Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια από τη Βουλή

Posted by sarant στο 8 Νοεμβρίου, 2012


 

Εδώ και πολλούς μήνες, τα μεζεδάκια, δηλαδή η συλλογή μικρογλωσσικών και άλλων παρατηρήσεων, έχει καθιερωθεί να δημοσιεύονται κάθε Σάββατο -αλλά σήμερα θα σπάσουμε αυτή την παράδοση, επειδή χτες έγινε μια ολοήμερη συνεδρίαση στη Βουλή, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που κατέληξε σε ψηφοφορία η οποία έκρυβε κάμποσα απρόοπτα, συνολικά δηλαδή είχαμε ένα γεγονός αξιοπρόσεκτο. Η χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής και εικάζω ότι την παρακολούθησαν πολλοί. Δεν την παρακολούθησα ολόκληρη, ούτε λόγος, αλλά άκουσα αρκετές ομιλίες. Δεν θα σχολιάσω όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τις συνέπειές του, ούτε την ουσία των ομιλιών και της αντιπαράθεσης (αυτό μπορείτε να το κάνετε εσείς αν θέλετε), ούτε θα πω αν ήταν αναμενόμενες οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας κι αν ήταν σωστή κίνηση η διαγραφή τους. Θα περιοριστώ στο να σας σερβίρω όσα μεζεδάκια μάζεψα ακούγοντας τόσες ώρες τη συνεδρίαση της Βουλής. Να διευκρινίσω πάντως ότι δεν άκουσα όλη τη συνεδρίαση (αυτό μας έλειπε) ούτε είχα συνεχώς το μυαλό μου σε όσα λέγονταν, οπότε πολλά μπορεί να μου ξέφυγαν. Αν θυμάστε κάτι αξιοσημείωτο, προσθέστε το, όχι μόνο μαργαριτάρια αλλά γενικώς θέματα άξια σχολιασμού από γλωσσική και πραγματολογική άποψη.

Και ξεκινάω μ’ ένα μαργαριταράκι που δεν ακούστηκε στη Βουλή, αλλά γράφτηκε. Στο ρεπορτάζ για την αγόρευση του Άδωνη Γεωργιάδη, γράφτηκε ότι σε μια αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε «Μαύρη μοίρα θα μας έτρωγε αν η Ελλάδα έπεφτε στα χέρια σας». Όμως η μαύρη μοίρα δεν σε τρώει, το μαύρο φίδι σε τρώει. Αλλά το λαθάκι δεν είναι του Άδωνη, είναι του δημοσιογράφου που κατέγραψε το περιστατικό -αν παίξετε το βιντεάκι, θα ακούσετε ότι ο Άδωνης είπε «Μαύρη μοίρα θα μας περίμενε». Σε άλλον ιστότοπο η μεν φράση μεταφέρεται σωστά, αλλά γράφεται ότι ειπώθηκε προς τον Σύριζα, που είναι λάθος.

Την αγόρευση του Άδωνη δεν την άκουσα, είχα δουλειά εκείνη την ώρα -αλλά αργότερα είδα δυο μικρά βιντεάκια με αποσπάσματα. Και προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά είδα ότι χρησιμοποίησε και αυτός, ο γλωσσαμύντορας, τον λαϊκό αναλογικό τύπο «να παράξουν» ή για να το μεταφέρω ακριβώς «δεν μπορούμε να παράξουμε πλούτο». Σε λίγο θα το πει και ο Μπαμπινιώτης. Βέβαια, μπορεί να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος ότι τον είχε αποσυντονίσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου (λίγα δευτερόλεπτα μετά διέκοψε και παραπονέθηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν τον αφήνει να συγκεντρωθεί, ιδού το βιντεάκι).

Άλλα βιντεάκια με αξιοπερίεργα δεν έχω, και γενικά δεν μπορώ να τεκμηριώσω όσα θα γράψω πως άκουσα, οπότε θα πρέπει να με πιστέψετε. Πάντως, έχω σε όλα σημειώσει ποιος το είπε, με εξαίρεση ένα, που νομίζω πως το είπε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θυμάμαι ποιος. Είπε λοιπόν ότι έπεσε ο πέλεκυς «επί δικαίων και αδίκων». Η γενική δεν στέκει εδώ. Η έκφραση είναι «επί δικαίους και αδίκους».

Από την κυρία Μανωλάκου του ΚΚΕ άκουσα, επίσης με ευχαρίστηση, τον λαϊκό πληθυντικό «τα τσουνάμια» (των φόρων, αν θυμάμαι καλά). Εφόσον η λέξη έχει πια μπει στη γλώσσα, και εφόσον η κατάληξή της τυχαίνει να υπάρχει στα ελληνικά, το βρίσκω σωστό να αρχίσει να κλίνεται, όπως και τα μπετά ή τα ταξιά, όπως οι στυλοί που τους λέγαμε στο σχολείο και μας κορόιδευαν οι δάσκαλοι -και όχι όπως τα καζίνο και τα τσίρκο και τα (μπρρρ….) παλτό ή ακόμα χειρότερο τα σόλι και τα φλάουτι του σουσουδισμού.

Από την αγόρευση του (μπρρρ…) Καιάδα της Χρυσής Αυγής πρόσεξα τον λαϊκό τύπο «η καγκελάρια» (συγκεκριμένα είπε «της καγκελάριας της Γερμανίας») που τον είχαμε συζητήσει σε παλιότερο άρθρο, αν και μάλλον προτιμότερος είναι ο τύπος «καγκελάρισσα» (κατά τη γνώμη μου, η καγκελάριος είναι τέρας πρωτοφανές στην ελληνική γλώσσα, αλλά ποιος με ακούει). Ένα διασκεδαστικό τερατάκι από την ίδια αγόρευση: «εν τω μέσω μιας νυκτής», που βγήκε από το ζευγάρωμα του «εν μιά νυκτί» και του «εν τω μέσω της νυκτός».

Την αγόρευση του συριζαίου Αλ. Μητρόπουλου δεν την άκουσα, έπιασα όμως μια φράση που καθόλου δεν με βρίσκει σύμφωνο, ότι εμείς οι Έλληνες (ή κάτι τέτοιο) μπορούμε να συνεννοούμαστε στην προαιώνια και μοναδική διάλεκτο των προγόνων μας -δεν βάζω τίποτε σε εισαγωγικά γιατί δεν το συγκράτησα αυτολεξεί και ελπίζω να το άκουσα λάθος.

Και περνάω στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Φώτης Κουβέλης ξαναχρησιμοποίησε τον τύπο «αποσάρθρωση», που δεν στέκει, αφού έχουμε αποσαθρώνω από τη λ. σαθρός. Μάλλον κάνει συμφυρμό με την εξάρθρωση.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού δεν βρήκα κανένα ψεγάδι ούτε κάτι άλλο αξιοσημείωτο γλωσσικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπερδεύτηκε με ένα «αναγνώσκατε» (νομίζω η φράση ήταν «αν αναγνώσκατε») και το διόρθωσε αμέσως σε «αναγιγνώσκατε», αλλά θα ήταν απείρως πιο στρωτό να έλεγε «διαβάζατε» -γιατί η αριστερά να πληρώνει φόρο στον ευπρεπισμό; Επίσης πρόσεξα ότι χρησιμοποίησε το «χρεοκοπώ» σαν μεταβατικό, όταν κατηγόρησε τους τραπεζίτες ότι «χρεοκόπησαν τις τράπεζες». Δεν το θεωρώ λάθος, λέγεται ευρύτατα, άλλωστε το ΛΚΝ τον καταγράφει (ως προφορικόν), νομίζω όμως ότι το λεξικό Μπαμπινιώτη δεν έχει καταγράψει αυτόν τον σχετικά καινούργιο μεταβατικό τύπο. Όπως είχε γράψει παλιά ο Γ. Χάρης, αξίζει να προβληματιστούμε αν υπάρχει μια γενικότερη τάση στη γλώσσα να γίνονται μεταβατικά τα αμετάβατα ρήματα. Επίσης, είπε λάθος το επώνυμο του υπουργού Μουσουρούλη (το αναγραμμάτισε: Μουρουσούλη) και όταν τον διόρθωσαν κάπως αιχμηρά, σχολίασε ότι «σας ενόχλησε ο αναγραμματισμός και δεν σας ενόχλησε ότι η τρόικα ζήτησε την εκκένωση νησιών». Τέλος, με παραξένεψε λίγο ένα «θέλω να το απεύχομαι» που είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτό δεν είναι λάθος νομίζω, ή τουλάχιστον είναι εξίσου λάθος με τα «θέλω να ελπίζω» ή «θέλω να πιστεύω».

Με ενδιαφέρον άκουσα τον κ. Βενιζέλο να λέει για «πολλούς ψήφους», να χρησιμοποιεί δηλαδή τον λαϊκό τύπο (που τον λεξικογραφεί πάντως το ΛΚΝ) που πολλοί θεωρούν λάθος και μάλιστα λάθος που δείχνει βαθιά αμορφωσιά -αν και πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ βαθιά νυχτωμένος σε γλωσσικά θέματα για να θεωρεί ένδειξη αγραμματοσύνης το προφορικό «πολλούς ψήφους». Είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι «συγκρούεται μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν», που είναι παραδρομή της γλώσσας. Η μάχη μαίνεται, το μέλλον συγκρούεται με το παρελθόν.

Ωστόσο, κι αυτό πταίσμα είναι. Αντίθετα, σοβαρό λάθος θεωρώ το «προκυκλικός» που είπε, αποδίδοντας το αγγλικό procyclical. Κι άλλοι το λένε, αλλά είναι εντελώς λάθος, ο προκυκλικός δεν συμβαίνει «πριν από τους κύκλους»! Και βέβαια, το ελληνικό «προ-» αντιστοιχεί στο αγγλικό pre-. Ο αγγλικός οικονομικός όρος procyclical μπορεί να αποδοθεί «φιλοκυκλικός», που το βρίσκω εύστοχο μια και το procyclical είναι το αντίθετο του anticyclical (αντικυκλικός) εκτός αν προτιμάμε κάποιο περιφραστικό μακρινάρι, π.χ. «που κινείται με τη φορά του οικονομικού κύκλου». Δυστυχώς ο κ. Βενιζέλος δεν διαβάζει τη Λεξιλογία. (Άλλοι λένε «υπερκυκλικός», που κι αυτό λάθος είναι. Το κακό βέβαια είναι ότι τα τελευταία μέτρα δεν είναι ούτε αντικυκλικά ούτε φιλοκυκλικά αλλά… φαυλοκυκλικά!)

Τη γκάφα της βραδιάς την έκανε ο Π. Καμμένος, που είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν στα νιάτα του μέλος της  Β’ Πανελλαδικής. Δεν ήταν βέβαια, αφού η Β’ Πανελλαδική, αριστερή νεανική οργάνωση που γεννήθηκε από διάσπαση της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, ιδρύθηκε το 1978 ή 1979, εποχή κατά την οποία ο κ. Σαμαράς ήταν ήδη βουλευτής της ΝΔ. Το λάθος έχει την εξήγησή του: μέλος, ή μάλλον ηγετικό στέλεχος, της Β΄ Πανελλαδικής ήταν πράγματι ο Χρ. Λαζαρίδης, που μετά κατάντησε εθνικιστής και στη συνέχεια σύμβουλος του Α. Σαμαρά και βουλευτής της ΝΔ.

Το βραβείο «σκοινί του κρεμασμένου» της βραδιάς απονέμεται στην κ. Φ. Πιπιλή της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι είναι βουλευτής από τα 25 του. Και ο μεν Π. Καμμένος έγινε βουλευτής πρώτη φορά στα 28 του (το 1993), όμως ο αρχηγός του κόμματος της κ. Πιπιλή έχει το ρεκόρ, αφού πρωτομπήκε στη Βουλή στην τρυφερή ηλικία των 26 χρόνων (το 1977).

Και για να συνεχίσω με τον Π. Καμμένο, είπε επίσης «πολλά περισσότερα» (αλλά αυτό το λένε σχεδόν όλοι, καλώς ή κακώς -εμένα πάντως δεν μ’ αρέσει) ενώ επίσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό που κατά τη γνώμη του απέφευγε να απαντήσει είπε: «Μη φυγοδικείτε πλέον», εννοώντας «μη φυγομαχείτε».

Την Αλέκα Παπαρήγα δεν την άκουσα, αλλά ένα λαθάκι πρόσεξα στην πολύ καλή ομιλία του Θ. Παφίλη (που είναι και συναπόφοιτός μου, δηλαδή βγάλαμε το ίδιο γυμνάσιο αν και όχι την ίδια χρονιά). Είπε ότι έκανε κάτι ο πρωθυπουργός, «συνεπικουρουμένων και πολλών άλλων», αν άκουσα καλά. Συνεπικουρούντων, βεβαίως.

Και εδώ τελειώνουν τα κοινοβουλευτικά μας μεζεδάκια σε ένα έκτακτο, εμβόλιμο πιάτο -ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα έχουμε κανονικό πρόγραμμα το Σάββατο, με μεζεδάκια πάλι, ή αν θα προτιμήσω κάτι άλλο για να μη βαρυστομαχιάσουμε. Οπότε, ραντεβού το Σάββατο ή το επόμενο Σάββατο.

 

 

Advertisement

191 Σχόλια προς “Μεζεδάκια από τη Βουλή”

 1. «Εν τω μέσω μιας νυχτής»
  μαύρε σκύλε αλυχτείς
  κι ονειρεύεσαι Καιάδα
  πως θα κάνεις την Ελλάδα

 2. καλημέρα! πολύ καλό πρωινό!
  όπως δήλωσα και σε άλλη ανάρτηση, δεν είμαι κατάλληλος για «λαθοθηρία» ούτε για να μαγειρεύω μεζεδάκια, αλλά αν δεν κάνω λάθος άκουσα «να έρθουμε ίσα βάρκα, ίσα πανιά». Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, νομίζω της ΝΔ..; δεν είμαι σίγουρος. Εγώ τη φράση τη γνωρίζω ως: «ίσα βάρκα, ίσα νερά»;

  Μία απορία για εκμάθηση παρακαλώ: το προφορικό “πολλούς ψήφους” γιατί η θεώρησή σας ως δόκιμο στον προφορικό; δεν είναι καθαρά λάθος γένος;

  Επίσης: γιατί το «θέλω να πιστεύω» θεωρείται λάθος; (λόγω αγγλικής προέλευσης από το «I would like to believe?»);

  Ευχαριστώ και καλημέρα!

 3. gpoint said

  Καλημέρα
  Χαρά στο κουράγιο σου ή καλύτερα ατον επαγγελματισμό σου να προσέχεις τα λεκτικά μεζεδάκια των βουλευτών την ώρα που μας έκαναν όλους πραγματικά μεζεδάκια με την ψήφο τους.

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐
  Τα σημερινά μεζεδάκια του Νικοκύρη τα καταπίνω αμάσητα, διότι μούλιασα από τη βρόχα και βαρυστομάχιασα από το δακρυγόνο. 😛
  Για περισσότερα εδώ και έτερον τούτου ουδέν.

 5. LandS said

  τα τελευταία μέτρα δεν είναι ούτε αντικυκλικά ούτε φιλοκυκλικά αλλά… φαυλοκυκλικά!

  Από οικονομολογική άποψη, κάποιοι ίσως διαφωνήσουν με το παραπάνω.

  Από υφολογική άποψη δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε κείμενο του Κέινς.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Το «ίσα βάρκα ίσα πανιά» δεν το άκουσα χτες, αλλά το έχω ακούσει άλλοτε. Μου φαίνεται πως δεν στέκει. Το «ο ψήφος» δεν μπορούμε να το πούμε λάθος, αφού το καταγράφει ένα έγκυρο λεξικό (το ΛΚΝ) ως προφορικό τύπο. Το «θέλω να πιστεύω» δεν το βρίσκω λάθος, το θεωρώ ίδια περίπτωση με το «θέλω να απεύχομαι».

 7. Ευχαριστώ για την απάντηση.
  3. πόσο δίκιο έχεις….!
  4. θεωρητικά, όπως είπε χαριτολογώντας ένας φίλος εχθές, η βροχή βοήθησε στην καταπολέμηση των χημικών… άρα ο καιρός «ήταν με το μέρος μας» είπε… εγώ τα χημικά δεν τα «πρόλαβα»…

 8. Γς said

  >ο λαθάκι δεν είναι του Άδωνη, είναι του δημοσιογράφου που κατέγραψε το περιστατικό -αν παίξετε το βιντεάκι, θα ακούσετε ότι […]

  Αποκλείεται ο δημοσιογράφος να έχει περιγράψει σωστά το περιστατικό και στο βίντεο να έχει καταγραφεί λανθασμένα; 🙂

 9. Γς said

  2:
  >“να έρθουμε ίσα βάρκα, ίσα πανιά”. Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, νομίζω της ΝΔ

  Την μπέρδεψε με την «Θα κάνουμε πανιά να φύγουμε»

 10. Γς said

  5:
  >τα τελευταία μέτρα δεν είναι ούτε αντικυκλικά ούτε φιλοκυκλικά αλλά… φαυλοκυκλικά!

  Γιατί κυκλικά; Φαυλοπαλινδρομικά!
  Φαλλοπαλινδρομικά…

 11. Raniouska said

  Εγώ είχα την ατυχία ανοίγοντας την τηλεόραση να πέσω πάνω στον Χρ. Παππά της Χ.Α. και άκουσα, μου φαίνεται, ένα «προ μεσημβρίαν». Καλημέρα.

 12. pn said

  Καλημέρα!
  Από τη χτεσινή δήλωση του Στουρνάρα:
  «Είμαι υποχρεωμένος, λόγω αυτών που διακυβεύουμε απόψε, να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση.»
  Κάνω λάθος ή είπε ότι χτες έπαιξαν το μέλλον μας στα ζάρια;

 13. Το «επί δικαίων και αδίκων» νομίζω ότι το είπε ο Χρυσοχοΐδης (αγορεύοντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), αλλά καθώς άκουσα διάφορα, δεν θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά.

 14. Εγώ εκείνο που άκουσα και δεν ήθελα να πιστέψω τα αφτιά μου ήταν το κασιδιάρειο «Και δηλαδή τι θα γίνη; Τι θα μου κάνης;» ή κάπως έτσι, απευθυνόμενο στον Άδωνι, από το βήμα της Βουλής, συνοδευόμενο με το ανάλογο ύφος μπράβου. Συνδυαζόμενο με το «νέφτι στον κώλο», που του απηύθυνε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θυμάμαι ποιος, προ ημερών σε μια επιτροπή, με ανάλογο ύφος γσ, τι να πω, μου προξενούν μια απελπισία.

 15. 5 & 10: Τα μέτρα δεν είναι ούτε τελευταία…. η τελευταία σου πρόταση στο 10 είναι η πλέον κατάλληλη μου φαίνεται…

  -μία ανάλυση για το επώνυμο του συγκεκριμένου «Στουρνάρ’ » υπάρχει κάπου;; 🙂
  9: μάλλον με το «θα τους κάνουμε πανί με πανί και θα φύγουμε» θα ήταν….

  καλή συνέχεια!

 16. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  12: Μήπως είπε «διακυβεύονται»;

  13: Μάλλον αυτός το είπε!

  14: Κι εγώ το πρόσεξα το ύφος αυτό, αλλά μπορεί να επικαλεστεί ότι τον διέκοπταν.

 17. Γς said

  14:
  >Συνδυαζόμενο με το “νέφτι στον κώλο”, που του απηύθυνε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θυμάμαι ποιος

 18. Μαρία said

  2 Το ίσια βάρκα, … ειπώθηκε δυο τρεις φορές απ’ τον Παναγιώταρο προχτές.

  12 Διακυβεύουμε είπε και σχολιάστηκε μάλιστα και σε κάποιο πρωινάδικο.

 19. spiral architect said

  Μεταξύ των άλλων όρων του memorandum rev. 3.0 ψηφίστηκε και το παρακάτω γλωσσολογικό άρθρο:
  (παρατίθεται απόσπασμα και λίκνος)

  {…} Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:
  1. Η ενσωμάτωση στο γερμανικό λεξιλόγιο 3 νέων γραμμάτων τα οποία θα είναι απλά διαφορετικοί τρόποι εκφοράς του φθόγγου «σ»
  2. Η προσθήκη 7 νέων τόνων και ακολούθως 67 νέων κανόνων που θα εξηγούν τη χρήση τους
  3. Η απόφαση κάθε λέξη να έχει τουλάχιστον 7 σύμφωνα. Όσες λέξεις έχουν αυτή στιγμή λιγότερα θα αντικατασταθούν από νέες
  4. Η προσθήκη 57 νέων κανόνων γραμματικής και συντακτικού
  5. Κάθε λέξη θα αλλάζει γένος κάθε 3 μήνες

  Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2013. Όλα τα πτυχία γερμανικών καθίστανται άκυρα και όσοι ήταν κάτοχοι πτυχίων πιστοποίησης γνώσης της γερμανικής θα εξεταστούν εκ νέου με βάση τους νέους κανόνες.

 20. Μαριλένα Θ. said

  2: >“να έρθουμε ίσα βάρκα, ίσα πανιά”
  Στα μέρη μου λένε «ίσα βάρκα, ίσα γιαλός» αλλά και πάλι δεν κόβω και το κεφάλι μου ότι αυτό είναι σωστότερο.

 21. 18: Α μπράβο Μαρία και έσπαγα το εγ-κεφάλι μου να θυμηθώ! σωστά!

 22. 20: το ίσα βάρκα ίσα γιαλός δεν το έχω ακούσει αλλά δεν με ξενίζει, θα αναμένουμε τις γνώμες των ειδικών… :). Το ίσα βάρκα ίσα πανιά από την άλλη…

 23. Γς said

  22:
  ίσα βάρκα ίσα νερά (πανιά) κλπ. Του Νικοκύρη

 24. LandS said

  Ίσα βάρκα ίσα νερά όπως λέει το slang.gr και όλος ο λαός.
  Όχι μόνο όλος ο λαός αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι Κηφισιάς επειδή γνωρίζουν από ιστιοπλοΐα, ούτε που διανοούνται να πουν «ίσα βάρκα ίσα πανιά». Μάλλον το είπε κάποιος νεόπλουτος της Ερυθραίας που αν τον ρωτήσεις που είναι η μεζονέτα του, απαντάει «στην Εκάλη».

 25. Γς said

  17:
  Διαμαντόπουλος

 26. tamistas said

  Τους ψήφους τους εχόρτασα και τους μεζέδες φάτους.
  Για μένα το άρθρο ήταν βαρύ· μεζές για τους σκαφάτους.

 27. Μαρία said

  2, 6
  Ο Τριανταφυλλίδης μάλιστα υποστηρίζει οτι είναι «καλύτερο και συμφωνότερο με τη λαϊκή γραμματική να λέγονται σε αρσενικό γένος οι λέξεις άσφαλτος, άμμος, παράγραφος, υπόνομος, ψήφος. Η αλλαγή του γένους μερικών παλαιότατων ουσιαστικών σε -ος απο θηλυκό σε αρσενικό είχε αρχίσει ήδη στην αρχαία ή τη μεταγενέστερη γλώσσα (ο γέρανος, ο γύψος, ο πλάτανος, ο στενωπός, ο σχίνος κτλ) και συνεχίστηκε στη μεσαιωνική και νεότερη γλώσσα.»
  Προτιμάει επίσης την Πίνδο αρσενικιά, ο Πίνδος, όπως και οι Κρυστάλλης και Βαλαωρίτης.

 28. Γς said

  Καρφί με λαό, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, μεζονέτα, Εκάλη.
  Με πόσα γράμματα;

 29. tamistas said

  26: Εννοώ το άρθρο με τα ναι και τα παρών, όχι το παρόν.

 30. μήτσκος said

  To «επί δικαίων και αδίκων» δίνει πενταπλάσιες γκουγκλιές από το «επί δικαίους και αδίκους».

 31. LandS said

  Μας έχει απασχολήσει το γεγονός ότι η Άντζελα Γκερέκου για παράδειγμα, εχτές ψήφισε «παρών»;
  Μπορεί η ίδια εχτές να είπε παρούσα, δεν το παρακολουθούσα εκείνη τη στιγμή, αλλά οι εφημερίδες λένε ότι ψήφισε παρών.
  Σίγουρα έχει συμβεί και στο παρελθόν και θα συμβεί και στο μέλλον.

 32. Ηλεφούφουτος said

  19 Καταπληκτικό! Να διαδοθεί πάραυτα!

  Μου άρεσε και το άλλο με τον Τοτό, εεε… με την επίθεση λευκού καρχαρία στη Βουλιαγμένη και το σέρφερ που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, αφού έκανε τη δήλωση «Εκτός από τους αχινούς που ξεβράζει ο νοτιάς, δεν έχουμε ποτέ δει ούτε ζαργάνα!».

 33. Μαρία said

  30 Η έκφραση είναι απ’ το ευαγγέλιο, οπότε οι γουγλιές δε μετράνε 🙂

 34. Έχω την εξής γλωσσική απορία: πώς μεταχειριζόμαστε γραμματικά και ορθογραφικά την ψήφο «παρών» (αλλά και τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο ΑΤ κάθε 1η και 15); Μια γυναίκα δίνει το παρών στο ΑΤ; Γενικά, δίνουμε το παρών ή μήπως το παρόν; Ή καλύτερα το «παρών»; Και ποιες είναι οι συνέπειες του «παρών»; Ή μήπως του παρόντος;

 35. μήτσκος said

  34 Α, ευχαριστώ.
  Βασικά ήθελα να πω ότι το «λάθος» χρησιμοποιείται αρκετά συχνότερα από το «σωστό». Οπότε αυτομάτως το «σωστό» και το «λάθος» μπαίνουν σε εισαγωγικά.

 36. μήτσκος said

  Σόρι στη Μαρία (33) απάντησα.

 37. Γς said

  31:
  Παρών, παρούσα και το ΣΔΟΕ καθ’ οδον για την οικία της κας Γκερέκου-Βοσκοπούλου

 38. pn said

  Νίκο (16, περί 12): Είπε πρώτα «λόγω του μεγάλου διακυβεύματος» και μετά (δύο φορές μάλιστα) αυτό που παρέθεσα – από το οποίο όμως ξέχασα τρεις λέξεις. Ακριβέστερα λοιπόν:
  «Είμαι υποχρεωμένος, λόγω [όλων] αυτών που διακυβεύουμε απόψε, και του κατεπείγοντος, να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση».
  Βίντεο, 1.11 και 3.11:

 39. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια, δυστυχώς έπεσαν μερικά κιβώτια ζάχαρη στο νερό και δεν μπορώ να σχολιάσω παρόλο που θα ήθελα 🙂

 40. Μαρία said

  38 Εδώ ταιριάζει το «απόψι κύβους παίζει».

  Α και χρόνια πολλά στο Μιχάλη και τον Άγγελο.

 41. Καλημέρα,

  Μεγάλη εφεύρεση το ίντερνετ .Όταν δεν δουλεύει στη δουλειά σου, κάθεσαι σπίτι (όπου δουλεύει!) και διαβάζεις Σαραντάκο χωρίς άγχος.

  Αλλά άλλο ήθελα να πω: Μήπως το βραβείο Νίκο πρέπει να είναι «σπίτι του κρεμασμένου» και όχι «σκοινί»;

 42. spyroszer said

  Ο Στουρνάρας αρχικά διάβαζε το κείμενο της δήλωσής του και είπε ότι αποσύρει την επίμαχη τροποποίηση λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος. Μετά, λόγω των φωνασκιών, επανέλαβε τη δήλωσή του με άλλα λόγια, και είπε «αυτά που διακυβεύουμε σήμερα …».

 43. Avonidas said

  Καλημέρα,
  Στο ίδιο πνεύμα με τα «τσουνάμια», να παρατηρήσω κι εγώ ότι χαίρομαι πολύ όταν λένε «της τρόικας» αντί του εκτρώματος «της τρόικα». Η λέξη, βεβαίως, είναι δάνειο από τα ρώσικα, όπου αρχικά σήμαινε την άμαξα με 3 άλογα και τελικά κατέληξε να σημαίνει την οποιαδήποτε τριανδρία. Όμως, εκτός του ότι είναι σε χρήση εδώ και αρκετό καιρό στα ελληνικά (από τον καιρό της ΕΣΣΔ), έχει τις ρίζες της εν τέλει στον αριθμό ‘τρία’. Και τα ονόματα των αριθμών ‘ένα’, ‘δύο’, ‘τρία’ στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, κάπως λιγότερο στα γερμανικά) έχουν την ίδια ρίζα όπως στα ελληνικά και στα λατινικά (Δεν ξέρω αν κατάγονται από τα ελληνικά ή απλώς έχουν κοινές ρίζες, με πιθανότερο το δεύτερο).

  Όσο για την ‘καγκελάριο’, μπορεί να ακούγεται μεν τερατώδες, αλλά μιας και μιλάμε ούτως ή άλλως για ένα τέρας, το βρίσκω ταιριαστό 😉 Όσο για τα κάγκελα, εκτός του ότι ομοιοκαταληκτούν με την ‘Ανγκελα’, δίνουν λαβή και σε περαιτέρω συνειρμούς…

 44. Mindkaiser said

  Η «φιλοκυκλικότητα» δεν είναι απλά μια εξαιρετική πρόταση του φόρουμ της λεξιλογίας, αλλά και όρος που χρησιμοποιείται σε επίσημες μεταφράσεις κειμένων της ευρωπαϊκής επιτροπής. Για παράδειγμα:

  Φιλοκυκλικότητα

 45. Γς said

  41:
  >Αλλά άλλο ήθελα να πω: Μήπως το βραβείο Νίκο πρέπει να είναι «σπίτι του κρεμασμένου» και όχι «σκοινί»;

  Χμ, Στο σκοινί του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σπίτι…

 46. LandS said

  # 43 Για την τρόικα της τρόικας… https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/25/crystal/
  Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι που περιέχει ινδοευρωπαϊκή ρίζα μπορεί να κλίνεται. Το τσουνάμι που δεν είναι ινδοευρωπαϊκό δεν μπορεί;

 47. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Για τη συλλογή σας. Εγώ μαζεύω μονόλεπτα

 48. Γς said

  47:
  Καταθέσατε οβολόν τινά;
  Δεν ηκούσθη νταν νταν

 49. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  Όρτσα να πάω πνίγομαι σταβέντο δε γλυτώνω
  μα να το ρίξω στη στεριά και πάλι μετανιώνω

 50. spiral architect said

  @43β: Ένας ήταν «Ο» καγκελάριος Αθηναίων, ο (πρωτο)καγκελώσας όλους τους δρόμους της Αθήνας. :mrgreen:

 51. sarant said

  Ουφ, τελείωσε ο συναγερμός.

  41-45: Σκεφτείτε όμως ότι το βραβείο πρέπει και να απονέμεται, οπότε ένα κομμάτι σκοινί είναι πιο βολικό.

  43: Για την τρόικα συμφωνώ απόλυτα, μάλιστα τη λέξη την έχουμε πριν ακόμα από την ΕΣΣΔ, από τις μεταφράσεις ρωσικών μυθιστορημάτων. Και πάντα κλινόταν.

  47-48: Πράγματι, δεν ηκούσθη!

  50: 🙂

 52. sarant said

  14: Αφού είδα το βιντεάκι του δεύτερου περιστατικού που αναφέρεις. Εγώ δεν θα το έλεγα, βέβαια, το «νέφτι στον κώλο», ήταν και περιττό και κακόγουστο όσο κι αν δεν του το είπε ευθέως, αλλά παρέβλεψες Αθανάσιε ότι ο Άδωνης αφενός διέκοπτε τον ομιλητή και αφετέρου πρώτος άρχισε τις απαράδεκτες εκφράσεις όταν ζήτησε μια «αντρίκεια συγνώμη». Του είπε ο συριζαίος ότι η έκφραση είναι σεξιστική και μετά άρχισε τις διακοπές και άκουσε το νέφτι.

 53. Αναστασία.1997.Καρίμαλη-Χρανιώτη said

  Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις, 7 Νοέμβρη


  Bob Marley – Get up, stand up (Live)

 54. Γς said

  50:

  Δυο φοβερά ενσταντανέ:

  Την Καγκελάριο να κοιτάζει τον Αντώνη (Βερολίνο 2012)
  Την Χίλαρι να κοιτάζει τον «καγκελάριο» (Αθήνα 1999)

 55. @2 Η έκραση «ίσα πανιά» υπάρχει την καταγράφει και ο Σεγδίτσας (σελίδα 39 του pdf) http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/documents/books_pdf/e_j00002.pdf

  Είναι το παράγγελμα για να σηκωθούν τα πανιά. Και ισάρισμα είναι το άνοιγμα των πανιών.
  Μήπως η αρχική φράση ήταν «ίσια βάρκα ίσα πανιά»; Δεν πολυβγάζει νόημα αλλά τραβηγμένο από τα μαλλιά βγάζει ότι δεν γέρνει η βάρκα από την δράση του αέρα στα πανιά.

  ΥΓ Ξέρω ιστιοπλοΐα αλλά δεν μένω Κηφισιά ούτε Νέα Ερυθραία

 56. Προσγολίτης said

  Καλή σας μέρα!

  > έπεσε ο πέλεκυς … κ.λ. … “επί δικαίους και αδίκους”.

  «Η βροχή πέφτει σε δίκαιους και άδικους, αλλά περισσότερο στους δίκαιους, γιατί ο άδικος κλέβει την ομπρέλα του δίκαιου»

  > «εν μιά νυκτί»

  Απορία μου σχετικά με τη λ. μία. Η γενική και (όπως στην περίπτωσή μας) η δοτική, είναι μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες; Εννοείται πως στη φρ. «εν μιά νυκτί» προφέρεται ως δισύλλαβη. Το ρωτάω, επειδή το έχω δει και στη μορφή «εν μια νυκτί». Αν θέλει κάποιος φιλόλογος, ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ.

 57. Γς said

  52:
  >και μετά άρχισε τις διακοπές και άκουσε το νέφτι.

  Τα τα τα… Τι νέφτι; Τερεβινθέλαιον!

  Πως λέμε «του εναπόθεσε τερεβινθέλαιον εις τον πρωκτόν»

  Τερεβινθέλαιον και ουχί καστορέλαιο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο (κοινώς ρετσινόλαδο του Μανιαδάκη) που κάνει κακό στο Φάντη, σε ναντίθεση με το μουρουνέλαιο που κάνει καλό γενικώς.

 58. spiral architect said

  Αν …
  (όχι του Ράντυαρντ Κίπλινγκ)

 59. Anasto said

  Καλημέρα

  Το αποσάρθρωση πρέπει να έχει και αισθητικές αιτίες. Η αλήθεια είναι πως σε λέξεις που δεν πολυχρησιμοποιώ, μου πάει και μένα να χώσω ένα σύμφωνο πριν απ’ τα θήτα τους (εκτός από το άθρωπας που λατρεύω και χρησιμοποιώ ως έχει 😛 ). Η μάνα μου δε η μακαρίτιος (κατά το καγκελάριος 🙂 ), αν και δασκάλα, δεν μπορούσε να συνηθίσει με τίποτα να λέει μεγέθυνση χωρίς το ν πριν τη μέση της λέξης.

  Τώρα θα έρθω να υπερασπιστώ τον Τσίπρα, που καθόλου δεν το θέλω κι ας ψήφισα το κόμμα του. Ακόμη περισσότερο, δεν θέλω να κοντράρω τον Νικοκύρη, μια που είμαι φιλοξενούμενος αλλά, κυρίως, επειδή δεν με παίρνει 😛 Θεωρώ όμως πως είναι πλούτος για μια γλώσσα να έχει διαφορετικές λέξεις για παρεμφερή πράγματα, μια κι έτσι μπορείς να δώσεις διαφορετική χροιά ως και να πεις λιγάκι διαφορετικά πράγματα. Ανακάλυψα λοιπόν χθες πως η λέξη αναγιγνώσκω μου φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στο να περιγράψεις το φωναχτό διάβασμα, σε κοινό μάλιστα, μια και προσδίδει… επισημότητα κι ας σημαίνει παράλληλα αυτό πως θα κατηγορηθείς για ευπρεπισμό. Έχεις κάθε ευκαιρία ακόμα και στην ίδια φράση να ξεράσεις εμμέσως πάνω στον ευπρεπισμό, δεν χρειάζεται να φτωχύνεις και τον λόγο σου.

  Το υπερκυκλικός, διαβάζοντας το τι είπε ο Βενιζέλος, το φανταζόμουν σαν πιθανό λάθος μια και με αυτολεξεί μετάφραση εκεί πάει το μυαλό και ήθελα να το αναφέρω. Όπως πάντα όμως, ο σχολαστικός Νικοκύρης φρόντισε να μην αφήσει κενά.

  2, 20, 22: Εμείς στην ναυτιλία, συνήθως λέμε ίσα βάρκα ίσα νερά. Κάτι παραπάνω θα ξέρουμε εδώ (θέλω να ευελπιστώ 😉 ).

  ΥΓ: Πάω να ψάξω για μάσκες για να μην ξαναζήσω το χθεσινό που νόμιζα πως δεν θα ξαναδώ τα κοριτσάκιαμ’.
  ΥΓ2: «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μάς ενώνει: ΜΓΔ». Ελπίζω να μην εμπίπτει στα περί κοινωνικού αυτοματισμού το σύνθημα γιατί όσο τρώμε ξύλο και ασφυξιογόνα, τόσο περισσότερο με εκφράζει.

 60. LandS said

  #55 Το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι Κηφισιάς (και όλοι 🙂 οι κάτοικοι Κεφαλαριού) ξέρουν ιστιοπλοΐα, δεν σημαίνει ότι όποιος ξέρει ιστιοπλοΐα είναι και κάτοικος Κηφισιάς. Πολλά παιδιά από τα Καμίνια κατεβαίνουν κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Πασαλιμάνι και Τουρκολίμανο στα Όπτιμιστ; Έντεκα αθλητικοί σύλλογοι (και ο Γαύρος) στον Πειραιά ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα.

 61. ππαν said

  7: Εγώ που έρχομαι από το Μέγαρο της Βουλής (αθώα είμαι, στην Βιβλιοθήκη ήμουν) άκουσα ένστολους να λένε: «Καλά που έβρεξε χτες, αλλιώς θα είχε γίνει πόλεμος χτες, φτηνά την γλιτώσαμε». Νικοκύρη μην δώσεις την ΙΠ μου αν στην ζητήσει η Ασφάλεια!

 62. LandS said

  Το ερωτηματικό στο 60 να εξαφανιστεί. Πολλά παιδιά από τα Καμίνια κατεβαίνουν κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Πασαλιμάνι και Τουρκολίμανο στα Όπτιμιστ.

 63. sarant said

  59: Το πρόβλημα με το αναγιγνώσκω είναι πως είναι στρυφνό. Βέβαια, ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με το ρήμα της διάγνωσης, που δεν έχει και άλλο άμεσο συνώνυμο. Γιαυτό έλεγε «διαγνώθω» ο Καχτίτσης.

 64. spyroszer said

  Τι μου άρεσε στη Βουλή:
  – Οι ευχαριστίες του Σαμαρά προς όλους (μόνο τους αμερικάνους δεν ευχαρίστησε). Το σχολίασε κι ο Τσίπρας. Εμένα μου θύμισε πιο πολύ κλείσιμο αυλαίας, παρά κηδεία.
  -ο διαγωνισμός για το ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά όχι. Σε λίγο θα βάλουν και ντεσιμπελόμετρα. Και αφού τερμάτισαν τα ντεσιμπελ ξεκίνησαν το «όχι σε όλα», (με πρώτη την Κωνσταντοπούλου), ως επιτατικό, εμφατικό όχι, παρότι ψηφιζόταν ένα άρθρο.
  – Ο λόγος που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ψήφισε παρών ή παρούσα η Άντζελα, δηλ. για το το λίμανι και τη σχολή ξεναγών της Κέρκυρας. Εδώ ο κόσμος καίγεται ….

 65. Μαίρη said

  Ερώτηση: γραφόταν στις τελευταίες ημέρες ότι «Η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών». (αλλού ήταν «παρόν»). Μήπως θα έπρεπε να ήταν «παρούσα»; Τί; Και γιατί;

 66. ππαν said

  Έτσι κι αλλιώς δεν «ψηφίζεις» παρόν/παρών, το δηλώνεις, έτσι δεν είναι;

 67. LandS said

  Μια χαρά είναι τα πράγματα με το ρήμα της διάγνωσης. Όλοι οι γιατροί που γνωρίζω κάνουν διάγνωση, και αφού την κάνουν, έχουν διαγνώσει. Αν κάποιος χρόνος είναι πάντα περιφραστικός (καλά το είπα; ) γιατί να μην είναι και ο ενεστώτας μερικές φορές;

 68. Άντε ωραία, σωθήκαμε πάλι χθες. Ο Άδωνης στη σελίδα του το γιορτάζει! (το μπάνερ πάνω πάνω).

  Το προκυκλικός κι εμένα μου έκανε εντύπωση. Τα άλλα δεν τα είχα προσέξει, βέβαια δεν άκουσα με προσήλωση όλες τις ομιλίες.
  Στην ομιλία του Τσίπρα κάτι διπλές αρνήσεις που δεν μου ακούστηκαν καλά, όμως δεν τα θυμάμαι τόσο καλά ώστε να τα παραθέσω. Αν βρω χρόνο να ξανακούσω την ομιλία θα επανέλθω!

  @61: Καλά Αθήνα είσαι εσύ; Τι έγινε το Παρίσι; Τώρα που όλοι φεύγουνε εσύ γύρισες; 😀

 69. Ναυτίλος said

  Να παράξω, η καγκελάρισσα, δεν είναι κωμικά και ακαλαίσθητα, κύριε Σαραντάκο; Διότι αν παράξω, θα πρέπει και να εξάξω. Όσο για το καγκελάρισσα, δεν μας οδηγεί συνειρμικά στην ταπεινή ταβερνιάρισσα; Πάει περίπατο έτσι το όποιο κύρος του αξιώματος. Ο Ρο’ί’δης, προκειμένου να αποφύγει το άχαρο αλλά σωστό »ζωσών γλωσσών»,επέλεξε το λάθος »ζώντων γλωσσών».

 70. Γς said

  58:
  >Αν…

  Και το ωραίο Αν με τα κουκλιά της φίλης μου,
  που έγινε μια πετυχημένη διαφήμιση.

 71. ππαν said

  61: ήρθα για οικογενειακά θέματα Στέλιο. Πραγματικά φεύγουν όλοι, και στο Παρίσι μας ήρθαν πολλοί (μου λένε πως τα ελληνικά σχολειά έχουν πρωτοφανή αύξηση μαθητών) και στην επαρχία. Θυμάμαι τόσα χρόνια σχολικές εκθέσεις με θέμα την αστυφιλία, πού να ξέραμε να προτείνουμε από τότε την χρεοκοπία και την ανέχεια ως λύσεις.

 72. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 0 ]

  » … μέλος, ή μάλλον ηγετικό στέλεχος, της Β΄ Πανελλαδικής ήταν πράγματι ο Χρ. Λαζαρίδης, που μετά κατάντησε εθνικιστής και στη συνέχεια σύμβουλος του Α. Σαμαρά και βουλευτής της ΝΔ. » ( !!!!!)

  Κατάντημα !

 73. LandS said

  Εζεκιήλ 4:13 και εξαξω αυτους εκ των εθνων και συναξω αυτους απο των χωρων και εισαξω αυτους εις την γην αυτων και βοσκησω αυτους επι τα ορη ισραηλ και εν ταις …

  Σαραντάκος 8 Οκτωβρίου, 2009: https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/08/paraksei/

 74. Γς said

  Νεόπλουτος νεοερυθραιώτης πρέπει να ήταν ο τύπος τις προάλλες με το τεράστιο πλεούμενο που ρυμουλκούσε και στις δυο λωρίδες της Μαραθώνος. Στα φανάρια για την Αττική στο Πικέρμι κατόρθωσαν αρκετοί να τον προσπεράσουν και έμεινα εγώ δίπλα του να περιμένω το πράσινο.
  Επειδή όμως τον είχαν σκυλοβρίσει οι προηγούμενοι ξέσπασε σε μένα που τον κοίταζα μπαϊλντισμένος.
  -Θες τίποτα ρε μάγκα;
  -Θ α σούλεγα ρε (μπιπ), ε, (μπιπ) που σέρνεις και καράβι!

 75. Immortalité said

  Νίκο και εγώ τα άκουσα τα περί προαιώνιας και λοιπά…

  @66 Πες τα ρε Ππαν, ήμαρτον δηλαδή, και αυτοί οι δημοσιογράφοι μας έχουν πρήξει «ψήφισε παρών» και «ψήφισε παρών». Παρών και παρούσα δηλώνεις για να προσμετρηθείς στους παρόντες και να υπολογιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε λίγο θα ψηφίζουν και «παρόν», «μέλλον», «απών», «πετάχτηκα μέχρι έξω», «ήμουν αδιάβαστος» «δε φταίω εγώ, χάλασε το φωτοτυπικό» κτλ κτλ.

  Για τα περί βάρκας, είμαι με την εκδοχή των πανιών. 🙂

 76. Ναυτίλος said

  73: Δεν αμφισβητώ την ορθότητα των εκφράσεων στο σχόλιό μου.

 77. LandS said

  Κανονισμός της Βουλής
  ‘Αρθρo 72:Oνoμαστική ψηφoφoρία
  6. Kάθε Boυλευτής μετά την oνoμαστική κλήση τoυ εκφράζει την πρoτίμησή τoυ με “ναι”, “όχι”, ή “παρών”, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε Boυλευτή.

  Για να σημειώνουν ψήφο οι ψηφολέκτες η έκφραση προτίμησης είναι ψήφος και όχι δήλωση.

  Το κακό είναι ότι δεν λέει τίποτα για τις βουλευτίνες. Αν κάποια πει παρούσα τι θα σημειώσει ο/η ψηφολέκτης/ψηφολέκτρια;

 78. bernardina said

  Το «παρών» της βουλής, προφανώς δεν είναι παρά ένα ακόμα απολίθωμα από τις εποχές που εκλέγονταν -και ψήφιζαν, ενδεχομένως- μόνο άντρες. Ε, καιρός είναι να εκσυγχρονίζεται σιγά σιγά κι αυτό. 😉

  Για το «ίσα βάρκα…» ξέρω το «ίσα νερά», παναπεί βουλιάξαμε μεν, αλλά δεν έχουμε πάει εντελώς φούντο. Απλώς έχουμε έρθει ένα με την επιφάνεια της θάλασσας. (Που μπροστά στην άβυσσο δεν είναι και μικρό πράγμα 😆 )

 79. ππαν said

  Δηλώνεις ότι είσαι παρών αλλά ΔΕΝ ψηφίζεις, κι αυτό, το να μην ψηφίζεις, δεν είναι φήφος 🙂

 80. sarant said

  67: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο γιατρός μπορεί, όταν διαγνώσει ασθένεια να πει ότι έκανε διάγνωση, αλλά αν εγώ πω «διέγνωσα ενοχές στη συμπεριφορά του» δεν μπορώ να πω ότι κάνω διάγνωση γιατί θα με πάνε για αντιποίηση 🙂

  68: Ο ¨Αδωνης το γιορτάζει αλλά ο Σόιμπλε είπε πως δεν βιάζεται. Τέτοιο φτύσιμο.

  69: Το καγκελάρισσα θυμίζει το ταβερνιάρισσα και το αράβισσα θυμίζει το μάγισσα, περιέργως κανένα δεν θυμίζει το αρχόντισσα ή το βασίλισσα! Κακόηχο πολλές φορές θα πει «δεν το έχω συνηθίσει». Για το εξάξω και για το ζωσών γλωσσών δέχομαι ότι υπάρχουν στοιχεία («αντικειμενικά», αν και με δυο καντάρια εισαγωγικά) κακοηχίας, αλλά αφού το εξάξω το χρησιμοποίησε ο Κονδυλάκης, που έγραψε την Πρώτη αγάπη, που θα έδινα το μισό μου βασίλειο για να γράψω τόσο εύηχο έργο, δεν μπορεί να είναι και τόσο κακόηχο, άσε που ο σωστός τύπος είναι επίσης (στ’ αυτιά μου) κακόηχος.

  Αλλά δεν θυμάσαι καλά για τον Ροΐδη, δεν χρησιμοποίησε ποτέ το ζώντων γλωσσών, το δικαιολόγησε.

 81. sarant said

  72: Με το σύστημα αξιών του καθενός. Ο Τσιφόρος δεν γράφει κάπου για κάποιον ότι «κατάντησε υπουργός».

  (Για να μη σας πω ότι στην παλιότερη καθαρεύουσα το καταντώ δεν είχε αρνητική χροιά, ήταν περίπου συνώνυμο με το καταλήγω).

 82. Βιβή said

  Οι υδρίες της αστυνομίας σε ετοιμότητα….Και το άκουσα και το διάβασα…..Τι λες γι αυτό;

 83. Immortalité said

  @77 Lands το άρθρο έχει και συνέχεια:
  7. Mετά την εκφώνηση των oνoμάτων όλων των Boυλευτών επαναλαμβάνεται η εκφώνηση των oνoμάτων των Boυλευτών πoυ ήταν απόντες κατά την εκφώνηση. Kατόπιν o Πρόεδρoς ερωτά αν υπάρχoυν στην αίθoυσα Boυλευτές πoυ δεν ψήφισαν και κηρύσσει τη λήξη της ψηφoφoρίας μετά την oπoία κανένας δεν μπoρεί να ψηφίσει.
  8. Oι ψηφoλέκτες καταμετρoύν τις ψήφoυς πoυ είναι υπέρ και εναντίoν της πρότασης ή τoυ ζητήματoς πoυ τέθηκε σε ψηφoφoρία. To απoτέλεσμα ανακoινώνεται από τoν Πρόεδρo της Boυλής και καταχωρίζεται στα Πρακτικά.

  Από το εδάφιο 8 φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ψήφος μπορεί να είναι μόνο υπέρ ή κατά της πρότασης. Η δήλωση παρουσίας των βουλευτών καταγράφεται από τους ψηφοσυλλέκτες αφενός για να ξέρουν ποια ονόματα θα ξαναεκφωνήσουν και αφετέρου γιατί υπάρχουν προτάσεις που περνάνε με την πλειοψηφία των παρόντων και άλλες με την πλειοψηφία επί συνόλου. Η παρουσία δεν είναι ψήφος και ως εκ τούτου δηλώνεται.

  Πάντως ρε παιδιά, σε λίγο θα μιλάμε και δεν θα συνεννοούμαστε…

 84. Ναυτίλος said

  69: Ναι, η »Πρώτη αγάπη» είναι ένα μικρό αριστούργημα και πράγματι ο Ρο’ί’δης απλώς πρότεινε το »ζώντων γλωσσών» και, σύμφωνοι, το τι είναι εύηχο και τι κακόηχο είναι θέμα γούστου. Αλλά εξακολουθώ να ζορίζομαι με το καγκελάρισσα. ΟΚ, πρόβλημά μου, πάμε παρακάτω.

 85. sarant said

  82: Χαχαχά! Ζητείται Κιτς (ή μάλλον Καρακίτς) να γράψει «Ωδή σε μιαν αστυνομική υδρία»

 86. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 81 ] :

  Κι ελόγου μου, αυτό το «σύστημα αξιών» μας σχολιάζω.

  (Κι εσείς, αγαπητέ, μ’ αυτήν την παλιότερη καθαρευουσιάνικη έννοια τού ‘καταλήγω’ το χρησιμοποιήσατε; )

  » Finis Graeciae » ( Χρ. Γιανναράς, 1986 )

 87. Ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι μεγάλος μπουφετζής, έτσι σήμερα σέρβιρε ένα ωραία μεζεδάκι όταν είπε ότι «…σαν ανεξάρτητος βουλευτής από «κοντά» και σε γόνιμη «απόσταση» προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης …»! Τι είναι, πάλι, η γόνιμη απόσταση; Απ’ όσο θυμάμαι, τα θέματα γονιμότητας σχετίζονται με την εγγύτητα και όχι στην απόσταση. Έτσι δεν είναι;

 88. Γς said

  87:

  >τα θέματα γονιμότητας σχετίζονται με την εγγύτητα και όχι στην απόσταση. Έτσι δεν είναι;

  Σχετικόν. Η γονιμότητα του εδάφους λ.χ. ενός λαχανόκηπου εξαρτάται από τη σωστή απόσταση των λάχανων. Αν είναι φυτεμένα πολύ κοντά, βράσε όριζα.

  Πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας και όχι να ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τα περιμένουν τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης

 89. blauwriter said

  Καλησπέρα σε όλους,

  «Και βέβαια, το ελληνικό “προ-” αντιστοιχεί στο αγγλικό pre-» Ωστόσο το αγγλικό pro, όπως σωστά επισημαίνεται στο άρθρο, έχει και άλλη σημασία:

  pro 1 (pr)
  n. pl. pros
  1. An argument or consideration in favor of something: weighing the pros and cons.
  2. One who supports a proposal or takes the affirmative side in a debate.
  adv.
  in favour of a motion, issue, course of action, etc. Compare anti
  In favor; affirmatively: arguing pro and con.
  adj.
  Affirmative; supporting: a pro vote.
  [Middle English, from Latin pr, for; see per1 in Indo-European roots.]

  Πηγή: http://www.thefreedictionary.com/pro

 90. spyroszer said

  Και στο άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, περί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται : «Kάθε Boυλευτής μετά την oνoμαστική κλήση τoυ αναφέρει τo όνoμα της πρoτίμησής τoυ, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε Boυλευτή. Boυλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσoυν την πρoτίμησή τoυς υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ δηλώνoυν «παρών»».

  Το «παρών» ουσιαστικά αντιστοιχεί στο «λευκό» της μυστικής ψηφοφορίας, με ψηφοδέλτια, οπότε δεν είναι λάθος νομίζω να λέμε ψήφισε κάποιος «παρών».

 91. sarant said

  86: Όχι, το καταντώ το χρησιμοποίησα με την πρώτη σημερινή του έννοια. Όπως και τον εθνικιστή, άλλωστε -γιαυτό και τα σημερινά μεγάλα λεξικά μας την πρώτη σημασία του εθνικισμού την έχουν για αρνητική. Οπότε, δόκιμο είναι και το καταντώ -και αυτό όχι μόνο με το σύστημα αξιών που σχολιάζετε σχετλιαστικά, αλλά και με τα λεξικά της ελληνικής.

 92. ἡ ἔκφρασι ἴσα πανιὰ εἰκάζω πὼς εἶναι πανάρχαιη, συνομήλικη τῆς ναυσιπλοΐας. Τὴν ἔχει καὶ ὁ Βεργίλιος vidit et aequatis classem procedere velis = εἶδε καὶ τὸν στόλο νὰ φεύγῃ μὲ ἰσωμένα τὰ πανιά, Αeneis 4,587

  ὅσο γιὰ τὸν Λαζαρίδη, σιγὰ τὸν ἐθνικιστή, ἀνατρίχιασα!

 93. spiral architect said

  To βίδεον της ημέρας:

 94. #93 τί εἶναι αὐτό; διασκευὴ τοῦ γνωστοῦ κοκκορακίου;

 95. gpoint said

  #87
  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά γιατί δεν τα πολυπαρακολουθώ τα κομματικά, ο Ανδρουλάκης ψήφισε το μνημόνιο να βγάλει την υποχρέωση στο ΠαΣοΚ που τον έκανε βουλευτή και μετά απεχώρησε για να επανενώσει την κεντροαριστερά ;;;;;;;;;
  Ευτυχώς είναι γαύρος γιατί δεν θα το ανεχόμουνα από οπαδό της ομάδας μου !

 96. Ναυτίλος said

  Τώρα είναι που ο Ανδρουλάκης θα πιάσει στασίδι στα τηλεοπτικά τηλεπαράθυρα και θα εξηγεί πώς θα τετραγωνίσει τον πολιτικό κύκλο. Ένας κομμουνιστής κεντροαριστερός που ψήφισε όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της τελευταίας τριετίας. Η πολιτική του συνέπεια συναγωνίζεται τη συγγραφική του μεγαλοσύνη!

 97. ππαν said

  ΔΕν κατάλαβα, τι έχει να ζηλέψει ο Ανδρ. από τον Νικοπολίδη και τον Αλεξανδροιούδα;

 98. Ναυτίλος said

  Τηλεοπτικά τηλεπαράθυρα! Ωραίος ο δάσκαλος με τους πλεονασμούς του!

 99. Ναυτίλος said

  Τουλάχιστον, ο Ακατονόμαστος και ο Αλεξανδρής δεν ήταν άμπαλοι.

 100. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 91 ]

  » … μέλος, ή μάλλον ηγετικό στέλεχος, της Β΄ Πανελλαδικής ήταν πράγματι ο Χρ. Λαζαρίδης, που μετά κατάντησε εθνικιστής και στη συνέχεια σύμβουλος του Α. Σαμαρά και βουλευτής της ΝΔ» [ 0 ]

  Ας είμαστε, τουλάχιστο, ειλικρινείς, αγαπητέ.

  Με ποια έννοια χρησιμοποιείτε εδώ το κατάντησε, είναι απολύτως σαφές ακόμα και για τους γνωρίζοντες στοιχειώδη Ελληνικά.

  Το ίδιο σαφές, όμως, είναι ότι θεωρείτε κατάντημα και το ότι ο άνθρωπος αυτός έγινε στη συνέχεια «σύμβουλος του Α. Σαμαρά και βουλευτής της ΝΔ» .

  Εντεύθεν και τα δικά μου ‘σχετλιαστικά’ σχόλια «Κατάντημα !» [72] και ” Finis Graeciae ” [86], τα οποία και επαναλαμβάνω.

 101. sarant said

  100: Μπα, υπάρχουν και βουλευτές της ΝΔ, οι περισσότεροι μάλιστα, που δεν είναι εθνικιστές.

 102. Γς said

  Γ. Στουρνάρας: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα:

 103. Γς said

  Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και στην Παιδεία.
  Ομως, ας είναι καλά οι <a href=http://www.tovima.gr/society/article/?aid=482713χορηγοί

 104. Γς said

  Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και στην Παιδεία.
  Ομως, ας είναι καλά οι χορηγοί

 105. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 101 ]

  Αν (όπως θέλω να πιστεύω) χωρετεύετε, δεν πειράζει. Καλή καρδιά!

  Αν όχι, απλώς υπεκφεύγετε. Έτσι, όμως, (προσπαθώντας να μπαλώσετε κάτι που δεν μπαλώνεται), αδικείτε και τους δυό μας.

  Η παρεμβολή τού «εθνικιστής» δεν αίρει το «κατάντησε … σύμβουλος τού Α. Σαμαρά και [κατάντησε] βουλευτής τής ΝΔ»

  Είπατε, (γούστο και καπέλο σας στο κάτω κάτω), ότι το να είσαι αριστερός (κομμουνιστής;) και να καταλήξεις να γίνεις σύμβουλος του Σαμαρά και βουλευτής της Ν.Δ., είναι ‘κατάντημα’.

  Παραδεχθείτε το ευθαρσώς, να τελειώνουμε!

 106. palaiapoli said

  Reblogged this on Παλαιά Πόλη.

 107. gmix said

  Στη σαββατιάτικη εκπομπή των Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη στο Μega άκουσα τον Αναγνωστάκη να λέει ότι πρέπει επιτέλους να έχουμε έναν ισολογισμό πλεονασματικό !!.

 108. sarant said

  107: Ε, πώς αλλιώς θα πάρουμε το Νόμπελ;

  105: Όχι, το κατάντημα το έγραψα για το εθνικιστής. Αν θέλετε να το θεωρήσετε υπεκφυγή, θεωρήστε το. Δεν υπήρξε *παρεμβολή* του «εθνικιστής», πρώτα έγραψα το εθνικιστής και μετά τα άλλα.

 109. Ναυτίλος said

  Κάτι άσχετο: το Σάββατο σκοπεύω να αγοράσω το γοτθικό μυθιστόρημα » Μέλμοθ ο περιπλανώμενος». Αξίζει τον κόπο να δώσω 30 ευρώ; Αν το έχει διαβάσει κάποια/ος, ας μου πει τη γνώμη του.

 110. vikar said

  Όσο για το καγκελάρια, το σιγοντάρουν κάμποσοι τύποι της φοιτητικής ζαργκόν, όπως νομικάρια και πληροφορικάρια, οι οποίοι σπανιότατα ή και καθόλου δέν σχηματίζονται με το -ισσα.

 111. ΣΑΘ said

  @ Sarant [108 β ]

  Για όνομα του Δία, κ. Σαραντάκο!

  Γράφετε [0] :

  » … ο Χρ. Λαζαρίδης, που μετά κατάντησε εθνικιστής και στη συνέχεια σύμβουλος του Α. Σαμαρά και βουλευτής της ΝΔ”

  Σύνταξη:

  ‘κατάντησε’, (ρήμα [συνδετικό] ).
  ‘ο Λαζαρίδης’ (υποκείμενο).
  ‘σύμβουλος [τού Σαμαρά] και βουλευτής [της ΝΔ] ‘ , (κατηγορούμενα).

  Όποιο συντακτικό τής ΝΕ κι αν ανοίξετε, αυτά θα δείτε.

  Δεν υπάρχει στην παρέα κάποιος φιλόλογος να μας λύσει τη διαφορά;

  Δεν τράβηξε αρκετά η ‘πλάκα’ σας;

 112. sarant said

  109: Δεν το έχω διαβάσει, αλλά πολλά δεν είναι;

  111: Στη συντακτική ανάλυση το εθνικιστής δεν παίζει; Τέλος πάντων, ας μιλήσει κανείς άλλος (ψυχικό θα κάνει), σε ό,τι με αφορά ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Και, με όλο το θάρρος από τη γνωριμία μας: σκάτε γάιδαρο.

 113. Μαρία said

  Νικοκύρη, αν πράγματι δεν θεωρείς κατάντημα που ο Χρ. Λ. είναι σύμβουλος του Σαμ. , βάλε ένα έγινε (και στη συνέχεια έγινε) να … τελειώνουμε.

 114. Μαρία said

  112α Είδα οτι πρόκειται για τούβλο περίπου χιλίων σελίδων.

 115. Ναυτίλος said

  Πολλά είναι, αλλά είναι κλασικό, σε πολύ επιμελημένη έκδοση και μετάφραση. Η βιβλιομανία είναι αλκοολίκι, καταλαβαίνετε, με τρώει το χέρι μου, μάλλον θα την κάνω την κουτουράδα, θα σας πω εντυπώσεις.

 116. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 117. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δὲν εἶχα συμμετάσχει στὴν προηγούμενη συζήτηση γιὰ τὴν καταχρηστικὴ κατὰ τὴ γνώμη μου μετατροπὴ τῶν ἀμετάβατων ρημάτων σὲ μεταβατικὰ γιατὶ δὲν μοῦ εἶχε ἀκόμη συμβεῖ τὸ περισταικὸ ποὺ θὰ σᾶς περιγράψω. Ὁ μπατζανάκης μου ἔπαιζε μὲ τὴν κόρη του καὶ τὴν κόρη μου καὶ τὶς βοηθοῦσε νὰ πηδήξουν ἀπὸ ἕνα σχετικὰ μεγάλο γιὰ μικρὰ παιδιὰ ὕψωμα. Κάποια στιγμὴ ποὺ τὶς ἄφησε ἡ κόρη μου μοῦ ζήτησε, δὲ λέω τί ἀλλὰ σᾶς ἀφήνω νὰ τὸ φανταστῆτε, ἦταν μπροστὰ σὲ κόσμο καὶ δὲν ἤξερα ἀπὸ ποῦ νὰ φύγω. Ἐπειδὴ εἶμαι σίγουρος ὅτι δὲν θὰ θέλατε νὰ βρεθῆτε στὴ θέση μου, ἀφῆστε τὶς προοδευτικὲς μποῦρδες. Πράγματι τὰ παιδιὰ «μεταβατοποιοῦν» τὰ ἀμετάβατα ρήματα, τὸ ἔκανα κι ἐγὼ παιδί, ἀλλὰ στὸ σχολεῖο τὸ παιδὶ πρῶτα στὴν πράξη καὶ μετὰ στὴ θεωρία μαθαίνει τὴν ὀρθὴ χρήση τοῦ λόγου. Ἐγὼ θυμᾶμαι μικρὸς τὸν ἑαυτό μου στὰ πρῶτα σχολικὰ χρόνια νὰ λέω κάτι παρόμοιο καὶ νὰ ἀντιλαμβάνομαι τὸ λάθος χωρὶς νὰ μὲ ἔχει ποτὲ διορθώση κάποιος. Πιστεύω ὅτι αὐτοῦ τοῦ εἴδους ἡ σύγχιση εἶναι μιὰ φάση ποὺ περνᾶμε λίγο ἢ πολὺ ὅλοι μας καὶ ποὺ ἐξαλείφεται μὲ τὴν ὠρίμανση τοῦ λόγου χωρὶς κἂν νὰ εἶναι ἀπαραίτητη ἡ θεωρία. Καὶ θὰ ἐπανέλθω μιὰ καὶ ἀναφερόμαστε στὸν παιδικὸ λόγο καὶ στὸ παράδειγμα τῆς «ἀπέκρουσης» ἢ τῆς «ἀτομισθίας», λέξεις ποὺ χρησιμοποιοῦσαν, χρησιμοποιοῦν καὶ θὰ χρησιμοποιοῦν τὰ παιδιὰ στὸ παιχνίδι τους. Ὅλοι μας τὰ θυμόμαστε ὡς γλυκιὰ ἀνάμνηση, ὅλοι μας χαιρόμαστε νὰ τ’ἀκοῦμε ἀπὸ τὰ παιδιὰ ὅταν παίζουν γιατὶ θυμόμαστε τὸν ἑαυτό μας, ὅταν ὅμως τὸ ἄκουσα ἀπὸ τηλεσχολιαστὴ ἐνοχλήθηκα.

 118. cronopiusa said

  38

  Ο ΝΟΝΟΣ. Έτσι γίνεσαι υπουργός…. από τον Χάρρυ Κλύν

  Don Raffae Fabrizio De Andre

  Bienvenue dans ma réalité
  καλώς ήρθες στην δική μου πραγματικότητα

  .

 119. sarant said

  Κι αν πρόκειται για τάση της γλώσσας ; Πώς λέμε «ανεβαίνω τη σκάλα» ενώ παλιότερα ήταν μόνο αμετάβατο;

 120. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  27. Κατὰ πὼς λέμε «οὐδεὶς ἄσφαλτος» 🙂

 121. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  119. Καὶ τώρα ἀμετάβατο εἶναι. Ἀνεβάζω εἶναι τὸ μεταβατικό.

 122. Ναυτίλος said

  117: Το »απέκρουση» είναι απλώς λάθος, αλλά το »ατομιστία» είναι καίριο και πλούσιο εκφραστικά και δεν θα με πείραζε καθόλου να επικρατήσει. Πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μονολεκτικά την απαίτηση ενός παίκτη να θέλει μια μπάλα μόνο για πάρτη του;

 123. ΣΑΘ said

  @ Sarant [112 ]

  » Και, με όλο το θάρρος από τη γνωριμία μας: σκάτε γάιδαρο.» (!!!)

  Κι ελόγου μου, αγαπητέ, με το ίδιο θάρρος, σας απαντώ: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» !

  Η ακατανόητη επιμονή σας [108β και 112β] δείχνει:

  Ή ότι αγνοείτε (ξεχάσατε) στοιχειώδη συντακτικό κανόνα, ή ότι δεν έχετε το θάρρος να παραδεχτείτε ευθαρσώς ένα (ούτως ή άλλως ανθρώπινο) προφανές λάθος σας.

  Αφού, (όπως δέχεστε στο 108β), το «κατάντημα» το γράψατε για το ‘εθνικιστής’ [και, επομένως, όχι για το ‘σύμβουλος και βουλευτής τής ΝΔ’ ], η «Μαρία» [113], κάνοντας πράγματι ψυχικό, σας βοήθησε (ελπίζω!) να καταλάβετε το λάθος σας αυτό.

  Η προσθήκη που σας προτείνει, ( [και στη συνέχεια] ‘έγινε’ ), αλλάζει εντελώς τα πράγματα και λύνει τη (συντακτικής φύσεως) διαφορά υπέρ μου.

  Ας μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον εδώ μέσα (ακόμα κι από ασημαντότητες σαν την αφεντιά μου).

  Όλα δεν τα ξέρει κανένας.

  Χαίρε!

 124. ἐθνικιστὴς καὶ σύμβουλος τοῦ Σαμαρᾶ δὲν γίνεται, εἶναι σχῆμα ὀξύμωρον.

 125. Γς said

  117:
  > Πράγματι τὰ παιδιὰ «μεταβατοποιοῦν» τὰ ἀμετάβατα ρήματα

  Στη πλάζ, στις ξαπλώστρες. Ηλιοθεραπεία, διάβασμα, κουβεντούλα και ξαφνικά μια κοριτσίστικη φωνή:
  -Κωστάκη έλα να με πηδήξεις.
  Αίσθηση. Σταμάτησαν οι κουβέντες, σηκώθηκαν οι λιγούρηδες στις ξαπλώστρες για να δουν τον Κωστάκη, που δεν ερχόταν όμως.
  -Ελα να με πηδήξεις, φώναζε η νεαρή δεσποινίδα που είχε σκύψει κρατώντας τα γόνατά της.

  Πως το λέγαμε αυτό το παιχνίδι, που πηδάγαμε πάνω απ τον άλλο ακουμπώντας τις παλάμες μας πάνω στη πλάτη του;

 126. Γς said

  Πασόκ,
  Πως κατάντησε…
  (Πως έγινε, τέλος πάντων)

  Κι ηταν κάποτε η ελπίδα μας:
  -Είσαι η ελπίδα μας, πήδα, πήδα, πήδα μας.

 127. S.T. said

  Ο φοβισμένος εθνικισταράς Σαμαρας,διελυσε με τα μπουμπουκια του,οτι ειχε απομεινει ορθιο τελικα,αυτο το ολιγον,μετα την ελευση ΓΑΠ. Μας το θυμιζει,ευτυχως ακομη,ο ξενος τυπος.

  GUARDIAN.Editorial.Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή.

  http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/guardianeditorial.html

  DAILY MAIL.Ο Σαμαράς μιλάει για καταστροφή,αλλά τώρα οι δανειστές είναι πιο φοβισμένοι από τους οφειλέτες

  http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/daily-mail.html

 128. Γς said

  124:
  >ἐθνικιστὴς καὶ σύμβουλος τοῦ Σαμαρᾶ δὲν γίνεται, εἶναι σχῆμα ὀξύμωρον.

  Δεν είναι.
  Εθνικιστής και Σαγματοποιός, είναι.

  Εθνικιστής και αναρχικός – Σχήμα οξύμωρον; Όχι και τόσο!
  Κατά Μπακούνιν

 129. 40,
  Ευχαριστίες!

 130. Γς said

  127:
  >αλλά τώρα οι δανειστές είναι πιο φοβισμένοι από τους οφειλέτες

  Πως ήταν το ανέκδοτο με εκείνον που δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την αγωνία του επειδή δεν μπορούσε να επιστρέψει ένα σεβαστό ποσό που είχε δανειστεί;
  Μέχρι που το ανακοίνωσε στον δανειστή του και ξαναβρήκε τον ύπνο του.
  Ο δανειστής έχασε τον δικό του!

 131. Γς said

  129:
  Κι απο μένα. Με ότι απέμεινε

 132. 131,
  Θα πάρω! 🙂

 133. gpoint said

  Αυτός ο προπονητής του ΠΑΟ Φέρε-ήρα λέγεται ή Φέρε-ήττα ;;;
  Τι λένε οι (πράσινοι) λεξιλογούντες ;;

 134. Γς said

  133:
  Γκρινιάρη!
  -Το ‘τριφύλλι’ αναπτύσσεται σαν ομάδα,
  είπε μετά το τριάρι…

 135. Ναυτίλος said

  Σαν νηπιόθεν πράσινος, λέω πως δεν μας ταιριάζουν οι Πορτογάλοι προπονητές : Σάντος, Πεσέιρο, Φερέιρα. Αν κι εφέτος και τον Μουρίνιο να είχαμε, το φούντο δεν θα το αποφεύγαμε. Το χρήμα, κύριοι, το άτιμο το χρήμα! Άμα λείπει…!

 136. Γς said

  135:

  135:
  >νηπιόθεν

  Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, δεν είναι … νηπιόθεν, μην το αντιμετωπίζουμε …εξ απαλών ονύχων!

 137. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Μιχάλη και Άγγελε σας ξέχασα -καθυστερημένα χρόνια πολλά για χτες!

 138. Ναυτίλος said

  Είναι-δεν είναι σωστό, ας το βρουν οι φιλόλογοι. Πάντως, εγώ πρώτα είπα ΠΑΟ και μετά μαμά. Το παιχνίδι που αναφέρεις λέγεται μακριά γα’ι’δούρα.

 139. Μαρία said

  137 Ο λόγος που τους θυμήθηκα εγώ είναι λόγω της τοπικής αργίας. Μεγάλη η χάρη των Ταξιαρχών.

  138 Μπα, τα βαρελάκια εννοεί.

 140. ππαν said

  Χρόνια πολλά, ναι!

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – Πρωτελιά το λέγαμε πιτσιρικάδες, νομίζω απο την πρώτη ελιά, γιατι μετά λέγαμε δεύτερη με τα κλαδιά, τρίτη κι άγγιχτη…. μετα δεν θυμάμαι.

 142. ἐθνικιστὴς καὶ ἀναρχικὸς γίνεται, ἐθνικιστὴς καὶ σύμβουλος τοῦ Σαμαρᾶ εἶπα πὼς δὲν γίνεται.

  χρόνια πολλά, ἔστω καὶ καθυστερημένα, καὶ ἀπὸ μένα στοὺς ἑορτάζοντες.

 143. Δεν ξέρω αν πρέπει να συνεισφέρω σε τούτο το ρεφενέ ετούτο το κρύο μεζεδάκι, που έτσι κι αλλιώς αναφέρεται σε όσα διαδραματίστηκαν στη βουλή, ή αν πρέπει να το αφήσω για αύριο. Επειδή, όμως, δεν ξέρω τι έχει στο (με)νού του ο οικοδέσποτας, ας το πάρει το ποτάμι. Σύμφωνα με τον έγκυρο Μπάμπη Παπαδημητρίου της Καθηερ’νής Προνόμιο είναι αυτό που μοιράζεσαι με όλους! Που να σκίσω τα λεξικά μου μέσα, δηλαδή!

 144. Ναυτίλος said

  143: Τα παπαγαλάκια δεν κατανοούν το νόημα των λέξεων που ψιττακίζουν. Απλώς, επαναλαμβάνουν μηχανικά ό,τι τους μαθαίνουν.

 145. Immortalité said

  Αχ! γιόρταζε και ο Άγγελος του ιστολογίου! Χρόνια πολλά και από μένα!

  @143 Καλά ο τύπος εκτός από αγράμματος είναι και αισχρός. Τώρα θα μου πεις αυτό δεν είναι καινούργιο…

 146. sarant said

  Και είναι και ανορθόγραφος (εξίψωση) αλλά ξέρετε από ποιους δεν έχει νόημα να ζητάμε ορθογραφία….

 147. Την κάτω άκρη του πεπτικού συστήματος ορισμένων εκπροσώπων των πρωτευόντων, ίσως;

 148. Μαρία said

  Της ώρας.
  «Σήκω πάνω ελληνική νεολαία», είπε ο Περικλής Γιαννόπουλος. Τάδε έφη Παππάς μπερδεύοντας (;) τον Μεταξά με το Π.Γ.

  Μεταφέρω εδώ ένα χτεσινό «δυσθεόρατα».
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/19/viskont/#comment-142757

 149. sarant said

  148: Του Μεταξά ήταν; Μήπως ο Μ. επαναλάμβανε Γιαννόπουλο;

 150. Ναυτίλος said

  Ομιλία του Μεταξά στην ΕΟΝ είναι και έχει πρώτη θέση σε όλα τα φασιστομπλόγκ.

 151. sarant said

  Δεν αντιλέγω ότι είναι ομιλία του Μεταξά, αλλά δεν θα μπορούσε να έχει πάρει τη φράση από τον ΠΓ; Δεν έχω βέβαια όρεξη να ψάξω, και μάλλον έτσι είναι που τα λες.

 152. >>και τα (μπρρρ….) παλτό <<

  Μια χαρά έχει περάσει ο πληθυντικός στην καθομιλουμένη του ποδοσφαίρου: "τι παλτά αγόρασε πάλι ο πρόεδρος!"
  Και υπάρχει και το "παλτουδιά" στους στίχους του Κ. Κοφινιώτη στο ρεμπέτικο "Μπήκ' ο Χειμώνας" του Π. Τούντα

 153. Μαρία said

  150, 151 Ο Π. άλλωστε την είδε γενικά Μεταξάς. Απευθυνόταν στους βουλευτές με την προσφώνηση «παιδιά μου». Θα βρω κι άλλους κοινούς τόπους, μόλις ανεβάσουν την ομιλία.

 154. Ναυτίλος said

  Πιθανόν ο Μεταξάς να επηρεάστηκε από την »Έκκλησιν προς τον ελληνικόν λαόν» του Γιαννόπουλου, στην οποία απευθύνεται στην »Ελληνική Φυλή».

 155. Ναυτίλος said

  »Έκκλησις προς το πανελλήνιον κοινόν», για την ακρίβεια. Η άτιμη η μνήμη…Ευτυχώς που τώρα πια είναι εύκολη η διασταύρωση και η επανόρθωση.

 156. sarant said

  152: Εννοείται, εδώ και πολλές-πολλές δεκαετίες, αλλά τώρα τελευταία είναι της μόδας να λένε «τα παλτό», ίσως επειδή είναι πιο σικ.

 157. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  156. Ἐγὼ πάντως τὴν ἔκφραση τὴν ξέρω μόνο ἀπὸ δικά σου κείμενα. Δὲν τὴν ἔχω ἀκούσει ἀπὸ κανένα

 158. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  156-157 http://www.youtube.com/watch?v=NMnduIUn5-8

 159. sarant said

  157: Τυχερός είσαι 🙂

 160. Μαρία said

  154 Λες αυτό με τον κοπροσκυλώδη ταμπελχανισμό και άλλα ορέα; Πιο κοντά στο πνεύμα του βρίσκεται ο Λεβέντης με τα ζώα.

 161. Μαρία said

  160
  http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&store_query=1&show_form=&export_method=none&lang=el&ioffset=1&display_mode=detail&ioffset=1&offset=2&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

 162. Μαρία said

  Ξουλίδου (γνωστή κι απ’ τους αγώνες της υπέρ των 7 φωνηέντων): την τουρκόψυχη. ανθέλληνα και μισέλληνα Ρεπούση.

 163. Ναυτίλος said

  154: Όσο ωραίος είναι ο Γιαννόπουλος της »Ελληνικής γραμμής», τόσο αποκρουστικός είναι σ’ αυτό το λιβελλογράφημα. Και φυσικά όλα τα φασιστοειδή σ’ αυτό κόλλησαν. Σαν τη μύγα στο …

 164. Μαρία said

  163 Σ’ αυτό είναι ορέος :-0 Δεν ήξερα οτι το ‘χουν κάνει παντιέρα τα φασιστοειδή. Αλλά κι η ελληνική γραμμή έχει κακοπέσει, την έχουν επίσης οικειοποιηθεί οι ακροδεξιοί.

 165. ππαν said

  Γιατί να μην το κάνουν παντιέρα; Λογικό δεν είναι;

 166. Μαρία said

  165 Είπε κανείς οτι δεν είναι λογικό; Απλώς δεν τον ήξερα 🙂
  Είναι πάντως ευρηματικός στο μπινελίκι. Το ‘χεις διαβάσει;

 167. ππαν said

  Tώρα το είδα αυτό, που το έβαλες. Πάντα με απασχολούσε γιατί αυτό το αντιφραγκικό μένος ειδικά στα 1907 -κι όχι ξερωγώ το 1854 ή το 1922-. Θέλω να πω όχι απλώς ελληνοκεντρισμός, εθνικισμός κλπ αλλά αυτό το πράγμα. Κάτι -πολλά- γράφει ο Χερζφελντ.

 168. Ναυτίλος said

  Και πού δεν έχουν απλώσει τα βρομόχερά τους τα φασιστοειδή; Το περιοδικό της ΧΑ »Έλληνας εργάτης», τ.4, Ιούλιος 2001, κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον …Τσε Γκεβάρα!

 169. Μαρία said

  167 Στις σ. 44-45 (του βιβλίου) δίνει τα ρέστα του. Μπορείς να μαζέψεις ποικίλα σύνθετα με τα οποία στολίζει τους φράγκους.

  168 !!

 170. 137,
  Και καθυστερημένες ευχαριστίες!

 171. Μαρία said

  167, 168
  Ξένοι ολετήρες (για να εμπεδώσει τη λέξη και η Ιμόρ 🙂
  http://enthemata.wordpress.com/2012/11/11/dimdim-2/#more-9784

 172. ππαν said

  Εγώ, ως 167 –γιατί βέβαια ο Γιαννόπουλος δεν είναι ενδεικτική περίπτωση για το πού απλώνουν τα χέρια τους οι ΧΑ, εκεί ανήκει– να πω πως ο ΔΔ δεν με βοηθάει: λέει για την Βαυαροκρατία κια πάει στο 22. Αλλά το 1907; Γιατί αυτή η έξαρση;

 173. sarant said

  Μήπως λόγω της γενικότερης φρουστρασιόν μετά το 1897;

 174. Immortalité said

  @171 😀

 175. ππαν said

  10 χρόνια τότε ήταν αιώνας. Έχουν γραφτεί αυτά, πώς δηλαδή πήραμε καινούρια φόρα πολύ γρήγορα μετά το 1897. Ο Χέρζφελντ τον εντάσσει τον ΠΓ μαζί με τον Παπαδιαμάντη, κλπ σε μια τάση επανακαθορισμού της ελληνικής ταυτότητας, Ρωμιοσύνη βέρσους Ελληνισμός , που σημαίνει χειραφέτηση από την ευρωπαϊκή ματιά, από τον ετεροκαθορισμό ας πούμε. ΚΙ Η Ρένα Σταυρίδη-Πατρ. έχει γράψει πολλά και το δικαιολογεί ιστορικά, υποτίθεται.
  Τέλος πάντων, ήταν κι ο Δραγούμης, αυτό το «Φράγκοι» με παραξενεύει αυτήν τη στιγμή.

 176. Ναυτίλος said

  Το αντιδυτικό μένος υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο από τις σταυροφορίες και εντεύθεν. Ήταν έμμονη ιδέα και του Γιαννόπουλου και δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία η χρονιά. Τι λένε οι ιστοριοδίφες συν-σχολιαστές;

 177. ππαν said

  176: «Το αντιδυτικό μένος υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο από τις σταυροφορίες και εντεύθεν»: Καμιά σχέση.

 178. ππαν said

  Είστε κι εκπαιδευτικός νομίζω, αυτά διδάσκετε στο σχολείο, πχ για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό; Πως ήταν αντιδυτικό μένος; Για να μην πω τώρα για τα μεσαιωνικά που είναι λίγο περίπλοκα.

 179. Ναυτίλος said

  Οι Έλληνες διαφωτιστές ήταν μειονότητα και οι ιδέες τους δεν πολυκυκλοφόρησαν στις λα’ι’κές πιάτσες. Πηγαίνετε καμιά βόλτα σε καφενεία, λα’ι’κές, γήπεδα, καφετέριες και ελάτε μετά να μιλήσουμε για διαφωτισμό. Όσο για το τι διδάσκω…ξέρετε κάτι που λέγεται αναλυτικό πρόγραμμα;

 180. Θεϊκή ατάκα Σαμαρά πριν λίγο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό:

  «Όλοι έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα αρχίζουν να καλυτερεύουν!»

  Φαντάζομαι κι εσείς όλοι το καταλάβετε, ε;
  Εγώ είχα κάτι μικρές αμφιβολίες αλλά τώρα που τον άκουσα σιγουρεύτηκα.

 181. ππαν said

  Λέει το αναλυτικό πρόγραμμα πως διδάσκεται η ιστορία αν-ιστορικά; Αντιμετωπίζοντας γεγονότα που τα χωρίζουν αιώνες ως όμοια, τον αντιπαπικό ξερωγώ Γεννάδιο του 15ου αιώνα ίδια με τον Περικλή Γαννόπουλο, πολίτη του εθνικού κράτους τον εικοστό αιώνα και αυτόν με τονΈλληνα της κρίσης του 21ου; Πλάκα κάνετε φαντάζομαι.

  Μειονότητα οι Διαφωτιστές ενώ ο Περικλής Γιαννόπουλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξανα-φαντάζομαι 😉

 182. ππαν said

  Χαρά στο κουράγιο σου, Στέλιο, που κάθεσαι και τους ακούς. Α προπό, το άλλο τόπικ σε ξεπουπούλιασε ο Δανίκας

 183. ππαν said

  182: ΣΤΟ άλλο τόπικ

 184. Κι άλλο του Σαμαρά, γλωσσικό αυτή τη φορά:

  «Έχετε συναίσθημα αυτά που έχετε πει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων;»

  Και πάνω που έλεγα ε εντάξει, του ξέφυγε, το επαναλαμβάνει:

  «Γιατί αν έχετε συναίσθημα, τότε μπλα μπλα» (ξέχασα τι)

  @182: Εμένα; Ποιος είναι ο Δανίκας; Σε ποιο τόπικ; 🙂

 185. ππαν said

  Ωχ μιλάει σαν ΓΑΠ! Να προσέξουμε όταν η συζήτηση πάει στις κάλτσες!

  Όχι εσένα, την μαϊμού.

 186. Ναυτίλος said

  181: Όση λογική έχει η διαχρονική αντιπάθεια κατά των Εβραίων, τόση λογική έχει και η αντιπάθεια κατά των δυτικών. Είναι ένα κράμα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και εθνικής μανίας καταδίωξης. Οι αφορμές αλλάζουν με τις εποχές, η αποστροφή, όμως, υποβόσκει εδώ και πολλούς αιώνες και κάθε τόσο βγαίνει στην επιφάνεια. Ε, τώρα, αν εσείς θέλετε, σώνει και καλά, να μάθετε ποια συγκεκριμένη φραγκόμυγα τσίμπησε τον Γιαννόπουλο το 1907, ψάξτε το και βρέστε το και πέστε το και σε μας.

 187. ππαν said

  «Κάθε τόσο βγαίνει στην επιφάνεια»: σαν το τέρας του Λοχνες. Κάθομαι και συζητάω σοβαρά κι εγώ…

 188. Ναυτίλος said

  Τι θέλω και μιλάω! Αφού ξέρω πως όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Κι εγώ δεν θέλω να με φάνε οι κότες. Ας φάνε κάναν άλλον. Οι κότες, πάντα.

 189. Ναυτίλος said

  http://eineken.pblogs.gr/2009/05/453666.html

 190. ἐγὼ ἤξερα ὅτι ἐλεήμων εἶναι ὁ δίδων ἐλεημοσύνη. χάρι στὴν Παπακώστα ἔμαθα ὅτι ἐλεήμων εἶναι αὐτὸς ποὺ ζητᾷ ἐλεημοσύνη!

 191. Μαρία said

  190 Σου λέει, αφού «ελεηθήσονται», επαίτες θα είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: