Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταδεκαπενταυγουστιανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Αυγούστου, 2012


 

Καθώς γράφω ντάλα κατακαλόκαιρο από την εξωτική Παραθίνα Λος, τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας είναι σχετικά λίγα -διότι, βλέπετε, για να ψαρέψει κανείς μαργαριτάρια πρέπει να κάνει βουτιές στα θολά νερά των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, και όχι τις κανονικές που κάνω εγώ, όπου το πολύ-πολύ να βρίσκω κανένα ωραίο κοχύλι, από εκείνα που κάποτε έβγαζα και χάριζα στις κόρες μου και στις παρέες τους και ανέβαινα κατακόρυφα στην εκτίμησή τους, κάτι που τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο. Επομένως, παρά τα φαινόμενα, στην Παραθίνα η μαργαριταλιεία δεν ευδοκιμεί και το σημερινό μας πιάτο είναι λιτό.

Παρεμπιπτόντως, να πούμε για τη λέξη «μαργαριταλιεία», που βέβαια πλάστηκε την εποχή της κυριαρχίας της καθαρευούσης, στα τέλη του 19ου αιώνα, κι όμως κανείς δεν πρόσεξε ότι η αλιεία είχε δασεία, κι επειδή δεν το πρόσεξαν δεν την είπαν «μαργαριΘαλιεία», που αν το πει τώρα κανείς θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Τα μουστάκια της εβδομάδας εμφανίστηκαν σε μια είδηση δυστυχώς δυσάρεστη. Εγώ την άκουσα στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, αλλά τη βλέπω και γραμμένη στον ιστότοπο του καναλιού, για «μια 20χρονη πυροσβέστη, που βρήκε τραγικό θάνατο» ενώ προσπαθούσε να σβήσει εστία φωτιάς στο Άινταχο. Βέβαια, ίσως στο πυροσβεστικό σώμα να χρησιμοποιείται και επίσημα ο ερμαφρόδιτος τύπος, δεν το ξέρω -δεν ξέρω καν αν στην Ελλάδα γίνονται δεκτές πυροσβέστριες, γυναίκες δηλαδή στο πυροσβεστικό σώμα. Προσωπικά, βρίσκω άψογο τον έμφυλο τύπο «η πυροσβέστρια». Γκουγκλίζοντας, βρίσκω μια παλιότερη είδηση όπου «πυροσβέστρια έσωσε σκύλο στη λίμνη της Καστοριάς«, όπου υπάρχει πλουραλισμός: πυροσβέστρια στον τίτλο, «η πυροσβέστης κ. Χ.» στο κείμενο του άρθρου, και «Διάσωση σκύλου στη λίμνη Καστοριάς από γυναίκα πυροσβέστη» (δηλαδή σύζυγο πυροσβέστη;).

Σε μια είδηση από τον εμφύλιο της Συρίας, διαβάζω στον τίτλο: Ο αδελφός του Μπασάρ Αλ Άσαντ Μάχερ ακρωτηριάστηκε. Ξέρουμε βέβαια πρόσωπα και πράγματα, οπότε καταλαβαίνουμε ότι ο ακρωτηριασμένος είναι ο Μάχερ Αλ Άσαντ, αδελφός του Μπασάρ. Αν όμως δεν ξέρουμε τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, η πρόταση είναι αδιαφανής, και ίσως γι’ αυτό ο δημοσιογράφος στο κείμενο του άρθρου φρόντισε να χωρίσει τα πρόσωπα με ένα κόμμα: Σοβαρό τραυματισμό υπέστη ο αδελφός του Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μάχερ, κατά την βομβιστική επίθεση στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος πριν ένα περίπου μήνα. Παρόμοια προβλήματα έχουμε όταν π.χ. αναφέρονται διευθυντές εταιρειών και δεν είναι σαφές πού τελειώνει το όνομα της εταιρείας και πού αρχίζει το όνομα του ανθρώπου, ή παίχτες ποδοσφαιρικών ομάδων: ο επιθετικός της Άρσεναλ Σαράντι Ζελάγια, και καμιά φορά πρέπει να αναδιατάξουμε την πρόταση για να μη μπερδεύονται οι αναγνώστες.

Σε άρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε αρκετούς ιστότοπους (αλλά το πρωτότυπο νομίζω πως είναι εδώ), για τη γνωστή υπόθεση της κόρης του κ. Πολύδωρα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται: Ορθώς υπάρχει αναβρασμός για τον διορισμό της κόρης του κυρίου Πολύδωρα στη βουλή, έχοντας διατελέσει μια και μόνο μέρα πρόεδρος του σώματος. Πότε πρόλαβε άραγε και διετέλεσε τις διαδικασίες διορισμού;

Ο φίλος που μου το έστειλε στάθηκε στο «διετέλεσε τις διαδικασίες», που βέβαια είναι λάθος, ωστόσο πρόκειται πιστεύω για συγγνωστή παραδρομή, μάλλον από το αμέσως προηγούμενο «διατελέσει». Εγώ πιο πολύ στάθηκα στο ξεκρέμαστο «έχοντας διατελέσει», που βέβαια είναι συχνότατο, αλλά δεν νομίζω ότι προβλέπεται στη γραμματική και πάντως αξίζει ξεχωριστό άρθρο.

Διαβάζω στο skai.gr ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τριών δραστών «οι οποίοι απήγαν 54χρονο επιχειρηματία στα Οινόφυτα Βοιωτίας». Φυσικά, ο αόριστος είναι «απήγαγαν», το «απήγαν» είναι παρατατικός. Μάλλον για υπερδιόρθωση πρόκειται. Αφού από το «απάγω» έχει φτιαχτεί ο λαϊκός τύπος «απαγάγω», που βέβαια είναι προγραμμένος, κάποιοι σκέφτηκαν να αποφύγουν το «απήγαγαν» νομίζοντας πως κι αυτό είναι λάθος.

Και κλείνω με μια υπερατλαντική προσθήκη στη Νομανσλάνδη, τη χώρα των ανύπαρχτων. Σε μικρό μουσείο της Ιντιάνας βρέθηκε, λέει, έργο του Πικάσο σε γυαλί, το οποίο είχε επί δεκαετίες καταλογογραφηθεί ως έργο του… ζωγράφου Gemmaux, που τελικά είναι πληθυντικός του gemmail, γαλλική λέξη που χαρακτηρίζει αυτό το είδος υαλογραφημάτων. Επειδή ο Πικάσο είναι πολύ γνωστότερος από τον Ζεμό, το μουσείο θα πουλήσει το νιόβρετο αριστούργημά του μια και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα φύλαξης και ασφάλισής του. Ο παραγνωρισμένος Βιτρό περιμένει τη σειρά του.

 

Advertisement

52 Σχόλια προς “Μεταδεκαπενταυγουστιανά μεζεδάκια”

 1. Δεν μπορώ να διαβάσω πρόταση με το «διατελώ» χωρίς να θυμηθώ τη Λωξάντρα (κι αν μας διατελείς εσύ, ξέρουμε να διατελούμε κι εμείς, και σε διατελώ και σένα και τη φοράδα τη γυναίκα σου).

 2. gpoint said

  Εμένα από τις βουτιές μου προέκυψε μεζεδάκι οκτάπους (με εφτά πόδια, του ογδόου αγνοείται η τύχη) ο οποίος βράζεται ενω ταυτοχρόνως κάποιες πιπεριές ψήνονται. Θα επακολουθήσει γάμος ενώ θα τα ραντίζω με λάδι, ξύδι και θυμάρι. Συμμετοχή εδήλωσε ψηθείς άρτι, άρτος οικό…σιτος εκ …σικάλεως και από τον καταψύκτην η υπερφίαλη ρακοφιάλη.

 3. bernardina said

  Όποιος πει τρεις φορές γρήγορα την πρώτη λέξη κερδίζει πιατέλα με θαλασσινά! 😀

  Καλημέρα, Νίκο. Η Μαργαρίτα Λιεία παραθερίζει κι αυτή στην Παραθίνα Λος;
  Κάνε καμιά βουτιά και για μας που κάνουμε μπάνιο στον ιδρώτα μας για δεύτερη χρονιά 😦

  (Έχω κάμποσα μεζεδάκια από ένα και μόνο κείμενο, αλλά αποφεύγω να το αναρτήσω επειδή εξαιτίας του κτηνώδους περιεχομένου του θα μου ανάψουν τα λαμπάκια όπως και όταν το διάβασα. Γι’ αυτό θα δώσω μόνο ένα δείγμα: εν’ ολίγης. Έτσι. Και με απόστροφο και με ήτα. Αλλά, όπως είπα, οι ανορθογραφίες τα μάραναν τα ξόανα…)

 4. Καλημέρα.

  Το »έχοντας διατελέσει» όντως είναι ξεκρέμαστο – λόγω ετεροπροσωπίας. Αν έμπαινε στην επόμενη πρόταση θα είχαμε ταυτοπροσωπία και δε θα υπήρχε πρόβλημα:

  Έχοντας διατελέσει μια και μόνο μέρα πρόεδρος του σώματος, πότε πρόλαβε άραγε και […[ ;

 5. Νέο Kid Στο Block said

  3. Γιατί μεζεδάκι χάνυ; Το «Ένα πιάτο ολίγης φάβας ..» δεν θα γίνει εν’ (πιάτο)ολίγης (φάβας);
  Πικρόχολη ελαφρώς σε βρίσκω! 😆
  Tα μπάνια στον ιδρώτα δεν ειν ντροπή! Que bajan los trigliceridos de los Paracinas !

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Αλήθεια, η Νομασλάνδη έχει τον Α.Η.Π της;
  Δεν θυμάμαι,αλλά για σιγουριά, για βάλτε τον Ακούπατρο!

  (υπαρκτός αρχαίος αστρονόμος ,απο το 200 π.Χ έως το 18φεύγα μ.Χ)

 7. Νέο Kid Στο Block said

  6. χίλια οκτακόσια φεύγα μ.Χ that is..

 8. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια, αλλά φεύγω για να κυνηγήσω το ξαδερφάκι του χταποδιού που έπιασε ο Gpoint!

  6-7: Γιά λέγε!

  4: Πράγματι

  3: Μπρρρ…. (εν’…)

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Μισές δουγειές κάνω..γμτ. Το σχετικό λινκ για τον Ακούπατρο,από ένα εξαιρετικό ιστολόγιο.
  (τι να κάνω Νικοκύρημ; Πολύ το Paracina και ξέχασες τα τσέκια! Πρέπει και ημείς από κάπου να τα πάρουμε για να ζήσουμε! Σάμπατις έχω μπάρμπα στην Πολυδορώνη να με διορίσει;) 🙂

  http://dimitristsokakis.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

 10. ppan said

  Χα χα, ο παραγνωρισμένος Βιτρό, λέει 🙂
  Γεια σου κι εσένα Κιντ, πολύ γέλασα που θυμήθηκα την διατελούσα Λωξάντρα!
  ΚΙ εμένα αυτό το ξεκρέμαστο «έχοντας», και τα ξαδερφάκια του, που βρωμάνε μεταγλώττιση, πολύ με εκνευρίζουν

 11. ppan said

  Καλα, γεια σου ΚΙντ βέβαια, αλλά τον Δύτη εννοούσα 🙂 Γεια σου Δύτη με τα ωραία σου!

 12. Το είδα αλλά είπα, πώς το λένε, άνω σχώμεν τας καρδίας. Γεια σου Ππαν! (και Κιντ, βεβαίως)

 13. gbaloglou said

  Και πως τον έσωσε τον σκύλο η πυροσβέστρια; Χειροκίνητα

 14. spiral architect said

  @1: Δύτη, που τη θυμήθηκες τη Λωξάντρα;
  (και την ατάκα …)

 15. «..έχοντας διατελέσει μια και μόνο μέρα πρόεδρος του σώματος. Πότε πρόλαβε άραγε και διετέλεσε τις διαδικασίες διορισμού;»

  Αν είχε βάλει σε εισαγωγικά το «διετέλεσε» θα γινόταν περισσότερο εμφανές το ειρωνικό χιούμορ του συντάκτη που λογοπαίζει με το προηγηθέν «διατελέσει». Αλλά και χωρίς αυτά, η δική μου ανάγνωση παραμένη η ίδια.

 16. gpoint said

  Νικοκύρη άμα πιάσεις τον ξάδερφο μη διστάσεις :χτύπα τον αλύπητα στ βράχια μέχρι να σου φανερώσει που είναι κρυμμένοι οι φίλοι του !
  ετσι κάνω εγώ και πηγαίνω συστημένος στο ψάξιμο !

 17. Κεφάτοι είμαστε όλοι σημερα, ε; 😀
  Πάντα έτσι! 🙂

  Βρήκα κι εγώ μια ωραία ακλισιά και την σερβίρω:

  η τιμή του σουβλάκι

  Στο αρχικό άρθρο στο capital.gr το έχει διορθώσει σε «η τιμή στο σουβλάκι» αλλά πάλι καλά ήταν πολλοί που το αναδημοσίευσαν στην αρχική μορφή.

 18. Αν ήξερα, Νικοκύρη, ότι θάβγαζες και σήμερα πιατέλα, θα σούστελνα και το δικό μου, κατευθείαν για τη Νομανσλάνδη…

 19. spiral architect said

  Με γλυκόπιοτο τσίπουρο «Νταραίος» (ελλείψει κρητικής τσικουδιάς) και γαύρο στη σχάρα σκορδάτο και μαϊντανάτο σας περιμένω (-ουμε) 🙂
  Να περνάτε καλά, έστω και χωρίς λεξικογραφικά μεζεδάκια …

 20. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  17: Αυτό το είδα αλλά διορθωμένο -και δεν ξέρω κι αν ισχύει επί της ουσίας.

 21. antpap56 said

  Πυροσβέστρια, σωστό! Όπως θα έπρεπε να είναι και βουλεύτρια, δικάστρια και άλλα τινά. Χρησιμοποιούμε άνετα τα αντίστοιχα μαθήτρια, καθηγήτρια, επιμελήτρια, ποιήτρια κ.α. αλλά μετατρέπουμε τα άλλα «αξιώματα» σε αρσενικά, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο [είναι η πρώτη φορά που βλέπω φιλόλογο να σχολιάζει το θέμα]. Μπορεί καταρχήν να μας ακούγονται περίεργα, αλλά αυτό οφείλεται στην κακή μας συνήθεια και μόνο.

 22. Έχω ακούσει τα γιατρίνα, γιατρέσα, γιάτρισα και… (στο Αμύνταιο αυτό) γιατράβα.
  Ήταν μια καλή γιατράβα που μου είπε το και το. Και ο άνθρωπος δεν ήταν σλαβόφωνος. Λέγεται πολύ εκεί πάνω.

  Θέλω να πάω κι εγώ στη Νομανσλάνδη, αλλά δε βρίσκω αερόπλανο. Πρέπει, λέει, να πας με τα πόδια ή κολυμπώντας ή σε βάρκα με πανί! Αλλά δεν ξέρω τι καιρό κάνει εκεί. Ξέρει κανείς να με κατατοπίσει; Χρειάζεται αδιάβροχο;

 23. ppan said

  Μα πάνε νομίζω οι Ρεντάι Ερλάινς.

 24. sarant said

  22-23: Ακριβώς, είναι ο επίσημος νομανσλανδιανός αερομεταφορέας!

 25. Νέο Kid Στο Block said

  «Πρέπει, λέει, να πας με τα πόδια ή κολυμπώντας ή σε βάρκα με πανί»

  Tς,τς,τςς.. Αγεωγράφητο και ανενημέρωτο, σε βρίσκω αγαπητέ Λεώνικε! Εκτός από την πασίγνωστη (και την πιο ασφαλή του κόσμου! 0(Μηδέν!) ατυχήματα, βάσει στατιστικών) αεροπορική εταιρεία που σού υπέδειξε η Ππαν ,υπάρχουν και οι Nelson-Trafalgar Lines που συνδέουν την νήσο Χενς με τα υπόλοιπα (άθλια) λιμάνια της οικουμένης, με φτερωτά μπρίκια!

  (βέβαια αν πας με το καράβι, υπάρχει ο φόβος να σου την πέσει κάποιος μεθυσμένος καθαρευουσιάνος ναύτης που δεν παραδέχεται τους Σουμέριους και τους Βαβυλώνιους. Προτείνω επιθετική αντιμετώπιση! Κοπάνησέ τον με την Πινακίδα Plimpton 322 στο κεφάλι! (αλλά πρόσεξε μη χαλάσεις τη Στήλη I με τις μοίρες)

 26. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ! Ζεμμώ πρέπει να γράφεται ο άνθρωπος, μην τα καταλύσουμε όλα πιά! 🙂

  ΥΓ: Και όταν το διαβάζουμε, με παχύ ζήτα. Όπως (αντίστοιχα) Τζένη.

  ΥΓ2: Οι πιο πάνω περιγραφές θαλασσινών ουζοτσιπουρορακοχταποδομεζέδων ουδόλως με συγκίνησαν, καθ’ ότι δεν ήμουν ποτέ φίλος. Το υπόλοιπο σκηνικό όμως, θαλασσίτσα, κυματάκια φλιτς – φλιτς (που θα έγραφε και ο Στάθης σε αντίστοιχη γελοιογραφία του), άραγμα στη σκιά, κλπ, κλπ, … οφείλω να πω ότι πολύ μου λείπει (προς το παρόν). 🙂

 27. Νέο Kid Στο Block said

  http://www.publico.es/internacional/441145/un-millonario-chino-vende-aire-en-latas-a-50-centimos-de-euro

  Γαμώτο! Ο παλιοκινέζος θα κονομήσει πουλώντας τον ΔΙΚΟ μας αέρα (της επαρχιας Γιουνάν) σε κονσέρβες(μισό ευρώπουλο η μία), και εμείς που έχουμε μιλιούνια κυβικά μέτρα αέρα κοπανιστού για πούλημα, κοιμόμαστε!
  ΞΥΠΝΑ ΡΕ ΣΑΜΑΡΑΑΑ!!

 28. Άρτεμη said

  τη στιγμή που διαβάζω τα σχόλια, ακούω στο τρίτο πρόγραμμα για τον θάνατο του ΦαέθονΤος. Μού φαίνεται λάθος, είμαι σχεδόν σιγουρη πως είναι λάθος. Πέφτω έξω;

 29. sarant said

  Όχι, είναι σωστό, έτσι κλινόταν το όνομα στα αρχαία. Όπως ο Δράκων και όχι όπως ο Ιάσων ή ο Πλάτων.

 30. Άρτεμη said

  Ευχαριστώ 🙂

 31. Θρασύμαχος said

  http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2012/08/letter-dendia-from-thrace.jpg «γράφει ιστορία ο ΚΑΘ’ ΕΝΑΣ μας, κ. υπουργέ, με τις πράξεις του»

 32. Νέο Kid Στο Block said

  ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ !!
  Νίκο, πριν λίγο άκουσα στην κρατική Κυπριακή τηλ. (ΡΙΚ 1) στις ειδήσεις, ότι ,σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αλλάζει η ελληνική γραμματική (5η και 6η τάξη) και ότι τα φωνήεντα γίνονται 5 , τα σύμφωνα ξ και ψ καταργούνται και τις λοιπες γνωστές μπούρδες!
  Όση ώρα έλεγε τα παραπάνω αηδιασμένη η εκφωνήτρια, ο υπέρτιτλος (σουπεράκι, πώς το λένε;) έγραφε «ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΟΣΑΝ ΕΛΛΙΝΙΚΙ»
  Βέβαια στο τέλος του ρεπορτάζ, που είχε και αποσπάσματα από συνέντευξη του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ (Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου) που έλεγε ότι «τα πειράματα στη Χημεία, τη Φυσική κλπ μπορεί να είναι καλά, αλλά να μην κάνουμε πειράματα σε θέματα ταυτότητας κι ότι θα αγωνιστούν ,όχι μόνο για να μην έρθει το κακό βιβλίο στην Κύπρο, αλλά για να αποσυρθεί και από την Ελλάδα», η καλή παρουσιάστρια είπε με πικρό ειρωνικό χαμόγελο( για τους αδαείς) «Δεν ήταν ανορθογραφία ο υπέρτιτλος, αλλά έτσι θα γράφεται πλέον σύμφωνα με την νέα γραμματική!»
  Ήμουν σ’ένα φιλικό σπίτι και ελπίζω οι εξηγήσεις που έδωσα στους εμβρόντητους συνακροατές να έπεισαν. Τι να πει κανείς…

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Για του λόγου το αληθές: «Πσάχνουν για άλλι ελλινικί»
  http://www.philenews.com/digital/~/Image.ashx?pg=58386&r=0&p=0&t=1&s=1&q=65&v=0&w=325&h=458

  Άι σιχτίρ γίδια!

 34. Γς said

  32:
  >ελπίζω οι εξηγήσεις που έδωσα στους εμβρόντητους συνακροατές να έπεισαν.

  Νομίζεις;
  Για κάνε παιχνίδι και με τους δασκάλους.
  Δεν παίζονται!

 35. Το πεντέφι με το άρθρο. Υπολογίζω ότι ο τσαπατσούλιζερ θα αντιδράσει με το δικό του άρθρο αύριο.

 36. sarant said

  32: Και το απόσπασμα από το βίντεο -στην Κύπρο η υστερία άργησε δυο μήνες.
  http://www.cybc-media.com/video/index.php/video-on-demand?task=play&id=306&sl=cats

 37. Αλήθεια, ξέρετε εσείς για αλογάκια στη θάλασσα; εγώ για προβατάκια ήξερα μόνο.

 38. Antipap56 (21): «…μετατρέπουμε τα άλλα “αξιώματα” σε αρσενικά, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο [είναι η πρώτη φορά που βλέπω φιλόλογο να σχολιάζει το θέμα]. »

  Μπορεί ο Νικοδεσπότης να είναι ο πρώτος «φιλόλογος» (δεν ξέρω αν ο ίδιος δέχεται το χαρακτηρισμό 😉 ) που σχολιάζει το θέμα, αλλά σαφώς δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, για να μην πούμε πως αποτελεί μια από τις δικαιολογημένες εμμονές του. Μελέτησε τα Άπαντά του 🙂 αρχίζοντας από εδώ.

 39. ΝεοKid, μια που είσαι εκεί, μήπως θα ήταν σκόπιμο να γράψεις δυο λόγια στο Φιλελεύθερο και στο ΡΙΚ, λέγοντάς τους ευγενικά να μην αναμεταδίδουν άκριτα μ@λ@κίες και ενδεχομένως παραπέμποντας στο ΒΗΜΑ (που μάλλον πιο πειστικό θα τους φανεί — τόσο νιώθουν — από το παρόν ιστολόγιο);

 40. #39 Άλλωστε είναι ήδη Powered by Lambrakis Press SA, Digital Media Business Unit. Τα Νέα μεταλλαγμένα είναι στη διαδικτυακή τους παρουσία.

 41. Ρε σεις, αυτός ο πρόεδρος των Λειτουργών ΜΕ της Κύπρου, και φιλόλογος, έχει πάρει σβάρνα όλους τους γλωσσικούς μύθους: Κίσινγκερ, μετάνοιες Ράλλη, περιμένω το Ιρμάιν από στιγμή σε στιγμή…

  Ποιος κιντ -ο ΤΑΚ, ο Τιπού, οι υπόλοιποι πανεπιστημιακοί στο νησί κι εδώ, που τους φτύνει πατόκορφα αυτός ο κύριος, είναι που πρέπει να αντιδράσουν άμεσα.

 42. sarant said

  38: Καλή ιδέα να ξαναπαρουσιαστεί (από εδώ) αυτό το άρθρο, μια και είμαστε σε επαναλήψεις.

  41: Είναι απίστευτος -αλλά ίσως να πρέπει να αντιδράσουν Κύπριοι γλωσσολόγοι πρώτα.

 43. Χρήζει απαθανάτιση:

 44. Σταμάτησα μόλις άκουσα «Κισ-» στο 1:17. 😦 Δεν θέλω να χαλάσω την ωραία μέρα που ξεκινάει.

 45. sarant said

  44: Και πολύ καλά έκανες…

  43: Θέλει και υπομνηματισμό, χαρτογράφηση μύθων: στο 1.17 Κίσινγκερ, στο xx.xx το νι κτλ.

 46. @43: Καλά τι λέει ο άνθρωπος; 😯
  Στάζυμπε ο τίτλος «πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και πρόεδρος των Φιλολόγων Κύπρου» είναι πραγματικός; Αυτός ο άνθρωπος κατέχει πραγματικά αυτές τις θέσεις; Ο ΟΕΛΜΕΚ τι είναι;

  Να με συγχωρέσουν πάντως τυχόν συμπλογκίτες Κύπριοι, αλλά προσωπική μου γνώμη είναι πως στη Μεγαλόνησο ειδικά, η όλη υπόθεση των εθνικιστικών μύθων και συνωμοσιολογίας έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις. Όχι ότι εδώ πάμε πολύ πίσω δηλαδή, αλλά νομίζω ότι μπροστά στους Κύπριους (σαν μέσος όρος πάντα) ωχριούμε!

 47. #46 Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, το αντίστοιχο της ΟΛΜΕ. Οι φιλόλογοι καθηγητές έχουν και τη δική τους επιστημονική ένωση.

  Πάντως, ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, σήμερα, προσπαθεί να μαζέψει τον γραφικό δημοσιογράφο, αφού φρόντισε, βεβαίως, να συμβουλευτεί τον μπαμπι (κι όχι το ομόλογο ελληνικό υπουργείο).

 48. Παρέλειψα να κλείσω στο σήμερα την ετικέτα του λίκνου…

 49. sarant said

  47: Έχει άλλη οργάνωση για τους Κυπρίους λειτουργούς;

 50. Θρασύμαχος said

  #49: στο οελμέκ το «ελλήνων» προφανώς δεν σημαίνει «ελλαδιτών», αλλ’ «ελληνοκυπρίων»

 51. sarant said

  Α, δηλαδή δεν δέχεται για μέλη Μαρωνίτες κτλ.;

 52. Θρασύμαχος said

  #51: Για το καλό τους. Εσάς θα σας άρεσε να έχετε για πρόεδρο τον εν λόγω κύριο;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: