Τσόγλανοι που λοιδορούν
Posted by sarant στο 25 Μαΐου, 2012
Επειδή δεν βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης πολιτικής, οι κατά καιρούς δηλώσεις του δεν μεταδίδονται πλέον από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών αλλά από ιστολόγια και ιστοτόπους. Και επειδή τώρα τον καλούν πιο αραιά σε συνεντεύξεις, εκφράζει τις απόψεις του με τιτιβίσματα (αν και, λόγω μεγέθους, η λέξη ηχεί, θα το παραδεχτούμε, κάπως οξύμωρη). Ο λόγος για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πρώην, όσο κι αν, στον προσωπικό του ιστότοπο (pangalos.gr) εξακολουθεί να φιγουράρει, κάτω από το ονοματεπώνυμό του, ο τίτλος «Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης», τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή. Ίσως βέβαια να ισχύει, παραφρασμένο, εκείνο το ρητό που ακούστηκε αρκετά αυτές τις μέρες: Άπαξ αντιπρόεδρος, πάντα αντιπρόεδρος.
Τιτιβίζοντας λοιπόν, ο πρώην αντιπρόεδρος αναρωτήθηκε, για τον κ. Τσίπρα: «Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσο… -με συγχωρείτε- Τσίπρας να λοιδωρεί [σικ!] ιστορικά ονόματα;» Μια και εδώ λεξιλογούμε, θα ήθελα να σχολιάσω αυτό το τιτίβισμα.
Καταρχήν (ή καταρχάς, δεν θα μαλώσουμε) γιατί έβαλα το σικ (που μερικοί θα μου πουν ότι έπρεπε να το λατινογράψω, και τυπικά θα έχουν δίκιο); Το έβαλα για να υποδηλώσω ότι η γραφή αυτή είναι του κ. Πάγκαλου και εγώ δεν την υιοθετώ -αυτή είναι άλλωστε η βασική χρήση του σικ (ή sic, που θα πει «έτσι»).
Και δεν την υιοθετώ όχι επειδή έχω προσωπικά με τον κ. Πάγκαλο, παρά επειδή είναι ανορθογραφία. Το λοιδορώ δεν γράφεται με ωμέγα, αν και πολλοί το γράφουν έτσι συνδέοντάς το παρετυμολογικά με το ‘δώρο’. Όμως, το λοιδορώ, που θα πει «βρίζω, χλευάζω», παρόλο που είναι αβέβαιης ετυμολογίας, δεν έχει σχέση με το δώρο. Ίσως, λένε, συνδέεται με το λύω και το -δορώ (από το δέρω = γδέρνω), ή με αμάρτυρο *λοίδος (πρβλ. το λατιν. ludus = παιχνίδι). Είναι βέβαια αρχαία λέξη, που θα τη θυμούνται πολλοί από εκείνον τον αισώπειο μύθο με το κατσίκι που είχε ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού και κορόιδευε τον λύκο που ήταν από κάτω «Ου συ με λοιδορείς, αλλά ο τόπος», σχολίασε ο λύκος, φράση που έχει μείνει παροιμιώδης. Εντάξει, δεν θα πάρουμε κεφάλια για μιαν ανορθογραφία που την κάνουν άλλωστε κι άλλοι πολλοί -αν την είχε κάνει κανείς συριζαίος θα άλλαζε το πράγμα, αλλά τώρα το προσπερνάμε.
Ποιος είναι όμως ο Τσο… που γι’ αυτόν ζήτησε συγνώμη ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος Τσο λοιδορεί ιστορικά ονόματα; Και ποια ονόματα λοιδορεί; Μιαούλης, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης; Η πατρίδα μας έχει μακραίωνη ιστορία, και ο κατάλογος θα μπορούσε να πάει πολύ μακριά. Ευτυχώς έχουμε όλη τη σειρά των τιτιβισμάτων του κ. (πρώην) αντιπροέδρου, οπότε καταλαβαίνουμε ότι το όνομα που λοιδορείται είναι το όνομα Παπανδρέου -και, κατά Πάγκαλον, λοιδορείται από τον χαρακτηρισμό Ολανδρέου ή Hollandréou αν προτιμάτε τη γαλλική, που είπε ή δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι (ακριβέστερα, είπε ότι αν ο Φρανσουά Ολάντ αθετήσει τις υποσχέσεις του θα γίνει Ολανδρέου).
Το «Ολανδρέου» δεν είναι όμως εύρημα του Τσίπρα, ο οποίος απλώς επανέλαβε, πλάι στον αριστερό υποψήφιο των προεδρικών εκλογών Ζαν Λικ Μελανσόν, μια ατάκα που είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Μελανσόν πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όταν είχε πει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση «Ολαντρέου» (δείτε το βιντεάκι). Πιθανώς όμως το λογοπαίγνιο να το είχε πρωτύτερα λανσάρει η παράταξη του Νικολά Σαρκοζί, σε έναν σαφή υπαινιγμό ότι αν εκλεγεί ο Ολάντ θα οδηγήσει τη Γαλλία στη χρεοκοπία όπως και ο Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λοιδορία του ονόματος Παπανδρέου ξεκίνησε πολύ νωρίτερα -και πριν από τον συσχετισμό με τον Ολάντ.
Αλλά ας γυρίσουμε στο ερώτημα: τι εννοούσε ο πρώην αντιπρόεδρος όταν έγραψε «ένας Τσο…»;
Οι περισσότεροι έγραψαν ότι εννοούσε «ένας τσόγλανος», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας τους αναιδείς νεαρούς που με νεανική ορμή τούς παίρνουν τη θέση στο λεωφορείο ή τις βουλευτικές έδρες. Κατά το λεξικό, τσογλάνι είναι ο νέος κακής διαγωγής, και τσόγλανος ο άνθρωπος πολύ κακής διαγωγής, ένα είδος επιτατικού του τσογλανιού. Σημειώνει πάντως το λεξικό ότι η λέξη χρησιμοποιείται κατ΄ επέκταση και για άτομα ώριμης ηλικίας, π.χ. 74χρονους (αυτό δεν το λέει το λεξικό, το αναφέρω σαν εντελώς τυχαίο παράδειγμα ώριμης ηλικίας). Ξέρουμε βέβαια ότι το τσογλάνι βγαίνει από το τουρκικό iç oğlanι `νεαρός στην υπηρεσία του παλατιού΄ (κατά λέξη: εσωτερικό αγόρι) και δεν έχει σχέση, ετυμολογική τουλάχιστον, με το τσιμπούκ ογλάν.
Αλλά εγώ δεν πείθομαι ότι ο κ. Πάγκαλος εννοούσε «τσόγλανος», όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ταιριάζει. Ο πρώην αντιπρόεδρος, αν ήθελε να υπαινιχθεί το «τσόγλανος» θα έγραφε και τον τόνο: «ένας τσό…» Αφού δεν το έγραψε, σημαίνει ότι εννοεί μια άλλη λέξη που να αρχίζει από τσο (χωρίς τόνο). Και επειδή συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις χωρίζουμε συλλαβές, θα υποθέσω ότι δεν εννοεί λέξη που να αρχίζει από τσου-.
Λοιπόν; Ποια λέξη μπορεί να είναι; Δεν είναι πολλές.
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσοπάνης να λοιδορεί κτλ.
ή
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσολιάς να λοιδορεί…;
ή
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσοντόβιος να λοιδορεί…;
ή
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσορμπατζής να λοιδορεί…;
ή
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσοκολατοβιομήχανος να λοιδορεί…;
ή
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσοχέμπορος να λοιδορεί…;
Αλλά δεν νομίζω κανείς τσολιάς ή τσοπάνης ή τσοντόβιος ή τσορμπατζής (έτσι λέγονταν οι πρόκριτοι επί τουρκοκρατίας αλλά και κάποιοι αξιωματούχοι των γενίτσαρων, το έχουμε ξανασυζητήσει) να λοιδορεί τον κ. Παπανδρέου. Ούτε άκουσα τίποτα για την Ίον ή άλλους τσοκολατοβιομήχανους, ούτε για εμπόρους τσόχινων ειδών. Οπότε, η αναζήτησή μας είναι άγονη.
Να προσέξουμε όμως ότι ο πάντα προσεχτικός κ. Πάγκαλος έβαλε κεφαλαίο στο γράμμα Τ, άρα δεν εννοούσε χαρακτηρισμό (τσόγλανος ή τσολιάς ή τσοπάνης κτλ.) αλλά ένα κύριο όνομα. Ποιο κύριο όνομα όμως;
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί το «Τσολάκογλου», αλλά δεν νομίζω ότι ταιριάζει. Κι αφού το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα βρήκα την απάντηση. Αρχικά, ο κ. Πάγκαλος θα είχε γράψει:
Μπορεί τόσο εύκολα ο κάθε Τσοχατζόπουλος να λοιδορεί ιστορικά ονόματα;
Και ασφαλώς ο κ. Πάγκαλος θα εννοούσε τα απομνημονεύματα του παλαίμαχου συντρόφου του, του Άκη Τσοχατζόπουλου, που ένα μέρος τους γνωστοποιήθηκε πρόσφατα σε προδημοσίευση, και όπου υπάρχουν φράσεις λοιδορίας όπως «φέρε άμεσα χρήματα» ή «εσύ καθάρισες με τον ΓΑΠ» ή «να παρέμβει για το θέμα του Αντρίκου». Ναι, ασφαλώς αυτό θα είχε ξεκινήσει να γράφει, κι ύστερα, επειδή ίσως σκέφτηκε ότι οι επόμενες συνέχειες των απομνημονευμάτων μπορεί να έχουν κι άλλες χειρότερες λοιδορίες, προτίμησε να το στρίψει διά του Τσίπρα. Ναι, πάω στοίχημα ότι έτσι έγινε.
Νέο Kid Στο Block said
Πέρα από το ακροδεξιό (ωχχ!) αστέρι που σού βάζω παραδοσιακά,πάρε και Ντουζ πουάν νάχεις! (έρχεται και τελικός ευρο- βυζιών) 🙂 (Παιδιά, όσοι ψηφίζετ, ριξτε και μια στην Ήβη (κι ας τάχουν μεγαλύτερα οι μπάμπουσκες 🙂
Περί Παγκάλου, τα έπη του νομίζω ότι μόνο ο ιστορικός-ψυχίατρος του μέλλοντος μπορεί να τα προσεγγίσει.
Όσο για τον «φίλο της Ελλάδας» ,μια ματιά στα ιδιοκτησιακά καθεστώτα των «ελληνικών» τραπεζών θα είναι νομίζω διαφωτιστική. Ή μάλλον (Ι)λουμινέγγγ !
ΥΓ. Ρε συ Νικολά, εντάξει έφυγε ο νάνος αγαπητικός της Ιταλιάνας που τον έλεγες,αλλά κι αυτός ο Ολλανδός ρε παιδάκι μου, Γιανίκ Νοά είναι στην κορμοστασιά, τι να σου πώ! 🙂
artemis said
Από τότε που δέν είναι πλέον αντιπρόεδρος τής Κυβέρνησης (αυτό τώρα γιατί το έγραψα με κεφαλαίο;,Αλλά ας το αφήσω δέν πειράζει) ο κύριος Πάγκαλος δέν ασχολείται με τη δημόσια εικόνα του; Γι’ αυτό δέν αλλάζει τον τίτλο; Απλώς πρόκειται για μιά θέση που τού χάρισε το ΠΑΣΟΚ πριν τόν αδειάσει εντελώς και τώρα τον κρατά για να παρηγοριέται; Ή προαλείφεται για πρόεδρος τής δημοκρατίας όπως φημολογείται και θέλει να συνηθίζει στον άκουσμα τής λέξης πρόεδρος; ; Πάντως έχει πολύ μικρή μνήμη. Είχε πει Η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος.
Αυτό στις αρχές τής δεκαετίας τού ‘90 -φυσικά δέν θυμάμαι πότε ακριβώς – αλλά δέν ταιριάζει με την μετέπειτα πορεία του;
Από πού βγαίνει η λέξη πρόεδρος;
Γιατί αποκλείεις να αναφέρθηκε ο Πάγκαλος σε αυτόν τον Τσο; http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%83%CF%81%CE%B9%CE%BA_%CE%A4%CF%83%CE%BF
misoagnosti said
Και Θεόδωρος και Πάγκαλος. Αυτό κι αν είναι υπερθεματισμός!
«ΤΣΟ ΚΑΙ ΛΟ» και να με συγχωρήσουν οι φίλαθλοι. Μιαν άλλη έννοια του προσδίδω.
Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said
Την ιστορία, ναι, γράφουν οι νικητές. Κι αυτοί, σήμερα, κατά μεγάλο λόγο εξαιτίας του κόμματος (ή κομμάτων – να είμεθα δίκαιοι) που δεν τα έφαγαν (κάτι που στην περίπτωση του Παγκάλλου δεν ακούγεται μόνο αλλά και φαίνεται οξύμωρο) δεν είμεθα εμείς. Κι η ιστορία έχει ταυτίσει τις μεγαλορρήμονες κενότητες με τον κ. Παπανδρέου. Τσοκ, πολύ τσοκ…
Είμαι φορτισμένος, σχολίαζα προ ολίγου τα περί του καναπέως, του υψηλού διβανίου, του Τσο- εγκλείστου. Είναι αυτή η ευτέλεια του κακού που μας κλωτσά στο στομάχι πιο άγρια. The banality of evil…
Dead Posts Society said
πρόκειται για εσκεμμένη παραδρομή, αφού είναι πρόδηλο πως το κάνει επίτηδες, για να παρουσιάσει τον διπλό του συλλογισμό: δεν τον απασχολεί μονάχα η στάση του κ.Τσίπρα — αυτό φαίνεται και από τη συνέχεια των τιτιβισμάτων του –, αλλά και η παρόμοια, σύμφωνα με την κρίση του πάντα, περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως εύστοχα παρατηρήσατε. Το αν μπορεί ή όχι να «λοιδωρεί», καθώς και τις πολιτικές προεκτάσεις του τις αφήνω ασχολίαστες… 🙂
Κυρα-Δασκάλα said
Χαχαχχαχαχχχχ… Να’στε καλά! Με κάνατε και γέλασα πρωί πρωί! :)))
gpointofview said
Και μένα το μυαλό μου στον Τσοχατζόπουλο πήγε πριν φτάσω στο τέλος του άρθρου. ισως τον απασχολεί (τον Πάγκαλο) ότι οι απολαβές τους ήταν αντιστρόφως ανάλογες από τους όγκους, πολιτικούς και σωματικούς…
Φαροφύλακας said
Σχετικά με το «σικ»… Πάντα είχα την απορία, γιατί τάχα κάποιες στάνταρ λατινικές ορολογίες να πρέπει να… λατινογράφονται μέσα σε ένα ελληνικό κείμενο; Γιατί π.χ. να γράφουμε casus belli καταλήγοντας, στην τελική, άλλοι να προφέρουν κάσους κι άλλοι κάζους; Ομοίως, γιατί sic κι όχι σικ;
Φαίνεται πως τα Λατινικά είναι ο τιμώμενος γέρος συγγενής, αν και σήμερα το «σπέσιαλ τριτμεντ» το παίρνει ο νεαρός γιάπης, τα Αγγλικά.
Διαβάζετε τον Jacques Prévert said
Ο άπαξ αντιπρόεδρος πάντα αντιπρόεδρος την έχει γλυτώσει πια, άλλοι τραβούνε ζόρια τώρα…
Νέο Kid Στο Block said
Νίκο, στην περίπτωση Παγκάλου, μήπως-αντί για τιτίβισμα- θα ήταν προτιμότερο να μιλάμε για κρώξιμο φαλαινοπτερόσαυρου;
(ε, ρε και να σε πάρει χαμπάρι το Νάσιοναλ Τζιογκράφικ Τεούλη..)
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
10: Δεν το ήξερα το ζωάκι 🙂
dev said
Μεγαλοφυές!
ppan said
Ειρωνικό το ότι ο Πάγακαλος επικαλείται ιστορικά ονόματα 🙂
Γιωργος Σπηλιοπουλος said
Οπως παντα κορυφαιος και απολαυστικος
Ορεσίβιος said
Νίκο, μη σπας το κεφάλι σου. Με το τσο, εμένα εννοούσε, επειδή έχω φίλους και συγγενείς στην Κερατέα κι ανακατεύτηκα λιγάκι στα επεισόδια του ποδοσφαιρικού αγώνα Κερατέα – Κερατάδες 1 – 0. Τσόπελας εννούσε, που σημαίνει ποιμήν με μόνιμη κατοικία 🙂 (ευχαριστώ Ιμμόρ για τα μαθήματα. Ποτέ δεν ξεχνώ τους καλούς δασκάλους μου)
Στέλιος said
Το κλάμμα
Κλαίει ο Τσοχατζόπουλος, μέσ’ από το κελλί του,
για τον χαμένο πλούτο του, την δόξα την πολλή του,
κλαίει κι ο Τεό ο Πάγκαλος, και ως συνήθως βρίζει,
μα τα κανάλια δεν τον θεν, και μόνο τιτιβίζει
Κλαίει και η Αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
που πρόσμενε τον Σαμαρά να την ελευθερώσει,
κι αυτός ακόμα ο Σαμαράς, στου Μάη το λιοπύρι,
κλαίει που η Παναγιά πρωθυπουργό δεν θα τον αξιώσει
Κλαίνε κι οι φιλελεύθεροι, που είχανε τη λύση
και λογικά σκεπτόμενοι, τα πάντα θα πουλούσαν,
τότε όποιος είχε τα λεφτά, θα μπόραγε να ζήσει,
οι άλλοι οι τρισάθλιοι, ε, ας αυτοκτονούσαν!
Χαίρονται μόνο οι φτωχοί, και έχουν μια ελπίδα
που ανεβαίνει η Αριστερά, και λέει κάτι θ’αλλάξει,
μα Αλέξη πρόσεξε καλά, κρατάνε μια σανίδα,
μ’αυτήν θα σε βαρέσουνε, αν δεν τα κάνεις πράξη!
🙂 🙂
Ηλεφούφουτος said
13 το «Πάγκαλος» δεν το επικαλέστηκε όμως 🙂
Σοβαρά όμως, μετά από ένα χειρισμό όπως εκείνον με τον Οτσαλάν, σε ποια σοβαρή χώρα θα μπορούσε ένα τέτοιο υποκείμενο να έχει ακόμα θέση στην πολιτική;
Δεν λέω να βρίζει κιόλας. Απλώς να έχει θέση.
Νέο Kid Στο Block said
Για να βάλω και μια κοινωνική-ανθρωπιστική παράμετρο, το ευχάριστο που λογικά διαπιστώνει κανείς από τα πάγκαλα τιτιβουδίσματα είναι ότι για να μπαίνει στο ιντερνέτι, έχει ρεύμα! Άρα βρήκε (θυμάστε ίσως το σπαραξικάρδιο παράπονο που είχε εκφράσει στο κανάλι του λαού και στους «δεν ξέρω τι είναι το γκεσέμι!» έγκριτους) εκείνα τα χιλιάρικα που του ζήταγε ο Μπένι για τα μόλις τριανταφεύγα κάτι ακίνητά του!
Εκφράζω λοιπόν την ευαρέσκειά μου που μια ανθρωπιστική κρίση φαινεται να αποσοβήθηκε!
ΥΓ. Το ενδεχόμενο να τιτιμούγκρισε από Ιντερνέτ καφέ το βρίσκω απίθανο. Πρώτον, με την κρίση ποιος θα χαράμιζε 20 τετραγωνικα και τρεις καρέκλες για να κάτσει ο Πάγκαλος; και δεύτερον, δεν ειναι δα και κανένα τσογλάν τάκα τάκα κλικ.
Ηλεφούφουτος said
Στέλιος φορ Γιουροβίζιον (όπως λέμε «φορ πρέζιντεντ»)!
greekteacher said
Εύγε κ. Σαραντάκο! Με τα φώτα της παιδείας και της λογικής αποδομείται με το γάντι τα «μαργαριτάρια» των «μεγάλων» πολιτικών μας «αντρών»!
greekteacher said
διόρθωση: «αποδομείτε» (δαίμων του τυπογραφείου)
Σκύλος της Β.Κ. said
Μην λοιδορείτε τον Θόδωρα!
Υπάρχει καλύτερος προπαγανδιστής του Σύριζα;
greekteacher said
Reblogged this on sholio.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα σχόλια!
Να καλωσορίσω και καινούργια ονόματα!
nosfy said
Τσο(υτσέκι ) ισως ; αλλά αυτο ειναι Το δεν ειναι Ο ..
Ητοι Το Τσουτσέκι ..Μπορει ομως να εκανε λαθος στο αρθρο….Εκτος αν υφσταται και οΤσουτσεκης ..ουφ … δεν ξερω.. δυσκολα
Δύτης των νιπτήρων said
Μια που λέτε για Τσοχατζόπουλο ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό (δεν είναι ο Άκης το ζήτημα εδώ).
Σκύλος της Β.Κ. said
Δύτη (στο 26), δεν πιστεύω να υπονοείς τίποτις εις βάρος του Νικοδέσποτα…
sarant said
Χμμ… όχι, δεν είμαι αυτός ο Νίκος (άκου 270 χιλιάδες!)
Νέο Kid Στο Block said
27. 28. Δεν μπορεί να είναι ο Νικοκύρης αυτός ο Νίκος! Νομίζω ότι ούτε για 270 χιλιάρικα δεν θα παρέλειπε παντού τον εγκλιτικό τονισμό και δεν θα έγραφε «με βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού..» 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Oι » δύο φοιτητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (σικ ρε!)» που θα κάνουν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα μπλογκ/σάιτς (αναφέρονται στο λινκ) υπέρ του Άκη, ΠΟΣΑ θα παίρνουν;;
(Αν είναι ρε παιδιά (μυστηριώδη Νίκε μ’ακούς; 🙂 ) να βοηθήσω και γώ τον Άκη μου!!
Νέο Kid Στο Block said
Ρε τι ωραίες «δουλειές» υπάρχουν τη σήμερον ημέρα!
Με βάσει (το πρόσεξες το ει Νίκε;) τα σχόλια 26 ,27,28,29,30 και του παρόντος(καρασίκ ρε!) σε συνδυασμό με το κυνικό σχόλιο 22 🙂 ,αν δούμε το όνομα Πάγκαλος σε καμιά Τσίπρια ατζέντα, θα βεβαιωθούμε ότι ο Τεό είναι Συριζοτρόλ; 🙂
Νέο Kid Στο Block said
A ρε Άκη.. ευτυχώς παρά τις ασωτίες σου και τις απερισκεψίες σου (για χάρι του σοσιαλισμού και του λαού πάντα) είχες τη στοιχειώδη πρόνοια να κάνεις φτηνό γάμο σε στενό κύκλο κι έτσι σου μένουνε 270 χιλιάρικα για να τα δώσεις στους φοιτητές ιματζ μέηκερς
ΕΝΑ ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! (με προλαβαίνετε, δε με προλαβαίνετε!)
ο δείμος του πολίτη said
Επί του «Ολαντρέου» θέματος μάλλον πρέπει να δούμε μία άλλη οπτική. Στην τελική μόνο τα ελληνικά μίντια και κόμματα βρέθηκαν να ενοχλούνται, απέχοντας μακράν από το γαλλικό χιούμορ. Γιατί αν τελικά δε ξεχωρίζουν το πολιτικό χιούμορ από τη διπλωματία μάλλον μόνο για ταξιδάκια κάνουν. Οι Γάλλοι δεν ενοχλήθηκαν, καθόλου. Σε γράφτηκε ούτε ένας λίβελος ή επιθετικό σχόλιο στο γαλλικό ή τον ευρωπαϊκό τύπο για το «Ολαντρέου». Μάλιστα προ ολίγου στο Flash η ανταποκρίτρια στο Παρίσι επιβεβαιώνει ότι δεν έγινε τίποτα στη Γαλλία, το είδαν ως χιούμορ. Και αντίθετα, ο Ολάν κατακρίνεται από συντρόφους του και τον φιλικό τύπου που δε δέχτηκε τον Τσίπρα γιατί έκανε ότι του έκανε η Μέρκελ και δεχόμενος το Βενιζέλο Γάλλοι ενοχλήθηκαν γιατί παρενέβη με έμμεση στήριξη στο ΠΑΣΟΚ (που μάλιστα δε διαθέτει το διακύβευμα να γίνει και κυβέρνηση).
Νέο Kid Στο Block said
33.(που μάλιστα δε διαθέτει το διακύβευμα να γίνει και κυβέρνηση).
Mήπως εννοούσατε «δε(ν) διαθέτει το εκτόπισμα..»; 🙂
(είναι πάντως γεγονός ότι άνευ Παγκάλου το εκτόπισμα μειούται επικινδύνως έως προσαράξεως του σκάφους στα αβαθή)
Αρκεσινεύς said
Παραφράζοντας λίγο τον Σιμωνίδη τον Κείο:
Πολλά πιών και πολλά φαγών και πολλά κάκ’ ειπών ανθρώπους ειμί Θεόδωρος ο Κείος
Βέβαια πολλά ακόμη θα κάνει. Για το Κείος, λόγω των κτημάτων του στο νησί.
spiral architect said
«Ένα κήτος είναι ορατότερο, όσο μεγαλύτερο είναι»
(παραφράζοντας τον Γκέμπελς)
Νέο Kid Στο Block said
Εμ μσκαρογέλαδο, εμ γκαφάgl’ !
(παραφράζοντας έναν φανταστικό (imaginary, NOT fantastic!) αυτοσαρκαζόμενο Πάγκαλο) 🙂
Immortalité said
Ο Πάγκαλος όσο περνάει ο καιρός, δικαιώνει το ανέκδοτο με τον σωφέρ και το γουρούνι και ο Νικοκύρης το βραβείο του 😉
@8 Φαροφύλακα φοβάμαι ότι θα μπερδεύαμε τις σικ κυρίες και τις sic ανορθογραφίες και μετά άντε να βρούμε ποια ήταν η αιτία που πάθαμε τέτοιο κάζο 😉
@15 Παρακαλώ παρακαλώ και εμένα κάποιοι καλοί δάσκαλοι μου τα δείξανε άλλωστε 😉
@16 Στέλιο ντουζ πουάν ε ντουζ ανκόρ βαν κάτρ 😀
Νέο Kid Στο Block said
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δυνητικών ψόγων για πολίτικαλ ινκορέκτνες ,να πώ ότι δεν έχω τίποτε εναντίον των χοντρών,άλλωστε ανήκω στην ευκλεή αυτή ομάδα συνανθρώπων μας. (υπό κακεντρεχών τινών θα ηδυνάμην να χαρακτηρισθώ και κήτος! (όχι παγκάλειου εκτοπίσματος βέβαια,αλλά πάντως κήτος! ή έστω κητάκι!)
Το «μσκαρογέλαδο» λοιπόν, δεν είναι ψόγος για το σωματικό βάρος αλλά δηλωτικό μιας κάποιας πνευματικής νωθρότητας που χαρακτηρίζει το βοοειδές όταν βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο ενηλικίωσης.
Το γκαφάλ’ είναι απλά..γκαφάλ’ 🙂
nosfy said
περι …Ολαντρεου
ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ στο ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ δεν ηταν το ..χιουμορ… Το χιουμορ ηταν της πλακας ..Το χειροτερο ητανο τροπος που κοιταξε τους γυρωτου οταν ειπ ε την κρυαδα του και γελασε εν ειδει Σεφερλή οταν λεει το » ‘καλο ε»;
.
Νέο Kid Στο Block said
O Ολλαντζέλος θα παρακαλάει μια μέρα να δεί τον Τσίπρα,αλλά το πολύ να δει κανα Στρατούλη, κι άν…
ppan said
Το Ολαντρέου που κι εμένα μου φάνηκε κρυάδα ανάξια είναι πιστεύω ακόμη μια προσπάθεια του Τσίπρα να πάρει κάτι από το κύρος του Μελανσόν -που πράγματι το είχε χρησιμοποιήσει-. ‘Ετσι, στο ίδιο κλίμα «κι η μυλωνού τον΄άντρα της», προσπάθησε πριν χρόνια να πλασαριστεί ως ο Έλληνας Μπεζανσενό. Η μέρα με τη νύχτα ανάμεσα στην εφηβική/νεανική σάχλα του ενός και την απίστευτη σοβαρότητα του άλλου, του Μπεζανσενό δηλαδή. Η νεότητα και η συμπαθητική εμφάνιση δεν μπορούν να είναι πολιτικές θέσεις. ΌΠως και τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στον Μελανσόν, του οποίου και οι ιδέες και ο λόγος είναι πολύ συγκροτημένα.
Δυστυχώς η αριστερά θα παρει την εξουσία έχοντας επικεφαλής τον πο νούλα ηγέτη που της έτυχε. Με στανοχωρεί ιδιαίτερα αυτό, ειδικά που δεν φαίνεται ελπίδα από πουθενά
ppan said
41: κόψε κάτι, ρε Κιντ… Θα τον παρακαλάει για τι πράγμα;
Νέο Kid Στο Block said
Δώστε νεανίες συμπαθείς σαχλαμαράκηδες στο λαό!
ΔΕΝ θέλω απίστευτα σοβαρούς και συγκροτημένους! ΔΕΝ τους αντέχει η τσέπη μου!
sarant said
Ευχαριστώ και για τα νεότερα!
35: Και όχι μόνο κτήματα, νομίζω πως από τον πατέρα του βαστάει από τη Τζια.
ppan said
44: το αντίθετο του σοβαρός δεν είναι σάχλας. Και δυστυχώς ο Τσίπρας ούτε το χιούμορ του Μελανσόν δεν έχει ούτε βέβαια τον απίστευτο μαγνηστισμό που ο Γαλλος έχει πα΄νω στο βήμα . Δηλώνω φαν, κάθε φορά που τον ακούω να μιλά θέλω να παω να τον ψηφίσω κι ας μην ειμαι γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους. Την επόμενη φορά όμως 🙂
Αν μάθει δε ο Ζαν-Λυκ ότι ο Παγκαλος τον είπε τσο…
Immortalité said
@42 Για τον Μελανσόν συμφωνώ σε όλα. Αλλά επειδή είδα το βιντεάκι της συνέντευξης στο Europe 1 δεν μου φάνηκε ότι ήταν ούτε σαχλός ούτε ότι φερόταν σαν έφηβος.
gmix said
Κοίτα ποιος μιλάει ! Όταν επί Α. Παπανδρέου Ο Πα… συγνώμη ο Πάγκαλος ήταν υπουργός εξωτερικών (ή αναπληρωτής δεν θυμάμαι καλά ) είχε πει ότι η Γερμανία είναι γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού . ( Ο Χ. Κολ απέφυγε να δεχθεί τη χειραψία του στην Κέρκυρα που γινόταν η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε) . Άλλα άλλο Πάγκαλος με παππού δικτάτορα που μπορεί να λέει ότι θέλει και άλλο ο Τσίπρας με παππού δεν ξέρω τι!!
Hellegennes Alexandrine said
#41:
Ο Ολάντ θα παρακαλάει να δει τον Τσίπρα… γιατί; Θα γίνει αυτοκράτορας; Πολύ σωστά δεν δέχτηκε να τον δει. Αυτήν την στιγμή ο Τσίπρας δεν είναι παρά ο πρόεδρος ενός κόμματος. Ο Ολάντ είναι πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν είναι θέμα σνομπισμού, είναι ότι σαν πρόεδρος θα συναντήσει ομόλογούς του, όχι εμένα, εσένα ή τον Τσίπρα. Το κόμμα του Τσίπρα έχει μια σχετική εκπροσώπηση, από τις τελευταίες εκλογές, της τάξης του 17% ή του 10% του πληθυσμού. Δεν βλέπω τι δουλειά έχει να κάνει περιοδείες λες και βγήκε πρωθυπουργός και μάλιστα με κάποια μεγάλη πλειοψηφία. Ο Τσίπρας ψωνίστηκε πολύ απότομα (η συνέντευξη στο CNN, βέβαια, ήταν μακράν μεγαλύτερη βλακεία -αν δεν ξέρεις μια γλώσσα, Αλέξη μου, μίλα στην δική σου).
Immortalité said
@49 Τον Βενιζέλο γιατί τον είδε; δεν είναι σαν εμένα, εσένα ή τον Τσίπρα;
ppan said
Εγώ, προσωπικά που λένε, δεν είμαι πρώην πρωθυπουργός. Για σένα δεν γνωρίζω 🙂
Εννοέιται ότι τον είδε για λόγους σοσιαλιστικής (βάζουμε εισαγωγικά) αλληλεγγύης αλλά έχει κι ένα πρόσχημα.
Ηλεφούφουτος said
Ππαν, κι εγώ ζητώ τη συγκρότηση και ελπίζω ειλικρινά ότι οι μελλοντικές εγγραφές στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανθρώπων συνομιλήκων του Τσίπρα αλλά με καλή γνώση ενός αντικειμένου, κυρίως δε οικονομικών, νομικών και τεχνολογίας, και όχι, μπρρρρ, των μέχρι χτες κομματαρχαίων του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια (αλήθεια έχει πάρει κανείς σας χαμπάρι να γίνεται κάτι τέτοιο στο χωριό του;), ωστόσο δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι με όλη τους τη σοβαρότητα οι Γάλλοι τσιπραίοι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής τίποτε ορατό, με εξαίρεση ίσως το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, που κι εκεινο δεν ξέρω κατά πόσο το πιστώνονται οι ίδιοι. Πολλοί αριστεροί στη Γαλλία παραμένουν εγκλωβισμένοι στους Ολλαντρέους και στο κόμμα του ανεκδιήγητου Κοναρ-Μπετ(ιτ).
Επίσης, είμαι ευχαριστημένος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό από μία γενιά που δεν κουβαλά τις εσωστρεφείς ενδοαριστερές κόντρες και μιζέριες του παρελθόντος, άσε που τον προτιμώ ούτως ή άλλως από τον Κύρκο (ούτε τα στερνά του εκτιμώ ούτε και τα πρώτα) ή το Φλωράκη.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Θεωρώ άτοπο, αν όχι ρατσιστικό, να αστειευόμαστε με την βουλιμική διάθεση ή εμφάνιση του Πάγκαλου. Αυτά τα χάλια, πραγματικά, δεν του στερούν εξυπνάδα και, μερικές φορές, ακόμα, ευφυία. Σε αυτά θυμίζει τον Τσώρτσιλ -πότε, πότε. Όχι στην ευγένεια, βέβαια, που του λείπει. Γιατί προήδρευσε σε μια Ελλάδα της μίζας, της μιζέριας, του ρουσφετιού, του ωχαδελφισμού, της παντελούς αδιαφορίας και έλλειψης κάθε σοβαρότητας.
Τώρα, αν με το «τσο-» έθιξε ή είχε την πρόθεση να το κάνει στον Τσίπρα, δυτική χώρα είμαστε, υπάρχουν προβλεφθείσες νομικές διαδικασίες, τις οποίες θα ώφειλε να κινήσει ο Τσίπρας για να τον τιμωρήσει.
Έτσι θέλω να πιστεύω.
Έτσι θα έπρεπε να είναι.
Hellegennes Alexandrine said
#50:
Όχι. Ο Βενιζέλος δεν πήγε να δει τον Ολάντ, αλλά προσκλήθηκε να μιλήσει μαζί του και όχι ως αρχηγός κόμματος αλλά ως πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, για να μιλήσουν για τα ζητήματα που άφησε ανοιχτά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως θα θυμάσαι αυτοί ήταν που έβαλαν τις υπογραφές.
George said
Πάντως, ο Πάγκαλος έχει το πιο μοναχικό twitter που έχω δει στη ζωή μου.Καμμιά συζήτηση, κανένα retweet, τίποτα. Στην πραγματική ζωή, είναι το αντίστοιχο ενός παππού που κάθεται στο καφενείο μόνος του και παραμιλάει.
Immortalité said
@54 και 51 Ωραία, μέχρι τώρα μαζέψαμε δύο διαφορετικούς λόγους για τους οποίους ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του τρίτου κόμματος στην Ελλάδα. Οι δε λόγοι του Ελληγενή είναι επιεικώς αστείοι εκτός αν ο Βενιζέλος εγγυήθηκε με την προσωπική του περιουσία τις υπογραφές που έβαλε. Να δούμε τελικά πόσοι λόγοι θα μαζευτούν να μαζέψουν τ’ ασυμμάζευτα.
Στέλιος said
@50: Μα τον είδε για να τον παρηγορήσει! 😀
@42,47: Κι εγώ συμφωνώ με όλα όσα λέει η Ππαν για τον Μελανσόν, αλλά ούτε εγώ βλέπω καμία σάχλα στην συνέντευξή του που δεν ξέρω αν την είδαν όλοι όσοι τον λοιδορούν.
Επίσης, δεν βλέπω ο Γαλλικός τύπος να τον έχει σχολιάσει άσχημα.
Hellegennes Alexandrine said
#56:
Σε τι ελληνικά πρέπει να το πω για να γίνει κατανοητό; Τον έναν ζήτησε ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ Ο ΟΛΑΝΤ και ο άλλος ζήτησε ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ. Αυτό δεν είναι διαφορά μέτρων και σταθμών. Είναι επιεικώς αστείος ο λόγος να συναντηθείς με αυτόν που υπέγραψε και εγγυήθηκε την τήρηση μιας συμφωνίας στην οποία η χώρα σου παίζει ενεργό ρόλο; Πάμε καλά; Ας είμαστε λιγάκι σοβαροί. Άλλο πράγμα να είσαι υπέρ ενός κόμματος και άλλο να είσαι οπαδός. Λόγος για την μία συνάντηση υπήρχε και για την άλλη όχι. Όταν και αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ας κανονίσει όσες συναντήσεις θέλει. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να του υποκλιθεί γιατί πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους.
Michalis Melidonis said
Μετά το περσινό παγκαλικό: » o Τσίπρας υποκινεί τη δολοφονία μου» τώρα
«Θα μας Εκτελούν οι ΣυΡιζέοι με 20-24% !» (και ο κάθε Τσου Εν Λάι 🙂
μέρος πρώτο, και δεύτερο.
ppan said
Μα ρε ΚΙντ, ακόμη μια φορά βλέπω την εξής λογική: ο Τσίπρας είναι καλός γιατί δεν είναι παπανδρέου, σαμαρας, κύρκος, φλωράκης ή ξέρω γω Αλέκα. Ακόμη κι αν συμφωνεί κανείς ότι όλοι ήταν χειρότεροι,αρκεί αυτό; Για μένα όχι.
Η γαλλική αριστερά έχει λόγο, και τον εκφράζει. Το ποσοστό του Μελανσόν είναι επιτυχία με δεδομένη την πόλωση. Το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία δυστυχώς έχει πολλά άσχημα, που πχ δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων στην Βουλή. Όσο για τον Κον Μπεντίντ, ε καλά δεν έχει ούτε την ιστορία ούτε την βαρύτητα του Αλέξη, μην τον κρίνεις όμως τόσο αυστηρά 😉
Immortalité said
@58 Παρντόν βρε Ελληγενή που τα ελληνικά μου δεν είναι του επιπέδου σου, είμαι και λίγο χαζούλα, δείξε υπομονή και κατανόηση. Αλλά ας είμαστε λιγάκι σοβαροί όντως. Την συμφωνία την υπέγραψε ο Βενιζέλος για λογαριασμό του ελληνικού κράτους στο οποίο όταν συναντήθηκε με τον Ολάντ δεν είχε καμία θέση. Δεν ήξερα ότι άμα κάνεις μια σύμβαση μιλάς μόνο με αυτόν που την υπέγραψε άσχετα αν συνεχίζει να εκπροσωπεί αυτόν που δεσμεύεται από αυτήν. Παρντόν, ούτε τα νομικά μου δεν είναι του επιπέδου σου.
skol said
33,57
«The rising star of Europe Alexis Tsipras», «The young and charismatic Greek politician»
http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/21/alexis-tsipras-greek-crisis-europe
Τι χάπια παίρνουν εκεί στη guardian. Δεν βλέπουν και λίγο mega.
Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said
Εκλογές έρχονται, ενδιαφέρει ίσως.
Ποιό είναι το πιο μεγάλο ή πυκνοκατωκημένο σπίτι στην πολιτική ιστορία ως ιστορία των πόλεων; Το σπίτι στο 912 Tracy Street, στο Kansas City, αφού πρόσφερε 142 ψηφοφόρους, το 1936 στον Τρούμαν, ενώ 112 ψήφους του έδωσε το 700 Main Street. Η ίδια η πόλη θα έπρεπε να έχει πληθυσμό κατα 200.000 μεγαλύτερο, για να δώσει τους ψήφους που έδωσε. Θα μου πείτε, η ΕΡΕ είχε ευρύχωρους και πολιτικά ενεργητικούς τάφους, αλλά στα αστικά νούμερα ο Τρούμαν καθαρίζει. Από το βιβλίο, μου ήρθε το απόσπασμα σήμερα, William Lee Miller. 2912, Two Americans, Knopf, σσ 66-67.
Νεοκίδιε, ζηλώσατε «gravitas» Παγκάλου;
Hellegennes Alexandrine said
#61:
Άσχετα αν είχε θέση ή όχι, υπέγραψε ότι υπέγραψε. Και πριν, όπως και μετά, τις εκλογές δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις που υπέγραψε ο ίδιος και η παράταξή του. Είναι απολύτως λογικό να θέλει να μιλήσει μαζί του ο Ολάντ, σ’ αυτήν την βάση. Άσχετα αν ο Βενιζέλος τώρα είναι μόνο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών. Αντιθέτως ο Τσίπρας ήταν απλώς ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης. Προφανώς κι αν ο Ολάντ διάλεγε να μιλήσει με κάποιον, αυτός θα ήταν ο Βενιζέλος. Ωστόσο, υπενθυμίζω ότι ο Βενιζέλος δεν ζήτησε ο ίδιος να δει τον Ολάντ, όπως έκανε ο Τσίπρας. Ο Ολάντ ζήτησε να δει τον Βενιζέλο. Καταλαβαίνεις αυτήν την μεγάλη διαφορά ή γράφω στον βρόντο;
Τα νομικά δεν βλέπω τι σχέση έχουν στην συζήτηση. Σταμάτα να φτιάχνεις αχυράνθρωπους.
greekteacher said
#64 Hellegenes Alexandrine
Παρακαλολουθω την επιχειρηματολογία σου και μου φαίνεται ότι είναι εντελώς αβάσιμη… Το 10 τοις εκατό πήγε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας; Είναι τραγελαφικό!!! TRAGIK που λένε και στο χωριό μου!!!
Immortalité said
@64 Το μόνο που πρέπει να σταματήσω είναι να έχω αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει το οποιοδήποτε σημείο συνεννόησης μαζί σου. Αν δεν τα λες επίτηδες τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αν τα λες επίτηδες, πάλι σηκώνω τα χέρια ψηλά αλλά τώρα λόγω αναρμοδιότητας.
Ηλεφούφουτος said
Ππαν 60 (σ εμένα αναφερόσουν φαντάζομαι) όχι και αυστηρά! Αν με το βάρος και την ιστορία του ΚονΜπετίτ εννοούμε ότι το τσιπράκι δεν έχει στο βιογραφικό του πορεία συνώνυμη του οπορτουνισμού, δεν γινόταν διασκεδαστής στα διάφορα φόρουμ του Νταβός, δεν έτρεχε να δίνει αριστερό άλλοθι στον Πόλεμο του Κόλπου το ’91 και στους ανθρωπιστικούς πολέμους και βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, πράγματι αυτό το κενό το έχει.
greekteacher said
Η γαλλική εφημερίδα «Le Canard enchaine» φέρνει στο φως το απίστευο υβρεολόγιο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
«Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας, ένας πραγματικός μαλάκας», είπε ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες.
Περισσότερα: http://harryklynn.blogspot.com/2012/05/blog-post_3212.html
ppan said
67: ίσως γιατί δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία. Γιατί ιδεολογικά εμπόδια δεν βλέπω..
ppan said
68: Αυτό το ξαναβγάζουμε ως επίκαιρο; 🙂
Immortalité said
@69 Βλέπεις και το μέλλον;
Τζουτζούκος said
69: Και η ευκαιρία του δόθηκε και το έπραξε. Οι κωλοτούμπες μετά το 17/100 βγάζουν μάτι. Οι καταγγελίες έγιναν επανεξετάσεις/επαναδιαπραγματεύσεις κλπ. Όταν ζητάς ψήφο υποσχόμενος καταγγελία και μετά το γυρνάς πώς λέγεται αυτό;
stagon said
Τα μονα που εμειναν στην κατεστημενη ταξη πραγματων για να υπερασπισει τον εαυτο της ειναι ο φθονος, ο χλευασμος, ο διαχωρισμος (οταν η κοινωνια χρειαζεται τα ακριβως αντιθετα για να υπερασπισει την υπαρξη της).
Το ζητημα ειναι αν θα παρασυρθουμε στον παλιο κυκεωνα.
Φαροφύλακας said
@ 38 Καταρχήν, το «σικ» δεν απαντά στον προφορικό λόγο.. στον γραπτό δε, συνήθως βρίσκεται απομονωμένο μέσα σε παράνθεση. Όμως τα κάζους μπέλι, στάτους κβο και όλα τα άλλα, τάχα με τί να τα μπερδέψεις;
LandS said
Να θυμίσω ότι ο γαλλικός τύπος, της Λιμπερασιον συμπεριλαμβανομένης, παρά την έως και πρωτοσέλιδη παρουσίαση της επίσκεψης Τσίπρα, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το Ολαντρέου;
Τον εδώ Τύπο τον έπιασε υστερία, μέχρι και «Η Δημοκρατία» (μη πω τίποτα) έγραψε για έντονη δυσαρέσκεια γαλλικών διπλωματικών κύκλων (που την βρήκε; )
Όσο για αυτούς που ψάχνουν να αιτιολογήσουν τη συνάντηση Ολάντ – Βενιζέλου, ας διαπιστώσουν ότι πέρασε και αυτή απαρατήρητη από τον γαλλικό Τύπο.
Και επιτέλους βρε αδέρφια….
α) Ο Ολάντ θα αλλάξει γνώμη για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και για την «Ανάπτυξη» (γι αυτά τα δυο δεν προβάλλεται ως φίλος της Ελλάδας; ) επειδή ένας κατά Ppan σάχλας είπε ότι θα γίνει Ολαντρέου αν όντως αλλάξει γνώμη για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και για την «Ανάπτυξη»;
β) Αν ο Στέλιος το ποιηματάκι το τέλειωνε όχι μόνο με την βρεγμένη σανίδα αλλά ταίριαζε ένα «θα σε λέμε Τσιπραντρέου» θα θύμωνε κανείς;
Σάχλας είναι όποιος πειράχτηκε με το Ολανντρέου, και χαίρομαι που οι Γάλλοι φαίνεται ότι δεν είναι σε αυτή την κατηγορία.
ppan said
71: όχι, γιατί ρωτάς όμως; Είπα κάτι που έδωσε αυτήν τη εντύπωση; Πάντως παιδιά -και μεγαλύτεροι :)- μακάρι η αισιοδοξία σας και η πίστη σας στον Τσίπρα να μας διαψεύσει εμάς τους απελπισμένους. Κάτι θα βλέπετε εσείς που εγώ δεν βλέπω και δεν εννοώ το μεγάλο του προσόν ότι δηλαδή είναι νέος και δεν φοράει γραβάτα.
Ποτέ δεν ψήφισα μεγαλο κόμμα, πάντα αριστερά και -τότε- με πολλή ελπίδα, αλλά ειλικρινά τώρα δεν θα ήξερα τι και ποιον να ψηφίσω.
ppan said
Ακριβώς, οι Γάλλοι δεν έδωσαν καμιά σημασία. Αλλά ειλικρινά εγώ, που από σας τα μαθαίνω αυτά, πιστεύω ότι το είπε για να μοιάσει στον Μελανσόν, κι αυτό, αυτή η αφέλεια, μου φαίνεται πολύ ελαφριά και παράωρη. Από κει και πέρα ο Τσίπρας έχει πιε και χειρότερα, τον Σαρκοζύ -δεν ξεχνώ!- αντισυμβατικό. Σιγά μην με ενοχλούσε το Ολαντρέου
LandS said
Έγραφα και δεν πρόσεξα τις κραυγές περί πρόσκλησης του Βενιζέλου από τον Ολάντ (και όχι το ανάποδο) .
Γεγονός πάντως ότι τη συνάντηση την κάλυψε ο ελληνικός Τύπος ενώ ο γαλλικός την αγνόησε.
Τόλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου. Όποιος φωνάζει δεν έχει δίκιο.
bernardina said
http://ermippos.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html
bernardina said
http://www.lifo.gr/team/logbook/30635
Τζουτζούκος said
79: Αλήθεια τα ειδικά μισθολόγια και οι προκλητικές συντάξεις τι ψήφισαν ή τι θα ψηφίσουν; Λεφτά υπάρχουν.
τυφλόμυγα said
#79, 80 Επιτέλους ήρθες!
http://www.bloomberg.com/news/2012-05-21/greek-voters-need-to-look-beyond-syriza-s-dangerous-lies.html
LandS said
#81 Δεν είναι φανερό ότι αυτοί που λες θα ψηφίσουν είτε τους ευεργέτες τους (ΠΑΣΟΚ) είτε ΝΔ;
Εκτός αν είναι …σώφρονες, και τη δουν Μανοτζήμερο.
Πέρα από πλακίτσες, προκλητικές συντάξεις, δυστυχώς δεν υπάρχουν πια.
Ξέρω συνταξιούχο που πρόπερσι έπαιρνε δυόμιση το μήνα, (41 χρόνια ΙΚΑ, εκ των οποίων πάνω από τριάντα στο ανώτατο τεκμαρτό, αν μπορείς να το λες αυτό πρόκληση), και προχτές είδε να παίρνει λιγότερο από χιλιατρακόσια.
Τζουτζούκος said
83: Όχι δεν είναι φανερό. Αλλά συνηθίζεται στην Ελλάδα να ψηφίζουν εκείνουν που τους υπόσχονται ότι δεν θα τις αγγίξουν. Και νομίζω πως κάνεις λάθος. Προκλητικές συντάξεις υπάρχουν ακόμα, όπως και προκλητικοί μισθοί. Και προκλητικά επιδόματα.
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν είναι πλέον ευεργέτες των πελατών τους. Και πολύ αμφιβάλλω ότι σε 1 χρόνο το εκλογικό σώμα μετατράπηκε από πελάτες σε πολίτες, μόνο και μόνο επειδή διέλυσε τον δικομματισμό.
panayacht said
[τσογλάνι είναι ο νέος κακής διαγωγής, και τσόγλανος ο άνθρωπος πολύ κακής διαγωγής, ένα είδος επιτατικού του τσογλανιού]
Τσογλαναράς, ως αρχιτσόγλανος, αυτός που απ’όλα τα τσογλάνια είναι ο καλύτερος, το μεγαλύτερο τσογλάνι του ντουνιά και γι’αυτό επιβραβεύεται με κεφαλαίο ταφ.
Δεν μιλάω πολιτικά, βεβαίως. Ούτε οι πολιτικοί μιλούν πολιτικά, άλλωστε. Περισσότερο σαν τσογλάνια συμπεριφέρονται, αφού το κύριο έργο τους είναι να λοιδορούν ο ένας τον άλλον.
16. Γέλασα με το κλάμμα!
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον κ.Σαραντάκο και στους εκλεκτούς σχολιαστές!
Σκύλος της Β.Κ. said
Πάντως αν ισχύει αυτό που μας έλεγαν στο σχολείο πως το «τσογλάνι» βγαίνει από το «ιτς+ογλάν», δηλαδή «παιδί του λιονταριού», μήπως ο κυρ-Θόδωρας παινεύει τον Τσίπρα;
Γιαννης Κ said
#83. Το πρόβλημα με μιά σύνταξη δεν είναι αν είναι προκλητική ή όχι, αλλά κατά πόσο καλύπτεται από τις εισφορές που έχει κάνει ο ασφαλισμένος (ή το δημόσιο, ή ο εργοδότης, ή όλοι μαζί).
Βγαίνει η σύνταξη από τις εισφορές που έχουνε γίνει ή όχι;;
Στην Ελλάδα, τα επίπεδα αναπλήρωσης μισθού από σύνταξη είναι (ήταν πιά) νομίζω τα ψηλότερα στον κόσμο. Τα νούμερα για τέτοιες συντάξεις δεν βγαίνουνε.
Και φυσικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα με τέτοια προβλήματα στο ασφαλιστικό.
γιάννης
Νέο Kid Στο Block said
Nικοκύρη, προτείνω μια ψηφοφορία καθαρά διπολική (λευκά, άκυρα,ουδέτερα και μαλακίες δεν θάχει)
μεταξύ Τσιπροφοβικών και Τσιπρολάγνων , να δούμε μια για πάντα ποιοι την έχουν μεγαλύτερη (τη φοβία ή τη λαγνεία) 🙂
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
62: Ε, ναι.
63: Υπήρχε και στις εκλογές του 1961 ένα τέτοιο κτίριο (στην οδό Ρηγίλλης ίσως; ) με εκατοντάδες ψηφοφόρους.
Ελληγεννή, φαντάζομαι θα θεωρείς εξόχως δεοντολογική και την ερώτηση του Βενιζέλου στον Γκάμπριελ, μπροστά στις κάμερες, για τον Τσίπρα, έτσι;
Νέο Kid Στο Block said
H ππάν κι ο Έλλη μπόι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου!
ο LandS έχει! (μη ρωτάτε γιατί, είναι περίπλοκος ο εκλογικός νόμος για τους ξενιτεμένους! 🙂 )
Για την Μπερναρντίνα θα ψηφίσω εγώ!
Immortalité said
@76 Γιατί σε βλέπω πολύ σίγουρη για την έκβαση μερικών υποθετικών καταστάσεων.
@74 Φαροφύλακα νομίζω ήταν εμφανής η περιπαιχτική διάθεση αλλά ίσως η αναφορά σε αιτίες και κάζα να μη βοήθησε.
Hellegennes Alexandrine said
#75:
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «δεν πειράχτηκαν με την δήλωση» και το «δεν τους καίγεται καρφί για το τι λέει ένας άγνωστος, Έλληνας ιθαγενής». Προφανώς έχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν από τις δηλώσεις του Τσίπρα.
#66:
Πράγματι, δεν υπάρχει ορίζοντας συνεννόησης, γιατί η αιτιολογία σου στα πάντα είναι «γιατί έτσι λέω εγώ». Παρά την πολύ απλή εξήγηση που σου έδωσα γιατί έγινε η μία συνάντηση και όχι η άλλη και ποια είναι η διαφορά, επιμένεις να είσαι οπαδός και να κουνάς την σημαία.
Είναι πολύ απλή η σύγκριση. Ο άλφα απαίτησε να συναντηθεί ενώ ο βήτα κλήθηκε. Ο άλφα ήταν βουλευτής ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης με οριακή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση ενώ ο βήτα ήταν από τα βασικά στελέχη που έβαλαν την Ελλάδα στο μνημόνιο, συμμετείχε σε πολύ βασική θέση στην τελευταία κυβέρνηση και είναι η δική του παράταξη που υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο προς την πλευρά που η Ευρώπη -κι ο Ολάντ συγκεκριμένα- συμφωνούν. Ο οπαδισμός τυφλώνει. Σιχαίνομαι το ΠΑΣΟΚ, τον Βενιζέλο και όλο το συναπάντημα. Αλλά δεν θα χάσω την αντικειμενικότητά μου γιατί ψηφίζω κάτι διαφορετικό. Ο αρχηγός του κόμματος που ψηφίζω δεν είναι ο ήρωάς μου ούτε θα κάτσω να του βρω δίκια κι ελαφρυντικά όταν κάνει γελοιότητες.
Michalis Melidonis said
86 παιδί του λιονταριού = Ασλάνογλου
στα τούρκικα, νά ‘ναι τιμή ή βρισιά πια,
το iç oğlan
ppan said
91: α μα ναι, το «ΙΣΩΣ» δείχνει τεράστια σιγουριά ;). Ενώ το «μαλλον» ή το «σίγουρα» δείχνουν όσο νάναι κάποιες αμφιβολίες.
Νέο Kid Στο Block said
92. Σιγά ρε τα αίματα με τους «Έλληνες ιθαγενείς»!
Μπήκες στη Βουλή των Λόρδων και μας τόκρυψες;
Hellegennes Alexandrine said
#89:
Δεν ξέρω τι ρώτησε, Νίκο και δεν με ενδιαφέρει. Η δεοντολογία στην πολιτική είναι παράξενο τραίνο. Ο Βενιζέλος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν είναι ιδιαίτερα τίμιος δεοντολογικά ή ειλικρινής με τις δηλώσεις του, οπότε δεν θα μου έκανε καμμιά έκπληξη αν δήλωσε κάτι εξόχως αντιδεοντολογικό. Δεν ψήφιζα ποτέ ΠΑΣΟΚ κι ούτε έχω διάθεση. Το μόνο θετικό που βρίσκω στον Βενιζέλο είναι ότι συνήθως μιλάει ήπια, με δομημένο λόγο, αρχή και τέλος, με επιχειρήματα και ξέρει να χειρίζεται τον λόγο του. Από εκεί και πέρα, μ’ αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δυο διαφορετικές περιπτώσεις σαν παραπονεμένα παιδάκια «γιατί δεν είδε τον δικό μας και είδε τον δικό τους;». Ώρες είναι να μας πει και η ΧΑ ότι ο Ολάντ θα έπρεπε να δει τον Μιχαλολιάκο. Υπήρχαν ξεκάθαροι λόγοι που έγινε η βήτα συνάντηση αλλά όχι η άλφα· και μέχρι χθες πίστευα ότι είναι και απολύτως κατανοητοί.
Michalis Melidonis said
93
To understand the gay life in Turkey, let’s analyze two Turkish words: «ibne»* and «oglan». Actually, both words literally mean «boy» although they are now being used as expression of insult. «Ibne» is originally imported from Arabic and it is being used with a meaning very close to «faggot» in today’s Turkish. Although «oglan» means exactly «boy» in formal Turkish, it is often being used to mean «gay» in slang language.
http://turkeygayguide.tripod.com/turkeygay.html
*το bine μας έδωσε τον μπινέ.
Hellegennes Alexandrine said
#95:
Γιατί; Ποιος σου είπε ότι εγώ δεν είμαι άγνωστος, Έλληνας ιθαγενής;
Νέο Kid Στο Block said
Aπολύτως κατανοητοί είναι! Aν θέλω να επεκτείνω τη συμβασούλα μου να προμηθεύω τσιμέντο ή κουμπιά ή ξέρω γω δάνεια ή φρεγάτες το ελληνικό δημόσιο θα πάω να μιλήσω πρώτα στον «δικό μου» καρντάση και όσο περνάει από το χέρι μου θα τον αβαντάρω! Γιατί ο » άλλος» μπορεί να μην είναι και τόσο δεκτικός και συνεργάσιμος. Πού είναι η περιπλοκότητα;
Τα υπόλοιπα (πέραν της τυπικής/νομικής αστειότητας που σου επεσήμανε η Ιμμόρ) είναι για τα μικρά παιδιά.
Νέο Kid Στο Block said
το 99. πήγαινε στο 96.(τέλος)
bernardina said
Hellegennes Alexandrine said
#99:
Δεν είναι νομικά αστείο να επιλέγει το ανώτατο όργανο της Δημοκρατίας με ποιον θα συνομιλήσει και πότε, έχοντας προφανώς ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα -ιδιαίτερα που εκλέχθηκε τόσο πρόσφατα. Αστειότητα είναι να απαιτείς πράγματα λες και ο άλλος σού χρωστάει ή σ’τα έχει υποσχεθεί. Ας καταλάβει ο καθένας επιτέλους ποια είναι η θέση του κάθε δεδομένη στιγμή.
ndmushroom said
Πάντως η προσέγγιση του Αλεξανδρινού μου αρέσει: Ο Βενιζέλος φέρει ακόμα την ευθύνη για όσα υπέγραψε εξ ονόματος της Ελλάδας, ακόμα κι αν δε συμμετέχει πλέον στην Κυβέρνηση. Όχι τίποτε άλλο, να ξέρουν από πού να τα ζητήσουν όταν θα τα ζητήσουν… 🙂
Νέο Kid Στο Block said
102. Eλληγενή, όχι σεταμάς τώρα αυτά. Η επιλογη του Ολλάντ ασφαλώς και δεν είναι νομικά έωλη . Εσύ το πήγες νομικά το θέμα ,προσπαθώντας (γιατί δεν το κατάλαβα βέβαια) να δικαιολογησεις την επιλογη με όρους νομικους (υπογραφές,δεσμεύσεις ,τέως υπουργιλίκια κλπ) που προφανέστατα ειναι άκυροι όπως επαναλαμβάνω σού υπέδειξε και η Ιμμόρ. Τώρα αν θες να πετάς τη μάππα στην κερκίδα ,αντί επιτέλους μια φορά να παραδεχτείς ότι έσφαλλες, μπι μάι γκεστ!
Ηλεφούφουτος said
Ππαν76, δεν ελπίζω σε θαύματα ούτε πιστεύω ότι με τον Τσίπρα θ αρχίσουν να λύνονται τα προβλήματα. Δεν γίνεται κανείς τσιπρολάγνος επειδή αντιδρά σε μια κριτική που θεωρεί εκτός θέματος ή άδικη.
Όντως η κατάσταση δεν δικαιολογεί αισιοδοξίες, όχι όμως επειδή ο Τσίπρας είναι όπως είναι αλλά για λόγους ευρύτερου πλαισίου (Ευρώπη αποχαυνωμένη, κοινή γνώμη στην Ελλάδα που ξύπνησε απότομα κλπ.).
Από κει και πέρα υπάρχουν και πράγματα που όντως με κάνουν να συμπαθώ τον Τσίπρα, όπως ότι είναι ένας από μας ή σαν κι εμάς (εντάξει, εγώ είμαι ομορφότερος), ότι η γενιά του ήταν η γενιά της αποπολιτικοποίησης και των γιαπηδων αλλά ο ίδιος δεν έγινε έτσι κλπ.
Τζουτζούκος said
105: Συγνώμη ρε Ηλεφού, η γενιά του ήταν απολιτίκ οκ, αλλά ο ίδιος πώς ακριβώς ξέφυγε; Το βιογραφικό του κάτι καταλήψεις έχει στο δημόσιο σχολείο και στο Πολυτεχνείο. Ότι είναι πολιτικοποιημένος είναι, αλλά δεν παύει να είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Αν δεν κάνω κάποιο χοντρό λάθος, δαχτυλίδι πήρε κι εκείνος για την αρχηγία του Σύριζα.
τυφλόμυγα said
Hellegennes Alexandrine said
#103:
Προφανώς και φέρει ευθύνη. Όταν εκπροσωπείς τον λαό, φέρεις για πάντα την ευθύνη των αποφάσεών σου.
#104:
Δεν μίλησα για νομικά. Μην λέτε κοτσάνες. Η επιλογή του Ολάντ έχει να κάνει με την λογική και την πρακτικότητα, όχι με τυπικό διαδικασίας. Επιτέλους, σταματήστε να βλέπετε την πολιτική και τα κόμματα σαν ομάδες, με οπαδικούς όρους. Έχεις να αντιπροτείνεις κάποια λογική βάσει της οποίας ο Ολάντ θα έπρεπε να δεχτεί τον Τσίπρα; Καλώς, να την ακούσω. Αν όχι, σταματήστε να αποφαίνεστε για δίκια και λάθη. Μέχρι τώρα βλέπω αυτό:
-1+1=2 γιατί μπλα μπλα.
-Όχι, κάνεις λάθος. Αυτό είναι γελοίο.
-Γιατί είναι γελοίο; Αφού μπλα μπλα.
-Όχι, δεν είναι έτσι. Παραδέξου ότι κάνεις λάθος.
Επίσης θα ήθελα να ακούσω ποια είναι η δική σας εκδοχή. Γιατί δέχτηκε τον βήτα και όχι τον άλφα.
Τέλος, δεν είστε έτοιμοι να δεχτείτε κριτική -ή να δεχτείτε κριτική για τον Τσίπρα- ενώ πολύ εύκολα ασκείτε στους υπόλοιπους. Δεν χρειάζεται να σου επισημάνω ότι αυτό δεν είναι και η καλύτερη πρακτική δεοντολογίας. Βλέπω με μεγάλη ευκολία να σχολιάζετε, να κατακεραυνώνετε, κτλ., αλλά μόλις πει κάποιος τίποτα για τον Τσίπρα, είναι γελοίος, χυδαίος, πολέμιος ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
christos said
105. Ηλεφούφουτε εγώ τον βλέπω ψιλογιάπη τον Τσιπράκο (νέος της πόλης, χαρακτηρίζεται απο τάση να περιβάλλει με σύμβολα εξουσίας και δύναμης τον εαυτό του, έχει την τάση γρήγορης εξέλιξης στον τομέα του, δείχνει με το ντύσιμό του την κοινωνική θέση και τις πεποιθήσεις του). Επίσης δεν ξέρω αν επιδιώκει γρήγορο πλουτισμό μέσα σε κάποια επιχείρηση, αλλά νομίζω οτι σχετίζεται με κατασκευές και τέτοια ως πολιτικός μηχανικός. Στα τελευταία όμως μπορεί να κάνω λάθος στο γκόσιπ δεν είμαι καλός.
ΣοφίαΟικ said
Από τις λίγες φορές που πιστευω ότι η επιμονή του Ελληγενή δεν είναι αβασιμη, αλλά δεν πρόκειται να βρει άκρη.
Δεν ξερω πως δουλευουν οι επισκεψεις και τα εθιμοτυπικά, αλλά θυμόμουν τώρα που είχε ζητήσει ο Μπόνο των U2 να δει τον πρωθυπουργό του Καναδά το 2004, κι αυτός είχε αρνηθεί με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργος μιας χώρας δεν έχει επαγγελματικές συναντήσεις με άσχετους μόνο και μόνο επειδή έιναι γνωστοί αρτίστες.
Νέο Kid Στο Block said
«-1+1=2 γιατί μπλα μπλα.
-Όχι, κάνεις λάθος. Αυτό είναι γελοίο.
-Γιατί είναι γελοίο; Αφού μπλα μπλα.
-Όχι, δεν είναι έτσι. Παραδέξου ότι κάνεις λάθος.»
Χαριτωμένο και εμπεριστατωμένο Ελληγενή. Είναι η λεγόμενη διαλεκτική μέθοδος του Πόρτσμουθ;
@ Christos: Ε καλά ,οι πολιτικοί μηχανικοί ενίοτε σχετίζονται με κατασκευές οι καημένοι,αλλά δεν επιδιώκουν όλοι τον γρήγορο πλουτισμό ρε παιδιά! Μήπως όμως μπερδεύετε την Τσιπρέξ Tαλαιπωροτεχνική Ε.Π.Ε με την Μπέχτελ ή τον Μπόμπολα;
Ποια είναι τα σύμβολα εξουσίας και δύναμης από τα οποία αρέσκεται να περιβάλλεται ο Τσίπρας; Ειλικρινής απορία.
ΣΑΘ said
@ Hellegennes Alexandrine [108]
# Τέλος, δεν είστε έτοιμοι να δεχτείτε κριτική -ή να δεχτείτε κριτική για τον Τσίπρα- ενώ πολύ εύκολα ασκείτε στους υπόλοιπους. Δεν χρειάζεται να σου επισημάνω ότι αυτό δεν είναι και η καλύτερη πρακτική δεοντολογίας. Βλέπω με μεγάλη ευκολία να σχολιάζετε, να κατακεραυνώνετε, κτλ., αλλά μόλις πει κάποιος τίποτα για τον Τσίπρα, είναι γελοίος, χυδαίος, πολέμιος ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο.#
Κάτω τα χέρια από τον (νέο) Μεσσία !!
Εκάς οι βέβηλοι !!!
Σκύλος της Β.Κ. said
Επειδή αύριο εγώ θα αποδράσω (προσωρινά) από το ιντερνέτι και θα είναι Σάββατο, η μέρα ο Νικοκύρης σερβίρει μεζεδάκια, να σας τρατάρω από απόψε έναν υποκόμο και δη του Πάπα.
ΣοφίαΟικ said
Ιπποκόμος ή Υποκόμης; Οι ιταλικες πηγές λένε ότι ο επίσημος τίτλος του είναι aiutante di camera, ελληνιστί μπάτλερ (νταξ, πείτε τον θαλαμηπόλο). Τον υποκόμο που τον βρήκανε;
ΣοφίαΟικ said
Ωπα, το διορθώσανε, ένας από τους οικονόμους του Πάπα λέει τώρα…
Γιαννης Κ said
Ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη και στο Channel 4.
http://www.channel4.com/news/tsipras-on-euro-crisis-both-sides-have-nuclear-option
Για να καταλαβαινόμαστε, αυτές οι συνεντεύξεις στην Αμανπούρ, στον Ράγκμαν, στους γάλλους και γερμανούς δημοσιογράφους, για ποιουνού την πληροφόρηση είναι;; Γιατί η Αμανπούρ κι ο Ράγκμαν κάνανε τις ερωτήσεις που κάνανε (κι η Αμανπούρ έβαλε τις απαντήσεις και γραπτώς σε τίτλους, so if you did not hear it loud and clear you would read it big and clear);; Σε ποιούς ξεκαθαρίζουνε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;; Και ποιά θα είναι η στάση των πολιτών αυτών των άλλων χωρών που πληροφορούνται τις θέσεις αυτές;;
γιάννης
Immortalité said
@ Ελληγεγή αν ζενεράλ: Επειδή είμαι παραδόξως σε πολύ καλή διάθεση, επειδή είδα ένα φίλο που είχα να δω καιρό, επειδή θα δω έναν άλλο σε λιγάκι και γενικώς βαριέμαι να σου ξαναεξηγώ τα παντελώς αυτονόητα, così è (se vi pare). Άλλωστε έχεις καλή συνήγορο τη ΣοφίαΟικ που ξέρει από καλό λάδι, ουπς! να ξεχωρίζει τους καλούς αρτίστες ήθελα να πω. Εγώ περιττεύω και επειδή η θέση μου (και η καρδιά μου) τη συγκεκριμένη στιγμή είναι αλλού, παίρνω την άγνοιά μου και σε χαιρετώ.
Ηλεφούφουτος said
106, ο ίδιος παραδέχεσαι ότι ήταν πολιτικοποιημένος μέσα σε μια εποχή που (προωθούσε, λέω εγώ, το) απολιτίκ, επομένως δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου.
Όσο για το «δαχτυλίδι», την έκφραση αυτή τη χρησιμοποιήσαμε για τον ΓΑΠ το 2004, όταν κατέβηκε ως μόνος υποψήφιος διάδοχος του Σημίτη, χωρίς αντίπαλο δηλαδή. Ο Σημίτης είπε ότι ορίζει διάδοχο τον ΓΑΠ και με μια πανηγυρικού χαρακτήρα ψηφοφορία και σπρώξιμο από τα ΜΜΕ επικυρώθηκε το γεγονός. Ο Τσίπρας είχε αντίπαλο, τον Κουβέλη, και πλειοψήφησε. Μετά δε την εκλογή του αντιμετώπισε έντονη πολεμική από το μπλοκ των «ανανεωτικών», σε σημείο που η Βάσω Κιντή π.χ. μέσα από τη στήλη της στα Νέα έγραφε πύρινα άρθρα κατά του Συνασπισμού μέσα σε προεκλογική περίοδο, όντας η ίδια μέλος του Συνασπισμού. Δεν το λες δαχτυλίδι αυτό.
Panagiotes Koutelidakes said
@8 & 38: Ακριβώς. Επ’ αυτού, το sic διαφοροποιείται από το chic, ενώ να προσθέσω πως υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για την ορθότητα της εκάστοτε προτεινόμενης προφοράς (βασικά, το να διαφωνεί κανείς εάν είναι «κάζους» ή «κάσους» είναι, τελικά, κάπως άτοπο, μιας και το ίδιο ισχύει με όλες τις γλώσσες — π.χ. σκεφτείτε την αρχαϊκή προφορά κλασσικών φράσεων, ενώ η συγκεκριμένη λέξη, αναφορικά, προφέρεται ορθά και με τους δύο τρόπους αναλόγως τη γλώσσα και περίοδο).
Στέλιος said
@117: Να μην ξεχάσεις να πεις του καλού φίλου τι καλά παιδιά συχνάζουν σ’αυτό το ιστολόγιο! 🙂 Άντε καλά να τα περάσετε! 🙂
Panagiotes Koutelidakes said
@113–115: Σωστές παρατηρήσεις. Η τελική διόρθωση προς «οικονόμος» ίσως αντιστοιχεί στο housekeeper < butler σκεπτικό.
Ορεσίβιος said
«Το δέντρο θέλει την ησυχία του, ο άνεμος δεν το αφήνει», είπε ο Μάο. (Δεν τόξερα, το διάβασα πρόσφατα στο Πριν). Είπα κι εγώ να ησυχάσω και να μην επανέλθω με νέο σχόλιο (ύστερα από το καλαμπουράκι μου στο 15) αλλά μετά τον τόσο δυνατό άνεμο που πνέει σήμερα, στο συνήθως ήρεμο Νικοδόμημα, νάμαι ξανά!
@92. Ελληνογενή, λες: έχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν από τις δηλώσεις Τσίπρα. Αν είναι έτσι, γιατί δεν ασχολούνται μ’ αυτά τα σοβαρά πράγματα και μας κάνουν καθημερινά υποδείξεις για το πως να ψηφίσουμε, τι θα πάθουμε αν δεν ψηφίσουμε τα μνημονιακά κόμματα, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους κλπ; Με τις συνεχείς κινδυνολογίες τους και (κατ’ εμέ) μπουρδολογίες τους, κοντεύουν να ανακηρύξουν τον Αλέξη σε Τσε Γκεβάρα της Ευρώπης. (Για μένα είναι ένας σύγχρονος αριστερός ευρωπαίος πολιτικός, που ενδέχεται – υπογραμμισμένο το ενδέχεται – να αποδειχθεί πολύ σημαντικός).
@ 0. Νικοκύρη. Πλάκα έκανα στο 15. Δεν εννοούσε τσόπελας ο Θόδωρας. Τσόλι, ήθελε να πει. (Τσόλι και στη δημοτική τσούλι – προσοχή ο τόνος στην παραλήγουσα – λέγεται, όπως βέβαια γνωρίζεις, το ένδυμα από ευτελές ή φθαρμένο ύφασμα). Ως γνωστόν η σύζυγος του γενναίου υπουργού Εθνικής Αμύνης, για να φτάσουν τα χρήματα που απαιτούντο για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, τσοντάριζε κι από την τσέπη του. Κι έτσι η φουκαριάρα σύζυγός του, η Βίκυ, ήταν ενδεδυμένη με τσόλια. Το ευτελές ποσό των 7.500€ πλήρωσε για τις καλτσοδέτες της. Ο GAP κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αγρόν αγόραζαν. Συνένοχοι στο φόνο μου φαίνονται…
Stazybο Hοrn said
Πού ήταν η πιο πρόσφατη αναφορά σ’ αυτές τις γενικές; Κάποιο τζιμάνι που θα κουβάλησε η υπουργός των 30 ημερών έλυσε το πρόβλημα: της Φρόσω
Τζουτζούκος said
118: Η ένστασή μου βρίσκεται στο πολιτικό του παρελθόν. Δεν τον κατακρίνω διλημματικά, σε σχέση δηλαδή με τους απολιτίκ, αλλά αυτόνομα. 38 ετών άνεργος, αιώνιος κομματικός, απ τους φοιτητοπατέρες που γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, που ένας Θεός ξέρει τι δουλειά θα έβρισκε και πού, αν κάποτε έφευγε απ την πολιτική. Αν κοιτάξει κανείς τους πολιτικούς αρχηγούς και πολλούς βουλευτές της μεταπολίτευσης, τι έκαναν δηλαδή όταν έφυγαν απ την πολιτική, θα καταλάβει. Επίσης ακούω αρκετούς αριστερούς που τον παινεύουν για το παρελθόν του, δηλαδή τη συμμετοχή του σε καταλήψεις δημόσιων σχολείων, της σχολής του αργότερα κλπ. Σε τέτοιο σχολείο ήμουν κι εγώ μαθητής και μάλιστα με φοβερή παράδοση στο θέμα. Δεν είδα ποτέ να βελτιώνεται η δημόσια παιδεία με τις καταλήψεις και μάλιστα με τις υποκινούμενες απο κομματικές νεολαίες. Θέλω να πω δηλαδή ότι τα προσόντα ή το «πτυχίο» αν θέλεις για τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, του Συνασπισμού πρώτα και ίσως της χώρας τώρα, είναι ο γνωστός αριστερός ακτιβισμός της μεταπολίτευσης (συν οι ανέξοδες γνωστές υποσχέσεις που δίνουν όλοι προεκλογικά). Αυτός ο ακτιβισμός αντιμετωπιζόταν πάντα επιεικώς, με ανοχή ή ακόμα και συγκατάβαση για κάμποσα χρόνια μετά το 74, που πάντως είχαμε δημοκρατία, όποια ποιότητα κι αν είχε αυτή.
Μη με ρωτήσεις για τα «προσόντα» των άλλων, τα τζάκια, το όνομα που αρκούσε κλπ. Τώρα το θέμα μου είναι εκείνος πλέον, αφού φαίνεται ότι θα κυβερνήσει. Δεν τον πετροβολάω γιατί είμαι τσιπροφοβικός, ούτε πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι καλύτερο αν βγει πρώτος ο άλλος. Τον πετροβολάω γιατί αντιλαμβάνομαι την ομηρεία του αυτή τη στιγμή. Όμηρος της ρητορείας του, όμηρος του αριστερού λαϊκιστικού λόγου της μεταπολίτευσης.
Εκτός κι αν όλοι οι ευρωπαίοι μπλοφάρουν και όταν λένε «λεφτά αν τηρήσετε τις δεσμεύσεις» εννοούν κάτι άλλο, οπότε πάσο. Αν θες τη γνώμη μου, δεν θα καταγγείλει το μνημόνιο (όπως υποσχόταν), θα πάρει κανονικά τη δόση και θα συνεχίσει κανονικά η ζωή. Σ αυτό το σενάριο η ήττα του θα είναι άμεση, γιατί υπάρχει κάτι πιο ισχυρό απ την ελπίδα που είναι η τσέπη. Το άλλο σενάριο θυμίζει το «οίκαδε» αλλά δεν θέλω να συνεχίσω το σεντόνι. Αυτά και καλή του τύχη.
Στο θέμα με το δαχτυλίδι έχω κάνει λάθος. Το ανέφερα γιατί ήταν υπέρ του σφόδρα ο Αλαβάνος τότε, αλλά έχεις δίκιο, δεν ισχύει.
Γιαννης Κ said
122. «Αν είναι έτσι, γιατί δεν ασχολούνται μ’ αυτά τα σοβαρά πράγματα και μας κάνουν καθημερινά υποδείξεις για το πως να ψηφίσουμε, τι θα πάθουμε αν δεν ψηφίσουμε τα μνημονιακά κόμματα, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους κλπ;»
Δεν μιλάνε σε σας, στους πολίτες και ψηφοφόρους τους μιλάνε. Όταν θέλουνε να μιλήσουνε στους έλληνες, ή έρχονται στην ελλάδα (πχ ο Σούλτς) ή δίνουνε συνεντεύξεις σε έλληνες δημοσιογράφους. Ο λόγος προϋποθέτει ακροατήριο, και το ακροατήριο των δηλώσεων ενός πολιτικού δεν είναι πάντα το ίδιο.
γιάννης
Stazybο Hοrn said
Ο Πάγκαλος ως προχτές θαρρούσε ότι οι χάρτες του γούγλη μας καταγράφουν 24/7, και δήλωνε ότι δεν ξέρει ούτε καν από ηλεμηνύματα, τον έχετ΄ εσείς τώρα ικανό για τουή; Κάποιος λακές του θα κάνει τον ξύπνιο…
Ορεσίβιος said
@ 125. Α, ευχαριστώ πολύ. Νόμιζα ότι αυτή η ομοβροντία δηλώσεων καθημερινά,είχε και μένα αποδέκτη. Ρε τι κόπανος που είμαι! Ντιπ δε σκαμπάζω από … ευρωπαϊκή πολιτική! Απλώς φαίνεται θα μπερδεύτηκα από εκείνα τα ψου, ψου, ψου, του Βενιζέλου με τον …Ευρωπαίο (που νόμιζε ότι είναι κλειστά τα μικρόφωνα) και τον ρωτούσε τι είπαν με τον Τσίπρα.
Πάντως να με συμπαθάς Γιάννη Κ., τη ζημιά (και την καχυποψία) την έχω πάθει από παλιότερα. Τότε που ο Σημίτης (που κι αυτός δεν είχε χαμπαριάσει ότι τα μικρόφωνα ήσαν ανοιχτά) είχε πει στον Μπλερ: «Πες κάτι και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, γιατί έχουμε εκλογές στην Ελλάδα».
Περασμένα – ξεχασμένα. Τώρα καθώς λες έρχονται αυτοπροσώπως στην Ελλάδα αν θέλουνε να πούνε κάτι (φιλικές συμβουλές πάντα) στους ‘Ελληνες. Τι τα θες. Έχω μείνει λιγάκι πίσω. (Άσε που δεν είμαι άσχετος με την ηχοληψία…).
Πες μου κι άλλα. Μου φαίνεσαι πολύ ενημερωμένος στα … ευρωπαϊκά.
Νέο Kid Στο Block said
126. Μπου χα, χα, χααα! 🙂
Mην είναι αυτό με το χόρτο,αυτό που έβγαλε στο σφυρί για να πλερώσει το Μπενοχάρατσο μωρε; 🙂
Πάντως, είναι λίγο παλιά ρε συ Στάζυ η γκουγκλοημιμάθεια του Πάγκαλου. Διά βίου μάθηση δεν το είπανε το υπουργείο; Ε, μπορεί να έμαθε τα βασικά στο μεταξύ.
Stazybο Hοrn said
#128 Εξαιρετικό το ανέκδοτο με τη δια βίου… Λες να το ξεκίνησε μέσα στα υπουργικά συμβούλια, τότε που σώζανε τη χώρα;
Hellegennes Alexandrine said
#122:
Προφανώς το τι στροφή θα ακολουθήσει ένα κράτος της Ευρωζώνης είναι απείρως πιο σημαντικό από τις δηλώσεις ενός Έλληνα πολιτικού. Και δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άλλα θέματα στην Ευρώπη και φυσικά το κάθε κράτος έχει και τα εσωτερικά του. Σαφέστατα ο γαλλικός τύπος λίγο ενδιαφέρεται για τις δηλώσεις του Τσίπρα, που προς το παρόν δεν είναι τίποτα. Οι δηλώσεις του θα αποκτήσουν αξία αν αύριο γίνει πρωθυπουργός ή τέλος πάντων βασικό στέλεχος μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Σαφώς και ο γαλλικός τύπος ασχολείται με την Ελλάδα, αλλά όχι συγκεκριμένα με τον Τσίπρα -και γιατί άλλωστε; Άσε που δεν ασχολούνται πια τόσο πολύ, απλά εμείς το δίνουμε σημασία γιατί έχει να κάνει με εμάς.
Ούτε σου έχει κάνει υποδείξεις ο Γάλλος για το τι να ψηφίσεις. Το μόνο που λέει ο Γάλλος είναι ότι έχει διάθεση να σε βοηθήσει αν τηρήσεις τις υποχρεώσεις σου, δηλαδή το μοναδικό λογικό πράγμα. Αλλά ξέχασα… λεφτά υπάρχουν.
Γιαννης Κ said
127. Αντιπαρέρχομαι την ειρωνία — it’s uncalled for. Έχω οικογένεια και φίλους στην ελλάδα, αγωνιώ και παρακολουθώ από χρόνια.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η σύγκλιση σχολίων/απόψεων των διαφόρων αξιωματούχων και πολιτικών στην ευρώπη αναφορικά με την ελλάδα. Επίσης ότι σταδιακά φτάσαμε να κουβεντιάζουμε ανοιχτά για έξοδο της ελλάδας από το ευρώ — τα αγγλοσαξονικά οικονομικά μπλογκς προτείνανε να βγεί εδώ και 2-3 χρόνια (ναι, από τότε που λεφτα υπήρχανε…). Η έξοδος της ελλάδας από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος, ναι, η παραμονή της ελλάδας έχει ήδη μεγάλο κόστος επίσης, το θέμα είναι πολιτικό, πως το βλέπουν λοιπόν οι διάφοροι ευρωπαίοι πολίτες;; Πως διαμορφώνεται η γνώμη τους πάνω στο ζήτημα αυτό από τα ΜΜΕ τους και τους πολιτικούς τους;;
Κι όπως διαμορφώνεται αυτή η γνώμη, με την κατεύθυνση στην οποία διαμορφώνεται, πως διαγράφεται το μέλλον της ελλάδας;; (ανεξάρτητα εντός ή εκτός ευρώ)
Εσύ τι νομίζεις;;
γιάννης
ΥΓ: Δεν βλέπω κάποια συνομωσία, αλλά there is something in the air.
voulagx said
Και φυσικα στις 18-6-12 κυβερνηση θα ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ για να προλαβει να καταστρεψει τον κοσμο ολο μεχρι τις 21-12-12, ινα πληρωθωσιν αι γραφες των Μαγια!!
Ορεσίβιος said
@130. Το ότι δεν είμαστε μόνοι στον πλανήτη κι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο θέματα με βρίσκει σύμφωνο. Είναι όμως προφανές ότι έχουμε ριζικά διαφορετική οπτική για την πολιτική που ασκείται, η οποία οδηγεί ευρύτατες λαϊκές μάζες στην απόγνωση, στην απίστευτα υψηλή ανεργία των νέων, στην ύφεση κλπ. Θα ήταν, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε κι εσείς, κατάχρηση της φιλοξενίας που μας προσφέρει ο κ. Σαραντάκος, να αναλύσουμε εδώ λεπτομερειακά τις ριζικά διαφορετικές μας αντιλήψεις.
Αλλά πάντως μη συνεχίζετε να αποκαλείτε βοήθεια, τα δάνεια με τα υψηλότατα επιτόκια!
@131. Μια μικρή δόση χιούμορ την εισπράξατε ως ειρωνεία και θεωρήσατε πως διέπραξα απρέπεια! Ας είναι.
Αντιλαμβάνεστε ότι οι ερωτήσεις σας δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν συνοπτικά. Ωστόσο επιχειρώ να σας εκθέσω μια – δυο σκέψεις μου. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ της Ευρώπης δεν είναι κυρίως η Ελλάδα. Είναι η βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος στην Ευρώπη και διεθνώς. Η κρίση είναι βαθιά και συστημική. Θεωρώ ότι η κρίση αυτή μάλλον θα βαθύνει και θα διευρυνθεί παρά θα ξεπεραστεί. Θα ακολουθήσει σύντομα η Ισπανία, η Ιταλία κι άλλες χώρες. Κι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας συνεχίσουν να είναι χαμηλοί, θα έχουν σύντομα μεγαλύτερο πρόβλημα και οι ΗΠΑ, όπως λένε πολύ σοβαροί αστοί οικονομολόγοι (οι οποίοι εξηγούν και το γιατί). Θα βρει τρόπο ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την κατάσταση; Εγώ δεν το πολυβλέπω. Εσείς τι λέτε;
Δεν είμαι συνομοσιολόγος. Πράγματι, there is something in the air. Τι είναι αυτό το κάτι; Οι άνθρωποι θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Πολιτική διεξόδου από την κρίση – είναι πλέον πασιφανές – δεν έχουν. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους, σώζουν (προς το παρόν)τους πυλώνες του συστήματος και ίσως έρθει ο Ευριπίδης, με ένα από μηχανής θεό, που θα φέρει και τη λύση. Ίδομεν!
Chris said
131. Προφανώς το ενδεχόμενο εξόδου έχει πλέον μεγάλη πιθανότητα. Για ποιούς λόγους όμως αυξήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτή η πιθανότητα;
Hellegennes Alexandrine said
#130:
Πού ξέρετε ποια είναι η άποψή μου για την πολιτική που ασκείται από την Ευρώπη, το κράτος μας ή όποιον άλλον; Τοποθετήθηκα και δεν το θυμάμαι; Όχι ότι είναι αυτός ο κατάλληλος χώρος, βέβαια και σαφώς θα το θεωρούσα κατάχρηση φιλοξενίας.
Hellegennes Alexandrine said
*στο 133 πήγαινε.
Ορεσίβιος said
@ 135. Δεν θέλω να θεωρήσετε ότι παριστάνω τον έξυπνο αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι τοποθετηθήκατε χωρίς να το αντιληφθείτε. Λέτε στο 130: «Ούτε σου έχει κάνει υποδείξεις ο Γάλλος για το τι να ψηφίσεις. Το μόνο που λέει ο Γάλλος είναι ότι έχει διάθεση να σε βοηθήσει αν τηρήσεις τις υποχρεώσεις σου, δηλαδή το μοναδικό λογικό πράγμα. Αλλά ξέχασα… λεφτά υπάρχουν».
Αυτή η φράση σας είναι αποκαλυπτική. Σε ποιο Γάλλο αναφέρεστε; Στον υποψιασμένο ή στον ανυποψίαστο; Τον βιομήχανο ή τον άνεργο; Σ’ αυτόν που συγκεντρώθηκε (μαζί με άλλους) να φωνάξει «είμαστε όλοι Έλληνες» ή στους τραπεζίτες;
Ποιες υποχρεώσεις μου να τηρήσω κύριε; Ενάντια στην ψήφο μου, ενάντια στη γνώμη μου, ενάντια στην κοσμοαντίληψή μου, ενάντια στις διαδηλώσεις μου, ενάντια στη στάση ζωής μου, ασκήθηκε αυτή η πολιτική και γίνανε αυτά τα οικονομικά νταλαβέρια. Την πολέμησα, την πολεμάω και θα την πολεμάω αυτή την πολιτική.
Και κείνο το …λεφτά υπάρχουν, να το πείτε στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ, πα ζα μουά.
Τώρα νομίζω πως συμφωνείτε μαζί μου, ότι διαφωνείτε σε όλα μαζί μου, έτσι δεν είναι; Είδατε που με το διάλογο τη βρίσκουμε πάντα την άκρη; Καληνύχτα σας.
Hellegennes Alexandrine said
Συγγνώμη, αλλά όποια κι αν είναι η δική σου και η δική μου άποψη, σε μια δημοκρατία τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση που βγήκε με πλειοψηφία και όχι μόνο είσαι υποχρεωμένος να το σεβαστείς αυτό και να μην κάνεις την πάπια, αλλά και να μην προσπαθείς να απαλλάξεις τον εαυτό σου απ’ τις ευθύνες του. Για τον δανειστή, εγώ σαν Έλληνας φταίω γιατί αυτές τις αποφάσεις πήραν οι κυβερνήσεις που εξέλεξε ο λαός στον οποίο ανήκω.
Σε μια δημοκρατία δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι τραβάει τον δρόμο του και να αδιαφορεί για το τι λέει η πλειοψηφία ή να επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους. Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνησή τους ή κυβέρνησή μου ή κυβέρνησή σου… είναι κυβέρνησή μας. Η πλειοψηφία έβγαλε το ΠΑΣΟΚ το 2009, που αυτό, σαν νόμιμος εκπρόσωπος του λαού, πήρε κάποιες αποφάσεις. Είναι παιδιάστικο -για να μην πω ανήθικο- το να κάνεις τον κινέζο γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν σε εκφράζει. Με αυτήν την λογική, όλοι απαλλασσόμαστε των ευθυνών μας με ένα «δεν με εκφράζει η νόμιμη κυβέρνηση, θέλω να αναιρεθούν όσα έκανε» και στο τέλος θα εξαφανιστούν και αυτοί πους τους ψήφισαν, γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
Δεν σε υποχρέωσε κανείς να δανειστείς ούτε να υπογράψεις καμμιά σύμβαση. Είναι λογικό λοιπόν να περιμένει ο δανειστής να τον πληρώσεις. Το παράλογο είναι να μην τον πληρώσεις γιατί άλλαξες γνώμη. Δεν είναι κανείς λαός υποχρεωμένος να πληρώνει τα δικά σου σπασμένα (γιατί τα λεφτά που δεν θες να δώσεις θα βγουν από την τσέπη κάποιου άλλου λαού). Επέλεξες λοιπόν να πάρεις ένα δάνειο. Δεν έδωσες σχέδιο αποπληρωμής και αναγκάστηκε ο δανειστής να καταρτίσει ένα (το μνημόνιο). Τώρα άλλαξες γνώμη και δεν θες να πληρώσεις το δάνειο. Και το βρίσκεις παράλογο να θέλει ο δανειστής τα λεφτά του πίσω, έτσι;
Εγώ προσωπικά δεν συμφώνησα με τα μνημόνια και τα πακέτα σωτηρίας. Δεν ψήφισα τα κόμματα που επέλεξαν αυτήν την πολιτική. Δεν έφαγα ούτε δεκάρα τσακιστή από το κράτος. Δεν μπορώ όμως να παριστάνω ότι αυτοί ήταν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων και μόνον, άρα εμένα δεν με αγγίζουν οι αποφάσεις τους. Ούτε μπορώ να πάρω τις αποστάσεις μου από το κράτος, ότι τάχα δεν έκανε ποτέ τίποτα για μένα άρα δεν έχω καμμιά υποχρέωση απέναντί του και απέναντι στο σύστημά του. Μου πρόσφερε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δρόμους, υποδομές, ένα σύγχρονο κράτος, με τις αδυναμίες του ίσως και την δυσλειτουργικότητά του, ωστόσο υπαρκτό. Μπορεί να μην μ’ αρέσει να πληρώσω κι εγώ τα σπασμένα της ψήφου άλλων, αλλά αυτό είναι το μόνο τίμιο πράγμα σε μια δημοκρατία. Καρπώνεσαι τα οφέλη από επιτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων που εξέλεξε η πλειοψηφία και καλείσαι να πληρώσεις τα τυχόντα λάθη. Δεν γίνεται να θυμάσαι ότι διαφωνείς μόνο όταν δεν σε συμφέρει.
Αν λοιπόν εσείς βγάζετε την ουρά σας απέξω και επιπρόσθετα θεωρείτε ότι είναι οκέι να παρασιτούμε σε βάρος τρίτων, παίρνοντας δανεικά κι αγύριστα, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες άλλων κρατών, τότε ναι, πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα.
Υ.Γ.: Συγγνώμη για την άγρια οφτοπικιά.
Μιχάλης Νικολάου said
Πρόκειται για τον Κινέζο στρατηλάτη Τσο, γνωστό για τις γαστριμαργικές του προτιμήσεις.
Γιαννης Κ said
133. Συνεννοηθήκαμε. Έχουμε την ίδια εκτίμηση για το μέλλον (μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα). Το κατά πόσο αυτό είναι κρίση του καπιταλισμού σαν συστήματος δεν είμαι σίγουρος σε τι αναφέρεται γιατί ο καπιταλισμός είναι πολυκέφαλη και πολυσχιδής έννοια. Μπορεί και να συμφωνούμε βέβαια, προσωπικά θεωρώ (Α) ότι υπάρχουν βασικές ανάγκες του ανθρώπου που πρέπει να καλυφθούν πρωταρχικά για όσο περισσότερους γίνεται αντί να παράγουμε γαργαλιέρες ή γιαούρτια με γεύση αρμαδίλου και άρωμα ορχιδέας και (Β) ότι οι πηγές του πλανήτη (ενέργεια, καλλιεργήσιμη γη, γλυκό νερό) είναι πεπερασμένες. Δεν έχω όμως πρόβλημα με την συσσώρευση κεφαλαίου για επένδυση και ανάπτυξη της παραγωγής — οι καπιταλιστές είναι χρήσιμοι με άλλα λόγια, αλλά θα συμφωνούσα ότι χρειάζονται κοντό λουρί. Αλλά καπιταλιστές υπάρχουν πολλών ειδών, από βιοτέχνες, σε βιομήχανους, σε εμπόρους, σε τραπεζίτες, οπότε προτιμώ να είμαι προσεκτικός στις γενικεύσεις μου.
Η σημερινή συστημική κρίση είναι πολυδιάστατη, δεν την θεωρώ ευρωπαϊκή, και νομίζω ότι βρισκόμαστε στις αρχές της. Μία διάστασή της είναι η συσσώρευση χρέους από τις αναπτυγμένες χώρες — κάποιοι, και αυτοί οι κάποιοι μπορεί να είναι μελλοντικοί συνταξιούχοι σε τελευταία ανάλυση, περιμένουν να το πληρωθούν αυτό το χρέος στο μέλλον. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φούσκα πιστώσεων που επέτρεψαν (ή και δημιούργησαν) οι κεντρικές τράπεζες και οι ελεγκτικοί οργανισμοί. Ιαπωνία, Αμερική (μεγάλες οικονομίες) έχουνε χοντρό πρόβλημα και δεν διαφαίνονται εύκολες λύσεις.
Μία άλλη της διάσταση είναι η γήρανση των πληθυσμών των αναπτυγμένων χωρών, που σημαίνει ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό, και ελαττώνεται και η κατανάλωση και ζήτηση των προϊόντων που παράγουμε σήμερα. Η Ιαπωνία έχει πάρει την κάτω βόλτα (ο πληθυσμός της μειώνεται ήδη από το 2005), η Ευρώπη επίσης (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας), έπεται η Κίνα σε καμμιά 10-αριά χρόνια. Η Αμερική είναι δημογραφικά σε καλύτερη μοίρα, αλλά ο πληθυσμός της δεν αυξάνεται όπως πριν — κάτι που θα δημιουργούσε ζήτηση για ανάπτυξη. Έτσι, η συνήθης λύση για να βγουν οι χρεωμένοι από την κρίση χρέους, η ανάπτυξη, δεν αποτελεί διέξοδο, τουλάχιστον άμεσα. Γι αυτό και χασμουριέμαι όταν ακούω τις μάντρες οοομμμμ, ανάπτυξη, οοομμμ, ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Το άλλο σημαντικό αναφορικά με τη δημογραφική διάσταση είναι ότι το επίπεδο διαβίωσης που εξασφάλισε το κράτος πρόνοιας τα τελευταία 20-30 χρόνια έγινε σε εποχές με δημογραφικό αβαντάζ, με μεγάλο ποσοστό εργατών στον πληθυσμό και με μεγάλες εισφορές έτσι. The party is over. Η Κίνα δρέπει τα καλά του δημογραφικού αβαντάζ τώρα, σε 10 χρόνια όμως τα πράματα θα αρχίσουν να σφίγγουν κι εκεί.
Θα μπορούσε ίσως η ανάπτυξη να επιτευχθεί μέσω των αναδυόμενων οικονομιών, ναι, θα βοηθήσουν αυτές σε κάποιο βαθμό, αλλά δύσκολα, καθότι πλησιάζουμε τα τωρινά όρια των πηγών ενέργειας και γης/νερού του πλανήτη. Από κάπου θα χρειαστεί να πάρουν ενέργεια και νερό, κάποιοι θα τα χάσουν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο προσεγγίζω το τι γίνεται στην Ελλάδα, και όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι αισιόδοξος. Θα γράψω ξεχωριστά πως καταλαβαίνω το θέμα εξόδου από το ευρώ.
γιάννης
Γιαννης Κ said
134. Κρίνω ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξήθηκε τελευταία επειδή πέσανε συντονισμένες ανακοινώσεις από πολλές κυβερνήσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και απο το ΔΝΤ.
Τα αγγλοσαξωνικά οικονομικά μπλογκς, οικονομικές αναλύσεις τραπεζών, κλπ, έχουνε προβλέψει έξοδο της ελλάδας εδώ και κανα χρόνο — την προβλέπανε για το 2012, και προβλέπουνε και έξοδο της Πορτογαλίας το 2013. So what? Προβλέψεις κάνουνε, ζαριές ρίχνουνε.
Η ειδοποιός διαφορά όταν τα λέει αυτά ο Σάουμπλε, ο Μπαρόζο, η Λαγκάρντ, είναι ότι αυτοί πληροφορούνε πιά τους πολίτες, επενδυτές, οργανισμούς ΕΠΙΣΗΜΑ — και μάλιστα όλοι μαζί — ότι μπορεί και να επίκειται έξοδος της ελλάδας. Ούτε καν διαψεύδουν την πιθανότητα εξόδου πιά (που κι η διάψευση είναι σήμα ότι κάτι τρέχει, με άλλα λόγια πάρτε τα μέτρα σας). Δεν είναι οι έλληνες το ακροατήριο αυτών των δηλώσεων. Είναι σημαντικές τέτοιες δηλώσεις γιατί οι πολίτες προετοιμάζονται, οι επενδυτές προετοιμάζονται και υπολογίζουνε και συνυπολογίζουνε στις δραστηριοτητές τους το κόστος εξόδου της ελλάδας. Κι όταν όλοι έχουνε κάνει τους υπολογισμούς τους, έ, τότε περιμένουνε και την έξοδο, και την θέλουν γιατί έτσι τα έχουνε υπολογίσει. Δεν μιλάμε για χαβαλέ, μιλάμε για χρήματα, επενδύσεις, κάτι που το ακροατήριο των Σάουμπλε, Μπαρόζο, Λαγκάρντ, παίρνει στα σοβαρά. Και γι αυτό είδα με ανησυχία τις συνεντεύξεις του Τσίπρα στην Αμανπούρ και στον Ράγκμαν, και το μήνυμα που περάσανε που έδενε με επερχόμενη έξοδο.
Το αν υπάρχουν συγκυρίες που οδήγησαν στην αύξηση της πιθανότητας εξόδου της ελλάδας δεν ξέρω. Μπορεί οι ευρωπαίοι να προετοιμάζονταν για την αποπομπή και τώρα θεωρούν ότι είναι επαρκώς πιά θωρακισμένοι. Μπορεί νάναι οι εκλογές κι ο Τσίπρας, μπορεί νάναι ότι η Ελλάδα δεν προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί, μπορεί…
γιάννης
LandS said
#116 Η ιδέα ότι οι δημοσιογράφοι αυτών των Μέσων θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και νοιώθουν υποχρέωση απέναντι στους αναγνώστες τους ακροατές και τους τηλεθεατές τους να ενημερώσουν για αυτό το καινούριο φρούτο που πετάχτηκε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα η οποία τους απασχολεί εντονότατα τα τελευταία τρία χρόνια (ανάσα φφφφφ) δεν πέρασε καθόλου από το μυαλό σου;
#130: 120 δημοσιογράφοι και 17 συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών, στην συνέντευξη τύπου του Τσίπρα, δεν δείχνουν αδιαφορία για τις δηλώσεις ενός Έλληνα πολιτικού. Το να μη βάζεις ούτε καν το δελτίο τύπου των Ηλυσίων (υπήρξε; δεν ξέρω) είναι αδιαφορία, απέναντι στον πρώην υπουργό που υπέγραψε κλπ. κλπ.
Αργυρώ said
Συγγνώμη, η συνάντηση Ολάντ – Βενιζέλου δεν μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κι οι δυο είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος; Κι ότι αυτό το τελευταίο δήλωσε ότι στηρίζει τον Βενιζέλο; (http://www.24h.gr/section/politiki/stirixi-tou-europaikou-sosialistikou-kommatos-sto-programma-benizelou-kai-sto-euroo)
sarant said
Καλημέρα, να με συμπαθάτε διότι από χτες τ’ απόγευμα ήμουν εκτός δικτύου…
Δεν θα απαντήσω στα σχόλια, είναι πολλά. Πάντως το 140 του Γιαννη Κ. (ως απάντηση στο 133 του Ορεσίβιου) αξίζει να ξανασυζητηθούν.
Ορεσίβιος said
@ 138. Ελληνογενή, σε καληνύχτισα, αλλά όπως βλέπω είχες αϋπνίες…
Σε ποιες εκλογές και σε ποιες πλειοψηφίες αναφέρεσαι; Υφαρπαγή ψήφου έγινε, με το «λεφτά υπάρχουν» κι ακολούθησαν συμφωνίες που υπέγραψαν πολιτικοί παρανόμως, αφού η πλειοψηφία του λαού βρισκόταν στους δρόμους και εισέπνεαν χημικά και καπνογόνα; Γιατί τότε οι «σωτήρες» μας ήθελαν να μας σώσουν με το στανιό και αδιαφόρησαν για τη λαϊκή βούληση; Επομένως ο ελληνικός λαός δεν τους χρωστάει τίποτα. Δεν τον ρώτησαν αν ήθελε να σωθεί. Ας τα ζητήσουν απ’ αυτούς, που ενάντια στη σαφή και κατηγορηματική λαϊκή ετυμηγορία (στους δρόμους και στις πλατείες), υπέγραψαν τις συμφωνίες. (Μεταξύ μας, τις Τράπεζες και το σύστημα θέλουν να σώσουν, το λαό τον περιφρονούν όπως επιβεβαιώνει και η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Gurdian).
Προσωπικά πιστεύω πως η σωστή πολιτική αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης διαγραφή του χρέους.
Δεν νομίζεις, μετά κι αυτά που λέω παραπάνω, ότι συμφωνήσαμε πλέον πως διαφωνούμε ριζικά; Για να σε διευκολύνω ακόμη περισσότερο, σου λέω ότι αυτό που ονομάζεται αστική δημοκρατία, στην οποία εσύ ομνύεις, εγώ τη θεωρώ συγκαλυμένη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου.
@ 140. Σ’ ευχαριστώ ειλικρινά για τον κόπο σου να μου εκθέσεις τους προβληματισμούς σου. Τις δικές μου απόψεις βασικά τις έχω διατυπώσει, οπότε λέω να μην το κουράσουμε άλλο, γιατί φιλόξενος ο Νικοκύρης αλλά μην το παρακάνουμε….
π2 said
132:
18 6ου = 18+6 = 24. 2+4 = 6
21 12ου = 21+12 = 33. 3+3 = 6.
Elementary dear Watson.
Hellegennes Alexandrine said
#145:
Αν δεν βγήκαν 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στους δρόμους, δεν είναι σε καμμιά περίπτωση πλειοψηφία. Ο λαός αποφάσισε στις εκλογές. Είναι προφανές ότι όλος ο λαός δεν πρόκειται να έχει την ίδια γνώμη γι’ αυτό και η δημοκρατία λειτουργεί με την πλειοψηφία. Άρα τον ρώτησαν τον λαό. Αν ο λαός δεν ξέρει τι θέλει, δεν φταίει η κυβέρνηση γι’ αυτό. Η «σαφής και κατηγορηματική λαϊκή ετυμηγορία» δεν προκύπτει από συγκεντρώσεις μερικών χιλιάδων, σε πλατείες και δρόμους, προκύπτει από εκλογές.
Κατόπιν τούτου, ναι, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Εγώ πιστεύω στην δικαιοσύνη, την δημοκρατία (ή δικτατορία της πλειοψηφίας, αν θέλεις) και την ελευθερία. Εσύ πάλι πιστεύεις στην δικτατορία των λίγων και το να ζούμε σαν παράσιτα, αφήνοντας άλλους λαούς να πληρώνουν για να τρώμε εμείς. Καταφανώς ο Ευρωπαίος εργαζόμενος έχει υποχρέωση να μας ταΐζει.
Ορεσίβιος said
@ 147, Καλή μας όρεξη λοιπόν! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Τι έγινε ρε παιδια;; Ο Πάγκαλος μεταμφιέστηκε σε Χελεγκένες και γράφει στο μπλογκ;
«Αν ο λαός δεν ξέρει τι θέλει, δεν φταίει η κυβέρνηση γι’ αυτό» πςςς! πέστα ρε ψευτοΘόδωρε!!
voulagx said
#146 Oh! My Quetzalkoatl! Very simple, dear Sherlock!
Μαρία said
149 Κιντ, το ποίημα του Γκρας το διάβασες;
http://www.sueddeutsche.de/kultur/gedicht-von-guenter-grass-zur-griechenland-krise-europas-schande-1.1366941
bernardina said
#146
132 = 1+3+2 = 6
18 6ου = 18+6 = 24. 2+4 = 6
21 12ου = 21+12 = 33. 3+3 = 6.
666!
There, dears! You see? 😀
ANHP said
Βλεπω δεν σχολιασες το αγγλικο ερωτηματικο του Παγκαλου.
bernardina said
#151
Και εδώ η μετάφρασή του από τον Drsiebenmal.(Απόπειρα για πρώτη μεταφραστική προσέγγιση την αποκαλεί ο ίδιος 😉 )
Μαρία said
154 Ωραία. Εσύ που είσαι γραμμένη στη λεξιλογία πες να διορθώσουν: ξέχειλΗ τΗν κύλικα.
drsiebenmal said
Ευχαριστώ Μαρία :-), έγινε!
Μαρία said
156 Είσαι πολύ γρήγορο πιστόλι, λέμε.
Νέο Kid Στο Block said
Ωραία όλα! 🙂
sarant said
153: Δίκιο έχεις, δεν το πρόσεξα.
154: Και μπράβο στον Δόκτορα!
Hellegennes Alexandrine said
#149:
Ο λαός ψήφισε ΠΑΣΟΚ γιατί ήθελε να ακούσει ότι λεφτά υπάρχουν. Γιατί ο λαός είναι άπληστος και βολεψάκιας. Άλλωστε και η άνοδος του Σύριζα είναι εξαιτίας των ίδιων ατόμων. Τους λέει ο Τσίπρας ότι κανείς δεν θα απολυθεί από το δημόσιο και ότι θα επανέλθουν μισθοί και συντάξεις σε υψηλότερα επίπεδα, κτλ. Δηλαδή την ίδια ιδέα ακολουθούν.
Ο λαός είναι ψυχοπαθής, γιατί γίνονται εκλογές κανονικά κάθε τέσσερα χρόνια, ωστόσο ανά δύο χρόνια «αγανακτούσε» και επανέφερε τον προηγούμενο «σωτήρα» που είχε καταψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Ο πολίτης έχει όλον τον χρόνο στην διάθεσή του να ψαχτεί και να βρει την λύση που ταιριάζει στο κράτος και όχι στην τσεπούλα του, μεσοπρόθεσμα. Ο Έλληνας δεν ξέρει τι ψηφίζει. Πρόβλημα του Έλληνα αν ήθελε να πιστέψει ότι υπάρχουν λεφτά. Ας ήταν ορθολογιστής να βάλει κάτω ένα κι ένα να δει αν υπάρχουν λεφτά και μετά να ψηφίσει ανάλογα.
Αν μη τι άλλο, αυτός που δικαιούται να μιλάει είναι αυτός που από παλιά έκραζε τον λαό ότι είναι βλαμμένος, κοιτάει κοντόφθαλμα το συμφέρον του και δεν ξέρει τι θέλει· αυτός που πληρώνει τώρα την παραφροσύνη των άλλων.
Στην ουσία ο λαός ξέρει πολύ καλά τι θέλει. Να κάθεται και να πληρώνεται. Γι’ αυτό ψήφιζε τόσα χρόνια αυτούς που ψήφιζε.-
Immortalité said
@126 Φονιά! 😛
@160 και λοιπά δικά σου αν ζενεράλ. Δεν ξέρω αν αυτό που μου προκαλείς είναι οίκτος ή οίκτος. Ειλικρινά δεν ξέρω.
Γιαννης Κ said
142α. Μα, ακριβώς. Συμφωνούμε. Αλλά η ενημέρωση και πληροφόρηση δεν είναι για διασκέδαση. Διαμορφώνει γνώμη και άποψη το ακροατήριο για τη στάση του απέναντι στην ελλάδα και τους έλληνες. Δες και αυτά που έγραψα στο 141.
γιάννης
Nicolas said
— Πως κάνει ένα πουλάκι πεντακοσίων κιλών;
— ΤΣΙΟΥ! ΤΣΙΟΥ! (λέγεται με βαριά φωνή και δυνατά, κουνώντας τα φτερά).
Κάτσικε:
Σαλονικιός 1,68 Ολλανδός 1,74 (καλά μερικές θα πουν ότι 6 εκατοστά δεν έχουν σημασία και ότι σε αγαπούν για τα γλυκά σου μάτια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία)
(ρίξαμε κάτι παγιδάκια* από το ξαδερφάκι σου στη θράκα, ελπίζω να μας συγχωρέσεις).
* Όχι ρε τσό…, δεν τα φάγαμε μαζί.
Γιαννης Κ said
Και με την ενημέρωση, οι γερμανοί πολίτες αλλάζουν γνώμη σιγά-σιγά
http://www.zerohedge.com/news/solt-griechenland-weiter-am-euro-beteiligt-bleiben-then-and-now
γιάννης
drsiebenmal said
Γιάννη (#164), η σφυγμομέτρηση του ZDF που παραπέμπεις δείχνει ότι αυξάνονται (στο 60% από 49%) οι Γερμανοί που ΔΕΝ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Αν αυτό εννοείς, εντάξει.
Γιαννης Κ said
165. Ακριβώς αυτό, και ευχαριστώ για την μετάφραση.
(Με τα ανύπαρκτα γερμανικά μου έβγαλα νόημα με βάση το χιούμορ του zerohedge που ψιλοκαταλαβαίνω και με τη βοήθεια του google-translate)
γιάννης
palamidi said
🙂
Απορία said
To θεωρείτε τιμή που ένας πρώην Ες-Ες γράφει ποίημα για την Ελλάδα ;
sarant said
Δεν ξέρω αν το θεώρησε κάποιος τιμή, και έτσι κι αλλιώς πιθανώς να μην το έγραψε ο Γκρας. Πάντως υπερβολικός και άδικος ο χαρακτηρισμός σας.
voulagx said
#160 Ωστε ο λαος ειναι ψυχοπαθης,ε; Ο λαος θελει να καθεται και να πληρωνεται,ε; Αυτα ελα να τα πεις, αν τολμας, απο κοντα στον πατερα μου, και σε πολλους αλλους πατεραδες, που δουλεψε σκληρα στα χωραφια, στα προβατα και στα νταμαρια τοσα χρονια για να παιρνει τωρα συνταξη 360 ευρω.
Σταματαω εδω γιατι μου ειναι πολυ δυσκολο να συγκρατηθω.
Immortalité said
@170 Κάθεσαι και συ και δίνεις σημασία…
Μπουκανιέρος said
168 Υπήρξαν πολλοί εν ενεργεία Ες-Ες που έγραψαν ποιήματα για την Ελλάδα.
Και, από ευγνωμοσύνη προφανώς, υπάρχουν σήμερα 440.000 θαυμαστές των Ες-Ες στην Ελλάδα (σύμφωνα με μια έγκυρη στατιστική).
Μπουκανιέρος said
170 Ψυχραιμία ρε συ Βούλαγξ… Μην δίνεις σημασία στον κάθε βενιζέλο και στον κάθε μαλάκα.
Τζουτζούκος said
Καλά εσύ κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι ότι οι 440.000 είναι όλοι θαυμαστές των ες-ες. Κι ύστερα μας πειράζει ο δεξιός φασισμός. Ο αριστερός είναι καλοπροαίρετος.
Hellegennes Alexandrine said
#170:
Αν ο πατέρας σου παίρνει σύνταξη 360 ευρώ, σημαίνει ότι δεν πλήρωσε ποτέ ασφάλιση και ο λόγος που παίρνει σύνταξη είναι γιατί είμαστε κοινωνία ανθρωπιστών. Το παγερά δίκαιο θα ήταν να μην παίρνει τίποτα, μη έχοντας πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Ένα κοινωνικό κράτος, όμως, δεν λειτουργεί με ψυχρή δικαιοσύνη, αλλά με ανθρωπιστική. Εγώ πληρώνω εισφορές 250 ευρώ τον μήνα, αυτήν την στιγμή έχω έσοδα = 0 ευρώ και σύνταξη είναι πιθανό να μην πάρω ποτέ. Σαφέστατα καλά κάνει το κράτος και δίνει συντάξεις ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν δώσει ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μην ακούω τώρα για το ποιος δούλεψε και ποιος δικαιούται τι. Ο λόγος που το δημόσιο είναι ένα τεράστιο διαπλεκόμενο δίκτυο, με το οποίο δεν βγάζεις άκρη, είναι γιατί ο κόσμος γουστάρει να πληρώνεται για να κάθεται. Προφανώς όχι το 100% του δημοσίου αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος του.
Όσο γι’ αυτόν που θέλει να κάθεται και να πληρώνεται, είναι φανερό σε τι αναφέρομαι. Έτσι κι αλλιώς, το 99% των Ελλήνων θα κάθονταν πολύ ευχαρίστως αν τους έδιναν λεφτά για το τίποτα.
#173:
Είσαι τελείως απαράδεκτος.
Γιαννης Κ said
172. Μπουκανιέρε, ή όποιος/α έχει την πληροφορία και καλωσύνη, είναι γνωστή η ταξική σύνθεση (ή έστω το μέσο εισόδημα) των ψηφοφόρων της ΧΑ;; (έχω τις υποψίες μου).
175. Hellegennes, αναφορικά με το #170, δεν σε προβληματίζει ότι η εργασία της παραγωγής τροφής (χωράφια, κοπάδια) και κατασκευαστικών υλικών (νταμάρια) δεν αμοίβεται αρκετά για να βγάζει και ασφάλιση;; Για το τι είναι δίκαιο και ποιός δικαιούται τι σου θυμίζω τον Θουκυδίδη και τους Αθηναίους με τους Μήλιους. Δεν λέω, αυτή είναι η οργάνωση κοινωνίας και παραγωγής στην οποία ζούμε. Κάποιοι είναι πιό τυχεροί, άλλοι πιό άτυχοι,
γιάννης
Τζουτζούκος said
Γιάννη γκούγκλαρε public issue και χ.α. και κάτι θα σου βγάλει.
Aπορία said
Οσον αφορά τα Νόμπελ και λοιπά ακαδημαϊκά να θυμάστε πάντα πως αποκλείστηκε ο Ρίτσος
sarant said
Για τον Ρίτσο δεν θυμάμαι, αλλά είναι αρκετά γνωστό πώς δεν πήραν Νόμπελ ο Καζαντζάκης και ο Σικελιανός (με παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης)
sarant said
177: Το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα, συγνώμη.
Ο Τζουτζούκος εννοούσε την εξής ανάλυση:
http://www.parapolitiki.com/2012/05/t.html
Chris said
#176,177 http://www.publicissue.gr/2011/koinwniko_profil-sunoxes/
Μαρία said
Και στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού πρώτη η ΧΑ, στις γυναικείες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Δαφνί το ΠΑΣΟΚ.
Νέο Kid Στο Block said
182. 🙂 Στο στρουμφοχωριό όμως;..

Παρατηρώ ότι στους ανέργους σάρωσε ο Σύριζας. Καλά είπε λοιπόν ο Πάγκαλος για φοροφυγάδες (πληρώνουν φόρους αυτοι;ε;) και ο Έλλη μπόι για τεμπέληδες που θέλουν να πληρώνονται (όσο να πεις, όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας, μια οικονομική άνεση την έχουν και κάααθονται!)
Μαρία said
183 Και η ομάδα του Άκη ψήφισε συριζα, αποφάνθηκε ο Άδωνης.
bernardina said
Ο κ. Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλος, ο κ. Αντ. Κοτσακάς, παλαιός υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στον καιρό της παντοδυναμίας του, είναι μόνο ορισμένα από τα δεκάδες στελέχη που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και συρρέουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19228:fotopoylos-kai-to-lbathyr-pasok-syrreoyn-ston-syriza&catid=106:ekloges-2012&Itemid=161
Immortalité said
@175 Αν ο πατέρας σου παίρνει σύνταξη 360 ευρώ, σημαίνει ότι δεν πλήρωσε ποτέ ασφάλιση και ο λόγος που παίρνει σύνταξη είναι γιατί είμαστε κοινωνία ανθρωπιστών.
Καλά πληρώνεσαι και τα γράφεις;
Immortalité said
@186 (απ’ τα νεύρα του, το σχόλιο έφυγε πιο γρήγορα)
Το ότι πλήρωνε χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές επειδή ο ΟΓΑ έχει χαμηλό ένσημο δεν σημαίνει ότι δεν πλήρωσε και ότι του τα δίνουμε επειδή είμαστε ανθρωπιστές. Κύριε ελέησον δηλαδή! Πάντως έχω παρατηρήσει ότι όσοι πάνε για σπουδές στο ΗΒ μια εγκεφαλική βλάβη την παθαίνουν. Τι σας ρίχνουν στο νερό, ε;
Hellegennes Alexandrine said
#186:
Ναι. Πληρώνομαι. Πες μου τώρα και τι είναι αυτό το οποίο είναι λάθος στην πρόταση. Ότι για να πάρει κάποιος σύνταξη 360 ευρώ σημαίνει ότι δεν πλήρωσε εισφορές; Ότι είναι προφανώς ηλίθιο να παίρνει σύνταξη 700 ευρώ κάποιος που πλήρωνε 350 ευρώ τον μήνα όσο και κάποιος που πλήρωνε 0; Ότι ο λόγος που παίρνει σύνταξη κάποιος που δεν έδινε εισφορές είναι ανθρωπιστικός;
Για πες.
sarant said
185: Από πού όμως προκύπτει ότι ο Φωτόπουλος πήγε στον Σύριζα; Επειδή το λέει η Καθημερινή;
bernardina said
#189 Ποιος θα έπρεπε να το πει για να ισχύει; Ποιος έχει το μονοπώλιο της «αληθινής» είδησης για να τον πιστέψω;
Εν πάση περιπτώσει, αν δεν αληθεύει, φαντάζομαι πως θα φανεί πολύ γρήγορα, όχι;
ΥΓ. Να υποθέσω ότι για τους άλλους που αναφέρονται δεν σε ενοχλεί; Η προσχώρησή τους, εννοώ…
π2 said
Ο ίδιος ο Φωτόπουλος το διαψεύδει, αλλά η Μπέρνι έχει δίκιο πως ο Σύριζα θα πρέπει να προσέξει αυτού του τύπου τον εισοδισμό γιατί θα τον βρει μπροστά του.
bernardina said
…Κύκλοι του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαψεύδουν το ενδεχόμενο ένταξης του Ν. Φωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. (τα πλάγια δικά μου).
Από το λίκνο του Π2.
Αυτές οι διατυπώσεις είναι όλα τα λεφτά!
τυφλόμυγα said
#179 Μέχρι κι εγώ το ήξερα. 😆
Τουλάχιστον ο Ρίτσος πήρε το βραβείο Λένιν. Ο Καζαντζάκης πλήρωσε ακριβά την ιδεολογία του. Παρ’ όλ’ αυτά σήμερα κάποιοι ακροδεξιοί προσπαθούν να βασίσουν τις ιδέες τους σε κείμενο που είχε γράψει ο Καζαντζάκης πριν την έναρξη του Β’ ΠΠ. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, δημαγωγούν, καταργούν την λογική κτλ.
#189, Υπάρχει κι αυτό http://www.iefimerida.gr/node/51377
bernardina said
Ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει «κόμμα εξουσίας». Μάλλον ήρθε η ώρα σιγά σιγά να το αντιλαμβανόμαστε -κι εμείς και όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχουν αντιληφθεί. (Παρεκτός κι αν δεν τους ενδιαφέρουν τα μπάζα, αρκεί να φέρνουν κουκιά. Οκέι, κι αυτό θεμιτό).
Καλό είναι, επίσης, να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο γίνεται τις παρωπίδες και τα κάθε λογής χρωματιστά γυαλιά μας και να βλέπουμε τα πράγματα όχι όπως θα θέλαμε να είναι αλλά όπως είναι.
Και, το κυριότερο, να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι αυτοί που «μας τη λένε» δεν είναι απαραίτητα εχθρικοί απέναντί μας. Συχνά είναι το εντελώς αντίθετο.
Αυτά τα ολίγα και πάλι τα κεφάλια μέσα 😦
Immortalité said
Ξέρει κανείς γιατί είναι πεσμένη η Πύλη;
ΣοφίαΟικ said
Μπέρνι, δεν ξέρω σε ποιό απ’όλα τα υπονήματα της συζήτησης αναφέρεσαι με τη δεύτερη παράγραφό σου, αλλά ισχύει για όλα και συνεπώς έχεις πολύ δίκιο, πάρα πολύ δίκιο.
Αλλά βεβαίως εγώ που να ξέρω, έχω εγκεφαλική βλάβη γιατί πίνω νερό του Τάμεση. 🙂
spiral architect said
@195: Πέφτει και επανέρχεται εδώ και τρεις μέρες!
(αναβάθμιση ίσως; )
Γιαννης Κ said
192α. Όπως θάλεγε κι ο Sir Humphrey, 🙂
«The first rule of politics: never believe anything until it’s been officially denied.»
γιάννης
Γιαννης Κ said
177, 180, 181, 182. Χίλια ευχαριστώ. Πολύ διαφωτιστικά και οι υποψίες μου αποδείχθηκαν αβάσιμες.
Το ότι η ΧΑ έχει απήχηση στους νέους ψηφοφόρους και στους νεότερους σε ηλικία είναι ενδιαφέρον. Απ’ ότι φαίνεται η ΧΑ τους προσφέρει κάτι ξεχωριστό, je ne sais quoi, που δεν βρίσκουν αλλού.
γιάννης
sarant said
193: Αυτό ισχύει, τουλάχιστον για όσα πρόσωπα ξέρω, και δεν βλέπω τίποτε το επιλήψιμο, πρόκειται για στελέχη του Πασόκ που έχουν διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό από την πολιτική του και που δεν νομίζω να βαρύνονται με κάτι συγκεκριμένο. Αυτό έλειπε να δαιμονοποιηθούν όλοι όσοι είχαν ενταχθεί στο Πασόκ.
bernardina said
# 200
Προφανώς δεν δαιμονοποιώ κανέναν (και όχι μόνο όσους ήταν ενταγμένοι στο Πασόκ, βέβαια). Από την άλλη μεριά όμως, είμαι και πολύ τσιγκούνα στα συχωροχάρτια και πολύ καχύποπτη απέναντι στις Κολυμβήθρες του Σιλωάμ και όσους τις χρησιμοποιούν -και τα συγκεκριμένα στελέχη μόνο αθώα του αίματος δεν είναι. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που είσαι σήμερα τόσο πρόθυμος να «συγχωρήσεις» τους πρώην «αμαρτωλούς» Πασόκους απλώς και μόνο επειδή είπαν απεταξάμην και προσχώρησαν στις τάξεις του Σύριζα, άλλο τόσο ευμενής θα οφείλεις να είσαι και με όσους εναπομείναντες προσπαθήσουν αύριο μεθαύριο* να ιδρύσουν ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απαλλαγμένο από τα βαρίδια του χτες (που λέει και κάποια άλλη ψυχή 😆 ) αλλά με νέο και άφθαρτο αίμα (αν και εφόσον συμβεί, φυσικά). Έτσι δεν είναι; Ή εκεί ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά;
*Αν υποθέσουμε ότι η σημερινή συγκυρία είναι η οριστική τομή με αυτό που αποκαλούμε μεταπολίτευση -με ό,τι φαύλο έφερε μαζί της.
ΥΓ. Συγνώμη που δεν θα συνεχίσω σήμερα να σχολιάζω, αλλά μου έχει βγει η πίστη. Όλο το σύστημα σέρνεται και σφαδάζει σαν ετοιμοθάνατο και με έχει κουράσει αφάνταστα. 😦
Ηλεφούφουτος said
Τζουτζούκε 124 κατανοητή η ένσταση, ας πούμε ότι επιλέγω προς το παρόν το «για να δούμε» διότι τα συμπτωματα που αναφέρεις θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και αλλιώς.
Για μένα είναι πολύ σημαντική η ποιοτική αναβάθμιση του δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα, δηλαδή να ενσωματώσει π.χ. νέους οικονομολόγους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν βλέποντας στην πράξη τα χάλια του μέχρι τώρα συστήματος και αν μη τι άλλο δεν θα κάνουν άγαρμπες δηλώσεις περί οικονομικών όπως πρόσφατα ο Στρατούλης.
Αντ αυτού βλέπω μετά λύπης μου να ακολουθείται η πεπατημένη της εγγραφής στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα στο φαινόμενο Γιωργάκης μέχρι να σκάσει το κανόνι (συμμερίζομαι την τσιγκουνιά της Μπέρνας).
Παρεπιφτού να ξαναρωτήσω, αν ξέρει κανείς απ το χωριό του/ τη γειτονιά του φαινόμενα προσχώρησης κομματαρχαίων του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μερες.
Μαρία said
182 Για του λόγου το αληθές. Εκδήλωση: μια μέρα μετά τις εκλογές, 2ο βίντεο, ερωτήσεις,
http://www.koindim.eu/
Νίκος Μαστρακούλης said
201 in fine: Καλή μου Μπέρνι, το υστερόγραφο σου βγήκε πολιτικό ιξιπίτιδις ή από σπόντα; «Όλο το σύστημα σέρνεται και σφαδάζει σαν ετοιμοθάνατο και με έχει κουράσει αφάνταστα.»
Προσυπογράφω. 🙂
Μαρία said
Μόλις το είδα στις ειδήσεις
Αρκεσινεύς said
Μαρία, εσύ δεν έβλεπες το θρίαμβο του Ολυμπιακού.
Τώρα πια δεν ξενίζουν!. Δεν περιμένουμε διαφορετική στάση απο τους μεν ή από τους άλλους. Η συνεργασία είναι αγαστή.
Ωραίο το «εν δράση».
Hellegennes Alexandrine said
Εγώ απορώ. Αυτή η μαλάκω η Σκορδέλη είναι κατηγορούμενη για απόπειρα δολοφονίας, σωστά; Επιτρέπει ο νόμος να είναι υποψήφια βουλευτίνα;
voulagx said
Ελληγενη, αφου καταφερες να αποδειξεις το αληθες των προτασεων του #186, φανταζομαι οτι το παρακατω προβλημα γεωμετριας θα ειναι παιχνιδακι για σενα:
Να κατασκευασθει ισοσκελες τριγωνο ΑΒΓ, βασεως ΒΓ = α δεδομενης, τετοιο ωστε, αν Δ το σημειο τομης της μεσοκαθετου της ΑΓ με την ΑΒ και Ε το σημειο τομης του κυκλου (Γ,α) με την ΑΓ, η γωνια ΑΔΕ να ειναι ορθη.
Hellegennes Alexandrine said
Οι συντάξεις που δίνουν τα ελληνικά ταμεία είναι ανταποδοτικές. Δεν γίνεται να έχει πληρώσει κάποιος παραπάνω αλλά να παίρνει λιγότερα. Παρεμπιπτόντως, τα ίδια λεφτά παίρνουν και οι δικοί μου παππούδες και συμφωνούν απολύτως ότι καλά κάνουν και παίρνουν τόσα. Για σένα μάλλον είναι πιο δίκαιο ο Α να δίνει Χ και ο Β να δίνει Χ/Υ και να παίρνουν και οι δυο Ω.
Γιαννης Κ said
209. Για το 2009 που έχω δει τα στοιχεια απο τον OECD, οι ελληνικές δημόσιες συντάξεις αναπληρώνανε το 95% του τελικού μισθού — το ψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Τέτοιες συντάξεις δεν μπορεί να είναι ανταποδοτικές (σε σχέση με τις εισφορές), εκτός κι αν δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η λέξη στα ελληνικά. Βέβαια ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι και βιώσιμο, όπως το ξέρετε καλύτερα από μένα.
Όσο για τους παραλογισμούς ενός ασφαλιστικού συστήματος, αυτοί δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελλάδας. Οι αμερικανικές πολιτείες έχουνε 1-2 τρισεκατομμύρια (ναι, ΤΡΙΣ) έλλειμμα ως προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
http://www.pewstates.org/news-room/media-coverage/us-states-pension-fund-deficits-widen-by-26-pew-center-study-says-85899372356
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε καν ευρωπαϊκό και μόνο.
γιάννης
Stazybο Hοrn said
#210 Άστο, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφέρονται σε βασικό μισθό, ο οποίος τότε ήταν στο δημόσιο το 65-70% του πραγματικού (τα υπόλοιπα ήταν επιδόματα, επίτηδες μη ενσωματωμένα στο βασικό μισθό, ώστε αφενός να δημιουργούν ψιλοαόρατες ανισότητες -διαφορετικά επιδόματα σε διαφορετικούς φορείς- και αφετέρου να μειώνουν τις παροχές -συντάξεις, δώρα, αποζημιώσεις, που υπολογίζονταν επί του βασικού μόνο).
Γιαννης Κ said
211. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση-διόρθωση. Οπότε, οι αναλογιστικές μελέτες τι λένε με βάση τις εισφορές το τι σύνταξη στέκει;;
Ρωτάω, για δύο λόγους
(α) οι προβολές σε βάθος χρόνου που βλέπω από τις αγγλοσαξονικές αναλύσεις δείχνουνε ελλείμματα κάπου στο 700% του ΑΕΠ για την ελλάδα (η αμερική βρίσκεται κάπου στο 500%)
(β) πριν 2-3 χρόνια διάβασα και στο Βήμα και στη Ελευθεροτυπία ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην κάνει την δική της αναλογιστική μελέτη με τους δικούς της ειδικούς όταν κουβέντιαζε τα ασφαλιστικά — τα άρθρα υπονοούσανε ότι τα νούμερα σαφέστατα δεν βγαίνανε και η ΓΣΕΕ προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει μελέτες
γιάννης
Stazybο Hοrn said
Δεν γνωρίζω να σου πω
Hellegennes Alexandrine said
#210:
Αναλογικά ανταποδοτικές. Προφανώς 40 χρόνια εισφορών της τάξης των 200 ευρώ τον μήνα δεν δικαιολογούν ανταπόδοση 800 ευρώ για 20 χρόνια.
Μαρία said
212 Δεν αληθεύει αυτό:
>η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην κάνει την δική της αναλογιστική μελέτη με τους δικούς της ειδικούς
http://www.inegsee.gr/ereynes-meletes/meletes/Analogistikh-meleth-IKA-ETAM.html
Γιαννης Κ said
214. Δεν καταλαβαίνω. Εξαρτάται από το επιτόκιο (? rate of return), εξ ου και η σημασία της αναλογιστικής μελέτης.
Στην αμερική διάφορες πολιτείες και πόλεις και χωριά υπέθεσαν επιτόκια της τάξης του 8% για τις επενδύσεις των εισφορών, υποσχέθηκαν λαγούς και πετραχήλια (κυρίως στους φίλους τους και κάποιους ψηφοφόρους τους) και όταν οι αγορές πάτωσαν, αρχίσανε να προβληματίζονται – κάποιες πόλεις έχουνε βαρέσει κανόνι. Επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα είναι υποτίθεται πιό σίγουρες (ναι, καλά), αλλά έχουνε χαμηλότερα επιτόκια. Και στην αμερική έχουνε γίνει διάφορα σκάνδαλα με ομόλογα (δομημένα ή όχι) και εξωτικές επενδύσεις γιατί κάποιοι (μιλάμε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι) κοιτάζανε να τσεπώσουνε προμήθειες.
γιάννης
Μαρία said
216 Είπες ομόλογα;
http://logioshermes.blogspot.com/2012/03/blog-post_6898.html
Γιαννης Κ said
215. Έψαξα να βρω αν είχα κρατήσει τα λίκνα στα συγκεκριμένα άρθρα στα οποία αναφέρθηκα στο 212β, αλλά δεν βρήκα κάτι. Το γκουγκλ βγάζει πάρα πολλά υποψήφια άρθρα καθότι το ασφαλιστικό ήτανε καυτό θέμα.
Απ’ ότι φαίνεται η ΓΣΕΕ έχει κάνει τη δική της μελέτη, αλλά τα συμπεράσματα τους δεν τα ξέρω.
Οι αγγλοσαξονικές μελέτες είναι του Dylan Grice απο στοιχεια του OECD — αντίστοιχα νούμερα έχουνε εμφανιστεί και σε ελληνικές εφημερίδες.
http://intelfin.blogspot.com/2010/02/popular-delusions-government-hedonism.html
γιάννης
Γιαννης Κ said
217. Στην αμερική έναν της ΠορτοκαλοΝομαρχίας τον καταδικάσανε, αλλά φυλακή δεν πήγε.
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Citron
γιάννης
sarant said
Φαντάσου και να βάλουμε ειδικό θέμα για τις συντάξεις, τώρα που είμαστε σε καίρια ηλικία…
Γιαννης Κ said
212β και 215. Μαρία, το βρήκα! (μούρθε έμπνευση 🙂 ).
Από την Ελευθεροτυπία, 25 Δεκεμβρίου 2009. Του Χρηστου Μεγα.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ», Η ΓΣΕΕ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΥΨΟΥΣ 750 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΝΤΟΣ 30ΕΤΙΑΣ
«ΜΟΛΥΒΙΑ κάτω» αποφάσισαν στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, εγκαταλείποντας ημιτελή τη μελέτη για τα κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα του ασφαλιστικού, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=115473
γιάννης
Μαρία said
221 Ωραία πράματα.
Βασίλης said
Δηλαδή δεν υπήρξε από πλευράς Παγκάλου συνειρμός μεταξύ «λοίδου» και «δώρου»-«δωροδοκίας» μάς λέτε εσείς. Αυτό το «ωμέγα» ανεδύθη όλως τυχαίως μεταξύ Βασιλέως Γεωργίου και Ζώρζ Σενκ.
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Δύτης των νιπτήρων said
Τσόγλανος είναι όποιος δεν φοράει γραβάτα, έφα ο μεγάλος: http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4725855
sarant said
Θα άξιζε χωριστό σχόλιο. Λες να τον έβαλε το λόμπι των γραβατοποιών;
ppan said
Κάτσε, όποιοι δηλαδή φοράνε ζιβάγκο είναι τσόγλανοι; 🙂 Δεν ντρέπεται να λοιδΩρεί ιστορικά κινήματα;
Left G700 said
Φίλε Sarant,
Βλέπω ότι πριν από τρία χρόνια περνούσες στο ντούκου την αφορμή τών τιτιβισμάτων τού Παν-κάλου («Ολαντρέου»). Δεν θα χάσω χρόνο για να σχολιάσω τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς για να αθωώσεις ουσιαστικά την ατάκα τού Τσίπρα. Είναι επιχειρήματα που χρησιμοποιούσα εγώ στο Λύκειο («Κύριε, δεν φταίω εγώ! Ο μπροστινός μου το είπε πρώτος!»). Θα καταθέσω όμως την εξής απορία:
Αφού ήσουν τόσο λαρζ για το «Ολαντρέου» στις 25 Μαΐου τού 2012, πώς και μου ανέβηκες σήμερα στα κάγκελα για το «Μπαλτάς», όπως φαίνεται από το κείμενό σου στο fb, που επισυνάπτω μετά το τέλος τού σχολίου μου; Διάολε! Τρία χρονάκια δεν είναι δα και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα!
Για πες.
Τα λέμε
Nikos Sarantakos
Σε (αναμενόμενο) φιάσκο εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη συγκέντρωση εναντίον του νομοσχεδίου Μπαλτά στο Σύνταγμα, αφού μαζεύτηκαν λίγες εκατοντάδες άτομα —πάντως, η αναλογία (οΘντκ) «επωνύμων» στους συμμετέχοντες πρέπει να έσπασε ρεκόρ.
Πέρα από όλα τα άλλα όμως, υπάρχει ένα ζήτημα ήθους. Το κεντρικό σύνθημα της σημερινής ανοιχτής όσο και της χτεσινής κλειστής συγκέντρωσης ήταν «Όχι Μπαλτά στην παιδεία». Με άλλα λόγια, οι εμπνευστές του συνθήματος κάνουν λογοπαίγνιο με το όνομα του υπουργού -αλλά το επώνυμό του δεν το επιλέγει κανείς, οπότε είναι μάλλον φτηνό να αποτελεί αντικείμενο σάτιρας: κάτι τέτοιο είναι ανεκτό βέβαια σε διαδικτυακά λογοπαίγνια αλλά απαράδεκτο να προβάλλεται ως κεντρικό σύνθημα εκδήλωσης.
Αναρωτιέμαι, η κυρία Διαμαντοπούλου, ας πούμε, που διετέλεσε υπουργός Παιδείας, πώς ανέχτηκε αυτή την ασχήμια εναντίον ενός ομολόγου της; Ή τόσοι και τόσοι καθηγητές πανεπιστημίου, πώς δεν διαχώρισαν τη θέση τους; Παλιότερα, οι φιλελεύθεροι είχαν τουλάχιστον ευγένεια και ήθος -δυστυχώς, το έχασαν κι αυτό.
sarant said
Καταρχάς, το με τι θα ασχοληθώ είναι στη δική μου διακριτική ευχέρεια.
Έπειτα, το «Ολαντρέου» δεν κοροϊδεύει το όνομα κανενός. Είναι πολιτικός χαρακτηρισμός (π.χ. Ολάντ που δίνει ψεύτικες υποσχέσεις σαν τον Παπανδρέου). Και εκτός αυτού, ο Τσίπρας τον Μάιο του 2012 δεν είχε θεσμική θέση (ούτε καν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν αφού η Βουλή είχε διαλυθεί). Σήμερα, δεν θα ταίριαζε στον πρωθυπουργό Τσίπρα ένα τέτοιο αστειάκι με ομόλογόν του.
Επειδή θα φύγω, δεν θα απαντήσω αν σχολιάσεις άλλο. Ίσως δεν έπρεπε ούτε σ’ αυτό να απαντήσω: ενάντια στην κακοπιστία, ακόμα και οι θεοί μάταια αγωνίζονται.