Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αναιμικό καρότο, τσουχτερό μαστίγιο

Posted by sarant στο 5 Ιουνίου, 2012


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε προχτές στην Αυγή της Κυριακής, στην τακτική μηνιάτικη στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα είναι από την εφημερίδα.

Διάβασα τις προάλλες στην Αυγή ότι επιχειρείται να σταλεί στην Ελλάδα ένα μήνυμα «καρότου και μαστιγίου», ενώ αλλού θα είδατε τίτλους για «Μαστίγιο και καρότο στη σύνοδο κορυφής» ή «Καρότο και μαστίγιο από τους εταίρους», μια έκφραση που ακούγεται συχνά τον τελευταίο καιρό σαν χαρακτηρισμός της τακτικής που ακολουθούν οι εταίροι της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα και που μ’ αυτήν θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας σημείωμα.

Την έκφραση με το μαστίγιο και το καρότο πρέπει να την έχουμε δανειστεί τις τελευταίες δεκαετίες· λέμε επίσης για «καρότο και ραβδί», μια κάπως λιγότερο συχνή παραλλαγή, που δεν πρέπει να είναι η αρχική στα ελληνικά, παρόλο που αυτή ακριβώς αντιστοιχεί στην αγγλική stick and carrot, που φαίνεται να είναι και η αρχαιότερη γενικώς, αφού έχει καταγραφεί από το 1880, αν και μόνο μεταπολεμικά έγινε ευρέως γνωστή. Βέβαια, είτε με ραβδί είτε με μαστίγιο, η σημασία της έκφρασης δεν αλλάζει. Λέγεται για μια τακτική πειθάρχησης ή διαπαιδαγώγησης που συνίσταται στην εναλλάξ χρησιμοποίηση επιβραβεύσεων ή δελεαστικών μέσων (το καρότο) και τιμωρίας ή απειλών (το μαστίγιο ή το ραβδί). Η έκφραση με το ραβδί βέβαια αναφέρεται και σε μια συναφή μέθοδο παρακίνησης υποζυγίων: δένουν με σπάγγο ένα καρότο στην άκρη ενός ραβδιού και το κρεμάνε μπροστά στη μουσούδα του γαϊδάρου, ο οποίος υποτίθεται ότι θα τρέχει όλο και πιο γρήγορα (και μάταια) για να το πιάσει, αν και βέβαια τα πραγματικά υποζύγια δεν είναι τόσο ανόητα.

Πάντως, στις άλλες γλώσσες υπάρχει ποικιλία εκφράσεων για την τακτική του καρότου και του μαστιγίου: οι Γάλλοι (la carotte et le bâton) και οι Ιταλοί (bastone e carota) ακολουθούν τους Άγγλους χρησιμοποιώντας επίσης ραβδί και καρότο, ενώ οι Γερμανοί προτιμούν γλυκόψωμο και μαστίγιο (mit Zuckerbrot und Peitsche) και οι Ρώσοι κνούτο και μπισκοτάκι (knut i pryanik). Ακριβώς σαν κι εμάς, μαστίγιο και καρότο, έχουν οι Δανοί. Επειδή τα γλωσσικά ληξιαρχεία της ελληνικής γλώσσας δεν λειτουργούν καλά, δεν μπορώ να σας πω πότε μπήκε η έκφραση στην ελληνική γλώσσα· πάντως ο Νίκος Δήμου έγραψε δοκίμιο Το μαστίγιο και το καρότο το 1977. Η άλλη παραλλαγή, με το ραβδί, έχει κι αυτή τιμηθεί με τίτλο βιβλίου· ο (και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Πέτρος Τατσόπουλος έδωσε τον τίτλο Το ραβδί και το καρότο σε μια συλλογή βιβλιοκρισιών του, εννοώντας τις μεθόδους που πρέπει να μετέλθει ένας κριτικός για να αναγκάσει το κείμενο να του αποκαλύψει τα μυστικά του.

Το μαστίγιο είναι υποκοριστικό της μάστιγας, που είναι λέξη αρχαία. Στη σημερινή γλώσσα, η μάστιγα έχει αποκλειστικά μεταφορική χρήση, για κάποια κοινωνική πληγή ή συμφορά (όπως όταν λέμε ότι π.χ. τα ναρκωτικά είναι η «μάστιγα της εποχής»). Σαν όργανο βασανιστηρίων, το μαστίγιο έχει πολλά συνώνυμα: έχουμε τον βούρδουλα, λέξη μεσαιωνική αμφισβητούμενης ετυμολογίας· το καμουτσίκι ή καμτσίκι (από τα τούρκικα), το λόγιο βούνευρο, το ρωσοφερμένο κνούτο και το ευαγγελικό φραγγέλιο, δάνειο από τα λατινικά (flagellum). Βούρδουλας ονομαζόταν μια παλιά σατιρική εφημερίδα, Φραγκέλιο (επίτηδες ανορθόγραφο) το περιοδικό που έβγαζε ο χριστιανοκομμουνιστής ζωγράφος Νίκος Βέλμος περί το 1927.

Το καρότο πάλι είναι αντιδάνειο, διότι ανάγεται στο αρχαίο ελληνικό καρωτόν (που ετυμολογικά συνδέεται με την κάρα, το κεφάλι), το οποίο πέρασε στα λατινικά και από εκεί στα ιταλικά (carota) και επανήλθε σε μας. Το αρχαίο καρωτόν βέβαια ήταν σπανιότατη λέξη, μία φορά υπάρχει στον Αθήναιο και μάλιστα σε αμφισβητούμενο απόσπασμα, οι αρχαίοι δαύκο το έλεγαν κυρίως το λαχανικό, απ’ όπου και το νεότερο δαυκί, οπότε μου φαίνεται εντελώς αδικαιολόγητη η επιλογή του λεξικού Μπαμπινιώτη να γράφει με ωμέγα τη νεοελληνική λέξη. Πέρα από το καρότο και το μαστίγιο (ή ραβδί) άλλη έκφραση με καρότα δεν διαθέτει η φρασεολογία μας, ενώ π.χ. στα γαλλικά υπάρχει η διαδεδομένη έκφραση «les carottes sont cuites», κατά λέξη «τα καρότα μαγειρεύτηκαν», που τη λένε όταν μια κατάσταση είναι ανεπανόρθωτα κακή, δεν παίρνει γιατρειά.

Βέβαια και με το μνημόνιο η κατάσταση γιατρειά δεν παίρνει όσο κι αν προσπαθούν οι εταίροι μας άλλοι μεν να μας δελεάσουν κραδαίνοντας το καρότο της ολίγης από ανάπτυξη κι άλλοι να μας συνετίσουν δείχνοντας με νόημα το μαστίγιο (ή το ραβδί ή τον βούρδουλα ή το καμουτσίκι ή όποιο άλλο σύνεργο βασανισμού προτιμάτε, διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα). Βέβαια, αυτές οι μεταφορές με τα καρότα και τα μαστίγια σε τετράποδα πάντοτε παραπέμπουν· μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κι αν έχουμε ψηφίσει σαν άνθρωποι και όχι σαν υποζύγια που λιγουρεύονται το καρότο και τρέμουν το μαστίγιο, ίσως να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα του χρέους, το ελληνικό και γενικά του Νότου της Ευρώπης, σαν ισότιμοι εταίροι, με σχέσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη και στην επιδίωξη του αμοιβαίου οφέλους.

 

215 Σχόλια προς “Αναιμικό καρότο, τσουχτερό μαστίγιο”

 1. Alexis said

  Καλημέρα.
  Η επιστημονική ονομασία του καρότου συνδυάζει άψογα το αρχαιοελληνικό με το λατινικό όνομα: Daucus carota

 2. Το χάρηκα ιδιαίτερα γιατί προχθές Κυριακή πήγα στη Θήβα να δω τον νεοσύλλεκτο αναδεχτό μου και έμεινα χωρίς Αυγή.

  Γιάννης με καλημέρες

 3. кнут и пряник
  Σε μια επιτροπή φυσικών που ήμουν μέλος είχα ρωτήσει «γιατί να μεταγράφουμε τα ρωσικά με λατινικούς χαρακτήρες αφού τα δικά τους γράμματα μοιάζουν περισσότερο με τα δικά μας;» Δεν είχα πάρει απάντηση.
  Υπάρχει ακόμα λόγος, όταν βρισκόμαστε σε εκλαϊκευτικό πλαίσιο; Τώρα που η ρωσική γραφή δεν συμβολίζει πια τον «ερυθρό κίνδυνο», δεν μπορούμε να κανονικοποιήσουμε μια αμφιμονοσήμαντη ελληνορωσική-ρωσοελληνική αντιστοίχιση;

  Γιάννης

 4. Διονύσης said

  Ψιλοπαίζει το «μένω καρότο», κατά τα «μένω κάγκελο», «μένω παγωτό» (=μένω άναυδος, ενεός κτλ) κ.τ.ό.

 5. Καρότο και μαστίγιο. Χμμμ… Το Μέγκα χρησιμοποιεί – σ’ όσους τολμάνε να δηλώνουν αντιμνημονιακοί – ραβδί και καμτσίκι το πρωί, στειλιάρι και φραγγέλιο το μεσημέρι, βούρδουλα και ματσούκι το βράδυ. Δεν μας αφήνουν να πλήξουμε καθόλου.
  Ο δε Καψής χρησιμοποιεί κάτι ακόμα πιο τρομακτικό: τα επιχειρήματά του!

 6. LandS said

  #3 Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι στα επίσημα έγγραφα οι «νόμοι» προβλέπουν όλα τα συστήματα γραφής να μετεγγράφονται σε Λατινικά, και όχι «διμερώς». μεταξύ τους. Έτσι φτιάχνεις ν αντιστοιχίσεις αντί ν τετράγωνο.
  Από την άλλη, παρόλο που η εξοικείωση ενός ελληνόφωνου με τα Κυριλλικά είναι όντως εξαιρετικά εύκολη, το γεγονός παραμένει ότι σε συντριπτική πλειοψηφία είμαστε πολύ περισσότερο εξοικειωμένοι με τους Λατινικούς χαρακτήρες, ιδιαίτερα με την αγγλική τους απόδοση.

 7. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Δεν πρέπει να είναι πολύ συχνό, αν και το έχω ακούσει.

 8. Πάληουρας said

  Κι ένα καρτουνίστικο αστειάκι…

  – Έχεις καρότα στ’ αυτιά!
  – Τι;
  – Λέω: έχεις καρότα στ’ αυτιά!
  – ΤΙΙΙ;
  – Ουφ. ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΟΤΑ ΣΤ’ΑΥΤΙΑ!
  – ΑΣ’ΤΟ! ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ! ΕΧΩ ΚΑΡΟΤΑ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ!

 9. Nicolas said

  Και στα γαλλικά, απ΄ ότι φαίνεται, πρόσφατη είναι;
  Elle est récente en France (1966) et n’est autre qu’une traduction littérale de l’anglais «the carrot or the stick» dont l’Oxford English Dictionary dit qu’elle date de 1948.
  Βγήκε και μια ταινία, με αυτό τον τίτλο.

 10. alexisphoto said

  Καλημέρα,
  Ό δάσκαλός μας στο δημοτικό χρησιμοποιούσε την λέξη «βίτσα» αντί για τη λέξη ραβδί ή μαστίγιο. Ενίοτε τη χρησιμοποιούσε.
  Στο slang δεν βρήκα ορισμό. Αλλά υπάρχει εδώ:
  http://strimoniko.blogspot.gr/2010/07/blog-post_1484.html
  Ευχαριστώ,

 11. Νέο Kid Στο Block said

  «Καρότο» στην τεχνική αργκό είναι το κυλινδρικό δοκίμιο (από οδοστρωσία ή σκυροδέμα) που το παίρνουμε με διάτρηση και εξώλκυση από την κύρια μάζα του υλικού. Η σχετική διάταξη (και καταχρηστικά ολόκληρη η κινητή μονάδα/βανάκι συνήθως) λέγεται «Καροταρία». Η επίσημη ονομασία βέβαια είναι «πυρήνας» και «πυρηνοληψία».

  Για να γελάσετε και λίγο (να μη λέω και μόνο σοβαρά πια..) δώστε βάση! (give base) 🙂

  Κάποτε έκανα το μπάτσο και την τρόικα μαζί σε ένα έργο (ήμουν δηλαδή επιβλέπων κατασκευής και ποιότητας και ενδιάμεσος κρίκος μεταξυ εργολάβου/κατασκευαστή και κυρίου του έργου που τον εκπροσωπούσε ένας εγγλέζος πρότζεκτ μάνατζερ)
  Για χάρη λοιπόν αυτού του εγγλέζου -αν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι και ο Κύριος του έργου ήταν ρωμιοί- η επίσημη γλώσσα του έργου ήταν τα αγγλικά!
  Υπήρξε μια αστοχία στην ποιότητα κάποιας σκυροδέτησης ,δηλαδή τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν μικρότερη αντοχή του μπετού από την προβλεπόμενη και σαν πρώτο corrective measure έπρεπε να πάρουν καρότα για επαναπιστοποίηση της αντοχής. Γράφει λοιπόν ο εργοταξιάρχης (ένας εξαίρετος μηχανολόγος μηχανικός, αλλά με πτωχά αγγλικά) γράμμα στον επιβλέποντα (μουά!) με κοινοποίηση στον εγγλέζο :»We are going to take carrots..»
  O σωστός όρος βέβαια και στα αγγλικά είναι core (πυρήνας) . Οπότε με παίρνει τηλέφωνο ο εγγλέζος και μού λέει »
  Μr. Kid, is there some shortage of stick at our project? , because as far as I am concerned, we shouldn’t allow carrot growing only,should we? »

  Έτσι έμαθα για το Stick and Carot! 🙂

  O εργοταξιάρχης από τότε καλειται πειραχτικά «Μπαγκς Μπάνυ» (τόν έψεξα, λέγοντάς του «Τι καρότα και μπαγκς μπάνυ έγραψες ρε μαλάκα…;»

 12. Ηρώ Διαμαντούρου said

  σχετικά και άσχετα καροτολήμματα στο slang.gr: «μένω καρότο», «καροτάκι», «καροτιέρα», «καρότο» (δύο διαφορετικοί ορισμοί).

  @3 Περί κνούτου: ο Ντοστογιέφσκι σχολιάζει σχεδόν σε κάθε έργο του τη διαδεδομένη μέθοδο παραδειγματισμού στην τότε Ρωσία με κνούτο.

 13. Ηρώ Διαμαντούρου said

  τώρα είδα ότι το νέο κιντ με πρόλαβε με την καροταρία κλπ,

 14. Ηρώ Διαμαντούρου said

  (συνεχίζω γιατί πάτησα το λάθος κουμπάκι), δηλ. την καροτιέρα που ανέφερα παραπάνω.

 15. Νέο Kid Στο Block said

  10. Ορε και πώς έτσουζε η βίτσα, ειδικα αμα ήταν βρεγμένη! 🙂

 16. Θόδωρος said

  «μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κι αν έχουμε ψηφίσει σαν άνθρωποι και όχι σαν υποζύγια που λιγουρεύονται το καρότο και τρέμουν το μαστίγιο…». Είναι πολύ απογοητευτικό αυτό που γράψατε. Ανάλογα λοιπόν με το κόμμα που θα ψηφίσουμε στις εκλογές, είμαστε άνθρωποι ή λιγούρικα και δειλά υποζύγια…

 17. LandS said

  # Καλά, ο Εγγλέζος ΤΡΟΜΕΡΟΣ. Σίγουρα κατάλαβε core στο carrot και είπε το αστείο του.

 18. Alexis said

  #5, Μια και ανέφερες τον Καψή, προχθές στην εκπομπή «Η ώρα της κάλπης» (Παρασκευή βράδυ ήταν νομίζω) ήταν πραγματικά θλιβερός. Αντί να συντονίζει με νηφαλιότητα τη συζήτηση, ερχόταν σε αντιπαράθεση με τους καλεσμένους, φώναζε και γενικά έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει πόσο …αντικειμενικός είναι. Δυστυχώς σε κάποια φάση αντί να ακούμε τις απόψεις των κομμάτων ακούγαμε τις απόψεις του Καψή για το μνημόνιο και την έξοδο από την ευρωζώνη.

  #11, Ααα, ώστε Kid είναι το πραγματικό σου όνομα! 🙂

 19. Νέο Kid Στο Block said

  17. Ναι ο άτιμος! Μάλλον το κατάλαβε από τα συμφραζόμενα (τι διάολο;) ,πάντως στα αγγλικά δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχη ιδωματική λέξη για το core, πάντως carrot σίγουρα δεν λέγεται! 🙂
  Και μού πέταξε και τη μπηχτή για το «shortage of stick..» το πρόσεξες;
  Δε βαριέσαι, εγώ φταίω που αν και Head Stickman δεν πήρα καμιά χοντρομίζα, να χω τώρα λύσει τα θέματά μου.. 🙂

 20. Εκτός από το κνούτο υπάρχει και η γάτα με τις εννιά ουρές, για τους φανατικούς βρετανικών ναυτικών περιπετειών.

 21. Nicolas said

  Πολύ της μόδας αυτό τον καιρό τα μαστίγια και τα καρότα. Αλλά μαστίγιο τέρμα.

 22. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  12: Δεν κοίταξα το σλανγκρ διότι το αρχικό άρθρο είχε όριο λέξεων 😉

  11: Αυτό το καρότο το ήξερα, αλλά η στιχομυθία είναι εξαιρετική!

  16: Δεν είπα ότι είμαστε υποζύγια αλλά ότι ψηφίζουμε σαν υποζύγια. Έχει διαφορά.

 23. Μαρία said

  21 Πες και για το καρότο των καπνιστών, που το ψάχνουν εναγωνίως, όταν έχουν ξεμείνει τις μικρές ώρες.

 24. LandS said

  Επειδή μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι με αυτό το καροτομαστίγιο http://newpost.gr/post/131665/%CE%9B%CE%BF%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82%3A-%CE%91%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-18-%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85,-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1/ και δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά η λέξη «καθολικευτεί» (περ 1,4χιλ στο γκούγλη και τίποτα στο καθολικεύομαι) είναι δόκιμη ή είναι μεζεδάκι;

 25. Ηλεφούφουτος said

  LandS 6, έχω την εντύπωση ότι το ζήτημα δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να μεταγραμματίζονται αλλά, όταν μεταγραμματίζονται, γιατί να μεταγραμματίζονται στα λατινικά και όχι στα ελληνικά, δηλαδή τι χάνει ο Έλληνας αναγνώστης αν δει τη ρωσική έκφραση γραμμένη «κνουτ ι πριάνικ» αντί «knut i pryanik». Ή καλύτερα, γιατί αντί να δει το Βούλγαρο Χρίστο Γιότοφ γραμμένο έτσι, να τον δει π.χ. Christo Jotov.

  Παρεπιφτού, Νικοκύρη, κνουτ είναι απλώς η λέξη για το μαστίγιο στα Ρωσικά, επομένως δεν χρειάζεται να μεταφραστεί με άλλη λέξη στα Ελληνικά. Αν υπάρχει μία λέξη στην έκφραση αυτή που, αν θέλουμε να σχολαστικίσουμε, δεν αντιστοιχεί απόλυτα σε κάποια ελληνική για πραγματολογικούς λόγους, είναι το αρτοσκεύασμα πριάνικ.
  Εμπειρικά ξέρω πως οι Ρώσοι για τα δυτικά μπισκότα και για τα δικά μας κουλουράκια χρησιμοποιούν τη λέξη печенье (πετσέν’γιε) ή τη λέξη για το παξιμάδι (σουχάρ’).

  Ξεχάσαμε τον Έβερτ και τη μέθοδο «του μαστιγιού και του καροτιού» για την οποία τόσο κράξιμο είχε φάει την εποχή που η διαπλοκή έπαιζε Σημίτη.

 26. @20 Πάλι για τους …φανατικούς http://archive.org/stream/sealifeinnelsons00maseuoft#page/160/mode/2up

  @11 Φοβερό, 🙂 Το καρότο για τους πυρήνες πρ΄πει να το πήραμε από τα γαλλικά αλλά δεν είμαι σίγουρος αν λέγονται κάπως έτσι και στα γερμανικά.

 27. sarant said

  25: Ναι, αλλά το κνούτο *έχει* ήδη εισαχθεί στα ελληνικά, οπότε είναι αφύσικο να μεταφράζεις «μαστίγιο» το knut, δεν είναι;
  Για τη ρήση του Έβερτ, ομολογώ πως δεν τη θυμάμαι. Μόνο Καρδίτσες και Απωνίες.

  24: Υπάρχει καθολικεύομαι, π.χ. το έχει ο Δημητράκος, αλλά είναι πολύ σπάνιο. Αν γκουγκλίσεις «καθολικεύεται», θα το βρεις π.χ. σε άρθρο Γιανναρά. Λέξη για φιγούρα, λες κι αν πει «γενικεύεται» θα έχει διαφορά.

 28. LandS said

  Ηλεφού δεν μιλούσα για την καθημερινή ινφόρμαλ 🙂 χρήση μια και αυτό που λες είναι διαδεδομένο.

  Κάτι που πάντα ήθελα να ρωτήσω. Γιατί το Κρούστσεφ είχε γίνει Χρουτσώφ;

 29. sarant said

  23: Τι είναι αυτό πάλι; Εγώ όταν κάπνιζα δεν το ήξερα -έχασα πολλά;

  26: Α, πολύ ωραίο!

 30. 28 Μάλλον το ανάποδο, ο Χρουστσόφ μέσω αγγλικών έγινε Κρούστσεφ (Khrushchev). Δες τη σημ. a εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Khrushchev#Notes

 31. Ηλεφούφουτος said

  27α Δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα. «Κνούτο» θα το μεταφράσεις μόνο όταν θέλεις να δώσεις στο κείμενο κάποιο κουλέρ λοκάλ ή να παραπέμψεις στην εποχή των τσάρων (τότε ίσως το ρωσικό μαστίγιο να είχε όντως διαφορά από τα άλλα).
  Αντίστοιχα δεν θα μεταφράσεις απ τα Τούρκικα το oda «οντά» αλλά «δωμάτιο», εκτός αν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

  Lands στην εποχή του ο εν λόγω μεταγραφόταν στις ελληνικές εφημερίδες με τουλάχιστον 5 διαφορετικούς τρόπους. Δεν θα έλεγα ότι «έγινε» ποτέ ο Κρούστσεφ Χρουτσώφ, με δεδομένο ότι το «Κρούστσεφ» δεν νομίζω ότι καθιερώθηκε ποτέ.
  Από την άποψη της εγγύτητας στη ρωσική προφορά, το «Χρουσόφ» θα ήταν το καλύτερο, αφού η μόνη «απώλεια» θα βρισκόταν στο «σ», που δεν αποδίδει απόλυτα το щ, ένα σύμφωνο το οποίο υπάρχει στα Ρωσικά και δεν υπάρχει σε καμία άλλη από τις ευρύτερα γνωστές ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και τι έγινε;
  Σε όλα αυτά προσωπικά βλέπω την απέλπιδα άμα τε και μάταιη προσπάθεια της «τέλειας» μεταγραφής.

 32. Καλημέρα.

  28: Γιατί το Κρούτσεφ είναι από την λατινογράμματη μεταγραφή του ονόματος Хрущёв (Χρουστσόφ). Το κυριλλικό Х μεταγράφηκε με λατινικά γράμματα σε Kh, ενώ το ё (γιο) προφανώς θεωρήθηκε εσφαλμένα όπως το απλό (κυριλλικό) e, και μεταγράφηκε (λατινικό) e. Έτσι, Хрущёв > Khru(sh)chev > Κρούτσεφ.

 33. Μνήμες από την Γυμνασιακή Φυτολογία: Δαύκος ο Καρωτός, Πίσσον το Ήμερον μπιζέλι), Μιμόζα η Αισχυντηλή, Ίασμος ο Φαρμακευτικός (γιασεμί), Στρύχνος ο Κονδυλόριζος (πατάτα)… Τι ωραίες λέξεις έχει η Ελληνική γλώσσα! Χώρια εκείνο το εξαίσιο: Μονοκοτυλήδονα!

 34. Gorbatchev γράφουνε και τον Γκορμπατσόφ οι Άγγλοι-Αμερικάνοι.

 35. 11: Κι εμείς, καρότο λέγαμε τον πυρήνα οποιασδήποτε γεώτρησης! (Και πετρώματος δηλαδη).

  3: Πλάκα έχει ως ιδέα, αν και δυστυχώς η ομοιότητα χάνει το 50% μόλις φύγεις από την γραφή της τυπογραφίας. Γιατί στην καλλιγραφική πρέπει να είχαν μία ψύχωση να μοιάσουν στο λατινικό αλφάβητο (п -> n, д -> g, г -> κάτι σαν καλλιγραφικό ι, κλπ).

 36. LandS said

  ΟΚ σε όλους που βοήθησαν να λύσω την απορία μου. Πήγα και στη Βουλγάρικη Βίκι και το Хрущёв το είδα ως Хрушчов άρα Χρουshchοφ.

 37. Μαρία said

  29 Στο δουκάτο δεν έχετε καρότα;
  http://www.point-rouge-neodia.com/c/origine-de-la-carotte-de-tabac

 38. Ηλεφούφουτε έχασα την ωραία κουβέντα σας με τον Lands και τον Κώστα.
  Να πω μόνο πως η «μάταιη προσπάθεια της “τέλειας” μεταγραφής» δικαιώνεται όταν ένας φθόγγος που υπάρχει σε μια γλώσσα (όπως το δικό μας χ) χάνεται με τη διεθνή τυποποίηση. Το παράδειγμα του Χρουστσόφ είναι σχετικό. Ε, και; 🙂

  Γιάννης

 39. Immortalité said

  Εμένα τα καρότα θα μου θυμίζουν πάντα τον υπέροχο Ζουγανέλη στα Κουφώματα.
  Η φράση «καλά καρότα έχεις» ή «βγάλε τα καρότα» για όποιον φοράει ακουστικά έχει μείνει παροιμιώδης! 😀
  Ας είναι καλά το παιδί που ανέβασε το βιντεάκι.
  Βλέπω ο Πάληουρας το ανέφερε, δεν ξέρω αν το ανέκδοτο ήταν πριν τον Ζουγανέλη ή μετά.

  @11 Νέε ξεράθηκα στο γέλιο! 😀 😀 😀

  Το ραβδί αντί μαστιγίου μου θύμιζε πάντα κακή μετάφραση.

  @20 Έμαθα το κνούτο και τη γάτα με τις εννιά ουρές από τον Μιχαήλ Στρογκώφ και όχι από τις Βρετανικές ναυτικές περιπέτειες 😉

 40. ἐγὼ δὲν κατάλαβα γιατὶ εἶναι ἀδικαιολόγητη ἡ ὁρθογραφία καρῶτο, ἐπειδὴ τὸ καρωτὸν εἶναι σπάνια λέξι; αὐτὸ τί σχέσι ἔχει;

 41. Nicolas said

  @29 Γιατί δεν κοπροσκύλιαζες τριγυρνούσες στις ίδιες γειτονιές με μας. Άλλωστε, δεν είναι ακριβώς καρότο, αλλά civette.

 42. sarant said

  37-41: Το έχω δει το ρομβάκι, αλλά δεν ήξερα ότι το λένε έτσι. Εκτός αυτού, όταν κάπνιζα, αγόραζα κούτες από μια περιπτερού που δεν είχε ρομβάκι. Μέριλαντ σκέτο. Κι όταν μετά που το έκοψα της το είπα, την έπιασε απελπισία, τι θα κάνει το στοκ της, διότι μόνο εγώ τα κάπνιζα 🙂

  40: Το καρωτόν είναι σπανιότατη αρχαία λέξη και ανύπαρκτη νέα, άρα δεν είναι ζωντανή στο μυαλό του χρήστη. Αυτή είναι η αρχή της απλοποιημένης ιστορικής ορθογραφίας που ακολουθεί το ΛΚΝ. Γι’ αυτό και κόκαλο αλλά κόκκινος.

 43. ξέρω αὐτὲς τὶς ἀρχές, ἀλλὰ δὲν τὶς ἐγκρίνω!

 44. Γιαννης Κ said

  Ενδιαφέρουσα η λεξιλογία Νικοκύρη (μούρθανε κάποιοι συνειρμοί), αλλά η πολιτικολογία ψιλοχωλαίνει.
  Γράφεις «ίσως να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα του χρέους, το ελληνικό και γενικά του Νότου της Ευρώπης»

  Ποιοί είναι αυτοί οι εταίροι;; Φαντάζομαι ότι σαν πολίτης αναφέρεσαι στους πολίτες-εταίρους. Αυτοί που δανείζουν σήμερα μέσω των κεντρικών τους τραπεζών όλους τους υπόλοιπους είναι κυρίως Γερμανοί κι Ολλανδοί, και κάμποσο οι Φινλανδοί (φαίνεται από το ισοζύγιο στο TARGET2).

  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λένε ότι και οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί ΔΕΝ θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ολλανδικές δημοσκοπήσεις δεν έχω δει, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος αν κρίνω από τις κατα καιρούς δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού οικονομικών — έχει δει κανείς;;

  Είναι ενδιαφέρον ότι οι Φινλανδοί, και νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος και οι Γερμανοί, θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Δηλαδή το θέμα αντιμετώπισης του χρέους των υπολοίπων παίζει. Φοβάμαι ότι αρχίζει (τι αρχίζει …) να αποκρυσταλλώνεται διαφοροποίηση σε σχέση με την ελλάδα.

  γιάννης

 45. Γιαννης Κ said

  44. Πάλι ξέχασα. Η εκτίμηση των αγγλοσαξόνων σχολιαστών είναι ότι έχουμε περάσει το στάδιο συζήτησης και κατανόησης.

  http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2012/05/31/european-dysfunction-chart-of-the-day-greece-vs-germany-edition/

  γιάννης

 46. ἐμένα τὸ καρῶτο μοῦ φέρνει στὸν νοῦ ἐκεῖνο τὸ ἀμίμητο ἀπὸ τὴν Λολίτα τοῦ Ναμπόκοφ:»καὶ σὲ λίγο αὐτὴ καὶ ἡ Μπάρμπαρα τὸ ἔκαναν ἐνελλὰξ μὲ τὸν σιωπηλό, πρόστθχο, κατηφῆ ἀλλὰ καὶ ἀκάματο Τσάρλι, ὁ ὁποῖος διέθετε τόσο σὲξ ἀππήλ, ὅσο κι ἕνα ὠμὸ καρῶτο…»

 47. Νίκος Μαστρακούλης said

  46: Ενώ ένα βρασμένο καρότο, όσο να ‘ναι, την έχει τη γοητεία του. Γι’ αυτό και η γαλλική έκφραση «βράσαν τα καρότα», που λέει και το κυρίως άρθρο, σαφώς πουριτανική, «που τη λένε όταν μια κατάσταση είναι ανεπανόρθωτα κακή, δεν παίρνει γιατρειά»…

  Όπως λέει κι ο σοφός λαός, φυλάξου απ’ τα ξανθά μαλλιά κι από τα μαύρα μάτια κι απ’ τα βραστά καρότα! 🙂

 48. sarant said

  45: Γιάννη, λέγε Αμερικανών, όχι Αγγλοσαξόνων. Αλλά δεν ξέρω πόσο έγκυρος είναι ο τύπος, εδώ δεν ξέρει πόσα είναι τα μέλη της ευρωζώνης!

  Μπορεί να έχει αυτός δίκιο, όμως άλλοι που έχουν και κοτζάμ δεξαμενή να γεμίσουν δεν συμφωνούν:
  Οι πιθανότητες συμβιβασμού μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μετά τις εκλογές, ακόμα και στην περίπτωση κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέρχονται σε 60%, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Open Europe.

 49. ppan said

  Ε 60%… Δεν τονε δέσαμε τον γάιδαρό μας ακόμη.

  Για το ντιμπέιτ, την θέση του Συριζα κλπ που ακούω πώς και δεν συζητάτε; Από σας περιμένω να μάθω!

 50. who had as much sex appeal as a raw carrot εἶναι στὸ πρωτότυπο. νὰ σημαίνῃ τάχα κάτι ἄλλο, π.χ. ἔτσι ἀκαθάριστο μόλις βγῆκε ἀπὸ τὴν γῆ;πόσο πιθανὸ φαίνεται;

 51. Nicolas said

  @42 Κι εγώ όταν κάπνιζα Standard Mixture Medium έψαχνα.
  Τον παλιό καιρό η civette ήταν αυτή:
  Tabac de qualité qui se vendait dans un débit très connu de Paris. Deux paquets de tabac de la Civette (Flaubert, Correspondance,1879, p. 291).Acheter son tabac à la Petite Civette rue des Poissonniers (Zola, L’Assommoir,1877, p. 516).
  − P. ext. Tabac à priser :
  Il y avait des odeurs fines et piquantes qui faisaient froid dans le nez comme des prises de civette. Giono, Un Roi sans divertissement,1947, p. 181.
  Σήμερα εξελίχθηκε και σε ηλεμπουτίκ (σικ ρε και καρασικ). Άσε που τώρα έχει και ηλεσιγαρέττα (ξανασικ).

 52. sarant said

  Δεν είμαστε ειδησεογραφικό σάιτ -ούτε εκπρόσωποι κομμάτων 😉

 53. ppan said

  Α, κι εγώ νόμιζα ότι το ντιμπέιτ σας απασχολούσε, σα να θυμάμαι κάτι πρις τις εκλογές, θα παρεξήγησα 🙂
  Αναρωτιέμαι πώς να την ερμηνεύσω αυτήν την άρνηση, αν δεν απέφευγα με συνέπεια, τα ελληνικά ΜΜΕ θα πήγαινα να διαβάσω… Για να μην κάνω την εντελώς ανήξερη, κάτι φίλοι μου μου είπαν ότι ο Συριζας άλλαξε ριζικά στάση, λες να ισχύει; Οι φίλοι μου ψηφίζουν βέβαια ΚΚΕ.

 54. Γιαννης Κ said

  48. Νίκο, το σημαντικό κατ’ εμέ δεν είναι οι προφητείες των σχολιαστών, αλλά οι δημοσκοπήσεις. Αυτές δείχνουνε διαζύγιο, και μάλιστα συναινετικό.

  48-49. Όσο για το πως βλέπω την αναφορά στο 60% πιθανότητας συμβιβασμού, αναφέρεται στο ΚΟΣΤΟΣ. Φτάσαμε να μιλάμε για νούμερα κοντά στο 50%, από την έξοδο να είναι αδιανόητη. Βασικά υποδηλώνει ότι το κόστος μη εξεύρεσης συμφωνίας είναι παραπλήσιο του κόστους εξεύρεσης. Αν το κόστος είναι παραπλήσιο, ο Γερμανός/Ολλανδός/Φινλανδος πολιτικός θα ακούσει τους πολίτες-ψηφοφόρους-φορολογούμενους για το τι ευρωζώνη θέλουν, εξ ου και η σημασία των δημοσκοπήσεων.

  γιάννης

 55. sarant said

  53: Με ένα άρθρο τη μέρα και με λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές, είναι αδύνατο να τα καλύψουμε όλα, δεν συμφωνείς;

  Αλλά ας απαντήσω για μένα. Είχα γράψει πριν από τις προηγούμενες εκλογές ότι θα ήταν εντελώς κωμικό ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών των πρώην μεγάλων κομμάτων, τη στιγμή που τα εν λόγω κόμματα στις δημοσκοπήσεις έπαιρναν κάτω από 50% και που σε μερικές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχανε τη δεύτερη θέση. Εδώ μάλλον με δικαίωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

  Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δείχνουν κάποιες κεντρομόλες τάσεις, προς αποκρυστάλλωση δύο αντίπαλων πόλων, της ΝΔ και του Σύριζα, βοηθούντος φυσικά και του απαράδεκτου εκλογικού νόμου, ο οποίος πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό. Επομένως, σήμερα ένα ντιμπέιτ-μονομαχία δεν θα είναι τόσο αφύσικο όσο θα ήταν τον Μάη. Κι αν ο Σαμαράς το προτείνει επίσημα, ο Τσίπρας δεν μπορεί να το αρνηθεί.

  Πρέπει να γίνει και ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και εδώ μπαίνει το πρόβλημα του Μιχαλολιάκου. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να υποχρεώσει τους άλλους να καθίσουν πλάι του. Προσωπικά, δεν συμφωνώ ούτε όταν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων συμμετέχουν σε διάλογο με εκπροσώπους της ΧΑ -πιστεύω ότι πρέπει όλοι να σηκώνονται και να φεύγουν.

 56. sarant said

  53, συνέχεια: Επίσης, θα έχεις προσέξει ότι δεν έχω γράψει κανένα άρθρο για τη στάση του ΚΚΕ, και δεν θέλω να γράψω.

 57. Νίκος Μαστρακούλης said

  50: Μωρέ, μια χαρά είναι, θαρρώ, η απόδοση «σαν ωμό καρότο», απλώς έκανα λίγη πλάκα, με το συμπάθειο.

  Άλλωστε η νοητή εικόνα του ωμού καρότου, άκαμπτου και άνοστου και άχαρου, ταιριάζει μια χαρά στο συμφραζόμενο.

 58. Μαρία said

  53 To σχετικό δελτίο τύπου.
  http://www.syriza.gr/content/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1%CE%B5%CE%BA%CE%BC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%84

 59. Πρέπει να γίνει και ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και εδώ μπαίνει το πρόβλημα του Μιχαλολιάκου. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να υποχρεώσει τους άλλους να καθίσουν πλάι του. Προσωπικά, δεν συμφωνώ ούτε όταν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων συμμετέχουν σε διάλογο με εκπροσώπους της ΧΑ -πιστεύω ότι πρέπει όλοι να σηκώνονται και να φεύγουν.

  πολὺ ἁπλᾶ, τοὺς καλεῖς ὅλους κι ὅποιος θέλει ἔρχεται, ὅποιος θέλει δὲν ἔρχεται καὶ κρίνεται γι’αὐτό.

 60. Τζουτζούκος said

  22 (που αναφέρεται στο 16): Ποιοι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα σαν υποζύγια; Και τι ψηφίζουν; Τι τσουβάλιασμα πάλι ήταν αυτό; Η πρόταση «μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κι αν έχουμε ψηφίσει σαν άνθρωποι και όχι σαν υποζύγια που λιγουρεύονται το καρότο και τρέμουν το μαστίγιο….» εννοεί πως αν δεν ψηφίσουμε αντιμνημονιακά, θα έχουμε ψηφίσει σαν υποζύγια, δηλαδή σαν ανελεύθεροι; Σαν δούλοι; Σαν μη άνθρωποι; Επίσης αν δεν ψηφίσουμε αντιμνημονιακά θα είναι επειδή λιγουρευόμαστε το καρότο και τρέμουμε το μαστίγιο; Τι είδους άνθρωποι είναι πια αυτοί οι μνημονιακοί; Η ψήφος τους είναι αναγκαστικά ψήφος φόβου; Δεν μπορεί να είναι ελεύθερη; Κάποιος που ψηφίζει μνημονιακά έχει σταματήσει να ελπίζει ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης των όρων της σύμβασης; Αν κάποιος ψηφίσει μνημονιακά, το κάνει μόνο και μόνο επειδή δέχεται τον εκβιασμό;
  Είναι δυνατόν η Αριστερά να εκφράζει τέτοιο πολιτικό λόγο, που χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες και μάλιστα με υποννοούμενο κριτήριο την ελευθερία της βούλησης;

 61. Πάντως ἀναρωτιέμαι, σὲ πρίπτωσι ποὺ ἔξω ἀπὸ κἄθε δεοντολογία ἀποκλειστῇ τὸ 6ο κοινουλευτικὸ κόμμα ἀπὸ ἐνδεχόμενο ντιμπέιτ καὶ συμμετάσχῃ τὸ 7ο ἂν θὰ βγάλῃ κἄποια σχετικὴ ἀνακοίνωσι ἡ λαλίστατη κατὰ τἆλλα ΕΣΗΕΑ.

 62. Έξοχη και πάλιν η συζήτηση.
  Δαύκος βέβαια, που στην Κύπρο διασώζεται ως «βαφτζί».

  Με κίνδυνο να βγω φάουλ και πάλιν δια τους «τα φαιά φορούντες» στην ιστοσελίδα, στην Βρετανία ήταν κλασσικός αστεϊσμός και μέτρον ευφυολογημάτων, τί δικαιολογία θα χρησιμοποιούσε κανείς στο νοσοκομείο εάν προσήρχετο με καρότον εσφηνωμένο εκεί από όπου θα έπρεπε να εξέρχεται όχι «raw», αλλά καλοχωνεμένο.
  «Μα αυτό, γιατρέ, δεν είναι η καρωτίδα» είναι μια από αυτές τις δικαιολογίες.

 63. Μαρία said

  Θα γίνει άραγε αύριο η δίκη Κασιδιάρη ή θα αναβληθεί κι αυτή;
  http://tvxs.gr/news/ellada/antifasistiki-kinitopoiisi-sti-diki-toy-ilia-kasidiari

 64. Νίκος Μαστρακούλης said

  62: «Άσε, γιατρέ μου, έχω μια δυσπεψία αυτές τις μέρες, άλλο πράμα!» 🙂

  61: Κάθε φορά που ακούω να χαρακτηρίζουν τη ΧΑ «κοινοβουλευτικό κόμμα» δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να εξαγριωθώ. Δηλαδή επειδή η αστυνομία και η δικαιοσύνη κάνουν, εδώ και χρόνια, τα στραβά μάτια, πρέπει κι εμείς οι υπόλοιποι να κάνουμε την πάπια;

 65. Αρκεσινεύς said

  Και η altera pars:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63665834

 66. sarant said

  61: Κορνήλιε, η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή δημιουργεί αρκετά προβλήματα δεοντολογίας. Ωστόσο, αν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αρνηθούν να καθίσουν δίπλα στον Μιχαλολιάκο δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τους αναγκάσει, αφού μάλιστα το ντιμπέιτ δεν είναι συνταγματικό θέμα.

  Σου θυμίζω πάντως ότι προδικτατορικά ο βασιλιάς απέκλειε από τα συμβούλια του στέμματος, που ήταν όργανο ουσιαστικό, την ΕΔΑ, που είχε ποσοστό πολύ ανώτερο από τη ΧΑ.

  60: Πάλι τα ίδια -δεν χωρίζω τους πολίτες, κρίνω την ψήφο τους. Όλοι λένε ότι π.χ. η ψήφος στο τάδε ή στο δείνα κόμμα θα είναι καταστροφικό λάθος κτλ. Ειδικά μάλιστα τώρα που η κατάσταση είναι ρευστή, κανείς δεν ταυτίζεται με το τι ψηφίζει ούτε παντρεύεται το κόμμα που ψήφισε.

 67. Γιαννης Κ said

  55δ, 64β αναφορικά με τη ΧΑ. Νίκε και Νίκε, τους 440,894 ψηφοφόρους (κάπου 7% του συνόλου) της ΧΑ πως τους αντιμετωπίζετε;;

  Από τα γραφόμενά σας, θα νόμιζα ότι τους θεωρείτε μια τεραάάάαστια συμμορία. Έτσι είναι;;

  γιάννης

 68. sarant said

  67: Αστεία πράγματα. Οι 440.000 της ΧΑ είναι κάθε λογής άνθρωποι. Συμμορία είναι η ΧΑ, δηλ. τα στελέχη και τα μέλη της. Στο ντιμπέιτ δεν κάθονται οι 440.000 ψηφοφόροι, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί. Πιστεύω (και εδώ διαφωνώ με την τακτική που ακολουθεί ο Σύριζα και όλα τα άλλα κόμματα) ότι όταν έρχεται χρυσαυγίτης σε πάνελ όλοι οι άλλοι πρέπει να φεύγουν. Όλοι όμως ή έστω αριστερά και Πασόκ. Κι ας μείνουν οι άλλοι.

 69. Γιαννης Κ said

  «60: Πάλι τα ίδια -δεν χωρίζω τους πολίτες, κρίνω την ψήφο τους.»

  If it looks like a duck, walks like a duck, quacks like a duck, IT’S A DUCK!
  Αν ψηφίζει σαν υποζύγιο, ε, ειναι υποζύγιο.
  Έτσι δεν είναι;; Φοβάσαι μπας και προσβάλεις τον κόσμο Νικοκύρη;;

  γιάννης

 70. 67
  Η αιτιολόγηση, η ιστορική εξήξηση που παραπέμπει στα νοσηρά φαινόμενα του πολιτικού συστήματος που εξέθρεψεν και τέτοια νοσηρά αποβλαστήματα, δεν είναι δικαιολόγηση. Δεκάδες εκατομμυρίων γερμανικού λαού ήσαν ανεκτική ή και υποστηρικές των Ναζιστών, στην Νυρεμβέργη όμως δεν κάθησε στο σκαμνί ένας ολόκληρος λαός.

  Άντε και κάτι ωραίο. Από ανώνυμο Βρετανό δάσκαλο.

  Πότερον, είναι ή μή είναι κάλλιον;

  Το εντεύθεν δε σκεπτέον πότερον είναι βέλτιον ή μη είναι. Και πότερον κάλλιον, το υπό της τύχης της αναιδούς βαλλομένοις και τοξευομένοις τηι ψυχή όμως ανέχεσθαι, ή το ώσπερ προς κακόν πέλαγος ανθωπλισμένους αυτώι τωι αμύνεσθαι καταπαύειν; Και το μεν αποθανείν ει καθεύδειν δύναται, καθεύδοντες δε τας ανίας καταπαύσομεν και κακά τα μυρία τα κατά φύσιν τοις σώμασιν προερειδόμενα, και, εάν τύχηι, ονειρώττομεν ονείρατ’ άττα, τούτ’ ήδη το χαλεπόν. Το γαρ οποίοι παραγενήσονται όνειροι μετά το αποθανείν καθεύδουσιν ημίν και των ανθρωπίνων απηλλαγμένοις θορύβων, τούτο δει επέχειν ποιεί. Και δι’ αυτό τούτο ούτω πολυχρόνιοι γεγένηνται αι συμφοραί.
  Επεί τις ανέχοιτ’ αν τωι χρόνωι μαστιγούμενος και προπηλακιζόμενος, υπό μεν των κρειττόνων αδικούμενος υβριζόμενος δε υπό των μέγα πνεόντων, έτι δε τις αν τολμώηι ερών μεν αποτυχών δε λυπείσθαι , κρινόμενος δε ες τριβάς ελαύνειν, των δ’ εν τέλει τας ύβρεις φέρειν, υπό δε των αναξίων άξιος ων ραδίως καταπατείσθαι, αυτώ παρ’ όν δια ψιλού εγχειριδίου επιλαβέσθαι της ησυχίας. Τις δ’ αν τοσαύτα βάρη και το του βίου επαχθές αγανακτών τε και μεθ’ ιδρώτος υπομένοι, πλην δια τουθ’ ότι το μετά το αποθανείν οποίον δήποτε δεδιότες ώσπερ γην ανεξέταστον εφ’ ής όρους αποδημήσαντες ουκ εφ’ έξομεν κατελθείν, την μεν γνώμην απορούμεν, τα δ’ εν χερσί κακά φέρειν βουλόμεθα μάλλον ή τα έτι αγνοούμενα, οποία έσται σπουδή μετέρχεσθαι;
  Ες ώσπερ γην ανεξέταστον εφ’ ής όρους αποδημήσαντες ουκ εφ’ έξομεν κατελθείν, την μεν γνώμην απορούμεν, τα δ’ εν χερσί κακά φέρειν βουλόμεθα μάλλον ή τα έτι αγνοούμενα οποία έσται σπουδή μετέρχεσθαι;

  Σαικσπήρου, Χαμλέτος

 71. Γιαννης Κ said

  68. Πάλι καλά. Και γιατί αυτοί οι 440,000 ψηφίσανε ΧΑ;; Τι τους προσέφερε αυτή η «συμμορία» (είμαι φειδωλός στους χαρακτηρισμούς μου, ιδιαίτερα για εκλεγμένους αντιπροσώπους) και την ψηφίσανε;;

  Το «δεοντολογικό» πρόβλημα είναι ότι η ΧΑ αντιπροσωπεύει, μας αρέσει δεν μας αρέσει, 440.000 πολίτες. Κι ο σαματάς για τα στελέχη μετατοπίζει την κουβέντα από τους ψηφοφόρους και το τι ζητάνε.

  γιάννης

 72. Μαρία said

  68 Εγώ να συμφωνήσω μαζί σου (τα ίδια λέγαμε παλιά και για τους λαοτιανούς) αλλά τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν τις οδηγίες του ΕΣΡ. Τώρα βλέπω οτι απουσιάζουν απ’ το τραπέζι της ΝΕΤ αλλά τους πήρε το μάτι μου την προηγούμενη βδομάδα.
  Κι η Κοντούλη που της έλαχε τις προάλλες να καθίσει στ’ αριστερά του Κασιδιάρη, του τα ‘χωσε.

  69 Υπάρχει διαφορά μεταξύ παρομοίωσης και μεταφοράς.

 73. Τζουτζούκος said

  66: «Βέβαια και με το μνημόνιο η κατάσταση γιατρειά δεν παίρνει….αν έχουμε ψηφίσει σαν άνθρωποι…,ίσως να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα του χρέους».

  Κρίνετε και ξέρετε εκ των προτέρων όμως ότι κάποιοι θα ψηφίσουν σαν υποζύγια. Και με δεδομένη τη γνώμη σας ότι με το μνημόνιο δεν υπάρχει γιατρειά, αν κάποιος ψηφίσει μνημονιακά, ΔΕΝ θα καταλάβουν οι εταίροι μας ότι πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα του χρέους (η άλλη απόδοση στον υποθετικό λόγο της πρότασης που γράφετε). Άρα αν ψηφίσουμε μνημονιακά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε με τους εταίρους μας. Αν κάνω λάθος στο συλλογισμό και διαστρεβλώνω τον δικό σας να μου το πείτε, δεν τσακωνόμαστε. Για μένα είναι προφανές ότι τσουβαλιάζετε, όσο δεδομένο κι αν είναι ότι κάποιοι θα ψηφίσουν φοβισμένα (άλλοι πάλι θα ψηφίσουν οργισμένα, υπάρχει καμιά διαφορά;)
  Τέλος, αν κρίνετε την ψήφο του άλλου, ότι δηλαδή ψηφίζει σαν μη ελεύθερος άνθρωπος, είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι δεν τον κρίνετε σαν προσωπικότητα γενικά;

 74. Γιαννης Κ said

  72β. Σωστά. Αλλά κι η κρίση του Νικοκύρη δεν περιορίζεται στην ψήφο, επεκτείνεται στον ψηφοφόρο.
  Ο Νικοκύρης τους ψηφοφόρους που ψηφίζουνε διαφορετικά από αυτόν χαρακτήρισε — και η «δικαιολογία» ότι χαρακτήρισε την ψήφο και όχι τον ψηφοφόρο είναι για γέλια. Οι πράξεις μας μάς χαρακτηρίζουν.

  Το ανησυχητικό για μένα είναι η έλλειψη προσπάθειας κατανόησης των επιλογών των άλλων πολιτών και ψηφοφόρων, είτε ψηφίζουν ΧΑ, είτε προμνημονιακά, είτε αντιμνημονιακά, είτε οτιδήποτε άλλο. Και η απροθυμία (για χίλιους δυό λόγους που πάντα βρίσκεις αν θέλεις) να γίνει ουσιαστική κουβέντα για τα προβλήματα με τους όποιους απεχθείς αντιπροσώπους.

  γιάννης

 75. sarant said

  74: Μισό λεπτό, οι πράξεις μας μάς χαρακτηρίζουν, αλλά κάθε μέρα κάνουμε χιλιάδες χιλιάδων πράξεις, άλλες σημαντικές άλλες ασήμαντες. Άρα, η συγκεκριμένη πράξη μάς χαρακτηρίζει κατά ένα μικρό κλάσμα.

  Και προμνημονιακά σημαίνει (ακόμα) πριν από το μνημόνιο, λέγε φιλομνημονιακά να συνεννοούμαστε.

  73: Με λογοκρίνεις. Η απόδοση στον υποθετικό λόγο είναι «αν έχουμε ψηφίσει σαν άνθρωποι…,ίσως να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα του χρέους … σαν ισότιμοι εταίροι» (εσύ το τελευταίο το έφαγες). Άρα, ναι, διαστρεβλώνεις τον συλλογισμό μου, εγώ έλεγα ότι αν ψηφίσουμε μνημονιαά δεν πρόκειται να συζητήσουν μαζί μας σαν ισότιμοι εταίροι. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτό ήθελα να πω, όχι αυτό που λες εσύ.

  72: Τα ΜΜΕ να καλούν και οι εκπρόσωποι να φεύγουν, αυτό πιστεύω (μόνο εγώ όμως) ότι πρέπει να γίνεται. Τελοσπάντων, συμφωνούμε ίσως, αν η ΧΑ ξαναμπεί στη Βουλή και αν η Βουλή μακροημερεύσει, επουδενί δεν πρέπει να της συμπεριφέρονται (πιστεύω) όπως στα άλλα κόμματα. Δηλαδή, όχι χειραψίες όπως η Ντόρα με τον Μιχαλολιάκο. Το θεσμικό μίνιμουμ.

 76. Νέο Kid Στο Block said

  Γιάννη Κ, χωρίς να θέλω καθόλου να υπεισέρθω στην ουσία , το «προμνημονιακά» είναι μεγάλη αγγλικούρα! 🙂

  «Φιλομνημονιακά» βάλε, νάσαι μέσα.
  (προμνημονιακά είχαμε μια άλλη χώρα εξάλλου..)

 77. Νέο Kid Στο Block said

  75. Σόρυ Νικοκύρη, συμπέσαμε στο pro . 🙂

 78. Το «καρότο και ξύλο/μαστίγιο» πρέπει να προέκυψε από
  την ιππασία μετα καρότου επί ξύλου
  Carrot Stick Riding

  αλλά γιατί να λέμε πια καρότο,
  μήπως το τρώει κανείς σκέτο εκτός
  απ’ τα γαϊδούρια και τον Μπαξ Μπάνυ;

  να το αλλάξουμε σε μπισκότο/ριζότο/περγαμόντο/
  γαλακτομπούρεκο/μπουγάτσα κτλ και μαστίγιο.

  υ.γ.
  να παράδειγμα μπισκοτομαστίγωσης,
  η κακιά και καλοί…

  Christine Lagarde jouant le «méchant» pour que les dirigeants européens passent ensuite pour les «gentils» en exigeant des sacrifices en échange de leur soutien ? On fait peur aux Grecs pour les inciter à «bien» voter…
  le bras de fer d’Athènes avec l’Europe est une » guerre asymétrique» ….(les talibans contre les Etats-Unis, par exemple), le lilliputien peut mettre en échec, voire «renverser» la superpuissance.
  http://www.lexpress.fr/actualite/economie/le-bras-de-fer-d-athenes-avec-l-europe-est-une-guerre-asymetrique_1121909.html#commentaire

 79. Μαρία said

  74 Στον ψηφοφόρο αναφέρεται, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εξαντλείται στη ψήφο.
  Στο άρθρο μοιάζουν με υποζύγια αυτοί που κάνουν τις επιλογές είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι και κίνητρα, για να ψηφίσει κανείς μνημονιακά ή αντιμνημονιακά. Αλίμονο.

 80. Γιαννης Κ said

  75α. Χαίρομαι Νικοκύρη που επιτέλους θυμήθηκες την διαλεκτική σου 🙂
  Ναι, σύμφωνοι, και γι’ αυτό προσωπικά τουλάχιστον προσπαθώ όταν διαφωνώ με την πράξη κάποιου να το καταστήσω πεντακάθαρο ότι ταυτόχρονα τον σέβομαι σαν αυτόνομο ελεύθερο άνθρωπο. Ίσως και περισσότερο σε λεπτά θέματα όπως της ψήφου.

  75β. Με την συλλογιστική σου στο θέμα της ψήφου και τους εταίρους διαφωνώ — σε ρώτησα και πριν, ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί οι εταίροι. Απο εδώ που κοιτάω και απ’ όσο καταλαβαίνω τη λειτουργία των αναπτυγμένων κοινωνιών και τη σκέψη δυτικών σχεδιαστών (planners), δεν βλέπω να τίθεται ζήτημα ισοτιμίας, αλλά προσέγγισης προβλημάτων. Η στάση των σχεδιαστών είναι problem-oriented.

  75γ. Για την ΧΑ, τώρα που την θυμήθηκες την διαλεκτική σου, γιατί δεν την εφαρμόζεις και στα μέλη της ¨»συμμορίας», που πέρα από «εγκληματίες» είναι και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι 440.000 πολιτών.

  γιάννης

 81. sarant said

  80: Ο Χίτλερ, όπως ξέρεις, εκλέχτηκε από περισσότερους πολίτες -δεν θα του σφίγγαμε το χέρι όμως.

  Και τέλος πάντων, προσωπική μου άποψη είναι και δεν επηρεάζει καθόλου τα πράγματα.

 82. Γιαννης Κ said

  75-76. Ευχαριστώ για την επισήμανση και την διόρθωση του pro-μνημονιακού. Πάλι καλά που δεν με είπατε και Γιώργο ;-).
  γιάννης

 83. Τζουτζούκος said

  75: Λάθος μου που το φαγα, δεν είχα κακή πρόθεση. Κι έχετε δίκιο, το θέμα της ισοτιμίας είναι τελοσπάντων τόσο σχετικό που δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε, αν και έχουμε κάποια δεδομένα που δεν αλλάζουν, όπως π.χ. ότι είμαστε οι δανειζόμενοι.
  Απ την άλλη μεριά το τσουβάλιασμα παραμένει. Η μνημονιακή ψήφος είναι ψήφος ανθρώπων που ψηφίζουν σαν υποζύγια, που λιγουρεύονται το καρότο και τρέμουν το μαστίγιο. Είναι ψήφος ανθρώπων που ψηφίζουν σαν τετράποδα, αφού το καρότο και το μαστίγιο σε τετράποδα παραπέμπουν.
  Αυτός ο πολιτικός λόγος δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με τον πολιτικό λόγο μίσους που εκφράζουν ορισμένοι μνημονιακοί, μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ και που κατά καιρούς κατακευραυνώνετε. Όπως αυτοί μας λένε ότι όσοι ψηφίζουν Σύριζα θέλουν την καταστροφή (μπλα μπλα), έτσι λειτουργείτε κι εσείς εδώ.
  Το παιχνίδι της πόλωσης δεν έχει καλούς και κακούς.

 84. Νέο Kid Στο Block said

  Να η «γάτα με τις εννιά ουρές»! (λατρεύει να «τη βρίσκει» με proμνημονιακούς τυπάδες..)

  AUSTERITY QUEEN

  Sarkozy has been a bad boy
  His loss brings Frau Merkel no joy
  Austerity Queen
  Will have to get mean
  New pain will be hard to deploy

  Limerick King New Kid 🙂

 85. Τζουτζούκος said

  Δεν προτείνω σε κανέναν να χάσει 50 δευτερόλεπτα απ τη ζωή του για να δει το σποτάκι της Ν.Δ.
  Αλλά επειδή πριν μίλησα για πόλωση και για πολιτικό λόγο, εδώ είναι το άλλο παράδειγμα. Εμετικό παράδειγμα θα έλεγα.

 86. christos said

  Για το καρώτο ή καρότο (όχι το καρωτόν) βλέπω στα λεξικά οτι το λεξικό της πρωίας «αμαρτάνει» πρώτο και το γράφει με «ω» σημειώνοντας τη λέξη με αστερίσκο δηλαδή την παρουσιάζει ως λέξη της δημοτικής. Αργότερα τα λεξικά του Δημητράκου και του Σταματάκου-χωρίς να αναιρούν την ορθογραφία με ω- δέχονται και το «καρόττο» (πιθανώς επηρεασμένα και απο τον Σ.Βυζάντιο θεωρούν τη λέξη προερχόμενη απο το γαλλικό «carotte»).Ρίχνοντας μια ματιά στο αντίστροφο λεξικό της Συμεωνίδου πάρα πολλές λέξεις που τελειώνουν σε «ότο» φαίνονται να είναι ξενόφερτες(δάνεια-αντιδάνεια). Τέλος το ΛΚΝ λέει τα πράγματα με το όνομά τους οτι δηλαδή πρόκειται για αντιδάνειο απο το κηρωτον μέσω του λατ.carota κτλ.

  Άρα έχουμε εδώ τους φουκαράδες τους έλληνες να «ψάχνονται» για το καρότο και κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα να καταλαναίνουν πως το έβαλαν στη ζωή τους απο τη γαλλική ή την ιταλική γλώσσα. Απο την άλλη τα λέξικά που οι ξένοι τους έγραψαν πρώτοι(Λ-Σ) δηλώνουν πως η λέξη είναι ελληνική! Οπότε ο νεοέλληνας θα πρέπει να γράφει τη λέξη που οι πρόγονοί του δημιούργησαν με τον τρόπο που οι πιο προκομμένοι απο αυτόν γείτονές του υιοθέτησαν μπας και προκόψει κι αυτός.

  Απο τα παραπάνω-που μπορεί και άλλος να τα βλέπει αλλιώς- εγώ καταλαβαίνω πως κάποτε είχαμε βάλει τους άλλους να κυνηγούν το καρωτόν και εμείς είχαμε το μαστίγιο ενώ τώρα εμείς κυνηγάμε το καρότο και αυτοί κρατούν το μαστίγιο.

 87. Γιαννης Κ said

  81. Μα θέματα πολιτικής ζύμωσης και διαβούλευσης δεν έχουν να κάνουν με σφιξίματα χεριών. Αν κάποιος αντιπροσωπεύει 7% των συμπολιτών μας μάλλον και σοβαρά χρειάζεται να τον πάρουμε, και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις θέσεις του, και να ασχοληθούμε ουσιαστικά μαζί του, όσο απεχθής κι αν μας είναι — δεν χρειάζεται ούτε το χέρι να του σφίξουμε, ούτε να πιούμε καφέ μαζί του, άσε που κι αυτός μάλλον δε θα γούσταρε.

  Επί τη ευκαιρία, του Έζρα Πάουντ το χέρι θα του το σφίγγαμε;; 🙂

  γιάννης

 88. ppan said

  Τώρα σοβαρά συγκρίνεις τον Έζρα Πάουντ με τον Μιχαλολιάκο; Ότι δηλαδή και οι δύο παρόλα τα απωθητικά πιστεύω τους έχουν ένα έργο καλλιτεχνικό που δεν μας επιτρέπεται να αγνοούμε;

 89. Γιαννης Κ said

  88. Διακρίνω κάποιον ελιτισμό ή μου φαίνεται;; Ο Μιχαλολιάκος έχει μιά κάποια λαϊκή απήχηση, υποπτεύομαι περισσότερη απ’ αυτην που είχε ο Πάουντ στους αμερικανούς πεζοναύτες που τον κλείσανε στο κλουβί. Χμμμμ…

  γιάννης

 90. sarant said

  86: 🙂

  87: Η γαλλική δημοκρατία πάντως αρνήθηκε πρόπερσι να τιμήσει τον Σελίν.

  82: Βασικά, Τζέφρι 🙂

  83: Ξεχνάς όμως ποιοι διαβάζουν το κείμενο: οι αναγνώστες της Αυγής.
  Το βιντεάκι πάντως που επικρίνεις μου φαίνεται λίγο ανόητο. Θέλω να πω, αν είναι να τρομοκρατήσεις καλά, δεν παρουσιάζεις καλοντυμένα παιδάκια σαν φιγουρίνια, έπρεπε να είναι πιο φτωχούλια -αφού θα γίνουμε Βόρεια Κορέα.

 91. τυφλόμυγα said

  Γιάννη, ΧΑ ψήφισε το 7% επί των ψηφισάντων. Δηλαδή ΧΑ = 7% επί του 65,1% που πήγαν να ψηφίσουν. Άρα, αν κάποιος υποστηρίζει ΧΑ δεν «αντιπροσωπεύει 7% των συμπολιτών μας». Επισημαίνω την διαφορά γιατί το αναφέρεις και στο #67.

 92. ppan said

  89: Ελιτισμός είναι να βλέπεις διαφορά ανάμεσα στον Πάουντ και τον Μιχαλολιάκο; Κοίτα να δεις… Το γνωστό θέμα με τους καλλιτεχνες και το έργο, και να διακρίνουμε το ένα από το άλλο κλπ δεν ξέρω αν έχει απάντηση, αλλά ο Μιχαλολιάκος δεν είναι καλλιτέχνης και το όποιο έργο του είναι σαν τα μούτρα του. Και γενικά δεν σφίγγω χέρια με βάση την λαϊκή απήχηση του κατόχου τους..

  90: Λάθος ήταν να μην τιμηθεί ο Σελίν και έγινε με παρέμβαση του γνωστού και μη εξαιρετέου Αρνό Καρλσφελντ.

 93. Γιαννης Κ said

  90. Αχ, Σελίν, που τον θυμήθηκες. Αυτός βέβαια δεν θάσφιγγε κανενός το χέρι.

  91. Το ποσοστό δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό, όσο ο αριθμός των ψηφων – 440.000 και κάτι ψιλά. Κυρίως απο την σκοπιά του ότι η ΧΑ δίνει έκφραση σε διαδεδομένες ανησυχίες. Τέτοιες ανησυχίες μπορούν να εκφραστούν με διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο αυτούς της ΧΑ, εξ ου κι η ανησυχία μου για την έλλειψη προσπάθειας ενασχόλησης με αυτές.

  γιάννης

 94. sarant said

  92: Δεν ξέρω αν ήταν λάθος -το έργο του το τιμούν πάντως, αλλά την εποχή εκείνη η δικαιολογία του υπουργού (Μιτεράν δεν ήταν; ) μου είχε φανεί πιστευτή, ότι διαχώρισαν το έργο από τον δημιουργό.

 95. Γιαννης Κ said

  92α. Αυτό που καταλαβαίνω να λες είναι ότι σε συγκινεί ο Πάουντ αλλά ο Μιχαλολιάκος σε αφήνει παγερά αδιάφορη. Άλλους, τους συγκινεί και κινητοποιεί ο Μιχαλολιάκος. Στην σημερινή πολιτική κατάσταση με ενδιαφέρει μάλλον ζωτικά ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ ο Μιχαλολιάκος τους συγκινεί.

  γιάννης

 96. ppan said

  94: Γενικά οι συγγραφείς δεν τιμούνται για τον χαρακτήρα και την ζωή τους αλλά για το έργο τους. Κανείς στη Γαλλία δεν αγνοεί την σκοτεινή πλευρά του Σελίν γιατί εκτός των άλλων διδάσκεται και στο σχολείο και καλά κάνει. Η σκοτεινή αυτή πλευρά του Σελίν, ο αντισημιτισμός του, δεν χαρακτηρίζει το έργο του -δεν θα τονε χαρακτηρίζαμε αντισημίτη λογοτέχνη με μια λέξη, όπως δεν θα χαρακτηρίζαμε έτσι τον Βολτέρο (οκ, ζαβολιά). Εξάλλου οι θέσεις τους αυτές εκφράστηκαν ας πούμε στο περιθώριο του έργου του σε κάτι δοκίμια που σύμφωνα με την επιθυμία του δεν ξανακυκλοφόρησαν. Σα να λέμε ότι δεν πρέπει να τιμούμε το Θεοδωράκη επειδή στα γεράματα έγιεν αυτό που έγιεν..

 97. Ο Χίτλερ, όπως ξέρεις, εκλέχτηκε από περισσότερους πολίτες -δεν θα του σφίγγαμε το χέρι όμως.

  αὐτὸ πάλι τί σόι ἐπιχείρημα εἶναι; νὰ καταργήσουμε τὶς ἐκλογές;ἐγὼ ξέρω ὅτι ὁ Χίτλερ τὶς κατήργησε. καὶ κ.ατι ἄλλοι τὶς εἶχαν καταργήσει ποὺ μέχρι τὸ ’89 τοὺς ἔσφιγγαν καὶ τοὺς παραέσφιγγαν τὸ χέρι καὶ τώρα αὐτοὶ οἱ χειροσφίκτες τὸ παίζουν κήνσορες τῆς δημοκρατίας.

 98. ppan said

  95: Δεν με συγκινεί ο Παουντ-ο Σελίν ναι. Όχι επειδή είναι αντισημίτης αλλά παρότι ήταν. Ο Μιχαλολιάκος συγκινεί επειδή είναι ναζιστήςκαι μόνο γι αυτό. Δεν έχει ελαφρυντικά δεν έχει μια πλευρά που να δείχνει κάτι άλλο πέρα από τον τραμπούκο. Αν είναι δημοφιλής γι αυτό πρόβλημα αυτωνών που τον υποστηρίζουν. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να του σφίξω το χέρι.

 99. 398 κἀνεὶς δὲν θὰ σοῦ πῇ νὰ τοῦ σφίξῃς τὸ χέρι μὲ τὸ ζόρι ἐφ’ὅσον δὲν .εχεις κἄποιο θεσμικὸ ῥόλο ποὺ νὰ ἐπιβάλῃ κἄτι τέτοιο. π.χ. ἐφ’ὅσον δὲν εἶσαι πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, τῆς Βουλῆς, κλπ. κατὰ τἆλλα τὰ περὶ κατανομῆς τηλεοπτικοῦ χρόνου στὰ κόμματα τῆς βουλῆς δὲν ῥυθμίζονται βάσει τῆς ἰδεολογίας τῶν κομμάτων -καὶ εὐτυχῶς.

 100. ppan said

  Κορνήλιε, απαντώ στην ερώτηση στο 78 («θα του σφίγγαμε το χέρι;»), μην χώνεσαι ;). Οκ, καταλαβαίνω την ευαισθησία σου όταν μιλάμε για ΧΑ αλλά και πάλι…

 101. Γιαννης Κ said

  98. «Ο Μιχαλολιάκος συγκινεί επειδή είναι ναζιστής και μόνο γι αυτό»

  ΜΟΝΟ γι αυτό;; Τι είναι αυτός ο ναζισμός βρε παιδί μου και συγκινεί 440.000 έλληνες;;

  γιάννης

 102. ppan said

  101: Εννοείς ότι συγκινεί ως καλλιτέχνης; Γιατί δεν καταλαβαίνω πού κολλάει η σύγκριση του Μιχαλολιάκου με τον Πάουντ. Γιατί όχι με τον Γκέμπελς που θα ήταν φανταζομαι πιο δημοφιλής ακόμη. Πιο πολύ δεν μοιάζουν οι περιπτώσεις;
  ΜΟυ θυμίζει το αγαπημένο μου παράδοξο που υποτίθεται ότι είπε ο Νταλί: «η μόνη διαφορά ανάμεσα σε μένα και έναν τρελό είναι ότι εγώ δεν είμαι τρελός». Ε ούτε ο Μιχαλολιάκος είναι Παουντ, αλλιώς ίδια περίπτωση 😉

 103. #101 ναζισμὸς στὴν Ἑλλάδα εἶναι νὰ εἶσαι δεξιώτερα τῆς ΝΔ, δὲν τὸ ξέρεις;

 104. #100 τὰ ἴδια θἄλεγα γιὰ ὁποιοδήποτε κόμμα. αὐτὴ εἶναι ἡ διαφορά μας.

 105. ppan said

  ΄104: Πολύ περισσότερες διαφορές έχουμε. Εγώ τρολιές σαν το 103 δεν τις καταδέχομαι. Μα πώς ρε γμτ μας μπήκε η ιδέα ότι η ΧΑ είναι ναζήδες;
  http://parallhlografos.files.wordpress.com/2012/04/x-a-nazi.jpg?w=500&h=350

 106. Γιαννης Κ said

  102. Δεν συγκινεί ο Μιχαλολιάκος σαν πρόσωπο (νομίζω). Αυτά που πρεσβεύει συγκινούν.
  Και δεν νομίζω ότι ειναι ο ναζισμος. Ή, κι αν είναι, καλά θα κάνουμε να τον κάνουμε λιανά.

  γιάννης

 107. ppan said

  Λιανά τον κάνουμε παραλληλίζοντάς με τον με τον Πάουντ; Τώρα, σοβαρά; Άντε, αύριο και τον Καιάδα με τον Φουρτβάγκλερ πώς διάολο τονε προφέρουν.

 108. Γιαννης Κ said

  107. Μάλλον όχι.
  Αλλά γιατί αποφεύγεις να μπεις στο θέμα που επανειλλημμένα έγραψα ότι θεωρώ σημαντικό: τι πρεσβεύει ο Μιχαλολιάκος που συγκινεί 440.000 έλληνες;;

  Αν δεν σ’ ενδιαφέρει, πάσο. Μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το τι ομάδα είναι ο Μιχαλολιάκος ή ο Τσίπρας, ή τι νούμερο παπούτσι φοράνε.

  γιάννης

 109. #105 μὴ τὶςκαταδέχσαι, ὁ Τσίπρας φαίνεται ἔκανε τὴν άκατδεξία μόδα. τὸ θέμα δὲν εἶναι ὅτι η ΧΑ εἶναι ναζῆδες, τὸ θέμα εἶναι ὅτι ἐδῶ μέσα ὅ,τι εἶναι δεξιώτερα τῆς ΝΔ σὲ κάποια θέματα κατηγορεῖται γενικῶς γιὰ ναζισμό. δὲν ἔχουν σχέσι τὰ πρωτοδέλιδα καὶ τὰ ἄρθρα καὶ ὅλα αὐτά. καὶ ἄλλοι ποὺ δὲν τὰ εἶχαν τὶς ἴδιες κατηγορίες δέχτηκαν. ὅμως ὁ Γιάννης τὸ φωνάζει τόση ὥρα:αὐτὰ ἔδωσαν [γφο στὴν ΧΑ ὄχι τὰ ἐξώφυλλα μὲ τὸν Χίτλερ.

 110. [γφο —>ψῆφο

 111. Μαρία said

  108
  http://www.youtube.com/watch?v=EWKjOUr8MRUΔες απο το 9:30

  Μια προσέγγιση κι εδώ:
  http://rednotebook.gr/details.php?id=5845

 112. ἐγὼ ξέρω 4 τοὐλάχιστον δεξιοὺς (ἐγὼ μόνο ποὺ ἔχω μικρὸ κύκλο καὶ ἀπὸ αὐτὸν γιὰ ἐλάχιστους γνωρίζω ἀκριβεῖς πολιτικὲς προτιμήσεις)ποὺ ψήφισαν καὶ θὰ ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ἔγιναν άριστεροί;Ὄχι βέβαια, κἄτι τοὺς ἕλκει στὴν ῥητορικὴ τοῦ Τσίπρα, κἄποια ἐλπίδα δίνει σὲ κἄποια προβλήματά τους. Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ γιὰ τὴν ΧΑ. Μὴ τὸ κουράζουμε.

 113. Γιαννης Κ said

  111. Ευχαριστώ Μαρία. Διαφωτιστικά.

  Έχω ακούσει ότι ΧΑυγίτες σε διάφορες γειτονιές με αυξημένη εγκληματικότητα συνοδεύουν τους συνταξιούχους όταν πάνε να πάρουν την σύνταξή τους. Ειχε και το ΒΗΜΑ πριν τις εκλογές κάτι για προστασία καταστημάτων από ομάδες της ΧΑ. Όλα αυτά αμισθί.

  Αληθεύουν αυτά;; Πόσο εκτεταμένα είναι (δηλαδή είναι ΧΑυγίτικο πολιτικό πρόγραμμα για οργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς);;

  Αν είναι όντως έτσι τα πράματα. μου ψιλοφέρνουν στο νού τις πρακτικές από διάφορους ισλαμιστές, πχ Χαμάς ή και Ταλιμπάν, που εξηγούν και την λαϊκή τους βάση και στήριξη (των ισλαμιστών).

  γιάννης

 114. Μαρία said

  113 Αληθεύουν. Πόσο εκτεταμένα είναι δεν ξέρω βέβαια, έχω ακούσει διάφορες ιστορίες π.χ. για τον καθηγητή πανεπιστημίου που απευθύνεται σε ΧΑ, για να διώξει άστεγους μάλλον μετανάστες που κοιμούνται σε παρκάκι μπροστά στο σπίτι του κλπ.
  Υποκαθιστούν δηλαδή την αστυνομία και καθαρίζουν με τον …τρόπο τους.
  Για τη συνάρθρωση κοινωνικού με πολιτικό και τα δίκτυα τύπου ισλαμ. οργανώσεων μίλησε κι ο Βερναρδάκης, αν πρόσεξες.
  Αυτά όμως ισχύουν για την Αθήνα. Κι άλλωστε στους γέρους είναι μικρό το ποσοστό της.

 115. Μαρία said

  113 Έγινε κι αυτή η εκδήλωση αλλά δεν δημοσιεύτηκαν οι εισηγήσεις.
  http://enthemata.wordpress.com/2012/05/16/xr-av/

  Πολύ καλές συζητήσεις για την κρίση κι εδώ:
  http://www.koindim.eu/

 116. Γιαννης Κ said

  114, 115. Ευχαριστώ.
  Δεν τον άκουσα μέχρι το τέλος τον Βερναρδάκη, οπότε έχασα το συγκεκριμένο κομμάτι.

  Όταν βρω χρόνο θα κοιτάξω να δω το βίντεο για την «κρίση του υποκειμένου» — μου θύμισε Φουκώ και τη δουλειά του Νίκολας Ρόουζ.

  Κατατοπιστικές αυτές οι συζητήσεις, αλλά αυτοί μου μαθαίνουνε απ’ αυτές είναι φοβάμαι οι ΧΑυγίτες, οι οποίοι τα βάζουν στην πράξη. Υπάρχουνε άλλες οργανώσεις (άλλων ιδεολογικών κατευθύνσεων) που να κάνουνε δουλειά σε επίπεδο γειτονιάς;; Έχω ακούσει ότι υπάρχει κινητικότητα, υπάρχουνε εθελοντές, αλλά δικτυώνονται πολιτικά;; (πολιτικά, όχι απαραίτητα κομματικά).

  Το ζήτημα είναι ότι το κράτος (και όχι μόνο στην ελλάδα) πνέει τα λοίσθια και σαν κράτος πρόνοιας και σαν μεγάλος εργοδότης και σαν εγγυητής της τάξης. Ο λόγος βέβαια είναι τα μεγάλα κρατικά χρέη και η αδυναμία στήριξης από εισφορές λόγω της γήρανσης των πληθυσμών. Έτσι, πολλές από τις κρατικές λειτουργίες περνάνε σε ιδιωτικούς οργανισμούς (πχ ιδιωτικοί φρουροί), κι όποιος έχει λεφτά έχει και τις υπηρεσίες. Ο κρατικός τομέας θα μικρύνει αφήνοντας μεγάλα κενά, τα οποία είναι ανοιχτό πεδίο για πολιτική δράση και νέες συναρθρώσεις (ευχαριστώ για την λέξη 🙂 ) πολιτικού και κοινωνικού. Οι ΧΑυγίτες είναι πρωτοπόροι σ’ αυτό και βέβαια συναρθρώνουν όπως αυτοί θέλουν.

  γιάννης

 117. Κασσάνδρα said

  Eγώ,που μου αρέσουν τα ωμά καρότα,μπορώ να χρησιμοποιώ την έκφραση, «σαν ωμό καρότο» με την ανάποδα; !!!!!

 118. Κασσάνδρα said

  διόρθωση
  ….»σαν ωμό καρότο» ανάποδα;

 119. sarant said

  Καλημέρα!

  Οι κοινωνικές υπηρεσίες της ΧΑ νομίζω ότι έχουν υπερτονιστεί και, όπως είπε η Μαρία, δεν εξηγούν το υψηλό ποσοστό της ΧΑ στις άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 120. Τσούρης Βασίλειος said

  Το λόγιο «βούνευρο» εσείς πως το λέτε; Εμείς έχουμε τη λέξη « βοϊδόπ—» . Φοβερό και τρομερό μαστίγιο!!. Είναι συχνή η έκφραση : κακιά « βοϊδόπ—» ή βρε(γ)μέν΄ κι αλατ(ι)σμέν΄ « βοϊδόπ—» π΄ σας χρειάζεται …

 121. sarant said

  Ναι, κι εμείς έτσι το λέμε -μπορώ να γράψω πολλά γι’ αυτό 🙂

 122. Αρκεσινεύς said

  120. Κύριε Τσούρη, και στην Αμοργό το βούνευρο το λέμε βοϊδόπ..τσα Το δικό σας το μέρος ποιο είναι;

 123. Τσούρης Βασίλειος said

  Λοζέτσι παλιά, Ελληνικό Ιωαννίνων, Κατσανοχώρια…είχα ενδοιασμούς αν έπρεπε να το γράψω… Ευχαριστώ!

 124. jimakos said

  Γυρνώντας την κουβέντα στα λεξιλογικά… To καρότο στα ισπανικά είναι zanahoria (θαναόρια). Ψάχνοντας την ετυμολογία της λέξης, βρίσκω αυτά:

  http://buscon.rae.es/draeI/SrvltGUIBusUsual?TIPO_HTML=2&LEMA=zanahoria

  Προέλευση από αραβικά ισπανικά δηλαδή, με ενδεχόμενο αρχαιοελληνικό δάνειο. Το wiki πάνω-κάτω τα ίδια λέει, μετά πέφτω πάνω σ’αυτό.

  http://etimologias.dechile.net/?zanahoria

  Μπέρδεμα, δηλαδή. Το αραβικό είναι το στάνταρ πάντως. Το ελληνικό μπλέξιμο δεν είναι καθαρό, πάντως οι υποθέσεις τους έχουν (λεξιλογικό) ενδιαφέρον.

 125. sarant said

  124: Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις και τα αγνοούσα εντελώς (ήξερα μόνο πώς λένε το καρότο οι Ισπανοί). Η ελληνική ετυμολογία ήταν το έσχατο καταφύγιο παλιότερα όταν δεν έβρισκαν άλλη λύση, χωρίς βέβαια να μπορώ να την αποκλείσω.

 126. Νίκος Μαστρακούλης said

  67: Πώς αντιμετωπίζω τους 440.000 ψηφοφόρους της ΧΑ; Όπως όλον τον κόσμο.

  Η συζήτηση για το «τι της βρήκαν άραγε», δηλ. ποιες ανάγκες και πόθους του εξέφρασε ο κόσμος ψηφίζοντας ΧΑ, είναι βεβαίως σημαντική – και χαίρομαι που ειπώθηκαν στη συνέχεια όσα ειπώθηκαν. Με ενοχλεί όμως να με σέρνουν σε μια συζήτηση με το στανιό. Και το 87, με τον Πάουντ, είναι στα όρια της τρολιάς.

  Για να εξηγούμαστε κατά τα λοιπά, δεν είμαι υπέρ της άποψης να απαγορευτεί η ΧΑ (ή όποια άλλη νεοναζιστική/εθνοφυλετική οργάνωση) για λόγους ιδεολογίας. Κάποτε ήταν στη βουλή η ΕΠΕΝ – χουντική με τη βούλα του Παπαδόπουλου. Δεν γνωρίζω όμως να είχε χαρακτηριστικά συμμορίας (του κοινού ποινικού δικαίου). Κάποτε ήταν στη βουλή το εξωτικό Λάος (που λέει κι ο Τζιμάκος). Θεωρώ ουσιαστικά ακροδεξιό τον χαρακτήρα του, για διάφορους λόγους, όχι όμως ναζιστικό/φασιστικό κλπ (παρ’ όλο που μια χαρά συνεργάστηκε με τη ΧΑ σε κάποια φάση). Δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ της απαγόρευσής τους.

  109: Στην Ελλάδα ό,τι βρίσκεται δεξιότερα της ΝΔ (ή έστω ό,τι βρισκόταν δεξιότερά της πριν αυτή καταντήσει Πολ.Άν.) χαρακτηρίζεται κατά κανόνα και περίπου εξ ορισμού «ακροδεξιά». Η ακροδεξιά χωράει διάφορες ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις: βασιλικούς, χουντικούς (Παπαδόπουλου), χουντικούς (Ιωαννίδη), χουντικούς (Μεταξά), γνήσιους νεοναζί εθνοφυλετιστές (Μιχαλολιάκου) κλπ. Κάποια από αυτά τα ρεύματα είναι βεριτάμπλ (και όχι καταχρηστικά) φασιστικής ιδεολογίας. Κάποια άλλα όχι. Θεωρείς αντικειμενική αυτήν την περιγραφή ή όχι;

 127. 123
  zanahoria: carrot, presumably from Andalusi Arabic. The only Arabic dialect with a cognate form is Libyan Tunisian with sfinaria, meaning «The Sword of Fire» (السيف الناري). http://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_language_influence_on_the_Spanish_language#V.2C_X.2C_Y.2C_Z
  Libyan Lamb
  Casserole with Carrots and Green Olives:
  Tajin Sfinari bil Zaytun
  طاجن الجزر بالزيتون الأخضر على الطريقة اليبية.
  http://libyanfood.blogspot.gr/2011/01/libyan-lamb-casserole-with-carrot-and.html

 128. the dog's bollocks said

  Ο Ζουάν Κουρουμίνες (Joan Coromines ή Corominas) στο Σύντομο Ετυμολογικό Λεξικό του (1973) αναφέρει και αυτός ότι το αραβικό safunâriya πρέπει να είναι με τη σειρά του “extranjerismo, de procedencia incierta,” ίσως από τα ελληνικά. Κάνει μάλιστα και μια εικασία για τον ενδιάμεσο τύπο:
  σταφυλίνη αγρία > *çafulnágria > safunâriya

 129. Μαρία said

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nIIPmtM9jxM#Μετά το 8:56 ρεσιτάλ Κασιδιάρη και ενδοφασιστική κόντρα (Πλεύρης ο πρεσβύτερος εναντίον Κασ.)

 130. Γιαννης Κ said

  126. Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Έχω δύο σχόλια.
  (α) Η επιλογή χαρακτηρισμών για ανθρώπους, αντικείμενα, οργανώσεις, κουβαλάει και κάποια δέσμευση στάσης αν θέλουμε νάμαστε συνεπείς με τους εαυτούς μας. Φυσικά μπορούμε να διευκρινήσουμε τη στάση μας ή και να την αλλάξουμε. Η διευκρίνηση και η περαιτέρω περιγραφή της στάσης μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σέβεται και τον σύνθετο χαρακτήρα των αντικειμένων που περιγράφουμε και σε τελευταία ανάλυση είναι πιο ενδιαφέρουσα για επικοινωνία.

  Απλοϊκοί χαρακτηρισμοί («ναζιστής», «συμμορία») περισσότερα δείχνουν για τον λέγοντα/γράφοντα, παρά για την πραγματικότητα που υποτίθεται ότι περιγράφουν. Όσο για την οριακή «τρολιά» περί Πάουντ: κάποιοι μου δείξανε έναν «ναζιστή», έδειξα κι εγώ τον Πάουντ και ρώτησα αν είναι το ίδιο. Θα μπορούσα να δείξω και σε σας τους Crips και να σας ρωτήσω αν το ίδιο εννοείτε με «συμμορία». Κάνει σημαντική διαφορά ότι αυτή τη «ναζιστική» «συμμορία» την ΧΑ την έχουν ψηφίσει 440.000 πολίτες. Αυτά σε λεξικολογικό επίπεδο για χρήση της γλώσσας.

  (β) Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε τους πόθους κι ανάγκες που εκφράζει η ΧΑ. Το βίντεο που λίνκαρε η Μαρία (#129) είναι διαφωτιστικό, όπως και κάποιες συνεντεύξεις του Μιχαλολιάκου που έχω δει. Ανησυχία για εγκληματικότητα κι ανησυχία για μετανάστες είναι τα πιό εμφανή. Ίσως οι ψηφοφόροι της ΧΑ να θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την αίσθηση ασφάλειάς τους σε φυσικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Με τόσους μετανάστες στην Αθήνα σίγουρα υπάρχει «κρίση του υποκειμένου» και του ελληνικού και του μετανάστη βέβαια. Μαρία, ο Σταυρακάκης κατ ‘ εμέ, κι απ’ όσο είδα, καλά τα ξεκίνησε στο βίντεο του 115β (με Αλθουσέρ και Φουκώ) αλλά μετά παρέμεινε να λιβανίζει την εξουσία κι άφησε το πεδίο της πολιτικής πράξης ελεύθερο σε οργανώσεις σαν την ΧΑ.

  γιάννης

 131. Νίκος Μαστρακούλης said

  126α: Μου κάνει εντύπωση που θεωρείτε απλοϊκούς (και, συνάγω, ανακριβείς) τους χαρακτηρισμούς «ναζιστής» και «συμμορία» για τη νεοναζιστική συμμορία. Η ΧΑ υπάρχει εδώ γύρω επί πολλά χρόνια πριν υποδυθεί το κόμμα, πολύ πριν εκλέξει καν δημοτικούς συμβούλους. Πολυετή παρουσία έχουν και τα έντυπα και ηλεκτρονικά της όργανα έκφρασης/προπαγάνδας. Έχουν επίσης παρουσιαστεί σε αυτό εδώ το ιστολόγιο αρκετά στοιχεία που στηρίζουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Θα έχετε επίσης διαβάσει, υποθέτω, το βιβλίο του Χάρη Κουσουμβρή για την οργάνωση. Εν πάσει περιπτώσει δεν έχω καμιά καΐλα να σας πείσω, αν θεωρείτε απλοϊκό να ονομάζει κανείς «πάπια» την πάπια, το κρίμα στον λαιμό σας.

 132. Νίκος Μαστρακούλης said

  Συγνώμη, απαντώ στο 130α, βέβαια…

 133. ppan said

  Αυτό που μου αρέσει είναι ότι πχ ο Ρούντολφ Ες στο εξώφυλλο του ομώνυμου περιοδικού, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, οι δίκες που εκκρεμούν κλπ θεωρούνται ασθενείς ενδείξεις για το ότι η ΧΑ είναι ναζιστική συμμορία, ενώ οι αστικοί μύθοι για την ίδια ναζιστική συμμορία, ότι πχ αδειάζει τα διαμερίσματα από κακοπληρωτές αφού τους βάλει να τα βάψουν, είναι σοβαρά και αναμφισβήτητα επιχειρήματα για την φιλανθρωπική της δράση 😉

  Άσχετα με τα τρολ, όμως, η γνωστη άποψη ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι παραπλανημένοι ως δικαιολογημένοι για μένα καπου μπάζει. Οκ, παραπλανημένοι όταν είναι το 7%. Αν αύριο γίνουν το 35% και βγάλουν κυβέρνηση ναζήδων τραμπούκων πάλι τα ίδια θα λέμε; Ανήλικοι είναι όλοι και δεν ήξεραν τι ψηφίζουν; ΌΛοι πια στον ¨αγιοΠαντελεήμονα μένουν;

 134. Γιαννης Κ said

  131. Απλοϊκός δεν σημαίνει ανακριβής. Αλλά ούτε μυρουδιά του φαινομένου της ΧΑ δεν δίνουν οι χαρακτηρισμοί «ναζιστές» και «συμμορία», όσο ακριβείς και νάναι. Είναι απλοϊκοί.
  Δεν έχω κάτι να πω σε όσα προσάπτετε στην ΧΑ. Θα έλεγα ότι αν όντως θεωρείτε ότι είναι έτσι τα πράματα, θα έπρεπε να σας ανησυχεί ακόμη περισσότερο το ρεύμα που έχει. Δηλαδή οι 440.000 ψηφοφόροι γιατί αδιαφορούν για τις «εγκληματικές» δραστηριότητες της ΧΑ;; Έλλειψη πληροφόρησης;; Εγκληματίες κι αυτοί μήπως;; Ή κάτι άλλο τους καίει περισσότερο;;

  133. 440.000 γραφικοί που τους αρέσουν τα ναζιστικά παραφερνάλια και χαιρετισμοί;; 440.000 παραπλανημένοι;; Ναι, κάπου μπάζει η άποψη.

  γιάννης

 135. Nicolas said

  Και μια μέρα ο απλοϊκός που βλέπει ότι αυτοί για τους οποίους ψήφισε κάνουν τον τσαμπουκά, θα με μαχαιρώσει γιατί λέει δεν σηκώθηκα από την καρέκλα μου στο καφενείο όταν πέρασε ΑΥΤΟΣ στο πεζοδρόμιο. Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!
  Ας τα διάλα βραδιάτικα.

  Οι ΧΑ δεν είναι ναζιστές. Είναι στη δεξιά. Στη δεξιά του Χίτλερ! Εξύπνητοι, ρε! κοιμισμένοι!

 136. Νίκος Μαστρακούλης said

  134: Νομίζω αρχίζουμε να συνεννοούμαστε, όσο κι αν διαφέρουν οι οπτικές μας.

  Είπα ήδη ότι τους τεσσαρακοντατετρακισμύριους ψηφοφόρους της ΧΑ τους αντιμετωπίζω όπως όλον τον κόσμο. Οι λόγοι για τους οποίους, οι περισσότεροι από αυτούς, ψήφισαν ΧΑ έχουν αναλυθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Είναι βέβαιο ότι ασήμαντη μερίδα (τους) γνωρίζει το κεντρικό προφίλ της ΧΑ. Ορισμένα από τα εγκλήματά της, που η ίδια η ΧΑ έχει προβάλει, τα έχει εμφανίσει (πειστικά, για κάποιους) ως δικαιολογημένα ή και επιβεβλημένα. Άλλοι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα αγανάκτησης στο (εκλαμβανόμενο ως) πολιτικό κατεστημένο. Άλλοι είναι ούτως ή άλλως μιας πατερναλιστικής/αυταρχικής νοοτροπίας, την οποία μέχρι τώρα εκπροσωπούσαν πειστικότερα ορισμένες παραδοσιακές συνιστώσες του ΠΑΝΔΟΚ. Άλλοι, άλλα.

  Οι περισσότεροι, πιστεύω, βρίσκονται σε σύγχυση όπως και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και πασχίζουν να ερμηνεύσουν «το κακό που μας βρήκε». Είναι γνωστό που ρίχνουν οι πιο πολλοί το φταίξιμο: στους πουλημένους (γενικά και συλλήβδην) πολιτικούς «που θέλουν κρέμασμα», στον έναν ή τον άλλο ιδεολογικό χώρο «που διαβρώνει την κοινωνία», στους ξένους «που κλέβουν, βιάζουν και μας παίρνουν τις δουλειές». Το ότι υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτά, δεν σημαίνει ότι βρήκαμε με ακρίβεια τους φταίχτες, κάθε άλλο. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει ο περισσότερος κόσμος τις ευθύνες έχει πολλά στοιχεία συναισθηματικής εκτόνωσης, έχει εντέλει πολλά στοιχεία της διαχρονικής διαδικασίας που ονοματίζει και αποπέμπει αποδιοπομπαίους τράγους για να επαναφέρει την αίσθηση της ομαλότητας και της ενότητας σε μια κοινωνία. Δυστυχώς, μόνο την αίσθηση.

  Το πρόβλημα με τη ΧΑ είναι ότι λέει ο ένας: «αυτοί με μαχαιρώνουν». Και βγαίνει ο άλλος κι αντιγυρίζει: «ναι, εντάξει, αλλά τους χειροκροτάνε πολλοί – μήπως να δούμε τον λόγο που τους χειροκροτάνε;» Ε, προφανώς, άνθρωπέ μου, έχουν τον λόγο τους οι άλλοι που χειροκροτάνε, δεν είναι παλαβοί οι άνθρωποι – αλλά με μαχαιρώνουν, σου λέω!

 137. Γιαννης Κ said

  136. Ναι, νομίζω συνεννοούμαστε. Συμφωνώ με αυτά που γράφετε, αλλά θεωρώ ότι

  (α) Υποτιμάτε τους λόγους απήχησης της ΧΑ. Νομίζω είναι πιό βιολογικοί, αν θέλετε, απ’ όσο τους παρουσιάζετε.
  (β) Ο κόσμος μπορεί προς το παρόν να προσπαθεί να «ερμηνεύσει το κακό που μας βρήκε», αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι σε λίγο δεν θα είναι απλά ζήτημα ερμηνείας, αλλά επιβίωσης

  Μπορεί να πέφτω έξω, αλλά νομίζω ότι η ΧΑ, ή οργανώσεις αντίστοιχης ιδεολογίας, ειδικά μάλιστα αν είναι πιό ραφιναρισμένες, θα έχουνε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα τον καιρό που μας έρχεται. Το πρώτο σημάδι γιά μένα (που είμαι μακριά) ήτανε το επεισόδιο με τους βατραχανθρώπους σε μιά παρέλαση πριν 2-3 χρόνια.

  Κατ’ εμέ, το πρόβλημα με την ΧΑ είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικός ανταγωνιστής να εκφράσει και να διαμορφώσει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ τις ανάγκες και πόθους του κόσμου, να στρέψει τον κόσμο προς άλλη κατεύθυνση. Σίγουρα είναι σημαντικό να πληροφορηθεί ο κόσμος για τη ΧΑ, αλλά δεν είναι αρκετό. Ειδικά αν η ΧΑ οργανώνεται σε επίπεδο γειτονιάς και διεισδύει προσφέροντας υπηρεσίες εκεί που αποσύρεται το κράτος — ναι, αυτό σημαίνει περισσότερο εκλεπτυσμένη οργάνωση αν κρίνω από αυτά που διαβάζω.
  Ίσως να υπερβάλλω, και η ΧΑ να ξεφουσκώσει. Αλλά αυτό θα φανεί αργά ή γρήγορα, κυρίως από το πόσο επιτυχής είναι στη στρατολόγηση νέων μελών (κι όχι τόσο σε ψήφους στις εκλογές).

  γιάννης

 138. Immortalité said

  Εδώ δεν αναρωτηθήκατε για τους ψηφοφόρους της ΧΑ;
  Καμαρώστε εκπροσώπους!

 139. Immortalité said

  Το Κασιδοφασισταριό στη Δούρου: «Με τους παλιορουφιάνους; που ήρθε μια ρουφιάνα από το κόμμα σου και μας σέρνει στα δικαστήρια; Άντε βρε νούμερο! ε, νούμερο! « Φεύγει το νερό από το ποτήρι και σε λίγο φεύγουν και τα χαστούκια στην Κανέλλη. Τα «παλιοκουμμούνια» είχαν φύγει νωρίτερα.

 140. ppan said

  Είσαι κι εσύ ελιτίστρια μου φαίνεται και υπονοείς ότι ο κύριος Κασιδιάρης είναι κανάς τραμπούκος, ε;

 141. sarant said

  Απίστευτο!

  Νομίζω πάντως ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να τεθεί εκτός νόμου αυτή η οργάνωση της ΧΑ.

 142. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα είχα την εντύπωση ότι με δυσκολία συγκρατούσε την προτίμησή του στον χειρωνακτικό διάλογο. Να τον χαίρονται οι τετρακόσιες τόσες χιλιάδες.
  Με βασανίζει το εξής ερώτημα: ο Κασ. γκρεμίζει ό,τι με υπομονή και ομολογουμένως εξυπνάδα έχτιζε χτες το βράδυ στη ΝΕΤ ο αρχηγός του -ή (πολύ χειρότερα) το αντίστροφο;

 143. Νέο Kid Στο Block said

  138.139. !!! Απίστευτο! Πότε έγιναν αυτά ρε Ιμμόρ;

 144. ppan said

  Νομίζω τόχουμε ξαναπεί τότε με το εγέρθητου. Αν κάνει ό,τι έκανε μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης, φαντάσου τι κάνει όταν δεν τονε βλέπει κανείς

 145. ppan said

  Σήμερα το πρωί είναι, μου φαίνεται.

 146. Ναι, είδα την αρχή της εκπομπής πριν φύγω απ’ το σπίτι. Να και η σχετική είδηση: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231199325

 147. Immortalité said

  Σήμερα το πρωί στον Παπαδάκη. Το έμαθα από το τουήτερ. Όπου γράφτηκε (δεν το επιβεβαίωσα) ότι η Εισαγγελέας διέταξε να συλληφθεί. Άντε να δούμε.
  Πάντως έριξε ξύλο όχι αστεία… Και συμφωνώ, φαντάσου τι κάνει όταν δεν τον βλέπει κανείς.

 148. Νέο Kid Στο Block said

  Κι αυτός ο ευάξεπτος τσόγλανος με το πολύ αντριλίκι-αν δε κάνω λάθος- υποτίθεται οτι είναι το «βαρύ πυροβολικό» της μόρφωσης,της επικοινωνιακής τακτικής, της κατάρτισης σε «ιδεολογικά» θέματα, της στρατηγικής κλπ της Χ.Α. έτσι;
  Όταν έλεγα εγώ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ και να αυτογελοιοποιηθούν !..

 149. sarant said

  Το βίντεο στο 138 τα δείχνει όλα.

  Έγραψα στο φέισμπουκ ότι από εδώ και μπρος, όποτε εμφανίζεται Χρυσαυγίτης σε πάνελ, όλοι οι άλλοι πρέπει να σηκώνονται να φεύγουν. Όλοι, όχι μόνο οι αριστεροί -κι ας μείνει ο ΧΑ με τον Πλεύρη να ανταλλάσσουν συνταγές.

 150. τυφλόμυγα said

  Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράικου κινήθηε αυτεπάγγελτα και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για απρόκλητη επίθεση. Ο «παλικαράς» φυγαδεύτηκε και κρύβεται. Οι υπόλοιποι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουνε αύριο, μεθαύριο βλέπουν / ακούνε;

 151. Immortalité said

  Η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ραΐκου διέταξε τη σύλληψη του Κασιδιάρη λέει ο ηλεδικηγόρος. (Τον λέει και «κύριο» μάλλον χάριν πρωτοκόλλου, εγώ του το βγαλα το κ. )

 152. Immortalité said

  Ο Κασιδιάρης μετά το νερό στην Ρ. Δούρου, τις γροθιές στην Λ.Κανέλλη χτύπησε off camera τον Παπαδάκη, κ Δελλατόλα και απείλησε τεχνικούς

 153. sarant said

  Ναι, αλλά με κλειστή τη Βουλή πώς θα αρθεί η ασυλία;

 154. τυφλόμυγα said

  148 τέλος, Νέο κιντ να με συγχωρείς μα νομίζω πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: στις σπηλιές. Έστω να γίνει αυτό που λέει ο Νικοκύρης, αν δεν κηρυχθούν αμέσως παράνομοι από τον Άρειο Πάγο. Έπρεπε να τον έβλεπες στον Σκάι να έχει ένα παράθυρο μόνος του και να κάνεις ουάν μαν σόου, να μην αφήνει κανένα να μιλήσει.

 155. τυφλόμυγα said

  152, Έσπασε και πόρτες καθώς έφευγε άκουσα στο ράδιο.

  153, Δηλαδή είμαστε όμηροί τους μέχρι τις επόμενες εκλογές;

  Κι εγώ είχα πάντα την εντύπωση που είχε κι ο Δύτης @142, αλλά δεν περίμενα να φτάσουμε εδώ τόσο σύντομα.

 156. Immortalité said

  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετέχουν σε πάνελ με εκπροσώπους της ΧΑ.

 157. Νέο Kid Στο Block said

  154. Ναι, αναμφίβολα εκεί πρέπει να γυρίσουν,αλλά όχι με τον τρόπο τους (πυξ λαξ) ,αλλά με τον ΤΡΟΠΟ μας!
  Κι ο τρόπος μας θεωρώ οτι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλος-εδώ που φτάσαμε- από το ξεμπρόστιασμα με ακούσια (όπως θεωρώ οτι ήταν το»με φασισταριά δε μιλάω» της Κανέλλη) ή εκούσια πρόκληση (πες τη και προβοκάτσια αν θέλεις). Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο εσωτερικός τους κόσμος και οι παραφουσκωμένος με αμφεταμίνες και τεστοστερόνη οργανισμός τους.
  Αλίμονο τώρα,αν δεν υπαρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι να κουλαντρίσουν για πλάκα λεκτικά έναν Κασσιδιάρη…μή τρελαθούμε δηλαδή!
  Έτσι το βλέπω εγώ το θέμα (ελαφρώς Ιησουητικά «ο σκοπός αγιάζει κλπ» ,το παραδέχομαι!)

 158. Μπετατζής said

  Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που έκανε ο ναζός δε θα του φέρει και άλλα καθάρματα στο μαγαζί, ούτε ότι δεν το έκανε υπολογισμένα. Μακάρι να λειτουργήσει όπως εσείς λέτε. Εγώ είμαι απαισιόδοξος.

 159. Νέο Kid Στο Block said

  156. Τι να πω, δεν ξέρω. Μακάρι, η τακτική «σ’αφηνουμε να μιλάς μόνος σου!» να είναι η ενδεδειγμένη.
  Αλλά φοβάμαι την πιθανότητα να λειτουργήσει ο «αποκλεισμός» υπέρ τους!
  Μήπως δεν υπάρχουν πολλοί πολίτες που θα κάνουν την απλοϊκή σκεψ稻Ααα,τους κόβουν γιατί τους τα λένε «τσεκουράτα»! »
  Και ξαναλέω, αν δεν μπορεί πχ ένας Μαρκάτος ή ένας Παπάς (λέω δυο τυχαία ονόματα από ΑΝ.ΕΛ και Σύριζα που βγάλαν την ανακοίνωση) να βάλουν στη θέση του έναν Κασσιδιάρη…ζήτω που καήκαμε!

 160. τυφλόμυγα said

  Τον χτύπησε τον «άντρα» η Κανέλλη και αμύνθηκε ο «άντρακλας» Ουστ
  http://www.newsbeast.gr/?pid=7&la=1&aid=363822&version=e39cf2bd2a4544758535c85333b566f3

 161. Ηλεφούφουτος said

  Θα έλεγα ότι είναι μια ακόμα ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεμπροστιάσει τα κανάλια και τον κατάπτυστο ρόλο τους από το Μνημόνιο και δώθε.
  (Η συμπεριφορά των δημοσιογράφων π.χ. στο ΣΚΑΪ με τον Πλεύρη ήταν σαν να προσπαθούσαν να συνετίσουν ένα ζωρό αλλά συμπαθές κατά βάθος αλητάκο.)
  Την ίδια στιγμή που υπονομεύουν κάθε καλεσμένο του ΣΥΡΙΖΑ.

 162. sarant said

  156: Μπράβο τους

  158: Αν κερδίσουν, θα τους κέρδιζαν έτσι κι αλλιώς -νομίζω.

 163. Immortalité said

  Και μόλις κόψανε το βίντεο από το γιουτιούμπ, παραβιάζει λέει τους όρους χρήσης. Όσοι προλάβατε το κάθαρμα είδατε…

 164. ppan said

  Στο μεταξύ δεν πρόσεξε κανείς που είπε ότι χτυπήθηκαν με την αστυνομία; Δεν είναι και μικρό πράγμα αυτό που παραδέχθηκε, όχι;

 165. Immortalité said

  Αλλά ανέβηκε εδώ

 166. Ηλεφούφουτος said

  σχ 153 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/06/2012_445747

  «Η Εισαγγελία διευκρινίζει, επίσης, ότι ο Ηλ.Κασιδιάρης δεν φέρει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί ενόψει εκλογών.»

 167. τυφλόμυγα said

  http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=202480

  Ευτυχώς, αντέδρασαν άμεσα αυτή τη φορά.
  Οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι γραφικοί, είναι επικίνδυνοι, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ
  http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129062162

 168. Νέο Kid Στο Block said

  Νομίζω, οτι η στατιστική επίσης είναι υπέρ της τακτικής που ανέφερα πιο πάνω, σαν προτιμητέα.
  Προεκλογικά, χαμένοι και εξαφανισμένοι στο διάστημα «οι υπερεθνικιστές με τις ελληνικές σημαίες που βοηθούν τις γριουλες..» πήραν το ποσοστό που πήραν. Έχω ξαναπει οτι πολλοί -μετανοημένοι τώρα ψηφοφόροι τους- δεν είχαν δει ποτέ ποιός είναι ο Μιχαλολ. ή ο Κασισιάρης ή ο Καιάδας!
  Μετεκλογικά, που, εκ των πραγμάτων, έπρεπε να εμφανιστούν (ή να τους εμφανίσουν, όσοι εσκεμμένα τους έκρυβαν) το ποσοστό τους κατρακύλησε (δημοσκοπικα πάντα βέβαια). Μήπως να μην τους ξανακρύβαμε;

 169. ppan said

  Βρε Κιντ, αφού τώρα κρύβονται μονοι τους για να αποφύγουν την σύλληψη!

 170. Immortalité said

  Αντώνης Δελατόλας: χτύπησε τον Γιώργο Παπαδάκη και τους κάμεραμαν, έσπασε την πόρτα και με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του έφυγε απειλώντας ότι θα επιστρέψει με 100 άτομα

 171. τυφλόμυγα said

  #169, Θα κρύβονται για 48 ώρες, μετά;
  Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας @166 είναι η καλή είδηση της ημέρας. Θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε θέμα, αλλά τέλος πάντων.

 172. ppan said

  170: Μ΄αρέσει που ο Δελατόλλας είπε ότι η συζήτηση πήγαινε καλά. Το καλά είναι το γνωστό που όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα κι ο Παυλόπουλος σιωπούσε επειδή έχει άλλες οδηγίες.

 173. Ηλεφούφουτος said

  Πάντως συμφωνώ πως θα ήταν καταστροφικό αν δεν είχαν βγει στο φως της ημέρας με το σκεπτικό ότι τα άλλα κόμματα δεν τους παίζουν.

  Μια τέτοια περιθωριοποίηση θα τους έκανε ήρωες σε όσους πιστεύουν πως «όλοι κλέφτες είναι κλπ κλπ».

 174. sarant said

  173: Ναι, αλλά τώρα επιβάλλεται η περιθωριοποίηση.

 175. sarant said

  Αν και, απ’ό,τι είδα στο σάιτ τους (δεν λινκάρω!) κήρυξαν οι ίδιοι εμπάργκο σε όλα τα κανάλια, ίσως κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ίσως επειδή έκριναν ότι τους συμφέρει.

 176. τυφλόμυγα said

  Δυστυχώς δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για να μάθουμε την αντίδραση των ψηφοφόρων τους. Αναγκαστικά θα περιμένουμε μέχρι τις 7 το απόγευμα της 17ης Ιουνίου. 😦

 177. Ηλεφούφουτος said

  174, άλλο τώρα. Συμφωνώ. Οι επικοινωνιακές συνθήκες έχουν αλλάξει.

 178. Immortalité said

  @175 Κουτί της Πανδώρας λινκάρουμε όμως έτσι; 😉

 179. Μπετατζής said

  Τώρα που το θυμήθηκα, την Κυριακή φασίστας πέταξε πάλι εμπρηστικό μηχανισμό στο στέκι μεταναστών. http://www.rednotebook.gr/details.php?id=5874

 180. ppan said

  Τώρα πάντως οι περίφημοι 440 χιλιάδες δεν θα έχουν πολλά ελαφρυντικά. Όσες γριούλες κι ας περάσουν απέναντι τα προκσοπάκια σαν τον Κασιδιάρη -που είναι, υποθέτω, τίγκα στα στεροειδή, γι αυτό τόσος τσαμπουκάς.


 181. Ξυλοδαρμός ξένου δημοσιογράφου
  δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο
  επειδή φωτογράφιζε πογκρόμ

 182. Νέο Kid Στο Block said

  Tώρα θα μου πείτε «τέτοιες ώρες,τέτοια λόγια!» αλλά για τα πρακτικά, να μία γενικομανής διαφυγή.
  «Ο Κασιδιάρης διαφεύγει της σύλληψης»

  http://www.nooz.gr/greece/o-kasidiaris-xastoikise-ston-aera-tin-kanelli

 183. Νέο Kid Στο Block said

  http://www.publico.es/internacional/436091/portavoz/neonazi/griego/agrede/mujeres/debate/televisivo

  Τα χάλια μας άρχισαν να διαρρέουν..
  Εχει λίγο λογοπαιγνιώδη πλάκα τουλάχιστον το ¨»La fiscalía helena dicta una orden de arresto contra un miembro de Amanecer Dorado.»
  (Το fiscalia helena δηλαδή=η ελληνίδα εισαγγ. που ταυτίζεται με το όνομά της «Ελένη»)

 184. Μαρία said

  Καλούμε τους αγνούς Έλληνας, που παρεσύρθηκαν και εψήφισαν Χρυσή Αυγή να την εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στο ιδεολογικό τους σπίτι, που είναι ο ΛΑΟΣ
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231199383

 185. Νέο Kid Στο Block said

  184. Σωστός ο μπαμπάς! Ο γιος όμως συμφωνεί; 🙂

 186. Τζουτζούκος said

  Πρέπει να τον δούμε με χειροπέδες on air τον παλίκαρο, η ΕΛΑΣ δεν έχει δικαιολογίες.
  Και να σταματήσουμε να διαβάζουμε για τη Ντόρα και τον Γκλέτσο που ΑΝ ήταν στο στούντιο θα τον πλάκωναν, δεν θα φευγε ζωντανός και άλλα φαιδρά που εκθέτουν αυτούς που τα λένε και τους εξισώνουν με τα κτήνη μόνο και μόνο επειδή θέλουν να κάνουν τη λαϊκιστική δήλωση της ημέρας.
  Όσο και να μιλάμε για τις πιθανές ιδεολογικές σχέσεις χ.α και αστυνομικών, η τελευταία ελπίδα παραμένει η αστυνομία και φυσικά η δικαιοσύνη. Αν είναι να αρχίζουμε να κοπανιόμαστε για τον κάθε κασιδιάρη καληνύχτα.

 187. Ηλεφούφουτος said

  183, και όχι μόνο στας Ισπανίας
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120607_060

 188. Μαρία said

  187 Γενικά στο διεθνή τύπο.
  http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/06/07/grece-un-depute-neonazi-grec-agresse-deux-deputes-de-gauche-en-plein-debat-televise/#xtor=RSS-32280322

 189. Ὁ Κασιδιάρης φέρθηκε σὰν κοινὸς ἐγκληματίας, καὶ τὸ χειρότερο εἶναι ὅτι τὸ κόμμα του τὸν κάλυψε, ἔτσι ἡ εὐθύνη εἶναι πιὰ συλλογική. Δὲν ἀναιρῶ τίποτε ἀπὸ ὅσα ἔγραψα τὶς προηγούμενες ἡμέρες, ἀλλὰ ἀπὸ αὐτὸ τὸ περιστατικὸ καὶ μετὰ ὁ κάθένας δικαιοῦται νὰ μὴ συμμετάσχῃ σὲ συζητήσι παρουσίᾳ ἐκπροσώπων κόμματος ποὺ δὲν καταδικάζει ἐγκληματικὲς ἐνέργειες μὲ μάρτυρα ὅλη τὴν Ἑλλάδα. Γνώμη μου εἶναι ὅτι μετὰ ἀπὸ αὐτὸ τὸ περιστατικὸ ἡ μέχρι χθὲς διαφαινόμενη ὡς εὔκολη καὶ ἄνετη εἴσοδος τῆς ΧΑ στὴν Βουλὴ δὲν θὰ ἐπιτευχθῇ.

 190. sarant said

  189 τέλος: Λες; Μακάρι.

 191. #189 γνώμη μου εἶναι ὅτι ἡ ΧΑ αὐτοκτόνησε πολιτικὰ σήμερα.

 192. Νέο Kid Στο Block said

  Ίσως νάμαι λίγο ρομαντικός έως πεπαλαιωμένος, αλλά θέλω να σχολιάσω, τώρα που ξαναείδα με την ησυχία μου το βίντεο, από καθαρά ανθρώπινη ψυχολογική σκοπιά την στάση του κυρίου Παυλόπουλου στο συμβάν.
  Είπε κάτι σχετικό (απέξω -απέξω) και η Ππαν στο 172.
  Δεν ξέρω αν έχει κομματικές εντολές άνωθεν ο κύριος καθηγητής του Συντ.Δικαίου (αν δεν κάνω λάθος) αλλά θυμικό μηδέν κύριε καθηγητά μου; Αντρισμό (αληθινό, όχι κασιδιάρικο) μηδέν; Βλέπει δηλαδή να τρώει μπουγέλο (τον πήραν σίγουρα κι αυτόν λίγα απόνερα) μια γυναίκα δίπλα του και συνεχίζει με το ίδιο ατάραχο poker face; Είναι δυνατόν;
  Ποιος άντρας δεν θα έκανε μια αυθόρμητη κίνηση αποδοκιμασίας έστω, δεν λέω να σηκωνόταν να δείρει. Τόση αναισθησία και έλλειψη στοιχειώδους ευθιξίας πια;
  Συνέχισε δε το ίδιο παγερά ατάραχος και κατά τη διάρκεια που έπεφτε το μπουνίδι…

 193. spiral architect said

  Για λίγες στιγμές βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Κασιδιάρη! 😛 😛 😛
  (απαραιτήτως να κρατάτε τη μύτη σας)

  Κλασσικά, έχεις διαβάσει το «Mein Kampf», αφού σαν έφηβος έχεις εντρυφήσει στη σειρά των τευχών της “Αντεπίθεσης” και της “Χρυσής Αυγής”.
  Ιστορία έχεις ψιλοδιαβάσει κάτι παραπάνω από την ιστορία του Γυμνασίου (το λίγο μυαλό που έχεις μην το κάψεις κιόλας!) και έχεις δει ντοκιμαντέρ για τον Β’ΠΠ καθώς και την Πτώση.

  Πες μου τώρα, τι βλέπεις στο πρόσωπο της Κανέλλη, της Παπαρήγα, του Μαΐλη, του Μεντρέκα, τι νιώθεις όταν το ΠΑΜΕ μαζεύει κόσμο σε συλλαλητήρια;

  Δεν βλέπεις τον Κόκκινο Στρατό να περνάει τον Όντερ, κατευθυνόμενος στο Βερολίνο, λίγο πιο μετά κάποιον στρατιώτη του να μπήγει μια κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, τον Führer να αυτοκτονεί στο μπούνκερ;

  Ξέρεις ποιος είναι ο εχθρός.

  Τώρα ξυπνήστε και πάρτε βαθιά ανάσα …

 194. Τζουτζούκος said

  Την πιθανότητα να σκέφτηκε ότι αν πει ή κάνει οτιδήποτε, θα τις έτρωγε την σκέφτηκες;! Ο Πάκης ζάρωσε και καλά έκανε, άμα βλέπεις τον άλλο θολωμένο να βαράει γυναίκα, ποιος ξέρει για τι παραπάνω είναι ικανός. Εδώ όχι όχι του φώναζε λένε ο Παπαδάκης και παίζει να φαγε κι αυτός καμία. Το θολωμένο μου μυαλό μ έχει προδώσει προ πολλού…

 195. Τζουτζούκος said

  το 194 πάει στο 192

 196. Νέο Kid Στο Block said

  194. Ναι, ίσως νάμαι αυστηρός μαζί του, έτσι κι αλλιώς ο καθένας κρίνει με τα δικά του κριτήρια και παραστάσεις αυτά τα πράγματα.
  Μπορεί και να φοβήθηκε, αν και δεν δείχνει φοβισμένο άνθρωπο η έκφρασή του ,αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Εντάξει, σταματώ εδώ, ας μη παραστήσω και τον ηλεψυχολόγο, απλά έκανα μια παρατήρηση που ίσως να οφείλεται εν μέρει και στις ημιχωριάτικες καταβολές μου που επιβάλλουν την ενστικτώδη προστασία του συνανθρώπου και ειδικά της γυναίκας από βιαιοπραγίες.

 197. π2 said

  189-191: Δεν παίρνω κι όρκο Κορνήλιε. Τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί γενικώς, σε βαθμό που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αποστροφή το γεγονός ακόμη και σε περιστασιακούς ψηφοφόρους της ΧΑ. Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας ανάλυσης ενός τέτοιου που, αφού καταδίκασε υποτίθεται το συμβάν, συνέχισε λίγο πολύ στη γραμμή «καλά τους έκανε». Η ανατριχιαστική κατακλείδα ήταν «και ν’ αφήσουν τις υποκρισίες, ότι δεν μπορεί να μας εκπροσωπεί στη βουλή ένας τέτοιος τύπος· εμένα μια χαρά μπορεί να με εκπροσωπεί, και να πάει εκεί να κάνει τα ίδια και χειρότερα».

 198. ppan said

  ΄Ψηφοφόρους πάντως δεν κέρδισε από το επεισόδιο, ελπίζουμε ότι έχασε κάποιους. Ας είναι αυτοί οι οριακοί που θα της στερήσουν το 3%.

 199. Νέο Kid Στο Block said

  Ισως ο Π2 να φοβάται κάτι τέτοιο.

 200. ppan said

  Κάνει λάθος ο σκιτσογράφος. Και ο βλάκας αριστερός και ο βλ΄κας κεντρώος μπορεί να εξελιχθεί σε φασίστα. Ρώτα τους Γάλλους πώς οι παραδοσιακά κομμουνιστικές εκλογικές περιφέρειες το γύρισαν σε Λεπεν.
  Έτσι κι αλλιώς η ΧΑ δεν είναι ακροδεξιά, είναι ναζήδες, παναπεί εκτός ταξινόμησης

 201. Μαρία said

  Ομιλία Μιχαλολιάκου χτες στον Ασπρόπυργο. Προτείνει απελευθέρωση της Ιωνίας.
  Αξιοσημείωτο το σχόλιο-βρισιά: Εσύ εστί για τον πέο.
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=144473&catid=9

 202. ppan said

  Αυτά είναι. Καταργήθηκαν τα αρχαία, ήρθε το μονοτονικό, και να τα αποτελέσματα. Τουλάχιστον ξέρει τον πέο. Σαφής αναφορά στον φυλακισμένο μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βόλου

 203. Immortalité said

  @201 – 202 Έχω ψοφήσει στα γέλια με τη βρισιά!!! 😀 😀 😀

  Ππαν προφανώς επειδή ο τύπος είναι βάζελος. Έχει ογδόντα φεύγα φωτό του παναθηναϊκού στο προφίλ του στο φέης μαζί με κάτι άλλες με την οικογένεια του τέως, τη Βεργίνα και τον ομφαλό του κόσμου (τους Δελφούς ντε!) και φυσικά το σκήνωμα του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης με την λεζάντα «Ζει!!»
  Και σεις ασχολείστε με κάτι πράγματα μικρά όπως ο Μιχαλό και η κλίση του ειμί…

 204. Nicolas said

  @191 Δηλαδή, στην Οσία Ξένη το βλέπεις χλομό; δεν θα βγάλετε λεβέντη; Τι κρίμα, μωρέ! θα καθάριζε την περιοχή από τα σκουλήκια!

 205. #204 ἐσὺ ποὺ ξέρεις τὰ πολλὰ κι ὁ νοῦς σου κατεβάζει γιά πήγαινε στὰ νήματα τοῦ ἱστολογίου νὰ ψάξῃς λίγο τί ἔλεγαν κάποιοι περὶ ξύλου καὶ πολιτικῶν. ἔπειτα θ’ἀκούσουμε μὲ χαρὰ καὶ τὶς ἐξυπναδοῦλες.

 206. νὰ συμπληρωθῇ μεταξὺ τοῦ «ἱστολογίου» καὶ τοῦ «νὰ ψάξῃς» «τὴν ἐποχὴ τῶν πλατειῶν».

 207. Σπουργίτης said

  Χαρά στα παλουκάρια τα χρυσά αυγά που ξέρουν να βαράνε εξαθλιωμένους μετανάστες, απεργούς χαλυβουργούς κι εξηντάρες γυναίκες.
  Γνώμη μου είναι πως αν το επεισόδιο σταματούσε στο νερό θά παιρνε πόντους η συμμορία τους. Το πέταγμα νερού φάνηκε προσχεδιασμένο. Όπως εξελίχτηκε όμως την πάτησαν σφόδρα.
  Αναμφισβήτητος στόχος τους βέβαια είναι να την κλείσουν τη Βουλή

 208. Σπουργίτης said

  Και μια απάντησή μου σ’ όσους αναρωτιούνται πού οφείλονται τα υψηλά ποσοστά της ΧΑ.

  Μα τόση έμμεση, αριστοτεχνικά φιαγμένη, διαφήμιση πέφτει εδώ και μήνες από το ίδιο το σύστημα, τα κανάλια, τις εφημερίδες και πάρα πολλές ιστοσελίδες για τη ΧΑ. Ειδικά πριν από τις εκλογές του Μάη, καθημερινά, τα περισσότερα κανάλια, αφιέρωναν τουλάχιστον ένα 5λεπτο στο να μας «ενημερώνουν» για το «πρωτόγνωρο», «ακραίο», «αντισυστημικό» δήθεν κλπ φαινόμενο της ΧΑ. Η παρουσίαση δήθεν αρνητική με ένα πέπλο μυστηρίου να την καλύπτει αλλά η έμμεση διαφήμιση γινόταν! Και μάλιστα και με αποσπάσματα για το πώς το βλέπουν κι οι ξένοι: BBC, ZDF, RAI, TF1, CNN κλπ.
  Ως δια μαγείας, όλοι πληροφορήθηκαν ότι τα χρυσά αυγά περνούν τις γριούλες στο απέναντι πεζοδρόμιο. Από τις προβοκάτσιες τους όμως καμία δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
  Αν ζούσαμε 50 χρόνια πριν, το κόμμα αυτό με τέτοια προβολή σε περίοδο κρίσης, θα είχε πάρει το 30-40% των ψήφων.

  Μόνο που οι κοινωνίες εξελίσσονται προς ανώτερα στάδια. Η πλειοψηφία του κόσμου σήμερα, με τέτοια διδάγματα από την ιστορία, δε στρέφεται προς στο φασιστικό άκρο αλλά θα ψαχτεί προς την άλλη πλευρά. Πάρτε παράδειγμα τί είδους καθεστώτα επικράτησαν στη Λατ. Αμερική μετά την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση. Σε ποια λατινοαμερικάνικη χώρα οι λαοί εξέλεξαν φασιστικά καθεστώτα; σε ποια χώρα κατέλυσαν την, έστω κουτσουρεμένη όπως εδώ, δημοκρατία τους; Σε καμία. Ε, λοιπόν, ούτε κι εδώ θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πρέπει όμως ν’ αποκαλύπτουμε συνεχώς το ποιοι πραγματικά είναι, ποιοι τους εκτρέφουν και γιατί.

 209. Νέο Kid Στο Block said

  Κορνήλιε , μην προτρέχεις και μην απογοητεύεσαι! Θάχεις ξανά νομίζω την ευκαιρία να συγχαρείς το κόμμα του κυρίου Μιχαλολιάκου.
  Μια μεμονωμένη ψυχιατρική περίπτωση ήταν ο Κασί! Ας μη γενικεύουμε! Το λέει και ο ντόκτορας αυτός.

  http://www.nooz.gr/greece/apo-ti-pasxei-o-kasidiaris 😦

 210. sarant said

  208: Όχι μόνο προβοκάτσιες, αλλά και εγκληματικές ενέργειες.

 211. ppan said

  Ας ελπισουμε να το συλλυπηθεί αυτήν την φορά.

  Σκιτζής ο γιατρός. Ο κασιδιάρης πάσχει από την πολλή ντόπα. Υπενθυμίζουμε ότι όσο φουσκώνουν τα μούσκουλα και τεντώνονται τα νεύρα σε σημείο να μην συγκρατιόμαστε ούτε στην τιβί, τόσο μικραίνουν άλλα.
  Καλά τα έγραψε χτες ο ΑΦΜ

 212. Σπουργίτης said

  Σωστά Νίκο, όχι μόνο προβοκάτσιες αλλά και εγκληματικές ενέργειες.
  Θα επανέλθω και στο σημερινό σου άρθρο

 213. #210 ὅσο κι ἂν μὲ προκαλῇς ἐγὼ δὲν εἶμαι Κασιδιάρης καὶ δὲν ἀπαντῶ μὲ χειροδικίες.

 214. Μαρία said

  « Όχι σφαλιάρες ..κλωτσιές θέλουν κανονικά όλοι αυτοί»! Ο κ. Μπαρμπαρούσης μας δήλωσε πως το σημερινό γεγονός εκτιμά ότι θα ανεβάσει στην κάλπη της επόμενης Κυριακής τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του κόμματος του , ενώ
  μας γνωστοποίησε πως το τηλέφωνο του έχει σπάσει από συγχαρητήρια τηλεφωνήματα πολιτικών του φίλων και οπαδών του κόμματος !
  http://www.paronetol.gr/index.php/11-apopseis/260-mparmparousis-klotsies

 215. Σπουργίτης said

  Μαρία, εγώ πιστεύω πως τα λέει επίτηδες ο Μπαρμπαρούσης για να σταματήσει τη φυγή ψηφοφόρων της ΧΑ προς ΝΔ ή άλλα κόμματα…
  Μάλλον και το περιστατικό με το ποτήρι ήταν στημένο από την πλευρά της ΧΑ, για να μαζέψει πίσω τους ψηφοφόρους της, εφόσον όλοι λένε ότι φυλλορροεί…Όμως η συνέχεια ήταν απροσδόκητη, δεν τους βγήκε όπως το σχεδίαζαν τα χρυσά αυγά. Πες μου ποιος βάρεσε γυναίκα και δεν έπεσε η υπόληψή του στα μάτια των άλλων…
  Όπως και νά χει θα δείξει στις κάλπες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: