Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος θα μιλήσει σήμερα;

Posted by sarant στο 17 Ιουνίου, 2012


Τη μέρα των εκλογών μην περιμένετε βαθυστόχαστες αναλύσεις -ό,τι έγινε έγινε, τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη· οι πρωινοί θα έχουν ήδη ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, άλλοι περιμένουν για αργότερα, κι εγώ μαζί τους. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τις εκλογές τις παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη, ίσως όλος ο κόσμος. Κάποιοι έκαναν σύγκριση με τις εκλογές του 1920, όσον αφορά την κρισιμότητά τους για τη χώρα. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου 1920 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, με κανένα τρόπο δεν είχαν τη διεθνή διάσταση που έχουν τούτες οι εκλογές του Ιουνίου 2012.

Αλλά δεν θα κάνω αναλύσεις σήμερα· όπως και στις προηγούμενες εκλογές, της 6ης Μαΐου, ανεβάζω μιαν ακόμα παλιά γελοιογραφία, έτσι να υπάρχει κάτι για να υποδεχτεί τα σχόλιά σας. Μια παλιά γελοιογραφία, δημοσιευμένη μιαν εκλογική Κυριακή, πριν από 56 χρόνια:

Η γελοιογραφία αυτή του Φωκίωνα Δημητριάδη δημοσιεύτηκε στο Βήμα ανήμερα των εκλογών του 1956, δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου. Όπως και σε πολλές άλλες γελοιογραφίες του, ο Δημητριάδης παρουσιάζει τον κυρίαρχο λαό με την εθνική ενδυμασία, φουστανέλα, φέσι και τσαρούχι, να κοιτάζει με αυταρέσκεια και κάπως αφυψηλού τους πολιτικούς αρχηγούς. Αφού εκείνοι μίλησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, τώρα είναι σειρά του «κυρίαρχου της ημέρας» να μιλήσει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: άγνωστος σε μένα (ίσως ο Σάββας Παπαπολίτης), Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σπύρος Μαρκεζίνης, Κ. Καραμανλής, Στέφ. Στεφανόπουλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Ιω. Πασαλίδης, Γ. Καρτάλης, άγνωστος. Μπορείτε να βοηθήσετε να συμπληρώσουμε τον πίνακα.

Οι εκλογές του 1956 είχαν την ιδιομορφία ότι για πρώτη και τελευταία φορά όλες οι μη δεξιές δυνάμεις κατέβηκαν σε ενιαίο συνδυασμό, κεντρώοι μαζί και αριστεροί, την Δημοκρατική Ένωση. Βασικός σκοπός τους ήταν να νικήσουν και να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο ώστε να γίνουν νέες εκλογές με αναλογικό σύστημα. Είχαν δίκιο να ανησυχούν: χάρη στο λεγόμενο τριφασικό εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε, η ΕΡΕ κατέκτησε άνετη πλειοψηφία σε έδρες, 165 στις 300, παρόλο που υπολείφθηκε σε ψήφους: πήρε 47,38% έναντι 48,15% της Δ.Ε. Το κόλπο ήταν ευφυές και απλό: στις πολυεδρικές περιφέρειες, κυρίως αστικά κέντρα, όπου πλειοψηφούσε η ΔΕ, εφαρμόστηκε αναλογική κατανομή των εδρών, ενώ στις πολλές ολιγοεδρικές περιφέρειες, όπου γενικά υπερτερούσε η ΕΡΕ, πλειοψηφική κατανομή.

Η ΔΕ κατέβηκε στις εκλογές ως συνασπισμός κομμάτων, γι’ αυτό είναι και τόσο πολλοί οι πολιτικοί στο σκίτσο του Φ. Δημητριάδη. Με βάση τον κατάλογο που βρίσκω στη Βικιπαίδεια, οι μόνοι που δεν έχω ταυτοποιήσει είναι ο Παπαπολίτης και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Ο Παν. Κανελλόπουλος δεν ήταν αρχηγός κόμματος, αλλά μπήκε υποθέτω για να μην είναι μόνος του ο Καραμανλής. Οι Μαρκεζίνης και Στεφανόπουλος δεν συμμετείχαν στη Δ.Ε., ήταν επικεφαλής των μικρών κομμάτων τους.

Κοινά στοιχεία των σημερινών εκλογών με του 1956 δεν υπάρχουν, απλώς βρήκα αυτό το σκίτσο να παραθέσω. Εδώ που τα λέμε, οι σημερινές εκλογές δεν έχουν κοινό στοιχείο με καμιά προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Μόνο ένα, ότι θα μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Να δούμε τι θα πει.

 

Advertisement

95 Σχόλια προς “Ποιος θα μιλήσει σήμερα;”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. atheofobos said

  Ο πρ[ωτος πρέπει να είναι ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης.

 3. gpoint said

  Ισως είμαι μειωμένης (πολιτικής) αντίληψης αλλά δεν βλέπω γιατί οι εκλογές είναι κρισιμότερες π.χ. από τις του 76 (;) όταν κρινότανε ή είσοδος μας ή όχι στην τότε ΕΟΚ. Σήμερα η έξοδός μας από την ευροζώνη ΔΕΝ κρίνεται από τις εκλογές αφ’ ενός μεν γιατί εκτός από το να βγούμε υπάρχει και το σενάριο να μας βγάλουν και αφ’ ετέρου τα οικονομικά μας χάλια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών στην νέα κυβέρνηση
  Για μένα είναι φανερό πως ψάχνουν πολιτικό αρχηγό άπειρο (Τσίπρας) ή τελειωμένο (Ντόρα ή μπρρρρ Αβραμόπουλος) να φορτωθεί το πολιτικό κόστος κάποιων αναπόφευκτων επιλογών, μια που το κολπάκι με τον Παπαδήμα δύσκολα θα ξαναλειτουργούσε.
  Ευτυχείς όσοι πιστεύουν ότι ξαφνικά οι Ελληνες απέκτησαν αριστερή πολιτική συνείδηση και ψηφίζουν μαζικά την διασπασμένη αριστερά…

 4. ppan said

  Α, έγιναν εκλογές και το 76 και μας το έκρυψαν;

 5. ppan said

  Πάλι το γνωστό πρόβλημα Μπαλτατζή. Αν ο μπαμπάς μου ανακατευόταν με το ίντερνετ θα του έστελνα το σκίτσο να μας πει αν είναι αυτός στην άκρη δεξιά, όχι μόνο γιατί τον ήξερε πολύ καλά -και τον θαυμάζει απεριόριστα- αλλά και διότι ως εφημεριδοφάγος θα ήξερε την τυποποιημένη απεικόνισή του από τον Δημητριάδη.
  Εμένα πάντως δεν μου φαίνεται πιθανό να είναι

 6. Τσαλδάρης, Τσαλδάρης.

  Γιάννης (πώς σου ξεφεύγει εσένα!).

 7. Μαρία said

  Όπως λέει κι ο Αθεόφοβος, ο Τσαλδάρης. Στην άλλη γελοιογραφία ήταν ο φεσοξεσκονιστής.
  Ο Παπαπολίτης εδώ:
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=9497
  Ο τελευταίος δεν είναι ούτε ο Τουρκοβασίλης ούτε ο Γκοτζαμάνης ούτε ο Αλαμανής, γιατί απλούστατα και οι τρεις είχαν μαλλί.

 8. Ε… και στο τέλος Σβώλος (Κρούσοβο-ΠΓΔΜ, 1892 – Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 1956).

  Γιάννης

 9. Αρκεσινεύς said

 10. Μαρία said

  5 Μας παίδεψε και την άλλη φορά αλλά κολλήσαμε στο μαλλί. Ούτε και το σχήμα του προσώπου ταιριάζει.

 11. ppan said

  10: Πιο πολύ μοιάζει με τούτον εδώ αλλά και πάλι…Και τα φρύδια έπρεπε κανονικά να είναι πιο έντονα.

 12. ppan said

  8: λες ότι ο τελευταίος είναι ο Σβώλος; Δεν είχε μουστάκι; Ωραία η επισήμανση ότι πεθαίνει μερικές μέρες μετα

 13. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Ώστε ο Τσαλδάρης είναι ο πρώτος από αριστερά;

  9: Ωραίο το ντουντλάκι.

 14. Μαρία said

  8 Δε μοιάζει.
  http://vlahofonoi.blogspot.gr/2012/03/1892-1956.html

 15. Καλέ φτυστός…

 16. ppan said

  Μα το μουστάκι; Κι εγώ βρίσκω ότι του μοιάζει κάπως.

 17. Μαρία said

  Και του τράβηξε επίτηδες το πηγούνι;

 18. Νίκος Μαστρακούλης said

  0: «Μόνο μία, ότι θα μιλήσει ο κυρίαρχος λαός»

  Νικοκύρη, το «μόνο μία», θαρρώ, είναι από κεκτημένη και θα έπρεπε να είναι «μόνο ένα» (κοινό στοιχείο, εννοείται).

 19. spiral architect said

  @ 13: Ποιος Τσαλδάρης; O Νανάς

 20. Ο Κωνσταντίνος, ο αρχηγός του τότε (+/-1950) Λαίκού Κόμματος.

  Γιάννης

 21. sarant said

  18: Ε, ναι. Ευχαριστώ!

 22. atheofobos said

  @8 Σωστά, ο τελευταίος πρέπει να είναι ο Σβώλος.
  Άλλωστε στο σκίτσο τους έχει τοποθετήσει σύμφωνα με την πολιτική τους τοποθέτηση από την δεξιά προς την αριστερά.
  Στην φωτογραφία εδώ μοιάζει.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%B2%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%82

 23. Μπράβο σας Αθεόφοβε (22). Ευχαριστώ.

  Γιάννης

 24. christos said

  3. Gpoint θεωρώ οτι η ανάλυση που έκανες είναι πολύ σωστή. Νομίζω και εγώ οτι αναζητήται ο «κατάλληλος» για να πάρει σκληρά μέτρα. Όμως με την Ελλάδα μας σημβαίνει κάτι εκπληκτικό και εκεί που όλοι μας έχουν τελειωμένους, εμείς σηκώνουμε κεφάλι και πάμε μπροστά. Ας είναι το Euro και η εθνική μας με την τελευταία της επιτυχία η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα σε όλα τα επίπεδα.

  Λεξιλογόντας να πω οτι αυτός που θα μιλήσει σήμερα δηλαδή ο λαός(που είναι και αρχαία λέξη) είναι αγνώστου ετύμου και πιθανώς συνδέεται με το χεττικό lahha που σημαίνει συστρατιώτης, συμπολεμιστής (Μπαμπινιώτης,2011). Η συγκεκριμένη πηγή που προανάφερα υποστηρίζει οτι την εννοια των απλών πολιτών την έχει η λέξη απο τα χρόνια του Ομήρου ενώ πιο πρίν είχε τη σημασία των συμπολεμιστών. Άρα -για να αλλάξω και λίγο τον τίτλο του Νίκου-συμπολεμιστές μου σήμερα εσείς μιλάτε» 😉

 25. sarant said

  22: Αυτό με την πολιτική τοποθέτηση από δεξιά προς αριστερά σωστό είναι.

 26. gpoint said

  #4

  Ppan, σιγά τα λάχανα αν έγιναν το 77 ή το 78, καμία ουσία δεν αλλάζει. Το 76 όμως είναι ιστορική χρονιά γιατί πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα η ΠΑΟΚάρα, πολύ πιο σημαντικό γεγονός μιας και ήταν το πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας που ξέφυγε από τις δαγκάνες του τότε ΠΟΚ

 27. NM said

  Το «Νανάς» είναι παρατσούκλι ή υποκοριστικό του «Αθανάσιος» ; Αν ισχύει το 2ο, τότε πως προκύπτει και σε ποιές περιοχές λέγεται;
  Σημ.1: Μεγάλη αποχή προβλέπω σήμερα. Μόλις επέστρεψα από το εκλογικό τμήμα και ως τώρα είχαν ψηφίσει λιγότεροι από τους μισούς από το σύνολο ψηφισάντων της 6/5
  Σημ. 2: Αυτός που ψήφισε «χρυσή αυγή» και κατόπιν μετάνοιωσέ, πως λέγεται;
  «Αναποφασίστας»;

 28. munich said

  Gpoint πράγματι το ’76 λιγο πριν να φέξει ήταν πολύ σημαντική χρονιά, μ’αρέσεις

 29. Νίκος Μαστρακούλης said

  24: Ωραία επισήμανση, δεν την είχα υπόψη μου. Ψάχνοντας βρήκα αυτό: ο κ. Μωυσιάδης εξηγεί γιατί η λέξη λαός δεν είναι δυνατόν να προέρχεται από το λαάς (πέτρα), όπως πιστευόταν παλιότερα κι όπως συνεχίζει να διαδίδεται από τους «αντιινδοευρωπαϊστές».

 30. Ηλεφούφουτος said

  Χααα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα:

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=695741

  «Κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ότι συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973. Αν θυμάστε, είχε κλείσει η Πατησίων και δεν μπορούσε ο κόσμος να πάει στη δουλειά του.

  Ο Τζήμερος δεν μπορούσε να πάει στην ΑΣΟΕΕ που είναι παραδίπλα και δεν πήρε το πτυχίο του.»

 31. sarant said

  27, 2: Καλό!

  30: Κι εγώ σ΄αυτό γέλασα πολύ!

  Τον Αθανάσιο Τσαλδάρη τον έλεγαν Νανά (ο Νανάς, να εξηγούμαστε) π.χ. έτσι τον έλεγε ο παππούς μου. Δεν νομίζω να είναι τοπικό όσο αστικό, της καλής τάξης, πρβλ. Ντιντής το Κωνσταντίνος ή Μπούλης (ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος) κτλ.

 32. Μαρία said

  31 Η θεία δείχνει οτι το ‘χουν κι οι Κοζανίτες.

 33. Μαρία said

  30 Πολύ καλοί οι κακοήθεις όπως πάντα.

 34. christos said

  29. Μου δίνεις πάσα να πω οτι ο λάας=πέτρα έχει σύμφωνα με το Λ-Σ και έναν τύπο «λάος» με τονισμένο το «α»(που λογικά θα περιέχει το δίγαμμα). Γι’ αυτό καλό θα ήταν αυτοί στο κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη που τους αρέσουν τα αρχαία να προσέχουν πως τονίζουν τη λέξη (μιας και η ελληνική δεν έχει πια το δίγαμμα για να ξεχωρίζει κανείς την πέτρα απο το λαό). Κινδυνεύουν να αποκαλούνται λίθοι :).

 35. Ηλεφούφουτος said

  31 «Δεν νομίζω να είναι τοπικό όσο αστικό, της καλής τάξης»
  π.χ. ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βασιλιά Παύλου Αριστείδης Μεταξάς.
  Ο Σόλων Γρηγοριάδης μεταφέρει απολογία του Παύλου προς τον εν λόγω (ήταν δίπλα και άκουγε;), αφότου αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από τη θέση που είχε μετά απο απαίτηση του Παπάγου:
  «Πίστεψέ με, Μπούλη,ποτέ δεν στενοχωρήθηκα τόσο για να πάρω μια απόφαση. Όλη τη νύχτα έμεινα άγρυπνος, σουλατσέρνοντας.»

  Ποιος αστικός γόνος Θεόφιλος Φραγκόπουλος λεγόταν Μπούλης;

 36. Δημήτρης Μ. said

  31. Το Ντιντής βγαίνει από το Κωνσταντίνος – Κωνσταντής – Ντιντής. Το Μπούλης δε μου φαίνεται να προέρχεται από το Θεόφιλος, μάλλον είναι προβαφτιστικό χαϊδευτικό που παρέμεινε και μετά τη βάφτιση. Επίσης και το Νανάς δεν το έχω ακούσει για κανέναν άλλον, εκτός από τον γνωστό Νανά Τσαλδάρη. Πρέπει να είναι προσωπικό χαϊδευτικό, από τα παιδικά του χρόνια (Θανάσης – Νανάσης – Νανάς). Στο γούγλη το «Νανάς» το βρήκα μόνο σε επώνυμο (δεν εξάντλησα το ψάξιμο.

 37. christos said

  Διόρθωση ο τύπος λάος απο το λάας ΔΕΝ περιέχει δίγαμμα.

 38. Μαρία said

  35 Συμφωνώ με το Δημήτρη για το Μπούλη και τη Μπούλη, Μπούλα. Είναι σαν τα Μπέμπης, Μπέμπα, Μπουμπούκα.
  36
  http://www.giapraki.com/~giapraki/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?36256

 39. Παράδοξον, τωόντι. Αυτός που πιστεύει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, απλά ποτέ δεν είναι, είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος; Το ποτήρι είναι και μισογεμάτο και μισοάδειο, ναι, αλλά από ποιά πλευρά αρχίζει να πίνει κανείς;

 40. Ο τέρμα δεξιά οπωσδήποτε είναι ο Σβώλος. Αλλωστε αυτός και ο Καρτάλης ήταν συναρχηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΔΚΕΛ), που μαζί με την ΕΔΑ και ανεξάρτητες προσωπικότητες της Αριστεράς αποτέλεσαν τη μία συνιστώσα (θα λέγαμε σήμερα) του τελικού 7κομματικού σχηματισμού, που είχε, υπόψη, και το ΟΚ από τον Ζαχαριάδη τον ίδιο. Η άλλη συνιστώσα ήταν όλα τα κεντρώα κόμματα, στα οποία προστέθηκε τελευταία στιγμή και το Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη (έτσι χαλάει λίγο η κλιμακωτή παράθεση των πολιτικών αρχηγών, διότι ναι μεν ο Τσαλδάρης ήταν δεξιός αλλά στις συγκεκριμένες εκλογές συνεργάστηκε με το Κέντρο και την Αριστερά).
  Για την ιστορία, το εκλογικό σύστημα ονομαζόταν «πλειοψηφικό με περιορισμένη εκπροσώπηση της μειοψηφίας», αλλά του έμελλε να γίνει γνωστό ως «το τριφασικό», λόγω και της πρόσφατης εισαγωγής του τριφασικού ηλεκτρικού ρεύματος.
  Τέλος για τον δεύτερο από αριστερά, δεν θα έβαζα όλα τα λεφτά σε στοίχημα ότι είναι ο Κανελλόπουλος. Θα άφηνα κάποιες πιθανότητες ότι μπορεί να είναι ο Παπαληγούρας.

 41. the dog's bollocks said

  Για ΝΜ 27(2), άλλη διατύπωση:
  Πώς λέγεται ο ψηφοφόρος που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή;

 42. sarant said

  35: Ο συγγραφέας, από παλιά οικογένεια (συγγενική των Ράλληδων και των Θεοτόκηδων) -αλλά ήταν προβαφτιστικό, όχι χαϊδευτικό, όπως λέτε. Το είχε όμως κρατήσει.

  40: Ο Παπαληγούρας είχε τσουλούφι αφού!

 43. Μια ερώτηση-σχόλιο: πήγα να ψηφίσω στου Ζωγράφου και σε μεγάλο εκλογικό συγκρότημα δέκα περίπου τμημάτων δεν υπήρχε ένας άνθρωπας του ΠΑΣΟΚ. Είδατε εσείς κάτι ανάλογο;

 44. Ινστιτούτο Προβλέψεων Σεισμικών Δονήσεων.
  Ανακοίνωση
  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα Κυριακή 17 Ιουνίου αναμένεται ακολουθία ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Ώρα έναρξης του φαινομένου 19.00.
  Υπάρχει κίνδυνος καταρρεύσεως ενός κτηρίου στη λεωφόρο Συγγρού, ενός άλλου στην οδό Ιπποκράτους κι ενός εγκαταλειμμένου στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία είναι ετοιμόρροπα μετά την ισχυρή προσεισμική δόνηση του Μαΐου.
  Αντισεισμικά κρίνονται τα κτήρια της περιοχής Πλ. Κουμουνδούρου.

 45. NM said

  # 41: Χαμαιλέων;

 46. σύμφωνα με το αστεροσκοπείο Αθηνών και έγκυρα γερμανικά ινστιτούτα,
  η δόνηση στην περιοχή Κουμουνδούρου εκτιμάται στο 29 με 35 της κλίμακος Μερκάλι ενώ στην περιοχή Συγγρού περίπου στο 22 με 28, της ιδίας κλίμακος πάντοτε. Παραδόξως, η μπαράγκα της Ιπποκράτους κατέρρευσε υπό την επίδραση μόνον ενός 3 με 9, της ιδίας κλίμακος. Φαίνεται ότι είχε μεγάλο φορτίο.

 47. sarant said

  43: Πράγματι, στο Φάληρο δεν υπήρχε περιβραχιόνιο-κονκάρδα Πασόκ ούτε για δείγμα.

 48. Μαρία said

  47 Μετά τη συνέντευξη ΓΑΠ μπέρδεψαν τα περιβραχιόνια.
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/15/george-papandreou-supports-pro-european-parties

 49. spiral architect said

  Το σίγουρο exit poll: Δήλωση Μητσοτάκη περί πρωτιάς της ΝΔ!

 50. Ουχ; Ο σύν(τεκνος) Μητσοτός πήρε θέση;
  Ε, τότε πάμε καλά!

 51. Νίκος Μαστρακούλης said

  43, 47: Ίσως πλέον ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ το πικρό αστείο, που κυκλοφορούσε κάποτε για το ΚΟΔΗΣΟ: «Ψηφίστε το κόμμα, υπάρχει(;) ακόμα…»

 52. Τα πρώτα έξιτ-πολς είναι αρκετά αμφίρροπα. Κλείνω το κομπιούτερ, παίρνω την κόκκινη γραβάτα μου και βγαίνω έξω! Αν μείνω στο σπίτι θα σκάσω.

 53. sarant said

  Θρίλερ λέμε!

 54. Μαρία said

  Θα μάθουμε και πόσους φασίστες έχουμε.

 55. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #36 κ.α.
  Υπήρχε και ο Λαλάκης (Βασίλειος) Ρούφος, πολιτικός από την Πάτρα.

 56. spiral architect said

  @ 54: Πάρα πολλούς, δυστυχώς! 😦 😦

 57. Ηλεφούφουτος said

  Κέρδισαν τα καλά Αγγλικά!

 58. Μαρία said

  57 Κατά φωνή: δις ις ε βίκτορι φορ ολ Γιούροπ.

  Να ευχηθούμε στο Χρήστο Κ. : σιδεροκέφαλος

 59. Ηλεφούφουτος said

  Το Σαμαρα στο Ζάππειο εννοούσα κι εγώ αλλά το συγκεκριμένο «φορ ολ γιουροπ» δεν το έπιασα.

  Στο Χρήστο Κ ;

  Τέλος πάντων, ο φόβος κι η υποτέλεια νίκησαν την αξιοπρέπεια αλλά εδώ που τα λέμε, έστω ότι νικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα τοις εκατό διαφορά και την ανάγκη να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, πόσο πιο αισιόδοξα θα ήσαν τα πράγματα με το λυσσαλέο πόλεμο που θα δεχόταν από μέσα, απο τους συγκυβερνώντες και απ έξω;

 60. ppan said

  ΟΚ, να μετρήσουμε τώρα και τους ψηφοφόρους της ΧΑ, που τωρα ήξεραν τι και ποιους ψήφισαν, να δούμε τελικά πόσα νεοναζι καθάρματα ζουν ανάμεσά μας.

  26: Δεκτό με ενθουσιασμό. Αν δεν είχα γεννηθεί ΑΕΚ θα ήμανε ΠΑΟΚ

 61. Μαρία said

  Το έλεγε ο Σαμαράς στους ξένους δημοσιογράφους τη στιγμή που διάβαζα το σχόλιό σου.

  Ο Χρ. Κ. , ένας άγριος :-), που βρίζει κάπου κάπου το Χασάπη. Έχει καιρό να φανεί. Ήταν πρώτος στη λίστα και τώρα βγήκε.

  Συμφωνώ.

 62. ppan said

  Το σκάινιουζ -όχι το δικό μας, ε;- μεταδίδει από το πρωί από την Ελλάδα. Τι τους κόφτει; Ή από σαδισμό καθώς έχουν γλιτώσει το ευρώ;
  Βλέπω τους λίγους θλιβερούς που πανηγυρίζουν. Μα καλά, τι ακριβώς πανηγυρίζουν; Πες αυτός που ψήφισε αντιμνημονιακά είχε -φρούδες-ελπίδες, ο νεοδημοκράτης τι νομίζει; Οτι θα φτιάξουν τα πράγματα;

 63. Μαρία said

  60 Το χειρότερο είναι οτι αυτοί που είχαν παρασυρθεί το Μάη αποχώρησαν αλλά προστέθηκαν καινούριοι που ξέρουν πολύ καλά τι ψήφισαν.
  Αλλά κι αν ακόμα το ποσοστό τους είχε μειωθεί, οι ιδέες τους έχουν διαχυθεί και έχουν μολύνει κι άλλα κομμάτια του εκλογικού σώματος εδώ και χρόνια.

 64. ppan said

  63: Κι ευθύνη έχουν πολλοί, πχ οι διάφοροι Θεοδωράκηδες που απενοχοποίησαν εδώ και χρόνια τον αντισημιτισμό και την συνωμοσιολογία. Αυτό δεν μπορώ να το καταπιώ

 65. Ηλεφούφουτος said

  Μήπως μία δεξιά κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική στην καταστολή της ΧΑ από ό,τι μία εύθραυστη κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ;
  Φαίνεται αγαθιάρικο ίσως αυτό που λέω αλλά θα είχε μία λογική να συμβεί τούτο.

 66. ppan said

  65: Έτσι βαυκαλίζονταν οι δεξιοί εδώ στην Γαλλία. Τελικά αυτό που έγινε είναι αφενός η Λεπέν να φτάσει στα 18% και στις τωρινές βουλευτικές πολλές δεξιές φίρμες να βγουν και να πούνε καθαρά ότι μοιράζονται τα ίδια πιστευω με τους λεπενιστές. Κι η δική μας η δεξιά, ειδικά με αρχηγό τον Σαμαρά και τα γνωστά μπουμπούκια μεταγραφές από το Λάος, δεν έχει την γκωλική παράδοση να την κρατάει σε κάποια όρια. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ πού αθ σταφούν;

 67. Ηλεφούφουτος said

  66, Οι λεπενιστές δεν είναι εγκληματική οργ’ανωση. Για καταστολή μίλησα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα έρεισμα στην αστυνομία και η ΝΔ θα είχε λόγους να εμφανίζεται ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

 68. ppan said

  Δεν φαίνεται να θέλει, πάντως. Συμφωνώ ότι υπάρχει διαφορά, στις πράξεις, όχι στις ιδέες, ανάμεσα στον Λεπέν και τον Μιχαλολιάκο. Αλλά τελικά τις πράξεις του Μιχαλολιάκου και της κλίκας του ψηφισαν οι νεοναζήδες συμπατριώτες μας.

 69. Μαρία said

  65 Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη.
  http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19559:i-xristina-sideri-stelexos-tis-nd-zitaei-na-syllifthoyn-oi-goneis-toy-aleksi-grigoropoyloy&catid=68:people&Itemid=48

 70. munich said

  Και εδώ το δελτίο ειδήσεων βγήκε από την Αθήνα. Το γελοίο : ο ανταποκριτής στις Βρυξέλες μετέδιδε ότι η ΕΕ δεν είναι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα (!!!) και από μια πιθανή κυβέρνηση ΝΔ-Πασόκ γιατί αυτοί οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και ο Σαμαράς είναι ξεροκέφαλος!!!!
  Δηλαδή πόσα θέλουν να μας τρελάνουν

 71. Τι Αυγή, τι Χρυσαυγή ! said

  64 ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ;
  ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΗΔΕΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

  ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ;
  ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΡΘΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ;

  ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ Η Χ.Α. ΘΑ ΕΧΕΙ 50% ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ 70%. ΚΑΛΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΕΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕΒΟΤΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ.

  ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΡΕΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΠΕΤΑΕΙ.

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΟΥΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥ.

 72. ppan said

  Τι τρέχει; Έχει τώρα και Εβραίους στον Αγιο Παντελεήμονα και υποφέρουν οι κάτοικοι; Να δούμε και την μισαλλοδοξία με κατανόηση και τρυφερότητα;΄
  Τελικά μάλλον αυτό με τους ψεκασμούς ισχύει, και καποια κεφάλια μπάζουν.

 73. 65,
  Ακόμη και αν δεν πάρουμε στα σοβαρά τον Ψωμιάδη που ενέταξε την Χ.Α. στα «αδελφά κεντροδεξιά» κόμματα, ακόμη γιατί να είναι «μία δεξιά κυβέρνηση πιο αποτελεσματική στην καταστολή της ΧΑ»;
  Το link που δίνει η Μαρία (#69) κάτι πρέπει να σου λέει.
  Αλλά και αυτό: http://tinyurl.com/d6l3bpv
  (η και αυτό: http://tinyurl.com/c7pj735)

 74. sarant said

  Καλησπέρα σε όλους!

  Είχα πάει να δω τα αποτελέσματα με φίλους (και του ιστολογίου).
  Δεν είμαι χαρούμενος.

  Μακάρι να διαλέξαμε σωστά.

 75. Αρκεσινεύς said

  Νίκο, την τελευταία βδομάδα σε είδα πεσμένο και το αποδεικνύει και η προηγούμενη θέση.
  Τελικά οι ανένταχτοι δεν έχουν τύψεις (;)

 76. Ο φίλος (και του ιστολογίου) προσθέτει: Μαρία και Ηλεφού, μας λείψατε. 🙂

 77. Μαρία said

  76 Κοπρόσκυλα, ήταν καλά τα μπριζολικά;

 78. Ηλεφούφουτος said

  Μερικά πράγματα τέτοιου τύπου εδραιώνονται καλύτερα όταν γίνονται από τη Δεξιά, π.χ. καθιέρωση της Δημοτικής, κατάργηση της βασιλείας. Βέβαια, άλλο Καραμανλής άλλο Σαμαράς.

 79. Μαρία said

  74 Θέλουμε ανάλυση της στεναχώριας. Να υποθέσω οτι φταίει το άθροισμα της δεξιάς;

 80. Ηλεφούφουτος said

  76, αααχ!

 81. Η δική μου στενοχώρια έχει να κάνει με το ότι τώρα θα αλωνίζουνε οι Χρυσαυγίτες με τα μαχαίρια και πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη γραμμή Ηλεφού. Κατά τα άλλα, οι κοντόφθαλμες ελίτ είναι ικανότατες στο να κάψουν ό,τι τους έχει απομείνει από το πολιτικό προσωπικό τους (μαζί με τη δική μας γούνα βέβαια) τους επόμενους μήνες, και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζω να σταματήσει τα στρογγυλέματα σύντομα.
  (Καλά τα μπριζολικά, την επόμενη φορά νάμαστε περισσότεροι)

 82. Μαρία said

  Μ’ αρέσει που ο Μαλέλης έχει αναλάβει το ρόλο του κατηγόρου του λαϊκισμού, της αριστεράς βεβαίως βεβαίως.

  78 Ηλεφού, νομίζω οτι αυτά ισχύουν για τις περιπτώσεις που τους κρατάς στο μαντρί.

 83. 82β ναι, π.χ. τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος του ’80 στην Τουρκία (πρώτα μπουζουριάσαν τους φασίστες και μετά τους κομμουνιστές). Εδώ χρησιμεύουν ως άλλοθι για τους δημοκρατισμούς τύπου Χρυσολοβέρδου.

 84. Μαρία said

  Αμάν! Βγήκε κι ο … εκσυγχρονιστής Γιομπαζολιάς.

 85. Ηλεφούφουτος said

  Μάλλον δίκιο έχετε, αλλά είπα να προτείνω μια αισιόδοξη προοπτική.

 86. Ηλεφούφουτος said

  Άντε, καληνύχτες, γιατί δουλεύουμε αύριο.

  Διατηρώ την αισιοδοξία μου για το απώτερο μέλλον.

 87. Μαρία said

  86 λεκανόστ

 88. Μπουκανιέρος said

  Νικοκύρη, στην επόμενη έκδοση του «Λέξεις που χάνονται» θυμήσου να συμπεριλάβεις και την «επαναδιαπραγμάτευση».

 89. Άντε λεκανόστ κι από μένα που ταξίδευα τη νύχτα. Ωραία ήταν που τα είπαμε κι εδώ.

 90. sarant said

  88: 🙂

  79: Τα είπε ο Δύτης (τα είχαμε βεβαίως συζητήσει πριν)

 91. Μπουκανιέρος said

  Ηλεφού, προφανώς η ΧΑ θα είναι, στην πράξη, το σιδερένιο χέρι της νέας μνημονιακής κυβέρνησης.

  (Προς μεγάλη χαρά των «αντισυστημικών» ψηφοφόρων της, αλλά δεν πειράζει, θα τους το εξηγήσουν και θα το κατανοήσουν – έτσι κι αλλιώς φουκαράδες και φτωχές πουτάνες θέλουν να δέρνουν.)

 92. Μαρία said

  Άρχισαν τα όργανα.
  http://www.left.gr/article.php?id=2779

 93. gpoint said

  Ισως το πρόβλημα στην χώρα μας φεν είναι ποιός θα μιλήσει αλλά ποιός θα ρωτήσει…

 94. spiral architect said

  Αν η σύντροφός σας έχει τη κακή συνήθεια να μιλάει πολύ, ησυχάστε.
  Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε ότι, πάντα υπάρχουν και χειρότερα:
  Στη βουλή επανεξελέγη η Κατερίνα Παπακώστα!

  Το διακωμωδώ γιατί … βράζω.
  Βράζω γιατί εκλέξαμε τους μημονιακούς, τους φασίστες με μια εσάνς Μπαρμπα-Φώτη. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας! 😦

 95. Reblogged this on sholio.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: