Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγιοπνευματικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Ιουνίου, 2012


Παρόλο που πολύς κόσμος θα βρίσκεται είτε στις παραλίες είτε εκτός δικτύου για το τριήμερο, τα μεζεδάκια πρέπει να σερβιριστούν γιατί αλλιώς θα μπαγιατέψουν. Σήμερα η πιατέλα έχει μάλλον πολλά, και μερικά από αυτά θα μπορούσαν ίσως να δώσουν αφορμή και για κυρίως πιάτο, δηλαδή για άρθρο ειδικά αφιερωμένο, αλλά τέλος πάντων, ας βγει χορταστικό το άρθρο, γιατί τη Δευτέρα μπορεί και να μη γράψω. Να σημειωθεί πάντως ότι δεν σχολιάζω καθόλου την πολιτική επικαιρότητα των δύο τελευταίων ημερών, διότι, απλώς, η πιατέλα είχε ήδη γεμίσει.

Το πρώτο μεζεδάκι το προσθέτω επί του πιεστηρίου, που λέμε. Δείτε την εικόνα αριστερά. είναι σκαναρισμένη σελίδα από το καινούργιο εβδομαδιαίο περιοδικό PRESSing, που κυκλοφόρησε προχτές το πρώτο τεύχος του (δεν υπάρχει ονλάιν, ούτε έχει ακόμα ανοίξει ο ιστότοπός τους). Βλέπετε τη φωτογραφία του κ. Σαράντου Καργάκου, για τον οποίο έχουμε γράψει στο ιστολόγιο με αφορμή την εξωφρενική προσπάθειά του να βγάλει οπαδό φασιστικού κόμματος τον Κ. Καβάφη. Βλέπουμε λοιπόν τον κ. Σαράντο Καργάκο να απαντά στον Θ.Π. της Χρυσής Αυγής. Ο τίτλος όμως του άρθρου ίσως κάτι να θυμίζει στους ταχτικούς επισκέπτες του ιστολογίου, έτσι δεν είναι; Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες είχαμε κι εμείς άρθρο με τον ίδιο τίτλο -πολύ απίθανη δεν είναι η σύμπτωση;

Φυσικά, δεν πρόκειται για σύμπτωση. Ο συντάκτης του περιοδικού PRESSing, θέλοντας να ετοιμάσει αφιέρωμα στη Χρυσή Αυγή, βρήκε κάπου στο Διαδίκτυο το άρθρο μου, είτε στο ιστολόγιό μας είτε σε κάποιαν αναδημοσίευση και θέλησε να το συμπεριλάβει στο αφιέρωμα του περιοδικού του. Και «φυσικά» ούτε που του πέρασε από το μυαλό να ζητήσει την άδεια του φουκαρά που έγραψε το άρθρο, λες και ό,τι βγαίνει στο Διαδίκτυο γίνεται αυτομάτως κοινό κτήμα! Με τη δεοντολογία να του τρέχει από τα μπατζάκια, δεν είναι παράξενο που μπέρδεψε τον Νίκο Σαραντάκο με τον Σαράντο Καργάκο και που πρόσθεσε φωτογραφία του Καργάκου (και αναφορά του ιστοτόπου του στη δεύτερη σελίδα). Κι έτσι το περιοδικό κάλυψε δυο σελίδες του (μάλιστα κάποιες «ωραίες φράσεις» του άρθρου αναδημοσιεύονται με μεγάλα γράμματα σε άλλα σημεία του αφιερώματος), ενώ ο Καργάκος βρέθηκε να υπογράφει ένα άρθρο που δεν το έχει δει -και που πιθανώς δεν το εγκρίνει!

Τηλεφώνησα στον κ. Μάκη Δεληπέτρο που είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού -φυσικά μου ζήτησε συγνώμη, και περιμένω να επανορθώσει στο επόμενο τεύχος. Από μια άποψη, δεν με πείραξε και πολύ, μάλλον χάρηκα που διαβάστηκε το άρθρο και από κάποιους που δεν θα επισκέπτονταν το ιστολόγιό μας, μια και το περιοδικό δεν φαίνεται ν΄ απευθύνεται στο ίδιο κοινό. Με εξόργισε όμως η άποψη πως οτιδήποτε δημοσιεύεται σε ιστολόγια θεωρείται από κάποιους ως υλικό ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Θέλω να πω, θα με ενοχλούσε η αναδημοσίευση ακόμα κι αν αναφερόταν το όνομά μου κι έμπαινε η φωτογραφία μου, διότι δεν μου ζήτησαν την άδεια και διότι δημιουργείται η εντύπωση πως το άρθρο γράφεται από συνεργάτη του περιοδικού.

Πάμε παρακάτω, μ’ ένα μεζεδάκι που μου το έστειλε η φίλη μου η Βάλια, αλλά το είχε στείλει σε μια ηλεδιεύθυνση που δεν την είχα κοιτάξει για μερικές μέρες κι έτσι δεν το πρόλαβα για την προηγούμενη φουρνιά με μεζεδάκια. Πρόκειται για άρθρο της Καθημερινής, αναδημοσίευση από τη Γκάρντιαν, με θέμα την τραγική κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οχτώ χρόνια μετά τους Αγώνες (παρένθεση: περιμένω να ακούσω ότι και για το φιάσκο αυτό φταίει ο Σύριζα). Το άρθρο έχει ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς θα διεκδικούσε βραβείο Λαλαούνη, μια και περιέχει άφθονα και μεγάλα μεταφραστικά μαργαριτάρια, σωστό περιδέραιο. Για ορντέβρ, στη δεύτερη σειρά: «‘άντρες και γυναίκες τρέχουν ευγενικά» -μη φοβάστε, δεν ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις, απλώς men and women jog gently, όπως λέει το πρωτότυπο άρθρο, δηλαδή τρέχουν χαλαρά, όπως είπε η μεγάλη κόρη μου που πάει Λύκειο. Όλο το άρθρο έχει ωραία μαργαριτάρια, και μάλιστα μαργαριταρένια κοχύλια: «Πολλά ήταν τα χρήματα που σπαταλήθηκαν, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται επί του πρακτέου. Μας έμειναν μόνο τα κοχύλια. Πηγαίνετε και δείτε τα μόνοι σας», φέρεται να δηλώνει κάποιος. Ήδη το «επί του πρακτέου» είναι… κοτσανικός δείκτης, δηλ. σε προδιαθέτει ότι έπεται κοτσάνα, και πράγματι επαληθεύεται αφού το πρωτότυπο είναι: A lot of money was spent but there’s nothing to show for it. All we’ve been left with are a lot of empty shells. Go, go, and see for yourself. Άδεια κελύφη θα μπορούσαμε να πούμε, ή κάτι άλλο, πάντως όχι κοχύλια! Κι αν απορείτε γιατί το πολυτελές εστιατόριο που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε «ενσαρκώνει την ασωτία και τα απόβλητα», η απάντηση είναι ότι το πρωτότυπο έγραφε profligacy and waste -σπατάλη, όχι απόβλητα! Δεν σχολιάζω άλλο, παρατηρώ όμως ότι η Καθημερινή εξακολουθεί να έχει τις χειρότερες μεταφράσεις του ημερήσιου τύπου.

Πάμε σε ένα ιντερλούδιο με μικρότερα μεζεδάκια που όλα τους έχουν ως κοινό στοιχείο ότι περιλαμβάνουν ασυνήθιστες λέξεις ή τύπους λέξεων.

Ας πούμε, κανείς σοβαρός αρθρογράφος δεν γράφει «κουμουνιστικός», εκτός αν θέλει να ειρωνευτεί κάποιους για παρωχημένο αντικομμουνισμό. Νομίζω ότι ο κ. Γ. Μαλούχος, που έβαλε τίτλο του άρθρου του στο Βήμα «Το «ροζ κουμουνιστικό μανιφέστο» του ΣΥΡΙΖΑ» δεν το έκανε ειρωνικά.

Έπειτα, η Κ. Γκίκα στο protagon έγραψε για τον Θ. Πάγκαλο: «Ένας πολιτικός σαν τον Θ. Πάγκαλο, που ανακαλύπτει τη γραβάτα στην πολιτική του αφετηρία και το twitter στην πολιτική του αποδρομή…» Η λέξη «αποδρομή» είναι σπάνια, ΛΚΝ και Μπαμπινιώτης δεν την έχουν, σε παλιότερα ελληνικά σήμαινε «παρέκκλιση» ή «καταφύγιο», αλλά στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό καταγράφεται η χρήση της στην ιατρική ορολογία όταν μια νόσος οδεύει προς το τέλος, τείνει να εξαφανιστεί. Η Κ. Γκίκα βέβαια δείχνει πως χρησιμοποιεί τη λέξη όχι ακριβώς έτσι αλλά σαν να σημαίνει «αποχώρηση», ενώ γκουγκλίζοντας θα δείτε κι άλλες παρόμοιες χρήσεις, π.χ. «Σε αποδρομή από το ΛΑΟΣ ο Θ. Πλεύρης», αλλά και άλλες που ταιριάζουν με την ιατρική χρήση του Μείζονος, π.χ. «Κοινωνία σε αποδρομή» ή «Βενιζέλος, απόλυτος άρχων ενός κόμματος σε αποδρομή». Πάντως, τη λέξη την έχει χρησιμοποιήσει ο Ελύτης στο «Εκ του πλησίον».

Όσο για το «Γραβάτας εγκώμιον» του Θ. Πάγκαλου, αξίζει χωριστό άρθρο, ας έχουμε υπομονή (με τόσα που τάζω, θα μου βγει το όνομα).

Τέλος, πάλι στο protagon, η Ρέα Βιτάλη γράφει ότι κάτι έγινε «εν μέσω μαύρης κρίσης και μαγαζιών σφαλιστών και φαλιαραμέντων βαρβάτων και ανεργίας». Φαλιαραμέντα δεν υπάρχουν, μάλλον φαλιμέντα, δηλαδή πτωχεύσεις εννοούσε. Ίσως τα «σφαλιστά» που προηγούνται να την παράσυραν υποσυνείδητα σε συνειρμό με τη σφαλιάρα -κι έτσι τα φαλιμέντα έγιναν φαλιαραμέντα!

Το επόμενο το έχω κλέψει από τη Λεξιλογία, μια και έχει να κάνει με μια εκλεκτή προσθήκη στον πληθυσμό της ένδοξης Νομανσλάνδης, της χώρας των Ανύπαρχτων. Πρόκειται για την Μαριάνα Τρεντς, την ωκεανογράφο της Νομανσλάνδης. Γεννήθηκε σε πρόσφατη ταινία του Star, όταν η ερώτηση What is the Mariana trench? (δηλαδή η τάφρος των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη) μεταφράστηκε: Ποια είναι η Μαριάνα Τρεντς; Μια φίλη στη Λεξιλογία απάντησε: Η αρραβωνιαστικιά του Γκρέσιαν Ουρν. Ελπιζω να μην κυκλοφορεί με… αβυσσαλέο ντεκολτέ!

Και τελειώνω με τον κ. Τζήμερο, ο οποίος μου φαίνεται πως θα την πάθει σαν τον ηγεμόνα από τη Δυτική Λιβύη του Καβάφη: όσο ήταν σχετικά άγνωστος, «άρεσε γενικώς», τόσο ώστε να πάρει ένα αξιόλογο ποσοστό στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Από τότε που άνοιξε το στόμα του και άρχισε να λέει όσες είχε «κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του», πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Αλλά εγώ δεν θα σχολιάσω γενικά τις τοποθετήσεις του -θα σταθώ στα γλωσσικά. Θα ξέρετε ίσως ότι ο κ. Τζήμερος προτείνει να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, μια πρόταση που τη βρίσκω εντελώς αντιπαιδαγωγική και που θα ήταν καταστροφική αν εφαρμοζόταν. Προχτές λοιπόν μου έστειλαν ένα βιντεάκι, στο οποίο ο κ. Τζήμερος μιλάει μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση (περίπου στο 46.50) και λέει:

οι δάσκαλοί μας ήταν οι φάροι μας… καίτοι ήμουν πρακτικό, έμαθα να αγαπώ τα αρχαία από αυτόν τον φιλόλογο (τον κατονομάζει). Έμαθα να διαβάζω αρχαία σαν εφημερίδα, αττικούς συγγραφείς τουλάχιστον. Στους κλασικούς μπορεί να ανοίξω κανένα λεξικό.

Παρντόν; Ποιοι είναι οι αττικοί συγγραφείς που δεν είναι κλασικοί, και που τους διαβάζει «σαν εφημερίδα» ο κ. Τζήμερος; (Εκτός βέβαια αν χρειάζεται λεξικό για να διαβάσει την εφημερίδα του).

Μετά από αυτή την ουρανομήκη κοτσάνα, μπορούμε να έχουμε αμφιβολίες για την αρχαιομάθεια του κ. Τζήμερου. Ίσως βέβαια συνέβη κάτι ανάλογο με το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ -διότι ενώ σε παλιότερα βιογραφικά του σημειώματα ο κ. Τζήμερος εμφανιζόταν ως πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, τελικά διευκρίνισε πως αν και ήταν «αριστούχος και υπότροφος» στην ΑΣΟΕΕ, «συνειδητά επέλεξε» να μην αποφοιτήσει. Όπως λέει, «Επέλεξα να μην ενδώσω σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική παιδεία και ασφυκτιά μέσα στα στενά όρια του κομματικού συνδικαλισμού». (Αλήθεια, δεν επιστρέφουν τις υποτροφίες όσοι δεν καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο; )

Το πιάσατε; Αντί να πει ότι άλλαξε γνώμη στη μέση του δρόμου, ότι βρήκε πιο δημιουργικές κατευθύνσεις, ότι κάτι του έτυχε τέλος πάντων, δηλώνει ότι φτάνοντας στο πτυχίο «επέλεξε να μην ενδώσει» στο σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα. Η δικαιολογία πάντως είναι εξαιρετική. Μου θυμίζει έναν παλιό γνωστό μου, ελαφρώς χαραμοφάη, που ξεκοκάλιζε την πατρική περιουσία δηλώνοντας σκηνοθέτης θεάτρου, αν και δεν είχε ανεβάσει κανένα έργο -επειδή δεν ήθελε να συμβιβαστεί με το κατεστημένο. Αν είχε διαβάσει Τζήμερο θα έλεγε κι αυτός «Επέλεξα να μην ενδώσω στο θεατρικό κατεστημένο….» Και κάποιος άλλος θα έλεγε ότι δεν τα έφτιαξε με την Μόνικα Μπελούτσι (ή την… Μαριάνα Τρεντς) επειδή επέλεξε να μην ενδώσει στο σταρ-σύστεμ. Θα μπορούσα να σκεφτώ και άλλες εφαρμογές βέβαια.

 

 

Advertisement

197 Σχόλια προς “Αγιοπνευματικά μεζεδάκια”

 1. ppan said

  Καλημέρα. Τι απίστευτη ιστορία αυτή με τον Σαραντ(οκαργ)άκο!!!
  Νοστιμότατα όλα τα μεζεδάκια, γέλασα πολύ!

 2. 🙂 Θα θορυβήθηκε όλη η Λακωνία με τέτοια φάρσα.
  Ψάχνοντας για το αν έχει δηλώσει κάτι για την Χαυγή ο Καργάκος έπεσα στο παρακάτω:

  Προτοῦ ἀναστηθεῖ ὁ Χριστός, ἀπό τή Μεγάλη Πέμπτη, εἴδαμε στή μικρή ὀθόνη νά ἀνίστανται ἐκ τοῦ τάφου τῆς ἀφανείας ἄνθρωποι γιά τούς ὁποίους ἐσφαλμένα νομίζαμε ὅτι ἦσαν φιλοξενούμενοι τοῦ Πλούτωνος καί τῆς Περσεφόνης!…
  …Δυστυχῶς, στή χώρα μας, μέ ἐξαίρεση τό «τιμημένο ΚΚΕ», οἱ κομματικές ἰδεολογίες ἔχουν γίνει σάν τούς ἀρχαίους κοθόρνους, τά ὑποδήματα τῶν ὑποκριτῶν μέσα στά ὁποῖα χωροῦσε κάθε λογῆς ποδάρι! …..
  Ἀλλά τώρα νομίζω δέν εἶναι καιρός γιά ἀστεῖα. Λυπᾶμαι πού τό γράφω ἀλλά τόσο καιρό, παρά τόν λεκτικό ταλανισμό, δέν ἄκουσα πρόταση σωτηρίας….
  Ἔστω καί τήν τελευταία στιγμή πρέπει νά σοβαρευθοῦμε καί νά θυμηθοῦμε πώς ἐξ αἰτίας τῶν ἐκλογῶν τοῦ 1920 χάθηκε ὁ Μικρασιατικός Ἑλληνισμός. Φοβᾶμαι ὅτι ἐξ αἰτίας τῶν ἐκλογῶν τῆς 6ης Μαΐου 2012 ἐνδέχεται νά χαθεῖ καί ὁ μητροπολιτικός Ἑλληνισμός. Μακάρι νά διαψευσθῶ.
  http://www.inews.gr/0/sarantos-kargakos-komodia–tragodia.htm

  Οι εκλογείς πάντως έχουν όρεξη να τους φαλιάρουν τους νέους σαν την καρπούζα,
  δλδ να τους δοκιμάσουν. Σε αυτό πήγε
  ο νους μου με το φαλιαραμέντο.
  Από πού να βγαίνει αυτό το φαλιάρω,
  δεν βρίσκω αντίστοιχο ιταλικό.

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Αγιοπνευματικά σίγουρα,αλλά ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ;;
  Αυτό είναι λουκούλλειο γεύμα! Τελικά εκείνος ο πλακουντοφάγος (αλλά μεγάλος) Αμερικάνος ηθοποιιός είχε δίκιο που έλεγε
  Oh! Greeks! You sit someplace and say “Kostas,NIKOS,..fetch me something to bite” and they bring you food for a week! )(ή κάπως έτσι, το είχα ακούσει στα extras/special features του “Πορτοκάλος Φατ Γουέντινγκ”, όπου ήταν παραγωγός)
  Από πού να αρχίσουμε με όλα αυτά τα ωραία;
  Τέσπα.., Νίκο, ξέρεις για το «men and women jog gently» είχε γράψει πρόσφατα ένα ωραίο ετυμολογικό/χιουμοριστικό άρθρο ο γουαναμπής εγγλέζος ομόλογός σου Inky Fool
  http://blog.inkyfool.com/2012/03/jogging.html
  όπου συνδέει ετυμολογικώς το jogging με το joggling και το jerking off!

 4. bernardina said

  Εμ βέβαια, τι Σαραντάκος τι Καργάκος. Άκος ο ένας άκος κι ο άλλος.(πώς λέμε τι Λοζάνη τι Κοζάνη; Έτσι ακριβώς!) Πάλι καλά που δε σε μπέρδεψε με τον άλλο -λιάκο, τον Ηλία του Μιχάλη, να ‘χουμε νταβαντούρια.

  Τις προάλλες ψάρεψα μεζεδάκι και το φύλαξα για σήμερα. Αρχικά το άρθρο είχε δημοσιευτεί στο Βήμα και μιλούσε για… Θυριωδίες Τούρκων κατά την εισβολή. Το Βήμα, φυσικά το διόρθωσε, άλλοι όμως το κοπιπάστωσαν ανενδοίαστα, όπως ήταν επιπλωμένο, και μας το σέρβιραν. Κοπιάστε κι εσείς να πάρετε: http://ellanodikhs.blogspot.gr/2012/05/blog-post_9462.html

  (παρένθεση: εκείνη η παρένθεση με το για όλα φταίει ο Σύριζα έχει σερβιριστεί ad nauseam και έχει χάσει πια τη νοστιμάδα του. Να το νηστεύαμε γιαβάς γιαβάς;)

 5. Νέο Kid Στο Block said

  3. Oυπς! Γκάφα! «Εγγλέχος γουαναμπής ομόλογος..» βέβαια ,κι όχι «γουαναμπής εγγλέζος» (άσε μη τον κυνηγάνε τον άνθρωπο οι εγγλέζοι Χρυσάυγουλοι (EDL)

 6. voulagx said

  Κι εγω επελεξα να μην ανοιξω δικο μου ιστολογιο για να μην ενδωσω σ’ ενα ιστολογικο συστημα που ασφυκτια μεσα στα στενα πλαισια (ποσα ειναι αυτα; 49;εχασα το μετρημα) του Σαραντακισμου! 😛

 7. Νέο Kid Στο Block said

  Berny honey, we Tsipromaniacs can’t help keep saying “blame it on Syriza!” :mrgreen:

  Be gentle with us baby! 😆

 8. Δημήτρης Μ. said

  Νίκος Σαραντάκος, Σαράντος Καργάκος… το επόμενο όνομα της ακολουθίας είναι Νίκος Καργόπουλος. Προβλέπω να ζητάνε από τον Νικοκύρη συνέντευξη για το ΑΣΚΕ. (Αλήθεια, Νικοκύρη, τι γίνεται το ΑΣΚΕ;)

 9. Θέμης said

  Σε τι μπελάδες με έβαλες πρωί πρωί, Νικοκύρη, να τρέχω να βάζω στο εικονοστάσι τη Μαριάνα Τρεντς στη θέση της Μόνικας Μπελούτσι (με την οποία, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησες, δεν τα έφτιαξα για να μην ενδώσω στο σταρ-σύστεμ).

  …και στης Μαριάνας τον βυθό πνίγονται παλικάρια
  λόγω πολλής βαρύτητας ένεκα τα σκουτάρια.

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Αυτό το empty shell είναι ένα αδειανό κουφάρι!

 11. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 12. Νέο Kid Στο Block said

  11. Είδες «κλοπηράιτ» εσύ και μπήκες ,ε; (στραβομουτσουνη φατσούλα)

 13. π2 said

  Καλημέρα. Θυμήθηκα πως ήθελα να σημειώσω ένα ποδοσφαιρικό μεζεδάκι. Ο Ολυμπιακός είχε, μέχρι πριν από λίγες μέρες, έναν ποδοσφαιριστή ονόματι Μόνχε, ο οποίος μετακόμισε σε μια τουρκική ομάδα. H μετακίνηση παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του μεγαλύτερου αθλητικού ραδιοσταθμού της χώρας ως εξής (βάζω επίτηδες όλη τη φράση για να θαυμάσουμε και τα «απαραίτητα» και «καθιερωμένα» εισαγωγικά):

  Μέσα από μία λυτή ανακοίνωση οι «ερυθρόλευκοι» οριστικοποίησαν το «διαζύγιο» των δυο πλευρών.

  Επειδή μάλιστα δεν θυμόμουν πού το είχα πετύχει, γκούγκλισα «λυτή ανακοίνωση». Σας πληροφορώ λοιπόν πως κυκλοφορούν πάνω από δυο χιλιάδες «λυτές ανακοινώσεις» ανάμεσά μας (και κάμποσες «λητές ανακοινώσεις»), πολλές σε κανονικά ΜΜΕ, και μάλιστα όχι μόνο αθλητικού περιεχομένου.

  Πού είναι το κράτος; Τι κάνει τόσον καιρό ο κ. υπουργός ΠροΠο; Πότε θα φροντίσει να δεθούν επιτέλους αυτές οι λυτές ανακοινώσεις; Κινδυνεύει η δημόσια γλώσσα.

 14. Νέο Kid Στο Block said

  13 😆 😆
  (για το ότι βάζετε «Λυτούς και δεμένους» για να μας πάρετε τον καλαθοσφαιρικό μας ΘΡΟΝΟ,τσιμουδιά ε;)

 15. Νέο Kid Στο Block said

  14. Σόρυ, «Λιτούς και δεμένους» εννοούσα βέβαια..

 16. bernardina said

  Sweed Kiddo, μ’ εσάς τους Συριζομάνιακς είμαι gentle, με τη συγκεκριμένη φράση τα ‘χω ψιλοπάρει. Μήπως να γράψω «ψιλοπάρει»; Διχάζομαι 😆 (just between you and me πάντως, διαβάζοντας τον ίνκι και τις ρίζες/afro turf του, ξέρεις τι σατανικό συνειρμό έκανα ε; :mrgreen: )

  Δεν είναι αδειανό κουφάρι, ρε συ. Το σωστό κλισέ είναι πουκάμισο αδειανό (νισάφι πια, θα τρίζουν τα κόκαλα του ποιητή. Και της Ελένης του).

 17. sarant said

  Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8: Μωρέ μπράβο, θυμηθήκαμε και το ΑΣΚΕ!

  9: Ωραίο αυτό με το βυθό της Μαριάνας!

  13: Λυτή ανακοίνωση, ωραίο!

  Μου θύμισε: Κάποτε είχε βγει ένα βιβλίο με σουρεαλιστικά ή μάλλον απλώς παλαβά ποιήματα, και σε μια εφημερίδα, μετά την αναγγελία, υπήρχε η σημείωση: Το βιβλίον κυκλοφορεί άδετον, όπως και ο ποιητής.

  4: Να το περιορίζουμε, αλλά δεν μας αφήνουν και οι διαβόλοι.

 18. Πολύ ωραία όλα. Το γεγονός πως …πολλαπλασιάζονται οι καταλήξεις σε -άκος, έστω και εκ παρομοιωνυμίας, 🙂 που επικρίνουν τη χρυσ-αυγή, είναι θετικό.

  Γιάννης με καλημέρες

 19. spiral architect said

  Προσοχή στον Τζήμερο και μακρυά απ’ τα γκουμούνια κύριε Μαλούχο. 😛
  (όι, όι μάνα μ’!)

 20. π2 said

  14: Δεν τον θέλουμε τον καλαθοσφαιρικό σας θρόνο, γιατί δεν θα χωράμε σ’ αυτόν, αν κατασκευάστηκε για τους προέδρους σας.

 21. ΠΑΝΟΣ said

  Πολύ σωστή η επισήμανση γιά το λάθος τού Τζήμερου.Ως προς την ουσία όμως αυτών που λέει ,καπως έτσι είναι.Κάτι μάθαμε καλούτσικα και δεν ξεχάσαμε.Το ειρωνευόμαστε; Αφού είναι έτσι;Ποιός θα έρθει να μού ότι δεν είναι έτσι,τουλάχιστον γιά την γενιά μου;(κάπως παλιά,βέβαια…γιά να μην πω,παραγινωμένη!). Εννοείται, γι’ αυτούς που ήθελαν.Γιατί και το ίδιο τον Σωκράτη να έχεις δάσκαλο,δύσκολα μαθαίνεις αν δεν το επιθυμείς.Εκτός αν την βγάλεις με συνεχείς καταλήψεις,οπότε,μιά μέρα, μπορεί να γίνεις και πρωθυπουργός…

 22. Mindkaiser said

  Προσωπικά, βρίσκω τον Κο Τζίμερο πολύ συνεπή με το επάγγελμα του μαρκετίστα. Τσιτάτα, εμφάνιση στον Λέτερμαν των φτωχών (Κωστόπουλος), λίγο Χατζιδάκι πριν τη συνέντευξη στο Protagon.gr και ένα κάρο ασυνάρτητες προτάσεις πολιτικής που φανερώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την τρικυμία εν κρανίω του ανδρός. Τουλάχιστον ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης είχε την αξιοπρέπεια να στοιβάζει μέσα του τις κουβέντες, κι ας έπληττεν ουκ ολίγον…

 23. Νέο Kid Στο Block said

  20. Ωχ! Σωστή η σωματομετρική παρατήρηση Ω! Π2ε!
  Όπως είχε πει και κάποιο βαζελοφιλαράκι κάποτε «Αυτοί οι αλήτες της Ευρωλίγκας κάνουνε μεγάλα τα κύπελλα, για να φαίνεται κοντός ο Προεδράρας! (ο Θανασάκης!» 🙂

  Μπερνούλι παραπούλι(σύ είπας!) το σκέφτηκα και γώ γαμώτο αυτό με τη ..ΡΙΖΑ και τα turfs στου Ίνκυ, αλλά για κορόιδο μ’ έχεις να βάζω διαόλια;
  Πάντως, μπορεί νάχεις κάποιο δίκιο ότι το παραχέσαμε ελαφρώς ,αλλά όπως λέει κι ο Σαραντάκος δεν μας αφήνουν ν’αγιάσουμε βρε παιδί μου! Προψές μια γουαναμπού μεγαλομηντιού νεαρά στο Κόντρα τσάνελε, έλεγε ότι ο Σύριζας είπε κάτι περίεργα κι ακαταλαβίστικα (γι’αυτην) στο Κυπριακό για «δικοινοτικές, διζωνικές συνομοσπονδίες …κλπ» . Μάλλον δεν έχει πάρει ποτέ τ’αυτί της ότι είναι η επίσημη (άσχετα κατά πόσον και σε ποιο βαθμό συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μ’αυτή) θέση της Κυπριακής πολιτείας επί χρόνια. Δε βαριέ; Blame it on..κι αυτό και ξεμπερδεύουμε! 😉

 24. Β. said

  Ο όρος «θρασύδειλα λεβεντόπαιδα» ταιριάζει και στον συντάκτη του pressing, κατ’ εμε.

  Θα μπορούσε, κατά την γνώμη μου, να γραψει άνετα «διαβασαμε εκει (λινκ) αυτό (λίνκ), το βρήκαμε ενδιαφερον (ή φρίξαμε) και το αναδημοσιεύουμε» χωρίς να δημιουργηθει καμία παρεξήγηση.

  Ακύρωσε άμα τη εμφανίσει την εγκυρότητα του περιοδικού.

  Στον ιστό καθημερινά δημοσιεύονται και αναδημοσιεύονται άπειρα, χωρίς άδεια (ας πούμε εδώ http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces?q=σαραντάκος ).

  Έχουμε εξάπλωση της πληροφορίας, αφορμή για προβληματισμό και είναι ξεκάθαρο ποιος έγραψε τι και γιατί.

  Δεν είμαι ειδική σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα στο ίντερνετ, ξέρω κι έχω δει διαφορα συμβολάκια σε διαφορα μπλογκς που λενε για πνευματική ιδιοκτησία και δικαιώματα. Εχω δει και άπειρα φαιδρα παραδείγματα λογοκλοπής και κατευθείαν «βάζω άκυρο» στο μπλογκ. Κι ειναι καλό να εκτιθενται έτσι (κάτι σαν την …σουλτανα που θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει)

  Για μένα όποιος επιλέγει να γράφει σε μη κλειδωμένο μπλογκ, ανοικτά και δημόσια είναι αυτονόητο ότι επιλέγει να εκτίθεται και επιτρέπει να αναδημοσιεύονται τα γραπτά του ΑΡΚΕΙ να αναφέρεται η πηγή και να μην καρπώνεται άλλος τον κόπο του (το λεγόμενο «αναφορά στην πηγή» που μαθαίναμε στο πανεπιστημιο όταν γράφαμε τις εργασίες μας).

 25. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  21: Ειρωνεύομαι όποιον λέει ότι διαβάζει αττικούς συγγραφείς σαν εφημερίδα, εξόν κι αν εννοεί πως δεν μπορεί να διαβάσει εφημερίδα. Παλιά μαθαίναμε ίσως περισσότερα αρχαία σε σχέση με σήμερα, αλλά πολύ λιγότερα πράγματα συνολικά (να ένα θέμα που αξίζει χωριστό άρθρο)

 26. sarant said

  24: Συμφωνούμε απόλυτα!

 27. nickel said

  Καλημέρα. Όταν η PRESSing αλλάζει το «Σαραντάκος» και το κάνει «Σαράντος Καργάκος», αυτό λέγεται dePRESSing. Το αντίστροφο, comPRESSing.

 28. Hellegennes Alexandrine said

  Για την κοτσάνα του Τζήμερου έχω γράψει κι εγώ εδώ:

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?p=4496760#p4496760

  Είναι φανερό νομίζω ότι ένας άνθρωπος που πετάει τέτοιο μαργαριτάρι δεν μπορεί να ξέρει αρχαία ελληνικά και κατ’ επέκταση δεν έχει ούτε από πρώτο χέρι εμπειρία για να στηρίξει την θέση του ότι τα αρχαία στο δημοτικό θα οδηγούσαν σε κάτι καλό. Αντίθετο με βρίσκει και η μετατόπιση της ύλης σε προηγούμενες τάξεις -μα είναι δυνατόν να κάνουν γραμματική στην πρώτη δημοτικού;

 29. Νέο Kid Στο Block said

  28. Αυτό με τη γραμματική στην πρώτη δημοτικού είναι έγκυρο;
  Εγώ πάντως φέτος που πήγα στην πρώτη στην Κύπρο δεν είδα «γραμματική» εκτός αν εννοείς ως γραμματική το βάλτε στη σωστή σειρά τις λέξεις » πουλί Ένα φωλιά του χτίζει τη»

  ΥΓ. Καλό θα ήταν οι ασχημάντρες να μη χρησιμοποιούν τη φωτοζενί νεαρού δημοφιλούς πολιτικού για να κρύψουν την ασχήμια τους! :mrgreen:

 30. Hellegennes Alexandrine said

  #29:
  Ναι, είναι έγκυρο. Έχω ξάδερφο που πάει πρώτη και επειδή η μάνα του είναι Σλοβάκα και τα ελληνικά της είναι τελείως εμπειρικά τούς βοηθάω στην γραμματική. Όταν λέω γραμματική, έχουν ασκήσεις τύπου «κλίνετε τα παρακάτω ρήματα σε αόριστο και παρατατικό», «κλίνετε τα παρακάτω επίθετα σε όλα τα γένη, πτώσεις και αριθμούς», κτλ.

  Και δεν είναι μόνο στην γλώσσα. Κάνουν ΚΑΙ προπαίδεια. Όταν το είδα, τραβούσα τα πανέμορφα μαλλιά μου.

  Υ.Γ.: Ακόμη σχολείο πας;

 31. Nicolas said

  Άλλοι πήγαν στα Δικαστήρια για μικρότερα. Στην Αμερική οι δικηγόροι σου θα είχαν ζητήσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια! (λεφτά υπάρχουν και θα τα φάνε όλα οι συριζαίοι*, ναι)

  * για να πειράξουμε λίγο την φιλενάδα μας που δεν απαντάει στα μηνύματα 😉

 32. akindynos said

  Μια σατανική ερμηνεία της τζημέρειας επί πτυχίω κωλοτούμπας: Steve made me do it

 33. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

 34. Σοβαρα μπέρδεψε τὸν Καραγᾶκο μὲ τὸν Σαραντᾶκο; Δὲν μοῦ κάνει ἐντύπωσι, οἱ ὄψιμοι χρυσαυγολόγοι ἔχουν ἀποδειχθῆ τσαπατσούληδες σὲ βαθμό μεγαλύτερο τοῦ συνήθους.

  Ἀρχαῖα στὸ δημοτικὸ τὸ θεωρῶ ὑπερβολικό. Λίγη ἐλαφρὰ καθαρεούσα θὰ ἀρκοῦσε. Πιστεύω πὼς ὁ Τζήμερος ἁπλῶς καταλάβε πὼς ἡ κοινωνικοικονομικὴ τάξι ποὺ ἐκφράζει στὴν Ἑλλάδα δὲν μπορεῖ νὰ τοῦ ἐξασφαλίσῃ τὸ 3% καὶ ψαρεύει ψήφους νεοκαθαρευουσιάνων καὶ λοιπῶν δημοκρατικῶν δυνάμεων, σιγὰ ποῦ τσιμπήσαμε!

 35. ΣοφίαΟικ said

  Αφού όλο υπόσχεσαι, όπως λες, Νίκο, θα σου βγει το όνομα Θαραντάκος.

 36. bernardina said

  Νικολά, λεφτά υπάρχουν λέμεεε 😆

 37. Hellegennes Alexandrine said

  Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ακριβώς είχε πει και ο Παπανδρέου. Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να σταματήσουμε να τα δίνουμε εδώ, εκεί, παραεκεί, κτλ.

 38. Στην ΕΣΗΕΑ από τα 17 της, πώς δεν θα ξέρει αυτή η Γκίκα από μεγαλοπρεπή ελληνικά!

  Τουλάχιστον μάρκαρε σαν σπαμ τα backlink του κλεφταράκου.

 39. Μαρία said

  29 Κιντ, μπορείς να διαπιστώσεις και μόνος σου πόσο …έγκυρο είναι.
  Σε κάθε ενότητα υπάρχει και το αντίστοιχο βιβλίο εργασιών. Πουθενά δεν χρησιμοποιείται γραμματική μεταγλώσσα, για να μην πω οτι απαγορεύεται ρητά.
  http://digitalschool.minedu.gov.gr/courses/DSDIM-A110/

 40. Μαρία said

  38 Εργάζεται απ’ τα 17 της, δεν λέει οτι ήταν και μέλος της ΕΣΗΕΑ απο τότε.

 41. Το ξέρω, Μαρία. Θα μπορούσε να αποφύγει αυτή τη σύνταξη με το και· έτσι δεν φαίνεται η εμβέλεια του χρονικού προσδιορισμού. Άλλο αν την συμπεραίνεις εσύ λογικά. Αν δεν προηγούνταν το έτος γέννησης, θα ήσουν σίγουρη;

 42. sarant said

  40: Δεν είναι καν σαφές ότι εργάζεται από τα 17 της όταν λέει «από τα 17 ζει και εργάζεται στην Αθήνα».

  30-39: Τελικά τι συμβαίνει; Κάνουν γραμματική αλλά δεν το γράφουν στο βιβλίο; Ή μήπως ο Ελλ. εννοεί πρώτη γυμνασίου;

  31-36: Λεφτά υπάρχουν, δικηγόροι δεν υπάρχουν…

 43. Μαρία said

  41, 42 Δίκιο έχετε για τη σύνταξη, απο το 87 απλώς ζει… Απο πότε εργάζεται και απο πότε είναι μέλος της εσηεα δεν φαίνεται. Στην Εσπρέσο θα το ‘παθε.

  42 Ποιος ξέρει; Βιβλίο γραμματικής παίρνουν τα παιδάκια στην Ε’ δημοτικού, γραμμένη μάλιστα απ’ τη Φιλιππάκη-Warburton.

 44. Νέο Kid Στο Block said

  39. Μαρία, ευχαριστώ για το ωραίο και χρήσιμο λινκ!

 45. aerosol said

  Υπάρχει παράδοση στην προεκλογική Ελλάδα να στήνονται διάφορα παραπολιτικά έντυπα με αιχμηρό, λαϊκίστικο λόγο. Είναι βυθισμένα στην προχειρότητα, εξυπηρετούν προπαγανδιστικούς σκοπούς (με αμφίβολη αποτελεσματικότητα) και έχουν μέση διάρκεια ζωής τριών εβδομάδων. Δεν ξέρω αν το PRESSing ανήκει σ’ αυτά, αλλά μου μοιάζει.

 46. Παιδιά, ο Ν. Σαραντάκος με τον Σαράντο Κ. μπερδεύονται πολύ εύκολα. Έχω πιάσει ακόμα και τον εαυτό μου σε στιγμές χαλαρές, να βλέπω στο ράφι βιβλίο του Καργάκου και να μου έρχεται στο μυαλό χαλαρά ο Σαραντάκος, παρόλο που ξέρω τη διάφορά, τουλάχιστον από τον καιρό του Για μια πορεία* και της Αλαλίας.

  *(Ουπς, μόλις θυμήθηκα ότι οφείλω κάποιες ενστάσεις [συντεχνιακές πάντως] σχετικά με την ιστορία με τα video games).

 47. spiral architect said

  Μην πυροβολείτε τον πιανίστα!
  Κάτω τα χέρια από τον Μίστερ Τζη.
  (γκαρσόν πιάσε ένα Ντιμπλ)

 48. Πάντως κανένας μέχρι τώρα δε είπε τίποτα και για τον απλό Σαράντη, ούτε -ος ούτε -άκος, που και ο Νίκος ξέρει καλά.

  Γιάννης

 49. Θρασύμαχος said

  http://www.neolaiasyn.gr/text.php?id=922 «οι σύγχρονοι μελανοχιτώνες επιτίθενται»: κάποιος ας μετακινήσει τον τόνο!

 50. gpoint said

  Μπορώ να το αντιγράψω καγώ αλλά με τίτλο » Θρασύπαιδα Λεβεντόδειλα» ; ( το όνομά σου θα το γράψω σωστά! )

 51. Αρκεσινεύς said

  αποδρομή :η παρέκκλιση από την ευθεία οδό
  απόδρομο και απόδρομα (επίρρ.): μακριά από το δρόμο

  αποδρομή: (αρχ.) το αποτρέχειν (αποτρέχω: απέρχομαι τρέχων από τινος μέρους) παρέκκλισις, αποπλάνησις εκ της ευθείας οδού Κύριλλ. Αλ.. τ.2 σ. 493.

  Στο αγγλικό L-S ἀποδρομή , ἡ, A harbour of refuge, σκάφαις dub. in Peripl.M.Rubr. 3.

  Ο κ. Τζήμερος μάλλον εννοούσε τους αττικιστές, αν και δεν ξέρω πώς τους διάβαζε τόσο εύκολα σαν την εφημερίδα του!

  Θα τα ξαναπούμε μετά το τέλος…

 52. Αρκεσινεύς said

  1. O Παναθηναϊκός έκανε την αποδρομή του!
  2. Οπωσδήποτε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θρίαμβο του Θρύλου (ας μην προκαλέσει τούτο nauseolan σε κάποιους).
  3. Ελπίζω , Νίκο, να μην τριτώσει το κακό ,οπότε η στενοχώρια θα είναι ουρανομήκης!

  Εγώ πάντως βενζίνη δε βάζω από το «κοχύλι».

 53. christos said

  Την «αποδρομή» την έβαλε ο Μπαμπινιώτης στην τέταρτη έκδοση του μεγάλου του λεξικού.

 54. Immortalité said

  Καλά τι κλεπαντζάρικο περιοδικό! Και τι προχειροδουλειά! Δημοσιεύουν κάτι χωρίς να το τσεκάρουν;

  Νίκο την αποδρομή την ήξερα και μου φαινόταν και συνηθισμένη, αλλά τώρα που το λες μόνο σε ιατρικό συγκείμενο την έχω χρησιμοποιήσει. Πάντως στη φράση που δίνεις δεν με ξενίζει, θα έλεγα ότι κατάλαβα αυτό ακριβώς που εννοούσε. Δεν την ήξερα όμως σαν παρέκκλιση ή καταφύγιο.

  Οι παραπονιάρηδες του νήματος είναι άδικοι και το ξέρουν κι από πάνω 😉

 55. christos said

  Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην «αποδρομή» βλέπω οτι ενώ στο παλιό LS έχει τη σημασία «παρέκκλιση», στο Δημητράκο αλλά και στην ένατη έκδοση του LS έχουμε και την ερμηνεία «καταφύγιο» (για βάρκες) που δεν βλέπω στην όγδοη έκδ.του LS απο τις εκδ.Πελεκάνος. Άρα μάλλον το λεξικό του Δημητράκου δεν στηρίχθηκε μόνο στο παλιό LS αλλά και σε άλλες πηγές αφού δεν είχε εκδοθεί ακόμα η ένατη έκδοση του LS. Ωστόσο βλέπω οτι η ένατη έκδοση του LS και ο Δημητράκος για την ερμηνεία «καταφύγιο» δίνουν ακριβώς το ίδιο παράδειγμα! Τι συμβαίνει εδω τελικά;

  Σκέφτηκα οτι οι σημασία που θα έδινε ο Κριαράς στο μεσαιωνικό λεξικό του θα είχε μεγαλύτερη αξία για τη νεοελληνική, αλλά κοιτώντας εκεί βρήκα ένα άσχετο «αποδρομού» που σημαίνει: με τρέξιμο (άσχετο;).

  Τέλος στην τέταρτη έκδοση του Μπαμπινιώτη, εκτός απο την ερμηνεία της σταδιακής υποχώρισης μιας αρρώστιας έχουμε και τα: εκδίωξη, απόρριψη και αποβολή!

  Το δικό μου συμπέρασμα απο τα παραπάνω είναι οτι τα λεξικά κάπου στην πορεία άρχισαν να ερμηνεύουν ψιλοσωστά και ολοκληρωμένα τη λέξη αυτή της αρχαίας ελληνικής, το μεσαιωνικό μας λεξικό (Κριαράς) δεν βοηθά, ενώ τα νεότερα λεξικά δείχνουν πως η λέξη σχεδόν άλλαξε νόημα στις μέρες μας.

  Επίσης τίθεται το ερώτημα: Αφού δεν υπάρχει στο λεξικό της μεσαιωνικής η λέξη αυτή, πέρασε στη νεοελληνική απευθέιας και μάλιστα με διαφοροποιημένη ερμηνεία;

 56. Αλλά για να μην κατηγορούμε συνέχεια την άλλοτε σεβάσμια Καθημερινή, πάρτε κι ένα ωραίο από το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=460509):
  «Καμία εκκλησία για τους αγριεμένους» είναι ο τίτλος που έβαλε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης ή ο τιτλατζής υπηρεσίας, προκαλώντας άθελά τους την εύλογη απορία: γιατί στο καλό οι αγριεμένοι δεν δικαιούνται εκκλησίες; Η απορία σας θα λυθεί, αν ρίξετε μια ματιά στον τίτλο του αντίστοιχου ραπ τραγουδιού: «No church in the wild»…

 57. ppan said

  🙂 Γενικά βέβαια αυτό το «κανένας/καμία….για…» μου φαίνεται πάντα κακομεταφρασμένο κι αφύσικο

  Μα πού είχες εξαφανιστεί;

 58. Nicolas said

  @42 Δεν πειράζει αν δεν υπάρχουν δικηγόροι, έχουμε δικηγορίνες!

 59. Αρκεσινεύς said

  52. nauseolam

  Christos, δεν είναι εύκολο να αγοράζουμε συνέχεια τις καινούριες εκδόσεις των λεξικών. Τυχεροί αυτοί που άργησαν.

 60. Hellegennes Alexandrine said

  #42:
  Είναι δυνατόν, ρε Νίκο, να εννοώ πρώτη γυμνασίου;

  #39:
  Αντί να ψάχνεις πώς να με διαψεύσεις, όταν μάλιστα σού λέω ότι το ξέρω από πρώτο χέρι, δεν μπορείς μια φορά να εκφράσεις ευγενικά την απορία σου; Αυτά τα βιβλία γράφτηκαν στην δεκαετία του 2000* και οι αλλαγές αυτές είναι πολύ πιο πρόσφατες. Οι ασκήσεις αυτές είναι σε φυλλάδια. Τι θέλεις δηλαδή; Να σου τα σκανάρω; Γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα. Κι αν νομίζεις ότι μπορεί η συγκεκριμένη δασκάλα να έχει δική της αντίληψη για την ύλη και επιβάλλει νέες μεθόδους, διάβασε το βιβλίο δασκάλου, στην σελίδα 20:

  http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/units/?course=DSDIM-A110&id=2069

  Αύριο θα σου φέρω και σκαναρισμένα φυλλάδια.

  * το συγκεκριμένο δεν ξέρω πότε ακριβώς γράφτηκε.

 61. alekosdimitra said

  Ολοκαινουριο:

  http://www.cosmo.gr/Entertainment/texnes/oi-40-pio-sygklonistikes-fwtografies-twn-teleytaiwn-100-xronwn.1798638.html

  Το Νο 30

 62. christos said

  59. … κατάφερα να πουλήσω την τρίτη έκδοση που είχα και μετά αγόρασα την τέταρτη. Σαν τον Πανούση κι εγώ* αυτός τα τρώει στο Νταλάρα και εγώ στο Μπαμπινιώτη 🙂 πάντως-αν εξαιρέσεις την ορθογραφία και μερικές εμμονές- η τελευταία έκδοση δεν είναι κακή.

 63. Chris said

  Για την κ Κουναλάκη της οποίας το όνομα αναφέρεται στο άρθρο υπάρχει και αυτό
  http://niemandsrose-niemandsrose.blogspot.gr/2008/02/blog-post_7846.html
  #24 Άρα και οι της Καθημερινής ανήκουν στην κατηγορία θρασύδειλα λεβεντόπεδα;

 64. sarant said

  62 και πριν: Χρήστο, σε ζηλεύω, ακόμα κι εγώ δεν έχω βρει χρήματα και δικαιολογία για να αγοράσω και την τέταρτη έκδοση. Καλά που βρήκες την αποδρομή, είναι προσθήκη της δ’ έκδοσης τώρα που, όπως δείχνουν και τα σώματα κειμένων, η λέξη επανέρχεται σε χρήση.

  Για τον Δημητράκο και τα Λ-Σ, προφανώς ο Δ. πήρε υλικό από το ελληνικό Λίντελ Σκοτ, που έχει επιπλέον πηγές.

 65. sarant said

  48: Καλά έκανες και τον σκέφτηκες! 🙂

  49: Για να ανέβει ο τόνος θέλει δουλειά πολλή…

  54: Δεν το είχα ξανακούσει το κλεπαντζάρικο

  63: Ναι, είχε γράψει ένα άρθρο κατά της μπλογκόσφαιρας (παλιά, πριν ανοίξω το εδώ μαγαζί)

 66. Chris said

  #65 Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στην αντιγραφή για την οποίο κατηγορούνται οι της Καθημερινής στο λινκ του 63 και όχι για το τι γράφει το ίδιο το άρθρο.
  Άρα το ερώτημα παραμένει. Ανήκουν και οι της Καθημερινής στην κατηγορία θρασύδειλα λεβεντόπεδα; Σύμφωνα με το 24 ναι.
  Αυτά βέβαια συμβαίνουν και σε προηγμένες χώρες
  http://tinyurl.com/7l23bs6
  http://tinyurl.com/7xdk9aj

 67. sarant said

  66: Κατά την έννοια του σχολίου 24, πιθανώς -αν και δεν έχω διαβάσει προσεχτικά τα σχετικά για να δω αν τεκμηριώνεται αντιγραφή. Έχουμε γράψει πολλά για παρόμοια κρούσματα.

 68. Εμ βέβαια, τι Σαραντάκος τι Καργάκος. Άκος ο ένας άκος κι ο άλλος.(πώς λέμε τι Λοζάνη τι Κοζάνη; Έτσι ακριβώς!) Πάλι καλά που δε σε μπέρδεψε με τον άλλο -λιάκο, τον Ηλία του Μιχάλη, να ‘χουμε νταβαντούρια.

  Τις προάλλες ψάρεψα μεζεδάκι και το φύλαξα για σήμερα. Αρχικά το άρθρο είχε δημοσιευτεί στο Βήμα και μιλούσε για… Θυριωδίες Τούρκων κατά την εισβολή. Το Βήμα, φυσικά το διόρθωσε, άλλοι όμως το κοπιπάστωσαν ανενδοίαστα, όπως ήταν επιπλωμένο, και μας το σέρβιραν. Κοπιάστε κι εσείς να πάρετε: http://ellanodikhs.blogspot.gr/2012/05/blog-post_9462.html

  (παρένθεση: εκείνη η παρένθεση με το για όλα φταίει ο Σύριζα έχει σερβιριστεί ad nauseam και έχει χάσει πια τη νοστιμάδα του. Να το νηστεύαμε γιαβάς γιαβάς;)

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΑΝΟΔΙΚΗΣ
  Τι να είδε που δεν είδαμε. Τι να σκέφτηκε που δεν σκεφθήκαμε.Τα μεζεδάκια και η «αποκλειστικότητα» μάλλον είναι το φάρμακο της «ριζικής φαντασίας»……στους μη πιστούς η κατάρα της «Αντιγραφής»

 69. Φρύνις said

  47: Ο «Μ.Χ.» ως λεοντή ευαισθησίας, ή μάστ προφάιλ στο φ.μπ. της σοβαροφάνειας.

 70. Immortalité said

  @65-3 Κλεπαντζιά είναι να τα φυλάς και να κάνεις ματάκι να δεις που κρυφτήκανε. Αυτός που κάνει κλεπαντζιές είναι κλεπαντζιάρης και άμα το κάνει συστηματικά δεν τον παίζουμε. Ομολογώ πολύ αθώος χαρακτηρισμός για τη λογοκλοπή.

 71. Νέο Kid Στο Block said

  70. Ααα, οπότε έτσι εξηγείται που ο Έλλη νομίζει οτι στην πρώτη δημοτικού διαβάζουν Παπαδιαμάντη ψάχνοντας για τις μεταφορές και λοιπά καλλωπιστικά στοιχεία και λύνουν διοφαντικές εξισώσεις (απλές ,εντάξει).
  Κάνει κλεπαντζιά στα βιβλία των δασκάλων, αντί να διαβάζει αυτά των μαθητών! 🙂

 72. Immortalité said

  @71 Αν δεν το κάνει συνειδητά δεν είναι κλεπαντζιάρης 😀

 73. sarant said

  70: Μάλιστα, τώρα ξεδιαλύνει ο κλεπαντζιάρης -λέξη που (ακόμα) δεν γκουγκλίζεται, ίσως επειδή δεν παίζατε κρυφτό γραπτώς!

 74. Μαρία said

  71 Μπα, αυτός δεν κάνει χιλεντζέδες, όπως λέμε με το Στάζυ, αλλά, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει. Πήγε στη σ. 20 χωρίς να διαβάσει τη 17 τέλος-18 αρχή. Άλλο χρήση κι άλλο κλίση και γραμματικοί κανόνες. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

 75. bernardina said

  >Τι να είδε που δεν είδαμε. Τι να σκέφτηκε που δεν σκεφθήκαμε.Τα μεζεδάκια και η “αποκλειστικότητα” μάλλον είναι το φάρμακο της “ριζικής φαντασίας”……στους μη πιστούς η κατάρα της “Αντιγραφής”

  Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η σιβυλλική παρατήρηση; Ότι έγραφε θη ριωδίες και έγραψα επίτηδες ότι ήταν με ύψιλον;
  Αμ έλα που το έχω κοπιπαστωμένο στο αρχείο μου ΚΑΙ από το βήμα ΚΑΙ από το συγκεκριμένο μπλογκ! Κι αν κάνει κανείς τον κόπο να γκουγκλίσει τη λέξη με ύψιλον θα δει κι άλλους απρόσεκτους κοπιπαστωτές όπως βλέπουμε πολύ εύκολα.

  Ίσως θα ήταν προτιμότερη μια ευγενική, χιουμοριστική ακόμα, συγνώμη από μια εξυπνακίστικη πουστίτσα που θα έσωζε την παρτίδα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, ε;

 76. ppan said

  Μα ναι, είναι εντελώς τέρατα αυτά για κλίση ρημάτων Α δημοτικού. Ακριβώς το αντίθετο πνεύμα επικρατεί, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι ξεπερασμένο.
  Αν τώρα καμιά δασκάλα/κανάς δάσκαλος έχουν δικό τους σύστημα και μοιράζουν φωτοτυπίες, άλλη δουλειά.

 77. ppan said

  το 76 στο 74 κλπ.

 78. Hellegennes Alexandrine said

  #74:
  Ποιο κομμάτι του «τα δίνουν σε φυλλάδια» και «τους βοηθάω» δεν είναι κατανοητό; Το βιβλίο το κοίταξα αφού έβαλες link για να αποδείξεις ότι νομίζεις πως ξέρεις τι λες. Είναι φανερό ότι εσύ είσαι αυτή που δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει, γιατί στην σελίδα 18, το σημείο που επικαλείσαι, λέει:

  «Σκοπός της ενασχόλησης με το εκάστοτε γραμματικό φαινόμενο είναι η εξοικείωση με αυτό και η επισήμανσή του μέσα από χρήση, χωρίς την επίκληση γραμματικού κανόνα ή μεταγλώσσας».

  Το κομμάτι αυτό αναφέρεται στην ανάλυση του κειμένου, στην τάξη. Στην σελίδα 20, όμως, αναφέρεται σε ασκήσεις μαθητών και γράφει:

  «Προσέγγιση Γλωσσικών Φαινομένων
  ———————————————–
  Μεταγράφουν κείμενα από τον Ενεστώτα στον Αόριστο και αντίστροφα, καθώς και από τον Ενεστώτα στον Παρατατικό
  Μεταφέρουν λέξεις και προτάσεις από τον ενικό αριθμό στον πληθυντικό και αντίστροφα, μέσα στο πλαίσιο ενός κειμένου με πλήρες νόημα»

  Κι αυτό όπως -πρέπει να- καταλαβαίνεις δεν είναι όλη η υπόθεση, γιατί καινούριες οδηγίες έρχονται συνέχεια, αλλά τα βιβλία δεν αλλάζουν κάθε μέρα. Γι’ αυτό και τα φυλλάδια.

 79. Hellegennes Alexandrine said

  #76:
  Είσαι δασκάλα πρώτης δημοτικού;

 80. gbaloglou said

  64

  Ο Δημητράκος μάλλον συμβουλεύτηκε και το Πατριστικό Λεξικό του Lampe, όπου εμφανίζεται η κύρια — ίσως και μοναδική τελικά* — χρήση («απόδραση», flight), αλλά και ο κύριος χρήστης (Κύριλλος Αλεξανδρείας).

  *»κοινωνία σε αποδρομή» = «κοινωνία που φεύγει» (ενδεχομένως society in denial)

 81. ppan said

  Α, κρίμα που δεν με ρώτησες αν πάω α΄δημοτικού όπως ρώτησες τον κιντ 😦
  Εσύ είσαι δασκάλα πρώτης δημοτικού; Ελπίζω όχι γιατί αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στο «κλίνετε τα παρακάτω ρήματα σε αόριστο και παρατατικό”, “κλίνετε τα παρακάτω επίθετα σε όλα τα γένη, πτώσεις και αριθμούς» για το οποίο μας βεβαίωνες πιο πάνω και την μεταφορά μιας πρότασης από τον ενικό στον πληθυντικό ή από τον ενεστώτα στον αόριστο μέσα στο πλαίσιο ενός κειμένου με πλήρες νόημα , αλίμονο στους μαθητές. To πρώτο περιέχει χρήση γραμματικών όρων (κλίση, πτώση, γένος, κλπ) που όπως όλοι γνωρίζουμε τα πρωτάκια τα έχουν ψωμοτύρι, και κυρίως φορμαλιστική προσέγγιση, ενώ το δευτερο όχι.

 82. Hellegennes Alexandrine said

  #81:
  Ναι, έχεις δίκιο. Η μετατροπή μιας πρότασης σε παρατατικό, από ενεστώτα, δεν συνιστά παράδειγμα χρήσης γραμματικών όρων. Ξαναλέω, βέβαια, ότι αυτά είναι πράγματα που λέει το βιβλίο που εκδόθηκε κάπου μέσα στην προηγούμενη δεκαετία ενώ οι οδηγίες αυτές είναι πρόσφατες. Ενδεικτικά, ο άλλος γιος της εν λόγω θείας μου, δεν έκανε τέτοια πράγματα και είχε την ίδια δασκάλα (τώρα πάει πέμπτη). Έλεγξα εγώ ο ίδιος τα τετράδιά του γιατί δεν πίστευα ότι έχει αλλάξει τόσο πολύ το πρόγραμμα.

  Τουλάχιστον, περάσαμε από το «απαγορεύεται ρητά» στο «δεν είναι το ίδιο πράγμα». Φαντάζομαι, όταν ανεβάσω τα σκαναρισμένα φυλλάδια, θα περάσουμε στο «φταίει η συγκεκριμένη δασκάλα» ή «τα έγραψες εσύ, τώρα μόλις». Η άρνηση της πραγματικότητας είναι μεγάλη μπιτς.

 83. sarant said

  78: Ελληγεννή, θέση δεν παίρνω στη διένεξη, αλλά δεν πρόσεξες ότι την αναφορά σε αόριστο και ενεστώτα την κάνει το βιβλίο του δασκάλου. Μέσα στην τάξη, ο δάσκαλος θα λέει στα παιδιά να κάνουν τη μετατροπή, χωρίς να χρησιμοποιεί γραμματικούς όρους. Π.χ. τι κάναμε χτες;

 84. sarant said

  Γράφαμε μαζί.

 85. ppan said

  ΄Την έχεις λίγο την δυσκολία τελικά, ε; Απαγορεύεται ρητα ή χρήση των όρων, και πολύ περισσότερο εκτός πλαισίου επικοινωνίας όπως ισχυρίζεσαι. Για να τα κάνω δίλεπτα μήπως και καταλάβεις. Αν πάρεις ένα παιδάκι και του πεις: «Τρώω σταφύλι. ΚΙ εσύ τρως σταφύλι. Ο μαμπάς σου τι κάνει (=τρώει σταφύλι); Δηλαδή τι κάνουμε όλοι (=τρώμε σταφύλι);» ΔΕΝ χρησιμοποιείς γραμματικούς όρους και το παιδάκι λίγο ως πολύ απαντάει σωστά. Αν πάλι του πεις: κλίνε το ρήμα τρωω στον Ενεστώτα, και χρησιμοποιείς γραμματικούς όρους και απάντηση δεν θα πάρεις.

  Ελπίζω να βοηθησα 🙂

  Μιλάμε πάντα για τα επίσημα προγράμματα. Αν μια δασκάλα κάνει του κεφαλιού της και εσύ περιπτωσιολογείς, άλλο καπέλο.

 86. Hellegennes Alexandrine said

  Νίκο, δεν ξέρω αν είναι τόσο συγκεκριμένες οι οδηγίες, αλλά στα φυλλάδια που λέω, απ’ όσο θυμάμαι, αναφέρονται οι χρόνοι με το όνομά τους. Το ίδιο και με την κλίση επιθέτων. Υπάρχουν π.χ. 4-5 επίθετα στο κείμενο και η άσκηση ζητάει να γραφτούν στα τρία γένη ή κάποιο όνομα σε όλες τις πτώσεις. Λίγο υπομονή μέχρι αύριο το βράδυ, που θα τα έχω στα χέρια μου.

 87. ppan said

  ΚΙ εγώ μαζί έγραφα 🙂

 88. ppan said

  Τελικά ήταν η συγκεκριμένη δασκάλα και όπως θυμάσαι ή έχουμε να κάνουμε με επίσημο πρόγραμμα; Γιατί είναι κάπως διαφορετικό, ε;

 89. Hellegennes Alexandrine said

  Hell: Φαντάζομαι, όταν ανεβάσω τα σκαναρισμένα φυλλάδια, θα περάσουμε στο “φταίει η συγκεκριμένη δασκάλα”.

  #85:
  Ppan: Μιλάμε πάντα για τα επίσημα προγράμματα. Αν μια δασκάλα κάνει του κεφαλιού της και εσύ περιπτωσιολογείς, άλλο καπέλο.

  Προεόρτια;

 90. gbaloglou said

  80 — «Ο Δημητράκος μάλλον συμβουλεύτηκε και το Πατριστικό Λεξικό του Lampe»

  Όχι, καθότι ο Δημητράκος πέθανε μόνο 5 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Lampe (1961).

 91. ppan said

  Μα είσαι αστείος. Εσύ δεν μας παρέθεσες τα επίσημα βιβλία (του δασκάλου) ως επιχείρημα; ΄Γι αυτά δεν μιλάμε; Για τα αναλυτικά προγράμματα, την μέθοδο που ακολουθείται κλπ; Είναι δυνατόν να εξετάζουμε τι κάνει κάθε δάσκαλος κόντρα στο επίσημο πρόγραμμα; Όσο για τα προέρτια: ελπίζω να μην ισχυρίζεσαι ότι ξέρω την δασκάλα και πάω να την καλύψω 😉 ; Σου έχω εμπιστοσύνη ότι κάπου βασίζεσαι για να γράφεις όσα γράφεις, και που προφανώς δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα: κάπου κάτι θυμάσαι ότι διάβασες, ή σου φάνηκε ή σε κάποια περίπτωση έπεσες κλπ. Σου μίλησε ο μπαμπάς μικρών μαθητών, σου μιλανε εκπαιδευτικοί, σου εξηγούν τι γράφουν τα βιβλία που ο ίδιος λίνκαρες. Προφανώς, σημασία δεν έχει η πραγματικότητα.

 92. Hellegennes Alexandrine said

  Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβω ότι α) η απόδοση που κάνετε σ’ αυτό που γράφει το βιβλίο είναι κουλή και β) τα προγράμματα αλλάζουν συχνότερα από τα βιβλία; Αν πάρουμε το βιβλίο κατά γράμμα, μια πιθανή άσκηση είναι αυτή:

  Μετατρέψτε την παρακάτω πρόταση από ενεστώτα (σήμερα) σε παρατατικό (χθες, πολλές φορές*):
  Τρώω το φαγητό μου

  Όπως κι αν το πάρεις, η μετατροπή συνιστά χρονική αντικατάσταση είτε αναφερθεί ο επίμαχος όρος είτε όχι· αυτό λίγη σημασία έχει. Ένα παιδί που μόλις αρχίζει να μαθαίνει ανάγνωση, δεν μπορεί να κάνει αυθαίρετα τέτοιες συσχετίσεις παρά μόνο εμπειρικά είτε υπάρχει context είτε όχι. Το ίδιο γραμματική επίκληση είναι και να ζητήσεις από το 6χρονο να ορίσει πότε είναι «της» και πότε «τις», δίπλα σε ουσιαστικά. Πρέπει να του διδάξεις ότι όταν είναι ένα γράφει «της» και όταν είναι πολλά γράφει «τις». Το αν θα χρησιμοποιήσεις τις λέξεις «ενικός» και «πληθυντικός» είναι λεπτομέρεια. Τον κανόνα πρέπει να του τον μάθεις.

  * παρενθέσεις τις οποίες ούτε καν υπαινίσσεται το βιβλίο δασκάλου.

 93. gmix said

  Μετά από αυτή τη γκάφα το PRESSing θα εκδώσει και δεύτερο τεύχος; .Όταν ήμουν πιτσιρικάς ένα πρωί πήγα σε Φαρμακείο και αντί για καλημέρα είπα καλησπέρα . Οι άλλοι πελάτες με κοίταξαν παράξενα ( ή έτσι μου φάνηκε), δεν ανταπέδωσαν το χαιρετισμό ο δε φαρμακοποιός με επανέφερε στη χρονική πραγματικότητα . ¨»Μικρέ ακόμη είναι πρωί» . Πέρασαν πολλά χρόνια για να ξαναπάω σ΄αυτό το φαρμακείο .

 94. sarant said

  93: Ωραία ανάμνηση!

 95. Κωλόγερας said

  Χαχαχα! Δεν το πιστεύω ότι προέκυψε τέτοια γελοία ιστορία. Ούτε παραγγελία να την είχες κάνει!

 96. 2β βρήκα πόθεν το φαλιάρω

  «δοκιμάζω αν το τυρί ή το καρπούζι είναι καλής ή κακής ποιότητας κόβοντας ένα μικρό κομμάτι από τη μέση της άνω επιφάνειας, δηλαδή από το «φάλι» του τυριού. Το κομμάτι αυτό κόβεται εις βάθος με τέτοιο τρόπο, ώστε αφού εξετασθεί οπτικώς και γευστικώς, επανατοποθετείται.
  http://www.boukitsa.gr/lexiko.asp

  φαλιάρω> φάλι> αφάλι> αφαλός> ομφαλός

 97. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Νίκο αντιλαμβάνομαι την αντιπάθεια στο Τζήμερο λόγω διαφόρων πολιτικών θέσεων, μιας γενικότερης αντιΚΚΕδικης στάσης και ειδικά για το θέμα των αρχαίων αλλά με απογοητεύεις που υιοθέτησες κι εσύ μια αστήριχτη κατηγορία εναντίον του στα γενικότερα πλαίσια της ευρύτερης επίθεσης που γίνεται στον ίδιο τελευταία (και που συμπεριλαμβάνει και πολλά σημαίνοντα μέλη του εκλογικού του συνασπισμού όχι μόνο από τη ΦΙΣ αλλά και τη ΔΡΑΣΗ, ακόμα και υποψήφιους βουλευτές). Γράφεις:

  «διότι ενώ σε παλιότερα βιογραφικά του σημειώματα ο κ. Τζήμερος εμφανιζόταν ως πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ»

  Τουλάχιστον εγώ που το έψαξα δε βρήκα 1 βιογραφικό που να εμφανίζεται ως πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Ως φοιτήσας στην ΑΣΟΕΕ ναι (το οποίο έτσι κι αλλιώς ισχύει). Τώρα αν κανείς έβγαζε το συμπέρασμα πως αφού φοίτησε αποφοίτησε αυτό δε μπορείς να το καταλογίσεις 100% στο Τζήμερο επειδή δεν έγραψε πως φοίτησε αλλά δεν τελείωσε. Αν έχεις βρει βιογραφικό που να δηλώνει πως τελείωσε το πτυχίο του πάω πάσο. Αλλιώς τον διαβάλλεις αδίκως – πέσε την στο Χρύσανθο Λαζαρίδη με τα ανύπαρκτα πιτσιντί.

  Τέλος από περιέργεια (μια και τον ξέρω για εθνικιστή αλλά επίσης για πρώην αριστεροφέρνοντα) γράφεις:
  «ενώ ο Καργάκος βρέθηκε να υπογράφει ένα άρθρο που δεν το έχει δει -και που πιθανώς δεν το εγκρίνει!»
  Υπονοείς πως πλέον ο Καργάκος ίσως να είναι φίλος της ΧΑ;

  Καλό μήνα.

 98. Immortalité said

  @97 ‘Ελα ρε Χασάπη, μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας, ο τόπος βούηξε για την καταχώρηση στο φέης η οποία ακόμα στέκει. Βέβαια γράφει «σπούδασε: ΑΣΟΕΕ» και ναι θα μπορούσε να ερμηνευτεί και όπως το λες αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ρουμπρίκ αφορά το πτυχίο. Έχω και γω κάτι χρονάκια παρακολούθησης χωρίς πτυχίο, αλλά δεν το γράφω φάτσα φόρα. Άλλωστε ο ίδιος δεν βγήκε να πει ότι ουδέποτε δήλωσε πτυχιούχος αλλά ότι πράγματι δεν έχει πτυχίο διότι όπως εξομολογήθηκε «παρόλο που ήμουν αριστούχος και υπότροφος στην ΑΣΟΕ, δεν πήρα ποτέ πτυχίο από αυτή τη σχολή γιατί δεν άντεχα να υφίσταμαι κάθε μέρα το πολιτισμικό σοκ που σήμαινε η σπουδή στην ΑΣΟΕ εκείνη την περίοδο. Βεβαίως σπούδασα οικονομικά και το έκανα για εμένα» Σιγά ρε μάγκα, θα σκίσεις το μεταξωτό βρακί!

  Δεν ξέρω για την αντιΚΚΕδικη θέση, ουδόλως με απασχολεί, ο τύπος είναι γελοίος από όποια μπάντα και να τον κοιτάξεις.

 99. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Το βιογραφικό είναι βιογραφικό – δεν καταλαβαίνω για ποιά καταχώρηση μιλάμε αλλά ευχαρίστως να τη δω. Ξέρω πως έγραψε πως ήρθε Αθήνα για να σπουδάσει ΑΣΟΕΕ. Αυτό αληθεύει τελείωσε δε τελείωσε. Έχω δει βιογραφικά που αναφέρεται πχ. πέρασμα από πανεπιστήμιο (στα πλαίσια Erasmus υποθέτω). Πτυχίο προφανώς δεν πήραν. Ειλικρινά θέλω να δω τι γράφει που να είναι ξεκάθαρο ψέμα – όπως στην περίπτωση Λαζαρίδη. Του Τζήμερου του προσάπτει κανείς πολλά πολύ εύκολα και δίκαια αλλά δυστυχώς βλέπω να του κολλάνε κι άλλα (για το βιογραφικό και για ομοφοβική συμπεριφορά) χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία.

 100. Hellegennes Alexandrine said

  #98:
  Πολύ αυστηρή σε βρίσκω με κάτι που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική. Βλέπω σ’ αυτό το ιστολόγιο να ενοχλούνται αρκετοί από τους σχολιαστές, αν τυχόν και ειπωθεί κάτι για τη πολιτική του Αλέξη, αλλά τα ίδια άτομα είναι έτοιμα να φάνε τον οποιονδήποτε άλλον, με οποιαδήποτε αφορμή, είτε έχει να κάνει με την πολιτική είτε όχι.

  Προσωπικά δεν τρέφω ιδιαίτερες συμπάθειες για τις απόψεις του Τζήμερου, ειδικά γι’ αυτές περί έθνους, γλώσσας, κτλ. Αλλά αν αυτό που βλέπω εδώ δεν είναι κρίση με δύο μέτρα και σταθμά, αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι.

 101. sarant said

  97: Όχι, δεν υπονοώ ότι ο Καργάκος εγκρίνει τη ΧΑ όταν γράφω ότι μπορεί να μην εγκρίνει το σημείωμα. Θα μπορούσε, ας πούμε, να πιστεύει ότι κακώς θεωρώ απειλή κατά της Ξ.Κ. τη φράση Kommt Rat κτλ. και ότι είναι αποπροσανατολιστική η έμφαση στους χρυσαυγίτες.

  Για τον Τζήμερο, με συγχωρείς αλλά δες το 98. Αν ήθελε να είναι ειλικρινής, έπρεπε να δηλώσει ότι δεν πήρε πτυχίο. ‘Αλλωστε. η επανόρθωση («επέλεξα να μην ενδώσω») δείχνει πάρα πολλά.

 102. Νέο Kid Στο Block said

  Εγώ ρε παιδιά, γιατί βλέπω ότι ο Νίκος δεν τον κατηγόρησε για ψευδές βιογραφικό ,αλλά για τη δήλωση «επέλεξα να ΜΗΝ αποφοιτήσω, για να μην ενδώσω …μπλα,μπλα» ;
  Έχει διαφορά έτσι; Άσε που προσβάλει η δήλωσή του–εκτός από την ΑΣΣΟΕ- και τους χιλιάδες φοιτητές που θέλουν να «ενδώσουν» ,αλλά αναγκάζονται να τα παρατήσουν, γιατί η ζωή τούς τα φέρνει ανάποδα.
  Εντάξει, το γενικότερο θέμα των φουσκωμένων βιογραφικών των πολιτικών είναι υπαρκτό και γνωστό και κάπου ίσως και ψιλοκατανοητό, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η κωμική-ψευτοεπανασταστική «πρωτοβουλία αυτοτιμωρίας» Τζήμερου.
  Πάνω στο θέμα, έχω και μια προσωπική εμπειρία από το βιογραφικό ευκλεούς πολιτευάμενου πολυσυλλεκτικού (πλέον) κόμματος (βγήκε και βουλευτής κι έφτασε και μέχρι υψηλό κομματικό θώκο, μέχρι σχετικά πρόσφατα) που μέσα σε 3-4 χρόνια πήρε δυο διδακτορικά, «δίδαξε» σε δυόμιση πανεπιστήμια, έγραψε 4-5 «βιβλία οικονομικών» και πήγε και φαντάρος!
  Το πλέον θλιβερό βέβαια, δεν ήταν το βιογραφικό του αυτό, αλλά το γεγονός ότι προφανώς (μιας και υπερψηφίστηκε πανηγυρικά) η πλειοψηφία του κόσμου δεν είπε «βρε το θρασύ παπατζή!» αλλά «Μα τι μόρφωση! Αυτός θα σώσει την Ελλάδα!».

 103. Νέο Kid Στο Block said

  102. ΑΣΟΕΕ συγνώμη! (δεν είμαι και της Παντείου ρε παιδιά..) 🙂

 104. Immortalité said

  @99 Χασάπη γούγλισε Τζήμερος facebook και η πρώτη καταχώρηση που θα βγάλει θα είναι η δική του. Αν είσαι και συνδεδεμένος με τον λογαριασμό σου θα δεις και τα στοιχεία του. Τα υπόλοιπα βιογραφικά δεν τα έχω δει και δεν κόβω την κεφαλή μου αλλά αν έγραφε «φοίτησε/σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις η όποια αμφισημία δεν είναι υπέρ των αγαθών προθέσεών του.Ξέρω και εγώ από βιογραφικά και όταν δεν έχεις πάρει τον τίτλο που πιστοποιεί τις σπουδές γράφεις «παρακολούθησα δύο έτη στο πρόγραμμα αστροφυσικής του ΜΙΤ» και όχι «σπούδασα αστροφυσική στο ΜΙΤ». Τώρα για την ομοφοβική συμπεριφορά δεν ξέρω, πάντως το πρώτο πράμμα που απαίτησε όταν ήρθε σε επαφή με τον Μάνο ήταν να φύγει ο Βαλλιανάτος. Τσεκ φορ γιορ σελφ και αν δεν το θεωρείς αρκετή απόδειξη, πάσο.

  @100 Πολύ αυστηρή σε βρίσκω με κάτι που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική.

  Και τι έχει σχέση με την πολιτική αν όχι το πόσο ειλικρινής είναι κανείς για τα προσωπικά του επιτεύγματα; Και ποια είναι τα δύο μέτρα; Είπε και ο Τσίπρας ότι έχει πτυχίο και δεν έχει; Να ξες πάντως, δεν έχω καμιά επιθυμία να φάω τον Τζήμερο. Είναι τόσο κρύος και αχώνευτος.

 105. Νέο Kid Στο Block said

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το κόμμα στο οποίο ήταν ο τέως βουλευτής/ διδάκτωρ/καθηγητής/συγγραφέας που αναφέρω στο 102. ΔΕΝ είναι ο Σύριζας! 🙂

 106. Γιαννης Κ said

  101, 104. Αξιοσημείωτη βρίσκω την έμφαση στην ειλικρίνεια ενός πολιτικού, ειδικά μάλιστα για προσωπικά επιτεύγματα ή ακόμη και έτσι γενικά κι αόριστα. Και στην αποδώ μεριά της μεγαάάάαλης θάλασσας, οι ιθαγενείς την εκτιμούν ιδιαίτερα την ειλικρίνεια, εκτός από κάποιους λιγοστούς, σαν πχ τον Κurt Vonnegut, τον δημιουργό του Μποκονονισμού.

  Οι Μποκονονιστές έχουνε διαφορετική αντίληψη του κόσμου, «Bokononism is based on the concept of foma, which are defined as harmless untruths»
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bokononism

  busy, busy, busy,
  γιάννης

 107. Chris said

  #104 Κι εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν ξέρω αν αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που θα ζητούσα, αλλά θα το ζητούσα. Υποτίθεται ότι στο κόμμα του θέλει ανθρώπους που να είναι ικανοί να κάνουν και καμιά δουλειά πέρα από το να τριγυρνούν σε τηλεοράσεις. Εσύ δηλαδή αν έκανες κόμμα, πιστεύες ότι θα μπορούσε να προσφέρει ο Βαλιανάτος;
  Για τα βιογραφικά των πολιτικών (και όχι μόνο) μην βάζεις στο χέρι σου στη φωτιά για κανέναν για το τι έχει κάνει και κυρίως πώς το έχει κάνει, εκτός και αν τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι.
  #105 Στο κοινό ενδιαφέρει ποιός είναι και όχι ποιος δεν είναι 🙂

 108. Νίκος Μαστρακούλης said

  107: Έχοντας γνωρίσει (και συνεργαστεί με) τον Γρηγόρη τον Βαλιανάτο, τον θεωρώ ιδιαίτερα ευφυή και δραστήριο, και οπωσδήποτε ικανό άνθρωπο. Γνωρίζεις κάτι διαφορετικό;

 109. Chris said

  #108 Εφόσον τον γνωρίζεις ο ίδιος, δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση.
  Τώρα μάλιστα που το κοιτάω φαίνεται άνθρωπος με γνώσεις, 4 πτυχία και δουλειά ως δημοσιογράφος, σύμβουλος και ακτιβιστής.
  http://www.drassi.gr/index.php?id=2150&yp_id=11
  Βλέπω επίσης ότι μέσω της Δράσης, προσπαθεί να επιτύχει την αμφισβήτηση του κατεστημένου, όπως ισχυρίζεται 🙂

 110. Hellegennes Alexandrine said

  #104:
  Δεν έχω διαβάσει το βιογραφικό του Τσίπρα και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω το βιογραφικό κανενός. Με ενδιαφέρουν μόνο οι προτάσεις τους στην πολιτική. Εσύ δηλαδή την ειλικρίνεια την κρίνεις από το τι γράφει στο βιογραφικό του; Στα περί Αλέξη αναφέρομαι σε όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό κι έχουν σχολιαστεί, όπως τα -ομολογουμένως- σπάνιας ανεπάρκειας αγγλικά του, πράγμα απαράδεκτο για πολιτικό της γενιάς του, δημόσιες δηλώσεις του, επιστολές σε Ευρώπες, κτλ.

  Ο Τζήμερος τον τελευταίο καιρό έχει πει σπάνιες κοτσάνες και εν πολλοίς διαφωνώ με διάφορες μπούρδες περί γλώσσας, έθνους, κτλ. Αλλά απίστευτες κοτσάνες έχουν πεταχτεί κι από τον Σύριζα, είτε από τον πρόεδρο είτε από άλλα στελέχη. Ο δεύτερος βέβαια απολαμβάνει μια ιδιότυπης ασυλίας, εδώ. Π.χ. το αστείο «για όλα φταίει ο Σύριζα» το βρίσκω άτοπο, λες και κανείς έχει κατηγορήσει τον Σύριζα για κάτι που έχει συμβεί. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το «κριτικάρω» ως το «κατηγορώ» και όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, και δη πολιτικός, δεν μπορείς να πιστεύεις ότι είσαι στο απυρόβλητο. Πρέπει να προσέχεις τι λες και να είσαι έτοιμος να εισπράξεις κριτική. Δεν βλέπω να ασκείται από τα ΜΜΕ περισσότερο κριτική στον Σύριζα απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον. Μάλλον περισσότερο κριτική ασκείται προς μικρότερα κόμματα, όπως η ΧΑ, η ΔΗΞΑΝ, κτλ, το οποίο μεταξύ άλλων είναι και ανήθικο.

 111. π2 said

  Ο δεύτερος βέβαια απολαμβάνει μια ιδιότυπης ασυλίας

  λες και κανείς έχει κατηγορήσει τον Σύριζα για κάτι που έχει συμβεί

  Σε ποια χώρα ζεις είπαμε;

 112. Immortalité said

  @110 «όπως τα -ομολογουμένως- σπάνιας ανεπάρκειας αγγλικά του»

  Αυτή η ανεπάρκεια διορθώνεται. Άλλες πάλι είναι συγγενείς και ανίατες.

  @107 Μήπως το πρώτο πράμα θα έπρεπε να ήταν το να δεις με ποιους έχεις να κάνεις; Αν είναι να τους ξορίσεις στο πυρ το εξώτερον, έχε τουλάχιστον ένα λόγο, κάτι βρε αδερφέ.

 113. ppan said

  Α δηλαδή η κριτική πρέπει να ασκείται σε αντίστροφη αναλογία με την δύναμη των κομμάτων αλλιώς είναι ανήθικη; Σα να λέμε όπως στο ποδόσφαιρο που όταν παίζει Ρεάλ-Νορτζελαντ υποστηρίζουμε τους Δανούς γιατί είναι αουτσάιντερ. Κι εγώ που νόμιζα ότι κριτικάρουμε τις ιδέες και τις πράξεις, πχ της ΧΑ, κι όχι το μέγεθός της…

 114. Chris said

  #110 Ο κ Δραγασάκης πάντως αποτελεί παράδειγμα. Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί πολιτικό με τέτοια ορθολογική σκέψη, τουλάχιστον αυτό συμπεραίνω από καναδυό ομιλίες του που άκουσα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους υπόλοιπους που προβάλονται στα ΜΜΕ, κανενός κόμματος εξαιρουμένου.
  Όσο για τον Τσίπρα νομίζω ότι, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι ικανότερος από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όσων είχαν πάνω από 1% στις προηγούμενες εκλογές.

 115. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (101+102+104) ΕΛΕΟΣ και οι τρεις σας. Δηλαδή να καταλάβω το περίφημο «βιογραφικό» (που υποδηλώνει κάτι συγκεκριμένο και όχι τι σου βγάζει το Φατσοβιβλίο στα στοιχεία του) το είδε κανένας σας; Ο Νίκος αναφέρθηκε σε παλιότερα βιογραφικά σημειώματα άρα και συγκεκριμένη κατηγορία έκανε και υποδήλωσε πως τώρα τα σημειώματα διορθώθηκαν. Περιμένω ή να δω την απόδειξη (δεν έχω πρόβλημα, ούτε τον ψηφίζω ούτε τον έχω παντρευτεί) ή να δω το Νίκο να κάνει την αυτονόητη διόρθωση στο κείμενο (και όχι απλώς στα σχόλια). Αυτό γιατί σε αντίθεση με το Βαλλιανάτο που έκανε δηλώσεις περί αγωγής του (και συνέχισε με ανάγωγο ξεκατίνιασμα του Τζήμερου) ο Νικοκύρης δε με έχει συνηθίσει σε διαβολές. Ούτε στο Φατσοβιβλίο ούτε στο Linkedin (ελληνιστί; 🙂 είμαι συνδεδεμένος μαζί του (γιατί άλλωστε) αλλά αν στο δεύτερο που περνάς βιογραφικά δήλωνε απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ τότε πάω πάσο μαζί σας. Αλλά η απόδειξη βαρύνει τον κατήγορο και όχι τον κατηγορούμενο (εκτός κι αν έχει εκτραχυνθεί ήδη η κοινωνία μας τόσο πολύ προς τα άκρα – δεξιά ή αριστερά).

  Τώρα περί του τι εμφανίζει το Φατσοβιβλίο: Όταν βάζεις τα στοιχεία εκπαίδευσης (που χρησιμεύουν για ένα διαφημιστή όπως ο Τζήμερος και για networking/δικτύωση) ακόμα κι αν βάλεις πως δεν τελείωσες το σύστημα σε εμφανίζει ως «studied at «. Αυτό δεν είναι θεωρία – μόλις τώρα το δοκίμασα να βάλω σε λογαριασμό (από αυτούς της ΕΥΠ 🙂 πως σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ από το 2003 έως το 2005 χωρίς να αποφοιτήσω και με εμφάνισε «studied at ASOEE». Και «φίλη» μου στο Φατσοβιβλίο να ήσουνα Αθανασία και να έμπαινες στο προφίλ μου, για College θα έβλεπες πως έλεγε ΑΣΟΕΕ χωρίς να διευκρινίζει πως δεν τελείωσα (παρόλο που ΔΕΝ επέλεξα το «graduated»). Άρα τα παράπονα σου στον Μαρκ τον πολυδισεκατομμυριούχο αντί του Τζήμερου (για το συγκεκριμένο προφανώς – για άλλα έμπαινε Γιούτσο (+)). Εμένα σε πληροφορώ το Φατσοβιβλίο με εμφανίζει σα να λέω ψέματα – δηλώνω πως έχω κάνει διδακτορικό και ταυτόχρονα στο history by year φαίνεται να τελειώνω το Μάστερ αλλά όχι το Διδακτορικό – κάποιο bug με έφαγε.

  Για τις αιτιολογίες του στυλ «επέλεξα να μην ενδώσω» με καλύπτει πλήρως η τελευταία παράγραφος του Νίκου – είναι γελοίες. Αυτό όμως διαφέρει απόλυτα από το να τον κατηγορήσεις πως εμφάνιζε τον εαυτό του ψευδώς ως απόφοιτο σε βιογραφικά (επίσημα ή ημι-επίσημα όπως πχ. άρθρα σε εφημερίδες ή παρουσιάσεις σε συνέδρια). Ο Λαζαρίδης (βουλευτής επικρατείας της ΝΔούλας και κολλητός του Σαμαρίσκου) πχ. δε ξέρω τι έγραψε στο καραεπίσημο βιογραφικό του στο παρελθόν (πλέον δε λέει τίποτα) αλλά σε άρθρο-σύνεντευξη στο ΒΗΜΑ και στα βιογραφικά του για συνέδρια εμφάνιζε διδακτορικά από το CUNY και το Princeton! Ανύπαρκτα όπως αποδείχθηκε. Εφόσον βρείτε αντίστοιχα χοντρή αβαρία στο Τζήμερο βαρέστε τον ελεύθερα αλλά ως τότε τη δική σας αξιοπιστία μειώνετε με ισχυρισμούς που δεν έχω δει να αποδεικνύονται από κανένα.

  Τώρα περί ομοφοβίας Αθανασία μου το έχω παρακολουθήσει πολύ στενά το θέμα. Εγώ απεχθάνομαι το Βαλλιανάτο για τις θέσεις του σε πολιτικά θέματα, για το βρωμερά προβοκατόρικο του στυλ και για τη στάση του στο θέμα των ναρκωτικών. Αν είχα κόμμα δεν θα τον ήθελα μέσα ούτε σα φωτογραφία. Αυτό με κάνει αυτόματα ομοφοβικό; Αν σου πω πως ξέρω ομοφυλόφιλο φίλο που δεν τον πάει καθόλου μα καθόλου αυτό τι τον κάνει; Self-hating gay κατά το self-hating Jew; 😉 Ο Τζήμερος σε πληροφορώ την επόμενη κι όλας μέρα ξεκαθάρισε τι εννοούσε:

  Ναι, οι θέσεις της ΦΙΣ στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό με ενοχλούν. Με ενοχλεί επίσης η τάση του Βαλιανάτου να προκαλεί και συχνά να μπερδεύει τον ρόλο του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων με τον ρόλο του πολιτικού. Για να μην με παρεξηγήσετε: θεωρώ ότι κάθε ενήλικας έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως του αρέσει και καμία διάκριση δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος ανθρώπων για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, άρα υποστηρίζω τον ακτιβισμό του Βαλιανάτου. Όμως η πολιτική είναι ένα άλλο πράγμα. Ο ακτιβιστής οφείλει να είναι αιχμηρός, προκλητικός, εριστικός ενδεχομένως, για να ξυπνήσει συνειδήσεις, ο πολιτικός το ακριβώς αντίθετο. Όταν όλα τα βλέπεις υπό το πρίσμα των σεξουαλικών επιλογών, γράφεις για τον ομοφοβικό Μητροπάνο, τη μέρα του θανάτου του. Μέγιστη απρέπεια.

  Και ο «ομοφοβικός» Τζήμερος τις προάλλες πρόσθεσε σε συνέντευξη του στο queen.gr:

  Τελικά θα συνεργαστείτε και με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη μια και έχετε εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις σας για εκείνον;

  Δεν έχω αλλάξει γνώμη και δεν πρόκειται για το πρόσωπο αλλά για το κόμμα που εκπροσωπεί. Η ΦΙΣ είναι ένα μικρό τμήμα της Δράσης, από πλευράς ψήφων, μόλις το 1%. Επιπλέον διαφωνούμε σε βασικά ζητήματα της φιλελεύθερης αντίληψης, όπως στην οικονομία, στο Μακεδονικό, αλλά και στο μεταναστευτικό. Όμως η Ελλάδα καταρρέει. Έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το «φύλο των αγγέλων»;

  (Εντάξει προφανώς έχει πει πως έχει και ένα προσωπικό με το στυλάκι του και βέβαια η ΦΙΣ είναι αστεία ομάδα ελιτιστών αλλά δεν είναι και το 1% του 1.8% της Δράσης. Μάλλον κάτι ανάμεσα στο 1/4 και το 1/6 ίσως αν κρίνουμε από παλιότερα αποτελέσματα).
  Και προχωράει και λέει τα εξής «ομοφοβικά» που ψάχνω να δω ποιος άλλος αρχηγός κόμματος τα έχει πει τόσο ξεκάθαρα (ούτε ο Μάνος νομίζω) πλην Βαλλιανάτου προφανώς:

  Ποια είναι η θέση σας για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων και για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια;

  Είμαι κατά του γάμου και μεταξύ ετερόφυλων! (γέλια). Σοβαρά τώρα, όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από τον ερωτικό τους προσανατολισμό θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επισημοποιήσουν τη σχέση τους και να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα αστικά δικαιώματα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, για να μην γίνεται κατάχρησή τους. Όσον αφορά στην υιοθεσία, το ιδανικό θα ήταν ένα παιδί να μεγαλώνει με μητέρα και πατέρα. Όμως, προκειμένου να μεγαλώσει σε ένα ίδρυμα, προτιμώ τη θαλπωρή ενός σπιτιού – κι ας μην πρόκειται για μια τυπική οικογένεια. Άλλωστε, πότε στη ζωή καταφέρνεις το ιδανικό;

  Εννοείται πως του την έπεσαν οι διάφοροι συντηρητικοί-uberορθόδοξοι (και συνεχίστηκε το παραμύθι πως είναι και Ιεχωβάς).

  Τώρα βλέπω πολύ κόσμο να βλέπει τη συντονισμένη επίθεση στο Τζήμερο και να λέει «καλά να πάθει, και λίγα του είναι του κρυπτοφασίστα ρατσιστή που θέλει τους μετανάστες σε γκέτο δουλοπάροικους κλπ.» Είμαι ο μόνος που τον ενοχλεί ο βιασμός της αλήθειας προκειμένου να μας βγει το άχτι με κάποιον με τον οποίο έχουμε χοντρές πολιτικές διαφωνίες; Που σταματά αυτός ο κατήφορος; Εδώ έφτασε διαδικτυακός αριστερός blogger (από την παρέα του «δικαιωματικού» κυρίου ΕΠΣΕ) να ανεβάσει «κλεμμένες φωτογραφίες» μιας ασχημούλας εύσωμης κοπελίτσας για να τη λοιδορήσει ως μεταξύ άλλων «το έκτρωμα που ουδεμία σχέση με γυναίκα έχει» νομίζοντας πως είναι η κόρη του Μιχαλολιάκου (ομολογουμένως όχι καμία καλλονή η Ουρανία). Έλα όμως που όποιος έχει με καθαρό μυαλό δει φωτογραφίες της κόρης του «Φύρερ» βλέπει αμέσως πως καμία σχέση με την κοπελίτσα την οποία «ξεσκίζει» ο «δικαιωματικός» μπλόγκερ… «Δικαιωματικό» λυντσάρισμα του λάθος ανθρώπου για την εμφάνιση του; Εκεί καταλήξαμε;

  Άντε πάρα πολλά έγραψα αλλά άκουγα Rainbow και ανάψαν τα αίματα… 🙂

  (+) Το έμπαινε Γιούτσο από που προέρχεται; Μαρία μη μου πεις πως πάλι έχασα επεισόδιο και το είχε εξηγήσει ο Νίκος πριν κάτι μήνες… 😉

 116. π2 said

  Έμπαινε Γιούτσο!

  (Ιαχή από το παλιό Καραϊσκάκης που προφανώς οφειλόταν στον τρόπο παιχνιδιού του, με μεγάλο διασκελισμό και συνεχείς επελάσεις).

 117. ppan said

  …και λίγο στο επίθετό του. «Έμπαινε Υφαντή» πχ θα είχε λιγότερη επιτυχία 🙂

 118. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (116) Γαμώ την τρέλλα μου – κι εδώ κολλάει το Μακεδονικό! Έμπαινε Γιούτσωφ! (Και ουχί Γιουτσόφσκι!)

 119. π2 said

  Και μακεδονικό και πολιτικές προεκτάσεις: ο Μπούκοβι, ίσως ο σημαντικότερος προπονητής που είχε ως τότε εμφανιστεί στην Ελλάδα, εκδιώχθηκε από τη χούντα (με τη βοήθεια και παραγόντων του Ολυμπιακού, λέγεται) ως κομουνιστής και επέστρεψε στην Ουγγαρία, αλλά ο ξεριζωμένος του εμφυλίου Γιούτσος παρέμεινε εδώ.

 120. Μαρία said

  115 Μα τέτοιο σεντόνι για το φλούφλη; Έχεις ώρα για χάσιμο φαίνεται. Απορώ πώς ξέχασες τη δήλωση του ίδιου του Βαλ. οτι ο Τζήμ. δεν είναι ομοφοβικός.
  Αλλά, ρε συ, αυτός θεωρεί την οικονομία, το μακεδονικό και το μεταναστευτικό βυζαντινολογία για το φύλο των αγγέλων. Τελικά σε τι συμφωνεί με το Βαλ.; Μόνο στο θέμα του γάμου;

 121. Hellegennes Alexandrine said

  #112:
  Όπως ποιες ανεπάρκειες; Παρεμπιπτόντως, όσο κάτι είναι ανεπαρκές, το σχολιάζεις σαν ανεπαρκές, δεν λες «εντάξει, άμα θέλει μπορεί να βελτιωθεί». Αν δεν ξέρεις αγγλικά, δεν δίνεις συνεντεύξεις στα αγγλικά. Και ναι, είναι πάρα πολύ σοβαρό, όταν πλασάρεσαι για πρωθυπουργός. Αυτά είναι παιδιάστικες βλακείες, όπως και οι επιστολές και τα λοιπά. Λίγη σοβαρότητα κι αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Η διεθνής πολιτική σκηνή και τα σύγχρονα προβλήματα είναι λίγο πιο σοβαρά και πολύπλοκα από την νηπιακή θεώρηση καλοί-κακοί.

  #113:
  Ναι, όταν αφιερώνεις δυσανάλογα πολύ χρόνο για λεπτομέρειες ενός μικρού κόμματος που ποτέ δεν είχε συμμετοχή στην βουλή και κατ’ επέκταση δεν είναι υπεύθυνο για απολύτως τίποτα, χωρίς να ασχολείσαι σε αντίστοιχο βαθμό με τα κόμματα που ήταν στην βουλή και φταίνε για τα πάντα, είναι ανήθικο.Σιχαίνομαι την ΧΑ, αλλά θεωρώ τουλάχιστον γελοίο να προβάλλεται το θέμα της τόσο πολύ, με τόσο άκομψο, για την δημοκρατία, τρόπο, την στιγμή που προφανώς δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και του συστήματος.

  Παρεμπιπτόντως, ο Σύριζα δεν είναι καθόλου εκτός συστήματος. Και στην βουλή υπήρξε και ενεργό ρόλο έχει παίξει στα πράγματα, ειδικά όσον αφορά το πανεπιστημιακό κατεστημένο. Και τι ακριβώς προβλήθηκε πέρα από αυτά που προκάλεσαν οι ίδιοι; Όταν κάνεις κουλές δηλώσεις και προβαίνεις σε παιδιάστικες κινήσεις, πας γυρεύοντας.

  #111:
  Στην Ελλάδα ζω και δεν είδα πουθενά να κατηγορείται ο Σύριζα για κάτι. Το «απολαμβάνει ασυλίας» συνοδευόταν από το «εδώ» (δηλαδή σ’ αυτό το ιστολόγιο. Δηλαδή στο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Δηλαδή στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου. Δηλαδή στον χώρο που αυτήν την στιγμή γράφω. Ελπίζω να είναι αρκετά κατανοητό, τώρα).

 122. π2 said

  121: Ε, τότε έπρεπε να επιλέξω το άλλο παράθεμα

  Δεν βλέπω να ασκείται από τα ΜΜΕ περισσότερο κριτική στον Σύριζα απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον

  το οποίο επίσης δεν ισχύει ούτε κατ’ ελάχιστον.

 123. Hellegennes Alexandrine said

  Ασκείται περισσότερο κριτική στον Σύριζα απ’ ό,τι στο ΠΑΣΟΚ ή στην ΝΔ; Θα μας τρελάνεις;

 124. π2 said

  Παρεμπιπτόντως, βλέπω πως το έμπαινε Γιούτσο έχει γίνει δυο φορές (μία, δύο) αντικείμενο σχολιασμού εδώ μέσα για την αύξηση στην προστακτική.

 125. π2 said

  123. Δεν το επιδιώκω πάντως.

 126. Immortalité said

  @115 «Αλλά η απόδειξη βαρύνει τον κατήγορο και όχι τον κατηγορούμενο»

  Παρντόν Χασάπη μου δεν είχα καταλάβει ότι είμαστε στο δικαστήριο, παρασύρθηκα. Μα τώρα είμαστε σοβαροί; Δηλαδή για να καταλάβω, από που προκύπτει ότι θα πρέπει να πάρω σβάρνα όλα τα πιθανά μέρη που έδωσε βιογραφικό ο Τζήμερος; Η είδηση έχει δημοσιευτεί σε τόσες εφημερίδες και αυτός δεν βγήκε να πει ότι όχι δεν δήλωσε ποτέ πτυχιούχος. Εγώ θα στο αποδείξω; Για τα περι ομοφοβίας του και λοιπά εσύ τα ανέφερες, εμένα σκασίλα μου μεγάλη και δέκα παπαγάλοι. Αν δεν του άρεσε ο Βαλλιανάτος ας μην συνεργαζότανε. Ο «πολιτική χωρίς πολιτικούς» που πλεύρισε τον πιο παλιό πολιτικό ξενιστή της χώρας! Και καθόμαστε και ασχολούμαστε και από πάνω, καλά σου λέει η Μαρία!

  @121 «Αν δεν ξέρεις αγγλικά, δεν δίνεις συνεντεύξεις στα αγγλικά»

  και συ δεν ξέρεις γλωσσολογία, αλλά μαθήματα μας κάνεις. Και σε παίζουμε ακόμα δεν σε κάναμε ξεφίλια 😛

 127. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (120) Ο Βαλλιανάτος λέει πως δεν είναι ομοφοβικός και ταυτόχρονα αστειεύεται με αυτούς που μόνο gay-basher δεν τον έχουν βγάλει. Αυτοαναιρείται. Ασχέτως τι λέει πάντως ο Τζήμερος (είπαμε είναι φαφλατάς) στην οικονομία τα ψιλοβρίσκουν αν και δε ζήτησε η ΔΞ 400χλδ. απολύσεις ΔΥ σαν το Μάνο ούτε πρότεινε σύνταξη χωρίς εισφορές για όλους στα 67 και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάλι χωρίς εισφορές για όλους. Θέλοντας μικρότερο και πιο λειτουργικό (κατ’ αυτούς) κράτος αμφότεροι, τελικά «συνεργάστηκαν» για να ξεπεράσουν το 3% με δεδομένες τις απώλειες όσων πανικοβληθούν από μια κυβέρνηση Στρατούλη 🙂 και ψηφίσουν Σαμαρά κρατώντας τη μύτη τους. Εφόσον δεν τεθεί θέμα του να έχουν αρκετούς αριθμούς να αποτελούν κοιν. ομάδα προβλέπω πως και να μπουν στη Βουλή θα χωρίσουν τα τσανάκια τους (οι ΔΡΑΣΗτες το ήπιανε το coolaid και πια ακολουθούν την ιδεολογική γραμμή της ΦΙΣ) σε Δράση/ΦΙΣ και ΔΞ. Με τέτοιο μίσος που βλέπω δε γίνεται αλλιώς. Υποθέτω πως αυτό που θέλει να πει πάντως είναι πως όταν δε θα έχεις κράτος καλά καλά post Grexit το Μακεδονικό και το μεταναστευτικό είναι αστεία θέματα.

 128. Hellegennes Alexandrine said

  #125:
  Το δίχως άλλο, το πόσο κριτική γίνεται και τι είδους το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά, λόγω διαφορετικού προσανατολισμού. Τουλάχιστον εγώ βλέπω τις βλακείες και μεγαλοστομίες αυτών που υποστηρίζω και δεν βρίσκω δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Γιατί διάθεση αυτοκριτικής από εσάς δεν έχω δει, ως τώρα.

 129. Μαρία said

  122 Μόλις δήλωσε ο Λοβέρδος οτι για την κατάρρευση του συστήματος υγείας φταίει ο σύριζας.

 130. sarant said

  115: Χασάπη, το βασικό μου θέμα δεν είναι το βιογραφικό του Τζήμερου, είναι α) οι θέσεις του για τη γλώσσα, και β) η γελοία (κι εδώ συμφωνούμε) δικαιολογία του για τη μη αποφοίτηση. Συμφωνώ πως αν το βασικό μας θέμα ήταν η ύπαρξη τίτλου σπουδών, όπως στον Λαζαρίδη ή στον Δρούτσα, θα έπρεπε να έχουμε πολύ αυστηρότερο έλεγχο,

  123: Ναι, αλλά με στενοχωρείς όταν μου συντάσσεις το απολαμβάνω με γενική.

 131. sarant said

  129: Ναι, το άκουσα κι εγώ.

 132. Γιαννης Κ said

  Και μετά τους Γερμανούς και οι Φινλανδοί δεν θέλουνε την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

  http://news.yahoo.com/majority-finns-want-greece-eurozone-104648933.html

  γιάννης

 133. π2 said

  128: Εμείς δηλαδή είμαστε μια ενιαία μάζα που ψηφίζουμε μονοκούκι ΣΥΡΙΖΑ και κλείνουμε τα μάτια στα στραβά του, ε; Για δες τι μαθαίνει κανείς. Για έναν κήρυκα του ορθού λόγου η επαγωγή «λες πως ασκείται υπερβολική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ» άρα «είσαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διάθεση αυτοκριτικής προς το κόμμα που υποστηρίζεις» θα έπρεπε να είναι σαφές πως μπάζει από παντού.

 134. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (126) «και αυτός δεν βγήκε να πει ότι όχι δεν δήλωσε ποτέ πτυχιούχος.»

  http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/444315/Default.aspx

  Νομίζω Αθανασία πως έχω δώσει τόσο καιρό μπόλικα δείγματα πως δε μιλάω στον αέρα. Αυτό ασχέτως του μικρού ειδικού βάρους του Τζήμερου. Αλλά δε νομίζω πως τελικά υπάρχει περίπτωση να δω κανένα mea culpa – μόνο ο μακαρίτης ο Ανδρέας ήταν ικανός να το κάνει από τους νεοέλληνες; 🙂

 135. Hellegennes Alexandrine said

  #126:
  Δεν κάνω μαθήματα γλωσσολογίας σε κανέναν. Όσο για την άποψή σου σχετικά με το τι ξέρω, με αφήνει αδιάφορο. Θα είχε βάρος αν η ίδια ήξερες από γλωσσολογία. Η δική μου γνώμη είναι ότι εσύ δεν ξέρεις, που φαντάζομαι σού είναι το ίδιο αδιάφορη. Γι’ αυτό ας κρατήσει καθένας την άποψή του κι ας μην κάνουμε δηλώσεις χωρίς νόημα.

  Επίσης, άσχετα του τι κάνω εγώ, που μπορεί όντως να λέω και να γράφω μαλακίες, δεν εκπροσωπώ κανέναν. Αν συγκρίνεις ένα δημόσιο πρόσωπο, πολιτικό, που πάει για πρωθυπουργός, με έναν ιδιώτη -και με την αγγλική έννοια, αν γουστάρεις- στο Ίντερνετ, τότε έχεις πολύ παράξενη ιδέα για το πολιτικό σύστημα και την σοβαρότητα που πρέπει να έχει. Εγώ δεν κρίνομαι γι’ αυτά που γράφω, γιατί δεν έχουν κανένα αντίκτυπο. Αύριο θα ξεχαστούν τελείως και καταφανώς κανείς δεν θα θυμάται ότι υπήρξα. Ελπίζω να κατανοείς ότι, αντιθέτως, ένας πολιτικός αρχηγός επηρεάζει τις τύχες και το μέλλον των πολιτών που εκπροσωπεί και άρα πρέπει να προσέχει τι λέει και τι κάνει και να μην αυτογελοιοποιείται.

  Εσύ τι εικόνα θα σχημάτιζες αν ερχόταν ο Χ πολιτικός αρχηγός ενός ξένου κόμματος κι έκανε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 του τύπου «εγκώ γκζέρει προτάτσουμε συφέροντα τόπου, μπου όπως όλιοι γκζέρουμε προσπατούν μπολεμήσουν μπικροπολιτικές ζγκοπιμότητεζ»; Αντίστοιχα θεώρησα μεγάλο καραγκιόζη τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, όταν είδα αυτό:

  Παρεμπιπτόντως, ο Westerwelle απάντησε έτσι γιατί απλώς δεν ξέρει αγγλικά (ξέρει βέβαια περισσότερα από τον Τσίπρα, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα).

 136. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (130) Ε τότε βρε Νίκο γιατί το ζαλίζεις το θέμα με το να προσθέτεις αναπόδεικτες κατηγορίες; Κι εγώ έχω ακούσει από πολλούς πως ο Δημητράς είναι έμμισθο πιόνι του Σόρος. Τον αντιπαθώ για άλλα θέματα αλλά ουσιαστική απόδειξη περί έμμισθης υπηρεσίας δεν υπάρχει (και ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που δεν υπάρχει ανάγκη χρηματισμού για να κινείται όπως κινείται). Μήπως θα έπρεπε να του κολλάω και αναπόδεικτες κατηγορίες;

  Περί της ουσίας τώρα για το θέμα των αρχαίων στο δημοτικό δε διαφωνώ μαζί σου. Αλλά αυτό που ξέρω από τη δική μου εμπειρία είναι πως τα 2 χρόνια αρχαία στο Λύκειο (της εποχής μου) είναι άχρηστα για όσους μας δεν ήταν τριτοδεσμίτες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Ή καθόλου Αρχαία ή από το Γυμνάσιο.

 137. sarant said

  136: Δεν μιλάμε τώρα για το αν πρέπει να διδάσκονται αρχαία στο γυμνάσιο -πάντως κάποιοι τριτοδεσμίτες της εποχής σου που ξέρω ξέρουν καλά αρχαία.

 138. Chris said

  # Λαμβάνοντας υπόψη την αξία του πτυχίου ΑΣΟΕΕ και λοιπών (και δεν είναι και λίγα) οικονομικών πανεπιστημίων ελληνικών και μη δεν μπορώ να πω ότι έχει και άδικο 🙂

 139. Immortalité said

  @134 Χασάπη τα παράπονά σου στα μισά ειδησεογραφικά που έχουν αναφορές σε «παλιότερα βιογραφικά». Εγώ γιατί ακριβώς θες ν’ απολογηθώ, πες μου το να το κάνω.

  @135 Παραδίνομαι. Νίκησες.

 140. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (137) Τριτοδεσμίτες με ένα παραπάνω χρόνο και ίσως και φροντιστήρια και μάλλον και χρήση των αρχαίων μετά και στο πανεπιστήμιο; Ο πατέρας μου του παλιού εξατάξιου γυμνασίου Αλμυρού Μαγνησίας μπορούσε να κουτσοδιαβάζει αρχαία κι ας μην ασχολήθηκε ποτέ μετά. Εγώ τα έχω ξεχάσει παντελώς. 2 χρόνια μαθήματα πεταμένα. Και δε νομίζω πως αποτελώ την εξαίρεση αλλά μάλλον τον κανόνα.

 141. Chris said

  #138 Συγνώμη, είναι για το 134

 142. Θρασύμαχος said

  http://www.nd.gr/web//guest/press/-/journal_content/56_INSTANCE_c6UH/36615/1001978 «το Άγιο Πνεύμα να μας δώσει αγάπη, πίστη και πείσμα για αγώνα … και μέσα μας, το Άγιο Πνεύμα θα μας δυναμώσει»

 143. π2 said

  142: Και καλά το Άγιο Πνεύμα, αλλά η Πατρίδα και ο Τόπος κεφαλαία; Σαν λόγος γυμνασιάρχη το 60.

 144. Νέο Kid Στο Block said

  Χελετζηνς Αλεξαντράιν, χάου ματς ντου γιου γοντ το ντράιβ ας κρέηζη;

 145. Hellegennes Alexandrine said

  #129:
  Ο Λοβέρδος είναι ΜΜΕ; Ξαναδιάβασε το 122.

  #130:
  Κατά λάθος. Δεν συνηθίζω να συντάσσω σε γενική, το επιτρέπει το ρήμα ή όχι. Μού ξέφυγε ένα σίγμα στην ασυλία (δίπλα στο άλφα, γαρ, το σίγμα τελικό) και μετά άλλαξα θέση στο στερεοτυπικό «ιδιότυπη» και κοιτώντας μόνο το «ασυλίας» ακολούθησα την πτώση (αρχικά έγραψα «μια ασυλίας ιδιότυπη»).

  #133:
  Ο Σύριζα είναι τώρα στην επικαιρότητα, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Όταν κάποιος μεταφράζει την κριτική και την ενασχόληση σε επίθεση ή είναι υπέρμαχος της παράταξης ή είναι πολύ επιρρεπής στην γνώμη κάποιου που είναι ο ίδιος υπέρμαχος. Το «χωρίς διάθεση αυτοκριτικής» προκύπτει από παρατήρηση: δεν είδα κανέναν Συριζαίο να κάνει κριτική στην παράταξή του, που για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα της πολιτικής. Αν δεν κοιτάξεις πρώτα να διορθώσεις τα όποια προβλήματα και λάθη έχεις, τότε δεν μπορείς να διορθώσεις και των άλλων. Τέλος, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ισχυρίστηκα πως όλοι εδώ μέσα είναι οπαδοί ή ψηφοφόροι ή υποστηρικτές του Σύριζα. Άρα λάθος συμπέρασμα βγάζεις απ’ τα λεγόμενά μου και η επαγωγή είναι μια χαρά (σαφώς όχι έτσι όπως την παρουσιάζεις αλλά όπως αναλύεται στις παραπάνω γραμμές).

  Για να ξεκαθαρίσω κάτι… δεν κάνω κριτική στους ψηφοφόρους του Σύριζα. Καλά κάνουν και τον ψηφίζουν και μακάρι να βγει κυβέρνηση και μακάρι να βγει η χώρα από το loop (που προσωπικά δεν το πιστεύω για καμμιά παράταξη και υπό καμμιά συνθήκη, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Δεν με νοιάζει καν ποιος θα καταφέρει να κάνει τις σωστές κινήσεις γιατί δεν βλέπω την πολιτική με οπαδικούς όρους. Φυσικά έχω κάποιες συγκεκριμένες αντιλήψεις γι’ αυτό και υποστηρίζω συγκεκριμένη παράταξη*. Αυτό που κριτικάρω είναι η διαρκής γκρίνια των υποστηρικτών, το σύνδρομο καταδίωξης και η έλλειψη αυτοκριτικής. Το μόνο που με ενδιαφέρει στο σύστημα είναι η σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Μόνο αυτό δεν διαπραγματεύομαι.

  * Και για να μην λέτε ότι κρύβομαι πίσω από λέξεις, στις τελευταίες εκλογές ψήφισα Μάνο κι αυτόν θα ξαναψηφίσω. Κι ας με ενοχλεί η παρουσία του Τζήμερου και του Βαλλιανάτου (όχι βέβαια για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ούτε καν για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και της κοινωνικής του πολιτικής, με τις οποίες συμφωνώ).

 146. Νέο Kid Στο Block said

  «Και για να μην λέτε ότι κρύβομαι πίσω από λέξεις, στις τελευταίες εκλογές ψήφισα Μάνο..»
  Αχάαα! Έχεις ακούσει το Στέφανο να λέει ..perpetual threat; ; Άκουσέ τον πρώτα, και μετά αποφασίζεις αν είναι άξιος να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους κύκλους στο Σίτι! Άντε μπράβο!

 147. sarant said

  142: Άσε που είναι και ανορθόγραφοι -αλλά πραγματικά, σύγχρονος λόγος.

 148. Hellegennes Alexandrine said

  #139:
  Σου είναι πολύ δύσκολο να πεις «ναι, έχεις δίκιο, τα λεγόμενα και οι πράξεις ενός ράντομ ατόμου δεν έχουν την ίδια βαρύτητα κι ευθύνη με αυτά ενός αρχηγού κόμματος και πιθανώς μελλοντικού πρωθυπουργού», ε;

  Σου φαίνεται πολύ έντιμη η ειρωνική απάντηση σε κάποιον που προσπαθεί να εξηγήσει αναλυτικά το σκεπτικό του, για ΕΣΕΝΑ; Τουλάχιστον πες «διαφωνώ, είναι το ίδιο πράγμα». Αποδεκτή απάντηση είναι και το «όχι, το να πεις κοτσάνα εσύ είναι χειρότερο, γιατί εσύ είσαι βλάκας και ο Τσίπρας είναι αγαπούλης». Τουλάχιστον είναι επιχείρημα. Άκρως υποκειμενικό μεν, επιχείρημα δε.

 149. Hellegennes Alexandrine said

  #146:
  Πρώτα απ’ όλα, ο Μάνος ξέρει αγγλικά. Όταν λέμε ότι κάποιος δεν ξέρει αγγλικά, δεν αναφερόμαστε στην προφορά. Άσ’ την την προφορά. Κουτσά-στραβά, ο Βρετανός ή ο αγγλόγλωσσος θα την βγάλει την άκρη, έστω κι αν δυσκολευτεί σε κάποιες λέξεις. Εδώ μιλάμε για γραμματική, σύνταξη και άρθρωση. Δεν με νοιάζει αν ο άλλος έχει λονδρέζικη προφορά, αλλά π.χ. αν πει «στέισον» αντί για «στέισιον», δεν ξέρει να αρθρώνει σωστά την λέξη. Φυσικά το χειρότερο είναι η γραμματική και η σύνταξη. Δεύτερον, ο Μάνος δεν πήγε να δώσει συνέντευξη στο CNN, εκτός κι αν κάνω λάθος.

 150. Immortalité said

  @145 Βρε ψήφισε ό,τι θες, αλλά να, αναρωτιέμαι, δεν θες αυτός που ψηφίζεις να ξέρει τουλάχιστον τι είναι διαρθρωτική αλλαγή; Και να μην πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Ντάξ’ θα μου πεις, άλλα είναι σοβαρότερα, τ’ αγγλικά του Τσίπρα ας πούμε, αλλά όπως και να το κάνουμε, εξ όνυχος τον λέοντα…

  @148 Μου είναι δύσκολο να συνομιλήσω με κάποιον που δεν έχει ούτε μια σταλίτσα χιούμορ. Για δείγμα έστω. Και επίσης δεν κατάλαβα πώς ακριβώς μπήκε ο Τσίπρας στη μέση. Εσένα που μιλάς απζολούτλυπέρφεκτήνγκλις να σε κάνουμε πρωθυπουργό;

 151. Νέο Kid Στο Block said

  149. Γιες γιου ντάς! (Υes you does!)

 152. Immortalité said

  @149 Δεύτερον, ο Μάνος δεν πήγε να δώσει συνέντευξη στο CNN, εκτός κι αν κάνω λάθος.

  Με ένα κόμμα οχτώ, δεν κατάλαβα, που να πάει να δώσει συνέντευξη;

 153. Μαρία said

  150 Απίστευτο. Και 2 δικηγόροι κιόλας. Δεν έκανε φαίνεται ποτέ γονική παροχή.

 154. Νέο Kid Στο Block said

  150. Άλααα! Αν ήταν η κόρη μου μπροστά στο «διάλογό» σας με τον Στέφανο ,θα γύρναγε στο μέρος του και θα τούκανε ΣΛΑΑΑΝΓΚ!! 😆

 155. Hellegennes Alexandrine said

  #152:
  Το θέμα δεν είναι αν έπρεπε να πάει αλλά αν πήγε. Ούτε και ο Τσίπρας έπρεπε να πάει, αλλά πήγε. Το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει εδώ. Και πέρα από το αν έπρεπε να πάει, ας έδινε την συνέντευξη στα ελληνικά.

  #150:
  α) λεπτομέρεια. Εξάλλου το κλου είναι «γιατί να πρέπει να πληρώσω» κι αν δεν κάνω λάθος, συμβολαιογράφος απαιτείται, άρα το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Επίσης, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά η δωρεά ανάμεσα σε οποιουδήποτε άλλου τύπου συγγένεια, δεν απαιτεί δυο δικηγόρους (π.χ. μεταξύ αδελφών);

  β) χιούμορ είναι το «ωχ, μωρέ, παράτα μας. Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με το να σου απαντήσω»; Βασικά θα προτιμούσα να έγραφες αυτό· δηλαδή ότι βαριέσαι ή δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς περαιτέρω. Όσο για τα αγγλικά μου, είμαι μεν περήφανος, αλλά ούτε θέλω να γίνω πολιτικός ούτε είναι κριτήριο τα αγγλικά για την πρωθυπουργία. Φυσικά, είναι ένδειξη τεμπελιάς ένας άνθρωπος της γενιάς μας να μην ξέρει αγγλικά. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Και τους ξένους πολιτικούς που δεν ξέρουν αγγλικά τούς θεωρώ τεμπέληδες. Και η τεμπελιά δεν είναι καλό δείγμα για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό. Αλλά κι αυτό να ξεχάσουμε, το θέμα μου ήταν αρχικά ότι βρίσκετε ελαφρυντικά σε ό,τι έχει σχέση με τον Τσίπρα ή δεν τα θεωρείτε καν θέματα άξια λόγου ενώ πολύ εύκολα πιάνεστε από λεπτομέρειες όταν πρόκειται για άλλους. Αυτή η πολιτική νοοτροπία είναι σε τεράστιο βαθμό υπεύθυνη για το σήμερα.

 156. Immortalité said

  @150 Μωρέ θα ‘κανε, αλλά επειδή θα ανέθεσε το τρέξιμο σε κανά δικηγόρο θα νόμιζε ότι του τον φεσώσανε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

  @155α) Έπρεπε; Γιατί μπορούσε να πάει και δεν πήγε επειδή «δεν έπρεπε»; Αγγλικό ανέκδοτο είναι αυτό;

  β) Ναι μωρέ ανθυπολεπτομέρεια, γιατί να πρέπει να πληρώσω ήθελε να πει, γιατί να μην αλλάξει ο ΚΠολΔ και να κάνουμε γονικές παροχές με το λόγω τιμής ήθελε να πει, με τους συμβολαιογράφους τα είχε αλλά του ξέφυγε η χολή για τους δικηγόρους και κότσαρε και κάτι κεφαλαία να! Αλλά που να καταλάβω εγώ τι ήθελε να πει άμα στέκομαι σε αυτά που λέει; ε; που; Α, και άμα τουητάρει για τις δωρεές θα του απαντήσω καταλλήλως και θα σε ενημερώσω.

  γ) Χιούμορ ή μάλλον πείραγμα ήταν το 126β αλλά μετά από την απάντηση που έδωσες κατάλαβα ότι δεν το ‘χεις ούτε αυτό. Και ναι βαριέμαι. Μου φτάνουν οι νεοφιλελέ γύρω μου.

 157. Νίκος Μαστρακούλης said

  156: Ιμόρ, τζόι του γιορ κάρατζ…

 158. Chris said

  Όπως τα αγγλικά του Τσίπρα ένα πράγμα 🙂

 159. Hellegennes Alexandrine said

  #156:
  Ναι, είναι ανθυπολεπτομέρεια γιατί πρόκειται για ένα παράπονο απ’ το σύστημα, όχι για πολιτική γραμμή που θα λύσει δημοσιονομικά προβλήματα. Φυσικά δίνεις βάρος σ’ αυτό γιατί το βλέπεις οπαδικά. Ουγκ, εγκώ σύριζα. Εσύ κακό νεοφιλελέ. Ούγκουντα!

  Όσο για τα πρέπει-δεν πρέπει, στρίβειν διά του αρραβώνος. Εγώ κριτικάρω τον Τσίπρα για τεμπελιά και έλλειψη αίσθησης αυτογελοιοποίησης· ο Κιντ κριτικάρει την ΠΡΟΦΟΡΑ του Μάνου· σημειώνω ότι τα αγγλικά του είναι σωστά και παρότι και η προφορά του είναι μακράν καλύτερη, αυτό είναι το λιγότερο. Αλλά ούτως ή άλλως δεν πήρε σβάρνα την Ευρώπη να κάνει δηλώσεις στα αγγλικά, άρα η κριτική του Κιντ είναι διπλά άκυρη, χιουμοριστική ή όχι. Κι εσύ σχολιάζεις ότι σιγά μην τον καλούσαν· δεν είναι μεγάλος σελέμπριτι όπως ο Τσίπρας του 16%. Δηλαδή από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

  Παρεμπιπτόντως, ο Μάνος έχει εμφανιστεί σε ξένες εκπομπές. Π.χ. εδώ:

  Κι εδώ (1:40):

 160. Chris said

  Ουπς πάλι ξέφυγε. Το 158 είναι για το 142.

 161. Immortalité said

  @159 Αχ σύστημα δεν σε μαλώνω, μήτε κακία σου κρατώ ένα παράπονο έχω μόνο και κάθισα να σου το πω, ένα παράπονο μικρό, νανανανανά νανανανανανά ναναναναναναναναααααά…

  Ήθελα κάτι να σου πω και στο τουήτερ σου θα ρθω, μ’ ένα παράπονο πικρό να στο ξαναθυμίσω…

  Τουλάχιστον ας έχει πραγματικά παράπονα, όχι να φαντασιώνεται διάφορα άκυρα. Αν είναι παράπονο και δεν είναι πρόταση σοβαρή και θεμελιωμένη για να σπάσει το λόμπυ των δικηγόρων που λυμαίνονται την ελληνική δικαιοσύνη και τα μασάνε από τους καημένους τους πολίτες, να απελευθερωθεί επιτέλους στα πρότυπα της Ευρώπης που για να πας σε δικηγόρο πρέπει να βάλεις υποθήκη το σπίτι σου. Αλλά είπαμε, ένα παράπονο έκανε ο φόρμερ μίνιστερ μην τον ξεγιβεντίζουμε τζάμπα…

  Για τα πρέπει δεν πρέπει δεν σχολιάζω, έπιασες τους αρραβώνες σε λίγο θα πιάσουμε τους γάμους και δεν προλαβαίνω να ραφτώ. Είμαι απασχολημένη με τον οπαδισμό. Ουγκ!

 162. Αρκεσινεύς said

  147. Nίκο, ξέχασες το θαυμαστικό (στο δεύτερο μισό αναφέρομαι)

 163. Νέο Kid Στο Block said

  159.Oh dear! Stefano really HAS English! Way to go Stefano baby!
  But why the fading meander? Is it the English sense of humor or just a harsh critique for Manos’s ministerial period?

 164. Γιαννης Κ said

  161. «Αν είναι παράπονο και δεν είναι πρόταση σοβαρή και θεμελιωμένη για να σπάσει το λόμπυ των δικηγόρων που λυμαίνονται την ελληνική δικαιοσύνη και τα μασάνε από τους καημένους τους πολίτες, να απελευθερωθεί επιτέλους στα πρότυπα της Ευρώπης που για να πας σε δικηγόρο πρέπει να βάλεις υποθήκη το σπίτι σου.»

  Μπορεί κάποιος στην ελλάδα να πάει σε δικαστήριο μόνος του, χωρίς δικηγόρο;; Για οποιαδήποτε υπόθεση, πχ διαζύγιο, μικροδιαφορές.
  Μπορεί κάποιος να υπογράψει συμβόλαιο χωρίς δικηγόρο ή συμβολαιογράφο;;

  Ρωτάω γιατί δεν ξέρω επακριβώς.

  γιάννης

 165. sarant said

  162: Ναι, το ξέχασα 🙂

 166. Νέο Kid Στο Block said

  Να μας λινκάρεις βρε συ Έλλη πού και πού τον φόρμερ μίνιστερ!
  Να γελάει λίγο το χειλάκι μας και πού ξέρεις; Μπορεί στο τέλος να εκτιμήσουμε και μείς οι Τσερόκι το ανθρώπινο παράπονό του, σε συνδυασμό με την εργατικότητά του (που ασφαλώς φαίνεται κυρίως από το άψογο εγγλέζικο) και να τον ψηφίσουμε ,ώστε επιτέλους να πάει κι ένας στο CNN που δεν θα γελοιοποιηθεί.

 167. ppan said

  Τώρα σοβαρά μιλάμε για την αγγλομάθεια των πολιτικών; 🙂 🙂 🙂
  Να γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ασχολούμαστε με βλακείες: Μάλιστα θα πάω ακόμη μακρύτερα, τολμώ να πω ότιαυτή νοοτροπία είναι σε τεράστιο βαθμό υπεύθυνη για το σήμερα .

  Σκέφτομαι να γράψω (μπορεί και δίτομο) βιβλίο με όλες τις νοοτροπίες που είναι σε τεράστιο βαθμό υπεύθυνες για την κρίση. Παίζει να είναι και όσες οι Έλληνες 🙂

 168. Immortalité said

  @164 Για διαφορές μέχρι και 12.000 ευρώ ο διάδικος μπορεί να παρασταθεί αυτοπροσώπως. Για τα διαζύγια όχι, δυστυχώς για τους δικηγόρους. Αλλά το διαζύγιο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Μην το εξομοιώνετε με τις μικροδιαφορές. Στα ποινικά αν δεν έχεις δικηγόρο σου ορίζει το δικαστήριο και δεν τον πληρώνεις. Για τα συμβόλαια, αντιγράφω το άρθρο για βαριέμαι να τα γράφω.

  ΝΔ 3026/1954: ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ άρθρο 42

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 117 παρ.4 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012:
  «4. Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν εφαρμόζονται
  στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή τροποποίησης του καταστατικού τους.»

  *** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 9 Ν.3853/2010,ΦΕΚ Α 90/17.6.2010,ορίζεται ότι
  «Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν
  εφαρμόζονται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιριών
  περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών, εφόσον το κεφάλαιο της εταιρίας
  είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.»

  Αρθρο 42.

  1. Προς σύνταξιν εγγράφου ενώπιον συμβολαιογράφου περί
  συνυποσχετικού, συμβιβασμού, διανομής, καταργήσεως δίκης, πωλήσεως
  επιχειρήσεως ή κινητών, απογραφής δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου,
  ενεχυριάσεως, ως και επί συμβολαιογραφικών εγγράφων εν γένει
  αντικείμενον εχόντων την σύστασιν, μετάθεσιν, αλλοίωσιν ή κατάργησιν
  πραγματικών δικαιωμάτων επί ακινήτων και πλοίων (εξαιρέσει εξαλείψεων
  υποθηκών και προσημειώσεων) εφ` όσον άπασαι αι ανωτέρω συμβάσεις
  έχουσιν αντικείμενον αξίας τουλάχιστον 300.000 δραχμών έτι δε και επί
  καταστατικών εταιρειών συντασσομένων διά συμβολαίου εφ` όσον το
  κεφάλαιον της εταιρείας, είναι άνω του ποσού των δραχμών 300.000
  απαιτείται η παράστασις Δικηγόρου δι` έκαστον των συμβαλλομένων μερών.
  Εν τοιούτω συμβολαίω δέον να γίνηται ειδική μνεία της παραστάσεως των
  Δικηγόρων και να συνάπτηται εις αυτό σχέδιον περί της συμβάσεως
  υπογεγραμμένον υπό τούτων, ων αι υπογραφαί προκειμένου περί Δικηγόρων
  Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πρέπει να ωσι θεωρημέναι υπό του
  οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.1 άρθρ.37 Ν.2915/2001,ΦΕΚ Α 109,ορίζεται ότι:
  «1. Τα ποσά που καθορίζονται στο εδάφιο 1 της παραγράφου 1 του άρθρου
  42 του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.Δ. 3026/1954), όπως ισχύει, ορίζονται
  από 1.7.2001 σε δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές ή 29.347,0286
  ευρώ για τις περιφέρειες των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά
  και σε τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές ή 11.738,8114 ευρώ για
  τις περιφέρειες των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».
  ** Με την παρ.3 του αυτού άρθρου και νόμου (2915/2001) ορίζεται ότι:
  » 3. Τα ποσά που ορίζονται στην παράγραφο 1 και τα ποσοστά που
  ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος μπορεί να αναπροσαρμόζονται με
  κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ύστερα από
  γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η
  επόμενη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να γίνει πριν από την 1.1.2003″.

  ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την παρ.6 του άρθρου 33 του Ν.1845/1989 (Α 102)
  » Δεν απαιτείται η κατά το άρθρο 42 παρ. 1 του ν.δ. 3026/1954
  υποχρεωτική σύμπραξη δικηγόρου, στις συμβολαιογραφικές
  πράξεις μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, κειμένων εκτός
  εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, λόγω γονικής παροχής, πρόωρης
  συνταξιοδότησης αγροτών ή συνένωσης συνεχόμενων εκτάσεων».

  ( ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 950/1979 (Α 165):
  » Το υπό της παρ. 1 του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954
  καθοριζόμενον ποσόν των δραχμών τριακοσίων χιλιάδων, ως ελάχιστον
  όριον αξίας του αντικειμένου της συμβάσεως πέραν του οποίου είναι
  υποχρεωτική η σύμπραξις Δικηγόρου κατά την ενώπιον Συμβολαιογράφου
  σύνταξιν του οικείου συμβολαιογραφικού εγγράφου, ορίζεται εις δραχμάς
  επτακοσίας πεντήκοντα χιλιάδας, επιφυλασσομένης της ισχύος των υπ`
  αριθ. 125403/1954 και 63347/1975 αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης».

  (***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την υπ`αριθμ. 63347/1975 (Β 723) ,το ελάχιστο όριο
  τπυ ποσού της συμβάσεως για την οποία είναι υποχρεωτική
  η Παράσταση Δικηγόρου για την περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου
  Πειραιώς αυξήθηκε σε δρχ. 5.000.000.)

  (***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Προκειμένου για την περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου
  Αθηνών , το ελάχιστο όριο της συμβάσεως για την οποία απαιτείται
  η Παράσταση Δικηγόρου αυξήθηκε με την υπ`αριθμ.
  125403/1954 απόφαση Υπ.Δικαιοσύνης (η οποία κυρώθηκε με τον
  Ν. 3149/1955) σε δρχ. 5.000.000.(Η υπ` αριθμ.97795/1963
  απόφαση Υπ.Δικαιοσύνης , με την οποία το ελάχιστο αυτό όριο μειώθηκε
  σε δρχ. 300.000 ,ανεστάλη με την ΥΑ 113325/1963 μέχρις εκδόσεως
  νεωτέρας).

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Κατά το άρθρο 15 του ΝΔ 3388/1955:»Οι διατάξεις
  του άρθρου 42 Ν.Δ/τος 3026/1954 περί υποχρεωτικής παραστάσεως
  Δικηγόρων κατά την σύνταξιν δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων
  δεν έχουν εφαρμογήν επί των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως,των
  συνδέσμων δήμων και κοινοτήτων και των δημοτικών και κοινοτικών
  νομικών προσώπων».

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 6 του Ν.3466/1955:» Οι διατάξεις του
  άρθρου 42 του ΝΔ 3026/1954 δεν έχουσιν εφαρμογήν επί πωλήσεως
  ανταλλαξίμων ακινήτων κτημάτων δι`αμφοτέρους τους
  συμβαλλομένους,ως και επί δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων
  των Λιμενικών Ταμείων»

  «2. Εις περιπτώσεις, καθ` ας τα συμβαλλόμενα μέρη είναι πλείονα,
  αρκεί η παράστασις τουλάχιστον δύο δικηγόρων. Επί εταιρικών δύναται να
  παρίσταται και εις μόνον δικηγόρος. Επί συστάσεως προικών δύναται ,να
  παρίσταται εις μόνον δικηγόρος δια τον προικολήπτην. Επί δωρεών
  μεταξύ ανιόντων και κατιόντων κατ` ευθείαν γραμμήν δεν απαιτείται
  παράστασις δικηγόρου, το αυτό δε ισχύει και επί πάσης μεταβιβάσεως εκ
  χαριστικής αιτίας προς το Δημόσιον, τους Δήμους, τας Κοινότητας και τα
  εν Ελλάδι νομίμως υφιστάμενα ή συνιστάμενα μη κερδοσκοπικού χαρα-
  κτήρος νομικά πρόσωπα, εφ` όσον επιδιώκοντα, υπ` αυτών αποδεδειγμένως
  σκοποί εθνωφελείς, θρησκευτικοί φιλανθρωπικοί εκπαιδευτικοί,
  καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς».

  *** Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 2 του Ν. 950/1979
  (Α 165).

  3. Προς σύνταξιν εγγράφων περί άλλων αμφιμερών δικαιοπραξιών,
  δύναται οι συμβολαιογράφοι, εάν κρίνωσι ταύτας πολυπλόκους ή σοβαράς
  να ζητώσι και περί αυτών την παράστασιν Δικηγόρου.

  «4. Εις περίπτωσιν συντάξεως συμβολαιογραφικού εγγράφου, αφορώντος
  την σύστασιν, μετάθεσιν αλλοίωσιν ή κατάργησιν εμπραγμάτων δικαιωμάτων
  επί ακινήτων, εις περιφέρειαν διάφορον του τόπου εις τον οποίον κείται
  το ακίνητον, το υποχρεωτικόν παραστάσεως δικηγόρου κατά την σύνταξιν
  του συμβολαιογραφικού εγγράφου λόγω αξίας του αντικειμένου της
  συμβάσεως κρίνεται βάσει των περί τούτου ισχυόντων εις την περιφέρειαν
  εις την οποίαν κείται το ακίνητον».

  ***Η παρ.4 του άρθρου 42 προστέθηκε με το άρθρο 19 παρ.1 Ν.723/1977
  (ΦΕΚ Α` 300), της υπαρχούσης, υπό τον αυτόν αριθμόν παραγράφου
  λαμβανούσης τον αριθμόν 5.

  5. Δι` αποφάσεως του επί της Δικαιοσύνης Υπουργού, δημοσιευομένης
  εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην
  του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, επιτρέπεται ν` αυξομειούται το άνω
  ελάχιστον όριον του ποσού της συμβάσεως, δι` ην είναι υποχρεωτική η
  παράστασις Δικηγόρου ιδιαιτέρως διά την περιφέρειαν εκάστου Συλλόγου.

  «6. Εις περίπτωσιν συντάξεως συμβολαιογραφικού εγγράφου αφορώντος εις
  τας εν παρ. 4 δικαιοπραξίας επί ιδανικού μέρους ακινήτου, ο συντάσσων
  τούτο συμβολαιογράφος, υποχρεούται, επί πειθαρχική ευθύνη τούτου, όπως
  λάβη υπ`όψιν απάσας τας τυχόν προγενεστέρας μεταξύ των αυτών
  συμβαλλομένων επί ετέρου ιδανικού μεριδίου του αυτού ακινήτου
  δικαιοπραξίας, δια την εφαρμογήν των υπο της παρ. 1 του παρόντος άρθρου
  οριζομένων».

  ***Η παρ.6 του άρθρου 42 προστέθηκε με το άρθρο 19 Ν.723/1977 (ΦΕΚ Α` 300).

  ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρ. 5 παρ. 2 του Ν.Δ. 4419/1964, ΦΕΚ
  (Α 204),όπως αυτή αντικαταστάθηκε το άρθρον 11 του ΑΝ 465/1968
  (Α 148):
  » Κατά την κατάρτισιν των συμβάσεων και λοιπών πράξεων της
  προηγουμένης παραγράφου δεν εφαρμόζεται το άρθρον 42 του
  Ν.Δ.3026/1954 περί κώδικος δικηγόρων, εάν όμως παραστή κατ`αυτήν
  δικηγόρος το ποσόν της δικηγορικής αμοιβής συμφωνείται ελευθέρως,
  εντός ορίων καθοριζομένων δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών
  Συντονισμού Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας».

  ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 5 του Ν. 1390/1983 (Α 117),
  οι διατάξεις του άρθρου 42 του παρόντος δεν εφαρμόζονται επί
  συμβάσεων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων όταν αυτά χορηγούνται από
  οποιοδήποτε κρατικό ή δημόσιο οργανισμό του άρθρου 1 παρ. 6 του
  Ν. 1256/1982.

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με την παρ.7 άρθρ.11 Ν.2830/2000
  » Κώδικας Συμβολαιογράφων» ορίζεται ότι:
  » 7. Η διάταξη του άρθρου 42 του Ν.Δ.3026/1954, όπως ισχύει, δεν έχει
  εφαρμογή σε δικαιοπραξίες για τον συμβαλλόμενο που έχει την ιδιότητα
  δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού παντός βαθμού, του κύριου
  προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συμβολαιογράφου ή
  υποθηκοφύλακα».

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 117 παρ.4 Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012:
  «4. Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν εφαρμόζονται
  στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή
  τροποποίησης του καταστατικού τους.»

  *** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με το άρθρο 9 Ν.3853/2010,ΦΕΚ Α 90/17.6.2010,ορίζεται ότι
  «Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) δεν
  εφαρμόζονται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης εταιριών
  περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών, εφόσον το κεφάλαιο της εταιρίας
  είναι ίσο ή μικρότερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.»

  Αρθρο 42.

  1. Προς σύνταξιν εγγράφου ενώπιον συμβολαιογράφου περί
  συνυποσχετικού, συμβιβασμού, διανομής, καταργήσεως δίκης, πωλήσεως
  επιχειρήσεως ή κινητών, απογραφής δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου,
  ενεχυριάσεως, ως και επί συμβολαιογραφικών εγγράφων εν γένει
  αντικείμενον εχόντων την σύστασιν, μετάθεσιν, αλλοίωσιν ή κατάργησιν
  πραγματικών δικαιωμάτων επί ακινήτων και πλοίων (εξαιρέσει εξαλείψεων
  υποθηκών και προσημειώσεων) εφ` όσον άπασαι αι ανωτέρω συμβάσεις
  έχουσιν αντικείμενον αξίας τουλάχιστον 300.000 δραχμών έτι δε και επί
  καταστατικών εταιρειών συντασσομένων διά συμβολαίου εφ` όσον το
  κεφάλαιον της εταιρείας, είναι άνω του ποσού των δραχμών 300.000
  απαιτείται η παράστασις Δικηγόρου δι` έκαστον των συμβαλλομένων μερών.
  Εν τοιούτω συμβολαίω δέον να γίνηται ειδική μνεία της παραστάσεως των
  Δικηγόρων και να συνάπτηται εις αυτό σχέδιον περί της συμβάσεως
  υπογεγραμμένον υπό τούτων, ων αι υπογραφαί προκειμένου περί Δικηγόρων
  Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πρέπει να ωσι θεωρημέναι υπό του
  οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.1 άρθρ.37 Ν.2915/2001,ΦΕΚ Α 109,ορίζεται ότι:
  «1. Τα ποσά που καθορίζονται στο εδάφιο 1 της παραγράφου 1 του άρθρου
  42 του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.Δ. 3026/1954), όπως ισχύει, ορίζονται
  από 1.7.2001 σε δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές ή 29.347,0286
  ευρώ για τις περιφέρειες των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά
  και σε τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) δραχμές ή 11.738,8114 ευρώ για
  τις περιφέρειες των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».
  ** Με την παρ.3 του αυτού άρθρου και νόμου (2915/2001) ορίζεται ότι:
  » 3. Τα ποσά που ορίζονται στην παράγραφο 1 και τα ποσοστά που
  ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος μπορεί να αναπροσαρμόζονται με
  κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ύστερα από
  γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η
  επόμενη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να γίνει πριν από την 1.1.2003″.

  ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την παρ.6 του άρθρου 33 του Ν.1845/1989 (Α 102)
  » Δεν απαιτείται η κατά το άρθρο 42 παρ. 1 του ν.δ. 3026/1954
  υποχρεωτική σύμπραξη δικηγόρου, στις συμβολαιογραφικές
  πράξεις μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, κειμένων εκτός
  εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, λόγω γονικής παροχής, πρόωρης
  συνταξιοδότησης αγροτών ή συνένωσης συνεχόμενων εκτάσεων».

  ( ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 950/1979 (Α 165):
  » Το υπό της παρ. 1 του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954
  καθοριζόμενον ποσόν των δραχμών τριακοσίων χιλιάδων, ως ελάχιστον
  όριον αξίας του αντικειμένου της συμβάσεως πέραν του οποίου είναι
  υποχρεωτική η σύμπραξις Δικηγόρου κατά την ενώπιον Συμβολαιογράφου
  σύνταξιν του οικείου συμβολαιογραφικού εγγράφου, ορίζεται εις δραχμάς
  επτακοσίας πεντήκοντα χιλιάδας, επιφυλασσομένης της ισχύος των υπ`
  αριθ. 125403/1954 και 63347/1975 αποφάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης».

  (***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την υπ`αριθμ. 63347/1975 (Β 723) ,το ελάχιστο όριο
  τπυ ποσού της συμβάσεως για την οποία είναι υποχρεωτική
  η Παράσταση Δικηγόρου για την περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου
  Πειραιώς αυξήθηκε σε δρχ. 5.000.000.)

  (***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Προκειμένου για την περιφέρεια του Δικηγορικού Συλλόγου
  Αθηνών , το ελάχιστο όριο της συμβάσεως για την οποία απαιτείται
  η Παράσταση Δικηγόρου αυξήθηκε με την υπ`αριθμ.
  125403/1954 απόφαση Υπ.Δικαιοσύνης (η οποία κυρώθηκε με τον
  Ν. 3149/1955) σε δρχ. 5.000.000.(Η υπ` αριθμ.97795/1963
  απόφαση Υπ.Δικαιοσύνης , με την οποία το ελάχιστο αυτό όριο μειώθηκε
  σε δρχ. 300.000 ,ανεστάλη με την ΥΑ 113325/1963 μέχρις εκδόσεως
  νεωτέρας).

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Κατά το άρθρο 15 του ΝΔ 3388/1955:»Οι διατάξεις
  του άρθρου 42 Ν.Δ/τος 3026/1954 περί υποχρεωτικής παραστάσεως
  Δικηγόρων κατά την σύνταξιν δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων
  δεν έχουν εφαρμογήν επί των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως,των
  συνδέσμων δήμων και κοινοτήτων και των δημοτικών και κοινοτικών
  νομικών προσώπων».

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 6 του Ν.3466/1955:» Οι διατάξεις του
  άρθρου 42 του ΝΔ 3026/1954 δεν έχουσιν εφαρμογήν επί πωλήσεως
  ανταλλαξίμων ακινήτων κτημάτων δι`αμφοτέρους τους
  συμβαλλομένους,ως και επί δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων
  των Λιμενικών Ταμείων»

  «2. Εις περιπτώσεις, καθ` ας τα συμβαλλόμενα μέρη είναι πλείονα,
  αρκεί η παράστασις τουλάχιστον δύο δικηγόρων. Επί εταιρικών δύναται να
  παρίσταται και εις μόνον δικηγόρος. Επί συστάσεως προικών δύναται ,να
  παρίσταται εις μόνον δικηγόρος δια τον προικολήπτην. Επί δωρεών
  μεταξύ ανιόντων και κατιόντων κατ` ευθείαν γραμμήν δεν απαιτείται
  παράστασις δικηγόρου, το αυτό δε ισχύει και επί πάσης μεταβιβάσεως εκ
  χαριστικής αιτίας προς το Δημόσιον, τους Δήμους, τας Κοινότητας και τα
  εν Ελλάδι νομίμως υφιστάμενα ή συνιστάμενα μη κερδοσκοπικού χαρα-
  κτήρος νομικά πρόσωπα, εφ` όσον επιδιώκοντα, υπ` αυτών αποδεδειγμένως
  σκοποί εθνωφελείς, θρησκευτικοί φιλανθρωπικοί εκπαιδευτικοί,
  καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς».

  *** Η παρ. 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 2 του Ν. 950/1979
  (Α 165).

  3. Προς σύνταξιν εγγράφων περί άλλων αμφιμερών δικαιοπραξιών,
  δύναται οι συμβολαιογράφοι, εάν κρίνωσι ταύτας πολυπλόκους ή σοβαράς
  να ζητώσι και περί αυτών την παράστασιν Δικηγόρου.

  «4. Εις περίπτωσιν συντάξεως συμβολαιογραφικού εγγράφου, αφορώντος
  την σύστασιν, μετάθεσιν αλλοίωσιν ή κατάργησιν εμπραγμάτων δικαιωμάτων
  επί ακινήτων, εις περιφέρειαν διάφορον του τόπου εις τον οποίον κείται
  το ακίνητον, το υποχρεωτικόν παραστάσεως δικηγόρου κατά την σύνταξιν
  του συμβολαιογραφικού εγγράφου λόγω αξίας του αντικειμένου της
  συμβάσεως κρίνεται βάσει των περί τούτου ισχυόντων εις την περιφέρειαν
  εις την οποίαν κείται το ακίνητον».

  ***Η παρ.4 του άρθρου 42 προστέθηκε με το άρθρο 19 παρ.1 Ν.723/1977
  (ΦΕΚ Α` 300), της υπαρχούσης, υπό τον αυτόν αριθμόν παραγράφου
  λαμβανούσης τον αριθμόν 5.

  5. Δι` αποφάσεως του επί της Δικαιοσύνης Υπουργού, δημοσιευομένης
  εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην
  του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, επιτρέπεται ν` αυξομειούται το άνω
  ελάχιστον όριον του ποσού της συμβάσεως, δι` ην είναι υποχρεωτική η
  παράστασις Δικηγόρου ιδιαιτέρως διά την περιφέρειαν εκάστου Συλλόγου.

  «6. Εις περίπτωσιν συντάξεως συμβολαιογραφικού εγγράφου αφορώντος εις
  τας εν παρ. 4 δικαιοπραξίας επί ιδανικού μέρους ακινήτου, ο συντάσσων
  τούτο συμβολαιογράφος, υποχρεούται, επί πειθαρχική ευθύνη τούτου, όπως
  λάβη υπ`όψιν απάσας τας τυχόν προγενεστέρας μεταξύ των αυτών
  συμβαλλομένων επί ετέρου ιδανικού μεριδίου του αυτού ακινήτου
  δικαιοπραξίας, δια την εφαρμογήν των υπο της παρ. 1 του παρόντος άρθρου
  οριζομένων».

  ***Η παρ.6 του άρθρου 42 προστέθηκε με το άρθρο 19 Ν.723/1977 (ΦΕΚ Α` 300).

  ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρ. 5 παρ. 2 του Ν.Δ. 4419/1964, ΦΕΚ
  (Α 204),όπως αυτή αντικαταστάθηκε το άρθρον 11 του ΑΝ 465/1968
  (Α 148):
  » Κατά την κατάρτισιν των συμβάσεων και λοιπών πράξεων της
  προηγουμένης παραγράφου δεν εφαρμόζεται το άρθρον 42 του
  Ν.Δ.3026/1954 περί κώδικος δικηγόρων, εάν όμως παραστή κατ`αυτήν
  δικηγόρος το ποσόν της δικηγορικής αμοιβής συμφωνείται ελευθέρως,
  εντός ορίων καθοριζομένων δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών
  Συντονισμού Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας».

  ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 5 του Ν. 1390/1983 (Α 117),
  οι διατάξεις του άρθρου 42 του παρόντος δεν εφαρμόζονται επί
  συμβάσεων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων όταν αυτά χορηγούνται από
  οποιοδήποτε κρατικό ή δημόσιο οργανισμό του άρθρου 1 παρ. 6 του
  Ν. 1256/1982.

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με την παρ.7 άρθρ.11 Ν.2830/2000
  » Κώδικας Συμβολαιογράφων» ορίζεται ότι:
  » 7. Η διάταξη του άρθρου 42 του Ν.Δ.3026/1954, όπως ισχύει, δεν έχει
  εφαρμογή σε δικαιοπραξίες για τον συμβαλλόμενο που έχει την ιδιότητα
  δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού παντός βαθμού, του κύριου
  προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συμβολαιογράφου ή
  υποθηκοφύλακα».

 169. ppan said

  Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί αμέσως το έκτακτο βραβείο-΄λάιφ ατσίβμεντ «Πειραϊκή-Πατραϊκή» στην Ιμμορταλιτέ για το πιο υπέρδιπλο σεντόνι που ξεδιπλώθηκε ποτέ εδώ μέσα!!! 🙂

 170. Immortalité said

  @170 Κι εγώ νομίζω μου αξίζει, δεν θα το αρνηθώ 😀

 171. Mπετατζής said

  Ιμόρ και τα μυαλά στα κάγκελα. Αφες αυτοίς, ου γαρίδες οι τύποι ούσοι.

 172. Νέο Kid Στο Block said

  168. Πας καλά ρε σύ;; Αν λουρκίζει ο Στέφανος στο ιστολόγιο και χρησιμοποιήσει όλα αυτα τα «αρθρο τάδε/παρ. δείνα/ΦΕΚ δώθε» εναντίον σου στο τιτιβιτζίδικο, το σκέφτηκες; Και να σου κάνει μετά και «ΣΛΑΑΑΝΓΚ!» Εσύ τότε,σαν πολιτικό επιχείρημα ,τι θα αντιπαραθέσεις; Ενα ξερό «ΟΥΓΚ!»

  Άντε λεκανόστια α τούτι! 🙂

 173. Mπετατζής said

  και το σχόλιο το έγραψα προτού να δω το σεντόνι.

 174. Immortalité said

  @171 😀 😀 😀

  @172 Μωρέ ας τα διαβάσει κέρδος θα είναι. Κι εμένα ξα μου 😉

 175. Γιαννης Κ said

  168. Έσφαλα, δεν θα το ξανακάνω :-).
  Ευχαριστώ για την απάντηση, πολύ διαφωτιστική (και αντίθετη με άλλα που μου έχουνε πει διάφοροι), θα κρατήσω το λινκ.

  γιάννης

 176. sarant said

  Ωραίο πάντως το σεντονάκι. Και λεκανόστ!

 177. Hellegennes Alexandrine said

  Παραδίνομαι. Νίκησες.

 178. Immortalité said

  @175 🙂

  @177 Λογοκλόπε!

 179. Νίκος Μαστρακούλης said

  177: Λάιαρ, λάιαρ, παντς ον φάιαρ! 😛

 180. Μαρία said

  Ο Τζήμ. στη Μπιλντ.
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/sto_pleyro_toy_tzhmeroy_h_bild_gia_thn_epistolh_sth_merkel.1803616.html

 181. Hellegennes Alexandrine said

  Ορίστε τα φυλλάδια Α’ δημοτικού, που υποσχέθηκα:
 182. ppan said

  Αυτά είναι λοιπόν τα πειστήρια του προγράμματος που ακολουθείται στην Α δημοτικού 🙂 🙂 🙂

 183. sarant said

  181-182: Άρα πρόκειται για την πρωτοβουλία μιας δασκάλας, γιατί αυτά δεν είναι βιβλία αλλά φωτοτυπίες.
  Δεν ξέρω αν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι «στην πρώτη δημοτικού διδάσκεται γραμματική». Δεν νομίζω ότι είναι γενικευμένο.

  Με την ίδια λογική, επειδή ένας δάσκαλος στο Κιλκίς (που αρθρογραφεί σε ελληνοκεντρικά έντυπα) διδάσκει κατ’ομολογία (σικ ρε) του αρχαία στα άτυχα παιδάκια της 5ης ή της 6ης Δημοτικού, μπορούμε τάχα να πούμε ότι «στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού διδάσκονται αρχαία»; Όχι θα έλεγα.

 184. Hellegennes Alexandrine said

  Φωτοτυπίες δεν υποσχέθηκα; Φωτοτυπίες έφερα. Οι λέξεις είναι από το βιβλίο πάντως. Μπορείς στο πρώτο να δεις και το όνομα του κεφαλαίου (η Σπηλιά). Μετά απ’ αυτό, το μόνο που μένει είναι αν η συγκεκριμένη δασκάλα κάνει του κεφαλιού της ή υπάρχουν οδηγίες. Μέχρι τώρα κανείς δεν βρέθηκε να ξέρει τι απ’ τα δυο συμβαίνει. Μόνο κάτι κατηγορηματικές δηλώσεις διάβασα, του τύπου «αποκλείεται». Ρώτησα το εύλογο, αν κάποιος από εσάς είναι δάσκαλος/α στην πρώτη, χωρίς θετική απόκριση. Κατηγορηματική πίστη χωρίς βάση εισέπραξα. Περιμένω μπας και δω καμμιά απόδειξη.

 185. Hellegennes Alexandrine said

  #183:
  Δεν ξέρω Νίκο, εγώ δεν κατηγορώ κόσμο ότι κάνει του κεφαλιού του αν δεν έχω αποδείξεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε την γνώμη κάποιου που κάνει μάθημα σε πρώτη δημοτικού. Εγώ έψαξα αλλά δεν έχω κανέναν γνωστό. Το ότι είναι φωτοτυπίες, το είπα από την αρχή. Αλλιώς θα έβαζα κατευθείαν αποσπάσματα από το βιβλίο.

 186. τυφλόμυγα said

  #181, 184, 185. Σε λίγες μέρες η ανιψιά μου θα τελειώσει την πρώτη δημοτικού. Μετά το Πάσχα έπρεπε να γράψουν «Σκέφτομαι και γράφω» για το πως πέρασαν τις δεκαπέντε μέρες των διακοπών. Έγραψε λοιπόν το παιδί ότι έφτιαξε κουλουράκια με την γιαγιά, έπαιξε με το σκυλάκι της και πήγε στον Επιτάφιο. Αυτό για σένα σημαίνει πως το παιδί έγραψε και κυρίως έμαθε τι είναι έκθεση ιδεών; Όχι βέβαια. Έτσι και με τις ασκήσεις που δίνεις. Στα φυλλάδια που δίνεις γράφει: Αόριστος (μία φορά), Παρατατικός (δύο φορές). Μα αν, βρε Ελληγεννή μου, είχαν διδαχτεί τα παιδιά γραμματική και κανόνες δε θα ήταν άχρηστη η διευκρίνιση μέσα στην παρένθεση;

 187. Hellegennes Alexandrine said

  Αυτό το «μια φορά», «πολλές φορές» το ‘χω γράψει εγώ (αν παρατηρήσεις, θα δεις ότι είναι διαφορετικά γράμματα). Το ‘γραψα για να θυμάται η μάνα του παιδιού τι συμβολίζουν οι δυο χρόνοι. Φυσικά αυτό που μου περιγράφεις δεν θα έλεγα ποτέ ότι είναι έκθεση ιδεών. Δεν είμαι ηλίθιος (νομίζω, τουλάχιστον). Θα μας βοηθούσε περισσότερο αν ήξερες αν στο σχολείο της ανιψιάς σου δίνουν φυλλάδια σαν αυτά που παράθεσα, βέβαια.

 188. sarant said

  Αν οι επεξηγήσεις (μία/πολλές φορές κτλ.) είναι δικές σου, η δασκάλα φοβάμαι πως είναι εντελώς ακατάλληλη. Αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι διδάσκεται η γραμματική στην 1η δημοτικού.

 189. Hellegennes Alexandrine said

  Ναι, οι επεξηγήσεις είναι δικές μου. Πιθανώς να είναι ακατάλληλη, αλλά είπαμε… benefit of doubt. Όταν είδα ότι κάνουν τέτοια πράγματα, το πρώτο πράγμα που είπα ήταν «είναι δυνατόν να κάνουν γραμματική στην πρώτη;» και όχι «μα τι ανίκανη δασκάλα».

 190. τυφλόμυγα said

  Ναι, στο σχολείο της ανιψιάς μου δίνουν φυλλάδια. Οι περισσότερες ασκήσεις στην Γλώσσα και στα Μαθηματικά δίνονται σε φωτοτυπίες.

  Ένα «Σκέφτομαι και γράφω» ΔΕΝ είναι έκθεση ιδεών, συμφωνούμε. Με το ίδιο σκεπτικό δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι στην α’ δημοτικού διδάσκονται κανόνες γραμματικής επειδή ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν πέντε λέξεις σε παρελθοντικούς χρόνους ή να περιγράψουν τις διακοπές τους.

 191. Hellegennes Alexandrine said

  Δεν διαφωνούμε γιατί εγώ δεν είπα ότι διδάσκονται οι κανόνες της γραμματικής αλλά η ίδια η γραμματική μέσα από παραδείγματα. Για μένα είναι απαράδεκτο. Στην πρώτη τάξη το παιδί πρέπει να μαθαίνει να διαβάζει, να κάνει στοιχειώδη ορθογραφία και να αναγνωρίζει τύπους, εμπειρικά, όχι να συμπληρώνει χρόνους, όπως κι αν δίνονται κι άσχετα αν διδάσκεται η γραμματική τους (έτσι κι αλλιώς η τυπολογία δεν διδάσκεται πριν το γυμνάσιο. Μέχρι τότε διδάσκουν γραμματική χωρίς άμεση αιτιολόγηση του τι προέρχεται από τι, πώς και γιατί).

 192. τυφλόμυγα said

  Μα εμπειρικά λύνονται οι ασκήσεις. Τα παιδιά δεν μπορούν να γράψουν ΣΩΣΤΑ τις ασκήσεις χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους. Οι γονείς βοηθάνε κάνοντας ερωτήσεις στο παιδί, το παιδί απαντάει και τότε του λένε «μπράβο, βρήκες τη σωστή απάντηση, γράψτην εδώ». 🙂

 193. Hellegennes Alexandrine said

  Γιατί να κάνεις κάτι πριν την ώρα του; Στην δευτέρα το παιδί είναι πολύ πιο έτοιμο. Δηλαδή είναι λογικό το 6χρονο παιδί να ξοδεύει συν 2-3 ώρες στο σπίτι για να κάνει τα μαθήματά του; Κι αν ο γονιός δεν έχει την απαραίτητη παιδαγωγική γνώση για να το κάνει αυτό, με τον σωστό τρόπο;

 194. τυφλόμυγα said

  Υπάρχει η Δημιουργική απασχόληση (έτσι το λέγαν στα χρόνια μου, δεν ξέρω πώς το λένε τώρα). Αναφέρομαι στην επέκταση του σχολικού ωραρίου ως τις τέσσερις το μεσημέρι. Δεν ξέρω αν οι εκπαιδευτικοί παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά ή όχι.

  Η τελευταία ερώτηση είναι ομολογουμένως εξαιρετικά σημαντική. Δεν έχω απάντηση.

  Στα υπόλοιπα είμαι αναρμόδια να απαντήσω.

 195. Hellegennes Alexandrine said

  Ολοήμερο το λένε τώρα. Κάποιοι δάσκαλοι παρέχουν έξτρα βοήθεια σε παιδιά που το ζητάνε, αλλά το θέμα μ’ αυτό είναι ότι: α) πρέπει να το ζητήσει το παιδί και β) είναι στην διακριτική ευχέρεια του δασκάλου. Όμως μέχρι εκεί φτάνει η γνώση μου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και δεν μπορώ να το αξιολογήσω.

  Αναφέρθηκα επίσης και στην ύπαρξη πολλαπλασιασμού στα μαθηματικά (και διαίρεσης, παρακαλώ). Γενικά το βιβλίο μαθηματικών είναι φρίκη. Προσέξτε τι γράφει για την Υπατία:

  «Συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα και την Ρώμη, εντυπωσιάζοντας όλους όσοι την συναναστρέφονταν με το πνεύμα, τη σεμνότητα, την ομορφιά και την ευγλωττία της».

  Συγγνώμη, δεν ξέρω αν όντως διαβάζουν αυτά τα κείμενα στην τάξη, αλλά αναρωτιέμαι δύο πράγματα: τι στο διάολο γυρεύουν ιστορικές περιγραφές μαθηματικών στα μαθηματικά α’ δημοτικού, που τα παιδιά ακόμη δεν ξέρουν καλά-καλά μυθολογία. Τι Ρώμες και Υπατίες και Αθήνες; Το δεύτερο που αναρωτιέμαι είναι τι είδους ηλίθιος πιστεύει ότι αυτό είναι κατάλληλη γλώσσα για παιδί 6 χρονών. Ευγλωττία; Για να είμαι δίκαιος, δεν είναι όλο το βιβλίο γεμάτο κείμενα. Αυτά βρίσκονται μόνο στην εισαγωγή κάθε κεφαλαίου. Αλλά όπως και να ‘χει, η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμμία περίπτωση για παιδιά α’ δημοτικού. Λέξεις όπως: ανελκυστήρας, αναλύω, εξοικειώνομαι, αγωραπωλησίες, συναλλαγές, μοτίβο, ασκούμαι, εκτέλεση, εισάγομαι, εξασκούμαι, κ.α. Ειλικρινά, αν αυτά είναι για να διαβαστούν από τον δάσκαλο και μόνο, τι δουλειά έχουν στο βιβλίο μαθητή;

  Εξίσου λάθος βρίσκω και ότι το βιβλίο είναι τίγκα στην πολυχρωμία, τα σχέδια και τις φιοριτούρες, όταν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες -των οποίων η διάγνωση βρίσκονται σε έξαρση- απαιτούν λιτότητα για να μην αποσπάται κατά το δυνατόν η συγκέντρωση του μαθητή.

  Ειδικά το βιβλίο των μαθηματικών είναι ντροπή. Τα παιδιά μαθαίνουν να μετράνε μέχρι το 100 και να προσθέτουν και να αφαιρούν αριθμούς μέχρι εκεί και μετά μαθαίνουν απλό πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Να περιμένουμε σε 5 χρόνια ότι θα κάνουν εμπειρικά εξισώσεις; Είναι γελοία αυτά τα πράγματα. Ένα παιδί σ’ αυτήν την ηλικία δεν καταλαβαίνει την έννοια του 100. Εδώ ο ενήλικας -όπως έχω ξαναπεί- δεν μπορεί να υπολογίσει 100 μονάδες χωρίς να τις μετρήσεις μία-μία ή με πολλαπλασιασμό, αν είναι σε τακτή διάταξη. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε την έννοια μεγάλων αριθμών με αναλογική σύγκριση. Ένα 6χρονο παιδάκι δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

 196. Πολύ καθυστερημένος

  Τα παιδιά μπορούν να μάθουν ποιήματα πολύ καλύτερα από το μια ωραία πεταλούδα και την όμορφη μηλιά στη βουνοπλαγιά πό’χει τόσα μήλα πάνω στα κλαδιά.

  Έχω διδάξει τα παιδιά μου, άλλα παιδιά και την προγονή μου ακόμα και Όμηρο πολύ πριν βγάλουν το Δημοτικό. Διαβάζεις τον στίχο καμιά δεκαριά φορές και τον μαθαίνεις απ’ έξω (τοπαιδί εννοώ) και μετά προσπαθείς να βγάλεις το νόημά του από το γνωστό προς το άγνωστο, χωρίς γραμματική φυσικά. Σε δύο με τρεις μήνες μπορείς να προχωρείς 10 και 15 στίχους την ημέρα, με απασχόληση μιας ώρας.Έχω ξαναπεί την ιστορία: Τη συνέλαβα να κρυφοκοιτάζει τη μετάφραση και τη ρώτησα ‘γιατί το κάνει’ και μου απάντησε ότι ‘το κείμενο της προκαλεί εικόνες ενώ η μετάφραση όχι’. Μιλάμε για Ιλιάδα και παιδί 10-11 χρονω, έξυπνο αλλ’ όχι παιδί-θαύμα
  .

 197. […] να έχει χρησιμοποιηθεί κι άλλη φορά, και συγκεκριμένα πριν από 10 περίπου χρόνια, γι’ αυτό και το […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: