Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το τελευταίο πακέτο (μέχρι το επόμενο)

Posted by sarant στο 4 Σεπτεμβρίου, 2012


 

Εδώ και πολλές μέρες στην ειδησεογραφία κυριαρχούν οι ειδήσεις για το περίφημο «νέο πακέτο», το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων, δηλαδή την δέσμη των νέων έκτακτων μέτρων με την εφαρμογή των οποίων πρέπει να εξοικονομηθούν από το πετσί μας ακόμα 11,5 δισεκατομμύρια, κι όλο διαβάζουμε πως το «πακέτο έχει κλειδώσει» κι όλο το ξανασυζητάνε οι πολιτικοί αρχηγοί της ημιτρικομματικής συγκυβέρνησης. Βέβαια, η ονομασία «πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων» είναι ελαφρώς συμβατική και παρωχημένη, αφού στην πορεία τα 11,5 δις αβγάτισαν κι έγιναν 13 ή 15 ή 18 ή 22 κι εμείς οι δύσμοιροι παρακολουθούμε τα δισμύρια να τραβάνε την ανηφόρα, άλλοι με απόγνωση κι άλλοι με τη θυμοσοφία που αποκτά όποιος ξέρει πως «και μ’ εκατό στη φυλακή, και με τα χίλια μέσα».

Ως γνωστόν, εμείς εδώ λεξιλογούμε· ωστόσο δεν έχουμε, απ’ όσο θυμάμαι τουλάχιστον, ασχοληθεί με τη λέξη «πακέτο», που έχει βέβαια πάρει, όχι με δική της ευθύνη, τη συγκεκριμένη δυσοίωνη σημασία, όμως είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από γλωσσική άποψη. Η λέξη είναι δάνειο στα ελληνικά, από το ιταλικό pacchetto, και αυτό από το γαλλικό paquet, με απώτερη αρχή, σύμφωνα με τα λεξικά, το ολλανδικό pak, που σήμαινε «μπάλα μαλλιού», λέξη που αρχικά ανήκε στην ορολογία των εμπόρων μαλλιού στη Φλάνδρα τον 12ο-13ο αιώνα. Πότε μπήκε στα ελληνικά δεν ξέρουμε, τα ληξιαρχεία της γλώσσας δεν δούλευαν τότε.

Πακέτο, βεβαίως, λέει το λεξικό, είναι «πράγμα ή πράγματα τυλιγμένα καλά και όλα μαζί με χαρτί, ή κλεισμένα σε χάρτινο κουτί, για να μεταφέρονται εύκολα και με ασφάλεια» και, κατ’ επέκταση, «τυποποιημένη χάρτινη συσκευασία (κουτί ή σακούλα) που περιέχει ορισμένο αριθμό ή ποσότητα πραγμάτων»· αυτοί οι ορισμοί είναι από το ΛΚΝ, και αν διαβάζουν από το λεξικό ας τους βελτιώσουν λίγο, διότι αμέσως μετά από τον δεύτερο ορισμό δίνουν το παράδειγμα «ένα πακέτο μακαρόνια», το οποίο δεν είναι χάρτινη συσκευασία. Το πακέτο λοιπόν είναι και η συσκευασία και το περιεχόμενό της, όπως χαρακτηριστικά στο πακέτο τσιγάρα.

Αυτές βέβαια είναι οι κυριολεκτικές σημασίες, αλλά η λέξη «πακέτο» έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες, που έχουν μάλιστα λεξικογραφηθεί. Πακέτο είναι «σύνολο ομοειδών ενεργειών, προτάσεων κτλ. που έχουν έναν κοινό στόχο» (ΛΚΝ)· λέγεται επίσης για «σύνολο πραγμάτων που προσφέρονται όλα μαζί και όχι το καθένα χωριστά», όπως στα πακέτα λογισμικού ή τα πακέτα της κινητής τηλεφωνίας. Στην ευρωενωσιακή γλώσσα, πακέτο ήταν η δέσμη μέτρων και οικονομικών παροχών προς τα κράτη μέλη, και συνήθως συνοδευόταν από το όνομα του εκάστοτε προέδρου της Κομισιόν· υπήρξαν περισσότερα από ένα πακέτα Ντελόρ, αλλά και πακέτο Σαντέρ θυμάμαι. Υπάρχουν και συμφωνίες-πακέτα, δηλαδή συνολικές συμφωνίες, που εφαρμόζονται ή όλα τα μέρη ή κανένα.

Σε πολλές περιπτώσεις το πακέτο μπήκε στη γλώσσα μας ως μεταφραστικό δάνειο από τα αγγλικά (package deal, ας πούμε) ή τα γαλλικά, όμως άλλοι σχηματισμοί είναι θαρρώ εγχώριοι, ιδίως στην αργκό. Μάλιστα, η σημασία «πακέτο = απογοήτευση, δυσάρεστη εξέλιξη, πάθημα» πρόλαβε να λεξικογραφηθεί στο λεξικό Μπαμπινιώτη, μαζί με τη συναφή φράση «τρώω πακέτο», π.χ. έφαγα πακέτο με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μια ακόμα διαδεδομένη φράση είναι η «πάνε πακέτο», που λέγεται για πράγματα ή πρόσωπα που συνδέονται τόσο στενά που το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο· αυτή είναι αρκετά παλιότερη, αν σκεφτούμε ότι το χαζοσουξέ «Εμείς οι δυο πάμε πακέτο δεν θα χωρίσουμε ποτέ» της Λίτσας Διαμάντη είναι τραγούδι του 1989.

Σε μια άλλη αργκοτική σημασία, πακέτο είναι το παραμύθι, το ψέμα, και πακετατζής ο παραμυθάς, ο μεγάλος ψεύτης· αν και εδώ υπάρχει μπέρδεμα, διότι στη Βόρεια Ελλάδα πακετάς είναι απλώς ο ντελιβεράς, αυτός που «δουλεύει πακέτο». Αυτή και άλλες εκφράσεις έχουν φυσικά καταχωρηθεί στο slang.gr, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε ότι «το έχει όλο το πακέτο» σημαίνει «έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα», ενώ πακέτο λέγεται επίσης το εξόγκωμα του παντελονιού στην περιοχή των γεννητικών οργάνων· αυτό το έχουν και οι Ισπανοί, paquete λέγεται το αντρικό εργαλείο και θυμάμαι, τότε που μάθαινα ισπανικά, ένα χιουμοριστικό σκετς ενός Ισπανού κωμικού που παρωδούσε τις διαφημίσεις απορρυπαντικών· ο κωμικός απευθυνόταν σ’ ένα ζευγάρι που έβγαινε από σουπερμάρκετ, και πρότεινε στη γυναίκα να αλλάξει το πακέτο απορρυπαντικών που κουβαλούσε ο άντρας της με το απορρυπαντικό της προσφοράς, κι εκείνη έλεγε όχι, «μα το πακέτο που σας δίνω είναι μεγαλύτερο· ναι, αλλά το πακέτο του άντρα μου το έχω συνηθίσει», τέτοια· περιέργως, έβγαζε γέλιο, αλλά για υπόλοιπες σημασίες του πακέτου σας παραπέμπω στο όπως πάντα πλούσιο λήμμα του slang.gr.

Όλες αυτές οι σημασίες και οι εκφράσεις είναι νέες, νεότατες, μετά τη μεταπολίτευση όλες. (Τέσσερις δεκαετίες για τη γλώσσα είναι διάστημα ελάχιστο· όσο ν’ ανοιγοκλείσουν οι αιώνες τα μάτια τους, έχουν περάσει). Η φρασεολογική και λεξικογραφική αυτή ζωτικότητα του πακέτου είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό· η γλώσσα βέβαια είναι πράγμα συντηρητικό, που αλλάζει με τους δικούς της αργούς ρυθμούς, όμως αλλάζει. Το φρασεολόγιο και το παροιμιολόγιό μας διαμορφώθηκαν στους ατέλειωτους αιώνες της αγροτικής κυριαρχίας, γι’ αυτό και στις εκφράσεις και παροιμίες μας αναβιώνει μια παλιότερη Ελλάδα, που πολλοί την έχουμε γνωρίσει -αλλά που έχει πια φύγει. Αυτό δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τις παλιότερες εκφράσεις· μπορεί κάποιος νέος να μην έχει δει ποτέ του γάιδαρο εκ του φυσικού, όμως θα βρίσει «γαϊδούρι» τον αγενή συμμαθητή του ή θα επαναλάβει την παροιμία «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»· αλλά οι παροιμίες και οι φράσεις που φτιάχνονται τώρα, στην κοινωνία των πόλεων, δεν θα έχουν τον γάιδαρο, θα έχουν το πακέτο.

Κι έτσι, γυρίσαμε στο πακέτο των εντεκάμισι (ή δεκατριών, ή είκοσι, τζάμπα είναι) δισμυρίων, που όλο ακούμε ότι «κλείδωσε» (γι’ αυτή την έκφραση θα πούμε άλλη φορά) και όλο δεν ανακοινώνεται· μπορεί το περιεχόμενο του πακέτου να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, όλοι όμως μας λένε πως το πακέτο θα είναι οδυνηρό, βαρύ, σκληρό, δυσβάστακτο, αλλά απαραίτητο, μας λένε. Και φροντίζουν επίσης οι πολιτικοί αρχηγοί να υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για «το τελευταίο πακέτο». Σε αυτό τους πιστεύω. Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη «τελευταίος» έχει δυο βασικές σημασίες· αφενός λέγεται για κάτι που ύστερα απ’ αυτό δεν υπάρχει άλλο, αφετέρου για το πιο πρόσφατο, το πιο κοντινό σε μια δεδομένη στιγμή, π.χ. τις τελευταίες μέρες, τα τελευταία νέα. Με αυτή τη σημασία μιλάνε για το «τελευταίο πακέτο μέτρων»· το τελευταίο μέχρι να έρθει το επόμενο.

 

134 Σχόλια προς “Το τελευταίο πακέτο (μέχρι το επόμενο)”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Αμάν πιά!
  Πάμε πακέτο;

 2. Νέο Kid Στο Block said

  Πολύ πλήρες το άρθρο! Απαράδεκτα πλήρες!
  Δεν έμεινε τίποτε για σχολιασμό. Κοινώς: Φάγαμε πακέτο! 🙂

 3. Γς said

  1: Ψαχνόμαστε δλδ.
  Πάντως έχει γίνει παρεξήγηση.
  Ένα είναι το Υπέρ-πακέτο!
  Απλώς για να μας διευκολύνουν το έχουν διαιρέσει σε ποσότητες που ονομάζονται πακέτα.
  Όπως στα δίκτυα μεταγωγής πακέτων (packet switching networks).

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Αμυδρά θυμάμαι ότι η λέξη «πακέτο» έγινε της μόδας στη καθομιλουμένη γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 80.
  (θυμηθείτε και την ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζην Χάκμαν και τον Τόμυ Λι Τζόυνς «Το πακέτο»)

  Το «έφαγα πακέτο» ήλθε μεταγενέστερα, μαζί με τη μεταφορά κατ’ οίκον (ελληνιστί: ντιλίβερι) φαγητών, πίτσας και σουβλακίων, οπότε το «πακέτο» καθιερώθηκε για τα καλά στην καθομιλουμένη.

  Έπειτα ήλθαν τα «πακέτα βοηθείας» στις χώρες του πρώην υπαρκτού, 😛 εγώ κάπνιζα τρία πακέτα την ημέρα που σταδιακά τα κατέβασα στο μισό και κάμποσα χρόνια πιο μετά έμαθα τα πακέτα ενημέρωσης του λειτουργικού Linux και των προγραμμάτων του.
  (το λεγόμενο «package update», εν αντιθέσει με το «patch»- μπάλωμα του ίδιου λειτουργικού ή προγράμματος που έφτιαχνε η Microsoft)

  Σήμερα μετράμε τα δισμύρια ευρώ σαν να είναι πετσετάκια, έχουμε χάσει το λογαριασμό και τρώμε … ένα πακέτο ναααα με το συμπάθιο και μέλλουν κι άλλα, εκτός εάν ….

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Νικοκύρη, τι εστί «Ημιτρικομματική» κυβέρνηση;
  Να το εκλάβουμε μαθηματικώς (πχ κατά το «ημικύκλιο» ή «ημίωρο»); δηλαδή =1,5 κόμμα.
  Κι αν ναι, ποιο ενάμισο; 🙂

 6. spiral architect said

  @5: Μην μας κολάζεις βρε Κιντ! 😈

 7. Πακέτο, βεβαίως, λέει το λεξικό, είναι «πράγμα ή πράγματα τυλιγμένα καλά και όλα μαζί με χαρτί, ή κλεισμένα σε χάρτινο κουτί, για να μεταφέρονται εύκολα και με ασφάλεια» και, κατ’ επέκταση, «τυποποιημένη χάρτινη συσκευασία (κουτί ή σακούλα) που περιέχει ορισμένο αριθμό ή ποσότητα πραγμάτων»· αυτοί οι ορισμοί είναι από το ΛΚΝ, και αν διαβάζουν από το λεξικό ας τους βελτιώσουν λίγο, διότι αμέσως μετά από τον δεύτερο ορισμό δίνουν το παράδειγμα «ένα πακέτο μακαρόνια», το οποίο δεν είναι χάρτινη συσκευασία.

  Υπάρχει και η ανάποδη εκδοχή «ένα χαρτί μακαρόνια/φακές/κλπ», φαντάζομαι από την εποχή που στα έδινε χύμα ο μπακάλης σε χαρτοσακούλα. Δεν την ήξερα, την έμαθα εξ αγχιστείας.

 8. Γς said

  2:
  >Κοινώς: Φάγαμε πακέτο!

  Φάγαμε ΧΟΝΤΡΟ πακέτο!

  στη προκειμένη περίπτωση.

 9. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Τη λέω ημιτρικομματική επειδή τα άλλα δύο κόμματα είναι και δεν είναι στην κυβέρνηση, συμμετέχουν και δεν συμμετέχουν.

 10. Νέο Kid Στο Block said

  9. Aααα, μα αυτά δεν είναι κόμματα! Είναι κβαντικά πακέτα! Τα ονομαζόμενα και Φώτο-νια. 😆

 11. Γς said

  10:
  Πολυς κβαντισμος

 12. ΠανΚαπ said

  Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 60 τα μακαρόνια ήταν πακεταρισμένα-περιτυλιγμένα με μπλε πορώδες χαρτί ,σε κυλινδρικό σχήμα με τις ετικέτες στις δυο βάσεις.
  Τα μακαρόνια σε σακουλάκια εμφανίστηκαν την εποχή της εθνοσωτηρίου, δεν ξέρω αν ήταν και στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της χώρας ώστε να είμαστε ακόμα πιο «δυτικοί».

 13. gpoint said

  Οσον αφορά τα γλωσσολογικά δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Οσον αφορά το «τελευταίο» λόγω της συμπεριφοράς ΟΛΩΝ των κομμάτων είναι φανερό πως είναι από τα …πρώτα ακόμη. Οταν από τα 11,5 συν δεν ξέρω πόσα ακόμη, το μερίδιο των προκλητικά αμειβόμενων στις ΔΕΚΟ είναι 0,7 και των ρασοφόρων τίποτε, χαιρετίσματα. Αλλά ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν τολμά να ζητήσει ανοικτά να συμβάλουν και αυτοί στην αποπληρωμή του χρέους ίσως γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο παραμύθι είναι το όλον σκεπτικό, με συγχωρείται, το πακέτο ήθελα ναπω…

 14. Υπήρχαν τα πακέτα με 20 τσιγάρα, υπήρχαν τα πακετάκια (φίλτρο καρέλια) τα φοιτητικά με 10 τσιγάρα, υπήρχαν και οι «κούτες» με 88 τσιγάρα. Αυτά τα μέτρα που παίρνουν, πακέτα δεν είναι σίγουρα. Από κούτες και πάνω.Κούτες που μας έχουν κάνει κουτούς…

 15. Γς said

  14:
  >Κούτες που μας έχουν κάνει κουτούς…

  ΚΟΥΤΑ – ΚΟΥΓΚΛΗ: ΓΚΟΥΓΚΛΙΣΤΕ την, πουλάει κούτες!

 16. @3 : Στα δίκτυα μεταγωγής δεδομένων υπάρχει ένα μεγάλο μήνυμα που πρέπει να πάει από τον αποστολέα στον παραλήπτη, το οποίο για τεχνικούς λόγους κόβεται σε μικρότερα τμήματα, που αριθμούνται και πακετάρονται με προσυμφωνημένο τρόπο και αποστέλλονται. Όταν ο παραλήπτης λάβει όλα τα πακέτα, τότε συνθέτει πάλι το συνολικό μήνυμα.
  Στην δική μας οικονομική πραγματικότητα έρχονται τα πακέτα, το ένα μετά το άλλο με κανονική σειρά ή ανακατεμένα (κάτι από παρελθόντα έτη μας ετοιμάζει η εφορία), αλλά φαίνεται ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το μήνυμα και δεν αντιδρούμε.
  Πιθανολογώ ότι οι ταγοί μας είναι βέβαιοι πως μπορούμε να παραλάβουμε αδιαμαρτύρητα κι άλλα πακέτα.

 17. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  12: Δεν τα θυμάμαι τα χάρτινα, ευχαριστώ!

  16: Κι εγώ φοβάμαι πως είναι βέβαιοι…

 18. cronopiusa said

  El Paquete http://www.youtube.com/watch?v=Ya5Kl0NF63g http://www.youtube.com/watch?v=gRAfnxBv4WI

 19. Γς said

  18:
  El Paquete
  Τόσο απλό κυρία με τα μπονίτας όχος.
  Δλδ γράφεις:

  [a href=το λίκνο σου]El Paquete[/a]

  ήτοι:

  [a href=http://www.youtube.com/watch?v=Ya5Kl0NF63g http://www.youtube.com/watch?v=gRAfnxBv4WI%5DEl Paquete[/a]

  Τα «[ » και «]», που έβαλα σκόπιμα (για τον editor), αντικατ’εστησα με «» αντίστοιχα.

  Αυτά διότι σε βλέπω να στέλνεις πολλά πακέτα 🙂

 20. Γς said

  [a href=http://www.youtube.com/watch?v=Ya5Kl0NF63g http://www.youtube.com/watch?v=gRAfnxBv4WI%5D%5DEl Paquete[/a]

 21. Ή αλλιώς

 22. Γς said

  Δεν το παίρνει.
  Νομίζω ότι το
  [a href=το λίκνο σου]El Paquete[/a]
  είναι αρκετό.
  με τα []->

 23. aerosol said

  Σπανιότερο είναι το πάκο (ή ο πάκος): «στο γραφείο μου έχω ένα πάκο χαρτιά». Το ξέρω να σημαίνει στίβα, σωρός, ομοειδή πράγματα πρόχειρα βαλμένα το ένα πάνω από το άλλο -και όχι συσκευασμένα σε πακέτο! Είναι γνωστό και σε άλλους ή είναι καθαρά ιδιωματικό;

 24. 20, 22 με το λινκ σε εισαγωγικά «

 25. Νέο Kid Στο Block said

  23. Πασίγνωστος ο πάκος! 🙂

 26. aerosol said

  Α, να και το κλασσικό ζεϊμπέκικο για το πώς μπήκες στο άδειο μου πακέτο

 27. cronopiusa said

  Manifestación 19J contra el paquetazo de Rajoy y la Troika en Madrid

 28. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι το νερό της τουαλέτας Πάκο Ραμπάν και ο κιθαρίστας Πάκο ντε Λουσία (ολέ!!)

 29. cronopiusa said

  Καλημέρα
  δεν τα κατάφερα…
  Συγνώμη.
  Γιατί σας ενοχλεί ο μπακάλικος τρόπος που ανακάλυψα αφού δεν βαραίνει την θυρίδα;

 30. Νέο Kid Στο Block said

  Να προσθέσω στο 27. ότι η κατάληξη -azo είναι μεγέθους σημαντική/επιτατική.
  paquetazo= πακετάρα! (ή ένα πακέτο νααα! με το ζμπάθιου!)

 31. Γς said

  19-22:
  Δεν παίρνει αυτά που είναι πάνω(σιφτ) από κόμα και την τελεία. Αυτά τα (sift ,) και (shift .) αντί των «[» και «] «.
  Ή διάβασε τα a,
  b και
  c του Αγγελου.

 32. @15. Την γκούγκλισα αλλά μικρές τις βρίσκω. Δε χωράνε όλα τα μέτρα.

 33. Αρκεσινεύς said

  Ακόμη δεν πήγαμε στον πάτο!

 34. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Η λέξη ‘πακέτο’ με τη σημασία συνόλου συμφωνιών ή μέτρων πρέπει να θεωρηθεί ότι εξευγενίστηκε περνώντας δια της slang. Ειναι τουλάχιστο μεταφορική.

  Τα ολλανδικά δεν ουρανοκατέβατη γλώσσα. Ινδοευρωπαϊκή είναι. Πού το βρήκανε το pak; Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να το δω περισσότερο, αλλά υπάρχει στα ελληνικά και ο πώκος ερίου, η ‘τλούπα’ (τολύπη) που βάζανε πάνω στη ρόκα για να τη γνέσουν. Και η λέξη γνέθω (<νήθω) είναι από διολίσθηση, διότι η νήσις (γνέσιμο) δε γινόταν με τη ρόκα αλλά πάνω στο γόνατο με κάτι σαν κεραμίδι, το νήτρο, και αποσκπούσε να ξεμπερδέψει και να καθαρίσει το μαλλί, ώστε να γίνει τολύπη και να μπει στη ρόκα. Αλλά και την μετέπειτα επεξεργασία από τολύπη νήμα, γνέσιμο το έλεγαν.
  Επίσης 'πώκο' μεταφορικά έλεγαν και το φασκιωμένο βρέφος. Σε κάποιον ύμνο της Ορθ. Χρ. Εκκλησίας ο Ιησούς χαρακτηρίζεται ως ο 'Άγιος Πώκος' δλγ άγιο βρέφος.

  Με όλα αυτά δεν απέδειξα ότι το pak έχει σχέση με τον πώκο. Θέλει ψάξιμο. Και δεν υποστήριξα ότι το πακέτο είναι αντιδάνειο. Απλώς υποπτεύομαι ότι κάποιο κοινό μόρφημα υποκρύπτεται

 35. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Νοικοκύρη, είναι προς τιμή σου που αναγνωρίζεις τη συμβολή του slang.gr παρ’ όλον τον ομιχλώδη και αδιαμόρφωτο χαρακτήρα του. Όπως ξέρεις, μπορεί να το ανοίγω λιγότερο συχνά από το δικό σου, αλλά αν η μισή μου καρδιά, γιατρέ, βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στο slang.gr βρίσκεται. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα κάνεις πιο εύκολα φίλους

 36. #34
  Το μαλί (με το συμπάθειο…) από τα πρόβατα στο χωριό μου το μαζεύουν σε ποκάρια.

 37. 34 Εδώ η ολλανδική ετυμολόγηση. Ολλανδικό ετυμολογικό κανείς;

 38. @12, 17 Χάρτινα πακέτα μακαρόνια http://eliaserver.elia.org.gr/elia/site/content.php?sel=23&showimg=true&firstDt=7&present=506584

 39. Το «ένα χαρτί μακαρόνια» (ή φακές, ή ζάχαρη, ή κανέλα) που ανέφερα το έχει ακούσει κανείς άλλος άραγε;

 40. bernardina said

  Να βάλω κι εγώ κάτι στο πακετάκι (μολονότι δεν ξέρω αν λείπουν και πολλά πράματα 😉 ). Και συγκεκριμένα

  μια θρυλική αγέλη από λεβεντόπαιδα που πηγαίνανε πακέτο.

  Κι επειδή τη δόξα τους ζήλωσαν πολλοί να και η απομίμηση (που όπως όλες οι απομιμήσεις… καμία σχέση με το αυθεντικό πράμα).

  Χαίρε Λεώνικε. Εκείνο το πιο σου πολύ με στενοχώρησε. Περισσότερο κι από το εύκολα.. 😦

 41. #39
  Το «χαρτί μακαρόνια» χρησιμοποιείται ευρέως στα Γιάννενα από ανθρώπους άνω των 50 ετών.

 42. bernardina said

  Δύτη, το χαρτί το θυμάμαι για μικρές ποσότητες. Και συνήθως αφορούσε συσκευασία σε φακελάκι (όπως αμμωνία, σόδα κλπ). Ναι, και μαστίχα. (Ίσως και πιπέρι; Δεν είμαι σίγουρη…) Αλλά όχι μακαρόνια ή ζάχαρη.

 43. LandS said

  34 Άφησε λοιπόν ο Γεδεών ένα πόκο μαλί στη μέση του αλωνιού για να δει αν η δροσιά μουσκέψει μόνο αυτό και όχι το υπόλοιπο αλώνι, για να καταλάβει αν όντως ο Θεός είχε διαλλέξει αυτόν για σωτήρα του Ισραήλ από τους Μαδιανίτες (και να ανακοινώσει το πόρισμα στους άλλους Ισραηλίτες) . Πολλά χρόνια αργότερα η Παναγία, στους Χαιρετισμούς, παρομοιάζεται με αυτόν τον «ένδροσο πόκο».
  Πρώτο ερώτημα (προς τον Ορεισίβιο ή άλλον που να ξέρει). Αληθεύει ότι αν το είχε αφήσει ανάμεσα σε χορτάρια δεν θα ήταν μόνο ο πόκος ένδροσος αλλά και ολόκληρη η γύρω περιοχή; Ενώ στο μέσον του αλωνιού οι κακόμοιρες δροσοσταλίδες δεν είχαν άλλο μέρος για να διατηρηθούν παρά το σημείο που υπήρχε ένα πακέτο μαλί;
  Δεύτερο ερώτημα γενικώς. Υπάρχει άλλη αναφορά στο πόκο, εκτός Παλαιάς Διαθήκης (δηλαδή της Μετάφρασης των Ο΄ ) ή εμπνευσμένων από αυτήν κειμένων, ύμνων κλπ. ;

  Τρίτο ερώτημα, άσχετο με τον πόκο. Όντως ισχυρίζεται η κυρία Τζιροπούλου ότι το net προέρχεται από το νήθω; Έχει δίκιο;

 44. […]  https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/04/paketo/ Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Explore posts in the same categories: Νίκος Σαραντάκος, Πολιτική […]

 45. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  39: Εγώ που είμαι μικρός δεν το έχω ακούσει 🙂

  40: Και με παραξένεψε, επίσης.

  43: Πόκος και ποκάρι, υπάρχει φυσικά σε πολλά έργα της γραμματείας. Υπήρχε και παροιμία, όνου πόκους ζητείς ή κάτι τέτοιο, επί αδυνάτου.

  Δεν ξέρω αν το ισχυρίζεται η Τζιροπούλου, αλλά φυσικά δεν ισχύει. Νομίζω μάλιστα ότι δεν συνδέονται καν, αλλά δεν έψαξα και πολύ.

 46. 43 Οι δυο δραχμές μου: ΙΕ καταγωγή του net [from P.Gmc. *natjan (cf. O.S. net, O.N., Du. net, Swed. nät, O.H.G. nezzi, Ger. Netz, Goth. nati «net»), originally «something knotted,» from PIE *ned- «to twist, knot» (cf. Skt. nahyati «binds, ties,» L. nodus «knot,» O.Ir. nascim «I bind, oblige»] και μια λιθουανική συγγένεια του πέκω (όπως πόκος) (Cf. Lith. pèšti ‘pluck’)

 47. Συμπλήρωμα: άρα μάλλον συνδέονται (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ένα κατάγεται από το άλλο βέβαια), μια και νήθω είναι πλέκω, από το «νέω» (Cf. Lat. neo ‘spin’, OHG. nāan ‘sew’, etc).

 48. Ωπ, λάθος -σχεδόν. Μπερδεύτηκα.
  Ορίστε οι ετυμολογίες που βρήκα για τα λατινικά nodus: for gnodus; Sanscr. root gadh-, gandh-, grasp; cf. Gr. Χανδάνω, hold; γνάθος, jaw; Lat. pre-hend-o; Germ. Knoten
  και neo: root ne-; Gr. νέω, νήθω; cf. Sanscr. nah = nectere.
  Εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται. Αν όμως τα σανσκριτικά nah και nahyati (#46) είναι ομόρριζα; Χμμμ…

 49. cronopiusa said

  Paquetazo de Hurtado Miller en Peru Fujishock http://www.youtube.com/watch?v=f0bYe2KzFoo EL PAQUETAZO-Karen Lopez Granizo http://www.youtube.com/watch?v=cZTJbywZX94

 50. Γς said

  42:

  ΔΗΣΑΡ και ΗΛΙΟΣ ήταν οι δυό φίρμες μπαχαρικών, που τότε ήταν συσκευασμένα σε διαφανή επίπεδα φακελάκια 2Χ3 εκατοστών. Ηταν κολλημένα καμιά ντουζίνα από αυτά σε μια καρτέλα, (χαρτόνι) στο τοίχο του μπακάλικου. -Και ένα πιπέρι. Και χράτς ξεκώλαγε ένα «χαρτάκι» πιπέρι ο μπακάλης.
  Στο χαρτί μπαίνατε τα πάντα. Από ρέγκα μέχρι πελτές.

 51. Γς said

  39,41:
  Μα δεν έπαψε ποτέ να λέγεται έτσι.
  Γκουγκλίστε το «χαρτί μακαρόνια», αν δεν πιστεύετε.

 52. poppy said

  39. Είμαι 51 και έχω γεννηθεί στην Κρήτη.» Θα βράσω ένα χαρτί μακαρόνια » ή » πήγαινε να πάρεις ένα χαρτί ζάχαρη » … είναι φράσεις που χρησιμοποιούσε η μητέρα μου, αλλά ακόμα και σήμερα τις χρησιμοποιούμε εγώ και η αδελφή μου ( 60 χρονών )
  Όσο για το «τελευταίο πακέτο» μπορούμε να ευχηθούμε, αν δεν γίνεται να είναι οριστικά το τελευταίο, να είναι έστω το τελευταίο αυτής της κυβέρνησης…

 53. Γς said

  40 γ:
  Τι φίλους να κάνεις εκεί μέσα στο slang.gr;
  Το πολύ πολύ το Χλέμπουρα και τον Μπάμπη το Σουγιά.
  Δεν λέω ενίοτε υπερέχει του παρόντος ιστολογίου:

  Γαμώ + αντικείμενο.
  Μια από τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Γλώσσας είναι όχι ότι προέρχεται μόνον από τον Σείριο, αλλά και ως άκρως ερωτική έχει δημιουργήσει χιλιάδες ερωτικές «φωλίτσες» στις σελίδες των άγραφων λεξικών της.

  Τι Μπαμπινιώτηδες και Εμπειρίκοι, το αληθινό φιρίκι το βγάζει ο Μπάμπης ο Σουγιάς, αλλά και κάθε σλανγκικά σκεπτόμενος Έλλην.

  Το τι γαμάμε δε, δεν περιγράφεται, αλλά γράφεται στα παραδείγματα του σεμνού αλλά γαμάτου αυτού λήμματος. Συνοδεύεται κυρίως από σου, μου, σας, μας και άλλα κτητικά αλλά και την λέξη γαμώ επαναλαμβανόμενη, για όσους δεν το κατάλαβαν την πρώτη φορά. Πολλές φορές γαμάμε μέσα, αν ντρεπόμαστε ή κρυώνουμε.

  Η version και γαμώ, (και γαμώ το αμάξι, π.χ.) δεν καλύπτει τους σκοπούς αυτού του λήμματος, οπότε δεν την συμπεριλαμβάνω.
  Γαμώ το :
  Αγία Καραμέλα Άξονα της γης Αυτιά Ελέφαντα Βυζιά Πεταλούδας Γκαργκάρι Καριοφίλι Καταδίκη Καντήλι Κέρατο Κηδεία Κοινωνία Μπελά Μυαλό Ξεσταύρι Πανακόλα Παναχαική, Πειραιά, Τούμπα, Χαριλάου, Τάφο του Ινδού, κλπ, κλπ Περιέργεια του Κολόμβου Σπανάκι Στανιό Σταυρίδι Φασκιά Φελέκι Χάλια

 54. Ξεχάσαμε το Πίκι – Πόκο :http://en.wikipedia.org/wiki/Piki_%26_Poko

  Θυμάμαι πάντα το σκυλάκι της φίλης Άντας, τον παιχνιδιάρη μικρόσωμο Πόκο.

  @ 43. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου. Ναι LandS, θα ήτο ένδροσος άπασα η εις το ίδιο μικροκλίμα ευρισκομένη γύρωθεν περιοχή.

  Κι εγώ μικρός ένα χαρτί μακαρόνια αγόραζα και ενίοτε ένα φελί μπακαλάο…

 55. Γς said

  54:
  >Ξεχάσαμε το Πίκι – Πόκο
  και τον Ποκοπίκο του Γκιαούρ-Ταρζάν, ίσως

  >μπακαλάο…
  λέγεται και έτσι;
  Μπακαλιάρο ή βακαλάο, θαρρώ

 56. 40,
  Υπάρχει και το ανάστροφο του Rat Pack, το pack rat, γι’ αυτόν που μαζεύει ό,τι βρει και δεν πετάει ποτέ τίποτα (πχ, ταξινομεί επιμελώς άχρηστες βίδες και εξαρτήματα από κάποιο χαλασμένο μηχάνημα που είναι διαλυμένο και δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά 🙂 ).

 57. 10,
  Βέβαια! Απ’ τα 40 (no pun intended) κύματα που περνάμε, πέφτουν κατακέφαλα και κυματοπακέτα

 58. bernardina said

  #56 …hoards useless items. ❓
  useless for whom? :mrgreen:

 59. π2 said

  «πακέτο των εντεκάμισι (ή δεκατριών, ή είκοσι, τζάμπα είναι) δισμυρίων». Ε, σιγά τις περικοπές μωρέ γκρινιάρηδες, 20 x 20.000 = 400 ψωροχιλιαρικάκια ευρώπουλα το πολύ.

 60. @ Εμείς οι βουνίσιοι μπακαλάο, οι καμπίσιοι το έχουν αποβουνοποιήσει και το λένε βακαλάο.

  Αλλά αν γκουγκλίσεις τη λέξη θα βρεις κι άλλο πράμα.

 61. spiral architect said

  Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πολυχρονεμένο μας πρωθυπουργό να ανακοινώνει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη κάποιο νέο πακέτο, από τα πολλά που μας σερβίρισε την μετά «Λεφτά Υπάρχουν» εποχή.
  Αυτό θα έχει τον ωραίο τίτλο “Κοινωνικό”.
  Άλλωστε το συνηθίζουν τα πακέτα να έχουν όμορφα προθέματα. “Σταθεροποιητικό”, “Αναπτυξιακό”, “Πράσινο”, “Ενίσχυσης”, κ.ο.κ.
  Αλλά ο λαός μας λέει “έφαγα πακέτο”. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  Πηγή
  (σαν να μην πέρασε μια μέρα …) 🙄

 62. ὁ Γεδεὼν τὴν πρώτη φορὰ ζήτησε ὁ πόκος νὰ ὑγρανθῇ ἑν ᾦ ὁ τόπος γύρω θὰ ἦταν ξερὸς καὶ τὴν δεύτερη φορὰ ζήτησε ἀκριβῶς τὸ ἀντίστροφο. τὸ σημεῖον τοῦ πόκου συνήθως ἑρμηνεύεται ὡς τύπος τῆς παρθένου Μαρίας. ὅπως ὁ πόκος ἔμεινε ὑγρὸς ἑν ᾦ ἡ γῆ ἦταν ξηρὴ ἔτσι καὶ ὅλες οἱ μητέρες ἔχασαν τὴν παρθενία τους ἐν ᾦ ἡ μητέρα του Κυρίου ὄχι. κι ὅπως ὁ πόκος ἔμεινε ξηρὸς ἑν ᾦ ἡ γῆ ὑγράνθηκε ἔτσι καὶ ὅλες οἱ παρθένες ὑπῆρξαν ἄτεκνες πλὴν τῆς μητέρας τοῦ Κυρίου. ὁ πόκος καὶ πέκος ἔχει σχέσι καὶ μὲ τὸ λατινικὸ pecus- pecoris καὶ φυσικὰ «ξη λέξι δὲν εἶναι τῶν Ο’, ὑπάρχει ἤδη σὲ Ἀριστοφάνη καὶ Εύριπίδη. σήμερα θαρρῶ τὸ λένε ποκάρι.

  ἐγὼ ξέρω τό:

  «λουκουμᾶδες στὸ χαρτὶ» ἀπὸ ἕνα παλιὸ τραγουδάκι ποὺ λέγανε στὰ παιδιὰ ὅταν τὰ ἔπαιζαν στὰ γόνατα.

 63. @2 Νομίζω ότι πρ΄πει να προσθέσουμε και το «πακέτο πλοίο», που σύμφωνα με το Σεγδίτσα είναι ταχύπλοο.επιβατικό πλοίο. Μάλλον μετάφραση το αγγλικού Packet ship ή packet boat δηλαδή γρήγορο πλοίο που μεταφέρει επιβάτες κι εμπορέυματα σε τακτική γραμμή.

 64. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως ήρθε η ώρα να φάω και εγώ πακέτο. 2 χρόνια τώρα κόβουνε απο όλους, μόνο απο τα ΑΜΕΑ δεν είχαν κόψει κάτι. 2 χρόνια λοιπόν περίμενα, λέγοντας πως θα έρθει και η στιγμή που οι μόνοι θα έχουν μείνει για να κόψουν, θα είναι οι συνταξιούχοι (απο αυτούς θα κόβουν ΠΑΝΤΑ) και τα ΑΜΕΑ. Οπότε στις εβδομάδες που έρχονται, αναμένω το κόψιμο του ΕΚΑΣ (αν τελικά αποφασίσουν να το δίνουν μόνο σε άνω των 65 ετών), το κουτσούρεμα του Προνειακού Επιδόματος των νεφροπαθών (το λεγόμενο και Διατροφικό), και τον… εξορθολογισμό των οδοιπορικών που καλύπει παγίως το ΙΚΑ. Κοινώς, αναμένω μια μείωση εσόδων της τάξης του 25-30%… Και έλεγα φέτος να πάρω καινούργιο iPhone (το παλιό το έχω τρισίμισι χρόνια και τα έχει παίξει). Όχι iPhone, ούτε Nokia των 30 ευρώ δε με βλέπω να παίρνω…

 65. ΣοφίαΟικ said

  Σχετικα με το χαρτί: πριν καμια δεκαπενταετία είχα παει σε μια λαική που πούλαγαν και ζώα και είχα σταμα΄τησιε να χαζέυω τα κουνέλια, κι έρχεται ο μαγαζάτορας και μου λεέι «κοπελλιά, να σου βάλω δύο στο χαρτί;’ Γελάσαμε κάμποσο μετα που το θυμόμασταν , λες και ήταν τα κουνέλια τυρόπιτες…

  Αυτά με τα πακε΄τα παντως είνα της τελευταίας εικοσαετία, εγώ ότναέφυγα από Ελλάδα μόνο το τπαμε πακε΄το ήξερα, πο είχε γίνει καραμέλα τέλη δεκαετίας του ’80.

 66. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  65: Χρήσιμη η αποδημία για τη χρονολόγηση εκφράσεων και λέξεων!

  64: Δεν αισθάνεσαι όμως περήφανος που συνεισφέρεις; (αστειεύομαι φυσικά)

  61: Μια μέρα ή δυο χρόνια…

  52: Καλώς ήρθες, ευχαριστώ!

 67. cronopiusa said

  Υπάρχουν και χειρότερα κύριε Παρούση
  κάθε φορά που πάω ΟΑΕΔ νοερά απαγγέλλω μνημονεύω Καρούζο

  Γυρίζει μόνος
  στα χείλη του παντάνασσα σιωπή
  συνέχεια των πουλιών τα μαλλιά του.
  Ωχρός
  με βουλιαγμένα όνειρα κι ανέγγιχτος
  νερό τρεχάμενο στα ρείθρα, ωχρός
  έλληνας.
  Πάντα ο δρόμος μέσ’ στα μάτια του
  κ’ η λάμψη απ’ τη φωτιά
  που καταλύει
  τη νύχτα.
  Γυρίζει μόνος
  στα χέρια του κλαδί από ελιά
  γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά
  αισθάνεται
  πως όλα χάθηκαν.
  Mην του μιλάτε είναι άνεργος
  τα χέρια στις τσέπες του
  σαν δυο χειροβομβίδες.
  Mην του μιλάτε δε μιλούν στους καθρέφτες.
  Άνθη της λεμονιάς
  λουλούδια του ανέμου
  στεφάνωσέ τον Άνοιξη
  τον κλώθει ο θάνατος.

  Ειναι ξεδιάντροποι κύριε Παρούση
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»:

  ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΜΚΟ!!!

  Οι Παρεμβάσεις ΔΕ καταγγέλλουν την ενεργοποίηση του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω του οποίου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναλαμβάνουν να νοικιάζουν εργαζόμενους για 5 μήνες στο Δήμο κι αυτός να τους τοποθετεί στα σχολεία για να καλύψουν την πρόσθετη διδακτική στήριξη.Ενώ έχουν σταματήσει στην ουσία οι διορισμοί στην εκπαίδευση, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί οδηγούνται βίαια στη συνταξιοδότηση, ενώ με αναλγησία κλείνουν χιλιάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και οι μαθητές πακετάρονται στα μέτρα του μνημόνιου, η κυβέρνηση με την αρωγή των προθύμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιούν σε δήμους (Ν. Ιωνία, Κερατσίνι) τις μεσαιωνικές συμβάσεις ελαστικής εργασίας των 600 ευρώ το μήνα.

  Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης δεν θα περάσει. Πρέπει παντού να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και αυτών που τις εφαρμόζουν.

  Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τις συλλογικότητες που λειτουργούν στην εκπαίδευση και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης σε συμπαράταξη κι αγώνα. Όλοι αυτοί πρέπει να φύγουν.

  Είναι ανάλγητοι κύριε Παρούση
  Βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ σε ΑμΕΑ. http://www.youtube.com/watch?v=bn0Xng4tNPU&feature=youtu.be&a

 68. Να θυμηθούμε και το θρυλικό Pac Man.

 69. Προσγολίτης said

  Καλησπέρα σας!

  Και στο χωριό μου, ποκάρι λέμε το πρόβειο μαλλί («ένα ποκάρι»: το μαλλί από 1 πρόβατο).

  Ροπόκι: το μαλλί από τ’ αρνιά.

  Αρνοπόκι, επίσης το μαλλί από τ’ αρνιά (για δες: ροπόκι, αρνοπόκι…)

 70. 62,
  Πέκος;
  Μου θυμίζει τον θρυλικό δικαστή Ρόυ Μπιν – «Ο νόμος δυτικά του Πέκος» – που είχα γνωρίσει από το Λούκυ Λουκ. Μετά από χρόνια έφτασα να γνωρίσω το πραγματικό σαλούν του στο μακρινό Λάνγκτρυ του Τέξας.

 71. ο αρχιδούκας said

  hi,κόμονες.Άρχισαμε πάλι τα πολιτικά.Τελευταίως εσείς οι ‘ανθρωπιστές’ πολύ ακούγεστε.Μασάτε πολύ χρήμα.Για σχολίασε για το ΑΠΘ αν έχεις cojones

 72. Αρκεσινεύς said

  45. Νίκο, από το Λεξικό του Φωτίου
  Ὄνου πόκοι: παροιμία ἐπὶ τῶν ἀνηνύτων· ὥσπερ αἱ τοιαῦται· πλίνθον πλύνειν· ἀσκὸν τίλλειν· χύτραν πλύνειν.

  50. Γιάννη, πάνω στην άδεια καρτέλα από τα μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ κολλούσαμε με ζύμη από αλεύρι έντομα που πιάναμε στα χωράφια(ακρίδες, τζιτζίκια, σφήκες όλων των ειδών, σκαθάρια, χρυσοκάνθαρους κλπ.- δε γράφω τις αμοργιανές ονομασίες γιατί κανείς δε θα καταλάβει) και τα πηγαίναμε στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς στην Ε΄και ΣΤ΄δημοτικού, αρχές δεκαετίας του ’60.

  Η κουρά των μαλλιών των προβάτων στο Βυζάντιο γινόταν από τον κουρίσκον με μεγάλο ειδικό ψαλίδι (στην Αμοργό το λέμε προβατοψάλιδο). Τα μαλλιά μετά την περιτύλιξη αποτελούσαν τους πόκους.

  για τον Ορεσίβιο:Κ. Ηλιοπούλου ποιμενικά Ηλείας, Λαογραφ. 12, 273

 73. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 74. #72. Αρκεσινεύ, σ’ ευχαριστώ πολύ.

 75. spiral architect said

  Οι κατσαρίδες συνηθίζουν να βγαίνουν και να μαγαρίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  Νικοκύρη, ώρα να ψεκάσεις;

 76. Γς said

  75:
  Στην αρχή γέλασα, μετά ανατρίχιασα, και ξαφνικά έτρεξα στην τουαλέτα. Δεν κατάφερα όμως να κάνω εμετό…

 77. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειπα.

 78. Αρκεσινεύς said

  72. Επειδή η φράση του Φωτίου ‘χύτραν πλύνειν’ ως ισοδύναμη των προηγουμένων δε με ικανοποιούσε, ξαναγύρισα στο λεξικό και :
  Ὄνου πόκαι: ἐπὶ τῶν ἀνηνύτων καὶ τῶν μὴ ὄντων λέγεται ἡ παροιμία ὑπὸ τῶν Ἀττικῶν· ὥσπερ αἱ τοιαῦται· πλίνθον πλύνειν· ἀσκὸν τίλλειν· χύτραν ποικίλλειν· εἰς κοπρῶνα θυμιᾶν· Ἀρίσταρχος δὲ διὰ τὸ Κρατῖνον ὑποθέσθαι ἐν Αἵδου σχοινίον πλέκοντα· ὄνον δὲ τὸ πλεκόμενον ἀπεσθίοντα· οἷον ἀποκείροντα.

 79. Γς said

  75,76:
  Συγνώμη για την αντίδρασή μου, αλλά τα πήρα.
  Μερικά αστεία είναι πιο σιχαμερά κι από ένα πιάτο με σκατά.

  Είχα μια θεία που τα χρόνια εκείνα οι αντίθετοι της έβαλαν μια πυρακτωμένη σιδερένια βέργα στον πρωκτό που της βγήκε από το αιδοίο. Όχι μόνο επέζησε, αλλά έκανε και 5 παιδιά στη Βενεζουέλα που πήγαν το 1945 μαζί με τον μπάρμπα μου για να γλυτώσουν.
  Αν ήταν δικιά σου θεία και σου έστελνα μια φωτογραφία της σε στάση Double Penetration;

 80. #70 καὶ πέκω =χτενίζω, ξαίνω καὶ κουρεύω γιὰ τὰ ζῷα λατινιστὶ pecten ἡ χτένα καὶ pecto χτενίζω. pecus τὸ κτῆνος καὶ pecunia τὸ χρῆμα. ἂν ὄντως σχετίζονται μέσῳ ὁλλανδικῶν ἀπὸ τὴν ι.ε.ῥίζα μὲ τὸ πακέτο ἔχουμε ταύτισι κουρέματος καὶ πακέτου μέτρων! ἂς βγάλῃ κάποιος τοὺς λεξάριθμους! 😛

 81. Μπουκανιέρος said

  7-39 Δύτη, όχι μόνο το έχω ακούσει αλλά εξακολουθώ να το λέω. Δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι έχει παλιώσει…
  Σημαίνει την κλειστή συσκευασία, που ήταν χάρτινη (ή τέλος πάντων τη σκεφτόμαστε χάρτινη ακόμα κι όταν σταμάτησε να είναι – αφού το πλαστικό είναι, από κάποια άποψη, ένα περίεργο είδος χαρτιού). Πλάκα-πλάκα, σε μερικά πράγματα (π.χ. στη ζάχαρη) η συσκευασία παραμένει χάρτινη – οπότε με παραξενεύει η άποψη του 42.

  62 Εγώ το ξέρω «κουλουράκια στο χαρτί», αλλά εδώ είναι χαρτί περιτυλίγματος ή έστω (ανοιχτή) χαρτοσακούλα.

 82. http://www.hxonews.gr/index.php/genika/2140–qq-

 83. Κατερίνα Περρωτή said

  Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν για να ζήσουν….

  Χιλιάδες δεν έχουν δουλειά…

  Χιλιάδων η ζωή διαλύεται…

  Το… πακέτο τους δεν έχει παραλήπτη.

  Επιστρέφεται στον αποστολέα!

  Με ή χωρίς ελτα.

  Καλησπέρα

 84. panavros said

  Πακέτο λοιπόν το πακέτο (των νέων μέτρων)

 85. Κατερίνα Περρωτή said

  Ααααα…

  Άσχετο…

  Πήρε το μάτι μου – στο χαμό που γίνεται εδώ στο γραφείο – το βιβλιαράκι που είχα πάρει από τη Ρώμη για τον Giordano Bruno.

  Xα!

  Όταν ο Γαλιλαίος τα …»γύριζε»,

  τον Τζορντάνο Μπρούνο τον έκαψαν …

  (για τον αντίθετο ακριβώς λόγο)

  Campo de’ Fiori

 86. cronopiusa said

  Κουράγιο Κατερίνα ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j0qSvGKF9lM
  Είμαι τυχερός – Αγγελάκας Γιάννης, Καρράς Γιώργος http://www.youtube.com/watch?v=20Q142Leo_Y&feature=related

 87. Κατερίνα Περρωτή said

  πάλι να ευχαριστήσουμε σε? Καταντάει συνήθεια!!!

 88. Κατερίνα Περρωτή said

  Εγώ πάντως από εδώ και πέρα θα σε λέω – δεν γνωρίζω καν πως μου ήρθε – göçmen kuşum !!! (Αποδημητικό μου πουλί)! Αν θες το αλλάζω!!!

 89. cronopiusa said

  Neil Diamond – Be http://www.youtube.com/watch?v=cuj6P_35vQE

 90. Κατερίνα Περρωτή said

  Θα σου αρέσει – πιστεύω

  Σεπτεμπερ σονγκ: Lou Reed – September Song
  (Aυτά τα …href δεν τα κατέχω..)

  Και πάλι, δεν βρήκα το σεπτέμπερ σονγκ που ήθελα!)

 91. Κατερίνα Περρωτή said

  Άκυρο, κοριτσάκι! Δεν είναι αυτό, όντως!

 92. cronopiusa said

  Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης.(dmariet) http://www.youtube.com/watch?v=noS32A3pUys

 93. Κατερίνα Περρωτή said

  Καμάρι μου!!!

  Αν δεν βρω το τραγούδι του Σεπτέμβρη που έλεγα, θα

  με πάρει στην αγκάλη του ο Μορφέας – και ποιος ξυπνάει!!!

  Θα προσπαθήσω λίγο ακόμη…

 94. gpoint said

  Καλημέρα…κι εσείς εδώ;…ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη, μήπως;

 95. Κατερίνα Περρωτή said

  Δεν τα κατάφερα! (Δεν έχω και κάποιον να μου βάζει τα σιντι σε τάξη!!!

  Ψάχνοντας όμως βρήκα κάτι άλλο!!!

  Petru Guelfucci – Corsica

 96. Κατερίνα Περρωτή said

  Καλημέρα! Φαίνεται πως δε μας πιάνει ύπνος!

 97. gpoint said

  Try to remember the kind of September
  When life was slow and oh, so mellow.
  Try to remember the kind of September
  When grass was green and grain was yellow.
  Try to remember the kind of September
  When you were a tender and callow fellow.
  Try to remember, and if you remember,
  Then follow.

  Follow, follow, follow, follow, follow,
  Follow, follow, follow, follow.

 98. Κατερίνα Περρωτή said

  Πολλά μέλη του …Σεπτέμβρη, είμαστε!!!

 99. Κατερίνα Περρωτή said

  Καλημέρα και σε σας!

 100. gpoint said

  Είναι ο πρώτος μου Σεπτέμβρης που δεν δουλεύω αλλά μια που δεν είμαι όχι τυποις αλλά ουσία συνταξιούχος αισθάνομαι σαν άνεργος ή σαν κερατωμένος.
  Τέτοια ώρα που δεν μας βλέπει κανείς ας το φορτώσω !

 101. Κατερίνα Περρωτή said

  Πολύ καλά κάνατε!!! Σκεφτείτε πως είστε ελεύθερος! – κι αυτό παίζει!

  Θα βάλω κι εγώ κάτι…

  (Μέχρι να το δουν…θα είναι ήδη μια καινούργια μέρα!!!)

 102. Κατερίνα Περρωτή said

  σε όσους έχουν αναστεναγμό αφιερωμένο!

 103. gpoint said

  Υπνος με πιάνει,για λίγο, απλά περιμένω να φέξει να δω τον καιρό και βγω με το βαρκάκι. Το να βλέπω την ανατολή από την θάλασσα δεν το έχουν φορολογήσει ακόμα

 104. Κατερίνα Περρωτή said

  Δεν γνωρίζω τις βουλές της εξουσίας…

 105. gpoint said

  Πιανίστρια είναι μία, πάντοτε ήμουν μονόχνωτος αλλά για πρόσεξε τα χέρια της και την καθαρότητα του ήχου της

 106. Κατερίνα Περρωτή said

  Μου φαίνεται εξαιρετική!

  Ένας πιο ειδήμων ίσως σας έλεγε πιο πολλά!!!

 107. gpoint said

  Χαρά, χαράζει, χαιρετώ (όπως χαμός, χάος, χτηνωδά)

 108. gpoint said

  Κατερίνα ψάξε την Βαλεντίνα ειδικά στον Μπετόβεν, δεν είναι μόνο γρήγορη, τόχει !

 109. Κατερίνα Περρωτή said

  Ταμάμ! Καλή βαρκάδα!

 110. spiral architect said

  Άσχετο με την ανάρτηση, σχετικό με το παίδεμα των λίκνων:

  Για όσους και όσες μπερδεύονται με τα href κλπ, θέλοντας να φτιάξουν λίκνους βάλτε στον firefox σας το παρακάτω πρόσθετο:
  Make Link
  Όταν αυτό εγκατασταθεί, πηγαίνετε στη σελίδα που θέλετε να την κάνετε λίκνο –> δεξί κλικ επάνω της –> Make link –> HTML link –> έρχεστε στου Νικοκύρη (ή αλλού) και κάνετε επικόλληση.
  Αυτό ήταν! 😉

 111. sarant said

  Καλημέρα στις νυχτερινές μουσικές 🙂

 112. bernardina said

  Είναι και μερικοί που ζητάνε

  (To ‘χω ξαναβάλει μού φαίνεται, αλλά δεν πειράζει. Είναι κι αυτό που λέει ο Κιντάκος με τις μανάδες και τα στούντια 😀 )

 113. bernardina said

  Ώπα! Μου ‘φαγε τον λίκνο. 😯
  Τέλος πάντων, αυτό ήταν:

 114. τυφλόμυγα said

  #113, Δε θα πω σε ποιους στίχους αναφέρομαι. Χτύπησες τη φλέβα που πονάει. 😥

  Είχα ξεχάσει εντελώς το Wake me up (που πάντα για κάποιο λόγο μ’ άρεσε). Πριν κάτι μήνες άκουγα ένα μόνο τραγούδι ξανά και ξανά και ξανά (δε ξέρω γιατί, δεν ξέρω ισπανικά).
  http://www.youtube.com/watch?v=-ySaJroZO0w 😥

 115. τυφλόμυγα said

  Για να ελαφρύνω λίγο, συμπληρώνω.

  Καλά βρε, κανείς σας δεν έχει ταξιδέψει ποτέ ως backpacker;

  Το εξαιρετικό, όπως μου έχουν πει, χόστελ κάτω από την Ακρόπολη δεν το έχει ακούσει κανείς; 🙂 🙂

 116. bernardina said

  >Καλά βρε, κανείς σας δεν έχει ταξιδέψει ποτέ ως backpacker;

  Οι και ψεκαστήρες επιλεγόμενοι 😆

  Αααχχχ… (νοσταλγικός αναστεναγμός 😉 )

  Αμάν, αναδεχτούδι μου, πού να φανταζόμουν ότι θα σε στενοχωρούσε ο Σεπτέμβρης της Πράσινης Μέρας! 😦 Δεν το ήθελα, μπρε.

 117. cronopiusa said

  114

 118. cronopiusa said

  συγνώμη είμαι ανεπίδεκτη προσπάθησα ν’ ακολουθήσω τις οδηγίες του spiral architect, τζίφος

 119. τυφλόμυγα said

  Οι και ψεκαστήρες επιλεγόμενοι 😆
  Ωχ, έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από δω το πρόγραμμα Ιντερέιλ για να ταξιδέψει (ως μπακπάκερ φυσικά);
  Επίσης, έβαλε κανείς το ιντερέιλ στο νήμα με τα τρένα;
  (Άσχετοι συνειρμοί αλλά χρήσιμοι ;))

  πι ες: Δε με στεναχωρείς. Με διασκεδάζεις. 😀 😛

  Κρόνι, ευχαριστώ!
  Για τα λινκ από γιουτιουμπ ακολούθησε τη συμβουλή του Νικοκύρη. Αυτήν ακολουθώ κι εγώ. Μόλις φέρεις εδώ το λινκ σβήσε το http:// και μετά δημοσίευσε. 😉

 120. cronopiusa said

  και σε σχέση με το τραγουδάκι, έχει ωραία μελωδία, αλλά οι στίχοι θυμίζουν το Καζαντζίδειον «θα σου κλείσω το στόμα με χίλια φιλιά» http://www.youtube.com/watch?v=ki9dAK7R2Hg
  με ρώτησες μωρέ αν θέλω;

  μόνο η κατσίκα ξαναμασάει τον εμετό της
  προτιμώ το
  Chavela Vargas – Que te vaya bonito κι ας πληρώσω τη ΔΕΗ http://www.youtube.com/watch?v=WzBcVsDg9Ok

 121. Γς said

  117,118:
  Για οδηγίες δες αυτό

 122. cronopiusa said

  καλή χίλια ευχαριστώ Γς, όλη τη νύχτα παιδευόμουνα, είχα βάλει στήχημα με τον εαυτό μου

 123. cronopiusa said

  στοίχημα ΣΥΓΝΩΜΗ
  τώρα μένει μετεξεταστέο το μάθημα με τις φατσούλες
  ΜΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΝΤΡΟΠΗ

 124. sarant said

  115-119: Εγώ είχα πάει έτσι που λες ταξίδι στην Ευρώπη, το 1980……………………… δεν ξέρω καν αν είχατε γεννηθεί 🙂

 125. bernardina said

  Κρόνι (που λέει και το αναδεχτούδι μου 🙂 ) δες εδώ 😉 (ποια ντροπή καλέ; Πώς θαρρείς πως μάθαμε όλοι; )

 126. cronopiusa said

  🙂 ευχαριστώ

 127. τυφλόμυγα said

  124, Δεν είχα γεννηθεί το 1980. Λίγο αργότερα προέκυψα. 😆

  Πρόγραμμα της ΕΕ δεν είναι το Ιντερέιλ; Υπήρχε από το 1980; 😯

 128. sarant said

  127: Όχι, ήταν πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Σιδηροδρομικής Κατιτί και είχε όλες τις χώρες της Ευρώπης (ή σχεδόν) και όχι μόνο τα (λιγοστά τότε) κράτη μέλη της (τότε) ΕΟΚ. Άλλωστε, και τώρα, ο Έλληνας που παίρνει ιντερέιλ για να πάει Γερμανία διασχίζει όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, που οι περισσότερες χώρες δεν είναι στην ΕΕ.

 129. τυφλόμυγα said

  #128, Α, ευχαριστώ!

 130. Γς said

  Και γιατί είναι το τελευταίο πακέτο ;

 131. Gerry said

  Περσινα πολυ ξινα σταφυλια, αλλα τωρα διαβασα το αρθρο.

  Απο το χαρτακι στο οποιο ηταν παλιοτερα τυλιγμενα τα χειροποιητα φαρμακα του σπετσερη, τα ονομαζομενα και σκονακια, δημιουργηθηκαν και τα ναρκωσκονακια αλλα και το βασανο ημων των επιτηρουντων κατα τας εξετασεις μαθητοσκονακια. Χαρτακια κι’αυτα.

  Αμυδρα θυμαμαι πριν την εθνοσωτηριο τις χαρτινες συσκευασιες των μακαρονιων. Το «ενα χαρτι μακαρονια» το λεω ακομα καμια φορα, κι’ας ειναι πλεον πλαστικο εδω και τοσα χρονια. Επειδη εμενα επι πολλα παιδικα χρονια διπλα σε μπακαλη, ξερω πως χρησιμοποιουσε ως προχειρο μεσο συσκευασιας σελιδες απο περιοδικα ή τηλεφωνικους καταλογους, και γενικα τετοια αχρηστα χαρτια. Φυσικα υπηρχαν οι χαρτοσακκουλες σε τρια ή και τεσσερα μεγεθη (δεν θυμαμαι καλα), και υπηρχε βεβαια το χασαποχαρτο για τυρια και παρομοια. Το χαρτι φυσικα παντα ζυγιζοταν ως αναποσπαστο τμημα της παραγγελιας, κατ’επεκταση και της αξιας της…

  Η τεχνικη της Βαλεντινας εξαιρετικη. Υποψιαζομαι πως θα εχει και στα αλλα κομματια της το ιδιο συναισθημα (ενα κομματι δεν ειναι αρκετο για να κρινω). Το κομματι απο το Glassworks ομως το αγαπαω περισσοτερο.

 132. sarant said

  Τα παλιά άρθρα είναι καλό να έρχονται πότε-πότε στην επιφάνεια, να τα βλέπουν κι όσοι πιθανόν τα έχασαν.
  Καλημέρα!

 133. ππαν said

  Κιντ, για σένα το λέει

 134. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  τρεις διαδηλώσεις σε μια βδομάδα είναι πολλές
  αλλά και τρεις ώρες «στάση εργασίας» όταν όλη η Ευρώπη διαδηλώνει… είναι για να σκεφτούμε αν όντως είναι νεραντζούλα φουντωτή η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  The Airfood Project

  Ξαναδιαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια ένιωσα ίλιγγο, έχουν περάσει αιώνες απ τις 5 του Σεπτέμβρη κι «έχει κολλήσει η βελόνα», για κάποιους για πάντα…

  «Μια δραματική εικόνα για την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας καταγράφουν οι αριθμοί της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ αλλά και των οργανώσεων υποστήριξης, καθώς οι αυτοκτονίες έχουν φτάσει πλέον τις δύο κάθε μέρα.»

  Υπάρχουν αυτοκτονίες ηχηρές σαν εκείνη του
  πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ
  κι άλλες ασφυκτικά κρυμμένες κάτω απ το χαλί, πίσω από χοντρά ντουβάρια, οι κραυγές που προφέρονται με τεντωμένες τις φωνητικές χορδές και γίνονται ποσοστό «δύο κάθε μέρα»

  «Μετά την δουλειά, ήπιε ακουαφόρτε για να αυτοκτονήσει»

  «Ο αυτόχειρας, πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με γείτονές του, εργάζονταν σε επισκευές πλοίων ή σε οικοδομές, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε μπαρκάρει ως ηλεκτρολόγος σε πλοίο.Σήμερα, απελπισμένος από την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
  Φόρεσε την επαγγελματική του φόρμα, πήρε τα εργαλεία του και έφυγε από το σπίτι.»

  «Έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 50χρονος κομμωτής χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα εργαλεία, έκοψε το λαιμό του με ξυράφι.»

  «Κρεμάστηκε από βράχο όταν τον ενημέρωσαν ότι του έκοψαν τη σύνταξη»

  ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

  Προσπαθώ να μη χάσω το χαμόγελο και σκέφτομαι

  τους Ζαπατίστας

  και τη Mαριναλέδα.
  To κουτί της Πανδώρας – Mαριναλέδα (Marinaleda)

  ¡ESTA DEUDA NO LA PAGAMOS!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: