Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μόρα και κασίδα

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2012


Δεν είναι ανάγκη να βάλω κι εγώ το βιντεάκι όπου ο κασιδιάρης πετάει το νερό στην Ρένα Δούρου και γρονθοκοπεί τη Λιάνα Κανέλλη. Θα το έχετε δει πολλές φορές. Θέλω να πω μια-δυο σκόρπιες σκέψεις μου όμως, παρόλο που το περιστατικό το σχολιάσαμε αρκετά στο ιστολόγιο. Σκέψεις όχι μόνο για το περιστατικό καθαυτό, αλλά και για τις αντιδράσεις ορισμένων.

Καταρχάς, μετά από το χτεσινό, νομίζω ότι κανείς εκπρόσωπος δημοκρατικού κόμματος δεν πρέπει να καθίσει ξανά σε πάνελ μαζί με χρυσαυγίτες, ακόμα κι αν η ΧΑ ανακαλέσει την απόφασή της να μην εμφανίζεται στα κανάλια. Είναι, στο κάτω-κάτω, θέμα αξιοπρέπειας. Δεύτερον, πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να τεθεί εκτός νόμου η εγκληματική αυτή οργάνωση -αλλά σε κάθε περίπτωση, αν μπει στην επόμενη Βουλή η ΧΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόμμα-παρίας: με το θεσμικό μίνιμουμ, χωρίς χαμόγελα, χωρίς εγκάρδιες χειραψίες (όπως έκανε η Ντόρα Μητσοτάκη με τον Μιχαλολιάκο).

Τρίτον, πρέπει να συγχαρώ τις δυο βουλευτίνες (εδώ ο έμφυλος τύπος δείχνει την αξία του, αλλιώς πρέπει να πούμε το άκομψο «γυναίκες βουλευτές») των αριστερών κομμάτων για τη θαρραλέα και αξιοπρεπή στάση τους απέναντι στον μαινόμενο ναζιστή. Για τους άντρες του πάνελ δεν μπορώ να πω το ίδιο. Πολύ χειρότεροι όμως είναι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και επιδιώκουν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις. Παράδειγμα, από το Βήμα: Εκεί, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, εξοργισμένος από τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία τον στόλισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, της επιτέθηκε με μπουνιές, αφού προηγουμένως είχε πετάξει ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Αν όμως δείτε προσεχτικά το βίντεο, θα δείτε ότι ο Κασιδιάρης αφενός εκτόξευσε και ο ίδιος άφθονα κοσμητικά επίθετα (παλιοκομμούνι, παλιορουφιάνα, ρουφιάνα, νούμερο) και αφετέρου καθόλου δεν εξοργίστηκε από την έντονη φυσικά λεκτική αψιμαχία του με την Κανέλλη, στη διάρκεια της οποίας είναι ψυχραιμότατος. Εξοργίζεται μόλις η Ρένα Δούρου τον πατάει εκεί που πονάει, με την φαινομενικά αθώα ερώτηση «Αναβολή πήρατε;» -διότι ο κασιδιάρης είναι υπόδικος, κατηγορούμενος για κακούργημα. Και ακόμα περισσότερο εξοργίζεται που βλέπει μια γυναίκα να αγνοεί τις προσπάθειές του να τη διακόψει του και να συνεχίζει να μιλάει -και τότε χάνει την ψυχραιμία του, όχι από τις βρισιές που δήθεν δέχτηκε αλλά από την παρρησία  των γυναικών της αριστεράς.

Όσο για τη Λιάνα Κανέλλη, δεν είναι του χαρακτήρα μου η πληθωρική παρουσία της στα πάνελ -αλλά τη θαύμασα απεριόριστα που επιχείρησε να κάνει αυτό που αμέλησε ο οικοδεσπότης της εκπομπής: να διώξει τον ανάγωγο τραμπούκο.

Περισσότερα δεν θέλω να πω για το επεισόδιο, αν θέλετε το σχολιάζετε εσείς τώρα που καταλάγιασε η πρώτη έξαψη. Ωστόσο, εμείς εδώ λεξιλογούμε και το επώνυμο του τραμπούκου έχει ήδη σχολιαστεί πολύ. Θυμίζω ότι η κασίδα είναι δερματοπάθεια του τριχωτού της κεφαλής που προκαλεί τριχόπτωση. Τα μαλλιά του κασιδιάρη (ή κασίδη) πέφτουν, αλλά όχι όλα μαζί παρά τούφες-τούφες. Έτσι εξηγείται και η παροιμία «στου κασίδη το κεφάλι έμαθα να μπαρμπερεύω» (υπάρχουν και άφθονες άλλες παραλλαγές, ενώ καμιά φορά λέμε απλώς «μαθαίνει στου κασίδη το κεφάλι», για κάθε αρχάριο επαγγελματία). Όπως είχαμε συζητήσει και στα σχόλια ενός παλιότερου άρθρου, ο μαθητευόμενος κουρέας μπορεί να εξασκηθεί με τον κασιδιάρη, αφού κι αν στραβοκόψει δεν έγινε και τίποτα.

Για την ετυμολογία της κασίδας είχαμε συζητήσει χωρίς να βρούμε σίγουρη άκρη. Το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη παράγει τον κασίδη απο το κασσίς-κασσίδος = κράνος (και φυσικά το γράφει με δύο σίγμα). Το ΛΚΝ από το μεσαιωνικό κασίδιν < κάσσις (ίδια λέξη με άλλο τονισμό). Αυτά ανάγονται στο λατ. cassis. Οι κρητικοί θυμίζουν ότι κάσα = λέρα, απλυσιά.

Την κασίδα τη βρίσκουμε και σε δυο λαϊκές «παρηχητικές ατάκες»: «Μόρα και κασίδα», που τη λέμε όταν έχουμε τα μπουρίνια μας και ο άλλος μας πει «μωρέ…», ή «νέκρα και κασίδα» που τη λέμε όταν ο άλλος μας πει «ναι». Λέω «παρηχητικές ατάκες» (μόλις έπλασα τον όρο) ελλείψει άλλου καλύτερου όρου. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει ονοματίσει αυτό το είδος αγενών ή αστείων απαντήσεων. Στο slang.gr που έχει τα πάντα, τις λένε «γειώσεις», αλλά το εννοούν πολύ ευρύτερα, μια και εξετάζουν κάθε λογής αποστομωτικές απαντήσεις, ενώ εγώ εννοώ μόνο όσες χρησιμοποιούν μια πρώτη λέξη παρεμφερή με αυτήν που άρθρωσε ο συνομιλητής μας, όπως το «νέκρα» για το «ναι» και το «μόρα» για το «μωρέ». Παρεμπιπτόντως, μόρα είναι ο βραχνάς (από τη σλάβικη mora που σημαίνει θανατικό).

Από τον κατάλογο του slang.gr διάλεξα όσες είναι αυθεντικές παρηχητικές ατάκες, πρόσθεσα και καναδυό που έλειπαν, και έκανα τον εξής κατάλογο, που σας παρακαλώ να συμπληρώσετε, αν ξέρετε καμιάν άλλη. Ο κατάλογος είναι αλφαβητικός με βάση τη λέξη-έναυσμα:

ε                           έξι και ξερός / έξινος

θείε/θεία          θειάφι

θέλω                θελιά και κρητικά σύκα

καλά                καλάθια / καλάμια και παλούκια

κύριε/κυρία     κεριά και λιβάνια

μα…                μαμούνια

μάλιστα           μαλλί και μπαμπάκι

μαμά                μαμούνια

μπαμπά            μπαμπάκια

μπάρμπα          Μπαρμπαριά και Τούνεζι

μωρέ               μόρα και κασίδα

ναι                   νέκρα και κασίδα /  νενέκια

ξέρω                ξεράδια / ξεράδια ξέρεις

όχι                   οχιά κι αστρίτης / οχιά διμούτσουνη

τι;                     τυρί και ψωμί

Ευχαρίστως να ακούσω συμπληρώσεις.

Μετά το επεισόδιο του κασιδιάρη τραμπούκου, γράφτηκε ότι η αστρολόγος Λίτσα Πατέρα το είχε προβλέψει, αφού είχε προφητέψει: “Ένα πρόσωπο κύρους θα εκτεθεί αυτό τον καιρό. Κάποια επίθεση θα γίνει και θα ακούσουμε πάλι πολλά. Τα ΜΜΕ θα έχουν να πουν πάρα πολλά αυτόν τον καιρό” Οι «αρθρογράφοι» δηλώνουν πως εντυπωσιάστηκαν, σε σημείο να… αναθεωρήσουν τις απόψεις του για τα ζώδια, αλλά εμένα αποτυχημένη μου φαίνεται η πρόβλεψη: έλεγε για πρόσωπο κύρους, περιγραφή που δεν μου φαίνεται να ταιριάζει στον υπόδικο πολιτευτή.

Και άλλωστε, η πρόβλεψη της κ. Πατέρα ωχριά μπροστά σε μιαν άλλη, που έγινε όχι πριν από λίγες μέρες αλλά πριν από… 250 χρόνια. Φαίνεται απίστευτο, αλλά ο Κοσμάς ο Αιτωλός τα είχε προβλέψει. Αν πάτε στη σελίδα με τις προφητείες του, θα δείτε ότι η προφητεία αριθ. 47 το λέει καθαρά: Ο χαλασμός θα γίνει από έναν κασιδιάρη!

Κλείνω με μιαν άλλη παροιμία που υπάρχει με τον κασιδιάρη, και που την αγαπώ διότι την έλεγε συχνά η σχωρεμένη η πεθερά μου: «τι σου λείπει κασιδιάρη; σκούφια με το μαργαριτάρι», που είναι μια σπανιότερη παραλλαγή του «όλα τα’ χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε». Παρεμπιπτόντως, προσέχτε ότι οι λαϊκοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το οριστικό άρθρο εκεί που η σημερινή στάνταρ νεοελληνική δεν θέλει’ ίδια περίπτωση το «σησάμι με το μέλι» όπως στο δημοτικό τραγούδι του Ρασούλη ή «μακαρόνια με το κρέας» που έλεγε η γιαγιά μου. Αλλά πλατειάζω κι αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο. Υπάρχει και παραλλαγή της παροιμίας, «τι σου λείπει κασιδιάρη; μαργαριταρένια σκούφια». Εγώ πάντως ξέρω έναν κασιδιάρη που δεν του λείπει μόνο η μαργαριταρένια σκούφια αλλά και ένα ωραιότατο ζευγάρι χειροπέδες.

418 Σχόλια προς “Μόρα και κασίδα”

 1. mahler76 said

  θα διαφωνήσω σε ένα σημείο. δεν είναι τα υπόλοιπα κόμματα που πρέπει να φεύγουν από όπου εμφανίζονται χρυσαυγήτες. Αυτοί πρέπει να εκτοπιστούν από κάθε μέσο. Αλήθεια, μπορεί να μας πεί κάποιος πως αυτό το κόμμα το καταφανώς φασιστικό πήρε άδεια να κατέβει στις εκλογές?

 2. «Τι του λείπει του ψωριάρη» ήξερα την παροιμία με τη σκούφια.

  Θεϊκός ο πατροκοσμάς.

 3. Mar Pap said

  να προσθέσω και την παροιμία:
  Μαύρα μαντάτα του γαμπρού κι η νύφη κασιδιάρα…

 4. mihm said

  Καλημέρα, πολύ δημοκρατική άποψη Κε Σαραντάκο, το να απαγορεύσουμε ένα κόμμα το οποίο ψηφίστηκε από 400 χιλ. ανθρώπους, το ότι άφησαν ασθενείς χωρίς φάρμακα ενώ πλήρωσαν το κουρεμένο ομόλογο στην ονομαστική τιμή, δεν μας πειράζει, αλλά αντίθετα μας έθιξε το χαστούκι σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει σεβαστεί τίποτα και ποτέ, ούτε το ίδιο της το κόμμα, εφόσον προσπαθεί να πείσει ότι είναι πολύ φυσικό να είσαι κομμουνιστής με βίλα στην Εκάλη!

 5. Mar Pap said

  επίσης τις παροιμιες (περιέχονται όλες στο βιβλίο «7000 Κρητικές παροιμίες»):

  Τα ‘χαν τα μαλλιά τα χάσαν κ οι κασίδες τ’ αποτάξαν.
  Όσον καιρό θερίζαμε Βασίλη και Βασίλη, και σαν αποθερίσαμε όξω μωρέ κασίδη.
  Να κάτεχε ο κασίδης γιατρικό θα ‘κανε τση κεφαλής του.
  Έχει βιόλα εις τ’ αυτί και κασίδα στην κορφή.
  Την κασίδα στην κορφή και το γιασεμί στ’ αυτί.
  Αν ήτονε η ζήλια κασίδα, ούλοι θα ‘τανε σπανοί.
  Να ‘τονε η ζήλια κασίδα, κι από τ’ αυτιά θα τη σύρωνες.
  Στων κασίδιδω τσι κεφαλές, κάνουν οι ψύλλοι τσι φωλιές.
  Απού αστραποβροντήξει κι από βροχή και χιόνι κι από σπανοκασίδιαστο ο θιος να σε γλιτώνει.
  Από κασίδη και σπανό πάντα ν’ αλαργάρεις.
  Τρίχα και τρίχα βγαίνει κανενούς και γίνεται κασίδης.
  Ωστέ να λουστεί ο κασίδη ήτονε και χτενισμένος.
  Φαγάς εραστής και κασίδης ψάλτης δε γίνεται.

 6. μήτσκος said

  @4
  Λάθος, δεν «απαγορεύουμε» ένα κόμμα, απλά διαπιστώνουμε ότι κινείται εκτός των ορίων της νομιμότητας. Και όχι εμείς, αλλά η δικαιοσύνη.

 7. Zazula said

  Για το έξινος είχαμε πει κι εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8648-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%E2%80%94-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7-%C2%AB%CE%AD%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82%C2%BB! 🙂

 8. mariza said

  Σχετικά με τις γειώσεις, είχα μια συνάδελφο που όταν της έλεγαν «Σσσσς», επειδή συνήθιζε να μιλά πολύ και δυνατά, εκείνη απαντούσε «σουσάμια».

 9. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Δίκιο έχετε ότι η κατάρρευση της κοινωνίας στρέφει μια μερίδα του κόσμου στην εγκληματική αυτή οργάνωση, αλλά κι άλλες φορές στο παρελθόν έχουν απαγορευτεί κόμματα με πολύ μεγαλύτερη επιρροή από την ΧΑ. Πάντως είναι ένα δύσκολο μέτρο που χρειάζεται σκέψη.

  Δεν νομίζω όμως ότι ο κασιδιάρης έδειρε την Κανέλλη επειδή δεν ήταν συνεπής κομμουνίστρια -απλώς προτιμάει τον χειρωνακτικό διάλογο από την ανταλλαγή επιχειρημάτων.

  5: Τόσες πολλές είναι; Μωρέ μπράβο!

 10. sarant said

  7: Ένα πολύ καλό άρθρο της Λεξιλογίας, καλά που το θύμισες!

  8: Ωραίο, δεν το ήξερα!

 11. Νέο Kid Στο Block said

  μικρέ! ..-Μικρό ειν το μάτι σου!

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Κι μια «γειώση» απο Καλαματιανό προς εξυπνάκια.
  -Τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα
  -Ελιές!

 13. mihm said

  @6

  Βέβαια, έχουμε πήξει στην νομιμότητα, για αυτό καταφέραμε να πτωχεύσουμε και παράλληλα να χρωστάμε 350 δις όπου τα μισά πήγαν σε μίζες!

 14. mihm said

  sarant, δεν τον υποστηρίζω αυτόν τον στόκο, απλά για την ώρα τον θεωρώ ακίνδυνο σε σχέση με τα λαμόγια της πολιτικής και του δημοσίου!

 15. Ηταν και φοιτητής μου γμτ!
  (Κασιδιάρης)

 16. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  Και ακόμα περισσότερο εξοργίζεται που βλέπει μια γυναίκα να αγνοεί τις προσπάθειές του να τη διακόψει του και να συνεχίζει να μιλάει.
  ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΕΜΑ.
  ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ. ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ ΔΟΥΡΟΥ ΤΟΝ ΔΙΕΚΟΠΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ.

  ΤΟ ΨΕΜΑ (ΟΧΙ ΑΘΩΟ ΦΥΣΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΡΟΥ.
  ΛΑΘΟΣ, Η ΔΟΥΡΟΥ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ.

 17. ppan said

  Καλημέρα
  Αυτό το «Όσο για τη Λιάνα Κανέλλη, δεν είναι του χαρακτήρα μου η πληθωρική παρουσία της στα πάνελ», μήπως έπρεπε να είναι «δεν είναι του γούστου μου»;

 18. ppan said

  Α ναι, ξέχασα: Πατροκοσμάς!! 🙂

  Έχουμε να διαβάσουμε σήμερα άφθονα τέτοια: που έχει βίλα, που τονε βάρεσε με την εφημερίδα και πόνεσε, που ο κόσμος πεινάει, που δεν υπάρχουν φάρμακα, που οι μίζες,που ο Άκης, που ο Εφραίμ, που θα χάσουμε από την Πολωνία, τα πάντα όλα…

 19. Να προσθέσουμε στο «μπαμπά» τη μπαμπακόπιτα, που αν δεν απατώμαι την έχει πει κι ο Παπαγιαννόπουλος σε κάποια ταινία (μπορεί να ήταν κι ο Κωνσταντάρας, δεν παίρνω και όρκο).

 20. mihm said

  Μόνο η Δούρου το ευχαριστήθηκε πιστεύω, πρώτον δροσίστηκε, και δεύτερον, από εκεί που δεν την ήξερε ούτε η μάνα της, έγινα πανελληνίως γνωστή, η Κανέλλη ελπίζω να κατάλαβε ότι όταν ανοίγει το βρωμόστομα της, μπορεί να υπάρχει και αντίλογος, και για αυτόν τον χαζό, ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν είναι μόνο το καλό παιδί που πηγαίνει τις γριές στα ATMs, αλλά και κάτι άλλο……….

 21. munich said

  @18
  Αυτό ότι θα χάσουμε από την Πολωνία το χεις σίγουρο? να το παίξω άφοβα? μην πάω πάλι κουβά όπως το ’04

 22. Ενας ακομα ντενεκες αποφοιτος της σχολης ΚΔΟΑ. Και δεν ειναι καθολου ακινδυνος αυτος ο συρφετος. Επι ενα μηνα σφαζουν μεταναστες στα ΜΜΜ αλλα καποιοι ακομα τους θεωρουν ακινδυνους.

 23. ppan said

  21: Μην σε χαντακώσω 🙂

 24. ppan said

  Παιδιά, ΚΔΩΑ, με ωμέγα. Μην τα ξαναλέμε.

 25. marulaki said

  #19 Ο Παπαγιαννόπουλος επίσης, απαντούσε στο μάλιστα της Βουγιουκλάκη με ‘μαλλί’ σκέτο και βαρυσήμαντο 😉

 26. ανώνυμος said

  Πλακώσαν και τα τρολλ

 27. #24 Enlight me please.

 28. sarant said

  15: Αμ δεν του τα έμαθες καλά, Γιάννη!
  18: Ε όχι και θα χάσουμε από την Πολωνία!

  17: Μάλλον έχεις δίκιο.

  19: Α, ωραίο!

  20: Είχε πάντως βγει βουλευτίνα η Δούρου, με σταυρό, άρα κάποιοι την ήξεραν. Περισσότεροι από τον κασιδιάρη.

  16: Ψέματα λέτε εσείς. Στο σημείο εκείνο κανείς δεν είχε το λόγο, γινόταν διαλογική αψιμαχία. Αν είχε το λόγο ο κασιδιάρης θα έλεγε «μη με διακόπτετε» δεν θα έβαζε «προσωπικό θέμα». Η Δούρου απευθύνεται στον συντονιστή της συζήτησης κι εκείνος προσπαθεί να την διακόψει, κι όταν δεν τα καταφέρνει της πετάει νερό. Όπως είχε κάνει και το 1998 ο Μιχαλολιάκος που πέταξε καρύδα στον Κολλάτο όταν εκείνος συνέχισε να μιλάει.

 29. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Γνώμη μου είναι ότι ο τύπος (Κασιδ.) έχει την ίδια νοοτροπία με αυτούς που πλακώνονται γιατί π.χ. δεν τους έδωσαν προτεραιότητα στη διασταύρωση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να ωφεληθεί η ΧΑ από το συμβάν, αφού ακόμα περισσότεροι γαμάουα-ελληνοκαουμπόηδες θα ταυτιστούν με τους ΧΑυγίτες και τη νοοτροπία τους, κι όχι βέβαια με την ιδεολογία τους. Οδηγούμαι έτσι σε μια ευρύτερη παρατήρηση, ότι αυτή η νοοτροπία, που φυσικά έχει εκφάνσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής, είναι που έκανε τους πόσους χιλιάδες να ψηφίσουν ΧΑ, οι οποίοι δεν είναι και τόσο παραπλανημένοι, παρά ταυτισμένοι. Τουλάχιστον, αυτό έχω καταλάβει από όσους ψηφοφόρους ΧΑ γνωρίζω (ωραίες γνωριμίες θα μου πείτε…).

 30. Spyros said

  Μερικές παρηχητικές ατάκες αναφέρει ο Χυτήρης στα Λαογραφικά της Κέρκυρας με το όνομα «παρηχητικές κατάρες» όπως:

  Ναί – νιασμός και κολορέντσα (κολορέντσα η διάρροια, ο νιασμός δεν ξέρω..)
  Ωρέ – ορά (ουρά) να βγάλεις
  Έ; – έξι μήνες και όλο τον Αύγουστο (να κάμεις στο κρεβάτι)
  Τώρα – να μη σ’εύρει άλλη ώρα

 31. ppan said

  27: http://www.lifo.gr/mag/features/1867
  Κατά τον εμπενευστή του όρου, Πάνο Κουτρουμπούση: «Το ΚΔΩΑ ήταν κάτι που είχα σκεφτεί μόνος μου, από μία φράση που έβαλα σε ένα από ταχυδράματά μου (δικιά μου επινόηση, επίσης), που θα πει Κτηνώδης Δύναμη Ωγκώδης Άγνοια – το «ογκώδης» γραμμένο με ωμέγα λόγω του ότι έχουμε άγνοια»

 32. περαστικός said

  Για το «όχι» λέμε και «όξης και ξερός (και σαράντα πυρετός)»

 33. ε; – αίγα και μπεμπέκα (= κατσίκα εις διπλούν)
  θέλω – θηλιά και (κρητικό) σαπούνι

  τώρα γιατί στη Μυτιλήνη να προτιμούν το κρητικό σαπούνι, αγνοώ!

 34. sarant said

  30: Ευχαριστώ πολύ, τον Χυτήρη δεν τον έχω -βλέπω τελικά ότι δεν ήταν τόσο άστοχη η ιδέα να πω για «παρηχητικές» ατάκες.

 35. sarant said

  33: Κάνουν διαφήμιση στον Ελύτη 🙂
  Τώρα που το λες, η δική σου εκδοχή πρέπει να είναι, μέσα από σπασμένο τηλέφωνο, η σωστότερη μορφή της φρ. θελιά και κρητικά σύκα που λέει ένα αγαπημένο μου πρόσωπο.

 36. ppan said

  -Να σου πω: Να σου πει ο παπάς στ΄αυτί κι ο διάκος στο κεφάλι

 37. spiral architect said

  ΛΚΝ: κασιδιάρης -α -ικο [kasiδjáris] Ε9 : (οικ.) 1. που έχει κασίδα. || για ζώο που έχει χάσει το τρίχωμά του: Kασιδιάρικο γατί. || (ως ουσ.). 2. (μτφ., για πρόσ.) ψωροπερήφανος. || (ως ουσ.): Mακριά από αυτόν τον κασιδιάρη.
  [κασίδ(α) -ιάρης]

 38. munich said

  @28
  Γιατί τί έχει η Πολωνία?
  Παρατηρώ μια έξαρση (ποδοσφαιρικού) εθνικισμού στο μπλογκ που βέβαια είναι κατανοητή μέσα σε αυτή την κοινωνική παρακμή, την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και ότι μερικοί το παίζουν κομμουνιστές με βίλα στην Εκάλη

 39. ppan said

  38: 🙂
  Αν δεν γίνει καμιά στραβή προβλέπω Χ μέχρι θανάτου. Δεν θα το δω γιατί δουλεύω, αλλά κάτι μου λέει ότι θα νυστάξετε.

 40. # Ευχαριστω :). Ως δωρο σας δινω αυτο το κειμενο http://rnbnet.gr/details.php?id=5901

 41. spiral architect said

  Συμπλήρωση:
  γιαγιά : γιαγιόπονος
  (που μου’ λεγε η σχωρεμένη η γιαγιά μου)

 42. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  28 Ο ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΚΟΠΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ Η ΔΟΥΡΟΥ. ΟΝΤΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ “μη με διακόπτετε”.

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ. ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ 0:55 ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙ: ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΩ ΟΜΩΣ»…»ΑΦΗΣ…». ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ (1:44) ΑΛΛΑ ΟΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΛ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ.
  Ο ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΔΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΖΑΙΑ, ΑΡΑ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ.

 43. jimakos said

  @19, 25

  Και αν θυμάμαι καλά, στο ίδιο κομμάτι κάπου λέει και » νέκρα και κασίδα» ως απάντηση σε απανωτά »ναι, ναι, ναι» των μαθητριών!
  Επειδή Παπαγιαννόπουλο δεν βρίσκω, σας δίνω έναν Αθηνόδωρο Προύσαλη, που έφυγε κι αυτός πριν λίγες μέρες….

 44. sarant said

  38: Τι θα πει τι έχει η Πολωνία; Καλή είναι, αλλά εμείς είμαστε με το αουτσάιντερ.

 45. ppan said

  40: Παρακαλώ, δεν ήταν ανάγκη.
  Τόπα και χτες, για μένα αυτό που ο κασίδης λέει/παραδέχεται ότι έχει χτυπηθεί με «χωροφύλακες» και με τα ΜΑΤ (ενώ οι του σύριζα πάνε από πίσω) δεν προσέχτηκε αρκετά. Πότε χτυπήθηκαν; Γιατί; Δεν είναι λιγουλακι παράνομο;

 46. mihm said

  sarant, τελευταίο για να πάμε να κάνουμε και καμιά δουλειά, βγήκε βουλευτίνα επειδή το κόμμα της μας έχει παραμυθιάσει και νομίζουμε ότι θα την γλιτώσουμε από τους ξένους, οπότε καλύτερα να μαζεύει πόντους, διότι από τις εκλογές και ύστερα θα έρθουν τα δύσκολα!

 47. ppan said

  Μα τι γίνεται; Βαριακούν τα τρολ; Είναι αυτό που λένε πως βαράει στ΄αυτιά;

 48. sarant said

  42: Ο κασιδιάρης κάνει διαλογική συζήτηση, δεν έχει το λόγο. Και όταν ζητάει κανείς τον λόγο απευθύνεται στον συντονιστή, δεν πετάει νερά και καρύδες στους συνομιλητές του.

 49. #46 Βαθυστοχαστη πολιτικη αναλυση.

 50. sarant said

  46: Ναι, αλλά η Δούρου πήρε πολύ περισσότερους σταυρούς από άλλους συνυποψηφίους της, άρα ήταν ήδη γνωστή, τουλάχιστον τόσο ώστε να έρθει σε αυτή τη σειρά. Ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν τα δύσκολα, συμφωνούμε.

 51. munich said

  @46
  στις 12 πιάνετε δουλεία εκεί? μωρέ δίκιο έχει η Μπιλντ
  Μορα και κασίδα αυτοαποστομώνομαι

 52. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #42
  Εντάξει αδερφέ είχε το λόγο και τον διέκοψαν οι κυρίες, πρωτοφανές γεγονός για πολιτική προεκλογική συζήτηση.
  Αυτός μετά έπρεπε να την αρχίσει την άλλη στα μπουνίδια; Ωραίο επιχείρημα!
  Είναι σαν τους βιαστές που λένε «μα φορούσε ξώβυζο και ξέκωλο, τα ήθελε».
  Και δυστυχώς, σαν άλλες καθωσπρέπει κυρίες και νοικοκυραίοι οι δυνάμει ψηφοφόροι της ΧΑ λένε «καλά τους έκανε».

 53. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  48 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
  ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΗ ΤΗΛΕΠΕΡΣΟΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ.
  ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΩΣ.
  ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΚΑΝΕΛΛΗ, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΕΚΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.

  ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ, ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΠΑΝΩ ΤΗΣ. ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΡΟΥ.
  Ο ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.

 54. gbaloglou said

  Δούρος λεγόταν ένας υπάλληλος του προξενείου μας στην Νέα Υόρκη — «Δούρος», όχι «Ντούρος» (όπως με είχε διορθώσει κάποιος συνάδελφος του) 🙂

 55. mihm said

  sarant,

  το ξέρω ότι πήρε πολλούς σταυρούς, αφού μέχρι και εγώ την ψήφισα:)

  τώρα όμως μάλλον πειρατές, την καλημέρα μου σε όλους!

 56. mihm said

  @51,

  εργάζομαι από το σπίτι και ασχολούμαι με τις αγορές χρήματος, πχ χτες έκλεισα στις 3.30 τα ξημερώματα διότι περίμενα κάτι, σήμερα ξύπνησα στις 8.00 και ήδη το μεροκάματο μου το έχω βγάλει!

 57. ppan said

  Εντάξει, σήμερα θα γελάσουμε πολύ.

 58. Έρση said

  Την παροιμία την ξέρω ως εξής: Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι (η οποία προφανώς θα στολίζει την προαναφερόμενη σκούφια και εν γένει την κασιδιάρικη κεφαλή!)
  Παρατήρηση: Έστω οτι η Δούρου διέκοψε την λεκτική αψιμαχία Κανέλη-Κασιδιάρη, ενώ θα έπρεπε να την αφήσει να εξελιχθεί. Ο προσήκων τρόπος αντίδρασης είναι το μπουγέλωμα; Αυτό θέλουν να μας πουν μερικοί μερικοί;
  Και όταν σου ρίχνουν κάποια χαρτιά, ως αντίδραση στο μπουγέλο που μόλις διέπραξες, η προσήκουσα αντίδραση είναι να αρχίζεις το μπουνίδι;

 59. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  52+58
  ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ.
  ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ.

 60. Ρουμλουκ. said

  1. Την παροιμία «τι σου λείπει κασιδιάρη…» τη λέγαμε και στα μέρη μου, στο Ρουμλούκι
  2. Μικροί στα παιχνίδια μας κοροϊδεύαμε εκείνον που έφευγε από την παρέα θυμωμένος με τη φράση:
  – Όλοι, όλοι αdάμα κι η κασίδ’ αχώρια
  3. Και μια παροιμία για τον πολύ μελαχρινό και τον ασπροπρόσωπο (κυριολ.):
  α. Μαύρου είνι του πιπέρ’, αμά του π’λούν μι του δράμ’ (=μαύρο το πιπέρι, αλλά το πουλούν με το δράμι)
  β. Άσπρου είνι του χιόν’, αμά του κατ΄ρούν τα σκ’λιά (=άσπρο είναι το χιόνι, αλλά το κατουρούν τα σκυλιά).
  4. Ο τύπος «βουλευτίνα» είναι ευλογημένος από τον «άγιο» Κριαρά και νωρίτερα από το Μ. Τριανταφυλλίδη.
  .

 61. Τεινω να πιστεψω πως ο Αλβερτος εκανε ενα μεγαλο επιστημονικο λαθος. Τελικα η ανοησια ειναι μεγαλυτερη απο το συμπαν.

 62. sarant said

  59: Το βιντεάκι υπάρχει, μπορεί ο καθένας να το δει και να διαμορφώσει άποψη. Βγάλτε όμως τον αγκώνα από το πλήκτρο shift, γιατί ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ τον αναγνώστη.

 63. Ηλεφούφουτος said

  53, ε πες το ντε να καταλάβουμε! Τον διέκοψαν και το ευέξαπτο παλληκάρι άρχισε τα μπουνίδια! Μάλιστα! Κατανοητόν.
  Άκου να τον διακόψουν! Είδατε ποτέ να διακόπτει κανείς κανέναν σε τέτοιες εκπομπές;

  Πάντως παρά την απειρία που έχει το παιδί από τηλεοπτικές εμφανίσεις, εδώ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nIIPmtM9jxM# δεν έχει κανένα πρόβλημα να διακόπτει συστημακτικά και να τραμπουκίζει, και μάλιστα σε βάρος του ομοϊδέατη του, Πλεύρη (από το 20′ και μετά).

 64. munich said

  @56
  ε, αφού τα έβγαλες τα λεφτά σου, κάτσε λίγο ακόμα μαζί μας…

 65. sarant said

  60: Ευχαριστώ! Για την άσπρη και τη μαύρη είναι τόσες οι παροιμίες που αξίζει άρθρο χωριστό!

 66. Ηλεφούφουτος said

  Το μόρα και κασίδα ομολογώ πως δεν το ήξερα. μόνο με το νεκρα.
  Αγαπητέ Νικοκύρη, μέρες τώρα με απασχολούσε το ίδιο θέμα, αυτές οι φράσεις που συγκέντρωσες δηλαδή.
  Θα συμπλήρωνα το μπα: μπάκακας
  και στην ερώτηση ποιος; ο παπιός (επίσης: ο Μιμίκος ο γιατρός)
  Επίσης προαιρετική ανάπτυξη του «τυρί και ψωμί» νατο φας την Κυριακή στου γιαδάρου τη γιορτή.
  Καλή και η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο όρος παρήχηση για να ονομαστούν αυτές οι θυμωμένες ατάκες.
  Μία σχολαστική παρατήρηση: Το «θειάφι» το ξέρω ως απάντηση στο «θεια» και όχι στο «θεία».
  Τη φράση με τον ψειριάρη και το μαργαριτάρι κι εγώ χωρίς άρθρο την ξέρω, όπως ο Δύτης.

 67. mihm said

  munich,

  ποτέ δεν φτάνουν, πρέπει να βγάλεις και άλλα μήπως κάνεις καμιά μακακία αύριο, άσε που δεν είμαι και τόσο των γραμμάτων όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα, και γίνομαι ρόμπα!

 68. sarant said

  66: Ο Μιμίκος ο γιατρός είναι και πρόγονος του Χατζηπετρή, του Αντωνιάδη και του Τσίπρα, δηλαδή ήταν η στερεότυπη απάντηση στο «ποιος φταίει;»

  Πολλοί λένε: να το φας την Κυριακή – με σαλάτα ποντικοί (ή ίσως ποντική, δεν το γράφουν)

 69. spiral architect said

  @62: Νικοκύρη ένα «ουγκ» αρκεί. Θα καταλάβει! 😉
  Και είπαμε: Work in progress: Μην ταΐζετε το αδηφάγο κήτος!

 70. Ηλεφούφουτος said

  Το ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ατάκα για το «ρε» να την αποδώσουμε στο ότι η προσφώνηση αυτή δεν είναι και τόσο παλιά μάλλον, ε;
  (ούτε όμως για το «ορέ» υπάρχει)

 71. Νέο Kid Στο Block said

  70. Υπάρχει όμως το:
  -Ρε μαλάκα!
  -Πάρτη και λάκα!
  🙂

 72. Σπουργίτης said

  Μ’ άρεσε ο όρος «παρηχητικές ατάκες» !! Περισσότερο από τον όρο «παρηχητικές κατάρες», δεν είναι δα και τόσο βαριές και λέγονται περιπαικτικά.

  Milm, δηλ. αν έχεις κάποια βίλα ή δυο-τρία διαμερίσματα πρέπει να ξεχάσεις την κομμουνιστική ιδεολογία; ή μήπως πρέπει να τα μοιράσεις στους φτωχούς εντός του καπιταλιστικού συστήματος; από μικρός αδυνατούσα να κατανοήσω αυτή τη λογική. Μάλλον σε στόκους απευθύνεται το επιχείρημά σου.

  Η Δούρου ήταν γνωστή. Τον κασιδιάρη δεν το ήξερα καθόλου, ίσως επειδή δεν είμαι ούτε μπάτσος, ούτε πράκτορας, ούτε χρυσό αυγό, ούτε άνθρωπος της νύχτας

  Κτήνη εύκολα κατασκευάζονται….άνθρωποι όμως…

  Άκου Χρυσή Αυγή…. Μαύρα Σκοτάδια καλύτερα.

  Το ότι η ΧΑ πρέπει να βγει εκτός νόμου θέλει πολλή κουβέντα. Θα επανέλθω

 73. gbaloglou said

  68

  «Ποντική σαλάτα» κατά το «Ποντικόν κάρυον» — γιατί όχι;

 74. tamistas said

  Καλημέρα.

  Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να συμβεί ό,τι συνέβη για να ειπωθούν τα αυτονόητα, να ανακαλύψουν οι δημοσιογράφοι το παρελθόν του Κασιδιάρη, και να δηλώσουν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ότι δεν ξανακάθονται στο ίδιο τραπέζι με χρυσαυγίτες. Λες και δεν ήξερε κανένας ότι είναι εγκληματική οργάνωση.

  Το περιστατικό του Κασιδιάρη δεν τους έκανε κακό. Αντίθετα, για τους περισσότερους από τους ψηφοφόρους-τους θριάμβευσε ο φαλλοκρατικός τσαμπουκάς που ψήφισαν και στις 6 Μαΐου.

 75. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #71 🙂
  Στο σχολείο θυμάμαι ότι μερικοί μπορούσαν αυτό να το συνεχίσουν σχεδόν επάπειρον! 🙂

 76. Νέο Kid Στο Block said

  To (ε)σκατολογικόν :-Σκατά!
  -Κι απόσκατα!
  πιάνεται;
  (μάλλον όχι ε; γιατι δεν είναι γείωση,αλλά επίταση)

 77. Ηλεφούφουτος said

  68 και του κύριου κανεί (ή κανή, αν προτιμάτε) κατά Χατζή.

  Παρεπιφτού, αυτό το «κανεί» μού είχε βγάλει θυμάμαι το μάτι στην Α’ Γυμνασίου στη μετάφραση της Οδύσσειας από το Σίδερη (κανεί με λένε), στη γνωστή σκηνή με τον Πολύφημο, ώστε μετά να φωνάζει ο Πολύφημος πως τον τύφλωσε ο κανείς (στα Αρχαία όπου δεν απαιτείται διπλή αρνηση λειτουργεί καλυτερα το λογοπαίγνιο).
  Πολύ αργότερα διαπίστωσα ότι και ο Όμηρος είχε βάλει τον Οδυσσεά να το λέει «αντιγραμματικά» δηλαδή «ούτιν» αντί ούτινα, για να βγει βέβαια η ονομαστική «ούτις»=κανείς.
  Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να το είχε γράψει ο Σίδερης με -ή, δηλαδή «Κανή» όπως ένα οποιοδήποτε άλλο όνομα σε -ής, π.χ. «Στρατής».
  Εντάξει, τέλος οι σχολαστικές και παντελώς άσχετες παρεμβάσεις για σήμερα.

 78. ppan said

  Το Γιατί-Γιατί η γάτα έχει ένα αυτί (μια συμμαθήτριά μου έλεγε το «Γιατί κλανει το γατί», το γράφω και σιχαίνομαι)
  Αυτές οι αντιπαθητικές απαντήσεις (εγώ τις λέω πληρωμένες) είναι επίσης του τύπου: Πού θες να ξέρω; Να μυρίσω τα νύχια μου; ΦΡΙΚΗ!!

 79. sarant said

  77: Ναι, να κάνετε και καμιά δουλειά 😉

 80. Προτεινόμενες ποινές για Κασιδιάρη
  κατά τα δυτικά πρότυπα

  1.Να ζητήσει δημοσίως τηλεοπτική συγνώμη
  μπροστά σε όλους τους παρόντες και παθόντες.
  2. Να γράψει 88 φορές «δεν ξανασηκώνω
  σε γυναίκα τα ξερά μου».
  3. Κοινωνική εργασία σε κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες, όπως αφισοκόλληση
  και μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων.
  4. Επίσκεψη στον ψυχολόγο Πιντέρη για να του εξηγήσει το σύνδρομο Χαμηλής Ανοχής Στέρησης
  και να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτοέλεγχο.

 81. Ήμουν από αυτούς που είχαν υποστηρίξει και εδώ ότι η συμμορία της χρυσής αυγής έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου λόγω της βίαιης συμπεριφοράς των μελών της, όπως στην Ουγγαρία και αλλού.
  Δυστυχώς κανείς δεν άκουγε τότε, αγκιστρωμένοι πίσω από δικαιολογίες για το δικαίωμα του φασίστα να μαχαιρώνει μετανάστες.
  Αφού δεν κυνήγαγαν «εμάς» δεν έτρεχε τίποτα, μακριά από τον κώλο μας και ότι θέλει ας γίνει, και έτσι για άλλη μια φορά αποτύχαμε να προβλέψουμε την επόμενη μέρα.

  Τα ίδια λίγο-πολύ έγιναν με το βιβλίο του Πλεύρη που ενώ ζητούσε την εξολόθρευση μιας θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων, πάλι όλοι αδιαφόρησαν κρυπτόμενοι πίσω από την ελευθερία του λόγου, λες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν μόνο τους Χριστιανούς Ορθόδοξους.
  Όταν αύριο- μεθαύριο βγει ένας ‘Κασιδιάρης’ και ζητά την εξολόθρευση των πολιτικών του αντιπάλων, θα τα ξαναπούμε.

  Νομίζω πως είναι πλέον αργά για να τεθεί η χ.α. εκτός νόμου.
  Αυτό όμως που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι πρώτα από όλα να κοπούν οι δεσμοί της συμμορίας με τους κρατικούς μηχανισμούς, αστυνομία, ε.υ.π. κλπ.
  Χωρίς την κάλυψη και την ανοχή των παραπάνω υπηρεσιών, η συμμορία θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει.

  Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ,οι δεσμοί κράτους με την συμμορία δεν θα κοπούν με υπηρεσιακά σημειώματα και ευχολόγια, αλλά με μετατάξεις και εκδημοκρατισμό των κρατικών αυτών υπηρεσιών.
  Εκτός του ότι είναι παράλογο μια κοινωνία να δίνει σε ναζιστές όπλα και στολές για να προστατεύουν την έννομη τάξη, (αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα) δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από αστυνομικούς μέλη της συμμορίας να εφαρμόσουν τους νόμους και το Σύνταγμα σε βάρος των ομοϊδεατών τους.
  Απλά δεν θα γίνει, ας μην γελιόμαστε.

 82. munich said

  @69
  Ωραίο το λινκ που δίνεις, ωστόσο διαβάζω τώρα στα ελληνικά μια συλλογή άρθρων του Στιγκ Λάρσον (η μετάφραση δεν με ενθουσιάζει) ο οποίος είχε ασχοληθεί πολύ με τηνάνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα του και ευρωπαικά. Μου κάνει τρομερή εντύπωση με πόση συνέπεια, επιμονή και πάνω από όλα ψυχραιμία απανταεί στα μέιλ με απόψεις και κατηγορίες που του στέλνουν ακροδεξιοί αναγνώστες του.

 83. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΕΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΠΑΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Π.Α.Μ.Ε., ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

 84. Σπουργίτης said

  Αν βγει εκτός νόμου η ΧΑ, αρκετός κόσμος θα τη θεωρήσει αυτόματα αντισυστημική, ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι. Εκτρέφεται από το ίδιο το σύστημα. Το παρακράτος και τα μμε έχουν βαλθεί εδώ και μήνες να την διαφημίζουν έμμεσα κι αριστοτεχνικά, αφιερώνοντας σχεδόν κάθε κανάλι ένα 10λεπτο τη μέρα στο «ακραίο», «αντισυστημικό», «αρνητικό» «ανησυχητικό» κλπ φαινόμενο που λέγεται ΧΑ. Ο ορισμός της έμμεσης διαφήμισης!!
  Αν βγει εκτός νόμου το πιθανότερο είναι να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.
  Ο ίδιος ο κόσμος στη συνείδησή του πρέπει να μάθει να την ταυτίζει με την εγκληματικότητα, το σάπιο σύστημα, το παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών και τους τραμπούκους του.

 85. ppan said

  Μωρέ ας μη βγει εκτός νόμου, ας πάνε φυλακή όσοι υπόδικοι εκτρέφονται στα σπλάχνα της, και και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

 86. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Η Λιάνα Κανέλλη, με τα χαστούκια που έφαγε, έγραψε την πιο αγωνιστική σελίδα του κοινοβουλευτικού της βίου.
  Η άνοδος του ποσοστού της ΧΑ θα πρέπει, οπωσδήποτε, να τής χρεωθεί!

 87. munich said

  @83
  εξάλλου αυτός είναι και ο ΣΤΟΧΟΣ, να απαγορευτούν τα κόμματα…

 88. sarant said

  86: Η ενδεχόμενη πτώση θα της πιστωθεί;

 89. Μικυμάου said

  Εγώ να πω ότι παρακολουθώντας από έξω, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Δεν ξέρω αν συμφωνώ με τη λογική να συζητάς με τον φασίστα, αν και δέχομαι ότι έτσι τουλάχιστον έγινε σόου το ποιόν του κυρίου και της συμμορίας που εκπροσωπεί. Για τα κανάλια που τους έχουν κάνει πια διάσημους δε θα πω κάτι, έχουν ειπωθεί ήδη πολλά. Θα αλλάξω κλίμα γιατί συγχίζομαι.

  Μια φίλη απαντούσε σε αυτούς που της έλεγαν «σόρυ» με το άψογο «σορός!» (ή σωρός, δε συζητήσαμε ποτέ ποιο εννοεί)
  και να προσθέσω το «μούξις» ως γείωση στο καταφατικό μούγκρισμα «μμ» (αν κάποιος άλλος δεν το πρόσθεσε ήδη).

 90. papoylis said

  Νικοκύρη

  από ότι θυμάμαι το «Να το φας τη Κυριακή…» είχε και τη κατάληξη : » ….με του ποντικού τ’ αυτί»

  Στη λοιπή περί των πραγματικών γεγονότων συζήτηση δεν μπαίνω 🙂

 91. Ηλεφούφουτος said

  28, ναι, μωρέ, το ξέχασα αυτό με το γατί! Μάλιστα εγώ στη μία εκδοχή το ξέρω μόνο, την αηδιαστική !

  Επίσης:
  γεια σου: της γιαγιάς σου
  ευχαριστώ: στο γάμο σου βραστό
  μερσί: η μύτη σου τουρσί
  έτσι!: κοκορέτσι

 92. papoylis said

  Επίσης σχετικά με το ..κασίδη και τη κασίδα έχω απλά την υποψία ότι υπάρχει συγγενής λέξη στα αραβικά ή τα εβραϊκά. Ο καλός μας Δύτης θα γνωρίζει προφανώς περισσότερα 🙂

 93. Ηλεφούφουτος said

  Το παραπάνω πήγαινε στο Ππαν 78 και όχι 28.

 94. Θήτα said

  Επί του περιστατικού: το επιχείρημα «σιγά, τι του έκανε η Κανέλλη με μια εφημερίδα» αντιστοιχεί στο επιχείρημα «καλά, την πείραξε το νερό; αφού δροσίστηκε κι όλας!». Αν λειτουργούσε η δικαιοσύνη (θεσμική και λαϊκή) δίκαια και όχι «καθώς πρέπει», θα έπρεπε να κληθούν και οι δύο (Κασιδιάρης και Κανέλλη). Εννοείται πως η κατηγορία προς τον έναν δεν έχει καμία σχέση με αυτήν προς την άλλη. Αυτό όμως κρίνεται με έρευνα και όχι με συμψηφισμό εξ’ αρχής.

  Επί του σχολιασμού: από πότε η τήρηση ίσων αποστάσεων από τους δημοσιογράφους είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Μήπως βασικό χαρακτηριστικό της σωστής δημοσιογραφίας είναι η γνωστοποίηση γεγονότων άκριτα; Μήπως κρίση είναι δουλειά της δικαιοσύνης;
  Επίσης, συγχαίρετε τις βουλευτίνες «για τη θαρραλέα και αξιοπρεπή στάση τους απέναντι στον μαινόμενο ναζιστή». Ποια είναι αυτή; Το μειδίαμα και η λοιπή απάθεια της Δούρου ή η άκρως αντίθετη δράση της Κανέλλη; Αξιοπρέπεια και θάρρος έδειξε η πρώτη (άρα και ο Παυλόπουλος); Τότε η Κανέλλη έδειξε το αντίθετο… Είχε μπροστά της ένα μαινόμενο θηρίο, το οποίο ήδη προσπαθούσε να περιορίσει ο Παπαδάκης (δεν μπήκε ανάμεσά τους, πού να φανταστεί ότι θα το συνέχιζε η Κανέλλη) και αντί να μείνει απαθής (όπως η «αξιοπρεπής και θαρραλέα» Δούρου) ή να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα (ως έμπειρη της τηλεόρασης), αποφασίζει να ρίξει λάδι στη φωτιά (χμμ, α ναι, και πάλι «ως έμπειρη της τηλεόρασης»). Δε νομίζω πάντως πως και η ίδια περίμενε τέτοια αντίδραση…

  Για τα κοσμητικά του Κασιδιάρη: αλήθεια, εσείς το είδατε το βίντεο; «παλιοκομμούνι»: απάντηση στο «φασισταριό» (και ένα πιθανό «πουσταριό» που δεν ακούγεται καλά), «παλιορουφιάνα, ρουφιάνα»: χαρακτηρισμός της κατηγόρου του και όχι της Δούρου, «νούμερο»: επίθεση προς τη Δούρου.

  Επί του θέματος:
  «μα, νόμιζα…» -> «Νομίσματα!»
  «τι (μας) λες;» -> «Ψωμί κι ελιές!» -> «Κι ένα πιάτο κουτσουλιές!»
  «(Χαρακτηρισμός)!» «Είσαι!» -> «Και φαίνεσαι!» -> «Και μια γριά παντρεύεσαι!» -> «Και την ερωτεύεσαι!» -> «Κι από τον κώλο της κρέμεσαι!»

 95. ΙΜΕ ΕΛΛΙΝ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣ
  ΚΕ ΓΕΜΑΤΩΣ ΜΕ ΟΡΓΙ
  ΓΡΑΦΟ ΜΩΝΟ ΚΕΦΑΛΕΑ
  ΚΙ ΑΓΑΠΟ ΧΡΙΣΗ ΑΒΓΗ

  ΤΟΥ ΙΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ
  ΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΕΙ ΛΕΩ ΤΟ ΧΕΡΙ
  ΠΟΥ ΔΙΡΕ ΑΦΤΙΝ ΤΙΝ ΚΑΡΙΑ
  ΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΣΙΩΠΑ ΔΕΝ ΞΕΡΗ;

  ΕΠΡΑΙΠΕ ΝΑ ΔΙΡΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ
  ΜΙΑ ΚΕ ΙΤΑΝΕ ΕΚΗ
  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑΖΗ ΑΣ ΙΝΕ
  ΕΓΙΝΕ ΕΣΤΟ Ι ΑΡΧΗ

  ΤΟΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
  ΕΝΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΜΗΛΟΥΝ
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΗ ΕΠΗΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙ
  ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ

 96. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στο χωρίο μου έχουμε μια παροιμία: με το στόμα μπάρα-μπάρα με τα χέρια κουλαμάρα.

 97. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  84 ΕΧΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΚΕ, ΟΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ή ΤΕΛΙΚΑ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ;

 98. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  94; Ακριβώς, η γνωστοποίηση των γεγονότων άκριτα και όχι η παρουσίασή τους κατά τρόπο ώστε να κρατιούνται ίσες αποστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Τα άλλα θα τα βρει η δικαιοσύνη, πράγματι.

  Και δεν είναι κοσμητικά τα νούμερο, παλιοκομμούνι κτλ., ανεξάρτητα από το πού απευθύνονται; Εγώ δεν έγραψα ότι δεν δέχτηκε κοσμητικά επίθετα ο κασιδιάρης, έγραψα ότι α) δέχτηκε και εκτόξευσε, β) οφθαλμοφανώς δεν εκνευρίστηκε από τις βρισιές αλλά από την αναφορά στη δικαστική του εμπλοκή.

  Κι έπειτα, το βίντεο υπάρχει, ο καθένας διαμορφώνει άποψη, δεν είναι ανάγκη να ακούει εμένα.

  91-94: Αυτά με τις ρίμες, που μερικά αναπαράγονται εσαεί (κι απ’ τη μύτη κρέμεσαι – και στο βόθρο πλένεσαι κτλ.) μάλλον σε άλλη κατηγορία ανήκουν, όσο κι αν τα όρια είναι στενά.

 99. ppan said

  95: Είσαι ο αγαπημένος μου ποιητής, κι έχει πολλούς εδώ μέσα!

 100. sarant said

  97: Δεν είπαμε να βγάλετε τον αγκώνα από το πλήκτρο των κεφαλαίων; Θα σας χαλάσει το πληκτρολόγιο!

 101. ppan said

  99β: Έπρεπε όμως να προσθέσεις κι ένα στίχο με το ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟ.

 102. spiral architect said

  @83 …. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

  Δημοκρατία =(διπλή συνεπαγωγή)= Κόμματα-παρατάξεις-πρόσωπα.

  Θα σου απαντήσω με τρεις ερωτήσεις:
  – Τώρα θεωρείς ότι ζεις σε δημοκρατία;
  – Αν όχι, πως τη φαντάζεσαι εσύ τη δημοκρατία; Μήπως κάπως έτσι;
  – Αν ναι, μην ξεχνάς ότι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εκτός από την Οργάνωση Χ υπήρξε και η Ο.Π.Λ.Α. 😉

  Και ένα υποθετικό σενάριο:
  Αν ένα μαγικό χέρι εξαφανίσει όλους τους “ΑΛΒΑΝΟΥΣ” και τους «ΛΑΘΡΟ» (όπως ξέρω ότι τους αποκαλείς όλους αυτούς τους κυνηγημένους φτωχοδιαβόλους) θα αλλάξει κάτι στην κοινωνία, στην οικονομία, στη ζωή σου (μας);

  Ιστορία στο Γυμνάσιο σίγουρα δεν έκανες. (και δεν φταις εσύ γι’ αυτό)
  Αν όμως θες να γράψεις κάτι εδώ, φρόντισε πρώτα-πρώτα να μάθεις ιστορία ανοίγοντας κάνα βιβλίο! Ξεκίνα από αυτό
  (πρόσεξε μην το κάψεις όμως … ξέρεις ποιο 😉 )

 103. Παπούλη (92), τι να σου πω, δεν ξέρω. Στην παλιά συζήτηση δεν είχαμε πει τίποτα τέτοιο πάντως: https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/15/kassa/ Ούτε τώρα βρήκα λίγο που έψαξα.

 104. Μικυμάου said

  Κάτι που δε μπορώ να καταλάβω από κάποιους, είναι το γεγονός ότι περιμένουν να αντιμετωπιστούν οι φασίστες με ίσους δημοκρατικούς όρους. Το οξύμωρο δεν το βλέπουν;

  Να ρωτήσω το νικοδεσπότη, υπάρχει περίπτωση το cassis, αυτό το «φρούτο του δάσους» να προέρχεται από το κάσσις; Κι αν ναι, πώς έφτασε να ονομάζεται έτσι το φρούτο (του οποίου την ονομασία δε γνωρίζω στα ελληνικά);

 105. mihm said

  Σπουργίτης (72), όχι εσύ γιατί να την ξεχάσεις, ο μακάκας που δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ και πιστεύει ότι θα τον σώσεις πρέπει να την ξεχάσει!

  Άλλωστε οι κομμουνιστές, και όχι όλοι, απλώς έχουν διαβάσει «Το Κεφάλαιο», οι άλλοι με τις βίλες, το έχουν διαβάσει και το έχουν κατανοήσει!

 106. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @88,
  Νίκο, εύχομαι, το ξέρεις, εσύ να έχεις δίκιο και η πτώση να της πιστωθεί!
  Κι ακόμα καλύτερα: η μη είσοδός της στη Βουλή (αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε για τελείως ευσεβείς πόθους…)

 107. Ηλεφούφουτος said

  91-98τέλος, το κριτήριό μου είναι «τυποποιημένες απαντήσεις, δηλωτικές αγανάκτησης, σε συγκεκριμένες λέξεις που εκνευρίζουν». Το να το στενέψουμε διακρίνοντας τη ρίμα από την παρήχηση δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί.
  Άλλωστε κι εσύ έχεις συμπεριλαβει το «τι: τυρί και ψωμί»

 108. sarant said

  104: Τώρα δεν προφταίνω, αλλά είχα παλιά κοιτάξει και το γαλλ. cassis είναι από ένα ελληνικό φυτό κασσία -χωρίς να σημαίνει ότι είναι το ίδιο φυτό.

 109. sarant said

  107: τι – τιρί: παρήχηση.

 110. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  102. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΠΑΛΟΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ.
  ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ Π.Χ. ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ Π.Α.Μ.Ε ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, «ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΩΝΤΑΣ» ΤΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΤΟΥ.
  ΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΛΔ ΕΧΕΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε. Ἢ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

  ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

  100. ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ πεζών ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΟΥ. ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/12/anc.jpg

 111. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πες έτσι ντε.

 112. spiral architect said

  @110: Εγώ παραιτούμαι, αναλαμβάνει ο Νικοκύρης. 🙄

 113. ppan said

  110: ναι, αλλά κάνεις ζαβολιές, ΕΤΣΙΕΠΡΕΠΕΝΑΓΡΑΦΕΙΣΓΙΑΝΑΣΑΙΣΩΣΤΟΣΕΛΛΗΝΑΣΧΩΡΙΣΚΕΝΑΔΗΛΑΔΗΚΑΙΧΩΡΙΣΤΕΛΕΙΕΣΚΛΠΣΗΜΑΔΑΚΙΑΤΩΝΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΩΝΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 114. 110 ΑΝΘΕΣΝΑΕΙΣΑΙΑΡΧΑΙΟΣΝΑΜΗΝΑΦΗΝΕΙΣΚΕΝΑΤΑΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥΡΑΖΟΥΝΤΑΜΑΤΙΑΚΑΙΕΙΝΑΙΔΕΙΓΜΑΑΓΕΝΕΙΑΣΑΠΟΤΗΣΤΙΓΜΗΜΑΛΙΣΤΑΠΟΥΣΟΥΕΓΙΝΕΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 115. ppan said

  Νικοκύρη, μιαν απορία: τι διάολο πληκτρολόγια έχετε εχεί στο Δουκάτο που ο αγκώνας βαράει στο σιφτ ενω τα δαχτυλα πληκτρολογούν; Πόσα μέτρα μήκος με το συμπάθειο; Εγώ όταν γράφω το σιφτ το μπλιοκάρω με το πλάι της παλάμης κι ο αγκώνας μου είναι έξω από το γραφείο!

 116. Α.Μ. said

  Στη Λίμνη Ευβοίας, η απάντηση στο «μπαμπά» είναι «μπάμπαλα στα μάτια σ’ » (μπάμπαλα είναι τα σκουπιδάκια, σκονίτσες, τέτοια πράγματα). Στο «ξέρω» είναι «να ξεραθείς και να σκάσεις».

 117. Θήτα said

  98: «όχι η παρουσίασή τους κατά τρόπο ώστε να κρατιούνται ίσες αποστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν»
  Μα οι ίσες αποστάσεις είναι ο μόνος τρόπος άκριτης παρουσίασης, αλλιώς έχεις κρίνει ήδη πού βρίσκεται το σημείο ισορροπίας. Να επισημάνω ότι δεν θεωρώ το συγκεκριμένο δείγμα «άκριτης» δημοσιογραφίας. Για τα κοσμητικά, θεώρησα εκ παραδρομής ότι αυτά που αναφέρατε αντιτέθηκαν στο «στόλισε» του Βήματος…

 118. Μικυμάου said

  110. Επίσης είναι γραμμένα στην πέτρα το οποίο εγώ προσωπικά βρίσκω πιο καλαίσθητο, αλλά δε θα αρχίσω να σκαλίζω τώρα. Τα πεζά είναι πολύ πιο ευανάγνωστα και ξεκούραστα. Άσε που τα κεφαλαία μας δίνουν την αίσθηση ότι φωνάζεις. Φωνάζεις όντως;

 119. @101: ΑΙΦΤΑΣΕΕΕΕΕΕΕ!! 😀 😀

  ΟΛΙ ΕΜΗΣ Ι ΠΑΤΡΙΟΤΕΣ
  ΙΡΘΑΜΕ ΗΣΑΜΕ ΔΩ!
  ΜΟΥ’ΠΑΝ ΨΙΦΙΣΕ ΓΙΑ ΛΙΣΗ
  ΚΟΜΜΑ ΑΝΤΙΣΙΣΤΙΜΙΚΟ

  ΤΙ ΣΙΜΕΝΕΙ ΕΓΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟ
  ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝ ΚΑΛΟ
  ΚΙ ΕΤΣΙ ΙΟΥΝΗ ΟΠΩΣ ΚΕ ΜΑΗ
  ΚΑΣΙΔΙΑΡΙ ΔΑΓΚΟΤΟ!!

 120. ppan said

  Οκ, κασίδα0κασιδιάρη είπαμε, αλλα έχει χαθεί κι ο Κιντ από το πρωί, να μας πει για τον Βαγγέλη Μόρα.

 121. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  113, 114. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΡΟ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΙΧΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ,
  ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΡΙΝ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ.

  114. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΩ. Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΙΣΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΕΝΕΙΑ Η ΙΔΙΑ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

 122. Θήτα said

  Στο δείγμα του 110, γνωρίζει κανείς τι είναι οι τριάδες κύκλου-κέντρου ανάμεσα σε κάποια γράμματα;

 123. ppan said

  119: τι να λέμε τώρα, κεντάς!

 124. ppan said

  121: «ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΡΟ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ»: αυτό ξαναπέστο. Νομίζω δε ότι είχαν φοβερή έλλειψη κι από χαρτί υγείας.

 125. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #121
  Τι χαρτί μωρ’ μάνα μ’, τι χαρτί λες;

 126. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ποιο μέγεθος πιάνει περισσότερο χώρο άραγε;
  ΠΟΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΑΡΑΓΕ;
  Θέλει και λίγη πρακτική σκέψη πριν κουνήσουμε τα δάκτυλά μας πάνω σε ένα πληκτρολόγιο.
  Πες αλήθεια τώρα, δεν έχεις ιδέα από κανόνες τονισμού και τη σκαπουλάρεις με τα κεφαλαία, έτσι;

 127. sarant said

  115: Λέμε τώρα 🙂

  117: Μπορεί και να μη διαφωνούμε τελικά.

  121: Πάντως, τα κεφαλαία θεωρούνται αγένεια (διάβασε αν θες τι λέει η διαδικτυακή εθιμοτυπία). Και σε θέματα εθιμοτυπίας δεν μετράει τι λες εσύ, αλλά το σύνολο. Ας πούμε, μπορεί οι χρυσαυγίτες να μη θεωρούν αγενές να απευθύνονται στις γυναίκες με το «μωρή», αλλά στην ευρύτερη κοινωνία αυτό θεωρείται αγένεια.

  116: Μάθαμε και τα μπάμπαλα, ευχαριστώ!

 128. spiral architect said

  Πλήρως επιτυχημένη, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της Πατριωτικής Πολιτοφυλακής και της Ελληνικής Οργάνωσης Χ με τη συμμετοχή πολλών μελών μας. Το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε πορεία – ενέδρα, αυτοάμυνα, διέλευση στίβου μάχης και πολλές κάμψεις. Οι εκπαιδευτές και το επιτελείο επέδειξαν μεγάλο επαγγελματισμό και οι παρευρισκόμενοι έμειναν ενθουσιασμένοι.

  Εκ της διοικήσεως
  (από … μπλιαχ … εδώ

  Νικοκύρη, μήπως στους νεοεισερχόμενους στο ιστολόγιο πρέπει να επιβάλλονται κάμψεις και … σω.βε

 129. voulagx said

  #71 Νιουκιντ
  -Τι λες, ρε μαλακα;
  -Ε, οχι και «ρε»!

 130. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  Παραλλαγή: «τι του λείπει του ψωριάρη; φούντα [τσαρουχιού] με μαργαριτάρι»

  Στο μόνο που έχουν δίκιο τα ναζιστοτρολλάκια, είναι τα κεφαλαία.
  Εφόσον στο internet η «γραφή» δεν είναι γραπτή,
  αίρεται ο λόγος ύπαρξης ή/και επιβολής της μικρογράμματου.
  Τις εξυπνάδες περί «ουρλιαχτών» και κεφαλαίων τις κατάπιαν αμάσητες οι ντόπιοι λογιώτατοι.

  Ντίνο (81) το ξανάγραψες πρόσφατα αυτό και πάλι έκαναν πως δεν είδαν, δεν ξέρουν

 131. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  127. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟΝ ΣΥΝΕΙΡΜΟ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΑ-ΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΦΗΣ ΜΟΥ.
  Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ.
  Ε ΚΑΙ; ΕΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΩ ΑΝΑΠΟΔΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΕΝΗΣ;

 132. Σπουργίτης said

  ΕΛΛΙΝ και ppan μου φιάξατε τη διάθεση! Μ’ έχουν κουφάνει τόση ώρα κάποιοι εδώ μέσα… θ’ ακολουθήσω τη στάση του Σπιράλ.

 133. GUS said

  Κατά το «Μαμά!-Μαμούνια!» και το «Μπαμπά!- Μπαρμπούνια!»

 134. silverkid said

 135. spiral architect said

  Ψιτ, εγερθηtus …κλικ. 😉

 136. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  110: Μου φαίνεται οτι έχεις μπερδέψει την έννοια Δημοκρατία με την έννοια Καπιταλισμός. Πάντως για γράψε μας μερικές από αυτές τις δημοκρατικές χώρες στις οποίες έχει απαγορευτεί το σφυροδρέπανο…

 137. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  131: Χρήστο…. εσύ είσαι;
  http://www.greekbooks.gr/zabunis-hristos.person

 138. Σπουργίτης said

  130: Εάν όλο το κείμενο είναι γραμμένο με κεφαλαία, πάω πάσο, δε φωνάζει. Όταν όμως μερικές λέξεις είναι με κεφαλαία φωνάζουν! Είναι γνωστό αυτό.
  Πάντως όταν το κείμενο όλο είναι γραμμένο με κεφαλαία κάτι δε μου κάθεται οπτικά, με ψιλοκουράζει. Σαφώς και προτιμώ τα μικρά γράμματα. Είναι θέμα συνήθειας.

  126: Για τον τονισμό μάλλον έχεις δίκιο. Τη σκαπουλάρουν με κεφαλαία. Άλλωστε δεν πρέπει να είναι και πολύ του διαβάσματος όσοι τα χρησιμοποιούν.

 139. ppan said

  137: έτσι και το μάθει ο πρίγκιπας πως ο εκδότης του τον λέει Μισέλ ντε Γκρεκ θα ΄πιάσει το μαχαίρι με τ΄αριστερό!

 140. ppan said

  130: μόνο εγώ δεν καταλαβαίνω τι παναπεί αυτό το » η «γραφή» στο ίντερνετ δεν είναι γραπτή»;

 141. μήτσκος said

  #71, 129
  Η Κρητική παραλλαγή είναι:
  -Βορέ μαλάκα!
  -Πάρτη μου και γλάκα!
  (γλακώ = τρέχω)

 142. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  139: Αν ήταν πρίγκιψ του βασιλικού οίκου των Γκλύξμπουργκ, θα έπρεπε να λέγεται Μισέλ ντε Γκρέτσια!

 143. Θήτα said

  126: Τα κεφαλαία γράφονται σχεδόν όλα με ευθείες γραμμές, άρα εύκολα σε πέτρα. Αν τα μικρύνεις όμως, γίνονται δυσανάγνωστα, ενώ δεν μπορούν και να κολλήσουν πολύ. Τα μικρά από την άλλη είναι σχεδόν αποκλειστικά καμπυλωτά, άρα γράφονται εύκολα με πένα και τα όμοια, κολλούν εύκολα (μονοκοντυλιές) και είναι πιο ευανάγνωστα σε μικρό μέγεθος.

  136: για πλήρη απαγόρευση δεν ξέρω, πάντως (χωρίς να θυμάμαι λεπτομέρειες) το ΚΚ Γερμανίας είχε προβλήματα ως προς το έμβλημά του με βάση τις διατάξεις που είχαν θεσπιστεί φωτογραφικά για την απαγόρευση ναζιστικών κομμάτων.

 144. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  136 ΟΥΤΕ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.
  http://curia.europa.eu/juris/fiche.jsf?pro=&lgrec=en&nat=&oqp=&lg=&dates=&language=el&id=T%3B232%3B10%3BPI%3B1%3BP%3B1%3BT2010%2F0232%2FJ&jur=C%2CT%2CF&cit=none%252CC%252CCJ%252CR%252C2008E%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252C%252Ctrue%252Cfalse%252Cfalse&num=T-232%252F10&td=ALL&pcs=O&avg=&mat=or&jge=&for=&cid=2993436

 145. Ηλεφούφουτος said

  Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι η μικρογράμματος γραφή αντικατέστησε τα κεφαλαία όταν το χαρτί φτήνυνε (περίπου τότε που έβγαλε κι η Pampers την πάνα-βρακάκι).

 146. spiral architect said

  Εξαρτάται …. Аэрофлот

 147. satyrikon said

  Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

 148. Ηλεφούφουτος said

  144 ράβδος στη γωνία άρα βρέχει.

 149. Νέο Kid Στο Block said

  Eεέ, Oοό! Το πήραμε,το πήραμε το ευρωπαϊκό!!

  (εντάξει ρε παιδιά,πρόβα κάνω για κάθε ενδεχόμενο..και βασικά για να μην αφήσω παραπονούμενη την Αεκτζού φιλενάδα μου ,επειδή δεν έχω κατι αξιόλογο να πώ για τον Β.Μόρα) 🙂

 150. Σπουργίτης said

  144: ήξερα ότι η Πολωνία κι η Ουκρανία έχουν απαγορεύσει το σφυροδρέπανο. Επίσης σε χώρες της Βαλτικής και σε κάποιες άλλες της ανατολικής Ευρώπης απαγορεύεται το κομμουνιστικό κόμμα!

  – Μα τόσο πολύ το φοβούνται το σφυροδρέπανο, το σύμβολο της αντιφασιστικής νίκης, το σύμβολο της ένωσης εργατών κι αγροτών;
  – Αυτές είναι οι πολιτισμένες χώρες που αναφέρεις;
  – Γιατί οι χώρες της Δ. Ευρώπης δεν το έχουν απαγορεύσει; μήπως επειδή φοβούνται ότι θα γίνουν σούργελο;
  – Αυτή είναι η δημοκρατία που επεβλήθη στις ανατολικές χώρες; τότε να την χέσω…
  – Έχεις υπόψη σου τί θα γίνει στην Ελλάδα εάν απαγορευτεί το σφυροδρέπανο ή το κομμουνιστικό κόμμα; θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος, θα κυκλοφορούν όλοι στους δρόμους με το σφυροδρέπανο στο πέτο, ακόμα κι οι πρώην πασόκοι!

  – Να χαίρονται τις ιδέες τους τα κλούβια αυγά. Να μας πούν κι άλλες να ευθυμήσουμε 🙂

 151. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  144: Εδώ φαίνεται κάτι σαν μια γενική οδηγία από ένα δικαστήριο της ΕΕ…..(;)

 152. Immortalité said

  Μα 149 σχόλια!!! Πότε προφτάσατε πάλι! 🙂

  Ανάρτηση με τα όλα της! Γλωσσικά, πολιτικά, τα απαραίτητα τρολ
  και ένα νέο ποιητικό ταλέντο!
  Στέλιο που είσαι βρε παιδί, ένας ΕΛΙΝ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣ εμφανίστηκε και πάει να σου πάρει τη δόξα 😀

  Λοιπόν έχουμε και λέμε πως τα έμαθα:

  ε – έξις και ξερός και έξινος φυσικά

  γιατί – γιαταντί

  θέλω – θελιά και καδένα (αυτό με τα κρητικά σύκα και σαπούνια εδώ το άκουσα πρώτη φορά)

  Θεία – θεία να σε πει το πρώτο σου παιδί
  Όπως λέει και ο Ηλεφού, θειάφι απαντάμε στο θειά

  ναι – ναίξις

  όχι – οχιά νιμούτσουνη! 😀
  Βασικά αυτό είναι η κατάληξη του διαλόγου που κανονικά έχει ως εξής:

  Όχι
  Έλα μωρέ (μπλα μπλα προσπάθεια για αλλαγή γνώμης)
  Είπα όχι!
  Μα ξέρεις (μπλα μπλα)
  Ε, όχι!
  Οχιά!
  Διμούτσουνη!
  Τριμούτσουνη!
  Νιμούτσουνη! (από το ν του απείρου, άντε μετά ν’ απαντήσεις)

 153. Μαρία said

  Πού;
  Εκεί που κλάν’ η αλεπού και φωνάζ’ παππού.

 154. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα, δυστυχώς έπεσε δουλειά…

 155. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #143
  Οι αρχαίοι δεν έγραφαν με «κεφαλαία» επειδή γνώριζαν τα μικρά και τους ήταν δύσκολο να τα χαράξουν. Αυτή ήταν η γραφή τους, δεν είχαν άλλη γραμματοσειρά (εξού και το κεφαλαία σε εισαγωγικά 🙂 )
  Επίσης, υπάρχουν επιγραφές όπου τα γράμματα, αν και «κεφαλαία», χαράσσονται σε πολύ μικρό μέγεθος, όταν π.χ. πρόκειται για ένα μακροσκελές ψήφισμα. Και μια χαρά διαβάζονται και μια χαρά κολλάνε.

 156. Θήτα said

  152: εμ, (ν+1)μούτσουνη;

 157. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  150. «το σύμβολο της αντιφασιστικής νίκης, το σύμβολο της ένωσης εργατών κι αγροτών;»

  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ, ΣΟΥ ΕΦΥΓΕ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΛΕΞΗ. ΤΗΣ ΒΙΑΙΑΣ (ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗΣ) ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ.

  ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟΥ, ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΔΙΕΣ, ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΡΟΥΧΑ ΚΛΠ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΣΙΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.
  ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΠΑΝΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΜΕ.

 158. Θήτα said

  155: εννοούσα τους λόγους που αναπτύχθηκαν τα μικρά τον 9ο-10ο αιώνα, όχι ότι πριν επέλεγαν τα κεφαλαία έναντι των μικρών. Για το «επίσης», σύγκρινε το «πολύ μικρό μέγεθος» των κεφαλαίων με το μέσο μέγεθος (πριν φτάσουμε στο πολύ μικρό) των μικρών. Τα μικρά αποτελούν εξέλιξη των κεφαλαίων, για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες στη γραφή. Αν αυτές καλύπτονταν ήδη, ποιος ο λόγος να αναπτυχθεί δεύτερη γραφή;

 159. Σπουργίτης said

  157: της βίαιας (εξαναγκασμένης) ένωσης εργατών κι αγροτών.

  Αυτοχαρακτηρίστηκες. Δε φταίω εγώ. Ο αμέσως επόμενος συνειρμός μου είναι ένα ρητό του Αϊνστάιν που τελειώνει ως εξής : «….αν και για το Σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος»

 160. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  159 ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ;
  ΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.
  ΟΝΤΩΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.
  ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΟΜΩΣ ΕΝΩΣΙΣ. ΩΣ ΚΟΣΜΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΕΝΩΘΗΚΑΝ.

 161. Νέο Kid Στο Block said

  Ax,Κανελάκι,Κανελάκι, ξύλο που θα το φας!
  Μέσ τη φατσούλα στο φασιστάκι πέηπερς γιατί πετάς;
  Μη μου ζαρώνεις βρε Πακούλη μη μένεις απαθής
  Μη μας το παίζεις ψυχραιμία,θα γίνεις επαχθής

  Βγήκε ο γιατρούλης, -Τρελογιατρούλη θέλει κι ο Λιας παιδιά!
  Νάσου κι ο Τόλης απ’τη Στυλιδα, διπολικά μιλά!
  Πόσοι ντοτόροι, μα ΤΙ ντοτόροι! βρήκαν τη γιατρειά
  φταιει που ο Ηλιας απο παιδάκι έφαγε πετριά!

  Άχου κυρία καλη κυρια, τι πραματα ειν’αυτά;
  Κρυφά γοητεύει η φαλλοκρατία σβάστικα σα φορά!
  Μπάτσες και γρόθους ,μολόγα τους πόθους! γόης ο Ρουντολφ Ες!
  Αχ τι διαβάζω! Θα πάρω τους δρόμους ακόμη και χωρις Τζι Πι Ες.

  (Για τα ηλε και τηλε ιατρικά πορίσματα Γιατρού και Δημάρχου Φαλάρων και για το άρθρο για την κρυφή γοητεία της σφαλιάρας, αποτανθείτε στο nooz.gr)

  ΥΓ. ΤΟΣΤΙΧΟΥΡΓΗΜΑΑΔΕΤΑΙΚΑΤΑΤΟΠΑΙΔΙΚΟΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ:AXKOYNΕΛΑΚΙΚΟΥΝΕΛΑΚΙ…

 162. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #158
  Αν θυμάμαι καλά από τις παραδόσεις στο πανεπιστήμιο, η μικρογράμματη γραφή έχει να κάνει με την εφεύρεση του κώδικα (=βιβλίο), καθώς και την διάδοση και αντιγραφή χειρογράφων στο μεσαίωνα. Αλλά δεν θυμάμαι την ακριβή εξελικτική πορεία.

 163. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Συγγνώμη, το #163 πάει στο #159.

 164. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑ said

  ΣΚΑΤΟΠΟΥΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ,ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΡΟΣ ΠΗΡΕΣ;

 165. Τζουτζούκος said

  Κιντ παιξε mvp σήμερα τον μικρό Κυριάκο. Τους ξέρει από μπουντεσλίγκα τους επιθετικούς της Γερμανίας. Επίσης είναι καλός στα στημένα, η γνωστή αεροπορία, ο δε Φερνάντο δουλεύει τα στημένα όπως ο Ότο. Να μην συνεχίσω το μαγάρισμα του ποστ.

 166. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  163 ΛΙΓΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.
  ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Ή ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΡΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΟΝΟΝ ΕΥΘΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΕΣ. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΡΙ, ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ.

  ΤΑ ΚΕΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩΝ -Ν, -Ξ, -Ρ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.
  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΟΥ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΙΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ.

 167. Τζουτζούκος said

  της Πολωνίας ήθελα να πω!

 168. Immortalité said

  @157 Αυτό δεν κάνει ρίμα όμως 😉

 169. O. said

  Αυτή τη στιγμή τσακώνονται μπροστά μου δυο γειτόνισσες . Έχω μείνει Προκόπης…

  61 > Μα ακριβώς αυτό είπε ο Αλβέρτος: Δυο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.

  Η απάντηση της μάνας μου στο «μμμμ», ήταν «μούξινος και ξερός». Και η απάντηση της γιαγιάς μου στο «Θέλω….», ήταν «Σηκωβάρες θες; «, από το σήκω + βάρα.

 170. ppan said

  167: Πες μας πού οφείλεται η έλλειψη χαρτιού στην Αρχαία Ελλάδα. Δεν πρόσεχα στο Πανεπιστήμιο και έχω κενα. Τίποτε κομμουνιστές συνδικαλιστές έκαναν απεργία στην Αττική Χαρτοποιία και δημιουργήθηκε τεχνητή έλλειψη και δεν είχε ο Σωκράτης να γράψει τα έργα του ; Πού είναι ο πρωινός χρηματιστής-ψηφοφόρος της Δούρου να μας πει περισσότερα, κυρίως αν αυτό οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Αττικής Χαρτ.

 171. ppan said

  Κιντ, μήπως διαβάζει η γυναίκα σου. Κυρία Κιντ, δεν είμαι φιλενάδα του (=πονηρό), φιλαινάδα του είμαι, απλή φιλαινάδα.

 172. Α.Μ. said

  #153
  Την ίδια απάντηση δίναμε (τώρα πια δεν το πολυακούω) στο «γιατί» : για τ’ αντί που έχει τέσσερις τρύπες (αντί: το γνωστό εξάρτημα του αργαλειού).

 173. Νέο Kid Στο Block said

  «Θύμα ξυλοδαρμού από τον Ηλία Κασιδιάρη υποστήριξε ότι έπεσε προ τριετίας ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, υπενθύμισε ότι όταν πριν από τρία χρόνια είχε μεταβεί στην πλατεία Αττικής, προκειμένου να παραλάβει ένα ψήφισμα των κατοίκων για το μεταναστευτικό, τον προσέγγισαν μέλη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του Ηλία Κασιδιάρη, και τον χτύπησαν.»

  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ! Μετά κι από αυτόν τον εμμετό ,οφείλω αιώνια ευγνωμοσύνη στον μπουμπούκο!
  Κασιδιάρου πεσόντος ,πας αδ(ντ)ωνάκης ξυλέυεται!

 174. Νέο Kid Στο Block said

  172. 😆 😉

 175. ppan said

  Όποιος κυκλοφορήσει μπλουζάκι «Έφαγα κι εγώ ξύλο από τον Κασιδιάρη» θα βγάλει χρήμα

 176. ppan said

  175: Τι γελάς; Εμείς οι μπαμπινιωτικές φιλαινάδες είμαστε εξ αγχιστείας αρσακειάδες, παναπεί αγνές αεκτζούδες όχι τίποτε αντροχωρίστες

 177. Immortalité said

  @173 Ε, λοιπόν πάντα αναρωτιόμουνα τι θα πει για τ’ αντί! Φχαριστώ!
  Παναπεί κι εσείς από Κρήτη είστε.

 178. Νέο Kid Στο Block said

  177. Μη μου πεις οτι τρώτε και τς’Ιππούρες;; 🙂
  THN KANΩ ΓΟΡΓΑ ΓΙΑ ΦΙΛΑΙΝΑΔΑ ΜΟΥ ΚΥΠΡΑΙΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΑ! Το σλόγκαν 176. θα μου λύσει το οικον. πρόβλημα! 😆

 179. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #167
  Το #163 δεν πήγαινε για σένα αλλά δεν πειράζει. Με το συμπάθιο, αλλά έχεις δει τι φτιάχναν οι αρχαίοι με πέτρες και με μάρμαρα; Στις καμπύλες της μικρογράμματης γραφής θα κολλούσαν; Στο κερί μια χαρά γίνονται και κύκλοι και καμπύλες, δοκίμασε να δεις.
  Η δεύτερη παράγραφος δεν…
  Ατυχώς φοίτησα σε πανεπιστήμιο όπου δίδασκαν εθνομηδενισταί με χρηματοδότηση από εβραιομασονικό λόμπι κι έτσι μας τα μάθαιναν, τι να κάνω ο καψερός;

 180. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  171. ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ.
  ΠΑΠΥΡΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ.
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΙΣ ΧΩΡΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ.

 181. Α.Μ. said

  #178
  Από την Εύβοια είμαι! Χαίρομαι που λύθηκε η απορία!!

 182. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  180 ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ=ΧΡΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.

  ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ. ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ; ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ;
  Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΗΝΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΗ.
  Η ΓΡΑΦΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.

 183. ppan said

  181: Α, κύριε Χρυσαυγή μου, πάτε να με μπερδέψετε επειδή είμαι της παπαγαλίας; Εσείς δεν μας γράψατε πιο πάνω «ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΕΙΡΟ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ»(121);
  Ερώτησησ: αραβικούς αριθμούς γιατί χρησιμοποιείτε; Μήπως είστε κι εσείς φιλομετανάστης συριζαίος;

 184. Immortalité said

  @182 Κοίτα που πρόκειται για πανελλαδική απάντηση! 🙂

 185. bernardina said

  Σοκαριστική είναι η φωτογραφία του τραυματισμένου Χρυσαυγίτη, που όσο κι αν αμύνθηκε σαν γνήσιος Έλληνας στην επίθεση της δυνατότερής από αυτόν κομμουνίστριας, τελικά τον λάβωσε η σατανική δύναμη του Ριζοσπάστη!!!

  Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλα τα τρολ που τίμησαν και λάμπρυναν πάλι με την παρουσία τους το ταπεινό αυτό ιστολόγιο.

  υγ. Ποίημα δεν έχει, γιατί θα το έκοβε η λογοκρισία.

 186. Νικοκύρη, πολλοί ήρωες της Χ.Α. παρελαύνουν σήμερα στο ιστολόγιο. Πρέπει όμως να το κατανοήσεις αυτό. Υπάρχει εθνική έπαρσις. Χθες ένας ηρωικός συναγωνιστής τους, ένας ατρόμητος έλληνας, μοίρασε μπουνιές και πέταξε νερά σε δυο γυναίκες! Και σε ερωτώ. Έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια παλληκάρια; Δεν έχετε και ζηλεύεις. Όσο γι’ αυτούς που λένε πως ο ήρωας κρύβεται – κάτι σαν παράνομος κι αδικημένος δηλαδή – δεν είναι αλήθεια. Ο λεβέντης έχει πάει να «περικυκλώσει» την Κόκκινη Μηλιά, πειθαρχώντας στα προχθεσινά κελεύσματα του αρχηγού του στον Ασπρόπυργο.
  Πρέπει να σε ενημερώσω, ότι τις προάλλες, αυτοί οι φοβεροί πολεμιστές της Χ.Α. απελευθέρωσαν την Πλ. Αμερικής! Με κραυγές και με το σύνθημα : «Αυτοί οι δρόμοι, αυτές οι γειτονιές, ανήκουνε στους έλληνες και στους εθνικιστές» . Το …γλυκύμολπον αυτό άσμα και οι όμορφες φατσούλες των απελευθερωτών, δημιούργησε πανικό στον εννιάχρονο Ντάνιελ (έχει γεννηθεί στην Πλ. Αμερικής από Νιγηριανούς γονείς) και κλαίγοντας έτρεξε ν’ απομακρυνθεί και παρ’ ολίγον να τον πατήσει αυτοκίνητο που ανέβαινε στην οδό Σπάρτης. Μια ομάδα ηρώων απελευθερωτών, που είδαν τη σκηνή, ενθουσιάστηκαν για τη νίκη τους κι επανέλαβαν – με ρίγη συγκινήσεως – το σύνθημά τους.
  Είναι σου λέω πολύ έλληνες, πολύ ήρωες, πολύ άντρες.
  Αλλά είναι και κωλογλύφτες των ισχυρών. Μόνο στους αδύναμους πουλάνε μαγκιά.
  (Επίτρεψέ μου να σου πω, ότι αυτό το σχόλιο το γράφω, για να διώξω λίγο φόβο από τα τρομαγμένα μάτια του φτωχού μικρού Ντάνιελ, του φίλου μου, κι όχι για να απαντήσω στα αρρωστημένα και ανόητα σχόλια των μελών της Χ.Α)

 187. papoylis said

  Ορέ παιδιά , εγώ πολλές γνώσεις φιλολογικές και γλωσσικές δεν έχω , αλλά μήπως αυτή η γραφή , η σύνταξη και ο τρόπος εκφοράς του πουλτσινέλλου που γράφει με κεφαλαία σας θυμίζει κάποια αξέχαστη περσόνα ;;; Όχι το θεοπυροβολημένο αλλά τον άλλονε 😉 🙂

  Αν δεν είναι ο ίδιος πάντως , είναι φανερό ότι κάπου έχουν κρυμμένο το καλούπι και ενίοτε το βάζουν σε παραγωγή 😉 🙂

 188. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  184 ΡΗΤΟΡΙΚΟΝ ΗΤΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΙ ppan.
  ΑΡΑΒΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΟΓΩ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ.

 189. Ηλεφούφουτος said

  181 «ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

  Ιδίως εκείνη την Ιστορία που λέει ότι ο πλάγιος λόγος «ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΠΙΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ»

  Σαν να λέμε:
  το «Η δασκάλα είπε ότι η Χρυσαυγούλα είναι παλιοτρόλι»
  είναι πιο συμπαγές και λακωνικό από το «Παλιοτρόλι!».

 190. Τζουτζούκος said

  Το μαλακίζειν-εσθαι εστί φιλοσοφειν όμως!

 191. Τα τρόλια πεθαίνουν στα ντουμάνια
  Και μάτια δεν δακρύζουν στα σαράγια
  Στο τρόλι ποτέ ούτ΄ αποφάγια
  Και για τη μπόχα μια βεντάγια

  ΑΕΡΑ, ΡΕ!

 192. Nicolas said

  @188 Ναι, ο βαθμός μαλακίας κι εμένα αυτόν μου θυμίζει (τα διώχνεις απ΄ την πόρτα, μπαίνουν από το παράθυρο). Εξόν κι αν πηδιούνται μεταξύ τους και πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. 😉

 193. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΤΕ, ΝΑΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ.
  Η ΔΟΥΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Η ΚΑΝΕΛΛΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΡΟΛ.
  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΤΡΟΛ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

 194. Immortalité said

  @188 – 193 Θέλω ένα καρφάκι.

 195. papoylis said

  Ιμμόρ

  …να ρίξω ένα λιμερίκιο 😉

 196. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #183
  Καλά θες και τα γράφεις; Σε λίγο θα νομίσω ότι είσαι τρολ, που λένε οι άλλοι…
  Δηλαδή εσύ νομίζεις ότι για να χαράξει ένας γλύπτης μια επιγραφή ήθελε έτη, ίσως και μήνες; Ή μήπως νομίζεις ότι οι αρχαίοι χάραζαν τις επιστολές σε πλάκες και τις ταχυδρομούσαν;
  #189
  Σε παρακαλώ δώσε ένα δείγμα του πώς ήταν οι αριθμοί των αρχαίων! Δεν μας τα έδειχναν στο πανεπιστήμιο, μόνο τους αραβο-φοινικικο-εβραϊκούς μας έδειχναν.

 197. Νταλκάς Ανεγέρθητος με Βάρεσε said

  Λεβέντη μου κι αλήτη μου,
  Κασίδη χρυσαυγίτη μου!
  Η Λιάνα σου θα γίνω

  (και λιάρδα θα σε κάνω, με την εφημερίδα)

 198. Θήτα said

  163: αυτό ακριβώς λέω από το 143. Η μορφή των κεφαλαίων ήταν κατάλληλη για την πέτρα. Όταν άλλαξε το επικρατές μέσο (εργαλείο και επιφάνεια) γραφής, προσαρμόστηκε και η μορφή των γραμμάτων. Πρβλ. τη μερική ως ολική εξαφάνιση της άνω τελείας, των ελληνικών εισαγωγικών, και της οξείας με διαλυτικά, λόγω της σχετικής δυσκολίας εισαγωγής τους από το μέσο πληκτρολόγιο.

  180: ένας άνθρωπος μπορεί να είναι εξαιρετικά καλλιγράφος σε χειρόγραφο κείμενο, χωρίς να γράφει έτσι και τη λίστα με τα ψώνια. Άλλο το έργο που εξυπηρετεί το ωραίο, άλλο αυτό που εξυπηρετεί την επικοινωνία. Εκτός αν ήθελαν μία απόφαση της πόλης να κοινοποιείται στον ίδιο χρόνο που παρουσιάζεται ένα άγαλμα…

 199. Immortalité said

  @196 Και δε ρίχνεις; 🙂

  Πάντως αν εννοείς τον γεωγράφο, αυτός δεν άντεχε να γράψει κάτω από μισό σεντόνι και τα πεζά μια χαρά τα είχε. Τέτοια μετάλλαξη;

 200. Σπουργίτης said

  Μπήκα σε αρκετά ιστολόγια σήμερα και χτες και κατάλαβα ότι το παρακράτος, μετά το γνωστό περιστατικό, έχει ξαμολήσει καμιά 500αριά από δαύτους τους πρακτορίσκους με τη γνωστή τρικυμία εν κρανίω να βρίζουν, να συκοφαντούν και να φαίνονται πολλοί αλλάζοντας ονόματα, ενώ είναι ένας και μοναχικός (που έλεγε κι ο Ζήκος) σε κάθε ιστολόγιο. Στου Σαραντάκου φαίνεται πως έστειλαν τον πιο γραμματιζούμενο…. καλή διασκέδαση

 201. χρηστος said

  ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ(ΤΟ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ…..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ)……..Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΚΑΙ Η ΔΟΥΡΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ (ΚΑΚΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ) ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ,ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ……..ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟΝ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙ…..Η ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ??……..και κατι ακομα…….θα συνεχισω να διαβαζω το blog σας γιατι το θεωρω αξιολογο αλλα αυτοδιαγραφηκα απο φιλος σας στο fb λογω του οτι διαγραψατε καποιον επειδη ανεφερε την λεξη λαθρολαγνοι,χωρις βεβαια να αναφερεται προσωπικα σε σας.Τελικα η θεωρητικη πιστη στον βολταιρο απεχει πολυ απο την πραξη.Επισης-χωρις κι εγω να αναφερομαι σε σας σε καμμια περιπτωση-θελω να προσθεσω οτι χειροτερος απο τον φασιστα,ειναι ο φασιστας που δεν το γνωριζει…………

 202. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  🙂 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗ. 🙂
  ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝ ΧΑ-ΤΗΣ.
  ΑΠΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ papoylis.

 203. Νέο Kid Στο Block said

  195. Καραφάκι δεν έχουμε. Βολέψου με αυτό! 🙂

 204. jimakos said

  Εμένα αυτό που με φοβίζει είναι πως με κάτι τέτοια περιστατικά ναι μεν πέφτουν οι μάσκες, αλλά πολλοί θα ταυτιστούν με τις συμπεριφορές των ΧΑ. Ήδη όπως αναφέρθηκε και σε άλλα σχόλια, το νετ γέμισε από σχόλια επιδοκιμαστικά. Τρολιές ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω, και μόνο που βγαίνουν όμως, με τέτοια μαζικότητα και συχνότητα, με ανησυχεί.

  Άντε και με τη νίκη, σήμερα!

 205. sarant said

  202: Αν και πνίγομαί, πρέπει να απαντήσω διότι μπαίνει προσωπικό θέμα (όπως είπε το κασιδιάρι πριν αρχίσει να δέρνει). Φυσικά και ξέγραψα από «φίλο» μου (στο ΦΒ) εκείνον που έγραψε «λαθρολάγνοι» και του το είπα και κατά πρόσωπο για να το ξέρει. Αυτό τι σχέση έχει με τον Βολταίρο, δηλαδή την (υποτιθέμενη, γιατί δεν την είπε ποτέ) ρήση ότι θα υπερασπίσω το δικαίωμά του να λέει ό,τι θέλει ακόμα κι αν διαφωνώ; Μήπως του απαγόρεψα να χρησιμοποιεί όποια λέξη θέλει; Όχι, ας λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να τον ακούω -και επειδή λένε «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» δεν θέλω να έχω τέτοιους φίλους -εννοώ, στο Φέισμπουκ. Αν ειναι γνωριμία της πραγματικής ζωής, το πράγμα αλλάζει.

 206. Φλύαρος said

  Θελιά και σαπούνι Κρητικό το έχω ακούσει κι εγώ (ως μισός Μυτιληνιός). Το σαπούνι πάντως ταιριάζει με την θηλιά γιατί με αυτό αλείφεται το σχοινί για να γλιστράει, συμπαθάτε με αλλά δεν έχω κάνει δήμιος για να ξέρω από πρώτο χέρι.

 207. Μαρία said

  206 Τι είναι πάλι αυτή η λαθρολαγνεία; Νέο βίτσιο;

 208. -Νόμιζα…
  -Τα νομίσματα στην τράπεζα

  -Καλώς τη!
  -Πάρε ένα ξύλο και δωσ΄τη.

  -Καληνύχτα!
  -Να κλάνεις όλη νύχτα

  – Sorry…
  – Μη σωριάζεσαι

  Και σαν πρώτα φάε καρότα να γεμίσει η κιλότα (είχαμε ενθουσιαστεί στα παιδικά μας χρόνια μ΄αυτή την εκδοχή του Εθνικού μας Ύμνου)

 209. munich said

  δεν ξέρω αν ειπώθηκε ήδη κι αν ανήκει στην ίδια κατηγορία, το λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά
  «Έξι»
  «ο κώλος σου να φέξει»

 210. munich said

  να υποθέσω ότι λαθρολάγνος είναι εκείνος ο συριζαίος που λατρεύει τα λαθραία τσιγάρα που πουλάνε στη λαική?

 211. Νέο Kid Στο Block said

  -Πότε ήταν η πρώτη φορά που χέστηκε πάνω του ο Τσακ Νόρις;
  -Όταν σηκώθηκε όρθιος ο Προκόπης Παυλόπουλος!!

 212. vikar said

  Ά! υπέροχα… Πείτε κι’ άλλα, και θα σας τα κλέψουμε όλα για το σλάνγκ τζι άρ, ξηγημένα πράματα… 🙂 (άν και μάλλον θ’ αφήσουμε τα καπιταλογράμματα εδωπέρα)

 213. Christos said

  Νομίζω ότι την χαστούκισε δεν την γρονθοκόπησε, έτσι φαίνεται στο βίντεο. Κατακριτέο και απαράδεκτο φυσικά αλλά δεν είναι το ίδιο.

 214. Ηλεφούφουτος said

  210 επίσης:
  δεκάξι: το ‘να μάτι να σου βγει και τ άλλο να πετάξει

 215. Τελικά αυτό το αβατάρι μου είναι πολύ δημοφιλές!! 😉

  Θα σοβαρέψω όμως λίγο για να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ενδιαφέρον λινκ.

  Ο πατήρ Δημήτριος Θεόφιλος, εφημέριος στη Φωκίδα, γράφει ένα εξαιρετικό κείμενο για την πρέπουσα αντίδραση κλήρου και λαού στο φαινόμενο της ΧΑ, μέσα από την Χριστιανική οπτική.
  Σε αντίθεση με κάποιους οπαδούς της «κοινής λογικής» που δεν το μπορούσανε χθες να κάνουν μια απλή καταδίκη του επεισοδίου, αλλά έπρεπε σώνει και καλά να αναφερθούν και στα «δύο άκρα», συμψηφίζοντας ελεεινά, αυτός φαίνεται να το κατάφερε.

  Κορνήλιε αφιερωμένο! 🙂

 216. vikar said

  Ηλεφούφουτε στο 70, στο ρέ ακούω αρκετά συχνά το ρέξ και ξερός, και δέν θα εκπλησσόμουν αν έχουν επικρατήσει σε ανάλογους κύκλους και λατινιάρικες απαντήσεις απο γνωστές φράσεις με το res.

 217. vikar said

  Ή και με το rex, σίνς γουιρ έτ ιτ…

 218. spiral architect said

  Ερώτηση: – Which side are you on?
  Aπάντηση: – Μα κυρία, η Λιάνα με κτύπησε απρόκλητα στο πρόσωπο με ένα πακέτο εντύπων!

 219. Servitoros said

  Βρωμοκασιδιάρης:

 220. Σπουργίτης said

  Είχα σκάσει, σκεφτόμουνα να το ποστάρω ή όχι.. Αφιερωμένο εξαιρετικά στους 440 χιλ. νεοέλληνες που ψήφισαν τα χρυσά αυγά.
  Για το απογευματινό γέλιο…
  Μήν τους φοβόσαστε, γελοιοποιήστε τους. Είναι πιο αποτελεσματικό.

  Κιντ, το ανέκδοτό σου, εξαιρετικό.

 221. tamistas said

  πήγε στον αντένα ο κασιδιάρης
  ένας δήθεν άριος ναζιάρης
  σκλάβα διεστραμμένη ‘ν’ η ψυχή του
  τώρα έχει κρυφτεί στην εσοχή του
  κι όμως κάποιοι λεν πως είν’ ωραίος
  δίχως να το φέρουνε βαρέως

  (όπως ο «αρκουδιάρης» του μαρκόπουλου)

 222. sarant said

  222: Καλό!

  Αλλά χάνουμε…

 223. gryphon said

  Ποιο ακριβώς είναι αυτο το «κακουργημα» για το οποιο είναι υποδικος ο Κασιδιαρης;Εγω το ξερω και πιστευω και ο Σαραντακος που το γραφει αλλα θα επρεπε να λεγονται δυο λογια για τήν υποθεση γιατι πολυς κοσμος ακουει για «ληστεια» κλπ και φανταζεται διαφορα.
  Η υποθεση αν το ψαξει κανείς λιγο θα ελεγα οτι ειναι αστεια αλλα στήν πραγματικοτητα είναι τραγικη γιατι δειχνει τον τροπο που λειτουργει η Δικαιοσυνη στήν Ελλαδα ( ο Δελατολας καλουσε χθες τήν εισαγγελεα Πρωτοδικων απο το κινητο του λεγοντας «ελα Ελενη» κλπ)
  Η «ληστεια» που αναφερεται αναφερεται σε δελτιο αστυνομικής ταυτοτητος (αυτο ειναι υποτιθεται το προιον τής «ληστειας») μετα απο επιθεση που εγινε σε καποιον του Συριζα απο καποιους και καποια του Συριζα αναφερει εναν αριθμο κυκλοφοριας που ανηκει στον Κασιδιαρη (αριθμος που ειχε αναρτηθει ομως πιο πριν στο ιντυμιντια) κλπ κλπ.Οποιος εχει στοιχειωδη νοημοσυνη καταλαβαινει οτι αυτο το περιστατικο κατα 99% ειναι κατασκευασμενο.
  Εδω εχουν πιαστει αλλοι…. με τά ουζι στα χερια μετα απο ληστεια τραπεζας και δεν κουνηθηκε φυλλο.Στον λογαριασμο του αρχηγου τής συμμοριας των ληστων με τα μαυρα βρεθηκαν δεκαδες χιλιαδες ευρω και το δικαστηριο αποφανθηκε πως τά χρηματα αυτα του ανηκουν.
  Αλλα παιδια παλι στελεχων του Συριζα εχουν συλληφθει επ’αυτοφορω με βομβες μολοτωφ στα σακκιδια τους και αφεθησαν ελευθεροι.

  Αλλα το ανεκδοτο (λυπαμαι που το λεω) ειναι οι αναφορες για την ανυπαρκτη «παρρησια των γυναικων της αριστεράς» αλλα και ο θαυμασμος του Σαραντακου για τήν Κανελη που προσπαθησε να διωξει τον «αναγωγο τραμπουκο».Μην λεμε τώρα οτι θελουμε.Στα λεξικα στο λημμα αναγωγος (η) θα επρεπε να υπαρχει η φωτογραφία τής Κανελη.Οχι γιατο χθεσινο επεισοδιο αλλα για τήν παρουσια στα καναλια διαχρονικα.
  Δέν πρεπει να υπαρχει άλλο ατομο που να αντιμετωπιζει τους οποιους συνδαιτημονες της στα διαφορα «παραθυρα¨με τετοια αναιδεια περιφρονηση αφ υψηλου υφος αλλαζονεια κλπ σαν τήν Κανελη.Και κανει αυτο το ψευτοεπαναστατικο σοου καθε φορα που εμφανιζεται γιατι ξερει οτι απολαμβανει μιας ιδιοτυπης ασυλιας απο τους μεγαλοδημοσιογραφους τών καναλιων γιατι σχεδον ολοι ειναι πρωην κνιτες,ρηγαδες κλπ.Αυτο συν το γεγονος οτι στήν μεταπολιτευτικη Ελλαδα το να δηλωνεις κομμουνιστης αποτελει λογω πρπαγανδας και πλαστογραφησης τής Ιστοριας κατι σαν ονομασια προελευσεως ανωτερας ποιοτητας η σαν παρασημο στο στηθος.Το ξερει αυτο η Κανελη και παιζει εκ του ασφαλους.Καμμια παρρησία λοιπον.Και ερχεται ενα παιδαρελι ο Κασιδιαρης και το γκρεμιζει αυτο σε μια εκπομπη.
  Γιατι εκει που ειχε καλομαθει η καθε κ.Δουρου και η καθε Κανελη να αβανταρονται απο κατι γλοιωδεις τυπους σαν τον Αυτια και τον Παπαδακη και «κατακεραυνωναν» τον πολιτικο τους αντιπαλο με ενα «φασιστα» και αυτος λουφαζε ο Κασιδιαρης τολμησε και τής ειπε στα μουτρα «παλιοκομμουνι» ε παλιοκομμουνι» .Αυτο ηταν το χαιλαιτ της χθεσινης ιστορικης εκπομπης ουτε το νερο ουτε οι σφαλιαρες και στον Κασιδιαρη θα πιστωθει αυτο.Μεσα σε ενα απολυτως εχθρικο περιβαλλον σε ενα καθεστωτικο μμε εσφαξε με αυτη τήν φραση (που εχει μαλιστα καταγραφει με μια ιδιαιτερα ωραια εκφορα) την υποτιθεμενη «ιερη αγελαδα»που δεν τολμουσε κανεις να αγγιξει.
  Η παρρησια λοιπον παει στον Κασιδιαρη οχι στα μπαζα του κατεστημενου.

 224. sarant said

  Ο διαιτητής είχε πληροφορίες ότι ο Παπασταθόπουλος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ

 225. sarant said

  224: Χειρωνακτική παρρησία όμως.

 226. NM said

  Πάντα είχα την απορία για την εμμονή των φασιστοειδών να γράφουν με κεφαλαία ακόμα και όταν προσπαθούν να κρύψουν το κουσούρι τους και να πλασαριστούν σαν κανονικοί άνθρωποι.
  Ποτέ δεν με έπεισε η παιδαριώδης εξήγηση ότι γράφουν με κεφαλαία γιατί οι αναγνωστικές εμπειρίες τους είναι περιορισμένες στο «Μικυ Μάους» κλπ.
  Νομίζω ότι σήμερα βρήκα την εξήγηση. Κάπου παραπάνω στα σχόλια, το τρολ υπηρεσίας έγραψε (περίπου): «Δεν πρόκειται για κεφαλαία, αλλά για ΜΕΓΑΛΑ γράμματα»
  Αυτό το συνδύασα με ενα βίντεο -μεταξύ πολλών άλλων- που είδα στη σελίδα του Τριανταφυλόπουλου ( http://www.zougla.gr/politiki/article/to-reality-tis-proeklogikis-maxis ) με τίτλο «Το ψυχογράφημα του Η. Κασιδιάρη» όπου ο ψυχίατρος Κλ. Γρίβας αποδίδει μεταξύ άλλων τη συμπεριφοράς τους σε «σεξουαλική υπολλειμματικότητα». (Αυτό δηλαδή που στη καθημερινή γλώσσα αποδίδεται ως «μικροτσούτσουνοι»).
  Χωρίς να έχω επιστημονική σχέση μτ την ψυχιατρική, πιστεύω ότι η ερμηνεία του φαινομένου της έξης προς τη μεγαλογράμματη γραφή, την οποία όπως γνωρίζετε δεν μπορούν να αποβάλουν επ’ουδενί, οφείλεται σε αιτίες που έχουν μελετήσει εξαιρετικά επισταμένα και από μακρού οι ειδικές επιστήμες.
  Θα ήθελα να προσθέσω μόνο, στα όσα αναφέρει ο κ. Γρίβας και την οφθαλμοφανή (σε όσους τους έχουν συναντήσει στις συνοικίες όπου ενδημούν) κρυπτο-ομοφυλοφιλία αυτών των υποκειμένων.

 227. @224: Και αν η κατηγορία που του απευθύνεται είναι τόσο έωλη, γιατί πήρε αναβολή και δεν έκατσε να αθωωθεί πανηγυρικά, να τρίψει την αθωωτική απόφαση στα μούτρα των συκοφαντών ΣΥΡΙΖαίων;

 228. πέναλτι!… για να δούμε

  227 το ντοπάρισμα επιφέρει ζάρωμα, σμίκρυνση και σκλήρυνση των όρχεων και όχι σμίκρυνση πέους

 229. Σπουργίτης said

  227: Θα πιαστώ από αυτό που έγραψες για τα ΜΕΓΑΛΑ – κεφαλαία – γράμματα. Δεν είμαι ψυχίατρος ούτε ψυχολόγος αν και υπάρχουν πολλές σχολές ψυχολογίας και τελικά έχει αρκετό μπέρδεμα με τις αιτίες.
  Δε νομίζω ότι πρόκειται ούτε για κρυπτο-ομοφυλοφιλία ούτε για σεξουαλική υπολλειμματικότητα. Το βλέπω πιο απλά. Τα κεφαλαία γράμματα, ίσως σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά για τα πιστεύω τους ή ακόμα και το ΜΕΓΑΛΟϊδεατισμό τους σε διάφορα θέματα. Άλλωστε όσα περισσότερα ξέρεις τόσες περισσότερες αμφιβολίες σου γεννιώνται, όσα λιγότερα τόσο πιο απόλυτος γίνεσαι. Ή ΑΠΟΛΥΤΟΣ ;
  Κι αυτά όλα χωρίς να παραμελήσουμε και την αμφιβολία τους για το σωστό τονισμό των λέξεων και τη σκαπουλάρουν με κεφαλαία… χμμμμ…

 230. Νέο Kid Στο Block said

  Βαλε το μπεναλτυ βρε Καραγκουνα…γμτ.
  Τεσπα,καλη αρχη! Αντε και στον τελικο με ομορφο πρωθυπουργο στην κερκιδα 🙂

 231. sarant said

  Άντε και να δούμε σε 20 μέρες τον Τσίπρα να συγχαίρει τον Σαμαρά!

  (επειδή θα έχει βάλει το νικητήριο γκολ στον τελικό)

 232. Mar Pap said

  στις παρηχητικές φράσεις να συμπληρώσω:
  -τι κανεις; -σκατά και τα δαγκάνεις. ή
  -τι κάνεις; -τι κάνω; σκατά και τα δαγκάνω.
  -μπούρου μπούρου -στην Πλατεία Κουμουντούρου

  το γνωστό ανέκδοτο που απαντά στο ερώτημα «Ποια Ελένη» μπορεί να θεωρηθεί παρηχητική φράση;

 233. sarant said

  233: Θα μπορούσε -αν δεχτούμε όσα κάνουν ρίμα.

 234. Mar Pap said

  να συμπληρώσω και το
  -όχι, -όξεις
  -όχι, -όξεις και κακός σου καιρός
  -όχι, όξινος

 235. @Gryphon Πολύ ευφάνταστο το σενάριό σου στο πρώτο σκέλος. Τόσο απίθανο όσο και η δικαιολογία του Περίανδρου στη δίκη του ξυλοδαρμού Κουσουμβρή:«Πήρα ταξί και πήγα στο σπίτι μου. Εκεί ήσαν οι γονείς μου και η αδελφή μου, επίσης εκπαιδευτικός. Φάγαμε, όπως κάνει μια κανονική οικογένεια, και συνέχισε η ζωή μας κανονικά».
  Θα φανεί δε στη δίκη, που την σκαπούλαρε ήδη μια φορά!
  Τώρα στο δεύτερο σκέλος αυτό που γράφεις «λογω πρπαγανδας και πλαστογραφησης τής Ιστοριας» είναι και αυτή πολύ καλή ατάκα με επιχειρήματα. Μόνο ο Παπαδόπουλος και οι ομοϊδεάτες του αξίζουν παράσημο για τα 7 υπέροχα χρόνια.
  Όσο για τον «παλικαρά» θα έρθει και αυτουνού η ώρα, το να χτυπάς εκεί που σε παίρνει δε λέει τίποτα και είναι δείγμα μικροφαλλίας. Αν ήταν κάποιος με παντελόνια και τον σάπιζε μέχρι να βγάλει αίμα τώρα θα κλαιγόταν στα κανάλια.
  Ένα είναι σίγουρο, οι φασίστες με αυτή του την κίνηση συσπειρώθηκαν και γούσταραν τρελά, αλλά οι απολιτίκ πίθηκοι που ψήφισαν χα για λόγους αντίποινας στα μεγάλα κόμματα θα ψηφίσουν ΛάΟΣ ή ΝΔ στις επόμενες. Ο κασιδιάρης και η χα θα πάρει πολύ χαμηλότερα ποσοστά από το ~7%.

 236. ΛΟΛΑ, ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ!! (Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε το γνωστό βίδεο για την… «εξαιρετική» δουλειά του ΠΑΣΟΚ στην παιδεία.)

  Όσον αφορά το θέμα της μεγαλογράμματης και της μικρογράμματης: μην μπερδεύεστε τόσο έντονα, κύριοι υποστηρικταί του ΔΕΘΕΛΩΤΗΣΥΜΠΟΝΙΑΚΑΝΕΝΟΣΤΟCAPSLOCKΜΟΥΘΑΤΡΩΣΚΑΙΧΩΡΙΣΚΕΝΑΑΜΑΛΑΧΕΙΝΑΟΥΜΕ πλαισίου αντίληψης· είναι γνωστοί οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους διαμορφώθηκε με τον εκάστοτε τρόπο η γραφή (αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό το θέμα έχει η πορεία, η εξέλιξη της γραφής).

  Επίσης, κάτι ακόμα: πολύ θα ήθελα να δω τους τύπους που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν αραβικούς λόγω συμβατότητας, εφόσον πιστεύω πως… διά τι να το κρύψωμεν, άλλωστε; Κάποιοι εξ ημών κατέχωμεν το αντικείμενο, οπότε και να δούμε κι ένα ϡ (παναπεί σαμπί) δε θα χαλάσει ο κόσμος. Απλώς, αμφιβάλλω πολύ ότι όντως το κατέχετε. (Προς ημετέρους: φανταστείτε, να καταφεύγουν σε λειτουργίες τύπου Character Map για να συνεννοούνται μεταξύ τους περί οιουδήποτε αριθμητικού μεγέθους!)

 237. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  227 ΕΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΤΡΟΛ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ;) ΕΨΑΞΑ ΝΑ ΒΡΩ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ «ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΜΑ ΤΙΠΟΤΕΣ ΔΕΝ ΗΥΡΑ.
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ; ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ.

  230 εχείς δικαϊό, δαῖν γνῶριζω νᾶ τονιζὸ, γεια ᾶφτο γραφὼ κεφαλαΐα 🙂

 238. Nεο Kid Στο Block said

  Οχι ρε Νικο!! ΚΟΡΥΦΑΙΟ! 🙂
  Μολις το ειπα σε κατι φιλαρακια κι ο ενας γελαει ακομα! 🙂
  (και ειναι και δεξιος να φανταστεις)

 239. Nεο Kid Στο Block said

  Για Το 232. Ελεγα πριν βεβαια

 240. sarant said

  Από μέιλ φίλου, μια προσθήκη:
  το «μπαμπακόσπορος», που λέει ο Παπαγιαννόπουλος ως Γκρούεζας απαντώντας στο «Μπα» του χωρικου (Υπάρχει και φιλότιμο)

 241. O. said

  ΑΣΧΕΤΟ:
  Το «modus faciendi», υπάρχει; Κι αν ναι, τι σημαίνει; Το είδα έτσι γραμμένο (σε ελληνική μετάφραση) στο «Το κατά Ιησούν ευαγγέλιο» του Σαραμάγκου, αλλά το google δε βγάζει τιποτα. Ευχαριστώ.

 242. @227. Δεν ξέρω κι εγώ ποια μειονεξία προσπαθούν να κρύψουν. Στις παροιμίες πάντως του Αραβαντινού υπάρχει και η εξής: «Όλα παίζ’ ο κασιδιάρης, έξ’ από το κλωτσοσκούφι» (αναφέρεται σ’ αυτόν που έχει κάποιο ελάττωμα που προσπαθεί πάντοτε να αποκρύπτει).

  @224. Υπερβάλλεις! Απλώς ο κασιδιάρης (που σημαίνει μωροφιλόδοξος), είναι ένα κομπλεξικό άτομο που «γαρύφαλο στ’ αυτί κι η κασίδα στην κορφή» (αναφέρεται σε φτωχούς που μεγαλοπιάστηκαν). Έτσι κι ο κασιδιάρης, λόγω της δημοσιότητας που απολάμβανε το τελευταίο διάστημα, αισθάνθηκε ότι έφτασε ψηλά στην κοινωνική ιεραρχία (στα μεγάλα σαλόνια που λέμε), όπως ονειρευόταν σ’ όλη του τη ζωή, και φορτώθηκε με πολύ άγχος, που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Έτσι έχασε την ψυχραιμία του και προέβη στις … ηρωικές πράξεις. Όσο για το οικονομικό κατεστημένο, οι κασιδιάρηδες πάντα το γλύφουν. Μόνο με γυναίκες και ανυπεράσπιστους μετανάστες τα βάζουν. Με τη μαφία είναι ίδιο ισνάφ. Το πιο συστημικό κόμμα είναι η Χ.Α.
  (Οι απλοί ψηφοφόροι της συμμορίας αυτής έχουν πέσει σε μεγάλη λούμπα. Εννοείται ότι δεν τους ταυτίζω με τους κασιδιάρηδες της μαφιόζικης και χαφιέδικης ηγεσίας).

  Λοιπόν για τη θεραπεία της κασίδας, υπάρχει μια μόνο λύση: το κασιδόχορτο. Ζητείστε το από το φαρμακοποιό σας. Η επιστημονική του ονομασία είναι: μικρομερία η Ιουλιανή.

 243. sarant said

  242: Δεν το ξέρω καθόλου.

 244. sarant said

  239: 🙂

  241: Κι ένα άλλο από τον ίδιο φίλο:
  Επίσης οι λαρισαίοι, όταν τους λες ότι θα πας στον Βόλο, απαντάνε «Μ’ένα φιρφίρι στον κώλο!»
  (Τι είναι το φιρφίρι, δεν μου είπε)

 245. Νέο Kid Στο Block said

  Αν το καλοσκεφτεις παντως, υπαρχουν ομοιοτητες μεταξυ των Σαμαραιων ποδοσφαιρου και πολιτικης.
  Και οι δυο ειναι καλλιτεχνες της κολοτουμπας και της ντριπλας αλλα συνηθως βεβαια ντριπλαρουν τον εαυτο τους.
  Βασικη ομοιοτης βεβαια το σεξ απηλ τους! 🙂

 246. sarant said

  245: Το φιρφίρι είναι ο μύλος.
  Είναι ένα ξυλάκι που έχει στην άκρη ένα στρογγυλό σύρμα με ακτίνες και χρωματιστά χαρτάκια που γυρίζει με τον αέρα. Το πουλάγανε στα πανηγύρια.

 247. 242 modus faciendi ο τρόπος του ποιείν τι

 248. Μαρία said

  247 Το δικό μας φουρφούρι.

  248 Τρόπος…, χωρίς άρθρο.

 249. gryphon said

  236
  Σε αυτο πού λές για τόν» παλληκαρα» συμφωνω.Κυρίως οσον αφορα το νερο που πεταξε στήν Δουρου. Διαβασα κάπου ενα σχολιο που καποιος αναρωτιοταν εαν στην θεση της Δουρου ηταν π.χ ο Ζαμπιδης δεν θα το σκεφτοταν οσο και θυμωμενος αν ηταν πριν πεταξει νερο ;.Αυτο ηταν ομολογουμενως καλο επιχειρημα .
  Παντως εγώ οπως ειπα πιστευω πως ο κυριωτερος λογος που εγινε τοσο μεγαλο θεμα απο καποιους δεν ηταν η χειροδικια αλλα γιατι αρνηθηκε να παιξει τον ρολο του απολογουμενου που οικοιοθελως παιζουν ολοι οι μη αριστεροι σε οποιαδηποτε συζητηση με αριστερους πολιτικους και στην γνωστη επωδο «εισαι φασίστας» η δεν συνομιλω με φασίστες» απαντησε πολυ ανετα με το κι εσυ εισαι παλιοκομμούνι.
  Δεν εχουν συνηθισει καποιοι να τους το λενε αυτο καταμουτρα σε ζωντανη δημοφιλη εκπομπη.
  Νομιζαν πως βρισκονται σε καποιο βαθρο η οτι εχουν καποιο ηθικό πλεονεκτημα.Δεν ισχυει αυτο.Και αυτο το ακουσαν οχι απο καποιο γερο αντικομμουνιστη της εποχης του Εμφυλιου αλλα απο ενα νεο ανθρωπο.Αυτο τους σοκαρε.

 250. O. said

  248 -249 Ευχαριστώ!

 251. Ηλεφούφουτος said

  Κανέναν δεν σόκαρε, γιατί όλοι οι του κόσμου τούτου ξέρουν ότι υπάρχουν και φασιστοειδή. Καλή ώρα όπως στο παρόν νήμα.
  Όπως και όσοι παρακολουθούν τηλεόραση ξέρουν ότι συνήθως στη σέντρα από τον ίδιο το συντονιστή στήνονται όσοι εκφράζουν αριστερές απόψεις.

  Η μπουνιά σόκαρε. Η προσπάθεια πάλι να πειστούμε πως δεν έγινε και τίποτε ή ότι όλοι ακραίοι είναι (π.χ. πρωτοσέλιδο ΝΕΩΝ) δεν σοκάρει, αηδιάζει απλώς.

 252. Ηλεφούφουτος said

  Εναλλακτική απάντηση στο «μπα» αντί του «μπάκακας» ή «μπάμιες» το «μπάκα και κοιλιά»

  233, αντίστοιχο και το
  -Τι γίνεται;
  -Βράζει και χύνεται.

 253. τυφλόμυγα said

  Τα ΜΜΕ θα έπρεπε να αποκλείσουν με δική τους πρωτοβουλία τους υπόδικους. Αντίθετα συναγωνίζονται ποιο κανάλι θα τους πρωτοπάρει «αποκλειστική» δήλωση, όπως στην ταινία 15 λεπτά. 😥

  Στο θέμα του να κηρυχθεί παράνομη η ΧΑ συμφωνώ με την Κανέλλη και κάποιους σχολιαστές. Πρέπει να απονομιμοποιηθούν (νεολογισμός κι αυτό;) στη συνείδηση των ψηφοφόρων τους.

  Μ’ αρέσει η επιλογή του Νικοκύρη να γράψει το επώνυμο του φυγά με μικρό «κ». Του έμεινε μόνο το επίθετο. 😉

  Ντόρα Μητσοτάκη, ωραίο. Κυριάκος …; 😆 🙄

 254. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΑ ΜΕΤΑ ΚΟΥΤΟΥΛΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΡΟΣΕ ΚΑΙ ΔΕΞΙ ΑΠΕΡΚΑΤ. ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΟΤΑΝ Η ΚΑΝΕΛΗ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ Ο ΚΑΣΣΙΔΙΑΡΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΟΡΟΠΗΔΑΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΗΜΙΛΙΠΟΘΥΜΟ ΚΟΡΜΙ.

  ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑ, ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ή ΗΤΑΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΛΙΑΝΑ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΛΙΓΟ, ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΕΦΑΓΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ.

 255. @ 249

  Παίζει το φουρφούρι να είναι το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας του λουλουδιού που βγαίνει στα λαγκάδια της Λιλιπούπολης, και που έγινε και τραγούδι;

  (Εδώ σε μια πρόσφατη ζωντανή εκτέλεσή του από την, πάντα μαγική, Σαβίνα.)

 256. Νίκος Μαστρακούλης said

  Ονειρώξεις με κεφαλαία, πρώτη φορά βλέπω.

 257. Φωτοτυπάκιας said

  Τα αυταρχικά και νευρωσικά άτομα (θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο φασιστοειδή, ναζήδες κτλ.) γράφουν με κεφαλαία γράμματα γιατί νομίζουν ότι έτσι θα υπερισχύσουν των …μικρών γραμμάτων των αντιπάλων τους. Ξέρουν ότι ο γραπτός τους λόγος τους δεν έχει καμιά αξία. Τουλάχιστον, σου λέει, να επιβληθούμε με το μεγάλο μέγεθος των γραμμάτων μας. Το ίδιο δεν γίνεται και στον προφορικό τους λόγο; Προσπαθούν να προβάλουν την άποψή τους όχι με επιχειρήματα, αλλά με φωνές, θυμό και χειροδικία. Για τους ανθρώπους αυτούς η χρήση των κεφαλαίων γραμμάτων στο γραπτό λόγο, είναι ότι και οι αγριοφωνάρες τους στον προφορικό λόγο.

  Αναρωτιέμαι γιατί μερικοί νοήμονες άνθρωποι είναι τόσο σκεπτικιστές απέναντι στο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ, ως μία απολύτως εγκληματική οργάνωση. Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά ποιός θα το κάνει αυτό. Ο Ντίνος στο σχόλιο 81 επαναλαμβάνει το κλισέ ότι τώρα είναι πλέον αργά. Συμφωνώ με αυτά που γράφει και θα πρόσθετα ότι θα πρέπει να απολυθούν κι οι μισοί αστυνομικοί. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί, εφόσον η παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά των μελών της ΧΑ είναι πλέον ολοφάνερη, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να τιμωρηθούν όπως θα τιμωρούνταν οποιοιδήποτε είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή αν στο μέλλον έχουμε μια αριστερή, πιο δημοκρατική διακυβέρνηση, τι θα λέμε; Ότι είναι πλέον αργά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συγκρότησης φασιστικών συμμοριών και τι να κάνουμε, ας τους αφήσουμε να αλωνίζουνε;

  Όσο αφορά το γεγονός της βιαιοπραγίας, πιστεύω ότι δεν έγινε φανερός απλώς και μόνο ο βίαιος χαρακτήρας των ατόμων αυτών. Ιδιαίτερα θα έλεγα ότι έγινε πια ολοφάνερο σε όλους μας το πόσο ψυχικά διαταραγμένος είναι ο κόσμος αυτών των ανθρώπων, που προσωπικά για μένα κάπου είναι και για λύπηση. Θα μου μείνει στη μνήμη το απαλό χτύπημα, με μια χαρακτηριστική γυναικεία κίνηση που έκανε με την εφημερίδα της η κ. Κανέλη πάνω στο χέρι του Κασιδιάρη, λες και ήθελε να διώξει μια μύγα, και η ακαριαία, νευρώδης, αδικαιολόγητα βίαιη, εντελώς αναντίστοιχη αντίδραση αυτού του νέου άντρα. Γιατί ό,τι και να είναι ο Κασιδιάρης, και ο όποιος Κασιδιάρης, πρώτα απ΄ όλα είναι ένας νέος άντρας.
  Στην προηγούμενη πάλι φάση, καθώς έριχνε το νερό στην κ. Δούρου, το αστείο είναι, γιατί πάντα υπάρχει και κάτι αστείο στην ελληνική πραγματικότητα, ότι ταυτόχρονα φώναζε: «άκου λέει ότι θα γυρίσουμε την Ελλάδα 500 χρόνια πίσω».
  Και συγνώμη για το μακρυνάρι, ε;

 258. christos said

  Ανεξάρτητα απο τα αίσχη που έγιναν το χθεσινό περιστατικό ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρξει απο εδώ και έπειτα λίγο τηλεοπτικός πολιτισμός και εξηγούμαι: Νομίζω οτι εάν το κανάλι (και όχι ο παρουσιαστης) εισέπραττε μια σοβαρή τιμωρία απο τον έναν αρμόδιο φορέα θα είχαμε μια καλή αρχή.

  Το συγκεκριμένο κανάλι είναι κατα τη γνώμη μου υπεύθυνο διότι παρουσίασε ένα θέαμα απαράδεκτο απο τη μία, ενώ απο την άλλη δεν φάνηκε να διαθέτει τα απαρέτητα μέτρα ασφάλειας των φιλοξενούμενων προσώπων πχ security. Άν πάλι το κανάλι έκρινε οτι φταίει ο δημοσιγράφος που συντόνιζε την κουβέντα ας τον απολύσει (δικό του πρόβλημα), αυτό όμως δεν απαλάσσει το κανάλι απο τις ευθύνες που έχει όταν εμπιστεύεται αυτό το άτομο που τελικά φάνηκε ανεπαρκές να κρατήσει σε ευπρεπές επίπεδο την κουβέντα.

  Επιτέλους μας αξίζει λίγο περισσότερος τηλεοπτικός πολιτισμός, έλεος πια! Δεν θέλω να βλέπω ξυλοδαρμούς, δεν θέλω να βλέπω καταπάτηση των αρχών του διαλόγου (πρώτα ακούω, μετα σκέπτομαι και τέλος απαντάω), δεν θέλω φλύαρους πολιτικούς, δεν θέλω δημοσιογραφικές ερωτήσεις που έχουν ως μοναδικό σκοπό την προβολή της άποψης ή της προσωπικότητας του δημοσιογράφου που τις κάνει.

  Τέλος ήθελα να πω οτι αν δεν υπήρχε το κακό ποιός θα μπορούσε να καταλάβει την ουσία του καλού; Είναι λάθος η αφαίρεση του λόγου απο τον οποιοδήποτε διότι δεν αφήνουμε την κοινωνία να βιώσει την πραγματικότητα. Χρέος της δημοκρατίας είναι να επιβάλλει την ελευθερία των ιδεών (όποιες και αν είναι).

 259. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Εγώ πάντα με το άκουσμα Κασιδιάρης θυμώμουνα ιστορίες του πατέρα μου από τον Εμφύλιο και τη μέρα που νήστευε κάθε χρόνο γιατί είχαν γλυτώσει 13 από το λόχο του μετά την επίθεση στον Κασιδιάρη (ορεινή περιοχή στην Ήπειρο δίπλα στη Μουργκάνα και το Τσαμαντά, όχι κανένας πρόγονος του Χρυσού Αυγού). Δυστυχώς λεπτομέρειες δε βρίσκω για τις εκεί επιχειρήσεις και πλέον και το γκούγκλισμα μου βγάζει τον ανθρωποπίθηκα.

  Το βιντεάκι πάντως σχολιάζεται ακόμα και στο εδώ ραδιόφωνο.

 260. Μαρία said

  260 Γούγλισε Μουργκ. Κασ. όχι σκέτο.
  http://www.panoramio.com/photo/4962844

 261. sarant said

  260: Και τι λένε;

 262. Γρύφωνα διάβασε το παρακάτω που γράφεις:
  «Παντως εγώ οπως ειπα …….αριστερους πολιτικους και στην γνωστη επωδο “εισαι φασίστας” η δεν συνομιλω με φασίστες”

  πάνω σε αυτό θα σου πω ότι ο μεγαλύτερος ντόρος έγινε για το ξυλίκι, τουλάχιστον από ανθρώπους που δεν ψηφίζουν χα. Οι χα-αυγίτες εννοείται ότι ερεθίστηκαν (αλλά και αυτοί που σιχαίνονται την αριστερά) από το γεγονός ότι είπε παλιοκομμούνι τη Λιάνα αλλά και της «έδειξε» ποιος είναι ο άνδρας. Επίσης δεν αισθάνθηκε απολογούμενος ο κασιδιάρης, εκνευρίστηκε καθαρά με το γεγονός ότι του υπενθύμισαν ότι δικάζεται και έκανε και την πάπια. Φασίστα τον λένε κάθε μέρα. Αν είχε cohones θα παρουσιαζότανε στο δικαστήριο και θα έλεγε είτε ότι ήταν σκευωρία από τους κομμουνιστάς είτε ότι καλά έκανε και υπέθαλψε τους τραμπούκους του μεταπτυχιακού φοιτητή για τον Χ και Υ λόγο. Το παλιοκομμούνι δε νομίζω ότι έβλαψε τη Λιάνα, έχει ακούσει και χειρότερα. Θα τα ξαναπούμε στις επόμενες εκλογές.

 263. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (262) Βασικά πως ευτυχώς που οι πολιτικές διαφορές στις ΗΠΑ δεν έχουν φτάσει στην κατάντια της Ελλάδας. Δε μπήκαν στις νεοναζιστικές προεκτάσεις – είδαν και την κουβέντα πριν (με το γνωστό χαμό του να μιλάνε όλοι ταυτόχρονα που δε συνηθίζεται εδώ) και έφριξαν πολλαπλά. Και που να μάθουν για τα ωραία της ΧΑ.

  (261) Ντάνκε Μαρία.

 264. regina said

  Δεν έχω ακούσει ποτέ το »τι του λείπει του κασιδιάρη, φούντα με μαργαριτάρι», αλλά έχω ακούσει το »τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι»

 265. Μαρία said

  264 Μετάφραση δεν είχαν και έμειναν στα …διαδικαστικά;

 266. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω… Λοιπόν χτες βράδυ στον «Κίτρινο Τύπο» (λινκ δίνεται πιό πάνω) βγήκε ένας θείος του κΑΣΙΔΙΑΡΗ 🙂 από τον Πειραιά και μπλα μπλα διασύρετε (εσείς) την οικογένεια μπλα μπλα και μπλα μπλα και ο παππούς του κΑΣΙΔΙΑΡΗ πολέμησε στην Αλβανία και είναι αυτός που περιγράφει το μοιρολόι που σκότωσε 10 Ιταλούς. Ωχ

 267. 258#
  Αγαπητέ, δεν λέω ότι είναι αδύνατο να τεθεί η χ.α. εκτός νόμου, αλλά ότι τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο και με αμφίβολα αποτελέσματα.
  Κάποια πράματα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους, προσπαθώντας να προλάβει κανείς τις κακοτοπιές, και όχι κατόπιν εορτής όταν η ζημιά πλέον έχει γίνει.
  Ήμουν σαφής σε ότι αφορά την επιτακτική ανάγκη διακοπής των σχέσεων της ναζιστικής συμμορίας με τις κρατικές υπηρεσίες.

  Νομίζω πως εδώ που φτάσαμε, η αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τεράστιο κενό δικαιοσύνης και ισονομίας που υπάρχει σε αυτό τον τόπο.
  Προφανώς το ίδιο θα έπρεπε να περιμένει κανείς και από μία δεξιά κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς για όλους μας δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να κατανοήσουν πόσο ωφέλιμη θα ήταν για τον τόπο μια τέτοια προοπτική.
  Οπότε απευθύνομαι στους ιδεολογικά συγγενείς μου που γνωρίζω ότι έχουν πιστέψει στην ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

  Αν δεν προβούν σε βαθιές τομές όπως πχ στα σώματα ασφαλείας, δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν καμιά κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που επιβάλει μια κοινωνία που βιώνει τεράστια προβλήματα.
  Για αυτό και αναφέρθηκα σε μετατάξεις και όχι απολύσεις αστυνομικών, γιατί αφενός δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε υποψία ρεβανσισμού, αλλά και αφετέρου η μετάταξη εκτός του ότι δεν αφαιρεί το ιερό δικαίωμα στην εργασία, είναι πιο εύκολα -νομικά,συνταγματικά- πραγματοποιήσιμη.

  Όσο για τα κεφαλαία που γράφουν κάποιοι εδώ, αυτό είναι ίσως το λιγότερο κακό.
  Κεφαλαία ή μικρά, πλάγια ή έντονα, το πρόβλημα είναι αυτά που γράφουν και όχι πως το γράφουν.
  Πως να ζητήσεις από κάποιους να σεβαστούν κάποιους απλούς κανόνες ευγενείας κ συμμετοχής σε μια ιντερνετική συζήτηση, όταν την ίδια στηγμή επικροτούν τον νόμο της ζούγκλας, τα χαστούκια και τις μπουνιές.

  Όταν η δειλία γίνει τρόπος ζωής για κάποιους συνανθρώπους μας, νομίζω πως ελάχιστη σημασία έχει μετά αν το εκφράζουν με κεφαλαία ή μικρά.

 268. Μαρία said

  267 Δεν πιστεύω να κατάλαβες οτι η κορυφή Κασιδιάρης πήρε το όνομά της απ’ το θείο;

 269. Odysseas F said

  άλλες παρηχητικές εκφράσεις

  τι; τίγκα στ’αφτί

  γιατί; γιατί κλάνει το γατί

  ποιος; ο παπιός

  τρια. να τη φας και να ‘ναι κρύα

  έξι. ο κώλος σου να φέξει

  γεια σας. γαμώ τον Πειραιά σας

  πότε; ποτέ (προφανές αλλά γιατί όχι;)

  σόρυ. σπόροι

 270. Τζουτζούκος said

  252: «Η μπουνιά σόκαρε. Η προσπάθεια πάλι να πειστούμε πως δεν έγινε και τίποτε ή ότι όλοι ακραίοι είναι (π.χ. πρωτοσέλιδο ΝΕΩΝ) δεν σοκάρει, αηδιάζει απλώς.»

  Γιατί σε αηδιάζει το πρωτοσέλιδο των Νέων; Γιατι εξισώνει τη βία των άλλων με τη βία του χρυσαυγίτη; Ή μήπως επειδή αυτός βγήκε (ή θα ξαναβγει) βουλευτής; Έτσι το καταλαβαίνω. Δεν προκύπτει από κάπου ότι το πρωτοσέλιδο των Νεων γενικεύει. Ο ματωμένος δημοσιογράφος (που δουλεύει στον μνημονιακό Σκαι), ο επίσης ματωμένος Χατζηδάκης, ο (μνημονιακός) Νταλάρας που του πέταγαν καρέκλες (χειρότερο από γιαούρτια), ο Αλαβάνος (επειδή είναι αριστερός) γιαουρτωμένος στον αγ. Παντελεήμονα, ποια διαφορά έχουν; Την on air βία; Θα συμφωνήσω ότι τα γιαούρτια δεν μπορούν να εξομοιωθούν με τα μπουκέτα (γιατί φαντάζομαι ότι οι μη ματωμένοι του πρωτοσέλιδου γιαούρτια έχουν φάει), αλλά για τον ματωμένο δημοσιογράφο και τον ματωμένο βουλευτή δεν έγινε τέτοιος χαμός. Η διαφορά βρίσκεται στο λάιβ, εντάξει το καταλαβαίνω. Όμως, ακόμα και αν επιτέλους η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και οι ψηφοφόροι τη δική τους σε μια βδομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τη βία. Μπορεί να γλιτώσουμε απ τη χ.α. , πάντως απ την ακροδεξιά και ακροαριστερή βία (που είναι όμοιες) δεν φαίνεται να γλιτώνουμε εύκολα πια.

 271. Μαρία said

  Φρέσκο σποτ μετά το μπουνίδι: Οι πατριώτες γυρίζουν στο σπίτι τους…
  http://laos.infolabs.gr/videos/2898/%CE%9B%CE%91.%CE%9F.%CE%A3-%CE%9C%CE%95-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%93%CE%A1%CE%9F%CE%98%CE%99%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%9F%CE%A7%CE%99

 272. Τζουτζούκος said

  Σε συνέχεια του 271, έγραψα ό,τι έγραψα (πέρα απ τα πρωτοσέλιδα κλπ), γιατί είναι στα μάτια μου εξωφρενικό αυτό που ακούω απο χτες, ότι δηλαδή αν ο χρυσαυγίτης είχε μείνει στο νεράκι που πέταξε, δεν θα γινόταν τίποτα. Και είναι εξωφρενικό γιατί πιθανό να είναι αλήθεια! Με τόσα κεσεδάκια και λεκτική βία απενεχοποιημένα, τι να κάνει ένα ποτηράκι νερό; Είναι αδιανόητη η ανοχή στα δήθεν μικρά αυτά γεγονότα.

 273. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  269 Αν βρούμε το μοιρολόι και τα λοιπά … γιατί κάτι μου μυρίζει… δικαιολογημένα νομίζω.

 274. NM said

  Την προηγούμενη μέρα από το περιστατικό, ο Κασιδιάρης είχε πάρει ακόμα μια αναβολή για τη δίκη του. Αυτό σχολιάστηκε εκτενώς στο athens indymedia. https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1405074 Ανάμεσα στα σχόλια υπάρχει και ένα με τίτλο: «Τρέχα μαχαιροβγάλτη» (αριθ:1405151) που αξίζει νομίζω κάποιας προσοχής καθώς αφορά προγενέστερη συμπεριφορά του ανδρός «επι του πεδίου της μάχης».

 275. ΣοφίαΟικ said

  πειδή ε΄γω έλειπα όλη μερα και δεν εχω υπομονή να διαβάσω 273 σχόλια (σταμα΄τησα γύρω στο 90), μπορέι να επαναλαμβάνω διάφορα, που αμφιβάλλω, αλλά θα τα πω και ειμαι σίγουρη ότι θα με βρίσουν καμια δεκαριά θαμώνες
  α. Νίκο, κάποτε έβγαινες από τα ρούχα σου ιντερνετικώς υπερ της ελευθερίας των Αυστριακών να ψηφίζουν νεοναζί άμα γουσταρουν, τώρα ζητάς να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ; Τι μεσολάβησε από τότε, εκτός απο το ότι τώρα απευθύνεσαι σε διαφορετικό κοινό;
  β. Ελπιζω να συμφωνούμε ότι το χτεσινό επεισόδιο από μόνο του δεν αρκεί για να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, ειδικά από τη στιγμή που ο δραστης δεν δήλωσε «σας βαράω γιατί μου το ζήτησε το κόμμα» ούτε «Έλληνες, ακολουθήστε το παράδειγμά μου και πλακώθείτε στο ξύλο» (υποκίνηση βίας και τα συναφή)
  γ. Προς τι η κολακεία για τις «γυναίκες της αριστεράς»; Μόνο οι αριστερές έχουν παρρησία; Έλεος πια με τις υπερβολές!
  δ. Και σε συνέχεια του προήγουμενου, γενικά μου αρέσει το μπλογκ, αλλά τελευταία παραέχει γίνει μονόπλευρο και με κουράζει και …
  ε. … επειδή προφανώς δεν κουράζει αυτούς που γράφουν κακοήθιες, μάλλον θα αφήσω να περάσει άλλο ένα 24ωρο μέχρι να ξαναδιαβάσω σχόλια.

 276. Servitoros said

  Πάντως για να μην σκοτώνεται η ΕΛ.ΑΣ. στο ψάξιμο για τον Κασιδιάρη, μπορούν να πάνε και από το Bristol στους Αμπελόκηπους είναι και μόλις 10′ λεπτά δρόμος από την ΓΑΔΑ.
  http://www.alterthess.gr/content/g-karameros-o-kasidiaris-ta-skata-kai-i-synantisi-mas-24-ores-prin-deirei-tin-kanelli

 277. 113 και 114: Πολύ εύστοχα σχόλια.

  ΚΑΙΑΝΒΟΗΘΟΥΣΕΚΑΙΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  ΙΑΚΕΜΥΟΦΑΡΓΑΝΕΜΑΣΥΟΡΟΠΜΑΘ
  ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝΑΛΛΑΔΕΝΕΧΟΥΜΕ
  !ΤΜΓΣΕΡΙΕΣΟΤΑΜΜΑΡΓΣΕΔΟΠΑΝΑ

 278. Σπουργίτης said

  Ειπώθηκε από μερικούς σχολιαστές ότι η ΧΑ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όμως και άλλες παραμέτρους που διευκολύνουν τη σκέψη για σωστότερη αντιμετώπιση.

  Είναι γνωστή η βούληση της ΕΕ για ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού. Ο κομμουνισμός κατατάσσεται στο άλλο άκρο εντελώς αυθαίρετα. Τί πραγματικά σημαίνει κομμουνισμός; λαϊκή εξουσία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από πού κι ως πού αυτό είναι άκρο; Πέρα από τις διάφορες ενστάσεις για τον «υπαρκτό» σοσιαλισμό, που όλοι λίγο πολύ έχουμε, κομμουνισμό δεν έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο κομμουνισμός προϋποθέτει την κατάργηση του χρήματος, αλλά πλατιάζω.
  Με την απαγόρευση του ενός άκρου οδηγούμαστε μαθηματικά σε λίγα χρόνια και στην απαγόρευση και του άλλου «άκρου» όπως αυθαίρετα χαρτογραφείται. Και γίνεται συστηματική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από πλευράς ΕΕ να εξομοιώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό (βιβλία μαθητών, ΜΜΕ κλπ).

  Η ΕΕ θεωρεί λοιπόν όχι μόνο το φασισμό αλλά και τον κομμουνισμό εκτροπή από τη νομιμότητα. Δηλ. ποια είναι η νομιμότητα; η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;
  Ο φασισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού. Ο κομμουνισμός είναι από μόνος του ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα κι όχι πολιτικό.

  Σε μια δημοκρατία (μακάρι να ήταν) πρέπει ν’ ακούγονται όλες οι απόψεις, ακόμα κι ο αρρωστημένος λόγος της ΧΑ, να ζυγιάζεται στη σκέψη του κόσμου, να εξοικειωνόμαστε με τις «νέες» γνώμες και σίγουρα με την τριβή θα αποφασίσουμε καλύτερα. Και είναι βέβαιο πως μόνο έτσι θα απομακρυνθουμε από τα σκοτάδια.

  Πέραν αυτού, στην ίδια την ΕΕ – αν και δεν έχω πια εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της – πρέπει να θέσουμε θέμα διαφοράς μεταξύ πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Μιλάμε για τελείως ανόμοια πράγματα. πχ. κατά τη διάρκεια της εποχής της δουλοκτησίας (κοινωνικοοικονομικό σύστημα) είχαμε πότε το τυραννικό πολίτευμα πότε το δημοκρατικό πότε το ολιγαρχικό κλπ (πολιτικά συστήματα). Δείτε το ως σχέση hardware-software.

  Για όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι το να τεθεί η ΧΑ εκτός νόμου αφενός θα της δώσει μεγαλύτερη δυναμική, νομίζοντας ο κόσμος ότι είναι αντισυστημική, ενω την εκτρέφει το ίδιο το σύστημα, αφετέρου θα γίνει προπομπός για να βγει αργότερα και το κομμουνιστικό κόμμα εκτός νόμου. Άφορμές και προβοκάτσιες εύκολα κατασκευάζονται.

 279. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (267,269) 🙂 Συζητούσαμε να τον πάω να μου δείξει αυτά τα μέρη ξανά μόλις αισθανόταν καλύτερα (τα καλά της χημειοθεραπείας) αλλά δυστυχώς δε προκάναμε. Και δε θα μεταφέρω ιστορίες του μακαρίτη του πατέρα μου από τη Μουργκάνα από τον εμφύλιο γιατί είναι από την πλευρά του «μοναρχοφασιστικού»/»φασιστικού» ΕΣ και όχι του «εαμοβουλγαρικού»/»συμμοριτικού» ΔΣΕ και θα συγχύσω πολλούς εδώ μέσα. 🙂 Η τραγική ειρωνία βέβαια είναι πως πολεμούσε και πρώην συμπολεμιστές του στον ΕΛΑΣ. Πολλές ψυχές έμειναν σε αυτό το βουνό πάντως. Και έτσι προσωπικά με ενοχλεί έξτρα που πλέον το όνομα συνδέεται με ένα ψυχάκια.

 280. Νίκος Μαστρακούλης said

  278:

  ΔΕΝΠΕΙΡΑΖΕΙΑΡΚΕΙΠΟΥΟΙ
  ΦΕΚΣΣΕΤΝΟΦΑΡΓΟΛΑΓΕΜ
  ΤΟΝΤΑΙΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ
  ΝΥΟΡΑΦΟΡΤΣΥΟΒΝΥΟΓΗ

 281. Μαρία said

  275 Μεγάλη μούφα για κάποιον που διδάσκει πολεμικές τέχνες.

  277 Μόνο που ο Καραμέρος σήμερα στην τηλεόραση ανέφερε οτι στην επαρχία απ’ όπου τηλεφωνούσε -ονόματα δε λέμε- τον έχουνε για ήρωα: το λαϊκό παιδί λέει που τα έβαλε με την κομμουνίστρια της Εκάλης.

  280 Τον έχει και η βίκη. Στην τελευταία παράγραφο βρόμα με παραπομπή στον Παττακό.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD

 282. voulagx said

  #245β Σαραντ
  Η προσπαθεια των εγκαθετων της ΕΕ να διαρρηξει τους ακαταλυτους δεσμους μεταξυ εμου και του παρα τοις κουμπαροις συθθετταλέως θα πεσει … στα τσιπ’ρα!

 283. sarant said

  276: Πράγματι έχω αλλάξει ενμέρει στάση, έχουν περάσει και καμιά δεκαριά χρόνια. Τότε πίστευα ότι δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ. Αλλά άλλο είναι η έξωθεν προσπάθεια να υπαγορευτεί τι πρέπει να ψηφίζει μια χώρα και άλλο είναι να αποφασίζεται κάτι εσωτερικά από τη δικαιοσύνη της κυρίαρχης χώρας, δεν έχει διαφορά; Πάντως τα επιχειρήματα του σχ. 279 τα θεωρώ σοβαρά.

 284. dsff said

  Η ‘φάπα στην Κανέλη’ ανακυρήχτηκε σε ιδιώνυμο έγκλημα ,για να μην βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα.http://www.anexigita.com/2012/06/blog-post_08.html

 285. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  γιατί ποτέ και πουθενά δεν υπήρξαν ναζιστικές ιδέες και ναζιστικά λόγια που να μη συνοδεύονται υποχρεωτικά από ναζιστικές πράξεις: Δηλαδή από ρατσιστική – κτηνώδη βία.

  http://www.antinazi.gr/kasid_ha070612.htm

 286. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΕΘΕΣΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ 110 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΨΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 🙂

  ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΙΟ ΑΠΛΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ;
  ΠΗΡΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΔΙΩΓΜΟΙ;

  ΕΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ;

 287. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  Αρουραίε 287 δεν πας να παίξεις με τα άλλα εξώγαμα του Χίτλερ;

 288. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  288 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΟ! ΟΥΑΟΥ! ΓΙΕ!
  (ΚΑΙ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ! ΙΣΩΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΗΤΑΝ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ)

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
  ΠΟΥ ΗΡΘΕ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΦΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ;

 289. 287
  http://en.wikipedia.org/wiki/Communism_in_Kerala (1957)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Presidency_of_Salvador_Allende (1970)

 290. Αποφεύγω τα πολιτικά σχόλια αλλά αυτό στο 279 περί διαφοράς του υπαρκτού σοσιαλισμού από τομ κομμουνισμό θύμισε ελαφρά την «δημοκρατία» των συνταγματαρχών όταν ο «αντιβασιλεύς» Ζωίτάκης παρέδωσε στον «πρόεδρο» Παπαδόπουλο, χαχαχαχαχαχαχ, τι θυμάμαι ο άθλιος…

 291. papoylis said

  Δεν άνθεξα ( Ιμμόρ το …υπεσχημένο 🙂 )

  ΤΗ ΚΑΣΙΔΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΛΑΤΡΕΥΩ
  ΒΟΥ-ΚΕΦΑΛ(ΑΙ)Α ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΙΠΠΕΥΩ
  ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΞΥΡΙΖΩ
  ΤΗ ΚΑΡΑΦΛΑ ΓΥΑΛΙΖΩ
  ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΧΡΥΣΗ ΣΑΝ ΑΥΓΟ

  ΤΗ ΦΑΛΑΚΡΑ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ
  ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΟΥ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ΧΤΙΖΩ
  ΠΟΛΕΜΩ ΤΑ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ
  ΤΑ ΠΑΤΩ ΣΑ ΜΑΜΟΥΝΙΑ
  Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ , ΕΓΩ..!

  ΕΙΣ ΤΟ ΦΥΡΕΡ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΓΥΡΕΥΩ
  ΣΑΝ ΤΗ ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΔΩ
  Ν’ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ
  ΘΑ ΡΙΓΩ , ΘΑ ΡΙΓΩ , ΘΑ ΡΙΓΩ…!

 292. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΔΑΚΤΥΛΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ (=bonus link, εντός)
  http://kleitor.blogspot.gr/2012/06/blog-post_07.html

 293. ppan said

  Ωραίο και το εμβατήριο!

 294. Νέο Kid Στο Block said

  294. Εσύ, έλα μια βόλτα απ’του Μουντιαλικού Ρογήρου!
  Μηδέν ψήφους έχουν οι «Λε μπλέ». Eνκρουαγιάμπλ ε ιντολεράμπλ! 😆

 295. ppan said

  Με την Ισπανία είμαι:)και λίγο με την Ιταλία μόνο και μόνο λόγω ύμνου

 296. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ; ΤΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
  ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΟΦΕΡΩ
  ΝΑ ΧΕΙ ΠΑΝΩ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΔΡΕΠΑΝΙ
  ΚΙ ΑΣ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ Μ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΟΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ
  ΣΟΒΙΕΤ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΟΡΙΖΩ
  ΚΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
  ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΓΩ ΚΙ 4ΡΧΙΔΙ4

  ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ
  ΣΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠ’ΟΣΑ ΕΓΩ ΘΕΛΩ
  ΜΟΝΟ ΜΑΡΞ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ
  ΚΑΙ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΛΥΝΕΙΝ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙΝ

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΧΤΟΥΝΕ
  ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ Ἠ ΤΑΦΟΙ ΑΡΚΟΥΝΕ
  ΚΑΙ ΝΑ ΡΕΕΙ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
  ΑΙΜ΄ ΑΠΟ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

  ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  ΕΘΝΟΣ, ΓΛΩΣΣΑ, ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ
  ΚΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ
  ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΥΛΕΥΤΕΙ.

  ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ ΜΙΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  Π’ ΟΤΙ ΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΙ ΑΡΧΗ
  ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Ο ΘΕΟΣ
  Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

 297. nikiplos said

  Καλησπέρα…

  Στις «παρηχήσεις» να προσθέσω και το γράμμα Ψ

  -Ψιτ!
  -Ψάρια!

 298. spiral architect said

  Bertolt Brecht-Για τους απογόνους
  0(Αn die Nachgeborenen)

  Αλήθεια ζω σε χρόνια σκοτεινά!
  Η αθώα κουβέντα είναι ανόητη. Μέτωπο
  Αρυτίδωτο μαρτυράει αδιαφορία. Αυτός
  Που γελά το φοβερό μαντάτο
  Ακόμα δεν το πήρε.

  Τι χρόνια είναι τούτα οπού ‘ναι σχεδόν
  Έγκλημα να μιλάς για δέντρα,
  Τι κρύβει μια σιωπή για μύρια κακουργήματα!
  Αυτόν εκεί που ήσυχος το δρόμο διαβαίνει
  Δεν τον φτάνουν οι φίλοι του
  Που κινδυνεύουν;

  Είναι αλήθεια: ακόμα κερδίζω το ψωμί μου.
  Πιστέψτε με όμως: αυτό είναι σύμπτωση μονάχα.
  Τίποτα απ’ ό,τι κάνω δε μου δίνει το δικαίωμα να χορταίνω.
  Τυχαία μόνο γλύτωσα. (Αν μ’ απαρνηθεί η τύχη μου
  είμαι χαμένος).

  Μου λένε: Φάε και πιες! Να’ σαι ευχαριστημένος που έχεις!
  Πώς όμως να φάω και να πιω όταν
  Το φαγητό μου τ’ αρπάζω απ’ τον πεινασμένο και

  Τον διψασμένο στερώ απ’ το νερό του;
  Κι όμως τρώγω και πίνω.
  Πρόθυμα σοφός θα γινόμουν.
  Τα παλιά βιβλία ξηγάνε σοφός τι θα πει:
  Σ’ απόσταση να στέκεις απ’ τους αγώνες στον κόσμο
  Και το σύντομο βίο σου δίχως τρόμο να ζεις.
  Να τα καταφέρνεις και δίχως τη βία,
  Το κακό με καλό ν’ ανταποδίνεις,
  Να μην ικανοποιείς τις επιθυμίες σου μα να τις λησμονάς,
  Αυτό θα πει σοφός.
  Όλα τούτα μου είναι αδύνατα.
  Αλήθεια ζω σε χρόνια σκοτεινά!

  (από εδώ)

 299. nikiplos said

  Καλησπέρα (και πάλι)…

  Σε όλους τους θιασώτες της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», έχω να προσθέσω …

  Υπήρξαν και στην «άλλη πλευρά» θιασώτες της βίας. Θυμάμαι αρκετούς συμφοιτητές μου που θαύμαζαν τη «επαναστατική οργάνωση» 17Νοέμβρη. Τουλάχιστον την «αυτοδικία» που εφάρμοζε έναντι δίκαιων και αδίκων… Υπήρξαν και αρκετοί που θαύμαζαν τη βίαιη απάντηση ως «αποστομωτική» σε διάφορα φασιστοειδή που τραμπούκιζαν στις γενικές συνελεύσεις.

  Δεν οδήγησαν πουθενά. Δεν απόδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα καλλιέργησαν έναν ιδιότυπο φασιμό, γιούχας έλλειψης διαλόγου κλπ, εξομοιώνοντας στο τέλος τους συνομιλητές με εκείνους που έβριζαν. Στην πραγματικότητα ήταν στο ίδιο μοτίβο της ευκολίας. Κάτι σαν το κίνημα ‘δεν πληρώνω’. Η αποποίηση της ευθύνης δλδ, η ευκολία του να μην κάνεις τίποτε για το δικό σου καλό, το να περιμένεις έναν «αηγιώργη» να σε σώσει.

  Στον αντίποδα, η συστράτευση στην ισχύ, η αγελαία δλδ συστράτευση, ένεκα φόβου έχει ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είναι ωραίο να σε μεθάει η δύναμη και η ισχύς, η συντριβή του αντιπάλλου. Αυτή η ηθική που έρχεται κείθεν του ατλαντικού: «να πεθαίνει ο αντίπαλλος». Σε εκείνες τις κοινωνίες οπλοφορούν. Έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν τους διαρρήκτες που εισβάλλουν απρόσκλητοι στα σπίτια τους. Το αποτέλεσμα?
  Έχουν αναλογικά όσους νεκρούς έχουμε εμείς σε τροχαία, σε νεκρούς από μπιστολιές-τσαμπουκάδες σε δρόμους. Κυρίως πλουσίων, μεσοαστών, και όχι συμμοριών κλπ, αυτά μετρώνται σε άλλους δείκτες. Οι ληστές πλέον εκεί μπουκάρουν στα σπίτια, γαζώνουν ότι κινείται με τα καλάσνικοφ, κι ύστερα ληστεύουν…

  Θέλω να πω, ότι το να αγκαλιάζει κανείς τη βία, δεν έχει άλλο αποτέλεσμα παρά πολλαπλάσια βία εις βάρος του…

  Η ‘σωτηρία’, είναι η κοινωνική οργάνωση. Κοινωνική οργάνωση όμως χωρίς αφορεσμούς, με αποδοχή όλων και των διαφορετικών ακόμη… Ακόμη πιο έξυπνο: αν εκμεταλλευτεί όλους τους διαφορετικούς κερδίζει πολλαπλάσια…
  παραδείγματα:
  Η Δύση, ο δυτικός πολιτισμός μετά τον διαφωτισμό.
  Οι ΗΠΑ, και το πιο κοντινό μας:
  η εποποιία της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας…

  Αποδοχή φυσικά, δεν εννοούμε αυτήν την εγκατάλειψη που προσέφεραν μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Άλλο οργανωμένη κοινωνία, κι άλλο ξέφραγο αμπέλι αδιάφορων εξουσιαστών, που δεν δίνουν δυάρα για τον όζο της ζωής ημών των υπηκόων τους…
  Αποδοχή, σημαίνει και μεταναστευτική πολιτική. Μόνο κάποιοι, όσοι πρέπει και όσοι ενσωματώνονται θα μείνουν… οι άλλοι θα φύγουν… χωρίς αυτό να σημαίνει αφορισμό… σημαίνει απλά την ανάγκη, κανόνων ηθικής μιας κοινωνίας που πρέπει να εφαρμόζονται…

  Πάντως τα Καμμένα Αβγά, δεν θα σας λύσουν τίποτε… απλά θα συμβάλλουν καθοριστικά στον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων σας, κάνοντας ακόμη πιο τριτοκοσμική τη ζωή σας.

  Δείτε τα, ξανασκεφτείτε το και τα … ξαναλέμε…

 300. Ηλεφούφουτος said

  297 Αναμενόμενη η αποτυχία! Είναι δυνατόν αυτοί που δεν ξέρουν να γράφουν ανθρωπινά να μπορούν να γράψουν με ρίμα;

 301. ΝΙΚΟΣ said

  @Sarant:
  ΗΜΙΤΡΕΛΕ ΡΟΥΦΙΑΝΕ,ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΑ; ΧΑΧΑΧΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΡΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΠΑΡ ‘ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ! ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ! ΩΡΑΙΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ… ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΚΑΘΕ ΤΡΕΛΟΣ ΝΑ ΕΚΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ! ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ…ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

  Υ.Σ. ΑΡΧΗΣΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΓΙΑΤΙ 8 ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΚΟΜΑ…

 302. spiral architect said

  Ουγκ
  (ρε!)

 303. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Με τις λοβιτούρες του Λοβέρδου και των υπολοίπων της πράσινη συμμορίας στον τομέα της δημόσιας υγείας να που καταλήξαμε. Να βγαίνει ο καθε ψυχασθενής που δεν έχει λεφτά να πάρει τα φάρμακά του κακή ώρα όπως ο ΝΙΚΟΣ (302) και να απειλεί θεούς και δαίμονες.

 304. Αρκεσινεύς said

  Καλησπέρα. Τώρα διαβάζω τα χθεσινά, όσο μπόρεσα βέβαια.
  Να γράψω κι εγώ μια παρηχητική έκφραση και ας με συχωρέσει αν κάποιος το έχει γράψει:
  άλλα αντ ΄άλλα – της Παρασκευής το γάλα

 305. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Πολύ καλό είναι και το παρακάτω:

  -Που;
  -Τσα!!!

 306. nikiplos said

  Νίκο (@302 )…

  Σιγά τα … αίματα 🙂

  όσο για τον Ηλία…
  ας τα εξηγήσει αυτά που λες στα παιδιά της ΚΝΕ, όταν τον βρουν…
  χο χο χο χο

 307. spiral architect said

  @302: Τι δεν καταΛαβαινεις;
  Για σένα πάντως βρήκαμε μια καλή τρύπα! 👿

 308. munich said

  απαντώ στο παραπάνω με τους λαρισαίους και τους βολιώτες, αυτό δεν είναι από ρεμπέτικό τραγούφι?
  «και ο Γιαννης πάει στο Βόλο, του ξεσκίσανε τον κ…ο, και ο Γιώργος πάει στο Λονδίνο, του τον κάνανε κλαρίνο»
  το τραγούδι λέγεται μου φαίνεται και στην Φυλακή είναι ώραια, τρίτη πέμπτη μακαρόνια κάπως έτσι. Αντε τώρα πάω να δω το ματς

 309. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/proektaseis/

 310. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/photonews/geloiografies

 311. Ηλίας ο Μπρέιβικ said

  AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:
  – 302 !
  – ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤA Γ’ Β’ !

  🙂

 312. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4728066

 313. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #306
  Έχει και ανταπάντηση:
  -Ρός!!!

 314. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  313 Eκφράσεις όπως «παλιοκομμούνι» δεν άφηναν καμιά αμφιβολία για την ποιότητα των πολιτικών επιχειρημάτων του στελέχους της Χρυσής Αυγής
  ΕΙΝΑΙ ΒΡΙΣΙΑ ΤΟ «παλιοκομμούνι»;
  ΒΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Π.Χ.ΤΟ «ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑΣ» ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΗ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΛΕΞΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «ΠΑΛΙΟ», ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΑΔΕΡΦΗ. ΕΚΕΙΝΗΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
  ΤΟ «ΠΑΛΙΟ» ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΠΩΣ Π.Χ. Ο «ΠΑΛΙΟΦΙΛΟΣ». ΤΟ «ΠΑΛΙΟΦΙΛΟΣ» ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  ΕΑΝ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ «παλιοκομμούνι» ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟ «ΠΑΛΙΟ» ΑΛΛΑ ΤΟ «ΚΟΥΜΟΥΝΙ».
  ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ, ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΜΟΥΝ ΕΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

  ΓΡΑΦΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:
  Εναντίον «κακών μεταναστών»;
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΚΕΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ «κακών» ΑΦΟΥ Η Χ.Α. ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΡΘΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.
  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΜΕ ΠΟΙΟΝ;

 315. Μαρία said

  313 Ο γνωστός συμψηφισμός της ρατσιστικής βίας με τα γιαουρτώματα. Κάποιος να θυμίσει στη Διαμαντάκου οτι τα μαχαιρώματα και τα λοστάρια δεν είναι απλός λαϊκός τσαμπουκάς.

 316. κοκοράϊκος said

  Μπράβο στην Κανέλλη ,μόλις ανέβασε τα ποσοστά της ΧΑ.Τα δικά της τα μπινελλίκια δεν πιάνονται γιατί είναι κόκκινα.Τα σκατά που βγαίνουν από το στόμα οχετό αυτής της γυναίκας ότι αν λέει,είτε μιλάει για σφαγές,είτε ξυλοβρίζει θεωρούνται όλα χαριτωμένα.Κάπου ακούστηκε ότι όταν χτύπησε με το ριζοσπάστη τον Κασσιδιάρη ήταν σαν να ακουμπάει το αγίασμα τον διάολο.Ο ριζοσπάστης αγίασμα,καλό και αυτό.

  Αυτό το απόβρασμα ο Αμυράς,γιατί περί αποβράσματος πρόκειται ,μέσα από ένα εκτενές και πολύ λεπτομερές βίντεο παρακινεί τον κόσμο σε διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, δολοφονίες,εμπρησμούς,δολιοφθορές…Πού λουφάζει τώρα η Ράϊκου;Τον Κασσιδιάρη τον κυνήγησε σε χρόνο ντετέ για κανά δυό φαπίτσες στην Κανέλλη.

 317. Σπουργίτης said

  Πάντως ξαναβάζω τα ερωτήματα όπως βγαίνουν από το σχ. 279 (Ευχαριστώ το Νικοκύρη που τα πρόσεξε)

  1. Από τη στιγμή που η κομμουνιστική ιδεολογία πρεσβεύει την αταξική κοινωνία, δηλ. τη λαϊκή εξουσία καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πώς είναι δυνατόν μερικοί να ζητούν ν’ απαγορευτούν τα ΚΚ που την θέτουν προς συζήτηση κι εφαρμογή; Και ποια είναι η νομιμότητα δηλ; η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;
  2. Ο κομμουνισμός είναι κοινωνικο-οικονομικό κι όχι πολιτικό σύστημα. Μέσα στο έδαφος των κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων διαμορφώνονται τα πολιτικά συστήματα. Πχ. Μέσα στον καπιταλισμό (κοινων.-οικον. σύστ.) διαμορφώθηκε ο φασισμός, η ολιγαρχία (χούντα), η μοναρχία, η κοινοβουλευτική ή προεδρευομένη δημοκρατία, η σοσιαλδημοκρατία κλπ που είναι πολιτικά συστήματα. Και καλά ν’ απαγορέψεις ένα πολιτικό σύστημα, αλλά πώς είναι δυνατόν ν’ απαγορέψεις ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα; Είναι άτοπο και κουτό ακόμα και ως σκέψη.
  3. Μιλάμε για τις χώρες του «υπαρκτού» (ενν. σοσιαλισμού όχι κομμουνισμού). Ένα από τα χαρακτηριστικά του κομμουνισμού είναι και η κατάργηση του χρήματος. Σε ποια χώρα εφαρμόστηκε ως σήμερα; Σε καμία. Τότε πώς θέλεις ν’ απαγορέψεις κάτι που δεν έχει υπάρξει;
  4. Η απεικόνιση άκρας (φασιστικής) δεξιάς και άκρας (κομμουνιστικής) αριστεράς, σαν μια ευθεία γραμμή με δύο άκρα είναι απολύτως αυθαίρετη. Ο φασισμός είναι μια από τις μορφές πολιτικών συστημάτων του καπιταλισμού (κοινων-οικον σύστημα) ενώ ο κομμουνισμός είναι ένα διαφορετικό κοινων.-οικονομ. σύστημα από τον καπιταλισμό. Γιατί συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα, όπως πιο παραστατικά το hardware με το software ??
  5. Βάζοντας (αυθαίρετα) στα δύο άκρα τον κομμουνισμό και το φασισμό, μήπως βγάζοντας εκτός νόμου σήμερα τη ΧΑ, αύριο βγάλουμε και τα κομμουνιστικά κόμματα; (Αφορμές και προβοκάτσιες εύκολα κατασκευάζονται, πχ. το κάψιμο του Ράιχσταγκ). Μήπως νομιμότητα θα εννούμε μόνο τα κόμματα που δε θίγουν την εξουσία στα μέσα παραγωγής; δηλ. που δεν θίγουν την ταξική κοινωνία;

  Σχετικά με την αντιμετώπιστη της εγκληματικότητας των φασιστικών κομμάτων θα επανέλθω, δε θέλω να μου βγει σεντόνι τούτο δω.

  ΥΓ. Και μια τελευταία, όχι άσχετη, ερώτηση: Σοβαρές καπιταλιστικές κρίσεις έχουν περάσει πολλές χώρες την τελευταία 20ετία. Αργεντινή, Βενεζουέλα, Χιλή, Ισημερινός, Περού, αλλά και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας κλπ. Σε πόσες χώρες απ’ αυτές ο λαός στράφηκε σε φασιστικά καθεστώτα (όπως είχε κάνει στο μεσοπόλεμο) για να του λύσουν τα προβλήματα; σε καμία. Μήπως οι κοινωνίες έχουν πια τα αντισώματα του παρελθόντος, έχοντας κάνει βήματα πολιτισμικής προόδου και είναι αδύνατο πια να στραφούμε προς το φασισμό, τουλάχιστον με τη συναίνεση της πλειοψηφίας;

 318. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 319. Μαρία Ιωάννου said

  Σχετικά με το θέμα Κασιδιάρη: Η γιαγιά μου έλεγε: «Με τα λόγια άρες – μάρες, με τα χέρια κουλαμάρες».
  Και για τις παρηχήσεις: -«Γιατί;» -«Για τίγκρα στ’ αυτί» (Δεν έμαθα ποτέ μου τι είναι η «τίγκρα») και
  -«Πού;» -«Εκεί που κλάνει η αλεπού»

 320. asto99 said

  ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ
  http://www.stougiannidis.gr/expressions_2.htm

  ΜΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΣΙΔΑ

  Αρης Στουγιαννιδης

 321. Γρηγόρης Κονδύλης said

  82. Πολύ θα με ενδιέφερε, αγαπητέ Munich, να μάθω ποια λάθη εντόπισες στη μετάφραση του Στιγκ Λάρσον. Για να μαθαίνω…

 322. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  318: Σπουργίτη,
  κι εγώ έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα είναι όπως τα γράφεις στο συγκεκριμένο σχόλιό σου. Το δίπολο που συγκρούεται είναι αυτό μεταξύ του Καπιταλιστικού συστήματος και του Σοσιαλισμού/Κομμουνισμού. Ο Ναζισμός αποτελεί μια ακραία, κτηνώδη έκφανση του καπιταλισμού όσο κι αν οι φίλοι μας τα ζώα νεοφιλελεύθεροι δεν θέλουν να το παραδεχθούν και τον ανάγουν σε ξεχωριστό κοινωνικόοικονομικό σύστημα. Αυτό είναι λίγο παράξενο γιατί βλέπουμε όλοι στην πράξη το γεγονός ότι ακόμα και ο νεοφιλελευθερισμός για να εφαρμοστεί απαιτεί ένα μίνιμουμ δημοκρατικής ανελευθερίας.

  Πάντως έχοντας ως αφετηρία το συγκεκριμένο τρόπο σκέψης είναι πολύ εύκολο για κάποιον καταλάβει γιατί το ΚΚΕ δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να γίνει κυβέρνηση ή να συμπράξει σε λεγόμενες συγκυβερνήσεις της Αριστεράς και να παίξει το ρόλο του διαχειριστή του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό θα είναι η επιτομή της αντίφασης!

 323. spiral architect said

  @323β: Σωστά. 🙂
  Και φυσικά επειδή η ιστορία διδάσκει δεν τους υποτιμάμε, γιατί μπορεί να έχουμε την τύχη του Τέλμαν στο Μπούχενβαλντ.
  (να τα βλέπει η Αλέκα αυτά) 🙄

 324. Αρκεσινεύς said

  http://www.tsantiri.gr/politiki/den-me-enochli-i-chrisi-avgi-alla-o-siriza-adelfo-komma-i-chrisi-avgi.html

  Οι συνοδοιπόροι!

 325. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  300. η εποποιία της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας…

  ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ;

 326. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #323α
  Νομίζω ότι τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα… http://en.wikipedia.org/wiki/National_socialism#Economics

 327. Σπουργίτης said

  323 & 324: Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας. Δεν τους υποτιμάω. Ούτε το ΚΚ νομίζω, το οποίο καταδεικνύει και το ρόλο τους. Ενδεικτικά παραθέτω δυο σχετικά άρθρα.
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6802458&publDate=14/4/2012
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6817955&publDate=25/4/2012

  Όμως πώς αντιμετωπίζεται η εγκληματική αυτή συμμορία; Η απαγόρευσή της είναι δίκοπο μαχαίρι με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Άλλωστε ακόμα κι αν τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ, πάλι θα υπάρχουν αυτές οι συμμορίες αλλά χωρίς ταμπέλα. Δεν εξαλείφονται, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αφενός γιατί είναι φαινόμενο της σαπίλας του συστήματος αφετέρου γιατί τις εκτρέφει το ίδιο το σύστημα.

 328. nikiplos said

  @326…
  Εσύ πως ΔΕΝ το εννοείς? Ποιά είναι η αυτοκρατορία που κατάγεσαι άμεσα? Σε ποιά αυτοκρατορία έζησαν 30 γενιές πίσω οι πρόγονοί σου?
  800 χρόνια, ευημερίας, ανεξιθρησκείας και κυρίως επικυριαρχίας στα πλέον πλουτοπαραγωγικά τμήματα της περιοχής. Κάτι σαν τις σημερινές ΗΠΑ, αλλά με το Ισλάμ σαν κυρίαρχη θρησκεία… Αν η Δύση δεν ανακάλυπτε τον διαφωτισμό και την Τεχνολογία, δεν θα είχε καμία τύχη… Άλλωστε η παρακμή τους επήλθε όταν ανακάλυψαν κι αυτοί τον εθνικισμό και το τανζιμάτ… Ακόμη και σήμερα βλέπει κανείς τα επίχειρα αυτής της περιόδου…
  Ξέρω ότι δεν σου αρέσει να το παραδεχτείς, αλλά σκέψου να σε είχαν κατακτήσει οι … Άγγλοι… Δες τους Ινδιάνους της Β. Αμερικής για να φανταστείς…

 329. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #318
  Στα ερωτήματα 1-3, τα διλήμματα δεν υφίστανται. Αυτοί που είναι ενάντια στον κομουνισμό δεν είναι ενάντια στη θεωρία του αυτή καθαυτή, αλλά ενάντια στην εμπειρία του κομουνισμού, όπως αυτή βιώθηκε από το 1917 και μετά. Τώρα, αν η θεωρία έλεγε άλλα και εφαρμόστηκαν άλλα, γι’αυτό δεν φταίνε όσοι επικρίνουν τον κομουνισμό. Και βέβαια, δεν νομιμοποιούμαστε να λέμε σήμερα «ναι μωρέ, τα έκανε σκάτα ο υπαρκτός σοσιαλισμός, αλλά δώστε μια ευκαιρία ακόμα, δεν θα το ξανακάνει».
  Στο ερώτημα 4 υπάρχουν επίσης σοβαρές διαφωνίες ως προς τα δεδομένα του ερωτήματος (βλ. #327).

 330. ppan said

  329: Δεν θέλω να παρέμβω στην συζήτησή σου με το τρόλι, αλλά : 800 χρόνια; Πώς τα εννοείς;
  Και: αυτός ο παράδεισος ανεξιθρησκείας και ανεκτικότητας έχει ίδια σχέση με την πραγματικότητα όση κάθε επανερμηνεία ιστορικών γεγονότων από την εθνικιστική ρητορική, σχέση δηλαδή υπαρκτή αλλά μακρινή. Ούτε βέβαια μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα «800» χρόνια ως μονομπλοκ.

 331. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #329
  Ε όχι και 800… Κόψε κάτι 🙂
  Η ευημερία δεν ήταν συνεχής ούτε στον χρόνο ούτε στον τόπο. Και σίγουρα δεν ήταν ευημερία με τον τρόπο που τη φανταζόμαστε σήμερα.
  Η ανεξιθρησκεία είναι επίσης κάτι το σχετικό. Π.χ. οι μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να γίνουν χριστιανοί, ενώ οι μη μουσουλμάνοι ζούσαν σαφώς σαν πολίτες β’ κατηγορίας, με ιδιαίτερους φόρους, μειωμένα δικαιώματα στα δικαστήρια κλπ.
  «κυρίως επικυριαρχίας στα πλέον πλουτοπαραγωγικά τμήματα της περιοχής» Αυτό δεν το καταλαβαίνω.
  Η Δύση κατέβαλε τους Οθωμανούς πολύ πριν την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Η πρόσδεση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο σύστημα ισορροπιών της ευρωπαϊκής πολιτικής, της επέτρεψε να επιβιώσει, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.
  Εξίσου μεγάλη είναι η συζήτηση για το τι εννοούμε λέγοντας παρακμή στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το σίγουρο είναι ότι το Τανζιμάτ ουδόλως ήταν μια παρακμιακή περίοδος τόσο για το κράτος όσο και για τους μη μουσουλμάνους υπηκόους.
  Αν μας είχαν κατακτήσει η Άγγλοι μου αρέσει να βλέπω τι έγινε στη Μάλτα ή την Κύπρο.

 332. Σπουργίτης said

  330: Κανένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα (δουλοκτητικό, φεουδαρχικό, καπιταλιστικό, κομμουνιστικό) δεν εγκαθιδρύθηκε με την πρώτη προσπάθεια στην ιστορία των κοινωνιών. Οι ανθρώπινες κοινωνίες εξελίσσονται επ’ άπειρον, όσο υπάρχει άνθρωπος. Πηγαίνουμε πάντα από το κατώτερο στο ανώτερο. Κάθε σύστημα έχει και όρια αντοχής μόνο που η εκάστοτε άρχουσα τάξη αρνείται πεισματικά να σταματήσει να άρχει. Αυτό που μένει είναι να μελετήσουμε όλοι, πώς θα περπατήσει καλύτερα το καινούριο που θα έλθει. Εκεί όντως υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Κάθε άποψη, καλοπροαίρετη φυσικά, είναι κι ένα μικρό λιθαράκι στην οικοδόμηση του νέου. Κι αν η μελέτη για την επιτυχία του καινούριου δε γίνει μέσα στα πλαίσια των ΚΚ, τότε πού θα γίνει η μελέτη; μέσα στα νεοφιλελεύθερα κόμματα; Τα απαξιωτικά σχόλια, τύπου «ο καπιταλισμός είναι αιώνιος» κλπ. είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικά. Τίποτα δεν είναι αιώνιο, τα πάντα αλλάζουν. Επομένως τα διλήμματα όχι μόνο δεν αναιρούνται, αντίθετα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

 333. Μαρία said

  Ειρωνεία της τύχης. Έμελλε να είναι βουλευτίνα του ΚΚΕ (η Λιάνα Κανέλλη), η πρώτη που, μαζί με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ (τη Ρένα Δούρου), θα γινόταν δημόσιος στόχος της χρυσαυγίτικης βίας. Διαψεύστηκε έτσι με τραγικό τρόπο η προεκλογική βεβαιότητα της Αλέκας Παπαρήγα ότι μόλις μπουν οι ναζιστές στη Βουλή θα φορέσουν γραβατούλες και ταγεράκια και θα γίνουν καλά παιδιά.
  http://enthemata.wordpress.com/2012/06/10/psarras-3/#more-7961

 334. ppan said

  Δεν είχε πάντως άδικο η Παπαρρήγα. Σε λίγο μπορεί να βλέπαμε και τον κασιδιάρη στη νουδού, όπως είδαμε τον Βορίδη. Αλλά κάτι δεν πήγε καλά και σεν κρατήθηκε, μέχρι τότε καλά δεν τα πήγαινε; Στην Στάη πχ;

 335. Μαρία said

  335 Με μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια, οτι λόγω του εκλογικού ποσοστού τα αρνάκια της Αλέκας αποθρασύνθηκαν και οργανώνουν πογκρόμ σχεδόν κάθε μέρα.

 336. ppan said

  Οι βουλευτές μπήκαν στην βουλή, και μια χαρά έκαναν τα αρνάκια. Δεν πιστεύω ειδικά η Παπαρρήγα να εννοούσε ότι το φασισταριό ησυχάζει όταν τον κόμμα που ψηφίζει μπαίνει στην βουλή. Το πολύ πολύ να αλλάξουν κόμμα, καληώρα. Γιατί πριν πολλοί από δαύτους λάος ψήφισαν

 337. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  336: Πογκρόμ: (από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα «громить» (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω») είναι μια μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ). Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες, κατά των Εβραίων αλλά επίσης και για παρόμοια περιστατικά εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%BC

  Ας δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή στο σημείο που λέει: «μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες……………….εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων.»

  Εσύ τώρα προσπαθείς να μας πείσεις για πιο πράγμα; Για το οτι «πετάει ο γάιδαρος»;

 338. Μαρία said

  337 Δε μπορώ να ξέρω τι είχε στο μυαλό της, άλλωστε θεωρεί τη ΧΑ προϊόν του αντικομμουνισμού.
  Οι αρχηγοί πάντως στα πογκρόμ βουλευτές ή υποψήφιοι βουλευτές είναι, όπως αυτός καλή ώρα που παραπέμπεται στο αυτόφωρο τη Δευτέρα στη Βέροια με άλλους 7 …απλούς χρυσαύγουλους.

 339. Μαρία said

  338 Οι μετανάστες δηλαδή και λοιπά θύματα των χρυσαύγουλων δεν ανταποκρίνονται στον ορισμό σου; Μη τρελαθούμε.

 340. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  340: Παρανόησις. Έτσι όπως είναι γραμμένο το σχόλιο 336, καταλαβαίνει κάποιος ότι η Αλέκα ξαμόλυσε τους δικούς της να κάνουν πογκρόμ και μου φάνηκε κάπως παράξενο και διαστρεβλωτικό.

 341. ppan said

  Εμ βέβαια, «τα αρνάκια της Αλέκας» έχει διπλή ανάγνωση, που λένε 🙂

 342. gryphon said

  329
  Yπαρχει μια αδιαψευστη αποδειξη που καταρριπτει τήν εξωφρενικη σου αποψη για τήν Οθωμανικη Αυτοκρατορία για εποποιια,ευημερία κλπ και αυτή ειναι η εικονα τής Ελλαδος μετα τήν απελευθερωση οπως αποτυπωθηκε κυριως απο ξενους περιηγητές φιλελληνες κλπ.
  Καθησαν εδω 400 χρονια και φευγοντας η χωρα εμοιαζε σαν χωραφι απο το οποιο περασαν ακριδες.Ουτε μια αρχιτεκτομικη κατασκευη η καποιο κτιριο που να υποδηλωνει οτι απο εδω περασε ενας λαος με καποιο υποτυπωδη πολιτισμο Ελπιζω να μην θεωρεις τετοια τον Λ.Πυργο η το Γεντι Κουλε.Ενω πας στήν Ιωνια και ακομη βλεπεις αυτα που εφτιαξαν οι Ελληνες εδω και χιλιαδες χρονια.Και οι πονηροι και ανικανοι για οτιδηποτε ωραιο Τουρκοι τα δειχνουν για δικα τους.Ακομη και τωρα τήν Α.Σοφια προβαλλουν.
  Και οι Ρωμαιοι υπηρξαν κατακτητες και ακομη υπαρχουν οι δρομοι και τα εργα που εφτιαξαν.Και πιο προσφατα πας σε χώρες τής Ευρωπης που υπηρξαν για χρονια υποδουλα η τμημα αυτοκρατοριων (Αυστροουγγαρια κλπ) και βλεπεις ωραια κτιρια,εργα διαφορα καταλοιπα εκεινων τών εποχών που δειχνουν οτι περασαν καποιοι κατακτητές μεν που είχαν καποιο πολιτισμο δε.Ακομη και οι Μαυριτανοι στήν Ισπανια αφησαν πισω τους ολα αυτα τα υπεροχα κτιρια που υπαρχουν μεχρι σημερα.Η οι Αγγλοι στα Επτανησα.Ποιός τόν εχασε τον πολιτισμο γιά να τόν βρούν οι Τουρκοι;

 343. ppan said

  Καλά, όχι και τόσο αδιάψευστη.. Δεν ξέρετε κυρ-Γκρυφον μου ότι εμείς τα γκρεμίσαμε τα οθωμανικά κτίσματα μετά την απελεύθερωση γιατί μας χάλαγαν την μόστρα; Και τα βυζαντινά, ε; Η Καπνικαρέα την γλίτωσε επειδή μεσολάβησε ο Λουδοβίκος, ο μπαμπάς του Όθωνα.

 344. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #343
  Η χώρα έμοιαζε με χωράφι απ’το οποίο πέρασαν ακρίδες γιατί επί 9 χρόνια υπήρχε πόλεμος. Επίσης, ενίοτε οι ακρίδες δεν ήταν μόνο μουσουλμανικές ήταν και ρουμελιώτικες, μοραΐτικες και γενικά ό,τι προαιρείσθε. Για τα άλλα, σας είπε η Ππαν.

 345. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #333
  «Πηγαίνουμε πάντα από το κατώτερο στο ανώτερο» Τότε αυτομάτως η ναζιστική Γερμανία ήταν καλύτερη από τη Γερμανία του 19ου αιώνα και η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας καλύτερη από προηγούμενες! Αλλά αυτού του είδους ο ντετερμινισμός δεν ισχύει και έχει εγκαταλειφθεί ως εργαλείο ερμηνείας των κοινωνιών.
  Εννοείται ότι ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος, αφού αυτό που ζούμε δεν είναι πλέον καπιταλισμός, είναι κάτι άλλο (χειρότερο) που δεν το έχουν ονομάσει ακόμα οι ιστορικοί…
  Πάντως, από τα γραφόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι οι θέση σας είναι, ας δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία στον κομουνισμό, είναι ότι καλύτερο έχουμε. Κι αν γίνει και καμιά στραβή και μας κατσικωθεί κάνας Τσαουσέσκου, τι να κάνουμε; Άνθρωποι είμαστε!

 346. ppan said

  Αυτό το χειροτερο είναι ο καπιταλισμός, ακριβώς αυτό που ζούμε.

 347. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δηλαδή έχει σχέση το σημερινό σύστημα με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα;

 348. ppan said

  1ο: ενώ ο κομμουνισμός του 21ου θα είναι ίδιος ο Τσαουσέσκου ο καπιταλισμός για να είναι καπιταλισμός πρέπει να είναι απαράλλαχτος όπως στον 19ο αιώνα;

  2ο:Καπιταλισμός δεν είναι όταν τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου;

 349. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  349: Ppan σε βρίσκω αδιάβαστη. Αφού το είπε ο γιαπωνέζος πριν 20 χρόνια (τρομάρα του): «Φτάσαμε στο τέλος της Ιστορίας, είμαστε οι τελευταίοι άνθρωποι»…. Τώρα πως μας προέκυψαν οι ουραγκοτάγκοι της χρυσής ψ(αροντουφεκοστ)ωλής, είναι κάτι που δεν το προέβλεψε ο γιαπωνέζος! 🙂

 350. Εχω κασιδιάρροια γιατί είμαι χέστης said

  Τα χρυσαύγουλα της Βέροιας που θα διανυκτερεύσουν στην φυλακή, προτείνω να τα κλείσουν σε κελιά με Πακιστανούς και Αφγανούς σε αναλογία 20 προς 1 (ναζί), αφήνοντας τη φύση να πορευτεί όπως πρέπει 🙂

 351. ppan said

  Αδιάβαστη είμαι, έχεις δίκιο, γιατί τον Γιαπωνέζο τονε θυμάμαι, τον άλλον που τελικά έπεισε τον κόσμο ότι κομμουνισμός και ναζισμός είναι το ίδιο δεν θυμάμαι… Νικ Νόλτε;

 352. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Παστρικός (ηθοποιός) ήταν αλλά όχι ο Νικ:

 353. Αρκεσινεύς said

  Πολλά αρνάκια βόσκουνε εδώ κι εκεί, οπότε ξεφεύγουν από την προσοχή μας ή κάποτε θέλουμε να μην τα βλέπουμε!

 354. spiral architect said

  @352: Ernst Nolte … συνάδελφος του Σημίτη.

 355. sarant said

  Να ευχαριστησω και σ’ αυτό το νήμα για όλα τα σχόλια!
  Δεν μπορώ να σχολιάσω ένα προς ένα, αλλά είπατε πολλά ενδιαφέροντα -όχι όλοι.

  321:

 356. Σπουργίτης said

  333: Γρηγόρη, το ότι υπάρχουν προσωρινά πισωγυρίσματα δεν αναιρεί τον κανόνα ότι πηγαίνουμε από το κατώτερο στο ανώτερο. Μή ζουμάρεις (zoom) δες από πιο πάνω, τη γενική εξέλιξη. Κάποια πισωγυρίσματα δες τα σαν προσωρινές αρρώστιες που δημιουργούν τ’ αντισώματά τους στις κοινωνίες για να μήν ξαναπεράσουν την ίδια αρρώστια.

  ΥΓ: Με χαλάει ο πληθυντικός, άλλωστε δεν έχω πατήσει τα 40 ακόμα.

 357. sarant said

  321: Κύριε Στουγιαννίδη, τις σελίδες σας τις ξέρω, αλλά για το λακωνικό μόρα δεν πείθομαι. Είναι πολύ πιο απλό να σκεφτούμε την υπαρκτή λέξη «μόρα» = βραχνάς.

 358. Σπουργίτης said

  Το 357 πήγαινε ως απάντηση στο 346. Αν και την απάντηση την έδωσε άψογα η ppan στο σχ. 349, ευχαριστώ

 359. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #349
  Δηλαδή πώς θα είναι ο κομουνισμός του 21ου αιώνα; Υπάρχει κάτι σήμερα στον κόσμο που να μας προϊδεάζει;
  Η διαφορά του σήμερα με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα είναι ότι δεν ενδιαφέρουν τόσο ή μόνο τα μέσα παραγωγής, αλλά το ίδιο το χρήμα ως αγαθό. Και νομίζω ότι η διαφορά αυτή είναι τόσο σημαντική που να επιτρέπει να πούμε ότι αυτό το σύστημα που έχει κυριαρχήσει σήμερα δεν είναι πια καπιταλισμός. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να το πούμε, υπερ-καπιταλισμός ίσως;
  Παρεπιφτού, δεν έχω διάθεση να αντιδικήσω με κανένα, κουβέντα κάνουμε να περνάει η ώρα.

 360. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  329. ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

  ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΜΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΗΔΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ.
  ΠΟΣΑ ΧΑΣΑΜΕ!
  ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΛΠ !

  346 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ;

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΜΑΓΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

 361. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #361
  ΜΙΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ ΣΕ ΜΕΝΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ).

  ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.

  ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.

  ΚΙ ΕΛΠΙΖΩ Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΣ ΣΧΕΣΗ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΔΩ.

 362. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  362 ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ, ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΛΑ.

  ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΑΡΚΕΙ 🙂

 363. Ηλεφούφουτος said

  Ππαν 352 «Νικ Νόλτε» χα χα χα χα! Κι εμένα όλο έτσι μου έρχεται το όνομα του αναθεωρητή Γερμανού ιστορικού 🙂
  Κάτι ανάλογο με τον επίσης αναφερθέντα Φουτζιγιάμα (ή Φουτζιτζίτσου).

  Δεν το βρίσκω σκόπιμο να βρούμε άλλο όνομα στο σημερινό καπιταλισμό επειδή εστιάζει στον τζόγο. Ίσως ακριβώς αυτό να προοικονομεί απλά το τελος του.
  Στο κάτω κάτω στην ιστορία του συνολικά ο καπιταλισμός δεν εμφανίζεται ως κάτι συμπαγές και ομοιόμορφο, ούτε συγχρονικά στην εφαρμογή του από τον ένα τόπο στον άλλο (π.χ. χιτλερική Γερμανία – Αγγλία της ίδιας εποχής).

 364. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #364β
  Ναι ίσως δεν χρειάζεται. Απλά έχω ψώνιο με την περιοδολόγηση… 🙂
  Διαφωνώ πάντως ότι το οικονομικό σύστημα του ναζισμού ήταν καπιταλιστικό. Υπήρχε άφθονος κρατισμός, και νομίζω ότι αυτό δύσκολα αμφισβητείται.

 365. Ηλεφούφουτος said

  Μα ο ενισχυμένος ρόλος του κράτους δεν ακυρώνει τον καπιταλισμό, στο κάτω κάτω έτσι ξεκίνησε ο καπιταλισμός στην Ευρώπη.
  Απλώς δεν είναι καπιταλισμός όπως τον θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι.

 366. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εντάξει, όταν όλες οι κύριες βιομηχανίες ενός κράτους χρηματοδοτούνται από το ίδιο το κράτος και το κράτος ελέγχει μέχρι και τις τιμές πώλησης των προϊόντων, ε αυτό δεν είναι απλά ενισχυμένος ρόλος είναι κυρίαρχος ρόλος.

 367. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  E MA ΒΕΒΑΙΑ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΟ ΠΑΠΑΡΗΓΑ.
  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, Η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΛΕΕΙ Ή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ, Ή ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Ή ΚΟΛΑΣΗ.

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΥΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΡΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΛΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ.

 368. Ηλεφούφουτος said

  Δεν ξέρω αν ήταν το κράτος που χρηματοδοτούσε τη Ζίμενς και την Κρουψ, έχω την εντύπωση ότι μάλλον τους εξασφάλιζε πλαίσιο. Και οι αποικιοκρατικές δυνάμεις στέλνανε στρατό π.χ. στην Ινδία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα εταιρειών.
  Τέλος πάντων, τον «κρατισμό» μόνο ως (κακόσημο) χαρακτηρισμό τον ξέρω, όχι ως οικονομικό σύστημα διακρινόμενο από τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό/κομμουνισμό.

 369. O. said

  Τι ανάγκη έχει ο κασίδης, αν ακρίβυναν τα χτένια; – «Ο γύρος του θανάτου», Θ. Κοροβίνης

 370. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  365 & 367: Η Γερμανία ετοιμαζόταν για πόλεμο από το 1935 οπότε ακολούθησε από πολύ νωρίς το μοντέλο που χρησιμοποίσαν με μεγάλη επιτυχία όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι κατά τον Ά ΠΠ. Κεντρικός έλεγχος της ροής των κεφαλαίων και των πρώτων υλών στους τομείς που ήταν απαραίτητοι για την σωστή λειτουργία της πολεμικής βιομηχανίας κατα κύριο λόγο. Αυτό επειδή ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε στην αντίστοιχη έλλειψη πόρων για την καθημερινή κατανάλωση, οδήγησε και στην πολιτική καθορισμού των τιμών. Σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή προγραμματιζόταν και λειτουργούσε ύστερα από συμβόλαια που υπέγραφε η κυβέρνηση με τις μεγάλες βιομηχανίες (ιδιώτες), μιλάμε δηλαδή για κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί αλλά πιο αργά σε σχέση με τη Γερμανία, επειδή δεν ήταν διατεθειμένοι εξαρχής να συρθούν σε έναν πόλεμο παγκόσμιας κλίμακας.

 371. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τελοσπάντων, το άρθρο της Βικι μου φαίνεται αρκετά κατατοπιστικό http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Nazi_Germany

 372. nikiplos said

  @332,
  Αν από τα γραφόμενά μου βγάζετε όλα αυτά τα συμπεράσματα τι να πω… Συμφωνώ με όλα όσα γράφετε… πάντως άνθισε ο ΝεοΕλληνισμός μεσούσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν εξαφανίστηκε… Υπήρξε ανεξιθρησκεία… Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ θιασώτης καμίας αυτοκρατορίας… οπότε δεν ισχυρίστηκα ότι περνούσε κανείς καλά τότε… 😉
  Να υπενθυμίσω ότι ακόμη και σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν πολίτες Β’ και Γ’ κατηγορίας…
  Και γιατί όχι 800 χρόνια? Κάτι δεν μετράμε καλά… Η Οθωμανική αυτοκρατορία αρχίζει από τον 13ο αιώνα και περραιώνει τον 20ο. 8 αιώνες μου βγαίνουν εμένα, εκτός αν κάτι σοβαρό λάθος κάνω…

  @361, ένα πολιτισμικό σοκ… το έπαθα… πολύ περισσότερο που νόμισα ότι είστε σε θέση να διαβάσετε γραφόμενα άλλων και να κατανοείτε… Τώρα αυτά με τους αρχαίους και τους Πέρσες αγγίζουν τα όρια… της ανοησίας, οπότε το αφήνω εδώ, καθότι αντιλαμβάνομαι ότι αν δεν αποτελεί φθηνό σκώμμα, τότε ίσως απευθύνομαι σε λειτουργικά αναλφάβητο(η).

  Εγώ είπα απλά. Κατάγεστε(μαστε) από έναν πολιτισμό που άνθισε μέσα στην οΘωμανική αυτοκρατορία, η οποία εν πολλοίς υπήρξε ανιξήθρησκη… Υπήρξε για πάνω από 800 χρόνια υπερδύναμη της ανατολής και συγκέρασε πολιτισμούς… Δεν εξέφρασα μανιχαϊστικές ανοησίες, καλός-καλή καλό, κακός κακή κακό…

 373. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #373
  Δεν βγάζω συμπεράσματα. Ανάλογα με αυτά που γράφετε, γράφω τις δικές μου απόψεις. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο είναι δομημένο το σχόλιό μου (332).
  Σε ένα μόνο θα απαντήσω επί της ουσίας. Οι ελληνικές χώρες καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς πάνω-κάτω στην περίοδο 1360-1460 (με την εξαίρεση διαφόρων βενετικών κτήσεων που καταλήφθηκαν μέχρι και το 1715-Τήνος). Οι ίδιες περιοχές έγιναν τμήματα του ελληνικού κράτους στο διάστημα 1830-1913. Αν πάρουμε τις ακραίες χρονολογίες (1360-1913) το διάστημα είναι 553 χρόνια. Αν πάρουμε τις άλλες (1460-1830), πράγμα που ισχύει για το Μοριά π.χ., το διάστημα είναι 370 χρόνια. Δηλαδή οι ελληνικές χώρες έμειναν υπό οθωμανική κυριαρχία από τρεισήμισι μέχρι πεντέμισι αιώνες, ανάλογα. Επομένως το 800 χρόνια είναι εκτός συζήτησης.

 374. Nicolas said

  Το ταΐζετε που το ταΐζετε, διαβάστε τουλάχιστον κάτι ενδιαφέρον (γιατί μια ζωή, εργαλεία θα δίνετε).

 375. ppan said

  Γενικά οι αυτοκρατορίες υπήρξαν ανεξίθρησκες. Γενικά, γιατί συχνά πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες δημιουργούσαν άλλο κλίμα. Αν δεχτούμε ότι ήταν νεοελληνσιμός αυτό που άνθισε τα «800» αυτά χρόνια, το ίδιο άνθισε και στα πλαίσια (σικ ρε) του Βυζαντινού, και αργότερα του Βενετσιάνικου, του Αυστρο-ουγγρικού, του Ρωσικού κράτους. Γενικά άνθισε όταν ωρίμασαν οι συνθήκες, δεν το ωρίμασε η Οθωμανική αυτοκρατορία ειδικά.

 376. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  373 ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΕΓΩ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΕΙΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ.
  Η ΠΕΡΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ. ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΥΓΚΡΙΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ, ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ. ΘΑ ΑΔΙΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ, ΑΡΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ 🙂

  ΑΛΛΟ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΤΟΝ 13Ο ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΚΡΑΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ΟΥ.

  ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΠΛΕΥΡΑΣ (ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΤΗΣ «ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ» ΔΗΛΑΔΗ).

  Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΘΗΣΕ ΑΛΛΑ ΜΑΡΑΘΗΚΕ ΕΠΙ ΟΣΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΝΕΑ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ.

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
  ΣΚΕΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ.

  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΣΑΣ.
  ΜΕΤΡΗΣΑΤΕ 30 ΓΕΝΙΕΣ ΣΤΟ 329. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

 377. nikiplos said

  @377

  Ο Ελληνισμός, από τα αλεξανδρινά χρόνια άκμασε κυρίως στα παράλια… συνεχώς μέχρι τον 20 αιώνα σχεδόν. Αυτό γιατί μιλούσε την ίδια γλώσσα, ήταν έμπειρος και ντόμπρος στο εμπόριο και κυρίως αξιόπιστος. Μέχρι τον 19ο αιώνα όποιος ήθελε να κάνει εμπόριο για οτιδήποτε, ο ασφαλέστερος τρόπος ήταν να έχει Έλληνες ή Ελληνόφωνους συνεταίρους. Αυτός ήταν και ο κυρίαρχος ρόλος του Ελληνισμού, και κυρίως αυτό που τον έκανε να επιβιώσει. Και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, (όπου στα τέλη της κυρίως, ήταν συνεπικυρίαρχος), αλλά και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός. Μετά τον 20ο αιώνα και την άνοδο του εθνικισμού (σε όλα τα βαλκάνια), ο ελληνισμός έχασε τόσο τα σύνορα, όσο και τον ρόλο που είχε… Μετά τον 1ον παγκόσμιο πόλεμο επιτέλεσε το ρόλο της Δυτικής Ευρώπης: Ελλάδα και Σερβία ισχυρές σαν ανάσχεση στην Τουρκία-απόηχο της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μετά τον 2ο παγκόσμιο, ακόμη… τον ψάχνουμε…
  …για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις… δλδ…

  κάθε αυτοκρατορία που επιδεικνύει την ισχύ της σε βάθος ιστορικό, και αφήνει ίχνη της, χαράσσει εποποιΐα… είτε μας αρέσει, είτε όχι…
  προσωπικά δεν θαύμασα ποτέ καμία αυτοκρατορία, και ελάχιστες συνέβαλαν θετικά προς την ουμανιστική ολοκλήρωση του Δυτικού πολιτισμού…

 378. Αρκεσινεύς said

  Η αλήθεια είναι μία κι ο μπακλαβάς γωνία

  Αν θέλετε, μπορεί κι αυτό να ενταχτεί στις παρηχητικές ατάκες, έστω και με το ζόρι.

 379. Μαρία said

  Φρέσκια ρατσιστική επίθεση.
  http://tvxs.gr/news/ellada/kataggelia-meli-tis-xrysis-aygis-eisebalan-se-spiti-kai-traymatisan-sobara-aigyptio-meta

 380. sarant said

  Και όπως προανήγγειλε ο Παναγιώταρος, θα μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και θα πετάνε έξω τα μεταναστόπουλα.

 381. Μαρία said

  381 Και διάλεξε τη γειτονιά σου 🙂
  Είπε κι άλλα ωραία κλείνοντας το μάτι.

 382. Αρκεσινεύς said

  Μαρία, αποδοκιμαστέα η πράξη, στις συνήθεις των μαυραυγιτών, αλλά ας μην προτρέχουμε,ας μην πιστεύουμε την εύκολη θέση των «μαρτύρων». Τα γράφει κάποιος που σικχαίνεται και βδελύττεται τα αποβράσματα που θα τα βάλουμε και στη Βουλή.

 383. Μπουκανιέρος said

  383 Τι (μπορεί να) εννοείς;

 384. Αρκεσινεύς said

  Μπουκανιέρο, εννοώ πως μπορεί να μην ήταν μαυραυγίτες. Δεν το αποκλείω, απλώς είμαι πάντα επιφυλακτικός.

 385. aqua said

  Πω πω σχόλια! Δεν τα διάβασα όλα! Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι το αίτημα για να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου πρέπει να είναι σταθερό και να μην έχουμε ψευτοδημοκρατικές αμφιβολίες. Παραπέμπω στο τελευταίο άρθρο του Ψαρρά στα Ενθέματα της περασμένης Κυριακής: http://enthemata.wordpress.com/2012/06/10/psarras-3/, καθώς και στο προηγούμενό του άρθρο στο TVXS στο οποίο παραπέμπει για την αδυναμία οποιουδήποτε διαλόγου με τη Χρυσή Αυγή.

 386. ppan said

  385: Κι εγώ συμφωνώ μαζί σας. Είναι απλή σύμπτωση που ο υποψήφιος της ΧΑ είχε προαναγγείλει την επίθεση κι ο κόσμος είναι κακός. Στο 3.15 περίπου η σατανική σύμπτωση

 387. sarant said

  Και στο 2.15 λέει ότι παρόλο που δεν έχουν μπει στη Βουλή ήδη πήγαν στο παζάρι και προσπαθούν να βγάλουν έξω τους πακιστανούς. Και πράγματι στο 3.20 μιλάει για τους Αιγύπτιους που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα, από δω και μπρος θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή.

  Άντε, να βγει μεθαύριο ο Σαμαράς να τον δούμε και υφυπουργό Ναυτιλίας τον κύριο (με υπουργό τον Άδωνη).

 388. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι τι γενναιότητα! Αυτός ο ταλαίπωρος που κοιμόταν στην ταράτσα (μάλλον είχε χαλάσει ο αυτόματος κλιματισμός στο σπίτι..) νομίζετε οτι ηταν εύκολος στόχος να εντοπιστεί και να τουλουμιαστεί ;

  Κρίμα για τα νέα παιδιά μόνο που βλέπω στις σιχαμερές συνάξεις τους 😦
  Πώς γίνεται να αισθάνονται τόσο μίσος;

 389. ppan said

  Εμείς οι ποδοσφαιρικοί περιμένουμε με αγωνία την στιγμή που τα μπουμπούκια αυτά θα υποστηρίξουν -όχι στις συνάξεις τους, σε δίκη αν και εφόσον δικαστεί κανείς τους..- πως οι επιθέσεις είναι προβοκάτσια αριστερών

 390. Αρκεσινεύς said

  Ppan, δεν υπήρχε λόγος για ειρωνεία.
  Αίρονται οι επιφυλάξεις, εξακολουθεί η άποψη για την εύκολη διατύπωση γνώμης. Δεν νομίζω να έχεις αντίρρηση για το τελευταίο.

 391. Αρκεσινεύς said

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112880221

 392. ppan said

  Εύκολη ήταν η δική σας η διατύπωση γνώμης. Γιατί γνώμη είναι κι όταν κάνουμε ή παριστάνουμε τον άνθρωπο που δεν έχει γνώμη ή κρίση και που βάζει εισαγωγικά στους μάρτυρες. Εκτός κι αν οι εγκληματικές επιθέσεις σε μετανάστες έχουν γίνει τόσο συνηθισμένες.

 393. ppan said

  392: «Θα πεθάνετε κομμούνια». Ας είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να είναι παλιοί βενιζελικοί.

 394. Αρκεσινεύς said

  Όποιος δεν το έχει δει. Αν δεν αντέχετε, δείτε τα τελευταία 4 λεπτά,από 18′

  http://www.skai.gr/news/politics/article/205417/k-mitsotakis-geloio-to-dilimma-mnimonio-i-suriza/

  393. Ppan,εξακολουθείς να μη θέλεις να καταλάβεις. Οι μάρτυρες συχνά μπορεί να είναι «μάρτυρες». Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να πω.

 395. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Με αφορμή τα σχόλια 352, 355 και τη γενικότερη συζήτηση για τη σχέση του ναζισμού με το κεφάλαιο:
  http://seisaxthia.wordpress.com/2012/06/11/%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA/

 396. blauwriter said

  Όταν μικρός φώναζα τη Μάνα μου: «Μαμά!» (γιατί ήθελα κάτι), εκείνη, αν είχε δουλειά, μου απαντούσε «Μάης!» και άλλοτε «Μάης» και άλλη μια λέξη, μάλλον «συγγενικός», δηλαδή «Μάης και συγγενικός!». Δεν γνωρίζω αν η έκφραση αυτή είναι κοινή ή της οικογενειακής μου ιδιολέκτου. Παρά την αποστομωτική της πρόθεση, τώρα που περάσανε τα χρόνια, είναι ωραίο που όταν έρχεται στο νου η μάνα μου είναι Μάης.

 397. sarant said

  Ωραία ανάμνηση! Δεν έχω ξανακούσει την έκφραση, αλλά μπορεί να μην είναι «συγγενικός».

 398. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΣΤΟ 1′ ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΥΠΕΡΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: «ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΘΑ ΣΦΑΞΩ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ (ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΥΣ)…ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΟΜΜΑ.
  ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΧΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟ.

  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ.

 399. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  399: Εσύ πιστεύεις ότι το εννοούσε σοβαρά αυτό που έλεγε; Αν ναι προφανώς δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις την υπερβολή που προέρχεται από ένα σχήμα λόγου σε αντίθεση με μια πραγματική λεκτική απειλή.

 400. spiral architect said

  @400: Μην χαλάς φαιά ουσία προς ανταπάντηση αγαπητό Ρεμάλι!
  Αναλογίσου τη θέση σου στην εξελικτική πορεία

 401. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #397-398
  Επειδή Μάη λέμε και τον αφελή, τον χαζούλη, μήπως η φράση εννοεί να φωνάξεις το Μάη (=χαζό) και να είναι και συγγενής σου, δηλαδή ντροπή για την οικογένεια.

 402. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  400 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.
  ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ.

  Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΡΗΤΟΡΙΚΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ Ή ΕΙΡΩΝΙΚΟΣ.
  ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ ΜΟΥ» ΣΕ ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.
  ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΝΕΒΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

  ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΜ.ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΕΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΤΑΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, Π.Χ. ΠΟΛΩΝΙΑ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ Κ.Α.
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΥΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟ ΚΚΕ.

  ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΨΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ Η ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΚΑ. ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ.

 403. Εκτός νόμου η ακροδεξιά οργάνωση ‘Ομπράζ’ στην Σερβία.

  « Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, νέας οργάνωσης»

  « Το πατριωτικό κίνημα Όμπραζ – πρόκειται για το πλήρες όνομα της οργάνωσης – με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστήριο»
  http://tvxs.gr/news/kosmos/serbia-apagoreytike-i-akrodeksia-organosi-ompraz

 404. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΝΟΜΙΜΟ.
  ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΟΣ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ. ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ή ΟΧΙ;

  ΕΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΥΝ/ΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ.

 405. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΤΟ ΣτΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΗΠΤΩΣΗ
  http://www.iefimerida.gr/node/37855

 406. Yannis_H said

  Απόσπασμα από το… «»»βιβλίο»»» του Κασιδιάρη ΤΟΜΕΑΣ Χ (δείχνει ένα φιλήσυχο τύπο με ευγενικά αισθήματα):

  «Ο δεξιός δείκτης χάιδεψε απαλά το άκρο της σκανδάλης. Με μία κίνηση τερμάτισε τη διαδρομή της και σταμάτησε στο σημείο μηδέν.
  Ο ακροβολιστής κράτησε την αναπνοή του και ολόκληρο το σώμα του πάγωσε. Νεκρική ακαμψία τον κατέλαβε. Ενα μόλις βήμα απέμενε για το φινάλε. Και τότε, έτσι απλά, άσκησε τη στοιχειώδη πίεση στο άκρο της σκανδάλης. Το φυσίγγιο πυροδοτήθηκε και η βολίδα εισήλθε καυτή στις ραβδώσεις της κάννης. Μέσα σε μία στιγμή διέσχισε περιστρεφόμενη τον αέρα της ερήμου και έφτασε στον στόχο της.

  Πέρασε διαδοχικά μέσα από την ημισέληνο, από το ύφασμα του πηλικίου και από τα οστά του κρανίου. Διέλυσε τον εγκέφαλο του ενεδρεύοντος και πέταξε εκατοντάδες μικρά, κατακόκκινα κομμάτια του σε κάθε γωνιά της φωλιάς. Χωρίς να αλλάξει διεύθυνση εξήλθε από το τσακισμένο κρανίο και συνέχισε τη φρενήρη πορεία της στον αέρα, για να σταματήσει τελικά μέσα στο σώμα του εχθρού που έκειτο πλέον νεκρός…»,

  Πάντως, θέλω να πω ότι προσωπικά με ενόχλησε η στιγμή που ακούγεται ο Δελατόλας να τηλεφωνεί σε μια Ελένη (λένε πως πρόκειται για την εισαγγελέα Ελένη Ράικου). Όχι ότι δεν θα επενέβαινε η εισαγγελέας – αλλά είναι ενοχλητικό…

 407. Μαρία said

  407 Η Ελένη η γραμματέας του ήταν.

 408. sarant said

  407: Ωχ, και λογοτέχνης;

 409. Yannis_H said

  408: το ελπίζω πραγματικά…

  409: Πως διαβάζαμε μικροί σε κανένα Καζανόβα «έβαλε το χέρι κάτω από τη φούστα της και ανέβηκε αργά προς το υγρό κυλοτάκι»… Ολόιδια πορνογραφία – αλλά της βίας… Και το «σύγγραμᨻ, ανάλογης αξίας. Καζανόβας και Ταρατατά της βίας.

 410. gryphon said

  408
  Aμα θέλουμε τόν πιστευουμε.
  Αλλα γι’αυτό τό σκηνικο ερχονται και εξ ιδιων τα βελη http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=8&artid=1527587
  Δεν αγοραζω εφημερίδες και ετσι δέν μπορω να πω οτι το εχω διαβασει αλλα φαινεται πως το εχει γραψει πραγματι.

 411. eth said

  Ύστερα από 411 σχόλια και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έχω δύο απορίες:

  1) Στο «γιατί;», η απάντηση που δεχόμουν συνήθως ήταν «γιαταντί που’χει τρούπας δύο». Τι είναι λοιπόν αυτό το «γιαταντί» που αναφέρθηκε και παραπάνω; Και γιατί να έχει τρύπες;

  2) Στον στρατό μαθαίνεις ότι υπάρχουν 5 επίπεδα βρωμιάς: 1) βρώμα, 2) μπίχλα, 3) γκοράτσα (ή κασίδα), 4) σόκα (? – δεν είμαι σίγουρος για την ορθογραφία αυτών των λέξεων) και 5) δημιουργία ζωής. Έχουν γνωστή ετυμολογία τα επίπεδα 2-4?

 412. sarant said

  412: Κι εμένα ο πατέρας μου έτσι μου έλεγε, «για τ’ αντί που’ χει δυο τρούπες».
  Το αντί (αρχ. αντίον) είναι ξύλινο κυλινδρικό εξάρτημα του παραδοσιακού αργαλειού, στο οποίο τυλίγεται το στημόνι ή το ύφασμα

  Μπίχλα είναι νομίζω λέξη νεότερη, των τελευταίων δεκαετιών. Τη γκοράτσα κα τη σόκα δεν την ήξερα -εμείς ήμασταν καθαροί στο στρατό φαίνεται 🙂

  Οπότε, δεν ξέρω και την ετυμολογία τους.

 413. Μισιρλού... said

  Μόλις πέτυχα την ερμηνεία της κασίδας, και στην καππαδοκική (φαρασιώτικη) διαλέκτο!

  Κασσίδα = περικεφαλαία !

  Εξαιρετικό… Να λοιπόν η τεκμηρίωση του ψωροπερήφανου και φαντασμένου. «Έχει βιόλα εις τ’ αυτί και κασίδα στην κορφή».
  Όπως λέμε: Αυτός είναι μ@λάκας -βλάκας, τρελός κ.α.- με περικεφαλαία!
  Δλδ,
  όλοι αυτοί οι χρυσαυγουλοΚασιδιάρηδες την έχουν την περικεφαλαία τους… (και τη δείχνουν κιόλας, αφού ουκ ολίγες φορές ντύνονται και Σπαρτιάτες ή Μεγαλέκοι!) 🙂

  Λέτε, η δερματοπάθεια κασίδα (τριχόπτωση) να προέκυψε λόγω στρατιωτικής κασσίδας;
  Απ’ την πολύχρονη χρήση της περικεφαλαίας να πέφταν εντέλει τα μαλλιά;

 414. sarant said

  Μισιρλού, αυτό λέει και ο Μπαμπινιώτης, ότι από το κασσίς = κράνος (δεν είναι μόνο φαρασώτικο, είναι ελληνιστικό) βγήκε η κασίδα.

 415. Μισιρλού... said

  @415. Δεν αντιλέγω Νίκο μου, αλλά άλλο ….κασίδα με απλό κράνος κι άλλο με…περικεφαλαία! 🙂
  Το σκέτο «κράνος» δεν τεκμηριώνει την έννοια του μωροφιλόδοξου!!!

  Φιλικότατα…

 416. Elenitsa said

  και………….κερί και λιβάνι
  θέλω………θελιές και κόμπους

 417. spiral architect said

  Λοβέρδος και Στύλιος. Τι χρείαν έχομεν των Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: