις δεν σηκωνοταν ουτως ή αλλως σε βαθμο κατω του Πλοιαρχου. Αλλα ειπαμε, το Πολεμικο Ναυτικο εθεωρειτο «Κολλεγιο»…

 95. κ. θέμελης said

  @84: Ναι, 89-90 υπηρχαν αυτες οι εκφρασεις, υποπτευομαι οτι ακομη υπαρχουν στο Πολεμικο Ναυτικο. Παντως τυποι τυπου «εγερθητι» δεν υπηρχαν, ουτε στις υπηρεσιες ξηρας του Πολεμικου Ναυτικου….Μην πω οτι κανεις δεν σηκωνοταν ουτως ή αλλως σε βαθμο κατω του Πλοιαρχου. Αλλα ειπαμε, το Πολεμικο Ναυτικο εθεωρειτο «Κολλεγιο»…(χαχα).

 96. 92#
  Έχεις δίκιο φυσικά, έτσι είναι.
  Μόνο που ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα, αυτοί που ψήφισαν χ.α. δεν διαβάζουν ούτε Σαραντάκο ούτε Jungle Report.
  Αμφιβάλω αν διαβάζουν καν εφημερίδες.

  Όμως σίγουρα βλέπουν τις ειδήσεις του μέγκα, αντένα, στάρ, και πιθανόν να βλέπουν τα πρωινάδικα και την Τατιάνα τα μεσημέρια.
  Οπότε καλώς ή κακώς, εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι της απομυθοποίησης της ναζιστικής συμμορίας.
  Και όπως γνωρίζεις, τα συγκεκριμένα μέσα θα ασχοληθούν με την χ.α. μόνο μετά από ρητές οδηγίες της ιδιοκτησίας τους, δλδ τους 5-6 εφοπλιστές.

 97. τυφλόμυγα said

  Η ΕΣΗΕΑ γιατί δεν εκδίδει ανακοίνωση; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ξυπνήσουν;

 98. bernardina said

  Εξέδωσε, τυφλομυγάκι:

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=456673

 99. παπαΣτρούμφ said

  Για τους πολύ έκπληκτους υπάρχει πάντα και το athens.indymedia, και αυτό δε μας προέκυψε τώρα. Εκεί να δούμε πόσοι ευαίσθητοι θα ανατριχιάσουν. Και μη μου πείτε εκείνοι δεν είναι στη βουλή, διότι αν ήθελαν ίσως και να ήταν (ξαναδείτε τις ηλικίες και τις απόψεις όσων ψήφισαν Χ.Α.).

 100. τυφλόμυγα said

  #98, Σήμερα το μεσημέρι. Τι να πεις;

  #96, Ντίνο, διαφωνώ. Η ΧΑ έπαιξε μπάλα κι έπεισε κόσμο μέσα από τα άπειρα ελληνοβαρεμένα ιστολόγια. Τα άρθρα του Νικοκύρη -και άλλων μυθοκτόνων φυσικά- διαδίδονται πολύ εύκολα στο μπαζ, με chain mail κτλ, οπότε πρέπει να υπάρξουν.
  Η αποδόμηση μόνο μέσα από το ίντερνετ μπορεί να γίνει. Πιστεύω πως οι νέοι από αντίδραση στους γονείς τους δεν διαβάζουν εφημερίδες ούτε παρακολουθούν τηλεόραση.

 101. 100#
  Πολύ φοβάμαι πως είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι περιγράφεις.
  Οι νέοι στα χωριά μπορεί να έχουν κουτσά στραβά πρόσβαση στο ιντερνετ, αλλά μέχρι εκεί.
  Οι υπόλοιπες ηλικίες απέχουν από το ‘άθλημα’.
  Τα Ελληνικά νοικοκυριά έχουν το χαμηλότερο ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο, για την επαρχία δεν το συζητώ είναι τραγικά τα νούμερα.

 102. […] και ο Δημήτρης Ψαρράς, εκ των φορέων του “Ιού“, για το περιστατικό το βράδι των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, με την Χρυσή Αυγή […]

 103. Αντιγράφω από σημείωμα του Δημήτρη Ψαρρά:

  3. Ο λόγος που η οργάνωση αυτή καταφεύγει σε τόσο ακραία συμπεριφορά ακόμα και απέναντι σε δημοσιογράφους είναι ότι δεν έχει κανένα άλλο πολιτικό στόχο παρά μόνο τη βία απέναντι σε όσους αυτή θεωρεί “αντιφρονούντες”. Για τη Χρυσή Αυγή το μέσο (βία) είναι το μήνυμα.

  4. Αν η οργάνωση αυτή συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο απέναντι σε δημοσιογράφους και με ανοιχτές τις κάμερες, καταλαβαίνει κανείς το πώς λειτουργεί απέναντι στους αδύναμους της κοινωνίας, τους μεμονωμένους πολίτες που θεωρεί αντιπάλους της ή τους απλούς μετανάστες που βρίσκονται στο δρόμο της.

  5. Η δράση της οργάνωσης αυτής έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη δημοκρατία. Οχι μόνο προπαγανδίζει ανοιχτά τις ιδέες του ναζισμού, αλλά θέτει και σε εφαρμογή τα διδάγματα του Χίτλερ και τις μεθόδους των Ταγμάτων Εφόδου.

  http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/08/dimitris-trimis-dimitris-psarras-egerthiti/

 104. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (59) οι συντομογραφίες του στρατού παίζουν αφάνταστα και σκέτα (π.χ. το Πυρ/τής – από το Πυροβολητής – πυροβολημένος 😉 – που από κάποια φάση και μετά επανήλθε στο Πυροβολικό αντί του Στρ/της (ΠΒ)). Άν/χης για αντισυνταγμάταρχης κλπ.
  (61) Η εύκολη χρήση του φασιστικός/ρατσιστικός/ναζί/ρατσιστής/ακροδεξιός έχουν φτηνήνει (πως στο διάτανο το γράφω σωστά το ρήμα;) τους όρους – όπως και η υπερχρήση του γενοκτονία έχει μετατρέψει κάθε σφαγή σε γενοκτονία. Δυστυχώς δε βλέπω να αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι το πρόβλημα.
  (78) Εάν ένιωθαν απόγονοι των Ανατολικών Ρωμαίων ίσως να δικαιολογείτο η άνεση του φυρερίσκου αλλά από όσο ξέρω εκστασιάζονται με τους αρχαίους Σπαρτιάτες (Εβραίους κατά μια ερμηνεία 🙂

  Νικοκύρη πάντως μια και μιλάμε για μετεκλογικές γλωσσικές ιδιαιτερότητες το «μέτρα λαίλαπας» του Τσίπρα πως σου φάνηκε; Ξέρω για λαίλαπα μέτρων, λαίλαπα φωτιάς, πύρινη λαίλαπα αλλά μέτρα λαίλαπας;

 105. τυφλόμυγα said

  #101, Ντίνο, δεν έχω στοιχεία. Δέχομαι όσα υποστηρίζεις για να συνεχιστεί η κουβέντα.
  Γενικά δε με νοιάζει σε ποιο γήπεδο θα παιχτεί το παιχνίδι. Διαφωνώ με την στρατηγική. Δεν συμφωνώ με τη λογική του Αεροζόλ (@92) να περιμένουμε να ωριμάσει και να σαπιθεί μόνο του το φρούτο της ΧΑ. Πιστεύω πως σ’ αυτό το παιχνίδι έχουμε ρόλο και ευθύνη όλοι μας πλέον.

 106. π2 said

  Γιώργο Λυκοτραφίτη (4), Πύρρειος ήταν μόνο η «νίκη» του πρώτου βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Την έδρα την πήρε, αλλά θα τον σιχτιρίζουν αποτυχόντες πασόκοι.

  Δύτη (39), να σου χαλάσω ακόμη περισσότερο τη διάθεση για χιούμορ; Η αναφορά σου στις Κορέες είναι ατυχής, διότι «ο Αλέξης Τσίπρας (…) πρόκειται να προτείνει συγκυβέρνηση σε ένα κόμμα μπροστά στους στόχους του οποίου τα οράματα της Χρυσής Αυγής είναι παραμύθια για μικρά παιδιά: Το ΚΚΕ.».

  Ναι, τέτοιο λαμπρό πολιτικό μυαλό ο Τάκης Μίχας.

 107. ΣοφίαΟικ said

  Το είπα κι αλλού, το ξαναλέω: η μόνη αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η γελοιοποίηση με τη δημοσιότητα, δεν είναι οι φιλολογίες εξ αριστερών, που ακούγονται εμπαθείς και δεν πείθουν, ούτε οι αγριάδες σαν το 69.

  17: είσαι στρατιώτης, φίλε, οπότε άσε τα παράπονα ότι σε «ανάγκασαν» να χαιρετήσεις τον ανώτερό σου. Στο σχολείο δε σηκωνόσουν όταν έμπαινε ο δάσκαλος; Αύριο που θα δουλευεις δε θα λες καλημέρα στον πελάτη; (Αν και ως τυπικός Έλληνας μάλλον θα τον διαολοστέλνεις τον πελατη σου, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).
  Και φυσικά καμία σχέση δεν εχει η εθιμοτυπία του στρατού ή του σχολείου με τις απαιτήσεις της ΧΑ.

  25: Αυτους τους ονομάζουμε απλά ψυχοπαθείς.

  52: Ναι, έτσι ακριβώς εξηγέιται, φίλε. Ο αρχιτέκτονας της εκκλησίας ήταν νεοναζί. Για να μην σου πω για τον αρχιτέκτονα του μεγάρου Σλήμαν. 🙂

  Παρεμπιπτόντως, έριξα μια ματιά κι εγω στο πιντιεφ με τα σύμβολα και βλέπω ότι τελικα΄δεν έμεινε και τίποτα να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς οι μη-νεοναζί για διακόσμηση, πάει, όλη η παγανιστική γεωμετρική απεικόνηση κάηκε.

 108. sarant said

  106: Και βέβαια, «Αν το ΚΚΕ λάβει μέρος στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως προτείνει ο κ.Τσίπρας, αυτό σημαίνει ότι τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της χώρας θα περάσουν στα χέρια μίας πολιτικής παράταξης που εξιδανικεύει την αστυνομοκρατία» (είπε ο Μίχας).

 109. π2 said

  108: Μωρέ ας λέει ό,τι θέλει για το ΚΚΕ. Όποιος δημοσιογραφεί και γράφει, έστω εν τη ρύμη του λόγου, «ναι, εντάξει, κακή η Χρυσή Αυγή, αλλά χειρότερος είναι ο Χ, Ψ», έχει πολιτική ευφυΐα αμοιβάδας και πολύ λέω.

 110. Δημήτρης Μ. said

  Οι αμοιβάδες του νεοφιλελευθερισμού και του νεοφασισμού είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

 111. Hellegennes Alexandrine said

  #110:
  Αυτό με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και πρέπει να πάψουμε να το χρησιμοποιούμε. Δυο διαφορετικές όψεις = δυο διαφορετικές όψεις, όπως κι αν το πάρεις. Ένα ζάρι έχει 6 διαφορετικές όψεις και κάθε μία έχει διαφορετική δύναμη και σημασία. Προφανώς το ότι βρίσκονται στο ίδιο ζάρι είναι άνευ σημασίας.

  #76-88:
  Στις γραμματικές που έχω κοιτάξει, το «ζήτω» είναι ο μοναδικός τύπος της προστακτικής. Δεν υπάρχει «ζήτωσαν». Ούτε στο TLG βρίσκω τίποτα. Το ρήμα είναι ανώμαλο.

 112. Ε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μίχας κάνει επίδειξη, πώς να το πω, επίκτητης άνοιας.

 113. Δημήτρης Μ. said

  111. Αυτό με τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος δεν το χρησιμοποιώ όπου όπου. Μιλάω για απόψεις που αλληλοτροφοδοτούνται και υπηρετούν τον ίδιο στόχο. Π.χ. η τρομοκρατία των φασιστών απέναντι στους μετανάστες, ρίχνει την αξία της εργατικής δύναμης των τελευταίων, πράγμα που επιδιώκει και ο νεοφιλελευθερισμός. Η ενοχοποίηση των μεταναστών για τις πολιτικές αποπτώχευσης των κατώτερων στρωμάτων, αθωώνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η κατηγορίες για ξεπούλημα της πατρίδας, συσκοτίζουν την ταξική φύση των ακοπουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών κλπ. Δε λέω ότι ανήκουν σε μια συνωμοτική ομάδα και τα συμφωνούν εκ των προτέρων για να μας κοροϊδέψουν. Λέω ότι αλληλοσυμπληρώνονται.

 114. ππαν said

  111: Αλλο το νόμισμα, άλλο το ζάρι.Το νόμισμα, αντίθετα με το ζάρι, έχει την ίδια αξία απ΄όπου κι αν το δεις. Γι αυτο και δεν λεμε «δυο όψεις του ίδιου ζαριού».

 115. Hellegennes Alexandrine said

  Ππαν, δεν μπορείς να μεταφέρεις την κυριολεκτική σημασία ενός πράγματος, στην μεταφορά. Εδώ μιλάς για δυο μεταφορές που η μία απαιτεί την άλλην. Στην σύγκριση ζαριού-νομίσματος, χρησιμοποιείς διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Συγκρίνεις την σημειολογική αξία της όψης (ζάρι) με την οικονομική (νόμισμα). Ένα ζάρι, από όποια πλευρά κι αν το δεις, αξίζει το ίδιο, όπως και το νόμισμα. Σημειολογικά, οι έξι πλευρές του ζαριού έχουν διαφορετική αξία, όπως και οι δυο πλευρές του νομίσματος (συμβολίζουν διαφορετικό πράγμα).

  #113:
  Ο Νεοφιλελευθερισμός σε καμμία περίπτωση δεν αλληλοσυμπληρώνει τον ολοκληρωτισμό. Δεν έχει λογική να υποθέτεις ότι αλληλοσυμπληρώνονται γιατί είναι ακριβώς αντίθετα. Με την ίδια λογική, η Αριστερά και η Δεξιά είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο φασισμός και η αναρχία, το ίδιο, όπως και ο κομμουνισμός με τον συντηρητικό φιλελευθερισμό ή η ακροδεξιά με τον σοσιαλισμό.

 116. Ηλεφούφουτος said

  Μετά το σεντόνι που έγραψα στο διπλανό νήμα, εδώ περιορίζομαι να πω την άποψή μου ότι, Νικοκύρη, δεν βρίσκω σκόπιμο να επιμείνεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό, όπως σωστά τον αποκάλεσες, γιατί είναι σαν να συμμετέχεις στην προσπάθεια αμαύρωσης. Δεν είναι τυχαίο πως τα ΝΕΑ το διάλεξαν για φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό τους της Δευτέρας.

  Πιστεύω ότι θα αξιοποιηθεί για άλλη μια φορά από όσους μιλούν γενικά κι αόριστα για ακραίους, αν και η μεταστροφή των δημοσιογράφων της διαπλοκής ως προς τη στάση τους απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μού θύμισε χτες το ιστορικό ανέκδοτο με τις εφημερίδες που έγραφαν για το Ναπολέοντα «το τέρας της Κορσικής» και λίγες μέρες μετά «ζήτω ο αυτοκράτωρ!».

  Πέστε με καχύποπτο, πέστε με προκατειλημμένο αλλά, πριν βγει ο Κουβέλης να κάνει τη δήλωσή του για τα αποτελέσματα των εκλογών, έλεγα στους φίλους μου «να δείτε που θα τονίσει τη Χρυσή Αυγή» – χρήσιμο πρόσχημα για να επικαλεστεί μετά κινδύνους εκτροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ΠΑΚΟΝΔ. Όντως ήταν σχεδόν η πρώτη του κουβέντα.

 117. ππαν said

  115: η μεταφορά έχει ανάγκη μια αντικειμενική βάση για να λειτουργήσει. Και για το νόμισμα η αντκειμενική βάση είναι η ανταλλακτική αξία: η διαφορετική όψη δεν αλλάζει τίποτε. Για το ζάρι,αντίθετα, η σημειολογική αξία έχει ωραιότατα και οικονομική αξία η οποία σαφώς αλλάζει. Δεν θα έχεις παίξει μπαρμπούτι, τάβλι με βίδο κλπ ούτε καν γκρινιάρη.

 118. bernardina said

  #111 β
  http://homepage.mac.com/weissfamily1/CWslanguagepage/briefguidetogreek/irregular%20contracts%201.htm

  Ζη
  ζήθι

  ζήτω

  ζήτε
  ζώντων/ζήτωσαν

 119. sarant said

  111: Κάτι λίγα έχει το TLG, δύο ανευρέσεις του «ζήτωσαν».

 120. Νέο Kid Στο Block said

  117. Μπαρμπούτι;; τάβλι με βίδο;
  Βρε συ κοπέλα ,εσύ είσαι μπάνικη τελικά ρε συ! 🙂 🙂

 121. Hellegennes Alexandrine said

  #119:
  Είναι η online έκδοση; Τι αποσπάσματα είναι; Η σχολική γραμματική δίνει μόνο ενικό.

 122. Δημήτρης Μ. said

  115. Μπερδεύεις τους σκοπούς με τα μέσα. Στις περιπτώσεις που αναφέρεις έχουμε κοινά μέσα, αλλά εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Η αντίθεση Δεξιάς Αριστεράς μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά η νίκη της μιας ή της άλλης παράταξης οδηγεί σε εντελώς διαφορετικές, ταξικά, κοινωνίες. Το ίδιο και ο αναρχισμός με το φασισμό – υπάρχει η τάση για βίαιες συγκρούσεις, αλλά στη μια περίπτωση έχουμε πλήρη υποταγή του ατόμου, στην άλλη πλήρη ελευθερία κλπ. Αντιθέτως, ο νεοφιλελευθερισμός και ο νεοναζισμός έχουν διαφορετικά μέσα, αλλά κοινούς σκοπούς την πλήρη υποταγή των κατωτέρων τάξεων στις ανώτερες, την επικράτηση του «ικανού» κλπ.

 123. ππαν said

  120: Α, όχι, το τάβλι δεν μου αρέσει. Με βίδο είναι καλύτερο, βέβαια. Αλλά άσχετα με το τι μου αρέσει, οι γονείς μου φρόντισαν για την εγκύκλιο μόρφωσή μου 🙂

 124. sarant said

  121: Η ονλάιν έχει δύο αποσπάσματα, από έναν απόκρυφο βίο του Θωμά (3ος αιώνας) κι έναν βίο αγίωνε του 10ου αιώνα. Το πρώτο απ’ αυτά υπάρχει και στην οφλάιν.
  Ποιας γλώσσας η γραμματική δίνει μόνο ενικό; Της αρχαίας, της καθαρεύουσας ή της νέας ελληνικής;

  Πάντως το ζήτωσαν είναι κοινότατο στην καθαρεύουσα. Και πρόχειρα μια γραμματική:
  http://books.google.lu/books?id=KF4SAAAAIAAJ&pg=PA288&dq=%CE%B6%CE%AE%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD&hl=fr&sa=X&ei=AVmpT9HGEMvS4QT4x-i_DQ&ved=0CDsQ6AEwAQ#v=onepage&q=%CE%B6%CE%AE%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD&f=false

 125. nikiplos said

  Μου θύμισαν τα «ζητωθείτω» (ή με ήτα ήταν?) και «ζήτωσαν» που είχα διαβάσει κάπου σε κάποιο στρατόπεδο… και φυσικά το γνωστό «Τυποθείτω» που ήταν φωτοτυπάδικο στη Σόλωνος…

  Όταν ο λοχίας φώναζε το γνωστό «αποκαλύφθητι» αρκετοί «πρωτευουσιάνοι» γελούσαν ειρωνικά καθώς έπαιρναν ότι ήταν επαρχιώτικη βαριά προφορά του «αποκαλύφθητε»
  😉

 126. Μπορεί και να ήταν, αφού το παράγγελμα απευθυνόταν προς ολόκληρη τη μονάδα. Μη σου πω ότι στο μυαλό του λοχία μπορεί και να ήταν *αποκαλύφθητοι = ξεσκούφωτοι!

 127. – #124: Εγώ θυμάμαι πολύ συχνό και το «Ζήτωσαν οι Βασιλείς!».

  – Τώρα θυμήθηκα και μυθική ορολογία του στρατού, που όμως δεν την άκουσα ποτέ με τα αυτιά μου: Θεοπράσινη (φαιοπράσινη) και οπλομαστός (οπλοβαστός).

  – Ανάλογη ιστορία από το στρατό που διηγείται ο πατέρας μου: Ο εκπαιδευτής στους νεοσύλλεκτους: «Για πες μας εσύ, προς τα πού οπισθοδρομεί το κλείστρο;»

  – Έριξα και εγώ μια ματιά στα σύμβολα, και συμμερίζομαι την απόγνωση της Σοφίας (107, τέλος). Μια ιστορία παρόμοια με την παρανόηση του ΖΗΤΩΣΆΝ του Νικοκύρη έχω κι εγώ, σε σχέση με τα ναζιστικά σύμβολα. Όταν ήμουν (πολύ) μικρός, είχα εκλάβει το λογότυπο των Dead Kennedys για ναζιστικό. Εκ των υστέρων όμως, με δικαιολογώ: Κατ’ αρχάς έχει ακριβώς τα ίδια χρώματα με τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας (δεν ξέρω αν ήταν η επίσημη κρατική, ή ήταν στρατιωτική, αυτή τέλος πάντων που βλέπαμε στις ταινίες), κόκκινο φόντο με μαύρο σήμα με άσπρη σκιά. Έπειτα, δεν είχα καταλάβει ότι το λογότυπο είχε τα γράμματα DC σε γωνιώδη μόρφή, νομιζα ότι ήταν στυλιζαρισμένος διπλός πέλεκυς. Όταν τα ξεκαθάρισα, αισθάνθηκα πολύ χαζός.

  – Δεν ξέρω γιατί δεν έχει αναφέρει κανείς το πολύ επίκαιρο τραγουδάκι.

 128. #127 γ: Συγγνώμη, κάτι έχω με τα λατινικά αρχικά σήμερα: Προφανώς DK, όχι DC!

 129. 127#
  Όχι ρε συ συνονόματε και ναζιστές τους Dead Kennedys!
  Τώρα που το λες πάντως μου θύμισες το σήμα των Crass, του πιο πολιτικοποιημένου αναρχο-αριστερού πάνκ συγκροτήματος, που δυστυχώς είχαν (και έχουν ακόμα νομίζω) πάρα πολύ δύσκολο ήχο για τα αυτιά των μη μυημένων στο στυλ τους.
  https://www.google.gr/search?q=the+crass&hl=el&rlz=1T4ADFA_elGR398GR399&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=WF-pT-bGKYPP4QSL_8m8Bg&ved=0CIgBELAE&biw=1024&bih=536

 130. RaspK said

  @22: Να σε φιλήσω! Με αυτό το έγγραφο, έχει δωθεί άλλο ένα πάτημα κατά των σκουληκιών που λυμαίνονται τη Wikipedia για να ρεφορμάρουν αλλιώτικα τη Χρυσή Αυγή! Χίλια ευχαριστώ!

  Υ.Γ.: Αλήθεια, και τα παρακάτω μαργαριτάρια είναι:
  α) «[…] πρέπει να μάθει ο κόσμος — και ειδικά οι δημοσιογράφοι — να πειθαρχούν.» Ναι, βγαίνει αυθόρμητα το πληθυντικό μα τρίτο πάντα πρόσωπο (οι δημοσιογράφοι), έλα μου ντε, όμως, που ήταν παραδειγματικό υποσύνολο, ενώ το υποκείμενο ήταν αρχικά σε τρίτο ενικό (ο κόσμος)!
  β) «[…] σαν ένδειξη σεβασμού·» απ’ όλα όσα ξέρω, αυτό σημαίνει ότι προσποιείσαι σεβασμό. Αυτοί μάλλον είχαν κατά νου το επίσης παράτυπον: «ως ένδειξη σεβασμού» ή τη σύγχρονη μορφή («σε») του σωστού: «εις ένδειξη σεβασμού.»

 131. Αρκεσινεύς said

  Στα σωζόμενα κείμενα του 5ου αι. συναντάται από την προστ. μόνο ο τύπος ζη.
  Μεταγενέστερα είναι το ζήθι και το γ΄ενικό ζήτω.
  Αυτό δε σημαίνει πως οι άλλοι τύποι της προστακτικής δε θα λέγονταν.
  Η Γραμ. του Τζάρτζανου γράφει: ζη,ζήτω κτλ
  Η γραμμ. της αρχ. ελλην. του Οικονόμου που χρησιμοποιείται τώρα στο Λύκειο έχει μόνο τους τ. ζη, ζήτω
  Τα 8 ρ. ζω, πεινώ, διψώ, χρώμαι, νω (=γνέθω, κλώθω), κνω (=γαργαλίζω, ερεθίζω), σμώ (=σπογγίζω, καθαρίζω) και ψω (= ψηλαφώ, ξύνω, τρίβω) κλίνονται σύμφωνα με το τιμάω-ώ όμως έχουν η αντί α
  έτσι π.χ. τίμα, τιμάτω, γ΄πληθ. τιμάτωσαν, αλλά ζή, ζήτω, ζήτωσαν.

 132. Hellegennes Alexandrine said

  #124:
  Η σχολική γραμματική της αρχαίας ελληνικής. Αυτή του Οικονόμου, που λέει ο Αρκεσινεύς στο #131.

  #122:
  Εν πρώτοις, λογική του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι η υποταγή των κατώτερων στρωμάτων στα ανώτερα· αυτά είναι κομμουνιστικές σαχλαμάρες. Δεν γίνεται μια πλευρά που επιδιώκει την απόλυτη κοινωνική ελευθερία, χωρίς περιορισμούς, να θέλει ταυτόχρονα και την υποταγή του αδύναμου στον ισχυρό. Ακόμα περισσότερο, ο ναζισμός είναι εγγύτερα στον σοσιαλισμό (εξάλλου ναζισμός = εθνικοσοσιαλισμός). Οι επιδιώξεις του ναζισμού είναι πιο κοντά σ’ αυτές του κομμουνισμού και εντελώς αντίθετες με τις επιδιώξεις του νεοφιλελευθερισμού. Απόλυτη ατομική ελευθερία δεν νοείται ούτε σε κομμουνιστικό ούτε σε ναζιστικό καθεστώς, νοείται όμως μια χαρά στον νεοφιλελευθερισμό.

 133. sarant said

  130: Τα φιλιά παρακαλώ εκτός ιστολογίου 🙂
  Να μην το ανοίξουμε τώρα, αλλά ο Νικοκύρης έχει πάψει να θεωρεί διαφορετικό το «ως» από το «σαν». Αλλά ντρέπεται να το πει τώρα που το είπε έτσι ο Χρυσαυγίτης, περιμένει να ξεχαστεί.

  131: Ναι, αλλά ούτε κνήτω, ούτε σμήτω, ούτε ψήτω σώζονται στη γραμματεία -προφανώς τα συγγράμματα με οδηγίες για το πώς να γαργαλιούνται, να ξύνονται και να σφουγγίζονται χάθηκαν με τον εμπρησμό της βιβλιοθήκης της Αλεξάντρειας, άλλο ένα έγκλημα του διεθνούς σιωνισμού [εικονίδιο ότι κάνω πλάκα]

 134. Αρκεσινεύς said

  Όταν το υποκείμενο είναι περιληπτικό μπορεί το ρ. να εκφέρεται σε πληθυντικό αριθμό, ενώ το υποκ. βρίσκεται σε ενικό
  (σύνταξη κατά το νοούμενο)

  ο κόσμος φκιάχνουν εκκλησιές, φκιάχνουν και μοναστήρια από δημοτικό (29 Πολίτη)

  Το συγγενολόι του φοβερίζουν να τον ξυλοκοπήσουν

 135. sarant said

  134: Είναι ίδια περίπτωση με το να πεις, π.χ., «Μεγάλο ποσοστό ανδρών δεν ξέρουν να μαγειρεύουν»;

 136. sarant said

  135: (συνεχίζω) ή, ακόμα καλύτερα, «μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι…»

 137. Hellegennes Alexandrine said

  #133:
  Ναι, αλλά το «ζω» έτσι κι αλλιώς δεν σχηματίζει όλους τους τύπους. Επίσης είναι συχνότερο, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τύπος που δεν παραδίδεται δεν υπάρχει. Εγώ το ανέφερα αυτό σαν άρνηση επιβεβαίωσης της ύπαρξης του τύπου, όχι σαν επιβεβαίωση της ανυπαρξίας του.

 138. Αρκεσινεύς said

  133. Νίκο, νομίζω πως δε διαφωνούμε.

 139. Αρκεσινεύς said

  135,136 Νίκο, οι φράσεις σου είναι καθαρευουσιάνικες και, νομίζω, πως εδώ θα χρησιμοποούνταν το γ΄ενικό.

 140. Αρκεσινεύς said

  139. Διορθώνω:και νομίζω πως εδώ θα χρησιμοποιούνταν

 141. Δημήτρης Μ. said

  132. Απόλυτη κοινωνική ελευθερία χωρίς περιορισμούς, σημαίνει απόλυτη ασυδοσία των ισχυρών. Αυτό λέει η πραγματικότητα γύρω μας και δεν είναι κομμουνιστική σαχλαμάρα. Τα υπόλοιπα είναι νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα.

 142. Αρκεσινεύς said

  134. το σχήμα κατά το νοούμενο βέβαια υπήρχε και στα αρχαία:
  το πλήθος κραυγή πολλή επίασι (γ΄πληθ. αντί γ΄ενικό έπεισι) επιτίθεται

  άλλο ένα παράδειγμα από δημοτικό τρ. :
  Χαριτωμένη συντροφιά μου λέει να τραγουδήσω
  κι εγώ τους λέω δεν μπορώ…

 143. Αρκεσινεύς said

  Ας αφήσουμε τα γλωσσικά, λείπει και η Μαρία.

  Μπήκαν στη Βουλή οι οχτροί. Ο Ξυλούρης μιλά για μια άλλη εποχή που όμως τη νοσταλγούν οι μαυραυγίτες. Γρηγορείτε, δεν είναι μόνο να σπάμε πλάκα με τις ελληνικούρες τους.

  http://www.kathimerini.gr/

 144. Αρκεσινεύς said

  143. ΠΏς βγήκε το προηγούμενο;

 145. Αρκεσινεύς said

  Ακόμη καλύτερα

 146. papoylis said

  Ο εγέρθητος

  του εγέρθητου

  τω εγέρθητω

  τον εγέρθητο

  ω σκουλήκι….. !

 147. Hellegennes Alexandrine said

  #141:
  Αυτά είναι αυθαίρετα συμπεράσματα. Εν πρώτοις, δεν έχουμε νεοφιλελευθερισμό, στην Ελλάδα. Όσο προβλέπει Στάλιν ο κομμουνισμός, άλλο τόσο προβλέπει κοινωνικές ανισότητες ο νεοφιλελευθερισμός. Η σύγκριση με τον ναζισμό είναι απολύτως άτοπη. Ο ναζισμός προβλέπει περιορισμό ελευθεριών.

 148. για τους στρατόκαυλους με πρόβλημα Σ.Δ. (Στυτικής Δυσλειτουργίας)

 149. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Νίκο περιμένω το σχολιασμό για το μέτρα λαίλαπας…

 150. rogerios said

  Ηλεφού (116), συμφωνώ απολύτως.

  π2 (106): το πρόσφατο κείμενο του Μίχα είναι ό,τι εμετικότερο έχω διαβάσει τα τελευταία πολλά χρόνια. Ούτε ασφαλίτης της χούντας δεν θα τολμούσε να γράψει τέτοιο αντιαριστερό-κομμουνιστοφαγικό κείμενο. Ντροπή στον ιστότοπο που του έδωσε βήμα και δημοσίευσε αυτό το πράγμα (που μεταξύ άλλων είναι και μνημείο ανορθολογισμού από ανθρώπους που τάχα μου λατρεύουν τον «Ορθό Λόγο»).

  Έχουμε βέβαια και το πρόσφατο παραλήρημα Τζήμερου…

  Έ, ας πέφτουν οι μάσκες για να δούμε ποιοι χαϊδεύουν τις διάφορες εκφάνσεις του φασισμού (οι ίδιοι που τον χρησιμοποίησαν ή νόμισαν ότι μπορούσαν να τον χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν).

 151. @Hellegennes Alexandrine. Εργαζόμουν ως αργά και ήρθα στο σπίτι μου στις 2.15. Είπα να ρίξω μια γρήγορη ματιά στο σημερινό (χθεσινό πια) άρθρο του Νικοκύρη και στα σχόλια των φίλων (που είναι ήδη 150) και να πάω να «ξεραθώ». Αλλά μια και μου έφυγε λιγάκι η νύστα θα ήθελα (αν βέβαια διαβάσεις το σχόλιό μου κι έχεις την καλοσύνη) να με ενημερώσεις ποιος ιεραπόστολος του νεοφιλελευθερισμού ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ κοινωνικές ανισότητες. Αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι που εγώ έχω διαβάσει, μου χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα χώρας – μοντέλο που εφαρμόζει το νεοφιλελευθερισμό (και θριαμβεύει) την Αργεντινή. Και όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα των βιβλίων τους, άκουσα ένα εκκωφαντικό θόρυβο. Ρώτησα τι ήταν ο θόρυβος αυτός και μου είπαν πως ήταν η κατάρρευση της χώρας- μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού και η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης της. (Εσύ τον άκουσες αυτό το θόρυβο;) Και σήμερα η πρόεδρος της χώρας αυτής κρατικοποιεί κάποιον οικονομικό ισπανικό κολοσσό, όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις κι ο λαός πανηγυρίζει.
  Τι προβλέπει λοιπόν μας είναι αδιάφορο αφού όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση και τους μεγαλοκαρχαρίες σε πάρτι. Καληνύχτα…

 152. Hellegennes Alexandrine said

  #151:
  Στο ΗΒ έχει εφαρμοστεί, επίσης. Και έσωσε την χώρα.
  Η τελευταία σου πρόταση μπορεί να ειπωθεί μια χαρά και για τον κομμουνισμό: «Τι προβλέπει λοιπόν μας είναι αδιάφορο αφού όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση».

  Πέραν τούτου, η επιλεκτική εφαρμογή είναι εκτός θέματος, γιατί μιλάμε για ιδεολογική προσέγγιση. Ο Δημήτρης Μ., που άνοιξε το θέμα, δεν μίλησε για τα αποτελέσματα συγκεκριμένων περιπτώσεων αλλά για τον πολιτικό χώρο καθεαυτό.

 153. Δεν συχνάζω σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις και δεν είμαι ο καλύτερος πληροφορητής αλλά θυμάμαι πως πριν αρχίσει το παιγνίδι οι ομάδες (ή τουλάχιστον η μία, π.χ., η εκτός έδρας) αγκαλιάζονται σε κύκλο και λένε κάτι σαν «ζήτω» ή «ζητώ» (τρεις φορές). Μου είχε εξηγήσει κάποιος πως εννοούν «ζητώ τη νίκη», άρα καμιά σχέση με τους εδώ ζητωκραυγασμούς μας. 🙂

  Ποιος ξέρει;

  Γιάννης

 154. Εγέρθητου !
  Εγέρθητου ρε!
  Τίποτα ο Κίτσος ο λεβέντης. Δεν σηκώνεται…

 155. physicist said

  #153. Εγώ ξέρω το μπασκετικό ζντό, ειπωμένο τρεις φορές με φωνή κρεσέντο. Λες να ‘χει επεκταθεί και στα ποδοσφαιρικά; Όμως, το είχα στο μυαλό μου για ανετυμολόγητη ιαχή, καμία σχέση με το ρήμα. Επίσης, η ετυμολογία από το ζητώ (τη νίκη) μού φαίνεται μάλλον αταίριαστη με την ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα γενικώς.

 156. #152. Καλημέρα. Αϋπνίες είχες; Λοιπόν, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση αλλά δεν μου είπες το όνομα, Κατά τα άλλα η γνώμη μου είναι η εξής:
  Το ΗΒ δεν ήταν κατεστραμμένο ώστε να το σώσει ο νεοφιλελευθερισμός.
  Την Αργεντινή δεν την ανέφερα επιλεκτικά αλλά συμπτωματικά.
  Το γιατί κατέρρευσε ο λεγόμενος «υπαρκτός σοσιαλισμός» είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Με δυο λόγια, οι απίστευτες στρεβλώσεις οδήγησαν το οικονομικό αυτό σύστημα σε αδιέξοδο. Επίσης σε περιορισμό της δημοκρατίας. Ωστόσο, επειδή είχα επισκεφθεί κάποιες απ’ αυτές τις χώρες, οι πολίτες ήσαν δυσαρεστημένοι αλλά όχι σε απόγνωση (άστεγοι, άνεργοι, πεινασμένοι κλπ).

 157. sarant said

  149: Ποιο μέτρο λαίλαπας;

  153-155: Κι εγώ το ζντό ξέρω -παρόλο που δεν είμαι μπασκετικός, ίσως το θυμάμαι από τίποτα κατασκηνώσεις.

 158. Σένδεκος said

  Το εγέρθητι στο στρατό : πήρα το πολυπόθητο χαρτί πριν από ένα χρόνο. Ήμουν Δόκιμος. Όσο βρισκόμουν σε μονάδες, παραγγέλματα αυτού του τύπου δεν άκουσα.. Αλλά, όσο ήμουν στη σχολή δοκίμων, το «εγέρθητι» το άκουγα, και το έλεγα, καθημερινά. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, μόνο στη σειρά μου, θέμα διοίκησης κτλ, αλλά παραγγέλματα, τύπου «εγερθητι», ήταν συνηθισμένα.

  Το «veni,vidi, vici» του Αρχηγού : δεν έχω ιδέα από λατινικά, αλλά αυτό το βίκι δεν μου… άρεσε. Το έψαξα όσο μπορούσα, και βρήκα ότι υπάρχουν, υποτίθεται, δύο τρόποι να το προφέρεις :

  1. wey-nee wee-dee wee-kee
  2. ven-ee vee-dee vee-chee

  Έχω το δικαίωμα να υποστηρίξω ότι το είπε λάθος;; 🙂

  υγ : το ανέκδοτο με το «εγέρθητι» και τη παπαρήγα το ακούσατε;

 159. sarant said

  158: Καλώς ήρθες -όχι, δεν έχω ακούσει το ανέκδοτο, γιά λέγε.

 160. Μαρία said

  158 Ο φύρερ πρόφερε τα λατινικά με την προφορά που έχουμε υιοθετήσει στην Ελλάδα. Και ο άλλος φύρερ έτσι τα πρόφερε.

 161. Immortalité said

  @106 Έκανα το λάθος να διαβάσω το άρθρο του Μίχα. Κρίμα που δεν έχει φατσούλα ταγματασφαλίτη σε οίστρο να τη βάλω.

 162. 155, 157

  Μάλλον έτσι είναι, όπως λέτε, Physicist, Νίκο.
  Ευχαριστώ

  Γιάννης

 163. Μαρία said

  157 γούγλισε μέτρα λαίλαπας, για να διαβάσεις τη χτεσινή δήλωση Τσίπρα.

 164. shin0bi said

  Στα γλωσσολογικά του «Καιάδα» να προσθέσω κάτι που μάλλον διέφυγε στους περισσότερους:
  Όταν διαμαρτύρεται μια δημοσιογράφος, της απαντά «όποιος δεν θέλει να τηρήσει αυτό, μπορεί να περάσει απέξω»

 165. sarant said

  163: Ωχ, το είχε ζητήσει από το 104 ο Χασάπης και το είχα προσπεράσει. Έτσι που τα λες είναι.

 166. Ηλεφούφουτος said

  Οι παππούδες μας μάθαιναν το vici με προφορά «βίτσι» όπως και τα -tiο «-τσιο», π.χ. «φορμάτσιο» το formatio. Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ορθότερη η προφορά που ισχύει σήμερα. Αχώνευτη τη βρίσκω, γι’ αυτό όταν λέω κάτι στα Λατινικά ή μιλώ με Λατίνους σε πνευματιστικά τραπεζάκια το λέω κι εγώ «βίτσι» όπως θα το ‘λεγε ένας Κρητικός.

  Έτσι κάνουν ακόμα σε χώρες της φωτισμένης Εσπερίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο 5’ από μία απ τις ξεκαρδιστικές σκηνές αγαπημένης ταινίας

  (την είχα ξαναναφέρει, τότε που συζητούσαμε για αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούνται σαν ξόρκια)

 167. π2 said

  Αυτά τα φορμάτσιο, φελάτσιο, ποτέ δεν μου άρεσαν Ηλεφούφουτε. Αλλά γενικότερα έχω πια απενοχοποιηθεί πλήρως ως προς την «ορθή» προφορά αρχαίων ελληνικών ή λατινικών. Αρκεί ν’ ακούσει κανείς στην Εσπερία ερασμιακή προφορά από π.χ. έναν Γερμανό, έναν Άγγλο κι έναν Γάλλο. Καμιά σχέση. Όλοι προσαρμόζουν ηθελημένα ή αθέλητα στα φωνολογικά χούγια της μητρικής τους γλώσσας.

  Το αστείο πάντως είναι πως, ενώ με τα αρχαία ελληνικά είχα πάντοτε άγχος στο εξωτερικό και πρόβαρα την ερασμιακή προφορά (που δεν την είχα φυσικά συνηθίσει) για να με καταλαβαίνουν, τον τελευταίο καιρό πετυχαίνω το αντίστροφο φαινόμενο: ξένους να ζητούν συγγνώμη που δεν μπορούν να προφέρουν νεοελληνικά τ’ αρχαία.

 168. Ηλεφούφουτος said

  Το -τσιο κι εγώ το βρίσκω χάλια. Την κρητική προφορά όμως του c όχι.

  Αχώνευτη βρίσκω και την ερασμιακή προφορά, κι ας είναι πιο κοντά στην πραγματική. Είναι τόσο αφύσική! Όσο για τις προσαρμογές από Γάλλους, Άγγλους, Γερμανούς, είναι αλήθεια ότι όταν ξαναγίνει η Αρχαία Ελληνική παγκόσμια γλώσσα ένα προβληματάκι στη συνεννόηση θα το έχουμε.

 169. Να θέσω βρε παιδιά ένα φιλοσοφικό ερώτημα; Από τη στιγμή που μπαίνεις στον κόπο να μάθεις (και να μιλήσεις) μια νεκρή γλώσσα, και με δεδομένο ότι δε χρειάζεται να κάνεις τη γλώσσα σου κόμπο (βλ. παρακάτω*), ποιος ο λόγος να τη μιλήσεις με άλλη προφορά απο τη δική της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή είναι γνωστή, ή έχει επανασυντεθεί επιστημονικά;
  Αναγνωρίζω βέβαια ότι τα λατινικά δεν εμπίπτουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, με την ευρεία χρήση τους στο χώρο και το χρόνο.

  * Φαντάζεστε στοχοπροσήλωση που θα είχαν π.χ. γαλλόφονοι εβραίοι όταν θα προσπαθούσαν να μάθουν να μιλάνε εβραϊκά, με όλους αυτούς τους λαρυγγικούς και άλλους εντελώς ξένους φθόγγους (sad, κλπ);

 170. τυφλόμυγα said

  Από το κακό στο χειρότερο πάμε. Στο ράδιο είπαν ότι έδωσε εξηγήσεις για την ταυτότητα του στα αγγλικά και παρ’ όλ’ αυτά, τον προσήγαγαν.
  http://www.skai.gr/news/weird/article/202599/indos-panepistimiakos-sunelifthi-os-lathrometanastis/

 171. nikiplos said

  «η νέα Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού ξημερώνεται» (από την ομιλία του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου, αμέσως μετά το «εγέρθουτου»)

 172. π2 said

  Takis Michas, τώρα και στη WSJ.

  How do you say konservokoutia?

 173. Immortalité said

  @171 Εμείς πάλι μπορούμε να ελπίζουμε να μην ξημερωθεί….

 174. sarant said

  172: Had Brussels stated clearly that a Greek refusal to comply with the agreements Athens has signed will mean an immediate exit not only from the euro zone, but also from the European, the results of last weekend’s election might have been quite different, λέει ο Μίχας.

  170: Και ποιος του είπε να είναι μελαμψός;

 175. Μαρία said

  165 Και νομοσχέδια λαίλαπας!

 176. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (175) Κι εγώ μόλις το άκουσα και μου έπεσε το σαγόνι. Έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στην κακομοίρα τη λαίλαπα. Περιμένω να δω τι άλλα θα κατασκευάσει και μήπως κάποια εξ αυτών καθιερωθούν (αν όχι στην καθημερινή γλώσσα τουλάχιστον ως τσιπραϊσμοί).

 177. Νέο Kid Στο Block said

  175. 176.
  Εμένα μου άρεσε το «βουλευτές και βουλευτίνες!» και γενικά η γλώσσα του Τσίπρα.
  Από παλιά εξάλλου δε λέμε «Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο..Σαραντάκος»; 🙂
  (δεν μου άρεσε μόνο η απαξίωση των χαρτοπαικτών,αλλά θα το ξεπεράσω 🙂 )

 178. Μαρία said

  176
  Για τα μέτρα είχα σκεφτεί κάποια ψυχολογική ερμηνεία, οτι ίσως είχε σκεφτεί λαίλαπα μέτρων λιτότητας και έκανε τον συμφυρμό. Η επανάληψη ωστόσο δείχνει οτι πρόκειται για πάγιο σχήμα.

 179. Μαρία said

  177 Δεν τον άκουσα απ’ την αρχή ργτ.
  Με τα μεζεδάκια δεν έχω καλή σχέση αλλά ο Νικοκύρης, όταν τα σερβίρει, δεν μπορεί να μεροληπτεί.

 180. Νέο Kid Στο Block said

  178. Η γενική τα χαλάει Μαρία. Το νομοσχέδια «λαίλαπα» θα ήτο ΟΚ. 🙂
  (πχ. κατά το «σοσιαλιστές «μαϊμού»)
  ΥΓ. Νικοκύρη, τόπιασες το γκρέι προμόσιον χιντ ε; (Το τσέκι …γιου νόου!) 🙂

 181. Ίσως στον τρόπο έκφρασής του έχει περιοριστεί / διολισθήσει σημασιολογικά η λαίλαπα από την κανονική και μεταφορική της σημασία, σε «επίθεση κατά δικαίωμάτων» μόνο.

 182. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 183. […] Εγέρθητοι στα βουλευτικά έδρανα […]

 184. […] σκεφτόμουν (γιατί ήδη έχω αφιερώσει δυο άρθρα, το προχτεσινό, κι ένα προεκλογικό στα ξυρισμένα κρανία). Ωστόσο, […]

 185. Ανεγειρόμεθα, διεγειρόμεθα… όλοι δίκιο έχετε, η Ιμόρ ξεκαθάρισε την προστακτική των ζω, κι εγώ απέκαμα διαβάζοντάς σας

 186. Immortalité said

  Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

  Αναδημοσίευση από το tvxs. Μ. Χατζιδάκις, ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι.

  @185 Τι έκαμα εγώ;

 187. echthrosofer said

  Να ρωτησω κατι τελειως ασχετο γιατι εχω χασει επεισοδια. Ο Τιπουκειτος που χαθηκε;

 188. fotis said

  ΟΤΑΝ Ο ΓΑΠ Η Ο ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ Η ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ??????? ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ,

 189. sarant said

  187: Πράγματι έχει χαθεί, οικογενειάρχης άνθρωπος -τι περιμένεις;

  188: Φώτη, ο σεβασμός καταχτιέται, δεν επιβάλλεται με διατάγματα.

 190. Hellegennes Alexandrine said

  #188:
  Νόμιζα ότι ήταν αυτονόητη η διαφορά μεταξύ εθελούσιας κίνησης και επιβεβλημένης. Αλλιώς η αυτοκτονία και η δολοφονία θα ήταν το ίδιο πράγμα.

 191. RaspK said

  @188: Επαυξάνοντας τα περί κατεκτημένου σεβασμού, οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχουν τρία τεράστια προβλήματα στην όλη επιχειρηματολογία περί… εγέρσεως «σαν ένδειξη σεβασμού» στο πρόσωπο του εκάστοτε πολιτικού:
  1. Δε σηκώνομαι για να χειροκροτήσω τον Παπανδρέου. Άρα, με βάση ό,τι λες, δεν οφείλω να σηκωθώ για το Μιχαλολιάκο.
  2. Ακόμα κι αν (εντάξει, λέμε τώρα) σηκωνόμουν για τον Παπανδρέου, δεν προκύπτει ότι οφείλω να σηκωθώ για τον κύριο.
  3. Το γεγονός ότι κάποιος απαιτεί τη συνεργασία μου (πιθανώς ενώ δε χειροκροτώ κανέναν) αποτελεί τη χαριστική βολή…

 192. ΔΔΦΓΔΓ said

  η συμμορία του 7%
  ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΣΑΡαντακο ΡΕ ΠΑΛΙΟΑΡΧΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΜΙΣΟ ΕΚ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ. ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ . ΜΑ ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ.

 193. RaspK said

  Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η φράση «η συμμορία του 7%» δε σημαίνει «η συμμορία που απαρτίζεται από το 7% που ψήφισαν Χρυσή Αυγή» š— απλώς αποτελεί ένα γλαφυρό χαρακτηρισμό για μια ομάδα συμμοριτικής νοοτροπίας, που καμώνεται τα μύρια όσα, λόγω της υποστήριξής της από το 7% των ψηφισάντων που λήφθηκαν υπόψιν.

 194. sarant said

  193: Άλλωστε, στο προηγούμενο άρθρο το είχα γράψει καθαρά:
  Η Χρυσή Αυγή πέτυχε να λεκιάσει τη δημοκρατία μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το 7% του εκλογικού σώματος έγιναν ξαφνικά θαυμαστές του Χίτλερ όπως τα πρωτοπαλλήκαρα της συμμορίας.

 195. RaspK said

  @194: Χίλια ευχαριστώ· ακριβώς αυτό εννοούσα. 🙂

 196. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Το ρεμάλι της δημοσιογραφίας παίρνει συνέντευξη από τον Καιάδα (με αριστερή – ΚΚΕ – μάνα και αντάρτη παππού παρακαλώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του). Το παραθέτω για κοινωνιολογικό σκοπό – αν δε το θέλεις Νίκο σβήσε το:

 197. sarant said

  Όχι, χρήσιμο είναι, καλά κάνεις και το βάζεις.

 198. ppan said

  Όχι, που θα τον άφηνε. Το αγλάισμα της ελληνικής δημοσιογραφίας -ήδη άθλος η κατάκτηση του τίτλου, σκληρός ο ανταγωνισμός!- λειτούργησε ως προπαγανδιστής της ΧΑ, ελπίζω να τονε βάλουν στο Επικρατείας τώρα. Θα μπορούν να διηγούνται γελώντας τα μπλεξίματά τους με την δικαιοσύνη στα έδρανα

 199. Immortalité said

  Αρχίζω να στεναχωριέμαι που έβριζα τον τσάτσο. Ε, παρντόν τον Ευαγγελάτο ήθελα να πω.

 200. bernardina said

  196. Χασάπη, από το πρωί διχαζόμουν αν θα έπρεπε να το βάλω εδώ πέρα (έπεσα πάνω του κατά λάθος χτες βράδυ κάνοντας ζάπινγκ και μου ήρθε αναγούλα). Τελικά με έβγαλες από τον κόπο.
  Πάντα υπάρχει κάτι πιο κάτω από το κάτω, τελικά…

 201. Προσέξτε την αναφορά στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό του ’92.

 202. π2 said

  201: Όπου επιβεβαιώνεται ο σοφός thas:

  Ο εθνοχουλιγκανισμός είναι ένα πραγματικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, που αναζητά κάθε φορά το πρόσωπο, τον φορέα που θα το εκφράσει αποτελεσματικά

 203. ππαν said

  Α δεν μας τάπατε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις.. Σε ποιον μίλαγε;

  http://www.lexpress.fr/actualite/monde/grece-le-chef-neonazi-elu-au-parlement-nie-l-existence-des-chambres-a-gaz_1114781.html#xtor=AL-447

 204. sarant said

  Σας τάπαμε, μίλαγε στον Θεοδωράκη, στους Πρωταγωνιστές. Ο πρωτΑγών μου, που έλεγε και κάποιος.

 205. ππαν said

  Α δεν τις ξέρω εγώ τις εκπομπές, πρωταγων (καλό!) νόμιζα ότι ήταν το ιντερνετικό γιουσουρούμ

 206. Μαρία said

  205 Εδώ, στα «λεβεντόπαιδα». Ήταν το πλυντήριο νούμερο 2.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/10/lebentopaida/#comment-115215

 207. ππαν said

  Αχ ναι βρε Μαρία, τώρα θυμήθηκα την Σοά που έγραψες… Είπα κι εγώ, μα να τα μαθαίνω από το Εξπρές…απλώς το απώθησα ή το ξέχασα, είναι τόσα πολλά που έμαθα για την ΧΑ τις τελευταίες μέρες.

 208. spiral architect said

  193, RaspK, δύσκολο συλλογισμό έθεσες. :mrgreen:

 209. […] Χρυσής Αυγής (το λινκ προς το εγχειρίδιο το βρήκαμε εδώ): Ακροδεξιό και νεοναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή, […]

 210. Βάγια said

  Παρότι είναι αρκετά παλιό γεγονός, ας πω εδώ ότι ποτέ μου δεν χώνεψα και δεν κατάλαβα το γεγονός ότι αυτό το μόρφωμα μπήκε στη Βουλή (δεν θέλω να το αποκαλέσω κόμμα, γιατί μετά θα ακούγεται σαν βρισιά για τα συνηθισμένα κόμματα). Για το συγκεκριμένο περιστατικό να πω ότι δυστυχώς ήταν αναμενόμενα τέτοια επεισόδια από τη στιγμή που η φασιστική ιδεολογία εμφανίστηκε στη Βουλή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: