Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο σχολείο με το σκουλαρίκι

Posted by sarant στο 10 Σεπτεμβρίου, 2012


Ανοίγουν αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα, μια και στη χώρα μας, τουλάχιστον τα τελευταία (κάμποσα) χρόνια η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν είναι κυμαινόμενη όπως αλλού (π.χ. η πρώτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου) αλλά σταθερή, εκτός βέβαια αν πέφτει Σαββατοκύριακο -ακόμα κι όταν τυχαίνει η 11 Σεπτεμβρίου να πέφτει Παρασκευή. Φέτος δεν είναι υπουργός εκείνη η ανεκδιήγητη Διαμαντοπούλου κι έτσι τα παιδιά έχουν ελπίδα να βρουν μερικά βιβλία στα σχολεία. Βέβαια, με το που ανοίγουν τα σχολεία θα κλείσουν πάλι, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν απεργία την Τετάρτη, αλλά είτε με μπουνάτσα είτε με φουρτούνα η σχολική χρονιά θα αρχίσει. Κάποια πρωτάκια θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο αύριο, είτε στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο, τα δικά μου τα κορίτσια κοντεύουν πια να γίνουν παλαίμαχες αλλά όσο και να πεις με το που ξεκινάει κάθε σχολική χρονιά, κι ας μην είναι οι πρώτοι, μερικοί χαζογονείς βουρκώνουν.

Εμείς εδώ όμως δεν βουρκώνουμε, λεξιλογούμε -κι έτσι σήμερα θα δούμε ακριβώς τη λέξη «σχολείο» και τις παραφυάδες της. Ομολογώ βέβαια ότι αντλώ υλικό από ένα παλιό μου άρθρο, που είχε δημοσιευτεί στη στήλη μου στην κυριακάτικη Αυγή (ήταν μάλιστα το παρθενικό μου άρθρο πριν από τέσσερα χρόνια) και μετά στο βιβλίο μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία«, αλλά περιέργως δεν έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο.

Το σχολείο είναι λέξη ελληνιστική, με τη σημασία «διδασκαλείο». Παράγεται, φυσικά, από τη «σχολή», αλλά η σημασία αυτής της λέξης πολύ απείχε από τη σημερινή. Πράγματι, στα αρχαία ελληνικά η λέξη σχολή σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο, ενώ η ασχολία σήμαινε ακριβώς την απουσία αργίας, ελεύθερου χρόνου. Η αρχαία σημασία επιβιώνει και σήμερα, ως σχόλη ή σκόλη (Κυριακή γιορτή και σκόλη να ’ταν η βδομάδα όλη, τραγουδούσε η Αλίκη), αλλά και στο σχόλασμα των μαθητών ή των εργαζομένων. Ο τόνος έχει ανέβει στη σημερινή χρήση, για να αποφεύγεται η σύγχυση της σχόλης με τη σχολή που σήμερα σημαίνει άλλο πράγμα –αυτό το λέμε προφύλαξη.

Λοιπόν, όταν ο Αθηναίος της εποχής του Περικλή έλεγε «σχολήν άγω» αυτό σήμαινε ότι καθόταν αραχτός και ήρεμος· και επειδή μόνο ο απαλλαγμένος από τις σκληρές βιοποριστικές ασχολίες μπορούσε να αφιερώνει χρόνο στη χαλαρή συζήτηση με άλλους και στην πνευματική του καλλιέργεια, σιγά-σιγά η λ. σχολή παίρνει τη σημασία «σπουδή, φιλοσοφική συζήτηση» και αργότερα, στην ελληνιστική εποχή, φτάνει να σημαίνει και το μέρος, το ίδρυμα όπου σπουδάζει κανείς και αποκτά γνώσεις.

Από τη σχολή προέρχεται και το λατινικό δάνειο schola, που είναι η αρχή όλων των σημερινών school, école, scuola και των άλλων λέξεων σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών που σημαίνουν «σχολείο». (Στα τούρκικα, ο Κεμάλ όταν έκανε τη μεγάλη του μεταρρύθμιση αντικατάστησε την αραβική λέξη μεκτέπ με την παλαιοτουρκική οκούλ, που τη διάλεξαν επειδή θύμιζε λίγο και το γαλλικό εκόλ). Να πούμε εδώ ότι στα αγγλικά πέρα από το school = σχολείο υπάρχει και μια ομόγραφη λέξη, school = κοπάδι ψαριών, με διαφορετική προέλευση όμως. Μακάρι να το ήξερε αυτό ο ποιητής που σε μια προβεβλημένη μεταγλώττιση (τον καιρό της γκλαμουριάς) έγραψε για «ένα σχολείο κόκκινων ψαριών».

Αφού διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη, η λέξη «σχολείο» επέστρεψε στη γλώσσα μας κι έδωσε έναν παράδοξο απόγονο. Βλέπετε, το λατινικό schola απέκτησε επίσης τη σημασία του παλατιανού τάγματος· και στο Βυζάντιο, το οποίο για αρκετόν καιρό είχε κρατική γλώσσα τα λατινικά, ενώ στη συνέχεια είχε θεσμική ορολογία με πάρα πολλούς λατινισμούς, οι φρουροί του τάγματος αυτού ήταν οι σχολάριοι, δάνειο από το λατινικό scholaris (επομένως, η λέξη σχολάριος είναι αντιδάνειο). Αυτοί οι σχολάριοι, όπως μαθαίνουμε από το λεξικό Σούδα, ήταν παλατιανοί φρουροί που τους διάλεγαν κατ’ εξοχήν από τους Αρμενίους, και που το δημόσιο τους μισθοδοτούσε πάντοτε καλύτερα από τους άλλους στρατιώτες, ένα είδος επίλεκτου τάγματος δηλαδή.

Οι σχολάριοι αυτοί στις παρελάσεις και τις τελετές φορούσαν στα αυτιά τους ενώτια, όπως ήταν η ονομασία του συγκεκριμένου στολιδιού τότε. Αυτά τα σκουλαρίκια, που θα ήταν υποθέτω εντυπωσιακά, ονομάστηκαν λοιπόν σχολαρικά ενώτια, και επειδή είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μαραίνεται και να πέφτει το ουσιαστικό και να ουσιαστικοποιείται το επίθετο (πρβλ. νεαρόν ύδωρ > νερό και άλλα πολλά) τελικά έμεινε σκέτο το σχολαρίκιον, που σιγά σιγά έγινε σκολαρίκιον και σκολαρίκινκαι σκουλαρίκι. Οπότε όταν σήμερα βλέπουμε σκουλαρίκια και στους άντρες, πριν το θεωρήσουμε αταίριαστο, να σκεφτούμε πως στην απαρχή της λέξης βρίσκονται οι επίλεκτοι παλατιανοί φρουροί, οι σχολάριοι, ασφαλώς διαλεχτοί λεβέντες όλοι τους.

Στο αρχικό άρθρο μου, που το είχα γράψει το 2008, είχα σχολιάσει μιαν ετυμολογικίστικη κουτοπονηριά του Άδωνη Γεωργιάδη (τότε ήταν στο Λάος) ο οποίος είχε πει, περίπου, τα εξής: η λέξη σχολείο «που χαρίσαμε σε όλες τις γλώσσες της γης, κατά κυριολεξία σημαίνει τον χώρο που περνάμε τη σχόλη μας … δηλαδή στο σχολείο πάμε για να ευχαριστηθούμε στον ελεύθερό μας χρόνο» –συγκρίνετέ το αυτό, συνέχιζε, «με την εικόνα των έξαλλων παιδιών που αναλώνονται σε καταλήψεις … και θα καταλάβετε σε πόσο λανθασμένο δρόμο βρισκόμαστε».

Απαντώντας σε αυτή τη σοφιστεία, είχα παρατηρήσει αφενός ότι η λέξη σχολείον είναι μεταγενέστερη, ελληνιστική, και μάλλον σπάνια, και ότι τα παιδιά των αρχαίων προγόνων μας την εποχή του Περικλή είχαν δάσκαλο τον παιδαγωγό ή πήγαιναν σε διδασκαλείον (ο αριστοφανικός Στρεψιάδης μάλιστα στο φροντιστήριον του Σωκράτη), πάντως όχι σε σχολείον ούτε καν σε σχολή, πράγμα που δεν τους εμπόδισε να κάνουν το χρυσόν αιώνα -και που φανερώνει τη λαθροχειρία του κ. Άδωνη, διότι βέβαια η χρήση της λέξης σχολείο γενικεύτηκε όταν είχε πια χαθεί η ετυμολογική διαφάνειά της. Και αφετέρου, είχα θελήσει να απαντήσω στον κ. Άδωνη με τα όπλα του, την ετυμολογία: η μετεξέλιξη του ρήματος παιδεύω από τη σημασία «εκπαιδεύω» στη σημασία «βασανίζω» οφείλεται ακριβώς στο ότι οι μαθητές εκλάμβαναν τη φοίτηση στο σχολείο σαν βασανιστήριο· σε καμιά εποχή δεν πήγαιναν οι νέοι με χαρά στο σχολείο «για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους», παρά μόνο στην φαντασία του κ. Άδωνη.

Αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα από τη μελέτη της ετυμολογίας, αυτό είναι πως οι αρχαίοι όριζαν σαν πρωτογενή έννοια το να έχεις ελεύθερο χρόνο και να μην κάνεις τίποτα, τη σχόλη· και σαν δευτερογενή έννοια, άρνηση της πρωτογενούς, την α-σχολία, το να έχεις δουλειά (ίδιας ρίζας με τη δουλεία άλλωστε, κάτι που ίσως μας απασχολήσει σε επόμενο σημείωμα). Αλλά προς το παρόν, καλή σχολική χρονιά στα παιδιά, παρ’ όλες τις δυσκολίες!

 

156 Σχόλια προς “Στο σχολείο με το σκουλαρίκι”

 1. gpoint said

  Καλημέρα
  Πολύ ωραία ανάρτηση (λυγμ)
  Νοιωθω λίγο περίεργα μιας και είναι η πρώτη μου φορά που θάμαι «απ’ έξω»
  (Η δική σου «πρώτη φορά» στο τέλος της πρώτης παραγράφου νομίζω θέλει διόρθωση γιατί βγήκε στον πληθυντικό)

 2. LandS said

  Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να απασχολούμαι έντονα όλη τη μέρα στη δουλειά μου. (Όχι δεν είμαι εκπαιδευτικός)
  Αργόσχολα όμως χαζεύω κείμενα του Σαραντάκου, που άλλη ασχολία δεν έχει παρά να μας κάνει να ασχολούμαστε, καμιά φορά σχολαστικά, (έλα ένα παράγωγο που δεν τόπιασες! ) με πράμματα σαν τα σκουλαρίκια.

 3. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. 🙂
  Πάντως από το εαρινό εξάμηνο του ’13 (λένε …) τέρμα τα δωρεάν συγγράμματα στα πανεπιστήμια. To pdf να είναι καλά και δυο φορές πληρωμένο, μια για την αγορά του ηλεκτρονικού συγγράμματος (πως θα κλειδωθεί άραγε; ) και μια για την εκτύπωσή του.
  Όπως και να το κάνουμε δεν διαβάζονται οι συνήθεις και οι μερικές διαφορικές εξισώσεις από την οθόνη ενός υπολογιστή. 😛
  Όσο για την ετυμολογία του σκουλαρικιού … μένω άναυδος. 😯

 4. π2 said

  Σχολαστική (pun intended) διόρθωση: ο παιδαγωγός δεν ήταν ο δάσκαλος, αλλά ο δούλος που οδηγούσε το παιδί στον δάσκαλο. Συνεκδοχικά, ο όρος (και όλα του τα παράγωγα) απόκτησε νωρίς συμπαραδηλώσεις εκπαίδευσης αλλά δάσκαλος με τη στενή έννοια δεν ήταν, αρχικά τουλάχιστον.

  Πολύ ενδιαφέρον αυτό με το σκουλαρίκι, ομολογώ πως δεν το γνώριζα.

 5. jimakos said

  …διπλά φορώντας των Ίνκας τα σκουλαρίκια… που λέει κι ο ποιητής.

  (δεν βάζω λινκ για να μην βαραίνω την ανάρτηση) 😀

 6. «Ελάτε όπως είστε και με το σκουλαρίκι σας!»
  που έλεγε και ο Χριστόδουλος…κάτι γνώριζε
  από βυζαντινή σκουλαρίσια λεβεντιά 🙂
  Ενώτια δεν φορούσαν μόνον οι σχολάριοι,
  αλλά και οι αυτοκράτορες, όπως εδώ
  ο Ιουστινιανός
  …..

  Αν ήταν τουρκικό θα έδινε okuyul (oku-mak, σπουδάζειν >< ok τόξο)

  To okul προήλθε αρχικά από το γαλλικό école
  και έγινε okul για να θυμίζει το okumak

  Nothing is to be gained by adopting the ostrich-attitude and saying: ‘Okul (‘school’) is a ridiculous hybrid, out of the Turkish oku- ‘to read’, by the French école. We shall ignore it and continue to use the good old Ottoman word mektep.’ Turkish children nowadays don’t go to mektep; they go to okul.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Phono-semantic_matching#Turkish
  PSM
  Φωνοσημασιολογικό ταίριασμα

 7. cronopiusa said

  καλημέρα
  ωραίο ΤΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ –

  πριν την τρικομματική
  22/9/11 Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

 8. ππαν said

  Ούτε εγώ το ήξερα για τα σκουλαρίκια, αλλά λίγα πράγματα γνωρίζω έτσι κι αλλιώς, πχ δεν μπορώ να ξεκλειδώσω αυτό με τον ποιητή και την γκλαμουριά. Τι εννοεί (ο ποιητής);

 9. Akyla said

  Πολύ ενδιαφέρον. Κι εγώ που υποψιαζόμουν ότι το σκουλαρίκι έχει σχέση με το τουρκικό kulak (=αυτί)!

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Καλή μας σχολική χρονιά!

  Εμείς τα δευτεράκια αρχίσαμε σήμερα στη Μεγαλόνησο (την μακράν κείμενη). Πήγαμε με άγχος (κακή γονιδιακή επιρροή από το selfish gene του μπαμπά μας) , μας μοίρασαν στις τάξεις μας , μάς έβγαλε και λόγο ο νέος (και καινούργιος) Διευθυντής μας, κι όλα καλά κι ωραία!

  Ότι το σκουλαρίκι και το σχολειό συνδέονται τόσο στενά, ούτε που να το φανταστώ!

  Πάνω στο θέμα της «διαμάχης» που λες Νίκο με τον Άδωνη, και μιας και ανέφερες και τον Περικλή, τη σοφή «λύση» για το τι είναι ή δεν είναι το σχολείο την είχε ήδη δώσει ο σοφός Αναξαγόρας (πέθανε γύρω στο 428 π.Χ ) όταν οι Λαμψακηνοί που τον φιλοξενούσαν περήφανα (είχε καταφέρει λίγα χρόνια πριν, να τον βγάλει ο Περικλής από την ψειρού που τον είχαν χώσει (τον Αναξαγόρα) οι πολιτικοί του αντίπαλοι (του Περικλέους) και είχε βρει καταφύγιο στη Λάμψακο) τον ρώτησαν τι θα ήθελε να κάνουν για χάρη του, όταν πεθάνει. Ο σοφός Αναξαγόρας απάντησε ότι θα ήθελε η επέτειος του θανάτου του να είναι μέρα αργίας για τους μαθητές! Οι Λαμψακηνοί το σεβάστηκαν και το τήρησαν για πολλά χρόνια. Τουλάχιστον έτσι λέει ο Διογένης ο Λαέρτιος :
  «Και τέλος αποχωρήσας εις Λάμψακον ,αυτόθι κατέςρεψεν ότε και των αρχόντων της πόλεως αξιούντων ,τι βούλεται αυτώ γενέσθαι; «Φάναι , Τους παίδας εν ω άν αποθάνη μηνί κατά έτος παίζειν συγχωρείν. Και φυλάττεται το έθος και νύν. τελευτήσαντα δη αυτόν, έθαψαν εντίμως οι Λαμψακηνοί, ..»

  ΥΓ. Ο Αναξαγόρας κατάλαβε την ουσία του φανερού Σύμπαντος, 2500 χρόνια πριν την πιστοποιήσει η μοντέρνα επιστήμη. Είπε οτι ο ήλιος είναι μια πέτρα από φωτιά ,οτι η Σελήνη είναι ετερόφωτη από τον Ήλιο και οτι απιοτελεουμστε (όπως και όλα τα υλικά σώματα) από παλιότερα ήδη υπαρκτά σωματίδια.
  Σε κάποια ελληναράδικα ιστολόγια, συγχέεται με τον (σχεδόν σύγχρονό του) αγνωστικιστή Πρωταγόρα. Νάταν βέβαια η μοναδική σύγχυση,καλά θα ήταν!…)

  ΥΓ2. Στον λόγο του ο Διευθυντής μας (μοντέρνος νεαρός φαίνεται, μάλλον καλό είναι αυτό) μεταξύ των τυπικών τετριμμένων, ανέφερε και το απευκταίο Bullying (!) . Αυτόν ακριβώς τον όρο χρησιμοποίησε ,γεγονός που έδωσε στο selfish gene την ευκαιρία να κάνει μια μικρη επίδειξη γλωσσομάθειας στους συναδέλφους γονείς που απόρησαν «Τι στο διάολο είναι αυτό το μπούλι;» . Το εξήγησα περιφραστικά ,αλλά βλέπω στη Βίκη την ωραία απόδοση »Νταηλίκι». Μου διέφυγε εκείνη την ώρα.

 11. bernardina said

  O Lands και ο Π2 με έβγαλαν από τον κόπο να γράφω. Θενκς, γάιζ 😉

  Καλή σχολική χρονιά σε μαθητάκια, γονείς και -κυρίως- εκπαιδευτικούς. Σιδεροκέφαλοι όλοι 😀

 12. bernardina said

  >γάιζ = γκάιζ 👿

 13. munich said

  @8
  φαντάζομαι εννοεί τη μεταγλώτιση του Φάιντινγκ Νέμο στην οποία τότε είχαν πάρει μέρος εγχώριοι σταρς, αν θυμάμαι καλά και ο Ρουβάς αλλά δεν παίρνω όρκο, το είχα δει τότε με τα ανίψια μου τα ελληνάκια

 14. Ωραία η καταγωγή των σκουλαρικιών.
  Επανέρχομαι στο #6 και στο okul. Παλαιοτουρκικό σίγουρα όχι· ο Νισανιάν λέει ότι είναι παράγωγο του okumak (έστω και αν είναι λίγο εκτός κανόνων)· ότι η επίδραση του γαλλικού école είναι πιθανή· και ότι η ετυμολόγηση βάση μιας αμάρτυρης λέξης της διαλέκτου της Ούρφα είναι αυθαίρετη.
  Τώρα βλέπω όμως ότι το λινκ του Μιχάλη τα λέει όλα αυτά, πάνω κάτω. Ωστόσο το okumak, «διαβάζω», δεν φαίνεται να έχει σχέση με το ok «βέλος», αλλά με ένα παλαιοτουρκικό ρήμα που σημαίνει περίπου «φωνάζω».

 15. ππαν said

  13: Ευχαριστώ!

 16. Γς said

  Είναι και το αγγλικό school των ιχθύων, όταν κάνουν schooling. Και το κάνουν συχνά όλα σχεδόν τα ψάρια. Σμήνος, σμάρι, εξ ου και η μαρίδα, που αν είναι Φαληριώτικη μας ξαναγυρίζει στα χθεσινά μας δύο Φάληρα 🙂

  Σχολείο. Δεύτερη χρονιά και εγώ εκτός και
  τα ραδίκια άνωθεν ορών.

 17. spiral architect said

  Όπως η σχέση της σχόλης με τη σχολή, έτσι συνειρμικά μού ήλθε στο νου η σχέση της δουλείας με τη δουλειά.
  (στους διαλυτικούς καιρούς που ζούμε …) 😦

 18. Γς said

  16:
  Ωχ, το είχες αναφέρει το school τωνν ψαριών. Δεν το είχα δει.
  Τίποτα δεν σου ξεφεύγει Νίκο ή σχεδόν τίποτα 😉

 19. Ωραία η καταγωγή των σκουλαρικιών.

  Η λέξη σχολαστικός από πότε χρονολογείται; Εμφανίστηκε πρώτα στα ελληνικά ή είναι μεσαιωνικό αντιδάνειο;

  Όσο για τα σχολικά βιβλία, εδώ στη Γαλλία βιβλία δίνονται από το σχολείο στους μαθητές αλλά είναι δανεικά. Στο τέλος της χρονιάς τα επιστρέφουμε και αν δεν επιστραφούν σε καλή κατάσταση στο σχολείο τα πληρώνουμε. Κάθε αρχή σχολικής χρονιάς ξενυχτάω ντύνοντας βιβλία που έχουν διαβαστεί από μαθητές για 5-10 χρόνια. Και μερικά που το σχολείο δεν τα έχει μας ζητούν και τα αγοράζουμε και στο τέλος της χρονιάς τα κρατάει το σχολείο για τις επόμενες χρονιές.
  Αλλά βέβαια το ελληνικό δημόσιο είχε τόσα περισσότερα λεφτά από το γαλλικό ώστε να δωρίζει κάθε χρόνο τα βιβλία στους μαθητές…

 20. Καλημέρα Νικοκύρη. Από τις 6/9, φύλαγα σκοπιά στα μουρντατοχώρια. Καιρός να ξεμυτίσω και λιγάκι. Τα σκουλαρίκια (στην Επιτομή Λεξικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσης εις την σημερινήν, υπό Γ. Ψύλλα, Αθήνα 1836) λέγονταν κροτάλια<κροταλίζω & κροταίνω = κροτώ. Πρέπει ν' αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας για να φανταστούμε αυτό το είδος του σκουλαρικιού που κροτάλιζε. Διότι κρόταλος είναι ο συνεχής θόρυβος που παράγεται, είτε από τους χειροκροτητές μεγάλων πολιτικών συγκεντρώσεων, ή το ασταμάτητο χτύπημα της πόρτας της τρόικα για τη "δόση". Όμως ο Διον. Σολωμός μας λέει ότι "δεν ειν' εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κρουταλεί…".

 21. 6,14 🙂
  καμιά φορά βάζω >< ή , ≠ (μαθηματικά για άνισο) αντί για αντίθετο VS.

 22. Αχ, νόμιζα ότι ήταν το σύμβολο < της ετυμολόγησης!

 23. ππαν said

  Εξαρτάται από το σχολείο, Γιάννη, κι από το επίπεδο. Σε άλλα σχολεία στην Γαλλία τα αγοράζουν οι μαθητές και στο τέλος της χρονιάς τα πουλάνε σε άλλους.

  Μην ανησυχείς όμως, σε λίγο θα τα πληρώνουμε όλα στην Ελλάδα, και κυρίως την παιδεία και την υγεία. Τότε επιτέλους θα γίνουμε παράδεισος και πλούσιοι.

 24. 19 αρχαία ανέκδοτα για σχολαστικούς

 25. cronopiusa said

  «Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι» του Μπ. Μπρεχτ

 26. π2 said

  19: Το νεοελληνικό σχολαστικός λογικά μας ήρθε από την Εσπερία, παραπέμποντας στον Μεσαίωνα και τους φιλοσόφους του. Πάντως ήδη στα αρχαία η λέξη είχε παρόμοια σημασία: στον Φιλόδημο οι σχολαστικοί ρήτορες αντιπαρατίθενται στους έμπρακτους, οπότε σχολαστικός σήμαινε ήδη υπερβολικά θεωρητικός, όπως στα ανέκδοτα στο νήμα που παραπέμπει ο ΜΜ στο 24.

 27. Anna said

  Καλημέρα!
  Πολύ ωραίο το σημερινό θέμα, ειδικά το σκουλαρήκι ήταν έκπληξη! Να προσθέσω στη γλωσσική οικογένεια τη λέξη σχόλιο και τα παράγωγά του (σχολιάζω, σχολιαστής, σχολιογράφος), παιδί κι αυτό της ελληνιστικής εποχής που έφερε κάποιου τύπου συστηματοποίηση στην εκπαίδευση. Σ’αυτό το πλαίσιο διευρύνθηκε και η «μαζική» παραγωγή εκπαιδευτικών εγχειριδίων και οι εκδόσεις σχολιασμένων κειμένων -τα υπομνήματα ή σχόλια, που συνοδεύονταν από το τον τίτλο του κειμένου υπό ερμηνεία (σχόλια εις Πλάτωνος Αλκιβιάδην κλπ). Η λέξη σχολικός αποκτά την εποχή της ύστερης αρχαιότητας αυτήν ακριβώς τη σημασία =υπομνηματικός.

 28. Anna said

  @19, 26: Η λ. σχολαστικός απαντάται νωρία (π.χ. στον Αριστοτέλη Πολ. 1322b37 και αλλού), δηλώνει την τάση προς σχόλη, τεμπελιά. Συνδέεται με την εκπαιδευτική διαδικασία (=μορφωμένος) αργότερα, το συναντάμε στον Ποσειδώνιο και τον Θεόφραστο. Σ’αυτόν τον τελευταίο αποδίδεται (αργότερα βέβαια, από τον Διογένη Λαέρτιο) η κατηγορία που απηύθυνε σε κάποιον (ανώνυμο) ως «σχολαστικό» με την αρνητική έννοια κι αυτή είναι η πρώτη φορά που η λέξη εμφανίζεται με τη σημασία που διατηρεί περίπου και σήμερα. Πάντως φαίνεται ότι για κάμποσους αιώνες (από τα ελληνιστικά χρόνια ως την ύστερη αρχαιότητα) η σημασία του σχολαστικός καθορίζεται από τα συμφραζόμενα. Υπάρχει μάλιστα και η «σχολαστική εσθής», κάτι σαν τη σχολική ποδιά.

 29. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα σχόλια που έγιναν, έλειψα και τώρα μόλις γύρισα.

  8-13: Δεν ήταν του Νέμο, ήταν μια μοντέρνα όπερα σε Μέγαρο, όπου ένας ποιητής είχε κάνει τη μετάφραση των υποτίτλων και το a school of red fish = ένα κοπάδι κόκκινα ψάρια το είχε πει «ένα σχολείο κόκκινων ψαριών».

  27-28: Ευχαριστώ!

  6: Ωραίο το απόσπασμα με τη στρουθοκάμηλο, στις θεσμικές λέξεις οι νέοι τύποι επικρατούν αργά ή γρήγορα.

 30. ππαν said

  Μα ποιος είναι βρε παιδί μου ο ποιητής; Τι μας πετάς σπόντες και μας αφήνεις με την περιέργεια; 🙂

 31. Ας αναφέρω, για να υπάρχει, ότι σκουλαρίκια φοράνε και οι χαρταετοί…

 32. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  19: Το ότι θα βρισκόταν άνθρωποι που κατηγορούν το δημόσιο γιατί δωρίζει τα βιβλία στους μαθητές δε θα το ήθελε ούτε κι ο Ανέστης Βλάχος:

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Αφού είπε ο Νικοκύρης και για «Φροντιστήρια» ας βάλω δυο κουιζάκια ,για όποιον ενδιαφέρεται. 🙂

  Κουίζ νο.1. Συμπληρώστε στο ακόλουθο χωρίο τα ονόματα (κατά μεν τις πρώτες τελίτσες το όνομα του γεωμέτρη, εν δε τις δεύτερες τελίτσες το όνομα του βασιλέως.
  «……. τον γεωμέτρην ……. ηξίου συντόμως αυτώ παραδούναι την γεωμετρίαν, ο δε «Ω βασιλεύ!» είπε «κατά μεν την χώραν οδοί εισιν ιδιωτικαί και βασιλικαί, εν δε τη γεωμετρία ,πασιν εστίν οδός μία.»

  Κουίζ νο 2. Ποιος διάσημος διανοητής έγινε φροντιστηριάς στα γεροντάματα (για βιοποριστικούς λόγους) και πλήρωσε ένα «βίτσιο» του μαθητή του , με σοβαρή αρώστια και τελικά με τη ζωή του;

  Χιντ 1. Οι πρώτοι είναι Α.Η.Π, ο δεύτερος είναι βελανιδοφάγος (ντάξει, προφανές θα μου πείτε)
  Χιντ 2. Από τους Α.Η.Π, ένα από τα δύο ονόματα «έπαιξε» στους «100 μεγαλύτερους Έλληνες» και σε εκλόγιμη θέση!

 34. π2 said

  33α: Μέναιχμος, Μεγαλέκος (γκουγκλίζεται, αφού).

 35. Νέο Kid Στο Block said

  ο μαρτυριάρης Π2ος απήντησε ορθώς στο κουίζ νο 1.

 36. Γς said

  32:
  Ο Ανέστης Βλάχος όπω είναι σήμερα (πρόπερσι). Με το Νίκο Κούνδουρο στην κηδεία του Γιώργου Φουντα.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Αν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος για το Κουίζ νο.2, να δώσω κανα χιντ;
  (έχω κάτι υπόψι που δεν γκουγκλίζεται)

 38. ππαν said

  Εννοείται πως και λυμένο το κουίζ θα παραμείνει για μένα γρίφος, αλλά για τους υπόλοιπους δώστο βρε παιδί μου το χιντ.

  Για το άλλο που γράφεις: νταηλίκι δεν με ικανοποιεί, μιλάμε για τα μεδγαλύτερα συνήθως παιδιά που τρομοκρατούν τα άλλα, τους παίρνουν τα πράγματα κλπ, έτσι; Νατηλίκι πιο πολύ για πόζα μου κάνει, χωρίς πραγματοποίηση της όποιας απειλής.

 39. Για δώσε!

 40. Κατερίνα Περρωτή said

  Ωραίο άρθρο Εφέντη μ !!!

  Αν και χαίρομαι πολύ που ξαναπάω σχολείο, όταν είδα 30άρια τμήματα παντού… ξεροκατάπια!

  33. Οι Α.Η.Π. ποιοι είναι?

 41. Αναστασία.1997.Κ.Χ said

  Καλησπέρα και από εμένα, εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικότερα σε όλους τους σχετικούς! Πολύ ωραία η ανάρτηση αλλά και τα σχετικά σχόλια, είναι πολύ όμορφο όταν κάποιοι προσπαθούν να »σακατεύσουν» την παιδεία, την ελπίδα μας και διέξοδό μας για το αύριο κάποιοι να ασχολούνται μαζί της και να προσπαθούν να την προστατεύσουν με το δικό τους τρόπο…. Και εγώ πρωτάκι-φέτος του Λυκείου- ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεα μου για το σύστημα παιδείας,το οποίο αν και απελευθερώθηκε από τη Διαμαντοπούλου παραμένει επιοικώς ασχολίαστο……..ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ….ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ……

  »ΑΡΝΙΕΜΑΙ, ΑΡΝΙΕΜΑΙ…ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΩΠΑΙΝΕΙ….ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΠΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟ….ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΠΝΙΓΩ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΝΙΑ» και με λόγια του Καμπανέλη….

 42. Νέο Kid Στο Block said

  1. Κατερίνα για τους Α.Η.Π το ξανάπαμε. Αρχαίοι Ημών Προγόνοι.

  2. Χιντ (δίνω κάτι που δεν θα οδηγήσει σε γκούγλισμα νομίζω, αλλά δυστυχώς αποκλείει έναν τουλάχιστον σχολιαστή απο τη συμμετοχή στο κουίζ. 🙂 ) : Το όνομα του ζητούμενου διανοητή , στην ελληνική του βερσιόν, μπέρδευε(δηλαδή δεν το ταύτιζε με το οριτζινάλε) κάποιον εκλεκτό συσχολιαστή παλιότερα. 😆

 43. ππαν said

  Ο Ντεκαρτέσιος! Με την Σουηδέζα!

 44. Α, σωθήκαμε τώρα, μόνον η Μαρία θα τόβρει.

 45. γκλουπ!

 46. ππαν said

  44: Μα….

 47. Νέο Kid Στο Block said

  Άντε να δώσω κι ένα δεύτερο. Το «ιδιαίτερο» και οι πρωταγωνιστές του απεικονίζονται σε έναν (σχετικά γνωστό) πίνακα ζωγραφικής. (καλά, δεν υπήρχε εφορία να κυνηγάει την παραπαιδεία τότε; :mrgreen:

 48. Μαρία said

  42 Χα, χα, αρχίζει απο Λ…

 49. Μα δεν το βρήκε η Ππαν;
  (εντάξει, σε άλλα βίτσια πάει ολονών ο νους, όχι στο πρωινό ξύπνημα, αλλά να)

 50. ππαν said

  Ο Ντεκάρτ δεν πήγε φροντιστηριάς στην Σουηδία, στην Χριστίνα, και, όπως διαβάζω στο Γουΐκι, επειδή η μαθήτριά του γούσταρε αξημέρωτα -πριν τις 5 το πρωί- μαθήματα, αρρώστησε ο καψερός και πέθανε;
  Αν είναι κι άλλος, οκ. Αλλά εγώ απάντησα σωστά και θα σας πάω στα δικαστήρια

 51. Νέο Kid Στο Block said

  Καρφίιι! Καλά ρε το 42. για τον αέρα τόγραψα βρε εκλεκτέ συσχολιαστή;;

  Τέσπα…Νικήτρια η Ππαν. Κερδίζει δωρεάν φρoντιστήριο μαζί μου στα ανώτερα μαθηματικά!
  Παρακαλείται να φέρει απαραιτήτως παλτό γούνινο μαζί της για να μην πάθει σαν τον καημένο τον Ντεκαρτέσιο που τον πούντιασε η Σουηδέζα με τα ανοικτά παράθυρά της , μες το καταχείμωνο (και δη Σουηδικό) 🙂

 52. spiral architect said

  Από μάθημα αγγλικών σε ρωσικό σχολείο: УЧИТЕЛЮ ПО ЯЙЦАМ

 53. Κατερίνα Περρωτή said

  33. Τί σημαίνει βελανιδοφάγος?

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Διευκρινίζω οτι η Σουηδέζα Κριστινάνασσα, εκτός από έρλη ράιζερ ήταν και μόνιμα ξαναμένη (χμμμ.. 👿 ) και έτσι τα μαθήματα γινόντουσαν και στις 5 το πρωί και με τέντα όλα τα παραθύρια. Ε, πόσο να αντέξει κι ο καημένος , την έπαθε την πνευμονία και τέζα ο ρασιοναλισμός ,έκτοτε.

 55. Μαρία said

  51α Εμένα πάλι αυτό με παραπλάνησε. Ποιος συσχολιαστής δεν ταύτιζε …;

 56. ππαν said

  Α ωραία. Μόλις βρω το παλτό, που είναι πράγματι απαραίτητο για τον βαρύ κυπριακό χειμώνα, σου έρχομαι.
  Τώρα να βρούμε ποιος άλλος δάσκαλος από Λ. πέθανε στο καθήκον.

 57. ππαν said

  55: σα να θυμάμαι ο Κορνήλιος. Ποιον εννούσες, Μαρία από Λ.;

 58. Νέο Kid Στο Block said

  55. Η Ππαν βρε σύ! Τόχει μολογήσει παλιότερα η ανελλήνιστη :mrgreen:

 59. ππαν said

  Α ναι; 🙂 🙂 🙂
  Η αλήθεια είναι πως το κατάλαβα όταν πήγα να σπουδάσω στο Paris V René Descartes 🙂

 60. 32: Δεν κατηγορώ το δημόσιο γιατί δωρίζει βιβλία στους μαθητές. Το κατηγορώ γιατί πέρσι κόντεψαν να μείνουν χωρίς βιβλία. Αν μπορεί να τα δωρίζει τόσο το καλύτερο, αλλά αν δε μπορεί καλύτερα να τα δανίζει παρά να λέει στους γοννείς κατεβάστε το pdf και τυπώστε το.

 61. Νέο Kid Στο Block said

  53. Κατερίνα ,πρέπει να είσαι ή πολύ νεαρή (καλοοο αυτό!) ή να έχεις πολύ αδύνατη μνήμη (κακοοο αυτό!) 🙂
  Ποντάρω στο πρώτο και σε ενημερώνω ότι υπήρξε κάποιος ηρωικός πολιτικός ονόματι Αθανασόπουλος (ΠΑΣΟΚ) που σαν υπερασπιστικό επιχείρημα για ένα σκανδαλο (ψιλοπράγματα, μη φανταστείς τιποτε σπουδαιο σε σχέση με τα μεγάλα πάρτυ που ακολούθησαν) με μουσαντέ στοιχεία που δίναμε στους Κουτόφραγκους σε σχέση με κάτι καλαμπόκια, είπε το θρυλικό και σοφό «Όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες, αυτοί έτρωγαν βελανίδια»

 62. cronopiusa said

  41
  Στην Αναστασία, στο πρωτάκι μας
  θέλει αρετήν και τόλμην
  η ελευθερία
  μ΄όλη την αγάπη μας

 63. cronopiusa said

  41
  Στην Αναστασία, στο πρωτάκι μας
  θέλει αρετήν και τόλμην
  η ελευθερία

 64. Τσούρης Βασίλειος said

  54. Αγαπητέ Νεο Kid ο Καρτέσιος πρέπει να πήγε από αρσενικό.

  δες στη Βικιπαίδεια

  «Ο φιλόσοφος πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου, 1650 στη Στοκχόλμη, της Σουηδίας, όπου είχε προσκληθεί ως διδάσκαλος της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας. Ως αιτία του θανάτου του φέρεται η πνευμονία, αν και επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα προς και από τον ιατρό Άικ Πάις (Eike Pies) υποδεικνύουν ότι ο Καρτέσιος πιθανώς δηλητηριάστηκε από τη χρήση αρσενικού.»

  Άσχημο να πας από αρσενικό αν είσι πολύ αρσενικό 🙂

 65. sarant said

  52: Να είναι τάχα αυθεντικό;

  Ευχαριστώ για όλα τα νεότερα!

 66. babis said

  »Ομολογώ βέβαια ότι αντλώ υλικό από ένα παλιό μου άρθρο….. αλλά περιέργως δεν έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιο.»

  εγώ το θυμάμαι από την ιστοσελίδα με τίτλο «Από τη σχολή στο σκουλαρίκι μέσω Άδωνη»

  http://www.sarantakos.com/language/skoulariki.html

 67. Μαρία said

  57 Δεν πέθανε στο καθήκον αλλά ο Κιντ αναφέροντας τις δύο βερσιόν με έκανε να σκεφτώ το σχολιαστή Φυσικό και το Λάιμπνιτς/Λεϊβνίτιο.

 68. Νέο Kid Στο Block said

  64. Bασίλη, την εκδοχή για δηλητηρίαση με αρσενικό (από ποιον όμως; θέλουμε και κάποιο κίνητρο εδώ) δεν την είχα υπόψι μου. Πάντως, η λόξα της βασιλ. Χριστίνας για το κρύο ήταν γνωστή και καταγράφεται και σε άλλες περιπτώσεις. Ο Ντεκαρτ δεν έσφυζε και από υγεία γενικά ή μάλλον ήταν γενικά ευαίσθητος σωματικά ,οπότε η πνευμονία στέκει κι απο μόνη της. Τώρα αν ήταν ένας «βολικός» τρόπος για να εξηγηθεί η δολοφονία του, ποιος ξέρει;

 69. Κατερίνα Περρωτή said

  61. Μου φαίνεται πως τα’χω και τα δύο!

  Και τα νιάτα(!) και την όσο-πάει-και-λιγοστεύει μνήμη!

  62. Με πρόλαβες περίπου!

  Ήθελα να πω κι εγώ στο κορίτσι μας να είναι καλά, να είναι χαρούμενο, να προσπαθεί και να σκέφτεται!

  41. Αναστασία, εύχομαι να έχεις μια πολύ ωραία πρώτη χρονιά στο Λύκειο. (Θα μπορούσες να είσαι μαθήτριά μου!)

  Ακούμε μεν, αλλά ζητάμε αποδείξεις

  Σεβόμαστε μεν, αλλά κι αντιδρούμε!!!

  Όλα θα πάνε καλά!!!

 70. ππαν said

  Κιντ, για να τον προλάβουν πριν πείσει την Χριστίνα να το γυρίσειο στον καθολικισμό

 71. Νέο Kid Στο Block said

  70. Mμμ, ίσως. Αν και ο «καθολικισμός» του Καρτέσιου παίρνει πολύ νερό, αλλά θα ξεφύγουμε αμα πιάσουμε κι αυτό. 🙂

 72. 52. 65. πολύ πλάκα το βίντεο αλλά από τα συμφραζόμενα («Школа» κλπ) βρίσκω αυτό και αυτό 🙂

 73. sarant said

  41: Αναστασία, καλώς ήρθες από το ιστολόγιο, μπορεί να είσαι και η νεότερη σχολιάστρια (αν και έχουμε κι άλλον μαθητή!)

  66: Ουδέν καινόν, πώς το λέγανε; 🙂

 74. Earion said

  Γενικά μιλώντας, νομίζω ότι τα σκουλαρίκια τα φορούσαν οι «βάρβαροι» λαοί, όχι οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, παρεκτός αν επιζητούσαν την προβολή μέσω μίμησης ή ακολουθώντας εφήμερες μόδες (όπως οι χουλιγκάνοι του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης που ξεσήκωναν το κούρεμα των Ούννων). Οι σχολάριοι στις απαρχές τους στρατολογούνταν από βαρβάρους. Το λέω αυτό για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση από την εικόνα στην οποία μας παραπέμπει ο Μιχάλης Μ. (#6) Δεν φοράει σκουλαρίκια ο Ιουστινιανός, αυτά που βλέπουμε να κρέμονται ξεκινάνε από το στέμμα του και λέγονται περπενδούλια.

 75. Raptakis Dimitrios said

  Η αρχαία σημασία της σχολής επιβιώνει, θαρρώ, μέσω του ρήματος σχολάζω στα λογιώτερα «σχολάζουσα κληρονομία» και «σχολάζων επίσκοπος».

 76. π2 said

  74: Μου κάνει εντύπωση που ακόμη και στο λήμμα του slang.gr έχει κυριαρχήσει ο τύπος περπενδούλια, που έχει πολύ περισσότερα γκουγκλίσματα από τα περπεντούλια που ήξερα εγώ. Νόμιζα πως έχει επικρατήσει λόγω λαογραφίας ο, ας πούμε λιγότερο βυζαντινός, τύπος με ντ.

  Βρήκα κι ωραίο ποντιακό γαμοτράγουδο με περπεντούλια:

  Τα περπεντούλια ‘ς σο κατσί σ’
  δύο και τρία κάτια,
  ατά τα κουδουνίσματα
  φέρνε με ‘ς σα μεράκια.

 77. Νέο Kid Στο Block said

  76. Εμένα που μου κάνουν εντύπωση τα περπενδ(ντ)ούλια γενικά ,τι να πώ; 🙂
  Εννοώ ότι δεν την ήξερα τη λέξη και αποχωρώ με τη φάτσα που αρμόζει στην άγνοιά μου. 😳

 78. Earion, αυτό το χωρίο του Προκόπιου με τους βυζαντινούς τεντυμπόιδες είναι το μόνο που μου έχει μείνει από ολόκληρο βιβλίο κοτζάμ Καραγιαννόπουλου, «Η βυζαντινή ιστορία από τις πηγές» ή κάπως έτσι.

 79. Τσούρης Βασίλειος said

  20. Αγαπητέ Ορεσίβιε από το κρόταλον και ο κροταλίας (Crotalus) αλλά ο Σολωμός έγραψε κρουταλεί ή κουρταλεί;

 80. sarant said

  Eυχαριστώ και για τα νεότερα!

  75: Σωστά!

  76: Τρία κάτια δηλαδή τρεις σειρές.

 81. Κατερίνα Περρωτή said

  Η μόνη …Τάξη που μου αρέσει…

  είναι η σχολική!!!

 82. Lelejohn said

  Καλημέρα και ευχαριστώ που μου βρήκατε μία επιπλέον δικαιολογία για να λέω στη μανά μου, όταν γκρινιάζει που αργώ να πάρω το πτυχίο της σχολής: «…στα αρχαία ελληνικά η λέξη σχολή σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο.»

 83. Τσούρης Βασίλειος said

  Μόλις τώρα ο δεκατετράχρονος γιος μας Παντελής μας είπε ότι χθες το βράδι είδε ένα εφιάλτη και όταν το ρωτήσαμε τι είδε μας απάντησε:

  Είδα ότι άρχισε το σχολείο!!! 🙂

 84. Γς said

  52, 65, 72:
  Είναι φτιαχτό. Και είναι διαφήμιση του καναλιού «Ю»
  Το κανάλι Ю στα ρώσικα προφέρεται Γιου (είναι ένα γράμμα του κυριλλικού αλφαβήτου).
  Σλόγκαν του καναλιού ένιαι το «Ю ЭТО ТЫ» δλδ το (κανάλι) Ю είσαι εσύ.
  Ε, αυτό λέει ο δάσκαλος των Αγγλικών: Υου ЭТО ТЫ!

 85. 74 ενδιαφέρον εύρημα· (μόνο ένα
  perpendula βρήκα στο αγγλόφωνο δίκτυο)
  το περπεντούλι = κρεμαστό
  το σκουλαρίκι = τρυπητό;
  παρακάτω ο Χριστός με σκουλαρίκι (και ο άγιος Γεώργιος) που συνοδεύεται με απολογητικό ορθόδοξο κείμενο

  Τώρα, γιατί νά φορεῖ σκουλαρίκι ὁ Χριστός; Διότι εἶναι ὁ μονογενής Υἱός καί Λόγος τοῦ Θεοῦ καί τό μοναχοπαίδι τῆς Παναγίας. Κι αὐτό παραπέμπει σ’ ἕνα πολύ παλιό ἔθιμο. Θυμᾶμαι τή γιαγιά μου τή Μυροφόρα πού ἔζησε 97 χρόνια, πού μου ἔλεγε ὅτι ὅταν ἦταν νέα στό χωριό της, τήν Κάτω Ζώδεια, οἱ πλούσιες οἰκογένειες εἶχαν τό ἔθος νά βάζουν χρυσό σκουλαρίκι στό δεξί ἀφτί τοῦ μοναχογυιοῦ τους. Ὅταν τό παιδί μεγάλωνε καί παντρευόταν τοῦ ἔβγαζαν τό σκουλαρίκι καί τοῦ ἔλεγαν: «Γυιέ μου, τώρα ἐσύ θά πάρεις γυναίκα μέ σκουλαρίκι, δέν θά φορᾶς σκουλαρίκι.»
  Ὅταν τή ρώτησα «γιατί ἔβαζαν σκουλαρίκι στόν μοναχογυιό, γιαγιά;», μοῦ ἔδωσε μία ἄκρως παιδαγωγική ἀπάντηση: «Τοῦ ἔβαζαν σκουλαρίκι διότι δέν εἶχε ἄλλα ἀδέλφια γιά νά ξεχωρίζει μέσα στό χωριό καί ἔτσι νά τόν προσέχουμε, νά τόν φροντίζουμε, νά μήν τόν πληγώνουμε καί νά τόν ἀγαποῦμε περισσότερο. Εἶχε ἀνάγκη ἀπό εἰδική σημασία, ἀφοῦ δέν εἶχε ἀδέλφια καί ἀδελφές γιά νά τοῦ τή δώσουν. Κι ὅταν ἔβρισκε σημασία καί ἀγάπη ἀπό τή γυναίκα τοῦ ὅταν παντρευόταν, ἔβγαζε τό σκουλαρίκι.
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=237785

 86. Η εικόνα του Χριστού κυπριακιά,
  του Αϊ-Γιώργη κρητικιά

 87. Γς said

  84:
  Το σλόγαν του καναλιού καναλιού.
  Προφέρεται: Γιου έτα τι. Οπως το λέει ο δάσκαλος, στο καλογυρισμένο fake βιντεάκι.

 88. 84-87 Αυτό εννοούσα, πως είναι viral. Έξυπνο.

 89. sarant said

  82: Ωχ, θα βρούμε τον μπελά μας!

  Απροπό, σήμερα είδα την εξάχρονη κόρη μιας γνωστής μου.
  – Αύριο αρχίζεις το σχολείο; τη ρώτησα.
  – Όχι αύριο, μεθαύριο, είπε τονίζοντας τις λέξεις. Αύριο έχουμε αγιασμό.
  – Και θα πηγαίνεις κάθε μέρα;
  – Μόνο για έξι χρόνια!

 90. Κατερίνα Περρωτή said

  89. Η …διορατικότητα του παιδιού μας συγκλονίζει!!!

 91. Κατερίνα Περρωτή said

  89. Γλυκιά μου, δε θα’ναι για 6 χρόνια μόνο…

  πρέπει να σου πούμε!

  Βάλε στόχο τα 6

  και μετά θα σε πάει το …ρεύμα!!!

 92. spiral architect said

  Ωχ, fake ήταν το βίδεον; 😳

 93. π2 said

  Α, ξέχασα να πω ότι με τα περπεντούλια του Ιουστινιανού είχα και αστεία εμπειρία σε επαρχιακή καφετέρια (δυστυχώς δεν θυμάμαι την πόλη). Το γνωστό πορτρέτο από την Αγιά Σοφιά χρησίμευε ως ένδειξη φύλου στις τουαλέτες. Στις γυναικείες τουαλέτες. 😀

 94. Γς said

  92:
  Ως δάσκαλος με ευαισθησίες(!) έπρεπε να το ψάξω

 95. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐνδιαφέρον ἄρθρο. Ἡ μόνη ἔνστασή μου εἶναι γιὰ τὴ λέξη okul τὴν ὁποία εἶναι γνωστὸ ὅτι ὁ Κεμὰλ ἐμπνεύστηκε ἀπὸ τὸ école. Ἡ ἐκδοχὴ ὅτι δῆθεν εἶναι παλαιοτουρκικὴ λέξη εἶναι σχετικὰ πρόσφατα κατασκευασμένος μύθος σὰν κι αὐτοὺς ποὺ φτιάχνουν καὶ οἱ ἡμέτεροι ἐθνικιστές.

 96. π2 said

  Υπάρχει κανένας μεσαιωνολόγος βάρδιας να μας πει από πού βγαίνει το περπενδούλι(ον); Προφανώς από το λατινικό pendulum (εκκρεμές, κρεμαστάρι κλπ.), αλλά το per δεν το καταλαβαίνω. Η φράση per pendulum χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στη φυσική, αλλά στα συμφραζόμενα που τη θέλουμε δεν μου βγάζει νόημα.

  Μάλλον λανθασμένη ήταν η εντύπωσή μου ότι χρησιμοποιείται συχνά ο όρος για τα στολίδια των κεφαλόδεσμων. Μόνο σε ποντιακά και κάτι σκόρπια μακεδονικά (που μπορεί και να είναι κι αυτά ποντιακά) τα βρίσκω.

 97. Νέο Kid Στο Block said

  Φαντάζομαι οτι το pendulum του Φουκώ λοιπόν είναι εμπνευσμένο από τα περπεντούλια του Φωκά (του Νικηφόρου);:-)

  Ρωμαίοι!…

 98. Νέο Kid Στο Block said

  97. Ωχ! Συμπέσαμε ελαφρώς. 🙂

 99. Γς said

  Μου το έφερνε λάου η 8χρονη κόρη μου να τρυπήσει τα αυτάκια της για σκουλαρίκια.
  -Μη κάνεις κάνα αστείο, ε;
  -Γιατί ρε μπαμπά;
  Αυτό κράτησε καινά δυο βδομάδες, μέχρι που μπαίνοντας στο σπίτι μια μέρα, τι είδα;
  Soon in this blog!
  Εκτός αν με ρωτήσετε

 100. Γς said

  98:
  97->98
  moi avec moi?

 101. Κατερίνα Περρωτή said

  99. Ρωτάμε!

 102. Νέο Kid Στο Block said

  perpendicularis στα Λατινικά δεν είναι ο κατακόρυφος; Απο κεί και το αγγλικό perpendicular (κάθετα/κατακόρυφα)
  Ένα ενώτιον ή γενικώς μπιχλιμπίδιον κρεμαστάρι , μα και ένα εκκρεμές είναι -σε κατάσταση ηρεμίας- εξ ορισμού κατακόρυφα.
  Όλα δένουν ωραία, Ω Αεί ο Θεός ο Μέγας β.! (=Π2) 🙂

 103. Γς said

  101:
  Ωραία, αλλά δώσε μου κάνα τέταρτο για σασπένς.
  (ίσα ίσα να πεταχτώ μέχρι το σουπερ μάρκετ. Ξέμεινα από … ( Κι αυτό: Soon in this blog. Εκτός αν με ρωτήσετε- εύκολο είναι).
  Ερχομαι!

 104. ΠΑΝΟΣ said

  Δωρεάν τα βιβλία,εξυπακούεται! Και στο τέλος τής χρονιάς ,μετά τις αλλεπάλληλες καταλήψεις, να έχουμε κάτι να καίμε,κατ’ έθιμον.Ή μήπως δεν συμβαίνει αυτό και είναι τής αχαλίνωτης φαντασίας μου;
  Κάποτε,χρόνια πριν,έκανα εκπομπές και είχα απευθείας σύνδεση με καταληψίες σχολείων,υπέρ τους,εννοείται.Συνέβαλα κι εγώ…..

 105. spiral architect said

  @102: (Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί)^2 😀

 106. Βρήκα και χωρίο, όπου γράφει πρεπενδ- και όχι περπενδ-…για να θυμίζει το πρέπον;

  Καὶ λαμβάνει ὁ πατριάρχης τὴν χλαμύδα καὶ ἐπιδίδωσι τοῖς δεσπόταις, καὶ
  εὐθέως περιτιθέασιν οἱ δεσπόται τὴν χλαμύδα τῇ Αὐγούστῃ, καὶ φιβλώνουσιν αὐτὴν οἱ αὐτοί,
  καὶ πάλιν ποιεῖ εὐχὴν ἐπὶ τοῦ στέμματος καὶ τῶν πρεπενδουλίων, καὶ ὅτε πληρώσῃ τὴν εὐχὴν ὁ
  πατριάρχης, ἐπιδίδωσι τὸ στέμμα τοῖς δεσπόταις, καὶ οἱ δεσπόται ἐπιτιθέασιν αὐτὸ εἰς τὴν
  κεφαλὴν τῆς Αὐγούστης.
  http://khazarzar.skeptik.net/pgm/PG_Migne/Constantinus%20Porphyrogenitus_PG%20112-113/De%20cerimoniis%20aulae%20Byzantinae.pdf (σελ. 67)

  αλλά τί είναι το φιβλώνω,
  από το fibula; της την κατεβάζουν
  την χλαμύδα μέχρι την περόνη;

 107. εδώ λέει φιβλόω = διαπερώ, ότι της περνούσαν παραμάνες μάλλον

 108. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανίωτη //Αναστασία.1997.Κ.Χ said

  83 Πώς το παιδί να μην βλέπει το σχολείο σαν εφιάλτη αφού έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο προβολής των σύγχρονων τεράτων? Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια 62, 69 και 73 και ειδικά την Cronopiusa που με ενθάρρυνε και μου συνέστησε να σχολιάσω και εγώ στην συγκεκριμμέννη ανάρτηση παραθέτοντας προσωπικές μου μαθητικές εμπειρίες. Μία έχω να αναφέρω: τελείωσα και την Β’ Γυμνασίου στο Μοσχάτο, με το τέλος της σχολικής χρονιάς της Β Γυμνασίου μετακομοίσαμε με την μητέρα μου για ένα χρόνο στο χωριό μας στην Μεσσηνία όπου τελείωσα και την Γ’. Στο γυμνάσιο της Πύλου, λοιπόν όπου φοιτούσα, οι περισσότεροι/ες συμμαθητές.-τριες είχαν δηλώσει σαν δεύτερη ξένη γλώσσα τα Ισπανικά και τα Ιταλικά. Λίγο μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου οι καθηγητές μας ανακοίνωσαν προς »λύπην τους» ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες καθηγήτριες για τις συγκεκριμμένες επιλογές και πως όσοι δήλωσαν τις παραπάνω γλώσσες σαν επιλογή υποχρεούνταν να αρκεστούν στο να διαλέξουν ανάμεσα σε γαλλικά ή γερμανικά…….ένα χρόνο περίπου αργότερα επιστρέφοντας με την μητέρα μου στην Αθήνα μαθαίνω από ένα εχέμυθο και αξιόπιστο άτομο που σχολιάζει μάλιστα και στο συγκεκριμμένο ιστολόγιο, πως για Ισπανικά τουλάχιστον υπήρχε διαθέσιμη καθηγήτρια για την Μεσσηνία…..οι καλοί μας οι καθηγητές μας είχαν κοροιδεύσει ή είχαν πέσει και αυτοί θύματα διεφθαρμένων ανωτέρων……ή μήπως πολύ απλά το σχολείο λειτουργεί σαν ένα σύστημα »υπνωτισμού» των μαθητών ώστε να κατεφθηνόμαστε εύκολα εκεί που θέλουν κάποιοι; Ένα χρόνο, κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες( πρώτη φορά μόνιμα σε επαρχία και όχι και πολύ προοδευτική, σε ερημική περιοχή,με αντίξοες καιρικές συνθήκες,μεγάλη απόσταση του σπιτιού από το σχολείο και ΧΩΡΙΣ ΔΕΗ) κατάφερα -χωρίς να υπεραυτολογώ- να ωριμάσω ακόμα περισσότερο και να συνειδητοποιήσω ακόμα εντονότερα τις ανάγκες τις γεννιάς μου αλλά και να αριστεύσω παρά τις αδικίες και τα τρωτά του συστήματος…….και τώρα βλέπω πολύ πιο καθαρά τι θέλω αλλά και τι μπορώ…..
  και αυτό που θέλω είναι ένα σύστημα παιδείας:
  ΔΗΜΟΣΙΟ,
  ΔΙΚΑΙΟ,
  ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ,
  ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ,
  ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,
  ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ,
  ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ….
  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ…ΑΓΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΘΑΡΤΟ….
  όσο για αυτό που μπορώ είναι να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι τέλους για τα παραπάνω….

 109. ππαν said

  Αναστασία, ώστε 1997 είναι η χρονιά που γεννήθηκες;
  Κρίμα που δεν μπορέσατε να κάνετε ισπανικά ή ιταλικά αλλά μην πιστεύεις κιόλας πως οι καθηγητές ή οι προϊστάμενοί τους το έκαναν επίτηδες ώστε να μάθετε γερμανικά ή γαλλικά (και γιατί αν το έκαναν αυτό άραγε; ). Μια καθηγήτρια για ένα νομό δεν αρκεί για όλα τα σχολειά του νομού.

 110. μάλλον πρεπενδούλιο είναι το σωστό,
  από μεσαιωνικό λατινικό λεξικό

  Praependulium , unionum lineae ante pectus pendentes (κρεμμυδιών, ή μάλλον μαργαριταριών, αρμαθιές μπροστά από το στήθος κρεμάμενες)

 111. Προσγολίτης said

  81
  >Η μόνη …Τάξη που μου αρέσει… είναι η σχολική!!!

  «Αταχτούλα…», θα σου έλεγε κανείς – εξόν από τον Γιάννη.

  Σε μακαρίζω, Κατερίνα, και σου στέλνω τις ευχές μου.

 112. Γς said

  101, 103:
  Αντε να τελειώνουμε.
  « Στο σχολείο με το σκουλαρίκι»
  Το σχολείο ήταν στο Houston Independent School District, και η μόδα με τα σκουλαρίκια στα αγοράκια δεν είχε φτάσει ακόμα εκεί κάτω. Ούτε καν μπορούσα να φανταστώ σκουλαρίκια σε αντρα.
  Οπότε καταλαβαίνεις:
  Ενώ φοβόμουν μη τρυπήσει τα αυτιά της η κόρη μου, μπαίνοντας μια μέρα βλέπω το μεγάλο μου ΓΙΟ με κάτι σκουλαρίκια να!
  Ωχ, τι έπαθα ο μισομανιάτης μπαμπάς. Που δεν είχαμε και ποτέ κανέναν ντιτιγκιντάν στο σόϊ.
  Μέχρι που μια μέρα στο σχολείο του άλλου μου γιού βλέπω τον διευθυντή με σκουλαρίκι!
  Αυτά!

 113. Νατάσσα said

  Ειδικά αφιερωμένο στην Αναστασία αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς του ιστολογίου -γιατί ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, μια ανάσα μια ζωή, το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο κι άλλα παρόμοια, τούτο.
  Με την ευκαιρία, τι σημαίνει -αν σημαίνει κάτι- το a href;

 114. τυφλόμυγα said

  108, Aναστασία, η περιγραφή σου για το σχολείο και τις ξένες γλώσσες ισχύει και στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Στο γυμνάσιο ο ανιψιός μου μάθαινε ως δεύτερη ξένη γλώσσα γαλλικά. Στο λύκειο, όπου θα φοιτούσε για πρώτη φορά πέρυσι, τα περισσότερα παιδιά είχαν δηλώσει ότι ήθελαν να διδαχτούν γερμανικά. Τέλος Σεπτέμβρη τους ενημέρωσαν οι καθηγητές πως τα παιδιά που ήθελαν να μάθουν γαλλικά πρέπει να μεταγραφούν σε κάποιο άλλο (συγκεκριμένο) λύκειο της πόλης. Δηλαδή, σε άλλο λύκειο τα παιδιά θα διδάσκονταν ισπανικά, σε άλλο γερμανικά και πάει λέγοντας και κλαίγοντας διότι «το κράτος δεν έχει λεφτά να πληρώνει τόσους καθηγητές».

  Ο ανιψιός μου, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του υποθέτω, δεν ήθελε να χάσει τους συμμαθητές του με τους οποίους είναι μαζί από την πρώτη γυμνασίου. Τελικά, στο σχόλειο του ανιψιού μου δεν έγινε διδασκαλία δεύτερης ξένη γλώσσας. Έχω σοβαρές υποψίες ότι ούτε στα άλλα σχολεία δούλεψε το σύστημα.

 115. Αναστασία Κ-Χ, επειδή το ιστολόγιο τούτο είναι πρωτίστως γλωσσικό, επίτρεψέ μου μια γλωσσική παρατήρηση: μη γράφεις «σακατεύσει» και «κοροϊδεύσει», ακούγονται κωμικά, σαν χωρικός με φράκο και τσαρούχια. Και καλή πρόοδο!

 116. ππαν said

  Εντάξει αυτά γίνονταν πάντα και παντού. Κι εδώ, στη Γαλλία, τα παιδιά που θέλουν να κάνουν κάποια συγκεκριμένη γλώσσα υποχρεώνονται συχνά να αλλάξουν σχολειό. Λογικό δεν είναι να ομαδοποιούνται οι μαθητές ώστε να επαρκούν οι καθηγητές; ΚΙ εγώ, όταν μετακόμισαν οι γονείς μου από γαλλικά πέρασα σε αγγλικά, πριν από τη κρίση αυτό :).
  Τα τριαντάρια τμήματα είναι σοβαρό πρόβλημα, οι ελλείψεις σε βιβλία ή σε καθηγητές.

 117. Κατερίνα Περρωτή said

  Θα ήθελα να πω δυο λόγια στην Αναστασία μας …αλλά θα πάω για κάτι κρασια!

  Φιλιά γλυκιά μου!

 118. sarant said

  104: Πάνο, και στην εποχή μου τα βιβλία (όχι όλα) έβρισκαν φριχτό τέλος με το τέλος της χρονιάς. Εμείς δεν τα καίγαμε, αλλά τα σκίζαμε και τα σκορπίζαμε στην πλατεία Κοραή. Στη Νέα Φιλαδέλφεια τα πήγαιναν στο άλσος και τα τάιζαν στην γκαμήλα -ήταν σοφή καμήλα αυτή, είχε καταβροχθίσει ιστορίες και γεωγραφίες…

  Την εποχή του παππού μου, αντιθέτως, δεν έκαιγαν τα βιβλία τους αλλά έσπαζαν τα καλαμάρια τους. Γεμάτα με μελάνι. Κατά προτίμηση πάνω στην προτομή του ιδρυτή του σχολείου ή του Κοραή ή όποιαν είχαν πρόχειρη.

  108: Αναστασία, έτσι! (δες όμως τι λέει και ο Άγγελος στο 115:)

  113: Τα a href είναι η αρχή του κωδικού, ας το πω έτσι, με τον οποίο εισάγεται ένα λινκ -κανονικά δεν πρέπει να φαίνεται.

 119. cronopiusa said

  108
  Μη φιλιώσεις Tigresa
  Δ. Αποστολάκης (Χαΐνης) – Τίγρης @ A.Π.Θ, 07/09/2012

 120. stratosbg said

  Reblogged this on ahairlessape.

 121. Νέο Kid Στο Block said

  Α Νικόλα, η σοφή Καμήλα της Ν.Φιλαδέλφειας μού θύμισε το κάτωθι, απολύτως σχετικό, ανέκδοτο:

  Ήταν που λέτε η Σόφη η σοφή καμήλα με το μωρό καμηλάκι της και χουζούρευαν.
  -Μαμά, μαμά! Λέει το καμηλάκι , να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις, εσύ που είσαι και σοφή;
  -Βεβαίως παιδί μου! λέει η Σόφη, -Τι σε απασχολεί;
  -Γιατί εμείς οι καμήλες έχουμε καμπούρες;
  -Κοίτα παιδί μου, είμαστε ζώα της ερήμου, χρειαζόμαστε τις καμπούρες για να αποθηκεύουμε νερό και έτσι είμαστε σε θέση (και διάσημες γι’αυτό) να επιβιώνουμε πολύ καιρό χωρίς νερό.
  -Α ωραία! Αλλά γιατί τα πόδια μας είναι μακριά και έχουμε πλατιά στρόγγυλα πέλματα;
  -Γιε μου, είναι έτσι προφανώς για να κινούμαστε με άνεση και ταχύτητα στην έρημο!
  -Α Οκ! Αλλά γιατί έχουμε μακριές βλεφαρίδες; Ξέρεις μαμά ,μερικές φορές μου παρεμποδίζουν την όραση…
  -Προστατεύουν τα μάτια σου από τη σκόνη και τον άνεμο της ερήμου! Απάντησε η Σόφη πεταρίζοντας τις μακριές βλεφαρίδες της με περηφάνια για τις γνώσεις της και καμάρι για τον γιο της.
  -Όλα είναι ξεκάθαρα μαμά! Μα πόσα πράγματα ξέρεις! Αλλά για πες μου τώρα, αν τα κατάλαβα όλα καλά, η καμπούρα μας είναι για να αποθηκεύουμε νερό στην έρημο, τα πόδια μας είναι έτσι για να διασχίζουμε την έρημο, και αυτές οι ενοχλητικές βλεφαρίδες προστατεύουν τα μάτια μου στην έρημο.
  -Ακριβώς καμάρι μου!
  -Τότε…ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΡΕ ΜΑΝΑΑΑ…;;

 122. 79. Αγαπητέ Βασίλη Τσούρη. Ο εθνικός μας ποιητής, το λέει κουρταλεί. Εγώ όμως, που νομίζω ότι έχω ισχυρή μνήμη έγραψα κρουταλεί.Λάθος μου.
  Αλλά το έχω ψάξει και κοπιποστάρω (έτσι δεν το γράφει ο Νικοκύρης;) από το αδημοσίευτο γλωσσάρι μου:

  κούρταλο (το)= θόρυβος επαναλαμβανόμενος μεταλικών ή ξύλινων αντικειμένων. [Επίσης το χειροκρότημα: χείρα +κρούω]. ρ. κουρταλώ= κρούω, χτυπάω επανειλημμένα κάτι. (Διονυσίου Σολωμού, Εθνικός Ύμνος: « …δεν είν’ εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τες κουρταλεί») _ Παναγή Γαλαξία, απόσπ. Από το διήγημα Οι Παλαιοκαστρίτες: « …Και μεταξύ τους άνοιξε μια άγρια μάχη με τα τσαπιά. Κεφάλια έσπαζαν, χέρια τσακίζονταν και μύτες μάτωναν, -εκείνο το κακό!…Το κούρταλο έφτασε ως το χωριό…»
  Κρούειν. εστι ῥῆμα κρῶ, ου τὸ παράγωγον κρόω καὶ πλεονασμῷ τοῦ υ κρούω, ὡς ὀρῶ, ὀρόω, ὀρούω. κυρίως δὲ τὸ κρούειν ἐπὶ τῶν κερατοφόρων ζώων ειρηται. κορούειν γὰρ τὸ τοῖς κέρασι κρούειν καὶ παίειν, καὶ κατὰ συγκοπὴν κρούειν. (Ι.Ζωναρά: Συναγωγή Λέξεων)

 123. Νέο Kid Στο Block said

  Να πώ κι ένα άλλο ανέκδοτο.
  Έτσι όπως πάνε τα κοινωνικοπολιτικά πράματα στην Πατρίδα, βλέπω δυστυχώς πολύ σύντομα η «καύση των βιβλίων» να ξεφεύγει από τα πλαίσια της αθώας παιδικής νόρμας «Τιμή και δόξα στον Αναξαγόρα που τα τίναξε κι έχουμε αργία!» και να μετατρέπεται σε φολκλορικό έθος χαρωπών και αρρενωπών ενηλίκων.

 124. ππαν said

  Αρρενωπών…λέμε τώρα.

 125. Αρκεσινεύς said

  120. Νίκο, εγώ δεν είμαι παππούς ούτε οικογενειακά ούτε ηλικιακά όμως στο τέλος της Α΄Γυμνασίου σπάσαμε κι εμείς τα μελανοδοχεία μας γεμάτα μελάνι πάνω όχι σε προτομή (τέτοια δεν υπήρχε, μόνο μια στήλη που γράφει: «… ανηγέρθη η σχολή αύτη δαπάναις της ιεράς μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 Ιουνίου 29 ), αλλά σε έναν πελώριο μαντρότοιχο, απέναντι από την ξύλινη πόρτα της εισόδου του σχολείου. Μετά τους στιλούς πού να τους πετάξεις, δεν είχε άλλωστε και πλάκα.

 126. ΠΑΝΟΣ said

  118 Νίκο,ναι,αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο ,τουλάχιστον, μαθαίναμε αρκετά απ’ αυτά και οι παλιότεροι,απ’ όσο θυμάμαι ,ακόμα καλύτεροι.Σήμερα,όμως,πολύ λιγώτερο.Πολύ! Ίσως,φταίνε άλλα,όχι αυτό καθαυτό το σκίσιμο.Πολλές καταλήψεις,βρε παιδί μου! Εγώ,πάντως,και αρκετοί εκ των φίλων μου ,δεν τα καίγαμε.Μπορεί και να ήμασταν «νούμερα»…

 127. panavros said

  108.Αναστασία η Κατερίνα(117) ήθελε να σου πει δυό λόγια αλλά πάει για κρασιά όπως λέει (καλόπιοτα), ο Άγγελος με τις ευλογίες του Νίκου σε προτρέπουν να μην χρησιμοποιείς την προστακτική καθαρευουσιάνικα (όχι σακατεύσει αλλά σακατέψει και βέβαια σωστά μιλούν), εγώ πάλι θα έλεγα πως όταν ένας νέος άνθρωπος εκφράζει τους προβληματισμούς του καλό είναι να ακούμε και να μη «διδάσκουμε». Όταν ο νέος άνθρωπος σου μιλά για το πρόβλημά του και εσύ του διορθώνεις την ορθογραφία είναι σαν να μήν ακούς τι λέει και απλά να προσπαθείς να τον κάνεις σαν κι εσένα (έστω και αν είσαι σωστός το να μην ακούς είναι λάθος).

  Προσωπικά στα όσα λέει η Αναστασία (και όχι μόνο βλ.114) βλέπω μια αγανάκτηση και μια αμφισβήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα. Ας είναι αυτή η σελίδα ένα μέσο να ακούγονται αυτές οι φωνές. Ίσως αυτό να μη δυσφημεί αλλά να βοηθά.

  Αναστασία εγώ τα δικά μου εκπαιδευτικά κενά προσπαθώ ο ίδιος μέχρι σήμερα που είμαι τριάντα οκτώ και πατέρας δύο παιδιών να τα καλύπτω μόνος μου και όσο το δυνατόν μακριά απο την εκπαιδευτική εκμετάλλευση των καιρών. Η συγκεκριμένη σελίδα με βοηθά σε αυτό, δεν θα μου άρεσε όμως τη στιγμή που εκφράζω τους προβληματισμούς μου κάποιος να διορθώνει την ορθογραφία μου-όταν έιναι η ώρα ας με διορθώσουν και εκεί, δεν έχω πρόβλημα ούτε εσύ φαντάζομαι. Όσο για τον Άγγελο, τον Νίκο και την Κατερίνα θεωρώ βέβαιο και φαίνεται οτι είναι καλοπροαίρετοι.

 128. gryphon said

  127
  Αυτα πού λες θυμίζουν τίς ατελείωτες συζητήσεις και αντιπαραθεσεις πριν 4 χρονια με τις καταληψεις, τον φονο του Γρηγορόπουλου κλπ και που αφορουσαν τήν υποτιθέμενη (ανυπαρκτη για μενα) σοφία τών εκαστοτε νεων 16 17 χρονων στους οποιους κατα τήν αποψη διαφορων Λαζοπουλων οφειλουμε ολοι οι μεγαλυτεροι περιπου υπακοη.Αστεια πραγματα.
  Δέν αναφέρομαι στήν Αναστασία και σε αυτά που λέει αλλα γενικα για τήν πνευματικη κατασταση και ωριμότητα των εκαστοτε 16χρονων 17χρονων κλπ.Λεω εκαστοτε γιατι οπως ειναι ελπιζω γνωστο κανεις δέν εχει κατοχυρώσει την θεση του στον χρονο ουτε μπορει να τον σταματησει και να μεινει αιωνιως 16 η 17 για να μιλαει απο θεση ισχυως τυπου «εγω ειμαι νεος εσεις γεροι»
  Και ερχομαι στο προκείμενο σε κατι που θελω να ρωτήσω.Ξερεις εσυ κανεναν ανθρωπο ξεκινωντας απο τον εαυτό σου που βρισκομενος σε ηλικία 25 η 35 η 45 η 55 κλπ χρονων και να αναπολει τήν εποχη που ηταν 16 η 17 η 18 και να μην λεει «τι μαλακας που ημουν τοτε» και που να μην ευχεται μπορουσε να γυρισει πισω σε εκεινη τήν ηλικια ωστε να μπορουσε να εχει κανει αλλα πραγματα να μην κολοβαρουσε να ειχε αξιοποιησει καλυτερα τον χρονο του κλπ.Εγω πιστευω πως δέν εχει υπαρξει ποτε κανεις που να μην το εχει πει αυτο στήν ιστορία του κοσμου.

 129. Κατερίνα Περρωτή said

  Γύρισα!! (Έχουμε αγιασμό αύριο, γαρ!!!)

 130. Νέο Kid Στο Block said

  Γκρυφόν, μονόπλευρα το βλέπεις το θέμα. Εγώ ας πούμε ξέρω πολλούς που αναπολώντας τα 17 ή 18 τους λένε (μερικοί βέβαια το λενε απο μέσα τους) «Τι παιδί ήμουνα και τι μαλάκας κατάντησα»

 131. ππαν said

  130:Ο μαλάκας δεν το ξέρει πως είναι μαλάκας, οπότε σπάνια το λέει.

  127: Το να «διδάσκεις» (γιατί εισαγωγικά; ) δεν είναι κακό ούτε προσβολή, ειδικά μεταξύ φίλων. Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, εσείς κι αν διδάσκετε με αυτά που γράφετε: «καλό είναι», «ας είναι» και στο τέλος κι οι βαθμοί: «θεωρώ βέβαιο και είναι καλοπροαίρετοι» 🙂

 132. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα… διδάσκοντες και μη!

 133. Κατερίνα Περρωτή said

  127. Να με συγχωρέσετε, αλλά ένας εκπαιδευτικός χωρίς κέφι δε με ενδιαφέρει!!!

  Τα αγαπάμε τα παλιόπαιδα! (Εκεί μας έχουν φτάσει!!!)

 134. Μαρίνα said

  Γειά σας!Τα χρόνια περνούν κι εγώ όταν αρχίζει η σχολική χρονιά σαν πρωτάκι νοιώθω.
  Φέτος και η κόρη μου πρωτάκι στο Γυμνάσιο!

 135. gpoint said

  Αυριο βγαίνει το καινούτγιο άλμπουμ του Ντύλαν, ανήμερα των διδύμων
  Για κάποιους περείργους λόγους η παρουσία της Αναστασίας μου έφερε στο μυαλό αυτό το τραγούδι

 136. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  http://dedousi.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8888.html

 137. Dinos said

  Ωραία ασχολία ο σχολιασμός των επι του σχολείου σχολίων!
  Πολλά φιλιά φίλε Νίκο – τα σέβη μου σε όλους τους εκλεκτούς σχολιαστές…
  Ντίνος

 138. Το «σχολείο κόκκινων ψαριών» έπρεπε προφανώς να μεταφραστεί «σχολείο μορφωμένων ψαριών»: School of read fish. 🙂

 139. cronopiusa said

  Καλημέρα, μέρα δημιουργική, γεμάτη χρώματα, όμορφες προκλήσεις, αρμονία…
  η ηλεμαρμάγκα έφαγε ένα τραγουδάκι που είχα αφιερώσει στην Αναστασία
  Δεν πειράζει, μέρα που είναι ο
  Luchín του Victor Jara
  για όλες και όλους μας

 140. panavros said

  131. 🙂

 141. cronopiusa said

  Γκρυφόν Volver a los » 17″

  panavros Canción del Poder Popular

 142. cronopiusa said

  Canción del Poder Popular

 143. Eγώ στις 31/8/2012 έκλεισα ένα χρόνο ακριβώς ‘αυτοδίκαιης’ αποφοίτησης, μετά από 62 χρόνια στο σχολείο. Ευτυχώς που συνεχίζω το σπορ στη ζούλα, αλλιώς θα μου κακοφαινόταν. Δάσκαλους και μαθητές σάς ζηλεύω.

  Η Μελίνα, κατ’ ιδίαν μαθήτριά μου από πέρσι, επέστρεψε από τις διακοπές της στην Κέρκυρα λέγοντας επιτέλους το ‘ρ’ αν και μας παίζει στα δάχτυλά της και το λέει όταν θέλει. Φαντάζομαι μέχρι το Δεκέμβρη να το σταθεροποιήσει, καθώς θα έχει μάθει (το ελπίζω) και να διαβάζει. Η Βάλια, άλλη μαθήτριά μου από το 1995, μπαίνει στο 4ο έτος Χημικό Αθηνών. Ο Σταύρος θα πάει 2α Λυκείου. Αυτός κάνει μόνο τα αρχαία της τάξη του.

  Δεν έλειψα αυτές τις ώρες αλλά δεν είχα σύνδεση.

  Το okul είναι από τα γαλλικά, και όλα τα άλλα είναι απλές δικαιολογίες. Απλώς τους ταίριασε με το okumak από σύμπτωση. Έχουν την ίδια σχέση που έχει το σφάλλω με τη σφαλιάρα.

  Σχολάζω = παύω, σταματάω. Σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που δεν έχει αποδέκτη. Σχολαστική λογική ονομάστηκε το μεσαίωνα η αριστοτέλεια λογική, και σημαίνει κατ’ ουσία ‘τυπικά λεπτομερειακός’.

  Η κατάληξη -αζω δείχνει ότι η λέξη δεν είναι πρωτογενής. Πίσω απ’ όλα αυτά πρέπει να υπάρχει ένα αμαρτύρητο σχέλλω*, πιθανώς δε η αρχική σημασία να είναι ‘ασχολούμαι με κάτι κατ’ ιδίαν, παραπλεύρως’ κι εξ αυτού οι επαμφοτερίζουσες σημασίες της λέξης σχολή κ.ο.κ. Επομένως το α- στο ασχολία είναι εμφαντικό και όχι στερητικό. Είναι σημασιολογικά απίθανο να σχηματίστηκε πρωτογενώς λέξη που να σημαίνει ‘ΔΕΝ κάνω κάτι’

 144. spiral architect said

  Εκπαιδευτικοί, προσοχή στα παιδιά! Οι καιροί είναι (τουλάχιστον) περίεργοι … 😐
  1 και 2
  (και από χθεσινή σχετική συζήτηση που είχα με την κόρη μου)

 145. spiral architect said

  ΟΛΜΕ: Ανοιχτό γράμμα σε μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς 09-09-2012

 146. cronopiusa said

  Somos Cinco Mil – Víctor Jara

  Victor Jara – Chile Stadium (his last song) English translation

 147. sarant said

  Kαλημέρα και από μένα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά!

 148. Λυσίμαχος said

  147. Επειδή τρέφω κι’ εγώ πολυ τρυφερά αισθήματα για τον κ. Άδωνη και τις εξυπνάδες του, επίτρεψέ μου να προτείνω να τον μετονομάσουμε από Αδωνη σε Αρχίδαμο (με την Δωρική ή την Ιωνική προφορά του ονόματος). Θα μου πείς, τί μου φταίει ο «καημένος» ο Αρχίδαμος, αλλά και ο Αδωνις τί φταίει; Έτσι κι’ αλλιώς νομίζω ότι το Αδωνις είναι «καλλιτεχνικό ψευδώνυμο» και το πραγματικό του όνομα είναι Σπύρος (το Άδωνις στο ψηφοδέλτιο που είχα δεί παλιότερα μπαίνει εντός παρενθέσεων, μετά το Σπυρίδων). Βέβαια το καλύτερο ίσως θα ήταν, να τον φωνάζαμε Πίπη, απ’το πραγματικό του όνομα (σαν τον Πίπη τον Μαρκεζίνη), αλλά μη μου πεις ότι το Αρχίδαμος, με όλα τα υποκοριστικά του, δεν του πάεει περισσότερο. Αυτά και ευχαριστώ για την καινούργια γνώση περί σχολείων..

 149. Λυσίμαχος said

  147. Για την σταδιακή επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στο Βυζάντιο (τόσο στην κοινωνία όσο και στο επίσημο κράτος) έχεις κάποια καλή παραπομπή; Προσπαθώντας να μπω στο αρχείο και να δω όλα τα άρθρα που έχεις γράψει για το Βυζάντιο, δυστυχώς μου εμφανίζονται μόνο τα τελευταία 4-5 άρθρα. Υπάρχει τρόπος να τα δει κανείς όλα:

 150. LandS said

  #74 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Meister_von_San_Vitale_in_Ravenna.jpg
  http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://traumwerk.stanford.edu/philolog/Justinian.jpg&imgrefurl=http://traumwerk.stanford.edu/philolog/2006/01/byzantine_art_as_propaganda_ju.html&h=497&w=705&sz=169&tbnid=NZfblytD7UApAM:&tbnh=90&tbnw=128&zoom=1&usg=__-EEIhhKPLwAPp-Bqnbt1aACKBQI=&docid=az2ah1VaFv2zHM&hl=el&sa=X&ei=agBPUPbTGaHk4QSah4CIDg&sqi=2&ved=0CC4Q9QEwAg&dur=232

  Αυτά που που φαίνονται στο φημισμένο ψηφιδωτό στον Άη Βιτάλη της Ραβένας, αποκλείεται να κρέμονται από το διάδημα του Ιουστινιανού. Και τα δυο ζευγάρια φαίνονται να είναι από τα αυτιά. Ίσως χωρίς τρύπες αλλά κρεμαστά με αλυσσιδίτσα γύρω από το αυτί (δεν πέφτανε; )

  Άλλη μια παρατήρηση. Μόνο ο Ιουστινιανός φοράει σκουλαρίκια ή έστω περπεντούλια. Ούτε οι ιερωμένοι στα αριστερά του, ούτε οι άρχοντες ούτε οι στρατιωτικοί στα δεξιά του.

 151. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη//Αναστασία.1997.Κ.Χ said

  127,συμφωνώ μαζί σας απολύτως…….»….ένας νέος άνθρωπος εκφράζει τους προβληματισμούς του καλό είναι να ακούμε και να μη “διδάσκουμε”. Όταν ο νέος άνθρωπος σου μιλά για το πρόβλημά του και εσύ του διορθώνεις την ορθογραφία είναι σαν να μήν ακούς τι λέει και απλά να προσπαθείς να τον κάνεις σαν κι εσένα (έστω και αν είσαι σωστός το να μην ακούς είναι λάθος)……» Βέβαια ευχαριστώ πολύ και για τις προτροπές της αυτοδιόρθωσης,είναι απαραίτητες πολλές φορές! Όμως άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε, σκοπός είναι να μαθαίνουμε μέσα από αυτά! Δε νομίζω όμως να έκανα και κανένα κραυγαλέο λάθος που να έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει τη προσοχή από το περιεχόμενο του σχολίου….μάλλον η προσοχή κάποιων ήταν εξαρχής προσηλωμένη στην ορθογραφία, στη γραμματική και στο συντακτικό των σχολίων…….. Όσο αναφορά το σχόλιο 109, η καθηγήτρια ήταν διαθέσιμη και για το σχολείο της δικιάς μας περιοχής- όπως πληροφορήθηκα πολύ αργότερα-……τώρα γιατί συναίβει όλο αυτό…….»άγνωστες αι βουλές των <>….»

 152. Νατάσσα said

  144. Spiral, σ’ ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή. Ήδη έπιασε τόπο.

 153. ππαν said

  Δύσκολο να μάθει κανείς από τα λάθη του όταν θεωρεί πως όσοι του τα επισημαίνουν δεν έχουν καλή προαίρεση ή «ήταν εξαρχής προσηλωμένοι στην ορθογραφία, στη γραμματική και στο συντακτικό των σχολίων».

  Το κύριο θέμα, Αναστασία, είναι πως όταν θέλουμε να περάσουμε αποτελεσματικά ένα μήνυμα δεν αρκεί να είμαστε νέοι ή ο εαυτός μας, διότι ο κόσμος δεν είναι η οικογένειά μας ώστε όλοι να μας αγαπούν και να μας κοιτούν με επιείκια. Στον κανονικό κόσμο ή φόρμα, ο τρόπος που λέμε ή γράφουμε κάτι παίζει μεγάλο ρόλο και επιτρέπουν να φτάσει ο αποδέκτης στη ουσία του μηνύματος χωρίς να σκοντάφτει.

 154. Γς said

  150:
  Εμελε να το πάθω κι αυτό (στο τέλος για την Ραβέννα):
  Είχε πιάσει άνοιξη και δεν ξέρω πως παράτησα τη δουλειά μου και έκανα βόλτες. Μέχρι το Δαφνί έφτασα. Γυρίζοντας κάνω έτσι στο Χαϊδάρι και μπήκα σ ένα φούρνο. Πιάσαμε κουβεντούλα με μερικούς εκεί, έφαγα και ένα γιαουρτάκι με φρέσκο κουλουράκι. Μούρλια.
  Γύριζα πίσω και σκεφτόμουν ότι ήταν σαν τότε που την κάναμε κοπάνα. Και ξαφνικά πάγωσα:
  Τότε την κάναμε κοπάνα για καμιά γκόμενα. Τώρα για γιαούρτι γμτ;

  Και για την Ραβέννα:
  Καλά, αν σας πω πόσες είχα ρίξει με τα ψηφιδωτά της Ραβέννας.
  -Τι κοιτάζεις; -Τίποτα, απλά μου θυμίζεις κάτι..αχ, ολόιδια είσαι. –Με τι; (παύση κλπ) –Τι σου θυμίζω;
  -Να, τη Θεοδώρα δίπλα στον Ιουστινιανό. Ιδια είσαι σαν αυτοκρατόρισσα (scrive @@tana)
  Και πώς δούλευε αυτό το ψηφιδωτό!
  Μέχρι που κι αυτό κατάντησε σαν την κοπάνα που έλεγα.
  Η τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα (και έπιασε) ήταν στη γραμματέα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
  Τι πέτυχα; Να κλείσω σύντομα ραντεβού για Κολονοσκόπηση!

 155. spiral architect said

  Δεν ξέρω αν το είδατε, αλλά τα βιβλία που πήραν τα παιδιά για την καινούργια σχολική χρονιά ήταν έκδοσης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ”
  Την κουκουβάγια που μαζί της μεγαλώσαμε, τη σκότωσε η Αννα! 😦 😦

 156. theopeppas said

  Mεγάλο Σχολείο, Μεγάλη Σχολή, Μεγάλη Σχόλη, και Μεγάλη Σκόλη=ολα πάνε, θαυμα-τουτη η σελίδα!
  @Γς 154: Κατι βοηθαει κι η Ραβεννα! Αλλοι κάθονται δυό ωρες στο 1535 και κινδυνευουν να βρεθούν αντι για κολονοσκόπηση στο «Γ Γεννηματας» δυό μηνες αργότερα με ραντεβου για ..σαλπιγγογραφία στο «Ελενα» Και ναναι και γυναικες, τουλάχιστον….. 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: