Προγραμματικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2012
Ο τίτλος είναι προβοκατόρικος και ανακριβής, διότι το άρθρο ελάχιστη σχέση έχει με τις προγραμματικές δηλώσεις της ημιδιακομματικής κυβέρνησής μας. Δεν θα σχολιάσω όσα γλωσσικώς αξιοσημείωτα ειπώθηκαν (αν ειπώθηκαν) κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Απλώς, το άρθρο δημοσιεύεται ενώ οι δηλώσεις συζητιούνται στη Βουλή, εξού και ο τίτλος. Αν κάτι ωραίο ακουστεί, προσθέστε το στα σχόλια. Καταγράφω απλώς μιαν ατάκα που μου έστειλε ένας φίλος με sms, ο οποίος δεν έχει ιντερνέτι στο βουνό όπου έχει πάει: «Σαμαράς: Της αγοράς απέναντι, πείτε της πως μ’ αρέσει».
Το πρώτο μας μεζεδάκι είναι μπαγιάτικο, δηλαδή από το περασμένο Σάββατο, και το προσθέσατε με δικά σας σχόλια στα μεζεδάκια της περασμένης εβδομάδας, αλλά το επαναλαμβάνω εδώ γιατί μ’ αρέσουν τα «αποφεύγματα», όπως έχει ονομάσει ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία τις περιπτώσεις που κάποιος αποδίδει ένα ρητό ή στίχο σε λάθος πρόσωπο (το αγγλικό misattribution δηλαδή). Λοιπόν, το περασμένο Σάββατο ο Κ. Γεωργουσόπουλος έβαλε ένα τέτοιο «απόφευγμα» στο τέλος του άρθρου του στα Νέα: «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», θα μπορούσε να πει με το ύφος του Καζαντζάκη ο λαός. Θα μπορούσε να το πει, αλλά όχι με το ύφος ΤΟΥ Καζαντζάκη, αλλά της Γαλάτειας Καζαντζάκη.
Κι ένα ακόμα άρθρο του περασμένου Σαββάτου σχολιάστηκε εδώ, από τα Νέα και πάλι, του Τ. Θεοδωρόπουλου. Σχολιάστηκε για τη σπάνια λέξη «παμφλέτο» που χρησιμοποιεί ο ΤΘ, εξελληνισμός του pamphlet. Αλλά πρόσεξα και δυο πραγματάκια ακόμα. Όχι τόσο το «Ο Περικλής Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε το 1911, αν δεν κάνω λάθος», αφού για έναν χρόνο δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας (ο Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε το 1910, τον Μάη), αλλά το «Ο Ιων Δραγούμης δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του Βενιζέλου στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου και το μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του…» Εντάξει, ίσως λείπει ένα «το» μετά το μνημείο, αλλά βρίσκω τερατώδη ωραιοποίηση την περιγραφή «δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του Βενιζέλου» όταν ξέρουμε ότι ο Δρ. βρήκε τον θάνατο στα χέρια αποσπάσματος χωροφυλάκων, που σταμάτησαν το αυτοκίνητό του που ερχόταν από την Κηφισιά, κατέβασαν τον Δραγούμη κάτω, τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν.
Συζητήθηκε πολύ την περασμένη εβδομάδα μια συνέντευξη της Βίκης Σταμάτη από τη φυλακή, αλλά εγώ πρόσεξα κάτι στο ρεπορτάζ που τη συνόδευε και όχι στο κείμενο της συνέντευξης: «αντιμετωπίζει οξεία προβλήματα υγείας μετά την απεργία πείνας». Πολύ συνηθισμένο το λάθος του δημοσιογράφου, και αξίζει ειδικό άρθρο. Είναι λάθος «τα οξεία προβλήματα», όπως λάθος είναι και το «παχέων αγελάδων» που επίσης συχνά βλέπουμε. Το σωστό, έστω και άκομψο, είναι «τα οξέα προβλήματα» (και, αντίστοιχα, «των παχειών αγελάδων»). Θα μου πείτε, πώς να το πεις το σωστό, που ακούγεται αφύσικο; Να μην το πεις -να πεις «τα οξυμένα προβλήματα», ας πούμε. Ή τα έντονα προβλήματα. Και «των παχιών αγελάδων» στη δημοτική. Αν και πρέπει να γράψω ειδικό άρθρο (μια ακόμα από τις υποσχέσεις….) ας μείνει το παρόν σαν προκαταβολή -και να το δουν αυτό όσοι βαυκαλίζονται πως η ένταξη των καθαρευουσιάνικων τύπων γίνεται τάχαμ απρόσκοπτα, επειδή μάθαμε και λέμε ένα «βαρέος» (που και αυτό λάθος το κάνουν οι περσότεροι αφού το γράφουν με ωμέγα, π.χ. *βαρέως τύπου! Είναι μετά να μην το φέρεις βαρέως;)
Η ίδια η συνέντευξη της κ. Σταμάτη έχουν μερικά αξιοσχολίαστα στοιχεία, ειδικά εκεί που λέει ότι ξόδευε όσα μια μέση εύπορη Ελληνίδα, αλλά δεν είναι πρέπον να ειρωνευόμαστε κάποιον που έχει πέσει κάτω.
Το Τουίτερ εξακολουθεί να παίρνει κόσμο στο λαιμό του. Μετά την Ε. Βόζενμπεργκ που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα, η σειρά του διανοούμενου, τρομάρα του, Άδωνη Γεωργιάδη.
Στο τιτίβισμα που βλέπετε αριστερά, επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να θεωρούνται πρότυπα για την Ελλάδα «ο Ισημερινός και το Εκουαδόρ, δηλ. ανυπόληπτες χώρες». Πάντως, είναι αυστηρός ο Άδωνης. Για τον Ισημερινό έχει δίκιο σ’ ένα βαθμό, αλλά το Εκουαδόρ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προόδου.
(Για να μην παρεξηγηθώ, το τελευταίο είναι ειρωνικό -Ισημερινός και Εκουαδόρ είναι φυσικά η ίδια χώρα).
Πάμε στα ακριβά Μονμπλάν της δημοσιογραφίας, και ειδικότερα στον Στέφανο Κασιμάτη, ο οποίος συνηθίζει να μαστιγώνει πολιτικούς για τους σολοικισμούς τους αλλά κατάφερε να διαπράξει δυο λάθη στην ίδια λέξη, κάτι που και ο Π. Καμμένος δύσκολα το καταφέρνει (βάζω αυτό το μέτρο σύγκρισης επειδή ο ΣΚ συχνά παρουσιάζει τον Καμμένο σαν την επιτομή του αστοιχείωτου πολιτικού). Στη χτεσινή του στήλη λοιπόν στην Καθημερινή, ο κ. Κασιμάτης καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ «συμπεριφορά μυξοπάρθενου (διπλό σικ) κόρης». Διπλό το λάθος και καταρχάς ορθογραφικό, διότι η μιξοπαρθένα ή η μιξοπάρθενος -για όποιον του αρέσουν τα καθαρευουσιάνικα μεταξωτά βρακιά- ΔΕΝ έχει καμιά σχέση με τις μύξες, βέβαια, αλλά με τη μίξη. Μπορεί να τη βρείτε γραμμένη και με ει, μειξοπάρθενος ή μειξοπαρθένα, γιατί από την αρχαιότητα οι λέξεις της οικογένειας αυτής έχουν διπλή ορθογραφία, μιγ- και μειγ-, μιξ- και μειξ-, θέμα που θα το συζητήσουμε ελπίζω σε ειδικό άρθρο (το χρέος μου διογκώνεται επικίνδυνα…), αλλά όχι με ύψιλον! Κι έπειτα, μπορεί η ονομαστική να είναι προπαροξύτονη στα αρχαία, «μιξοπάρθενος», αλλά στη γενική ο τόνος κατεβαίνει, της «μιξοπαρθένου» (Καλά, δεν έχει ακούσει για την αειπάρθενο, της αειπαρθένου;) Δυο λάθη στην ίδια λέξη, μου φαίνεται πως τις λέρωσε οικτρά τις μεταξωτές περισκελίδες του ο κ. Στέφανος…
Κι ένα άλλο, πάλι από την Καθημερινή, που το συζητήσαμε και στη Λεξιλογία: «Ο κ. Πικραμμένος δεν ήταν ανασφαλής. Δεν είχε κανένα ενδοιασμό να αναζητήσει βοήθεια, συμβουλές και intelligence, όπου μπορούσε να τα βρει.» Ο φίλος π2, που το επισήμανε πρώτος, απόρησε γιατί μένει στα αγγλικά το intelligence: «Είναι τάχα τόσο δύσκολη στη μετάφραση λέξη, ή έχει γίνει κομμάτι της αργκό της κυβερνησιμότητας;» Από την άλλη, ο Ελληγεννής κι εγώ παραξενευτήκαμε από το «δεν είχε κανένα ενδοιασμό», επειδή η φράση αυτή σχεδόν πάντα λέγεται αρνητικά, ότι δεν δίστασε να κάνει πράγματα επιλήψιμα, γι’ αυτό άλλωστε και λέμε «ανενδοίαστα». Μπορεί όμως να πέφτουμε έξω και να χρησιμοποιείται (και) ουδέτερα η φράση.
Και κλείνω με την ακλισιά της εβδομάδας: «Σύμφωνα με δημοσίευμα της ‘Ημερησία’…» Το ότι ο τίτλος είναι «Ημερησία» δεν δικαιολογεί κατά τη γνώμη μου την ακλισία -ωστόσο αναγνωρίζω ότι μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς κλίνονται οι τίτλοι εντύπων. Κι εδώ χρωστάω άρθρο. Μάλλον θα πρέπει να πάω για κούρεμα….
ΥΓ Άντε, και ένα γλωσσικό κουίζ για το τέλος: Ποια είναι η πιο σύντομη οχτασύλλαβη λέξη της ελληνικής γλώσσας; Η απάντηση λίγο πιο κάτω:
.
.
.
.
.
.
Μα φυσικά, η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση». Είδατε πόσο γρήγορα την προφέρει ο πρωθυπουργός; Ούτε που ακούστηκε!
Νέο Kid Στο Block said
Οχτασύλλαβη; Όχι εννιασύλλαβη; (σού αυξάνω το χρέος ξέρω(άτιμο «διά»!),αλλά γι’αυτό υπάρχουν τα μπαρμπέρικα ρε συ Νίκο!) 😆
Mε τρόμο διαπιστώνω ότι τα «Οχήματα βαρέως τύπου» είναι ένα μόνιμο λάθος στα δελτία ποσοτήτων μας! 😳
Eίχα επιχειρήσει κάποτε να γράψω «σκάψιμο με τα χέρια» αντί «εκσκαφή διά χειρός» και διαπίστωσα έντρομος ότι το «σκάψιμο με τα χέρια» αν και απαιτεί ακριβώς τον ίδιο κάματο, πληρώνεται λιγότερο από την «εκσκαφή διά χειρός»!
Άσε που όταν ξαναγύρισα στην «παραδοσιακή» γλώσσα, αναβαθμίστηκα σε καλύτερο μηχανικό! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Oι ανυπόληπτες χώρες Ισημερινός κι Εκουαδόρ του αδώνιδος μού θύμισαν τον «Μαυροβούνιο από το Μοντενέγκρο» που είχε εκστομίσει κάποτε έγκυρος μπασκετικός σπορκάστερ.
ΥΓ. Μια και είπα μπάσκετ ,αυτοί οι Νιγηριανοί από τον Νίγηρα , τόσο καλοί είναι ρε γαμώτο;
gpoint said
Η πιο σύντομη οχτασύλλαβη λέξη είναιη ..ίδια η λέξη αφού έχει μόνο πέντε συλλαβές.Πολλοί γράφουν και λένε μυξοπάρθενη κατά το τραβάτε με κι ας κλαίω, σατιρίζοντας τα δήθεν δάκρυα της παρθένου ή τα δάκρυα της δήθεν παρθένου.
Προσωπικά, σαν πιο κακός, προτιμώ τον τύπο μοιξοπάρθενος…
Λευτέρης Δ said
Καλημέρα σας
Είναι γνωστό πως ο Γύπαρης δεν είχε
σε μεγάλη εκτίμηση το ΑΣΕΠ και γιαυτό
προτιμούσε στη χωροφυλακή του κουμπουροφόρους απ’ τη λεβεντογέννα :-))
ΠΑΝΟΣ said
το «ο Ισημερινός και το Εκουαδόρ» μού έφερε στο νου το «Καραγεώργη και Σερβίας γωνία».
pynchonikon said
Κι εγώ εννιασύλλαβη την ξέρω την επαναδιαπραγμάτευση. Σαν οχτασύλλαβη, συγγενεύει επικίνδυνα με την πχιότητα.
pynchonikon said
την ξέρω –> την προφέρω
Stazybο Hοrn said
Ο Σαμαράς έχει ειδικότητα στα [jα], [jε], [jο], οπότε σίγουρα οχτασύλλαβη την καταπίνει.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!
Αν έβαζα «εννιασύλλαβη» θα έβγαιναν οι άλλοι μισοί να μου λένε ότι κλέβω.
sarant said
5: Εγώ το ξέρω «Ανθίμου και Γαζή γωνία» 🙂
Michalis Melidonis said
επ ανα δια πραγμα σιδηρόδρομος
-> ρενεγκότσι, παζάρεμα, ρεβιζιόν
Αγγέλ’ αρνήθηκε το ρενεγκότσι
κι ο Σαμαράς δεν παζαρεύει γρόσι.
Οι ρεβιζιονιστές μείναν μπουκάλα,
ορθόδοξοι έχουν την κουτάλα. 🙂
Νίκος Παναγιωτίδης said
Σου δίνω δίκιο για τον ενδοιασμό, σωστότερος ο «δισταγμός» για ουδέτερη χρήση.
Ομοίως και για την «Ημερησία», μη φτάσουμε να λέμε «δημοσίευμα της Τα Νέα»! Εκτός κι αν βάλουμε το «εφημερίδας» ανάμεσα.
(σου μείωσα καθόλου το χρέος;)
Όσο για τις συλλαβές, είναι 9 αλλά (ενίοτε) προφέρονται 8: Ας ήταν αυτό το πρόβλημά μας…
sarant said
12: Λίγο 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Το misattribution πάντως δεν υφίσταται σε στίχους και ρητά μόνο. Ο κος Γεωργουσόπουλος υπάγει εαυτόν σ’ εκείνον το νόμο που δεν θυμάμαι πως τον έχουμε πει, για εκείνους που προσπαθώντας να διορθώσουν τους άλλους, κάνουν ο ίδιοι λάθος και στον «Νόμο των φερώνυμων του Στίγκλερ»(Stigler) (η ανάλυση του οποίου ακολουθεί και θεωρώ ότι υποχρεώνει ηθικώς τον Νικοκύρη να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τους νόμους στο σχετικό του άρθρο) (που δεν θυμάμαι ποιο είναι, γμ το Αλτσχάιμερ μου γμ!):-)
Διάβαζα πρόσφατα λοιπόν, σε ένα βιβλίο του Pere Grima (στατιστικολόγου στο πολυτεχνείο της Βαρκελώνης) για τον Stephen Stigler καθηγητή στατιστικής (και ιστορικό ερευνητή στο πεδίο αυτό)στο πανεπιστήμιο του Σικάγου .
Αυτός λοιπόν ο Στίγκλερ διατύπωσε ένα νόμο που λέει:
«Κανένα επιστημονικό εύρημα δεν φέρει το όνομα αυτού που πραγματικά το ανακάλυψε!»
Αναφέρει σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα τη νόσο του Αλτζχάιμερ ,που φαίνεται να είχε ήδη περιγραφεί από αρκετούς επιστήμονες πριν τον Alois Alzheimer, τη «σταθερά του Όυλερ» που ανακαλύφθηκε από τον Γιάκομπ Μπερνούλι, το «τελευταίο θεώρημα του Φερμά» που βέβαια σαν θεώρημα δεν μπορεί να αποδοθεί στο Φερμά(σαν εικασία ναι!) αλλά στον Άντριου Γουάιλς που το απέδειξε το 1995 (ουσιαστικά βέβαια αποδεικνύοντας μια ενδιάμεση εικασία ,αυτή των Τανιγιάμα-Σιμούρα) και την «κατανομή Γκάους», την περίφημη και τόσο γνωστή κανονική κατανομή με τη μορφή της κωδωνοειδούς καμπύλης , που ούτε ανακαλύφθηκε ούτε περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Gauss ,αλλά από τον Γάλλο μαθηματικό Abraham de Moivre, 80 χρόνια πριν τον Γκάους!
Αυτό, δεν σημαίνει βέβαια (κατ’ανάγκην..) ότι κάποιοι επιστήμονες σφετερίζονται τους κόπους άλλων, αλλά απλά ίσως πραγματοποιούν επιπλέον έρευνες κάνοντας γνωστή στο ευρύ κοινό μια ανακάλυψη που είχε προηγηθεί, κι από κείνη τη στιγμή ,χωρίς πολλές φορές να το έχουν επιδιώξει, ταυτίζονται με αυτή. Όπως ας πούμε, ο Έντμοντ Χάλεϋ του οποίου ο φερώνυμος κομήτης είχε ανακαλυφθεί από τους προχριστιανικούς αστρονόμους, αλλά πρώτος εκείνος υπολόγισε την τροχιά του (σε συνεργασία με τον Νεύτωνα) και προέβλεψε την επανεμφάνισή του.
Ο καθηγητής Stigler δημοσίευσε ένα άρθρο πάνω στο θέμα, το οποίο είχε σχολιαστεί από πολλούς άλλους πριν από τον ίδιο, μεταξύ άλλων και από τον Robert Merton, τον οποίον μνημονεύει συχνά.:-)
Έτσι, με μια δόση μίγματος αυταρέσκειας και αυτοσαρκασμού (θα έλεγα εγώ),για να προσθέσει ένα ακόμα παράδειγμα στον Νόμο του, πρότεινε να ονομαστεί «Νόμος του Stigler” και με αυτό το όνομα έγινε γνωστός!:-)
Εγώ θα πρότεινα λοιπόν τη μετονομασία του σε «Νόμο του Λίγγρη»!
(ή έστω σε «Νόμο του misattribution»)
NM said
Για το #5, το #10 και τον Ισημερινό του Αδωνη. True story.
Εχω εναν γνωστό που μένει στην οδό Συνεσίου Κυρήνης στο Λυκαβηττό. Εκεί υπάρχει ένα ερειπωμένο σπίτι που πιάνει συχνά φωτιά και οι γείτονες καλούν την Πυροσβεστική της οποίας τα οχήματα γυροφέρνουν δαιμονισμένα στην περιοχή χωρίς να μπορούν να βρούν το καιόμενο σπίτι.
Συνήθως η πυρκαγιά σβήνεται από τους πολίτες και η Πυροσβεστική φτάνει εκ των υστέρων και πάντα με την καθοδήγηση των πιτσιρικάδων που αναλαμβάνουν να την προϋπαντήσουν με τα ποδήλατα τους 2-3 στενά παρακάτω.
Πρόσφατα τους λύθηκε η απορία για την καθυστέρηση, όταν άκουσαν «το κέντρο» να ρωτά από τον ασύρματο: «Οχημα Χ, Συνουσίου και Ειρήνης, τελειώσατε;»
Ορεσίβιος said
Αφεντικό, το καλοκαίρι πως τα σερβίρεις τα μεζεδάκια; Με ούζο ή μπύρα;
Είμαι ιδεολογικά αντίθετος με τις αυτοκτονίες, αλλά ο τρόπος που αυτοκτόνησε ο Περικλής Γιαννόπουλος – το 1910 βέβαια, στις 8 Απριλίου – ήταν ποιητικός, θα λέγαμε το κορυφαίο του έργο…
Όσο για τον Τ.Θ. των Νέα (sic βρε), πρόκειται, όπως λες Νίκο, για τερατώδη ωραιοποίηση. Πιο κοντά στην αλήθεια θα ήταν ο Τ.Θ. αν έλεγε, ότι την εντολή για την εκτέλεση την έδωσε ο Εμμανουήλ Μπενάκης, επειδή ο γόης Ίων, είχε ξεμυαλίσει την κόρη του την Πηνελόπη (Δέλτα), τα χρόνια της Αλεξάνδρειας. (Δηλαδή έτσι θα έγραφε η Espresso αν κυκλοφορούσε τότε)…
sarant said
15: Τι ωραίο!
16: Η ενοχή του Μπενάκη έχει σχεδόν αποδειχτεί, έτσι δεν είναι;
Ορεσίβιος said
@ 17. Νίκο, επί κυβερνήσεων Βενιζέλου η απώλεια δικογραφιών – για μεγάλες υποθέσεις – είχε γίνει σχεδόν ρουτίνα. Έτσι εκτός από το κιβώτιο με τα υλικά της δίκης των Αθεϊκών το 1914, η υπόθεση των Ιουλιανών του 1920, ήταν άλλη μια περίπτωση που η δικογραφία έκανε φτερά.
Είναι πολύπλοκη η υπόθεση. Επιγραμματικά: Ως ηθικοί αυτουργοί – ότι έδωσαν διαταγή για την εκτέλεση – είχαν αρχικά κατηγορηθεί ο αρχηγός της Χωροφυλακής Εμμ. Ζυμβρακάκης, ο Ρέπουλης (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος των παρακρατικών ομάδων) κι ο Εμμ. Μπενάκης.
Αρχικά, υπεύθυνος για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, είχε αναλάβει ο …Ρέπουλης! Τα φόρτωσε όλα στους Μπενάκη, Βούλγαρη και Γεωργαντά. Στη δίκη που έγινε το 1922, επί κυβερνήσεως Πλαστήρα – Γονατά, αθωώθηκαν και οι τρεις ελλείψει επαρκών στοιχείων.
Το 1935, ο Ρέπουλης είχε ¨εξομολογηθεί» ότι τη διαταγή την είχε δώσει ο Μπενάκης και τον κατηγορούσε ως μοναδικό υπεύθυνο. Αλλά ο Μπενάκης είχε πεθάνει κι ως γνωστόν οι νεκροί δεν μπορούν να κάνουν διαψεύσεις. Η Πηνελόπη Δέλτα, ορκιζόταν ότι δεν είχε δώσει ο πατέρα της την εντολή για την εκτέλεση του παλιού της ερωμένου.
Χειροπιαστά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά όλα δείχνουν ότι συναποφάσισαν και οι τρεις (Ζυμβρακάκης, Ρέπουλης, Μπενάκης) .
Κώστας said
5 και 10: προσυπογράφω και επιβεβαιώνω το Ανθίμου και Γαζή γωνία. Το έχει πει ο Χάρρυ Κλυνν στο δίσκο «Πατάτες». (Κυριολεκτικά, το έχει πει η πασίγνωστη φωνή εκφωνητή διαφημίσεων που συμμετείχε στο δίσκο).
gmix said
Στο Γυμνάσιο όταν οι καθηγητές μας ανακοίνωναν στην αίθουσα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων δεν έλεγαν το μάθημα αλλά το όνομα του καθηγητή . Μια φορά ο φιλόλογος μας ανακοίνωσε : Πρώτη ώρα ο τάδε, δεύτερη ώρα ο δείνα, τρίτη ώρα ο υποφαινόμενος. Και τότε ένας συμμαθητής μου ρωτάει : Κύριε αυτός ο καθηγητής τώρα διορίστηκε;. (Πάντως δεν ήμουν συμμαθητής με τον Άδωνη )
sarant said
18: Μήπως το 1935 κυκλοφόρησε η εξομολόγηση; Διότι ο Ρέπουλης πέθανε το 1924, πριν από τον Μπενάκη.
20: Ανάλογο ανέκδοτο κυκλοφορεί στον στρατό, με τον μονιμά που μπαίνει στον θάλαμο και τον βρίσκει ακατάστατο και ρωτάει ποιος είναι θαλαμοφύλακας.
– Ο υποφαινόμενος, κύριε ανθυπασπιστά! πετάγεται κλαρίνο ο νεοσύλλεκτος θαλαμοφύλακας.
– Πες στον υποφαινόμενο να βγει αύριο στην αναφορά!
rogerios said
Πάρτε, παρακαλώ, κι ένα «του βαθέως ΠΑΣΟΚ» από τον Τάσο Τέλλογλου στο Protagon.
Νέο Kid Στο Block said
Κάποιοι, που έταξαν κάτι καταληκτικά άρθρα και δεν βγήκαν καν στο γήπεδο για τα μπέναλτι:-) , αντί να ξύνουν βαθέως τις πληγές μας θα μπορούσαν για να εξιλεωθούν να γράψουν κάτι άλλο εναλλακτικά!
Κάνα καλό ιστορικό αρθράκι, ας πούμε..; 😆
sarant said
23: Να μην τολμάει κανείς να σχολιάσει σ’ ένα μπλογκ, αμέσως να του θυμίζουν πόσα χρωστάει 🙂
rogerios said
Αγαπητέ Νεοκίδιε:
1. από άποψη δουλειάς, δεν προλαβαίνω ούτε να αναπνέυσω…
2. προσθέστε και τα φορολογικά βάσανα,
3. προσθέστε και άλλα βάσανα, εκκρεμότητες και λοιπές δημοκρατικές διαδικασίες,
4. προσθέστε ότι τσίμπησα από την κόρη μου κι άλλη μια ίωση για νάχω…
και μου ζητάτε και τα ρέστα από πάνω… 🙂
Θα γραφτεί κι ο ρημαδοαπολογισμός του Γιούρο, θα γραφτεί…
όπως κι ο επόμενος κανονικός Ρογήρος…
αλλά μη με πιέζετε απάνθρωπα κι εσείς, ΔΝΤ μου γίνατε! 🙂 😉
Ορεσίβιος said
@21. Αυτό θα πει έγκυρο ιστολόγιο! Νικοκύρη, τίποτα δε σου ξεφεύγει. Το τσίμπησες το λάθος μου. Φυσικά κι έχεις δίκιο. Ο Ρέπουλης πράγματι πέθανε το 1924. Εγώ επειδή είμαι για Σαββατοκύριακο εκτός Αθήνας, δεν έχω πρόσβαση στο προσωπικό μου αρχείο κι έγραψα το σχόλιο από μνήμης. Η «εξομολόγηση» λοιπόν του 1935 ήταν του Γύπαρη (αυτός πέθανε το 1966) κι όχι του Ρέπουλη , όπως έγραψα. Νάσαι πάντα καλά.
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Κορνήλιος said
ἐκτὸς ἀπὸ το κοινὸ ὄνομα καὶ τὸ μανιάτικο ἐπώνυμο τὸν Νικοκύρη συνδέει πλέον μὲ τὸν γ.γ. τῆς ΧΑ καὶ κοινὸ λάθος: delenda ἐκεῖ ποὺ ἀπῃτεῖτο delendum!
Αρκεσινεύς said
Καλησπέρα σας.
Με αφορμή το άρθρο του Τ.Θ. για τη λ. παραφερνάλια, στη β΄παράγραφο.
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4736313
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4556-paraphernalia-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1
sarant said
28: Πότε έγινε αυτό; Ούτε που το θυμάμαι -αλλά δεν ξέρω αν είναι λάθος όταν τροποποιείς ένα κλισέ να το διατηρείς αμετάβλητο, διότι φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο θα υπονοείς.
Κορνήλιος said
https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/23/mpelles/ #115
dimosioshoros said
Όπως είπε ο Μιχαλιολάκος σήμερα στη Βουλή, αφού για τους Ρωμαίους Karthago delenda est τότε και για μας memorandum delendA est…
Γιάννης
cchris74 said
Σήμερα «κόλλησα» με το παμφλέτο το οποίο έχει στο google 7780 αναφορές σε σελίδες στην ελληνική. Ψάχνοντας λίγο στο OED και το Collins βρήκα οτι το «pamphlet» (που προφέρεται paemflit και σημαίνει φυλλάδιο) πήρε το όνομά του-δια μέσου της λατινικής με το «panfletus». – απο τον έλληνα ποιητή Πάμφιλο και την ερμηνεία απο το ποίημα του seu de Amor στα λατινικά το 12ο αιώνα (ίσως επειδή εκεί που ήταν γραμμένο το ποίημα είχε γενικό τίτλο το όνομα του ποιητή και εύρος μικρού βιβλίου;).
Απο τα παραπάνω φαίνεται οτι ίσως να πρόκειται για αντιδάνειο και όχι δάνειο απο την αγγλική. Δεν ξέρω τι εντύπωση έχει κάνει γενικά η λέξη, εμένα πάντως- σήμερα που την έμαθα- μου άρεσε και θα τη χρησιμοποιώ.
sarant said
Το είχαμε συζητήσει λίγο και την περασμένη φορά. Όμως πρόσεξε, δεν υπάρχει Πάμφιλος ποιητής, είναι ο τίτλος Pamphilus seu de amor, παναπεί «Πάμφιλος ή περί έρωτος». Αυτοί οι τίτλοι, με κύριο όνομα και «ή» ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.
sarant said
Και όχι μόνο εκείνη την εποχή, αλλά από την αρχαιότητα.
Αρκεσινεύς said
http://www.rtbot.net/play.php?id=JcZz7eOA_pM
Λεώνικος Καλαχώρας said
Ευρηματικοί, κεφάτοι και ωραίοι.
Είχαμε κι εμείς κάποτε τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και το πιο γερό, τη Νόσο των Βαρέων Αλύσεων (διατριβή Καλμαντή). Την τελευταία στιγμή του το διόρθωσαν σε βαρειών αλύσεων, και πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Α……. σωστά! Όλοι (συν τω υποφαινομένω αλλά εκτός ειδικότητος) δεν το είχαμε πάρει μυρουδιά (περί το 197….)
Υπάρχουν όμως και οι Μπαταρίαι βαρέου τύπου για φορτηγά
Νέο Kid Στο Block said
34. 35. Πραγματικά! Οι εντυπωσιακοί τίτλοι με ολίγη από έρωτα !
Θα ξέρεις πιστεύω Νίκο ότι το πρώτο (σωσμένο) σκακιστικό βιβλίο ήταν το περίφημο του Ισπανού Λουσένα:
Lucena (1497). «Repetición de amores, y Arte de axedrez».
«Πραγματεία περι έρωτος και η τέχνη του σκακιού» (! 😆 )
YΓ. Προσοχή στην παλαιοΙσπανική γραφή axedrez (με x και όχι με j)
cchris74 said
34,35. Πάσο, όπως τα λες θα ‘ναι αλλά και έτσι ακόμα μιλάμε για αντιδάνειο μιας και το Παμφιλος είναι ελληνικό, έτσι δεν είναι;
sarant said
Ναι, ή τέλος πάντων «είδος αντιδανείου» γιατί μερικοί δεν θεωρούν αντιδάνεια όσα μπλέκουν με κύρια ονόματα.
Αρκεσινεύς said
«Δυστυχώς ούτε η η ΕΡΤ, παρά τις θριαμβολογίες της για το ευμεγέθες «ταμειακό απόθεμα» …»
ευμέγεθες.
Στην ίδια σελίδα της εφημερίδας (με άλλο συντάκτη;):
«Οι μεταδόσεις των αγώνων από τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας καθήλωσαν το φιλοθέαμον, κάτι που φάνηκε και στα νούμερα της τηλεθέασης».
Το επίθετο έγινε ουσιαστικό;
Για τον τονισμό ο Μπ. θεωρεί σωστό και τον τύπο φιλοθεάμον. Το ίδιο και το ΛΚΝ.
Υπάρχει δηλ. εξαίρεση και πώς;
Μπουκανιέρος said
Το πάμφλετ είναι πολύ οικεία λέξη για όσους αντρώθηκαν πολιτικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, επομένως η έκπληξη αφορά όσους δεν ανήκουν, χωρικά ή χρονικά, σε κείνη τη γενιά.
Τώρα, για την έννοια του «αντιδάνειου», πολύ συζητήσιμη στο γλωσσολογικό επίπεδο, έχω γράψει πολλές φορές τη γνώμη μου (χοντρικά: «απ’ όταν βρέθηκε το αντιδάνειο, χάθηκε το φιλότιμο».)
sarant said
41: Φιλοθεάμον. εκτός αν μένουν στη Φιλοθέη, οπότε το κάνουν φιλοθέαμον για να ακουγεται αριστοκρατικότερο.
Κορνήλιος said
στὸν Πλούταρχο πάντως φιλοθέαμον παραδίδεται καὶ δὲν νομίζω πὼς ὁ Χαιρωνεὺς ἔμενε στὴν Φιλοθέη!
JS said
32: Karthago -> Carthago
Δημήτρης Μ. said
Αν η μνήμη μου δε με απατά, τη δεκαετία του ΄70 την και λέγαμε παμφλέτα (θηλυκό).
bernardina said
Υπάρχουν και κάποιες που… γυναικώθηκαν πολιτικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και δώθε, αλλά δεν το έλεγαν ούτε πάμφλετ ούτε παμφλέτο ούτε παμφλέτα. Μπροσούρα το λέγανε! 😀
Αρκεσινεύς said
Από πρωινή ραδιοφωνική διαφήμιση:
Ο αριθμός των καμπίνων είναι περιορισμένος.
spiral architect said
@46 & 47:
Παμφλέτο ή παμφλέτα είναι η μπροσούρα τελικά; ❓
Κι εγώ ανδρώθηκα το ’70, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη λέξη, ή κάποια παραλλαγή της δεν την είχα ακούσει.
Από που την ξετρύπωσε, αλήθεια; 🙄
sarant said
42: Εγώ πάντως δεν θυμάμαι παμφλέτα, παρόλο που ήμουν κάπου εκεί. Τα έλεγα μπροσούρες, όπως και η Μπέρνι.
48: Το κλίνει όπως η ακτίνα -ή… όπως η πισίνα.
Αλλά ο τόνος αυτής της γενικής δεν είναι ούτε έμφυτος στα νέα ελληνικά ούτε εντελώς σταθεροποιημένος και κάθε φορά που βγαίνει μια νέα λέξη έχουμε αμφιβολία βλ. κάμερες.
Νέο Kid Στο Block said
50. Ωχχ! Δηλαδή, παίζει και το «των καμέρων»;;
Michalis Melidonis said
51 χρήση κάμερων κάνει o Κάμερον 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Έμενα με ξενίζει να πούμε -δίκαια ή άδικα (ας το κρίνετε εσείς)-
κι αυτός ο «περιορισμένος αριθμός». Οι αριθμοί είναι μικροί, μεγάλοι, ρητοί ,άρρητοι, μονοί ,ζυγοί, υπερβατικοί ή πρώτοι, αλλά «περιορισμένοι»;
Η διαθεσιμότητα των καμπινών, ναι! μπορεί να είναι περιορισμένη .
Θρασύμαχος said
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne120707.doc
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων του νομού Ημαθίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: […] Ηχούν στα αυτιά μου οι μακεδονικές οπλές όπως καλπάζουν οικουμενικά στον εύφορο κάμπο από τις Αιγές της Βεργίνας ως το Δίον, τη Μίεζα και την Πέλλα. Έρχομαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία με την περηφάνια ενός ταπεινού κληρονόμου του Μέγα Αλέξανδρου πέρα από χρόνο, ασταμάτητο στο χώρο. Κομίζω ατομικό φύλλο πορείας, ψυχή και σώμα στον πόλεμο κατά της παρακμής. Ο αγρότης λαός που με έστειλε παρέα σας δεν είναι ρίψασπις, δεν είναι γυρευός, δεν είναι άπατρις, δεν ανέχεται το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. […] Καθόλου δεν λογάριαζα μερικούς μήνες πριν ότι θα εξέθετα εαυτόν στον εκλογικό μαραθώνιο και μάλιστα πως θα στεκόμουν σήμερα προσκυνητής στο Βήμα που ρητόρευαν συγκλονιστικές μορφές, πως θα συμμετείχα με ευθύνη στο μαιευτήριο του νόμου. Κλήθηκα να διαχειριστώ μαζί σας την απόγνωση που σκιάζει τις ψυχές του έθνους από την Οττάβα του Καναδά ως το Διαβατό και από το Ξερολίβαδο ως τη Μελβούρνη. Η πολιτική μου ταυτότητα εξαντλείται στον αγώνα να αφουγκραστούμε το ουρλιαχτό της ημαθιώτικης γειτονιάς μου που σφαδάζει από την ανηλεή λεηλασία. […] Ξαγρυπνώ ως πατέρας και εμφανίζομαι στο βουλευτήριο με την αγνότητα του πεζικάριου. […] Πού είναι η Ελλάδα των εθνών; Πού είναι οι Έλληνες πλοηγοί του κόσμου; Τι κάναμε τη λεβεντιά, την Ορθοδοξία, την παράδοση, την ιεραποστολή, τη ρίζα; Τι απέγινε η ηρωϊκότητα του ελληνισμού; Ποιος διάολος έφερε την απληστία ως νέο θεό, να χορεύουν γύρω από το νεκρό του είδωλο οι λαοί και οι διοικητές τους; Τι απογίναμε θρηνώντας τα κτήματα και τα λιμάνια; Πώς θα ανταμώσουμε με αγάπη; Πώς θα τολμήσουμε ξανά αν όχι στη Βουλή, αν όχι τώρα, αν όχι εμείς; Ήρθα, λοιπόν, στην Αθήνα να κοιτάξω το θηρίο κατάματα, τη γραφειοκρατία, την καμαρίλα, το νεποτισμό, τα παλάτια της κακομοιριάς των μετρίων, να συναντήσω ψυχωμένος το γιγάντιο εχθρό όπου και αν χρειαστεί, όσο και αν πονέσω. Έχω επίγνωση πως δεν θα το γκρεμίσω μόνος. Συναισθάνομαι πως δεν θα νικηθεί ούτε εύκολα ούτε αμέσως. Με ξεσηκώνει, όμως, η ιδέα να με κοιτάξει το τέρας και να το αντικρίσω σαν ένας προς έναν, να δει στο βλέμμα μου το θάρρος του Βεροιώτη μακεδονομάχου, του Ναουσαίου νικητή. Δεν πισωπατάμε. Εκατοντάδες χιλιάδες Ανεξάρτητοι Έλληνες με ηγεσία αναστάσιμη δηλώνουμε συστράτευση στους προμαχώνες. Παίρνω τα λόγια του Πάνου Καμμένου που με κέντρισαν από την απραξία και συνεχίζω ως λαμπαδηδρόμος. Ένας νεοσύλλεκτος, λοιπόν, σας καλεί στο πανεθνικό μέτωπο, για να σώσουμε τη δημοκρατία. Στον επιβιωτικό της πατρίδας αγώνα όλες οι πτέρυγες ελάτε σε παράταξη νίκης. Η μητέρα των μαχών άρχισε. […]
Νέο Kid Στο Block said
54.Γου-Γου- Γουάουυυυ!!!! (Ιαχή των εξ Οττάβας ιθαγενών)
sarant said
51: Καμέρων όχι. Η μάχη είναι ανάμεσα στον δον Καμερόν και στον σερ Κάμερον, που έλεγε ένας πειρατής.
54: Ωωωχχχχ……….
bernardina said
Για μπροσούρες έψαχνα, στον Έλληνα πίσω από τον Αϊνστάιν έπεσα… 🙄
Τέλος πάντων, υπάρχουν κι άλλες για -τυχαίο- παράδειγμα
bernardina said
#54 Ωχχχχ και ξανά ωωωχχχχ….
Αρκεσινεύς said
-Αφού μπορούνε να αποφύγουμε αυτή τη γενική, γιατί κοπιάζουμε τόσο.
-Ο Μπ. για την κάμερα λέει χωρίς . γεν. πληθ., ενώ για την πισίνα λέει πισινών . Για την καμάρα γράφει καμαρών.
Πάντως εγώ δεν έχω καταλάβει αν χρησιμοποιούν κάποιο κανόνα ή τονίζουν όπως τους κατέβει.
Αρκεσινεύς said
54. Πω, πω τι λέει ο ποιητής! Υποκλινόματε όλοι!
Michalis Melidonis said
🙂 54 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
κρίμα που δεν έχουμε και
ήχο να το απολαύσουμε…
γυρευός είναι ο ζητιάνος;
…
και ποιά είναι η Ελλάδα των εθνών
που αποζητά;
τί εννοεί; την πολυεθνική σημερινή Ελλάδα;
κατά το «Ευρώπη των εθνών»;
spiral architect said
@54: Από το «Ηχήστε οι σάλπιγγες», στο «Ηχούν στα αυτιά μου οι μακεδονικές οπλές». 😛
nikiplos said
καλησπέρα… δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό το «Στον επιβιωτικό της πατρίδας αγώνα» , δλδ το «επιβιωτικός» κάπως μου ξένισε… Μήπως είναι Ιατρός ο γράφων? και το έγραψε ως προβιωτικός?
@50, τι δεν είναι των ακτινών και των πισινών? μου χάλασαν τα καλύτερα λογοπαίγνια? 🙂
@46, @47 και ένθεν… εμείς που … ανδρωθήκαμε στα 80ς πάντως φυλλάδια τα λέγαμε…
μπροσούρες λέγαν κάτι πρόχειρα βιβλιαράκια κακοτυπωμένα που είχαν περισσότερα λόγια, και για ένα τεμπελόσκυλο σαν και μένα έτρωγαν x.
Νέο Kid Στο Block said
59. Ωχ! Και πώς ξεχωρίζει ο Μπάμπι τις πισίνες απο τους πισινούς;;
(και μη πει κανείς ότι το «καθαριστής πισινων» το γράφουμε αλα Βουλάγξ και καθαρίζουμε.. 🙂
spiral architect said
Δεν το είπε στη βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά το είπε σε κανάλι!
Να τον χαίρονται αυτοί που τον σταύρωσαν και μας τον φόρτωσαν για άλλη μια φορά! 😦
sarant said
59-63-64:
Αρκεσινεύ, στην 3η έκδοση του λεξικού του ο Μπ. λέει ότι η πισίνα έχει γενική «των πισίνων» ακριβώς για προφύλαξη. Ωστόσο για τις κάμερες εξακολουθεί να λέει «χωρ.γεν.πληθ.» παρόλο που στην καθημερινή ζωή τη χρειαζόμαστε τη γενική αυτή.
63: Ακτίνες-ακτίνων διότι παλιά ήταν τριτόκλιτο ή τέλος πάντων δεν κατεβάζει τον τόνο
Για τις αρκούδες ο Μπ. κάνει γαργάρα και δεν δηλώνει τη γενική, αλλά νομίζω «των αρκούδων». Ή όχι;
spiral architect said
Stazybο Hοrn said
Η Οτάβα στηρίζει Γιοβανόπουλο

Νέο Kid Στο Block said
65. Ωραίος ο Άδωνης! Ορίζει τη δημοκρατία σαν το καθεστώς στο οποίο ο βουλ€φτής δεν μπορεί να κυκλοφορεί με τρένα και λεωφορεία!
Μου θύμισε εκείνο το ανέκδοτο με το γιο του Άραβα σεΐχη στο Λονδίνο, που γράφει στον πατέρα του ότι περνά καλά ,αλλά αισθάνεται άσχημα γιατί αυτός κυκλοφορεί με την Λαμποργκίνι και οι συμφοιτητές του με το τρένο, για να πάρει την οργισμένη απάντηση του πατέρα του «Σου έστειλα ένα έμβασμα 20 εκ. Πήγαινε αγόρασε και σύ ένα τρένο και σταμάτα να ντροπιάζεις το όνομά μας!»
Βέβαια, ο Άδωνης δεν νοεί την «μη κυκλοφορία σαν την πλέμπα» ταξικά, αλλά στα πλαίσια του ενστίκτου αυτοσυντήρησης.
Η πλέμπα στις μέρες μας βαράει! (όσοι δεν είναι αδύναμοι λόγω υποσιτισμού, δηλαδή..)
Immortalité said
Το «δεν είχε κανένα ενδοιασμό» αν και αναγνωρίζω ότι χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική σημασία, δεν με ξενίζει καθόλου στην ουδέτερη χρήση του γιατί και το έχω χρησιμοποιήσει και ακούσει και θα έλεγα διαβάζει αν δεν μου βάλετε το πιστόλι στον κρόταφο να δώσω πηγή.
@69 Πολύ γέλασα με το ανέκδοτο! Με τον μπουμπούκο πάλι όχι, μου ‘χει κοπεί η όρεξη…
Δημήτρης Μ. said
54. Γεια σου, Γιοβανόπουλε!
Δημήτρης Μ. said
Και ένα μεζεδάκι:
Πραγματικά sexy ξενοδοχεία
Οι ειδικοί επί των boutique ξενοδοχείων του I-escape, διαλέγουν τα ξενοδοχεία που είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την καρδιά του έτερον ήμισυ να φτερουγίσει.
http://lifestyle.gr.msn.com/travel/images_special_tips.aspx?cp-documentid=161040571#image=1
sarant said
72: Εμ, όλη του η φροντίδα ήταν να δείξει ότι ξέρει να γράφει αγγλικά το «σέξι».
Tilegrafitis said
28 : Δὲν σᾶς προλαβαίνω. Κορνήλιε… Νόμιζα ὅτι μόνο ἐγὼ φρικάρησα… ἀφοῦ δὲν τὸ ἔχει ὁ ἀρχηγός. Τί τὸ ἤθελε τὸ γερουνδιακό;
Αρκεσινεύς said
Τελικά με τον τονισμό της γενικής πληθ. ισχύει:
Όπου θέλει ο τσουκαλάς κολλά τ΄ αυτιά.
Το αποτέλεσμα στον τσουκαλά όμως είναι το ίδιο. Στη γραμματική; Ή η γλώσσα είναι ανεξάρτητη από τη γραμματική;
sarant said
Αρκεσινέα, νομίζω πως η γραμματική λέει ότι τα παλιά τριτόκλιτα δεν κατεβάζουν τον τόνο.
ppan said
Καλά, η κοτρώνα με το Εκουαδόρ κλπ είναι ανυπέρβλητη, αλλά μόνο εμένα μου φαίνεται ασυνταξία το «θα μου επιτρέψεις να μην είναι…»;
Κορνήλιος said
#74 ἔλα ντέ! ὅπως μιὰ βουλεύτρια τοῦ Σύριζα ὀνόματι Κωνσταντοπούλου πρὸ ὀλίγων δευτερολέπτων ὡμίλησε γιὰ «7 πληγὲς τοῦ Φαραώ». Τίς ὑπόλοιπες τρεῖς τὶς ἔφαγε τὸ PSI;
Στέλιος said
Άντε να βάλω κι εγώ στην πιατέλα ένα μεζεδάκι στοιχειωδών σωματιδίων.
Στο άρθρο του theinsider.gr σχετικά με τον Χιγκς και το μποζόνιό του, ο τίτλος γράφει το «μποζόνιο» μέσα σε εισαγωγικά, γιατί προφανώς είναι λέξη ακάθαρτη, της πλέμπας.
Στο κυρίως άρθρο, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, και γράφουν «το σωματίδιο Χιγκς Μπόζον», καθότι δεν είναι ό,τι κι ό,τι εκει στο theinsider, ξέρουν καλά εγγλέζικα! 🙂
Στέλιος said
@79: Και τώρα διαπίστωσα ότι ξέχασα το λινκ: O Χιγκς και το»μποζόνιο» του
Αρκεσινεύς said
76. Νίκο, σωστά: των αχτίνων, των ελπίδων κ.λπ. Εγώ δεν αναφερόμουνα σε συγκεκριμένο συσχολιαστή, αλλά στους γλωσσολόγους και λεξικογράφους που ή ποιούν τη νήσσα ή αλλάζουν θέση ανάλογα με το πώς κοιμήθηκαν την προηγούμενη νύχτα.
sarant said
78: Και τα δέκα θανάσιμα αμαρτήματα, ε;
Αρκεσινεύς said
http://grizosgatos.blogspot.gr/2012/04/h.html
Tilegrafitis said
@ 80 : Ὑποατομικό σωματίδιο μποζώνιο Χίγκς ἢ μποζώνιο τοῦ Ξαπωδοῦ κατὰ τὸν μεγάλο τοῦ Πειραιᾶ. Καὶ μὲ ὠμέγα παρακαλῶ.
Νέο Kid Στο Block said
Στέλιο, κάπου διάβασα ότι αρχικα ο Χιγκς είχε μιλήσει για God-damn bozon! (ούτε για God’s bozon, ούτε για God bozon)
Πού νάξερε βέβαια ο καψερός για τους God-damn bozos! 🙂
Tilegrafitis said
82: Τὰ θανάσιμα ἁμαρτήματα; Αὐτὰ εἶναι 7. Μᾶλλον ἦταν, γιατὶ μὲ κάτι ψιλοπροσθῆκες ἔγιναν 31.
Νέο Kid Στο Block said
Τα πρώτα αποτελέσματα του μποζονίου γίνονται αισθητά!
Σατανιστές εκτελούν ανίερες επιδείξεις αντιβαρύτητας!!
(παρακαλούνται οι God-damn bozos να δούνε μέχρι το χρονικό σημείο 0.20 του βιντεακίου. Μετά βγαίνει ο αντίχριστος παρέα με τον Γκουσκούνη και κάνουν αισχρές σεξουαλικές πράξεις.)
Θρασύμαχος said
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne120708.doc
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ουσία του ελληνισμού είναι πρωταρχικά πολιτισμική. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας από την κλασσική και την ύστερη αρχαιότητα, μέχρι τη Βυζαντινή και νεώτερη εποχή αυτό που διαφοροποιούσε τον ελληνισμό, αυτό που συνιστά μέχρι και σήμερα ακόμα την ελληνική ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ είναι τάξης πολιτισμικής. […] Επίσης, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι και ο γλωσσικός μας πολιτισμός, δηλαδή αυτά τα αξιακά στοιχεία που μεταφέρονται ανά τους αιώνες μέσα από την ελληνική γλώσσα και βεβαίως υπογραμμίζουν, υπομνηματίζουν και επιβεβαιώνουν αυτή την ελληνική ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ. […]
Ο ίδιος, μερικές μέρες νωρίτερα: http://ma.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4735535 «στόχος παραμένει η ανάδειξη των αξιών της καθημερινής ζωής και της δημιουργίας, που και αυτό αποτελεί ένδειξη της ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ και της μοναδικότητας του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος περνά και μέσα από την παιδεία». Τί να νομίζει άραγε ότι σημαίνει η ωραία αυτή λέξη;;;
sarant said
Μπα; Γράφουν το «νεότερη» με ωμέγα οι πρακτικογράφοι της Βουλής; Αντίπραξη και στη σχολική ορθογραφία;
Θρασύμαχος said
#89: ίσως ανάλογα με τον ομιλητή!
sarant said
Στον Άδωνη βάζουν και δασειοπερισπωμένες; 🙂
Στέλιος said
@87: Τι ωραίο το βιντεάκι! 🙂 Έπρεπε όμως την επεξήγηση να την έχουν σε άλλο βίντεο, να κάτσουμε να σκεφτούμε λίγο! 🙂
Που λες, για το μποζόνιο, ο ίδιος ο Χιγκς δεν το ονόμασε κάπως, παρα μόνο έγραψε στο τέλος της ανάλυσης του, πως «τα παραπάνω προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός ή περισσότερων μποζονίων με μπλα μπλα μπλα ιδιότητες», στο 1964 αυτό. Η δημοσίευση έγινε πιο μετά.
Για κάποιο καιρό δεν είχε ιδιαίτερη αποδοχή η άποψή του, αλλά σιγά σιγά άρχισε να γίνεται δημοφιλής, και γύρω στο 70τόσο άρχισαν κάποιοι φυσικοί να μιλάνε για τον μηχανισμό Χιγκς, και να ονομάζουν το σωματίδιο που προέβλεπε ο μηχανισμός ως μποζόνιο Χιγκς.
Αυτό με το Θεό είναι δημιούργημα του Λεον Λέντερμαν, που έγραψε ένα εκλαϊκευμένο βιβλίο το 1993, με τίτλο «The God Particle». Τότε πλέον το μποζόνιο Χιγκς ήταν ήδη αποδεκτό ως ένα από τα σωματίδια του λεγόμενου Τυποποιημένου Μοντέλου (Standard Model), απλά δεν είχε ανιχνευθεί ακόμα. Ο ίδιος δηλώνει -μεταξύ σοβαρού και αστείου όμως- πως ήθελε να το πει «the Goddamn Particle», που το έβρισκε πιο ταιριαστό, μια και η ανακάλυψή του είχε τόσο ταλαιπωρήσει τους επιστήμονες, αλλά δεν του το επέτρεψε ο εκδότης του! 🙂
Δεν ξέρω αν είδατε την στιγμή της ανακοίνωσης της ανακάλυψης στο CERN, που ο ίδιος ο Χιγκς, ανέβηκε σεμνά σε ένα έδρανο, και όχι από τα πρώτα, σε ένα τυχαίο, μαζί με όλους τους άλλους, και δάκρυσε όταν άκουσε τους επιστήμονες να κάνουν την ανακοίνωση… Συγκλονιστικό μου φάνηκε! Να είσαι ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην ανακάλυψη, και να είσαι τόσο σεμνός, τόσο απλός… Σαν τους πολιτικούς μας δηλαδή, ακριβώς όμως…
spiral architect said
@87: Το βιντεάκι θυμίζει την εποπτική εξήγηση του φαινόμενου σήραγγας.
Stazybο Hοrn said
Επί πόσες ώρες υπέβαλλε παραίτηση ο ΝΝ;
spiral architect said
@94: The party is here!
(ή αλλιώς «ελάτε να παίξουμε την κυβέρνηση»)
sarant said
94: Μέχρι να γράψει τόσο μακροσκελή επιστολή και να τη διαβάσει ο Σαμαράς (που έχει και το μάτι του), πέρασε η ώρα.
Νέο Kid Στο Block said
93. Ναι υπάρχει μια αναλογία στην εντύπωση που δίνεται, μιας φαινομενικά αδύνατης (ενεργειακά) κίνησης!
Βέβαια το ένα (το 87.) είναι απλά μια οπτική/γεωμετρική ψευδαίσθηση ενώ το φαινόμενο της κβαντικής σήραγγας( μαζί με το παράδοξο EPR) είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε φαινομενικά υπερφωτεινές επιδράσεις (με ταχύτητες δηλ. μεγαλύτερες αυτής του φωτός). Ή, με ελαφρώς μαθηματική ορολογία, πως πράγματα που συμβαίνουν με ομαλό, πειθαρχημένο τρόπο στον πολυδιάστατο χώρο Hilbert μπορούν να αντιστοιχούν σε απρόσμενα συμβάντα στο συνηθισμένο τρισδιάστατο χώρο.
Βέβαια ,το τελευταίο μου update περί κβαντικής μηχανικής (κάποια φεγγάρια είχα και μια μικρή αδυναμία στα πολλαπλά σύμπαντα..) ανάγεται 6-8 χρόνια πίσω και ίσως να έχουν αλλάξει από τότε δραματικά τα πράγματα, αλλά το άρθρο μού κίνησε το ενδιαφέρον .
Βέβαια –ίσως λόγω υπερβολικής εκλαΐκευσης – με ξενίζει λίγο η ορολογία του. Και λίγο με μπερδεύει, ως προς τις «υπεργρήγορες διαδικασίες».
Φαντάζομαι (αλλιώς κάτι θα είχε πάρει το αυτί μας!) δεν εννοεί υπερ-φωτεινές .
Και η «διάνοιξη» σήραγγας , η ας την πούμε υπερπήδηση από το ηλεκτρόνιο ή φωτόνιο του εμποδίου- που δεν είναι κατ’ ανάγκην κάποιος ενεργειακός φραγμός όπως στο άρθρο- αλλά μπορεί να είναι κι ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου, ήξερα ότι είναι φαινόμενη (γι’αυτό και τα εισαγωγικά μου στη διάνοιξη),δηλαδή βάσει της αρχής της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ ,το κύμα πιθανότητας που συνδέεται με το σωματίδιο, ξεχύνεται πάνω από τον τοίχο , ακριβώς σαν το σωματίδιο να μεταπηδά τυχαία από μια θέση του κύματος πιθανότητάς του σε μια άλλη. Κάτι σαν «εδώ ο παπάς ,εκεί ο παπάς, πού είν’ ο παπάς;» να πούμε! 🙂
Οι γνώσεις/θύμησές μου σταματούν κάπου εδώ , θυμάμαι βέβαια την ουσία ότι τα σχετικά μαθηματικά υποστηρίζουν ένα μάλλον ενοχλητικό (και πολύ «διεγερτικό» για τους ερευνητές) χαρακτηριστικό του φαινομένου της κβαντικής σήραγγας , που είναι ότι φαίνεται πως συμβαίνει ακαριαία!
Δηλαδή κάθε φορά που αποφασίζουμε να μετρήσουμε το σωματίδιο, θα βρούμε ότι βρίσκεται στη μια ή την άλλη πλευρά του τοίχου , πράγμα που συνεπάγεται ότι σε κάποιο σημείο πρέπει να διαπέρασε τον τοίχο σε μηδενικό χρόνο.
Από το άρθρο καταλαβαίνω, ότι η μέτρηση αυτού του χρόνου έφτασε σε εκπληκτικά επίπεδα ακριβείας (δεν αναφέρονται βέβαια διαστήματα εμπιστοσύνης της ακρίβειας των μετρήσεων), αλλά η ουσία παραμένει ότι ταχύτητα διάδοσης πληροφορίας μεγαλύτερη του φωτός, δεν προκύπτει.
Νέσπά;;
spiral architect said
@ 97: Kid, ασχολιόμουν μικρός (και νεώτερος) με ηλεκτρονικές κατασκευές και οι δίοδοι σήραγγας χρησιμοποιούνταν σε ποιοτικούς προενισχυτές. Έχουν ένα ιδιότυπο σχήμα που καθορίζει και την πολικότητά τους και θυμάμαι οτι εν σχέσει με τις κοινές, ή τις zener διόδους ήταν πολύ ακριβότερες.
Τότε δεν ήξερα την αρχή λειτουργίας τους, (πλην των κοινών διόδων και των zener) βιβλιογραφία ήταν δύσκολο να βρεις, την έμαθα όταν έκανα «Ηλεκτρονικά Ισχύος», όπου και κατανόησα το φαινόμενο σήραγγας.
Ωραία χρόνια, γεμάτα μάθηση … 🙂 💡
spiral architect said
Kαι μετά τις σαφείς προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και μιας και πιάσαμε για λίγο την κβαντομηχανική, ιδού και η αρχή της απροσδιοριστίας εκπεφρασμένη σε εικόνες για όλους όσους εξ υμών δεν είναι των θετικών επιστημών. 😆
Νέο Kid Στο Block said
99. 🙂 😆
Έχω πάντως μια μικρή ένσταση για το κάτω δεξιά πρωτεύον θηλαστικό που απεικονίζεται.
Νομίζω ότι η περίπτωσή του δεν υπάγεται στην αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, αλλά στην βιολoγική/εξελικτική αρχή Χρήσης-Αχρηστίας του Λαμάρκ. 🙂
(και σύμφωνα με κάποιες πηγές μου, που δεν μπορώ να αποκαλύψω, κι άλλα πολλά δείγματα του ίδιου είδους και της ίδιας οικογένειας θηλαστικών, έχουν αναπτύξει σωματότυπους που ακολουθούν αυτή την αρχή. Μικρό όγκο εγκεφάλου, όραση επιλεκτικά οξεία και μακριά χέρια)
ΥΓ. Οι φαρδιές τσέπες δεν υπόκεινται στο νόμο του Λαμάρκ,αλλά σε άλλο.
spiral architect said
Εφαρμογές κβαντομηχανικής σε συνδυασμό με βιολογία; χμμΕνδιαφέρον ακούγεται! 😉
Stazybο Hοrn said
Εσείς το ζητήσατε (54 κ.ε.)
Γιάννης Χαραλαμπίδης said
«Κι ένα ακόμα άρθρο του περασμένου Σαββάτου σχολιάστηκε εδώ, από τα Νέα και πάλι, του Τ. Θεοδωρόπουλου. Σχολιάστηκε για τη σπάνια λέξη “παμφλέτο” που χρησιμοποιεί ο ΤΘ, εξελληνισμός του pamphlet. Αλλά πρόσεξα και δυο πραγματάκια ακόμα. Όχι τόσο το “Ο Περικλής Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε το 1911, αν δεν κάνω λάθος”, αφού για έναν χρόνο δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας (ο Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε το 1910, τον Μάη), αλλά το “Ο Ιων Δραγούμης δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του Βενιζέλου στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου και το μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του…” Εντάξει, ίσως λείπει ένα “το” μετά το μνημείο, αλλά βρίσκω τερατώδη ωραιοποίηση την περιγραφή “δολοφονήθηκε από έναν οπαδό του Βενιζέλου” όταν ξέρουμε ότι ο Δρ. βρήκε τον θάνατο στα χέρια αποσπάσματος χωροφυλάκων, που σταμάτησαν το αυτοκίνητό του που ερχόταν από την Κηφισιά, κατέβασαν τον Δραγούμη κάτω, τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν.»
Ὁ Ἴων Δραγούμης κινούμενος στήν κατεύθυνση ἀπό Κηφισιά πρός Ἀθήνα (τό μεσημέρι τῆς 31ης Ἰουλίου 1920) σταμάτησε σέ μπλόκο καί συνελήφθη ἀπό ἄνδρες ὄχι τῆς Χωροφυλακῆς ἀλλά τῶν «Ταγμάτων Ἀσφαλείας» (ναί ὑπῆρξαν καί δημοκρατικά «Τάγματα Ἀσφαλείας») τοῦ Παύλου Γύπαρη (Κρητικοῦ ἀξιωματικοῦ μέ φανατική πίστη στόν Βενιζέλο καί ἐπί πολλά χρόνια προσωπικοῦ του σωματοφύλακα). Τά Τάγματα Ἀσφαλείας ἤ «Γυπαραῖοι» ἦταν παρά-στρατιωτική μονάδα πού ἐπανδρωνόταν ἀπό νέους Κρῆτες καί ὡς ἀποστολή εἶχε τήν ἀσφάλεια τοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου. Μεταφέρθηκε στό πλησίον εὑρισκόμενο διοικητήριο τῆς μονάδας κι ἀπό ἐκεῖ, μέ διαταγή τοῦ διοικητή της, ομάδα στρατιωτῶν μέ ἐπικεφαλῆς λοχία τόν παρέλαβε γιά νά τόν μεταφέρει στό Φρουραρχεῖο Ἀθηνῶν «γιά τήν ἀσφάλειά του». Καθ’ ὁδόν πρός τόν προορισμό ἕτερος λοχίας ἔφτασε τρέχοντας καί μετά ἀπό σύντομη συνδιάλεξη τῶν δύο ὑπαξιωματικῶν, ὁ ἐπικεφαλῆς διέταξε τούς ἄνδρες του νά στήσουν τόν Δραγούμη καί νά τόν ἐκτελέσουν διά τυφεκισμοῦ. Ὡς ἠθικός αὐτουργός κατηγορήθηκαν ἀργότερα κυρίως οἱ Π.Γύπαρης καί Ἐμ. Μπενάκης. Ὁ Γύπαρης (τόν ὁποῖο θεώρησε ὑπεύθυνο καί ἡ οἰκογένεια Δραγούμη) ὑπέδειξε ὡς ἐντολοδότη τόν Μπενάκη (πλουσιότατο, διαπρεπή καί ἀκραιφνή βενιζελικό), ὁ ὁποῖος ἔτρεφε γιά προσωπικούς λόγους πολύχρονη ἀντιπάθεια πρός τόν Δραγούμη. Ὁ Μπενάκης ἀρνήθηκε τίς κατηγορίες καί ὑπέδειξε τόν Γύπαρη ὡς ἔνοχο. Στίς δίκες πού ἔγιναν, ὅπως ὀρθῶς ἀναφέρθηκε, δέν βρέθηκε ἡ ἄκρη. Ἀμφότεροι οἱ κατηγορηθέντες ἔμειναν μέ κάποιο στῖγμα ἐνοχῆς.
Οἱ φυσικοί αὐτουργοί τῆς δολοφονίας ὑπῆρξαν νεαροί φανατικοί βενιζελικοί.
Οἱ κατηγορούμενοι ὡς ἠθικοί αὐτουργοί ἦσαν ὅλοι (ΟΛΟΙ) ἐπιφανῆ μέλη τῆς βενιζελικῆς ἐλίτ.
Ἀπό ὅποια σκοπιά κι ἄν τό δῶ ὁ Τάκης Θεοδωρόπουλος ἔχει δίκιο. Ὁ Ἴων Δραγούμης δολοφονήθηκε ἀπό ἕνα ὀπαδό τοῦ Βενιζέλου… ἤ ἀπό πολλούς μαζί.
Γιάννης Χαραλαμπίδης said
Συγγνώμη, λάθος «…ὡς ἠθικοί αὐτουργοί κατηγορήθηκαν…»
sarant said
103: Η φράση «δολοφονήθηκε από ένα οπαδό του Βενιζέλου» επιμένω ότι είναι τερατώδης ωραιοποίηση διότι απαλλάσσει το βενιζελικό κράτος και παρακράτος από τις ευθύνες του. Είναι δηλαδή σαν να συναντήθηκε ο Δραγούμης ενώ περπατούσε στο δρόμο με έναν βενιζελικό και να τον πυροβόλησε ο βενιζελικός.
Παρεμπιπτόντως, την μαρτυρία Κορδάτου για τη μεταστροφή του Δραγούμη στα στερνά την ξέρετε; Ο Κ. λέει ότι ο Δραγούμης του έδινε ανώνυμα άρθρα για τον Ριζοσπάστη.
Γιάννης Χαραλαμπίδης said
@105 A! Ἐν τοιαύτη περιπτώσει, παρενόησα! Συμφωνῶ ἀπολύτως. Γιά τήν μαρτυρία τοῦ Κορδάτου ἔχετε δίκιο, ἰσχύει. Δέν γνωρίζω φυσικά, ἄν ἰσχύει τό περιεχόμενό της οὔτε καί θά τό μάθουμε ποτέ νομίζω, ἐκτός κι ἄν ὁ Κορδάτος κάπου ὑποδεικνύει κάποια ἀπό αὐτά τά ἄρθρα, κάτι πού ἐγώ δέν γνωρίζω. Ἄν τά ξέραμε θά μπορούσαμε νά μποῦμε στή διαδικασία μιᾶς συγκριτικῆς μελέτης τους γιά νά δοῦμε ἄν εἶναι τοῦ Ἴδα. Προβληματιζόταν καί μελετοῦσε τίς νεαρές ἀκόμα τότε στήν Ἑλλάδα σοσιαλιστικές ίδέες καί ἀπόψεις. Εἶχε ἀσκήσει σκληρή κριτική σέ σοσιαλιστές ἀλλά νομίζω ὅτι τόν ἔθελγε ταυτόχρονα τό κοινωνιστικό τους πρόγραμμα καί ἡ ἰδεαλιστική ὁρμή τους. Ἦταν ἕνα κίνημα πού σίγουρα παρακολουθοῦσε στενά. Ἀλλά νομίζω ὅτι εἶναι ἐξαιρετικά ἀμφίβολο ὅτι θα δεχόταν νά διαγράψει τήν ἔννοια τοῦ ἔθνους, τῆς ἐθνικῆς κοινότητας, πού εἶναι ἡ κεντρική τῆς ζωῆς του.
Panagiotes Koutelidakes said
Πολύ σύντομο, καθότι δεν κάθησα να διαβάσω όλα τα σχόλια… Γενικά, πολλές λέξεις είναι μεγάλοι μπελάδες, αλλά καταντούν πραγματικά γελοίες όταν κάνει κανείς λόγο για το νομικό ζήτημα. Π.χ. δεν υπάρχει «ξύδι» στη νομοθεσία, υπάρχει «όξος.» (Γι’ αυτό και στα σχετικά νομικά έγγραφα έχουμε αναφορά σε «Νομοθεσία Όξους.»)