Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι λίστες των ληστών

Posted by sarant στο 8 Οκτωβρίου, 2012


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην Αυγή, στην τακτική μου στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», που όπως τώρα διαπιστώνω έκλεισε τέσσερα χρόνια δημοσιεύσεων. Εδώ έχω προσθέσει μερικά πράγματα για το Λιστόν.

Πυκνή και πολύμορφη η επικαιρότητα, και προβληματιζόμουν ποια λέξη να διαλέξω για το άρθρο του μηνός, αλλά τις τελευταίες μέρες βγήκα από το δίλημμα αφού εισέβαλε ορμητική στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων η λέξη «λίστα», και μάλιστα όχι μία μόνο λίστα, αλλά μπόλικες: η λίστα των 32 βουλευτών από τη μια, η λίστα των 36 από την άλλη, μέχρι που ήρθε και τις επισκίασε όλες η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα των 1991 μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, που κάποιοι από αυτούς, στατιστικά αν το πάρεις, θα είναι και μεγαλοφοροφυγάδες· και μονοπώλησε τη συζήτηση η λίστα αυτή εξαιτίας των κωμικοτραγικών περιστατικών που διαδραματίστηκαν, όταν αρχικά μας έλεγαν πως το στικάκι ή φλασάκι (ή το σιντί) που την περιείχε χάθηκε μυστηριωδώς ανάμεσα στη μαμή και τη λεχώνα που λέει η παροιμία, δηλαδή ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ, λες κι ήταν κάτι ασήμαντο, ας πούμε το χαρτάκι για τα ψώνια (κρασίτυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, Καμπά που έλεγε η παλιά διαφήμιση), μέχρι που μερικές μέρες μετά βγήκε ο κ. Βενιζέλος και θυμήθηκε ότι είχε κρατήσει αντίγραφο, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι εφόσον είναι προϊόν υποκλοπής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως και σε επόμενη ανακοίνωση ανέλυσε καταλεπτώς τους λόγους· και αναρωτιέται κανείς, τι περισσότερο θα έλεγε ένας συνήγορος των μεγαλοκαταθετών, ιδίως εφόσον άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μεγάλα και πλούσια, βρήκαν τρόπους, αξιοποιώντας την ίδια πηγή, να αποσπάσουν χρήματα από τους δικούς τους λισταρισμένους χρυσοκάνθαρους· αλλά εμείς δεν είμαστε φραγκοφονιάδες να βγάζουμε κι από τη μύγα ξίγκι, έχουμε να κόψουμε τα οικογενειακά επιδόματα· ποιος τους είπε άλλωστε να κάνουν παιδιά, είναι εγωιστική πράξη (σε λίγο θα το πουν κι αυτό οι φιλελεύθεροι αναλυτές).

Οπότε, θα λεξιλογήσουμε για τη λίστα. Λέξη που την πήραμε δάνειο από τα ιταλικά (lista), αλλά η αρχή της βρίσκεται σε μια παλαιογερμανική ρίζα, και η αρχική της σημασία δεν ήταν ο κατάλογος, αλλά η λωρίδα χαρτιού, η ταινία, σημασία που διατηρείται ίσαμε σήμερα (π.χ. στα γερμανικά Leiste είναι η ούγια των υφασμάτων, σημασία που άλλωστε την έχει και το αγγλικό list). Από τις λωρίδες χαρτιού, που έγραφαν ονόματα, το ένα μετά το άλλο, ονομάστηκε στα γαλλικά liste ο κατάλογος ονομάτων ή άλλων ομοειδών πραγμάτων, σημασία που τελικά επικράτησε και διαδόθηκε και στις άλλες γλώσσες, και (μέσω ιταλικών όπως είπαμε) στα ελληνικά· στη γλώσσα μας η λέξη μπήκε αρκετά παλιά, αν σκεφτούμε ότι τη βρίσκουμε στη Βαβυλωνία (1836), στη σκηνή της φυλακής, όπου ο Χιώτης ξενοδόχος ζητάει να πληρώσουν τον λογαριασμό, που τον έχει βέβαια παραφουσκώσει, και όταν οι άλλοι διαμαρτύρονται τους λέει «εν ηξέρω αν έφαγες πολύ ή λίγο, στη λίσταν τόσον είν’ περασμένον».

Για καιρό η λέξη «λίστα», σαν ξενόφερτη και λαϊκή, έμενε στη σκιά των ντόπιων συνωνύμων της (κατάλογος, ας πούμε), αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί, βοηθούμενη και από τη μεγάλη επιρροή της αγγλικής γλώσσας. Είχαμε επίσης τις εκλογές με λίστα (και χωρίς σταυρό προτίμησης) στη δεκαετία του 1980 αλλά και τις πρόσφατες, τη λίστα αναμονής, αλλά και τη μαύρη λίστα — που, να μην το ξεχνάμε, ξεκίνησε από τους καταλόγους ανεπιθύμητων συνδικαλιστών εργατών που σύντασσαν οι αμερικανοί εργοδότες, ενώ θα θυμηθούμε και τη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, των σκηνοθετών και ηθοποιών που ήταν κομμένοι από ταινίες επειδή ήταν κομμουνιστές. (Ένα παράδοξο: ενώ μιλάμε για μαύρη λίστα και σπανιότατα για μαύρο πίνακα, όταν θέλουμε να αναφερθούμε μονολεκτικά σε κάποιον black-listed δεν λέμε «μαυρολισταρισμένος» αλλά, έστω και σπάνια, «μαυροπινακισμένος»).

Τεράστια διάδοση βρήκε και η λέξη λίστα χάρη στην πληροφορική, όπου οι διάφορες λίστες είναι ψωμοτύρι. Σήμερα τα μέσα δικτύωσης είναι το Φέισμπουκ, το Τουίτερ, τα ιστολόγια και άλλα ακόμα πιο καινούργια, αλλά πριν από δέκα-δεκαπέντε χρόνια, όταν τίποτε από αυτά δεν υπήρχε, η επικοινωνία και αλληλεπίδραση των χρηστών γινόταν με λίστες συζήτησης, που καθεμιά τους είχε επικεφαλής, στο ελληνικό Διαδίκτυο, έναν λίσταρχο, όπως εύθυμα τον ονόμαζαν. Φυσικά οι λίστες με τους ληστές ομοηχούν μόνο στη γενική πληθυντικού, των λιστών ή ληστών, όπου μπαίνει στο παιχνίδι της ομοηχίας και το κερκυραϊκό Λιστόν.

Το οποίο Λιστόν κι αυτό από την ίδια ρίζα προέρχεται, όχι όμως από τη λίστα των ευγενών όπως λέει ο τοπικός μύθος, ότι τάχα μόνο όσοι ήταν γραμμένοι σε κάποια λίστα είχαν δικαίωμα να κάθονται στα τραπεζάκια του, αλλά από το βενετικό liston, δηλαδή έναν μακρόστενο τόπο κατάλληλο για περίπατο, όπως αυτός που υπήρχε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία (διατηρείται εδώ η παλιά έννοια της λέξης lista, η μπορντούρα, η λωρίδα). Στον ιστότοπό του ο Δήμος Κέρκυρας θεωρεί «μια από τις επικρατέστερες» την εκδοχή της λίστας των ευγενών, ενισχύοντας τη διαιώνιση του μύθου, ενώ δεύτερη αναφέρει την προέλευση από το… αρχαίο ελληνικό «λιστόν» (ικεσία, τάχα επειδή περνούσαν από εκεί οι λιτανείες του Αγίου), μια εκδοχή που τη βρίσκω τόσο αστεία που δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανασκευή. Πάντως, όσα λέει στη συνέχεια για ευγενείς που κάθονταν στα τραπεζάκια κάτω από τις αψίδες και ποπολάρους που κοιτούσαν από μακριά δεν μπορεί να έγιναν επί Ενετών, διότι τις αψίδες τις έφτιαξαν οι δημοκρατικοί Γάλλοι. Είναι βέβαια αλήθεια ότι προπολεμικά, ας πούμε, οι άνθρωποι του λαού αποφεύγαν να περάσουν από το Λιστόν («δεν έκανε») κι έκαναν το γύρο.

Ο ειδικός σύμβουλος του ιστολογίου για κορφιάτικα θέματα μού έστειλε έναν σύνδεσμο προς έναν πίνακα του Γ. Σαμαρτζή με τίτλο «Νυξ εν Κερκύρα (Λιστόν)», ζωγραφισμένον το 1913, που δείχνει το Λιστόν όπως φαίνεται από το Πεντοφάναρο.

Αυτά για το Λιστόν. Όσο για την τιμωρία των ληστών και την αξιοποίηση των λιστών, κρατάω μικρούτσικο καλάθι, αν και δεν έχω χάσει εντελώς τις ελπίδες μου.

168 Σχόλια προς “Οι λίστες των ληστών”

 1. Γς said

  Καλημέρα,
  Άσχετο αλλά μου το θύμισες με τους λίσταρχους ή λήσταρχους:
  Σε μια δεξίωση πρεσβείας σύστησαν τον Ηλιθού στο Μποδοσάκη.
  -Α, κύριε πρόεδρε ξέρετε από μια άποψη είμαι κι εγώ σοσιαλιστής.
  Και ο Ηλιού με το φοβερό του χιούμορ:
  -Σοσιαλιστής είπατε; Πως είχα την εντύπωση ότι είστε απλώς ληστής;

 2. spiral architect said

  @1: Τον έφαγες τον σχωρεμένο! 😆
  (ακούς εκεί … Ηλιθού) 😳

 3. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Μια η λίστα και μια η πίστα….
  Γι’ αυτό τα γαρύφαλα μαράζωσαν

 4. Γς said

  Φτου γμτ χτύπησα το ι λίγο από τα αριστερά. Τόσο (ε)δά.

 5. Γς said

  3: Ολα τα μωρά στην πίστα!

 6. Γς said

  5: Στη λίστα, ήθελα να πώ, γμτ!

 7. spiral architect said

  Λέγεται ότι υπάρχουν και hidden lists που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό σε συρτάρια γραφείων στο Βερολίνο.
  Κάποιοι στην Ελλάδα τις γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί ανά τακτά διαστήματα ένα χέρι τους κάνει να νιώθουν έναν οξύ πόνο χαμηλά, μπροστά … 😉

 8. Oi άλλες λίστες :

  -Ρώτησα την Βουλή » ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ? »
  – ΝΑ TI MOY ΑΠΑΝΤΗΣΕ … Η «ΒΟΥΛΉ» … ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΌΓΡΑΦΑ , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!
  ———- Προωθημένο μήνυμα ———-
  Από: Πόθεν Έσχες
  Ημερομηνία: 1 Οκτωβρίου 2012 10:04 π.μ.
  Θέμα: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
  Προς: «maltezos@gmail.com»

  Κύριε Μαλτέζο
  Σε απάντηση του ερώτημτός σας «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ», θα θελαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που αφορούν τη χρήση 2009, αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής στις 20 Δεκεμβριου 2011 για ΕΝΑ ΜΗΝΑ σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  ………………………………………….
  ΠΟΥ ΛΕΕΙ O NOMOΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ????
  Δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των ΟΛΩΝ βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί είσαστε ή Παράνομοι ή …..

 9. Γς said

  Υπάρχουν και τέτοιες λίστες.

 10. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 11. Γς said

  Κι αν στη λίστα βάλεις ένα ζήτα.

 12. spiral architect said

  Το τραγούδι από τη χορωδία του Φώτη Αλέπορου, που ταιριάζει με το πνεύμα της ανάρτησης:

  😉

 13. SocratesL said

  Σχετικά με το κερκυραϊκό Λιστόν:
  Η ονομασία είναι όντως βενετική και δήλωνε την πρόχειρη ξύλινη στοά που χρησιμοποιούσαν οι Βενετοί σε δημόσιες τελετές (π.χ. λιτανείες), η οποία βρισκόταν στην ίδια περιοχή με το σημερινό Λιστόν, με διαφορετική όμως χωροθέτηση: ένωνε την πύλη του Παλαιού Φρουρίου με τη Loggia (στοά) των Ευγενών -το σημερινό δημαρχείο (εκεί μπορεί όντως να υπήρχε και σχετική λίστα με ονόματα ευγενών, όχι όμως και στο χτισμένο -μετά το 1807- από τους Γάλλους Λιστόν. Η εποχή των ευγενών επισήμως τελείωσε με την αποχώρηση των Βενετών το 1797).
  Η πρόσοψη με την κιονοστοιχία, μικρό αντίγραφο αυτής της οδού de Rivoli στο Παρίσι, κράτησε την παλιότερη βενετική ονομασία του προκατόχου της.

  Τους χαιρετισμούς μου από Κέρκυρα!

 14. LandS said

  «…η αρχική της σημασία δεν ήταν ο κατάλογος, αλλά η λωρίδα χαρτιού…»

  Ίνα πληρωθεί το ρηθέν «οι κόκκινες γραμμές έγιναν κορδέλες».

 15. Γς said

  12:
  Πόθεν; Με την Κέρκυρα; Ή το Τουίτερ;!

 16. Γς said

  Υπάρχουν και μαύρες.

 17. Θρασύμαχος said

 18. spiral architect said

  ΓουΣού έγινες και συ παιδί της ψηφιακής εποχής και δεν πιάνεις τα υπονοούμενα …
  Δεν κελαηδάει μόνο το τουίτερ, κελαηδάνε (όταν πρέπει) και κάτι άλλα καλόπαιδα.

 19. sarant said

  13: Καλώς ήρθατε!

  17: Δεν το είχα δει, ωραίο!

 20. Kαλημέρα σας
  Απορία αν βρεθούν οι λίσταρχοι,
  θα φορολογηθούν λέει για τα κλεμμένα με 45%
  το υπόλοιπο 55% που απομένει,
  τι θα είναι; μπόνους επιβράβευσης
  του κλέφτη.
  😈

 21. Γς said

  18: Μπα! Τα πουλάκια μας!

 22. μήτσκος said

  Διάβασα την «άτυπη ενημέρωση» Βενιζέλου στο λίνκ που δίνετε. Είναι πραγματικά θλιβερή.

  Δίνει επιλεκτικά συγκεκριμένες αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων σχετικά με τη δυνατότητας χρήσης των «κλεμμένων» λιστών, όμως δε γράφει ότι αντίστοιχες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων επιτρέπουν τη χρήση τέτοιων στοιχείων, και ότι γερμανικά κρατίδια έχουν μαζέψει κάμποσα δις ευρώ με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει και σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (Bundesverfassungsgericht), η νομολογία του οποίου έχει σαφώς μεγαλύτερο κύρος από τα ιταλικά δικαστήρια του Βενιζέλου. Σχετικό (ελαφρώς μπαγιάτικο) άρθρο εδώ (στα γερμανικά):
  http://www.faz.net/aktuell/politik/staat-und-recht/bundesverfassungsgericht-ankauf-von-steuer-cd-rechtens-11068284.html

  Μάλιστα πολλοί φοροφυγάδες από τις συγκεκριμένες τράπεζες εμφανίζονται οικειοθελώς για να γλιτώσουν τη φυλακή, αφού ο νόμος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο μαθεύτηκε ότι γερμανικές εφορίες αγόρασαν (επαναλαμβάνω αγόρασαν) κάποιες τέτοιες λίστες, οπότε μερικές εκατοντάδες καταθέτες πήγαν από μόνοι τους στις εφορίες. Σχετικό άρθρο εδώ:
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/kauf-von-steuer-cds-selbstanzeigen-steigen-deutlich-a-850079.html

  Πόσο γελοίοι είναι; Τους δίνει τη λίστα η Λαγκάρντ στο χέρι, ενώ οι Γερμανοί πληρώνουν εκατομμύρια στη μάυρη αγορά…

  Άει χάσου Βενιζέλο μου χάλασες το κέφι.

 23. Anasto said

  Και μια που αναφέρθηκες Νικοκύρη στο τουίτερ και μπορώ να ρωτήσω όντας εντός θέματος, ο λογαριασμός @nikosarantakos που έχει προσφάτως επανενεργοποιηθεί, είναι όντως δικός σου;

 24. ππαν said

  Είναι απίστευτος ο Βενιζέλος, κι εγώ εκνευρίστηκα και τα αποφεύγω συστηματικά αυτά.

 25. spiral architect said

  Μια επικαιροποιημένη ενημέρωση για τις κρυφές λίστες σε ολους τους εμπλεκόμενους θα κάνει η κυρα-Μέρκελ.
  (μετά του αναλόγου σφιξίματος υπενθύμισης, που έλεγα πιο πριν)
  Περισσότερα αύριο.
  Προμηθευτείτε σημαίες της DDR, ή της Μίζενς και όλοι στους δρόμους.
  (μη χάνουμε και το χιούμορ μας)

 26. sarant said

  22: Ε, έτσι είναι. Αλλά νομίζω ότι πολιτικά ήταν Βατερλό για τον Βενιζέλο αυτή η υπόθεση.

  23: Ναι, δικός μου είναι, αλλά απλώς αναμεταδίδω τα εδώ άρθρα.

 27. Anasto said

  Thanks 🙂

 28. Costas said

  Αυτή η σύμπτωση λιστών-ληστών μού θύμισε την περίπτωση χρήστης-χρηστός, όπου για τη γεν. πληθ. του χρήστης υπήρχε στα αρχαία και η οψιόν των χρήστων.

  Ο Βενιζέλος λέει ότι «μη μας κατηγορείτε για συγκάλυψη της φοροδιαφυγής, αφού εμείς σε 1 χρόνο κάναμε άρση απορρήτου και φέραμε για υπογραφή τη συμφωνία με την Ελβετία, που είναι πολλαπλάσια σε οφέλη αλλά που μπορεί αν ακυρωθεί αν χρησιμοποιήσουμε την παράνομη λίστα». Για το τελευταίο αυτό σημείο δεν ξέρω να απαντήσω, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αν μέσα σε 1 χρόνο έκαναν τόσα πολλά ενάντια στη φοροδιαφυγή, γιατί δεν τα έκαναν 30 χρόνια που ήταν στην εξουσία; Όπερ έδει δείξαι.

 29. Costas said

  Παρντόν: «αλλά που μπορεί ΝΑ ακυρωθεί αν χρησιμοποιήσουμε την παράνομη λίστα».

 30. Anasto said

  Ώπα, ώπα, γράψε λάθος! Ευχαριστώ ήθελα να πω… 😛

 31. gpoint said

  Από τις λίστες προτιμώ τις λίτσες, ειδικά μια φρέσκια μέχρι δυο κιλά, ψημένη στα κάρβουνα.
  Να φιάξουμε και μια λίστα με τις άλλες Λίτσες τις τραγουδιάρες

 32. spiral architect said

  @31: Αυτές τις λίτσες εννοείς;
  (σλουρπ!)

 33. Γς said

  31:
  >τις λίτσες, ειδικά μια φρέσκια μέχρι δυο κιλά, ψημένη στα κάρβουνα
  Η δικιά μου λίτσα δεν είναι κάτι πάρα πάνω;

 34. Γς said

  32:
  Που την βρήκες την φωτο;
  Τη λίτσα αυτή (5 κιλά περίπου) την έπιασε ο Γιώργος Σκέττου στο Ζυγκρί το 2005.
  Τον ξέρεις;

 35. spiral architect said

  @34: Όχι, βρήκα τη φωτό μέσω google images.
  (αφού ο κύριος καμάρωνε την ψαριά, την επέλεξα)

 36. Νέο Kid Στο Block said

  Tι Λίτσα και Κικίτσα ρε παιδιά.. αυτό είναι τούνα! (ή μήπως μαγιάτικο; πάντως φέρνει λίγο και σε μεγάλο κυνηγό..) 🙂
  Πάντως ο Βενιζέλος , αν ήταν ψάρι θα ήταν Μπάφα ή Κουτσομούρα.

 37. Αρχή Διά Βίου said

  Η λίστα είναι πιο ελαφριά, πιο πρόχειρη από τον κατάλογο.
  Υπάρχει η λίστα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ όμως ο κατάλογος λ.χ. του Λαμπρία. Μάλλον η λίστα είναι και περιορισμένου μεγέθους, μία το πολύ δύο κόλλες χαρτί ή όπως λέει και το άρθρο μια λουρίδα χαρτιού που μπορεί να αναφέρει κάποια μόνο στοιχεία, π.χ. μόνο ονόματα. Σε έναν κατάλογο καταχωρίζονται πιο πλήρεις πληροφορίες.

 38. Μαρία said

  >Για καιρό η λέξη «λίστα», σαν ξενόφερτη και λαϊκή, έμενε στη σκιά των ντόπιων συνωνύμων της (κατάλογος, ας πούμε), αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί

  Τόσο πολύ που λέει ο Μόντι catalogo και οι δικοί μας μεταφράζουν λίστα.

 39. sarant said

  38: Αλήθεια;

 40. Περί λιστο-συμμοριτών:

 41. sarant said

  38: Βέβαια, όπως θύμισε και ο Jago στο Φέισμπουκ, στον Ντον Τζοβάνι ο Λεπορέλο λέει: Madamina, il catalogo è questo. Βέβαια, πιο κάτω στην άρια λέει: io lo devo saper, per porla in lista.

 42. sarant said

  Λάθος, αυτό το λέει πιο κάτω. Στην άρια λέει per piacer di porle in lista.

 43. Αρχή Διά Βίου said

  Λαϊκή; Από πότε χρησιμοποιούμε την λίστα;
  Ο τηλεφωνικός πάντως είναι κατάλογος, ακόμη και σκέτο κατάλογος εννοεί πλέον τον τηλεφωνικό.
  Λίστα είναι λ.χ. η λίστα γάμου. Δεν νομίζω ότι πριν από 30-40 χρόνια λέγαμε «λίστα».

 44. Αρχή Διά Βίου said

  Όσο για την «μαύρη λίστα» μάλλον παλιότερα λέγαμε «μαύρα κατάστοιχα».

 45. Књаз Неретве said

  Πάντως εκτός από τη μαύρη λίστα υπάρχουν και τα μαύρα κατάστιχα

 46. sarant said

  Εγώ το βρήκα στη Βαβυλωνία, όπου βέβαια το λέει Χιώτης. Λίστα αναμονής λέγαμε πάντα (από τότε που υπάρχει αυτός ο όρος). Τα μαύρα κατάστιχα είναι άλλο από τη μαύρη λίστα, τη συγκεκριμένη, του Χόλιγουντ. Στα μαύρα κατάστιχα μπορεί να έχω εγώ εσένα, η black list είναι πολύ πιο σοβαρό πράμα. Δεν ξέρω πώς το έλεγαν το 1950 στην Ελλάδα, ομολογώ.

 47. Alexis said

  Ξεχάσαμε βέβαια την πολύ καλή λίστα του Σίντλερ

 48. Νέο Kid Στο Block said

  H μαύρη λίστα των ανακεφαλαιοποιημένων-στηριγμένων πάντως λέγεται Τειρεσίας.
  (ο καημένος ο μάντης, τι τούμελε να πάθει..)

 49. Αρχή Διά Βίου said

  Είναι κατάστοιχα ή κατάστιχα;
  Αν είναι το πρώτο, αυτό δηλώνει δομή, στοίχος είναι η γραμμή, η σειρά, κάτι που πλησιάζει αυτό που λέμε λίστα.
  Αν είναι το δεύτερο είναι περισσότερο ποιητικό.

 50. sarant said

  Κατάστιχο είναι, και το είχαν οι έμποροι.

 51. Μαρία said

  39 Είχε μεταφερθεί στην τηλεόραση αυτό, απ’ τη δευτερολογία του. Στους υπότιτλους ο τέλειος catalogo ήταν τέλεια λίστα.
  Ma suggerirei di non dimenticare che la politica greca per molti anni – lo dico con modestia e da semplice osservatore esterno – è stata un perfetto catalogo delle peggiori pratiche della politica nei nostri paesi.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20120215+ITEM-012+DOC+XML+V0//LV

 52. Oι απατεώνες, ακόμα και έξω απ’ την λίστα, είναι ευρέως γνωστοί και από μνήμης, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται ως αλίστου μνήμης.

 53. ππαν said

  Ειδικά ο Βενιζέλος είναι και λα λίστατος

 54. Κι άλλες λίστες.

 55. skol said

  Το Λιστόν χτίστηκε μετά το 1807 όπως αναφέρεται στο 13, άρα από τους αυτοκρατορικούς Γάλλους.

 56. 53, 🙂 ^2

 57. 1,2,
  Ηλιθού, Κύριε… 🙂

 58. tamistas said

  Αυτή η λίστα των ληστών,
  που σαν τη μάχη των μαχών
  τη λένε λίστα των λιστών,
  θα ‘ν’ αφορμή και ταραχών;

  Δεν το πιστεύω για τη λίστα·
  άλλα δονούν αυτές τις μέρες
  μες στη Σταδίου μπες και λύσ’ τα:
  η λύσις Μέρκελ για τις λέρες.

  Μια κάποια λύσις αμοραλιστών
  που εις την Τρόικ’ απευθύνουν το λιστόν.

 59. gpoint said

  #33
  Ολα τα ψάρια είναι πιο νόστιμα όταν είναι μέχρι δυο κιλά. Εξαιρούνται τα μαύρα και το λαβράκι.
  Αλλο πράμα βέβαια η χαρά του ψαρά που πάει με το μέγεθος…

 60. Immortalité said

  Έχω την εντύπωση ότι η λίστα δεν είναι ακριβώς συνώνυμη με τον κατάλογο, ούτε με τα κατάστιχα , ούτε με τα κιτάπια, ούτε με τα τεφτέρια, ούτε φυσικά με τα παλιά μας τα παπούτσια ή το χιόνι μολονότι και τα δύο τελευταία ενδείκνυνται για γράψιμο…

 61. Γς said

  45: Πρίγκηπα σε πρόλαβε ο ΑρχηΔιάΒιος.

  46: Για 1950 εδώ. Μαύρο κατάλογο θαρρώ.

  > Εγώ το βρήκα στη Βαβυλωνία
  Τη λίστα αναμονής; Της Αιρ Καραβάν Σεράϊ Γιολαρί;

  47: > Ξεχάσαμε βέβαια την πολύ καλή λίστα του Σίντλερ
  Νομίζεις. Την ανάφερα στο # 9.

  52: Ελα μην μας μπερδεύεις. Αλήστου μνήμης=αλησμόνητος

  53: > Ειδικά ο Βενιζέλος είναι και λα λίστατος.
  Ας ξαναδυμηθούμε και το προχτεσινό σαρδάμ του¨
  Η λίχνα του Λιχνεστάϊν.

  57: >Ηλιθού
  Είπα στο #4 :
  >Φτου γμτ χτύπησα το ι λίγο από τα αριστερά. Τόσο (ε)δά.

 62. cronopiusa said

  Απαγορεύτηκε η πορεία στην Αθήνα!!!!

 63. cronopiusa said

  Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

 64. cronopiusa said

  Η απαγόρευση αφορά μόνο ορισμένους δρόμους, όχι τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ

 65. sarant said

  52-53: 🙂

  58: Ευγε!

  62: Σοβαρό αυτό…

 66. Nicolas said

  Η Λίτσα είναι ΜΙΑ μόνο μία.

  (Άκου Άντζελα μετά από τον Franz! το παραχέσαμε)

 67. Νίκος Μαστρακούλης said

  63: Και επαυξάνω: Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις στο Ανατολικό Βερολίνο…

  Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιος είχε πρωτοποστάρει εδώ στο μπλόγκι αυτή τη συναυλία, αλλά τον/την ευχαριστώ πάρα πολύ!

 68. Γς said

  64:
  Με πρόλαβες. Ημουν έτοιμος να σε διορθώσω.
  Ηταν δυνατόν;
  Θα έβλεπε η υφήλιος στην TV, σκηνές ανάλογες εκείνων του CNN από τον πόλεμο στον κόλπο

 69. Ας μην ξεχνάμε και τη «λίστα θανάτου» (τη λένε έτσι γιατί πολλές φορές έρχεται μετά 7-8 χρόνια η σειρά του παιδιού να μπει στο πρόγραμμα, τηλεφωνούν οι υπάλληλοι στο σπίτι να ενημερώσουν την οικογένεια για το χαρμόσυνο νέο, αλλά το παιδί δυστυχώς έχει αποβιώσει στο μεταξύ).
  Πάνω από 2.000 καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις.

  Και όπως φαίνεται, αυτή η λίστα αρχίζει και (θα) μακραίνει επικίνδυνα.

  Κόβονται τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης.

 70. Αρχή Διά Βίου said

  Πιστεύω ότι την καλύτερη ιδέα την είχε ο Τράγκας.
  Ούτε συγκεντρώσεις ούτε τίποτα. Απλώς όλοι οι Έλληνες κατάμαυρα ρούχα, σαν σε κηδεία. Να έρθει η Μέρκελ και να δει ένα νεκροταφείο. Οι φασαρίες είναι για τους χαζούς και δεν χρειάζονται.

 71. cronopiusa said

  ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΛ.ΑΣ-χάρτης

 72. Γιωργος Μ said

  Οχι μόνο οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν, αλλά και η λειτουργία των σχολείων του κέντρου. Λύκεια και Γυμνάσια αύριο κλειστά. Οτιδήποτε έχει 2 πόδια και κυκλοφορεί αύριο ΘΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ !!

 73. Νέο Kid Στο Block said

  Άκου κλειστά τα σχολεία!;;… $%%#&^%*άκες!!

 74. sarant said

  54: ΠΟλύ ωραίες οι…. νύδημες λίστες αλλά στην τελευταία λέει:

  3 πράγματα που θα ήθελα να πουν για μένα (μετά)

  * τον εμπιστεύονταν τα ζώα

  * ήξερε από μηχανές

  * δεν έλεγε ψέματα

  * διάβασε, ταξίδεψε και αγάπησε όσο μπόρεσε.

  Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει: * αλλά δεν ήξερε να μετράει 🙂

 75. sarant said

  55: Οι αψίδες δηλαδή. Να το διορθώσω, ευχαριστώ.

 76. Μαρία said

  74
  >τον εμπιστεύονταν τα ζώα

  Και ειδικά ο λύκος.

 77. Ηλεφούφουτος said

  76, γιατί τι έχει ο λύκος;

  Μπα, ούτε τα ζώα. Μόνο τα «ζώα».

 78. Immortalité said

  @77 Νομίζω η Μαρία μιλάει για συγκεκριμένο λύκο.

 79. ππαν said

  74-76 : 🙂

 80. panavros said

  Έχει πλάκα το γεγονός οτι ο Μπαμπινιώτης συνδέει τη λέξη ληστής με τη λέξη λαός λέγοντας οτι πιθανόν να σχετίζονται στη σημασία «τάξη πολεμιστών» λόγω του κοινού θέματος λαF (λαF-ιδ-τής για το ληστή και λαF-ός για το λαό). Οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα ρε παιδιά, εδώ μιλάμε για τη λίστα με τους ειδικούς πολεμιστές μας 🙂 Τι θέλατε δηλαδή να κάρφωνε η προεδράρα τους ειδικούς πολεμιστές μας; Δεν ντρέπεστε λίγο;

 81. ππαν said

  Είδα ότι ο Νικοκύρης έσβησε τοα ρχικό «δημοκρατικοί». Ενδεχομελνως έχει ξανασυζητηθεί, η διαφορά démocratie – république υπάρχει στα ελληνικά και αν ναι, πώς;

 82. Αλίκη Στούκα said

  Τραγωδία !
  Πάλι μία πρόταση γαργαντούας, σχεδόν το μισό κείμενο, γεμάτη λάθη, ασύντακτη, χωρίς αρχή και τέλος. Σαν ελληνικά από το μεταφραστήρι του γκούγκωλ, σαν ένα φορτηγό να άδειασε λέξεις σε μία παράνομη χωματερή.
  Τι να δείξεις μέσα σε αυτό το κουβάρι ;
  Μόνο το, επίσης κορυφαίο, «ιδίως εφόσον». !

 83. @62: Αυτό ήρθα να πω κι εγώ, αλλά με πρόλαβες! 🙂

  Έφτιαξα και έναν πρόχειρο χάρτη της απαγορευμένης περιοχής. Μιλάμε για σχεδόν ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων!

  Και ένα ευτράπελο: Όταν ανάρτησα το χάρτη στο τουίτερ, μου απαντάει ένας (@_ToniV_): «Αχ! Σαν την Αμοργο ειναι.» 😀 😀

  (και πράγματι είναι!)

 84. sarant said

  82: Κοιτάξτε, σας το έχω ξαναπεί, αφού η ανάγνωση του ιστολογίου σας ζαλίζει, γιατί επιμένετε; Πάντως, το «ιδίως εφόσον» βγάζει 24.700 γκουγκλιές: λίγο δύσκολο να εξοριστούν όλοι, δεν βρίσκετε;

 85. Νίκος Μαστρακούλης said

  83: Καλή δουλειά, μπράβο!

  Ευτυχώς επιτρέπονται οι συναθροίσεις στα κρίσιμα σημεία: ΓΑΔΑ -> Σκοπευτήριο Καισαριανής -> Α’ Νεκροταφείο.

 86. Immortalité said

  @84 αφού η ανάγνωση του ιστολογίου σας ζαλίζει, γιατί επιμένετε;
  Μα και συ βρε Νίκο, άστην/ον, θες να της/του στερήσεις το μοναδικό λόγο για τον οποίο ξυπνάει το πρωί;

  @82 Παρεμπιφτού μαντάμ, τι εννοείται με το πρόταση γαργαντούας; Ότι είναι φαγανή;

 87. Αλίκη Στούκα said

  Χτυπάτε το λάθος των άλλων σαν χταπόδι, αλλά δεν θέλετε να δείξουν τα δικά σας λάθη.

 88. sarant said

  87: Θέλω, αλλά να αιτιολογείτε τις αιτιάσεις σας. Εγώ έτσι κάνω, εκτός αν είναι κάτι που το έχουμε ξαναπεί ή είναι ολοφάνερο. Το καημένο το «ιδίως εφόσον» τι λάθος έχει; Δεν το αιτιολογήσατε.

 89. Immortalité said

  Γιατί έχει αιτιολογήσει το οτιδήποτε για να αιτιολογήσει και αυτό;

 90. Γς said

  Στούκα-Νικοκύρης 1-1
  Immortalité : Ρεφερυ

 91. ππαν said

  Αυτό με την καλλιγραφία και την μαϊμού ταιριάζει εδώ.

 92. Γς said

  Επόπτης: Ππαν

 93. panavros said

  82.Tρολ: Έτσι λέγεται στη διαδικτυακή αργκό ο χρήστης του ίντερνετ με διάφορα απωθημένα, ο οποίος κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας μπαίνει σε forums, chat rooms ή blogs και γράφει άσχετα ή επιθετικά σχόλια με σκοπό να διαταράξει τη συζήτηση (πηγή:www.Slang.gr).

  Αλίκη πως νιώθεις διαβάζοντας τον ορισμό; Πάντως σου αναγνωρίζω οτι δεν κρύβεσαι κάτω απο το πέπλο της ανωνυμίας, άρα δεν είσαι το απόλυτο τρόλ.

 94. xray said

  Παρακαλώ μην κακοκαρδίζετε την κυρία Στούκας. Μην κοιτάτε τώρα, προπολεμικά υπήρξε η ψυχή όλων των πάρτυ. Λίγος σεβασμός!

 95. ππαν said

  Δεν μ΄αρέσει επόπτης, θέλω λάισμαν (σικ).

 96. Γς said

  93:
  Μη μου το χαλάς.
  Την έχω ερωτευτεί.
  Πιτσιρικάς (ραδιοερασιτέχνης) με είχε γοητέψει μια «Μικρή Γιαπωνέζα» των Μεσαίων.
  Την εντόπισα: Ηταν μια χοντρή νοικοκυρούλα με τρία παιδιά στην Ηλιούπολη.
  Τρέμω με την υποψία η Αλίκη να έχει μουστάκια.

 97. xray said

  Επίσης, το χταπόδι (και το χτύπημά του) δεν καταλαβαίνετε ότι αποτελεί συγκεκαλυμμένο σεξουαλικό υπαινιγμό προς τον βλογονοικοκύρη; Ανοίξτε τα μάτια σας επιτέλους!

 98. Immortalité said

  @96 Και τι σας χάλασε; Ότι ήταν χοντρή, ότι ήταν νοικοκυρά ή ότι είχε τρία παιδιά;

 99. spiral architect said

  @82: Tragedy.

  Μετά από κάθε αυταπάτη που καίγεται νιώθω πιο σοφός κι ώριμος και μαζί να γερνάω πέντε χρόνια.
  Άμα τα βάλεις κάτω, συμφέρει σαφώς η ανωριμότητα και γι’ αυτό την προτιμά ο κόσμος διατηρώντας τις αυταπάτες του.

  Αυτό που με κούρασε είναι οι πολιτικές αυταπάτες. Γι’ αυτό τις τις απαξίωσα και τις πέταξα στη χωματερή. Επιδόθηκα στις ερωτικές, που καμιά φορά πιάνουν κιόλας. Ο πιο γρήγορος τρόπος να ξεπεράσεις μια αυταπάτη είναι να βρεις μια άλλη, αντί να ψάχνεις την άκρη στο κουβάρι και στα μεταφραστήρια του γκούγκωλ.
  Ξέρουμε πως είναι ψέμα, μα ας γίνουμε τα δυο μας ένα.
  Ξέρω είναι ουτοπία, μα ας γίνουμε μια σοβιετία του έρωτα, ιδίως εφόσον φτάσουμε ταυτόχρονα στη κορύφωση.

  Οπότε σκουντουφλάμε πάλι εκεί, στην τέχνη του έρωτα και της επανάστασης, η οποία δε διδάσκεται, δεν άφησαν κάτι γραπτό ο Λένιν κι οι κλασικοί σχετικά, πώς να βγάλετε γκόμενα την εξουσία π.χ.
  Τι να κάνω;

  Μες την υγρή παραζάλη το βρήκα: Κάνω μπακουρικό μέτωπο ενάντια στους μπακουνικούς μπαχαλάκηδες και τους αδηφάγους γαργαντούες που είναι η κυρίαρχη συνείδηση της εποχής μας.
  (η μία όψη στο νόμισμά της για την ακρίβεια).

  Δεν πρόλαβα το φορτηγό κι αυτό έφυγε. 😦
  Βγήκαν τα Στούκας παγανιά …

 100. Γς said

  98:
  Περασμένα ξεχασμένα.
  Σκέψου αντί για γκέισα να σου προκύψει Σαμουράι.
  Με μουστάκια να, συγνώμη κιόλας.

 101. panavros said

  96. 🙂 Γς μου αν σου καταστρέφω τη φαντασίωση το μαζεύω και τουμπεκιάζομαι.

 102. Γς said

  99 🙂

 103. Νέο Kid Στο Block said

  ΜΕΤΑΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
  Ο βιτσιόζος Γκέοργκ έφτιαχνε λίστες. Έγινε διάσημος για τις πλήρεις Λίστες (comprehensive Lists) που έφτιαχνε. Κάποιες λίστες του ήταν πολύ μεγάλες (κάποιος θα μπορούσε να τις πει και «καταλόγους) και κάποιες ατέλειωτες.
  Πολλοί έψαξαν τον τέλειο ορισμό για τις λίστες του Γκέοργκ αλλά πάντα χρησιμοποιούσαν κάτι αυτοαναφορικό/κυκλικό όπως «ομάδα» «συλλογή» «συγκεντρωση» «συσωρευση» και άλλα τέτοια, ώσπου βρέθηκε κάποιος Μπέρτραντ ,Οικουμενικός Πατριάρχης της θρησκευτικής κάστας των τεϊοποτιστών (teapot-ians), που έδωσε τον τέλειο ορισμό για τις λίστες του Γκέοργκ: «Όταν μιλάμε για Λίστες σημαίνει πως θεωρούμε οντότητες ταυτόχρονα!»
  Ο βιτσιόζος Γκεοργκ ήταν πολύ ευχαριστημένος! Οι Λίστες του είχαν περιγράψει τον κόσμο της Λογικής, είχαν βάλει τάξη στην αταξία ,είχαν κατακτήσει ακόμα και το εφιαλτικό άπειρο και το είχαν μάλιστα ποσοτικοποιήσει σε «λίγο» και «πολύ» άπειρο. Την ωραία του ιδέα μάλιστα έκλεψε και κάποιος Χόρχε Λουίς κι έγραψε ένα διάσημο βιβλίο, το «Το Άλεφ»
  Μια μέρα ο βιτσιόζος Γκέοργκ αποφάσισε να φτιάξει επιτέλους και την Comprehensive List of all fetishes (τι διάολο; Βιτσιόζος ήταν!) Την είχε σχεδόν συμπληρώσει ,είχε ρωτήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους για τα βίτσια τους (ο θρύλος λέει ότι στη Λίστα ήταν και το βίτσιο «Αλίκη» ) και τα είχε καταγράψει στη λίστα του. Συνάντησε και τον μικρό Κουρτ.
  -Λοιπόν μικρέ Κουρτ, τι «σε φτιάχνει» εσένα;
  -Μμμ, «με φτιάχνει» οτιδήποτε που ΔΕΝ υπάρχει στη Λίστα σου!
  – ….. !????
  ο βιτσιόζος Γκέοργκ έσκισε όλες τις λίστες του και κανείς δεν ξανάκουσε γι’αυτόν.
  Ο μικρός Κουρτ όταν μεγάλωσε απέδειξε ότι η πρόταση «αυτή η πρόταση είναι ΜΗ αποδείξιμη» είναι μη αποδείξιμη, και έλυσε το παράδοξο του Επιμενίδη του Κρη-Κρη.
  Αλλά η κατάρα του βιτσιόζου Γκέοργκ τον κατάτρεχε. Πέθανε από ασιτία, γιατί πίστευε ότι κάποιος θα του δηλητηρίαζε το φαγητό.

 104. Γς said

  101:
  Πας καλά;
  τουμπεκί και μην ανθί!

 105. Γς said

  103 !

 106. spiral architect said

  Βασάνιζα το μυαλό μου απ’ το πρωί, με διέκοψε η απαγόρευση συνάθροισης και τα στούκας πάνω απ’ τον αθηναϊκό ουρανό, αλλά τελικά θυμήθηκα τον Ρικ Γουέικμαν τον Ροτζερ Ντάρτλεϋκαι τη Λιστομάνια:

  Part 1: Tracks #1-4
  Part 2: Tracks #5-9
  Part 3: Tracks #10-15

 107. Κατερίνα Περρωτή said

  Θα ήθελα να είμαι Αθήνα! – στα …μετόπισθεν βεβαίως βεβαίως!

  Χτες και προχτές όμως έγινε ένα εξαιρετικό αντι-ρατσιστικό φεστιβαλ στην πόλη μας!!!

  Μεγάλη υπόθεση για Καλαμάτα!

  Ήθελα να το πω!

 108. Γς said

  107:
  >Ήθελα να το πω!
  Ρίξτο!

 109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το ξεχάσαμε από το πρωί, αν και δεν το έχω δει ακόμα http://tinyurl.com/9huewvg

 110. Κατερίνα Περρωτή said

  108. Νοιώθω χαρούμενη και λίγο περήφανη! Λίγο…!

 111. Γς said

  110: go on!

 112. Κατερίνα Περρωτή said

  ΟΚ. Είχε καλούτσικες ομιλίες – η καλύτερη ήταν της Κούρτοβικ –

  και πολύ ωραίες μουσικές! Τουλιάτος, …Ρεμπετόβεν! κλπ!

  Στεναχωρήθηκα για μια ακόμη φορά για την Αριστερά….

  Οι ΧΑ δεν μας την «έπεσαν»… και περάσαμε τέλεια!

  Χάρηκα που είδα αρκετούς μαθητές μου!!!!

  Αυτά!

 113. 103,
  Εξαιρετικός σπεσιαλίστας!

 114. Κατερίνα Περρωτή said

  Δεν ξέρετε τι σημαίνει να νικάς το φόβο!

 115. Κατερίνα Περρωτή said

  Ή έστω να τον αγνοείς…για λίγο!

 116. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  114: Πέστο αυτό!

 117. Γιωργος Μ said

  Επανέρχομαι για να ενημερώσω ότι μόλις έμαθα ότι αύριο κλείνουν εκτός από Γυμνάσια – Λύκεια και τα δημοτικά Σχολεία. Οχι μόνο αυτά που βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης, αλλά και σε πολύ ευρύτερη περιοχή.
  Αναρωτιεμαι: Τι διάολο φοβούνται από τα εξάχρονα;
  Αλλά όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
  Θυμάμαι το 2008 ήταν Σάββατο βράδυ όταν σκότωσαν τον Γρηγορόπουλο. Ολη η Κυριακή πέρασε με συζητήσεις (μεταξύ των μεγαλύτερων, εγώ σαν πρωτάκι μόνο άκουγα) για το πως θα γίνει να συγκεντρωθούμε στα σχολεία τη Δευτέρα που ερχόταν για να κατεβούμε στους δρόμους.
  Γιατί όλοι θεωρούσαμε βέβαιο, ότι ο τότε υπουργός παιδείας θα έκλεινε τα σχολεία για να μη μαζευτούμε, με πρόσχημα την κύρηξη 3ήμερου, τουλάχιστον, πένθους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  Αλλά ο τύπος ήταν πιο βλάκας από όσο υπολογίζαμε.
  Δεν έκανε απολύτως τίποτα ! Με αποτέλεσμα τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι μαθητές να πάνε στα σχολεία τους, να κάνουν καταλήψεις και αμέσως μετά να ξεκινήσει το μεγάλο νταβαντούρι.
  Κύρηξε βέβαια πένθος, αλλά κατόπιν εορτής, μόνον όταν συνειδητοποίησε τη βλακεία του τη Δευτέρα το απόγευμα.

 118. Νέο Kid Στο Block said

  113. Λέγε με και ..Μπελμοντό! 😆

 119. Γς said

  115:
  Πες μας περισσότερα

 120. nikiplos said

  καλησπέρα…

  επιτρέψτε μου να διορθώσω την παλιά διαφήμιση:
  τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, καμπά
  και όχι κρασί, το κρασί το έδινε ως «συνώνυμο» του καμπά…

 121. Κατερίνα Περρωτή said

  Νομίζω, πως ο φόβος είναι το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να νοιώσουμε!!!

  Ακυρώνει πολλές σκέψεις μας… και δράσεις μας!

 122. Κατερίνα Περρωτή said

  Δεν μου αρέσει, δλδ!!!

 123. sarant said

  120: Έχεις απόλυτο δίκιο, έγινε η διόρθωση. σ’ ευχαριστώ!

 124. 114,
  «…the only thing we have to fear is…fear itself…»

 125. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #120
  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το παιδάκι στη διαφήμιση έλεγε «τυρί, γάλα, ρύζι, καμπά» (χωρίς τον καφέ, έχει και καλύτερο μέτρο έτσι… 🙂 ). Μόλις έφτανε στο ταμείο κόλλαγε στο ρύζι και ένας άλλος πελάτης έλεγε «ένα καμπά, παρακαλώ» και το παιδάκι πεταγόταν «καμπά!». Δυστυχώς, δεν την βρίσκω πουθενά

 126. ππαν said

  Δεν θυμάσαι καλά.

 127. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δηλαδή, πώς πήγαινε;

 128. Μαρία said

  127 Με καφέ…
  http://www.catisart.gr/index.php/2010-03-28-10-52-02/790–lr-.html

 129. Nicolas said

  Αυτή η λιστομανία, μεγάλη ιστορία.

  Κι οι λίστες γάμου, βαφτίσεων, κηδειών και δε συμμαζεύεται…
  Και η μπεστ οφ δε μπεστ:
  Ο Γιάννης 84 ετών και η Αλίκη 79, είναι κατενθουσιασμένοι με την απόφασή τους να παντρευτούν!!! Περπατάνε χαρούμενοι στο δρόμο και κάνουν τα σχέδια για το γάμο τους. Καθώς βαδίζουν, συναντάνε ένα φαρμακείο και μπαίνουν μέσα.
  — Είστε ο ιδιοκτήτης; ρωτάει ο Γιάννης
  — Μάλιστα, λέει ο φαρμακοποιός.
  — Έχετε φάρμακα για την καρδιά;
  — Φυσικά, απαντάει ο φαρμακοποιός.
  — Φάρμακα για το κυκλοφοριακό;
  — Φυσικά, κύριε…
  — Φάρμακα για τους ρευματισμούς…
  — Βεβαίως…
  — Και Βιάγκρα; Έχετε;?
  — Μα και βέβαια έχουμε.
  — Φάρμακα για τη μνήμη;
  — Οτιδήποτε σχετικό κυκλοφορεί υπάρχει, κύριε.
  — Βιταμίνες; Υπνωτικά;
  — Ναι, βέβαια, έχουμε!
  Και ο Γιάννης:
  — Τέλεια! Θα θέλαμε να προτείνουμε το κατάστημά σας για τη λίστα δώρων στο γάμο μας!

  Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις κλπ. κλπ. μετά από την απομάκρυνση από την οθόνη το κατάστημα δεν ευθύνεται κλπ. κλπ.

 130. Αρχή Διά Βίου said

  117 Ποιοι τον σκότωσαν;

 131. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εντάξει, το τι έγραψε δημοσιογράφος στην παρουσίαση βιβλίου, δεν είναι και θέσφατο. Το θέμα είναι να βρεθεί το βιντεάκι… Πάντως η δική μου εκδοχή βγάζει ελαφρώς περισσότερες γκουγκλιές (140) 🙂

 132. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το #131 στο #128

 133. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Μόνο αυτοί οι τύποι θα ξέρουν http://www.retromaniax.gr

 134. Μαρία said

  Αμάν πια, άπιστε!

 135. ππαν said

  Τι βρήκε πάλι το άτομο! 🙂

 136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Υποκλίνομαι δουλικά και φιλώ την άκρη του ενδύματος! 🙂

 137. Μαρία said

  136 Αν βάλεις στη γούγλη «διαφήμιση Καμπά», βγαίνει πρώτο πρώτο γιουτουμπάκι για το κτήμα. Το παίζεις και στη δεξιά στήλη βλέπεις προς τα κάτω και τη διαφήμιση.

 138. Γιώργος Μ said

  #130: E Σ Υ !

 139. cronopiusa said

  130
  ARXI DIA LOGOU με τους φασίστες.

 140. Κατερίνα Περρωτή said

  Σπουδαίοι, δεν αντιλέγω!

  Αλλά, αν ακούσω μια ΑΚΟΜΑ φορά Λοΐζο ή Θεοδωράκη σε σχολική γιορτή, θα κόψω φλέβες!!!!

 141. cronopiusa said

  Βρείτε εδώ υλικό για τη σχολική γιορτή- 28η Οκτωβρίου

 142. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #137
  Πρώτο πρώτο στο γιουτούμπ έψαξα, αλλά στα αποτελέσματα δεν βγάζει τη διαφήμιση και βέβαια δεν έπαιξα το βιντεάκι για το κτήμα. Ας πρόσεχα… 🙂

 143. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δεν βγαίνει γιατί είναι γραμμένο camba όχι καμπά 😀

 144. Κατερίνα Περρωτή said

  141. Δεν προλάβαμε να πούμε τη σκέψη μας καν!!!!!

  Ευχαριστώ, και γνωρίζω, κοριτσάκι!

  (Δεν ενδιαφέρει το χώρο εδώ, αλλά εγώ τελικά εχω αναλάβει την 25η Μαρτίου!… Χα! Κανείς από τους …αριστερούς εκπαιδευτικούς δε θέλει αυτή τη γιορτή!)

 145. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Πολύ χάρηκα που ξαναείδα τη διαφήμιση!

 146. cronopiusa said

  Η μόνη χώρα που γιορτάζει την έναρξη κι όχι την λήξη του πολέμου

  Αντισταθείτε – resist – resiostez – resistette – resistid

 147. Μαρία said

  145
  Υπάρχει κι η θεία Όλγα του δικού σου.

 148. sarant said

  Αυτή την είχα δει προ καιρού!

 149. Γς said

  129:
  >Ο Γιάννης 84 ετών και η Αλίκη 79, είναι κατενθουσιασμένοι με την απόφασή τους να παντρευτούν!!!
  Για δες όμως τι έγινε με τον Γιάννη και την Αλίκη τρία χρόνια μετά.
  Ο 87χρονος ήθελε διαζύγιο… από την 81χρονη!.

 150. Γς said

  117:
  >εγώ σαν πρωτάκι μόνο άκουγα
  Τι πρωτάκι, βρε πιτσιρικά;
  (για να ξέρουμε, να μη λέμε κακά λόγια εδώ)

 151. Γς said

  134: Πολύ δεινή αυτή η Μαρία. Τι δεινή; Ακρως επικίνδυνη θα έλεγα.
  Το νου σας!

 152. Γς said

  147:
  Προς την κυρία ειδικών αποστολών:
  Υπήρχε και μια διαφήμιση της ΕΛΑΙΣ που ένα κοριτσάκι έτρεχε (νομίζω κρατώντας ένα ταψί για το φούρνο) και τραγούδαγε: «Τι φαγάκι που θα γίνει με ΦΥΤΙΝΗ, με ΦΥΤΙΝΗ.»
  Πολύ θα ήθελα να την ξαναδώ (και να πω πως την είχαμε παραφράσει).

 153. y.georgiadou said

  Die List der Listen !

 154. gpoint said

  #152
  Θαύμα φαγητό θα γίνει, με Φυτίνη, με Φυτίνη

  Ξεχασιάρη !! ( ή έβαζες Βιτάμ, αντιδραστικέ !! )

 155. Γς said

  154:
  Μπερδεύτικα διότι το είχαμε παραφράσει ως:
  «Τι γ@@ήσι που θα γίνει, με Φυτίνη, με Φυτίνη!»

  Ισως ήταν η εποχή του Ultimo tango a Parigi.
  Με πιάνεις δικέ μου, Μπράντο, Σνάϊντερ και το βούτυρο.

 156. gpoint said

  #155
  Μεγάλος ηθοποιός ο Μάρλον…
  επειδή το Σνάιντερ ήταν γερμανικό δεν έβγαλε ούτε το παντελόνι του !!

 157. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #152
  Στο σάιτ που δίνω στο 133 έχουν 5 αναρτήσεις με τίτλο «παλιές διαφημίσεις», που έχουν εκατοντάδες βιντεάκια. Μόνο προσπάθησε να το βρεις μέσω γουγλε, αν πας από την αρχική σελίδα, δεν σε αφήνει.

 158. cronopiusa said

  155/ 156
  ντροπή σας

  «Η άγνωστη τότε Μαρία Σνάιντερ που έπαιζε δίπλα στον διάσημο Μπράντο, θα πει αργότερα πως υπέφερε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και αισθανόταν ότι τη «χειρίζονται» ο συμπρωταγωνιστής της μαζί με τον σκηνοθέτη. Δεν ξαναγύρισε άλλη ερωτική σκηνή σε ταινία από τότε.»
  Ο Κώστας Τερζής στην ΑΥΓΗ«Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»: Ο ερωτισμός ως τραυματική εμπειρία 15 Αυγ. 2010

 159. Γς said

  158:
  >θα πει αργότερα πως υπέφερε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

  Πόσες μέρες;

  Α: 3;
  Β: 9;
  Γ: 20;

 160. LandS said

  Λοιπόν, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο Βενιζέλος δεν είχε άδικο να σκεφτεί όπως σκέφτηκε: » Ο πλέον αρμόδιος, ο αρχιΣΔΟΕίτης Διώτης, μου λέει ότι ως προϊόν υποκλοπής, δεν είναι νομικά αξιοποιήσιμη».
  Τι θα θέλατε, να διασυρθεί στα δικαστήρια η χώρα και να χάσει κοντά 2000 υποθέσεις; Το τι ειπώθηκε από άλλους αρμόδιους τώρα, που λέει ότι είναι άφτερολ αξιοποιήσιμη, δεν έχει σημασία. Κάτι μήνες χάθηκαν, αλλά οι φόροι, τα πρόστιμα, και τα καζίκια μπορούν να πέσουν και τώρα!
  Ας το παραδεχτούμε· το παραπάνω σκεπτικό κυριαρχεί σε όλους του ελληνικούς (και ηπειρωτικοευρωπαϊκούς) νομικούς, νομικίστικους, και νομικίζοντες κύκλους.

  Όμως, όπως συμβαίνει με τους μηχανικούς ή τους γιατρούς κλπ. που δεν περιμένουν καμιά Βουλή να ψηφίσει και τίποτα δικαστήρια να τους εκτελέσουν τους νόμους της φύσης, θα έπρεπε να συμβαίνει και με τους νομικούς και με τους οικονομολόγους, ακόμα και με τους φτωχούς οικονομολόγους, σε σχέση με τις από αιώνων, ουσιαστικά αναλλοίωτες, καθιερωμένες πρακτικές της πιάτσας και της αγοράς. Όπως κάνουν, για παράδειγμα, οι λογιστές-φοροτεχνικοί.

  Πώς σκέφτεται ένας λογιστής-φοροτεχνικός όταν έρχεται ο πελάτης του και του λέει ότι του φορολόγησαν με 45% τις καταθέσεις του στη UBS στην Ελβετία και το προσαυξάνουν αυτό το 45% με 1,5% το μήνα από πρωτησπρωτουτουδεκαμεχριναπληρωθούν παίρνοντας τα στοιχεία παράνομα, οι κερατάδες;

  Έχεις δύο επιλογές θα του πει. Είτε το αποδέχεσαι και κατεβαίνουν τα πρόστιμα στο 1/3, με μεγάλες πιθανότητες να εξοφληθεί η οφειλή σου με δόσεις στο μέλλον, είτε ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ και τους πας, τους κερατάδες, στα δικαστήρια, όπου αυτά, κατά κανόνα αποφασίζουν σε βάρος της διοίκησης. Μόνο που το κάνουν αυτό, για τους τυχερούς, σε πέντε με οχτώ χρόνια.
  Σε όλο αυτό το διάστημα, θα έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί σου, τι ανοιχτεί! Κάθε φορά που πλησιάζεις ΑΤΜ στα δύο μέτρα, η Τράπεζα θα σε καρφώνει στην Εφορία, οπότε θάχεις πρόβλημα να διοχετεύεις χρήματα στο εξωτερικό.

  Καταλάβατε;

 161. xray said

  @ 144:
  Μια ιδέα για αποτοξίνωση από τα συνηθισμένα της 25ης είναι και το

  Άγνωστο στους περισσότερους διαμάντι.

 162. cronopiusa said

  159

  κόψτε τις εξυπνάδες
  δεν ταιριάζουν ούτε στην παιδεία, ούτε στην ευαισθησία σας

  Πέθανε σε ηλικία 58 ετών η Μαρία Σνάιντερ, η υπέροχη παρτενέρ του Μάρλον Μπράντο στην ταινία «σκάνδαλο» «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»…Και ο Μπερτολούτσι της ζητά πολύ αργά συγγνώμη…

 163. ππαν said

  162: Συμφωνώ απόλυτα εκτός από το ότι δεν του ταιριάζουν. Εγώ βλέπω απολυτη συνέπεια με όσα μισογυνικά και χυδαία έχει κατά καιρούς γράψει.

 164. Γς said

  162, 163:
  Αγαπητοί μου,
  τα γνώριζα μέσες άκρες αυτά, αλλά νόμιζα ότι ήταν επικοινωνιακά τρικ.
  Χτες συμπτωματικά είχα συζήτηση στο Μαραθώνα με μια Αυστριακή για την άλλη Σνάιντερτ. Τη “Σίσσυ».
  Το αντίθετο της Μαρίας. Το ξέρατε ότι πιθανόν η Ρόμυ Σνάιντερ να είχε γνωρίσει τον Αδόλφο Χίτλερ;

  « Je crois que ma mère avait une relation avec Hitler ».

  ‘Ντάξει προσπάθησα να αλλάξω συζήτηση. Το ξέρω ότι ενίοτε κάνω άσχημο χυδαίο χιούμορ. Αυτό που σιχαίνομαι. Ξέρω και γιατί.
  Πάλι συγνώμη.

 165. Μαρία said

  Το σημερινό λογοπαίγνιο: μερκελιστές.
  «Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους «μερκελιστές» της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις της λίστας και τα νέα μέτρα είναι ετοιμόρροπη και κινδυνεύει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

 166. Θρασύμαχος said

  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2512&thid=11732

 167. dzach said

  @165.

  Η ατάκα φαίνεται να λειτουργεί σαν το σαλάγημα του βοσκού: μαζεύει τα πρόβατα. Συχνά δείχνει και το επίπεδο αυτού που τη χρησιμοποιεί και την άποψή του γι αυτούς που τον ακούν. Την έχουν δοκιμάσει κι άλλοι στο παρελθόν, παράδειγμα πρόσφατου πολιτικού της ατάκας, ο Καρατζαφερης. Αλλά δεν καζάντησε.

  Είναι θλιβερό: όσο ο λόγος των πολιτικών αντικαθίσταται από ατάκες και συνθήματα, τόσο απομακρύνεται απ’ την ουσία της πολιτικής, φτωχαίνει και απογυμνώνεται, γίνεται χουλιγκάνικη κραυγή για τη συσπείρωση της αγέλης, ψάχνει διαρκώς έναν εχθρό για να επιβεβαιωθεί. Όταν αρχίζει να χρειάζεται να ξέρεις το «ποιος το είπε» για να αποφασίζεις αν είναι σωστό, το παιγνίδι έχει αρχίσει να χάνεται. «Ή εμείς ή αυτοί», «25% Έλληνας», «αντε και γαμήσου σύντροφε Κουβέλη»….

  Όταν η ανάγκη για πολιτική (μαρξιστική ίσως, έτσι για αλλαγή ; ) ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και πράξη αντικαθίσταται από φτηνές «προβλέψεις» για το μέλλον, σαν από μέντιουμ, τότε μάλλον το γάλα έχει κόψει για τα καλά.

  Ευτυχώς που κάτι άλλοι τύποι ασχολούνται ακόμα με την ουσία των λέξεων και των εννοιών, ψάχνοντας για τις λεπτές τους αποχρώσεις. Για νόημα.

 168. Γς said

  Ηρθε στα χέρια μου μια λίστα (η λίστα;) των πολιτικών (και τα ποσά) που έχουν στείλει στο εξωτερικό. Είναι γνήσια; Κυκλοφορεί ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: