Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μετεκλογικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Ιουνίου, 2012


Τα καθιερωμένα μεζεδάκια του Σαββάτου εύλογο είναι να τα χαρακτηρίσουμε «μετεκλογικά» -αν ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα στο χτεσινό ματς ίσως να έμπαινε διαφορετικός τίτλος σήμερα, αλλά η χαρά κράτησε μόνο έξι λεπτά. Κι επειδή το παιχνίδι το παρακολούθησα με την τεχνολογία των ογδόνταζ, δηλαδή σε βεράντα φιλικού διαμερίσματος στο κέντρο και σε μικρή τηλεόραση, χωρίς λάπτοπ, γουήφι, τιτιβίσματα και άλλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχασα όλες τις έξυπνες ατάκες που ασφαλώς θα ειπώθηκαν. Απλώς μετεκλογικά λοιπόν τα μεζεδάκια μας, αν και κανα-δυο από αυτά αφορούν προεκλογικά δημοσιεύματα, της τελευταίας μέρας πριν από τις εκλογές.

Για παράδειγμα, την παραμονή των εκλογών, ο Κ. Βίδος/Πανδώρα έγραψε στο Βήμα, με αφορμή την (ελληνικά διατυπωμένη) έκκληση της FTD προς τους ‘Ελληνες: Και επειδή οι φίλοι μας οι Γερμανοί μάς τα έγραψαν και στα ελληνικά για να καταλάβουμε, τους απαντώ κι εγώ στα Γερμανικά για να καταλάβουν: «Der Hals des Grieches kann keinen Druck vertragen» (για να μεταφράσω ελεύθερα το «του Ελληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει»). Ή μάλλον, στην αρχική έκδοση του άρθρου, η «γερμανική» φράση ήταν: Der Neck des Grieches kann keinen Druck vertragen, φράση αγγλογερμανική, αφού λέξη Neck δεν υπάρχει στα γερμανικά. Κάποιοι το είδαν, κι έτσι η φράση «διορθώθηκε» στο Βήμα, αν και η αρχική  μορφή έμεινε σε άλλους ιστότοπους, που είχαν σπεύσει να την αναδημοσιεύσουν. Το κακό όμως είναι ότι και η διορθωμένη φράση εξακολουθεί να έχει λάθη, λαθάκια και λαθάρες, οπότε δεν είναι και πολύ βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα «καταλάβαιναν» την απάντηση. Καταρχάς, Hals είναι ο λαιμός, όχι ο τράχηλος. Ο τράχηλος είναι Nacken. Έπειτα, το des Grieches δεν είναι σωστό, η γενική πτώση είναι des Griechen. Ο ζυγός είναι Joch και όχι Druck (που είναι η πίεση). Επίσης, το ertragen είναι ίσως προτιμότερο από το vertragen. Οπότε, σε σωστά γερμανικά η μετάφραση είναι: Der Nacken des Griechen kann kein Joch ertragen. Δύσκολη γλώσσα (και) τα γερμανικά.

Επίσης προεκλογικό, αλλά το είδα αφού είχα γράψει τα προηγούμενα μεζεδάκια: σύμφωνα με ρεπορτάζ, για τον φόνο του φαρμακοποιού στη Δραπετσώνα αναζητείται «συμμορία ρωσοπόντιων». Θυμάμαι μια εποχή που ήταν έγκλημα καθοσιώσεως να πεις «ρωσοπόντιοι», έπρεπε να πεις το (κωμικό) «ελληνοπόντιοι» -αλλά προφανώς όταν παίρνουν μετάλλια είναι ελληνοπόντιοι κι όταν σκοτώνουν είναι ρωσοπόντιοι. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλες διαβαθμίσεις.

Για το επόμενο μεζεδάκι, εσείς θα αποφασίσετε αν είναι μαργαριτάρι ή όχι, εγώ αμφιταλαντεύομαι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι αν αποτύχει η Σύνοδος κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου οι συνέπειες μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές». Φυσικά το πρωτότυπο είχε apocalyptic, ο Μόντι προειδοποιεί ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δραματικές, και γεννάται το ερώτημα αν το ελληνικό «αποκαλυπτικός» έχει αυτήν τη σημασία. Όχι, αν δεν αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, σύμφωνα με το ΛΚΝ, επίσης όχι σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη (2η έκδ.). Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σχετική συζήτηση της Λεξιλογίας, οπότε το «αποκαλυπτικές συνέπειες» θα το θεωρήσουμε λάθος, επιρροή από την ψευδόφιλη μονάδα apocalyptic. Προσωπικά, πάντως, δεν βρίσκω ότι υπάρχει κίνδυνος να παρανοήσει ο αναγνώστης, ακριβώς επειδή ακολουθεί το «συνέπειες». Δηλαδή, για να επαναλάβω ένα άπρεπο καλαμπούρι που έγινε σε μια ιδιωτική συζήτηση: όταν διαβάζουμε πως οι συνέπειες από την αποτυχία της συνόδου θα είναι «αποκαλυπτικές», κανείς δεν σκέφτεται ότι θα εμφανιστεί η κ. Μέρκελ με μπικίνι.

Τα μουστάκια της εβδομάδας μου τα έστειλε αξιόπιστος φίλος. Όπως μου λέει, η Αμαλία Νεγρεπόντη, μια νεαρός και συμπαθέστατος δημοσιογράφος, δήλωσε στη ΝΕΤ (στις 21.6, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα): «εγώ είμαι και πολιτικός ανταποκριτής… είμαι αυτός που προσπαθεί…» (Φυσικά, μια νεαρή και συμπαθέστατη· αλλά επίτηδες τα έβαλα στο αρσενικό, για να δείξω ότι κατά τη γνώμη μου είναι παράλογο μια γυναίκα να αυτοπροσδιορίζεται λέγοντας «είμαι πολιτικός ανταποκριτής»).

Το επόμενο είναι χτεσινό, το ψάρεψε η φίλη Μαρία και το συζητήσαμε στα σχόλια του χτεσινού άρθρου, αλλά ίσως δεν το είδαν όλοι κι έχει ενδιαφέρον. Σε συζήτηση λοιπόν μεταξύ γνωστών δημοσιογράφων, κάποιος (δεν θυμάμαι ποιος, πάντως στο 5.57 της συζήτησης στο βιντεάκι που βλέπετε εδώ) λέει, δυο φορές μάλιστα «στα υπουργικά θώκα», κάνοντας ουδέτερο τον θώκο. Αυτό, κατά την φίλη Μαρία, καταρρίπτει την άποψή μου ότι το τελικό νι στα αρσενικά άρθρα είναι απαραίτητο για να ξεχωρίζει το αρσενικό από το ουδέτερο, αφού, στην προκείμενη περίπτωση, η ύπαρξη του νι (σε στερεότυπες συνάψεις όπως: τον υπουργικό θώκο, τον προεδρικό θώκο, τον πρωθυπουργικό θώκο) δεν άρκεσε για να αποφευχθεί η αλλαγή του γένους. Κατ’ εμέ, η απουσία του νι σε άλλες φράσεις («στο θώκο») σε συνδυασμό με την αδιαφάνεια της λέξης, συμβάλλει στην αλλαγή του γένους, αν και δεν νομίζω να είναι γενικευμένο το φαινόμενο.

Ένα συνηθισμένο «γλωσσικό λάθος» (τα εισαγωγικά είναι σκόπιμα), που πολλοί το στηλιτεύουν, είναι η «αποκατάσταση της βλάβης». Λένε πολλοί ότι δεν αποκαθίσταται η βλάβη, αλλά η ομαλή λειτουργία του συστήματος που έχει υποστεί τη βλάβη, επομένως πρέπει να πούμε «επιδιορθώθηκε η βλάβη». Για παράδειγμα, σε πρόσφατο περιστατικό, όταν έπαθε μηχανική βλάβη ένα πλοίο, ο τίτλος του ρεπορτάζ αναφέρει «επιδιορθώθηκε η βλάβη» αλλά το κείμενο του άρθρου ότι «η βλάβη αποκαταστάθηκε». Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για καταδικαστέα χρήση ή ότι δείχνει αγραμματοσύνη. Κι αν καταδικάσουμε την «αποκατάσταση της βλάβης», αναρωτιέμαι, δεν πρέπει επίσης να καταδικάσουμε την «αποκατάσταση της αδικίας»; Είναι ή δεν είναι ίδια περίπτωση; Το λέω αυτό, επειδή κατά την τελετή παράδοσης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος κάλεσε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να πάρει μέτρα ώστε «να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία». Διαφέρει αυτό από τη βλάβη;

Τον οποίο πρωθυπουργό, κάποιος τον μάτιασε και έπαθε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (αν και διαβάζω ότι το πρόβλημα είχε διαγνωστεί από νωρίτερα, άρα δεν συνδέεται με τη μη υπουργοποίηση κάποιων προσώπων). Διαβάζω επίσης ότι λόγω του προβλήματος υγείας του πρωθυπουργού, «αναβάλλεται η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ», μια από τις συνηθισμένες περιπτώσεις ορθογραφικού λάθους που δεν τις πιάνει ο κ. Σπελ Τσέκερ, ο διορθωτής όλων των ιστοτόπων. Εκτός από τη σύγκληση, οι οδοντίατροι ξέρουν και τη σύγκλειση.

Και τελειώνω με κάτι που είχαμε συζητήσει παλιότερα εδώ. Σε προηγούμενο άρθρο, είχα αναφερθεί σε δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία μεγάλο ποσοστό αστυνομικών, έως και 50%, ψήφισε Χρυσή Αυγή στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό το συμπέρασμα είχε συναχθεί με σύγκριση των ποσοστών της ΧΑ στα εκλογικά τμήματα όπου ψήφιζαν αστυνομικοί (και άλλοι πολίτες) και στα γειτονικά τμήματα όπου ψήφιζαν μόνο πολίτες. Στα πρώτα η ΧΑ είχε αυξημένα ποσοστά (20% έναντι 8%). Το συμπέρασμα ότι η αύξηση οφείλεται στην ψήφο των αστυνομικών θεωρήθηκε «άκρον άωτο της αντιεπιστημονικότητας» από φίλους σχολιαστές (π.χ. το σχόλιο 63 εδώ). Βλέπω όμως ότι και ο πιο προβεβλημένος Έλληνας αναλυτής εκλογών (εκλογολόγος δηλαδή) συμμερίζεται την ίδια «αντιεπιστημονική» μέθοδο –δείτε το βιντεάκι εδώ, είναι η απάντησή του στην πρώτη-πρώτη ερώτηση. Αν έχετε χρόνο, όλη η συζήτηση, που έγινε μια μέρα μετά τις εκλογές, και με θέμα τις εκλογές, αξίζει.

156 Σχόλια προς “Μετεκλογικά μεζεδάκια”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. nickel said

  Καλημέρα. Το έχουμε πει και στη Λεξιλογία ότι αυτή η χρήση τών αποκαθιστώ / αποκατάσταση είναι 100% δόκιμη και αναγνωρίζεται από όλα τα λεξικά. Στον Γεωργακά είναι ξεχωριστή σημασία (2b: correct, rectify, repair), ενώ το ΛΚΝ, στην πρώτη σημασία («επαναφέρω κτ. ή κπ. στην προηγούμενη (καλή, ορθή, φυσιολογική) κατάσταση, θέση κτλ»), ξεκινά τα παραδείγματα με τρία «κακά»: αποκαθιστώ βλάβη / ζημιά / αδικία!
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E&sin=all

  Καλό Σαββατοκύριακο!

 3. Κάτι δεν πάει καλά με τα γαλάζια στελέχη και τις αισθήσεις τους. Περί το 90 (δεν τα πάω καλά με τις χρονολογίες) ο Σουφλιάς είχε φαγωθεί να αναλάβει το Υπ. Οικονομικών για να μας σώσει. Μόλις τελικά το ανέλαβε μπήκε στο νοσοκομείο για εγχείρηση στα αφτιά !! Τώρα που ο Σαμαράς έκανε το όνειρο της ζωής του πραγματικότητα χειρουργείται στο μάτι !!
  Λέτε αν υπουργοποιηθεί ο Κυριάκος να κάνει καμιά επέμβαση στην μύτη ή την γλώσσα ή δεν το επιθυμει διακαώς ;;;
  Από το γραφείο του Κωστάκη Καραμανλή διαψεύδεται η πληροφορία πως αυτός δεν υπεβλήθη σε εγχείρηση σε όργανο αισθήσεως μόλις πρωθυπουργοποιήθηκε γιατί ήταν αναίσθητος

 4. Καλημέρα.
  Νικοκύρη, στο ερώτημα που θέτεις αν η «αποκατάσταση της βλάβης» και η «αποκατάσταση της αδικίας» είναι ίδια περίπτωση, βάσει των λεξικών, ισχύουν αυτά που αναφέρει ο Nickel στο #2.
  Για κάποιους απροσδιόριστους λόγους όμως, εμένα στην περίπτωση της αδικίας δεν μου «κάθεται» καθόλου η λέξη αποκατάσταση, παρά μόνο η λέξη άρση. Επίσης δεν μπορούμε να πούμε «αποκατάσταση της κατάσχεσης ακινήτου» αλλά «άρση της κατάσχεσης…»

  Καλό (παραθαλάσσιο) Σαββατοκύριακο!

 5. spiral architect said

  Καλημέρα σε όλους! 🙂
  (τώρα υποχρεωτικά παίζουμε Ιταλία) 😦

  Περί της «αποκατάστασης της βλάβης», θαρρώ ότι, ορθότερη είναι η χρήση της φράσης «άρση της βλάβης».
  Τη γνώμη σας παρακαλώ …

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

  Νίκελ, δεν το θυμόμουν, αλλά έπρεπε να το ψάξω στη Λεξιλογία, ευχαριστώ!
  Άρση της αδικίας ναι. Αλλά άρση της βλάβης δεν μ’ αρέσει.

 7. αποκαλυψιακές

  ….άτακτη κατάρρευση με αποκαλυψιακές συνέπειες…

  ….Η ΜΙ5 προειδοποιεί για αποκαλυψιακές επιθέσεις ενόψει του Millenium….

  Δεν ξέρω πως σας ακούγετε, αλλά αν θέλουμε
  σώνει και καλά σχετικό επίθετο, θα προτιμούσα

  ….βιβλικές επιθέσεις, συνέπειες….

  αφού οι σκηνές αποκαλύψεως, σημείων
  και τεράτων είναι διάχυτες σε όλη τη Βίβλο.

 8. Νομίζω πως το γραφόμενο -ν- προσφέρει κάτι σε σχέση με το ουδέτερο/αρσενικό γένος, όταν η λέξη είναι αδιαφανής και μεμονωμένη. Και σε άλλες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για ιδιάζουσα λέξη και ο αναγνώστης μπαίνει στο κείμενο βιαστικά, καλά είναι να παραχωρούμε αυτό το δικαίωμα.

  Γιάννης

 9. Πάντως, 7 – Michalis, σε γενική βάση αυτές οι κατασκευές π.χ. καταστασιακός (αντί καταστατικός) είναι περισσότερο διαφανείς και, σε μερικές περιπτώσεις, απαραίτητες, π.χ. αντιστασιακός.

  Γιάννης

 10. sarant said

  7-9: Καλό το αποκαλυψιακός. Το βιβλικός ακόμα καλύτερο.

 11. Hellegennes Alexandrine said

  Νίκο, νομίζω ότι είχα εξηγήσει πολύ καλά γιατί είναι επιστημονικά άκυρο το συμπέρασμα για την αστυνομία και την ΧΑ. Έδειξα μάλιστα κάποια άσχετα, διπλανά, εκλογικά τμήματα, με τεράστιες αποκλίσεις στα αποτελέσματά τους, που θα έπρεπε να δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να γίνει παράλληλη σύγκριση διπλανών, εκλογικών τμημάτων και να βγάλουμε συμπεράσματα με αμφιμονοσήμαντες συνδέσεις. Η λογική ότι επειδή στα Χ τμήματα που ψήφιζαν και αστυνομικοί είχε ανεβασμένα ποσοστά η ΧΑ, τότε η άνοδος οφείλεται σ’ αυτούς, είναι τόσο επιστημονικά ορθή όσο και αυτή που λέει ότι οι άντρες πάνε με περισσότερες συντρόφους, κατά μέσο όρο, απ’ ό,τι οι γυναίκες (άποψη που αναπαράγεται κατά καιρούς από εφημερίδες και περιοδικά, στην βάση «ερευνών»).

 12. ἐπίσης κάποιος δημοσιογράφος στὴν ΝΕΤ, δὲν θυμᾶμαι ὄνομα, εἶπε ἀπὸ τηλεπαραθύρου «τὸν Ναπολέων Μαραβέγια».

 13. 5 καὶ γὼ αὐτὸ σκέφτηκα κυρίως ἔχοντας στὸν νοῦ μου τὴν νομικὴ ὁρολογία «ἄρσι τῆς προσβολῆς». πάντως σὲ χωρίο ἱπποκρατικοῦ κειμένου άπαντᾷ παρόμοια χρῆσι τοῦ ῥήματος: ὁκόσα ποδαγρικὰ νουσήματα γίνονται, ταῦτα ἀποφλεγμήναντα ἐν τεσσαράκοντα ἡμέρῃσιν ἀποκαθίστανται.

 14. Immortalité said

  Όχι ρε παιδιά άρση της βλάβης! Σε λίγο θα λέμε μας πήρε και μας ήρε! 🙂
  Ούτε η άρση της αδικίας μ’ αρέσει. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η αδικία πέφτει πάνω μας σαν κατάρα και κάποιος πρέπει να την άρει.

  Το αποκαλυπτικός εμένα μου φαίνεται λάθος έτσι που χρησιμοποιήθηκε και αν το δεχτούμε γιατί να μην δεχτούμε και το empathy/εμπάθεια;

 15. Θέμης Ματσούκας said

  Νομιζω οτι η βλαβη διορθωνεται, η απαγορευση αιρεται, και η κατασταση (status) αποκαθισταται. Ετσι η διορθωση της βλαβης αποκαθιστα την κανονικη λειτουργια και αιρει τις συνθηκες που την εμποδισαν.

 16. Να ρωτήσω κάτι, εσείς τι καταλαβαίνετε από τον τίτλο στο online Βήμα:
  «Αντ. Σαμαράς: Επιτυχής η επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς»

 17. Νέο Kid Στο Block said

  16. Εγώ καταλαβαίνω :Καλύτερα να σου βγει το μάτι,παρά το όνομα! 🙂

 18. Θέμης Ματσούκας said

  16. Οτι του βγαλαν το ματι, τι αλλο…;

 19. «Ο παράφρων άρχισε να τρέχει σαν τρελός» είπε κάποτε κάπου ένας τηλεδημοσιογράφος.

 20. bernardina said

  #16.17.18

  Δυστυχώς είναι συνηθισμένη σύνταξη όπως βλέπουμε για παράδειγμα και εδώ

  Αλλιώς θα έπρεπε να μπει η… επάρατη αποκατάσταση/ανάταξη κλπ κλπ :mrgreen: που με αυτό τον τρόπο απλώς εννοείται 😉

 21. silverkid said

  16. Δηλαδή τι έπρεπε να πει «επέμβαση συγκόλλησης αμφιβληστροειδούς»; :-Ρ

  Να μια «λογική» εξήγηση για το ότι 1/2 και όχι 2/2 αστυνομικούς ψήφισε Χρυσά Αυγά: http://goo.gl/zIAys

 22. Νέο Kid Στο Block said

  14. Ιμμόρ, συμφωνώ. Λάθος!
  Είναι σαν το iconic που δεν μπορείς να το πεις εικονικός ,αλλά εραλδικός/εμβληματικός ή το sycophant που δεν ειναι ο συκοφάντης αλλά ο κόλακας.
  Εντάξει, πιο λάιτ περίπτωση το apocalyptic ,αλλά «αποκαλυπτικός» στα ελληνικά δεν σημαινει ο «σε σχεση με την Αποκάλυψη».

 23. Νέο Kid Στο Block said

  Έλλη μπόυ, αν αντί για «Χρ.Αυγή» και «Αστυνομικοί» είχαμε αντίστοιχα «Οικολόγοι-Πράσινοι» και «Μέλη της Greenpeace» θα σού φαινόταν παράξενο και αντιεπιστημονικό το πόρισμα; Ειλικρινής απορία.
  Και μη μου πεις (για να σε προλάβω 🙂 ) ότι δεν ειναι αναλογη η υπόθεση εργασίας μου γιατί πχ. τα μέλη της Greenpeace είναι δηλωμένοι οικολόγοι ,ενώ οι μπάτσοι δεν είναι δηλωμένοι φασίστες.

 24. Nicolas said

  Είτε βιβλικές, είτε αποκαλυπτικές, είτε αποκαλυψιακές, μία είναι η ουσία: θα γίνει της Πόπης (συγγνώμη Πόπη, αν μας διαβάζεις). Αλλά ντρεπόταν κοτζάμ πρωθυπουργός να το πει έτσι.

 25. Ελληγεννής Αλεξανδρινός said

  #23:
  Απολύτως αντιεπιστημονικό. Είμαι μέλος της Greenpeace, παρεμπιπτόντως. Και ναι, κάποιος που γίνεται αστυνομικός δεν είναι δηλωμένος φασίστας. Δουλειά είναι που μάλιστα δεν προαπαιτεί τίποτα τέτοιο αλλά αντιθέτως θεωρείται παράνομο και κατακριτέο (γι’ αυτό λέγεται «κατάχρηση» εξουσίας και όχι «φυσιολογική άσκηση» εξουσίας).

  Αλλά ξαναλέω ότι είναι διαφορετικό πράγμα να υποψιάζεσαι μια σύνδεση μεταξύ δύο πραγμάτων -που μπορεί να είναι αληθής, δεν αντιλέγω- κι άλλο να προκρίνεις την ενδεικτική σου υποψία σαν επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός. Δεν μπορείς να στηρίξεις την απόδειξη σε μια υποψία, όσο βάσιμη κι αν είναι. Μερικά στερεότυπα υπάρχουν γιατί έχουν μια κάποια βάση*, αλλά δειγματοληπτικά το συμπέρασμα είναι 100% άκυρο.

  Να σημειώσω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν μέσα στις επιλογές μου, αλλά όχι γιατί είμαι μέλος της Greenpeace.

  * ανέφερα το στερεότυπο του «ο άντρας κάνει σεξ με περισσότερα άτομα από την γυναίκα», που όπως μπορεί να καταλάβει κανείς δεν έχει απολύτως καμμιά βάση. Αυτό δείχνει ότι μερικές φορές τα στερεότυπα είναι άστοχες προκαταληψεις.

 26. πάντως ἡ ἄρσι τῆς βλάβης ἔχει υἱοθετηθῆ κι ἀπὸ τὸν ΟΤΕ (βλέπε 5.5 ὅπου συνυπάρχει μὲ τὴν ἀποκατάστασι): http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/Useful_Info_LLU.html

 27. Νίκος Μαστρακούλης said

  25: Υποθέτω πως εννοείς ότι είσαι οικονομικός υποστηρικτής της Greenpeace. Εκτός αν είσαι από τα ελάχιστα μέλη του αντίστοιχου σωματείου σε κάποια χώρα.

  Διευκρινίζω ότι δεν παίρνω θέση στό ζήτημα που συζητάτε με τον Νιόριφο.

  23: Νιόριφε, σιδερένιος! Κανείς δεν δικαιούται πλέον να σε πει άκαρδο! 🙂

 28. Hellegennes Alexandrine said

  Ναι, οικονομικός υποστηρικτής είμαι, όχι ακτιβιστής.

 29. Νέο Kid Στο Block said

  25. Ρε παιδί, η στατιστική είναι αναγνωρισμένος κλάδος των μαθηματικών. Κάτι δεν ξέρουν κι αυτοί οι χριστιανοί που την ασκούν.; Και εντάξει το put your money where your mouth is μπορεί να πάρει νερό λόγω σκοπιμοτήτων, αλλά μέχρι ενός σημείου. Ακριβώς το «..να προκρίνεις την ενδεικτική σου υποψία σαν επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός.» είναι η επιστημονική απόδειξη που ζητάς, στην περίπτωσή μας.
  Δηλαδή με τη λογική σου, «επιστημονική απόδειξη» θα ήταν μόνο το «Λέγομαι ταδε ταδοπουλος, είμαι αστυνομικός ,ψήφισα στο συγκεκριμένο τμήμα τη Χ.Α»
  Υπάρχουν διαστήματα εμπιστοσύνης, υπάρχουν τυπικές αποκλίσεις, υπάρχουν κατανομές κλπ.
  Όταν λοιπόν μια σημαντική απόκλιση από το τυπικά αναμενόμενο αποτέλεσμα παρατηρείται (και μάλιστα σε δυο συνεχόμενες εκλογές) αυτό έχει μια απολύτως επιστημονική εξήγηση στα πλαίσια της στατιστικής. Αν ρίξω 10 φορές τα ζάρια και φέρω 9 εξάρες ,θα πρέπει είτε να ομολογήσω, είτε να αποδειχτεί με κάποια καταστροφική μέθοδο ότι τα ζάρια είναι πειραγμένα, αλλά με βάση της πιθανότητες μάλλον σίγουρα θα θεωρηθώ απατεώνας και χωρίς αυτά.

  27 β. 🙂

 30. Νίκος Μαστρακούλης said

  28: Ο ακτιβιστής μπορεί να είναι μέλος της Greenpeace, μπορεί και να μην είναι (συνήθως δεν είναι) με τη νομική έννοια του όρου «μέλος». Ο ακτιβιστής μπορεί να είναι εθελοντής (οικονομικός υποστηρικτής ή, σπανιότερα, μέλος), ή μπορεί να είναι υπάλληλος.

  Δεν αμφισβητώ την ηθική έννοια του όρου, δηλ. ότι ένας οικονομικός υποστηρικτής δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του μέλος της οργάνωσης που στηρίζει. Απλώς ήθελα να το κάνουμε λίγο λιανά, μια που το μέλος της Greenpeace έχει (ως νομικό δικαίωμα) λόγο στα πράγματα της οργάνωσης, ενώ ο οικονομικός υποστηρικτής όχι.

  Δεν υιοθετώ την οπτική του Νιόριφου, γιατί παραγενικεύει, κατανοώ όμως το σκεπτικό του, με δεδομένο ότι αναφέρεται ιδίως στην Ελλάδα όπου τα σώματα ασφαλείας έχουν συγκεκριμένη διαδρομή.

  Πόσο μυθιστορηματικό θα ακουγόταν αν ένας ακτιβιστής της Greenpeace κατατασσόταν σε κάποιο σώμα ασφαλείας και μετατρεπόταν σε βασανιστή; Αν η απάντηση είναι «όχι και τόσο», συγχαρητήρια, είστε ρεαλιστής. Αν η απάντηση είναι «πού πας και τα βρίσκεις», λυπάμαι, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία.

 31. Νίκος Μαστρακούλης said

  28-29: Συγνώμη, ξέχασα κάτι ακόμα. Η διαδρομή των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, σε επίπεδο βάσης τουλάχιστον, προς νεοναζιστικές, μιλιταριστικές, δήθεν υπερεθνικιστικές οπτικές δεν είναι χτεσινή. Ξεκίνησε συστηματικά πολύ πριν τα ΜΑΤ βγουν
  στον δρόμο παρέα με εκείνους που δήθεν τους υποκαθιστούν. Για παράδειγμα, όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς αυτά τα πράγματα θα γνωρίζουν τον ρόλο που παίζει εδώ και καμια εικοσαριά χρόνια η φυλλάδα «Στόχος». Το κοινό της εντοπιζόταν από νωρίς μεταξύ των αστυνομικών. Αγαπημένα της συνθήματα, μεταξύ άλλων, «Ελλάδα είναι μέχρι εκεί που είναι θαμμένος ο τελευταίος Έλληνας στρατιώτης» ή «Πρωτεύουσα της Ελλάδας η Κωνσταντινούπολη». Στους αστυνομικούς αναγνώστες της απευθυνόταν όταν, πριν δεκαπέντε χρόνια, έγραφε «μη φοβάστε τη Διεθνή Αμνηστία, μια οργάνωση-σφραγίδα είναι».

  Λοιπόν, για τα τεχνικά της υπόθεσης, πόσο έγκυρη είναι η τάδε μέθοδος ή πόσο προκατειλημμένος μπορεί να είναι ο δείνα που τον σακατέψανε αναίτια κάποιοι αστυνομικοί, μπορείτε να συζητάτε και να διαφωνείτε μέχρι το τέλος των αιώνων. Στο μεταξύ, σακατεύονται κι άλλοι. Όχι μόνο άνθρωποι, αλλά και σχέσεις ανθρώπων, τρόποι ζωής, μέσα διαβίωσης, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Και θεριεύει ο φόβος και όσοι τον αρμέγουν.

 32. Νίκος Μαστρακούλης said

  32: Μια που αναφέρθηκα στη Διεθνή Αμνηστία, που ως γνωστόν αποφεύγει τον ιδεολογικά φορτισμένο και κομματικά αξιοποιήσιμο λόγο, το 2002 είχε εκδώσει (μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) μία έκθεση 85 σελίδων για την αστυνομική βία στην Ελλάδα. Τίτλος, «Ελλάδα: Στη σκιά της ατιμωρησίας – Κακομεταχείριση και κακή χρήση πυροβόλων όπλων», εδώ το αγγλόγλωσσο πρωτότυπο.

  Στη σελίδα 6 αυτής της έκθεσης, γράφει: «Σε κάθε περίπτωση, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηριώνονται στην παρούσα έκθεση αποκαλύπτουν εντυπωσιακή ασυμφωνία ανάμεσα στην πρακτική και στα ιδανικά τα οποία διαφυλάσσονται στην εκπαίδευση και την επίσημη πολιτική. Αυτή η κατάσταση εξηγείται ενδεχομένως εν μέρει από την ύπαρξη «αντικουλτούρας», που παραμένει ακμαία, μεταξύ των αστυνομικών σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος και περιπολικού, η οποία ελάχιστη σημασία δίνει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει απαραιτήτως πάντοτε σε μεγάλη υπόληψη ακόμα και τις διαταγές του ίδιου τους του υπουργείου.»

  Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια, πολύ ξύλο, πολλά δακρυγόνα, μερικά ηλεκτροσόκ, μερικές σφαίρες, τουλάχιστον ένας βιασμός με κλομπ και απειροελάχιστες δίκες. Και η «αντικουλτούρα» του 2002 σήμερα είναι στη Βουλή, ανεξάρτητα τι συμπέρασμα θα βγάλει κανείς από το εκλογικό τμήμα 808 ή όποιο άλλο.

  Όταν λοιπόν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλάει για υποκατάσταση του αστυνομικού έργου και εννοεί τα μαχαιρώματα, ας μυρίσει ο καθένας τα νύχια του αν:
  (α) το λέει γιατί το πιστεύει,
  (β) το λέει γιατί δεν μπορεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ή
  (γ) το λέει και συγχρόνως κλείνει το μάτι τους υφισταμένους του.

  Προσωπικά, για λόγους καλής πίστης και ορθού λόγου, δέχομαι το (β).

  Συγνώμη Νικοκύρη και συσχολιαστές για τα απανωτά σεντονάτα.

 33. Μαρία said

  Διαπίστωσα μετεκλογικά οτι η έκφραση «περνάω απο τα καυδιανά δίκρανα» χρησιμοποιείται λαθεμένα. Σε τηλεοπτικό τραπέζι δημοσιογράφος εκφράζοντας την εκτίμησή της για το Σαμαρά προσμέτρησε στα θετικά του οτι «έχει περάσει απο τα καυδιανά δίκρανα της πολιτικής, όπως λέμε». Όπως λέμε; Εγώ πάντως έμεινα με το στόμα ανοιχτό και μετά χάρη στη γνωστή θεία σταχυολόγησα τα παρακάτω:

  που θα φέρει γρήγορα στην εξουσία τον μόνο από την πολιτική ηγεσία που έχει πει ΟΧΙ
  στην ζωή του, που δεν ανδρώθηκε μέσα στο μεταπολιτευτικό life style αλλά πέρασε από τα Καυδιανά Δίκρανα και στάθηκε όρθιος, δυνατότερος.
  Φαήλος 27/9/2010

  από τα καυδιανά δίκρανα του υπουργικού συμβουλίου περνάνε τα τιμολόγια της ΔΕΗ
  29/12/2011

  Τα καυδιανά δίκρανα της κάλπης
  Σήφης Π. 20/4/2012

  Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μέσα από τα καυδιανά δίκρανα της εύκολης προεκλογικής ρητορείας και έχει υποστεί τις συνέπειες.
  Διαμάντω 30/4/2012

  Αν εξαιρέσουμε το διαμάντι, που δε καταλαβαίνω πού ακριβώς το πάει, στις άλλες περιπτώσεις νομίζω οτι τα δίκρανα έχουν υποκαταστήσει τις συμπληγάδες.

 34. Hellegennes Alexandrine said

  #29:
  Ποιον στατιστικολόγο είδες να προβάλλει αυτήν την άποψη; Ο εκλογολόγος που αναφέρει ο Νίκος δεν είναι στατιστικολόγος. Επιστημονικό είναι ένα αποτέλεσμα όταν είναι διαψεύσιμο. Ξανααναλύω την υπόθεση:

  1. Έχουμε 500 άτομα που ψήφισαν στο Χ εκλογικό τμήμα.
  2. Έχουμε 100 αστυνομικούς που ψήφισαν εκεί.
  3. Η ΧΑ εκεί πήρε 20%.

  Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι κανένας από τους 100 αστυνομικούς δεν ψήφισε ΧΑ; Όχι. Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι και οι 100 ψήφισαν ΧΑ; Όχι. Τι μένει; Να αποδείξουμε ότι ένα Χ ποσοστό ψήφισε ΧΑ, με χρήση αναλογίας. Οπότε:

  1. Έχουμε 500 άτομα που ψήφισαν στο Υ εκλογικό τμήμα.
  2. Δεν έχουμε κανέναν αστυνομικό που ψήφισε εκεί.
  4. Η ΧΑ εκεί πήρε 12%.

  Άρα αποδίδεται στην ύπαρξη αστυνομικών η αύξηση των ποσοστών της ΧΑ στο Χ εκλογικό τμήμα. Αυτή η απόδοση είναι αμφιμονοσήμαντη. Ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί ότι έχει βάση είναι να ξέρουμε ότι διπλανά εκλογικά τμήματα δεν μπορούν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις στα αποτελέσματα. Βέβαια ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Γιατί η μέθοδος που βγαίνει το έξτρα ποσοστό στους αστυνομικούς, προϋποθέτει την ταύτιση των αποτελεσμάτων μεταξύ διπλανών εκλογικών τμημάτων. Δηλαδή, οι 400 πολίτες που ψήφισαν στο Χ εκλογικό τμήμα, να απέδωσαν 12% στην ΧΑ:

  Η ΧΑ παίρνει 20% στο Χ εκλογικό τμήμα => 0.20 * 500 = 100 ψήφοι συνολικά
  400 πολίτες στο Χ εκλογικό τμήμα, ψηφίζουν ΧΑ κατά 12% => 0.12 * 400 = 48
  100 αστυνομικοί ψηφίζουν στο Χ εκλογικό τμήμα => 100 – 48 = 52
  52 στους 100 αστυνομικούς ψηφίζουν ΧΑ

  Πέραν του ότι είναι αντιεπιστημονικό να χρησιμοποιείς ένα μόνο τμήμα για επαγωγή, χωρίς δηλαδή σταθμισμένο δείγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι διπλανά εκλογικά τμήματα μπορεί να παρουσιάζουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, καθιστώντας τον παραπάνω συλλογισμό τελείως άκυρο. Αυτό το έδειξα εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/19/meze-15/#comment-116664

  Κοινώς, για να βρούμε το ποσοστό των αστυνομικών που ψήφισαν ΧΑ, πρέπει να ξέρουμε το ποσοστό πολιτών που ψήφισαν ΧΑ. Από την στιγμή που διπλανά τμήματα μπορεί να βγάζουν εξώφθαλμα διαφορετικά αποτελέσματα, δεν γίνεται να χρησιμοποιήσουμε τους πολίτες του Χ τμήματος για να τους αντιστοιχίσουμε σαν ποσοστό στο Υ τμήμα. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο αν η κατανομή των πολιτών στα εκλογικά τμήματα γινόταν με σταθμιστικά κριτήρια.

  Εγώ λοιπόν, ισχυρίζομαι αυτήν την στιγμή ότι 0% των αστυνομικών του Χ εκλογικού τμήματος ψήφισαν ΧΑ και προκαλώ τον οποιονδήποτε να αποδείξει το αντίθετο (δεν γίνεται γιατί είναι unfalsifiable). Δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις τον αριθμό των ψηφοφόρων της ΧΑ, κατά επάγγελμα, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα χωρίς να κάνεις γκάλοπ που να ζητάει την επαγγελματική ιδιότητα του ερωτηθέντος.

  Τέλος, επειδή βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, δεν πρόσεξες ότι το όλο πράγμα αναφέρεται ΜΟΝΟ στις εκλογές Μαΐου (δες το βίντεο που λινκάρει ο Νίκος, λίγο μετά το πρώτο λεπτό).

  Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο αντιεπιστημονικά πράγματα μπορεί να πιστέψει ένας λογικός, σκεπτόμενος άνθρωπος -ακόμη κι επιστήμονας-, όταν υπάρχει οποιουδήποτε είδους bias (ακόμη κι αν απλώς είναι observer bias).

 35. ppan said

  34: » Επιστημονικό είναι ένα αποτέλεσμα όταν είναι διαψεύσιμο».
  Σαφώς 🙂

 36. Hellegennes Alexandrine said

  #30-32:
  Δεν διαφωνώ ιδιαίτερα σε τίποτα απ’ αυτά. Ωστόσο, δεν μπορούμε αυθαίρετα να υποστηρίζουμε ότι οι Χ ψηφίζουν το Υ κόμμα, χωρίς αποδείξεις, απλά επειδή το υποψιαζόμαστε και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αλήθεια. Πολύ περισσότερο, είναι τελείως κουφό να βγάζουμε και ποσοστά, όταν δεν υπάρχει μαθηματική βάση να τα στηρίξει. Εμένα προσωπικά με ενοχλούν αφάνταστα τα στερεότυπα κάθε είδους. Είναι ο λόγος της ύπαρξης του ρατσισμού, άλλωστε.

  Και ο ρατσισμός προκαλεί βία. Έχω φίλους αστυνομικούς που φοβούνται να πούνε ότι είναι αστυνομικοί. Δεν τολμάνε. Ξέρω αστυνομικούς που έχουν γίνει θύματα απρόκλητων επιθέσεων, τούς έχουν κάψει αυτοκίνητα ή τους έχουν πλακώσει στο ξύλο. Δεν είναι καθόλου αστείο. Πριν λοιπόν αρχίσουμε να ισχυριζόμαστε πράγματα που δεν έχουν βάρος, ας αναλογιστούμε τι κάνουμε.

 37. spiral architect said

  @34: Προσωπικά δεν αντιλέγω για την προσέγγισή σου, αλλά επίσης τίποτα δεν με πείθει ότι ο οποιοσδήποτε αστυνομικός στο οιοδήποτε εκλογικό τμήμα ψηφίζει δαγκωτό ΚΚΕ, ή ΣΥΡΙΖΑ.
  (άιντε και Κουβέλη)
  Στερεότυπο; Ναι και διαχρονικά αυταπόδεικτο. 😛

 38. Hellegennes Alexandrine said

  #37:
  Μα κι εγώ πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών ψηφίζουν ΧΑ. Ίσως και περισσότερο από 50%. Αλλά άλλο τι πιστεύω κι άλλο τι ισχυρίζομαι σαν αποδεικτικό στοιχείο. Πιστεύω επίσης ότι δεν είναι εντελώς απίθανο να προέβησαν σε μια ψιλονοθεία για να βγει πρώτη η ΝΔ έναντι του Σύριζα, αλλά δεν μπορώ σε καμμιά περίπτωση να το ισχυριστώ σοβαρά. Είναι απλώς υποψία. Ειδικά όταν αρθογραφείς σαν δημοσιογράφος, δεν μπορείς να προάγεις τα πιστεύω σου σε ειδήσεις, με ανεκδιήγητες μαθηματικές μπαρούφες.

 39. Νίκος Μαστρακούλης said

  36: Γι’ αυτό και είπα ότι δεν παίρνω θέση στο θέμα αυτό. Αφ’ ενός δεν αποδεικνύεται βεβαιότητα, αφ’ ετέρου σχηματίζεται εύλογη πεποίθηση. Κι άμα συμφωνήσετε γράψτε μου.

  β: Σε μια χώρα που η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι ποινικό αδίκημα ανεξάρτητα αν έχεις βλάψει ο ίδιος κανέναν ή όχι, οι επιθέσεις που περιγράφεις είναι μέσα στο κυρίαρχο δικαιικό πνεύμα, ούτως ειπείν. Άσχετα αν θα συμφωνήσει κανείς με τον ισχυρισμό ότι η αστυνομία, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα, εμφανίζει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, για πολλούς ανθρώπους δεν είναι ιχυρισμός: είναι βιωμένη πραγματικότητα.

  Φυσικά, οι επιθέσεις που περιγράφεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν, ακόμη και χρησιμεύουν ώστε να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων. Εξίσου φυσικά, η διάταξη περί εγκληματικής οργάνωσης εννοεί όλους τους άλλους εκτός από τους κρατικούς υπαλλήλους, ακριβώς όπως η έννοια της «τρομοκρατίας» εννοεί όλους τους άλλους εκτός από τα κράτη.

  Διότι στη δυτική σκέψη είναι αδιανόητο ο θεσμός που ορίζει το πλαίσιο της έννομης τάξης να εμφανίζει χαρακτηριστικά που να αμφισβητούν αυτήν ακριβώς την έννομη τάξη. Στη λαϊκή παράδοση, από την άλλη πλευρά, δεν είναι αδιανόητο: είναι αυτονόητο.

 40. Νέο Kid Στο Block said

  Αχ,ελληγενή μου! Ο Νικολακόπουλος είναι ένας μπαρουφας μαθηματικος λοιπόν, και δεν κατεχει απο στατιστική κι από σταθμίσεις.
  whatever..

 41. Hellegennes Alexandrine said

  Δεν είπα ότι ο Νικολακόπουλος είναι μπαρούφας μαθηματικός. Είπα ότι δεν είναι στατιστικολόγος. Κι όπως χαρακτηριστικά είπα και πιο πάνω, ακόμη και επιστήμονας του κλάδου μπορεί να πέσει σε σφάλμα λόγω bias. Δες π.χ. την περίπτωση του Jacques Benveniste, που ήταν σαφέστατα άτομο με μεγαλύτερο κύρος του Νικολακόπουλου (και διάσημος στην εποχή του, σε επίπεδο ροκ σταρ).

  Άσχετα με τις καλές προθέσεις σου, αυτήν την στιγμή, βάζεις λόγια στο στόμα μου που δεν είπα και προκρίνεις την προσφυγή στην αυθεντία (Νικολακόπουλος), γνωστό λογικό σφάλμα, έναντι πλήρους ανάλυσης που παρέθεσα. Δεν με νοιάζει κι αν ο Νικολακόπουλος είναι ο Θεός ο ίδιος. Μεθοδολογικό λάθος = μεθοδολογικό λάθος. Το πρώτο πράγμα που διαβάζεις σε ένα paper είναι η μεθοδολογία, όχι το όνομα του συγγραφέα.

 42. DIR said

  Σχετικά με την αποκατάσταση . Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά ΘΕΤΙΚΟ και οχι ΑΡΝΗΤΙΚΟ γεγονός. Απο κει και πέρα η κακή χρήση μπορεί να γίνεται αποδεκτή αλλά δεν σημαίνει ότι είναι σωστή (π.χ. Ο ΟΤΕ έχει υιοθετήσει την «αποκατάσταση της βλάβης» – και λοιπόν ; Τι είναι ο ΟΤΕ ; ) (Οι «επιτόπου» – του Χάρυ Κλυν- κατά 99% λένε για «αποκατάσταση των ζημιών» είναι σωστό ;).

  Μερικά παραδείγματα :

  1. Λέμε «αποκατάσταση της υγείας» και όχι «αποκατάσταση της αρρώστειας».
  2. Λέμε «αποκατάσταση της κυκλοφορίας» και όχι «αποκατάσταση της διακοπής
  της κυκλοφορίας».
  3. Λέμε «αποκατάσταση της αλήθειας» και όχι «αποκατάσταση του ψέμματος».
  .
  .
  4. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα σωστά «η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας
  της μηχανής Α» και η «αποκατάσταση της βλάβης της μηχανής Α» που θα μας
  οδηγούσε στο λογικό συμπέρασμα ότι «καλή λειτουργία = βλάβη» ;

  Νικοκύρη, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να μαζέψουμε και άλλα τέτοια «ζευγάρια».

 43. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

 44. sarant said

  42: Καμιά αντίρρηση στα παραδείγματα που φέρνεις, ωστόσο δεν είναι μόνο ο ΟΤΕ (που και αυτός είναι υπολογίσιμο μέγεθος αφού αποκαθιστά χιλιάδες βλάβες, και το… διατυμπανίζει). Είναι και τα λεξικά: κι όταν τα λεξικά κατοχυρώνουν μια χρήση, είναι νόμιμη.

  Πάντως τα παραδείγματά σου είναι εύστοχα. Και σαν αντιπαραδείγματα έχουμε την αποκατάσταση της αδικίας ή της βλάβης. Παραθέτω από ΛΚΝ:
  αποκατάσταση: η επαναφορά, η επάνοδος στην προηγούμενη (καλή, ορθή, φυσιολογική) κατάσταση, θέση κτλ.: ~ της βλάβης / της ζημιάς / της αδικίας. ~ της τάξης / της επικοινωνίας / της κυκλοφορίας / της λειτουργίας. ~ της εθνικής ενότητας / της δημοκρατίας / της αλήθειας. ~ της υγείας / της τιμής / της υπόληψης κάποιου.

  Συμπέρασμα; Η γλώσσα είναι πράγμα μυστήριο!

 45. -H Πάντειος και οι 200 (;) μαλάκες “αντεξουσιαστές”….

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2012/06/23/panteios-malakes-vs-sovieto-pontioi/

  Ποιός δεν θυμάται το 15χρονο αφγανόπουλο, που έπεσε θύμα του αυτονομαζόμενου “Επαναστατικού Αγώνα” και του ανορθολογισμού κάποιων αυτοχρισμένων επαναστατών, τάχα υποστηρικτών τόσο των μεταναστών όσο και των προλετάριων. Μόνο που τα πραγματικά τους θύματα έως τώρα ήταν ένα 15χρονο αφγανόπουλο, οι τρεις της Marfin και μια ομάδα Ποντίων προλετάριων, προσφύγων από το Καζαχστάν.

  Την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, κάποιοι Πόντιοι πρόφυγες από την τ. ΕΣΣΔ τιμούσαν τα 40ήμερα ενός αγαπημένου προσώπου που είχαν χάσει. Έκλειναν τον κύκλο του 40ήμερου θρήνου με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν να κάνουν, μ’ ένα μνημόσυνο. Ο χώρος της δεξίωσης ήταν κοντά στη Πάντειο, σε μια ποντιακή ταβέρνα και αυτοί έτυχε λόγω του πένθους να φορούν όλοι μαύρα, άντρες, γυναίκες, παιδιά…

  Βρέθηκαν όμως σε λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Όπως ακριβώς οι δολοφονημένοι της Μαρφίν και o Χαμί Νατζάφι

  Στην Πάντειο γινόταν μια εκδήλωση για τον Επαναστατικό Αγώνα. Κάποια στιγμή, κάποιοι ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες ότι κάπου έξω Χρυσαυγίτες δέρνουν μικρεμπόρους μετανάστες. Και μιας και οι υποστηρικτές του “Επαναστατικού Αγώνα” θεωρούν τον εαυτό τους ως υποστηρικτή του προλεταριάτου και αναγνωρίζουν ως τέτοιο το παραβατικό μικρεμπόριο, εφόρμησαν να “την πέσουν” στους Χρυσαυγίτες. Μόνο που οι Χρυσαυγίτες είχαν γίνει καπνός απ’ την περιοχή… Κι οι μόνοι μαυροφορεμένοι στον περίγυρο της Παντείου ήταν οι άτυχοι οι Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ.

  Η αμάθεια, ο φανατισμός, η στερεοτυπική σκέψη, ο τσαμπουκάς, το νταβατζιλίκι και η περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής έκαναν έξαφνα την εμφάνισή τους, στο πρόσωπο των αγανακτισμένων “αντεξουσιαστών” που αναζητούσαν “χρυσαυγίτες”. Ο κάθε άνθρωπος με τα μαύρα για αυτούς τους ημίτυφλους ήταν και ένας χρυσαυγίτης.

  Φορώντας κράνη και κρατώντας στυλιάρια , επιτέθηκαν με μανία στους ανυποψίαστους ανθρώπους, στέλνοντας τρεις στο νοσοκομείο.

  Πέτυχαν διάνα τους στόχους τους -έστω και ανάποδα- εάν ήθελαν αυτό, που μια προκήρυξη κάποιων απ’ αυτούς έλεγε παλιότερα: “Το στρατηγικής ση­μασίας ζήτημα για εμάς είναι το πώς με τις ενέργειές μας θα διαρρήξουμε τις κοινωνικές σχέσεις που συντηρούν αυτό τον κόσμο. “

  Η ανάποδη σκέψη, ο μιλιταρισμός στα κείμενα και τα μυαλά διαφόρων που υποδύονται τους αυθεντικούς εκπροσώπους των προλετάριων, αλλά αδυνατούν να διακρίνουν τον αληθινό προλετάριο, ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή!!!

  Οι χαζο-τραμπούκοι που έπαιζαν τους αλληλέγγυους, έστειλαν τρεις βαριά τραυματισμένους στο νοσοκομείο..

  Στη συνέχεια, η πατάτα καλύφτηκε με την εξαπάτηση, γιατί έγινε προσπάθεια να φορτωθεί η επίθεση στους άφαντους Χρυσαυγίτες.

  Έτσι λοιπόν οι συγκεκριμένοι Πόντιοι από την τ. ΕΣΣΔ, θύματα κάποτε των εθνικισμών που σάρωσαν την Εγγύς Ανατολή:
  -που βρέθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεύτηκαν τη βία του σταλινισμού και μεταφέρθηκαν ως δουλοπάροικοι στην Κεντρική Ασία,
  -που περιφρονήθηκαν στη “μητέρα-πατρίδα” από κράτος και κοινωνία,
  -στο τέλος υπέστησαν τη βία που παρήγαγε ο ανορθολογισμός, ο φανατισμός και η ημιμάθεια απ’ τους αυτοχρισμένους ως “επαναστατικός χώρος”…

  ……………………………………………..

 46. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4731992

  Η λεζάντα της φωτογραφίας

 47. Αρκεσινεύς said

  Νίκο, επειδή ξείνησες με γερμανικά σου στέλνω την επιστολή που απηύθυναν ΤΑ ΝΕΑ στη Bild. Γερμανικά δεν ξέρω, πιθανόν να βρείτε οι γερμανομαθείς λάθη ή λαθάκια.

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4731975

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4731976

 48. agapanthos said

  Θα μου επιτρέψετε να βάλω στο τραπέζι ένα μεζεδάκι που μόλις βγήκε από το τηγάνι, πριν από μία περίπου ώρα δηλαδη:

  «Το άγαλμα εικονίζει μια λύκαινα που θηλάζει το Ρωμύλο και τον Ρώμο, τους θρυλικούς δίδυμους που ίδρυσαν τη Ρώμη το 753 π.Χ. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δίδυμα αγοράκια προστέθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, πιθανότατα από τον γλύπτη Αντόνιο Πολαγιούλο. Θεωρούσαν όμως ότι η λύκαινα ήταν παλαιότερη, ενδεχομένως λάφυρο από κάποια λεηλασία που το χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες ως σύμβολο της ίδρυσης της πόλης τους.»

  από εδώ

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/06/2012_448675

  διότι ως γνωστόν Ρέμος είναι μόνον ένας…

  Έχω και μερικές επιφυλάξεις για τη μεταγραφή του ονόματος του γλύπτη, αλλά εδώ νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος αρμοδιότερος εμού.

 49. Νίκος Μαστρακούλης said

  48: Δεν είναι μεζεδάκι. Παρ’ όλο που η Βικιπαίδεια σε πρώτη ματιά συμφωνεί μαζί σας, το όνομα Ρώμος ως ελληνική απόδοση του Remus είναι καθιερωμένο. Ή ίσως ήταν, αν κρίνει κανείς απ’ το πλήθος εμφανίσεων της «νεομεταγραφής» Ρέμος.

  Πάντως, και στη Βικιπαίδεια θα παρατηρήσετε ότι, ενώ στον τίτλο χρησιμοποιεί το «Ρέμος», στο κείμενο τα «Ρώμος» και «Ρέμος» εναλλάσσονται. Βλ. και τη σχετική συζήτηση.

 50. @14. Ιμμόρ. Γιατί πρέπει κάτι που θεωρούμε αδικία να συνδέεται με κατάρα; Κατά τη γνώμη μου μπορεί κάλλιστα η αδικία να οφείλεται σε ταξική, ΄προσωπική, εσκεμμένη, απλώς λαθεμένη ή όπως αλλιώς θες πες την επιλογή. Εγώ λοιπόν που ζητώ άρση της αδικίας, δεν συνεπάγεται ότι αναζητώ κάποιο σωτήρα, αλλά μπορεί να αναζητώ ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μια διαφορετική προσωπική στάση ζωής ή μια άλλη κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, για την άρση της αδικίας. Πιστεύω λοιπόν ότι όταν απαιτώ άρση της αδικίας, δεν αναζητώ κάποιο σωτήρα αλλά ενδέχεται να αναζητώ και την ίδια την επανάσταση! Διαφωνείς;

 51. Αρκεσινεύς said

  47,48 Ο Τσακαλώτος γράφει :
  Remus, i Ρώμος ή Ρέμος

  Δεν ξέρω τι γράφει ο Κουμανούδης.

  Οι Πασχάλης-Σαββαντίδης γράφουν Ρώμος

 52. Μαρία said

  Ρώμο τον λέμε απ’ την εποχή του Πλούταρχου.

 53. ppan said

  Κρίμα, γιατί το σχήμα Ρέμος-Πλούταρχος θα ήταν πολύ δυνάτό 🙂

 54. 45#
  Μου έκανε εντύπωση το περιστατικό έτσι που παρουσιάζετε, όχι ότι το θεωρώ απίθανο..
  Δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές σας, αλλά μάλλον όλοι συμφωνούν πως οι τρεις τραυματίες που πήγαν στο νοσοκομείο ήταν ρωσοπόντιοι μικροπωλητές και τους χτύπησαν οι χρυσαυγίτες.

  Υπάρχει και η μαρτυρία του υποδιοικητή του νοσοκομείου Γεννηματάς για το περιστατικό.
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=144582&catid=3

  Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, πως γίνεται να ασχολείστε με μια υποτιθέμενη παρεξήγηση σε ένα καφενείο, και όχι με τον τραυματισμό των ομογενών μικροπωλητών από τους φασίστες;
  Βέβαια μπορεί να πει κανείς, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

  Οφείλω όμως να παραδεχτώ, πως την άποψή σας για τα γεγονότα την συμμερίζονται κάποια σοβαρά μπλόγκς, πχ εδώ:
  http://pneymatiko.wordpress.com/2012/06/07/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E/

  Μάλιστα, δεν διστάζουν να αποκαλύψουν:
  « Αντιεξουσιαστές που φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν με μαχαίρια και ξύλα σε άτομα τα οποία βρίσκονταν σε ένα καφενείο κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για ένα μνημόσυνο.»

  Πάλι καλά που δεν φώναζαν ‘Παναθηναϊκός’ να έχουμε άλλα τρεχάματα…

 55. Νίκος Μαστρακούλης said

  51: Και το εγκυκλοπαιδικό του Πάπυρου λέει (στο λήμμα Ρώμος) «Ρώμος ή Ρέμος». Λήμμα Ρέμος δεν έχει.

  Ο Εμπειρίκος τιτλοφορεί κείμενό του «Ρωμύλος και Ρώμος (ή Άνθρωποι εν πλω εις μητρικήν αγκάλην)». Περιέχεται στο βιβλίο «Γραπτά ή προσωπική μυθολογία», εκδόσεις Άγρα.

  Στο Βήμα το 2002 ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος γράφει «Ρωμύλος και Ρέμος».

  Προκύπτει νομίζω με βεβαιότητα ότι το «Ρώμος» δεν είναι μεζεδάκι. Αυτό που προσωπικά με εξέπληξε, ομολογώ, είναι πως ούτε το «Ρέμος» θα ήταν!

 56. sarant said

  Ναι, με προλάβατε για τον Ρώμο/Ρέμο. Υπάρχει άλλωστε και ο Ρώμος Φιλύρας (ψευδώνυμο βέβαια: Γιάννης Οικονομόπουλος είχε γεννηθεί ή κάτι τέτοιο).

  54: Μπορεί να έγιναν και τα δύο. Και επίθεση χρυσαυγιτών σε μικροπωλητές και τσαμπουκάς στο καφενείο.

 57. sarant said

  Η σπαμοπαγίδα είχε πιάσει εδώ και πολλές ώρες ένα σχόλιο του Δημήτρη, που είχε και ενδιαφέρον -προσπαθώντας να το απελευθερώσω, κάτι λάθος έκανα και χάθηκε. Συγνώμη ζητώ ταπεινά.

 58. Μαρία said

  54 Ντίνο, άλλο το περιστατικό στη διάβαση κι άλλο στο μνημόσυνο. Μάλιστα τότε γράφτηκε οτι τα θύματα ήταν Αρμένιοι.

 59. Μαρία said

  53 Και καπάκι ο Δάντης.

 60. 56, 58
  Πολύ πιθανό, όμως σίγουρα οι τραυματίες δεν ήταν από το καφενείο αλλά από τους χρυσαυγίτες.

 61. Μαρία said

  60 Δες εδώ απ’ όπου και το βίντεο του σοβαρού μπλογκ. Για αναρχικούς έκαναν λόγω τα ρεπορτάζ. Άλλωστε κι ο Αριστεροπόντιος δεν αναφέρθηκε στο συριζα.
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=144478&catid=4

 62. Αρκεσινεύς said

  Στη δεκαετία του 60 στο Γυμνάσιο λέγαμε Ρέμος.

 63. spiral architect said

  @62: Κι εμείς στη δεκαετία του ’70 στο Γυμνάσιο μαθαίναμε (και λέγαμε) Ρώμος

 64. Μαρία ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση.

  Ντίνο, γιατί μπερδεύεις τη βούρτσα με τον αναπτήρα; Τι δουλειά έχει ο Σύριζα και τον ανακατεύεις; Αυτά οι ακροδεξιοί τα διέδιδαν και αυτοί προσπαθησαν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα.

  Οι τραυματίες ήταν από το καφενείο, υπέστησαν αναίτια επίθεση και το ζήτημα για το «χώρο» (με εισαγωγικά ή άνευ) είναι να βγάλει μια ανακοίνωση και να ζητάει δημόσια συγγνώμη για τους τραμπουκισμούς που διέπραξαν ενάντια σε ανυποψίαστους αθώους ανθρώπους, που επιπλέον ανήκουν και στην πραγματική εργατική τάξη:

 65. 61#
  Ναι ρε συ, το βίντεο αυτό υπάρχει και πιο πάνω στο λίνκ που έβαλα.
  Κοίτα, για να είμαι ξεκάθαρος, υπάρχει προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων.

  Χρυσαυγίτες κάνουν επίθεση σε εκδήλωση στην Πάντειο και τραυματίζουν σοβαρά τρείς μικροπωλητές που είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο τους.
  Μετά από λίγο αντιφασίστες σπεύδουν στην περιοχή και προσπαθούν να εντοπίσουν τους φασίστες που τραυμάτισαν τους ομογενείς μικροπωλητές, και κατά λάθος εμπλέκονται σε παρεξήγηση σε ένα καφενείο.

  Αυτό λέει το ρεπορτάζ όλων των ΜΜΕ.
  Αν έχει κανείς διαφορετική πληροφόρηση, ας την μοιραστεί μαζί μας.

  Από εκεί και πέρα, αντί να υπάρχει ουσιαστική καταδίκη του ρατσιστικού χτυπήματος των χρυσαγιτών σε βάρος των ομογενών μικροπωλητών, κάποιοι επιλέγουν να επικεντρωθούν με μια παρεξήγηση σε ένα καφενείο με αυτούς που έψαχναν να βρούνε τους ρατσιστές, και χρεώνοντας τους τραυματισμούς των μικροπωλητών στους αντιφασίστες!
  Ε μα συγνώμη, αλλά αν αυτό δεν είναι παραπληροφόρηση, τότε τι είναι;

 66. 64#
  Παραπληροφορείς, κατά λάθος ή επίτηδες, δεν με ενδιαφέρει.
  Καλά θα κάνεις να διαβάσεις τα ρεπορτάζ στο 54, εκτός αν πρόκειται για συνωμοσία όλων των ΜΜΕ.
  Οι τραυματίες ήταν από τους φασίστες και όχι από το χ επεισόδιο στο καφενείο ή όπου αλλού.
  Αυτό που γράφεις «Οι χαζο-τραμπούκοι που έπαιζαν τους αλληλέγγυους, έστειλαν τρεις βαριά τραυματισμένους στο νοσοκομείο» είναι ψέμα και παραποίηση των πραγματικών γεγονότων.
  Το ότι επέλεξες να αναπαράγεις ακροδεξιές αηδίες, είναι δικό σου θέμα.
  Άλλη φορά να είσαι προσεκτικότερος.

 67. @65, 66 Αργήσαμε να βγάλουμε την καταγγελία αυτή γιατί θέλαμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα των γεγονότων μέσα από τις αυθεντικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έπεσαν θύματα. Η πληροφόρησή μας είναι από πρώτο χέρι και όχι από τα διάφορα φίλτρα και την παραπληροφόρηση που υπήρξε και ειδικά όχι από τα δεξιά μίντια που κατά κόρον χρησιμοποιείς για να αμβλύνεις την αποτρόπαια πράξη.

  Σου επαναλμβάνω για τελευταία φορά: Οι τραυματίες ομογενείς ήταν αποτέλεσμα της βίαιης επίθεσης των ηλιθίων, στους Πόντιους που συμμετείχαν στο μνημόσυνο!!!!

  Η καταδίκη του ρατσισμού και ειδικά του νεοναζισμού από τη δικιά μας πλευρά είναι συστηματική και ξεκάθαρη. Αυτό όμως δεν θολώνει το νου, ώστε να κλείσουμε τα μάτια σε μια τέτοιας έκτασης βαραβορότητα. Δεν έχουμε την άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα νεό Ιανό, ώστε να θεωρούμε ότι «ίδια είναι τα φρικιά και οι νεοναζί»…

  Επαναλαμβνώ την εξαιρετική τοποθέτηση κάποιων που αγανάνακτησαν από την ατολμία και την έλλειψη συνείδησης των ηθικών και φυσικών αυτουργών της ολοφονίας του 15χρονου και έγραψαν το εξής:

  «… Η ανά­ληψη ευθύνης σε μία τέτοια περίπτω­ση δεν είναι εξιλέωση. Είναι για τον επαναστάτη η υπεράσπιση του εαυ­τού του και της ιστορίας του, είναι για να αντιτάξει το ήθος και την αυτοκρι­τική του απέναντι στις “παράπλευρες απώλειες” του εχθρού. Είναι για να μην αφήσει εκτεθειμένο τον αγώνα στη διαστρέβλωση και την συκοφα­ντία»

 68. 67#
  Κοίτα, καταλαβαίνω την δύσκολη θέση σου γιατί αναπαρήγαγες μια είδηση χωρίς να την τσεκάρεις.
  Ε, δεν θα σου πάρει κανείς το κεφάλι αν πεις ότι έκανες λάθος, άνθρωποι ήμαστε συμβαίνουν αυτά.
  Αλλά καταλαβαίνεις ελπίζω πως τα περί …κρυφής εσωτερικής πληροφόρησης, την συνωμοσία των δεξιών ΜΜΕ ή την προσπάθεια να πάς την κουβέντα αλλού σε 15χρονα κλπ, δεν θα βοηθήσουν τα επιχειρήματα σου ιδιαίτερα.

  Καλά θα κάνεις λοιπόν εσύ –και όλοι μας εδώ που τα λέμε- να επικεντρωθείς στα φασισταριά που κυνηγούν και χτυπούν σαν τα σκυλιά τους πόντιους ομογενείς, και όχι σε παρεξηγήσεις από ανθρώπους που στο φινάλε (με τις γνωστές μεν αγκυλώσεις τους) είναι οι μόνοι που πάντα τρέχουν να βοηθήσουν τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας είτε είναι πόντιοι είτε μαύροι, άσπροι, κίτρινοι ή οτιδήποτε άλλο.

 69. Μιλάμε για ένα πολύ πολύ συγκεκριμένο γεγονός.

  Και σου ξαναλέω ότι δεν αναπαράγαμε καμιά είδηση και σε καμιά δύσκολη θέση δεν είμαστε. Την ψάξαμε πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζεις και πάνω απ’ όλα, θα έπρεπε να φανταστείς ότι πρόσβαση στους συγκεκριμένους ανθρώπους έχουμε. Και καλά θα ήταν κάποιοι από τον χώρο αφού έλεγαν δημοσίως ότι ήταν λάθος κ.λπ. να προσπαθούσαν να επισκεφτούν τα θύματά τους. Εμείς θα τους βοηθήσουμε να τους συναντήσουν.

  Τέλος πάντων. Η συγκάλυψη δεν βοήθησε ποτέ κανένα!

 70. gryphon said

  Διαφωτιστικα και χρήσιμα τα οσα λεει ο Ποντος και Αριστερα γι’αυτο το επεισόδιο.Αυτά που λέει ο Ντινος οχι και τόσο.
  Περα ομως απο τις συνθηκες του επεισοδιου (ποιοι επιτεθηκαν σε ποιους κλπ) το πιο σημαντικο και ταυτόχρονα κωμικοτραγικό σημειο τής υποθεσης ειναι άλλο.
  Ειναι το γεγονός πώς σέ ένα κρατικο εκπαιδευτικό Ιδρυμα οπου μορφωνονται υποτιθεται οι πολιτικοι και κοινωνικοι επιστημονες που θα στελεχωσουν αυριο το ελληνικο κρατος δινοταν «διαλεξη» λεει για τόν ενοπλο αγωνα με εκλεκτους ομιλητές μεταξυ άλλων τον Νικο Μαζιωτη αλλα και τον βετερανο Χρηστο Τσιγαρίδα του ΕΛΑ (αντε να κανεις τώρα επαναστατικη καριερα αμα σε λενε Τσιγαριδα ονομα ταιριαστο για ιδιοκτητη χασαποταβερνας στήν Βαρη).
  Δέν ηξερα τι να κανω οταν το διαβασα.Ηθελα απο την μια να γελασω γιατι η γελοιοτητα και των συμμετεχοντων αλλα και του ολου πραγματος ειναι προφανής αλλα το θεμα έχει και σοβαρή και χρησιμη πλευρα.Σέ ενα τετοιο σουρεαλιστικο σκηνικο οπου ινστρουχτορες βομβιστές και δολοφονοι καλουνται να «διδαξουν» φερελπιδες πολιτικους επιστημονες υπο τήν αιγιδα του κρατους εγω βρίσκω τήν απαντηση σε δεκαδες ερωτήματα και απορίες μου.Απο το γιατι η Ελλαδα παει κατα διαολου και εχει καταντησει ετσι μεχρι και στο γιατι δεν εχουμε ποδοσφαιριστες που να ξερουν μπαλα ωστε να μπορουμε να κερδισουμε τήν Γερμανία. Εξηγουνται ξαφνικα όλα.

 71. Νίκος Μαστρακούλης said

  70: Ομοίως η απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας του σχολίου και οι χαρακτηρισμοί που περιέχει εξηγούν πολλά, πτι γκριφόν.

 72. Reblogged this on sholio and commented:
  la8H se metafraseis sta Germanika kai diafora meteklogika mezedakia… 2012.

 73. λευτέρης δ. said

  70# Σχετικό αρθράκι είχe δημοσιευτεί και στη Καθημερινή 9 Ιουνίου 2012.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/06/2012_484922

 74. Θέμης Ματσούκας said

  Για να επανελθουμε στην αποκατασταση. Απο τα Νεα, με τεσσερα συνεχομενα ουσιαστικα (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4732119):

  «Ακινησία για μία εβδομάδα, μετά την επέμβαση αποκατάστασης αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς»

  (οκ – ο αμφιβληστροειδης ειναι επιθετο αλλα εδω εμφανιζεται ως ουσιαστικο)

 75. sarant said

  Αποκατάσταση της αποκόλλησης, σα να λέμε.

 76. spiral architect said

  Nαι αλλά … Ράπανος τέλος – Ψάχνουν για άλλον υπουργό Οικονομικών
  Καλά πάμε γενικώς!

 77. sarant said

  Ωχ, πριν ακόμα αναλάβει;!

 78. Αρκεσινεύς said

  Οι Θ. Κακριδής και Αχ. Τζάρτζανος στις γραμματικές τους γράφουν Ρώμος

 79. Αρκεσινεύς said

  76. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικούς κύκλους «.

  Δε θα ήταν πιο ωραίο και ΣΩΣΤΌ : που διαρρέουν κυβ. κύκλοι ;

 80. Αρκεσινεύς said

  76,77 Το ΒΗΜΑ σήμερα έχει τίτλο «Η κυβέρνηση ασθενεί προώρως» και αναφέρεται στα προβλήματα γύρω από τη συμμετοχή του Ράπανου στην κυβέρνηση. Πάντως θα είναι ο πρώτος υπουργός, αν δεν κάνω λάθος, που παραιτείται προτού ορκιστεί. Στις Βρυξέλλες θα μας εκπροσωπήσει ο κ. Αβραμόπουλος! Θα ράψει καινούριο κουστούμι σίγουρα!

 81. Αρκεσινεύ, την κουβέντα για τη μεταβατική χρήση του «διαρρέω» την έχουμε κάνει επανειλημμένως. Όσοι τους κάθεται στο στομάχι, ας λένε «πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους» ή «πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από κυβερνητικούς κύκλους».

 82. DIR said

  44 Δέχομαι (χωρίς να συμφωνώ απόλυτα) ότι : όταν τα λεξικά κατοχυρώνουν μια χρήση, είναι νόμιμη. (… κάτι θυμίζει όπως ηθική κλπ) . Βέβαια και οι νόμοι αλλάζουν και προσαρμόζονται.

  Επιμένω όμως ότι αποκατάσταση έχουμε όταν επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση.
  Οπως αναφέρεις από το ΛΚΝ
  αποκατάσταση: η επαναφορά, η επάνοδος στην προηγούμενη (καλή, ορθή, φυσιολογική) κατάσταση, θέση κτλ.:
  ~ της βλάβης / της ζημιάς / της αδικίας. ΣΕ ΑΥΤΑ ΔΙΑΦΩΝΩ = επιδιόρθωση της
  βλάβης, αντιμετώπιση της ζημιάς, άρση της αδικίας.

  ~ της τάξης / της επικοινωνίας / της κυκλοφορίας / της λειτουργίας.
  ~ της εθνικής ενότητας / της δημοκρατίας / της αλήθειας.
  ~ της υγείας / της τιμής / της υπόληψης κάποιου.

  Συμπέρασμα; Η γλώσσα είναι πράγμα μυστήριο!

  Μιά «καλή και πλούσια» γλώσσα αντικατοπτρίζει καλές έννοιες (αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία).

 83. sarant said

  82: Η γλώσσα έχει πολλά παράλογα και αντιθετικά σαν κι αυτό. Το παράδειγμα που δίνει ο Παπαδιαμάντης, στη μοναδική γλωσσική μελέτη του, ότι δύο αντίθετα στη σημασία τους ρήματα, το θνήσκω και το βιώνω, αν συντεθούν με την ίδια πρόθεση, το από, δίνουν δυο συνώνυμα, το αποθνήσκω και το αποβιώνω!

 84. Θέμης Ματσούκας said

  82-83. Ναι, η γλωσσα ειναι μυστηριο, εγκεφαλικο. Οι λεξιλογοι, οπως και οι φιλοσοφοι, εχουν ενα δυσκολο καθηκον, μας φερνουν αντιμετωπους με ερωτησεις που φαινονται αυτονοητες αλλα που οι απαντησεις τους δεν ειναι προφανεις… Λεμε τι λεμε (αποκατασταθηκε η αποκολληση), αλλα καταλαβαινουμε σωστα (γιατρευτηκε το ματι). Γιατι ομως; Και πως διαλεγουμε πως να πουμε αυτο που θελουμε; Και πως αλλαζει αυτη η επιλογη με την παροδο του χρονου; Γι αυτο Νικο, συνεχιζε να γραφεις.

 85. Αρκεσινεύς said

  81. Άγγελε, ας τα ξαναλέμε, μπορεί κάποιος να ριξει καμιά ματιά. Γι’ αυτό , Νίκο, όπως γράφει και ο Θέμης, συνέχισε να γράφεις και, δεν ξέρει κανείς, του κουφού η πόρτα μπορεί και να ανοίξει.
  Άγγελε, εγώ θα λέω και θα γράφω «που διαρρέουν κυβ. κύκλοι» .

 86. sarant said

  Θέμη – Αρκεσινέα, σας ευχαριστώ!

 87. Μαρία said

  80 Επειδή ο Σαμ. δεν επιτρέπεται να πετάξει, «ανεξαρτήτου υψομέτρου», όπως δήλωσε ο γιατρός του.

 88. sarant said

  Κι εγώ το άκουσα -αλλά τέλος πάντων τον γιατρό δεν τον διαλέγεις με κριτήριο να μιλάει σωστά 🙂

 89. Αρκεσινεύς said

  87. Μαρία, υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο;

 90. Αρκεσινεύς said

  88. Άλλωστε, Νίκο, οι γιατροί μιλούνε, συνήθως, μετά την επέμβαση.

 91. Μαρία said

  89 Το άκουσα λίγο πριν το γράψω στο δελτίο του μέγκα.

  Όλα δείχνουν οτι το επίρρημα ανεξαρτήτως μετατρέπεται σε μονογενές επίθετο.

 92. Hellegennes Alexandrine said

  #83:
  Ίσως γιατί το «από» είναι αφαιρετική πρόθεση και το «θνήσκω», όπως και το «χωρίζω» ή το «τρελαίνω» είναι ήδη αφαιρετικό μιας ιδιότητας.

 93. Αρκεσινεύς said

  καλημέρα.

  Χτες η Εκκλησία γιόρταζε το «γενέσιον Ιωάννου Προδρόμου».

  Οι βόρειοι άνεμοι που μας ταλαιπώρησαν τις προηγούμενες 10 μέρες ονομάζονται πρόδρομοι, γιατί προηγούνται των ετησίων και όχι των ετησιών όπως γράφει ο Πάπυρος

 94. sarant said

  Ναι, ετησίας, χλούνης, χρήστης κι άλλο ένα που δεν θυμάμαι είναι τα τέσσερα αρχαία που δεν κατεβάζουν τον τόνο στη γενική. 🙂

 95. Αρκεσινεύς said

  94 Νίκο, το τέταρτο είναι η αφύη.
  ετησίαι, ετησίων

 96. sarant said

  95: Ναι, η αφύη -μπράβο, για να μη μπερδεύονται τα ψαράκια με τους αφυείς!

 97. DIR said

  Το «ανεξαρτήτου» τείνει να γίνει ‘νόμιμο’. Το 90% το χρησιμοποιεί αντί του «ανεξαρτήτως». Προφανώς επειδή πιστεύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε επιρρήματα με κατάληξη σε -ως

 98. 92: Το από στο αποβιώνω εκφράζει ολοκλήρωση, αποπεράτωση, ενώ στο αποθνήσκω επίταση (όπως π.χ. στο απογυμνώνω). Αφαίρεση εκφράζεται, φερ’ ειπείν, στο αποτριχώνω ή ξέρω γώ, στο αφαλατώνω.

 99. Αρκεσινεύς said

  Συνηθισμένο λάθος και το επικεφαλή, που νομίζω το είχε πει μεγαδημοσιογράφος που λέγεται πως ετοιμάζει κανάλι.
  Επίσης ο επι παντός επιστητού σχολιογράφος του Sky , ραδιοφώνου και τηλεόρασης, είχε αποδώσει το αμελλητί χωρίς μελέτη!

 100. Αρκεσινεύς said

  97.DIR, το καλώς ορίσατε λ.χ. πώς θα το πούνε;

 101. Αρκεσινεύς said

  93. Βλέπω πως κι ο Μπ. γράφει ετησιών. Αφού έγινε ετησίες στη δημοτική, κατεβάσαμε και τον τόνο στη γ. πληθ.
  Το ΛΚΝ αποφεύγει να πάρει θέση.

 102. 11
  O Aριστοτέλης κρίνει τον συλλογισμό αυτό «εκ του συμβεβηκότος» (β’ σχήμα).
  Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι, πχ, όπου δεν υπήρχαν αστυνομικά τμήματα είχαν επιφορτισθεί με έργο αστυνομικών οι Χ.Α.- για να καλύψουν τα κενά, και δεν προλάβαιναν να ψηφίσουν.
  They would sure like this explanation!!!

 103. 94
  Aφύη, η σαρδέλλα. λευκή ως άτριχη παιδούλα.

 104. DIR said

  100.

  Αναφέρω μιά εξήγηση που επικρατεί, αλλά με την οποία δεν συμφωνώ.

  Θυμίζω ότι :
  Είπαν στον Δημήτρη Γιαννουκάκη «Γιάγκο, από δω και πέρα καταργήθηκε η κατά ληξη – ως στα επιρρήματα και αυτός απάντησε.

  Ευτυχά που μου το είπατε.

 105. #99 κάποτε ἄκουσα ταξίαρχο νὰ λέῃ «τοῦ ἐπικεφαλοῦς» καὶ κόντεψα νὰ πάθω ἀποπληξία

  #92 νομίζω πὼς ἔχει νὰ κάνῃ περισσότερο μὲ τὶς πολλαπλὲς σημασίες τοῦ «ἀπὸ» στὴν σύνθεσι, ποὺ δηλώνει ἄλλοτε τὸν ἀποχωρισμὸ (ἀποκόπτω) ἄλλοτε τὴν ὁλοκλήρωσι καὶ τὴν ἀποτελείωσι (ἀποκορέννυμι), ἄλλοτε ἔχει τὴν σημασία τοῦ ν.ε. ξέ- ποὺ δηλώνει ἀνατροπὴ ἢ παῦσι μίας ἐνεργείας ἢ καταστάσεως(κι ἐδῶ νομίζω ἐντάσσεται ἡ περίπτωσι τοῦ ἀποβιώνω), ἄλλοτε ἐνίσχυσι τῆς σημασίας τοῦ ἁπλοῦ ῥήματος ὅπως νομίζω στὸ ἀποθνῄσκω. μερικές τέτοιες λειτουργίες τοῦ ἀπὸ μοῦ φαίνονται ἡ μία ἐξέλιξι καὶ διαπλάτυνσι τῆς ἄλλης.

 106. ἄ τώρα μόλις εἶδα τὸ 92 ποὺ μοῦ εἶχε ξεφύγει.

 107. Αρκεσινεύς said

  104. Ωραίο. Dir, κάποιος από τους βουλευτές της Ν.Δ.ή του ΠΑΣΟΚ ή υπουργός της-του είχε πει κάποιο επίρρημα <τριτόκλιτο επίθετο σε -α, αλλά δε θυμάμαι ποιος ποιο.

 108. Hellegennes Alexandrine said

  #107:
  Την άποψη αυτή μού είχε εκφράσει κάποτε μια φιλόλογος, οπότε μετά από πολλή ώρα συζήτησης βαρέθηκα να επιχειρηματολογώ και είπα «είναι ακριβά όπως τα λέτε».

  Η ίδια φιλόλογος προσπαθούσε να με πείσει ότι η κλιτική των αρσενικών σε -ος, είναι -ο (ο λύκος, του λύκου, τον λύκο, λύκο).

 109. Αρκεσινεύς said

  106. Κορνήλιε, από την ωραία Θεσσαλονίκη. Ο μεγαλοδημοσιογράφος είχε χρησιμοποιήσει το επίρρημα ως επίθετο σε αιτιατική: τον επικεφαλή

  Με την ευκαιρία αυτή σου γράφω πως τυχαία πριν από λίγο βρήκα στον Ιεζεκιήλ ιη΄, 2 τη γνωστή παροιμία: οι πατέρες έφαγον όμφακες και οι οδόντες των τέκνων εγομφίασαν.
  Νομίζω πως υπάρχει και σε άλλο χωρίο της Π.Δ.

 110. Αρκεσινεύς said

  103, αν είναι η σαρδέλα.

 111. Τοῦ Σαμαρᾶ τοῦ βγάλανε τὸ μάτι
  τ’ ἀσύντακτα ποὺ ἐπέτα ὁ θεράπων
  καὶ τοῦ ‘πανε «ν’ ἀράξῃς στὸ κρεβάττι,
  ῥαπάνια δὲν θὰ τρῶς καὶ σάπων

  μονάχα Ἀλεπουδέλη στὸ παλάτι
  θὰ μπαίνῃ τοῦ Μαξίμου. Μ’ ἂν τῶν πάππων
  τῶν ἔνδοξων τῶν Ζάννα ὑψηλοτάτη
  καταγωγὴ δὲν πάει μὲ τὸ ῥαχάτι

  μή βάζῃς στὴν ψυχή σου στεναχώριες:
  μονάχα μιὰ βδομάδα ἔτσι κλινήρης
  θ’ακοῦς τῶν συριζαίων τὶς κατηγόριες

  καὶ ἔπειτα σηκώνεσαι φρενήρης
  καὶ ῥίχνεις ὅπου λάχῃ νέους φόρους
  σὰν ἕνα εὐχαριστῶ στοὺς ψηφοφόρους.

 112. χμ, στὴν δεύτερη στροφὴ δὲν τηρεῖται σωστὰ ἡ ὁμοιοκαταληξία, μὰ τὸ ἀφήνω ἔτσι.

  ὑπάρχει δὶς στὸν Ἰερεμία (38,29 καὶ 38,30). ἐκεῖ χρησιμοποιεῖται τὸ ῇμωδίασαν καὶ αἱμωδιάσουσιν.

 113. μόνο στὸ 38,29 εἶναι ἴδιο, στὸ 38,30 λέει ὅτι θὰ μουδιάσουν τὰ δόντια τοῦ ἴδιου τοῦ φαγόντος.

 114. sarant said

  Τι ωραίο το 111 παρά το ψεγάδι του (αλλά που να βρεις τώρα Ιάπωνες ή άπονες για να ριμάρεις τους πάππους)!

  97: Υπάρχει ένα θέμα με τα επιρρήματα αλλά δεν τα εξηγεί όλα, και δεν ισχύει, η προγραφή των -ώς, κάτι άλλο είναι που δεν το έχω βρει.

 115. Αρκεσινεύς said

  107. Είχε πει επιεικά, αλλά ο δράστης αναζητείται.

 116. Αρκεσινεύς said

  115. Βρέθηκε και ο ένοχος:

  http://ta-eis-eafton.blogspot.gr/2005/09/blog-post_28.html

 117. Αρκεσινεύς said

  111. Ωραίο το σονέτο σου, Κορνήλιε, και σε ευχαριστώ για την παραπομπή.

 118. «ἀναρρωννύοντα πρωθυπουργὸ» μόλις εἶπε ὁ Κουβέλης. δικαίως τὸν θεωρῶ ὡς τὸν πιὸ συμπαθῆ τῆς β’τριανδρίας.

 119. ἀνεξαρτήτως ἰδεολογικῆς ἀβύσσου ποὺ μᾶς χωρίζει

 120. Νέο Kid Στο Block said

  119. Tι ; έγινες κι εσύ αριστερός; :mrgreen:

 121. 120 ἄπαγε τῆς βλασφημίας!

 122. Αν και χωρίς γλωσσικά λάθη (απ’όσο είδα τουλάχιστον), θέλω να σας λινκάρω εδώ ένα άρθρο που είναι ολόκληρο ένα μεζεδάκι, δηλαδη τι μεζεδάκι, λουκούλειο γεύμα!!
  Κρίση εθνικής ταυτότητας

  Μερικά σημεία ενδιαφέροντος:

  «Η αποσυριζοποίηση του δημόσιου διάλογου προϋποθέτει την αποσυριζοποίηση ως προς την κατασκευή της πραγματικότητας.»

  «Γιατί ο «ΣΥΡΙΖΑ» δεν είναι «κόμμα», είναι «πνεύμα», μια νοητική δομή εντός της οποίας συνωθούνται και διασταυρώνονται ο αριστερός μιζεραμπιλιστικός λαϊκισμός με την ελληναράδικη αντιστασιομανία, η νεοκομμουνιστική μετενσάρκωση του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού και η συνάντησή του με τον νεοτριτοκοσμικό αντιευρωπαϊσμό.«

 123. spiral architect said

  Παραιτήθηκε και ο αποτέτοιος όπως τον είπε η μητέρα μου.
  (μέχρι να μάθει το όνομά του)
  Δεν ήταν γραφτό του, να δει την ανάπτυξη της Ελλάδας από τη θέση του Υπ.Οικ.

 124. Νέο Kid Στο Block said

  Στέλιο, το πρώτο σχόλιο για το «άρθρο» που υπογράφει κάποιος κύριος Ματθαίος Τσιμιτάκης, το είδες;

  «Θέλετε να μου πείτε οτι ο συγγραφέας αυτού του άρθρου πληρώνεται από δημόσιο Πανεπιστήμιο και γράφει τέτοιες αρλούμπες; Ο ίδιος θεωρεί οτι έχουν έστω και την ελάχιστη συνοχή τα επιχειρήμματα του; Η μήπως το Βήμα είναι καφενείο για να ξεδίνουν το θυμό τους διάφοροι αντι-αριστεροί «ευρωλιγούρηδες» – για να είμαι και στο πνεύμα του κειμένου – και δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα των κειμένων που δημοσιεύει; Ελεος κύριοι»

  Ντουζ πουάν κύριε Τσιμιτάκη! Ντουζ πουάν! (και μη χειρότερα μπαναϊα’μ! και μη χειρότερα!)

 125. Νέο Kid Στο Block said

  Τα υπόλοιπα τα κατάλαβα πλήρως,αλλά αυτές οι «θωπείες της εθνικολαϊκιστικής παραμυθίας» πολύ μ’ αμπερδεύουνε ρε Στέλιο! Αμπερδεύτκα ρε παιδάκι μ’… (κακόμοιρα παιδάκια στο Α.Π.Θ.)

 126. agapanthos said

  49 κ.ο.κ.

  Χρουμφ, πάλι μαλακία έγραψα! Πάντως στο σχολείο, στη δεκαετία του 80, είχαμε μάθει Ρέμος, οπότε μια δικαιολογία την έχω.

 127. Μαρία said

  125 Άσε τον Πανταζόπουλο και πες μας για τη γουρουνίτιδα που κολλήσαμε τους κουμπάρους.

 128. Νέο Kid Στο Block said

  127. Ρεπιτισιόν ε εξπλικασιόν ,σιλβουπλέ! (γουρουνίτιδα;)

 129. Μαρία said

  128 το κλαμπ των πιγκς;

 130. Νέο Kid Στο Block said

  127. Α, επισημοποιήθηκε ε; Ναι, ζητήσαμε κάτι ψιλά από τους Κινέζους μπας και..αλλά κάναν τον Κινέζο οι Κινεζοι, ..μάλλον 🙂

 131. Νέο Kid Στο Block said

  Aρα πλέον έουμε τους PIIGSC ή PIIGCS.

 132. sarant said

  122: Στέλιο, ανεκτίμητο 🙂

 133. Hellegennes Alexandrine said

  #124:
  Ε, δεν πειράζει. Ας υπάρχει κι ένας καθηγητής πανεπιστημίου που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο για να γράφει δεξιές αρλούμπες. Ξέρω ότι δεν είναι δίκαιη μοιρασιά (έπρεπε και το 100% των καθηγητών να πληρώνονται για να γράφουν αριστερές αρλούμπες, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και να κλέβουν το δημόσιο*), αλλά ας το πιείτε κι αυτό το πικρό ποτήρι. Θα αντέξετε.

  *βλέπε Αιμίλιο Μεταξόπουλο

 134. spiral architect said

  @122: Ζηλεύετε ρε, που δεν μπορείτε να γράψετε τέτοια κείμενα! :mrgreen:

 135. Νέο Kid Στο Block said

  133. Ω, οι αρλούμπες δεν έχουν πατρίδα ,ούτε προσανατολισμό αγαπητέ!
  Είσαι η ζωντανή απόδειξη γι’αυτό άλλωστε.

 136. Αρκεσινεύς said

  Μόλις μου είπαν στο τηλέφωνο «ο αναλογούν φόρος», και ο συνομιλητής μου δεν ήταν όποιος όποιος.
  80. Δικαιώθηκα κατά το ήμισυ. Ο Αβραμό έχασε την ευκαιρία να παραστεί στα σαλόνια ατσαλάκωτος.

 137. Hellegennes Alexandrine said

  Η απόδειξη συνοδεύεται από τεκμήρια, όχι απόψεις. Εκτός κι αν νομίζεις ότι η άποψή σου έχει θεϊκή υπόσταση και είναι αυταπόδεικτη. Αλλιώς μπορώ να πω το ίδιο για σένα. Αν κι εγώ δεν θα το έθετα έτσι. Θα έλεγα απλώς ότι δεν απαιτείς καμμιά απόδειξη όταν πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνει την φιλοσοφία σου.

 138. Μαρία said

  Αχαχαχά. Η υποψηφιότητα Μεταξόπουλου είχε υποστηριχτεί απο ΝΔΣΟΚ και ΠΟΛΑΝ.

 139. !33 δηλαδὴ αὐτὴ ἡ ἀρλούμπα σοῦ φαίνεται δεξιά;

 140. Hellegennes Alexandrine said

  #139:
  Δεν μου φαίνεται τίποτα. Δεν είναι δικός μου χαρακτηρισμός το «αντι-αριστεροί ευρωλιγούρηδες».

  #138:
  Πες μας ότι ήταν και δεξιός ο Μεταξόπουλος.
  Να άλλο ένα διαμάντι της δραστηριότητάς του:
  http://www.ardin.gr/?q=node/1039

 141. Κι ένα μεζεδάκι (νομίζω τουλάχιστον) από την «Κ».
  Ο συντάκτης ανησυχεί για την κρισιμότητα των περιστάσεων, και καλεί όλους να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

  Θεωρώ πως είναι λάθος το «αρθούν» εδώ, έτσι δεν είναι;
  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «αίρομαι» μ’αυτή την έννοια; Να σταθούν δεν θα ήταν λογικότερο;

 142. Νέο Kid Στο Block said

  141. Τυπικό Στυλιανέ. Απλά τυπικό και ουχί μεζεδάκιον! (I think δηλαδης..) 🙂

 143. sarant said

  Σωστά είναι και τα δύο, και να αρθούν (να σηκωθούν, να υψωθούν) και να σταθούν.

 144. Θρασύμαχος said

  Και ιδού από το Ράπανο στο Στουρνάρα: να περιμένουμε καμμιάν ανάρτηση ετυμολογίας επωνύμων, γιατρέ μου;;;

 145. sarant said

  Αγαπητέ συνάδελφε, έχεις μύτη 😉

 146. Θρασύμαχος said

  http://www.mod.gr/el/enimerosi/anakoinosis-typou/5945-dhlwseis-meta-to-peras-paradoshs-paralavhs-ypourgeioy-ethnikhs-amynas-apo-ton-fragkoulh-fragko-ston-pano-panagiwtopoulo.html «το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας και ΕΜΕΝΑ προσωπικά θα είναι διαρκές για το πώς θα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ αυτές τις μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από τις οριζόντιες περικοπές»

 147. sarant said

  Ε, λαϊκή χρήση είναι το «εμένα» ως γενική.

 148. Θρασύμαχος said

  «Παρεύρεση»!!! http://www.ydmed.gov.gr/?p=2352

 149. Yannis_H said

  Πόσα «από» στη σειρά; «Να μπορεί να δανείζεται ένα κράτος από το EFSF μέσα από απ’ ευθείας αγορά των ομολόγων του από το EFSF στις πρωτογενείς αγορές και όχι μέσα από την εξευτελιστική διαδικασία του Μνημονίου».
  Από το σημερινό άρθρο του (οικονομολόγου, όχι φιλόλογου) Γ. Βαρουφάκη (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=16507)

 150. LandS said

  149. Το από είναι from. Το μέσα από είναι through. Το απ’ ευθείας είναι directly. Με τους αγγλοσπουδαγμένους πρέπει να τα περιμένεις αυτά. Που να ακούσεις τον Τσακαλώτο που μεγάλωσε και πήγε σχολείο εκεί. Μη δίνεις και μεγάλη σημασία, κάποιες φορές απομεταφράζω κάποια μυθιστορήματα για να τα χαρώ.
  Έχει γράψει για το φαινόμενο ο Νικοκύρης.
  Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η μετάφραση στρωτών Ελληνικών σε στρωτά Αγγλικά, ή και το αντίστροφο, δεν αρκεί για να βγάλεις νόημα.:

  «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. »

  «The new Greek government accepts ownership of the stabilization program and is fully committed to the goals, objectives and all key policies of the Program.»

 151. Yannis_H said

  150: Ευχαριστώ για την απάντηση. Κάποτε χρειάστηκε να κάνω μια μετάφραση ξύλινου πολιτικού κειμένου στα αγγλικά. Κι εκεί έμεινα άναυδος από το πόσο έχουμε συνηθίσει να μην χρησιμοποιούμε ανθρώπινο υποκείμενο αλλά να βάζουμε «τα πράγματα να κάνουν πράγματα»: π.χ. «ο ορίζοντας διαμορφώνει εξελίξεις», «οι πρωτοβουλίες προκύπτουν από τη συνειδητοποίηση», κτλ.

  Μου το θύμισες – κι αντιγράφω από αλλού: «Ο Θεός έπλασε τη γλώσσα και ο διάβολος τη γραμματική. Και η μεγαλύτερη δημιουργία του ήταν η παθητική φωνή.» Αυτά λέει το θεατρικό έργο «Αδάμ και Εύα». «Μα δεν έφαγες εσύ το μήλο καλή μου Εύα» ψιθυρίζει ο διάβολος. «Το μήλο… φαγώθηκε.»

  Το βιβλίο του Paul Chilton «Η Οργουελιανή Γλώσσα στα ΜΜΕ» αναφέρεται στη γλώσσα που συχνά μας λέει τι έγινε χωρίς να μας λέει ποιος το έκανε. Οι πολιτικοί μας έχουν διαμορφώσει μια ελληνική εκδοχή αυτής της πρακτικής: μια γλώσσα τέλειας αποξένωσης από ανθρώπινους φορείς (άρα κι ευθύνης)…

 152. Αχ, αυτό το ownership, πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει! Σημαίνει βασικά ότι κάτι το κάνουμε δικό μας, το ενστερνιζόμαστε, νιώθουμε πως είναι κάτι που εμείς θέλουμε να φέρουμε σε πέρας και όχι κάτι που μας επιβάλλεται απ’έξω, και λέγεται ακριβώς για τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται απ’ έξω. «Ιδιοκτησία» είναι η χειρότερη δυνατή μετάφραση· έχω κάνει φιλότιμες προσπάθειες να καθιερώσω το «οικείωση» στο μεταφραστικό του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία…

 153. sarant said

  Ενστερνισμός;

 154. Ελληγεννής Αλεξανδρινός said

  #151:
  Ω, μα, ναι! «Λάθη έχουν γίνει, ατασθαλίες έχουν γίνει», αλλά ποιος έκανε τα λάθη και τις ατασθαλίες δεν μας το λένε ποτέ. Λάθη έχουν γίνει, λες και έγιναν από μόνα τους. Άντε go copulate.

 155. LandS said

  #152 Α! Είχαν δίκιο λοιπόν το πρωί οι Άγγελος Τσέκερης και Γιώργος Κυρίτσης στην εκπομπή τους στο «105.5 στο Κόκκινο» που έλεγαν ότι αν δεν πρόκειται για βριξελιά, τότε πρόκειται για μαλακία…

  Το δικό μου χαζό μυαλό είχε πάει στο own responsibility γραμμένο ownresponsibility και στην ευεργετική επίδραση του αυτόματου διορθωτή.

 156. Angels said

  »Der Nacken des Griechen kann kein Joch ertragen.» Και όμως η γενική πληθυντικού είναι der και όχι des που είναι η γενική ενικού οπότε το σωστό θα είναι »der Griechen» .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: