Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ρατσιστικό τιτίβισμα και οι ναζιστικοί κρωγμοί

Posted by sarant στο 27 Ιουλίου, 2012


Χτες που έπρεπε να γράψω προτίμησα να το αποφύγω, κάποιοι από σας περιμένατε ότι θα έγραφα, μου το ζητήσατε κιόλας, οπότε γράφω σήμερα με τον κίνδυνο να είναι το άρθρο μπαγιάτικο, αφού θα έχουν πλεον όλα ειπωθεί για το θέμα του αποκλεισμού της τριπλουνίστριας Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, εξαιτίας του τιτιβίσματος που έστειλε (ή που αναμετάδωσε) τις προάλλες, και που θεωρήθηκε ρατσιστικό και αντίθετο με το πνεύμα των Αγώνων. Ο λόγος που δεν έγραψα χτες, ήταν πως δεν είχα αποφασίσει· και τώρα που γράφω, ακόμα διχασμένος είμαι. Όπως έλεγε εκείνη η παλιά ατάκα, «Η απάντησή μου είναι ίσως, και είναι οριστική».

Να θυμίσω τα γεγονότα είναι ίσως περιττό, αφού αυτή τη φορά δεν έχουμε ένα σκανδαλάκι της μπλογκόσφαιρας, από εκείνα που προκαλούν πανδαιμόνιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά περνάνε απαρατήρητα απ’ όλους τους «φυσιολογικούς» (άντε, να το πω ‘παραδοσιακούς’) ανθρώπους, εκείνους που δεν ξημεροβραδιάζονται στο Διαδίκτυο αλλά ενημερώνονται από τα συμβατικά μέσα. Εδώ, το τιτίβισμα ακούστηκε μέχρι το Λονδίνο. Αλλά για να ξέρουμε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε, δείτε την εικόνα αριστερά. Χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αφού το πήρα από τρίτο ή τέταρτο χέρι, η εικόνα πρέπει να δείχνει το αρχικό τιτίβισμα.

Είναι ρατσιστικό το μήνυμα που διαβάσατε; Μπορούμε να το συζητήσουμε. Για μένα είναι οριακά ρατσιστικό. Οριακά, αλλά είναι. Εκφράζεται υποτιμητικά, έστω και έμμεσα, για τους Αφρικανούς. Και ρατσιστικό να μην είναι, ασφαλώς δεν προωθεί την ιδέα της συναδέλφωσης των λαών, άρα αντίκειται στο Ολυμπιακό ιδεώδες. Βέβαια, συμφωνώ ότι κάθε μέρα ακούγονται πολύ χειρότερα, και όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων καναλιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά από τη στιγμή που οι άλλοι που λένε τα χειρότερα δεν πρόκειται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς. Το (οριακά) ρατσιστικό τιτίβισμα της τριπλουνίστριας δεν είναι ποινικά κολάσιμη πράξη (αν πιστεύετε ότι είναι ή ότι θα έπρεπε να είναι πείτε το, αλλά θα διαφωνήσουμε), είναι όμως πράξη που αντίκειται στις αξίες του Ολυμπισμού (για τις αξίες αυτές θα πούμε περισσότερα παρακάτω). Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μια κουλτούρα υπερανεκτικότητας στο ρατσισμό και στη γαϊδουριά δεν κάνει λιγότερο επιλήψιμες τις ρατσιστικές (και τις γαϊδουρινές) πράξεις, αν και υπό προϋποθέσεις αποτελεί ελαφρυντικό. Στο κάτω-κάτω, μια κοινωνία που όχι απλώς ανέχεται αλλά επιδοκιμάζει π.χ. τον Σεραφείμ Πειραιώς όταν βρίζει τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας ή όλες τις άλλες θρησκείες ή τον Άδωνη όταν προβάλλει στην εκπομπή του τα βιβλία του Πλεύρη ή… (ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ) λογικό είναι να σοκάρεται όταν τιμωρείται μια νεαρή αθλήτρια επειδή αναμετάδωσε ένα χαζό ανέκδοτο έστω και οριακά ρατσιστικό.

Κάποιοι ρώτησαν, όχι όλοι καλοπροαίρετα, αν τάχα πρέπει να απαγορευτούν τα ανέκδοτα για ξανθιές, για χοντρούς, για Πόντιους, αν θα πρέπει να προσέχουμε την κάθε μας λέξη μήπως κατηγορηθούμε για ρατσισμό, αν έχει καταργηθεί η ελευθερία του λόγου. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει -αλλά η ελευθερία του λόγου δεν είναι ίδια για όλους. Ο πρωταθλητής που υπογράφει ένα κάρο συμβόλαια με τους σπόνσορες, ο δημοσιογράφος, ο πολιτικός, ο στρατιωτικός, το στέλεχος πολυεθνικής, ο δημόσιος υπάλληλος, πολλές κατηγορίες πολιτών, έχουν εκ των πραγμάτων μειωμένη ελευθερία λόγου σε ορισμένα ζητήματα, ή με τη θέλησή τους αυτολογοκρίνονται.

Ωστόσο, δεν συμφωνώ με τον αποκλεισμό της αθλήτριας από την Ολυμπιάδα. Αν ζητούσαν τη γνώμη μου (φυσικά δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα), θα πρότεινα να τιμωρηθεί με αυστηρή επίπληξη και, ως επιπλέον ποινή, να της ζητηθεί να δεσμευτεί ότι δεν θα γράψει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο διαρκεί η Ολυμπιάδα. Αυτό ακούγεται λίγο αστείο, αλλά υπάρχει προηγούμενο: δυο Αυστραλοί κολυμβητές τιμωρήθηκαν ακριβώς με αυτή την ποινή επειδή ανάρτησαν στο Τουίτερ και στο Φέισμπουκ φωτογραφίες τους όπου ποζάρουν με όπλα. Ταυτόχρονα, η ΕΟΕ θα έπρεπε να δηλώσει ότι δεν θα δείξει επιείκεια σε νέο κρούσμα της ίδιας ή άλλου αθλητή στο μέλλον.

Παίρνοντας υπόψη και τη νεαρή ηλικία της αθλήτριας, νομίζω ότι αυτή η ποινή της αυστηρής επίπληξης θα έδινε το σωστό μήνυμα, πολύ περισσότερο που (απ’ όσο ξέρω) η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις επιτροπές άλλων χωρών, ΔΕΝ είχε την πρόνοια να κυκλοφορήσει από τα πριν οδηγό σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς και να προειδοποιήσει τους αθλητές, να τους δώσει να καταλάβουν ότι τα όρια του ιδιωτικού και του δημόσιου στο Διαδίκτυο είναι απατηλά, ότι το να λέμε μια χαζομάρα (ή κακοήθεια) στο Τουίτερ είναι πολύ διαφορετικό από το να λέμε την ίδια χαζομάρα (ή κακοήθεια) στην παρέα μας στο σαλόνι του σπιτιού μας ή στο μπαρ. Αφού δεν είχε προνοήσει η ΕΟΕ, έχει μειωμένο ηθικό βάρος να επιβάλει τώρα τιμωρία, πολύ περισσοτερο που, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι αθλητές αυτοί χρειάστηκε να προετοιμαστούν κάτω από οικτρές συνθήκες και συχνά πληρώνοντας από την τσέπη τους. (Για να προλάβω αντιρρήσεις, αυτό ΔΕΝ θα δικαιολογούσε επιείκεια σε κρούσματα ντόπας).

Βέβαια, μπορεί η ΕΟΕ να υποψιαζόταν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα τιμωρούσε έτσι κι αλλιώς την αθλήτρια και να ήθελε να προλάβει. Μπορεί επίσης η αθλήτρια να είχε ήδη δεχτεί προειδοποιήσεις για προηγούμενα ανάρμοστα τιτιβίσματα. Δεν έχω φυσικά τέτοιες πληροφορίες, αλλά όπως φαίνεται είχε κατά καιρούς εκφράσει ακροδεξιές θέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι αντάλλασσε μηνύματα με επιφανή στελέχη της Χρυσής Αυγής, ότι είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες με όπλα και άλλα τέτοια. Θα μου πείτε, καλώς ή κακώς (μάλλον κακώς) η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα, αλλά θα σας πω ότι η αθλήτρια δεν δικάζεται για τις φιλίες της ή την πολιτική της τοποθέτηση. Απλώς, οι φιλίες της ή η πολιτική της τοποθέτηση κάνουν περισσότερο πιθανό να είναι ρατσιστικό το τιτίβισμα και όχι απλώς ένα κακόγουστο αστείο. Λέγεται μάλιστα πως το επίμαχο τιτίβισμα δεν ήταν δικό της, αλλά είχε αρχικά κυκλοφορήσει από χρυσαυγίτικους κύκλους.

Μόλις πληροφορήθηκα την τιμωρία, ήμουν κατηγορηματικά αντίθετος -τώρα που έμαθα και τα υπόλοιπα στοιχεία για τις χρυσαυγίτικες σχέσεις, είμαι πολύ λιγότερο βέβαιος όσο κι αν, επαναλαμβάνω, δεν θα πρότεινα τον αποκλεισμό της αθλήτριας.  Ένας ακόμα λόγος που με κάνει να διστάζω είναι μήπως η τιμωρία αυξήσει την επιρροή της Χρυσής Αυγής.

Κάποιοι θα πουν ότι είναι υποκριτικό να μιλάνε για αξίες του Ολυμπισμού αυτοί που έχουν συναινέσει στην άκρατη εμπορευματοποίηση των αγώνων (ασφαλέστερος τρόπος για να αποκλειστείς από τους αγώνες είναι να διαφημίσεις εταιρεία άλλην από τις εγκεκριμένες), για να μη μιλήσουμε για τα αναβολικά. Αυτά ισχύουν, αλλά νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται να ξεριζωθεί ο ρατσισμός από τα στάδια είναι ειλικρινής -και όσοι παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα θα ξέρουν ότι πολύ συχνά επιβάλλονται ποινές για ρατσιστικές βρισιές στα γήπεδα.

Αυτά τα κάπως μπερδεμένα και τα αρκετά μεσοβέζικα είχα να πω -ίσως τελικά να έπρεπε να γράψω για κάτι άλλο σήμερα’ με το να μην παίρνω ξεκάθαρη θέση, άλλωστε, θα καταλήξω να διαφωνούν μαζί μου και οι μεν και οι δε. Όμως περιμένω ν’ ακούσω τη δική σας γνώμη για τα θέματα που έθιξα και για κάθε τι άλλο σχετικά με το περιστατικό αυτό. Πριν κλείσω όμως θα αναφερθώ σε δυο άλλα θέματα.

Το ένα είναι ότι με το Διαδίκτυο τα όρια ιδιωτικού και δημόσιου αλλάζουν και δεν το συνειδητοποιούμε πάντοτε αυτό. Και μπορεί η πρωταθλήτρια, ο ηθοποιός, η τραγουδίστρια, ο δημοσιογράφος, όλοι εκείνοι που έχουν το δικό τους κοινό, να παίζουν και οι ίδιοι το παιχνίδι της δημοσιότητας μέσω του Διαδικτύου, οπότε το θέμα να μπαίνει σε άλλη βάση σε ό,τι τους αφορά, όμως καθημερινά στα μέσα δικτύωσης χιλιάδες και χιλιάδες μη επώνυμοι, να το πω έτσι, πολίτες (δηλ. που δεν ανήκουν δηλαδή στις παραπάνω κατηγορίες), εκφράζουν απόψεις, συχνά ενυπόγραφες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι δεν τις λένε σε ιδιωτικό κύκλο. Τουλάχιστον θα έπρεπε να γενικευτεί το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη, ώστε τη χαζομάρα που είπαμε σήμερα να μην τη βρούμε μπροστά μας σε τρία ή δέκα χρόνια, όταν θα την έχει βάλει στο φάκελο ο δικηγόρος του άλλου μας μισού για να βγάλει το διαζύγιο σε βάρος μας, ο εμπορικός ανταγωνιστής ή ο συνυποψήφιος για προαγωγή ή διορισμό. (Βέβαια, για τους διάσημους η λήθη είναι πιο δύσκολη, αφού υπάρχουν ακολουθητές, όχι καλοπροαίρετοι, που φωτογραφίζουν κάθε ενδιαφέρον τιτίβισμα και κάθε τους ανάρτηση).

Τέλος, οι κρωγμοί. Είναι ειρωνικό, αλλά η Βούλα Παπαχρήστου θα χάσει τους Ολυμπιακούς αγώνες για το (οριακά) ρατσιστικό τιτίβισμά της, ενώ τις ίδιες ακριβώς μέρες ορκίζεται βουλευτής κάποιος που έχει τραγουδήσει τους εξής ανατριχιαστικούς στίχους:

Γαμώ τον Βίζενταλ
γαμώ την Άννα Φρανκ
γαμιέται κι όλη η φυλή του Αβραάμ.
Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω
αχ, το Άουσβιτς, πόσο το αγαπάω!
Ρε κωλοεβραίοι δεν θα σας αφήσω
στο τείχος των Δακρύων θα ‘ρθώ να κατουρήσω.
Juden Raus! Καίγομαι στο Άουσβιτς…

(Περισσότερα εδώ). Πρόκειται για τον νέο βουλευτή Σερρών της Χρυσής Αυγής Ε. Ματθαιόπουλο, ανώτατο στέλεχος του κόμματος (λένε πως έχει και δεσμό με την κόρη του Αρχηγού), ο οποίος βγήκε μεν δεύτερος σε σταυρούς, παίρνει όμως την έδρα ύστερα από την παραίτηση (άραγε πόσο αυθόρμητη;) του εκλεγμένου τοπικού βουλευτή. Το ότι ο κ. Ματθαιόπουλος, πρώην μέλος του συγκροτήματος «Πογκρόμ», γίνεται μέλος της Βουλής είναι απείρως σοβαρότερο γεγονός από το τιτίβισμα της Βούλας Παπαχρήστου, πέρασε όμως σχεδόν απαρατήρητο. Εγώ θα προτιμούσα να έβλεπα την Βούλα Παπαχρήστου (με επίπληξη αλλά) στο Λονδίνο και τον κ. Ματθαιόπουλο να δίνει λόγο για τα κηρύγματα μίσους του.

Υστερόγραφο: Αναρωτιέμαι, αν η Βούλα Παπαχρήστου δεν έστελνε τιτίβισμα για κουνούπια του Νείλου αλλά έγραφε κάτι σαν: «Οι Αφρικανοί έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν», θα την τιμωρούσε η ΕΟΕ; (Βέβαια, κάτι πολύ παρόμοιο είχε δηλώσει προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά με μετανάστες και όχι με Αφρικανούς, και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά φαίνεται).

Advertisement

243 Σχόλια προς “Το ρατσιστικό τιτίβισμα και οι ναζιστικοί κρωγμοί”

 1. JS said

  Καλημέρα.

  Απονομή Μεταλλίων (Στο Εθνικό μας σπόρ):
  Εχοντας στο άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον γνώση «προετοιμασίας» πρωταθλητού/τριας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, προετοιμασίας για την οποία ήταν ενήμεροι αλλά και συνεργοί Αθλητικοί και «μη» παράγοντες, θαρρώ πως αξίζει το Χρυσό Μετάλλιο η υποκρισία όλων αυτών των βρωμιάρηδων στο θέμα της ΒΠ. Το άλλο μετάλλιο, το Αργυρό, στη βλακεία των πολιτικών μας στο ίδιο θέμα. Ε, και το Χάλκινο δικό μας, για την «ανοχή» μας.

 2. JS said

  >Μόλις πληροφορήθηκα την τιμωρία, ήμουν κατηγορηματικά αντίθετος -τώρα που έμαθα και τα υπόλοιπα στοιχεία για τις χρυσαυγίτικες σχέσεις, είμαι πολύ λιγότερο βέβαιος.

  α!

  >ένας ακόμα λόγος που με κάνει να διστάζω είναι μήπως η τιμωρία αυξήσει την επιρροή της Χρυσής Αυγής.

  αα!

 3. JS said

  Με συγχωρεις Με συγχωρείς Νίκο, αλλα νομίζχω ότι αξίζει να δούμε τι έγραψε το πρωί στο ΦΒ ο Κώστας Φέρρης:

  Τώρα φοβάμαι αληθινά! Θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Ένα τσούρμο από άχρηστους διαπλεκόμενους απατεώνες, που δεν κάνανε τίποτα στη ζωή τους άλλο από να μαζεύουν στο σπίτι τους ράβδους χρυσού, αποφασίζουν να ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ όποιους από τους χιλιάδες ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αυτού του τόπου, όσους δε μπαίνουν κάτω από τα βρακιά τους! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ.
  Η… ποινικοποίηση των ανεκδότων, είναι πολύ πιό σοβαρή υπόθεση απ’ ό,τι δείχνει εκ πρώτης όψεως. Τα ανέκδοτα είναι από τη φύση τους «ρατσιστικά». Και μάλιστα, δημιουργούνται και διαδίδονται με διάθεση αυτοσαρκασμού, από τους ίδιους τους «θιγόμενους». Οι μαύροι, οι Πόντιοι, οι ξανθειές, είναι οι πρώτοι που μεταφέρουν τα ανέκδοτα «εις βάρος τους». Οι ίδιοι οι διοικούντες, με το όψιμο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» τους γιά τους «νέους», εκφράζουν έναν εγκληματικό ηλικιακό ρατσισμό. Εμένα του ίδιου, μου απέριψαν ως τώρα 3 ταινίες, με το επιχείρημα πως «πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους»!!! Και φυσικά, ξέρουμε ποιούς «νέους» βοήθησαν.
  Αν τώρα πως πως «όλοι οι Έλληνες είναι Καραγκιόζηδες», η Ρεπούση θα συμφωνήσει!
  Αν όμως πω πως «όσων το όνομα αρχίζει από Κουβελ- (Κούβελος, Κουβέλης) είναι γομάρια, θα αδικήσω τον… Κουβελογιάννη!
  Τέλος, θα πω πως ο όρος του «ιού του Δυτικού Νείλου», είναι εξ ορισμού ρατσιστικός. Εις βάρος των κουνουπιών της Ανατολικής όχθης του Νείλου ποταμού.
  Καλώ τον Αθάνατο πρώην βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο, να κάνει μιάν αληθινά Εθνική πράξη, καταγγέλλοντας τους Κουβελο-Κουβέληδες!
  Όχι, παίδες, αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ. Γιατί τότε, πράγματι, ΧΑΘΗΚΑΜΕ!
  ΔΙΩΞΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΛΑΚΡΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

 4. JS said

  Τώρα γιατί η επίκληση στον … άνακτα, δεν ξέρεω

 5. Δεν βρέθηκε κανείς να κάνει μήνυση του Μαθιόπουλου για εγκωμιασμό διαπραχθέντων εγκλημάτων, για προσβολή της μνήμης νεκρού, για κάτι αξιόποινο τέλος πάντων, προτού αποκτήσει βουλευτική ασυλία; Και αν αυτό γινόταν τώρα, δεν θα ψήφιζε η Βουλή να του την άρει;

 6. Κατά κάποιο τρόπο το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό όσο και οι Ολυμπιακοί, για να μην πω ο αθλητισμός ή τέλος πάντων ο πρωταθλητισμός γενικά και με πάρετε για δύτη του καναπέ (που είμαι). Θέλω να πω, αν δεν ήταν δείγμα γενικότερων τάσεων.
  Να δύο ωραία, όσο και αλληλοαντικρουόμενα ποστ:
  http://georgelenonce.posterous.com/148870798
  και
  http://old-boy.blogspot.gr/2012/07/blog-post_26.html

 7. Τζουτζούκος said

  Καλημέρα. Οι περισσότεροι απο προχτές ασχολούνται με την ουσία και καλά κάνουν. Υπάρχει όμως κάτι που δεν είναι ψιλά γράμματα και που θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό στην κοινωνία δικαίου που θέλουμε να ζούμε. Η τριπλουνίστρια, όποιο αδίκημα κι αν διέπραξε, θα έπρεπε να τιμωρηθεί βάσει κάποιας προβλεπόμενης διαδικασίας. Είναι ρατσίστρια; Είναι. Να εφαρμοστεί ο νόμος. Η Ε.Ο.Ε. δεν είναι δικαστήριο και η απόφαση που πήρε είναι παράνομη.
  Σας παραπέμπω σε άρθρο αναγνώστη (προφανώς δικηγόρου) του προταγκον:
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=17075

  «Τι σημαίνει δηλαδή Αρχηγείο Ολυμπιακής Αποστολής; Από ποία διάταξη νόμου έχει προβλεφθεί η λειτουργία του. Πότε συγκροτήθηκε σε σώμα; Ποια διάταξη νόμου προβλέπει την επιβολή ποινών από αυτό; Ποία διάταξη προβλέπει τις παραβάσεις επί των οποίων επιβάλει ποινές; Με ποία προδικασία; Πότε συνεδρίασε; Με ποία μέλη; Πόσα ήταν παρόντα; Με ποία πλειοψηφία αποφάσισε τον αποκλεισμό; Τηρήθηκε η Αρχή της προηγούμενης ακρόασης;» (ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα)

  και κάτω στα σχόλια, σχόλιο του ίδιου του αρθρογράφου, διευκρινιστικό:
  «Ο Α πυροβολεί και σκοτώνει την Β. Η πράξη είναι αδίκημα και τιμωρείται από το άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα. Είναι προφανές οτι σκότωσα και πρέπει να τιμωρηθώ και αυτό ζητά η οικουμένη όλη. Με συλαμβάνει και με ανακρίνει ένα πλήρωμα ασθενοφόρου και οχι η αστυνομία και ο ανακριτής. Με δικάζει σε ισόβια το Αρχηγείο της Ολυμπιακής Αποστολής και όχι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Εγω τιμωρήθηκα όπως επιθυμούσε όλη η οικουμένη και το αδίκημα μου ήταν ξεκάθαρο.
  Τι γίνεται όμως εδω; Τηρηθηκε η νόμιμη διαδικασία ή ας τιμωρηθώ και ας με τιμωρήσει και ξεματιάστρα. Αυτό λέω.
  Η διαδικασία για να επιβληθεί η τιμωρία στην Παπαχρήστου ήταν η νόμιμη; »

  Ωραία τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στην περίπτωση μιας (μάλλον) δηλωμένης ρατσίστριας/χρυσαυγίτισας δεν ισχύουν; Είναι η άλλη όψη του προχτεσινού αυτογκόλ των ευαίσθητων, που για να τηρηθεί η ουσία γράψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομιμότητα. Μια νομιμότητα που θα επικαλούνταν αν επρόκειτο για τον εαυτό τους πάντως. Η ποινή της τριπλουνίστριας είναι εξοντωτική, ακόμα όμως κι αν ήταν επιβεβλημένη, θα έπρεπε να στηριχτεί νομικά.

 8. gpoint said

  Γράφεις πως δεν έπρεπε να τιμωρηθεί παρά μόνο με επίπληξη και «Ταυτόχρονα, η ΕΟΕ θα έπρεπε να δηλώσει ότι δεν θα δείξει επιείκεια σε νέο κρούσμα της ίδιας ή άλλου αθλητή στο μέλλον.»
  Ευτυχώς που δεν και εσύ είσαι εκπαιδευτικός γιατί στην εκπαίδευση πολλοί ακολουθούν αυτό το σκεπτικό που όμως είναι άδικο για τον δεύτερο ή τους επόμενους παραβάτες αφού για το ίδιο παράπτωμα θα υπάρχει διαφορετική ποινή !!!
  Και μη μου πεις ότι έχουν …προειδοποιηθεί για δικαιολογία !!
  Ούτε το νεαρόν της ηλικίας είναι ελαφρυντικό, ενήλικη είναι και όπως έχει όλα τα δικαιώματα του ενήλικου έχει και τις υποχρεώσεις.
  Προσωπικά νομίζω ότι επειδή φερόμαστε υπερππροστατευτικά στα παιδιά τηρώντας το έθιμο της οικογένειας έχουμε αργότερα ανώριμους πολίτες σε όλες τις κατηγορίες.

 9. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Επειδή αυτά δεν παραγράφονται τόσο γρήγορα, η μήνυση στον βουλευτή μπορεί να γίνει και τώρα.

  6: Βάζετε όσους λίκνους θέλετε, δεν με πειράζει καθόλου, το αντίθετο!

  7: Νομίζω ότι ο Αρχηγός της αποστολής έχει αρμοδιότητα να αποκλείσει παίκτη από την αποστολή, αν και πράγματι μπορεί να μην εφαρμόστηκε σωστή διαδικασία. Ο δικηγόρος παραβλέπει ότι η απόφαση δεν είναι ποινική. Δηλαδή, στο παράδειγμά του, αν σκοτώσει θα περάσει απο δίκη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί, πριν γίνει η δίκη, ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι μέλος να τον διαγράψει.

 10. sarant said

  8: α) Ο πρώτος παραβάτης πολλές φορές αντιμετωπίζεται ελαφρότερα. Οι επόμενοι, εφόσον είναι προειδοποιημένοι, ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Το βρίσκω παιδαγωγικά ορθό.
  β) Και ο νόμος αναγνωρίζει ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας στους νεαρούς ενήλικες (δεν ξέρω ως ποια ηλικία φτάνει).

 11. LandS said

  Οριακά ξεοριακά, το ανέκδοτο φέρνει ρατσιστικούς συνειρμούς. Άλλο να φωτογραφίζεται ο αθλητής των ολυμπιακών αγώνων με όπλα, άλλο, έστω άθελά του, έστω οριακά, να προσβάλει φυλετικά.

  Όντως είναι θέμα που βάζει κανείς το όριο της Ανοχής. Αλλά αν αρχίσουμε να εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και περάσουμε στη λογική του «ολίγον έγκυος» αυτό το όριο θα εκφυλιστεί και θα ξεφτιλιστεί.

  Υποκριτές ξεϋποκριτές, αυτοί που την τιμώρησαν και όσοι επικροτούμε την τιμωρία, ας βρεθούν τα συγκεκριμμένα κρούσματα υποκρισίας και ας διορθωθούν και να τιμωρηθούν και να τιμωρηθούμε. Για την υποκρισία όμως, ή για τα άλλα μας εγκλήματα, όχι για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου.

 12. JS said

  Νίκο, γνωρίζεις πόσο σε εκτιμώ και πόσο περήφανος είμαι που με τιμάς με τι φιλία σου.
  Αλλα ειλικρινά δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω. ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΠΛΕΚΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ. Μέσα την εμπάθειά μας τους κάνουμε και ένα ανέλπιστο δώρο!!! Ειλικιρινά απογοητεύομαι. Και από το #2 που α!-σχολίασα απίστευτους συλλογισμούς για μένα. Νίκο; Είμαι στα όριά μου. Δεν μπορώ να …

 13. cronopiusa said

  Γιατί δεν δικάστηκε ο Ιακώβου, ποιός/α του έδωσε τα διαπιστευτήρια και την προαγωγή για Κύπρο;

  Ποιός/α θυμάται τους 18 νεκρούς εργάτες της ολυμπιάδας;
  1. 14/12/2001 Χρήστος Μιάμης 62 χρόνων Ολυμπιακό χωριό
  2. 15/1/2002 Κ.Μπούρμπουλας 32 χρόνων Μετρό Σεπόλια
  3. 22/2/2002 Θανάσης Παπαγιώργης 45 χρόνων Κτίριο “Αθήνα 2004”
  4. 26/3/2002 Κότσι Αστρίτ 35 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
  5. 1/5/2002 Λ. Μαρινάκης 29 χρόνων Ιππόδρομος Μαρκόπουλου
  6. 10/6/2002 Βαγγέλης Μέρι 45 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
  7. 15/7/2002 Αλί Βαρέτ 29 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
  8. 19/7/2002 Μανέα Μαρινέλ 32 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
  9. 27/1/2003 Παναγιώτης Μπολάνης 50χρ. Κέντρο Γραπτού Τύπου
  10. 3/2/2003 Κρέκου Γιάνι 29 χρόνων Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου
  11. 30/3/2003 Ηλίας Μαυρόπουλος 48 χρόνων Ιππόδρομος Μαρκόπουλου
  12. 14/4/2003 Μιχάλης Ευαγγέλου 46 χρόνων Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου
  13. 6/6/2003 Κων/νος Ζερβουδάκης 33 ετών Αττική οδός Ασπρόπυργος
  14. 7/10/2003 Αλέξι Μπάτσι 32 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό
  15. 16/12/2003 Ντόκα Νταλίπ 51 χρόνων Ολυμπιακό Χωριό Τύπου Μαρούσι
  16. 8/1/2004 Μίλο Ζότε 23 χρόνων Μετρό Δάφνης
  17. 12/1/2004 Βλάσση Μαρζίνης 36 χρόνων, Πάτρα
  18. 20/6/2004 Σωτήρης Σέκα 51 χρόνων Δημοσιογραφικό Χωριό

  Ούτε μια δίωξη, ούτε μια τιμωρία, κανείς/καμία υπεύθυνη/ος.
  Η ζωή τους δεν είχε αξία;

  Σε σχέση με το καρκίνωμα

  Πού βρήκανε τα ψάρια της «αλληλεγγύης» οι χρυσαυγουλοι;
  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΙΚΑΙΑ 17-07-2012

  Συμπεράσματα για την επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος στις 12/6 https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1412837

  Μαρία Δημητριάδη – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ (ANTI-FASCIST SONG)

 14. spiral architect said

  Μην ταϊζετε το κτήνος!
  (με οποιοδήποτε τρόπο) 😉
  http://2310net.wordpress.com/2012/07/26/eimaste-oloi-kata-tou-fasismoy/

 15. Θωμάς Μακεδών said

  Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικό με τους Ολυμπιακούς αγώνες και το ρατσισμό αλλά φαινομενικά άσχετο με το θέμα μας. Το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου ο αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια κατατροπώνοντας τους «Άρειους» αθλητές μπροστά στο Χίτλερ και επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στην υπεροχή της «Άρειας φυλής». Η ιστορία λέει λοιπόν ότι, όπως δήλωσε ο Όουενς αργότερα, ο Χίτλερ μπορεί να μη τον χαιρέτησε δημοσίως μετά τη νίκη του γιατί έφυγε από το στάδιο, αλλά του έστειλε μια υπογεγραμμένη αναμνηστική φωτογραφία. Αντίθετα ο πρόεδρος Ρούσβελτ δεν του έστειλε ούτε τηλεγράφημα για να μην αντιδράσουν οι πολιτείες του Νότου, ούτε τον κάλεσε στο Λευκό Οίκο, ούτε του παρείχε τις προβλεπόμενες αμοιβές και τιμές. Το έκανε το 1955 ο Αϊζενχάουερ ο οποίος του απέδωσε τον τίτλο του «πρεσβευτή του αθλητισμού». Σημειωτέον ότι ο Γερμανός αθλητής Λουτζ Λονγκ που ήρθε δεύτερος στο μήκος (και φαίνεται στη σχετική φωτογραφία της απονομής των μεταλλίων να χαιρετάει ναζιστικά), έγινε φίλος με τον Όουενς και είχαν τακτική αλληλογραφία μέχρι το θάνατό του το 1943.

 16. ΠΑΝΟΣ said

  Μπά! το όλον θέμα είναι ότι μιά ανεγνωρισμένη αθλήτρια και επίκαιρη λόγω Ολυμπιακών αγώνων,θύμισε το πρόβλημα ,το οποίον κανείς δεν επιλύει.Εκτός αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Η άνοδος τής Χ.Α. όμως άλλο δείχνει.Ας δούμε λοιπόν κατάματα το πρόβλημα,χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.Τι θα πει «ρατσιστές» στην Ελλάδα; Πότε έγιναν ρατσιστές οι κάτοικοί της; Δεν λένε «είμαστε ανώτεροι των Αφρικανών» (πλην των βλαμμένων ελληναράδων).λένε «έχουμε πρόβλημα ασφάλειας,χάσαμε τις γειτονιές μας,χάσαμε την όποια ησυχία μας».Αυτό λένε.Είναι ρατσιστές; Για την Βούλα ας πω ότι ήταν μιά κοριτσίστικη χαζομάρα,20 ετών είναι,παραπλανημένης από την μπερδεψούρα τής εποχής και ίσως μειωμένης μορφώσεως.Φέρουν τεράστια ευθύνη οι πολιτικοί μας …

 17. Τζουτζούκος said

  9: Δεν γίνεται να μπορώ να αποκλείσω κάποιον απ τους ολυμπιακούς αγώνες χωρίς να ακολουθήσω μια προβλεπόμενη διαδικασία, όπως π.χ. να καλέσω την αθλήτρια σε απολογία πρώτα. Επιβάλλω μια τιμωρία και τελοσπάντων ακολουθώ μια διαδικασία που μάλλον προβλέπεται στο αθλητικό δίκαιο. Όχι ερήμην, όχι χωρις να τηρείται η νομιμότητα. Είναι η Ε.Ο.Ε. και ο Κούβελος πάνω απ τους νόμους του κράτους; Έγινε επίκληση σε κάποιο συγκεκριμένο γραπτό νόμο της Δ.Ο.Ε.; Και πάλι, πάνω απ΄όλα, τηρήθηκε η αρχή της νομιμότητας;
  Έχουμε φτάσει στο σημείο ο Κασιδιάρης να επικαλείται τον νόμο στη βουλή και να έχει και δίκιο. Και να του απαντάμε τι; Ότι μετράει η ουσία; Ποια ουσία όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος;

 18. Dimitris Karadaglis said

  Ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο. Μου έκανε εντύπωση πως σε κανένα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν την είδηση δεν αναγράφεται η επίμαχη ρατσιστική φράση (από πρόχειρη έρευνα) και αυτό γιατί από όσο γνωρίζω τουλάχιστο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το επίμαχο κείμενο δεν θεωρείται ρατσιστικό. Ο χωρος εργασίας μου είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε ρατσιστικά σχόλια και σας βεβαιώνω πως όχι μονο δε θεωρείται ρατσιστικό το επίθετο Αφρικανός αλλά συνιστάται όταν αναφερόμαστε σε άτομα της μαύρης φυλής ακόμη και αν δεν κατάγονται από την Αφρική!
  Δυστυχώς πιστεύω και εγώ οτι ένα ανόητο αστείο αντιμετωπίστηκε με τόσο βαρύ χέρι.

 19. ppan said

  Εγώ τώρα είμαι αντίθετη με την τιμωρία γιατί το τι κοτσάνα διαβάσαμε, από τους φέρρηδες τους τσακνήδες κι άλλους νεοέλληνες λυρικούς από προχτές δεν περιγράφεται. Ειλικρινά αρχίζω αν σκέφτομαι πως αυτό που πράγματι υπάρχει στον ντιενέι μας είναι το καραγκιοζόνιο, το γνωστό γονίδιο της σάχλας. Έχει κι ένα καλό, ησυχάσαμε από τα φωνήεντα. Κι ένα κακό, η Παπαχρήστου θα βγει βουλευτίνα. Χτες έμαθα πως για κάθε επερώτηση οι πατέρες και οι μανάδες του έθνους πληρώνονται 180 ευρά, οπότε περιμένω με ανυπομονησία νέο κύμα επερωτήσεων.

 20. ppan said

  17: άλλο οι νόμοι του κράτους άλλο η ΔΟΕ. ΕΟΑ κλπ, μου κάνει εντύπωση που το μπερδεύει τόσος κόσμος. Ούτε η κυβέρνηση τηνν τιμώρησε ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ππυ μακάρι δηλαδή να τα τιμωρούε αυτά.

 21. Alexis said

  Καλημέρα.
  Θα πρέπει δυστυχώς να ομολογήσω ότι είμαι κι εγώ διχασμένος για το περιεχόμενο του σχολίου της Παπαχρήστου. Προφανή ρατσισμό δεν βλέπω, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει «συγκαλυμμένος» ή «υφέρπων» ρατσισμός στο σχόλιο της ΒΠ.
  Τα πιο σημαντικά ζητήματα που μπαίνουν όμως είναι κατά τη γνώμη δύο:
  1. Κατά πόσο η ποινή του αποκλεισμού από τους Αγώνες είναι υπερβολικά αυστηρή και
  2. Σε ποιο βαθμό το διαδίκτυο έχει εισχωρήσει στην ιδιωτική μας ζωή τόσο βίαια ώστε μας έχει αφήσει πλέον πολύ λίγο, ελάχιστο, πραγματικά ιδιωτικό χώρο.

  Για το πρώτο θέμα θα επαναλάβω κι εγώ σ’ όλους τους τόνους αυτό που ειπώθηκε από πολλούς, ότι δηλαδή η ΕΟΕ, εξάντλησε την αυστηρότητά της.
  Την ίδια στιγμή που άπειρες άλλες ασχήμιες συμαβίνουν στο χώρο του αθλητισμό, η ΕΟΕ, και ο κ. Κούβελος προσωπικά, εμφανίστηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως», «τζάμπα μάγκες», «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι», «διυλίζοντες τον κώνωπα και καταπίνοντες την κάμηλον» κλπ. κλπ.
  Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να εξοντώνεται μία αθλήτρια για ένα ατυχές «αστείο» που έκανε στο Tweeter, τη στιγμή που κατά καιρούς έχουν συμβεί σημεία και τέρατα στο χώρο του αθλητισμού, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.
  Ατυχέστατη και η δήλωση του κ. Κούβελου που έβαλε στην ίδια ζυγαριά το σχόλιο της Παπαχρήστου με τη χρήση αναβολικών.

  Για το δεύτερο θέμα, που είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο σοβαρό, έχω να πω ότι με την εκπληκτική διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι, και όχι μόνο επώνυμοι, έχουν βάλει με τη θέλησή τους ολόκληρη τη ζωή τους μέσα σ’ ένα γυάλινο κλουβί, χωρίς να καταλαβαίνουν καλά καλά τι κινδύνους διατρέχουν από αυτό. Όλα στη φόρα και σε δημόσια θέα: Φίλοι, φωτογραφίες, βίντεο, προσωπικές συνήθειες, καταναλωτικές συμπεριφορές, πολιτικές και μη απόψεις, αστειάκια που κάποτε μοιραζόμασταν μόνο με την παρέα μας, ερωτικές προτιμήσεις είναι όλα πλέον ανοιχτά και προσβάσιμα στους πάντες.
  Στην προσπάθειά μας να γίνουμε «δημοφιλείς», «αρεστοί», «trendy», έχουμε ξεγυμνωθεί κι έχουμε ανέβει με τη θέλησή μας πάνω σ’ ένα βάθρο, φωνάζοντας σε όλους : «εδώ είμαι, κοιτάξτε με!»
  Δυστυχώς αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο.

 22. Τζουτζούκος said

  20: Όλα αυτά υπόκεινται στο αθλητικό δίκαιο, καμία Ε.Ο.Ε. δεν είναι πάνω απ τους νόμους του κράτους. Όταν δεν τηρείς την αρχή της νομιμότητας, την αρχή της προηγούμενης ακρόασης και άλλα τέτοια παλαβά που περιγράφουν δικηγόροι εδώ και 2 μέρες, είσαι παράνομος. Τίποτα δεν μπερδεύουμε, απλώς ο Κούβελος κι ο εκάστοτε πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. βρίσκουν και τα κάνουν.

 23. ppan said

  Το τουίτερ είναι απίστευτος ενισχυτής της ανθρώπινης ανοησίας γιατί της αφαιρεί την επιείκια με την οποία αντιμετωπίζουμε τον προφορικό λόγο. Είναι σαν τα έπεα να μην πετάνε πια, αλλά να manent

 24. gpoint said

  #10 α
  Δηλαδή ο δεύτερος παραβάτης πρέπει να αποδεχθεί μεγαλύτερη τιμωρία επειδή δεν πρόλαβε να είναι πρώτος !!!!!
  Και δεν θα αισθανθεί αδικημένος από το «σύστημα» ;
  Τα παιδαγωγικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται ΚΑΙ (αν όχι μόνο) από την πλευρά του παιδιού, και όχι με την λογική του ενήλικα. Ποιό παιδί λαμβάνει υπ’ όψιν του τις προειδοποιήσεις ; δεν θα ήταν παιδί τότε αλλά ώριμος άνθρωπος ίσως

 25. ppan said

  22: Δεν μπορεί να πάει αντίθετα με τους νόμους του κράτους αλλά προσθέτει παραπτώματα. Να ανεβάζω βίντεο στο φέησμπουκ δεν αντίκειατι στην ελληνική νομοθεσία αλλά με τους κανόνες που μοίρασε η ΔΟΕ πριν λίγο καιρό μπορεί να επιφέρει και αποκλεισμό του αθλητή.

 26. JS said

  Δεν είχε διαβάσει κάτι μέχρι προχθές η κυρά μου (είναι κατάμαυρη, από εκεί που πηγάζει ο Νείλος) και την πείραξα, όταν κοιμόμασταν, ότι απόψε τα κουνούπια του Δ. Νείλου ελπίζω να τιμήσουν δεόντως το σπιτικό φαγητό. Γέλασε με την καρδιά της με το «ρατσιστικό» αστείο. Βέβαια με διόρθωσε λέγοντάς μου ότι τα κουνούπια είναι ντόπια, που έχουν προσβληθεί τα καημένα από τον ιό. Και ο υιός αν και δεν είναι selfish gene (DNA, είναι RNA) πιθανόν θα προτιμήσει να εξαπλωθεί σε νέους πληθυσμούς και όχι στα πατριωτάκια του. Εδώ δεν γέλασα, μου φάνηκε «ρατσιστικό»

 27. ppan said

  ΚΙ αυτό, 23 χρονών γαϊδούρα να αντιμετωπίζεται ως παιδί…

 28. Τζουτζούκος said

  25: Δεν λέμε κάτι διαφορετικό, αν αντίκειται στους κανόνες της ΔΟΕ να τιμωρηθεί. Με βάση όμως κάποια διαδικασία νόμιμη. Πώς τιμωρούνται π.χ. ποδοσφαιριστές για ρατσιστικές δηλώσεις ή επιθέσεις; Ακολουθείται το αθλητικό δίκαιο, καλούνται σε απολογία ενώπιον κάποιου αρμόδιου οργάνου κλπ κλπ.

 29. ppan said

  28:Πάλι τα μπερδεύεις. Το αρμόδιο όργανο είναι η ΕΟΕ πώς την λένε, δεν τα ξέρω τα δικά τους, αλλά είναι νόμιμο προφανώς για να το δεχτεί κι η ΔΟΕ. Η Παπαχρήστου διάλεξε να είναι μέλος της περίφημης ολυμπιακής οικογένειας, αυτούς τους κανόνες έχει. ΟΙ ποδοσφιαριστές που τιμωρούνται για ρατσιστικές δηλώσεις ή κρίνονται με βάση τη νομοθεσία άλλων χωρών -που δεν ξέρουν τη γλύκα της ελληνικής δικαιοσύνης που αθωώνει τον ΠΛεύρη και δικάζει αυτούς που τον μήνυσαν- πχ της Αγγλίας όπως πρόσφατα, ή από την ΟΥΕΦΑ που είναι άλλο μαγαζί.

 30. ppan said

  Και να πω ότι ο κόσμος γύρισε ανάποδα, ο ατιμώρητος ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα μας φαίνεται ως επιχείρημα για να μένει ατιμώρητος παντού.

 31. Zoumias said

  Για μένα μια επίπληξη αρκούσε, ιδιαίτερα μετά από την συγνώμη της.
  Πάντως ο χειρισμός του θέματος από τα μέσα (που λιβανίζουν τον Λαζόπουλο όταν στο όνομα της σάτιρας διαπομπεύει ανθρώπους), τους πολιτικούς (που δεν βρήκαν «ρατσιστικό» το σχόλιο του ΓΑΠ περί διεφθαρμένων και τεμπέληδων Ελλήνων) και της ΕΟΕ (που δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία με το εκατομμυριάκι του Κούβελου ή τα συνεχιζόμενα κρούσματα ντόμπινγκ) ήταν αισχρός και έδωσε το δικαίωμα στους έξω να μας «στολίσουν» πάλι. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Αλλά μάλλον το κάνουμε από μειονεξία και επαρχιωτισμό. Για να δείξουμε στους «αφέντες» μας στην Εσπερία τί καλά παιδιά που είμαστε.
  Αιδώς Αργείοι!!!

 32. ppan said

  Η ΕΟΕ θα κρίνει το εκ. του Κούβελου ή η ελληνική δικαιοσύνη; Ξαναλέω, μου κάνει εντύπωση αυτός ο αχταρμάς στο μυαλό των ανθρώπων, ειλικρινά…

 33. Τζουτζούκος said

  29: Πώς τα μπερδεύω. Λες ότι είναι αρμόδιο όργανο η ΕΟ.Ε. Ωραία. Και σου αντιγράφω ξανά τις (ρητορικές) ερωτήσεις του 7 σχολίου από το λινκ:
  «Πότε συγκροτήθηκε σε σώμα; Ποια διάταξη νόμου προβλέπει την επιβολή ποινών από αυτό; Ποία διάταξη προβλέπει τις παραβάσεις επί των οποίων επιβάλει ποινές; Με ποία προδικασία; Πότε συνεδρίασε; Με ποία μέλη; Πόσα ήταν παρόντα; Με ποία πλειοψηφία αποφάσισε τον αποκλεισμό; Τηρήθηκε η Αρχή της προηγούμενης ακρόασης;»
  Αρμόδιο να επιβάλλει ποινές, να εφαρμόζει το αθλητικό δίκαιο, το γραπτό δίκαιο της ΔΟΕ ή το γραπτό δίκαιο δεν ξέρω και γω ποιου, αλλά χωρίς να ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία; Αν δεν ακολουθεί τα παραπάνω πόσο αρμόδιο και νόμιμο είναι; Είναι όργανο, εφαρμόζει κάποιο γραπτό δίκαιο. Ακολουθεί την αρχή της νομιμότητας.

 34. Ο Φέρρης (σχ. 3) λέει απίστευτες ανοησίες, ειδικά με το αυτο-απενοχοποιητικό: «Οι μαύροι, οι Πόντιοι, οι ξανθειές, είναι οι πρώτοι που μεταφέρουν τα ανέκδοτα «εις βάρος τους»…..»

  Τι σχέση έχουν τα όντως απολαυστικά ανέκδοτα με τον Κωστίκα και τον Γιωρίκα των Ποντίων, με το ρατσιστικό στερεότυπο για τον Πόντιο που διέδωσαν -με σχεδόν καμία αντίσταση- οι πολλοί νεοέλληνες ρατσιστές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων ;

  Τα έχει πει όμως πολύ καλύτερα ο Ηλίας Πετρόπουλος:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/12/27-4-2009-2/

  «….Οι σύγχρονοι έλληνες (με την κοντή μνήμη, που τόσο τους χαρακτηρίζει) φαντάζονται ότι τα αντιποντιακά ανέκδοτα είναι ένα καινούργιο φρούτο και, επιπλέον, κρυφοκαμαρώνουν για την εξυπνάδα τους. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη πως, αφ’ ενός, τα αντιποντιακά ανέκδοτα πρωτοφάνηκαν πριν αρκετές δεκαετίες και, αφ’ετέρου, σχεδόν όλα αυτά τα πρόσφατα καλαμπούρια είναι ξένης προέλευσης – τα λένε οι “γνήσιοι” αμερικάνοι κατά των πολωνών, οι γάλλοι κατά των βέλγων κ.ο.κ. Πρoσέτι, οι νεοέλληνες ποτέ δεν θέλησαν να μάθουν το τι σκέφτονται οι άλλοι λαοί γι’ αυτoύς. ( … )

  Τα αντιποντιακά ανέκδοτα αποτελούν ένα τυπικό δείγμα προφορικού ενδορατσισμού. Οι πόντιοι κατέληξαν να είναι ο ύστατος στόχος των ελλαδικών ρωμιών…..»

  … Εδώ και λίγα χρόνια αναπαράγονται και αναμεταδίδονται χιλιάδες αντιποντιακά ανέκδοτα. Είναι σαν να βαράνε απαξάπαντες οι ελλαδικοί την πιο δυνατή και την πιο άξια μειονότητα της χώρας μας. Όταν λέω “απαξάπαντες οι ελλαδικοί” είναι σαν να λέω “όλοι οι αθηναίοι”, γιατί, έτσι που καταντήσαμε, η ταυτότητα “Αθήνα=Ελλάς”, προτείνεται σαν μια αληθινότατη αλήθεια. Σήμερα πια, δεν είναι μόνον η Ελλάς που συγκεντρώθηκε στο αττικό λεκανοπέδιο, αλλά είναι η Αθήνα που επιβάλλει την μονότονη γλωσσοπολιτιστική της δικτατορία στην λοιπή Ελλάδα. …. »

  Μ-π

 35. Zoumias said

  @32
  Υποκριτή αδελφέ μου, η δικαιοσύνη θα κρίνει το ποινικό μέρος.
  Η ΕΟΕ μπορεί να έχει πρόεδρο έναν υπόδικο;

 36. ChrisMaGR said

  Δεν έχω κατασταλάξει για το αν η ΒΠ αποκλείστηκε ορθώς ή όχι. Αυτό που πιστεύω όμως ήταν το ότι ανακατεύτηκαν πολιτικοί στην ιστορία. Ήταν μέγα λάθος. Αν δεν επενέβαιναν να απαιτήσουν τον αποκλεισμό της, το θέμα θα είχε μείνει ως μία απόφαση της ΕΟΕ/ΔΟΕ.
  Εν τω μεταξύ από το πρωί έχουν βουήξει τα Ελληνικά ίντερνετζ για τα υποτιθέμενα τιτιβίσματα δύο αθλητριών (μιας Γερμανίδας και μιας Αγγλίδας – η τελευταία δεν κατονομάζεται) που βρίζουν τους Έλληνες αθλητές. Φυσικά απόδειξη δε βρήκα/

 37. ppan said

  33: Δικά τους είναι, αν δεν ηταν νόμιμα δεν θα τα αναγνώριζε η ΔΟΕ. Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι δικό τους καπέλο, αν δεν είχε τηρηθεί πρώτη θα το ήξερε η αθλήτρια ή μαλλον οι δικηγόροι της που θα κοίταξαν το βιβλιάκι της ΔΟΕ. Ξέρεις εσύ κάτι παραπάνω; Εγώ δεν ξέρω αλλά συμπεραίνω ότι η ΕΟΕ συγκροτεί την ομάδα, αυτή αποφασίζει ποιους θα βάλει. Είναι σα να λέμε ότι πήρα κόκκινη κάρτα που έπιασα την μπάλα με το χέρι και να σκούζουν οι απέξω «μα κι εγώ την έπιασα προχτές στην παραλια και με αφήσανε ατιμώρητο» «γιατί δεν άκουσαν την απολογία του αθλητή;» «υπήρξε πλειοψηφία στην απόφαση;» «ναι αλλά ο διατητής κλέβει την εφορία» κλπ. Πθιαχνίδι είναι οι ολυμπιακί έχουν δικούς τους κανονισμούς

 38. JS said

  2,12:
  Αγαπητέ Νίκο. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Είμαι σίγουρος ότι αυτά που γράφεις και α!-σχολίασα στη δεύτερη ανάρτηση (#2) πιο πάνω, δεν τα εννοείς. Λέω α!-σχολίασα, διότι δεν τα σχολίασα, απλά έμεινα με το στόμα ανοιχτό «α!». Δεν σου κάνω κανενός είδους επίθεση, πίστεψέ με, αλλά όπως σου είπα είμαι στα όριά μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ο σοβαρός, ο σωστός, γλυκύτατος, καλός μου Νίκος Σαραντάκος θέλει να μου περάσει αυτή την εικόνα του. Τολμώ να σε παρακαλέσω να τα ανασκευάσεις, κατά κάποιο τρόπο…

 39. sarant said

  19: Αληθεύει αυτό με τα 180 ευρά για κάθε ερώτηση στη Βουλή; Επίδομα φλυαρίας;

  23: Πέστο χρυσόστομη! Κι εγώ λέω ότι η ιντερνετική επικοινωνία συνδυάζει τα χειρότερα των δύο ειδών: την προχειρότητα του προφορικού λόγου και την ψυχρότητα αλλά και μονιμότητα του γραπτού

 40. ΣΠ said

  Το » αστειακι» μας λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένου χρώματος ή τόπου καταγωγής, έχουν 1% πιθανότητα να πεθάνουν από εγκεφαλιτιδα (γινόμενοι φαγητό), αν τους τσιμπησει κουνούπι που φέρει τον ιό του Νείλου.
  Αυτό είναι ρατσιστικό σχόλιο, καθόλου αστείο, που δε θα έπρεπε να λέγεται από ενήλικη πρωταθλήτρια!

 41. sarant said

  36: Συμφωνώ κι εγώ ότι κακώς, κάκιστα έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ πριν αποφασίσει η ΕΟΕ. Αναρωτιέμαι αν το έκανε για να αποκτήσει εύσημα αριστεροσύνης ενώ ετοιμάζονται, ας πούμε, να αυστηροποιήσουν τον νόμο Ραγκούση για τους μετανάστες.

  Κι εγώ άκουσα για τα «ανθελληνικά τιτιβίσματα», πάντοτε χωρίς τεκμηρίωση.

  12-38: Δεν ξέρω γιατί σε σόκαραν τόσο αυτά. Κρίνω μια απόφαση *και* με βάση το ποιον (νομίζω ότι)ωφελεί. Είναι ένας από τους παράγοντες που θα πάρω υπόψη μου. Και προφανώς το αστείο με τα κουνούπια έχει άλλη χροιά αν το πεις εσύ κι άλλη αν το πει κάποιος που χαριεντίζεται με τον κασιδιάρη.

 42. Τζουτζούκος said

  37: Η προβλεπόμενη διαδικασία δεν είναι κανενός καπέλο αλλά τελοσπάντων, θα προτιμούσα κάποιος απ τους νομικούς που επισκέπτονται το ιστολόγιο να μας διαφώτιζε περισσότερο. Γιατί δεν ξέρω κατά πόσο η αθλήτρια ασχολείται με το ζήτημα νομικά, τι υπάρχει απο πίσω που εμείς δεν το ξέρουμε κλπ.
  Επίσης το αδίκημά της δεν είναι ότι πάτησε τη βαλβίδα και ακυρώθηκε (σε αναλογία με αυτό που λες για το πιάσιμο της μπάλας με το χέρι στο ποδόσφαιρο π.χ.). Αλλά το κλείνω εδώ και περιμένω αν κάποιος νομικός γνωρίζει παραπάνω να μας πει.

 43. LandS said

  #19 Ppan
  Λες ότι οι βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις και επερωτήσεις για κάποια 180άρια;

  Στο θέμα μας:

  Είχε το δικαίωμα η ΕΟΕ και τήρησε την [ανύπαρκτη] προβλεπόμενη διαδικασία κλπ. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό. Ένα κλειστό κλαμπ στην ουσία, και μάλιστα μέρος ενός διεθνούς κλαμπ κλειστού όσο δεν παίρνει άλλο.
  Δεν το εκλέγουμε, δεν το ελέγχουμε (απ’ ευθείας ή διά των αντιπροσώπων μας)
  Θυμώμαστε, οι παλαιότεροι, τις εποχές που επάλληλες ολυμπιάδες τις μποϋκοτάρανε μια οι Χώρες του Σοσιαλισμού, μια οι Χώρες της Ελευθερίας. Στη δεύτερη περίπτωση, υπήρξαν αθλητές που παράκουσαν την Κυβέρνησή τους και έλαβαν μέρος με τα «χρώματα» της ΔΟΕ, και όσοι πήραν το χρυσό άκουσαν όχι τον Εθνικό τους Ύμνο, αλλά το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο.

  Για να ανακαιφαλαιώσουμε: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα σόου που ανήκει στη ΔΟΕ. Αυτή ξοδεύει τα λεφτά (πολά από αυτά προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις, μάλλον λόγω διαπλοκής, αλλά δεν κουβαλάν καμιά υποχρέωση) αυτή και τα εισπράτει. Αυτή βρίσκει τους χορηγούς, αυτή εγκρίνει τα σχέδια των εγκαταστάσεων και αυτή πείθεται για το ποιος εργολάβος είναι καλύτερος να τις φτιάξει. Αυτή (τα μέλη της δηλαδή) πλουτίζει, και αυτή αποφασίζει ποιοί άλλοι θα πλουτίσουν. Άρα αυτή και μόνο αποφασίζει ποιος και ποια παίρνει μέρος.
  Δεν δεν είναι τυχαίο που τα μέλη της έχουν ονομαστεί Αθάνατοι. Γιατί, σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς, δεν είναι θνητοί όπως εγώ και συ.
  Τα Ολυμπιακά Ιδεώδη υπάρχουν όσα και όσο εξυπηρετούν τα παραπάνω. Άσε που μόνο η ΔΟΕ έχει το δικαίωμα να μας λέει ποια είναι. Θυμηθείτε οι παλαιότεροι ότι κάποτε οι Ολυμπιακή Ομάδα Ποδοσφαίρου, ήταν διαφορετική από την Εθνική. Μετά απαρτιζόταν από παίκτες, επαγγελματίες μεν, που δεν είχαν πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ότι οι αθλητές έπαιρναν «οδοιπορικά» και σε καμιά περίπτωση χορηγίες, πόσο μάλλον να έχουν αγωνιστεί για χρηματικά βραβεία (αρχικά για όλη τη μέχρι τότε ζωή τους, κατόπιν κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Έτους, τώρα μόνο αυτοί), ή να έχουν συμβόλαια με εταιρείες αθλητικών, και όχι μόνο, ειδών.
  Αυτό δεν είναι κυνισμός. Είναι πραγματικότητα.

  Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς οι θνητοί να λέμε ποια απόφαση των αθανάτων, είναι σωστή και ποια δεν είναι. Σύμφωνη ή όχι πρς τις ηθικές αξίες τις προσωπικές μας ή τις συλλογικές, βέβαια και μπορούμε. Αλλά να επικαλούμαστε τις δικές μας διαδικασίες και κριτήρια (όπως απολογία, νεαρόν της ηλικίας κλπ) για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον δικό ΤΟΥΣ κόσμο και όχι με τον δικό ΜΑΣ, είναι αφελές. Αν μάλιστα η απόφασή ΤΟΥΣ με αγανακτήσει τόσο ώστε να λέω ότι θα φύγω από τη χώρα ΜΟΥ, έ τότε είμαι και μαλάκας.

 44. nearxos said

  Σχετική-άσχετη ερώτηση με αφορμή το «..ότι δεν θα γράψει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο διαρκεί η Ολυμπιάδα».
  Ολυμπιάδα και Ολυμπιακοί αγώνες είναι έννοιες ταυτόσημες; Ρωτάω γιατί έχω μια μακρινή ανάμνηση από κάποιον δάσκαλο της παιδικής μου ηλικίας (μπορεί να κάνω και λάθος) οτι Ολυμπιάδα είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών Ολυμπιακών Αγώνων. Ισχύει;

 45. Vrastaman said

  Προσωπικά ένοιωσα ακόμα μεγαλύτερη ντροπή όταν ο ΓΑΠ εξέθεσε την χώρα μας με την δήλωση «Δεν είμαστε Ινδία, ούτε θα γίνουμε»…
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=423182

 46. LandS said

  Ναι βρε Νέαρχε, Ολυμπιάδα είναι αυτό που λες. Αλλά αν το πάρουμε ως …αντιδάνειο από τα Αγγλικά, είναι το ίδιο όπως λέμε Ολυμπιακοί Αγώνες.
  Τώρα που μιλάμε, τα αγγλόφωνα μέσα τους αθλητές που παίρνουν μέρος Olympians τους ανεβοκατεβάζουν. Ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο να τους λέμε Ολίμπιους για να τους ξεχωρίζουμε από τους θεούς.

 47. sarant said

  44: Νέαρχε, η παράπλευρη συνέπεια του κουνουπιού που μας τσίμπησε είναι ότι σήμερα είχα σκοπό να γράψω (και) για το θέμα που θίγεις, το οποίο έτσι πήρε αναβολή.

  Δες τι απάντησα τις προάλλες σε άλλον που ρώτησε:
  Αν δεις όλα τα νεοελληνικά λεξικά, η λ. Ολυμπιάδα έχει δύο σημασίες, αφενός τη διοργάνωση και αφετέρου το διάστημα, την τετραετία. Πρωταρχική είναι η σημασία της διοργάνωσης. Δες τι λέει το ΛΚΝ (τα ίδια λέει και ο Μπαμπινιώτης, αλλά το ΛΚΝ υπάρχει ονλάιν):
  ολυμπιάδα η [olimbiáδa] Ο26 : 1. η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων: H πρώτη ~, που τοποθετείται στα 776 π.X. H πρώτη ~ μετά την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων έγινε στην Aθήνα το 1896. H εικοστή τρίτη ~ του Λος Άντζελες. H χρυσή ~. H Aθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση της ολυμπιάδας του 2004. || (επέκτ.): ~ σκακιού / τραγουδιού. 2. το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε δύο ολυμπιάδες κατά την ελληνική αρχαιότητα, ως χρονολογική μονάδα: Tο δεύτερο έτος της πρώτης ολυμπιάδας, το 775 π.X.

  Το ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δέχονται μόνο τη δεύτερη σημασία, αλλά δεν τους δίνω δίκιο, όχι μόνο επειδή υπάρχουν καθιερωμένες χρήσεις όμως Ολυμπιάδα σκακιού, ολυμπιάδα τραγουδιού, χρυσή ολυμπιάδα,αλλά επίσης επειδή η σημασία Ολυμπιάδα = η τέλεση των αγώνων είναι ήδη αρχαία.

  Δες εδώ περισσότερα:
  http://www.sarantakos.com/language/bhmatodot.html

 48. 8 said

  Αρχαίο πνεύμα, αθάνατο!!!

  Η αγωγή μου δε μου επιτρέπει να αναφερθώ στην… πως είπαμε πως λέγεται?

  Η ΔΗΜΑΡ να είχε κι άλλες ευαισθησίες…καλό θα ήταν!!!

  ΥΓ. Ο κ. Αρχιτέκτονας έχει δίκιο!

  Καλημέρα

 49. Αργυρώ said

  Εγώ αλλάζω προοπτική: Δεδομένου ότι το θέμα διαδόθηκε πολύ γρήγορα στα διεθνή μέσα, αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η αντίδραση των θεατών των αγώνων, στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο, όταν θα έβλεπαν την Βούλα να αγωνίζεται. Δεν θα ξεσπούσαν σε αποδοκιμασίες εναντίον της και κατά της ελληνικής αποστολής γενικότερα; Και πώς θα μπορούσε να αντιδράσει κανείς σε κάτι τέτοιο; Ίσως, η ΕΟΕ να το σκέφτηκε κι αυτό, λέω εγώ τώρα…

 50. Ηλεφούφουτος said

  Κάτι από ποινές ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου σαν να έχει αυτή η ιστορία, που αφήνουν να περνούν κάθε μερα στις οθόνες μας κάθε είδους σχιζοφρενείς δολοφόνοι με το πριόνι, το σκερπάνι, τη μαγκούρα, την τσιμπίδα, το ρόλεϊ αλλά πού και πού ρίχνουν και καμιά ποινή για μια σκηνή τσόντας.
  Ή τη διαφήμιση του κιτ-κατ με τον τελωνειακό που αφήνει να περάσουν παπάδες και κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στη γριούλα με το βαλιτσάκι.

  Κατά τ’ άλλα όσο νοσηρός είναι ο γνήσιος ρατσισμός (όχι αυτός των ανεκδότων – όλοι στο σχολείο, θυμάμαι, λέγαμε ρατσιστικά ανέκδοτα κι αν κάποιος πει «γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες γίναμε ρατσιστές» θα πω κι εγώ ότι δέκα χρόνια πριν από μένα όλοι αριστερίζανε αλλά δεν γίνανε τσεγκεβάρες μετά), τόσο μου βρομάνε όλο και περισσότερο ορισμένες σύγχρονες εκφάνσεις του αντιρατσισμού/αντεθνικισμού.

  Συμφωνώ εν γένει με το σημερινό σχόλιο του Νικοκύρη, ιδίως με το
  «Ωστόσο, δεν συμφωνώ με τον αποκλεισμό της αθλήτριας από την Ολυμπιάδα. Αν ζητούσαν τη γνώμη μου (φυσικά δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα), θα πρότεινα να τιμωρηθεί με αυστηρή επίπληξη»
  και
  «Παίρνοντας υπόψη και τη νεαρή ηλικία της αθλήτριας, νομίζω ότι αυτή η ποινή της αυστηρής επίπληξης θα έδινε το σωστό μήνυμα, πολύ περισσότερο που (απ’ όσο ξέρω) η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις επιτροπές άλλων χωρών, ΔΕΝ είχε την πρόνοια να …»

  Ωστόσο πιστεύω ότι το όποιο σκεπτικό μας σε σχέση με το αν πρέπει ή όχι να επιβληθεί ποινή δεν πρέπει να συνδέεται με το ότι η αθλήτρια είναι χρυσαυγίτισσα, γιατί τότε μπαίνουμε σε λογικές ιδιωνύμου.

 51. @34. Ο Κώστας Φέρρης συνηθίζει να χρησιμοποιεί κάπως ακραίες εκφράσεις. Είναι ας πούμε το στιλ του. Κι εγώ δε συμφωνώ με το σχόλιό του στο FB αλλά τον … συγχωρώ. Στο ισνάφ των σκηνοθετών, οι φίλοι του τον αποκαλούν «αράπη» και το απολαμβάνει. Είναι Ελληνο-Κυπριο-Λιβανεζο-Αιγύπτιος και πολύ – πολύ μαυριδερός.

 52. LandS said

  #49
  Αν άκουσα καλά τις δηλώσεις Κούβελου ( «το κάναμε και για την προστασία της ίδιας» ) η ΕΟΕ το έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη.

  Οι εγγλέζοι φίλοι μας έχουν στη κυριολεξία λερώσει τα βρακιά τους με το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Μία από τις χώρες που φοβούνται ότι θα τους έρθουν τρομοκράτες, είναι και η Αίγυπτος, που προσπαθεί να ισορροπήσει, μετά από ένα χρόνο και βάλε οχλοκρατίας.
  Καλό είναι να περιορίζονται οι στόχοι.

 53. ppan said

  50: Έχεις υπόψη σου άλλες ρατσιστικές δηλώσεις αθήτών μελών της εθνικής ομάδας που πάει στους Ολυμπιακούς που έμειναν ατιμώρητες; Διότι η ΕΟΕ δεν έχει δικαιοδοσία παρά μόνο σε αυτούς, ε; Αν άλλοι έχουν πει πολύ χειρότερα, που έχουν, είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Που δηλαδή, με βάση την λογική της «υποκρισίας», και να αντιδράσει κάποτε, υποθέτω οτι θα πούμε: άντε μωρέ, εδώ άφησαν ατιμώρητο τον τάδε και τον δείνα. Εγώ γενικά, και αργά να γίνει η αρχή, θα χαρώ. Αρκεί να μπει ένα φράγμα.

 54. ppan said

  Για μένα το μόνο συγκρίσιμο, αλλά και πάλι δεν ξέρω κατά πόσον εμπίπτει στην δικαιοδοσία της ΕΟΕ είναι ο Βασιλακόπουλος που είχε πει ότι το ΝΒΑ είναι μαϊμούδες που πηδάνε.

 55. Δίκαιη η τιμωρία της, η πολιτεία πάντα πρέπει να στέλνει μήνυμα προς τους πολίτες και ειδικότερα προς τους νέους, ότι ο ρατσισμός δεν είναι ανεκτός.

  Νίκο σωστά βάζεις το ερώτημα για τον βουλευτή της χρυσής αυγής και τα άθλια που έχει ξεστομίσει, αλλά να σου υπενθυμίσω ότι το «παιχνίδι» χάθηκε με την ανεπανάληπτη δικαστική απόφαση, αθώωσης του Κ Πλεύρη.
  Αφού ανεχτήκαμε λοιπόν τον Πλεύρη να ζητά τον θάνατο των Εβραίων, κρυμμένοι πίσω από μια στρεβλή εκδοχή της ελευθερίας του λόγου , τώρα θα λουστούμε τον κάθε παλαβιάρη μέχρι να έρθει η σειρά μας να στοχοποιηθούμε.
  Ας προσέχαμε.
  Το ίδιο και με την χρυσή αυγή, όταν κάποιοι ζητούσαν κυρώσεις προς την συμμορία αυτή, έστω και συμβολικά, όπως έκαναν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες(Γερμανία, Ουγγαρία, κλπ) στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τους πολίτες, όλοι αδιαφόρησαν λέγοντας
  « έλα μωρέ με τους γραφικούς του 0.5% »
  Τώρα καλά ξεμπερδέματα με δαύτους, εδώ θα είμαστε, θα με θυμηθείτε.
  Θα ανεχόμαστε καθημερινά, ακόμα και μέσα από την βουλή, ότι πιο άθλιο και ρατσιστικό μπορεί να ειπωθεί, και μόνο όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό θα κοιτάμε να κρατάμε του τύπους για να μην μας κράζουν οι ξένοι…

  Όσο για τον Τζουτζούκο που αναρωτιέται αν ήταν νόμιμη η αποβολή της από τους αγώνες, αντιγράφω από τον σύνδεσμο που έβαλε ο Δύτης στο 6#:

  « Στὴν πραγματικότητα, ἡ Παπαχρήστου δὲν ἔχει τιμωρηθεῖ.
  Ἔχει παραπεμφθεῖ ἀπὸ τὸ ΔΣ τοῦ ΣΕΓΑΣ στἠν Δικαστικὴ Ἐπιτροπὴ τῆς Ὁμοσπονδίας, ἡ ὁποία θὰ ἀποφασίσει τὴν τιμωρία της.
  Ἔχει, ὅμως, ἀποβληθεῖ ἀπὸ τὴν Ὀλυμπιακὴ ὁμάδα ἐφόσον παρέβη τοὺς κανονισμοὺς ποὺ διέπουν τὴ συμμετοχὴ τῶν ἀθλητῶν σὲ αὐτὴν τὴ διοργάνωση
  . Οἱ κανόνες αὐτοὶ ἀποτυπώνονται στὸ καταστατικὸ τῆς διεθνοῦς ὀλυμπιακῆς ἐπιτροπῆς καὶ ἀπαγορεύουν ρητὰ τὴ διάδοση ἢ προπαγάνδιση ρατσιστικῶν ἀπόψεων.

  Ἐφόσον ἡ κυρία Παπαχρήστου ἐπιθυμοῦσε τὴ συμμετοχή της στοὺς ὀλυμπιακοὺς ἀγῶνες, ὤφειλε νὰ ἀκολουθήσει τοὺς κανόνες ποὺ τοὺς διέπουν.
  Δεν τοὺς ἀκολούθησε, ἄρα δὲν συμμετέχει. »

 56. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

 57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Είμαι κι εγώ διχασμένος. Συμφωνώ με τον Νικοκύρη και εν πολλοίς συμφωνώ και με όσα λένε τα λινκ του Δύτη στο #6 και με όσα λέγονται εδώ http://tinyurl.com/cvy9l25
  Όμως, τέτοιες απόψεις είναι φυσικό να διατυπώνονται από τη στιγμή που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με συγκεκριμένα μαθήματα (ιστορία, αρχαία, θρησκευτικά) φτιάχνει ρατσιστές. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε κι αυτό πρέπει να αλλάξει.
  Από την άλλη βέβαια δεν θα μου άρεσε να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την παροιμία «κίνησι ου οβριός για του παζάρ, κι έτχι μέρα σάββατου» ή που θα θυμάμαι με ντροπή τον «ρατσιστή» παππού μου να μου λέει, όταν μάζευε 13 πόντους στην κολτσίνα, «μ’ εβαλίς στουν οβραίου, να ιδώ πως θα φηύγω».
  Γενικά, πολύ μπέρδεμα και η μόνη βεβαιότητα που μου μένει είναι ότι αυτή η χώρα είναι βαθιά μέσα στα σκατά…

 58. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αφού Olympic Games μεταφράζεται Ολυμπικοί αγώνες, άσε τους κουτόφραγκους (ώπα, νάτο το ρατσιστικό) αν διοργανώνουν τους αγώνε ςτου Ολύμπου και εμείς να αρχίσουμε να διοργανώνουμε τους αυθεντικούς Ολυμπιακούς, που θα τους λέμε Olympiac Games. 😀

 59. JS said

  49,52β
  Τι λένε; Αστειεύονται έτσι; Αλλά που γελάνε;

 60. sarant said

  57: Γρηγόρη, μπορείς να αναλύσεις λίγο περσότερο αυτό με τον Οβραίο και τους 13 πόντους;

 61. Alexis said

  Ppan, εξακολουθείς να κολλάς στο θέμα της υποκρισίας και αγνοείς το βασικό που είπαν πολλοί σχολιαστές, ότι δεν είναι μόνο θέμα υποκριτικής συμπεριφοράς, είναι και θέμα δυσανάλογα βαριάς ποινής για ένα τέτοιο παράπτωμα.
  Θα χαιρόμουν πρώτος εγώ να ξεκινούσε η τήρηση της νομιμότητας με την περίπτωση της Παπαχρήστου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η βασική αρχή της αναλογικότητας ποινής-παραπτώματος.
  Όμως η λογική που λειτούργησε ο κ. Κούβελος είναι η γνωστή λογική του ελληνικού κράτους : «Το παίζω αυστηρός και άτεγκτος εκεί που με παίρνει».
  Είναι η ίδια ακριβώς λογική του να πηγαίνω και να γκρεμίζω τις αυθαίρετες παράγκες των φουκαράδων και να αφήνω απείραχτες τις επίσης αυθαίρετες βίλλες κάποιων επώνυμων.
  Και είναι και κάτι άλλο που με ενοχλεί στην όλη υπόθεση: Η βιασύνη που δείχνουν ορισμένοι γλοιώδεις Έλληνες «αξιωματούχοι» να φανούν αρεστοί και «καλά παιδιά» στους πάσης φύσεως διεθνείς οργανισμούς, όπως κι αν λέγονται αυτοί (ΔΟΕ, ΔΝΤ, Τρόικα κλπ.) με αποτέλεσμα να κάνουν την …επίκυψη πριν καν τους το ζητήσουν.
  Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με την αρκούδα και το λαγό.

 62. ppan said

  57: Ο ελληνικός εθνικισμός δεν υπήρξε ιστορικά εθνοφυλετικός. Ούτε ο Κοραής ούτε ο Δούκας ούτε ο Παπαρρηγόπουλος δεν επικαλέστηκαν καθαρότητα αιματος κι άλλες τέτοιες αηδίες, πώς θα μπορούσαν άλλωστε. Είναι εντυπωσιακά μερικά κείμενά τους, που βέβαια κανείς πια δεν τα διαβάζει. Αυτά είναι κατορθώματα των νεώτερων κι έχουν γερμανική ρίζα. Και η ελληνική εκπαίδευση, θεσμικά να το πω, δηλαδή από τα προγράμματα και τα βιβλία -γιατί δεν μπορώ αν ξέρω τι κάνει η δασκάλα της Ραφήνας στην τάξη- δεν έχει περιεχόμενο ρατσιστικό, δηλαδή εθνοφυλετικό, αν και είναι σαφώς εθνικιστική.

 63. ppan said

  61: Εξακολουθείς να συγκρίνεις ανόμοια. Ο Κούβελος υπήρξε μη άτεγκτος εκεί που δεν τον έπαιρνε; Ρωτάω, δεν ξέρω. Άσε που γιατί δηλαδή τον έπιαρνε στην Παπαχρήστου; Σχετικά γνωστή και δημοφιλής πρωταθλήτρια είναι, αποδεικνύεται κι από τον αριθμό των υποστηρικτών της.

 64. S_Pablo said

  Κατ’αρχάς να πω ότι είμαι υπέρ της τιμωρίας. Δεν θεωρώ το παράπτωμα (ανέκδοτο) της Παπαχρήστου τόσο βαρύ, αλλά ο πρότερος «ανέντιμος» βίος και η ευκολία με την οποία προσπέρασε αρχικά τις αντιδράσεις (πριν κάποιος της πει ότι κινδυνεύει με τιμωρία και αρχίσει τις συγγνώμες) μου δείχνουν ότι το τουίτ της είχε ρατσιστικό σκοπό και μόνο. Εφόσον αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι προφανές, βάσει του καταστατικού, αλλά και του όρκου του αθλητή, ότι η Παπαχρήστου δεν είχε θέση σε αυτούς τους αγώνες.Και κανονικά θα έπρεπε να τους ευχαριστεί που δεν θα την υποχρεώσουν να ορκιστεί ότι θα σέβεται την ισότητα των ατόμων και των φυλών. Θα την κάψει ο θεός αν ορκιστεί ψέμματα..

  Τώρα, γι’αυτούς που ρωτούν αν η ΕΟΕ είχε τη δικαιοδοσία να επιβάλει την τιμωρία, νομίζω ότι είναι αστείο και αυταπόδεικτο. Αν δεν είχε δικαιοδοσία, η Παπαχρήστου θα τους έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και θα πήγαινε στην Ολυμπιάδα μόνη της.

  Τέλος, για τον Dimitris Karadaglis που με μια πρόχειρη έρευνα δεν είδε να αναφέρεται το τουίτ της σε βρετανικά μέσα, να του πω ότι ήταν πολύ πρόχειρη η έρευνα του. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα εγώ βρήκα αυτά τα δύο.
  http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/athletics/9426669/London-2012-Olympics-Greece-athlete-Voula-Papachristou-expelled-for-racist-comment-on-Twitter.html
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18987678

 65. JS said

  41β:

  >Κρίνω μια απόφαση *και* με βάση το ποιον (νομίζω ότι)ωφελεί
  Εντάξει Νίκο, εσύ ξέρεις ελληνικά. Εγώ έμεινα στούρνος. Μου έρχεται το «κρίνω μια απόφαση αν είναι δίκαιη ή όχι». Προφανώς όμως κάτι άλλο λες που δεν καταλαβαίνω. Συγνώμη που πλάτειασα.
  Μήπως αντί του «Κρίνω…» βάζαμε το «Εξετάζω γιατί πήραν την απόφαση»; Εντάξει μην μου απαντήσεις, ηρέμησα με αυτήν τη φλασιά μου.
  και πάλι συγνώμη.

 66. Alexis said

  #63, Απ΄ όσο ξέρω όχι αλλά το έχουν πράξει άλλοι πριν από αυτόν, μη στέκεσαι στον Κούβελο, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος πρόεδρος της ΕΟΕ. Και σε κάθε περίπτωση η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη του παραπτώματος. Ο Κούβελος έβαλε στη ζυγαριά και αποφάνθηκε ότι ζυγίζουν το ίδιο η χρήση αναβολικών και το (οριακά) ρατσιστικό σχόλιο της ΒΠ.

 67. spiral architect said

  Πάντως στα σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και απ’ όσα μού μεταφέρει η θυγατέρα μου, η «καγκουριά» πολλών μαθητών μεταλλάσσεται σταδιάκα και μέχρι τις αρχές του Λυκείου σε ανοικτή πλέον υποστήριξη της ΧΑ.
  Οσοι εξ ύμών είναι καθηγητές στη Μ.Ε. θα γνωρίζουν … 😦

 68. ας αντυποθέσουμε στο αντιαφρικανικό
  ένα ανθελληνικό σχόλιο
  μιας x ξένης αθλήτριας συναγωνιζόμενης
  με ελληνίδα.

  πού βρήκαν τα λεφτά οι χρεοκοπημένοι Έλληνες και έστειλαν αθλητές;
  και για τυχόν δικούς μας θεατές, που
  θα τη γιούχαραν στο γήπεδο
  πού βρήκαν τα λεφτά οι μπατίρηδες
  και κάνουν διακοπές;

 69. ppan said

  66: Ωραία λογική. Κληρονομική είναι η ευθύνη; Ή επειδή κανείς δεν τιμωρήθηκε για τίποτε ΄δε πρέπει ποτέ να γίνει μια αρχή; Λείπει κι ο Κιντ που ξέρει την γνσωτή αδιέξοδη ποδοσφαιρική λογική: ναι, ήταν πέναλτι αλλά εδώ δεν δόθηκε εκέινο το 1968 που ήταν πιο πολύ! ναι, έγινα απίστευτα επεισόδια αλλά πρόπερσι οι άλλοι έκαναν χειρότερα κλπ.

  Αυστηρή και για μένα η ποινή αλλά έτσι είναι τα παιχνίδια, τα δέχεσαι με όλα τα καλά και τα κακά. Αν κέρδιζε πχ κανά μετάλλιο θα της έκαναν υποδοχή ήρωα, κι αυτό υπερβολικό, αλλά αυτοί αποφασίζουν.

 70. S_Pablo said

  Βλέπω επίσης ότι κάποιοι έχουν μπερδέψει τα πρόσωπα. Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. είναι ο Σπύρος Καπράλος και όχι ο Ισίδωρος Κούβελος…

 71. ppan said

  70: Ακόμη χειρότερα! Του Χρηματιστηρίου δεν ήταν δαύτος; Πώς τολμάει και μιλά; 🙂

 72. Ηλεφούφουτος said

  53, το θέμα που απασχολεί πλέον το πανελλήνιο έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της οποιασδήποτε ΕΟΕ. Αυτό που συζητιέται παντού είναι πως μια ελληνίδα αθλήτρια αποκλείστηκε από ελληνικό φορέα επειδή έγραψε στο τουίτερ αυτά που έγραψε. Μην ξεχνάμε και την παρεμβαση της ΔΗΜΑΡ άλλωστε, η οποία μπορεί να δέχεται τελικά το Μνημόνιο και η «απαγκίστρωση» να μπαίνει στο χρονοντούλαπο, αλλά… ααα σε δηλώσεις μιας νεαρής αθλήτριας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.
  Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα αρχής, ότι τέλος πάντων αργήσαμε λίγο ν ασχοληθούμε με το θέμα αλλά τώρα ποιος μας πιάνει.
  Είναι απλώς μία εφαρμογή της διαφήμισης του Κιτ-Κατ. Εξαντλώ την αυστηρότητά μου εκεί που με παίρνει και κυρίως επειδή μας βλέπουν και οι ξένοι και γίνομαι γελοίος στο εσωτερικό.

  Όσο για τις ρίζες του σύγχρονου τραμπουκισμού/ρατσισμού κλπ. μάλλον θα τις έψαχνα στα αγνά ιδεώδη των αμερικανικών ταινιών με τις οποίες γαλουχηθήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες (από Ράμπο, Τσακ Νόρις κλπ μέχρι τη δικαιωμένη βία πιο αθώων ταινιών) παρά στη Γερμανία.

 73. Νέο Κid said

  Ορεσίβιε 51, απλά σαν παρατήρηση, χωρίς να επιχειρώ να μπώ στο μυαλό του οποιουδήποτε, να (ξανα)πώ ότι η λέξη Αράπης για τους Κύπριους δεν έχει τις ελλαδικές συμπαραδηλώσεις. Αράπης=Άραβας. Αράπης είναι και ο μαύρος Σαουδάραβας, αράπης και ο ξανθός Σύριος.

 74. ΣοφίαΟικ said

  Ας υποθέσουμε ότι δεν έστελναν την αθλήτρια σπίτι της. Τι θα έκαναν οι σχολιαστές αυτου εδώ του ιστολογίου; Με τη μανία που έχουν δείξει κατά καιρους να τους πιάνει για να αποδείξουν ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλεώς, θα είχανε λυσσάξει ότι δε χρειαζόμαστε άλλες αποδείξεις για το ρατσισμό στον ελληνικό αθλητισμό, θα γινόταν τεράστιο ζήτημα ότι η αθλήτρια δείχνει συμπάθεια προς τη ΧΑ και όλα τα άλλα που έχουμε ξαναδεί.

  Προσωπικά θεωρώ ότι η βλακεία στο ιντερνετ πρέπει να τιμωρείται που και που για να μαθαίνουν κι οι υπόλοιποι. Πιστέω επίσης ότι η ανοργανωσιά πρέει να διορθωθεί. Ναι, μπορεί να μην έχιε λεφτά η ΕΟΕ για ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά δεν έχει λεφτά για να τους μαζέψει όλος τους αθλητές σε ένα δωμάτιο και να τους μιλήσει κάποιος να τους πει ότι δεν εκπροσωπουν πλεόν τον εαυτό τους αλλά τη χώρα τους; Για να μην πω ότι δεν χρεια΄ζεται καν να τους μαζέψει κλπ θα έπρεπε οι προπονητές τους και οι λοιποί παρατρεχάμενοι να τους το έχον εκπαιδέυσει σχετικά.

 75. Alexis said

  #69, Εξακολουθείς να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι η αρχή της αναλογικότητας είναι βασική αρχή του κράτους δικαίου και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Δεν δικαιούσαι να αντιμετωπίζεις το ίδιο το φονιά με αυτόν που κλέβει ένα περίπτερο και να τιμωρείς και τους δύο με ισόβια. Αυτός που το κάνει εκτός από παράνομος είναι και ανήθικος.

 76. sarant said

  74: Δεν έχουν όλοι οι σχολιαστές την ίδια άποψη, ούτε για αυτό το θέμα ούτε για πολλά άλλα!

  72: Με πολλά συμφωνώ. Αυτό για τη Δημάρ θα το έγραφα κι εγώ (το είχα πει στο Φέισμπουκ) αλλά το ξέχασα…

 77. Alexis said

  #75 ….σ’ αυτό το παράπτωμα υπέπεσε ο κ. Κούβελος ή όποιος άλλος τέλοσπάντων αποφάσισε, και φυσικά δεν εγκαλείται για τα πεπραγμένα κανενός άλλου…

 78. ppan said

  75: Α δεν κάνω, δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τι σχέση έχει το κράτος δικαίου και η… δημόσια διοίκηση με ένα παιχνίδι, που έχει κανονισμούς δικούς του. Μεταξύ άλλων πχ να μην πας με μπλουζάκι εμφανώς άλλης μαρκας εκτός του σπόνσορα στο γήπεδο. αλλιώς δεν μπορείς να μπεις. Ή να κρατάς δικό σου αναψυκτικό. Όποιος πήγε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ξέρει. Όχι ως αθλητής, ως θεατής που πλήρωσε εισιτήριο, ε; Κράτος δικαίου είναι αυτό; Τι κάνει η δημόσια διοίκηση; 🙂

 79. ppan said

  72 τέλος: Ε κι η ρίζα αυτωνών γερμανικές ήταν.

 80. ppan said

  ΟΙ ρίζες… γερμανικές…

 81. S_Pablo said

  Εν τω μεταξύ η ΔΟΕ λέει ότι θα την απέκλειε αυτή, αν δεν προχωρούσε σε αποκλεισμό η ΕΟΕ, όπως μαθαίνουμε από τον ΣΚΑΙ. Δεν τον ξέρω αυτόν το Μαρκ Άνταμς που έκανε τις δηλώσεις, αλλά φαντάζομαι ότι κάποιοι σχολιαστές θα έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα του.

  http://www.skai.gr/news/sports/article/209169/diethnis-olubiaki-epitropi-sostos-o-apokleismos-papahristou/

  Υ.Γ. Άρχισαν και τα ελληναράδικα παρατράγουδα. Βγήκαν φήμες ότι η Νατάσα Κέλλερ (σημαιοφόρος της γερμανικής ομάδας έκανε ανθελληνικά σχόλια στο τουίτερ της (χωρίς φυσικά να υπάρχουν αποδείξεις) και ότι μια Αγγλίδα (χωρίς άλλα στοιχεία) αποκάλεσε τους Έλληνες αθλητές πεινασμένους. Το πρόβλημα είναι ότι μαζεύτηκαν οι κάφροι και βρίζουν την Κέλλερ στο τουίτερ της.

 82. Δημήτρης Μ. said

  67. Ακριβώς.
  Στη ΧΑ βλέπεις παιδάκια που τα αφήναμε ατιμώρητα, γιατί: «παιδιά είναι», «δεν επιτρέπεται να προσβάλλεις τα παιδιά», «τα παιδιά έχουν την γνώμη τους» κλπ. Δεν εννοώ, βέβαια, ότι τα παιδιά δεν είναι παιδιά, ότι επιτρέπεται να προσσβάλλεις τα παιδιά κλπ, αλλά αυτές οι γενικές παιδαγωγικές και δημοκρατικές αρχές χρησίμευασαν ως άλλοθι της τεμπελιάς, ή του φόβου να ασχοληθούμε με τοπρόβλημα της νεανικής βίας. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών (και των οικογενειών τους) έχει αφεθεί στα χέρια της τηλεόρασης κλπ.

 83. Ηλεφούφουτος said

  79, 80 Εσύ το πας βαθιά…
  Αλλά ρίζες είν αυτές!

 84. Β. said

  Θα δώσω την δικη μου οπτική, γιατι το θέμα με «το κοριτσάκι» μου ξύπνησε συγκεκριμένα αντανακλαστικά.
  Υπάρχουν μάνες και μάνες, οικογένειες κ´ οικογένειες.
  Υπάρχει η μαμά που οταν ακούσει ή της πουν οτι το παιδί της έβρισε, ουρλιάζει αυστηρα: «δεν μιλάμε έτσι ρε ηλίθιο», του χώνει μια φαπα κ´ γυρνα στην μητερα του αλλου παιδιού κλαίουσα: «βλεπετε τι τραβάω, βρόστομο σαν τον αχαίρευτο τον πατερα του, που αναθεμα την ωρα που τον γνωρισα» κλπ κλπ
  Υπάρχει και η μάνα που λέει «τι λόγια ειν´ αυτα; (ζητα συγνώμη απο το παιδάκι χμμμ), πηγαιντε να παιξετε όμορφα, κάνει και ζέστη, αυτος ο κλιματισμος δεν δουλευει; » κι η κουβεντα πάει αλλου, ενω στο σπίτι το καθίζει κατω κ´ τα λέει χοντρα του μικρου.
  Ειναι η ιδια μάνα που αν της θίξουν το παιδι λέει ενα «δεν σας επιτρεπω» με βλεμμα που σκοτωνει, και με το ιδιο βλεμμα περιποιειται το σπλάχνο της κατ´ ιδίαν, στο σπίτι τους.
  Η Ελλάδα τον τελευταιο καιρό ειναι η πρώτη μάνα, η μανα που βγαΖει τελάλη για το δραμα της, σε εισαγωγικα κ´ χωρις, η μιζερη, η τάχαμου ταχαμου, που ξεριζώνει τα μάτια της μόνη της, χωρις να καλυπτει το παιδι της αλλα ουτε κ´ να το εκπαιδευει. Η Κατινίτσα…
  Και μετα τα παιδια τα τρώνε λαχανο τα αλλα παιδάκια που οι μανάδες τους τα μεγαλώσανε με το στυλ: «εμενα το παιδι μου μας το ζητά η Νασα και δεν το δινουμε».
  Αυτό το θέμα επρεπε να το λυναμε μονοι μας, χωρις ν´ ανοιξει ρουθούνι κ´ χωρις τελάλη. Μια επίπληξη απο πριν και θα μαζευόταν κι αν δεν μεζευοταν με συνοπτικες διαδικασιες εφαρμοζοταν ο κανονισμος κ´ εξω αν γινοταν θεμα κ´ το παιρναν είδηση, βγαζαμε ενα «λυθηκε το θεμα, μεμονωμενο περιστατικο, η Ελλαδα γεννησε τους Ολυμπιακους αγώνες ….» και να τους εχουν ολους σουζα.
  Αυτη την στιγμή στην ηδη μαυρη εικόνα της χωρας προς τα εξω, αντί να προβάλουμε τα καλά, δημιουργήσαμε οι ιδιοι θεμα με τα στραβα, συσπειρώσαμε κι αλλο τους χρυσαυγίτες, άσε που φανηκαν και συμπαθεις γιατι «χτυπηθηκαν» κ´ τελειως υποκριτικα την κάμηλο με τον νέο βουλευτη, κολλητο του Καίαδα, την κατάπιαμε αμάσητη, ωχ κατσε μη βαλω ιδεες γιατι ειμαστε ικανοι και αυτο να το στειλουμε οι ιδιοι στο εξωτερικο κ´ να το κανουμε θεματαρα.
  Εγώ ανήκω στην καρηγορια «δεν σηκωνω μυγα στο σπαθι μου για οποιον κατηγορησει την οικογενεια μου» κ´ μεσα στο σπίτι μου το χειριζομαι κατα το δοκουν, δειχνοντας την αυστηρότητα που χρειαζεται κ´ παραπάνω ίσως.
  Αν θεωρείτε οτι αυτα που εγραψα ειναι ασχετα με το θέμα ή αφελή προτείνω να το ξανασκεφτείτε. Από την οικογενειακή εστια ξεκινανε ολα κ´ κατόπιν ο κύκλος ανοίγει….

 85. Αntonis said

  Τελικά,κερδισμένη απ’ όλη αυτή την ιστορία βγήκε η Χ.Α,χωρίς μάλιτα να κάνει τίποτα.Θα ΄ναι ίσως η πρώτη φορά,που αθλητής θα βγει βουλευτής,όχι γιατί κέρδισε μετάλλιο,αλλά επειδή τον αποκλείσανε από τους αγώνες!!!….Αθάνατη Ελλάδα…

 86. akindynos said

  Να θυμίσω πως ο αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού είναι ο τύπος που προτιμούσε λευκούς ξένους μπασκετμπολίστες γιατί, κατά τη γνώμη του, οι μαύροι δεν είναι καλοί στο ομαδικό παιχνίδι (ή είναι τεμπέληδες, δεν θυμάμαι ακριβώς.

  Και φυσικά ο σημερινός πρωθυπουργός παλιότερα δήλωνε όλο καμάρι ότι στους συνδυασμούς της πολιτικής άνοιξης δεν πρόκειται να ενταχθούν μουσουλμάνοι.

  ΔΗΜΑΡ: Και η Παπαχρήστου κύριε;

 87. JS said

  Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα ….

 88. Ηλεφούφουτος said

  Το «Αστείο» του Κούντερα το ανέφερε κανείς χρυσαυγίτης; Καλά που δε διαβάζουν βαριά λογοτεχνία!

 89. sarant said

  86: 😉

 90. Ηλεφού, δες το λινκ του Ολντμπόι που έδωσα στο 6. 🙂
  Με την ευκαιρία ας διασαφηνίσω πως όταν έγραφα «τόσο σοβαρό όσο» ξέχασα να συμπληρώσω ότι αρνούμαι/βαριέμαι/απαξιώ/γουωτέβα να δώσω οποιαδήποτε σημασία στους Ολυμπιακούς, αυτό εννοούσα.

 91. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 92. sarant said

  90: Μερικοί το καταλάβαμε αυτό που ξέχασες να συμπληρώσεις 🙂

 93. κοσμάς θέμελης said

  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
  1. Postings, blogs and tweets should at all times conform to the Olympic spirit and fundamental principles of Olympism as contained in the Olympic Charter, be dignified and in good taste, and not contain vulgar or obscene words or images.
  2. Any form of discrimination with regard to a country or a person on grounds of race, religion, politics, gender or otherwise is incompatible with belonging to the Olympic Movement.
  Αυτους τους κανονες λοιπον παρεβη η Παπαχρηστου. Τα περισσοτερα που γραφονται προς υπερασπιση της εχουν περιθωριακη ως καμμια σχεση με το ζητημα. Δεν εχει σημασια η «ελευθερια του λογου», το γεγονος οτι οι Ναζι της ΧΑ ειναι κοινοβουλευτικο κομμα, δεν εθιγησαν, ουτε ισχυουν αρχες που ανηκουν στο ποινικο δικαιο, δεν υπηρχε υποχρεωση κλήσεώς της σε απολογια. Και, φυσικα, δεν εχει σχεση το γεγονος οτι προετοιμαζοταν 10 χρονια για τους Ολυμπιακους, ή οτι ειναι μικρο κοριτσακι κι ελαφρως αγραμματο. Οτι οι Ολ. Αγωνες ειναι εμποροπανηγυρη των μεγαλων πολυεθνικων που συναγωνιζονται μεταξυ τους ντοπαρισμενοι αθλητες, ότι δεν υπαρχει εκεχειρια και σφαζονται στη Συρια, επίσης δεν σημαινει οτι πρεπει να συμμετεχει ΚΑΙ η Παπαχρηστου.
  (Προκειται για αυτουσια αναρτηση μου στο φεϊσμπουκ).

 94. Ηλεφούφουτος said

  90, εξαιρετικός όπως πάντα ο Ολμπόης.
  Και θα έχω και το ελαφρυντικό ότι την ιδέα δεν την έδωσα εγώ 🙂

 95. ναι ,είδαμε και τον πολιτισμό των ανωτέρου επιπέδου των φίλων μας των Άγγλων που ανάβουν τα τσιγάρα τους στην ολυμπιακή φλόγα.http://www.anexigita.com/2012/07/blog-post_7484.html Αίσχος.

 96. κοσμάς θέμελης said

  Σημειωνω ορισμενα επιφυλακτικα νομικουλια σε σχεση με την προηγουμενη αναρτηση μου: Ειναι προφανες οτι η ΔΟΕ λειτουργει με δικους της εσωτερικους κανονες (νομους), ειναι δηλαδη ενα κλειστο κλαμπ. Οι ουσιαστικοι κανονες που εφαρμοστηκαν ειναι φαινεται αυτοι που αναφερω στα αγγλικα στην αρχη. Ως προς την διαδικασια ειμαι πολυ επιφυλακτικος. Διοτι υπαρχει ενα θεματακι με αθλητικα γεγονοτα και διεθνεις ομοσπονδιες, οι οποιες κατα κανονα προσπαθουν να αποκλεισουν τις δυνατοτητες προσφυγης σε εγχωρια δικαστηρια. Απο ο,τι διαβασα η ΒΠ εχει δυνατοτητα προσφυγης στο CAS (Διεθνες Αθλητικο Δικαστηριο με εδρα την Γενευη) που εχει «μεταβατικο» τμημα στο Λονδινο γα τους Αγωνες και αποφασιζει 24 ωρες μετα απο καθε προσφυγη. Η ποινη αποκλεισμου ειναι μαλλον προσωρινη, αλλα αμεσα εκτελεστη. Επιβληθηκε απο την Ελληνικη Ολ Επιτροπη και φαινεται μπορει να προσβληθει μονο στο CAS. Προφανως ειναι και ο μονος τροπος να ανατραπει η αποφαση. Ισως αν θεωρηθει αρνητικη διοικητικη πραξη που της προκαλεσε ζημια, θα μπορουσε να προσφυγει στα ελληνικα διοικητικα δικαστηρια και να ζητησει αποζημιωση. Με καθε επιφυλαξη ολα τα παραπανω.

 97. κοσμάς θέμελης said

  Ναι, ειναι πολυ καλο το σχολιο του Oldboy και, βεβαια, πολυ μεγαλυτερο ζητημα η εισοδος της ΧΑ στην βουλη και του καλλιτεχνη εκ σερρων βουλευτη.

 98. sarant said

  93: Κοσμά, αυτά που γράφεις σαφώς μπαίνουν στην πλάστιγγα υπέρ του αποκλεισμού. Θα μπορούσε πιστεύεις η ΕΟΕ να μείνει στην επίπληξη;

  95: Ο καπνιστής αυτός όμως είναι απλός περαστικός, δεν είναι αθλητής, έτσι; Αν ήταν αθλητής θα τον απέκλειαν. (Και πού ξέρετε ότι είναι Άγγλος; Σκοτσέζικο όνομα έχει)

 99. JS said

  95:
  Άλλος καημός σήμερα. Κάποιος άναψε τσιγάρο με την ολυμπιακή φλόγα στην Αγγλία και οι πατριδολάτρεις πέσανε σε βαθιά μελαγχολία, εκφράζουν ανησυχία για τα ολυμπιακά ιδεώδη και θέλουν να πάρουμε τη φλόγα πίσω. Αν κρίνω από το ύφος της επιχειρηματολογίας που διαβάζω εδώ και εκεί, ο μόνος λόγος να την πάρουμε πίσω είναι για να ανάβουμε τα κάρβουνα στις ψησταριές στα Βλάχικα (από το ΦΒ φίλης μου)

 100. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  86α: Αν αναφέρεσαι στον Ιωαννίδη κάνεις λάθος ως προς τις προτιμήσεις του στο προπονητικό επίπεδο, η αυστηρότητα και τα κολλήματά του δεν είχαν χρώμα. Όσον αφορά τη γενική ιδεολογία ή κοσμοθεωρία του έχεις δίκιο, είναι ελαφρώς αποκρουστική.

 101. Αλίκη Στούκα said

  Ας προσθέσω μία σταγόνα καθαρού νερού στον ωκεανό της νεοταξικής λαδίλας .

  Στα πέτρινα χρόνια, όταν οδηγούσανε τους κουμμουνιστές στην εξορία , ( δεν γράφω αριστερούς για να μην υπάρχει σύγχυση με
  τους σημερινούς ), τους δένανε καθ΄έναν ξεχωριστά, με έναν ποινικό, για το προφανές
  του πράγματος.
  Και ένας ποιητής τότε έγραψε

  Δένουνε την ελευθερία
  με τα χασίσια
  για να φαντάζουν όλα ίσα

  ή κάπως έτσι γιατί τα τσιγάρα στούκας με
  κάνουνε και ξεχνώ .

  Ετσι κι εδώ και στον τίτλο και στο κεντρικό
  κείμενο και στα κακορίζικα σχόλια, το
  τιτίβισμα της Βούλας, αναλύεται, μετριέται,
  εξετάζεται, δεμένο σγιχτά με τα γαυγίσματα
  της Χρυσής Αυγής.

  Είστε όλοι αδιόρθωτοι νεοταξίτες , σας το
  είπα αυτό ;

 102. Νέο Kid Στο Block said

  Πολύ σωστός ο τέως συνάδελφος Καληδόνιος καπνιστής !

  Και σιγά την προσβολή των ολυμπιακών.. ποιών; Προσέβαλλε τη μνήμη του Γκέμπελς που είχε την ιδέα της φλόγας το 36, δεv λέω..

 103. Νέο Kid Στο Block said

  101. Mας το έχεις πει Αλίκη μας! Το εμπεδώσαμε! 🙂

 104. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Γκάλοπ:
  Τι είναι χειρότερο; Να είσαι αδιόρθωτα νεοταξίτης ή αδιόρθωτα ηλίθιος;

  Η συμμετοχή είναι καθόλα προαιρετική.

 105. Συμφωνώ στην ανάλυση και στη ημι-σύνθεση. Θυμάμαι πως επί Athens 2004 η πολιτεία (μας) έπλεε εις την μελανόλευκον του ρατσισμού, ιδιαίτερα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ας διαβάσουμε την υπεράνω πολλών υποψιών «Ελευθεροτυπία» μας (το «μας» σε τουλάχιστον δυικό αριθμό, εμού και του Νικοκύρη): Για το λογότυπο του (συνυποψήφιου με την Αθήνα) Κέιπ Τάουν, που απεικονίζει την ολυμπιακή φλόγα, που έχει πάρει μορφή περιγράμματος της αφρικανικής ηπείρου, υποστηρίζεται ειρωνικά ότι είναι

  «σαν δάδα με πολύχρωμες φάσες. Θα μπορούσε να είναι το πολύχρωμο καπέλο Αφρικανής ιθαγενούς ή ακόμα και η νοτιοαφρικανική βερσιόν της δάδας από το άγαλμα της Ελευθερίας στο Μανχάταν. Ο νοτιαφρικανικός μεγαλοϊδεατισμός είναι σαφής: μετά την πτώση του απαρτχάιντ, η Ν. Αφρική θέλει να γίνει υπερδύναμη της Μαύρης Ηπείρου ενσαρκώνοντας τα αμερικανικά ιδεώδη περί ελευθερίας.

  . («Ε», 27/9/1997, σελ. 27).

  Για όποιον μου κάνει την τιμή, λεπτομέρειες εδώ.

  Δεν θυμάμαι αν κανένας έκραξε τότε την «Ε». Εγώ συνέχισα να την αγοράζω.

  Γιάννης

 106. 98 τον ξεδιάντροπο!
  Cheeky Calum MacDonald nicks a light from the Olympic flame as it is carried through Edinburgh.
  A bystander said: “The torch-bearer stopped running for a second to help the guy light his fag. Only in Scotland!”
  http://www.dailystar.co.uk/posts/view/257861
  Δεν έγινε ταυτοποίηση από τους πολλούς
  Calum MacDonald, αλλά οι αντικαπνιστές
  δε θα το αφήσουν, ελπίζω, να περάσει
  στο ντούκου.
  Ως χορηγοί της φλόγας, επίσης,
  θα έπρεπε να ρίχνουμε αβέρτα πρόστιμα
  σε όποιον την προσβάλει, έτσι να δώσουμε
  και ιδέες του Στουρνάρα! 🙂

 107. Νέο Kid Στο Block said

  Glory, glory Cal Mc’Donald!!

 108. LandS said

  κα Αλίκη, με όλο τον σεβασμό. Η μέθοδος που περιγράφετε ήταν μόνο μία από όσες ο κ. Μανιαδάκης (ο αντίστοιχος Χίμλερ των τετραυγουστιανών) και οι επίγονοί του χρησιμοποιούσαν. Άλλες, ήταν ο συνδυασμός χορήγησης ρετσινόλαδου και καθίσματος σε πάγο, η εμβάπτιση στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μέσα σε τσουβάλι με μια γατούλα, το κλασικό ξυλοφόρτωμα, μέχρι θανάτου καμιά φορά, και διάφορα άλλα ρομαντικά της τότε αυτοαποκαλουμένης Νέας Τάξης και Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού.
  Φαντάζομαι ότι δεν νομίζετε ότι το ζευγάρωμα ενός κατά κανόνα μορφωμένου πολιτικού κρατούμενου με κάποιον ποινικό γινόταν για να αναβαθμιστεί μορφωτικά ο δεύτερος.
  Εξ άλλου το γεγονός ότι ήταν από τις Αρχές χωρισμένες με κάγκελο και σύρμα οι «αχτίδες» των ποινικών στην Κέρκυρα και στην Αίγινα από αυτές των πολιτικών κρατουμένων, λέει κάτι.
  Όσο για τους σημερινούς αριστερούς, που δεν θέλετε να τους μπλέξετε με τους παλιούς κομμουνιστές, έχουν και αυτοί το μερίδιό τους σε φυλακίσεις και βασανισμούς. Δηλαδή όταν βασανίστηκε κάποιος 23άχρονος επί χούντας, και χρειάστηκε τρεις βδομάδες νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα έπαθε αυτά επειδή στα 62 του θα γινόταν σύμβουλος δεξιού πρωθυπουργού;

 109. Για να προβοκάρω λίγο(, Νίκο,), βρίσκω κάπως υπερβολικό να ασχολούμαστε με εκατόν τόσα σχόλια για την Παπατέτοια και τους Ολυμπιοκείνους, αλλά καθόλου με τη δίκην ετεροχρονισμένου Λάντλοου επέμβαση στη Χαλυβουργία. Αν μη τι άλλο, αυτό το λεγόμενο «δικαίωμα στην εργασία» έχει και κάποιο λεξιλογικό (να το πω έτσι) ενδιαφέρον, όχι;

 110. cronopiusa said

  Σε σχέση με την παιδικότητα της χουχούς:

  Στο εικοσαδικό αριθμητικό σύστημα tzeltal της επαρχίας Chiapas του Μεξικού http://uku-te-paktia.org/index.php?option=com_content&view=article&id=24112:contracorriente&catid=14:maestros
  Ο αριθμός 20 είναι που σημαίνει επίσης winik´otik u “hombre verdadero” αληθινός άνθρωπος, στην ακμή του.

  Ο Βάρναλης συνοψίζει το πως βλέπει ο δικός μας πολιτισμός τον/την εικοσάρη/α

  Eίκοσι χρονώ γομάρι
  σήκωσα όλο το νταμάρι
  κ’ έχτισα, στην εμπασιά
  του χωριού, την εκκλησιά. 20

  Kαι ζεβγάρι με το βόδι
  (άλλο μπόι κι άλλο πόδι)
  όργωνα στα ρέματα
  τ’ αφεντός τα στρέμματα.

  Kαι στον πόλεμ’ «όλα για όλα»
  κουβαλούσα πολυβόλα
  να σκοτώνονται οι λαοί
  για τ’ αφέντη το φαΐ.

  Και θα συμφωνήσω απόλυτα με την ppan «ΚΙ αυτό, 23 χρονών γαϊδούρα να αντιμετωπίζεται ως παιδί…»
  …ενώ η χουχού
  γουστάρει τον αράπη,
  το μαύρο…
  …γουστάρει κι αγαπάει, το μαύρο, το σκύλο,
  τον αράπη, το Μανόλη το Χιώτη, την Μαίρη Λίντα, τον Τσιτσάνη, την Πόλυ Πάνου, τον Κολοκοτρώνη, το Μπιθικώτση, την Καίτη Γκρέυ, τον Καλδάρα, τον Γαβαλά, τη Ρία Κούρτη, τον Αγγελόπουλο, τον Πετσά, τον Αάάάπηηη…

  200m men final 1968 Smith Tommie

  Tommie Smith and John Carlos

  Αερα Πατερα-Μαυροι Κλεφτες

  Αν ήταν μαύρος ο θεός (Apurimac-Λ.Κηλαηδόνης)

  The Black Power Mixtape 1967-1975 official trailer

  tiken jah fakoly- Plus Rien Ne M’étonne- (ya nada me asombra) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pj0Y41La43Y

  Ερώτηση Κρίσεως – Θανάσης Παπακωνσταντίνου http://www.youtube.com/watch?v=2zyRTlYMw3A&feature=related

 111. Nicolas said

  Εμ, άλλο το σαλόνι κι άλλο το μπαλκόνι.
  Αν πούμε ότι όσο αναπτύσσονται οι μύες, μειώνεται κάτι άλλο, είναι αντιαθλητικό;
  Και τι ρατσιστικό και παπαριές: αυτοσαρκαστικό ήταν (που λέει κι ο άλλος).
  Ιδού και η απόδειξη: η Βούλα έχει μαύρες ρίζες.
  Α να χαθείτε, νεοταξίτες! κουτσομπόληδες!

  Εγώ, προτιμώ αυτούς τους Olympians.

 112. JS said

  Αχ, πόσο θα θέλαμε να μας είχε βρίσει η Γερμανίδα σημαιοφόρος στο Twitter.

 113. Νέο Kid Στο Block said

  111. Nντουζ πουάν πουρ λε φωτό ντε Βουλά! 🙂

  112. Απίστευτο!! Μετά κι απ’αυτό ,νομίζω ότι η μόνη μας ελπίδα είναι να ζητήσουμε επίσημα να θεωρηθεί οτι έχουμε το ακαταλόγιστο, και η ένδοξη ημών χώρα να μετονομασθεί επίσημα σε Μαλάκαλαντ, Μαλακιστάν, Γκραν Μαλάκια ή όπως αποφασιστεί δημοκρατικά πάντα!

 114. JS said

  111β
  Φόρμικς ολύμπιανς, 60s. Πέρασαν 50 χρόνια κιόλας (απο τότε που ήμουν 20); γμτ την ατυχία μου !

 115. Spitfire said

  #101 Stukas Sturmbannführer – Alice:
  Καλά, σας επιτρέπουν να πιάνετε χειριστήριο υπό την επήρεια τέτοιων τσιγάρων;
  Ετσι εξηγείται γιατί σας καταρρίπτουμε «like rats in a barrel» εμείς της R.A.F, που είμαστε πιστοί στα Chesterfield.

 116. κοσμάς θέμελης said

  98: Νικο, και γω βρισκω το περι κουνουπιου «αστειο» οριακά ρατσιστικο. Εντουτοις ενοχληθηκα πολυ περισσοτερο με τα προηγουμενα ανορθογραφα σχολια της υπερ ΧΑ, με τις ανοησιες των οπλων και των «Τουρκε θα πεθανεις». Πιστευω οτι θα επρεπε να ειχε προειδοποιηθει ηδη νωριτερα, ή να ειχε τιμωρηθει με επιπληξη απο τοτε. Το προβλημα ειναι η συνολικη εθνικιστικη στροφη της ελληνικης κοινωνιας και βεβαια το καρκινωμα της ΧΑ που ειναι επιφαινομενο. Το 1992 μπορει να ηταν αγαθη ή και καλοδεχουμενη η κραυγη της Πατουλιδου «για την Ελλαδα ρε γαμωτο», το 2004 του μπουζουκοπολιτισμου η δηλωση της (αργοτερα ντοπαρισμενης) Φ. Χαλκια περι «ελληνικου νικηφορου DNA» προκαλουσε απεχθεια. Σημειωτεον οτι η ΒΠ με τα αντιτουρκικα της ειναι αθλητρια της Φενερ Μπαχτσε (μαλλον για οικονομικους λογους). Εκανε δε και αλλες αστειες δηλωσεις εκ των υστερων, οπως «Ειμαι μονο αθλητρια», «Πώς ειναι δυνατον να ειμαι ρατσιστρια, αφου ο προπονητης μου ειναι Βουλγαρος;», ενω δεν παρελειψε να ζητησει συγγνωμη απο τους χορηγους της.
  Εφοσον δεν υπαρχει νομιμος τροπος να βρεθει η ΧΑ εκτος Βουλης, ο,τιδηποτε κανει δυσκολη την ζωη στους Χρυσαυγιτες με ικανοποιει. Οπως και η ασκηση αυτεπαγγελτως ποινικων διωξεων οταν υπαρχει η υποψια τελεσης ποινικων αδικηματων, οπως το ασμα που αναφερεις πιο πανω, που σαφεστατα εμπιπτει στον νομο.

 117. ppan said

  Έτσι ακριβώς. Ξεχάσαμε να πούμε ότι η καψερή –λόγω μυαλών που κουβαλάει– αθλήτρια, γιόρταζε χτες.

 118. Avonidas said

  «Τριπλουνίστρας»; Μού ‘βγαλες το μάτι! [/facepalm]

 119. ppan said

  Η Αγία Παρασκευή, λοιπόν, ειδικεύεται σε περιπτώσεις οφθαλιμικών παθήσεων και ατυχημάτων

 120. Δημήτρης Μ. said

  115. Ούτε Στούκας, ούτε Σπιτφάιρ. Ένα ήταν το όπλο: Κατιούσα:

 121. JS said

  119:
  Ναι, αλλά όχι να πάει να βγάζει τα μάτια του με τη μία και την άλλη και μετά να τρέχει στην Αγία Παρασκευή 😉

 122. #60
  Το πιο απλό παιχνίδι με χαρτιά, αυτό που σε μαθαίνει ο παππούς για να μάθεις να μετράς και να κάνεις πρόσθεση, στα μέρη μου λέγεται κολτσίνα ή κοντσίνα (όπως άλλωστε λέγεται και η ίδια η τράπουλα γενικά). Σε κάθε παρτίδα (χαρτωσιά) μπορείς να συγκεντρώσεις 5 πόντους (1 το δέκα καλό, 1 το δύο καλό, 1 τα σπαθιά ή τριφύλλια και 2 τα φύλλα). Όποιος φτάσει πρώτος στους 21 πόντους νικά (βγαίνει). Όταν, λοιπόν, στη διάρκεια του παιχνιδιού κάποιος φτάσει τους 13 πόντους, διαμαρτύρεται ότι οι άλλοι παίχτες τον έβαλαν στον Εβραίο. Αν ρωτήσεις γιατί το λένε, σου λένε ότι το 13 είναι άτυχο νούμερο και δεν ξεφεύγεις εύκολα. Αλλά αν ρωτήσεις τι σχέση έχει ο Εβραίος με την ατυχία και το 13, δεν ξέρουν να σου που. Υπάρχει, δηλαδή, μια σύνδεση ατυχίας και εβραίων. Όπως όταν βλέπεις παπά στο δρόμο, που θεωρείται μεγάλη ατυχία και τρέχεις να ακουμπήσεις κάποιον λέγοντας «παρ’ τον παπά» και «δίνοντας» ταυτόχρονα την ατυχία.
  Ιδέα για ανάρτηση: τα ονόματα των ειδών της τράπουλας (καρό, καρδιές ή κούπες, τριφύλλια ή σπαθιά και μπαστούνια).

 123. Νέο Kid Στο Block said

  122. Γρηγόρη, οι πίκες (μπαστούνια) και τα διαμάντια (καρά) διαμαρτύρονται εντόνως που τ’αστόησες! 🙂

 124. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  115 & 120: Καλά και τα δύο όπλα που προτείνετε αλλά μπροστά στο απόλυτο πυρηνικό όπλο – την ανθρώπινη βλακεία – είναι νεροπίστολα. Όταν γυρίσει η Αλίκη από τη χώρα των θαυμάτων να δείτε που θαμε επιβεβαιώσει. 😉

 125. #62
  Όντως το περιεχόμενο της παιδείας μπορεί να είναι μόνο εθνικιστικό (πάλι καλά δηλαδή), αλλά, μετά από 12 χρόνια εθνικιστικής εκπαίδευσης, ο εθνικιστής γίνεται ρατσιστής στο άψε σβήσε…

 126. ppan said

  ΄121: 🙂

 127. Avonidas said

  OK, κατάλαβα, ο δαίμων του τυπογραφείου, γράψε λάθος.

 128. ppan said

  125: Γιατί; Εγώ νομίζω ότι τα περί ανωτερότητας της φυλής που ακούγονται και γίνονται δεκτά ως αξιώματα από δημοσια χείλη εδώ και χρόνια και κυρίως καληώρα στον χώρο του αθλητισμού είναι υπέυθυνα γι αυτό. Η Ευρώπη προσκύνησε/μας μισεί γιατί είμαστε καλύτεροι, το ελληνικό ντιενέι, η ανίκητη ελληνική ψυχή κλπ. Ζω τόσα χρόνια στη Γαλλία, δεν έχω ακούσει ακόμη ποτέ για «γαλλική ψυχή», τι διάλο, άψυχοι είναι ή δεν κερδάνε κι αυτοί κούπες -καλά, όχι πολλές τώρα τελευταία- και μετάλια; Πείτε κι εσείς, λένε αλλού για ψυχές άλλων εθνικοτήτων;

 129. Ηλεφούφουτος said

  125 Η παιδεία στα ελληνικά σχολεία είχε πολύ πιο «εθνικιστικό» χαρακτήρα στο παρελθόν. Το φαινόμενο της ΧΑ και του πλαισίου στο οποίο επωάστηκε είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας.
  Αν ήταν έτσι, εμείς της γενιάς μου, που κάναμε την «Ιστορία του Ανθρωπίνου Γένους», το «κόκκινο βιβλίο» Ιστορίας Γ’ Λυκείου και στις εξετάσεις Νέων Ελληνικών μάς έπεφτε Ρίτσος θα έπρεπε να βγούμε μαρξίζοντες και να μη μασάμε με λερναία, επειδή στη Γ’ Γυμνασίου κάναμε ιστορία της ελληνικής γλώσσας.
  Επίσης στο παρελθόν τα σχολεία συνέβαλλαν πολύ περισσότερο στη διαμόρφωση σκέψης απ ό,τι σήμερα.

 130. ppan said

  Καλά τα λέει ο Ηλεφούφουτος.

 131. ppan said

  Επίσης δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως ο παράγοντας «ελληνική ουροδόχος κύστη» που βγάζει ντοπαρισμένα ούρα.

 132. sarant said

  118: Λάθος ήταν, όπως κατάλαβες κι εσύ!

  112: Τι να πει κανείς!

  110: Αγαπητή, επάξια θα πάρεις τον τίτλο του ντιτζέη (ή να το πούμε της ντιτζέισσας) του ιστολογίου!

  105: Αχ αυτός ο δυικός!

 133. aerosol said

  Το ανέκδοτο το βρήκα μάλλον κρύο παρά ακραίο. Αλλά αυτό είναι σχετικό: όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και πρότυπο συμπεριφοράς (τρομάρα μου…) είναι ακραίο. Επίσης, η λογική του «γιατί να τιμωρηθεί το Α τη στιγμή που παραβλέπουμε το Β» έχει βάσεις και αφορμές αλλά την έχω σιχαθεί. Είναι το πρώτο πράγμα που λέγεται σε οποιαδήποτε περίπτωση στην Ελλάδα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και μια από τις βασικές αιτίες διαιώνισης της κάθε ατιμωρησίας.
  Προσωπικά στάθηκα περισσότερο στις μετέπειτα συγνώμες και το επιχείρημα «εγώ δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά, μόνο με τον αθλητισμό». Η ψευδαίσθηση πως η στοιχειώδης αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γνώση των κοινωνικών προβλημάτων ανήκουν σε όσους ασχολούνται «με τα πολιτικά» και όχι σε όλους τους πολίτες, είναι αποκαρδιωτική. Λες και το να είσαι αθλητής είναι ασύμβατο με τους άλλους ανθρώπινους ρόλους.
  Νέα παιδιά αφήνονται να μετατραπούν σε υπερ-χαπακωμένες, κρεάτινες μηχανές επιδόσεων σε αρένες εταιριών. Και να μην τους ζητάμε να νιώθουν από τίποτε άλλο. Ε, όχι. Όχι. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του αλλά θα πληρώσει το κοινωνικό τίμημα. Δεν υπάρχει απυρόβλητο για κανέναν, ειδικά αν θέλει δημόσιους ρόλους δόξας και αναγνώρισης. Η ιστορία με τους αθλητές μας που στα καλά είναι λαϊκοί ήρωες και στα δύσκολα «έλα μωρέ, παιδιά είναι, δεν τρέχει τίποτα» έχει τραβήξει πολύ. Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.

 134. sarant said

  101: Κυρία Αλίκη, το νεράκι σας είναι θολό.

  Καταρχάς, η ίδια η Βούλα είχε επανειλημμένα τιτιβίσει χρυσαυγίτικα κραξίματα, επομένως δεν την βάλαμε εμείς στο ίδιο τσουβάλι -μόνη της μπήκε, τρέχοντας μάλιστα.

  Έπειτα, μπορεί ο Μεταξάς να εφάρμοζε αυτό το κόλπο, να δένει έναν ποινικό με έναν πολιτικό, αλλά το συγκεκριμένο ποίημα, που γράφτηκε λίγο νωρίτερα, επί πραξικοπήματος Κονδύλη, δεν περιγράφει ακριβώς αυτή τη μέθοδο. Εκεί, ήταν μαζί στο βαπόρι οι πολιτικοί και οι ποινικοί κρατούμενοι, αλλά δεμένοι δυο-δυο ήταν οι πολιτικοί μεταξύ τους. Και ο Βάρναλης, γιατί δικό του είναι το ποίημα, ήταν δεμένος μαζί με τον Γληνό. Να δούμε και τους στίχους:

  Μας σιδεροδέσανε τα χέρια
  και μας κλείσαν ολούθε μαλινχέρια.

  Μας μετρήσανε, κάπου εξηνταριά,
  και μας ζυγιάσαν την ψυχή – βαριά!

  Μουδιάσανε σφιχτόδετα καιρό
  χέρι δεξί με χέρι αριστερό.

  Μουδιασμένο και τ’ άλλο μας, που εκράτει
  βαλίτσα ή δέμα για τον Άη – Στράτη.

  Κατάχαμ’ Αρετή, Μυαλό και Νιάτα!
  Τον κάλλιον ο χειρότερος επάτα…

  Τυχερέ, κείνο τ’ άθλιο δειλινό
  σε δέσαν με το Δάσκαλο Γληνό.

  Μεγάλα μάτια αστραφτερά, στητός
  κι ατάραγος πάνου απ’ τη Μοίρα αφτός,

  κοιτούσε την ερχόμενην ευδία.
  Συ νεβρικός από την αηδία.

  Μαζί μας, τελεφταίοι, με το βαπόρι
  πρεζάκηδες, αλάνια, λαθρεμπόροι.

  Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια
  λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια.

  Μα το καλογεράκι απ’ τ’ Αγιονόρος,
  που πέταξε τα ράσα, ο θεοφόρος,

  και το πιάσανε νύχτα στην Ομόνοια,
  ξουρισμένα μουστάκια και σαγόνια,

  μαζί μας δεν το δέσανε. Βλακεία
  να πομπέψουν πατρίδα και θρησκεία!

  Έτσι μας εφορτώσαν στο βαπόρι,
  τους πατριώτες οι πατριδεμπόροι.

  Εξορία στο λαό, χέρια δεμένα,
  για να ρθει ο Εξορισμένος απ’ τα ξένα,

  να χωρίσει το Έθνος και να βάλει
  τη μια μεριά να πολεμάει την άλλη.

 135. #128
  Αν η υποχρεωτική εκπαίδευση σε έχει προετοιμάσει κατάλληλα τότε «τα περί ανωτερότητας της φυλής που ακούγονται και γίνονται δεκτά ως αξιώματα από δημοσια χείλη εδώ και χρόνια και κυρίως καληώρα στον χώρο του αθλητισμού» θα έμπαιναν από το ένα και θα έβγαιναν από το άλλο.
  #129
  Τα βιβλία που λες δεν εφαρμόστηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντιθέτως το εθνικιστικό περιεχόμενο της παιδείας μας καλά κρατεί από ιδρύσεως του καταστήματος. Ότι τα σχολεία παλιότερα συνέβαλλαν πολύ περισσότερο στη διαμόρφωση σκέψης, το ασπάζομαι κι εγώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήταν απαλλαγμένα εθνικιστικού περιεχομένου.
  #131
  Τα ούρα είναι ντοπαρισμένα γιατί το DNA είναι εξωγήινο (ΕΛ, Σείριος, κλπ). 😀

 136. ppan said

  Γρηγόρη, δεν συμφωνούμε πάνω στο θέμα. Ο εθνικισμός, ως ιστορικό φαινόμενο, και η παρουσία του ως κυριάρχης ιδεολογίας στο «εθνικό» σχολείο -δημιούργημα κι αυτό γερμανικό, ε;- είναι πρακτικά παγκόσμιο φαινόμενο, και όχι καινούριο. Γιατί εμείς βγάλαμε ΧΑίτες στο κοινοβούλιο ενώ οι άλλοι βγάλανε πρόεδρο τον Ομπαμα; Γιατί η διεθνιστική παιδεία στην ΕΣΣΔ έβγαλε καρα-ρατσιστές παπούδες και μεσήλικες;

 137. Στο δικό μου 105, η ακριβής παραπομπή: Γ. Τριανταφύλλου, Παν. Υφαντής, «Σημειολογία των 5 logo», Ελευθεροτυπία, 5 Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 26.

  Γιάννης

 138. Ηλεφούφουτος said

  Όσον αφορά την ΕΣΣΔ από ένα σημείο και πέρα η κρατική προπαγάνδα είχε πέσει σε τόση αναξιοπιστία που ό,τι κι αν έλεγε (αντιρατσισμός, διεθνισμός, ισότητα) αντιμετωπιζόνταν με καχυποψία έως και απόρριψη.
  Σε ό,τι αφορά τους μορφωμένους, υπάρχει βεβαια και αυτό που μου μετέφεραν συνομίληκοι και λίγο μεγαλύτεροί μου Ρώσοι, που έλεγαν ότι στους Αφρικανούς που πήγαιναν να σπουδάσουν π.χ. στο «Πατρίς Λουμούμπα» δινόταν για πολιτικούς λόγους ένα είδος ασυλίας για οτιδήποτε έκαναν και ότι σε τυχόν διαφορές μεταξύ εκείνων και ντόπιων φοιτητών δινόταν δίκιο α πριόρι στους τριτοκοσμικούς, υπήρχε δε και η δαμόκλειος σπάθη της ισόβιας αποβολής από το ίδρυμα για ρατσιστική συμπεριφορά.

  Στα δικά μας θυμάμαι ότι οι θεολόγοι και οι υπερσυντηρητικοί καθηγητές ήσαν από αντιπαθείς έως, στην καλύτερη περίπτωση γραφικοί ή αδιάφοροι (απ το ένα αφτί μου μπαίνει απ το άλλο μού βγαίνει). Μόνο πρότυπα δεν ήσαν πάντως.

 139. Nicolas said

  @128 Αγαπητή δεσποινίς, η γαλλική ψυχή είναι universelle! όχι παίζουμε! μερικές φορές όμως, κάποιοι μπερδεύουν l’âme με την flamme και… καίγονται.
  Εμείς από ανέκαθεν (sic και καραsic) ήμασταν εναντίον των παιγνίων.

 140. Immortalité said

  Είναι ρατσιστικό το μήνυμα που διαβάσατε; Μπορούμε να το συζητήσουμε. Για μένα είναι οριακά ρατσιστικό. Οριακά, αλλά είναι.

  Στέκομαι σε αυτό και μόνο το σημείο διότι νομίζω συνοψίζει όλη την προβληματική του θέματος. Την ίδια κουβέντα είχαμε χτες σε παρέα. Με αυτή τη λέξη εκφράστηκαν κάποιοι «οριακά» ρατσιστικό. Κατά τη γνώμη μου το τουήτ δεν ήταν ρατσιστικό. Μπορεί να ήταν ένα χαζό ανέκδοτο, όχι λιγότερο ούτε περισσότερο χαζό από τα υπόλοιπα του είδους, αλλά ρατσιστικό δεν ήταν. Δεν υποτιμάς τους Αφρικανούς επειδή τους θεωρείς «σπιτικό» φαγητό για τα κουνούπια, από τη στιγμή που δεν τους επιφυλάσσεις τον αποκλειστικό ρόλο του φαγητού. Φαγητό είμαστε όλοι μας (εγώ είμαι ντελικατέσσεν), αυτοί είναι σπιτικό. Ούτε το να πεις ένα Αφρικανό Αφρικανό είναι υποτιμητικό. Πώς να τον πεις δηλαδή, δε πηπολ φρομ δε έη καντρυ; Μέσα στα εκατόν τόσα σχόλια δεν διάβασα ούτε ένα που να εξηγεί με ποιον τρόπο το τουήτ υποτιμά τους Αφρικανούς. Έχουμε βυθιστεί σ’ ένα λάκκο πολιτικής ορθότητας και ούτε ανάσα δεν μπορούμε να πάρουμε. Δεν υπάρχει «οριακά» ρατσιστικό. Ή είναι ρατσιστικό ή όχι. Δεν είμαστε ο Χότζας να λέμε «δικιά μου είναι η τράπουλα, όπως θέλω τη μοιράζω». Κάπου ο Νίκος είπε (δεν βολεύει το ανέβα κατέβα από δω που γράφω) ότι δεν θα ήταν το ίδιο αν το έλεγε ο JS νομίζω και μια ΧΑτισσα. Και όμως θα έπρεπε να είναι το ίδιο. Ένας ρατσιστής μπορεί να εκφέρει μη ρατσιστικό λόγο και φυσικά το αντίθετο. Κάνουμε εδώ δίκες προθέσεων ή αντιμετωπίζουμε αντικειμενικά το τι έχει ειπωθεί; Για μένα το ανατριχιαστικό είναι ο συνυπολογισμός του τουήτ με τον πρότερο ανέντιμο διαδικτυακό βίο της αθλήτριας. Δείχνει ότι έψαχναν αφορμή και βρήκαν την πιο γελοία. Δείχνει πόσο μας ενδιαφέρει η μόστρα, η βιτρίνα της έκφρασης και όχι το τι τελικά λέει. Δείχνει όμως πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχτούμε το «σκάλισμα» των αρχείων για να τεκμηριώσουμε αυτό που έχουμε ήδη προαποφασίσει.Τι ακολουθεί; το πιστοποιητικό; Δεν μπορούμε να γίνουμε το ίδιο με αυτούς που κυνηγάμε.
  Έχουμε χάσει το μέτρο του ρατσισμού, του φασισμού της ελευθερίας, έχουμε χάσει το μέτρο. Σε λίγο οι λέξεις δεν θα έχουν καμία σημασία και στο όνομα της πολιτικής ορθότητας θα σε λένε ρατσιστή άμα γελάσεις με τη διαφήμιση του Πίου* ενώ την ίδια στιγμή θα αφήνουν τον βουλευτή της ΧΑ που ανέφερε ο Νίκος να περιφέρεται ανενόχλητος.

  Ο δε αποκλεισμός της, εκτός από εντυπωσιακά δυσανάλογος με το υποτιθέμενο αδίκημα, είναι ύμνος στην υποκρισία. Θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία σαν ορισμός της και να μπει και στην εγκυκλοπαίδεια.

  *Η οποία κατά την προσωπική μου άποψη μόνο τη νοημοσύνη των Ελλήνων οπαδών προσβάλει και πράμα άλλο.

 141. …Λυπάμαι Έλυ, αλλά στο γενικό ρατσισμό όπου είχαμε βουτηχτεί με τη διεκδίκηση των ΟΑ («το έθνος διεκδικεί», που έγραφε και ο Παπαθεμελής), σου ξέφυγαν κι εσένα μερικές κορώνες.

  Γιάννης

 142. JS, ποιος Νείλος; Ο Λευκός ή ο Κυανούς;

  Γιάννης

 143. ppan said

  Βρε Ιμμορταλιτέ, αφού ο κανονισμός που έβαλε ο Κοσμάς Θέμελης λέει λαι για πολιτικά και για βυλγκαριτέ! Όλα τα είχε η Βούλα, ζωή να΄χει!

  Για την «υποκρισία» και για την «πολιτική ορθότητα»: αν το αντίθετό τους είναι η «ευθύτητα» που χαρακτηρίζει τον νεοελληνικό δημόσιο χώρο, έχει υπερτιμηθεί αυτή η ευθύτητα. Από τον κασιδιάρη που αυθορμήτως μπατσίζει προτιμώ τον πολιτικά ορθό που συγκρατείται και τον υποκριτή που σιχτιρίζει από μέσα του. Και εντάξει, για να μη φέρω ακραίο παράδειγμα, από τον αυθορμητο αγενή προτιμώ τον υποκριτή ευγενικό, από τον ευθύ ρατσιστή αυτόν που το κρύβει, από τον ντόμπρο μισογύνη αυτόν που σκέφτεται αλλα δεν λέει «πήγαινε να πλύνεις κανά πιάτο». Στο όνομα της ευθύτητας βγαίνει ο κάθε βρωμόψυχος και απενεχοποιεί τις πιο σιχαμένες ιδές. Ας τον μαζέψουμε. υποκριτικά ή όχι. Και δεν μιλάω για την ΒΠ, γενικά. Ζήτω η πολιτική ορθότητα διότι έχουμε φτάσει στο όριο του οχετού.

 144. Talos said

  Υπάρχουν και χειρότερα:

  http://gigaom.com/europe/court-upholds-twitter-joke-trial-appeal-britain-has-a-sense-of-humor-after-all/

 145. #136
  Νομίζω συγκρίνεις ανόμοια. Στις ΗΠΑ το περιεχόμενο της παιδείας από τόπο σε τόπο έχει εκπληκτική πολυμορφία, σε αντίθεση με τη δική μας ομοιομορφία. Επίσης ο τρόπος εκλογής του προέδρου στην Αμερική δεν έχει σχέση με τις δικές μας εκλογές. Και στο κάτω-κάτω, πριν τον Ομπάμια (νάτο το ρατσιστικό) οι ίδιοι είχαν βγάλει τον George W. Και λοιπόν; Στην ΕΣΣΔ από την άλλη μπορεί η παιδεία να ήταν διεθνιστική (πράγμα για το οποίο δέχομαι το λόγο σου), αλλά υπήρχε τεράστιος και προφανής μηχανισμός προπαγάνδας που «δίδασκε» κι άλλα. Εννοείται ότι, και πάλι, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
  #138 στο τέλος
  Η εθνικιστική άποψη για τον κόσμο εμφυτεύεται στα παιδιά από το νηπιαγωγείο (χωρίς πλάκα) και το δημοτικό. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται άλλες δυο φορές, γυμνάσιο και λύκειο. Ακόμα και σε όσους ο αντιπαθητικός-συντηρητικός καθηγητής είναι αδιάφορος, λοιπόν, η εικόνα για τον κόσμο έχει σχηματιστεί. Οι κωλότουρκοι, εμείς χτίζαμε παρθενώνες και οι άλλοι ξύνονταν… Αυτά, τα βασικά χρειάζονται. Για τα υπόλοιπα φροντίζει και ο περίγυρος.

 146. Immortalité said

  @143 Διάβασες πουθενά στο σχόλιό μου «να προτιμώ» την «ευθύτητα» για την οποία μιλάς;
  Λες αν κατάλαβα καλά ότι δε σε νοιάζει αν είναι κάποιος ρατσιστής ή μισογύνης αρκεί να μην το ξέρεις, να μη στο δείχνει.
  Διαφωνούμε αλλά δεν πειράζει.

 147. ppan said

  146: Α δεν κατάλαβες καλά. Προτιμώ ο ρατσιστής να το κρύβει, όσο πιο υποκριτικά μπορεί τόσο το καλύτερο, γιατί μου μολύνει τα αυτιά και τα μάτια. Δεν είναι προφανές;

 148. Αntonis said

  108 :Αν μιλάς για τον Χρύσανθο.δεν κατάλαβα αν εξακολουθείς να τον θεωρείς αριστερό -τώρα όχι επι Ρήγα-

 149. ppan said

  Γρηγόρη, άσε τη Αμερική. Παντού, σε όλον τον κόσμο πρακτικά, υπάρχει εθνικό σχολείο, παναπεί σχολείο στην υπηρεσία του εθνικού κράτους. Δεν αποτελούμε ιδιαιτερότητα. Για «κ..τουρκους» δεν λένε στο σχολείο, αυτο για τους Παρθενώνες και τα βαλανίδια τα λένε παντού, και πα΄ντως όχι σε βιβλία σχολικά.

 150. Avonidas said

  Λοιπόν, δεν ξέρω, μου είναι αδύνατον να πάρω το θέμα στα σοβαρά, όλο λογοπαίγνια μου έρχονται. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο αστεία είναι με βάση τα συμφραζόμενα, η παρατήρηση ότι η ΕΟΕ «διυλίζει τον κώνωπα» (του Δυτικού Νείλου).
  Ακόμη πιο πολλή πλάκα θα είχε να παρατηρήσω ότι, σε αυτή τη χώρα, έχουμε καταπιεί σαφώς την (αφρικανική) καμήλα, αλλά δυστυχώς ο εσώτερός μου Ναζί γραμματικός διαμαρτύρεται ότι η «κάμηλος» δεν είναι η «γκαμήλα»…

  … ε, ας πάει κι αυτό παρέα με τα «πράσινα άλογα» στις ανούσιες ενστάσεις.

 151. aerosol said

  @Ιμόρ
  Ενώ συμφωνώ σε πολλά σημεία, νομίζω πως γίνεται θολό το σε τι αναφερόμαστε.
  Το αστείο δεν είναι αισχρό ή ποινικά κολάσιμο ή μετά βδελυγμίας καταδικαστέο. Η αθλήτρια δεν αντιμετωπίζει δικαστήριο.
  Όμως προετοιμάζεται να πάρει μέρος σε έναν βρώμικο (κατά τη γνώμη μου) αλλά ιδιαίτερα politically correct θεσμό.
  Σε εποχές περίεργες και βίαιες κάθε αστεϊσμός με φυλετικό περιεχόμενο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους.
  Αυτό δεν είναι «σωστό» ή «λάθος» αυτόματα: οφείλεται στην ένταση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που πλουτίζει με έξτρα νοήματα λέξεις που σε άλλες εποχές θα ήταν αθώες. Γι αυτό κοινωνικά το τουήτ είναι κάπως «οριακό» -η λοιπή τουητερική πορεία της κοπέλας είναι κάτι παραπάνω…
  Αλλά στα πλαίσια των Ολυμπιακών δεν είναι απλώς οριακό. Το ποιός μιλά, πού και πότε είναι καθοριστικό και όχι αμελητέα λεπτομέρεια. Μπορεί να λέει πιο πολλά από τα ίδια τα λόγια. Και θα κριθεί ανάλογα.

 152. Προσωπικῶς δὲν βλέπω τίποτε τὸ ῥατσιστικὸ στὸ ἀστεῖο τῆς ἀθλήτριας. Ἡ δὲ προσωπικότης τοῦ Κούβελου, ἡ ὅλη πολιτεία του καὶ ἡ περιρρέουσα ἀτμόσφαιρα μέσα στὴν ὁποία ξετυλίχτηκαν ὅλα αὐτὰ τὰ γεγονότα μοῦ δίνει τὴν ἐντύπωσι πὼς ὁ ἀποκλεισμὸς ἦταν πολιτικῶς ὑποκινούμενος-κινεῖται στὰ ὅρια τῆς πολιτικῆς διώξεως. Σεμνότερες δηλώσεις περὶ ἰδεωδῶν ἀπὸ ἕναν τέτοιο ἄνθρωπο δὲν θὰ ἔβλαπταν καὶ δὲν θὰ ἐξηρέθιζαν τόσο τὴν κοινὴ γνώμη.

 153. Δημήτρης said

  @140
  >Μέσα στα εκατόν τόσα σχόλια δεν διάβασα ούτε ένα που να εξηγεί με ποιον τρόπο το τουήτ υποτιμά τους Αφρικανούς.
  Βλέπε http://georgelenonce.posterous.com/148870798 από το σχόλιο 6

  Επίσης
  >Δείχνει ότι έψαχναν αφορμή
  Τι εννοείς; Ποιοί; Γιατί;

 154. Avonidas said

  Και συνεχίζοντας στον ίδιο ανάλαφρο τόνο: Κάποιος θα έπρεπε να αναρτήσει στα FAQ των κοινωνικών δικτύων τους «5 Νόμους του Σοσιαλισμού», παλιό Σοβιετικό ευφυολόγημα παύλα Οδηγό Επιβίωσης, που φαίνεται εξίσου να άπτεται της πραγματικότητας του διαδικτύου:

  ΟΙ 5 ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ:
  1. Μην σκέφτεσαι
  2. Αν σκέφτεσαι, μη μιλάς
  3. Αν σκέφτεσαι και μιλάς, μην γράφεις
  4. Αν σκέφτεσαι, μιλάς και γράφεις, μην υπογράφεις.
  5. Αν σκέφτεσαι, μιλάς, γράφεις και υπογράφεις, μην εκπλαγείς

 155. ppan said

  Α, σκέφτηκε λες η Βούλα;

 156. Δημήτρης said

  @154

  ανάμεσα στο 4 και στο 5 μπορεί να μπει και ένα ακόμη
  4.5. Αν σκέφτεσαι, μιλάς, γράφεις και υπογράφεις, να χρησιμοποιείς
  Internet Shame Insurance

 157. #149
  Την αφήνω την Αμερική, αλλά εσύ την έπιασες πρώτη. 🙂
  Εθνικό σχολείο υπάρχει σε πολλά κράτη στα οποία, κατά τεκμήριο, θα θέλαμε να μοιάσουμε, αλλά σε μας η παιδεία είναι εθνικιστική με την έννοια ότι, προφανώς και δεν λέει ευθέως τα εξόφθαλμα που έγραψα, αλλά όταν το παιδί τελειώνει την εκπαίδευση να του έχουν περάσει αυτά τα ιδεολογήματα στο «σκληρό δίσκο».

 158. Avonidas said

  @ 155
  Δεν νομίζω ότι οι ρυθμοί του tweeter ευνοούν τη σκέψη. Εγώ προσωπικά το θεωρώ ένα μέσο διαδικτυακού αερισμού, παρά ανταλλαγής πληροφορίας.
  Αφού όμως θέλεις να το αναλύσουμε, οι 5 νόμοι του σοσιαλισμού παρωδούσαν την υπέρτατη, υποτίθεται, παντοδυναμία του Ολοκληρωτικού Κράτους, που εκτός από την απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης είχε καταφέρει να περιορίσει και την ελεύθερη σκέψη.
  Το Ολοκληρωτικό Κράτος, όμως, είχε μια – αποτρόπαια – λογική. Ήθελε να περιορίσει την ελεύθερη έκφραση, γιατί φοβόταν την μετατροπή της σε ανεξάρτητη δράση. Το σημερινό μας «ανθρωπιστικά ευαίσθητο» καθεστώς είναι πολύ πιο ασυνάρτητο: Δεν ασχολείται καθόλου με τη ρατσιστική, σεξιστική, ταξική δράση, δηλαδή με την πραγματικότητα των διακρίσεων. Ασχολείται μόνο με τον «ρατσιστικό» λόγο, δηλαδή με την περιγραφή της πραγματικότητας. Και, όταν έχει κάποιο κίνητρο (γιατί πολλές φορές το κίνητρο είναι η απύθμενη βλακεία και μόνον), αυτό το κίνητρο είναι η αποσιώπηση της πραγματικότητας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αλλαγή της.

  Το σύνολο σχεδόν από τις κορώνες που ακούγονται περί ρατσισμού και σεξισμού (γιατί όσο για ταξικές διακρίσεις, αυτές πλέον είναι μη-ζήτημα) τις βγάζουν ευκατάστατοι, λευκοί άντρες. Κι αυτό λέει πολλά.

 159. Η ουσία του σχολίου μάλλον παρά ανεκδότου
  δεν είναι τα κουνούπια, ο Νείλος, και το σπιτικό φαγητό, αλλά το «με τόσους αφρικανούς στην Ελλάδα»…είναι υπεράριθμοι, μήπως θα έπρεπε να λιγοστεύουν σιγά-σιγά;;

 160. gpoint said

  #122
  Επί του πρακτέου, ακουμπάμε κάποιον άλλον ή αναμοχλεύουμε τους δίδυμους αδένες ;
  ποιά εκδοχή είναι αποτελεσματικότερη ;

 161. ppan said

  157: Γρηγόρη, όχι σε πολλά, σε πάρα πάρα πολλά. Κι ο εθνικιστικός λόγος κυριαρχεί. ή μάλλον κυριαρχούσε, για πολλά χρόνια, από το 1870 χοντρικά μέχρι το 1945 το λιγότερο. Αυτό το 1945 το βάζω γενναιόδωρα γιατί τότε ακούστηκε, από τους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, η ιδέα ότι ο εθνικσμός καλό είναι να αποφεύγεται. Αλλά αυτό ως ιδέα, όχι ότι μπήκε σε εφαρμογή, ε; Γιατί πιστεύεις ότι μονο εμείς διδάσκουμε εθνική ιστορία δεν το καταλαβαίνω. Μπορώ να σου πω αντίθετα ότι το μίσος για τους Τούρκους έχει απαλύνει στα σχολεία από τον Μεταξά και δώθε, με ειδικές οδηγίες. Αντίθετα βέβαια στα σκοτεινα΄χρόνια που ακολούθησαν ο Βούλγαρος κι ο Σέρβος είχαν χειρότερη μοίρα. Τα ίδια και στη Χούντα. Μην κοιτάς που λέγανε για Πόλη και Μαρμαρωμένο, αυτά ήταν περιφερειακά. Ρώτα και τον Πόντο και Αριστερά, νομίζω.

 162. Avonidas said

  @ 159
  Βρε, μήπως;

  Μήπως να πήγαιναν και σε καμιά Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία; Κάπου που να μην έχει τόσους πολλούς «ρατσιστές». Κάπου που να μην κάνουν greek statistics, με αποτέλεσμα να μην έχουν να φάνε ούτε οι ιθαγενείς. Κάπου που να μην ζουν ο ένας πάνω στον άλλο ή κάτω από γέφυρες. Κάπου που η αστυνομία, αντί να αβαντάρει την πορνεία, μαζεύει τους προαγωγούς και τις πόρνες στη στενή. Κάπου που οι αστυνομικοί, αντί να υποθάλπουν ψευτόμαγκες ακροδεξιούς με φετίχ ξυλοδαρμού γυναικών, κάνουν και καμιά περιπολία για να μην χρειάζεται να σφάζουν αδιακρίτως οι εν λόγω ακροδεξιοί.

  Γενικώς, μήπως να πήγαιναν μερικοί από τους αφρικανούς μας να γνωρίσουν καμιά πολιτισμένη χώρα;

 163. ppan said

  158: Εγώ είμαι φτωχειά γυναίκα, άσπρη ομολογώ γιατί δεν μαυρίζω. Αυτό συμβαίνει, με τους άσπρους ευκατάστατους, γιατί αυτοί έχουν την εξουσία και αυτοί ακούγονται. Λες οι μαύροι φτωχοί να είναι υπέρ των ρατσιστικών κλισέ και οι γυναίκες υπέρ του σεξιστικού λόγου; Ας ξεκινήσουμε από τον λόγο, που πρώτος αυτός απενεχοποιεί την πράξη, και βλέπουμε. Η ΧΑ βγήκε από τον απύλωτο μισαλλόδοξο και ρατσιστικό οχετό που πλημμύριζε τις τηλεοράσεις εδώ και χρόνια.

 164. π2 said

  Όταν πνίγομαι στη δουλειά, πάντοτε εντυπωσιάζομαι από τον τεράστιο αριθμό σχολίων σε μια καινούρια ανάρτηση. Καλά βρε, 152 σχόλια σ’ ένα οχτάωρο;

  Στα της Παπαχρηστιάδας: Εγώ μάλλον ανήκω σε μια μικρή μειοψηφία, που ούτε το σχόλιο θεωρεί πολύ ρατσιστικό, ούτε την τιμωρία άδικη. Συμφωνώ με τον νικοκύρη πως το σχόλιο είναι ελαφρώς (πολύ ελαφρώς όμως) ρατσιστικό. Αλλά δεν θα του έδινα καμιά σημασία· εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούμαστε με την παρωνυχίδα. Τα περαιτέρω (οι λοιπές απόψεις της αθλήτριας, οι πολιτικές της συμπάθειες, κλπ.) δεν έχουν καμιά σχέση. Δεν ανήκω στους φανατικούς της απόλυτης ελευθερίας του λόγου, αλλά μην ξεχάσουμε και τα βασικά του διαφωτισμού: δεν μπορεί να διώκεται το σύνολο των πεποιθήσεων ενός κατηγορουμένου.

  Το ζήτημα της τιμωρίας, από την άλλη, έχει μια πτυχή που δεν έχει επισημανθεί επαρκώς στα εδώ σχόλια νομίζω· μια πτυχή που μοιάζει υποκριτική αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι. Θα ήταν σκληρή και άδικη η τιμωρία, εάν ήταν εκτός πλαισίου, εάν επρόκειτο για μια τιμωρία στην κανονική ζωή, σε ένα δικαστήριο ας πούμε. Αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες, το ολυμπιακό ιδεώδες και δεν συμμαζεύεται μπορεί να είναι πράγματα που έχουν μηδαμινή σημασία για τον Δύτη ή για μένα (να ήταν ποδόσφαιρο θα άλλαζε το πράγμα :P), αλλά η αθλήτρια κινείται εντός αυτού του πλαισίου: αμείβεται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει άλλα οφέλη εντός αυτού του πλαισίου (π.χ. χορηγίες), εκπροσωπεί την χώρα σ’ αυτό το πλαίσιο, άρα θα έπρεπε να τηρεί τις συμβάσεις αυτού του πλαισίου, όσο μικρής σημασίας κι αν μας φαίνονται των υπολοίπων. Δεν το έκανε, κι έτσι τιμωρήθηκε, πάντοτε εντός του πλαισίου αυτού. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή, η αφέλειά της τιμωρήθηκε περισσότερο και όχι ο όποιος ρατσισμός της.

  Με όρους Αστερίξ, ε, ας διάβαζε η χριστιανή και τα μικρά γραμματάκια του συμβολαίου.

 165. ppan said

  162: Α, εντάξει, μου αρέσει που κάνω διάλογο..Θέλει να κρυφτεί αλλ΄ανεπιτυχώς που λένε..

 166. nikiplos said

  καλησπέρα… είπα και αλλού ότι το σχόλιο κατά τη γνώμη μου δεν ήταν ρατσιστικό… απλή μεταφορά ανέκδοτου ήταν… χειρότερα ρατσιστικά έχουμε αναπαράγει μεταξύ μας.
  Η πολιτεία ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και φαρισαϊσμού με την ποινή…
  Συμφωνώ με την περιορισμένη δημόσια εικόνα αλλά πιστέψτε με, οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα αυτό…

  Για μένα η όλη ιστορία, επαναλαμβάνομαι, είναι στημμένη… Ήταν ντοπαρισμένη (όπως όλοι οι πρωταθλητές) και βρέθηκε αυτή η φόρμουλα γιατί ενδεχομένως τα συμβόλαια με πολυεθνικές να ήταν σκαιότατα εις βάρος της αθλήτριας σε περίπτωση ντόπινγκ.

  για το ρατσισμό, να προσθέσω το αυτονόητο. Ρατσιστές ΔΕΝ γινόμαστε… γενιόμαστε όλοι μας και αυτό είναι και φυσιολογικό και αρχέγονο. Φοβόμαστε το διαφορετικό, τον Ρομά, τον άγνωστο γείτονα, τον Βαλκάνιο που ήρθε στη γειτονιά μας κλπ.
  Η συνύπαρξη είναι δύσκολη, ιδιαίτερα κοπιαστική και κυρίως αμφίβολη, αν δεν έχει κανείς μορφώσει τον κόσμο προηγουμένως. Η συνύπαρξη αρκετά προβληματική ήρθε σε μια φάση αμάθειας φασισμού και ασχετοσύνης του ελληνικού λαού. Κυρίως όμως μας βρήκε αποδομημένους… και αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα…

 167. ppan said

  164: Ε πώς, το επισημάναμε κύριε πιδύε μας

 168. π2 said

  167: Πολύ πιθανό, το σκανάρισμα 160τόσων σχολίων στην κατάσταση που βρίσκομαι δεν είναι εύκολη δουλειά. Μια βοήθεια στον ημιλιπόθυμο;

 169. JS said

  139β:
  Τα έλεγε ο Αλμπέρ Ζακάρ για την Αθήνα του 2004, αλλα που;
  Την εποχή την μακρινή εκανα μάθημα από το βιβλίο του Στρυκτύρ Ζενετίκ ντε Ποπυλασιόν. Θυμάμαι και το κε σαίζ βιβλιαράκι του Τις Προμπαμπιλιτέ.
  Τον είχα γνωρίσει την εποχή που ο (φιλέλληνας) Μπεζενκριτ μας ψάρωνε με τις αναλυζ ντε ντονέ.

 170. JS said

  Ουπς, Μπεζενκρί, Ζαν-Πωλ Μπεζενκρί

 171. ppan said

  168: 6, 43 λίγο ειρωνικά, 93 ακι 96 πολύ εμπεριστατωμένα, του λογου μου φλύαρα 6 20 29 32 37 69 78 ετ πασιμ,

 172. Avonidas said

  @ 163 , 165
  Η ΧΑ βγήκε από την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, και που δε βλέπω να συμφέρει ούτε τους Έλληνες ούτε τους λαθρομετανάστες, εκτός από το παράνομο στοιχείο αμφότερων των πλευρών (όταν λέω παράνομο, εννοώ τις παρανομίες που συντελούνται μέσα στη χώρα, όχι την παράνομη είσοδο στη χώρα, που άλλωστε είναι δική μας ευθύνη).
  Αυτοί που κακώς την στήριξαν, δε χρειάζονται τηλεοράσεις για να δουν την κατάσταση, τη βλέπουν από το παράθυρό τους.

  Δεν είπα ότι οι φτωχοί μαύροι είναι υπέρ των ρατσιστικών κλισέ. Είπα ότι έχουν σοβαρότερα προβλήματα από το να διαμαρτύρονται εναντίον των κλισέ, γιατί ο ρατσισμός τους έχει καταστρέψει τη ζωή στην πράξη. Κι όποιος επισημαίνει την κατάσταση, τους ωφελεί. Ναι, ακόμη κι αν υποστηρίζει ρατσιστικές λύσεις, γιατί τουλάχιστον τραβάει την προσοχή στο πρόβλημα.

  Δεν ξέρω τι ακριβώς φαντάζεσαι ότι ξέρεις για μένα, αλλά νομίζω πέφτεις έξω, πολύ έξω. Δεν κρύβομαι. Ούτε προσπαθώ να κρυφτώ. Είναι μόνο που σ’ αυτή τη χώρα, έχουμε μπερδέψει δύο διαφορετικά πράγματα: το αν υπάρχει πρόβλημα και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το λύσουμε. ΑΝ πρόσεξες τι έγραψα, θεωρώ τη δράση της Χ.Α. καρκίνωμα που προκλήθηκε από την αδράνεια του επίσημου κράτους. Όσο απαράδεκτο είναι να σφάζονται αδιακρίτως λαθρομετανάστες (ή όποιον έχει την ατυχία να είναι σκούρος), άλλο τόσο ανεδαφικό είναι να φιλοξενήσουμε έναν τέτοιον εκρηκτικά αυξανόμενο αριθμό απόρων λαθρομεταναστών, σε μια χώρα που ήδη καταρρέει οικονομικά. Αν φυσικά μπορούμε να ονομάσουμε «φιλοξενία» τη στοίβαξή τους στο κέντρο της Αθήνας. Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν έχουν καν για προορισμό τους την Ελλάδα. Στοιβάζονται εδώ επειδή η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα. Η ίδια Ευρώπη που δεν είχε καμιά αντίρρηση να βομβαρδιστούν «ανθρωπιστικά» οι χώρες προέλευσής τους!

  Λοιπόν, σε καλύπτουν αυτά για «ευφυή» διάλογο; ‘Η μήπως να γίνω πιο εκλεπτυσμένος;

 173. Costas said

  Εμένα μου έκανε εντύπωση, απ’ όσο σκρολάρισα τα σχόλια, ότι πολλοί καταφέρθηκαν εναντίον της ΔΗΜΑΡ αφενός ανακατεύοντας άσχετα με το προκείμενο πράγματα (δηλ. την καθαρά πολιτική και οικονομική επικαιρότητα) και αφετέρου κάνοντας γαργάρα το γεγονός ότι και τα (άλλα) δύο αριστερά κόμματα, «μολονότι» αντικυβερνητικά και τα δύο, το ντεμί και το φαιοκόκκινο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΜ και το ΚΚΕ, έβγαλαν επίσης καταδικαστικές ανακοινώσεις. Γι’ αυτόν το λόγο, και με την επιφύλαξη οπωσδήποτε ότι πρόκειται για μια γενική μου εντύπωση με βάση το σκρολάρισμα, αναφωνώ προς αυτούς τους συγκεκριμένους/ες: «Τόση πια μονομέρεια, εθελοτυφλία και μικροκομματισμός;»

 174. π2 said

  171: Αμάν ντροπή, μερικά δεν τα είδα καν. Επιστρέφω στο καβούκι μου.

 175. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  140: Ο οριακά ρατσιστικός χαρακτήρας βρίσκεται στο ότι θεωρεί ενοχλητικό (υπορρητα) ότι είναι πολλοί οι Αφρικανοί. Είπαμε, οριακά.

  166: Και από αλλού το άκουσα αυτό, αλλά ας θεωρήσουμε ότι δεν ισχύει γιατί ακυρώνει όλη τη συζήτηση 🙂

  144: Αυτό το βρίσκω πολύ πιο δυσοίωνο γιατί πιάνει όλους τους απλούς πολίτες και όχι μόνο όσους είναι αθλητές ολυμπιακού επιπέδου

  150: Τι σχέση έχουν τα πράσινα άλογα;

 176. Avonidas said

  @ Sarant

  Τα «πράσινα άλογα» είναι παράδειγμα παραφθοράς έκφρασης, συγκεκριμένα από την φράση «πράσσειν άλογα», δηλ. «να κάνει κανείς παράλογα πράγματα». Άλλο παράδειγμα είναι η έκφραση «της Παναγιάς τα μάτια» (< ιμάτια).

  Την ανέφερα σε σχέση με την "κάμηλο", γιατί από όσο ξέρω η λέξη έχει δύο σημασίες: το ζώο καμήλα και το χοντρό σκοινί. Στη γνωστή παραβολή του Ιησού, όπου λέει: "εὐκοπώτερον γάρ ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ραφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν" ( Λουκ. ιη΄ 25, δηλ. "είναι ευκολότερο να περάσει η κάμηλος από το μάτι μιας βελόνας, παρά να εισέλθει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού"), προφανώς η σκοπούμενη σημασία είναι η δεύτερη, το χοντρό σκοινί. Πιθανόν στη φράση "διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλο" να ταιριάζει περισσότερο η πρώτη σημασία, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

 177. spiral architect said

  Τα έλεγε από τότες:

  άλλα κάποιοι (την) κορόιδευαν! 😛 😛

 178. JS said

  142:
  Από τις πηγές του Λευκού Νείλου. Κοντά στη λίμνη Βικτώρια.

 179. sarant said

  174: Η ειδοποιός διαφορά της ΔΗΜΑΡ με τα άλλα κόμματα είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να ζητήσει την αποπομπή πριν βγει η απόφαση ενώ οι άλλοι, απόσο ξέρω, έβγαλαν ανακοίνωση μετά. Αλλά και στο περιεχόμενο των ανακοινώσεων υπήρχε διαφορά. Οπότε, η εθελοτυφλία και ο μικροκομματισμός μάλλον βαραίνουν εσένα.

  Δεν θα ανταπαντήσω γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση με όποιον γράφει για φαιοκόκκινα και ντεμί, ούτε είναι ευχάριστη ενασχόληση.

 180. sarant said

  176: Αβονίδα, γι’ αυτό σε ρώτησα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έκφραση «πράσσειν άλογα» ΔΕΝ υπήρξε ποτέ (και δεν θα μπορούσε να υπάρξει) και τα πράσινα άλογα είναι ευεξήγητη έκφραση, διότι το πράσινο άλογο ήταν έκφραση του αδυνάτου και υπάρχει και σε άλλες γλώσσες.

  Δες εδώ, αν και το άρθρο αξίζει να ξαναγραφτεί:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/06/prasinaloga/

 181. #161
  Δεν είπα ότι μόνο εμείς διδάσκουμε εθνική ιστορία. Είπα ότι εμείς διδάσκουμε εθνικιστική, ενδεχομένως κι άλλοι, αλλά την δική μου καμπούρα κοιτάω πρώτα.
  Αλλά, τελοσπάντων, όταν η πεντάχρονη κόρη μου γύρισε από το νηπιαγωγείο στις 27 Οκτωβρίου πέρσι και στις 24 Μαρτίου φέτος, ρωτώντας πόσους σκότωσαν οι κακοί Ιταλοί, που ήθελαν να μας πάρουν και το κλειδί ( ; ), και γιατί οι Τούρκοι σφάζουν (verbatim) τους καλούς και χαλάνε το σχολείο, οι απόψεις μου επιβεβαιώθηκαν.

 182. Τότε JS μου, με τόση λευκότητα, τί πρόβλημα υπάρχει; 🙂

  Γιάννη;

 183. …άσε που από το Χαρτούμ (όπου έπινα νερό) και πάνω έχουμε εθνικόφρον κυανόλευκο μίγμα…

  Γιάννης

 184. JS said

  182:
  Πάρντον;

 185. καὶ ἀπὸ πότε εἶναι ῥατσιστικὸ νὰ θεωρῇς ὅτι εἶναι πολλοὶ οἱ Ἀφρικανοί; !!! αὐτὸ εἶναι μιὰ ἐκτίμησι μὲ τὴν ὁποία κάποιος μπορεῖ νὰ διαφωνῇ \ξη νὰ συμφωνῇ, ἀλλὰ δὲν μποροῦμε νὰ ὀνομάζουμε ῥατσιστικὴ ὅποια γνώμη δὲν εἶναι ἀρεστὴ σὲ μιὰ κοινωνικοπολιτικὴ ἐλίτ. σιγὰ δηλαδὴ τὸ ὁλυμπιακὸ πνεῦμα, νὰ μὴ ποῦμε τώρα πόσα φασιστικὰ (στὴν πραγματικότητα ὄχι κατὰ φαντασίαν) καθεστῶτα ἐκπροσωπούμενα ἀπὸ ἀθλητὲς τῶν χωρῶν τὰ ὁποῖα καταδυνάστευαν, συμμετεῖχαν στοὺς Ὀλυμπιακούς. στὸ σχόλιο δὲν βρίσκεις ῥατσισμὸ οὔτε μὲ μικροσκόπιο, γι’αὐτὸ ἦταν καὶ ἀπαραίτητη ἡ ὑπόλοιπη γαρνιτοῦρα ποὺ ἐξέθεσε τελικὰ τοὺς καταγγέλλοντες (χρόνια πολλὰ λέει εἶπε στὸν Κασιδιάρη, ἔ δικαίωμά της νὰ λέῃ χρόνια πολλὰ σὲ ὅποιον φίλο της γουστάρει, ἔλεος!)

 186. παρόραμα: τὶς ὁποῖες

 187. freierdenker said

  Για να καταλάβει κάποιος την απόφαση της ΕΟΕ πρέπει να συμφωνήσει με δυο θέσεις που ειδικά στην Ελλάδα θεωρούνται τελείως ασύμβατες, αν κάποιος δηλαδή θέλει να θεωρείται έστω και στο ελάχιστο «υποψιασμένος».

  Πρώτον, οι Ολυμπιακοί δεν είναι μια ερασιτεχνική εκδήλωση αλλά μια μεγάλη επιχείρηση. Συνεπώς η κυρία Παπαχρήστου ως μέλος της Ολυμπιακής ομάδας δεν ήταν ένα παιδί που κηνυγούσε το όνειρο του αλλά ένας ενήλικας με ένα ιδιαίτερα επικερδές συμβόλαιο.

  Δεύτερον, οι Ολυμπιακοίπροωθούν κάποιες αξίες και κάποια ηθική, κι ας είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Ή ίσως γι’ αυτό καταφέρανε να γίνουνε μια μεγάλη επίχείρηση. Μια τέτοια αρχή είναι το fair play, π.χ. το κηνυγητό του ντοπαρίσματος είναι ανελέητο αν και όχι πάντα επιτυχημένο. Μια άλλη είναι ο σεβασμός του αντιπάλου, και έχει επιβληθεί με τόση επιτυχία που θεωρούμε πλέον δεδομένο οτι οι αθλητές δεν βρίζονται και δίνουν τα χέρια μετά τον αγώνα, παρόλο που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παίζονται καριέρες. Μια τρίτη αρχή, και εδώ είναι νομίζω που η κυρία Παπαχρήστου δεν ανταποκρίθηκε, είναι οτι ο αθλητής πρέπει γενικά να προωθεί θετικά πρότυπα.

 188. LandS said

  Κάπου παραπάνω γράφτηκε για τον Κούβελο ότι σαν «τέτοιος άνθρωπος» θα έπρεπε να κάνει σεμνότερες δηλώσεις.

  Συμμερίζομαι την διαπίστωση ότι ο Κούβελος είναι «τέτοιος άνθρωπος». Ίσως και χειρότερος. Αλλά ή είμαι γελοίος και ανέχτηκα την την θέση του στην ΕΟΕ, ή είμαι γελοίος που γκρινιάζω τώρα που έκανε δηλώσεις που δεν μου αρέσουν. Άσε που μάλλον είμαι γελοίος που νομίζω ότι μου πέφτει λόγος στο τί κάνει η ΔΟΕ, ΕΟΕ ή η χιψιζέντΟΕ

  Α ναι! Κανένα όργανο της συντεταγμένης μας Πολιτείας δεν απέκλεισε την αθλήτρια από τους Ολυμπιακούς. Άρα αν κάποιος ξεφτιλίστηκε δεν είναι η Πολιτεία. Αυτή έχει άλλες ευκαιρίες να ξεφτιλιστεί,και θα δεχτώ ότι συχνά τις αξιοποιεί. Το έκανε η ΕΟΕ, που δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με το Κράτος.
  Θεωρώ ότι δεν έχει σχέση και με την Ελληνική Κοινωνία. Φαίνεται όμως ότι είναι περισσότεροι αυτοί που έχουν άλλη γνώμη.

  Στο θέμα που απασχόλησε τις κυρίες Ppan και Ιμορταλιτέ. Σαφώς η πρώτη έχει δίκιο.

  Είναι σα να λέμε: Κύριε ή κυρία, μπορείτε να είστε όσο φασίστας γουστάρετε. Ελεύθερη χώρα είμαστε. Μη κάνετε όμως φασιστικά πράματα γιατί θέλουμε να παραμείνει ελεύθερη.

 189. gryphon said

  Δέν μπορεί να στηριχθει καμμιά κατηγορία για ρατσιστικό σχόλιο στήν Παπαχρήστου με βαση αυτό που έγραψε.Τώρα το τι πιστευει μεσα της για τούς αφρικανούς δέν το ξερω.Αυτο που εγραψε «με τόσους αφρικανους στή Ελλαδα κλπ» δέν είναι ουτε ανεκδοτο.
  Είναι μια πραγματικότητα που μπορει να τήν δει ο καθενας οπως το αν κοιταξει τον ουρανο και πει ειναι ηλιολουστη μερα σημερα.
  Εσπευσαν να τήν τιμωρήσουν γιατι το σχολιο ολοκληρο δειχνει ακριβως τούς ντοπιους πολιτικαντηδες και οχι τους αφρικανους σαν υπευθυνους μιας πολυ ασχημης καταστασης.Αυτοι λογω ανικανότητος επετρεψαν να ερθουν ανεξελεγκτα τοσοι ανθρωποι χωρίς ιατρικές εξετάσεις απο χωρες με γνωστά και κατανοητά προβληματα λογω φτωχειας κλπ.Εκτος απο τήν χρεωκοπία τής χώρας τά κομματα εξουσίας αλλα και οι δοξασίες τής Αριστεράς που κυριαρχουν μεταπολιτευτικα καταφεραν να μας ξαναφέρουν την ελονοσία τήν φυματίωση και μια σειρα αλλων νοσηματων που εγω και γενικα οι κατω τών πενηντα τα ξεραμε μονο απο τίς εγκυκλοπαιδειες.

  136
  Το γεγονός οτι το 95% τών μαυρων αμερικανων ψηφισε μαυρο Προεδρο σου λέει κατι ; Προς Θεου δεν λεω οτι εκαναν ασχημα που δέν ψηφισαν τον μισοτρελλο Μακειν αλλα εχω τήν υποψία αν οχι τήν βεβαιότητα πως ψηφισαν Ομπαμα μονο και μονο επειδη ηταν μαυρος.
  Καθαρά ρατσιστικα δηλαδη.
  115
  Λυπαμαι δέν ξέρεις τί λες.Εκτος κι αν το σχολιο σου ειναι σκοπιμα με καποια ελαφροτητα.Με τήν ιστορικη αληθεια δέν έχει σχεση.Θα σου πω δυο τρια πραγματα που ξερω χωρίς αυτα να εχουν σχεση με ναζι κλπ (αν και δυσκολα θα αποφυγω τον χαρακτηρισμο) Μιλω καθαρα για προσωπικες ικανότητες ανθρωπων οπως οταν συγκρινουμε π.χ τον Σουμαχερ με καποιον αλλο οδηγο χωρις να εξεταζουμε τήν εθνικοτητα τους αλλα μονο τις οδηγικές ικανοτητες τους.
  Αρχικα αυτο το φιλμακι δεν δειχνει παραγματικες αερομαχίες.Επειτα η συγκριση Στουκα με Σπιτφαιρ δεν εχει νόημα.Το Στουκα ηδη απο τήν αρχη του πολεμου ηταν ενα παλιο αεροπλανο δεν ηταν καταδιωκτικο ηταν αργο και βεβαια δεν θα ειχε καμμία τύχη σε απεναντι στο Σπιτφαιρ ασχετα με τίς ικανότητες τών πιλότων.Αν απεναντι στο Σπιτφαιρ βεβαια βρισκοταν ενα Μe-109 η ενα fw 190 τα πραγματα ηταν πολυ διαφορετικα. Γιατι δέν ξερω αν εχεις διαβασει κατι σχετικο πουθενα αλλα πολυ απλα οι καλυτεροι πιλότοι του Β’ Παγκοσμίου ήταν Γερμανοι.
  Με τεράστια διαφορα.Ο Χαρτμαν ο Γκαλαντ ο Μαρσειγ και δεκαδες αλλοι λιγοτερο γνωστοι.
  Και οχι μονο πιλοτοι.Οι καλυτεροι στρατιωτες οι καλυτεροι αρματιστές οι ικανότεροι στρατηγοι κλπ.Αυτα δέν τά λενε οι γερμανοι(απαγορευεται αυστηρώς) αλλα οι αντιπαλοι τους οι αμερικανοι και οι αγγλοι.Προς τιμην τους.Εγώ τά ξερω γιατι δουλεψα για καποιο διαστημα σε μεγαλο καταστημα μοντελισμου με πολλα βιβλια με τετοια θεματα τεχνικα ιστορικα κλπ και εμαθα πιστευω αρκετα διαβαζοντας τα.

 190. Και η χρήση της έκφρασης «επάρατη νόσος» ή ΄»επάρατος νόσος» αντί «καρκίνος» ρατσιστική είναι, σε βάρος των καρκινοπαθών. Κι όμως αν τις γκουγκλάρεις βγαίνουν 22.800 αποτελέσματα για την πρώτη και 23.600 για την δεύτερη.
  Γι΄ αυτές όμως, τσιμουδιά…

 191. @164: Π2 μαζί σου σε ό,τι είπες, και μαζί με την Ππαν, αλλά αυτά που λέτε θα ίσχυαν μόνο εάν η τιμωρία που επεβλήθη είχε επιπτώσεις αυστηρά περιορισμένες στον χώρο της Ολυμπιακής Επιτροπής και της επαγγελματικής πορείας της Παπαχρήστου.

  Εδώ, καλώς ή κακώς, έχουμε δημιουργία εντυπώσεων προς έναν ολόκληρο λαό, και σε αυτό φυσικά βοηθάνε και οι δηλώσεις κομμάτων, υπευθύνων, κτλ. Δημιουργήθηκε ένα θέμα με το οποίο καλώς ή κακώς ασχολήθηκαν οι πάντες.
  Οπότε, ο χειρισμός του θέματος πλέον είχε πολύ μεγάλη σημασία, έπαψε να είναι καθαρά θέμα Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά έφτασε να είναι ζήτημα συμβολικό, που θα περνούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα μήνυμα στην κοινωνία.

  Ε, το μήνυμα που επέλεξαν να περάσουν, αυτό κρίνουμε. Και προσωπικά το κρίνω απόλυτα υποκριτικό, και ξεκάθαρη περίπτωση… διύλισης κόνωπα, τη στιγμή που οι καμήλες κατεβαίνουν αμάσητες δέκα-δέκα.

  Θα μου πείτε, αν η ΕΟΕ την άφηνε να «τη σκαπουλάρει», θα την διέγραφε η ΔΟΕ. Πόσο σίγουρο είναι αυτό; Εντάξει, οι σημερινές δηλώσεις φαίνεται να δείχνουν πως αυτό θα έκανε, αλλά είναι δηλώσεις εκ των υστέρων, όπου ίσως η ΔΟΕ πάει να καλύψει το ελληνικό παρακλάδι της.

  Άλλα δεν λέει κανείς να την άφηνε ατιμώρητη! Να την καλούσε πρώτα πρώτα σε απολογία. Γιατί δεν έγινε έστω αυτό; Και στις χειρότερες περιπτώσεις παραβίασης κανονισμών, μια τυπική έστω απολογία πάντα ζητείται! Εδώ γιατί όχι;
  Και δεύτερον, εγώ προσωπικά είμαι της άποψης ότι αν η ΕΟΕ μετά από απολογία επέβαλε μια τιμωρία απαγόρευσης δημοσιεύσεων σε κοινωνικά δίκτυα κτλ, μια αυστηρή επίπληξη, και μια αυστηρή προειδοποίηση πως δεν θα ξαναεπιτρέψει κάτι ανάλογο, η ΔΟΕ θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένη, και κανείς δεν θα το έψαχνε παραπάνω.

  Αλλά, έστω και η ΔΟΕ δεν αποδεχόταν την «ελαφριά» τιμωρία της ΕΟΕ, και με το που έφτανε Λονδίνο η Παπαχρήστου, της ανακοίνωναν, οι ξένοι πλέον, ότι σόρι δεν μπορείς να συμμετάσχεις. Τι κακό θα είχε συμβεί; Τι θα είχε αλλάξει; Τίποτα! Απλά θα γλυτώναμε αυτές τις 2 μέρες παλαβομάρας!

  Τώρα τι καταφέραμε; Την κάναμε ηρωίδα, την ρίξαμε ολότελα στην αγκαλιά της ΧΑ, αν δεν ήταν, μαζί με κάμποσους υποστηρικτές της, και δώσαμε λόγο στην ΧΑ να ωρύεται και να το παίζει φύλακας του Έθνους. Ε, μπράβο μας.

 192. ΠΑΝΟΣ said

  Εγώ που μάλλον είμαι διχασμένος για το αν έπρεπε για μια κοριτσίστικη σαχλαμαρίτσα να αποκλειστεί από τούς αρχιυποκρίταρους ,λέω πως θα μπορούσαν να την αποκλείσουν για αυτό που διάβασα ότι «ο εκλεκτός της καρδιάς της, αθλητής της πάλης Λευτέρης Χαχαμίδης, έκανε πρόταση στην αγαπημένη του, πάνω στην πίστα όπου τραγουδούσε ο Νίκος Βέρτης».Εδώ: ίλεως,ίλεως!

 193. LandS said

  Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
  Το «με τόσους Αφρικανούς» και τα περί «σπιτικού φαγητού» για κάποιους δεν είναι ρατσιστικό επειδή έχουν αποφασίσει ότι οι ίδιοι ότι δεν είναι ρατσιστές και κατά συνέπεια ότι και να πουν δεν είναι ρατσιστικό. Εξ άλλου υπάρχουν στην Ελλάδα και οι Αφρικανοί, και ως «τόσοι» θα πρέπει να ρωτηθούν αν τους πείραξε. Ή μήπως δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης;

  Αναφέρθηκε πιο πάνω ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει κάτι ρατσιστικό από κάποιον μη ρατσιστή. Ε, ας μη του ξέφευγε.
  Αναφέρθηκε επίσης, ότι αν καλύτερα ο ρατσιστής που δεν εκδηλώνει το ρατσισμό του, παρά ο μη ρατσιστής ή και ο άντι-ρατσιστής ακόμα, που του ξεφεύγουν ρατσιστικά αστεία.

  Αγαπητέ Gryphon, πρέπει επειγόντως να διαβάσεις Σκαρίμπα. Δεν υπάρχει καλύτερος στρατηγός από κάποιον άλλο. Λιγότερο χοντροκέφαλος είναι.

 194. Giannis said

  Στην ερώτηση αν οι Αφρικανοί στην Ελλάδα είναι λίγοι ή πολλοί, αν πω λίγοι δεν είμαι ρατσιστής ενώ αν πω πολλοί είμαι ρατσιστής;

 195. LandS said

  Άσχετο αλλά τώρα μούρθε το μύνημα.
  Μιλώντας για «εξεφτελισμό» της Πολιτείας.
  http://www.capital.gr/news.asp?Details=1572298

  Που κάτω από το φως του
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=16928

  είναι ανατριχιαστικό.

 196. Θρασύμαχος said

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/σχόλια/ελληνικό-σχολείο-τέλειωσε-το-καημένο-το-κορίτσι

 197. Σαν πολλοί Έλληνες μαζεύτηκαν στη Γερμανία, καιρός να τους στείλουμε πίσω…
  «πλάκα κάνω» είπε μετά γερμανός κωμικός
  «έχω και Έλληνες φίλους!»

  …….
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=244301&start=210
  Για τη Γερμανίδα σημαιοφόρο, που μας την είπε,
  από Έλληνες δημοσιογράφους/χαλασμένο
  τηλέφωνο ξεκίνησε.
  Το απόγεμα ο Alpha, πάντως, μιλούσε
  για είδηση με βάση δημοσιεύματα στο διαδίκτυο
  Ας φτιάξουμε και εμείς μια είδηση:
  Αφρικανοί μετανάστες διαδηλώνουν
  στο πλευρό της Παπαχρήστου
  για την αδικία που υπέστη.

 198. #196
  Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το άρθρο.

 199. sarant said

  192: 🙂

  194: Αν πεις ότι ενοχλείσαι που είναι πολλοί, δεν είναι ρατσιστικό το σχόλιο;

 200. Giannis said

  μα δεν είπε ότι ενοχλείται

 201. sarant said

  Έμμεσα το εννοεί σαφώς. Γιαυτό κι έγραψα ότι είναι *οριακά* ρατσιστικό.

 202. Spitfire said

  #189 gryphon (3o):
  Μεσερσμιτ ξεμεσερσμιτ, Φόκεβουλφ ξεφόκεβουλφ, Πάτζερ ξεπάντζερ, πάλι τους γ… ξεσκίσαμε στον Β’ ΠΠ!
  Εγώ τα ξέρω καλύτερα, γιατί έχω διαβάσει όλα τα τεύχη της «ΔΡΑΣΗΣ» και της «ΜΑΧΗΣ»

 203. Γιώργος Πρίμπας said

  Δεν είμαι καθόλου διχασμένος.
  Ένα «αθώο» αστείο σε μια παρέα παίρνει άλλη διάσταση όταν γράφεται για να μείνει και ιδίως από έναν/μία εκπρόσωπο μιας χώρας.
  Η κα Παπαχρήστου δεν είναι ανήλικη και αυτό που έγραψε ήταν συνειδητή πράξη και δεν της ξέφυγε πάνω σε κάποια συζήτηση.
  Η μη τιμωρία θα ήταν χειρότερη από την τιμωρία και θα σήμαινε ότι ανεχόμαστε και δεχόμαστε κατά πλειοψηφία ως κοινωνία τη φυλετική ανωτερότητα (μας).

 204. gmix said

  Ανόητη ή ρατσίστρια ή και τα δύο; Αν έπαιρνε χρυσό στους ολυμπιακούς δεν νομίζω ότι θα απασχολούσε τόσο κόσμο . Οι πάντες (άντε και οι πάσες για να μη θεωρηθώ φαλλοκράτης) είπαμε την άποψη μας , κάναμε το ψυχογράφημα της και εξηγήσαμε τι είναι ρατσισμός. Και η ηροστράτειος δόξα , «δόξα» είναι .Το επόμενο άλμα της είναι να μπει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της χρυσής αυγής.

 205. Servitoros said

  ανώτατο στέλεχος του κόμματος (λένε πως έχει και δεσμό με την κόρη του Αρχηγού), ο οποίος βγήκε μεν δεύτερος σε σταυρούς, παίρνει όμως την έδρα ύστερα από την παραίτηση (άραγε πόσο αυθόρμητη;) του εκλεγμένου τοπικού βουλευτή.
  —–
  Ο δε βουλευτής που παραιτήθηκε επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, παρότι τα τοπικά ΜΜΕ τον αναφέρουν ως άνεργο! Με δεδομένη δήλωση του φύρερ της Χ.Α. προ εκλογών, ότι οι βουλευτικές έδρες δεν είναι προσωπικές αλλά ανήκουν στο κόμμα και με δε γνωστή την οικογενειοκρατία στο κόμμα (βουλετές σύζυγος και ανηψούδι), οι λόγοι είναι προφανείς.

  Όσο για την Παπαχρήστου, την ΕΟΕ δεν την έπιασε το αντιρατσιστικό της, έτσι και αλλιώς η κρατική πολιτική για τον αθλητισμό, ιδίως από περίοδο Σιμίτη και μετά βασίστηκε στον ελληνικό εθνικισμό, αλλά με τα διεθνή ΜΜΕ και την ΔΟΕ προ το πυλών το πήραν ζεστά πριν ξεκινήσει το κράξιμο.

 206. Από τα καλύτερα σχόλια που έχω διαβάσει είναι αυτό του ποιητή Γιώργου Μίχου στο μπλογκ του:
  Υ.Γ. Μαθαίνω το γιό μου, ότι η επιβίωση στο σχολείο και στον αθλητισμό, δεν έχει να κάνει με την επίδοση και τη γνώση, αλλά με την αφομοίωση άγραφων ή γραπτών κανόνων που περιέχουν μεγάλο ποσοστό κοινωνικής υποκρισίας. Τους δουλεύει όλους μια χαρά. Άριστος. Κι έτσι δεν του μένει επιθετικότητα για ανέκδοτα. Η ίδια η εκπαίδευση, ο ίδιος ο αθλητισμός είναι το ανέκδοτο. Κλείνουμε μάτι και περνάμε. Προς την παρανομία της Παιδείας, στον κόσμο της Ασημαντότητας.
  http://giorgosmixos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6450.html

 207. Giannis said

  Aν δεχτούμε ότι ενοχλείται (αν και όπως, όπως σωστά είπατε, δεν είναι σαφές και πρέπει να κάνουμε τη σύνδεση με τις γενικότερες απόψεις της ώστε να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα), με το χέρι στην καρδιά εσείς δεν ενοχλείστε από την κατάσταση της Αθήνας, (παρόλο που οι μετανάστες φταίνε ίσως λιγότερο από όλους για αυτή την κατάσταση);

 208. stardust30 said

  Και μόνο για τη σφοδρή επίθεση των βουλευτών της χ.α. εναντίον των ανθρώπων των ολυμπιακών που απέκλεισαν την βούλα άξιζε που την διέγραψαν.
  Γιατί κανείς δεν σκέφτεται το σενάριο όπου αν αυτή η οπαδός της χ.α. κέρδιζε μετάλλιο οι φασίστες-φίλοι της θα έκαναν πάρτυ και η ίδια θα γινόταν ήρωας τους;
  Επίσης η βούλα έχει στο προφίλ της βίντεο με τίτλο «γ*** τον κωλότουρκο» και άλλα διάφορα ρατσιστικά τουήτ- είναι δυνατόν να εκπροσωπεί την Ελλάδα;
  Τέλος ο αποκλεισμός δεν είναι η τιμωρία. Η τιμωρία θα αποφασιστεί αργότερα και ελπίζω να είναι αυστηρότατη- το γεγονός πως δεν γνώριζε τους κανονισμούς των ολυμπιακών αγώνων δεν σημαίνει πως πρέπει να αθωωθεί. Αν ήταν έτσι θα κλέβαμε καμιά τράπεζα και μετά θα αθωωνόμασταν επειδή «δεν ξέραμε ότι απαγορεύεται» ή επειδή είμαστε μόλις 20 χρονών..

 209. ppan said

  Ρε παιδιά, μήπως ξέρετε να έχει γράψει κανένα ρατσιστικό τουήτ αυτός ο τύπος (Χατζηγεωργίου ; ) που μεταδίδει την τελετή μήπως και τον διώξουν και γλιτώσουμε από το μπούρου-μπούρου;

 210. Servitoros said

  Mέχρι στιγμής η τελετή έναρξης είχε αναφορά στο Windrush http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Empire_Windrush , στο εθνικό σύστημα υγείας, σε Χάρυ Πότερ και παιδική λογοτεχνία, μια μικτή οικογένεια, πανκ, new order, prodigy και trainspotting, o μέσος έλληνας εθνικιστής που βλέπει την τελετή θα πρέπει να έχει πάθει καρδιακό.

 211. ppan said

  Kαι μια ποδοσφαιριστή με μουστάκια.

 212. ppan said

  Kι έναν χορογράφο με καταγωγή από το Μπανγλαντές. Λείπει πολύ η Βούλα…

 213. sarant said

  207: Ξεχώρισε όμως τους Αφρικανούς, έτσι;

 214. Servitoros said

  Λείπει πολύ η Βούλα…
  —-
  Τουλάχιστον έπρεπε να την είχαν αντικαταστήσει με τον Άνθιμο στην ελληνορωμαϊκή για να ξαναέλεγε εκείνο το πετυχημένο «μαύρισε ο τόπος» που είχε πεί όταν είχε πάει στην Αθήνα.

 215. Αυτός ο Χατζητέτοιος, είπε 3-4 φορές για τη βασίλισσα της Αγγλίας «η Αυτού Υψηλότης». Για τον Κάρολο την πέρασε; 😀

 216. ppan said

  Τώρα με τα νησιά Καϊμάν δεν έπρεπε κανονικά να παρελάσει ο Τσοχατζόπουλος;

 217. Immortalité said

  @156 Νομίζω ότι ο αγαπητός George Le Nonce στην εξήγηση του «ρατσιστικού» περιεχομένου το τραβάει από τα μαλλιά. Όποιος έβγαλε το ανεκδοτάκι που δεν σκέφτηκε το ξανθό κεφαλάκι της Παπαχρήστου, έπαιξε με την εντοπιότητα Δυτικού Νείλου – Αφρικής. Σιγά μην έκατσε να κάνει έρευνα για το πόσοι είναι οι Αφρικανοί στην Ελλάδα ή αν είναι περισσότεροι από τους Πακιστανούς ή τους Κινέζους. Και ακόμα περισσότερο μην ξέρει ότι τα κουνούπια είναι φορείς του ιού και όχι καταγόμενα από τον Δυτικό Νείλο. Ο Χριστός δηλαδή! Με αυτό νομίζω πρέπει να καλύπτεται και ο Νίκος στο 213. Δεν ξεχώρισε τους Αφρικανούς, ήταν υποχρεωτική αναφορά για να βγει το ανέκδοτο αφού ο Νείλος είναι στην Αφρική.

  @175, 199 & 201 δηλαδή Νίκο κάνουμε δίκες προθέσεων. Δεν προκύπτει από τα λεγόμενα αλλά εμείς «ξέρουμε» τι εννοεί εμμέσως πλην σαφώς και την κρίνουμε γι’ αυτό.

  Α, και σημείωση για το μέλλον: με τόσους + εθνικότητα = ρατσιστικό σχόλιο.

  Ρατσιστικό το τουήτ της Βούλας ρατσιστικό και το τραγουδάκι του μελλοντικού μας βουλευτή. Αν δεν βλέπετε το πρόβλημα στην εξίσωση…

  LandS Δε σε κατάλαβα καθόλου.

 218. #208 ἄρα συμφωνεῖς ὅτι ἡ δίωξι ἦταν πολιτικὴ καὶ τὸ ἐπικροτεῖς κιόλας!

  #199 ἐξαρτᾶται. ἂν ὑπονοεῖς ὅτι ἐνοχλῆσαι γιατί εἶναι βιολογικὰ κατώτερη ῥάτσα προφανῶς καὶ εἶσαι, ὑπάρχουν ὅμως κι ἕνα σωρὸ ἄλλοι λόγοι γιὰ τοὺς ὁποίους κάποιος μπορεῖ νὰ ἐνοχλῆται ἀπὸ αὐτό.

  #210 καλὰ ποὺ ἤμουν ἔξω δηλαδὴ καὶ δὲν τὴν εἶδα.

 219. sarant said

  217: Δεν είναι μελλοντικός, ορκίστηκε.

 220. xamenos said

  Με την ταμπέλα δεν χρειάζεται να έχεις επιχειρήματα, και όταν τα επιχειρήματα καταφέρουμε να τα κάνουμε περιττά, τότε δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα, τα αποδεικνύει όλα η ταμπέλα. Έτσι λοιπόν υψώνοντας την ταμπέλα του ρατσισμού, βαφτίζεις το σχόλιο ρατσιστικό και προχωράς στην καταδίκη δίχως να έχεις την ανάγκη κάποιας απόδειξης ή έστω κάποιας υποτυπώδους επιχειρηματολογίας. Δεν ρωτάς τον κατηγορούμενο αν γνωρίζει τι είναι ρατσισμός και πώς αυτός λαμβάνει χώρα, δεν εξηγείς σε κανέναν το γιατί και το πως του ρατσισμού στο σχόλιο, απλά σαν μέγας ιεροεξεταστής αποφασίζεις ότι η νέα πρέπει να φύγει από την μέση… το ερώτημα όμως κύριοι που παραμένει, και θα παραμείνει καθώς φαίνεται για κάμποσο καιρό, είναι το γιατί θέλεις να φύγει αυτή η νέα αθλήτρια από την μέση. Θέλεις να φύγει επειδή συμπαθεί, γουστάρει ή ανήκει στην χρυσή αυγή; θέλεις να φύγει επειδή ένας πανπολιτισμένος δημοσιογράφος εξ Αμερικής, φαντάζεται τους αφρικάνικους βούβαλους να κυνηγούν την νεαρά αντιλόπη και να την στριμώχνουν στο νερόλακο; θέλεις να φύγει επειδή δεν σου αρέσει η φάτσα της, επειδή δεν την γουστάρεις; επειδή έτσι σου κάπνισε τελικά; ας φύγει λοιπόν. Όμως βρες έναν άλλο τρόπο, διότι η ταμπέλα του ρατσισμού δεν είναι παιχνιδάκι για να το κουβαλάς στον ιππικό όμιλο και να παίζεις Μονόπολη με ελβετικές τράπεζες ψάχνοντας το χαμένο εκατομμύριο, η ταμπέλα του ρατσισμού δεν είναι η λύση στο πρόβλημα που έχεις σαν χώρα, ούτε μπορείς με την ταμπέλα του ρατσισμού να φοβερίσεις την κοινωνία και να την κάνεις να το βουλώσει… διότι κανένας δεν θα το βουλώσει όταν βλέπει μια χώρα που είναι από τις πρώτες στην διαφθορά, να επικαλείται τον ρατσισμό και να τρώει τα παιδιά της.

  Η αθλήτρια δεν πληρώνει με τον αποκλεισμό την δική της ανωριμότητα, πληρώνει για την ανωριμότητα της χώρας στο να αποδεχθεί την κατάντια και την συμφορά της, ή αν θέλετε αλλιώς, την χρεοκοπία της. Η αθλήτρια δεν πληρώνει διότι δεν διαθέτει αριστερή αισθητική (η οποία θα της επέτρεπε να ξεχωρίζει τα αφρικάνικα κουνούπια από τα ελληνικά), πληρώνει διότι η ταμπέλα του ρατσισμού θα αποτελεί από εδώ και εμπρός, το σήμα κατατεθέν για την έξοδο της χώρας από την χρεωκοπία. Λειτουργώντας ανάστροφα σε όλες τις περιπτώσεις, ο ρατσισμός θα προβληθεί από αριστερούς ώστε να καταγγέλλονται οι ακροδεξιοί, και από τους ακροδεξιούς ώστε να παρουσιάζεται η χώρα σαν διχασμένη. Έτσι ένα φαινόμενο του οποίου η ύπαρξη ανιχνεύεται οριακά, θα καταλήξει να γίνει η καθημερινή ιστορία. Η όλη υπόθεση αποκαλύπτει μια συνωμοσία… για όσους μπορούν να καταλάβουν την έννοια στο ειδικότερο. Το αυγό του φιδιού θα σπάσει, αλλά μαζί με αυτό οι ψευτοεπαναστάτες της ψευτοαριστεράς ελπίζουν ότι θα δουν τα ποσοστά τους να ανέβουν και πάλι… αλίμονο στους νέους, αθλητές και μη.

 221. τυφλόμυγα said

  Εξαιρετική τελετή έναρξης. Pop culture μαζί με όλα τα σημαντικά και λιγότερο σημαντικά.

 222. κοσμάς θέμελης said

  Ωραια συζηταμε εδω. Ποια ειναι η γενικη κατασταση εκει εξω; Δεστε την ειδηση και διαβαστε και τα σχολια. Γελας, κλαις, τι κανεις εδω;
  http://news247.gr/eidiseis/vretaniko_ntokimanter_dysfhmizei_thn_ellada_kai_toys_arxaioys_olympiakous_agwnes.1870403.html

 223. 222 όταν εμείς είχαμε ανακαλύψει το λάδωμα,
  το οποίο λάδι είναι δείκτης πολιτισμού,
  αυτοί κατέβαιναν από τα δέντρα και τις καμινάδες
  του Χάρι Πότερ, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχουν να δείξουν αντίκα ιστορία
  Τελετή έναρξης για… εσωτερική κατανάλωση
  http://www.sport-fm.gr/article/569316
  …..
  -Η Ελλάδα οδηγεί όλα τα έθνη. Προφανώς με σειρά χρέους
  -Αλήθεια, έχουν λεφτά οι Έλληνες για να αγοράσουν τόσο μεγάλη σημαία;
  -Η ελληνική αποστολή βγήκε πρώτη γιατί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν θέση πάρκινγκ για πολλές ώρες
  -Η ελληνική κυβέρνηση θα πουλήσει όσα μετάλλια κατακτήσουν οι αθλητές της χώρας και θα βάλει τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ένας ακόμη χρήστης, ενώ κάποιος σχολιάζοντας ένα χάλκινο δοχείο που έφερε ένας νεαρός Άγγλος που συνόδευε την ελληνική αποστολή τόνισε πως «… εκεί μέσα μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας για την Ελλάδα
  Πάντως δεν έλειψαν και τα ελληνικά σχόλια για την τελετή έναρξης. «Δεν βγάζετε τα κλεμμένα μάρμαρα καμιά βόλτα μπας και δείξετε καθόλου πολιτισμό;»

  http://www.sport-fm.gr/article/569307

 224. sarant said

  222:Αν ήταν το μοναδικό ντοκιμαντέρ, θα είχε κάποια σημασία. Τέτοιο βιβλίο έχει βγάλει ο Σιμόπουλος.

  223: Με τη διαφορά ότι τα πρώτα τα γράφουν δημοσιογράφοι (οΘντκ βέβαια)

 225. isarepoutheskaionoma said

  καλά μάθε πρώτα λίγη ιστορία για την «συναδέλφωση» που προωθούσε το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα και μέτα κάνε τις μεγάλες σου διορθώσεις (που είναι τόσες πολλές που άνοιξες και ιστολόγιο τρομάρα σου)

 226. Νίκος Μαστρακούλης said

  193 (αφορμή): Δεν ξέρω τι γνώμες έχουν οι Αφρικανοί στην Ελλάδα για αυτή την ιστορία. Βρήκα όμως ενδιαφέρουσες κάποιες (καθόλου μονολιθικές) γνώμες μαύρων εκτός Ελλάδας: 1, 2, 3.

  Ενδιαφέρουσα ίσως βρει κανείς και την παρουσίαση του θέματος στη διαδικτυακή μπλαμπλαδεκπομπή (τοκ σόου) The Young Turks.

  Από την πλευρά μου θεωρώ τον αποκλεισμό της κ. Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς απλώς αυτονόητο. Όχι γιατί το τιτίβισμα ήταν τόσο χοντρό (δεν θεωρώ ότι ήταν – αν και συμφωνώ με τον Νικοκύρη ότι ήταν, ακριβώς, οριακά ρατσιστικό). Απλώς και μόνο γιατί το πανάκριβο brand name των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρχε περίπτωση να μην την αποβάλει για να προστατέψει την εμπορική επένδυση. Εδώ κολλάνε διάφορες ατάκες, από το «πού πας ρε Καραμήτρο» μέχρι το «δεν ήξερες, δεν ρώταγες;»

  Φυσικά, για πολλούς κολλάει και το «γιατί δεν φοράς κράνος;» Με άλλα λόγια, πολλούς βολεύει να χαρακτηριστεί «πολιτική δίωξη» (άσχετα αν είναι ή δεν είναι). Η δημαρ άδραξε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους της ότι εξακολουθεί να θέλει να θεωρείται αριστερά. Κι απ’ την πολλή πρεμούρα δεν έδωσε καν την ευκαιρία στην ΕΟΕ ή τη ΔΟΕ να κάνουν τη δουλειά τους πριν φέρει το ζήτημα στην πολιτική σκηνή. Είμαι βέβαιος ότι έτσι κι αλλιώς η ΕΟΕ θα κατηγορούταν για πολιτική σκοπιμότητα (οι Ολυμπιακοί αριστερός θεσμός; τι άλλο θ’ ακούσουμε!), αλλά δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί την κοινωνία και τη χώρα κι άλλη πόλωση.

  Τώρα, για αποκλεισμό-επίπληξη: δεν έχω ιδέα τι συνηθίζεται διεθνώς σε παρόμοιες περιπτώσεις, και αυτό θεωρώ ότι είναι το πρωταρχικό κριτήριο: απαιτώ από την ΕΟΕ/ΔΟΕ να κάνει το σύνηθες και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Σϊγουρα, από πολιτική σκοπιά, ο αποκλεισμός ρίχνει λάδι στη φωτιά (στα μπατζάκια μας), αλλά δεν (πρέπει να) είναι κριτήριο αυτό. Θα μου πεις, υποκρισία – λες και η πολιτική μένει στ’ αλήθεια εκτός ΕΟΕ/ΔΟΕ. Να το δεχτώ, αλλά όχι να κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα.

  Τέλος πάντων, θλίψη. Η όλη υπόθεση θα ήταν ασήμαντη, ούτε καν παρωνυχίδα, αν δεν ήταν στη μέση οι Ολυμπιακοί, με τις υποτιθέμενες αξίες τους και τη βέβαιη εμβέλειά τους.

  111: Οι μαύρες ρίζες που επισήμανε ο Νικολά μου θύμισαν κάτι που (λέγεται ότι) είχε πει η Μέι Γουέστ για τη Μέριλιν Μονρόε: «Θα της βγάλω τρίχα-τρίχα το ξανθό της το μαλλί από τη μαύρη ρίζα του!» 🙂

 227. Νίκος Μαστρακούλης said

  Διόρθωση λίκνου (ελπίζω): …στη διαδικτυακή μπλαμπλαδεκπομπή (τοκ σόου) The Young Turks.

 228. 223.: Ο ορισμός της αθλιότητας η κακεντρέχεια που διακατέχει αυτήν τη μανία. (Να μη κάνω και κάποια σχόλια πιο συγκεκριμένα…)

 229. LandS said

  Να και οι Ελβετοί, έτσι για να μη νοιώθουμε μόνοι.
  Συμβαίνει και εις Λοζάνας, Ζυρίχας και δεν συμαζεύεται.

  http://topontiki.gr/article/38710#.UBa-6tCzme0.twitter

 230. Servitoros said

  Να και οι Ελβετοί, έτσι για να μη νοιώθουμε μόνοι.
  Συμβαίνει και εις Λοζάνας, Ζυρίχας και δεν συμαζεύεται.

  http://topontiki.gr/article/38710#.UBa-6tCzme0.twitter
  =====
  Να βγούνε τα εβλετικά αντιστοίχα του protagon, συγκροτήματος Αλαφούζου, Τσακνή, Βαξεβάνη, Άδωνη, Κασιδιάρη και δεν συμαζαεύεται να προστατεύουσουν την τιμή του Μισέλ (χλωμό).

 231. έριξε τα γαλλικά του (αναγραμματισμένα)
  ο τραπεζίτης

  Je fonsde out les coreen allez sout vous lebru. Ahahahhahahaah deban zotre!
  http://www.contra.gr/Sports/World/OlympicGames/london2012/akraio-ratsistiko-sxolio-apo-elveto-podosfairisth.1874402.html

  Je défonce tous les Coréens. Allez tous vous brûler, bande de trisos!

  ‘Trisos’ is a French slang word for people born with Down’s Syndrome

 232. trisos < trisomy

 233. sarant said

  Μωρέ μπράβο διαστροφή, να βρίζεις αναγραμματισμένα!

 234. Νέο Kid Στο Block said

  Σοβαρός αναγραμματισμός… ενδεικτικός του μυαλού του!
  Ρε, στον Καιάδα τα ρατσιστάκια όλα!

 235. Γς said

  Και αυτό σήμερα.

 236. sarant said

  Τη διώξαν από την Ολυμπιάδα επειδή τα είχε με στέλεχος των χρυσαυγ… γερμανών ακροδεξιών και είναι κι η ίδια χρυσαυγ…, ακροδεξιά!

 237. Γς said

  236:
  Δεν πάμε καλά… Καθόλου καλά. Ακροδεξιός δεν είμαι. Ούτε φασίστας φυσικά (Φτου!). Αλλά αν συνεχίσουμε έτσι….Γόμησε τα!

 238. Γς said

  Συμβαίνουν και στα κόμματα !
  Ατιμο Twitter!

 239. Ρατσιστικό ντελίριουμ.!!

  Εδω και πολλά χρόνια λόγω της ρατσιστικής – αποικιοκρατικής συμπεριφοράς των Ευρωπαίων και ουχί των Ελλήνων στην Αφρική προς τους ντόπιους αφρικανούς ( π.χ Μπόερς και αποίκους απο την Μοζαμβίκη πρς Σευχέλλες και μαύρους απο την κεντρική Αφρική προς ΗΠΑ κ.λ.π )………….ξεπετάχτηκε η πρωτοφανής λέξη…ρατσισμος και ………………………………………..ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ το προκλητικά άδικο, υπερχρησιμοποιήθηκε ακόμη και εκεί που δεν έπρεπε, και μάλιστα απο ποίους παρακαλώ ?………………………………………απο τους
  πρώτους και καλύτερους αποικιοκράτες της Ιστορίας ………Αγγλους – Ισπανούς – πορτογάλλους – Γάλλους – Ολλανδούς – γερμανούς !!!

  και ΣΗΜΕΡΑ εν τη νομιζομένη εξυπνάδα τους…………..ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ, οχι τους αφρικανούς, αλλά τους ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕς ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΕς.

  Μας κατηγορούν λοιπόν εμας για ρατσιστές, εμας που μας συμπαθούν και μας σέβονται και οι αφρικανοί της Ελλάδος και οι αφρικανοί της Αμερικής, ενω οι ίδιοι απομυζούν τον πλούτο των αφρικανών, τους βάζουν να σκοτώνονται μεταξύ τους, βασάνισαν και βασανίζουν ακόμα τους αφρικανούς ακόμα και σε αμερικανικό έδαφος
  ( δολοφονία μαύρου παιδιού που έπαιζε με νεροπίστολο !)…………..
  Ερχονται λοιπόν τώρα οι…… Συνιστωσοερμαφρόδιτοι και παριστάνουν τον φίλο των λαθρομεταναστών, ΟΧΙ απο ανθρωπισμό…..αλλά για να συνεχίσει η κυβέρνηση τους, αλλά και το κόμμα τους… να εισπράττει τον πακτωλό τόν Ε.Ε επιδοτήσεων για τους λαθρομετανάστες…. και μάλιστα εις βάρος του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟς !!!

  Εν αντιθέσει με τους πονηρούς ευρωπαίους, οι οποίοι και ρατσιστές συνεχίζουν να ειναι και θέτουν OFF ( εκτός παιχνιδιού ) την ελληνική επιχειρηματικότητα απο το διεθνές προσκήνιο, αφου τα χρήματα που δίνουν στις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις…. μας τα ζητάνε τοκογλυφικώς πολλαπλάσια, ετσι ώστε η Ελλάς γενικά να μην μπει δυναμικά στην διεθνή επιχειρηματικότητα, πράγμα που της αξίζει.

  Mundus vult decipi, ergo decipiatur.

  Γάιος Πετρώνιος, 1ος μ.Χ αιών, Ρωμαίος συγγραφέας

  μτφρ: ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άσ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί

  Πολύκαρπος Μαρκαράς

  Γιώργος Παρασχάκης

 240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δεν ξέρω πού αλλού να το αφήσω αλλά στο βιντεάκι δείχνει κάτι Αμφισσιώτες να χειροκροτούν τον φονιά της 13χρονης Τσιγγάνας.

  http://www.enikos.gr/society/578945/metaniomenos-gia-ti-dolofonia-tis-13xronis-giannoulas-o-34xronos-

 241. sarant said

  240 ………

 242. (α) «Για μένα είναι οριακά ρατσιστικό. Οριακά, αλλά είναι».

  # Για μένα δεν είναι καθόλου ρατσιστικό. Ε! Όχι και να χάσουμε τα καλαμπούρια μας επειδή κάποιοι …ορέγονται για ανακάλυψη ρατσιστών, σώνει και καλά! Η αντιρατσισμολαγνεία είναι βασικά αριστεροειδής ασθένεια: Κάποιοι που εν μιά νυκτί βρέθηκαν χωρίς ιδεολογία, κυνηγούν μάγισσες! Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια. Θα πω επιπλέον ΝΤΡΟΠΗ στις τότε Ολυμπιακές Επιτροπές (Ελληνική, Παγκόσμια κλπ) που απέκλεισαν την αθλήτρια από του Ολυμπιακούς. Δεν θέλω να ξέρω ούτε καν τα ονόματά τους!

  (β) «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αρχική ονομασία του αγωνίσματος είναι «άλμα εις τριπλούν», ορολογία που υιοθετεί αβασάνιστα ή τέλος πάντων ατεκμηρίωτα και η Βικιπαίδεια…. Δεν αποκλείω πάντως να χρησιμοποιόταν παλιότερα πράγματι η ονομασία «άλμα εις τριπλούν», αλλά δεν νομίζω πως ήταν η καθιερωμένη».

  # Και όμως, χρησιμοποιόταν και παλιότερα και σήμερα: «Πήδημα το ένα ή στα τρία» λέμε τα άλματα απλούν και τριπλούν. Μακεδονιστί φυσικά!

  (γ) «στα άλματα πάμε καλά»
  # Πράγματι, είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές και ρέκορντμενς (sic) στο άλμα εις ΒΑΘΟΣ. Το κάναμε στην οικονομία με …προπονητή τον αλήστου μνήμης Ρασπούτιν. Έκτοτε και εφεξής, ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος πρόκειται να το …ξαναπετύχει!

 243. Τσιορτσιοπ! Αλλού πήγαινε το σχόλιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: