Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και το νερό νεράκι

Posted by sarant στο 5 Νοεμβρίου, 2012


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στη στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» της κυριακάτικης Αυγής. Βέβαια, οι ταχτικοί φίλοι του ιστολογίου μπορεί να αναγνωρίσουν ότι το άρθρο αυτό παίρνει υλικό από δύο προηγ0ύμενα άρθρα του ιστολογίου, που είχαν γραφτεί σε ανύποπτο χρόνο. Η εικονογράφηση με την ομπρέλα του Μαγκρίτ είναι της εφημερίδας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, έστω και με κάποιες απώλειες, αφού επιμέρους άρθρα καταψηφίστηκαν, όσο κι αν προσπαθούσε ο προεδρεύων της Βουλής κ. Τραγάκης να μας πείσει ότι βάσει των νέων μνημονιακών μαθηματικών που πρόκειται να εισαχθούν, το 146 θα θεωρείται μεγαλύτερο από το 147 όταν συμφέρει την κυβέρνηση. Έτσι, ψηφίστηκε η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου σε μια σειρά μεγάλους πρώην δημόσιους οργανισμούς· και δεν είναι τυχαίο ότι το μέτρο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, που σχολιάστηκε δυσμενέστερα από την κοινή γνώμη, ήταν η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Βλέπετε, το νερό θεωρείται από τα στοιχειώδη αγαθά για τη ζωή, είμαστε μαζί του από την αρχή του χρόνου, σε αντίθεση, ας πούμε, με νεόκοπους πόρους όπως το πετρέλαιο ή τον ηλεκτρισμό, οπότε εύλογο είναι να το θεωρούμε αναπαλλοτρίωτο αγαθό. Για το νερό θα μιλήσουμε σήμερα, όσο μπορούμε ακόμα χωρίς να πληρώνουμε τέλη.

Λέμε «νερό», αλλά οι αρχαίοι της κλασικής εποχής έλεγαν «ύδωρ», όπως και οι παλιότεροι αρχαίοι της εποχής του Ομήρου. Τη λέξη την κράτησε ζωντανή η καθαρεύουσα, έστω κι αν κανείς ποτέ δεν ζήτησε ύδωρ για να πιει, κυρίως σε σύνθετα και παράγωγα, από το υδραγωγείο και την ύδρευση ως τις νεότατες υδατοκαλλιέργειες, ή το βαρύ ύδωρ της χημείας, ή την Εταιρεία Υδάτων όπως λεγόταν παλιότερα η ΕΥΔΑΠ, η οποία ακόμα πιο παλιά λεγόταν Ούλεν, από το όνομα της αμερικάνικης εταιρείας του κ. Henry Ulen, που κατασκεύασε το δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύουσας και μας χάρισε το σιντριβάνι του Ζαππείου, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε επιγραφή σε άπταιστη καθαρεύουσα («Ο πίδαξ ούτος εδωρήθη τω ελληνικώ έθνει…» — την επόμενη ίσως τη γράψουν στα γερμανικά).

Το ύδωρ έγινε νερό τους πρώτους αιώνες της νέας χρονολογίας. Το τρεχούμενο, το φρέσκο νερό, οι αρχαίοι το έλεγαν «νεαρόν ύδωρ» ή «νηρόν ύδωρ» με τη συναίρεση. Ο Φρύνιχος, ο πρώτος λαθοθήρας στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας (σήμερα έχουμε πολλούς) δεν αγαπούσε τις καινοτομίες, και δεν ήθελε να λένε «νηρόν» το φρέσκο νερό, και διάταζε τους μαθητές του: Νηρόν ύδωρ ουκ είποις, αλλά πρόσφατον, ακραιφνές. Ευτυχώς τη γλώσσα τη διαμορφώνουν ισότιμα όλοι, κι έτσι πέρασε το θέλημα της πλέμπας κι όχι του γεροδάσκαλου, και η έκφραση «νηρόν ύδωρ» καθιερώθηκε, κι ύστερα το ουσιαστικό (ύδωρ) έφυγε και το επίθετο (νηρόν) μετατράπηκε σε ουσιαστικό.

Αυτό το φαινόμενο, η απόπτωση του ουσιαστικού και η ουσιαστικοποίηση του επιθέτου, συμβαίνει πολύ συχνά στη γλώσσα μας, από παλιά (ποντικός μυς > ποντικός, συκωτόν ήπαρ > συκωτόν > συκώτιον) ως τα σήμερα (κινητό τηλέφωνο > κινητό). Παράλληλα με το «νηρόν» εμφανίζεται και ο τύπος «νερόν», π.χ. σε ελληνολατινικά γλωσσάρια του 280 μ.Χ. διαβάζουμε διαλόγους εστιατορίων της εποχής, όπως: Πλύνον ποτήριν. Βάλε νερόν. Πρόσθες άκρατον, ενώ στα πρακτικά της Οικουμενικής Συνόδου του 451, ένας επίσκοπος που διάλεξε λάθος αίρεση και τον έβαλαν στο φρέσκο, παραπονιέται ότι δεν του έδιναν ούτε νερό: «Και ταύτα έπαθα. Μα τας δυνάμεις του θεού, νηρόν εζήτησα και ουκ έδωκάν μοι. Επί τρίμηνον είχον με εγκατάκλειστον…». Κι έτσι από το ύδωρ φτάσαμε στο νερό.

Η τεράστια σημασία του νερού στη ζωή και στον πολιτισμό μας, φαίνεται και από την επιρροή του στη φρασεολογία μας. Λέμε «έριξε νερό στο κρασί του» για κάποιον που έγινε πιο διαλλακτικός, «του γλυκού νερού» για κάποιον άπειρο, «έβαλε το νερό στ’ αυλάκι» για μια δουλειά που άρχισε σωστά, «δεν έπεσε κι η ζάχαρη στο νερό» όταν δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη, «το ξέρει νεράκι» για τους μαθητές που αποστήθισαν τέλεια το μάθημά τους, «κάνει νερά» για κάποιον που αμφιταλαντεύεται, που δεν είναι αξιόπιστος, «πίνουν νερό στ’ όνομά του» για κάποιον που χαίρει του σεβασμού όλων, «πνίγεται σε μια κουταλιά νερό» για κάποιον που τα χάνει με την παραμικρή περιπλοκή, «δεν δίνει του αγγέλου του νερό» για κάποιον φιλάργυρο και άσπλαχνο, «ίσα βάρκα ίσα νερά» για μια επιχείρηση που δεν αποδίδει κέρδος αλλά ούτε προκαλεί ζημιά, «μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό» για δυο ολόιδιους ανθρώπους, «σαν τα κρύα τα νερά» για μια δροσερή, ελκυστική κοπέλα, «έκανε μια τρύπα στο νερό» για κάποιον που δεν κατάφερε τίποτα, που απέτυχε παταγωδώς, «τον φέρνω στα νερά μου» όταν καταφέρνω να προσεταιριστώ κάποιον, να τον κάνω να συμφωνήσει μαζί μου, «ψαρεύω σε θολά νερά» όταν επωφελούμαι από τη σύγχυση που επικρατεί», «νερό κι αλάτι», φράση που τη λέμε για να δηλώσουμε ότι όσα είπαμε πρέπει πια να ξεχαστούν, «έδωσε γη και ύδωρ» που χαρακτηρίζει την πανικόβλητη, υποχωρητική στάση, ιδίως σε διαπραγματεύσεις με δανειστές· και «είπαμε το νερό νεράκι», φράση που φοβάμαι πως θα ακούγεται συχνά στο μέλλον.

Advertisement

343 Σχόλια προς “Και το νερό νεράκι”

 1. Γς said

  Καλημέρα,
  ενα νερό κυρα Βαγγελιώ
  και βλέπουμε

 2. π2 said

  Το νερό δεν είναι απλώς στοιχειώδες και αναπαλλοτρίωτο αγαθό είναι κι ένα αγαθό που η ίδια η ορθόδοξη φιλελεύθερη οικονομική θεωρία θα έπρεπε να απαγορεύει την ιδιωτικοποίησή του, καθώς θεωρείται κλασική περίπτωση φυσικού μονοπωλίου και στις περιπτώσεις αυτές ο ανταγωνισμός της ελεύθερης οικονομίας δεν συνιστάται.

  Αλλά όταν πρόκειται να τσεπώσουμε ένα ευρουλάκι παραπάνω (εμείς ως χώρα, εμείς οι πτωχοί πλην τίμιοι -λέμε τώρα- ταγοί της χώρας αυτής, εμείς που επιβάλλουμε τις πολιτικές αυτές, εμείς που θα επωφεληθούμε από τις πολιτικές αυτές) ξεχνάμε και τις θεωρίες και τους φιλελελεύθερους οικονομολόγους και τα πάντα όλα.

 3. gpoint said

  Να συμπληρώσω : το αίμα νερό δεν γίνεται

 4. π2 said

  Παρεμπιπτόντως, για τα οικονομικά του νερού αξίζει κι αυτό, από το ίδιο φύλλο της Αυγής με το άρθρο του Νικοκύρη.

 5. spiral architect said

  Καλημέρα ξανά. 🙂
  (για καλή βδομάδα, δεν το πολυκόβω, μάλλον σε διαβολοβδομάδα μπήκαμε)

  Επειδή εδώ λεξικολογούμε, ας παίξουμε με τα αρκτικόλεξα μιας άλλης εποχής:
  Ολοι
  Υποφέρουμε
  Λόγω
  Ελλείψεως
  Νερού

  Δεν
  Εχουμε
  Ηλεκτρικό

  Ούτε
  Τηλέφωνο
  Εχουμε

  Μια εποχή που ίσως αναπολήσουμε, γιατί πλέον έχουν αλλάξει οι πρακτικές εκμετάλλευσης και δημιουργίας πλούτου:

  […] Η επένδυση σ’ έναν δείκτη νερού είναι τώρα πιο δημοφιλής από ποτέ. Υπάρχουν πάνω από 100 δείκτες οι οποίοι μετρούν την αξία των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το νερό, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, επεξεργασίας λυμάτων και αφαλάτωσης. Πολλοί προσφέρουν υγιείς αποδόσεις. […]

  Νεοφεουδαρχία με υπολογιστές, δικτύωση, διοικητικά συμβούλια, μέτοχοι που θησαυρίζουν με την κοινωνίες (τουλάχιστον) σε ένδεια. 😦

 6. Nicolas said

  Ποιος τη χάρη σας. Μπορεί και να έχετε και Veolia τα καλά! (πως λέει η παροιμία: όπου γάμος και ευρά, η Veolia πρώτη, αν δεν την προλάβουν οι Γερμανοί).
  Και σε μη χειρότερα!

 7. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

  Abuela Grillo

  Iδιωτικοποίηση νερού στην Ελλάδα

  Πίσω από το «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» και το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραχώρηση των 6.200 στρεμμάτων του, μαζί με όλη την παραλιακή ζώνη απ το Σούνιο ως το Πειραιά, σε ιδιώτες «για να γίνει Ριβιέρα»

  Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,. χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,. και πέρνουνε το μόσχο της, και αφίνουν τη δροσιά τους…

  Ας σώσουμε το νερό μας τουλάχιστον!

 8. gpoint said

  Να συμπληρώσω και το 5 :

  Καθημερινή
  Ταλαιπωρια
  Ελληνικού
  Λαού

 9. Καλημέρα
  Στη Χημεία εκτός από το «βαρύ ύδωρ» έχουν επιβιώσει επίσης το «βασιλικό ύδωρ»(μίγμα υδροχλωρικού και νιτρικού οξέος) και το «ασβέστιο ύδωρ» (υδατικό διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου)
  —————

  Και μία… ελληνογκαγκά αποκωδικοποίηση των 4 γραμμάτων της λέξης ΥΔΩΡ, τί σημαίνει το καθένα, τι πολύτιμες πληροφορίες δίνουν

 10. gpoint said

  Να δω πότε θα γίνει χρηματιστηριακή πράξη το να πηγαίνουμε προς νερού μας !

 11. τυφλόμυγα said

  Το ΛΚΝ δεν έχει λήμμα ούτε για την υδρομόνωση ούτε για την υγρομόνωση. Στο γκουγκλ νικάει με μεγάλη διαφορά η υγρομόνωση.

  Πάντως, οι μηχανικοί και σήμερα πίδακας λένε. Το έχω ακούσει αρκετές φορές.

  Εδώ στο Ηράκλειο το νερό είναι πιο ακριβό απ’ ότι στην Αθήνα. Μιλάω για τον λογαριασμό στην εταιρεία ύδρευσης, όχι για το εμφιαλωμένο. 🙂

  Νικοκύρη, ξεχνάτε.

  http://www.youtube.com/watch?v=zUwEIt9ez7M

 12. π2 said

  10: Ευκολάκι. Τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Άρα μπορεί να φανταστεί κανείς να λαμβάνεται υπόψη η ούρηση κατευθείαν στο χωράφι ως παράγοντας υπολογισμού της σοδειάς. Και οι μελλοντικές σοδειές αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου.

  Ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο δημόσιας πολιτικής, για παράδειγμα διαφημιστικές εκστρατείες:
  «Κατουράτε στο χωράφι σας, βοηθήστε να μειωθούν τα σπρεντ.»
  «Μην αφήνετε τα ούρα σας να πηγαίνουν χαμένα, βοηθήστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των αγορών.»
  κλπ.

  Μπορούμε βέβαια να πάμε και σε πιο ακραίες λύσεις.


 13. Στο βίντεο εξηγεί ο πρόεδρος της NESTLE γιατί εσύ , εγώ , ο άλλος δεν έχουμε δικαίωμα σε δημόσιο αγαθό…τα κέρδη του θα είναι λιγότερα

  Καλημέρα!

 14. Ναυτίλος said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
  Το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε αυτό τον καιρό στην Δ’ δημοτικού, στο μάθημα της γλώσσας, είναι, ακριβώς, το νερό. Τα πιτσιρίκια πολύ εντυπωσιάστηκαν από την ετυμολόγηση της λέξης και συμμετείχαν πρόθυμα στη συλλογή φράσεων σχετικών με το νερό, αν και αλλοδαπά στη συντριπτική τους πλειονότητα. Με βοηθάτε σήμερα να εμπλουτίσω τη συλλογή μας με μερικές φράσεις που δεν ακούστηκαν στην τάξη.
  Όσο για την ιδιωτικοποίηση και του νερού, να θυμίσω το ποίημα του Νίκου Καρούζου, στο οποίο νιώθει ευτυχής που ο ύπνος τουλάχιστον είναι δωρεάν, αλλιώς οι φτωχοί θα πέθαιναν από εγρήγορση. Δεν πρόλαβε να ζήσει τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, που έχει κλέψει ακόμα και τον ύπνο των φτωχών και των νεόφτωχων.

 15. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 16. 13. Είναι ο Καπιταλισμός Γεωργία μου

 17. ΣοφίαΟικ said

  40’ακο, το «η επόμενη θα είναι στα Γερμανικά» είναι φάουλ και αν δημοσιέυτηκε έτσι απλως βοηθάιε στη συντηρηση αυτών που νομίζω κι εσύ έχεις καταδικάσει.

  Όσο για οτ νερό, στην Ελλάδα λόγω της μορφολογίας και το κλίματος η λειψυδρία δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο.
  Σχόλιο για αυτόν που ανέφερε τη Βεόλια: σ’ολες αυτές οι Γαλλικες εταιρίες που έχουν απλωθεί σε όλη την Ευρώπη και εμεταλλέυονται τις ιδιωτικοποιήσεις το γαλλικό κρατος διατηρεί καλούτσικα μερίδια. Τραγική ειρωνία;

 18. Γς said

  Κουιζάκι;
  Εχει καμιά σχέση η ομπρέλα του Μαγκρίτ στο σημερινό άρθρο με τον Ζήνωνα τον Ελεάτη; Με τον Πλάτωνα; Τον Κάντ; Εχει!

  Και με τον Χέγκελ έχει, αν προχωρήσουμε λίγο ακόμη στο μονοπάτι της Διαλεκτικής.

  Ντάξ’ δεν είναι τόσο άμεση η σχέση, όσο εκείνης της προσωπογραφίας του Εγγονόπουλου με τον Παπαδιαμάντη. Όμως ο Μαγκρίτ εμπνεύστηκε τον πίνακα του από τον Χέγκελ και τις αντιφάσεις του.

  Ο φιλόσοφος, λέει ο ζωγρφάφως, θα αντιλαμβανόταν αμέσως την αντίφαση των δύο αντιθέτων λειτουργιών. Της προστασίας του νερού και της αποφυγής του.

  Γο αυτό κι ονόμασε τον πίνακά του Hegel’s Holiday.

 19. spiral architect said

  Για τους φυσικούς ή Η/Μ μηχανικούς υπάρχει και ο Πυρηνικός Αντιδραστήρας Ζέοντος Ύδατος
  (όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Fukushima Daiichi)

 20. Costas said

  Νίκο, καθώς έγραψες ότι το ύδωρ το διέσωσε η καθαρεύουσα στα σύνθετα και στα παράγωγα, θα ήταν σκόπιμο να έχεις βάλει τα σύνθετα και, κυρίως, τα παράγωγα του νερού, για σύγκριση. Νομίζω ότι το νερό δεν τα κατάφερε πολύ καλά σ’ αυτά: μόλις 28 σύνθετα με νερο- (μου άρεσε το νεροκράτης = πέτρινη γούρνα), και 3 παράγωγα (νερουλάς, νερουλός, νερώνω).

  13 Στο (κομματάκι του) βίντεο ο πρόεδρος της Νεστλέ δεν εξηγεί τίποτα, αφού δεν προλαβαίνει. Διαρκεί ένα λεπτό και απλώς παραθέτει τις δύο απόψεις, εκ των οποίων την πρώτη, την άποψη περί δημόσιου δικαιώματος, την αποκαλεί ακραία, ενώ τη δεύτερη, ότι είναι τρόφιμο, όχι. Συνήθως όποιος κάνει τέτοια εισαγωγή καταλήγει ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά φυσικά δεν μπορώ να ξέρω τι λέει μετά. Αλλά έτσι κι αλλιώς η ίδια η χτεσινή υπόθεση δεν κινούνταν ανάμεσα σε τόσο «ακραίες» απόψεις αλλά ίσα-ίσα αφορούσε το «ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου».
  Δημόσιο ή μη δημόσιο, εμένα με πονάει η απουσία μέτρων ενάντια στη σπατάλη του, από το δεκαπεντάλεπτο ντους ως τη μάνικα για το αυτοκίνητο ως την πισίνα ως….. Όταν δηλαδή ο άλλος το σπαταλάει, ασκεί «αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» επί δημόσιου αγαθού; Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν ίσχυε αυτό, σε χώρες με λειψυδρία (λειψονεριά; 🙂 ).

 21. Costas said

  20 Άντε να προσθέσω και 12 σύνθετα με το -νερο ως β’ συνθετικό.

 22. spiral architect said

  «Η καλύτερη μέθοδος ιδιωτικοποίησης είναι η κλοπή».
  Milton Friedman, Friedrich August Hayek and local associates LTD

 23. Πέτρος Δ. said

  Τι, να ρηγματώσουμε την συγκυβέρνηση για το νερό; Το βρίσκεις ακόμα και στα περίπτερα. Απαπα…

 24. Προσγολίτης said

  Καλή σας μέρα!

  > «έδωσε γη και ύδωρ»
  Γιατί όχι γην; (ερώτηση, όχι… παρατήρηση)

  Για όποιον ίσως δεν το ’χει υπόψη του, στο λεξ. του Κριαρά βρίσκεις φράσεις όσες θες.

  Τώρα θ’ αρχίσω να διαβάζω τα σχόλια. Πιθανόν κάτι απ’ τα πιο κάτω να έχει ήδη ειπωθεί (ας είναι, βοηθάει στην εμπέδωση).

  «Αντί να παρακαλάς το σύννεφο για νερό,
  δε σκάβεις ένα πηγάδι, χριστιανέ μου!
  Να μην έχεις και υποχρέωση»

  «Υπανάπτυκτη είναι η χώρα όπου φοβάσαι να πιεις νερό. Ανεπτυγμένη είναι η χώρα όπου φοβάσαι να αναπνεύσεις τον αέρα».

  «Το καθαρό νερό ποτέ δε βγαίνει από ακάθαρτη πηγή»

  Κι από την πέτρα βγάζει νερό
  Κι εγώ θα κουβαλώ στο γάμο σου νερό με το κόσκινο
  Κοσκίνω ύδωρ αντλείς
  Άλλος δε βρίσκει γέφυρα να περάσει, άλλος δε βρίσκει νερό να πιει
  Δε θέλει ρύζι με νερό, θέλει νερό με ρύζι
  Κουβαλάει κρασί και πίνει νερό
  Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό
  Πήγε στη βρύση και νερό δεν ήπιε
  Σηκώνει νερό = υπάρχει περιθώριο
  Αθάνατο νερό
  Αμίλητο νερό
  Μες στο νερό = σίγουρα
  Νερό της αρνησιάς
  Πάω με τα νερά του
  Θολώνω τα νερά
  Φέρνω νερό στο μύλο κάποιου
  Σπάζουν τα νερά (για ετοιμόγεννη)
  Τον έφερα στα νερά μου = τον έπεισα

  Αυτά, γιατί τώρα… πάω προς νερού μου

 25. sarant said

  17: Ποιων αυτών; Ότι η Γερμανία ηγεμονεύει στην Ευρώπη είναι λάθος;

  21: Σε αυτό τον ειδικό τομέα συνθέτων, το νερό υπερέχει 🙂 Πάντως ο Πάπυρος έχει 90 λέξεις από νερο-, σπάνιες πολλές βεβαίως.

 26. cronopiusa said

  Δημήτρης Λάγιος – Ρωγμές – Το νερό

  «Ο Καθρέφτης» – Δημήτρης Λάγιος

 27. Τσούρης Βασίλειος said

  Έτσι όπως ακριβαίνει το νερό σε λίγο δεν θα έχουμε που την κεφαλήν πλύναι…

  Να συμπληρώσω και το ζ έ ο ν

  Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ τι νερό είχε;

 28. Ξεχάσατε μια βασική ακροστιχίδα
  Έχουμε
  Όμως
  Τουρισμό.

 29. Costas said

  Πάντως, και στις ευρωπαϊκές γλώσσες που γνωρίζω η λέξη που δίνει τα ‘σοβαρά’ σύνθετα είναι της αρχαίας ελληνικής, -hydro. Αγγλικά water-…. και hydro-…., ιταλικά acqua-… και idro-…, γερμανικά Wasser-… και Hydro-…., γαλλικά ….d’eau, aigues-… (:)), hydro-…, ελληνικά νερο-…, υδρο-…. Δεν είναι δηλ. μόνο ελληνικό το φαινόμενο της διττής παραγωγής από δημοτικό και από λόγιο.

 30. sarant said

  24: Ναι, γην θα ήταν συνεπέστερο

 31. Ηλεφούφουτος said

  http://www.youtube.com/watch?v=FaiuQX1epts

  Και εκεί η ρητορική της κυβέρνησης είναι παρόμοια: αντιστέκονται σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θέλουν να μας φέρουν πίσω.
  Την ίδια ρητορική λένε νεράκι και οι δικοί μας.

  Έψαξα να βρω την τελευταία σκηνή όπου έχει το μπουκαλάκι με το νεράκι αλλά δεν τη βρήκα.

 32. LandS said

  #2 Πιδύο μου δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση που η ίδια η ορθόδοξη φιλελεύθερη οικονομική θεωρία θα έπρεπε να απαγορεύει. Αλλιώς δεν θα είχε ονομαστεί φιλελεύθερη.
  Το βασικό της δόγμα είναι ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που η ανεμπόδιστη, χωρίς παρεμβάσεις πλήρης ελευθερία της αγοράς, δεν μπορεί να εμποδίσει μονοπωλιακές καταστάσεις, αυτές θα έχουν ηπιότερες επιπτώσεις από το να έχουν αφεθεί στον έλεγχο του Κράτους.

 33. cronopiusa said

  Λένα Πλάτωνος- μουσική και διαφημίσεις «Το νερό, ο ουρανός»

 34. Τσούρης Βασίλειος said

  Ένα-ένα τα θυμάμαι:

  εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά.

  οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβαν, οὐ μάντιδα δάφνην,

  οὐ παγὰν λαλέουσαν. ἀπέσβετο καὶ λ ά λ ο ν ὕδωρ.

 35. cronopiusa said

  31

  Ηλεφούφουτε, δεν ήξερα την ταινία,
  σας ευχαριστώ πολύ,
  την βρήκα ολόκληρη και χαίρομαι που την μοιράζομαι μαζί σας

  Το νερό είναι αγαθό
  και δεν θα τους αφήσουμε να μας το πάρουν

  TAMBIÉN LA LLUVIA (película completa)

 36. ChrisMaGR said

  έχω τελειώσει Πολιτικός Μηχανικός με κατεύθυνση στον υδραυλικό τομέα. Είχα συζητήσει με καθηγητές μου την ετυμολογία της λέξης νερό.
  Κάποιοι από τους καθηγητές μου την αμφισβητούσαν. Θεωρούν τη λέξη πιο παλαιά, και ότι από αυτήν προέρχεται το όνομα του Νηρέα και των Νηρηίδων.

 37. Ηλεφούφουτος said

  35, Έλα βρε! Πώς σου είχε ξεφύγει;

 38. Βρε ΗΦ, στο άλλο νήμα σε περιμέναμε (stat nomen κλπ, αλλά δεν εννοώ γιαυτό)

 39. ππαν said

  Εμείς αντίθετα περιμέναμε εσένα, Δύτη των Νιπτήρων, ως πιο υδραυλικό, σε τούτο δω το νήμα.

  Με τόσους καθηγητές του Πολυτεχνείου που λεξικολογούν μήπως να δημιουργηθεί ειδικότητα Γλωσσολόγος-Μηχανικός;

 40. LandS said

  #36 Αμάν με σας τους μηχανικούς. Όλα τα ξέρετε. Χειρότεροι από τους οικονομολόγους είσαστε.
  Καθηγητές γλωσσολογίας ήταν οι καθηγητές σου που έλεγαν αυτά;

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Και μια παροιμία (ή γνωμικό; )που δεν αναφέρθηκε: δίψασαν τα παιδιά του μυλωνά για νερό. Λέγεται όταν κάποιος έχει κάποιο αγαθό σε επάρκεια, αλλά ταυτόχρονα, από αδιαφορία, αισθάνεται ότι δεν το έχει. Τα παιδιά του μυλωνά είχαν πάντα νερό όταν ο μύλος ήταν νερόμυλος. Μάλλον η παροιμία δεν βγήκε στα νησιά του Αιγαίου…

 42. ChrisMaGR said

  #40 Το ξέρεις ότι και ο νοικοκύρης είναι μηχανικός, έτσι;

 43. Μ’ άρεσε ο χαρακτηρισμός υδραυλικός, Ππαν. Το μόνο που ξέρω όμως είναι δυο-τρία πράγματα για τις υδραυλικές αυτοκρατορίες. Δεν είναι και εντελώς άσχετο με αυτά που κουβεντιάζουμε, βέβαια.

 44. cronopiusa said

  Δείτε το σχέδιο νόμου για την παραλία και όχι μόνο.

 45. sarant said

  36: Κοιτάξτε, το ‘όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος’ δεν ισχύει για τις ετυμολογίες, ή τουλάχιστον δεν ισχύει συνήθως. Αν θέλετε την ετυμολογία ενός τοπωνυμίου, οι ντόπιοι ερευνητές μπορεί να ξέρουν κάτι παραπάνω (αν και τις πιο πολλές φορές αναπαράγουν επεξηγηματικούς μύθους). Ομως οι μη γλωσσολόγοι καθηγητές ενός κλάδου είναι εντελώς αναρμόδιοι και ακατάλληλοι για την ετυμολογία των λέξεων. Και καθηγητές οφθαλμίατρους έχω ακούσει να ετυμολογούν, αλλά έλεγαν μπαρούφες.

 46. LandS said

  #39 Γράφαμε μαζί και επισκιάστηκα. Το δικό μου καλαμπούρι δεν μοιάζει ούτε με καλαμπούρι πια.

  Language Engineering… Στο Μασατσούσετς ίνστιτιουτ οβ τεκνόλοτζι περικαλώ!

 47. LandS said

  http://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-035-computer-language-engineering-spring-2010/

 48. ππαν said

  42: Ναι αμέ, αλλά όχι μόνο αυτό.

  Δύτη, εγώ που είμαι ΑΕΚ θυμάμαι τον πρόεδρό μας Δ. Μελισσανίδη, να χαρακτηρίζει υδραυλικό τον άτυχο Χρήστο Κωστή, πριν ατυχήσει, θέλοντας να υμνήσει την επιδιεξιότητά του!

 49. ππαν said

  46: Μα εσύ έχεις μου φαίνεται ιδιαίτερα με τους μηχανικούς, εγώ δεν ξέρω σχεδόν κανέναν οπότε είμαι πιο ουδέτερη 🙂 Για τους οικονομολόγους μαζί σου!

 50. 48. Και ο Νάτσο Σκόκο το ίδιο προσωνύμιο είχε : υδραυλικός

 51. Γς said

  Για τη μνήμη του νερού του Μπενβενίστε και πως την πάτησαν σοβαρά περιοδικά όπως το Nature
  δεν είπαμε.
  Μόλις προλαβαίνω να πάω στη Λαϊκή, για να μη φωνάζει κι η κυρά και μετά θα το ποστάρω.
  Στο μεταξύ δείτε κάνα βιντεάκι του γιατρουλάκου Φικιώρη με το οζονοποιημένο ύδωρ να γελάσετε.

  Είναι κι εκείνη η παλιόφατσα που υπόσχεται ένα εκατομμύριο ευρώπουλα σε όποιον του πάει πιο καθαρό νερό από αυτό που καθαρίζουν οι συσκευές που πουλάει.

  Θυμήθηκα και τους νερουλάδες και τις ουρές με τους ντενεκέδες στις δημοτικές βρύσες που περιμέναμε τον νερουλά να έρθει να τις ανοίξει, Αθήνα 1948-1950 και βάλε.

  Και το φίλο μου τον Ινδό Ρόυτσότρι (=βασιλικός νερουλάς αξίωμα και επώνυμο του παπου του κτηθέν κατά τη Βρετανική εποχή των Ινδιών ).

  Αμ, και το πηγάδι της Ζωοδόχου Πηγής (Νέα Ελβετία) που πηγαίναμε να ‘πιάσουμε’ νερό με τη γιαγιά μου. Ιδια εποχή.

  Κι οι στάμνες; Με το δροσερό τους νεράκι;

 52. ππαν said

  Και μαθαίνω πως επισκευάζει αβέρτα εκεί στην Αργεντινή 🙂

 53. Ππαν, κι εγώ ΑΕΚ είμαι βρε.
  Όντως όμως (για να δώσουμε κι ένα δίκιο στους καθηγητές υδραυλικούς), το όνομα Νηρεύς τι ετυμολογία έχει;

 54. spiral architect said

  @46, 47: Computer Language Engineering??? 😯
  Που υπάγεται αυτό το τμήμα; Στις ανθρωπιστικές, στις εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες, ή στις GTP;

 55. LandS said

  #51 Γνωστός μου έχει επώνυμο Ακουιλάνος. Μετράει για το σημερινό θέμα;

 56. Γς said

  Και μια περι Ινδίας. -Πάνι, πάνι, φώναζε απελπισμένα το πιτσιρίκι στο ‘Μάδερ Ιντια’.
  Τι κι αν περάσανε περίπου 60 χρόνια. Ξεχνιέται τέτοιο νερό;
  Το λέω στους Πακιστάνι στα βενζινάδικα όταν γεμίζουμε το ψυγείο.

 57. ChrisMaGR said

  45: Συμφωνώ, αλλά αναρωτιέμαι κι εγώ για την προέλευση του ονόματος Νηρέας

 58. LandS said

  #54 Στις GTP μάλλον όχι, στο Electrical Engineering and Computer Science αλλά με βάση τη σελίδα του στο σάιτ του MIT μούρχεται να χαρακτηρίσω το μάθημα αυτό καφενείο.

 59. spiral architect said

  @58: Τη διάβασα κι εγώ και γι’ αυτό αναρωτήθηκα.
  Η τάση της πλήρους (πιο πλήρης δεν γίνεται!) εξειδίκευσης, ειδικά στις εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες – μηχανιλίκι, απαξιώνει κυριολεκτικά τις ακαδημαϊκές σπουδές.
  (και η πλάκα είναι ότι είναι undergraduate) 😮

 60. LandS said

  #59 Καλά, ένα μάθημα μόνο είναι. Σιγά την εξειδίκευση. Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, και όλων των ειδών οι κομπιουτεράδες μαζί.

 61. Ηλεφούφουτος said

  38 Με προσβάλλεις, Δύτη!
  Τι σχέση θα μπορούσα να έχω εγώ με δυσώνυμους διανοουμένους;!

 62. Γιάννης said

  Να συμπληρώσουμε και το (θαυματουργό) «νερό του Καματερού»!

 63. π2 said

  20: Δικαίωμα είναι η πρόσβαση στο νερό, όχι η σπατάλη του. Για τον περιορισμό της σπατάλης, ανεξαρτήτως της δομής της παροχής του, μαζί σου, με την απαραίτητη υποσημείωση πως η σπατάλη νερού ιδιωτικής χρήσης σε πισίνες, ντους κλπ. είναι κατακριτέα μεν αλλά ποσοτικά τελείως αμελητέα μπροστά στη σπατάλη νερού στην άρδευση.

  32: Αν θυμάμαι καλά από παλιότερες εποχές που τα έψαχνα αυτά, οι προχωρημένοι Χαγιεκικοί απλώς αρνούνται τον όρο φυσικό μονοπώλιο που είχαν εισαγάγει φιλελεύθεροι στοχαστές όπως ο Μιλ (που, παρενθετικά, συνιστά ενδιαφέρον ανάγνωσμα για διάφορες υπερβολές που λένε νεοφιλελεύθεροι), θεωρώντας πως κανένα μονοπώλιο δεν είναι φυσικό και όλα προκύπτουν από το τυραννικό κράτος. Αυτό, αν θυμάμαι καλά, ξαναλέω, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η φιλελεύθερη θεωρία θεωρεί οικονομικά ασύμφορο τον ελεύθερο ανταγωνισμό σε περιπτώσεις μονοπωλιακών αγαθών.

 64. sarant said

  57: Δεν έχω πρόχειρο τον Σαντρέν (ετυμολογικό της αρχαίας) αλλά υπάρχει το ρήμα νάω = ρέω και από εκεί μπορεί να είναι οι Ναϊάδες και ο Νηρέας. Θα μου πεις: γιατί να μην είναι από εκεί το νερό. Θα σου πω ότι αποκλείεται μια τόσο βασική λέξη να εμφανιστεί τον 2ο αιώνα μΧ και να μην έχει αφήσει ίχνη νωρίτερα. Με βάση και τα σωματα κειμένων, η ετυμολογία του νερού είναι ατράνταχτη.

 65. ChrisMaGR said

  64: Ευχαριστώ. Το επιχείρημά σας μου φαίνεται πολύ πιο λογικό από ό,τι άλλο έχω ακούσει

 66. Alfred E. Newman said

  Περιβόητοι οι «υδραυλικοί» του Νίξον το 1971 επίσης.

 67. Βρε! ο Αλφρέδος! 🙂

 68. spiral architect said

  Τα καθάρματα που έχουν συντάξει τα μνημόνια (μαζί και το μνημόνιο ΙΙΙ) κάπου αναφέρουν:
  "Σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες".
  (από ως τώρα μεταφρασμένο pdf)

  – Τι σημαίνει «συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ»;
  – Ποιοι είναι οι «αντίστοιχοι δευτερεύοντες νομικοί κανόνες»;

  Μπορεί κάποιος νομικός εξ υμών να μας τα κάνει ταληράκια;

 69. «Το νερό θεωρείται από τα στοιχειώδη αγαθά για τη ζωή» Συμφωνῶ. Τὸ ζοῦμε ἄλλωστε καθημερινὰ στὴν Αἴγινα ποὺ κάνουμε μπάνιο μὲ Κορπὴ καὶ Ζαγόρι γιατὶ τὸ νερὸ ποὺ μᾶς μοσχοπουλάει τὸ κυβερνεῖο δὲν κάνει οὔτε γιὰ τὸν ἀπόπατο.
  Ἄντε καὶ στὴν Ἀθῆνα μὲ τὸ καλό.

  Γλωσολόγος-Μηχανικὸς LOL. Τὸ κλέβω…

 70. LandS said

  #63 Ο Μιλ παρότι από τους κύριους θεμελιωτές του Φιλελευθερισμού δεν έχει και πολύ σχέση με τον σημερινό Νεοφιλελευθερισμό. Όπως το λες, οι «Αυστριακοί» και οι Νεο-νεοκλασικοί (εντυπωσιαστήκατε; Τρίχες· αυτά είναι ονομασίες για να αυτοθαυμάζονται οι Οικονομολόγοι) δεν παραδέχονται την ύπαρξη φυσικών μονοπωλίων. Οι πιο σεμνοί από αυτούς καταλήγουν σε τέτοιο συμπέρασμα, οι άλλοι απλώς το έχουν ως δεδομένο.
  Εδώ δεν δίνουν σημασία στην έννοια του Δημόσιου Αγαθού που πρώτος ο Μιλ ανέλυσε με το περίφημο παράδειγμα των φάρων στην ναυτιλία, και αυτός ο ίδιος ο θεωρητικός του Laissez-faire αναγνώρισε έτσι την ανάγκη της κρατικής οικονομικής δραστηριότητας.
  Ο σημερινός Νεοφιλελευθερισμός επιτρέπει κρατική παρέμβαση μόνο αν πρόκειται να στηριχτεί η ιδιωτική προσπάθεια για να λεηλατηθούν πόροι, όπως με αυτή τη Γαλλική εταιρεία που αναφέρθηκε πιο πριν, ή αυτό που ζούμε με τις τράπεζες τόσο έντονα από το οχτώ και δώθε. Την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών τους.

 71. 56. Δεν ξεχνιέται

 72. LandS said

  #68 Μέχρι να μας το κάνουν ταλληράκια οι νομικοί δες κάτι ανάλογο περί ΕΕ και συνθηκών.

  Γαλλομαθείς σόρι για τους αγγλικούς υπότιτλους.

 73. Alfred E. Newman said

  Δύτα και στο δικό σου νιπτήρα λουρκίζω άλλο που δεν σχολιάζω για να μη χαλάσω την ατμόσφαιρα με τα γεροντικά ληρήματά.

 74. π2 said

  70: Το ότι ο Μιλ (και άλλοι κλασικοί) δεν έχουν και πολύ σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, γιατί χρησιμοποιούνται από προσήλυτους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού α λα καρτ. Τους επικαλούνται, ιδίως μεμονωμένα τσιτάτα τους, αλλά προφανώς δεν τους διαβάζουν γιατί δεν τους συμφέρει να τους διαβάσουν. Και με τον Άνταμ Σμιθ το ίδιο συμβαίνει. Τις προάλλες είχα πέσει σε ένα χωρίο του όπου (ο κατά τα άλλα προφήτης του φιλελευθερισμού) θεωρούσε τρομερά επικίνδυνη την ύπαρξη ιδιωτικών τραπεζών χωρίς σοβαρούς περιορισμούς.

 75. spiral architect said

  @72: Να πω τη μαύρη αλήθεια δεν περιμένω πλέον τίποτα.
  Και αν (μού) επεξηγηθεί θα είναι μια επεξήγηση με νομικοπολιτικές φιοριτούρες.
  (ή αλλιώς )

 76. LandS said

  #74 Η πλάκα με τον Σμιθ όπως και με όλους τους κλασικούς είναι ότι τους αποδίδουμε την όποια τρέχουσα ιδεοληψία χωρίς να κάνουμε τον κόπο να τους διαβάσουμε, και αν τους έχουμε διαβάσει δεν κάνουμε τον κόπο να πάρουμε υπόψη το περιβάλλον που έζησαν και έγραψαν. Το πως και γιατί χρησιμοποίησε το παράδειγμα της «αοράτου χειρός» ( «λες και κάποιο αόρατο χέρι τους σπρώχνει να κάνουν πράγματα κόντρα στα συμφέροντά τους» ) και το τι καταλαβαίνουμε εμείς με την «αόρατον χείρα» ….

  Αν διερωτάστε, ναι πιστεύω ότι και ο Μαρξ, έτυχε ίδιας και χειρότερης μεταχείρισης, και ας έχει διαβαστεί περισσότερο από τον Σμιθ.

 77. Ναυτίλος said

  Σύμφωνα με τον Μπάμπι, πιθανόν τα Νηρέας και Νηρηίδα συνδέονται με τα λιθουανικά nerti »βυθίζω» και nerove »θαλάσσια θεότητα».
  Πώς σας φάνηκε η »Εφημερίδα των συντακτών»; Πολλές ολοσέλιδες διαφημίσεις, προφανώς αναπόφευκτο, οι ίδιοι πάνω-κάτω συνεργάτες και δημοσιογράφοι, στο κόλπο δυστυχώς και ο Τάκης Μίχας. Ευτυχώς απουσιάζει το όνομα της Τέτας Παπαδοπούλου. Θετική η πρώτη εντύπωση.

 78. spiral architect said

  «Σε όσους παραιτούνται της θεμελιώδους ελευθερίας για ν’ αγοράσουν λίγη προσωρινή ασφάλεια, δεν τους αξίζει ούτε η ελευθερία ούτε η ασφάλεια.»
  (Βενιαμίν Φραγκλίνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, γνωστός και ως εφευρέτης του αλεξικέραυνου, άλλως ακίδας Franklin)

 79. Αλίκη Στούκα said

  «Βλέπετε, το νερό θεωρείται από τα στοιχειώδη αγαθά για τη ζωή, είμαστε μαζί του από την αρχή του χρόνου, σε αντίθεση, ας πούμε, με νεόκοπους πόρους όπως το πετρέλαιο ή τον ηλεκτρισμό …»

  Βλέπετε, Το νερό θεωρείται από τα στοιχειώδη αγαθά για τη ζωή, είμαστε μαζί του από την αρχή του χρόνου, σε αντίθεση, ας πούμε, με νεόκοπους πόρους όπως το πετρέλαιο ή ο ηλεκτρισμός …

  Και χωρίς το γιού σή στην αρχή της προτάσεως.

 80. @32: Εντάξει, μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχουν αποχρώσεις στον φιλελευθερισμό, όπως και σε οτιδήποτε άλλο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν να είναι τα πάντα ιδιωτικά. Όπως ελάχιστοι είναι οι αριστεροί που θέλουν τα πάντα κρατικά. Οι περισσότεροι σοβαροί φιλελεύθεροι αναγνωρίζουν ως εξαίρεση τα λεγόμενα φυσικά μονοπώλια (δίκτυο παροχής ενέργειας, νερό, κτλ).

  Πάντως όλο αυτό το θέμα με την ψηφοφορία της 31ης Οκτωβρίου, δείχνει νομίζω πολλά για το πολιτικό μας σύστημα:

  -Η κυβέρνηση είναι δεν διαπραγματεύεται ούτε καν για τα στοιχειώδη. Έστω για την τιμή των όπλων, θα μπορούσε να επιμείνει να εξαιρεθούν ΕΥΔΑΠ και ΟΥΘ από τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού το σύνολο σχεδόν του λαού δεν τις θέλει ιδιωτικές. Το ίδιο φυσικά και για τις παραλίες.
  Αποδεικνύεται όμως τελικά πως δεν υπάρχει η πραγματική ικανότητα ή θέληση για διαπραγματεύσεις. Τα διάφορα πακέτα μέτρων υπογράφονται και ψηφίζονται στα τυφλά, όπως ακριβώς τους τα δίνουν οι δανειστές μας, μέχρι τελείας. Νομίζω πως το «ξενόδουλη κυβέρνηση» που κάποτε ακουγόταν υπερβολικό, φαντάζει τρομακτικά ακριβές πλέον.

  -Οι βουλευτές μας δεν είναι εκπρόσωποι του λαού, αλλά εκπρόσωποι των επαγγελματικών τους κλάδων και των προσωπικών τους φίλων. Τα μόνα μέτρα που δεν ψηφίστηκαν αφορούσαν την ένταξη των «ευγενών ταμείων» στον ΕΟΠΥΥ, και την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΤΕΕ. Η μόνη περίπτωση να βγουν βουλευτές εκτός κομματικής γραμμής, είναι εάν θίγεται ο κλάδος τους, ή κάποιος ισχυρός τους φίλος.

  Νομίζω πως πλέον είναι αφελές να μιλάμε για «ατολμία», ή απλή «ανικανότητα» και «χαζομάρα» για τους πολιτικούς μας. Κατά τη γνώμη μου είναι πια ξεκάθαρο ότι υπάρχει δόλος, ότι συντελείται ένα οργανωμένο έγκλημα εις βάρος του λαού.

 81. spyroszer said

  Και το αίμα νερό δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε.

  Ήθελα να πω και την νεράιδα ότι είναι σύνθετο του νερού, αλλά από περιέργεια που το κοίταξα, λέει το ΛΚΝ και ο Κριαράς ότι προέρχεται από τις Νηρηίδες με παρετυμ. απ’ το νερό.

  Υπάρχει κάπου μια φράση στον Σοφοκλή » προς ναρά δε χωρούμεν κρηναία ποτά» και κάποια λεξικά λένε ότι υπάρχει επίθετο ναρός = υγρός.
  http://www.google.gr/#hl=el&sclient=psy-ab&q=%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1&oq=%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1&gs_l=serp.12…368953.384310.1.385647.29.17.0.0.0.1.490.2178.0j10j0j1j1.12.0…0.0…1c.1j2.D4krPVz-Czs&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=d673096b32b4c8c7&bpcl=37189454&biw=1280&bih=834

  Βασικά το Μεγα Ετυμολογικό το γράφει αυτό, αλλά δε ξέρω αν είναι αξιόπιστο.

  Κάτι γράφει και το Liddel Scott.
  http://nlp.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aalphabetic+letter%3D*n%3Aentry+group%3D3%3Aentry%3Dna_ro%2Fs

 82. @80: Μου ξέφυγε ένα ξεκάρφωτο «είναι» στην αρχή της τρίτης παραγράφου! 😦

 83. Nicolas said

  Εκτός από συμπαθητικό, το νερό μπορεί να είναι και σούπερ κουλ (γίνεται και με μπύρα, με κοκακόλα, με ρετσίνα μαλαματίνα).

  Οι γλωσσομηχανικοί δεν είναι καινούργιο φρούτο. Από χρόνια και καιρούς ζουν και βασιλεύουν. Μερικές φορές είναι χρήσιμοι. Εκείνα τα συννεφάκια με τις λέξεις από κάποιο παρακλάδι τους πρέπει να βγήκαν.

 84. Γς said

  71:
  Μπράβο. Σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.
  Ηταν και η εποχή που οι συνθέτες μας κατάκλεβαν θρασύτατα την ινδική μουσική.

  Νομίζω ότι δεν κώλωσαν ούτε στο Duniya Mein Hum Aaye Hain που ακούγεται στο 1:03:00 του φίλμ.
  Δεν μας το πλάσαραν και αυτό ως δικό τους λαϊκό ή μου φαίνεται. Κάτι μου θυμίζει!

  Για βάλτε ένα χεράκι. Ου γαρ έρχεται μόνον…

 85. Ναυτίλος said

  32 και 80: Υπάρχει και το ρεύμα του αναρχοκαπιταλισμού, που κάνει τον Φρίντμαν και τον Χάγιεκ να μοιάζουν κρατιστές. Σύμφωνα με τους αναρχοκαπιταλιστές, η αγορά μπορεί να ικανοποιήσει όλες ανεξαιρέτως τις ανθρώπινες ανάγκες. Η αστυνομία π.χ. θα αντικατασταθεί από ιδιωτικές ενώσεις προστασίας και η δικαιοσύνη από ιδιωτικά δικαστήρια. Στις ΗΠΑ ήδη σε πολλές πολιτείες λειτουργούν ιδιωτικές φυλακές και, σε πειραματικό στάδιο, ιδιωτικά δικαστήρια και υπηρεσίες διαιτησίας.

 86. Nicolas said

  @84 Ρώτα τη Θεία, βρε συ!

  Μόνο μια σταγόνα μπορώ να προσφέρω.

 87. aerosol said

  #84:
  Καρδιά μου καημένη,
  πώς βαστάς και δεν ραγίζεις
  στον ψεύτη ντουνιά, τόσο απονιά
  που αντικρύζεις
  😉
  Αν θυμάμαι δεν πλασαρίστηκε για ελληνικό, ο κόσμος ήξερε από πού προερχόταν -εξάλλου η ταινία ήταν μεγάλο σουξέ.

 88. Ο φίλτατος Πάσχος τα είπε καλύτερα από όλους σας όταν έθεσε το μέγα ερώτημα προς την ανθρωπότητα και έκτοτε μουγκάθηκαν οι πάντες σοφοί και λοιποί. Γιατί το νεράκι είναι δημόσιο αγαθό και όχι το ψωμάκι, το ρουχαλάκι. Η λύση είναι στην λύση αυτού του γρίφου που σας έκανε να ανασκουμπωθείτε και να κραυγάζετε τα περί υπόδουλου νουδούτου.

 89. aerosol said

  Λαθάκι: «τόσο» = τόση

 90. Γς said

  Εδεσσα, Βόδεν, νερό, νερό, βόδα, βόδα, πολύ νερό και ατέλειωτο πράσινο.
  Κι από την άλλη ξεραΐλα και ατέλειωτες μανιάτικες ξερολιθιές στο Νέο Οίτυλο εκείνο τον παλιό καιρό.

  Κι η κακομοίρα η γιαγιά και τι δεν έκανε να ευχαριστήσει τον εγγονό της και τη κοπέλα του, που ήρθαν στο σπίτι της δίπλα στη θάλασσα.
  Όμως ζέστη, πολύ ζέστη κι ούτε ένα δέντρο εξόν από δυο τρία λιγνά κυπαρίσσια στο νεκροταφείο.

  Κόλαση! Δεν έπαιρνε άλλο: Το σούρουπο ο σκαραβαίος πιάνει Τσίμοβα (Αρεόπολη), Σπάρτη, Αθήνα και την άλλη μέρα το πρωί νερό, νερό, βόδα, βόδα…
  Ανάσταση!

 91. Πατήρ Απαίσιος said

  Είναι φαίνεται η μοίρα των μεγάλων ιδεών να ξαναζούν μια δεύτερη ζωή σαν φάρσα. Κάθε κοινότητα συνεπάγεται μια σχετική «περίφραξη», έναν τρόπο συνύπαρξης που είναι επίσης τρόπος διαχωρισμού από το «έξω». Έτσι φτάσαμε από το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στο κίνημα του τζάμπα, από την Άννα Γούλα στον Φούφουτο. Δεν θα αφήσουμε μια κολεχτίβα αργόσχολων σχολιαστών του μπαζ να σταθεί εμπόδιο στον καθυστερημένο εκσυγχρονισμό της χώρας. Σκληρό, αλλά να ακουστεί! Το νερό ΔΕΝ ξεχνά!

 92. Αναφέραμε καθόλου πως ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ (απ’ αυτούς που φώναζαν «Έι… ΔΑΠ!») είναι και μεγαλοεισαγωγέας Πισινών; Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να διδάξει οικονομία στο νερό!

 93. Costas said

  Κι εγώ που στην αρχή φαντάστηκα ωραίους…κώλους! 🙂

 94. ππαν said

  Εισαγωγέας πισινών; Είναι αυτό που λένε «Μας περισσεύαν τα μ…, μας ήρθαν κι από Πέργαμο»;

 95. Ηλεφούφουτος said

  Νικοκύρη, τόσα σχόλια έγιναν.
  Το αμίλητο νερό ήπιες; 🙂

 96. Το νερό του Καματερού;

 97. Γς said

  87:
  Ναι. Αυτό γλύτωσε. Κυκλοφόρησε ως διασκευή στα Ελληνικά του ‘Γή ποτισμένη με ιδρώτα’ που τραγουδούσε –ντουμπλαρισμένη- η Ναργκίς.
  Εδώ με τον Στράτο Διονυσίου, στα νιάτα του. Και εδώ σε μια ‘αισχρή’ παρωδία με την Αρβανιτάκη.

 98. 84,
  Για τα ινδοπρεπή υπάρχει άφθονο υλικό από την Ελένη Αμπατζή, που την έμαθα από παλιότερη συζήτηση εδώ πέρα. Πιθανόν να είχατε βρεθεί στο Τέξας την ίδια περίοδο, δεκαετία 80 νομίζω.

 99. Γς said

  94:
  ‘Τάχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα’ επι το ολιγοτεροσεξτικόν

 100. panavros said

  53,64. Σχετικά με την ετυμολογία του Νηρέα μία υπόθεση θα μπορούσε να είναι το νη(αρνητικό μόριο και επιτεταμένος τύπος του στερητικού ανα)+ρέω. Με τη λογική οτι ο Νηρέας είναι αυτός που δεν ρέει, που δεν χύνεται (δεν μπορώ να το υποστηρίξω αλλά το βλεπω πιθανό).Λέξεις που ετυμολογούνται έτσι είναι το νήριθμος=αναρίθμητος, νηπενθής=απενθής-απαθής κα.

 101. munich said

  «στη θάλασσα να τον στείλεις, νερό δε θάβρει» για κάποιον που δεν είναι και τόσο ικανός

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  95: Είχα κάτι τρεχάματα, και όταν τρέχουν δεν μιλάνε 🙂

  77: Συμπαθητική τη βρήκα -αν και είχε τον ΓΣταμ στην τελευταία σελίδα.

 103. sarant said

  Προτελευταία δηλαδή.

 104. spiral architect said

  @92: … καθώς και «στέλεχος» (ναι, με εισαγωγικά!) της Δράσης του Στ. Μάνου. 😛 😛

 105. Γς said

  98:
  >Πιθανόν να είχατε βρεθεί στο Τέξας την ίδια περίοδο.

  Πιθανόν αλλά δεν την ξέρω. Θα μπορούσα όμως να σου μιλήσω γι αυτήν, όπως έκανα κάποτε για την Αγνή Μπάλτσα. Γνωστή στο Χιούστον, άγνωστη όμως σε μένα. Ντρέπομαι αλλά το λέω: Αυτό το Agnes Baltsa δίπλα σε Carmen, Don Carlo, και σε ονόματα όπως José Carreras, το είχα εκλάβει ως μεξικάνικο, σπανιόλικο, αλλά ούτε και μου είχε περάσει από το νου ότι ήταν ελληνίδα. Αλλωστε εγώ τότε …διάβαζα Χριστοδουλικώς.

  Οπότε μια μέρα σε μια συζήτηση για Houston Grand Opera λέει η μακαρίτισσα κυρά μου. -Ο Τζων ξέρει περισσότερα για την Γκρικ Αγκνες Μπολζά. Τι να κάνω και γω, αρχίζω να λέω για την γιάνκ γκρικ σοπράνο που είναι σπουδαία και αγαπητή και έχει ένα ιδιαίτερο στυλ οβ περφόμανς και άλλα τέτοια. Η γιάνκ γρεεκ σοπράνο, που ήταν όμως …συνομήλικη μου!

 106. Ναυτίλος said

  »Τρώει η σκουριά το σίδερο και το νερό το βράχο»
  »Στάλα τη στάλα το νερό τρουπάει το λιθάρι»
  »Και το νερό με το στάφνο(=μέτρο)
  »Δίχως νερό ο μύλος δεν αλέθει»
  »Διψάει η αυλή μας για νερό κι εσύ ξενοποτίζεις»
  »Κάλλιο μ’ ελιές και νερό σπιτάκι μου
  παρά με παντεσπάνι και στα ξένα χέρια»
  »Μια φορά ήμουν άγγελος, τωρ’ αγγελίζουν άλλοι,
  στη βρύση πόπινα νερό, τώρα το πίνουν άλλοι»

 107. Γς said

  102:
  > όταν τρέχουν δεν μιλάνε

  Μιλάνε, σε όλα τα αθλήματα γενικώς

 108. Ηλεφούφουτος said

  77 να ελπίσουμε ότι θα απουσιάσει και στα επόμενα.

  Πάντως το τάιμινγκ (χρονισμός) δε σας φαίνεται κάπως;
  Απουσίαζε εντελώς μία εφημερίδα με αντιμνημονιακά φιλοΣΥΡΙΖΑΪΚΑ πρωτοσέλιδα από το πρώτο μνημόνιο (θυμίζω ότι η Ελευθεροτυπία το 2009-’10 στα πρωτοσέλιδα ήταν κάργα φιλοΓΑΠ) μέχρι να ψηφιστούν και τα τελευταία, τωρινά μέτρα και τώρα που και στα γερμανικά έντυπα, που λύσσαγαν μην τυχόν και έρθει κυβέρνηση άλλη από την αποδεκτή, πληθαίνουν τα άρθρα που τονίζουν τη διαφθορά του ΠΑΣΟΚΝΔ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος, τώρα λοιπόν βγαίνει και μία εφημερίδα με προφίλ αντίθετο του ΔΟΛ-Καθημερινή-Μπόμπολας.

  Δεν είναι σαν να μας λένε «τώρα που πετύχαμε όσα θέλαμε στην Ελλάδα ψηφίστε όποιον θέλετε»;

  Άσχετο, αυτό το σχήμα με τους τρεις σωματοφύλακες των Μνημονίων μού θυμίζει ένα σκίτσο της δεκαετίας του ’40 με τους τρεις σωματοφύλακες του στέμματος (ο ένας ήταν ο ΓΠ παππούς, ο άλλος μάλλον ο Κληκλής, ο τρίτος δεν θυμάμαι ποιος) αλλά δεν μπορώ να το βρω.

 109. Εγώ τη βρήκα συμπαθητική, αλλά μέχρις εκεί. Τελικά το ίντερνετ έχει ανεβάσει πολύ τα στάνταρ μου, φοβάμαι (;).
  Είδα κάπου ότι απειλούν με συνεργασία και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Χρήστος Μιχαηλίδης και Απόστολος Διαμαντής.

 110. Δημήτρης Καραδαγλής said

  «Το ύδωρ έγινε νερό τους πρώτους αιώνες της νέας χρονολογίας».

  Αυτή η νέα χρονολογία τι ακριβώς είναι;

  Μήπως αυτό που οι αγγλοσάξωνες αναφέρουν ως common era;

  Είναι η πρώτη φορά που το βλέπω να γράφεται στα ελληνικά.

  Δηλαδή στην Αυγή ο Χριστός δεν επιτρέπεται ούτε στις χρονολογίες;

 111. Ναυτίλος said

  108: Νομίζω πώς ο τρίτος σωματοφύλακας ήταν ο Ντίνος Τσαλδάρης του Λα’ι’κού Κόμματος.

 112. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  64:
  Τώρα όμως χρειαζόμαστε και τήν ετυμολογία τού «νεαρός».

 113. Ηλεφούφουτος said

  111, ναι, λογικά αυτός θα ήταν.

 114. aerosol said

  #110:
  Δηλαδή το να χρησιμοποιήσει κάποιος στη γραφή του κάτι εκτός του «μετά Χριστόν» εξηγείται μόνο με ειδική απαγόρευση;

 115. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Είναι και αυτό…
  Να μη ζοριστούν οι λεβέντες σκληρά εργαζόμενοι και χαμηλόμισθοι της ΕΥΔΑΠ.

 116. sarant said

  110-114: Με πρόλαβε το 114. Για την Αυγή δεν ξέρω, εγώ συνήθως γράφω στις χρονολογίες μΧ και πΧ γιατί είναι πιο βολικό -αλλά εδώ βόλευε περισσότερο αυτό που διάλεξα. Δεν ήξερα πάντως ότι ενοχλεί τόσο που μία φορά δεν είδατε τον Χριστό -σκεφτείτε πόσο θα ενοχλούνται όσοι πιστεύουν σε άλλο πράγμα ή σε κανένα πράγμα, όταν το βλέπουν συνεχώς.

 117. sarant said

  112: Ε, αυτό είναι από ινδοευρωπαϊκή ρίζα, σκεφτείτε όλα τα new, neuf κτλ.

 118. panavros said

  112. Νεαρός=νέος+παραγ.επίθημα αρος. Νέος<αρχ. νέFος και παραλληρίζεται με το σανσκριτικό navah, λατινικό novus….α ρε Μπάμπι τεράστιε :)….και τώρα η Μαρία θα στάξει φαρμάκι 🙂

 119. Ναυτίλος said

  Μήπως να υιοθετούσαμε το δημοκρατικό ημερολόγιο της Γαλλικής Επανάστασης και της Παρισινής Κομμούνας; 12 μήνες από 30 μέρες και 5 μέρες γιορτή της δημοκρατίας. Θα γλιτώναμε από τα πΧ, μΧ, γκούχου, γιούχου και όλες αυτές τις αντιαισθητικές συντομογραφίες.

 120. Tηλεγραφητής said

  110.
  π.κ.π. = π.Χ. = BCE (BC) κ.π. = μ.Χ. = CE = BCE

  Μιὰ χαρὰ εἶναι. Νομίζω ὅτι ἔτσι εἶναι τὸ σωστό.

 121. Tηλεγραφητής said

  κ.π. = μ.Χ. = CE = BCE >>> (A.D.)

 122. cronopiusa said

  Camaron de la isla y Paco de Lucia – Como El Agua

 123. cronopiusa said

  Paco de Lucia Entre dos aguas

 124. Costas said

  Αυτό το «νέα χρονολογία» το πρόσεξα κι εγώ και μου γέννησε μιαν άλλης τάξεως σκέψη: είναι σωστό τα «νέα εποχή», «νέα περίοδος», «νέος αιώνας» (με την παλιά σημασία της λέξης αιών), να γίνουν «νέα χρονολογία»; Είναι δηλαδή η χρονολογία συνώνυμη της εποχής; Άλλο να πεις «με βάση τη νέα χρονολογία» chronology και άλλο να πεις «νέα χρονολογία» new era.
  Περαιτέρω, ο όρος είναι common era. Αυτό το common era το βρίσκω αποδεκτό να γίνει «κοινή χρονολογία», γιατί δηλώνει το «κοινό χρονολογικό σύστημα» και κατά συνεκδοχή την «κοινή εποχή», που είναι σύντμηση της «κοινά χρονολογούμενης εποχής». Αλλά το «ΝΕΑ χρονολογία» με πάει το πολύ ως το «νέο χρονολογικό σύστημα» και δεν βλέπω πώς από κει μπορεί να με πάει σε μια «νέα εποχή».

 125. aerosol said

  #124:
  «Αλλά το “ΝΕΑ χρονολογία” με πάει το πολύ ως το “νέο χρονολογικό σύστημα” και δεν βλέπω πώς από κει μπορεί να με πάει σε μια “νέα εποχή”.»
  Στην παρούσα περίπτωση εγώ καταλαβαίνω πως το ζητούμενο είναι το νέο χρονολογικό σύστημα, οπότε δεν υπάρχει λόγος κάτι να μας πάει (πετυχημένα ή μη) στο «νέα εποχή».

 126. spiral architect said

  … καθίστε πρώτα να γίνει η Κομμούνα. 🙄

 127. Κατερίνα Περρωτή said

  126. Ποιος θέλει να γίνει η κομμούνα?

 128. cronopiusa said

  Yma Sumac antología – Birds (για τον κατεστραμμένο το2006 από την Ολυμπιαδα υγροβιότοπο του Ιλισσού)

  la era esta pariendo un corazon- silvio rodriguez

 129. cronopiusa said

  Toreros Muertos Mi Agüita Amarilla (video oficail)

 130. aerosol said

  Άσχετο αλλά ζουμερό μαργαριτάρι που μόλις βρήκα:
  Το Οχάιο είναι «Γενέτειρα επτά προέδρων, μεταξύ των οποίων ο Τόμας Εντισον» μας πληροφορεί αυτό το
  άρθρο στο ΒΗΜΑ για τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές!

 131. τυφλόμυγα said

  Έχω ξαναγράψει γι’ αυτή την ταινία. Την ξαναβάζω για τους νέους σχολιαστές.

  To Water της Ινδής Ντίπα Μέχτα αποτελεί την τελευταία ταινία της τριλογίας Φωτιά-Γη -Νερό. Παρά τον τίτλο της, η ταινία έχει φεμινιστικό θέμα. Πραγματεύεται την ιστορία ενός 8χρονου κοριτσιού, το οποίο χήρεψε αφού το είχαν παντρέψει μ’ έναν ηλικιωμένο άντρα. Εξαιρετική ταινία. Την είχα δει πριν πολλά χρόνια στον Δαναό.

  Κι εδώ παρουσίαση της ταινίας από την Καθημερινή.

 132. cronopiusa said


  Pase el agoa, ma «τυφλόμυγα» (Cancionero de Palacio) 2 different versions

 133. Αλίκη Στούκα said

  «Νέα χρονολογία» αντί μ.Χ ;

  Νεοταξίλα μέχρι το κόκκαλο.
  Νέα Τάξη είναι η ιδεολογία, το εποικοδόμημα, το σύνολο των ιδεολογικών μηχανισμών του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
  Φανατικοί οπαδοί της νέας τάξης, φορείς των θανατηφόρων ιών του σύγχρονου ιμπεριαλισμού και ταυτογχρόνως, (ροζ) αριστερούληδες και δήθεν προοδευτικοί !
  Γίνεται ;
  Ασφαλώς γίνεται.
  Σε ένα σπασμένο κόσμο.

 134. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  117,118:
  Ναι, η σχέση με τό «νέος» και τά λοιπά στίς άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες μού ήταν προφανής, για τυχόν σχέση με τήν «ροή» αναρωτήθηκα.

 135. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, αλλά τρέχει σαν νερό η ώρα και δεν προλαβαίνω 🙂

 136. Tηλεγραφητής said

  Γιατί τὸ λέτε αὐτὸ κυρία Στούκα; Δὲν φτάνουν 2000 χρόνια καὶ κάτι μὲ τὸ μ.Χ. ; Ἄς κάνουμε μιὰ ἀλλαγή. Νὰ βάλουμε ἀπὸ κτίσεως κόσμου;

 137. Αγγελος said

  Tο «εποχή» είναι λίγο σαν το «σπείρα῾ Ναι, έτσι λέγεται στα ελληνικά η αρχή ενός συστήματος χρονολόγησης (λατ. era), όπως έτσι λέγεται το σχήμα της σαμπρέλας (λατ. torus), μόνο που… δεν πολυλέγεται, λόγω του κινδύνου σύγχυσης με άλλες, πολύ κοινότερες σημασίες των ίδιων λέξεων. Η «εποχή του Διοκλητιανού» είναι η περίοδος της βασιλείας του ή μήπως η χρονολόγηση από το 284 μΧ;

 138. cronopiusa said

  133

  Ιστορικές και σύγχρονες εκφάνσεις του ναζισμού -Δημήτρης Ψαρράς

  Για τα στοκάκια, στουκάκια, στρακαστρουκάκια της ΓΑΔΑ

 139. τυφλόμυγα said

  #132 Ντεν ξέρω ισπανικά καρντιά μου. 🙂

  Ωραία μουσική. Ευχαριστώ!

  Έχεις δει την ταινία;

 140. Δημήτρης Καραδαγλής said

  116
  Με το σχόλιό μου ήθελα περισσότερο να εκφράσω έκπληξη (ίσως λίγο σκωπτικά) γιατι πράγματι δεν το έχω ξαναδεί γραμμένο στα ελληνικά και επειδή ζω πολλά χρόνια στην Εσπερία μου έκανε εντύπωση.

  Πάντως σίγουρα δεν ενοχλήθηκα που δεν είδα το Χριστό στο εξαίρετο ιστολόγιό σας, άλλωστε δεν τον ψάχνω εδώ ούτως ή άλλως.

 141. π2 said

  Με τη φράση «τους πρώτους αιώνες της νέας χρονολογίας» εδώ δεν έχω πρόβλημα, για καθαρά αισθητικούς λόγους (νομίζω έχει καλύτερο ρυθμό έτσι η φράση παρά, φερ’ ειπείν, «τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες»).

  Γενικώς όμως αποφεύγω τα BCE και τα ΚΕ και τα ΠΚΕ και ιδίως το ανεκδιήγητο ΠΧΕ (προ χριστιανικής εποχής), που θυμίζει την πρώιμη εποχή του χαλκού (ΠΕΧ). Τα αποφεύγω επειδή μου φαίνεται να περιπλέκουν χωρίς λόγο μια άμεσα κατανοητή συντομογραφία, ώστε να ικανοποιηθεί μια πολιτικά ορθή επίφαση· και πρόκειται για επίφαση επειδή, από τη στιγμή που η κοινή εποχή αρχίζει το 1 μ.Χ., το να κρύβουμε σε τι αντιστοιχεί το Χ μου φαίνεται αστείο. Εάν προτεινόταν ένα άλλο σύστημα χρονολόγησης και επικρατούσε, μάλιστα. Αλλά ν’ ασχολούμαστε μ’ ένα αδιάφορο σημαίνον αφήνοντας ανέγγιχτο το σημαινόμενο μου φαίνεται ασόβαρο.

  Έχω μάλιστα την υποψία, που ποτέ δεν σκέφτηκα να τεκμηριώσω, ότι το BCE είναι ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού: Before Common Era για κάποιους, Βefore Christian Era για άλλους. Και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.

 142. Mindkaiser said

  @130

  Απίστευτη πατάτα!

 143. freierdenker said

  Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο θυμήθηκα τον φιλόλογο μας στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ο καλύτερος φιλόλογος που είχαμε, μάθαμε πραγματικά πολλά από αυτόν. Αριστερός βέβαια, δεν έχανε την ευκαιρία να ρίξει το κόκκινο βελάκι, αλλά τι να κάνουμε.

 144. Γς said

  130, 142:
  Οντως επτά πρόεδροι γεννήθηκαν στην πολιτεία Ohio. Οι Ulysses S. Grant, Rutherford B. Hayes, James A. Garfield, Benjamin Harrison, William McKinley, William Howard Taft, Warren G. Harding. Με ποιον άραγε μπέρδεψε τον Thomas Edison;

 145. Νατάσσα said

  Υπάρχει κι αυτό το νερό

 146. Νατάσσα said

  Πού πήγε ο σύνδεσμος με τα χρεφ του;

 147. Costas said

  136 Δεν είμαστε 2000 χρόνια και κάτι, πάντως, με το μ.Χ., αλλά πολύ λιγότερα (ειδικά στην Ελλάδα, μετά βίας 400), αν τουλάχιστον κρίνω από τις τοιχογραφίες των Μετεώρων.

  141 Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί το «τους πρώτους αιώνες της κοινής χρονολογίας» πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στο «τους πρώτους αιώνες της νέας χρονολογίας».

  Αντιθέτως, καταλαβαίνω γιατί όλοι οι μη Χριστιανοί προτιμούν το «Κοινή χρονολογία». Μπορεί η ιστορική ρίζα του χρονολογικού μας συστήματος να είναι η γέννηση του Χριστού, αλλά σήμερα που το χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης ο μη Χριστιανός το αποδέχεται πιο εύκολα ως «κοινή χρονολογία», απόρροια της ενοποίησης του πλανήτη υπό το σκήπτρο του δυτικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος έτυχε να είναι χριστιανικός. Αν τον πλανήτη τον είχε ενώσει ο ισλαμικός ιμπεριαλισμός, θα το δεχόμουνα πολύ καλύτερα ως Χριστιανός ή ό,τι άλλο (άθεος, ας πούμε) να λέω ότι είμαστε στο έτος 1433 της «κοινής χρονολογίας», παρά να λέω ότι είμαστε στο 1433 από Εγίρας.

 148. 122,123,
  Κλασικά και υπέροχα.
  Το como el agua μού θύμισε και την ωραία ταινία Como agua para chocolate.

 149. munich said

  ο Θωμάς Έντισον γεννήθηκε στο Οχάιο και είναι πιο γνωστός και πιο σημαντικός από όλους τους προέδρους που έβγαλε η πολιτεία αυτή. και ήταν το πιο ενδιαφέρον σημείο στο άρθρο του Βήματος

  είναι η νέα/ κοινή χρονολογία, στιούπιντ
  αυτό με τη νέα/ κοινή χρονολογία δεν το κατάλαβα μέχρι να αποσαφηνιστεί στα σχόλια. παραείναι πολιτικαλι κορρέκτ για τα γούστα μου. περι της αθεΐας μου τα έχω ξαναπεί εδώ ..

 150. Mπετατζής said

  146. Νατάσσα, φοβερό, είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Πρεσβευτής στην Κασκάρα, όνειρο ζωής.

  Επίσης πολύ καλή η ταινία «ακόμα και τη βροχή», που ήδη σχολιάστηκε (σχ. 31, 35). Για τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η ταινία, το παρακάτω δημοσίευμα :

  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2439

  «Στη Βολιβία, από το 2000 και έπειτα, το πιο δημοφιλές όνομα για τα νεογέννητα είναι το Yaku, νερό στα κέτσουα. Έχει γραφτεί μάλιστα και παιδικό τραγουδάκι που περιέχει μέσα στους στίχους τη φράση el agua es nuestra, carajo».

 151. Tηλεγραφητής said

  147: Costa
  Καὶ τὰ 400 πάλι πολλὰ εἶναι.

 152. Κατερίνα Περρωτή said

  Αυριο και μεθαύριο έχουμε απεργία!

  Πολιτική απεργία! (Λέω εγώ)

  Όλοι εμείς οι ραγιάδες στην πλατεία, παρακαλώ!

  Άντε… μπακάλιμ!

 153. Γς said

  130, 142, 144, 149:
  Λοιπόν ο Thomas Edison έχει γεννηθεί επίσης στην πολιτεία Ohio. Ετσι υπάρχουν χιλιάδες λήμματα που μπορεί να μπέρδεψαν τις κυρίες Μποζανίνου και Παστρικού.
  Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι και αυτό:
  Ohio: The Buckeye State, […]. Ohio proudly boasts of being the home of seven presidents, Thomas Edison, the Wright Brothers, John Glenn, and captains of industry such as[…] Firestone and Procter & Gamble.
  Να και η Procter & Gamble που αναφέρεται στο μεζεδάκι του Βήματος.

 154. rogerios said

  Να μην ξεχάσουμε και τη χρονολόγηση με τα + και – ή τη λύση «κατά τους πρώτους αιώνες της εποχής μας». Η νέα χρονολογία μου φαίνεται λιγάκι φλου (νέα ως προς ποια; και νέα με 2012 χρονάκια στην καμπούρα της; 🙂 ).

  Εάν πάντως δεν έχει διαφύγει της προσοχής μου κάποιο σχόλιο, χρωστούμε μια απάντηση στην απορία που διατύπωσε ο spiral architect στο αριθ. 68 σχόλιο. Η αργοπορία μου οφείλεται στο ότι άργησα κάπως να βρω το, ας πούμε, πρωτότυπο μια και στο αγγλικό κείμενο που περιέχει ο ιστότοπος στον οποίο παραπέμπει ο spiral architect δεν περιλαμβάνεται το επίμαχο απόσπασμα. Λοιπόν, πρόκειται για κάτι με ελάχιστη ουσιαστική αξία από νομική άποψη. Πιθανώς κάποιος από την ελληνική πλευρά θέλησε να μπει κάτι για την πρόσβαση στα βασικά αγαθά κοινής ωφελείας δίπλα στα περί ιδιωτικοποιήσεων, οι τροϊκανοί του είπαν ΟΚ αλλά να βάλουμε και μια ρήτρα ασφαλείας μη μας βγει τίποτε απροσδόκητο και καταλήξαμε σ’ αυτό το «ωραίο». Χωρίς να γνωρίζω κάτι για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις εικάζω ότι το απόσπασμα συντάχθηκε γρήγορα και βιαστικά και όχι από νομικό. Κακοδιατυπωμένο από τη μάνα του φαντάζει κάπως τρομακτικό και λόγω της μάλλον πρόχειρης μετάφρασης.

  Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής: «In line with the national policy goals, the population will have access to basic public goods (water, gas, electricity) and infrastructure deemed in the national interest, provided that it is in compliance with the EU Treaty and the appropriate secondary legislation rules».
  Δηλ. «Συμφώνως προς τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, και σε υποδομές που θεωρούνται εθνικού συμφέροντος, καθόσον τούτο είναι σύμφωνο με τη Συνθήκη ΕΕ και τις σχετικές διατάξεις του παράγωγου δικαίου».

  Με άλλα λόγια, τι είχαμε, τι χάσαμε (ή τι κερδίσαμε). Έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να γίνει κάτι που θα αντιβαίνει στις Συνθήκες της ΕΕ (ΣΕΕ, ΣΛΕΕ) και το κατά περίπτωση εφαρμοστέο παράγωγο δίκαιο της ΕΕ (δηλ. κανονισμούς και οδηγίες). Η ρήτρα είναι νομικώς άχρηστη. Απλώς είχε ψυχολογική σημασία για κάποιους από τους εμπλεκομένους στη διαπραγμάτευση. 😉

 155. η απορία είναι, (αν) ιδιωτικοποιηθεί το νερό η έννοια του «περί ανέμων και υδάτων» θα διαφοροποιηθεί;
  Δημιουργείται η εντύπωση πως τα «περί ανέμων και υδάτων» είναι πλέον τα θέματα μείζωνος σημασίας καθώς ό «κύκλος του νερού» που διδαχθήκαμε στο δημοτικό μάλλον θα διδάσκεται ως «κύκλος εργασιών νερού»…

  …έπονται «γλέντια»…

 156. spyroszer said

  130. Πάντως πέτυχε τη γενέτειρα του Τόμας Έντισον, μην τα θέλουμε και όλα. Προχειρογραμμένο άρθρο. Αυτό το «Οχάιο κατ’ εξοχήν ταγός»;
  «Φλόριδα αρχετυπικά αμφίρροπη»; Δεν μας αρκεί το «παραδοσιακά» πρέπει να το κάνουμε και αρχέτυπο.

 157. cronopiusa said

  139

  Ναι, πολύ δυνατή

  GORAN BREGOVIC: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΘΛΙΜΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ» Αφήγηση:Μαρία Ναυπλιώτου

  Aquescent Symphony

 158. ΥΓ: ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού :»να φιλώ και να χαϊδεύω τον άσπρο σου λαιμό» αναφέρεται στους επονομαζόμενους «white collars»….

 159. Γς said

  55:
  >Γνωστός μου έχει επώνυμο Ακουιλάνος. Μετράει για το σημερινό θέμα;

  Ναι μετράει και το άκουα σκέτο και το άκουα μινεράλε.

  Αχ, εκείνο το άκουα μινεράλε !:
  Ο Γς σε ξενοδοχείο της Αιώνιας Πόλης, τα έχει δώσει όλα και κοντεύει να πάει από αφυδάτωση.
  Δίψα φοβερή. Το μπαρ του μικρού ξενοδοχείου σίγουρα κλειστό μεταμεσανυχτιάτικα. Προσπαθώ να με πάρει ο ύπνος. Κάνω πως φοράω τη γραβάτα στην έρημο για το φέις κοντρόλ που λέει και το ανέκδοτο για το νερό, τίποτα. Δίνω λέει το μισό μου εργαστήριο για ένα ποτήρι νερό, τίποτα. Και αποφασίζω να βγώ έξω στο δρόμο προς άγραν ύδατος. Ανάβω το φως. –Που πας; -Να βρω νερό. –Στο ψυγείο. Ηταν ένα μικρό εντοιχισμένο ψυγειάκι και μέσα ένα μπουκάλι άκουα μινεράλε! Μούρλια.

  Την άλλη φορά όμως δεν ήμουν τόσο τυχερός. Σηκώθηκα περίπου ίδια ώρα με υπογλυκαιμία (από υπερΧΧΧΧ) και τρέχω στο ψυγείο της οικοδεσπινίδος. Το είχε στουμπώσει με ένα σωρό ζαρζαβατικά και τέτοια και δεν έβλεπα τίποτα μες το σκοτάδι. Στην πόρτα όμως του ψυγείου ψηλαφίζω ένα κουτί με σοκολατάκια! Βουτάω ένα το ξεφλουδίζω απ το χρυσόχαρτο και το κάνω μια χαψιά. …ήταν κύβος Κνορ!

 160. cronopiusa said

  150

  El agua es Nuestra Carajo

  La suerte del agua.

  Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου – Δημήτρης Λάγιος

 161. rogerios said

  Φαντάζομαι ότι οι διάφοροι Aquilanus και Aquilinus μάλλον παραπέμπουν στον αετό (άντε επικουρικά και στη μαρτυρική Άκουιλα). Σόρρυ για το ξενερωτικόν… 😉

 162. Κατερίνα Περρωτή said

  αχ βρε χρονοπιούσα… πάντα μας θυμίζεις τα αγαπημένα!

  Αντε να βάλω κι εγω το πιο…!!!

 163. Γς said

  161:
  Ναι μας την έσπασες. Αλλά σε συγχωρούμε γι αυτό το σωστό ‘ Άκουιλα ‘ αντί του Ακουίλα 🙂
  Είχαμε ξαναμιλήσει για κει πέρα στο Αμπρούτσο στους Παπαράτσι.

  Μετά από την καταδίκη των σεισμολόγων για το σεισμό που δεν προέβλεψαν εκεί, να δω τι θα λένε οι δικοί μας, που σ ένα μόνο πράγμα συμφωνούνε σε κάθε κούνημα: -Δεν τρέχει τίποτα!

 164. Ναυτίλος said

  Αυτός ο αχταρμάς από ακροδεξιές και αριστερίστικες αντιιμπεριαλιστικές σάλτσες με ολίγη από Καστοριάδη ( για »Θρυμματισμένο κόσμο» μιλάει ο μακαρίτης) είναι η απάντηση στην …νεοταξίλα που προσκυνούμε εμείς οι υπόλοιποι, κυρία Στούκα; Ξαναδοκιμάστε με κάτι πιο πρωτότυπο. Και, παρεμπιπτόντως, το ροζάκι δεν μου πάει. Άλλα χρωματάκια δεν έχετε;

 165. Κατερίνα Περρωτή said

  164. Η κυρία έχει μπερδευτεί!

  Ας είμαστε ευγενείς!

 166. Το νερό < νηρόν (ὕδωρ) δεν είναι απλώς παρετυμολόγηση αλλά αφελοτυμολόγηση, ίδια με το Istambul νηρόν / νερό από φωνητική μετάπτωση. Ήδη αναφέρθηκαν ο Νηρέας κλπ

 167. Κατερίνα Περρωτή said

  «αφελοτυμολόγηση»???

  Παναγία μου, τι μαθαίνω

 168. Κατερίνα Περρωτή said

  !!!!

 169. Ναυτίλος said

  Ευγενείς με τις κυρίες αλλά όχι και με την ιδεολογία τους. Σεβόμαστε τους ανθρώπους, αλλά κρίνουμε τις απόψεις τους.Και η κυρία Στούκα δεν διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Για τέσσερις συναπτές ημέρες αυτές οι ακραίες ιδέες σπάνε κεφάλια και βιτρίνες στη γειτονιά μου.

 170. cronopiusa said

  Los paraguas de buenos aires – Astor Piazzolla y Amelita Baltar

 171. Δεν ξέρω πόσους προέδρους έβγαλε το Ωχ!Άιο, σίγουρα όμως έβγαλε 25 αστροναύτες/τριες της Nasa, συγκριτικά με τον πληθυσμό του, πολύ περισσότερους από άλλες πολιτείες. Κι αυτό, όπως λένε οι ντόπιοι, αποδεικνύει ότι κανένας δεν θέλει να μείνει εκειπέρα.

  http://www.nasa.gov/centers/glenn/about/bios/ohio_astronauts.html

 172. Κατερίνα Περρωτή said

  Εχετε δίκιο…τι να πω?

  Πως θα μπορέσουμε να διμιουργήσουμε

  μια ανεκτική κοινωνία δεν ξέρω…

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Aπο εκεί μάλλον ζήλεψαν και οι εκλεκτοί κανίβαλοι του χυτηρίου.

  133 – Δηλαδή οι αγιορείτες που δεν χρησιμοποιούν το μ.χ είναι νεοταξίλα μέχρι το μεδούλι; Τι καλό πίνεις και δεν μας δίνεις;

  159 – Γς έχω πεθάνει στα γέλια με τον κύβο, είσαι για να τραβάς τον λαχνό που κερδίζει σε λοταρία. Μου θύμισες και κάτι παρόμοιο στον στρατό, (με σοκολάτα, αλλα οχι κύβο) σε χειμερινή διαβίωση στον Όλυμπο.

  Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας, αλλα μεγάλο πρόβλημα διαχειρίσεως των υδάτινων πόρων. Και φυσικά καμία επένδυση σε καινοτόμες λύσεις, παρά τα εκπληκτικά και εφευρετικά μυαλά που υπάρχουν στην χώρα. Σώνει και καλά να φύγουν έξω, για να αγοράσουμε μετά πανάκριβα, την τεχνολογία που θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε.

 174. eran said

  Είπαμε, ας είμαστε επιεικείς, τουλάχιστον στην αρχή, με την εφημερίδα των συντακτών. Ταυτογχρόνως…

 175. Κατερίνα Περρωτή said

  Με την Χρονοπιούσα δε διαγωνίζομαι!

  Είμαι χαμένη!!!

 176. Κατερίνα Περρωτή said

  Εκτος αν βάλω τα δυνατά μου, κοριτσάκι!!!

 177. Mπετατζής said

  154. Ροτζέριε, πρώτα απ΄ όλα ευχαριστούμε για την μετάφραση και τον εντοπισμό του πρωτότυπου αποσπάσματος (για τον οποίο και γω παιδευόμουν αρκετή ώρα). Να πω μόνο ότι στην καθημερινή μου ζωή, πρόθυμα δίνω πάντα περισσότερες πιθανότητες στην αμέλεια και την ανοησία των συνανθρώπων μου απ΄ ότι στο δόλο. Όμως στην άσκηση εξουσίας σε αυτό το ας το πούμε υψηλό επίπεδο, θα το θεωρούσα εκ μέρους μου αφελές να ακολουθήσω την ίδια στάση. Δεν έχω φυσικά αποδείξεις γι΄ αυτό που λέω. Δες πάντως και το σχ. 72. Κάτι που σήμερα μπορεί να είναι σύμφωνο με τις συνθήκες και το παράγωγο δίκαιο, αύριο μπορεί να μην είναι, αν αλλάξουν οι συνθήκες και το παράγωγο δίκαιο. Να διευκρινίσω ότι καθόλου δεν πιστεύω ότι κάτι τρομερό βρίσκεται μέσα στο συγκεκριμένο χωρίο και ότι εγώ είμαι τάχα τόσο έξυπνος που το εντόπισα. Μακριά από μένα η συνωμοσιολογία και το κυνήγι της δήθεν κρίσιμης παραγράφου. Δεν χρειάζεται καν να περάσουν στα μουλωχτά και στα κρυφά κάποια διάταξη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργούν έτσι. Εδώ και καιρό οι νόμοι έχουν γίνει κουφάρια εννοιών και η πραγματικότητα διαμορφώνεται καθαρά με όρους ισχύος και επιβολής. Ό,τι θέλουν και μπορούν, το κάνουν, έχοντας φροντίσει απλώς να μην απαγορεύεται από κάποια ξεχασμένη διάταξη. Αν αποδεικνύει κάτι το συγκεκριμένο απόσπασμα, αποδεικνύει πόσο αδιάφορη είναι γι΄ αυτούς η επιβίωση περιττών (γι΄ αυτούς) πληθυσμών, ώστε να μην φροντίζουν καν για τα προσχήματα και ν΄ αφήνουν να περνάνε τέτοιες εκφράσεις, είτε κατά λάθος, από ασυνταξία ή συρραφή διαφορετικών προτάσεων, (όπως εσύ υποστηρίζεις), είτε για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα επόμενα (όπως τείνω εγώ να πιστεύω). Και μόνο που εκτοξεύουν μια φράση όπως «πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, νερό κλπ», αρχίζει αμέσως η συζήτηση για το τι εννοούν και πού το πάνε, αρχίζουν να ακούγονται διάφορες απόψεις, θα πλακώσουν αύριο και τα παπαγαλάκια για τους τεμπέληδες της ΕΥΔΑΠ, τη σπατάλη και τον εξορθολογισμό (δες σχόλια στο παρόν) και ο στόχος τους έχει ήδη επιτευχθεί, αφού αρχίζει να αμφισβητείται το μέχρι σήμερα αυτονόητο. Επίσης ποτέ η γλώσσα της εξουσίας δεν χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και αυστηρή οριοθέτηση εννοιών και καταστάσεων. Αντίθετα απ΄ ότι πολλοί πιστεύουν, πάντα αφήνεται αρκετό περιθώριο για «ξεχείλωμα» και κάθε λογής ερμηνείες. Η σκόπιμη κακοδιατύπωση μάλλον είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

 178. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 0 ]

  # «του γλυκού νερού» για κάποιον άπειρο #

  Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι έτσι ακριβώς.

  Συμφωνώντας με τον Μπαμπινιώτη, πιστεύω ότι χρησιμοποιείται (μειωτικά) για κάποιον ή για κάτι που δεν είναι άξιος / άξιο τού ονόματος ή του τίτλου ή της ιδιότητος που φέρει.

  @ Τσούρης Βασίλειος [34]

  Νομίζω ότι είναι:

  » … καλύβην … »

  Ευχαριστώ.

 179. Επαναλαμβάνω το 166 γιατί κάπου φαγώθηκε το μέσον του

  To νερό< νηρόν (ὕδωρ) είναι παρετυμολόγηση ανάλογο με το Istambul < εις την πόλιν, όσο αρχαίο και να είναι. Και ο Πλάτων έκανε ετυμολογία………

  Το ύδωρ είναι ήδη σύνθετη λέξη πολύ πριν γίνει ελληνική από τα [ud] και [ar/or], όπου μόνο το δεύτερο συνθετικό σημαίνει νερό (πρβλ. Άραχθος, Aar, Ar, Avon < Arvon) ενώ το [ud] είναι άγνωστης σημασίας. Μαρτυρείται όμως σε όλες τις δυτικές ΙΕ γλώσσες π.χ. Wasser, water, aqua, voda ( νερό από απλή φωνητική μετάπτωση. Ήδη αναφέρθηκαν ο Νηρεύς κλπ

 180. Mπετατζής said

  Πρώτον βγήκε πολύ μεγάλο,συγγνώμη, δεύτερον βγάλτε τα εισαγωγικά από το ξεχείλωμα και βάλτε τα στον εξορθολογισμό, μη με μαλώσει ο οικοδεσπότης.

 181. cronopiusa said

  lluis llach verges 2007 . Viatge a Ítaca

 182. Κατερίνα Περρωτή said

  Ειπα… είμαι χαμένη!!!!

 183. Κατερίνα Περρωτή said

  Εχω χάσει, πως αλλιώς να το πω???!!!!

 184. Τσούρης Βασίλειος said

  178. ΣΑΘ
  Σωστά, είναι καλύβην, Το πρόσεξα μετά και μάλιστα το συζήτησα τηλεφωνικά με τον Προσγολίτη. Ευχαριστώ!

 185. cronopiusa said

  183

  η χαμένη τα παίρνει όλα

  Mi Vida, charquito d’agua turbia…

 186. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 187. Κατερίνα Περρωτή said

  Να εισαι πάντα

  μα πάντα

  κερδισμένη!!!!

 188. Κατερίνα Περρωτή said

  Γεια σου κοριτσακι μου!!!!

 189. Κατερίνα Περρωτή said

  Επαναλαμβάνομαι..το ξέρω!

  Τι να κάνω…

  Ο,τι θες Νίκο σβήσε!

 190. Tηλεγραφητής said

  kim yaktı bağdat’lı bebeleri böyle
  hangi alçak çıkarlar için yüksek teknolojiyle
  yaktılar, yıktılar, bombaladılar biliyoruz
  biliyoruz suç kesin
  suçlu malum emperyalizm
  gereği düşünüldü
  «iyi halsiz» katillere adil olmaktır en büyük ceza
  bağdat’ta yanan çocukların acısı kadar
  acımasız olacağız kovboylara
  bağdat’ta yananların ahı kadar
  adaletli olacağız.

  Μπράβο Κατερίνα!

 191. Μισιρλού... said

  Καλημέρα, σ’ όλους σας!

  Αν και πολύ έξω απ’ τα νερά μου, με την ταλαιπωρία τής σύνδεσής μου στο ίντερνετ, κατάφερα και ξενέρισα και πάλι!!!

  Με «νερό» υπάρχουν πάμπολλα πανέμορφα τραγούδια.
  Να θυμήσω μερικά -και πολυαγαπημένα μου:

  – Πιες αθάνατο νερό
  να νικήσεις τον καιρό…
  [«Έβαλε ο Θεός σημάδι» – Ξυλούρης Νίκος των Σταύρου Ξαρχάκου & Νίκου Γκάτσου]

  – Σου ’φερα νερό στις χούφτες
  για να πιεις, να ξεδιψάσεις
  που ‘ν’ τ’ αχείλι σου πικρό…
  [«Ούτε ένα ευχαριστώ» – Τζένη Καρέζη των Σταύρου Ξαρχάκου & Βαγγέλη Γκούφα]

  -Πήρα απ’ το χέρι σου νερό
  να το ξεχάσω δε μπορώ
  ακόμα κι αν θα στερηθώ την αγκαλιά σου…
  [«Πήρα απ’ το χέρι σου νερό» – Βίκυ Μοσχολιού του Άκη Πάνου]

  Ποιος ήπιε δάκρυ για νερό
  ποιος φίλησε τον πόνο
  ποιος έφαγε ψωμί πικρό
  ποιος ξενυχτά στο δρόμο.
  [«Ποιος ήπιε δάκρυ για νερό» – Πάνος Τζανετής των Γιώργου Ζαμπέτα & Γιάννη Παπανικολόπουλου]

  – Καράβια εμείς δεν θέλουμε, γλυκό μου
  για τα νησιά να πάμε.
  Πάνω στο ήσυχο νερό, μικρό μου
  όμορφα περπατάμε…
  [«Λεμόνι στην πορτοκαλιά» – Νίκος Παπάζογλου των Βάσως Αλαγιάννη & Μανώλη Ρασούλη]

  – Θολώνεις τα νερά, ξηγιέσαι πονηρά.
  Τη μια μου λες πως μ’ αγαπάς σαν τον τρελό,
  μα μου τα στρίβεις σαν για γάμο σου μιλώ…
  [«Θολώνεις τα νερά» – Τάκης Μπίνης του Κώστα Καπλάνη]

  – Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα
  και τα δέντρα για νερό
  κλαίω μανούλα μου κι εγώ για σένα
  που έχω χρόνια για να σε δω…
  [«Ο Απόκληρος» – Σωτηρία Μπέλλου του Βασίλη Τσιτσάνη]

  @178 – Συμφωνώ με τον ΣΑΘ. Μειωτικός είναι ο χαρακτηρισμός.
  π.χ.
  Ο ΜΑΓΚΑΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
  [Βασίλη Τσιτσάνη σε στίχους Νίκου Ρούτσου-1949]
  Τραγουδούν: Ελένη Λαμπίρη, Μάρκος Βαμβακάρης και Βασίλης Τσιτσάνης

  Μπορεί να ζεις στο Κολωνάκι
  μα λαχταράς το μπουζουκάκι
  είσαι το φρούτο του καιρού
  ο μάγκας του γλυκού νερού…

 192. Μισιρλού... said

  Μα… δεν έβαλα τον ύμνο μου;!

  Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω
  να με σκεπάσει το νερό
  τη δύστυχη ζωή που κάνω
  να την αντέξω δεν μπορώ…
  [1956 – Καζαντζίδης & Γκρέυ, των Ζαμπέτα-Τσάντα]

  Εδώ, η συγκλονιστική ζωντανή εκτέλεση από τον Μάρκο, το 1961.

 193. Κατερίνα Περρωτή said

  Nα σας πω, μου θύμισε άλλο τραγούδι, εξίσου ωραίο..!

 194. Κατερίνα Περρωτή said

  Εγω το πλουσιοπαιδο …

 195. Κατερίνα Περρωτή said

  Εεεε! Είναι μαστ!

  http://www.greektube.org/content/view/52886/2/

 196. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (74) Πριν κάτι μήνες όταν σε μια συζήτηση έριξα κόπρανα στον τάφο του συγκεκριμένου παπούλη μου την έπεσε παιδικός φίλος πρώην trader νυν οικονομικός ιστορικός για την ασχετίλα μου: Ο Σμιθ ήταν βαθύτατα ηθικολόγος λέει και ως εκ τούτου πίστευε στα usury laws (όρια στο μάξιμουμ επιτόκιο). Τα laissez faire τα είχε βασικά για τα διακρατικά τερτίπια κατά του μερκαντιλισμού:
  http://www.jstor.org/discover/10.2307/2326522?uid=3739696&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&uid=3739256&sid=21101398425357

 197. Κατερίνα Περρωτή said

  192. Eνταξει …. το δικό σας είναι πιο ωραίο!!!!

 198. Κατερίνα Περρωτή said

 199. Κατερίνα Περρωτή said

 200. Κατερίνα Περρωτή said

  Γεια σου βρε Μισιρλού!

 201. gpoint said

  Πολύ ενδιαφέροντα σχόλια !

  Το «γλυκού νερού» αναφέρεται για καπετάνιους που στα ποτάμια και τις λίμνες δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της θάλασσας

 202. gpoint said

  #179

  Λεώνικε, το νερό στον Αραχθο δεν είναι το «αρ» αλλά το «αχ» πρβλ Αχέρων, Αχελώος, Αξιός, κ.λ.π.
  Το αχ αποδίδεται και σαν ωκ ή ωγ στον Ωγένα-Ωκεανό (κατά το Αττική-Ωττική)
  Κατά την άποψή μου στην λέξη ύδωρ το πρώτο συνθετικό είναι το υ από το σανσκριτικό su =καλό που αποδίδεται στα ελληνικά ,με υ όπως στο υ-περ(ι)_ καλό και μεγάλο, super, ή με το ευ
  Το -δωρ θυμίζει…δώρο και θα μπορούσε το νερό να είναι το καλό δώρο των θεών αλλά δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να το στηρίξω ή απορρίψω

 203. gpoint said

  Τι έγινε το <a href=" κ.λ.π. για το
  υπέρ ;

 204. Επανήλθα για να προσθέσω το Ασωπός, που δε μου κατέβαινε και το έψαχνα μέσα μου.

  @202 Gpoint ευχαριστώ. Σε όλα αυτά έχει δίκιο εκτός του ‘αχ’.
  Κι εκτός των υπολοίπων περί ‘su’ και ‘δώρου’
  Η αντιστοιχία των Wasser – ὕδωρ υποβάλλει την σκέψη ότι το ‘δ’ του ‘ὕδωρ’ είναι ‘ζ’ (προφορά [dz])

 205. spiral architect said

  @154, 177: Φίλοι μου, το είπα και παραπάνω: Δεν περιμένω πλέον τίποτα. 😦
  Ξέρω πολύ καλά πως στήνουν τη σιρμαγιά. Τα ερωτήματά μου ήταν φιλοσοφικά. Την απάντηση την έχω.

  Έτσι γίνεται πάντα.
  Σαν σβήσεις τον άνθρωπο,
  δεν σβήνει ο άνθρωπος,
  μα έρχεται ο μεγάλος ο πόνος.

  Έτσι είναι αγαπητοί μου: Ο ουμανισμός απωλέσθηκε.
  Καλώς ήλθατε στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο.
  (έτσι, για να δικαιώνονται οι παντός είδους στούκες)

  Καλημέρα σας.

 206. Η γιαγιά μου όταν λέει τη φράση «δεν έπεσε κι η ζάχαρη στο νερό» εννοεί ότι «εντάξει, δεν έγινε και τίποτα τρομερό»! 🙂

 207. gpoint said

  #204

  Λεώνικε να μου επιτρέψεις να επιμένω στην άποψή μου.
  Εκτός από τους Αχαιούς πιστεύω πως και στον Αχιλλέα το όνομα αναfέρεται σ’ αυτόν που επιβλήθηκε στα ύδατα. Σχετική είναι η Φ’ ραψωδία της Ιλιάδας όπου α Αχιλλέας σκοτώνει τον Αστεροπαίο που κατάγεται από τον Αξιό ποταμό λέγοντας του μάλιστα πως ο ίδιος κατάγεται από ανώτερη θεότητα, τον Δία, άρα είναι ανώτερος. Γι αυτήν του την ύβρι, λίγο μετά, ο Σκάμανδρος φουσκώνει να τον πνίξει κι ο Αχιλλέας φοβισμένος προσεύχεται στους θεούς να τον σώσουν.
  Ακόμα και στην λέξη Μεσογειος. αυτό το -ογ ταιριάζει με την πραγματικότητά της σαν νερό την μέση της γης, περισσότερο από το να ετυμολογηθεί σαν από μέσον και γη

 208. LandS said

  Τι ήρθε πρώτο; Το Μεσόγειος των Ελλήνων ή το Mediterraneus των Λατίνων;

  Αδιάφορο.

  α) Αν πρώτα το λατινικό. Το Μεσόγειος είναι μετάφρασή του, άρα μέσον+ γαία χοντρικά.
  β) Αν πρώτα το ελληνικό.
  βα) medi+terra <- μέσον+γαία τετριμμένο.
  ββ) Μπορεί το Mediterraneus να είναι λάθος μετάφραση του Μεσόγειος, αλλά η αντιμετάφραση (κατά το αντιδάνειο) επικράτησε.

 209. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  πριν πάω στη διαδήλωση σκέφτηκα μία υπέροχη ταινία, δωράκι στον Λεώνικο και στον gpoint Ο ΗΡΑΚΛΗΣ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ

  Γιατί δεν φωνάζεις;
  ¿Por qué no gritas?

  να βάλω και ´γω τον ύμνο μου, μέρα που ναι σήμερα

  A LA HUELGA

 210. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  Καλημέρα αγωνιστική και δημιουργική και από εμένα!

  Προς λύπην μου διαπίστωσα ότι από το σχολείο μου μόνο εγώ και η σεβαστή μου μαθηματικός θα είμαστε απούσες λόγω της απεργίας…Αλλά δεν μπορεί, εδώ που τα λέμε, να περιμένει και άλλη συμπεριφορά κανείς από σχολείο πλειοψηφίας χρυσαυγητών και σε μαθητές και σε καθηγητές…Αφιερωμένο λοιπόν εξαιρετικά το παρακάτω στην φετινή μαθηματικό μου κα Βρ. αλλά και στον περσινό μου μαθηματικό κο Τσ. που ήταν παρόν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

  και βέβαια ένα τραγούδι που νιώθω να με εκφράζει απόλυτα και θέλω να το αφιερώσω σε όλους όσους αρνούνται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και στόματα κλειστά…

  καλή συνέχεια…

 211. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  και αυτά αφιερωμένα σε αυτούς που δουλεύουν…

 212. Μαρία said

  208 Γιατί λάθος μετάφραση;
  Μεταφράστηκε το ελλην. μεσόγαιος/μεσόγεως σε mediterraneus με τη σημασία που έχει κρατήσει και σήμερα για τα μεσόγεια μέρη (loca mediterranea) και η θάλασσα ονομάστηκε mare mediterraneum.

  Πολλές συμμετοχές για το Πορτοκάλος βλέπω.

 213. Ηλεφούφουτος said

  212β Πράγματι, και το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να διαβάζει και κανείς καλοπροαίρετος που δεν θα ξέρει πού σταματά η επιστήμη και πού αρχίζει ο Πορτοκάλος.

 214. sarant said

  Να με συμπαθάτε που έλειπα για πολλές ώρες, είχα ταξίδι.
  Στα πεταχτά:

  140: Εντάξει 🙂

  141: Τις συντμήσεις ΠΚΕ κτλ. κι εγώ δεν τις συνηθίζω, αλλά εδώ μου πήγαινε καλύτερα έτσι.

  166: Πόσο πιθανό είναι να έλεγαν οι αρχαίοι «νηρόν» από παλιά και να μην έχει καταγραφεί πουθενά; Καθόλου πιθανό. Τα περί παρετυμολογίας πρέπει να στηρίζονται και στα κείμενα. Ο Φρύνιχος νομίζω ότι λύνει κάθε αμφιβολία.

  178: Άπειρος και ανάξιος του ονόματος/ακατάλληλος συχνά συμπίπτουν. Πάντως, το ΛΚΝ που συνήθως είναι εγκυρότερο στους ορισμούς, λέει «άπειρος, ατζαμής» (στο λ. γλυκός)

  191: Μισιρλού, ευχαριστούμε για τον… κατακλυσμό!

  206: Παρόμοιες χρήσεις είναι αυτές.

 215. gpoint said

  Ανεξάρτητα από την σωστή ή όχι ετυμολογία της λέξης η «Μεσόγειος» είναι μια περιοχή που έχει νερό στη μέση, Αν το δούμε σαν μέσον-γαία ή medi – terra δεν ταιριάζει με την περιγραφή της περιοχής, αντίθετα με το μέσον και το ογ από την ρίζα που δίνει τον Ωγένα-Ωκεανό χωρίς να σημαίνει ότι υποστηρίζω πως έτσι είναι

 216. LandS said

  212 Ας το ξανατοποθετήσω λοιπόν.

  Αν το mediterraneum προηγείται χρονικά του μεσόγειος, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την ευρέως διαδεδομένη ετυμολογία.

  Αν το μεσόγειος προηγείται χρονικά του mediterraneum έχουμε δύο ενδεχόμενα. Είτε το μεσόγειος σημαίνει κάτι ανάμεσα στη γη, ή κάτι τέτοιο, και θέλει μια θάλασσα να αναφέρεται ρητά ή να εννοείται, για να σημαίνει κάτι (πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα) , είτε σημαίνει το νερό ανάμεσα στη γη σε αυτή καθαυτή τη λέξη, από το ‘ογ’ όπως προτείνεται στο 207.
  Σε αυτή τη δεύτερη υποπερίπτωση της δεύτερης υποπερίπτωσης της δεύτερης περίπτωσης, είτε το mediterraneum προέκυψε αυτοτελώς (οπότε πέφτουμε στην πρώτη περίπτωση) , είτε από λάθος μετάφραση.
  Αν λοιπόν ισχύει αυτή η υποπερίπτωση της υποπεριπτώσεως, για να μην έχει διορθωθεί το λάθος και επειδή δεν έχει επισημανθεί η διαφορά παρά μόνο στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα μ.Χ. ως σχόλιο σε ένα ιστολόγιο που λεξιλογεί, έχει πάψει, πρακτικά, να ισχύει.

  Άρα η μόνη ετυμολογία που είναι δυνατόν λογικά να ισχύει στις μέρες μας είναι αυτή που λέει Μεσόγειος<- Μεσόγειος Θάλασσα δηλ. Η θάλασσα που περικλείεται από στεριά.

 217. LandS said

  Συγνώμη για το σχόλιο 216, αλλά έκανα ένα διάλειμμα να ξεζαλιστώ από το διάβασμα του πολυνομοσχέδιου για τα μέτρα και ότι άλλο του έχει φανεί του λωλοστεφανή, και είπα να γράψω κάτι απλό.

 218. Γς said

  215,216:
  Μεσόγειος, mediterraneum και άμα πάτε προς τα Μεσόγεια της Αττικής θα φτάσετε και στον Λιμένα της Μεσογαίας (Πορτο Ράφτης). Αλλά πριν από αυτόν είναι στη Βραυρώνα το ξενοδοχείο του κλαμπ Μεντιτερανέ: Το Μάρε Νόστρουμ. Μύλος! Πάντως η ονομασία Μάρε Νόστρουμ σίγουρα έπεται όλων των άλλων. Ετσι δεν είναι; Ετυμολογικά όμως έχει καμιά σχέση με τον Νοστράδαμο;

 219. Αγγελος said

  Λεώνικε και Gpoint, Ισίδωρο της Σεβίλλης μου θυμίζουν μετά συγχωρήσεως οι ετυμολογήσεις σας, ιδίως του πρώτου.
  Από πού κι ως πού παρετυμολογία το Σταμπούλ < στην Πόλη; Δηλαδή από πού να προέρχεται σταλήθεια;
  Με τι δικαίωμα χαρακτηρίζεις «αφελετυμολογία» την παραγωγή του ‘νερού’ από το «νεαρόν ύδωρ», χωρίς όχι να προσπαθείς να ανασκευάσεις, αλλά ούτε καν να μνημονεύεις το άριστα τεκμηριωμένο σχετικό άρθρο του Νικοδεσπότη; Εδώ έχουμε, νομίζω, και αγένεια!
  Τι θα πει «το γερμ. Wasser μας κάνει να υποπτευθούμε πως το δ του ‘ύδατος’ προφερόταν [dz]»; Το ss του Wasser είναι η κανονική εξέλιξη στα γερμανικά του τευτονικού t (πρβ. αγγλ. και ολλ. water) σ’ αυτή τη θέση, που με τη σειρά του αποτελεί κανονική εξέλιξη του ινδοευρ. d.
  Και μόνο η χαρακτηριστική του κλίση μαρτυρεί πως το ‘ύδωρ’ είναι πανάρχαιη ινδοευρωπαϊκή λέξη, συγγενής με τα voda/water/κλπ., όχι όμως και με το aqua. Η ανάλυσή του σε ‘ύδ’ άγνωστης σημασίας + ‘ωρ’ συγγενικό με το (κελτικό;) aar μου θυμίζει του Σολωμού την ανάλυση του ‘όφις’ σε ‘οφ’ ξένο + κατάληξη ελληνική. Στην πραγματικότητα, το -ωρ είναι κατάληξη ινδοευρωπαϊκού κλιτικού σχήματος που επιζεί και στα ‘ήπαρ’, ‘ούθαρ’ κ.α.
  Πώς ακριβώς η επίκληση από τον Αχιλλέα της καταγωγής του από το Δία, ακριβώς για να βγει ευγενέστερος από τον απόγονο του Αξιού, επιμαρτυρεί ότι το Αχ- του ονόματός του σημαίναι νερό;
  Αλλά το κορύφωμα είναι η έστω και διακριτική αμφισβήτηση της προφανούς ετυμολογίας της Μεσογείου!

 220. Αγγελος said

  Γς, σα λίγο νωρίς δεν άρχισες να πίνεις σήμερα;

 221. Immortalité said

  Και όμως, μίλησα με άνθρωπο νοήμονα πέραν πάσης αμφιβολίας, που μου είπε ότι μακάρι να ιδιωτικοποιηθεί το νερό για να γίνουν έργα υποδομών και να μην τρέχει η βρύση κοκκινόχωμα (που τρέχει).
  Και φώναζε και ήταν έξω φρενών.
  Πώς μιλάς σε τοίχο; Έτσι.

  Σχετικά με το 68, θα έλεγα ότι συμφωνώ με τον αγαπητό Μπετατζή…

 222. Γς said

  220:
  Γιατί κύριε ‘Αγγελε μας; Δεν σου άρεσαν οι σατιρο-ετυμολογικές μου απορίες; Εγώ πως ακούω τόση ώρα τις απίθανες δικές σας ερμηνείες;
  Όχι δεν πίνω, αλλά με αυτά που ακούω δεν υπόσχομαι τίποτε.

 223. LandS said

  221 Αφού ήταν έξω φρενών υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο νοήμων ήταν εκείνη τη στιγμή. Το λες και μόνη σου. Μίλαγες, πρόσκαιρα φαντάζομαι, σε τοίχο που οι Τούρκοι λεν ντουβάρ.

  Όταν ηρεμήσει και μπορεί να σκεφτεί λογικά πες του να βρει κανένα επιχείρημα οικονομικό έξω από προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν με εργαλεία σαν τον κάβουρα.

 224. Γς said

  219:
  >Λεώνικε και Gpoint, Ισίδωρο της Σεβίλλης μου θυμίζουν μετά συγχωρήσεως οι ετυμολογήσεις σας, ιδίως του πρώτου.

  Και μετά μου βάζουν πάγο, επειδή έχω καραφλιάσει…

  Σωστή βάση δεδομένων τα Etymologiarum libri του Αγίου (;) Ισιδώρου.
  Είχε προταθεί για άγιος και προστάτης του διαδικτύου πριν χρόνια. Ποιος ξέρει, έγινε;

 225. Ναυτίλος said

  221 και 223: Αν βρει τελικά επιχειρήματα οικονομικά ή και απλώς λογικά, θα ήθελα κι εγώ να τα μάθω. Γιατί, απ’ όσο ξέρω, η τάση που επικρατεί παγκοσμίως είναι να επιστρέψει στα κράτη ή στους δήμους η διαχείριση του νερού. Οι ιδιωτικές εταιρείες επιδείνωσαν τα προβλήματα που υποτίθεται πως θα έλυναν και ας λέει ο κάθε Μανδραβέλης ό,τι θέλει. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα, εν αντιθέσει με τους προπαγανδιστές.

 226. Immortalité said

  @223 και 225 Τα επιχειρήματα είναι απλά. Ο ιδιώτης θα ενδιαφέρεται για την επιχείρησή του ενώ το Δημόσιο όχι. Πρόκειται για άνθρωπο που είναι βαθιά πεπεισμένος ότι το Δημόσιο είναι απολύτως συνώνυμο της διαφθοράς και της ρεμούλας και πως ό,τι καλό πρόκειται να συμβεί θα συμβεί μέσω του ιδιωτικού τομέα. Προφανώς του φαίνεται και απολύτως αυτονόητο να κόβεις το νερό σε κάποιον που δεν έχει να το πληρώσει. Η αλήθεια είναι ότι έχει πραγματικά ταλαιπωρηθεί πάρα πολλά χρόνια από τη διαφθορά στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Όμως αυτή η αδυναμία διάκρισης και το γενικό τσουβάλιασμα από ανθρώπους που έχουν πραγματικά ένα επίπεδο σκέψης είναι κάργα ανησυχητικό.

  Φαντάσου δηλαδή και να έπινε…

 227. Ναυτίλος said

  Κάπως έτσι σκέφτηκαν και στη Γαλλία, όταν ιδιωτικοποίησαν την αντίστοιχη ΕΥΔΑΠ, και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους. Η λύση είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και όχι η διάλυσή του. Και καλά να ζητούν ιδιωτικοποιήσεις οι πλούσιοι, αλλά να ζητούν και όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Πού θα βρουν λεφτά για γιατρούς, για δασκάλους, για…, για…, για ένα σωρό για, οι άφρονες.

 228. Ηλεφούφουτος said

  Ένα σχόλιό μου εδώ φαίνεται πως το ‘πιασε η μαρμάγκα.

 229. 219,
  «…ανάλυση του ‘όφις’ σε ‘οφ’ ξένο…»
  …δηλαδή φόρεϊν όφις! 🙂

 230. sarant said

  228: Όχι, η κοιλιά της ηλεμαρμάγκας είναι άδεια.

  229: 😉

 231. Ηλεφούφουτος said

  Καλά, έλεγα απλώς με αφορμή την περίπτωση που ανέφερε η Ιμορ πόσο αποκαρδιωτικό είναι ότι ακούς το ίδιο σκεπτικό ξανά και ξανά και ξανά δεκαετίες τώρα κι ας διαψεύδεται ξανά και ξανά και ξανά ο μύθος της αποτελεσματικότητας του ιδιώτη Μασαμπούκα.

  Και κατέληξα στη διαπίστωση ότι λερναία δεν λυμαίνονται μόνο τη γλωσσολογία.

  Αυτά τα σοφά!

 232. gpoint said

  #219
  Νομίζω ότι ξέρεις πως τότε δεν βάφτιζαν τα παιδιά τους γιατί…δεν είχε έρθει ακόμα η μόδα της κολυμβήθρας στην Ελλάδα και τα αποκαλούσαν με το όνομα του πατέρα τους και την κατάληξη -ίδης ή -ιάδης τα…παιδά και σε -ώνη τα κορίτσια. Οταν μεγάλωνε το παιδί έπαιρνε μερικές φορές δικό του όνομα αν διακρινότανε λόγω ιδιοτήτων, άθλων κ.λ.π. Ετσι μερικά ονόματα είναι εύκολα στην ετυμολογησή τους όπως το Ιάσων (για τον Διομήδη), το Ηρακλής (για τον Αλκείδη), το Σωκράτης, το Περικλής, το Καλλικράτης,κ.λ.π.,.άλλα είναι πιο δύσκολα.
  Λογικό είναι να προσπαθεί κάποιος το ίδιο για τον γιό του Πηλέα, μια ιδέα έριξα στηιζόμενος σ’ έναα κεφάλαιο της Ιλιάδας .οπου αναφέρεται στην καταγωγή του, εσύ έχεις να προτείνεις καλύτερη ετυμολόγηση του ονόματος Αχιλλέα ; ή περιορίζεσαι μόνο σε ό,τι βρίσκεις στα λεξικά ;
  Υπάρχει ζωή και έξω από τα λεξικά.

  Οσον αφορά την Μεσόγειο μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα διότι εγώ μιλάω για την περιοχή (στεριά) της Μεσογείου και εσύ για την Μεσόγειο θάλασσα, …

 233. Ηλεφούφουτος said

  232 «…τα αποκαλούσαν με το όνομα του πατέρα τους και την κατάληξη -ίδης ή -ιάδης τα…παιδά και σε -ώνη τα κορίτσια. Οταν μεγάλωνε το παιδί έπαιρνε μερικές φορές δικό του όνομα αν διακρινότανε…»

  Α, τον καημένο τον Ευριπίδη! Μα σε τίποτα να μη διακριθεί αυτό το παιδί!
  Και το ‘λεγε ο πατέρας του, ο καημένος ο Εύριπος (!), πως προκοπή δε θα δει απ αυτό το παιδί· απ τη στρωμένη δουλειά του πατέρα του θα ζει.
  Κι επειδή το μήλο κάτω απ τη μηλιά θα πέσει, τα ίδια χαΐρια είχε και ο γιος του Ευριπίδη, ο Ευριπιδίδης κι ο εγγονός του ο Ευρυπιδιδίδης, άσε πια το Ευρυπιδιδιδιδάκι!

  Κι επειδή το «μερικές φορές» σημαίνει «σπάνια», αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότεροι αρχαίοι είχαν ως γνωστόν τέτοια γελοία ονόματα.

 234. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  Μόλις γύρισα
  έφαγα μια χούφτα καρύδια κι ένα πορτοκάλι
  το πιο αστείο σύνθημα
  Συντάξεις και μισθούς έκανες κουρέλι
  άντε και Γαμήσου «σύντροφε» Κουβέλη.
  γιατί είναι «πραξικόπημα πραξικοπημάτων» αυτό που κάνουνε
  «πρέπει να διαβάζουν 60 σελίδες την ώρα»
  οι πατέρες (και μητέρες) του έθνους
  πριν αποφασίσουν για το μέλον ΜΑΣ!!!
  Ωραία ήταν λιακάδα, παλμός και παρά το μποϋκοτάζ λεωφορειοτρόλεϊτζήδων και μέσων σταθερής τροχιάς, είμαστε πολλοί
  Ένα τραγούδι για τη ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ – Μεσόγειο
  από τη Βίκυ Μοσχολιού
  και τη μικρή μου συμβολή στο «νερό νεράκι»

  ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ

  Πάω να διαβάσω τα μαθήματά μου
  Γεια σας

 235. Ναυτίλος said

  234: Καλό διάβασμα. Είσαι στ’ αλήθεια 15 χρονών;

 236. Γς said

  235:
  Μικρέ, υπάρχει και εισαγγελέας υπηρεσίας!

 237. gpoint said

  #233
  Αν παρακολουθείς, ξέρεις ότι μιλάμε για τον Αχιλλέα και την Ιλιάδα όπου επικρατούν τα Κρονίδης, Πηλείδης, Λαερτιάδης των απλών ονομάτων, θα το έχεις προσέξει αν την έχεις διαβάσει. Απλά στα παραδείγματα έβαλα και μεταγενέστερους για ενίσχυση.
  Πάντως ήταν καταπληκτικό το σκεπτικό σου και πρωτοποριακό, χάραξε νέους δρόμους και ορίζοντες, τι να σου πω με ισοπέδωσε…

 238. Ναυτίλος said

  236: Όχι, ρε φίλε, με παρεξήγησες, πού πήγε το μυαλό σου;

 239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  210 – Αναστασία, μιας και είσαι μαθήτρια του λυκείου, (αν δεν κάνω λάθος) θα σου μιλήσω όπως στην μικρή μου κόρη που πάει τρίτη λυκείου. Αντί να κατηγορείς τους καθηγητές σου που δεν απεργούν ώς χρυσαυγίτες, καλύτερο είναι να προσπαθήσεις να κατανοήσεις, τον λόγο γι΄αυτή τους την συμπεριφορά. Δέν είναι άλλωστε όλοι οι καθηγητές στο σχολείο σου χρυσαυγίτες, πόσο μάλλον στα άλλα σχολεία, γιατί δεν απήργησαν ; Δυστυχώς ειδικά απο την μεταπολίτευση και μετά, οι διδάσκαλοι γενικώς έχουν πάψει να είναι λειτουργοί, ουσιαστικά έχει εκλείψει το «είδος» μετονομάστηκαν σε εκπαιδευτικούς, και έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα σε ένα δυσλειτουργικό κομματικοποιημένο και κατεστημένο περιβάλλον. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι ηρωϊκοί θα έλεγα διδάσκαλοι, που εξακολουθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες, και την μεγάλη αντίδραση των «συναδέλφων» τους, να λειτουργούν προσπαθώντας να διδάξουν τα παιδιά. Πλήν όμως εκτός του μεγάλου τιμήματος που πληρώνουν, δεν αλλάζουν την κατεστημένη πραγματικότητα, δηλαδή κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά. Εξάλλου λίγοι απο αυτούς ήθελαν να γίνουν εκπαιδευτικοί, δεύτερη η τρίτη επιλογή τους ήταν, η το κίνητρό τους ήταν η σιγουριά του δημοσίοιυ. Όπως και να΄ χει, τα κριτήρια της πολιτείας για την επιλογή αυτών που θα διδάξουν την εκάστοτε νέα γενιά, είναι απο γελοία έως ανύπαρκτα, εγώ πιστεύω εσκεμένα.
  Με πλήρη επίγνωση των λόγων μου, μιας και μιλάω στην «κόρη μου» σου λέω οτι η εκπαίδευση, είναι μια καλοστημένη απάτη του συστήματος, που απ΄οτι κατάλαβα αντιπαλεύεις. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η εξειδικευμένη γνώση, για την στελέχωση της παγκόσμιας παραγωγικής μηχανής, και όχι η προαγωγή της κριτικής σκέψεως, που μέσω αυτού του συστήματος, εμμέσως ελέγχεται.
  Συνεπώς μιάς και η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, και για το τι θα διδαχθούν τα παιδιά, το αποφασίζουν κάποιοι «άγνωστοι» χωρίς να έχουν λόγο, η να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, γονείς και παιδιά, αλλα και χωρίς και αυτοί να ενδιαφέρονται, ποιοί αποφασίζουν τι θα μάθουν τα παιδιά τους, το μόνο που σου μένει είναι να προσπαθήσεις να αποκομίσεις όσο το δυνατόν επιλεκτικά, περισσότερες γνώσεις που θα σου χρειασθούν στην ζωή σου, απο τις λιγοστές πραγματικής αξίας γνώσεις που σου προσφέρει, αυτο το απαράδεκτο σύστημα.
  Σου προτείνω να διαβάσεις ενα μικρό βιβλιαράκι, του Ζάν Κλώντ Μισεά, γάλλου φιλοσόφου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Η εκαπαίδευση της αμάθειας, εκδόσεις βιβλιόραμα. Είναι κάπως δύσκολο στην ανάγνωση, αλλα τεκμηριώνει την ωμή απάτη της εκαπαιδεύσεως, και θα σε βοηθήσει να χαράξεις την δική σου πορεία στην ζωή, εκμεταλευόμενη την όποια βοήθεια της εκπαιδεύσεως.

  Όχι όχι, δέν είμαι εκεί που με προορίζατε
  αλλα εδώ πάνω, απ΄όπου σας κοιτάζω
  χαμογελώντας.
  Μισέλ Φουκό.

 240. Immortalité said

  @231 Μερικές φορές σκέφτομαι πως ίσως πρέπει να ξαναστερηθούμε τα αυτονόητα για να τα ξαναθέσουμε στη σωστή τους βάση. Σαν να μην υπάρχει κεκτημένη γνώση.

  @238 Εγώ πάντως για να είμαι ειλικρινής, απορώ με τις απορίες σου…

 241. Ναυτίλος said

  239: Σαν εκπαιδευτικός 25 χρόνια τώρα, μπορώ να πω ότι κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Με δύο ενστάσεις: 1η) Δεν είναι μερικοί, είναι αρκετοί οι συνάδελφοι που δουλεύουν φιλότιμα και 2η) δεν πιστεύω ότι οι δάσκαλοι προ μεταπολιτεύσεως ήταν ανιδιοτελείς λειτουργοί. Τότε κι αν ήταν οι περισσότεροι τσιράκια του συστήματος!

 242. gpoint said

  #239
  Δύο είναι βασικοί λόγοι που πολλόί εκπαιδευτικοί δεν απεργούν :

  1, η απογοήτευσή τους από τους συνδικαλιστές του κλάδου
  2. η οικονομική τους;.εξαθλίωση

  Ειδικά για το δεύτερο προσέξτε πως τα τελευταία χρόνια απεργούν κυρίως οι σχετικά υψηλής αμοιβής εργαζόμενοι

 243. Ναυτίλος said

  242: Έχεις απόλυτο δίκιο και στις 2 αιτίες που επισημαίνεις, αν αντιστρέψουμε τη σειρά τους. Ποτέ δεν είχαμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους συνδικαλιστές μας, επειδή συμπεριφέρονται πολιτικάντικα οι περισσότεροι. Ούτε ισχύει αυτό που λέει η κοπέλα, ότι δηλαδή κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν συμμετέχουν στις απεργίες, επειδή είναι χρυσαυγίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΧΑ έχει αντιμνημονιακό λόγο και καταψηφίζει τα μέτρα, άρα γιατί να μην απεργούν οι οπαδοί της;

 244. cronopiusa said

  Χαραυγή Κοζάνης (ταινία μικρού μήκους του 2003)…

 245. cronopiusa said


  «Ελληνική Πρωτοβουλία» με 148 Βουλευτές

 246. Γς said

  240 b:
  …καλάαα.

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  241 – Mερικοί είναι αυτοί, που αισθάνονται, είναι, και λειτουργούν σαν Διδάσκαλοι, πληρώνοντας βαρύ τίμημα απο την πολιτεία, (δυσμενείς μετατάξεις κλπ, τα γνωρίζεις καλύτερα) και το χειρότερο απο την εχθρότητα των «συναδέλφων» τους. Αρκετοί είναι οι φιλότιμοι που λές, που όμως δεν το΄χουν το «λειτούργημα» αλλα όντως προσπαθούν, φιλότιμα μέν, συμβιβασμένα δε. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως είναι αδιάφοροι και κακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν έχω κάτι εναντίον των εκπαιδευτικών, είμαι της απόψεως οτι πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη μια άνετη σύγχρονη διαβίωση, για να μπορούν να διδάξουν απερίσπαστοι τους νέους, αρκεί να είναι λειτουργοί Διδάσκαλοι.
  Δυστυχώς η ουσιαστική κατάργηση της τρίτης λυκείου, (δεν το πίστευα όταν πήγαινε η μεγάλη μου κόρη πριν τρία χρόνια, κάτι που ξαναβλέπω εφέτος με την μικρή μου) οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους αδιάφορους εκπαιδευτικούς. Αναγκάστηκα να την γράψω στο φροντιστήριο, παρ΄όλο που έχουμε οικονομικό πρόβλημα, γιατι το μάθημα γίνεται με κριτήριο το που έχουν φθάσει στο φροντιστήριο, μιας και πάνε όλα τα παιδιά.

  Για την δεύτερη ένσταση, δεν είπα εγώ οτι ήταν ανιδιοτελείς, και δεν διαφωνώ καθόλου για το τσιράκια, και επειδή μάλλον είμαστε κοντά στην ηλικία (51) βγάλαμε το δημοτικό (εγώ) τουλάχιστον επι χούντας. Απ΄όσο θυμάμαι, δυο τρείς ήταν «καλοί» οι άλλοι ήταν φασιστόμουτρα. Απλώς τότε υπήρχε και κάποιος έλεγχος, απο την εποχή της αλλαγής και του ελληνικού σοσιαλισμού, έγινε το μεγάλο πανηγύρι.
  Πάντως όταν μιλάω για την απάτη της εκπαιδεύσεως, εννοώ την παγκόσμια, και όχι ειδικά της Ελλάδος, που είναι η κακοποίηση των κακών ξένων προτύπων.

 248. spiral architect said

  Απ’ το νεράκι και την ιδιωτικοποίησή του πήγαμε στην εκπαίδευση-παιδεία που – εν τέλει – από εκεί ξεκινούν όλα.

  247: […] Πάντως όταν μιλάω για την απάτη της εκπαιδεύσεως, εννοώ την παγκόσμια … […]
  Δεν μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ μαζί σου Λάμπρο και μετά λύπης μου επαυξάνω. 😦

  Έχω εδώ και χρόνια την αίσθηση ότι, η παιδεία, η επιστήμη και οι ταγοί τους οι δάσκαλοι και οι επιστήμονες με την έννοια που τους δόθηκε από την Αναγέννηση και εντεύθεν δεν έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης, παρά μόνο συμπληρωματικό ενός συστήματος, που αναπαράγει μια καταναλωτική κοινωνία πωλητών και αγοραστών (και όχι πολιτών) και που εδώ και κάτι δεκαετίες δεν έχει κάνει ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα, ενώ υπάρχει τόση συσσωρευμένη ανεκμετάλλευτη γνώση.
  (ρίξτε μια ματιά στο λίκνο, έχει ενδιαφέρον)

  Προσωπικά έχω ακολουθήσει την παλιά καλή συμβουλή: «To καλύτερο σχολειό είναι το σπίτι». Τα παιδιά μου τα έμαθα μετά κόπου (ομολογώ ότι είναι δύσκολη η δουλειά του δασκάλου!) να σκέφτονται πέρα κι έξω απ’ τις κρατούσες απόψεις και ευτυχώς που στα σχολεία που πέρασαν υπήρχαν δάσκαλοι που είχαν τις ίδιες απόψεις και τις εφάρμοζαν στην τάξη.

 249. gpoint said

  #249
  Αποχωρήσας πρόσφατα από τον χώρο, έφτασα στο συμπέρασμα πως αν είχα σήμερα παιδιά μάλλον δεν θα τα έστελνα σχολείο μετά το Δημοτικό εφ’ όσον δεν είχα τα λεφτά για καλό ιδιωτικό. Γιατί στο Δημοτικό έχουν ένα δάσκαλο καλό ή κακό αλλά στο Γυμνάσιο-Λύκειο ο μεγάλος αριθμός των διδασκόντων και η έλειψη συντονισμού σε βασικά θέματα όπως τρόπος διδασκαλίας, συμπεριφοράς, πειθαρχικού ελέγχου κ.λ.π. προκαλούν μια λανθάνουσα σύγχιση στον μαθητή που τον ακολουθεί σ’ ολόκληρη την ζωή του. Η παρουσία των λίγων σωστών εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν βοηθά αλλά επιτείνει το πρόβλημα που δημιουργούν οι συνήθως αμόρφωτοι (παιδαγωγικά και όχι μόνο) πτυχιούχοι συνάδελφοί τους, συνήθως είναι και η ποικιλόμορφη πλειοψηφία. Εδώ ακριβώς είναι η υπεροχή των ιδιωτικών που είναι σε θέση να επιβάλουν την όποια γραμμή τους στους.διδάσκοντες με τον φόβο της απόλυσης, ενώ τον σχολικό σύμβουλο που εμφανίζεται μιάμισυ φορά τον χρόνο ποιός τον λαμβάνει υπ’ όψιν, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του αφού δεν γίνεται ουσιαστική μετεκπαίδευση του καθηγητή.αλλά μ’ ένα πτυχίο από το οποίο απουσιάζει ότιδήποτε σχετικό με τους τρόπους διδασκαλίας, ρίχνεται στον λάκκο των λεόντων σε κάποια μακρινή επαρχία με βιοποριστικά προβλήματα για να «στρώσει». Το αποτέλεσμα είναι κάθε ένας να βρει τον δικό του τρόπο για να επιβιώσει.
  Θυμάμαι προ δώδεκα ετών όταν δίδασκα σε πρότυπο(!) Λύκειο άλγεβρα στα μισά τμήματα της Α Λυκείου και έπρεπε να βγάλουμε κοινά θέματα, ο συνάδελφος δεν ήθελε να βάλουμε θέμα με ανισώσεις γιατί όπως είπε «ΕΓΩ δεν διδάσκω τέτοια πράγματα » !!!! Ελεγε αλήθεια, το τσεκάραμε με τον διευθυντή στο βιβλίο ύλης. Τρέχοντας πήγα την άλλη χρονιά σε εσπερινό τεχνικό όπου τα μαθηματικά ήταν βοηθητικό μάθημα, κάτι σαν τα καλλιτεχνικά,, και είχα ήσυχο το κεφάλι μου.

 250. spiral architect said

  @249: Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενά σου, αλλά συνήθως στεκόμαστε στα λίγα κακά και όχι στα πολλά καλά.
  Σε γενικές γραμμές τα παιδιά μου έπεσαν σε καλούς δασκάλους και καθηγητές. Εννοείται ότι υπήρχαν κάποιες (κακές) εξαιρέσεις, αλλά η κατάσταση αντιμετωπιζόταν (και αντιμετωπίζεται ακόμα γιατί η κόρη μου είναι μαθήτρια Λυκείου) εκ των ενόντων.
  (παρεμβάσεις συλλόγου γονέων κλπ)

  Μην απαξιώνουμε, γιατί ήδη μάς έχουν απαξιώσει σαν ανθρώπινες υπάρξεις. 😐
  (όπως και στο προηγούμενο σχόλιό μου, γενικεύω και εγώ σαν τον Λάμπρο)

 251. marulaki said

  Δεν πρόσθεσε όμως κανείς το ‘νερομπούλι’. Όταν ένας καφές ας πούμε βγήκε πολύ νερουλός, βγήκε ‘νερομπούλι’, ή ‘σε ένα φαγητό έριξα πολύ νερό και νερομπούλιασε’.

 252. ΣΑΘ said

  Πολύ μεγάλο ποσοστό τών καθηγητών αξίας (περισσότερο του Λυκείου), δίνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να δώσουν ως διδάσκαλοι στα ιδιαίτερα (μιλάμε για χοντρά και κατάμαυρα λεφτά), και στο δημόσιο σχολείο κάνουν αγγαρεία για χαρτζιλίκι.

  Φυσικά αυτό αφορά σε καθηγητές με ειδικότητες που σχετίζονται με τις Πανελλήνιες.

 253. @247,248,249 κτλ:

  Συγγνώμη αλλά νομίζω πως στην προσπάθειά σας να θίξετε κάποια όντως υπαρκτά προβλήματα στην εκπαίδευση, οδηγηθήκατε στην υπερβολή.
  Δεν είναι δυνατόν να λέμε στα σοβαρά ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι «μια απάτη», που στοχεύει μόνο στο να φτιάξει «πελάτες» και άλλα τέτοια.

  Μα οι καλύτεροι πελάτες είναι οι αμόρφωτοι! Τα καλύτερα «πρόβατα» είναι τα αμόρφωτα!
  Η υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά είναι μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές κατακτήσεις, και δεν πρέπει με τίποτα να την απαξιώνουμε!

  Και επί της ουσίας, με ποιον τρόπο τα μαθηματικά, η φυσική, και η γλώσσα «φτιάχνουν πελάτες»; Ικανότερους πολίτες φτιάχνουν! Που μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους! Είναι αστείο να πιανόμαστε από κάποιες συγκεκριμένες ειδικεύσεις ή και συγκεκριμένες περιπτώσεις κακών καθηγητών και να καταδικάζουμε συλλήβδην την εκπαίδευση!

  Άλλο να πούμε πως τα προγράμματα σπουδών του Deree είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πολυεθνικών, και άλλο να λέμε ότι μετά το Δημοτικό δεν θα έπρεπε τα παιδιά μας να πάνε σχολείο!

  Ίσως κάτι άλλο να εννοούσατε και εγώ κάπως να παρεξήγησα τα λεγόμενά σας. Αλλά νιώθω ότι έπρεπε να ειπωθούν αυτά που λέω, για να μην βγουν προς τα έξω λανθασμένες εντυπώσεις.

 254. ππαν said

  Όποιος πιστεύει πως υπάρχουν ¨καλά» ιδιωτικά οι μαθητές των οποιων δεν πάνε σε φροντιστήριο ή δεν κάνουν ιδιαιτερα γιατί τα μαθαίνουν όλα εκεί, δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει. Εγώ έχω.
  Να πω μόνο πως στα ιδιωτικά, στα «καλά», υπάρχει κατεξοχήν το φαινόμενο οι καθηγητές να έχουν τους ίδιους τους μαθητές τους πελάτες στα ιδιαίτερα. Οι γονείς ξέρουν γιατί σκάνε τα λεφτά τους ή τέλος πάντων τα έσκαγαν: για γνωριμίες, για είσοδο των παιδιών τους στην κοινωνία των αποφοίτων των «καλών» σχολείων.

 255. gpoint said

  Οχι μόνο οι διευθυντές των καλών ιδιωτικών προτείνουν-επιβάλουν ιδιαίτερα με συγκεκριμένους καθηγητές αλλά κανονίζουν και την τιμή. Αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο το γενικό μορφωτικό αποτέλεσμα στον μαθητή. Ο μαθητής του δημόσιου σχολείου μπορεί πιθανόν να είναι καλός μαθητής αλλά έχει μια σύγχιση περί κοινωνικών και άλλων αξιών λόγω των πολλαπλών προτύπων-καθηγητών που έχει και που ο καθένας διδάσκει όπως θέλει, Αντίθετα ο μαθητής του ιδιωτικού είδε έναν τρόπο συμπεριφοράς από όλους τους καθηγητές του και έχει πιο ξεκαθαρισμένη εικόνα της κοινωνικής ζωής.
  Προσλήφθηκα, δούλεψα,συνταξιοδοτήθηκα και κανεις δεν ήρθε να μου πει πως να διδάξω, όσο για τις έντυπες οδηγίες κάθε χρόνο καλές για προσάναμα στο τζάκι ήτανε.
  Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ τα τελευταία τριάντα χρόνια, μερικοί αιθεροβάμονες νομίζουν ότι επιζεί χάρις στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό από καλό στους μαθητές.

 256. Ηλεφούφουτος said

  Στέλιος 253, έτσ’ έτσ’ έτσι!
  Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι θα γινόμουνα αν έπρεπε να ξεκινήσω τώρα και δεν είχα προλάβει εποχές που η δημόσια εκπαίδευση λειτουργούσε καλύτερα.

  Και το γαμώτο είναι ότι ορισμενα πράγματα έχουν φτιάξει τώρα σε σχέση με τότε αλλά ποιος θα τα εφαρμόσει.

 257. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  239,δεν αποκάλεσα τυχαία την πλειοψηφία των καθηγητών μου πλειοψηφία χρυσαυγητών…ούτε εξαιτίας της αποχής τους από την απεργία αλλά λόγω συγκεκριμένων περιστατικών και στάσεων απέναντι σε συμπεριφορές χρυσαυγητών εντός της τάξεως αλλά και λόγω προπαγάνδας μερικών…Ωστόσο ακόμα και μερικοί από αυτούς σήμερα απέργησαν τελικά.Αυτό δεν τους καθιστά αντιφασίστες και δημοκρατικούς όταν εκδηλώνουν συμπεριφορά ακροδεξιού προτύπου στην τάξη…

  254-249,οποιαδήποτε μορφή ιδιοτελούς εκπαίδευσης είναι μορφή παραπαιδείας και σφετερισμού της έννοιας της παιδείας…Προφανώς και δεν υπάρχουν »καλά» ιδιωτικά…

 258. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  -Πόσο χρονών είστε;
  -15 Ορκίζομαι

  Ποια νομίζετε ότι είμαι, η κα Στούκα να κρύβω τα χρόνια μου;

 259. Ναυτίλος said

  258: Αφού ορκίζεσαι σε πιστεύω και χαίρομαι που υπάρχουν παιδιά σαν κι εσένα. Κρύβει τα χρόνια της η κ.Στούκα;
  Ο Στέλιος έβαλε τα πράγματα σε μια σωστότερη βάση. Η δημόσια εκπαίδευση είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο, αλλά πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη. Γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε απ’ το υστέρημά μας για φροντιστήρια; Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει, απ’ όσο ξέρω, παραπαιδεία; Γιατί εμφανώς ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί παραμένουν ανενόχλητοι στην έδρα, στραβώνοντας τα παιδιά του κοσμάκη; Γιατί εμένα επί 25 ολόκληρα χρόνια δεν με έχει αξιολογήσει κανένας; Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη μού έχουν; Πόσες και πόσες ιστορίες, πόσες και πόσες απορίες!

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  249 – Δεν υπάρχουν καλά ιδιωτικά σχολεία, εκεί η απάτη είναι μεγαλύτερη, γιατι πληρώνεις ενα σκασμό λεφτά, για να «διδαχθούν» την ίδια απαράδεκτη ύλη. Είναι σαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που παρέχουν κυρίως ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Έχω δύο φίλους καθηγητές στο αμερικάνικο κολέγιο, μπορώ να σου πώ ιστορίες απείρου κάλους για παιδιά επωνύμων, και πώς πέρασαν την τάξη με μια καλή χορηγία τουουου Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως.!!! Να μην αναφέρω τον ρατσιστικό διαχωρισμό των μαθητών σε τμήματα ανάλογα με την «εξυπνάδα» τους.

  250 – Για του εκπαιδευτικούς δεν γενικεύω καθόλου, έχω αποδείξεις και ονόματα, για πάνω απο διακόσιους, μιας και για δέκα χρόνια ήμασταν με την σύζυγό μου ενεργά μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων (άλλη μεγάλη απάτη, κομματικές σφηκοφωλιές έχου γίνει) μέχρι που τα παρατήσαμε πριν τρία χρόνια αηδιασμένοι, κυρίως απο την ηλίθια συμπεριφορά των γονέων, που επέμεναν να μεταθέτουν την δική τους ευθύνη για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους στους δασκάλους και τους καθηγητές. Αλλα και απο την αχαρακτήριστη αδιαφορία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, για ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση.

  253 – Οι καλύτεροι πελάτες, και τα πιο υπάκουα πρόβατα είιναι οι εγγράμματοι αμόρφωτοι.
  Λαϊκή κατάκτηση η υποχρεωτική εκπαίδευση; Γιατί εγώ έχω την (λανθασμένη;) εντύπωση οτι είναι ελεγχόμενη παραχώρηση του κεφαλαίου;
  Με ποιό τρόπο τα μαθηματικά η φυσική και η γλώσσα «φτιάχνουν πελάτες»; Με τον ελεεινό τρόπο που «διδάσκονται» συνεπικουρούμενα απο την στρεβλή ιστορία, τα διαβρωτικά θρησκευτικά, και την ξύλινη διδακταία ύλη των αρχαίων. Είναι τυχαίο οτι διαχρονικά τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς σκίζουν και πετούν τα βιβλία τους; Είναι τυχαίο οτι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μισούν το διάβασμα και τα βιβλία γενικώς; Δεν νομίζω.
  Το πόσο ικανότεροι πολίτες γίνονται, και πόσο καλύτερα αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, μια ματιά τριγύρω σου θα σε ξυπνήσει απο το όνειρο, και θα σε επαναφέρει στον εφιάλτη. Ένα απλό παράδειγμα, σύγκρινε τους έλληνες του 60 που οι μισοί ήταν αναλφάβητοι, με τους σημερινούς που δεν είναι κανένας, ποιοί έχουν καλύτερη κρίση γενικώς; Ρίξε μια ματιά στην βουλή και πές μου, ποιός νοήμων άνθρωπος θα ψήφιζε αυτούς τους «βολευτές»; Για τα χειρότερα μέτρα στην ιστορία μας, πόσα μαθηματικά φυσική και γλλώσσα χρειάζονται, για να αντιδράσουν οι μορφωμένοι, ικανοί, και με καλύτερη αντίληψη για τον κόσμο άνθρωποι;

  259 – Αφού είσαι εκπαιδευτικός τόσα χρόνια, γιατι δεν έχεις απαντήσεις στα γιατί σου, που είναι και δικά μου, όπως και των περισσοτέρων; Εγώ τουλάχιστον έδωσα μία, και κατέθεσα κάποια τεκμηριομένα (κατα την άποψή μου) επιχειρήματα, μπορώ να παραθέσω δεκάδες, αλλα κι αυτά είναι αρκετά για να μπεί σε σκέψεις κάποιος, και να το ψάξει περισσότερο.

  256 – Άλλο σου έγραψα καρδούλα μου, ξαναδιάβασέ το αν δεν σου κάνει κόπο.

 261. Ναυτίλος said

  260: Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα απαιτούν λύσεις που πρέπει να δοθούν από την κοινωνία. Όποιες απαντήσεις και να δώσω εγώ, δεν έχουν την παραμικρή σημασία. Και άλλη μια ένσταση: ο αναλφαβητισμός οδηγεί στην κουτοπονηριά και όχι στη σωστή κρίση, την οποία ασφαλώς δεν διέθεταν οι Έλληνες του ’60.

 262. gpoint said

  #260
  Με το συμπάθειο αλλά λες ανέκδοτα για το αμερικάνικο κολλέγιο, εκτός και κρίνεις από το 5% ή τον γιο του…Μπάρμπι. Εκτός αυτού οι περισσότεροι μαθητές κάνουν διαφορετική ύλη μια που δεν προορίζονται για πανελλήνιες. Και στο Βαρβάκειο την δεκαετία του 60 όταν ήταν κορυφαίο σχολείο δεν ακολουθούσαν ακριβώς το πρόγραμμα του υπουργείου. Από την άλλη αν έτυχες ποτέ σου επιτηρητής σε αίθουσες που υπήρχαν μαθητές καλών ιδιωτικών (σαν αυτά που λες πως δεν υπάρχουν) του Μωραΐτη π.χ. τους καταλάβαινες από το ότι πάνω στην ώρα είχαν αφήσει κάτω το στυλό τους και περίμεναν το δίωρο για να φύγουν (Μιλάω με βάση τις προ δεκαπενταετίας εμπειρίες μου, δεν νομίζω να έχουν αλλάξει τόσο δραματικά τα πράγματα )

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  261 – Η κοινωνία όμως αποτελείται απο πολίτες, όταν αυτοί είναι άβουλοι και ανεύθυνοι, πώς μπορεί να είναι αυτή υπεύθυνη και με βούληση; Kαι αν δεν έχουν καμία σημασία οι δικές σου απαντήσεις, ποιανού έχουν του εκάστοτε τυχοδιώκτη υπουργού παιδείας, εσύ δεν είσαι κοινωνία; Μην ξεχνάς, οτι και ο Γιωργάκης ήταν υπουργός παιδείας, και για επιβράβευση της μεγάλης του προσφοράς στην εξύψωση του πνεύματος του έθνους, η μορφωμένη και έξυπνη κοινωνία, τον ανέδειξε πρωθυπουργό της χώρας, και δρέπουμε τώρα τους καρπούς απο τις αποφάσεις του μεγάλου ανδρός.

  Και άλλη μια ένσταση….. Δεν λέω οτι ο αναλφαβητισμός δημιουργεί σωστή κρίση, αλλα να γίνει σύγκριση των αναλφάβητων του 60 με τους εγγράμματους του 2012, ποιός έχει καλύτερη κρίση γενικώς στην ζωή. Γνωρίζουμε την συμπεριφορά τους και την κρίση τους, λογικά σκεπτώμενοι, θα πρέπει η συμπεριφορά και η κρίση των «μορφωμένων» να είναι πολύ καλύτερη απο των αμόρφωτων, είναι; Κατα την γνώμη μου είναι χειρότερη, η δική σου ποιά είναι; Θέλω να πώ, οτι με τον τρόπο που μορφώνονται (οχι τυχαία κατα την γνώμη μου) οι άνθρωποι, γίνονται άβουλοι και τελικώς χειρότεροι απο τους αναλφάβητους. Τι ρωτούν οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδειτικοί τα παιδιά, το διάβασες το μάθημα; ναί, το έμαθες; ναί, τι δεν τα ρωτούν, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ; Tα παιδιά και γενικώς οι άνθρωποι, μπορούν να μάθουν τα πάντα, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα, και το εκπαιδευτικό σύστημα αυτό προάγει. Κι έτσι φτάσαμε να έχουμε στην βουλή, Μπαρμπαρούσηδες και Καιάδες, (οχι οτι οι υπόλοιποι είναι και πολύ καλύτεροι) για τόση μορφωμένη κρίση μιλούμε.

  262 – Δεν είμαι εκπαιδευτικός φίλε μου, και τα ανέκδοτα για το κολέγιο τα λένε συνάδελφοί σου (τα ονόματά τους κατ΄ιδίαν αν τα θέλεις) και δυο τρείς φίλοι που στέλνουν εκεί τα παιδιά τους, εγώ απλώς τα μεταφέρω εδώ γιατι είναι έγκυρα. Όσο για τους γρήγορους μαθητές τους, είναι γνωστό οτι τα θέματα των πανελληνίων, είναι επτασφράγιστο μυστικό, και δεν διαρρέουν ποτέ στα ακριβά ιδιωτικά, και στα αντίστοιχα φροντιστήρια, απλώς συνεργάζονται με την Παγιατάκη και τα μαντεύουν. Παρ΄όλα αυτά οι αριστούχοι βγαίνουν απο τα δημόσια.
  Το ζήτημα είναι οτι αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, παράγει εξιδείκευση, και όχι κριτική σκέψη, με συνέπεια να βλέπουμε απίστευτα έξυπνα μυαλά, να είναι αυθεντίες στην ειδικότητά τους, και έξω απο αυτήν το χάος.
  Ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, είναι σε θέση να μιλάει τρείς διαφορετικές γλώσσες, χωρίς πρόβλημα. Το ίδιο παιδάκι, μέχρι να βγάλει το λύκειο πρέπει να ξοδέψει δώδεκα χρόνια απο την ζωή του. Τόσος πολύς χρόνος, για τόσο λίγη γνώση, για ένα πανέξυπνο απο την φύση του μυαλό, τα συμπεράσματα δικά σου.

 264. Ναυτίλος said

  Tις απαντήσεις μου, καλές ή κακές, σωστές ή λανθασμένες, τις δίνω στην τάξη. Εκεί μπορώ να επιδράσω, παραέξω δεν φτάνει η δύναμή μου και το κουράγιο μου.
  Άλλο παιδεία, όπως ξέρεις, και άλλο εκπαίδευση. Οι περισσότεροι γονείς δεν πολυενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδεία τα παιδιά τους αλλά εκπαίδευση, η οποία θα πιστοποιείται από ένα πτυχίο και θα ανοίγει δρόμους στα βλαστάρια τους. Γι’ αυτό δεν πληρώνουμε φροντιστήρια κι εσύ κι εγώ;
  Αντιπαραβάλλεις την σημερινή ημιμάθεια των τυπικά μορφωμένων με την αμορφωσιά των πατεράδων τους και »προτιμάς» τη δεύτερη. Και οι δύο, όμως, άβουλους υπηκόους παράγουν. Εκείνοι ήταν θύματα των Μαυρογιαλούρων (διδακτική ταινία!), εμείς σήμερα των Αντωνογιωργάκηδων. Παραμένει ζητούμενο ο αληθινά καλλιεργημένος πολίτης, που θα είναι ικανός να κρίνει και να αυτενεργεί ουσιαστικά και τελεσφόρα.

 265. Ετυμολογία Νερού: Προς Νοικοκύρη: Καααααλά!

  @94Ππαν Αυτό από την Πέργαμο… εὐρημα

 266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  264 – Δεν προτιμώ την αμορφωσιά, που το είδες γραμμένο, λέω απλώς οτι με τον τρόπο που μορφώνονται οι άνθρωποι, γίνονται χειρότεροι απο τους αμόρφωτους τελικά. Και πιστεύω οτι αυτό γίνεται εσκεμένα παγκοσμίως, δηλαδη η εκπαίδευση έτσι όπως υφίσταται είναι απάτη. Είναι χειραγωγημένη απο την κεφαλαιοκρατική εξουσία, παράγοντας πειθήνιους ανθρώπους. Η ουσιαστικά ανύπαρκτη αντίδραση του κόσμου στην βάρβαρη επίθεση εναντίον του απο τη εξουσία, το αποδεικνύει.

  Και όχι δεν πληρώνω γι αυτό το φροντιστήριο, έχω πεί στα παιδιά μου οτι με τις σπουδές και τα πτυχία δεν πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα, και οι δρόμοι που τους ανοίγονται είναι της οικονομικής εξαρτήσεως, και λίγοι, και τους έφερα παράδειγμα τους καθηγητές τους, (και οχι μόνο) που μερικοί έχουν και μεταπτυχιακά, και παίρνουν τρείς κι εξήντα παρακαλώντας. Αν θέλουν να βγάλουν πολλά χρήματα, θα πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες, η ακόμα καλύτερα επενδύτριες, και γι αυτά δεν χρειάζονται σπουδές και πτυχία, τα παραδείγματα άπειρα.
  Αν θέλουν να σπουδάσουν, να το κάνουν μόνο για την έρευνα, η για την εμπειρία, λεφτά δεν θα βγάλουν. Η κόρη μου απο την πρώτη δημοτικού μέχρι την δευτέρα λυκείου παίρνει αριστεία, διβάζοντας μέχρι τώρα το πολύ δύο ώρες, έχοντας καθημερινή αθλητική προπόνηση τρείς ώρες. Στο φροντιστήριο την έγραψα, γιατι γνωρίζουμε απο την μεγάλη οτι στην τρίτη δεν γίνεται μάθημα, κατι που επιβεβαιώθηκε δυστυχώς, και θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο στην βιολογία, γνωρίζοντας όμως οτι δεν θα βγάλει χρήματα απο εκεί.

 267. ππαν said

  265: Ε τι έυρημα; Δεν το ήξερες, Λεώνικε; Το άκουγα από μικρή, σε λογοκριμένη εκδοχή, και φαντάζομαι τώρα πώς θα γελούσαν από μέσα τους οι θειάδες μου που το λέγανε με κάθε ευκαιρία

 268. Μαρία said

  267 Και απο Λ. Παπαδόπουλο στα Νέα.
  http://tinyurl.com/c3l78ce

 269. gpoint said

  #263
  Υπάρχουν εκπαιδευτικοί (άνθρωποι είναι κι αυτοί) που βλέπουν τα πάντα με τα παραμορφωτικά κομματικά-συνδικαλιστικά γυαλιά τους. Ο απλός νόμος της αγοράς λέει πως αν τα ακριβά ιδιωτικά δεν ήταν καλά θα είχανε κλείσει. Αντίθετα επί «γέρου της,,,δημοκρατίας» πάρθηκαν μέτρα στο πλαίσιο της ισότητας προς τα κάτω ώστε τα τότε καλά δημόσια σχολεία (βαρβάκειο, π.χ.) να υποβαθμισθούν.
  Τα περί διαρροής των θεμάτων στα ιδιωτικά, τα αφήνω στην κρίση σου. Οχι πως οι πανελλήνιες είναι αξιόπιστες αλλά ότι έχει ακουστεί αφορά τα παιδιά της …αγνής επαρχίας που συνήθως θριαμβεύουν σ’ αυτές παρά τις βεβαιωμένες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό. Να σου θυμίσω την διευθύντρια Λυκείου της Β.Ελλάδας που άλλαζε τις βαθμολογίες πριν λίγα χρόνια και να σου πω και την δική μου εμπειρία σαν διορθωτής προ 12ετίας όταν έβλεπα καραβιές γραπτών με σβησμένες τις λάθος απαντήσεις και γραμμένες εν συνεχεία τις σωστές. Τα γραπτά ήταν στο μάθημα της Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας και προέρχονταν από την Δυτική Στερεά Ελλάδα…
  Α και η περίπτωση Ράμμου, αν και από προσωπική εμπειρία αποκλείω την περίπτωση δόλου, αφορούσε κεντρικά φροντιστήρια

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  269 – Aν ίσχυε ο απλός νόμος της αγοράς, να είσαι σίγουρος οτι τα περισσότερα ιδιωτικά θα είχαν κλείσει, αλλα δυστυχώς ισχύει ο στρεβλός νόμος του κρατικού παρεμβατισμού εναντίον του δημοσίου σχολείου. Ένα παράδειγμα που γνωρίζω πολύ καλά μιας και είναι στην γειτονιά μου, είναι το καλιτεχνικό γυμνάσιο του Γέρακα.
  Ξεκίνησε η λειτουργία του πριν επτά χρόνια τον Ιανουάριο του 2005 στεγαζόμενο σε ένα μικρό κτίριο που ανήκει στο δεύτερο γυμνάσιο του Γέρακα, απο τον Σεπτέμβριο του 5, ξεκίνησε και η μεγάλη μου κόρη. Ο δήμος είχε παραχωρήσει στον ΟΣΚ ενα οικόπεδο, για να χτιστούν ένα δημοτικό, και το κτίριο του καλιτεχνικού με τις σωστές προδιαγραφές για την λειτουργία του. Και ενώ έπρεπε να είναι έτοιμο για το έτος 2006-2007, και ενώ είχαν εγκριθεί τα κονδύλια απο την Ε.Ε, και ενώ έχει αγορασθεί με χρηματοδότηση απο την Ε.Ε ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τα καλιτεχνικά μαθήματα, χορού (που είναι οι κόρες μου) εικαστικών, κινηματογράφου, φωτογραφίας, θεάτρου, κλπ, οι εργασίες ανέγερσης σταμάτησαν ξαφνικά, υποτίθεται για αρχαία, το υποβαθμισμένο κέτερινγκ μετά απο δύο χρόνια κόπηκε, σκέψου οτι τα περισσότερα παιδιά ξυπνούν απο τις 6 για να έρθουν στο σχολείο, και φθάνουν στο σπίτι τους στις5. Εφέτος τα πούλμαν είχαν σταματήσει, (ξεκίνησαν πάλι την δευτέρα) και τα παιδιά ερχόντουσαν απο τα διάφορα μέρη της Αττικής με απίστευτη ταλαιπορία, ο γελοίος ανθρωπάκος που κάνει τον υπουργό παιδείας, είπε οτι είναι πανάκριβο σχολείο, και δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου. Το πανάκριβο σχολείο, λειτουργεί με πέντε τάξεις σε προκάτ, χωρίς θέρμανση, με αρκετούς ωρομίσθιους καθηγητές των 3 ευρώ την ώρα, και των καλιτεχνικών 2 ευρώ, και του χορού ακόμη δεν έχει προσληφθεί. Και ενώ το δημοτικό ξεκίνησε την λειτουργία του, το καλιτεχνικό ενώ είναι έτοιμο δεν ξεκινάει, προφανώς είναι η τελευταία του χρονιά. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ποιοί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να κλείσει το σχολείο, καλό είναι να μην μιλάς για τον απλό νόμο της αγοράς.

  Αλλα ενώ εγώ μιλάω απο το πρώτο μου σχόλιο κυρίως για το δάσος ( παγκόσμια εκπαιδευτική απάτη) όσοι ασχοληθήκατε με τα σχόλιά μου, μιλάτε για το δένδρο, (δάσκαλοι καλά ιδιωτικά κακά δημόσια σχολεία) ενω κατα την γνώμη μου, απο την στιγμή που είναι ενταγμένα σε ένα καθορισμένο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν καλά σχολεία, αλλα παραγωγικές μονάδες που στόχο έχουν την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών, απο εργάτες μέχρι διευθυντές, για να στελεχώνουν και να λειτουργούν την παραγωγική καταναλωτική οικνομία.
  Η κριτική σκέψη και η φιλοσοφία, μπορούν να περιμένουν, άλλωστε δεν προάγουν την κατανάλωση.

 271. Ναυτίλος said

  266: Αγαπητέ, το προτιμάς το έχω βάλει σε εισαγωγικά. Τα σχόλιά σου δεν προδίδουν άνθρωπο που εκτιμάει την αμορφωσιά. Απλώς, ήθελα να πω ότι οι σημερινοί ημιμαθείς πτυχιούχοι δεν υστερούμε σε κρίση από τους αμόρφωτους πατεράδες και παππούδες μας, διότι και οι μεν και οι δε ατυχήσαμε στις πολιτικές επιλογές και στον εν γένει δημόσιο βίο μας.

 272. tsatsar said

  Να συμπληρώσω πως πρόσφατα κάποιος ζήτησε σε μια καφετέρια «ένα ύδωρ νεαρόν» από τον σερβιτόρο, συμπληρώνοντας προς εμάς:

  «όπως ζήταγαν παλιά νερό οι παππούδες στα καφενεία, αλήθεια το έχετε ακούσει ποτέ;»

  Τα καφενεία στα οποία αναφερόταν ήταν σε ορεινά χωριά του νομού Ηρακλείου.

 273. ππαν said

  ΔΕν ξέρω τι υποννοεί το 269 για καθηγητές του δημόσιου σχολείου που τάχα μου δίνουν τα θέματα σε μαθητές στη επαρχία -πολύ μεγάλη κακοήθεια για τα παιδιά που αριστεύουν στις εξετάσεις να αποδίδεται η επιτυχία τους στην απάτη..- αλλά το μόνο υπαρκτό σκάνδαλο των τελευταίων ετών αν δεν κάνω λάθος είναι αυτό των θεμάτων του ΙΒ τα οποία τα πούλησε στουα μαθητές του δάσκαλος ιδιωτικού «καλού» σχολείου. Αν ήταν δημόσιος υπάλληλος ο δόλιος θα ήταν κατάπτυστος αλλά ευτυχώς δεν ήταν.

 274. sarant said

  272: Απίστευτο!

  273: Ε, ναι!

 275. gpoint said

  # 273
  Το σχόλιο 269 για τα παιδιά της επαρχίας αναφέρεται σε πλημμελή επιτήρηση και όχι διαρροή θεμάτων, είναι φανερό σε όσους γνωρίζουν ελληνικά και δεν τους τυφλώνει ο φανατισμός ώστε να μην αναφέρουν ως υπαρκτό σκάνδαλο την περίπτωση Ράμμου (πρωτοσέλιδο θέμα για μέρες) το 79 (:) ή την αλλοίωση των αποτελεσμάτων πριν τέσσερα ή πέντε καλοκαίρια στην Βόρειο Ελλάδα. Μάλιστα τότε αρχικά αλλάξανε τους βαθμούς με τους σωστούς αλλά όχι το άθροισμά τους με αποτέλεσμα πάλι να εισάγονται οι ευνοημένοι. Ευτυχώς το είδε αν θυμάμαι καλά ο τότε διευθυντής του Λυκείου Σταυρούπολης και ίσχυσαν τελικά οι σωστές βαθμολογίες με μεγάλη καθυστέρηση.
  Οσον αφορά το δικό σου σκάνδαλο όχι μόνο το αγνοώ αλλά αγνοώ και το τι είναι το ΙΒ

  #270
  Φίλε μου με δεδομένα τα κονδύλια του ΥΠΕΠΘ το καλλιτεχνικό σχολείο είναι μάλλον ευνοημένο. Τον Απρίλιο του 2005 είχα λάβει μέρος με το σχολείο μου (τεχνικό νυκτερινό) στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Μαθητικό διαγωνισμό όπου δώσαμε μια παράσταση στο θέατρο της Λεοντείου και έπρεπε να κατασκευάσουμε σκηνικά και να τα μεταφέρουμε μαζί με ρούχα, μουσικά όργανα κ.λ.π. από τους Αμπελόκηπους. Η σχολική επιτροπή μας ενέκρινε το ποσόν των 168 ευρώ. Δεν υπήρχε άλλη συμμετοχή σχολείου δημόσιου ή ιδιωτικού με «μπάτζετ» λιγότερο από 1000 ευρώ. Εχω την αίσθηση ότι λειτουργούσε τότε το καλλιτεχνικό σχολείο γιατί θυμάμαι που πήγα στον Γέρακα να παραλάβω την βιντεοκασσέτα με την παρ΄στασή μας (χειρίστης ποιότητας)

 276. gpoint said

  #273
  μπορείς να γκουγκλίσεις την φράση «σκάνδαλο Ράμμου» (με πάνω από 10 000 γκουγκλιές), επόπτης του ΥΠΕΠΘ ήταν και μετά να επαναλάβεις ότι το μόνο υπαρκτό σκάνδαλο αφορούσε κάποιον καθηγητή ιδιωτικού…

 277. ππαν said

  Κι εσείς μπορείτε να φιλοσοφήσετε πάνω στο βαθύτερο νόημα της έκφρασης «των τελευταίων ετών». Ο Ράμμος ήταν μια τριαντάρα χρόνια πίσω νομίζω, και σε σχέση με το σύστημα των Πανελληνίων πρέπει να ήταν στα πρώτα πρώτα χρόνια τους 🙂 Βέβαια τώρα με τη σύνταξη στα 70 ίσως αυτά τα πράγματα αλλάξουν, όλα σχετικά είναι.

 278. ππαν said

  Και χωρίς να γκουγκλίσω: ο πρώτος Ράμμος ήταν άλλος πιστεύω, ο διαιτητής που του έφαγαν το αυτί, ο «διαιτητή, θυμίσου τον Ράμμο και τ΄αυτί σου» 🙂

 279. Αγγελος said

  Gpoint, IB είναι συντομογραφία του International Baccalaureate, ενός ιδιωτικού αλλά διεθνώς αναγνωρισμένου τίτλου δευτεροβάθμιων σπουδών. Το 2009 καταγγέλθηκε ότι εκπαιδευτικός που συντόνιζε τα μαθήματα του προγράμματος IB στου Ζηρίδη πήρε, μέσω γνωστών του ατόμων στη Γενεύη, τα θέματα νωρίτερα και κατόπιν, έναντι αμοιβής, τα διοχέτευσε σε ορισμένους μαθητές, και έγινε μεγάλο σούσουρο στον σχετικά στενό κύκλο των ενδιαφερομένων.

 280. tsatsar said

  274. Ο άνθρωπος που μας διηγήθηκε το περιστατικό το θυμόταν πριν 20-30 χρόνια στα καφενεία του χωριού του. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατάλαβα πως αγνοούσε ότι η λέξη νερό προέρχεται από το «νεαρόν ύδωρ» και μάλιστα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

  Αποκλείω λοιπόν το γεγονός να έλεγε ψέμματα ή να κατασκεύασε την ιστορία, αλλά μιας και η χρονική απόσταση είναι 20 αιώνες, δυσκολεύομαι και να πιστέψω πως διατηρήθηκε στις μέρες μας αυτό το απομεινάρι.

 281. sarant said

  280: Μα, δεν είπα «ψέμα», είπα απίστευτο 🙂

  278: Ή: «Του άλλου διαιτητή του φάγαμε τ’ αυτί»

  276: Gpoint, καλώς ή κακώς οι πανελλήνικες θεωρούνται αδιάβλητες, και δεν είναι τυχαίο ότι το σκάνδαλο του Ράμμου μένει στη μνήμη ύστερα από τριάντα χρόνια: δεν έχει επισκιαστεί από άλλα.

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  271 – Και εγώ αυτό λέω, και επιπλέον οτι θα έπρεπε να είμαστε καλύτεροι, αν κι εγώ δεν έχω πτυχίο, το λύκειο έβγαλα, αλλα απο την μητέρα μου που έβγαλε την δευτέρα δημοτικού, λογικά θα έπρεπε να είμαι καλύτερος, είμαι ΧΛΩΜΟ. Παράδειγμα, οι αμόρφωτοι έλεγαν παλιά, δύο βγάζεις, ένα να ξοδεύεις, το άλλο να το βάζεις στην άκρη, η πλέον απλή οικονομική διαχείρηση. Οι μορφωμένοι ειδικά απο την σοσιαλιστική αλλαγή και μετά τί έκαναν? (πέρα απο το οτι ξεπούλησαν την ψυχή τους στην κατανάλωση) ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΤΟΠΙ.! Το ερώτημα είναι γιατι συνέβει αυτό? Εγώ έδωσα μια απάντηση με τον ρόλλο που έπαιξε η εκπαίδευση παγκοσμίως, γιατι αυτο δεν έγινε μόνο εδώ, αλλα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, και πάνω σ΄αυτό θα ήθελα να γίνει ο όποιος διάλογος, και όχι για τα καλά και κακά σχολεία, και τους καλούς και κακούς καθηγητές. Για μένα όλοι είναι κακοί, και όλα είναι κακά, απο την στιγμή που λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια, με καλύτερο παράδειγμα το καλιτεχνικό του Γέρακα που γνωρίζω πολύ καλά, και μπορώ να το συγκρίνω με τα υπόλοιπα της περιοχής, αλλα και με τα γύρω ιδιωτικά (ΠΛΑΤΩΝΑ, ΚΩΣΤΕΑ ΓΕΙΤΟΝΑ, DEREE) και τους καθηγητές του, που επίσης γνωρίζω στο σύνολό τους σχεδόν, πάνω απο 40 αυτά τα χρόνια (είναι και οι καλιτεχνικοί μέσα). Απο αυτούς ζήτημα να υπάρχουν τέσσερις αδιάφοροι, οι δύο είναι οι κλασικοί παλιοί, και άλλοι δύο φετινοί που δεν τους γνωρίζω γιατι δεν ασχολούμαι πλέον, και τους έμαθα απο την κόρη μου. Ειδικά μερικοί απο αυτούς, όπως η φιλόλογος Καραμπέτσου, η φυσικός Δουκάκη, η χημικός Πλιάκου, και ο οικονομολόγος Γάτσιος, είναι το όνειρο κάθε μαθητή. Όπως επίσης «καλό» σχολείο είναι και το μουσικό της Παλλήνης, που απλώς επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα.

  275 – Ότι να ναι, τι λέω εγώ τι λές εσύ. Τέλος πάντων μιας και το είδες το σχολείο, (τεσσάρων μηνών τότε) θα είδες και το ανύπαρκτο σύγχρονο κτίριο, με τις ανύπαρκτες εγκαταστάσεις που στεγάζεται. Τώρα απο πού προκύπτει η εύνοια απο αυτά που σου έγραψα, και με ποιά σύγκριση δεν ξέρω, άγνωσται αι βουλαί του μυαλού σου.
  Εγώ μόνο να σου πώ, οτι η χρηματοδότηση του σχολείου, καλυπτόταν κατα 75% απο την Ε.Ε, και το σχέδιο προέβλεπε πέντε τέτοια σχολεία στην Αττική, και άλλα δέκα στην υπόλοιπη χώρα. Έγιναν μόνο τρία, ένα στον Γέρακα, ένα στην Θεσσαλονίκη, και ένα στο Ηράκλειο στην Κρήτη, τα υπόλοιπα κονδύλια μήπως ξέρεις που πήγαν? Και βάση του απλού νόμου της αγοράς μιάς και τον γνωρίζεις καλά, θα τα κλείσουν.
  Η μόνη εύνοια αυτού του σχολείου, είναι η συγκέντρωση καθηγητών με εντελώς διαφορετική νοοτροπία απο των συναδέλφων τους, και παιδιών με διαφορετικά ενδιαφέροντα απο τα άλλα, μια μάντρα χωρίζει το καλιτεχνικό με το δεύτερο γυμνάσιο, η διαφορά είναι εμφανής με την πρώτη ματια, απο το πρωϊ.

  Και ένα περίεργο σε αυτό το σχολείο, τα πιο σπάνια ονόματα είναι τα Νίκος, Γιάννης, Γιώργος, Κώστας, Ελένη, Μαρία, Κατερίνα, τα περισσότερα έχουν αρχαία ονόματα η ασυνήθιστα, π.χ οι κόρες μου λέγονται Ελεωνόρα, και Δανάη, υπάρχουν Ισμήνη, Ορφέας, Οδυσέας, Φοίβος, Καλλίστη, Άρτεμις, και γενικά τέτοια ονόματα. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια σύνδεση των ονομάτων με την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων? Είναι μια απορία που έχω. Γιατι ναι μεν εμείς τα προτρέπαμε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και τις τέχνες, αλλα δεν είναι όλοι έτσι.

 283. ππαν said

  Υπάρχει σύνδεση των ονομάτων με την ψυχοσύνθεση των γονιών που τα διάλεξαν. Συχνά αποκαλείται, πιθανότατα από κακοήθεις αντι-ελυτικούς (ανθελυτικούς αν το εδάσυνε ο μακαρίτης) σαν κι εμένα, «μαριανεφελισμός». Μπορεί απλώς να είναι το ένστικτο της αυτοκαταστροφής: πριν λίγες μέρες μια πιτσιρίκα Γαλλίδα που έκανε ένα χρόνο αρχαία στο σχολείο, απόρησε που κάποια μάνα, Ελληνίδα αυτή, έδωσε στον γιο της το όνομα Ορέστης. Νομίζω τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά,τότε στην παλιά φάση με την Χρυσηΐδα, και τα θυμήθηκα.
  Τι μαθαίνουμε; Οιδίποδας θα φορεθεί φέτος;

  Εμένα πάντως με αποκάλεσαν πρόσφατα αντάξια του ονόματός μου . Όχι όπως τότε με τον Σαββόπουλος που το είπε για τον Θάνο Μικρούτσικο, για καλό :)(δεν με λένε Μήδεια).

 284. Ηλεφούφουτος said

  Πάει μια δεκαετία που είχα διαβάσει άρθρο σε στιλ Έλενας Ακρίτα (να ήταν η ίδια; μάλλον όχι) όπου εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο είχε αποφασίσει να γράψει το παιδί της σε δημόσιο σχολείο, έλεγε μεταξύ άλλων ότι ήθελε το παιδί της να κάνει παρέα με παιδά που θα τα λένε Κώστα, Γιάννη, Ελένη και όχι Μαρία-Νεφέλη και Ορέστη.

 285. ππαν said

  ο Ορέστης, λόγω συχνότητας, θα είναι ο Γιάννης του μέλλοντος: Σπίτι χωρίς Ορέστη, ααα όχι δεν κολάει! :).

 286. sarant said

  Πράγματι, κάποτε που είχα πάει στη Χιλ για μια δουλειά και περίμενα, κοίταζα τις καταστάσεις με τα ονοματα μαθητών -σε μια τάξη υπήρχαν εννιά παιδιά με διπλά ονόματα, 14 αρχαιοελληνικά μικρά ονόματα στα είκοσι, και πεντέξι διπλά επώνυμα.

 287. Ναυτίλος said

  Για Ορέστη δεν ξέρω, αλλά από Αλέξανδρους και Κωνσταντίνους έχει βρομίσει ο τόπος. Κι αν κάνεις πως τους λες Κώστα ή Αλέκο σε κοιτάνε και στραβά σαν να τους έβρισες.

 288. Όλα αυτά σωστά που λέτε, αλλά χτες είχα μια κουβέντα ότι στις αρχές του προηγούμενου (πια) αιώνα, ονόματα όπως Περικλής ή Αφρούλα ήταν λαϊκά αστικά, ας το πούμε έτσι. Υπάρχει και το σχετικό απόσπασμα του Ασημάκη Πανσέληνου (–Είστε ξένοι για ντόπιοι; –Γνήσιοι απόγονοι του Περικλέους! –Του γαλατά στη γωνία;)

 289. ππαν said

  Εξαρτάται από τα αρχαία ονόματα, αυτό πήγα να πω πριν τον Δύτη (προ-δυτικά): κι εγώ είχα έναν συμμαθητή Θεόφραστο, Άκη τον φώναζαν. Υπάρχει περίπτωση το όνομα αυτό να δοθεί σήμερα σε πιτσιρίκι; Εμένα λίγο μου την σπάει και για τη ομοιομορφία και για τους παππούδες Θεόφραστους που δεν κάνουν το κομμάτι τους 🙂

 290. Και τις Καλλιόπες μην ξεχνάμε 😉

 291. Μαρία said

  281 Αδιάβλητο είναι το σύστημα αλλά είναι αναξιόπιστο, όπως λίγο πολύ όλες οι εξετάσεις. Πάσχει και στην επιλογή των θεμάτων αλλά και στη διόρθωση.

  Με το Ράμμο η δουλειά έγινε με κάποια φροντιστήρια. Εγώ πάντως το σκάνδαλο το έχω συνδέσει με την Ολυμπιακή. Μετά τη διαρροή αποφάσισαν να μεταδίδουν τα θέματα απ’ το ραδιόφωνο αντί να τα στέλνουν με τηλεφράφημα. Είχαμε στηθεί στο γραφείο του διευθυντή, θυμάμαι, και περιμέναμε να μας υπαγορεύσουν το θέμα των αρχαίων. Πριν απ’ τη μετάδοση ακουγόταν σαν σήμα το γνωστό κομμάτι απ’ το χαμόγελο της Τζοκόντας και αμέσως μετά συνάδερφος φώναζε «απογειωνόμαστε». Μετά δούλευε κιμωλία στον πίνακα. Πρωτόγονα πράματα· ούτε φαξ ούτε φωτοτυπικά.

 292. Ηλεφούφουτος said

  288 στις αρχές αλλά και πιο μετά. Αδιάψευστος μάρτυς το σόι μου, μητρόθεν τουλάχιστον!

 293. Ναυτίλος said

  Τι να πουν και τα παιδάκια που φορτώνονται το σύνηθες στη Μάνη όνομα Δρακούλης;

 294. Μαρία said

  288 Απο τέλη 19ου αρχίζει η κλασικιστική μόδα. Έκαναν και πολλά παιδιά, οπότε είχαν περιθώριο να βάλουν και τα αρχαία.

 295. Μαρία said

  293 Πιάσε το σχετικό ποστ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/31/dracula/

  292 Μητρόθεν επίσης, αλλά απο παλιότερα.

 296. skol said

  283: Κάτσε να μαντέψω.
  Λοιπόν από Π έχω: Πορτοκαλένια και Πούλια
  Το βρήκα;

 297. skol said

  Και στα μέρη μου υπήρχε από παλιά Τηλέμαχος και Ναυσικά
  Ο Τηλέμαχος έχει και ωραίο υποκοριστικό: Μάχος

 298. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – Δεν είχαμε συζητήσει ακριβώς αυτά, αλλα είπαμε τα διαγράψαμε delete.
  Εννοείται οτι υπάρχει σύνδεση με την ψυχοσύνθεση των γονιών, σιγά μην λέγανε τις γιαγιάδες Ελεωνόρα και Δανάη.
  Να το διατυπώσω διαφορετικά, επηρεάζει το όνομα την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, στην προκειμένη περίπτωση των παιδιών καλιτεχνικά?

  Υ.Γ Αλήθεια πώς σε λένε?

 299. Μαρία said

  298 Γιατί σιγά; Όσες (Ελεω)νόρες ξέρω είναι απ’ τη γιαγιά τους.

 300. Ναυτίλος said

  Ε, δεν νομίζω ότι ξεφύτρωσαν ξαφνικά τόσες γιαγιάδες Νεφέλες και Δανάες ούτε τόσοι παππούδες Αλέξανδροι! Μάλλον μιλάμε για μόδα.

 301. gpoint said

  #291
  Ο Ράμμος -από όσα έμαθα- έκανε ιδαίτερα σε δυο μαθήτριες αλλά στις τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις δεν είχε χρονο για μάθημα και έδωσε το θέμα του άγνωστου κειμένου στις μαθήτριες του να το μελετήσουν. Αυτές πήγαν στο φροντιστήριο να τους το εξηγήσει παραμονές των εξετάσεων, ο φροντιστής κάτι ήξερε για το ιδιαίτερο ή κάτι ψυλλιάτηκε, φώναξε σε έκτακτο μάθημα όλους τους μαθητές του και κάπου το πάσσαρε σε κολλητούς φροντιστές, διαδόθηκε.

 302. Μαρία said

  300 Αυτά ναι, ένα διάστημα έπαιξε και η Μυρτώ, αλλά το Ελεωνόρα σαν επιλογή των γονιών δεν το έχω ξανακούσει.

 303. ππαν said

  298: ούτε ξέρετε τι εννοώ όταν λέω ότι το συζητήσαμε παλιά, όχι εκεί που μας λέγατε εκείνα τα αξέχαστα και καθόλου σεξιστικά, πιο παλιά.

  Κι εγώ, Μαρία, το Ελεωνόρα το έχω στην οικογένειά μου, και βέβαια Νόρα το λέγαμε, πού ο χρόνος για 5 συλλαβές 🙂

 304. Μαρία said

  303 Και τη θεία μας την Αλκμήνη θεία Μήνη τη φωνάζαμε, καμιά σχέση με τα μικιμάους.

 305. sarant said

  Θα το έχω ξαναπεί, θυμάμαι τη γιαγιά μου (την Αιγενήτισσα) που είχε κάνει φασαρία σε μια φίλη μου Γεωργία, πώς τολμάει να έχει τετρασύλλαβο όνομα…

 306. τυφλόμυγα said

  Σε φίλους μου νέους γονείς λέω πως σε 20 χρόνια θα έχουμε περισσότερες Μελίνες απ’ ότι Μαρίες ή Ελένες.

  Έχω γνωρίσει Δανάη, Τηλέμαχο, Ιοκάστη και Γαλάτεια. Όλοι πήραν τα ονόματά τους από τις παππουδογιαγιάδες τους.

  Το χειρότερο για μένα είναι ένας Αλέξανδρος να γίνει Άλεξ -το συναντάω όλο και πιο συχνά τελευταία. Όλα τα άλλα δε με ενοχλούν.

  Κι ενώ υπάρχει αρχαιολατρεία, ονόματα όπως Ευθαλεία (που δίνει το ωραιότατο υποκοριστικό Θάλεια -ακόμα πιο ωραίο ως τρισύλλαβο :)) ή Ευθυμία δεν δίνονται πια κι ας υπάρχουν γιαγιάδες με αυτά τα ονόματα.

  Από την άλλη, χαίρομαι που πέρασε η μόδα των ονομάτων Ρούλης, Φούλη, Σούλα, Τούλα κτλ. Τα δύο πρώτα ονόματα τα έχω συναντήσει σε μεγαλοαστικές οικογένειες των Αθηνών, τα άλλα είναι λαϊκά.

  Νομίζω πως τα πιο ωραία και σπάνια ονόματα τα συναντάς πλέον μόνο σε χωριά.

 307. sarant said

  Αν επιτρέπεις, το Θάλεια είναι αρχαίο όνομα, μια από τις 9 μούσες αλλά και από τις 3 χάριτες. ΔΕΝ είναι χαϊδευτικό του ΕυθαλΙα, αλλά βέβαια έχουν ετυμολογική συγγένεια.

 308. τυφλόμυγα said

  307, 😳

 309. Immortalité said

  Όταν ήμουνα μικρή μου άρεσε το όνομα Ηλέκτρα. Μετά που διάβασα τι κουμάσι ήταν, μου φάνηκε φρικαλέο να βαφτίσεις ένα κορίτσι Ηλέκτρα.
  Τρία αρχαία αντρικά ονόματα αγαπούσα πολύ, το Έκτορας, το Αλκιβιάδης και το Περικλής επειδή στη μάχη με τον Αχιλλέα εγώ ήμουν με τον Έκτορα, γιατί θεωρούσα τον Περικλή τεράστια προσωπικότητα και γιατί είχα διαβάσει το «ο κύριος μου Αλκιβιάδης» του Α. Βλάχου και τον είχα ερωτευτεί παράφορα (Τον Αλκιβιάδη 🙂 )
  Μετά γνώρισα έναν σύγχρονο Άλκη και μου πέρασε ο καημός…
  Και τώρα που το σκέφτομαι, στο γυμνάσιο ήμουν ερωτευμένη με έναν Ξενοφώντα.
  Κατά τα άλλα, ναι οι Δάφνες, Δανάες και λοιπές αρχαιότητες που ξέρω ήταν επιλογή των γονιών, οι γιαγιάδες είχαν φυσιολογικά ονόματα 🙂

  Αλλά όπως και να το κάνουμε άλλο να σε λένε Αλέξανδρο και άλλο Αλέκο. 😀

  @283 Τώρα δεν είσαι εντάξει, πρέπει να πεις 🙂

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  299 – Ελεωνόρα μπορεί, αλλα και Δανάη μαζί χλωμό. Μου έκοψες την φαντασία με μαχαίρι κόβοντας το Ελεωνόρα στην μέση, άκου νόρα. Είναι μελωδικό όνομα, και χρωματικά αποδίδεται με πορφυρό χρώμα. Συγκεκριμένα στην φαντασία μου απο την εφηβεία μου ακόμα, το ταυτίζω με το χρώμα του ουρανού, όταν ανατέλει ο ήλιος μέσα απο την θάλασσα, και ο ουρανός με μια πολύ ανάρια συνεφιά, πιάνει πυρκαγιά απο την σκέδαση του φωτός. Είναι μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος, διάρκειας περίπου ένός λεπτού, που ο συνδυασμός των χρωμάτων του πορτοκαλοκόκκινου σε όλο το πλάτος του, και του μπλέ απο βαθύ μέχρι ανοιχτό γαλάζιο, είναι πολύ φωτεινός. Γι αυτό έλεγα, αν ποτε παντρευτώ και κάνω παιδί, θέλω να είναι κορίτσι για να το βγάλω Ελεωνόρα. Όταν είδα στον υπέρηχο οτι είναι κορίτσι, μια λέξη μόνο περιγράφει κάπως την κατάστασή μου, ΣΑΛΤΟ, το οποίο έγινε διαρκείας, όταν γεννήθηκε και η σούπερ μπέμπα Δανάη. Κάθε φορά που φωνάζω την κόρη μου Ελεωνόρα, αυτή η εικόνα μου έρχεται στο μυαλό, ειδικά όταν την φωνάζει η Δανάη με την υπέροχη χρωματική φωνή της, είναι σαν να βλέπω τα χρώματα.

  303 – Όντως δεν θυμάμαι τι είχαμε συζητήσει, προφανώς έχετε πού καλή μνήμη, κι
  εγώ απ΄την πλευρά μου δεν τα παίρνω και πολύ της μετρητοίς τα περισσότερα σχόλια.

 311. Ναυτίλος said

  310: Λάμπρο, βρίσκεσαι σε ποιητικό οίστρο! Να χαίρεσαι τις κόρες σου με τα ωραία ονόματα. Έχω κι εγώ μία κόρη και ξέρω τι θα πει χαζομπαμπάς.

 312. ππαν said

  Δεν ξέρω τα Ρούλης Φούλης κλπ Σούλες αλλά, όλα κι όλα, το Σάκης είναι μεσαιωνικό! Σήμερα διάβασα για τον «Σάκη τον Βατάτση» που είναι λέει ο Ισαάκιος Άγγελος. ΟΙ Βατάτζηδες πριν παρατονιστούν στα Εξάρχεια ήταν μεγάλο σόι.

 313. Ναυτίλος said

  309: Ναι, αλλά το Αλέξανδρος σου δημιουργεί δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Σαν Αλέκος πορεύεσαι καλύτερα στη ζωή.

 314. ππαν said

  309: Μα είναι εύκολο, είπα αντάξια του ονόματός μου 🙂 (δεν με λένε Ηλέκτρα. Ούτε Ειλείθυια, Κιντ!)

 315. Immortalité said

  @313 Μπα μην το λες. Και ο Παπαδόπουλος Αλέκος ήτανε και φορτώθηκε την οικονομία της χώρας στην πλάτη του. 😉

  @314 Μας λες ότι σε λένε Πανωραία; 😀

 316. ππαν said

  315: Όχι αλλά προβληματίζομαι αν πρέπει αν εκλάβω την μαντεψιά ως κομπλιμέντο ή ως κογιονάρισμα 🙂

 317. Immortalité said

  @316 Έλα βρε πειραγματάκι ήταν γιατί ψάχνω όνομα από Π. Κομπλιμάν θα ήταν άμα σε ήξερα 🙂
  Αν δεν είναι Πανωραία, μήπως είναι Πηνελόπη; 😀

 318. @312: Πάντως από τότε που τους παρατονίζουνε στα Εξάρχεια, ο δρόμος αυτός οδηγεί στο σπίτι μου! 😀

  Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν με επέστρεφαν σπίτι φίλοι με αυτοκίνητο, που εγώ τότε δεν είχα, τραγουδούσα το εξής για να τους θυμίζω την στροφή από την Αλεξάνδρας: «Κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς την Βατατζή» 🙂

 319. sarant said

  317 Κι εγώ έχω απορία 🙂

 320. spiral architect said

  @317: ….
  Πηνελόπη, την απλίκα δεν την έβαλες καλά
  την απλίκα που σου πήρα απ’ το Ίλιον Κρυστάλ
  ….

 321. Μαρία said

  317 Νομίζω οτι το Π είναι παραπλανητικό.

 322. Ναυτίλος said

  Παίζει και το Ποθητή. Είχα μια συμμαθήτρια που την έλεγαν έτσι.

 323. τυφλόμυγα said

  312, Ππαν το Φούλη είναι γυναικείο όνομα. 😦
  Για Σάκη δεν είπα τίποτα.

 324. Μαρία said

  310 Την Ελεωνόρα την έχω συνδέσει μ’ άλλα πράματα.
  Στο εσωρουχάδικο όπου δούλευε μια ξαδέρφη μου τη δεκαετία του ’70 στην αργκό των πωλητριών ελεωνόρα σήμαινε το παλιομοδίτικο εσώρουχο. Όταν λοιπόν έμπαινε στο μαγαζί κάποια ηλικιωμένη, φώναζε η μια πωλήτρια στην άλλη «φέρε τις ελεωνόρες». Γιατί διάλεξαν αυτό το όνομα θα σε γελάσω.

 325. Γς said

  324:
  324:
  Πολύ σωστός ο κωδικός ‘Ελεωνόρα’. Την έχω πατήσει και ξέρω.
  Τον καιρό των ‘καμακιών’ 18ρης εγώ με κάτι φίλους και τις γαλλίδες μας, Σύνταγμα-Μοναστηράκι μεριά πάμε στην μπουτίκ μιας φίλης μου στη Μητροπόλεως. Προβάρανε κάτι φουστάνια (έτσι τα λέω εγώ όλα τα γυναικεία) και ρώταγαν για τις τιμές, που όντως ήταν πολύ χαμηλές.

  -Γιατί μωρή τους τα δίνεις τόσο φτηνά;
  Κι αυτή, στα ελληνικά για να μην πάρουν πρέφα οι γαλλίδες:
  -Ντεμοντέ!

 326. Αγγελος said

  Η μεν ασυντόμευτη Ελεονώρα εμένα μου θυμίζει κοράκια και άλλα νεκροφιλικά του Πόε, τραγούδια του νεκρού αδερφού αλα γερμανικά και άλλα τέτοια νοσηρά, η δε συντομευμένη Νόρα παραπέμπει αναπόφευκτα στον Ίψεν. Κρίμα, γιατί αφ’εαυτών είναι ωραία ονόματα…

 327. Γς said

  326: Ας αρκεστούμε σ αυτό.

 328. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  324 – Εγώ αν ακούσω να λένε τα εσώρουχα Ελεωνόρα, πάλι τα φωτεινά χρώματα μιάς χειμωνιάτικης ανατολής θα έρθουν στο μυαλό μου.
  Aν ποτε συναντήσεις την κόρη μου, τότε θα συνδέσεις το Ελεωνόρα με το χαμόγελο της ζωής.

 329. Γς said

  328:
  Κορούλα σου;
  >τα φωτεινά χρώματα μιάς χειμωνιάτικης ανατολής
  ;

 330. Ναυτίλος said

  Υπάρχει και η »Ελεωνόρα» του Εγγονόπουλου, που »το στόμα της είναι σαν τον εμφύλιο πόλεμο (στην Ισπανία)».

 331. ππαν said

  321: Ε ναι…(που γράφει κι ο Νικοκύρης)

  323: Δεν είπα ότι είπες, αλλά αφού έπεσα στον Σάκη (τον Βατάτση) να μην το πω; Αφού κόλλαγε 🙂 Εγώ πάντως εντυπωσιάστηκα!

 332. Immortalité said

  @331α Ναι αλλά πρέπει να μας δώσεις ένα κλου! Το ότι είσαι Σκορπιός και καλαμαντάρα δε βοηθάει 🙂

 333. Μαρία said

  331 Πάντως η αρσενική εκδοχή του ονόματός σου δεν ευδοκίμησε.
  Είχαμε δασκάλα μ’ αυτό το όνομα που δυστυχώς δεν ήταν αντάξια του ονόματός της καθότι κατά φαντασίαν ασθενής.

 334. ππαν said

  Α τότε δεν είμαστε συνονόματες με τη δασκάλα σου.
  Από το απόγευμα στενοχωριέμαι που δεν πήρα νικ το Ειλείθυια, ή ακόμη καλύτερα Ειλήθυια που έχει όλα τα /i/. Τέλος πάντων, το προτείνω στην «δασκάλα της Ραφήνας» αν βαφτίσει κορίτσι. Για αγόρι το Σάκης.

 335. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  311 – Σ΄ευχαριστώ φίλε μου, και συ να χαίρεσε την δική σου. Και σταματήστε να βλέπετε σε ένα ωραίο, μελωδικό, χρωματικό, φωτεινό όνομα, πολέμους, κοράκια, νεκροφιλίες, κωδικούς ρούχων, και εσώρουχα. Μου φαίνεται οτι αφήσατε την οικονομική κρίση, να κλειδώσει την φαντασία σας, και τα ΜΜΕ να την καλύψουν με μαύρο μελάνι. Ένα όμορφο γυναικείο όνομα σας έφερε αυτούς τους συνειρμούς στο μυαλό? Σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, δεν θα αφήσουμε να σκοτώσουν την φαντασία μας, δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωής, δεν βρίσκεται στα λεφτά, λίγα ή πολλά, ούτε στα υλικά αγαθά. Βρίσκεται στο βλέμα και στο χαμόγελο των παιδιών, στον αστρόφωτο νυχτερινό ουρανό, στην ανατολή και την δύση, στην βροχή, στον αέρα, στο κύμα και την ηρεμία της θάλασσας, στις μελωδίες των πουλιών, και στο ψιθύρισμα των θάμνων, στο άκουσμα της ανάσας του γαλαξία, στην φιλική παρέα, στο τραγούδι, σε ένα χάδι, σε μια αγκαλιά, σε ένα αστείο, σε ένα μου αρέσεις, σε ένα όσο μεγαλώνεις, γίνεσαι πιο γλυκιά – ος, στην σκέψη, στην φιλοσόφιση (με μέτρο) στην απίστευτη τύχη οτι είμαστε ζωντανοί, στην ακόμα μεγαλύτερη που κάποιοι φτάνουμε φτάσαμε στα γεράματα, στα γεμάτα εκφρασμένα συναισθήματα. Αφήστε ταις αισθήσεις σας να πλημμυρίσουν απο αυτά, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Η ζωή είναι γυναίκα που λέει και το τραγούδι, μια γλυκιά γυναίκα με βαθύ χαμόγελο, κοιτάξτε την, ποιός μπορεί να σκεφτεί άσχημα? Η ζωή είναι γυναίκα, και την λένε Ελεωνόρα, το χαμόγελο της ζωής.

  Να χαμογελάτε είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.!

  329 – Στα 21 πλέον, κορούλα δεν την λές πια, αν και απ όταν ήταν μωρό, δεν μου άρεσε το κορούλα, με τρέλενε και με τρελένει να λέω η κόρη μου, ειδικά το οι κόρες μου, σκέτη μαγεία.

 336. Μπουκανιέρος said

  312 Γι’ αυτό κι ο Βιλαρδουίνος τον έγραφε Sursac τον κυρ-Σάκη.

 337. Γς said

  335:
  Εβαλα σε ένα σακ βουαγιάζ τον μερικών ημερών μεγάλο μου γιο και τον πήγα δήθεν σαν κουνέλι στη μάνα μου που είχε κάνει το κήπο της και ολίγον ζωολογικό.
  Είχαν να με δουν χρόνια, από τότε που την είχα κάνει από το σπίτι. Με είχαν ξεγραμμένο. Και φυσικά αγνοούσαν ότι είχαν γίνει παππούδες.
  –Δεν το θέλουμε. Να το πάρεις και να φύγεις! Λογάριαζαν όμως χωρίς το κουνέλι, που εξέφρασε τις –αγκού- αντιρρήσεις του.

  Αυτό ήταν! Αχώριστοι πλέον. Μετά ήρθε κι ο δεύτερος –Νέοι είστε, ήταν η απάντηση του πατρός μου όταν του τηλεφώνησα ότι είναι αγόρι.
  Οπότε καταλαβαίνεται πως έκαναν όταν ήρθε αυτή που όλοι περιμέναμε σε μια οικογένεια με αγόρια.

  Ο θεός ευτυχώς δεν με αξίωσε να ξεπεράσω την όμορφη αρρώστια που βιώνει κι ο Λάμπρος (30 χρόνια χαζομπαμπάς ).
  Αν άρχιζα βέβαια να μιλάω και γω, μην περιμένετε να περιοριστώ μόνο στα ωραία χρωματιστά του. Ισως σε μια άλλη ευκαιρία.

  Χτυπάει το κινητό μου με το Γιέλοου Ροζ οβ Τέξας για τον κάου μπόυ τον πρώτο, με το Ελ κόντο πάσα για το ρομαντικό δεύτερο και με το Αννούλα του Χιονιά για εκείνη.

  Για εκείνη που πριν μερικά χρόνια με βούτηξε με το ζόρι και με ανάγκασε να κάνω ένα σωρό εξετάσεις για έναν ύποπτον, κατ αυτήν, χαμηλό αιματοκρίτη. Τα κανόνισε όλα. Από τα χειρουργεία μέχρι τις χημειοθεραπείες και τη γλύτωσα(;).

  Καλημέρα σας.

  Και να μην ξεχνιόμαστε:
  Πεινάτε γιατί χανόμαστε!

 338. Γς said

  337:
  >Ελ κόντο πάσα

  Ο Νοτιοαμερικάνικος Contor έφυγε από τις Ανδεις και πήγε σαν λογαριασμός σε ιταλικό ριστοράντε.

 339. Ναυτίλος said

  337: Το καλύτερο σχόλιο που έχεις γράψει ποτέ, Γς. Κι ένα απ’ τα καλύτερα που έχω διαβάσει σ’ αυτό τον ιστότοπο.

 340. Γς said

  338:
  Πάλι λάθος!
  Condor! Της οικογενείας των Cathartidae (καθάρτες) ‘Καθαριστής’.
  Ο κόνδωρ, του κόνδορος, τον κόνδορα, ω κόνδωρ

 341. Έφη said

  Τον Ιουλίο του 2012 δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού,Save Greek Water.Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι η ενημερώση των πολιτών αλλά και η διασύνδεση φορέων που επιφυλλάσσονται για το δικαίωμα μιας εταιρείας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού όπως του νερού.Σας επισυνάπτω την ιστοσελίδα της Πρωτοβυλίας.Εκεί υπάρχει και ένα κείμενο συλλογής υπογραφών.http://savegreekwater.org/?page_id=64

 342. Μαρία said

  Εδώ δεν λέγαμε για ιδιωτικά και υποκλοπές θεμάτων;
  http://www.alfavita.gr/arthra/%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B5%CE%BA

 343. sarant said

  Σύμπτωση ήταν 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: