Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κονοφάγος δεν τρώει κώνους

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2012


Προχτές, καθώς περπατούσα στο κέντρο της Αθήνας, έπεσε το βλέμμα μου πάνω σε μια επιγραφή όπου υπήρχε το όνομα ΚΩΝΟΦΑΓΟΣ, γραμμένο έτσι, με ωμέγα. Μια και η ελληνική γλώσσα έχει πρωτογένεια, όπως λέει το Λερναίο κείμενο, ενώ οι άλλες είναι απλές οδοντόκρεμες, συμπεραίνουμε ότι κωνοφάγος είναι αυτός που τρώει κώνους, και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τι είδους φαγώσιμοι κώνοι μπορεί να είναι αυτοί -να είναι τάχα καλαμπόκι; Ή μήπως πρόκειται για κουκουνάρες; Ούτε καλαμπόκι, ούτε κουκουνάρες -ούτε καν κώνοι υπάρχουν, διότι ο Κονοφάγος γράφεται με όμικρον και ετυμολογείται πειστικά, όσο κι αν η προέλευσή του δεν φαίνεται με την πρώτη.

Να βάλουμε κι ένα πρόχειρο κουίζ, που την απάντησή του θα τη δώσω ύστερα από μερικές αράδες: τι τρώει ο κονοφάγος; Δηλαδή, ποιο είναι το πρώτο συνθετικό του επιθέτου;

Για να κάνουμε μια παρένθεση, ενώ θα σκέφτεστε την απάντηση στο κουίζ, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ήταν πρύτανης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και κράτησε θαρραλέα στάση απέναντι στη δικτατορία, υπερασπιζόμενος το άσυλο. Μετά τη μεταπολίτευση, βγήκε βουλευτής της ΝΔ στην πατρίδα του, την Πρέβεζα, και ανέλαβε υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Δίδασκε Μεταλλογνωσία, και θυμάμαι ότι στην εποχή μου, περί το 1980, τα εργαστήριά του ήταν τα μοναδικά της σχολής Χημικών Μηχανικών που είχαν μεταφερθεί στου Ζωγράφου, και τα είχαμε πάρει από φόβο· συνηθισμένοι καθώς ήμασταν στο παλιό κτίριο του Πολυτεχνείου, τα κατσάβραχα του Ζωγράφου μας φαίνονταν σαν Φαρ Ουέστ -ή, έστω, σαν Άπω Ανατολή για να είμαστε και γεωγραφικά ακριβείς. Αλλά παρασύρθηκα με τις αναμνήσεις.

Λοιπόν, κατά την επικρατούσα άποψη, που την θεωρώ και σωστή, το επώνυμο Κονοφάγος, που το βρίσκει κανείς και Κονοφάος, ανάγεται στα χρόνια της εικονομαχίας. Εικονοφάγος, δηλαδή εικονομάχος, ήταν ο ασεβής, φυσικά μετά την επικράτηση των εικονολατρών. Από τον εικονοφάγο, με την απόπτωση της πρώτης συλλαβής (όπως και στο κόνισμα) έχουμε τον κονοφάγο και σε ορισμένα μέρη τον κονοφάο.

Κατά σύμπτωση, την ετυμολογία του επιθέτου Κονοφάγος την είχαμε συζητήσει στη Λεξιλογία, και τότε είχα θυμηθεί ότι ανάγεται στο εικονοφάγος/εικονομάχος αλλά δεν είχα πρόχειρα τα κιτάπια μου να το τεκμηριώσω. Ο φίλος Μιχ. Μελιδώνης είχε βρει γκουγκλίζοντας ένα απόσπασμα (από τον ιστότοπο ενός σχολείου) παρμένο από το βιβλίο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη, όπου δίνεται η εξής εξήγηση: Το οικογενειακό επίθετο Κονοφάγος το συναντάμε τακτικά σήμερα. Και αν θυμηθούμε τις φιλονικίες της εποχής: εικονολάτρες και εικονοφάγοι, το επίθετο – όνομα αυτό φανερώνει τον ασεβή και θεομπαίχτη. Και πώς αλλιώς θα τους θεωρούσαν τους εικονομάχους οι ευσεβείς εικονολάτρες. Γι’ αυτό, για να τιμήσουν τα εικονίσματα, έδωσαν τις φράσεις: «θα τον κάνω εικόνα ή κόνισμα», «σ’ έχω σαν εικόνα», «μα τ’ άγια κονίσματα». Σήμερα ακόμα οι κάτοικοι της Σμύρνης λένε: «μη με κονομαχείς», αντί να πουν «μη με πιέζεις, μη με στενοχωρείς».

Στη συζήτηση στη Λεξιλογία, ο φίλος Δρ. Ζίμπενμαλ εξέφρασε επιφυλάξεις γι’ αυτή την εξήγηση, αφενός επειδή ο Νατσούλης δεν έχει πρότερο έντιμο βίο, δηλαδή στο βιβλίο του έχει πάμπολλες ετυμολογίες/εξηγήσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά και εντελώς αστήρικτες, και αφετέρου επειδή του φάνηκε περίεργο να επιβίωσε ένας όρος από τόσο μακρινή εποχή όταν έχουν περάσει χίλια χρόνια αδιατάρακτης εικονολατρίας. Απάντησα τότε ότι πράγματι ο Νατσούλης είναι αναξιόπιστος σε όσα γράφει, εκτός όταν τα παίρνει από αλλού, και ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα πρέπει να ήταν παρμένο από τον (πολύ εγκυρότερο) Φ. Κουκουλέ. Ωστόσο, δεν είχα τα κιτάπια μου να τεκμηριώσω αυτό τον ισχυρισμό μου. (Αν προσέξετε τις ημερομηνίες στο θρεντ της Λεξιλογίας, θα δείτε ότι η συζήτηση γίνεται 16 και 17 Ιουνίου 2012 -δηλαδή ενώ η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, έτοιμη να πέσει στα νύχια του Τσίπρα, εμείς συζητάγαμε για εικονομαχίες και ετυμολογίες….)

Τώρα βρήκα την ευκαιρία να κοιτάξω, και πράγματι επιβεβαώνω ότι ο Νατσούλης έχει πάρει όλο το παραπάνω απόσπασμα από τον Κουκουλέ, και συγκεκριμένα από το παράρτημα του Ε’ τόμου του Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός (σελ. 41). Έχει μόνο εκσυγχρονίσει την αρχαΐζουσα γλώσσα του Κουκουλέ, κάνοντας κι ένα όχι ασήμαντο λάθος, διότι ο Κουκουλές γράφει ότι η φράση «μη με κονομαχείς» λέγεται στη Σύμη, κι ο Νατσούλης, χαρακτηριστικά τσαπατσούλης, αντιγράφει «Σμύρνη»…

Είπα πως βρίσκω πειστική την εξήγηση του Κουκουλέ -μπορεί να έχουν περάσει χίλια χρόνια από την εικονομαχία, αλλά υποθέτω ότι το «κονοφάγος/κονοφάος» πολύ σύντομα γενικεύτηκε και σήμαινε τον ασεβή, κι έτσι διατηρήθηκε και στους επόμενους αιώνες όταν είχαν πάψει να υπάρχουν εικονομάχοι. Ωστόσο, για να είμαι δίκαιος πρέπει να σημειώσω ότι τύπος εικονοφάγος ή κονοφάγος δεν υπάρχει ούτε στο TLG, ούτε στο μεσαιωνικό του Κριαρά, ούτε στο Patristic του Λάμπε, ούτε στον Τραπ, ούτε σε κανένα άλλο λεξικό ή κείμενο (αν και βρίσκουμε π.χ. εικονοκαύτης, εικονοθραύστης κτλ.) Αυτό είναι ένα αδύνατο σημείο της θεωρίας του Κουκουλέ. Όσο για την ανάμνηση της εικονομαχίας, στη συζήτηση που έγινε στη Λεξιλογία ο Δρ. Ζίμπενμαλ αναρωτήθηκε μήπως το επώνυμο προέρχεται από μέρη που τα κατείχαν οι Βενετοί, οπότε το επώνυμο μπορεί να αναφέρεται στιςι πολύ πιο πρόσφατες έριδες μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Η παρατήρηση είναι οξυδερκής -βασικό στοιχείο της ετυμολογίας των επωνύμων είναι και η γεωγραφική κατανομή τους. Και με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ο Κονοφάος/Κονοφάγος να επιχωριάζει στην Πρέβεζα και την Κέρκυρα, κάτι που επιβεβαιώνει την εικασία. (Αν ξέρετε να υπάρχει και αλλού, πείτε το).

Παρά τα αδύνατα σημεία που ανάφερα, βρίσκω πειστική την εξήγηση του Κουκουλέ. Βέβαια, η ετυμολογία των επωνύμων (των οικογενειακών ονομάτων, αν θέλουμε να κρατήσουμε την ορολογία του Τριανταφυλλίδη, που ασχολήθηκε με το θέμα) είναι πολύ δύσκολο θέμα, όπου οι γνώσεις του ειδικού συχνά συμπληρώνονται από τις οικογενειακές ιστορίες -και άλλο τόσο συχνά, οι οικογενειακές ιστορίες είναι κατασκευασμένες εκ των υστέρων και παραπλανητικές.

Οπότε, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, ο Κονοφάγος δεν τρώει κώνους και ανάγεται στην εικονομαχία.

Κλείνοντας, να πω ότι εκτός από τον Κονοφάγο έχουμε και τον Κονομή, όπως και τον Κονεμένο, όμως τα τρία αυτά ονόματα, παρόλο που μοιάζουν, και αρχίζουν με τους ίδιους φθόγγους, έχουν εντελώς διαφορετική αρχή. Αν ο Κονοφάγος ανάγεται στις ιερές εικόνες. για τον Κονομή πάμε στους οικονόμους των αρχοντικών σπιτιών. Από την άλλη, ο Κονεμένος ασφαλώς πρόερχεται από το ρήμα κονεύω, δηλαδή από το κονάκι (τουρκ. konak). Από τρεις διαφορετικές αφετηρίες, οι τελικοί τύποι βρέθηκαν να μοιάζουν παραπλανητικά.

 

166 Σχόλια προς “Ο κονοφάγος δεν τρώει κώνους”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Με τις καλημέρες μου, μικρή προσθήκη στην τελευταία σου παράγραφο:
  Έχουμε και τη (Λίλα) Κονομάρα.

 2. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κονοφάγος η κονοφάος, αυτός που τρώει εικόνες, κατάλοιπο απο τις εικονομαχίες του βυζαντίου. Κάποιοι εικονολάτρες πίστευαν οτι άμα φάνε το ξύσμα απο τις εικόνες, θα τους κάνει καλό.
  Το βρήκα στο google, γιατι εγώ μόνο τον υπουργό ήξερα.

 3. gpoint said

  Κονοφάος (ναύαρχος) ήταν και ο μακροβιότερος ΓΕΕΘΑ στην μετά χούντα εποχή, αν θυμάμαι καλά πέρασε τα 10 χρόνια και δεν έφαγε εικόνες αλλά τις τάξεις που έρχονταν πίσω του κι αυτός δεν αποχωρούσε.
  Κάπου κοντά σ’ εκείνη την γειτονιά (Ιλίσια-Καισαριανή) είχε μεταφερθεί το Μαθηματικό κάμποσα χρόνια πριν το 80. Ερημιά και νωπές μνήμες από χούντα προκαλούσαν φόβο… Τι μου θύμισες τώρα !

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Γιατί εγώ θυμάμαι εκτός από τον καθηγητή του ΕΜΠ και υπουργό Κονοφάγο και τον ναύαρχο Κονοφάο;
  Έτσι λοιπόν έψαξα και βρήκα μια επιστολή «προς αποκατάστασιν της ιστορικής αληθείας» αναδύουσα μπόλικη οσμή διαπλεκόμενων καραβανάδων, του Κοκού και του βαλέ του τελευταίου:
  […] Γι’ αυτό μάλιστα εγώ θα γινόμουν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ο Ναύαρχος Κονοφάος Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ» (τον οποίο μου ζήτησε να ενημερώσω αλλά βέβαια ποτέ δεν έκανα. […]
  (στερνή μου γνώση …) 😛

  Νικοκύρη το «Κωνοφάγος» που είδες, τι ήταν; Επώνυμο προσώπου, ή ιδιότητα-χαρακτηρισμός;
  (πχ άρκτος η κωνοφάγος) ;lol:

 5. aerosol said

  Δηλαδή ο κονοφάγος δεν τρώει την σκόνη μου;
  😀

 6. cronopiusa said

  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΙΣΟΝ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ…

  Voting Booth Talk Back

 7. Μη μου ρίξετε σύννεφο! Δεν είχα ασχοληθεί, αλλά μέσα μου νόμιζα πως Κονοφάγος ειναι αυτός που τρώει κουνούπια. ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ! ΡΕ… ΔΕΜΕ ΒΑΡΆΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΤΙ ΣΚΟΥΖΩ;

  Πλην όμως! μια λέξη έτσι και ‘πέσει στην πιάτσα’ μπορεί ν’ ανακυκλίζεται πολύ περισσότερους αιώνες από 10 ή 20. Στο κάτω κάτω και οι καθολικοί έχουν εικόνες. Αν μπορούσε να εγερθεί μια ένσταση στην ετυμολόγηση του Κουκουλέ, θα αφορούσε πιο πολύ τους μουσουλμάνους. Αυτοί κατέστρεφαν συστηματικά εικονίσματα και πρόσωπα αγιογραφιών. Οι μαρτυρίες πάμπολλες υπάρχουν ακόμα.

  Δεύτερον. Ένα επώνυμο μπορεί επίσης να διατηρηθεί, διότι ως γνωστόν τα επώνυμα δεν εξαρτώνται από την λεκτική χρήση αλλά από την αποτελεσματικότητα άλλων οργάνων (Έχω κέφια σήμερα λόγω της ετυμολογικής τσαπατσουλιάς μου. Όμως να μου προσμετρηθεί ότι όχι μόνο αναγνωρίζω, αλλά και δεν αποσιωπώ τα λάθη μου. Στο κάτω κάτω, αυτό είναι το νόημα της παρέας.)

  Θα ξαναθυμίσω το επώνυμο Λάσκαρις / Λάσκαρης που είναι γεωργιανό (lashkar – στρατιώτης). Άσε τα εβραϊκά, για τα οποία έχουμε μιλήσει. Η Νάξος έχει γεμίσει την Ελλάδα με Κορρέδες, απόγονους κάποιου αναγνώστη σε συναγωγή.

  Κονεμένος είναι απ’ ευθείας μετάφραση του evli = παντρεμένος (ev = σπίτι). Παλιά, το ‘σπίτωμα’ και το ‘πάντρεμα’ ήσαν ἕν καὶ τὸ αὐτό.

 8. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και τις ωραίες αναμνήσεις!

  4: Σε μια ταμπέλα το είδα, ίσως για έργα που γίνονται (εκεί που γράφουν τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες)

  7: Πολύ σωστό με τον Λάσκαρη αλλά δεν το έχουν και στα πέρσικα αυτό;

  (Το Λέφας σελτζούκικο, το Κορρές εβρέικο, ώρες είναι να μας πούνε τώρα ότι και το Γκίκας είναι αρβανίτικο:)))

 9. Γς said

  6: (Cronopiusa)
  >ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΙΣΟΝ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ…

  Ξορκισμένη και με τον απήγανο!

 10. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αν κι ο Κονοφάγος είναι από Πρέβεζα, τότε πρόκειται για σύμπτωση, γιατί κι οι Κονεμένοι το ίδιο και ήταν και σπουδαία οικογένεια οι τελευταίοι (μια αναζήτηση στο γκουγκλ θα σας πείσει).
  #7
  Οι μουσουλμάνοι δεν «κατέστρεφαν συστηματικά εικονίσματα και πρόσωπα αγιογραφιών». Πιθανόν σε καιρό πολέμου, λεηλασιών και παρόμοιων καταστάσεων να γίνονταν κάτι τέτοιο, αλλά, π.χ., οι καθολικοί δεν κατέστρεφαν ναούς διαμαρτυρομένων, ή οι διαμαρτυρόμενοι αγάλματα και λοιπές απεικονίσεις (δε λέω για ορθόδοξους και τζαμιά, γιατί θα μας πάρει η νύχτα…); Άλλωστε, αν ένα μουσουλμανικό κράτος θέλει να καταστρέψει όλους τους ναούς ή τις εικόνες των χριστιανών υπηκόων του, δεν έχει παρά να αποφασίσει να το κάνει και θα συμβεί. Άρα τίποτα δεν γινόταν συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, έχουμε μαρτυρίες* ότι οι χριστιανοί έξυναν εικόνες και τοιχογραφίες και χρησιμοποιούσαν το ξύσμα για να φτιάξουν φίλτρα και αλοιφές, τα οποία έδιναν στον πάσχοντα. Το δε ξύσμα προερχόταν από το σημείο του αγίου, στο οποίο είχε πρόβλημα ο άρρωστος, κυρίως μάτια, αλλά και χέρια. Μπορεί, επομένως, ο Κονοφάγος να έχει σχέση με αυτό, όπως λέει το #2.

  *έρχεται σε λίγο η παραπομπή…

 11. gbaloglou said

  7

  Βλέπετε και Διήγηση Τετραπόδων, στίχοι 971-975, όπου ο ελέφαντας αποκαλεί την μαΙμού «(ψειρο)κον(ιδ)οφάγο»:

  «Φεύγε, φαγγρίν, παράπτωμα, ακάθαρτον παράπαν,
  μυσεροκακομούτζουνον, ψειροκονιδοφάγον^
  εσθίεις τα ζωύφια, τας μυΙγιας και τους ψύλλους
  και άλλα τα μικρότατα των ακαθάρτων ζώων.
  Φεύγε λοιπόν απ’ έμπροσθεν, μη μαγαρίσης πάντας.»

  [Όσον αφορά την Κουκουλέδικη ερμηνεία, μου φαίνεται και λίγο εκτός εποχής να ΄τρώει’ εικόνες αυτός που τις μάχεται…]

 12. cronopiusa said

  Γνωρίστε τον ασφαλίτη της άλλης γωνίας. Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλίτικα μπλόκα

  Μπαλάντα για τους ασφαλίτες – ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

  » Μαύρα Ράσα » , Active Member – Ενα Τραγούδι για την Εκκλησία

 13. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #10
  να και το κείμενο:

  Περὶ τῆς γυναικὸς τῆς ἐχούσης τοὺς στρόφους

  Μία πιστὴ γυνὴ καὶ ἐκ χαλεπῶν ἀσθενειῶν ῥυσθεῖσα διαφόρως διὰ τῶν ἐνδόξων ἁγίων Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ… εἰς πάντα τὸν τοῖχον τοῦ οἴκου αὐτῆς τούτους ἀνέγραψεν, ἀκόρεστος ἐκ τῆς θέας αὐτῶν ὑπάρχουσα… ταύτην συνέβη ὑπὸ τῶν ἔσωθεν ἀσθενήσαν πόνοις ἀνενδότοις ἐν τῷ ἰδίῳ οἴκῳ συνέχεσθαι. Κυλιομένη τε ἐν τῷ κραββάτῳ ἄπαυστον εἶχεν τὴν ὀδύνην, καὶ οὐδεμία ἀνοχὴ τῶν ἀλγηδόνων ἦν ἐν αὐτῇ. οὕτως δὲ συμβάντος μόνην ἔλαχεν ταύτην πρὸς ὀλίγον εὑρεθῆναι. ὡς δὲ εἶδεν ἑαυτὴν κινδυνεύουσαν, συρομένη κατῆλθεν ἐκ τῆς κλίνης, καὶ φθάσασα τὸν τόπον, ἐν ᾧ ἐν τῷ τοίχῳ ἦσαν γεγραμμένοι οἰ πάνσοφοι οὗτοι ἅγιοι, τῇ πίστει αὐτῆς ἀντὶ βακτηρίας χρησαμένη καὶ ἀνορθώσασα ἑαυτήν, τοῖς ὄνυξίν τε αὐτῆς τῶν χειρῶν καταξέσασα τοῦ χρίσματος καὶ βαλοῦσα ἐν ὕδατι, ἔπιεν εὔκρατον καὶ παρευθὺ ὑγιὴς γέγονεν, τῶν ὄντων ἐν αὐτῇ ἀλγηδόνων παυσαμένων τῇ τῶν ἁγίων ἐπιφοιτήσει.

  Ο φίλος που το βρήκε, ατυχώς, έχασε την ακριβή βιβλιογραφική παραπομπή. Αν κάποιος από του μάγους του ιστολογίου μπορέσει να τη βρει, θα ήταν μεγάλη βοήθεια.

 14. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #13
  Βρέθηκε η πηγή: Θαύματα τῶν ἁγίων Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ. Περὶ τῆς γυναικὸς τῆς ἐχούσης τοὺς στρόφους MANSI 13, 68ABCD
  = ἔκδ. L. DEUBNER, Kosmas und Damian, Leipzig-Berlin 1907, σσ. 137-138.

 15. tamistas said

  Για τον κονοφάγο δεν ξέρω, αλλά του κωνοφάγου του αρέσει πολύ η κωνική πραγματικότητα.

 16. sarant said

  14: Βρέθηκε η πηγή, Θαύμα των αγίων Κοσμά και Δαμιανού θα ήταν -γιόρταζαν και προχτές 🙂

  Teubner όμως, όχι Deubner.

 17. Για ξυσίματα εικόνων έχω μερικά από τον Αρχάγγελο (Πέλλα, Μακεδονία) και απ’ το (πρώην) βασιλικό κτήμα στο Πολυδένδρι Λάρ’σας. Όντως έξυναν τις μπογιές για να τις πιούν ωε φάρμακο, οι πιστοί; Έτσι δούλευε και η αγορά εικόνων περισσότερο. Και για το σχωρεμένο τον καθηγητή μας, μια ωραία ιστορία.

 18. spiral architect said

  @8α: Προφανώς ο (μηχανικός) Κωνοφάγος είναι ο μηχανικός που, αφού φάει την κορυφή του κώνου, τον καθιστά κόλουρο. 😆

 19. Γς said

  7:
  >νόμιζα πως Κονοφάγος ειναι αυτός που τρώει κουνούπια

  Κι εγώ το εκλάμβανα ως Κωνω(ψ)φάγο.

  >δεν εξαρτώνται από την λεκτική χρήση αλλά από την αποτελεσματικότητα άλλων οργάνων.

  Και του Γουσου το μιαλό πάει στην αστεία τοιχογραφία στην είσοδο της Casa di Vetti στη Πομπηία

  >Παλιά, το ‘σπίτωμα’ και το ‘πάντρεμα’ ήσαν ἕν καὶ τὸ αὐτό.

  Όχι βέβαια.
  Η σπιτωμένη ήταν η γκόμενα που έχει εγκαταστήσει σε σπίτι και συντηρεί αλλά δεν συζεί μαζί της, κάποιος παντρεμένος.

 20. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #16
  Όχι, όχι, άλλος ο Benedictus Gotthelf Teubner που λες εσύ κι άλλος ο Ludwig Deubner που λέω εγώ. Πάντως η πρωταρχική πηγή είναι τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (είναι το Mansi 13 που λέει) και είναι εδώ http://www.documentacatholicaomnia.eu/20vs/200_Mansi/1692-1769,_Mansi_JD,_Sacrorum_Conciliorum_Nova_Amplissima_Collectio_Vol_013,_LT.pdf

 21. Μπετατζής said

  Τον έχεις στις ετικέτες, αλλά δεν είδα καμιά αναφορά.

  http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/8/b/b/metadata-264-0000114.tkl

  Επίσης, από κείμενο για τη γυναίκα : Αν τον κόσµο τον κυβερνούσαν οι γυναίκες, ο κόσµος θα εκυβερνιότουν πολύ πλέον δίκαια, πολύ πλέον φιλάνθρωπα και πολύ πλέον σύµφωνα µέ την φύσιν παρ’ ο,τι τώρα που τον κυβερνούν οι άντρες. Η γυναίκα είναι πλέον αρµόδια για τούτο, επειδή έχει ευαισθησία. Ο άντρας τες περισσότερες φορές είναι κτήνος, ενώ που στη γυναίκα τούτο είναι µία εξαίρεση. Καθώς αφήνοµε τη γυναίκα και µας κυβερνάει το σπίτι, έπρεπε να την αφήνοµε να µας κυβερνάει και την πολιτεία, κι εµείς να περιοριστούµε στες χοντρές εργασίες που ζητούν δύναµη χεριών, π.χ. στη γεωργία, στην υπηρεσία τη στρατιωτική, στο ναυτικό κτλ. Αλλά για τούτο, έπρεπε πρώτα να ετοιµάσοµε τες γυναίκες, δίνοντάς τους άλλην ανατροφή, ανάλογη. (Νικόλαος Κονεμένος, 1880)

  http://farfoulas.blogspot.gr/2008/05/blog-post.html

 22. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #17
  Ωραίες οι φωτό Σκύλε. Η αναγραφή ονομάτων όπου νάναι στην τοιχογραφία είναι πολύ απαίσιο πράγμα. Τουλάχιστον τα παλιά χαράγματα τα έγραφαν διακριτικότερα σημειώνοντας γεγονότα και καμιά φορά είναι εξαιρετικές πηγές. Οι σημερινοί θέλουν μονό να μνημονεύσουν το εαυτό τους…

 23. spiral architect said

  @17: Σκύλε, διάβασα την ανάρτησή σου και σου συνιστώ να μην χαρχαλέψεις τη πόρτα του κουτιού που φαίνεται στις φωτό, γιατί θα σε κλαίν οι αρκούδες της Βάλια Κάλντα, μαζί και εμείς. 😥
  Εκεί μέσα υπάρχουν αποζεύκτες για μεταγωγές φορτίων του παλιού αθηναίικου δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΗ με τάση λειτουργίας τα 6.600V. 😯
  Tο «κουτί» αποκαλείται από τους ΔΕΗτζήδες, ΚάπαΖήτα αρκτικόλεξο του κιβωτίου ζεύξης.
  (κείνα τα χρόνια, εγώ διάβαινα την πόρτα ενός άλλου εκπαιδευτικού ιδρύματος και γι’ αυτό δεν έχω εικόνα του ΕΜΠ)

 24. Γς said

  Τρώγονται οι εικόνες;

  Τρώνε οι εικόνες;

 25. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #21
  Ο Νικόλαος Κονεμένος ( http://tinyurl.com/cn52jyf ) πρέπει να είναι αδερφός του Γεώργιου Κονεμένου, ηγεμόνα της Σάμου ( http://tinyurl.com/bv8wwsv ).

 26. spyroszer said

  Καλημέρα. Κάποια χρήσιμα στοιχεία για την οικογένεια Κονοφάου (απ’ την οποία κατάγεται και ο ναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος) υπάρχουν εδώ:
  http://www.elia.org.gr/entry.fds?entryID=401&pageCode=05.02&tablePageID=25&pageID=101&langid=1
  «Η οικογένεια Κονοφάου (σε παλαιότερα έγγραφα μέλη της συναντούνται και με το επώνυμο Κονοφάγος) είναι μια παλιά οικογένεια της Πάργας. Αναφορές ωστόσο για μέλη της οικογένειας εμφανίζονται από το 1678 στο χωριό Αργυράδες της Κέρκυρας, και μάλιστα οι περισσότεροι είναι κληρικοί. Φαίνεται ότι ένας κλάδος της εγκαταστάθηκε στην Πάργα.»

  Ο πρύτανης Κ. Κοινοφάγος συνδέθηκε και με τα μεταλλεία του Λαυρίου. Περισσότερα εδώ:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=63053
  Η «ΠΑΡΑΝΟΜΗ» ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΟΝΟΦΑΓΟ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ 5.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
  Μάλιστα ζήτησε να ταφεί και τάφηκε το 1989 στο Λαύριο. Ο τάφος του (μνημείο φιλοτεχνημένο από τον καθηγητή Γ. Καλακαλλά, καθηγητή ΕΜΠ) κατασκευάστηκε από σωρούς χοντρής σκουριάς της δεκαετίας του 1940 της καμινείας του εργοστασίου της ΓΕΜΛ.
  Έχει γράψει και κάποια λογοτεχνικά έργα με το ψευδώνυμο Κ. Λοτρης.

  Ο γιος του Ηλίας Κονοφάγος, χημικος μηχανικός (θεωρείται από τους πλέον εξειδικευμένους σε θέματα εξόρυξης υδρογονανθράκων), ήταν υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  20: Ωχ, δίκιο έχεις, βρε τι μαθαίνει κανείς!

  21: Κι εσύ δίκιο έχεις, καλά έκανες και πρόσθεσες για τον Ν. Κονεμένο, που αξίζει να διαβαστεί.

 28. Μπετατζής said

  21. Δεν γνωρίζω. Έχω το βιβλίο του Φαρφουλά αλλά όχι εδώ που είμαι τώρα. Αν θυμάμαι καλά, λέει ότι ο Νικόλαος αποκληρώθηκε ή του πήραν την περιουσία οι υπόλοιποι συγγενείς, λόγω των ιδεών του. Θα προσπαθήσω το βράδυ να το κοιτάξω για να το επιβεβαιώσω.

 29. spyroszer said

  Το σωατό λινκ για την οικογένεια Κονοφάου
  http://www.elia.org.gr/entry.fds?entryID=419&pageCode=05.02&tablePageID=25&pageID=101&langid=1

 30. LandS said

  Αποκλείεται ο κωνοφάγος να τρώει παγωτό χωνάκι;

 31. LandS said

  🙂

 32. sarant said

  30: Πολύ πιθανό! 🙂

  26-29: Χρήσιμες προσθήκες, ευχαριστούμε!

 33. cronopiusa said

  Σας ευχαριστούμε Σκύλε
  αισθητικά άρτιες φωτογραφίες παραπέμπουν στη μελέτη της Ιστορίας, στον Κρις Χάρμαν στον
  Μάνου Τσάο
  παραμένω αισχρά Ζαπατόψυχη

  όλες / όλοι στο Σύνταγμα σήμερα

  ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 34. Ηλεφούφουτος said

  Θολή παιδική ανάμνηση μού φέρνει αυτό το όνομα: η ασπρόμαυρη τηλεόραση να παίζει δελτίο ειδήσεων, μια σοβαροφανής φωνή να λέει «ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Κονοφάος», Κονοφάγος άκουγα εγώ κι αναρωτιόμουνα, όπως στο κουίζ του Νικοκύρη, τι έτρωγε· από κάποιο σημείο και πέρα που κάπου είχα μάθει ότι κώνοι είναι τα κουκουνάρια, τον φανταζόμουνα να τρώει κουκουνάρια.

  Πειστικότερο μού φαίνεται να προέρχεται από βρισιά, να έχασε την ετυμολογική του διαφάνεια άρα και το θρησκευτικό χαρακτήρα, να έγινε παρατσούκλι (όπως Νίκος Κακούργος) και μετά επώνυμο.
  Συντριπτικό επιχείρημα περί βρισιάς, ο κάπτεν Χάντοκ στον Τεν-Τεν, σε ένα από τα χειμαρρώδη χαρακτηριστικά του υβρεολόγια χρησιμοποιεί και το «εικονοκλάστες» κατά την ελληνική μετάφραση 🙂

  Και μια σχολαστική παρατήρηση: όχι «απόπτωση πρώτης συλλαβής» αλλά μάλλον «σίγηση του αρκτικού άτονου φωνήεντος» είναι το φαινόμενο που οδήγησε στο κονο-.

  Το γνωστότερο ίσως εικονογραφικό έργο που υπέστη εξώρυξη οφθαλμών από μουσουλμάνους, η θρυλική Βυζαντινή πριγκήπισσα Σιμονίδα, που έγινε γυναίκα του τσάρου Στέφανου Μιλούτιν, σε τοιχογραφία από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσας:

  Και εδω ένα από τα γνωστότερα σερβικά πατριωτικά ποιήματα, το ποιήμα που ενέπνευσε η βανδαλισμένη «από το μαχαίρι του Αλβανού» τοιχογραφία στο ρομαντικό Μίλαν Ράκιτς.

  http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B0

 35. sarant said

  34: Μερσί για τη διόρθωση, σίγηση πρέπει να το πούμε -και μια δική μου σχολαστική παρατήρηση: εξόρυξη.

 36. Ηλεφούφουτος said

  35 μία σου και μία μου, ε;

  Πάντως αυτό που με στενοχωρεί πιο πολύ στο σχόλιό μου είναι το «Σιμονίδα» αντί «Σιμωνίδα».

 37. Πάντως σαφέστατα υπάρχουν και κωνοφάγοι, και μάλιστα εκδηλώνονται σε πολύ μικρή ηλικία! 😀

 38. sarant said

  37: Πολύ καλό!

 39. Γς said

  30:
  Κορίνες λένε συχνά αυτούς τους κώνους της τροχαίας. Προφανώς από τις μπουκάλες του Μποουλινγκ.
  Το μυαλό όμως του Γουσού πάει στη Κορίνα Τσοπέυ, στη συνομήλικη μου Μανιάτισσα Σταρ Ελλάς και Μις Υφήλιος του 1964.
  Είχε προηγηθεί η Νταίζη Μαυράκη, δώδεκα χρόνια νωρίτερα:
  Η Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει στις 5 Απριλίου του 1952 στη «Μεγάλη Βρετάνια» την πρώτη Ελληνίδα σταρ. Ηταν η Νταίζη Μαυράκη που τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα στεφθεί και «3η Μις Υφήλιος».
  Την Κυριακή είχε εκτελεστεί στο Γουδή ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του, παρά τη διεθνή κινητοποίηση, θύματα της μετεμφυλιακής πολιτικής μισαλλοδοξίας, που κυβερνούσε πάνω από νόμους και κυβέρνηση….

 40. ππαν said

  Να κάνω μια απορία: το σημαίνει «ο ΚΟνοφάγος γράφεται με όμικρον» όταν πρόκειται για επώνυμο; Υπάρχει «σωστή» ορθογραφία στα επώνυμα;

 41. Tηλεγραφητής said

  Οὔτε ποὺ μοῦ εἶχε περάσει ἀπὸ τὸ μυαλὸ ὅτι ὁ Κονοφάος σήμαινε εἰκονομάχος. Νόμιζα ὅτι κονοφάος ἦταν τὸ σαράκι ποὺ τρώει τὰ εἰκονίσματα ἢ αὐτὸς ποὺ τὰ ξύνει γιὰ νὰ φτιάξη φυλακτὰ καὶ μαντζούνια.
  Δὲν ἀποκλείεται ὅμως νὰ ὑπάρχη καὶ κανένας δυστυχὴς Κονοφάγος ποὺ κάποιος χωροφύλακας τοῦ τὸ ἄλλαξε σὲ Κωνοφάγος.

 42. Γς said

  39:
  Και την θυμάμαι 8 χρονών τότε , την Νταίζυ Μαυράκη το 1952 γιατί ήρθε με τον Αμερικάνο ή Ελληνοαμερικάνο επίδοξο σύζυγο της. Ηρθε στον πρώτο καλλιτέχνη επιπλοποιό της Αττικής, που σκάλιζε αραβουργήματα στα έπιπλα: Ο κυρ-Βασίλης ο πατέρας του φίλου μου του Σωτηράκη.
  Πήρανε όλα τα κομμάτια του με αντάλλαγμα ένα Ζέφυρ αυτοκίνητο.
  Ο κυρ-Βασίλης άφησε την τέχνη του. Εγινε πειρατής (παράνομος ταξιτζής).

 43. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 44. π2 said

  Ἐσθίειν δὲ βιβλία παιδευταῖς καὶ σοφισταῖς καὶ πᾶσι τοῖς ἀπὸ λόγου ἢ βιβλίων ποριζομένοις συμφέρει· τοῖς δὲ λοιποῖς θάνατον σύντομον προαγορεύει (Αρτεμίδωρος, Ὀνειροκριτικά 2.45).

  Ε, από τα βιβλία ως τις εικόνες, ένα τσιγάρο δρόμος.

 45. sarant said

  40: Καλή ερώτηση. Πράγματι, ο καθένας έχει κάποιο περιθώριο να τροποποιήσει την ορθογραφία του οικογενειακού του ονόματος κι έτσι π.χ. γράφουν Ζαββός για να απομακρύνουν την ομοιότητα με τον ζαβό. Από την άλλη, υπάρχει μια γενικώς αποδεκτή ορθογραφία της λέξης, ανεξάρτητα από τις ιδιοτροπίες του καθενός μας. Αν δηλαδή εγώ θέλω να γράφομαι Διμυτριάδης δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως το επώνυμο Δημητριάδης δεν έχει ορθογραφία.

 46. π2 said

  (Για την κατάποση βιβλίων, ιδίως στην ιουδαϊκή παράδοση, περισσότερα στον Κυρτάτα, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι επτά εκκλησίες της Ασίας, που δεν το έχω εύκαιρο εδώ).

 47. Ηλεφούφουτος said

  44 Καλό! Αυτό το «συμφέρει» όμως τι σημαίνει; «Συμφέρει» ή κάτι άλλο;
  Έχεις μήπως και μετάφραση;

 48. Nestoros said

  Άρα είχε δίκιο ο Μέγας Τριανταφυλλίδης που πήγε να φάει το άχρηστο omega. Θα είχαμε γλυτώσει πολλά.

 49. Nestoros said

  47. ωφελεί, κάνει καλό…

 50. Ηλεφούφουτος said

  49, ναι, λογικό, αφού για τους άλλους προαγορεύει θάνατο.

 51. sarant said

  48: Πότε έγινε αυτό; Πότε έγραψε ο Τριανταφυλλίδης για κατάργηση του ωμέγα; Έχετε κάποια παραπομπή σε κείμενο ή το λέτε έτσι κουτουρού;

 52. Nestoros said

  51: Ειλικρινά με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω αναταραχή. Ωστόσο.

  Νεοελληνική γραμματική Μανόλη Τριανταφυλλίδη 1941. § 139 (Οι ελλείψεις της νεοελληνικής ορθογραφίας).

 53. π2 said

  44, με πρόλαβαν άλλοι, αλλά ναι, συμφέρει σημαίνει, λίγο-πολύ, συμφέρει στον Αρτεμίδωρο, όπου χρησιμοποιείται πολύ συχνά κατά τη διάκριση ονείρων που για τους μεν προλέγουν κάτι καλό, για τους δε κάτι κακό. «Είναι καλό για» θα το μετέφραζα ίσως.

 54. @48: Πάντως εγώ αν ήθελα να φάω κάποιο γράμμα, θα προτιμούσα το «ο» που είναι σαν Σαλονικιώτικο κουλούρι, ή το «Δ» που είναι σαν κομμάτι από χωριάτικη πίτα! To «ω» μου φαίνεται από τα πιο άνοστα! 😀

  @52: Σοβαρά πάντως, το να περιγράφεις σε μια παράγραφο ενός βιβλίου Γραμματικής τις ελλείψεις της ορθογραφίας, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι έχουμε περιττά γράμματα που δεν αντιστοιχούν σε ξεχωριστούς φθόγγους, αλλά και φθόγγους που δεν περιγράφονται από γράμματα, δεν νομίζω ότι ισοδυναμεί με πρόταση κατάργησης κάποιου γράμματος, έτσι;

 55. sarant said

  52: Κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς παραπλανητικό, αυτά που γράφει ο Τριανταφυλλίδης στην παράγραφο 139 να τα συνοψίζετε στο «πήγε να φάει το άχρηστο ωμέγα», τη στιγμή που ο Τρ. τη μόνη μεταρρύθμιση που αναφέρει ως επιθυμητή είναι το μονοτονικό (παρ. 142).

 56. sarant said

  Συμπέσαμε με τον Στέλιο 🙂

 57. Ναυτίλος said

  Ο Τριανταφυλλίδης έλεγε πως πρέπει να σεβόμαστε την ορθογραφία των αρχαίων λέξεων (»πηδώ» με ήτα και ωμέγα είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί). Έλεγε, επίσης, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε την ιστορική αρχή και οι όποιες απλοποιήσεις καθιερώσουμε να μη μας φέρνουν σε άμεση αντίθεση με την αρχαία ορθογραφία και το πνεύμα της. Θα ήταν ανακόλουθος, λοιπόν, αν ζητούσε την κατάργηση του ωμέγα.

 58. Nestoros said

  55. Με συγχωρείτε, με όλο τον σεβασμό και χωρίς να θέλω να καταχραστώ την φιλοξενία σας.

  Διαβάζω: «Τα γράμματα αυτά είναι περιττά. Τέτοια είναι λ.χ. το ω ενώ υπάρχει το ο (ώμος, σκοτώνω)»

  Το χαρακτηρίζει περιττό και καλά κάνει.
  Ως γνωστόν όλα τα περιττά πράγματα καταργούνται κάποια στιγμή. Το ίδιο δεν έγινε άλλωστε με τα πνεύματα και τους τόνους. Έτσι το βλέπω. Μπορεί να κάνω και λάθος, εσείς προφανώς ξέρετε καλύτερα.
  Πάντως δεν είχα σκοπό να παραπλανήσω κανέναν. Κουβέντα κάνουμε.

 59. Ναυτίλος said

  Όμος, όμος :πείτε μου τι εννοώ, όμως ή ώμος; Μάλλον, λοιπόν, δεν είναι περιττό το ωμέγα.

 60. sarant said

  58: Κουβέντα κάνουμε ασφαλώς, αλλά εδώ στο ιστολόγιο ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να διαβάζουν ολόκληρες παραγράφους κι όχι μεμονωμένες προτάσεις για να σχηματίζουν συνολική εικόνα. Ο Τρ. λέει ότι η νεοελλ. ορθογραφία παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις ως προς την ιδανική ορθογραφία, χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται και σε άλλες γλώσσες με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Είναι ιστορική ορθογραφία, λέει, όχι φωνητική. Και στις συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση της σχολικής ορθογραφίας αναφέρει μόνο το πολυτονικό.

  Η αρχική διατύπωση δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Τρ. είχε ξεκινήσει εκστρατεία για τη φωνητική ορθογραφία, κάτι που δεν ισχύει.

 61. ππαν said

  To παράδειγμα όμως-ώμος είναι βέβαια εντελώς άστοχο, διότι αναφέρεται σε λέξεις ανάμεσα στις οποίες δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μπέρδεμα διότι έχουν διαφορετικό ρόλο στον λόγο…

 62. Ναυτίλος said

  Και αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Θα ψάχνουμε να βρούμε τι εννοεί ο ποιητής;

 63. ππαν said

  60: Εξάλλου αυτό, πως δηλαδή ο Τρ. δεν ήταν υπέρ της φωνητικής ορθογραφίας, έχει θεμελιωθεί από το καλοκαίρι, μετά την δημόσια και αξέχαστη τοποθέτηση της «Δασκάλας της Ραφήνας (όπως λέμε ο Θεόδωρος ο Γαζής, ο Γεώργιος ο Τραπεζούντιος κλπ)»

 64. Nestoros said

  60.
  Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
  Τι άλλο μπορούσα να κάνω από το να αναφέρω το βιβλίο και την παράγραφο.
  Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ο Μ.Τ. είχε βρει υποστηρικτές δεν θα είχε αντίρρηση για γενναίες απλοποιήσεις.

  Αν ενοχλεί η φράση μου «πήγε να φάει το άχρηστο omega» ανακαλώ και την αποσύρω.

 65. spyroszer said

  Αν κονοφάγος σήμαινε ασεβής, πρέπει να είχε χαθεί η ετυμολογική διαφάνεια της λέξης ήδη απ’ τον 17ο 18ο αιώνα, αφού αναφέρεται ότι οι Κονοφάοι ήταν οικογένεια κληρικών απ’ την εποχή αυτή.
  Υπάρχει περίπτωση να σήμαινε ευσεβής; Δεδομένου ότι στα Επτάνησα και Ήπειρο που εντοπίζεται το επώνυμο ήταν εικονοφιλοι.
  Αναφέρεται στην Ιστορία του Ελλ. Έθνους ότι «κατά τη βάπτιση έφερναν την εικόνα στη θέση του αναδόχου, έπαιρναν από το χρώμα της ξύσμα, το όποιο αναμίγνυαν στη θεία μετάληψη ή το μεταχειρίζονταν για θεραπευτικούς σκοπούς».
  Το επίθεμα -φαγος είχε μόνο αρνητική σημασία; ή και θετική;

 66. sarant said

  64: Μα η σχολική ορθογραφία που έχουμε αυτή τη στιγμή αποτελεί υλοποίηση των αρχών του Τριανταφυλλίδη: απλοποιημένη ιστορική ορθογραφία. Οι απλοποιήσεις δεν σημαίνουν φωνητική ορθογραφία!

 67. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #59
  Τότε, όμος, γιατί μου είπες ψέμματα;
  Με πονάει ο όμος μου.
  Πώς μπορεί να γίνει σύγχυση;
  #65
  ο βιβλιοφάγος έχει θετική σημασία.

 68. sarant said

  65: Έγραψα και στο άρθρο ότι η αδυναμία της πρότασης του Κουκουλέ (εικονοφάγος), παρόλο που τη βρίσκω συνολικά πειστική, είναι ότι δεν βρήκα πουθενά τη λέξη (ει)κονοφάγος σε κείμενα-λεξικά και δεν ξέρω αν είναι τύπος αμάρτυρος και υποθετικός ή υπαρκτός.

 69. Tηλεγραφητής said

  65. Ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ ἔδεσμα, τὸ πρῶτο συνθετικὸ στὴν συγκεκριμένη περίπτωσι.

 70. Ηλεφούφουτος said

  65 Πάντως στο βιβλιοφάγος θετική είναι 🙂

  Ενδιαφέρον το παράδειγμα των κληρικών του 17ου αιώνα. Και προτιμώ κι εγώ το «εικονόφιλοι» από το «εικονολάτρες».

  Στην αρχαία Αίγυπτο οι γιατροί-ιερείς μεταξύ άλλων ζωγράφιζαν π.χ. στο χέρι του ασθενούς ένα ιερό πρόσωπο και έβαζαν τον ασθενή να το γλείψει. Βέβαια μαζί με τα χρώματα είχαν αναμίξει και θεραπευτικές ουσίες. Η αβγοτέμπερα τι το θεραπευτικό να είχε;

 71. Ναυτίλος said

  Άπαντα Τριανταφυλλίδη τόμος Ε’ 224-5:
  »Ορθογραφία φωνητική είναι βέβαια για μας τους σημερινούς Έλληνες ουτοπία, αφού για να την καθιερώσουμε θα έπρεπε πρώτα απέναντι στην αρχαία φιλολογία να υψώσομε εφάμιλλη μια νέα δική μας και ν’ αλλάξομε ριζικά την ψυχική μας θέση στο παρελθόν».
  Αυτά τα έγραφε το 1926. Αυτοί οι δύο όροι που θέτει για την εφαρμογή της φωνητικής ορθογραφίας, υφίστανται σήμερα; Δεν νομίζω.

 72. Tηλεγραφητής said

  70. Πολλὲς χρωστικὲς οὐσίες ἔχουν θεραπευτικὲς ἰδιότητες . π.χ. ἡ σινωπική μίλτος.

 73. Ναυτίλος said

  67: Στη φωνητική ορθογραφία θα έχουμε μόνο ι, ε, ο. Θα καταργηθούν τα αι, ει, η, υ, οι, υι, ω. Πιστεύεις ότι δεν θα υπάρξει μπέρδεμα;

 74. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Όχι.
  Κίτα κι αφτό http://tinyurl.com/d4oftz6

 75. Tηλεγραφητής said

  73. Ἴσως στὴν ἀρχὴ μπερδευτοῦμε λιγάκι… Τὰ παιδιὰ ἄλλωστε ἐπικοινωνοῦν μιὰ χαρὰ μὲ τὸ λατινικὸ ἀλφάβητο.

  74. Ὁ ἱατροφιλόσοφος.

 76. spyroszer said

  Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες με ετυμολογίες επωνύμων. Κάπου βρήκα κι αυτό. Ότι το επώνυμο Κοτσικόνας λέει είναι κι αυτό κατάλοιπο της εικονομαχίας !!!!

  http://www.stougiannidis.gr/surnames_1.htm
  «Κοτσικόνας: Άλλο ένα από τα κατάλοιπα των εικονομομαχιών του Βυζαντίου. Κ(λ)ωτσ(ε)ικόνας. Με την πάροδο του χρόνου πολλές ετυμολογικές ορθογραφίες καταργούνται γιατί έχει ξεχαστεί το φαινόμενο ή το γεγονός, που τις δημιούργησε ή γιατί θεωρείται δυσφημιστικό ή προσβλητικό. «

 77. Nestoros said

  66.
  Έχετε απόλυτο δίκιο. Παρασύρθηκα από τον ενθουσιασμό. Βιάστηκα… Πέραν τούτου με την συντηρητική στροφή που έχει πάρει η κοινωνία μας αργούμε πολύ ακόμα.

 78. ππαν said

  70: Για το «Εικονόδουλοι» των Γάλλων δηλαδή τι έχεις να πεις; 🙂

 79. Ναυτίλος said

  Εμένα, ως δάσκαλο του δημοτικού, μια χαρά θα με βολέψει η φωνητική γραφή. Αλλά αισθητικά δεν μου αρέσει και νομίζω ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται συντηρητισμός η προτίμηση στην ιστορική ορθογραφία. Κάθε νεωτερισμός είναι και βήμα προόδου;

 80. ππαν said

  79: Όταν σας παραπέμπουν στον Βηλαρά εσείς το εκλαμβάνετε ως νεωτερισμό; 🙂

 81. Ναυτίλος said

  75: Τηλεγραφητή, εσύ εμμένεις στο πολυτονικό, αλλά το συζητάς για φωνητική ορθογραφία. Πώς κι έτσι;

 82. Ναυτίλος said

  Απλώς, επειδή ελέχθη κάτι για συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας. Και, ναι, αφού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και ισχύει η ιστορική ορθογραφία, είναι νεωτερισμός.

 83. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #79
  Δεν είναι ούτε θέμα ευκολίας, ούτε αισθητικής, ούτε προόδου-συντήρησης. Είναι θέμα του να μαθαίνουμε να γράφουμε τη γλώσσα μας όπως είναι.

 84. Tηλεγραφητής said

  81.
  Τὰ φαινόμενα ἀπατοῦν φίλτατε. Καὶ ὁ Ροίδης ἔγραφε στὴν καθαρεύουσα ἐνῶ ἦταν δημοτικιστής.
  Ἡ γραφὴ ἄλλωστε τὶ εἶναι; Μιὰ σύμβασι…
  🙂

 85. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Όχι! Γκίκας, Κούκης, Λέκκας, Λιάπης, Λεμπέσης, Βρεττός…. είναι ελληνικά και μας τα πήρανε οι παλιοαλβανοί. Ακόμα και τα Τύραννα τα πήρανε και τα κάνανε Τιράνα

 86. LandS said

  73 Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Το καλοκαίρι μάλιστα, με αφορμή τη Δασκάλα της Ραφήνας, εκτονωθήκαμε για τα καλά.

  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η πλήρης απλοποίηση της γραφής δεν εμποδίζεται από την δήθεν μειωμένη σαφήνεια (όταν μιλάμε το όμως και τον ώμο, με εξαίρεση κάποιους παλμογράφους ίσως, έχει μόνο ένα ήχο) αλλά από την μειωμένη θέληση όλων μας που γράφουμε Ελληνικά, να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο.
  Θυμάμαι πριν την καθιέρωση του μονοτονικού διαφημίσεις στον τύπο χωρίς τόνους. Είχε χρησιμοποιηθεί αυτό και ως επιχείρημα των μονοτονιστών. Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει (και δεν εννοώ τις αντιδράσεις) με τις πωλήσεις κάποιας σισκεβίς κινιτίς τιλεφονίας;

 87. Ναυτίλος said

  Πάλι, πάμε για πάλι πάλι; Ή, στη σημερινή γραφή: Πάλλη, πάμε για πάλη πάλι; Ακραίο παράδειγμα σύγχυσης; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Ούτως ή άλλως, η γλώσσα, προφορική και γραπτή, θ’ ακολουθήσει τους δικούς της απρόβλεπτους δρόμους. Όπως πάντα.

 88. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #87
  Πάλλη; Πώς λέμε Φάνη Πάλλη; Αλέξανδρο Πάλλη;
  Να σου τον δώσω εγώ τον διάλογο:
  Έλα ρε ο Πάλις ιμε. Τι θα γίνι, θα πάμε για παλι;
  Πάλι για πάλι ρε Πάλι; Έχο βαρεθί.
  Η γραπτή γλώσσα δεν μπορεί να ακολουθήσει «τους δικούς της απρόβλεπτους δρόμους», γιατί τη γραφή την αποφασίζουν οι άνθρωποι.

 89. Ναυτίλος said

  Μπορούμε να προβλέψουμε τι γραφή θα έχουμε σε 20 χρόνια; Με αυτή την έννοια το λέω. Άλλωστε, πιθανότερο είναι να επικρατήσει το λατινικό αλφάβητο παρά η φωνητική γραφή. Και, μεταξύ μας, αν η επιλογή είναι ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, το προτιμώ.

 90. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τι να το κάνουμε το λατινικό; Πώς θα γράψεις το δ; Γιατί το ι να είναι i; Στο δικό μας αλφάβητο είναι όλα έτοιμα και δοκιμασμένα… 🙂

 91. freierdenker said

  Η φωνητική σίγουρα θα μαθαίνεται ευκολότερα. Έχει γίνει όμως έρευνα για το αν θα διαβάζεται ευκολότερα?

  Η γλώσσα, προφορική και γραπτή, περιέχει πλεονασματική πληροφορία που αξιοποιείται από τον εγκέφαλο για να κάνει την διαδικασία ανάγνωσης πιο γρήγορη, ξεκούραστη και με λιγότερα λάθη. Οι λιγότεροι πλεονασμοί της πιο πυκνής φωνητικής γραφής (λιγότερα bytes για το ίδιο νόημα) μπορεί να την κάνουν πιο κουραστική στην ανάγνωση, αλλά μπορεί και όχι.

 92. sarant said

  Καμιά από τις δυο αλλαγές (φωνητική-λατινικό) δεν μου φαίνεται πιθανό να καθιερωθεί, παρά τα γκρίκλις. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος (με όλες τις έννοιες) της μετατροπής και η ενόχληση των ενηλίκων χρηστών.

 93. Ναυτίλος said

  92: Μακάρι!

 94. Βασίλης Ορφανός said

  Κατά τον Matthias Kappler (Turcismi nell’ «Alipasiadha» di Chatzi Sechretis, Silvio Zamorani Editore, Τορίνο 1993, σ. 52) το ρ. κονεύω προέρχεται κατευθείαν από το θέμα του ρήματος kon[mak.

 95. sarant said

  Μπορεί -χαίρε Βασίλη!

 96. spyroszer said

  Μια που μιλάμε για τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη και για τα ωμέγα, κάπου θυμάμαι ότι το όνομά του Μανόλης, όπως το έγραφε, είναι το σωστό, αλλά δεν θυμάμαι γιατί.

 97. Ὑποτοπάζω νατσούλειον καὶ τὴν σημερινὴν ἀναφορὰν Μιχαλολιάκου εἰς τὴν Ψωροκώσταιναν. Σφάλλαω;

 98. #89 ἐγὼ πάλι ἂν εἶναι ν’ἀλλάξουμε ἀλφάβητο λέω νὰ υἱοθετήσουμε τὸ ἀρμενικό.

 99. Ναυτίλος said

  Aπ’ την άχαρη και απωθητική φωνητική γραφή και αρμένικο προτιμώ και αραβικό και ό,τι θέλεις. Φτάνει να μη βλέπω τα διάφορα »εφτιχός» και »διστιχός» ! Όσο και αν η γραφή είναι σύμβαση, όσο και αν όλα συνηθίζονται, η ιδέα δεν παύει να με ανατριχιάζει.

 100. sarant said

  97: Να σου πω, αν είπε ότι ήταν μια αϊβαλιώτισσα πρόσφυγα (Χατζηκώστα; κάτι τέτοιο) που έδωσε το τελευταίο της δαχτυλίδι σε έρανο στο Ανάπλι, το έχουν πει και άλλοι πέρα απ’ τον Νατσούλη. Οπότε νατσουλισμός δεν λέγεται.

 101. Γς said

  99:
  >και αρμένικο προτιμώ και αραβικό και ό,τι θέλεις

  հայերեն, արաբերեն եւ նախընտրում, եւ, թե ինչ եք ուզում.

  الأرمنية والعربية وتفضل وماذا تريد.

  Τελούγκου;

  అర్మేనియన్ మరియు అరబిక్ మరియు ఇష్టపడతారు మరియు మీకు కావలసిన.

 102. #99, ἔ ναί, τὸ ἀραβικὸ θὰ ἀνταποκρίνεται καὶ στὰ πληθυσμιακὰ δεδομένα.

  #100 αὐτὸ εἶπε.

 103. Tηλεγραφητής said

  δen katalavéno γıatí to kánete θéma. pú vlépete ótι ιpárχι kínδιnos? ι Ellás den kιnδιnévι apó tétιa práγmata. álla íne…

 104. nestanaios said

  Κῶνος : Η καρδιά.

 105. Δημήτρης Μ. said

  Το πρόβλημα με τη φωνητική γραφή δε βρίσκεται στην σαφήνεια, την ευκολία και την αισθητική της φωνητικής γραφής. Όλα αυτά συνηθίζονται. Βρίσκεται στο ότι υπάρχουν χιλιάδες κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα που θα πρέπει να ακυρωθούν, ή να μεταγραφούν. Για να κρατήσουμε τη δυνατότητα να τα διαβάζουμε θα πρέπει να μαθαίνουμε και την ιστορική ορθογραφία, οπότε δεν υπάρχει κανένα κέρδος και καμία ευκολία, εκτός από το ότι δεν θα κάνουμε λάθη όταν θα γράφουμε με τη νέα ορθογραφία.

 106. LandS said

  # 99 Όπα! Αν κατάλαβα καλά απορρίπτεις το ‘εφτιχός’ αλλά θα δεχόσουν ένα από τα eftihos, eutychos (oops! not phonetic) κλπ. ;

  Το πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό. Όλα τα κείμενα μπορούν να μεταγραφούν σε μερικούς μήνες, και ότι συνηθίζεται ξεσυνηθίζεται. Τα πράματα πέφτουν προς τα κάτω, επειδή πέφτουν προς τα κάτω και όχι επειδή συνηθίσαμε να πέφτουν προς τα κάτω. Αν υπήρχε τάση για φωνητική γραφή θα το είχαμε καταλάβει. Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα μπορεί να έχουν αποδείξει το τεχνικά εφικτό του εγχειρήματος αλλά ταυτόχρονα είδαμε ότι δεν περπάτησαν.

  Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον Λαό, που λέει και ο κύριος πρωθυπουργός μας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να το αλλάξουμε. Μας βολεύει τώρα και στο φορσίαμπολ φούτσιαρ όπως τόχουμε. Γιατί πρέπει να πούμε για κάτι ότι το βρίσκω ακαλαίσθητο όταν μπορώ να πω δεν μ’ αρέσει και εννοώ δεν θέλω.

 107. Νατάσσα said

  Για να ξαναγυρίσουμε στον Κονοφάγο, οι πρεβεζάνικες πηγές μου λένε ότι επινόησε επίσης και μια μέθοδο για να γίνεται πολύ γρηγορότερα η στερεοποίηση της χρυσής λίρας στο καλούπι. Την αγόρασε η βρετανική κυβέρνηση έναντι σεβαστού τιμήματος.

 108. sarant said

  107: Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

 109. Ναυτίλος said

  106: Όχι, αγαπητέ, μη με πληγώνεις! Για Πασόκο εκσυγχρονιστή με πέρασες; Απλώς, δια της υπερβολής (λατινικό αλφάβητο) ήθελα να δείξω την αποστροφή μου προς τη φωνητική γραφή.

 110. Tηλεγραφητής said

  109. @ Ναυτίλος

  Γιατὶ τὸ λέτε αὐτὸ κύριε συνάδελφε;
  Βεβαίως καὶ τὸ παλιὸ ΠΑΣΟΚ ἐκσυγχρόνισε τὴ χώρα. (Τὸ ἴδιο περιμένω καὶ ἀπὸ τὸ ΣΥΡΙΖΑ) Πολιτικὸς γάμος, οἰκογενειακὸ δίκαιο, ψῆφος στὰ 18, ΕΣΥ, Ἐθνικὴ Ἀντίσταση, ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟ καὶ πολλὰ ἄλλα.
  Φαντάζεστε νὰ βάζαμε ἀκόμα τόνους;
  Δὲν πρέπει νὰ εἴμαστε ἀχάριστοι. Ἁπλῶς ὅπως εὔστοχα λέει ὁ Λυκιαρδόπουλος, τὸ εἰδύλλιο τοῦ ΠΑΣΟΚ μὲ τὸν Σοσιαλισμὸ κράτησε πολύ λίγο. Εὔχομαι αὐτὸ νὰ μὴν ἐπαναληφθῆ.

 111. freierdenker said

  105, δεν διαφωνώ μαζί σου στο ζήτημα της φωνητικής. Αλλά στο ζήτημα της κληρονομιάς μην υποτιμάς τις συνέπεις τις ψηφιακής γραφής.

  Η γραφή από ένα ενιαίο πράγμα (αυτό που βλέπεις στο χαρτί) διασπάται πλέον σε δύο στρώματα. Το αρχείο που έχεις στην συσκευή με ότι είδους πληροφορίες αυτό περιέχει, και αυτό που βλέπεις στην οθόνη. Στο ενδιάμεσο των δυο στρωμάτων πολλά μπορούν να γίνουν κατά βούληση, π.χ. βάλε βγάλε τόνους, κάνε τα ωμέγα όμικρον, κάνε το σ c, πλήρης λατινοποίηση, διόρθωσε την ορθογραφία, κάνε τον Μανώλη Μανόλη κτλ.

 112. Ηλεφούφουτος said

  110 έχω την εντύπωση ότι ο Ναυτίλος εννοούσε το ΠΑΣΟΚ των «εκσυγχρονιστών» του Σημίτη.
  Τα εκσυγχρονιστήρια, που έλεγε και η Μαλβίνα.

 113. Tηλεγραφητής said

  112. Κάτι ἔκανε καὶ αὐτὸς, τότε μὲ τὸ θέμα τοῦ θρησκεύματος στὶς ταυτότητες τὰ ἔβαλε μὲ τὸ παπαδαριό. Λίγο εἶναι;

 114. Ηλεφούφουτος said

  113 Η Ελλάδα του 1983 ήταν πράγματι καλύτερη απ την Ελλάδα του 1980 λόγω των εκσυγχρονιστικών αλλαγών και μέτρων εκδημοκρατισμού του τότε ΠΑΣΟΚ.
  Πιστεύεις σοβαρά ότι η Ελλάδα που παρέδωσε ο Σημίτης το 2004 ήταν καλύτερη από αυτήν που παρέλαβε επειδή «τὰ ἔβαλε μὲ τὸ παπαδαριό» ;

 115. ππαν said

  Τώρα Ηλεφούφουτε αυτά τα λες επειδή βρέθηκε η κα Παπαντωνίου στις λίστες Λαγκάρντ, είμαι σίγουρη. Λαϊκίζεις! Ήταν εκσυγχρονιστές αφού, το λέει και η λέξη, άρα καλοί, τι θες τώρα;

 116. Tηλεγραφητής said

  114:
  Ἀνέφερα ἕνα θετικό. Δὲν κρίνω τὸν ἄνδρα πολιτικά. Τὸν συγκρίνω στὸ συγκεριμένο θέμα μὲ τὸν Καραμανλὴ καρικατούρα καὶ τὴν γιατρέσσα(;) του ποὺ πήγαν καὶ ὑπέγραψαν γιὰ διενέργεια δημοψηφίσματος.

 117. Ναυτίλος said

  Όντως, το σημιτικό ΠΑΣΟΚ είχα κατα νου και συγκεκριμένα τη συνιστώσα τύπου Διαμαντοπούλου.

 118. gbaloglou said

  102

  Να μας στέλνουν και κορίτσια όμως!

 119. Κασσάνδρα said

  Παρόλο που ηχητικά θα ταίριαζε στην Σύμη.
  Μη με κονομαχείς, δεν το έχω ξανακούσει.
  Θα το ψάξω όμως .

 120. gbaloglou said

  11

  Υπάρχει πάντως «δημοφάγος (τύραννος)» στον Θέογνι τον Μεγαρέα — μία και μοναδική εμφάνιση στο TLG

 121. gryphon said

  116
  O Σημίτης ηταν ενας μικρός άνθρωπος (και δέν εννοω το σωματικο του μεγεθος).Και οι μικροι τιποτενιοι ανθρωποι μπορουν να κανουν μονο μικρα τιποτενια πραγματα.Αυτο ειναι νομος.Δέν ειναι θεμα αν δηλωνε σοσιαλιστής η οτιδηποτε.
  Η ιδια του η φυσικη παρουσία το υφος του εμενα τουλαχιστον με εριχναν τοσο σε σημειο να με πιανει καταθλιψη και απελπισια.
  Δέν ειναι δυνατον να εχουμε καταντησει ετσι σαν λαός θυμαμαι οτι έλεγα στον εαυτο μου ωστε να βγαζουμε εναν τετοιο ανθρωπακο για πρωυθπουργό.Αυτη η σκηνη οπου ειχε παει επισκεψη στόν Μπους και σαν ενας φουκαράς υπηρετης πηγε με μια πλαστικη παλιοσακουλα του 2004 και του επιδεικνυε ενα νομισμα του ευρω που μολις ειχε κυκλοφορησει τοτε.Ακομη και ο πανιβλακας Μπους φαινοταν καθαρα οτι μετα βιας αντεχε να μην τον φτύσει η να μήν του δώσει καμμιά καρπαζια απο τήν αηδια και τήν περιφρονηση που προφανως του προκαλουσε ο δουλοπρεπης αυτος ανθρωπακος.Ντρεπομουν πραγματικα οταν τον εβλεπα και αυθορμητα μου ερχοταν στο μυαλο η γνωστή ατακα του Ζηκου περι ευγονίας «εμεις κατι τετοιους στο χωριο τους πνιγουμε στον ασβεστη για να μην χαλασει η ρατσα».
  Βεβαια ο Σημιτης ειναιαυτος που ειναι αλλα το γεγονός οτι υπηρξε πρωθυπουργος για δυο σχεδον τετραετιες και τήν δευτερη ψηφισμενος απο τον κοσμο λεει πολλα σε μενα οχι για τον ιδιο αλλα για αυτους που τον ψηφισαν.

 122. gryphon said

  Στον νεροχυτη μαλλον παρα στον ασβεστη

 123. Ηλεφούφουτος said

  116 Στη συλλογή υπογραφών του Χριστόδουλου είχαν πάει και είχαν υπογράψει και φίλοι μου που καμία σχέση, μόνο και μόνο για κόντρα στο «εκσυγχρονιστικό» κιτς του Σημίτη, σε μια εποχή που αντιπολίτευση σε αυτό δεν υπήρχε από κανένα κόμμα (Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ ήσανε στον κόσμο τους τότε, το ΚΚΕ δυστυχώς ακόμα είναι).

  Χειρότερη υπηρεσία από αυτήν του Σημίτη στον όποιον επιθυμητό εκσυγχρονισμό δεν μπορώ να φανταστώ (ίσως του Χριστόδουλου στην Ορθοδοξία ή των σοσιαλιστικών κομμάτων στο σοσιαλισμό). Προσωπικά μετά το Σημίτη το σκέφτομαι πριν να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη.

 124. Από άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζομαι στενά και που τον ξέρει πολλές δεκαετίες έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τον Σημίτη. Ούτε εμένα μου είναι αντιπαθής σαν άνθρωπος, και όλες οι κουβέντες περί «λογιστάκου» δεν μου ακούγονται καλά (δηλαδή τι θα θέλαμε, έναν κασιδιάρη με πυγμή ξέρω γω;). Αυτά για να καταλήξω ότι το ρεύμα του «εκσυγχρονισμού» της δεκαετίας του ’00 έκανε τόσο κακό και συνάμα αγκάλιασε τόσο μεγάλα στρώματα που τελικά είναι φοβερό λάθος να το φορτώνουμε στα λάθη ή έστω την κακία του Σημίτη προσωπικά.

 125. Γς said

  121,122:
  >εμείς κάτι τέτοιους στο χωριό τους πνίγουμε στον νεροχύτη για να μην χαλάσει η ράτσα.

  Η σκηνή.

 126. Ηλεφούφουτος said

  Βρε Δύτη, αυτό το «δηλαδή τι θα θέλαμε, έναν …» (π.χ. «δεν μας αρέσει ο ΓΑΠ, δηλαδή τι θα θέλαμε, έναν Πάγκαλο») το ακούω πολλές φορές και συνήθως δεν μου αρέσει. Τι είδους διλήμματα είναι αυτά; Αυτή την γκάμα έχουμε ενώπιόν μας; Ποιος με υποχρεώνει να διαλέξω ανάμεσα στα δύο;

  Και τι εννοείς με το «αγκάλιασε τόσο μεγάλα στρώματα»; Ελπίζω όχι το ίδιο με το ότι η Χρυσή Αυγή αγκαλιάζει μεγάλα στρώματα.
  Ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη ήταν το αντεστραμμένο πρόσωπο του αυριανισμού, και τα δυο δηλητηρίαζαν τον αέρα στην Ελλάδα στην εποχή τους αντιστοίχως, διότι στρέβλωναν τις έννοιες.

 127. Όχι, δεν είναι αυτά τα διλήμματα, αλλά τι θα πει «ήταν κοντός και με φάτσα λογιστή»; Με το άλλο εννοώ ότι οποιαδήποτε επιφυλλίδα ή περιοδικό ποικίλης ύλης να διάβαζες τότε, τα ίδια πράγματα θα σου έλεγε. Και όλοι τρέχαμε πέρα δώθε με το μετρό την πρώτη μέρα, την τζάμπα, και ελάχιστοι δεν θέλαμε τους ολυμπιακούς, και εν γένει το αφήγημα (μια και είναι της μόδας η λέξη) της «ισχυρής Ελλάδας», αφενός, και του «νεοαστού» αφετέρου, ε, είχε πιάσει όσο νάναι. Απροπό θυμάμαι ακριβώς το άρθρο περί «νεοαστών» σε δεν θυμάμαι ποιο περιοδικό λάιφ-στάιλ, που διάβαζα στη σκοπιά: είναι πρώην αριστεροί, έλεγε, με κουλτούρα, ευρωπαϊκή συνείδηση, τους αρέσει να ταξιδεύουν, είναι γκουρμέ και οινογνώστες.

 128. Μαρία said

  123 Δεν είχαν σχέση; Σαν τους θείους του Χασάπη δηλαδή κι αυτοί.

 129. Tηλεγραφητής said

  Καλοὶ μου ἄνθρωποι, τὸ ξεκαθάρισα πάρα πάνω.
  Δὲν κρίνω τὸν Σημίτη γιὰ τὸ πολιτικό του ἔργο.
  Ἁπλῶς ἀνέφερα ὅτι χάρη σ᾿ αὐτὸν δὲν ἀναγράφεται πλέον τὸ θρήσκευμα στὶς ταυτότητες.
  Πῶς νὰ τὸ πῶ ἀλλοιῶς;

  121 :
  Ὦ Γρύψ. Βεβαίως καὶ ὁ ἀσβεστόλακκος εἶναι ἐργαλεῖο εὐγονικῆς. Τὸ ἔλεγε σήμερα στὸ καφενεῖο ἕνας γερο-Χίτης. Ξέρει καὶ ἄλλα κόλπα γιὰ ὅσους ἐνδιαφέρονται.

  123 : Ἠλεφούφουτε.
  Ὡραία μορφὴ ἀντίστασης διάλεξαν οἱ φίλοι σου…

 130. sarant said

  127: Μάλλον συμφωνώ με τον Δύτη.

 131. Ηλεφούφουτος said

  127 Μα αυτά με κάνανε και αισθανόμουνα τον αέρα δηλητηριασμένο.

 132. Ηλεφούφουτος said

  128 Δεν είχαν σχέση και καμία σχέση με το συσχετισμό σου.
  Οι θείοι του Χασάπη, αν θυμάμαι σωστά, φήφισαν ΧΑ. Οι φίλοι μου ούτε που θα διανοούνταν κάτι τέτοιο.

  129γ, δεν υπήρχαν και πολλές τότε. Το συμπαγές μπλοκ το περιέγραψε ήδη ο Δύτης 127.

 133. Μαρία said

  132 Μα ούτε οι θείοι του χασάπη είχαν προηγούμενη σχέση μ’ αυτό που ψήφισαν, γι’ αυτό έκανα τον παραλληλισμό. Κάτι δεν πάει καλά με τους φίλους σου.

 134. Tηλεγραφητής said

  132:
  Εἶναι καὶ αὐτὸ μιὰ μορφὴ διαμαρτυρίας.
  Ἄλλωστε «ἡ τῶν ἀπελπισμένων μόνη ἑλπίς καὶ τῶν πολεμουμένων ἡ βοήθεια…», μετά, ποτὲ δὲν ξέρεις… κατὰ τὸν Πασκάλ.

 135. ππαν said

  Ε πάντως οι κανονικοί άνθρωποι που λένε οτι ο Σημίτης υπήρξε καταστροφικός δεν το λένε επειδή είχε μπακάλικη φάτσα ούτε λόγω της άρθρωσής του. Κάτι για Χρηματιστήριο λένε ξέρω γω, τέτοια…

 136. Μαρία said

  135 Που για το χρηματιστήριο τον είχαν ψηφίσει, για ένα «λαϊκό καπιταλισμό», λέγοντας μάλιστα οτι ψήφισαν Σημίτη κι όχι πασοκ.

 137. ππαν said

  Να για τον Σημίτη, χωρίς αυτά που ενοχλούν τα πιαδιά πιο πάνω. Έβγαλε και βιβλίο, λέω να μην το παραγγείλω
  http://www.lifo.gr/team/gnomes/33618

 138. ππαν said

  Εδώ και οι άθλοι του. Πουθενά δεν είναι θέμα το ύφος/ύψος/φάτσα του, υπενθυμίζω
  http://www.lifo.gr/mag/columns/5258

 139. Βρε Ππαν, μη φτιάχνεις αχυρανθρώπους, ποιος τον υπερασπίστηκε; Εγώ τουλάχιστον αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο σχόλιο που πρόβαλε τα, χμ, φυσιογνωμιστικά επιχειρήματα, πέραν τούτου ουδέν.

 140. ππαν said

  139: Εσύ :). Αναφέρομαι σε αυτό, το παρακάτω, όχι στο ότι δεν σου είναι αντιπαθής βέβαια : » Αυτά για να καταλήξω ότι το ρεύμα του “εκσυγχρονισμού” της δεκαετίας του ’00 έκανε τόσο κακό και συνάμα αγκάλιασε τόσο μεγάλα στρώματα που τελικά είναι φοβερό λάθος να το φορτώνουμε στα λάθη ή έστω την κακία του Σημίτη προσωπικά.».
  Τα προσωπικά λάθη και η προσωπική ευθύνη του Σημίτη είναι φοβερά, όχι το λάθος.
  Επίσης το να εστιάζουμε στο «λογιστάκος». Αυτό πρώτα από όλα ανήκει σε άλλη εποχή, τότε που δέναμε σκυλιά με τα λουκάνικα:ποιος τον λέει λογιστάκο πια; θα ήταν και γελοίο με όσα συνέβησαν στο ενδιαμεσο, από έναν λογιστάκο περιμένεις να κρατάει βιβλία, όχι να τα κάνει όλα ρημαδιό.

 141. ππαν said

  Αχυράνθρωπος είναι καινούρια μόδα; Στα δικά μου τα ελληνικά ήταν ο Σαμψών, ή ο άλλος,πως τον λέγανε, ο Ανδρουτσόπουλος (; ) δεν το ήξερα έτσι που το χρησιμοποιείτε τελευταία.

 142. Μαρία said

  141
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8990-straw-man-argument-fallacy-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85

 143. ππαν said

  Α, ευχαριστώ, δεν το είχα δει αυτό. Λέω κι εγώ, αχυράνθρωπος από δω, αχυράνθρωπος από κει, μόνο εγώ παραξενεύομαι;

 144. sarant said

  Κι εγώ πάντως αρχικά όπως εσύ το ήξερα.

 145. ππαν said

  Ε μα ναι, που λες κι εσύ. Είδα στην Λεξιλογία την δυσκολία να βρεθεί ικανοποιητική λύση, αλλά αυτή, ο αχυράνθρωπος δεν είναι.

 146. Μαρία said

  143 Κι εδώ έχει ξαναχρησιμοποιηθεί απο κάποιον πολύ αγγλοθρεμμένο. Παρόλο που κι ο αρχικός είναι μεταφρ. δάνειο, και μένα με ξενίζει αυτή η 2η σημασία αλλά θα τη συνηθίσουμε.
  Στη θέση του Δύτη θα έλεγα «μη κατασκευάζεις αντιπάλους».

 147. ππαν said

  Θα συνηθίσουμε και το στο τέλος της ημέρας; Κάλλιο -πώς το είπατε προχτες; να καταπιώ ή να φάω; – ένα μαγκάλι κάρβουνα.

 148. ΟΚ, απολογούμαι για τους αχυρανθρώπους 🙂 🙂

  Επιμένω όμως στην άποψή μου ότι το ποσοστό προσωπικής ευθύνης του Σημίτη ήταν μικρό μπροστά στο γενικότερο ρεύμα που είχε ήδη αρχίσει από τις αρχές ή έστω τα μέσα της δεκαετίας του ’90, θα έλεγα.

 149. ππαν said

  Ξέρω πολλούς σαν κι εσένα, αφού είσαι αεκτσής και άλλα πολλά, άντε, νερό κι αλάτι. Εξάλλου τι ευθύνη να έχει, πρωθυπουργός ήταν 🙂

 150. Για όποιον έχει το κουράγιο να διαβάσει σεντονάρα, να ένα ενδιαφέρον κείμενο για την «εποχή Σημίτη» (μεταξύ άλλων). Ταιριάζει και με τη συζήτηση στου Λυκιαρδόπουλου: http://www.levga.gr/2012/09/blog-post_9.html?spref=fb

 151. ππαν said

  Σιγά την σεντονάρα. Κανείς δεν θυμάται πια την περίοδο «Κοντροσόλ στο χάος» του Δ.Π.;

 152. Μα δεν είναι (μόνο) για τον Δ.Π. το κείμενο βρε. Είναι για το πώς ο «εκσυγχρονισμός» των ενενήνταζ και μηδενμηδένς παρέσυρε ό,τι συνηθιζόταν να λέγεται «πρόοδος» και μαζί το χώμα κάτω από τα πόδια της (ή μιας) αριστεράς. Και για αυτά που λέγαμε.

 153. ππαν said

  Ευχαριστώ Δύτη που μου εξηγείς τι γράφει και τι δεν γράφει το κείμενο. Γενικά είμαι κάπως ηλίθια και δεν τα καταλαβαίνω όλα 🙂

  Εγώ αυτό ήθελα όμως να ρωτήσω, πειράζει;

  Όσο γι αυτό που γράφεις: για μένα ο «εκσυγχρονισμός» τίποτε δεν παρέσυρε, ποτέ δεν τσίμπησα στο δόλωμα. Κι όχι μόνο εγώ, πολλοί αθώοι: δεν θα δώσουμε λοιπόν άλλοθι στο ιδεολογικό αντίστοιχο του «μαζί τα φάγαμε». Τα έφαγαν οι υπουργοί του Σημίτη και οι φίλοι τους.

 154. ππαν said

  Για πρόοδο και αριστερά (βάζουμε εισαγωγικά όπου θέλουμε): ποιος θα μαζέψει τον Τατσόπουλο;

 155. Ελπίζω να μην υπονοείς ότι τσίμπησα εγώ 🙂

 156. ππαν said

  Α όχι, αλλά διαφωνούμε καθαρά σε αυτό το θέμα.

  Τώρα είδα και το «απολογούμαι» στο 148, είσαι σκανταλιάρης 🙂

 157. tee hee hee 😉

 158. Μαρία said

  154 Το μεγάλο γαμιά; Και δε καταλαβαίνει ο βλάκας οτι μ’ αυτά που λέει μπορεί να θεωρηθεί κρυφή;

  152 Κάποιους ψηφοφόρους που ξέρω ήταν ή για το χρηματιστήριο, όπως ανέφερα παραπάνω ή γιατί πίστεψαν οτι θα εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση. Τον ψήφισαν την πρώτη φορά και δεν τον ματαψήφισαν. Απο ας πούμε διανόηση ξέρω κάποιους παλιούς Ρηγάδες που στελέχωσαν το υπουργείο του Χριστοδουλάκη και που τώρα βρίσκονται στη μεκυβαρ ή αρθρογραφούν στη μεταρρύθμιση.
  Τα άλλα περι λάιφ στάιλ που λες πιο πολύ συνδέονται με ιδεολογία τύπου κλικ, που έχει πολύ καλά αναλύσει ο Σεβαστάκης στην κοινότοπη χώρα. Πέσαν και κάποια φράγκα, διακοποδάνεια, γαμοδάνεια κλπ αλλά δεν νομίζω οτι αυτά είχαν σχέση με τον εκσυγχρονισμό όσο με ένα κλίμα αποχαύνωσης.

 159. Και δεν συνδέονται, η ιδεολογία τύπου κλικ με τον εκσυγχρονισμό, λες;

 160. ππαν said

  158α: κι άλλλα είπε/έγραψε

 161. Μαρία said

  159 Εν μέρει. Συνδέονται στο βαθμό που το κλικ προπαγανδίζει την καλοπέραση και το νεοπλουτισμό σαν αντίδοτο υποτίθεται στη βλαχιά. Απ’ την άλλη είναι τόσο σεξιστικό που δεν μπορεί να θεωρηθεί εκσυχρονιστικό. Χώρια κάτι περίεργα εθνικιστικά. Οπότε δεν θα ταύτιζα το Σημίτη μ’ αυτό το αμάλγαμα.

 162. Μαρία said

  160 Γιά δώσε κανένα λινκ, που λέει κι ο Στέλιος.
  Μόνο τη γνωστή φράση διάβασα. Στο περιοδικό του Τράγκα δεν είναι η συνέντευξη;

 163. ππαν said

  Για την κόρη μπάμπη.

 164. Μαρία said

  163 Χριστός κι Απόστολος!

 165. Ηλεφούφουτος said

  ‘Οταν ψηφιζόταν ο Σημίτης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ΚΛΙΚ ανοίγανε σαμπάνιες.

  Λίγες μέρες πριν παραιτηθεί τελικά ο Αντρέας ο Κωστόπουλος συμμετείχε σε εκπομπή μαζί με το Φασουλή (που καταδικάζει τάάκρα ντε!) του ΜΕΓΚΑ που ουσιαστικά προπαγάνδιζε την κίνηση των τεσσάρων.

 166. Και ο Αναστασιάδης έγραφε τότε (στην Ελευθεροτυπία!) ότι ο Σημίτης είναι το ABS μας, ο αερόσακος, κάτι τέτοιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: