Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα Τρίκαλα του Ρέντη και άλλα κερασμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 10 Νοεμβρίου, 2012


Δρόμος στα Τρίκαλα του Ρέντη, με τη φροντίδα της Καθημερινής

Τα σημερινά μεζεδάκια είχα σκεφτεί να τα αποκαλέσω «δίφορα» επειδή αυτή τη βδομάδα κατ’ εξαίρεση είχαμε κι άλλο άρθρο με μεζεδάκια, προχτές, άρθρο ειδικά αφιερωμένο στα μικρογλωσσικά της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Όμως, δίφορα λέμε συνήθως τα δέντρα που κάνουν καρπό δυο φορές το χρόνο, όχι τους καρπούς των δέντρων, οπότε δεν τα είπα έτσι, αλλά τα χαρακτηρίζω «κερασμένα» επειδή τα περισσότερα μου τα έστειλαν φίλοι του ιστολογίου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά!

Και ξεκινάμε με τα Τρίκαλα του Ρέντη, που μάλλον δεν θα τα ξέρετε. Θα ξέρετε βέβαια τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, και κατά πάσα πιθανότητα τα Τρίκαλα της Κορινθίας, αλλά του Ρέντη; Μάλλον δεν θα διαβάσατε με προσοχή τη χτεσινή Καθημερινή -την έντυπη έκδοση μάλιστα, διότι η ηλέκδοση δεν έχει τις φωτογραφίες, όπως, ας πούμε, τη φωτογραφία αριστερά, που μου την έστειλε φίλος του ιστολογίου, συνάδελφος και συνονόματος.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε έναν ξέχειλο κάδο απορριμμάτων, κι άλλα σκουπίδια σε σακκούλες στο δρόμο, πλάι στον κάδο. Δυο γυναίκες (αν βλέπω καλά) περπατάνε στο πεζοδρόμιο. Η λεζάντα: «Βουνά απορριμμάτων είχαν σχηματιστεί στα Τρίκαλα την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στην καθαριότητα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις». Πριν προχωρήσουμε, να παρατηρήσω ότι το «στην καθαριότητα» εγώ θα το έκανα «της καθαριότητας» ή σκέτο «καθαριότητας» για να μη νομίσει ο αναγνώστης, έστω και για λίγο, ότι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην καθαριότητα -αλλά αυτό είναι πταίσμα και μπορεί να είναι και ιδιοτροπία δική μου.

Κοιτάξτε όμως τη φωτογραφία (αν κλικάρετε πάνω της μεγαλώνει). Κοιτάξτε τον κάδο. Τα πιο πολλά γράμματα έχουν φύγει, αλλά αν προσπαθήσουμε θα βγάλουμε νόημα. Λέει ΔΗ_ΟΣ, που σίγουρα είναι ΔΗΜΟΣ, και από κάτω ΑΓ Ι Ε, που δεν βγάζουμε αμέσως νόημα ποιος δήμος είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι ο δήμος Τρικκαίων ή Τρικάλων, διότι δεν έχει γράμμα «Γ». Ο φίλος που μου έστειλε τη φωτογραφία έχει έφεση στις σπαζοκεφαλιές, κι έτσι αμέσως βρήκε ότι ο κάδος στα νιάτα του έγραφε ΑΓ. ΙΩ. ΡΕΝΤΗ. Πολύ εύλογη εξήγηση. Κι αν προσέξετε την πινακίδα που υπάρχει πάνω αριστερά στη φωτογραφία (φαίνεται για ταμπέλα ιατρείου) θα δείτε έναν αριθμό τηλεφώνου που αρχίζει από 210 48…. Και όπως ξέρουμε, από 48 αρχίζουν πράγματι τα τηλέφωνα στον Πειραιά και τα περίχωρά του. Άρα, σίγουρα η φωτογραφία δείχνει έναν δρόμο στον Ρέντη.

Όμως, η Καθημερινή είναι έγκυρη εφημερίδα και αποκλείεται να έχει κάνει λάθος. Οπότε, η μόνη εξήγηση είναι ότι θα υπάρχει στον Ρέντη κάποια περιοχή, κάποια γειτονιά που θα λέγεται Τρίκαλα! Τα Τρίκαλα του Ρέντη, λοιπόν -ίσως να έχει μάλιστα και δυο στενά, όπου σκοτώσανε όχι τον Σακαφλιά αλλά τη δημοσιογραφική δεοντολογία. (Το αστείο είναι ότι στο ίδιο φύλλο υπάρχει και άλλη φωτογραφία, με ξινή λεζάντα του κ. Κασιμάτη, πάλι για τα Τρίκαλα. Αυτή είναι σωστή).

Ένας άλλος φίλος μού έστειλε ένα άρθρο για τα αυτοκίνητα των προέδρων των ΗΠΑ, προφανώς μεταφρασμένο, υποστηρίζοντας ότι η μετάφραση έγινε από μηχανάκι. Δεν νομίζω, τα λάθη που περιέχει είναι λάθη ανθρώπου (πήγα να γράψω «είναι ανθρώπινα» και για κάποιο λόγο το άλλαξα). Γέλασα πάντως στο 10 με το αυτοκίνητο του Γούντρο Ουίλσον που το «ανασκεύασαν» οι φίλοι του (ούτε δήλωση να ήταν!) και στο 2 όπου ο Κλίντον λέγεται ότι ενσάρκωνε τη γενιά «των μπέιμπι φέις», που μάλλον είναι παραδρομή, διότι μπορεί ο Κλίντον να είχε φάτσα μωρουδίστικη, αλλά ανήκει στη γενιά του baby boom, όχι;

Τρίτος φίλος με ενημερώνει ότι «κατεβαίνοντας την Λευκάδος στην Κυψέλη, σε ένα από εκείνα τα παλαιϊκά μαγαζιά που πωλούν παντοειδή μαστορικά» αντιλήφθηκε ότι εκείνα τα καρφάκια που βάζουν οι νοικοκυραίοι στα περβάζια για να μην κάθονται τα περιστέρια λέγονται «διώκτες». Δεν το ήξερα, το καταγράφω.

Ένας κλάδος που δεν θα πρέπει να παραπονιέται στην Ελλάδα, πάντως, είναι οι επιθεωρησιογράφοι. Ας πούμε, από τις ρυθμίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να βγει, φαντάζομαι, αφθονότατο υλικό. Το ίδιο και με όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Σε ένα άρθρο για το θέμα, βρήκα κι ένα μεζεδάκι, αν και μπορείτε να πείτε πως είμαι λίγο αυστηρός. Λοιπόν, σε ρεπορτάζ του Βήματος διάβασα ότι η Ιπποκράτους (δηλ. το ΠΑΣΟΚ) καλεί τον κ. Ανδρουλάκη «να απευθυνθεί σε όσους είναι ευεπίφοροι στην προσπάθεια διασφάλισης του  ευρωπαικού προσανατολισμού της χώρας και την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και όχι σε όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής». Σημείωσα το «ευεπίφοροι», γιατί με παραξένεψε σε αυτά τα συμφραζόμενα. Βλέπετε, ευεπίφορος θα πει επιρρεπής και χρησιμοποιείται σχεδόν πάντοτε αρνητικά -είναι κανείς ευεπίφορος στην ακολασία, στις καταχρήσεις, σε πιέσεις, στα πάθη. Λέτε να εννοούν στο Βήμα ή στο ΠΑΣΟΚ ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι κάτι βλαβερό ή ανήθικο; Βέβαια, επειδή δεν υπάρχουν εισαγωγικά, θεωρούμε πως η φράση είναι γραμμένη από τον συντάκτη της εφημερίδας.

Και κλείνω με ένα ακόμα θέμα που μου έστειλε φίλος. Δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι γουστόζικο. Πρόκειται για το σήμα της αλυσίδας αρτοποιείων Βενέτης, που το βλέπετε αριστερά.

Πάνω-πάνω το σύνθημα «Εν αρχή ην ο άρτος», το οποίο σκέφτηκαν να το γράψουν πολυτονικά, προφανώς για να δείξουν ότι έχουν μακρά παράδοση. Όμως, οι μεταξωτές περισκελίδες θέλουν επιδέξια σκέλια. Το αρχή έχει μεν ψιλή, αλλά μετά έβαλαν οξεία, σαν να ήταν στην ονοματική ή την αιτιατική. Ατυχία, είναι στη δοτική, άρα ήθελε περισπωμένη και υπογεγραμμένη: ἀρχῇ. Νομίζω μάλιστα ότι και στο ην έχουν δασεία-περισπωμένη, που κι αυτό είναι λάθος (ψιλή θέλει) αλλά δεν φαίνεται καθαρά.

203 Σχόλια προς “Τα Τρίκαλα του Ρέντη και άλλα κερασμένα μεζεδάκια”

 1. Stefanos said

  Υπάρχουν και τα Τρίκαλα Ημαθίας! Καλημέρα!!!

 2. Voulagx said

  » Ατυχία, είναι στη γενική, άρα ήθελε περισπωμένη και υπογεγραμμένη: ἀρχῇ.»
  Στη δοτικη θελεις να πεις!

 3. Γς said

  Καλημέρα
  Ο ΟΤΕ για τον αριθμό αυτόν δίνει:

  ΚΥΡΙΑΚΟΥ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  ΦΛΕΜΙΝΓΚ 20 Άγιος Ιωάννης Ρέντη Αττική 18233

 4. π2 said

  Δοτική η βενέτεια αρχή (να αυτοκαταστραφεί αυτό το μήνυμα…)

 5. Voulagx said

  Ο φουρνος δεν περισπαται;

 6. Voulagx said

  Π2, τινι μαγικω τροπω το κανεις αυτο; Μπορεις να αυτοκαταστρεψεις και το #2 αμα τη αναγνωσει;

 7. Καλημέρα.
  Κερασμένα μεν, φτωχά δε τα σημερινά μεζεδάκια. Λιτότης και στα κεράσματα;

  Πριν λίγες μέρες (τότε που ο Σαμαράς συνομιλούσε με το Θεό), σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ ακούστηκε ότι ο Σαμαράς ήταν σκεπτικός και «κατήφης».
  Κατήφης, όπως Μαγκούφης

 8. Voulagx said

  #4 Απορια: Τι ειναι η βενετεια αρχη;

 9. Γς said

  > Ατυχία, είναι στη γενική,

  δοτική, ίσως;

 10. 8. Λογοπαίγνιο. Φούρνοι Βενέτη—> Βενέτεια αρχή

 11. Γς said

  Μια ζωή έβλεπα τα μαγαζιά ΒΕΝΕΤΗ.
  Είχα την εντύπωση ότι ήταν ξενόγλωσση επιγραφή (Beneth) με ότι μπορεί να σήμαινε αυτό.

  4:
  Δεν σε είχα Π2 για την δοτική (Σχ. 9).
  Το Π2 πως προκύπτει απο τον ‘Αστυνόμος Σαΐνης’;

 12. Γς said

  Δεν σε είχα Π2 -> Δεν σε είχα δει Π2

 13. cronopiusa said

  Αγιος Ιωαννης Ρεντη 16/6/2012

  ΡΕΝΤΗΣ-ΑΘΗΝΑ ΜΕ MAN

 14. Γς said

  απο τον ‘Αστυνόμος Σαΐνης’; -> απο το ‘Αστυνόμος Σαΐνης’;

 15. π2 said

  6: Προτροπή έκανα, όχι τρέιλερ κάποιου μαγικού κόλπου, άσε που το μαγικό κόλπο μετά από δέκα σχόλια που αφορούσαν το υπό αυτοκαταστροφήν σχόλιο αυτοκαταστράφηκε το ίδιο αντί του σχολίου. . .

 16. Voulagx said

  #10 Θενξ, ΑΦΜ! Δεν ειχα προσεξει το ονομα του φουρνου!

 17. Voulagx said

  #15 😆

 18. Ναυτίλος said

  Και, φυσικά, για την »Κ» όλα τα δεινά της χώρας οφείλονται στη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις διαδηλώσεις.
  Να προσθέσω κι εγώ ένα μεζεδάκι; Σ’ ένα πρόσφατο επεισόδιο του Σουλε’ι’μάν (συγγνώμη, πατριώτες του Άρδην!) δείχνει μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένας από τους πρωταγωνιστές ρωτάει αν αυτή είναι η προτομή του Ισκεντέρ. Αυτό μεταφράστηκε ως εξής στους υπότιτλους: Είναι αυτή η προτομή ενός μεγάλου ήρωα;
  Πού τους βρίσκουν αυτούς τους μεταφραστές;

 19. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διόρθωση!

  Ναι, φτωχά τα σημερινά μεζεδάκια, καθότι δεύτερο πιάτο μέσα στη βδομάδα. Όμως προσθέτετε κι εσείς 🙂

  18: Για τους υποτίτλους του Σουλεϊμάν έχω ακούσει πολύ χειρότερα, αλλά δεν το παρακολουθώ για να μην κακοκαρδίσω τον Καραμπελιά κι έτσι δεν έχω γράψει.
  Πάντως, μου λένε ότι έχει τρομερά λάθη.

 20. Theban said

  Εγώ που βλέπω λίγο θέλω δεν θέλω, έχω να επισημάνω ένα που δεν χρειάζεται καν να ξέρεις τούρκικα για να το εντοπίσεις:
  οι γιοι του σουλτάνου αναφέρονται συνέχεια σαν Ηγεμόνες. Ο μικρός ηγεμόνας έτσι, ο μικρός ηγεμόνας αλλιώς…Υποθέτω ότι η λέξη πρίγκηπας δεν ανήκει στο λεξιλόγιο του μεταφραστή.
  Υπάρχει μια αίσθηση ότι έχει μπεί και μια τρίτη γλώσσα στη μέση.

 21. 20 Όχι, şehzade είναι ο πρίγκηπας (περσικά, «γιος του βασιλιά»), hünkâr ο ηγεμόνας, και αποκαλούν τους πρίγκηπες hünkârım («ηγεμόνα μου»). (Για να μην πιάσουμε τον Πρίγκηπα του Μακιαβέλι…)

  Όσο δούλευε η τηλεόρασή μας μια χαρά μου φαινόταν ο Σουλεϊμάν για τηλεοπτική παραγωγή –μέχρι που είδα ένα τραπέζι (και με καρέκλες) εντελώς αλαφράγκα και ξενέρωσα.

 22. Theban said

  Και μεταφράζεται έτσι στα ελληνικά? Πχ «Θα κάνω Ηγεμόνα» λέει χαρούμενη μόλις καταλαβαίνει ότι είναι έγγυος.

 23. Νέο Kid Στο Block said

  Δύτη, στις δυτικές γλώσσες όμως (και στα ελληνικά) όταν ακούμε «Πρίγκιπας» καταλαβαίνουμε τον γιο του βασιλιά/βασίλισσας, έτσι δεν είναι; Αν δε είναι γνωστό ότι θα πάρει μελλοντικά τον καλό «μεζέ» είναι «Διάδοχος». Κάτι τέτοιο φαντάζομαι ότι έχει στο μυαλό του και ο Theban, και μ’αυτή την έννοια βρίσκω και γω ατυχή την απόδοση «Ηγεμόνας», λέξη που στα ελληνικά σημαίνει κάτι άλλο.
  Βέβαια, δεν έχω ιδέα για ποιο σήριαλ μιλάτε, γιατί εδώ στο νησί τέτοια πράγματα είναι απαγορευμένα διά ροπάλου. :mrgreen:
  🙂

 24. Ναυτίλος said

  21: Το αλαφράγκα τραπέζι και οι καρέκλες ήταν γαμήλιο δώρο των Βενετσιάνων και η σουλτάνα μάνα του Σουλε’ι’μάν το σχολίασε αρνητικά, επειδή το θεώρησε ξενόφερτο νεωτερισμό.
  Το κακό με τους μεταφραστές της εν λόγω σειράς είναι ότι προφανώς δεν γνωρίζουν καλά ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά. Οι ευνοούμενες του σουλτάνου μεταφράζονται »φαβορί του σουλτάνου», το δόξα το Θεό δίνει και παίρνει και ένα σωρό άλλα χοντρά λάθη.

 25. Βλέπω ότι βιάστηκα να πω την εξυπνάδα μου. Ναι, στα ελληνικά ακούγεται σαφώς καλύτερα το «πρίγκηπας», απλά εδώ έχουμε κατά λέξη μετάφραση. Ναι, αυτό με τα φαβορί είναι το τοπ των μεταφραστικών αστοχιών, το είχα ξεχάσει. Και αυτό με το τραπέζι-δώρο δεν το ήξερα, οπότε αθώα η σειρά του αίματος.

 26. Theban said

  Ωραία, φαίνεται ότι όλοι το βλεπουμε 🙂

 27. Επειδή ο ΑΦΜ στο 7 αναφέρθηκε σε μαγκούφη και ο Νικοκύρης έχει Τρίκαλα, να υπενθυμίσομε πως ο καημένος ο πρώην βουλευτής Τρικάλων του Πασόκ, κ. Μαγκούφης, ετοιμάζεται να μεταναστεύσει, αναζητώντας δουλειά ως πολιτικός μηχανικός. Ρε, το μαγκούφη!

 28. sarant said

  24: Ναι, το φαβορί του σουλτάνου το έχω ακούσει κι εγώ (ότι το λένε στο σίριαλ). Μπορεί βέβαια να παίζανε στοίχημα 🙂

  Δύτη, από τον ηγεμόνα δεν είναι κι ένα φαγητό με μελιτζάνες, χουνκιάρ μπεγεντί;

 29. Ναι, «του ηγεμόνα του άρεσε» –το λέει κι η Λωξάντρα!

 30. Και στα Τρίκαλα Τρικάλων πνίγηκαν πάντως…

 31. spyroszer said

  Για το θέμα των σκουπιδιών, ένας τίτλου άρθρου του Βήματος, χθες νομίζω:

  «Στους δρόμους τα σκουπίδια ως τη Δευτέρα
  Νέα πορεία εργαζομένων στους Δήμους στο κέντρο της Αθήνας»
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=483102

  Δεν είναι μεζεδάκι, αλλά εμένα μου φάνηκε τουλάχιστον ατυχής. Όταν το διάβασα προς στιγμή νόμιζα ότι βγήκαν στους δρόμους τα σκουπίδια για να διαδηλώσουν να διαμαρτυρηθούν κλπ. Εκτός αν είναι υπονοούμενο για αυτούς που διαδηλώνουν.,

 32. Γς said

  Τελικά όλα είναι συνδεδεμένα.

  Δύο από τα σημερινά μας θέματα αχούν σχέση με τον Α.Ι. Ρέντη και τον Βενέτη.

  Σίγουρα θα υπάρχουν ασκήσεις ετυμολογικές, ιστορικές κλπ ‘σύνδεσης’ ονομάτων, προσώπων, εννοιών κλπ.
  Πως μπορεί κανείς να ‘πάει’ από τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη στο Βενέτη.

  1. Η Ο Δήμος Άγιου Ιωάννη Ρέντη πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία στην κεντρική πλατεία της πόλης που ανήκε κτητορικά στην οικογένεια των Ρέντη. Η οικογένεια αυτή φέρεται από τον 14ο αιώνα όταν ο νοτάριος Δημήτριος Ρέντη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και βοήθησε τους Καταλανούς κατά του Νέριου Ατζαγιόλι.

  2. Το 1390 ο Νέριος Ατζαγιόλι αναγκάστηκε να παραχωρήσει το Άργος στους Βενετούς.

  3. Βενετοί (Βενετοκρατία), Βενέτης.

  Συντομότερη σύνδεση;

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Μόλις διάβασα σε υπότιτλους ρεπορτάζ από τα Στέητς ότι τα «Μεταμαθηματικά της Σάντυ τελικά ευνόησαν τον πρόεδρο Ομπάμα..» Διαχρονικό μεζαδαράκι αυτό το aftermath. 🙂
  Αυτή η Σάντυ, πρέπει να μαθήτευσε δίπλα στον Κουρτ Γκαίντελ και τον Λότφι Ζάντεχ…

  (η έδρα μαθηματικών του Πανεπιστημίου «Εγώ ο Τσίνγκ!» της Νομασλάνδης είναι πιασμένη ,αν θυμάμαι καλά, Νικοκύρη, ε; καμιά θεσούλα λεκτόρισσας έστω; για τη Σάντη μας ρε γαμώτο!) 🙂

 34. Κι ένας μεζές – σκουπίδι απ’ τον κ. Χατζηνικολάου, που -εννοείται- έκανε το «δημοσιογραφικό» γύρο του…

 35. LandS said

  #26 Σωστό! Την ίδια ώρα μόνο τούρκικα παίζονται. Α! έχει ειδήσεις η ΝΕΤ, και Τσαντίρι τις Τρίτες. Άρα πλην Τρίτης, για να ενημερωθούμε για την επικαιρότητα στην Ελλάδα βλέπουμε Μεγαλοπρεπή Αιώνα. Όπως έχω ξαναπεί, έχω φίλους που μιλάνε Τούρκικα και έτσι κάνω και εγώ τον έξυπνο με τον τούρκικο τίτλο της σειράς. Άντε μην αρχίσω να λέω τον Σουλεϊμάν «Κανούν» και ψαρώσετε.

  Την λέξη πρίγκηπας ο μεταφραστής την χρησιμοποιεί για τους Δυτικούς. Ο τίτλος σεχζαντέ ακολουθούσε τους Σουλτανόπαιδες και όταν έπαιρναν την διοίκηση των ηγεμονιών έτσι τον δικαιολογώ τον μεταφραστή. Εμείς το prince και το principate ηγεμών και ηγεμονία το μεταφράζαμε. Λέγαμε ο Ηγεμών Κωνσταντίνος Υψηλάντης της Μολδαβίας και όχι Πρίγκηψ.
  Το ίδιο το σήριαλ θέλει να παρουσιάσει τον Σουλεϊμάν για εκσυγχρονιστή – προς τιμήν των παραγωγών όχι ως το Οθωμανικό αντίστοιχο του Μεγάλου Πέτρου. Να λοιπόν τα τραπέζια, οι ζωγραφιές και τα αγάλματα, που τοποθετούνται στο παλάτι του φιλόδοξου γενίτσαρου Πάργκαλι Ιμπραήμ, που δεν έχει ξεχάσει τους Ρωμιούς πατέρα και αδερφό και την Βενετσιάνα μάνα.

  Πιστεύω ότι τα λάθη δεν είναι μεταφραστικά. Αλλιώς θα διαβάζαμε Ρόδος και όχι «Το Νησί» όταν ακούμε Ρόντος, Ηρακλής για το Χερκούλες και όχι «ήρωας γιος θεού», Άρτεμις για το Ντιάνα αντί «θεά που την αγαπούσαν οι κυνηγοί» και Απόλλων, βρε αδερφέ, για το Απόλο και όχι «ο ποιητής, μουσικός, γιατρός και μάντης δίδυμος αδερφός της». Δεν δικαιολογούνται τέτοια μεταφραστικά λάθη. Κάτι άλλο συμβαίνει.

 36. sarant said

  35: Κάτι άλλο, αλλά τι;

  31-34: Εντελώς ατυχείς τίτλοι, σαν να το κάνουν επίτηδες (που μάλλον αυτό ισχύει)

  33: Αυτό δεν είναι κοινό μαργαριτάρι, είναι διαμάντι του στέμματος! Άκου μεταμαθηματικά!!

 37. gpoint said

  Σαν παλιός Κυψελιώτης έχω να παρατηρήσω πως η Λευκάδος είναι μάλλον … οριζόντια για να την …κατέβεις, η συνέχειά της, η Ιθάκης, μάλιστα, κατεβαίνει προς Πατησίων.
  #2 Καλή προσπάθεια αλλά με τις εκτροπές σήμερα σε παίρνουν από το Σύνταγμα και φαίνεται Λονδίνο. Που ξέρεις μπορει το τλφν να κτυπά στα… Τρίκαλα κιας λέει ο κάδος !!

 38. Theban said

  Έχω πειστεί κι εγώ ότι το «ηγεμών» δεν είναι τόσο απλό όσο φανταζόμουν. Αν κατάλαβα καλά υπάρχει μια προσφώνηση κατάλληλη για πρίγκηπες και οι άνθρωποι του παλατιού είναι λογικό να χρησιμοποιούν αυτήν και όχι μια περιγραφική λέξη, με την ίδια λογική που θα έλεγαν «ο υψηλότατος» ή «ο μεγαλειότατος» κτλ.
  Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει μια ευρέως γνωστή τέτοια λέξη στα ελληνικά, ειδικά αν προσπαθείς να διακρίνεις ανάμεσα σε δυτικούς και οθωμανικούς τίτλους. Αντίθετα το «πασάς» είναι αναγνωρίσιμο, (ακόμα και το «βαλιντέ» ίσως).

  Συνεχίζει να μου φαίνεται παράξενο στα ελληνικά και αναρωτιέμαι αν υπάρχει καλύτερη απόδοση.

 39. LandS said

  #36 Το Νησί <- Ρόντος, το πήρα για τηλεοντιπλομάτικαλι κορέκτ. Μη ξεχνάμε την φασαρία με τα Ίμια την ξεκίνησε ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού.

  Φίλος που είδε τη σειρά στη Πόλη λέει ότι σε ένα επεισόδιο ακούγεται η τούρκικη έκφραση "ο πατέρας σου σε έκανε με Ρωμιά". Ανάλογο με το "του μάντρε ες πούτα" των ισπανόφωνων. Εδώ να δω μετάφραση.

 40. Γς said

  33:
  Διασπορά ψευδών ειδήσεων!
  Αποκλείεται !
  Ποιο ρεπορτάζ; Που;
  🙂

 41. Πώπωπω, μεσημεριάτικα… Πάτε εδώ http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/to_kynhgi_toy_geronimo_pws_oi_hpa_eftasan_ston_mpin_lanten.2002561.html και καμαρώστε!

  «του πιο ελεήμων…» αλλά και «όλους όσοι»

 42. Ειρήνη said

  Υπέροχη ντεντεκτιβική δουλειά για τον Ρέντη, αλλά γιατί δεν κάνατε μια απλή αναζήτηση στο ote.gr ? Οδός, αριθμός, τα πάντα.

 43. MelidonisM said

  …δικαίωση παππού Πάγκαλου:

  Δυο μουσουλμανικά πομάκικα χωριά της Βουλγαρίας (1400 άτομα)
  ανακινούν ζήτημα προσάρτησης στην Ελλάδα
  με επιστολή τους στον πρέσβη μας.
  Ο λόγος επειδή εδώ, λέει, σεβόμαστε την ιδιοκτησία της γης, ενώ λόγω κομμουνισμού
  οι Βούλγαροι δεν τους έχουν επιστρέψει τίτλους ιδιοκτησίας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω σε δημοσίευμα της Φιγκαρό. Η Βουλγαρία είναι, λέει, βασίλειο της κομπίνας και της διαφθοράς.
  http://www.lefigaro.fr/international/2012/11/06/01003-20121106ARTFIG00433-le-reve-grec-de-deux-villages-bulgares.php
  http://www.lifo.gr/now/world/18926

 44. Tηλεγραφητής said

  Τὴν καθαριότητα πρέπει νὰ τὴν ἀναθέσουν σὲ ἰδιῶτες. Παράγινε τὸ κακό. Φανταστεῖτε νὰ καθάριζαν τὶς πολυκατοικίες δημοτικοὶ ὑπάλληλοι… Θὰ εἶχε πέσει πανούκλα.

  ΒΕΝΕΤΗΣ
  Πράγματι, τὰ μεταξωτὰ βρακιά…
  Καὶ ὁ φοῦρνος παίρνει περισπωμένη καὶ ὄχι τελεία. Γιὰ βαρεῖες δὲ συζητᾶμε βέβαια.
  Ἡ ἐπιλογὴ τῆς ἱστορικῆς ὀρθογραφίας στὸν λογότυπο, σὰν ἰδέα, δὲν ἦταν ἄσχημη, κακὴ ἦταν ἡ ἐπιλογὴ τοῦ ἀστοιχείωτου γραφίστα, ἡ τσαπατσουλιὰ τοῦ τμήματος μάρκετινγκ τῆς ἑταιρείας καὶ ἡ ἀδιαφορία γιὰ τὴ σπουδαιότητα τῆς λεπτομέρειας.
  Κανονικὰ πρέπει νὰ πέσουν κεφάλια.
  Ἡ φτήνια ὅμως τρώει τὸν παρά…
  Ὁ Ἠπειρώτης φούρναρης πάντως θὰ τὸ ἔγραφε καλύτερα.
  Εἶμαι σίγουρος ὅτι ἡ ἐπιλογὴ τῶν πρώτων ὑλῶν γίνεται μὲ περισσότερη προσοχὴ καὶ ὅτι τὸ falsus in uno falsus in omnibus δὲν ἰσχύει.
  Ὄχι τίποτε ἄλλο… εἶμαι καὶ πελάτης.
  Τοὺς τὸ ἐπισήμανα. Εἶμαι περίεργος νὰ δῶ τι θα γίνη. Τὸ πιθανότερο εἶναι νὰ μὲ γράψουν ἢ νὰ τὸ ξαναγράψουν σὲ μονοτονικό αὐτὴ τὴ φορά.

 45. Για τον Βενέτη, ήμ-αρτον!

 46. Nestoros said

  LOL.
  Άσε που ασεβέστατοι καρφώνονται ότι δεν έχουν ανοίξει το βαγγέλιο του Ιωάννη ούτε μια φορά.
  «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος κλπ».
  Παιδιά, το πρόσφορο από αλλού.
  Πού είναι ο Κορνήλιος;

 47. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Τηλεγραφητά, μια διαφωνία ορολογίας που βρίσκω ότι έχει σημασία. Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για «επιλογή της ιστορικής ορθογραφίας», αυτό βρίσκω πως είναι τερτίπι των πολυτονιατών για να χαρακτηρίσουν (έμμεσα αλλά καθαρά) μη ιστορική την (μονοτονική) ορθογραφία που ισχύει σήμερα. Όμως αντίθετο της ιστορικής ορθογραφίας ίνε ι φονιτικί κι εμίς φονιτικί δεν γράφυμε. Κι αν μου πεις ότι η δική μου είναι «απλοποιημένη ιστορική» θα σου πω ότι η έμφαση είναι στο «ιστορική». Ιστορική γράφω κι εγώ, ιστορική κι ο Μπαμπινιώτης (με τις τσιππούρες και τα αγώρια), ιστορική κι εσύ. Κι εσύ απλοποιημένη εφαρμόζεις άλλωστε, διότι δεν βλέπω να χρησιμοποιείς βαρείες, υπογεγραμμένες, κορωνίδες, κράσεις, κι όλα τ’ άλλα.

 48. sarant said

  44: Πάντως, συνεχίζω, έχω μεγάλη περιέργεια τι θα σου απαντήσουν (αν…)

  45: 🙂

 49. Tηλεγραφητής said

  47.
  Δὲ θὰ διαφωνήσω. Πέστο ὅπως θέλεις.
  Νὰ τὸ ποῦμε παλιὸ σύστημα τονισμοῦ; Πάντως βαρεῖες βάζω καὶ ὑπογεγραμμένες καὶ κορωνίδες καὶ ἄλλα κακοποιὰ στοιχεῖα, ὅταν εἶναι ἀπαραίτητο.
  Ἄ! Καὶ πολλὰ λάθη κάνω…

 50. Immortalité said

  Εμένα πάντως όλα μου φαίνονται πταίσματα μπροστά στον ορισμό του προνομίου του Μπάμπη που μας κέρασε χτες ο Σκύλος. Με σημάδεψε…

  «πήγα να γράψω “είναι ανθρώπινα” και για κάποιο λόγο το άλλαξα»

  Μήπως γιατί σημαίνει άλλο πράμα 😉

 51. sarant said

  49: Ναι, παλιό σύστημα τονισμού.

  50: Ε, ναι -να το έλεγα ‘ανθρωπίσια’;

 52. 46,
  Σωστά, διότι εκτός από τον άρτο ευλογήθηκε και ο οίνος, καθότι «Εν αρχή οινολόγος»!

 53. Ναυτίλος said

  Νομίζω πως ήρθε πια ο καιρός να συνταχθεί ένα μνημονιακό λεξικό. Προτείνω για συντάκτες όλους τους κορυφαίους προφεσόρους της Νέας Ομιλίας, με προεξάρχοντες τον Μπάμπη, τον Πάσχο, τον Αλέξις, τον Κανέλλη και το δημοσιογραφικό επιτελείο του Μέγκα. Τη γλωσσική επιμέλεια μπορεί μια χαρά να αναλάβει ο Μαρωνίτης.

 54. echthrosofer said

  » Μια ζωή έβλεπα τα μαγαζιά ΒΕΝΕΤΗ.
  Είχα την εντύπωση ότι ήταν ξενόγλωσση επιγραφή (Beneth) με ότι μπορεί να σήμαινε αυτό.»

  Κι εγω το ιδιο 🙂 Μαλιστα το μπερδευα με το beneath.

 55. Tηλεγραφητής said

  52, 53 : 🙂

 56. sarant said

  55: Αυτό μού άρεσε πάρα πολύ, παρεμπιπτόντως 🙂

 57. gmix said

  Sarant Δεν κατάλαβα πως θα έγραφες των εργαζομένων στην καθαριότητα ; θα έγραφες των εργαζομένων της καθαριότητας μάλλον των εργατών καθαριότητας.

 58. Η ιστορία με τα αυτοκίνητα των Αμερικανών προέδρων είναι από εδώ, και νομίζω πως στην μετάφραση έχει βάλει το χέρι του άνθρωπος, κρίνοντας από τις ανακρίβειες – μερικές σπαρταριστές – όπως
  – purchased –> ανασκεύασαν: Μα δεν μπορεί, κοτζάμ πρόεδρος, να χρειαζόταν να αγοράσει αυτοκίνητο που ήταν ήδη δικό του, μπορεί;
  – highway system –> οδικό δίκτυο: Ακριβέστερα εθνική οδός ή αυτοκινητόδρομος
  – (Ronald Reagan) test drive –> τεστ ντάιβ (!): Το ωραίο είναι πως μια παράγραφο παραπάνω αναφέρεται το αμφίβιο αυτοκίνητο του Τζόνσον, που πήγαινε από τον δρόμο στην νερό της λίμνης. Τυχαίο;
  – 250 feet –> 500 μέτρων: Μπορεί να είχε πλατυποδία!
  – (Για το μεγάλο βραβείο) Clinton embodied the baby boomer generation –> Ο Κλίντον ενσάρκωνε την γενιάς των μπέιμπι φέις
  – Any president who hits the road for 2,500 miles –> Κάθε πρόεδρος που χτυπά στο δρόμο για 2.500 μίλια: Ίσως βαράει τον δρόμο για να μην βαριέται…

 59. Νέο Kid Στο Block said

  58. Μπράβο Μιχάλη, μα πώς το βρήκες; Με αναγωγή εις άτοπο;
  Hit the road Mike and don’t you come back no more, no more, no more, no more… 😆

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Ο Πρόεδρος που » χτυπάει το to δρόμο» breaks them!! 😆
  Kάνω κουκούνινγκ και μόλις πριν απέναντί μου επί του χαζοκυτίου κουβέντιαζαν δύο :
  -Are you crazy?
  -Fairly…!

  Μετάφραση: -Είσαι τρελός;
  -Δίκαια!
  Χου, χου,χουυυυ 😆

 61. Στὰ Τρίκαλα στὰ δυὸ στενὰ
  καὶ στὰ σοκκάκια τῆς Κυψέλης
  οἱ διῶκτες διῶξαν τὰ πουλιὰ
  μὰ σύ ἀκόμη δὲν μὲ θέλεις.

  Οἱ κάδοι ξέχειλοι βρωμοῦν,
  λάθος τονίζουνε τὸν ἄρτο
  μέρες καλύτερες θὰ ‘ρθοῦν
  σοῦ εἶπα καὶ μὲ εἶπες σκάρτο..

  Μετάξια θέλεις νὰ φορᾷς
  καὶ νὰ γυρνᾷς στὸν κόσμον ὅλο
  γι’αὐτὸ κακιὰ δὲν μ’ἀγαπᾷς,
  κι ἔχεις κι ἀδέξιο τὸν κῶλο.

 62. Nestoros said

  Όποιος γυρίζει βρίσκει. Βενέτη συνέχεια…
  http://dorotheosmonahos.blogspot.gr/2011/11/iv-iv-56.html Βουτιά στην παράγραφο 72.
  Έτσι εξηγούνται όλα
  🙂 🙂

 63. Νέο Kid Στο Block said

  61. Κάτρ πουάν! (4 points)
  Κορνέιγ, ντεζολέ, αλλά νομίζω ότι πέφτεις δυστυχώς θύμα του αδυσώπητου φυσικού φαινομένου της ανταλλαγής θερμότητας.
  Η ποίηση του Κορνηλίου π.Χ.Α (προ Χρυσής Αυγής) με την ποίηση του Μεγάλου Πανός συνιστούν- λόγω ιδεολογικών προσεγγίσεων- έναν μέσο όρο ποιητικής ποιότητας τον οποίο δυστυχώς η ποίηση του Κορνηλίου μ.Χ.Α (μετά Χρυσήν Αυγήν) προσεγγίζει με ρυθμό dv/dt > > 0.
  (v= το μέτρο του ανύσματος της εν λόγω ταχύτητος προσέγγισης)

 64. Nestoros said

  61. 10 με τόνο !

 65. Sir Johnathan Trompson said

  Μην ξεχνάτε κ. Σαραντάκο, ότι η εφ. Καθημερινή πρέπει καθημερινά να αποδεικνύει ότι είναι μια ευγενής εφημερίδα, απ’ ευθείας συνδεδεμένη με τη Γηραιά Αλβιώνα. Οι δε συντάκτες της – που συγχρωτίζονται μόνο με ευγενείς, λόρδους κτλ. σε κάστρα και λέσχες ιδιωτικές – για να μας θυμίζουν πόσο αριστοκρατική καταγωγή έχουν κι αυτοί, υιοθετούν αυτό το «ξινό», όπως πολύ πετυχημένα λέτε, ύφος, απέναντι σε ό,τι έχει σχέση με πορείες, καφενεία, λαουτζίκο. Αλλιώς πώς θ’ αποδείξουν ότι είναι ισάξιοι με τους Εγγλέζους ευγενείς;

 66. spiral architect said

  «Καλή σας τύχη» στα δυο στενά. 😆

 67. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 68. sarant said

  65: Μα βέβαια, σερ, για κάποιους λένε «να το δούμε γιατί είναι φίλοι μας»

  62: Τι είναι πάλι τούτο;

 69. Καταπληκτικό το 62!

 70. ## 3, 37, 42:

  Ειδικός πράκτορας Κώστας αναφέρει:

  Μετά από πληροφορία (#3), διεξήχθη διηξήχθη διεξάχθηκε έγινε επιτόπια έρευνα επί της οδού Φλέμινγκ 20 στον ( στου; ) Ρέντη, και ιδού τα αποτελέσματα:

  Ο «Τι Λωζάννη τι Κοζάνη» κάδος

  Ο περί ου ο λόγος κάδος, δεύτερος από τα δεξιά, δίπλα στον μπλε. Έχει μετακινηθεί σχετικά με τους φίλους του, σε σύγκριση με τη φωτογραφία της εφημερίδας, φαίνονται όμως καθαρά τα Η ΟΣ / ΑΓ Ι Ε / 008. Προφανώς ο κάδος είναι του 2008 (έξυπνο!). Στον αριστερό κάδο που είναι του 2010, και πολύ λιγότερο καταπονημένος, διαβάζουμε πεντακάθαρα ΔΗΜΟΣ / ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ / 2010

  Παρατηρήστε επίσης, ότι ο Ιωάννης συντέμνεται (στον κἀδο) σε Ι και όχι ΙΩ, όπως πήγε να μας παραπληροφορήσει ο φίλος του Νικοκύρη.

  Τελευταία λεπτομέρεια, ο κύριος Γεώργιος Κυρίτσης (της πινακίδας από πάνω), είναι τελικά φυσικοθεραπευτής.

 71. Μαρία said

  Καταπληκτικό, μπαξές! Δείτε και την παράγραφο 58 για την …ιουδαιοποίηση.
  Βλέπω όμως οτι έκτοτε έχει σιγήσει. Του ‘ κανε καμιά αγωγή ο Βενέτης;

 72. Nestoros said

  Έχει και άλλα τέτοια, Λίγο λίγο παιδιά γιατί σε μεγάλες δόσεις δεν κάνει καλό.

 73. spyroszer said

  Υπάρχουν και τα δίφορα μήλα του Ερωτόκριτου:

  » Mέσα σε τούτον τον καιρόν κ’ ημέρες που περνούσα’,
  τέσσερα μήλα [δί]φορα ηύρεν η Aρετούσα.
  Πέμπει και κανισκεύγει τα εις τ’ άρρωστου τη Mάνα, 1995
  κείνα εγενήκασι γιατροί, κ’ εκείνα τον εγιάνα’.»

  Και του Κ. Φραγκούλη (Ανταίου):

  «Αγάπη που ρθει πάρωρα σα μήλο δίφορό ναι,
  απού πομένει στα κλαδιά και τα πουλιά τον τρώνε».

 74. Ναυτίλος said

  62: Απλώς υπέροχο μέσα στον παραλογισμό του! Αν δινόταν Νόμπελ παρανο’ι’κής λιβελλογραφίας, τώρα θα το είχαμε καβατζώσει παμψηφεί. Όσο για την ομιλία του μοναχού κατά την απονομή, θα ήταν το θέαμα και το ακρόαμα του αιώνα.

 75. sarant said

  73: Α, ευχαριστώ πολύ, άρα σωστά θα ήταν και τα δίφορα μεζεδάκια 🙂

  70: Άριστα, παιδί μου! 🙂

 76. Τω Νικοκύρη και τοις συν αυτώ:
  «Concierto Mytilineiko» (Πέντε ζεϊμπέκικα κι ένας Καραγκιόζης)
  5+1 σκοποί της Μυτιλήνης, σε μεταγραφή και ερμηνεία του Βασίλη Βέτσου (κιθάρα).

  1) Ζεϊμπέκικο «Μινόρε», Μνήμη Χαρίλαου Ρόδανου
  2) Απτάλικος Καρσιλαμάς, στο Σόλωνα Λέκκα
  3) Ζεϊμπέκικο «Ο Μάγκας», στο Νεϊζντέτ Σαμπάν
  4) Φωκιανός Ζεϊμπέκικος, Μνήμη Χρήστου Παπανικολάου
  5) «Καραβάκι του Αιγαίου», Μνήμη Νίκου Καλαϊτζή (Πινταγιάλα)
  6) «Καραγκιόζης», στον Κώστα Καμαριάρη (Ψυχραιμία)

 77. Κρίμα που δεν ανοίγει το βίντεο στα σχόλια

 78. spyroszer said

  75. Ναι, κι ο Κριαράς γράφει ότι χρησιμοποιείται (για το καρπό) και σήμερα ως ιδιωματισμός. Μάλλον στη Κρήτη κυρίως.
  Αλλά καλά έκανες Νικοκύρη που δεν τα αποκάλεσες δίφορα μεζεδάκια, γιατί θα προκαλούσαν συνειρμούς με το κέρατό μου το δίφορο (φατσούλα γέλιου) !!!!
  Πρπτ από που να βγήκε το κέρατο το δίφορο; βγάζουν κέρατα οι τράγοι ή τα ελάφια δύο φορές τη χρονιά; Στη ζωή τους;

 79. sarant said

  Το έχει και ο Πάπυρος για τους καρπούς. Πάντως, σχετικά με το κέρατο, μήπως είναι αυτό που στρίβει;

 80. π2 said

  Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ηρακλείου (ΝΔ).

  Μόλις κατηγόρησε στη βουλή κάποιους που έχουν «αποθησαυρίσει το κράτος».

 81. Μαρία said

  80 Πολιτικός μηχανικός.

 82. cronopiusa said

  ΟΧΙ ρε κουφάλες ΔΕN θα σωπάσω…

 83. sarant said

  Εγώ έπιασα ένα «των εκτελεσθέντων συνταγών» του Σαλμά (μιλούσε για τον ΕΟΠΥΥ), και ένα «των παρανόμως κτηθέντων περιουσιών» του Κυριαζίδη.

 84. Μαρία said

  83 Αυτά έχουν πια παγιωθεί.
  Το ουρανομηκείς του Χρήστου, που η ομιλία του ήταν πολύ καλή, το άκουσες;

 85. Μαρία said

  Να μην ξεχάσω και το συμφυρμό.
  Στο κάτω κάτω της γραφής/Στο τέλος της ημέρας = στο τέλος της γραφής (δόλιος και όχι μόνον δημοσιογράφος)

 86. sarant said

  84: Σε κάποια στιγμή μπούκωσε η μετάδοση και σταμάτησε κι έτσι μάλλον το έχασα αυτό, ως τότε που άκουγα την ομιλία του δεν το είχε πει.

 87. eran said

  Καταγγέλλω τους συσχολιαστές ότι όλο εθνοπροδοτικά σίριαλ βλέπουν. Πού να τα διαβάσει όλα αυτά η-ξέρετε-ποια. Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας.
  Πάντως εμένα από το ντεκόρ μ’ αρέσει η υδρόγειος, ακόμα καλά καλά δεν είχαν γυρίσει τα πλοία του Μαγγελάνου.

 88. Αλλά υπήρχε ο Piri Reis…

 89. Πάλι η Κρονοπιούσα, από τα καλύτερα της.

  Αλλά ο Κορνήλιος @61!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! έσκισε

 90. Το ότι το «α μπε μπα μπλομ του κείθε μπλομ» είναι παραφθορά του αρχαιοελληνικού (;) » Απεμπολών, του κείθεν εμβολών», πόσο τοις εκατό Γκας Πορτοκάλος είναι;
  Άσχετο, αλλά διαδίδεται με ταχύτητα πανούκλας στο διαδίκτυο από ελληναράδικο σε ελληναράδικο ιστότοπο: http://sainiaa.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8221.html

 91. ππαν said

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/12/portokalos/
  Όταν εσύ πήγαινες… 🙂

 92. Ναυτίλος said

  91: Για το ίδιο θέμα γράφει και ο Χάρης στη χτεσινή »Εφημερίδα των συντακτών». Με σατιρική διάθεση, φυσικά.

 93. sarant said

  90-91-92: Κάνει κύκλους αυτό το λερναιάκι, πάει κι έρχεται.

 94. 91. Είναι που δεν τον προλαβαίνουμε τον Νικοκύρη…3 μέρες να λείψει κανένας, πάει την έχασε την σειρά 🙂

 95. ππαν said

  Ε ναι, δικαιολογείσαι!

 96. 95. Θα φέρω χαρτί κι απ΄το γιατρό 🙂

 97. sarant said

  Να μη βάλω κείμενο αύριο;

 98. Γς said

  42:
  >αλλά γιατί δεν κάνατε μια απλή αναζήτηση στο ote.gr ? Οδός, αριθμός, τα πάντα.
  Την κάναμε και … δεν σε περιμέναμε:
  3: >Ο ΟΤΕ για τον αριθμό αυτόν δίνει:
  >ΚΥΡΙΑΚΟΥ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  >ΦΛΕΜΙΝΓΚ 20 Άγιος Ιωάννης Ρέντη Αττική 18233

 99. Γς said

  52:
  >“Εν αρχή οινολόγος”!

  Πάλι μπήκες σε θέματα του γνωστικού μου αντικειμένου

 100. Γς said

  97:
  Κοπάνα;

 101. Γς said

  70:
  Ωπα, δεν το είχα δει.
  Καλή δουλειά, το εξωτερικό συνεργείο υου ιστολογίου…

 102. Μαρία said

  92
  http://yannisharis.blogspot.gr/

 103. Ναυτίλος said

  Από το σημερινό ΒΗΜΑ: Διήμερο συνέδριο με θέμα: »Εκκλησία και Αριστερά» θα διοργανωθεί στις αρχές του 2013. Θα συμμετάσχουν μητροπολίτες, θεολόγοι, επιφανείς αριστεροί και ηγετικά στελέχη των αριστερών κομμάτων. Προβλέπω να πιάνουν φωτιά τα πληκτρολόγια εκείνες τις μέρες.

 104. Μαρία said

  δάσκαλε, να βάζουμε και κανένα λίκνο 🙂
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=483317

 105. Γς said

  ΣΚΑΪ τώρα:
  Η διαδρομή είναι η ίδια με αυτήν που έτρεχαν οι αρχαίοι δρομείς του Μαραθωνίου

 106. Ναυτίλος said

  Είμαι βαριά ατεχνολόγητος, Μαρία. Κιμωλία κι άγιος ο Θεός!

 107. Μαρία said

  106 Μα τι έγιναν εκείνοι οι διαδραστικοί πίνακες της Διαμάντως;
  Αντιγράφεις το λινκ και το επικολλάς εδώ.

 108. Ναυτίλος said

  Επί Αννούλας δοξάστηκαν τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Σ’ αυτά έγινα άσος πέρσι. Ευχαριστώ.

 109. gryphon said

  Aυτό με το Βενετη και τα μεταξωτα βρακια κλπ μου θυμισε μια καπως παρομοια περιπτωση με μια σχετικα γνωστή αλυσιδα καταστηματων με σουβλακια με τήν επωνυμία «Διονυσος» (που δεν φαινεται μαλλον να εχει σχεση ουτε με το γνωστο εστιατοριο ουτε με το πολυ γνωστο σουβλατζιδικο με την ιδια επωνυμια της Πλ.Καλογηρων).Γιάυτο και παιζουν με τήν ορθογραφια γραφοντας το στα λατινικα dionisos.
  Eχουν παντως δυο τρια μαγαζια μεταξυ των οποιων και ενα στο Παγκρατι.Αυτοι οι απιθανοι τυποι τελος παντων που εστησαν αυτο το φρανσαιζ ειναι τοσο αγραμματοι που δεν φαινεται να ξερουν ουτε ποιος ηταν ο Διονυσος αλλα ουτε ο Ερμης και ετσι το επισημο λογοτυπο της εταιριας στα αγγλικα λεει
  «Dionisos the quick greek». http://www.dionisos.com.gr/grilled.php
  Eιναι για πολλες κλωτσιες.

 110. ΣΑΘ said

  @ Sarant [ 0 ]

  » Όμως, δίφορα λέμε συνήθως τα δέντρα που κάνουν καρπό δυο φορές το χρόνο, όχι τους καρπούς των δέντρων, … »

  Ο Μπαμπινιώτης, πάντως, γράφει για το «δίφορος» :

  » 2. (για καρπούς) αυτός που προέρχεται από δεύτερη καρποφορία του δέντρου »

  Σε πολλά μέρη, ο καρπός που προέρχεται από τη δεύτερη καρποφορία λέγεται «διφόρι».

  Ευχαριστώ.

 111. sarant said

  102: Καλύτερα να βάλουμε τον μόνιμο λίκνο από το άρθρο του Χάρη στην ΕφΣυν:
  http://yannisharis.blogspot.com/2012/11/1.html

  105: Σοβαρά, το είπε αυτό;!

  106: Ναι, το ανέφερε και κάποιος άλλος παραπάνω. Τα διφόρια δεν τα είχα ακούσει.

 112. Γς said

  11ο:
  Κι εκφραση: ‘Τα κέρατά μου τα δίφορα» τι να θέλει να πεί;
  Καμιά ιδέα;

 113. Ναυτίλος said

  105: Ε, ναι, έτρεχαν σ’ αυτή τη διαδρομή οι αρχαίοι Έλληνες δρομείς Φάνης Τσιμιγκάτος και Μιχάλης Κούσης. Ένας από τους δύο φώναξε και το »νενικήκαμεν» μετά τη ναυμαχία στα Δερβενάκια, όπου ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον Σκιπίωνα τον Αργεντινό.

 114. Μαρία said

  111 μόνιμο;

  Ένα τιτίβισμα του gkantemis95 σε σχετική στήλη της εφημερίδας : Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Εύχομαι ολοψύχως κάθε επιτυχία εις την εφημερίδα των συντακτών.

 115. Ναυτίλος said

  114: Να κρατήσουμε τότε το φύλλο του Σαββατοκύριακου. Θα είναι το τελευταίο, άρα συλλεκτικό.

 116. ΣΑΘ said

  @ «Γς» [112] :

  # «Τα κέρατά μου τα δίφορα” τι να θέλει να πεί; Καμιά ιδέα; #

  Μα, ύστερα από τα [73], [78], [79], [110], δεν είναι προφανές;

  Αυτά που φυτρώνουν για δεύτερη φορά στο ίδιο κεφάλι!

  (Σχήμα λόγου)

 117. Γς said

  116: Ωχ, δεν τα είχα δεί. Ευχαριστρώ

 118. spyroszer said

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=483191
  Δανίκας: «Το κυβερνητικό, πολιτικό προσωπικό σαν ξεπουπουλιασμένη μαϊμού με τον γύφτο να την περιφέρει σε χωριά και πανηγύρια».
  Τι τραβάνε κι οι καημένες οι μαιμούδες, δεν τις φτάνουν όσα τις σούρνουμε, τις ξεπουπουλιάζουμε τώρα και σαν κότες!

 119. ππαν said

  Γράφει με τα πόδια ο Δανίκας εδώ και χρόνια.

 120. sarant said

  118: Τα πούπουλα της μαϊμούς, θαυμάσιο!

 121. spyroszer said

  Εφτιαξε υβρίδιο, την κοτομαιμού (ή την μαιμόκοτα;) !

 122. Νέο Kid Στο Block said

  Monkey feathers! (= No shit!)
  (να μού ξεπουπουλιαστεί η μαϊμού, αν δε με πιστεύετε.)

 123. Μαρία said

  Εκτός απ’ τη μαϊμουνόκοτα έκανε στο τέλος και το εμ αμ. Αμ δε;

 124. ππαν said

  Χαρά στο κουράγιο του Στέλιου και όσων άλλων δηλαδή, μόλις μου έστειλαν το βίντεο με τον Σταθά του ΣΥΡΙΖΑ να λέει τον Σόιμπλε κουτσό. Εντάξει, δεν υπάρχει ελπίδα…

 125. spyroszer said

  Το είχε και κάποιος άλλος παλιότερα αυτό, κάτι θυμάμαι

 126. ππαν said

  Ε ναι, τέτοιο σοβαρό πολιτικό επιχείρημα, την αναπηρία, όλο και κάποιος Έλληνας πολιτικός θα το είχε χρησιμοποιήσει, και τελικά δεξιός αριστερός, σε αυτά δεν υπάρχει διαφορά. Αφού εδώ γεννήθηκε η πολιτική σκέψη, εδώ θα πεθάνει κιόλας, σαν τον Αθανάσιο Διάκο.

 127. ππαν said

  Καμαρώστε υπέυθυνα:

 128. Μαρία said

  124 Το είδα τώρα γουγλίζοντας. Αντί να το βρουν απ’ το λαό θα το βρουν απ’ τον κουτσό. Χιούμορ επιπέδου.

 129. Μαρία said

  125
  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/33593

 130. ππαν said

  Ωραίος ο ΑΔ κι ας γράφει «τα τσίρκο» καμιά φορά 🙂

 131. ππαν said

  Ο Άρης Δημοκίδης, μην υπονοηθεί πως μιλώ για το φιδάκι!

 132. spyroszer said

  129. Ναι σακάτη τον είχε πει αυτή η Δήμτσα
  Πολιτικοί και δημοσιογράφοι ενωμένοι στην αλητεία.
  Αυτό με τον Αυτιά δεν το θυμόμουν. Αλλά αυτός είναι εκτός συναγωνισμού

 133. sarant said

  O οποίος βουλευτής (εργάτης, μέχρι πρόσφατα Πασόκ) χαρίζει τον μισθό του σε κάποιο σύλλογο άρρωστων παιδιών.

 134. ππαν said

  133: Γι αυτό λέμε δεν υπάρχει ελπίδα. Η ρητορική αυτού του τύπου, εναντίον των ανάπηρων, των γέρων, των γυναικών, των μαύρων, των ετερόδοξων, των αδύναμων, έχει τόσο απενεχοποιηθεί εδώ και χρόνια, που έχει υιοθετηθεί και από αυτούς που θέλουν να είναι καλοί άνθρωποι, και δυστυχώς από την ελληνική αριστερά, στην Βουλή.

 135. Μαρία said

  133 Αυτό το επισημαίνει και το άρθρο. Ισχύει όμως αυτό που λέει η Ππαν κι αυτό εννοούμε, όταν μιλάμε για διάχυτους διάφορους -ισμούς και -φοβίες.

 136. ππαν said

  Εντάξει, κι ο ΝΙκοκύρης πρώην Πασόκ τον λέει, δεν τον υπερασπίζεται με όλη του την ψυχή 🙂

 137. spyroszer said

  Άβυσσος η ψυχή. Μόνο μη βγει και πει ότι επειδή δίνει το μισθό του στα άρρωστα παιδιά δικαιούται δια να ομιλεί. Τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη.

 138. Μαρία said

  136 Δηλαδή αν είσαι πασοκ ή πρώην έχεις το ακαταλόγιστο; 🙂

  137 Άμα το καταλάβει. Το κακό είναι οτι ξεφουρνίζουν διάφορα χωρίς να έχουν συναίσθηση του τι λένε.
  Με αφορμή το Σταθά θυμήθηκα ένα καλλιτεχνικό ρεπορτάζ της Καθημερινής για την έκθεση του Ρίχτερ στο Βερολίνο, όπου οι κυρίες δημοσιογράφοι συνάντησαν τον Σόιμπλε, που παρά την αναπηρία του μπλα μπλα…, και φωτογραφήθηκαν μαζί του. Η άλλη όψη του αυτού νομίσματος.

  Το φυρερίσκο που πέρασε απ’ «τον προφητικό Σπένγλερ» στον Τσόμσκι κανένας δεν τον άκουσε;

 139. skol said

  134 Εννοείς ότι κάποτε ήταν απαράδεκτη και απενοχοποιήθηκε τώρα τελευταία;
  Παρέμπ. εχτές έβλεπα το Los Olvidados στην τιβι. Εκεί να δεις τι τραβούσαν οι ανάπηροι από τα αλάνια στις φτωχογειτονιές του Μεξικού

  133 μέχρι πρόσφατα Πασόκ: χτύπημα κάτω απ’ τη μέση 🙂

 140. ππαν said

  139: Τις τελευταίες δεκαετίες. Θυμάμαι στο τότε Σκάι να βγαίνουν διάφοροι Δήμαρχοι γύρω στα 95 και να λένε για τους «βρωμο-Αλβανούς».
  Νομίζω το έχω ξαναπεί, ο παππούς μου που ήταν βασιλικός, χριστιανός, συντηρητικός, τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήθελε ούτε να τον δει, αλκοολικό τον ανέβαζε ουϊσκάκια τον κατέβαζε. Για το ότι την μάνα του την έλεγαν Μινέικο δεν τον κατηγόρησε ποτέ, κι ας ήξερε τα πάντα για τις γκόμενες του Γέρου. Από το 96-97 θυμάμαι τους πρώην συμμαθητές μου να θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να συνδέουν την πορεία της Ελλάδας με την -υποτίθεται- εβραϊκή καταγωγή του. Για τον ΓΑΠ, να μην τα λέω. Ειδικά ο αντισημητισμός καλλιεργείται από την αριστερά λόγω Ισραήλ ή με πρόσχημα το Ισραήλ.

 141. sarant said

  140: Μήπως ο παππούς σου ήταν εξαίρεση; Η Αυριανή στη δεκ, 1980 δεν είχε γράψει τόσα και τόσα; (Το πρώτο αντισημιτικό της ήταν με έναν Ραφαήλ Μωυσή που ήταν διοικητής της ΔΕΗ περί το 1981).

  Για να γίνω ψείρας: τη μάνα του Ανδρέα δεν είναι ακριβές ότι τη λέγαν Μινέικο. Την είπαν Μινεΐκου πριν να παντρευτεί, Παπανδρέου όταν παντρεύτηκε και Παπανδρέου ή Παπανδρέου-Μινεΐκου μετά το διαζύγιο. Θέλω να πω, ο Σιγισμούνδος είχε εξελληνίσει το όνομά του για τα παιδιά του. Κι ο γιος του ο ποιητής-γιατρός Μινέικος λεγόταν.

 142. ππαν said

  Ε δεν διάβαζε Αυριανή ο άνθρωπος, θεοσχωρέστον, ας σεβαστούμε την μνήμη του. Εννοείται πως από τότε που ελευθερώθηκαν οι τηλεοπτικές συχνότητες αυτού του τύπου η δημοσιογραφία -λέμε τώρα- έφτασε σε κάθε παππού και σε κάθε συμμαθητή πολύ ευκολότερα, με το ίντερνετ δε, ακόμη καλύτερα.

  Το θυμάμαι αυτό για την Μινέικο να το έχεις ξαναγράψει, έχω δει Ταχυδρόμο τις παραμονές της εκλογικής νίκης του Πασόκ το 1981, με αμερικανιά οικογενιακή φωτογράφιση στο Καστρί, ο ΓΑΠ με μαλλιά, ο Αντρίκος κλπ. Εκεί σα να την θυμάμαι Μινέικο. Αλλά έτσι κι αλλιώς νομίζω δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που έγραψα, ούτε βέβαια με απασχολεί η γιαγιά του ΓΑΠ, εδώ δεν απασχολούσε τον παππού μου 🙂

 143. ππαν said

  Βλέπω και στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου να την έχουν Μινέικο. Θέλω να πω μου φαίνεται πιθανό η οικογένεια Παπανδρέου να θεώρησε προτιμότερη αυτήν την εκδοχή, να σκέφτηκε δηλαδή διαφορετικά από τον πατέρα Μινέικο, ξα τους.

 144. Γς said

  111β, 113:
  Δες πρόσεχα στην τηλεόραση, αλλά άκουσα κάτι tέτοιο.
  Κοίταξα τώρα το βίντεο του δελτίου ειδήσεων, όπου στο 34:15 λέει:

  «Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο δρόμο, που γίνεται ακριβώς στην ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν κι οι αρχαίοι δρομείς, δόθηκε στις 9 από τον Μαραθώνα.»

 145. Γς said

  144:

  Και μια που το έφερε η συζήτηση, η διαδρομή δεν πρέπει να είναι η ίδια με την διαδρομή που ακολούθησε ο Θέρσιππος ή Ευκλής ή Φιλιππίδης ή Φιδιππίδης.

 146. Νέο Kid Στο Block said

  Έβλεπα στο πρωινάδικο των Μεγκανχάουζεν (μή βιαστείτε να μέ κράξετε! Δεν έχω επιλογή, τώρα που η ERT world φαλίρισε..) για την φανταστική επιτυχία λέει που έχει «Το πουλάκι τσίου» . 50 μύρια βιούζ στην Ιταλία και άλλα τέτοια. Αν δεν ξέρετε το πουλάκι τσίου (μια αηδιαστική παραλλαγή του «όταν θα πας κυρά μου στο παζάρι..) ,ΔΕΝ χάνετε τίποτα!

  Καλά ρε γαμώτο, με τέτοιες λαμακίες γελάει πλέον η ανθρωπότης;
  Ρε Σαραντακιστές, μήπως ήρθε ο καιρός να κονομήσουμε κι εμείς; 🙂

  ΙΔΕΑ! Θα ποστάρουμε στο γιουτούμπ ο Μιχαλάκης ο αναγωγοκλασματικός , η Ιμμόρ , και ο υποφαινόμενος* και ο Γς θα κάνει υπερωρίες βάζοντάς μας αλλεπάλληλα like από διάφορες ΙP’s. :mrgreen:

  O Σαραντάκος θα αναλάβει το προμόσιον μέσα απο το Ιστολόγιο. Τα κέρδη… θα τα βρούμε αυτά ρε παιδιά!

  * αν φανταστείτε έναν πανύψηλο παιδαρά με σαγηνευτικό βλέμμα και θεληματικό προκοίλι, γίνομαι μια χαρά υποφαινόμενος!

 147. Γς said

  122:
  > μαϊμουνόκοτα

  μαϊμουδόκοτα!

 148. Γς said

  147:
  122->123

 149. sarant said

  143: Το ξέρω ότι την έχουν Μινέικο στο ίδρυμα Παπανδρέου (και το βρίσκω απρέπεια γιατί δεν έχουν το Παπανδρέου). Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι για την οικογένεια. Στο αγγελτήριο κηδείας του πατέρα της το 1925, όλα τα μέλη της οικογένειας που διατηρούν το επώνυμο λέγονται Μινέικος / Μινεΐκου. Και στο πόθεν έσχες του υπουργού Αντρέα Παπανδρέου το 1964 η μητέρα του δηλώνεται Σοφία Παπανδρέου-Μινεΐκου. Η ίδια υπέγραφε Σοφία Παπανδρέου.

 150. Μαρία said

  146 Μια που ανέφερες τη συμμετοχή της Ιμόρ, μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια:http://www.youtube.com/watch?v=NTRwEMxt884

 151. Νέο Kid Στο Block said

  150. Δεν ξέρω για τα κρητικά μαϊμούνια (βγάλτα πέρα με την Ιμμόρ! 🙂 ) , αλλά κι ΕΣΥ μάς είσαι απαραίτητη!
  Θ’αναλάβεις να βρίσκεις ονόματα και διευθύνσεις/mails (όχι άλλα στοιχεία, μη σε κάνουμε κι ασφαλίτισσα στα πίσω ύστερα!) αυτών που θα κάνουν dislike και γώ θα τους στέλνω με mail ομιλίες από την ελλ. Βουλή. Tι στο διάολο; Ένα 50% μίνιμουμ, δεν θ’αλλαξοπιστίσει; 🙂

 152. Γς said

  Αυριανή, Παπανδρέου κλπ.
  Να η ευκαιρία:
  Η Βίκυ ήταν καλό κορίτσι και σεμνό. Εμενε κοντά στη Σχολή, σε μια πολυκατοικία που είχα εγκαταστήσει την ηλικιωμένη θεία μου για να τη φροντίζω. Η σχωρμένη θειά ήθελε και την εφημερίδα της και όχι όποια όποια. Την Αυριανή! Σ αυτό με βοηθούσε η Βίκη. Κάθε μεσημέρι της την πήγαινε.
  Μια μερα όμως, το απόγευμα, στο εργαστήριο ενός μαθήματος, με πλησιάζει: -Κύριε Γουσού δεν της πήγα σήμερα την εφημερίδα. –Καλά μωρέ, δεν πειράζει, όποτε μπορείς. –Ξέρετε, ντράπηκα.
  Ηταν η μέρα που ο Κουρής είχε σ’ όλη την πρώτη σελίδα τη Δήμητρα Λιάνη τσίτσιδη.

 153. Γς said

  146:
  >τέτοιες λαμακίες

  λακαμίες! Απ το λακαμάς,
  Λασμί ναποδαά;

 154. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἕνας φίλος μου ποὺ ρώτησε κάποτε μιὰ πληροφορία στὸ δρόμο τοῦ εἶπαν νὰ στρίψη μετὰ τὸ beneth. Δὲν τὸ ἄκουγα, ὅμως, πρώτη φορά. Τὸ ἤξερα σὰν ἀνέκδοτο. Εἶναι αὐτὸ ποὺ λέμε ὅτι τὰ καλύτερα ἀνέκδοτα τὰ βγάζει ἡ ζωή.

 155. Μαρία said

  151 Μέσα. Αυτό το τσίου μας το παίξανε κι εδώ σε παραλλαγή.
  Το μαϊμούνι (maymun) είναι απ’ τις λίγες λέξεις, ίσως κι η μόνη, που έχουμε κοινή με τους Κρητικούς. Kαι για τη μαμουνόφατσα (μτφ) λέγανε παλιά: μαϊμούν σουρατί.

 156. sarant said

  154: Στο Παραπέντε η Ζουμπουλία είχε πει ότι βρίσκονται στο «ΒΕΑΚΗ» (BEACH)

 157. τυφλόμυγα said

  #155β, Μαρία στην βόρεια Ελλάδα δε χρησιμοποιείται το ρ. μηνάω -ώ με τη σημασία στέλνω μήνυμα, ή σου παράγγειλα να κάνεις κάτι;

 158. Μαρία said

  157 Ναι, αλλά το ‘χω για πανελλήνιο.
  Στο μαϊμούνι έχουμε και θηλυκό μαϊμούνα 🙂

 159. sarant said

  158: Πάω στοίχημα ότι υπάρχουν κι άλλες (μη πανελλήνιες), πρέπει όμως να το ψάξω.

 160. Γς said

  156:
  >ΒΕΑΚΗ” (BEACH)
  Αντε και της Πομπηίας (λατέρνας) ΡΟΜΒΙΑ που έγινε Ρομβία

 161. Γς said

  160:
  Καμία σχέση με Πομπία. Pombia στη Ναβάρα;

  Για πες Νικοκύρη που έχεις ρομβίσει Μποστικώς επ αυτού.

 162. Γς said

  160:
  >με Πομπία.

  Ωχ, Πομπηία, Pompeii, ήθελα να πω.
  Τελικά τώρα κατάλαβα ότι δεν μπερδεύεται η Πομπηία στη λατέρνα Ρομβία, όπως νόμιζα

 163. sarant said

  Όχι, αλλά είναι ωραίο θέμα για άρθρο!

 164. Immortalité said

  Συγγνώμη αλλά θέλετε να πείτε ότι εσείς δεν λέτε μαϊμούνια τα μαϊμούνια; Και πως τα λέτε δηλαδή; 🙂

 165. Νατάσσα said

  Κι ο πεθερός μου είχε μαλώσει κάποτε τα δυο του παιδιά, κατηγορώντας τα ότι ξημεροβραδιάζονται στις ριβ (PUB)…

 166. Νέο Kid Στο Block said

  Από το nooz.gr
  «Ένα βιβλίο αλλά και η έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Phychological Science έρχονται να επιβεβαιώσουν το στερεότυπο που θέλει τους όμορφους ανθρώπους να είναι, αν όχι χαζοί, τουλάχιστον βαρετοί.

  Ειδικότερα μία ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε να ερευνά κατά πόσο οι όμορφοι άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά που να είναι ενδιαφέροντα ή γοητευτικά. Η έρευνα επιβεβαίωσε το κοινό «μυστικό» ότι δηλαδή η ομορφιά δεν συμβαδίζει συνήθως με το πνεύμα.

  Μάλιστα αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταδεικνύεται και στο βιβλίο Ugly: The aesthetics of everything του Stephen Bayley στο οποίο ο διάσημος γόης και εραστής Serge Gainsbourg στα πάρτι πλησίαζε πάντα τις πιο άσχημες γυναίκες γιατί πίστευε πως όσο ασχημότερο το κορίτσι τόσο πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση.

  «Η μεγάλη τραγωδία της ομορφιάς είναι ότι είναι εφήμερη» συνεχίζει το βιβλίο το οποίο καταλήγει στο ότι η ομορφιά είναι μια συμβατικότητα χωρίς χαρακτήρα ενώ η ασχήμια συναρπαστική, γεμάτη ποικιλία και πρόκληση.»

  Πςςςς…!! Nα βάλω τη σκούπα να σπαράξει (που λέει κι η Ιμμόρ) εγώ ο κούκλος κι αστραπόγιαννος; :lol;

  Eπιστήμονες… οφ δη μπότομ!

 167. skol said

  Ποιοι κομπογιαννίτες τα λένε αυτά και τολμούν να αμφισβητούν τον Satoshi Kanazawa;

  Να και ένα ωραίο για αυτούς που έχουν κόρες.

 168. Νέο Kid Στο Block said

  167. Oρε να μας ζήσει ο Καζανόβας μας!!
  Αυτός είναι επιστήμονας ρε! Όχι οι άλλοι οι ασχημομούρηδες. 😆 😆

  (Πες και σύ ρε Μιχαλιό! Στο Αμέρικα οι όμορφοι δεν γίνονται έξυπνοι;) 😉

 169. skol said

  Βέβαια ίσως δεν πρέπει να γελάμε με θεωρίες ευγονικής γιατί θα έρθει και η ππαν και θα μας μαλώσει 🙂

 170. Ναυτίλος said

  Αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον αντισημιτισμό από την εναντίωση στην επιθετική πολιτική του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων, βράσε όρυζα!


 171. Όσον αφορά τη γραφή του λογοτύπου, νομίζω πως το πολυτονικό σχετίζεται με τη θεοφοβούμενη προσωπικότητα που φαίνεται να διακατείχε τον ιδρυτή/ιδιοκτήτη της εταιρίας.
  Για κάποιο λόγο, στην εικόνα που βλέπω είναι περισπώμενο και υπογεγραμμένο το ήτα, ενώ και το διαζευκτικό ήτα ψιλούται. Ή πέτυχα διορθωμένη έκδοση ή η ανωτέρω είναι παλαιότερη έκδοση ή κάτι παρόμοιο… τι να πω;!

 172. ππαν said

  Κι άλλος:

  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/33621

  Κι αυτός πρώην πασόκος αν κατάλαβα καλά, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

 173. sarant said

  171: Τι να πω κι εγώ, μάλλον θα το διορθωσαν!

  172: Αυτός πήγε στη Δημάρ, αλλά έφυγε (δεν τον έφυγαν).

 174. ππαν said

  Μα στην φωτό που μιλάει στο βήμα με τον πράσινο ήλιο, αυτός δεν είναι;

 175. Μαρία said

  172 Α χα χα, ο συμπατριώτης της Ιμόρ «ανδρός πεσούσης…». Άπαιχτος ο συλλογισμός: Επειδή το νομοσχέδιο πλήττει τις γυναίκες, θα εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ομοφυλοφιλία. Γιατρός είναι, επιστημονική πρόβλεψη κάνει.

 176. ππαν said

  Ο ανδρός πεσούσης είναι; Κι εγώ τον είχα για καινούριο ταλέντο!

 177. Μαρία said

  174 Αυτός είναι αλλά υπάρχει δίπλα κι η άλλη φωτό της ΜΕΚΥΒΑΡ.

 178. Βρε παιδιά για το θέμα του Σταθά, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε καμία επίσημη ανακοίνωση; Δεν θα έπρεπε; Γκούγκλαρα αλλά δεν βρήκα τίποτα!

  ΥΓ
  Πώς είχα ξεχάσει να γραφτώ σ’αυτό το άρθρο;
  Επιτέλους κατάλαβα επιτέλους τι μου έλεγε προχθές η Ππαν για ξεποπούλιασμα! 🙂

 179. ππαν said

  Πρόσεχε τα φωνήεντά σου, ειδικά τα δίψηφα, Στέλιο, γίνεσαι σόκιν και πρέπει να πάμε στο άλλο, με την Μάε Γουέστ!

  Για το πρώτο: ε, ναι… Θα έπρεπε αλλά δεν φαίνεται να έβγαλε.

 180. @179α: 😆 😆

 181. gryphon said

  Η δικη μου (εμπειρικη) γνωμη είναι πως πολλοί η αρκετοι ανθρωποι που εχουν η αποκτουν καποια σωματικη αναπηρια ειδικα κινητικη (δεν ισχυει δηλαδη αυτο τοσο για τους τυφλους η τους κωφαλαλους)δεν ειναι καθολου δυσκολο να γινουν εξαιτιας αυτης της καταστασης σκληροι, «κακοι»,στριμμενοι η και μισανθρωποι.
  Ειναι και θεμα χαρακτηρα βεβαια και σε καθε περιπτωση τους κατανοω και και τους δικαιολογω γιατι κι εγω και οποισδηποτε θα μπορουσε να βρεθει απο καποια ατυχια στήν ιδια θεση.Ειναι ενα θεμα παντως και γενικα αλλα και για το συγκεκριμενο ατομο τον Σοιμπλε εαν η αναπηρια του επηρρεασε τον ψυχισμο του τον χαρακτηρα του κλπ προς το χειροτερο και σκληροτερο και εαν αυτο επηρρεαζει και τις πολιτικες του πραξεις και αποφασεις.
  Τον βλεπω που παει κι ερχεται σε καθε ειδους συναντησεις συνεδριασεις συσκεψεις κλπ και παλευει με τα χερια να κουνησει το αναπηρικο καροτσακι και ειλικρινα αυτη η εικονα μου βγαζει κατι σαδομαζοχιστικο η νευρωτικο η κατι που δεν ξερω ακριβως πως να το περιγραψω.
  Θελω να πω γιατι δεν παιρνει ενα ηλεκρικο καροτσακι οπως θα εκανε οποιοσδηποτε στοιχειωδώς πρακτικος ανθρωπος η να υπαρχει καποιος να τον βοηθαει κατα τήν διαρκεια επισημων συναντησεων..
  Δέν μου μοιαζει η συμπεριφορα του για νορμαλ ανθρωπου και γιάυτο και μενα θα με προβληματιζε το οτι αυτο το ατομο ειναι σε θεση να μπορει να παρει αποφασεις που να αφορουν το μελλον λαων και κρατών.Δεν πρεπει να ειναι ισορροπημένο ατομο.
  Θα μου πει κανεις και μηπως οι αλλοι οι αρτιμελεις ειναι ;.Αλλο θεμα.
  Παντως ειναι πολυ σκληρο να πεις κατα προσωπο καποιον αναπηρο π.χ σακατη η κουτσο κλπ.Εγω δεν θα το εκανα με τιποτα ακομη και για κατι φαινομενικα ελαφρυτερο οπως το να αναφερθω κατα προσωπο στην εμφανιση καποιου αν ειναι ασχημος αν φοραει γυαλια αν εχει μεγαλα αυτια η μυτη καραφλα κλπ.Αυτα πληγωνουν παρα πολυ τους ανθρωπους ακομη και αν το παιζουν ανετοι και οτι δεν παρεξηγουνται.

 182. Γς said

  181:
  Μια πρωτοχρονιά, στα μικράτα μου, είχα διαβάσει σε μια εφημερίδα, που έδινε συμβουλές για Νιου Γίαρς Ρεζολιούσιονς, κάτι που μου φάνηκε πολύ παράξενο:

  «Αποφεύγετε τους χάντικαπς, είναι εκδικητικοί(!)».
  Ακου, εκδικητικοί, έλεγα.

  Δυστυχώς η ζωή μου έδειξε ότι αληθεύει.
  Κρίμα.
  Εκδικούνται αυτούς που πραγματικά θέλουν να είναι κοντά τους.

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181- Το τι είναι ο άνθρωπος μέσα του, φαίνεται στα σωματικά χαρακτηριστικά του, κυρίως του προσώπου, όσο κι αν θέλει να κρυφτεί, είναι αδύνατον. Υπάρχουν πολλές σχετικές λαϊκές ρήσεις. Ένα πράδειγμα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιωργάκης, με την πρώτη ματιά φαίνεται, οτι είναι αητός χρυσοφτέρουγος. Είτε Σόϊμπλε. είτε Μέρκελ, Ολάντ, Ομπάμα, Ρόμνεϊ, κλπ, είτε η δική μας παιδική χαρά, το ίδιο είναι. Έχει γίνει μια μετάβαση της εξουσίας, απο ηγέτες με όραμα και όνειρα, σε «ηγέτες» με σχέδιο. Το καίριο ερώτημα για μένα, είναι γιατί οι άνθρωποι την αποδέχτηκαν χωρίς να αντιδράσουν.

 184. ππαν said

  Για τον ΚΟυβέλη ταιριάζει ωραιότατα το «ανδρός πεσούσης»: http://www.lifo.gr/now/politics/19046
  Λέω να μην το σχολιάσω 🙂

 185. Immortalité said

  Και μετά λένε μερικές ψυχές ότι φταίει η ηλικία και όχι το ομοιοκατάληκτό της…

 186. Γς said

  Καρβέλι;

 187. Nicolas said

  Άλλο η ηλικία, άλλο η μαλακία. Quoi que… Πάλι τα ίδια θα λέμε;

 188. ππαν said

  «Quoi que»: Σχιζολεξία; 🙂

 189. Nicolas said

  Όχι, ελληνοπενία. J’en perds mon grec (pas le sandwich).

 190. Μαρία said

  Το Μνημόνιο κάνει (;) τα παιδιά μας gay. Ε και;
  Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη για τις απώτερες επιπτώσεις του Μνημονίου στις ζωές μας
  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7688

 191. Μαρία said

  Τέταρτον. Αν δεν δώσουμε τώρα τη μάχη για να καταστήσουμε τις αξίες της Αριστεράς ηγεμονικές στην κοινωνία, σε αυτή τη συγκυρία που βάζουμε τα θεμέλια για την ανατροπή, δεν θα το πετύχουμε ποτέ. Η προσχώρηση στο αξιακό επίπεδο του αντιπάλου και η απεμπόληση
  του ηθικού υπόβαθρου της Αριστεράς, λόγω αμηχανίας και βιασύνης να επικοινωνήσουμε με τις μάζες, συνιστά μέγιστη ήττα. Και αυτό συμβαίνει είτε με διατυπώσεις τύπου «Βεγγάζης» είτε αποκαλώντας τον Σόιμπλε «κουτσό».
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=727430

 192. ππαν said

  Ωραίο. Αυτό ακριβώς, αλλιώς δεν ξέρω τι νόημα έχει να μιλάμε για Αριστερά, δηλαδή. Όσα ψηφαλάκια κι αν φέρει ο αντρός πεσούσης…

 193. sarant said

  Καλή ανακοίνωση, πράγματι.

 194. Μαρία said

  Κι ο Σταθάς ζήτησε συγγνώμη.
  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4767635

  Πάντως στη βουλή ειπώθηκαν και πιο επικίνδυνα πράματα που πέρασαν στις εφημερίδες αλλά δεν έπαιξαν στα κανάλια.
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=727442

 195. spyroszer said

  191. Όντως ωραίο άρθρο.
  192. Ευτυχώς που ζήτησε συγγνώμη
  Αυτά που είπε ο Αθανασίου – ήταν και πρόεδρος της ένωσης δικαστών – πραγματικά είναι θλιβερά. Δηλαδή δεν χρειάζεται να υπάρχει βουλή και να γίνονται ψηφοφορίες. Θα μαζεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα γραφείο, θα βάζουν κάτω ο καθένας τους αριθμούς των βουλευτών τους και θα ψηφίζουν μεταξύ τους. Τραγικά πράγματα και ούτε μια ανακοίνωση απ’ τη Νέα Δημοκρατία.

 196. sarant said

  195: Έτσι!

 197. Μαρία said

  Ο Αθανασίου επεξεργάζεται και το νέο νόμο για την απόκτηση της ιθαγένειας.

 198. Immortalité said

  @195 Τραγικά πράγματα δε λες τίποτα…

 199. ππαν said

  Απίστευτα!

 200. Μαρία said

  Νεοχουντικοί κατά το νεοφιλελεύθεροι.

 201. Μαρία said

  Στο μεταξύ το δικαίωμα στην απεργία αντικαθίσταται απ’ αυτό της απεργοσπασίας.
  Πώς αλλιώς να εξηγήσω οτι απο χτες όλες οι ευαίσθητες ψυχές αποδοκιμάζουν συνδικαλιστή, αυτή τη φορά του αληθινού δήμου Τρικκαίων, που βρίζει, άκουσον άκουσον, γαϊδούρες τις απεργοσπάστριες και τις εμποδίζει να «εργαστούν»!

 202. τυφλόμυγα said

  Οι πρόσφατες εικόνες εντός και εκτός της Βουλής των Ελλήνων που συνόδευσαν την ψήφιση του Μνημονίου 3 έδειξαν ότι από πλευράς «πολιτικού πολιτισμού» η συμπεριφορά της πολιτικής ελίτ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του πλήθους. Η περιφρόνηση της νομιμότητας, η λεκτική οξύτητα, οι προσωπικές επιθέσεις, η συνθηματολογία, ο λαϊκισμός της γλώσσας – αυτά είναι συμπτώματα μιας χώρας άρρωστης και μιας πολιτικής τάξης κατώτερης των περιστάσεων.
  Η σημερινή οικονομική κρίση αποτέλεσε το έναυσμα, όχι την αιτία της έκρηξης. Στην πραγματικότητα, η κρίση απελευθέρωσε ένα υπαρκτό απόθεμα βίας, κυνισμού, κοινωνικής ανευθυνότητας και επιθετικού τυχοδιωκτισμού, το οποίο σιγόβραζε για δεκαετίες, θαμμένο (όχι πολύ βαθιά) κάτω από τους πακτωλούς των δανεικών χρημάτων και των κοινοτικών πόρων.
  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4767248

  Πολύ καλό το άρθρο στο #191.

  Καλημέρα σε όλους.

 203. Μαρία said

  Με έκπληξη και οργή παρακολουθήσαμε τις ασυνάρτητες, πλην ομοφοβικά χρωματισμένες (στο 04:25), δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Ι. Μιχελογιαννάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρώην
  βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία με – τουλάχιστον – παρεξηγήσιμο τρόπο και τόνο. Δε θα ζητήσουμε επιτακτικά από τον βουλευτή να προβεί σε διευκρινίσεις επί των λεγομένων του, καθώς δεν ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ωστόσο, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ κανενός και καμιάς πρώην βουλευτή άλλου κόμματος που μιλάει απαξιωτικά για τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους/τις διαφυλικούς/-ές. Για εμάς, η συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη στον αγώνα των ΛΟΑΤ για ίσα δικαιώματα.

  Ομάδα lgbt / ΚΟΚΚΙΝΟ
  http://www.kokkino.org/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: