Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένας ψευτοπρίγκιπας πριν από 90 χρόνια

Posted by sarant στο 26 Αυγούστου, 2012


Το σημείωμα αυτό βασίζεται σε παλιότερο άρθρο μου δημοσιευμένο στο περιοδικό «Μικροφιλολογικά» της Λευκωσίας το 2010, αλλά εδώ έχω προσθέσει πολύ επιπρόσθετο υλικό.

Το αρχείο του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη που υπάρχει στο ΕΛΙΑ περιλαμβάνει και αρκετές δεκάδες χειρόγραφα σατιρικά στιχουργήματα, γραμμένα από το 1922 και μετά, που πολλά από αυτά σατιρίζουν την πολιτική και τη λοιπή επικαιρότητα. (Ένα από αυτά, το «Πολιτικόν δελτίον», το είχα παρουσιάσει σε παλιότερο άρθρο).

Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει και το εξής επίγραμμα:

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ
Επί τη αφίξει του Don Louis de Bourbon!
[Αχ, γιατί να κακομελετήσετε προχθές; …εσείς φταίτε!]

…Ήλθεν πάλιν δα κι ο Πρίγκιψ, ευεργέτης των ανθρώπων,
που για μόνον πριγκιπάτον,
έχει τον πτωχόν του πάτον,
και τον άγει και τον φέρει, από τόπου σ’ άλλον τόπον.

με την Υψηλότητά του, αν τις μείνει κατά μόνας,
ημπορεί ν’ αποκομίσει,
μετά δυνατόν γαμήσι,
ένα πλήθος «παρασήμων», -πιθανόν δε και… βου(ρ)βώνας!

24/8/1922

Τα παράσημα είναι βέβαια τα αφροδίσια νοσήματα. Αν και τα σατιρικά στιχουργήματα του Λαπαθιώτη έχουν εκδοθεί, με εκτενή υπομνηματισμό (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Σατιρικοί («Φαιδροί» και «μυλλωμένοι») στίχοι. Επιμέλεια Λευτέρης Παπαλεοντίου. Μικροφιλολογικά Τετράδια 7. Λευκωσία 2009), το πρόσωπο του Πρίγκιπα αυτό παρέμενε αταύτιστο.

Ψάχνοντας στις αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής, βρίσκουμε κάποιες πληροφορίες. Στο Έθνος της 24.8.1922 διαβάζουμε το εξής ειδησάκι: Άφιξις Ινφάντου εξ Αγκύρας. Αφίκετο εξ Αγκύρας μέσω Κων/πόλεως ο αδελφός του βασιλέως της Ισπανίας Αλφόνσος Ντε Μπουρμπόν, καταλύσας εις το ξενοδοχείον της Μεγ. Βρετανίας. Ίδια είδηση την επομένη στον Ελεύθερο Τύπο. Στις 27.8.1922 η βασιλόφρων Πρωινή γράφει: Η Α.Μ. ο Βασιλεύς εδέχθη χθες εις ακρόασιν τον ερχόμενον εξ Αγκύρας Ισπανόν πρίγκιπα Λοΐ Ντε Μπουρμπόν. Άρα, λεγόταν και Λουί και Αλφόνσος, διόλου περίεργο για γαλαζοαίματο.

Μόνο που δεν ήταν γαλαζοαίματος! Την επόμενη μέρα, 28.8.1922, το Εμπρός γράφει:  Η Ισπανική πρεσβεία ανακοινώνει ημίν εξ αφορμής της εν Αθήναις αφίξεως του δήθεν Πρίγκηπος Αλφόνσου Λουδοβίκου Βουρβώνου αδελφού της Α.Μ. του Βασιλέως Αλφόνσου ΙΓ’ ότι το ειρημένον άτομον υποδειχθέν εις την Αστυνομίαν υπό του εν Αθήναις Ισπανικού Προξενείου, δεν είναι ούτε αδελφός του Βασιλέως Αλφόνσου, ούτε Ισπανός Βασιλικός Πρίγκηψ, ούτε καν Ισπανός υπήκοος. Ταξίδευε, άλλωστε, με αμερικανικό διαβατήριο.

Χωρίς αμφιβολία, το κάζο με τον ψευτοπρίγκιπα που έφτασε να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον βασιλιά θα απασχολούσε επί πολύ τις εφημερίδες κάποια άλλη στιγμή. Όμως, αν προσέξατε τις ημερομηνίες, βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου 1922, στο τραγικό τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας, με την κατάρρευση του μετώπου και τα στρατεύματα του Κεμάλ να βρίσκονται στα πρόθυρα της Σμύρνης, οπότε η προσοχή των εφημερίδων δίκαια είναι στραμμένη εκεί, όσο κι αν οι εφημερίδες ούτε κατά διάνοια δεν μεταφέρουν το μέγεθος της καταστροφής. Έτσι, ο ψευτοπρίγκιπας δεν απασχολεί περισσότερο τον Τύπο. Μόνο ένα κάπως εκτενέστερο άρθρο στην (φιλοβασιλική) εφημ. Πρωτεύουσα (30.8.22) προσπαθεί να δικαιολογήσει τη γκάφα.

Λίγους μήνες αργότερα, ένα αρθράκι στην Πατρίδα (4.2.23) με τίτλο «Ο Ψευδοβουρβώνος» δίνει περισσότερα στοιχεία για τον δον Λουί. Έμοιαζε, λέει, εκπληκτικά με τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ’ της Ισπανίας, και το εκμεταλλεύτηκε αυτό ποζάροντας για αδελφός του ως εξώγαμος γιος (από μοργανατικό γάμο, λέει ευγενικά η εφημερίδα) του Αλφόνσου ΙΒ’. Στην Ελλάδα είχε έρθει σε επαφή με το εμπορικό επιμελητήριο υποσχόμενος ότι θα πλασάρει ελληνικά καπνά στις ΗΠΑ, ενώ είχε επίσης δημοσιεύσει άρθρα υπέρ της οργάνωσης φασιστικού τάγματος (ήταν, φυσικά, βασιλόφρων). Συνδυάζοντας τα στοιχεία, εικάζω ότι ο ψευτοπρίγκιπας είχε επισκεφτεί μια πρώτη φορά την Ελλάδα το 1921, ύστερα πήγε στην Άγκυρα, και επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου 1922, ώσπου ξεσκεπάστηκε (αυτό ταιριάζει με το «ήρθε πάλιν δα κι ο πρίγκιψ» στο στιχούργημα του Λαπαθιώτη). Μετά γύρισε στην Αμερική και στις 27 Ιανουαρίου 1923, ενώ αγόρευε ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της αμερικανικής Γερουσίας για τις οικονομικές δυσχέρειες της Ευρώπης, τον διέκοψε ο γραμματέας της Ισπανικής Πρεσβείας αποκαλύπτοντας την απάτη. Αυτά γράφει η Πατρίς·στο αρχείο της Νιου Γιορκ Τάιμς διαβάζουμε επιπλέον ότι ο «πρίγκιπας», που ήταν Αμερικανός υπήκοος, είχε καταφέρει να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πάπα και είχε προβάλει αξιώσεις στην ισπανική βασιλική περιουσία.

Το αστείο είναι ότι ο Αλφόνσος ΙΒ’ (1857-1885) είχε πράγματι δυο εξώγαμους γιους από την διάσημη τραγουδίστρια Έλενα Σανθ, αλλά τα δικά τους ίχνη είναι εντελώς αναγνωρίσιμα και δεν ταυτίζονται με του ψευτοπρίγκιπα δον Λουί. Ως μη ειδικός στα γενεαλογικά των Βουρβώνων σταματάω εδώ, επισημαίνοντας πάντως ότι είχε δίκιο ο Λαπαθιώτης, όταν έγραφε στο σατιρικό του ποίημα ότι ο πρίγκηψ «για μόνον πριγκιπάτον / έχει τον πτωχόν του πάτον»!

Ωστόσο, ο ψευτοπρίγκιπας συνέχισε να έχει παρτίδες με την Ελλάδα, ίσως επειδή, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα που βρήκα, στην πραγματικότητα ήταν ελληνοαμερικανός. Επειδή μου αρέσει να φυλλομετράω παλιές εφημερίδες, έχω βρει, τυχαία, τεκμήρια για την παρουσία του στην Αθήνα. Το 1928 κάνει ξανά την εμφάνισή του στα κοσμικά στέκια της Αθήνας και δηλώνει πρίγκιπας και αδελφός του Αλφόνσου της Ισπανίας, αλλά η αστυνομία δεν βρίσκει εντάξει το διαβατήριό του. Γίνεται το σχετικό σούσουρο, με αποτέλεσμα να τον απαθανατίσει ο Φωκίων Δημητριάδης σε γελοιογραφία στο Ελεύθερον Βήμα:

(Ο Γεώργιος Στρέιτ, που φαίνεται πως μεσολάβησε για την απελευθέρωση του ψευτοπρίγκιπα ήταν διακεκριμένος νομικός, καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός -και βασιλόφρων).

Αλλά και το 1933 θα απασχολήσει το αστυνομικό δελτίο, σε υπόθεση με πλαστή επιταγή, και χάρη σ’ αυτό το γεγονός έχουμε και τη φωτογραφία του (από την εφημ. Ελεύθερος Άνθρωπος). Τότε μάλιστα δήλωσε ότι μετά την αχαριστία με την οποία του φέρθηκαν οι ελληνικές αρχές και τη σπίλωση της προσωπικότητάς του, αν και αγαπά την Ελλάδα, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Έμεινε στη χώρα; Έφυγε; Ποιος ξέρει -πάντως μας άφησε ένα σατιρικό ποίημα και μια γελοιογραφία, κι ένα κυριακάτικο σημείωμα στο ιστολόγιο!

53 Σχόλια προς “Ένας ψευτοπρίγκιπας πριν από 90 χρόνια”

 1. Καλημέρα! Ααααααχ! Άχτι τό ‘χα να γράψω μια φορά το πρώτο σχόλιο. Απολογούμαι για τη ματαιοδοξία, Καλή Κυριακή.

 2. gpoint said

  Το σατυρικόν στιχούργημα δηλώνει σαφώς πως ο Δον Λουΐ ήταν ομοφυλόφιλος και επειδή νομίζω πως και ο Λαπαθιώτης ήταν μήπως οφείλεται σε ερωτικήν αντιζηλίαν ;
  Πάντως προκαλεί εντύπωση η έλειψη …αδερφικής αλληλεγγύης !

 3. Θρασύμαχος said

  Στο σκαναρισμένο χειρόγραφο φαίνεται ολοκάθαρα το «δυνατόν γαμήσι» με ήτα, ωστόσο στη μεταφορά του έγινε ιώτα. Αβλεψία ή άποψη;

 4. bernardina said

  Μου θυμίζει σενάριο ελληνικής κωμωδίας με πρωταγωνιστή τον Βουτσά, σε έναν από τους πολλούς ρόλους όπου υποδυόταν τον φτωχοδιάβολο που παριστάνει τον γιο του σεΐχη. Κι έπειτα σου λένε ότι η πραγματικότητα είναι πεζή. Και μάλιστα σε τέτοιες τραγικές στιγμές για χώρες και ανθρώπους.
  Κι αυτός ο παλιο-Ναπολέων, όμως -μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω! 😆

  Καλημερούδια!

 5. Γς said

  Καλημέρα,
  ωραίος ο Πρίγκηπας!
  Δεν μπορεί κάπου θα υπάρχουν περισσότερα για δαύτον.
  Κι ο Φωκίων; Σκιτσάριζε από τόσο παλιά; Εμεις που τον ζήσαμε..τί λέω; πότε; Πρίν 50+ χρόνια! Κι εμείς παλιοί, πολύ παλιοί, φεύ…

 6. Γς said

  3: Ούτε για ένα γαμήσι της προκ..ούπς, για μια μεταφορά της προκοπής δεν είμαστε ικανοί, ενίοτε.

 7. cronopiusa said

  ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ -Μονόλογος («Λεωφορείον ο Πόθος») http://www.youtube.com/watch?v=xtbnz8Tu7Kk hijo de la luna- mecano http://www.youtube.com/watch?v=PXd-1kOWLPE&feature=related Pink Floyd – «Us And Them» http://www.youtube.com/watch?v=s_Yayz5o-l0

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Την ορθογραφία την έχω εναρμονίσει στα σημερινά -έχει κι άλλες διαφορές με το πρωτότυπο, πχ. στις υποτακτικές.

  2: Ο Λαπαθιώτης ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος αλλά και σε άλλα σατιρικά του κοροϊδεύει άλλους ομοφυλόφιλους (γκούγκλισε τον καημένο τον Αντωνάκη).

 9. Γς said

  3, 8(2):
  Γιατί άλλαξε; Εγώ με Η το είχα αφήσει 🙂

 10. cronopiusa said

  Κι έπινα μες απ τα χείλια σου-Ναπολέων Λαπαθιώτης http://www.youtube.com/watch?v=A7RiJjwVn4c&feature=related

  Κι οι μπερντέδες ήταν κόκκινοι
  Κι ήταν άσπρο το κρεβάτι,
  Κι όλο θόλωνε, όλο μέλωνε
  Το γλυκό σου μάτι,

  Και τα χέρια σου πλεκόντουσαν
  Στο κορμί μου γύρω γύρω,
  Κι έπινα μέσα απ’ τα χείλια σου,
  Γλυκιάν άχνα σαν το μύρο,

  Και σταλάζανε απ’ τα χείλια σου
  Γλυκά λόγια σαν τα μύρα,
  Και ήταν άσπρό το κρεβάτι μας
  Κι οι μπερντέδες σαν πορφύρα…

  Έτσι αγάπη μου σε χόρτασα
  Κι έτσι αγάπη μου σε ήπια
  Μέσα στ’ άνομα αγκαλιάσματα
  Στ’ άνομα καρδιοχτύπια

  Κι απ΄ το μέλι ποθοπλάνταζε
  Το κορμί σου και το μάτι
  Κι οι μπερντέδες ήταν κόκκινοι
  Κι ήταν άσπρο το κρεβάτι

 11. cronopiusa said

  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Ωδή στον Γουόλτ Χουίτμαν
  Oda a Walt Whitman

  Αγωνία, αγωνία, όνειρο, ζύμη και όνειρο.
  Αυτός είναι ο κόσμος, φίλε μου, αγωνία, αγωνία.
  Οι νεκροί σαπίζουν κάτω απ’ το ρολόι των πολιτειών,
  διαβαίνει ο πόλεμος θρηνώντας μ’ ένα εκατομμύριο γκρίζους ποντικούς,
  οι πλούσιοι χαρίζουνε στις αγαπητικές τους
  μικρούς αστραφτερούς ετοιμοθάνατους,
  κι η ζωή δεν είναι ευγενική, μήτε καλή, μήτε ιερή.

  Αν θέλει, ο άντρας δύναται τον πόθο του να οδηγήσει
  μες από φλέβα κοραλλιού ή ουράνιο γυμνό.
  Αύριο οι αγάπες θα είναι βράχια και ο Χρόνος
  μια νυσταγμένη αύρα που έρχεται μέσ’ από τα κλαριά.

  Να γιατί δεν υψώνω τη φωνή, μου γέρο Γουόλτ Χουίτμαν,
  ενάντια στο που γράφει
  τ’ όνομα ενός κοριτσιού στο μαξιλάρι του,
  μήτε ενάντια στο αγόρι που φορά το νυφικό
  στο σκοτάδι της ντουλάπας,
  μήτε ενάντια στους μονήρεις των καζίνων
  που πίνουνε με σιχασιά της πορνείας το νερό,
  μήτε ενάντια στους άντρες με την πράσινη ματιά
  που γλυκοθωρούν τον άντρα και τα χείλη τους τα καίγουν σιωπηλά.
  Όμως ενάντια σε σας, κίναιδοι των πολιτειών,
  με την πρησμένη σάρκα και μαγαρισμένη τη σκέψη,
  βόρβοροι των οχετών, στρίγγλες, ακοίμητοι εχθροί
  του Έρωτα που σκορπίζει κορόνες χαράς.

  Πάντοτε ενάντια σε σας, που δίνετε στ’ αγόρια
  σταλαγματιές αισχρού θανάτου με πικρό φαρμάκι.
  Πάντοτε ενάντια σε σας,
  Φαίρυς της Βόρειας Αμερικής,
  Παχάρος της Αβάνας,
  Χότος του Μεξικού,
  Σαράσας του Καντίθ,
  Άπιος της Σεβίλης,
  Κάνκος της Μαδρίτης,
  Φλόρας της Αλικάντης,
  Αντελάιντας της Πορτογαλίας.

  Κίναιδοι όλου του κόσμου, δολοφόνοι των περιστεριών!
  Σκλάβοι της γυναίκας, σκύλες του μπουντουάρ τους,
  ολάνοιχτοι στις πλατείες με τον πυρετό της βεντάλιας
  ή παγιδευμένοι στα παγωμένα τοπία του κώνειου.

  Κανένα έλεος! Ο θάνατος
  τρέχει απ’ τα μάτια σας,
  και συνάζει άνθη γκρίζα στην όχθη του βούρκου.
  Κανένα έλεος! Προσοχή!
  Οι σαστισμένοι, οι αγνοί,
  οι κλασικοί, οι σημαίνοντες, οι ικέτιδες
  ας κλείσουν τις πύλες της κραιπάλης.

  Κι εσύ, ωραίε Γουόλτ Χουίτμαν, κοιμού στου Χούντσονα τις όχθες
  με τα γένια στραμμένα στον πόλο και τα χέρια ανοιχτά.
  Άργιλος τρυφερός ή χιόνι, η γλώσσα σου καλεί
  τους συντρόφους που ξαγρυπνούν στην ασώματη γαζέλα σου.
  Κοιμού, τίποτε δεν απομένει.
  Χορεύοντας οι τοίχοι αναταράζουν τα λιβάδια
  και πνίγεται η Αμερική από θρήνο και μηχανές.
  Θέλω ο σφοδρός αγέρας της πιο τρίσβαθης νύχτας
  να παρασύρει άνθη και λέξεις απ’ το γεφυρότοξο όπου κοιμάσαι,
  κι ένας μικρός αράπης ν’ αναγγείλει στους λευκούς του χρυσού
  τον ερχομό της βασιλείας του σταχυού.

  μτφ: Κλείτος Κύρου Patxi Andión- Oda a Walt Whiltman http://www.youtube.com/watch?v=mMSePWLkW2Y&feature=related

 12. spiral architect said

  Φαίνεται ότι, το έχουν οι πρίγκιπες (ορίτζιναλ και ιμιτασιόν) να προκαλούν.
  Τι ανάγκη έχουν άλλωστε; Το γάιδαρό τους τον έχουν δεμένο. 😐
  (από όλες τις μπάντες)

 13. Γς said

  12:
  Ας το καλό. Θυμήθηκα τον Πρίγκιπα μου . Το πρώτο μου αμάξι. Μισό αιώνα πίσω. NSU Prinz

 14. cronopiusa said

  Ένα σούπερ μάρκετ στην Καλιφόρνια
  A Supermarket in California by Allen Ginsberg http://www.youtube.com/watch?v=ug_pPnEzs3o

  Τι σκέψεις κάνω απόψε για σένα, Ουόλτ Ουίτμαν, αφού κατηφόρισα στα σοκάκια κάτω απ’ τα δέντρα με πονοκέφαλο, αμήχανος κοιτώντας την πανσέληνο.
  Κουρασμένος πεινώντας, και ψάχνοντας για εικόνες, μπήκα σ’ ένα σούπερ μάρκετ φρούτων με νέον, και ονειρευόμουν τα κατεβατά σου!
  Τα ροδάκινα και τις παρασκιές! Ολόκληρες οικογένειες που ψωνίζουν το βράδυ! Πτέρυγες γεμάτες άντρες! Γυναίκες στα αβοκάντο, μωρά στις ντομάτες! -κι εσύ Γκαρθία Λόρκα τι έκανες ‘κει κάτω στα καρπούζια;

  Είδα εσένα, Ουόλτ Ουίτμαν, άκληρε, μοναχικέ γεροφαγά, να σκαλίζεις τα κρέατα στο ψυγείο και να παίρνεις μάτι τα μπακαλόπαιδα.
  Σ’ άκουσα να ρωτάς το καθένα: Ποιος σκότωσε τις χοιρινές μπριζόλες; Πόσο πάνε οι μπανάνες; Είσαι ο Αγγελος μου;
  Τριγύριζα μπαινοβγαίνοντας στις λαμπερές στοίβες των κονσερβών ακολουθώντας σε, και στη φαντασία μου μ’ ακολουθούσε ο ελεγκτής του καταστήματος.
  Κατεβήκαμε μαζί τους ανοιχτούς διαδρόμους μες στη μοναχική μας φαντασίωση, δοκιμάζοντας αγκινάρες, κάθε κατεψυγμένη νοστιμιά, και χωρίς να περνάμε απ’ το ταμείο.

  Πού πάμε Ουόλτ Ουίτμαν; Οι πόρτες κλείνουν σε μια ώρα. Κατά πού δείxνει η γενειάδα σου απόψε;
  (Αγγίζω το βιβλίο σου κι ονειρεύομαι την οδύσσεια μας στο σούπερ μάρκετ και νιώθω γελοίος).
  Θα περπατήσουμε μαζί όλη νύxτα στους μοναxικούς δρόμους; Τα δέντρα ρίxνουν ίσκιο στον ίσκιο, τα φώτα στα σπίτια σβηστά, θα ‘μαστε κι οι δυο μόνοι.

  Θα βολτάρουμε αναπολώντας την παλιά Αμερική της αγάπης προσπερνώντας θλιμμένα αμάξια, τραβώντας στο σιωπηλό μας εξοχικό;
  Α, αγαπημένε πατέρα, γκριζογένη, μοναχικέ γεροδάσκαλε του θάρρους, ποια Αμερική είχες όταν ο Χάρος σταμάτησε το κουπί κι εσύ βγήκες έξω σε μια όχθη με καπνούς και στάθηκες κοιτώντας τη βάρκα να χάνεται στα μαύρα νερά της Λήθης;

  μτφ: Γιάννης ΛειβαδάςSong of the Open Road by Walt Whitman (1/2) http://www.youtube.com/watch?v=xxUTe1lWY6s&feature=relmfu Song of the Open Road by Walt Whitman (2/2) http://www.youtube.com/watch?v=bzVKTnV7aW4&feature=relmfu

 15. sarant said

  Ναι, ρε σεις, δίκιο έχετε -γαμήσι γράφεται, το διόρθωσα (αφού βγαίνει από το απαρέμφατο αορίστου, γαμήσειν).

 16. spiral architect said

  @13: Έκανες παρέα με τον Τζανετάκο. :mrgreen:
  (κάτι τέτοια οδηγούσε κι αυτός)

 17. Γς said

  Αλήθεια τι γίνεται μ αυτόν το μάγκα «πρίγκιπα»;

 18. aerosol said

  Έχει κάποιο ενδιαφέρον που για την απελευθέρωση του ομοφυλόφιλου πρίγκηπα μεσολάβησε ένας Στρέιτ -με το όνομα, μάλιστα!
  [Αχ, τα μικρούλια NSU! Ο Τζανετάκος τα οδηγούσε στη σπορ εκδοχή γιατί ήταν συνηθισμένα στα ράλι, στην έκδοση NSU TT με το χαρακτηριστικό μόνιμα ανοιγμένο πίσω καπό για να αερίζεται ο κινητήρας. Θυμάμαι ένα τέτοιο παρκαρισμένο στην παλιά (παιδικήμου) γειτονιά.]

 19. spiral architect said

  @17: … μια από τα (γ)ίδια as usual! 😛 😛

 20. oikodomos said

  Οι «πρίγκιπες» πάντα τα καταφέρνουν στο τέλος:

  Καλημέρα! Καλή δύναμη!

 21. Γς said

  19:Ότι είναι παιδί της μάνας του είμαι σίγουρος. Για το μπαμπά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

  Είχαμε ένα φίλο το Στέλιο που ήξερε απ έξω κι ανακατωτά τα γενεαλογικά δέντρα όλων των εστεμμένων. Ηταν βέβαια βασιλικός και λάτρης των ωραίων πριγκιπισσών. Και τι σύμπτωση είχε στο δωμάτιο του σε κορνίζα μια φωτογραφία μιας 15 χρονης άσημης Πριγκίπισσας. Κι όμως μετά 2-3 χρόνια δεν ήθελε ν ακούσει για βασιλιάδες κι ιδίως για τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Καλά καταλάβατε ήταν η Αννα-Μαρία στη Φωτό.

 22. sarant said

  21: 🙂

  18: Και η οδός Στρέιτ έχει δώσει αφορμή για ευφυολογήματα -και αναρωτιέμαι ποια να είναι η προέλευση του επωνύμου.

 23. Melodie Nelson- Serge Gainsbourg said

  Πολύ ενδιαφέρον!

 24. Γς said

  23:
  > Melodie Nelson– Serge Gainsbourg είπε
  Μπά, Serge Gainsbourg;
  Δεν ήταν από τα καλύτερα του, αλλά εμένα

 25. cronopiusa said

  Ο Θίασος (1975)-Η σκηνή στο κέντρο διασκέδασης http://www.youtube.com/watch?v=_BsiDkHPcDM Παυλος Σιδηροπουλος(Πριγκηπας) http://www.youtube.com/watch?v=7Co5441-Et0 Παύλος Σιδηρόπουλος – Κρίμα το παιδί ΑΠΟ ΤΟ CD ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ – 1992 http://www.youtube.com/watch?v=ntVvGl94Fx4

 26. Αυτός δεν είναι για τον οποίον ο Πωλ Νορ έγραψε το περίφημο «Αδελφέ του Αλφόνσου, Έχεις χαιρετισμούς από τον αδελφόν σου»;
  (Κάπου έχω ολόκληρο το στιχούργημα, αλλά όχι εδώ που βρίσκομαι τώρα)

 27. Γς said

  22 β:
  Στρέιτ. Όνομα πολιτικών και νομομαθών γερμανικής καταγωγής, που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα και έζησαν στην Ελλάδα.

 28. spiral architect said

  Τελικά υπάρχουν και αληθινοί πρίγκιπες:

  Μπρος αδελφή δώσε το χέρι
  κι εσύ αδελφέ μου πάρε το μαχαίρι
  ο κόσμος όλος έγινε άνω-κάτω
  οι πλούσιοι, κοίτα, βρέθηκαν στον πάτο.

  Απ’ τη χαρά τους οι φτωχοί αλαλάζουν
  κι αυτός όπου δεν είχε μια μπουκιά ψωμί
  το στάρι όλου του κόσμου θα χαρεί.

  Τι κάνεις στρατηγέ, δε βάζεις τάξη
  όλα εδώ πέρα τα ‘χουνε τινάξει
  πεντάρα το αρχοντόπουλο δε δίνει
  μιας παρακατιανής παιδάκι εγίνει.

  Σκλάβοι που δε σφαλούσανε το μάτι
  τώρα κοιμούνται σε ζεστό κρεβάτι.

  Στίχοι: Μπέρτολτ Μπρέχτ – Μετάφραση και απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης

  (κάπου το έχω ακούσει και μελοποιημένο)

 29. cronopiusa said

  Fabrizio De Andrè – La Città Vecchia http://www.youtube.com/watch?v=c4PDsKvWchA Fabrizio De Andrè – Prinçesa http://www.youtube.com/watch?v=_DWtsveeHcg&feature=relmfu

 30. bernardina said

  Ο Γεώργιος Στρέιτ δεν είναι παρά ο άλλος προππάπος του Γερουλάνου!

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9%CF%84

  Αν μπορεί όμως κάποιος, ας μπει να διορθώσει εκείνη την την εναίσημο διατριβή Περί αντιστάσεως κατά της Αρχής. που βγάζει μάτι. Με γιώτα γράφεται: εναίσιμος -ος -ο [enésimos] Ε17 : (λόγ., παρωχ.) μόνο στο ~ διατριβή, η διατριβή που υποβάλλεται σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για την απόκτηση του τίτλου του διδάκτορα· διδακτορική διατριβή.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?show=basket

 31. Γς said

  22, 27:

  Διαβάζω για τον πατέρα του Γ. Στρέιτ. Τι ωραία που χειρίστηκε τα των Δανείων της Ελλάδος με την Γερμανία. Όχι όπως τώρα!
  Αχ, τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα!
  Αι βαυαρικαί απαιτήσεις εφαίνοντο τεθαμμέναι διά παντός, ότε τω
  1880 ο Βίσμαρκ, νέος θεός από μηχανής, βλέπων ότι η Ελλάς είχεν
  αναγνωρίση τα παλαιά της χρέη και θέλων κατά το σύστημά του να
  παράσχη προσωπικήν υπηρεσίαν προς οικογένειαν αποτελούσαν μέρος της
  γερμανικής αυτοκρατορίας, ενετείλατο τω γερμανώ πρεσβευτή Ράδοβιτζ
  ν’ απαιτήση παρά της Ελληνικής κυβερνήσεως τον κανονισμόν του προς
  τους κληρονόμους του Λουδοβίκου χρέους. Ο δε σιδηρούς καγκελλάριος,
  όπως υποβάλη τας απαιτήσεις του, είχεν εκλέξη στιγμήν, καθ’ ην η
  Ελλάς, ζητούσα την εκπλήρωσιν της Βερολινίου συνθήκης, δεν ηδύνατο
  ν’ αναδράμη εις τας συνήθεις αντιρρήσεις• τούτο εννοήσαντες αμέσως
  οι ημέτεροι, παρεδέχθησαν μεν κατ’ αρχήν την αίτησιν, έπεμψαν δ’
  εις Γερμανίαν τον κ. Στέφ. Στρέιτ, όστις μετά περισσής δεξιότητος
  χειρισθείς το ζήτημα κατώρθωσεν όπως η Ελλάς επιτύχη πλήρη
  εξόφλησιν του Βαυαρικού χρέους, υπολογισθέντος εις 5,600,000 φρ.,
  πληρώνουσα εις τον πρίγκιπα Φερδινάνδον της Βαυαρίας εφάπαξ το
  ποσόν των 2,600,000 φρ.

  Τούτου δε γενομένου, επινευούσης και της Ελληνικής βουλής (244),
  τα βαυαρικά δάνεια ανήκουσι του λοιπού μόνον εις την δημοσιονομικήν
  Ιστορίαν
  .

 32. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  27: Ότι ήταν γερμανικής καταγωγής το φαντάζομαι, αλλά πώς λέγονταν στα γερμανικά; Μήπως Streit;

  30: Και να μην την κάνει «ενέσιμη»!

 33. bernardina said

  #32

  Εντάξει, πρόλαβα και το διόρθωσα πριν την κάνει κανείς ενδοφλέβια! 😆

 34. Γς said

  30:
  Είχε παντρευτεί (Γ. Στρέιτ) την αδελφή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
  Κοίταζα για την οικογένεια των Καραθεοδωρή. Πω πω, ονόματα! Μόνο εγώ λείπω από κει μέσα.
  Τι ποιος είμαι εγώ;
  Δεν κατάλαβα!

 35. Γς said

  32 α:
  Streit, γιατί όχι Χερ Καυγατζής 🙂

 36. demeterx said

  Θα αναφερθώ στις Ωδές στον Πρίγκιπα του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου από τις πολυαγαπημένες συλλογές
  Η συνείδηση της ματαιότητας και της φθοράς συγκλονίζει
  Πικρά η αλήθεια και μόνο έναντι θανατου δίδεται όπως έχει πει και ο Οδυσσέας (Ελύτης)

  Πρίγκηπα, χρειάζομαι χρήματα, κι άλλα χρήματα

  Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει αδίστακτα χρειάζομαι χρήματα

  Για να σε κερδίσω δε θα ’φταναν όλα τα τραγούδια της γης

  Xρειάζομαι πολλά, πάρα πολλά μπορώ να σου πω

  Aυτά τ’ ανθοκήπια, κι αυτές οι πισινές, κι αυτά τα υδρόβια

  Μες στα δωμάτια που μας προσμένουν χρειάζονται χρήματα

  Χρειάζομαι τόσα λεφτά για τσιμέντο και χάλυβα κι όλη τη θάλασσα

  Χρειάζομαι φως από πικρό αμμοχάλικα, α, Πρίγκηπα

  Κι είμαστε τόσο, μα τόσο φτωχοί

  Χρειάζομαι χρήματα να γεννηθώ σαν κι εσένα απαράλλαχτος

  Το ήρεμο γαλάζιο τοπίο στα μάτια σου χρειάζεται χρήματα

  Τα μισάνοιχτα χείλη σου και το άσκεφτο ανάβλυσμα

  Η ανώφελη άγνοια χρειάζεται χρήματα

  Nα παγιωθεί

  Άρχοντα, δε νιώθω πια τίποτε για σένα

  Το παιχνίδι μας δεν αλλάζει τα καθορισμένα βήματα

  Xρειάζομαι χρήματα για να μεταμορφώσω ένα χερσότοπο

  Σε πανδαιμόνιο μουσικής

 37. Γς said

  36: > Θα αναφερθώ στις Ωδές στον Πρίγκιπα του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου

  Να πιάσουμε μετά και τον Μικρό Πρίγκιπα του Σαιντ-Εξυπερύ και βλέπουμε!

 38. Γς said

  36: 🙂

 39. Nicolas said

  @18 Αυτό θα λεγα κι εγώ, αλλά με πρόλαβες! Ο Στρέητ έβγαλε από τη φυλακή τον Γκέη!
  Εσπρέσο το κάνατε εδώ μέσα με τους πρίγκιπες (όπως θα λεγε κι η μεγάλη διανοούμενη από τη Σαλονίκη, Μις Τερ)

 40. satyrikon said

  Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

 41. demeterx said

  @37 @38
  Το σώσατε με τη φατσουλα γιατι ετοιμαζόμουν να γραψω αυτο

  Δεν υπάρχει λόγος για ειρωνεία σε ένα βήμα ελεύθερου διαλόγου και συνειρμών.
  Η σύνδεση είναι προφανής ποιητές με την αυτή ιδιαιτερότητα μιλούν με διαφορετικό τρόπο για ένα κοινό θέμα (η συλλογή ξέρετε είναι γραμμένη για τον τεως)

  Αλλά με τουμπάρατε με το γελάκι όλα οκ 🙂

  Και μετα τις διαπιστώσεις του @39 θα μπορούσα ανερυθρίαστα να γράψω και για τον πρίγκιπα Χάρυ 🙂

 42. Γς said

  41:

  Για όνομα του θεού. Για τον Ασλάνογλου;
  Τις σχετικές σελίδες του κ. Σαραντάκου τις έχετε δει;

  >η συλλογή ξέρετε είναι γραμμένη για τον τέως.

  Δεν το γνώριζα. Για πείτε μας.

  Για τον πρίγκιπα Χάρυ μας πρόλαβε Spiral Architect (#12).

 43. Λένα said

  Άσχετο (μετά συγχωρήσεως): Είπατε, «Επειδή μου αρέσει να φυλλομετράω παλιές εφημερίδες, έχω βρει, τυχαία, τεκμήρια για την παρουσία του στην Αθήνα», και μου ήρθε στο νου. Έχω καμιά εκατοστή Ταχυδρόμους και Επίκαιρα (όχι σε σπουδαία κατάσταση τα εξώφυλλα, αλλά το σώμα τους είναι μια χαρά), από το ’72, ’73, ’74, ’75. Τα θέλει κανείς χάρισμα; (Και άμεσα, γιατί μετακομίζω; )

 44. Τι έγινε, βρε Νοικοκύρη, με το γαμήσι… που ο Γου σου το άφησε εδώ και πολύ καιρό με ήτα;
  Βέβαια, το απαρέμφατο αορίστου είναι γαμήσαι (με περισκοτωμένη όμως) αλλά μη δίνεις σημασία. Αρκεί το θέμα, ‘γαμε’ εξ ου αρχαία γαμέω/γαμω, και νέα γαμάω/γαμώ.

  Είσαι βέβαια ασυγχώρητος. Δεν γνωρίζεις τα γενεαλογικά των Βουρβώνων; Τι στο καλό κάνεις εκεί κάτω που ζεις; Τέλος πάντων… αν δεις τα ταξινομικά των εντόμων, ίδια είναι: Μύλος

 45. Γς said

  44 α:
  Αυτά αλλού, ε;
  Είπα ότι το είχα αφήσει μέσα στη κρεβατοκάμαρα. Ηρθα για μια στιγμή εδώ στο πισί μου για να ποστάρω τις θεωρητικές μου ενστάσεις περί Η ή Ι και επέστρεψα στην εργαστηριακή κλίνη για τα πρακτικά.

 46. Άρτεμη said

  28: αυτό εννοούσες; (Δέν έχω κάρτα ήχου και τα λάθη είναι εύκολα) http://www.youtube.com/watch?v=H8xGk0Zjs8Q

 47. Γς said

  46: Ναι αυτό είναι.
  Και σύ μωρέ χριστιανή μου που παςχωρίς κάρτα ήχου;

 48. Βαγγελης said

  Καλημέρα!

  Ας αφήσουμε τους στρέιτ και τους πρίγκιπες, χρεοκοπημένους ή μη, στην ησυχία τους και ας επανέλθουμε στον Λαπαθιώτη.
  Στην έκδοση των σατιρικών του, που επιμελήθηκε ο Παπαλεοντίου (Λευκωσία 2009), είναι το υπ’ αρ. 33. Υπάρχει άλλο ένα σχετικό 4στιχο του Λαπαθιώτη, το 34, που αναφέρεται και αυτό στον ψευτοπρίγκιπα Βουρβώνο,:

  Καλώς τον εδεχθήκατε τον κύριον Βουρβώνον
  που ήλθε πέρσι στας κλεινάς να δει εσάς και μόνον,
  ενώ ακόμη φίλε maitre ο κόσμος αγνοεί
  ποιος ήταν άραγε ο elle και ποίος ο λουί.

  26/8/1922

 49. sarant said

  Καλημέρα!

  Ο λόγος που δεν αναφέρθηκα στο τετράστιχο αυτό, είναι επειδή δεν έχω καταλήξει αν είναι γραμμένο από τον Λαπαθιώτη (ο γραφικός χαρακτήρας είναι πολύ διαφορετικός) ή από άλλον, και από ποιον. Ο Παπαλεοντίου το θεωρεί λαπαθιωτικό, εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Στην πρώτη μορφή του άρθρου το είχα συμπεριλάβει, αλλά μου χάλαγε την ισορροπία του κειμένου και τελικά το άφησα έξω.

  Ορίστε και το χειρόγραφο:

 50. Γς said

  Σαν χθες, πριν 90 χρόνια,
  στις 27.8.1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη.
  και την ίδια στιγμή
  >στις 27.8.1922 η βασιλόφρων Πρωινή γράφει: Η Α.Μ. ο Βασιλεύς εδέχθη χθες εις ακρόασιν τον ερχόμενον εξ Αγκύρας Ισπανόν πρίγκιπα Λοΐ Ντε Μπουρμπόν.
  >οι εφημερίδες ούτε κατά διάνοια δεν μεταφέρουν το μέγεθος της καταστροφής.
  Τόσο πολύ;

 51. #32, 35
  Στην εφημερίδα Αχαϊκός Κήρυξ (π.χ. σελ.4 του φ. 27[31-12-1840], αλλά τον είδα και σε προηγούμενα) αναφέρεται ως κάτοικος Πάτρας ένας Κ. Στράιτ, ως «γεωμέτρης», μάλλον εννοεί τοπογράφος. Προφανώς είναι ο πατέρας του Στέφανου Στρέιτ, που ακόμα δεν είχε εξελληνίσει την προφορά του ονόματος Streit. Άρα, Χερ Καυγατζής! 🙂

 52. sarant said

  Μπράβο, αυτός πρέπει να είναι!

 53. Μιχαλιός said

  Χάρτης των Στρέιτ της Γερμανίας:
  http://www.verwandt.de/karten/absolut/streit.html

  Αν αγνοήσουμε τις μεγάλες πόλεις, η ρίζα τους είναι μάλλον στη Φραγκονία, απ’ όπου ήταν λέει και ο παρακάτω κύριος, δημοσιονομικός παράγοντας της βαυαρικής αυλής (αν κατάλαβα καλά)::http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Streit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: