Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λερναίο με Κανέλλη

Posted by sarant στο 14 Σεπτεμβρίου, 2012


Το ξέρατε ότι με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η ελληνική γλώσσα έχει νοικιαστεί και πληρώνουμε δικαιώματα στον Μπιλ Γκέιτς για να τη χρησιμοποιήσουμε; Το ξέρετε ότι για να διαβάσουμε ελληνικά πληρώνουμε λογισμικό; Το ξέρετε ότι οι Αιθίοπες, που έχουν 286 σύμφωνα αλλά καθόλου φωνήεντα, δεν πληρώνουν δικαιώματα; Το ξέρετε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει κωδικοποιηθεί από τα χάμπουργκερ; Ότι απέκτησε τα 6ο εκατομμύρια λήμματά της με χορηγία;

Αυτά τα εκ πρώτης όψεως εξωφρενικά πράγματα δεν ειπώθηκαν σε κάποιο παρακάναλο λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ούτε τα φώναξαν οι περίεργοι τύποι που εισέβαλαν προχτές στο Πειραματικό και έσκισαν «συμβολικά» τη σχολική γραμματική για να μοιράσουν μια δική τους (παρένθεση: με μεγάλη δυσκολία αντιστάθηκα στον πειρασμό να γράψω για το θέμα, επειδή έκρινα ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα τρολ). Όχι, οι παραπάνω απόψεις, που θυμίζουν λίγο τις αστειότητες του Λερναίου κειμένου, ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, από την βουλευτίνα του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη.

Η κυρία Κανέλλη δεν είναι ξένη με τη διάδοση μύθων -στην πραγματικότητα, είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για τη διάδοση του γνωστότερου ελληνικού σύγχρονου μύθου, και εννοώ βέβαια την υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ ότι ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος άρα πρέπει να χτυπηθεί στις πολιτισμικές του ρίζες. Πράγματι, παρόλο που ο μύθος αυτός είχε εμφανιστεί και παλιότερα, η μεγάλη του διάδοση άρχισε με τη δημοσίευσή του, τον Φεβρουάριο του 1997, στο περιοδικό Νέμεσις της Λιάνας Κανέλλη (που ακόμη δεν είχε αρχίσει τη στενή συνεργασία της με το ΚΚΕ· για εκείνον τον μύθο, περισσότερα εδώ). Ταυτόχρονα, ως δημοσιογράφος η Λιάνα Κανέλλη έχει γερή πέννα, χειρίζεται καλά τη γλώσσα, ενώ είχε παλιότερα πρωταγωνιστήσει στις τηλεοπτικές εκπομπές «Ομιλείτε ελληνικά» του Γ. Μπαμπινιώτη (είναι βέβαια ένα ερώτημα αν οι εκπομπές εκείνες έκαναν καλό ή κακό, αλλά παρακαλώ να μην το συζητήσουμε τώρα). Τα λέω αυτά για να δείξω ότι η Λ. Κανέλλη δεν είναι άσχετη με τα γλωσσικά, και έχει εκδώσει και ποιητική συλλογή (ένα εφηβικό της ποίημα είχαμε παλιότερα δημοσιεύσει ως κουίζ). Από τη Λιάνα Κανέλλη λοιπόν έχει κανείς περισσότερες απαιτήσεις, ιδίως όταν μιλάει για θέματα γλώσσας, απ’ ό,τι από τον Πολύδωρα ή τον Άδωνη.

Πριν παραθέσω ακριβώς τα όσα είπε η Λ. Κανέλλη, για να μην την αδικήσω πρέπει να επισημάνω ότι αυτά δεν ειπώθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου η διαδικασία είναι πιο χαλαρή και όπου, κατά τα φαινόμενα ο κάθε βουλευτής μπορεί (περίπου) να μιλάει όσο θέλει και ίσως να λέει περίπου ό,τι θέλει. Οπότε, ίσως δεν τα εννοούσε πολύ σοβαρά.  Όλη τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής μπορείτε να τη δείτε στο βιντεάκι εδώ, αλλά δεν σας το συνιστώ, κρατάει πάνω από δίωρο. Παρακάλεσα τον μόνιμο γκουρού του ιστολογίου να απομονώσει το επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία της Λ. Κανέλλη, και το ανέβασε εδώ, στο γιουτούμπ:

Πρόκειται για το τέλος της ομιλίας, και η Λ. Κανέλλη ξεκινάει δηλώνοντας οπαδός της άποψης «πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου» και στη συνέχεια το αιτιολογεί.

Θα κλείσω τη φράση μου, γιατί εγώ είμαι γνωστή ότι τις παρενθετικές μου φράσεις τις ανοίγω και τις κλείνω χωρίς να ξεχνώ το περιεχόμενο. Μέχρις στιγμής σε όλα με έχετε πιάσει. Σε γλωσσικά παραστρατήματα νομίζω μια φορά στο εκατομμύριο να μην το πιάσω μόνη μου, όταν το κάνω.

Κύριε Πρόεδρε, ποιητικά είμαι οπαδός της άποψης ότι πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου. Επειδή, λοιπόν, πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου τη σέβομαι όπως δεν τη σέβονται άλλοι και άλλοι, αλλάζοντας το περιεχόμενο των λέξεων για να καταλήξουν στην κατάχρηση της πατρίδας ή στην ιδιωτικοποίησή της λες και είναι οικόπεδο.

Σε αυτές τις συνθήκες η επίκληση της παγκοσμιοποίησης και της παγκοσμιότητας της κρίσης, οι ελπίδες για έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό που όντως είναι μια νομισματική ένωση και μάλιστα της εσχάτης συμφεροντολογικής υποστάθμης, ειλικρινά σας μιλώ, δεν παίζεται ούτε μπορεί να παιχθεί. Κουβέντες περί Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ενεργειακού πόρου δεν μπορούμε να καθίσουμε να τις κάνουμε εδώ μέσα σε εθνικό επίπεδο, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ή σε επίπεδο επενδύσεων, μη έχοντας συναίσθηση ότι αυτός ο τόπος έχει δύο χαρακτηριστικά:  είναι ενεργειακά αυτάρκης και αυτοευνουχίστηκε. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, η οποία είναι ενεργειακά αυτάρκης και αυτοευνουχίστηκε.

Ήδη έχει περάσει ένα δίλεπτο, και φτάνουμε στο ενδιαφέρον σημείο. Οι υπογραμμίσεις δικές μου:

Για να κλείσω με την γλώσσα θα σας πω, ότι εξωτερική πολιτική με την κατάσταση των σχολείων στο εξωτερικό δεν μπορείτε να έχετε και μιλώ για την μεταπολίτευση και μετά, όπου  δεν έχετε κάνει το παραμικρό για να εξάγετε τη γλώσσα.

Το δεύτερο  οικονομικό χαρακτηριστικό εξωτερικής, εσωτερικής και εθνικής πολιτικής είναι, ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που νοίκιασε τη γλώσσα της. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο που νοίκιασε τη γλώσσα της. Με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχετε νοικιάσει τη γλώσσα σας και πληρώνετε δικαιώματα για να την χρησιμοποιήσετε. Αυτό δεν το έχουν κάνει ούτε οι Αιθίοπες με 287 σύμφωνα, δεν το έχουν κάνει οι Κινέζοι ούτε και οι Γιαπωνέζοι. Η μοναδική χώρα που πληρώνει δικαιώματα στον Bill Gates για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της, την πριν το 1980, είναι η ελληνική.

Ας μην μου λέει, λοιπόν, εύκολα κάποιος «χωρίς ταξικά κριτήρια για την εξωτερική πολιτική». Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Ο τρόπος με τον οποίο καταργήθηκαν οι τόνοι στην Ελλάδα απαγορεύει την ανάγνωση σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα οποιουδήποτε κειμένου έχει τόνους, δηλαδή, του συνόλου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και πρέπει να πληρώσεις λογισμικό για να την διαβάσεις. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν πληρώνεις λογισμικό για να διαβάσεις τη γλώσσα σου. Για άλλη μια φορά θα πω ότι  οι Αιθίοπες που δεν έχουν φωνήεντα αλλά μόνο σύμφωνα, δεν πληρώνουν. Στο κάτω – κάτω της γραφής είμαστε και η μοναδική χώρα που κωδικοποιήθηκε από τα hamburger.

 Η κωδικοποίηση της ελληνικής γλώσσας έχει γίνει με χορηγία Mc Donald για να αισθάνεσαι πολύ καλός πατριώτης όταν μασάς ένα hamburger. Καμία άλλη χώρα δεν χρησιμοποίησε χορηγό για να αποκτήσει τα 60 εκατομμύρια λήμματα που δεν έχει καμία άλλη γλώσσα. Όλα αυτά τα είπα για να αιτιολογήσω το «πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου».

Δύο είναι οι βασικές ιδέες που υποστηρίζει εδώ η Λιάνα Κανέλλη: α) ότι πληρώνουμε δικαιώματα στον Μπιλ Γκέιτς για να διαβάσουμε (σε ηλεκτρονικό μέσο) παλαιότερα ελληνικά κείμενα, προφανώς πολυτονικά, και β) ότι η κωδικοποίηση της ελληνικής γλώσσας έγινε με χορηγία ΜακΝτόναλντ, διαφήμιση των χάμπουργκερ. Και, επικουρικά, παραθέτει δυο «δεδομένα» γλωσσικού ενδιαφέροντος. Ότι οι Αιθίοπες δεν έχουν φωνήεντα αλλά έχουν 287 σύμφωνα, και ότι η ελληνική γλώσσα έχει 60 εκατομμύρια λήμματα.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν ισχύει, αλλά όλα έχουν κάποια μικρή και μακρινή σχέση με την πραγματικότητα, σχέση που θα προσπαθήσω να διερευνήσω.

Ξεκινάμε από το πρώτο, ότι πληρώνουμε… δικαιώματα στον Μπιλ Γκέιτς για να διαβάσουμε τη γλώσσα μας, ή έστω κείμενα γραμμένα προ του 1980. Προφανώς η Λιάνα Κανέλλη εννοεί κείμενα γραμμένα στο πολυτονικό (του οποίου παραμένει απαρηγόρητη νοσταλγός), αλλά και πάλι δεν είναι ευνόητο πώς σχημάτισε την ιδέα ότι κάθε χρήστης υπολογιστή πληρώνει δικαιώματα στη Microsoft ειδικώς για το πολυτονικό. Είναι βέβαια αλήθεια ότι εδώ και κάμποσα χρόνια το λειτουργικό σύστημα Windows υποστηρίζει τις πολυτονικές ελληνικές γραμματοσειρές, όπως και δεκάδες άλλα συστήματα γραφής, και εφόσον ο υπολογιστής που αγοράζουμε έχει συνήθως προεγκαταστημένο το Windows, ένα μέρος της τιμής που πληρώνουμε πιθανώς καταλήγει στη Microsoft, αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από τα πολυτονικά ελληνικά. Κι ο Αμερικανός χρήστης που αγοράζει υπολογιστή με το Windows προεγκατεστημένο, το ίδιο ποσοστό ενδεχομένως πληρώνει στην Microsoft, και βέβαια μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσει πολυτονικά ελληνικά ποτέ στη ζωή του.Άλλωστε στις μέρες μας υπάρχει ζωή και εκτός Microsoft: εκατομμύρια χρήστες σ’ όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν άλλα προγράμματα, π.χ. του ανοιχτού λογισμικού, με λειτουργικά συστήματα εκτός Windows (ας πούμε Mac ή Linux), και βέβαια όσοι από αυτούς είναι Έλληνες ή ελληνομαθείς δεν έχουν πρόβλημα να διαβάσουν πολυτονικά ελληνικά -φυσικά χωρίς δικαιώματα στον κ. Γκέιτς. Οπότε, ο πρώτος ισχυρισμός της Λ. Κανέλλη ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και να πούμε εδώ ότι η βασική δουλειά για να διευκολυνθεί η απεικόνιση πολυτονικών, κυριλλικών, αμχαρικών, γεωργιανών, αρμενικών κτλ. χαρακτήρων στους υπολογιστές έγινε από τους ανθρώπους του Unicode Project και σ’ αυτούς ανήκει ο μεγάλος έπαινος.

Ο δεύτερος ισχυρισμός της Λιάνας Κανέλλη δεν είναι λιγότερο εξωφρενικός: η ελληνική γλώσσα, λέει, έχει «κωδικοποιηθεί από τα χάμπουργκερ», με χορηγία ΜακΝτόναλντ. Τι εννοεί εδώ η ποιήτρια; Εννοεί, υποθέτω, το εγχείρημα του TLG, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες καταγράφει τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (τώρα και της βυζαντινής), και το οποίο, πράγματι, επινόησε μια κωδικοποίηση για την εσωτερική αναπαράσταση των αρχαίων ελληνικών κειμένων σε λατινικό αλφάβητο (που δεν είναι ορατή στον τελικό χρήστη). Και πράγματι, το TLG στήθηκε με χορηγία της Μαριάννας ΜακΝτόναλντ, η οποία έδωσε χορηγία 1 εκατ. δολαρίων (τη δεκαετία του 1970) για να στηθεί το κέντρο στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας.

Ωστόσο, η Λ. Κανέλλη έπεσε θύμα της συνωνυμίας. Η Marianne McDonald δεν έχει καμιά σχέση με τα χάμπουργκερ, πέρα από το ότι μπορεί (δεν την ξέρω) να τα τρώει. Θέλω να πω, η κ. ΜακΝτόναλντ δεν έχει καμιά σχέση, απ’ όσο ξέρω, με την πασίγνωστη επιχείρηση χάμπουργκερ με το ίδιο όνομα. Εδώ που τα λέμε, ούτε οι ίδιοι οι ΜακΝτόναλντ που ίδρυσαν το πρώτο φαστφουντάδικο έχουν πια σχέση με την επιχείρηση που έχει το όνομά τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ναι, η κυρία ΜακΝτόναλντ είναι πλούσια, αλλά είναι η κόρη του Γιουτζίν ΜακΝτόναλντ, του ιδρυτή της Zenith Radio, άρα και ο δεύτερος ισχυρισμός της Λ. Κανέλλη είναι άκυρος. Αφήστε που, ακόμα και να ήταν χαμπουργκερού η Μαριάννα ΜακΝτόναλντ, και πάλι δεν θα έστεκε ο ισχυρισμός ότι «η κωδικοποίηση της ελληνικής γλώσσας» έγινε με χορηγία ΜακΝτόναλντ. Αυτό που έγινε με χορηγία (Μαριάννας) ΜακΝτόναλντ ήταν η συλλογή των αρχαίων ελληνικών κειμένων -και φυσικά όσοι ασχολούνται με τα αρχαία ελληνικά σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ευγνωμοσύνη που υπάρχει το TLG, ο θησαυρός των κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Ο επικουρικός ισχυρισμός ότι η ελληνική γλώσσα έχει 60 εκατομμύρια λήμματα είναι λερναία παρερμηνεία μιας παλιότερης πληροφορίας. Σε κάποια φάση της ζωής του, στο TLG είχαν καταχωρηθεί αρχαία ελληνικά κείμενα συνολικού όγκου 60 εκατομμυρίων λέξεων (τώρα έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια). Αυτό το νούμερο, τα 60 εκατομμύρια, έδωσε τροφή για ένα σωρό ελληναράδικες παρερμηνείες, από τις οποίες η πιο διαδεδομένη είναι ότι η ελληνική έχει 6 εκατομμύρια λέξεις. Ο Γ. Γεωργαλάς, που είχε αρχικά γράψει αυτό το πράγμα, κατάλαβε το λάθος του, ότι όταν λέμε πως το TLG έχει όγκο 60 εκατ. λέξεις μετράμε και τις εκατοντάδες χιλιάδες φορές που επαναλαμβάνεται η ίδια λέξη στα διάφορα κείμενα· η Λιάνα Κανέλλη επιμένει να μιλάει για 60 εκατομμύρια λήμματα -για την ιστορία, τα λήμματα της αρχαίας ελληνικής δεν ξεπερνούν πολύ τις 200.000 (έχει κάνει λεπτομερείς υπολογισμούς ο Νίκος Νικολάου, π.χ. εδώ).

Ο τελευταίος ισχυρισμός, ότι οι Αιθίοπες δεν έχουν φωνήεντα ενώ έχουν 286 σύμφωνα, δείχνει πόσο κακό έχει κάνει η παραδοσιακή διδασκαλία της γραμματικής, που χρησιμοποιούσε τον όρο φωνήεντα για γράμματα του αλφαβήτου. Μα, αν δεν έχουν φωνήεντα… πώς μιλάνε οι Αιθίοπες; Προφανώς η Λ. Κανέλλη εννοεί ότι το αλφάβητο που χρησιμοποιούν οι Αιθίοπες δεν δηλώνει τα φωνήεντα -αλλά κι αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι ακριβής, ούτε βέβαια ότι έχουν… 286 σύμφωνα. Η αμχαρική γλώσσα είναι συλλαβογραφική, οπότε ο κάθε χαρακτήρας της αναπαριστά έναν συνδυασμό συμφώνου και φωνήεντος και όλα μαζί τα σύμβολα είναι κάπου 275 αλλά βέβαια δεν είναι όλα σύμφωνα αλλά παριστάνουν συλλαβές (π.χ. μα, με, μι, μο, μου κτλ.). Και πώς θα μπορούσε, τάχα, να υπάρχει γλώσσα χωρίς φωνήεντα και με τόσα πολλά σύμφωνα; Ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία είχε μια ιδέα, που τη μεταφέρω εδώ:

Θα έλεγα ότι είναι αδύνατο να φανταστούμε μια γλώσσα με 287 σύμφωνα, αλλά πληροφορούμαι ότι στον πλανήτη Αρλούμπα (όνομα του οποίου η μεταγραφή γίνεται με τους περιορισμούς των γήινων γλωσσών) οι κάτοικοι διαθέτουν γλώσσα που θυμίζει το μαστίγιο «γάτα με τις εννιά ουρές». Με γλώσσα σαν κι αυτή καταφέρνουν να χρησιμοποιούν πάνω από 500 συμφωνικούς φθόγγους, ενώ δεν χρειάζονται κανέναν φωνηεντικό φθόγγο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κάθε συζήτηση με φωνήεντα (ή για φωνήεντα) θα μπέρδευε τους κατοίκους της Αρλούμπας.

Βέβαια, δεν θα κρίνω τη συνολική παρουσία της Λ. Κανέλλη (ή πολύ περισσότερο του ΚΚΕ) από τις αντιεπιστημονικές και δυστυχώς κωμικές απόψεις που εξέφρασε για την ελληνική γλώσσα σε μια συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι σε θέματα γλώσσας η Λ. Κανέλλη έχει τραβήξει το ΚΚΕ πιο κοντά στις δικές της θέσεις (νοσταλγία του πολυτονικού, ας πούμε) αντί να συμβεί το αντίθετο. Κι έτσι, για παράδειγμα, πριν από δυο μήνες που γινόταν η φασαρία με τη Φωνηεντιάδα, ο Ριζοσπάστης απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τη σκοταδιστική επίθεση και περιορίστηκε να γράψει για «στάδια απλοποίησης που υπέστη η γλώσσα μας (όχι κατ’ ανάγκη πάντα σωστά)», που είναι σαφής υπαινιγμός εναντίον του μονοτονικού, σε σαφή αντίθεση με όσα επί δεκαετίες διακήρυσσε το ΚΚΕ. Αλλά αυτά παθαίνει όποιος προσπαθεί να βγάλει τον μέσο όρο του Δημήτρη Γληνού και της Λιάνας Κανέλλη…

Advertisement

315 Σχόλια προς “Λερναίο με Κανέλλη”

 1. ππαν said

  Απίστευτο. Ψάχτηκα μήπως παρακοιμήθηκα κι ήρθε η πρωταπριλιά.

 2. Α πα πα! Ξεφεύγει εντελώς μερικές φορές.
  Ωραίο το αμχαρικό αλφάβητο (πασίγνωστο σε όσους είχαν ή έχουν συλλογή γραμματοσήμων). Αν και κτγμ ακόμα ωραιότερο είναι το γεωργιανό.

 3. Omadeon said

  Εξαιρετικό κείμενο. Μικρή διόρθωση άνευ σημασίας. Ξέφυγε ένα «ο» στο τέλος της λέξης «όποιοςο», τελευταία γραμμή.

 4. LandS said

  Θεωρώ ότι πολύ πιο επικίνδυνο (ίσως λέω βαριά κουβέντα) είναι ένα κομμάτι της ομιλίας της Λιάνας ΠΡΙΝ το σημείο που ξεκινάει η Κανελιάδα (ή Κανελληάδα ; ) :

  «Επειδή, λοιπόν, πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου τη σέβομαι όπως δεν τη σέβονται άλλοι και άλλοι, αλλάζοντας το περιεχόμενο των λέξεων για να καταλήξουν στην κατάχρηση της πατρίδας ή στην ιδιωτικοποίησή της λες και είναι οικόπεδο.»

  Μπορώ να καταχραστώ πατρίδα; Μόνο οικόπεδα ιδιωτικοποιούνται ή επιτρέπεται να ιδιωτικοποιούνται; (Έχω και ένα κόλλημα να γίνει πάρκο το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού) και αυτά μέσω της αλλαγής του περιεχομένου των λέξεων από άλλους κι άλλους που δεν σέβονται τη Γλώσσα όπως η Κανέλλη;

  Καλά κάνει και μιλάει για την γλώσσα *της*, γιατί αποκλείεται να μιλάει για τη γλώσσα που όλοι εμείς έχουμε για να συνενοούμαστε.

 5. atheofobos said

  Κανονικά προς επίρρωση των ισχυρισμών της θα έπρεπε αυτή την φορά να κραδαίνει ένα χάμπουργκερ όπως παλιότερα την φρατζόλα!

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Στ πργμτκττ ν πλ πλ ν μλς χρς φντ!
  Στι πριγμιτικιτιτι ινι πιλι ιπλι νι μιλις μι ινι φινιιν!

  Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό να μιλάς χωρίς, ή με ένα, φωνήεν !

  Οι παραπάνω καταστάσεις ομιλίας (κατανοητές σε όλους,ανάλογα με τον δείκτη νοημοσύνης τους) υπάγονται αντιστοίχως στα γλωσσικά σύνολα λφ 2, Ίρλιφ 1, Άρλεφ 0. (Το Άρλεφ είναι το Αρλουμπιανό «Άλεφ» κατά Κάντορ)

  Ο κος Λίγγρης κάνει λάθος. Ο πλανήτης Αρλούμπα δεν μπορεί να υπάρξει στο πολυσυμφωνικό(ή αφωνηεντικό) Σύμπαν τάξης Άρλεφ 0 (το οποίο περιλαμβάνει μετρήσιμο πληθικό αριθμό) αλλά υπάρχει κάλλιστα στο απείρως πιο άπειρο Σύμπαν τάξης Λφ 2, ως πλανήτης Ρλμπ!

  Αν τα παραπάνω φαίνονται λίγο ακαταλαβίστικα, λίγο με νοιάζει, καθότι πείνασα και π ν χτπς ν Μπγκ Μκ!

 7. Αν έφτιαχναν το λογισμικό και τον ιστότοπο
  οι ελληνόψυχοι θα το μοίραζαν στο λαό;
  Ο Μπαμπινιώτης δεν δίνει τζάμπα το βιβλίο του.
  Έχουμε 60 εκατομμύρια ελλείματα!
  και να μην γράφουν, στο τέλος λέει, Ελλάς μην μπουκάρει η ΕΛΑΣ. Γιατί η γλωσσαμυντόρισσα
  δεν προφέρει διπλό το λ για να σώσει τη γλώσσα;
  Ας πάει σε έναν Κύπριο για μάθημα.

 8. 7 ελλείμματα

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τη διόρθωση!

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Nίκο, υποθέτοντας ότι έχεις κάνει σωστή μεταφορά,γιατί βαριέμαι ν’ακούσω το βίντεο τώρα, νομίζω ότι έχουμε την εξαιρετική τύχη να έχουμε πέσει στο ένα εκατομμυριοστό -πιθανοτικώς μιλώντας- που η κα Κανέλλη «παραστράτισε» γλωσσικά και δεν το πρόσεξε μόνη της! (όπως λέει μόνη της)
  «δεν έχετε κάνει το παραμικρό για να ΕΞΑΓΕΤΕ τη γλώσσα» .Για να εξάξουμε κυρία Κανέλλη μου, για να εξάξουμε! (αφού το εξαγάγουμε πέφτει δύστροπο σε κοτζάμ Κανέλλω, ας εισάξουμε το «εξάξουμε» κι ας το εννοεί και η κουτσή Κανέλλα (εεε, Μαρία ,ήθελα να πώ!)

 11. bernardina said

  Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλλη.

 12. cortlinux said

  Καταρχήν πολύ καλό , όπως πάντα, άρθρο.

  Μία μικρή απορία. Τελικά το σωστό είναι να αποδίδουμε τις ξένες λέξεις αυτούσιες σε λατινική γραφή ή με φωνητική γραφή; Μιλάω για τις περιπτώσεις Windows και Γκέιτς. Θυμάμαι ότι πιο παλιά είχαμε κάνει μία αντίστοιχη συζήτηση που όμως δεν θυμάμαι να είχε καταλήξει κάπου.

 13. Νέο Kid Στο Block said

  11. Mπέρνη χάνυ, πρέπει νάσαι άκεφη, ή νάχεις πολλή δοσίλα! 😆
  Περίμενα κάτι πολύ πιο άτριφτο (το αντίθετο του τετριμμένος) απο την κανελλίτσα της κανέλλης. :mrgreen:

 14. ππαν said

  13: Λίγη επιείκια, νεκρώθηκε ο εγκέφαλός μας κύριε Κιντ από την σύνδεση Ρόναλντ και Μαριάν ΜακΝτόναλντ

 15. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν υπάρχει επιείκια για συγκεκριμένους σχολιαστές. Ας εισάγατε (κανελοσίκ ρε!) οξυγόνο στον εγκέφαλό σας! 🙂

 16. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  10: Η μεταγραφή μου είναι σωστή, το άκουσα κιόλας. Να εξάγετε λέει. Σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν κι αυτό που έγραψα, αλλά μετά είπα ότι με έναν πολύ καλό δικηγόρο θα μπορούσε να απαλλαγεί, αφού θα ισχυριζόταν ότι εννοούσε «να εξάγετε αδιάκοπα».

  12: Να σου πω, εγώ είμαι της παλιάς σχολής και τα μεταγράφω, όσα είναι ονόματα προσώπων και πόλεων. Τις εμπορικές ονομασίες, από την άλλη, τις διατηρώ στο πρωτότυπο, γι’ αυτό Windows. Οι νεότεροι, βλέπω, προτιμούν να γράφουν με λατινικό και τις δάνειες λέξεις, π.χ. ένας star του Hollywood έγραψε στο blog του…. Αυτό εμένα μου φέρνει ανατριχίλα, ίσως όμως είναι της ηλικίας.

 17. Νίκο, μπράβο για μια φορά ακόμα.

  1. Η κ. Κανέλλη είναι -καθώς έχω ξαναγράψει- υβρίδιο του παρόντος και πρόπλασμα του μέλλοντος. Δεν ξέρω κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο που να είναι ταυτόχρονα: θεούσα, εθνικίστρια, (βουλευτίνα του) ΚΚΕ, συνωμοσιολόγα, γλωσσαμυντόρισσα, εριστικότατη συζητήτρια, προκλητική καπνίστρια σε δημόσιους χώρους,πολυτονίστρια, μπουρδολόγα, θαυμάστρια του Χριστόδουλου και φίλη του Πειραιώς Σεραφείμ, λίαν ευκατάστατη, φανατικά αντιδυτική- ίσως να ξεχνάω και τίποτα. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που να έχουν κάποιες απ΄αυτές τις ιδιότητες σε διάφορους συνδυασμούς, αλλά όλες, δε νομίζω. Η κ. Κανέλλη είναι ένα είδος από μόνη της,ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι ήδη δημιουργεί απογόνους. Απορώ πάντως πως δεν προκαλεί καμιά αντίδραση μέσα στο ΚΚΕ, έστω κι αν του φέρνει κάποιες θεουσικές ή ακροδεξιές ψήφους.

  2. Με συγκίνησες που χρησιμοποίησες τη λέξη «χαμπουργκερού». Την έχω βάλει στο εξής ποίημά μου – καβαφική παρωδία:

  ΕΙΓΕ ΕΨΑΡΕΥΘΗ

  «Πού απεσύρθηκε, που εχάθηκε ο Ροφός;
  Έπειτ΄ από τα περάσματά του τα πολλά
  τη φήμη του μεγέθους του
  που διεδόθηκεν εις τόσους ψαράδες
  εκρύφθηκ΄ αίφνης και δεν έμαθε κανείς
  με θετικότητα τι έγινε (ουδέ κανείς εγεύθη σούπα του).
  Έβγαλαν μερικοί πως καμακώθηκε στην Έφεσο.
  Δεν τόγραψεν η ‘Κατάδυσι’ όμως, τίποτε
  Για πιάσιμο του Ροφού δεν έγραψεν η ‘Κατάδυσι’.
  Ή μήπως είν΄ εκείν ΄η ιστορία αληθινή
  που χτυπήθηκε στην Κρήτη,
  στο αρχαίο της Δικτύννης ιερόν.
  Άλλ΄ όμως έχουμε τη θαυμασία, την υπερφυσικήν εμφάνισί του
  εις ένα νέο ψαροντουφεκά στα Τύανα.–
  Ίσως δεν ήλθεν ο καιρός για να επιστρέψει
  για να φανερωθεί στη θάλασσα πάλι ,
  ή, μεταμορφωμένος ίσως σ΄ άλλο ψάρι, μεταξύ μας
  γυρίζει αγνώριστος.– Μα θα ξαναφανερωθεί
  ως ήταν, στα θολάμια τα ορθά, και τότε βέβαια
  θα επαναφέρει τη γεύση των Ροφών μας
  και τες καλαίσθητες ελληνικές μας ψητές φέτες».

  Έτσι ερέμβαζε στην πενιχρή του κατοικία-
  μετά μίαν ανάγνωσιν του Φιλοβύθου
  «Τα ες Τυανέα Ροφόν»–
  ένας από τους λίγους ψαρικούς,
  τους πολύ λίγους που είχαν μείνει. Άλλωστε –ασήμαντος
  άνθρωπος και δειλός– στο φανερόν
  έκανε τον Κρεοφάγο κι αυτός κι έτρωγε μπριζόλες.
  Ήταν η εποχή καθ΄ ην βασίλευεν
  εν άκρα ευλαβεία, ο γέρων μακ Ντόναλντ
  κι η Αλεξάνδρεια, πόλις χαμπουργκερού,
  αθλίους ψαροφάγους αποστρέφονταν.

  Παρακαλείται ο αναγνώστης ν΄ ανατρέξει στο «Είγε ετελεύτα» του Καβάφη.

  «Κατάδυσι»: η Κατάδυση είναι περιοδικό για το υποβρύχιο ψάρεμα

  (Από το βιβλίο «Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους», εκδόσεις Γιάου.Κε., Αθήνα 2008)

 18. munich said

  χαχαχαχα αυτά τα ωραία χάνουμε που δεν παρακολουθούμε την ελληνική βουλή, το ΣΚ μου αρχιζει με χαμόγελο

 19. spiral architect said

  😯 😯 😯 😯

  Και μετά λένε κάποιοι ότι πρέπει να κλείσει το κανάλι της Βουλής.
  Τώρα που η τιβί μας έχει πήξει στην επανάληψη και στο τούρκικο, τι θα κάμνωμεν και ημείς οι πτωχοί, οι μη χρήστες νόβα ή οτετιβί; Με τι θα γελάμε; Με τι θα κλαίμε; Με τι θα φοβόμαστε. Κωμωδία, δράμα, θρίλερ … όλα τα έχει η βουλή(τιβί) 😆 😆

  Πέρα απ’ την πλάκα και τη δημοσιοποίηση άλλης μιας θεωρίας συνωμοσίας – Λερναίου το θέμα καταντάει σοβαρό. Όσο και αν η Κανέλλη να μην είναι μέλος του ΚΚΕ, αρχίζει σιγά-σιγά να διολισθαίνει σε απόψεις σαν του αλήστου μνήμης Ζουράρι, εκθέτοντας τον πολιτικό της φορέα.

  Καλό όπλο για ένα πολιτικό η ευφράδεια, άμα όμως γίνει word generator 😦

  Για όσους ενδιαφέρονται για την κωδικοποίηση των χαρακτήρων Unicode εδώ

  Τα ανοικτού κώδικα λειτουργικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα .π.χ. να εγκαταστήσεις το λειτουργικό στα αγγλικά και να έχεις σαν διαθέσιμες γλώσσες γραφής ελληνικά, ελληνικά πολυτονικά, αγγλικά, ρωσικά, αραβικά, γερμανικά, αιθιοπικά κλπ με απανωτά Alt+Shift. Εκ των υστέρων έχεις επίσης τη δυνατότητα να αλλάξεις στο ήδη εγκατεστημένο σου λειτουργικό τη γλώσσα παραθύρων και μενού με οποιοδήποτε άλλη γλώσσα επιθυμείς καθώς και τη διάταξη πληκτρολογίου για ευκολότερη εισαγωγή των unicode shortcuts, όπως επίσης να αφαιρέσεις γλώσσες γραφής.

  Τέρμα τα greeklish των Ελλήνων χρηστών αγγλικών Window$ σε ελληνικά φόρουμ και μπλογκ.. Ας είν’ καλά το unicode team και η κοινότητα ανοικτού κώδικα. 🙂

 20. munich said

  εντάξει Δημήτρη Φύσσα κορυφαίο το ποίημα!!!

 21. Γρηγόρης Κονδύλης said

  Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί γνωστοί (ιδιαίτερα αυτοί που φέρουν επάξια το παρωνύμιο «μαϊντανός») όταν δεν έχουν τι άλλο να πουν ανοίγουν το κουτάκι. Πάρτε τον Ανδρουλάκη, Έτσι και η Λιάνα. Αν προσέξετε, αγαπητοί φίλοι, με πόσα δήθεν αξιώματα (εννοώ τις γενικές προτάσεις που αποκαλούμε αξιώματα και αποτελούν αυταπόδεικτες αρχές) φορτώνουν τις φράσεις τους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα φρικάρετε. Για να πουν αυτό που θέλουν (καλή ώρα «πατρίδα μου είναι η γλώσσα μου» – θέση που σηκώνει πολύ νερό και έχω την εντύπωση ότι πάει να μιμηθεί -ατυχώς- τον Wittgenstein) βάζουν ως προκείμενες πέντε προτάσεις-αξιώματα (καμία από αυτές δεν είναι συνήθως αυταπόδεικτη), για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που αυτοί θέλουν. Κι ακολουθούν, μετά τη Λιάνα και τον Μίμη, ο Μπένι, ο ΓΑΠ, λιγότερο ο Σαμαράς, σημαιοφόρος της υπόθεσης ο Πάγκαλος, ο οποίος είναι και υβριστής αντάμα, η Γιαννακά, η Διαμαντοπούλου… και πάει λέγοντας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό έκανε εδώ και η Λιάνα μας.

 22. munich said

  @19
  Συγγνώμη σπάιραλ άρχιτεκτ γιατί «αλήστου μνήμης» ο Ζουράρις? δεν το λέμε αυτό για κάποιον που πέθανε ή κάνω λάθος?

 23. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  17: Δημήτρη Φύσσα, ευχαριστώ για την παρωδία, είμαι λάτρης του είδους!

 24. Κάποιες φορές σκέφτομαι πως, το γεγονός οτι η Κανέλλη είναι βουλευτής του ΚΚΕ, είναι απο μόνο του ενδεικτικό της βαθύτατα συντηρητικής στροφής που έχει κάνει το «κόμμα του λαού» μετά το θάνατο του Φλωράκη…

 25. ππαν said

  Και πριν, με τον Φλωράκη, ήταν συντηρητικό, εννοώ ευρύτερα, σε θέματα κοινωνικά, γιατί εξ ορισμού το ΚΚΕ είναι συντηρητικό κόμμα.

 26. spiral architect said

  @22: Για το ΚΚΕ είναι σίγουρα αλήστου μνήμης. 😆

  Από το ΛΚΝ:
  άληστος -η -ο [álistos] Ε5 : αλησμόνητος, μόνο στη λόγια έκφραση ο / η / το αλήστου μνήμης, για κπ. ή για κτ. πολύ δυσάρεστο που παραμένει έντονο στη μνήμη μας: Οι αλήστου μνήμης απριλιανοί δικτάτορες. 😉

 27. Γς said

  17:

  >Δεν ξέρω κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο που να είναι ταυτόχρονα: θεούσα, [ ακολουθούν καμιά δεκαπενταριά χαρακτηρισμοί ] ίσως να ξεχνάω και τίποτα.
  Μάλλον 😉
  >ΕΙΓΕ ΕΨΑΡΕΥΘΗ
  Ροφοαπολλωνίου ανάλεκτα

 28. spiral architect said

  @24, 25: Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με το ουσιαστικό «συντήρηση» και αν θα μου (μας) δείξει την αντίστοιχη «πρόοδο». 🙄

 29. ππαν said

  28: Για μένα η συντήρηση δεν είναι αντίθετη από την πρόοδο αλλά από την αλλαγή, την εξέλιξη. Το ΚΚΕ δεν εξελίσσει τις πολιτικές του θέσεις, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, ξέρεις τι ψηφίζεις.
  Από την άλλη το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια, και σε αντίθεση με τον λόγο που άρθρωνε παλιότερα, –μέχρι το 1945 ή 50, δεν τα παρακολουθώ επισταμένως, αλλά έχω στο νου μου κείμενα του Ζαχαριάδη ή του Μπελογιάννη–, έχει λοιπόν υιοθετήσει ανοιχτά ή σιωπηρά έναν ελληνοκεντρισμό ακομπλεξάριστο, τρισχιλιετής ιστορία και τα τοιαύτα, θέματα πάνω στα οποία ξαναλέω, άρθρωνε εντελώς διαφορετικό λόγο με συνέπεια στις ιδεολογικές της αρχές.

  Νομίζω ο ΚΟνδύλης τα λέει καλύτερα από μένα, στην Παρακμή του αστικού πολιτισμού.

 30. ππαν said

  29: «ιδεολογικές ΤΟΥ αρχές».
  Ξέχασα να πω και για τις κοντές φούστες και τα υπόλοιπα της εγκυκλίου Φαράκου, αλλά αυτά είναι κλισέ και γνωστά 🙂

 31. Πω πω, την καημένη… τάχει παίξει τελείως…

 32. axillefs said

  «Έχετε νοικιάσει τη γλώσσα ΣΑΣ» είπε. Άρα δεν είναι η γλώσσα ΤΗΣ.

  Επίσης πόσο τραγική και η καραμέλα ότι η Ελλάδα είναι… ενεργειακά αυτάρκης(!)

 33. cronopiusa said

  Τι θέση πήρε το Υπουργείο Σκοταδισμού και Θρησκευμάτων για τους περίεργους τύπους που εισέβαλαν προχτές στο Πειραματικό και έσκισαν “συμβολικά” τη σχολική γραμματική;

  για να ξέρουμε για ποιες και ποιους μιλάμε: Η Μαρία Εξαρχουλάκου, αυτή που σκίζει το βιβλίο, χαιρετίζει το συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ

  Νομίζω ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού φασισμού «ανά τους αιώνας» είναι η ορθοδοξία.

  ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ

 34. sarant said

  32: Αυτό δεν το σχολίασα επειδή ανοίγει άλλο θέμα, και θα μας πήγαινε μακριά.

  29: Άρα τις εξελίσσει τις θέσεις του 🙂
  (Πάντως και ο Ζαχαριάδης ήταν εθνοκεντρικός)

 35. cronopiusa said

  Η Μαρία Εξαρχουλάκου, αυτή που σκίζει το βιβλίο, χαιρετίζει το συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ,

 36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κανέλη, ο ορισμός του φασισμού.! Ανήκει κι αυτή στο «κίνημα» των αναβαπτισμένων νεοχριστιανών, που ξεκίνησε αρχές του 80 στις ΗΠΑ, με πιο γνωστά μέλη τον Μπούς τον νεώτερο και την τότε ηγεσία των ΗΠΑ. Τελικά αν ψάξει κανείς αρκετά «βαθειά» θα ανακαλύψει οτι όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, με προφανή στόχο την διάσπαση της συνοχής του λαού, και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Το διαπιστώσαμε τραγικά στις πρόσφατες εκλογές, με την δήθεν αδυναμία συνεργασίας των κομμάτων του «λαού».

  Δημήτρης Φύσας – Υπάρχει ένας, που δεν κατάφερε να γίνει πολιτικός, αλλα το προσπάθησε, μιλώ φυσικά για τον Ζουράρη, πιστεύω οτι έχει θέση δίπλα στην μεγάλη HELLIN.!

  Το ποίημά σου πολύ έξυπνο και χαρούμενο, μου έφτιαξε την μέρα, και σαν δύτης και ψαροντουφεκάς, σε πληροφορώ οτι ο ροφός εμφανίστηκε στην Σύμη στις 23 Αυγούστου, λίγο πιο κάτω απο τον Πανορμίτη στα 15 μέτρα περίπου, και εχτυπήθει στο δόξα πατρί, 7,800 το βάρος του, ζωή σε λόγου μας.!

 37. Νέο Kid Στο Block said

  33. Tι είναι το Ε.ΠΑ.Μ, αν επιτρέπεται;

 38. Νέο Kid Στο Block said

  33. Α συγνώμη, πόσταρα το 37. ταυτόχρονα με το 35.

 39. ππαν said

  Σωστό, εξελίσσεται με αναδίπλωση 🙂
  Η τρισχιλιετής είναι το θέμα, έχω υπόψη μου ένα κείμενο του Ζαχαριάδη στο οποίο απάντησε στη Νέα Εστία στα 1945 ο ΖΑκυθηνός με το «Η ενότης της ελληνικής ιστορικής παραδόσεως», αδύνατο να υπάρξουν τέτοιες αντιπαραθέσεις τώρα, το ΚΚΕ απλώς δεν έχει, προφανώς όχι τυχαία, τίποτε να αντιτάξει στο κυρίαρχο ιδεολόγημα.

 40. ππαν said

  33: Αυτό το «ανά τους αιώνες» ίσως δεν ισχύει, πχ η Ρόζα Ιμβριώτη είχε διαφορετική άποψη

 41. gpoint said

  #2
  Εγώ αγνοώ το αμχαρικό αλφάβητο αλλά έχω την απορία αν μπορούμε να αποκαλούμε αλφάβητο όποιο σύνολο γραμμάτων συλλαβών ή ιδεογραμμάτων δεν περιλαμβάνει τα άλφα και βήτα

  # 28, # 29

  Το αντίθετο της συντήρησης δεν είναι η κατάψυξη ; (στα ψυγεία τουλάχιστον ; )

  #32

  Εμένα περισσότερο μου άρεσε ο αυτοενουχισμός.
  Μου θύμισε εκείνο τον Γερμανό(;) ψυχάκια που τα έκοψε και τα έτρωγε τηγανητά περιμένοντας να πεθάνει από αιμορραγία. Κάτι κοινό με την Γαρουφαλιά (Λιάνα) του βρίσκω
  (αλήθεια πως η λάτρις(!) της γλώσσης μετέτρεψε το ελληνικότατο Γαρουφαλιά στο ιταλοφέρνον Λιάνα 😉

 42. cronopiusa said

  Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο [Ε.ΠΑ.Μ.]

  ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

 43. Књаз Неретве said

  287 oι Αιθίοπες;
  Και εμείς έχουμε καμιά 40αριά, όχι παίζουμε!
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/symbol_phonetic.html

 44. Νέο Kid Στο Block said

  42. A, τον ξέρω αυτόν τον Καζάκη,νομίζω. Δεν είναι αυτός που είχε προτείνει παλιότερα να επιστρέψει η Κύπρος στο παλιό της νόμισμα το «Ριάλι»; 😆 😆 . Σοβαρά μιλάω! (εκτός αν τον μπερδεύω με κάποιον που του φέρνει πολύ).

 45. zaba said

  Η αληθεια ειναι οτι , περνεις λαθος παραδειγμα. Για τον Κισινγκερ υπαρχει ας πουμε ομιλια του Ανδρεα Παπανδρεου στο Ελληνικο κοινοβουλιο καμια εικοσαρια χρονια πριν το 1997 , στην οποια αναφερει » Η παραδοση ανευ ορων στον κυριο Κισινγκερ το δημιο του Ελληνισμου δεν αποτελει ανεξαρτητο εξωτερικη πολιτικη» οσο για την Κανελη οταν τα ελεγε αυτα ο Ανδρεας ηταν μελος της Τοπικης Αγιου θωμα Αμπελοκηπων της ΝΔ και κολητη του Καραμανλη…. μπουρδολογε 🙂

 46. LandS said

  #41 Μα η κατάψυξη είναι μέθοδος συντήρησης.

 47. Νέο Kid Στο Block said

  43. Ντούσανε, βάλει εσύ σωστά τη λινκ! 😆

 48. bernardina said

  Κιντάκο, ένα θα σου πω: deadline. Today. (εντάξει, δύο είναι, αλλά στην ουσία ένα -με πιάνεις). 😉

  Δοσίλα; Γιατί καλέ, από πού κι ως πού; Τι συμβαίνει για να έχω δοσίλα; Σάμπως σκίζουν βιβλία μπροστά στους μαθητές ανεμίζοντας τη σημαία; Σάμπως σπάνε πάγκους μικροπωλητών -ρε για δες μια σύμπτωση, πάλι ανεμίζοντας σημαίες. Σάμπως χαιρετάνε ναζιστικά μέσα στη Βουλή παριστάνοντας ταχαμουδήθεν ότι ορκίζονται στο όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου; Σάμπως έχει γίνει η γλώσσα κλοτσοσκούφι του κάθε ηλίθιου, του κάθε βαλτού ή του κάθε ευφυούς πονηρίδη; -κι εδώ, κάπου στο βάθος πάλι μια σημαία ανεμίζει –ρε για δε κάτι απανωτές συμπτώσεις…
  Ή όλα τ’ άλλα άλλαξαν; Μην τα απαριθμούμε, τα ξέρουμε όλοι.
  Τούτων λεχθέντων, και πολύ της έπεσε της κυρά Γαρουφαλλιάς που ασχολήθηκα. Εις το επανιδείν και αμπιαντό.

 49. Νέο Kid Στο Block said

  48. Aνέμισες για μια στιγμή το μπολερό
  και στου ντετλάιν το όνομα, ανέκραξες «Μπιεντό!»
  Kίσες μπέημπη και μή ξεχνάς το σοφό «Η δλειά δε σώνητει πουτέ!» 😆

 50. cronopiusa said

  ¡¡όπα!! αν έπιασα σωστά το υπονοούμενο
  Απροσδόκητη συνήγορος της αγίας (Ειρήνης της Αθηναίας), ίσως από προχειρότητα, εμφανίστηκε η μεγάλη παιδαγωγός και διανοούμενη κομμουνίστρια Ρόζα Ιμβριώτη στο έργο της «Η γυναίκα στο Βυζάντιο». Ο τρισμάκαρ. Χριστόδουλος δεν έχασε την ευκαιρία με αφορμή το εγκώμιο του χριστιανικού γάμου που πλέκει στο ίδιο βιβλίο η κόκκινη Ρόζα, να της το ανταποδώσει «ως μνημόσυνο … γιατί μπορεί να είχε την ιδεολογία … της, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δει την αλήθεια» (3-11-’02. «Ο γάμος στην Ορθόδοξη Εκκλησία», Δ΄ Συμπόσιο Στελεχών Μητροπόλεων).

 51. LandS said

  #44 Ότι είναι ο αντινεφελίμ Λιακόπουλος για την Φυσική, είναι και ο Καζάκης για τα οικονομικά. Αλλά να ζητήσει την επιστροφή στο Ριάλι αντί στη Λίρα που μέχρι προχτές ήταν το νόμισμα της Κύπρου, δεν του τόχα.

 52. cronopiusa said

  42
  ναι αλλά εδώ τον κόψανε τα κανάλια

 53. ππαν said

  50: Α δεν είμαι χριστοδουλικά, κι η Ειρήνη, Αθηναία ή όχι, με εκνευρίζει, αλλά είναι νομίζω γνωστή η θέση της Ιμβριώτη γύρω στα 1925 νομίζω, για το ότι η θέση της γυναίκας στο ορθόδοξο Βυζάντιο βελτιώθηκε πάρα πολύ.

 54. ππαν said

  Το 1923. Και δεν είχε βέβαια άδικο.

 55. Tilegrafitis said

  Ζῶτ᾿ Κρίστε ἐδε Σίρ Μαρίε! Ἔλα Χριστὲ καὶ Παναγιά! Στὰ ἀρχαῖα Ἀγκιστρι-κά.

 56. spiral architect said

  Ιστορικά και από τις απαρχές της ίδρυσης του από το ΚΚΕ, έχουν περάσει πολλοί. Κατά βάση η ιδεολογία του δεν άλλαξε, οι άνθρωποι (μέλη-στελέχη του) διολίσθησαν.σε άλλες θέσεις.
  Ενδεικτικά αναφέρω τους:

  – Θεοφύλακτο Παπακωνσταντίνου (μετέπειτα θεωρητικός της χούντας)
  – Γιώργο Γεωργαλά (θεωρητικός και τηλεοπτική περσόνα της χούντας)
  – Σάββα Κωνσταντόπουλο (ως άνω)
  – Γρηγόρη Φαράκο (ο «αντιροκάς» Γενικός Γραμματέας)
  – Δημήτρη Καζάκη (μέχρι και το 2000 μέλος της οικονομικής επιτροπής του ΚΚΕ –> Σπίθα –> ΕΠΑΜ …)

  όπως επίσης πάμπολλα πρώην μέλη της μεταδικτατορικής ΚΝΕ – φοιτητικής ΠΣΚ που κατέληξαν ακόμα και κομιστές.

  Όλους τους παραπάνω, θαρρώ ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θέλει ούτε να τους μυρίσει πλέον, πολλώ δε μάλλον να μιλήσει γι’ αυτούς και να δικαιολογήσει το γιατί πέρασαν κάποτε από τις τάξεις του κόμματος.

  Το καλό με το ΚΚΕ είναι ότι ερμηνεύει καλά τα γεγονότα και προτείνει.
  Το κακό είναι ότι το «εγώ προτείνω και όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» του ΚΚΕ, στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν δουλεύει …
  Τέλος για την παρούσα ανάρτηση προβλέπω > 300 σχόλια. 🙄

 57. Και τώρα που της χώρας τα λεφτά έχουν στερέψει;
  Εάν καθυστερήσουμε στον Μπίλη κάνα νοίκι;
  Σιωπηλοί θα στέκουμε και δεν θα λέμε λέξη;
  Ή θα μιλάμε Αγγλικά; Αμάν με πιάνει φρίκη!

  Τι έξυπνοι οι Αιθίοπες, με σύμφωνα τρακόσα
  σέντι να μην πληρώνουνε στους παλιαμερικάνους!
  ενώ εμείς που έχουμε την των Θεών τη γλώσσα
  αυτούς που φτιάχνουν χάμπουργκερ έχουμε δραγουμάνους!

  Πάλι καλά που η Λιάνα μας τα λέει, μας ξεστραβώνει
  και ίσως χάρη σε αυτήν να’χουμε κάποια ελπίδα
  του Κίσινγκερ και των λοιπών τα σχέδια φανερώνει
  Είθε όλοι να την άκουγαν, να ξύπναγε η πατρίδα!

  😀

 58. Ωιμέ! said

  Ενίσταμαι για την παραπληροφόρηση… Δεν υπάρχει πλανήτης Αρλούμπα!
  Κράτος Αρλούμπα υπάρχει… aka Ελλάς…

 59. ππαν said

  56: Δεν βάζουμε στη ίδια ζυγαριά τους ΓΓ και τα απλά μέλη ή συμπαθούντες.

  Στέλιο, προλαβαίνουμε για Νόμπελ;

 60. gpoint said

  #57

  Ω. συ Στελλάρα ποιητή
  και της Κανέλλη υμνητή
  τον οίστρο σου ζηλεύω

  Εγώ ακόμα προσπαθώ
  με μια παλιόμυγα εδώ
  τα μπούτια μου μπερδύω

 61. gpoint said

  Μπερδεύω γμυ, μπερδεύω όχι μπερδύω. Μου χάλασες την ρίμα παλιόμυγα !

 62. spyroszer said

  Δεν γνώριζα ότι ότι η κ. Κανέλλη είναι υπέρ του πολυτονικού. Ούτε ότι το ΚΚΕ δεν έχει σαφή θέση στο θέμα αυτό.
  17. Σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο (φαντάζομαι και άλλους) ο συγκρητισμός είναι σύμπτωμα πρωτοφασισμού
  http://gravityandthewind.blogspot.gr/2010/01/blog-post_14.html
  «Αν κοιτάξετε τα ράφια που, στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία, φέρουν την επιγραφή «Νέα Εποχή», θα βρείτε εκεί μέχρι και Άγιο Αυγουστίνο, ο οποίος, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν ήταν φασίστας. Αλλά το να συνδυάζεις τον Άγιο Αυγουστίνο με το Στόουνχεντζ — αυτό είναι σύμπτωμα πρωτοφασισμού».
  Βέβαια σήμερα συμπτώματα πρωτοφασισμού μας κατακλύζουν από παντού, δεν ξέρουμε από που να φυλαχθούμε, και ούτε καν πρωτοφασισμού, φασισμού τελευταίου σταδίου.

 63. spiral architect said

  @59: Ππαν, αυτούς που αναφέρω ήταν μέλη του ΚΚΕ
  Ειδικά ο κομιστής ήταν μέλος της ΚΝΕ Νομικής του ΑΠΘ από το ’76 ως το ’80.
  Όσοι είχαν περάσει από το ΑΠΘ τότε, ξέρουν καλά …:wink:
  (μην κοιτάς που δεν το αναφέρει ο λίκνος μου στο 56)

 64. ππαν said

  63:Ε ναι, αναφέρεις μέλη και τον Φαράκο που ήταν ΓΓ, εντελώς διαφορετική κλίμακα κατά την γνώμη μου. Δεν είναι καθόλου το ίδιο.

 65. Γιώργος Μ said

  «…οι περίεργοι τύποι που εισέβαλαν προχτές στο Πειραματικό και…»
  Ε όχι και «στο Πειραματικό» έτσι γενικά !
  Το σωστό θα ήταν: «στο Πειραματικό του Παν/μιου Αθηνών»
  Γιατί από προχτές που δημοσιεύτηκε το βίντεο, καταριόμαστε την τύχη μας, οι συμμαθητές μου κι εγώ, που δεν είχαν την έμπνευση να έρθουν στο δικό μας Πειραματικό (Γεννάδειο ή 1ο)
  Δεν θα τους αντιμετωπίζαμε και τόσο αμήχανα όσο οι γείτονες…
  -Και μην αντισκέστε στον πειρασμό. Γράψτε !

 66. ππαν said

  Υπάρχουν ακόμη τα πειραματικά, Γιώργο ή απλώς η ονομασία διατηρήθηκε;

 67. aerosol said

  #45
  Η αλήθεια είναι πως δεν παίρνει λάθος παράδειγμα. Ο μύθος του Κίσινγκερ δεν αφορά τον επιζήμιο ρόλο του στα Ελληνικά θέματα (κυρίως επί χούντας) στον οποίο αναφέρεται ο Αντρέας. Μύθος είναι η υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ ότι ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος άρα πρέπει να χτυπηθεί στις πολιτισμικές του ρίζες.

 68. spiral architect said

  @66: … με την έννοια των άστοχων άρθρων του στον Οδηγητή της εποχής:
  Για την αγωνιστική ταξική πατριωτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. ΚΣ της ΚΝΕ 1977

  Την εποχή που ήταν της μόδας το μοντγκόμερι και το ταγάρι, αν πήγαινες στα σπίτια ΚΝιτών ή «επιρροών» της ΚΝΕ στο φοιτητικό χώρο, τα κασσετόφωνα έπαιζαν Deep Purple, Black Sabbath και Jimmy Hentrix, άντε και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. 😆
  (το δε δούλεμα έπεφτε σύννεφο) :mrgreen:

 69. Theophilos Vamvakos said

  Μπράβο, Νέο Kid Στο Block, στον αριθμό 10. Αλλά όπως λέει και ο νοικοκύρης θα μας τον βγάλει με δικηγόρο διαρκή τον τύπο, εξαγωγή εις το διηνεκές δηλαδή (αλλά μάλλον τα έχει προ πολλού ισοπεδώσει, κ α ι διαρκές κ α ι στιγμιαίο σε «να εξάγει»!!!! )

 70. Theophilos Vamvakos said

  Στο 1.53 του βίντεο…

 71. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Στέλιο, ωραίο το ποίημα και ίσως συγκινηθεί ο κύριος Μπίλης να ρίξει το νοίκι, διότι πού να βρει αλλους νοικάρηδες τώρα με την κρίση…

  Σπειροειδή, προσωπικά δεν βγάζω απολύτως κανένα συμπέρασμα από το ότι κάποιος πέρασε στα νιάτα του λίγα χρόνια από το ΚΚΕ ή από οποιοδήποτε άλλο κόμμα και μερικές δεκαετίες αργότερα έφτασε στο άλλο άκρο.

 72. […] Νίκος Σαραντάκος […]

 73. spiral architect said

  Νικοκύρη, το να ξεκινήσει κάποιος την ιδεολογική του πορεία από το ΚΚΕ και έπειτα να ιδιωτεύσει πολιτικά, ή να πάει σε ένα συγγενή πολιτικό χώρο, το περνάμε (περίπου) ξώφαλτσα.

  Το να ξεκινήσει κάποιος την ιδεολογική του πορεία από το ΚΚΕ και να καταλήξει είτε ιδεολογικός υποστηρικτής μιας αμερικανοκίνητης δικτατορίας,
  είτε κομιστής,
  είτε κήρυκας μιας ανάμεικτης «ιδεολογίας» αποτελούμενη από οικονομική θεωρία, κομμουνισμό και εθνικισμό,
  είτε να ξεκινήσει δρέποντας δάφνες αγωνιστικότητας και έπειτα να κάνει μαθήματα οικονομίας για κρετίνους, θαρρώ ότι, καταδεικνύει το ποιον του πολιτικού. 😦

  Αρχή άνδρα δείκνυσι.

 74. Πολύ μακριά το πήγε η Κανέλλη με τους Αιθίοπες. Φωνήεντα δεν έχουν και τα εβραϊκά 🙂

 75. .Ἔχω δασεῖα στὴν Ἑρμοῦ πενῆντα εὐρὼ τὸ μῆνα,
  περισπωμένη στοῦ Ψυρρῆ μὲ μπάνιο καὶ κουζίνα,
  ἔχω ὀξεῖα διαμπερὴ στῆς Πλάκας τὰ σοκκάκια,
  βαρεῖα στὰ Πετράλωνα, τὸ πάτωμα πλακάκια.

  Νοικιάζω ὅ,τι γράφτηκε πρὸ ἐποχῆς Ἀνδρέα,
  τὸν Ὅμηρο καὶ τὸν Φραντζῆ, Ἀσσίζες καὶ Σπανέα,
  νοικιάζω ἐπιρρήματα, ἀντωνυμίες, πτώσεις
  καὶ δέχομαι καὶ μετρητὰ καὶ κάνω καὶ πιστώσεις.

 76. παρόραμα: διαμπερῆ

  τὸ νὰ ξεκινήσῃ κάποιος τὴν πορεία του ἀπὸ τὸ ΚΚΕ. τελεῖα. τὰ ἄλλα δὲν πολυχρειάζονται. (ἡ Κανέλλη βέβαια δὲν ξεκίνησε ἀπὸ τὸ ΚΚΕ)

 77. cronopiusa said

  «Ευχαριστώ απείρως Σπύρος»
  άρπα ένα ρόφημα με κανέλα
  , μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους κι άκου κάτι κλασσικό

  Κάποτε στον 902 – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

  Παραφράζοντας την διαφήμιση «Στη μόδα το κλασσικό γίνεται ξανά επίκαιρο στην τεχνολογία ποτέ.»
  Το ξεπερασμένο Πολυτεχνείο έχει επώνυμους εκφωνητές στον αυτοσχέδιο Ραδιοφωνικό Σταθμό ως η κορυφαία (κατά τα ΜΜΕ) εκπρόσωπος της “γενιάς του Πολυτεχνείου” Μαρία του Μνημονίου, με κλασσικό μοκασίνι Σεβαστάκης (255 δραχμές) τότε, Επίτροπος στη Κομισιόν σήμερα να συντάσσεται με την πολιτική των Δανειστών και της τρικομματικής,

  αλλά έχει κι ανώνυμους με τρύπιες ελβιέλες των 30 δραχμών
  όπως
  ο Δημήτρης Παπαχρήστος

  ο ο Σήφης Καυκαλάς

  που δεν εξαγόρασαν τα ραλλάκια οχταβάλβιδα αριστερόσημα τους

  «Με τα δόντια να κρατάει το θυμό του, απ’ τα μάτια του να κρέμονται τα χρόνια,
  ήρθαν δύσκολοι καιροί μες στο μυαλό του, μα δεν έχασε όλα του τα πιόνια… »

  Μου την σπάνε οι επιβήτορες και οι επιβεβαιώσεις

  οι επιβουλές και οι επιβολές της εννόμου τάξεως

  η επίρριψη ευθυνών και οι επιπτώσεις του καπνίσματος

  τα επιτελεία οι επιμελητείες οι επισκοπείες οι επικουρίες

  οι επιπλήξεις τα επίχειρα οι επικρίσεις οι εποπτείες

  οι επιμελητές κειμένων και οι επιθεωρητές μέσης εκπαίδευσης

  Μου την σπάνε οι επίλογοι και οι επικήδειοι λόγοι

 78. Το νεότερο «επιχείρημα» για την δήλωση Κίσινγκερ είναι ότι αυτή αναφέρεται στο βιβλιο του Walter Isaacson “Kissinger biography ” (έκδοση 1992). Έχει κανείς πρόσβαση στο βιβλίο, να δούμε την παραπομπή; 🙂

 79. Δεν είμαι βέβαιος για το τι έχει στο μυαλό της -λέμε τώρα- η Κανέλλη, όταν μιλάει για ενοικίαση, διάβασμα ελληνικών, κλπ. Μπορεί να μπλέκει, για παράδειγμα, και το ίδιο το TLG, επειδή δεν διατίθεται δωρεάν. Ή τη Google, ξερωγώ, που ψηφι(ακ)οποεί βιβλία. Ή ποιος ξέρει κανείς τι άλλο; άβυσσος.

  Κρίμα, πάντως, να μη διαβάζει εδώ, να έβαζε στην πρότασή της για το ΕΛΑΣ/Ελλάς και κάτι και για το ΜΑΤ/Ματ, που λέγαμε χτες, μην μπλέκουμε τις νικητήριες με τις αστυνομικές κινήσεις.

  Να κάνω και μια διόρθωση· αληθινοί γκουρού είναι άνθρωποι σαν τον εξαφανισμένο Νικ, όχι αυτοί που ανεβάζουν ένα γιουτ(ι)ουμπάκι…

  #17 να προσθέσουμε και το λεσβία ομοφοβική, ή θα μας κατηγορήσουν για παραβίαση ιδιωτικότητας;

  #19 όλα αυτά γίνονται και στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (OS X, windows, κλπ.), δεν υπάρχει εδώ λόγος διαφοροποίησης με το ΕΛ/ΛΑΚ.

 80. ππαν said

  Γρηγόρη, από Δευτέρα ίσως έχω πρόσβαση, θα ρίξω μια ματιά.

 81. Δημήτρης said

  Τι αλλοφροσύνη είναι αυτή στο βίντεο που καίνε τη νέα γραμματική! Μιλάμε για την απόλυτη σήψη

 82. Δημήτρης said

  *που σκίζουν…(το ίδιο κάνει:Ρ)

 83. @79. Σύμφωνα με το Google Books υπάρχει στο βιβλίο μόνο μια αναφορά στην Ελλάδα, άσχετη με οποιαδήποτε δήλωση του Κίσιγκερ:

  «The era of interventionism lasted just over twenty-two years. It can be dated from February 24, 1947, when President Harry Truman decided that the U.S. would take over from Britain the burden of defending Greece and Turkey from communism.» (σ. 239)

 84. Δικηγόρος των Ρότσιλντ said

  http://bit.ly/LKCTnh

  Τελικά ποιος ήταν ο Κυδωνιάτης ρε παιδιά?

 85. ππαν said

  Α την αδίστακτη, τον Μπαλοτέλι τονε ρώτησε αν είναι υπέρ του πολυτονικού; 🙂

 86. k said

  παρόλο που δεν είναι γλωσσολόγος και επομένως της συγχωρώ αβλεπί λάθη όπως τον επακριβή αριθμό γραφημάτων της γλώσσας των αιθιόπων (αμφιβάλλω για το αν ακόμη και ο Comrie τον θυμάται απ’ έξω ακριβώς), και τη διαφορά ανάμεσα στο γράφημα και στο φώνημα (αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι φιλόλογοί μας τα ξεχωρίζουν, βλ. τη λεγόμενη φωνηεντιάδα, όπου εκεί όντως ήταν λάθος η αντίδρασή της), μου κάνει εντύπωση που γνωρίζει τόσα πράγματα. Εγώ που έμαθα για την TLG για παράδειγμα ως φοιτήτρια , κανένας καθηγητής δεν υπαινίχθηκε ποτέ με ποια οικονομικά μέσα δημιουργήθηκε – ότι δημιουργήθηκε στο εξωτερικό όντως το έλεγαν. Αυτό δεν μειώνει φυσικά την αξία της αλλά καλά θα ήταν να τους ένοιαζε αν δίνουν στον κάθε φοιτητή το έναυσμα να σκεφτεί πως η ελληνική «πολιτεία» αν έδινε δεκάρα για τη γλώσσα, θα είχε φροντίσει τέτοια σπουδαία έργα να γίνονταν με δικούς μας πόρους, μέσα και ανθρώπους. Και η ιστορία του χριστίδη έχει επιστημονική αξία από μόνη της, και θα είχε την ίδια αν έβγαινε απο το CUP από ξένους επιστήμονες, αλλά εσεις δε βλέπετε μια ιδιαίτερη αξία στο να βγαίνουν τέτοια έργα αναφοράς από έλληνες επιστήμονες , στην ελλάδα , χωρίς ξενα μέσα? Όλα σχεδόν τα προηγούμενα σχετικά έργα αναφοράς ήταν μόνο από ξένους. Αυτό δεν προβληματίζει τον κ. Σαραντάκο? το μπέρδεμα με την οικογένεια της κ. McDonald δεν νομίζω ότι αλλάζει την ουσία του επιχειρήματος της κ. Κανέλλη. Απλώς θα έπρεπε να μιλάει όχι για hamburger αλλά για τρανζίστορ πιθανώς.
  Με το «60.000.000 λήμματα» νομίζω πως προσπαθεί ακριβώς να δείξει ότι πρόκειται για «λήμματα» της TLG , εγγραφές μιας βάσης δεδομένων και γι’ αυτό αποφεύγει να πει «60.000.000 λέξεις» . Αδόκιμος ο όρος, να το δεχτώ . Αλλά η ουσία είναι σωστή γιατί όλοι οι γλωσσολόγοι νομίζω μπορούν να συμφωνήσουν ότι ανώτερες και κατώτερες γλώσσες δεν υπάρχουν μεν, αλλά γλώσσες που να έχουν την γραμματειακό πλούτο της ελληνικής (εξού και τα πολλά της «λήμματα» στην TLG) και που για ιστορικούς και οχι γλωσσολογικούς λόγους ξεχώρισαν (αυτό δηλ. που υπονοεί η κ.Κανέλλη) είναι σχετικά λίγες. Και πάλι , μόνο αν ήταν γλωσσολόγος θα περίμενα πιο «εξειδικευμένες» εκφράσεις.
  Για το θέμα των λογισμικών με πολυτονικό είμαι λίγο εκτός ειδικότητας, αλλά αμφιβάλλω λίγο ότι ο οποιοσδήποτε αμερικανός/τσεχος/κινεζος έχει τη δυνατότητα ελληνικού πόσο δε μάλλον πολυτονικού πληκτρολογίου, εκτός από αυτόν που θα παραγγείλλει -θα πληρώσει-έτσι τον υπολογιστή του.
  Τέλος για την ανακοίνωση του κόμματος, όντως θα μπορούσε να είναι ακριβέστερη γιατί έτσι μπορεί καποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος να το παρερμηνεύσει (ο σαραντάκος για λάθος πράγμα τη μέμφεται) και να πεί ότι το κκε λέει πως η γλώσσα απλοποιήθηκε και χάλασε , θέση που θα ήταν όντως λανθασμένη. (Η γλώσσα φυσικά δε χαλάει , αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του λαού που τη μιλάει. Τα κράτη επιβάλλουν διάφορες νομικές ρυθμίσεις για τη γλώσσα και αυτές δεν είναι πάντα εύστοχες). Νομίζω πως αν έγραφε «στάδια ρύθμισης που υπέστη η γλώσσα μας (όχι κατ’ ανάγκη πάντα σωστά)» θα ήταν εντελώς αποδεκτή ως έκφραση για έναν γλωσσολόγο.
  Όσο για το μονοτονικό και το αν αυτό ήταν το σωστό τελεία και παύλα , αν διαβάσετε ένα οποιοδήποτε κείμενο για παράδειγμα του σετάτου, και δείτε πώς τονίζει , ή άλλων που υποστηρίζουν το ατονικό ή άλλων που υποστηρίζουν ορθογραφικές απλοποιήσεις και θα καταλάβετε νομίζω ότι η ανακοίνωση απλώς προσπαθεί να είναι νηφάλια .
  Για το ΚΚΕ και τη γλώσσα δε τι να πω.. Ελπίζω κάποτε όλοι αυτοί οι αντικειμενικοί γλωσσολόγοι που -καλώς- κάνουν τους υπέρμαχους της δημοτικής, να είχαν το θάρρος να αναφέρουν έστω σε μια υποσημείωση των άρθρων τους ότι το πρώτο που έκανε η κυβέρνηση του βουνού ήταν να αναγνωρίσει τη δημοτική, ότι τα ελληνόπουλα στις λαικές δημοκρατίες μάθαιναν την ελληνική από αναγνωστικά στη δημοτική , και σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες ακόμη και έντυπα και συλλογές σε ελληνικές διαλέκτους κυκλοφορούσαν . Στα δύσκολα φάνηκε το ΚΚΕ , τώρα, δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

 87. Νέο Kid Στο Block said

  85. 86. Whoaaaooo!! 🙂 🙂

 88. ππαν said

  87: Το λατινικό ερωτηματικό είναι η νέα τάση;

 89. Θα μυριστεί κανείς διαφημιστής την ιστορία,
  και σε λίγο θα μοιράζουν στα Μακντό
  κουπόνια πρόσβασης στο TLG.
  Πώς βάλαν ελληνική κουζίνα, φέτα, ελιές,
  και νηστίσιμα για να τσιμπάν πελάτες;
  Μη γένοιτο! η ελληνίδα γλώσσα
  πρέπει να ‘χει χορηγό
  το λεβέντικο σουβλάκι!:-)

 90. @87: Ελάτε, πείτε την αλήθεια, το Κ είναι από το επώνυμό σας, έτσι δεν είναι κα. Λιάνα;

  Πάντως επειδή εγώ είμαι εντός ειδικότητας, σας διαβεβαιώ ότι ο οποιοσδήποτε αμερικανός/τσεχος/κινεζος μπορεί να βάλει οποιοδήποτε πληκτρολόγιο θέλει χωρίς να πληρώσει τίποτα επιπλέον.
  Μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς: Δεξί κλικ στην ένδειξη της γλώσσας, κάτω στη μπάρα. εκεί που γράφει EL ή EN, επιλέγετε Ρυθμίσεις, Προσθήκη, και ιδού! Πληκτρολόγια να χορτάσει η ψυχή σας!
  Εγώ π.χ μόλις εγκατέστησα το Αμχαρικό για να γράφω χωρίς να πληρώνω δανεικά στον Μπίλ:
  ኬታ ቲዖረአ!!

  @89: Ο Ελληγενής δεν μας έλεγε ότι είναι πιο εκφραστικό από το ελληνικό;

 91. ππαν said

  89 κάτω κάτω: Α δεν το θυμόμουν 🙂

  Βρε Στέλιο, δεν το πήραμε ήδη το Νόμπελ, κράτα και καμιά πισινή και μην μπαίνεις σε έξοδα χρησιμοποιώντας ακριβά πληκτρολόγια.

 92. Δικηγόρος των Ρότσιλντ said

  91: το Κ μπορεί να είναι και από το Κυδωνιάτης 🙂

 93. Χάρης Κουκουτός said

  Να επισημάνω οτι η μπουρδολογία, ενώ υπήρχε πάντα, έχει πάρει ανεξελεγκτες διαστάσεις. Οταν συναντήσω κάποιον που χρησιμοποιεί τεκμηριωμένα επιχειρήματα, συγκινούμαι μέχρι δακρύων

  Υ.Γ. Καλώς σε ξαναβρίσκω, Νίκο

 94. ππαν said

  87: Η κυβέρνηση του βουνού έκανε πολλά κια αξιοθαύμαστα, και ειδικά για την εκπαίδευση, αλλά η χρήση της δημοτικής δεν ήταν φοβερό επίτευγμα το 1945, όταν ήδη από το 1916-1920, και μετά το 1922 με τις κυβερνήσεις Βενιζέλου, και ύστερα βέβαια με τον Μεταξά είχε μπει στο σχολείο.

 95. munich said

  Αφού βλέπω καταχωρέίτε σε λίστα όλους όσοι (σικ) ήταν στα νιάτα τους κκε και το γύρισαν, ή κατά τα λεγόμενά σας απλά διολισθησαν να αναφέρω εδώ τον αλήστου μνήμης, τον κεφαλονίτη τον Αριστείδη το Δημητράτο που καθιέρωσε το 8ωρο εκεί γύρω στο ’36, να ζήσουμε να το θυμόμαστε

  λίγο ακόμα και θα σας εγκαλέσω για αντικουκουεδισμό

 96. munich said

  μήπως τελικά ο χειρότερος εχθρός της αριστεράς είναι ….η υπόλοιπη αριστερά? ή (καλύτερα);

 97. #81, 84
  Ευχαριστώ. Πιο πολύ για πλάκα το έγραψα πάντως. Κοίταξα και στο Άμαζον (ή Αμαζών; 🙂 ) εδώ http://tinyurl.com/93h4gy7 και ψάχνοντας παρεμφερείς όρους (Greece, Greek people κλπ) δεν βγήκε κάτι σχετικό.

 98. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ρε μανία με το Βασιλάκη το Γέητς! Μάλλον χρειάστηκε να τα σκάσει για καμμία αναβάθμιση και τα πήρε στο κρανίο… 🙂 Βάλε Ελληνικά Linux Γαρουφαλιά μου – δεν υπάρχει απλώς μια distro αλλά είναι ήδη πολλές στην πιάτσα και δωρεάν μάλιστα… Μπορεί να έχει ξεκινήσει και ο Φειδίας καμμία πολυτονική αν δε χάνει άλλο την ώρα του σώζοντας την πατρίδα… 🙂

 99. Παρμενίων Σούλης said

  Τί 75 τί 85 αιθιοπικά φωνήεντα ρε κουμπάρε… εκεί κόλλησες; Ή στα 60 εκατομμύρια λήματα αν είναι 59.564.328; Άσε μας κάτω… Το ότι υπάρχουν πάμπλουτοι σπόνσορες, όπως η κυρία «Χάμπουγκερ» (που αλλωνίζουν με τη γλώσσα μας) αντί να ασχολείται με ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχουμε, την ελληνική, το ίδιο το ελληνικό κράτος; Κι όμως τα γαλλικά που μιλούν εκατοντάδες εκαττομύρια σε όλο τον κόσμο, κράτησαν το πολυτονικό τους σύστημα… αναρρωτηθήκατε γιατί, εσείς που μιλάτε για «υπεραπλούστευση»; Μήπως για να τα μαθαίνουν καλύτερα και να διατυπώνουν σωστότερα αυτά που θέλουν;
  Κοινώς αυτά που γράφεις είναι για να δημιουργείς εντυπώσεις κατά τις Κανέλλη …, τουλάχιστονα αυτή αγωνίζεται.

 100. Νέο Kid Στο Block said

  90. Have you tried our brand new “Socrates” burger?
  Mc delicious with double sizzling feta cheese and a tiny-bitty idea of Conium dressing!!

  Mc-TLG special looong “Lopado…pterygon” hot dog! Keep your sausage looong enough! Greek style! 😆

  PS. This site is NOT plagiarism friendly! In case somebody feels inspired by the aforementioned Mc delicacies , he may contact mr. Sarantakos in order to arrange a mutually beneficiary financial agreement. 😆

 101. LionChumeng said

  Οι μισοί από σας να δίνατε περισσότερη σημασία στα σημεία άλλων. Η χώρα θα είχε άλλη εικόνα. Το να ψάχνεις πατρίδες ή να σταυρώνεις Χριστούς είναι το μόνο εύκολο. Γινόταν ανέκαθεν.

  Αυτά από έναν μορφωμένο άνεργο νέο 25χρονο που έφτασε να εύχεται να βρεθεί μια οργάνωση που θα καθαρίσει την ελλάδα από τους έλληνες σε αρχή γενίκευσης και φασισμού. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο να έχω να δείχνω στα παιδιά μου αν κάνω ποτέ

 102. Λίγο άσχετο, αλλά μια που λεξιλογούμε: Best Word Ever στο Economist (tongue-in-cheek). Όπου «I’d have liked chiasmus or catachresis to get a shot. In fact, there could have been a whole bracket of Greek-derived language-related words that are fun to say: deixis, allophone, synecdoche…» Παρατηρώ επίσης πως το Xenophobe αποκλείστηκε από το Akimbo.

 103. # 87 Εκτιμώ τη μετριοπάθειά σας (σπανιότατη από υπερασπιστές του ΚΚΕ), αν και διαφωνώ μαζί σας

  # 91 Αποκλείεται η κ. Κ. να είναι η κ. Κανέλλη: η διαφορά και ύφους και λογικής προσπάθειας είναι τεράστια

 104. Νέο Kid Στο Block said

  Η πιο πρόσφατη φορά που ο Ελληνικός πολιτισμός προστατεύτηκε και αγαπήθηκε πραγματικά από Έλληνες ήταν προ Χριστού . Μετά ανέλαβαν Αιγύπτιοι, Άραβες, Ρωμαίοι και λοιποί βελανιδοφάγοι. Ας αρκεστούμε στα αποφάγια τους λοιπόν κι ας κλάψουμε περήφανα για την ανικανότητά μας.

 105. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  76: Ωραίο, Κορνήλιε, χαίρομαι που έχεις έμπνευση!

  82: Να σημειωθεί ότι το βιβλίο που μοιράζουν δεν είναι η προηγούμενη γραμματική Όχι ότι θα άλλαζε τίποτα.

  94: Καλώς τον Χάρη!

 106. sarant said

  87: Ευχαριστώ πολύ για το εκτενές και νηφάλιο σχόλιο. Καταρχάς, άλλο είναι να πούμε ότι «η συγκέντρωση όλων των έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας έγινε στην Αμερική με χορηγία μιας πλούσιας ελληνίστριας» και άλλο «η κωδικοποίηση της ελληνικής ΓΛΩΣΣΑΣ έγινε από τα χάμπουργκερ για να αισθάνεσαι καλός πολίτης κάθε που μασάς ένα χάμπουργκερ», δεν βρίσκετε; Κατά δεύτερο, αν και είναι μεγάλη συζήτηση, προσωπικά δεν έχω αισθήματα ιδιοκτησίας ως προς τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Καμαρώνω που οι ξένοι φιλόλογοι ασχολούνται μ’ αυτά γιατί αποτελούν μέρος της πανανθρώπινης κληρονομιάς. Η ιστορία της γλώσσας (του Χριστίδη) καλά έκανε και βγήκε από Έλληνες γιατί εδώ η ελληνική οπτική έχει μια προστιθέμενη αξία (όσο κι αν οι άλλες ιστορίες της γλώσσας επίσης διατηρούν την αξία τους), δεν είναι καθόλου το ίδιο με το TLG, που είναι ένα καθαρά τεχνικό εγχείρημα υποδομής.

  Για τα 60.000.000. Όχι, δεν είναι ΛΗΜΜΑΤΑ, δεν είναι εγγραφές βάσης δεδομένων. Και τα 60 εκατ. λέξεις δεν είναι και τόσα πολλά σαν όγκος κειμένου, μια σύγχρονη εφημερίδα μέσα σε ένα χρόνο εκδοσης μπορεί να έχει περισσότερα -όμως ουκ εν τω πολλώ το ευ.

  Ναι, ο οποιοσδήποτε χρήστης έχει τη δυνατότητα να γράψει και να διαβάσει δεκάδες και εκατοντάδες περίεργα συστήματα γραφής, ακόμα και σε γραμμική Β. Όσο για την προσφορά του ΚΚΕ στη δημοτική κανείς δεν την αρνείται -ή μάλλον: την αρνείται η σημερινή ηγετική ομάδα του ΚΚΕ.

 107. Γιώργος Μ. said

  #66 Ππαν:
  Πειραματικά υπάρχουν αλλά φοβάμαι μόνο κατ’όνομα πλέον μετά τον γενικό κατήφορο που έχει πάρει η παιδεία.
  Καταργήθηκαν, υποτίθεται, πέρσυ με το νόμο της Γκαμήλας και αντικαταστάθηκαν με «Πρώτυπα». Ο νόμος αυτός δεν ίσχυσε και ούτε ήταν δυνατόν να υπάρξει τέτοιο σχολείο όπως το πρόβλεπε.
  Ο επόμενος υπουργός Μπαμπινιώτης πάγωσε το νόμο της Γκαμήλας. Υποθέτω γιατί α) ήταν ανεφάρμοστος και β) είχε στο νου του μεταρρυθμίσεις μεν, απείρως πιο σοβαρές από τις γκαμηλικές δε.
  Οι υπουργοί που ακολούθησαν έχουν άλλα πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν.
  Αυτά, συνοπτικά και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
  Σημ: Αν ρωτήσετε για την προέλευση του παρατσουκλιού «Γκαμήλα» για την Διαμαντοπούλου, η απάντηση βρίσκεται σε σχόλια της ανάρτησης, σε τούτο το μπλόγκ, με την ευκαιρία της αρχής της περσυνής σχολικής χρονιάς.

 108. sarant said

  108: Κάτι αχνοθυμάμαι -από τη γκαμήλα της Νέας Φιλαδέλφειας που έτρωγε σχολικά βιβλία 🙂

 109. Βαγγέλης Φ said

  Είναι γνωστό σε όλους πιστεύω πως η Κανέλη είναι συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ. Δηλαδή δεν είναι μέλος του. Προφανώς υπάρχουν λόγοι γι αυτό. Τόσο από την ίδια όσο και από το ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωμένη να εκφράζει το σύνολο των απόψεων του ΚΚΕ στην Βουλή, αλλά μόνο εκείνες πάνω στις οποίες υπάρχει προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ίδιας και του κόμματος.

  Εγώ τώρα, το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να έχει μπει σαν θέμα προγραμματικής συμφωνίας το αν πληρώνουμε χρήματα ή όχι στον Μπιλ καθώς και το αν η κ. ΜακΝτόναλντ είναι ιδιοκτήτρια ή όχι των γνωστών χαμπουρκεράδικων. Εξ ίσου δύσκολο το βρίσκω να έχει μπει σαν όρος της συμφωνίας να μη μιλάει το ΚΚΕ για το μονοτονικό και να προσπαθεί να βγάλει τον μέσο όρο μεταξύ Γληνού και Κανέλη.

  Αντίθετα πιστεύω πως κάπου θα αναφέρεται στη δυνατότητα να ασκηθεί εξωτερική και αμυντική πολιτική υπέρ του λαού και σε βάρος των μονοπωλίων. Στους τρόπους που μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Γιατί αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης.

  Μιας και μπήκαμε όμως στον κόπο, ας δούμε ψύχραιμα ποια από όσα η ίδια (και όχι το ΚΚΕ) λέει στέκουν ή όχι.

  Δεν στέκει πως πληρώνουμε εμείς αποκλειστικά δικαιώματα στον Μπιλ. Αντίθετα, πληρώνουμε όλοι μαζί τα ίδια δικαιώματα. Τιμές: MS Windows 7.0, 289 €. Microsoft Office Pro 2010 32/64bit Greek International, 710 €. Όχι και άσχημα ε?

  Στέκει πως μια δουλειά που έπρεπε να κάνει το ελληνικό κράτος, γίνεται με χορηγία από την κ. ΜακΝτόναλντ. Κι ας μην είναι η ίδια που φτιάχνει τα χάμπουργκερ. Πόσο κάνει η απόκτησή του? (το «?» λόγω τάσης).

  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, προϊόντα που θα έπρεπε να διακινούνται σχεδόν ελεύθερα κοστίζουν το κατιτίς τους. Και αυτό νομίζω πως είναι το θέμα μας, πέρα από τους ένθεν κακείθεν εντυπωσιασμούς που χρησιμοποιούνται.

  ΥΓ. Δεν μπορείς να κατηγορείς ένα κόμμα για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Και να έχει και στις δύο άδικο. Από τη μια το ΚΚΕ κατηγορείται γιατί δεν κάνει συνεργασίες και με άλλους πολιτικούς χώρους έξω από αυτό και από την άλλη γιατί κάνει με την Κανέλη. Λίγο οξύμωρο νομίζω…

 110. Νέο Kid Στο Block said

  Το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει κανένα TLG ούτε να φκιάσει κανένα TLG plus (ή έστω minus) ,ούτε ενδιαφέρεται να κάνει κάτι αληθινά ωφέλιμο και αληθινό για τη γλώσσα (ή άλλον τομέα πολιτισμού ή επιστήμης).
  Το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται για ένα και μοναδικό πράγμα. Τη διαιώνιση του είδους του ,του γονίδιού του , του selfish gene που λέει και ο Ντόουκινς και που υπαγορεύει μία δράση. Αμορφωσιά και ηλιθιότητα . Κράτα τα ζα στην άγνοια, φούσκωσέ τους τα μούσκουλα και τα μυαλά με ντόπες. Στεροειδή και κατομμυριές λέξεις και «όταν εμείς χέζαμε, οι άλλοι δεν είχαν κώλο» είναι ένα και το αυτό. Μη κοροϊδευόμαστε τώρα!

 111. sarant said

  Βαγγέλη, μπορείς να έχεις θαυμάσιο πολυτονικό, όπως και θαυμάσιο αμχαρικό ή γραμμική Β’ ή ό,τι άλλο θέλεις, χωρίς να πληρώσεις σέντσι στον Μπιλ, χάρη στο Unicode. Επίσης μπορείς να έχεις επεξεργαστές κειμένου, λογιστικά φύλλα, κτλ. δωρεάν αντί των Word, Excel κτλ. του Γκέιτς.

  Όσο για τη συγκέντρωση των έργων των αρχαίων Ελλήνων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, είναι μια δουλειά υποδομής που, όπως έγραψα παραπάνω, δεν βλέπω γιατί έπρεπε να την κάνει το ελληνικό κράτος. Ούτε νομίζω ότι μπορούσε, την εποχή που ξεκίνησε η ιστορία αυτή.

  Το TLG, αν θέλεις να το αγοράσεις, ή μάλλον να νοικιάσεις την πρόσβαση, κοστίζει -500 δολάρια τα πέντε χρόνια- περίπου όσο και τα ανάλογα έργα συγκέντρωσης της λατινικής, της ιβερνιανής κτλ. γραμματείας. Αλλά είναι ένα προϊόν που προορίζεται για τον ερευνητή, και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια έχουν πρόσβαση δωρεάν. (Και φυσικά πάρα πολλοί έχουν αντιγραμμένο το σιντάκι της παλιότερης έκδοσης, που ουσιαστικά έχει όλους τους αρχαίους και μόνο στους βυζαντινούς υστερεί).

 112. Νέο Kid Στο Block said

  To θέμα Μπιλ και Στήβ και πώς συνδέεται με την (οποιαδήποτε) γλώσσα , δεν το καταλαβαίνω ειλικρινά. Ούτε από την κυρία Κανέλλη, ούτε από άλλους.
  Δηλαδή εν έτει 2012 αντιληφτήκαμε οι τάλανες ότι οι Αμερικάνοι είναι 100 έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους στην πληροφορική; Και στην συνεπακόλουθη υπεραξία που προκύπτει ;

 113. Η Κανέλλη είναι το mainstream προσωπείο των θεωριών συνωμοσίας. Από πού ν’αρχίσω ο φουκαράς και πού να τελειώσω. Από την εκπομπή της στο ραδιόφωνο το 1995 έλεγε (σοβαρά) ότι η Lucent Technologies (νυν Alcatel-Lucent) είναι εταιρεία αφιερωμένη στη λατρεία του Σατανά και στην προετοιμασία της έλευσης του Αντίχριστου, με το όνομα “Lucent” να σημαίνει “Lucifer Enterprises”. Κι αυτά λόγω του λειτουργικού συστήματος Inferno. Ή να πω για το περιοδικό της, το Νέμεcις, όπου έγραφε ο φυγόστρατος μπουχέσας πατριωτομέτρης του ΛάΟΣ και διέδιδε τις παπάτζες για την (ανύπαρκτη) δήλωση Κίσινγκερ;

  Μια χαρά βρήκε στο παρανοϊκό ΚΚΕ της Αλέκας, του Δημήτρη και του Μάκη χώρο να φιλοξενήσει τις συνωμοσιολογίες της. Τελικά, σε τι διάολο διαφέρουν οι παρανοϊκοί νεοσταλινικοί συνωμοσιολόγοι του ΚΚΕ και της “πατριωτικής αριστεράς” από τους παρανοϊκούς ναζί συνωμοσιολόγους της Χρυσής Πορδής; Στο έμβλημα και στο ότι οι μεν ΚΚΕδες τους τραμπουκισμούς τους κάνουν στο διαδίκτυο (ειδικά τώρα που δέχθηκαν και «περιεκτικό» know-how στην παράνοια, τη μανία καταδίωξης και τη συνωμοσιολαγνεία, ποιος τους πιάνει), οι δε ναζί βαράνε κόσμο (κυρίως μετανάστες, αλλά οσονούπω και όποιον άλλο βρουν μπροστά τους) εκτός ίντερνετ. Α, και οι μεν ΚΚΕδες καπηλεύονται το αίμα αγνών αγωνιστών, οι δε ναζί (και οι συμπορευόμενοι μ’αυτούς) είναι «μεσαιοχωρίτες» και «νοικοκυραίοι», οι οποίοι μια χαρά συμπορεύθηκαν με τη χούντα. Επίσης, οι ΚΚΕδες ωρύονται για την «ιδεολογική καθαρότητα», οι δε ναζί μιλούν για «φυλετική καθαρότητα».

 114. @112

  Αγαπητέ Νικοκύρη, στο γραφείο και στο σπίτι χρησιμοποιώ LibreOffice. Κόστος; Μηδέν. Πρόκειται για Ελεύθερο και Ανοιχτού Κώδικα λογισμικό, το οποίο διανέμεται δωρεάν και αναπτύσσεται από το Document Foundation. Ακόμα και οι «core» γραμματοσειρές της Microsoft για το ίντερνετ (Arial, Times New Roman, Verdana και μερικές άλλες) διανέμονται δωρεάν – αλλά υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες, ωραιότατες, που γεωμετρικά τις υποκαθιστούν πλήρως, οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα. Θέλετε ελληνικές γραμματοσειρές και μάλιστα δωρεάν; Greek Font Society.

  Από εκεί κι έπειτα, η Κανέλλη αποδεικνύει ότι:

  1. Είναι παντελώς άσχετη από υπολογιστές.

  2. Είναι – ακόμα χειρότερα – από επιλογή άσχετη από υπολογιστές, λόγω ακραίου λουδιτισμού.

  3. Ενώ το σωστό για κάποιον άσχετο είναι να το βουλώνει ή να στρώνει τον πισινό του να μάθει δυο κλούτσες σωστά και μετά να μιλήσει, η Κανέλλη βγαίνει και λέει βλακείες.

  4. Δεν κάνει για δημοσιογράφος. Γιατί δεν κάνει έρευνα. Δεν αναζητά σοβαρές, αξιόπιστες, επιβεβαιώσιμες πηγές. «Ενημερώνεται» από εθνικιστομαλακισμένα ιστολόγια της κακιάς ώρας κι από (ρε)σαλταρισμένους. Από παρανοϊκούς κι από ηλίθιους. Και μετά κάνει όλα τα urban legends, όλα τα hoaxes, όλες τις βλακείες που πιστεύουν αυτά τα βλήτα χυλό μέσα στο κρανίο της και τ’αμολάει καταπάνω μας, χωρίς καν να μας προειδοποιήσει να βάλουμε κάνα κράνος να προστατευτούμε από τα τούβλα.

  Να τη χαίρονται εκεί στον Περισσό, μια χαρά ταίριαξε με τους νεοσταλινικούς παρανοϊκούς.

 115. Mindkaiser said

  Αν και γενικά βρίσκω το ύφος του φίλου αιρετικού πάντα λίγο τσιμπημένο υφολογικά για τα γούστα μου, σήμερα προσυπογράφω. Η άκριτη υιοθέτηση όλων αυτών των συνωμοσιολογικών θεωριών και η έπαρση που πάντοτε συνοδεύει τον λόγο της Κας Κανέλλη, έχει αρχίσει να με κουράζει αφάνταστα. Πολλώ δε μάλλον, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπηση ενός αριστερού κόμματος στο ευρύ κοινό. Η φράση σου Νικοκύρη για τον Γλυνό και την Κανέλλη, είναι μία από τις πιο εύστοχες που έχεις διατυπώσει σε αυτό το ιστολόγιο.

 116. Δημήτρης Μ. said

  Αν κατάλαβα καλά, αυτό που λέει η Κανέλλη είναι άλλο. Λέει ότι καταργώντας το πολυτονικό, για να διαβάσουμε πολυτονικά κείμενα στον υπολογιστή χρειαζόμαστε συνήθως επιπλέον λογισμικό. Αν είχαμε ακόμη το πολυτονικό δε θα χρειαζόμασταν επιπλέον λογισμικό, γιατί θα ήταν η επίσημη γαφή μας και θα υπήρχε σε όλα προγράμματα. Το επιχείρημά της αυτό βέβαια, στο μικρό βαθμό που ισχύει, είναι επιχείρημα τραβηγμένο απ΄ τα μαλλιά, αλλά νομίζω ότι αυτό εννοεί και όχι το ότι τα Windows δεν έχουν πολυτονικές γραμματοσειρές.

  Επίσης για να μην την αδικούμε, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ανάμεσα στα άλλα αλλοπρόσαλλα χαρακτηριστικά της υπάρχει και ένας μαχητικός αντιφασισμός, που μακάρι να τον είχαν και άλλοι.

  Αυτά προς αποκατάσταση της, κτγμ, δικαιοσύνης και χωρίς καμιά συμπάξεια προς τις περισσότερες από τις απόψεις της.

 117. Δημήτρης Μ. said

  γραφή, συμπάθεια

 118. sarant said

  117: Αυτό, ναι, ανεπιφύλακτα -το γράψαμε κι εδώ, ότι η στάση της με τον Κασιδιάρη ήταν λεβέντικη.

 119. Απίστευτο παραλήρημα, ακόμα και με τα μέτρα της κας Κανέλλη, αλλά αριστουργηματική η τελευταία φράση του Νικοδεσπότη: «Αυτά παθαίνει όποιος προσπαθεί να βγάλει τον μέσο όρο του Δημήτρη Γληνού και της Λιάνας Κανέλλη…»

 120. 117:

  Δε χρειάζεται επιπλέον λογισμικό. Απλά άλλη γραμματοσειρά που να έχει και τους χαρακτήρες του πολυτονικού. Τέτοιες βρίσκονται άφθονες και χωρίς να καταβληθεί ούτε δεκάρα στον Μπιλ ή τον Στηβ. Ας είναι καλά το ΕΛ/ΛΑΚ και οι σχετικές άδειες… Οι οποίες βέβαια είναι (για να μιλήσω «περιεκτικά») «όργανα της υπερεθνικής ελίτ, της νέας τάξης κλπ» και όσοι τις αξιοποιούν είναι… συστημικοί πράκτορες («περιεκτικά» μιλώντας πάντα).

  Σε ό,τι αφορά τη μαχητικότητά της απέναντι στους φασίστες, συμφωνώ. Μακάρι να’ταν κι άλλοι τόσο μαχητικοί. Όμως πάει και το χαλάει με τις συνωμοσιολογικές παπάτζες και μετά γελοιοποιείται ο αντιφασιστικός αγώνας και σου βγαίνει ο κάθε Πάσχων να πει ότι οι αντιφασίστες, οι αντιρατσιστές και όσοι είναι κατά της Χρυσής Αυγής είναι παλαβοί και ίδιοι μ’αυτήν.

 121. gpoint said

  από το in.gr (http://news.in.gr/world/article/?aid=1231213032):

  Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα, κάλυψε τις βόρειες περιοχές της πρωτεύουσας σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της πόλης και να διατάξουν την<b? εκκένωση εκατοντάδων οικογενειών.

  ούτε βόθροι να ήτανε…

 122. Κι επειδή κάτι έλεγα προηγουμένως…

  Ιδού η ιστοσελίδα της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, κατεβάστε όποια γραμματοσειρά σας αρέσει πιο πολύ – υπόψιν όμως ότι μερικές δεν έχουν αγγλικούς χαρακτήρες:

  http://www.greekfontsociety.gr/

  Εμείς οι χρήστες παραγώγων του Ubuntu (Bodhi Linux, Linux Mint κ.α.) τις βρίσκουμε άνετα στα repositories έτσι κι αλλιώς.

 123. stratosbg said

  Reblogged this on ahairlessape.

 124. anef said

  ‘Όσο για την προσφορά του ΚΚΕ στη δημοτική κανείς δεν την αρνείται -ή μάλλον: την αρνείται η σημερινή ηγετική ομάδα του ΚΚΕ’

  Πώς το εννοείς αυτό; Τι έχει κάνει (ή τι δεν έχει κάνει) η σημερινή ηγετική ομάδα του ΚΚΕ που να δείχνει πως αρνείται την προσφορά του ΚΚΕ στη δημοτική;
  (Εννοείται για Κανέλλη συμφωνώ απόλυτα, το ΚΚΕ θα’πρεπε να σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί της -όχι μόνο γι’ αυτές τις αρλούμπες)

 125. Βαγγέλης Φ said

  Νίκο, αν εννοείς πως μπορείς να δουλέψεις και με άλλες openoffice εφαρμογές εκτός της Microsoft, φυσικά και μπορείς, αλλά 1. όταν τα έχεις συνηθίσει δεν το κάνεις, 2. αν κυριαρχήσει κάποια από αυτές θα κοστίζει όσο και του Μπιλ (νομίζω). Στην τελική, όλο και κάπου θα τα σκας.

  Δεν είμαι κατά της ιδέας να ασχολούνται διάφοροι ανά τον κόσμο με την Ελληνική γραμματεία. Το γεγονός ότι δεν το κάνει το Ελληνικό κράτος δείχνει όμως και τον χαρακτήρα του.

  Τα έγραψα λίγο βιαστικά γιατί φεύγω για το φεστιβάλ. 🙂

 126. 125

  Κατ’αρχάς, το OpenOffice πέθανε εξαιτίας των ανοησιών της Oracle. Τη θέση του πήρε το LibreOffice. Επίσης, είναι προφανές μιλάτε χωρίς να έχετε μελετήσει τις άδειες ΕΛ/ΛΑΚ. Διαβάστε τι προβλέπεται από τις GNU GPL v3 και LGPL και τότε θα δείτε πόσο δύσκολο είναι – νομικά – να καταλήξουν να είναι proprietary, δηλαδή κλειστό λογισμικό.

 127. sarant said

  124: Το μονοτονικό ήταν στο πρόγραμμα του ΕΑΜ. Το σημερινό ΚΚΕ παίρνει αποστάσεις όταν γράφει για απλοποιήσεις που δεν ήταν πάντοτε σωστές.

 128. Alexis said

  #57

  Είσαι μεγάλος ποιητής και στιχουργός ωραίος
  και όσα λέει η βουλευτής (σικ ρε!) ειν’ όλα για το πέος.

  Με το δεινό ταλέντο σου μη σταματάς καθόλου,
  συνέχισε να λοιδωρείς συνωμοσίες του κώλου.

 129. ο υποκόμης said

  Στο πρόγραμμα του ΕΑΜ ήταν και η δημιουργία μακεδονικής,θρακικής και μιας άλλης εθνότητας και γλώσσας,στην επαρχία Ντομπρούτζα της σημερινής Ρουμανίας, αν θυμάμαι καλά για να χτυπηθεί η ελληνική και βουλγαρική μπουρζουαζία.

 130. ο υποκόμης said

  Και κάτι άλλο,αυτή την παπαριά με τα 286 σύμφωνα του αιθιοπικού πού την είδατε;Το αμχαρικό αιθιοπικό είναι συλλαβάριο.

 131. panavros said

  Πάντως αν πράγματι η Κανέλλη αναπολεί το πολυτονικό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι τάσσεται υπέρ της λόγιας γλώσσας. Κάποιοι παλιοί και μάλιστα δημοτικιστές έχουν συνηθίσει το πολυτονικό και τους ξενίζει η απώλεια των τόνων. Έτσι έμαθαν τη γλώσσα,έτσι τη συνήθισαν, έτσι τη θέλουν. ‘Ισως λοιπόν το θέμα της γλώσσας εκτός απο πολιτικό να έχει να κάνει και με το πως μορφώθηκε κάποιος.

  Σε ό,τι αφορά τις υπερβολές και τα άστοχα της βουλευτίνας έχω να πω πως τελικά όταν αγαπάμε κάτι πολύ και παθιαζόμαστε(μαζί και με λίγο νευρωτισμό στο «κοκτέιλ») αρχίζουμε και χάνουμε την αντικειμενική κρίση μας σε αυτό. Ίσως λοιπόν ο έντονος θαυμασμός της Κανέλλη για την ελληνική γλώσσα να την εμποδίζει να διακρίνει κάποια πράγματα και να υπερβάλλει.

 132. panavros said

  Κανέλλης

 133. sarant said

  Κανέλλης;

 134. ο αρχιδούκας said

  132 ‘Ίσως λοιπόν …. εμποδίζει να διακρίνει κάποια πράγματα και να υπερβάλλει’

  Το ίδιο συμβαίνει και με τους πιο πολλούς κομμουνιστές.

 135. Alexis said

  #131, Ίσως λοιπόν ο έντονος θαυμασμός της Κανέλλη για την ελληνική γλώσσα να την εμποδίζει να διακρίνει κάποια πράγματα και να υπερβάλλει.

  Απλώς υπερβάλλει; Εγώ πιστεύω ότι διεκδικεί επάξια τον τίτλο της «συνωμοσιολογικής κοτσάνας της χρονιάς». Θα έχει όμως έναν πολύ υπολογίσιμο αντίπαλο: Τη «συνωμοσία της γλουτένης» και τους ανθέλληνες που απαγόρεψαν την καλλιέγεια της ζειάς! 😀

 136. Alexis said

  καλλιέργεια, βέβαια

 137. anef said

  127: Εσύ τα ξέρεις καλύτερα οπότε μπορείς να διαφωτίσεις, αλλά μου φαίνεται περίεργο το μονοτονικό να ήταν στο πρόγραμμα του ΕΑΜ ως μονοτονικό: προφανώς ήταν στο πλαίσιο του αιτήματος για καθιέρωση της δημοτικής, σε μια εποχή που το ζήτημα είχε πρακτικές συνέπειες για τη μόρφωση των λαϊκών ανθρώπων. Σήμερα και το μονοτονικό και η δημοτική είναι καθιερωμένα και τα προβλήματα μόρφωσης και εκπαίδευσης λίγο σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα.

  Για το σχόλιο στο Ριζοσπάστη: δε φαντάζομαι να κάθεται να ασχολείται η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ με κάθε ελάχιστο σχολιάκι που κάνει κάθε συντάκτης του Ριζοσπάστη, και μάλιστα παρεμπιπτόντως, μιλώντας για άλλο θέμα. Προφανώς πρόκειται για προσωπική άποψη αυτού που υπογράφει το σχόλιο. Είναι νομίζω τραβηγμένη η γενίκευση που κάνεις.

 138. π2 said

  Άραγε για τον φυγόστρατο Κυδωνιάτη έχει μιλήσει ποτέ η Κανέλλη;

 139. ο αρχιδούκας said

  Μας τα έχετε πρήξει με την δημοτική ότι ήταν η γλώσσα του λαού.Και με τις ντοπιολαλιές τί έγινε;Τις έφαγε η μαρμάγκα του αφεντικού.Αυτές δεν ήταν η ζωντανή γλώσσα του λαού;Άλλη μια υποκρισία και ματαιοδοξία των κομμουνιστών.Υπέρμαχοι της ζωντανής νεοελληνικής γλώσσας του λαού δηλώνετε, η οποία με τη σειρά της έφαγε άλλες.

 140. π2 said

  139: Κι εσύ μας έχεις πρήξει τ’ αρχιδούκικα. Γενικώς.

 141. ο αρχιδούκας said

  καλός τον Πήδο

 142. ο αρχιδούκας said

  καλώς,ο κόκκινος δαίμων του τυπογραφείου

 143. sarant said

  137: Ααφαλώς δεν ήταν ένα απλό σχολιάκι αλλά η μοναδική ως τώρα τοποθέτηση της εφημερίδας για το θέμα της Φωνηεντιάδας. Αν σου φαίνεται η γενίκευση τραβηγμένη, ας τοποθετηθεί το ΚΚΕ με μεγαλύτερη σαφήνεια, να μην δίνει λαβή σε γενικεύσεις.

 144. thom said

  Τα πρώτα χρόνια υπήρχε η γραμματοσειρά windows-1253 και αυτή έπαιζε μόνο με windows. Τότε δεν υπήρχαν τα ελεύθερα λογισμικά. Σήμερα βέβαια αυτή η γραμματοσειρά είναι απαρχαιωμένη και ενσωματωμένη σε όλα τα συστήματα, ώστε να μπορείς να διαβάζεις έγγραφα της δεκαετίας 1980. Ίσως να εννοεί αυτό η κ. Κανέλλη.

 145. π2 said

  145. H windows 1253 όμως δεν ήταν πολυτονική.

 146. sarant said

  146: Ακριβώς, μονοτονική ήταν.

  Πάντως, η Κανέλλη σε παλιότερο χρονογράφημά της έχει πει ότι αυτός που την έπεισε να γυρίσει το περιοδικό της (Νέμεσις) σε πολυτονικό ήταν ο Ράμφος, » για να μην κυριαρχήσει σε ακρωτηριασμένο έθνος το εμπορικό δαιμόνιο του κυρίου Μάικροσοφτ!…»

  Κατά σύμπτωση, στο ίδιο άρθρο (του 2002) η Κανέλλη καμαρώνει τον υπέροχο Κώστα Κεντέρη που » μετράει χρυσά μετάλλια σ’ όλες τις διεθνείς συναντήσεις»
  http://www1.rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=11/8/2002&id=2638&columnId=521

 147. ππαν said

  Μα τι να γίνεται ο Κεντέρης; Άρα ο Ράμφος την χαντάκωσε την καψερή, ήρθε κι η κρίση, λάλησε, δεν θέλει πολύ

 148. Κάτι ετοιμάζαν να εξάγουν αλλά δεν έπιασε στην πιάτσα. Ο Μπαμπινιώτης είχε προτείνει τη δεκαετία του ’80 απ’ την εκπομπής της Κανέλλης το ακτινοδισκόφωνο για το CD…(μάλλον προηγείται του άφωνου σύμπακτου δίσκου)

 149. αντι-Συνωμότης said

  135: η “συνωμοσία της γλουτένης”
  Tο άρθρο του Σαραντάκου «Μεζεδάκια χωρίς γλουτένη» είναι ελλιπέστατο (μόλις το ανακάλυψα μέσω google).
  an mporeite na anexteite greeklish (giati den exw ellhnikh grammatoseira) na grapsw giati.

 150. sarant said

  Να γράψεις, αλλά καλύτερα σε εκείνο το άρθρο, όχι εδώ.

 151. anef said

  144: Το ότι το ΚΚΕ πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί για την Φωνηεντιάδα είναι μια άποψη βέβαια, σεβαστή, η έλλειψη όμως επίσημης τοποθέτησης ή ένα σχολιάκι 3 γραμμών σε ένα άρθρο που μιλάει για την εκπαίδευση δεν βλέπω πώς συνιστά ‘άρνηση της προσφοράς του ΚΚΕ στη δημοτική’.

 152. panavros said

  140. Αρχιδούκα όταν μιλάμε για τη γλώσσα μιας χώρας τι δουλειά έχουν οι ντοπιολαλιές(απόλυτα σεβαστές βέβαια) που λές; Θα μπορούσε η επισημη γλώσσα των ελλήνων να ήταν πχ τα κρητικά; Είχαμε να επιλέξουμε λοιπόν μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής. Προσωπικά θεωρώ λάθος δρόμο να υποστηρίζει κάποιος οτι η δημοτική είναι των αριστερών και η καθαρεύουσα των δεξιών έστω κι αν υπήρξαν κάποια τέτοια ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε και ο Νίκος στο βιβλίο του Γλώσσα μετ’εμποδίων σελ.251 αναφέρει οτι δημοτική καθιερώνεται ως γλώσσα διδασκαλείας το 1976 (με τη δεξιά στην εξουσία) άρα ούτε αυτός ισχυρίζεται πως η δημοτική είναι των αριστερών. Οπότε ποιός σε ενόχλησε ή σε έπρηξε; Θέλω να ξέρεις οτι πάντα μιλάω καλοπροαίρετα και με καμία διάθεση εμπαιγμού.

  134.Νίκο πριν κλίκαρα κατα λάθος σε συμπληρωματικό μήνυμα που πήγα αρχικά να συντάξω. Γράψε άσχετο.

 153. sarant said

  Anef, η διατύπωσή μου δεν ήταν η καλύτερη. Η σημερινή πολιτική του ΚΚΕ συνιστά άρνηση της παλιότερης πολιτικής του ΚΚΕ και της Αριστεράς για το γλωσσικό.

  Τα μόνα αρθράκια που εμφανίζονται, σπανιότατα παραδέχομαι, στο επίσημο κομματικό όργανο είναι ή το παραπάνω αρθρίδιο ή οι υστερίες της Κανέλλη, χωρίς αντίλογο. Για να μη σου πω τι λέει η Κανέλλη όταν εμφανίζεται *ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ* σε εκδηλώσεις, π.χ. Η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων ήταν οικονομικοπολιτική αυτοκτονία του ελληνικού λαού (σε εκδήλωση της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, το 2005).

 154. ο αρχιδούκας said

  Δεν έχουν δουλειά οι ντοπιολαλιές;Το δίλημμα ήταν ψευτοδίλημμα.Ματαιοδοξία.Μόνο σου μίλησες για τα κρητικά.Γιατί έπρεπε να αγνοηθούν τελείως υπέρ της πελοποννησιακής ελληνικής;Τα βορειοελλαδίτικα,τα κυπριακά,τα ποντιακά,τα νησιώτικα το ίδιο.Και γιατί δεν θα μπορούσε να είναι κάποια από αυτές επίσημη;Ιδιαίτερα τα κρητικά που είχαν ανθίσει από την εποχή της Ενετοκρατίας;Βλέπουμε λοιπόν ότι η δημοτική ούτε ζωντανή γλώσσα ήταν όλων ,ούτε ανώτερη.

 155. 153 Θα μπορούσε η επισημη γλώσσα των ελλήνων να ήταν πχ τα κρητικά;

  Αν το πρώτο ελληνικό κράτος περιλάμβανε και την Κρήτη. Τα ιταλικά βασίστηκαν στην Φλωρεντία και όχι στη Ρώμη. Μήπως είχαν Ερωτόκριτο τα αθηνορουμελομωραΐτικα;

 156. ο αρχιδούκας said

  Υποτίθεται δηλαδή ότι η δημοτική ,μια ζωντανή γλώσσα,αντικαθιστούσε την τεχνητή την καθαρεύουσα.Η δημοτική δεν ήταν ζωντανή γλώσσων όλων ,ήταν η λόγια γλώσσα των δημοτικιστών που βασιζόταν σε μία διάλεκτο,την πελοποννησιακή.Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

 157. ππαν said

  Ρε παιδιά, αν θέλετε στα σοβαρά να συζητήσετε με το βλαμμένο -υπάρχουν και βιτσιόζοι- μήπως να σας βοηθούσε ο Νικοκύρης να ανταλλάξετε μέηλ;

 158. sarant said

  Ξεχνάμε βέβαια ότι ο Κρητικός καταλάβαινε το 90% των λέξεων της «κοινής δημοτικής» για τις οποίες είχε διαφορετικούς όρους.

 159. ο αρχιδούκας said

  153 ‘Προσωπικά θεωρώ λάθος δρόμο να υποστηρίζει κάποιος οτι η δημοτική είναι των αριστερών και η καθαρεύουσα των δεξιών’

  Και όμως αυτό συμβαίνει.Οι αριστεροί υποστηρίζουν οτιδήποτε ισοπεδώνει,χωρίς να σκεφτούν ότι αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα,όπως στην περίπτωσή μας η καθαρεύουσα,η δημοτική και οι ντοπιολαλιές.

 160. αντι-Συνωμότης said

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/25/meze-29/#comment-133162
  Ευχαριστώ.

 161. ο αρχιδούκας said

  Πίπαν με σένα να συζητήσουν,αφού είσαι ανεγκέφαλος κκαι δεν έχεις επιχειρήματα.Το μόνο που επιχείρημά σου είναι εσύ είναι κομούνι και οι άλλοι φασίστες.

 162. panavros said

  Κοίτα αν δεν κάνω λάθος ακόμα και ο ερωτόκριτος του Κορνάρου δεν έλαβε αρχικά καλές κριτικές κυρίως λόγω της γλώσσας του. Απο όσα έχω καταφέρει να ξέρω γνωρίζω οτι το ιδίωμα της μίας περιοχής ξένιζε στην άλλη και γι’αυτό το λόγο προέκυψε η ανάγκη μίας κοινά αποδεκτής γλώσσας. Η δημοτική δεν είναι μέρος ψευτοδιλλήματος αλλά το παιδί της μεσσαιωνικής ελληνικής και η μόνη κατα τη γνώμη μου μορφή της γλώσσας μας που αν είχε υιοθετηθεί πιο νωρίς θα είχαμε πολύ πιο ανεβασμένο μορφωτικό επίπεδο και κρατική οργάνωση ως χώρα.

 163. ο αρχιδούκας said

  Μετά την Πιπάντικη παρέμβαση να επανέλθω και να πώ ότι οι φίλοι μας οι Γερμανοί ακόμη και εκεί βρήκαν λύση. Η γλώσσα τους είναι πολυκεντρική (pluricentric).Έχει πολλές ντόπιες εκδόσεις και συγχρόνως υπάρχει και η επίσημη.Κανείς δεν ντρέπεται να μιλήσει την ντοπιολαλιά του και από όσο ξέρω οι Γερμανοί μιλούν πολλές φορές αναμιγνύοντας τις δύο.

 164. 140 Αν όμως κυβερνούσε το ΚΚΕ από το 1946 θα αναγνώριζε όλες ανεξαιρέτως τις ντοπιολαλιές της Ελλάδας, ελληνικές και ξένες του, οπότε μην τα πολυσκαλίζεις. Τόσο η καθαρεύουσα, όσο και η δημοτική ήταν εχθρική προς την επίσημη αναγνώριση άλλων διαλέκτων.

 165. ο αρχιδούκας said

  Από δώ το φερες από εκεί το φερες αλλά το ξεφούρνισες.Αν επικρατούσε το ΚΚΕ τα σύνορα θα ήταν στον Όλυμπο και θα είχαμε ανεξάρτητα κράτη Μακεδονία,Θράκη στα οποία βέβαια τα ελληνικά θα ισοπεδώνονταν.

 166. ππαν said

  165: Μιχάλη, η δημοτική κι η καθαρεύουσα δεν ήταν «εχθρικές» απέναντι στις ντοπιολαλιές ούτε υπήρξε θέμα «αναγνώρισης» διαλέκτων, απλώς η κοινή γλώσσα του σχολείου, με τη γραμματική και το λεξικό της, δεν μπορεί παρά να είναι μια, εννοώ δεν μπορεί να υπαρξουν πολλαπλές γραμματικές για τις διαλέκτους. Π¨αντως και η δημοτική κι η καθαρεύουσα ήταν μορφές γλώσσας που προώθησε ο εθνικισμός αρχικά.

 167. ο αρχιδούκας said

  167 ποιος το λέει ρε ανίδεε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν;Διάβασε πάλι το 164

 168. 166 Μα είδες…αδιέξοδο…ας το πάμε αλλού.
  Γιατί δεν κάνουν επίσημη γλώσσα τους οι Κύπριοι τα κυπριακά; κρίμα να χαθεί η ταυτότητά τους
  για χάρη της εθνικής ομοιογένειας. Συμφωνείς;

 169. ο αρχιδούκας said

  Ήταν όμως εχθρική η νοοτροπία του κόσμου και συνεχίζει να είναι κατά των ντοπιολαλιών.Το έξω οι βλάχοι από την Αθήνα σου λέει τίποτα;

 170. panavros said

  Ρε παιδιά ωραία η κουβεντούλα για τη γλώσσα και τη γουστάρουμε όλοι μας μη το χαλάτε προσβάλλοντας ο ένας τον άλλο.

 171. anef said

  154: Παπαρήγα, σ’ ένα συνέδριο που οργάνωσε το ΚΚΕ για τον Βάρναλη:

  Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτά τα λόγια με ένα ζήτημα που με συγκινεί και προσωπικά στον Βάρναλη, στη διαδρομή και το έργο του. Ενα ζήτημα όμως βαθύτατα πολιτικό και πολιτιστικό. Ο Κώστας Βάρναλης, ο αρχαϊστής και καθαρευουσιάνος, μυημένος ουσιαστικά στην αρχαία κλασική γραμματεία που την αναπαράγει δημιουργικά στο έργο του, έγινε ο μαχητής δημοτικιστής, δίπλα βέβαια και σε άλλους που έδιναν τη μάχη του γλωσσικού με ουσία και πολιτικό βάθος.
  Ως Κόμμα, για μια σειρά αντικειμενικούς κυρίως λόγους, ενώ έχουμε μεγάλη ιστορική συνεισφορά στο γλωσσικό ζήτημα, δεν έχουμε καταφέρει να εκβαθύνουμε σε ένα ερώτημα μεγάλο. Βεβαίως, η αρχαΐζουσα, η καθαρεύουσα ως γλώσσα έχασε τελικά τη μάχη της από τη δημοτική, καθυστερημένα βέβαια, χρονικά. Η νίκη της όμως αυτή, πόσο καθαρή ήταν;
  Σήμερα το γλωσσικό πρόβλημα ως εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας μετά την καθιέρωση της δημοτικής είναι τεράστιο, είναι οξυμένο. Ελπίζω ως κόμμα τα επόμενα χρόνια κάτι να κάνουμε, κάτι να πούμε, να προβληματισθούμε. Είναι ζήτημα δεμένο τόσο με την Παιδεία όσο και με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

  Τουλάχιστον οι προθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ διαγράφονται καθαρά. Το αποτέλεσμα είναι όντως άλλη υπόθεση.

 172. ο αρχιδούκας said

  169 Αυτό που είπα για τα γερμανικά δεν ισχύει μόνο για τη Γερμανία αλλά για όλες (ή σχεδόν όλες) τις γερμανόφωνες περιοχές.Η Ελβετία π.χ. έχει αρκετές ντόπιες γερμανικές διαλέκτους που διαφέρουν αρκετά από τα επίσημα γερμανικά της Γερμανίας.Όμως στην Ελβετία διδάσκεται και μαθαίνεται η επίσημη ελβετική γερμανική που είναι πολύ κοντά στην επίσημη γερμανική της Γερμανίας.Καθεστώς διγλωσσίας και εδώ κάτι σαν καθαρεύουσα-δημοτική,ή δημοτική-ντοπιολαλιές.

 173. sarant said

  Άνεφ, όπως το διαβάζω εγώ το απόσπασμα της Παπαρήγα μάλλον σαν… αναθεωρητικό μου μοιάζει, ότι δηλαδή δεν ήταν και τόσο κακή η καθαρεύουσα, είχε και θετικά. Αλλά ας μην κάνω δίκη προθέσεων κι ας περιμένω τα πορίσματα του προβληματισμού του ΚΚΕ.

  Πάντως ότι ο Βάρναλης ήταν «αρχαϊστής και καθαρευουσιάνος» είναι αναλήθεια, για να το πω ευγενικά, εκτός αν εννοεί τι έκανε όταν ήταν έφηβος. Γιατί από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν δημοτικιστής, και το καμαρώνει κιόλας στα απομνημονεύματά του ότι πήρε μηδενικό από τον Μιστριώτη. Αν η Αλέκα πήγε σε συνέδριο για τον Βάρναλη χωρίς να έχει διαβάσει τη βιογραφία του, τι να πω…

 174. ππαν said

  ΚΙ εμένα αυτό για τον … αρχαϊστή Βάρναλη μου φάνηκε εξωφρενικό. Αρχαϊστής; Δεν ξέρω αν έγραψε στην καθαρεύουσα τίποτε αλλά αρχαϊστές ποιοι ήταν τότε;

 175. panavros said

  Στην Ελβετία ταξίδεψα πριν δύο χρόνια και νομίζω οτι έχουν τριγλωσσία (και γαλλικά). Βοηθάει όμως αυτό στην επικοινωνία; Εγώ τον πόντιο δεν τον καταλαβαίνω, στην Κρήτη ουτε οι ίδιοι οι κρητικοί δεν καταλαβαίνουν τα βαριά κρητικά. Δεν το βρίσκω πρακτικό, για εμένα η γλώσσα πρέπει να είναι κοινή, απλή και πλήρης. Άλλωστε το νόημα της γλώσσας είναι η επικοινωνία, όταν κάποιες επιλογές στη γλώσσα κάνουν την επικοινωνία δυσκολότερη χάνεται η μπάλα.

 176. panavros said

  Ο Βάρναλης δεν ήταν που έγραψε και στο λεξικό της πρωιας;

 177. panavros said

  Καλό βράδυ σε όλους απο εμένα.

 178. sarant said

  177: Ναι -και αργότερα στην εφημερίδα Πρωία.

 179. Για το θέμα της κοινής νεοελληνικής και των ιδιωμάτων, διαβάστε — όσοι τον χρειάζεστε — το «Διάλογο» του Σολωμού ( υπάρχει και στο Διαδίκτυο), που βέβαια μόνον «αθηνορουμελομωραΐτης» δεν ήταν. Μερικές φορές, πρέπει να ξαναθυμόμαστε τα
  αυτονόητα. Και γενικώς, ξαναδιαβάστε τον. Η φρεσκάδα του είναι κάτι απίθανο, κι ας γράφτηκε πριν από κοντά 200 χρόνια!

 180. anef said

  174: Πώς μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για το τι εννοεί;

  ‘Βεβαίως, η αρχαΐζουσα, η καθαρεύουσα ως γλώσσα έχασε τελικά τη μάχη της από τη δημοτική, καθυστερημένα βέβαια, χρονικά. ***Η νίκη της όμως αυτή, πόσο καθαρή ήταν;***’

  Με το ‘αρχαϊστής και καθαρευουσιάνος’ νομίζω εννοεί αυτά που λέει και πιο πριν:

  Νιώθω την ανάγκη να σταθώ σε κάτι που είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον, θαυμαστό και συγκινητικό. Στο πώς αυτός σε μια φυσική ηλικία μεγάλη για τις αρχές του περασμένου αιώνα, πάνω από 30 χρόνων, μεγαλωμένος από μια οικογένεια με αρκετή ευμάρεια για τα μέτρα της εποχής, πώς λοιπόν αυτός δραπέτευσε από τον κόσμο του ιδεαλισμού, της μεταφυσικής, της προγονολατρείας και του εθνικισμού, του μυστικισμού, της γλωσσικής συντήρησης, του περίτεχνου στίχου που υμνεί όμως περιορισμένα ατομικά βιώματα, και πέρασε στον κόσμο του εργατόκοσμου, του ιστορικού υλισμού, του διεθνισμού, του δημοτικισμού, στον κόσμο της τέχνης με κοινωνική και πολιτική άποψη για το λαό, για τον εργαζόμενο. Πώς κατάφερε να πετάξει μακριά του τη γνωστή και διαδεδομένη ως σήμερα αντίληψη «η τέχνη για την τέχνη», υιοθετώντας την τέχνη για το λαό, τον αγώνα, την κοινωνία, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
  (Όλη η ομιλία εδώ: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6205505&publDate=17/4/2011)

  Αυτά που λέει τα βασίζει, νομίζω, στον Μ. Παπαϊωάννου, όπως φαίνεται και από την παραπομπή στο όνομά του και από το περιεχόμενο όσων λέει (http://floroieikastikoi.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6890.html)
  Άρα αδιάβαστη δε νομίζω πως πήγε. Ότι δεν είναι ειδική το λέει επίσης.

 181. 180 ο Μανώλης Αναγνωστάκης είχε ονομάσει σε εκπομπή του Ανδρουλάκη τη δημοτική ζακυνθομωραΐτικα

  173 Ποιά να ήταν η ντοπιολαλιά της Κανέλλης;
  κατάγεται, λένε, από το αρβανίτικο χωριό Γεράκι Λακωνίας.

 182. ππαν said

  Αρχαϊσμός δεν είναι να αναζητάς τα θέματά σου στην αρχαιότητα, είμαστε σύμφωνοι, ε;

 183. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  182. Αμφιβάλλω αν τα αρβανίτικα ήταν η ζωντανή γλώσσα στο πατρικό της Γαρουφαλιάς. Μην τρελλαθούμε κιόλας με την αναζήτηση των αλλόφωνων καταβολών όταν αυτές έχουν σβήσει. Αλλιώς να βγάλουμε τους μισούς Μωραϊτες Τσάκωνες καθώς κάποτε η Τσακώνικη είχε πολύ μεγαλύτερη χρήση στο Μωριά. Πάντως η φιλοσερβική της στάση τους είχε πικάρει αυτούς τους ελάχιστους (σημερινούς σε αντίθεση με 130 χρόνια πριν) οπαδούς της ΕλληνοΑλβανικής αδελφοσύνης.

  169. Εφόσον η γλώσσα είναι μια διάλεκτος με στρατό και ναυτικό (πως ήταν ο αρχικός ορισμός και ποιός τον έβγαλε Νικοκύρη) όντως τα Κυπριακά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι γλώσσα. Εγώ έτσι κι αλλιώς ελάχιστα καταλαβαίνω. 🙂

  165. Άμα αρχίσουμε τα εάν κυβερνούσε το ΚΚΕ από το 1946 θα το ρίξουμε στο ότι θα ήθελες διαβατήριο για τα Τέμπη… 🙂

 184. sarant said

  181: Ο Βάρναλης έκανε τη στροφή από τον ιδεαλισμό στον μαρξισμό περί τα 1919, στο Παρίσι, σε ηλικία περίπου 36 χρονών, σε αυτό δεν έχω καμιά αντίρρηση. Αλλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΙΑΝΟΣ προηγουμένως, η Παπαρήγα κάνει λάθος σε αυτό. Ο Βάρναλης ήταν δημοτικιστής από φοιτητής -άλλωστε το 1911 παραπέμφθηκε (Αθεϊκά) ως μαλλιαρός. Ούτε είχε καμιά «αρκετή ευμάρεια» η οικογένειά του, τσαγκάρης ήταν ο πατέρας του και πέθανε όταν ο Βάρναλης ήταν 3-4 χρονών, και επειδή δεν του αγόραζε κουλούρι η μητέρα του ο Βάρναλης το είχε βάρος ίσαμε που πέθανε.

 185. anef said

  183: Στον Μάρκο Αυγέρη πες τα αυτά 🙂 :

  ‘Ο Μάρκος Αυγέρης έγραψε: «Από την αισθητική αρχαϊκή και διακοσμητική λογοτεχνία προσγειώνεται ξαφνικά στη σημερινή δραματική πραγματικότητα, αφήνει τους πολυσύχναστους παλιούς δρόμους…’ (Από το 2ο λινκ του #181)

  Τώρα το θέμα ποιο ακριβώς είναι γιατί έχω χαθεί: που δεν σπούδασε η Αλέκα αισθητική, συγκριτική λογοτεχνία και γλωσσολογία πριν πάει να χαιρετίσει σ’ ένα συνέδριο όπου θα μιλούσαν ειδικοί επιστήμονες για τον Βάρναλη; Γιατί εγώ νόμιζα πως μιλούσαμε για το αν η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ φτύνει την ιστορία του ΚΚΕ στο γλωσσικό.

 186. K said

  Καλησπέρα!
  Δεν περίμενα να βρω μετά από τόσες ώρες ακόμη γι`αυτό να μιλάτε. Τόσες ώρες μπροστά στο πληκτρολόγιο; Γι αυτό ξέρετε τόσο καλά τα κόλπα του :-).
  Λοιπόν 1. δεν είμαι η κ. Κανέλη, αλλά να `ναι καλά όποιος το `γραψε, έσκασα από τα γέλια. Παρεμπιπτόντως, μεγάλη φαν της κ. Κανέλλη ως προς τα γλωσσικά δεν είμαι. Ωστόσο εκτιμώ εξαιρετικά το γεγονός ότι ένας άνθρωπος όπως αυτή, που λόγω των προσόντων της (ανεξάρτητα αν τα εκτιμά κανείς ή όχι) θα μπορούσε ΑΝΕΤΑ τώρα να είναι και η Τρέμη και η Στάη μαζί σε εκπομπές, σε πλούτο, σε ό,τι θες,να έχει περασει από 10 υπουργεία αν ήταν σε άλλο κόμμα, παρ`όλα αυτά διάλεξε να είναι σε ένα κόμμα που ο βουλευτής του παίρνει 850 ευρώ( όταν τα παίρνει), πρέπει να ξυπνάει από τις 6 να τρέχει σε εργοστάσια να μιλάει, να ξεσηκώνει, ξοδεψε την περιουσία της προσπαθώντας να κρατήσει ένα περιοδικό που πατούσε πολλούς κάλους, και συμπαρατάσσεται με ένα κόμμα που -από βλακεία θα πουν οι περισσότεροι εδώ? από γενναιότητα? από ρεαλισμό πιστεύω εγώ-τραβά το δύσκολο το δρόμο, τον ανηφορικό, και όχι τον ευκολο, την κατηφόρα. Και όταν φτάσουμε στη λαική εξουσία ,κ. Σαραντάκο μου, έννοια σας, και η ψωροκώσταινα που μου φαίνεται πως θέλετε να μας εμφανίζετε, και TLG θα φτιάχνει, και το ιστορικό λεξικό και ό,τι θέλετε . Αντιθέτως κ. Σαραντάκο , οι περισσότεροι από τους λεγόμενους πνευματικούς ανθρώπους, σε μια τετοια περίοδο που θα πρεπε να είναι μπροστάρηδες, κοιμούνται και ονειρεύονται μια κ. μακντοναλντ να τους λυσει το πρόβλημα
  2. κ. Βαγγέλη, είχε κόσμο στο φεστιβάλ? Γιατί εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν είχε εκατοστό να σταθείς!
  3. Κ. Σαραντάκο, ξαναμπήκα μετά από τόσες ώρες έχοντας στο νου μου μια άστοχη έκφραση που έγραψα πριν, ότι η γλώσσα αλλάζει από εξωγλωσσικούς παράγοντες ενώ αλλάζει και από ενδογλωσσικούς, και ήθελα να το διορθώσω, μια που κυκλοφορούν επώνυμοι γλωσσολόγοι εδώ, και λογικά κάποιος θα με είχε σταυρώσει ως τώρα γι` αυτό.
  Τελικά για το κόστος ή μη του πληκτρολόγιου οι περισσότεροι λένε , και τα γνωστά ουγκ κατά του κκε, που μπορεί να διαβάσει κανείς σε οποιαδήποτε χαζοσελίδα που κυκλοφορούν χρυσαύγουλα. Κατά τα άλλα, διάλογος κωφών τα τ`ώτα τον τε νουν, και απογοήτευση..
  4. επειδή όντως όπως δήλωσα και πριν, είμαι λίγο έως πολύ αδαής περί τα ηλεκτρονικά, δεν έχω καμία διαθεση να σας αμφισβητήσω, αν και κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, γιατί ακόμη και οι υπολογιστές των πανεπιστημίων με σπασμένα windows λειτουργούν, οπότε όσο και να κοστίζει το ρημάδι το λογισμικό, who would ever know? Ο κ. Βαγγέλης φαίνεται να ξέρει από τιμές, αλλά δεν του συνιστώ να χάσει άλλο από το χρόνο του απαντώντας εδώ.
  5. και εγώ κ. Σαραντάκο, λέω να την κάνω σιγά σιγά (πρώτη φορά έγραψα σε blog -έτσι δεν το λένε;- και μάλλον τελευταία) αλλά μια που, παρά τη διαφωνία μας, φαίνεται προς τιμήν σας να δίνετε λίγη προσοχή σε ό,τι γράφεται , σας συστήνω να διαβάσετε τον 2ο τόμο της ιστορίας του κόμματος που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο και για την ουσία του αλλά και για τον τρόπο που γράφτηκε, συζητήθηκε στις οργανώσεις, διορθώθηκε και τελικά δημοσιεύτηκε (ωχ, τα ουγκ , θα ξεφαντώσουν μετά από αυτή την πρόταση, αλλά δε βαριέσαι). Λοιπόν, παρόλο που ασχολείται κυρίως με ζητήματα της βάσης και όχι του εποικοδομήματος, αν θυμάμαι καλά αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο και στο γλωσσικό.
  Γεια και χαρά σας!

 187. ππαν said

  Που δεν προετοιμάστηκε καλύτερα. Και για να το πάω πιο μακριά, σα να συνδυάζει την μεταστροφή -που καταπώς λέει ο Νικοκύρης δεν υπήρξε, καθότι δεν ήταν ούτε καν καθαρευουσιάνος- στην δημοτική με την στροφή του στον μαρξισμό. Ενώ ιστορικά η δημοτική τότε δεν συνδέθηκε με αυτόν τον ιδεολογικό χώρο.

 188. ππαν said

  το 188 στο 186.

 189. anef said

  188: ‘Που δεν προετοιμάστηκε καλύτερα’.

  Α, αυτό το θέμα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Καληνύχτα.

 190. K said

  μεχρι να γραψω το προηγούμενο σεντόνι, αλλάξατε θέμα και πιάσατε το βάρναλη. Παρντόν αν ήταν πια άκαιρο το σχόλιο μου.
  Πάντως βελτιώθηκε αισθητά το επίπεδο των σχολίων.
  Καλή σας νύχτα

 191. ππαν said

  190: Ε τι να σας ενδιαφέρει, σάμπως ζει ο Βάρναλης να διαμαρτυρηθεί; Γενικά ας πούμε πως ο μαρξισμός εμφανίζεται σαν την αποκάλυψη του Παύλου στον δρόμο για την Δαμασκό, τον αρχαϊστή αστό τονε κάνει δημοτικιστή γιο τσαγκάρη 🙂

 192. sarant said

  Καλημέρα Άνεφ
  Αν και στο 186 δεν απαντάς σε μένα (185) καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι ο Αυγέρης δεν μιλάει για γλώσσα.

 193. sarant said

  191: Λίγο άδικο ήταν το 187, όχι άκαιρο. Καλημέρα!

 194. cronopiusa said

  Η Ύβρις του αποκτηνωμένου και η συγγνώμη της αξιοπρέπειας.

  Κατίνα Παξινού – Το τραγούδι της μεγάλης συνθηκολόγησης

  Mother courage- meryl streep

 195. cronopiusa said

  Mutter Courages Lied – (Ernst Busch)

  καλή σου μέρα Καλημέρα

 196. anef said

  193: Καλημέρα, Νίκο
  Ο Αυγέρης δε μιλάει για τη γλώσσα, όμως το σχόλιό μου απαντούσε σ’ ένα σχόλιο που επίσης δε μιλούσε για γλώσσα, αλλά για τα **θέματα** που πραγματεύεται ο λογοτέχνης.
  Στα στοιχεία που δίνεις στο 185 δεν έχω προφανώς καμία αντίρρηση. Το κείμενο όμως της ομιλίας δεν το παρέθεσα για να δούμε αν είναι ή δεν είναι γνώστης της βιογραφίας του Βάρναλη η Παπαρήγα (προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό το θέμα), αλλά για να δείξω τη στάση της απέναντι στη δημοτική και τον δημοτικισμό και απέναντι στο γλωσσικό ζήτημα γενικά που είναι κάτι που σαφώς με ενδιαφέρει και στο οποίο αναφέρθηκες εσύ. Ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό από τα σχόλιά μου.

  190: Ππαν,
  Ο Βάρναλης αν ζούσε σήμερα, πριν διαμαρτυρηθεί (με χιούμορ, είμαι σίγουρη) στην Αλέκα που τον έκανε ζορ ζορντά καθαρευουσιάνο, θα είχε τσακίσει με την ωραία γλώσσα και το οξύ πνεύμα του πάρα πολλούς πιο πριν.

  ‘Γενικά ας πούμε πως ο μαρξισμός εμφανίζεται σαν την αποκάλυψη του Παύλου στον δρόμο για την Δαμασκό’

  Ω, μα ναι, είναι αυτό που πάντα λέμε στο τέλος μιας κουβέντας για το ΚΚΕ. Για να κλείσουμε ευχάριστα, συναινετικά και νηφάλια, με νοητικό πολτό ανάλογο αυτού που τρέφει φωνηεντιάδες.

 197. ππαν said

  197 τέλος (και πέρα από το προφανές σχόλιο «άρατα κούρατα» για τις μπούρδες περί φωνηεντιάδας κλπ): εγώ δεν το έχω ξαναπεί, αν είναι τόσο διαδεδομένο κάτι σημαίνει για την ρητορική σας.

 198. LandS said

  Κα Κ

  Γνωρίζετε ότι υπήρξε εποχή που πολλοί αναγνώστες, αλλά και συντελεστές του Ριζοσπάστη, ακόμα και ανώτερα μέλη της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ, πίστευαν ότι η Όλγα Τρέμη θα μπορούσε ΑΝΕΤΑ να είναι Κανέλη και Στάη (μόλις είχε ξετσουμίσει και ως ευνοουμένη του ΠΑΣΟΚ, είχε ρίξει τη Λιάνα από το βάθρο της) μαζί σε εκπομπές, σε πλούτο, σε ό,τι θες ;

  Και είχαν και δίκιο.

  Όταν η Τρέμη βάρεσε τη πόρτα της μαγκιάς η Λιάνα και η Έλλη ήταν από μέσα και δεν της ανοίγανε, και όχι απλά εκείνες ερχόσαντε όταν η Τρέμη πήγαινε.

  Όσο για τα προσόντα της Λιάνας , στο Μέγκα έχασε τη πόστο του κεντρικού παρουσιαστή ειδήσεων από τον Χατζηνικολάου, και αν δεν με απατά η μνήμη μου παρουσίαζε το κεντικό του Αντένα με πενιχρά αποτελέσματα ως προς την ακροαματικότητα απέναντι στον μεγάλο ανταγωνιστή.

 199. “βράβευση τσι μέρας” για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση “ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ”. Καληνωρίσματα :[

 200. Ανθρωποφάγε Σαραντάκε!
  Τι συζητάμε τώρα; Βουλή είναι, λέμε και καμιά μαλακία, να περάσει η ώρα…

 201. σημερινὴ μνεία τῆς κανελλειάδας στὰ ΝΕΑ, στὴν στήλη «ἱστορίες συνωμοσίας».

 202. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ἡ Λιάνα Κανέλλη ἔχει ἕνα ἰδιότυπο χιοῦμορ κι εἶμαι σίγουρος ὅτι τώρα, ἂν διαβάζη τὴν κριτικὴ θὰ γελάη μὲ τὴν ψυχή της. Τὸ 60.000.000 λέξεις, τὸ 6.000.000 λέξεις εἶναι λεκτικὸ σχῆμα. Πῶς λέμε καμιὰ φορὰ σὲ περίμενα 100 χρόνια…δὲ σημαίνει ὅτι πράγματι περιμέναμε 100 χρόνια. Θεωρῶ χαζὸ λοιπὸν νὰ σπεύση κάποιος νὰ καταμετρήση τὸν ἀκριβῆ ἀριθμὸ λέξεων ἢ τῶν λημμάτων διότι ἀνεξαρτήτως ἀριθμῶν ὁ πλοῦτος τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας εἶναι ἀδιαμφισβἠτητος. Ἀνεξαρτήτως μύθων περὶ νοηματικῶν καὶ συμβατικῶν γλωσσῶν, εἶναι γεγονὸς ὅτι ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα μαζί μὲ τὴν ἀγγλικὴ καὶ τὴ λατινικὴ κατέχει ἐξέχουσα θέση στὴν ἐπιστημονικὴ καὶ τεχνολογικὴ ὀνοματοποιία κι αὐτὸ ὀφείλεται σὲ τρεῖς λόγους. Στὸν πλοῦτο της, τὴν ἀκρίβεια της καὶ κυρίως τὴν ὀμορφιά της. Οἱ Γάλλοι π.χ ἐνῶ εἶχαν ἔτοιμη τὴ λατινικῆς ἐτυμολογίας λέξη «vidéo», προτίμησαν νὰ τὴν ἀντικαταστήσουν μὲ μία ἑλληνικῆς ἐτυμολογίας, κάτι ποὺ ἐμεῖς ἀρνηθήκαμε. Οἱ Ἄγγλοι προτιμοῦν νὰ χρησιμοποιοῦν τὴν ἑλληνικῆς ἐτυμολογίας λέξη «cinema» καὶ διαρρηγνύουν τὰ ἰμάτιά τους ἂν κάποιος χρησιμοποιήση τὴν κατὰ τ’ἄλλα ἀγγλικοτάτης ἐτυμολογίας «movies» καὶ πάει λέγοντας. Ἀνεξάρτητα πάντως ἀπὸ τὴν ἀνακρίβεια τῆς Λιάνας γιὰ τὴν αἰθιοπικὴ γλῶσσα τὸ θέμα δὲν παύει νὰ εἶναι σοβαρό στὴν ἀληθινή του διάσταση ὅπως προκύπτει ἀπὸ τὸ ἄρθρο. Μιὰ γραφὴ μὲ 276 συλλαβικὰ γράμματα εἶναι πολὺ πιὸ δύσκολη ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ πολυτονική. Κι ὅμως οἱ Αἰθίοπες τὴ σέβονται καὶ τὴν ἀγαποῦν ὅπως εἶναι καὶ δὲ διανοοῦνται νὰ τὴν ἁπλοποιήσουν σὲ ἀλφαβητική. Αὐτὴ εἶναι ἡ οὐσία τοῦ ὅλου θέματος…Τώρα τὸ θέμα τοῦ ἑλληνικοῦ θησαυροῦ, ναὶ πρέπει νὰ εἴμαστε εὐγνώμονες στὸ TLG, ἀλλὰ μᾶλλον εἶναι ὅλη ἡ ὑπόλοιπη ὑφήλιος ἐκτὸς ἀπὸ μᾶς. Γιατί νὰ προλάβουν οἱ ξένοι τοὺς Ἕλληνες; Ὅλοι ἐσεῖς οἱ εἰδικοὶ ἐπιστήμονες ποὺ τάχα μου ἀγαπᾶτε τὴ γλῶσσα, καὶ ἔχετε κι ἐπιστημονικὴ ἄποψη, ποὺ ξεσηκωθήκατε γιὰ τὴν ἐπιστολὴ μιᾶς δασκάλας, τί ἔχετε προσφέρει ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια. Γιατὶ δὲν φτιάξατε ἐσεῖς τὸν ἑλληνικὸ θησαυρό. Γιατὶ εἶσθε ἀνάξιοι. Ἡ πρεμούρα σας εἶναι πῶς θὰ μειωθοῦν τὰ ἀρχαῖα στὰ σχολεῖα.
  Σᾶς προτείνω αὐτὴ τὴν ταινία. Μεγάλη μου ἡ ἔκπληξη ὅταν εἶδα νὰ παίζη ὁ Egisto μὲ τὸν ὁποῖο παρακαλουθοῦσα τὸ 2002 μαθήματα τουρκικῶν στὸ πανεπιστήμιο Orientale. Ὅπως ἐπίσης καὶ τὸν Mauro Agosto ποὺ ἔψαλλε στὴν ἐκκλησία μας.

 203. π2 said

  Απολαυστικό Στάζυμπε. Μετά τα χάμπουργκερ τα ανθρωπομπίφτεκα. Μήπως είναι σε διατροφή (τι όρος κι αυτός…) και της βγαίνει εμμονή υπεραναπλήρωσης;

 204. ππαν said

  Ήταν νόστιμα, Νικοκύρη, τα ανθρωποχάμπουργκερ;

 205. #201
  😀 Όχι μόνο διαβάζει ανθρωποφάγο Σαραντάκο, προσπάθησε να ανασκευάσει κιόλας (αποτυχημένα).

 206. LandS said

  Αρχιμήδη πόσες φορές έχεις διαβάσει αγγλική εφημερίδα; Αμερικάνικη; Αστραλέζικη (sic) ;
  Καναδέζικη; Δεν λέω για τίποτις βαριά κείμενα γλωσσολογίας, για φημερίδες λέω, και μάλιστα ούτε καν το TLS.
  Άστα καλύτερα…

  Τώρα τι περιμένεις από τους απόγονους αυτών που δεν σεβάστηκαν τη γραφή των προγόνων τους, τη Γραμμική Β΄, με τα 87 συλλαβογράμματα και τα πάμπολλα ιδεογράμματα και πήγαν και σκάρωσαν, πρώτοι αυτοί οι αναιδείς υβριστές, Αλφάβητο.

  Αίσχος!

 207. Νέο Kid Στο Block said

  Mc Liana! Our brand-new human burger with our secret Cinnamon sauce!!
  There are 60 million different ways (give or take some) to eat a Mc Liana at Mc Sarant’s restaurants!
  (Our burgers are made of 100% human meat. No preservatives. No artificial color(especially red) added!)

 208. Νέο Kid Στο Block said

  It is a McLiana, you idiot! 😆

 209. voulagx said

  Λιανακίες!!

 210. Tilegrafitis said

  203. Μὴν κουραζόσαστε ἀγαπητέ κύριε Ἀναγνώστου. Δὲν πρόκειται νὰ σᾶς παίξουν· βάζετε τόνους. Ἔχει βγεῖ ὁρμήνια ἀπὸ τοὺς ταχτικοὺς θαμῶνες. Ἐχω κι ἐγὼ τὰ κονὲ μου. Ὄχι ἀπὸ μοχθηρία πιστεύω. Κοιτᾶτε ἀλλὰ μὴν ἀγγίζετε. Δικό τους τὸ μαχαίρ᾿ δικὸ τους κι τὸ καρπούζ᾿.

  Μὲ τὸ συμπάθιο κύριε Σαραντάκο.

 211. first world problems said

  μισό λεπτό είδα και αναρωτιέμαι:

  ΤΑ ΒΥΖΑΚΙΑ ΠΙΣΩ, ΠΟΙΑΝΗΣ ΜΙΛΦΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ?

 212. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν είναι αυτή η ντιρεκτίβα που έχουμε κύριε Τηλεγραφητή! Απλώς, μας έχει πει ο Σαραντάκος να παίζουμε από δηλωτή και πάνω και σε καμία περίπτωση γκρινιάρη ή τις κουμπάρες.

 213. Νέο Kid Στο Block said

  Μετά ο Αρχιμήδης απευθύνθηκε σε κάποιους που «τάχαμου αγαπάνε τη γλώσσα». Εγώ δεν ξερω κανέναν(σχεδόν) «τάχαμου» εδώ μέσα, οπότε είναι λογικό να μην παίρνει απόκριση…

 214. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  200: Ευχαριστώ!
  201: Ωχ, Στάζιμπε, μας διαβάζουν -αλλά τελικά η ΜακΝτόναλντ έχει ή δεν έχει με τα χάμπουργκερ, δεν προκύπτει από την απάντηση.

  203: Αρχιμήδη, με ποιαν ελληνική λέξη αντικαταστήσανε οι Γάλλοι το video;

 215. Tilegrafitis said

  213. Ἐγὼ ἄλλα καὶ ὅλα τὰ μαθαίνω κύριε Νέο Kid Στο Block.
  Οἱ κουμπάρες εἶναι παιχνίδι γιὰ μεγαλοκοπέλες. Προτιμῶ τὸ φιδάκι.
  Μοῦ ἀρέσε ποὺ τὴν ὁρμήνια τὴν κάνατε ντιρεχτίβα. Εἴπαμε… Ἐντάξει…
  Καλὴ καρδιά!

 216. 203 ενώ οι καθαρευουσιάνοι εξέδωσαν
  το άπαν της ελληνικής γραμματείας…

  215
  magnétoscope = VCR / video cassette recorder
  http://french.about.com/od/vocabulary/g/magnetoscope.htm
  και ισπανικά magnetoscopio
  λέμε μαγνητοσκόπηση, μαγνητοσκοπώ,
  αλλά ποιός λέει μαγνητοσκόπιο;

 217. ππαν said

  Και ποιος το χρησιμοποιεί πια;

 218. sarant said

  Ε, δεν το πολυλένε το magnetoscope, που κι αυτό κάτι δείχνει

 219. ππαν said

  Tο λένε, ή μάλλον το λέγανε όταν υπήρχε. Υπάρχει κι η περίφημη ατάκα «magnéto Serge» που ο παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών Τιερύ Αρντισόν (με μόνιμο συνεργάτη τον τηλεσκηνοθέτη Σερζ Καλφόν) έβαζε να επαναλαμβάνουν οι καλεσμένοι του, όπως πχ εδώ ο Μπραντ Πιτ, ο Ματ Ντέημον και ο Ντον Τσηντλ (τον άλλον δεν τονε ξέρω)
  http://tinyurl.com/9anh4tt

 220. ἐγὼ κἀμμιὰ φορὰ τὸ λέω ἔτσι καὶ ποῦ καὶ ποῦ τὸ χρησιμοποιῶ κιόλας.

 221. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4752155

 222. Αρκεσινεύς said

  και το ξεχασμένο σουξεδάκι:

 223. Κυριάκος said

  222: Μόνο μη δει η Λιάνα την ανορθογραφία στη συνομωσία. Ουαί κι αλίμονο στη Ρούλα!

 224. sarant said

  224: Ο νόμος του μπούμερανγκ επιβεβαιώνεται και πάλι!

  223: Ευχαριστούμε, Αρκεσινέα!

 225. Συμπαθέστατέ μου Κ @87. Το πρόβλημα είναι ότι η δρυς έπεσε. Κι επειδή καμιά δρυς δεν πέφτει, την έριξαν αυτοί που είχαν φωλιάσει πάνω της.
  Λυπάμαι που βρέθηκα κάποιος να δείρει την Κανέλλη και όχι το ΚΚΕ που την έχει.
  Η περιγραφή της πιο πάνω είναι πιστότατη. Ζηλεύω τον δυγράψαντα. Ο δε μέσος όρος του Δημήτρη Γληνού και της Λιάνας Κανέλλη του Νοικοκύρη εύρημα.

  Εάν η γυναίκα είπε όλα αυτά όπως εκτίθενται, είναι φανερό ότι δεν ανήκει πλέον στην κρίση μας. Χρειάζεται άλλος ειδικός επιστήμων με λευκή μπλούζα και δυο χειροδύναμους νοσοκόμους με ειδικό εξοπλισμό.

  Τα περί Αμχάρι εξηγήθηκαν από τον Νοικοκύρη. Η αμχάρι, περιλαμβανομένης και της Γκεζί (αρχαιότερης μορφής), καθώς και η γλώσσα της Ερυθραίας, έχουν συλλαβικό αλφάβητο. Επειδή η χώρα είναι εκτεταμένη, οι διάλεκτοι και γλώσσες πολλές και η επικοινωνία, μέχρι πρό τινος τουλάχιστο, πλημμελής, αναπτύχθηκαν πολλά ομόηχα συλλαβογράμματα. έχει για παράδειγμα πάνω από 13 ουά.Κατά τα άλλα δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Μια σημιτική γλώσσα είναι.

  Το TLG δεν διατίθεται δωρεάν…. αλλά διατίθεται κλεψιάν (διάβαζε Μουσαίος) διότι σου δίνουν τη δυνατότητα να πάρεις είτε ένα CD είτε να έχεις on-line πρόσβαση στα πολύ πολύ πολύ πολύ καινούργια, για τα οποία πολύ λίγοι ενδιαφέρονται άμεσα. Και το CD μπορεί να πάει παντού, σαν τον Πέτρο

 226. […] Αυτά τα εκ πρώτης όψεως εξωφρενικά πράγματα δεν ειπώθηκαν σε κάποιο παρακάναλο λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ούτε τα φώναξαν οι περίεργοι τύποι που εισέβαλαν προχτές στο Πειραματικό και έσκισαν “συμβολικά” τη σχολική γραμματική για να μοιράσουν μια δική τους (παρένθεση: με μεγάλη δυσκολία αντιστάθηκα στον πειρασμό να γράψω για το θέμα, επειδή έκρινα ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα τρολ). Όχι, οι παραπάνω απόψεις, που θυμίζουν λίγο τις αστειότητες του Λερναίου κειμένου, ειπώθηκαν στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, από την βουλευτίνα του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη (μετά το 2:00).   H εξαιρετική ανάλυση του Νίκου Σαραντάκου εδώ. […]

 227. […] Το ξέρατε ότι με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η ελληνική γλώσσα έχει νοικιαστεί και πληρώνουμε δικαιώματα στον Μπιλ Γκέιτς για να τη χρησιμοποιήσουμε; Το ξέρετε ότι για να διαβάσουμε ελληνικά πληρώνουμε λογισμικό; Το ξέρετε ότι οι Αιθίοπες, που έχουν 286 σύμφωνα αλλά καθόλου φωνήεντα, δεν πληρώνουν δικαιώματα; Το ξέρετε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει κωδικοποιηθεί από τα χάμπουργκερ; Ότι απέκτησε τα 6ο εκατομμύρια λήμματά της με χορηγία;  […]

 228. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  219. Δείχνει ὅτι ἔχει περιοριστεῖ ἡ χρήση του ὅπως καὶ στὴν Ἑλλάδα. Ὅμως ὅταν ὑπῆρχε ἔτσι τὸ λέγανε. Μιλάω γιὰ τοὺς Γάλλους, ὄχι Βέλγους ἢ τίποτ’ἄλλο. Οἱ Βέλγοι κι ἐνδεχομένως οἱ Λουξεμβούργιοι, δὲν τὸ εἶπαν ποτὲ magnétoscope. Δὲν ἄκουσα ποτὲ Γάλλο νὰ τὸ λέει vidéo. Τώρα εἶσαι πιὸ κοντὰ στὴ Γαλλία, ἂν πεῖς πὼς ἐσὺ τὸ ἔχεις ἀκούσει ἀπὸ Γάλλο θὰ σὲ πιστέψω.

  207. Στὴν Ἰταλία ἤμουν δυὸ χρόνια συνδρομητὴς στὸ time ἀλλὰ μετὰ τὸν πόλεμο στὴ Γιουγοσλαβία τὸ ἔκοψα. Τώρα ρίχνω περιστασιακὰ καμιὰ ματιὰ στὴν ἠλεκτρονικὴ σελίδα τῆς Guardian. Ἀλλὰ γιατὶ θὰ ἤμουν ὑποχρεωμένος; Διαβάζουν οἱ Ἄγγλοι, οἱ Ἀμερικάνοι ἢ οἱ Αὐστραλοὶ ἐλληνικές;

  213. Ἂν σᾶς πῆ νὰ πᾶτε νὰ πνιγῆτε θὰ πᾶτε; 🙂

 229. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  217. Κακῶς τὸ λὲς σ’ἐμένα. Δὲν εἶμαι καθαρευουσιάνος.

  Τὴν ταινίά τὴν εἶδε κανεὶς νὰ μᾶς πῆ τὴ γνώμη του;

 230. Alexis said

  #17, κ. Φύσσα ξέχασες μία πολύ σημαντική ιδιότητα της Κανέλλη: φανατική βαζελόφρων!

  Χμ.. μετά και το χθεσινό ατυχές αποτέλεσμα στην Κομοτηνή (δεν φταίμε εμείς, η παράγκα) σαν πολλά απανωτά χτυπήματα δέχεται ο πάλαι ποτέ «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος…»

 231. Τηλεγραφητής said

  231. Ποδοσφαιρικὰ, πάρε δῶσε μὲ δεσποτάδες, σούρτα φέρτα στὸν Περισσό, βόρεια προάστια, πολύ τσιγάρο, ἡ ἡλικία, οἱ νηστεῖες, τὸ πάθος, τὰ κανάλια, ἡ κανέλλα… Ὅλα σὲ μεγάλες δόσεις. Λίγο θέλει ὁ ἄνθρωπος; Πάει τὸ μηχάνημα… Ὅπως λένε οἱ Ντὶ Μπὶ Ἔις «ἔσκασε» ἡ βάσι δεδομένων.

  221 . Τὰ VCR (μαγνητοσκόπια) δὲν τὰ πετᾶμε, ἄν ἔχουμε χῶρο φυσικά. Τὰ χρησιμοποιοῦμε σὰν οἰκιακοὺς ἀναμεταδότες σἠματος. Τὰ μπατίρια.

  229. Περὶ πνιξίματος, ἄστο καλύτερα.

 232. sarant said

  232: Γιά λέγε, αγαπητέ για το μαγνητοσκόπιο!

 233. ανώνυμους said

  Για τις γλώσσες της Ελβετίας και τα ελβετικά γερμανικά γράφουν λίγα λόγια εδώ (http://www.glossesweb.com/2012/09/blog-post_10.html) και εδώ (http://www.glossesweb.com/2012/05/blog-post_13.html)

 234. Tilegrafitis said

  233. Κύριε Σαραντάκο, Τὸ VCR ἐκτὸς ἀπὸ μαγνητοσκόπιο εἶναι ἀναλογικὸς τηλεοπτικὸς δέκτης καὶ «πομπὸς». Χρησιμοποιοῦμε τὴ τελευταία δυνατὸτητα σὰν RF Converter, γιὰ νὰ στείλουμε σῆμα (π.χ. ἀπὸ μιὰ συσκευὴ DVD) σὲ ὅλες τις τηλεοράσεις τοῦ σπιτιοῦ μέσω ἁπλοῦ ὁμοαξονικοῦ καλωδίου 75Ω. Οὔτε scart οὔτε τίποτα. Μέχρι νὰ κονομηθοῦμε καὶ ἀγοράσουμε ἕνα κανονικὸ RF conv.

 235. bernardina said

  Νίκο, έχεις πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει; 😀 http://www.parapolitiki.com/2012/09/video_14.html

  Κιντάκο, σου έπεσε λίγο το πρώτο σχόλιό μου; Για δες εδώ 😆 http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21270:apo-ti-poli-erxomai-kai-stin-korfikanelli-binteo&catid=110:other-blogs&Itemid=163

  (Σόρι αν τα έχει βάλει κανείς πιο πάνω, δεν έχω κοιτάξει)

 236. sarant said

  Μπέρνι, δες και το σχόλιο 201

 237. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μιὰ δεκαπεντάχρονη ποὺ βάζει γυαλιὰ στοὺς «μεγάλους»

  http://blogs.sch.gr/2lykpiatt/2011/12/14/tonoi/

 238. bernardina said

  Κι αναρωτιόμουν πώς πολλαπλασιάζονται…

 239. Γλυκόπικρη σκηνή που σατιρίζει την στείρα διδασκαλία των αρχαίων σε ιταλικά σχολία, από τον Φελίνι στο (υπέροχο) Αμαρκόρντ. (Η φράση του καθηγητή είναι: Επτά νεκρών γαρ πεσόντων, ούς εμάρψαμεν ποσίν. Χείλιοι είμεν φονήες.)

 240. ππαν said

  » Ἐγὼ ὅμως εὐφραίνομαι γράφοντας κατ᾽ αὐτὸν τὸν τρόπο»: Εντάξει, πάλι καλά, άλλοι στην ηλικία της παίρνουν ναρκωτικά.

 241. 240, σχολεία, βεβαίως-βεβαίως…

 242. sarant said

  240: Και «χίλιοι» βεβαίως, αλλά τι ωραίο απόσπασμα -Αρχίλοχος δεν είναι;

 243. LOOOL! Τι μου ήρθε τώρα; Οι δηλώσεις Καρατζαφέρη από το ίδιο βήμα, αναφορικά με τις απεργίες ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπου ….όταν κοπεί το ρεύμα, εκατομύρια φοιτητές χάνουν όλες τους τις εργασίες! Που να ήξερε ο καημένος ότι οι φοιτητές πληρώνουν ενοίκιο και για τη γλώσσα :DDDD

 244. Νικοκύρη μας, τον ήπιες!
  http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8159.html

  Με τις υγείες σου!

 245. Mindkaiser said

  @245

  Απολείπειν ο θεός Σαραντάκο. Αποχαιρέτα την ιστοσελίδα που χάνεις… 🙂

  Ούτε ο Τόλκιν κατάφερε να φανταστεί τέτοιες ορδές τρόλς, όταν επιχείρησε να περιγράψει στην επιστροφή του Βασιλιά τις στρατιές του Σάουρον να ξεχύνονται από τη μαύρη πύλη της Μόρντορ.

 246. K said

  K. Καλαχώρα, συμφωνω μαζί σας, τις δρυς τις ρίχνουν , αλλά είπα να μην πειράξω τη γνωστή φράση. Ωστόσο δεν καταλάβατε για ποια δρυ μιλούσα. Είτε επειδή μολις ακούσετε για δρυ που έπεσε, το μυαλό σας πάει αλλού, είτε επειδή δεν με διαβάσατε προσεκτικά. Εχει αυτό το μειονέκτημα το συγκεκριμένο ιστολόγιο και γι ὰυτό με πολύ μεγάλο δισταγμό ξαναγράφω. Πχ έγραφα στον κ. Σαραντάκο ότι ένα σπουδαίο έργο για την ελληνική που γράφεται από ξένους έχει ακέραια την αξία του, αλλά το κράτος θα έπρεπε να νοιάζεται ειδικά ορισμένα έργα αναφοράς να γίνονται και με ελληνικά μέσα, αυτός -τάχα?- κατάλαβε πως εγώ δεν καμαρώνω όταν ξένοι ασχολούνται με την ελληνική. Και άλλα πολλά… Διάλογος κωφών να το πείς , πιασ’το αυγό και κούρεφ’το να το πείς..Τέλος πάντων, ας κάνω μια ακόμη απόπειρα να διαφωτίσω αυτό που ίσως δεν ήταν ευκρινές σχετικά με τη »δρυ». Εγώ εννοούσα τη «δρυ», το αγριόχορτο , το όπως θέλετε πείτε το της καθαρεύουσας, την οποία παλικαρίσια έριξαν με αγώνες σε διάφορες φάσεις πολλοί έντιμοι άνθρωποι, και όχι μόνο κομμουνιστές.(απλά οι κομμουνιστές μπορούν , όπως και για πολλά άλλα , να καμαρώνουν γιατί είχαν πάντοτε σταθερή στάση για το θέμα αυτό, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις.) Αυτή λοιπόν τη »δρυ» της κακιάς ώρας την πριόνισε για τα καλα ένα λαμπρό κίνημα , ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός, ο οποίος νοιαζόταν γενικά για τη μόρφωση των ελληνόπουλων και όχι αποκλειστικά για την άρση αυτού του όντως τεράστιου ταξικού φραγμού που όρθωνε η καθαρεύουσα. Από αυτή την άποψη πιστεύω πως σήμερα όποιος τιμά στην ουσία τους δημοτικιστές δεν μπορεί να κάθεται να καμαρώνει σαν το γύφτικο σκεπάρνι για το πόσο δωρεάν-κλεψιάν μπορεί αυτό το υπέροχο σύστημα να μας προσφέρει τα windows ή δεν ξέρω τι, όταν πολλά ελληνόπουλα δεν έχουν να φάνε στον παιδικό σταθμό (και στο σπίτι), δεν ζεσταίνονται και στο σχολείο και στο σπίτι, και παρόλο που μαθαίνουν άριστα για το φωνηεντικό σύστημα της ελληνικής από εγχειρίδια σε άπταιστη δημοτική, δεν βρίσκουν δουλειά τελειώνοντας το σχολείο. Πραγματικά αυτή η απόστασή σας από την πραγματικότητα , ακούγεστε και επιστήμονας άνθρωπος, με θλίβει.Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά με θεούς και δαίμονες για να πείσει το λαό να φτιάξει μια καινούρια κοινωνία όπου καταρχήν θα αξίζει να κάνεις παιδιά, να τα στέλνεις σχολείο και να τους μαθαίνεις τα χίλια καλά στη γλώσσα τους. (σκληρό ρήμα το αξίζει, αλλά αν ξέρατε το τι ακούω από νέα ζευγάρια..) Αυτό είναι η μεγάλη του αμαρτία. Και το γεγονός ότι ειδικά σε αυτή τη φασίζουσα περιοδο βρίσκετε τόση απόλαυση εδώ μέσα ποιος θα εκστομίσει τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό, βρίζοντας την κ. Κανέλλη επειδή έκανε λάθος για την αμχαρική ,αν έχει 987 ή 675 η 532 συλλαβογράμματα,ιδεογράμματα ή ρούνους, να με συμπαθάτε αλλά εγώ δεν το χρεώνω στην ενδεχόμενη ανάγκη σας για νοοτροπ ή για τους ανθρωπους με τις λευκές μπλούζες. Την κατηγορείτε επειδή ξεκίνησε αστή και τώρα υπηρετεί την εργατιά? Τιμή της. Μάλιστα όσοι προδίδουν την τάξη τους ξέρετε της κάνουν ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά. Αυτό ισχύει φυσικά και ανάποδα. Δηλ. και για τους διανοούμενους , παιδιά του λαού , που αδιαφορούν για το αν θα μείνει ο λαος στο έλεος αυτής της βαρβαρότητας.
  Θυμηθήκατε το Γληνό και το Βάρναλη….Δυστυχώς δε ζουν, γιατί , παρόλο που με τα πληκτρολόγια πιστεύω δεν θα ασχολούνταν ( είχαν αυτοί καλύτερα αντισώματα από μένα ) δίπλα στους ύμνους που θα γράφαν για τη Χαλυβουργία, πλάι στους κεραυνούς που θα έριχναν στο κεφάλαιο και στους κασιδόμυαλους, θα έγραφαν και για τις »πρόστυχες πένες» πολλά πετυχημένα.

 247. ππαν said

  Α εδώ είναι που γίνεται ο διαγωνισμός για τον πιο χυδαίο αντικομμουνσιμό;
  (Ο κόσμος έχει λαλήσει).

  Ποιος θα το μάντευε πως το μοιραίο λάθος θα ήταν η Λιάνα; 🙂

 248. sarant said

  244: Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό, και ξέχασα να το γράψω!

  245-46: Τι ακριβώς εννοείτε, πέρα από το ότι το πήραν (χωρίς, απ’ ό,τι είδα, να αναφέρουν την πηγή, και ευτυχώς); Τα σχόλια του νοήμονος κοινού από κάτω;

 249. sarant said

  247: Αγαπητή Κ., η κριτική (από μένα τουλάχιστον, δεν έχουμε ενιαία άποψη εδώ) στην κ. Κανέλλη δεν γίνεται επειδή έκανε ένα λαθάκι για την αμχαρική, όπως λέτε, αλλά επειδή διαδίδει εξωφρενικά πράγματα (ότι έχουμε -μόνο εμείς- νοικιάσει τη γλώσσα στον Γκέιτς, ας πούμε) και επειδή, σχετικά με τη γλώσσα, εκφράζει συνεχώς αντιδραστικές θέσεις, θέσεις που επιτείνουν την ταξική διαφορά στην εκπαίδευση, όπως είναι η πολυτονιάτικη προπαγάνδα της.

  Για τους αγώνες του ΚΚΕ, έχετε δίκιο και προσωπικά τους τιμώ και τους σέβομαι βαθύτατα. Όμως η κριτική στην Κανέλλη δεν είναι αντικομμουνισμός, η Κανέλλη δεν είναι καν μέλος του ΚΚΕ, κι έπειτα υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για να έχει το παιδί βιβλία και πετρέλαιο στο σχολείο του, κι αυτές τις δυνάμεις το ΚΚΕ τις περιφρονεί και τις βλέπει εχθρικά. Οπότε, δύσκολα θα πείσει την κοινωνία.

 250. Με την επιτούτου παράθεση της εισαγωγής του άρθρου, χωρίς παραπομπές, το αναγνωστικό κοινό του πρωκτικού -εγνωσμένης αντίληψης, άλλωστε- ανάθεμα κι αν καταλάβει αν πρέπει να τα χώσει ή να χειροκροτήσει τη βουλευτίνα. Βλέπω τους περισσότερους προς επευφημίες.

 251. Μαρία said

  251 Και τους λείπουν κι οι ελληνικές γραμματοσειρές 🙂

  Νικοκύρη, τώρα είδα το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη. Αυτός ο Γ. Σ. εκτός του οτι νομίζει πως πρόκειται για γραμματική του Λυκείου- μικρό το κακό, δεν μένει στο υπαινιγμό κατά του μονοτονικού αλλά ισχυρίζεται οτι με την απλοποίηση που υπέστη η γλώσσα μας (όχι κατ’ ανάγκη πάντα σωστά) απλοποιήθηκαν κι οι φθόγγοι («και μαζί της οι φθόγγοι που προφέρουμε»).

 252. K said

  K. Σαραντάκο, το ΚΚΕ έχει το μεγαλύτερο σεβασμό και είναι έτοιμο να συμμαχήσει με τον κάθε ΓΟΝΙΟ, ΜΑΘΗΤΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ που, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει, σηκώνει το κεφάλι και διεκδικεί, ιδιαίτερα μπροστά σε αυτό το δύσκολο χειμώνα. Επιτρέψτε μου να ξέρω καλύτερα σαν γονιός που ασχολείται με τους συλλόγους και σαν εργαζόμενη στο χώρο της εκπαίδευσης.
  Εκείνοι που όντως περιφρονούμε είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν το κεφάλι όλων των παραπάνω (μαθητών κτλ) ακόμη περισσότερο πελτέ, λέγοντάς τους ουσιαστικά πως αν ψηφίσουν τον χ μεσσία από τις αναπαυτικές τους πολυθρόνες, και με τις διάφορες επαναστάσεις του πληκτρολόγιου, μένοντας μακριά από τα συλλογικά τους όργανα κτλ, όλα θα πάνε καλά.Θα κάνουν αυτοί τη σούπερ συμφωνία με τη μάνταμ μέρκελ και όλα μέλι γάλα.
  Ναι λοιπόν, όταν υπάρχουν αυτοί οι δύο δρόμοι, ο »εύκολος» και ο δύσκολος, όντως θα είναι πολύ δύσκολο να τους πείσουμε.
  Και γίνεται και πιο δύσκολο όταν αυτοί που θα έπρεπε να βοηθήσουν το λαό να καταλάβει, παίρνουν από μια δίωρη -είπατε?- ομιλία για την εξωτερική πολιτική όπου μια βουλευτίνα του κόμματος, όντως συνεργαζόμενη, δράττει την ευκαιρία να μιλήσει για την εγκατάλειψη αμαχητί ενός από τα συστατικά αυτού που λέμε πατρίδα, δηλαδή τη γλώσσα, με την πλήρη έλλειψη ενός εθνικού σχεδιασμού για την έρευνα και τη μελέτη της, αλλά και για την τεχνολογική της υποστήριξη, παίρνουν λοιπόν 10 λεπτά, προσπαθούν να βρουν το καθε λαθος κομμα ή διατυπωση και πετούν και τις σποντες τους προκαλώντας μια τριημερη συζήτηση στο δίκτυο που αναπαραγεται και από αλλού για την αμχαρική και τη μακντοναλντ. Αυτή τη στάση σας εγώ δεν τη θεωρώ προσωπική επίθεση στη βουλευτίνα.
  Όσο για την στάση της στα εκπαιδευτικά ότι ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς, νομίζω ότι η τοποθέτηση σας ειναι εντελώς μυωπική.
  Και για το πολυτονικό μήπως έκανε καμιά πρόταση επαναφοράς του,τα 12 ,αν δεν κάνω λάθος , χρόνια που είναι βουλευτίνα; Τότε να λεγα, έχετε δίκιο. Τώρα τι να λέμε, για μια προσωπική της προτίμηση. Πολύς κόσμος δεν το άφησε που το είχε συνηθίσει. Τι είναι αυτά…

 253. cronopiusa said

  Η Νέμεσις του κ. Κυδωνιάτη
  http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080504.htm

  La Hoguera

 254. sarant said

  253: Κυρία Κ., παλιότερα που το ΚΚΕ είχε στην ηγετική του ομάδα μεγάλες μορφές, συμμαχούσε όχι μόνο με τον κάθε γονιό, μαθητή και καθηγητή, αλλά και με πολιτικές δυνάμεις -δείτε, ας πούμε, πώς δημιουργήθηκε το ενιαίο μέτωπο με τους αγροτιστές στη δεκαετία του 30, το ΕΑΜ, η ΕΔΑ, ο ενιαίος Συνασπισμός. Φαίνεται όμως πως ο Ζαχαριάδης και ο Φλωράκης δεν διαθέτανε την κομμουνιστική οξυδέρκεια του Μαΐλη.

  Η ομιλία της κ. Κανέλλη δεν ήταν δίωρη -η όλη συζήτηση ήταν δίωρη, αλλά μίλησαν και άλλοι. Για τη διάδοση της συζήτησης στο Διαδίκτυο, ομολογώ ότι δεν την είχα προβλέψει και ασφαλώς δεν την επιδίωξα (ούτε και με χαροποίησε ιδιαίτερα). Όμως η γλώσσα και οι σχετικοί μύθοι είναι το κατεξοχήν αντικείμενο του ιστολογίου, δεν γινόταν να μην ασχοληθώ. Ας μην έλεγε τόσες μαζεμένες μπαρούφες, να μην έγραφα.

  Για το πολυτονικό, να με συμπαθάτε -όταν λέει ότι με το μονοτονικό κυριαρχεί «σε ακρωτηριασμένο έθνος το εμπορικό δαιμόνιο του κυρίου Μάικροσοφτ» δεν εκφράζει προσωπική προτίμηση: κάνει ιδεολογική τρομοκρατία με ψέματα.

 255. Κ said

  Για τον ενιαίο συνασπισμό ακόμα σπασμένα πληρώνουμε.Ο Σαράφης και ο Λαμπράκης ήταν όντως έντιμοι και γενναίοι άνθρωποι για να συνεργαστείς και καλά έκαναν και συνεργάστηκαν μαζί τους. Όχι σαν τα σημερινά ευρω-g8-ομπαμο-γλυφτρόνια του Συνασπισμού.
  Για το τελευταίο που λέτε , από το κείμενο στα εισαγωγικά δεν καταλαβαίνω το μεμπτό και να πω ότι πολυεμπιστεύομαι τις ελευθερες αποδόσεις σας ψέματα θα πω, οπότε θα έπρεπε να ακούσω όλη τη σχετική ομιλία της κ. Κανέλη και εγώ πρέπει τώρα να δουλέψω. Εξάλλου και οι ανόητοι υπαινιγμοί ότι τάχα κ = κυδωνιάτης, εξάντλησαν κυριολεκτικά την υπομονή μου.

 256. Νέο Kid Στο Block said

  256. Αξιέπαινη η καλοπιστία σας κυρία μου! Και τι συγκλονιστικό! ΔΕΝ έχετε καν ακούσει την ομιλία! Παρολαυτά σχολιάσατε προθέσεις κλπ των «κακών», μπράβο! Θα πρότεινα να συνεχίσετε απερίσπαστα την «επανάσταση» και προσοχή τα αίματα.

 257. sarant said

  256: Το κείμενο στα εισαγωγικά είναι της Κανέλλη, από χρονογράφημα στον Ριζοσπάστη.
  Μου κάνετε όμως τρίπλες, προπολεμικά το ΚΚΕ δεν συνεργάστηκε μόνο με προσωπικότητες, αλλά με κόμματα, και το ξέρετε. Οι βρισιές για τον Συνασπισμό δεν αξίζουν σχολιασμό.
  Και μη μου χρεώνετε τα σχόλια άλλων, οι άλλοι, όπως κι εσείς, έχουν τις δικές τους απόψεις, όχι τις δικές μου. Φυσικά δεν είστε ο Κυδωνιάτης, ο Κυδωνιάτης είναι ο τ. βουλευτής του ΛΑΟΣ Αϊβαλιώτης, που έγραφε στο περιοδικό της Κανέλλη παλιά (πριν γίνει βουλευτής, είτε ο ένας είτε η άλλη).

 258. LandS said

  Λοιπόν εγώ τα έχω πάρει με τη κυρία που ξεκινάει από την αγιοποίηση της ΛΚ και προχωράει σε δεν ξέρω που…

  Ένα παράδειγμα…

  Όταν καλή μου κυρία, κάτοικοι της Κυψέλης στην Αθήνα αντιμετώπιζαν τα ΜΑΤ για να γλιτώσουν τα ελάχιστα δέντράκια της περιοχής τους από τις μπουλντόζες του Κακλαμάνη (από αυτό το επεισόδιο πήρε το όνομα «Δήμαρχος Πριόνης» ) η κυρία που την νομίζεις θεά, είχε βάλει στο περιοδικό της αφιέρωμα στον τότε Δήμαρχο Κακλαμάνη. Ολόκληρο το τεύχος δεν είχε άλλο θέμα, και να οι ευνοϊκές συνεντεύξεις, και να οι φωτογραφίες, και να το «έργο» του, και να οι κακιούλες για μια μειοψηφία που δεν θέλει να γίνει γκαράζ ένα άχρηστο κομμάτι, κλπ. κλπ.

  Αντικειμενικά, πρόβαλε τον δεξιό δήμαρχο που είχε έρθει σε αντίθεση με τους κατοίκους (δεν λέω Λαό γιατί θα μου πεις ότι δεν ήταν όλοι μέλη του ΚΚΕ, οπότε 😦 ) ίσως της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του Δήμου Αθηναίων.
  Βέβαια, την ίδια ώρα, οι εκλεγμένοι με τη παράταξη του ΚΚΕ Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, είχαν άλλη στάση (πολύ πιο συνεπή) απέναντι στον Κακλαμάνη. Ούτε λέω ότι έκανε το ΝΕΜΕΣΙΣ για λόγους ιδεολογικής ή πολιτικής συγγένειας το αφιέρωμα. Λέω ότι το έκανε για την αμοιβή.

 259. Με τρώει να το γράψω εδώ και μέρες (από τη στιγμή που διάβασα την ανάρτηση).
  1998 στο στρατό κι έχω υπηρεσία σε κάποιο φυλάκιο (ΑΥΔΜ σε μονάδα φάντασμα για την ακρίβεια) και ζητώ από ένα άλλο Δόκιμο να με προμηθεύσει με περιοδικά (είχε καλή συλλογή) για να περάσει η ώρα.Ένα από τα περιοδικά είναι το Νέμεσις (ή μήπως Nemecis; ) με προμετωπίδα «Μηνιαίο περιοδικό κατά της Ύβρεως» (σε πολυτονικό). Στην ερώτηση τι περιοδικό είναι αυτό έλαβα την απάντηση «Λιάνα Κανέλη… Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω τίποτα παραπάνω».

  Πάντως η Κανέλη είχε από παλιά μια τάση προς τη συνωμοσιολογία. Τη θυμάμαι σε κανάλι την εποχή που πρωτολειτούργησε το μετρό της Αθήνας, να λέει ότι το παρουσιάζουν (ποίοι; ) σαν την Νέα Ακρόπολη και ότι διοργανώνονται εκδρομές από την επαρχία για να δουν το μετρό για λόγους προπαγάνδας. Οπότε τώρα που η συνωμοσιολογία έχει γίνει ο κανόνας σε πολιτικές συζητήσεις (και όχι μόνο κάθε μέρα όλο και κάποιος θα δημοσιεύσει μια μπαρούφα στο φέισμπουκ, θα στείλει ημέιλ στους φίλους του κ.λπ. με κάποια θεωρία συνωμοσίας που να εξηγεί την κρίση) η Κανέλη παίζει στο γήπεδό της,

  Αν και από φοιτητής θυμάμαι και μια περίδα στελεχών της ΚΝΕ να συνωμοσιολογούν με το παραμικρό για να ανακαλύπτουν μεθοδεύσεις προκειμένουνα «φιμωθούν οι ΠΚΣ και οι λαϊκοί αγώνες». Νομίζω ότι σε αυτούς απευθύνεται η Κανέλη.

 260. ππαν said

  Εμένα αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως ενώ η Λ.Κ. συνεργάζεται στην ουσία με το ΚΚΕ διατηρώντας φαντάζομαι τις προσωπικές τις απόψεις αλλά συστοιχιζόμενη με το κόμμα στα βασικά, στην ουσία βλέπουμε, τουλάχιστον από τους κολαούζους που ήρθαν κι έγραψαν εδώ, πως φαίνεται σαν το ΚΚΕ να συνεργάζεται με την Κανέλλη. Ό,τι κοτσάνα έχει πει ή έχει γράψει δικαιώνεται εκ των υστέρων, έστω κι αν είναι σε βάρος της φυσιογνωμίας της παράταξης, κι αν την κριτικάρει κανείς είναι εχθρός του ΚΚΕ. Εντυπωσιακό.

 261. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  241. Ἐσὺ ἀυτὸ ἔκανες;

 262. ππαν said

  262: Όταν προσπαθείς να γράψεις πολυτονικές εξυπνάδες τσέκαρε αν έχεις βάλεις σωστά τους έρμους τόνους και τα δύστυχα πνεύματα.

 263. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  263. Δὲν εἶναι μόνο ὁ δαίμων τοῦ πληκτρολογίου ἀλλὰ καὶ ἡ ἀρχομένη πρεσβυωπία ποὺ ἀντισταθμίζεται πρὸς τὸ παρὸν ἀπὸ τὴ μυωπία, ἀλλὰ δὲ θἆναι γιὰ πολύ. Βλέπεις, ὅμως, καὶ μόνο σου πόσο ἐνοχλητικὸ εἶναι στὸ μάτι ἀκόμη κι ἕνα λανθασμένο πνευματάκι; Ἀκόμη καὶ σὲ σένα ποὺ εἶσαι ἐξοικειωμένος μὲ τὸ μονοτονικό; Ἄν, λοιπόν, αὐτὸ τὸ βρίσκεις ἐνοχλητικό, σκέψου πόσο ἐνοχλητικὸ εἶναι τὸ μονοτονικό.

 264. ππαν said

  Είναι το γνωστό αξίωμα του μεταξωτού κλπ. Πολύ δύσκολο να βάλει κανείς λανθασμένο πνεύμα αν γράφει σε μονοτονικό. Από την άλλη επειδή ανάγνωση γνωρίζω, με το ξεκούδουνο πνεύμα διάβασα ένα ανορθόγραφο «αϊτό κάνεις;». Μικρό το κακό, εξίσου ασυνάρτητο με την επιπέδου δημοτικού εξυπνάδα. Μόνο την Καθαρή Δευτέρα λοιπόν και καμιά φορά το καλοκαίρι στην Πούντα.

 265. LandS said

  #265
  Προλαβαίνω το φίλο να σου απαντήσω εγώ, ότι έτσι παραδέχεσαι ότι το πολυτονικό είναι μεταξωτό ύφασμα, και το μονοτονικό λινάτσα. 🙂 🙂 🙂

 266. Βαγγέλης Φ said

  Νίκο, αυτό που ήθελε να αποδείξει η Κανέλη, είναι πως πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη γλώσσα μας και όχι να την ξεπουλάμε ή να μην ενδιαφερόμαστε γι αυτήν. Έχω την αίσθηση πως σε αυτό το ζητούμενο θα σε έβρισκε σύμφωνο κι εσένα. Μπορεί να έκανε λάθη ως προς τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να αποδείξει αυτό που ήθελε να πει, αλλά δεν έκανε και τόσο σημαντικά λάθη που να την βάλεις απέναντί σου.

  Για να τα δούμε λοιπόν τα επιχειρήματά της.

  Είναι γεγονός πως σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων επικοινωνεί δια μέσω του ΗΥ. Και αν δεν είναι η πλειοψηφία , τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο τείνει να γίνει. Αυτό λοιπόν γίνεται εμπορευματοποιώντας την επικοινωνία. Δηλαδή, το σύστημα στο οποίο ζούμε αποκομίζει κέρδη από μία καθαρά ανθρώπινη δραστηριότητα όπως είναι η επικοινωνία. (Φυσικά δεν είναι η μόνη ανθρώπινη ανάγκη από την οποία κερδοφορεί. Εδώ έχει εμπορευματοποιήσει τη γέννηση, την τροφή και τον θάνατο. ) Και δεν είναι μόνο η επικοινωνία αλλά και η μάθηση που όσο περνάει ο χρόνος κι αυτή περνάει μέσα από τον ΗΥ.

  Μια κοινωνία λοιπόν που ενδιαφέρεται για τη δωρεάν μάθηση και επικοινωνία για όλα τα μέλη της, έχει υποχρέωση να ασχολείται με τη διανομή (και όχι το εμπόριο) των αντίστοιχων σύγχρονων εργαλείων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαφές πως τα φτωχότερα μέλη της θα έχουν μικρότερες δυνατότητες ανάπτυξης των ικανοτήτων τους. Αυτή είναι η ουσία των επιχειρημάτων της Κανέλη και μικρή (έως καμία) σημασία έχει αν η ΜακΝτόναλντ φτιάχνει χάμπουργκερ ή όχι, ή αν τα κείμενα της καθαρεύουσας διαβάζονται χωρίς να πληρώνει μόνο το Ελληνικό κράτος δικαιώματα.

  Νομίζω πως αν η κριτική σου, εστιάζοντας στα λάθη που έκανε, της τα υποδείκνυε από την θετική σκοπιά, αφενός μεν θα ήταν εποικοδομητική, αφετέρου δε δεν θα έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε και που δεν σε χαροποίησαν και αφετρίτου ( 🙂 ) θα έτεινε χείρα βοήθειας και όχι κούφιας αντιπαράθεσης.

  Παρά το ότι με τρώει το χέρι μου να γράψω και για διάφορα άλλα που γράφτηκαν, το αποφεύγω, γιατί δεν θέλω να δώσω τροφή για σχόλια πέρα από την ουσία των όσων πιστεύω, που αποτυπώνεται στα παραπάνω.

  ΥΓ. Ναι Κ. είχε πολύ κόσμο το φεστιβάλ και φέτος. ιδίως στην ομιλία της Αλέκας. Χαιρετισμούς στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη.

  Ένας «κολαούζος»

 267. ππαν said

  266: Με ύφασμα το ξέρεις εσυ; Εγώ με βρακί.

 268. 267 αυτό για σως θέμα έκθεσης τη δεκαετία του ογδόντα δικαιολογείται «εμπορευματοποίηση της επικοινωνίας με την τεχνολογία»

 269. sarant said

  267: Βαγγέλη, δεν νομίζω ότι η Κανέλλη εξυπηρέτησε καλά τους στόχους που αναφέρεις. Με τα ψέματα (είμαστε η μόνη γλώσσα που πληρώνει δικαιώματα…) και τις θηριώδεις υπερβολές καταφέρνει να αυτοϋπονομευτεί. Αν έλεγε αυτά που έγραψες εσύ (την τρίτη και τέταρτη παράγραφό σου) δεν νομίζω ότι θα βρισκόταν κανείς να διαφωνήσει μαζί της.

  Νομίζω όμως ότι η Κανέλλη προτιμάει μια ηχηρή ατάκα (π.χ. κωδικοποίηση από τα χάμπουργκερ) από την αλήθεια. Γιαυτό άλλωστε και ήταν η μοναδική από το αριστερό κομμάτι της βουλής που έσπευσε να καταγγείλει, πρώτη μάλιστα, την δήθεν κατάργηση του ήτα και του ωμέγα με τη νέα γραμματική, και ακολούθησαν Πολύδωρας και Χρυσαυγίτες. Και επειδή η Κανέλλη προτιμάει την ηχηρή ατάκα από τα αληθινά επιχειρήματα, δεν νομίζω ότι θα έπιανε τόπο η υποθετική «εποικοδομητική» κριτική που λες. Το ότι δεν με ευχαρίστησε η αναδημοσίευση του άρθρου μου από ορισμένα ιστολόγια είναι αλήθεια, αλλά αυτό είναι το τίμημα όταν ασχολείσαι με διάσημους.

 270. Νέο Kid Στο Block said

  I Κανέλι έχι δίκιο! Ο Παλιογκέιτς ο παλιοκαπιτάλας Ρεμπουμπλικάνος θα μας φάι τα φωνίεντα!
  Γι’αυτό κε μις γλιφουμε τον Ομπάμια (το ίπε σοστά ι κιρία Κού.)που ίνε Διμοκρατικος!
  Ο Σινασπισμός κάνι πράκσις τα ξίλινα λογια τις Κανέλις! Κακός τσατίστικε ι Λιάνα.

 271. Βαγγέλης Φ said

  270: Το ότι χρησιμοποιεί ηχηρές ατάκες, δεν σημαίνει ότι τις προτιμά από την αλήθεια. Θα μπορούσε να σημαίνει πως πιστεύει ότι με τις ηχηρές ατάκες, ακούγεται δυνατότερα και η αλήθεια. Και στο κάτω – κάτω δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά προσπαθούμε να δούμε τι εννοεί ο άλλος λέγοντας όσα λέει. Και εγώ αυτό που κατάλαβα ότι εννοεί συνοψίζεται στην τρίτη και τέταρτη παράγραφο που όπως λες, συμφωνείς (εσύ, όχι όμως και οι περισσότεροι).

  Η εποικοδομητική κριτική λοιπόν, όπως η δικιά μου σε σένα και η δικιά σου σε μένα, βοηθάει ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και οράματα να ξεκαθαρίσουν θέσεις και τακτικές για να τα πετύχουν. Αν όμως εγώ σου απαντούσα με επιθετικό ύφος προσπαθώντας να σε γελοιοποιήσω και εσύ απαντούσες το ίδιο (δεν θα το κάναμε ποτέ μεταξύ μας, χάριν παραδείγματος το λέω) αυτό που τελικά πάει πίσω είναι η επίτευξη αυτών των κοινών στόχων και οραμάτων.

  Η ΠΠαν ας πούμε, με θεωρεί κολαούζο. Ε πως να το κάνουμε. Μου είναι δύσκολο να συζητήσω σοβαρά μαζί της, όσο και να το θέλω και όσο και να διαβλέπω πως σε ορισμένα πράγματα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η εριστικότητα φέρνει εριστικότητα. Ιδίως σήμερα που μαύροι καπνοί και κανένα φάντασμα πλανιώνται πάνω από την Ευρώπη, έχει μεγαλύτερη σημασία η συσπείρωση γύρω από στόχους αλλοτινούς αλλά όχι αλλότριους.

 272. Νέο Kid Στο Block said

  «Το ότι χρησιμοποιεί ηχηρές ατάκες, δεν σημαίνει ότι τις προτιμά από την αλήθεια. Θα μπορούσε να σημαίνει πως πιστεύει ότι με τις ηχηρές ατάκες, ακούγεται δυνατότερα και η αλήθεια»

  Σωστό αυτό που λες, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που οι ηχηρές ατάκες αντιπροσωπεύουν ψεύδη ή να το πώ ευγενικά ,ανακρίβειες(π.χ εκτός των γλωσσικών, η «ενεργειακή αυτάρκεια»); Ποια πρέπει να είναι η στάση ενός τίμιου ανθρώπου -περί τα γλωσσικά τουλάχιστον- όπως κατα γενική ομολογία ειναι ο Σαραντάκος; Δεν πρέπει να επισημάνει το σωστό; ή έστω να το θέσει προς αξιολόγηση κατα πόσον είναι σωστό; Και επιτέλους,αν και είναι στατιστικά ελαφρώς απίθανο να ισχύει το «εγώ λαθεύω μιά στο εκατομμύριο», η Λιάνα είναι γνώστης της γλώσσας και της επικοινωνίας αλλά δεν είναι υπεράνω κριτικής όταν λέει ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.

 273. ππαν said

  272: ΚΙ εγώ που νόμιζα πως δίκη προθέσεων είναι να προδικάζουμε αυτό που (νομίζουμε ότι) εννοεί κάποιος κατά βάθος, ανεξάρτητα με αυτό που εκφράζει και λέει φωναχτά…Ας ανασύρει η Κανελλλη από το βάθος αυτά που εννοεί αντί να αφήνει να επιπλέουν οι μπουρδολογίες -που βέβαια άλλα θέλουν να πουν, αλλά η σκρόφα η άδικη η καταναλωτική κοινωνία…-.

 274. sarant said

  272: Πάντως, για να το δούμε θετικά, κολαούζος είναι ο οδηγός, αυτός που δείχνει το δρόμο, οπότε δεν είναι υποτιμητικό αυτό που είπε η Ππαν 😉

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%BF%CF%82&dq=

 275. ππαν said

  Kι ένα ψάρι, σημειωτέον 🙂

 276. Νέο Kid Στο Block said

  275. Δηλαδή ο «Οδηγητής» θα μπορούσε να είναι και «Κολαούζος»;

 277. sarant said

  Εδώ πάντως φαίνεται να δείχνει το δρόμο προς την καινοτομία:
  http://kilavuz.com.tr/

 278. Νέο Kid Στο Block said

  278. 😆 😆
  To Gourmet Garage δυτικά του Κολαούζου φαίνεται ενδιαφέρον! Κάβουρας ογκρατέν και έτσι;

 279. Vivi G. said

  εφτιχος που γράπσατε αγαπιτέ Νέο Kid Στο Block κε πίρα λιγο θαρος κε γω να πο μερικα πραματάκια που από μερες ίθελα πολι αλά ντρεπόμουν γιατί ι δισλεξία ίνε δίσκολι κατάστασι κε δεν ιπαρχι ι πρέπουσα κατανόισι προς εμας που ταλεπορούμαστε απαφτιν περι κιριας κανέλι κε εληνικις γλώσας να πο κεγό κατι αν κε αφτο τον κερό άλα με κενε τριχιρότερα μπερδεμένα ίνε όλα κε δίσκολα κε λεφτά δεν βγένουν όσο κε να δουλέβουμε το σουπερμάρκετ ίνε πολί απλισίαστο κε τα έχουμε πεγμένα αλά κε ι γλοσα κε η πατρίδα περα αποιδεολογιες ίνε σιμαντικά πράματα στο κομοτίριο εχουμε ακόμα δουλια παρασκεβί κε σαβάτο γιατι όλο κε βγενι ο κοσμος ίνε κε κατι βαφτίσα εφτιχος κε γάμι κε η γινέκες όσι κρηση κε να έχι πεσι ένα χτενισμα το χριαζοντε εγο ξέκλεψα διο στιγμες κε αντι να κανο τσιγαρο όσο να πιάσι η βαφί στο μαλι της γλοσούς της κιριας λένας μεγαλι κατινα καθομε στο πισι κε σας γραφο ότι πολί τα μπερδέψατε κε διφορουμενα τα λέτε επή του προχτεσινου σας θεματος κακος τα βαλατε με τιν αποψι της κιρίας λιάνας που σκιζι κάθε που τα χόνι στο σίστιμα από τι ντιλεόρασι τρέμι το σιστιμα σιγκορμο οταν βροντάι ι κυρια λιάνα κε δεν εχετε δικιο να τιν χλεβάζετε αν ίταν στραβί κε ξεστραβόθικε καλά κάνι κε πιστέβι κε στο θεο κε στο κομα κε στο τριφίλι κε στο τρισδιαστατο πατατάκι αν ίνε κε ικονομικος ανεξάρτιτι κε έχι ένα σπίτη ακόμι καλίτερα γιατι διλαδί οι κουμουνιστες κε η σινεργαζόμενι που εχουν λεφτα να πρέπι να μενουν όλι στα ταμπουρια στα ταμπουρια αφτι που μενουν δεν έχουν λεφτα αλά δεν ίνε ουτε κουμουνιστές ουτε σινεργαζόμενι αντιθέτος μιχαλολιακο ψηφίσανε τον γιατρό όχι τον άλο για δίμαρχο τουλάχιστον κε θέλι ο χριστιανός να αξιοπιίσι κάτι μια παραλία λέι δεν θιμάμε να βάλι λιγο τσιμεντάκη ακόμα να ίνε καθαρά να μιν έχι παλιοχώματα κε δεν τον αφίνουνε αφτο τι σιμενι ότι πρέπι να μετακομισουνε η ταμπουριότες όλι στην εκάλι πάντος αν αφίσουμε την κιρία λιάνα κατά μέρος καλα κανετε κε ασχολίστε κε βασικα ίθελα να σας εφχαριστίσο που βαζετε θεματα επιδι κε ο βαγκέλις τρης μινες που βγενουμε κε ιμε καψουρα τη λεο τιν αμαρτια μου φοβερό παιδή ελινομαθίς μου λέι για τι γλοσα μας που πανε να τι χαλάσουνε η σιονιστες βασικα κε να αρχίσο να διαβάζο τίποτα καλο κε όχι μονο από εσπρεσο τι εκανε να πουμε η δεσπινα του ντεμι κε αφτος τα εχι παρι κρανιο κε τα λιπα κε μια καλι αρχί μου ίπε έφκολι μπορις ρε να τιν κανις μετης λέκσις σε κανα μπλοκ τις προκοπίς ετσι κιέτσι μπενις τοκετο μπλογκσποτκομ να δις φοβερα σχόλεια κε ψάχνοντας μπίκα στο μπλοκ του κιρίου σαραντάκου ούτε σχολίο κανονικό κε εγγυκλοπέδια νατανε έπαθα τημπλακα μου οχ ίπα αμαν αφτί βεβεα ολη εκί μεσα ινε της πολης κουλτουρας καπου σκεφτικα εγό βραζι ο τοπος με το γλοσικο κε τους μεταναστες κε τα πολιτικά αλά εκτον ιστερον έχο εντυποσιαστί θετικά με τα πολά κε πικιλα μουλεγε κε ο βαγκέλις παρόμια αλά αλιότικα αφτός όρες όρες δε ντρόγετε έχι φάι χοντρό κόλιμα με τα αρχεα κε τους τόνους ιδικα κε φονάζι από ένα σιμίο κε μετα δε σιζιτάι εγο στο γυμνάσιο ιχα μινι ενοήτε μετεξεταστέα μετα πιγα επαλ επας στις κομοτριες κε αν δεν ίταν ι κρησι μια χαρά θαμουνα τελοσπάντον κατι μουκανε κλικ κε κόλισα με το μπλοκ σας ο βαγκελακις μου λέι ρε δεν σου ίπα αφτο ίνε κριφοκουμουνιστικό ρε μορομου του ίπα βριζουν την κουκουέδισα πια μου λέι την κανέλι του λέο σιγα ρε αγαπουλίνη τη κουμουνίστρια μου λέι επή τον διμοσίον σχέσεον ίνε αφτί ρε μοράκη αθόο που ύσε μια δουλια κάνι μπερδεμα ενα πράμα όποτε μπορο εγό όμος μπενο να δο τι λετε κε να μαθένο από τα θαβμάσια που γραφετε κε μι νομίσετε ότι ίμε κανα ζόον που δε γραφο σωστα το ξερο αλά ας όψετε η δισλεξια παντος δουλια βρικα χορις να με βαλουν να γραψο εφτιχος η βαφες βέβεα ενα διαβασματακι σοστο το χριαζοντε εδο που τα λέμε μι τις καψουμε τις αλινις το μαλι πόσο μαλον που εγο ιμε με το βαγκέλι τόρα έμαθα κε σας του ιπα οτι δεν θα κσαναμπό στο δικό σας αλά ίπα πσεματα μπίκα σε κενούριους κόσμους κε ψάχνομε σε πολα ένα δεν σκεφτίκατε ρε πεδια όμος κουμουνιστρια ξεκουμουνιστρια αν έχι δικιο η κιρία κανέλι κε πέζουν τέτια εξοφρενικα τι γίνετε κε ρότισα μια κυρία φίλι της μάνας μου που έχι βγάλι πανεπιστίμιο η φήλι όχι η μανα μου κε αφτί μου λέι βαλε το θεμα σου στου σαραντακου γραψε ελέφθερα να το δουνε η γιατρί του μπλοκ το κίμενο σου μονο επειδί μιαζι λιγο σούπα γιατι έχις όλες τις λέξις κολιμένες μεταξί τους στίλε μνμ με μεηλ να στις ξεχορισο εγό μη στραβοθούν η ανθροπι αλά πάλι μι σου πο να τοστελνες έτσι να δουνε κε τιν περίπτοσι αφτί κε να γνοματεφσουν η σχολιαστες αλά όχι πάι πολί κε ορίστε το στέλνο λιγο φιξαρισμένο κε εροτό πρότον γιατί τόσι κακία προς τιν κιρία λιάνα κε δέφτερον σε μας εδό κε τόρα πεστεμου μπεσα όμος χριάζοντε η τόνι κε η ορθογραφία κε που ακριβός ίνε το ζιτιμα εφχαριστο κε σιγνόμι που σας κουρασα

 280. Νέο Kid Στο Block said

  280. Πέστο κι έτσι!

 281. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  265. Ἡ σύγκριση ποὺ ἔκανες ἀνάμεσα σὲ ἕνα παιδὶ ποὺ ἀγαπάει τὰ γράμματα κι ἕνα παιδὶ θῦμα τῶν ναρκωτικῶν, ξεπερνάει ἐπιεικῶς τὰ ὅρια τῆς κακοήθειας. Θὰ σὲ παρακαλοῦσα νὰ τὸ ἀνακαλέσης. Γιὰ μένα μπορεῖς νὰ πῆς ὅ,τι θές. Δὲ μὲ πειράζουν τὰ περὶ ἐπιπέδου δημοτικοῦ.

 282. ππαν said

  Εδώ έχουμε πρόβλημα ανάγνωσης πλέον, όχι απλώς πολυτονικής γραφής.

  Μάζεψε την δική σου προσπάθεια κακοήθειας -γιατί ήταν εντελώς αποτυχία, άστοχη και αστεία, αν και σαφώς με κακή πρόθεση- και μετά δίνε εντολές, πολύ περισσότερο που αν υπάρχει «σύγκριση ἀνάμεσα σὲ ἕνα παιδὶ ποὺ ἀγαπάει τὰ γράμματα κι ἕνα παιδὶ θῦμα τῶν ναρκωτικῶν», είναι για να πω «Πάλι καλά» (που ευφραίνεται με σημαδάκια παρά με ναρκωτικά).
  Είπαμε, το πολυτονικό δημιουργεί λειτουργικό αναλφαβητισμό, αλλά δεν φανταζόμουν την έκταση του προβλήματος.

 283. sarant said

  280: Πολύ το χάρηκα 🙂

 284. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  283. Αὐτὸ ἀκριβῶς ποὺ λὲς κατάλαβα καὶ πρόκειται περὶ κακοήθειας. Ἂν δὲν τὸ καταλαβαίνεις, εἶναι λόγω ἤθους καὶ πνευματικοῦ ἐπιπέδου ποὺ δὲ σχετίζεται μὲ τὸ τονικὸ σύστημα. Δὲ συζητάω ἄλλο

 285. ππαν said

  Κρίμας και το διασκέδαζα.

 286. Τηλεγραφητής said

  280. Μεγάλη, ἔγραψες! Ἔχει δυὸ τρία λαθάκια, ἀλλὰ ἐντάξει… 🙂

 287. gryphon said

  284-287
  Πόση ώρα χρειαστήκατε για να τό διαβασετε ;.Εγώ χρειαστηκα περίπου 10 λεπτα απο τήν αρχη μεχρι το τελος.Αναγκαστηκα να επιστρατευσω και τον τροπο αναγνωσης που χρησιμοποιουσα στο νηπιαγωγειο.Συλλαβιστα δηλαδη.
  Ρωτάω για να καταλαβω αν βρισκομαι σε καποιο καλό επιπεδο η εαν θελω δουλεια ακομη.

 288. Τηλεγραφητής said

  288. Ἀπνευστί. Εἶμαι παπυρολόγος καὶ τσιπουρολόγος.

 289. sarant said

  288: Όχι, εγώ δυσκολεύτηκα, καθόλου άνετα δεν το διάβασα.

 290. Τηλεγραφητής said

  290. βηλαρα δεν εχετε δηαβαση;

 291. @280: Απολαυστικό! 🙂

  @288: Ναι, και εγώ δυσκολεύτηκα, και πολύ μάλιστα. 10 λεπτά δε νομίζω, πάντως όσο ήμουν ακόμα στη δουλειά το είχα προσπεράσει, και άφησα να το διαβάσω τώρα που ήρθα σπίτι.

 292. Εγώ τόβαλα στο http://www.greeklish-to-greek.gr και ζήτησα μετατροπή από ελληνικά σε greeklish, και για το αποτέλεσμα. από greeklish σε ελληνικά. Σχετικά ευανάγνωστο το αποτέλεσμα:

  ευτυχώς που γράψατε αγαπητέ Νέο Kid Στο Block και πήρα λίγο θάρρος και γω να πω μερικά πραματάκια που από μέρες ήθελα πολύ αλλα ντρεπόμουν γιατί η δυσλεξία είναι δύσκολη κατάσταση και δεν υπάρχει η πρέπουσα κατανόηση προς εμάς που ταλαιπωρούμαστε άπαυτην περί κυριας κανελί και ελληνικής γλώσσας να πω καίγω κάτι αν και αυτό τον καιρό αλλα με καίνε τριχιροτερα μπερδεμένα είναι όλα και δύσκολα και λεφτά δεν βγαίνουν όσο και να δουλεύουμε το σουπερμάρκετ είναι πολύ απλησίαστο και τα έχουμε παιγμένα αλλα και η γλώσσα και η πατρίδα πέρα αποιδεολογιες είναι σημαντικά πράματα στο κομμωτήριο έχουμε ακόμα δουλειά παρασκευή και σάββατο γιατί όλο και βγαίνει ο κόσμος είναι και κάτι βάφτισα ευτυχώς και γάμοι και η γυναίκες όση κρίση και να έχει πέσει ένα χτένισμα το χρειάζονται εγώ ξέκλεψα δυο στιγμές και αντί να κάνω τσιγάρο όσο να πιάσει η βαφή στο μαλλί της γλωσσούς της κυριας λένας μεγάλη κατίνα κάθομαι στο πείσει και σας γράφω ότι πολύ τα μπερδέψατε και διφορούμενα τα λέτε εφ του προχτεσινού σας θέματος κακός τα βάλατε με την άποψη της κυριας λιάνας που σκίζει κάθε που τα χωνί στο σύστημα από τι διλεορασι τρέμει το σύστημα σύγκορμο όταν βροντάει η κυρια λιάνα και δεν έχετε δίκιο να την χλευάζεται αν ήταν στραβή και ξεστραβώθηκε καλά κάνει και πιστεύει και στο theo και στο κόμμα και στο τριφύλλι και στο τρισδιάστατο πατατάκι αν είναι και οικονομικός ανεξάρτητη και έχει ένα σπίτι ακόμη καλύτερα γιατί δηλαδή οι κουμμουνιστές και η συνεργαζόμενοι που έχουν λεφτά να πρέπει να μένουν όλη στα ταμπούρια στα ταμπούρια αυτή που μένουν δεν έχουν λεφτά αλλα δεν είναι ούτε κουμμουνιστές ούτε συνεργαζόμενοι αντίθετος μιχαλολιάκο ψηφίσανε τον γιατρό όχι τον άλλο για δήμαρχο τουλάχιστον και θέλει ο χριστιανός να αξιοποίηση κάτι μια παραλια λέει δεν θυμάμαι να βάλει λίγο τσιμεντακη ακόμα να είναι καθαρά να μην έχει παλιοχωματα και δεν τον αφήνουνε αυτό τι σημαίνει ότι πρέπει να μετακομίσουνε η ταμπουριοτες όλη στην εκάλη πάντως αν αφήσουμε την κυρια λιάνα κατά μέρος καλά κάνετε και ασχολείστε και βασικά ήθελα να σας ευχαριστήσω που βάζετε θέματα επειδή και ο βαγγέλης τρεις μήνες που βγαίνουμε και είμαι καψούρα τη λέω την αμαρτία μου φοβερό παιδί ελληνομαθής μου λέει για τι γλώσσα μας που πάνε να τι χαλάσουνε η σιωνιστές βασικά και να αρχίσω να διαβάζω τίποτα καλο και όχι μονο από εσπρέσο τι έκανε να πούμε η δέσποινα του demi και αυτός τα έχει πάρει κρανίο και τα λοιπά και μια καλή αρχή μου είπε εύκολη boris ρε να την κανεις meths λέξης σε κάνα μπλόκ τις προκοπης έτσι κέτσι μπαίνεις τοκετό blogkspotkom να dis φοβερα σχολεια και ψάχνοντας μπήκα στο μπλόκ του κυριου σαραντάκου ούτε σχόλιο κανονικό και εγκυκλοπαίδεια νάτανε έπαθα τημπλακα μου ox ηπα αμάν αυτή βεβαια όλη εκεί μέσα είναι της πόλης κουλτούρας κάπου σκέφτηκα εγώ βράζει ο τόπος με το γλωσσικό και τους μετανάστες και τα πολιτικά αλλα έκτον υστερων έχω εντυπωσιαστεί θετικά με τα πολλά και ποικίλα moulege και ο βαγγέλης παρόμοια αλλα αλλιώτικα αυτός ώρες ώρες δε δρογετε έχει φαΐ χοντρό κώλυμα με τα αρχαία και τους τόνους ειδικά και φωνάζει από ένα σημείο και μετά δε συζητάει εγώ στο γυμνάσιο είχα mini εννοείτε μετεξεταστέα μετά πήγα επαλ έππας στις κομμώτριες και αν δεν ήταν η κρίση μια χαρά θαμουνα τελοσπάντων κάτι μουκανε κλικ και κόλλησα με το μπλόκ σας ο βαγγελάκης μου λέει ρε δεν σου ηπα αυτό είναι κριφοκουμουνιστικο ρε μορομου του ηπα βρίζουν την koukouedisa πια μου λέει την κανελί του λέω σιγά ρε αγαπουλινη τη κουμουνιστρια μου λέει εφ τον δημοσιων σχέσεων είναι αυτή ρε μωράκι αθώο που είσαι μια δουλειά κάνει μπέρδεμα ένα πράμα οποτε μπορώ εγώ όμως μπαίνω να δω τι λέτε και να μαθαίνω από τα θαυμάσια που γράφετε και μη νομίσετε ότι είμαι κάνα ζωων που δε γράφω σωστά το ξέρω αλλα ας όψεται η δυσλεξία πάντως δουλειά βρήκα χωρίς να με βάλουν να γράψω ευτυχώς η βαφές βεβαια ένα διαβασματακι σωστό το χρειάζονται εδώ που τα λέμε μη τις κάψουμε τις αλληνής το μαλλί ποσο μάλλον που εγώ είμαι με το βαγγέλη τώρα έμαθα και σας του ηπα ότι δεν θα ξαναμπώ στο δικό σας αλλα ηπα ψέματα μπήκα σε καινούριους κόσμους και ψάχνομαι σε πολλά ένα δεν σκεφτήκατε ρε παιδιά όμως κουμουνιστρια ξεκουμουνιστρια αν έχει δίκιο η κυρια κανελί και παίζουν τέτοια εξωφρενικά τι γίνετε και ρώτησα μια κυρια φιλί της μάνας μου που έχει βγάλει πανεπιστήμιο η φιλί όχι η μάνα μου και αυτή μου λέει βάλε το θέμα σου στου σαραντάκου γράψε ελευθερα να το δούνε η γιατροί του μπλόκ το κείμενο σου μονο επειδή μοιάζει λίγο σούπα γιατί εξής όλες τις λέξης κολλημένες μεταξύ τους stile mnm με mehl να στις ξεχωρίσω εγώ μη στραβωθούν η άνθρωποι αλλα πάλι μη σου πω να τοστελνες έτσι να δούνε και την περίπτωση αυτή και να γνωματεύσουν η σχολιαστές αλλα όχι πάει πολύ και ορίστε το στέλνω λίγο φιξαρισμένο και ερωτώ proton γιατί τόση κακια προς την κυρια λιάνα και δεύτερον σε μας εδώ και τώρα πεστεμου μπέσα όμως χρειάζονται η toni και η ορθογραφία και που ακριβώς είναι το ζήτημα ευχάριστο και συγγνώμη που σας κούρασα

 293. @293:Αρκετά καλύτερο ,ναι, αλλά γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις το έχει γυρίσει σε γκρίγκλις; Π.χ. proton, toni, stile mnm me mehl;;;

 294. voulagx said

  #280 Vivi, πολυ ωραιο το κειμενο σου, το διαβασα απνευστι! Μπραβο!
  Παρατηρω οτι δεν βαζεις κοθολου σημεια στιξης. Κατα τη γνωμη μου πασχεις απο αστιξια – ακραια περιπτωση δυστιξιας -, κατι που δεν ειναι ανησυχητικο, μαλλον κληρονομικο πρεπει να τοχεις απο τους Α.Υ.Π. που επισης δεν τα πηγαιναν καλα με αυτα τα σημαδια.

 295. #294 Στη μετατροπή από greeklish σε ελληνικά, με τη χρήση λεκτικής ανάλυσης και λεξικών μετατρέπει και διορθώνει όσα «ορθογραφικά» λάθη θεωρεί ότι είναι ασφαλές να το κάνει -δεν ξέρω αν έχει και συντακτική ανάλυση. Όσα είναι αμφίβολα, τα αφήνει, ενώ βάζει και κάτι αυτάκια που τα αφαίρεσα.

  Περνάνε από δω και πρόσωπα που έχουν σχέση με το ΙΕΛ, μπορεί να είναι πιο διαφωτιστικοί. Θεωρώ το αποτέλεσμα αξιοπρεπές, πάντως.

 296. Τώρα σκέφτομαι ότι μπορεί το σχόλιό μου να ήταν σπόιλερ για το 280…

 297. Immortalité said

  @275 Σωστά! Εξ ου και η παροιμία, «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει«.

  (Εμά, κάτι έπρεπε να γράψω κι εγώ να γραφτώ!)

 298. […] […]

 299. Ηλεφούφουτος said

  Χμμμ, λίγο άγαρμπο μετά από τόσον καιρό να ξεκινώ με τέτοιο σχόλιο αλλά το βρήκα χαριτωμένο που μετά το σχόλιό σου, Νικοκύρη, για το μπούμερανγκ λες κι εσύ με βεβαιότητα ότι πρέπει να διορθωθεί ο σωστός ιωνικός τύπος «χείλιοι» του Αρχιλόχου σε «χίλιοι».
  Ακόμα πιο χαριτωμένο: ο αρχικός τύπος της λέξης ήταν «χέσλιοι» !

 300. Ηλεφούφουτος said

  Στο 243 αναφέρομαι.
  Είπα να μην αφήσω αδικαίωτη την πρόβλεψη για τρακοσάρα.

 301. sarant said

  300: Ναι; Δεν το είχα προσέξει, μερσί!

 302. Vivi G. said

  STAZYBOHORN297ΕΚΡΑΓΗΚΑΠΟΥΜΟΥΕΚΑΝΕΣΣΠΟΙΛΕΡΦΤΟΥΣΟΥ

 303. Τηλεγραφητής said

  302. Ἤθελα κι ἐγώ νὰ σὲ διορθώσω, ἀλλὰ σκιάχτηκα τὸ κράξιμο τῆς ἀγέλης. Καὶ χειλίαρχος ὑπἀρχει. Χεσλίαρχος ; 🙂

 304. sarant said

  304: Μάλλον υποτιμάς τους σχολιαστές.

  303: 🙂

 305. Τηλεγραφητής said

  305. Ὄχι! Νὰ πέση φωτιὰ νὰ μὲ κάψη.

 306. fainomenon said

  αν εξ’ όνυχος το λέοντα,
  το απο Γαρουφαλλιά σε Λιάνα θα ηταν ενδεικτικο για το συμπλεγματικό πρωτοφασισμό της εν προκειμενω ιερής αγελαδας. Τρικυμία εν κρανίω. Επιεικώς. Θεωρω συνυπευθυνη την πατριδολαγνεία σε βαθμό πλαστογραφίας της Νεμέcεως για τις εθνικιστικες κορωνες των ακρων. Το κλωσσησε και αυτη το αυγο του φιδιου. Η εκτος ελέγχου οργή της Λ.Κ. εναντι Κλασιδιάρη μαλλον ειναι ενδομυχη τυψη για το γεγονός αυτο, παρα «λεβεντια». Να χασει την ψυχραιμια του σε μια συζητηση εις πολεμοχαρης τραμπουκος το καταλαβαινω, μια τοσον εμπειρη αγωνιστρια δημοσιογραφος γιατι ; Ο μη εχων ευθυνην θα παρεμενε ψυχραιμος, δεν θα επεφτε στο επιπεδο του απεναντι, θα τον εξουδετερωνε (δια)λεκτικα καταδεικνυοντας το καταγελαστο και την κουφοτητα των «επιχειρημάτων» του. Εχει αναγαγει την παρλαπιπα και την φαντασιοπληξια σε αθλημα η γραφικη γαρουφαλέα. Λιγο μετρο δε βλαπτει. Ασε που δεν αφηνει ανθρωπο να μιλησει οταν παρει φορα. Αμετροεπεια και επαρση ου γαρ σοφιας γνωρισμα. Χαιρετω τον οικοδεσποτη και την παρεα.

 307. Tilegrafitis said

  307. Συμφωνῶ. Καὶ ἀπρεπής.

 308. RaspK said

  17. κ.ά. (όσον αφορά την Κανέλλη): Μακάρι να ήταν η μοναδική του είδους της. Δυστυχώς, είναι [μι]μηματικός¹ τύπος ζόμπυ: αναπαράγεται μέσω αντιγραφής της συμπεριφοράς. Έτσι, υπάρχουν διάφορα καννελήδια στο κοινωνικό σύνολο που αναπαράγουν τη συμπεριφορά της Κανέλλη και (κατ’ αυτόν τον τρόπο) αναπαράγουν και το γένος τους.

  ¹βλ.: [mi]memetic

 309. RaspK said

  267.: Από πού ν’ αρχίσω… Μια ψυχή που ‘ναι να βγει, ας βγει!

  Πρώτον, είναι ξεκάθαρο πως η Κανέλλη δεν επιχείρησε να αποδείξει πως πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη γλώσσα μας. Κάτι τέτοιο είναι προφανέστατο, αφού ποτέ δεν προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο στον οχετό ανακριβείων (τουλάχιστον) που αράδιασε — και γράφω «αράδιασε,» επειδή αυτό ακριβώς έκανε.

  Πάμε και στα επιχειρήματα που υποστηρίζεις ότι χρησιμοποίησε.

  1. Πουθενά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην εμπορευματοποίηση στην οποία αναφέρεσαι· μιλάει μόνο για την υποτιθέμενη και ανύπαρκτη πληρωμή δικαιωμάτων για τη χρήση του πολυτονικού και τα λοιπά συναφή που αράδιασε, οπότε μην το πιάσω παραπέρα τούτο το παραμύθι. Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, μια κοινωνία που θα προσέφερε απλόχερα κι εντελώς τσάμπα κι απλήρωτη μόνο την πληροφόρηση και τη διδασκαλία θα είχε φτωχούς δασκάλους.

  2. Προφανώς, επίσης, δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την ελεύθερη διάθεση λογισμικού τέτοιας φύσεως, ασχέτως που δεν είναι και δουλειά κανενός να επιδιώξει κρατικά, μιας και γίνεται ήδη αυτό. (Παράξενο πράγμα το F[L]OSS, να μην το ξέρουν αυτοί που επιζητούν, υποτίθεται, την ανάπτυξή του.)

  Αυτά ως προς τα ανύπαρκτα στη λογοδιάρροια της Κανέλλη επιχειρήματα.

  Υ.Γ.: Θεωρώ ενδεικτικότατα τα σχόλια περί μη εποικοδομητικής κριτικής… Λέει κι ένα ανέκδοτο: θιγμένος καλλιτέχνης είπε σε κριτικό πως μόνο οι κότες μπορούν να κάνουν αυγά· αυτός απάντησε ότι δεν ξέρουν να κρίνουν μια ομελέττα.

 310. […] Το ανακάλυψα στο: https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/14/lernaiokanelli/ […]

 311. petros said

  1) Μπορεί κάποιος από τα φυντάνια να βρει τη σύμβαση ελληνικού δημοσίου-Microsoft (ολόκληρη, όχι μόνο το φεκ του αντίστοιχου νόμου, το οποίο και βρήκα και δε λέει τίποτα ουσιαστικό); Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν αδιανόητο/εξωφρενικό το ελληνικό δημόσιο να νοικιάζει αυτά που είναι δωρεάν. Έχουμε ακούσει τέρατα.

  2) Το πόσα λήμματα έχει η ελληνική γλώσσα είναι λίγο δύσκολο να αποδειχτεί. Κι εγώ λέω ότι έχει 1 δισ. Αποδείξτε ότι ψεύδομαι. Περί της παραπομπής του συγγραφέα του κειμένου.

  3) Περί απλούστευσης της ελληνικής γλώσσας: Η απλούστευση της ελληνικής δεν έχει σχέση μόνο με τον τονισμό (προσωπικά θεωρώ περιττές τις οξείες, τις δασείες, τις περισπωμένες, αλλά όχι και τις δασείες/βλέπε λευχαιμία και όχι λευκαιμία, αφοπλισμός και όχι αποπλισμός, εφίδρωση και όχι επίδρωση κτλ.) αλλά π.χ. και με τις αυξήσεις και τους αναδιπλασιασμούς των ρημάτων. Π.χ. αν πω εγώ «τον ηύρα» (έτσι το λένε στην καθομιλουμένη στο χωριό μου και στη γύρω περιοχή/ δηλ. «τον βρήκα») θα με κοιτάξουν τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό δημοτικό σχολείο σαν να είμαι ούφο (παρόλο που εγώ χρησιμοποιώ όντως αόριστο και όχι παρακείμενο).
  Επίσης, το «τον βρήκα» είναι λάθος σύμφωνα με τα νέα ελληνικά. Το τελικό ν παραλείπεται πριν από λέξη που ξεκινάει από βήτα. Αν πω εγώ «Το βρήκα», εσείς θα καταλάβετε ότι βρήκα κάποιον αρσενικό (π.χ. τον Αντώνη) ή κάτι ουδέτερο (το δαχτυλίδι);

  4) Και για να πάμε στο δια ταύτα, η Κανέλλη, το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης μιλάνε για αποδέσμευση από την ΕΕ.

 312. sarant said

  312:

  Τα λήμματα της αρχαίας ελληνικής έχουν υπολογιστεί γύρω στις 200.000 στα λινκ που έδωσα -μπορείτε να πείτε 1 δισεκατομμύριο, αλλά απλώς θα χάσετε την αξιοπιστία σας.

  Λέμε σαφώς λευχαιμία, όμως λέμε και υπογλυκαιμία, πρώτ’ απ’ όλα, αντηλιακά, αυτοκινητάμαξα, κτλ. Η δασεία δεν μας οδηγεί να τρέψουμε το π σε φ, το αντίστροφο συμβαίνει, λέμε π.χ. «εφόρμηση, από το επί+ορμή, άρα η ορμή πριν από καμιά εικοσαριά αιώνες είχε δασύ πνεύμα».

  Με όλες τις γραμματικές και σε όλες τις μορφές της νέας ελληνικής, λέμε και γράφουμε «τον βρήκα». Λάθος καταλάβατε τις οδηγίες της γραμματικής, το «τον» δεν είναι άρθρο. Μόνο όταν είναι άρθρο χάνει το νι, π.χ. «τον βρήκα το βαρκάρη». Αλλά στη νεότερη γραμματική, διατηρείται το νι και στα άρθρα.

  Αποδέσμευση από την ΕΕ, όχι από τη λογική.

 313. spiral architect said

  Πότε λήγει η περίφημη συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημόσιου;

 314. RaspK said

  312.:
  1. Το άρθρο που παρατίθεται στο 314. είναι κατατοπιστικότατο. Το περί φυντανιών, απλώς αχρείαστο.

  2. Τεχνικώς αδύνατο ν’ _αποδειχθεί_ πόσα _έχει_, ευκολότατο να καταδειχθεί ότι κάποιοι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση, π.χ. εάν κάποιος πει 983 εκατοντάκις εκατομμύρια, θα είναι απλώς μπούρδα. Από την άλλη, κανείς δεν οφείλει να πει συγκεκριμένα γιατί δεν ισχύει κάτι που δεν ακολουθείται από στήριξη, αυτός που το εκφράζει οφείλει να το στηρίξει…

  3. Μάλλον βαρείες έπρεπε ν’ ακολουθήσουν τις οξείες, αλλά για τις δασείες να θυμίσω το προφανές: η δασεία είναι η ένδειξη και υπόδειξη, όχι η ουσία. Όπως ο γλύφος αντιπροσωπεύει έναν ήχο κι ένα νόημα, συνάμα. (Εδώ εννοώ πως, επειδή η γλώσσα εμπεριέχει γραμματικές και ιστορίες, μπορεί ένας ήχος να έχει αλλάξει και να διατηρείται η γραφή.) Επιπλέον, όπως σωστά υπόθηκε, το τελικό νι δεν χάνεται πάντα (π.χ. «έφτασαν βόρεια της πόλης,» κι όχι «έφτασα»).

  4. Ωραία, και λοιπόν;! Μη χειρότερα…

  Υ.Γ.: Αν έγραψα για το ελεύθερο λογισμικό, δεν υπάρχει καλύτερος λόγος από αυτόν που παρατίθεται στο 314.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: