Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα πρόβατα και το μαντρί

Posted by sarant στο 18 Μαΐου, 2012


Τις προάλλες συζητήσαμε τον χαρακτηρισμό «γκεσέμια» που έγινε αφορμή τηλεοπτικού καβγά. Τα γκεσέμια ήταν όρος του ποιμενικού λεξιλογίου και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε, με μεταφορική σημασία, και στην πολιτική. Δεν είναι ο μόνος ποιμενικός όρος. Οι λίγο παλιότεροι θα θυμούνται τη διάσημη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος». Ως καθύλην αρμόδιος, καθό (και) τυροκόμος, ο Αβέρωφ ήξερε καλά από μαντριά και από πρόβατα, αλλά τη φράση αυτή δεν την έπλασε ο ίδιος, πρόκειται για λαϊκή παροιμία, που όμως την έκανε ευρύτερα γνωστή και την ένταξε στο παραπολιτικό λεξιλόγιο.

Ο Αβέρωφ, αν θυμάμαι καλά, είπε τη φράση αυτή το 1985 όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος, ηττημένος των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία (νικητής ήταν  ο Κ. Μητσοτάκης), σχημάτισε μαζί με άλλους 15 βουλευτές τη ΔΗΑΝΑ. Ήταν προφητικός, αφού η ΔΗΑΝΑ δεν κατάφερε να εδραιωθεί ως βιώσιμο κόμμα’ αφού φυτοζώησε επί μια δεκαετία, διαλύθηκε το 1994. Την ίδια δεκαετία, ο δικομματικός λύκος κατασπάραξε κι άλλα τολμηρά ή απερίσκεπτα πρόβατα, όπως τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Αντώνη Τρίτση, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας θνησιγενή κόμματα. Την επόμενη δεκαετία, τα ανάλογα εγχειρήματα φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο με την ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά όσο και με το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα, αλλά ύστερα από μια πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση σε εκλογές τα νεαρά κόμματα έμειναν εκτός Βουλής στην επόμενη αναμέτρηση και τελικά διαλύθηκαν κι αυτά. Μια παραλλαγή ήταν το ΚΕΠ του Δ. Αβραμόπουλου, που έφτασε σε εντυπωσιακά ποσοστά στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ίδρυσή του αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα -για να συνεχίσουμε την αβερώφεια μεταφορά, το συγκεκριμένο πρόβατο βγήκε από το μαντρί, έκανε μερικά βήματα ελευθερίας, τρόμαξε ακούγοντας το ουρλιαχτό του λύκου από μακριά και γύρισε τρέχοντας στην ασφαλή στάνη. Τα παραδείγματα του αιώνα μας θα τα θυμάστε κι εσείς καλύτερα από μένα, ας μην τα επαναλάβω.

Το μαντρί είναι υποκοριστικό της μάντρας, που είναι λέξη αρχαία (μάνδρα) άγνωστης ετυμολογίας -πιθανό δάνειο από μικρασιατική γλώσσα, λένε τα λεξικά. Εκτός από τη μάντρα έχουμε και τη στρούγκα, που είναι δάνειο από το αρωμουνικό (βλάχικο) strunga. Η στρούγκα χρησιμοποιείται επίσης μεταφορικά στην παραπολιτική φρασεολογία. Σύμφωνα με το ΛΚΝ, στρούγκα είναι: σύνολο οπαδών που υπακούουν τυφλά σε (αυστηρούς) κανόνες ή σε κπ. αρχηγό: Mπαίνω στη στρούγκα. Bγαίνω από τη στρούγκα. β. οργανωμένος χώρος που δεσμεύει (και προστατεύει) τα μέλη του απαιτώντας τυφλή υπακοή σε κανόνες ή σε κπ. αρχηγό: Kομματική στρούγκα. Η φράση μούγκα στη στρούγκα, που αν δεν την έπλασε πάντως την έκανε ευρύτερα γνωστή η μακαρίτισσα η Μαλβίνα Κάραλη, εκφράζει ακριβώς την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας σε κόμμα (και γενικότερα άλλη ομάδα).

Να σημειώσουμε πάντως ότι στην παροιμία με το μαντρί και το λύκο τα πρόβατα δεν είναι οι ψηφοφόροι του κόμματος, ούτε καν τα απλά μέλη του, είναι οι βουλευτές και γενικώς τα στελέχη του. Αλλά και οι ψηφοφόροι έχουν παρομοιαστεί με πρόβατα, καθώς άβουλα ακολουθούν το γκεσέμι, τον μπροστάρη του κοπαδιού. Όμως, την προπερασμένη Κυριακή έγινε κάτι αναπάντεχο: τα πρόβατα το έσκασαν, αφήνοντας άδεια τα μεγάλα μαντριά, έρημα τα γρέκια, ρημαγμένες τις στάνες. Τώρα τρομαγμένοι οι μεγαλοτσελιγκάδες προσπαθούν να τα πείσουν ότι έκαναν λάθος και ότι αν γυρίσουν θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες σφαγής, που έλεγε το ποίημα του Χριστιανόπουλου. Απορία έχω, αν αυτή τη φορά θα γίνει το ανάποδο, αν τα πρόβατα θα φάνε τον λύκο.

Advertisement

249 Σχόλια προς “Τα πρόβατα και το μαντρί”

 1. Διονύσης said

  Μια λεξιπλασία που παίζει κάπως είναι το κοπαδός εκ του κοπάδι και οπαδός, και Κοπαδιστάν, η χώρα ή ο χώρος των κοπαδών.

  Το μούγκα στη στρούγκα είχε ειπωθεί ως μετάφραση της ταινίας Η Σιωπή των Αμνών που είχε πάρει τα Όσκαρ τότε περί το 1992 με τον Άντονι Χόπκινς και την Τζ. Φόστερ.

  Τέλος, προεκτείνοντας τις μεταφορές της τελευταίας παραγράφου, θα λέγαμε ότι το τσοπανόπουλο φώναξε πολλές φορές ότι έρχεται ο λύκος της χρεωκοπίας- εξόδου από Ευρώ και της ολικής καταστροφής, για να επιβάλει κλιμακούμενα μέτρα, οπότε κανείς πλέον δεν πιστεύει σε αυτήν την δειμοκρατία.

 2. Η φράση «μούγκα στη στρούγκα» αποτελεί και ελεύθερη μετάφραση του τίτλου της ταινίας «Η σιωπή των αμνών». Ίσως είναι χρήσιμη εκδοχή τώρα με τη δημοτικίστρια υπουργό παιδείας. Διαδοχή και ο Μπαμπινιώτης, ε;

  Γιάννης με καλημέρες

 3. Διονύσης said

  Υ.Γ. Το λεξιλόγιο των προβάτων έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στον Χριστιανισμό: ο ποιμήν ο καλός, ποιμαίνω, ποιμαντική, ποίμνιο, το απολωλός πρόβατο κ.ά. Μια από τις πιο αστείες εκφράσεις είναι το «λογικά πρόβατα» που διαδόθηκε από τον Ακάθιστο Ύμνο «χαίρε αυλή λογικών προβάτων», μάλλον σημαίνει «πρόβατα που έχουν το χάρισμα της ομιλίας, του λόγου», αλλά είναι σαν να λέμε ναι μεν πρόβατα, αλλά να έχουμε και λίγο λογική δεν βλάπτει. Μάνδρα ως «αυλή λογικών προβάτων» ήταν ονομασία και για το μοναστήρι, εξ ου και ο αρχιμανδρίτης = ο ηγούμενος των πνευματικών προβάτων.

 4. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 5. Θρασύμαχος said

  http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/d591ffd0-c438-40e7-95b5-3cb5be7b7973
  «Εμείς αντιθέτως που ζούσαμε την κατάσταση εσωτερικά, ξέραμε ότι δίνουμε σκληρή μάχη με τον λύκο για να τον αποτρέψουμε να μπει στο μαντρί και να φάει τα πρόβατα. Και το τραγικό είναι ότι το καταφέραμε, ο λύκος δεν μπήκε στο μαντρί και δεν έφαγε τα πρόβατα. Οι πολίτες όμως νόμισαν ότι ο βοσκός τους καλούσε σε ψεύτικο συναγερμό. Αυτή είναι μια πολιτική και ιστορική αδικία»

 6. Ο συμπατριώτης μου Ηπειρωτάρχης Αβέρωφ έγινε αντικείμενο ειρωνείας το 1962 για προτάσεις εκτροφής βατράχων. Εδώ, του Κ. Μητρόπουλου, επιχρωματισμένο εξαιρετικά για το ιστολόγιο.

  Γιάννης

 7. Αρκεσινεύς said

  Πολύ ωραίο, όπως πάντα, Νίκο, το άρθρο σου.

  πελοποννησιακό δημοτικό:

  Ενύχτωσε κι εβράδιασε και πάει και τούτ’ η μέρα
  πάει και τούτ’ η συντροφιά που είχαμε όλη μέρα….
  Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί, τα πρόβατα στη στρούγκα
  κι η Τρίσω μας δε φαίνεται για να στρουγκοβαρέσει.

  Τρίσω, τι όνομα είναι;

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Το βολούμε στο τέρμα ρε πράτα! Το Πάσχα πέρασε!

 9. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, είστε όλοι σε κέφι βλέπω και κάνετε εξαιρετικές προσθήκες!

  1γ: Ναι!

  5: Δεν το είχα δει, ευχαριστώ!

  6: Γιάννη, ευχαριστώ, κάπου το έχω δει αυτό το σκίτσο, τα έκοβε από τον Ταχυδρόμο και τα κρατούσε ο παππούς μου

 10. το γρέκι εκ του grex (κοπάδι;) μάλλον όχι, αφού λέει το τραγούδι «τα γρέκια χορταριάσανε»

  επίσης κρητικά «γιδάρης», οι αίγες όμως πρόβατα δεν είναι 😉

 11. Στην κομματική ιδιόλεκτο έχομε, επίσης, και τα μαντρόσκυλα. Όπως το Δημήτρη Παγορόπουλο, πρόεδρο του αλήστου μνήμης του Πειθαρχικού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καρατομούσε τα απείθαρχα αρνιά.
  Άι σαλάγα τα, ωρέ Νεοκίντ!

 12. bernardina said

  Η ΠοΛάν Ζει, τη ΝΔ οδηγεί, και το ΔΗΚΚΙ είναι πλέον συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
  Όταν δεν καζαντίζεις με το δικό σου μαντρί, τρυπώνεις στα μαντριά των άλλων. Θεμιτό.

  Κι εδώ χαρακτηριστική αντίδραση γιδιού με οξεία ταπηροκρανίωση έκρηξη εκνευρισμού. (Δεν είναι τυχαίο ότι ο ενοχλητικός τύπος του κάνει πολιτικές ερωτήσεις)

 13. Νέο Kid Στο Block said

  «Μην ει – μωρέ -μην εί
  -δατε τη Χρυσαυγή ;
  Τη Χρύσω τη μικρούλα
  και τη σταυραδερφούλα;»

  H παραπάνω πέμπτη στροφή απο το 8. θα μπορουσε να θεωρηθεί και μια ρουμελομοραΐτικη προφητεία από το παρελθόν προς εκπληρωση στο μέλλον (αν τελικά δεν βγουν τα κουκιά στην προσπάθεια συσπείρωσης της μεγάλης φιλελεύθερης σοσιαλιστικής δημοκρατικής σταλινικής κομμουνιστικής και εθνοσωτηρίου παρατάξεως , αν και μάλλον δεν θα χρειαστεί τελικά)

 14. bernardina said

  Είπαμε να σβήσουμε μια λέξη. Όχι όλο το κείμενο… :mrgreen:

 15. bernardina said


  (Κλεμμένο από νήμα της Λεξιλογίας) 😉

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει μια παραλλαγή της αβερώφειας παροιμίας:
  «Πρόβατο που το σκάει απ’ το μαντρί, ή του λύκου ή του μαχαιριού».

 17. Διονύσης said

  13. Ναι προφητικό το τραγούδι:
  Κι η Χρύ – μωρέ κι η Χρυ
  -σω δεν αγνάντεψε
  κι Χρύσω μ’ δεν εφάνη
  να ροβολάει στη στάνη […]

  Νεψές μωρέ νεψές
  προψές την είδανε
  σε μια ψηλή ραχούλα
  Χρυσούλα μ’ κι αδερφούλα

  Και γλυ- μωρέ και γλύ
  -κοκουβεντιάζαμε
  μαζί με τον Νταβέλη
  το Χρήστο το λεβέντη

 18. Νέο Kid Στο Block said

  11. Γειάς κι σένα αρέ τσομπανόσκλο μανταβέλ’κο! 🙂

  Πούσαι ρε Βουλάγξο να μας πεις κανα οριτζινάλε βλάχικο; 🙂

 19. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #10
  Γι’αυτό το grex. Ένας Άγγλος μου έχει (παρ)ετυμολόγησει από το grex το Greece. Αφού όταν πρωτοήρθαν οι Ρωμαίοι, έλεγε, έβλεπαν παντού greges ονόμασαν τη χώρα Graecia (κι όχι Gregia, που θα ήταν και το πιο σωστό βρε αδερφέ). 🙂

 20. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  Το γρέκι είναι τούρκικο, egrek νομίζω

 21. Ή του λύκου ή του μαχαιριού.
  Αφού το λέει ο κ. Λυκοτραφίτης έτσι θάναι!

 22. Νικοκύρη, ως καθ’ ύλην αρμόδιος (ορεσίβιος γαρ), επισημαίνω ότι στρούγκα είναι περιφραγμένος χώρος για το άρμεγμα των αιγοπροβάτων. Αφού λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άρμεξαν μέχρι τελευταίας σταγόνας τους ψηφοφόρους, όπως είναι φυσικό δεν είχαν λόγο να παραμείνουν άλλο στη στρούγκα. (Και πολύ κλάμα στα πολιτικά τσελιγκάτα!)

 23. spiral architect said

  Ελα όμως Νικοκύρη μου που το μαντρί έχει και πίσω πόρτα. Τα γκεσέμια ξαναγυρίζουν πίσω, αλλά τα ριφάκια (κατά πως τα λέμε στη Λεβεντογέννα) ξεπορτίζουν από την πίσω πόρτα.
  Σκέφτονται «οι οχτροί του οχτρού μου είναι φίλοι. Εκειά θα πάω»

 24. 20 Υπάρχει όντως ένα eğrek, «prov. 1. pond, pool; backwater of a stream. 2. shady refuge for flocks». Πουθενά στον Νισανιάν. Το ετυμολογικό του Tietze δίνει επίσης τις μορφές eyrek/erek και ετυμολογεί από το ρ. eğremek, που σημαίνει ακριβώς το πώς μαζεύονται τα ζα στη σκιά.

 25. spiral architect said

  Τα (ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής) ορεινά μαντριά στην Κρήτη και σε κάποια κυκλαδονήσια λέγεται μιτάτα.
  Δείτε και αυτό το ταινιάκι:

  Το κάλεσμα του βουνού │The Call of the Mountain – YouTube

 26. Το Αγγλικό ανάλογο είναι μάλλον το «the chicken came home to roost» («τα κοτόπουλα γύρισαν σπίτι να κουρνιάσουν»).

 27. Γιώργος Πρίμπας said

  Βασικά έχουμε μία αντιστροφή. Το μαντρί της νουδούλας φιλοξενεί λύκους που αρχίζουν κι επιστρέφουν. Εκτιμούν ότι τα συντηρητικά πρόβατα εκτονώθηκαν (ίσως να αποδειχτούν σωστοί) τα μπρος στην απειλή των αναρχοκομμουνιστικών συνιστωσών που θα τους πάρουν τα σπίτια θα επιστρέψουν (έτοιμα προς βρώση).
  Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά. Ανάθεμα μόνο που πενηντάρισα και μου είναι δύσκολο να την κάνω.

 28. Γιώργος Πρίμπας said

  αντί
  * τα μπρος
  δες
  * και μπρος

 29. Spiral (25), το πρωτοείδα σε ονομασία καταστήματος ως «μητάτο». Ισχύει;

  Γιάννης

 30. gmix said

  Άσχετο με το μαντρί αλλά θα το γράψω : Κάποια κυρία που «τρέμει» στη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΣΑ στις επερχόμενες εκλογές ίσως βγει πρώτο κόμμα, χαρακτήρισε συρρίκνωση τη μείωση του ποσοστού κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ( από 25% που έδειχνε μια δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας σε 23% που έδειχνε νέα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας) .Μήπως το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο πρέπει να βάζει πρόστιμα όχι για φαιά προπαγάνδα αλλά για κακή χρήση των λέξεων;

 31. tsopanaki

 32. Α! Λίγα με την Μαρία Τζομπανάκη! Η ωραία ηθοποιός είχε εκλεγεί με το τιμημένο ΚΚΕ!

 33. spiral architect said

  @29, Δημόσιε Χώρε, κατά πως λέει η βίκικατά πως λέει η βίκι, ισχύει.
  (και γω το έχω δει)

 34. Immortalité said

  Λοιπόν εσείς πολιτικολογείτε αλλά εμένα όλα τουτανά τα μιτάτα, τα ριφάκια και τα συνεπαγόμενα τυριά και γιαούρτια μου θυμίσανε ένα βοσκαρουδάκι που ξέρω 😉
  Απίστευτοι στίχοι…

  Βοσκαρουδάκι αμούστακο στα όρη που γυρίζω
  με το σεβντά σου αγάπη μου στέκω και ντουχιουντίζω

  Να σε ‘βρισκα στην ερημιά μια μέρα που να βρέχει
  και να’ ναι ο τόπος άβολος σπηλιάρι να μην έχει

  Να ‘ρχεται μπόρα δυνατή να μη μπορεί αποσκιάσεις
  και να φοβάσαι αμοναχή μη φύγω και με χάσεις

  Να βρέχει να κουφοβροντά να ρίχνει κουκοσάλι
  και ξεπαπούτσωτη να ‘ρθεις στην εδική μου αγκάλη

  Να ανοίξω το ρασούλι μου να σε σφιχταγκαλιάσω
  την αναπνιά σου να γροικώ τη μέση σου να πιάσω

  Να ξεσκεπάσω από κορφής τα κατσαρά μαλλιά σου
  να σεβαστώ και να γροικώ τσι χτύπους τσι καρδιάς σου

  Να λέω Παναγία μου, ποτέ μη ξαστεριάσει
  και μπόρα να ξημερωθεί και να ξαναβραδιάσει
  ποιός βρίχνει τέτοιο θησαυρό και θέλει να τον χάσει…

  Ώπα Ρεθεμιανέ μου κατηφέ ποιός σε βαγιοκλαδίζει
  να παίρνει από τα μάτια μου δάκρυα να σε ποτίζει

  Ώπα ως σ αγαπώ δεν σ αγαπά η μάνα που σε γέννα
  γιατί χει κι άλλο ν αγαπά μα εγώ έχω μόνο εσένα

  Ώπα κουράστηκα να σ αγαπώ μελαχρινέ μου κρίνε
  παρ’ολο που η αγάπη σου κουραστική δεν είναι

  Εγώ μουνε κυρά μου εγώ μουν που σε πότιζα βιολάκι μυρωδάτο΄
  κι εδά μου λες ηντά γειρες στον ασκιανό ‘πο κάτω

  Ώπα έτσα παρέα όμορφη κι όποιος μονομεριάσει
  βαρέλια να χει το κρασί όλο θα το ξοδιάσει
  βαρέλια να χει τη ρακή όλη θα την ξοδιάσει

  Δεν θα μεθύσω με ρακή αν δεν την πίνω κούπες
  μα μ’ έκανε ολομέθυστο το σ αγαπώ που μου πες…

  @15 Μπέρνυ, αυτό το βιντεάκι έχει μπει ίσαμε πέντε φορές στα νήματα με τα αυγά. Πάλι με τη Γιαδικιάρογλου μιλούσες; 😛

  @29 Μπα λάθος είναι. Με γιώτα το γράφεται.

 35. bernardina said

  Ιμοράκι, repetitio est mater studiorum
  (εδώ που τα λέμε, μιλούσα και με τη Γιαδικιάρογλου 😆
  Και για να ‘χουμε καλό ρώτημα, εκειός ο Φυσικός τι απόγινε, καλέ;)

 36. Immortalité said

  @35 Το ‘ξερα ότι μιλούσες! 😛
  (Έλα ντε; τι απόγινε; )

 37. Alexis said

  #22, Πολύ σωστή η παρατήρηση του Ορεσίβιου, άλλο το μαντρί και άλλο η στρούγκα, παρόλο που πολλές φορές στην καθημερινή ομιλία χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα.

  #25, Μητάτα είναι και χωριό των Κυθήρων

  Έχω την αίσθηση ότι η ρήση του Αβέρωφ είναι παλιότερη του 1985, όμως με ένα πρόχειρο ψάξιμο δεν βρίσκω τίποτα στο διαδίκτυο που να το επιβεβαιώνει (αλλά και τίποτα που να επιβεβαιώνει το 1985).

 38. anemozalis said

  «Απορία έχω, αν αυτή τη φορά θα γίνει το ανάποδο, αν τα πρόβατα θα φάνε τον λύκο.»

  Αγαπητέ, αν δεν φάνε τα πρόβατα τον λύκο τότε ο λύκος θα τα φάει είτε έξω, είτε μέσα στο μαντρί! Αυτή δεν ήταν και η αιτία της απόδρασης των προβάτων; Ένιωσαν ότι και μέσα στο μαντρί δεν ήταν πια προστατευμένα διότι ο τσοπάνης θα τα παράδιδε στον λύκο. Όποτε το ένστικτο αυτοσυντήρησης λειτούργησε, έξω στα λιβάδια έχουν μια ευκαιρία, στον περιορισμένο χώρο του μαντριού ο λύκος θα ήταν ανίκητος. Αρκεί τώρα να μην δειλιάσουν μπροστά στην ελευθερία που απέκτησαν. Ας είμαστε ειλικρινείς, το μαντρί σε απαλάσσει ψυχολογικά από την ευθύνη, άλλοι αποφασίζουν. Τώρα τα πρόβατα πρέπει να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Τί θα κάνουν, ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν; Δυστυχώς ή ευτυχώς στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην ζωή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, η σωτήρια έκπληξη από την καταστροφική κατάπληξη απέχουν συχνά τόσο λίγο που δεν διακρίνονται οι διαφορές τους. Περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί, αλλά πρώτη φορά περπατάμε ελεύθεροι χωρίς τους περιορισμούς του νευρόσπαστου. Ο δρόμος μακρύς και γεμάτος παγίδες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αν είχαμε ψηφίσει αλλιώς, σήμερα θα συζητούσαμε ήδη για τα νέα μέτρα που ψηφίζονται και τα οποία είχαν προαναγγελθεί. Πήραμε μια προσωρινή παράταση, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε οριστικά πορεία.

 39. Αρκεσινεύς said

  29. Γρηγόρη, κι αν έβρισκαν armenta πώς θα την ονόμαζαν Armentia;

 40. Alexis said

  Κάτι δεν πήγε καλά με το λίνκι, ξαναδοκιμάζω:

  Μητάτα χωριό των Κυθήρων

 41. Νέο Kid Στο Block said

  Και μερικά κυπριακά βουκολικά:
  Aβρόγαλη ή αδρόγαλη: η γίδα ή η προβατίνα που αρμέγεται εύκολα .
  Το Αγάλι(ν): το βυζανιάρικο αρνί.
  Αρνούπα= το μεγάλο και παχύ αρνί
  Αρνούππι(ν)= το μικρό αρνί
  Άχνια= το αφρόγαλα με πέτσα/κρούστα
  Αναρή= Μυζήθρα
  (αχνιά ή αγνιά= λυγαριά και Αγνιερή= μέρος/χωράφι με λυγαριές
  Αγρινιθκιά= Αίγια (κατσίκα) με χρώμα παρόμοιο με του Αγρινού.
  Αγγανιά= το γκάρισμα του γαιδάρου
  Αππηττούριν= σκουλήκι σε χαλασμένο χαλούμι (μπλιάχ!)
  Απόχτι= αποξηραμένο στον ήλιο κρέας τράγου (μεταφορικά ο ισχνός/αδύνατος σωματικά)
  Αρτζίθκια και Αρτζίια= τα αρχίδια
  Αρτζιάτης= το αρχιδάτο (μη ευνουχισμένο) καλό άλογο
  Βαδκιάρης= το καλό κριάρι και Βαδκιά= η οχεία / η εποχή βατέματος στα αιγοπρόβατα
  Βατζιερή= ο τόπος που βατεύονται τα ζώα (μεταφορ. Η γαμιστρώνα)
  Βοσκαρούι = ο νεαρος βοσκός και Βόσσιαινα= η βοσκοπούλα (ή η γυναικα του βοσκου)
  Βουαλλοπετσιά= το δερμα της γκαμούζας (αντε πάλι η γκρίζα Νικοκύρη, το τσέκι ας γιούζουαλ ,ξέρεις..)
  Βουβαλλιά: η αγελάδα.
  Βούδι= βοδι
  Βούδελλος= μεγαλο βόδι, χοντροκέφαλος, Βενιζέλος/Πάγκαλος

  (Συνεχίζεται…είναι πολλά κι απόκαμα ορέ πιδιά!) 🙂

 42. – Δυο ποιμένες πλανημένοι (Αρ. Βαλαωρίτης), όταν συγκέντρωσαν και οι δυο μαζί μόλις το 32% των ψήφων, τα βρήκαν απολύτως μεταξύ τους (παντρεύτηκαν) και συρίζοντες ποιμνήτας υμεναίους, στράφηκαν κατά του κοινού εχθρού, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του. Έχουν ως οδηγό την ευαγγελική ρήση (Λουκάς), μη φοβού το μικρό ποίμνιον (άρα φοβού το μεγάλο ποίμνιο, που στρέφεται στην Αριστερά).
  Αλλά αφού άφησαν το ποίμνιο χωρίς ποιμνιοβοσκή και λιπόσαρκο, ο λύκος τελικά θα κατασπαράξει τους δυο πλανημένους (και ευτραφείς) ποιμένες.
  – Ποιμήν ήταν και ο τέταρτος βαθμός στην ιεραρχία της Φιλικής Εταιρίας.

  Ποίμνηθεν, ο ορεσίβιος.

 43. anemozalis said

  Ξέφυγε ορθογραφικό, συγνώμη. Αυτό το απαλάσσει βγάζει μάτι…

 44. Alexis said

  Να ξεσκεπάσω από κορφής τα κατσαρά μαλλιά σου
  να σεβαστώ και να γροικώ τσι χτύπους τσι καρδιάς σου

  Ιμόρ, υπάρχει ένα ραμόνι εδώ, το τραγούδι δε λέει «να σεβαστώ» αλλά «να σε βαστώ».
  Πολύ ωραίο τραγούδι όντως και με εξαιρετικούς …στίχοι!

 45. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Struga είναι και όνομα παραλίμνιας κωμόπολης και τουριστικού θερέτρου της ΠΓΔΜ: βρίθει από βυζαντινές εκκλησίες, μακεδονικού -φυσικά- ρυθμού.

 46. spiral architect said

  @42,: Ενδιαφέρων βουκολικοπολιτικός παραλληλισμός. 🙂

 47. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Έχασα τη σκυτάλη του Σκύλου, στο 21.
  Να μην την κοπανήσουνε τα πρόβατα δεν αποτελεί, άραγε, και μέριμνα των σκύλων;

 48. Αρκεσινεύς said

  39. Η παραπομπή στο 19.

 49. Ηρώ Διαμαντούρου said

  «Τίποτα δεν φοβάται ο άνθρωπος περισσότερο από το άγγιγμα του άγνωστου. (…) Μόνον η μάζα μπορεί να τον γλιτώσει από αυτόν τον φόβο της επαφής. Είναι η μοναδική κατάσταση στην οποία ο φόβος μεταστρέφεται στο αντίθετό του. (…) Μόλις παραδοθούμε στη μάζα, δεν φοβόμαστε πια την επαφή μαζί της.»
  Ελίας Κανέτι, Μάζα και Εξουσία.

 50. Νατάσσα said

  26: crystallomath, ναι, αλλά μερικές φορές και οι κότες ακόμα το ξεφεύγουν…

 51. bernardina said

  Η κωμικοτραγικότερη περίπτωση είναι των προβάτων που φεύγουν από ένα μαντρί επειδή έχουν παράπονα από τον τσοπάνη και πάνε οικειοθελώς σε ένα άλλο επειδή ο ανταγωνιστής του τους υπόσχεται καλύτερες συνθήκες μαντρώματος -κάτι σαν τα ρουμς-του-λετ στο κατσάβραχο αλλά με πισίνα και αιρκοντίσιον…

 52. 26
  δεν βρίσκω αντίστοιχο του «όποιος φεύγει
  από το μαντρί τον τρώει ο λύκος»,
  δεν βρήκαν και στο translatum.

  «the chicken came home to roost»
  Bad deeds or words return to discomfort their perpetrator. (ας πούμε, τα καρφιά, τα σκατά, οι μαλακίες επιστρέφονται)

  Υ.Γ.
  και μία διεθνής

  όποιος πρόβατο γίνεται, τον τρώει ο λύκος
  Chi pecora si fa, lo mangia il lupo
  Quien se hace oveja, lo come el lobo
  Qui se fait brebis, le loup le mange

 53. 41
  To βουκολικότερον όλων, Κυπριακόν, παράπονον: «το ρεσπερλίκκιν, εν’ χαμαλίκκιν». ΄Οθεν ορμώμενος, συγγράφω και φιλοσοφικόν βιβλίον, παράκοιτις εν τη κοίτη του ποταμού, με τίτλον «το φιλοσοφιλίκκιν εν’ χαμαλίκκιν»…

  Τζιαι να μην ξηάσεις, ρε κουμπαρούιν, τζιειν’ το καπρέττιν, τζιαί ‘καμεν το σπίτιν φέτττιν..

 54. 41
  Στρολλάρω. Τα κυπριακά αντίστοιχα των: ποιμήν, αιπόλος, βουκόλος, συφορβός.

 55. Αρκεσινεύς said

  Από τον κακό τσοπάνη ψόφησαν τα πρόβατα., λέει ο λαός.

  Επειδή λοιπόν ο αρχηγός και το κόμμα του δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή, δηλ. βέβαιη εκλογή, στα πρόβατα, αρχίζουν αυτά να ξεπορτίζουν. Μόλις διάβασα πως Βελόπουλος και Πλεύρης εγκαταλείπουν τον Καρατσαφύρερ και οδεύουν προς το άλλο μαντρί που είναι μεγάλο και τους χωρά όλους, Ντόρα και λοιπούς.

 56. physicist said

  #35, #36, κι ένα προχτεσινό, εκεί που αναρωτιότανε ο Γιάννης Κ αν έχω πάρει τα χάπια μου προτού επεκταθεί σε γνωσιολογικές αναλύσεις. 🙂

  Αγαπητέ Γιάννη Κ, ελεύθερα. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, και που δεν έχουν να κάνουν με το ιστολόγιο, σας χαιρετώ, δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω εδώ, και θα ‘τανε γαϊδουριά να φύγω χωρίς να πω ένα γεια. Στο μέλλον, κανένας κίνδυνος να πάθω εγώ εγκεφαλικό ή να γίνει τζερτζελές έτσι κι έρθει η κουβέντα στην ομοιπαθητική, στον Φάυνμαν ή στις θρησκείες. Αλλά γενικώς τα εγκεφαλικά θερίζουν, τα άτιμα, να προσέχετε. 😛

  —–

  Νίκο, σ’ ευχαριστώ πολύ για την υποδειγματική σου φιλοξενία και για τη δουλειά σου. Να ‘σαι πάντα καλά, γερός και δυνατός. Το ίδιο για όλες και όλους σας, και τις ευχαριστίες μου για τα καλαμπούρια μας, για τις κόντρες μας και για ό,τι έμαθα από σας.

 57. τυφλόμυγα said

  Kάτσε βρε Φυσικέ, τι έγινε έτσι ξαφνικά; Πολλοί αναρωτιόμασταν που χάθηκες. Σκεφτόμουνα καθηγητής σε πανεπιστήμιο είναι, έχει δουλειές ο άνθρωπος. Έλα, μη φύγεις. 😥

  Είσαι από τους πιο σημαντικούς σχολιαστές του ιστολογίου. Μέχρι κι ο Νίκος αναφέρθηκε σ’ εσένα σε συνέντευξή του. 😥

  Κι αν έφταιξα

 58. Στο καλό Physicist. Ήσουν ευγενής συνομιλητής. Ακούμε πολλά, αλλά επιμένουμε νικολαϊκά.

  Γιάννης

 59. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Η αποχώρηση είναι πράξη φυσική.
  (Η παραμονή, κατά κανόνα, το αντίθετο).

 60. Τσούρης Βασίλειος said

  ΑΣΤΕΓΑ ΒΗΜΑΤΑ

  Σαν σκύλος δαγκανιάρικος
  που όλη τη νύχτα
  γλείφει τις πληγές του
  και στο βαθύ ξημέρωμα
  αγρέκιαστος γυρίζει

  Τάσος Κανάτσης , Λεηλασίες – Ποιήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997

  Η μάντρα ή μανδρα του Αττίκ είχα την εντύπωση ότι ήταν ο
  χωρος ( θέατρο κλπ ) αλλά είδα ότι δεν είναι έτσι εδώ
  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=443019

 61. physicist said

  Συγγνώμη, πατάω την υπόσχεσή μου για να προλάβω παρανοήσεις. Δεν έφταιξε απολύτως κανείς και δεν έχω πικρίες με κανέναν απολύτως συνομιλητή!

  Παρακαλώ να γίνει αυτό δεκτό όπως έχει κι ευχαριστώ πολύ, τυφλόμυγα, για τα καλά σου λόγια. Και πάλι να ‘στε πάντα καλά!

 62. Τσούρης Βασίλειος said

  55.¨ ΛΑ.Ο.Σ την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του¨

 63. Φυσικέ, νάσαι καλά, καλή συνέχεια.

 64. 52
  η φράση αρχικά ήταν Curses, like chickens, come home to roost ή τουλάχιστον έτσι
  την καταλαβαίνουμε καλύτερα.
  ~ όποιος κατουράει στην θάλασσα,
  το βρίσκει στο αλάτι.

  Φυσικέ, να ‘σαι καλά. Αφιερωμένο.
  Take Your Time In Coming Back To Saranties 😉

 65. bernardina said

  Ρε Φυσικέ, τι πίκρα ήταν αυτή που μας πότισες σήμερα; (Και μάλιστα ετεροχρονισμένα θα ‘λεγα, γιατί αλλού είναι το πικραμμένο ποστ, αλλά με στεναχώρησες και δε μου βγαίνει. Αναθεώρησε, μπρε 😦 😦 ).

 66. Νατάσσα said

  Εμείς οι κάποιας ηλικίας θυμόμαστε και το κείμενο στο αναγνωστικό της Ε΄ ή ΣΤ΄ Δημοτικού, «Ένας λαός κι ένας βασιλιάς». Ξέρετε ποιο λέω, εκείνο που ο βασιλιάς δεν ήταν από τη γενιά του λαού του αλλά τον φρόντιζε, που ο λαός υπάκουε στο βασιλιά, κι η εικόνα μονάχα έδειχνε τσοπάνη και πρόβατα αλλά το κείμενο φυσικά αλλού παρέπεμπε.

 67. Immortalité said

  Βρε Φυσικέ τι αποφάσεις είναι αυτές που παίρνεις; Έτσι απλά μας παρατάς;
  (Μήπως πας σε χώρα που δεν έχει ίντερνετ; Έχει και δορυφορικό.)

  @44 Αλέξη δίκιο έχεις αλλά τους στίχους τους έκανα κοπυπαστή από το δίκτυο και δεν το πρόσεξα 😉
  Εγώ να σε βαστώ ακούω πάντως.

 68. 50

  Προτιμώ τους πιθήκους

 69. alekos said

  Και ο μανδραγόρας;Έχει καμία σχέση με τη μάνδρα;

 70. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος said

  Εμένα αυτά τα αμνοποιμενικά μου θυμίζουν «με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω [στο μαντρί], τι έχουν τα έρμα και ψοφάν»

 71. @56: Κάτσε βρε συνάδελφε, τι είναι αυτά που διαβάζουμε; «δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω εδώ»; Δηλαδή ποτέ;
  Εντάξει κατανοητό αν για κάποιο καιρό δεν μπορείς, αλλά πώς είναι δυνατόν να λες «δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω»; Τι έγινε;

  Όχι, δεν φεύγεις! Δεν γίνεται!

 72. τυφλόμυγα said

  Εσύ όπου να πας, σ’ όποιο ταξίδι,
  σε λάθος στάση θα κατεβείς.
  (…)
  κι εσύ που ξέρεις όσα η καταιγίδα
  δεν έχεις κάτι για να ΜΑΣ πεις.

  Συγγνώμη βρε Νίκο για τα άσχετα σχόλια. Όπως βλέπεις ο Φυσικός έκανε την διάθεση όλων μας ένα με τον καιρό. Χάλια.

 73. sarant said

  Φυσικέ, καλά σου λένε, μας έκανες βροχερή τη διάθεση…

  Τέλος πάντων, αφού υπάρχει σοβαρός λόγος, εκτός ιστολογίου, να σε αποχαιρετήσω με πολλά ευχαριστώ για την παρέα σου, κι αν/όταν αλλάξουν τα πράγματα, εμείς εδώ θα είμαστε -σου κρατάμε και τη θέση!

 74. Μιλώντας για πρόβατα, από την κρητική εκδοχή της λέξης άρχισε και η μεγάλη παρεξήγηση στη «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου.

 75. Immortalité said

  @72 Α, εδώ κάτι ξέρει! 😀 Γιατί βρε θα κατέβει σε λάθος στάση; Μπορεί να διαβάζει για να πάρει το Νόμπελ και να μην προλαβαίνει. Μπορεί να έχασε κανένα στοίχημα. Μπορεί ν’ αλλάξει γνώμη. Όπως λέει και ο Νίκος @73 δεν θα του πάρει κανείς τη θέση… Ποτέ δεν είναι αργά. Κι ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία 😉

 76. physicist said

  Ε, λοιπόν, για να σας αλλάξει η διάθεση παρά την αποχώρησή μου, να ρίξω –με τις ευχαριστίες μου– ένα τσιτάτο που θα σας είναι οικείο, φαντάζομαι:

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια. 😀

 77. Πού πα, ρε Καραθοδωρή;
  (Ο Καραμήτρος όταν πρόκειται για εν Γερμανία φυσικό, φυσικά μεταλλάσσεται!)

 78. Αν δεν κάνω λάθος και ο αρχιμανδρίτης προέρχεται από τη μάνδρα. Και εννοεί τον ιερόμενο που μπορέι να είναι ηγούμενος σε μοναστήρι. Ο κριαράς δεν βοηθά ώστε να καταλλάβουμε αν εννοέιται μεταφορικά το μονασζστήρι σαν μαντρί:
  Λεξικό Κριαρά]

  [Λεξικό Κριαρά]

  μάνδρα η· μάντρα.

  1)
  α) Περίφραγμα, περίβολος:
  (Φυσιολ. 34013)·
  β) μαντρί, στάνη, στάβλος:
  πάγαινε στην μάνδρα την δική μου και διάλεξε το κάλλιο μου ταυρί (Σουμμ., Παστ. φίδ. Ά [1103]).
  2) Φωλιά:
  αποταμιεύσει (ενν. ο μύρμηξ) τους κόκκους εις την εαυτού μάνδραν (Φυσιολ. 34918).
  3) (Εκκλ., μεταφ.)
  α) εκφρ. θεία και επουράνια μάνδρα = προκ. για τον παράδεισο:
  (Ευγ. Γιαννούλη, Επιστ. 15820)·
  η μάνδρα (της εκκλησίας) του Χριστού = προκ. για την Εκκλησία (πβ. ποίμνη):
  (Χρονογρ. 245), (Ναθαναήλ Μπέρτου, Στιχοπλ. I 1016)·
  β) μοναστήρι:
  (Χρησμ. I 105), (Παϊσ., Ιστ. Σινά 350).

  [αρχ. ουσ. μάνδρα. Ο τ. στο Βλάχ. και σήμ.]

  Ξέρει κάποιος εξποικιωμένος με ταεκκλησιαστικά να μας διαφωτίσει;

 79. Δεν αντέχω να μην παρατηρήσω τη συνάφεια του ονόματος λεξικογράφου Κριαρά το θέμα μας…

 80. Φλύαρος said

  Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο στις 15/5/2012
  Μιλάει ο Βαγγέλης Βενιζέλος:

  «Όπως είπα και στην ομιλία μου προχθές, απευθυνόμενος στους υποψηφίους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς έχουμε ζήσει μία τραγική εμπειρία. Πολλές φορές φωνάξαμε «προσοχή παιδιά, θα έρθει ο λύκος να μας φάει», ενώ αγωνιζόμασταν και παλεύαμε με το λύκο. Και τον κρατούσαμε έξω από το μαντρί με κόπους και με κόστος. Και αυτό το πληρώσαμε. Φάνηκε στις εκλογές.
  Ο λύκος δεν μπήκε όχι επειδή δεν υπήρχε, αλλά επειδή τον κρατήσαμε απέξω με κόπο, με αίμα. Τώρα φυσικά υπάρχουν αυτοί που λένε «ο λύκος δεν υπάρχει, ο βοσκός μας έλεγε ψέματα». Ο βοσκός βεβαίως δεν φωνάζει καν τώρα, γιατί έχει χάσει τη φωνή του, γιατί έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του και εκλογικής του δύναμης. Όποιος όμως διαχειρίζεται τώρα το μαντρί και την τύχη των προβάτων, πρέπει να είναι πραγματικά πάρα πολύ προσεκτικός.»

  Πράγματι μας θεωρούν για πρόβατα!

 81. Φλύαρος said

  Λησμόνησα να σας γράψω και την προσθήκη που έχω ακούσει για την ρήση του Αβέρωφ:
  “Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος και το πρόβατο που μένει το τρώει ο τσοπάνης”

 82. sarant said

  80: Φλύαρε ευχαριστώ, δεν ήξερα ότι προχτές το ανέφερε ο Βενιζέλος.

  81: Εύστοχη συμπλήρωση!

  78: Ναι, μάνδρα με τη σημασία μονή,. Και η λ. απαντά από πολύ παλιά, από τον 4ο αιώνα. Πολύ καλή συμπλήρωση, ευχαριστώ!

 83. 78 εδώ τα θεία και επουράνια μάντρα 🙂

  προτεινόμενη μουσική διαλογισμού για όσους παίρνουν βιαστικές αποφάσεις

  και με αφορμή τις εικόνες

  όποιος βγαίνει από την ζούγκλα,
  τον τρώει ο άνθρωπος!
  λένε τα ζώα
  στην Ινδία 😉

 84. Immortalité said

  @81 Αφού η ζωή μας είναι προδιαγεγραμμένη, ας διαλέξουμε θάνατο λοιπόν…

 85. voulagx said

  #18 Τσακα το, ορε Νιου Κιντ!! http://www.youtube.com/watch?v=RcXzd3iSVzQ&feature=relmfu

 86. sarant said

  30: Δίκιο έχεις!

  34: Α τι ωραίο!

  38: Ακριβώς, παράταση.

  52: Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το συγκεκριμένο φόρουμ δεν βρίσκει τίποτα σχεδόν…

  60: Γιαννιώτης πρέπει να είναι αυτός, έχω αποδελτιώσει κι άλλες ιδιωματικές λέξεις στα ποιήματά του -εννοείται ότι δεν φτάνει τον Κοτζιούλα, αλλά γράφει και 50 χρόνια μετά.

 87. voulagx said

  #18 ΝιουΚιντ, τσακα ενα! http://www.youtube.com/watch?v=RcXzd3iSVzQ&feature=relmfu

 88. Ασημάκης Γιαννόπουλος said

  Θα ήθελα, αγαπητοί φίλοι, να σκεφτούμε κάτι πολύ σοβαρά: μήπως οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν άδειο το μεγάλο (αλλά και βρωμερό) μαντρί που ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να βολευτούν στο καινούργιο μαντρί που εζήλωσε την δόξα του παλιού κι άρχισε ήδη να ταΐζει τα νεοαφιχθέντα προβατάκια με τον σανό (ή το κουτόχορτο, αν θέλετε) που τόσο νοστιμεύονταν άλλοτε: παλαιοκολακείες και λαϊκισμούς, δημαγωγία και υποκριτική μεγαληγορία. Δυστυχώς, όσο περνούν οι μέρες, όσο ακούω για γραμμές Παναγιωτακόπουλου και επιλογές Αρσένη, τόσο περισσότερο το φοβάμαι…

 89. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #85
  από το χωριό Ελληνικό των Κατσανοχωρίων είναι, σαν τον Βασίλη

 90. Χαρά said

  Φυσικέ αν προσπαθήσεις να σταματήσεις το σχολιασμό ενώ διαβάζεις το ιστολόγιο είναι ομοιοπαθητική και δε θα πιάσει. Σε πειράζω, να είσαι καλά κι ευχαριστούμε για τα λογικά επιχειρήματα!

 91. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Βρε Φυσικέ, δεν ξέρω αν έχει κάποια αξία για σένα ο λόγος μου, αλλά σε παρακαλώ, αναθεώρησε

 92. Τσούρης Βασίλειος said

  Μια χαραυγή, μια ροδαυγή

  Τούτοι οι τράγοι-οι ταγοί-,
  Που δε χορταίνουνε ταγή
  Τουτ΄η αφόρητη πληγή
  -τρανός μπελάς πάνω στη γη.

  Τούτοι οι τράγοι-οι ταγοί-,
  Μου θύμισαν τον Παναγή
  Που τάιζε ένα τραγί
  Και το΄ σφαξε μια χαραυγή.

  Τούτους τους τράγους-τους ταγούς-,
  Αβάσταγους κι΄αχόρταγους,
  Μαντρώστε τους μια χαραυγή
  -φωνάξτε και τον Παναγή…

  Δεσμώτης

  Πολλές φορές δραπέτευσα απ΄ το στενό κελί μου
  Κι΄ανάσανα της λευτεριάς αέρα-μα αλί μου!:

  Ολούθε συρματόπλεγμα, δάχτυλα στη σκανδάλη
  -βλέπεις, ειν΄το κελί μικρό κ΄ η φ υ λ α κ ή μεγάλη.

  Στής μάντρας τη ραγισματιά μαραγκιασμένο φύτρο
  Με συμπονάει γνέφοντας: « Που πας, ρε Καραμήτρο…»

  Βασίλη Γρ. Χασάνη
  Αναμείξ
  Γιάννινα, Ιούλιος του 2011

  Πως σας φαίνονται κύριε Σαραντάκο; Νιώθω ευτυχής που ανήκω στη μικρή χορεία εκείνων που κάποιοι αφανείς αλλά αξιόλογοι ποιητές είναι καλοί μου φίλοι. Ορισμένες φορές βέβαια με πιέζουν να γράψω κι εγώ αλλά θέλω:

  ζαμπέλα τσίπουρο και το κρασί αδρύ
  και να καπνίζ΄ το μπουχαρί…

 93. sarant said

  91: Διαμάντια, κύριε Τσουρή, διαμάντια! Ανανεωμένη παράδοση, διαλεχτικά στοιχεία, σύγχρονη αστική λαογραφία, θαύμα!

 94. Sxoliastis said

  Και μια (ακόμα) κρητική μαντινάδα (αφιερωμένη στην Immor μετά σπό αυτές του 34):

  Δεν πάω μπλιο στα πρόβατα
  και τσ’ αίγες θα πουλήσω
  γιατί δε βρίσκω κοπελιά
  στα όρη ν’ αγαπήσω.

 95. Φωτοτυπάκιας said

  Κύριε Σαραντάκο, μετά κι από το μαγιάτικο γδάρσιμο του τομαριού μας από την εφορία, τα μαντριά τους θα μείνουν άδεια για τα επόμενα 10 χρόνια. Προβλέπω ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 3%. Με τις υγειές μας!

 96. Μιχαλιός said

  Αθησαύριστο ριζίτικο (ακριτικό και λαϊκιστικό)

  Δικόμματος ψυχομαχεί κι η γης τονε τρομάσσει,
  βροντά κι αστράφτει ο Γερμανός, τρέμει και σειέται ο Γάλλος,
  κι οι δυο οι στρούγκες άνοιξαν και τα κουράδια φεύγουν,
  κι η πλάκα τον ανατριχιά πώς θα τόνε σκεπάσει,
  πώς θα σκεπάσει το βοσκό που τα’ χε μαντρωμένα.
  Κι αυτός εκειά που κείτεται για μαντρωμένους λέει:
  «Να’ χε η βουλή Κατσίκηδες, τα μουμουέ Κουρήδες,
  να επάτουν τους Κατσίκηδες, να’ πιανα τους Κουρήδες,
  ν’ ανέβω Ηρώδου του Αττικού, να διπλωθώ, να κάτσω,
  να δώσω σείσμα του λαού, να βγάλει μαύρο δάκρυ…

 97. Immortalité said

  @94 Α, ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση αγαπητέ Σχολιαστή και αντιγυρίζω σας 😉

  Τσι αίγες σου μην τσι πουλείς
  τη Χώρα εγώ αφήνω
  για χάρη τσι αγκάλης σου
  και την ψυχή μου δίνω!

  Στο 34 δεν είναι μαντινάδες είναι το ποίημα του Κωστή Φραγκούλη ή Ανταίου «Αποθυμιά » το οποίο διασκεύασε και μελοποίησε ο Κώστας Μουντάκης.
  Οι στίχοι στο ποίημα είναι αυτοί από εδώ :

  Αποθυμιά

  Στην εξοχή να σ’ έβρισκα μια μέρα που να βρέχει
  και να ‘ναι ο τόπος άβολος σπηλιάρι να μη βρίσκεις,
  μήτε δεντρό για να σταθείς γη δέτη ν’ αποσκιάσεις.
  Ν’ αστράφτει ο Θιός και να βροντά να ρίχνει αστροπελέκι
  και να φοβάσαι αμοναχή για να ’ρθω από κοντά σου
  ν’ απλώσω το ρασίδι μου τσοι δυό μας να τυλίξει,
  να βγάλω το μαντήλι μου στον ώμο σου να ρίξω
  και το μεϊντανογέλεκο ζιπόνι να το βάλεις.
  Να σ’ αγκαλιάσω μην εργάς κρυάδα μη σε πιάσει
  κι τραχηλιά σου μη γραθεί κι ο κόρφος σ’ ανεδώσει.
  Και μέσα στ’ αστραπόβροντο και τη βοή τ’ αέρα
  η αναπνιά μας να σμιχτεί κι η εμιλιά να τρέμει.
  Κι αν βλαστημήξω τον καιρό να μη μου το πιστεύψεις
  καντήλια τάσσω των αγιώ, μέσα μου, να μη βριάσει…

 98. Διονύσης said

  #78. Υπάρχουν μερικές πληροφορίες στο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82
  Σήμερα έτυχε να συζητήσω με έναν καθηγητή βυζαντινής φιλολογίας το θέμα και μου είπε ότι στον 6ο-7ο αιώνα στην Παλαιστίνη ο αρχιμανδρίτης είχε λειτουργία επίσκεψης και επίβλεψης των μοναστηριών, αλλά και αναχωρητών κ.ά. εκ μέρους της επισκοπής. Αλλά ο όρος ήταν φλου, μπορεί να σήμαινε αλλού και τον ηγούμενο αστικής ή περιαστικής μονής. Επίσης, ότι η μάνδρα δεν ήταν τεχνικός όρος καθιερωμένος, αλλά αρχικά περισσότερο μια μεταφορά, μια εικονοποιία.

  Και εμένα μου δημιουργήθηκε η απορία αν έχει σχέση με τον μανδραγόρα η μάνδρα. Δεν φαίνεται απίθανο.

 99. Γιαννης Κ said

  #83. Καλές οι μάντρε(α)ς, καλή κι η ειρήνη (shanti), τραγουδησμένη από τη Σήλα Τσάντρα.

  γιάννης

  ΥΓ: Μ’ όλα αυτά για μαντριά και πρόβατα, θυμήθηκα τον ισοβίτη και την Κλημεντίνη του Αρκά.

 100. Μαρία said

  98 Στο ετυμολογικό του Φρισκ δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ μάνδρας και μανδραγόρα.

 101. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα, τα βιντεάκια, τα ποιήματα και τα νεοριζίτικα!

  95: Ναι, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν οι βόμβες της εφορίας ναρχίσουν να σκάνε μετά τις εκλογές.

  98: Νομίζω πως έχει ανατολίτικη ετυμολογία ο μανδραγόρας. Ο μαντράχαλος πάλι πρέπει να συνδέεται με τη μάντρα, αλλά η εκδοχή των λεξικών (χηλή) δεν με πολυπείθει.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82&dq=

 102. Γιαννης Κ said

  #101. Νικοκύρη, ο μανδραγόρας είναι αρχαίο ελληνικό και εμφανίζεται και στη μετάφραση των 70 στη Γένεση 30:14-15

  Ἐπορεύθη δὲ Ῥουβὴν ἐν ἡμέρᾳ θερισμοῦ πυρῶν καὶ εὗρε μῆλα μανδραγορῶν ἐν τῷ ἀγρῷ καὶ ἤνεγκεν αὐτὰ πρὸς Λείαν τὴν μητέρα αὐτοῦ· εἶπε δὲ Ῥαχὴλ Λείᾳ τῇ ἀδελφῇ αὐτῆς· δός μοι τῶν μανδραγορῶν τοῦ υἱοῦ σου.
  εἶπε δὲ Λεία· οὐχ ἱκανόν σοι ὅτι ἔλαβες τὸν ἄνδρα μου; μὴ καὶ τοὺς μανδραγόρας τοῦ υἱοῦ μου λήψῃ; εἶπε δὲ Ῥαχήλ· οὐχ οὕτως· κοιμηθήτω μετὰ σοῦ τὴν νύκτα ταύτην ἀντὶ τῶν μανδραγορῶν τοῦ υἱοῦ σου.

  Περισσότερα για την ετυμολογία του δεν βρήκα. Το έψαξα γιατί μου θύμισε το ginseng του οποίου οι ρίζες επίσης έχουνε σχήμα που μοιάζει με άνθρωπο και το όνομα σημαίνει «ανθρωπο-χορτο». Αλλά είναι διαφορετικά φυτά. Ο μανδραγόρας είναι υπνωτικό και μάλλον δηλητηριώδες, ο τζινσενγκ έχει πολλές καλές θεραπευτικές ιδιότητες.

  γιάννης

 103. Μαρία said

  102
  >και το όνομα σημαίνει “ανθρωπο-χορτο”.
  Κοίτα μια σύμπτωση. Προηγουμένως που κοίταξα στο Φρισκ για την ετυμολογία είδα οτι ο Πυθαγόρας αποκαλούσε το μανδρ. ανθρωπόμορφο και ο Κολουμέλλα semihomo.
  Οι ρίζες των δύο φυτών μοιάζουν πολύ.

  Όταν ήμουν μαθήτρια φανταζόμουν οτι ο μανδρ. είναι δέντρο με πλατιά σκιά, γιατί ο θεολόγος μας όταν ήθελε να μας βρίσει, μας έλεγε «κοιμάστε υπο τον μανδραγόρα» παραφράζοντας, όπως διαπίστωσα πολύ αργότερα, το αρχαίο «υπο μανδραγόρα καθεύδει».
  Η Ραχήλ βέβαια δεν το ήθελε για υπνωτικό, άλλους λόγους είχε.
  Ο μανδρ. σηκώνει πάντως ξεχωριστό ποστ.

 104. sarant said

  102: Ότι είναι αρχαίο το ξέρω, αλλά του αρχαίου η ετυμολογία, που είναι σκοτεινή, πρέπει να δείχνει ανατολίτικη προέλευση.

  103: Φυσικά αξίζει ποστ, αλλά θέλει άξιον που να το γράψει.

 105. Μαρία said

  Μέχρι να αξιωθείς να το γράψεις, πιάσε το άσμα.

 106. Νέο Kid Στο Block said

  Καλά λέει η Μαρία Άξιε!
  Κι αμα ζοριστείς χτύπα κανένα tollkirsch! (=atropa belladona=μανδραγορας για το Θεόφραστο)
  και μη ξεχνάμε οτι η Θεά Αφροδίτη ήτο και «Μανδραγορίτις» μμμ… 🙂
  (πάντως θάναι ωραίο άρθρο! θάχει κρεμασμένους που εκσπερματώνουν, Κλεοπάτρες του Σαιξπήρου και δε συμμαζεύεται)

  85. Γειά σου Βουλάγξ με τα ωραία σου! 🙂

 107. Διονύσης said

  Μερικοί επιμένουν ότι σωστό είναι το «υπό μανδραγόρου καθεύδειν» και λάθος το «υπό μανδραγόρα καθεύδειν» (δηλ. υπό την επήρεια του μανδραγόρα, και όχι κάτω από αυτόν), αλλά ίσως να πρόκειται για εκ των υστέρων υπερδιόρθωση.

 108. Διονύσης said

  Το «υπό μανδραγόραν» δηλαδή κατηγορείται ως λάθος.

 109. Akate said

  «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί,τα πρόβατα στη στρούγκα.»
  Απ το λεξικό της Βίκι:
  μαντρί (πληθυντικός μαντριά):εγκατάσταση για την παραμονή ενός κοπαδιού αιγοπροβάτων και τις τυροκομικές εργασίες
  στρούγκα:ο περιφραγμένος χώρος που χρησιμοποιείται για το άρμεγμα των ζώων ενός κοπαδιού
  στάνη:περιφραγμένος χώρος που χρησιμοποιείται για τη φύλαξη των κοπαδιών, κυρίως αιγοπροβάτων, το βράδυ
  υπάρχει και ο στάβλος:1. σκεπασμένος χώρος με ειδικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιείται σαν κατάλυμα για ζώα
  2.(μεταφορικά) πολύ βρόμικο δωμάτιο ή χώρος
  Στα γερμανικά υπάρχει και το Ziegenstall(για τα γίδια) ,όπου εδώ δίνονται και οδηγίες κατασκευής΄του (στάβλου),
  http://www.ziegenzucht-bayern.de/stallbau-ziegenstall.html
  Ας σημειωθεί ότι πέρα απο το άρμεγμα(στη στρούγκα) σε καθημερινή βάση,πρωί-βράδυ στούς αμνούς αυτή την
  εποχή υπάρχει και ο κούρος(κούρεμα).
  Σχετικο yutube (για τον κούρο), http://www.youtube.com/watch?v=WWLbql-I9EA
  Υπάρχουν βέβαια πρόβατα και αλλού όπως εδώ http://www.youtube.com/watch?v=GrVo5oGznzY&feature=related

 110. Μαρία said

  106 Χριστός κι Απόστολος. Η μπελαντόνα είναι δηλητήριο, σε έχει πριν απ’ αυτό που φαντάζεσαι 🙂 Atropa mandragora ο μανδρ.

  107 Στο Λουκιανό: εκ μανδραγόρου και υπο μανδραγόρα (δοτική).
  υπο+δοτ. μεταφορικά σημαίνει υπο την εξουσία.
  Η σύνταξη της υπο και με τις άλλες πτώσεις δίνει περίπου το ίδιο νόημα αλλά στις εκδόσεις του Λουκιανού και στο ΛΣ προτιμούν τη σύνταξη με δοτική.

 111. Νέο Kid Στο Block said

  110. Μαρία η γερμανικη Βίκη στο λήμμα «Αlraune (Kulturgeschichte)» Σημ. Alraune ειναι ο μανδραγόρας γερμανικά.
  λέει στο κεφαλαιο Griechenland : Bei dem Aristoteles-Schüler Theophrast, der mit μανδραγóρας die Tollkirsche meinte (Hist. Plant. VI 2,9; †IX 8,8; 9,1)
  Tollkirsche ειναι η μπελαντόνα (atropa belladona)
  Τώρα αν αυτο ειναι παπάς ή απόπαπας ,δεν ξέρω.

 112. Μαρία said

  111 Κιντ, για τη μπελαντόνα έχει ξεχωριστό άρθρο.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarze_Tollkirsche

 113. marulaki said

  Θα προσθέσω στη λίστα τη μάντρα υλικών και τη μάντρα αυτοκινήτων, που παραλείφθηκαν λόγω της ταπεινότητάς τους μάλλον… Σημειώνω και το μαντρόσκυλο, που είναι νομίζω άλλο από το τσοπανόσκυλο. Bonjour! 🙂

 114. ΣΑΘ said

  @ Ασημάκης Γιαννόπουλος [88]

  Γράφετε:

  » … μήπως οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν άδειο το μεγάλο (αλλά και βρωμερό) μαντρί που ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να βολευτούν στο καινούργιο μαντρί που εζήλωσε την δόξα του παλιού κι άρχισε ήδη να ταΐζει τα νεοαφιχθέντα προβατάκια με τον σανό (ή το κουτόχορτο, αν θέλετε) που τόσο νοστιμεύονταν άλλοτε: παλαιοκολακείες και λαϊκισμούς, δημαγωγία και υποκριτική μεγαληγορία. Δυστυχώς, όσο περνούν οι μέρες, όσο ακούω για γραμμές Παναγιωτακόπουλου και επιλογές Αρσένη, τόσο περισσότερο το φοβάμαι…»

  Και το ότι, αγαπητέ, επίδοξοι πρωθυπουργοί (και μάλιστα αυτής της ώρας) πιστεύουν ότι μιλούν Αγγλικά (και ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν δημοσίως και επισήμως) ενώ από Αγγλικά έχουν -προφανώς- σχεδόν «μεσάνυχτα», αυτό δεν σας φοβίζει καθόλου;

  ΥΓ
  Εδώ, αν βέβαια το σχετικό βιντεάκι δεν είναι «πειραγμένο», μιλάμε όχι για «μεζεδάκια (που τόσο ενδιαφέρουν αυτόν τον χώρο), αλλά για «κουμούτσες».

 115. sarant said

  ΣΑΘ, ο Τσίπρας ξέρει κακά αγγλικά, περίπου όσα ο μέσος Έλληνας -είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να τα βελτιώσει τώρα που φαίνεται η έλλειψή τους. Ο Βενιζέλος ξέρει (πολύ) λίγο καλύτερα και είναι και είκοσι χρόνια μεγαλύτερος. Αλλά αν το πηγαίναμε με τη γλωσσομάθεια στα αγγλικά, τότε έπρεπε να έχουμε εφόρου ζωής πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

  Πάντως, οι πρωθυπουργοί στις σοβαρές διαπραγματεύσεις τους παίρνουν διερμηνείς.

 116. Ωραία κουβέντα πιάσατε με τον μανδραγόρα.
  (διάβασα πολλά για τα αγγλικά του Τσίπρα. Ωραία, γελάσαμε, όπως γελάγαμε με τα ελληνικά του Παπανδρέου, αλλά πόση έκπτωση της συζήτησης να γίνεται σοβαρή κουβέντα πολιτικής βασισμένη στη «μαντάμ Μέρκελ»…)

 117. Νέο Kid Στο Block said

  Κι εν πάσει περιπτώσει προτιμώ κάποιον που λέει «Yes, I does!» κι εννοεί «Yes,I do!» από κάποιους που λένε «No, I do not!» κι εννοούνε «Yes (Sir or Madame), I DO!!» 😉

 118. ΣΑΘ said

  @ Sarant [115]

  Ξαναδιαβάστε, παρακαλώ, το σχόλιό μου.

  Δεν τον «κατηγόρησε» κανείς, αγαπητέ, για τα «κακά» Αγγλικά του. Κάθε άλλο.

  Το πρόβλημα νομίζω ότι έγκειται στο να έχεις την ψευδαίσθηση ότι ξέρεις Αγγλικά και ότι μπορείς να τα χρησιμοποιείς επισήμως και δημοσίως, ενώ έχεις περίπου μεσάνυχτα.

  ΥΓ
  Εν πάση περιπτώσει, δεν ενδιαφέρει ούτε ως «μεζεδάρα»;

 119. sarant said

  118: Κοιτάξτε, το I speak very best, που γράφεται ως λεζάντα στο βιντεάκι δεν είναι του Τσίπρα, είναι της Ελληνοφρένειας. Οπότε, δεν τεκμαίρεται ότι ο Τσίπρας έχει κάποια ψευδαίσθηση, ότι θεωρεί ότι μιλάει καλά αγγλικά -μιλάει αυτά τα κουτσά στραβά που έμαθε, και à la guerre comme à la guerre. Δεν είναι καλός για υπέξ. Αν γινει πρωθυπουργός, θα κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα και σε ένα μήνα θα έχει φτάσει στο (πολύ μέτριο) επίπεδο του Βενιζέλου.

 120. ΣΑΘ said

  @ Sarant [119]

  Δεν [με] ενδιαφέρει καθόλου η λεζάντα, («I speak very best») που λέτε, ούτε, φυσικά, μιλώ με βάση αυτήν.

  Όταν ένας επίδοξος πρωθυπουργός μιλάει δημοσίως και επισήμως σε μια γλώσσα που προφανώς δεν κατέχει καθόλου καλά, είτε δεν έχει επίγνωση της συγκεκριμένης ανεπαρκείας του (γι’ αυτό και κάνω λόγο για «ψευδαίσθηση»), ή είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να μιλήσει σ’ αυτή τη γλώσσα, έστω «κουτσά στραβά».
  Και δεν έχω καθόλου την αίσθηση ότι πρόκειται για το δεύτερο.

 121. Διονύσης said

  110. Μαρία, ευχαριστώ που μου έλυσες μια παλιά απορία.

 122. Νίκος Μαστρακούλης said

  120: Δεν βλέπω γιατί θα ήταν πρωθυπουργικό ελάττωμα. Εδώ ο εθνάρχης Κ. Καραμανλής νόμιζε ότι μιλούσε γαλλικά.

 123. sarant said

  120: Και όμως, πρόκειται για το δεύτερο -και εκτός αυτού, παραβλέπετε ότι το βίντεο είναι προπέρσινο, οπότε δεν μιλάει ο επίδοξος πρωθυπουργός αλλά ο αρχηγός ενός κόμματος που μετά βίας εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή.

 124. bernardina said

  Νίκο, ο Βενιζέλος την πάτησε γιατί αναγκάστηκε να μιλάει αγγλικά που δεν τα πολυκατέχει (όπως και τα γερμανικά), αντίθετα από τα γαλλικά που τα γνωρίζει σαν μητρική του γλώσσα. Αν η σύγκριση είναι σε επίπεδο γλωσσομάθειας, λυπάμαι αλλά ο Αλέξης πράγματι χρειάζεται ταχύρυθμα μαθήματα. (Σε ζητήματα ουσίας δεν πρόκειται να μπω, να με συγχωρήσετε).

 125. akate said

  112.Schwarze Tollkirsche λοιπόν.Καθόλου άσχημο πάντως με τον καφέ το απόγευμα ένα Schwarzwälder Kirschkuchen.
  Συνταγή εδώ http://www.chefkoch.de/rezepte/69991026035641/Schwarzwaelder-Kirschtorte.html
  114.Τουλάχιστον οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας,να σκέφτονται και να μιλούν Ελληνικά.

 126. Γιαννης Κ said

  106, 110. Και η μπελλαντόνα και ο μανδραγόρας περιέχουνε ατροπίνη, την ουσία που χρησιμοποιούνε/χρησιμοποιούσανε οι οφθαλμίατροι για να διευρύνουνε την κόρη του ματιού για την λεπτομερή εξέταση του βυθού.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Atropine

  Όπως λέει και η Βίκι, το μπελλαντόνα προέρχεται από τη χρήση του φυτού σαν καλλυντικού γιατί διευρύνει τις κόρες.

  γιάννης

 127. Νίκος Μαστρακούλης said

  125: Αν η σύγκριση είναι σε επίπεδο γλωσσομάθειας, υποθέτω ότι η Χελίν έχει το προβάδισμα με διαφορά. Όμως θεωρώ ότι η γλωσσομάθεια δεν είναι κρίσιμο προσόν για τη δουλειά – εκτός πια κι αν η δουλειά του πρωθυπουργού είναι να γλείφει και να ικετεύει τους προστάτες της χώρας στη γλώσσα τους.

  Η όλη ιστορία με τα κακά αγγλικά του Τσίπρα είναι, θαρρώ, του ίδιου επιπέδου με το «η Απονία» του Έβερτ. Κλείνει το μάτι στον ψηφοφόρο και του ψιθυρίζει πονηρά: «μα καλά, τον αστοιχείωτο θα ψηφίσεις;»

 128. Νέο Kid Στο Block said

  Παιδιά, εγώ απόφοιτος λυκείου είμαι (και μάλιστα με ψιλομέσον τόβγαλα) και μέχρι τώρα ψήφιζα πολύ ανώτερους μορφωτικά κυρίους, καθηγητές στο Αμέρικα, θινκ τάνκερς οχτάμιση χιλιάδων κόρων, συγγραφείς, συνταγματολόγους κλπ και προκοπή δεν είδα γαμώτο!
  Λέω τώρα να ψηφίσω κάποιον κοντά στο επίπεδο μου ,για αλλαγή!

  -Will you vote for Alexi?
  -YES, I DOES! (ρε) 🙂

 129. sarant said

  Σικ, ρε!

 130. Μαρίνα said

  https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQBDseOAIl9_cfzpudn8dKUIs5ji468tuZVBEJk1iuAx-eMTm2y

 131. Ο Βενιζέλος είναι δικαιολογημένος, 23 χρονών διορίστηκε στο δημόσιο, που να βρει χρόνο για αγγλικά.

  Μετά έχουμε και λέμε:
  1994-1995
  Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος

  1995-1996
  Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών

  1996
  Υπουργός Δικαιοσύνης

  1999-2000
  Υπουργός Ανάπτυξης
  1996-1999 και 2000-2004
  Υπουργός Πολιτισμού
  (ευτυχώς που ήταν αυτός να συντονίζει τα ολυμπιακά έργα)

  2009-2011
  Υπουργός Εθνικής Άμυνας

  2011-2012
  Υπουργός Οικονομικών
  (άφησε εποχή και εδώ, ψηφίστηκε νομίζω από γνωστή Βρετανική οικονομική εφημερίδα ως ο καλύτερος υπουργός οικονομικών της Ε.Ε.

  2011-2012
  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

  Το γαϊδούρι ο Τσίπρας τι δικαιολογία έχει που δεν έμαθε;
  Τέλος πάντων, πάω να βάλω Μέγκα γιατί κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Τσίπρας σκότωσε την Ντόνα Σάμερ

 132. Γιαννης Κ said

  Διαβάζω με ενδιαφέρον τη σημασία που δίνουν οι πολίτες-ψηφοφόροι στη γλωσσομάθεια, και γενικότερα στο σαβουάρ βιβρ φαντάζομαι, των ελλήνων πολιτικών. Αν μιλάνε καλά αγγλικά, γαλλικά, αν παίζουν πιάνο, χορεύουν μπαλέτο, ή, αν μιλάμε για διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, τι ομάδα είναι, αν χορεύουν ζεϊμπέκικο ή χασαποσέρβικο, κι αν προτιμούν τη φάβα παντρεμένη.

  Μου θυμίζουν αυτά αντίστοιχες ανησυχίες στην απο δω μεριά του ατλαντικού, όπου οι πολίτες αναρωτιούνται αν πηγαίνει ο πολιτικός εκκλησία, αν του αρέσει το κυνήγι και το ψάρεμα, η σαλάτα αρουγκούλας ή το χάμπουργκερ κι η μπύρα — τα κριτήρια του σαβουάρ βιβρ είναι βλέπετε διαφορετικά. Η γλωσσομάθεια δεν ενδιαφέρει, ή αντιμετωπίζεται και με καχυποψία. Η γνώση μανταρίνικων δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερο προσόν για τον κ. Χάντσμαν πχ, και η χρήση τους σε ένα ντημπέητ των ρεπουμπλικάνων πριν κάτι μήνες αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού (και ιδιαίτερα διασκεδαστικού θα έλεγα 🙂 ). Η γνώση μάνταριν δεν βοήθησε ούτε τον Κέβιν Ραντ να κρατήσει την αρχηγία των Εργατικών και την πρωθυπουργία στην Αυστραλία, άσχετα αν του έδινε άνεση στην σχέση και επικοινωνία του με το Χου Τζιντάο.

  γιάννης

 133. Γιαννης Κ said

  Περί γλωσσομάθειας πολιτικών και το ότι στο κάτω-κάτω υπάρχουν και διερμηνείς, αν και προφανές, μου θύμισε την περιπέτεια του Τζίμι Κάρτερ στην Πολωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 🙂 :

  http://www.globalization-group.com/edge/2010/01/president-carter-polish-interpreter/

  γιάννης

 134. sarant said

  131: Φαντάζομαι όμως ότι το λόμπι της αρουγκούλας θα συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία 🙂

 135. Αρκεσινεύς said

  Νίκο, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη που θα μολύνω το άρθρο σου, αλλά διαβάζω στα πρακτικά πως ο Μιχαλολιάκος είπε:»έμειναν χέρσα τα χωράφια μας, ρήμαξαν οι στάνες μας».

 136. sarant said

  135: Ωχ, λες να με διαβάζει… μπα, σύμπτωση θα είναι.

 137. bernardina said

  Ντίνο 131, θες να πεις ότι ο Αλέξης δεν πρόκαμε να μάθει ξένες γλώσσες γιατί ίδρωνε στο γιαπί με το πηλοφόρι και το μυστρί; 😆

 138. @Μαρία, 103: «Η Ραχήλ βέβαια δεν το ήθελε για υπνωτικό, άλλους λόγους είχε.»

  Χμμμ… δηλαδή; (Κάπου πάει το μυαλό μου, αλλά χρειάζομαι επιβεβαίωση… 🙂 )

 139. Νέο Kid Στο Block said

  138. Κώστα, το «Αφροδίτη Μανδραγορίτις» του Ησύχιου, σού λέει κάτι; 🙂

 140. osiamaria said

  τ

 141. Νέο Kid Στο Block said

  Αγαπητή Βερναρδίνη, πιες κανα Τσίπρο (με μεζέ!) να την δεις αλλιώς! 🙂
  Ημείς (του πρόσιξις του ήτα ,έτς;) οι Τσύπριοι οικοδόμοι πάντως, στηρίζουμε Τσίπρα!

 142. Μαρία said

  139 Το μυαλό σου στο κεχρί.
  Γένεσις 29,31 Ραχήλ δέ ήν στείρα.

 143. Νέο Kid Στο Block said

  142. Ε, τι να λέγανε τότε οι γραφές ρε Μαριώ; Ότι έψαχνε για βιάγκρα; 🙂

 144. Βρε Κιντ, σου λέει ότι η Ραχήλ το πήρε για να γίνει γόνιμη, όχι για να το δώσει στον Ιακώβ.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mandrake_(plant)#In_the_Bible

 145. Νέο Kid Στο Block said

  144. Βρε Δύτη μου, έχεις χάσει επεισόδια στη σεξουαλική ισότητα! Υπάρχει πλέον και γυναικείο Βιάγκρα! 🙂

 146. Ναι αλλά δεν καταπολεμά τη στειρότητα (φαντάζομαι). 😉

 147. Μαρία said

  145. Σιγά να μην περίμενε ο Ιακώβ για να «εισέλθει προς» τις υπηρέτριες με τις οποίες έκανε πριν παιδιά πότε θα έχουν όρεξη.
  Διάβασε τα σχετικά κεφάλαια της Γενέσεως, σκέτη οικογένεια γαμιόμαστε.

  Ο Ζητιάνος του Καρκ. τον πουλούσε για σερνικοβότανο πάντως κι όχι για βιάγκρα.

 148. Πρώτη φορά΄΄ μπήκα΄΄ και ομολογώ ότι δεν παίζετε με τις λέξεις.Σε μια εποχή που η περιφρόνηση των πάντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση και πλήρη αποχή, έχει ενδιαφέρον να παρακινείτε την αναγνωστική μου περιέργεια.Μπράβο σας και ευχαριστώ.Είναι ευχάριστο να βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι.Αν και θέλουν να μας πετάξουν τα μάτια έξω,αν και δεν μπορούμε να δούμε με τόσες τσίμπλες,αν και πάσχουμε από ομαδικό VERTIGO,το ζητούμενο είναι, να βγαίνει νόημα!Σημασία έχει να ΄΄καταλαβαινόμαστε΄΄.Το ποιο είναι σωστό ή λάθος, προαπαιτεί πρότερη γνώση του, τι είναι λάθος και τι σωστό.Αν και από μόνη της η παρομοίωση των προβάτων και των μαντριών ή της στρούγκας, με τους ανθρώπους, είναι προσβολή,δυστυχώς,η αλήθεια πονάει.Ο καθένας ξεχωριστά αντιλαμβάνεται τα πράγματα σύμφωνα με το δικό του ΄΄καταλαβιτικό΄΄.Το βασικό διακύβευμα σήμερα είναι,μνημονιακοί vs αντιμνημονιακοί.Επειδή είμαι των θετικών επιστημών,παρακαλώ όποιος γνωρίζει(οι λέξεις αυτές ΔΕΝ υπάρχουν σε κανένα΄΄ Ελληνοελληνικό΄΄ λεξικό) και επειδή,όπως λένε,κρίνεται το μέλλον μας από αυτές,να μου δώσετε μια ικανοποιητική ερμηνεία τους.Χάρηκα για την γνωριμία.

 149. 137#
  Έχεις δίκιο βρε συ, έχει ένα κόλλημα αυτό το παιδί από μικρό με τους αγώνες της αριστεράς, το δίκιο του φτωχού και άλλες τέτοιες αηδίες.
  Δυστυχώς όταν του έλεγα να πάει στο Αμέρικα να σπουδάσει όπως ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς, δεν με άκουσε.
  Πως τώρα θα επαναλάβει τα θαύματα των προηγουμένων Ελληνικών κυβερνήσεων με αυτήν την απαίσια αγγλική προφορά, δεν ξέρω.

  Από την άλλη πάλι, η κακή προφορά των Αγγλικών δεν εμπόδισε πχ τον Βενιζέλο να διαπρέψει σε διάφορα κυβερνητικά πόστα τόσες δεκαετίες, όπως έγραψα πιο πάνω.
  Άσε που πολλοί ξεχνάνε τα εκπληκτικά κατορθώματα του και την συμβολή του Ευάγγελου, όχι μόνο ώς υπουργός αλλά και ως νομικός, σε διάφορα νομοσχέδια όπως το περί ευθύνης υπουργών, τον βασικό μέτοχο, κλπ.
  Επίσης, η κακή προφορά των αγγλικών δεν εμπόδισε τον Ευάγγελο να αγαπά και βοηθάει τους φίλους του σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους όπως πχ τον κ Λαυρεντιάδη.

  Εγώ πάντως του τα έλεγα του Αλέξη, κοίτα βρε τον Βαγγέλη πως άλλαξε η ζωή του με έναν καλό γάμο.
  Τίποτα αυτό το γαϊδούρι, εδώ πήγε στο προεδρικό μέγαρο με την αραπίνα, τι να λέμε τώρα, 38 χρονών νιάνιαρο θέλει και να κυβερνήσει κιόλας…
  http://pitsirikos.net/2012/04/%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

 150. bernardina said

  Ντίνο, μια χαρά το πήγαινες το σχόλιο, μέχρι εκεί που πέρασες τα όρια και άρχισες να μιλάς για καλούς γάμους και διάφορα τέτοια χαριτωμένα. Για πράγματα που αγνοείς, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς γιατί καμιά φορά τα σχόλια είναι σαν τη κούπα του δικαίου* -μια σταγόνα πάνω από το όριο και όλο το νερό χύνεται έξω.

  *αν δεν ξέρεις τι εστί κούπα του δικαίου ρώτα κάνα κρητικάτσι απ’ αυτά που συχνάζουν εδώ μέσα για να σου πουν.

  Και μην τρελαίνεσαι, ρε συ. Μια χαρά παιδί είναι ο Αλέξης, ακόμα και με τα αγγλικά που (δεν) μιλάει. Αλλού βρίσκονται τα σοβαρά προβλήματά του. Αλλά από πότε μπήκε στο απυρόβλητο και δεν το πήραμε είδηση;

 151. sarant said

  148: Καλώς ήρθατε. Τα μνημονιακός και αντιμνημονιακός είναι φυσικά λέξεις που δεν έχουν προλάβει να καταγράψουν τα λεξικά. Για το μνημόνιο δείτε κάτι λίγα εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/06/15/troika/

 152. 150#

  Με πλήγωσες ρε συ, έτσι μου έρχεται στις επόμενες εκλογές να ψηφίσω Ευάγγελο.
  http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2007/09/ki-alla-stoiheia-gia-ton-bagg-benizelo.html

 153. bernardina said

  Αν έκανες τον κόπο να διάβαζες και τα δύο σχόλια που ακολουθούν δεν θα «πληγωνόσουν» τόσο πολύ. Αλλά σε παρακαλώ, σκούπισε τα δάκρυά σου και μην ψηφίσεις Ευάγγελο. Ούτε εγώ τον ψηφίζω, άλλωστε. Ψήφισε Αλέξη, γιατί θέλω όσο τίποτα να τον δω να κάνει πράξη κάτι απ’ όλα αυτά που διακηρύσσει. Σε παρακαλώ, ε;

 154. 153#
  Και εσύ κοπέλα μου αν έκανες το κόπο να αφιερώσεις 5 λεπτά από τον χρόνο σου θα έβλεπες ότι το κείμενο δεν λέει ανακρίβειες.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85

  🙂

 155. bernardina said

  Ντίνο, επειδή σε συμπαθώ, σταμάτα να σπαταλάς το χρόνο σου με π@π@ριές και διάβασε τίποτα πιο της προκοπής, όχι για τα πρωινάδικα. Να, κάτι τέτοιο, ας πούμε

 156. 155#

  Πολύ ενδιαφέρον, και ας είναι άσχετο με αυτό που συζητάμε.
  Ή μάλλον αυτά θα έπρεπε να συζητάμε, αλλά εφόσον έρχονται κάποιοι εδώ (πχ ο 114#) και σχολιάζουν την προφορά των αγγλικών του Τσίπρα, θα παίρνουν την απάντηση που τους αρμόζει είτε για τον Ευάγγελο είτε για τον Αντώνη.

  Και εγώ σε συμπαθώ μπρέ και ας μην γνώριζες τους Μπακατσέλους, και με πλήγωσες άδικα στο 150#.

 157. Γιαννης Κ said

  #153. «Ψήφισε Αλέξη, γιατί θέλω όσο τίποτα να τον δω να κάνει πράξη κάτι απ’ όλα αυτά που διακηρύσσει»

  Βλέπω ότι πέρα από το σαβουάρ βιβρ ένα άλλο προσόν των ελλήνων πολιτικών που εκτιμάται από τους πολίτες είναι οι μαγικές ικανότητες. Πολύ γνώριμο αυτό και στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού. Το ζητούμενο από έναν πολιτικό είναι να ελαττώσει τους φόρους, να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό, και, φυσικά, να μην κόψει τις παροχές. Α, και καλό θα ήτανε να κάνει και κάποιες κυβερνητικές επενδύσεις να αναπτυχθεί η οικονομία! Κι όσο για το ποιοί φταίνε για τα όποια προβλήματα, μα φυσικά οι κινέζοι και οι μετανάστες!

  Η αμερική (που είναι επίσης καταχρεωμένη) ξοδεύει κάπου 17% του ΑΕΠ σε υγεία-περίθαλψη. Από αυτό το 17%, κοντά στο 50% το συνεισφέρει η κυβέρνηση (ποιός είπε ότι η αμερική δεν είναι σοσιαλιστική χώρα;). Βάλε και τις συντάξεις του social security, ε, οι κυβερνητικές παροχές είναι πολύ σημαντικές και αυξάνονται όπως γερνάει ο πληθυσμός. Και οι πολίτες βέβαια δεν θέλουν καν να ακούσουν για τυχόν περικοπές παροχών.

  γιάννης

 158. bernardina said

  >Βλέπω ότι πέρα από το σαβουάρ βιβρ ένα άλλο προσόν των ελλήνων πολιτικών που εκτιμάται από τους πολίτες είναι οι μαγικές ικανότητες.
  Γιάννη, θεωρείς μαγική ικανότητα το να κάνει ένας πολιτικός -και δη άφθαρτος και αριστερός- πραγματικότητα τις διακηρύξεις του; Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση! Περιμένω με αγωνία την απάντηση του Ντίνου…

 159. 158#
  Τι λες ωρέ, κουτσοί στραβοί -νεοφιλελεύθεροι- στον άγιο Παντελεήμονα;
  Και αυτός ο Σαραντάκος που είναι να βάλει μία τάξη εδώ μέσα!
  Τέλος πάντων, σε εσένα απευθύνθηκε το παιδί, εσύ να του απαντήσεις. 🙂

 160. Γιαννης Κ said

  #158, 159. Μια διαπίστωση έκανα βρε παιδιά για την ομοιότητα των προσόντων που αναζητούν οι πολίτες στους πολιτικούς τους ανά τον κόσμο. Ντίνο, στους κουτσούς και στους στραβούς, περιλαμβάνεις και τους μαρξιστές νεοφιλελεύθερους 🙂 ;;

  Όσο για τις διακυρήξεις, έχουνε γίνει πολλές κι από πολλούς και συνοδεύονται εν γένει από κωλοτούμπες (ή όπως λέμε στην αποδώ μεριά του Ατλαντικού από αλλαγή στάσεως της πορνοστάρ).

  Η δική μου παρατήρηση είναι ότι στην ελλάδα (και όχι μόνο στην ελλάδα) η κατανάλωση και η παραγωγή έχουνε οργανωθεί έτσι ώστε η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη της παραγωγής. Τα έγραψε και ο Χασάπης σε προηγούμενη κλωστή. Αυτή η κατάσταση έχει στεριώσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια (φαινότανε στα ελλείματα), και η αλλαγή της είναι δύσκολη και τρομερά επώδυνη — τα τραγικά αποτελέσματα τα έχω ψιλοδεί σε επισκέψεις μου και μου τα λένε οικογένεια και φίλοι, εσείς τα ζείτε καθημερινά.

  Με άλλα λόγια θα γίνει αναδιάρθρωση παραγωγής/κατανάλωσης με τα αποτελέσματα που βλέπετε, και μάλλον έρχονται και χειρότερα. Είναι σημαντικό το κατά πόσο η αναδιάρθρωση θα γίνει οργανωμένα, σχεδιασμένα, και προς ποιές κατευθύνσεις. Και το τι οργανωμένες δεξιότητες και ικανότητες υπάρχουν για σχεδιασμένη αναδιάρθρωση.

  γιάννης

 161. spiral architect said

  Ειρήνη υμίν! 😆
  Ποιος τον γ…. πλέον τον Βενιζέλο;
  Μπήκε στη θέση που του άξιζε.
  Η φύση απεχθάνεται τα κενά … ευτυχώς!

 162. Akate said

  157.Οι Η.Π.Α. σαν « σοσιαλιστική χώρα» λοιπόν εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική με αντίστοιχες κοινωνικές παροχές.
  To ίδιο γίνεται και στις περισσότερο(-ες) αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα στη Δανία,Σουηδία,Γερμανία,Αυστρία,Ολλανδία,Λουξεμβούργο,Βέλγιο,Γαλλία.
  Στην Ελλάδα το τελευταίο καιρό κυβερνούσαν « σοσιαλιστές» πολιτικοί εφαρμόζοντας όμως αντικοινωνική πολιτική.
  Η δυναμική των πολιτών ,στην Ελλάδα του σήμερα, δείχνει ότι θέλουν να προσαρμοσθούν και οι’Ελληνες στον σοσιαλισμό
  και στις κοινωνικές παροχές των αναπτυγμένων Ευρωπαίων και Αμερικανών.Αρκετά δύσκολο όμως σε μια χώρα
  υπερχρεωμένη που δεν έχουν το πρώτο λόγο οι πολίτες της αλλά οι δανειστές της.
  Βέβαια στις Η.Π.Α. υπάρχει η «FED» (με το Federal Reserve System) ,στην Ε.Ε. ή Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)
  και στην Ελλάδα ή Τράπεζα της Ελλάδος.
  Ανεξάρτητα λοιπόν από την εκτίμηση ,αυτοεκτίμηση,των πολιτικών ,όπως και στα προβλήματα της μεταναστευτικής πολιτικής
  ( μετανάστευση προς και από την Ελλάδα), βλέπουμε ότι το κυρίαρχο ρόλο τον έχουν πάντα οι “ εκδότες” του χρήματος.

 163. ΣΑΘ said

  @ Ντίνος [156]

  Αν, αγαπητέ, το πρόβλημα των Αγγλικών του κ. Τσίπρα περιοριζόταν μόνο στην «προφορά» που λέτε, το ‘κακό’ θα ήταν λίγο.
  Είναι αντικειμενικά προφανές ότι ο άνθρωπος έχει σοβαρό πρόβλημα με το λεξιλόγιο και ακόμα σοβαρότερο με τη γραμματική και τη σύνταξη.

  Τα Αγγλικά αυτά θα μπορούσαν, βεβαίως, να εξυπηρετήσουν μια χαρά τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός Έλληνα γόη κάπου στο Αιγαίο -ιδίως το καλοκαίρι, όχι όμως και τις ανάγκες ενός δυνάμει αυριανού πρωθυπουργού.

  Και βέβαια δέχομαι ότι το μείζον προσόν ενός πρωθυπουργού δεν είναι το να μιλά άριστα, τουλάχιστο Αγγλικά. Όμως σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

  Αν συγκρίνουμε τα προπέρσινα (;) Αγγλικά τού κ. Τσίπρα [114] με τα σημερινά του, παρατηρούμε ότι δεν έχει προοδέψει καθόλου.

  Κι όπως γράφω στο [118]:
  # Δεν τον “κατηγόρησε” κανείς για τα “κακά” Αγγλικά του. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα νομίζω ότι έγκειται στο να έχεις την ψευδαίσθηση ότι ξέρεις Αγγλικά και ότι μπορείς να τα χρησιμοποιείς επισήμως και δημοσίως, ενώ έχεις περίπου μεσάνυχτα.#

  Όσοι αγαπούν τον κ. Τσίπρα και υπολογίζουν σ’ αυτόν, καλό είναι -αντί να κλείνουν τα μάτια και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει το ταχύτερο αυτήν την [όχι αμελητέα] ανεπάρκειά του, ή αλλιώς να τον προστατέψουν και να μην τον αφήνουν να γίνεται (και να μας κάνει) διεθνώς ρεζίλι.

  Και είναι άδικο να συγκρίνονται [122] τα Γαλλικά του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τα Αγγλικά του κ. Τσίπρα.
  Ο πρώτος είχε γεννηθεί το 1907 στην (ακόμα τότε) σκλαβωμένη Μακεδονία, και είχε στην πλάτη του Βαλκανικούς, Διχασμό, Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιο, Δικτατορία, ενώ ο δεύτερος (γεννημένος το 1974) δεν είχε παρά ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία…

  Δια του λόγου το αληθές, κάθε καλόπιστος ειδικός (υπάρχουν πολλοί) ας παρακολουθήσει την πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN (1:45΄ +) κι ας αποφανθεί.

 164. spiral architect said

  Ο Ερντογάν, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Πούτιν κλπ νυν και πρώην ηγέτες γιατί δεν μιλούν αγγλικά, αλλά μιλούν στη μητρική τους γλώσσα;
  Ο Ρεχάγκελ γιατί δεν μιλούσε ελληνικά, όντας τόσα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά επικοινωνούσε με τους παίκτες και τους δημοσιογράφους μέσω του μεταφραστή-βοηθού του;
  Σωστότερο είναι, να ξέρεις τι λες έστω και αν το λες στη μητρική σου γλώσσα.
  Κλασσικό παράδειγμα ο ΓΑΠ … 🙄

 165. 163#
  Α ναι;
  Ο Ευάγγελος το 1957 γεννήθηκε, γιατί δεν έμαθε αγγλικά;

  Γιάννη Κ, ειδικά αυτούς από την σοσιαλιστική Αμερική 🙂
  Όσο αφορά τους πολιτικούς και τις κούφιες υποσχέσεις τους, όλοι εδώ κρίνονται.
  Το αν το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμόσιμο ή όχι, είναι μεγάλη κουβέντα.
  Μην ξεχνάς όμως ότι εκεί που το μνημόνιο ήταν μονόδρομος πριν λίγους μήνες για ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, τώρα όλοι θέλουν να το αλλάξουν…

  Αλλά αυτό που είναι σημαντικό και πέρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωζώνη ή τα δομικά προβλήματα του καπιταλισμού, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σύνθετο και έχει να κάνει με μια ολιγαρχία 50-100 οικογενειών που ουσιαστικά κυβερνά τον τόπο από τα παρασκήνια.
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που απέκτησε την περιουσία της η οικογένεια πίσω από το Μέγκα και το Σταρ.
  Με σπάσιμο ναυτικών αποκλεισμών του ΟΗΕ, με κλοπή εκκλησιαστικής/ κρατικής περιουσίας, αγορά τράπεζας με χαριστικές ρυθμίσεις και ομάδας ποδοσφαίρου ώστε να ασκούν πίεση στους κυβερνώντες, κλπ που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

  Αν δεν λυθούν όλα αυτά ώστε να υπάρξει ένας υγειές περιβάλλον επιχειρηματικού ανταγωνισμού, όσα μνημόνια και να πάρουμε θα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.
  Από εκεί και πέρα, όλοι μιλούν για ανάπτυξη λες και είναι κάτι από άλλο πλανήτη.
  Αν το προϊόν που παράγω στο εργαστήριό μου έχει κόστος 5 ευρώ, και το κινέζικο πωλείται δίπλα μου 0.5 λεπτά, δύο εκδοχές υπάρχουν:
  Ή προστατεύεις τις ντόπιες θέσεις εργασίας, ή αναλαμβάνεις το κόστος να συντηρείς τους ανέργους.
  Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την «ελεύθερη αγορά»( ο θεός να την κάνει) και την ίδια στιγμή η εγχώρια παραγωγή και οι Έλληνες εργαζόμενοι να είναι παρατημένοι στην τύχη τους, ε πως να το κάνουμε, δεν πάει άλλο.
  Τι πρέπει να γίνει δηλαδή, να μείνουμε όλοι άνεργοι για να κάνουμε κάτι επιτέλους;

 166. Akate said

  @163:Συνέντευξη (http://www.youtube.com/watch?v=xVTl9U3Buko) του εν ενεργεία
  πρωθυπουργού της Κίνας Web Jia Bao στο CNN.Βέβαια είναι από τις 28.09.2008.
  Λίγο αργότερα στις 03.10.2010 μίλησε (http://vimeo.com/15498730) και στη Βουλή
  των Ελλήνων πάντα στα Κινέζικα ,κατανοητά όμως από όλους (μέσω διερμηνέα) ,αξιόλογη ομιλία.
  Ακούμε (και βλέπουμε) λοιπόν ότι ο κινέζος εν ενεργεία πρωθυπουργός «μιλάει»στα Κινέζικα,όχι « Κινέζικα».
  Συμφωνόντας με τον νοικοκύρη (#115.), ότι οι πρωθυπουργοί παίρνουν μαζί τους
  στις διαπραγματεύσεις διερμηνείς, δημιουργόντας έτσι και θέσεις εργασίας(για τους διερμηνείς).
  Επαναλαμβάνω,τουλάχιστον οι Έλληνες πρωθυπουργοί να σκέφτονται και να μιλούν Ελληνικά.

 167. Αναγνώστης ο αθηναίος said

  Καλησπέρα, ο Βενιζέλος θέλει συμπαράσταση και δεν θεωρώ σωστό να τίθεται θέμα αδυναμιών στο χειρισμό ξένων γλωσσών τούτη την ώρα!!.

  Και μόνο ότι τον ..αξίωσε ο Θεός να ακούσει τον Μηταράκη να κάνει πρόταση για ντιμπέητ (το καλό) μεταξύ Τσίπρα και Σαμαρά και ένα ..δεύτερο με τους άλλους , τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον να το αποδέχεται (όπως νομίζετε και ένα και 2!!) και να έχει πιθανότητες το σενάριο, νομίζω ότι πρέπει να αντιληφθούμε το ζήτημα και να συμπεριφερόμαστε με την ανάλογη ευαισθησία.

  Δηλαδή το καλό (τη ..μητέρα των ντιμπέητ) όπου οι συντονιστές θα λένε στους 2 ..μονομάχους «πείτε μας τη γνώμη σας γιατί περιμένει ο ελληνικός λαός να σας ακούσει» να τη δει από τον καναπέ και σε αυτό που συμμετέχει να ειναι ανάμεσα σε Καμμένο και Κουβέλη και να του λένε οι δημοσιογράφοι «παρακαλώ συντομεύετε, διότι είστε πολλοί αρχηγοί» και τον Τσίπρα με τον Σαμαρά να κάνουν ..αγγαρεία.
  Δεν είναι λίγο και όσοι αισθανόμεθα ..προοδευτικοί πρέπει να επιδείξουμε την αρμόζουσα λεπτότητα και ευαισθησία.

 168. Γιαννης Κ said

  162,165.

  Τα προβλήματα διοίκησης/οικονομίας που αναφέρετε υπάρχουν παντού — Χαλιμπέρτον, Ένρον, Ζίμενς, Μπλαγκόγιεβιτς (κι ένα σωρό άλλοι κυβερνήτες του Ιλλινόι που είναι φυλακή), άγγλοι βουλευτές-φοροφυγάδες, γερμανοί εργατοπατέρες σε ταξιδάκια αναψυχής με φουλ σέρβις, γιαπωνέζοι και κορεάτες επιχειρηματίες, περιστρεφόμενες πόρτες μεταξύ διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και κυβερνητικών θέσεων, που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς.

  Καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν με άλλους συμπολίτες τους, πχ, αυτούς που τα φάγανε με κάποιον γνωστό ή αυτούς που ψηφίσανε ΧΑ, αλλά σε ένα σύγχρονο κράτος στο ίδιο καζάνι βράζουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Αν οι Έλληνες πολίτες «θέλουν να προσαρμοσθούν … στον σοσιαλισμό και στις κοινωνικές παροχές των αναπτυγμένων Ευρωπαίων και Αμερικανών» ίσως να χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν αν είναι πολίτες του ΔΙΑΣΥΝΕΧΟΥΣ κράτους, ή πελάτες του κόμματος της εκάστοτε κυβέρνησης. Και ένα τέτοιο πολιτικό ξεκαθάρισμα χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα πολιτών, που να είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί ανεξάρτητα από τα κόμματα στα οποία ανήκει.

  Πολύ διαφωτιστικό από λογοτεχνική σκοπιά είχα βρει το «A man of the people» του Chinua Achebe. Το χρησιμοποίησα σαν αναφορά με έναν Νιγηριανό για να του περιγράψω λίγο την πολιτική κατάσταση στην ελλάδα και μπήκε στο νόημα άμεσα. Επίσης ενδιαφέρον είναι το «It’s our turn to eat» της Michela Wrong για την Κένυα. Πολλά παράλληλα με την Ελλάδα (και αρκετές διαφορές βέβαια).

  γιάννης

 169. gryphon said

  165
  Tην οικογένεια Βαρδινογιαννη εννοείς ;.Αν ναί δέν ξερω εάν σέ συμφερει η αναφορα σε αυτους.Γιατι ειναι αρκετα διαδεδομενη η αποψη (αν και αυτά δέν αποδεικνύονται ευκολα) οτι αυτή η οικογενεια δηλαδη ο Βαρδής είχε μεγαλη σχεση με τήν «κατασκευη» του αρχικου Συνασπισμου τήν εποχή Κυρκου,Κωσταντόπουλου κλπ.Δέν ειναι τυχαιο οτι ο Βαρδής πηγε πρωτος πρωτος στήν κηδεια του πρωτου και διορισε προεδρο του Παναθηναικου τον δευτερο.
  Με τόν Τσίπρα δέν ξερω τι γίνεται αλλα για τό κομμα του κυρ Φώτη που λεει κι ο Βουλαρίνος οί κακες γλωσσες λενε πως ο Βαρδής παρηγγειλε τήν ίδρυση του.
  Και μπορει γενικα να έχεις δίκιο σε οσα λες για ολους αυτους αλλα αν τους πιασουμε εναν εναν σχεδόν ολο αριστερους καπιταλιστες θα βρουμε.Τον εναν με πατερα μελος τής κυβερνησης του βουνου τόν αλλο με τήν Μεγαλη Σοβιετικη Εγκυκλοπαιδεια και παει λεγοντας.

  Για τό θέμα τών αγγλικων θυμηθηκα μια βιογραφία τής Μπριζιτ Μπαρντο που είχα διαβασει περιστασιακα.
  Τήν είχαν ρωτήσει γιατί δέν μαθαινει αγγλικα για να μπορει να μιλαει καλα να παει στο Χολλυγουντ να παρει μεγαλους ρόλους κλπ.Τους απαντησε λεγοντας περιπου αν το θυμαμαι καλα, δεν με ενδιαφερει, βαριεμαι εχω καλυτερα πραγματα να κανω απο το να καθομαι να μαθω αγγλικα.
  Ηταν σαν να τους ελεγε σας εχω γραμμενους αν θελετε θα με δεχθειτε οπως ειμαι δέν προκειται να κανω κατι ιδιαιτερο για να γινω αρεστη.
  Αλλα ηταν τοτε η ομορφοτερη γυναικα τής εποχης της (και οχι μονο) και αυτο εφτανε

 170. 169#
  Και αυτό το ανακάλυψες βρε θηρίο!
  Και δεν είπες ότι η διάσπαση του ΚΚΕ έγινε στις 15 Φεβρουαρίου του 1966 στην Βουδαπέστη, δηλαδή μόλις τρείς μέρες πριν την γέννηση του Γιάννη Καλιτζάκη. Τυχαίο;
  Λοιπόν έχουμε και λέμε, ο Βαρδής έφτιαξε τον Συνασπισμό, ο Σόρος την ανανεωτική αριστερά, και ο Χαϊλέ Σελασιέ το ΚΚΕ.

 171. sarant said

  167: Πολύ γέλασα!

  168: Το πιο βασικό, και λόγω συχνότητας αλλά και επειδή είναι στις περισσότερες περιπτώσεις νόμιμο ή νομότυπο, είναι οι περιστρεφόμενες πόρτες, θαρρώ.

 172. Νίκος Μαστρακούλης said

  163: Αν συνέκρινα, ως γλωσσομαθείς, τον Καραμανλή με τον Τσίπρα, θα ήταν όντως άδικο ακριβώς για λόγους όπως αυτοί που αναφέρετε. Όμως δεν έκανα κάτι τέτοιο, δεν συνέκρινα τους δύο πολιτικούς, και επ’ αυτού σας χρεώνω με φάουλ.

  Αντ’ αυτού, υποστήριξα ότι η έλλειψη άνεσης στην ομιλία μιας ξένης γλώσσας της διπλωματίας δεν αποτελεί κρίσιμο ελάττωμα για έναν πρωθυπουργό, και έφερα τον Καραμανλή με τα γαλλικά του ως παράδειγμα.

  Εσείς επιμένετε, με αδιευκρίνιστο σκεπτικό, ότι αποτελεί κρίσιμο ελάττωμα, οπότε απλούστατα διαφωνούμε.

  Για να γίνω κατανοητός, αντίστοιχα (και, νομίζω, πειστικότερα) θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι κρίσιμο ελάττωμα για έναν πρωθυπουργό να μην ξέρει «να διαβάζει νούμερα». Δεν έχω ιδέα αν ο Τσίπρας ξέρει, όμως κατά κύριο λόγο από άλλα χαρακτηριστικά θα κρίνω την καταλληλότητά του ή μη, και όχι απ’ αυτό.

  Θεωρώ ότι η επικέντρωση στα κακά αγγλικά του Τσίπρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά κακό στυλ, αντίστοιχης ποιότητας με όσα λέγονταν παλιότερα για τη μαθητική Απονία του Έβερτ, το «γο» του Ράλλη κλπ.

 173. ΣΑΘ said

  @ Νίκος Μαστρακούλης [172]

  Αν υπήρξε «φάουλ», αγαπητέ, ήταν ακούσιο!

  Γράφετε:

  » Αντ’ αυτού, υποστήριξα ότι η έλλειψη άνεσης στην ομιλία μιας ξένης γλώσσας της διπλωματίας δεν αποτελεί κρίσιμο ελάττωμα για έναν πρωθυπουργό, και έφερα τον Καραμανλή με τα γαλλικά του ως παράδειγμα.»

  Και ελόγου μου το ίδιο έκαμα, αλλά προφανώς σας διέφυγε:
  «Και βέβαια δέχομαι ότι το μείζον προσόν ενός πρωθυπουργού δεν είναι το να μιλά άριστα, τουλάχιστο Αγγλικά. Όμως σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.» [163]

  Εν τοιαύτη περιπτώσει, όλα καλά!
  Απλώς διαφωνούμε.

  Κι αν λάβετε τον κόπο να ξαναδιαβάσετε το σχόλιό μου προσεκτικότερα, θα δείτε γιατί «υπάρχει πρόβλημα». Θα δείτε ακόμα ότι το σκεπτικό μου δεν είναι καθόλου «αδιευκρίνιστο».

  ΥΓ
  Δεν έγινε (από μέρους μου τουλάχιστον) καμία «επικέντρωση στα κακά αγγλικά του Τσίπρα», που λέτε.
  Κριτική γινόταν για τον άνθρωπο και απλώς επισήμανα μια (πάντα κατά τη γνώμη μου) ανεπάρκειά του. Δόθηκε συνέχεια και ακολούθησα.
  Εκτός κι αν ο κύριος αυτός είναι κάποιου είδους «ιερή αγελάδα» της πολιτικής, και του πρέπει μόνο λιβάνισμα.

 174. Γιαννης Κ said

  #165. Αυτό δεν ήμουνα σίγουρος κατά πόσο ήθελα να το θίξω, αλλά τελικά το αποφάσισα. Γράφεις Ντίνο:

  «Αν το προϊόν που παράγω στο εργαστήριό μου έχει κόστος 5 ευρώ, και το κινέζικο πωλείται δίπλα μου 0.5 λεπτά, δύο εκδοχές υπάρχουν:
  Ή προστατεύεις τις ντόπιες θέσεις εργασίας, ή αναλαμβάνεις το κόστος να συντηρείς τους ανέργους.»

  Γιατί μόνο δύο εκδοχές στρογγυλομάτη;; Γιατί να μην κατεβάσεις το κόστος σου στα 0.4 λεπτά;; Κι αν δεν μπορείς για το συγκεκριμένο προϊόν (μπορεί να χρειάζεται να εισάγεις πχ πρώτες ύλες ή να μην έχεις πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια), γιατί δεν παράγεις κάτι άλλο που να μπορεί να ανταγωνίζεται το κινέζικο;;

  Και η προστασία των ντόπιων θέσεων εργασίας και η συντήρηση των ανέργων έχουνε κόστος. Ποιοί θα το πληρώσουνε αυτό το κόστος και ποιό λόγο έχουνε να το κάνουνε;; Και καλά να το πληρώσουνε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη (σε εθνικό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο). Μακροπρόθεσμα όμως πως θα το κάνουνε;; Δεν έχουνε τα δικά τους προβλήματα αυτοί που αναλαμβάνουν το κόστος;;

  γιάννης

 175. bernardina said

  >Ή προστατεύεις τις ντόπιες θέσεις εργασίας, ή αναλαμβάνεις το κόστος να συντηρείς τους ανέργους.”

  Κι έτσι επανερχόμαστε στο μοντέλο του κράτους-πατερούλη, αυτού δηλαδή που εξέθρεψε όλα τα δεινά…

  Γιατί όχι: «ή προστατεύεις τις ντόπιες θέσεις εργασίας, ή αναλαμβάνεις το κόστος να συντηρείς τους ανέργους» (ανεπιθύμητα και τα δύο, ως αδιέξοδες πρακτικές) ή παράγεις κάτι εντελώς διαφορετικό; Think about it…
  Πχ, όταν ο διπλανός σουβλατζής έχει φτηνότερο (αν είναι και καλύτερο δεν μας απασχολεί) σουβλάκι από σένα, δεν ζητάς από τον μπαμπά σου να τσοντάρει για τα χαμένα έσοδα λόγω μείωσης πελατείας. Αρχίζεις να πουλάς τυρόπιτες ή κάτι άλλο. Ή και καθόλου φαγώσιμα. Με άλλα λόγια επενδύεις σε πράγματα που δεν έχει κανένας άλλος στο μαχαλά, αλλά που τα χρειάζονται οι κάτοικοί του (αν είσαι τυχερός, και οι κάτοικοι άλλων μαχαλάδων). Διαφορετικά είσαι αναγκασμένος ή να ρίξεις την ποιότητα, ή να μπαίνεις μονίμως μέσα και να δανείζεσαι, ή να απολύσεις προσωπικό ή να πας φούντο (συνήθως όλα αυτά μαζί με τη σειρά. Σου θυμίζει τίποτα;)

 176. ΣΑΘ said

  @ [174], [175]

  Συμφωνούμε!

 177. Ηλεφούφουτος said

  Εγώ πάλι γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να τσιμπάμε κι ότι η συζήτηση περί Αγγλικών του Τσίπρα ξεκινά μάλλον απ το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δώσει δείγματα κυβερνητικής γραφής, είναι όμως αδήριτος η ανάγκη να του βρεθεί κάποιο κουσούρι;
  Από ‘κει και πέρα με λίγη δημιουργική ρητορική, κατά τη δημιουργική λογιστική του Σημίτη, το φουσκώνουμε και σε «θέμα».
  Ναι λοιπόν, υπάρχει θέμα με τα Αγγλικά του Τσίπρα. Να επιληφθεί ο Νικοκύρης, με σειρά άρθρων!

 178. Μαρία said

  177 Τον πρόλαβαν άλλοι. Μέχρι και απομαγνητοφώνηση όλης της συνέντευξης έχω δει. Μιλάμε για αρρώστια.

 179. Δεν είχα δει ως τώρα τη συνέντευξη του Τσίπρα στο CNN, ούτε τον είχα ποτέ ακούσει να μιλάει αγγλικά. Τον άκουσα τώρα, και ναι, η προφορά του είναι ελληνικότατη, στη χρήση του άρθρου λίγο χωλαίνει, αλλά είναι απόλυτα κατανοητός (πολύ περισσότερο, για να πω κι εγώ μια άσχετη κακία, απ΄ό,τι λ.χ. ο Γιανναράς). Αν δεν ήταν απόλυτα κατανοητός, δεν θα του μετέδιδε αυτούσια τη συνέντευξη το CNN, χωρίς υποτίτλους ή άλλα σχόλια, δεν θα του έλεγε «I hear you loud and clear» η Αμανπούρ, και δεν θα χρησιμοποιούσε ως τίτλο επί πάνω από μισό λεπτό τις φράσεις του «With this policy we are going directly to Hell» και «We will cancel austerity measures in Memorandum». Μ’άλλα λόγια, τα αγγλικά του ήταν επαρκέστατα για το συγκεκριμένο σκοπό.
  Όλα αυτά ανεξάρτητα από το αν η γλωσσομάθεια είναι ή όχι απαραίτητο προσόν του επίδοξου ηγέτη. Θα ήταν φυσικά ανόητο ένας πολιτικός να πάει λ.χ. σε σοβαρές διαπραγματεύσεις σε μια γλώσσα που δεν κατέχει άρτια, αλλά εδώ δεν πρόκειται περί αυτού!

 180. sarant said

  179: Προφορά ελληνικότατη, ακριβώς -ακούς και καταλαβαίνεις ότι είναι Έλληνας.

 181. bernardina said

  >Προφορά ελληνικότατη, ακριβώς -ακούς και καταλαβαίνεις ότι είναι Έλληνας.

  Πρόχειρα μου ‘ρχονται στο μυαλό και καμιά δεκαριά άλλοι… 😉

 182. Ηλεφούφουτος said

  Μου θυμίζουν τη θυμηδία των δεξιών όλα αυτά, τον καιρό που πρωταναλάμβανε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ το ’81 και οι δεξιοί, μην έχοντας ακόμα τίποτα συγκεκριμένο να καταλογίσουν αλλά υποφέροντας από το νέο στιλ των κυβερνώντων, σχολίαζαν τα μουστάκια και τα μούσια τους.

 183. Νέο Kid Στο Block said

  Γουέν άι γουός ιν Ίνγκλαντ νουμπάντυ κουντ αντερστάντ μι, μπικόζ οφ μάι προυνανσουέισον!
  Μπατ εβρυμπόντυ αντερστέντς Αλέξης! 🙂

 184. Μαρία said

  Για την προφορά κοροϊδεύουν και τον Κινέζο.
  Αυτοί που έχουν ή που προσπαθούν να έχουν βρετανική προφορά είναι ο Βορίδης και Βαλιανάτος.

 185. 175#
  Μπέρναντίνα, καμιά σχέση το κρατικό τέρας που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ –ΝΔ για να διορίζουν την κομματική πελατεία τους, με αυτό που είπα για τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα.
  Για το δημόσιο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το σύστημα έχει βαλτώσει και χρειάζεται ριζικές αλλαγές.
  Το πρόβλημα είναι στον ιδιωτικό τομέα.

  Όταν λέω ότι το προϊόν που παράγω κοστίζει 5 και το εισαγόμενο 0.5, δεν αοριστολογώ, μιλώ πολύ συγκεκριμένα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου.
  Τα περί περεταίρω συμπίεσης του κόστους και τα ..σουβλάκια, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας στην καλύτερη περίπτωση.
  Εντάξει, δεν είσαι υποχρεωμένη να γνωρίζεις λεπτομέρειες, όμως:
  Όταν από 20 εργαζόμενους έχω μείνει με 1, η μόνη συμπίεση του κόστους που μπορεί να υπάρξει είναι να κλείσει η επιχείρηση.
  Πρώτες ύλες αγοράζω από εδώ όχι από το Βιετνάμ.
  Και άσε την επιχείρηση, θα προσαρμοστεί στις συνθήκες, θα περιορίσει την παραγωγή, θα κάνει εξαγωγές, θα επικεντρωθεί στην ποιότητα, κλπ.
  Αλλά ο 50χρονος ειδικευμένος εργαζόμενος που απέλυσα ο οποίος δεν μπορεί να βρει εργασία πουθενά γιατί ο κλάδος έχει ρημαχτεί, αλλά και γιατί λόγω ηλικίας δεν μπορεί να εργαστεί πχ ως ζογκλέρ σε τσίρκο, πρέπει να ζήσει.
  Και αν έχει οικογένεια, θα πρέπει να ζήσει και η οικογένειά του.
  Ρωτώ λοιπόν.
  Αν δεν υπάρχει η κρατική πρόνοια με κάποιο ταμείο ανεργίας και κάποια προοπτική να ξαναβρούν εργασία, τι θα κάνουν όλες αυτές οι στρατιές ανέργων για να ζήσουν;
  Θα κλέψουν ή θα μεταναστεύσουν;
  Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος, σε ποιανού λαϊκιστή απατεώνα πολιτικού την αγκαλιά θα πέσει, και θα μας παρασύρει όλους σε περιπέτειες;

  Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να βοηθηθεί η ντόπια επιχειρηματικότητα και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, διαφορετικά η κοινωνία θα καταρρεύσει.
  Για παράδειγμα, μου έλεγε ένας Δανός φίλος προχθές ότι το κράτος εκεί δίνει οικονομικά κίνητρα σε όποιες επιχειρήσεις δεν μεταφέρουν στο εξωτερικό θέσεις εργασίας.
  Κάτι πρέπει να γίνει τέλος πάντων, γιατί τον Κινέζο δούλο δεν υπάρχει περίπτωση να τον ανταγωνιστούμε.
  Ας το ονομάσουν προστατευτισμό, περιορισμό εισαγωγών, όπως θέλουν, πάντως κάτι πρέπει να γίνει.

 186. LandS said

  Την περίοδο της δικτατορίας στο Λονδίνο, η κ. Ελένη Βλάχου, ήταν η άτυπη εκπρόσωπος τύπου της Αντιδικτατορικής Επιτροπής. Κάθε βδομάδα,που λέει ο λόγος, είχε και μια παρουσία στη τηλεόραση του BBC, είτε για δήλωση, είτε για σχόλιο, αρκετές φορές και συνεντευξιαζόμενη.
  Μου έδινε την εντύπωση ότι επίτηδες τόνιζε την ελληνική της προφορά, και ότι επίτηδες χρησιμοποιούσε «ελληνική» σύνταξη.
  Εντάξει, ο Τσίπρας δεν έχει την μόρφωση, την κουλτούρα ή τη γλωσσομάθεια της Ελένης Βλάχου, και άρα οι ελληνικούρες του στην Αρμανπούρ, δεν ήταν επίτηδες. Όμως αναρωτιέμαι αν έκαναν κακό και σε ποιον.

  Παρεμπ. Τα αγγλικά του Σημίτη, ήταν χειρότερα από τα Ενληλνικά του.

 187. Γιαννης Κ said

  #185.

  1. «Για το δημόσιο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το σύστημα έχει βαλτώσει και χρειάζεται ριζικές αλλαγές.»

  Αυτές οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν απολύσεις και ελαττώσεις μισθών-συντάξεων-ασφάλισης. Που θα βρούνε δουλειά, πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;;

  2. «Αν δεν υπάρχει η κρατική πρόνοια με κάποιο ταμείο ανεργίας και κάποια προοπτική να ξαναβρούν εργασία, τι θα κάνουν όλες αυτές οι στρατιές ανέργων για να ζήσουν;»

  1 και 2. Θα αλλάξει η παραγωγή και θα ελαττωθεί η κατανάλωση. Αυτό θα πάρει χρόνο, είναι ήδη πολύ επώδυνο, θα είναι μάλλον ακόμη περισσότερο. Αυτά θα συμβούν, το πως δεν το ξέρω. Είναι καίρια ερώτηση για μάγους φαντάζομαι.

  «Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος, σε ποιανού λαϊκιστή απατεώνα πολιτικού την αγκαλιά θα πέσει, και θα μας παρασύρει όλους σε περιπέτειες;»

  Από αγκαλιά σε αγκαλιά πάει εδώ και τόσα χρόνια, και έχουμε ήδη παρασυρθεί στην περιπέτεια.
  Τα ελλείματα (προϋπολογισμού, ταμειακό, εμπορικό) βγάζανε μάτι εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Κάποιους πολιτικούς (πχ Γιαννίτσης) που προσπάθησαν να ξεκινήσουν να τα αντιμετωπίσουν, τους φτύσαμε. Ως και παροιμίες βγάλαμε, «Θα γίνει του Γιαννίτση».

  «Για παράδειγμα, μου έλεγε ένας Δανός φίλος προχθές ότι το κράτος εκεί δίνει οικονομικά κίνητρα σε όποιες επιχειρήσεις δεν μεταφέρουν στο εξωτερικό θέσεις εργασίας.»

  Μετά την Ιρλανδία και τη Σουηδία, η Δανία σαν μοντέλο. Αλλά μακριά το Μπανγκλαντές ή η Βουλγαρία.

  «Κάτι πρέπει να γίνει τέλος πάντων, γιατί τον Κινέζο δούλο δεν υπάρχει περίπτωση να τον ανταγωνιστούμε.»

  Γιατί «δούλος» ο Κινέζος;; Δεν τα υποχρεώνει κανείς τα κοριτσόπουλα και τα αγόρια να αφήνουν τα χωριά τους και να λειώνουνε στα καμίνια του Σενζέν και τις φάμπρικες της Σαγκάης. Μια χαρά θα μπορούσανε να κάτσουνε αραχτοί και αραχτές στο χωριό τους (άνευ επιδοτήσεων βέβαια), και αρκετοί/ες το κάνουνε. Και νάσαι σίγουρος ότι κι αυτοί προτιμούνε να χαζολογάνε στις καφετέριες (άντε τσαγάδικα) και να σουλατσάρουνε στα πάρκα. Αλλά φιλοδοξούν για κάτι καλύτερο και δουλεύουνε και σκίζονται.

  «πάντως κάτι πρέπει να γίνει»

  Κάποιος μάγος θα βρεθεί, δε μπορεί. Κάποια νέα αγκαλιά.

  γιάννης

 188. spiral architect said

  Τα πρόβατα τελικά μπήκαν στο μαντρί:
  – Πλεύρης και Ανατολάκης δεν παίζουν πλέον τον χοντρό Γιωργάκη. Μπήκαν στην ανανεωμένη ομάδα του Σαμαροντόρα.
  – Ο έτερος Καππαδόκης διαφημιστής ψυχανεμίζεται πολιτική χωρίς πολιτικούς παρέα με το Μάνο Δύσκολο προϊόν.

  Μπορείς μετά να μην πολιτικολογήσεις σε ένα φιλολογικό ιστολόγιο; 🙄

 189. Γιάννη, πολλά λόγια χωρίς ουσία.
  Από διαπιστώσεις χόρτασα, απαντήσεις θέλω.
  Όσο για την Κίνα, κάτσε να πάς πρώτα να δεις με τα ματάκια σου τι καλά που περνάνε, και τα ξαναλέμε.

 190. Γιαννης Κ said

  #189.

  «Από διαπιστώσεις χόρτασα, απαντήσεις θέλω.»
  Συντονίσου και οργανώσου με συμπολίτες σου, ανεξαρτήτως κόμματος, σε δίκτυα αλληλοσυμπαράστασης. Πολύς κόσμος το κάνει ήδη, μου το λένε φίλοι, το διαβάζω και στα νέα. Με άλλα λόγια μην περιμένεις λύσεις από μάγους, αλλά από τον εαυτό σου και τους συμπολίτες σου.

  «Όσο για την Κίνα, κάτσε να πάς πρώτα να δεις με τα ματάκια σου τι καλά που περνάνε, και τα ξαναλέμε.»
  Έχω πάει, και ξέρω προσωπικά κόσμο διάφορων ηλικιών που έχει δουλέψει και δουλεύει στις φάμπρικες. Το κατά δύναμιν κάνουν με τις ευκαιρίες και δυνατότητες που έχουν. Τι θέλεις να ξαναπούμε;;

  γιάννης

 191. Γιώργος Πρίμπας said

  http://www.aristerovima.gr/details.php?id=2651

  [Για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κατακραυγή για τις αυτοκτονίες, αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις, η εταιρεία τύλιξε τα πολυώροφα κτίρια των εργοστασίων και τους κοιτώνες με… δίχτυα, ώστε οι επίδοξοι αυτόχειρες να παγιδεύονται σαν ψάρια, ενώ όπως είχε γραφτεί το 2010, αναγκάζει τους νεοπροσληφθέντες να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή τους, ώστε οι συγγενείς τους να μην μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση σε περίπτωση αυτοκτονίας (στην Ελλάδα πολλές γυναίκες, προκειμένου να προσληφθούν, δηλώνουν υπευθύνως στον εργοδότη τους ότι δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, δηλαδή να φέρουν στον κόσμο μια καινούργια ζωή…)]

  To παραμύθι για το κόστος εργασίας.

  Στην Κίνα στη φοξτον εργάζονται για 200-300 δολάρια το μήνα και η apple ανακοίνωσε ότι έχει σωρεύσει 100 δις δολάρια http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=449369 τα οποία δεν ξέρει τι να τα κάνει.
  Πριν λίγους μήνες γράφτηκε ότι σε ένα ΔΣ της εταιρίας στις ΗΠΑ ένα μέλος πρότεινε να αγοράσουν την Ελλάδα (!).http://www.protothema.gr/world/article/?aid=179212

  Η φοξτον απασχολεί 1.000.000 εργαζόμενους.
  Αν το ίδιο εργοστάσιο ήταν σε μία ευρωπαϊκή χώρα με μέσο μισθό 1.300 ευρώ
  Θα είχαμε μία επιβάρυνση (χοντρικά) 1,1 δις ευρώ το μήνα ή 13-14 δις ευρώ το χρόνο δηλαδή το πλεόνασμα που δεν ξέρει τι να κάνει σε 7-8 χρόνια!!

  ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
  ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

  ΥΓ. για την ανάγκη προστατευτισμού είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ (το έχω γράψει και άλλες φορές)

 192. Chris said

  Συμφωνώ με τον Γιάννη. Έχω δουλέψει σε αντίστοιχη χώρα της Άπω Ανατολής και οι άνθρωποι στα χωριά τους περνάνε μια χαρά, μόνο που για να αγοράσουν το καινούριο i πρέπει να δουλέψουν για χρόνια. Στις πόλεις βέβαια των 10000000 είναι δούλοι.
  Ομοιότητα βέβαια και με την Ελλάδα, ποιός αρνείται ότι μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πρωτεύουσας;
  Εσύ Ντίνο έχεις πάει στην Κίνα και γνωρίζεις πως περνάνε οι κάτοικοι, ή τα βλέπεις στο νετ και τα μεταφέρεις;

 193. 190#
  Τι ‘συντονίσου’ και ‘οργανώσου’, εγώ είμαι το θέμα ή οι στρατιές των ανέργων;
  Τι θα του πεις του άλλου που βρέθηκε άνεργος λίγα χρόνια πριν πάρει σύνταξη «συντονίσου και οργανώσου»;

  Όσο για την Κίνα, ναι, το κατά δύναμιν κάνουν.
  Και στην Ινδία το κατά δύναμιν κάνουν, ε και;
  Επειδή κάνουν ‘το κατά δύναμιν’ σημαίνει ότι δεν ζουν σαν δούλοι, όταν εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα, άντρες γυναίκες παιδιά, για να αγοράζουμε εμείς τα Nike μας φτηνά;

  192#
  Και στην Ινδία και στο Πακιστάν, στο Νεπάλ, στην Ταϊλάνδη και αλλού.
  Οι δικές μου εικόνες είναι της πείνας και της δυστυχίας, από εκεί και πέρα ότι καταλαβαίνει κανείς.

 194. Κύριε Πρίμπα, τώρα είδα το σχόλιό σας.
  Ελπίζω να το είδανε και οι υπερασπιστές του Ασιατικού εργασιακού παράδεισου …

 195. Γιαννης Κ said

  #193.

  «Τι θα του πεις του άλλου που βρέθηκε άνεργος λίγα χρόνια πριν πάρει σύνταξη «συντονίσου και οργανώσου»; »
  Αν έχεις οργανώσει δίκτυο συμπαράστασης τον βοηθάς όσο μπορείς. Αν δεν έχεις, ξεκινάς να το οργανώσεις.
  Μην περιμένεις από κράτος-πατερούλη, άσχετα με το τι σου τάζουν οι επίδοξοι μάγοι για να τους αγκαλιάσεις. Σήμερα πιά, από που να τα βρει το κράτος τα λεφτά, από ποιούς να τα πάρει;;

  Στα υπόλοιπα περί συνθηκών εργασίας στην Κίνα (για άλλες χώρες δεν ξέρω αρκετά), επαναλαμβάνω, κανείς δεν τους υποχρεώνει να πάνε να δουλέψουνε έτσι. Το ζήτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί είναι διατεθειμένος ο κινέζος, ο βούλγαρος, ο μπαγκλαντεσιανός να δουλέψει για τέτοιους μισθούς και συνθήκες;; Άνθρωπος δεν είναι κι αυτός;;

  Ή μήπως οι έλληνες έχουνε διαφορετικές ανάγκες από τους κινέζους;;

  γιάννης

 196. Γιάννη αυτό δεν είναι απάντηση.
  Εγώ δεν είμαι το κράτος να διοργανώνω εράνους, συσσίτια, σχολεία, νοσοκομεία, να ταΐσω ένα εκατομμύριο άνεργους, γιατί κάποιοι ‘έξυπνοι’ πολιτικοί επιτρέψανε σε κάποια φιλαράκια τους να κερδοσκοπούν στην πλάτη του Έλληνα εργαζόμενου, και τώρα σφυρίζουν αδιάφοροι.
  Τα περί πατερούλη να τα πεις αλλού, σε κάνα αμερικανάκι, στην Ευρώπη υπάρχει κράτος πρόνοιας έστω με τις αδυναμίες του.

  Ο Κινέζος ή ο Ινδός δουλεύει σαν σκλάβος για χίλιους δυο λόγους, πχ εγκλωβισμένος σε θρησκευτικές δεισιδαιμονίες, φυλετικές κάστες, κλπ, αλλά το πιο σημαντικό, δουλεύει σαν σκλάβος για να μην πεθάνει της πείνας μια που δεν υπάρχει εκεί καμιά κρατική πρόνοια.
  Δουλεύεις τρώς, δεν δουλεύεις πεθαίνεις.
  Αυτό θέλουμε και για εμάς;
  Στο φινάλε και ο Κινέζος κάποτε θα αρχίζει σιγά σιγά να απαιτεί εργασιακά δικαιώματα, οι πολυεθνικές αργά ή γρήγορα θα ψάξουν αλλού για εργαζόμενους/σκλάβους.
  Σήμερα είναι ο Κινέζος εργάτης/δούλος, αύριο ο Βιετναμέζος, μεθαύριο ο Κενυάτης, κλπ.

  Ο δυτικός κόσμος, που κομμάτι του κουτσά στραβά είμαστε και εμείς, πέρασε και θυσίασε πολλά για να μπορεί ο σημερινός πολίτης να έχει εργασιακά αλλά και πολιτικά δικαιώματα.
  Ε λοιπόν, δεν θα επιστρέψουμε στο 1800 γιατί μερικοί κοπρίτες αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας τους δυστυχισμένους αυτού του πλανήτη.
  Εγώ μπορώ να ζήσω χωρίς Nike, η Nike μπορεί να ζήσει χωρίς πελάτες;

 197. Γιαννης Κ said

  #196. Όταν αναφέρομαι σε κράτος-πατερούλη, αναφέρομαι στην προσωπική μας σχέση με το κράτος. Αυτό το κράτος προνοίας που λες εσωτερικεύεται μέσα από ιδεολογικούς μηχανισμούς και γίνεται κομμάτι μας και έχουμε συναισθηματικά φορτισμένες προσδοκίες από δαύτο. Κι όταν η ζεστή αγκαλιά του κράτους κρυώσει και δεν έχει γάλα να μας βυζάξει (άντε, κάντο κράτος-μανούλα), ξεμένουμε πικραμένοι κι έρημοι.

  Αφήνοντας την ιδεολογική διάσταση του κράτους-προνοίας στην πάντα και δούμε το κράτος σαν κοινωνικό εργαλείο, η πρώτη ερώτηση θα ήτανε ΠΟΣΕΣ εισφορές μαζεύει κι έχει μαζέψει αυτό το κράτος για να κάνει όλα αυτά που του ζητάς. Αυτός είναι προβληματισμός σε όλες τις χώρες με κράτη προνοίας, αμερικής συμπεριλαμβανομένης. Τα νούμερα δεν μας χαμογελούν αγαπητέ Ντίνο. Ούτε στην αμερική, ούτε στην ιαπωνία, ούτε και στην ελλάδα. Οι εισφορές (μαζί κι οι μελλοντικές) είναι πολύ λιγότερες των υποσχέσεων που έχει μοιράσει το κράτος προνοίας. Τα αποτελέσματα τα ζείτε στην Ελλάδα, τα ζούμε στην αμερική, τα ζούνε στην ιαπωνία (από χρόνια πριν από το τσουναμι έχουνε τις στρατιές των αστέγων τους). Κι όταν λιγοστεύουν τα έσοδα του κράτους, βαθαίνει κι η δυστυχία των πιό ευάλωτων συμπολιτών.

  Αν θέλεις να βοηθήσεις τους συμπολίτες σου, όσο μπορείς, τους βοηθάς. Προτιμάς να περιμένεις κάποιο μάγο να τους βοηθήσει αυτός; Περίμενε.

  «Ο Κινέζος ή ο Ινδός δουλεύει σαν σκλάβος για χίλιους δυο λόγους, πχ εγκλωβισμένος σε θρησκευτικές δεισιδαιμονίες, φυλετικές κάστες, κλπ, αλλά το πιο σημαντικό, δουλεύει σαν σκλάβος για να μην πεθάνει της πείνας μια που δεν υπάρχει εκεί καμιά κρατική πρόνοια.»

  Ποιός σου είπε ότι η Κίνα δεν έχει κρατική πρόνοια;;; Που τα βρίσκεις αυτά βρε Ντίνο;; Και συντάξεις, και δημόσια περίθαλψη έχουνε.

  «Δουλεύεις τρώς, δεν δουλεύεις πεθαίνεις.»

  Μα δεν πεινάνε στην Κίνα. Ενώ στην αμερική πεινάνε (κάπου 15% νομίζω, αλλά και με ένα 30%+ παχύσαρκων)

  «Ε λοιπόν, δεν θα επιστρέψουμε στο 1800 γιατί μερικοί κοπρίτες αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας τους δυστυχισμένους αυτού του πλανήτη. Εγώ μπορώ να ζήσω χωρίς Nike, η Nike μπορεί να ζήσει χωρίς πελάτες;»

  Μα κι οι Κινέζοι δέχθηκαν να εργαστούνε. Και τα δικαιώματα που λες τα παλεύουνε. Αλλά αν αποκτήσουνε οι Κινέζοι τα δικαιώματα που λες, και το βιωτικό επίπεδο που θέλεις εσύ για πάρτη σου, νομίζεις ότι αυτό ειναι καλό ή κακό για σένα;; Τόχεις σκεφτεί;;;

  Κι άσε τη Nike και τις γαργαλιέρες στην άκρη. Μπορείς να ζήσεις χωρίς φάρμακα, χωρίς ηλεκτρονικά, χωρίς μηχανές, χωρίς μέταλλα, χωρίς πετρέλαιο;; Ή όλα θα τα φτιάξεις στην ελλάδα;;
  Καλά να θέλει προστατευτισμό ένας αμερικανός ή ινδός ή κινέζος με τις τεράστιες χώρες και οικονομίες και πηγές. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, πρέπει να εμπορευθεί.

  γιάννης

 198. spiral architect said

  Καλώς ορίσατε στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο.

 199. Απίστευτο γέλιο από τo 1:18 και μετά!

 200. E όχι και «απίστευτο γέλιο»! Γέλιο επιπέδου Ράδιο Αρβύλα, ναι, αλλά τι σχέση έχει με την πραγματικότητα;

 201. Γιάννη, θέλω τους Κινέζους και όλους τους λαούς της γης, να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς -όταν αυτοί τα διεκδικήσουν βέβαια- και όχι το αντίστροφο δηλαδή να γίνουμε όλοι σκλάβοι στο όνομα των αγορών.
  Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους είναι το μέλλον αυτού του κόσμου, και όχι τα εφιαλτικά σενάρια που μας θέλουν όλους σκλάβους.
  Όσο αφορά το Κινεζικό κράτος πρόνοιας ή το Ινδικό, όπως σου προείπα να πας να τα πεις σε κάνα αμερικανάκι που δεν έχει βγει έξω από τα σύνορα του Αίνταχο.

  Από εκεί και πέρα, η μόνη πρόταση που κατάφερες να ψελλίσεις για το μέλλον των ανθρώπων αυτού του τόπου είναι το ‘συντονίσου και οργανώσου’.
  Θα συντονιστούμε και θα οργανωθούμε Γιάννη, και θα δώσουμε μια καλή απάντηση στις κάλπες σύντομα.
  Αυτός ο τόπος επιβίωσε από πολέμους πείνα, κατοχή, χούντες, και θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον όσο και αν κινδυνολογούν μια χούφτα νεοφιλελεύθεροι απατεώνες.

  Αυτά, καλή σου τύχη στο Αμέρικα

 202. Μα, σάτιρα είναι, Άγγελε! Μια καρικατούρα της πραγματικότητας με τις υπερβολές της! Δεν είναι δα να το πάρουμε και στα σοβαρά! Κι εν πάση περιπτώσει, το χιούμορ είναι σίγουρα μια καθαρά υποκειμενική έννοια… 🙂

 203. Μαρία said

  Κίνα: Πληθαίνουν οι θάνατοι λόγω υπερεργασίας
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=457668

  Έχω δει συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ για το θέμα του ρεπορτάζ αλλά και για την αγροτική έξοδο απ’ τις φτωχές επαρχίες που δεν είναι βέβαια επιλογή.
  Να προσθέσω οτι στις ίδιες επαρχίες απο τότε που η παιδεία δεν είναι δωρεάν υπάρχουν παιδιά που δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο. Για τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια δεν το συζητάμε.

 204. Το λινκ σου, Μαρία, μου έφερε στο νου το φαινόμενο του Karoshi στην Ιαπωνία.

 205. Μαρία said

  204 Και μένα το ίδιο. Πώς να λέγεται άραγε στα κινέζικα;

 206. Έτσι. 😉

 207. 過勞死

 208. Και ακούγεται, για να μην σας μείνει η απορία, κάπως σαν κουαν-χάο-σι. Για μεταφορά του ιαπωνικού το κόβω.

 209. Νέο Kid Στο Block said

  Ωραία (λέμε τώρα..) τα σινο-ιαπωνικά, αλλά στην Ευρώπη λέγεται «Arbeit macht frei»

 210. Στα Καντονέζικα πάντως ακούγεται κάπως έτσι:
  Θε-λω ρε-πο

 211. Akate said

  209.Pfui ,ντροπή, θυμίζει Dachau http://www.annefrankguide.net/en-us/content/dachau2-a-foto.jpg

 212. Μαρία said

  Δύτη, είσαι φοβερός!

  Ένα απ’ τα ντοκιμαντέρ που είδα, το Τσάινα μπλου. Στο γιουτιούμπ υπάρχουν αποσπάσματα. Οι εργάτριες μένουν μέσα στο εργοστάσιο αλλά όταν έχουν να παραδώσουν, τις παίρνει ο ύπνος πάνω στη στοίβα απ’ τα μπλουτζήν, που προορίζονται για Αμέρικα.
  http://www.imdb.com/title/tt0478116/plotsummary

 213. ppan said

  Συνήθως η μεταφορά γίνεται από τα κινέζικα στα γιαπωνέζικα. Ίσως προϋπήρχε του καρόσι.

 214. Ακούγεται σαν καρόσι όμως, και το καρόσι (λέει η βίκι) είναι γιαπωνέζικη λέξη: which can be translated literally from Japanese as «death from overwork»,

 215. Μαρία said

  Απο ένα άλλο δείτε το συνωστισμό στο σταθμό στο 1:47
  http://www.imdb.com/video/imdb/vi2428765209/

 216. Νέο Kid Στο Block said

  211. Δεν κατάλαβα. Η ντροπή είναι δική μου ή των σύγχρονων σκλαβεμπόρων; τεςπα..

 217. ppan said

  Είναι περίεργη η σχέση που έχουν τα γιαπωνέζικα με τα κινέζικα. Εννοώ ότι τα ιδεογράμματα είναι κινέζικα και απώς η προφορά αλλάζει, οπόταν μιλάμε για αντιδάνειο, όχι; Δεν είμαι ειδική βέβαια..

 218. Τι να πω, εδώ τελειώνουν και οι δικές μου (κλεμμένες) γνώσεις.

 219. Εκτός αν κι αυτό είναι ελληνικής προέλευσης, από το «με πάει καρότσι». 😉

 220. Akate said

  216.Ακριβώς αυτό ,σύγχρονα «Dachau» χωρίς ντροπή και αξία για την ανθρώπινη ζωή.

 221. Γιαννης Κ said

  #206-208.
  Τα ιδεογράμματα σωστά Δύτα, προφέρεται όμως προς το γκούο-λάο-σί.
  Οι πηγές μου λένε επίσης, ότι όπως και το καρόσι, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τύπους-μάνατζερ σε θέσεις γραφείου που σκοτώνονται στη δουλειά, και πάνε από το στρές. Όπως και για τους γιαπωνέζους δηλαδή.

  #217. Το καρόσι είναι γιαπωνέζικο, τα κάνζι των γιαπωνέζων είναι κινέζικης προέλευσης, αλλά οι γιαπωνέζοι έχουνε και συλλαβητήρια — hiragana και katakana. Γιαπωνέζοι-κινέζοι μπορούνε να συννενοηθούνε γραπτώς με τα κάνζι — το έχω δεί επανειλλημένα.

  #203. Η παιδεία συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας είναι δωρεάν στην Κίνα. Για πανεπιστήμιο δίδακτρα. Αλλά και για την δευτεροβάθμια για τα καλά σχολεία χρειάζονται ή δίδακτρα ή συνεισφορές.

  Η μετανάστευση των νέων από επαρχία σε πόλεις στην Κίνα είναι ελεύθερη επιλογή γιατί, όπως έγραψε κι ο Chris, οι νέοι ψάχνουνε για ευκαιρίες και θέλουνε τα μετρητά.

  Οι πηγές μου πάντως προσέθεσαν και οι έλληνες και οι αμερικανοί να κοιτάμε τα χάλια μας, και να αφήσουμε τους κινέζους στην ησυχία τους. Πήρανε και μένα τα σκάγια :-(.

  γιάννης

 222. Chris said

  #217 Για τη σχέση μεταξύ κινέζικων και γιαπωνέζικων, όπως μου έχουν πει κάτοικοι της περιοχής, αν γνωρίζεις κινέζικα τότε εύκολα μαθαίνεις γιαπωνέζικα, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.
  Για όσους νομίζουν ότι μπορούν να γνωρίζουν την ποιότητα ζωής των κινέζων από μερικά ντοκιμαντέρ που είδαν, συστήνω να πάνε για μερικούς μήνες στην Κίνα για να διαπιστώσουν την εγκυρότητά τους.
  Δεν έχω πάει στην Κίνα, αλλά δεν μπορώ να έχω άποψη από διάφορα που κυκλοφορούν στο νετ και στην τηλεόραση, εκτός και αν τα δω με τα ίδια μου τα μάτια.
  Για να το θέσω αλλιώς, τι άποψη έχει για εμάς ένας Κινέζος, ο οποίος το πολύ να ήρθε εδώ μερικές μέρες μόνο για τουρισμό;

 223. ΣΑΘ said

  Πώς εξηγείται, ωρέ παιδιά, να αρνείται ο κ. Oland να δεχτεί τον κ. Τσίπρα λόγω, λέει, «πρωτοκόλλου»,
  ενώ δέχεται επί 40΄ τον κ. Βενιζέλο;

  Μπορεί κάποιος ειδήμων να μας εξηγήσει;

  Μήπως δεν ήταν απλώς θέμα πρωτοκόλλου, αλλά ο κ. Oland[reou] (!!) ήθελε να στείλει προς τον φουριόζο Αλέξιο κάποιο μήνυμα;

  Γιατί αν είναι έτσι, τζάμπα ο ενθουσιασμός και οι ελπίδες.

 224. ppan said

  Κύριε ΣΑΘ μου, τον καψερό τον Ολάντ τονε γράψατε -όπως τον γράψατε- φράγκικα για να μην τον αναγνωρίζει ούτε η μάνα που τον γέννησε; Κι όλα αυτά επειδή δέχτηκε τον Βενιζέλο; Ας είμαστε άνθρωποι παναπόλα (μόλις διάβασα ένα «ωσεπιτοπλείστον» στον μαλλιαρό Παπαρρηγόπουλο και έχω ανέβει)

 225. τυφλόμυγα said

  #223, Ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Τσίπρας μπορούν να απαιτήσουν να δουν τον Ολάντ. Ο Ολάντ μπορεί να δεχτεί όποιον θέλει.

  Τα ελληνικά ΜΜΕ, και ειδικά το Μέγκα, μάλλον θα θριαμβολογήσουν για την συνάντηση Ολάντ – Μπένι. Και ναι, κτγμ, ο Ολάντ στέλνει μήνυμα. Όμως, πιστεύω πως, τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθοδική πορεία του Πασόκ.

  Σίγουρα θα θριαμβολογήσουν και τα κόμματα. Και το Πασόκ για την συνάντηση Ολάντ – Μπένι. Και ο Σύριζα για το ευρωπαϊκό ταξίδι του Τσίπρα.
  Για το Πασόκ έγραψα. Για τον Τσίπρα δεν βρίσκω θετική την άγνοιά του για στοιχειώδεις κανόνες άσκησης πολιτικής και διπλωματίας. Αυτό είναι για μένα το πρόβλημα του Τσίπρα και όχι τα αγγλικά του.

 226. Τζουτζούκος said

  Σύμφωνα με τον Βούτση πάντως σήμερα, αν αποτύχει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (με νικητή Σύριζα στις εκλογές), θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο ΓΑΠ θα πρέπει να χει σκάσει στα γέλια. Κι εδώ που φτάσαμε ίσως το δημοψήφισμα είναι ο μοναδικός τρόπος για να σοβαρευτεί ο Σύριζα και να πει καθαρά ποιο είναι το οικονομικό του πρόγραμμα. Για το θεό, σε ένα μήνα είναι πολύ πιθανό να κυβερνήσει. Με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει σαφές ποιο δρόμο ακουλουθάμε, αν αποτύχει η επαναδιαπραγμάτευση. Γιατί φαντάζομαι ότι η αποτυχία αυτή υπάρχει ως σενάριο.

 227. sarant said

  225 και πριν: Hollande από την Ολλανδία. Οι πρόγονοί του ήταν Ολλανδοί καθολικοί.

  226: Όλοι ψάχνοντας πάνε, είναι αλήθεια.

 228. Γιαννης Κ said

  #226. Σύμφωνα με τους αγγλοσάξονες σχολιαστές, οι Γερμανοί τουρίστες φαίνεται να περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

  http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/05/22/1011101/tourist-trapped-in-the-greek-bailout/

  γιάννης

 229. Immortalité said

  @223 Γιατί τα θαυμαστικά στο Ολαντρέου;Όταν το λέγανε οι Γάλλοι ήταν εντάξει; Νομίζετε ότι ο Τσίπρας το φαντάστηκε; Δείτε το βιντεάκι, ακόμα κι αν δεν σας βοηθάνε τα γαλλικά σας, αν το ψηλώσετε τέρμα ακούγονται τα ελληνικά από πίσω.

 230. ΣΑΘ said

  @ Immortalité [229]

  Γαλλικά δεν γνωρίζω.

  Ο τύπος «Olandreοu» (sic) κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και από εκεί τον πήρα.

  Κυκλοφορεί επίσης η παρακάτω δήλωση του κ. Τσίπρα.

  # Είναι δικαίωμά του [του κ. Ολάντ] να δέχεται με βάση το Πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κρατών, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά.
  Διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά κάποιον που θα την αλλάξει. Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας «Ολαντρέου» και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα # (!!!)

  Ως προς τα θαυμαστικά τώρα:

  «Ολαντρέου» απεκάλεσαν τον Ολάντ οι Γάλλοι πολιτικοί του αντίπαλοι. Γούστο και καπέλο τους να τον αποκαλέσουν ακόμα και «καραγκιόζη» !

  Είναι όμως, λέω ελόγου μου, βλακώδες (αν δεν είναι απαράδεκτο και εγκληματικό) να τον αποκαλεί έτσι (και μάλιστα στο Παρίσι!) ένας ξένος, ο οποίος μάλιστα εκμεταλλεύεται ήδη τον καινούριο αέρα που έφερε στην Ευρώπη η εκλογή Ολάντ και ο οποίος (ξένος) μπορεί αύριο ως πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας να έχει ανάγκη μεγάλη αυτόν τον «Ολαντρέου».
  Εξίσου ανόητη, αγενή αλλά και άφρονα βρίσκω την αναφορά του ινδάλματός σας στον ηττημένον Σαρκοζί.

  Το «μυρμήγκι», λέει παλιά παροιμία, «άμα είναι να χαθεί, φτερώνει [βγάζει φτερά]» ….

  Ο κ. Τσίπρας δεν ανήκει πια στον εαυτό του και στους «δικούς» του. Και γι’ αυτό πρέπει να προσέχει πάρα πολύ τι λέει και τι κάνει.

 231. Immortalité said

  @230 του ινδάλματός σας
  Μα πώς καταλάβατε ότι έχω την γιγαντοαφίσα του από τη Σούπερ Κατερίνα πάνω από το κρεβάτι μου;
  Να είστε καλά, πολύ γέλασα πάντως 😀


 232. Μια χαρά είναι οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες, Μην ακούτε τον Καμμένο. ‘Εχει καεί αυτός στο χυλό και θα καεί και στο γιαούρτι.

 233. ΣΑΘ said

  @ Immortalité [231]

  Μα, αγαπητή μου, «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει».
  Ή αλλιώς: «Βλέπετε μάτια, ή να σας βγάλω;»

  (Μόνο που δεν εννοούσα «γιγαντοαφίσα» αλλά μενταγιόν!)

  ΥΓ
  Σας έταξαν (αλλού) ένα βεργάδι για μια διάλεξη για τις «φατσούλες», και δεχτήκατε.
  Να σας τάξω κι ελόγου μου ένα μπλιόρ’ να μου μάθετε πώς εισάγουμε την πλάγια γραφή;

 234. sarant said

  Ιμόρ, κοπάδι θα αποκτήσεις 🙂

 235. τυφλόμυγα said

  #233γ http://lexitypos.wordpress.com/2007/07/21/210707/

 236. Immortalité said

  @234 Μπα, δε βλέπεις μερικές μερικές πάνε να μου το φάνε 😛

  @233 Αγαπητέ, ελπίζω να σας κάλυψε η αγαπητή συσχολιάστρια. Πάντως αν βαριέστε να τα γράφετε με το χέρι και χρησιμοποιείτε φάιαρφοξ μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτό Visit W3Schools. Και αυτά για τα μενταγιόν μην τα λέτε πολύ δυνατά, αφενός είναι ντεμοντέ και αφετέρου μπορεί κανείς να νομίσει ότι με έχετε δει από πολύ κοντά και δεν κάνει να με εκθέσετε 😉

 237. ΣΑΘ said

  test

 238. ΣΑΘ said

  @ Sarant [234]

  Καλό!

  Μόνο που ταξίματα σαν κι αυτά έχουν κατά κανόνα να κάνουν με σφαχτά (και όχι με ζωντανά ζώα).

  @ Τυφλόμυγα [235]

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είστε θησαυρός*!
  Όπως βλέπετε, το έθεσα κιόλας σε εφαρμογή.

  @ Immortalité [236]

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είστε θησαυρός**!

  Ως προς το «μενταγιόν», έκρινα με τα δικά μου μέτρα ο άθλιος…
  Ήμαρτον!
  Όποιο επιτίμιο και να μου επιβάλετε, θα το δεχτώ ευχαρίστως.

  * =θησαυρός 1
  **=θησαυρός 2

 239. Αρκεσινεύς said

  230. ΣΑΘ, παραλλαγή της παροιμίας που ανάφερες:

  Άμα ο Θεός θέλει να καταραστεί το μερμήγκι, του δίνει φτερά να πετάξει. (για να το φάνε τα πουλιά)

 240. Νέο Kid Στο Block said

 241. Νέο Kid Στο Block said

  Και για να ξέρετε τι (άλλο) σάς περιμένει, αν ξεστρουγκίσετε…

 242. ΣΑΘ said

  @ Sarant

  Εξαφάνισε πράγματι η «ΑΥΓΗ» (με φωτομοντάζ;) το σφυροδρέπανο από τη συγκεκριμένη φωτογραφία (για λόγους που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας), ή πρόκειται για κάτι άλλο;

  http://www.aixmi.gr/index.php/avgi-eksafanise-sfyrodrepan/

  Ευχαριστώ πολύ.

 243. Μαρία said

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=687001

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=687396

 244. Τζουτζούκος said

  Η εξήγηση της Αυγής είναι ενδεικτική του πόσο μεγάλη φούσκα είναι αυτό που λεγόταν προεκλογικά και ειπώθηκε και μετεκλογικά. Δηλαδή η «ενιαία αριστερά». Δεν προέκυπτε ουτε προεκλογικά από κάπου αυτό το όραμα και προφανώς μετά τις εκλογές αυτό αποδείχτηκε.

 245. Τζουτζούκος said

  Μπροστά στη φούσκα αυτή και στην σκόπιμη παραπλάνηση των αριστερών ψηφοφόρων του που ήλπιζαν στην ενιαία αριστερά, η φωτοσοπιά είναι πταίσμα.

 246. ΣοφίαΟικ said

  κάτι πηρε το μάτι μου πιο πανω σοτ νήμα ότι λεέι η μετανα΄στευση στην Κίνα είναι ελευθερη. Μα καλά, δνε ε΄χουν ακούσει αυτοί που τα ΄ραφουν αυτά ΄τι άμα φύγεις απο την επαρχία σου χάνεις τα δικαιώματά σου σε ιατρική περίθαλψη και τα παδιά σου το δικαίωμα να πανε σχολείο στο νεό τόπο κατοικίας σου; Και, ναι, μιλάμε για μετακόμιση απο την Κοζάνη στην Καλαμάτα, για να το πούμε στα δκα΄μας. Κατα τάλαλ ελευθερος είσια να πας, άμα νομίζεις ότι μπορείς να πληρώνεις φόρους αλαλ΄να μην έχεις απολαβές.

 247. Γιαννης Κ said

  #246. Μπά, έχουνε δικαιώματα σε ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση στην Κίνα;;; Αμερικανάκι από το Άινταχο είστε και τα πιστεύετε αυτά;; 😉

  Τέλος πάντων, χωρίς πλάκα, γνωστό και σωστό αυτό για την εσωτερική διακίνηση, κι έτσι όπως τα λες ήτανε όταν ξεκίνησαν οι οικονομικές αλλαγές στην Κίνα. Και με αυτή την κατάσταση ακόμα, κόσμος έφυγε από τα χωριά και πήγε στις πόλεις και στις βιομηχανικές ζώνες. Σήμερα τουλάχιστον, δεν βλέπω αυτην την πρόσβαση στις κυβερνητικές παροχές να περιορίζει κόσμο στις μετακινήσεις του — έχω γνωρίσει ανθρώπους που μετακινούνται άνετα από πόλη σε πόλη ανάλογα με οικογενειακές συνθήκες και δουλειά, και δεν είναι πάμπλουτοι ή πάμφτωχοι.

  Απότι διαβάζω και κουβεντιάζω, το θέμα των δελτίων διαμονής με τα οποία συνδέεται η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές είναι κάτι σε ρευστή κατάσταση σήμερα, ακριβώς γιατί ο κόσμος μετακινείται ανάλογα με τις οικονομικές ευκαιρίες (και ενδιαφέρει την κυβέρνηση να υπάρχει αυτή η ελευθερία διακίνησης απότι καταλαβαίνω). Υπάρχει ανάπτυξη ιδιωτικών υπηρεσιών (για υγεία, εκπαίδευση), και αν έχεις μετρητά έχεις πρόσβαση (όπως σε όλο τον κόσμο). Αν δεν έχεις μετρητά, έχεις ανάγκη την πρόσβαση στις κρατικές υπηρεσίες, οπότε κάθεσαι στ’ αυγά σου.

  Και για να μιλήσουμε και γιά κάτι γνώριμο και σε μας τους έλληνες, το φακελάκι έχω ακούσει ότι υφίσταται στην Κίνα, αλλά το χρώμα του είναι κόκκινο.
  Στην Αμερική δεν ξέρουνε τι είναι το φακελάκι, κι ούτε το καταλαβαίνουνε.

  γιάννης

 248. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Σήμερα σκίσατε! Λυπάμαι αλλά λόγω υποχρεώσεων είμαι αρκετά ετεροχρονισμένος. Άλλωστε, πρέπει να έχεις πλέον πολύ χρόνο να παρακολουθείς Σαραντάκο.
  Σήμερα, λοιπόν, σκίσατε όλοι σε έμπνευση, ευρηματικότητα και προσφορά! Εκτός ενός… που μας τα χάλασε πάνω στο καλύτερο. Άγνωστοι αι βουλαί των φυσικών.

  Το Γκεσέμι είναι το πρόβατο που πάει μπροστά με την μπάσα κουδούνα και το ακολουθούν τα άλλα. Υπήρχε ένα ομότιτλο διηγηματάκι σε κάποιο σχολικό βιβλίο, ίσως του Γυμνασίου, με το ηθικό δίδαγμα ‘δεν αρκεί η φιλοδοξία, αλλά αν προσπαθήσεις πολύ, θα γίνεις κι εσύ γκεσέμι’. Θύμιζε το αναγνωστικό που είχαν επί Μεταξά «Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι» παραλλαγμένο από το Ματθαίος ιθ΄ 30. Το βιβλίο ήταν στη βιβλιοθήκη μας από τον πατέρα μου και δυστυχώς χάθηκε.

  @10 Μιχάλης. Το γρέκι ετυμολογείται πιο κάτω. Είναι όντως ‘απάγγειο’, μέρος όπου μπορείς να ξεκουραστείς. Υποτυπώδη καταφύγια, συνήθως είναι πολύ μικρά, ίσα ίσα για έναν άνθρωπο. (Αρτοτίνα Δορίδος, Βαρδούσια, Αγροτικό ιατρείο)
  Με την ευκαιρία αυτή, θυμήθηκα το φιλμ ‘Νταρσού Ουζαλά’, σοβιετική παραγωγή αλλά με σκηνοθεσία Κουρασάβα. Κατά την περιπλάνησή τους στην αχανή ρωσική Σιβηρία (μέσα 19ου αι.) ο Ουζαλά (ντόπιος και πολυμήχανος) επισκεύαζε τα καταφύγια όχι όταν έφθαναν… αλλά πριν φύγουν, ‘για να τα βρουν έτοιμα κι εξοπλισμένα οι επόμενοι’. Ένα έργο γεμάτο σοφία, που δεν την είχαν όμως αυτοί που το γύρισαν. Δε φρόντισαν για τους επόμενους, έφαγαν τους εαυτούς τους και χαίρονται το Αγία Πετρούπολη αντί Λένιγκραντ. Το πιο εκπληκτικό! Ούτε και τότε, που υποτίθεται ότι ασχολούμασταν με τη διαφώτιση, ΔΕΝ είχαν καταλάβει τα μηνύματα του έργου, που κυριολεκτικώς ΔΙΔΑΣΚΕ. Έγραψαν μια χλιαρή, ξύλινη κριτική στον ΟΔΗΓΗΤΗ, του τύπου ‘σπουδαίο σοβιετικό φιλμ με προοδευτικό ιάπωνα σκηνοθέτη…’ Τους έγραψα μια πλήρη ανάλυση του έργου… και με ‘γράψανε’ επίσης.

  @34 Ιμόρ. Είσαι τέλεια

  @25 Αρχιτέκτονα, μιτάτο δεν είναι η στρούγκα αλλά τα τσελιγκάτο, δηλαδή το σύνολο των κινητών και ακίνητων, ζώων και ανθρώπων που αποτελούν μια μεγάλη στάνη, και κατασυνεκδοχή με τα παραδοσιακά βοσκοτόπια τους. Στην προ-κρατική διάρθρωση ήταν ένα είδος μικρών τσιφλικιών (φέουδων) με μεγαλύτερη κινητικότητα όμως και ασάφεια, εφόσον δε στηρίζονταν στη γη αλλά στα ζώα. Και σύμφωνα με την τότε κοινωνική διάρθρωση ο Αρχιτσέλιγκας ήταν ο απόλυτος κύριος και κατ’ ουσία ιδιοκτήτης όλων αυτών.

  @42 Ορεσί. ‘Μη φοβού το μικρό ποίμνιον’ απευθύνεται στο μικρό ποίμνιο και του λέει να μη φοβάται. Το ‘μικρό ποίμνιον’ δεν είναι αντικείμενο στο ‘φοβού’.

  @45 Λυκοτρά. Ό,τι και να είναι η Struga, Οχρίδα δεν είναι!

  @ Μπράβο Βασίλη. Είδα την παράσταση. Έμαθα περισσότερα από το λινκ σου. Εγώ νόμιζα πως η Μάντρα ήταν η ταβέρνα του Αττίκ. Από τα τραγούδια του είμαι οπαδός της ‘Παπαρούνας’ Όχι της άλλης… προς Θεού.

  @Μιχαλιέ… πολύ καλό μπρε!

  Ο μανδραγόρας (της Γένεσης) είναι dud (προφέρονται όλα) και η λέξη είναι επίσης σουμεριακή, αν και δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο φυτό πρόκειται. Μπορεί οι Ο΄ να το μετέφρασαν ‘μανδραγόρα’ όχι κατά λεξικογραφική αντιστοιχία αλλά επειδή ο μανδραγόρας είχε τη φήμη του ‘σερνικοβότανου’ στο ελληνιστικό χώρο της Αλεξάνδρειας, για τον οποίο μετέφραζαν. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα φυτά του Τανάχ (Παλαιά Διαθήκη) όπως ο/η νάρδος (του Άσματος Ασμάτων), καθώς και οι διάφοροι πολύτιμοι λίθοι. Η σύγχρονη ‘ταυτοποίηση’ του ίασπη και των παρόμοιων δεν με πείθει, αν και δεν έχει καμιά πρακτική σημασία. Άρα ο μανδραγόρας προέρχεται από άλλη πηγή και ίσως ΟΧΙ ανατολίτικη αλλά ελλαδική (μη μας ακούσει ο Άδωνις / Αντώνης) δηλαδή προ-ελληνική και ντόπια.

 249. […] Και να θυμισω τον «γεφυροποιο»  Αβερωφ. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: