Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Μαΐου, 2012


Σάββατο σήμερα, η μέρα με τα μεζεδάκια, που συνηθίζω να τα χαρακτηρίζω με το ένα ή το άλλο επίθετο -και θα μπορούσα να τα πω μετεκλογικά αφού πριν από 13 μέρες είχαμε εκλογές, αλλά και προεκλογικά, αφού σε ένα μήνα ξαναέχουμε, οπότε ίσως να τα πούμε μεταπροεκλογικά ή προμετεκλογικά. Αφήστε, τα λέω «μεσεκλογικά» (κατά το «μεσοπόλεμος») και ξεμπερδεύουμε. Ο όρος δεν είναι ακριβώς νεολογισμός, αφού τον έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα, με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν κολλάει εδώ -τα μεζεδάκια είναι ως επί το πλείστον ευτράπελα, πάντως όχι και πολύ σοβαρά, ενώ το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι σοβαρό. Ο Νίκο Άγκο, δημοσιογράφος στην Αυγή και στο protagon.gr, πολύ γνωστός και στη μπλογκόσφαιρα, ένας άνθρωπος που ζει στην χώρα μας 20 χρόνια και τη λογαριάζει πια για πατρίδα του, το ίδιο και τα παιδιά του, από τα οποία άλλωστε το ένα γεννήθηκε εδώ και το άλλο ήταν έξι μηνών όταν ήρθαν, ο αλβανός δημοσιογράφος Νίκο Άγκο που γράφει στα ελληνικά και στ’ αλβανικά και είναι γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς, ο συνονόματος και φίλος Νίκος Άγκο πήρε ειδοποίηση να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια εντός 30 ημερών, διότι το 2007, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας, δεν συγκέντρωσε τα ένσημα που ήταν απαραίτητα για την ανανέωση της άδειας παραμονής του.

Τα περιστατικά τα εκθέτει κι ο ίδιος στο ιστολόγιό του, ενώ φίλοι του στο Φέισμπουκ έφτιαξαν ομάδα υποστήριξης (Στηρίζω τον Niko Ago), που έχει ήδη χιλιάδες μέλη και που, φαντάζομαι, στη σελίδα της θα δημοσιευτούν οι επόμενες ενέργειες που θα γίνουν για να αποτραπεί αυτή η απέλαση ενός δικού μας, από πολλές απόψεις, ανθρώπου. Πάντως αναρωτιέμαι: το ότι η απόφαση ενεργοποιήθηκε αυτές τις μέρες ενώ αφορά παλιότερα γεγονότα, πρέπει τάχα να το αποδώσουμε στους αργούς αλλά αδυσώπητους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί η κρατική μηχανή ή μήπως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Νίκο Άγκο έχει στην αρθρογραφία του επικρίνει το κόμμα εκείνο που, σύμφωνα με άρθρα του Τύπου, ψηφίζεται σχεδόν από τα μισά μέλη της ελληνικής Αστυνομίας;

Κατά τα άλλα, η πολιτική επικαιρότητα χτες κιόλας πρόσφερε ένα θέμα που επισκιάζει και ισοπεδώνει και τα πιο απίστευτα μεζεδάκια και μαργαριτάρια. Εννοώ το απερίγραπτο αλαλούμ με την πρόταση Μέρκελ ή τις σκέψεις Μέρκελ ή την ευχή Μέρκελ, να γίνει, ταυτόχρονα με τις εκλογές, δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ, είδηση που διαψεύστηκε από τη γερμανική πλευρά -αλλά που επιβεβαιώθηκε με μεταγενέστερη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία έτσι διαψεύδει την κ. Μέρκελ! Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, για να βάλω κι εγώ το κλισεδάκι μου, δεν είναι καθαρό ποιος λέει ψέματα, ή αν έχει γίνει παρεξήγηση, κακή συνεννόηση, λάθος στη μετάφραση, ρίξιμο άδειων για να πιαστούν γεμάτα, ή όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως. Με βάση πάντως τη γενική γραμμή των τελευταίων ημερών, το μόνο βέβαιο είναι ένα: και γι’ αυτό το επεισόδιο, φταίει ο Σύριζα και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας!

Γενικά τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης το πραγματικό διαπλέκεται με το φανταστικό, κι έτσι σήμερα από τηλεοράσεως η Λιάνα Κανέλλη, παλλόμενη από ιερή οργή, ειλικρινή ή δημαγωγική δεν ξέρω (αν και ειλικρινής μου φάνηκε), κατήγγειλε ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο επικύρωσε την απόφαση δικαστηρίου και επέτρεψε τη λειτουργία του «Κόμματος των Παιδόφιλων» της Ολλανδίας, και ύστερα εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ευρώπης. Το κακό (αν και κατά βάθος καλό) είναι ότι η είδηση ήταν ξαναζεσταμένη, τέτοιο κόμμα επιχειρήθηκε να ιδρυθεί το 2006, αλλά ποτέ δεν συμμετείχε σε εκλογές γιατί δεν συγκέντρωσε το μίνιμουμ των 30 ή 50 υπογραφών από πολίτες, αφού άλλωστε είχε μόνο τρία μέλη σε όλη τη χώρα -και από το 2010 το «κόμμα» αυτό έχει διαλυθεί. Πάντως, η Κανέλλη ευχαρίστηκε (και άθελά της εξέθεσε) δημόσια τον δημοσιογράφο του Βήματος που με το άρθρο του τής έδωσε την… έγκυρη πληροφορία. Κατά τα άλλα, αν παρακολουθήσετε τη συζήτηση θα δείτε ότι και στον σημερινό χαοτικό μας κόσμο μερικές σταθερές μένουν σημεία αναφοράς και δεν αλλάζουν’ έτσι, και για το δήθεν παιδοφιλικό κόμμα της Ολλανδίας, κατά την κ. Κανέλλη σε μεγάλο βαθμό φταίει -ποιος άλλος;- ο… Σύριζα!

Στην παραχάραξη της αλήθειας βέβαια προηγήθηκε το κανάλι Μέγκα, που έβαλε τον Σόιμπλε να λέει ότι ο ελληνικός λαός θα υποφέρει στις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας παραλείψεων που έγιναν, ενώ ο Σόιμπλε είχε πει ότι οι Έλληνες υποφέρουν λόγω παραλείψεων των προηγούμενων δεκαετιών. Αν και θίξαμε το θέμα σε σχόλια, αξίζει να αναφερθεί ότι τελικά το κανάλι παραδέχτηκε τη γκάφα, αφού συμβουλεύτηκε Γερμανούς φιλολόγους, και δικαιολογήθηκε ότι το ‘unter den Folgen der…» ακούστηκε σαν «unter den folgenden». Βέβαια, αυτό το unter δεν θα ταίριαζε με τη σύνταξη της δεύτερης πρότασης, που θα έπρεπε να είναι in den folgenden, αλλά ίσως αυτό να μην το πρόσεξαν οι συνάδελφοι του μεταφραστικού τμήματος του Μέγκα. Από συναδελφική αλληλεγγύη, τείνω να δικαιολογήσω το λάθος, διότι άλλωστε ο κ. Σόιμπλε είπε κάτι που θα μπορούσε θαυμάσια να το πει, αν και όχι πριν από εκλογές. Μετά τις εκλογές, κι αν ψηφίσουμε όπως θέλει, θα μας ανακοινώσει πόσες ακριβώς θα είναι οι δεκαετίες. Και από την όλη ιστορία έμεινε μια πανέξυπνη ατάκα του φίλου Νεοκίντ που νομίζω πως αξίζει να βρει ευρύτερη εφαρμογή. Το όνομα του Γερμανού φιλολόγου που συμβουλεύτηκε το Μέγκα: ο φον Μεγκανχάουζεν!

Βέβαια, θα μου πείτε, τι φταίει το Μέγκα και το Βήμα και η Λ. Κανέλλη, όταν και ο ξένος Τύπος γράφει για την Ελλάδα υπερβολές, τερατολογίες και απλά ψέματα. Στη Νιου Γιορκ Τάιμς ο Νίκολας Γκέιτζ (της Ελένης) παραλληλίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ζαχαριάδη και με τον… Αλκιβιάδη (ίσως έχει παίξει στοίχημα υπέρ της πρώτης θέσης του Σύριζα), ενώ σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας είχα διαβάσει ότι πολλά λεφτά έφυγαν από τη χώρα το φθινόπωρο, όταν διεξήχθη το αμφίρροπο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη! Τελικά, στην ονλάιν έκδοση της εφημερίδας υπάρχει διορθωτικό, που λέει ότι τέτοιο δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ, όσοι όμως διάβασαν την εφημερίδα σε χαρτί (όπως εγώ στο αεροπλάνο προχτές) θα έμειναν με την εντύπωση ότι έγινε δημοψήφισμα.

Με την προκήρυξη των νέων εκλογών ίσως (λέμε: ίσως) σταματήσει και ο άτυπος διαγωνισμός των μεγαλοδημοσιογράφων «Ποιος θα ξεπλύνει πιο άσπρα, πιο αστραφτερά τη Χρυσή Αυγή». Το θέμα χρειάζεται ειδικό άρθρο, και έχουν γραφτεί μερικά, αλλά προς το παρόν το ιστολόγιο απονέμει το βραβείο φιλοχρυσαυγίτικης κοτσάνας στην κ. Έλλη Στάη, η οποία, αν τουλάχιστον μου το μετέφεραν σωστά, είπε προς τον κ. Κασιδιάρη: «Να πω όμως πως έχετε δίκιο όσον αφορά την παράνομη λαθρομετανάστευση». Και παράνομη και λαθρομετανάστευση, μη μας στραβοκοιτάξει ο… αντισυνταγματάρχης απέναντι!

Μερικά μικρογλωσσικά, αν και κανένα πολύ σημαντικό, μπορεί κανείς να βρει στα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «δεν θέλω να προκαταβάλω τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ.» που είπε ο κ. Βενιζέλος θα το χρεώσουμε στον πρακτικογράφο, αλλά τον «αγαγισμό» του Κ. Παπούλια (Αναγάγουμε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή της σωτηρίας της πατρίδας) τον αφιερώνω σε όσους λένε ότι τα ρήματα αυτά έχουν ενσωματωθεί καλά στη νεοελληνική γλώσσα. Πρόσεξα και μια «δραματικοποίηση», πάλι από τον Κ. Παπούλια, που τη θεωρώ αδόκιμη, αλλά κάποιοι μπορεί να μου πουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε δραματοποίηση και δραματικοποίηση (και ότι πάνω στο κεφάλι μιας καρφίτσας χορεύουν ακριβώς 65535 άγγελοι).

Ένα μικρομεταφραστικό: διάβασα ότι ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, ο Ζαν Μαρκ Ερό «δεν κατείχε ποτέ υπουργικό γραφείο«. Υπουργικό αξίωμα βέβαια, εκτός αν ήταν συλλέκτης επίπλων, ενώ για τη μεταγραφή του ονόματός του κάποτε θα προβληματιζόμασταν αν το Ayrault θα το γράφαμε Ερό ή Αιρό (αφού το ay είναι θαρρώ μακρό) ή Αιρώ για να μοιάζει με αρχαίο ρήμα. Τώρα όμως πετάμε στα μούτρα του αναγνώστη ένα Ayrault και καθαρίσαμε.

Ένα από την Καθημερινή, σε άρθρο του Στ. Καλύβα: Αν χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να φανούν οι συνέπειες του 1981, οι συνέπειες του 2012 θα είναι στιγμιαίες. Αν είναι στιγμιαίες οι συνέπειες, τότε μικρό το κακό -θα πονέσουμε για μια στιγμή (έστω για μερικές βδομάδες) και μετά θα περάσουν, διότι στιγμιαίος είναι αυτός που διαρκεί ελάχιστα. Φυσικά, ο άνθρωπος ήθελε να πει «ακαριαίες», οι συνέπειες ή πιο σωστά η εκδήλωσή τους, αλλά στο Γέιλ δεν διδάσκει ελληνικά και ίσως τον παρέσυρε ο στιγμιαίος καφές. (Άλλωστε κι ο Τσίπρας είπε «madame Merkel», το αντίστοιχο του παλιού «Κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους»).

Και τελειώνω με την ακλισιά της εβδομάδας. Έγινε, λέει, ληστεία σε κοσμηματοπωλείο «στην καρδιά του Ίλιον«. Βέβαια, το όνομα είναι σχετικά καινούργιο, σχετικά άτριφτο, κι επειδή υπάρχει λόγος να διατηρεί την καθαρευουσιάνικη φορεσιά του αυτό το τελικό νι σαν να συμβάλλει στην ακλισιά. Βλέπω πάντως ότι πολλοί ιστότοποι που είχαν αρχικά άκλιτο τον τύπο, το διόρθωσαν -του Ιλίου.

Μακάρι να διορθώνονταν όλα έτσι εύκολα!

Υστερόγραφο: Το προχτεσινό μου άρθρο για τα γκεσέμια αναδημοσιεύτηκε στην εφημ. Αυγή και στη συνέχεια σχολιάστηκε από τον δημοσιογράφο κ. Σεραφείμ Μηχιώτη (π.χ. εδώ, αν και το άρθρο έχει αναδημοσιευτεί σε αρκετούς ιστότοπους και δεν ξέρω ποια δημοσίευση είναι η αρχική). Ίσως από κομματικό μένος (βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό έχει γράψει δεκάδες άρθρα κατά του Σύριζα που δεν θα τα έλεγα αντικειμενικά), ίσως από συναδελφική αλληλεγγύη, ο κ. Μηχιώτης δίνει δίκιο στον κ. Οικονομέα, αλλά προσωπικά βρήκα ενδιαφέρουσα την τελευταία παράγραφο που καταπιάνεται ειδικότερα με την ταπεινότητά μου:

Η τελευταία αναφορά δεν με αφορά, αλλά στερείται πάσης αισθητικής, ιδίως αν την εξετάσουμε και μεταφορικώς. Όπως πάσης αισθητικής- ανελλήνιστα τα ελληνικά των(του), όπως θα έλεγε ο Καβάφης- είναι οι εκφράσεις ή γραφές του, όπως «στο ανάμεσα», «προκηρύχτηκαν», «κατεξοχήν», «προσεχτικοί», «το κ τράπηκε σε γκ», «πιάστηκε να αγνοεί» κ.ο.κ.. Ώς καθητητής-φιλόλογος, τον ελέγχω ώς ανεπαρκή καθ’ ο μέτρο, πολλώ μάλλον, δηλοί ότι «καταπιάνεται γιά χόμπι και γιά βιοπορισμό» με τις λέξεις.

Το ότι ο κ. Μηχιώτης, που γράφει αυτή τη σχεδόν κωμική καθαρεύουσα, βρίσκει «πάσης αισθητικής» (φαντάζομαι «εστερημένα», αλλά το ξέχασε!) τα γραφτά τα δικά μου, μάλλον έπαινο θα πρέπει να το θεωρήσω. Τα κείμενά του άλλωστε, με τις ανορθογραφίες και τις ασυνταξίες τους, μιλούν αρκετά εύγλωττα. Αν όντως είναι φιλόλογος-καθηγητής, λυπάμαι μερικούς μαθητές. Αλλά ο καημένος ο Καβάφης τι φταίει; Διότι βέβαια, ο Καβάφης δεν ήταν σκιτζής, όπως τον θέλει ο κ. Μηχιώτης, να γράφει «ανελλήνιστα τα ελληνικά των». Ο Καβάφης έγραψε: «τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι«. (Βέβαια, σε άλλο ποίημά του, στον Φιλέλληνα, έχει τον στίχο «ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ», κι αυτό μπέρδεψε τον καημένο τον κ. Μηχιώτη!)

164 Σχόλια προς “Μεσεκλογικά μεζεδάκια”

 1. nosfy said

  O Syriza φσικά δεν φταιει αλλά αν τον ανακατεψουν και ανακατευτει ..και σάυτο τοτε ειναι που θα ψαχνουμε πραγματικά να βρουμε »Τι μας Πταιει »http://nomadicuniversality.wordpress.com/2012/05/18/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-2/

 2. Μαρία said

  1. Ο Άκης αλλά κι εσύ πρέπει να διαβάσετε το αρθρ. 44 του συντάγματος.

 3. nosfy said

  εγω τοχω διαβασει αγαπητη Μαρια 😉
  φανταζομαι και ο Ακης

  Πως σου ηρθε ;

 4. sarant said

  Ο Άκης έχει το νομάντικ;

 5. bernardina said

  Προτού διαβάσω όλο το ποστ (είναι και ανοικονόμητο, γμτ :-D) μια μεζεκλίδικη παρατήρηση στο σημείο για τον Νίκο Άγκο. Αν και δεν έχω προφίλ στο φατσαμπούκι, και κατά συνέπεια δεν μπορώ να διαβάσω το κείμενο, βρήκα στη Λεξιλογία απόσπασμά του. Εκεί λοιπόν, φάτσα φόρα, γράφει: Ο ενεργός συμπολίτης μας κ. Niko Ago, δημοσιογράφος Αλβανικής καταγωγής αλλά της υμετέρας παιδείας μέτοχος,…
  Της Υμετέρας, λοιπόν; Όντως έτσι είναι γραμμένο; Γιατί αν είναι, κάποιοι μάλλον δεν μετέχουν της αυτών παιδείας…
  Και φεύγω για να διαβάσω το υπόλοιπο ποστάκι.
  Καλημερούδια!

 6. Μαρία said

  3 Ε τότε να το ξαναδιαβάσεις, για να δεις τη διαδικασία με την οποία προκηρύσσεται ένα δημοψήφισμα. Μάλλον δεν συνειδητοποίησες οτι πριν απο λίγο η βουλή διαλύθηκε.

 7. nosfy said

  η πλακα ειναι οτι οταν πριν λιγους μηνες ο ΓΑΠ ειχε πει για δημοψηφισμα ολοι ειχαν πεσε να τον φανε (απο την Μερκελ μεχρι τον Συριζα (ο οποιος τοτε προτεινε ..καθαρές λυσεις δηλαδή….. ..εκλογές )Φυσικά για ολα φταΙει ο ΓΑΠ.

 8. Zazula said

  «Το κόμμα εκείνο που, σύμφωνα με άρθρα του Τύπου, ψηφίζεται σχεδόν από τα μισά μέλη της ελληνικής Αστυνομίας.»

  Νικοκύρη, και θα αφήσεις ασχολίαστο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άρθρα είναι εντελώς έωλα από επιστημονική άποψη; Διότι αυτό μόνο μας έλειπε, να διαδίδουμε διχ-αστικούς μύθους… 😦

 9. nosfy said

  Βρε Μαρια μου γιατι μου το λές αυτο το» Ε τότε να το ξαναδιαβάσεις, για να δεις τη διαδικασία με την οποία προκηρύσσεται ένα δημοψήφισμα. Μάλλον δεν συνειδητοποίησες οτι πριν απο λίγο η βουλή διαλύθηκε.» Πως δεν το συνειδητοποιησα; ειπα πουθενα εγω να ..γινει ..δημοψηφισμα ; Μήπως με μπερδεψες με την ..Μερκελ;

 10. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Το υμετέρας διορθώθηκε σε ημετέρας, ευτυχώς.

  8: Ναι, αλλά πες μου γιατί το θεωρείς έωλο.

 11. nosfy said

  ισως να νομιζε ( η Μαρια ) οτι υιοθετω τα του Νομαντικ που παροτρυνει τον …..Συριζα να ζτησει να γινει δημοψηφισμα εκ παραληλου προς ταςεπομενας εκλογάς .. Ουχί!!!

  Μαρια!!!! … δεν το υιοθετω .. Ισα Ισα : Προτεινω στο Συριζα να κανει ενα ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ δημοψηφισμα για να κατασταλάξουν επιτελους αν ειναι υπερ του Ευρω η της Δραχμής που λεει και η ..’αριστερά της δραχμής » .Και αν το κανουν το εσωτερικο Δημοψηφισμα δεν θα ..προσκρουσουν και στο σχετικό εμποδιο του Συναταγματος ..Αρα, Μαρια ,αδικώς που προσαπτεις οτι μου ..προσαπτεις ..

 12. bernardina said

  10β. Ωραία!

 13. nosfy said

  εκ παραληλου=παραλληλου (ξεχασα οτι ειμαι σε γλωσσολογικο ιστολογιο ,συγνωμη 😉

 14. Εντυπωσιάστηκα με το 65535 (=2^16-1, που σε δυαδικό σύστημα αρίθμησης χρειάζεται 16 ψηφία για να γραφτεί). Δεν ήξερα ότι η μέτρηση αγγέλων είχε φτάσει σε τόσο αξιοζήλευτη ακρίβεια! 🙂

 15. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  14: Είδατε η τεχνολογική πρόοδος!

 16. Νέο Kid Στο Block said

  «Ο Τσίπρας αναβιώνει τον Ανδρέα, στο πιο νέο και πιο αμόρφωτο και επαρχιώτικο»
  Tς,τς,τς, .. αμείλικτοι αυτοί οι καθηγητές του Γιέηλ με τους αμαθείς επαρχιώτες!
  (Πας μη αμερικανοσπουδαγμένος, στιγμιαίος βάρβαρος;;)

  Εκείνο το νόμο ,πώς τον είπαμε ρε παιδια; 🙂

 17. nosfy said

  Κοντολογής αγαπητη Μαρια -και σεοτι αφορά το τι εσυ νομιζεις οτι εγω πρεσβευω πολύ φοβουμαι οτι εχεις πεσει θυμα ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 😉

 18. Νέο Kid Στο Block said

  Έλα Νικοκύρη, πες αλήθεια! Πόσα έδωσες στον κο Μηχιώτη για να γράψει τον ορισμό του στελθ τρόλινγκ για την πάρτη σου; 😉

  Μου θύμισε εκείνη την «αρχαία» διαφήμιση «Οι ξύπνιοι οδηγούν Ρενό!»
  (τη χρηματοδοτούσε υπογείως η Πεζώ):-)

 19. ΠΑΝΟΣ said

  Δίκιο είχε η Στάη,κατά την αντίληψή μου.Απλώς το είπε σε εντελώς λάθος πρόσωπο.Το καλύτερο θα ήταν, να το πει από μόνης, ως διαπίστωση.Και αρκετοί θα συμφωνούσαμε,καθώς το ακούω παντού.Τιμητές, όμως,όχι αυτά τα ρετάλια τής κοινωνίας,οι χρυσαυγίτες.

 20. ΠΑΝΟΣ said

  …από μόνη της….

 21. π2 said

  Μάλλον δεν έχει παίξει στοίχημα μόνο ο Γκατζογιάννης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί απίστευτα πράγματα αυτές τις μέρες, τα οποία, αντικειμενικά, μάλλον τον Τσίπρα βοηθούν παρά αποτρέπουν τους ψηφοφόρους του. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Πάγκαλο που είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι φοροφυγάδες και οι χαραμοφάηδες κι ότι αν ανέβουν κι άλλο τα ποσοστά του θα αρχίσουν εκτελέσεις (το τελευταίο υποτίθεται χαριτολογώντας); Τον Χρυσοχοΐδη που φωνάζει ότι θα κυκλοφορούμε με καλάσνικοφ στους δρόμους; Τον Λοβέρδο που είπε στο προεδρείο του φαρμακευτικού συλλόγου «πηγαίνετε στον Αλέξη να βρείτε λεφτά»;

 22. Κάπου δεν τον έχουμε ξανασυναντήσει εδώ αυτόν τον κύριο Μηχιώτη, ή κάνω λάθος;

 23. π2, υπάρχει πλέον και Χρυσοχοϊδης σε extended version: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/392/%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B1

 24. π2 said

  [Δύτη, σου άφησα κάτι στους κυβερνοπόντικες, αν δεν το είδες.]

 25. LandS said

  Αυτό που συμβαίνει στον Νίκο Άγκο είναι για να ντρεπόμαστε!

  Είναι η δεύτερη φορά σε λίγες μέρες που η Προεδρεία της Δημοκρατίας μπλέκεται σε επεισόδιο «πήγες κι είπες κι έλεγες, ότι πήγα κι είπα κι έλεγα». Και αυτό είναι επικίνδυνο.

  #1,2,3, και λοιπά νομαδικά.

  Πριν από τα διαδικαστικά περί δημοψηφίσματος μήπως έπρεπε να αναρωτηθούμε αν πραγματικά είναι ισοδύναμα τα δύο διλήμματα ΝΑΙ-ΟΧΙ ΕΥΡΩ και ΝΑΙ-ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ;

  Και έστω ότι ο κ. Άκης Γαβριηλίδης, όπως και οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, και με διαφορετική διάθεση, Αλαβάνος, τα θεωρεί ισοδύναμα, πως κάποιος ψηφοφόρος διστάζοντας να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον θεωρεί ότι είναι εναντίον του ΕΥΡΩ, θα ψηφίσει, στην άλλη κάλπη, με λιγότερο δισταγμό εναντίον του ΕΥΡΩ;

 26. [δεν το είχα δει -τσοκ μερσί, και το έψαχνα κάποτε θυμάμαι!]

 27. ΣΑΘ said

  @ Sarant [0]

  «… ή μήπως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Νίκο Άγκο έχει στην αρθρογραφία του επικρίνει το κόμμα εκείνο που, σύμφωνα με άρθρα του Τύπου, ψηφίζεται σχεδόν από τα μισά μέλη της ελληνικής Αστυνομίας; »

  Πόσο αξιόπιστη πηγή είναι αυτά [ποια ακριβώς;] τα «άρθρα του Τύπου»;
  Και, επομένως, πόσο αληθινό μπορεί να είναι ότι «τα μισά μέλη της ελληνικής Αστυνομίας» [!!] ψηφίζουν Χ.Α. ;

 28. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα άρθρα!

  27: Εγώ διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα, υπήρξαν όμως και άλλα.

 29. Αυτό είναι το άρθρο στο Βήμα: http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=457088
  28 Για τα νεότερα σχόλια εννοείς, ανελλήνιστε 🙂

 30. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #24-26
  Οι Κώδηκες του Νικολαΐδη υπάρχουν σε αρκετά αντίγραφα ονλαίν, και οι οι δύο εκδόσεις (1869, 1890). Αν θέλετε λινκ πείτε μου.

 31. Νέο Kid Στο Block said

  LandS, λίγα για τον πρόεδρο, γιατί θ’αρχίσει να εκνευρίζεται …:-) και δεν κάνει, γέρος άνθρωπος!

 32. Νικοδέσποτα, εάν γνώριζες ότι παλαιότερα ο κ. Μηχιώτης εργαζόταν στην «Αυγή» και μάλιστα στα διεθνή της, θα αντιλαμβανόσουν το μένος του εναντίον σου. Πιστεύει πως τούφαγες το ψωμάκι…

 33. LandS said

  #31 Το πρόσωπο του κ. Προέδρου μου είναι «απολύτως σεβαστό» (μόνο ως θεσμός προσθέτω με πικρία) . Η Προεδρεία της Δημοκρατίας, δεν είναι θεσμός, είναι δημόσια υπηρεσία.

 34. ππαν said

  Για τον Γάλλο πρωθυπουργό κάτι ξέρουν αυτοί που τον γράφουν φράγκικα. Το Ε(ϊ)ρό, λέει, στα αραβικά σημαίνει πέος. Σημείωση: εγώ μέχρι τώρα ήξερα ότι το έλεγαν ζμπουμπ, λέξη πιο αστεία, παραδεχτείτε το. Τέλος πάντων, μπορούμε όλοι να υποθέσουμε ότι με τόοοοσους παρανομους λαθρομετανάστες αραβόφωνους το σκάνδαλο θα ήταν αναπόφευκτο. Οπότε Ayrault.
  Κατα τα άλλα έγώ Ερό τον ακούω, με μακρό το ε, όπως στην γαλλική λέξη για τον ήρωα αλλά και για το υποκοριστικό της ηρωΐνης. Οπόταν δώρο Η Γαλλία υπό τον Ερό/ η Γαλλία υπό την επίδραση ηρωΐνης

  http://lafinestproche.blogspot.fr/2012/05/j-218-une-dose-de-jean-marc.html

 35. eréndira said

  Στο mega έχουν μια γενικότερη τάση να… παρερμηνεύουν. Μήπως να έβλεπε το ζήτημα το ΕΣΡ;

  http://www.koutipandoras.gr/?p=20524

 36. Ππαν, μ’ έβαλες στην πρίζα και βρήκα αυτό: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=3962
  Εδώ θα δεις και για το ζμπουμπ, που ακούγεται μαγκρεμπίνικη μορφή του zibb / zubb: http://mideasti.blogspot.com/2012/05/new-french-pm-ayraults-arabic.html
  Φυσικά αυτά προϋποθέτουν ότι η προφορά είναι περισσότερο Εϊρό παρά Ερό. Και, φυσικά, θυμίζουν λίγο αυτό:

 37. Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

 38. ππαν said

  Α ωραίο! Ναι, η προφορά Εϊρό σκανδάλισε. Και τώρα λέει το γαλλικό ΥπΕξ έστειλε νότα στις πρεσβείες να το προφέρουν Εϊρόλτ!

 39. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

  38: Δηλαδή θα το προφέρουν εσκεμμένα λάθος; Και μόνο στις χώρες εκείνες; Γιατί εγώ ως τώρα στο ράδιο ακούω Ερό (με μακρό ε, όχι όπως ο ποταμός/νομός Hérault)
  37: Πολύ καλό!

  32: Το είδα και δεν μπορώ να το εξηγήσω 🙂

  35: Ευχαριστώ, αυτό δεν έχει προβληθεί όσο πρέπει!

 40. ππαν said

  39α: Ναι, έτσι. Κιε γώ βρε παιδί μου ε μακρό το ακούω, όχι έι. Αλλά ως γνωστόν οι Γάλλοι προφέρουν τα ονόματά τους όπως θέλουν.

 41. Διονύσης said

  Από ό,τι διάβαζα σήμερα, θα το προφέρουν εσκεμμένα λάθος (ή, ας πούμε, με «εναλλακτική» προφορά) στις χώρες όπου υπάρχει το πρόβλημα.

 42. Για την «παράνομη λαθρομετανάστευση» της Στάη, στο 10:50.

 43. @37: Όντως πολύ ωραίο!!

  Να σας σερβίρω κι εγώ ένα μεζεδάκι, μαζί με ένα ενδιαφέρον βιντεάκι.

  Το βίντεο δείχνει την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών συνόρων τους τελευταίους αιώνες, και το άρθρο γράφει «χρησιμοποιήθηκε software από τον Ιστορικό Ατλα της Centennia»!

  Ο Άτλας, του Άτλα, τον Άτλα λοιπόν! 🙂

 44. Τζουτζούκος said

  Κλασική συνωμοσιολογία η σύνδεση της κριτικής του Νίκο Άγκο στην χ.α. με την απέλασή του. Ανύπαρκτο κράτος, κακοί νόμοι και στο τέλος την πληρώνουν «δίκαιοι» και «άδικοι». Η απέλαση αυτή είναι άλλη μια ήττα.
  Και κάτι για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Εντάξει σύντροφοι, τη μια και μοναδική αλήθεια σ αυτόν τον τόπο την λέει πια η Αυγή, ο Βαξεβάνης και ο Κούλογλου, που δεν είναι ιδεολογικά στρατευμένοι. Αλλά ακόμα και να είναι, όπως κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι υπόλοιποι, τουλάχιστον αυτοί δεν το κάνουν από κακία βρε. Απ την καλή τους την ψυχή το κάνουν.

 45. sarant said

  44: Πρόσφερα δυο εκδοχές. Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ένα ή το άλλο. Προφανώς και το ότι η αστυνομία στην Καλλιθέα δεν έπιασε τους χρυσαυγίτες που έδειραν (νόμιμους, παρεμπιπτόντως) Αιγύπτιους μετανάστες αλλά Αιγύπτιους μετανάστες που διαμαρτυρήθηκαν, κι αυτό θα οφείλεται σε κάποια γιγάντια διακύμανση του νόμου των πιθανοτήτων.

 46. Τζουτζούκος said

  Έτερον εκάτερον! Η σύνδεση χ.α. και αστυνομίας είναι τουλάχιστον ιδεολογικά πιθανή, αν όχι βέβαιη. Τους ξέρουν και δεν τους έχουν πιάσει; Πρόθυμα πιστεύω ότι δεν καίγονται και ιδιαίτερα να τους πιάσουν. Αλλά εδώ μιλάμε για μια αστυνομία που δεν έχει πιάσει ακόμα τους δολοφόνους της Μαρφίν. Η ανομία και η ανοχή δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά με τα εγκλήματα της χ.α.
  Για τον δημοσιογράφο που κριτικάρει την χ.α. και με αυτόν τον τρόπο τον φιμώνουν, δεν ξέρω τι να πω. Προτιμώ την ορθολογική αιτιολόγηση. Τους άδικους αυτόυς νόμους δεν τους αποκτήσαμε τώρα ξαφνικά.

 47. Τζουτζούκος said

  Συμπληρώνω ότι με τον κακό χαμό που γίνεται τους τελευταίους μήνες, ποιος ξέρει πόσους Άγκο διώχνει η Ελλάδα. Φοβάμαι ότι είναι αρκετοί και το γεγονός ότι μαθαίνουμε μόνο για εκείνον, μπορεί να μας οδηγεί στο συνομωσιολογικό σενάριο. Γι αυτό μίλησα για αδικία που γίνεται εμφανής επειδή εδώ πρόκειται για ένα γνωστό δημοσιογράφο. Αλλά δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που πληρώνει.

 48. spiral architect said

  Δάσκαλε Νικοκύρη πολλή ύλη μας έβαλες σήμερα και βοηθούσας και της μεσημεριανής ρακής … πιθανόν να επανέλθω τ’ απόγεμα. 🙄

 49. Νίκος Π. said

  Σφάλμα η ακλισιά, αλλά με τον πάτερ δεν τρέχει τίποτα, επειδή το γράφει και ο Παπαδιαμάντης. Αυτά τα επιχειρήματα των υπερδημοτικιστών είναι ώρες – ώρες…

 50. Νομίζω πως το δραματοποίηση vs δραματικοποίηση έχει ψωμί για συζήτηση. Έχουμε δεχτεί το «δραματοποίηση» για τη θεατρική αναπαράσταση π.χ. ενός σχολικού μαθήματος. Νομίζω πως εισάγεται η έννοια drama με την αγγλική σημασία, θέατρο. Το «δραματικοποίηση» (που βέβαια το κοκκινίζει ο Σπέλλης, και συμφωνώ) παραπέμπει καλύτερα στη δυσάρεστη κατάσταση ή εξέλιξη.

  Γιάννης

 51. #5 Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάποιος διορθωτής θα χτενίζει τα κείμενα του Άγκο πριν τη δημοσίευσή τους. Και δεν το θεωρώ καθόλου κακό. Κι αν έπρεπε να ρίξω ευθύνη, στο διορθωτή θα την έριχνα. Όμως, δημοσιογράφοι με τα ελληνικά μητρική γλώσσα και ντεμέκ σπουδές κάνουν περισσότερα λάθη στα γραπτά τους. Δεν θα κολλήσω στα πιο/ποιο, υμέτεροι/ημέτεροι του Άγκο· ο σπελ-τσέκερ σωστά τα βγάζει και τα δύο, εξάλλου.

 52. λέγει οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Ὁ καιρὸς ὁ ἐμὸς οὔπω πάρεστιν, ὁ δὲ καιρὸς ὁ ὑμέτερος πάντοτέ ἐστιν ἕτοιμος.
  ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 7:6

  (συγνώμη για τα σκουληκάκια)

 53. sarant said

  51: Το κείμενο με την *υμετέρα παιδεία δεν είναι του Άγκο, είναι ντόπιου.

  49: Κάτι δεν έχετε καταλάβει. Το «ο πατερ-Γυμνάσιος» δεν είναι λάθος μόνο επειδή το έγραψε ο Παπαδιαμάντης αλλά και επειδή το κατοχυρώνει η επίσημη Γραμματική.

 54. sarant said

  50: Είπαμε: πολλοί το δέχονται για σωστό. Κάποτε είχα διαφωνία με κάποιον (που ξέρει τι του γίνεται) για τη διαφορά ανάμεσα σε ελληνοποίηση και ελληνικοποίηση (που εγώ τη θεωρώ ανύπαρκτη και το δεύτερο αδόκιμο).

 55. Τελευταίο ανεκδοτάκι των ημερών:
  Ρώτησαν το Μιχαλολιάκο για την περιβαλλοντική πρόταση της Χ.Α. κι αυτός απάντησε:
  «Μα βέβαια, κρεματόρια με όλα τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. φίλτρα!»

 56. Immortalité said

  Ώστε Νικοκύρη είσαι ανελλήνιστος και μας ξεγέλασες όλους εμάς που προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα ελληνικά μας! Κάτι είχα καταλάβει εγώ τότε με τη Βα*αρία αλλά τώρα που έχω και τη μαρτυρία κοτζάμ καθηγητή – φιλόλογου θα σε καταγγείλω! 😛

  Με το madame Merkel γιατί υπάρχει πρόβλημα; Τα γαλλικά δεν είναι η γλώσσα της διπλωματίας; δεν την είπε και μαντάμ Άγγελα να παρεξηγηθεί.

  Σχετικά με το θέμα του Νίκου Άγκο δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει θέμα με τις θέσεις του κατά της ΧΑ και το πόσο τελικά ποσοστό πήρε στα Σ.Α. Η νομοθεσία περί αλλοδαπών δεν είναι και λαμπρό υπόδειγμα νομοθετικής οξύνοιας και οι Γ.Γ.Περιφέρειας Αττικής και λοιπών περιφερειών ανίκανοι να εφαρμόσουν πέντε δικαστικές αποφάσεις (αφού δεν τις καταλαβαίνουν), όπως λέει και ο φίλτατος Χασοδίκης.

  Α, και συμφωνώ με τον Ζαζ στο 8.

 57. bernardina said

  Στάζυ, το υμετέρας (που διορθώθηκε) δεν ήταν του Άγκο, ήταν των ανθρώπων που ανέβασαν το κείμενο συμπαράστασης στο Φέισμπουκ. Και φυσικά τα δέχεται και τα δύο ο σπελ τσέκερ, αφού και τα δύο υπάρχουν (όχι πως αυτό είναι ασφαλές κριτήριο, φυσικά). Με τη διαφορά ότι το ένα σημαίνει «της δικής μας» και το άλλο «της δικής σας». Ήταν, λοιπόν, σαν να έλεγαν ότι ο Ν. Α μετέχει της δικής σας παιδείας, όχι της δικής μας, και αυτός ήταν ο στόχος της παρατήρησής μου. Όχι τα ελληνικά του Ν.Α, που όντως είναι καλύτερα από πολλών Ελλήνων όπως αποδεικνύεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. (Ίσως μια προσεκτικότερη και κυρίως απροκατάληπτη ανάγνωση του σχολίου μου σε βοηθούσε να το κατανοήσεις).

 58. bernardina said

  52, Υποθέτω ότι κάτι παρόμοιο προσπαθείς να αποδείξεις με αυτό το χωρίο, σωστά; Ότι υπάρχει η λέξη υμέτερος. Μα φυσικά υπάρχει!
  Όπως υπάρχει ημείς και υμείς
  Ημών και υμών
  Ημέτερος/ημετέρα/ημέτερον και Υμέτερος/υμετέρα/υμέτερον. κλπ.

  Το ένα αφορά το πρώτο πρόσωπο (εμένα/εμάς) και το άλλο το δεύτερο (εσένα/εσάς)
  Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι μάλλον έχουμε μπερδέψει αυτά τα δύο, ε;

 59. Βιαστικός, ναι, προκατειλημμένος με σένα, όχι. Ένας λόγος που δεν επισκέπτομαι ποτέ fb είναι και η μειωμένη αντοχή των ματιών μου.

 60. bernardina said

  Οκέι, Στάζυ, σε πιάνω! 😉 😀

 61. nosfy said

  τι σημαινει ακριβώς το …..δίκαιο αδικοπραξιών (που λεει και ο …εκπροσωπος της Χ.α στον βιδεον σ 42)

 62. Immortalité said

  @61 Αστικός Κώδικας
  ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ

  Αδικοπραξίες

  Άρθρο 914

  Έννοια

  Όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να
  τον αποζημιώσει.

  Τώρα κατά πόσον αυτά που λέει ο Ελπίζω Μόνο Για Μία Ώρα Βουλευτής στέκουν, μη ρωτάς.

 63. Hellegennes Alexandrine said

  #28-29:

  Ο Χριστός και η Παναγία! Το άκρον άωτον της αντιεπιστημονικότητας! Η λογική του άρθρου έχει ως εξής:

  1. στα Χ εκλογικά τμήματα της περιοχής, η ΧΑ πήρε 18-23%
  2. στα Υ εκλογικά τμήματα της περιοχής, η ΧΑ πήρε 12-14%
  3. στα Χ ψήφιζαν και αστυνομικοί, σε ποσοστό 20-30% επί του συνόλου
  4. άρα οι αστυνομικοί οφείλονται για τις παραπάνω ψήφους

  Ας δούμε και τα μαθηματικά που τους οδήγησαν εκεί:

  Παίρνουμε τα Υ εκλογικά και εφαρμόζουμε το ελάχιστο ποσοστό (12%):
  700 άτομα, 84 ψήφοι στην ΧΑ

  Παίρνουμε τα Χ εκλογικά και εφαρμόζουμε το μέγιστο ποσοστό (23%):
  700 άτομα, 161 ψήφοι στην ΧΑ

  Βρίσκουμε τον αριθμό των αστυνομικών, αξιοποιώντας το ελάχιστο ποσοστό (20%):
  700 * 20% = 140

  Και λέμε… 161-84 = 77 παραπάνω ψήφοι στην ΧΑ = εξαιτίας των αστυνομικών = 77 από τους 140 αστυνομικούς ψήφισαν ΧΑ = 55%.

  Αυτά βέβαια δεν είναι μαθηματικά ούτε λογική. Από πού κι ως που γίνεται αναγωγή των επιπρόσθετων ψήφων στους αστυνομικούς, επειδή βρέθηκαν στο τμήμα; Μπορείς να υποψιαστείς μια σχέση, αλλά δεν έχει καμμιά βάση ο υπολογισμός. Το (4) στην αρχική υπόθεση είναι τελείως αυθαίρετο. Για την ακρίβεια, είναι απολύτως δυνατό να μην ψήφισε ΧΑ ούτε ένας αστυνομικός. Μόνο με γκάλοπ μπορείς να βρεις αποτελέσματα που να έχουν βάση.

 64. Salonfähig said

  Εντάξει τα υμέτερα και τα ημέτερα, αλλά ένα είναι σίγουρο: ο Niko είναι «τεμέτερον παιδίον», από τη Δράμα και τελείως Salonfähig,

 65. nosfy said

  56 καλά οι αδικοπραξιες αλλα δικαιο …αδικοπραξιων περα απο σχημα οξυμωρον ειναι και ανυπαρκτον (κατι σαν τον Γατοσκυλο η τον μηρμυγκολεοντα για να θυμηθώ κι ενα δικο μου αγαπημένο ζωντανό που μου τον φαγανε μπαμπεσικα )

 66. sarant said

  63: Δεν το βρίσκω και τόσο αντιεπιστημονικό, ιδίως αν περιοριστείς στο ποιοτικό: στο διπλανό τμήμα της ίδιας ενορίας, που δεν έχει αστυνομικούς, η ΧΑ παίρνει 10%. Στο τμήμα που έχει 20% αστυνομικούς και 80% κατοίκους της ίδιας ενορίας, η ΧΑ παίρνει 20%. Εικάζεις ότι η αύξηση οφείλεται στην παρουσία αστυνομικών, που ψηφίζουν ΧΑ (πολύ) πάνω από τον μέσο όρο.

 67. Γιαννης Κ said

  #63, 66. Αφήνοντας επιστημονικότητες και αντιεπιστημονικότητες στην πάντα, ομολογώ ότι δεν έβγαλα άκρη από το άρθρο του Βήματος που ανέφερε ο Δύτης στο #29.

  Ο λόγος είναι ότι αναφέρεται μόνο σε ποσοστά και όχι σε απόλυτους αριθμούς — που σε στατιστική ανάλυση παίζουν καίριο ρόλο.
  Αλλά το κατά πόσο υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αστυνομικής ιδιότητας και ψήφου για ΧΑ, μπορεί να βρεθεί από στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ΟΛΑ τα τμήματα, με βάση αυτών που ψήφισαν ει δυνατόν και όχι των εγγεγραμμένων.
  Η στατιστική μέθοδος είναι η analysis of variance και ένας φοιτητής θα μπορούσε εύκολα να την κάνει σαν άσκηση σε μάθημα στατιστικής. Η ανάλυση θα έδειχνε πόσο μέρος της διακύμανσης των ποσοστών για ΧΑ από εκλογικό τμήμα σε τμήμα μπορεί να εξηγηθεί από την ιδιότητα του αστυνομικού ψηφοφόρου. Και πόσο στατιστικά σημαντική είναι αυτή η συνεισφορά στην ερμηνεία της διακύμανσης.

  Αν λοιπόν έκανες την ανάλυση, και έβρισκες στατιστικά σημαντική συσχέτιση, ΤΟΤΕ, Νικοκύρη, θα μπορούσες με καλή πίστη να εικάσεις ότι οι αστυνομικοί ψηφίζουν ΧΑ σε μεγαλύτερα ποσοστά από λοιπούς — να εικάσεις, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες (intervening variables).

  Δεν είναι δουλειά ενός δημοσιογράφου να κάνει τέτοια ανάλυση βέβαια, ούτε καν φαντάζομαι να ζητήσει τη γνώμη ενός φοιτητή που έχει πάρει μάθημα στατιστικής.

  γιάννης

 68. […] Σχετικά με την λανθασμένη απόδοση της δήλωσης Σόιμπλε μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου. […]

 69. Νέο Kid Στο Block said

  ΕΓΕΡΘΟΥΤΟΥ! …ωω συγνώμη, αυτά δεν τα λέμε εμείς, beg your pardon! 😳

  Dear all, you may stand up for Chelsea F.C.’s hymn! 🙂

  COME ON CHELSEA!!

 70. ππαν said

  Άντε, για τον Ντρογκμπά θα εγέρθητου

 71. Νέο Kid Στο Block said

  69. Vive la France!! (με την ευρεία έννοια,εντάξει) 😉 🙂

 72. Αρκεσινεύς said

  http://www.newsnow.gr/article/99117/repousi-dedomenos-o-sevasmos-mou-ston-pontiako-ellinismo.html

  Σύσσωμη;

  Δεν ξέρω αν έχει γραφεί άρθρο για αρχαίες μετοχές παρακειμ. που χρησιμοποιούνται και σήμερα.

  δεδομένο

 73. Hellegennes Alexandrine said

  #66:
  Αυτή η εικασία δεν έχει καμμιά επιστημονική βάση. Είναι ακριβώς αυτό: εικασία. Ούτε καν υπάρχει λόγος να πιστεύεις ότι δύο διπλανά εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν παρόμοια κατανομή. Το πού ψηφίζει ο καθένας δεν ορίζεται με στατιστική κι έτσι είναι μια χαρά πιθανό δυο διπλανά τμήματα να έχουν τελείως διαφορετική κατανομή. Μόνο όταν βγαίνεις σε επίπεδο νομού μπορείς να γενικεύσεις κι ακόμη κι αυτή η γενίκευση αφορά τον νομό (αλλιώς ένας νομός θα έφτανε για να δούμε τα αποτελέσματα). Ας πούμε, στην Κορινθία η ΧΑ είχε 12%. Συγκεκριμένα στον δήμο Κορινθίων, είχε 13%. Στην δημοτική ενότητα Ασσού-Λεχαίου η ΧΑ έχει 13,11% ενώ στην δημοτική ενότητα Σολυγείας έχει 22,15%.

  Κι αν πιστεύεις ότι σε πιο τοπικό επίπεδο οι διαφορές μικραίνουν, κάνεις τρομερό λάθος. Δες π.χ. εδώ, τα αναλυτικά αποτελέσματα στον δήμο Αλιάρτου:
  http://aliartos-city.blogspot.com/2012/05/2012_3111.html

  Με σύγκριση των 001 και 002, βλέπουμε ότι η κατανομή είναι τελείως μα τελείως διαφορετική. Στο 001, το ΚΚΕ βγαίνει δεύτερο με 17,61% και στο 002 βγαίνει τελευταίο, με 4,26%. Και διάλεξα απλώς τα δύο πρώτα. Μεταξύ άλλων οι διαφορές είναι μεγαλύτερες. Εδώ και αναλυτικότερα τα 001 και 002:

 74. eran said

  Στα σημερινά λαθάκια να επισημάνω και τον Τάκη Θεοδωρόπουλο στα Νέα, που έφερε τον Καποδίστρια στην Ελλάδα ένα τρίμηνο πριν την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Λάθος, θα μου πείτε, αλλά θα πρέπει να΄ σαι και ο ίδιος επιεικής με τα λάθη των άλλων.

 75. Immortalité said

  @70 Αυτές τις αγγλικές ομάδες όλο ένας Γάλλος τις βγάζει στον αφρό 😉

 76. ππαν said

  Μα την γερμανική πήγε να ξελασπωσει ένας Γάλλος!

 77. Immortalité said

  @75 Γάλλος με την ευρύτερη έννοια. Τόσα χρόνια στη Μαρσέιγ, την πήρε την ποδοσφαιρική υπηκοότητα 😉

 78. ππαν said

  Πιο πολλά στην Τσέλσι είναι, νομίζω

 79. Immortalité said

  @77 Από τη Μαρσέιγ μόνο ναι, αλλά έπαιζε στη Γαλλία από το 1996 έως το 2004. Κιφ – κιφ.

 80. ππαν said

  Για να το πω με δικά του λόγια, ιτς ε φάκιν ντισγκρέης να τονε λέμε Γάλλο τον άνθρωπο

 81. Immortalité said

  Για ποδοσφαιρική υπηκοότητα μίλησα, δεν τον είπα καμπούρη. Αλλά αφού ξέρεις τι θα μου έλεγε από πρώτο χέρι, αμ σόρρυ πες του, ρήλι.

 82. ππαν said

  Δεν είπα τι θα σου έλεγε, ειπα ότι χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια,. Όταν τσιτάρουμε δεν ξέρουμε τι θα έλεγε ο άλλος «από πρώτο χέρι», απλώς τσιτάρουμε, για την πλάκα ή για το κύρος. Εδώ για την πλάκα.
  Γιατί νόμιζα ότι πλάκα έκανες όταν μίλησες για «τόσα χρόνια» που πέρασε στην Μαρσέιγ 😉

 83. Κασσάνδρα said

  Ειμαι σίγουρη ότι υπάρχει παράθυρο στο νόμο για να μη φύγει.
  Καλά κάνει όμως και αρνείται να τον χρησιμοποιήσει.
  Κάποιος επιτέλους πρέπει να βγεί μπροστά . 20 χρόνια στην Ελλάδα και κάθε φορά να πρέπει να αποδεικνύεις ότι είσαι νόμιμος 5 χρόνια πίσω.

 84. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 85. Η –θου Κύριε– «κακοδιατυπωμένη» δήλωση του Σόιμπλε είχε ως εξής: «Dass das griechische Volk unter den Folgen der jahrzentelangen Versäumnisse schwer leiden muss, ist unbestritten.» Σύμφωνα, λοιπόν, με το MEGA η λανθασμένη απόδοση της επίμαχης δήλωσης οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα λέξεων «Folgen der» «συνέπειες των» συγχύθηκε με τη μετοχή ενεστώτα folgenden «ακόλουθα».

  Το να χαρακτηρίζεις, όμως, μια δήλωση «κακοδιατυπωμένη» επειδή από δική σου ανεπάρκεια (ελπίζω!) δεν την κατάλαβες σωστά, ξεπερνά τα όρια. Έτσι, λοιπόν, ας επισημανθεί για τους μη κατέχοντες τη Γερμανική, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση για να φτάσουμε στη λανθασμένη μετάφραση χρειάστηκε να γίνουν τα εξής λάθη:

  α. Συγχύθηκαν δύο φωνήματα (το r στο άρθρο «der» και το n στη συλλαβή │den│, των οποίων η διαφορά στην προφορά είναι τεράστια.

  β. Παραβλέφτηκε το γεγονός ότι ο χρονικός προσδιορισμός «τις επόμενες δεκαετίες» δεν αποδίδεται με την πρόθεση unter αλλά με το in (το επισήμανε κι ο Νικοκύρης).

  γ. Παραβλέφτηκε το γεγονός ότι το ρήμα leiden όταν έχει τη σημασία «υποφέρω» συντάσσεται ακριβώς με την πρόθεση unter (επίπεδο γνώσης B1), η οποία συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να εκληφθεί ως τμήμα του χρονικού προσδιορισμού «τις επόμενες δεκαετίες».

  δ. Παραβλέφτηκε το γεγονός ότι ακόμα κι αν αγνούσαμε τα παραπάνω, περίσσευε ένα απομεινάρι που δεν έδενε με την όλη σύνταξη: το -langen, β΄ συνθετικό του επιθέτου jahrzehntelangen.

  ε. Παραβλέφτηκε το γεγονός ότι αν το jahrzehnte δεν ήταν το α΄ συνθετικό του προαναφερθέντος επιθέτου, αλλά ξεχωριστό ουσιαστικό και τμήμα του χρονικού προσδιορισμού «τις επόμενες δεκαετίες», τότε θα έπρεπε να είχε και την κατάληξη δοτικής -n: Jahrzehnten. Θα μου πείτε, βέβαια, και με το δίκιο σας, εδώ αγνοήθηκαν χειρότερα, το -n θα πρόσεχαν, αλλά λέμε τώρα…

  Και τέλος, ακόμα κι αν αγνούσαμε όλα τα παραπάνω, ενδιαφέρον θα είχε να απαντηθεί το ερώτημα πού ακριβώς υπάρχει η λέξη «εξαιτίας»· το ερώτημα, βέβαια, είναι ρητορικό, αφού η απάντηση είναι ήδη γνωστή: πουθενά!

  Συνεπώς, το κουτόχορτο αλλού…

 86. Alexis said

  #72, Ελληγενή δεν είναι απλή εικασία. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές σηζητούσα με φίλο αστυνομικό και μου είπε ότι «όλοι οι αστυνομικοί στο ……(ανέφερε την περιοχή που υπηρετεί) θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή». Μιλάμε τώρα για μία περιοχή όπου υπηρετούν περί τα 170 άτομα! Φυσικά το «όλοι» είναι σχήμα λόγου, όμως δείχνει ξεκάθαρα το κλίμα.
  Τέτοιες μαρτυρίες υπάρχουν πολλές. Τις προάλλες σχολιαστής εδώ μέσα που υπηρετεί τη θητεία του, ανέφερε ότι οι περισσότεροι στρατιωτικοί στη μονάδα του εκφράζονται ανοιχτά υπέρ της Χ.Α.

  #68, Μπράβο βρε Νεοκίντ που έβαλες τον ύμνο της Τσέλση!
  Blue is the colour, football is the game…
  Καταπληκτικό! Δεν το ‘χα ξανακούσει!

 87. spiral architect said

  Τον κύριο Μηχιώτη – ακόμα και τότες – δεν θα ήθελα να τον είχα φιλόλογο καθηγητή. 😯
  Κάποιοι όμως τον έχουν συνάδελφο.

  Ποιος σου έβγαλε το μάτι;
  Ο αδερφός μου!
  Γι’ αυτό είναι τόσο βαθειά βγαλμένο;

  (λαϊκή παροιμία)

 88. 86 Παρόμοια εμπειρία είχα κι εγώ (στη Σάμο). Αλλά δεν είναι δα και κρυφό η απήχηση της ΧΑ στην αστυνομία. Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό στειλιάρι.

 89. sarant said

  87: Και σε τι ωραία ελληνικά γραμμένο!

  85: Φυσικά έχεις δίκιο σε όλα -αυτό το «κακοδιατυπωμένη» σημαίνει «εμείς δεν την καταλάβαμε».

 90. Ο Μπένι παρενέβη στον υπουργό ΠροΠο υπέρ του Ν. Άγκο, λένε τα «Τα Νέα»
  http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4722259

 91. Mar Pap said

  «Με βάση πάντως τη γενική γραμμή των τελευταίων ημερών, το μόνο βέβαιο είναι ένα: και γι’ αυτό το επεισόδιο, φταίει ο Σύριζα και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας»

  (Εντελώς φιλικά):
  κατά τη γνώμη μου υπερβολική τοποθέτηση (θα περίμενα να τη διαβάσω στο indymedia, όχι εδώ). Δε λέω ότι είναι λάθος, αλλά αυτό που μου άρεσε από την αρχή στο ιστολόγιο αυτό είναι οι ίσες αποστάσεις από όλους.
  Εντάξει σε περίοδο εκλογών βρισκόμαστε, αλλά όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κύριος Σαραντάκος, «εδώ λεξιλογούμε». Κατά τη γνώμη μου τελευταία πολιτικολογούμε περισσότερο από όσο λεξιλογούμε.

  Ξαναλέω ότι δεν έχω πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ, μην παρεξηγηθώ (εντελώς ενδεικτικά διάλεξα τη φράση αυτή για τον Τσίπρα), απλώς σε κάθε άρθρο από τα τελευταία παρεισφρύει μια παράγραφος ή για χρυσή αυγή, ή για Τσίπρα ή για κάποιους άλλους εκπροσώπους του σιχαμερού πολιτικού συναφιού. Αυτό αλλοιώνει κατά τη γνώμη μου το χαρακτήρα του ιστολογίου, το οποίο στα δικά μου μάτια τουλάχιστον πλέον δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από όλους (υπάρχει ένα υπερβολικό και λιβάνισμα στο ΣΥΡΙΖΑ).

  Δεν τα γράφω αυτά για να πω ότι θα σταματήσω να μπαίνω (η ανάγνωση εξάλλου δεν είναι υποχρεωτική). Τα γράφω ξανατονίζω ΕΝΤΕΛΩΣ φιλικά για να μου πείτε αν εγώ κάνω λάθος και γιατί ξέρω ότι ο κύριος Σαραντάκος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα δεοντολογίας. Είναι δεοντολογικό ένα ιστολόγιο που βραβεύτηκε για θέματα γλώσσας (αποκτώντας έτσι σίγουρα περαιτέρω αναγνωρισιμότητα) να πολιτικολογεί τόσο μεροληπτικά;

 92. RaspK said

  @0: Δηλαδή 0xFFFF άγγελοι, πολύ άρεσε σ’ εμένα και τον αδερφό μου. 🙂

  Όσον αφορά το Μηχιώτη, πολύ θα θέλαμε να δούμε αν θα πάρει χαμπάρι κάποτε «πόσα άπια ασκός εσωκλείει…» Αλλά — είπαμε — για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας!

 93. sarant said

  91: Ευχαριστώ για την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα, αν και η πρόσκληση του φίλου MarPap ίσως απευθύνεται περισσότερο στους σχολιαστές του ιστολογίου.

  α) Το ιστολόγιο είναι για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τα άλλα. Εδώ λεξιλογούμε, αλλά σε περιόδους κρίσης και εκλογών είναι αναπόφευκτο να πολιτικολογούμε περισσότερο, έστω κι αν δεν το θέλουμε
  β) Από τα 9 άρθρα αυτής της εβδομάδας, τα 5 δεν είχαν καμιάν απολύτως αναφορά στην πολιτική. Άλλα είχαν και πολιτικες και γλωσσικές αναφορές, αυτά δεν ξεχωρίζονται.
  γ) Η ειρωνική αναφορά «και γι’ αυτό φταίει ο Σύριζα» είναι βέβαια ευμενής προς τον Σύριζα αλλά σατιρίζει ένα υπαρκτό φαινόμενο -άλλωστε ανάλογα έχουν γράψει πολλοί σχολιαστές που δεν είναι φίλοι του Σύριζα.
  δ) Ποτέ δεν υποσχέθηκα να μην εκφράζω τις απόψεις μου, το αντίθετο μάλιστα -αλλά ο διάλογος είναι, νομίζω, ελεύθερος. Όχι;
  ε) Δεν νομίζω ότι το ιστολόγιο ήταν λιγότερο πολιτικό π.χ. το δεύτερο μισό του Απριλίου (που γινόταν η ψηφοφορία για τα ηλεβραβεία) απ’ό,τι σήμερα, άρα δεν βρίσκω να στέκει η υπόρρητη μομφή ότι το ιστολόγιο επιβραβεύτηκε για τα γλωσσικά και τώρα (αφού… υφάρπαξε την ψήφο) πολιτικολογεί απροκάλυπτα. Ούτε βραβεύτηκε ως γλωσσικό -αλλά ως ιστολόγιο γενικώς.

  ΥΓ Η καταγγελία της Χρυσής Αυγής και της ιδεολογίας της δεν είναι πολιτικολογία, είναι κατά τη γνώμη μου δημοκρατική υποχρέωση.

 94. Αρκεσινεύς said

  91. Mar Pap, και λεξιλογούμε και πολιτικολογούμε και αθλητικολούμε, σοβαρολογούμε,ειρωνευόμαστε. Περιορισμοί από πλευράς Νικοκύρη δεν υπάρχουν.
  Ο Παναθηναϊκός καταϊδρωμένος τερμάτισε στη β΄θέση!
  Ο λιβανωτός προς τον Τσίπρα δικαιολογημένος: νέος είναι, Άδωνης είναι, σεισμική Ανάσταση έκανε, οι ακροβασίες του και τα αγγλικά του συγχωρούνται, τι άλλο γυρεύεις;

 95. Mar Pap said

  ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

  παρερμηνεία! καμία υπόρρητη μομφή. απλώς όπως σωστά είχατε πει ότι ο Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι προσεκτικός που διαφήμιζε το λεξικό του όντας υπουργός παιδείας, έτσι και το παρόν ιστολόγιο θα έπρεπε (κατά τη γνώμη μου) να είναι πιο προσεκτικό (και με πιο ίσες αποστάσεις) ειδικά μετά τη βράβευση.
  πιστεύω ότι με τα τελευταία σας άρθρα αδικείτε τον εαυτό σας (αν νομίζετε ότι είμαι κακοπροαίρετος, δώστε τα σε κάποιον που δεν έχει ως τωρα καμία επαφή με το ιστολόγιο, να δείτε τι γνώμη θα σχηματίσει). Δίνετε την εικόνα ότι νιώθετε ότι πρέπει να υπερασπίσετε τον Τσίπρα σε ό,τι κι αν κάνει. και αυτό αδικεί ΚΑΙ το ΣΥΡΙΖΑ με το τόσο υψηλό ποσοστό (17%).
  Βεβαίως πρέπει να λέει κανείς τη γνώμη του. Άλλο όμως λέω τη γνώμη μου και άλλο λιβανίζω ένα κόμμα με την παραμικρή αφορμή. Άλλο πχ να λεω ότι συμφωνώ με την ιδεολογία του ΚΚΕ και άλλο να μοιράζω το Ριζοσπάστη. Είναι άλλο επίπεδο. Στο ένα έχω άποψη, στο άλλο είμαι στο μαντρί. Θα ήθελα να ξέρω αν είναι μόνο δική μου αυτή η εντύπωση… Μόνο εμένα μου φάνηκε άκυρη η αβάντα στο Σύριζα σ’αυτό το άρθρο; Δηλαδή όλοι οι άλλοι διαβάζοντάς το δεν τους φάνηκε άστοχο;

  Διαφωνώ ότι το ιστολόγιο δεν είναι γλωσσικό. Είναι ΚΥΡΙΩΣ γλωσσικό, όχι ΜΟΝΟ γλωσσικό. Έτσι, επειδή σας ενδιαφέρει το feedback, εσείς γνωρίζετε καλύτερα ότι το προφίλ του μέσου χρήστη του παρόντος, σχετίζεται με χρήστες που ενδιαφέρονται για γλωσσικά θέματα, όχι για πολιτικές συζητήσεις (οι οποίες ορθώς γίνονται για να εκτονώσουν την πίεση των ημερών, αλλά μην το παρακάνουμε).

  Η ευκολία με την οποία η απροσωπία του διαδικτυακού λόγου οδηγεί σε παρεξηγήσεις, με αναγκάζει να ξανατονίσω ότι όλα αυτά τα λέω εντελώς καλοπροαίρετα! Χωρίς καμία απολύτως διάθεση προσβολής, καταδίκης ή ειρωνείας και φυσικά θα συνεχίσω να μπαίνω.

 96. Mar Pap said

  94. άρα συμφωνούμε για το λιβάνισμα. διαφωνούμε για το αν είναι δικαιολογημένος ή όχι.

 97. sarant said

  95: Είναι γλωσσικό, αναμφίβολα, αλλά (έγραψα) δεν βραβεύτηκε ΩΣ γλωσσικό.

 98. Hellegennes Alexandrine said

  #86:
  Δεν μπορείς να βασίζεις έναν ισχυρισμό -και πολύ περισσότερο ένα δημοσιογραφικό άρθρο- σε ανέκδοτες πληροφορίες. Αν δεν κάνεις έρευνα δεν μπορείς να δηλώσεις τίποτα, όχι μάλιστα να δηλώσεις απαράδεκτα και ξεδιάντροπα ότι ένας στους δύο ψηφίζει ΧΑ! Αυτά είναι γελοία πράγματα. Το άρθρο ξεκινάει με βάση την υποψία ή μεμονωμένες δηλώσεις αστυνομικών, που δεν έχουν απολύτως μα απολύτως καμμιά αξία και αξιοποιεί στατιστικά με τελείως λάθος και αντιεπιστημονικό τρόπο, για να καταλήξει σε ένα τελείως θεόκουφο συμπέρασμα.

  Στην τελική, ακόμη κι αν όντως στα συγκεκριμένα τμήματα το έξτρα ποσοστό οφειλόταν σε αστυνομικούς, είναι στατιστικά παράλογο να δηλώσεις βάσει αυτού ότι ένας στους δύο ψηφίζουν ΧΑ. Είναι σαν να παίρνω δείγμα το παρόν ιστολόγιο και να βγάζω συμπέρασμα για το τι ψηφίζουν π.χ. ένας στους δύο φιλόλογους ή μια τελείως ράντομ πληροφορία, όπως ένας στους δύο Δραμινούς, ένας στους δύο οδηγούς όπελ, ένας στους δύο με ύψος πάνω από 1,80, κτλ. Μια στατιστική έρευνα γίνεται με controls, αλλιώς κάθε συσχέτιση είναι αυθαίρετη. Κι εδώ όχι μόνο δεν έχουμε controls αλλά δεν έχουμε και αληθινή καταμέτρηση. Μιλάμε για κάτι τελείως υποθετικό, που στηρίζεται στο τι δηλώνουν μεμονωμένα άτομα (ανέκδοτες πληροφορίες) και μια γενικότερη υποψία. Οι ανέκδοτες πληροφορίες είναι τελείως άχρηστες. Κι εγώ έχω αρκετούς γνωστούς αστυνομικούς και κανείς τους δεν ψηφίζει ΧΑ. Προφανώς αυτή η πληροφορία είναι τελείως άχρηστη γιατί δεν αποτελούν στατιστικό δείγμα.

  Με τον ίδιο τρόπο βγαίνουν και τα στερεότυπα και τα στερεότυπα οδηγούν σε εθνικισμούς και ρατσισμούς. Αν κάτι δεν στηρίζεται σε στατιστική μελέτη, είναι κουτσομπολιό χωρίς αξία και τίποτα παραπάνω.

  Πραγματικά απορώ πως άτομα με μυαλό και μόρφωση πέφτουν στην παγίδα της γενίκευσης βάσει προσωπικής αναφοράς. Όσους αστυνομικούς κι αν ξέρουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε εδώ μέσα, ΔΕΝ αποτελούν στατιστικό δείγμα, όχι μόνο λόγω αριθμού αλλά και λόγω κατανομής.

 99. ΣΑΘ said

  @ Mar Pap [91]

  Γράφετε:

  α) «… αυτό που μου άρεσε από την αρχή στο ιστολόγιο αυτό είναι οι ίσες αποστάσεις [πολιτικά] από όλους.» (!!)

  Για ποιαν ακριβώς χρυσή εποχή μιλάτε, αγαπητέ;

  β) «… απλώς σε κάθε άρθρο από τα τελευταία παρεισφρύει μια παράγραφος ή για χρυσή αυγή, ή για Τσίπρα ή για κάποιους άλλους (sic) εκπροσώπους του σιχαμερού πολιτικού συναφιού.» (!!)

  Γουάου!! (Timber!!!!)

  γ) » … (υπάρχει ένα υπερβολικό {και} λιβάνισμα στο ΣΥΡΙΖΑ).»

  Απολύτως. Με ταυτόχρονη δαιμονοποίηση κάθε αντιπάλου του.

  @ [95]

  » Δίνετε την εικόνα ότι νιώθετε ότι πρέπει να υπερασπίσετε τον Τσίπρα σε ό,τι κι αν κάνει. […….]
  Βεβαίως πρέπει να λέει κανείς τη γνώμη του. Άλλο όμως λέω τη γνώμη μου και άλλο λιβανίζω ένα κόμμα με την παραμικρή αφορμή. [……] Άλλο πχ να λεω ότι συμφωνώ με την ιδεολογία του ΚΚΕ και άλλο να μοιράζω το Ριζοσπάστη. Είναι άλλο επίπεδο. Στο ένα έχω άποψη, στο άλλο είμαι στο μαντρί.
  Θα ήθελα να ξέρω αν είναι μόνο δική μου αυτή η εντύπωση…»

  Όχι, αγαπητέ, δεν είναι μόνο δική σας αυτή η εντύπωση!

  Όταν ο χώρος αυτός ασχολείται (και ασχολείται αδιαλείπτως και περιπαθώς) με τη γλώσσα (κυρίως) και τη λογοτεχνία, κυριολεκτικά «κεντάει», «ζωγραφίζει», «πετάει»!!
  (Είναι ο λόγος που τον τιμώ και τον θαυμάζω).

  Όταν πολιτικολογεί (και το κάνει συστηματικά και περίτεχνα), γίνεται γωνιακό μαγαζί του Αριστερισμού και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.
  (Είναι ο λόγος που με απογοητεύει ).

  Τι να γίνει; Δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα….

 100. @Sarant, 89: «αυτό το “κακοδιατυπωμένη” σημαίνει “εμείς δεν την καταλάβαμε”.»

  Χμμ, όντως και αυτή η ανάγνωση παίζει! Εμένα πάντως το ανασκευαστικό τους σχόλιο προς την αντίθετη κατεύθυνση με προδιέθεσε. Υπενθυμίζω τι ειπώθηκε: «Η κακοδιατυπωμένη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε τη Δευτέρα λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρο Γκρουπ. Το μεταφραστικό μας τμήμα προσπαθώντας να την αποδώσει […]». Η εικόνα που εμένα μου πέρασε από τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι από τη μια να έχουμε μιαν ασαφή δήλωση που επιτρέπει παρανοήσεις (1η πρόταση), κι από την άλλη τους μεταφραστές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν τάξη στο χάος (2η πρόταση). Αν έλεγαν «κακομεταφρασμένη» ή ξέρω ’γώ, «παρερμηνευμένη» θα ήταν απόλυτα σαφές ποιανού ευθύνη ήταν. Το «κακοδιατυπωμένη», όμως, πολύ πονηρό μού φαίνεται.

 101. Mimis Amimitos said

  Ώς καθητητής-φιλόλογος, τον ελέγχω ώς ανεπαρκή καθ’ ο μέτρο, πολλώ μάλλον, δηλοί ότι “καταπιάνεται γιά χόμπι και γιά βιοπορισμό” με τις λέξεις.

  Σκόνταψα έτσι που το διάβασα, γιατί με θάμπωσε πρώτα εκείνο το «καθ’ ο μέτρο» κι έπειτα εκείνο το άλλο, το «πολλώ μάλλον». Ένα λεπτό να καταλάβω τι εννοεί: τον ελέγχω ως ανεπαρκή … (εδώ ο αναγνώστης περιμένει την αιτία, με ένα «επειδή», αλλά δεν το βρίσκει, και στη θέση του έχουμε απροσδόκητη στροφή του λόγου:) … καθ’ ο μέτρο (δηλαδή δεν τον ελέγχω στο σύνολο της παρουσίασής του, αλλά μόνο σε ένα υποσύνολο, εκεί δηλαδή που) δηλοί (ο ίδιος, εσύ δηλαδή Νίκο, δηλώνεις, κι άντε για άλλη μια φορά αυτό το αχώνευτο «δηλοί» με όμικρον γιώτα) ότι … καταπιάνεται … με τις λέξεις … για βιοπορισμό ή για χόμπι (α, ώστε εκεί έγκειται η υστέρηση, αν το έκανε για ακαδημαϊκή έρευνα δεν θα ήταν μεμπτός). Τελικά εκείνο το «πολλώ μάλλον» πού κολλάει; Μήπως ότι «ένας λόγος παραπάνω που ασκώ την κριτική» είναι ότι καταπιάνεται … με τις λέξεις … για βιοπορισμό ή για χόμπι ; Δηλαδή επιπρόσθετος λόγος; Δεν μας το λέει όμως. Η σύνταξή του είναι παρατακτική. Άσε δε που το «πολλώ μάλλον» περιέχει μια σύγκριση. Πολλώ μάλλον τον ελέγχω, ενώ θα μπορούσα να μη το ελέγξω, να το αφήσω να περάσει ασχολίαστο; Ή πολλώ μάλλον τον ελέγχω ως καθηγητής φιλόλογος, γιατί εγώ έχω το δικαίωμα ή την υποχρέωση να το κάνω;

  Ουφ! Με με μπερδέψατε κύριε καθηγητά. Πολλώ μάλλον που ως εκ της ιδιότητός σας θα μπορούσατε να είχατε εκφραστεί καλύτερα.

 102. sarant said

  101: Θα μπορούσε να είχε εκφραστεί καλύτερα, αλλά τότε δεν θα είχε θαμπώσει τον αναγνώστη -μάλλον αυτό εξυπηρετεί το «πολλώ μάλλον», απευθύνεται σε όσους (αλλά πόσοι έμειναν πια; ) σκέφτονται «ο πρώτος λέει ‘καθ’ ο μέτρο’ και δεν τον καταλαβαίνω, ο άλλος λέει ‘καταπιάνεται’ και τον καταλαβαίνω, άρα ο πρώτος ξέρει καλά ελληνικά κι ο άλλος όχι».

 103. ΣΑΘ said

  Μια και περί «μεσεκλογικών μεζεδακίων» ο λόγος, δεν βλέπω στην απόχη το μαργαριτάρι «στρεπτοδικία» τού κ. Τσίπρα, (από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ).
  Κάνω λάθος;

  ΥΓ
  Λάθη (και ενίοτε ‘χοντρά’), κάνουμε όλοι. Ακόμα και οι συστηματικώς λαθολογούντες. Ο πανικός των ημερών νομίζω ότι μπορεί να δικαιολογήσει πολλά από αυτά.
  Γι’ αυτό ας είμαστε όλοι λιγάκι πιο επιεικείς στο σημείο αυτό.

 104. […] το ανακάλυψα στο σημερινό σημείωμα του Σαραντάκου: https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/19/meze-15/  Βλέπω στο Βήμα της 18/5/2012 τον Κοσμά Βίδο να γράφει ότι […]

 105. Αρκεσινεύς said

  Η ΔΗΜΑΡ για τη συνεργασία ΝΔ-ΔΗΣΥ και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ

  «Ένας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ γίνεται κόμμα και ένα κόμμα γίνεται Συνασπισμός, αλλά υπό … αναστολή. Διαγωνισμός Μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, με αφορμή την προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

  Μου άρεσε και το γράφω. Δεν υπονοώ τίποτε παραπάνω!

 106. Θρασύμαχος said

  «Δήλωση Κίσινγκερ», νά ’τηνε πάλι εν μέσω εκλογών: http://www.romfea.gr/epikairotita/12603-thessalonikis-anthimos-i-ellada-mplokare-tin-pagkosmoiopisi

 107. Νέο Kid Στο Block said

  «Ο πιο επικίνδυνος άντρας της Ευρώπης»
  http://www.nooz.gr/greece/profil-to-risko-tou-tsipra-kai-oi-pi8anotites-nikis

  Ο Τσακ Νόρις όταν του πέφτει είναι 16,82. 😳
  Ο Τσίπρας όταν φτάνει 16,82 του σηκώνεται. 😆
  Ο Τσακ Νόρις δεν κοιμάται. Περιμένει … O Τσίπρας δεν περιμένει ποτέ. Τον περιμένουν!

  Get out’a’hea Chucky! Alexis rulzzz!! 🙂

 108. Cipralex για να ηρεμήσομε!

 109. Νέο Kid Στο Block said

  108. Tί πες τώρα !! 😆

  Πόσο έχει το κουτί;; Αυτό το major depressive disorder σίγουρα τόχω! 🙂

 110. Λαοσαμαροντόρα, Μανοτζήμερος, θα χορτάσουμε συνιστώσες σ’ αυτές τις εκλογές. Θα ήθελα να δω κάποιον από αυτούς να τη λένε στον Σύρ. σχετικά.
  (και: αβρότητες)

 111. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #108
  Απιστευτουάλ! Θέλω κι εγώ! 🙂

 112. Νέο Kid Στο Block said

  Τώρα μετά απ’όλα αυτά μού χαλάσατε και το κουίζ,γμτ.. 😦
  Ποιος δεν ξέρει πλέον ,ποιος θα νικήσει αν παλέψουν ο Τσακ Νόρις με το Θεό;

 113. sarant said

  110: Κεντροακροδεξιά!

 114. Ο Τσακ Νόρις είναι 72 ετών (γεν 10/3/1940)
  Ο Αλέξης είναι 38 (γεν 28/7/1974).
  Όχι να θίξω τον Τσακ αλλά δεν τόχει!

 115. eréndira said

  110
  Πολύ σωστός!

 116. Νέο Kid Στο Block said

  Koντά στον Πολίτη!

 117. sarant said

  Πολύ καλό, πού τα βρίσκουν;

 118. @114: Βλάσφημε, ο Τσακ δεν γεννήθηκε, υπήρχε πάντα!

 119. Θρασύμαχος said

  http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Deltia-Typou/?press=ea612d8a-dab7-43f8-8dec-0519a85c88e2
  «… ήταν ένας ερασιθάνατος Έλληνας, που αγάπησε το θάνατο για κάτι ανώτερο …
  είμαστε εδώ όλοι υποκλινείς, με σεβασμό και τιμή προς το σύμβολό σου …».

 120. Νέο Kid Στο Block said

 121. Νέο Kid Στο Block said

 122. Νέο Kid Στο Block said

 123. sarant said

  119: Ωχ,,,, ερασιθάνατος.

 124. Μαρία said

  123 Πεισιθάνατος υπάρχει, ερασιχρήματος υπάρχει, άρα σωστός τυπικά ο γλωσσοπλάστης. Να πεις για το είμαστε υποκλινείς αντί του υποκλινόμαστε, μάλιστα.

 125. sarant said

  Μα και υποκλινής υπάρχει, αλλά το «είμαστε υποκλινείς» είναι Μποστ.

 126. Μαρία said

  125 Αυτό σου λέω γιά.

 127. Θρασύμαχος said

  #123-124: εμένα πάντως ο ερασιθάνατος μου θυμίζει ερεισίνωτον ή ερυσίπελας

 128. Μαρία said

  127 Έχεις κάτι με τους ερασιτέχνες; 🙂

 129. Υγιής ανταγωνισμός:
  Την τοποθέτηση του Κώστα Πλεύρη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ο Γ.Καρατζαφέρης.

 130. Και θρακιώτικες ιδιομορφίες: από τη ΝΔ στη Ντόρα, και τώρα επικεφαλής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ.

 131. sarant said

  Επικεφαλής, αλλά Ροδόπης (έχουμε λίστα)

 132. Α! ήμουν σίγουρος ότι η αρχική είδηση έγραφε Επικρατείας. Θα το διόρθωσαν.

 133. #132 Κι έχεις δίκιο. Στα ΝΕΑ, κι αλλού, επιζεί ακόμη στο γούγλη η λανθασμένη δημοσίευση.

 134. X.Apeir said

  Κύριε Σαραντάκε,
  Γράφετε στη δεύτερη παράγραφο: «ο συνονόματος και φίλος Νίκος Άγκο»
  δικαίωμά σας να λέτε ότι έχετε φίλο τον κύριο AGO, πως όμως γνωρίζετε ότι λέγετε «Νίκος»; Τον ρωτήσατε αν έχει βαπτιστεί με αυτό το όνομα ή αν έτσι γράφουν τα χαρτιά του;
  Εγώ έχω την εντύπωση ότι το «Νίκος» είναι «ψευδώνυμο» και στην πραγματικότητα λέγεται «Neqi»…
  Υπάρχουν και άλλα τέτοια σημεία στην ιστορία του κυρίου AGO;

 135. sarant said

  134: Αν το πάμε έτσι, και τα δικά μου τα χαρτιά «Νικόλαος» γράφουν, και το «Νίκος» είναι «ψευδώνυμο».
  Μην το πείτε όμως παραέξω και μ’ απελάσουν, έτσι;

 136. Hellegennes Alexandrine said

  Καμμιά σχέση, Νίκο. Το δικό σου είναι χαϊδευτικό του ονόματος Νικόλαος. Αν το Neqi δεν είναι απόδοση του «Νίκος», τότε είναι σαν να λέμε «Eliza=Ελίνα».

 137. Ο Άγκο είναι δραστήριος και αγωνιστής. Δαμαρτυρήθηκε για την κατάργηση της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών από το σημερινό καθεστώς ως ‘κομμουνιστκής’. Οι ηλίθιοι, στο μένος τους πάνω κάψανε ακόμα και τις ελιές, επειδή τις είχε φυτέψει ο Χότζα. Αν βλέπατε τα αλβανικά σχολικά βιβλία, θα καταλαβαίνατε ότι ήταν γεαμμένα από ανθρώπους που ηταν κι επιστήμονες,και σοφοί και ενδιαφερόμενοι για τη νεολαία. Το αλβανάκι των 10 ετών μαθαίνει στο σχολείο πότε πάμε λουλούδια στη δασκάλα ή στη μαμά, πώς μιλάμε στους μεγαλύτερους κ.ο.κ. Στην Ελλάδα βέβαια δεν τα διδάσκονται αυτά, αφού ακολουθούν το ελληνικό φουκαριάρικο πρόγραμμα. Επίσης, το αλβανάκι των 10-12 ετών μάθαινε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν τρεις τραγικοί κι ένας κωμοδιογράφος, με δέκα αράδες για τον καθένα, και μικρές μεταφράσεις επιλεγμένων πραγματικά λημμάτων. Μάθαινε επίσης πως υπήρχαν κάποιος Baudlaire, Hugo Shakespear κ.ο.κ.Εμείς εδώ είχαμε δείγματα από τον αλήστου μνήμης ακαδημαϊκό Σωτήρη Σκίπη. Το όνομα το θυμίζω επίτηδες, διότι ήταν κι αυτός προφανώς αλβανικής καταγωγής, όπως όλοι οι περίοπτοιΛεμπέσηδες, Λιάπηδες, Κούκηδες, Βρετοί, Τσεβάδες κ.ο.κ.

  Όσο για τον Άγκο, έχει μεταφράσει ολόκληρες συλλογές κειμένων (και δικών μου) στα αλβανικά, και νομίζω τζάμπα, επειδή ο έχων την πρωτοβουλίαδιανοούμενος της δεκάρας (είχα γράψει διανοούκενος και ήταν επίσηςσωστό) του έφαγε τα λεφτά.

  Ο Άγκοτούς ενόχλησε; Έλεος!

 138. X.Apeir said

  Κύριε Σαραντάκε,
  Από που θα σας απελάσουν; Είστε μορφωμένος άνθρωπος, μην απαντάτε έτσι.
  Εξάλλου δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο, κάποιος στα έγγραφα της χώρας του να εμφανίζεται ως NEQI και σε μια άλλη χώρα να επιλέγει να αποκαλείται πχ NIKO (προφανώς όχι NIKOS, για να μην τον εκλάβουν ως «μειονοτικό» βορειοηπειρώτη). Δεν νομίζω ότι ο «Νικόλαος» αποδίδεται στα αλβανικά με το «Neqi».
  Η απορία μου αφορά τα σκοτεινά σημεία στην ιστορία του κυρίου AGO.
  Επιμένω:
  1. Γιατί κάποιος γνωστός στην Ελλάδα, όπως ο κύριος AGO, κρύβει επιμελώς στοιχεία της ταυτότητάς του ή τα αλλοιώνει; (και δεν εννοώ μόνον το μικρό του όνομα).
  2. Θα ήθελα ο ίδιος να κάνει δύο πράγματα:
  Α. να λύσει κάποιες απορίες που αφορούν βιογραφικά του στοιχεία και
  Β. να αιτιολογήσει το γεγονός της μη συμπαράστασής του προς τους κατοίκους της χώρας του που έχουν ελληνική καταγωγή (Ηπειρώτες) και που ποικιλοτρόπως και επισήμως πιέζονται από το αλβανικό κράτος ώστε να αφομοιωθούν ή να φύγουν από τα εδάφη τους.

  Κύριε Σαραντάκε,
  Σε κάθε περίπωση δεν είστε συνονόματοι.
  Ευχαριστώ

 139. X.Apeir said

  Απάντηση:
  Ο κύριος «Λαώνικος Καλοχώρας» γράφει για τον “NIKO AGO”: «Δαμαρτυρήθηκε για την κατάργηση της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών από το σημερινό καθεστώς ως ‘κομμουνιστκής’». Φαίνεται ότι ο φιλοαλβανός ή Αλβανός κύριος αγνοεί(;) την πραγματικότητα.
  1. Η αλβανική Ακαδημία Επιστημών «ζει και βασιλεύει», δεν καταργήθηκε. Ιδρύθηκε το 1972 και από το 1991 «ανεξαρτητοποιήθηκε», και συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το αλβανικό κράτος. Η αλβανική Ακαδημία Επιστημών είναι ο φορέας που «τεκμηριώνει» τον αλβανικό επεκτατισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής έργα:
  a. «Οι Αλβανοί και οι περιοχές τους» (1982).
  b. «Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό» (1985)
  Πριν λίγα χρόνια, το «Αλβανικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό», επανεκδόθηκε. Η αλβανική Ακαδημία Επιστημών επαναλαμβάνει πως, στα όρια του «ιστορικά εθνικού αλβανικού χώρου» – εκτός των γνωστών περιοχών της Ψευδομακεδονίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου – περιλαμβάνεται η «μείζονα Τσαμουριά», η Καστοριά και η Φλώρινα.
  2. «Το αλβανάκι των 10 ετών μαθαίνει στο σχολείο πότε πάμε λουλούδια στη δασκάλα ή στη μαμά, πώς μιλάμε στους μεγαλύτερους κ.ο.κ.». Εκτός αυτών, το αλβανάκι μαθαίνει στο σχολείο και τα παρακάτω:
  a. Τα νότια σύνορα εκτείνονται έως τον Αμβρακικό κόλπο και την Πρέβεζα (Σχολικό βιβλίο, Η ιστορία του αλβανικού λαού, 8η τάξη, 2003)
  b. Χάρτης με τα αλβανικά εδάφη όπου εικονίζονται (εκτός των άλλων) και τα σύνορα ως την Πρέβεζα (Σχολικό βιβλίο, Γεωγραφία 8ης τάξης, 2003 σ. 10)
  c. Κεφάλαιο «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα» (Σχολικό βιβλίο, Γεωγραφία της 9ης τάξης, 2003, σ. 134 και 135
  Και άλλα πάρα πολλά.
  Ο «NIKO AGO» δεν διαμαρτυρήθηκε για όλα αυτά και άλλα πολλά στραβά που συμβαίνουν στην πατρίδα του και δεν αφορούν μόνον το κράτος αλλά και τους πολίτες που αυτό «διαπαιδαγωγεί». Αν ο κύριος “AGO” ειλικρινώς αγωνιζόταν για την υπεράσπιση του Δικαίου και της Αλήθειας, θα είχε περισσότερους μαζί του. Για την ώρα όλα τα κακά και τα άσχημα που αυτός βλέπει, αφορούν μόνον την πλευρά που ως τώρα τον φιλοξένησε. Και πάλι δεν μας πείθει.

  ΥΣ. Κύριε «Καλαχώρα», γνωρίζετε μήπως τους κυρίους, Χριστοφορίδη, Ωρολογά, Νάνο, Μαυρομάτη, Παπά κ.ά.;
  Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία

 140. sarant said

  Ο κ. Καλαχώρας θα απαντήσει ο ίδιος αν το κρίνει σκόπιμο, εγώ απαντάω για μένα.

  Κοιτάξτε, επειδή εγώ δεν έχω πρόσβαση στα κατάστιχα της αστυνομίας, δεν ξέρω ποιο όνομα έχει στα χαρτιά του ο Νίκο Άγκο, και δεν με ενδιαφέρει, ξέρω το όνομα με το οποίο διάλεξε να υπογράφει τα κείμενά του. Διάλεξε να χρησιμοποιεί ένα όνομα οικείο προς τη δεύτερη πατρίδα του, και καλά κάνει. Τα κείμενά του είναι γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς. Θυμάμαι πάντως ότι έχει γράψει επικριτικά για την αλβανική πολιτική.

 141. Μαρία said

  140
  π.χ.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=617119

 142. X.Apeir said

  Κύριε Σαραντάκε,
  ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
  1. Γιατί ένας δημοσιογράφος πρέπει να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο; Στην εφημερίδα που έγραφε όλοι ξέρανε την καταγωγή του και κανείς δεν θα είχε πρόβλημα με το αληθινό του όνομα.
  2. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πρόσβαση στα κιτάπια της αλβανικής ΣΙΚ ή της ελληνικής αστυνομίας για να μάθει για τον «συνονόματό» σας. Δεν σας πήγε ο νους ότι ο NEQI AGO μπορεί να είναι «άγνωστος» σε εσάς, αλλά είναι γνωστός σε συμπατριώτες σας που κατάγονται από μια περιοχή που λέγεται (βόρειος) Ήπειρος;
  3. Δυστυχώς δεν καλύφθηκα από την απάντησή σας, ούτε και από το άρθρο στο οποίο παραπέμπει η κυρία Μαρία. Όμως μην πασχίζετε να θυμηθείτε, γιατί δεν υπάρχει καμιά έγγραφη κριτική που να υπογράφει ο NEQI ΑGO και να αφορά τα θέματα που προανέφερα.
  Εύχομαι ολόψυχα να είστε καλά.

 143. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως ο άνθρωπος (στα άρθρα του που έχουν λινκαριστεί εδώ κατα καιρούς) βλέπω ότι υπογράφει Νiko Ago ή Νίκο Άγκο και στη γενική «του Νίκο Άγκο».
  Αν ήθελε κάποιος να κρύψει την καταγωγή του θα το έκανε Νίκος Άγκος υποθέτω.
  Οπότε, Ι don’t quite get your point mr. X.Apeir.

 144. ppan said

  Να κάνω μια απορία στον κύριο X.Apeir: εισαγωγικά βάζετε σε όσους ειναι ή υποψιάζεστε ότι είναι Αλβανοί ή άλλο είναι το κριτήριο;, Γιατί «Καλαχώρας» ενώ κυρία Μαρία; 🙂

 145. sarant said

  142: Δεν καταλαβαίνετε προφανώς. Στη δεύτερη πατρίδα του, ο δημοσιογράφος διαλέγει ένα όνομα πιο ταιριαστό στα ελληνικά. Όπως ο μετανάστης στην Αμερική που έκοβε το Παπανικολάου σε Pappas. Νομίζω ότι κι εκεί η ΚουΚλουξΚλαν ξεσκέπαζε όσους μελαψούς είχαν διαλέξει καθαρά αμερικάνικα ονόματα.

 146. ppan said

  143: Με απογοητεύεις. Θα το έκανε Άγκος όπως ο Αλέξανδρος

 147. ppan said

  Σόρυ, «Άγγος».

 148. sarant said

  Βρε θηρίο, ξέρεις και τον Αλέξανδρο Άγγο;!!

 149. Μαρία said

  Ρε παιδιά, εσείς που ξέρετε απο αθλητικά, τι μεμπτό υπάρχει σ’ αυτή τη φωτογραφία;
  http://northepirusgate.blogspot.com/2012/05/niko-ago_21.html

 150. ppan said

  Τόσα θαυμαστικά ΚΑΙ ένα ερωτηματικό; Δεν είναι γνωστός; Η έκπληξη πάει στο ότι ο Κιντ που μας κάνει τον σκακιστή δεν τονε θυμήθηκε.

 151. ppan said

  149: Ο Στρακόσια είναι ο Φώτης, σόρυ «Φότο»; Λες νάταν πράκτορας τόσα χρόνια και η φωτό νάναι ντοκουμέντο για ανθελληνική οργανωμένη δράση;

 152. Νέο Kid Στο Block said

  150. «μας κάνει τον σκακιστή..» ;;!!
  Μπλιτσάκι 3λεπτο ή 2λεπτο ΤΩΡΑ! 🙂
  Mωρε τον θυμήθηκα ,αλλά ο άνθρωπος μετοίκησε σε τόπο χλοερό πρόσφατα σχετικά ,κι έτσι..

 153. Μαρία said

  151 Λες; Πάντως στο μπλογκ παίζουν και συνέντευξη της γνωστής ηρωικής δασκάλας.

 154. Νέο Kid Στο Block said

  149. 151. Πράκτορας ο Φώτης; Μάλλον Πιάστορας (ελαφρώς) 🙂
  Ίσως η «προδοσία» να έγκειται στο ότι έπαιξε στην εθνική Αλβανίας ,αν και Βοριοηπειρώτης; Άβυσσος η ψυχή..κλπ.

 155. Νέο Kid Στο Block said

  Αλλά και η Μαρία πρέπει να τον ειχε έστω ακουστά. Ήταν Σερραίος (και τρις πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι)
  Αλλά δε νομίζω ότι λεγόταν αλλοιώς και τόκανε Άγγος στο Αμέρικα.
  Μήπως Ππαν μου έχεις στο μυαλό σου κάποιον πολυ νεότερο Αgnos (Aναγνωστόπουλος που έγινε Άγκνος στο H.B) Δημήτρης ,που έπειζε καποια φεγγάρια στο Α.Ε.Κ;

  Λεκανόστ!

 156. X.Apeir said

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκε,
  Είχα την ελπίδα ότι καλοπροαίρετα μπορώ να σας γράψω τη γνώμη μου και να δημιουργήσω την υπόνοια ότι μπορεί και να μην είναι έτσι ορισμένα πράγματα. Σέβομαι την έκφραση της αλληλεγγύης σας προς τον κύριο NEQI AGO, μα θεωρώ πως είναι προϊόν μιας – κακώς εννοούμενης – ιδεολογικής ταύτισης ή συγγένειας. Καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα διότι στα μηνύματά μου «εμμέσως, πλην σαφώς», σας έκανα γνωστό ότι ο «συνονόματός» σας είναι ένας φανατικός που καλύπτεται πίσω από ένα νεφελώδες και ακατέργαστο αριστερισμό. Σας έφερα το παράδειγμα των συμπατριωτών σας της (βορείου) Ηπείρου, αλλά προτιμήσατε να αγνοήσετε αυτή την παράμετρο. Απεναντίας, τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην συνέχεια εμπεριέχουν ειρωνεία και όχι διάθεση για διάλογο.
  Για να κάνω τα πράγματα πιο εύκολα για το NEQI AGO:
  1. Ποια η στάση του απέναντι στη δολοφονία του Χιμαραίου Αριστοτέλη Γκούμα, τον Αύγουστο του 2010;
  2. Έχουν οι Έλληνες της Αλβανίας δικαίωμα στον Εθνικό Αυτοκαθορισμό;
  3. Θα υποστήριζε το αίτημα των κατοίκων της Άρτας (Αυλώνας), για εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα;
  4. Έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι της Κατούνας ή του Περδικαρίου ή…, να επανακατοικήσουν στα χωριά τους, μετά τον ξεριζωμό τους από το καθεστώς Ενβέρ Χότζα;
  5. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του Προφήτη Ηλία στην Επαρχία Λιβαδειάς; Είναι σωστή η απόφαση των κρατικών δομών να «διευκολύνουν» βόρειους αλβανούς καθολικούς να καταπατήσουν ιδιοκτησίες ντόπιων και να εγκατασταθούν εκεί;
  Αυτά και «καλή σας νύχτα».

  ΥΣ Προς τον κύριο PPan:
  Αν κατάλαβα καλά…
  Εισαγωγικά βάζω σε ένα ονοματεπώνυμο που προφανώς είναι ψευδώνυμο (ή μετάφραση). Για τον ίδιο κύριο, γράφω ότι είναι αλβανόφιλος ή Αλβανός, χωρίς εισαγωγικά. Επιτρέψτε μου να έχω αυτή τη γνώμη, διαβάζοντας τα γραφόμενά του. Εσείς που εμπλέκεσθε; Από τι θίγεσθε;

 157. ppan said

  155: Αν ήθελα να πω Άγκνος θα έγραφα Άγκνος και πάντως όχι Αλέξανδρος 🙂 Ούτε άγχος ήθελα να γράψω, σε προλαβαίνω 🙂

 158. ppan said

  156: ΔΕν θίγομαι, αλίμονο, απορία έκανα. Πάντως μην είστε τόσο σίγουρος ότι είναι ψευδώνυμο. Αντίθετα, εμένα ΔΕΝ με λένε Ππαν, αρνήθηκε ο παπάς να με βαφτίσει έτσι

 159. sarant said

  156: Κύριε Apeir, επειδή, όπως καταλαβαίνω., είστε βορειοηπειρώτης, νομίζω ότι δεν κερδίζετε τίποτα καλλιεργώντας την έχθρα με τους αλβανούς που στέκονται φιλικά προς τον ελληνικό λαό.

 160. X.Apeir said

  Κύριε Σαραντάκε,
  Γιατί επιμένετε τόσο πολύ; Εσείς είστε τόσο προσεκτικός στα γραπτά σας. Ποτέ δεν αναφέρθηκα σε Αλβανούς (πληθυντικός) και κυρίως σε αυτούς που είναι φιλικά διακείμενοι προς (ολόκληρο) τον ελληνικό λαό. Νομίζω πως η δημοκρατικότητα του καθενός μας ελέγχεται όταν καλούμαστε να εκφραστούμε απέναντι σε ομάδες ανθρώπων που κάποια κράτη (ή άλλες ομάδες ανθρώπων), επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση. Ο κύριος NEQI AGO έδωσε εξετάσεις σε αυτό το μάθημα και απέτυχε.

  Κύριε Σαραντάκε,
  Αν νομίζετε ότι καλλιεργώ «έχθρα», διεκδικώντας απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, τότε θα σας πως μόνο ότι λυπάμαι πολύ. Να θυμάστε όμως ότι καθημερινά και χωρίς εξαιρέσεις εξεταζόμαστε όλοι.

  Τέλος,
  ναι είμαι Ηπειρώτης και γι’ αυτό και Έλληνας. Είμαι ο μαύρος της (βορείου) Ηπείρου, όπως είμαι και Κούρδος και Σύριος και Αφγανός και Ιρλανδός και Αργεντινός και Αιγύπτιος. Είμαι από αυτούς που λέγανε «θιγμένους». Από αυτούς τους λεπρούς που δεν τους πλησιάζανε, ούτε όταν πέθαιναν. Προέρχομαι από τις φαβέλες των χωριών του Βούρκου και τις εξορίες της Μπουλκίζας. Είμαι από τους Κορυτσαίους που χωρίς να μάθω ελληνικά, γνώριζα την καταγωγή μου και με στέλνανε στην φυλακή σαν «φιλέλληνα».
  Κυρίως είμαι ένας άνθρωπος που κάποιες φορές νοιώθω μοναξιά εξ’ αιτίας της ιστορίας μου, μέσα στην ίδια μου την πατρίδα. Δεν θα πάψω όμως να είμαι παντοτινός αντίπαλος των συμφεροντολόγων, των φανατικών και κυρίως των διπλοπρόσωπων.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 161. X.Apeir said

  http://www.hi5.com/profile.html?uid=5888223389

 162. κ. X. Apeir

  Δεν είμαι ειδικά αλβανοφιλος. Είμαι φίλος όλων όσοι είναι πρόθυμοι να είναι φίλοι.
  Δεν είμαι αλβανοδιώκτης επίσης, όπως δεν είμαι διώκτης κανενός, διότι αν παρακολουθείτε το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου θα προσέξατε ότι είμαι εβραϊκής καταγωγής και ξέρω καλά στο πετσί μου τι σημαίνει διωγμός.
  Δεν ξέρω όλα τα dessous όλων για τα οποία γράψατε. Τότε που έγινε η ιστορία με την Ακαδημία, ήθελαν κάποιοι να την κλείσουν. Αν υπάρχουν αλβανο-χρυσαυγίτες λυπάμαι πολύ αλλά παντού υπάρχει αυτό το φρούτο. Δε νομίζω ότι μια χώρα που θέλει να θεωρείται φίλη της Ελλάδος μπορεί να γράφει τέτοια πράγματα στα βιβλία της, και τα έχω όλα, και τα σύγχρονα και τα επί εποχής Χότζα. Κι εμείς τραγουδούσαμε στο στρατό, το 1971 ‘Έχω μια αδελφή,την αγαπώ πολύ, τη λένε Βόρειο Ήπειρο κ.λ.π.’ Όπως εμείς (όχι όλοι εννοείται) προσβλέπουμε προς τη Βόρειο Ήπειρο (και όχι μόνο) πιθανότατα κάποιοι να προσβλέπουν προς μία Τσαμουριά. Το να ονειρεύεται κανείς ν’ αλλάξει τα σύνορα είναι αυταπάτη και αστείο, τουλάχιστον κατά το νῦν ἔχον.
  Δεν ξέρω αν ξέρετε αλβανικά. Είναι ενδιαφέρουσα γλώσσα από πολλές απόψεις. Εγώ τα έμαθα σε μεγάλη ηλικία για κάποιον συγκεκριμένο λόγο που εκφεύγει του παρόντος, και δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε διπλωματικός, και απέκτησα το Gjuha e Sotme πρόσφατα.
  Όσο για τον Άγκο, είτε Νίκο είτε Neqi, σας βεβαιώνω ότι είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος, που παλεύει κι αυτός όπως όλοι μας.
  Ειρηνεύστε παρακαλώ. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε

  Υ.Γ. Λέγομαι Λεώνικος Καλαχώρας, και το όνομά μου προέρχεται από το Calahorra, μια ισπανική κωμόπολη, επί ρωμαιοκρατίας Calagura Invincible. Είμαι αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), χειρουργός, και το όνομά μου περιλαμβάνεται στην Επετηρίδα του Παν/μίου. Μπορείτε να ζητήσετε το τηλέφωνόμου από τον κ. Σαραντάκο ιδιαιτέρως. Οι άνθρωποι που έχουν έντονες θέσεις, όπως εσείς, μ’ ενδιαφέρουν, ακόμα και όταν διαφωνώ ή υπάρχει παραξήγηση. Απεχθάνομαι τα ψοφίμια. Λ.Κ.

 163. […] αντιεπιστημονικότητας” από φίλους σχολιαστές (π.χ. το σχόλιο 63 εδώ). Βλέπω όμως ότι και ο πιο προβεβλημένος Έλληνας […]

 164. […] που επιτρέπει την παιδοφιλία (τον συναφή μύθο για το Κόμμα Παιδόφιλων Ολλανδίας τον είχε πλασάρει η Λιάνα Κανέλλη πριν απο μερικά […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: