Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα ντόμινα του κυρίου

Posted by sarant στο 13 Νοεμβρίου, 2012


Προχτές, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ειπώθηκε ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε υπάρχει φόβος να καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη, εξαιτίας του «φαινομένου του ντόμινου» (κατά πάσα πιθανότητα είπαν «του ντόμινο», αλλά οι ίδιοι λένε και «του τσίρκο» και σε λίγο θα πούνε και «του πιάνο», εγώ τις ελληνικές λέξεις τις κλίνω). Δεδομένου όμως ότι αυτό ειπώθηκε πριν από την ψηφοφορία και στη συνέχεια εγκρίναμε τον προϋπολογισμό, κάθε κίνδυνος χρεοκοπίας έχει εκλείψει, οπότε το θέμα αποκτά ακαδημαϊκό πλέον ενδιαφέρον, κι έτσι μπορώ κι εγώ με ήσυχη τη συνείδηση να λεξιλογήσω γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα λέξη και έκφραση. Αν και τελικά, όχι με εντελώς ήσυχη τη συνείδηση. Διότι μπορεί μεν η χώρα να έχει σωθεί, αλλά, ενώ ξεκινούσα να γράφω το άρθρο μου, διαπίστωσα ότι για το ίδιο θέμα έχει ήδη γράψει ένα θαυμάσιο σημείωμα ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία -σκέφτηκα προς στιγμή να γράψω για άλλο πράγμα, έπειτα όμως λυπήθηκα την προεργασία που είχα κάνει, οπότε μένω στο ντόμινο και το φαινόμενό του. Ή μάλλον στα ντόμινα, διότι είναι πολλά.

Για τον πιο πολύ κόσμο, ντόμινο είναι εκείνο το παιχνίδι, κινέζικης μάλλον καταγωγής, που παίζεται με 28 πλακίδια, κοκάλινα ή από φίλντισι, που το καθένα χωρίζεται σε δυο μισά, και στο κάθε μισό έχει επάνω από καμία έως έξι κουκίδες όπως οι όψεις του ζαριού (βέβαια, το ζάρι δεν έχει όψη με μηδέν κουκίδες). Πώς ακριβώς παίζεται το ντόμινο δεν καλοθυμάμαι, πάντως βάζεις τα πλακίδια έτσι που να εφάπτονται οι άκρες που έχουν επάνω τον ίδιο αριθμό κουκίδων, όπως στην εικόνα αριστερά. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μάλλον βαρετό παιχνίδι, η λέξη όμως έχει συναρπαστική ιστορία, ετυμολογία και φρασεολογία.

Επειδή το παιχνίδι είναι μάλλον βαρετό, μετά από μια-δυο παρτίδες οι παίχτες στήνουν όρθια τα πλακίδια, σε κατάλληλη μεταξύ τους απόσταση και ύστερα ρίχνουν το πρώτο, το οποίο πέφτει πάνω στο δεύτερο, κι αυτό πάνω στο επόμενο και ούτω καθεξής, σε μιαν αλυσιδωτήν αντίδραση. Στο βασικό σετ του ντόμινου υπάρχουν όλα κι όλα 28 πλακίδια (μα, πώς τα λέγαμε αυτά στα ρωμέικα, όταν ήμασταν μικροί;) αλλά και πάλι χρειάζεται μαστοριά για να πέσουν όλα και να μη σπάσει κάπου στη μέση η αλυσίδα. Βέβαια, στο γιουτούμπ βρίσκει κανείς απίστευτα κατορθώματα, με δεκάδες και δεκάδες αντικείμενα που το ένα ρίχνει το άλλο, όπως στο βιντεάκι που ακολουθεί, αλλά μπορεί να είναι και φτιαχτά.

http://www.youtube.com/watch?v=lOGqZAMHS-M

Πάντως, η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση έδωσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί η έκφραση «φαινόμενο του ντόμινου» που τη λέμε όταν η μεταβολή σε ένα στοιχείο ενός συνόλου συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα στοιχεία. Για παράδειγμα, πέφτει το χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας αυτού πέφτουν τα ευρωπαϊκά και λίγες ώρες αργότερα τα αμερικάνικα. Ή, στην περίπτωσή μας, χρεοκοπεί η Ελλάδα (καθαρά θεωρητικά το λέμε, αφού μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο κίνδυνος έχει εκλείψει), οπότε οι πιέσεις μεταφέρονται στην Πορτογαλία, μετά στην Ισπανία, στη Γαλλία κτλ.

Το φαινόμενο του ντόμινου είναι η ελληνική απόδοση του αγγλικού domino effect, μιας έκφρασης που ξέρουμε πού και πότε γεννήθηκε και από ποιον. Σε άρθρο του στη Νιου Γιορκ Τάιμς, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αίζενχάουερ, τον Απρίλιο του 1954, έγραψε: You had broader considerations that might follow what you might call the ‘falling domino’ principle. You had a row of dominoes set up, and you knocked over the first one, and what would happen to the last one was the certainty that it would go over very quickly. Βέβαια, ο Άικ έγραψε για την αρχή των «ντόμινων που πέφτουν» (δηλ. των πλακιδίων που πέφτουν), αλλά στη συνέχεια επικράτησε το domino effect, αρχικά για τα καθεστώτα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η αμερικανική ανάμιξη δικαιολογήθηκε από το φαινόμενο του ντόμινου: αν πέσει στα νύχια των κομμουνιστών μια χώρα, διευκολύνεται η πτώση και των γειτονικών χωρών της περιοχής. Από εκεί και η domino theory, η θεωρία του ντόμινου.

Στη νεότερη χρήση, συχνά βλέπουμε μόνο του το ντόμινο, με την έννοια πλέον των αλυσιδωτών επιπτώσεων, χωρίς να γίνεται λόγος για «φαινόμενο». Ας πούμε, κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων, διαβάζουμε ότι υπάρχει «φόβος για ντόμινο ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης» -φυσικά αυτό είναι ψέμα, δεν υπάρχει φόβος, βεβαιότητα υπάρχει. Ή, χτεσινός τίτλος, «ντόμινο παραιτήσεων στο BBC» λόγω του γνωστού σκανδάλου, ενώ πάλι στην προχτεσινή συζήτηση ειπώθηκε ότι ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε «ντόμινο διάλυσης του ευρώ» (αυτά βέβαια πριν από τη σωτήρια ψηφοφορία).

Πάντως, δεν έχει πάψει να ακούγεται και να γράφεται και το «φαινόμενο του ντόμινου». Ο φίλος Νίκος Λίγγρης, που κι αυτός αγαπάει να κλίνει τις ελληνικές λέξεις, προτιμάει να γράφει «φαινόμενο των ντόμινων», διότι σκέφτεται το καθένα πλακάκι, ενώ εγώ σκέφτομαι το παιχνίδι συνολικά, επειδή πιστεύω ότι στα ελληνικά όταν λέμε «ντόμινο» εννοούμε το παιχνίδι και όχι τα πλακάκια του, και όταν λέμε, έστω, «δύο ντόμινα» δεν εννοούμε δύο πλακάκια. Μπορεί όμως να κάνω λάθος. Πάντως, πριν από καμιά εκατοστή χρόνια, ας πούμε από το 1870 ως τον δεύτερο πόλεμο, όταν λέγανε, έστω, «τα ντόμινα» ή «δύο ντόμινα» εννοούσαν κάτι εντελώς διαφορετικό, που θα το δούμε στη συνέχεια. Αλλά επειδή αρχίσαμε από το τέλος, καλό είναι να πιάσουμε την ιστορία της λέξης ντόμινο από την αρχή.

Εν αρχή ην… ο Κύριος. Dominus στα λατινικά είναι ο κύριος, από το domus που είναι ο οίκος -είναι δηλαδή ο δεσπότης, ο κύριος του οίκου, και μετά τον ερχομό του Χριστιανισμού ονομάστηκε Dominus ο Κύριος, κάτι που το βλέπουμε στο ακρώνυμο A.D. (το δικό μας μ.Χ.) που σημαίνει Anno Domini (έτος Κυρίου). Τον 150 αιώνα στα γαλλικά εμφανίζεται η λέξη domino που σημαίνει ένα εκκλησιαστικό ένδυμα, μια κάπα με κουκούλα. Εδώ έχουμε και το πρώτο μας ετυμολογικό κενό, διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς πήρε την ονομασία του το ένδυμα. Η εκδοχή που θεωρείται πιθανότερη είναι ότι ονομάστηκε έτσι από την φράση της λειτουργίας Benedicamus Domino (ας υμνήσουμε τον Κύριο ή κάτι τέτοιο, το domino πάντως είναι δοτική, όπως λένε οι δικοί μας «αλαλάξωμεν τω Κυρίω») -πάντως δεν υπάρχει βεβαιότητα, το λεξικό του Τσινγκαρέλι χαρακτηρίζει την εκδοχή αυτή tutt’altro che sicura, κάθε άλλο παρά βέβαιη.

Από το εκκλησιαστικό ένδυμα πηγαίνουμε στο βενετσιάνικο καρναβάλι, που και ιερωμένους βάζει σε πειρασμό -διότι, καναδυό αιώνες αργότερα, η λέξη domino έχει φτάσει να σημαίνει μια αποκριάτικη στολή που αποτελείται από κάπα και μάσκα. Το ντόμινο αυτό, όπως σωστά γράφει ο Λίγγρης, είναι ουδέτερη μεταμφίεση, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο (πιερότο, τσιγγάνα κτλ.) και ίσως γι’ αυτό έγινε πολύ δημοφιλές στις παλιές Απόκριες, και στην Ελλάδα.

Ντόμινο ονομάστηκε όχι μόνο η ενδυμασία αλλά και το πρόσωπο που τη φορούσε, κι έτσι η φράση «είδα δυο ντόμινα» σήμαινε «είδα δυο μεταμφιεσμένους με ντόμινο», π.χ. «στην πίστα χόρευαν δυο ντόμινα με έναν πιερότο». Αντιγράφω από χρονογράφημα της εφημ. Εμπρός, του 1905: Εισήλθον εις ένα ντομινοπωλείον και εζήτησαν από μίαν αποκριάτικην στολήν. Αι δύο κυρίαι επροτίμησαν ντόμινα μαύρα, επειδή το μαύρον θεωρείται αριστοκρατικόν εις νύκτας ευθυμίας, όπως το ωχρόν πρόσωπον και το πρώτον στάδιον της φυματιώσεως θεωρούνται ως ασφαλείς ενδείξεις της ευγενούς καταγωγής, επήραν δε και δύο μαύρας προσωπίδας. Σταυρόν και άδειαν ταφής δεν επήραν, επειδή δεν είχε το κατάστημα. Οι τέσσαρες κομψοί νέοι, αφού εξήτασαν διαφόρους στολάς, κατώρθωσαν να εκλέξουν τέσσαρας. Αι δύο ήσαν ντόμινα ολόμαυρα, η μία ήτο στολή ιππότου, ηδύνατο όμως να εφαρμοσθή και εις την ράχιν ιερέως και εις το σώμα ευζώνου, διότι ήτο κάτι μεταξύ στολής μεσαιωνικής αριστοκρατίας, ράσου και φουστανέλλας. Η τρίτη ήτο λευκή στολή πιερρότου με μεγάλα κόκκινα κουμπιά και με ένα ορμαθόν κουδουνιών. Υπογράφει ο Τίμος, που δεν ξέρω αν είναι ο Σταθόπουλος ή ο Μωραϊτίνης ή ποιος άλλος.

Για τα ντόμινα έχει γράψει και ο Λαπαθιώτης, που υπεραγαπούσε το καρναβάλι (αν και ο ίδιος ντυνόταν πιερότος). Σε ένα νεανικό του διήγημα (τώρα στη συλλογή ‘Τα μαραμένα μάτια‘) γράφει για πολύχρωμα ντόμινα: Όλο ντόμινα, κίτρινα και πράσινα ντόμινα, με χρυσές πούλιες, με κόκκινες μεταξωτές κορδέλες και βελουδένιους φιόγ­κους, και πιερότοι και αρλεκίνοι. Ένα βιολί έπαιζε τόσο γλυκά, μα τόσο γλυκά… Όλο γέλια και τραγούδια!…, ενώ έχει γράψει και διήγημα με τίτλο «Τα δεκατρία ντόμινα» (εννοώντας φυσικά δεκατρείς μεταμφιεσμένους) που δημοσιεύτηκε σ’ ένα περιοδικό μετά τον θάνατό του.

Και άλλη μια περιγραφή από την Κερένια κούκλα του Χρηστομάνου, πριν από 101 χρόνια: Τα τραμ είχανε σταματήσει. Μέσα σε σύννεφα από σκόνη περνούσαν τα λοντώ αργά, τόνα πίσω από τάλλο, γεμάτα ντόμινα μαύρα και τριανταφυλλιά και γαλάζια και κόκκινα και κίτρινα και πράσινα με νταντέλλες μαύρες, μ’ άσπρα γάντια και κάτι μακριές χρωματιστές κορδέλλες κρεμαστές πίσωθε. Φωνές μασκαράδικες. Στραγάλια. Μπουκετάκια. Ρουκέτες από σερπαντέν και βροχή το κομφετί. «Εδώ ο χαρτοπόλεμος! Χαρτί και πόλεμος!» Τρόμπες: «ούγου — ού — ου — ου!!»

Αλλά ας αφήσουμε το ντόμινο που φοράνε (ή που φορούσαν) και ας πάμε στο ντόμινο που παίζουν. Πώς ονομάστηκε domino το επιτραπέζιο παιχνίδι; Κι εδώ εικασίες κάνουμε. Από το χρώμα των πλακιδίων, λέει η επικρατούσα άποψη, αλλά το ένδυμα είναι κατά βάση μαύρο, ενώ τα πλακάκια κατά βάση άσπρα. Βέβαια, κάποια παλιότερα πλακάκια ντόμινου ήταν μαύρα από τη μια όψη (εβένινα) και άσπρα από την άλλη (φιλντισένια), οπότε, λέει, έμοιαζαν με το εκκλησιαστικό φόρεμα ή με το ντόμινο των καρναβαλιστών, αλλά πάντως το άλμα είναι μεγαλούτσικο, σε σημείο που κάποιοι ετυμολόγοι να μην δέχονται την προέλευση του παιχνιδιού από το φόρεμα (π.χ. ο Κλάιν) και να προτείνουν ότι το παιχνίδι ονομάστηκε έτσι επειδή όποιος μάζευε τα πιο πολλά πλακάκια γινόταν ο αφέντης, ο κύριος (dominus) του παιχνιδιού -αλλά αυτό το βρίσκω ακόμα πιο τραβηγμένο.

Εκτός από το ντόμινο υπάρχει βέβαια και η Ντόμινα, η κυρά ας πούμε, σαν τη Ντόμινα Μαργαρώ στο ανάλαφρο ρεμπέτικο του Παπαϊωάννου, ή σαν την ντόμινα-ντόμινα-ντόνα στο Νταγιάντα των Σπανού-Παπαδόπουλου, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο έστω κι αν έχει ίδιαν ετυμολογική αρχή. Όσο για το ντόμινο, είναι λέξη μοναδική από μιαν άποψη στην ελληνική γλώσσα: δεν υπάρχει άλλη λέξη που να τελειώνει σε -όμινο, και άρα αν θέλουμε να φτιάξουμε ρίμα με το ντόμινο πρέπει να καταφύγουμε σε τεχνάσματα, π.χ. να επιστρατεύσουμε τον γκόμινο, ή να προφέρουμε ιδιωματικά το φινόμινο και το αναμινόμενο.

Βλέπετε, από προχτές που σωθήκαμε, ενώ όλη η άλλη Ευρώπη αγωνιά για το φαινόμενο του ντόμινου, εμάς ο μοναδικός καημός μας είναι αν κλίνεται το ντόμινο και πώς θα το ριμάρουμε. Έπιασαν τόπο οι θυσίες, δηλαδή.

382 Σχόλια προς “Τα ντόμινα του κυρίου”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  >πλακίδια (μα, πώς τα λέγαμε αυτά στα ρωμέικα, όταν ήμασταν μικροί;)

  πιόνια του ντόμινο

 2. Γς said

  1:

  πλακίδια και στα ρωμέϊκα … πιόνια!
  Τα λέγαμε κάπως αλλιώς;

 3. bernardina said

  Χώρες πέφτουν σαν ντόμινα
  είναι πολλά τα δρώμινα
  όμως τέτοια φαινόμινα
  ήταν αναμενόμινα.

  Όμως

  στον άσο κι αν απόμεινα
  από ρευστό κι αν ξώμεινα
  αν μου ‘φυγε κι η γκόμινα
  δεν σκάω, πάω για επόμινα. 😉

  Κι εδώ κάτι σαν ντόμινο, που πέτυχε -λέει- ύστερα από 606 προσπάθειες και κόστισε κάτι εκατομμύρια (6,2 για την ακρίβεια!)

  Καλημερούδια.

 4. Berni φιλιά. Μα τι ωρα ανοίγετε το….. και βρίσκετε τον ΝΣ να ψέλνει;

 5. Γς said

  Θα περίμενα να έλεγες και κάτι για την ονομασία του παιγνίου.
  Ότι το έπαιζαν καλόγεροι του δεν-ξέρω-ποιου τάγματος που απαγορευόταν να μιλούν και που η μόνη λέξη που επιτρεπόταν ήταν ο «Κύριος» την οποία και έλεγαν όταν κέρδιζαν την παρτίδα: Dominus.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Καλημερούδια, με έμπνευση βλέπω -και πράγματι το «απόμεινα/ξώμεινα» κτλ. είναι η αρτιότερη ρίμα, για τον πληθυντικό τουλάχιστον.

  5: Μα, λέω κάτι για την ονομασία του παιχνιδιού, ό,τι βρήκα. Αλλά αυτό που λες δεν το έχω βρει πουθενά, πάντως το παιχνίδι είναι κινέζικης αρχής..

 7. Μαρία said

  Πολύ ωραίο και το άρθρο και το ντομινοπωλείον.
  Στο Χρηστομάνο κάνε το λοντώ λαντώ.

 8. Γς said

  6 γ: Ναι τώρα βλέπω ότι όντως αναφέρεις μια εκδοχή, αλλα αυτό με τους ολιγόλογους μοναχούς είναι πιο διαδεδομένο.

  1:
  Τα λέγαμε και πούλια.

  3:
  Είναι πρωί ακόμη για να παραγγείλω μια Domino’s Pizza

 9. LandS said

  Κομμάτια [του ντόμινο] τα λέγαμε. Πάρα πολύ βαρετό το παιχνίδι.

  Η λέξη για το παιχνίδι, για κάποιο λόγο δεν κλινόταν. Μπορεί να είναι φαντασία και όχι ανάμνηση αλλά θυμάμαι ( ; ) πειράγματα σε κάποιον που είπε «του ντόμινου» για το παιχνίδι. Στο Πατρινό Καρναβάλι το φόρεμα ντόμινο (η αμφίεση; ) κλινόταν όπως λέει και ο Νικοκύρης. Βέβαια, τις περισσότερες φορές στο πληθυντικό δεν έκανε «τα ντόμινα» αλλά «τα μπουρμπούλια» 🙂 (Ξέρω τα Μπουρμπούλια είναι άλλο πράμα) .

  Γιατί «φαινόμενο του ντόμινου» και στην ίδια παράγραφο «χρηματιστήριο του Τόκιο» ; Δεν λέμε του Πεκίνου για τη γενική του Μπεϊζίνγκ;

 10. Γς said

  Ντόμινα ατακτως ερριμμένα

 11. spyroszer said

  Καλημέρα.
  Υπάρχει και η «θεωρία του ντόμινο» για τους σεισμούς, που τον ένα μήνα επιβεβαιώνεται και τον άλλο καταρρίπτεται

  Και το τραγούδι Ντόμινο των Μάλαμα/Αλκαίου

  Μέσα στης τρέλας του τη φιέστα
  απ΄ τη ζωή ζητάει τα ρέστα.
  Πέφτουνε ντόμινο τα πλάνα,
  τον βρίσκει η νύχτα σε μια αλάνα.

 12. Ναυτίλος said

  Δεν είναι πάντα βαρετό το ντόμινο. Ενίοτε είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο. Ιδίως…στην αρχή!

 13. cronopiusa said

  CASUS BELLI by Yorgos Zois – BEST SHORT FILM ABOUT THE CRISIS!!!

 14. Γς said

  Είπεν ο κύριος (κι ο Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ) Dixit Dominus

 15. Νέο Kid Στο Block said

  O Ιταλός (ή Λομβαρδός καλύτερα;) καλόγερος Paul the Deacon http://en.wikipedia.org/wiki/Paulus_Diaconus έγραψε τα παρακάτω στιχάκια (verse prayer):
  Ut queant laxis
  resonare fibris
  Mira gestorum
  famuli tuorum,
  Solve polluti
  labii reatum,
  Sancte Iohannes

  (Aυτός ο Sancte Iohannes ήταν ένας μυστηριος τύπος που έζησε εφτακόσια περίπου χρόνια πριν τον υμνητή του τον Πάουλους . Η μάνα του που ηταν μια αξιοσεβαστη μεγάλη κυρία που την λέγαν Ελισάβετ έμεινε έγκυος και ο πατερας του έμεινε άφωνος /μουγκός (καταλαβαινουμε ολοι γιατι..). Τεσπά όταν γεννηθηκε ο John ξαναμιλησε (τι να κάνει ο καψερός;). Αυτός ο Γιάννος λοιπόν όταν μεγαλωσε απέκτησε το συνηθειο να λέει στους ανθρωπους πως ηταν κακοί και να τους αρπάζει και να τους βουτάει μεχρι σκασμού σ’ενα ποτάμι. Σήμερα θα τον ειχαν μαζέψει οι μπάτσοι σίγουρα!, αλλά παροδόξως τη γλυτωσε τότε και μάλιστα τον είπαν Βαπτιστή και Άγιο!)

  Τα αρχικά απο το παραπάνω ποιηματάκι (μέσω ενός άλλου Ιταλού παπά αργότερα κάποιου Guido d’Arezzo) δημιούργησαν τις σύγχρονες νότες .
  Αλλά αυτό το Ut στην αρχή είναι προφανώς πολύ κακόηχο και τόπαν τελικά Do (μάλλον,αλλά όχι σίγουρα, από το Dominus):-)

  (H νότα Σι στο τέλος από το (S)ancte (I)ohannes)

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Στην δεύτερη εικόνα της δημοσίευσης, (ωραίος -αν και αχρωμάτιστος) πίνακας του Πιέτρο Λόνγκι (Longhi), ειρωνικού ανατόμου της βενετσιάνικης και ενίοτε υποκριτικής μπουρζουαζίας του 18ου (:μου αρέσει πολύ. Δεν έχει άλλη εξήγηση καμία η αναφορά…)

 17. melidonism said

  …προφητείες για το νέο Κραχ:

  θα μας βρει ντόμινο
  σε φεγγάρι νιόμηνο

  (νουμηνία)

  κρίση ντόμινο
  θα φέρει
  κοπέλι πρωτόμηνο

  σχετικό από την λεξιλογία
  ripple effect
  που μεταφράζεται δόκιμα: φαινόμενο ντόμινο,
  αλυσιδωτή αντίδραση, κυματοειδή εξάπλωση,
  θετικό/ αρνητικό κύμα ενέργειας
  (ιδιολεκτικά: επι/συγκυματισμός)

 18. Γς said

  15:
  do a deer a female deer

 19. Καλαχώρας Λεώνικος said

  dominus (β΄ κλίση) < domus (δ΄ κλίση αλλά με δοτική και αφαιρετική κατά την β΄) είναι αυτός που έχει σπίτι. Σε αντίθεση με το τουρκιό evli (=παντρεμένος) ο dominus είναι στην κυριολεξία ο 'αὐθέντης' διότι τότε ως σπίτια / οἴκοι νοούνταν ολόκληρα χωριά, συχνά και με αμυντική αυτοτέλεια, διότι μεταξύ άλλων επιδίδονταν και στο πλιάτσικο. Έτσι, όταν επρόλειτο να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από περισσότερους συμμαχούντες οἴκους, χρειαζόταν ένας princeps.
  H λέξη (συναφή της δόμος, δομώ, εκκλ. παλαιοσλαβ. [dom]) δεν αποκλείεται να είναι πανάρχαιο ελληνικό δάνειο διότι δεν απαντά σε γλώσσες της ΙΕ ΙΙΒ (όπως η λατινική) αλλά σε ΙΕ ΙΙΑ (όπως η ελληνική, φρυγική). Στην Ευρώπη διεσπάρη μέσω της λατινικής φυσικά.

  Περί των ντόμινο ή ντόμινων κάθε είδους και προελεύσεως, από μένα σιγή.

  Φιλιά σε όλους από το @5 και κάτω. Με την Βernadina ξόφλησα στο 4

  To 'στιχάκι' από το οποίο πορέρχονται οι νότες το ήξερα. Είναι γραμμένο και στην εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου. Οπωσδήποτε όμως η Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν ήξερε λατινικά

 20. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Μου λένε εδώ ότι εκτός από πλακάκια κτλ. τα έλεγαν και ξυλάκια. (Βέβαια, όταν ήταν ξύλινα).

 21. Προσγολίτης said

  Καλημέρα σας!

  «Όταν πετάει μια πεταλούδα στην Κίνα προκαλεί τυφώνα στην Ευρώπη ή την Αμερική»

  Καραντομινάρα! (με τη σχετική φατσούλα)

 22. cronopiusa said

  Dominó Latino

 23. ππαν said

  Καλημέρα. Τι βαρετό παιχνίδι, αλήθεια! Ξυλάκια τα ήξερα κι εγώ. Eίναι και μια ταινία βασισμένη στην ζωή μιας Ντόμινο, γιατί υπάρχει και το όνομα, από Ντομινίκ
  http://www.imdb.com/title/tt0421054/

 24. cronopiusa said

  Domino Cover

 25. goofy said

  χαίρεται νοικοκύρη και σχολιαστές
  αυτή η έκφραση domino effect νομίζω ότι είναι λίγο ανακριβής για την περιγραφή αυτών των πολιτικών-οικονομικών φαινομένων. διότι ναι μεν προκαλείται μία αντίδραση από την πτώση του ενός , αλλά αυτή δεν είναι νομοτελειακά αλυσιδωτή ( δηλ . το πλακίδιο έλλαδα ποιο θα ρίξει δεύτερο και αυτό ποιο τρίτο κλπ ). πιο πολύ μου ταιριάζει ο όρος της βιολογίας cascade reaction ( αντίδραση καταρράκτη ) . όπως στο κύτταρο σαν μπει μία ουσία α , αντιδρά με μία β, και αυτή με τη σειρά της προκαλεί αλλαγές / αντιδράσεις σε χ ενδοκυττάριες ουσίες, ουσιαστικά αλλάζοντας την κυτταρική λειτουργία μέχρι να λιμνάσει το φαινόμενο .

  το παιχνίδι με τους σωστούς κανόνες είναι ευχάριστο ( έτσι θυμάμαι , έχω να το παίξω μια δεκαετία )

 26. Γς said

  >Aυτός ο Sancte Iohannes ήταν ένας μυστηριος τύπος
  >Οπωσδήποτε όμως η Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν ήξερε λατινικά

  A, για πιο σεμνά για τον Αη-Γιάννη:

  Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
  του Αη-Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
  αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
  που ‘χουν πεθάνει

 27. Γς said

  25:
  >το παιχνίδι με τους σωστούς κανόνες είναι ευχάριστο ( έτσι θυμάμαι , έχω να το παίξω μια δεκαετία )

  Κι εγώ είχα να παίξω τάβλι κάτι δεκαετίες. Κι όταν ξανασυναντηθήκαμε με μια δικιά μου κάτσαμε να ξαναπαίξουμε.

  Τζίφος! Εγώ έπαιζα πόρτες κι αυτή πλακωτό.

  Οχι. δεν παίξαμε άλλη παρτίδα.
  ..ούτε άλλο απιχνίδι 😉

 28. sarant said

  25: Υπάρχει και η αλυσιδωτή αντίδραση (chain reaction) της χημείας -αλλά το ντόμινο έχει πια καθιερωθεί, όχι;

 29. cronopiusa said

  Γς, πως σας φαίνεται αυτό;

  Efecto dominó con 2100 botellas de cerveza

 30. Νέο Kid Στο Block said

  To »φαινόμενο της πεταλούδας» Butterfly effect ,νομίζω ότι ειναι μια υπεραπλουστευτική νοητική κατασκευή και παρότι έχει καθιερωθεί ,είναι ένα «ατυχές» άστοχο παράδειγμα, για την μαθηματική Θεωρία του Χάους.
  Είναι δε παρετυμολογική (δεν ξέρω πώς να το πώ, θα γίνει νομίζω σαφές τι εννοώ) επίδραση του «Παράξενου ελκυστή» του Λόρεντς , του οποίου ελκυστή τα δύο σκέλη μοιάζουν όντως με ανοιχτά φτερά πεταλούδας ή ένα οχτάρι.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lorenz_system

  Δεν έχουμε εδώ δηλαδή κάποιου είδους μεταφορά ενέργειας(ΟΧΙ ύλης) (όπως στα κύματα ή στα ντόμινα) αλλά απρόβλεπτες(ή μάλλον δύσκολα προβλέψιμες) συμπεριφορές των λύσεων των σχετικών διαφορικών εξισώσεων, που οδηγούν σε σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα με μικρές μεταβολές αρχικών δεδομένων/συνθηκών.

 31. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  Προχτές, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ειπώθηκε ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε υπάρχει φόβος να καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη, εξαιτίας του “φαινομένου του ντόμινου” […]

  Χμμ, κι αυτό δεν είναι τίποτα.
  Ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό μας Some Are Ass και το μη ενταγμένο σε λεξικό μεζεδάκι: «ανεκπροσώπητες (να, που μού την κοκκίνισε ο λεξικογράφος) κατηγορίες».
  Το επίθετο «ανεκπροσώπητες» γκουγλιζόμενο βγάζει μόνο Σαμαρά. 😆

  Πάνω στην κωλοπιλάλα τους, να τεκμηριώσουν (ο θεός να το κάνει!) τα νέα μνημόνια και «εφαρμοστικά» (μην πάει στο πονηρό ο νους σας επειδή έβαλα τη λέξη σε εισαγωγικά) ειπώθηκαν ένας σκασμός παπάντζες.
  (αφήστε δε, που εβαπτίσθη και ο Στούρνος στην πολιτική κολυμβήθρα)

  Άιντε συσχολιαστές, σύντεκνοι, σύντροφοι, σύντρολοι και συγκαμμένοι (συν+Καμμένος) με το καλό, το μνημόνιο IV θα προβλέπει μαζικές εκκαθαρίσεις ανεπιθύμητων αρμεγμένων ιθαγενών με ονομαστικές λίστες, ημερομηνίες και schedule plant εκτελέσεων, τη εποπτεία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Ολοκαυτώματος. (ΡΑΟ)
  Τα πτώματα δεν θα ταφούν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με την αμέριστη νομική υποστήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και των οικολογικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

  Aufiterzen in Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau

 32. Να σημειώσουμε και τις δομνίτζες, τις φαναριώτισες κυρίες.

 33. μήτσκος said

  Θυμάμαι κάπου σε μια ταινία κάτι κουβανούς παππούδες να παίζουν ασταμάτητα ντόμινο. Στο Buena Vista Social Club; Δε θυμάμαι… Πάντως δε μου φαίνεται και τόοοσο βαρετό. Εγώ το τάβλι το βαριέμαι πιο πολύ, αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, μάλλον γεννήθηκα στη λάθος χώρα.

  Να ρωτήσω κάτι άσχετο; Γράφετε για το Ν. Λίγγρη, «που κι αυτός αγαπάει να κλίνει τις ελληνικές λέξεις». Αυτό το «αγαπάει να…» δε μου κάθεται καλά. Μήπως είναι εισαγόμενο (he loves to… κτλ); Δεν είναι πιο στρωτό να γράψουμε «προτιμάει να….» ή «του αρέσει να…»;

 34. Νέο Kid Στο Block said

  33. Πολύ ντόμινο (και σκάκι βέβαια) θυμάμαι ότι έπαιζαν και οι μετανάστες Αλβανοί στην Ελλάδα.

 35. melidonism said

  33 αυτό υπήρχε και στα αρχαία:
  αγαπάω/φιλέω + απαρέμφατο
  μπορεί να μεταφραστεί και «συνηθίζει να»

 36. Γς said

  30:

  Το φαινόμενο της πεταλούδας και η θεωρία του χάους:

  Τα λέγαμε τον παλιό εκείνο τον καιρό με το φίλο μου τον Μπουντουρίδη καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Μου εξηγούσε πως διδάσκει τη Θεωρία του Χάους.

  Κι ο διάολος το έφερε μετά μερικά χρόνια να διαβάσω σε μια λίστα αυτό που έγραφαν κάτι μαθητές του:

  «Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να καούν τα γεμιστά του Μπουντουρίδη στη Ξάνθη»

  Αυτό θα πει υποδειγματική διδασκαλία.

 37. cronopiusa said

  Αυτό θα πει υποδειγματική διδασκαλία.

 38. Γς said

  33:
  > αυτός αγαπάει […] Δεν είναι πιο στρωτό να γράψουμε “προτιμάει να….” ή “του αρέσει να…”;

  Οπως αγαπάτε.

 39. LandS said

  25, 28 Μα το φαινόμενο [του] ντόμινο είναι αλυσιδωτή αντίδραση. Ας πούμε ότι είναι κάτι σαν «εμπορική ονομασία».
  Αν θυμάμαι καλά πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τα Γεράκια της Αμερικής για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Όχι και να μας πάρουν φαλάγγι τα κουμούνια.

  Για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της Ελληνικής Κρίσης Χρέους μέχρι και πριν λίγο καιρό χρησιμοποιείτο κατά κόρον (καλό; ) η λέξη contagion που είναι πιο ανατριχιαστική από το ντόμινο. Βλέπετε, για να μη πέσει το ξυλάκι πας και το στηρίζεις, ενώ για τον μολυσμένο υπάρχει πάντοτε και η καραντίνα.

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  31: Δεν βρίσκω κακό το ανεκπροσώπητος (δηλ. μη εκπροσωπούμενος).

  32: Α μπράβο!

  33: Δεν νομίζω ότι είναι εισαγόμενο και το «του αρέσει» δεν μου αρέσει γιατί πρέπει να στρίψω την πρόταση -εδώ υπερτερούν οι βόρειοι που λένε (;) «ο Λ. αρέζει να». Και το συνηθίζει είναι λίγο πιο άτονο. Προτιμάει, θα μπορούσε να μπει.

  36; Χαχα!

 41. Γς said

  25:
  Στη περίπτωση του βιολογικού ανάλογου θα προτιμούσα την Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. PCR (Polymerase chain reaction).

 42. μήτσκος said

  35, 40: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 43. LandS said

  33 Μη ξεχνάμε «τα αγαπημένα» αντί «τα προτιμώμενα/συνηθισμένα/κλπ» του IE της Μάικροσοφτ.

  Ως γνωστόν εκεί οι προγραμματιστές γνωρίζουν καλά Ελληνικά. Όχι τόσο καλά όσο αυτοί της Apple σαν τον Scully αλλά αρκετά καλά ώστε να έχουν και αυτοί ιβίσκους στα περιβόλια τους.
  🙂

 44. spyroszer said

  Αι προσωπίδες και τα δόμινα.
  Οι απόκριες του 1888 από τον Αριστοτέλη Κουρτίδη (με αρκετή γκρίνια):

  «Καταστήματα τινά κατάκλειστα εφ’ όλον το έτος ανοίγουσι τας ημέρας ταύτας και εις τα προθήκας αυτών παρατάσσονται πελώριαι εκ ναστοχάρτου κεφαλαί, κεφαλαί ηλίθιαι μέθυσων ή λάγνων, έχουσαι μεμιλτωμένα τα μήλα των παρειών, το στόμα συνεσπασμένον εις μορφασμόν. Υπεράνω του υπερθύρου ταλαντεύονται δόμινα άτινα εξοιδαίνει ενίοτε εισπνέων ο άνεμος, υποκαθιστών την απούσα σάρκα. Εντός δε κατά σειρά παρατεταγμέναι στολαί ιπποτών ή μοναχών επί ανδρεικέλων παρέχουσι το απαίσιον θέμα ραχητικών και ανάπηρων μεταμφιεσμένων».

  http://xantho.lis.upatras.gr/test2_pleias.php?art=36401

 45. Γιάννης said

  κι εγώ που είμαι της γενιάς των ..ήντα με τους φίλους μου τα λέγαμε πλακάκια ή, λιγότερο συχνά, πούλια. Πράγματι βαρετό παιχνίδι, αλλά πάντα υπήρχε ο τυχεράκιας (πώς είναι το θηλυκό του;) που έπαιρνε πολλά διπλά και κέρδιζε εύκολα.

 46. cronopiusa said

  το μισογεμάτο ποτήρι: ντομινό απλοχεριάς και γενναιοδωρίας

  το μισογεμάτο ποτήρι: Máquina de Goldberg. Proyecto de física, efectos encadenados, efecto dominó – Universidad Libre de Colombia sede Bogotá.- Ingeniería.

 47. melidonism said

  45 τυχεράκω, τυχερούλα

  καλό ταξίδι κυρία Δόμινα

 48. Βασίλης said

  Υπέροχο!!! Cocteau Twins – Domino

 49. Ηλεφούφουτος said

  Κι εγώ άκλιτο το είχα μάθει το παιχνίδι ντόμινο, δεν το εντάσσω δηλαδή στη μόδα της γκλαμουράτης ακλισιάς του τσίρκο και του Μαρόκο.

  Απορώ που λέτε ότι το βρίσκετε βαρετό. Εμένα μου άρεσε πολύ, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δύσκολα έβρισκα κάποιον που να του αρέσει το ίδιο, για να παίξει μαζί μου.

  «κάποιοι ετυμολόγοι … προτείνουν ότι το παιχνίδι ονομάστηκε έτσι επειδή όποιος μάζευε τα πιο πολλά πλακάκια γινόταν ο αφέντης»

  Μα σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαλλαγείς από τα πούλια σου, όχι να μαζέψεις κι άλλα.

 50. cronopiusa said

  ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ENOIKΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  Ψάχνετε για δουλειά,

  ψάχνουμε για ανθρώπινους πόρους

  στο βίντεο το ντόμινο της κινεζοποίησης

 51. gpoint said

  #35

  Πάντως στα σχολικά αρχαία κείμενα δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει το αγαπάω. Το θυμάμαι στην Καιινή Διαθήκη και στο Regina rosas amat

 52. ππαν said

  49: Τι απορείς που το βρίσκουμε βαρετό; Αφού ο ίδιος λες πως δυσκολευόσουν να βρεις άλλον να του αρέσει 🙂

 53. Αλίκη Στούκα said

  «Δεδομένου όμως ότι αυτό ειπώθηκε πριν από την ψηφοφορία και στη συνέχεια εγκρίναμε τον προϋπολογισμό, κάθε κίνδυνος χρεοκοπίας έχει εκλείψει …… »

  Αν είναι ένα αστείο, γιατί το γράφεις 3 φορές ;
  Γελάσαμε με την πρώτη.

  Και μία άλλη ερώτηση.
  Πόσο σκοτάδι, πόσος τρόμος, πόσα άρθρα στις εφημερίδες και στα ιστολόγια, αν όσα είπε ο Παναγούλης, τά έλεγε ο Κασιδιάρης ;

  Αν τα είχε πει αυτά ο Κασιδιάρης, το σημερινό κείμενο θα ήταν,
  Η Χρυσή Αυγή συνεργάζεται με την Αλκάϊντα.

  Για τον Παναγούλη λέξη.
  Το φαινόμενο του ντόμινο ανάποδα !

 54. Ναυτίλος said

  Ο Παναγούλης αποδοκιμάστηκε από τους δικούς του, κ. Στούκα. Ο Κασιδιάρης και η συμμορία του αλληλοσυγχαίρονται για τα κατορθώματά τους και, δυστυχώς, βρίσκουν κατανόηση και από ανθρώπους που δεν θέλω να τους χαρίσω ακόμα στον φασισμό και τον ρατσισμό.

 55. Ναυτίλος said

  Περί ορέξεως …κέικ ντόμινο!
  http://lopis-place.blogspot.gr/2012/01/blog-post_16.html

 56. Νέο Kid Στο Block said

  55. Nαυτίλε, ενίσταμαι! Αυτό είναι καταφανέστατα κέικ σκάκι!
  Πάντως, φαίνεται νόστιμο ανεξαρτήτως ονόματος! 🙂

 57. Ναυτίλος said

  Αν είναι κέικ σκάκι, θα το φάω με πολύ μεγαλύτερη όρεξη καθότι μανιώδης θαμώνας (αν και μαζέτας ) των 64 τετραγώνων.

 58. cronopiusa said

  Μίσισ Στούκας δεν βελτιώνεστε …

 59. Καλημέρα και από εμάς,

  Σχετικά με το πώς τα λέγαμε αυτά τα πράγματα όταν ήμασταν μικροί, οι φίλοι μου τα έλεγαν «νταμάκια», αλλά εγώ έβρισκα αυτή την λέξη απαίσια, και δεν την χρησιμοποίησα ποτέ.

  Να κάνω και μια ψειροπαρατήρηση, στην παράγραφο που ξεκινάει «Εν αρχή ην… ο Κύριος», μιλάς για τον… εκατοστό πεντηκοστό αιώνα αντί για (μάλλον) τον δέκατο πέμπτο!

  Και τέλος, να σημειώσω με μεγάλη μου απογοήτευση, ότι τα «πιάνο» τα έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό…

  ΥΓ: Το πιο σπαστικό / ενοχλητικό / εξοργιστικό είναι ο τρόπος που σε κοιτάνε, περίπου ως αναλφάβητο, όταν παρατηρείς ότι «τα πλήκτρα του πιάνο» απέχει μόνο μια λεπτή γραμμή από «τα σπίτΙ στα χωριά έχουν δύο πόρτΑ, μια μπροστά και μια πίσω». Βλέμμα βεβαίως, που το ακολουθεί αμέσως το κλισέ «Μα δεν ξέρεις ότι οι ξένες λέξεις δεν κλίνονται;» (Ο μον ντιε, λε μπολσεβίκ!)

 60. Γς said

  53:
  >αν όσα είπε ο Παναγούλης, τά έλεγε ο Κασιδιάρης ;

  Ποιος παίρνει στα σοβαρά τις απειλές του Παναγούλη,
  ενώ ο Κασιδιάρης έχει δείξει ότι για όλα είναι ικανός

 61. Ναυτίλος said

  Το φατσοβιβλίο δείχνει τον δρόμο!
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=483576

 62. Immortalité said

  Να πω την αμαρτία μου δεν κατάλαβα πότε η έκφραση «το φαινόμενο του ντόμινο» καθιερώθηκε. Η ακλισιά δεν είναι παρόραμα, κι εγώ το παιχνίδι άκλιτο το ήξερα και κλιτή τη μεταμφίεση. Βέβαια λέμε και λέγαμε πάντοτε, θα πέσουν σαν ντόμινο με την έννοια η μία καταστροφή θα φέρει τις επόμενες αλλά ως φαινόμενο δεν το είχα αντιληφθεί να καθιερώνεται. Η αλυσιδωτή αντίδραση δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο. Θέλω να πω η αντίδραση δεν είναι εξ ορισμού αρνητική μπορεί μια καταστροφή να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που όμως για κάποιους θα είναι θετικές, θα πλουτίσουν λίγο παραπάνω. Ούτε το φαινόμενο της πεταλούδας (η μόνη έκφραση που ξέρω έχει καθιερωθεί ως φαινόμενο) είχα καταλάβει ότι είναι το ίδιο. Μάλλον σαν έκφραση της θεωρίας πως κάθε δράση μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση ακόμα και στην άλλη άκρη του πλανήτη το είχα αντιληφθεί.

  Το παιχνίδι δεν ξέρω αν είναι βαρετό, δεν έμαθα ποτέ να το παίζω.

  @54 Αν ο Παναγούλης αποδοκιμάστηκε από τους δικούς του τότε κακώς. Από πότε είναι κακό να προβλέπεις ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν ειδικά δικαστήρια για όσους ψήφισαν/εφάρμοσαν τα μνημόνια; Από πότε απαγορεύεται να θεωρείς μια πράξη επιλήψιμη και να επικαλείσαι τη Δικαιοσύνη και και να εύχεσαι να επιληφθεί αυτή και όχι ο όχλος;

 63. Γς said

  59:
  >οι φίλοι μου τα έλεγαν «νταμάκια»
  Αναφέρεσαι στα κομμάτια (πιόνια, πούλια) του ντόμινο;
  Εμείς «νταμάκια» λέγαμε τά πάσης φύσεως τετραγωνάκια (σχήματα).

 64. Αλίκη Στούκα said

  Κάτι ήθελα να πω αλλά με πρόλαβε η Αθανασία.
  Πολύ ωραία τα είπε ο Παναγούλης.

 65. @63: Ακριβώς: Λέγαμε έτσι τα πάσης φύσεως ορθογώνια πιόνια (ας πούμε χάρην συνεννοήσεως), και άρα και αυτά του ντόμινο.

 66. Immortalité said

  @64 Τελικά δίκιο έχουν όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται βία, απλώς σωστά επιχειρήματα. Λίγο ακόμη και σας βλέπω στην ΚΟ του Σύριζα. 😀

 67. @63 συνέχεια: Αν κατάλαβα καλά σε δευτερη ανάγνωση αυτό που έγραψες, και τα τετραγωνάκια του ταμπλώ τα λέγανε νταμάκια, αλλά και αυτό που έγραψα στο 65 ισχύει.

 68. aerosol said

  Α, ναι, ο Παναγούλης που (πριν γίνει περιοδεύον θίασος σε όλα σχεδόν τα κόμματα και χάσει την εκτίμηση του κόσμου) έχει κάνει και φυλακή και έχει φάει και σφαλιάρες για την Δημοκρατία θα κριθεί ακριβώς όπως ένας νταής που σφαλιαρώνει γυναίκες στην τηλεόραση -και μάλλον ελπίζει να γκρεμίσει την Δημοκρατία. Μάλιστα.
  Μετά θα πάμε όλοι μαζί στην ακρογιαλιά και ο γάιδαρος θα αρχίσει να πετάει…
  Ακόμα και τα Χυδαία Μέσερσμιτ οφείλουν να ενηλικιώνονται κάποτε.

 69. @63 συνέχεια συνέχειας 😀 : Το ντόμινο βέβαια δεν έχει ταμπλώ, αναφέρομαι γενικά σε ταμπλώ επιτραπέζιων με τετραγωνάκια.

 70. Ναυτίλος said

  62: Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν πράξεις ανεξέλεγκτης βίας. Παραείναι οξυμένα τα πνεύματα, δεν χρειάζονται τέτοιες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής. Μας φτάνουν οι τραμπουκισμοί της χρυσής αυγής.

 71. μήτσκος said

  Από περιέργεια:
  Πιστεύουν και άλλοι ότι «πολύ ωραία τα είπε ο Παναγούλης»;

 72. aerosol said

  περιοδεύον -> περιοδεύων

  Το ντόμινο δεν ήξερα πως κλίνεται. Αλλά έτσι έλεγα το παιχνίδι, όχι τα πούλια. Τα οποία δεν τα σκέφτομαι ως πιόνια γιατί αυτή η λέξη με παραπέμπει σε αντικείμενα που εκπροσωπούν τον παίχτη μέσα σε ένα παιχνίδι και μπορούν να κινηθούν, όπως στη Μονόπολη ή το σκάκι, και όχι σε αντικείμενα που αποτελούν το παιχνίδι και δεν προσομοιάζουν κίνηση -ή κινούνται όπως στο τάβλι αλλά είναι μέρος πλήθους χωρίς χαρακτηριστικά.

 73. Γς said

  67: Πιθανόν. Δεν θυμάμαι.
  Λέγονται ακόμα πάντως,

 74. Αλίκη Στούκα said

  κ. Αεροσόλα
  αυτή την δημοκρατία ελπίζω να την γκρεμίσω μόνη μου.

 75. talos said

  Και πάπου εδω κολάει ο κ. Goldberg (http://en.wikipedia.org/wiki/Rube_Goldberg) με τις μηχανές του.

 76. Immortalité said

  @ 70 Μάλιστα… Οι δήλωση του Παναγούλη με τους τραμπουκισμούς της ΧΑ ένα και το αυτό.

  @71 Ενημερωτικά, κανείς μέχρι τώρα δεν είπε πως «καλά τα είπε ο Παναγούλης». Αν αναφέρεσαι στο σχόλιό μου είπα απλώς ότι δεν απαγορεύεται να θεωρείς μια πράξη επιλήψιμη και να επικαλείσαι τη Δικαιοσύνη ευχόμενος να επιληφθεί αυτή και όχι ο όχλος. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά, άι εμ του σόρρυ.

 77. ππαν said

  Θα το γράφει το αναλυτικό πρόγραμμα, μην παρεξηγείς Ιμμόρ.

 78. Και να με το τέλος του σχολίου 76, η σύνδεση με το χθεσινό άρθρο! (Παρεμπιπτόντως, συμφωνώ απόλυτα με την ουσία του σχολίου).

 79. aerosol said

  Μολών λαβέ, Φόκεβουλφ.

 80. Γς said

  74:
  >κ. Αεροσόλα

  Όταν το αερόλυμα γίνεται φτερωτή σόλα.

  Και αν είναι από γοβάκι έχει καλώς.
  Φανταστείτε όμως ένα αερόλυμα ιπταμένων σολών αρβυλών…

 81. Immortalité said

  @78 Η σύνδεση με τα χτεσινά έγινε εντελώς εξεπίτηδες 🙂

  @77 Λες ε;

 82. Γς said

  71:
  Μήτσκε, πας καλά;
  Κοντεύεις να κάνεις τη κοπέλα να κλαίει:
  76 β:
  >άι εμ του σόρρυ.

 83. Ναυτίλος said

  76: Δεν είναι ένα και το αυτό. Σε καμιά περίπτωση. Η χρυσή αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία τραμπούκων και κακοποιών και ο Παναγούλης είναι ένας πολιτικός που έκανε μια ατυχή δήλωση. Τόσοι πολιτικοί καταδίκασαν και καταψήφισαν τα μέτρα, κανείς, όμως, δεν έδειξε τόση αμετροέπεια.

 84. Ναυτίλος said

  77: Ασχολήσου με κάναν που έχει την όρεξή σου, κοπελιά.

 85. ππαν said

  Αν πιστεύεις πως λέγοντάς με «κότα», εδώ και αλλού, θα εντυπωσιάσεις το κοινό με α. το χιούμορ σου β. την ασήκωτη μαγκιά σου γ. το ήθος σου (για την μόρφωσή σου τα αποδεικνύεις αλλού) κάπου τα έχεις χαμένα: πράγματι γελάει ο κόσμος αλλά κάπως αλλιώς από ό,τι νομίζεις.
  Αν θυμάμαι καλά αυτή η ιστορία ξεκίνησε που είπα πως έγραψες κάτι σεξιστικό, ε; Καλά το πας, συνέχισε, έχω σχεδόν πειστεί! Ειλικρινά, τόσο χαμηλά δεν είχε πέσει ποτέ το επίπεδο εδώ μέσα, αν εξαιρέσουμε τα ΧΑ.

 86. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια.

  53: Για να το εμπεδώσετε 🙂

  Η φράση του Παναγούλη νομίζω ότι καλώς αποδοκιμάστηκε επειδή με τη φραστική υπερβολή του δεύτερου σκέλους, που ασφαλώς ήταν περιττή, έδωσε τη λαβή στους παπαγάλους να απαξιώσουν το πρώτο σκέλος.

 87. melidonism said

  51 πρωτοέμαθα για το αρχαίο ελληνικό αγαπώ
  από σχολικά αρχαία λεξικά που περιείχαν το αγαπητώς/πρόθυμα, και συντάξεις, όπως αγαπώ τινί (αρκούμαι). Και τώρα στο τρέχον λεξικό του γυμνασίου υπάρχει το αγαπώ: οἱ πατέρες τοὺς αὑτῶν παῖδας ἀγαπῶσιν.

 88. ππαν said

  15: Τώρα σε είδα εσένα: γιατί ντήκον και Πολ τον Λομβαρδό; Σκότωσε τον Φλάβιους Ζοζέφ που βρίσκεται μέσα σου! Παύλος Διάκονος, νομίζω είναι αυτός που πρώτος απεκάλεσε πρώτο έλληνα/γραικό αυτοκράτορα τον Μαυρίκιο.

 89. Ναυτίλος said

  Κάποιος έπρεπε να σε βάλει χοντρά στη θέση σου, »μορφωμένη», γιατί το έχεις παρακάνει με το υφάκι σου. Τόσοι αξιόλογοι σχολιαστές εδώ μέσα συμφωνούν, διαφωνούν, διαπληκτίζονται, πάντα, όμως, σε κάποιο πολιτισμένο πλαίσιο. Εσύ είσαι η εξαίρεση με τις ξινές ειρωνείες, τη δοκησισοφία σου, τον τάχα μου κοσμοπολίτικο αέρα και την εμπάθειά σου. Άντε γεια, κοπελιά, και οι υπόλοιποι …υπομονή και χάρηκα για τη γνωριμία.
  Κύριε Σαραντάκο, εύχομαι τα καλύτερα σε σας και μακροημέρευση στον αξιόλογο ιστότοπό σας.

 90. Immortalité said

  @83 Το αν η δήλωση είναι αμετροεπής ή άτυχη, είναι μια άλλη κουβέντα. Το ότι θα πρέπει όμως να του τραβήξουν το αυτί δεν το κατάλαβα. Ελευθερία δεν έχουμε ακόμα; Ή μέρος της κομματικής πειθαρχίας είναι και ο έλεγχος των δηλώσεων; Όταν όμως ο Βενιζέλος είπε τη ΧΑ μόδα δεν είδα κανένα να κάνει λόγο για άτυχη και αμετροεπή δήλωση.

  Α, και το σχόλιο 84 είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν έχω λόγια.

  Άσχετο αλλά κάπου πρέπει να πω τον πόνο μου. Προχτές στην εφημερίδα των συντακτών είχε ένα πηχυαίο τίτλο αναφερόμενο στον Σέξπιρ. Με το καλό στον Βολτέρο και στις Βριξέλες και στη Βα*αρία και στον Νέφτονα κτλ κτλ 😦

 91. spyroszer said

  Εγώ απορώ γιατί έφερε ως παράδειγμα ο Παναγούλης τον πρέσβη της Αμερικής στη Λιβύη, ο οποίος σκοτώθηκε από εκτόξευση ρουκέτας, και όχι πχ τον Καντάφι, ο οποίος πραγματικά λυντσαρίστηκε απ’ τον όχλο. Τι είχε στο μυαλό του, αντάρτικο πόλεων ή λυνστάρισμα απ’ τον αγανακτισμένο όχλο;
  Πάντως, δεν ήταν αρκετό να πει ότι θα περάσετε από ειδικό δικαστήριο; Αυτό που είπε δεν ήταν μια έμμεση και μεταμφιεσμένη έντεχνα απειλή; Κοιτάξτε, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν στηθεί ειδικό δικαστήριο, μην νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε. Εγώ έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα και καλά έκαναν και τον καταδίκασαν οι δικοί του, μην τρελαθούμε κιόλας

 92. Immortalité said

  @89 Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε, δεν βάζετε κανένα στη θέση του αποκαλώντας τον «κότα». Μάλλον βγαίνετε εσείς από τη δική σας.

  @91 «Αυτό που είπε δεν ήταν μια έμμεση και μεταμφιεσμένη έντεχνα απειλή;» «Εγώ έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα»
  Μήπως κάνουμε δίκη προθέσεων; Λέω μήπως.

 93. Ηλεφούφουτος said

  Πράγματι περιοδεύων θίασος είχε καταντήσει ο Παναγούλης αλλά δεν συμφωνώ με όσους στέκονται σε αυτή του τη δήλωση.
  Πρώτον απηχεί τη λαϊκή αγανάκτηση, χωρίς να φτάνει στα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιεί ο κόσμος σήμερα,
  δεύτερον πιστεύω ότι ανεβάζει το ηθικό πολλών που αισθάνονται ότι το ζόρι το τραβάνε μόνοι τους και ο πολιτικός κόσμος αδιαφορεί, διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση στον κόσμο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και απλώς περιμένει,
  τρίτον, ας μην παίρνουμε τη δουλειά του Καψή και του Πρετεντέρη· μπορούν και μόνοι τους!

 94. ππαν said

  Σε σχέση με αυτά που λέγονται στη Βουλή δεν ξέρω τι από τα δυο: πάντα λέγονταν τόσες χοντράδες ή απλώς τώρα τις βλέπουμε γιατί και μεταδίδονται και είναι και το θέμα φλέγον; Επίσης: λέγονται διότι οι βουλευτές είναι πολύ περιωπής ή ψάχνουν να πουν καμιά εξυπνάδα επειδή ακριβώς τους βλέπουμε;
  Κι εμένα ο παραλληλισμός με την Λιβύη μου φάνηκε άστοχος, κι εννοώ κι εκτός θέματος. Αν ήθελε να μιλήσει για τρομοκρατικές ενεέργειες ας μιλούσε για την 17 Νοέμβρη -πλάκα κάνω-

 95. Γς said

  Διάβασα τον Dzach και τα πήρα στο κρανίο, του μάτς για να μην τα μεταφέρω εδώ.
  Οι ασθένειες του Γέροντα.
  Και καλά ο θεός, που του επιφύλασσε αυτή την περιποίηση μιας και ήταν πιστός του, η ελληνική wikipedia όμως έπρεπε να μας τα μοστράρει όλα αυτά; Τα βρογχοεκστασιακά, τα ψευδομεμβρανώδη κολιτιδικά, τα δυσπεπτικά, τα βουβωνοκηλικά, τα καρκινοπαχυεντερικά…

  Και για τον Παστίτσιο ούτε μια γραμμούλα

 96. goofy said

  άργησα. έχετε δίκιο όταν κάτι έχει παγιωθεί ( φαινόμενο ντόμινο ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύμβολο !

 97. Γς said

  89: !!!!!!
  Πας καλά;
  Εμ, δεν πας!
  Που πας;

 98. Γρηγόρης Κονδύλης said

  Δεν ασχολήθηκα ποτέ με ντόμινο, αλλά κάποτε στην Αθήνα άκουσα δύο ηλικιωμένους που έπαιζαν να τα λένε τσιπάκια. Έτσι έλεγαν παλιά και τις μάρκες στις λέσχες χαρτοπαιξίας.

 99. sarant said

  93 τέλος: Καλό!

  94: Κι εγώ έχω την αίσθηση ότι πολλοί βουλευτές μιλάνε τώρα για την κάμερα.

 100. Λάμπρος said

  Δεν μπορώ να ελληνοποιήσω το ντόμινο και να το κλίνω, μου κάνει «ελληνικούρα» και μου ηχεί αντιαισθητικά (είναι και θέμα συνήθειας, βεβαίως).
  Κάτι άσχετο με το ντόμινο, αλλά σχετικό με τις αγορεύσεις στην βουλή! Άκουσα τον Σαμαρά να λέει (αναφερόμενος στην συνέντευξη του Τσίπρα -στην Γερμανική εφημερίδα- όπου «απειλούσε» τυχόν επενδυτές να το σκεφτούν καλά πριν το πράξουν), ότι οι ενέργειες αυτές είναι «χωρίς συναίσθημα» ευθύνης! Δεν είναι νοηματικό μαργαριτάρι αυτό, δεν θα έπρεπε να πει «χωρίς συναίσθηση»;

 101. 86#
  Ναι αλλά η Αθανασία στο 76# έχει δίκιο, αυτή είναι η ουσία της δήλωσης Παναγούλη, οπότε τι να καταδικάσουμε, περιγραφή της πραγματικότητας έκανε ο άνθρωπος.
  Ο κόσμος έχει σαλτάρει και εμείς θα ωραιοποιούμε τα χάλια μας για να μην μας επιπλήξει ο Πρετεντέρης;
  Η μισή πλατεία Συντάγματος ήταν γεμάτη κρεμάλες, το ξεχάσαμε;
  Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα διαστρεβλώνονται έτσι και αλλιώς, εδώ πήραν την συνέντευξη Τσίπρα σε Γερμανική εφημερίδα που έλεγε τα αυτονόητα, και προσπάθησαν να του φορτώσουν την φυγή ξένων επενδυτών!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει σε κάθε ευκαιρία να ξεκαθαρίζει όμορφα και ήρεμα ότι και στην δικαιοσύνη θα οδηγηθούν αυτοί που ναυάγησαν την χώρα ώστε να κλείσουν τα στόματα των κάφρων που ονειρεύονται κρεμάλες και εκτελεστικά αποσπάσματα.
  Να ξεκαθαρίσει ότι θα ακυρωθούν οι παράνομες συμβάσεις, και γενικότερα θα κτίσουμε ένα κράτος δικαίου, και ο λαός θα τον στηρίξει.
  Διαφορετικά αν δεν είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, ποιο το νόημα;
  Ας ψηφίσουμε τότε ΠΑΣΟΚ που ξέρει και τα κόλπα της διαπλοκής, μην χάνουμε χρόνο.

 102. Γς said

  98:
  Παλιά, πόσο παλιά. Νόμιζα ότι το «τσιπάκι» με τα ολοκληρομένα ηλεκτρονικά κυκλώματα μπήκε στη γλώσσα μας, μέσα του 70.

 103. Immortalité said

  Από τότε που τσιπ το : το ελάχιστο χρηματικό ποσό που έχουν ορίσει ότι μπορεί να παίξει ο παίκτης του πόκερ. [αγγλ. chip] Από την αρχή της χαρτοπαιξίας δηλαδή.

 104. sarant said

  100: Είναι και θέμα συνήθειας. Φαντάζομαι το κομοδίνο το κλίνεις ή το πιάνο.

 105. Λάμπρος said

  Ε, ναι, βασικά συνήθεια είναι… Νίκο, γι’αυτό που είπε ο Σαμαράς τι γνώμη έχεις; Την Κυριακή τον άκουσα να το λέει, δεν ξέρω αν τον άκουσαν και άλλοι.

 106. μήτσκος said

  76: Ενημερωτικά, κανείς μέχρι τώρα δεν είπε πως “καλά τα είπε ο Παναγούλης”.

  Ξαναδιάβασε το σχόλιο 64.

 107. Γς said

  98, 103:
  Πολλοί γνώστες της χαρτοπαικτικής ορολογίας δω μέσα.
  Εγώ δεν πρόλαβα να μάθω πολλά. Σταμάτησε απότομα η χαρτοκαριέρα μου στα 15.
  Πρωτοχρονιά, στο σπίτι μιας φίλης μας (που η χήρα μάνα της ήταν όπεν μάιντιτ – και όχι μόνο-), ο Γουσου (στη πένα, φόραγε και γραβάτα) τσιγαράκι κρεμασμένο τα χείλη, να μοιράζει χαρτιά.
  Στο πάνω όροφο, εκείνων των λαϊκών πολυκατοικιών με τα πολλά δωμάτια γύρω από την αυλή με το πηγάδι, τις γαζίες και το αγιόκλημα. Μια σκάλα είχε που ανέβαινε επάνω κι αυτήν ανέβηκε στα μουλωχτά η μάνα μου και ‘Μπάμ’ στην πόρτα σαν τον αστραπόγιαννο. Με βουτάει από τη γραβάτα και με το τσόκαρο με αποκαθηλώνει από τη σκάλα, από τη θέση που είχα ανάμεσα στους εντιμώτατους φίλους μου: Ο ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή, τα δύο άλλα αδέλφια με ναρκωτικά, σωματέμοπας ο άλλος και μία που έφυγε για Μπερούτ μεριά και δεν την ματαείδαμε.
  Α, ρε μάννα. Δεν είχα μούτρα να κυκλοφορήσω στη πιάτσα. Θεός σχωρέστην!
  Δεν λέω μπορεί Πάσαρης ή Καράκωστας να μην είχα γίνει αλλά κάπως θα έβγαζα τα προς το ζειν κι εγώ.

 108. Γρηγόρης Κονδύλης said

  102: Ερώτηση είναι; Μάλλον. Tσιπ λεγόταν πολύ πριν από το ολοκληρωμένο κύκλωμα, το 1843 για πρώτη φορά, καταπώς φαίνεται από το OED

  Chip d.2.d A counter used in games of chance; hence, slang a sovereign. Also colloq. (orig. U.S.), a piece of money; pl. money. So to buy chips: to invest; (when) the chips are down: (when) it comes to the point (see point n.1 A. 22 b); in the chips: moneyed, affluent.

     1840 in Amer. Speech (1965) XL. 182 He is perfectly willing to ‘pile the chips’ for any distance.    1859 Hotten Dict. Slang, Chips, money.    1873 Slang Dict., Chips, money.    1877 W. Black Green Past. III. xiv. 226 The chips must be paid.    1882 [see straddle v. 7].    1883 M. E. Braddon Phantom Fortune xli. (1884) 355 Divers values, from the respectable ‘pony’ to the modest ‘chip’…

 109. Νέο Kid Στο Block said

  Το παν στη χαρτοπαικτική ζωή παιδιά είναι να είσαι τσιπλήντερ! Chip leader! 🙂

 110. Νέο Kid Στο Block said

  88. Έτσι τον λέει ο εγγλέζος φίλος μου ο Inky. Aλλά για να λες εσύ,κάτι παραπάνω θα ξέρεις. 🙂
  Θες μήπως(για σίγουρα) να σου πώ για την «αναποφασιστικότητα» των χαοτικών συστημάτων και την ενδιαφερουσα ιδιότητά τους να νοιωθουν πως έλκονται αλλα ταυτοχρονα και πως απομακρυνονται απο τον ελκυστή τους; Ή μηπως για τον παράξενο ελκυστή του Henon που έχει σχέση με τον τροπο κατά τον οποίο τα νευρωνικά δίκτυα του ζωικού και ανθρώπινου εγκεφάλου απομνημονευουν ενα μοτιβο στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων; 😆

  Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο Φλάβιος Ζοζεφίνος (πώς τον είπες…) που βρίσκεται μέσα μου, αλλά θα βοήθαγε κανας εξορκιστής; Ωχ, μανούλαμ… 🙂

 111. Γς said

  Ρε, πως μου ξέφυγαν αυτά τα τσιπ. (Βλέπετε δε λέω τσιπς, σωστός;)
  Ο θεός με αξίωσε όμως να είμαι από τους πρώτους που δίδαξε τα ηλεκτρονικά τσιπ σε Ανώτερη Σχολή Ηλεκρονικών (δεν υπήρχαν τότε ΚΑΤΕ , ΤΕΙ).
  Αλλά με αξίωσε επίσης να είμαι ίσως ο πρώτος που δίδαξα σε τμήμα Βιοτεχνολογίας τα DNA τσιπ (Μικροσυστοιχίες DNA).

  Του ματς τσιπ κι ούτε ένα πατατάκι ;(

 112. Αλίκη Στούκα said

  Ο Παναγούλης είπε το αυτονόητο.
  Oταν πατάς με τη μπότα σου ένα λαό στο λαρύγγι, ο λαός θα εξεγερθεί.
  Αυτό είναι ένα ιστορικό δεδομένο, η έκφραση του ανθρώπινου πόθου για ελευθερία.

  Να διαβάσετε λοιπόν την δήλωση Παναγούλη με το αληθινό της περιεχόμενο.
  Ο Σύριζα πρέπει να μείνει πιστός στις εξαγγελίες του.
  Ο Σύριζα πρέπει να καταργήσει το μνημόνιο και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις.
  Ο Σύριζα θα στήσει τα ειδικά δικαστήρια και θα τιμωρήσει τους ενόχους.
  Ο Σύριζα είναι η τελευταία εφεδρεία της δημοκρατίας.

  Αν ο Σύριζα μας προδώσει, θα γίνει της Λιβύης.

  Αυτό είπε ο Παναγούλης.

 113. ππαν said

  Δεν ξέρεις τον Φλαβιους Ζοζέφ, εκλεκτό στέλεχος της Στρατιάς των Αγνώριστων; Αύριο με τον κηδεμόνα σου!
  http://www.sarantakos.com/language/flaviojoseph.htm

 114. spyroszer said

  92. Immortalite, όχι δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Δεν πρόκειται όμως για δικαστήριο, αλλά για την καταδίκη ή όχι μιας πολιτικής δήλωσης. Όταν ο ΓΑΠ είπε «λεφτά υπάρχουν», μετά εξήγησε ότι εννούσε ότι θα τα βρει απ’ τη φοροδιαφυγή, κάτι που στέκει τυπικά ως ερμηνεία της δήλωσης. Όλοι όμως το ερμηνεύσαμε ότι εννοούσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα έδινε παροχές μετά τις εκλογές, που ήταν βεβαίως ψέμα. Είναι γνωστό κόλπο των πολιτικών να κάνουν δηλώσεις που δημιουργούν εντυπώσεις και κλίμα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως. Αυτή η πρακτική νομίζω πρέπει να καταδικάζεται και καλά έκανε και την καταδίκασε και ο Σύριζα τη δήλωση Παναγούλη.
  Ο Σύριζα πρέπει να εκφράζει τη λαική αγανάκτηση, αλλά είναι πολιτικό κόμμα, που μάλιστα είναι πιθανόν σε λίγο καιρό να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση του τόπου μας. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην έκφραση της λαικής αγανάκτησης και στην προετοιμασία του εδάφους για μια δημιουργική διακυβέρνηση. Αυτά. Ελπίζω να μην θεωρηθώ Πρετεντέρης !!!!!!!!

 115. Νέο Kid Στο Block said

  113. Γουάου!! Δεν είχα ιδέα! Γαλλορωμαίος δηλαδή που μίλαγε αραμαϊκά! 😆
  (xμμ… δηλαδή, εμέσως πλην σαφώς, με αποκάλεσες Αραμαϊκό-Αρφαραϊκό στο 88. 👿 )

 116. #15 καὶ τότε τὸν μάζεψαν οἱ μπάτσοι καὶ ἔχασε τὸ κεφάλι του ἐξ αἰτίας μιὰ καραπου**νάρας. ἔτσι πέθανε ὁ μεγαλύτερος ἀνδρας ποὺ γεννήθηκε ποτὲ πρὶν ἀπὸ τὴ ἵδρυσι τοῦ Χριστιανισμοῦ.

  πολὺ ὡραῖο τὸ ἄρθρο καὶ εἶχα ἀπορία γιατί λεγόταν Ντόμινο καὶ ποιά ἡ σχέσι του μὲ τὸ Dominus.

  Kαὶ ἐπιτέλους δὲν μπορεῖ νὰ γίνῃ κἀμμία συζήτησι χωρὶς ἀναφορὰ σὲ διάφορους (Π)αναγούληδες;

 117. τὸ «ἀγαπῶ» εἶναι προχριστιανικό, τὸ «ἀγάπη» ὅμως εἶναι λαϊκὸς-ἑλληνιστικὸς τύπος τοῦ «ἀγάπησις» ποὺ νομίζω ὅτι πρωταπαντᾷ στοὺς Ο’.

 118. Γς said

  Δεν πολυπαρακολουθώ τα της Βουλής (αρκετά!), αλλά από ότι θυμάμαι από παλιά, από την εποχή της Φαλάτσι ο Στάθης ήταν πολύ βαρύς. Καμιά σχέση με την σπιρτάδα του Αλέκου.
  Κάτι πήγε να πει εδώ, με το οποίο συμφωνώ πέρα για πέρα, αλλά το χάλασε με τη Λιβύη: Αυτά δεν τα φωνάζουν. Τα κάνουν!
  Ποιοι όμως που γεμίσαμε χορεύτριες;

  Χορεύτριες; Θυμήθηκα σε προηγούμενο σχόλιο την Ελένη που τράβηξε Βηρυτό μεριά τέλη των 50ς. Χορεύτριες λέγανε τότε. Μπαργούμαν μέχρι και τώρα στην Βουλγαρία, Μολδαβία κλπ. Προσεχώς Γιουνάνες στην Τουρκία (πάτε ένα στοίχημα;) και κανείς δεν πλήρωσε. Οχι για εκδίκηση, ούτε ‘απονομή δικαιοσύνης’ αλλα μπας και φοβηθούν και φύγουν απ τη μέση αυτοί που μας οδήγησαν εδώ, αυτοί που περιμένουν να καρπωθούν εκ νέου κι από την οικονομική κατάρρευση.
  Μια φορά, δυό φορές, Νισάφι πια.

  Με πόσες φορές γίνεσαι κίναιδος, που λέει και το ανέκδοτο.

 119. Ηλεφούφουτος said

  Δεύτερη φορά που βλέπω σχόλιό μου να μην εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες.
  Νικοκύρη, βλέπεις τίποτα στη μαρμάγκα σου;

 120. Γς said

  119:

  >Νικοκύρη, βλέπεις τίποτα στη μαρμάγκα σου;

  Τι απ όλα;

  Μαρμώ -> Μαρμάγκα.
  Μαρμώ -> μεριμάνγκε (αρβ) -> Μαρμάγκα,
  μεριμάνγκε (αρβ) -> Μαρμάγκα.
  μεριμάνγκε (αρβ) ->Μαρμώ -> Μαρμάγκα(Χλωμό).
  κάτι άλλο ?-> Μαρμάγκα

 121. Νέο Kid Στο Block said

  Ξεφύγαμε τελείως…:-(

  Χορεύτριες και μπαργουμάνες στην Τουρκία, καραπου**ναρες σκοτώνουν τους «Μεγάλους» άνδρες…
  Ευτυχώς οι ρσενικοί κρατάμε γερά…

  Μήπως να ξαναεκδίδαμε εκείνο το μαλέους μαλεφικάρουμ να ξεμπερδεύαμε με όλες τούτες ρε παιδια;

 122. Γς said

  121:
  Με γιατροσόφια κατά της μαγείας δεν πολεμάς τις π**τάνες. Αλλά τι σου φταίνε τα κορίτσια;

 123. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  119: Όχι, δεν έχει τίποτα η σπαμοπαγίδα, περίεργο πράμα….

 124. gpoint said

  # 87
  Δεν την έχω βρει ακόμα σε κείμενο. Εχω την υποψία πως έγινε της «μόδας» με την επικράτηση του Χριστιανισμού σαν βασική του ιδέα, μια που η λέξεις φιλία και έρως δεν κάλυπταν το περιεχόμενό της. Το λέω διότι αρχαίες λέξεις με πολλαπλές σημασίες όπως π.χ. το μήδομαι εξαφανίσθηκαν από την χρήση επί μέρους εξειδικευμένων και το αγαπώ με την σημερινή έννοια με καλύπτει από τον ΠΑΟΚ μέχρι το καλό κρασί και από την μουσική μέχρι την γάτα μου

 125. Γς said

  Γμτ το κέρατό μου!
  Δείχνουν και ξαναδείχνουν, όπως αυτή τη στιγμή στον ΑΛΦΑ ένα βίντεο μιας ληστείας στην Πάτρα.
  Το πρόσωπο του άγνωστου δράστη είναι καλυμμένο με μοζάικ. Γιατί;

 126. Προσγολίτης said

  > τὸ “ἀγαπῶ” εἶναι προχριστιανικό (Κορνήλιος)

  Διαβάζοντας το 117 σχ., θυμήθηκα κάτι σχετικά με το αγαπώ· το έχω δει και σημειώσει:
  αγαπώ (άγαν = πολύ + πω = επιθυμώ).

  ΥΓ. 1. Το έχω ξαναπεί (εξάλλου… φαίνεται:), δεν είμαι φιλόλογος
  2. Επίσης έχω ξαναπεί: μακαρίζω τους φιλολόγους, και δη τους ε δ ώ (στο Νικοκυρέικο – ναι, χωρίς καμιά κολακευτική διάθεση)

  Καλή νύχτα σε όλους!

 127. Αγγελος said

  Για το ντόμινο και τους καλογέρους που μόνον domine επιτρεπόταν να λένε είχα ακούσει κι εγώ μικρός — χωρίς να έχω κανένα επιχείρημα να το στηρίξω.
  Το Τόκιο, το Όσλο και το Μπιλμπάο σαφώς δεν κλίνονται, το Μιλάνο, το Τουρίνο και το Τολέδο σαφώς κλίνονται, και για πλήθος άλλα επιτρέπεται αμφιβολία. Κανόνας δεν βλέπω να υπάρχει — ίσως μια τάση να κλίνονται τα λατινογενή (αντιπαράδειγμα όμως μεταξύ άλλων το Πόρτο της Πορτογαλίας).

 128. Νέο Kid Στο Block said

  127. Άγγελε, μήπως η τάση προς κλίση έχει να κάνει και με διαχρονική παρουσία ελλην. στοιχείου στις πόλεις;
  Γι’αυτό και Σικάγου, Τορόντου, Οττάβας κλπ. Το Τολέδο βέβαια νομίζω ότι δεν θα το έκλινε κανείς αν δεν ήταν ο Γκρέκο.

  ΥΓ. Είσαι ο γνωστός παλιός «μπλε» Άγγελος, που έμεινες απλά χωρίς λινκ; 🙂

 129. 30,
  Προσυπογράφω, όπως και σε παλιότερη συζήτηση.

 130. Για το πεντόμινο είπαμε;

 131. cronopiusa said

  βγήκε ο χάρος να ψαρέψει Παπαϊωάννου Τουμανίδης Σπύρος ΔΚ

  Rise of the Greek far-right

  Schwarzfahrer (with English Subtitles)

 132. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  130: Βλέπω ότι υπάρχει και πολυόμινο!

 133. Mπετατζής said

  Ο Πάκο Ιγνάτιο Τάιμπο ΙΙ στο μάλλον καλύτερο βιβλίο του «Η σκιά της σκιάς», βάζει τους τέσσερις μεξικανούς ήρωές του να παίζουν κάθε νύχτα μέχρι το πρωί ντόμινο σε ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο, σχολιάζοντας όλα τα θέματα που τους απασχολούν, από τη μεξικάνικη επανάσταση και την κατάληξή της, μέχρι τα πτώματα που μαζεύονται γύρω τους, καθώς ξετυλίγεται η αστυνομική πλοκή του βιβλίου. Από το βιβλίο συμπέρανα τα εξής, σχετικά με το ντόμινο : α) είναι ή ήταν παλιότερα κάτι σαν εθνικό παιγνίδι στο Μεξικό, ή τελοσπάντων πολύ διαδεδομένο, β) δεν είναι βαρετό, για τον εξής λόγο : υπάρχει συγκεκριμένο πλήθος από κάθε πούλι, (π.χ. σχηματικά, δύο μόνο πούλια με εξάρια), έτσι ώστε στο παιγνίδι αποκτά πλεονέκτημα όποιος μαντέψει τι πούλια έχει ο αντίπαλός του, κρίνοντας από τα δικά του πούλια και από αυτά που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι και γ) το παιγνίδι παίζεται από ζευγάρια παικτών, όχι από κάθε ένα παίχτη ξεχωριστά.

 134. Ένα ακόμα (παλιομοδίτικο) μουσικό ντομινό (καλύτερο με την Εντίθ Πιάφ, αλλά δεν μπορώ να το βρω).

 135. 24
  Στο Domino Cover περίμενα να δω κάτι σαν αυτό. 🙂

 136. sarant said

  133: Μπορεί να είναι κι έτσι που τα λες -δεν λέω πως η εντύπωση που σχημάτισα είναι σωστή 🙂

 137. sarant said

  ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ

  Αύριο εκτός απροόπτου δεν θα δημοσιευτεί άρθρο, για τεχνικούς λόγους. Ας πούμε ότι το ιστολόγιο συμμετέχει στη γενική απεργία!

 138. Μαρία said

  Με γαλλικό τονισμό και το περιοδικό Ντομινό.

 139. Μαρία said

  135 Γράφαμε μαζί, Μιχάλη.

 140. #127 Γιατὶ δὲν κλίνεται τὸ Ὄσλο καὶ τὸ Τόκιο;

  τὸ φαινόμενο ντόμινο μικρὸς τὸ εἶχα συνδέσει μὲ κύβους μαγειρτικοῦ ζωμοῦ ἀπὸ μιὰ διαφήμισι ποὺ προβαλλόταν τότε καὶ μὲ εἶχε ἐντυπωσιάσει πολύ.

 141. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [ 31 ]

  # Ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό μας Some Are Ass και το μη ενταγμένο σε λεξικό μεζεδάκι: “ανεκπροσώπητες ……..κατηγορίες”. Το επίθετο “ανεκπροσώπητες” γκουγλιζόμενο βγάζει μόνο
  Σαμαρά. # ( !!!)

  Tο ότι η λέξη “ανεκπροσώπητος” δεν είναι (αν δεν είναι) ενταγμένη σε λεξικό, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι η λέξη αυτή είναι «μεζεδάκι», (δηλαδή λάθος).

  Νομίζω ότι ο τύπος είναι γραμματικώς ορθός (grammatical) και απολύτως αναγνωρίσιμος από τους ομιλούντες Ελληνικά.

  Το ότι (μπορεί να) είναι νέος, δεν σημαίνει -επαναλαμβάνω- ότι είναι (εξ αυτού και μόνον τού λόγου) και «μεζεδάκι».

  ΥΓ
  Πράγματι, αγαπητέ : «Some Are Ass».

  Ποιοι, όμως, είναι αυτοί οι «Some» ;

 142. ππαν said

  137: επιτέλους, να δουλέψουμε και λίγο! 🙂

 143. Γς said

  Καλά πήγε και σήμερα η ημέρα.
  Εφυγε και ο Ναυτίλος.

 144. Γς said

  3:00 – 6:00 π.μ.
  Η Ζώνη Ποικίλης Υλης του ιστολογίου.
  Και κανείς δεν είναι στο πόστο του:
  Κάτι για Πιαφ είπαμε σήμερα,

 145. Γς said

  114:
  Εκατό επιτυχίες της έχει ο λίκνος!
  Και το πρώτο που άκουσα από τον μόνο ραδιοφωνικό σταθμό που υπήρχε: Των Αθηνών. Το καλοκαίρι του 1951 αποκτήσαμε και δεύτερο τον Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων.

 146. Γς said

  145: ->144:

 147. Γς said

  Ακούστηκε σήμερα κι ο Γούναρης (Σχ. 77)
  Διαβάζω στην Βικιπαίδεια ότι ο Τσιτσάνης έλεγε: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Και συνεχίζει: Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει επιτέλους Ευρώπη, μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους.
  Εδώ καμιά εκατοστή και βάλε τραγούδια του.

 148. spiral architect said

  @141: ΣΑΘ, το επίθετο «ανεκπροσώπητος» μπορεί να είναι γραμματικά σωστό, αλλά μιας και δεν υπάρχει σε λεξικά, προσωπικά προτιμώ να το εκφράσω (γραπτά και προφορικά) περιφραστικά: Ο χωρίς εκπροσώπηση, ο μη έχων εκπροσώπηση, το άτομο χωρίς εκπροσώπηση.

  Για το «Some Are Ass» τα εύσημα στον Allu Fun Marx από σχόλιό του σε προηγούμενη ανάρτηση. wink:

 149. Νέο Kid Στο Block said

  To κατάπτυστο σχόλιο 135 «ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ» γκρεμίζει τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού, που μην έχοντας εργασία (ανάλογη προσόντων που λένε..) σαν την Ππαν (τυχερή!), δεν ξέρει πώς να περάσει το πρωινό του!

  Μάλλον θα ασχοληθώ με τα χαοτικά συστήματα του Μιχαλάκη ! 🙂

  Σε πρώτη φάση να πώ ότι είναι όπως τα λέει o συνάδελφος Μπετατζής. Η τύχη στο Ντόμινο είναι στο μοίρασμα απ’τα τσιπάκια. Μετά είναι τέχνη.

 150. Νέο Kid Στο Block said

  Ουπς! Το κατάπτυστο σχόλιο είναι προφανώς το 137. 🙂

 151. sarant said

  149: Ναι, φτύσε μας κιόλας! Είπαμε να απεργήσουμε, κύριε! (Άλλωστε, πάω στοίχημα ότι τα πρώτα άρθρα, του Φεβρ-Μαρτίου 2009, δεν τα έχεις διαβάσει(

  147: Ο Γούναρης έγραφε και ρεμπέτικα, με το ψευδώνυμο Νικ. Κουρνάζος

  148: Τα επίθετα με στερητικό δεν υπάρχουν όλα στα λεξικά, γιατί είναι πάμπολλα. Ο Μπαμπινιώτης, ας πούμε, έχει στο κάτω μέρος πολλών σελίδων του, κατεβατά από τέτοιες λέξεις χωρίς ορισμούς, θεωρώντας ότι είναι προφανές το τι σημαίνουν, π.χ. ακορφολόγητος, ακοστολόγητος, ακοτσάριστος,

 152. Γς said

  Ναυτίλε είσαι μαλάκιον τελικώς.

  Για μπέκα μέσα ρε μάγκα. Θα πάρουμε παρουσίες!

 153. Μαρία-Ρίτα Κάμπα said

  Το A.D, νομίζω προέρχεται από τα Ante Dei.Κάνω λάθος;

 154. Γς said

  153:
  Εγώ το ξέρω ως Anno Domini

 155. sarant said

  Ναι, Anno Domini
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anno_Domini

 156. spiral architect said

  @137:

  ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ:
  Το αίτημά σας γίνεται αποδεκτόν.
  Κοινώς, πάρε ένα ρεπό, today is your day off, go out, rest, go for a walk, the harbour is yours.

  ο γραμματικός του Φ/Γ «Sarantakos:
  (υπογραφή σφραγίδα)

  (το παρόν να επικολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων στον μπουλμέ της τραπεζαρίας)

 157. LandS said

  #155 Κατάλαβα. Λευκή η απεργία. Μπροστά σε υπολογιστή/λάπτοπ/τάμπλετ/σμαρτφόουν μεν, χωρίς ανάρτηση δε.

 158. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [148 ]

  # … το επίθετο “ανεκπροσώπητος” μπορεί να είναι γραμματικά σωστό, αλλά μιας και δεν υπάρχει σε λεξικά, προσωπικά προτιμώ να το εκφράσω (γραπτά και προφορικά) περιφραστικά: Ο χωρίς εκπροσώπηση, ο μη έχων εκπροσώπηση, το άτομο χωρίς εκπροσώπηση.#

  Tο τι είναι, όμως, [Σαραντάκειο] «μεζεδάκι» και τι όχι, αγαπητέ, νομίζω ότι (πρέπει να) προσδιορίζεται / κρίνεται από τη γραμματικοσυντακτική ‘ορθότητα’ και την κατανοησιμότητα (ενός τύπου ή μιας έκφρασης) εκ μέρους τού επαρκούς native speaker (ιθαγενούς ομιλητή;) μιας γλώσσας, και όχι από λίγο – πολύ αυθαίρετες προσωπικές γλωσσικές προτιμήσεις.

  Και εσείς [31] δεν μιλήσατε για «μεζεδάκι» απλώς.
  Μιλήσατε και για «κωλοπιλάλα» (των κυβερνητικών), που τους έκαμε να πουν «ένα σκασμό [γλωσσικές;] παπάντζες». (!!)

  # Για το “Some Are Ass” τα εύσημα στον Allu Fun Marx … # :

  Όχι μόνο σ’ αυτόν τα «εύσημα», αλλά και σε όσους το έχουν υιοθετήσει ασμένως …

 159. Νέο Kid Στο Block said

  Τελικά Μιχαλιό, βρήκα ότι ο ίδιος ο Lorenz παρουσίασε το 1972 (μάλλον σε διάλεξή του στο ΜΙΤ) το περίφημο «φαινόμενο της πεταλούδας» , όταν κάποιος παρατήρησε ότι στο βασικό μοντέλο κλίματος που είχε εισάξει ,ο ελκυστής έμοιαζε με πεταλούδα, λέγοντας «Μπορεί άραγε το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στη Βραζιλία να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στο Τέξας;» 🙂 Βέβαια, αυτή του η αναφορά δεν έχει σχέση με τις μεταγενέστερες βερσιόν που κυκλοφορούν και βασικά θεωρώ πως ήθελε να τονίσει το γεγονός (που προκύπτει άμεσα παρατηρήσιμο από τις 3 διαφορικές του εξισώσεις) ότι παρά το γεγονός οτι η Βιόσφαιρα συμπεριφέρεται κατά προβλέψιμο τρόπο, η συμπεριφορά της υπόκειται σε βίαιες και φαινομενικά τυχαίες αλλαγές. (που εξηγούνται απο την μη-γραμμικότητα των σχετικών διαφ. εξισώσεων)
  Ο ίδιος (λένε τα κιτάπια μου τουλάχιστον) πρωτοεντόπισε την χαοτικότητα που προκύπτει για την παράμετρο ρ στην δεύτερη εξίσωσή του dy/dt=x(ρ-z)-y που αναπαριστά (το ρ δηλ.)τον γνωστό σαν «αριθμό Rayleigh». (που αντιστοιχεί/κατηγοριοποιεί τα φαινόμενα μεταγωγής θερμότητας που συμβαίνουν στη φύση όταν ένα σύστημα γίνεται ασταθές, και εκδηλώνονται μέσω μιας κίνησης της μάζας. Όπως ,ας πούμε, όταν ζεσταίνουμε νερό σε ένα σκεύος σχηματίζεται ρεύμα/ κίνηση μάζας από μεταγωγή θερμότητας και το ζεστό νερό (ως πιο αραιό) μετακινείται στην επιφάνεια και το κρύο(πιο πυκνό) προς τον πυθμένα.)
  Όταν το ρ λοιπόν γίνεται 28 η συμπεριφορά της ατμόσφαιρας γίνεται χαοτική. Έτσι βλέπουμε οτι ο ελκυστής Λόρεντς είναι μια περιοδική μεταβλήτή που απεικονίζει ένα κλιματικό μοντέλο στο χώρο. Oι αντίστοιχες μεταβλητές x,y,z όπως εξελίσσονται εκδηλώνουν μια χαοτική ροή χωρίς να επαναλαμβάνεται το μοτίβο.
  Βέβαια, πρόκειται για ενα υπεραπλουστευμένο κλιματικό μοντέλο, αλλά κάνει εποπτικό το φαινόμενο. Έτσι, αν για παράδειγμα σήμερα ο καιρός ανταποκρίνεται σε ένα σημείο (x,y,z) του δεξιού φτερού της πεταλούδας, τότε ο καιρός των επόμενων ημερών θα δοθεί από μία τροχιά που θα προέρχεται από το σημείο (x,y,z) . Αν αυτή η τροχιά εξελίσσεται ΕΝΤΟΣ του φτερού της πεταλούδας στα δεξιά, ο καιρός θα είναι περίπου ίδιος με σήμερα. Μπορεί όμως η τροχιά να εξελιχθεί προς το αριστερό φτερό της πεταλούδας, οπότε η πρόβλεψη αλλάζει δραστικά.

  Η «επιλογή τροχιάς» εξαρτάται απο τις «αρχικές συνθήκες» του μαθ. μοντελου (πρακτικά δηλ. από τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά του «σήμερα»).
  Ετσι, έχει αποδειχτεί ουσιαστικά ότι ο καιρος ειναι ενα χαοτικό συστημα, και η πρόβλεψή του σημαίνει πρόβλεψη «μιας ατομικής τροχιάς» στον ελκυστή (attractor) του κλίματος. Άρα πρακτικά αυτη η ατομικη τροχιά (καιρός) μπορεί να προβλεφτει με βαση τις αρχ. συνθηκες που δινονται για τον καιρό που κανει σήμερα.

  Βέβαια, πλέον με την εξέλιξη της brute force των υπολογιστών υπάρχουν κλιματικά μοντέλα με πολυ περισσότερες μεταβλητές απο τις τρείς x, y, z του Lorenz.
  Απότι ξέρω , συνήθως ακολουθείται η στρατηγική να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μαθηματ. μοντελα κλίματος ή ποικιλία παραμέτρων και «αρχικών συνθηκών» , με αποτέλεσμα βέβαια να προκύπτουν διαφορετικές προβλέψεις. Κατόπιν γίνεται εκτίμηση του βαθμού σύμπτωσης των προβλέψεων κι ετσι προκύπτει μια ΜΕΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ με τη μικρότερη απόκλιση. Η μέθοδος αυτη,της χρήσης δηλαδή πολλών κλιμ. μοντελων αντι για ένα και μοναδικό (παρεμπ. ο πρώτος που δούλεψε σχετικά ήταν ο διάσημος Von Neumann με τον θρυλικό ENIAC), είναι αυτό που λέγεται -όπως σίγουρα ξερεις και πιθανώς δουλεύεις- Multi-model ensemble.

  YΓ. Όποιος άντεξε και διάβασε ως εδώ κερδίζει χρυσούν ορολόγιον !
  ΥΓ2. Μιχάλη, καλύτερο εποπτικό / ίσως και διδακτικό(;) εργαλείο για την κατανοηση οτι τα χαοτικα συστηματα είναι μια κατηγορια δυναμθκων συστημάτων είναι νομίζω το «Παιγνιδι του Χάους» του Μichael F. Barnsley του Ινστ. Τεχνολ. της Τζώρτζια,που είναι ενα μαθημ. παιγνίδι που βασίζεται σε μια απλή μητρωική σχέση που τελικά μετασχηματιζεται σε δυό εξισωσεις της μορφής: x(t+1)= ax(t)+by(t)+e, y(t+1)= cx(t)+dy(t)+f και για τις οποίες ορίζει/προσδιορίζει τρείς δέσμες μετασχηματισμών. Ελκυστής φράκταλ και πάντα ,προς το τέλος του παιγνιδιού/πειράματος μετα την απεικόνιση επαρκούς αριθμού σημείων προκύπτει ο παράξενος ελκυστης γνωστος σαν «τρίγωνο Sierpinski» (αν ενδιαφερεσαι για λεπτομερειες στείλε μύνημα καπνού! 🙂 )

  ΥΓ3. Δεδομένης της ρήσης του Λόρεντς και του ότι ο Μιχαλιός ζει στο Τέξας, προτείνω οργάνωση εκδρομής (με έξοδα ρεφενέ: 20% οι σχολιαστές, 80% ο Ιστολόγος) στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ και παρεμπιπτόντως να εξοντώσουμε τις τοπικές πεταλούδες που με τα παλιόφτερά τους απειλούν να δημιουργήσουν ανεμοστρόβιλο που θα πλήξει το Χιούστον! Μ’αλλα λόγια θα κάνουμε την καμπάνια : Kill the baterflies! Save Michael! Viva Brasil! 😆

 160. Γς said

  Ντάξει, δεν είναι μεζεδάκι, σαρδάμ είναι.
  Στο ΣΚΑΙ τώρα, ο Μαγκούφης (αυτός που εκθείαζε τον ΓΑΠ του ματς για να τον … διαγράψει):
  – Πέντε βουλευτικοί αγώνοι είναι πολλοί κυρία Τσαπανίδου

 161. Νέο Kid Στο Block said

  Φτούυυ! Ούτε στην εξάδα των «Live achievment: Peiraiki-Patraiki» δεν μπήκα ,με το 159, γμτ. 😦

 162. marulaki said

  Νομίζω μπορεί να παιχτεί μεταξύ όλων των ηλικιών σαν ένα πολύ πιο χαλαρό είδος σκακιού. Ωραίο γιατί είναι απλό. Είναι επίσης παιχνίδι που έπαιζα με τη μαμά μου όταν ήμουν μικρή. Το αγαπώ, μου θυμίζει καλοκαίρια στο εξοχικό, τα τζιτζίκια έξω, κι εμείς ντόμινο! Ωραία ανάρτηση 🙂

 163. Γς said

  161:
  Εκκρεμεί η εξέταση σου. Πότε θέλεις να τη βάλουμε;

 164. ππαν said

  Το έχασα το ρολόι, Κιντ.
  Κι επιτέλους, ας μας πει ο Σαραντάκος τα αιτήματά του, θα τα ικανοποιήσουμε, πώς θα ανοίξει το μάτι μας χωρίς ανάρτηση;

 165. 159 Α, μάλιστα, τώρα κατάλαβα.

  (θέλω το χρυσούν ωρολόγιον!)

 166. Γς said

  163:
  1962. Πρωτοετής. Στο Καφενείου του Χημείου, Σόλωνος. Ο Κ. παρελθόντων (πολλών) ετών που το παίζει Καθηγητής (στα ιδιαίτερα μαθήματα) με πλησιάζει:
  -Μικρέ, σε λίγο που θα έρθει στην είσοδο μια μαμά με τον γιό της, θα έρθεις και θα με ρωτήσεις «Πότε θα δώσουμε εξετάσεις κύριε καθηγητά;»
  Οπερ και εγένετο. Τους πλησίασα και με σεβασμό του έθεσα το ερώτημα.
  Με κοίταξε απαξιωτικά. Γούρλωσε τα μάτια του και με στόμφο μου είπε νευριασμένος:
  -Να διαβάζετε τις ανακοινώσεις μου!
  Εσκασα στα γέλια.

 167. Γς said

  >που θα έρθει στην είσοδο
  στην είσοδο του Χημείου

 168. gpoint said

  Εεε, Γου Σου !!
  Δοκίμασε αυτό να περάσει η ώρα σου, μου φαίνεται πως είναι στο στυλ σου

 169. sarant said

  156: Θύμισέ μου τι είναι το Φ/Γ!

  157: 🙂

  158: Πού να δεις ο Κοντομηνάς ή ο Μπασινάς πώς έχουν μεταγραφεί…

  159: Να τσοντάρει και ο δήμος του Χιούστον στο ταξίδι;

  166: Πολύ καλό αυτό!

 170. Νέο Kid Στο Block said

  Ααα..όλα κι όλα! Δεν φταίω εγώ! Για όλα φταίει ο Σύριζας! Και ποιος είναι ο πλέον επιφανής Συριζαίος εδώ μέσα;
  Ο Σαραντάκος! Αυτόν βαρέστε (Ππαν και Δύτη) που όχι μόνο μας νήστεψε λες και είναι της Σταυροπροσκυνήσεως (πούλεγε κι η γιαγιάμ..) αλλά είχε και το θράσος να μας το δηλώσει εκ των προτέρων!

  Τεσπά, εγω προειδοποίησα στο 149. (β παράγραφο) κι αμαρτίαν ουκ έχω. Είχατε όλο το χρόνο να με διώξετε,μπανάρετε, απειλήσετε κλπ., αλλά δεν το κάνατε κορόιδα!

  Και κορόιδα στο τετράγωνο μάλιστα Δύτα μου, που ψήνεσε για «Ωρολόγιον» 🙂 ,διότι το «ορολόγιον» που έγραψα δεν ήταν ορθογραφικό ,αλλά εσκεμμένο.
  Αλλο Ώρα κι αλλο Όρος (δανείου προς αναξιοπαθούντες σχολιαστάς, that means me!) χε,χε,χε…

 171. ππαν said

  Και το «ψήνεσε» εσκεμμένο; Μας βάζεις δύσκολα ρε γμτ!

 172. Α όχι, τέτοιο ορολόγιο δεν θέλω!

  Το 166 με τον «καθηγητή» μου θύμισε μια ιστορία (αληθινή; ποιος ξέρει) με έναν εργάτη όταν έχτιζε σπίτι στο Σκορπιό ο Ωνάσης. Κάπου λέει τον εξυπηρέτησε, και εκείνος τον ρώτησε ποια χάρη θέλει να του κάνει. Λέει ο εργάτης:
  -Τίποτα, μόνο να, την Κυριακή που κάθομαι στο καφενείο στο χωριό, να περάσεις με τη λιμουζίνα και να με χαιρετήσεις με τ’ όνομά μου, έτσι να το δουν οι συγχωριανοί.
  Περνά την Κυριακή με τη λιμουζίνα από το καφενείο ο Ωνάσης, ανοίγει το παράθυρο, φωνάζει:
  -Γεια σου Κωστή!
  Κι ο εργάτης:
  -Δεν μας χέζεις βρε Αρίστο…

 173. Νέο Kid Στο Block said

  172. tee,he,heee.. 😆 😆

 174. spiral architect said

  @158: Φίλε μου, το μέγα ζήτημα είναι ότι κάποια κωαλόπαιδα έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε ένα κείμενο υποτέλειας και δευτερευόντως τα τυχόν γλωσσικά τους ολισθήματα, σαραντάκεια μεζεδάκια ή και «παπάντζες» που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
  Επί του (γλωσσικού) προκειμένου, αν μια λέξη δεν έχει ακόμα λεξικογραφηθεί, αν μη τι άλλο, τη θεωρώ γλωσσικό ολίσθημα.
  Αν, στο μέλλον, αυτή λεξικογραφηθεί το πράμα αλλάζει … 🙄
  (καλά. δεν είμαι και τοοόσο απόλυτος) 🙂

 175. spiral architect said

  @169α: Επ, σ’ έπιασα αδιάβαστο. 🙂
  (υποσημειώσεις του Καββαδία στα ποιήματά του, –> Φ/Γ «Άγιος Νικόλαος», Φ/Γ «Κορινθία» κλπ)

 176. skol said

  166,172
  Εμένα πάντως οι ιστορίες του γουσου μου θυμίζουν αυτόν 🙂

 177. ππαν said

  174: Το «σαραντάκειος» δεν έχει λεξικογραφηθεί, για το «παπάντζες» δεν θα πω τίποτε αφού το ασφάλισες σε εισαγωγικά. Μην είσαι τόσο απόλυτος, τα λεξικά είναι συντηρητικά πράγματα και οπωσδήποτε τα ελληνικά λεξικά έχουν μια αργοπορία στην ενημέρωση.

 178. Γς said

  159:
  Ας θυμηθούμε ότι τότε στο Λος Αλαμος ένας Ελληνας ο Nicholas C. Metropolis ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο John von Neumann ανέπτυξαν την Μέθοδο Monte Carlo, τους υπολογιστές MANIAC I και MANIAC II αργότερα

 179. ππαν said

  Σχετικά με το ντόμινο-ντόμινου; υπάρχει και το αντίστροφο πρόβλημα: σήμερα διάβασα για κάτι ταινίες του Όζου και βέβαια πήγε το μυαλό μου σε όζο 🙂

 180. Γς said

  172, 176:
  -Δεν μας χέζεις βρε Αρίστο…

  Βρε Skol…

 181. cronopiusa said

  Μπαλάντα για τον Γιάννη Κ Βασίλης Παπακωνσταντίνου

  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: «Ο Μικρός Ναυτίλος»

  La crise croquée par les jeunes de Libres Echanges

 182. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  177: Προφανώς, κι έπειτα υπάρχουν και κάποιες λεξικογραφικές τρύπες, όταν από αμέλεια κάποιες σχετικά διαδεδομένες λέξεις δεν έχουν λεξικογραφηθεί.

 183. ππαν said

  182: Ε και μετά έρχεσαι εσύ και άλλοι και μπαλώνετε μερικές. Σα να λέμε, στις Λέξεις που χάνονται καταγράφεις τα «ολισθήματα» του Σπάιραλ, δεν το σκέφτηκα αυτό!

 184. Γς said

  181:
  > “Ο Μικρός Ναυτίλος”

  Μαλάκιο Ναυτίλε, μπέκα μέσα!

 185. ππαν said

  «Ολισθήματα» του Σπάιραλ εννοώ αυτά που ο Σπ. θεωρεί ολισθήματα, νομίζω έγινε κατανοητό.

 186. Ή στον «Γαύρο» διαβάζουν Σαραντάκο ή ο Σαραντάκος γράφει στον «Γαύρο».
  (Σημερινό πρωτοσέλιδο)
  http://imageshack.us/photo/my-images/4/clipboard07s.jpg/

 187. spiral architect said

  … μπέκα; 😯

 188. ππαν said

  186: Κι η μυλωνού τον άντρα της.. Σίγουρα δεν διαβάζουν Τιπούκειτο!

 189. sarant said

  186: Το δεύτερο είναι εντελώς απίθανο, πάντως 🙂

 190. Γς said

  187:
  Ναι, μπέκα. Τι σε χαλάει;

 191. spiral architect said

  @186: … ή ο Σαραντάκος είναι γαύρος! 😆
  (τώρα και μέχρι να φύγω για δουλειά, διαβάζω για τον Γκούσταβ Κλούσιτς, τον πρωτοπόρο φωτογράφο πάτερα του κολάζ και μέλος του κινήματος της σοβιετικής αβανγκάρντ)

 192. Γς said

  189:
  Διάβασα ένα ωραίο τουίτ χτες:

  Είμαι ανεργος, άφραγκος και Παναθηναϊκός

 193. spiral architect said

  @190: Πάσο ρε μαγκίτη! 😆

 194. Nicolas said

  @172 Έλα! κι εμένα μe χαιρέτησε η Jenny μια μέρα στο αεροδρόμιο. Και ξέρεις τι της απάντησα, ε;

 195. Γς said

  118:
  >από ότι θυμάμαι από παλιά, από την εποχή της Φαλάτσι ο Στάθης ήταν πολύ βαρύς. Καμιά σχέση με την σπιρτάδα του Αλέκου.


  Ωδή στον Παναγούλη. Τον Στάθη

 196. cronopiusa said

  Ακόμα ένας λόγος που είμαι ΑΕΚ…

  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ; ஜ ΕΛΥΤΗΣ ஜ

 197. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [174]

  α) Συμβαίνει, όμως, τα «κωλόπαιδα» αυτά (που υπέγραψαν το «κείμενο υποτέλειας») να είναι οι (δυο φορές μάλιστα!) εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τής συνταγματικής πλειοψηφίας τού ελληνικού λαού. Αν αυτό σας λέει κάτι.

  Και νομίζω ότι θα ήταν όλοι τους εξαιρετικά ευτυχείς να μην ήταν εκ των πραγμάτων (κατά την εκτίμησή τους, βεβαίως) αναγκασμένοι να το υπογράψουν.
  Ας κάνουμε λίγο «κράτει», αγαπητέ. Η μισαλλοδοξία και η οξύτητα δεν θα μας βγουν σε καλό! Ειδικότερα αυτή την κρίσιμη ώρα.
  Με αυτή τη λογική, τα «κωλόπαιδα», οι «ανεύθυνοι λαϊκιστές», οι «κρατιστές», οι υπέρμαχοι τών «δικαιωμάτων» και των «αλόγιστων παροχών» προς κάθε κατεύθυνση κ.τ.λ., μπορεί να «ανήκουν» στην πλευρά γαυριώντων και φωνασκούντων αντιμνημονιακών. Έτσι, όμως, δεν θα πάμε μακριά …

  β) » … αν μια λέξη δεν έχει ακόμα λεξικογραφηθεί, αν μη τι άλλο, τη θεωρώ γλωσσικό ολίσθημα.» (!!!)

  Νομίζω ότι «ολισθαίνετε» επικινδύνως!

 198. Γς said

  194:
  Κι εγώ στη Μάρθα Καραγιάννη στα μικράτα της (και στα μικράτα μου).
  1977. Ιλίσια σε ένα λουλουδάδικο. Εχει αγοράσει 4-5 τσουβάλια χώμα και μου λέει:
  -Πήγαινε τα στο αμάξι.
  -Δεν είμαι του μαγαζιού, πελάτης είμαι.
  -Το ξέρω!
  -Ε, άντε και μαμήσου!

 199. cronopiusa said

  «Και να θυμάσαι σύστημα
  αστεία δε σηκώνω
  σε κάθε σου ολίσθημα
  εγώ θα σου τα χώνω»
  Νότης Σφακιανάκης »Το Σύστημα»

 200. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε Γς! Στο τέλος θα μας πεις ότι έπινες καφέ και με τον Ιμπν Σαούντ, να ούμε… :mrgreen:

 201. Γς said

  197:
  >γλωσσικό ολίσθημα

  ε, δεν είναι και δα θανάσιμο όπως το ηθικόν ολίσθημα του ανεκδότου

 202. spiral architect said

  @197α: Εγώ δεν τους ψήφισα! Επίσης το’ χω ξαναγράψει: Όταν σε αντιμετωπίζουν με σφαίρες, δεν γίνεται να αντιτείνεις ψυχραιμίες, αγάπες και λουλούδια.
  β: Είπαμε, δεν είμαι απόλυτος,
  (απόλυτος είμαι μόνο σε ότι σχετίζεται με θετικές επιστήμες)
  άλλωστε η γλώσσα είναι δυναμική.

  και για να γελάσουμε λιγάκι, ιδού και το βίδεον της ημέρας:

  :mrgreen:

 203. sarant said

  199: Έχω ξεκοπεί από το νεότερο έντεχνο τραγούδι, δεν το ήξερα 🙂

 204. Γς said

  200:
  Μη γελάς. Παρα τρίχα μου ξέφυγε. Πέθανε στο Καβούρι το Φεβρουάριο του 69, λίγο πιο πέρα από μένα που υπηρετούσα στην Αεροπορική Βάση του Καβουρίου.

 205. sarant said

  Μια και τον αναφέρατε:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/09/23/mpostemiris/

 206. Γς said

  202:
  Χτες το βράδυ ο Θέμος Αναστασιάδης στον ΑΝΤ1, αποδελτίωσε τα καλύτερα του βιδέου
  Μιχαλολιακου-Μπογδάνου στο ΣΚΑΙ.
  Δεν κυκλοφόρησε ακόμη στο διαδίκτυο.
  Θα πρέπει να είναι στο Σάιτ του ANT1

 207. Νέο Kid Στο Block said

  205. A, ρε Νικοκύρη! Στρίψε et tu Brute το μαχαίρι στην πράσινη χαίνουσα πληγή μας!
  Τι μας τα θυμίζεις τώρα αυτά; τότε που περιμέναμε τον «Σταυραητό της ερήμου» Μπιν Φαρχάν να στάξει άμεσα κι αμέσως τα πετροδόλαρά του ..και τελικά μάς έμεινε ο Τσάκας…:-(

 208. Γς said

  205:
  Μα απο εσένα διάβασα ότι:

  > πέθανε από καρδιά τον Φεβρουάριο του 1969 στο Καβούρι, σε ηλικία 67 ετών.

  Σιγά μην ήξερα ότι ήταν κει πέρα.
  Αυτός ήξερε ότι η αφεντιά μου εκπαιδευόταν πιο πέρα στα ηλεκτρονικά των αεροπλάνων στην βάση της ΕΒΑ. (το Β για το Βασιλική).

 209. Μαρία said

  199 Έτσι εξηγείται η συμπάθειά του για τη ΧΑ. Αντισυστημικός κι αυτός.

 210. Νέο Kid Στο Block said

  209. Κι ο Σφακ. χρυσάβγουλο; Για τον άλλον τον ψάλτη τον Γαϊτανάκη (πώς τον λένε) ήξερα.
  Πολλή η αντισυστηματίλα ρε παιδί μου.. 🙂

 211. Μαρία said

  210 Ο ψάλτης Γαϊτάνος άνοιξε το δρόμο.
  http://tvxs.gr/news/ellada/sfakianakis-mia-xara-i-xrysi-aygi-den-spaei-kanenan-ston-ksylo

 212. Γς said

  Αντε ρε Μαλάκιο Ναυτίλε, μπέκα μέσα!
  Τι φοβάσαι;

 213. ππαν said

  Με πρόλαβε η Μαρία: Αναστασιάδης (όχι ο Παύλος «Θάνατος..», Κιντ!), Σφακιανάκης, τόσοι αντιστασιακοί-αντισυστημικοί δεν αντέχονται, λίγο κράτει!

 214. Νέο Kid Στο Block said

  Παρατράβηξαν αυτά τα αστεία με τις κότες. Ντροπή! 😦

 215. ππαν said

  214: Τι θες να πεις «παρατράβηξαν»; Με μέτρο ήταν οκ;

  Α προπό, ακόμη και τώρα, ακόμη και στη πρώην βου εθνική, καλύτερα (δικέφαλες) κότες παρά λαγοί, ρε :)!

 216. ο άλλος πόντιος said

  Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, οπότε ίσως κάποιος το ‘χει ήδη πεί. Εμείς τα ντόμινα τα λέγαμε τουβλάκια. (Αν και τα τελευταία σχόλια που βλέπω πριν από την υποβολή του δικού μου με βγάζουν εκτός θέματος.)

 217. spiral architect said

  @216: Αν αναρωτιέσαι, γιατί είσαι εκτός θέματος, είναι γιατί ο καπετάνιος είναι εξοδούχος και το πλήρωμα χορεύει. :mrgreen:

 218. @170: Γνωστός, δημοφιλέστατος και πολυβραβευμένος διανοούμενος του βαθέως (σικ) ΣΥΡΙΖΑ! Έτσι Νίκο; 🙂

  Ωραία τα περνάτε εσείς εδώ, ε; Ελπίζω να σας έλειψα πάντως!!!

  Δεν μπορούσα να σχολιάσω νωρίτερα γιατί έτρεμαν τα χέρια μου από τα συμπτώματα στέρησης! 😀

 219. ππαν said

  Και συνήλθες τόσο γρήγορα, Στέλιο; Είσαι γερό σκαρί, μπράβο!

 220. Νέο Kid Στο Block said

  218. Tέλος πάντων, επειδή μεθαδόνη δεν μας βρίσκετε αυτή τη στιγμή, θες ρολόι; 😆

 221. Νέο Kid Στο Block said

  »μας βρίσκεται» Αεκτζού! Μη βαράς! 🙂

 222. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  216: Καλώς ήρθες, νομίζω πως το «τουβλάκια» δεν έχει ειπωθεί.

  218: Με ωμέγα είναι πιο βαθύ, που έλεγε κάποιος 🙂

 223. Φέρτε ρολόγια, σκουλαρίκια, περιδέραια, βραχιόλια
  στο η-μπέυ να τα βάλουμε, να τα πουλήσουμε όλα
  και μ’ όσα βγάλουμε λεφτά να πάμε στον Αντώνη
  για να τον βοηθήσουμε αφού την χώρα σώνει!

  Και δε ζητάμε ευχαριστώ, μήτε ονομάτων πλάκα
  μόνοι μας ας γιορτάσουμε, μ’έναν κιοφτέ στη θράκα,
  αρκεί που θα΄χουμε κι εμείς λιγάκι βοηθήσει
  να μην καταχρεώνουμε συνέχεια την Δύση!

 224. ππαν said

  Στέλιο! Από την ποιιότητα του πονήματος καταλάβαμε ότι ξαναέπεσες στοςυ τεχνητούς παραδείσους! Αριστούργημα, τι να πω!!

 225. vioannis said

  Το ντόμινο (αυτό με τα πούλια που πέφτουν) είναι τέλειο για να εξηγήσεις εποπτικά σε ένα παιδί την μαθηματική επαγωγή.
  Α) Τα πούλια στήνονται έτσι ώστε: αν ένα πέσει να πέσει και το επόμενο
  Β) Το πρώτο πούλι πέφτει.
  Το παιδί καταλαβαίνει αμέσως ότι θα πέσουν όλα.

 226. Εκ μέρους της «μεγάλης και σίγουρης» Interamerican σας ζητώ να κόψετε τα καλαμπουράκια σχετικά με το όνομα του πρωθυπουργού μας!
  Προσβάλλεται και διαμαρτύρεται ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ, κ. Δημήτρης Κοντομηνάς.
  Κι εκ μέρους της Δημ.Αρ., επίσης, ο βουλευτής κ, Πάρις Μουτσινάς, που καταψήφισε και τον πρϋπολογισμό.

 227. cronopiusa said

  Να γιατί είμαι ΑΕΚ

  Tο βίντεο που έπαιξε η ΑΕΚ στα μάτριξ του ΟΑΚΑ πριν από τον αγώνα με τον Πλατανιά. Οι μεγάλοι άσοι που φόρεσαν τα «κίτρινα» και ήταν διαφορετικού χρώματος.
  AEK FC – Against Racism

 228. Το ντόμινο για έναν προχωρημένο παίκτη τράπουλας ή και σκακιού μπορεί να φαίνεται όντως βαρετό αλλά το θεωρώ πολύ καλό παιχνίδι σκέψης για ένα παιδί. Όπως προείπαν και άλλοι, ένα καλό παιχνίδι ντόμινο γίνεται κυρίως με δύο ζευγάρια παικτών γιατί η μαντεψιά για τα πλακίδια του άλλου επεκτείνεται και στους τέσσερις παίκτες όπως γίνεται στα παιχνίδια της τράπουλας. Τιμώ όμως ιδιαίτερα το μακρινό παρακλάδι του ντόμινο, το Mahjong· ωραιότατο παιχνίδι παρατηρητικότητας, μνήμης και ταχύτητας. Όσο για το ίδιο το ντόμινο, περισσότερο μου άρεσε να το βλέπω σαν οικοδομικό υλικό, πχ:

 229. Γς said

  212:
  Ναυτίλος και μαλάκια

  Ποιος μιλάει;
  Εριξα malakology+όνομα μου στο google
  Και να καμιά εκατοστή ριζαλτς

 230. Γς said

  φτου! Malakology->Malacology

 231. 159,
  I stand corrected: Πολύ ενδιαφέρον αυτό με την πεταλούδα στην παρουσίαση του Λόρεντζ, έχεις μήπως κάποια βιβλιογραφική αναφορά;

  Για το Τέξας, φυσικά, η πεταλούδα θα είναι (κοίτα τώρα μπέρδεμα με το γένος) η πεταλούδα Μονάρχης (Μονάρχισσα;), που η προστασία της έχει γίνει προσφιλές περιβαλλοντικό θέμα στα ΜΜΕ (π.χ., στην τύχη, αυτό).

 232. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  225: Σωστό -αρκεί βέβαια να μην τα στήσεις άτσαλα και χαλάσει το πείραμα!

 233. 169,
  Με την δήμαρχο (δημαρχίνα) του Χιούστον, έχουμε και τα μέσα! 🙂

 234. Γς said

  231:
  Του γιανγκ το νόου.
  Οσο για τον σπάϊρους, καλά θα κάνει να πάει πιο πέρα από την Ελληνιή βικιπαίδεια (με αγάπη, στοργή και προδέρμ)

 235. Για τον ναυτίλο και την χρυσή τομή είπαμε;

 236. Νέο Kid Στο Block said

  231. Μιχάλη, τα «Νέα του ΜΙΤ» σού κάνουνε; 🙂 http://web.mit.edu/newsoffice/2008/obit-lorenz-0416.html

  «These observations ultimately led him to formulate what became known as the butterfly effect–a term that grew out of an academic paper he presented in 1972 entitled: «Predictability: Does the Flap of a Butterfly’s Wings in Brazil Set Off a Tornado in Texas?»

  Eγώ βέβαια το βρήκα σε εργασία του Βιομαθηματικού Rafael Lahoz-Beltra ,καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στη Μαδρίτη, αλλα μιας και το επιβεβαιώνει και το ΜΙΤ, είμαστε ΟΚ νομίζω! Θα υπάρχει και το συγκεκριμένο πέηπερ ονλάιν υποθέτω, αλλά δεν προκάνω τώρα. 🙂

 237. gpoint said

  # 227

  υπήρχε και το σχετικό καλαμπούρι για το ποιός ήταν ο πρώτος μαύρος που έπαιξε στην Εθνική ;

  Α. Ο Θ(ε)ωμάς
  Β. Ο Παπαϊωάννου, όχι ο Μίμης ένας άλλος πολύ μαυριδερός
  Γ. Ο Μπατίστα

  Ολοι από ΑΕΚ, τώρα για να παίξει παίκτης της ΑΕΚ στην Εθνική, πρέπει να…πάρει μεταγραφή !! (Πλιάτσικας, Ταχτσίδης)

 238. Γς said

  233:
  >Με την δήμαρχο (δημαρχίνα) του Χιούστον

  Πουτάνα, ξεπουτάνα, το έλεγε όμως η καρδούλα της (η Μεγάλη καρδιά της)
  Θυμάμαι στο Χιούστον 80s, είχε έρθει με μια περιοδεύουσα (?) έκθεση αγαλμάτων και εκθεμάτων για τον Μεγα Αλέξανδρο. Νέα Υορκη, Σικάγο, LA, Houston.
  Η τελετή της Εναρξης της Εκθεσης ήταν ‘υπό την αιγίδα’ της Δημάρχου του Χιούστον, μιας πολύ δυναμικής και μαγκοφέρνουσας κυρίας.
  Όλα ήτανε έτοιμα αλλά η δήμαρχος καθυστερούσε. Μετά από καμιά ώρα καθυστέρηση έφτασε ο αντιδήμαρχος Τζορτζ Τάδε (δεν θυμάμαι το επώνυμο), Ελληνικής καταγωγής που δεν μιλούσε ή που παρίστανε ότι δεν μιλά ελληνικά. Καλωσορίζει το πλήθος, την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και δηλώνει ότι λόγω μπλα-μπλα της Δημάρχου θα την εκπροσωπήσει αυτός.
  Και πετάγεται η δικιά μας στα Ελληνικά:
  -Ακου να δεις αγοράκι μου, πες στη δικιά σου ότι αν αυτή είναι μια φορά Ντίβα, εγώ είμαι χίλιες φορές Ντίβα. Θα περιμένω να έρθει!. Διαφορετικά θα πάρω τα αγάλματα και θα φύγω!
  Χαμός. Τελικά της πέρασε. Εφτασε βρεγμένη η ψευτοτσαμπουκαλού Δήμαρχος (Μαγιερ θαρρώ την λέγανε).
  Ω Ντιαρ, Αμ σορυ, σο σόρυ…
  Κι εθνική μας Εταίρα (με Π κεφαλαίο) γελούσε σαρδώνεια. Ένα χαμόγελο που μόνο εμείς οι Έλληνες το καταλαβαίνουμε… ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!

 239. Nicolas said

  @200 Καλά, και την Κλεοπάτρα ποιος νομίζεις ότι την άφτωσε; (από το αφή, αφτώνω, σικ και καρασίκ); Who else? Le marquis de Bourdis !

 240. Immortalité said

  @106 Να με συγχωρείς. Δεν υπολόγισα τα σχόλια της κα. Στούκα. Νόμιζα ότι αναφερόσουν στους κανονικούς σχολιαστές.

  @143 Σε αντίθεση με μερικούς άλλους που δεν έχουν καθόλου τσίπα.

  @198 Μες την ευγένεια, τους καλούς τρόπους και τη μετριοφροσύνη εζ γιούζουαλ…

  @214 Αναρωτιέμαι γιατί δεν αφήνεις τον κόσμο ελεύθερο να δείξει το επίπεδο, την καλλιέργεια και την αγωγή του και όλο κάνεις παρατηρήσεις… Δε σε καταλαβαίνω, καθόλου δε σε καταλαβαίνω.

 241. Γς said

  239:
  Ντάξει, αναφέρεται ο τύπος στον Le marquis de Sourdis.
  Ζηλιάρη! Εχουμε κούτελο εμείς. Μας έχει κι ο Βίκτωρ Ουγκώ στους Μιζεράμπλ, έχουμε και δρόμο στο Παρίσι (ντάξει δρομάκι).
  Και χωρίς πλάκα:
  Περάσαμε καλά με τη γαλλιδούλα και την ώρα του αποχαιρετισμού ανταλλάσουμε διευθύνσεις, που ε-μέλια το 1960;
  Της γράφω το όνομά μου, και αυτή απορεί.
  Γιατί;
  Ξαναβρεθήκαμε τυχαία 25 χρόνια μετά. Στο Γιου Ες Ει.
  Αντε τώρα να υπολογίσεις την πιθανότητα.
  Περίμενε να σκανάρω τα ντοκουμέντα.
  Michelle την έλεγαν

 242. Μαρία said

  Για όλα φταίει η …μαλακολογία.

 243. Γς said

  242:
  Δεν έχεις πάει με σαλιγκάρι, αχιβάδα, καλαμάρι, ή χταπόδι.
  Έχασες!
  Αν και ποτέ δεν είναι αργά

 244. Ε…γκμούχχχχ! …. Λείπει ο Νικοκύρης και το παραμαλακ(ολογ)ίσαμε εδώ μέσα, μου φαίνεται!

 245. ip said

  De gustibus κολοκυθόπιτα που λένε, πάντως το ντόμινο δεν είναι καθόλου βαρετό, συνδυάζει την τύχη και τις δεξιότητες (παρατηρητικότητα, μνήμη, εμπειρία) σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Είναι πολύ δημοφιλές (και) στην Αίγυπτο.
  Μια ωραία παραλλαγή είναι και το λεγόμενο «αμερικάνικο» ντόμινο, όπου μετά την αρχική διπλή οι παίκτες παίζουν και από τις τέσσερις πλευρές της και «γράφουν» πόντους όταν τα τέσσαρα άκρα σχηματίζουν πολλαπλάσια του 5, και αντίστοιχα «σβήνουν» πόντους διαιρώντας την αξία των κομματιών που τους μένουν στο τέλος με το 5. Φαίνεται πιο τεχνικό αλλά είναι πιο τυχερό από το κλασικό ντόμινο.

 246. Γς said

  240 β:
  Δεν σε κρατάμε με το ζόρι εδώ.

  240 γ:
  Όχι, θα την άφηνα. Ασε που σε όλη την μετέπειτα σταδιοδρομία της είναι φανερή η επίδραση αυτού του φτυσίματος.

  240 δ:
  Δε νεξτ πληζ…

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  83 – Moυ φαίνεται οτι τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά. Θα σου πώ κάτι, που νομίζω οτι όσοι έχουν αντιμετωπίσει τον θάνατο, το ενστερνίζονται. Μην αφήνεις τα μικρά και ασήμαντα, να σε αρρωσταίνουν, όλα είναι μικρά και ασήμαντα, (κατα την γνώμη μου μόνο η υγεία είναι μεγάλη και σημαντική). To μέτρο συγκρίσεως είναι απλό, σκέψου το κάθε περιστατικό, (στην προκειμένη περίπτωση αυτό με την Ππαν) πώς θα σου φαίνεται μετά απο ένα χρόνο? Σαν εκπαιδευτικός που είσαι, γνωρίζεις πολύ καλά (θα έπρεπε τουλάχιστον) οτι τα παιδιά δεν μπαίνουν στην «θέση» τους με επίπληξη ή τιμωρία, πόσο μάλλον κοροϊδεύοντάς τα δημόσια, το αποτέλεσμα είναι πάντα αντίθετο. Tα παιδιά μπαίνουν μόνα τους στην «θέση» τους, αν κατανοήσουμε το γιατί, και αν τα βοηθήσουμε να το κατανοήσουν κι αυτά, το ίδιο συμβαίνει και με τους ενηλίκους. Με αυτό δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά κάποιου, αλλα αν υποθέσουμε οτι έχεις δίκιο, με το βιντεάκι το χάνεις, ειλικρινά ενοχλήθηκα, μου φάνηκε κασιαδιάρικη ενέργεια, κι απ΄όσο έχω αντιληφθεί δεν ανήκεις εκεί, μάλλον αδίκησες τον ευατό σου, και την Ππαν, αλλα σίγουρα το ιστολόγιο. Ο καθένας μας είναι αυτό που είναι, και επειδή οι περισσότεροι δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, μπορούμε άνετα να αγνοούμε όποιον θεωρούμε ενοχλητικό, με λίγη καλή θέληση χωράμε όλοι στο ιστολόγιο. Συγνώμη για τον συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλα είσαι απο τους σχολιαστές που θα ήθελα να ανταλλάσουμε απόψεις, άλλωστε μετα απο 1,000,000 χρόνια, θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε.
  ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.

  159 – Eγώ που διάβασα και τα υστερόγραφα, δεν δικαιούμαι επιπλέον και λουκουμόσκονη? Ενώ μου αρέσει πολύ η θεώρηση του χάους (δεν νομίζω οτι υπάρχει ολοκληρομένη θεωρία, κάνω λάθος?) τα μαθηματικά μου είναι για λαϊκή αγορά (έλα να πάρεις) αλλα το προσπερνώ το πρόβλημα παραβλέποντας τις εξισώσεις. Παρεμπιπτόντως διαβάζω ένα βιβλιό των F. David Peat – John Briggs Μια αιρετική άποψη για το χάος, στην καθημερινή μας ζωή, εκδόσειςΤΡΑΥΛΟΣ, και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον προς το παρόν, έχω διαβάσει το μισό.

 248. Κατερίνα Περρωτή said

  Ευχαριστώ πολύ Χρονοποιούσα για το 46.1 !!!

  Είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά!

  (Θα φτιάξω και μια μικρή άσκηση…κι όλα θα είναι καλά!)

  Σήμερα τους έδειξα το πείραμα του Μίλγκραμ…

  Εντυπωσιάστηκαν!

  (Κι εγώ με αυτά! …Δεν περίμενα τόση ησυχία και προσήλωση στο βίντεο!)

  Πολύ χάρηκα!

  Ξανά ευχαριστώ σε!

 249. Γς said

  244:
  Βέβαια, εγώ μιλάω για μαλάκια κι εσείς για μαλακία.
  Αντε και τα καβουράκια τα μαλακόστρακα,
  που κλαίνε τα καημένα που η μαμά τους η κυρία καβουρίνα πάει τσάρκα με το σπάρο, δω στη Ραφήνα.
  Σας βαρέθηκα! Πάω κάτω στη θάλασσα κι άμα τη βρώ θα σας μεταφέρω τα σχετικά

 250. sarant said

  Γεια σου Κατερίνα!

  (Γενικά, να συστήσω ψυχραιμία και κοσμιότητα;)

 251. Γς said

  249:
  Ξέχασα το σχετικό άσμα με τα καβουράκια τα μαλακόστρακα. Τα παρφαπονεμένα!

 252. Γς said

  251:
  >Τα παρφαπονεμένα! -> παραπονεμένα

 253. Γς said

  Κι η μαμά τους η κυρία καβουρίνα πάει τσάρκα με τον σπάΙρο στη Ραφήνα κι όλο κλαίνε τα καβουράκια στου γυαλού στου γυαλού τα βοτσαλάκια …

 254. Γς said

  248:
  Ηλεκτρική καρέκλα, ηλεκτρόδια και τέτοια;Ελα ρε;

 255. Nicolas said

  Τελικά, δεν τον λέγανε Nick! John the Greek; τον ελέγανε το διάσημο γκρηικ καμάκι! Ό,τι δίποδο, τρίποδο, τετράποδο και βάλε, εκτός από καρέκλες. Αλλά τώρα, μόνον καρέκλες κι ανάμνησες και κάπου-κάπου τον λύκο (παππού, πως κάνει ο λύκος, …).

  Ούτε τζέντλεμαν, ούτε galant. Johnny, tu n’es pas un ange !

 256. Immortalité said

  @255 Ξέχασες τα μαλάκια. Παράλειψη.

  @246α Εμένα δε με κρατάει κανείς σε αντίθεση με ‘σενα που ξέρουμε τι σε κρατάει. Quand on est con, on est con. Un point c’est tout.

 257. Γς said

  255:
  Ούτε τζέντλεμαν, ούτε galant. Johnny

  Ελα βρε Johnny is the boy for me και μόνο!

 258. Nicolas said

  Αυτό το είπαμε και χτες, αλλά στου κουνγκfou την πόρτα, αν σε παίρνει βρόντα…

 259. Immortalité said

  @258 Ε, ναι το ξέρω ότι το είπαμε αλλά έτσι διακριτικός που ήσουν τι να καταλάβει; Όχι ότι και τώρα υπάρχει καμία ελπίδα δηλαδή… Ούτε ελπίδα, ούτε τσίπα.

 260. Γς said

  256 β:
  Quand on est con, on est con.
  ντακόρ!

 261. Immortalité said

  @258 Τι σου ‘λεγα; Συμφωνεί κι από πάνω. Σε λίγο θα μας πει ότι στου Σαραντάκου βρέχει κιόλας…

 262. Νέο Kid Στο Block said

  f(236/231)= sq.rt (google!)^2 =http://www.web.lru.dk/sites/lru.dk/files/lru/132_kap6_lorenz_artikel_the_butterfly_effect.pdf 🙂

  Mιhalley , ωραία η φωτό(233) ,αλλά ..»Δυναμό Χιούστον» ;; Δυναμό?? 😆
  Mα τι γινεται επιτέλους ; Σας έχει κάνει όλους commies αυτός ο Ομπάμιας; Ακόμη και στο Τέξας;;;

  Nα μας καλέσεις όταν θα παιζετε το ντέρμπυ με την «ΤΣΣΚΑ Ντάλας» ! 😆
  (θα μας βάλει τα εισητήρια η Αλέκα. Τα σημαιάκια με τα σφυροδρέπανα θα είναι ευγενική χορηγία του Μπιλ Γκέητς (μεσω Λιάνας) :mrgreen:

 263. Γς said

  258,259:
  Ξυπνάδες!

 264. Γς said

  262:
  Πάει κι αυτός!

 265. Nicolas said

  Ας ακούσουμε τη συμβουλή της Françoise.
  Oι κάτοικοι της Ραφήνας δεν λέγονται raffiné., ε;

 266. Νέο Kid Στο Block said

  265. Νικόλα, είσαι σίγουρος ρε παλικάρι ότι ο Κώτσος ο Καραμανλέας είναι «..plus délicat, plus subtil, plus recherché et élégant» ?? 😆

  Για τσέκαρε τα λεξικά σου ανκογ ην φουά ,σιλτεπλέ!

 267. cronopiusa said

  Johnny Guitar

 268. Immortalité said

  @266 Συγκεντρώωωσου… Κοτζάμ «δεν» που το πας;

  @265 Εννοείς rendre plus fin en débarrassant (une matière) de ses impuretés; opérer le raffinage (d’une matière). Που τέτοια τύχη…

 269. Nicolas said

  Μην τον τσιγκλάς, βρε συ (που λέει κι η Μαρία), sinon on y est encore jusqu’à demain.
  Σας αφήνω το κλειδί. Κλειδώστε καλά το μαγαζί βγαίνοντας. Εγώ σας αποχαιρετώ και φεύγω.
  Φιλάκια (όπως λέει ο άλλος)

 270. Νέο Kid Στο Block said

  268. Mα δεν ήτο ερωτηματική η πρότασις; Παρντόν!
  Πάω για φαί να πάρω δυνάμεις και θα επανέλθω πιο συγκεντρωμένος 🙂

 271. Γς said

  265:

  Tirez pas sur l’ambulance
  Tu es déjà dans le trou

 272. Immortalité said

  @269 Περίμενε έρχομαι κι εγώ 🙂

  @270 Ε, ναι λοιπόν δεν ήτο ερωτηματική η πρότασις. 🙂

 273. Κατερίνα Περρωτή said

  250. Νίκο, Τρέχω και δε φτάνω…!

  Πολύ κούραση…

  Τα προηγούμενα άρθρα σου

  τα έχω homework!

  Κι επειδή στα σχόλια βρίσκω

  διαμάντια, σκέψου πόση δουλειά έχω να κάνω!!!

 274. Γς said

  Ιμορταλιτέ, Νικολά ε Νεό κιντ στο μπλοκ, μπον σουάγ.

  Νικός Σαγαντακός να τους χεγεσέ

 275. Ναυτίλος said

  Σωστά! Ξέχασα ότι αυτός ο ιστότοπος είναι στέκι καλλιεργημένων και μορφωμένων ανθρώπων και σ΄αυτούς τους κύκλους ισχύουν οι κανόνες των σαλονιών. Σύμφωνα μ’ αυτούς, δεν έχεις δικαίωμα να βρίσεις κατάμουτρα κάποιον που σου έχει σπάσει τα νεύρα, μπορείς, όμως, άνετα να προσβάλλεις, να λοιδωρείς, να μειώνεις, να απαξιώνεις συστηματικά ανθρώπους που απλώς διαφωνείς μαζί τους, αρκεί βέβαια να το κάνεις φορώντας λευκά χειρόκτια και έχοντας σηκωμένο χαριτωμένα και το μικρό δαχτυλάκι. Να μου λείπει! Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν χώνεψα την απύθμενη υποκρισία που στις μέρες μας αποκαλείται πολιτική ορθότητα.

  Χαιρετώ και συγνώμη. Γεια σου, Λάμπρο. Έχεις δίκιο. Με τα παιδιά, πάντως, έχω απέραντη υπομονή. Με κάποιους ενήλικους όμως…

 276. sarant said

  Είναι τυχαίο ότι ο καβγάς έγινε τη μέρα που δεν έβαλα άρθρο; Μάλλον τυχαίο θα είναι, διότι ο προχτεσινός έγινε σε μέρα άρθρου.

  Τέλος πάντων, λογικό είναι με τόσα που περνάμε να είναι τα νεύρα τεντωμένα, αλλά ηρεμία παρακαλώ.

 277. Γς said

  275:
  Καλώς ήρθες Ναυτίλε!
  Πάνω που φεύγω εγώ

 278. Βαριά σιωπή στο ιστολόγιο… Ο Νικοκύρης είπε μια μέρα να μη μας δώσει δόση* (άτσα παρήχηση!) και σαν καλά πρεζάκια φαγωνόμαστε, για να του τραβήξουμε την προσοχή. 🙂
  Εντάξει λοιπόν. Κι εσείς που έχετε δίκιο, φανείτε μεγαλόψυχοι, δώστε τόπο στην οργή. Εσείς που έχετε άδικο, καταλάβετέ το, πείτε κι ένα συγγνώμη.

  Που να μην πάρουμε τη δόση του μνημονίου τι έχει να γίνει… 🙂

 279. cronopiusa said

  Erik Satie – Gymnopédie I

 280. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ and commented:
  Add your thoughts here… (optional)

 281. spyroszer said

  Για να χαλαρώσουμε και λίγο.

  Οι Άγγλοι ψήφισαν, εμείς θα κάνουμε τίποτα;
  http://blog.oxforddictionaries.com/2012/11/uk-word-of-the-year-2012/

  Οmnishambles Eurogeddon. Οι δύο κορυφαίες λέξεις της χρονιάς. Μπορούν να συνδυαστούν κιόλας.

  Απ’ τις λέξεις της χρονιάς είναι και η pleb, επειδή την είπε κάποιος πολιτικός σε έναν αστυνομικό. Το αρνήθηκε, αλλά τελικά παραιτήθηκε. Στην Αγγλία όλα αυτά, μην ξεχνιομαστε !
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-20014643

 282. Γς said

  275:
  >να προσβάλλεις, να λοιδωρείς, να μειώνεις, να απαξιώνεις συστηματικά ανθρώπους
  >αρκεί βέβαια να το κάνεις φορώντας λευκά χειρόκτια […]

  Παρακολούθησε λίγο τα σχόλια 239, 240, 255, 256, 258, 259, 265, 266, 268, 269

  Να δεις πόσο ανάγκη έχουν μερικοί να προσβάλλουν, να λοιδορήσουν, να μειώσουν, και να απαξιώσουν και μάλιστα απροκάλυπτα, στη ψύχρα:

  >Quand on est con, on est con [σε μένα]
  >αλλά στου κουνγκfou την πόρτα, αν σε παίρνει βρόντα…[για μένα]
  > αλλά έτσι διακριτικός που ήσουν τι να καταλάβει [εγώ]
  >Όχι ότι και τώρα υπάρχει καμία ελπίδα δηλαδή [να καταλάβω]
  > Ούτε ελπίδα, ούτε τσίπα. [εγώ δεν έχω τσίπα]
  > Τι σου ‘λεγα; Συμφωνεί κι από πάνω [για μένα]
  > Oι κάτοικοι της Ραφήνας δεν λέγονται raffiné., ε; [με τα χλευαστικά του λίκνου, επειδή μένω στη Ραφήνα]
  > Εννοείς rendre plus fin en débarrassant (une matière) de ses impuretés; opérer le raffinage (d’une matière). Που τέτοια τύχη…
  > Μην τον τσιγκλάς, βρε συ […] si non on y est encore jusqu’à demain.

  Εχω δει κι έχω δει προβληματικές περσόνες στο διαδίκτυο. Που σου επιτίθενται στα ίσια. Που σε θάβουν με προσωπική επικοινωνία μεταξύ τους, πίσω από την πλάτη σου. Αλλά να σε λοιδορούν και να σε διαπομπεύουν δημόσια χωρίς να τους ενοχλεί ότι σε προσβάλουν αναίτια μπρος τα μάτια σου δεν το έχω ξαναδεί.

  Δεν είναι σαρκασμός, ειρωνεία, κοροϊδία, γελοιοποίηση, εμπαιγμός, είναι προστυχιά.

 283. Γς said

  279:
  Τι έκπληξη; Satie!
  Σε ευχαριστώ. Και το κομμάτι μου:
  Erik Satie – Gnossienne, 5

 284. Φίλτατε Γς (Wushu, που θάλεγες κι εσύ), είσαι σίγουρος πως αυτά που σε στεναχώρησαν, δεν τάχεις κάνει κι εσύ σε άλλους;

 285. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Καὶ μιὰ καὶ μιλᾶμε γιὰ ντόμινο δὲ γίνεται νὰ μὴ θυμηθῶ καὶ τὸ ὑπέροχο ἱστορικὸ ἀνέκδοτο ποὺ δημοσίευσα πρὸ ὲτῶν στὴν Ἑλληνικὴ Λίστα Ἀνεκδότων. Ἀπολαῦστε το:

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νιόπαντρο ζεύγος Κινέζων και έκαναν ένα
  παιδί. Το παιδί την τρίτη μέρα αρρώστησε και οι γονείς κάλεσαν τους
  προύχοντες του χωριού να δώσουν στο παιδί το όνομα ενός μεγάλου ανδρός της
  Κίνας. Έτσι το παιδί το ονόμασαν:
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο.
  Δύο χρόνια μετά τη γέννηση του
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο το ζεύγος γέννησε και δεύτερο παιδί. Πάλι οι
  γονείς κάλεσαν τους προύχουντες οι οποίοι έδωσαν και στο νεώτερο τέκνο το
  όνομα ενός άλλου μεγάλου ανδρός της Κίνας. Τον βάφτησαν «Πο».
  Μια μέρα ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο και ο Πο δανείστηκαν από τον γείτονα μια μπάλα
  για
  να παίξουν.
  Πετάει ο Πο την μπάλα στον
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο και ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο πετάει την μπάλα στον Πο. Ο Πο ξαναπετάει την
  μπάλα στον
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο και αυτός την ξαναπετάει στον Πο. Ο Πο ξαναπετάει
  την μπάλα στον
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο και αυτός την ξαναπετάει προς τον Πο αλλά βάζει
  περισσότερη δύναμη και η μπάλα πέφτει στο πηγάδι.

  «Τι θα κάνουμε;» είπε ο Πο. Η μπάλα είναι ξένη, πρέπει να την επιστρέψουμε.
  Κάποιος πρέπει να κατέβει να την πάρει. Κατέβα εσύ,
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο, γιατί εσύ ξέρεις κολύμπι, εγώ δεν ξέρω.
  Κατέβηκε λοιπόν ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο αλλά το πηγάδι ήταν πολύ στενό και όταν έφτασε
  κάτω διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του και κινδύνευε να
  πνιγεί. Ο Πο βλέποντας την κατάσταση έτρεξε να ειδοποιήσει τη μητέρα του.
  Πο: Μαμά ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο κατέβηκε στο πηγάδι να πιάσει τη μπάλα και
  κινδυνεύει να πνιγεί.
  Μαμά: Μην ανησυχείς ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο ξέρει κολύμπι.
  Πο: Ναι αλλά το μέρος είναι στενό και δεν μπορεί ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο να κουνήσει τα χέρια του.
  Μαμά: Τι, το μέρος είναι στενό και δεν μπορεί ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο να κουνήσει τα χέρια του; Γρήγορα να το πούμε στον
  μπαμπά. Πάνε στον μπαμπά:
  Πο: Μπαμπά ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο κατέβηκε στο πηγάδι να πιάσει τη μπάλα και
  κινδυνεύει να πνιγεί.
  Μπαμπάς: Μην ανησυχείς ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο ξέρει κολύμπι.
  Πο: Ναι αλλά το μέρος είναι στενό και δεν μπορεί ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο να κουνήσει τα χέρια του.
  Μπαμπάς: Τι, το μέρος είναι στενό και δεν μπορεί ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο να κουνήσει τα χέρια του; Πάμε γρήγορα να τον
  βγάλουμε. Τρέχουν στο πηγάδι, φτάνει πρώτος ο Πο και φωνάζει:
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο
  Αλλά πού να απαντήσει ο
  Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο που είχε πνιγεί.

 286. cronopiusa said

  283

  κι εμένα είναι απ’ τα αγαπημένα μου

  όλος ο κύκλος Gnossienne μ’ ένα μεγαλύτερο σκίρτημα στο1

  … μικρό αντίδωρο σε μια θαυμάσια χορογραφία

  ‘I am the proprietor of the Penguin Cafe, I will tell you things at random’

 287. sarant said

  281: Κάθε χρόνο το κάνουμε, αλλά λίγο αργότερα.

  285: Ο Αρχιμήδης είναι γνωστός σε άλλες περιοχές του Διαδικτύου για τα, χμμμ, επικών διαστάσεων ανέκδοτά του. Μερικά μου αρέσουν πολύ.

 288. Γς said

  285:
  >Στίκι-στίκι-στάμπολι-σοράμπολι-περεπίσκι-κε-πόπολι-περντίκολο-τσιτσιένσκαγια
  -ρεμισντό-μιντόμι-ντόμινο

  Καλά-φοβερό-ανέκδοτο.-Εχω-πεθάνει-στα-γέλια.-Το-διαβάζω-και-το-ξαναδιαβάζω-και-γελάω-και-ξαναγελάω,-Άλλο-ένα-τέτοιο-και-πάπαλα.-Αχ-θεέ-μου
  Αχ-θεέ-μου!

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  275 – Φίλε μου έχω την εντύπωση οτι πάλι το αδικείς το ιστολόγιο, δεν νομίζω οτι ισχύουν οι κανόνες του σαλωνιού που λές, μάλλον της ευπρέπειας, και της μέχρι ενός ορίου ανεκτικότητως, που είναι αυτονόητοι στους καλιεργημένους και μορφωμένους ανθρώπους, άρα δεν είναι κακό ένα τέτοιο στέκι. Το θέμα είναι τι εννοούμε μορφωμένους. Έχω γνωρίσει πολλούς εγγράμματους ανθρώπους, και πολλούς μορφωμένους, καμία σχέση μεταξύ τους. Μια ματιά στα πάνελς της τηλεοράσεως είναι ενδεικτική για την μόρφωση και την καλλιέργεια των συμετεχόντων, ούτε οι τσοπάνηδες που τσακώνονται για τα πρόβατα δεν κάνουν έτσι. Πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και μεγαλύτερης κλίμακως, είναι οι τριακόσιοι εκλεγμένοι της βουλής, (είχαμε μια διαφωνία επ΄αυτού πριν μερικές μέρες) όλοι τους είναι εγγράμματοι, (ναί ναί ακόμα και ο καιάδας) αλλα και όσοι τους ψήφισαν, είναι εγγράμματοι, πόσο καλιεργημένοι και μορφωμένοι είναι όλοι? Το αφήνω στην κρίση σου, εγώ έχω τεκμηριομένη άποψη πάνω σ΄αυτό, και την γνωρίζεις. Φυσικά όπως σου είχα πεί και τότε, υπάρχουν και εξαιρέσεις, που όμως καίγονται με τα ξερά.
  Ένα άλλο που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, είναι το πώς μπορεί κάποιος να με προσβάλλει, να με λοιδωρεί, να με μειώσει, να με απαξιώσει, πόσο μάλλον να μου σπάσει τα νεύρα, αν δεν τα αποδεχτώ εγώ, ειδικά αν είναι γραπτώς απρόσωπα και ανωνύμως όπως στο διαδύκτιο. Όχι φίλε μου, θέλεις και τα αποδέχεσαι, όπως και οι περισσότεροι, στο χέρι σου είναι να θιχτείς ή όχι, αν εσύ δεν θίγεσαι πώς μπορώ εγώ να σε θίξω? Είναι καθαρά θέμα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, αν είναι στον ανώτατο βαθμό, δεν υπάρχει θέμα, αν είναι πιο κάτω (όσο πιο χαμηλά τόσο χειρότερα) τότε υπάρχει, δημιουργείται ανάγκη υπερασπίσεως. Άν σε αποκαλέσω βλάκα ή ηλίθιο γιατι θα πρέπει να θιχτείς, είσαι? Άν ασχοληθείς μαζί μου όμως μήπως γίνεσαι? Αρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να αγνοείς όποιον θεωρείς ενοχλητικό. Πάρε παράδειγμα το γραφικό πολεμικό αεροπλάνο, που πετάει εδώ μέσα, έρχεται ρίχνει τις αγόμωτες βόμβες του, και εκτός μερικών ανυποψίαστων δεν ασχολείται κανείς μαζί του, τόσο απλό είναι.!!!

  Γέλα πουλί μου γέλα, κι είν΄η ζωή μια τρέλα.
  Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

  Η ζωή είναι μεγάλη, μην την κάνεις καρναβάλι.
  Γιάννης Αγγελάκας Τρύπες.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

  Υ.Γ – Άν βρείς ευκαιρία, πάρε να διαβάσεις το βιβλίο, Η εκπαίδευση της αμάθειας, του Ζάν Κλώντ Μισεά, εκδόσεις βιβλιόραμα, θα με ενδιέφερε η γνώμη σου πάνω στο θέμα.

 290. Μαρία said

  289
  >του Ζάν Κλώντ Μισεά
  Καλά κάνεις και αναφέρεις το συγγραφέα, γιατί μετά το Μισεά κυκλοφόρησε και ελληνικό με τον ίδιο τίτλο, που προκάλεσε μάλιστα και τη διαμαρτυρία του μεταφραστή.

 291. Γς said

  284:
  Όχι αγαπητέ μου.
  Στην πραγματική μου ζωή τουλάχιστον, μπορεί να πειράξω κάποιον στα ίσια, άντε και καμιά φορά να τον έχω κουτσομπολέψει, αλλά παρουσία του να σχολιάζω με άλλους τη χαζομάρα του κλπ, ούτε και μου πέρασε ποτέ από το νου. Ασε που θεωρώ αδιανόητη τέτοια συμπεριφορά από φυσιολογικά άτομα. Εσείς θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό;

  Δεν στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα όμως, ούτε με πείραξε, ούτε και που ντράπηκα, στο μέτρο που δεν το έκανα εγώ αυτό.

 292. gpoint said

  # 275, 289

  Για όλα ο Bob Dylan έχει την λύση :

  You’ve been with the professors
  And they’ve all liked your looks
  With great lawyers you have
  Discussed lepers and crooks
  You’ve been through all of
  F. Scott Fitzgerald’s books
  You’re very well read
  It’s well known

  Because something is happening here
  But you don’t know what it is
  Do you, Mister Jones?

  Περισσότερα για το τραγούδι αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ

  (έ, όχι και αδερφούς Κατσιμίχα σαν αναφορά, θα μας κυνηγήσει ο Τζιμάκος):

 293. Γς said

  Τι είσαστε εσείς, ρε;

  Δεν προλαβαίνει κανείς να βάλει δυο σταγόνες στη γλώσσα του κι αμέσως το παίρνετε χαμπάρι.
  Και αρχίζουν αμέσως οι συνήθεις εγκάθετοι του ιστολογίου την απέλπιδα προσπάθειά τους να απαξιώσουν και να καθηλώσουν τον ογκόλιθο της ηθικής δω μέσα.

  Αντί να περιοριστούν εις την βρώσιν των εκλεκτών εδεσμάτων, οστρακοειδών, σουπιών, και άλλων μαλακίων (ο τόνος στο ι) σαλιγκάρια, αχιβάδαι, καλαμάρια, ή οχταπόδια,
  βάλανε ένα παππού να φωνάζει ΟΥΥΥΥΥ.

  Επιστράτευσαν τους Ραδιοαρβυλαίους. Έριξαν κοτζάμ Καγκελάριο στις ορέξεις του πρώτου τυχάρπαστου καμακίου. Διέπραξαν γενικώς σωρεία αξιοποίνων παραβάσεων που δεν συνάδουν με το ύφος και ήθος του Ιστολογίου.

  Τόλμησαν δε να παίξουν ακόμη και γκρίζες διαφημίσεις, ως ταύτη της Dos Equis, με σκοπό την καταρράκωση μου.

  Εγώ όμως απτόητος τους αντιμετώπισα επιτυχώς.
  Τους τύλιξα σε μια αρκούντως τεκμηριωμένη αναφορά μου, εις την οποία κάνω έκκληση για αποκατάσταση μου και απονομή δικαιοσύνης.

  Τώρα όμως αποφάσισα να την αποσύρω, να πάρω το νόμο στα χέρια μου και αφού ανακάμψω πλήρως, ευκαιρίας δοθείσης μπουκάρω μέσα και τα κάνω λαμπόγιαλο.
  Α!
  Καλημέρα

 294. Νέο Kid Στο Block said

  293. To έκανες λαμπόγυαλο, το μαγαζί!
  Έμπαινε ΓιούτΣο! 😆

 295. Νέο Kid Στο Block said

  Α, και πούσαι.. βγάλε με αμέσως από τη Λίστα του Σίντλερ στο 282 !
  Εγώ για τον Καραμανλέα έκανα μια ερώτηση. Δεν τάβαλα μ’όλους τους Ραφηνιώτες εν γένει, ντάξει;
  Άσε που σού έδωσα υλικό με τον Ιμπν Σαούντ, κι ούτε ένα ευχαριστώ δεν είπες.. 😦

  Να πεις για τα παλιοκόριτσα, μάλιστα! (έχεις αφήσει μερικές απόξω απ’τη λίστα όμως, δεν κάνει!)

 296. τυφλόμυγα said

  Το #114 του Spyroszer θα ήταν το +1 μου αν δεν έγραφε στο τέλος για δημιουργική διακυβέρνηση. 😦
  Δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει δημιουργικά ένα κόμμα που υποστηρίζει τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής. Από αυτούς θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι περικοπές, όχι από συντάξεις και φάρμακα. Ειδικά τις περικοπές στα φάρμακα τις θεωρώ εγκληματικές.

  Για το πρώτο λινκ της Κρόνι @196, τι κρίμα να μην είναι εδώ ο Φυσικός να κάνουμε μια «κόντρα» δικέφαλων! :mrgreen: Φυσικά πλάκα κάνω. Το εξηγώ γιατί οι καιροί είναι περίεργοι. 😈

  Έχω δει τη φράση αλυσιδωτή αντίδραση μόνο μέσα σε αρνητικό συγκείμενο. Ένα γκούγκλισμα το επιβεβαιώνει. Το ίδιο ισχύει νομίζω και για το chain reaction. Κάνω λάθος; Μπορούν οι φυσικομαθηματικοχημικοβιολόγοι του μπλογκ να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν; 🙂

  Καλημέρα σε όλους μας!

 297. sarant said

  296: Δεν είναι ακριβώς έτσι με τα προνόμια. Η τροπολογία ήρθε εντελώς παράτυπα. Ας τη φέρει κανονικά ο Στουρνάρας και θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας,

 298. LandS said

  #296 Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζει τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής» – δεν είναι έτσι, ήδη υπήρχε, από το 2011, ρύθμιση εντός Συνταγματικών πλαισίων. Μπορούσε να υπάρξει και άλλη τώρα. Τελείως περιττή και επικίνδυνη η κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Βουλής. Η πραγματική επιδίωξη φαίνεται και από τον κοντά στα όρια της συνταγματικότητας αποκλεισμό της Βουλής από την εξέταση των «επενδυτικών προτάσεων» για την περιουσία του Δημοσίου (αποκρατικοποιήσεις) .

  Ακόμα και αν δεχτούμε λοιπόν τα περί υποστήριξης προνομίων, είναι τελείως απαράδεκτη η διατύπωση «Από αυτούς θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι περικοπές, όχι από συντάξεις και φάρμακα». Ιδιαίτερα όταν σωστά θεωρείτε εγκληματικές τις περικοπές σε αυτούς τους τομείς.

 299. τυφλόμυγα said

  #297, Μακάρι να είναι άδικη η κριτική μου. Δεν έχω πρόβλημα να κάνω λάθος ούτε να το παραδέχομαι. Το μόνο που θέλω, όπως όλοι μας, είναι να πετύχει να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

  Για την αλυσιδωτή αντίδραση να υποθέσω ότι απαντάει η φράση του κείμενου αλυσιδωτές επιπτώσεις; 😉

 300. Νέο Kid Στο Block said

  Tυφλόμυγα (296. τέλος), νομίζω κι εγώ ότι οι αναφορές και οι συμπαραδηλώσεις της «αλυσιδωτής αντίδρασης» (chain reaction) είναι κυρίως αρνητικές.
  Αυτό ίσως να οφείλεται βέβαια στο ότι οι περισσότερες ειδήσεις ,που παρατηρούν τέτοια φαινόμενα, έχουν αρνητική χροιά (good news,no news!) και σίγουρα οι αρνητικοί συνειρμοί έχουν την πηγή τους στα πυρηνικά όπλα.
  Funnily enough βέβαια, αν δεν υπήρχαν chain reactions o Hλιάκος μας δεν θα μπορούσε να μετατρέψει υδρογόνο σε ήλιο και θάσβηνε της ζωής μας το καντήλιο. 🙂

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  290 – Nαί, την έπαθε ένας φίλος μου, που του πρότεινα το βιβλίο, και του έδωσαν το ελληνικό, του Χρήστου Κάτσικα αν δεν κάνω λάθος, ένα ρηχό και κομματικοποιημένο πόνημα, καμία σχέση με το γαλλικό. Ίσως θα έπρεπε να αναφέρω και τον μεταφραστή, Άγγελος Ελεφάντης, μιας και οι μεταφραστές κατα την γνώμη μου, παίζουν τον κυριώτερο ρόλλο, στην μετάδοση των ιδεών ανα τον κόσμο, αλλα τελικώς μένουν στην σκιά του συγγραφέως, χωρίς να αναγνωρίζεται απο την πλειοψηφία του κοινού, η μεγάλη συνεισφορά τους στην μάθηση, και την διακίνηση των ιδεών. Ό συγγεκριμένος βέβαια, δεν δηλώνει επαγγελματίας μεταφραστής, και προς τιμήν του αναγνωρίζει την αβεβαιότητα για την ποιότητα της μετάφρασης. Η γαλλική έκδοση είναι, Jean-Claud-Michea, L΄ enseignement de l΄ignorance, et ses conditions modernes, εκδόσεις Micro-Climats, και απ΄ότι λέει είναι πολύ πιο κατανοητή. Είναι ένα βιβλιαράκι 116 σελίδων, που το διάβασα το 2004 με την προτροπή ενός παιδικού μου φίλου αναρχικού, (εγώ έφυγα απο τα 20 απο τον χώρο, και ακόμα διαφωνούμε για την συντηρητικότητά τους) και κυριολεκτικά έμεινα άφωνος, το βιβλίο πάντως δεν είναι αναρχικό. Είναι αρκετά δυσκολοδιάβαστο για έναν απλό αναγνώστη όπως εγώ, λόγο των πολλών υποσημειώσεων, αλλα πραγματικά αξίζει τον κόπο και το ελάχιστο έξοδο για να το διαβάσει κανείς, και ειδικά οι ανοιχτόμυαλοι (όσοι έχουν απομείνει) εκπαιδευτικοί, είτε συμφωνεί με τον συγγραφέα είτε όχι. Εγώ πάντως, κρίνοντάς το μετά απο οκτώ χρόνια, αλλα και όλα αυτά τα χρόνια, το θεωρώ καταπληκτικό, όντως συμβαίνουν αυτά που γράφει, ειδικά για το συνέδριο που οργάνωσε το ίδρυμα Γκορμπατσόφ τον Σεπτέμβριο του1995 στο ξενοδοχείο Fairmon του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί συγκεντρώθηκαν κάπου 500 πολιτικοί, οικονομολόγοι, και επιστήμονες, που φαντάζουν ώς ελίτ του κόσμου, για να εκθέσουντις απόψεις τους για τα πεπρωμένα του νέου πολιτισμού. Τελικά η σύσκεψη αναγνώρισε, οτι τον ερχόμενο αιώνα (βρισκόμαστε στο 1995) τα δύο δέκατα του ενεργού πληθυσμού, θα ήταν αρκετά για να διατηρηθεί, η δραστηριότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Με τόσο ξεκάθαρες βάσεις το κύριο πολιτικό πρόβλημα, που το καπιταλιστικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να διατυπωθεί με κάθε αυστηρότητα: πώς είναι δυνατό, για την ελίτ του κόσμου, να διατηρηθεί η διακυβερνησιμότητα της κατα τα 80% υπεράριθμης ανθρωπότητας, της οποίας το ανώφελο έχει ήδη προγραμματίσει η φιλελεύθερη λογική? Η λύση, που επικράτησε στην σύσκεψη ώς πιο λογική, ήταν αυτή που πρότεινε ο Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι…η συνέχεια στο βιβλίο.!

  292 – Αυτοί έγραψαν τον στίχο, ποιόν να αναφέρω. Και είναι δύο καλιτέχνες έντιμοι και μετρημένοι, σε άλλους αρέσουν τα τραγούδια τους σε άλλους όχι, το σίγουρο είναι οτι δεν κορόϊδεψαν κανέναν, δεν πούλησαν (μέχρι τώρα) σαν άτομα, φύκια για μεταξωτές «επαναστάσεις» όπως αρκετοί άλλοι, μεταξύ αυτόν και ο Ντύλαν, που στα σαράντα του ανακάλυψε τον χριστό.

  Τζιμάκος, τζιμάκος, μήπως εννοείς τον αναρχοαυτόνομο καπιταλιστή επαναστάτη χωρίς αιτία, γνήσιο υπηρέτη του συστήματος, που βγάζει το παντεσπάνι του, λοιδωρώντας άλλους καλιτέχνες, μιάς και ο ίδιος μετά τον πρώτο του δίσκο, έγινε τζιμάκος, και δεν έχει να πεί τίποτα? Με ποιά ιδιότητα θα μας κυνηγήσει, του επαναστάτη ή του γλείφτη? Να ξέρουμε πώς θα προφυλαχθούμε, να κρυφτούμε ή να βάλλουμε αδιάβροχο για σάλια.

 302. τυφλόμυγα said

  Παιδί @300, ευχαριστώ!

 303. Immortalité said

  @275 Όταν η Ππαν διαφωνεί μαζί σου και σου σπάει τα νεύρα θεωρείς ότι είναι δικαίωμά σου να αποκαλείς την κότα επειδή έτσι βρίζουν οι άντρες κατάμουτρα και στα ίσα. Όμως εγώ, για να μιλήσω μόνο για πάρτη μου, δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω τις βλακείες που ο Γς γράφει σωρηδόν διότι ο τρόπος μου είναι κομιλφώ. Νομίζεις ότι «απλώς διαφωνώ» με κάποιον που θεωρεί ότι οι ανάπηροι είναι συλλήβδην εκδικητικοί, που επειδή – κατά δήλωσή του πάντα – έχει πηδήξει το μισό πλανήτη το καμαρώνει και το κοκορεύεται δημοσίως, που κάνει «χιούμορ» με την οικονομική αδυναμία συσσχολιάστριας λέγοντας ότι άντε να φύγει να ξεβρωμίσει ο τόπος αλλά όταν το χιούμορ τον αφορά ο σχολιαστής γίνεται ξαφνικά ανάγωγος. Συμπάσχεις μαζί του επειδή συμμερίζεται τις ορνιθολογίες σου (212), επειδή συμφωνείς με αυτά που γράφει ή επειδή ανησυχούσε που έφυγες και σε παρακαλούσε να γυρίσεις;
  Να σου υπενθυμίσω αν δεν το ξέρεις πως ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο είναι δημόσιο. Και έχω κάθε δικαίωμα να το σχολιάσω όπως μου κάνει κέφι. Και αν ο τρόπος μου δηλώνει ότι φοράω λευκά χειρόκτια χαίρομαι ιδιαιτέρως. Γιατί τι νόημα έχει να σχολιάζεις αν δεν το κάνεις με στυλ;

  @295 Καλά ντε μην αγχώνεσαι που συγχρωτίστηκες μαζί μας, αν μας ρωτήσουν θα πούμε ότι το χιούμορ μας διαφέρει, μην ανησυχείς.

  @296α Καλό είναι, πριν καταπιούμε αμάσητες τις ειδήσεις, να το ψάχνουμε και λίγο.

 304. Νέο Kid Στο Block said

  303. Iμμόρ, ήταν τόσο ασαφές το 295.; Σού φάνηκε δηλαδή απολογητικό; , αν μού λες τώρα τέτοια πράματα για συγχρωτισμούς..
  Ξαναδιάβασέ το αν θες άλλη μια φορά.

 305. ππαν said

  304: Εμένα λιγάκι, ναι. Γενικά πάντως η υπόθεση είναι πάρα πολύ γελοία, ειδικά η χτεσινοβραδινή κραυγή του αδικημένου από την κοινωνία, ωραιότατη.
  Την επόμενη φορά που θα αποκαλέσει πουτάνες διάφορες γυναίκες, γνωστές του και μη, θα την ανακαλέσω στην μνήμη για να δακρύσω.

  Αυτό με τον καύκο κλπ. που κολάει ταμάμ, και που ειπώθηκε γαι τον αιμοσταγή Φωκά, θεωρήθηκε κάποτε η αρχή της δημοτικής ποίησης, το ξέρατε;

 306. Immortalité said

  @304 Εμένα μου φάνηκε εντελώς. Και είπα να το πω.

  @296 in fine Βουάλα μια αλυσιδωτή αντίδραση Vμε θετικό πρόσημο, δεν έψαξα πολύ, ένα απλό γκούγκλισμα.
  Σύμφωνα με τη Βίκυ In a chain reaction, positive feedback leads to a self-amplifying chain of events.. Στα ελληνικά κρατάμε την ίδια έκφραση. Εαν φυσικά δεν έχεις αντίρρηση.

 307. sarant said

  305: Καθόλου απολογητικό, κατά τη γνώμη μου. Αλλά είπαμε, φταίω εγώ που δεν ανέβασα άρθρο.

  Πάντως, κανείς δεν είναι τέλειος, να το έχουμε αυτό κατά νου.

 308. Immortalité said

  @307 Δεν είχα καταλάβει ότι συζητάμε για την τελειότητα, το ομολογώ 🙂

 309. ππαν said

  Τι σημαίνει αυτό, Νικοκύρη; Το γυρνάμε στον βουδισμό ζεν; 🙂

  Ε όταν καποιος διαχωρίζει την θέση του σε στυλ «ΕΓΩ δεν έκανα τίποτα» είναι λίιιιγο απολογητικό. Εμένα δεν με πειράζει η απολογία, αν αισθάνεται κατηγορούμενος ο ΚΙντ ας απολογηθεί. Εξατρτάται βέβαια κι απο ποιος σε κατηγορεί, καμιά φορά παίζει μεγάλο ρόλο.

 310. ππαν said

  308: Ε, πλησίασε όμως 🙂

 311. Νέο Kid Στο Block said

  Koίτα να δεις πράματα…τώρα μένει να έρθει και η Μαρία να μου ζητήσει το λόγο που είπα να μπεί στη Λίστα 🙂
  Kαθόλου παράξενο λοιπόν που δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν το Λυκιαρδόπουλο. 😆

 312. ππαν said

  Ποιον Λυκιαρδόπουλο; Αυτά που έγραψες δεν καταλαβαίνεις. Ποιες άγνωστες λέξεις έχεις; 😉

 313. Γς said

  τσ τσ τσ
  Είμαστε όλες ένα μάτσο … κυκλάμινα!

 314. Salonfähig said

  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

  Να τα πούμε μια και έξω τα κατορθώματα να τελειώνουμε και να διαβάσουμε κάτι πιο σοβαρό, επιτέλους;

  Μερικές Χρήσιμες Πληροφορίες για τον Γς

  Ιστορικά γεγονότα

  Ο Γς έχει μετρήσει ως το άπειρο — δύο φορές-και ανάποδα.
  Ο Γς έδωσε στη Μόνα Λίζα το διάσημο χαμόγελό της.
  Ο Γς ανακάλυψε μια νέα θεωρία της σχετικότητας που συμπεριλάμβανε πολλαπλά σύμπαντα όπου ο Γς είναι ακόμα σκληρότερος από αυτό (E=m*Γς²). Όταν ανακαλύφθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και δημοσιεύθηκε, ο Γς του έριξε γυριστή κλοτσιά στη μάπα. Σήμερα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι γνωστός ως Στίβεν Χόκινγκ…
  Ο Γς κάποτε έφαγε μια τούρτα πριν προλάβουν να του πουν οι φίλοι του ότι ήταν μια στριπτιζού μέσα.
  Εν αρχήν ην το τίποτα… Ύστερα, ο Γς κλότσησε αυτό το τίποτα με γυριστή κλοτσιά στα μούτρα και του είπε «Άει χάσου». Αυτή είναι η ιστορία του σύμπαντος.
  Ο Γς πήρε την άδεια οδήγησης στην ηλικία των 16. Δευτερολέπτων.
  Ο Γς έχει πάει στον Άρη. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ζωή εκεί.
  Ο Γς μήνυσε το NBC ισχυριζόμενος ότι το Law and Order είναι λογότυπα για το δεξί και το αριστερό πόδι του.
  Ο Γς έπαιξε μια φορά ρωσική ρουλέτα με γεμάτο όπλο και κέρδισε.
  Ο Γς είναι ο πραγματικός υπαίτιος για τον θάνατο της μικρής Αννούλας.
  O Γς σταμάτησε να πλένει τα ρούχα του στον Ωκεανό επειδή τα τσουνάμι που προκαλούσε σκότωναν ανθρώπους.
  Ο Γς έτρεξε σε μαραθώνιο. Και βγήκε πρώτος. Και δεύτερος. Και τρίτος. Ταυτόχρονα.
  Στην Χιροσίμα δεν έγινε έκρηξη από ατομική βόμβα. Ο Γς έκλασε, μετά από δείπνο με φασόλια.
  Τα Χελωνονιντζάκια βασίζονται σε αληθινή ιστορία: κάποτε, ο Γς κατάπιε μια χελώνα και όταν την έχεσε, αυτή ήταν δυο μέτρα με κάτι μούσκουλα ντουβάρια κι ήξερε καράτε.
  Μιά φορά ο Γς σκότωσε έναν Κύκλωπα με στριφογυριστή κλοτσιά ανάμεσα στα μάτια του.
  Ο Άγιος Βασίλης υπήρχε στην πραγματικότητα μέχρι που ξέχασε το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Γς.
  Ο Γς κλότσησε μια φορά έναν γάιδαρο στον λαιμό , οι απόγονοι αυτού του ζώου είναι οι γνωστές καμηλοπαρδάλεις.
  Ο Γς είναι ο μόνος που κατάλαβε την πλοκή του LOST.
  Ο Γς έχασε την παρθενιά του πριν απ’ τον πατέρα του.
  Ο Γς απήγαγε εξωγήινο.
  Ο Γς κατάφερε να κάνει ένα χρυσόψαρο να πνιγεί μέσα στο νερό.
  Όταν ο Θεός είπε Γεννηθήτω το Φως ο Γς του είπε: Πες παρακαλώ.
  Μια φορά ο Γς κατούρησε σε ένα ποτήρι και το έδωσε σε κάποιον να το πιει. Έτσι ανακαλύφθηκε το Red Bull.
  Πριν καιρό ο Γς αποφάσισε να μονομαχήσει με τον Σούπερμαν. Ο ηττημένος θα έπρεπε να φορέσει το βρακί πάνω απ το παντελόνι.
  Ο Γς μόλις γεννήθηκε πήδηξε την πρώτη νοσοκόμα που είδε. Ήταν ο πρώτος της… ήταν η τρίτη του.
  Ο Γς ξεπαρθένιασε το παρθένο ελαιόλαδο.
  Από τον φόβο τους οι άνθρωποι για τον Γς εφεύραν το αυτοκίνητο. Ο Γς εφεύρε το τροχαίο.
  H πρώτη δουλειά του Γς ήταν δοκιμαστής δηλητηρίων.
  Ο Γς δεν παίζει πια με το κομπολόι γιατί το έχει τερματίσει.
  Ο Γς δεν παίζει με το πουλί του γιατί και αυτό το έχει τερματίσει, και μάλιστα στο Hard Mode.
  Μια φορά ο Γς πήγε εκκλησία να κοινωνήσει. Μετά σκότωσε τον παπά γιατί του είπε: «Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού»… Ο Γς δεν είναι δούλος κανενός.
  Ο Γς έχει χαστουκίσει τον ακέφαλο καβαλάρη.
  Ο Γς δεν έχει πατέρα γιατί κανένας δεν είχε τα αρχίδια να του πηδήξει την μάνα.
  Όταν ο Γκράχαμ Μπελ συνέδεσε το πρώτο τηλέφωνο είχε ήδη δύο αναπάντητες από τον Γς.
  Ο Γς έβριζε Χριστοπαναγίες προ Χριστού.
  Μια φορά ο Γς σκόνταψε και έπεσε κάτω όρθιος.
  Ο Γς έχει πιει ίντερνετ καφέ.
  Όταν η κόρη του Γς έχασε την παρθενιά της ο Γς έψαξε και την βρήκε.
  Ο Γς πήγε σε δημόσια υπηρεσία και τον εξυπηρέτησαν.
  Ο Στρος Καν στη φυλακή έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό: «Εμένα μου έκατσε, Γς».
  Ο Γς ήρθε σε επαφή με την θηλυκή πλευρά του… και την άφησε έγκυο.
  Ο Γς νίκησε το παγκόσμιο τουρνουά πόκερ του 1987 κρατώντας μια πιστωτική κάρτα, δυο κάρτες UNO, μια κάρτα «Βγες από την φυλακή» της Μονόπολης και μια απόδειξη από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς.
  Ο Γς κάποτε πήγε στα Παρθένα Νησιά… από τότε τα λένε σκέτα Νησιά.
  Ο Γς έμαθε τρόπους στο Λέγειν.
  Όταν ο Αρχιμήδης είπε «ΕΥΡΗΚΑ» ο Γς του είπε «ΑΡΓΗΣΕΣ».
  Ο Γς έβαλε κουρτίνες στα Windows.
  Ο Γς δάγκωσε την Apple.
  Στο γάμο του Γς ο Ησαΐας χόρευε live!
  Ο Γς εφηύρε την φωτιά όταν έκλασε και πίσω του έπεσε ένας κεραυνός, με αυτόν τον τρόπο πέθαναν και οι δεινόσαυροι.
  Όταν ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική ο Γς έπαιζε στο NBA.
  Στις 25 Δεκεμβρίου έστειλε ο Γς κάρτα γενέθλιων στο Χριστό δεν ήταν τα γενέθλια του αλλά κάνεις ποτέ δε τόλμησε να τον διορθώσει.
  Ο Γς γάμησε τον Γκουσγκούνη.
  Ο Γς 11 φορές σκότωσε με 8 σφαίρες, 88 άτομα. Όλο μαζί 11888. Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!!

  Ικανότητες
  Αν γράψετε τη λέξη «Γς» στο Scrabble, θα νικάτε πάντα.
  Ο Γς μπορεί να νικήσει στο «Σκορ 4» σε μόνο 3 κινήσεις.
  Ο Γς μπορεί να διαιρέσει με το 0.
  Το 70 % του βάρους των ανθρώπων είναι νερό. Το 70 % του βάρους του Γς είναι το σύστημα αναπαραγωγής του.
  Ο Γς δεν κάνει πους-απς. Σπρώχνει τη Γη προς τα κάτω.
  Ο Γς αποφασίζει ποια μέρα πέφτει η Τσικνοπέμπτη.
  O Γς μπορεί να τριχοτομήσει μια γωνία.
  Ο Γς μπορεί να μιλήσει Braille.
  O Γς μπορεί να στραγγαλίσει κάποιον με το καλώδιο ενός ασύρματου τηλεφώνου.
  Ο Γς είναι ο μόνος τραγουδιστής που μπορεί να βγάλει δίσκο χωρίς να πρέπει να συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας.
  Ο Γς «πάει» με δύο ταχύτητες. Περπατάει, σκοτώνει.
  Όταν ο Γς κάνει διαίρεση, δεν υπάρχει υπόλοιπο. Ποτέ.
  Ο Γς μπορεί να σκοτώσει τον Μητσοτάκη.
  Ο Γς μπορεί να τερματίσει όλα τα video games χωρίς να σκοτώσει κανέναν, γιατί οι εχθροί εξαφανίζονται πριν καλά καλά ξεκινήσει μια πίστα.
  Τα δάκρυα του Γς γιατρεύουν τον καρκίνο. Τι κρίμα που δεν έκλαψε ποτέ.
  Ο Γς μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα shotgun για sniper.
  Ο Γς μπορεί να bootάρει τα Windows Svista σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.
  Ο Γς θεραπεύει τον πυρετόΜπίμπερ.
  Ο Γς ποτέ δε φτύνει σάλιο. Μόνο αγιασμό.
  Ο Γς μπορεί να φάει έναν Κύβο του Ρούμπικ με μπερδεμένα τα χρώματα και να τον χέσει λυμένο.
  Ο Γς είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που όποτε τρώει KFC3 δεν τον πιάνει κόψιμο.
  Ο Γς έχει πετύχει με 1 τρυγόνι 2 σμπάρους.
  Ο Γς μπορεί να ξεμάθει ποδήλατο!
  Ο Γς μπορεί να διαγράψει τον Κάδο Ανακύκλωσης.
  Ο Πλούτωνας είναι στην πραγματικότητα μερικοί Βρετανοί στρατιώτες απ’ την Αμερικανική Επανάσταση σε τροχιά γύρω απ’ τον Ήλιο από τότε που ο Γς τους απογείωσε με την κλοτσάρα του.
  Ο Γς μπορεί να ακούσει την νοηματική γλώσσα.
  Ο Γς δεν μπορεί να πάθει καρδιακή προσβολή γιατί η καρδιά του δεν έχει τα κότσια να τον προσβάλει.
  Ο Γς μπορεί. Το μπορεί δεν Γς.
  Ο Γς μπορεί να ξεχάσει τα λυτά της μαλλιά.
  Ο Γς ανάβει φωτιά τρίβοντας δυο παγάκια.
  Ο Γς σκίζει τις ιστοσελίδες.
  Ο Γς κάνει σούζα με την μηχανή του κιμά!
  O Γς χορεύει χορό της κοιλιάς… Με την πλάτη.
  Η γάτα του Γς σκότωσε την περιέργεια.
  Ο Γς βρήκε τον ψύλλο στα άχυρα.
  Ο Γς δεν «βλέπει» νεκρούς, φτιάχνει νεκρούς.
  Ο Γς μπορεί νά ‘χει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
  Ο Γς δεν πίνει καφέ. Πίνει ό,τι χρώμα θέλει!

  Γνώσεις
  Ο Γς ξέρει με ποιό μυστικό ξενυχτάνε τα κορίτσια.
  Ο Γς ξέρει πώς το σκατό γίνεται παξιμάδι.
  Ο Γς ξέρει ποιος έχει λόγο στην αγάπη, ποιος έχει την ευθύνη.
  Ο Γς ξέρει γιατί κλάνει το γατί.
  Ο Γς ξέρει τα ανίψια της Θείας Λειτουργίας.
  Λεφτά υπάρχουν… Ο Γς ξέρει πού είναι!
  Ο Γς ξέρει τι χρώμα τη βάψαμε
  Ο Γς ξέρει ποια καταράστηκε τον Βασίλη Καρρά.
  Ο Γς ξέρει ποιό είναι αυτό το κάτι που θέλει η Γαρμπή.
  Ο Γς ξέρει «ποιός μωρό μου ποιος».
  Ο Γς ξέρει τι σημαίνει: Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ μπλιμ μπλομ.
  Ο Γς ξέρει τον ιδιοκτήτη του αχυρώνα που μάλωναν οι γάιδαροι.
  Ο Γς ξέρει που έχει ο καιρός γυρίσματα.
  Ο Γς ξέρει ποσά απίδια παίρνει ο σάκος.
  Ο Γς ξέρει που πάει ο Καραμήτρος.
  Ο Γς ξέρει που παν τα τέσσερα
  Ο Γς ξέρει τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιόν έχουν για πατέρα.
  Ο Γς ξέρει από που κλάνει το μπαρμπούνι.

  Καθημερινότητα του Γς
  Όταν ο Γς σχολιάζει στο εσυσωλήνιο, τα σχόλια του γίνονται αυτόματα κορυφαία, δε χρειάζεται ψηφοφορία.
  Ο Γς δεν κοιμάται. Περιμένει.
  Ο Γς δεν φοράει ρολόι, γιατί ΑΥΤΟΣ αποφασίζει τι ώρα είναι.
  Τι περνάει απ’ το μυαλό όλων των θυμάτων του Γς πριν πεθάνουν; Το παπούτσι του.
  Ο Γς ξυρίζεται κάθε φορά που νιώθει οίκτο…
  Όταν ο Γς βουτάει στην θάλασσα δεν βρέχεται. Η θάλασσα γουσουρίζεται.
  Ο Γς δεν θεωρεί ότι έκανε σεξ εάν η γυναίκα επιβιώσει.
  Η Γη δεν περιστρέφεται απλά γύρω από τον άξονά της, αλλά γυρνά κάτω από τα πόδια του Γς καθώς αυτός τρέχει.
  Ο John S πίνει John S’s.
  Η αγαπημένη σειρά του Γς είναι το Κωνσταντίνου και Ελένης και γι’ αυτό το δείχνει ακόμα ο ΑΝΤ1.
  Ο Γς κοιμάται με άντρες όχι επειδή είναι gay αλλά επειδή του τέλειωσαν οι γυναίκες.
  Ο Γς κοιμάται με ένα μαξιλάρι κάτω απ’ το όπλο του.
  Ο Γς σκοτώνει τα κουνούπια που τον δάγκωσαν για να πάρει το αίμα του πίσω.
  Όταν ο Γς κάνει ping, οι servers απαντάνε «pong».
  Ο Γς φυτεύει φούντα στο farmville. Tην πουλάει στο mafia wars… Kαι παίζει τα λεφτά στο πόκερ.
  Ο Γς δεν αρμενίζει στραβά, στραβός είναι ο γιαλός.
  Αν ο Γς σε addάρει στο facebook, θα βρεις γκόμενα στα επόμενα 20′.
  Ο Γς δε πάει για κυνήγι γιατί στη λέξη κυνήγι συνάγει και η αποτυχία. Ο Γς πάει για δολοφονία!

  Λατρεία
  O Θεός συγχωρεί, ο Γς ποτέ.
  Όταν ο μπαμπούλας πάει να κοιμηθεί, πρώτα βλέπει αν είναι στην ντουλάπα του ο Γς.
  Ο Πρώτος Νόμος της Θερμοδυναμικής λέει πως η ενέργεια δεν μπορεί ούτε να καταστραφεί, ούτε να δημιουργηθεί. Εκτός κι αν συναντήσει τον Γς.
  Ο Γς δεν πιστεύει στον Θεό. Ο Θεός πιστεύει στον Γς.
  Ο Γς βλάπτει σοβαρά το κάπνισμα.
  Δεν υπάρχει θεωρία της εξέλιξης, μόνο μια λίστα με τα πλάσματα που o Γς επιτρέπει να ζήσουν.
  Όταν εφαρμόζεις την μέθοδο των τριών, ο ένας από τους τρεις είναι πάντα ο Γς.
  Όποιος γελάει τελευταίος γελάει καλύτερα. Όποιος γελάει στον Γς… πεθαίνει.
  Το 100 καλεί τον Γς όταν κάτι είναι επείγον.
  Ο Γς έχει μόνο ένα χέρι. Το πάνω χέρι.
  Δεν χρειάζεται να βάλει κέρμα σε μηχάνημα αυτόματης πώλησης προφυλακτικών. Όταν ο Γς περνάει μπροστά από τέτοιου είδους μηχανήματα, αυτά γνωρίζουν και βγάζουν προφυλακτικά από μόνα τους.
  Ο Χριστός μπορεί να περπάτησε πανό στην θάλασσα, αλλά ο Γς κολύμπησε στην ξηρά.
  Οι περισσότερες μπότες φτιάχτηκαν για περπάτημα. Οι μπότες του Γς δεν είναι τόσο φιλεύσπλαχνες.
  Ο Γς βελτιώνει το σήμα του Άη Φόουν 4
  Πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα; Ο Γς έκανε ύπτιο και δεν πρόσεξε το τάνκερ.
  Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα φτάνει ο Γς.
  Το όνομα του Γς βγάζει λεξάριθμο 11 888 και δεν είναι τυχαίο.
  Ο Γς έπρεπε να ’χει πεθάνει εδώ και 20 χρόνια, μόνο που ο θάνατος δεν έχει τα κότσια να του το πει.
  Όταν ο Γς σου κάνει κωλοδάχτυλο δεν σε βρίζει, απλά σου λέει πόσα δευτερόλεπτα σου μένουν μέχρι να πεθάνεις.
  Όταν ο Γς μπαίνει σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν ανοίγει το φως, απλά σβήνει το σκοτάδι.
  Όταν ο Γς θέλει να κάψει τις θερμίδες του χρησιμοποιεί φλογοβόλο.
  Όταν ο Γς πάει να δωρίσει αίμα δεν ζητά σύριγγα, ζητά ένα μπαλτά και ένα κουβά.
  Ο Γς δεν διαβάζει βιβλία απλά τα κοιτάει μέχρι να του δώσουν τις πληροφορίες που ζητάει.
  Ο Γς δεν κουρεύει το γκαζόν του. Απλώς κάθεται από πάνω του και το προκαλεί να φυτρώσει.
  Ο Γς δεν ξυρίζει ποτέ τα μπαλάκια του γιατί ως γνωστόν οι τρίχες δεν φυτρώνουν στο ατσάλι.
  Αν ο Γς σου κάνει poke στο Facebook προσγειώνεσαι στο Twitter.
  Το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του Γς δεν είναι Microsoft, είναι Megahard.
  Ο Διάολος βλέπει τον Γς και κάνει τον σταυρό του.
  Ο Γς δεν ζητάει πότε το τηλέφωνο μιας κοπέλας, απλά παίρνει τηλέφωνο έναν τυχαίο αριθμό και η σκύλα καλά θα κάνει να το σηκώσει.
  O Γς δεν ξεγελά τον θάνατο, τον νικά καθαρά και τίμια.
  Ο Γς κάνει τα κρεμμύδια να κλαίνε!
  Ο Γς προκαλεί στύση στις γυναίκες.
  Ο Γς δεν γερνάει, απλά ανεβαίνει level.
  Ο Γς δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικά γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να προφυλαχτεί απ’ τον Γς.
  Κανένας δεν είναι τέλειος… Ο Γς είναι ο κανένας.
  Έχει ειπωθεί ότι αν κοιτάξεις στα μάτια τον Γς θα μάθεις το μέλλον σου. Δυστυχώς, το μέλλον όλων είναι πάντα το ίδιο: θάνατος από μια στριφογυριστή κλοτσιά στα μούτρα.
  Το άλογο του Γς έχει 500 αυτοκίνητα.
  Βλέπεις τον Γς να έρχεται στη γωνία πριν πας.
  Τρία καρπούζια στη μασχάλη του Γς μια χαρά χωράνε.
  Ο Γς ακούει να δει.
  Ο Γς λογαριάζει μαζί με τον ξενοδόχο.
  Ό,τι λέει ο λόγος το έχει ακούσει απ’ τον Γς.
  Ο Γς λέει «ελα ντε» και ο Ντε έρχεται!
  Όταν ο Γς πέφτει τα αστέρια κάνουν μια ευχή.
  Όταν ο Θεός έδωσε τις 10 εντολές σε πέτρινες πλάκες στον Μωυσή ο Γς τις είχε σε φλασάκι.
  Για τον Γς δεν ισχύει ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα.

 315. Immortalité said

  @314 Ελπίζω μόνο να μη σκανάρει τα ντοκουμέντα για όλα αυτά 😀 😀 😀

 316. Nicolas said

  @282 Συγγνώμη, δεν πρόλαβα να διαβάσω γιατί σφουγγάριζα. Είχα βάλει την σκούπα να κλαίει και πλημμυρίσαμε.

  @314 Ελπίζω να μην ξέχασες τίποτα, γιατί την έβαψες, μεγάλε!

 317. Γς said

  314:
  Ετσι!

  Πολύ μου άρεσε.

  Νυν απολύεις τον δούλο σου δέσποτα !

  Δέσποτα; Που πήγε ο Δέσποτας;

  Στο ταμείο ενεργείας

 318. Γς said

  ενεργείας->Ανεργίας, γμτ!

 319. gpoint said

  # 301

  The answer, my friend, is blowin in the wind, the answer is blowin in the wind

 320. Γς said

  315:
  και που να στα λέω. Μια άλλη φορά όμως.

  Ηταν και με το Φρον Νασιονάλ η κουφαλίτσα.

  Coming soon!

 321. Γς said

  317:
  Ετσι μου ήρθε κι η προσθήκη:

  Οταν ο Γς λέει «Νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα», ο Δέσποτας τρέχει στο Ταμείο Ανεργίας.
  Βλακεία ε;.

 322. ππαν said

  Ωχ ο Σαλονάτος!
  Νικολά, δεν θέλω να καρφώσω, αλλά να, νομίζω πως ο Κιντ σε είπε παλιοκόριτσο. Όπως θα έλεγαν και στο σινεμα: «Ε, όχι και παλιοκόριτσο, παλιόπαιδο ίσως»

 323. Ναυτίλος said

  303: Προφανώς παρεξήγησες τα γραφόμενα μου. Κανενός τον συνήγορο δεν έκανα. Κι εγώ μόνο για πάρτη μου μίλησα. Είχα πρόβλημα μόνο με την συγκεκριμένη κυρία, για τους λόγους που ανέφερα, και με ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον.

 324. Nicolas said

  Που καλέ; θα κατέβω στην Κουμπαρία να τον πλακώσω στο ξύλο! (και μετά στο φούρνο με πατάτες)
  Όχι, τελικά! βαριέμαι. Θα του στείλω τον Γς!

  Στου Hopper πήγες; σκέφτομαι να πεταχτώ. Είναι κι ο Ελβετός (οι Ελβετοί!) στο Odéon, μεγάλοι οι πειρασμοί και μικρά τα βαλάντια!

 325. ππαν said

  Μεγάλοι οι π[ειρασμοί, μικρά τα βαλάντια και μόνο 24 ώρες στο 24ωρο, αυτό πού το πας; Τους Ελβετούς λέω να τους δω!

 326. Nicolas said

  Κι εγώ, για αυτήν την φωνή!
  Θα κοιτάξω να βρω μια ημερομηνία, γιατί μετά πρέπει να τρέχεις από πίσω τους σε Ζυρίχες, Βιέννες και δεν συμμαζεύεται.

 327. Immortalité said

  @323 Η στιγμή που έκανες το σχόλιο, ο τρόπος που το ξεκίνησες και το γεγονός ότι το χρησιμοποίησε ο Γς στο 282 ως υπερασπιστική γραμμή χωρίς να διευκρινίσεις ότι δεν μιλούσες γι’ αυτόν, είναι αρκετοί λόγοι για να θεωρήσω ότι δεν παρεξήγησα. Αφού όμως δηλώνεις ότι κανενός τον συνήγορο δεν έκανες, το δέχομαι sur parole.

 328. Ναυτίλος said

  327: Έτσι είναι. Άλλωστε ο αγαπητός Γς με »παρακάλεσε» να γυρίσω πίσω αλλά όχι και με πολύ κομψό τρόπο (μαλάκιο, ρε φίλε;).

 329. ππαν said

  Θυμήθηκα, μυστήριο πράγμα, τον Μπιθικώτση. Αυτός δεν εγκατέλειψε οριστικά την σκηνή καμιά 20αριά φορές;

 330. Nicolas said

  Ήταν μαλάκιο ο Μπιθικώτσης;
  Εμένα μου θύμισε τον Johnny, τον δικό μας, που κάθε φορά κάνει την tournée d’adieu του. Κι ακόμη εδώ είναι!

 331. 238,
  Πρέπει να λες τον George Greanias και την Kathy Whitmire.

 332. ππαν said

  330: Α μα ναι, πώς μου διέφυγε η ομοιότητα; 🙂

 333. Nicolas said

  Chain reaction

  και ένα κακό πέσιμο.

 334. Γς said

  333:
  >και ένα κακό πέσιμο.

  Δεν φοβάμαι μη πάω από πέσιμο.
  Αλλά από @έ@ιμο !

 335. Γς said

  328:
  Ο Ναυτίλος είναι το αρχαιότερο μαλάκιο που υπάρχει εδώ και πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια ενώ ο (νοήμων) άνθρωπος μόλις εκατόν τόσες χιλιάδες χρόνια. Πρέπει να είσαι πολύ πράουντ γι αυτό. Σου μιλά ένας μαλακολόγος που τα έχει ξεσκίσει στη μελέτη.

  Όταν ο Γς έλεγε για τα μαλάκια οι άλοι λέγαν απλώς μαλακίες.

 336. Νέο Kid Στο Block said

  Γς, άκου (εντάξει, διάβασε!) κι άλλο ένα καλό για τη λίστα του Σαλονάτου! (μα άκου «σαλονάτος» ο γερμαναράς..!)
  Όταν εμφανίστηκε ο Ναυτίλος (το μαλάκιο, όχι ο σχολιαστής) στη Φύση, ο Γς ήταν ήδη απολίθωμα!
  Καλό; 😆

 337. Νέο Kid Στο Block said

  336.Aν και τώρα που προσέχω καλύτερα το όνομά του Salonfâhig πρέπει να είναι από αυτούς τους μεσοβέζικους franco phone home του Ακυισγράνου ή του Στρασβούργου.
  Αντί για ούμλαουτ έβαλε πάνω από το a ,αξών γκράβ (λέγεται;). Όχι, μάλλον σιρκους μάξιμους ή σίρκουφλέξιμους. Βρε τον άσχετο.. 😆

 338. Γς said

  136, 137:
  Όταν κυκλοφόρησε μια μυστήρια εφημεριδούλα στο Τμήμα μας στο Πανεπιστήμιο, περνούσε γενεές 14 και μένα. Γι αυτό ανέβηκα στην έδρα και προειδοποίησα τον άγνωστο που την εξέδιδε ότι «Όταν τον πιάσω θα του βγάλω τα άντερα».
  Εγώ την έβγαζα την εφημεριδούλα, στην αρχή μόνος μου, με άλλους δύο κατόπιν.
  Καταλαβαίνεις λοιπόν τι ψυλλιάζομαι με τις Salonfâhig και συρκοφλέξ απορίες.

  Την λέγαμε ‘ΜΑΑΑΝΑ ΜΟΥ’ (έκφραση της εποχής) την εφημεριδούλα και τους είχαμε κάνει όλους άνω κάτω. Ακόμα κι η παράταξη που υποτίθεται ότι ανήκα έλεγε για τους κομμουνιστές που την εκδίδουν. Για τους φασίστες οι άλλοι.
  Κι έκανε φοβερές καταγγελίες και αποκαλύψεις. Εκρεμούσαν μάλιστα και μηνύσεις κατ αγνώστων εναντίον της. Ο μακαρίτης Μπέηςς χειριζόταν είχε αναλάβει μερικές.

  Κι απάνω που είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της, σε μια εκδήλωση που ούτε το 10% είχε σχέση με μας και γνώριζε τα της ‘ΜΑΑΑΝΑ ΜΟΥ’ ανεβαίνει κάποιος στο Μεγάλο αμφιθέατρο του Χημείου και σοβαρά σοβαρά καταγγέλει:
  -Συνάδελφοι, οι συνάδελφοι Γουσου, Μιμίκα Β. και Κυριάκος Σ., εκδίδουν τη Μάνα μου στο σπίτι του τελευταίου.
  Κόκκαλο το 90% του ακροατηρίου.
  –Την ποιάν; -Τη Μάνα μου.

 339. Νέο Kid Στο Block said

  338. Δηλαδή ήσουνα και το πρώτο (αυτο)τρόλ πριν ανακαλυφτεί το Ίντερνετ!
  Για το άλλο , μ’έπιασες ρε μπαγάσα! Είμαι όντως ο Σαλονάτος! 🙂

  (γμ το Ινστιτούτ ντε Λάνγκ Φρανσέζ ντΑτέν μου γμ! Τζάμπα λεφτά πλήρωνες ρε πατέρααα..)
  YΓ. Αυτό με τον Ναυτίλο, ήταν καλό πάντως, μη μου πεις;

 340. Τσακ Νόρις said

  339:
  > Αυτό με τον Ναυτίλο, ήταν καλό πάντως, μη μου πεις;

  ότι πει ο Γς

 341. Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor said

  Εγώ εντυπωσιάστηκα με την απαρίθμηση του απείρου

 342. Τσακ Νόρις said

  341:
  Ντίαρ Γκέορκγ

  Όταν εσύ σκεφτόσουν τα Καρντινάλιτιζ ο Γς είχε τελειώσει το Κονκλάβιο τους και με το κλάβις στο χέρι

 343. Το άπειρο είναι περατό. Τα κατορθώματα του Γς είναι απέραντα.

  Το Google, είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να χτυπήσεις το Γς.
  Μερικοί φοράνε πιτζάμα Σούπερμαν. Ο Σούπερμαν φοράει πιτζάμα Γς.
  Ο Γς δίνει συχνά αίμα στον Ερυθρό Σταυρό. Αλλά ποτέ το δικό του.
  Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε το 1940 π.Γς.
  Ο Γς κάνει να κλαίνε τα κρεμμύδια.
  Ο Γς καταλαβαίνει τον Jean-Claude Van Damme.
  Όταν το Google δεν βρίσκει τίποτα ρωτάει τον Γς.
  Οι Ελβετοί δεν είναι ουδέτεροι. Περιμένουν να δουν με ποια πλευρά είναι ο Γς.
  Ο Charlie κρύβεται εξαιτίας του Γς.
  Ο Γς ξέρει τον τελευταίο δεκαδικό του π (και τον επόμενο).
  Μερικοί άντρες έχουν το αριστερό αρχίδι μεγαλύτερο. Ο Γς έχει και τα δύο αρχίδια του μεγαλύτερα το ένα από το άλλο.
  Ο Γς μπορεί να πάει για ψάρεμα στο φράγμα του ήχου.
  Όταν ο Γς κατουράει κόντρα στον άνεμο, ο άνεμος προτιμά ν΄ αλλάξει κατεύθυνση.
  Ο Γς αγαπά τη ζωή. Είναι τυχερή!
  Όταν πέφτει η φρυγανιά του Γς, η μαρμελάδα αλλάζει πλευρά.
  Στο σχολείο, ο δάσκαλος σήκωνε το χέρι για να μιλήσει στον Γς.
  Ο Γς κοιτάζει συχνά τα ματς του ΠΑΟ για να θυμάται τι θα πει ήττα.
  Ο Γς μπορεί να αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή πριν τον χαρακτηριστικό ήχο.
  Η δύναμη της βαρύτητας επιτρέπει στη Γη να κρατιέται κάτω από τον Γς.
  Ο αετός μπορεί να διαβάσει εφημερίδα στα 1400 μέτρα, ο Γς μπορεί να γυρίσει τη σελίδα.
  Ο Θεός ήθελε να δημιουργήσει το Σύμπαν σε 10 μέρες. Ο Γς του έδωσε προθεσμία μόνον 6.
  Ο Γς παιδί δεν έστελνε γράμματα στον Αη Βασίλη, του έστελνε τελεσίγραφα.
  Στην Ελλάδα λένε «Αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα σε φάει η αρκούδα». Στις ΗΠΑ λένε ο Γς. Γι΄ αυτό έχουν τόσους παχύσαρκους.
  Ο Γς πάτησε μια γιαγιά με το 4×4. Η οικογένεια του ζήτησε συγγνώμη.
  Τα παιδιά γράφουν το όνομά τους στο χιόνι κατουρώντας. Ο Γς το κάνει σε οπλισμένο σκυρόδεμα.
  Ο Θεός είπε «Ου φονεύσεις». Ο Γς απάντησε: «Βάζουμε στοίχημα;»
  Τα Windows δεν ζητάνε ποτέ στον Γς να στείλει crash report. Έρχεται και το παίρνει ο Bill Gates και ζητά συγγνώμη.
  Ο Γς είναι έγχρωμος σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
  Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε γιατί του είπαν ότι ο Γς ήταν Εβραίος.
  Ο Ιησούς δεν ξανακατέβηκε στη Γη γιατί χρωστάει λεφτά στον Γς.
  Ο Γς μπορεί να βρει άχυρα σε μια βελόνα.
  Ο Γς είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει μία Καινή Διαθήκη με χειρόγραφη αφιέρωση.
  Οι εχθροί του Γς του λένε συχνά να πάει στο Διάλο. Ο Διάβολος θα ήθελε να το κόψουν αυτό.
  Ο Γς κοιμάται με αναμμένη λάμπα γιατί τον φοβάται το σκοτάδι.
  Σύμφωνα με μερικές πηγές, ένα σπερματοζωάριο του Γς κολυμπά σε μια λίμνη στη Σκωτία.
  Όταν χτυπήσει μια σφαίρα τον Γς, η σφαίρα πεθαίνει.
  Ο Γς μπορεί να ακούσει ολόκληρο το CD της Γαρμπή.
  Ο Γς χέζει πάνω στα περιστέρια.
  Μια μέρα η Εύα δάγκωσε ένα μήλο. Μοιραίο λάθος: ήταν το μήλο του Γς.
  Όταν ο μπαμπούλας πάει για ύπνο, κοιτάζει κάτω από το κρεβάτι του μήπως είναι εκεί ο Γς.
  Ο θάνατος αναρωτιέται συχνά τι υπάρχει μετά τον Γς.
  Όταν ο Γς κάνει τρίπλα από πίσω, ο Καραγκούνης δεν προσποιείται.
  Στις 9 Νοέμβρη 1989 ο Γς ήθελε να αγοράσει βότκα στο Ανατολικό Βερολίνο. Συνάντησε ένα τείχος. Τη συνέχεια την ξέρετε.
  Όταν ο Γς κοιτάζει έναν τυφλό, ο τυφλός χαμηλώνει τα μάτια.
  Αν ο Γς σου δώσει ραντεβού στις 30 Φεβρουαρίου, πηγαίνεις!
  Ο Γς δεν έγραψε την βιογραφία του για να μην επισκιάσει τη Βίβλο.
  Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες να σας σκοτώσει ο Γς.
  Ο Μωυσής έσκισε τη θάλασσα στα δύο. Ο Γς την ξανακόλλησε και του είπε «αν το ξανακάνεις θα σου σπάσω τα μούτρα».
  Ο Γς τελείωσε το τέτρις.
  Στο σπίτι του Γς έχει συναγερμό. Για να προειδοποιεί τους διαρρήκτες.
  Μια μέρα ο Γς έβαλε στοίχημα ότι μπορεί να πηδήξει μια αρκούδα. Έτσι, εννιά μήνες μετά, γεννήθηκε ο Ντέμης Ρούσσος.
  Όταν ο Άρμστρονγκ πάτησε στη Σελήνη, είδε τα ίχνη του Γς.
  Ο Ιησούς αναστήθηκε τρεις μέρες μετά το θάνατό του. Είχε ξεχάσει να αποχαιρετήσει τον Γς.
  Μια μέρα ένας Γαλάτης είπε ότι αν έπινε μαγικό ζωμό μπορούσε να επιτεθεί στον Γς. Από τότε τον λένε Αναπηρίξ.
  Μια μέρα ο Αη Βασίλης χτύπησε στην πόρτα του Γς. Από τότε μπαίνει από την καμινάδα.
  Ο Διάβολος πούλησε την ψυχή του στον Γς.
  Από τότε που πήγε ο Γς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συμμετοχή.
  Όταν ο Γς πηδάει χωρίς το αλεξίπτωτο, ξανανεβαίνει στο αεροπλάνο να το πάρει.
  Ο Γς μπορεί να γλύψει το σβέρκο του.
  Όταν γράφουμε Γς στο Google, το κουμπί «Αισθάνομαι τυχερός» εξαφανίζεται.
  Ο Γς έπαθε ήδη Αλτσχάιμερ. Το θυμάται καλά.
  Ο Γς μπορεί να κάνει την Vache qui rit να κλάψει.
  Όταν ο Γς δεν μπορεί να κοιμηθεί, τα πρόβατα του λένε πόσα είναι.
  Όταν ήταν νέος, ο Γς ήταν ξυλοκόπος στο παρθένο δάσος της Σαχάρας.
  Ο Γς ανέβηκε ήδη στην κλίμακα του Ρίχτερ.
  Όταν τσιμπήσει τον Γς ένα κουνούπι, το κουνούπι έχει φαγούρα.
  Όταν πέφτει η νύχτα, ο Γς τη μαζεύει.
  Ο Γς μπορεί. Οι υπόλοιποι προσπαθούν.
  Το κάπνισμα σκοτώνει. Αλλά πιο αργά από τον Γς.
  Ο Γς μπορεί να κόψει ένα πριόνι μ΄ ένα σανίδι.
  Όταν ο Γς είναι μπροστά στον υπολογιστή, η φωνή του avast τον ρωτάει αν θέλει ένα τσίπουρο με μεζέ.
  Στο iMac του Γς, το μήλο είναι ολόκληρο.
  Πριν της πει ο Γς να το βουλώσει, η ησυχία έκανε θόρυβο.
  Μια φορά κι έναν καιρό, ο Θεός κι ο Γς πλακώθηκαν. Έχετε δει πρόσφατα τον Θεό;
  Το πληκτρολόγιο του Γς δεν έχει πλήκτρο Ctrl. Ο Γς ελέγχει τα πάντα.
  Το φως έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τον Γς, γιατί τον φοβάται.
  Αν ο ήλιος συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον Γς, θα το μετανιώσει.
  «Ο Θεός πέθανε.» (Nietzsche)
  «Ο Nietzsche πέθανε.» (Θεός)
  «Σε ποιόν λέμε ευχαριστώ;» (Γς)
  Οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 13. Ο 13ος ήταν να δώσει ένα χαστούκι στον Γς. Από τότε το 13 είναι γρουσούζικος αριθμός.
  Ο Γς μπορεί να καταλάβει τις γυναίκες.
  Ο Γς έβγαλε το Big Bang φωτογραφία.
  Αν ο Γς ήταν γυναίκα, οι άντρες θα ήταν το ασθενές φύλο.
  Ο Θεός είναι στον Παράδεισο και ο Διάβολος στην Κόλαση, γιατί στη Γη μένει ο Γς.
  Ό,τι έπιανε ο Μίδας γινόταν χρυσός. Ό,τι πιάνει ο Γς πεθαίνει.
  Όταν ο Γς λέει τον Ομπελίξ χοντρέλα, ο Ομπελίξ το βουλώνει.
  Ακόμη και οι άθεοι παραδέχονται ότι ο Γς υπάρχει.
  Στις εκλογές, ο Ομπάμα ψήφισε Γς.
  Όταν ο Γς παίζει κορώνα-γράμματα, αν πει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, το κέρμα μένει στον αέρα.
  Όταν χέζει στο δάσος, ο Γς σκουπίζεται με μια αρκούδα.
  Ο Γς πέρασε πέντε λεπτά στο Πανεπιστήμιο: πήγε, πήρε το πτυχίο του κι έφυγε.
  Ο Γς μπορεί να κρυφτεί σ΄ ένα άδειο δωμάτιο.
  Ο Τσε Γκεβάρα φορούσε ένα μπλουζάκι Γς.
  Ο Αρχιμήδης είπε: «δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω». Ο Γς είπε: «δως μου 30 δευτερόλεπτα».
  Όταν φτάνει ο Γς στη διάβαση, το τρένο σταματάει.
  Ο Γς έκανε ματ στο… ντόμινο.
  Γς! What else?

 344. Voulagx said

  #343 «Τα κατορθώματα του Γς είναι απέραντα.»
  Σιγα τα αιματα, με τον Γς! Εδω ουτε ενα ιστολογιο δεν εχει φτιαξει, για να διαβαζουμε εκει την βιογραφια του και τους αθλους του κι αναγκαζομαστε οι φαν του να τρεχουμε απο δω κι αποκει!

 345. Γς said

  343:
  You passed the test!.
  with φlying κoloρς!

  Η circumflex σου πήγαινε καλύτερα από το umlaut 🙂

 346. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Θα περίμενε κανείς, σε ένα ιστολόγιο με αυτόν τον τίτλο, και με το πανεπιστημιακό επίπεδο των περισσοτέρων σχολιαστών, (ίσως είμαι ο μόνος που έχει περάσει απ΄έξω) πέρα απο τις ωραίες ετυμολογικές αναλύσεις των λέξεων, και τα έξυπνα χαλαρωτικά αστεία (πού λίγα δυστυχώς) να βρεί ένα περιβάλλον γόνιμου διαλόγου, σκέψεως, και μερικού προβληματισμού, για τα κακώς κείμενα στην χώρα μας, όπως και προτεινομένων ιδεών, για το πώς μπορούμε να τα αλλάξουμε, αλλα και τρόπους αντιμετωπίσεως της κρίσεως, ατομικά και συλλογικά. Αντ΄αυτού, πλήν ελαχίστων σχολίων, (σε σύγκριση με τον αριθμό των σχολίων σε κάθε θέμα) κυριαρχούν οι δηκτικές παρατηρήσεις, οι εξυπνακισμοί, τα καρφώματα, οι καλυμένες μειώσεις, οι απευθείας μειώσεις, οι προσωπικές αντιπαλότητες χειρίστου είδους, και ειδικά σε αυτο το νήμα, ξεπέρασαν το όριο του γελοίου, το ξεκατίνιασμα ένθεν κακείθεν, σε όλο του το «μεγαλείο». Ίσως είναι και ένα ασφαλές δείγμα, για την πολιτιστική μας κατάπτωση, που κατα την γνώμη μου, είναι η βασική αιτία της κρίσεως στην χώρα μας, ίσως πάλι να φταίει το οτι δεν έχω βγάλει πανεπιστήμιο, και μη γνωρίζοντας πώς προωθείται και λειτουργεί ο διάλογος μέσα σε αυτά, έχω λάθος αντίληψη. Ειλικρινά, θέλω να πιστεύω οτι ισχύει το δεύτερο, αλλιώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν έχει άμεση λύση. Οι θεωρητικά κληρονόμοι της αρχαίας σκέψεως, την «ανυψώσαμε» σε επίπεδο πρωϊνάδικου.

 347. sarant said

  Λάμπρο, για να παραφράσω ένα ρητό, αν στα ιστολόγια διατυπώνονταν, σε κάθε άρθρο, αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης, θα ήταν παράνομα. Έπειτα, η ανταλλαγή απόψεων στο συγκεκριμένο νήμα δεν είναι νομίζω αντιπροσωπευτική.

 348. Ναυτίλος said

  Λάμπρο, έχεις απόλυτο δίκιο, τον τόνο στον ιστότοπο τον δίνουν οι εξυπνάκηδες και οι εκ του ασφαλούς είρωνες και όχι οι σοβαροί άνθρωποι σαν εσένα, τη Μαρία, τον Τηλεγραφητή και μερικούς ακόμα. Γι’ αυτό την κάνω σιγά-σιγά, επειδή ξενέρωσα. Το βιβλίο το αγόρασα. Γεια σου και, αν μείνεις, υπομονή, τι να πω!

 349. Γς said

  348:
  Ωρες είναι τώρα να φύγουν τα ήρεμα επειδή μερικοί κάνουν άγριο ‘χιούμορ’.
  Και φυσικά θα μείνεις εδώ Ναυτίλε.
  Συμπάθα με που σου τη σπάω ενίοτε, αλλά δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.
  Ας όψεται η βρωμοκατάσταση που δεν πολεμιέται αλλέως πως, τουλάχιστον από μας που φάγαμε τα ψωμιά μας.
  Ξέρω σε πείραξαν τα περί μαλακίων. Γιατί; Και επιστημονικά ήταν και κατασταλτικά της εύθυμης έντασης που προκάλεσες με το Γούναρη και την στρουμπουλή του όρνιθα.

 350. Higgs said

  Τώρα καταλαβαίνω γιατί το σωματίδιο του θεού δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε και το σωματίδιο του Γς.
  Το σωματίδιο του Γς δεν είναι κύμα.
  Ούτε σωματίδιο.
  Οι επιστήμονες στο CERN πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πιθανή σύγκρουση του σωματιδίου του Θεού με το σωματίδιο του Γς θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα από την οποία ως γνωστόν δεν μπορεί να διαφύγει κανείς.
  Κανείς; Ε, όχι και κανείς!

 351. Γς said

  350:
  > μια μαύρη τρύπα από την οποία ως γνωστόν δεν μπορεί να διαφύγει κανείς.

  Και καμιά μαύρη τρύπα από τον Γς

 352. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aγαπητέ Νίκο, το σχόλιό μου δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ιστολογίου σου, που το θεωρώ πραγματικό διαμάντι, (και το προωθώ το καταδύναμιν, άλλωστε το επισκέπτονται και οι κόρες μου) ούτε να μειώσω την αξιέπαινη, δύσκολη, και πολύ χρονοβόρα προσπάθεια που κάνεις, για να το διατηρείς ανοιχτό. Έχει να κάνει με την ποιότητα των σχολίων και των σχολιαστών που τα κάνουν, (όχι με την ατομική τους ικανότητα, δεξιότητα, ή γνωσιακή επάρκεια) και η αναλογία τους, είναι όπως την περιγράφω στο προηγούμενο σχόλιό μου. Για το αντιπροσωπευτική δεν ξέρω τι εννοείς, αν μιλάς για την ποιότητα του ιστολογίου συμφωνώ και επαυξάνω, αν μιλάς για την αναλογική ποιότητα των σχολίων, την άποψή μου την γράφω. Νομίζω μια πιο καθαρή αποστασιοποιημένη ματιά στα παρελθόντα σχόλια, θα σου δείξει αυτό που ισχυρίζομαι. Φυσικά και δεν έχω καμία απαίτηση, σε κάθε άρθρο να διατυπώνονται ιδέες και τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσεως, άλλωστε δεν έγραψα (μόνο) αυτό. Αλλα αν σε αυτό το ιστολόγιο δεν μπορεί να γίνει, διακίνηση ιδεών, ανταλαγή απόψεων της προκοπής, και ένας διάλογος επιπέδου, που μπορεί να γίνει? Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό οι θεωρητικά πνευματικά «ανώτεροι» άνθρωποι, ποιοί θα το κάνουν? Γνωρίζεις πολύ καλά τον χαμό που γίνεται στα ιστολόγια κάθε μορφής, που ο κάθε «πικραμένος» βγάζει τα σώψυχά του, αν γίνεται και στα ιστολόγια σαν το δικό σου, κάτι πάει λάθος. Όσο για την παράφραση του ρητού, να σου θυμίσω οτι η Γυναίκα (το κεφαλαίο για τον μεγάλο σεβασμό που νιώθω απέναντί της) που το είπε, δεν περίμενε την νομιμοποίηση απο την εξουσία, για να εκφραστεί, και είχε να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, οπότε αν οι αριστεροί περιμένουν την νομιμοποίηση της διακίνησης των ιδεών τους, μάλλον το έχουμε χάσει το παιχνίδι με την εξουσία.

  348 – Χάρηκα που το πήρες, θα περιμένω να το διαβάσεις, και να ανταλλάξουμε απόψεις. Αν έχεις αποφασίσει να βγείς ( κακώς για μένα, δεν φταίει το ιστολόγιο) το mail μου είναι lampros.61@gmail.com.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 353. Immortalité said

  @346 Ομολογώ ότι το σχόλιό σας με προβλημάτισε πολύ αφού μ’ έκανε ν’ αναρωτιέμαι αν οι σχολιαστές με πανεπιστημιακό επίπεδο δικαιούνται να εκνευρίζονται, να τσαντίζονται, να θυμώνουν, να κάνουν πλάκα, να πειράζονται αλλά κυρίως αν δικαιούνται να το δείχνουν, αφού ως οι «θεωρητικά κληρονόμοι της αρχαίας σκέψεως» οφείλουν να προάγουν «ένα περιβάλλον γόνιμου διαλόγου, σκέψεως, και μερικού προβληματισμού, για τα κακώς κείμενα στην χώρα μας, όπως και προτεινομένων ιδεών, για το πώς μπορούμε να τα αλλάξουμε, αλλά και τρόπους αντιμετωπίσεως της κρίσεως, ατομικά και συλλογικά». Εάν τολμήσουν να ξεφύγουν από το ρόλο που τους επιφύλαξε η πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση τότε εμφανίζονται συνυπεύθυνοι «για την πολιτιστική μας κατάπτωση», που κατά την γνώμη σας, «είναι η βασική αιτία της κρίσεως στην χώρα μας», και περιορίζονται στον ρόλο του «γελοίου ξεκατινιάσματος κατά τα πρότυπα των πρωινάδικων». Για να το λέτε βέβαια κάτι θα ξέρετε, πρωινάδικα δεν είδα ποτέ μου και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
  Ίσως θα μπορούσατε να προτείνετε ένα τρόπο ποιοτικού ελέγχου των σχολίων πριν από τη δημοσίευση. Αν έχετε κάτι νομίζω ότι οικοδεσπότης ευχαρίστως θα το ακούσει.

  Όμως για σκεφτείτε· δεν είναι ανακόλουθο να διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για την ποιότητα του διαλόγου αλλά να χαρείτε που θα ανταλλάξετε απόψεις με έναν πανεπιστημιακού επιπέδου σχολιαστή που αποκάλεσε κότα μια συσσχολιάστριά του μόνο και μόνο επειδή διαφωνούσε μαζί της; Άλλα μέτρα εδώ κι άλλα σταθμά εκεί;

 354. ππαν said

  Χαρά στο κουράγιο σου, Ιμμόρ, που απαντάς αλλά κυρίως που διαβάζεις 😉

 355. Immortalité said

  @354 Δυστυχώς είναι ακόμα πάνω από τις δυνάμεις μου 🙂

 356. sarant said

  353: Αυτό το συσχολιάστρια νομίζω ότι παίρνει ένα σίγμα. Και δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι ο καβγάς.

 357. Immortalité said

  @356 Point taken.

  Μερσί για τη συσχολιάστρια, πολύ με είχε προβληματίσει. Δεν θα ‘πρεπε όμως να παίρνει δύο;

 358. ππαν said

  E ναι, ενώ οι κότες τ΄αλλουνού προσέφεραν αυγά, δεν τις προγκά κανείς εύκολα με τέτοια κρίση.

 359. Ναυτίλος said

  Κατάλαβες τώρα, Λάμπρο; Κατάλαβα, να λες! Αν είχες την ατυχία να περάσεις από ελληνικό πανεπιστήμιο, θα αντιλαμβανόσουν πως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η κλικοκρατία. Όπως και στο παρόν ιστολόγιο, γεγονός για το οποίο είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να κάνει
  τίποτα ο κ. Σαραντάκος για να το αποτρέψει. Αυτή είναι δυστυχώς μια από τις σκοτεινές πλευρές του Διαδικτύου. Και έχεις δίκιο ότι η μόρφωση δεν προσφέρει πάντα ήθος. Διαβάζοντας το σχόλιο 354 το αντιλαμβάνεσαι αμέσως.

 360. sarant said

  357: Όχι, πρβλ. συσπείρωση, συσχέτιση.

 361. Γς said

  Κότες, αυγά έ; Φταίω εγώ τώρα;

  Και με παίρνει η φίλη μου η Βικτώρια, που είχε κόψει τα εισιτήρια της φίλης μας από το τσατ ρουμ που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για την αφεντιά μου:
  -Ερχεται, της έκλεισα στο Κάραβελ. Θα στείλω έναν υπάλληλό μου στο αεροδρόμιο να την πάρει.
  Οκ, θα φτάσω και στα αυγά.
  -Ασε, θα πάω να την πάρω εγώ.
  Και πήγα. Εγραψα το όνομά της σε ένα χαρτόνι και το κρατούσα ψηλά.
  Ηρθε. -Είμαι από το γραφείο της Βικτώριας.
  Δεν με γνώριζε φυσικά. Γι αυτό είχε έρθει στην Ελλάδα, να γνωρίσει τον άντρα που της είχε πάρει το μυαλό και την καρδιά. Ωραία δεν τα λέω. Θα φτάσω και στ αυγά.
  -Ωραία είστε, εδώ, μου λέει στη Συγγρού.
  -Ναι. Εσείς γιατί έρχεστε; Τουρισμό;
  -Δουλειές.
  Φτάσαμε στο Κάραβελ. Πιάνω τις βαλίτσες της και πάμε στη ρεσεψιόν. Θα φτάσω και συ αυγά!
  Δωμάτιο 231. Πάλι με τις βαλίτσες στο ανσανσέρ.
  -Δεν είναι ανάγκη. –Παρακαλώ.
  Φτάσαμε στον όροφο. Θα φτάσω και στ αυγά! Είπαμε!
  -Ξεκλειδώνει το δωμάτιο. Βάζω μέσα τις βαλίτσες και κλωτσάω με ωραία αριστερή πάσα την πόρτα πίσω μου.
  -Εγώ είμαι ο Γουσύ.
  Περάσαμε ωραία μερικές μέρες. Ηταν και Χριστούγεννα. Εδώ κολλάνε τα αυγά:
  Είχα μπουχτίσει πια το ρουμ σέρβις, είπα να βγω λίγο έξω να τσιμπήσω κάτι πιο …
  Μπαίνω σε ένα μαγαζάκι στο στενό δίπλα στη Μισθίου.
  -Βαφές έχετε;
  -Τι βαφές;
  -Γι αυγά. Για να βάψω τα αυγά.
  -Ποια αυγά κύριε; Τα αυγά τα βάφουν το Πάσχα.
  -Το Πάσχα; Και τις θα τι κάνω τώρα 3 καρτέλες αυγά;

 362. spyroszer said

  Όμως και συσσίτιο, σύσσωμος, συσσωρεύω. Υπάρχει κάποιος κάνονας, όταν ακολουθεί φωνήεν ή σύμφωνο μετά το σ;

 363. Immortalité said

  @360 και 362 Νομίζω ότι θυμάμαι ένα κανόνα που λέει πως όταν μια λέξη που αρχίζει από σύμφωνο σχηματίσει νέα με την πρόθεση συν τότε το ν μετατρέπεται στο αρχικό σύμφωνο το οποίο διπλασιάζεται. Γι’ αυτό και συγγνώμη, συγγραφέας κτλ. Αλλά μπορεί και να μη θυμάμαι καλά.

 364. sarant said

  362-3: Ακριβώς, όταν ακολουθεί σύμφωνο μετά το σίγμα, τότε τα σύνθετα με νι έχουν ένα σίγμα, συν+σχέση = συσχέτιση.
  Όταν ακολουθεί φωνήεν, δύο σιγμα: συν+σώμα = σύσσωμος.

 365. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  353 – Ομολογώ οτι με προβλημάτισε το σχόλιό σας, και σκέφτηκα πολύ αν πρέπει να σας απαντήσω ή όχι. Ο λόγος του πρβληματισμού μου, είναι οτι διαβάζοντας ξανά το σχόλιό μου, δεν βρήκα πουθενά να εναντιώνομαι στο δικαίωμα των πανεπιστημιακών ανθρώπων, να εκφράζονται κατ΄αυτούς τους τρόπους που λέτε, ή με οποιονδήποτε άλλον, και φυσικά δεν διαρρηγνύω κανένα ιμάτιο (άλλωστε δεν είναι εποχή για άσκοπα έξοδα) έναν απλό συλλογισμό κατέθεσα σαν απλός άνθρωπος. Ούτε έγραψα κάπου οτι οφείλουν να κάνουν κάτι, ούτε οτι είναι κληρονόμοι της αρχαίας σκέψεως, είμαστε γράφω (βάζω κι εμάς, τους μη πανεπιστημιακούς, στους κληρονόμους, αλλα το προσπεράσατε) δηλαδή είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το πρωϊνάδικο επίπεδο. Συνεπώς είδατε οτι θέλατε εσείς στο κείμενο, και όχι αυτά που γράφω, γι αυτό αν σας ενδιαφέρει ο διάλογος μαζί μου επι του θέματος, θα σας παρακαλούσα να ξαναδιαβάσετε το σχόλιο, και να μου πείτε που διαφωνείτε.
  Γιατι αυτό που σχολίασα, ήταν η ποιότητα των σχολίων και των σχολιαστών που τα κάνουν, κρίνοντας απο τα σχόλιά τους, μιάς και δεν τους γνωρίζω προσωπικά, είναι παράλογο? Κι εσείς στο παραπάνω νήμα κρίνετε τον αρχιβλάκα, τον γνωρίζετε προσωπικά? απο το σχόλιά του τον κρίνετε.
  Είναι λάθος να περιμένει κανείς απο πανεπιστημιακούς την συμπεριφορά που περιγράφω? Δεν έχει ξεπεράσει το όριο του γελοίου η αντιπαλότητα και το ξεκατίνιασμα σ΄αυτό το νήμα? Τέλος, η βασική σας αδυναμία, δεν είναι οτι απαντάτε σε σχόλια σαν το δικό μου, αλλα η καλυμμένη πίσω απο την πανεπιστημιακή σας ιδιότητα, ειρωνία σας, δείτε την τελευταία παράγραφο του σχολίου σας, και τα επόμενα σχόλια της (φίλης σας?) και το δικός σας, αυτήν την ελιτίστικη ειρωνεία σχολίασα.
  Να σας πληροφορήσω, οτι δεν διαθέτω τηλεόραση, απο άποψη, αλλα ναί έχω δεί πρωϊνάδικο σε φίλους που τα παρακολουθούν, και έχω άποψη, είναι ηλίθια. Να υποθέσω κι εγώ βάση της πανεπιστημιακής σας συλλογιστικής, οτι έχετε διαβάσει τα βιβλία της Δημουλίδου, άρα έχετε άποψη για την συγγραφέα, γι αυτό την λοιδωρήσατε στο σχετικό άρθρο?
  Βλέπετε, μπορεί να γίνει διάλογος έτσι, μάλλον όχι.
  Όσο για την ανακολουθία μου, ο συγκεκριμένος σχολιαστής ήταν ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για το συγκεκριμένο βιβλίο, και επιπλέον μόνο με την συγκεκριμένη σχολιάστρια υπέπεσε μία φορά στο ατόπημα, και εγώ του επισήμανα οτι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του. Δεν είδα όμως εσάς να επικρίνετε την κατ΄ εξακολούθηση κάκιστη συμπεριφορά της άλλης πλευράς, (δείτε τα σχόλιά της και κρίνετε) αυτό δεν είναι ανακολουθία, άλλα μέτρα εδώ και άλλα σταθμά εκεί?

  Υ.Γ Επειδή δεν επιθυμώ την αντιπαλότητα, ούτε να σας κάνω τον έξυπνο,(όχι πιο πολύ απ΄όσο είμαι) αν νομίζετε οτι δεν μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο χωρίς ειρωνίες και μικρότητες, παρακαλώ μην απαντήσετε, απλώς αγνοήστε με.
  Σας εύχομαι οτι καλύτερο στην ζωή σας.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 366. Immortalité said

  @365 «αν νομίζετε οτι δεν μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο χωρίς ειρωνίες και μικρότητες»
  Αγαπητέ μου και αυτή η επικοινωνία, όπως όλες, ένα δούναι και λαβείν είναι. Ό,τι δίνεις συνήθως παίρνεις. Όταν γράφετε «ίσως πάλι να φταίει το οτι δεν έχω βγάλει πανεπιστήμιο, και μη γνωρίζοντας πώς προωθείται και λειτουργεί ο διάλογος μέσα σε αυτά, έχω λάθος αντίληψη» ειρωνευόμενος κάργα, τι ακριβώς περιμένετε;

  Στην ουσία του σχολίου σας δεν απαντώ διότι σέβομαι την επιθυμία του οικοδεσπότη μας. Θα επισημάνω μόνο ότι πανεπιστημιακός δεν είναι όποιος έχει ένα πτυχίο, η λέξη περιγράφει τους καθηγητές πανεπιστημίου.
  Επίσης δεν θυμάμαι να «λοιδόρησα» την Δημουλίδου. Αν βρείτε ένα τέτοιου χαρακτήρα σχόλιό μου, ευχαρίστως να σας βγάλω το καπέλο.
  Αν όμως δεν βρείτε, θα περιμένω να ζητήσετε μια συγγνώμη για τους ευκαιριακούς χαρακτηρισμούς.
  Λυπάμαι που δεν έχετε καλή γνώμη για μένα, δεν μπορούμε ν’ αρέσουμε σε όλους, και σας ανταποδίδω τις ευχές.
  Σας ευχαριστώ πάντως που μου επισημαίνετε τις βασικές μου αδυναμίες, καλό είναι να τις ξέρω.

  Όσο για τα υπόλοιπα, così è (se vi pare).

  Πάντως για να δείτε ότι το σχόλιό μου είναι συμφιλιωτικού χαρακτήρα, να σας δώσω μια πληροφορία που μάλλον δεν ξέρετε.
  Το ελληνικό ερωτηματικό είναι στο γράμμα Q πάνω από το Α.
  Το λέω για να σας βοηθήσω, και εγώ μέχρι πρότινος δεν ήξερα πως μπαίνουν τα ελληνικά εισαγωγικά.

 367. Γς said

  366:
  Αντε, μπράβο Λάμπρο, έμαθες και πως μπαίνει το ερωτηματικό.
  Σου πέταξε και το Πιραντελικό ¨ετσι έναι αν έτσι αγαπάτε’ (όπως το λέμε ιν άουαρ όουν λάνγκουιτζ).
  Τι άλλο θέλεις; Αυτά είναι.
  Και πολλά σου,
  μη ζητήσεις πιο πολλά γιατί θάβρεις το μπελά σου!
  Που είναι και ο Ναυτίλος, τώρα που είναι στις καλές τους, μερικοί μερικοί.

  Συγκινήθηκα…

 368. Γς said

  367:
  Ούπς, ‘Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε’ βεβαίως.

  Μα τι έχω πάθει από τότε που άφησα το παλκοσένικο;

  Τι τραβάμε και μεις οι χορεύτριες…

 369. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  366 – Δυστυχώς δεν βρήκα τα σχόλια για την Δημουλίδου, και δεν μπόρεσα να το εξακριβώσω, πιστεύω αυτό που λέτε εσείς, δεν βλέπω για ποιό λόγο να μου πείτε ψέματα, και σας ζητώ ειλικρινά συγνώμη, ήταν λάθος μου που δεν το έψαξα πρίν, αλλα ο στόχος μου δεν ήταν να σας μειώσω, αλλα να σας δείξω οτι με τέτοιες πρακτικές, δεν γίνεται διάλογος, αλλα εκτρέπεται σε ανόητη αντιπαλότητα.
  Το πανεπιστημιακός πάει για το πανεπιστημιακό επίπεδο χάριν συντομίας, αλλα γράψτε λάθος κι εδώ. Δεν ξέρω απο πού συμπεράνατε οτι δεν έχω καλή γνώμη για εσάς, αλλα είναι λάθος, δεν έχω ούτε καλή, ούτε κακή γνώμη για εσάς, αλλα και για όλους εδώ μέσα, (πλήν των φασιστών που έχω κακή). Δεν σας γνωρίζω προσωπικά για να σας κρίνω, δεν ξέρω αν είστε γυναίκα η άνδρας, παιδί, μεσήλικας, γριά ή γέρος, ή κάτι άλλο, στο διαδύκτιο κανείς δεν ξέρει οτι είσαι σκύλος, όπως είχε πεί και ένας σκύλος, σε ένα καρτούν που έβλεπαν παλιά οι κόρες μου, όταν τον ρώτησε κάποιο ζωάκι, μα πώς θα γράψεις στο διαδύκτιο, εσύ είσαι σκύλος. Η για να παραφράσω την ρήση του Τζαβαλά, στο διαδύκτιο είσαι οτι δηλώσεις. Όπως γράφω και πιο πάνω, κρίνω την ποιότητα των σχολίων, και κατ΄επέκτασην των σχολιαστών που τα γράφουν, μιας και είναι αρκετά ασφαλείς ένδειξη, όχι όμως απόδειξη. Άλλωστε η ζωή με έχει διδάξει (κάπως σκληρά είναι αλήθεια, αλλα έμαθα οτι υπάρχουν και χειρότερα, και την ευχαριστώ) να μην έχω προσδοκίες απο τους άλλους, παρα μόνο απο εμένα, οπότε δεν θυμώνω σχεδόν ποτέ με τους άλλους.

  Ευχαριστώ για την πληροφορία, όντως δεν το ήξερα και προσπαθούσα πατώντας shift -alt και μετά πάλι για να αλλάξει η γλώσσα, οπότε το γύρισα στο λατινικό.
  Δεν ξέρω γαλλικά, και οι όρες μου κοιμήθηκαν, αν και μάλλον κατάλαβα τι λέει η φράση, αλλα θα μάθω σίγουρα αύριο.
  Προσπαθώ να σας αφιερώσω ένα τραγούδι, αλλα δεν μπορώ να το περάσω, δεν είμαι και οτι καλύτερο στους υπολογιστές. Δεν γνωρίζω τι μουσική ακούτε, εγώ ακούω σχεδόν τα πάντα, αρκεί να μου δημιουργούν εικόνες. Αυτό είναι το The Caount of Tuskany των Dream Theater το οποίο ακού τώρα.

  Nα χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 370. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  οι κόρες μου (άκου όρες μου)

 371. Γς said

  369:
  Dream Theater – The Count of Tuscany
  8 :47 – 11:00 orgasm

  370:
  >οι κόρες μου (άκου όρες μου)

  Οι κόρες σου, οι ώρες σου, οι μέρες σου, η ζωή σου όλη!

 372. Νέο Kid Στο Block said

  Μιχάλη, πολύ ενδιαφέρον το λινκ του 235.
  Να προσθέσω μια ιδιότητα βασική της ακολουθίας Φιμπονάτσι (που αν δεν μου έχει ξεφυγει κάτι, δεν αναφέρεται στο λινκ και που έχει και πρακτικό ενδιαφέρον/χρησιμότητα) . Με τους όρους της ακολουθίας Φιμπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε εύκολα Πυθαγόρειες τριάδες ακεραίων. Αν επιλέξουμε 4 οποιουσδήποτε διαδοχικούς αριθμούς Φιμπ., 1)το γινόμενο των δύο ακραίων, 2)το διπλάσιο του γινομένου των δύο κεντρικών όρων και 3)το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κεντρικών, συνιστούν πάντα Πυθαγόρεια τριάδα!
  Π.χ για τους διαδοχικούς Φιμπονάτσι 2,3,5,8 έχουμε. 1) 2*8=16 2) 2*(3*5)=30 και 3) 3^2 + 5^2 = 34. 16^2 + 30^2 = 34^2 =1156. Κι αυτό ισχύει για όλες τις διαδοχικές τετράδες Φιμπονάτσι. Και χάρις σε κάποιον Γάλλο Μπινέ (Ζακ το μικρό του) έχουμε τον γενικό τύπο που παράγει αριθμούς Φιμπονάτσι (και που δείχνει(but I will skip the proof!) και ότι η ακολουθία των λόγων μεταξύ ενός ν και του προηγούμενου ν-1 έχει όριο το «χρυσό αριθμό» Φ)
  Έτσι ο νιοστός αριθμός Φιμπονάτσι δίνεται από τον επαναληπτικό τύπο: α(ν)=(1/√5) *[(1+(√5)^ν)/2 – 1-(√5)^ν)/2] = (1/√5)*[(-1)^(ν-1)*Φ^ν + 1/Φ^ν]
  Επίσης αξιοσημείωτο, ότι αν στο γνωστό «Τρίγωνο του Πασκάλ» ,που δίνει τους διωνυμικους συντελεστές , αθροίσουμε διαγωνίως τα στοιχεία του, προβάλει στα αθροίσματα η ακολουθία Φιμπονάτσι.
  Το ρωμαϊκό μπρόκολο (Brassica oleracea) που αναφέρεται και στο λινκ είναι μάλλον το διασημότερο παράδειγμα φυσικού φράκταλ καθώς η δομή του φαίνεται ξεκάθαρα καθώς και το ότι αν κόψουμε ένα κομμάτι το συνολικό σχήμα παραμένει το ίδιο. H φύση βέβαια είναι γενικά μορφοκλασματική ,από τα μπρόκολα και τα ηλιοτρόπια μέχρι το Ναυτίλο και τους βραχιώνες(σπειρες) των γαλαξιών. Η περίφημη ισογώνια σπείρα, η αενάως μετασχηματιζόμενη και αναγεννούμενη (κι ας έκοψε το “seperdem” από τον τάφο του Μπερνούλι η παπαδολογοκρισία!):-)
  Έχει παρατηρηθεί ότι η κλαστική διάσταση με παράγοντα αυτοομοιότητας έστω f σε φράκταλ μοτίβα δέντρων που διακλαδώνονται σε κάθε ρόζο κατά συγκεκριμένη γωνία ώστε να σχηματίσουν κλαδιά με μήκος υποπολλαπλάσιο ,κατά τον παράγοντα d , ώστε να αλληλοκαλυπτονται αναπτυσσόμενα το ένα πάνω στο άλλο , έχει όριο που σχετίζεται με το Φ. f=1/Φ (!)

  Κι ας κλείσω με κάτι γλωσσικό, μη μας προγκήξει κι ο Νικοκύρης.
  Είναι τυχαίο ότι και ο Χρυσός αριθμός Φ και ο Φιμπονάτσι και τα Φράκταλ αρχίζουν από Φ; Δεν νομίζω!:-)

  Δεν γνωριζω αν περιεχονται στα λεξικά του κου Μπαμπινιωτη, αλλα στο ΛΚΝ δεν υπάρχουν οι όροι «αυτομορφή» «αυτοομοιότητα» «μορφοκλασματικός» «μορφόκλασμα» ,ούτε καν ο όρος «κλαστική» (διάσταση) που χαρακτηρίζει τις μη ακέραιες διαστάσεις που έχουν τα μορφοκλάσματα ή αυτομορφές (fractals).
  Επίσης , ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι όλα αυτά βασικά ξεκινούν από τη γνωμονικη αύξηση ή μείωση. Γνώμων ,όπως ειχε ορισει ο Ηρωνας, είναι κάθε σχήμα που προστιθέμενο στο αρχικό δίνει όμοιο σχήμα. Στα χρυσά ορθογώνια ας πούμε, ο γνώμονάς τους είναι ένα τετράγωνο με πλευρά ιση με την μεγάλη του ορθογωνίου. Αν κοτσάρουμε(κολλήσουμε) αυτό το τετραγωνο στη μεγαλη πλευρα του ορθογωνιου προκυπτει παλι Χρυσό ορθογώνιο, και ούτω καθεξής ως το άπειρο.(πάνω και κάτω άπειρο)
  Αυτός ο ορισμός για τον γνώμονα λοιπόν απουσιάζει στο ΛΚΝ.

 373. Γς said

  235:
  Από Nαυτίλο σε Φιμπονάτσι και παραπομπές σε ράμπιτς κάουζ και μπης.
  Τώρα φταίω εγώ να το πάω στο Τσίκεν εντ μπης και να αναλάβω να ξεστραβώσω όλα τα κιντς του κομιούνιτυ;
  Ως έχων τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, βεβαίως, βεβαίως.

  Λοιπόν, Μπέρντς εντ δε Μπης:
  Δεν θέλω να συνεχίσω.
  Προαπαιτούμενα: A ,
  B ,
  C
  Κι ας κλείσω με κάτι γλωσσικό, μη με προγκήξει κι ο Νικοκύρης.
  Ποία είναι η αντίστοιχη έκφραση της Birds and the Bees εις την ελληνική;

 374. Γς said

  373:
  «Πως γεννιούνται τα παιδιά»;
  Λέμε κάτι άλλο;

 375. Κύπριος said

  Χαιρετε. Πολύ ωραιο το ιστολόγιο σας! Το παρακαλουθώ καιρο με συσταση καπιου ελλαδιτη. Ειμαι κύπριος.
  Μου αρεσει που σχολιαζετε και για την κυπριακή διαλεκτο χωρις υποτιμητικα σχολια που γινονται αλλού.
  Πηρα θαρρος να κανω το πρωτο μου σχολιο γιατι άρεσάν μου τα σχολια για τη θεωρια του Χαους και τους αριθμους Fibonacci.
  Kαπου διαβασα οτι το Χαος εμφανιζεται οταν εχουμε λιγη πληροφορία και μεγαλη Εντροπια. Να πω ομως οτι εχω βρει διαφορετικους ορισμους περι τι ειναι η Εντροπια και δεν πολλακαταλαβαινω. Αν εχει καποιος να πει ή προτεινει καποιο απλο βιβλιο η site ?

  @Nέο Kid Στο Block. Αφού υπαρχουν απειρες τριαδες πυθαγοριες σαν τα 3, 4, 5 γιατι λεμε οτι η διαγωιος ειναι ασσύμετρη με τις καθετες πλευρες? Τι σημαινει συμετρια δηλαδη σε αυτη την περιπτωση?

  Ευχαριστω.Και πολλά συγχρητηρια κύριε Σαραντάκο!

 376. Nέο Kid Στο Block said

  Συμπατριώτη Κύπριε γειά σου και καλώς όρισες τσε πουποδά! 🙂

  Πρόσεξε. Οι κάθετες πλευρές ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ είναι ασύμμετρες την διαγώνιο! Ή αλλιώς οι κάθετες πλευρές ισοσκελούς ορθογωνίου τριγώνου με την υποτείνουσα. Όχι γενικά σε ένα ορθογ. τρίγωνο δηλαδή. Κι αυτό γιατί σε τετραγωνο πλευράς έστω α ισχύει α^2+α^2= δ^2 (δ η διαγώνιος) οπότε δ=ρίζα 2 * α . Και η ρίζα 2 που δεν είναι ρητός αριθμός ,δηλ. δεν μπορεί να υπάρξει κλάσμα ακεραίων που να την εκφράσει δημιουργεί την «ασυμμετρία». Δεν υπάρχει δηλαδή κοινό μέτρο(μονάδα μέτρησης) που να μετρά ταυτόχρονα την πλευρά και την διαγώνιο τετραγώνου.

  Για την Εντροπία έχεις δίκιο! Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί και πιθανώς -όχι μόνο εσύ- αλλά και ειδικοί επιστήμονες να την αντιλαμβάνονται διαφορετικά.
  Π.χ ένας Μηχανικός ή Φυσικός θα πει για τον 2ο Θερμοδυναμικό νόμο, ένας Μαθηματικός κάτι άλλο, ένας Πληροφορικάριος άλλο κλπ.
  Δεν τολμώ να προτείνω συγκεκριμένο σύγγραμα (υπάρχουν τόσα πολλά) αλλά προσωπικά μ’αρεσει να την συνδυάζω/κατανοώ με ένα παράδειγμα που έχει σχέση με οικοδομήματα (είμαι Τεχνικός). Σκέψου ένα πολύ παλιό οικοδόμημα που έχει ξεπέσει με το χρόνο (χωρίς ανθρώπινες εξωγενείς παρεμβάσεις! Σημαντικό αυτό!) Ένα αρχαίο θέατρο ας πούμε. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η αύξηση της Εντροπίας του ή αλλιώς της Αταξίας της δομής του. Βλέπουμε δηλαδή το γενικό περίγραμμά του, τους χώρους ,τις κερκίδες κλπ σε γενικές αδρές γραμμές . Απ’αυτό παίρνουμε ΛΙΓΗ πληροφορία, σε σχέση με αυτή που θα παίρναμε στα «νιάτα» του που όλα θα ήταν ξεκάθαρα, οι χώροι δεν θα είχαν φθαρεί, οι διάδρομοι και τα κτίσματα που τώρα αχνοφαίνονται και απλά υποθέτουμε πώς ήταν, θα ήταν καθαροί. Δηλαδή στα νιάτα του η Εντροπία θα ήταν μικρή και η Πληροφορία που αυτό παρείχε μεγάλη. Ελπίζω με τα παραπάνω να έγινε σαφές , τι σήμαινε πρακτικά αυτό που διάβασες, και που είναι (γενικά) σωστό.

  Η Φύση δηλαδή τείνει σταθερά μπορούμε να πούμε προς μια κατάσταση ολοένα αυξανόμενης αταξίας και Εντροπίας. Ή αλλιώς τα περισσότερα φυσικά συστήματα τείνουν να γίνονται Χαοτικά με την πάροδο του Χρόνου.

 377. δίκωλος σχολιαστής said

  @Λάμπρος

  Σε πολύ ψηλό βόθρο έχεις βάλει τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και γενικά την πανεπιστημιακή μόρφωση. Καιρός να σου πω τη δικιά μου θεωρία των πάντων περί των δεινών της ανθρωπότητας. Αν υπάρχει κλίμακα από το -20 στο +100, βάλε τους αγράμματους και «αμόρφωτους» στο +100 και τα ινδάλματά σου τους πανεπιστημιακούς στο -20. Οι παλιοί εδώ γνωρίζουν αυτή τη θεωρία μου, καιρός να την μάθουν και οι νέοι. Μπορεί να ξέρουν τα πάντα για την ελληνική γλώσσα και να ξημεροβραδιάζουν στο TLG και στο Λίντελ-Σκοτ, αλλά πέραν αυτού -20. Πάντα φιλικά και για τους υπόλοιπους ξύδι.

 378. Ναυτίλος said

  Με αυτά τα απαντητικά σου κείμενα, Λάμπρο, διδάσκεις ήθος, διαλλακτικότητα, ευγένεια, ευπρέπεια. Κι ας μην έχεις πάει …πανεπιστήμιο. Εύγε, φίλε, και συνέχισε να χαμογελάς ενάντια στην ξινίλα πάσης φύσεως εξουσίας.

 379. Nicolas said

  Τον γιό του Άλκη Στέα τον λένε Λάμπρο; (ο ένας ευτυχείτε, ο άλλος χαμογελείτε). 😉

 380. ππαν said

  Η Μαρία Αλιφέρη «σας αγαπώ».

 381. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  371 – Ένα απο τα πιο αγαπημένα μου κομάτια, ούτε που ξέρω πόσες φορές το έχω ακούσει, απο τότε που κυκλοφόρησε, σχεδόν κάθε μέρα, όπως και το the best of times απο το ίδιο cd. Eγώ το συνδιάζω με πτήσεις με σχετικά δυνατό ανέμο, 6 με 7 μποφόρ.

  Οι κόρες μου, οι ώρες μου, οι μέρες μου, αλλα η ζωή μου όλη, είναι η σύντροφός μου, τις γεννήσαμε και τις μεγαλώσαμε, αυτές ανήκουν στον εαυτό τους, εμείς ανήκουμε ο ένας στον άλλο.

  377 – Τι καλό παίρνεις και δεν μας δίνεις; Που τα ανακάλυψες όλα αυτά στα σχόλιά μου βρε θηρίο; Πληροφοριακά, δεν πιστεύω γενικώς στα ινδάλματα. Φιλικά.

  378 – Δεν διδάσκω τίποτα φίλε μου, οτι ήταν να διδάξω, το δίδαξα στις κόρες μου, το νόημα της ζωής είναι, μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το θάνατο να βελτιώνεσαι, αυτή είναι η στάση ζωής που έχω επιλέξει.
  Ο καθένας οτι έχει μέσα του, το βγάζει και προς τα έξω, η καλή ή η κακή σπορά, φαίνεται στο γέννημα.
  Δίνεις πολύ σημασία στα μικρά και ασήμαντα, όπως σου είχα πεί και πιο παλιά, μην αφήνεις τα μικρά και ασήμαντα, να σε αρρωσταίνουν, όλα είναι μικρά και ασήμαντα, κατα την γνώμη μου, μόνο η υγεία είναι μεγάλη και σημαντική.

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό, και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 382. Γς said

  343:
  >Όταν ο Γς πηδάει χωρίς το αλεξίπτωτο
  Γιατί ρε μάγκα; Εσύ με αλεξίπτωτο πηδάς;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: