Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ραμαζάνι και κασιδιάρηδες

Posted by sarant στο 13 Αυγούστου, 2012


Αυτόν τον καιρό, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο έχουν ραμαζάνι, τον μήνα της νηστείας, που διαφέρει κάπως από τη δική μας Σαρακοστή αφού η δική τους νηστεία ισχύει μόνο την ημέρα, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου δηλαδή, αλλά είναι απόλυτη: δεν τρώνε και δεν πίνουν τίποτε. Εξαιρούνται ασθενείς, οδοιπόροι, έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και όσοι θα μπορούσε να κινδυνέψει η υγεία τους από τη νηστεία. Το τέλος του ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας, είναι το Εΐντ-ουλ-Φιτρ, μεγάλη γιορτή, η πρώτη από τις δίδυμες μουσουλμανικές γιορτές της χρονιάς. Η δεύτερη, εβδομήντα μέρες αργότερα, είναι το Εΐντ-αλ-αντά, περίπου το ανάλογο του δικού μας Πάσχα. Οι γιορτές αυτές στα τούρκικα λέγονται bayram, που έχει περάσει και στα ελληνικά, μπαϊράμι. Την Κυριακή, στις 19 του μήνα, τελειώνει το ραμαζάνι και οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν -στα τούρκικα θα λέγαμε σεκέρ μπαϊράμ, που λέγεται έτσι επειδή μοιράζουν γλυκά.

Επειδή το μουσουλμανικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, δηλαδή έχει 12 μήνες των 29-30 ημερών, και επειδή δεν υπάρχει εμβόλιμος μήνας να παίρνει τα μπόσικα, το σεληνιακό έτος κρατάει γύρω στις 11 ημέρες λιγότερο από το δικό μας με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το τέλος του ραμαζανιού, όπως και όλες οι άλλες γιορτές, να πέφτει περίπου 11 μέρες νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά. Έτσι, φέτος το ραμαζάνι τελειώνει στις 19 Αυγούστου ενώ του χρόνου στις 9 Αυγούστου, και μέσα σε 33 χρόνια θα έχει κάνει τον κύκλο της χρονιάς. Δηλαδή, το ραμαζάνι πότε πέφτει καλοκαίρι, πότε άνοιξη, πότε χειμώνα ή φθινόπωρο. Και το εβραϊκό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, όμως έχει εμβόλιμο μήνα.

Εμείς λέμε ραμαζάνι, αλλά στα αραβικά είναι ramadan -εμείς το πήραμε από τα τούρκικα, όπου είναι ramazan, όπως και στα περσικά. Ramadan είναι στα αραβικά ο ένατος μήνας του ημερολογίου, από ρίζα r-m-d π.χ. ramida (καμένος), δηλαδή «ο καυτός μήνας». Παλιότερα υπήρχαν εμβόλιμες ημέρες και στο μουσουλμανικό ημερολόγιο και ο μήνας αυτός έπεφτε πάντοτε καλοκαίρι.

Την έναρξη και τη λήξη του ραμαζανιού συνήθως την ανακοινώνουν οι κατά τόπους θρησκευτικές αρχές, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά μιας μέρας από τον ένα τόπο στον άλλο. Παλιότερα ο συγχρονισμός ήταν ακόμα πιο δύσκολος. Ο Κονδυλάκης σε ένα χρονογράφημά του έχει έναν «γιανίτσαρο» που ταξίδευε από το Ηράκλειο στα Χανιά: «Εγώ, φεύγοντας από το Κάστρο αφήκα Μπαϊράμι· αλλά στο Ρέθυμνο εβρήκα Ρεμαζάνι κι εις τα Χανιά σήμερο μόνο εκάμανε Μπαϊράμι!»

Φέτος οι μουσουλμάνοι της Αθήνας θα γιορτάσουν με δημόσια προσευχή στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ, το πρωί της επόμενης Κυριακής. Φαίνεται απίστευτο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι στενόκαρδοι και κακόψυχοι συμπολίτες μας, που ενοχλήθηκαν από την παραχώρηση των χώρων, και έχουν προαναγγείλει αντιδράσεις. Μου έστειλαν μάλιστα ένα βιντεάκι από πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ, όπου ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, αφού με καμάρι δηλώνει ότι οργανωμένα τα μέλη της ΧΑ έχουν στο παρελθόν επιτεθεί σε δημόσιες προσευχές μουσουλμάνων, υποστηρίζει ότι η παραχώρηση των χώρων είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. (Το βιντεάκι είναι εδώ, και δεν ξέρω αν οι δημοσιογράφοι ήταν τραγικά απροετοίμαστοι ή απλώς φιλικοί προς τον καλεσμένο τους). Ο Κασιδιάρης λέει ότι η δημόσια προσευχή είναι δημόσια συνάθροιση, επομένως το Σύνταγμα «δεν επιτρέπει» μια τέτοια δραστηριότητα, διότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα της δημόσιας συνάθροισης μόνο σε Έλληνες.

Είναι όμως έτσι; Καταρχάς, να δούμε τι λέει το Σύνταγμα. Έχουμε το Άρθρο 11 που διέπει τις δημόσιες συναθροίσεις:

1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.

και το άρθρο 13 παρ. 2 που διέπει την άσκηση της λατρείας:
Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πουθενά το Σύνταγμα δεν απαγορεύει δημόσιες συναθροίσεις αλλοδαπών, αυτό είναι ερμηνεία κασιδιάρικη. Κατά τη γνώμη άλλων, η αναφορά στους Έλληνες γίνεται ακριβώς για να δειχτεί ότι αρμόδια για την οριοθέτηση του δικαιώματος είναι η Βουλή, ο νομοθέτης, και όχι π.χ. η αστυνομία. Επίσης, είναι ένα θέμα αν η δημόσια προσευχή εμπίπτει μόνο στο άρθρο 11 και όχι πρωταρχικά στο άρθρο 13 που επιβάλλει την ανεμπόδιστη άσκηση της λατρείας.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο άρθρο 11, διευρύνει το δικαίωμα συνάθροισης για κάθε ανθρώπινο ον, ώστε να ισχύει και πέραν των πολιτών του κράτους. Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κατ’ επανάληψη κρίνει ότι το γεγονός ότι η δημόσια προσευχή γίνεται από πιστούς μειονοτικής θρησκείας δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει περιορισμούς. Δηλαδή, σε συνταγματικό επίπεδο νομίζω ότι το ζήτημα είναι σαφές, οι κασιδιάρικες αιτιάσεις δεν έχουν καμιά βάση.

Πέρα από αυτό, ξεχνάμε ότι υπάρχουν στο λεκανοπέδιο πολλές χιλιάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, είτε μειονοτικοί της Θράκης, είτε μουσουλμάνοι της Κω και της Ρόδου, είτε πολιτογραφημένοι μετανάστες, είτε Έλληνες που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Απορώ ειλικρινά πώς αυτό το αναντίρρητο γεγονός ξέφυγε από τον δημοσιογράφο της ΝΕΤ. Θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Κασιδιάρη, ώστε να δούμε τι θα απαντούσε -ακαδημαϊκό βέβαια το ενδιαφέρον, διότι είδαμε πιο πάνω ότι δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα και σε δημόσιες προσευχές αλλοδαπών. Επίσης, ο δημοσιογράφος ξέχασε να ρωτήσει τον Κασιδιάρη αν το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην αυτοδικία (διότι, κι αν ακόμα δεχτούμε ότι παράνομα γίνονται οι δημόσιες προσευχές, ασφαλώς δεν είναι αρμόδιοι οι χρυσαυγίτες για την τήρηση των νόμων, και μια τέτοια δήλωση σε άλλα κράτη μπορεί και να είχε δρομολογήσει διαδικασίες για την απαγόρευση της συμμορίας).

Όμως, επειδή στην εκπομπή της ΝΕΤ έγινε αναφορά και στην αρχαία Ελλάδα, και πάλι εντελώς λανθασμένα, ξεχάστηκε το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα και ναοί άλλων θεών ανεγείρονταν και τελετές γίνονταν. Για το θέμα αυτό είχα γράψει παλιότερα, με αφορμή το ψέμα του Άδωνη Γεωργιάδη, ότι δήθεν στην αρχαία Ελλάδα απαγορευόταν η ανέγερση ναών άλλων θεών και ότι μόνο με τη ρωμαιοκρατία επιτράπηκε. Ξεσηκώνω τρεις παραγράφους από το παλιό μου άρθρο:

Η Βένδις (ή Βενδίς με περισπωμένη) ήταν θρακική θεότητα που άρχισε να λατρεύεται επισήμως στην Αθήνα από τους Θράκες εμπόρους την εποχή του Περικλή. Στην εποχή του Πλάτωνα  έχει πλέον οργανωμένη επίσημη λατρεία, με εορτές και πομπές στις οποίες συμμετείχαν επισήμως και οργανωμένα και Αθηναίοι πολίτες. Η Πολιτεία του Πλάτωνα (Πολιτεία 327Α-328Β) ξεκινάει με αναφορά στα Βενδίδεια, τη γιορτή προς τιμή της θρακικής αυτής θεότητας. Την εποχή του Αλεξάνδρου, το αθηναϊκό κράτος χρηματοδοτούσε τα έξοδα των Βενδιδείων, όπως φαίνεται από τα κατάστιχα της Ακρόπολης (δείτε εδώ στους στίχους 86-87)

Θα αντιτάξουν κάποιοι ότι η Βένδις δεν ήταν και τόσο ξένη, αφού οι Θράκες ήταν περίπου ελληνικό φύλο και αφού τη Βένδη κάποιοι την ταύτιζαν με την Άρτεμη. Δεν έχουν δίκιο, αλλά δεν θα προσπαθήσω να τους αντικρούσω, διότι έχω κι άλλο παράδειγμα, ακόμα πιο τρανταχτό. Πιο αιγυπτιακή θεότητα από την Ίσιδα γίνεται; Δεν γίνεται. Κι αν η λατρεία της Ίσιδας έγινε μια από τις σημαντικότερες λατρείες του ελληνικού κόσμου κατά την προχωρημένη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, στην Αθήνα λατρευόταν από πολύ παλιότερα. Το ξέρουμε αυτό, επειδή το 333 π.Χ., όταν δίνεται σε εμπόρους από το Κίτιο της Κύπρου άδεια να ανεγείρουν ναό της Αφροδίτης στον Πειραιά, προστίθεται η φράση «καθάπερ καὶ οἱ Αἰγύπτιοι τὸ τῆς Ἴσιδος ἱερὸν ἵδρυνται» (εδώ, στο τέλος).

Δίνεται δηλαδή η άδεια στους Κιτιείς να ιδρύσουν ναό της Αφροδίτης, όπως ακριβώς έχουν οι Αιγύπτιοι ιδρύσει ναό της Ίσιδας. Επομένως, όχι απλώς δινόταν δικαίωμα σε ξένους να ιδρύουν ναούς για ξένες θεότητες, αλλά αυτό στη συνέχεια δηλωνόταν χωρίς καμιά φόρτιση, σαν κάτι το καθημερινό –μπορούμε όχι αβάσιμα να υποθέσουμε ότι θα υπήρχαν και πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Αλλά και στη Βασιλεύουσα, στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, τζαμιά υπήρχαν από τον 8ο αιώνα, για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι Άραβες ταξιδιώτες και μέτοικοι. Η πρώτη αναφορά σε κείμενο είναι στον Πορφυρογέννητο: ὁ Μάσαλμας͵ ὁ κατὰ Κωνσταντινουπόλεως ἐκστρατεύσας͵ οὗτινος καὶ δι΄ αἰτήσεως ἐκτίσθη τὸ τῶν Σαρακηνῶν μαγίσδιον ἐν τῷ βασιλικῷ πραιτωρίῳ. Μαγίσδιον, συχνότερα μασγίδιον, είναι το αραβικό masjid, το τέμενος, το τζαμί. Εκστράτευσε εναντίον της Πόλης ο Μασάλμας, που είναι ο Maslamah στα αραβικά, πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη ανεπιτυχώς, κι όταν αποκρούστηκε η επίθεση ζήτησε από τον αυτοκράτορα των Ρωμαίων να ιδρυθεί τέμενος για τους ομοπίστους του -κι ο νικητής αυτοκράτορας, ο Λέων Ίσαυρος πρέπει να ήταν, δέχτηκε και άνοιξε το τζαμί.

Όταν αυτός ο τόπος έβγαζε φιλόσοφους και αυτοκράτορες, ήταν ανοιχτόκαρδος και φιλικός προς το διαφορετικό, τώρα που βγάζει Κασιδιάρηδες γίναμε φοβικοί.

265 Σχόλια προς “Ραμαζάνι και κασιδιάρηδες”

 1. ppan said

  Αυτό ακριβώς, θέλω να πω όπως τελειώνει το κείμενο.

 2. Γς said

  Επειγόντως απαγόρευση κυνηγίου όλων των θηραμάτων στο Φάληρο και το Μαρούσι τις ημέρες των θρησκευτικών συναθροίσεων στο ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.

 3. Η aqua έχει μερικά άρθρα από πρώτο χέρι για ραμαζάνια κι όχι μόνο:
  http://connectionwithcairo.wordpress.com/category/%ce%b6%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf/
  http://connectionwithcairo.wordpress.com/category/%ce%b7-%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1/
  http://connectionwithcairo.wordpress.com/category/%ce%b7-%cf%85%ce%b5%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1/

  Εγώ αναπολώ τις τηγανόπιτες απ’ τις κομσούδες…

 4. cronopiusa said

  Φευ της αλλοφροσύνης…

  Σοκ για την άγρια δολοφονία του Ιρακινού
  http://tvxs.gr/news/ellada/sok-gia-tin-agria-dolofonia-toy-irakinoy

  Εν τούτοις το πνεύμα μου ενέμενεν εις στιγμάς αλλοφροσύνης να μη εννοή τι συνέβαινεν. Αλλά τέλος η αλήθεια επεβλήθη, εβίασε την είσοδον του λογικού μου και το εφώτισεν. Ω! Οτιδήποτε άλλο, μα όχι αυτό! Όχι τέτοιο βασανιστήριον! Όχι τέτοιος θάνατος! Εκπέμπων αγρίας ωρυγάς απεσύρθην από το χείλος του φρέατος και κρύπτων το πρόσωπον εις τα δύο χέρια μου έχυσα πικρά δάκρυα.

 5. Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη προς όλους τους δράστες εγκληματικών ενεργειών, οποιαδήποτε υποτιθέμενη πρόφαση κι αν βρίσκουν.

  Για ποιο λόγο χρειάζεται ο Δένδιας να αναφερθεί σε προφάσεις;

 6. Εγώ αναρωτιέμαι αν θα είχαν το ίδιο πρόβλημα ο Άδωνις και σια αν όλοι αυτοί μαζεύονταν στο ΟΑΚΑ και σε μια φαντασμαγορική τελετή υπο τον πατριάρχη βαφτίζονταν χριστιανοί.

  Επίσης αν και αναφέρεται σε μετέπειτα εποχή φαντάζομαι το καλύτερο για τον Άδωνι, θα είναι η ύπαρξη συναγωγής στο ιερότερο των ιερών στην Δήλο 🙂

  «Aνάμεσα στις Aνατολικές Θεότητες που εγκαταστάθηκαν στη Δήλο ήταν και ο θεός του Iσραήλ. H παρουσία Eβραίων στο νησί είναι τεκμηριωμένη απο πολλά αρχαία κείμενα, όπως το Πρώτο Bιβλίο των Mακκαβαίων, και πράγματι, στην ανατολική ακτή βρίσκεται η πιο αρχαία συναγωγή στην Eλλάδα. Eκατό περίπου μέτρα βορειότερα, σ’ ένα τομέα που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί, πρέπει να βρισκοταν το κτίριο μιας ένωσης Σαμαρειτών όπως δείχνει η ανακάλυψη σ’ αυτό το μέρος δύο θεσπισμάτων που καλούν τους «Iσραηλίτες» της Δήλου να προσφέρουν συνδρομή στο άγιο Γκαριζίμ (βουνό οπου υπήρχε ο ναός των Σαμαρειτών, σε αντιπαλότητα με τον ναό της Iερουσαλήμ).» (http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1997/08/03081997.pdf)

  Μάλλον δεν έχουν μάθει τίποτα απο τις Βάκχες….

 7. gpoint said

  Το ότι αυτός ο τόπος έβγαζε (και βγάζει) φιλοσόφους το καταλαβαίνω, αυτό με τους αυτοκράτορες, όχι. Σε μποστάνι τους καλλιεργούσανε και τώρα ξεράθηκε ;

 8. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 9. ppan said

  Το ξέρουν για τον εβραϊκό τόπο λατρείας στη Δήλο οι Γνησιοι, και το θεωρούν απόδειξη της επιβουλής των Εβραίων κατά των Ελλήνων 🙂

 10. gpoint said

  #6
  Μήπως ξέρεις κανένα άλλο αρχαίο κείμενο που να το αναφέρει γιατί το Α’ Μακαβαίων ούτε πολύ αρχαίο είναι και όπως λέει η βίκη ούτε πού αξιόπιστος «. Ο συγγραφέας είναι άγνωστος, έγραψε στα εβραϊκά και το μόνο που μπορεί κάποιος να συμπεράνει είναι ότι πρόκειται για έναν ένθερμο ιουδαίο πατριώτη «

 11. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 12. spiral architect said

  […] Όταν αυτός ο τόπος έβγαζε φιλόσοφους και αυτοκράτορες, ήταν ανοιχτόκαρδος και φιλικός προς το διαφορετικό, τώρα που βγάζει Κασιδιάρηδες γίναμε φοβικοί.
  Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμούν οι κασιδιαραίοι γύφτοι τα νταούλια.
  (ελληνική παροιμία)

 13. #9
  Δεν το έχω πολυψάξει
  #10
  Όντως η ύπαρξη της συναγωγής δεν είναι απολύτως πιστοποιημένη και υπάρχει στους κύκλους των αρχαιολόγων ανοιχτό debate. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα της ανάρτησης μου. Η «πιστοποιημένη» χρήση απο ένωση Σαμαρειτών δεν θα είχε τόν ίδιο αντίκτυπο για τον Άδωνις 😉

 14. cronopiusa said

  Iftar Ramadan 2012 http://www.youtube.com1. Εγώ Διονύσιος Ιερομόναχος, εγκάτοικος στο ξωκλήσι του Αγίου Λύπιου, για να περιγράψω ό,τι στοχάζουμαι λέγω:

  2. Ό,τι εγύριζα από το μοναστήρι του Άγιου Διονυσίου, οπού είχα πάει για να μιλήσω με έναν καλόγερο, για κάτι υπόθεσες ψυχικές.

  3. Και ήτανε καλοκαίρι, και ήταν ή ώρα οπού θολώνουνε τα νερά, και είχα φθάσει στα Τρία Πηγάδια, και ήταν εκεί τριγύρου ή γη όλο νερά, γιατί πάνε οι γυναίκες και συχνοβγάνουνε.

  4. Εσταμάτησα σε ένα από τα Τρία Πηγάδια, και απιθώνοντας τα χέρια μου στο φιλιατρό του πηγαδιού έσκυψα να ιδώ αν ήτουν πολύ νερό.

  5. Και το είδα ως τη μέση γιομάτο και είπα: Δόξα σοι ο Θεός.

  6. Γλυκιά η δροσιά που στέρνει για τα σπλάχνα του ανθρώπου το καλοκαίρι, μεγάλα τα έργα του και μεγάλη ή αφχαριστία του άνθρώπου…………… ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ.ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΠΗΡΑ… http://www.youtube.com/watch?v=zmwlvdVDR94
  26. Και ήτανε μεγάλη σιωπή και δεν άκουες να βουίξει μήτε μια μύγα από τόσο πλήθος, γιατί ήτανε όλες μαζωμένες εις τον καθρέφτη,

  27. Ο οποίος εις πολλά μέρη επαράσταινε το χρώμα του πέπλου, που το βάνουνε όταν λείπει για πάντα κανένας από τη φαμιλιά.

  ΚΕΕΡΦΑ: «Ένοχη η συγκυβέρνηση για τη ρατσιστική δολοφονία…» http://bloko.gr/ellada/keerfa-enoxh-h-sygkybernhsh-gia-th-ratsistikh-dolofonia.html

 15. Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, για το Ραμαζάνι στη ΝΕΤ
  http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2012/120813_dt_gg8_apomagnitofwnisi_ramazani_net.doc

 16. jimakos said

  Το Ραμαντάνης παίζει και σαν επώνυμο, όπως και Μπαϊράμης/ Μπαϊράμογλου κλπ. Στον Μαραθώνιο χτες, για τους Ολυμπιακούς, έτρεχε κι ένας αφρικάνος ονόματι Samson Ramadhani. 😀

 17. sarant said

  15: Καλά τα λέει ο Γ. Καλαντζής.

 18. panayacht said

  Τι ανάποδος κόσμος! Εισβάλλουν κάποιοι από την άλλη άκρη του κόσμου, σου ισοπεδώνουν την χώρα, σε αναγκάζουν να εγκαταλείψεις οικογένεια και φίλους και όπου και να βρεθείς γίνεσαι ένας παρίας, ανεπιθύμητος και επικίνδυνος. Και αφού τα έχεις χάσει όλα μέχρι και την ελπίδα, έρχεται το κακό συναπάντημα με τις άγριες άνανδρες αγέλες που σου κλέβουν την τελευταία σου ανάσα στην χώρα του Ξένιου Δία. Άδικο και κρίμα…

 19. ppan said

  16: Φοβερό! Και Σαμψών και Ραμαντάνης; Αν ήταν σοφέρ του Λουί ντε Φυνές στον «Ραμπί Ζακόμπ» θα τον μπέρδευε ακόμη χειρότερα.
  «-Είναι πλούσιος σαν κι εμένα και καθολικός όπως όλοι.
  -Ε όχι κι όλοι, εγώ πχ κύριε είμαι εβραίος
  -Σαλομόν, τι λέτε; Μα είστε εβραίος;!;!;
  -Ναι, κι ο θείος μου που έρχεται από τη Νέα Υόρκη είναι ραββίνος..
  -Αυτός δεν είναι εβραίος όμως;»

 20. george said

  Αυτο που κανεις δεν εχει ακομα καταλαβει ειναι οτι η ελλαδα εχει πια ολοκληρωτικα βγει απο την ευρωπη,ειτε το θελουν οι εθνοσωτηρες ειτε οχι.και εχει βγει εκτος λογω της υπαρξης κασιδιαρηδεων Η βια και η ανομια ,βασιλευει ,και οσο για το παρελθον ,οταν με το καλο αντιληφθουν ολοι οτι ειναι απογονοι διαφορων φυλων (τουρκων,μογγολων,βικινγκς,και δεν ξερω τι αλλο περασε κατα καιρους απο δω),και οταν με το καλο καταλαβουν οτι οι αρχαιοι προγονοι ουδεμια σχεση ειχαν με τους σημερινους καφρους που ζουν στην περιοχη,και οταν αποδεχθουν την κατωτεροτητα και τον υποπολιτισμο τους σαν τετοια,και αρχισουν να μαθαινουν απο τους πολιτισμενους λαους,ε ισως να αλλαξει κατι.μεχριτοτε,ο κασιδιαρης που εχουν ολοι μεσα τους θα κανει βολτες στην χωρα σκοτωνοντας,απειλωντας,χτυπωντας οποιον θελει.(συνηθως αυτους που αντιστεκονται στα ψεμματα,την εκμεταλευση ,και οσοι ειναι φτωχοι και τιμιοι.γιατι αυτοι ειναι ο εχθρος του συστηματος που τοσο πολυ χρειαζεσται για να υπαρξετε .γιατι αυτος ειναι ο τροπος που το συστημα λειτουργει.και ολοι ξερουν οτι αν σταματησει να δουλευει αυτο ,τι θα κανουμε?δεν εχουμε ιδεα,γιατι ποτε δεν ονειρευτηκαμε την ζωη με ελευθερια……σκλαβοι γεννημενοι βλεπεις.)

 21. Ξεχάσαμε και τον Σεραφείμ
  Την προοπτική ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού επιχειρούν να μπλοκάρουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 10 πολίτες, με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ζητώντας να κηρυχθεί ο Ν. 3512/06 «πλήρως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός».
  http://www.alterthess.gr/content/mplokaroyn-tzami-stin-athina

 22. …μουσουλμάνοι της Κω και της Ρόδου…
  Η λέξη «Μουσουλμάνοι» είναι όρος της Συνθήκης της Λωζάννης για τη Θράκη. Στα Δωδεκάνησα είναι εγκατεστημένοι «Τούρκοι».

  Γιάννης

 23. cronopiusa said

  La mort de Weronika http://www.youtube.com/watch?v=dJqUZFunBsk Cecilia Bartoli: «La mort d’Ophélie» (Hector Berlioz) http://www.youtube.com/watch?v=vspUL0LfBSc&

 24. Τα ελληνικά σχολικά βιβλία των θρησκευτικών φιλοξενούν έγχρωμες φωτογραφίες (εδώ έκτη εικόνα) με λατρευτικές συναθροίσεις Μουσουλμάνων. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια σωστή διαπαιδαγώγηση στην ανοχή.

  Γιάννης

 25. spiral architect said

  Θαρρώ ότι, προς το παρόν θα παν στην άκρη οι δηλώσεις του Κασιδιάρη, γιατί ενέσκηψε ο (κατηγορίας IV) τυφώνας Πάγκαλος.
  Τυχαίο;

 26. gryphon said

  Kάθε φορά που υπάρχει εξαρση τής βίας τών λαθρομεταναστών κατα ελληνων οπως προσφατα με τον πακιστανο στήν Παρο αλλα και τήν στυγνη δολοφονία του ταξιτζη απο αλβανους ληστές οι εμπρησμοι απο βουλγαρους κλπ περιστατικα που καποιοι ξερουν πολυ καλα πως επηρεάζουν τήν κοινή γνωμη πρός μιά συγκεκριμενη κατεθυνση ως δια μαγείας δολοφονειται και καποιος φουκαρας ξενος για να αμβλυνθουν οι εντυπωσεις.Ποσο βολικο. Το ιδιο ακριβώς είχε συμβει αμεσως μετά τήν δολοφονία τού Κανταρη
  Και ειναι γνωστο πως συμπτωση επαναλαμβανόμενη παυει να είναι σύμπτωση.
  Θα δούμε κι άλλα τέτοια.Ανθρωποι που μπορουν να ρίξουν 40 σφαίρες στο κορμί ενος ανθρωπου εξ επαφής η και 16 στήν περίπτωση του Γκιόλια η να εκτελεσουν 5 ανθρωπους μεσα σε 10 δευτερόλεπτα δέν εχουν κανενα προβλημα να σκοτωσουν και μερικους μεταναστες προκειμενου αυτοι που τους χρηματοδοτουν να πετυχουν τους πολιτικους του στόχους…..

 27. 26 Αααα! ευχαριστώ πάνσοφε που μας άνοιξες τα μάτια. Αυτό ήταν λοιπόν.

 28. sarant said

  22: Σωστό, Γιάννη, αλλά μπορεί να είναι και μερικοί άθεοι.

 29. Νέο Kid Στο Block said

  26. Τώρα, χωρίς πλάκα, αυτό που έγραψες το πιστεύεις;

 30. Τι δόγματος;… 🙂

  Γιάννης

 31. ppan said

  Μα η νοητική διεργασία είναι ανάποδη. Δεν χρειάζεται να πιστέψουμε την αλήθεια των γεγονότων γιατί ξέρουμε από πριν τι συμβαίνει. Η πραγματικότητα απλώς προσαρμόζεται σε αυτό το πλαίσιο, είτε από την καλή είτε από την ανάποδη ως προβοκάτσια.

 32. gryphon said

  29
  Bέβαια τό πιστεύω καί δέν τό θεωρώ καί παράλογο.
  Κοίτα να παρουμε λογικα και με κάποια δοση κυνισμου παρ’ολο που μιλαμε για ανθρωπινες ζωές.
  Τά μαζεμενα περιστατικα τών τελευταιων ημερών δέν κανουν τίποτε άλλο παρα να ριχνουν οπως λεγεται νερο στόν μυλο τής ΧΑ και γενικα οσων είναι κατα της λαθρομεταναστευσης.Δέν χρειαζεται να κανουν τίποτα ,τα γεγονότα λειτουργουν υπερ τους.Η λαικη δυσαρέσκεια για οσα γίνονται θα φέρει κι αλλον κόσμο κοντά στίς απόψεις τους.
  Δέν εχουν κανενα λόγο να κανουν τίποτα.Αυτοι που έχουν καθε λόγο να κανουν πολλα και διάφορα για να μην χάσουν το παιχνιδι τής κοινης γνωμης ειναι οσοι επιθυμουν τήν διαιωνιση αυτου του προβληματος για δικους τους λόγους ιδεολογικους η οτιδηποτε.Και εχουν αποδειξει παμπολες φορές πως διαθετουν αδιστακτους δολοφόνους οπως αναφέρω και στα παραδειγματα που έδωσα.

 33. Νέο Kid Στο Block said

  32. Kάτσε τώρα, αντιλαμβάνεσαι τι λές; Ότι κάποιοι(ΠΟΙΟΙ;;) σκοτώνουν εν ψυχρώ και οργανωμένα/ομαδικά ανθρώπους για να διαιωνίσουν το «πρόβλημα» που υπό » νορμάλ συνθήκες» θα λύσει νομοτελειακά η Χ.Α!

 34. ΠΑΝΟΣ said

  Τι λέει το άρθρο 13 παρ. 2; Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται; σωπάτε,καλέ! Και ποιός προσηλυτίζει; το κράτος; το παπαδαριό;τα σχολεία; οι δημαρχαίοι και βουλευτάρες; αρκετά κόμματα; τα κανάλια,με προεξάρχουσα την καταραμένη ΕΤ3; οι «πνευματικοί» άνθρωποι ως λ.χ. οι ακαδημαϊκοί; μήπως και οι μεγαλοσταυροκοπούμενοι αθληταράδες; μήπως τα σταυρουδάκια των παρουσιαστριών στις ειδήσεις; μήπως οι συνήθως βλακώδεις οικογένειές μας; (εδώ,όχι πάντα,ευτυχώς).ή μήπως οι μεγάλοι ποιητάδες και πεζογράφοι μας; Μπά! ο προσηλυτισμός απαγορεύεται!

 35. Alexis said

  #32, Εντάξει αυτά τα ακούγαμε μια ζωή και για τη 17Ν, ότι είναι πράκτορες, τους βάζουν οι Αμερικάνοι, τους βάζουν οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, το ξένο κεφάλαιο κλπ. κλπ., και όταν πιάστηκαν αποδείχτηκε ότι ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

 36. Δημήτρης Μ. said

  32. Σατανικό. Δεν το είχα σκεφτεί. Με έπεισε η πλθώρα των παραδειγμάτων σου. Τέτοιο μυαλό και να μη σε έχει ανακαλύψει ένας Κόναν Ντόιλ, μια Αγκάθα Κρίστι. Έστω, ένας Γιάννης Μαρής, ρε αδερφέ!

 37. Dr.NoNoNo said

  Ευτυχώς που δεν παρακολουθώ TV διότι δε θα το γλίτωνα το διπλό* εγκεφαλικό.

  1. Στη Δημοκρατία, ό,τι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται
  http://elawyer.blogspot.gr/2008/06/blog-post_04.html
  2. Η αυτοδικία, όπως επισημαίνετε, απαγορεύεται
  3. Υπάρχουν και Έλληνες Μουσουλμάνοι, όπως, επίσης, επισημαίνετε.
  4. Γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε άλλοθι στους αρχαίους για να δικαιολογήσουμε τη μισαλλοδοξία μας; Γιατί να μπαίνουμε καν σε αυτή τη συζήτηση;
  _________
  * Το πρώτο για το ότι λέγονται τέτοια πράγματα στην TV και το δεύτερο με το που οι δημοσιογράφοι θα το αφήναν να περάσει έτσι.

 38. Alexis said

  Γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε άλλοθι στους αρχαίους για να δικαιολογήσουμε τη μισαλλοδοξία μας; Γιατί να μπαίνουμε καν σε αυτή τη συζήτηση;

  Επειδή τα διάφορα παραμύθια με τους αρχαίους δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια από τους λάτρεις του λέγόμενου «ελληνοκεντρικού» χώρου, νομίζω ότι είναι χρήσιμη η επισήμανση και το «ξεβράκωμά» τους, γιατί απλούστατα πρόκειται για συνειδητά ψέμματα.

 39. Γς said

  26:
  Μαρτυριάρη!

 40. sarant said

  37: Με πρόλαβε ο Αλέξης στο 38.

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 41. Servitoros said

  Τον ιρακινό τον σκότωσε η Σχολή της Φρανκφούρτης, το λένε έγκυρες πηγές.

 42. sogoun said

  Το Ιράν έχει χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ακραία θεοκρατικά καθεστώτα. Ωστόσο ακόμη και εκει οι αλλόθρησκοι διατηρούν λατρευτικούς χώρους.

  http://cemoti.revues.org/1451#tocto3n1(δικαιώματα κοινοτήτων μη μουσουλμάνων στο Ιράν, στα γαλλικά)
  http://721412.blog.rendez-vous.be/r510/Ou-sommes-nous/3/ (φωτογραφία-δεύτερη κατα σειρά- ορθόδοξης εκκλησίας στο Ισφαχάν,Ιράν).

 43. sarant said

  42: Αρμένικη εκκλησία, μάλιστα. Στο Ιράν, η εβραϊκή μειονότητα έχει βάσει του συντάγματος έναν βουλευτή.

 44. cronopiusa said

  δείτε κι’ αυτό: ΚΕΡΚΥΡΑ και ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ
  http://fanthis.blogspot.gr/

 45. 42 αυτά όμως αφορούν ιστορικές εδώ και αιώνες μειονότητες, περισσότερα στο http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_in_Iran

 46. Ελλάδα, η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  για έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_religion_by_country#Greece

 47. ΠανΚαπ said

  Γνώριζα ότι υπήρχαν μουσουλμανικά τεμένη στην Κωσταντινούπολη για τους εμπόρους, ταξιδιώτες, μετοίκους και αιχμαλώτους πολέμου. Για τους τελευταίους οι «βυζαντινοί» πίστευαν ότι ήταν αρκετή η ήττα και η αιχμαλωσία τους και δεν χρειαζόταν παραπάνω ταπείνωση. Τους έδιναν θρησκευτική διευκόλυνση και προνόμια ανάλογα του αξιώματος που κατείχαν κατά την αιχμαλωσία τους. Ο σεβασμός της πίστης του άλλου αποτυπώνεται και στο μοναστήρι του Σινά, όπου δίπλα στο Καθολικό της Μονής έχει τέμενος με μιναρέ για τις θρησκευτικές ανάγκες των βεδουίνων μουσουλμάνων της περιοχής.
  Οι φιλόσοφοι και οι αυτοκράτορες που έβγαζε ο τόπος δεν είχαν ανασφάλειες και επαρχιώτικο απομονωτισμό και δεν φοβούνταν την συνοίκηση.

  Αντιστοίχως και στo Darulaceze (πτωχογηροκομείο) του ΟkMeydan, κτίσμα του 1896 στην Πόλη, συστεγάζονται έχοντας όμως διαφορετικές εισόδους, ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου και εβραϊκή συναγωγή.

  Μου άρεσε η λέξη μαγίσδιον ή μασγίδιον, για το αραβικό masjid. Κατά τα αλλεπάλληλα ταξίδια μου στην Τουρκία είχα την απορία ποια η διαφορά του τζαμιού (Cami) από το Mescit. Η ερεύνα μου έδειξε ότι ο διαφορισμός υπάρχει μόνο στη Τουρκία από τους Σελτζούκους και μετά, ότι το Μετζίτ είναι μικρό τζαμί χωρίς μιναρέ, χωρίς ιμάμη (εφημέριο), χωρίς Μιχράμπ (ημικυκλική κόγχη που βλέπει στη Μέκκα) και δεν γίνεται η «λειτουργία» της Παρασκευής. Μπορεί ή τουλάχιστον μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από αλλόδοξους για προσευχή. Άρα ο πιο σωστός ορισμός του είναι ευκτήριος οίκος.
  Κατέληξα ότι το Μετζίτ είναι κατ’ αναλογία το μουσουλμανικό παρεκκλήσι ή chapel.
  Οι έγκριτοι οθωμανολόγοι και τουρκολόγοι του μπλόγκ παρακαλούνται να συνεισφέρουν με περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις.

  Κάτι ακόμα. Τα παραπάνω δεν αφορούν και δεν είναι επιχείρημα κατά των Κασιδιαρέων. Αυτοί ως δωδεκαθεϊστες και αρχαιολάγνοι (αν και απαίδευτοι), δεν παραδέχονται και δεν σέβονται αρχές και αξίες που σχετίζονται με το βυζάντιο και τον χριστιανισμό. Ανέχονται υποκριτικά την ορθόδοξη θρησκεία διότι την ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του λαού και φοβούνται ότι αν δείξουν τι πραγματικά πιστεύουν, αυτός ο λαός θα τους εμέσει.

 48. Chris said

  Από που προκύπτει ότι «στο λεκανοπέδιο πολλές χιλιάδες Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, είτε μειονοτικοί της Θράκης, είτε μουσουλμάνοι της Κω και της Ρόδου, είτε πολιτογραφημένοι μετανάστες, είτε Έλληνες που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ.»;
  Και πόσοι είναι αυτοί οι χιλιάδες;

 49. 47 Όπως το λες, μόνο το ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από αλλόδοξους δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω τέτοια ώρα. Αύριο ή το απόγευμα θα ρίξω μια ματιά και στην Encyclopaedia of Islam.
  48 Καλά, δεν έχει τύχει ποτέ να περάσεις από το Γκαζοχώρι;

 50. Συμπληρωματικά στο 47, για τους Άραβες μεστζίτ/μεσγκίτ σημαίνει τζαμί, μόνο στην Τουρκία υπάρχει ο διαχωρισμός των δύο, λέει.

 51. Mindkaiser said

  @37

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον το blog του ηλεδικηγόρου. Το επιχείρημα είναι αφοπλιστικό.

 52. 48 Το 2010 η κοινότητα των Ελλήνων πολιτών Μουσουλμάνων, που κατοικεί στην περιοχή του Γκαζιού και τις γύρω περιοχές, ανέρχεται στις 500 οικογένειες περίπου και το σύνολο του πληθυσμού στο λεκανοπέδιο Αττικής αριθμεί περί τα 7.000 άτομα. Τα στοιχεία που αναφέρονται στηρίζονται σε εμπειρική έρευνα που διεξήχθη στην περιοχή.
  http://mousoulman-klimaka.blogspot.gr/2010/02/blog-post.html

 53. Chris said

  52: Ευχαριστώ. Άρα οι πολλές χιλιάδες είναι οι πολιτογραφημένοι Έλληνες να υποθέσω. Τελικά πόσοι είναι αυτοί;

 54. ppan said

  Τι παναπεί «πολιτογραφημένοι»; Κανονικοί Έλληνες πολίτες, απο γεννησιμιού τους.

 55. sarant said

  53: Εφτά χιλιάδες είναι οι μειονοτικοί της Θράκης που ζουν στο Λεκανοπέδιο. Οι πολιτογραφημένοι δεν ξέρουμε πόσοι είναι, ούτε πόσοι Έλληνες έχουν ασπαστεί το Ισλάμ. Αλλά και 7000 μόνο να είναι όλοι τους, είναι «πολλές» χιλιάδες.

 56. Chris said

  55: Παράξενος ο ορισμός που δίνετε στις πολλές χιλιάδες, μετά την εξαίρεση των πολιτογραφημένων. Μάλλον «λίγες» χιλιάδες θα έλεγα είναι ακριβέστερο και δεν δημιουργεί παραμορφωμένη εικόνα.

 57. ΣοφίαΟικ said

  Όταν ήμουνα στην Ξάνθη είχε πεθάνει κάποιος υψηλόβαθμός θρησκευτικός ηγέτης και θυμάμαι συγκέντρωση των μουσουλμάνων στην πλατεία της πόλης με σκοπό την προσευχή.
  Σε γενικές γραμμές έιμαι κατά αυτών των συγκεντρώσεων, είτε είναι μουσουλμανικές, είτε είναι χριστιανικές. Περισσότερο φασαρία είναι για όποιον δεν συμμετέχει παρά οτιδήποτε άλλο. Αλλά ξέρω ότι είμαι μειονότητα στις αντιρρήσεις.
  Για συγκεντρωσεις προσευχής σε γήπεδα κλπ δεν εχω καμια αντίρρηση, αρκεί να αμοίβεται το γήπεδο. Μ’άλλα λόγια, άμα θέλει κανείς να κανει συγκέντρωση σε γήπεδο, να το νοικιάσει και κάνει ό,τι θέλει. Με τα δικά μου λεφτά να μη θέλει να κάνει τίποτα.
  Εννοείται ότι οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα την κυνηγάμε απ’όπου κι να προερχεται. Δηλαδή αν εμφανιστούν οι αμερικανοί τηλευαγγελιστές στο ΟΑΚΑ και κάνουν δήθεν θαύματα με παράλυτους που περπατάνε, να τους μπαγλαρώσουν για εξαπάτηση του κοινού στο τσάκα- τσάκα. Ομοίως αν εμφανιστεί κανένας σπεσιαλ ιμάμης κι αρχίσει το κήρυγμα να πάρουν τα όπλα οι πιστοί και να καθαρίσουν τους άπιστους, απέλαση στο δευτερόλεπτο.

 58. ΠανΚαπ said

  Αμάν πια με τις πολλές ή τις λίγες χιλιάδες.
  Η ουσία είναι αν μπορούμε να σεβαστούμε την πίστη των άλλων και να διευκολύνουμε την άσκηση της λατρείας τους, δίχως να ταπεινώνονται, δίχως να γίνονται όμηροι διπλωματικών παιχνιδιών αλλά ούτε και από την άλλη να γίνονται το μέσο πίεσης για άσκηση προπαγάνδας εκατέρωθεν.

 59. panavros said

  Γεια χαρά σε όλους και όλες. Για εμένα οι μαζικές συγκεντρώσεις στο ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ ή οπουδήποτε εφόσον οι αρμόδιοι που τις διοργανώνουν έχουν πληρώσει τα δέοντα και συμπεριφέρονται πολιτισμένα καραεπιτρέπονται και δεν έχει να δώσει κανείς λογαριασμό πουθενά. Ήθελα να ‘ξερα όλοι αυτοί που θα κάνουν φασαρίες στους αλλόπιστους τους, δεν καταλαβαίνουν οτι τους προβάλλουν;

  Προσωπικά θεωρώ την πίστη θέμα προσωπικό με συνεπεια να απεχθάνομαι τις δημόσιες θρησκευτικές συνευρέσεις(πέραν αυτών που έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα) διότι μου κάνουν σε προσηλυτισμό και διαφήμιση. Αν είναι λοιπόν αυτές οι ενέργειες πληρωμένες-όπως και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση- δεν έχω κανένα πρόβλημα είτε γίνονται απο μουσουλμάνους, βουδιστές ή χριστιανούς. Άλλωστε ελεύθερη αγορά έχουμε και όλα τα προιόντα μπορούν να διαφημίζονται ελεύθερα έτσι δεν είναι;

  Νίκο ο Μπαμπινιώτης τα λέει κάπως διαφορετικά για το ραμαζάνι λέγοντας πως το αραβικό ramadan(ονομασία του ένατου μήνα) προέρχεται απο το ramad που σημαίνει στεγνός, άνυδρος (οχι καυτός αν και δεν είναι άσχετα μεταξύ τους)διότι όταν εισάχθηκε το ημερολόγιο ο μήνας αυτός αποτελούσε περίοδο ανομβρίας.

 60. Κάποιοι «κάνουν με τον νου τους μπαϊράμι» (κατά την παλιά έκφραση)και μάλιστα τηλεοπτικώς.

 61. panavros said

  57. Σοφία όταν έγραφα το μηνυμά μου δεν είδα το δικό σου οπότε ας συμπληρώσω οτι συμφωνώ και με καλύπτεις απόλυτα μιας και λέμε πάνω κάτω τα ίδια.

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  59: Μπορεί, δεν είμαι και ειδικός στα αραβικά, ούτε και απέχουν πολύ οι έννοιες.

  60: Για τα μπαϊράμια, είχαμε πει μερικά εδώ, με αφορμή μιαν άλλη «προσευχή που είχε ενοχλήσει»:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/20/bayram/

 63. Γς said

  60:
  Ελα! Πες κάτι παραπάνω να καταλάβω (ουμε;)

 64. Γς said

  Α, δεστε και τα α και β τώρα που είμαι σε τσακίρ κέφι.
  Λοιπόν μάγκες έτσι και ο θεός είναι ο Αλάχ την έχω βάψει:
  Είχα μια μουσουλμάνα διδακτορική στιύντεντ από το Ισραήλ (μουσουλμάνα) και μια μέρα την φωνάξαμε στο σπίτι. Τι της είχαμε ετοιμάσει; Μια ωραία χοιρινή μπριτζόλα, ωραίο Αγιορείτικο κρασί κλπ.
  Και ήταν και Ραμαζάνι! Και δεν ήπιε ούτε νερό. Κατά τα άλλα … Αφήστε τα είναι μια άλλη ιστορία και δεν είμαι σίγουρος ότι η κυρά μου δεν διαβάζει το ιστολόγιό μας.

 65. ppan said

  Α, να μην ξεχάσουμε τις ομαδικές βαφτίσεις ιεχωβάδων στο γήπεδο της Ριζούπολης, που αποτελούσαν σπουδαία πηγή εσόδων για τον μακαρίτη πρόεδρο, τον Αλαμάνο, και στιγμάτισαν τους απολλωνιστές με το παρατσούκλι «γιαχωβάδες» 🙂 Σα να θυμάμαι αμυδρά αντιδράσεις του Φλωρίνης, αλλά ας μας τα πει ο Κορνήλιος 🙂

 66. Μια μικρούλα διόρθωση μονάχα. Είναι σεκέρ μπαϊραμί, με ι τονισμένο στο τέλος, γιατί στην τουρκική γενική παίρνει η κτήση (επί αοριστίας) και όχι ο κτήτωρ. Αλλιώς, και οι δύο. Πρβλ και τις περίφημες γενικές του Κωνσταντινοπολίτη Μποστ

 67. sarant said

  65: Κι εγώ θυμάμαι αντιδράσεις, αλλά του Φλωρίνης τόσο μακριά;

  55: Δεκτή!

 68. Το μπριάμι έχει σχέση με το μπαϊράμι ή μόνο ακουστική ;

 69. panavros said

  68.gpointofview αν μιλάς για το λαδερό φαγητό μπριάμ βλέπω στο λεξικό τουρκική και περσική προέλευση biryan που σημαίνει ψητός, μαγειρευμένος ενω το μπαιράμι, όπως ήδη ειπώθηκε ετυμολογείται απο το τουρκικό bαyram.

 70. vad said

  Το Ramadan,όπως το εχω ζήσει εκει κατω…
  http://apouro.blogspot.gr/2008/09/ramadan-kareem-2.html
  και εβδομήντα μερες μετά, το EID DAHIYA
  http://apouro.blogspot.gr/2008/12/eid-dahiya.html
  και η προσκληση στο σπίτι ενός φίλου στη διάρκεια του EID DAHIYA…
  http://apouro.blogspot.gr/2009/01/eid-dahiya-2.html

 71. Vad, όμορφες ανταποκρίσεις.

  Ξαναδιαβάζοντας την ανάρτηση, Νίκο, και με αφορμή αυτό:

  Την έναρξη και τη λήξη του ραμαζανιού συνήθως την ανακοινώνουν οι κατά τόπους θρησκευτικές αρχές, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφορά μιας μέρας από τον ένα τόπο στον άλλο. Παλιότερα ο συγχρονισμός ήταν ακόμα πιο δύσκολος. Ο Κονδυλάκης σε ένα χρονογράφημά του έχει έναν “γιανίτσαρο” που ταξίδευε από το Ηράκλειο στα Χανιά: “Εγώ, φεύγοντας από το Κάστρο αφήκα Μπαϊράμι· αλλά στο Ρέθυμνο εβρήκα Ρεμαζάνι κι εις τα Χανιά σήμερο μόνο εκάμανε Μπαϊράμι!”

  θυμήθηκα κι εγώ όπως κι ο Στάζυ ένα σχετικό της aqua.

 72. Anna S said

  Ευχαριστώ από καρδιάς κύριε Σαραντάκο για το άρθρο σας, όλα όσα γράφετε είναι πολύ διαφωτιστικά για όλους, άσχετα αν χλευάζουν ή όχι. Η λέξη Αΐντ (عيد)υπάρχει μέσα στο Κοράνι, η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη Αΐντ ήταν από τους υποστηρικτές του Ιησού, όταν ζήτησαν από τον Ιησού να ζητήσει από το Θεό του να στείλει ένα τραπέζι από τον ουρανό για να είναι πάντα γιορτή (Αΐντ) εκείνη την ημέρα και στο εξής, και βέβαια αναφέρονταν στον Μυστικό Δείπνο, η ενότητα στο Κοράνι είναι «Αλ Μαΐντα» (Το Τραπέζι) αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο για όποιον θέλει να τη δει. Οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν από εκεί τη λέξη για τις γιορτές τους.

  Όσο για τους αριθμούς των Μουσουλμάνων στην Αθήνα με Ελληνικό διαβατήριο είναι αρκετές χιλιάδες και όχι μόνο τα παιδιά από το Γκαζοχώρι, καθώς υπάρχουν αρκετές χιλιάδες πολιτογραφημένοι Άραβες από 40ετίας (Αιγύπτιοι-Σύριοι-Παλαιστίνιοι) που ανατρέφουν εδώ την τρίτη γενιά τους, εξάλλου τα παιδιά των Παλαιστινίων που γεννιούνται εδώ έχουν αυτόματα υπηκοότητα, οι Θρακιώτες και οι Δωδεκανήσιοι σπουδάζουν και ζουν στην πρωτεύουσα καθώς δίνει πολλές ευκαιρίες, και βέβαια οι Έλληνες Μουσουλμάνοι που αριθμούν ορισμένες χιλιάδες αλλά δεν καταγράφεται πληθυσμός βάσει θρησκεύματος άρα ο αριθμός δεν είναι καθόλου μικρός. δεν συζητούμε κάν για τους καθόλα νόμιμους μετανάστες μόνιμους κατοίκους, εκεί ο αριθμός είναι εξαψήφιος, αλλά δεν έχει πάλι καμμία σημασία, σημασία έχει να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας στη δίνη αυτής της κρίσης. Και πάλι ευχαριστώ για το ήθος και την ενημέρωση.

 73. gbaloglou said

  64

  Βρέθηκα κάποτε με συναδέλφους (τέως) σε Ιταλικό εστιατόριο του οποίου εκτιμούσα ιδιαίτερα τα special, και επειδή το special εκείνη την ημέρα ήταν ένα πιάτο με χοιρινό το παρήγγειλα (παρά τις έντονες χορτοφαγικές μου τάσεις). Ο ένας από τους συναδέλφους, άθρησκος που θεωρεί τον εαυτό του «πολιτιστικά Εβραίο» (και καλά κάνει αφού από Εβραϊκή οικογένεια προέρχεται), μόλις είδε το χορταστικό πιάτο με το χοιρινό … δεν κρατήθηκε: «Pork! Certainly not a Jew or Muslim…» 🙂 🙂 🙂

 74. spiral architect said

  Καλά τα λεξικολογικά μας παιδιά αλλά, τα νεοναζιστικά τρόλ μετά το νετ εμφανίστηκαν και στον πραγματικό κόσμο:
  Ρατσιστικό παραλήρημα – Τα έβαλαν και με τον Μωάμεθ
  Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα … 😦

 75. ΨευτοCommy said

  Χέστε μας ρε με τα ραμαζάνια,ραμαντάνια και τα λοιπά μεσαιωνικά έθιμα.Και οι πλέον πολιτισμένοι και ανεκτικοί δυτικοί σιχάθηκαν αυτά τα ζώα.Άμα θέλουν κάποιοι να ζήσουν με τους νόμους της Σαρίας να τσακιστούν να γυρίσουν από εκεί που ήρθαν,κανείς δεν τους κάλεσε.Όπως είπε πρόσφατα και η Αυστραλέζα πρωθυπουργός.Αλλιώς να μάθουν την γλώσσα μας την κουλτούρα μας και να προσαρμοστούν.Γιατί όπως μας έκαναν οι πουλημένοι και ψευτοκόμμηδες σε λίγο θα ζήσουμε εμείς με τους νόμους της Σαρίας.

 76. ΨευτοCommy said

  Και για να επαναλάβω τα λόγια του αείμνηστου του Καραϊσκάκη,ο οποίος αν και αμόρφωτος τα είπε χύμα και σταράτα:’Γαμώ την πίστη σας,γαμώ το μοχαμέτι σας…’

 77. sarant said

  70-71: Ωραία λινκ και ωραίες ανταποκρίσεις!

  72: Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα στοιχεία!

  74: Όχι, αυτό δεν είναι καθόλου αστείο. Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται ολοκάθαρα η ανάγκη να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

 78. Mindkaiser said

  @74 (Με αφορμή το 75-76)

  Πως τα προλαβαίνουν όλα οι κερατάδες; 🙂

 79. sarant said

  75: Η Αυστραλέζα πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα τέτοιο, είναι γνωστός μύθος που διαδιδεται στο διαδίκτυο εδώ και κάτι χρόνια και τον χάβουν κάτι χάπατα επειδή τον πλασάρουν κάτι φαρμακόψυχοι σαν κι εσένα. Ο Καραϊσκάκης έβριζε τον αντίπαλο στη μάχη. Όταν είχε απέναντί του χριστιανούς, έβριζε Παναγίες. Κι ο Αντρούτσος ήταν μπεκτασής.

 80. ΨευτοCommy said

  ρε μαλακισμένο αυτά που συμβαίνουν εδώ ούτε οι Ολλανδοί δεν τα ανέχονται

 81. ΨευτοCommy said

  Και αυτό μύθος βέβαια γιατί μας βολεύει.Αυτή είναι η διαφορά μας με τα ζώα.Τα λόγια για μας είναι λόγια.Τα ζώα για τα λόγια σου παίρνουν το κεφάλι

 82. ΨευτοCommy said

  το μαλακισμένο για τον κάιζερ

 83. ΨευτοCommy said

  φαρμακόψυχοι είστε εσείς οι ψευτοαριστεροί.Το έχω ξαναπεί ,ο ανθρωπισμός είναι επιλεκτικός.

 84. ΨευτοCommy said

  ο ανθρωπισμός σας

 85. spiral architect said

  Σβου, Νικοκύρη!

 86. Αυτό το ψευτο- με τρελλαίνει όμως. Οι αληθινοί αριστεροί θα είναι, φαντάζομαι, οι εθνικοαριστεροί, εθνικοκομμουνιστές, εθνικοσοσιαλ… πώς τους λεν τέλος πάντων.

 87. ΨευτοCommy said

  Η πατάτα της πολυπολιτισμικότητας κάηκε.Θυμηθείτε και τα σκίτσα του Μωάμεθ.Τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν το σκιτσογράφο και ζούσε μέσα σε φρούριο.http://www.youtube.com/watch?v=9OPul2LtZjk&feature=related .Και η πλάκα ήταν ότι όλες οι μουσουλμανικές εφημερίδες αναδημοσίευσαν τα σκίτσα της δανέζικης.Γιατί κανένας μουσουλμάνος δεν ξεσηκώθηκε εναντίον αυτών των εφημερίδων;Αυτές επιτρέπεται να απεικονίζουν τον αλάχ;

 88. ΨευτοCommy said

  86 να στο εξηγήσω άλλη μια φορά.Ο ψευτοαριστερός είναι αρχιφασίστας του κερατά.Ανθρωπιστής και αντιεθνικιστής κατ όνομα μόνο και επιλεκτικά.Ο ανθρωπισμός του και αντιφασισμός περιορίζεται μόνο σε κάποιες ομάδες ,εκεί που τον συμφέρει.Στην Ελλάδα ,στην περίπτωσή μας,οι ψευτοαριστεροί επιτίθενται μόνο στον ελληνικό εθνικισμό και αγκαλιάζουν με στοργή και προδέρμ οποιονδήποτε ξενόφερτο,βάλε σκοπιανούς,γκρίζους λύκους και ότι φασιστικό καθίκι κυκλοφορεί.Αρκεί να μην είναι Έλληνας.

 89. ΨευτοCommy said

  Σου θυμίζουν κανέναν τα παραπάνω;

 90. Δεν είπες ποιοι είναι οι αληθινοί αριστεροί, όμως. Όλα εγώ θα τα κάνω;

 91. ΨευτοCommy said

  Αυτός που είναι ανθρωπιστής και αντιφασίστας με όλα τα καθάρματα ανεξαρτήτως φυλής,χρώματος και θρησκείας.Και φυσικά αυτός που δεν χρησιμοποιεί ορολογία που προκαλεί γέλιο,όπως το αστικό κράτος,το κεφάλαιο,η μπουρζουαζία,αγώνας,αγωνιζόμαι, αγωνίζεσαι,αγωνιζόμαστε και μπλα,μπλα,μπλα…Και φυσικά δεν έχει για θεό του τον πατερούλη Στάλιν.

 92. Κατάλαβα, η ΔΗΜΑΡ.
  Ωραία, τώρα που διασκεδάσαμε άντε να ρίξεις λίγο νερό στο πρόσωπο γιατί ξανάρχονται οι ζέστες.

 93. ΨευτοCommy said

  και εγώ κατάλαβα,άντε να ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο του Μαρξ και να μας πεις τί ωραία περνούσαν στη Σοβιετική Ένωση το στις αρχές του 20ου αιώνα

 94. sarant said

  Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχε Σοβιετική Ένωση. Και όταν συζητήσουμε για τα σκίτσα του Μωάμεθ θα δεις πως καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία των φανατικών μουσουλμάνων, όσο και τον ρατσισμό τον δικό σου.

  Αλλά επειδή η ποσόστωσή σου εξαντλήθηκε, σε παρακαλώ μην γράψεις σε αυτό το ποστ πάνω από ένα ακόμα σχόλιο.

 95. ΨευτοCommy said

  Καλά,αλλά αλλιώς τα είπατε για τον πακιστανό τις προάλλες.

 96. Mindkaiser said

  @80, 82

  Καταρχάς ευχαριστώ για το χαρακτηρισμό, γιατί είχα καιρό να με βρίσει φασίστας και νόμιζα ότι κάνω κάτι λάθος.

  Κατά τ’άλλα, τι λες τώρα; Ούτε οι Ολλανδοί που πρόσφατα είχαν κυβέρνηση συνασπισμού με συμμετοχή της ακροδεξιάς δε το ανέχονται; Χάλασε ο κόσμος. Πληροφοριακά, να σου θυμίσω και τον σάλο που είχε προξενήσει η θέση του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος της Ολλανδίας «PVV», Χέερτ Βίλντερς, που ζήτησε την έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Πρόσεξε λοιπόν αγαπητό τρόλ, γιατί μπορεί να μη βρεις συμμάχους εκεί που τους αναζητάς. Πολύ φοβάμαι ότι οι ψηλοί ξανθοί με τα γαλανά μάτια μπορεί να σε θεωρούν όσο πολιτισμένο όσο και οι μουσουλμάνοι που αντιμάχεσαι μέσα από το σκοτάδι της ξενοφοβικής σου άγνοιας. Εννοείται ότι μετά από αυτό το σχόλιο, σταματώ να σε ταΐζω.

  http://www.naftemporiki.gr/audionews/listenstory.asp?id=1992340

 97. Mindkaiser said

  Νικοκύρη, στην τελευταία συζήτηση στο Facebook, ανακάλυψα ωραιότατο Γεωργαλλά. Ενδέχεται μάλιστα να έχουμε και υποψήφια για την έδρα γλωσσολογίας της Νομανσλάνδης. 🙂

 98. ΨευτοCommy said

  α ξέχασα.Η ποσόστωση τί είναι;Η λογοκρισία επιστημόνικα;μάιντκαίσαρα κάτσε και ευλόγα τα γένια σου με τους ομοίους σου.Τους ψευτοαριστερούς.

 99. sarant said

  97: Περιμένω περισσότερα και πάω να δω!

 100. ΨευτοCommy said

  όσο για το βρίσιμο,εσύ το ξεκίνησες πρώτος ,αλλά το δικό σου δεν πιάνεται γιατί είσαι ‘αριστερός’.

 101. spiral architect said

 102. Mindkaiser said

  @101

  Τι κρίμα που δεν έχει like το ιστολόγιο βρε Σπειροειδή Αρχιτέκτονα. Απίθανο κομμάτι. 🙂

 103. Servitoros said

  Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τo username ψευτοcommy:

 104. Γς said

  101, 102:
  Τι like; Αντεξες να το δεις όλο; Είναι και 10 ολόκληρα λεπτά. Ούτε μισό λεπτό δεν μπόρεσα. Φρίκη.
  Το «τότε» και το «εκεί», γίνεται «ΤΩΡΑ» και «ΕΔΩ», σήμερα, δίπλα μας.
  Αδιαφορία, ανοχή, Ολοταχώς για τα χειροτερότερα;

  64:
  Ηταν στραβό το κλήμα, ήπια και σαν γάϊδαρος 2-3 μπουκάλια από το προϊόν του και να τα αποτελέσματα. Τα βλέπω τώρα και … Πάντως από βλακεία μας προσφέραμε το μενού που αναφέρεται. Δεν έγινε σκόπιμα.

 105. ψευτοκόμμης said

  Για όσους δεν έχουν καταλάβει τί είναι οι κοκκινοφασίστες σερβιτόροι δείτε το βίντεο.

 106. ψευτοκόμμης said

 107. cronopiusa said

  Για τους Κασιδιάρηδες μία Ερώτηση κρίσεως http://www.youtube.com/watch?v=3TkB6Qylj2k
  Η εξοργιστική δολοφονία του Ιρακινού μετανάστη (του οποίου το όνομα η Αστυνομί απαξίωσε να ανακοινώσει ) αποτελεί την κορυφαία (και πλέον φρικτή) πράξη του τελευταίου κύματος ρατσιστικής βίας. Την ώρα που η κυβέρνηση εξαπολύει το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ υπό την κυνική επωνυμία «Ξένιος Ζευς», τα αποβράσματα της Χρυσής Αυγής έρχονται να λειτουργήσουν σαν υποστηρικτικό σώμα της Αστυνομίας ξυλοκοπώντας και μαχαιρώνοντας μετανάστες. Το ότι δεν είχαμε νεκρό μέχρι τώρα ήταν καθαρά θέμα τύχης, αφού τα χτυπήματα στις περισσότερες επιθέσεις είχαν δολοφονικό χαρακτήρα.

  Ωστόσο, πέρα από τους νεοναζί φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας και των επιθέσεων, συνυπεύθυνη είναι και η τρικομματική κυβέρνηση που με τη στάση της ευνοεί και συγκαλύπτει τη ρατσιστική βία. Είναι προφανές ότι η σημερινή έξαρση της ρατσιστικής βίας σχετίζεται άμεσα με τη μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Ππρέπει να γίνει εξίσου φανερό ότι η ασυλία που χαίρουν τα φασιστοειδή από την Αστυνομία, τα αποθρασύνει και οδηγεί στην όξυνση των βιαιοτήτων. Πέραν το ότι ουδείς έχει συλληφθεί για τις δεκάδες επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι θρασύδειλοι δολοφόνοι του Ιρακινού είχαν επιτεθεί πιο πριν σε άλλους δύο μετανάστες ακριβώς στο αστυνομοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η γιγάντια επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»…

  Να τιμωρηθούν οι ναζί δολοφόνοι – Να σταματήσει το αστυνομικό πογκρόμ και η στοχοποίηση των μεταναστών.

  Στο δρόμο να σπάσουμε το ρατσιστικό τρόμο!

  Αθήνα 13/8/12

  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα / Κίνηση Αθήνας
  ska p-somos la revolucion http://www.youtube.com/watch?v=r6dxg2qi-uc&feature=related

 108. LandS said

  48,54,55 κλπ. Πάντα προσέχοντας την ανθρωπιά πίσω από τα νούμερα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, μόνο στην Νομαρχία Αθηνών είχαμε 1.757 ψυχές από Ανατολική Αφρική, 5.829 από Βόρεια Αφρική, και 30.130 από Δυτική Ασία. Βαρέθηκα να βάλω τα κατά πολύ μικρότερα νούμερα, πλην όμως σημαντικά, από Δ & Α Αττική, καθώς και από Πειραιά.
  Τα στοιχεία του 2011, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη.
  Ένα Τζαμί μάλλον δεν αρκεί.

  Θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινά, υπάρχει διαφορά σε αυτά που λέει ο κ. Ψευτοcommyς με αυτό: http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=216243 ; Ή είμαι ένας εμπαθής τυφλωμένος ψευτοαριστερός;

 109. ψευτοκόμμης said

  Δεν ξέρω τί ρόλο βαράει ο Θέμος,αλλά εδώ πολύ καλά τα λέει.

 110. ψευτοκόμμης said

  σου λύθηκε η απορία;

 111. cronopiusa said

  Οι φονιάδες δεν έχουνε πατρίδα, ο ρατσισμός όμως έχει… eagainst.com

  BELLA CIAO http://www.youtube.com/watch?v=lh4DLcoN8mE&feature=related

 112. ψευτοκόμμης said

  Αυτό τί μας το δείχνεις τώρα;Να σου βάλω ένα βίντεο με τη MARFIN;Αλλά βλέπω ότι σε λίγο θα συμπληρώσω την ‘ποσόστωση’.

 113. Αλίκη Στούκα said

  Σχόλιο δεν είδα άλλο παρά μόνο εκείνο για την γενική της Μυρτούς.
  Δεν σας ενδιαφέρει η απρόσμενη ομοιοκαταληξία της τελευταίας προτάσεως ; Δεν είναι τέλεια αλλά είναι … ακριβής !

  «Μιλούν εκ του ασφαλούς γιατί ως βουλευτές έχουν ασφάλεια και δεν έχουν να φοβηθούν για τα παιδιά τους. Αν ήταν το παιδί π.χ του κ. Τσίπρα στη θέση της κόρη μου, ποιά θα ήταν η θέση του για τους μετανάστες; Όμως δεν έχει νιώσει τον κίνδυνο δίπλα του και δεν θα τον νιώσει ποτέ. Δεν είμαι κατά του Τσίπρα αλλά σε μερικά πράγματα άλλο Τσίπρα και άλλο…τσίπα».

  Η μητέρα της Μυρτούς.

 114. sarant said

  Η μητέρα της Μυρτώς θέλετε να πείτε. Μακάρι να γίνει καλά το παιδί και τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Απάντηση άλλη δεν μπορεί να δοθεί από σεβασμό προς τη μικρή.

 115. ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. said

  Η ποσόστωση στο θέμα της μετανάστευσης είναι αναπόφευκτη. Όσο και να αρνούμαστε ακόμη και να συζητήσομε το θέμα.

  (Μα, τέλος πάντων, τι διανοητική και πνευματική δειλία είναι αυτή;)

  Ακόμη λοιπόν μία προσπάθεια Έλληνες να ξαναγίνετε επαναστάτες:

  Ενώ είναι φανερό ότι τα περισσότερα από τα επιχειρήματα της Άκρας Δεξιάς στο «Μεταναστευτικό» δεν έχουν επιστημονική βάση, είναι εξ ίσου φανερό ότι είναι αδύνατη η συνέχιση της σημερινής πολιτικής μας επί του θέματος. Η οποία ουσιαστικά είναι η ανυπαρξία οιασδήποτε πολιτικής. Είναι η μη πολιτική. Κατάσταση την οποία επικρτούν πολλοί της Αριστεράς. (Κάτι σαν την άποψη των αμερικανών οπαδών του άνευ περιορισμού Καπιταλισμού οι οποίοι θεωρούν τη όποια πχ Ενεργειακή Πολιτική ως εξ ορισμού βλαβερή.)

  Αυτοί όμως που αρνούνται να συζητήσουν επιστημονικά, επειδή φοβούνται να μην χαρακτηρισθούν «ναζιστές επιστήμονες», κάκιστο έργο προσφέρουν και στην επιστήμη και στην πολιτική.

  Να ξεκινήσομε λοιπόν από την παραδοχή ότι είναι αδύνατον να χωρέσει πχ η Λέσβος ένα εκατομμύριο μετανάστες; Ή μήπως είναι μικρός ο αριθμός; Βάλτε εσείς όποιον αριθμό θέλετε.

  Έάν συμφωνήσομε, τότε ήδη συζητάμε επί αριθμών. (Είδατε; Δεν πάθατε τίποτα!)

  Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού πουθενά.

 116. Αλίκη Στούκα said

  Γιατί ; Δεν υπάρχει απάντηση που να επαληθεύει τον σεβασμό ;
  Είναι όλες σας οι απαντήσεις ασεβείς ;

  Και για την απαγορευμένη γενική της Μυρτούς κανένας σεβασμός στον καλλιτέχνη ;
  Να τον διορθώσετε !

 117. panayacht said

  Φίλος σας ο καλλιχτένης; Εσείς του ποζάρατε;

 118. Αντώνης said

  η συνθήκη της λωζάνης απλά προσδιορίζει την κοινότητα της δυτικής θράκης με βάση την θρησκευτική της μουσουλμανική ταυτότητα.

  αυτό δεν σημαίνει ότι παραβίαζει την θρησκευτική ελευθερία των μελών της κοινότητας , εμποδίζοντας το δικαίωμα στην ενσυνείδητη και αποτελεσματική αλλαγή θρησκεύματος, δόγματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων-αθεϊας

  ούτε φυσικά , παραβιάζει το δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό . εν προκειμένω τουρκικό.

  σχεδόν εκατό χρόνια μετά , με διάφορα θεμελιώδη και παράγωγα διεθνή δεσμευτικά κείμενα για τη χώρα μας , τα παραπάνω δικαιώματα και ελευθερίες , διευρύνονται και εγγυώνται έτι περισσότερο

  από την άλλη , η δημόσια ΕΙΡΗΝΙΚΗ συνάθροιση , για ανεμπόδιστη θρησκευτική λατρεία, άρθρο 13, παρ. 2, αφορά όλους που ζούνε στην ελληνική επικράτεια, δίχως διακρίση ιθαγένειας.

  πολύ περισσότερο στους μουσουλμάνους, εκ των οποίων σημαντικό μέρος κατέχει κυρίως όπως όλοι μας από την γέννηση την ελληνική υπηκοότητα

  οι οποίοι κάνουν χρήση των γηπέδων , ελλείψη έστω ενός Τζαμιού στην Αθήνα

  το οποία διαρκώς αναγγέλλεται εδώ και 100 χρόνια…!!!

  ενώ την ίδια στιγμή στις πρωτεύουσες των πλέον φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών δικτατορικών κρατών , όπως στη τεχεράνη, λειτουργούν ελληνοορθόδοξοι ναοί

  σε άλλες δε μέχρι και ελληνοορθόδοξα , μισθοδοτούμενα από το ελληνικό υπέξ πατριαρχεία , π.χ συρία, αίγυπτος…

 119. Αντώνης said

  Διερευνήστε το ζήτημα της άμβλυνσης των συνεπειών της μετανάστευσης για την χώρα μας , προτείνοντας δημόσια να υποστηρίξει η χώρα μας , όσες χώρες ζητούν την αναβάθμιση της Τουρκίας στο Σύστημα Σένγκεν.

  σε μια τέτοια περίπτωση νοτιο-ανατολικό σύνορο Σένγκεν γίνεται η Τουρκία .

  η οποία αναλαμβάνει υποχρεωτικά καθήκοντα Ασύλου και Επαναπροώθησης των μεταναστών στα ανατολικά της σύνορα.

  μάλιστα προτείνεται στις επιτροπές Ασύλου να λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι των χωρών τελικού προορισμού των μεταναστών.π. χ Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.λ.π

  έτσι , μειώνονται οι υποχρεώσεις του ελληνικού Κράτους, κυρίως στον Έβρο

  από την άλλη η Τουρκία θα απολαμβάνει καθεστώς άρσης θεωρήσεων για τους πολίτες της πρός τις χώρες Σένγκεν

  όπως ήδη συμβαίνει με αρκετές χώρες, φτωχότερές της , όπως η Αλβανία , Βοσνία.

  με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα από την Τουρκία.

  ιδιαίτερα από τις γειτονικές μεγαλουπόλεις, κωνσταντινούπολη, σμύρνη.

  για αυτό υποστηρίξτε την δίκαιη και ωφέλιμη αυτή πρόταση, κόντρα στον αντιτουρκικό ελληνικό εθνικισμό

 120. gbaloglou said

  Γράφει η κ. Καλαμπάκου:

  «Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Σύνταγμα αφενός για το δικαίωμα στη λατρεία δεν διαχωρίζει μεταξύ Ελλήνων και μη, αφετέρου για το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση αναφέρεται στους «Έλληνες» μόνο με την έννοια ότι η Βουλή, ο νομοθέτης, και όχι η αστυνομία ή άλλη αρχή, μπορεί να θέσει κάποιους όρους για την άσκησή του, όρους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θίξουν τα βασικά του χαρακτηριστικά.»

  Δεν πείθομαι από την παραπάνω επιχειρηματολογία, ούτε και από τον διαχωρισμό της ανάμεσα σε «Βουλή και νομοθέτη» και «αστυνομία ή άλλη αρχή» (που ούτως ή άλλως δεν έχουν θέση εδώ, καθότι τους όρους για το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση υποτίθεται πως μόλις τους έχει θέσει το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα). Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τον Κασιδιάρη, γιατί τι γίνεται τότε (πχ) με τους τουρίστες; (Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι οι τουρίστες βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ πολλοί μετανάστες παράνομα — πως όμως να είχε προβλέψει το Σύνταγμα την ύπαρξη ανθρώπων που μπήκαν στην Ελλάδα παράνομα, ε;)

  [Επί της ουσίας: αφού είναι εδώ ας φερθούμε ανθρώπινα και ας τους αφήσουμε να προσεύχονται όσο δεν καταφέρνουμε να τους απομακρύνουμε — εντάξει παιδιά, άνθρωποι είστε και σεις, αλλά μην κάψετε κιόλας την Αθήνα μόνο και μόνο επειδή ‘ακούσατε’ πως κάποιος έκαψε/έσχισε/πάτησε/βεβήλωσε κάπου ένα Κοράνι, καλά;]

 121. Andrew said

  Άθρο 13 του Συντάγματος:

  3.Οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
  4.Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
  5.Κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.

  Όσον αφορά το ανωτέρω άρθρο περί συναθροίσεων, «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται». Τα ίδια διαβάζουμε, άλλα καταλαβαίνουμε μου φαίνεται… Δεν είναι δυνατόν να ακινητοποιείται η Αθήνα γιατί κάποιο, ως επί το πλείστον παράνομοι αλλοδαποί, θέλουν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Από πότε αποκτάς και δικαιώματα όταν είσαι παράνομος και δεν τηρείς τις υποχρεώσεις σου προς την χώρα που σε φιλοξενεί;

  Το Σύνταγμα επίσης ορίζει ότι «Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη». Πώς δεν προσβάλλει την δημόσια τάξη όταν χιλιάδες μουσουλμάνοι (επαναλαμβάνουμε, κυρίως παράνομοι μετανάστες) σέρνονται στον δρόμο με τα 14, κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους; Ααα και όπως βλέπεις, απαγορεύεται να επικαλείσαι θρησκευτικούς λόγους για ν’αποφύγεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεών σου απέναντι στο κράτος και στους νόμους. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να σε απελάσει, εαν τυχόν είσαι παράνομος, να σε συλλάβει για διατάραξη κοινής ησυχίας ή για προκλητική συμπεριφορά και προσβολή δημόσιας αιδούς την ώρα της προσευχής σου ΝΟΜΙΜΩΣ.

  Άρθρο 4 του Συντάγματος:

  1.Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
  2.Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  3.Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος.

  Οι μόνοι που είναι ίσοι απέναντι στο νόνο είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι οποίοι έχουν, σύμφωνα με το άρθρο 2, ίσα δικαιώματα και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, όχι μόνο δικαιώματα. Εφόσον γνωρίζω, οι χιλιάδες λαθρομετανάστες που θα προστρέξουν να πραγματοποιήσουν τις θρησκευτικές τους προστάξεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  Και για να κλείσουμε, λες στο τέλος ότι «Όταν αυτός ο τόπος έβγαζε φιλόσοφους και αυτοκράτορες, ήταν ανοιχτόκαρδος και φιλικός προς το διαφορετικό, τώρα που βγάζει Κασιδιάρηδες γίναμε φοβικοί». Κατ’αρχάς, όταν αυτός ο τόπος έβγαζε φιλοσόφους, όλοι οι μη-Έλληνες χαρακτηρίζονταν από τους Έλληνες ως ΒΑΡΒΑΡΟΙ. Στην Αθήνα, οι κίναιδοι δεν είχαν δικαίωμα να κατέχουν περιουσία, να συμμετέχουν στα κοινά, να εκλέγουν και να εκλέγονται και λοιπά άλλα ωραία τα οποία περιγράφει ο Κλεισθένης στην νομοθεσία του. Ξέρεις ότι όσοι πολίτες δεν εκπλήρωναν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, δεν είχαν δικαίωμα πολίτου; Αλλά άμα είσαι αμόρφωτος/ηθελλημένος προπαγανδιστής, βλέπεις ανοιχτοκαρδία και φιλικότητα προς το διαφορετικό…

  Όπως βλέπεις, το Σύνταγμα μια χαρά τα καλύπτει όλα. Την επόμενη φορά, σκέψου το καλύτερα πριν ανεβάσεις προπαγανδιστικό άρθο τέτοιου επιπέδου.

 122. sarant said

  121: Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα; Κάνουν την ανάγκη τους οι μουσουλμάνοι την ώρα της άσκησης της λατρείας;
  Δεν διαβάζετε το άρθρο; Υπάρχουν στο λεκανοπέδιο πολλές χιλιάδες έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος. Αυτούς γιατί τους παραβλέπετε; Δεν ντρέπεστε εσείς προσωπικά για τον πολιτισμό σας, αυτοί οι συμπολίτες μας να μη διαθέτουν ένα νόμιμο τέμενος στο λεκανοπέδιο; Τέτοια ισονομία επιτάσσει το Σύνταγμα;

 123. sarant said

  119: Αυτό που λες ακούγεται σωστό και λογικό.

 124. Έχει δίκιο ο Άντριου, χρόνια το λέω ότι πχ οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν έχουν δικαιώματα, αλλά δεν με ακούει κανείς.
  Εδώ στην Κρήτη δεν βλέπεις τίποτα άλλο όλη μέρα και την νύχτα, από παρέες αλλοδαπών, Σκανδιναβών, Βρετανών, Γάλλων κλπ, σε ομάδες των 5 ή 10 ατόμων να περιφέρονται παράνομα στις πόλεις και τις παραλίες μας.
  Άντε στο διάολο ρε παλιοξένοι, αφού το λέει το σύνταγμα, μόνο οι Έλληνες έχουν αυτό το δικαίωμα!

 125. LandS said

  Τι λε ρε Andrew ! «Την επόμενη φορά, σκέψου το καλύτερα πριν ανεβάσεις προπαγανδιστικό άρθο τέτοιου επιπέδου» . Για να απειλείς, τρομάρα σου, δεν πολυπιστεύεις ότι » το Σύνταγμα μια χαρά τα καλύπτει όλα». Ξέρω, δεν απειλείς, ρούμπο θέλεις να διακηρύξεις. Αλλά το στυλ σου δείχνει άνθρωπο που ο έλεγχος των άκρων του μπορεί να είναι όσο καλός είναι του Κασιδιάρη.
  Είναι σοφιστεία να ερμηνεύεις ότι τα Δικαιώματα αφορούν μόνο τους Έλληνες.
  Έχουν μιλήσει άλλοι γι ατη διαφορά του «επιτρέπεται» και του «επιβάλλεται».
  Το Σύνταγμα δεν μπορεί να αναφέρεται σε άλλους πολίτες. Προβλέπει όμως ίση μεταχείριση ξένων υπηκόων.
  Για την απρόσκοπτη άσκηση της λατρείας οι χώροι δίνονται για τους Έλληνες και όσους ξένους βρίσκονται νόμιμα. Και αυτό το ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ το Σύνταγμα. Αν τώρα πάει να προσευχηθεί κάποιος που δεν έχει μπει νόμιμα, για προσευχή πάει όχι για φόνο.
  Όσο για τους μη νόμιμους, αυτούς θα τους μεταχειριστεί το Κράτος σύμφωνα με τους νόμους του. Και αυτοί οι νόμοι προβλέπουν το πως γίνεται η φιλοξενία και ο επαναπατρισμός (όχι απέλαση). Τώρα αν αυτά γίνονται με τον τρόπο που αρέσει σε εμένα ή σε εσένα είναι άλλο ζήτημα. Όχι πάντως Συνταγματικό.
  Αξίζει όμως εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει απόφαση Γερμανικού Δικαστηρίου από το 2010 που δεν έστειλε πίσω στην Ελλάδα για επαναπροώθηση στη πατρίδα του, μετανάστη που παράνομα βρέθηκε μέσω Ελλάδας στη Γερμανία, επειδή οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα κρίθηκαν απάνθρωπες. Δεν γνωρίζω αν του έδωσαν οι Γερμανοί άδεια ή τον έστειλαν (το πιθανότερο) αυτοί στη Χώρα του.
  Επίσης, αν και δεν έχω επαρκή νομικά προσόντα, υπάρχουν οι Διεθνείς Συνθήκες και οι Χάρτες των Υπερεθνικών Οργανισμών που υπερισχύουν του Εθνικού Δικαίου της Ελλάδας.

 126. LandS said

  Ξαναδιάβασα το 122 και ξαναθύμωσα. (Καλά να πάθω)
  Λοιπόν. Ο νόμος για τους Αθηναίους ότι πρέπει και οι δυο γονείς να είναι Αθηναίοι άλλαζε κάθε φορά που ο κάθε Περικλής έκανε παιδί με τη γυναίκα του ή με εταίρα. Για να μη πούμε για το τραγούδι της μάνας του Θεμιστοκλή που οι Αθηναίες την είχαν για βάρβαρη (δεν την μιλούσε την χιλιοπεντακοσαετή -τότε- και τόσο) ενώ αυτή γέννησε τον Πρώτο των Αθηναίων. Ούτε για τον ίδιο τον Θεμιστοκλή που έφηβος δεν είχε το δικαίωμα να αθλείται παρά μόνο στην παλαίστρα για τους μέτοικους, αλλά οι φίλοι του «Αθηναίοι και από τους δύο» για να του κάνουν παρέα πήγαιναν σε εκείνη τη παλαίστρα.

 127. cronopiusa said

  Viva la muerte -escenas mezcladas- Fernando Arrabal

 128. @121:
  Γράφεις επι λέξει: «Το Σύνταγμα επίσης ορίζει ότι “Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη”. Πώς δεν προσβάλλει την δημόσια τάξη όταν χιλιάδες μουσουλμάνοι (επαναλαμβάνουμε, κυρίως παράνομοι μετανάστες) σέρνονται στον δρόμο με τα 14, κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους; Ααα και όπως βλέπεις, απαγορεύεται να επικαλείσαι θρησκευτικούς λόγους για ν’αποφύγεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεών σου απέναντι στο κράτος και στους νόμους. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να σε απελάσει, εαν τυχόν είσαι παράνομος, να σε συλλάβει για διατάραξη κοινής ησυχίας ή για προκλητική συμπεριφορά και προσβολή δημόσιας αιδούς την ώρα της προσευχής σου ΝΟΜΙΜΩΣ.»

  Έρχομαι λοιπόν τώρα και εγώ με τη σειρά μου, παίρνω τα λόγια σου ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ, και δηλώνω ρητά πως προτίθεμαι να υποστηρίξω στο 100% τα λεγόμενα σου, εφόσον και εσύ παραδεχτείς δημοσίως πως η Λιτανείες που γίνονται το βράδυ κάθε Μεγάλη Παρασκευή και είναι ευρύτερα γνωστές ως Περιφορά του Επιταφίου, αποτελούν μέγιστη προσβολή της Δημόσιας Τάξης, καθώς όχι απλά παρακωλύουν αλλά κυριολεκτικά νεκρώνουν για ώρες ολόκληρες την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των λοιπών οχημάτων στις οδικές αρτηρίες ΟΛΩΝ των πόλεων της χώρας. Αν αυτό δεν αποτελεί παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, τότε πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τέτοιο. Και μιας και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (όπως ο ίδιος λες) να επικαλείσαι θρησκευτικούς λόγους για να αποφύγεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σου απέναντι στο κράτος και στους νόμους, τότε το κράτος (και πάλι σύμφωνα με τα λεγόμενα σου) οφείλει να σε συλλάβει κατά την συμμετοχή σου στην λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής για διατάραξη κοινής ησυχίας την ώρα ακριβώς που κρατάς το αναμένο κερί και προσεύχεσαι πίσω απο το Επιτάφιο, ΝΟΜΙΜΩΣ.

  Και πραγματικά εύχομαι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μου Μεγάλη Παρασκευή, όταν τελειώνω την αιμοκάθαρση μου στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, με το που θα βγώ απο το κτίριο να δω μπάτσους να μαζεύουν σε κλούβες όλους τους πιστούς – παρακωλυτές της Δημόσιας Τάξης και να αναγκάσουν τον Επιτάφιο να ξαναμπεί στην Εκκλησία, ώστε να μπορέσω και εγώ ο άνθρωπος να πάρω ένα λεωφορείο ή ένα ταξί και να γυρίσω στο σπίτι μου για να φάω ένα πιάτο φαϊ και να κοιμηθώ, αντί να πρέπει να το πάρω ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ μέχρι τα Πετράλωνα (μια ώρα ποδαρόδρομος μετά απο αιμοκάθαρση είναι απλά θάνατος), γιατί η κυκλοφορία έχει σταματήσει μέχρι να περάσουν και οι 3 (!) επιτάφιοι απο τις 3 γειτονικές εκκλησίες, μια διαδικασία που ακινητοποιεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ για ώρες…

  Έτσι είναι φίλε μου, δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο. Δεν έχει τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας. Θες να κοπούν οι προσευχές των μουσουλμάνων; Να κόψεις και τις καμπάνες στις εκκλησίες. Θες να κοπεί η δομόσια λατρεία; να κοπεί, αλλά να κοπεί και ο Επιτάφιος. Δεν είναι οι άλλοι κατώτεροι σου επειδή έχουν άλλο θρήσκευμα, ούτε οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους άλλους…

 129. Ντίνο, μην ανησυχείς, κι αυτοί οι τουρίστες εξαιρούνται από την ισονομία ήδη.

 130. Αλίκη Στούκα said

  Συγνώμη
  αλλά διαχειρίζεστε το θέμα με εξαιρετική αφέλεια.

  Η προσευχή δεν είναι μόνο και σκέτα προσευχή.
  Είναι ταυτογχρόνως μία πολιτική πράξη.

  Η κοινή προσευχή δεν επιβεβαιώνει μόνο την κοινή πίστη τους επι των αοράτων αλλά και την κοινή θέση τους επί των ορατών .

  Υπάρχουν πολλοί και μάλλον η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας που συμφωνούνε με το απόλυτο και άνευ όρων δικαίωμα των μουσουλμάνων στην κοινή δημόσια προσευχή αλλά ανησυχούνε και τρομάζουνε με τις πολιτικές συνδηλώσεις της κοινής δημόσιας εκδήλωσης.
  Και αυτοί δεν είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής.

  Θα τους κάνετε εσείς .

 131. gryphon said

  128
  Μπράβο.Εσύ τουλάχιστον είσαι ειλικρινής αντίθετα με αρκετους άλλους εδω.Διαβαζω τά σχόλια άλλων οπου βλέπω πόσο προσεκτικα και με τί σεβασμό πουριτανικο σχεδόν αντιμετωπίζεται το Ισλαμ οι γιορτές του οι πιστοί του κλπ.Τα διαβαζω και δέν πιστευω τά ματια μου μιας και τον καιρο που διαβαζω το παρον ιστολόγιο εχω σχηματίσει τήν εντύπωση πως ειναι κατα τεκμηριο αριστερο οπως και οι περισσότεροι που σχολιάζουν.Και εδω βρίσκεται η αντίφαση.Απο εδω μέσα βεβαιως δέν γνωρίζω κανεναν προσωπικα αλλα με οποιονδήποτε αριστερο φιλο,γνωστό κλπ εχω μιλησει ποτε οταν η συζήτηση περιστραφεί γύρω απο τήν θρησκεια και δη την χριστιανικη ακουω μονο λογια τυπου.»Τι μαλακίες ειναι αυτές»,»οσοι πιστευουν σε αυτά ειναι ηλιθιοι» και γενικα λόγια σαν αυτά που γράφεις για τον Επιταφιο κλπ.Ακομη και οι καμπανες τους ενοχλουν.
  Μόνο ειρωνεια και χλευασμός και εχθροτητα.Με το Ισλαμ το Ραμαζάνι και ολα αυτά γιατι τέτοια ευαισθησία επιλεκτικη ;

 132. 128#
  Πολύ σωστά.
  Αφήστε που φέτος το Πάσχα όταν το «πτώμα» πέρασε έξω από το σπίτι μας, ένας από το τέλος της πομπής την έβγαλε έξω και μας κατούρησε την εξώπορτα…

  Τέλος πάντων, λοιπόν προτείνω να αποδείξει ο Άντριους ότι και οι δυο γονείς του είναι Έλληνες, διαφορετικά να πάρει τον πούλον.
  Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι καθαρόαιμος Έλλην.
  Δεν ξέρω τι λέει το σύνταγμα περί τούτου, (δηλ του Άντριου να παίρνει τον πούλον)

  129#
  Έτσι έτσι Δύτη, να τους γίνει μάθημα και να σταματήσουν επιτέλους να έρχονται στην χώρα μας οι αλήτες και να κατουράνε τις θάλασσες μας ή να περιφέρονται παράνομα.
  http://www.zougla.gr/greece/article/sok-apokefalisan-ke-kremasan-skilo-se-parko-tis-kritis

 133. spiral architect said

  @128: Μανώλη, γνωρίζοντας σε ποιους απευθύνεσαι, μιλάς σε ώτα μη ακουόντων. 😦

 134. cronopiusa said

  Έφη Σαρρή Θα κλειστώ σε μοναστήρι http://www.youtube.com/watch?v=W82RyGDT6ww&feature=related

 135. melanós said

  στο 101 του Spiral Architect, στο 3.31 αποδίδεται στον δικαστή Charles Lynch ο όρος λιντσάρισμα, ισχύει αυτό Νικοκύρη;

  εύχομαι να μην ισχύει.. και στο άκουσμα της λέξης lynch, να πηγαίνει ο νους μας μόνο στον σάικο σκηνοθέτη, ή στον μουσικό

 136. panayacht said

  128: Πολύ σωστός! Επιπλέον, την επόμενη άγια μέρα φαίνεται να είναι επίσης νόμιμο να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με λαμπάδες στο εσωτερικό τους. Πέρσι είχα δει ένα γείτονα να έρχεται μόνος από την ανάσταση οδηγώντας με το ένα χέρι και κρατώντας τη λαμπάδα με το άλλο. Αφού κατάφερε να παρκάρει, με μεγάλη δυσκολία όπως καταλαβαίνετε, βγήκε από το αυτοκίνητο και λίγα μέτρα πιο πέρα η ευλογημένη φλόγα έσβησε από τον αέρα. Τον είδα να αμφιταλαντεύεται για λίγο και τελικά έβγαλε τον αναπτήρα από την τσέπη και μπήκε στο σπίτι.
  Και να μην ξεχνάμε ότι αυτό το άγιο φως έρχεται αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ, ενώ οι κανονισμοί για τα επιτρεπόμενα προς μεταφορά αντικείμενα είναι αυστηρότατοι. Πιθανολογώ όμως ότι παίρνουν ειδική άδεια εξαίρεσης.

  Στον επόμενο επιτάφιο φώναξέ με να σου κάνω τον σοφέρ (με αυτοκίνητο, μηχανή ό,τι θέλεις). Το εννοώ και θα είναι χαρά μου.

 137. @130.
  Οκ, να δεχτώ λοιπόν πως «Η προσευχή δεν είναι μόνο και σκέτα προσευχή. Είναι ταυτοχρόνως μία πολιτική πράξη», και πως «Η κοινή προσευχή δεν επιβεβαιώνει μόνο την κοινή πίστη τους επι των αοράτων αλλά και την κοινή θέση τους επί των ορατών». Και τώρα αγαπητή μου Αλίκη, όπου «μουσουλμάνος», βάλε «Χριστιανός Ορθόδοξος». Δεν δικαιούμαι και εγώ με τη σειρά μου να ανησυχώ και να τρομάζω με τις πολιτικές συνδηλώσεις της κοινής δημόσιας εκδήλωσης των Χριστιανών, και μάλιστα σε πολαπλάσιο βαθμό λόγω του μεγαλύτερου αριθμού τους; Και δεν είμαι καν οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ ή του ΚΚΕ. Εκτός βεβαίως κι αν εννοείς πως η προσευχή είναι πολιτική πράξη μόνο για τους αλλόθρησκους…

  @131
  Δεν είναι θέμα ειλικρίνιας, είναι θέμα συνέπειας. Ως Άθεος, αντιμετωπίζω ΟΛΕΣ τις θρησκευτικές εκδηλώσεις ως εξελικτικά απομεινάρια της πρώιμης πολιτισμικής πορείας της ανθρωπότητας. Ως πολίτης ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους, απαιτώ τον σεβασμό των συνταγματικών μου ελευθεριων (γιατί το Σύνταγμα προστατεύει και εμένα τον Άθεο απο τις αυθαιρεσίες των όποιων πλειοψηφιών). Αν λοιπόν οι όποιες πλειοψηφίες επιθυμούν να ασκούν δημοσίως την όποια θρησκευτική τους λατρεία (και ελπίζω να μη βρεθεί κανείς τώρα να πει πως η δημόσια άσκηση θρησκευτικής λατρείας ΔΕΝ είναι έμμεσος προσυλητισμός), καλά θα κάνουν να επιτρέψουν και στις μοιοψηφίες να ασκούν και αυτές με τη σειρά τους τις δικές τους λατρείες δημόσια. Και φυσικά να επιτρέψουν και σε μένα τον Άθεο να πρεσβεύω δημόσια τις δικές μου θρησκευτικές πεποιθήσεις, χωρίς να κυνδυνεύω κάθε φορά να φάω μήνυση απο κάθε θερμοκέφαλο «θιγμένο» που πιστεύει οτι οι μόνες δυνατές επιλογές είναι Ορθοδοξία ή Θάνατος…

 138. sarant said

  135: Απ’ ό,τι ξέρω ναι, ο νόμος του Λυντς.

 139. Αλίκη Στούκα said

  Είναι εξωφρενικώς γελοία η εξίσωση του Επιταφίου με το δικαίωμα της δημόσιας προσευχής των μεταναστών.
  Οι λόγοι είναι προφανέστατοι δεν θα κάτσω τώρα να τους αναφέρω.
  Εχουνε διαλυθεί κυριολεκτικά όλα και δεν έχει μείνει τίποτα, ούτε κοινός λόγος, ούτε κοινός νους, ούτε αίσθηση κοινωνίας, ιστορίας, παράδοσης, ούτε δικαιοσύνης.
  Μόνο αναμηρυκασμοί των ιδεολογημάτων της παγκοσμιοποίησης και των έτοιμων συνθημάτων του πλανητικού ιμπεριαλισμού.
  Και από πάνω το παίζετε και αριστεροί…..

 140. ppan said

  «Στόκος» δεν είναι το σωστό;

 141. 134#
  Χαχαχαχαχα, θεϊκό, ειδικά το ρεφρέν:
  «Άι σιχτίρι, θα κλειστώ σε μοναστήρι»
  Σύμφωνα με συνέντευξη της μουρλής στο «Πρώτο Κλύσμα», είναι αληθινή ιστορία!
  http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/?aid=198327

  128#
  Και εγώ αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δεν θα το πίστευα.
  Επιτάφιος με το αυτοκίνητο…
  Πιτσιρικάδες, όχι τίποτα χούφταλα να πεις πως κουράστηκαν από το περπάτημα.

  Όσο για το …άγιο φως, το έχουμε συζητήσει εδώ παλιότερα, όταν οι …πιστοί εφορμούσαν στο αεροπλάνο με αναμμένες τις λαμπάδες, το πλήρωμα τις έπαιρνε και τους τις ξανά έδινε μετά την προσγείωση αφού πρώτα φρόντιζε να τις ανάψει, όπως και ο Πατριάρχης, με αναπτήρα.
  Μετά από χρόνια, όταν έγινε η φλόγα αρχηγός κράτους, της έφτιαξαν ειδικό φανάρι για το ταξίδι.
  Μετά χρεοκοπήσαμε.

 142. Ψευτοκόμμης said

  Βλέπετε σερβιτόροι και καμαριέρες,και άλλοι συμφωνούν με λεγόμενά μου.Βγάλτε τους όλους χρυσαυγίτες.
  Καλά το λέει ο φανφάρας,’χρώμα ωραίο ευωδία,κι από μέσα αηδία’

 143. Servitoros said

  Τι θυμήθηκα τώρα με τον επιτάφιο.

 144. @139

  «Είναι εξωφρενικώς γελοία η εξίσωση του Επιταφίου με το δικαίωμα της δημόσιας προσευχής των μεταναστών.»

  – Αυτό το οποίο είναι εξωφρενικώς γελοίο είναι το ότι παραβλέπεις την ύπαρξη Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι, ξένων πολιτών οι οποίοι επισκεπτονται τη χώρα και είναι μουσουλμάνοι, ξένω πολιτών που είναι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας και είναι μουσουλμάνοι. Και έχουν όλοι τους βάση Συντάγματος τα ίδια δικαιώματα στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων που έχουν και οι Έλληνες Ορθόδοξοι. Είναι εξωφρενικώς γελοίο να λες πως ο Επιτάφιος είναι ουσιωδώς και προφανέστατα διαφορετικός απο την προσευχή των μουσουλμάνων.

  «Οι λόγοι είναι προφανέστατοι δεν θα κάτσω τώρα να τους αναφέρω.»

  – Ο μόνος λόγος ο οποίος είναι προφανής, είναι πως εσύ είναι Ορθόδοξή, ενώ αυτοί είναι μουσουλμάνοι. Αν υπήρχαν όντως άλλοι λόγοι και ήταν πράγματι προφανείς, τότε θα έκανες τον κόπο και να τους αναφέρεις…

  «Εχουνε διαλυθεί κυριολεκτικά όλα και δεν έχει μείνει τίποτα, ούτε κοινός λόγος, ούτε κοινός νους, ούτε αίσθηση κοινωνίας, ιστορίας, παράδοσης, ούτε δικαιοσύνης.»

  – Ούτε και το Σύνταγμα έχει μείνει όρθιο. Γιατί αν είχε μείνει όρθιο και το σεβόσουν, δεν θα έγραφες αυτά τα εξωφρενικώς γελοία που γράφεις…

  «Μόνο αναμηρυκασμοί των ιδεολογημάτων της παγκοσμιοποίησης και των έτοιμων συνθημάτων του πλανητικού ιμπεριαλισμού.»

  – Είδες η πουτάνα η Παγκοσμιοποίηση τι μας κάνει; Αμ αυτή η ρημάδα η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να δείς τι δεινά μας έχει φέρει! Να μη πω δηλαδή και για τον άτιμο τον Διαφωτισμό: όλα τα κακά απο αυτόν προέρχονται, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος, αυτός ο άγιος άνθρωπος, ο φανατικός δημοκράτης, που αγαπούσε όλους τους ανθρώπους, που διάβαζε στα νιάτα του, που στόμα είχε και μιλιά δεν είχε…

  «Και από πάνω το παίζετε και αριστεροί…»

  Α, όλα κι όλα, εγώ δεν το παίζω. Και δεν είμαι κιόλας…

 145. #144
  Μια που βλέπω πως όλα (κι όλα) τα κατέχεις μήπως μπορείς να μου θυμίσεις τι διαφορά έχει η επίσημη θρησκεία ενός κράτους από τις άλλες ;

  Και φυσικά επειδή η αιμοκάθαρση δεν γίνεται καθημερινά πως τυχαίνει και πηγαίνεις κάθε χρόνο Μ. Παρασκευή βράδυ την ώρα του Επιτάφιου ; τάμα το έχεις κάνει ;
  (εξυπακούεται πως τα ταξί δουλεύουν την ώρα του επιταφίου )

 146. ppan said

  145 στο τέλος: Δεν έχω λόγια…

 147. cronopiusa said

  «ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ». «ΑΓ(ρ)ΙΟ» ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΠΑΔΩΝ http://www.youtube.com/watch?v=-TKJ70hOX7g

 148. cronopiusa said

  Παπα – Αγανακτισμένος http://www.youtube.com/watch?v=oSaMOxRs47E PAOK ΠΑΟΚ Ο ΠΑΠΑΣ ΜΑΣ Κ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ!!! http://www.youtube.com/watch?v=xhGMnZgDjGM&feature=related Olympiakos http://www.youtube.com/watch?v=0uKnUEDWqmM

 149. @145 Κορυφή το σχόλιό σου. Μου έχει τύχει μ. Παρασκευή να γυρνάω από σπίτι φίλου στη Γλυφάδα και να έχει κλειστεί η Ηλιουπόλεως με περιπολικά για να περάσει ΟΛΗ η πομπή με το γνωστό πένθιμο βάδισμα, από τους παπάδες μέχρι και την τελευταία γαγιάκα. Ακινητοποιημένοι για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα σχόλιά σου περί αιμοκάθαρσης τα αφήνω ασχολίαστα σεβόμενος τον κο. Σαραντάκο.

 150. cronopiusa said

  ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ,ΘΕΕ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΕ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ

 151. Γς said

  128:
  > μια φορά στη ζωή μου Μεγάλη Παρασκευή, όταν τελειώνω την αιμοκάθαρση μου στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, [κλπ].

  Επιτάφιος και αιμοκάθαρση. Δεν σε τιμά αυτό το μπλέξιμο. Και καλά τον Επιτάφιο την Υγεία σου;
  Γιατί μην μου πεις ότι πας από τη Νίκαια στα Πετράλωνα με τα πόδια, όπως λες, μετά την αιμοκάθαρση; Κάθε Μεγάλη Παρασκευή! Την ώρα που βγαίνει ο Επιτάφειος!
  Τάμα το έχεις κάνει;
  Ανατρίχιασα.

 152. @145

  Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα σου: Και γιατί θα πρέπει να ξέρω τι διαφορά έχει η επίσημη θρησκεία ενός κράτους απο τις άλλες; Μήπως ζω σε κράτος που διαχωρίζει της θρησκείες σε επίσημες και σε μη επίσημες; Στην Ελλάδα που ζω δεν υφίσταται τέτοια διάκριση. Το Σύνταγμα της χώρας μου αναφέρει στο άρθρο 3 πως διαθέτει Επικρατούσα Θρησκεία, και έχουν γραφτεί τόμοι επι τόμων απο δεκάδες έγκριτούς Συνταγματολόγους που εξηγούν πως αυτό το «επικρατούσα» έχει καθαρά αριθμητικό χαρακτήρα λόγω ποσοτικής πλειοψηφίας των Ορθόδοξων έναντι των λοιπών θρησκευόμενων, και δεν υποδηλώνει ανωτερότητα θρησκεύματος ή κατηγοριοποίησεις θρησκειών σε πρώτης και δευτέρας διαλογής ή σε επίσημες και μη επίσημες. Επιπλέον το άρθρο 13 παράγραφος 2 αναφέρει ξεκάθαρα πως «κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ υπο την προστασία των Νόμων», ενώ η παράγραφος 3 δηλώνει κατηγορηματικά πως «οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας». Συνεπώς βρίσκω το ερώτημα σου άτοπο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει Επίσημη θρησκεία, τουλάχιστον όχι όπως εσύ προφανώς το εννοείς, ώστε να είναι πιο «ίση» απο τις άλλες. Τουλάχιστον έτσι είναι τα πράγματα σε επίπεδο Συντάγματος…

  Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σου: Για τον επιτάφιο δεν χρειάζεται να τα λέμε, βγαίνει κάθε κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Στην Νίκαια βγαίνουν τρείς, μεταξύ οκτώ και οκτώμισι το βράδυ (ένας απο τους τρείς είναι και αυτός της εκκλησίας που βρίσκεται ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας). Τώρα για την αιμοκάθαρση, φυσικά και δεν γίνεται καθημερινά όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε κάθε μέρα της εβδομάδας (πλήν Κυριακής) να εναλάσσονται 3 βάρδιες 4 ωρών η καθεμία. Οπότε έχουμε 6 ομάδες ασθενών που ποικίλουν απο 5 ως 8 άτομα η καθε μία. Οι τρείς πρώτες ομάδες κάνουν αιμοκάθαρση κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή (7 το πρωί με 11, 12 το μεσημέρι με 4, και 5 με 9 το βράδυ), και οι επόμενες 3 ομάδες κάνουν αιμοκάθαρση κάθε Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο (ίδιες ώρες). Οι ώρες και οι μέρες είναι φίξ, και δεν αλλάζουν παρά μόνο αν αποφασίσεις να αλλάξεις οριστικά βάρδια, αν χρειαστεί να κάνεις έκτακτη αιμοκάθαρση, ή αν μπορέσεις να αλλάξεις θέση απο κοινού με άλλον συνασθενή για κάτι έκτακτο (και κανείς δεν θέλει να αλλάξει βάρδια με κάποιον την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα για προφανείς λόγους). Η βάρδια μου τα τελευταία 12-13 χρόνια είναι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, 5 με 9 το βράδυ (πριν έκανα Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο πρωί, αλλά ήταν εξοντωτικό). Όταν βγαίνω λοιπόν απο το νοσοκομείο Μεγάλη Παρασκευή, η Πέτρου Ράλλη απο το Περιβολάκι μέχρι τα ΤΕΙ (και όλοι οι γύρω δρόμοι) είναι κλειστοί με περιπολικά μέχρι τις 11 το βράδυ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι 3 επιτάφιοι της Νίκαιας και οι επιτάφιοι του Ρέντη. Όχι ταξί, όχι λεωφορεία, ούτε ποδήλατα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Εξυπακούεται πως όλοι δουλεύουν την ώρα του επιτάφιου, απλά κανείς δεν επιτρέπεται να κινείται στις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας…

  Ελπίζω να πήρες την απάντηση σου στο πως διάολο γίνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή όταν έχει επιτάφιο εγώ να κάνω αιμοκάθαρση. Ότι άλλο θές να μάθεις για την πάθηση της νεφρικής ανεπάρκειας και τις συνεδρίες συντήρησης (γιατί η αιμοκάθαρση είναι συντήρηση και όχι θεραπεία ως γνωστόν), στην διάθεση σου, έχω πολυετή εμπειρία στο θέμα.

 153. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, παρακαλώ ηρεμία…

 154. @151

  «Επιτάφιος και αιμοκάθαρση. Δεν σε τιμά αυτό το μπλέξιμο. Και καλά τον Επιτάφιο την Υγεία σου;»

  Δε σε πιάνω, τι θες να πείς; Τι πιθανή σχέση μπορεί να έχει η υγεία μου με μια δημόσια θρησκευτική τελετή ώστε να μη με τιμά κιόλας η ταυτόχρονη αναφορά τους;

  «Γιατί μην μου πεις ότι πας από τη Νίκαια στα Πετράλωνα με τα πόδια, όπως λες, μετά την αιμοκάθαρση; Κάθε Μεγάλη Παρασκευή! Την ώρα που βγαίνει ο Επιτάφειος! Τάμα το έχεις κάνει;»

  Να σου πω, τα τελευταία 13 χρόνια έχω αναγκαστεί να το κάνω 8 φορές. Τις υπολοιπες πέντε ήμουν κωλόφαρδος, ένας πιτσιρικάς συνασθενής είχε πάρει παπάκι (και με πήγε 3 φορές Πετράλωνα), αλλά κάποια στιγμή του το φάγανε! και άλλες δυο φορές με είχε πάρει μια γκόμενα που είχα, και η οποία είχε αμάξι… Επίσης, να πω πως στα χρόνια που κάνω αιμοκάθαρση μου έχει τύχει επίσης να κάνω με τα πόδια την διαδρομή Πετράλωνα – Νίκαια μεσημέρι, Αύγουστο μήνα, με 42 βαθμούς καύσωνα, λόγω ταυτόχρονης απεργίας λεωφορείων – τρόλει και ταξί, με άρση δακτυλίου, και με μια σταματημένη ουρά στην Πέτρου Ράλλη που ξεκινούσε απο τα ΤΕΙ και σταματούσε στην Πειραιώς (ούτε οτοστόποπ δεν γινόταν να κάνω), καθώς και Γενάρη μήνα με -2 βαθμούς, ενώ χιόνιζε και το είχε στρώσει σε όλη την Αττική, και πάλι με ταυτόχρονη απεργία λεωφορείων – τρόλει και ταξί, και με τα αυτοκίνητα στην Πέτρου Ράλλη ακινητοποιημένα λόγω ατυχήματος… Υπόψιν, η διαδρομή που κάνω με τα πόδια είναι μετρημένη στα 65 λεπτά ακριβώς (την έχω χρονομετρήσει αρκετές φορές) το καλοκαίρι, το χειμώνα μπορεί να φτάσει και τα 55 λεπτά (με το κρύο πας πιο γρήγορα). Μου έχει τύχει να κάνω την διαδρομή αυτή μέσα σε λεωφορείο, υπο καταρακτώδη βροχή, σε μποτιλιαρισμένη Πέτρου Ράλλη λόγω βλάβης στα φανάρια σε διάφορα σημεία, σε 1 ώρα και 20 λεπτά (υπο κανονικές συνθήκες η διάρκεια της διαδρομής με το λεωφορείο, και με τις στάσεις μέσα, είναι 12-13 λεπτά, Αύγουστο δε μήνα με μηδέν κίνηση και μηδέν ενδιάμεσες στάσεις, φτάνει τα 6-7 λεπτά)…

 155. sarant said

  Οδύσσεια…

 156. Γς said

  154: Οκ. Πρόσεχε. Ελπίζω η τρόϊκα να μην κάνει τις τρεις δύο (ημέρες την εβδομάδα).
  Κι οδηγώ που λες ξυπόλητος (μου αρέσει) και έξω από το Βόλο με σταματάει η τροχαία. Δεν έχω ούτε δίπλωμα ούτε ΚΤΕΟ, ούτε, ούτε ..Βγαίνω έξω, χαλίκια κάτω, μου τρύπαγαν τα πέλματα και αχ βαχ πάω προς το μέρος τους πιάνοντας τη μέση μου και μορφάζοντας από τον πόνο. –Τι έχεις; Που πάς; -Για αιμοκάθαρση! –Φύγε!
  Φταίει μετά ο θεός να με στείλει στ αλήθεια κι εμένα εκεί; Θα γνωριστούμε κι όλας 😉

 157. Γς said

  156: >Δεν έχω ούτε δίπλωμα
  Δεν έχω μαζί μου το δίπλωμα, άδεια αυτοκ κλπ

 158. @155

  Μπα, αυτά δεν είναι τίποτα.
  Έχεις ακούσει που λένε «υπάρχουν και χειρότερα»; ε, 20 χρόνια συνολικά στην αιμοκάθαρση, κάθε φορά που το λέω, το μυαλό μου παει σε έναν τύπο που είχε έρθει μια μέρα στο νοσοκομείο, λέγοντας πως είχε πάρει την προηγούμενη ημέρα ένα μπουκάλι φυτοφάρμακο για να αυτοκτονήσει, αλλά το πρωί που ξύπνησε το μετάνιωσε. Τον έβαζαν καθημερινά (2 φορές τη μέρα) για αιμοκάθαρση, ήταν υπο συνεχή παρακολούθηση και μονίμως είχε 3 γιατρούς απο πάνω του. Την πρώτη μέρα που ήρθε, απλά παραπονιόταν για πόνους στο στομάχι και μια ελαφριά δυσκολία στην αναπνοή. Την έκτη ημέρα ήταν πλέον μια άμορφη μάζα: όλα τα εσωτερικά όργανα του είχαν καταρεύσει. Την έβδομη ημέρα μας άφησε χρόνους. ο θάνατος απο φυτοφάρμακο πρέπει να είναι ο πιο επίπονος και αγωνιώδης θάνατος που υπάρχει. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Οδύσσεια, και μάλιστα των 7 ημερών…

 159. Αφιερωμένο εξαιρετικά. 17 Νοεμβρίου 1902. Δια των πυροβόλων εγένετο γνωστόν ότι αυτήν την εσπέραν ήρχισεν το Ραμαζάνιον (στην Πρέβεζα). Από το ημερολόγιο του παππού μου.

  Γιάννης
  Πλάκα-πλάκα, Ραμαζάνι, με ρ κεφαλαίο, όπως Πάσχα, Χριστούγεννα κ.λπ.

 160. @156-157

  Lol, τι μου θύμισες τώρα… Κατεβαίνω απο το λεωφορείο Τετάρτη βράδυ, καλοκαίρι μετά την αιμοκάθαρση, με το κοντομάνικο και με τα τσιρότα στο αριστερό χέρι, γωνία Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς, εκεί που είναι το κτήριο της Ασφάλειας (τώρα πια είναι αστυνομικά ιατρεία), και έχουν στήθεί για ελέγχους μια ομάδα απο 6-7 αστυνομικούς. Με σταματάνε λοιπόν, και μου ζητάνε να αδειάσω την τσάντα μου. Οπότε λοιπόν ανάμεσα σε άλλα βγάζω δυο ζευγάρια χειρουργικά γάντια, μερικές σύρριγες, ένα πακέτο υπέρτονες ενέσεις και ένα κουτί χάπια για τη πίεση (πάντα έχω μαζί μου υλικά έκτακτης ανάγκης για παν ενδεχόμενο). Τα βλέπουν όλα αυτά, και κοντεύουν όλοι τους να πάθουν εγκεφαλικό! Ένας του καταφέρνει να ψελίσει «Τι-Είναι-Αυτά», και του απαντάω «ε δε βλέπεις; γάντια σύρριγες, ενέσεις και χάπια»! Δεύτερο εγκεφαλικό! Ενώ λοιπόν έχουν κάψει φλάτζα, ένας αρχίζει να στροφάρει, κοιτάει το χέρι μου και μου λέει, «τι πρόβλημα έχεις;» «Κάνω αιμοκάθαρση του λέω», «ΟΚ, έφυγες, καληνύχτα» μου απαντάει. Οι άλλοι τον κοιτάζουν με τα στόματα να χάσκουν ανοικτά… Θα πρέπει λογικά να πέρασε τα επόμενα 15 λεπτά εξηγώντας τους τι είναι αυτό που το λένε αιμοκάθαρση…

 161. gpoint said

  # 152
  Να δεχθώ λιπόν ότι σ’ ένα κράτος που δεν μένει σταθερό τίποτε η βάρδιά σου Δ-Τετ-Παρ 5-9 παραμένει σταθερή επί 20 χρόνια,,,
  Κατά τα άλλα αρκούμαι σε παρατήρηση άλλου σχολίου ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι δεκαλέπτου διαρκείας ενώ η περιφορά -τουλάχιστον στο χωριό που κάνω Πάσχα- αρχίζει στις 21.45, οπότε ο καθένας μπορει να βγάλει τα συμπεράσματά του.
  Τώρα όσον αφορά την επίσημη θρησκεία ενός κράτους είναι αυτή που καθορίζει τις αργίες γι αυτό έχουμε αργία Χριστούγεννα και Καθ, Δευτέρα και δεν εφαρμόζεται η κατά την δική σου κρίση ισότητα των θρησκειών ώστε να γιορτάζουμε το Ραμαντάνι ή την ενηλικιωση του Βούδα ή το εβραίκό πεσάχ.
  Κατανοητό ;

 162. Γς said

  152:
  >Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή
  Ας πούμε κι άλλο ένα αστειάκι, μια που το θέμα μας το έχει ανάγκη και όσο ο Νικοκύρης δεν μας έχει βάλει τις φωνές.
  Κάποιος τύπος για ώρες έβγαζε πέτρες από τη θάλασσα και τις παράταγε στην άμμο που παίζανε τα πιτσιρίκια μου.
  -Μα τι κάνετε; -Καθαρίζω τη θάλασσα για να μην χτυπάμε στις πέτρες. Αλλά είναι ατέλειωτες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Τόσο καιρό τις βγάζω και δεν λέει να καθαρίσει. –Ναι έ; Ερχεστε συχνά; – Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή!
  -Α, γι αυτό δεν σας έχω ξαναδεί. Εγώ έρχομαι Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο! (Βλέπω τη γυναίκα του που γέλαγε με το δούλεμα που του έκανα και συνεχίζω) -Ξέρετε όταν έρχομαι εγώ είναι ένας άλλος που πετάει τις πέτρες πίσω στη θάλασσα για να καθαρίσει η αμμουδιά. –Α, Ετσι εξηγείται! Τώρα κατάλαβα. Τσάμπα δουλεύω τόσο καιρό…

 163. asto99 said

  Η πιο σωστή είναι αυτή η παράγραφος
  Επίσης, ο δημοσιογράφος ξέχασε να ρωτήσει τον Κασιδιάρη αν το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην αυτοδικία (διότι, κι αν ακόμα δεχτούμε ότι παράνομα γίνονται οι δημόσιες προσευχές, ασφαλώς δεν είναι αρμόδιοι οι χρυσαυγίτες για την τήρηση των νόμων, και μια τέτοια δήλωση σε άλλα κράτη μπορεί και να είχε δρομολογήσει διαδικασίες για την απαγόρευση της συμμορίας).

  Δεν μπορεί κάποιος να κόπτεται υπέρ του Συντάγματος παραβιάζοντάς το!

 164. @152

  Όλες οι βάρδιες παραμένουν σταθερές όλες τις μέρες, σε όλα τα Νοσοκομεία, και όχι μόνο για 20 χρόνια αλλά απο την πρώτη ημέρα λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού εντός κάθε Νοσοκομείου, είτε είναι σταθερό το Κράτος είτε όχι, είτε έχει πέσει λιμός, σεισμός, καταποντισμός, ή οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή, είτε έχουμε εκλογές, είτε έχουμε αργίες, είτε είναι μεγάλη Εβδομάδα είτε όχι. Σήμερα πχ που είναι 15 Αυγούστου, ξέρεις κανέναν δημόσιο υπάλληλο να δουλεύει; Σε πληροφορώ ότι οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δουλεύουν κα-νο-νι-κο-τα-τα. Το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει, οι γιατροί δουλεύουν, οι ασθενείς είναι στην ώρα τους.

  Θα πάω κανονικά στην βάρδια μου, και θα φύγω κανονικά στην ώρα μου. Εντάξει, καταλαβαίνω πως ίσως σου είναι δύσκολο να δεχτείς πως υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερό σε αυτό το Κρατός βρέξει – χιονίσει, τι να κάνουμε όμως, υπάρχει. Και πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς. Είτε το σύστημα θα δουλέψει όπως ακριβώς δουλεύει, είτε θα γίνει ένα μπάχαλο και θα αρχίσουμε να μετράμε νεκρούς. Προσωπικά στις αρχές έλεγα πως θα ήθελα να μπορώ να πηγαίνω όποτε γουστάρω (όπως και θα έκανα αν το σύστημα ήταν λίγο περισσότερο ανεκτικό), αλλά σύντομα συνειδητοποίησα πως αν έκανα κάτι τέτοιο, όχι 20 χρόνια, ούτε μήνες δεν θα έβγαζα… Και στα 20 αυτά χρόνια έχω γνωρίσει διάφορους που πράγματι είχαν την άποψη πως μπορούσαν να κάνουν του κεφαλιού τους. Τους θυμάμαι πάντα με συγκατάβαση και πίκρα: κανείς τους δεν έζησε αρκετά για να χαρεί την αντίδραση του στο «σύστημα» της βάρδιας που τους επέβαλλαν οι κακοί γιατροί που δεν τους άφηναν να πίνουν όσο θέλουν και να έρχονται όποτε τους κάπνιζε…

  Στο χωριό σου τώρα η περιφορά μπορεί να κρατάει 10 λεπτά και να αρχίζει στις 21:45, αλλά αυτό γίνεται επειδή ακριβώς είναι ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ (αλήθεια, πόσοι νοματαίοι ζούν στο χωρίο σου; χίλιοι; δυό χιλιάδες; τρείς χιλιάδες;). Η περιφορά δεν γίνεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδος την ίδια ώρα, και δεν κρατάει το ίδιο διάστημα. Στη Νίκαια ζούνε 100+ χιλιάδες άνθρωποι: είναι απο τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό περιοχές της Αθήνας. Στην Νίκαια βγαίνουν 3 επιτάφιοι μεταξύ 8 και 8:45. Κάθε φορά οι δρόμοι κλείνουν για ένα δίωρο – τρίωρο. Μπορείς να φανταστείς 3 διαφορετικές πομπές να ακολουθούν 3 διαφορετικές διαδρομές σε ΟΛΗ τη Νίκαια; ακόμα κι αν πείς οτι μόνο το 1/5 των κατοίκων πηγαίνει στον επιτάφιο, μιλάμε για 20 χιλιάδες άτομα τουλάχιστον…

  Αλλά ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο αναφέρεσαι στο χωριό σου, λέγοντας επιπλέον πως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Γιατί εμένα μου δίνεις την εντύπωση πως αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να καταδείξεις με έμμεσο τρόπο πως ουσιαστικά ψεύδομαι: πως ψεύδομαι τόσο για τα σχετικά με την αιμοκάθαρση, όσο και για τα σχετικά με την περιφορά του επιταφίου και την περιπέτεια μου κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Σε αυτή τη περίπτωση πάω πάσο, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα πρέπει να πω για να σε πείσω, και ειλικρινά δεν με απασχολεί κιόλας αν θα πειστείς. Έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις, δε θα κάτσω τώρα να σου αλλάξω τα μυαλά με το ζόρι…

  Τώρα, όσον αφορά τα του θρησκεύματος: κοίτα, εγώ ξέρω πως ένα κράτος το οποίο αναγνωρίζει συνταγματικά Επίσημη Θρησκεία, καλείται Εκκλησιαστικό Κράτος, ενώ ένα κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει συνταγματικά Επίσημη Θρησκεία, καλείται Εκκοσμικευμένο Κράτος. Είμαι λοιπόν της άποψης πως, Συνταγματικά τουλάχιστον, η Ελλάδα δεν διαθέτει Επίσημη Θρησκεία, και πως είναι ένα Εκκοσμικευμένο Κράτος. Με βάση αυτά που λες, θα πρέπει να κάνω λάθος, και η Ελλάδα να είναι ένα Εκκλησιαστικό Κράτος με Επίσημη Θρησκεία, οπότε λογικά, πέρα απο τις επίσημες κρατικές θρησκευτικές αργίες, δεν θα έπρεπε να τελούνται θρησκευτικές εορτές άλλως θρησκειών. Τυγχάνει όμως να είναι επιτρεπτός ΚΑΙ νόμιμος (και μάλιστα βάση συντάγματος) ο εορτασμός και του Ραμαζανιού, και του Εβραϊκού Πεσάχ, και η ενηλικίωση του Βούδα: εορτάζουν μια χαρά οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι και οι Βουδιστές τις εορτές τους. Οπότε μάλλον τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζεις. Απο εκεί και πέρα, σε μια χώρα όπου το 95% του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα, λογικό είναι οι επίσημες εορτές αυτού του θρησκεύματος να γίνονται και κρατικές αργείες, απλά και μόνο βάση λογικής και αριθμών…

 165. Λάθος, το παραπάνω πάει στο @161…

 166. Με όλο το σεβασμό προς το Γολγοθά σου, Εμμ. Παρούση, αν πηγαίνεις τρεις φορές την εβδομάδα, βρέξει-χιονίσει, στο Γενικό Νικαίας για αιμοκάθαρση, μήπως θα ήταν σκόπιμο να μετακομίσεις κάπου εκεί κοντά — όχι μόνο για τις Μ. Παρασκευές αλλά για την καθημερινή σου ευκολία και άνεση;

 167. Chris said

  115: «Αυτοί όμως που αρνούνται να συζητήσουν επιστημονικά, επειδή φοβούνται να μην χαρακτηρισθούν “ναζιστές επιστήμονες”, κάκιστο έργο προσφέρουν και στην επιστήμη και στην πολιτική.»

  Αμέσως μετά επλαηθεύεσαι, διότι για παράδειγμα μερικοί έχουν κακή σχέση με τα νούμερα:
  118: «πολύ περισσότερο στους μουσουλμάνους, εκ των οποίων σημαντικό μέρος κατέχει κυρίως όπως όλοι μας από την γέννηση την ελληνική υπηκοότητα» σε αντίθεση με τα νούμερα στα σχόλια 53, 108. Καθόλου τυχαίο που στη συνέχεια μιλάει για αντιτουρκικό ελληνικό εθνικισμό. Ίσως επειδή οι Τούρκοι δέχονται πίσω με ευχαρίστηση τους παράνομους μετανάστες που περνούν από τα σύνορά μας.

  Αριθμός εκκλησιών στην Αθήνα:
  http://www.xo.gr/dir-az/E/Ekklisies-Monastiria-Mitropoleis/Athina/
  Πόσοι είναι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι και οι Έλληνες πολίτες χριστιανοί, για μια εκτίμηση για το πόσα τζαμιά τους αντιστοιχούν.
  Εδώ υπάρχει το εξής ερώτημα. Πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τζαμιών; Ή μήπως πρέπει να αναλάβουν την ανέγερση οι μουσουλμάνοι. Αν και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι χρήματα γι ‘αυτόν το σκοπό θα βρεθούν από τους φίλους μας τους Τούρκους ή τους Άραβες.

 168. @166

  Με όλο το σεβασμό ως προς την πρόταση σου αγαπητέ Άγγελε, οφείλω να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:
  α) Δεν είναι Γολγοθάς η διαδικασία του πήγαινε – έλα 3 φορές την εβδομάδα βρέξει – χιονίσει σε ένα Νοσοκομείο. Είναι απλά ρουτίνα. Απλά συμβαίνει μερικές φορές (την Μεγάλη Παρασκευή για παράδειγμα, ή όταν απεργούν ταυτόχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ταξί) να γίνεται μια δύσκολη και κουραστική ρουτίνα. Συνήθως είναι μια τυπική διαδρομή 10-15 λεπτών με το λεωφορείο. Τα Πετράλωνα άλλωστε είναι αρκετά κοντά στη Νίκαια.
  β) Η μετακόμιση στη Νίκαια ώστε ακόμα και η ρουτίνα της μετακίνησης να εκλείψει, θα ήταν δυνατή αν υπήρχε η εξής προϋπόθεση: Η αναπηρική σύνταξη που παίρνω να ήταν αρκετή ώστε να μπορώ να πληρώνω ενοίκιο. Επειδή όμως τα χρήματα με το ζόρι φτάνουν ακόμα και τώρα που μένω στο ιδιόκτητο πατρικό μου, δεν τίθεται θέμα μετακόμισης. Πολύ απλά, δεν υπάρχουν γράφκα ούτε για τσιγάρα, πόσο μάλλον για ενοικιαζόμενο σπίτι…
  γ) Η ευκολία και η άνεση δεν είναι το να κατοικώ δίπλα απο το Νοσοκομείο που κάνω αιμοκάθαρση. Η ευκολία και η άνεση είναι να κάνω μια μεταμόσχευση νεφρού ώστε να μην ξαναπατήσω ποτέ στο Νοσοκομείο που κάνω αιμοκάθαρση. Όσο λοιπόν οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα αποτελούν είδος πολυτελείας, ποσώς με νοιάζει αν θα πρέπει να κάνω 5 ή 15 λεπτά για να μεταφερθώ στο Νοσοκομείο (άλλωστε δεν παραπονέθηκα ποτέ γι’αυτό, για τον Επιτάφιο παραπονιέμαι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους). Όταν θα αρχίσω να σκέφτομαι για την ευκολία και την άνεση μου με όρους αιμοκάθαρσης και όχι με όρους μεταμόσχευσης, τότε είναι που θα έχω χάσει το Δάσος, και θα έχω μείνει αποσβολωμένος να κοιτάζω το Δένδρο….

 169. ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. said

  160.Emmanouil Parousis είπε
  «Θα πρέπει λογικά να πέρασε τα επόμενα 15 λεπτά εξηγώντας τους τι είναι αυτό που το λένε αιμοκάθαρση.»

  Λογικό είναι να μπερδευτούν διότι έτσι λεγεται και η επιχείρηση σκούπα κατά των έμο.

  (Συγγνώμη!..)

 170. Απ΄όσο γνωρίζω, οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 400-500 χιλιάδες. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για είσοδο περίπου 100 παράνομων μεταναστών καθημερινά, με ολοένα μειωμένη ένταση. Αυτό που κανείς δεν λέει επίσημα, είναι το πόσοι ΦΕΥΓΟΥΝ (μέσω κυκλωμάτων εννοείται, θα εξηγήσω παρακάτω) απο τη χώρα καθημερινά (δεν έχει σημασία για που, απλά το ότι φεύγουν). Προφανώς, για καθαρά πολιτικούς λογους, δεν μιλάει κανείς για αυτούς που φεύγουν. Και είναι λογικό: δεν μπορείς να στηρίξεις την τρέχουσα πολιτική κάνοντας λόγο για αποχωρούντες, θα πρέπει να μιλάς συνέχεια για παρανομούντες εισερχόμενους, ώστε να μπορείς να φουσκώνεις τα νούμερα (1 μύριο παράνομοι; 1μισι μύριο; 2 μύρια; βάλε τώρα που γυρίζει!) και να επιτείνεις το κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Και η πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό είναι ξεκάθαρη εδώ και 20 χρόνια: Οι παράνομοι είναι το δεκανίκι της παραγωγής, είναι αυτοί που χρησιμοποιεί το Κράτος για να κρατάει χαμηλά τα ημερομίσθια, είναι το πασπαρτού που μπολιάζει κάθε τόσο τα Ασφαλιστικά Ταμεία με ζεστό χρήμα για να καλύπτονται οι τρύπες. Είναι το άλλοθι των πολιτικών καταστολής, και είναι οι σύγχρονοι «Εβραίοι» που φταίνε για ολα τα κακά του κόσμου. Βλέπετε κύριοι, μισό εκατομμύριο παράνομοι σε μια χώρα 10 εκατομυρίων δεν είναι ούτε κατά διάνοια μεγάλος αριθμός. Αν μάλιστα τους σπρώξεις όλους στην αγροτική παραγωγή με κατώτατα ημερομίσθια, έχεις λύσει και το πρόβλημα της κάλυψης της εγχώριας ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Αυτό όμως δεν γίνεται, γιατί δεν είναι αυτό το ζήτούμενο απο το κράτος. Μισό εκατομμύριο παράνομοι στην Αθήνα τώρα, ΕΙΝΑΙ μεγάλος αριθμός, και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Και ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο απο το Κράτος. Η υποβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου ώστε οι τιμές των ακινήτων να πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, είναι μια παράμετρος. Ο πλουτισμός των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας λαθρομετανστών, είναι μια ακόμα πιο σημαντική παράμετρος. Έχετε σκεφτεί γιατί δεν βουλιάζουν βάρκες με παράνομους στο Αιγαίο (σημεία εισόδου), αλλά βουλιάζουν στο Ιόνιο (σημεία εξόδου); Γιατί πρέπει να αποθαρυνθούν όλοι αυτοί που παράνομοι που σκέφτοναι να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς να απευθυνθούν στις τοπικές μαφίες. Η είσοδος απο την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω κυκλώματος κοστίζει πλέον μόνο 500 ευρώ. Η ΈΞΟΔΟΣ απο την Ελλάδα προς άλλη Ευρωπαϊκή χώρα μέσω των παράνομων κυκλωμάτων, κοστίζει απο 3 ώς 5 χιλιάδες ευρώ. Εννοείται κατ΄ άτομο. Μιλάμε δηλαδή για τρελλό, ζεστό, μαύρο χρήμα. Είναι μεγάλη μπίζνα, και τρώνε πολλοί απο δαύτη…

 171. cronopiusa said

  κύριε Παρούση
  σε καιρούς Χρυσολομβέρδειας απαξίωσης της Ιατρικής
  και άνθισης μεταφυσικών παραϊατρικών θεραπειών
  προβάλατε τον Γολγοθά του ΕΣΥ, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια

  «οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δουλεύουν κα-νο-νι-κο-τα-τα. Το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει, οι γιατροί δουλεύουν,»
  πληρωθούν δεν πληρωθούν

  «οι ασθενείς είναι στην ώρα τους»

  Θα μπορούσε να είναι σενάριο του Luis Buñuel

  Να είστε πάντα αξιοπρεπής, μάχιμος, ενορατικός, διαυγής, τρυφερός και μαχητικός http://www.youtube.com/watch?v=GkvJjviqv98

 172. @171
  Όπως ακριβώς το είπες, «πληρωθούν δεν πληρωθούν», και πίστεψε με, δεν πληρώνονται αρκετά (ενίοτε και καθόλου) για αυτά που ζούνε κάθε μέρα. Τα ξέρω απο πρώτο χέρι)… Και πράγματι, θα μπορούσε να είναι σενάριο του Μπουνιουέλ: σε όσους το λέω, τους φαίνεται τόσο σουρεαλιστικό όσο και το σενάριο του «Εξολοθρευτή Αγγέλου» (απο την άλλη, για έναν αιμοκαθαρόμενο ασθενή, δεν τίθεται ζήτημα επιλογής για το αν θα είναι στην ώρα του ή όχι: είτε είναι, είτε μπλοκάρει όλο το σύστημα…)

 173. Chris said

  170: Ένας ακόμη που δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς.
  Για παράδειγμα:
  «Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για είσοδο περίπου 100 παράνομων μεταναστών καθημερινά, με ολοένα μειωμένη ένταση». Με λίγα λόγια στο πολύ κοντινό μέλλον, ο αριθμός θα μηδενιστεί.

  Οι παράνομοι μετανάστες εκτιμάται ότι ξεπερνούν έστω και για λίγο τους 500 000. http://tinyurl.com/cuj4952
  500 000 παράνομοι μετανάστες σε 10 000 000 δεν είναι πρόβλημα. Όμως 500 000 παράνομοι μετανάστες και 1 000 000 νόμιμοι μετανάστες είναι μεγάλος αριθμός συγκρινόμενος με το 10 000 000.

 174. 173:
  Με λίγα λόγια, στο πολύ κοντινό μέλλον, ο αριθμός θα σταθεροποιηθεί σε ένα ποσό μικρότερο του 100. Το ότι θα μηδενιστεί δεν προκύπτει απο το ότι απλά μειώνεται σταθερά…
  Δεν τα πάω καλά με τους αριθμούς επειδή αντί να γράψω «οι παράνομοι μετανάστες εκτιμάται οτι ξεπερνούν έστω και για λίγο τις 500 χιλιάδες», έγραψα οτι δεν ξεπερνούν τις 400-500 χιλιάδες; Υπερβολικό σε βρίσκω…
  Ώστε οι νόμιμοι μετανάστες είναι ένα μύριο; Τώρα μάλλον εσύ δεν τα πας καλά με τους αριθμούς, γιατί ούτε οι νόμιμοι ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες. Αντιλαμβάνομαι όμως οτι το πρόβλημα σου δεν είναι αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, αλλά το ότι είναι μετανάστες ΣΚΕΤΟ. Και έχω την εντύπωση πως και 100 χιλιάδες να ήταν μόνο, και πάλι το ίδιο θα σε ενοχλούσαν…

 175. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας η μείωση της παράνομης μετανάστευσης έχει αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια.

 176. Σε γενικές γραμμές πάντως είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στα όσα λέγονται σχετικά με την μετανάστευση, και ειδικά όσον αφορά τον συσχετισμό της με τα ποσοστά ανεργείας. Πάρτε για παράδειγμα την ανεργία στις ηλικίες 18-24, που ξεπερνά πλέον το 50%. Αν λάβουμε τις μετρητοίς τα όσα κατα καιρούς λέγονται, τότε η μετανάστευση (νόμιμη και παράνομη) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Φυσικά παραβλέπουμε εντελώς οτι το Δημόσιο στο σύνολο του στελεχώνεται απο Έλληνες, ότι τα ανώτερα – ανώτατα στελέχη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στελεχώνονται επίσης απο Έλληνες, και πως μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις στην μεγάλη τους πλοιοψηφία λειτουργούν οικογενειακά. Οπότε, ποιές δουλειές «κλέβουν» οι μετανάστες απο τους Έλληνες; Αν λάβουμε υπόψη πως κάθε ελληνίδα μάνα μεγαλώνει το παιδί της είτε για να γίνει ο νέος διευθυντής της Coca – Cola, είτε για βρεί δουλειά στο Δημόσιο, τότε μένουν οι δουλειές που οι νέοι ΔΕΝ θέλουν να κάνουν, είτε επειδή τις θεωρούν υποτιμητικές, είτε επειδή τα λεφτά είναι λίγα, είτε επειδή η εργασία είναι ανασφάλιστη (η ανασφάλιστη εργασία είναι ένα θέμα απο μόνο του, ας όψονται οι ασφαλιστικές εισφορές απο πλευράς εργοδότη που στέλνουν το κόστος εργασίας στο Θεό, γονατίζοντας κυριολεκτικά τις μικρές επιχειρήσεις). Όταν λοιπόν έχεις 1500 νέους ως 24 ετών σαββάτο πρωί να πίνουν τον καφέ των 5 ευρώ στο Θησείο, κάποιος πρέπει να τους σερβίρει. Και απο τη στιγμή που κανείς τους δεν δέχεται να σερβίρει καφέδες για 600 ευρώ το μήνα και χωρίς ασφάλεια (αλλά όλοι παίρνουν τα φράγκα απο τη μάνα τους για να πιουν τον καφέ τους), λογικό και επόμενο είναι να κάνει τη δουλειά ο μετανάστης. Ο ίδιος μετανάστης που στην καλύτερη θα δουλεύει χαμάλης στα ξενοδοχεία, σκαφτιάς ή τρεχόπουλος, και στη χειρότερη θα πλένει παρμπρίζ στα φανάρια και θα μεταφέρει σκράπ με καροτσάκια στους δρόμους…

 177. Chris said

  174: Συγνώμη, αλλά όταν κάτι μειώνεται σταθερά, τότε φτάνει σε ένα κάτω όριο, το οποίο εφόσον δεν προσδιορίστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανώς το μηδέν.
  Από που προκύπτει ότι το πρόβλημά μου είναι οι μετανάστες σκέτο; Είναι λογικό συμπέρασμα από κάπου. Δες και το 167 αν θες μια απάντηση, όπου υποστηρίζω την ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα, με όποιον τρόπο, πιστεύω μάλιστα ότι αυτό θα είναι προς όφελος όλων.

  To πρόβλημά μου είναι η παραποίηση της αλήθειας και οι γενικότητες του καθενός. Όσο για τον αριθμό τον μεταναστών στο link του 173 υπάρχει μια επιστημονική έρευνα, έστω και μη δημοσιευμένη, είναι όμως εγκυρότερο από τις δικές σου άγνωστες πηγές (170). Την κοίταξες;

  175: Στο link που παραθέτεις είναι ένας ακόμη που βλέπει κάποια νούμερα και τα ερμηνεύει κατά το δοκούν. Πχ μεταξύ 2006 και 2011 βλέπω αύξηση της παράνομης μετανάστευσης. Αν δε αθροίσουμε τον αριθμό των συλληφθέντων για τα τελευταία πεντέμιση χρόνια, είναι περίπου 700 000; Πόσοι είναι οι μη συλληφθέντες; Πόσοι είναι οι συλληφθέντες πριν το 2006. Μήπως μεταξύ πρώτου μισού 2005 και πρώτου μισού του 2012 υπάρχει αύξηση; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, μας δείχνουν ότι συμπέρασμα δεν μπορούμε να έχουμε και μόνο από αυτόν τον πίνακα. Και γενικά καλό είναι να μην εξάγουμε συμπεράσματα αβασάνιστα.

 178. 176#
  Μια που βλέπω ότι απαντάς σε κάθε παπαριά που σε ρωτάνε, παρακαλώ να μου λύσεις και τις δικές μου απορίες:

  1)Γιατί αρρώστησες;
  Δεν σκέφτηκες καθόλου τις οικονομικές δυσκολίες του δημοσίου 20 χρόνια μετά; Μόνο τον εαυτούλη μας κοιτάμε, ε;

  2)Γιατί δεν φρόντισε ο πατέρας σου να αγοράσει ένα σπίτι κοντά στο νοσοκομείο;
  Δεν μπορεί να είμαστε τόσο για την πάρτη μας, κάποια πραματάκια μπορούμε να τα προβλέψουμε…

  3)Γιατί πάς για αιμοκάθαρση Πάσχα, Χριστούγεννα, εθνικές εορτές και του Αγίου Σουλπικίου;
  Χάθηκε ο κόσμος να κάτσεις σπίτι σου μια μέρα;

  4)Γιατί δεν μεταναστεύεις στην Αυστραλία ώστε να επιβαρύνεις το Αυστραλιανό δημόσιο με τα έξοδα της αιμοκάθαρσης;
  Διάβασες την νέα συμφωνία που εξασφάλισε για εσένα τεμπελχανά Έλληνα η κυβέρνησή μας;
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63698865

  5) Γιατί δεν πεθαίνεις;
  Αγαπάς την πατρίδα; Απόδειξέ το!
  Πέθανε τώρα και γλύτωσε το Ελληνικό δημόσιο από τα έξοδα της νοσηλείας σου.

 179. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θὰ ἤθελα νὰ πῶ πὼς τὸ ἰσλαμικὸ ἡμερολόγιο δὲν εἶναι σεληνιακὸ γιὰ ὅλους τοὺς Μουσουλμάνους. Οἱ Ἰρανοὶ ἔχουν ἡλιακὸ ἡμερολόγιο μὲ τὴν πρωτοχρονιὰ νὰ συμπίπτη μὲ τὴν 21η Μαρτίου τοῦ δυτικοῦ ἡμερολογίου. Εἶναι γι’αὐτοὺς σημαντικὴ γιορτή ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Ζωροαστρισμοῦ καὶ γιορτάζουν τὸν ἐρχομὸ τῆς ἄνοιξης. Εἶναι φυσικὰ κοσμικὴ γιορτὴ καὶ ὄχι θρησκευτική. Τὸ ραμαζάνι πάντως δὲν διαφέρει ἀπὸ αὐτὸ τῶν Σουνιτῶν, ὁπότε πιθανῶς ὁ ὑπολογισμός του ἀκολουθεῖ τὸ σεληνιακὸ ἡμερολόγιο. Ἂν ἔχετε φίλους ἀπὸ τὸ Ἰρὰν νὰ μὴν τοὺς ξεχνᾶτε τὴν 21η Μαρτίου.

 180. cronopiusa said

  178
  5 Έχετε τόση σχέση με τον Raskolnikov, όση και οι λεβεντομαλάκες που κυνηγάνε μετανάστες με τον καπετάν Φουρτούνα

  ―Ώρα καλή και αγέρας στα πανιά σου, καπετάν Φουρτούνα! φώναξε ο Αγάς κεφάτος· μπάρκαρες, λέει, φεύγεις.―Κάργαρα τα πανιά, Αγά μου, φύσηξε αγέρας πρίμος, έχε γεια!―Πού πας μωρή Σπανομαρία; έκαμε ο Αγάς γελώντας και κάθισε πάνω του στο μακρουλό σεντούκι…πού αφήνεις, μωρέ, τον απάνω κόσμο; Κάτσε ακόμα. Μού φεραν προχτές μια ρακή, σπίρτο μοναχό, και μοσκοβολάει, από μαύρα μούρα. Κάτσε να την πιούμε και ύστερα φεύγεις. ―Έχε γειά, σου λέω, Αγά μου, πάει πια. Σήκωσα την άγκυρα, έπιασα το τιμόνι, σαλπάρω. Να την πιείς μοναχός σου.― Και πού πας μωρε; κατέχει που πας;―Ανάθεμα με κι αν κατέχω· πάω στα κουτουρού.―Τί λέει μωρέ Ρωμιέ η θρησκεία σας;―Ούουου! έκαμε ο καπετάνιος κουνώντας το χέρι του· αν πιστέψω τη θρησκεία μου, πάω ίσια γραμμή στο διάολο. Ο Αγάς γέλασε.―Κι αν πιστέψω και εγώ τη δική μου, είπε, θα πάω ίσια γραμμή στην Παράδεισο. Κάργα πιλάφι και γυναίκες και γιουσουφάκια! Μα μπας μωρέ Καπετάνιο κι οι δυό θρησκείες μας κοροϊδεύουν. Ο κόσμος―δεν έχω δίκιο, Γιουσουφάκι μου;- ο κόσμος είναι όνειρο, ρακή ‘ναι η ζωή, πίνουμε και μεθούμε. Στρίβει ο νους μας, ο ανεμοδούρης, και κάνεις εσύ το Ρωμιό και εγώ τον Τούρκο Αγά…Άστα μωρή Σπανομαρία. Ας μην τα ξεσκαλίζουμε
  ¡váyase usted a la mierda que le han puesto un colombio Ντίνο!

 181. Εμμ. Παρούση (168γ), σου εύχομαι ολόψυχα — και υποθέτω και όλοι εδώ μέσα — να βρεθεί γρήγορα μόσχευμα και να γλυτώσεις από την έστω και υποφερτή υποχρέωση της αιμοκάθαρσης και από όλα τα άλλα δυσάρεστα της νεφρικής ανεπάρκειας.

 182. 180#
  Μου θύμισες τον Γενη Μανώλη του Κονδυλάκη:

  «Οπού ’χει δυο αγαπητικές έχει χαρά μεγάλη. Όντε μαλώνει με τη μια πααίνει με την άλλη.
  Στον κάτω κόσμο θα με συνορίζουνται δυο• ο Μουχαμέτης και ο Χριστός.»
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kondulakhs_genhmanwlhs.html

  Το Ισπανικό στο τέλος, ο αυτόματος μεταφραστής το μετέφρασε ως:
  « Πάρε την μαλακία σου και βάλε την στον φούρνο με πατάτες»
  Δεν πιστεύω να με βρίζεις ρε;

 183. gpoint said

  #164
  Δεν προσπαθώ να σου πω πως λες ψέμματα αλλά ότι οι αλήθειες σου είναι του στυλ «σε αγώνα δρόμου μεταξύ Χρουτσώφ και Κέννεντυ, ο μεν Χρουτσόφ τερμάτισε δεύτερος ο δε Κέννεντυ προτελευταίος» όπως έλεγε και το σχετικό ανέκδοτο της εποχής μου.
  Δηλαδή ενοχλείσαι που κλείνουν οι δρόμοι την Μ Παρασκευή το βράδυ, μία φορά τον χρόνο αλλά προφανώς δεν ενοχλείσαι από τις πολύ συχνές διαδηλώσεις που κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους για πολύ περισσότερες ώρες.
  Για την ώρα της περιφοράς του επιταφίου μάλλον ξεχνάς να γυρίσεις το ρολόι σου στην θερινή ώρα, ξέρω κι άλλους που το κάνουν εκτός και στην Νίκαια συμβαίνει μαζικά.
  Το ωραιότερο όμως είναι η φράση σου ότι ο αριθμός 100 θα μειώνεται σταθερά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μηδενισθεί (!) Καταρρίπτεις δηλαδή το οικοδόμημα των μαθηματικών επαναφέροντας το παράδοξον του Αχιλλέα και της χελώνας ή αγνοείς τι σημαίνει η λέξη «σταθερά» (ακριβώς η φράση σου «:Το ότι θα μηδενιστεί δεν προκύπτει απο το ότι απλά μειώνεται σταθερά»
  Συμβαίνει όταν θέλουμε να τονίσουμε την δική μας «οπτική γωνία»
  Ενας τρόπος να αντιληφθείς το ποσοστό των μεταναστών είναι οι στατιστικές των μαθητών του υπουργείου παιδείας. Αν και πολλοί «διερχόμενοι» μπορεί να μην στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο πιστεύω πως θα εκπλαγείς όταν τις πληροφορηθείς.

 184. cronopiusa said

  – «Πού είσαι εσύ που φωνάζεις τόση ώρα να σε σπρώξω;»
  Κι ακούει τη φωνή του τύπου από το παρκάκι δίπλα:
  -«Εδώ, στις κούνιες !!!!!»…columbio

  χα χα ο αυτόματος μεταφραστής,
  όχι Ντίνο δεν βρίζω εσάς τον Raskolnikov στέλνω στις κούνιες

  Ο Manuel Rivas στη γλώσσα της Πεταλούδας «La lengua de las mariposas» http://www.youtube.com/watch?v=sHucN3ruP_s
  έχει αυτό τον καταπληκτικό διάλογο
  Montxo: ¿Qué es un ateo?
  La madre: El que no cree en Dios.
  Montxo: ¿Papá es ateo?
  La madre: ¿Cómo se te ocurre preguntar semejante cosa?
  Montxo: Papá se caga en Dios…

  δίνει την ερμηνεία στο váyase usted a la mierda

  «Τη Δευτέρα, ένας 38χρονος λέκτορας γεωλογίας κρεμάστηκε στην Αθήνα και την ίδια μέρα, ένας 35χρονος ιερέας πήδηξε από το μπαλκόνι του στη Βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη, ένας 23χρονος φοιτητής αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι»

  http://892fm.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8724.html

  Δεν ξεχνάμε του μνημονίου τους πεσόντες

 185. oti nanai said

  Συγνώμη, οι δρόμοι δεν νεκρώνουν από τη περιφορά των επιτάφιων, αλλά διότι όλοι έχουν πάει στο επιτάφιο και κανείς δεν κυκλοφορεί. Στις κεντρικές λεωφόρους υπάρχουν τροχονόμοι που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και την κλείνουν τόσο όσο χρειάζεται, δηλαδή το πολύ ένα τέταρτο. Όμως όλοι (πιστοί και άπιστοι) φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις δουλείες τους έτσι, ώστε 8:30 να είναι στο προαύλιο της εκκλησίας. Τα αστικά λεωφορεία έχουν μειώσει τα δρομολόγια τους ανά μία ώρα, και καθαυτό το τρόπο ώστε να μη συμπέσουν με την περιφορά. Τα ταξί που κανονικά θα έπρεπε να είναι (σχεδόν) τα μόνα αμάξια που κυκλοφορούν στους δρόμους, δεν βρίσκουν πελατεία, οπότε και αυτά αναγκαστικά πάνε για εκκλησιασμό. Προτιμούν να κάνουν οικονομία στα καύσιμα, παρά να ρυπαίνουν το περιβάλλον και να κυκλοφορούν άσκοπα. Ξέχωρα που σε λίγο τελειώνει και η βάρδια τους. Στον Emmanouil Parousis συστήνω να κατευνάσει το θυμό του. Την επόμενη φορά όταν συμπέσει πάλι Μ. Παρασκευή, να πάρει μέρος στη λιτανεία και να φιλοσοφήσει το νόημα της ζωής. Είναι πολύ μικρή από το να έχεις το θυμό σου ως σύμβουλο. Διαφορετικά να πάρει το λάπτοπ μαζί του, να κάτσει στο κυλικείο του νοσοκομείου και πίνοντας την πορτοκαλάδα του να διαβάζει μερικά ευχάριστα μπλογκ. Στο μεταξύ θα έχει περάσει η λιτανεία και το ραδιοταξί είναι έξω να τον περιμένει. Είναι προτιμότερο από το να περπατά μεσάνυχτα τους δρόμους για Πετράλωνα. Κινδυνεύει να τον περάσουν για Πακιστανό.
  Όσο για τους Μουσουλμάνους, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι τα γήπεδα. Δεν προκαλεί κανέναν και κανείς δεν θα τους πάρει χαμπάρι. Αλλά, όπως ειπώθηκε πριν, η προσευχή τους είναι πολιτική πράξη και σκοπός τους είναι να δηλώσουν δυναμικά την παρουσία τους και ότι ο Αλλάχ είναι μέγας και παντοδύναμος. Κινδυνεύουν όμως έτσι να προκαλέσουν και τους “αντιπάλους” τους. Ας σκεφτούν το πασίγνωστο ρητό του Μωάμεθ (το δεύτερο μετά το βουνό) που λέει, υποχωρεί ο πιο έξυπνος.

 186. oti nanai said

  Το δε Μ. Σάββατο είναι να σε πιάσει απελπισία. Κατά τις ώρες του επιταφίου κυκλοφορούν ακόμα μερικοί ξεχασιάρηδες βιαστικά να προλάβουν, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου προς Κυριακή ούτε γάτα για δείγμα.

 187. Servitoros said

  και ότι ο Αλλάχ είναι μέγας και παντοδύναμος
  —–
  Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα,

 188. S.T. said

  Πάντως σχετικά με σχόλια προηγούμενων ημερών,επάνω στο θέμα,εγω δεν βλέπω η ¨Εκρηξη να ξεκινήσει απο το μεταναστευτικό (οσο και αν θα το ηθελαν καποιοι,γιατι νομίζουν οτι θα δυναμώσουν ετσι) αλλά απο την πανεπιστημιακή κοινότητα. Και δεν θα είναι πρωτη φορά.

  ¨Εχει ξεκινήσει παλι κουβεντα για το αρθρο 16 και ο Πορτοσάλτε δίνει ρέστα πάλι.

  Ηδη η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση,καθώς δόθηκε στις ιδιωτικές σχολές ενα παραθυρακι για να δίνουν πτυχία ιδιωτικών ΑΕΙ (Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης)

  http://www.oiele.gr

  Κυκλοφόρησε όμως και η ειδηση (η΄φημη) ότι προετοιμαζεται Συνέδριο στο Σικάγο,με θέμα την ίδρυση του πρώτου Ιδιωτικού ΑΕΙ. Συγκεκριμένα στο Union League Club,μεταξύ 28-30 Σεπτεμβρίου 2012.

  http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/08/blog-post_15.html

  Φαντάζεστε το σκηνκό στην Αθήνα απο Οκτώβρη,τους φοιτητες στον δρόμο,τους χρυσαυγίτες με τα μηχανακια,ξεσαλωμένους πια και την Δελτα και την Διας,επίσης σε κατασταση αμοκ?

  Κάπως έτσι ξεκινάει…

 189. gbaloglou said

  186

  Μου θυμίζεις νεαρό Μουσουλμάνο, ρεσεψιονίστα σε ξενοδοχείο του Μόντρεαλ όπου είχα διαμείνει, να μου παραπονιέται πως ξέρω γω δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε ψωμί την παραμονή των Χριστουγέννων (ύστερα από κάποια ώρα εννοείται) 🙂 Κατά τα άλλα εδώ στην Θεσσαλονίκη έχουν προσαρμοστεί πλήρως — «Καλό Πάσχα να έχουμε», μου είπε ένας μελαμψός που πουλούσε λαμπάδες 🙂 🙂

  [Όπως είπαμε, τα πάντα είναι θέμα αριθμών — φέρτε λίγους/αρκετούς/πολλούς ακόμη … και ύστερα δεν θα μπορούμε ούτε καμπάνες να χτυπάμε (όπως τον παλιό καλό καιρό)…]

 190. @ 189 Κι όμως (ευτυχώς για μένα) θα γίνει και αυτό με τις καμπάνες. Τον ρωτάτε τον χριστιανό που θέλει να κοιμηθεί Κυριακή πρωί και ξυπνάει από τις καμπάνες χρόνια τώρα; Τέλος να πω ότι στην Αγγλία π.χ. που έχουν αρκετούς μουσουλμάνους δεν έχουν προβλήματα απαγόρευσης εθίμων της μιας θρησκείας από άλλη. Υπάρχει κράτος βλέπετε.
  Ευτυχώς και οι νέοι σιγά-σιγά ξυπνούν και απομακρύνονται από τη θρησκεία.

 191. gbaloglou said

  190

  Ξυπνούν (οι νέοι) … από τις καμπάνες;;; 🙂

  [Ψψττ … τις προτιμώ από τα μηχανάκια!]

 192. gpoint said

  #190
  Ο (καλός) χριστιανός την κυριακή το πρωΐ πάει εκκλησία δεν κοιμάται και ο (καλός) άνθρωπος ( και σύζυγος) πάει για ψάρεμα, οπότε…

 193. cronopiusa said

  «Πιστεύω σ’ ένα Θεό, Ακρίτα, Διγενή, Στρατευόμενο, Πάσχοντα, Μεγαλοδύναμο, όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ’ ακρότατα σύνορα, στρατηγό αυτοκράτορα σε όλες τις φωτεινές δυνάμες, τις ορατές και τις αόρατες.
  Πιστεύω στ’ αναρίθμητα, εφήμερα προσωπεία που πήρε ο Θεός στους αιώνες και ξεκρίνω πίσω από την άπαυτη ροή Του την ακατάλυτη ενότητα.
  Πιστεύω στον άγρυπνο βαρύν αγώνα Του, που δαμάζει και καρπίζει την ύλη• τη ζωοδόχα πηγή φυτών, ζώων και ανθρώπων.
  Πιστεύω στην καρδιά του ανθρώπου, το χωματένιο αλώνι, όπου μέρα και νύχτα παλεύει ο Ακρίτας με το Θάνατο.
  «ΒΟΗΘΕΙΑ!» κράζεις, Κύριε. «ΒΟΗΘΕΙΑ!» κράζεις, Κύριε, κι ακούω.
  Μέσα μου οι πρόγονοι κι οι απόγονοι κι οι ράτσες όλες, κι όλη η γης, ακούμε με τρόμο, με χαρά, την κραυγή Σου.
  Μακάριοι όσοι ακούν και χύνονται να σε λυτρώσουν, Κύριε, και λεν: «ΕΓΩ ΚΑΙ ΣΥ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.»
  Μακάριοι όσοι Σε λύτρωσαν, σμίγουν μαζί Σου, Κύριε, και λεν: «ΕΓΩ ΚΑΙ ΣΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ.»
  Και τρισμακάριοι όσοι κρατούν, και δε λυγούν, απάνω στους ώμους τους, το ΜΕΓΑ, ΕΞΑΙΣΙΟ, ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:
  ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!»

  Νίκος Καζαντζάκης – [askitiki_txt.zip]

 194. cronopiusa said

  εκκλησία και ναζί, όλα τα παιδιά μαζί;

  Η ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική οικονομική αντιπαράθεση που στήθηκε για το πανηγύρι του Αγίου Γερασίμου, σε βάρος των μικροπωλητών. Δημοτική αρχή Κεφαλονιάς και Μονή Αγίου Γερασίμου ερίζουν για το χρήμα των μικροπωλητών
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/08/blog-post_715.html
  http://www.left.gr/article.php?id=5772

  http://kefaloniaphotonews.gr/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD-%CE%B5-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85

 195. Γς said

  193:
  Για σένα τον ύπανδρο, που δεν κατάλαβες, θέλει να σου πει: Δεν πας που δεν πας εκκλησία δεν πάς να εκτελέσεις τα συζυγικά σου καθήκοντα;

 196. Γς said

  195: Γμτ τη στραβομάρα μου!
  193->192

 197. Γς said

  191:
  >Ξυπνούν (οι νέοι) … από τις καμπάνες;;;
  Ούτε οι γέροι!
  Στα 10 μέτρα από την κρεβατοκάμαρα είναι το καμπαναριό του καθεδρικού εδώ.
  Καμπαναριό με κάτι καμπάνες ΝΑ! Ασε που είναι με πρόγραμμα κι ο παπάς τσάφ, το πατάει όποτε του … @@. Ε, λοιπόν συνηθίζεται. Όπως στην αεροπορία που κοιμόμουν σαν πουλάκι ενώ τα αεριωθούμενα σφύριζαν με 1000 ντεσιμπέλ και σε απρόβλεπτες στιγμές της νύχτας.
  Τα μηχανάκια όμως όχι. Ισως γιατί δεν ξέρεις κάθε φορά τι λιμπρέτο θα εκτελέσει κάθε καλόπαιδο με το γκάζι και τις φάλτσες εξατμίσεις.

 198. ΠανΚαπ said

  Αμάν πια αυτό το κόμπλεξ με τις καμπάνες. Τα τελευταία χρόνια μερικοί το έχουν κάνει λάβαρο προοδευτικότητας. Διαμαρτύρονται γιατί δήθεν τους ξυπνάνε την Κυριακή. Οι ίδιοι, που συνήθως έχουν λίγο πιο λιγδωμένο αντεράκι από άλλους συμπατριώτες τους (τους οπισθοδρομικούς), όταν βρεθούν σε καμιά Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία ή άλλη χώρα πρότυπο, όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τις καμπάνες αλλά καμαρώνουν κιόλας για το πόσο μελωδικές είναι, τι γραφικό και παραμυθένιο το περιβάλλον και άλλα τέτοια.
  Εμένα δεν με ενοχλούν οι καμπάνες που με ξυπνάνε τη μέρα της αργίας μου. Με ενοχλούν τα διασκεδαστηρια της γειτονιάς μου, που δεν αφήνουν να κοιμηθώ την νύχτα για να πάω στο μεροκάματο την επομένη. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον οι καμπάνες στις ευρωπαϊκές χώρες και η φωνή του μουεζίνη στις μουσουλμανικές.
  Δεν σας κρύβω ότι τα απολαμβάνω αμφότερα ή τουλάχιστον δεν τα προσέχω. Επίσης όταν είμαι στην Τουρκία περίοδο ραμαζανιού, δεν μου είναι καθόλου δυσάρεστο εμένα του άπιστου που δεν κάνω ορούτς , να με ξυπνάνε αχάραγα τα νταούλια που καλούν τους πιστούς του Ισλάμ. Ομολογώ ότι απολαμβάνω το γεγονός αν και δεν συμμετέχω.
  Δεν ζηλεύω και ούτε θέλω να ζήσω σε ένα κράτος που απαγορεύονται θρησκευτικά έθιμα με πρόφαση την ύπαρξη και άλλων θρησκειών. Όλα αυτά τα επιχειρήματα πολιτικής ορθότητας τα βρίσκω άκρως υποκριτικά και εν τω βάθει φασιστικότατα.
  Είπαμε και παραπάνω ότι το ζητούμενο είναι κάθε πιστός να μπορεί να εκτελεί τα σχετικά με την πίστη του, χωρίς περιορισμούς χωρίς να προσβάλλεται και χωρίς να προσβάλλει. Θέλουμε κοινωνία ελευθερίας, αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας.
  Αν κάνουν λίγη αυτοκριτική οι άθεοι, που γκρινιάζουν σαν ανέραστες γεροντοκόρες, θα διαπιστώσουν ότι, με την πεποίθηση ότι κατέχουν την υπέρτατη αλήθεια και με το γεμάτο υποτίμηση και λοιδορίες ύφος τους προς τους πιστούς, είναι χειρότεροι από τον κάθε κατηχητή ή μουτζαχεντίν που απεχθάνονται.

 199. sarant said

  Την υπέρτατη αλήθεια έχουν την πεποίθηση ότι την κατέχουν και πάρα πολλοί ΧΟ, όπως ο Άγιος Πειραιώς.

 200. ΠανΚαπ said

  199. Ίσως δεν έγινα κατανοητός. Δεν λέω διαφορετικό πράγμα, ούτε υπερασπίζομαι κανέναν Άγιο Πειραιώς. Το αντίθετο μάλιστα.
  Εξ ορισμού οι θρησκευτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι η θρησκεία τους είναι η μόνη αληθινή και αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό δέχονται δογματικά κάποια πράγματα που δεν υπόκεινται στην βάσανο της επιστημονικής έρευνας. Άλλο πίστη και άλλο γνώση.
  Αυτό που λέω είναι ότι κάποιοι εν ονόματι της ελευθερίας και της προόδου γίνονται πιο καταπιεστικοί και από τους πιο φανατικούς (για μένα πιο ανασφαλείς) όλων των θρησκειών.

 201. Γς said

  200 α:
  Μέγας είσαι Κύριε! Θρησκευτικοί ηγέτες είναι αυτοί! Πως την έχεις δει εσύ έτσι;
  >κάποια πράγματα που δεν υπόκεινται στην βάσανο
  Μωρέ υπόκεινται. Μάλλον «δεν αντέχουν τη βάσανο» θέλεις να πεις

 202. @198-200

  Είχα την εντύπωση πως η ειρωνία και το χιούμορ στα κείμενα μου θα ήταν αναγνωρίσιμα. Αλλά μάλλον έκανα λαθος. Αν ανατρέψεις κάποια σχόλια παραπάνω,θα δείς πως ο μόνο λόγος για τον οποίο έκανα την αναφορά για τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, ήταν να τον παρουσιάσω ως αντίστοιχο παράδειγμα δημόσιας θρησκευτικής τελετής (Επιτάφιος Ραμαζάνι) στον Andrew του @121. Η αναφορά που έκανα στο ζόρι που τραβάω κάθε Μεγάλη Παρασκευή, είχε σκοπό να καταδείξει οτι μια δημόσια θρησκευτική τελετή μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει προβλήματα στον οποιονδήποτε, άσχετα αν πάει το μυαλό μας ή όχι στο τι πρόβλημα μπορεί να έχει. Απο εκεί και πέρα, φυσικά και δέχομαι το δικαίωμα του καθενός να θρησκεύεται όπως του αρέσει, και να τηρεί τις εκδηλώσεις του θρησκεύματος του, είτε είναι Ορθόδοξος, είτε Καθολικός, είτε Μουσουλμάνος, είτε Βουδιστής, είτε Ινδουιστής. Άλλωστε, δεν είμαι εγώ αυτός που άρχισε να λέει για την ανάγκη απαγόρευσης ή περιορισμού των θρησκευτικών μουσουλμανικών εκδηλώσεων, μη τρελλαθούμε κιόλας. Εγώ προσωπικά θα ήθελα και Τζαμιά να βλέπω στην Αθήνα, και Συναγωγές, και Βουδιστικούς Ναούς (μου αρέσει και η πολυχρωμία, και η πολυπολιτισμικότητα). Το γεγονός οτι είμαι Άθεος δεν μπλέκει ούτε με την ανεκτικότητα μου, ούτε με την ηθική μου υποχρέωση να αναγνωρίσω στους άλλους το δικαίωμα του να θρησκεύονται ελεύθερα. Ως Άθεος, ανέχομαι όλες τις γνωστές θρησκείες και όλους τους πιστούς (καθώς δέχομαι πως η θρησκευτική πίστη αποτελεί γι’αυτούς το βασικότερο ίσως εργαλείο ψυχολογικής στήριξης). Απλά δεν σέβομαι το αντικείμενο της πίστης τους (θα ήταν ασυνεπές και παράλογο να δείξω σεβασμό σε κάτι που θεωρώ οτι δεν υπάρχει. Ο σεβασμός άλλωστε είναι κάτι που κερδίζεται, και όχι κάτι που αποκτάται τιμής ένεκεν). Προ-σο-χή, δε σέβομαι το αντικείμενο της πίστης τους, όχι τους ίδιους ως ανθρώπους…

  @183

  «Δεν προσπαθώ να σου πω πως λες ψέμματα αλλά ότι οι αλήθειες σου είναι του στυλ “σε αγώνα δρόμου μεταξύ Χρουτσώφ και Κέννεντυ, ο μεν Χρουτσόφ τερμάτισε δεύτερος ο δε Κέννεντυ προτελευταίος” όπως έλεγε και το σχετικό ανέκδοτο της εποχής μου».

  – Δηλαδή συγνώμη, τι το διφορούμενο υπάρχει στην φράση «Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τα ίδια στάνταρ ωράρια για τους ασθενείς τους βρέξει – χιονίσει, λειτουργεί – δε λειτουργεί το Κράτος, αλλιώς ανθρώποι πεθαίνουν»; Πόσες διαφορετικές ερμηνείες μπορείς δηλαδή να βγάλεις εσύ; Τι το διφορούμενο υπάρχει στη φράση «ΜΙα περιοχή, Νίκαια, 3 περιφορές επιταφίου την ίδια ώρα, κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών για 3 ώρες». Πόσες διαφορετικές αναγνώσεις μπορείς να κάνεις; Γιατί εγώ ειλικρινά πάνω απο μία δεν μπορώ να κάνω…

  «Δηλαδή ενοχλείσαι που κλείνουν οι δρόμοι την Μ Παρασκευή το βράδυ, μία φορά τον χρόνο αλλά προφανώς δεν ενοχλείσαι από τις πολύ συχνές διαδηλώσεις που κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους για πολύ περισσότερες ώρες.»

  – Συγνώμη, κάναμε μήπως κουβέντα για πορείες και διαδηλώσεις και με είδες να γράφω πως δε με ενοχλούν; Φυσικά και με ενοχλούν. Άλλωστε έγραψα πως ένα απο τα ζόρια που τραβάω είναι όταν απεργούν ταυτόχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ταξί. Δυστηχώς (ή εύτυχώς) όμως πορείες και διαδηλώσεις ΔΕΝ γίνονται Μεγάλη Εβδομάδα, και ειδικά Μεγάλη Παρασκευή βράδυ. Εκείνη την ημέρα γίνεται μόνο ο Επιτάφιος. Εξού και έγραψα όσα έγραψα…

  «Για την ώρα της περιφοράς του επιταφίου μάλλον ξεχνάς να γυρίσεις το ρολόι σου στην θερινή ώρα, ξέρω κι άλλους που το κάνουν εκτός και στην Νίκαια συμβαίνει μαζικά».

  – Στο είπα και παραπάνω, αλλά δεν εννοείς να το καταλάβεις. Ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω απο το χωριο σου. Το ότι ο επιτάφιος βγαίνει στο χωριό σου μια συγκεκριμένη ώρα, δεν σημαίνει οτι παντού βγαίνει την ίδια ώρα. Σε όλη την Ελλάδα, οι Επιτάφιοι βγαίνουν απο το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, ανάλογα με το έθιμο κάθε περιοχής, και ανάλογα με το πως το κανονίζουν μεταξύ τους γειτονικές εκκλησίες για να μην πέσουν η μια ακολουθία πάνω στην άλλη. Σου είπα πως στη Νϊκαια βγαίνουν 3 Επιτάφιοι μεταξύ οχτώμιση και εννιά. Στο Μοσχάτο που κι αυτό έχει 3 εκκλησίες, βγαίνουν απο τις οκτώ μέχρι τις εννιά και τέταρτο. Στον Ταύρο με τις 4 εκκλησίες, απο τις οκτώ μέχρι τις οκτώμιση. Στην μονή Καισαριανής στον Υμμητό, ο επιτάφιος βγαίνει στις 12 (!!!) το μεσημέρι. Στη Σκιάθο, οι επιτάφιοι βγαίνουν ξημέρώματα Σαββάτου, στις τέσσερις (!!!) το πρωϊ…

  «Το ωραιότερο όμως είναι η φράση σου ότι ο αριθμός 100 θα μειώνεται σταθερά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μηδενισθεί (!) Καταρρίπτεις δηλαδή το οικοδόμημα των μαθηματικών επαναφέροντας το παράδοξον του Αχιλλέα και της χελώνας ή αγνοείς τι σημαίνει η λέξη “σταθερά” (ακριβώς η φράση σου “:Το ότι θα μηδενιστεί δεν προκύπτει απο το ότι απλά μειώνεται σταθερά”

  – Δεν σημαίνει πως θα μηδενισθεί γιατί μπορεί κάλλιστα να ανακοπεί αυτή η μείωση. Απο την άλλη βέβαια μπορεί όντως κάποια στιγμή να μηδενιστεί, ποτέ δεν ξέρεις. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι πως μειώνεται σταθερά. Και επειδή σου αρέσει το παιχνίδι με τις λέξεις, το «Το ότι θα μηδενιστεί δεν προκύπτει απο το ότι απλά μειώνεται σταθερά” είναι ολόσωστο, καθώς απο πουθενά δεν προκύπτει οτι η σταθερή μείωση θα συνεχίζεται ανεμπόδιστα και επ’αόριστον. Ξέρω κι εγω να παίζω με τα μαθηματικά και τις λέξεις…

  «Ενας τρόπος να αντιληφθείς το ποσοστό των μεταναστών είναι οι στατιστικές των μαθητών του υπουργείου παιδείας. Αν και πολλοί “διερχόμενοι” μπορεί να μην στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο πιστεύω πως θα εκπλαγείς όταν τις πληροφορηθείς.»

  – Ε αντε, εξέπληξε με…

 203. ΠανΚαπ said

  201
  Απλώς από περιέργεια.
  Πως εκτιμάς ότι την έχω δει, έτσι για να ξέρω και εγώ.

 204. 198#
  Καλά αυτό το χάλι, μόλις τολμήσει κανείς να εκφράσει μια άποψη να πετάγονται διάφοροι και να καταγγέλλουν τους «άπιστους προοδευτικούς», έχει καταντήσει ανέκδοτο.
  Δεν παραπονέθηκε κανείς γενικά και αόριστα για τις κωδωνοκρουσίες που στο φινάλε υπό φυσιολογικές συνθήκες, όχι μόνο δεν ενοχλούν αλλά είναι και χρήσιμες.

  Αυτοί που κατέφυγαν στα δικαστήρια το έκαναν γιατί γινόταν κακή χρήση του καμπαναριού από τον υπεύθυνο ιερέα, και όχι γιατί ήταν άθεοι ή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
  Άντε ρώτα τον Μανόλη Καμηλάκη και τους γείτονές του στο Ηράκλειο, τι πέρασε 10 χρόνια μέχρι να σταματήσει επιτέλους ο πάτερ Βλαμμένος που βαρούσε τις καμπάνες ασταμάτητα πρωί μεσημέρι βράδυ.

  « Γιατροί που κάνουν εφημερίες, ξενοδοχοϋπάλληλοι με ακανόνιστες βάρδιες, δουλειάς, αλλά και επισκέπτες που κατέλυαν στα νοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής , άλλαζαν κατοικία. »
  http://www.patris.gr/articles/60907?PHPSESSID=

  Τις σαχλαμάρες για τις …συνομωσίες των άθεων που πολεμούν τον Χριστιανισμό, να πας να τις πεις στα πρόβατα που τις πιστεύουν.
  Άλλη δουλειά δεν έχουν οι άθεοι να ασχολούνται με τις καμπάνες…

  Αλλά βέβαια είναι βολικό να ασχολούμαστε με τις καμπάνες αντί για την ουσία, ότι δηλαδή υποχρεώνονται οι αλλόθρησκοι και οι άθεοι να πληρώνουν του μισθούς των ιερέων και διάφορων μουρλών όπως ο Πειραιώς, και να μας βρίζουν και από πάνω!
  Αυτό και αν είναι θράσος!
  Αν είχατε λίγη τσίπα, εσείς από μόνοι σας θα έπρεπε να είχατε ζητήσει τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, και όχι να σας παρακαλάμε εμείς για τα αυτονόητα.

 205. ppan said

  Πω πω, πολύ από τα μούρα τον πήρατε τον ΠανΚαπ. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω και αν είναι έτσι το συμμερίζομαι, είναι πως με τον ίδιο τρόπο που ο μουεζίνης είναι μέρος της φυσιογνωμίας μιας πόλης στην Ανατολή, έτσι κι οι καμπανες εδώ. ΚΙ εγώ θυμαμαι με νοσταλγία την μαγική στιγμή που άρχιζαν να ακούγονται ο ένας μετά τον άλλο οι μουζίνηδες στο Αμμάν, τις μονότονες ολονύκτιες ψαλμωδίες που ακούγονταν απο την άλλη μεριά της λίμνης στο Πούσκαρ στην Ινδία, τα μπαλινέζικα γκαμελάν που μπορεί να κρταούσαν και 4 και 5 ώρες, και που ακούγονται σαν εκατοντάδες τρελαμένα καμπαναριά μαζί. Να πω ότι ζω σε ένα κατεξοχήν εκκοσμικευμένο κράτος, την Γαλλια, όπου οι παπάδες δεν φορούν τα παπαδίστικα στον δρόμο δια νόμου, κι όμως κάθε Κυριακή με ξυπνά η καμπάνα μιας εκκλησίας δυο δρόμους πιο κάτω. Οκ, ξυπνάω πιο νωρίς από δικού μου, αλλά η καμπάνα καποιους θα ξυπνά σίγουρα!

 206. ppan said

  Α, να μην ξεχάσω: από την σκουπιδιάρα που περνά κάθε βράδι στις 4 ή 5 τα ξημερώματα χαλώντας τον κόσμο πώς γλιτώνουμε;

 207. 206#
  Σιγά μην τον πιάσαμε από τα μούτρα, για δες ξανά τις αηδίες που γράφει στο 198#.
  Οι κακοί «προοδευτικοί» που κυνηγάνε την …εκκλησία, με το «λιγδωμένο αντεράκι» (σικ ρε!) «ανέραστες γεροντοκόρες» κλπ
  Ρε δεν γαμ…στε λέω εγώ, δεν φτάνει που μας κάνουν την ζωή ποδήλατο, ζητάνε και τα ρέστα και από πάνω!

  Στο Πακιστάν και στο Αμάν ας χτυπάνε καμπάνες όλη μέρα, ας ρίχνουν δυναμίτες και βεγγαλικά, ας κόψουν τον λαιμό τους, με αυτούς θα συγκριθούμε ρε συ;

  Προσωπικά μένω 50 μέτρα από μεγάλο ναό, αλλά δεν ενοχλεί κανέναν γιατί παρόλο που είναι ρυθμισμένη ηλεκτρονικά να χτυπά κάθε μισή ώρα, τα ντεσιμπέλ είναι μέσα στο όριο του ανεκτού ακόμα και αργά το βράδυ.
  Το σκουπιδιάρικο στις 4 το πρωί ειδικά το καλοκαίρι που τα παράθυρα είναι ανοικτά, είναι σαν ένα τρένο να περνά δίπλα από το αυτί σου…
  Κάναμε παράπονα και τώρα περνά νωρίτερα

 208. ppan said

  Εγώ δεν κατάλαβα ότι ο ΠανΚαπ είναι υπεύθυνος για καμιά ζωή ποδήλατο. Εκτός δηλαδή αν ξέρεις τίποτε παραπάνω 🙂
  Άλλο Πακιστάν, άλλο Αμμάν. Στην Ιορδανία, όταν τουλάχιστον πήγα εγώ, ο σεβασμός στην θρησκεία των άλλων -γιατί υπάρχει σημαντική ελληνορθόδοξη κοινότητα μεταξύ άλλων- ήταν δεδομένη παρόλη την στροφή της κ;ινωνίας προς την συντήρηση, τα τσαντόρ. Το ίδιο πχ στο Μαρόκο, όπου τα βραδινά ολονύχτια τσιμπούσια για το τέλος της νηστείας κάνουν τη νύχτα μέρα. Κι ούτε βεγγαλικά ( ; )ούτε τίποτε. Εσύ γίνεσαι μισαλλόδοξος τώρα, αν δεν το κατάλαβες. Τι παναπεί «με αυτούς θα συγκριθούμε»;

 209. 208#
  Ε, καλά τώρα…
  Ο συγκεκριμένος ισχυρίστηκε ότι τα παράπονα για ηχορύπανση από καμπάνες εκκλησιών προέρχονται από «προοδευτικούς» με «λιγδωμένο αντεράκι», «ανέραστες γεροντοκόρες» άθεους κλπ, κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
  Δεν νομίζω να διαφωνείς μέχρι εδώ.

  Τώρα, το ότι «ο μουεζίνης είναι μέρος της φυσιογνωμίας μιας πόλης στην Ανατολή, έτσι κι οι καμπανες εδώ», είναι μία άποψη με την οποία δεν διαφωνώ.
  Αλλά την σύγκριση με τα «εκατοντάδες τρελαμένα καμπαναριά μαζί» στο Μπαλί κλπ την έκανες εσύ, όχι εγώ.
  Ξαναλέω λοιπόν πως κανείς δεν θέλει να σιγήσουν οι καμπάνες, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις κατάχρησης, και πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, κατέφυγαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.
  Απλά πράματα, ούτε συνομωσίες ούτε άθεοι, απλά ηχορύπανση.

  Για τα περί μισαλλοδοξίας νομίζω ότι γίνεσαι άδικη, αλλά αφού έτσι νομίζεις.

 210. Γς said

  203:
  Το ότι δέχονται δογματικά κάποια πράγματα που δεν υπόκεινται στην βάσανο της επιστημονικής έρευνας, το εξέλαβα ως απορία σου. Γι αυτό και παραξενεύτηκα. Ησουν σαφέστατος.

 211. Προκλητικές ενέργειες από ομάδα ‘μηχανοκίνητων’ ακραίων στοιχείων σε βάρος μουσουλμάνων της Ξάνθης κατήγγειλε ο δήμαρχος Τοπείρου Στυλιανός Χατζηευαγγέλου.

  Σύμφωνα με τη δήλωση του δημάρχου οι προκλητικές ενέργειες συνέβησαν την ώρα της προσευχής των κατοίκων των οικισμών του δήμου που συμμετέχουν στο ραμαζάνι και έξω από τα τζαμιά.

  Όπως συμπληρώνει ο κ. Χατζηευαγγέλου, «για εμάς, που τόσα χρόνια στην περιοχή μας έχουμε με κόπο κατακτήσει την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των δημοτών μας, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, είναι αδιανόητο να αφήσουμε το γεγονός να περάσει ασχολίαστο».

 212. ppan said

  Συγχαρητήρια στους τραμπούκους, και διπλά και τρίδιπλα δηλαδή λογω ιδιατερότητας της περιοχής, Δηλαδή πήγαν να διώξουν μετανάστες κι από κει ή πιστεύουν πως η όξυνση στην Θράκη θα βγει σε καλό της Ελλάδας που τόσο αγαπάνε και τόσο φροντίζουν να μείνει αμόλυντη κι ακέραια; Ένα νησί της Ανατολικής Μεσογείου με το όνομα Κύπρος τους θυμίζει τίποτε ή είναι ματαιο να ζητάω μνήμη από αμοιβάδες; (είναι)
  Μπράβο στον Δήμαρχο.

 213. freierdenker said

  198, Δύσκολο να βρει κανείς που σταματά η ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης και που αρχίζει η ηχορύπανση. Στην Σαουδική Αραβία φέτος απαγόρεψαν τα μεγάφωνα στα μικρά τζαμιά, ενώ συζητάνε το πρόβλημα και στην Ινδονησία.

  http://www.onislam.net/english/news/asia-pacific/458248-mosque-loudspeakers-stir-ramadan-debates.html

  Παλιότερα είχα δει μια εκπομπή για το Κάιρο όπου κάποιοι είχανε χοντρό πρόβλημα.

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4485521.stm

 214. οταν πρωτοδιαβασα το τοσο σωστο αρθρο του Νικοκυρη με επιασε μια καταθληψη, αυτη η συνειδηση οτι καθε μερα σου ζηταει χιλιες μυριες λεξεις για να μπορεις να συνεχιζεις σε αυτον τον τοπο να υπερασπιζεσαι σε αυτον τον τοπο τις πιο βασικες αξιες… Δε θελησα να σχολιασω και να φορτωσω σε αλλους την καταθλιψη μου για το πως βρεθηκαμε να πρεπει να απανταμε σε φασιστες, να πρεπει να αποδειξουμε οτι εχει ο καθε ανθρωπος το δικαιωμα να προσευχεται (ή να μην προσευχεται) σε οτι γουσταρει, πιστευει κι αγαπα. Δεν θελησα να γραψω τον φοβο μου, οτι αυτοι που σημερις αρνιουνται καθε δικαιωμα στους μουσουλμανους που ειρθαν «απο αλλου» αν βρουν γονιμο εδαφος αυριο μεθαυριο θα τα βαλουν και με τους ντοπιους κι οτι μετα, οσο τους αφηνουμε, θα συνεχιζουν με ολα οσα τους ειναι ξενα. σημερις, με την ειδηση απο την Ξανθη ενιωσα να πνιγομαι, κι οτι ισως πρεπει να αρχισω πια να ουρλιαζω, συνεχεια.

 215. Ψευτοκόμμης said

  Με την ευκαιρία,μια που μιλάμε για πακιστάνια,επειδή μας παρουσιάζετε ότι μόνο οι φασίστες τα κυνηγάνε τα καημένα,δείτε το βίντεο.Κυνηγιούνται και μεταξύ τους ,μπουκάρουν σε σπίτια για να ταράξουν στο ξύλο από μόνοι τους ομοεθνείς τους πακιστανούς απαγωγείς.Πακιστανός και απαγωγέας,και μάλιστα ομοεθνών του γίνεται ψευτοκουλτουριάρηδες;Σερβιτόρε φέρε τώρα λίγο κόκκινο τυρί.

  Κρίμα που το βίντεο δεν έχει υπότιτλους αλλά ο τίτλος και μόνο τα λέει όλα.

 216. Ψευτοκόμμης said

  Παρεπιμπτόντως,την μουσική του βίντεο την πήραν μάλλον από τον Ευαγγελάτο.

 217. Ψευτοκόμμης said

  Να το χοντρύνω και λίγο δείτε τί κάνουν τα ζώα στους χριαστιανούς στις πατρίδες τους.Αλλάχου άκμπαρ ψευτοκουμμούνια.
  http://www.tsantiri.gr/kosmos/ton-stavrosan-epidi-egine-christianos.html

 218. Ψευτοκόμμης said

  Το είδατε το βιντεάκι;Τους βιντεοσκοπούν τους απαγωγείς και τους ξεμπροστιάζουν σε όλο το Πακιστάν με την εκπομπή τους ,για να ξέρουν όλοι ποιοι είναι.Εδώ βάζουμε κουκούλες στους βιαστές μην τυχόν και τους δει κανείς και μιλάμε για τεκμήρια αθωώτητας.

 219. Ψευτοκόμμης said

  Οχ,ξέχασα την λογοκρίσια…εε ποσόστωση ήθελα να πω.

 220. spiral architect said

  «Ο καλύτερος τρόπος να συνομιλήσεις με έναν φασίστα, είναι να του πετάξεις ένα τούβλο στο κεφάλι»
  (Μπ. Μπρεχτ)

  Φιλούδια! 😉
  (και η ζωή είν’ αλλού)

 221. sarant said

  Ψευτοκόμμη, την είδηση για τον παιδεραστή της Καβάλας την έμαθες; Θα συμπεράνουμε ότι όλοι οι 63χρονοι είναι παιδεραστές και βιαστές; Ή όλοι οι Καβαλιώτες; Ή όλοι οι Έλληνες;

 222. Ποιος συμπέρανε κάτι τέτοιο;Εγώ μιλάω για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του Πακιστανού,μόνο αθώο δεν τον βγάλατε,μόνο και μόνο επειδή είναι Πακιστανός.Οι πακιστανοί όμως αλλιώς ξηγούνται.Αν παρακολούθησες και κατάλαβες το νόημα του βίντεο βάζουν τους απαγωγείς να λένε το ονομά τους,τον τόπο καταγωγή τους,το χωριό τους και τί πράξεις έκαναν ώστε όλο το Πακιστάν να μάθεις τί καθάρματα είναι.Εδώ εμείς(δηλάδή εισείς ,οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί) με λογική σαν αυτή την παραπάνω πάτε να τον βγάλετε λάδι.Όλα είναι εναντίον του,αλλά…

  220 Κοκκινοφασίστα σπιράλ με αποστόμωσες τώρα με το βίντεο.Σςςςς…Επειδή το τυρί που σου ταιριάζει τόσο στην γελοιότητα όσο και στην αηδια,το ανέβασα παραπάνω σου δίνω ένα άλλο ανάλογο του ύφους σου.

 223. Έτσι λογοκρισία να βλέπω,γνήσιε αριστερέ.Ακριβώς το στυλ σας.Ότι δεν σας συμφέρει το πνίγετε.

 224. Και αν θες και την άποψή μου αφεντικό,που δεν νομίζω,πολύ κακώς έκανες και έγραψες αυτό το άρθρο.Το κορίτσι χαροπαλεύει ακόμη στο νοσοκομείο.Καλά θα έκανες εδώ να σιωπούσες.

 225. Πού είσαι σπιράλ;το βούλωσες;Πάρε το βίντεο στα μούτρα σου για να μην νομίζεις ότι οι δικοί σου είναι καλύτεροι.

 226. …έμεσε η μικρότητα τόσων πολλών τόσα σε αυτό το «thread», που είναι να ενθουσιάζεσαι: «μα διαβάζουν όλοι αυτοί Σαραντάκο;!». Είναι να ενθουσιάζεσαι, σου λέω!

 227. Ήρθε και ο μεγάλος ο ‘κόκκινος’.

 228. διαβάζουν για να σας τα χώνουν,κόκκινοι υποκριτές

 229. Μερικές φορές σκέφτομαι μήπως τα παραλέω,μήπως δεν είναι έτσι;Αλλά κάθε φορά πετάγεται και ένας υπεράνω κόκκινος και πάλι με επιβεβαιώνει.

 230. Proud to be red said

  Κόκκινος,κόκκινος,κόκκινος θεός! Θρύλε είσαι ένας και μοναδικός!!

  πέρα από τη πλάκα κύριε Σαραντάκο καταλαβαίνω πως καλοκαιριάτικα είναι κρίμα να ασχολείστε με troll,αλλά τέτοιες φθηνές δικαιολογίες ανθρώπων καλό θα είναι να τις σταματάμε πριν πάρουν θάρρος και χαλάσουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Καλώς σας βρίσκω.

 231. Γς said

  Σιγά, ηρεμήστε. Ότι υπάρχει υποκρισία, και από τις δύο πλευρές, δεν το συζητώ. Κι εγώ έχω μείνει άναυδος με την υποστήριξη που έχει το κωλόπαιδο που κατάστρεψε τη ζωή (όσο είναι εν ζωή) μιας κοπελίτσας. Από την άλλη όμως πλευρά να επικαλούμαστε και να προβάλουμε τα εγκλήματα του πατερούλη Στάλιν στις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις, πάει πολύ. Βαρέθηκα πια. Από το 1948 μέχρι σήμερα. Νισάφι πια. Να πάτε να γαμηθείτε! Υποκριτές.

 232. spiral architect said

 233. sarant said

  230: Καλώς ορίσατε, αγαπητέ!

 234. Γς said

  232:
  Μικρούτσικος. O πατριώτης, που δεν στρατεύτηκε με κάποια πουστιά (όχι τον καιρό της Χούντας, αλλά στη μεταπολίτευση). Και η πολιτεία αμέσως τον αντάμειψε δεόντως κάνοντάς τον αμέσως … Υπουργό!
  Εκανα 34 μήνες στην Αεροπορία τον καιρό της Χούντας, όχι αξιωματικός, αν και είχα δυο πτυχία, για λόγους που καταλαβαίνετε, + 3 στην επιστράτευση. Πάνω από τρία χρόνια.
  Εγώ ο μαλάκας κι αυτός το μουνί.

 235. Εγώ θα συνυπογράψω για να χτιστεί το τζαμί. Ελπίζω να δέχονται συμπαράσταση και από μη-μουσουλμάνους. Είναι δυνατό να συζητάμε σήμερα αν έχουν ή όχι κάποιοι άνθρωποι δικαίωμα να έχουν ναό, όπου και αν ανήκουν; Κανείς δεν επέβαλε να συμμετάσχουμε στις προσευχές τους, αλλά δεν είναι δυνατό να τους εμποδίζουμε από του να προσευχηθούν. Και είναι γνωστά τα δόγματα του Ισλάμ. Ούτε τα χρηστά ήθη βλάπτουν ούτε την πολιτεία. Αν κάποιοι μουσουλμάνοι, εβραίοι, βουδιστές ή χριστιανοί παραβιάσουν τον Νόμο, θα διώκονται, ανεξαρτήτως θρησκείας. Αλλά δεν μπορείς να διώκεις τη θρησκεία ή λόγω θρησκείας.

 236. Γς said

  234:
  Το ίδιο μουνής σαν τον άλλο πατριώτη τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που κι αυτός δεν στρατεύτηκε με κάποια πουστιά (όχι τον καιρό της Χούντας, αλλά στη μεταπολίτευση) και που έγινε διώκτης στις εκπομπές του των κουραμπιέδων (αυτών που δεν εκπλήρωσαν το χρέος τους, που δεν στρατεύτηκαν με ΠΟΟΥΣΤΙΕΣ). Καθίκια υποκριτές!

 237. spiral architect said

  Ψυχραιμία αγαπητέ ΓουΣου!
  Πάλι τον καύκον έπιες, πάλιν τον νουν απώλεσας; 🙄

 238. Γς said

  237: Πως με πιάνεις. Ναι ρε γμτ όντως τον καύκον! Μα είναι να μην πιώ; Λέει η κυρά να κατέβουμε στην Αθήνα. Μπαίνουμε στο ένα αυτοκίνητο, είχε ξεχάσει τα αλαρμ, καπούτ η μπαταρία. Παίρνουμε το άλλο, καπούτ ο δίσκος στην επιστροφή. Κάποιος πρέπει να φταίει. Οποιον πάρει ο χάρος! Ασε με στον πόνο μου!

 239. Γς said

  Παρασύρθηκα από το ποτό χτες το βράδυ και επέδειξα πάλι ανάρμοστη συμπεριφορά. Αποχωρώ από την παρέα του σπουδαίου αυτού ιστολογίου. Ευχαριστώ τον κ. Σαραντάκο για την φιλοξενία του αλλά και την ανοχή του και τον παρακαλώ αν μπορεί ας αφαιρέσει τις πάρα πάνω αναρτήσεις μου. Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

 240. sarant said

  Καμιά φορά της νύχτας τα μηνύματα τα βλέπει η μέρα και γελά, αλλά σε λίγο έρχονται καινούργια και σκεπάζουν τα προηγούμενα. Κανείς δεν είναι ανάγκη να αποχωρήσει.

 241. bernardina said

  Πόσο μάλλον όταν λένε και σκληρές αλήθειες, έστω και με ελαφρώς άκομψο τρόπο. Αλλά ούτε η πρώτη φορά είναι που κάποιος παθιάζεται λίγο παραπάνω εδώ μέσα ούτε κανείς από μας είναι αρσακειάδα. 😉
  Κάτσε στ’ αβγά σου, χριστιανέ μου. Εδώ γράφουν άλλοι κι άλλοι και ο μεγάθυμος Νικοκύρης δεν τους λέει τίποτα! 😆

 242. γλ said

  Υπάρχει ένα γεγονός αναμφισβήτητο που λαμβάνει χώρα εδώ και κάποια χρόνια στην χώρα μας, σχετικά με την αντιμετώπιση των μελαμψών φιλοξενούμενών μας, από μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη μερίδα των αυτόχθονων ιθαγενών.

  Αναφέρομαι στα «παιδιά» των φαναριών.

  Υπάρχουν παντού. Από τα πιο πολυσύχναστα φανάρια των μεγαλουπόλεων, μέχρι και τα πιο χαμηλής κίνησης που συναντά κανείς σε επαρχιακούς δρόμους. Από 17 έως 40 χρονών περίπου, συνήθως από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, αλλά και από Αφρικανικές χώρες. Συνήθως είναι ευγενικοί, στην παραμικρή άρνηση του οδηγού, ευχαριστούν με μια μικρή υπόκλιση και προχωρούν για το επόμενο αυτοκίνητο. Είναι πολλοί. Αν υπολογίσει κανείς πόσα φανάρια υπάρχουν, και ότι σε κάθε κόμβο είναι συνήθως περισσότεροι από έναν, είναι πάρα πολλοί.

  Το γεγονός αυτό αποτελεί εξαίρεση στον δυτικό κόσμο (αν δεχτούμε ότι «ανήκουμε στην δύση»). Απ’ όσο ξέρω, κι αν κάνω λάθος διαψεύστε με, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο. Και δεν νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα μόνο κάποιων νόμων που επέβαλαν την καταστολή του, όσο η αντιμετώπιση του φαινομένου από τους αυτόχθονες της εκάστοτε χώρας.

  Βιώνουμε όλοι όσοι ζούμε εδώ, μια απίστευτη οικονομική κρίση η οποία μέρα με την μέρα βαθαίνει όλο και περισσότερο. Την έχουμε αισθανθεί όλοι στο πετσί μας, στο πορτοφόλι μας, στην ψυχή μας. Επιχειρήσεις καταρρέουν, η ανεργία στο κόκκινο, μισθοί και συντάξεις κάτω από τα όρια.

  Κι όμως αυτοί συνεχίζουν να είναι εκεί. Και είναι εκεί γιατί κάποια παράθυρα συνεχίζουν ν’ ανοίγουν. Κάποιοι οδηγοί συνεχίζουν να συγκινούνται με τον άνθρωπο που μετά από μια Οδύσσεια κατέληξε κάτω από ένα φανάρι να ψάχνει σαν άλλος Διογένης τον Άνθρωπο. Κι ανοίγουν το παράθυρο, για να δώσουν απ’ το υστέρημά τους στον συνάνθρωπο, αδιαφορώντας φυσικά για το χρώμα του δέρματός του, την χώρα καταγωγής του, την νομιμότητά του. Γι αυτούς ο συνάνθρωπος είναι απλά ο συγκάτοικος στην γη. Αδυνατούν να παραβλέψουν τα μάτια που τους κοιτούν με την αγωνία της επιβίωσης. Και κανείς δεν νομίζω ότι ανοίγει το παράθυρό του γιατί έχει πραγματική ανάγκη να του καθαρίσουν τα τζάμια.

  Για μένα αυτό το γεγονός, συνιστά δείκτη πολιτισμού.

  Ενδεχομένως ο ίδιος οδηγός που ανοίγει το παράθυρό του για να δώσει 50 λεπτά στον συνάνθρωπό του, από το ίδιο παράθυρο να πετάξει και το πλαστικό μπουκάλι, ή και το αδειανό πακέττο. Είναι πολύ πιθανό, και πολύ λυπηρό. Το γιατί το κάνει αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Όμως σε κάθε περίπτωση προτιμώ τα ανοιχτά παράθυρα.
  Θεωρώ, ότι το έλλειμμα ωχριά μπροστά στο περίσσευμα. Νομίζω ότι το Ελληνικό μοντέλο δεν μπορεί να συγκριθεί πολιτισμικά με την «αψεγάδιαστη τάξη και καθαριότητα» της Ευρώπης.

  Ο πολιτισμός εν ολίγοις, νομίζω ότι καθορίζεται κυρίως από τον σεβασμό του ανθρώπου στον συνάνθρωπο, αλλά και από τον σεβασμό του ανθρώπου στη φύση.
  Και μη μου πείτε ότι η δύση σεβάστηκε ποτέ την φύση, γιατί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Στην βιτρίνα, προσπαθούν να κρατήσουν ένα καλό επίπεδο. Οι ρύποι της βιομηχανίας τους όμως, έχουν καταστρέψει στο όνομα του κέρδους, τόσο την γη όσο και τον αέρα όσο και τα νερά. Και πολλές φορές έξω από την χώρα τους, καταπατώντας ξένα εδάφη πληρώνοντας κυβερνήσεις (καλή ώρα), και εξαθλιώνοντας τους ντόπιους αλλά και την τοπική χλωρίδα και πανίδα, σε όρια πολύ κάτω της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

  Όσο για τους κασιδιάρηδες, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τους διακατέχει ένας κάποιος πατριωτισμός, σε πλήρη αντίθεση με όλους τους κυβερνώντες μας τα τελευταία 100 τόσα χρόνια, εν τούτοις νομίζω ότι έχουν ξεφύγει από τον πολιτισμό αυτού του τόπου, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη σεβασμού στον συνάνθρωπο, στο πρόσχημα της νομιμότητας (των παράνομων κυβερνήσεων).

 243. ΠανΚαπ said

  Η λεηλασία της γης και η καταστροφή του περιβάλλοντος, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ έγινε εν ονόματι του λαού. Αντίθετα στη Δύση το έγκλημα συνετελέσθη εν ονόματι της ανάπτυξης.
  Όπως βλέπετε όλοι είχαν αγνά κίνητρα. Άρα στους φτωχούς λαούς δεν μας πέφτει λόγος να τους κατακρίνουμε. Απλώς να δεχόμαστε τις ρυπογόνες βιομηχανίες τους με τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  Ακόμα να δεχόμαστε νεκροταφεία τοξικών ή άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία η νοικοκυροσύνη τους δεν τους επιτρέπει να κρατήσουν στην αυλή τους.

 244. spiral architect said

  @243:
  Η λεηλασία της γης και η καταστροφή του περιβάλλοντος, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ έγινε εν ονόματι του λαού. …

  Δώσε μας ένα λίκνον.
  (σοβαρό όμως …)

 245. 242,
  Στο σχόλιο για τα παιδιά των φαναριών, η φράση «η ανεργία στο κόκκινο» αποκτάει σουρεαλιστική διάσταση…

 246. sarant said

  242: Δεν θα διαφωνήσω σε όσα λέτε, αν και δεν ξέρω κατά πόσον είναι μοναδικό φαινόμενο η Ελλάδα. Στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν υπάρχουν παιδιά των φαναριών;

 247. cronopiusa said

  235, 236
  αμάν πια με τα μ… και τις σερβιγιέτες
  ‘μω τα δύο πτυχία σας κύριε Γς

  βοήθεια σας

 248. 242 τα παιδιά των φαναριών, «που λείπουν από
  την κακιά Δύση», όχι μονο δεν είναι δείκτης πολιτισμού αλλά δείκτης ανομίας και παιδικής εκμετάλλευσης.

  Σε 5.800 υπολογίζονται περίπου τα παιδιά στην Ελλάδα που ζουν και εργάζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στους δρόμους, τα λεγόμενα «παιδιά των φαναριών». Τα παιδιά αυτά είναι από 2 έως 15 ετών, ελληνόπουλα και μετανάστες που αποφέρουν κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές το μήνα στους «εργοδότες» τους.
  http://www.unicef.gr/reports/alko/street.php

 249. Omadeon said

  Συγχαρητήρια Νίκο για το άρθρο, πολύ διαφωτιστικό όπως πολλά άλλα…
  Σου μεταφέρω όμως εδώ κάποιες… σοβαροφανείς «κριτικές» εναντίον σου που σπέρνει (σε αναπαραγωγή του άρθρου από το tvxs) κάποιος «Top Commenter».

  Σε κάποια (μικρότερης σημασίας) ζητήματα Ιστορίας θα μας βοηθήσει (όσους υφιστάμεθα σε συζητήσεις τη φασιστική λαίλαπα) αν απαντήσεις,
  αν και… στην ουσία του άρθρου σου (στα περί συντάγματος-και-…κασιδιάσματος, ή καραφλιάσματος) δεν νομίζω ότι κατάφερε να αρθρώσει Λόγο, ο εν λόγω «τοπ σχολιαστής»

  Panayiotis Ixnilatis ·Top Commenter
  Λυπάμαι πολύ! Ο αρθρογράφος είτε προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι άτομο περιορισμένης αντίληψης, είτε μας περνάει για βλάκες που μπορούν να χάψουν την προπαγάνδα του. Χρησιμοποιεί το «Σύνταγμα της Ελλάδος» επιλεκτικά, όποτε τον συμφέρει. Ας μας πει αν το «Σύνταγμα της Ελλάδος» επιτρέπει την αθρόα εισβολή αλλοδαπών … και τι ορίζει για αυτές τις περιπτώσεις.
  Επίσης επιλεκτικά – όποτε τον συμφέρει- χρησιμοποιεί και την ιστορία: Ο Σωκράτης θανατώθηκε με την κατηγορία ότι εισήγαγε νέες θεότητες (κενά δαιμόνια), αλλά αυτό του… διαφεύγει!

  Επειδή οι αρχαίοι Αθηναίοι σέβονταν το δικαίωμα των ξένων εμπόρων που έφταναν στο λιμάνι του Πειραιά να θρησκεύονται στις πατρώες θρησκείες τους, και επειδή στον πολυθεϊσμό της εποχής εκείνης όλοι οι θεοί ήταν σεβαστοί, είχαν φτιάξει στον Πειραιά (δηλαδή κοντά στο λιμάνι) έναν βωμό «τω αγνώστω θεώ» και εκεί τελούσαν οι ξένοι τις θυσίες τους.
  Μέσα στην Αθήνα απαγορευόταν κάτι τέτοιο. Η αρχαία Αθήνα δεν ήταν το μπάχαλο που προσπαθεί ο αρθογράφος να μας πείσει.

  Ο αρθρογράφος «ξέχασε» να σημειώσει ότι οι Κιτιείς έμποροι ζήτησαν να ιδρύσουν ναό της Αφροδίτης, όχι μέσα στην πόλη των Αθηνών, αλλά έξω από την πόλη, στον Πειραιά. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε με τα Βενδίδεια, δηλαδή οι Θράκες τα εόρταζαν στον Πειραιά, εκεί που υπήρχε και το ιερό της Βένδιας Αρτέμιδος.

  Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι οι Αθηναίοι κρατούσαν την πόλη τους … «ΚΑΘΑΡΗ».
  Έξω οι ξένοι!

  Πήρε ο αρθρογράφος λοιπόν αυτές τις δύο περιπτώσεις και κρύβοντας την πραγματική τους υπόσταση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, αφήνοντας στο τέλος να φανεί το φαεινό συμπέρασμα ότι στην αρχαία Ελλάδα όποιος ήθελε έμπαινε, όποιος ήθελε έβγαινε, ότι ήθελε έκανε και έκτιζε ναούς … όποτε ήθελε και όπου ήθελε. Λυπάμαι πολύ!

  Όσον αφορά της αρχαία Σπάρτη που όλοι θαυμάζουμε, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε για αστείο. Να γιατί την θαυμάζουμε, γιατί εκεί δεν ήταν παίξε – γέλασε σαν το σημερινό νεοελληνικό μπάχαλο. Ξένος δεν έμπαινε ούτε με τη σκέψη!

  Κατηγορείτε την ΧΑ ότι προσπαθεί να φέρει στην Ελλάδα τον εθνικοσοσιαλισμό από τον οποίο η Ελλάδα έχει υποφέρει (συμφωνώ ότι έχει υποφέρει) και από την άλλη μας έχετε φέρει εδώ μέσα όλο το Ισλάμ, λές και από αυτό δεν έχουμε υποφέρει 400 χρόνια!

  Η ιδεολογία και οι πράξεις των οπαδών της αριστεράς θυμίζουν πολύ την ακραία συμπεριφορά οπαδών θρησκευτικής αίρεσης.
  Πάρτε λοιπόν ένα 4,5% και πολύ σας πάει! Γιατί ο Ελληνικός λαός σας έχει γυρίσει την πλάτη; Είναι στραβός ο γιαλός ή εσείς στραβά αρμενίζετε;.

  Δυστυχώς δεν βρίσκω «άγκυρα συνδέσμου» στο ίδιο το σχόλιο τώρα. Το άρθρο είναι εδώ πάντως http://tvxs.gr/news/blogarontas/ramazani-kai-kasidiarides-toy-nikoy-sarantakoy

  Και γιατί δεν έρχεται εδώ, ο ίδιος να τα πεί? Προφανώς γιατί φοβάται την αλήθεια. Τώρα… δεν τη γλυτώνει όμως (χεχε).

 250. Νέο Kid Στο Block said

  E, εντάξει , απλώς είσαξε (ο Top Commenter) κενά δαιμόνια. Αλλά πολύ ΚΕΝΑ όμως. 🙂

 251. Νέο Kid Στο Block said

  «Όσον αφορά της αρχαία Σπάρτη που όλοι θαυμάζουμε, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε για αστείο. Να γιατί την θαυμάζουμε, γιατί εκεί δεν ήταν παίξε – γέλασε σαν το σημερινό νεοελληνικό μπάχαλο. Ξένος δεν έμπαινε ούτε με τη σκέψη!»

  Φαίνεται ότι ο ωραίος νέος Αλκιβιάδης γκάστρωνε χωρίς να σκέφτεται! (συνάδει και ιστορικώς , εδώ που τα λέμε, αλλά ας πει κανας ειδικότερος εμού) 🙂

 252. ppan said

  250: Και κασιδιάρης και ολιγοφωνηεντικός; Τι φράξια είναι δαύτη;

 253. sarant said

  249: Βέβαια, αν είναι να μεταφέρουμε τις σοφίες του καθενός Top Commenter του Διαδικτύου, θα πήξουμε στη σαχλαμάρα.

 254. Omadeon said

  253:
  250:

  Μα.. δεν έχω την πρόθεση να μεταφέρω «σοφίες» του κάθε… σαχλαμάρα εδώ.
  Αλίμονο. 🙂
  Τα καταφέρνουμε και μόνοι μας (ή με με λινκ σε άρθρα σου Νίκο και αναδημοσιεύσεις τους, κλπ.)

  Το θέμα είναι να… προλάβουμε, όσο μπορούμε, τα χειρότερα «λερναία ψέματα», δίνοντας μια ευκαιρία σ’ εσας εδώ να τα καταρρίψετε _νωρίς_.

  Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι δεν είπε και τίποτε καινούργιο ο «Top Commenter» (αν κι άνοιξε σελίδα στο facebook με τα «ΚΕΝΑ δαιμόνιά του», κλπ.).
  Κάτι άλλο με ανησύχησε όμως…

  Ο ίδιος «Τοπ κόμεντερ» μαζί με άλλους, άρχισε να κυκλοφορεί έναν Λερναίο… Βιντεο-Μύθο. Οτι (δήθεν) «Ο πρόεδρος των πακιστανών απειλεί με Τζιχάντ”.

  Το αρχικό βίντεο είχε κυκλοφορήσει με διαφορετικό τίτλο, αρχικά, αλλά σε 2η/3η αναπαραγωγή του (με re-uploading) απόκτησε αυτό τον… επικίνδυνο ψευδή τίτλο.
  Μια τέτοια «είδηση» μπορούν να τη διασπείρουν παντού εκατοντάδες φασιστικά μπλογκ, προκαλώντας μέχρι και νέες επιθέσεις / πογκρόμ.

  Ο πρόεδρος των Πακιστανών σε εκείνο το βίιντεο μίλησε για πόλεμο, ΟΧΙ όμως για “ιερό πόλεμο” (ή γενική επίθεση κατά μη-μουσουλμάνων

  Είπε απλά “θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί”,
  ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ αναφερόμενος στα νεο-ναζιστικά υποκείμενα που εξαπέλυσαν πογκρόμ με δολοφονίες πακιστανών κ.ά. ξένων (και προκάλεσαν και τη διαδήλωση διαμαρτυρίας).

  Επιπλέον, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ευχαρίστησε την ελληνική αριστερά, που είναι έλληνες κι αυτοί, δεν διανοήθηκε να υπονοήσει απειλή κατά ελλήνων ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ
  Δηλαδή, είπε ότι «αν θέλουν οι ναζί πόλεμο θα τον έχουν»,
  Κι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά δεν συνιστά απειλή _γενικά_ κατά Ελλήνων,
  σε μία συγκέντρωση όπου… φανερά συμμετέχουν ΚΑΙ έλληνες, με πανώ στα ελληνικά, σχεδόν όλα.

 255. Omadeon said

  Υ.Γ. σόρυ, ξέχασα το λινκ στην πραγματικά επικίνδυνη αυτή διασπορά ψευδούς είδησης.
  Εκ των υστέρων όμως, ας μην τους αυξήσω και την…, επισκεψιμότητα. Οσοι θέλετε να το δείτε γκουγκλίστε τον τίτλο «Ο πρόεδρος των πακιστανών απειλεί με Τζιχάντ» και θα τα βρείτε ΟΛΑ.

 256. Σελιδες ολοκληρες κατεβασατε ρε φιλοι υπερ των δικαιωματων των πακιστανων και αλλων παρεπιδημουντων ενταυθα. Ενας παρηγορητικος λογος για τους παρα πολλους μαστιζομενους συμπατριωτες σας απο ενεργειες των παραπανω[και σε πολλα επιπεδα] δεν ακουστηκε. Σε μια χωρα που η πολιτικη της ανεπαρκεια και αλητεια υποβαθμισαν την πλειοψηφια των κατοικων της [βιοποριστικα και οχι μονον] στην 10ετια του 50 τα προβληματα που ανακυπτουν ειναι μειζονος σημασιας απο το που θα κτιστει το τζαμι. Καλη ειναι η αγαπη και η στοργη για τους αλλοδαπους αλλα οταν προς το παρον το πλοιο βουλιαζει μοιαζει καπως ακαιρη αν οχι φαρισα ι κη με αδηλες σκοπιμοτητες

 257. Omadeon said

  256 «…Ενας παρηγορητικος λογος για τους παρα πολλους μαστιζομενους συμπατριωτες σας απο ενεργειες των παραπανω[και σε πολλα επιπεδα] δεν ακούστηκε…»

  ενέργειες των ποιων?
  ααα… των » πακιστανων και αλλων παρεπιδημουντων ενταυθα.».

  Δηλαδή δεν φταίει το ότι ο Πακιστανός έτυχε νάναι βιαστής, φταίει το ότι ο βιαστής ήταν Πακιστανός.
  Κατάλαβαα….

  Τους δύο νεαρούς Πακιστανούς που έδωσαν τη ζωή τους στις ράγες ενός τραίνου πριν λίγες βδομάδες, για να σώσουν έλληνες, ποιος τους θυμάται βέβαια?

  Παρηγορητικό λόγο παρέχουμε όμως. Σε ΚΑΘΕ επίπεδο στήριξης του λαού μας και της χώρας μας από μεγαλο-τραπεζιτικά και άλλα συμφέροντα.
  σε ΚΑΘΕ επίπεδο στήριξης καταπιεσμένων ελλήνων, φυλακισμένων, βασανισμένων, απολυμένων, αυτοκτονημένων (συλλογικά εννοώ, ως μπλογκόσφαιρα, αν και όχι όλη…)

  (ενυουαίη, τα δικά μου λόγια περιττεύουν. Ο λόγος στον οικοδεσπότη περί της… παρηγορητικότητάς του και-μη). χαχαχα

 258. Omadeon said

  Υ.Γ. «στήριξης από…» —> «στήριξης ενάντια σε…» (διότι δεν επιτρέπεται εδώ ειδικά να μείνει αδιόρθωτο) και σόρυ.

 259. 257 Kαλα εσυ αλλα διαβασες αλλα καταλαβες μεινε στον κοσμο σου τον ροδινο και τον ψευτοεπαναστατημενο και τον ανεπιδεκτο οχι μονο διορθωσης αλλα και ενορασης.

 260. ofi said

  με βάση αυτό πχ παραβιάζουμε και το δικαίωμα στην διακυβέρνηση των (λαθρο)μεταναστών με το να μην τους δίνουμε σε όποιον έρχεται δικαίωμα ψήφου σχεδόν αυτόματα.
  ΑΡΘΡΟ 21
  Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
  Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
  Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

 261. cronopiusa said

  Χρυσαυγίτικη κασίδα και άλλες ασθένειες https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1418611

  Οι μαφιόζοι και οι τσιφλικάδες υπεράνω του νόμου στην Ηλεία http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2012/08/27/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%86%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BD/

 262. Omadeon said

  259. Ε, καλάααα. Δεν αναμένεται ιδιαίτερο ταλέντο λογικής και κατανόησης κειμένου (ή σχολίου) από άνθρωπο ΤΟΣΟ μπερδεμένο (=George Nikolopoulos) που έχει στη σελίδα του εγκώμιο υπέρ του (Χ-ίτη κομμουνιστοφάγου) Γρίβα και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ έχει και… βίντεο κατά των ταγματαλητών. Σου συνιστώ να διαβάζεις πιο προσεκτικά τα σχόλια (είναι και πολλά άλλωστε).

 263. Γς said

  261:
  >Χρυσαυγίτικη κασίδα και άλλες ασθένειες
  Τον είχα φοιτητή μου, αλλά ούτε και που τον θυμάμαι.
  Το 1962-63 ήμουν στέλεχος στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Προνοίας μαζί με τον πατέρα του (;). Δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα. Ηταν ένας γεροδεμένος, μέσου ύψους, πυγμάχος από τον Πειραιά. Αυτό όμως που θυμάμαι είναι ότι ήταν πολύ καλό παιδί. Σε μια μάλιστα πολυήμερη εκδρομή που μας έκανε το Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη διακρίθηκε σε έναν φοβερό καυγά που είχαμε με κάτι καρντάσηδες στο Λευκό Πύργο. Επεσε πολύ ξύλο και δεν θα το πιστέψετε έπεσε και ένα ποτήρι νερό σ ένα γεροντάκι που έπινε τον καφέ του πιο κει και μας έκανε το μάγκα. Αν του το ‘ριξε ο «μπαμπάς» Κασιδιάρης δεν είμαι σίγουρος, αλλά πολλές ομοιότητες βρε παιδί μου. Κάποτε πρέπει να τον βρώ να τα πούμε

 264. ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. said

  247. Αδιαφορώ για το πρώτο μέρος με την αθυροστομία – μ’ ενδιαφέρει το μετά το 02:14 κομμάτι, όταν εμφανίζεται ο Διόνυσος.

 265. Sofia said

  polu endiaferon keimeno ematha polla pragmata 🙂 cok tesekkur ederim 🙂 ramadan mubarak 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: