Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια ελληνογαλλική καραβίδα και άλλα μετεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Μαΐου, 2012


Τα σχεδόν καθιερωμένα σαββατιάτικα μεζεδάκια μας αναμενόμενο είναι να χαρακτηριστούν «μετεκλογικά», αλλά ο υπόλοιπος τίτλος χρειάζεται διευκρίνιση. Στη διάλεκτο του ιστολογίου μας, καραβίδα είναι μια μικρή πρόταση, ιδίως σε λεξικό ή έργο αναφοράς, που οι περισσότερες πληροφορίες της (ιδανικά όλες) είναι λανθασμένες. Αν έχετε περιέργεια να δείτε πώς βγήκε η ονομασία αυτή, διαβάστε το σχετικό άρθρο, αν πάλι θέλετε να δείτε ποια ήταν η καραβίδα και γιατί ονομάστηκε ελληνογαλλική, μείνετε εδώ.

Η καραβίδα αλιεύθηκε στη γαλλική Λιμπερασιόν, στο φύλλο της Τρίτης 8 Μαΐου, σε ένα άρθρο της ελληνίδας ανταποκρίτριας για τις εκλογές στην Ελλάδα -εξού και ελληνογαλλική. Μιλώντας για το σκυθρωπό ύφος που είχε ο Αντώνης Σαμαράς όταν διαπίστωσε ότι αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η ανταποκρίτρια έκανε πρώτα ένα τεράστιο άλμα και προσγειώθηκε πάνω στην καραβίδα. Γράφει: Sa sortie de scène sans gloire n’est pas sans évoquer la fin tragique de sa célèbre grand-mère : la poétesse nationaliste Penelope Delta, qui s’est suicidée le jour de l’entrée des Allemands dans Athènes en 1940. Μεταφράζω πρόχειρα: Η άδοξη αποχώρησή του από το προσκήνιο θυμίζει κάπως το τραγικό τέλος της διάσημης γιαγιάς του, της εθνικίστριας ποιήτριας Πηνελόπης Δέλτα, που αυτοκτόνησε τη μέρα που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί, το 1940.

Το άλμα της ανταποκρίτριας, που παίρνει άνετα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα, είναι ότι παραλλήλισε την αποτυχία (ή την πύρρειο νίκη) σε εκλογές με μια αυτοκτονία ύστερα από ήττα σε πόλεμο. Όσο για την καραβίδα, συνίσταται στην πρόταση: της διάσημης γιαγιάς του, της εθνικίστριας ποιήτριας Πηνελόπης Δέλτα, που αυτοκτόνησε τη μέρα που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί, το 1940. Και μετράμε λάθη:

α) Η Πηνελόπη Δέλτα δεν ήταν γιαγιά του Σαμαρά, αλλά προγιαγιά του (μητέρα πεθερά του Αλέξ. Ζάννα, πατέρα της μητέρας του αρχηγού της ΝΔ).
β) Ακόμα κι αν δεχτούμε πως ήταν εθνικίστρια, ασφαλώς δεν θα τη λέγαμε ποιήτρια -ίσως να έγραψε και κανένα ποίημα, αν και δεν βρίσκω τίποτα στην εργογραφία της, αλλά έμεινε γνωστή για τα μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία παιδικά ή εφηβικά, για τα θεατρικά της, για τα ημερολόγιά της. Συγγραφέας ήταν, όχι ποιήτρια.
γ) Οι Γερμανοί δεν μπήκαν στην Αθήνα το 1940 αλλά το 1941 (το 1940 μπήκαν στο Παρίσι, θα έλεγε ένας κακεντρεχής).

Όταν τα λάθη είναι πιο πολλά από τα σωστά, τότε έχουμε καραβίδα. Όπως βλέπετε, ζουν και στο Παρίσι.

Πάμε στα μικρότερα μεζεδάκια τώρα. Μια ωραία ακλισιά/αρχαιοκλισιά στο ρεπορτάζ για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας: Την Πέμπτη, από τα χέρια της Ινούς Μενεγάκη, στην οποία ανατέθηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΕ για πρώτη φορά το καθήκον της Πρωθιέρειας σε τελετή Αφής της Φλόγας θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για 2η στην Άρτεμις Ιγνατίου, της χορογράφου της τελετής αφού αποχώρησε το 2008 μετά από 50 χρόνια προσφοράς η Μαρία Χορς)… Η μόδα να αρχαιοκλίνονται τα γυναικεία ονόματα σε -ώ δεν είναι τόσο παλιά όσο φαντάζεστε’ πριν από 20 χρόνια σπάνια άκουγες «της Ινούς» ή «της Σαπφούς», όλοι έλεγαν «της Σαπφώς» (είτε για την αρχαία ποιήτρια είτε για τη Σαπφώ Νοταρά), «της Κλειώς» (είτε για τη μούσα είτε για τη Δενάρδου), «της Μαντώς» (είτε Μαυρογένους, είτε Αραβαντινού). Σήμερα, κοντεύει να αναχθεί σε κανόνα η αρχαιόπρεπη κλίση, ακόμα και για ονόματα που δεν είναι αρχαία (της Αργυρούς) ή δεν φαίνονται για αρχαία (της Μυρτούς). Δεν ξέρω αν έχει πει κανείς «της Ζωζούς», αλλά δεν αργεί πολύ κι αυτή η στιγμή. Κι από την άλλη βέβαια, η Άρτεμις παραμένει άκλιτη! Εγώ πάντως, όποτε μου λένε π.χ. «το βιβλίο της Λητούς» ρωτάω: Λητού λέγεται η κοπέλα;

Νέο κρούσμα «τρόμου της διπλής άρνησης» (που είχαμε δει την περασμένη βδομάδα) από τον Τάσο Τέλλογλου: Η αριστερά, λέει, έχει μόνο 95 έδρες κι έτσι «με όρους αριστεράς δεν μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική«. Δηλαδή, «δεν μπορεί να εφαρμόσει καμία πολιτική» -που δεν είναι το ίδιο.

Το ρήμα «επιφέρω» νομίζω ότι χρησιμοποιείται μόνο για αρνητικά συμβάντα (π.χ. επέφερε αναστάτωση, καταστροφές) ή για ουδέτερα (επέφερε αλλαγές στο νομοσχέδιο). Στο Βήμα πρωτοείδα τις προάλλες και χρήση με θετικό συμβάν: Τα διυλιστήρια θα καθιστούσαν τη Νιγηρία ακόμη αποτελεσματικότερο εξαγωγέα, επιφέροντας μεγαλύτερο πλούτο. Με ξενίζει. Εσάς;

Την Πέμπτη άκουσα τον Ευάγγ. Βενιζέλο να μιλάει για «βαρίδια» μόνο που τα πρόφερε «βα-ρί-δι-α». Αν τα προφέρετε κι εσείς έτσι, όπως τα «σφαιρίδια», αυτό σημαίνει ότι και ο ενικός θα είναι «το βαρίδιο». Αν είναι το βαρίδι, πρέπει να προφέρεται «τα βαρίδια».

Γράφτηκε στο ΦΒ και μ’ άρεσε: «Ο Μπένι αποκάλεσε αλαζόνα τον Τσίπρα. Σε λίγο θα τον πει και χοντρό».

Δεν ξέρω αν είδατε την εκπομπή του Γ. Καρατζαφέρη στο κανάλι του, την Τρίτη μετά τις εκλογές. Εγώ την έχω δει δυο φορές σε γιουτουμπάκι, παρόλο που δεν είμαι φαν του Προέδρου, και τη βρίσκω αριστούργημα. Δείτε την όλη, 17 λεπτά και κάτι, αξίζει -έστω κι αν δεν φτάνει τη θρυλική τελευταία εκπομπή Λεβέντη:

Παρά την πίκρα του, ο Πρόεδρος, πάντα αγνός πατριώτης, δεν έπαψε να μοχθεί για το καλό του ελληνισμού. Στην εκπομπή του την Τετάρτη, μίλησε για «αποκαρδιοποίηση», εμπλουτίζοντας την ελληνική γλώσσα με μια καινούργια λέξη -πώς αλλιώς θα φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια;

Ένα από τα μετεκλογικά γεγονότα που συζητήθηκαν στη μπλογκόσφαιρα, ήταν ότι το ιστολόγιο της Χρυσής Αυγής τέθηκε εκτός λειτουργίας από την wordpress, πιθανότατα εξαιτίας της απειλής για δολοφονία της δημοσιογράφου Ξ. Κουναλάκη (γράψαμε για το θέμα). Όλοι οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι δημοσίευσαν την είδηση, αλλά στο enikos.gr η περιγραφή ήταν εντελώς άσχετη με την πραγματικότητα: Χάκαραν το σάιτ της Χρυσής Αυγής. Κατά τον συντάκτη, που πρέπει να μην έχει καμιά σχέση με το Διαδίκτυο, τόσο δαιμόνιοι ήταν αυτοί οι χάκερ ώστε εμφάνισαν στη «χακεμένη» σελίδα «πολλά άρθρα με τον Αλέξη Τσίπρα»!! (Στην πραγματικότητα, όταν καταργείται ένα ιστολόγιο, στη σελίδα που εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα παρουσιάζονται επίσης τα δημοφιλέστερα άρθρα της ημέρας -τα οποία, λόγω των ημερών, λογικό ήταν να αναφέρονται στον Τσίπρα).

Όσο για το ίδιο το γεγονός, εννοώ την κατάργηση του ιστολογίου της Χρυσής Αυγής, μερικοί φίλοι θεώρησαν ότι είναι λυπηρό ή ανησυχητικό γεγονός. Βέβαια, κάποιος που διατηρεί ιστολόγιο, σαν κι εμένα, καθόλου ευχάριστο δεν θεωρεί το ενδεχόμενο να καταργηθεί το ιστολόγιό του, αλλά εδώ έχουμε μια καταγγελία για απειλή δολοφονίας, που διεθνοποιήθηκε, προκάλεσε ευρύτερο θόρυβο, θα ήταν περίεργο να μην τηρήσει η wordpress τους όρους χρήσης που η ίδια έχει θεσπίσει. Χώρια δηλαδή από το ότι ένα κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές με αξιώσεις δεν μπορεί να έχει το βασικό του διαδικτυακό όργανο σε… δωρεάν πλατφόρμα. (Παρεμπιπτόντως, από χτες το βράδυ άρχισε να λειτουργεί νέος χρυσαυγίτικος ιστότοπος, αλλά μην περιμένετε να αναφέρω εδώ τη διεύθυνση).

Για τις εμφανίσεις χρυσαυγιτών σε κανάλια, τι να πω. Αν όλοι οι δημοσιογράφοι είναι εξίσου φιλικοί προς τους χρυσαυγίτες όσο ήταν ο κ. Ευαγγελάτος προχτές, καλύτερα να παίρνει τις συνεντεύξεις ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Ο Ευαγγελάτος δεν έκανε καμιά ερώτηση που θα μπορούσε να στριμώξει τους φιλοξενουμένους του (ενώ θα μπορούσε να πει για τις δίκες στελεχών για αδικήματα του ποινικού δικαίου, για την ομολογία βουλευτών της ΝΔ ότι τους τύπωναν τα φυλλάδια, για την καταγγελία ότι ο αρχηγός Μιχαλολιάκος ήταν στο μισθολόγιο της ΚΥΠ, κτλ.), φερόταν στους χρυσαυγίτες με το γάντι, λες κι είχε απέναντί του π.χ. τον κ. Μάνο ή τον κ. Κουβέλη, και όπου ύψωσε τον τόνο της φωνής του το έκανε χωρίς να έχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα, με αποτέλεσμα να τον ταπώνουν εύκολα οι χρυσαυγίτες. (Αλλά κι ο Μ. Μαΐλης, έπρεπε να ξέρει πως από το τηλέφωνο βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και να αρνηθεί να κάνει διάλογο με ανθρωποφάγους). Τέλος πάντων, ακόμα αρχή είναι, θα δούμε αν η τακτική των καναλιών είναι εσκεμμένη ή αν οφείλεται απλώς σε ανεπάρκεια.

Κάπου εδώ τελειώνουν και τα σημερινά μεζεδάκια. Θυμίζω ότι συνεχίζεται, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Μαΐου, η ψηφοφορία για τα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου, τα e-awards ή ηλεβραβεία. Κλικάρετε στο μπανεράκι πάνω δεξιά ή εδώ. Αφού εγγραφείτε, μπορείτε, αν θέλετε, να ψηφίσετε το ιστολόγιό μας στην κατηγορία “Ιστολόγια” και το εξαιρετικό φόρουμ Λεξιλογία στην κατηγορία των Φόρουμ.

111 Σχόλια προς “Μια ελληνογαλλική καραβίδα και άλλα μετεκλογικά μεζεδάκια”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. ΣοφίαΟικ said

  Νίκο, ωραία τα μεζεδάκια, η Ινού της Άρτεμις μου έβγαλε το μάτι, αλλά το καλύτερο ήταν το φιλοξενούμενο κλιπάκι. Και όχι μόνο εισάγει νέες λέξει, αλλά και νεές εκφράσεις: Θα πιούμε τον πικρό ζωμό όλοι μαζί. Παντως, λέει αλήθειες με σπαρταριστό τρόπο.

 3. ppan said

  Ε βέβαια θα δεχτούμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα ήταν εθνικίστρια, όχι όπως λένε ότι είναι εθνικιστές οι χρυσαυγίτες βέβαια.
  ΌΛα πολύ ωραία.
  Αυτό με τον Ευαγγελάτο και γενικά με την ανικανότητα δημοσιογράφων και δυστυχώς και πολιτικών να ανασκευάσουν τον λόγο της ΧΑ είναι πολύ λυπηρο. Τόσα χρόνια μαθημένοι στα γλειψίματα οι μεν και στους καυγάδες και στον ξύλινο λογο σε φιλικό περιβάλλον οι δε, δεν έχουν καμιά μα καμιά πείρα και τώρα που χρειάζεται επιγόντως ο πολιτικός λόγος που ΄θα μπορούσε να ακυρώσει την ρητορική των ναζήδων φοβάμαι ότι κανείς δεν μπορεί να τον εκφράσει.
  Αναρωτιέμαι εξάλλου αν έχουν συνειδητοποιήσει τι λαίλαπα -κι όχι μόνο μέτρων- έρχεται…

 4. Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε θόρυβος, θετικός ή αρνητικός, δυστυχώς μετετρέπεται σε διαφήμιση στην πολυχωνευτική ελληνική κοινωνία. Ισως γι αυτό δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε περισσότερο εκτός -ίσωςαπό το γλωσσολογικό μέρος- με τις «ιδιαίτερες» πτυχές της.

 5. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Βούρκος, τέλμα, έλος, αηδίες, πορεία στα σκατά! Α ρε πρόεδρε! 🙂 🙂

 6. 3 όντως, υφολογικά δεν είναι ισοδύναμο το nationalist με το εθνικιστής, αναλόγως βολεύουν τα εθνιστής, εθνόψυχος, -λάτρης, εθνικόφρων ή απλώς εθνικός.

  The two great 19th-century nationalist poets Solomos and Palamas, were followed by Angelos Sikelianos. (εθνικοί ποιητές) (google book)

  ή τους nationalist composers του 19ου αιώνα
  θα τους πεις «εθνικιστές συνθέτες»;

 7. ppan said

  Ναιμ υπάρχει πρόβλημα με τη ορολογία έτσι που κάθε ναζής ονομάζεται «εθνικιστής» ή «πατριώτης», τρομάρα του.
  Αλλά εθνικός ποιητής είναι άλλο πράγμα. Ο Τζιόβας νομίζω στα αγγλικά εισήγαγε το nationism. Δηλαδή ο όρος προυπήρχε αλλά τον όρισε αλλιώς. Στα ελληνικά κι εγώ αναρωτιέμαι ποια να είναι η λύση.

 8. bernardina said

  Από το κλιπάκι άντεξα ν’ ακούσω μόνο μέχρι το 0:30′ («εγγυώμαι ομαλότητα και σταθερότητα»). Εγγυάται ομαλότητα και σταθερότητα το δούρειος ίππος της χρυσής αυγής, ο μελίρρυτος εθνικιστής, ο εισοδιστής της ακροδεξιάς στον κοινοβουλευτισμό, αυτός που με τις μισές αλήθειες και τα χρυσωμένα ψέματά του κατάφερε, ο Γκεμπελίσκος, ακόμα και να περάσει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ τον σκερπανοφόρο Βορίδη και να τον κάνει και υπουργό -μέχρι που τον πούλησε κι αυτός, γιατί όλα εδώ πληρώνονται. Είχε όμως το (πολιτικό) τέλος που επιφυλάσσει η Ιστορία σε όλα τα ερζάτς πράγματα όταν έρχονται τελικά στο προσκήνιο τα ορίτζιναλ. Να πω ότι λυπάμαι; Ναι, αλλά όχι (για) τον Καρατζαφέρη -άλλωστε αυτός τη συνταξούλα την εξασφάλισε. Ενδεχομένως και μια είσοδο από το παράθυρο στη νέα βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Λυπάμαι και φοβάμαι για το σήμερα και το αύριο της έρμης Ελλαδίτσας τώρα που σκάσανε τ’ αβγά και τα γλοιώδη ερπετά ξεχύθηκαν παντού. Άι σιχτίρ κι αυτοί και όσοι τους ψήφισαν.

 9. ΣοφίαΟικ said

  3: βλέποντας στο γιουτούμπιον αποσπάσματα απο την εμφάνιση στον Ευαγγελάτο δυστυχώς, δεν είναι νομίζω έλλειψη προετοιμασίας αλλά απλή ανικανότητα. Ορισμένα απο αυτά που λέγανε οι δύο εκπροσωποι της ΧΑ ήταν ξεκάθαρες πασες για τάπωμα που δε χρειαζόταν προετοιμασία για να τις πιάσεις, κι ο Ευαγγελάτος τις αφηνε, προφανώς για να μην ξεφύγει από τις ερωτήσεις που είχε γραμμένες μπροστά του και χάσει τον ειρμό.

 10. ΣοφίαΟικ said

  8: Μπέρνι, ασε τα μελοδραματικά και δες το όλο το κλιπακι να σου φτιάξει τη διάθεση. Πιο κάτω αρχίσει να σολάρει με φοβερό τρόπο. Ξεχνα΄ς όλες σου τις έγνοιες.

 11. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Σοφία κι εμένα μου έκανε εντύπωση που κοίταζε τις σημειώσεις που είχε μπροστά του -αλλά τόση ανικανότητα πια;

 12. bernardina said

  #7 Η λέξη εθνικόφρων εξέφραζε μέχρι πρόσφατα αυτό που αναζητάς. Κάποιοι θα έλεγαν απλώς φιλόπατρις ή πατριώτης, που πάντως έχουν συνδηλώσεις δεξιόστροφης ή κεντροδεξιάς πολιτικής ιδεολογίας. Αν και οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους, το να αποκαλέσεις σήμερα εθνικίστρια την Π. Δέλτα είναι σαν να την βάζεις ίσα κι όμοια με τα θρασύδειλα σκουλήκια που στις συνεντεύξεις τους δηλώνουν εθνικιστές επειδή δεν τολμούν (ακόμα) να δηλώσουν ναζιστές, γιατί έχουν στο μάτι κι άλλα πελατάκια και δεν θέλουν να τα χάσουν…

 13. ppan said

  9: κι εγώ για ανικανότητα μιλάω. Βέβαια, ειδικά για τον συγκεκριμένο, δεν είμαι καν σίγουρη ότι ήθελε καν να τους ξεμπροστιάσει. Αλλά και να ήθελε…

 14. greekwineways said

  Πράγματι, ο Ευαγγελάτος και ο Μαϊλης αποδείχθηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς όσον αφορά την αντιμετώπιση των χρυσαυγιτών. Ειδικά ο Μαϊλης, φαινόταν σαν τον Νίξον απέναντι στον Κέννεντι σε εκείνη την περίφημη συνέντευξη. Και πως να είναι αλλιώς, όταν ένας πιτσιρικάς χρυσαυγίτης τον ταπώνει εντυπωσιακά και ουσιαστικά με το απλό επιχείρημα ότι το ΚΚΕ παίρνει κρατικά χρήματα που δεν λέει και τι τα κάνει, ενώ εκείνοι όχι, πράγμα στο οποίο ο Μαϊλης απάντησε με αφορισμούς και κατάρες, που το μόνο που έδειχναν ήταν ότι η κασέτα που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια το ΚΚΕ θέλει άλλαγμα..

  Μια ιστορία από την Κόρινθο: προεκλογικά, κυκλοφόρησε η εξής ιστορία από στόμα σε στόμα. Μερικοί πακιστανοί και άλλοι αλλοδαποί, επιτέθηκαν σε ένα ζευγαράκι στην περιοχή του σταθμού και αφού χτύπησαν τα παιδιά (ανάλογα με την εκδοχή ήταν από 9 μέχρι 18 ετών), βίασαν την κοπέλα. Στο νοσοκομείο που πήγαν τα παιδιά, βρήκαν σαράντα δύο (42!) είδη σπέρματος μέσα της. (Τύφλα να’ χουν τα CSI !) Στη συνέχεια, οι χρυσαυγίτες έπιασαν μερικούς από τους αλλοδαπούς, σκότωσαν τους δύο και έκαψαν άλλους δύο.

  Το κορινθιακό βλογ ‘σφεντόνα’ μεταξύ άλλων έκανε εκτενή έρευνα για το ζήτημα, ρώτησε επισήμως την αστυνομία και τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και τα μαγαζιά κοντά στο μέρος της υποτιθέμενης επίθεσης, τεκμηριώνοντας και τυπικά την αναλήθεια της εξωφρενικής οπωσδήποτε ιστορίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χρυσή αυγή στην Κόρινθο έπιασε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, ενώ η ιστορία εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρύτατα, ειδικά στα σχολεία, σε μαθητές και γονείς. Κάτι σαν τα πρωτόκολλα της Σιών ένα πράμα.

  Η χρυσή αυγή είναι εδώ και η αντιμετώπισή της ως συμμορίας αμόρφωτων είναι εντελώς ανεδαφική και ανεπαρκής. Στις τάξεις της έχει πια και μορφωμένους και ενημερωμένους νεαρούς. Και κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα (λίγου) χρόνου να εγκαταλείψει (ή να καλύψει) το βίαιο πρόσωπό της και να αναδειχθεί σε ρυθμιστή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των εξελίξεων και όχι μόνο των πολιτικών.

 15. ppan said

  12: και το εθνικόφρων και το φιλόπατρις -καπως λιγότερο- το έχουν αγκαζάρει οι συμμορίτες, το πρώτο και οι χουνταίοι. Ο όρος όμως τυπικά περιγραφει την Δέλτα κι όχι τον Φύρερ που στενοχωριέται που δεν επικράτησε ο Χίτλερ στην Ευρώπη, πώς να το κάνουμε;

 16. bernardina said

  Σοφία, προφανώς έχουμε άλλο τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έχω χάσει το χιούμορ μου, αλλά πόσο ν’ αντέξει κι αυτό τα πανταχόθεν χτυπήματα;

  Νίκο, ο Ευαγγελάτος «αγρίεψε» (τάχαμου) μόνο τη στιγμή που έδειχνε τη φωτογραφία στα ξουρισμένα κρανία και τα ρωτούσε κάτι για τον ναζιστικό χαιρετισμό του αρχηγού τους. Και, όπως λέω πιο πάνω, μόλις ψευτο-ψιλο-στριμώχτηκαν τα θρασίμια, άρχισαν να του κάνουν αντερωτήσεις του στυλ: γιατί; εσείς βλέπετε τον κύριο Μ να χαιρετάει ναζιστικά; Και τι να κάνει στους άλλους, να τους κόψει τα χέρια;
  Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, μη χ…

 17. spiral architect said

  Oι φιλόλογοί μας πριν ~30 χρόνια ήταν απόλυτοι:
  Η Μυρτώ, της Μυρτούς
  Η Ινώ, της Ινούς
  κ.ο.κ.

 18. bernardina said

  15 Το εθνικόφρων αφορά πολιτικά πρόσωπα όπως πχ. ο Π. Κανελλόπουλος που, ενώ διακρινόταν από συντηρητισμό και αντικομμουνισμό, εντούτοις ήταν σφόδρα κατά της βασιλείας, έφτιαξε κόμμα με κεντρικό στόχο την άρση των επιπτώσεων του διχασμού, και διώχθηκε (εξορίστηκε) τόσο επί Μεταξά όσο και από τη χούντα. Γι’ αυτό μίλησα για ανθρώπους με δεξιά ιδεολογία. Αν θες να κατατάξεις κάπου, κατάταξε εκεί την αστή Π. Δέλτα που αυτοκτόνησε για να μη δει την Αθήνα κάτω από τη ναζιστική μπότα. Καμιά σχέση με τα ξουρισμένα εθνίκια, όχι;
  (Και να μη μιλήσουμε για τη διαφορά πνευματικής καλλιέργειας, γιατί εκεί θα πέσουμε στην άβυσσο)

 19. akindynos said

  Βλέποντας την επομένη της φιλοξενίας των χρυσών αυγών να έχει τον αντίλογο (από το 23ο λεπτό) με τον Κουναλάκη (απογοητευτικός) και τον πρόεδρο της Πακιστανικής κοινότητας, κλίνω προς την εκδοχή της εν ψυχρώ σκηνοθεσίας για την άτιμη την τηλεθέαση. Χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια την ανεπάρκεια/αδιαφορία του Ευαγγελάτου για οτιδήποτε απαιτεί επεξεργασμένη σκέψη.

 20. sarant said

  14: Υπόψη ότι αυτή η ιστορία της Κορίνθου κυκλοφορεί (χωρίς το σκέλος της χρυσαυγίτικης εκδίκησης) αρκετούς μήνες τώρα, για διάφορα μέρη, και συνεχώς διαψεύδεται…

 21. π2 said

  α) Η άκλιτη Άρτεμις είναι συνηθέστατη. Ξέρω γονείς που μιλούν για την κόρη τους την Άρτεμις, και χρησιμοποιούν την ονομαστική για όλες τις πτώσεις, της κλιτικής συμπεριλαμβανομένης.

  β) Για όσους θεωρούν λυπηρό γεγονός το κλείσιμο του ιστολογίου της ΧΑ, να ξαναπώ κάτι που έχω πει πολλές φορές σε διαφόρους. Μ’ εκνευρίζει πάρα πολύ η αστόχαστη υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου. Δεν κατάλαβα γιατί είναι λυπηρό το γεγονός του κλεισίματος ενός ιστολογίου που παραβιάζει κατάφωρα τους όρους χρήσης της πλατφόρμας και παρακινεί σε βίαιη πράξη. Οι ίδιοι οι πρωτομάστορες της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου θεωρούσαν θεμιτό και απαραίτητο τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου στις περιπτώσεις αυτές. Τις προάλλες έγραφα για το On Liberty του Τζων Στιούαρτ Μιλ, του πάπα της ελευθερίας του λόγου, όπου αναφέρονται παραδείγματα στα οποία η ελευθερία του λόγου πρέπει να απαγορεύεται, επειδή το αποτέλεσμα του λόγου μπορεί βάσιμα να προκαλέσει πραγματική (κι όχι στα λόγια) βλάβη από βίαιη πράξη.

  Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη δημοκρατία. Η δημοκρατικότητα δεν είναι μια καραμέλα part time χρήσης. Δεν έχει εφαρμογή σε όσους αρνούνται έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή σεβασμού της κοινής βούλησης. Μπορούν όλοι να διαφωνούν όσο θέλουν στις διαδικασίες και στην θεσμική αποτύπωση της κοινής αυτής βούλησης, αλλά η πλήρης άρνησή της επιφέρει και αναγκαστική άρση του δημοκρατικού πλαισίου. Οπότε θεωρώ μεγάλη στρεψοδικία τη λογική «θέλω να λιανίσω τη δημοκρατία σας κι αυτό είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα» που υπόκειται στα επιχειρήματα Πλευρομιχαλολιάκων και, δυστυχώς, σε αστόχαστους υπερασπιστές μιας ελευθερίας του λόγου που καταντάει μια άνοστη και επικίνδυνη σούπα.

  Τέλος, τώρα που πήρα φόρα, διάβασα κάτι για τη ΧΑ με το οποίο συμφωνώ απολύτως. Προφανώς δεν υπάρχει ιδεολογική συγγένεια με τα πιστεύω της ΧΑ στη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της. Αν λοιπόν πρέπει να βρούμε ένα παράλληλο για την έλξη που άσκησε σε τόσο μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, το κοντινότερο είναι η μαφία. Οι αστικοί μύθοι της ΧΑ (καθαρίσαμε τις γειτονιές από την εγκληματικότητα, βοηθάμε τις γιαγιάδες να πάνε στο ΑΤΜ κλπ.) λειτουργούν ακριβώς όπως η έλξη που προκαλεί η μαφία, που επίσης καθαρίζει τις γειτονιές από την εγκληματικότητα (των άλλων), επίσης ασκεί μιας μορφής δικαιοσύνη (με τους μαφιόζους ως δικαστές), βρίσκει δουλειά στον κόσμο, λύνει προβλήματα κλπ. και γενικώς υποκαθιστά τους θεσμούς όταν αυτοί δεν λειτουργούν. Κοινό σημείο των δύο φαινομένων, το καμουφλάρισμα της εγκληματικότητας μιας οργάνωσης με τη ρητορική της απάλειψής της. Να έχουμε τον νου μας.

  γ) Δεν είδα την εκπομπή του Ευαγγελάτου (δεν έχω αρκετά ισχυρό στομάχι). Αφού αρχικά αμφιταλαντεύτηκα αρκετά, πείστηκα τελικά ότι είναι ωφέλιμη η έκθεση των χρυσαυγιτών στη δημοσιότητα, ιδίως όταν έμαθα πως ήταν κάτι που απέφευγαν συστηματικά οι ίδιοι. Η έκθεση αυτή όμως απαιτεί προφανώς μεγάλη προσοχή και κότσια. Ένας διάλογος Μαΐλη – χρυσαυγίτη προσφέρει απλώς νομιμοποίηση στην ΧΑ: να βάλουμε τα δυο άκρα να γίνει τζέρτζελο, άρα η ΧΑ νομιμοποιείται όσο και το ΚΚΕ, κι αφού το ΚΚΕ είναι θεσμικός συνομιλητής, το ίδιο είναι και η ΧΑ. Η μισή ντροπή του καναλιού που τον έστησε τον διάλογο, η άλλη μισή του Μαΐλη και του ΚΚΕ, που επέδειξε μηδαμινή πολιτική λογική αποδεχόμενος την πρόσκληση.

 22. sarant said

  21: Ο Μαΐλης ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά στη συζήτηση επειδή οι Χρυσαυγίτες είχαν πει κάτι που κατά τη γνώμη του (και δίκιο είχε) ήταν ψέμα για το ΚΚΕ. Όμως, δεν έπρεπε να ανοίξει διάλογο. Έπρεπε να πει αυτά που είχε και, αν ο Κασιδιάρης τον διέκοπτε, να του πει: Κύριε, διάλογο μαζί σας δεν ανοίγω, είστε απόγονος των γερμανοτσολιάδων, των καταδοτών με την κουκούλα, των δοσιλόγων.

 23. bernardina said

  Προσυπογράφω και το #21 του Π2 και το #22 του Νίκου. Έτσι ακριβώς!

  Η δε Άρτεμις κλίνεται ως εξής:
  η Άρτεμις
  της Άρτεμης
  *την Άρτεμις
  *ω Άρτεμις 😆
  Ομοίως η Χάρις 😉 (Αλεξίου -και όχι μόνο )

 24. Χαρά said

  Το επιφέρω κι εγώ το χρησιμοποιώ με αρνητικά αποτελέσματα και με ξενίζει το επιφέρω πλούτο, ας έλεγε αυξήσει τον πλούτο.
  Για την Πηνελοπη Δέλτα κι όσα έγραψε η δημοσιογράφος νομίζω πως χαρακτηρίζονται από προχειρότητα με σκοπό να εντυπωσιάσει κι αδιαφορώντας για αντικειμενική πληροφόριση.
  Τον Καρατζαφέρη τον άντεξα και γέλασα, εκείνο το «τσιτσινιστείτε» τι ακριβώς σημαίνει;
  Για τη ΧΑ δε θα σχολιάσω, ήδη έχω πικραθεί αρκετά με τον τρόπο που σκέφτονται όσοι την επέλεξαν. Δυστυχώς δεν είναι οι όποιες γιαγιάδες μόνο είναι και αρκετοί νέοι με νοοτροπία οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας.

 25. sarant said

  Το «τσιτσινιστείτε» το πρόσεξα κι εγώ, μάλλον «τσιτσιριστείτε» ήθελε να πει ο Πρόεδρος.

 26. Χαρά said

  Αυτό το Π στο πρόεδρος, πόσοι πρόεδροι το έχουν;

 27. Μαρία said

  Νίκο, διόρθωσε στη διόρθωση της καραβίδας το μητέρα του Αλεξ. Ζάννα σε πεθερά του Ζάννα.

  Γιά να δούμε τι πουλιά θα πιάσει αύριο ο Θεοδωράκης που έχει καλεσμένο τον αρχηγό.

 28. Θα συμφωνήσω με τον 19 και θα το πάω ένα βήμα παραπέρα.
  Ο Ευαγγελάτος, όπως και η Τατιάνα, διάφορα πρωινάδικα, μεσημεριανές εκπομπές και λοιπά τσόκαρα, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το μπάχαλο και τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης που θα τους προσφέρουν εύκολα οι ναζί όπως παλιότερα οι κραυγές του ΛΑ.Ο.Σ.
  Και τέλος πάντων, δεν έκαναν σωστή δημοσιογραφία όταν έπρεπε, τώρα θα κάνουν;

  Έτσι, από την μία έχουμε στις δημοσκοπήσεις μια πτωτική πορεία των ναζί, αλλά αν συνεχίσει έτσι η τηλεοπτική προβολή τους, αρχίζω να αμφιβάλω αν η πτώση θα είναι μεγάλη τελικά.
  Δεν ξέρω αν η ΕΣΗΕΑ θα μπορούσε να κάνει κάτι, αν και το βλέπω δύσκολο.

  Από την άλλη μεριά, έχουμε την πολύ θετική εξέλιξη της ενίσχυσης της αριστεράς γενικότερα, και την μεγάλη πιθανότητα να έχουμε σύντομα αριστερή κυβέρνηση.
  Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, ότι το περιβάλλον που εξέθρεψε τις ναζιστικές συμμορίες θα αποστερηθεί από πολύτιμους πόρους απαραίτητους για την ύπαρξή τους.

  Οπότε η ευθύνη της αριστεράς είναι ακόμα πιο μεγάλη για το μέλλον αυτού του τόπου, και το μόνο σίγουρο είναι πως οι ψηφοφόροι της δεν πρόκειται να ανεχθούν ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
  Δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος, παρά μόνο η απαίτηση για ριζικές αλλαγές με τις συντηρητικές νεοελληνικές νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ.
  Αυτό είναι υπόσχεση, και αν μας διαβάζουν οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ και αλλού, καλά α κάνουν να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

 29. Immortalité said

  Δύο φορές; το είδες Νίκο δύο φορές; Χαράς το κουράγιο σου! 🙂

  Στο θέμα της «εθνικίστριας» Π.Δέλτα, συμφωνώ με την Μπέρνυ @12 . Δεν μπορείς να λες εθνικιστές τους ναζήδες και όλα τα σκουλήκια και την Π. Δέλτα.
  Και εδώ κάτω το επιφέρει μόνο αρνητικοουδέτερα γεγονότα επιφέρει. Πλούτο όχι ακόμα.

  Έχω στο πολύ κοντινό μου περιβάλλον ένα αξιολάτρευτο κορίτσι με αρχαιοπρεπές όνομα. Καημό το έχω να ακούσω να το κλίνουν, αν και όταν είμαι μπροστά φαίνεται ότι κοιτάζω στραβά και αποφεύγουν τις γενικές 😀

  Ο Ευαγγελάτος φέρθηκε σα τσάτσος το είπαμε αυτό, θα μου πείτε είναι τσάτσος πώς αλλιώς να φερθεί. Και είναι αλήθεια ότι αυτά τα σκουλήκια είπαν χίλια ψέμματα (και) για το ΚΚΕ. Η ερώτηση είναι τι το νοιάζει το ΚΚΕ τι λέει η ΧΑ και τους απαντάει και από πάνω.

  το 1940 μπήκαν στο Παρίσι, θα έλεγε ένας κακεντρεχής
  Από πότε η αλήθεια είναι κακεντρέχεια;

 30. Ηλεφούφουτος said

  Περίμενα κι εγώ μέχρι το τέλος του κλιπακιού ν ακούσω το λεβέντικο «είστε ζώα!» αλλά τελικά δεν το άκουσα. Τα είπε με δικά του λόγια. Ο πρόεδρος είπε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα, προκρίνοντας τη σκατολογία αντί της ζωολογίας.

  Δεν με ξενίζει το «επιφέρει» με θετική (εύσημη) χρήση, γιατί το έχω συνηθισει ως εύκολο υποκατάστατο του «φέρνει» στο γραπτό λόγο. Θα μ ενδιέφερε να ακούσω εναλλακτικές.

  Δεν μπορώ να αποφασίσω αν η στάση του Ευαγγελάτου οφείλεται σε σκοπιμότητα ή σε ανεπάρκεια. Δεν μπορώ ομως να μην παρατηρήσω ότι παλιότερα αυτός και οι όμοιοί του της διαπλοκής έβρισκαν τα λόγια όταν ήθελαν να υπονομεύσουν έναν προσκεκλημένο από την Αριστερά. Συμφωνώ και με τον παραλληλισμό του Νικοκύρη με τη σταση των διαπλεκόμενων δημοσιογράφων έναντι του Μάνου και του Κουβέλη, αυτών που θέλουν να πλασάρουν δηλαδή. Λέτε να κατάλαβαν οι εγκέφαλοι των εν λόγω ΜΜΕ ότι όσο υπονομεύουν κάποιον τόσο υπερψηφίζεται και είπαν να μην κάνουν το ίδιο λάθος με τους ΧΑίτες;
  Υπήρχε περίπτωση να μην είναι ο Μαΐλης ανεπαρκής; Εδώ ήθελε άνθρωπο του κόσμου τούτου, εύστροφο και επικοινωνιακά σβέλτο, όχι γραφειοκράτη.

  Συμφωνώ και με τον Π2 σε όσα είπε για την ελευθερία του λόγου. Υπάρχει η τήρηση των θεμελιωδών αρχών, υπάρχει όμως και το θέμα των προτεραιοτήτων μεταξύ τους. Αρχή είναι η ελευθερία του λόγυ, αρχή είναι και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στη σωματική ακεραιότητα. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να δοθεί στους πολυάριθμους (παρεπιφτού από κάποιον του ΣΥΡΙΖΑ άκουσα τη βραδιά των εκλογων το «ευάριθμος» με σημασία πολυάριθμος) ολιγοφρενείς η εντύπωση ότι οι Χίτες διώκονται.

 31. οἱ ναζὶ δὲν εἶναι ἁπλ[βς ἐθνικιστές, εἶναι ἐθνικοσοσιαλιστές. δὲν εἶναι ὀπαδοὶ τοῦ Χίτλερ ὅλοι οἱ ἐθνικιστές, ὅπως δὲν εἶναι καὶ ὀπαδοὶ τοῦ Στάλιν ὅλοι οἱ ἀριστεροί.

  ὡστόσο θεωρῶ ἐντελῶς φασίζοπυσα τὴν νοοτροοπία τοῦ ἀποκλεισμοῦ ἑνὸς κόμματος τοῦ 7% ἀπὸ τὰ ΜΜΕ. ἀλλοίμονο ἂν ἡ ἐκπροσώπησι ἑνὸς κόμματος στὰ ΜΜΕ τελοῦσε ὑπὸ τὴν ἔγκρισι τῶν πολιτικῶν του ἀντιπάλων! ὁ φασισμὸς δὲν πολεμιέται μὲ φασισμό.

  ἀλλὰ δὲν κατάλαβα γιατί ἀπορρίπτεται τὸ βαρίδιο.

 32. Διονύσης said

  Ως προς την αλαζονεία που συνεχίζει να επικαλείται ο Βενιζέλος δεν είναι ο μοναδικός, φαίνεται ότι γίνεται της μοδός οι αποχωρούντες «καθεστηκότες» να κατηγορούν νέες πολιτικές δυνάμεις για «αλαζονεία». Λ.χ. ο Σαρκοζύ δήλωσε κάτι σαν «τα πράγματα είναι καλώς διαχωρισμένα, η αλαζονεία ανήκει στον κ. Ολάντ, και το χιούμορ σε μένα» (σόρι για την άγαρμπη μετάφραση στα γαλλικά :lui et François Hollande s’étaient répartis «»les choses»» : «»l’arrogance pour lui, l’humour pour moi»), δες
  http://videos.tf1.fr/infos/elections-presidentielles/sarkozy-sur-la-campagne-l-arrogance-pour-hollande-l-humour-pour-7221350.html

  Ο Καρατζαφέρης αφού έλαβε επαξίως τον τίτλο του κωλοτούμπα, μπορεί πλέον να λάβει και αυτόν του σταλεγάκια. Μάλλον είναι δύο σε ένα, κωλοτούμπας- σταλεγάκιας : Αφού βγήκε από την «συναίνεση» για λόγους ψηφοθηρίας, όταν δεν του βγήκε η κίνηση σε ψήφους, επικαλείται και την ανάγκη υπευθυνότητας μπροστά στον κίνδυνο.

 33. eréndira said

  Το κλείσιμο του ιστολογίου το θεωρώ αρνητικό, γιατί από τη μια δεν εμποδίζεται η δράση τους (αμέσως άνοιξαν άλλο), ενώ χάνονται τεκμήρια και ηρωοποιούνται ως αντισυστημικοί που, επειδή ξεσκεπάζουν κι αποκαλύπτουν, τους πολεμάει το σύστημα. Αυτό προβάλλουν στους αδαείς, στους οποίους και απευθύνονται. Εννοείται ότι δεν θεωρώ λυπηρό το γεγονός, μου φαίνεται ατυχής αυτός ο χαρακτηρισμός. Ούτε η ένστασή μου στο κλείσιμο σημαίνει ότι πιστεύω πως θα πρέπει να τους δίνεται βήμα στο πλαίσιο της «ελευθερίας του λόγου». Από τη στιγμή που οι ίδιοι είναι πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, δεν θεωρώ σωστό να προασπιζόμαστε την ελευθερία τους ή να τους ενσωματώνουμε σε δημοκρατικούς θεσμούς. Αντιθέτως, η χρυσή αυγή θα έπρεπε προ πολλού να είχε κηρυχθεί παράνομη. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε νόμιμο πολιτικό κόμμα ούτε να συμμετέχει σε εκλογές.

  Όσο για τον Ευαγγελάτο, από το μικρό απόσπασμα που είδα, δεν πιστεύω ότι η στάση του οφείλεται σε ανεπάρκεια. Δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό ούτε μεγάλη προετοιμασία για να τους στριμώξει κανείς: οι αντιφάσεις και οι υπεκφυγές τους ήταν εμφανέστατες. Πιστεύω πως είτε φοβήθηκε να τους στριμώξει είτε είναι οπαδός τους. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί στο τέλος τούς είπε ότι χάρηκε που τα είπανε και ότι ελπίζει από δω και πέρα να τα λένε πιο συχνά.

 34. 33#
  Ναι αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις όταν υπάρχουν απειλές για την ζωή κάποιου;
  Γιατί να είναι κάποιοι υπεράνω των νόμων;
  Θα ξανανοίξει η σελίδα μετά από μερικές μέρες -όπως και το ναζιστικό κόμμα αν τεθεί εκτός νόμου θα αλλάξει απλά όνομα- αλλά το ζητούμενο είναι το μήνυμα της πολιτείας προς τους πολίτες της.
  Και το φανάρι στο δρόμο μπορεί να το περάσει κανείς με κόκκινο, αλλά έχει προειδοποιηθεί για τις συνέπειες.

 35. Για την κουβέντα περί «εθνικού» και όσων ειπώθηκαν θέλω να τοποθετηθώ σύντομα υποστηρίζοντας πως η προσέγγιση γίνεται μέσ σε πλαίσιο (αν)ιστορικής κατάφασης. Δηλαδή δε θεμελιώνεται πουθενά στην κουβέντα πως το έθνος είναι μια γεωπολιτική κατασκευή που δεν προϋπάρχει της ιστορίας και της κοινωνίας. «Γεωπολιτική» ως επίθετο παραπέμπει σε έδαφος και εξουσία που ανήκουν σε Άλλον και που η εθνική συγκρότηση-συσπείρωση η δική μου, μαζί με τον πάντα υπαρκτό εθνοκεντρισμό μεταφέρουν σε μένα. Οι εθνικοί ποιητές είναι βασικά εδαφικοί-εξουσιαστικοί ποιητές.Το συμπέρασμα μου είναι πως όλοι οι εθνικισμοί, πολιτικοί, πολιτισμικοί κ.λπ., έχουν αρνητική αφετηρία. Η κάθε διεκδίκηση εθνικής ελευθερίας ροκανίζει δικαιώματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Γιάννης

 36. Από τη στιγμή που οι ίδιοι είναι πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, δεν θεωρώ σωστό να προασπιζόμαστε την ελευθερία τους ή να τους ενσωματώνουμε σε δημοκρατικούς θεσμούς. Αντιθέτως, η χρυσή αυγή θα έπρεπε προ πολλού να είχε κηρυχθεί παράνομη. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε νόμιμο πολιτικό κόμμα ούτε να συμμετέχει σε εκλογές.

  χμ, ἔχω ἀκούσει πολλὲς φορὲς ἀυτὸ τὸ ἐπιχείρημα γιὰ τὸ ΚΚΕ καὶ πάντυα ἀπαντῶ ὅπως σχεδὸν θὰ ἀπαντήσω καὶ τώρα:

  ἂν αὐτὸ γινόταν μὲ νόμιμο τρόπο ἀπὸ τὰ ἁρμόδια δικαστήρια κἀνεὶς δὲν θἆχε ἀντίρρρησι. ἀπὸ τὴν στιγμὴ ὅμως ποὺ συμμετεῖχε στὶς ἐκλογὲς δὲν μπορεῖς ν’ἀλλάζῃς κανόνες στὸ ἡμίχρονο, δὲν γίναται ἡ Πολιτεία νὰ ἐπιτρέπῃ σὲ κάποιον τὴν συμμετοχὴ στὶς ἐκλογὲς μὲ ὅρους ἰσοτμίας κι ἐκ τῶν ὑστέρων ἐπειοδὴ σὲ κάποιυς δὲν ἄρεσε τὸ ἀποτέλεσμα νὰ θεωρῇς αὐτοὺς τοὺς συμμετέχοντες μειωμένων δικαιωμάτων δὲν μπορεῖς νὰ τοὺς ἀποκλείῃς ἀπὸ τὰ κανάλια ἐπειδὴ δὲν σοῦ ἀρέσουν, δὲν εἶναι δουλειὰ τῶν ἄλλων κομμάτων νὰ κηρύσσουν παράνομα τὰ ἀντίπλά τους κόμματα, αὐτὸ εἶναι δουλειὰ τῆς Δικαιοσύνης.τὸ ἄλλο εἶναι εἶναι φασισμός, πῶς νὰ τὸ κάνουμε! φυσικὰ δὲν περιμένω ἀντικειμενικότητα ἐδῶ μέσα, ὅταν τὸ αὐτονόητο μοιάζει τόσο παράλογο. ἂν ἡ ἰστοσελίδα ἔκλεισε νομίμως κἀμμία ἀντίρρησι, ὅσο προκλητικὸ κι ἂν εἶναι αὐτὸ ὅταν π.χ. ἡ σελίδα τοῦ ἱντυμήντια ποὺ ἔχει στοχοποιήσει τόσο κόσμο παραμένει ανοιχτή.

 37. ppan said

  18: Εγώ πρώτη είπα ότι δεν έχει σχέσηη Δέλτα με τους ναζήδς, αλλά αυτό γιατί οι ναζήδες ψευδώς αποκαλούνται εθνικιστές. Η Δέλτα ήταν εθνικίστρια, σαφώς ως αστή επειδή τότε αυτή ήταν η ιδεολογική στάση της αστικής τάξης. Σήμερα μπορεί να ήταν εκσυγχρονίστρια, αλλά με όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ήταν σαφως εθνκίστρια και μάλιστα εξέφραζε έναν εθνικισμό επεκτατικό. Σε άλλες ιστορικές συνθήκες οπωσδήποτε, που σαφώς δεν συγκρίνονται με τα τω΄ρινα.

 38. ppan said

  Συνφωώ βέβαια με τον Π2 και, έκπληξη, με τον Κορνήλιο. Εθνικοσοσιαλιστές. Οϋτε ακροδεξιοί -διότι βρίσκονται έξω από το πολτικό συνεχές που ξέρουμε συμβατικά ως Αριστερα/Κέντρο/Δεξιά-ούτε εθνικιστές.
  35: Γιάννη, ο εθνικισμός είναι πολύσημος όρος. Παντως δεν έχει ή δεν είχε πάντα αρνητικές συνδηλώσεις. Αυτοδιάθεση των λαών το μαθαίναμε στο σχολείο το ξύπνημα των ευρωπαϊκών λαών στον εθνικισμό. Και για πολλά χρόνια δεν ήταν μισαλλόδοξος ούτε σωβινιστικός αλλά παράδοξα διεθνιστικός. Οι Ιταλοί και οι Έλληνες εθνικιστές συμμετείχαν σε κοινούς αγώνες για παράδειγμα.

 39. ppan said

  37: Μα δεν το έκλεισε το κράτος το μπλογκ, πόσες φορές θα το πούμε; Το έκλεισε η πλατφόρμα που το φιλοξενούσε όπως θα έκλεινε το δικό μου μπλογκ αν πχ έδινα συμβουλές αυτοκτονίας σε εφήβους ή οδηγίες κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών

 40. ppan said

  Το 39 στο 36

 41. #39 δὲν εἶναι ἀνάγκη νὰ τὴν κλείσῃ τὸ κράτος, ἐφ’ὅσον τὴν ἔκλεισε ἡ φιλοξενοῦσα πλατφόρμα στὸ πλαίσιο τῶν οὕτως εἰπεῖν ἐξουσιῶν της τὸ κλείσιμο εἶναι νομίζω νόμιμο.

 42. # 38.
  Ναι Ppan μου υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές ιδίως σε σχέση με τόσους και τόσους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για το έθνος «τους». Η άλλη όμως όψη του, το κράτος, καταπάτησε πολλά ανθρώπινα-εθνοτικά δικαιώματα από την επομένη της συγκρότησής του. Με κάθε ειλικρίνεια, πιστεύω στην πόλη (πόλιν) μέσα σε αυτοκρατορία.

  Γιάννης

 43. #42 βρῆκα σύμμαχο στὴν παλινόρθωσι τῶν Ἁψβούργων! 😛

 44. Alfred E. Newman said

  (κατα)πίεσα το εαυτό μου να δω όλο το γιουτουμπάκι με την υποτιθέμενη ερευνητική συνέντευξη του Εισαγγελάτου με τα fleurs du mal. Ανεμημνήσθην ωρών δόξας του Εισαγγελάτου με την τραγική περίπτωση των γεγονότων που συνδέονται με τον Σορίν Ματέι. Τότε περίπου αφενός επισημάνθηκε η παντελώς νηπιώδης πολιτική του σκέψη και καθιερώθηκε και το όνομά του.
  Το τραγικό δεν είναι ότι ο Εισαγγελάτος έχει την κρίση που έχει, το τραγικό είναι ότι ενώ είχε ουσιαστικά αποβληθεί από την τηλεόραση βρέθηκε τηλεοπτικός σταθμός να τον επαναφέρει και μάλιστα με δική του ατομική εκπομπή.
  Η μόνη αλλαγή στο ήθος και ύφος του ανδρός είναι το ipad το οποίο με εμβρίθεια μελετάει κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

  Τώρα υπάρχει ένα ακόμα «μικρό» θέμα σχετικά με το διάλογο με Κασιδιάρηδες και κασσιδιάρηδες. Ενώ ισχύει η αποδιδόμενη στον Βολταίρο φράση σχετικά με την προστασία του λόγου δεν έχω εντοπίσει πουθενά υποχρέωση συμμετοχής σε διάλογο με απεχθή άτομα και απεχθέστερες ιδεολογίες (σε όλο ανεξαιρέτως φάσμα).

  Τώρα δε θυμάμαι την ωραία παρότρυνση: Μην αντιδικείτε με γουρούνια. Κάποια στιγμή θα κυλιστείτε στη λάσπη και τα γουρούνια απολαμβάνουν τη λάσπη.

  (Τα παραπάνω επίτηδες δεν συνοδεύονται με τις αρμόζουσες φατσούλες γιατί τώρα πια, καθόσον με αφορά, δεν είναι ώρα είτε για χαριεντισμούς είτε για επιφυλάξεις.)

 45. Κορνήλιέ μου,

  σε τούτη εδώ την Πρέβεζα, από όπου σου γράφω, μεγάλωσα με το ιδεώδες της Τεργέστης και της Βjέννης. Ο πατέρας μου και οι θείοι μου τα είχαν ως πάγιες πολεογραφικές αναφορές.

  Γιάννης

 46. Ηλεφούφουτος said

  Άσχετο αλλά με αυτή τη βλακώδη καθιέρωση του «σώζω» για την απόδοση του κομπιουτερίστικου «save» τρόμαξα να καταλάβω τον τίτλο :
  Εφημερίδα των Φώκλαντς σώζει φωτογραφία της προέδρου της Αργεντινής με τίτλο «σκύλα»
  από εδώ
  http://reviews.in.gr/world/falklands_war/article/?aid=1231149571

  Και για το «σκύλα» μπορεί βέβαια να έχει κανείς ενστάσεις. Κατά τη γνώμη μου πάσχει από το ίδιο ελάττωμα με το «σωζω».

  Αλλά τι απαιτήσεις να έχω από συντάκτη άρθρου που γράφει:
  «Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Χιλής να προχωρήσουν στην κίνηση αποκλεισμού των λιμανιών τους από τα πλοία που φέρουν τη σημαία των Νήσων.»

  Η χρήση αυτή του «αποκλείω» μού θυμίζει το αστείο με εκείνον που κλείνεται στο σπίτι του και ισχυρίζεται ότι έκλεισε τους άλλους έξω.

 47. #46 Ἄγγλοι, τί νὰ πῇς! αὐτοί, ὅταν ἔκλεινε ἡ Μάγχη δὲν ἔλεγαν, κατὰ μία ἔστω καὶ ἀνεκδοτολογικὴ νομίζω ἐκδοχή, ὅτι ἀποκλείστηκε ἡ Εὐρώπη;

 48. ΣοφίαΟικ said

  Για το θέμα του Ευαγγελάτου; ίσως έχουν δίκιο όσοι έιπαν ότι τον ενδιαφέρει η θεαματικότητα, αλλά δεν θα ήταν τότε πιο θεαματικό να προκαλείς τζερτζελέ με αποχωρήσεις και ξαναμένα πνέυματα, ίσως και με λίγο βρισίδι;
  Πάντως δεν πιστέυω ότι είχε η ΧΑ καλή μεταχείριση γιαίτ ο Ευαγγελάτος είναι οπαδός τους, θα έλεγα ότι μάλλον το σκεφτηκε απο πριν ο Ευ. και οι υπόλοιποι του καναλιού και αποφάσισαν ότι εμείς θα τους φερθούμε σαν κύριοι και θα δούμε πως θα παει. Άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις που οι συνεντευξοδημοσιογράφοι φοβούνται μην τους πουν μεροληπτικούς το ρίχνουν στη μεγάλη και προσποιητή ευγένεια.
  Δεν ξερω πόσο σχετικός ή άσχετος είναι ο Ευ. πάντως για να χρειάζεται να συμβουλευεται τα χαρτιά του, που του τα ετοίμασε κάποιος βοηθός, το πιο πιθανό είναι ότι δεν τα είχε διαβάσει, γιατί οι φίρμες δεν έχουν ανάγκη να κατέβουν πέντε λεπτά απο το καλάμι και να προετοιμαστούν.
  Πάντως με το παόσπασμα που είδα όντως, διαφήμιση τους κάνουν.

 49. τυφλόμυγα said

  47, Και ο Μοντεχρήστος του Αρκά λέει «Φοβάμαι μήπως οι άλλοι με εγκαταλείψουν και μείνουν μόνοι τους». 😉
  —.
  Μήπως στο 11.50 ο Καρατζαφέρης ήθελε να πει συστημικός αντί για συστηματικός;

 50. 30 Περίμενα κι εγώ μέχρι το τέλος του κλιπακιού ν ακούσω το λεβέντικο “είστε ζώα!

  αντικαταστάθηκε από το «απατημένες γκόμενες!»
  εδώ συνεπτυγμένο τρίλεπτο με υπόκρουση

 51. Να σερβίρω κι εγώ ένα μεζεδάκι, έστω και κρύο!
  Εσείς πόσο Ελληνες είστε;
  Το Έθνος μας κρίνει και αλλίμονο σε όσους δεν έχουν πόδια ίδια με του «Αγάλματος της Νέας Υόρκης»!
  Δηλαδή αυτουνού!

 52. ΣοφίαΟικ said

  51 αυτό δεν είναι το άγαλμα της Νέας Υόρκης, είναι το άγαλμα της ελευθερίας.

 53. Μα αυτό εννοεί.
  Αλλά φαίνεται πως στο «Έθνος» μερικές λέξεις δεν είναι πολύ a la mode.

 54. 51
  Morton’s toe ποδοδάχτυλο

  + τo υπέροχο δαχτύλι του Πανός
  (http://en.wikipedia.org/wiki/Odd-toed_ungulate)

  Στο κέντρο της τεράστιας αιμάτινης κηλίδας Τραγόμορφος, Σατανικά υπέροχος Την ώρα δοξάζει της θυσίας Των ευγενών ενστίκτων και της βίας Αυτός ο αιώνιος κυβερνήτης ο Μέγας Παν

  Νίκος Μιχαλολιάκος

  κάθε φορά που η σοσιαλδημοκρατία ταρακουλιάζεται φτιάχνει κόμματα
  τύπου χρυσής αυγής για να συσπειρώνει
  κόσμο από την αντίθετη πλευρά

  Λιάνα Κανέλλη

 55. sarant said

  27: Ωχ, βέβαια -το διόρθωσα. Αλλά τι φταίω εγώ; Ο Ζάννας την έλεγε «μητέρα» 🙂

  29: Η υπενθύμιση της αλήθειας μπορεί να γίνει και με κακεντρέχεια 🙂

  32: Σταλεγάκιας, πολύ καλός νεολογισμός! Ψέματα, δεν είναι νεολογισμός, το έχει το σλανγκρ.

  33: Ναι, να γνωριστούμε στην αρχή και ‘να τα λέμε πιο συχνά’ στο τέλος. Η αρχή μιας ωραίας φιλίας, παναπεί!

 56. sarant said

  44: Ναι, ναι, ναι!

  46: Παλιό αυτό (του Φεβρουαρίου) αλλά πολύ καλό το εύρημά σου με τον αποκλεισμό! Ή αλλιώς, «είστε θαυμάστρια της γυναίκας μου» που είχε πει ο Χάρυ Κλυν στον Σαββόπουλο.

  49: Μάλλον!

  51: Ωραίο 🙂

 57. Cron said

  Σας φαίνεται τόσο αστείο αυτό με τον Καρατζαφύρερ; Ναι δεν λέω έχει πλάκα το «απατημένες γκόμενες» κτλ, αλλά εκεί που λέει για «γκουχ των Τούρκων, των Ισλαμιστών, κτλ» είναι χυδαίο και απαράδεκτο.

  Ωμή τρομοκρατία και ναι μεν γραφική, αλλά χοντράδες σε περίπτωση κυβέρνησης Αριστεράς δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ήδη άρχισαν: βλ. δήλωση Τσίπρα την Τρίτη «προειδοποιούμε για παραμβάσεις από το εξωτερικό κτλ.» καθώς και χθεσινή δήλωση Δραγασάκη για επιστολή ελλήνων πολιτικών προς Μπαρόζο να βγει να πει για έξοδο από ευρώ. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=145630&catID=1

 58. 51, 54,
  Έχουν μελετηθεί εκτενώς (σε βαθμό βραβείου Ig-Nobel) και άλλες ανατομικές λεπτομέρειες που προσδιορίζουν την ελληνικότητα, αν και αφορούν μόνο τους αρσενικούς. 🙂

 59. Σχετικά με το επιφέρω, προσωπικά θα το αντικαθιστούσα με το αποφέρω.

 60. Το από ήθελα να τονίσω, αλλά ως γνωστόν η σχέση μου με τους κώδικες HTML είναι καταστροφική…

 61. sarant said

  Το διόρθωσα 🙂

 62. Δημήτρης Μ. said

  «Τα διυλιστήρια θα καθιστούσαν τη Νιγηρία ακόμη αποτελεσματικότερο εξαγωγέα, επιφέροντας μεγαλύτερο πλούτο».

  Πού το παράξενο; Προφανώς θεωρεί τον πλούτο συμφορά.

 63. LandS said

  Θα συμφωνήσω με τον Κορνήλιο στα 31 και 36.
  Όμως οι απειλές κατά της ανθρώπινης ζωής της αξιοπρέπειας όπως και τα κηρύγματά μίσους, (δεν είμαι νομικός να θυμάμαι την ακριβή διατύπωση), ΕΙΝΑΙ κολάσιμη πράξη.
  Έτσι δεν είναι;

 64. 1. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τον Εισαγγελάτο και τους συναδέλφους του με ψάχνοντας κατά πόσο είναι ικανοί. Είναι απολύτως ικανοί πχ να επιβιώνουν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών τους. Όταν ο Ευαγγελάτος κομπιάζει ή συμβουλεύεται τις “σημειώσεις” του, εγώ σκέφτομαι οτι το κάνει συνειδητά και ο συνεργάτης του στο κοντρόλ φροντίζει να προβάλει τη φάση.
  2. Πιστεύω κι εγώ οτι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο ΧΑ είναι να αφεθούν να μιλήσουν. Άλλο όμως το μιλώ κι άλλο το συζητώ. Άλλο το να αφήνω να μιλήσει κάποιος και άλλο να τον προβάλλω. Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν κάθε λόγο να διαφημίζουν τον μπαμπούλα των “δυο άκρων”.
  3. Ταράζομαι κι εγώ με το γεγονός οτι νέοι άνθρωποι ψήφισαν μεγάλο αριθμό ΧΑ. Είναι αυτό λόγος να τους αντιμετωπίζω σαν παρακρατικούς δολοφόνους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί ανάμεσα σας. Θα αντιμετωπίζατε την -πιθανότατα παρθένα- κοπελίτσα που εμφανίζεται με σκουλαρίκι στον αφαλό σαν πόρνη; Με τι ελπίδες θα την πλησιάζατε, πείθατε ή θα καθοδηγούσατε;
  Συγνώμη για τη φλυαρία.

 65. #63 φυσικὰ καὶ εἶναι, ἀλλὰ ἡ εὐθύνη εἶναι ἀτομική.

  ἐπίσης δὲν κατάλαβα τί θὰ πῇ «προβάλλουμε». π.χ. χθὲς στὴν κρατικὴ τηλεόρασι (ετ3) ἦσαν καλεσμένοι ἐκπρόσωποι 6 κοινοβουλευτικῶν κομμάτων, δηλαδὴ ὅλων πλὴν τῆς ΧΑ. ποιό κόμμα ἀπὸ τὰ 6 προβλήθηκε; ἔπειτα τὸ 7% τῶν πολιτῶν ποὺ ψήφισε ΧΑ δὲν εἶναι πολῖτες μειωμένων δικαιωμάτων. ἐκτὸς ἂν αὐτοὶ δὲν πληρώνουν ΕΡΤ νὰ μᾶς τὸ ποῦν νὰ τὸ ξέρουμε νὰ ψηφίσουμε καὶ μεῖς ἀναλόγως, ὄχι νὰ μᾶς πιάνουν καὶ κορόιδα δηλαδής.

 66. …ἐπίσης δὲν κατάλαβα τί θὰ πῇ “προβάλλουμε”. Φαντάζομαι οτι το ερώτημα σου είναι ρητορικό. Μπορώ μόνο να σου πω οτι είναι σαφές πως δίνουμε διαφορετικό νόημα στην ίδια λέξη.

 67. ΠΑΝΟΣ said

  14% των νέων ψήφισαν Χρυσή Αυγή,ενώ το 16% επίσης των νέων, ΣΥΡΙΖΑ.Τα έχω εντελώς χαμένα.πραγματικά!(τα στοιχεία τα διάβασα στον «μισητό» Πάσχο…)

 68. _. _.. ... ..._ said

  Ένας είναι ο Λεβέντης! τα άλλα τα ζα είναι κακόγουστες απομιμήσεις!
  (Δεν κράτησα πάνω από ένα λεπτό με τον καρατέτοιο. Τον καταλαβαίνω όμως τον κακομοίρη, ήρθαν κάτι τσογλάνια και του πήραν όλη την πελατεία και θα αναγκαστεί να το κλείσει το μαγαζί).
  Εκείνο το ρημάδι το χαζοκούτι έχει ένα κουμπί που γράφει On/Off. Πατήστε το το γαμ… ένο!

  Να τους μιλήσουμε, να μη τους μιλήσουμε. Δύσκολη η απόφαση, αλλά μόνον αν εκφραστούν θα φανεί η σαπίλα. Γιατί όσο κι αν το χρυσώνουν, κάποια στιγμή ανοίγουν χαραμάδες και βγαίνει η μπόχα. Αλλά απέναντι θέλει συνομιλητές με γερό στομάχι και… καρύδια.

 69. Immortalité said

  @65 Τι εννοείς οι ευθύνες είναι ατομικές;

 70. ππαν said

  69: Ψάχνεις κι εσύ άκρη… 😉

 71. Immortalité said

  @70 Ψάχνω να δω πόσο νομίζει ότι θα ακροβατεί ακόμα. Γιατί από κει που έχει πέσει δεν βλέπω τίποτα να τον σηκώνει.

 72. ππαν said

  Ε, ο πεσμένος ακροβάτης δεν ακροβατεί πια.

 73. Mindkaiser said

  Άστα βρε Νίκο. Μόνο την Λούτσα βρήκαν να κλίνουν (κοινότητα Αρτέμιδος) οι κασιδιάριδες…

 74. ΣΔΣΔΣΣ said

  (Παρεμπιπτόντως, από χτες το βράδυ άρχισε να λειτουργεί νέος χρυσαυγίτικος ιστότοπος, αλλά μην περιμένετε να αναφέρω εδώ τη διεύθυνση).
  ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΓΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΟΥ. ΜΑΛΑΚΑ

 75. O πρόεδρας είπε<> Σωστότερο δεν θα ήταν να έλεγε συστημικός;

 76. sarant said

  Σωστότερο θα ήταν να πει συστημικός αντί συστηματικός -αλλά ό,τι κλείνεται σε αγκύλες το τρώει η κυβερνομαρμάγκα 🙂

 77. spiral architect said

  @76 και σε όλους:
  Μην χρησιμοποιείτε angle brackets () μαζί για να περικλείσετε μια φράση, πρόταση, ή λέξη γιατί είναι μέρη του κώδικα HTLM και λειτουργει διαφορετικά.
  Προτιμητέες είναι οι μαθηματικές αγκύλες { [ και ] }, ή οι παρενθέσεις. 😉

 78. spiral architect said

  … λειτουργούν …

 79. π2 said

  Αυτά τα ΣΔΣΔΣΣ, ΔΔΦΓΔΓ και πάει λέγοντας τι είναι άραγε, βαθμός στις μεραρχίες;

 80. spiral architect said

  @79: Ναι, του λοχία απ’ τα Γκράβαρα. :mrgreen:

 81. spiral architect said

  Δυστυχώς οι homo εγέρθηtus έχουν ξετσουμίσει παντού, ακόμα και σε μπλογκ λογοτεχνικά-λεξικογραφικά όπως εδώ, ή ακόμα και σε φωτογραφικά φόρουμ. 😦

  Χαρακτηρίζονται από τα ηλίθια nicks, (του στυλ: ΔΔΓΓΦΦ) τα κεφάλαια στα ποστ τους (το caps lock θεωρείται κράνος για το κεφάλι τους) και τον αριθμό των γραμμών σε αυτά που δεν ξεπερνούν τις δυο. (στις τρεις καίγονται)

  Πολλοί είναι “κρυφοί”, όντες απόφοιτοι του Ντιρί και γράφουν καμιά μανατζερίστικη παρλαπίπα παραπάνω, αλλά ξεχωρίζουν εύκολα, άμα τους φωνάξεις αντί για το “εγέρθητου”, –> “τζήμερου”

  Κανόνας: Μην ταΐζετε τα τρολ. Αφήστε τα να πεθάνουν

 82. sarant said

  81: Πολύ γέλασα με την τρίτη παράγραφο, να είσαι καλά !

 83. echthrosofer said

  Στην εκπομπη του Ευαγγελατου με τους ανθρωποφαγους νομιζω οτι εφταιγε η ανεπαρκεια του παρουσιαστη.Μην ξεχνιομαστε για τον Ευαγγελατο προκειται.
  Ο Μαϊλης οντως την πατησε αλλα νομιζω οτι δεν τον προστατεψε κι ο παριουσιαστης. Ο χρυσαυγιτης δεν τον αφηνε να μιλησει.Η διαφορα της εντασης στη φωνη μεταξυ τηλεφωνου και στουντιο ηταν μεγαλη(χωρια η προφανης διαφορα στο επικοινωνιακο αποτελεσμα) και ο ανθρωπος δε μπορουσε να σταυρωσει φραση.

  Υ.Γ. Πολυ καλο αυτο για το Βενιζελο. Αφορμη να μεταφερω ενα στιχακι που βρηκα στο τουιτερ
  «να μουνα κνιτης στα μαλλια, στα μπρατσα χρυσαυγιτης
  αναρχικος στον ερωτα,στις διακοπες δαπιτης»

 84. Immortalité said

  @81γ 😆

  @83ΥΓ και στα μυαλά; 😉

 85. bernardina said

 86. #69 ὅτι ἡ ποινικὴ εὐθύνη καταλογίζεται σὲ φυσικὰ πρόσωπα. οὔτε ἔχω πέσει οὔτε ἐχω ἀνάγκη ἀπὸ αὐτόκλητους σωτῆρες. κάποιοι πιστεύουν ὅτι τὰ κανάλια ὀφείλουν νὰ δίνουν βῆμα στοὺς συνταγματικὰ ἐκλεγμένους ἀντιπροσώπους τοῦ λαοῦ, κἄποιοι ἄλλοι ὅτι ὀφείλουν νὰ ὑποδεικνύουν ἐκλογικὲς συμπεριφορὲς προβάλλοντας ἢ μὴ προβάλλοντας πρόσωπα καὶ κόμματα. ἀνήκω στοὺς πρώτους. ναὶ μέν, ἀλλὰ κλπ δὲν χωροῦν σὲ αὐτὴν τὴν ἀδιαπραγμάτευτη θέσι μου. λυπᾶμαι ποὺ σὲ μερικοὺς δὲν ἀρέσει, ἀλλὰ δὲν μπορῶ νὰ κάνω κἄτι γι’αὐτό.

 87. τώρα ἂν κάποιοι θέλουν νὰ μὲ χαρακτηρίσουν τρὸλλ εἶναι δικαίωμά τους. δὲν θὰ κάτσω νὰ σκάσω κιόλας.

 88. καὶ κἄτι τελευταῖο πρὶν φύγω γιὰ τὸ σπίτι ἑνὸς φίλου: πιστεύω ὅτι οἱ ἄρχές μας καὶ οἱ ἀξίες μας τότε δοκιμάζονται ὅταν ἡ ὑπεράσπισί τους διαγράφει καὶ τὰ ὅριά τους. τί νὰ τὸ κάνω νὰ μοῦ πῇ κάποιος ὅτι εἶμαι ὑπὲρ τῆς ἴσης προβολῆς ὅταν αὐτὴ ἀφορᾷ σὲ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ κλπ; δὲν ἀμφισβήτησε ποτὲ κἀνεὶς στὰ σοβαρὰ τὸ δικαίωμα αὐτῶν τῶν κομμάτων νὰ ἐκπροσωποῦνται. αὐτὸ εἶναι ὑποκρισία. ἂν μιὰ δημοκρατία φοβᾶται ὅτι θὰ κινδυνεύσῃ ἀπὸ τὶς ἴδιες τις τὶς διαδικιασίες τότε γιὰ μένα εἶναι μιὰ δημοκρατία γιὰ πέταμα.

 89. παρόραμα: ἴδιες της

 90. Νέο Kid Στο Block said

  «Σκεφτείτε το. Οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να κάνουν κυβέρνηση και τα πιτσιρίκια του Ντούντα γύρισαν έναν τελειωμένο αγώνα και πήραν το πρωτάθλημα Ευρώπης. Αυτοί είναι πρωθυπουργοί. Συγνώμη αλλά είμαι απίστευτα συγκινημένος.
  Είναι η ανατροπή, τα νειάτα του Ολυμπιακού, η δικαίωση του Πρίντεζη, το ελληνικό μπάσκετ που έχει τον Ολυμπιακό να διαδέχεται τον Παναθηναϊκό. Χαρείτε το όλοι. Δύο χρόνια στην κορυφή είμαστε»

  Δήλωση στο live του contra.gr απο τον δημοσιογράφο Μαγουλά . MEION ντουζ πουάν 😦 (βούρτσες και π…, ά, είχαμε και το Θεό λεει μαζί μας…)

  Μπράβο ρε γαυράκια! Άξιοι! ΝΤΟΥΖ ΠΟΥΑΝ 🙂

 91. Αρκεσινεύς said

  Νικοκύρη,
  Πανάξιος πρωταθλητής με τελευταίο καλάθι από τον Πρίντεζη. Δεχόμαστε συγχαρητήρια.

 92. Μαρία said

  Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην κυρία Λαζαρίδου, που μετέτρεψε την καζουιστική σε καζουριστική, οτι άλλο το κάζο κι άλλο η καζούρα. Εκτός κι αν η ζημιά έγινε απ’ το γνωστό δαίμονα.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=688295

 93. sarant said

  90-91: Έλεγε κάποιος: Τα γαβράκια πρωταθλητές; Με καμιά κυβέρνηση. Ε, αυτό έγινε: με *καμιά* κυβέρνηση το πήρανε!

 94. Νέο Kid Στο Block said

  Πωω, δημοσιογραφία φοβερή πάντα από το κόντρα.τζιάρ.
  «Ο Θεός της Ελλάδας ήταν εκεί!» (καλά, οι αδελφοί ορθόδοξοι ρώσοι έχουν άλλο Θεό; Μυστήριο..)
  «Η Πόλη ένοιωσε για λίγο πάλι ελληνική!» (Ναι, ειδικά η Αγιά Σοφιά πρέπει να αναβίωσε ,στην επική πολιορκία της από τους Παναθηναϊκούς, μνήμες ακάθιστου ύμνου κλπ)
  «Αυτοί είναι οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» (ο γεν. γραμματέας του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος συμφωνεί; Γιατί είδα και κάτι ηλιοκαμένους που έπαιζαν στο θρύλο)
  93. Πράγματι, αφού έγινε κι αυτό, ΟΛΑ γίνονται σ’αυτη την πλάση! 🙂
  (ακόμη και κυβέρνηση αριστεράς! εντάξει λέμε και καμιά μ…)

 95. bernardina said

  Ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια. 😀 😀

 96. eréndira said

  Α, αυτόν τον «Θεό της Ελλάδας» τον είχε επικαλεστεί και ο Βενιζέλος προεκλογικά. Λες να υπάρχει τελικά;

 97. Νέο Kid Στο Block said

  Oh! Bernardina, you big Gavrina!
  you are so happy like little girls,
  be not reckless with your pearls!
  Oh! Bernardina, you big Gavrina!
  🙂 🙂 🙂

 98. τυφλόμυγα said

  Ευρωλίγκα
  Στατιστικά στοιχεία + τελικό αποτέλεσμα = για γέλια και για κλάματα

 99. papoylis said

  Μπέρνυ

  Εξακολουθούν να σε ψάχνουν εκεί στη Χ. Λαδά μου είπαν 😉

 100. Immortalité said

  @86 Το ξέρουμε ότι η ποινική ευθύνη καταλογίζεται σε φυσικά πρόσωπα, δεν χρειάζεται να είναι νομικός κανείς. Όμως όσοι, υπό την προστασία και στο όνομα μιας οργάνωσης, προβαίνουν σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις, δεν είναι παρά εκτελεστικά όργανα. Εντάξει αυτά θα μπουν φυλακή αλλά δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν βλέπεις τον συσχετισμό. Δηλαδή μπορείς, αυτό κάνεις αλλά λέμε τώρα.

  Από το να τηρείς τις δημοκρατικές διαδικασίες μέχρι το να δίνεις συγχαρητήρια στους χρυσαυγίτες που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή η απόσταση είναι τεράστια. Και όταν προσπαθείς να την καλύψεις με το πρωτόκολλο της αβρότητας είναι τουλάχιστον αστείο. Αυτά άστα για τους Αψβούργους, άμα τους παλινορθώσεις.

 101. voulagx said

  #93 Ακομη και γι’αυτο – για την κουπα των γαυρων- ο Τσιπρας φταιει!!

 102. Mπετατζής said

  Ιμορταλιτέ, επιτέλους, κάπου θα έχεις ακούσει να λένε : Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Αποδέξου το. Συγγνώμη για την άκομψη παρέμβαση, μα δεν άντεξα άλλο.

 103. Immortalité said

  @102 Η αλήθεια είναι, κάτι έχει πάρει τ’ αυτί μου…

 104. Αρκεσινεύς said

  93. sarant. Νίκο,

  1.Προς το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται. Δημοσθένης

  2. Όποιος ψηλά κοιτά, πάντα στραβοπατά. Λαός

  3. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα.

 105. LandS said

  #94 Οι εν ορθοδοξία αδελφοί Ρώσοι έχουν μεν τον ίδιο Θεό, άλλον όμως Πατριάρχη.

 106. #100 συγχαρητήρια ἔδωσα σὲ 3 κόμματα ἐκ τῶν ὁποίων δὲν ψήφισα κἀνένα. βαρέθηκα νὰ τὸ λέω. δηλαδ]ξη τί εὶμαι, χρυσαυγίτης, συριζαῖος ἢ ἀνεξαρτητοέλληνας; ἔλεος!

 107. artemis said

  Άσχετο, αλλά ακούω (15 Μαϊου, 4 μ.μ.) στο Κόκκινο το Δελτίο Ειδήσεων: και μιλάνε για «εναπομεινάντων θέσεων εργασίας»… από την Αριστερά περιμέναμε καλύτερα ελληνικά…

 108. sarant said

  Το λάθος αυτό είναι προαιώνιο και υπερκομματικό, λόγω της «αυτομάτου εξεγέρσεως του ωτίου» που έλεγε κι ο Ροΐδης, στους σωστούς τύπους (πληγεισών περιοχών, εναπομεινασών θέσεων κτλ.) Καθηγητές πανεπιστημίου, πρωθυπουργοί, υπουργοί, λόγιοι, όλοι το έχουν διαπράξει τους δυο-τρεις τελευταίους αιώνες.

  Φταίει βέβαια το σχολείο: όχι που δεν τους έμαθε τον σωστό τύπο «εναπομεινασών» (διότι αυτόν τους τον έμαθε), αλλά που δεν τους είπε ότι χίλιες φορές καλύτερα είναι η αναλυτική σύνταξη: των θέσεων που απέμειναν.

 109. artemis said

  108 Ευχαριστώ Όμως γιατί είναι «χίλιες φορές καλύτερα είναι η αναλυτική σύνταξη»;

 110. sarant said

  Μεταξύ άλλων επειδή αποφεύγει τέτοιους τύπους (είτε λαθεμένους είτε απεχθείς σωστούς).

 111. γκεσεμών said

  @ spiral architect: «Πολλοί είναι “κρυφοί”, όντες απόφοιτοι του Ντιρί και γράφουν καμιά μανατζερίστικη παρλαπίπα παραπάνω, αλλά ξεχωρίζουν εύκολα, άμα τους φωνάξεις αντί για το “εγέρθητου”, –> “τζήμερου”»

  Ξέρω ότι είναι αγένεια να απαντάς σε παλιά σχόλια, αλλά δεν αντέχω να μη ρωτήσω, θεωρείτε ότι ο Τζήμερος είναι ναζί; Ή πρόκειται για κάποιο λογοπαίγνιο που δεν έπιασα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: