Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Πειναλέων μαθητής (Μποστ)

Posted by sarant στο 31 Μαΐου, 2012


Το σκίτσο αυτό του Μποστ δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 9 Οκτωβρίου 1960 και φαντάζει περίεργα επίκαιρο με τη σημερινή οικονομική κρίση. Είναι πάντως ένα από τα σχετικά σπάνια σκίτσα του Μποστ όπου δεν γίνεται σχεδόν καμιά αναφορά σε συμβάντα της πολιτικής μικροεπικαιρότητας. Κυριαρχεί, αντίθετα, το διαχρονικό πρόβλημα του κόστους ζωής. Ο Πειναλέων είναι μαθητής κι έχει να λύσει ένα «αγορανομικό πρόβλημα ανωτέρων μαθηματικών», που ξεκινάει όπως συνηθίζεται στα σχολικά βιβλία, με έναν μισθωτό που παίρνει τόσα το μήνα και ξοδεύει τόσα για το ένα και τόσα για το άλλο -τέτοια προβλήματα είχαν και τα δικά μας βιβλία αριθμητικής (Εργάτης εργάζεται με ημερομίσθιο 63 δραχμών, θυμάμαι), τέτοια έχουν και τα βιβλία των παιδιών μου, μόνο που εδώ στο πρόβλημα του Μποστ η κατάληξη είναι διαφορετική: αφού παίρνει 2000 και ξοδεύει περισσότερα, πότε θα πεθάνει; Ο Πειναλέων κάνει τη σούμα και βγάζει αποτέλεσμα Δεκέμβριο.

Αυστηρή η μαμα-Ελλάς διορθώνει τα μαθηματικά λάθη του Πειναλέοντα: δεν θα πεθάνει Δεκέμβριο ο υπάλληλος αλλά νωρίτερα, εκτός βέβαια κι αν έχει τίποτα τυχερά από συνεδριάσεις συμβουλίων, οπότε είναι αθάνατος! (Βλέπουμε δηλαδή ότι κακοδαιμονία στη δημόσια διοίκηση υπήρχε και πριν το 1967· δεν άρχισαν όλα τα δεινά από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας ο Σύριζα το 1974).

Οι απόφοιτοι της «Μεγάλης του Μποστ σχολής», όπως ο καθηγητής Γιώργος Σαρηγιάννης (που το εξαιρετικό άρθρο του πρέπει κάποτε να παρουσιαστεί εδώ με τα κατάλληλα λινκ) θα εντάξουν το σκίτσο αυτό στη διδακτέα ύλη των μαθηματικών.

Βέβαια, οι τιμές των αγαθών στον μαυροπίνακα δεν πρέπει να αποτυπώνουν την πραγματικότητα της εποχής, εκτός ίσως από το κρέας και τις πατάτες, και έτσι κι αλλιώς από ένα σημείο και μετά ο Μποστ παρασέρνεται και έχει όλες τις δαπάνες να τελειώνουν σε -ισμός (οι μελετητές της μποστικής γλώσσας θα έχουν ίσως προσέξει ότι ο Μποστ αγαπάει να πλάθει νέες λέξεις σε -ισμός όπως εδώ τα εγγραφισμός, επαρχισμός, συνολισμός). Η αναφορά στους σεισμούς έχει να κάνει με έκτακτες εισφορές ή φόρους που επιβάλλονταν για την εξεύρεση πόρων για τους σεισμοπαθείς ενώ ο «βόρειος επαρχισμός» είναι ο έρανος υπέρ βορείων επαρχιών.

Το κείμενο της μπορντούρας:

Πειναλέων δεν προσέχεις
και τον νουν αλλού τον έχεις
κάνεις βιαστικάς αθροίσεις
κι άλλ’ αντ’ άλλων βρίσκεις λύσεις
βάζεις 12 το λάδη, το βούτηρον εξήκοντα
ενώ έχη επισήμως 45 κι εβδομήκοντα
το μυαλό σου είνε στο πέζειν κε εις τας πεζοδρομίας
και δεν μελετάς τας τιμάς της αγορανομίας
Το βιβλίον αφτό είνε χρήσιμον και βολικόν
συντασομένου υπό ενγκεφάλων μαθηματικών
Κι εκτός που δεν θ’ απασχολής την σεβαστήν σου μητέρα
Με το βιβλίον αφτό η ζωή γίνεται ευκολοτέρα.

Μια και το σκίτσο δεν έχει πολλούς υπαινιγμούς στην πολιτική επικαιρότητα του 1960, ας προσθέσω ένα στοιχείο της μποστικής ιστοριογραφίας που πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, που συζητήσαμε το Φεστιβάλ Ελαφρού Φαγητού, μιλώντας για την καταγωγή του ονόματος Πειναλέων, που αρχικά ήταν όνομα σε κορδέλα ναυτικού καπέλου, άρα όνομα πλοίου, είχα πει ότι δεν αποκλείεται ο Μποστ να εμπνεύστηκε το «Πειναλέων» από το Λέων, ένα από τα τέσσερα «θηρία» του ελληνικού στόλου. Σε συζήτηση με τον Κώστα Μποσταντζόγλου, προέκυψε πως η υποψία μου έχει βάση, αν σκεφτούμε πως ο Μποστ υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό, και μάλιστα στο αντιτορπιλικό Λέων, στον Πόρο!

Βέβαια, ο Λέων του Μποστ δεν είναι ο ίδιος με τον μεταπολεμικό Λέοντα -πρόκειται για άλλο πλοίο, που κι αυτό έχει μια μικρή ιστορία, το πολύνεκρο ατύχημα τα Χριστούγεννα του 1921 στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά πάντως είναι Λέων κι αυτός (δεν ισχύει εδώ το ‘ένας αλλά Λέων’!) και βρίσκεται και στην αφετηρία του ονόματος του Πειναλέοντα!

59 Σχόλια προς “Ο Πειναλέων μαθητής (Μποστ)”

 1. Νέο Kid Στο Block said

  EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!

 2. spiral architect said

  Εξαιρετικότατο! 🙂
  Αναρωτιέμαι αν με την καινούργια σχολική χρονιά οι μικροί μαθητές θα πάρουν βιβλία …

 3. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αυτά που λέει στη μπορντούρα «βάζεις 12 το λάδη, το βούτηρον εξήκοντα ενώ έχη* επισήμως 45 κι εβδομήκοντα» και «Το βιβλίον αφτό είνε χρήσιμον και βολικόν συντασομένου υπό ενγκεφάλων μαθηματικών (…) Με το βιβλίον αφτό η ζωή γίνεται ευκολοτέρα.» μήπως παραπέμπουν σε κάποιο βιβλιαράκι διατίμησης με «επίσημες» τιμές προϊόντων;

  * μεταγράφηκε έχω στην ανάρτηση

 4. Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο…

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Ξέρω ότι ο κατσαρομάλλης τύπος τον οποίο καταχρηστικά αφήνουμε να γράφει τα άρθρα στο Ιστολόγιό ΜΑΣ(επειδή εμείς βαριόμαστε) δεν πολυπαραδέχεται το «πείραμα της Φιλαδέλφειας», αλλά αυτό συνετελέσθη πέραν πάσης αμφιβολίας και συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική επικράτεια.
  Μόνο που επειδή το» Έλντριτζ «που ξαναβαφτίστηκε «Λέων» (ή «Αετός» κατά μία συνομωσιολογική εκδοχή) μάς τελείωσε, τα πειραματικά υποκείμενα είναι μερικά εκατομμύρια κάτοικοι, ελληνόφωνοι και μή. Έτσι το ερώτημα παραμένει ανοικτό.
  «Μπορεί να μάθει ο γάιδαρος να ζει χωρίς να τρώει;»

  Αξιοπρόσεκτη η αναφορά του Μποστ στο μεγάλο σεισμό του Βόλου το 55 . Αν θυμάμαι καλά σχεδόν το 1/3 των κτιρίων κατέρρευσαν και σχεδόν το 80% των Νεοκλασικών. Η πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης αφέθηκε στα χέρια των πλέον αναρμόδιων και ασχέτων (από πλευράς γνώσης) ,όπως παραδοσιακά γίνεται εν Ελλάδι. Μια και υπάρχουν νομίζω αρκετοί Βολιώτες συνμπλογκίτες ,ίσως μπορούν να πουν κάτι παραπάνω.

 6. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Πολύ εύλογη η υπόθεση και με λίγο ψάξιμο στις εφημερίδες κάτι μπορεί να βρεθεί για το «επίσημο» βιβλίο με τις τιμές.

  5: α: 🙂
  β: Σεισμός του Βόλου το 1955, των Ιονίων 1953-54, της Σαντορίνης πότε ήταν;

 7. Νέο Kid Στο Block said

  6. Μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη εκείνη την περίοδο δεν έγινε, απότι ξέρω.
  Ίσως ο Μποστ κάνει έμμεση αναφορά στην πανάκριβη φάβα Σαντορίνης ή στο ότι οι σχετιζόμενες με σεισμούς ρεμούλες και αποζημιώσεις δικαίων αλλά κυρίως αδίκων, βαστάν από την εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου! 🙂

 8. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σεισμοί στη Σαντορίνη έγιναν τον Αύγουστο του ’49 και το ηφαίστειο δραστηριοποιήθηκε τον Ιανουάριο του ’50. http://tinyurl.com/bqhax7f

 9. Akate said

  Επίκαιρο,προφητικό,συγχαρητήρια!
  5.»Φιλαδέλφεια»-«Ελντρίντζ»-«Λέων»-Σεισμός και το ηφαίστειο (της Σαντορίνης).
  6.1956 (7,8 Ρίχτερ) http://kallistorwntas.blogspot.com/2010/07/o-1956.html

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Αρτι λαβόν απ την πατρίς χαρμώσινων μαντάτων
  Εμεινα λοίγο κεχινός και τρωγω των πατάτων
  Καθότι κρεας πλεον γιοκ, θα βλεπω με το κιαλιν
  Η ευφορία η σεπτή, ζητάει κι αλλο ριάλιν
  ..Θεμά τον επατέρα σας, της θειας σας τα χαϊρια
  Φορομπηξίας οργασμός σε ολα τα μπατίρια!

  ΥΓ. Ζητώ συγνώμη, αλλά μόλις πληροφορήθηκα οτι πρεπει να ξανακλεισω βιβλια (που τάχω ήδη κλεισει (δυο-τρεις;) φορές ,έναντι του ευτελους ποσού των τετρακοσσιων μόνο ευρών και κάπως μούρθε . Α, υπολεπτομερεια! Για μια «επιχειρηση» από διετίας ανενεργη ουσιαστικα και με μηδεν έσοδα!
  ΥΓ2. Μπιιιιιιπ, &%^%#$$@$%^&**^^,μπιιιιιιιιιιιπ!
  Παρντόν Νίκο και πάλι.

 11. Αρκεσινεύς said

  Ο σεισμός στη Σαντορίνη έγινε στις 9 Ιουλίου 1956, στις 5 το πρωί.

 12. nosfy said

  ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΜΠΟΣΤ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

 13. ppan said

  Κι εγώ. Κάποτε ζούσε ανάμέσά μας, μπορούσες να πας να τον βρεις στο υπόγειο κατάστημα στην Ομήρου (ή την Αμερικής; ) και να τον ευχαριστήσεις. Δεν τόκανα και καταλαβαίνω τι βλακεία έκανα

 14. Αρκεσινεύς said

  11. Ήμουν μικρό παιδάκι και θυμάμαι που ο πατέρας μου ο οποίος ηδη είχε σηκωθεί άρπαξε εμένα και τον μικρότερο αδελφό μου υπο μάλης και μας έβγαλε έξω στην αυλή. Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός 7,5 Ρίχτερ, έγινε στις 5 και 11 το πρωί και το επίκεντρό του του ήταν η υποθαλάσσια τάφρος νότια της Αμοργού. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι στα νότια της Αμοργού (ακατοίκητη περιοχή) ύψους 25 μέτρων («υπήρξε κάθοδος των υδάτων κατα την άμπωτιν περί τα 25-30 μ.υπό την μέσην στάθμην της θαλάσσης»). Είναι το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο (γι’ αυτό του 1672 υπάρχουν ελλιπή στοιχεία). Στο βόρειο μέροςτης Αμοργού το κύμα έφτασε τα 2,5 μ. Στον όρμο του χωριού μου που είναι μεσογειακό
  η θάλασσα αφού υποχώρησε πολλές δεκάδες μ. προχώρησε στη στεριά γύρω στα 150μ. και όλα τα παραθαλάσσια λιβάδια για κάποια χρόνια παρέμειναν ακαλλιέργητα εξαιτίας της αλμύρας.
  Υπήρξαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί. Η Αμοργός, αν δεν κάνω λάθος, είχε μόνο 2 νεκρούς.
  Για αρκετο διάστημα μείναμε έξω από τα σπίτια μας, τα οποία όμως δεν είχαν υποστεί ζημιές άξιες λόγου.Όλοι οι κάτοικοι είχαν φτιάξει καλύβες και κοιμόντουσαν εκεί τις νύχτες ή στα στάχυα στα αλώνια.Την ημέρα γύριζαν στο σπίτι τους ακολουθώντας τον κανονικό ρυθμό. Λίγο θύμησες, λίγο επιστημονικά.

  Το σκίτσο του Μποστ είναι αρκετά κατοπινό του σεισμού της Αμοργού, αλλά, όπως λέει και ο Νίκος, είχαν επιβληθεί έκτακτες εισφορές που διατηρούνταν 4 χρονια μετά ή από τον σεισμό του Ιονίου 7 χρόνια (μπορεί να συνεχίζονται ακόμη!).

 15. Είπα θα το στείλω με την πρώτη μποστική ευκαιρία του Νικστολογίου. Δε μοιάζει μποστικό;

  Θεέ συ δεσπόζων νουν και καρδιών,
  τον Βασιλέα σώζε και σώζε τον λαόν
  Σώζε τον κυβερνήτην λαών, φυλών, εθνών
  Σουλτάν Χαμήτ Αβδούλ Χαν μονάρχην κραταιόν
  Και εις τον Βασιλέα χορήγει την ισχύν,
  την νίκην και το κλέος και την υπεροχήν.
  Τους υπουργούς του σώζε• σώζε διοικητάς
  Του κράτους υπερμάχους της θέμιδος κριτάς.

  Θα ήθελα να μάθω αν είναι γνωστό. Για λίγα περισσότερα εδώ.

  Γιάννης

 16. 15 Κάτι μου λέει. Θα το κοιτάξω λίγο το απόγευμα. Η παραπομπή που έχω στο νου μου είναι Sia ANAGNOSTOPOULOU-Matthias KAPPLER: «Ζήτω ζήτω ο σουλτάνος / Bin Yaşa Padişahımız: The Millet-i Rum Singing the Praises of the Sultan in the Framework of Helleno-Ottomanism», Archivum Ottomanicum 23 (2005/6).

 17. μήτσκος said

  Η καθημερινή απόλαυση της ανάγνωσης έχει κάπως μετριαστεί από τα εμβόλιμα προεκλογικά (ή μεσεκλογικά) σχόλια. Άραγε όταν περάσουν οι εκλογές θα βελτιωθεί η κατάσταση;

 18. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια και για τις πληροφορίες περί σεισμών!

  14: Πολύ ενδιαφέρον!

  15: Εγώ δεν το ήξερα, πάντως δίκαια το θεωρείς ελαφρώς μποστιάζον.

 19. Θέμης Ματσούκας said

  Καπου στις πρωτες ταξεις δημοτικου (66-67) η δασκαλα ειχε στον τοιχο ενα τιμοκαταλογο ωστε οταν καναμε προβληματα αριθμητικης με ψωνια χρησιμοποιουσαμε τις τιμες του καταλογου. Μερικες τιμες οπως τις θυμαμαι: ζαχαρη 14 δρχ, λαδι 24 δρχ, τυρι 30 δρχ.

 20. Το σκίτσο του «Πειναλέων» φανερά επηρεασμένο από το θέατρο σκιών, παραπέμπει στο Κολλητήρι.

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Συγνώμη και πάλι για την οφτοπιά ,αλλά προς αποφυγή παρεξηγήσεων έναντι της σεβαστής ευφορρίας και του «κράτους», το «κλείσιμο βιβλίων» που λέω στο 10. άκυρο. Το 400άρι είναι κάτι σαν χαράτσι αλληλεγγύης επιτηδευματιών λέει ή κάτι τέτοιο και είναι λέει ανεξάρτητο των εσόδων (!!;;;) και γώ ακόμα το ψάχνω εκ του μακρόθεν, πάντως δεν γλυτώνεται με τίποτε. Ήρθε έμαθα και στον μπάρμπα μου που είναι πεθαμένος πάνω απο δώδεκα χρόνια…

 22. 15 Υπάρχει και δεύτερο για τον ίδιο Σουλτάνο που βρήκα εδώ

  Σώζε πάντοτ’ εκ κινδύνων
  ο τα πάντα συγκρατών
  τον Σουλτάν Αβδούλ Χαμίτ χαν
  τον υπόδειγμ’ αρετών
  δος αυτώ ευδαιμονίαν
  και πανόλβιον ζωήν,
  επιχέων ευλογίαν,
  στην ψυχήν του την αγνήν

 23. Νατάσσα said

  Από διηγήσεις της μητέρας μου ξέρω για τους σεισμούς του ’55. Αλλά και για τις πλημμύρες που ακολούθησαν μετά από μερικούς μήνες, όταν οι άνθρωποι έμεναν ακόμη στα αντίσκηνα και παρασύρθηκαν από τα νερά των χειμάρρων που ξεχείλισαν -περισσότεροι νεκροί από τις πλημμύρες, παρά από το σεισμό.
  Κληρονομιά μας έμεινε το αντισεισμικό σχέδιο «Παρασκευοπούλου» με βάση το οποίο υποχρεωτικά έχτιζαν τα σπίτια τους όσοι έπαιρναν δάνεια. Ξέρω ότι η ανοικοδόμηση ανατέθηκε στο στρατό – στους πλέον αρμόδιους, που λέει κι ο Νέο kid στο @5.
  Ξέρω όμως και μια από τις βασικότερες αιτίες για την τόσο εκτεταμένη καταστροφή,το σκάνδαλο με τα «θαλασσινά οικόπεδα». Όταν πλησίαζε η απελευθέερωση του Βόλου, το 1881, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες ξεπουλούσαν όσο όσο τις περιουσίες τους. Όσοι όμως δεν πρόφτασαν να αγοράσουν γη, αγόρασαν θάλασσα -κομμάτια της θάλασσας μπροστά στην ακτογραμμή, που αργότερα μπάζωσαν κι όπου έχτισαν μια χαρά χαρίτσα. Τα θαλασσινά οικόπεδα αποτέλεσαν τη βάση της περιουσίας πολλών γνωστών βολιώτικων οικογενειών.
  Όταν, πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνιααν θυμάμαι καλά, χρειάστηκε να σκάψουν θεμέλια για να χτιστεί τυο κτήριο του Ταχυδρομείου στο δεύτερο παράλληλο της παραλίας, αντλολύσαν νερά κάπου δυο χρόνια -θαλασσινό νερό, δηλαδή.
  (συγνώμη για την πληκτρολόγηση, αλλά για κάποιο λόγο δε βλέπω τι γράφω…)
  Για μια εικόνα του Βόλου πριν και μετά το σεισμό, εδώ:

  Θαλασσινά οικόπεδα

  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2914&thid=14243

 24. @10:
  Η πατρίς έχη ανάγκας και ζητή τον οβωλόν σου,
  διόλου δεν εδικαιούσαι να εκφράζοσιν θυμόν σου!
  Τα ευρώα που σου ζήτει είνε δια σκοπών καλών
  Βενιζέλου την κοιλίαν και μισθά των βουλευτόν!

  Πως τολμάς ινα σκεφθόσις πως μπορή να τα στερίσεις;
  Είναι αίσχος τους πατέρας του εθνός μας να λυπήσεις!
  Έχουν τώρα και ανάγκας φοβεράς και τρομεράς
  δέον έξοδα να κάνουν ερχομένων εκλογάς!

 25. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

  19: Ακριβά ήταν τα τρόφιμα!

  24: 🙂

  23: Πολύ ενδιαφέρον!

 26. Νέο Kid Στο Block said

  24.
  Το Λεπόν,

  Καλά τα λέγοις ρε Στελή και πατριώτης ήσαι
  τρεις εντεκα τρεις δωδεκα,τρεις στερεμένες βρύσαι

  Πιάσε τεφτέρι τρίγραμμο και βάλε κάτω γκλάβα
  να δούμε πώς τη βγάζομε με χυλομένη φάβα

  Τετρά ζητάει ο Βενιζέ και τρία του Παγκάλου..
  κάλιο να βγαλω φλυκταινες , ποδάγρα μετα κάλου

  Επιτηδεύματα πολλά, χαρτούρα και βιβλία
  βλέπο να παιρνω τα βουνα ακομα και τα πλοια
  και σε τριαντα τερμηνα θα ρθώ απο Αστραλία

  Μα σύ που εισαι πατριώ ,μπορεις να βοηθησεις
  κι εδό το φιλαρακι σου λιγο να ελεησεις

  Και τσέκια τα δεχόμαστε και πέη-παλ διαθέτων
  στειλε Στελάκη κατι τις, απ τα «αδιαθέτων»

  Μα αν μου πεις οτι μπατιρ και συ διατελεις
  βγάλε ενα μπαρκο απ’τα καλά στο «Παπανικολής»

  Πάμε να τους κουρσέψουμε, να πέσει η κοιλία
  κι αν δεν τα καταφερουμε…ε,τότε ΑΣΤΡΑΛΙΑΑΑΑ!!

 27. Πάντα επόκαιρος ο Μποστ !!

 28. Προφανώς αυτό το αντιτορπιλικό Λέων είναι το γνωστό πλοίο στο οποίο συνέβη το υποτιθέμενο πείραμα της Φιλαδέλφειας.

 29. @28 Όχι το Αντιτορπιλικό που υπηρέτησε ο Μποστ είναι το παλίοτερο με το ίδιο όνομα αντιτορπιλικό του 1912 (αυτό http://www.hellenicnavy.gr/index.php/el/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7/palaia-ploia/252.html).

  Το Λέων που σχετίζεται με τη μπαρούφα για το πέιραμα της Φιλαδέλφιας εντάχτηκε στο Ναυτικό στις 15 Ιαννουαρίου 1951 ότανο Μποστ ήταν 32 χρονών. Φωτογραφία από την ένταξη του Λεων το 1951 στο Ναυτικό μπορούμε να δούμε εδώ http://www.history.navy.mil/photos/sh-usn/usnsh-e/de173.htm στη σελίδα έχει και λινκ με αποδείξεις ότι δεν έγινε ποτέ το πείραμα (…αλλά αφού τα λέει το αμερικάνικο ναυτικό είναι για συγκάλυψη και αυτό θέλουν να πιστέυουμε :-P)

 30. Μαρία said

  14 Δες κι εδώ για την Αμοργό (και τα επόμενα σχόλια), όταν το τσουνάμι δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μας:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/28/tsu-nami/#comment-63681

 31. spiral architect said

  Ωχ, παιδιά λίγα με τους σωσμούς – σεισμούς γιατί όλο και μας περιτριγυρίζουν. 😦

 32. @26:
  Σωστήν ιμέρα επέλεξες βοήθεια να ζητήσεις
  σήμερον που επληρώθηκα μισθά κι υπερορίσεις
  Κάτω τα βάζο το λεπόν, και τα υπολογίζω
  κι αν μείνει κάτι υπόσχομαι, ευθίς σου το χαρήζω

  Τα έσοδα μου αρκετά, νά’ναι καλά ο αφέντης
  αλλά χρωστώ πιστωτικής, δανείων της τραπέζης,
  χρωστώ και το ενοίκιο, και κάτι βερεσέδια
  μένουνε μόνων δέκα ευρώ και δεκαπέντε σέντσια

  Αυτά θα σου τα έστελνα, ινα σαι βοηθίσω
  μα πρέπει και τον στόμαχο κάπος να τον γεμήσω
  γι’αυτό προσέρχομαι κι εγώ εις έμπορας πατάτος
  τρώγοντας κάθε μέρα μιά, θα διατελώ χορτάτος

  Και πλέον σκέφτομαι διαρκώς περί τας Αυστραλίας
  η πρότασι σου ήτο σωστή, και πλίρης αληθίας
  Να πάω έλαβα απόφασιν, βάζων τελεία και πάβλα
  Μα ένα δεν εσκέφθισον: Πώς θα πληρώσω ναύλα;

  😀

 33. Πειναλέων δεν προσέχεις
  και στις κάλπες σου προτρέχεις.
  Βάζεις σταυρούς στα κουτουρού
  κι εκλέγεται το ΔουΝουΤού.
  Ακούεις τα λεγόμενα των ξένων εξουσίας
  τα έπεα πτερόεντα, κενά κι άνευ ουσίας.
  Θα πω ένα παράδειγμα προσφάτων ημερών
  εκ μίας συνεντεύξεως του Gardian αφορμών.
  Συνεντευξιάστηκε εκεί του ΔουΝουΤού η μανδάμ
  – κι ομολογώ δεν έκανε ούτε μισό σαρδάμ –
  δηλώνουσα ότι ζε τεμ του Νίγηρος παιδάκια
  διότι στερούνται γάλακτος, ντίνερ με μπριζολάκια
  κι ότι τα Ελληνόπουλα που ζουν εις τας Αθήνας
  διάγουν πλουσιοπάροχα και αγνοούν τας πείνας.
  Μας είπε να ψηφίσωμεν κόμματα μνημονίων
  αλλιώς θα κατασ-χέσουνε των Ιερών Μνημείων.
  Εγώ προβληματίστηκα με δαύτα επί ώρας
  και την μανδάμ συνέλαβα να κλέπτη τας οπώρας.
  Οι Γάλλοι εις τον Νίγηρα μπιζνάρουν το ουράνιο
  και τα μαυράκια η μόλυνση στέλνει στον επουράνιο.
  Για την πείνα στο Νίγηρα, δεν ένοιωσε τους πόνοι
  μα είν’ πολλά τα τάλλαρα που η χώρα της τσεπώνει.
  Κι όσο για τις δηλώσεις της, χουφτώνει τετρακόσα
  χιλιάρικα, καρντάσηδες , του ΔουΝουΤού η κλώσσα.
  Κι όλα αυτά τα μούσμουλα, τα χώνει στο σουτιέν
  αλλά στην εφορία της δηλώνει ζε νε σε ριέν.
  Κατόπιν τούτων πρόσεξε στην κάλπη όταν πας
  ψήφισε φουλ Αριστερά, μην την ξαναπατάς.
  Όταν σου λένε Δεξιά, αυτοί του Κεφαλαίου,
  εσύ να πας Αριστερά, χτυπών άνευ ελέου.

 34. sarant said

  28-29: Τα είπαμε και στην τελευταία παράγραφο του άρθρου!

 35. sarant said

  33: Ορεσίβιε, πολύ καλό, όπως και τα προηγούμενα του Στέλιου και του Νεοκίντ!

 36. (22) Michalis Melidonis

  Καλό, για συμπλήρωση της τελμηρίωσης.

  Γιάννης

 37. Το κόλπο με τις έκτακτες εισφορές για τους σεισμούς δεν είναι πρωτότυπο, ούτε έχει σταματήσει, ούτε είναι αποκλειστικά ελληνικό: σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, μιας και στην Ιταλία έγινε χοντρή ζημιά με τους σεισμούς τις τελευταίες 10 μέρες και χρειάζεται χρήμα αυτό θα βρεθεί απ’ την αύξηση του φόρου στα καύσιμα!

 38. Μαρία said

  37 Επειδή:
  Με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου, στο μεταξύ, το ιταλικό κράτος δεν συμβάλλει στην πληρωμή των ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές. Η σχετική βοήθεια, θα μπορεί να δοθεί στους πολίτες, μόνο με αύξηση των φόρων επί των καυσίμων.
  http://www.ert.gr/europe/item/12596-Italia-Terasties-oi-ylikes-zhmies-apo-ton-seismo-3-000-oi-astegoi

 39. Αρκεσινεύς said

  Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για το σεισμό της 9-7-1956

  http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=10&db=7&da=1956

  Από «το Κάστρο της Αμοργού» τ. 43, Ιούλιος 2007
 40. Μαρία said

  39 Αυτό το έχεις; Είναι απ’ το λινκ του Μπαλό, που κατά σύμπτωση μόλις έσκασε μύτη, στο 30.

  Click to access EAO202.pdf

 41. Από αυτά που λέει ο Γ. Σαρηγιάννης, στην παραπομπή που μας δίνεις, θυμήθηκα αυτό που λέγαμε: «Μια και είκοσι και εις τα σκάλας, πάλι λιγότερα ζητά η Κάλας, που λέει και ο Μεντούλης». Το σχέδιο είχε ένα υπερπλήρες λεωφορείο ενώ ο διαμαρτυρόμενος …Χριστιανός αναφερόταν στη αύξηση των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων και στην αμοιβή της Μαρίας Κάλας. Όμως θυμάμαι καλά πως φίλοι μου χρησιμοποιούσαν το υποκοριστικό «Μεντούλης». Άρα πολύ δικός μας.

  Γιάννης

 42. τυφλόμυγα said

  40, Μπράβο βρε Μαρία. Αυτό έψαχνα τόση ώρα. Το έβρισκα μόνο σε ιστότοπους που ζητούσαν εγγραφή.
  Να πω ότι ο Κώστας Συνολάκης είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Γύρισε στην Ελλάδα παρά την καριέρα του στο εξωτερικό (που ‘σαι βρε Φυσικέ να δεις δημοσιεύσεις;).

 43. Αρκεσινεύς said

  Μαρία, σ’ ευχαριστώ.

 44. silverkid said

  Τραγούδι του Θεοδωράκη σε στίχους Μποστ:

 45. sarant said

  41: Μπράβο, Γιάννη, κι ο διαφημιστικός Μποστ αξίζει πολλά. Κατά σύμπτωση το σκίτσο αυτό υπάρχει εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/04/mpostreklam/

 46. Νίκος Κ. said

  Ο Πειναλέων είναι κορυφαίος, αλλά μην ξεχνάμε και τη μικρή του αδελφή, της οποίας η ασχήμια είναι παροιμιώδης. Ποια αδελφή; Μα την Ανεργίτσα φυσικά…

 47. kokkonis said

  Θ’ανοίξουν τα σχολεία; Ελπίζω, ναι, κατ’αρχήν

 48. Καλημέρα!
  15, 16, 22 Κοίταξα το άρθρο που έλεγα και δεν βρήκα το συγκεκριμένο, βρήκα μερικά άλλα (στα καραμανλίδικα) και ένα ελληνικό:
  Τον Απτούλ Χαμίτ Σουλτάνον
  ουρανόθεν επιδών,
  κράτυνον Θεέ των όλων
  κλέος των Οσμανιδών.

  (ρεφραίν) Μπιν γιασά σεν Πατισαχημήζ,
  μουτλού σανά τζούμλε τζιχάν
  [χίλια χρόνια ζήσε σουλτάνε μας, εξαιτίας σου είναι ευτυχής όλος ο κόσμος]

  Φρούρησον τον Πατισάχ μας,
  Στέμμα θες αυτώ λαμπρόν,
  Μεγαλείον δόξης νίκης,
  κατά πάντων των εχθρών.

  Ζήτω, ζήτω ο Σουλτάνος,
  ζήτωσαν οι Υπουργοί,
  οι Πασάδες και Τοπάρχαι,
  Ο στρατός κ’ οι στρατηγοί.

  Του 1888. ΩΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Α.Μ. ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟΝ, Στιχουργηθείσα μεν παρά Γ. Χρυσοχοΐδου, μελοποιηθείσα δε παρά του μουσικολογιωτάτου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΣΑΡΑΝΤΑΕΚΚΛΗΣΙΩΤΟΥ. Ήχος λ/π ~¨ Πα.

 49. sarant said

  Κι αυτό λιγάκι μποστιάζει, ευχαριστούμε!

 50. cronopiusa said

  Άξιον εστίν – Γ. Σαρανταεκκλησιώτου – Ήχος Πλ. Β΄ – Psaltologion

  http://analogion.com/forum/showthread.php?t=13685

 51. cronopiusa said

  Φόρεσε την επαγγελματική του φόρμα, πήρε τα εργαλεία του και έφυγε από το σπίτι…
  Αυτοκτονία 61χρονου σε δασάκι στη Νίκαια

  Το ημερολόγιο της κρισης! (Δειτε το πριν τις εκλογες)

  I hurt myself today
  to see if I still feel
  I focus on the pain
  the only thing that’s real
  the needle tears a hole
  the old familiar sting
  try to kill it all away
  but I remember everything
  what have I become?
  my sweetest friend
  everyone I know
  goes away in the end
  and you could have it all
  my empire of dirt
  I will let you down
  I will make you hurt
  I wear this crown of thorns
  upon my liar’s chair
  full of broken thoughts
  I cannot repair
  beneath the stains of time
  the feelings disappear
  you are someone else
  I am still right here
  what have I become?
  my sweetest friend
  everyone I know
  goes away in the end
  and you could have it all
  my empire of dirt
  I will let you down
  I will make you hurt
  if I could start again
  a million miles away
  I would keep myself
  I would find a way

  καλημέρα, καλό μήνα και καλό βόλι

 52. Ο γουγλίζων ευρίσκει. Υπάρχουν δύο «συνολισμοί» στο διαδίκτυο.

  Γιάννης με καλημέρες

 53. Earion said

  15, 16, 22, 48: Φαίνεται πως υπάρχουν περισσότερα.
  Συνεισφέρω κι εγώ:

  ᾨδὴ
  Εἰς τὸν Μεγαλειότατον καὶ εὐσπλαχνικώτατον ἡμῶν Ἄνακτα
  Σουλτὰν Ἀβδοὺλ Μετζὶτ Χὰν

  Πιστὸς πρὸς τὸν Μονάρχην Ἀβδούλ Μετζίτ Χὰν,
  Μιᾶς ὀσφύος φύντες σπέρματ’ Ἀβραάμ,
  Τὸ μέγα κ’ εὐρὺ κράτος τοῦ Ἀλῆ Ὀσμάν,
  Κοινὴν πατρίδα θῶμεν,
  καὶ ταύτην ἀγαπῶμεν.

  Ὁ ἥλιος τῆς δόξης τῶν Ὀθωμανῶν
  Τὸν μέσον πόλου τέμνων Ἰσημερινόν,
  Τὸ θάλπος ἶσον νέμει καὶ τὸ φῶς κοινόν.
  Ἐπίσης ἐλλαμφθῶμεν
  ἐπίσης θερμανθῶμεν.

  Ὁ τῆς Εἰρήνης Μέδων τοῦ Μαχμοὺτ υἱός,
  Ἐν μάρτυσιν Ἀγγέλοις εἶπεν· «εἷς ὁ Θεός,
  Μία πατρίς, τὸ κράτος, εἷς δέ μου λαός»,
  λαοί ἀγαλλιῶμεν
  καὶ δόξαν Θεῷ δῶμεν.

  Πιστοὶ πρὸς τὸν Μονάρχην Ἀβδούλ Μετζίτ Χὰν,
  Μιᾶς ὀσφύος φύντες σπέρματ’ Ἀβραάμ,
  Τὸ Μέγα κ’ εὐρὺ κράτος τοῦ Ἀλῆ Ὀσμάν,
  Κοινὴν πατρίδα θῶμεν,
  Καὶ ταύτην ἀγαπῶμεν.

  Σεπτὸς τοῖς πᾶσι, πλέον σέβων τὸν Θεὸν
  οὐ τῶν σωμάτων μᾶλλον ἢ τῶν καρδιῶν
  Ἀνάσσων ὁ Σουλτάνος σῴζει τὸν λαόν.
  Τὸν Σώστην ἐπιγνῶμεν,
  λαοὶ καὶ εὐλογῶμεν.

  Τοῖς θρόνοις ἐφεδρεύει θέμις πατρική,
  πραότης αἰθριάζει, λόγος διοικεῖ,
  Ἡ δ’ ἀρετὴ ἐν δόξῃ θριαμβευτικῇ,
  ὦ! Ταύτην ἀσπασθῶμεν,
  λαοὶ, καὶ δοξασθῶμεν

  Ζωὴν τὸ Ταρζημάτι, κτῆσιν καὶ τιμὴν
  Ἠσφάλισε καθάπαξ· δίδωσι δ’ ἡμῖν,
  Πρὸς τὴν εὐημερίαν πᾶσαν ἀφορμήν,
  Αὐτῷ συμμορφωθῶμεν
  λαοὶ κ’ εὐδαιμονῶμεν.

  Πιστοὶ πρὸς τὸν Μονάρχην Ἀβδούλ Μετζίτ Χὰν,
  Μιᾶς ὀσφύος φύντες σπέρματ’ Ἀβραάμ,
  Τὸ μέγα κ’ εὐρὺ κράτος τοῦ Ἀλῆ Ὀσμάν,
  Κοινὴν πατρίδα θῶμεν,
  Καὶ ταύτην ἀγαπῶμεν.

  «Ἀγάπα τὸν πλησίον» νόμος τοῦ Χριστοῦ.
  «τὸν βασιλέα τίμα» δόγμα τοῦ πιστοῦ.
  Πατρίς, πατὴρ πατρίδος, ἔρως τοῦ χρηστοῦ.
  Ἀλλήλους ἀγαπῶμεν
  Τὸν Ἄνακτα τιμῶμεν.

  Λαοί, φυλαὶ καὶ γλῶσσαι, δοῦλοι τοῦ Θεοῦ,
  Πατρὸς καὶ Βασιλέως παῖδες ἀγλαοῦ,
  εἰς μίαν ἀρθρωθῶμεν σύστασιν λαοῦ.
  Ἀλλήλοις χεῖρα δῶμεν
  Καὶ ἀδελφοὶ κληθῶμεν.

  Τῶν Ἄνακτος ἀξίως πάντες μεριμνῶν
  ὑψώσωμεν πατρίδος πύργον ἐρυμνόν,
  ἐξ ἀδαμάντων δόξης πάντοθεν στιλπνὸν
  Κ’ ἐν τούτῳ ὑψωθῶμεν
  Καὶ σώζωντες σωθῶμεν.

  Πιστοὶ πρὸς τὸν Μονάρχην Ἀβδούλ Μετζίτ Χὰν,
  Μιᾶς ὀσφύος φύντες σπέρματ’ Ἀβραάμ,
  Τὸ μέγα κ’ εὐρὺ κράτος τοῦ Ἀλῆ Ὀσμάν,
  Κοινὴν πατρίδα θῶμεν,
  Καὶ ταύτην ἀγαπῶμεν.

  Τὸν τοῦ Ὀμὰρ Χαττάπου ἱερὸν θεσμόν,
  Φερέγγυον ἀγάπης ἔχομεν χρησμόν,
  «Τὸ αἷμα τούτων, εἶπεν, αἷμα εἶν’ ἡμῶν».
  Τὸ ῥῆμα σεβασθῶμεν
  Καὶ ταῦτα συναφθῶμεν.

  Ἀλλοτριότης πᾶσα ἔστω ἐκποδών·
  Χριστιανοὶ καὶ Τοῦρκοι ὁμοθυμαδὸν
  τὴν πρὸς τὰ κρείττω πάντες στείχωμεν ὁδόν,
  ὦ! Τείνωμεν, χωρῶμεν,
  Συμφιλοτιμηθῶμεν.

  Παιδεία, νόμος, τάξις, σέβας, ἀρετή,
  Κοινῆς πατρίδος ἔρως, σύμπνοια πιστή,
  Ἰδοὺ τί ὁ Προστάτης πάντων ἀπαιτεῖ,
  ὦ! δῶμεν τούτῳ δῶμεν,
  ὃν πνεόμεν, ᾧ ζῶμεν.

  Πιστοὶ πρὸς τὸν Μονάρχην Ἀβδούλ Μετζίτ Χὰν,
  Μιᾶς ὀσφύος φύντες σπέρματ’ Ἀβραάμ,
  Τὸ μέγα κ’ εὐρὺ κράτος τοῦ Ἀλῆ Ὀσμάν,
  Κοινὴν πατρίδα θῶμεν,
  Καὶ ταύτην ἀγαπῶμεν.

  Ἐποιήθη τῇ κῃ´ Νοεμβρίου αωνα´
  ὑπὸ Ἡλία Τανταλίδου

  (Κεφαλληνιακά Χρονικά 12 (2009-2010)

 54. Ωραίο και το Ταρζημάτι!

 55. Immortalité said

  Εξαιρετικό σκίτσο! (Και ανάρτηση και σχόλια 🙂 )

  Ο Στέλιος, ο Νέος και ο Ορεσίβιος, δώσανε ρέστα βλέπω 😉

 56. sarant said

  Το Ταρζημάτι είναι το Τανζιμάτ -οι παλιοί είχαν αίσθημα ευφωνίας!

 57. Μαρία said

  54 Και ριμάρει και με το ταξεράτι.

 58. (15) Earion

  Καλό!

  Γιάννης

 59. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: