Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τριανταεννιά χρόνια μετά…

Posted by sarant στο 15 Νοεμβρίου, 2012


Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τριανταεννιά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, σε μια Ελλάδα που βιώνει μια βαθύτατη κρίση, όπως βαθιά κρίση βίωνε και το 1973 το δικτατορικό καθεστώς, κρίση την οποία είχε προσπαθήσει να εκτονώσει και να αποφύγει με την προσπάθεια ελεγχόμενης επιστροφής σε μια μορφή κοινοβουλευτικής ζωής, με την ανακήρυξη προεδρικής δημοκρατίας και την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Σπ. Μαρκεζίνη, μια προσπάθεια που ματαιώθηκε με τη φοιτητική εξέγερση και την αιματηρή καταστολή που ακολούθησε -μια βδομάδα μετά, η ομάδα Ιωαννίδη ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και έβαλε τέρμα στα πειράματα εκδημοκρατισμού.

Η βαθιά κρίση που περνάμε σήμερα έχει, εύλογα ίσως, θέσει υπό αμφισβήτηση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αν και η βασική θέση της αμφισβήτησης, δηλαδή ότι η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» εξαργύρωσε τη συμμετοχή της στον αντιδικτατορικόν αγώνα με την αναρρίχηση σε πολιτειακά αξιώματα, δεν είναι καινούργια, ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια, απλώς τώρα ακούγεται περισσότερο.

Πιστεύω πως η θέση αυτή, που την ακούει κανείς και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, είναι μακριά από την αλήθεια. Δεν θα αρνηθώ βέβαια ότι πολλοί πρωταγωνιστές του φοιτητικού αντιδικτατορικού αγώνα κατέλαβαν υπουργικά αξιώματα ή βουλευτικές και κρατικές θέσεις, αλλά αυτοί ήταν η εξαίρεση μάλλον παρά ο κανόνας. Αν εξετάσουμε τον κατάλογο των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, θα δούμε ότι από τα 33 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της μόνο πέντε ή έξι κατέλαβαν τέτοιες θέσεις και αξιώματα σε όλα αυτά τα χρόνια, ποσοστό που το βρίσκω μικρό. Θα έλεγα μάλιστα ότι, σε σύγκριση με άλλα αντιστασιακά και αντικαθεστωτικά κινήματα, οι φοιτητές του αντιδικτατορικού αγώνα κατέλαβαν μάλλον λιγοστές θέσεις και οπωσδήποτε όχι κορυφαίες -μέχρι στιγμής, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει υπάρξει Πρόεδρος ή πρωθυπουργός ή έστω αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που να βγήκε από το φοιτητικό κίνημα του 1973, ενώ υπήρξε από τις φοιτητικές απεργίες του 1907 (ο Γ. Παπανδρέου) ή από τις μαθητικές κινητοποιήσεις των αρχών του 1990 (ο Αλ. Τσίπρας), για να μην πάμε στον Χάβελ, τον Βαλέσα, ή στους εκατοντάδες γκωλικούς στη Γαλλία μετά το 1945. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το ότι η δικτατορία κατέρρευσε και δεν ανατράπηκε, και ότι τη διαδέχτηκε ένα καθεστώς στο οποίο κυριαρχούσε ένα κόμμα που στεκόταν αμήχανο και δύσπιστο απέναντι στον μαχητικό αντιδικτατορικό αγώνα, στον οποίο ελάχιστα στελέχη του είχαν πάρει ενεργό μέρος.

Στο κάτω-κάτω, δεν είναι άτοπο, αφύσικο ή κατακριτέο αν, από μια ομάδα εικοσάχρονων που ασχολούνται έντονα με τους πολιτικούς αγώνες κάποιοι φτάσουν, είκοσι ή τριάντα χρόνια μετά, σε υψηλά αξιώματα. Για όσους δεν ανήκουν στην άρχουσα τάξη, ώστε να κληρονομούν τη βουλευτική έδρα από τον πατέρα τους ή να την εξασφαλίζουν αβρόχοις ποσί από τον κομματικοκρατικό μηχανισμό μόλις τελειώσουν το Κολέγιο και το Χάρβαρντ, η συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα είναι ο συνήθης τρόπος ενασχόλησης με την πολιτική, αλλά φαίνεται θεωρούμε αφύσικο να αναδεικνύεται κανείς χωρίς να χρησιμοποιεί τον πατροπαράδοτο τρόπο των γόνων της άρχουσας τάξης.

Το ότι κάποιοι εξέχοντες αγωνιστές του 1973 φάνηκαν στη συνέχεια να έχουν προδώσει τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν ή απλώς να έχουν αλλάξει ιδέες, δεν νομίζω ότι αναιρεί την αξία του τότε αγώνα τους. Η ιστορία άλλωστε είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που στη διάρκεια του πολιτικού βίου τους μετατοπίστηκαν από τη μια στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, συνήθως (αλλά όχι πάντα) από τα αριστερά προς τα δεξιά -η ιδεολογική μεταστροφή συνήθως σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις καθόλου δεν είναι αποκλειστικότητα της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Φυσικά, στη σημερινή συγκυρία δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι κρωγμοί των μελανοχιτώνων της Χρυσής Αυγής, που είναι, εδώ που τα λέμε, απόλυτα δικαιολογημένοι να οργίζονται, μια και η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπονόμευσε το αγαπημένο τους δικτατορικό καθεστώς. Στην αφίσα που κυκλοφόρησαν (βλ. εδώ αριστερά) κάνουν λόγο για παραμύθι του Πολυτεχνείου και για ψεύτικους νεκρούς, και αναγγέλλουν ότι όποιος βρει τους νεκρούς «αμοιφθήσεται» (αν δεν έχουν ορθογραφικό λάθος τα κείμενά τους δεν παίρνουν το ‘τυπωθήτω’). Νεκροί φυσικά υπήρξαν δεκάδες. Πολυετής έρευνα του Λ. Καλλιβρετάκη για το Εθν. Ίδρυμα Ερευνών έχει καταλήξει σε 24 απολύτως επιβεβαιωμένες περιπτώσεις (με όνομα και επώνυμο) και σε άλλες 16 όχι ταυτοποιημένες, αν καταλαβαίνω καλά τα πορίσματα. Οι αρνητές του Πολυτεχνείου στηρίζονται στο έωλο επιχείρημα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου αλλά σε άλλα σημεία (αν και τις πιο πολλές φορές στην άμεση γειτονία του) -αλλά τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, ας πούμε, ο Μ. Μυρογιάννης, ο εικοσάχρονος Μυτιληνιός που τον σκότωσε (και μετά παινεύτηκε) ο Ντερτιλής, ο μόνος απριλιανός που βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, δεν είναι νεκρός του Πολυτεχνείου επειδή δολοφονήθηκε Πατησίων και Στουρνάρη; Γελοία πράγματα -θα μου πείτε, οι χρυσαυγίτες αρνούνται τα 6 εκατομμύρια νεκρούς του Ολοκαυτώματος, στους 24 του Πολυτεχνείου θα κολλήσουν;

Στη χρυσαυγίτικη αφίσα, πλάι στη Μαρία Δαμανάκη βλέπετε την «Ηλένια», που είναι το φοβερό χρυσαυγίτικο επιχείρημα με το οποίο προσπαθούν να βγάλουν ανύπαρκτους τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Πράγματι, στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης, ένας νεαρός πηγαινοερχόταν μέσα στους συγκεντρωμένους, κραδαίνοντας αυτή την εικόνα, και εξηγώντας ότι πρόκειται για την κοπέλα του, την Ηλένια Ασημακοπούλου, που χάθηκε όταν μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο και από τότε την αναζητεί μάταια. Η ιστορία, όπως ήταν αναμενόμενο, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, αλλά εξαιτίας της δημοσίευσης βρέθηκαν αρκετοί που πρόσεξαν ότι η δήθεν εικόνα της Ηλένιας ήταν παρμένη από κάποια σχετικά πρόσφατη διαφήμιση σαμπουάν. Ο νεαρός νομίζω ότι πέρασε από δίκη, αλλά δεν παίρνω όρκο και δεν έχει σημασία. Η όλη ιστορία δεν κράτησε πάνω από δέκα μέρες. Αυτό όμως δείχνει και την ένδεια επιχειρημάτων των χρυσαυγιτών, που πιάνονται από τις φαντασιώσεις ενός μυθομανή -οι ίδιοι που καταθέτουν στεφάνια (και δυστυχώς όχι μόνο αυτοί…) στον εντελώς ανύπαρκτο Κ. Κουκίδη!

Με την επέτειο του Πολυτεχνείου το ιστολόγιο δεν έχει ασχοληθεί πολύ, αν και το 2009 είχα παρουσιάσει το βιβλίο του αξέχαστου Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή «Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη«, ποιήματα που γράφτηκαν εκείνες τις μέρες και κυκλοφορούσαν στη συνέχεια χέρι με χέρι. Επίσης, στον παλιό μου ιστότοπο είχα ανεβάσει ένα αφιέρωμα με πολλά ποιήματα και κάποια πεζά για το Πολυτεχνείο. Για να ευλογήσω τα γένια μου, ένα διήγημα, «Το Νοέμβρη λοιπόν«, είναι δικό μου, ενώ ένα ποίημα είναι ενός άλλου Σαραντάκου, του Άχθου Αρούρη, του παππού μου. Τα περισσότερα ποιήματα είναι παρμένα από την ανθολογία του Ηλία Γκρη «Το μελάνι φωνάζει – Η 17η Νοεμβρίου στη λογοτεχνία» των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Οπότε, ας προσθέσω λίγο υλικό ακόμα, σκέφτηκα, υλικό από εφημερίδες της εποχής. Διάλεξα την εφημερίδα Απογευματινή, που δεν αντιπολιτευόταν ιδιαίτερα το καθεστώς Μαρκεζίνη (όπως οι εφημερίδες του ΔΟΛ και η Βραδυνή) αλλά και είχε μερικούς κορυφαίους συνεργάτες (π.χ. Φρ. Γερμανός και ΚΥΡ). Εδώ είναι ένα κομμάτι από το πρωτοσέλιδό της την Πέμπτη 15.11.73. Η εξέγερση δεν έχει ακόμα γίνει πρώτος τίτλος, άλλωστε πρόκειται ακόμα για «μαχητική εκδήλωσι». Στην ανάμικτη γλώσσα της εποχής διαβάζουμε ότι οι φοιτητές «κατέλαβον» το κτίριο του Πολυτεχνείου -το ρεπορτάζ υπογράφει ο Κ. Χαρδαβέλλας.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, η εξέγερση έχει πιάσει όλη την πρώτη σελίδα. Δεν ανεβάζω το πρωτοσέλιδο γιατί θα βαρύνει πολύ η σελίδα μου, μπορείτε όμως να το κατεβάσετε από εδώ. Μεγάλο μέρος της σελίδας πιάνουν οι δυο φωτογραφίες, πάνω δεξιά η κυβερνητική «ανακοίνωσι» που καταγγέλλει «ανεύθυνα πρόσωπα» που εξυπηρετούν «ωρισμένους σκοπούς», ενώ αλλού βρίσκουμε εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών και ότι πρόκειται να επιτραπούν 58 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε μια μέσα σελίδα υπάρχει ρεπορτάζ του Κ. Χαρδαβέλλα με τίτλο Μια ώρα στο «φρούριο» με τους φοιτητάς, που κι αυτό δεν το ανεβάζω για να μη βαρύνει η σελίδα. Και σε μια άλλη σελίδα, μια γελοιογραφία του Σκουλά, που παρουσιάζει τους φοιτητές να φωνάζουν «Ο λαός πεινάει σε λίγο θα σας φάει» (είχε ακουστεί και αυτό το σύνθημα) και κάποιους να αντιπροτείνουν «Τρώτε νόστιμο φθηνό χοιρινό», όπως ήταν το σύνθημα μιας διαφημιστικής εκστρατείας της εποχής.

Στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, οι εφημερίδες κυκλοφορούν ενώ τα τανκς έχουν καταστείλει την εξέγερση και ενώ στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πέφτουν νεκροί, η πρώτη σελίδα έχει την είδηση της αιματηρής επίθεσης, αλλά οι μέσα σελίδες έχουν γραφτεί νωρίτερα. «3 τα μεσάνυκτα – Τα τανκς κατέστειλαν την εξέγερσι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, ενώ γίνεται αναφορά σε 4-10 νεκρούς.

Την Κυριακή δεν βγαίνουν απογευματινές εφημερίδες. Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, ενώ έχει κηρυχθεί ο στρατιωτικός νόμος και έχουν σταματήσει πια οι διαδηλώσεις, που συνεχίστηκαν και την Κυριακή, το πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Οι συγκρούσεις χθες» και την υπόσχεση ότι ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα 9 ονόματα νεκρών (ανάμεσά τους ο Διομήδης Κομνηνός και ο Αλέξ. Σπαρτίδης). Δηλαδή, ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε νεκρούς, ενώ τα σημερινά εγγονάκια του τούς αρνούνται. Στο πλάι, τα ονόματα πέντε πολιτών που παραπέμπονταν στο στρατοδικείο επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Τέλος, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, το μεν πρωτοσέλιδο (το ανέβασα εδώ) αναφέρει για 886 συλλήψεις, ενώ πληροφορεί ότι δυο ακόμη τραυματίες εξέπνευσαν (ο Γερακίδης και ο Μυρογιάννης), και ότι 6 συλληφθέντες διαδηλωτές της Κυριακής καταδικάστηκαν σε 4-5 χρόνια φυλάκιση. Μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας το πιάνουν φωτογραφίες από το κυριευμένο Πολυτεχνείο (ο υφυπουργός Τύπου Σπ. Ζουρνατζής είχε ξεναγήσει τους ξένους δημοσιογράφους στα κτίρια του ΕΜΠ) με έμφαση σε «ακραία» συνθήματα και στις «εκτεταμένες» καταστροφές.

Σε εσωτερική σελίδα, βρίσκω το ρεπορτάζ από αυτή την ξενάγηση. Το έχω ανεβάσει εδώ, αλλά θα μεταφέρω μια παράγραφο που μου φαίνεται σαν να την έχω ξανακούσει και με άλλες ευκαιρίες. Εικόνες εγκαταλελειμμένου στρατωνισμού μετά από θυελλώδη μάχη παρουσιάζουν και οι αίθουσες του Πολυτεχνείου. Σωροί κάθε είδους αντικειμένων, κατεστραμμένων επίπλων, ξεσκισμένων βιβλίων, σπασμένων μπουκαλιών, υπολειμμάτων φαγητών, φαρμάκων, φρούτων, επιδέσμων, παπουτσιών, αναποδογυρισμένων εδράνων, ξυλωμένων παραπετασμάτων, κομματιασμένων μαρμάρων. Τίποτε όρθιο. Τίποτε στην θέσι του. Μόνο οι τοίχοι, εσωτερικά και εξωτερικά διάστικτοι από επαναστατικά συνθήματα. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εναντίον του Πρωθυπουργού. Εναντίον των Αμερικανών, του Ν.Α.Τ.Ο., της «χούντας».  Γραμμένα με χοντρά πινέλλα και όλων σχεδόν των χρωμάτων τις μπογιές, με «μαρκαδόρους», με κιμωλίες, με μολύβια. Το ίδιο στους πίνακες των αιθουσών διδασκαλίας, στα δάπεδα, στις πόρτες, στα μαρμάρινα στηθαία, στα κιονόκρανα, μέχρι τα αετώματα.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση του υφυπουργού Ζουρνατζή, ο οποίος προσφέρει μια εύθυμη νότα, λέγοντας ότι η έννοια του βανδαλισμού χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας για να περιγράψει τη μανία καταστροφής ξένων βαρβάρων λαών που εισέβαλλαν στη χώρα μας και κατέστρεφαν «‘ό,τι εξέφραζε την Ελλάδα ως χώραν ‘ειδοποιού διαφοράς’ από όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης και της Ασίας», άρα (;!) είναι αίσχος ότι βανδαλισμοί διαπράχθηκαν από Έλληνες σπουδαστές εναντίον ελληνικού τεμένους. Βέβαια, ο Ζουρνατζής είπε βλακείες, διότι οι Βάνδαλοι το κακό τους όνομα το έβγαλαν όταν κούρσεψαν τη Ρώμη, ενώ αργότερα οι βυζαντινοί κατέστρεψαν το κράτος των Βανδάλων, αλλά οι υφυπουργοί της χούντας δεν είχαν αντίλογο, ιδίως σε συνθήκες στρατιωτικού νόμου.

Όμως, μια και μπήκαμε στο κωμικό σκέλος του άρθρου, να κλείσω με μια γελοιογραφία του ΚΥΡ, που δημοσιεύτηκε ακριβώς το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, αλλά βέβαια είχε σχεδιαστεί νωρίτερα, μάλλον την προηγούμενη μέρα. Θέμα του υποτίθεται οι περιορισμοί στα καύσιμα (πετρελαϊκή κρίση γαρ) αλλά χωράνε και αρκετές σπόντες για την εξέγερση, τυπικό δείγμα των μικροελευθεριών που είχε πάρει ο τύπος μετά την κατάργηση της προληπτικής λογοκρισίας επί Μαρκεζίνη. Στην τρίτη σειρά της γελοιογραφίας (άμα κλικάρετε, μεγαλώνει) αναφορές σε δηλώσεις του Μαρκεζίνη, ο οποίος, θέλοντας να προβληθεί ως ανεξάρτητος από τον Παπαδόπουλο, είχε δηλώσει ότι θαυμάζει τον Λένιν και τον Καντάφι, καθώς και στην αποπομπή, έναν μήνα νωρίτερα, του Κ. Ασλανίδη από τη θέση του Γ.Γ.Α.

422 Σχόλια προς “Τριανταεννιά χρόνια μετά…”

 1. Καλημέρα στο Νικοκύρη και στους σχολιαστές. Ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία.
  Ένας από τους Νεκρούς ήταν ο συμπατριώτης μου Βασίλης Φάμελος. http://fakosgeorge.blogspot.gr/2011/11/blog-post_2109.html

 2. Μαρία said

  Απο τον κατάλογο των 33 παρέλειψαν τον Δημήτρη Καραγκουλέ.

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Tιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο!

  Όλες οι γενιές (από την εποχή που είχαμε ουρές) «κάτι» προσπαθούν να εξαργυρώσουν. Όποιος δεν έχει άλλους πόρους (και δεν εννοώ βέβαια μόνο υλικούς) εξαργυρώνει, τι να κάνει; Δεν νομίζω ότι θα είχε ποτέ κανείς την φαιδρή ιδέα να κατηγορήσει το παράσημο ανδρείας του παππού που εκποιήθηκε στο γιουσουρούμ..για ένα κοστούμ.

 4. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Θυμάμαι ακόμα την τέντα του ταχυδακτυλουργού Αλέξανδρου Βασιλείου (Μπασρί) Καράκας, (με το #18 στη λίστα-ερεύνα του ΕΙΕ) που με την τέντα του γύριζε τα προάστια της Αθήνας, μαζί και το δικό μου, παρουσιάζοντας το σόου του.
  Κοντά στο οικόπεδο όπου έστηνε την τέντα του υπήρχε ένα περίπτερο. Λίγες μέρες μετά την σφαγή του Πολυτεχνείου, ο περιπτεράς ενημέρωνε τη γειτονιά ότι ο μάγος σκοτώθηκε στα επεισόδια. 😦
  Έτσι μαθεύτηκε και στα σχολεία, καθώς τα περισσότερα παιδιά είχαν πάει κατά καιρούς στα σόου του.
  Την επόμενη χρονιά όλα τα παιδιά με τους γονείς τους κατέβηκαν στην Πατησίων. Όχι μόνο για τον μάγο που χάθηκε …

 5. Καλή και νηφάλια η αναφορά σου Νίκο. Και χωρίς να είμαι ιστορικός, νομίζω δεν πρέπει να εμπλέκεται η στάση της Χρυσής Αυγής με τα περί αναθεώρησης της ιστορίας (άλλο λεηλασία). Όσο για τη λεγόμενη εξαργύρωση, φοβάμαι ότι και αυτός ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί με υπερβολικό και ισοπεδωτικό τρόπο, απαξιώνοντας τον ίδιο τον αγώνα των νέων ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στο Πολυτεχνείο τότε.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Μεταφέρω από το λινκ σου

  «Την Παρασκευή το βράδυ [16 Νοεμβρίου] γύρω στις 7.30 ο άντρας μου έφυγε από το σπίτι μας στην Κυψέλη. Παρακολουθούσα τον ραδιοσταθμό του Πολυτεχνείου που μετέδιδε τα γεγονότα, περίμενα… Ο άνδρας μου δεν είχε έλθει. Τότε αποφάσισα να κατέβω στο Πολυτεχνείο και να τον αναζητήσω. Κατάφερα να φτάσω μετά την εισβολή με μια φίλη μου κι έναν εξάδελφό μου. Αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Ρυθμιστικό. Εκεί μας έδωσαν τρεις κόλλες με ονόματα. Δεν ήταν το όνομα του συζύγου μου. Κάποιος αστυνομικός είπε για έναν νεκρό, ψηλό και γεροδεμένο. Ζήτησα να με πάνε να τον δω. Με πήγαν και είδα κάποιον που το κεφάλι του ήταν συντριμμένο. Λιποθύμησα.
  Μου έφεραν την βέρα του κι έτσι τον αναγνώρισα. Ένας αστυνομικός μου είπε ότι θα έπρεπε να είμαι ευχαριστημένη γιατί δεν τον πέταξαν σ’ ένα λάκκο γυμνό.
  Δέχτηκα πολλές επισκέψεις. Αξιωματικός μου είπε να το βουλώσω και να μη λέω εναντίον της Χωροφυλακής»
  [μαρτυρία Θεοδώρας, συζύγου]
  Για την δολοφονία του Πυργιώτη Βασίλη Φάμελου απαγγέλθηκε κατηγορία κατά του Ηλία Τσαπούρα και άλλων χωροφυλάκων. Ο δράστης ανήκε στους προβοκάτορες που έδρασαν τότε. Εμφανιζόταν ως μακρυμάλλης σπουδαστής Νομικών ή ενωματάρχης και φυγοδίκησε.
  Μαζί με τον Διομήδη Κομνηνό αποτελούν τους πρώτους νεκρούς της εξέγερσης.

  Αυτό το άρθρο προέρχεται από το blog «Ενδείξεις-Αποδείξεις» (fakosgeorge.blogspot.com) Βασίλης Φάμελος. Δολοφονήθηκε από χωροφύλακες http://fakosgeorge.blogspot.com/2011/11/blog-post_2109.html#ixzz2CHHTUEi8
  Under Creative Commons License: Attribution

  4: Δεν το ήξερα αυτό!

 7. μήτσκος said

  Για να ελαφρύνει το ποστ προτείνω να αφαιρεθεί η βρωμερή σκατούλα κάτω από την 4η παράγραφο.

 8. atheofobos said

  Ένα εκτενές ποστ μου με όλα τα σχετικά δημοσιεύματα και τις έρευνες για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι το :
  ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2008/11/blog-post_20.html

 9. sarant said

  7: 🙂

  8: Αθεόφοβε, δεν το είχα υπόψη μου το άρθρο σου, είναι πολύ καλό, καλά έκανες και έβαλες το λινκ.

 10. Jimakos said

  Και μην ξεχνάμε (σε πιο ανάλαφρο κλίμα) τον πιο χαρακτηριστικό »εκπρόσωπο» της Γενιάς του Πολυτεχνίου, που πέρασε από την μικρή οθόνη.

 11. Τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής κραυγάζουν άναρθρα ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Όπως φυσικά δεν… υπήρχαν νεκροί στο Άουσβιτς και στο Ματχάουζεν. Είναι η λήθη και ο φόβος που τους τρέφει και τους δίνει υπόσταση.
  Δεν ξεχνάμε.
  Δεν φοβομαστε.

  http://t.co/WyDttRGL

 12. Στο Νίκο και σ’ όλους τους φίλους του ιστολογίου, αφιερώνω ένα ποίημα που έγραψα λίγο μετά το Πολυτεχνείο, το ξαναδούλεψα –λίγο- αργότερα και συμπεριλήφθηκε σε ποιητική μου συλλογή που εκδόθηκε το 1981 (δε λέω τίτλο συλλογής για να διατηρήσω την ανωνυμία μου στο ιστολόγιο).
  Είναι ένα νεανικό ποίημα, με αδυναμίες, το αγαπάω ωστόσο ακόμη, όπως είναι γιατί είναι κάτι σαν «ποιητικό ντοκουμέντο» (ανύπαρκτος όρος βέβαια αλλά το αναφέρω για συνεννόηση).
  Το συγκεκριμένο ποίημα ήταν ένα τρίπτυχο. Τρία γράμματα. Λόγω μεγάλης έκτασης, παρουσιάζω μόνο το τρίτο γράμμα (το 1ο απευθύνεται στον πατέρα μου και το δεύτερο στον αδερφό μου):
  Αγάπη μου. Προχθές ήθελα νάμασταν μαζί. Νάβλεπες κάτω απ’ τις πούδρες και τα στολίδια των εξουσιαστών, το γερασμένο και φρικτό σώμα τους.
  Ήθελα νάκουγες την τσίγκινη φωνή του ίλαρχου:
  «Υποχρεωτική έξοδος εκ της οδού Τοσίτσα.
  Υποχρεωτική έξοδος εκ της οδού Τοσίτσα…».
  Ήθελα νάσουνα πριν μπουν τα τανξ.
  Να περιποιηθείς τους τραυματίες που θάφερνα σε σένα. Που θα μέφερναν σε σένα αν μ’ έπερνε κάποια σφαίρα – ο τραυματιοφορέας βλέπεις μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε τραυματία –
  Νάβλεπες φτωχούς μαγαζάτορες να φέρνουν τσάντες γεμάτες με τσιγάρα, σοκολάτες και τρόφιμα.
  Κι αυτή η γριούλα: «Κράτα τις τσάντες παλικάρι μου. Δεν κρατάν άλλο τα χέρια μου. Τις φέρνω από την Καισαριανή. Ό,τι μπορώ προσφέρω κι εγώ για τον Αγώνα…».
  Ήθελα νάσουνα όταν μπαίνανε τα τανξ. Η πόρτα να σωριάζεται κι εμείς να λέμε τον Εθνικό Ύμνο. Όχι αυτόν τον νεκρό των σχολείων. Ίδιους στίχους, μα τώρα ζωντανούς, με νόημα που πυρπολεί.
  Νάβλεπες το φαντάρο να κλαίει: «Φύγετε. Μας έχουν διατάξει να ρίχνουμε στο ψαχνό. Εδώ μέσα το ξέρω, βρίσκεται και η αδερφή μου…».
  Ήθελα νάσουνα στην Τοσίτσα. Ν’ ακούσεις τα ρεμάλια οι νταβατζήδες και οι αστυφύλακες να βρίζουν πουτάνες, Χριστούς και Παναγίες. Να δεις να μου σπάνε τη μέση με καδρόνι, να με λένε αλήτη και να με πατάνε, για να μη σβήσει ποτέ το μίσος σου για το φασισμό και να δίνεις και τη ζωή σου για τη Δημοκρατία.
  Να δεις να με σηκώνουν στα χέρια τους οι σύντροφοι, να τους χτυπούν για να μ’ αφήσουν κι αυτοί τίποτα. Να προχωρούν.
  Τρεις μέρες από τότε έμεινα σ’ ένα βαθύ και σκοτεινό πηγάδι. Μα τώρα βγήκα ξανά στην επιφάνεια.
  Και ξέρω πως.
  Τη χώρα μου τη διαγουμίζουνε τα τανξ.
  Η Αγάπη, η Λευτεριά και η Δικαιοσύνη έμειναν κάτω απ’ τις ερπύστριες.
  Πως όταν οι δικτάτορες ακούνε το «αγαπάτε και τους εχθρούς υμών», γελάνε κάτω απ’ τα μουστάκια τους.
  Αυτά τα τρία βράδια μάθαμε πολλά.
  Γνωριστήκαμε μεταξύ μας.
  Αύριο στους δρόμους θάχουμε νέους κώδικες.
  «Υποχρεωτική έξοδος εκ της οδού Τοσίτσα».
  Για τελευταία φορά ακολουθήσαμε το δρόμο που μας ανάγκασαν.
  Τέλος. Σ’ αγαπώ.

 13. spiral architect said

  @12: … Αύριο στους δρόμους θάχουμε νέους κώδικες. …

  Γεια σου, ορέ Ορεσίβιε! 😐

 14. Το «τρώτε νόστιμο και φθηνό χοιρινό» νομίζω είχε να κάνει με τα σάπια κρέατα Αργεντινής του Μπαλόπουλου, παρόλου που η χώρα αυτή δεν φημίζεται για τα γουρούνια της (τετράποδα, εννοώ) αλλά για τα βοοειδή της. Στο σκάνδαλο του Μπαλόπουλου ήταν ανακατεμένος και ο αδερφός καποιανού αρχιχουντικού, αν δεν απατώμαι.

 15. spiral architect said

  @14: Τα «τρώτε νόστιμο και φθηνό χοιρινό» δεν σχετιζόταν με τα αργεντίνικα σάπια κρέατα του Μπαλόπουλου, αλλά με τις τότε νεόδμητες ντόπιες χοιροτροφικές μονάδες.

 16. Γς said

  14:
  Είχε να κάνει με την προσπάθεια τους να στραφεί ο κόσμος στην κατανάλωση του χοιρινού κρέατος, που εκείνη την εποχή δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Και τούτο διότι κατά την επταετία της Χούντας είχαν δοθεί πάρα πολλά δάνεια για την ίδρυση χοιροτροφικών μονάδων.

 17. Γς said

  15,16:
  Γιατί σε βρίσκω πάντα μπροστά μου;

 18. spiral architect said

  @17: … γιατί πυροβολώ πιο γρήγορα και απ’ τη σκιά μου! 😆

 19. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  16: Κι εγώ αυτό θυμάμαι.

 20. Γς said

  18: εγώ πιο γρήγορα και απ’ τη sombra de mi sombra

 21. τυφλόμυγα said

  Από τη γελοιογραφία του ΚΥΡ:
  -Πόσο έχουν τ’ αγγούρια;
  -Δέκα δραχμές με το συμπάθειο.
  -Εφτά χρόνια τα τρώγαμε τζάμπα. 😆

  Πολύ καλό κείμενο. Όντως νηφάλια η προσέγγιση στο θέμα.

  Ο υπερσύνδεσμος “3 τα μεσάνυκτα – Τα τανκς κατέστειλαν την εξέγερσι” δεν ανοίγει. Διορθώνεται;

  Ορεσίβιε @12, ήταν σα να είμαι εκεί ενώ γεννήθηκα πολλά χρόνια αργότερα. Θα ήθελα να διαβάσω και τα άλλα δύο ποιήματα αν γίνεται.

  Μέχρι πριν λίγο καιρό αναρωτιόμουνα -αφελώς ίσως- γιατί οι νεοφασίστες δημιουργούν ψεύτικους ήρωες αφού υπάρχουν αληθινοί. Το κείμενο του Νικοκύρη για το Μανώλη Γλέζο και το σημερινό μου έλυσαν την απορία. Ευχαριστώ.

 22. nicholas said

  Από τα επίκαιρα Αυγούστου 1974. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πουθενά αλλού ψηφοποιημένα αλλά παραθέτω μερικές σχετικές σελίδες.

  http://living-journal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4372.html

 23. […]  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/15/17noe73/ […]

 24. 8. Πολύ καλό ποστ «Αθεόφοβε»..
  Κι ο Μπογιόπουλος στο σημερινό Ριζοσπάστη: http://goo.gl/by7oq

 25. spiral architect said

  […] Η ιστορία άλλωστε είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που στη διάρκεια του πολιτικού βίου τους μετατοπίστηκαν από τη μια στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, συνήθως (αλλά όχι πάντα) από τα αριστερά προς τα δεξιά -η ιδεολογική μεταστροφή συνήθως σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις καθόλου δεν είναι αποκλειστικότητα της γενιάς του Πολυτεχνείου. […]

  Επειδή ξεχνάμε εύκολα και μιας και είμαστε στα ύστερα της χούντας βάζω εδώ ένα σχόλιό μου για κάποιες προσωπικότητες του καθεστώτος.

  Όλοι τούτοι παρήλθαν με την ιστορία να τους έχει γράψει στις μαύρες της σελίδες. Όλοι όσοι σχετίζονται με τη γενιά του Πολυτεχνείου τους βλέπουμε, τους ακούμε και τους διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά, πιπιλίζοντάς μας τα μυαλά, γεφυρώνοντας τα άκρα, καταδικάζοντας τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται, καταδικάζοντας «τα παιδιά που τα έλεγαν αλήτες» …
  Παρόμοιο σενάριο, διαφορετικοί πρωταγωνιστές.

  (αφιερωμένο στους οπαδούς της γραμμικής εξέλιξης της ιστορίας)

 26. gpoint said

  Νομίζω πως όσοι βρέθηκαν μέσα ή έξω από το Πολυτεχνίο εκείνες τις μέρες έχουν την δική τους άποψη που στηρίζεται στις προσωπικές εμπειρίες και είναι μάλλον διαφορετική από την κρατούσα άποψη. Εξαρτάται βέβαια και σε ποιό σημείο βρέθηκαν γιατί δεν ήταν εύκολη η μετακίνηση από ένα σημειο σε άλλο λόγω του πλήθους.
  Από την άλλη κυκλοφορούσαν συνέχεια φήμες και ήταν στην κρίση καθενός να τις ασπαστεί ή να τις αγνοήσει

 27. Δυστυχώς, υπάρχουν κι αριστεροί που κάνουν πάσες στη ΧΑ

 28. 21. Δεν τα έχω σε ηλεκτρονική μορφή. Θα βρω χρόνο και θα τα ετοιμάσω … πριν τη δύση του ηλίου.

 29. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  21: Ευχαριστώ για την επισήμανση, έγινε η διόρθωση στο λινκ.

  27: Δυστυχώς…

 30. Και το πόρισμα Τσεβά:: http://goo.gl/t5mo3

 31. cronopiusa said

  «Με τα δόντια να κρατάει το θυμό του, απ’ τα μάτια του να κρέμονται τα χρόνια,
  ήρθαν δύσκολοι καιροί μες στο μυαλό του, μα δεν έχασε όλα του τα πιόνια… »

  Το ξεπερασμένο Πολυτεχνείο έχει επώνυμους εκφωνητές στον αυτοσχέδιο Ραδιοφωνικό Σταθμό ως η κορυφαία (κατά τα ΜΜΕ) εκπρόσωπος της “γενιάς του Πολυτεχνείου” Μαρία του Μνημονίου, με μοκασίνι Σεβαστάκης (255 δραχμές) τότε, Επίτροπος στη Κομισιόν σήμερα να συντάσσεται με την πολιτική των Δανειστών και του ΓΑΠ,

  αλλά έχει κι ανώνυμους με τρύπιες ελβιέλες των 30 δραχμών

  όπως ο
  Δημήτρης Παπαχρήστος

  κι ο Σήφης Καυκαλάς

  και πολλές, πολλούς άλλους που δεν εξαγόρασαν τα ραλλάκια οχταβάλβιδα αριστερόσημα τους

  γι’ αυτές και γι’ αυτούς
  Μη χαμηλώνεις τα φτερά

 32. sarant said

  31: ραλλάκια;

 33. gpoint said

  #32
  Εννοεί τα μοντέλα αυτοκινήτου ραλλύ

 34. Αλίκη Στούκα said

  Η «γενιά του Πολυτεχνείου» είναι αυτή που φταίει για την σημερινή κατάντια.
  Απατεώνες, κλέφτες, άρπαγες, προδότες και στο τέλος, σήμερα, γραικύλοι, υπάλληλοι των τοκογλύφων.
  Ο λαός τους σιχαίνεται.
  Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε.

  Ο Χατζηστεφάνου κάνει πάσες στην Χ.Α ;
  Καλά κρασιά.

 35. «Η «γενιά του Πολυτεχνείου» είναι αυτή που φταίει για την σημερινή κατάντια.
  Απατεώνες, κλέφτες, άρπαγες, προδότες και στο τέλος, σήμερα, γραικύλοι, υπάλληλοι των τοκογλύφων.»

  Αυτό φαντάζομαι εννοεί κι ο Χατζηστεφάνου. Κι η ΧΑ το ίδιο εννοεί. Το άρθρο του οικοδεσπότη απαντά σ’αυτόν ακριβώς τον μύθο.

 36. spiral architect said

  Έλεγα και εγώ: Θα σκάσει μύτη, δεν θα σκάσει, θα σκάσει; 🙄 … να’ τη κι έσκασε! 😛

 37. Κανένα αντιαεροπορικό για τα χρυσαυγίτικα στούκας δεν υπάρχει σ’ αυτό εδώ τον (ιστό)τοπο;

 38. Γιατί τη μαλώνετε την κυρία Στούκα; Έχει βρει ένα αποκούμπι εδώ στου Σαραντάκου και της κάνει καλό. Εγώ τη συμπαθώ πάντως…

  Τυφλόμυγα, στέλνω το πρώτο γράμμα και αργότερα ο ταχυδρόμος θα φέρει και το δεύτερο.
  Το πρώτο γράμμα.
  Πατέρα. Ίσως ν’ ακούσατε στο χωριό τίποτα για ομαδικούς τάφους και ν’ ανησυχείτε, γι’ αυτό σας στέλνω το γράμμα επείγον. Τη μάνα την ξέρω. Όλο το κακό βάνει στο νου της.
  Εδώ σκοτώθηκε κόσμος. Εγώ δεν ανακατεύτηκα επειδή στο είχα υποσχεθεί. Τι να γίνει. Άλλοι σκοτώνονται κι άλλοι παρακολουθούν απ’ τις κλειδαρότρυπες.
  Θυμάμαι τότε που σε βρήκα στις ξυφάρες ν’ ανοίγεις τ’ αυλάκι. Βγήκα μέσα απ’ τις ροδιές κι εσύ ξαφνιάστηκες.
  «Γιατί τόσο νωρίς; Δεν κάνατε μάθημα;»
  «Μας διώξανε. Ανάλαβε να κυβερνάει ο στρατός».
  Η τσάπα σούφυγε απ’ τα χέρια. Άναψες τσιγάρο.
  «Κάνανε δικτατορία λοιπόν…»
  «Τι είναι δικτατορία πατέρα;»
  «Να μην ορίζεις λόγο, καρδιά και κεφάλι. Στο χωριό να κάνουνε κουμάντο οι τρουπήδες και οι ρουφιάνοι. Και τη χώρα να την κυβερνάνε οι προσκυνημένοι …»
  Ύστερα σκέφτηκες πως ήμουν ακόμη παιδί.
  «Τώρα πρέπει να προσέχεις πως μιλάς. Όχι, όχι. Τώρα δεν πρέπει να μιλάς. Για λίγο καιρό. Ως που να δούμε τι θα γίνει».
  Τέλειωσα το Γυμνάσιο. Δεν είχε γίνει τίποτα. Κι εσύ «πρόσεχε και πρόσεχε».
  Φεύγοντας για την Αθήνα μ’ ανάγκασες να υποσχεθώ πως δε θα μπλεχτώ πουθενά.
  «Ό, τι κάνω, για σας το κάνω, για τα παιδιά. Να μην περάσετε τη δική μου ζωή. Να σπουδάσετε. Νάχουν να το λένε στο χωριό. Είδες ρε ο μπαρμπα-Γιώργης. Όλη μέρα δουλειά. Σαν του αλόγου την ουρά. Τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά έβγαλε καλά παιδιά. Δάσκαλος ο μεγάλος, δικηγόρος ο μικρός».
  Το πρωί δουλεύω. Δεν ξέρω αν μ’ ενδιαφέρει η νομική. Θα δω…
  Λεφτά δε θέλω να μου ξαναστείλεις.
  Να μη στενοχωρείς τη μάνα κι όταν κάνει παλιόκαιρο να μην την παίρνεις στο χωράφι.
  Για μένα μην ανησυχείτε.
  Όταν ακούω φασαρίες θα κλείνομαι στο σπίτι.
  Χαιρετισμούς σ’ όποιον ρωτάει για μένα.

 39. Νατάσσα said

  Ορεσίβιε, χίλια ευχαριστώ. Περιμένω το τρίτο.

 40. cronopiusa said

  νομίζω ότι ο Χατζηστεφάνου ξεμπροστιάζει το Σαββόπουλο, φέρνοντας τον απέναντι στα ίδια του τα τραγούδια, κάτι ανάλογο μ’ αυτό που προσπάθησε να κάνει στο κοινοβούλιο ο ηθοποιός του θιάσου του Καμένου

  Scena finale del film Quadrophenia

  Ορεσίβιε, με συγκίνησαν και τα δύο γράμματα, ελπίζω να διαβάσω το τρίτο πριν φύγω για δουλειά, χίλια ευχαριστώ.

 41. Με τη βοήθεια ενός συνεργάτη μου, δακτυλογραφήθηκε εγκαίρως και το δεύτερο γράμμα. Έτσι είναι έτοιμο το τρίπτυχο.

  Κώστα.
  Έγραψα πριν λίγο και στους γέρους. Τους ξέρεις.
  Αυτοί ανησυχούνε τον καλό καιρό, όχι τώρα που έγινε τέτοιο μακελειό.
  Έχω πυρετό. Σχεδόν παραισθήσεις.
  Στο διπλανό ουζερί παίζει και ξαναπαίζει το τζουκ-μποξ.
  «Σα δε ντρέπεσαι
  με τα χείλη λερωμένα
  όταν έρχεσαι
  κι ύστερα φιλάς εμένα
  και δε ντρέπεσαι…».
  Σπασίματα πιάτων και ποτηριών, φτάνουν ως εδώ και μου διαλύουν το μυαλό. Δεν πήρανε τίποτα χαμπάρι ; Τ΄ απόγευμα άκουσα φωνές και βγήκα ξυπόλητος στο δρόμο. Είδα κασκόλ και σημαίες. Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά.
  Ξαναμπήκα στο σπίτι και στην ετοιμόρροπη καρέκλα – μοναδικό έπιπλο της κάμαράς μου- καθόταν ένας άγνωστος. Με κοίταξε ώρα πολύ σιωπηλός. Ύστερα άρχισε να μιλά αργά. Πέρασε ένας αιώνας:
  «Τον γέροντα καλόν πατέρα μου θρηνώ
  Που πέθανε προχθές, ολίγο πριν χαράξει…».
  Άνοιξε την πόρτα και χάθηκε…
  Την υπόσχεση στον πατέρα δεν την κράτησα. Διάσχισα κάθετα την Πατησίων, κρέμασα στα κάγκελα το πουκάμισο των υποσχέσεων και προχώρησα.
  Το τραγούδι που τραγουδούσαμε ψιθυριστά στη χαμοκέλα εδώ το λέγαν τα μεγάφωνα.
  Οι λέξεις δίνανε σάλτα και μούδειχναν την ταυτότητά τους. Ο Διονύσιος Σολομός βγήκε απ’ τα σχολικά μουσεία, φόρεσε μπλου – τζην και μας αγκάλιασε….
  Μα αυτό του τζουκ – μποξ περνάει πυρωμένες βελόνες στο μυαλό μου.
  Κι ο Ρώμος Φιλύρας μου κάνει νόημα να πάω κοντά του.
  «Δεν ταξίδεψα ποτέ. Όλη μου τη ζωή την πέρασα στην Κορινθία. Το πρώτο μου ταξίδι το κάνω για σένα. Σε βλέπω. Είσαι μέσα σ’ ένα βαθύ και σκοτεινό πηγάδι.
  Κάθε αχτίδα φωτός που τρυπώνει
  καρφώνεται στα μάτια σου
  σαν προβολέας ανακριτή και σε τυφλώνει…».
  Κώστα φοβάμαι. Έχουν περάσει δυο μέρες και το σκοτάδι όλο και πυκνώνει. Καληνύχτα.
  Υ.Γ. Μα πάλι μπροστά μου ο τρελός ποιητής μου φωνάζει: «Εσύ που μεγάλωσες μέσα στους λόγγους δεν ξέρεις ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν τη χαραυγή;»

 42. Γς said

  22:
  >Από τα επίκαιρα Αυγούστου 1974

  Το τεύχος των Επικαίρων με ημερομηνία 8-14 Αυγούστου 1974, περιγράφει την εξέγερση του Πολυτεχνείου του προηγουμένου έτους.
  Όταν κυκλοφορούσε, την εβδομάδα εκείνη, συνέβη η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή από το 1922.
  Οι τούρκοι κατέλαβαν το 40% της Κύπρου με τις ευλογίες του Κίσιντζερ και των Εγγλέζων. Η μισή Ελλάδα, κι η αφεντιά μου επιστρατευμένη τρέχαμε σαν άδικες κατάρες στα βουνά και τα λαγκάδια. 14 Αυγούστου η χούντα τα έφτυσε και ξημερώματα έφτανε ο Καραμανλής.

  Λένε ότι η Ιστορία δεν γράφεται με ΑΝ.
  ΑΝ όμως το Πολυτεχνείο δεν ήταν απλώς μια εξέγερση για το γαμώτο… ΑΝ δεν γινόταν η αιτία να φύγει ο παράφρων Παπαδόπουλος και να έρθει ο μπετο-ηλίθιος Ιωαννίδης… ΑΝ

  Θα είχε γίνει το ολέθριο χτύπημα της χούντας εναντίον του Μακαρίου στη Κύπρο;
  ΑΝ, αν, αν αν που να πάρει ο διάολος.

  Αν ο ΓΑΠ δεν ήταν ΓΑΠ, αν η Δήμητρα Λιάνη είχε μικρότερα βιζιά και πάμε λέγοντας
  Αν η γιαγιά μου είχε μουστάκι, θα ήταν παππούς μου…

  Καινούργια Καταστροφή, οι μαλάκες!
  Τα μαλάκια! Που είσαι και συ ρε Ναυτίλε;

 43. spiral architect said

  Άλλος ένας λίκνος (πλεονασματικός σίγουρα) αφιερωμένος όμως στην κυρα-Στούκα και τους συν αυτή:
  Είναι περίεργο τρένο η ζωή και πολλές φορές σε αναγκάζει να υπερασπίζεσαι αυτά με τα οποία διαφωνείς. Επειδή –πώς να το κάνουμε -είναι άλλο πράγμα να μη σ΄αρέσει το σάμαλι και διαφορετικό ν΄ακούς οτι το σάμαλι σκοτώνει τα παιδιά μας! […]

 44. cronopiusa said

  Λοιπόν,
  αγρίεψε ο κόσμος σαν καζάνι που βράζει

  Αν, αν εισαι μες στα χρεη ως εδω παν’
  αν εχεις σιχαθει και λες «αμαν»
  αν οσο κι αν δουλευεις δε σου φταν’
  αν ψηνεσαι σαν ψαρι στο τηγαν’

  Αν, αν, αν, αν, αν…
  αν, αν, αν, αν, αν, αν, αν, αν…

  Ξέρω, ξέρω θα είσασταν παρτιζάνος στο βουνό;

 45. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  42: Βασικά, η χούντα έπεσε στις 23 Ιουλίου 1974.

 46. spiral architect said

  Αν αύριο κάποιοι φασίστες σκοτωθούν, θα υποστηρίξουμε πως δεν υπάρχουν νεκροί φασίστες… και γενικά (και όπως πιστεύω ότι και εσείς παρατηρείτε) στο διαδίκτυο γίνεται χαμός με την βρωμερή αφίσα και το ανορθόγραφο «αμοιφθήσεται».
  Όλοι ανεβάζουν τις αναρτήσεις-απόψεις τους στα ιστολόγιά τους και όλοι καταθέτουν τις απόψεις τους σαν σχολιαστές.
  Όλοι μιλούν.
  Ποιοι δεν μιλούν; 🙄

 47. Γς said

  44:
  Δεν μου αρέσει με το Δ. Μητσοτάκη.
  Προτιμώ με τις κόρες του, τα κοριτσάκια της φίλης μου Παναγιώτας.

 48. τυφλόμυγα said

  Ορεσίβιε, τι είναι οι ξυφάρες και η χαμοκέλα;

  Τα κείμενα σου είναι εξαιρετικά. Συνεχίζεις το γράψιμο;

  Αθάνατος και πάντα αγαπημένος ο Σαμαράκης. 😉

  Τώρα θα γίνω Κρόνι για λίγο. 🙂

  Change for a dollar

  Δεν έκανα ταξίδια μακρινά
  τα χρόνια μου είχαν ρίζες ήταν δέντρα
  που τα ‘ντυσε με φύλλα η καρδιά
  και τ’ άφησε ν’ ανθίζουν μες την πέτρα

  Γς @42, μου θύμισες μια κουβέντα που είχαν συνάδελφοι στη δουλειά σχετικά με ένα βιβλίο; το οποίο έκανε ανάλυση του τι θα είχε γίνει αν είχαν κερδίσει οι Αθηναίοι στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Δεν βρίσκω κάτι σχετικό τώρα.

 49. spiral architect said

  @48: Τυφλόμυγα, σε αναφορά με τις υποθέσεις του ΓουΣού, μου ήλθε στο νου το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ: Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής.
  (συστήνεται ανεπιφύλακτα) 😉

 50. Γς said

  48:

  Ναι ρε γαμώτο αν μέσα στο σπερματοζωάριο που μπήκε στο ωάριο της μαμάς σου σπρώχνοντας όλα τα άλλα εκατομμύρια των σπερματοζωαρίων του πατρός σου που εκχυθήκαν στη μήτρα της μητρός σου, αν λέμε, ήταν ένα Υ χρωμόσωμα και όχι Χ, τώρα θα σε αντιμετώπιζα ως άνδρα προς άνδρα, ως τυφλόμυγο. Αλλά έχε χάρη που τυγχάνω και ιππότης…
  Αλλωστε ομορφαίνεις και το ιστολόγιο. Από ένα παιχνίσι της τύχης.
  Οσο για μένα, ήταν γραπτό να υποστείτε Το Υ του μπαμπά μου.
  Αν όμως, θεός φυλάξει…

 51. cronopiusa said

  47

  Εγώ πάλι προτιμώ την παρωδία από τον Κώστα Βάρναλη του «ΑΝ» ΤΟΥ ΚΙΠΛΙΓΚ

  Αν ημπορείς την παλαβή να κάνεις, όταν οι άλλοι

  σου κάνουνε το γνωστικό κι όλοι σε λένε φταίχτη,

  αν δεν πιστεύεις τίποτα κι άλλοι δε σε πιστεύουν,

  αν σχωρνάς όλα τα δικά σου, τίποτα των άλλων,

  κι αν το κακό που πας να κάνεις, δεν το αναβάλλεις,

  κι αν όσα ψέματα σου λεν με πιότερα απανταίνεις,

  κι αν να μισείς ευφραίνεσαι κι όσους δε σε μισούνε

  κι αν πάντα τον πολύξερο και τον καλόνε κάνεις.

  Αν περπατάς με την κοιλιά κι ονείρατα δεν κάνεις

  κι αν να στοχάζεσαι μπορείς μονάχα το ιντερέσο,

  το νικημένο αν παρατάς και πάντα διπλαρώνεις

  το νικητή, μα και τους δυό ξετσίπωτα προδίνεις,

  αν ο τι γράφεις κι ο τι λες, το ξαναλέν κ’ οι άλλοι

  γι’ αληθινό- να παγιδεύουν τον κουτό κοσμάκη,

  αν λόγια κ’ έργα σου καπνόν ο δυνατός αέρας

  τα διαβολοσκορπά και συ ξαναμολάς καινούριον.

  Αν όσα κέρδισες μπορείς να τα πληθαίνεις πάντα

  και την πατρίδα σου κορώνα γράμματα να παίζεις,

  κι αν να πλερ`νεις την πεντάρα που χρωστάς αρνιέσαι

  και μόνο να πληρώνεσαι σωστό και δίκιο το ‘ χεις,

  αν η καρδιά, τα νεύρα σου κι ο νους σου εν αμαρτίαις

  γεράσανε κι όμως εσύ τα στύβεις ν’ αποδίδουν,

  αν στέκεις πάντα δίβουλος και πάντα σου σκυμμένος

  κι αν όταν φωνάζουν οι άλλοι «εμπρός»! εσύ φωνάζεις «πίσω»!

  Αν στην πλεμπάγια να μιλάει αρνιέται η αρετή σου

  κι όταν ζυγώνεις δυνατούς, στα δυό λυγάς τη μέση

  κι αν μήτε φίλους μήτε εχθρούς ποτέ σου λογαριάζεις

  και κάνεις πως τους αγαπάς, αλλά ποτέ κανέναν,

  αν δεν αφήνεις ευκαιρία κάπου να κακοβάνεις

  και μόνο, αν κάνεις το κακό, η ψυχή σου γαληνεύει,

  δικιά σου θά ναι τούτ’ η Γης μ’ όλα τα κάλλη πού χει

  κ’ έξοχος θά σαι Κύριος, αλλ’ Άνθρωπος δε θά σαι.

  ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

  αχ, καλή μου τυφλόμυγα «όλα τελειώνουνε κι όλα περνάνε»
  Active Member – Καμπάνα (ποίηση Κώστα Βάρναλη)

  Ορεσίβιε
  Nina Simone/ Feeling Good

 52. gpoint said

  # 47

  Στο τραγούδι αυτό αναφέρεται το ψευδές «αν έπαυαν οι σφήκες να τσιμπάν» ενώ οι σφήκες δεν κεντρίζουν ποτέ αν δεν ενοχληθούν αντίθετα με τις μέλισσες, οι ψαράδες το ξέρουν αφού τις αφήνουν να περπατάνε στα χέρια τους όταν μυρίζουν ψάρι ή χταπόδι

 53. Γς said

  52:
  >οι ψαράδες το ξέρουν αφού τις αφήνουν να περπατάνε στα χέρια τους όταν μυρίζουν ψάρι ή χταπόδι

  Ναι έ; Ηθελα να είμαι από μια μεριά όταν θα παρφατήσειςξαφνικά τα ψαρικά σου και θα κάνεις βουτιά από τη βάρκα σου στο νερό για να γλυτώσεις!

 54. Γς (42), τα έχεις λίγο μπερδέψει. Πράγματι στις 14 Αυγούστου 1974 έγινε ο δεύτερος Αττίλας, που επεξέτεινε την τουρκική κατοχή στο 40% της Κύπρου· η χούντα όμως είχε αποχωρήσει και ο Καραμανλής είχε αναλάβει ήδη από τις 23-24 Ιουλίου, μετά την πρώτη τουρκική εισβολή.

 55. Νέο Kid Στο Block said

  Eξού και το θρυλικόν «Η Κύπρος κείται μακράν» (ο Καραμανλής δεν τό’πε;)

 56. εξαδάκτυλος said

  http://www.themotorcycleboy.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

 57. #42, 48 τέλος
  Ένα σχετικό βιβλίο είναι το Virtual History: Alternatives and Counterfactuals. Υπάρχει ονλάιν, δίνω όλα τα λινκ κι όποιο δουλέψει.
  http://en.bookfi.org/book/825903
  http://gigabook.us/g/detail/0465023231/Virtual-History:-Alternatives-and-Counterfactuals/
  http://libgen.org/search?req=Virtual+History%3A+Alternatives+and+Counterfactuals&nametype=orig&column%5B%5D=title&column%5B%5D=author&column%5B%5D=series&column%5B%5D=periodical&column%5B%5D=publisher&column%5B%5D=year

 58. Αλίκη Στούκα said

  Πόσοι οι νεκροί του Πολυτεχνείου ;
  Αυτή είναι η μόνη ερώτηση και η μόνη συζήτηση.
  Στο Πολυτεχνείο ήταν όλοι!
  ΄Ολο το Πασοκ, όλο το ΚΚΕ, όλο το ΚΚΕ-εσ. δηλαδή ο Συνασπισμός και ο Σύριζα, όλη η εξω-αριστερά, οι μαοϊκοί, οι τροτσκιστές, οι κεντρώοι, ακόμα και πολλοί νεοδημοκράτες.
  Ηταν ένας καιρός που δεν εύρισκες ούτε έναν άνθρωπο που να μην ήταν στο Πολυτεχνείο.
  Η μεταπολίτευση, χρησιμοποίησε το Πολυτεχνείο, για να κατασκευάσει τον μύθο της.
  Τώρα η μεταπολίτευση πεθαίνει με αυτόν τον φρικτό σπασμό και μαζύ της πεθαίνει και ο μύθος της.
  Στην πραγματικότητα ο μύθος του Πολυτεχνείου έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.
  Η Χρυσή Αυγή δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δείχνει με το χονδρό της δάκτυλο, την απάτη, το παραμύθι μιάς δήθεν αντιστασιακής μεταπολίτευσης.
  Τελικά, υπήρξε το Πολυτεχνείο ;
  Εξαρτάται.
  Αν σήμερα, τώρα, ανάψει μέσα μας η παλιά φωτιά, αν σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, αν εξεγερθούμε ενάντια στο μνημόνιο και τις συμβάσεις, τους τοκογλύφους, τις εξαρτήσεις και την προδοσία, τότε ναί, το Πολυτεχνείο ήταν και είναι.
  Αλλοιώς, σα τα κοράκια, θα καθόμαστε, βολεμένοι, να μετράμε φανταστικούς νεκρούς.

 59. sarant said

  57; Μπράβο βρε Γρηγόρη, μ’ αρέσει αυτό το είδος!

 60. «Αμείβω» είναι το ρήμα! Και «αμοιβή» το ουσιαστικό! Τουτέστιν…βρήκαμε καινούριο θέμα να τρολάρομε για την επόμενη βδομάδα…

  Ούτε ψωμί ούτε παιδεία ούτε ελευθερία… Θυμάσαι εκείνο το παλιό σύνθημα: «το Πολυτεχνείο δεν είναι αιδοίο να το διεκδικεί ο κάθε νταβατζής»!? Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του το έχουν απομυθοποιήσει το Πολυτεχνείο , άλλοι με τη σιωπή και την αποχή τους τους κι άλλοι με την… αιδοιοπλαστική…

  Αλλά το τρόλαρισμα δεν πάει στους Δαμανάκηδες, τους Παπουτσήδες και τους λοιπούς λαμογιότατους που θα πάνε πάλι για κατάθεση στεφάνου… Πάει στους αγράμματους [«αμειφθήσεται» αγαπητέ κ. Καιάδα] αυγουλοκέφαλους…

  Κάποιοι λένε ότι και το πόρισμα Τσεβά, υποτίμησε κι αυτό την πραγματικότητα. Πολλοί, λένε, προτιμήσανε να θάψουν τα παιδιά τους με μια διακριτική κηδεία, χωρίς άλλους μπελάδες. Ήταν πολύ χρυσαυγείς κι οι εποχές εκείνες…

 61. Γς said

  54:
  Ναι, ναι. Λάθος εκ παραδρομής (δεν ξέρω τι πάει να πει παραδρομή ακριβώς, αλλά έτσι είναι).
  Το είδα το λάθος μόλις το πόσταρα.
  Σιγά και μη δεν θυμάμαι. Θυμάμαι πότε ήρθε και που βολοδέρναμε κείνη την ημέρα σε κείνη τη γελοία επιστράτευση.

  Κλαίω όταν σκέφτομαι τα αεροπλάνα της 111 Πτέρυγας μάχης της Αγχιάλου να έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα μέρη της ασφάλτου της Εθνικής Οδού. Τον γύφτο που οδηγούσε το επιταγμένο φορτηγάκι του (και που μοιράστηκα μαζί του το ψωμοτύρι του, μέσα από γύφτικη μαντίλα). Τα Μακεδονικά ελληνικά χωριά που μας έδωσαν τα πάντα και μερικά «προσφυγικά» που μας πούλαγαν και το νερό ακόμα.
  Και εκείνη η περιπέτειά μου με ένα γελοίο Χουντικό Ταξίαρχο της μεραρχίας μας που όπως λένε στο τσαχ γλύτωσα το έκτακτο στρατοδικείο και ίσως εκτέλεση, σε συνθήκες έκτατης ανάγκης. Αν και νομίζω κάτι έχω γράψει γι αυτό. Πέστε μου. Το ψάχνω αλλά δεν βρίσκω κάτι. Θα το υποστείτε!

  btw. Αγαπητέ Αγγελε, έτυχε να παρακολουθήσω ένα ντοκιμαντέρ του Ριχάρδου Σωμερίτη σχετικά με τον Ηλία Τσιριμώκο, οπότε αναθεώρησα αυτά που εσφαλμένα γνώριζα. Αρα συμφωνώ με τα σχόλιά σου σε προηγούμενο θέμα.

 62. ππαν said

  Τον Παπαχρήστο τον είδα την προηγούμενη εβδομάδα στην παρουσιάση του καταλόγου της εκθεσης «Αντι-κουλτούρα» στο Καμπ, στην Πλατεία Δημαρχείου. Πραγματικά, ας τον θυμόμαστε πού και πού, όταν λέμε Πολυτεχνείο και σκεφτόμαστε Δαμανάκη και ξέρω γω Τζουμάκα. Στην ζωή υπάρχουν δυο δρόμοι, ας θυμόμαστε και τον δεύτερο.

 63. Γς said

  60:
  >“Αμείβω” είναι το ρήμα! Και “αμοιβή” το ουσιαστικό!

  «Αυνανίζομαι» είναι το ρήμα! Και «αυνανισμός» το ουσιαστικό!

  Ο «μαλάκας» δεν ξέρω, λέμε τώρα, ποιος είναι…

 64. gpoint said

  Ζεσουάλδο…καπούτ !!

  Πάντα πρωτοπόρος ο ΠΑΟ, παραιτήθηκε με …αποζημίωση 400 000 ευρώ !!
  Ολιυτ εθελουσία έξοδος από τα Ελληνικά Πετρέλαια να ήτανε !!

  Ρότσα-φόρτσα, γκελντίν. Χουάν Ραμόν Μπουμπλής, από Αιγάλεω Σίτυ μεριά για τους έχοντες μνήμη

  Πανηγυρίζουν
  οι καφετζούδες και οι αστρολόγοι αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών τους

 65. Immortalité said

  Και μετά Νίκο μιλάς για τελειότητα…

  Ορεσίβιε γράφεις όμορφα ποιήματα. Φχαριστούμε που τα μοιράζεσαι…

 66. gpoint said

  #64

  Ούτε εθελουσία

  ( γμτ αρθριτικά μου)

 67. 48. Ναι, εξακολουθώ να γράφω.

  χαμοκέλα η: (χάμω + κελί) το χαμηλό σπίτι, το χαμόσπιτο.

  ξυφάρα η: ποώδες φυτό με σπαθωτά φύλλα. Δεν γνωρίζω την ετυμολογία της λέξης. Αλλά στο μυαλό μου πάντα ερχόταν συνειρμικά η λέξη ξυράφι επειδή είναι πολύ κοφτερό. Με ξυφάρες σκέπαζαν τις πρόχειρες καλύβες οι χωρικοί αλλά και οι ψαράδες στον Καϊάφα. Τέτοιες ήταν και οι καλύβες που περιγράφει η Λιλή Ζωγράφου στο «προκλητικό» βιβλίο της «Και το χρυσάφι των κορμιών τους» (1961). Με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου, κι επειδή τα κείμενά της την περίοδο της Χούντας ενέπνευσαν πολλούς απ’ αυτούς που συμμετείχαν στην Εξέγερση, παραθέτω ένα σχόλιο της ίδιας της ανυπότακτης Λιλής, για το βιβλίο αυτό:
  «Για τους αδιάκριτους: Όταν πρωτοβγήκε τούτο το βιβλίο στα 1961, με ρωτούσαν αν ήταν προσωπικό μου βίωμα. Για να μην επαναληφτεί η αδιακρισία, εξηγώ. Είχα πάντα ένα παράπονο: πως η οξύτερη αίσθηση απόλυτης βιολογικής ευτυχίας που ζούμε, η γαμική, εντείνεται, κορυφώνεται ως την κραυγή του παροξυσμού, για να μας εκμηδενίσει εκμηδενιζόμενη. Τούτη η απερίγραπτη αίσθηση έχει μια γεύση αιωνιότητας. Που κανείς ωστόσο και τίποτα, δεν μπόρεσε ν’ απαθανατίσει, να περιγράψει, να σταματήσει. Πίστευα παράλληλα πως αυτή την αισθησιακή ευτυχία τη χρωστούμε στο σερνικό, όσο και στο κορμί μας. Αυτό προσπαθούσα ν’ απαθανατίσω. Μόνο σαν τέλειωσα τη γραφή κατάλαβα πως, πέρα από τον ύμνο μου στον άντρα-έρωτα, έστελνα κι ένα μήνυμα απελευθερωτικό στις γυναίκες».

 68. Γς said

  67:
  >Μόνο σαν τέλειωσα τη γραφή κατάλαβα πως, πέρα από τον ύμνο μου στον άντρα-έρωτα, έστελνα κι ένα μήνυμα απελευθερωτικό στις γυναίκες

  Απελευθερωτικό μήνυμα στις γυναίκες;
  Νικοκύρη, διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕΟ.

  Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης Ορεσιβίου.

 69. spiral architect said

  @2: Φάε τη γλώσσα σου Μαρία, ο Καραγκουλές ζει, βασιλεύει και κάνει μπίζνες. 😉

 70. bernardina said

  Βρωμερό χρυσαυγίτικο σκουλήκι που προσπαθείς με μύριους τρόπους να σφετεριστείς την ιστορία του Πολυτεχνείου επειδή βλέπεις ότι δεν είναι μύθος για να τον ανατρέψεις, όπως προσπαθούν να κάνουν οι ομοϊδεάτες σου, μάθε ένα πράγμα:
  Όσο δίπλα στους τάφους των γονιών μας υπάρχουν ακόμα τα μνήματα των δεκαεννιάχρονων παιδιών που σκοτώθηκαν εκείνη τη νύχτα,
  Όσο δίπλα μας, γύρω μας, υπάρχουν σύντροφοι ζωής, φίλοι, συγγενείς, που ένιωσαν το σκοτάδι της απομόνωσης και το χάδι του κνούτου και το φιλί του ηλεκτρόδιου στο κορμί τους,
  Όσο δίπλα μας, γύρω μας, υπάρχουν σύντροφοι ζωής, φίλοι, συγγενείς, που δεν εξαργύρωσαν τους αγώνες τους, δεν αντάλλαξαν τον πόνο και την αγωνία τους με οφίτσια, δεν έφτυσαν εκεί που κύλησε το αίμα τους,
  Όσο μέσα μας ζει ακόμη η αυτεπίγνωση που γέννησε εκείνη η νύχτα,

  Τότε τα ανθρωπόμορφα ζόμπι του φασισμού, σαν εσένα και τους ομοϊδεάτες σου, θα τρέφονται μόνο όσο υπάρχει σκοτάδι με ό,τι σιχαμερό και ποταπό σκουπίδι γεννάει το ανθρώπινο γίγνεσθαι. Κι όταν με το καλό ξημερώσει πάλι, θα συρθείτε στα βρωμερά λαγούμια σας για να επωάσετε τα επόμενα αβγά του φιδιού. Ώσπου να ‘ρθει η ευλογημένη μέρα που θα γίνετε για πάντα μια εφιαλτική ανάμνηση.

  Κι ό,τι κι αν μου απαντήσεις σε έχω φτυσμένο εκ των προτέρων, ανθρωπόμορφο ζόμπι. Γιατί με τον φασισμό δεν συνδιαλέγεσαι, δεν χαριεντίζεσαι, δεν του σφίγγεις το χέρι. Τον τσακίζεις με όποιο όπλο σου παρέχει η δημοκρατία, το πολίτευμα που η ιδεολογία σου μισεί.

 71. Immortalité said

  @67 Η Λιλή Ζωγράφου έγραψε και το «17 Νοέμβρη 1973 – Η νύχτα της μεγάλης σφαγής». Πολύ δυνατό κείμενο.
  Αλλά τώρα που το σκέφτομαι μπορεί και να ήταν προπαγάνδα αφού νεκροί δεν υπήρξαν, για ποια σφαγή μιλάμε…

 72. nestanaios said

  Θυμάμαι την φοιτητική εξέγερση του 68 στο Μέξικο. Συγκρίνω και υποψιάζομαι.

 73. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  69: Η Μαρία τον συμπεριέλαβε στα μέλη της Συντονιστικής 🙂

 74. 51. Cronopiusa, είναι θεϊκό κομμάτι.
  65. Immor, νάσαι καλά.

  ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ 1821, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ το 1940 -1944, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ 1973;
  Το Πολυτεχνείο δεν υπήρξε. Ούτε δικτατορία υπήρξε. Ούτε βασανιστές. Ούτε κρατούμενοι. Ούτε νεκροί. Το τανξ που γκρεμίζει την πύλη δεν είναι ντοκουμέντο. Είναι προσομοίωση που γυρίστηκε στα κινηματογραφικά στούντιο της Metro Goldwyn Mayer. (Ο Φίνος δεν είχε τεχνικές δυνατότητες για τέτοια υπερπαραγωγή).
  Ούτε Επανάσταση το 1821 έγινε, αφού στη συνέχεια κυβέρνησαν οι κοτζαμπάσηδες.
  Ούτε Εθνική Αντίσταση υπήρξε, αφού στη συνέχεια κυβέρνησαν οι δωσίλογοι.
  Τα αιτήματα για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι, δεν έγιναν πραγματικότητα, στη μεταπολιτευτική περίοδο, επομένως εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε!

  Μάλιστα! Έχουμε τρελαθεί βεβαίως…
  Σήμερα ακούγεται ευρέως ότι κυβερνάει η γενιά του Πολυτεχνείου. Εγώ ο αφελής νόμιζα ότι κυβερνούν τάξεις κι όχι γενιές. Νόμιζα αφελώς πως κυβερνά το Κεφάλαιο! Δεν είχα πάρει είδηση ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στην αταξική κοινωνία.
  Και βέβαια νόμιζα ότι μετά τη μεταπολίτευση, πρωθυπουργοί γίνανε ο Καραμανλής, ο Αβέρωφ, ο Ράλλης, ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης κλπ. (Γνωστά μέλη όλοι τους της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου. Άπαντες παρόντες και στην ταράτσα της Νομικής το Φλεβάρη του 73).
  Κι αυτές τις μέρες μαθαίνω πως τελικά κυβερνούσαν οι «αλήτες του Πολυτεχνείου»…

  Εμπρός για νέα Πολυτεχνεία! Αυτή είναι η απάντηση.

 75. ππαν said

  Πολύ ωραία αυτά που έγραψες, Ορεσίβιε.
  Αληθινή ερώτηση: γιατί λες πως μετά το 1821 κυβέρνησαν οι κοτζαμπάσηδες;

 76. spiral architect said

  Ούτε ένας.

 77. Nicolas said

  Μα δίκιο έχει ο απάνθρωπος: δεν ήταν ΣΤΟ, ήταν ΜΕΣΑ και ΕΞΩ από το Πολυτεχνείο. Να μιλάμε σωστά ελληνικά!

 78. Pilot said

  61. Γς Απλά από περιέργεια, με ποια έννοια «Κλαις όταν θυμάσαι τα αεροπλάνα της 111ΠΜ ακροβολισμένα σε διάφορα μέρη στην άσφαλτο της Εθνικής Οδού;» Τι ακριβώς εννοείς;
  Βέβαια, τα F-5A της 111ΠΜ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν από διάφορα μέρη της Εθνικής Οδού και φυσικά δεν ήταν στην Εθνική Οδό. Έτσι νόμισες. Για αποκατάσταση της αλήθειας, από κάποιον που ήταν τότε ακριβώς ήταν στην 111.

  ΥΓ1. Και ένα γλωσσολογικό. Κάποιος την γλυτώνει στο τσάκ, άντε και στο τσάφ, όχι όμως στο τσαχ, εκτός κι αν είναι Ταξίαρχος ίσως;

  ΥΓ2 Η λέξη «καραβανάς», αν και σαν πιλότος δεν ένοιωσα ποτέ τέτοιος, όταν αναφέρεται στο ιστολόγιο, δεν έχει ρατσιστική χρειά; Ευχαριστώ.

 79. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ and commented:
  Add your thoughts here… (optional)

 80. Pilot said

  Βέβαια, «ρατσιστική χροιά». Τέλος πάντων, δεν δείχνει ραστισμό;

 81. gpoint said

  #78

  Πάντως στην μεγάλη ευθεία της Θήβας ήταν «απλωμένα» κάποια αεροσκάφη – από τύπους δεν γνωρίζω- και στέλαναν τον κόσμο σε παρακαμπτήριους. Ακουσα πως τα άπλωναν για να είναι δύσκολος στόχος σε περίπτωση βομβαρδισμού και όχι για να επιχειρήσουν

 82. ππαν said

  Λέγεται υποτιμητικά, όπως καταλαβαίνω, κι όχι ρατσιστικά -εκτός αν ξέρωγω είναι οι καραβανάδες θεωρούνται πως ανήκουν σε άλλη φυλή- αλλά φαντάζομαι ξεκίνησε από μέσα από τον στρατό, μήπως εσείς οι πιλότοι ευθύνεστε; 🙂

 83. Pilot said

  81 Μια φορά κάθε δύο χρόνια ένα α/φος μεταφερόταν εκεί για εκπαίδευση ανεφοδιασμού. Όχι όμως την συγκεκριμένη μέρα. Εξ άλλου περίπτωση βομβαρδισμού, από ποιόν την ημέρα εκείνη;

  82 Μου θυμίζει το ανέκδοτο «δεν φταίω εγώ που είμαι ρατσιστής, φταίνε οι μαύροι που είναι μαύροι». Επιπλέον επειδή είμαι φανατικός αναγνώστης του ιστολογίου, για να καθιερωθεί μια έκφραση απ’ ότι λεει ο Νικοκύρης χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να γίνει η φράση-λέξη κτήμα του λαού. Κατέφερε κάτι τέτοιο η μικρή ομάδα των πιλότων;

 84. τυφλόμυγα said

  Ας λένε ό,τι θέλουν οι νεοφασίστες. Τα γεγονότα υπάρχουν στην αγγλική βίκι μαζί με τους νεκρούς.

  Για την Κρόνι:www.youtube.com/watch?v=DOyp_WS1gVQ&feature=related

  Για τον Αρχιτέκτονα @49 με ευχαριστίες:www.youtube.com/watch?v=6g5Df0bHCOY

  Για τον Γς @50:www.youtube.com/watch?v=FdD6RMICpfg και πού να ήξερες!

  Ορεσίβιε @67 θα ήθελα να ξαναδιαβάσω κάτι δικό σου. Γι’ αυτό ρώτησα.
  Ευχαριστώ για τις ερμηνείες των λέξεων.

 85. ππαν said

  Αστειεύτηκα. Τι δουλειά έχετε οι πιλότοι με τους καραβανάδες; Ενώ οι φαντάροι που τους έχουν πάνω από το κεφάλι τους, όσο να΄ναι… Από την άλλη η ιεραρχία στον στρατό υπάρχει, εννοώ και σε συμβολικό επίπεδο, ανάμεσα σε ανώτερους και κατώτερους υπαξιωματικούς. Και στην ζωή υπάρχει, τα ξέρετε, και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Δεν είναι ρατσισμός όμως, είναι ταξικότητα.

 86. munich said

  ‘Ενα βιβλίο πεναλλακτικής ιστορίας είναι και το Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο του Φίλιπ Ντικ

 87. ππαν said

  Του Φύσσα, η Πλατεία Λένιν, αναφέρθηκε;

 88. freierdenker said

  Εκείνο που κάνει εντύπωση στην έρευνα του Λ. Καλλιβρετάκη για το Εθν. Ίδρυμα Ερευνών είναι ότι απο τους 23 ταυτοποιημένους νεκρούς της Αθήνας (υπήρχε και ένας στην Πάτρα), μόνο οι δύο είναι φοιτητές. Ένας Έλληνας της Παντείου και μια Νορβηγίδα από το Molde.

  Ενδιαφέρον έχει και η εξιστόρηση των συνθηκών θανάτου του καθενός από τους νεκρούς. Η εικόνα που βγαίνει είναι αυτή ενός δολοφονικού οργίου όπου κάποιοι κυριολεκτικά πυροβολούν ότι κινείται, στους δρόμους, στα μπαλκόνια, ακόμα και πίσω από τα παράθυρα. Αυτή η εικόνα όμως θέτει το πρόβλημα, πως εκκενώθηκε το Πολυτεχνείο χωρίς να χωρίς να σκοτωθεί κανένας.

  Θα υπάρχουν φαντάζομαι διάφορες θεωρίες και απόπειρες εξήγησης, μια που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι ότι η εκκένωση του Πολυτεχνείου ήταν μόνο η δραματική κορύφωση της εξέγερσης (δράμα που μετέπειτα μεγεθύνθηκε από το γνωστό οπτικοακουστικό υλικό) αλλά την στιγμή της εκκένωσης του Πολυτεχνείου η εξέγερση πρακτικά είχε ήδη κατασταλεί και ίσως το Πολυτεχνείο ήταν ήδη σχεδόν άδειο. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι μετά το πρώτο ξάφνιασμα η κυβέρνηση ανασυντάχθηκε και επιβλήθηκε πειθαρχία στις δυνάμεις καταστολής, αλλά μου φαίνεται λιγότερο πιστευτή.

 89. sarant said

  78-83: Το «καραβανάς» πρέπει να βγήκε από τους φαντάρους, αλλά δεν ξέρω πόσο παλιό είναι. Προπολεμικά δεν ξέρω αν υπήρχε. Σε καταγγελίες φαντάρων προπολεμικές, έχω βρει αρκετά συχνά το «σακαράκηδες».

 90. sarant said

  88: Αρκετοί σκοτώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.

 91. Μαρία said

  89 Υπάρχει στην Παναγιά τη γοργόνα.

 92. Φωτοτυπάκιας said

  Αυτές οι φράσεις «η γενιά του Πολυτεχνείου κυβερνάει» ή, «η γενιά του Πολυτεχνείου φταίει για το χάλι μας» ακούγονται εδώ και κάμποσα χρόνια. Δέκα χρόνια; Μπορεί και περισσότερο. Στην αρχή ακούγονταν σπάνια και δεν έδινε κανείς σημασία. Στη συνέχεια, σιγά σιγά, πολλαπλασιάστηκαν οι αναμεταδότες της. Είναι λόγια που εκστομίζονται από άτομα χωρίς δημοκρατική συνείδηση. Άτομα αμόρφωτα, αγράμματα, ανιστόρητα. Άτομα που στο σπίτι τους δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο. Είναι δε ζήτημα, αν γνωρίζουν ανάγνωση (έχει πολλούς τέτοιους). Και φυσικά αυτά τα λόγια περιφρόνησης προς τη γενιά του Πολυτεχνεία, προέρχονται από άτομα με αμαρτωλό παρελθόν, προσωπικό ή οικογενειακό.
  Τώρα τελευταία αυτά τα άτομα που μέχρι πριν από λίγο ζούσαν στα «σκοτάδια» και στα «λαγούμια», όπως λέει η οργισμένη Μπερναρντίνα, αποθρασύνθηκαν. Δεν ντρέπονται να βγουν και να εκδηλώσουν το μίσος τους για οτιδήποτε καλό και όμορφο. Λες και είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους, ψήφισαν το ναζιστικό μόρφωμα που βρέθηκε σε μια μέρα, από το περιθώριο, στο Κοινοβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται έχουν την υποστήριξη, όπως είπε κάποιος, του «βαθέος κράτους» της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της εκκλησίας και κυρίως του κεφαλαίου.
  Οι φασίστες ποτέ τους δεν χώνεψαν ότι η επέτειος της εξέγερσης κατά της δικτατορίας τιμάται σε όλα τα σχολεία της χώρας και τώρα που κυκλοφοράνε στους δρόμους και τους έχει πιάσει αμόκ, έχουν φάει τα λυσσακά τους. Το ίδιο γίνεται και με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τον αντιφασιστικό αγώνα. Δεν διστάζουν πλέον να επιτεθούν και σε εκπαιδευτικούς, όπως στη γνωστή υπόθεση με τη νηπιαγωγό στο Νυδρί της Λευκάδας.

  http://www.alfavita.gr/arthra/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  (συγνώμη για το μακρυνάρι, ρε παιδιά!)

  ΥΓ. Συγκινητική η ποιητική σου κατάθεση, Ορεσίβιε. Τίποτα δεν άλλαξε. Τα «ερωτικά» τραγούδια έγιναν σκυλάδικα και η μπάλα εξακολουθεί να καθηλώνει.

 93. 75. Ππαν, εννοώ ότι τελικά οι κοτζαμπάσηδες ήρθαν τελικά στα πράγματα μετά την απελευθέρωση από τους οθωμανούς. Ο Κολοκοτρώνης φυλακή και οι πολεμιστές ζητιάνοι. Να, πάρε μια ιδέα για τον κοτζάμπαση Σισίνη:

  http://androni.blogspot.gr/2011/11/1821_29.html

 94. dzach said

  Μα πιο πολύ μιλώ για τους ψαράδες
  Π’ αφήσανε τα δίχτυα τους και πήρανε τα βήματα Του
  Κι όταν Αυτός κουράστηκε αυτοί δεν ξαποστάσαν
  Κι όταν Αυτός τους πρόδωσε αυτοί δεν αρνηθήκαν
  Κι όταν Αυτός δοξάστηκε αυτοί στρέψαν τα μάτια
  Κι οι σύντροφοι τους φτύνανε και τους σταυρώναν
  Κι αυτοί γαλήνιοι το δρόμο παίρνουνε π’ άκρη δεν έχει
  Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει

  Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.

  Η αριστερά του Μανόλη Αναγνωστάκη. Για τους ανώνυμους ψαράδες.
  Εδώ, του Πολυτεχνείου.

 95. freierdenker said

  90, μια καλή θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε ακροδεξιά σάιτ είναι ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν υποκινούμενοι από την CIA Ιωαννιδικοί. Είναι θεωρία συνωμοσίας με την έννοια ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωτικό στοιχείο αλλά καλή θεωρία γιατί εξηγεί το παράδοξο ότι κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές από τη μια, και οι στρατιώτες που άδειασαν το Πολυτεχνείο από την άλλη, φαίνεται να εκτελούσαν διαφορετικές διαταγές.

  Φυσικά υπάρχουν πολύ πιο απλές εξηγήσεις για αυτό, όπως αυτό που ανέφερα πιο πάνω, ή ακόμα καλύτερα ότι όντως μέσα στο χάος των ημερών διάφοροι αξιωματικοί απλά έδωσαν διαφορετικές διαταγές. Αλλά είτε απλές είναι οι εξηγήσεις είτε πολύπλοκες το παράδοξο των δύο μόνο φοιτητών νεκρών και κανένας εντός του Πολυτεχνείου είναι δεδομένο.

 96. Πάντα εξαιρετικός κ. Σαραντάκο. Παρατηρώ όμως ότι όποτε μιλάμε για “γενιά Πολυτεχνείου” τείνουμε να την περιορίσουμε σε όσους ήταν μέσα ή γύρω στο Πολυτεχνείο ή έστω διώχθηκαν λόγω των αγώνων τους. Και αυτό το “στένεμα” βολεύει αφάνταστα τους απόντες του αντιχουντικού αγώνα. Η κ. Σ. (σχ. 58) καταφέρνει έτσι να χωρέσει μέσα στο Πολυτεχνείο ακόμα και τη Νέα Δημοκρατία. Αν η αναλογία των μελών της Συντονιστικής που αναρριχήθηκαν σε δημόσιες θέσεις είναι 33/6 μένουν πολλές άδειες θέσεις για στελέχωση. Που τις κάλυψαν – και τις καλύπτουν – όσοι “διάβαζαν”, κρυβόταν, κάνανε καριέρα, δικάζανε ή και βασανίζανε στα κελιά της ΕΣΑ. (Τα σταγονίδια και οι απόγονοι τους υπάρχουν ακόμα) Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για γενιά να αναφερόμαστε σε όλους. Τους ελάχιστους αγωνιστές που εξαργύρωσαν τα υπαρκτά παράσημα τους και τους συντριπτικά περισσότερους που δεν το κάνανε. Τους πάρα πολλούς που φοβισμένοι έστω τους στηρίξανε και όσους, απόντες τότε, έρχονται σήμερα να μιλήσουν για προδομένη γενιά.

 97. ππαν said

  93: Κυβερνησε ο Σισίνης; Αντίθετα, οπλαρχηγοί έγιναν πολιτικοί και πρωθυπουργοί. Βασικά βέβαια κυβέρνησαν οι ξένοι, όχι μόνο οι Βαυαροί, εννοώ.

  92: Διάβασα χτες μια συνέντευξη του Φλάισερ, νομίζω μίλησε για ιστορικά αναλφάβητους. Αυτό ακριβώς. Η σύγχρονη ιστορία, ως πιο πολιτικά χρωματισμένη, δεν διδάσκεται σχεδόν στο σχολείο, όποιος θέλει γράφει μετά ό,τι θέλει, για τον Μεταξά, την Χούντα, το 22.

 98. cronopiusa said

  Νοέμβριος – Ορφέας Περίδης

 99. spyroszer said

  Δεν έχω ζήσει την εποχή του Πολυτεχνείου, αλλά νομίζω ότι αυτά τα παιδιά που συμμετείχαν τότε ενεργά, και οπωσδήποτε με κίνδυνο της ζωής τους, δεν είχαν, και δεν είναι λογικό να είχαν, κατά νου πώς θα εξαργυρώσουν τη συμμετοχή τους αυτή αργότερα. Μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να εξαργύρωσαν τον αντιδικτατορικό τους αγώνα με θέσεις και αξιώματα που δεν τα άξιζαν, αλλά, συμφωνώ με τον Νικοκύρη, είναι πολύ περισσότεροι οι εντελώς ανάξιοι που εκμεταλλεύτηκαν απλά ένα οικογενειακό όνομα ή μια έδρα ή μια οικογενειακή περιουσία.
  Όσον αφορά την αφίσα της χρυσής αυγής, απ’ τη μια είναι θλιβερό να ασχολούμαστε και να αντικρούουμε αυτές τις αθλιότητες, και να τους δίνουμε και αξία, απ την άλλη όμως δυστυχώς πρέπει να γίνεται, αφού κάποιοι τα πιστεύουν αυτά.
  Έχω ακούσει από ανθρώπους ως σοβαρό επιχείρημα (σε σχέση με κάτι που αναφέρθηκε πριν) ότι αν δεν γινόταν το Πολυτεχνείο δεν θα ερχόταν ο Ιωαννίδης και δεν θα χάναμε τη Κύπρο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να γίνονται εξεγέρσεις κατά αυταρχικών καθεστώτων γιατί δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει. Απλό !

  Ο καραβανάς και εγώ είχα την υποψία ότι είναι αρκετά παλιά λέξη και νόμιζω ότι έτσι είναι:
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=18714&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJASZASJASKASJASVASJASa&CropPDF=0
  «Αφού είμεθα απόψε καραβανάδες ας πιούμε ως καραβανάδες». 1-2-1915

 100. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  96: Θα κατατάξουμε στη Γενιά του Πολυτεχνείου τον σημερινό πρωθυπουργό; Ηλικιακά εκεί ανήκει, αλλά τι άλλο κοινό έχει;

 101. 97. «…Το πρόγραμμα των κοτζαμπάσηδων ήτο η βαθμιαία ανάληψη των στρατιωτικών αξιωμάτων υπ’ αυτών των ιδίων ώστε να εκμηδενισθούν οι παλαιοί στρατιωτικοί… οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς να έχουν πολεμικήν πείραν επήραν την στρατιωτικήν αρχηγίαν…». (Δ. Κόκκινος, τόμος Β΄, σελ. 204- 205).

  Ακόμη και σήμερα λέγεται στη Γαστούνη η φράση «Τι Μπρΐμης, τι Σισίνης»,

  Αλλά ας μην πιάσουμε το 21 τώρα που γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο.

 102. Theban said

  Καλώς ή κακώς, η φράση «γενιά του πολυτεχνείου» χρησιμοποιείται και με την ευρύτερη έννοια, δηλώνοντας απλά μια ηλικιακή ομάδα.

 103. gryphon said

  100
  «Ηλικιακά εκεί ανήκει, αλλά τι άλλο κοινό έχει;»
  Aυτό εχει ευκολη απάντηση.Εχει κι αυτός παραγεμισμενο το κεφαλι του με τα ιδια σ….α με αυτους της γενιας του Πολυτεχνειου.
  Εδω εφτασε να πει αν και ηγετης (ο Θεος να τον κανει δηλαδη) τής δεξιας αυτο το εξωφρενικο ¨»και αν δεν ειχε υπαρξει ο κομμουνισμος θα επρεπε να τον εφευρουμε» (καπως ετσι αν θυμαμαι καλα) δηλωνοντας κι αυτος υποταγη στήν αριστερα.Και προσφατα εβαλε να του βρουν καπ απο Λενιν για να εντυπωσιασει τα πληθη.Δέν θυμαμαι αν έχει δηλωσει κι αυτος οτι εχει και πορτραιτο του Τσε στο γραφειο του η τουλαχιστον του Αλιεντε.Εχει σιγουρα πολλά κοινα.

 104. Νέο Kid Στο Block said

  103. Tα κοινά του Αντώνη με τον Τσε είναι όσα και τα κοινά που έχει ένα αηδόνι με μια μύγα τσετσέ.
  Μη λέμε ό,τι κι ό,τι.

 105. gryphon said

  104
  Mε τον Τσε οχι αλλά με την γενια του Πολυτεχνειοιυ ναι .Αυτο λεω.

 106. Αν η φράση “γενιά του πολυτεχνείου” χρησιμοποιηθεί με την ευρύτερη έννοια που λέει ο Θηβαίος, δηλώνοντας απλά την ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που ήταν σε ηλικία να είναι φοιτητές όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τότε είναι απόλυτα φυσικό αυτοί να κυβερνούν 30-40 χρόνια αργότερα (και να αρχίζουν να παίρνουν σύνταξη πια). Είναι θέμα χρονολογικό και όχι πολιτικό. Αλλά όπως επισήμανε ο Νικοδεσπότης, αν είναι να βάλουμε και τον ΓΑΠ (ή τον Κωστάκη) μέσα στη «γενιά του Πολυτεχνείου», ο όρος μάλλον περιττεύει. Ας λέμε «οι μετεμφυλιακοί» ή (σήμερα) «οι εξηντάρηδες», να καταλαβαινόμαστε…

 107. Μαρία said

  99
  Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολ/χνείου τη Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικανικής CIA, με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις.
  http://yannisharis.blogspot.gr/2009/11/8.html

 108. Είναι λογικό τα δεξιά κόμματα να μισούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακόμη πιο λογικό να τη μισούν οι χουντικοί και οι χρυσαυγίτες. Γιατί; Γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να φτιάξουν Μύθο. Γιατί οι ΜΥΘΟΙ δεν κατασκευάζονται, γεννιούνται μέσα από τις ωδίνες των κοινωνικών αγώνων και του αθώου αίματος. Γεννιούνται μόνο απ’ αυτούς που κάνουν επέλαση στους ουρανούς κι όχι απ’ αυτούς που μπορούν να κάνουν επέλαση μόνο στον Αη Παντελεήμονα.

  Το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις του Σαββάτου (18/11/1973) ήταν «Απόψε σκοτώσαν τα παιδιά σας…», «Απόψε σκοτώσαν τ’ αδέρφια μας» κι ο λαός έκλαιγε και πετούσε λουλούδια στους διαδηλωτές.(Πατησίων, Φωκίωνος Νέγρη, Πλ. Αμερικής κλπ). Αυτές τις ώρες έμπαινε για πάντα στην καρδιά του λαού η εξέγερση των φοιτητών.
  Βεβαίως η εξέγερση δεν ήρθε από τον ουρανό. Προηγήθηκε πολύ δουλειά. Εδώ δημοσιεύονται όλες οι ενέργειες κατά της χούντας: http://www.24grammata.com/?p=5149

  Απόλυτη κυριαρχία της Αριστεράς. Η δεξιά απουσιάζει από οποιαδήποτε αντιστασιακή πράξη. Όταν έπεσε η χούντα, η δεξιά για να μην προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα ψέλλιζε κάθε τόσο ένα μασημένο μπράβο στη νεολαία που αντιστάθηκε. Κι έψαχνε με το φανάρι να βρει κάποιον δικό της που συμμετείχε, για να τον κάνει λεζάντα. Αλλά δεν έβρισκε. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο τους καθόταν στο στομάχι. Και τους έπεφτε βαρύ. Τώρα προσπαθούν να πάρουν την εκδίκησή τους, να το αποκαθηλώσουν. Αλλά το Σάββατο στην πορεία θα δούνε ότι ματαιοπονούν…

 109. 100
  Ναι. Στη γενιά μου. Τα ίδια γεγονότα ζήσαμε και επιλέξαμε να αντιδράσουμε αντιδιαμετρικά. Είναι βασικό να μην ταυτίζουμε μια γενιά με τους αγωνιστές της. Σήμερα μας εξουσιάζουν οι ελάχιστοι που μήδισαν και οι πολλοί που καπηλεύτηκαν. Και εξουσιάζουν όσους αγωνίστηκαν, όσους αγωνίζονται και όσους δειλιάζουν. Ο διαχωρισμός δεν γίνεται ανάμεσα σε κάποιες ηλικίες – με ρευστά εξ άλλου όρια – αλλά διαχρονικά ανάμεσα σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους. Όποιος αγωνίστηκε ενάντια στη χούντα και σήμερα συγκυβερνά με τον πολύ νεότερο Άδωνη από τη μια μεριά, ο Γλέζος, η Βαλαβάνη και ο πιτσιρικάς με το πανό από την άλλη.

 110. gryphon said

  108
  Εγω παντως (ετσι για φιλικο αντιλογο) δέν την μισω την εξεγερση του Πολυτεχνειου και ολες τις διηγησεις κλπ που τήν συνοδευουν.Τον μυθο οπως λες.
  Τα βαριεμαι ομως ολ’αυτα. Αφορητα.Κατα το «πολυ κυριε ελεησον κλπ.Δεν συναρπαζει καθολου.Δέν ειχε τιποτε το ηρωικο.
  Αδερφια μας μην μας χτυπατε ειμαστε αδερφια και τετοια.Μιξοκλαματα.Οταν καποια στιγμη δε διαβασα καπου οτι μεχρι και ο Σημιτης για τον οποιο συζητούσαμε σε άλλο νημα ηταν σε οργανωση λεει και εβαζε βομβες τοτε συνειδητοποιησα τι τσιρκο πρεπει να ηταν και η χουντα και οι αντιστασιακοι.

 111. athinaika said

  Kαλό, σοβαρό και συγκροτημένο κείμενο, με τα τεκμήρια και τα επιχειρήματά του. Είναι γελοίο ν΄αρνείται κανείς το ότι το «Πολυτεχνείο»:
  1. Ήταν εξέγερση
  2. Ενείχε ηρωισμό και αυταπάρνηση όσων συμμετείχαν, τουλάχιστον από την Παρασκευή το βράδυ που άρχισαν οι πυροβολισμοί
  3. Υπήρξαν πολλοί νεκροί τότε και αργότερα, λόγω τραυματισμών.

  Προβληματισμός μπορεί ν΄ αναπτυχτεί, κατά τη γνώμη μου, σε δύο μόνο σημεία:
  1. Η στάση των πολιτικών δυνάμεων και των παράνομων φοιτητικών – νεανικών παρατάξεων τότε (το # 107 της Μαρίας είναι μια καλή αρχή, για όποιον καταλαβαίνει τι γράφει)
  2. Η πιθανή συνέχεια της ιστορίας χωρίς την εξέγερση, δηλαδή πού θα πήγαινε η φιλελευθεροποίηση, αν θα εκδηλωνόταν ο Ιωαννίδης, αν θα είχαμε το πραξικόπημα στην Κύπρο κλπ. Η ιστορία δε γράφεται με τα «αν», σύμφωνοι, αλλά προβληματισμός μπορεί να υπάρξει.

  # 108 Είναι λάθος το «Απόλυτη κυριαρχία της Αριστεράς. Η δεξιά απουσιάζει από οποιαδήποτε αντιστασιακή πράξη». Καταρχήν, δεν υπάρχει μονάχα Δεξιά – Αριστερά. Υπήρξαν και κεντρώες αντιστασιακές δυνάμεις, που πλήρωσαν κι αυτές βαρύ τίμημα. Αναφέρω, ενδεικτικά, την περίπτωση Παναγούλη και την πασίγωστη δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας». Στην καθαυτό δεξιά, εκτός τού ότι ανατράπηκε δεξιά κυβέρνση και συνελήφθη ο πρωθυπουργός Κανελλόπουλος και αρκετοί υπουργοί, να θυμίσω ότι μετά το οπερετικό «κίνημα του βασιλιά» (1967) και μετά το κίνημα του ναυτικού και την ανταρσία του «Βέλος» (1973) συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι, ιδίως των ενόπλων δυνάμεων, από τους οποίους πάρα πολλοί βασανίστηκαν σκληρότατα, επειδή ήταν αξιωματικοί. Η χειρότερη περίπτωση ήταν το σακάτεμα του Σπύρου Μουστακλή. Αυτά είναι πασίγνωστα σε όσους έχουν εντρυφήσει έσω και λίγο στα της αντίστασης επί χούντας. Σχετική λοιπόν και όχι απόλυτη η κυριαρχία της Αριστεράς, ενώ υπήρξαν και δεξιοί αντιστασιακοί.

  Θα ήθελα επίσης να προσθέσω μονάχα ότι στο πρώτο λίνκι, ένα πολύ μεγάλο μέρος των στοιχείων (ακόμα και φρασεολογία, με κόπι πέιστ), προέρχεται από το βιβλιαράκι μου «Η ‘Γενιά του Πολυτεχνείου’ 1972- 1981. Φοιτητικό κίνημα και άλλοι φοιτητές. 1.500 ονόματα, ένα who is who» (εκδόσεις «Δελφίνι», Αθήνα 1993), χωρίς ο συντάκτης του κειμένου να αναφέρει την πηγή. Αλλά αυτό, με τα χρόνια, το έχω συνηθίσει.

 112. athinaika said

  Υπογραφή στο 111: Δημήτρης Φύσσας

 113. ππαν said

  Την 17η Νοεμβρίου του1980 την θυμάμαι. Ωραίο τα αφιέρωμα και μου κάνει εντύπωση που ενώ συζητάγαμε για τους νεκρούς δεν θυμηθήκαμε αυτούς:
  http://www.lifo.gr/team/sansimera/33697

 114. sarant said

  Σας ευχαριστώ για τα νεότερα!

  111: Δημήτρη Φύσσα, έπρεπε να αναφέρω το βιβλιαράκι που λες, που μου το πήραν δανεικό κι αγύριστο κάποιοι της γενιάς….

 115. 110. Σε κανένα σχόλιό μου δεν αναφέρω τη λέξη ηρωικό και ήρωας. Όνειρο ναι. Αγώνας ναι. Ανυπότακτος ναι. Διαβάστε τα και θα το διαπιστώσετε. Δικαίωμά σας επίσης είναι να τα βαριέστε όλα αυτά. Αλλά, μιλάτε και για μιξοκλάματα, επειδή ο ο φοιτητής τότε (και στο μικρόφωνο τη συγκεκριμένη στιγμή) Μήτσος Παπαχρήστος καλούσε τους φαντάρους να μην πυροβολήσουν, γιατί οι φοιτητές και οι ΑΠΛΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ είναι αδέρφια. Πως θα θέλατε να τους αποκαλέσει; Όργανα της χούντας; Με τη θέλησή τους ήρθαν ή επειδή διατάχθηκαν; Ήσαν μάλιστα και νεοσύλλεκτοι. Πάντως, αν ήσαν δειλοί όσοι βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο, θα φεύγανε όταν ήρθανε τα τανξ κι ο ίλαρχος κάλεσε τρεις φορές από τον τηλεβόα να βγουν ησύχως και δεν θα τους πείραζε κανείς. Ναι φοβούνταν! Αλλά μείνανε άοπλοι μπροστά στα τανξ και δεν λιποτάκτησαν. Προφανώς είχαν διαφορετική αντίληψη του ηρωισμού απ’ ότι εσείς. Όσο για το ότι μάθατε κάπου ότι ήταν κι ο Σημίτης σε οργάνωση και βγάλατε συμπέρασμα για όλους τους αγωνιστές ΟΚ. Αφού έχετε ανάγκη να καταλήξετε σ’ αυτό το συμπέρασμα, κανείς δε μπορεί να σας εμποδίσει.

  111. Κύριε Φύσσα. Στο κείμενο στο οποίο παρέπεμψα (δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας) αναφέρονται όλες σχεδόν οι αντιστασιακές πράξεις σ’ όλη την εφταετία. Όμως στο σχόλιό μου αναφέρομαι κυρίως στο φοιτητικό κίνημα κι εκεί πήγαινε το «απόλυτη κυριαρχία της αριστεράς». Αν δεν ήταν σαφές, το διευκρινίζω. Πάντως στο σχόλιό σας με μπερδέψατε αρκετά. Συμπεριλαμβάνετε στις αντιστασιακές «πράξεις» της δεξιάς το γεγονός ότι ανετράπη η κυβέρνηση και συνελήφθησαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί; Επίσης τους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν τους χρεώνετε στη δεξιά επειδή ήσαν αξιωματικοί;

 116. Γς said

  78:
  Πιλότος ε;
  Και τότε πιλότος στη Πολεμική Αεροπορία;
  Νεαρός Ανθυποσμηναγός να υποθέσω. Αρα δεν αποκλείεται να σε έχουμε καμαρώσει να κάνεις το πρώτο σου σόλο στη πίστα Τατοϊου της Σχολή Ικάρων. Να έχουμε μιλήσει και στη συχνότητα: «Πέντε στα πέντε».
  Ήμουν συνεχώς στα αεροπλάνα Τ41. Ο μόνος που χαμπάριαζα από τυπωμένα κυκλώματα και τρανζίστορ των ελαττωματικών τρανσίβερ της Μπέντιξ και μπορούσα να τους επισκευάσω σε αντίθεση με τους μονιμάδες του Αεροδρομίου που είχαν μείνει στις λυχνίες των Χάρβαρτ, που δεν αποκλείεται να εκπαιδεύτηκες σ αυτά, αν τέλειωσες την Ικάρων λίγο νωρίτερα.
  Στη πίστα λοιπόν μέρα νύχτα με τους εκπαιδευτές Μεθενιώτη τον Αυλωνίτη τον Καραδήμα τον Παπαχρηστόπουλο που σκοτώθηκε με τη Ντακότα. Στη 363 Μοίρα της Σχολής Ικάρων. Από το 1969 έως το 1971.

  Λοιπόν τον Ιούλιο του 74, όταν η μεραρχία στην οποία βρέθηκα στην επιστράτευση πήγαινε από Βελεστίνο προς Λάρισσα, δεν ακολουθούσαμε σε πολλά σημεία την Εθνική οδό (της εποχής), αλλά παράδρομους της συμφοράς. Η δικαιολογία ήταν ότι μερικά κομμάτια της στα οποία μάλιστα για αρκετά χιλιόμετρα δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο, κολώνες φωτισμού σήμανσης κτλ, είχαν κρατηθεί για έκτατη χρήση από την αεροπορία σε περίπτωση βομβαρδισμού των αεροδιαδρόμων των βάσεων.

  Μα θυμάμαι σε κάποιο σημείο της επικής διαδρομής μας στους παραδρόμους, ότι είδα τουλάχιστον ένα αεροπλάνο κοντά στο δρόμο. Λες να ήταν η άκρη κάποιου διαδρόμου κάποιας βάσεως; Πάντως εμένα μου άρεσε αυτή η εκδοχή και θα την … κρατήσω!

  Α, τώρα διαβάζω τον Gpoint (Σχ.81):
  >Πάντως στην μεγάλη ευθεία της Θήβας ήταν “απλωμένα” κάποια αεροσκάφη – από τύπους δεν γνωρίζω- και στέλαναν τον κόσμο σε παρακαμπτήριους. Ακουσα πως τα άπλωναν για να είναι δύσκολος στόχος σε περίπτωση βομβαρδισμού και όχι για να επιχειρήσουν

  Γι αυτό σου λέω, άσε με, με τις αναμνήσεις μου!

 117. Γς said

  114: (Ενα – ένα – τέσσερα!)

  >Δημήτρη Φύσσα, έπρεπε να αναφέρω το βιβλιαράκι που λες, που μου το πήραν δανεικό κι αγύριστο κάποιοι της γενιάς….

  …της γενιάς των κλεφτών και αμαρτωλών

 118. Μαρία said

  Μια και στους 33 αναφέρεται κι η Πέπη Ρηγοπούλου, βάζω εδώ χτεσινό της άρθρο, παρόλο που ταιριάζει στο άλλο νήμα, όπου έγινε αναφορά στο Σημίτη.
  http://www.efsyn.gr/?p=1058

  115 Ούτε για το φοιτητικό κίνημα ισχύει το απόλυτη. Καθαρόαιμοι δεξιοί δεν υπήρχαν βέβαια αλλά η ΕΚΙΝ π.χ. συσπείρωσε άτομα απ’ τον κεντρώο χώρο, εκτός κι αν θεωρείς το Βερνίκο αριστερό.

  111 Είναι λάθος να συνδέεις την ανατροπή του Παπ. απ’ τον Ιωαννίδη με την εξέγερση.

 119. Μαρίνα said

  113.Ναι καλή μου Ππαν…αυτοί ξεχάστηκαν…και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να κριθεί η μελλοντική τους πορεία!Να είσαι καλά!

 120. athinaika said

  # 114 Δεν είναι δική σου η παράλειψη, φίλε Νίκο. Είναι του συντάκτη του αρχικού κειμένου.

  #115 Στην πρώτη ερώτηση: ναι. Στη δεύτερη: όχι επειδή συνελήφθησαν, αλλά επειδή κατά 90% ήταν. Αριστεροί μόνιμοι αξιωματικοί δεν είχαν απομείνει επί δικτατορίας, και κεντρώοι ήταν ελάχιστοι. Αντιθέτως, υπήρχαν πολλοί δημοκρατικοί δεξιοί, μη χουνταίοι.

  #119 Μίλησα για προβληματισμό. Μια βδομάδα χωρίζει την καταστολή (17.11) από το πραξικόπημα του Ιωαννίδη (25.11). Δε σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι έχουν σχέση αιτίου – αιτιατού, αλλά δεν μπορεί και ν΄ αποκλειστεί. Να το πω πιο καθαρά: ο προσωπικός ηρωισμός του κάθε εξεγερμένου δεν αποκλείει την πιθανότητα η εξέγερση, που έφερε αμέσως σταμάτημα της φιλελευθεροποίησης και επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, να αξιοποιήθηκε στην ενδοχουντική διαμάχη με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα.

  Δημήτρης Φύσσας

 121. 118. Καλώς! Σχεδόν απόλυτη λοιπόν…

 122. ππαν said

  Αυτό το «αν», αφού δεν είναι ιστορικός τρόπος σκέψης να φαντάζεται κάποιος τι θα μπορούσε να γίνει, δεν καταλαβαίνω σε τι είδους προβληματισμό μπορεί να χρησιμεύσει. Εντελώς καλοπροαίρετα το γράφω, κι ειδικά επειδή μέσα στο γενικό κλίμα του ρεβιζιονισμού θα ενταχτεί κι αυτό.

  Μαρίνα, ευχαριστώ. Κι εμένα με συγκινούν ιδιαίτερα αυτοί οι νεκροί του 80, ο Κουμής κι η Κανελλοπούλου.

 123. 120. Ευχαριστώ για την απάντηση. Στο πρώτο η προσέγγισή μου είναι διαφορετική.

 124. Γς said

  82, 83 b:
  Περί ταξικότητος και ιπτάμενες καραβάνες.

  Οι άλλοι δύο φίλοι μου, έφτυσαν το γάλα της μάνας τους, που λένε, στο στρατό.
  Δεν ξέρω πόσο μέτραγε ότι ήταν δεξιόστροφα αυτά που είχαμε κάνει, αλλά εμένα στην Αεροπορία, αν εξαιρέσω τη Βασική εκπαίδευση, μου φέρθηκαν καταπληκτικά.
  Με το καλημέρα στη Βάση στο Καβούρι, με φώναξαν στην ασφάλεια και εμπιστευτικά μου είπαν ότι κάτι συνοδευτικά έγγραφα έχουν έρθει μαζί μου, άλλά δεν τρέχει τίποτα, Και να προσέχω αυτόν το καριόλη τον Τάδε (χαμηλόβαθμο καραβανά). Αλλον της Χούντας δεν γνώρισα στη Βάση.

  Ωραία παιδιά, μορφωμένα, με ηθικό στους …αιθέρες.
  Οσο για τη φυλή των καραβανάδων, μάλλον ως μονιμάδες ήταν γνωστή. Αλλά τι φυλή; Δεν την ξεχώριζες, ιδίως στη Σχολή Ικάρων. Ολοι με τις φόρμες μας. Οι μόνοι που ξεχώριζαν ήταν οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι, από το αλεξίπτοτο που σέρνανε μαζί τους. Μαγεία.
  Ο Γουσού στη πίστα πρωί πρωί, πριν αρχίσει το πρόγραμμα. Σμηναγοί, επισμηναγοί, δεν ξέρω τι, ποτέ δεν μετράγανε αυτά. Μόνο δουλειά, προσπάθεια και συνεργασία. Συντροφικότητα.
  Να, λοιπόν πλησιάζει χαμογελαστός κι ο επικεφαλής αξιωματικός Βλάσης Χ, και του φωνάζω:
  -Καλώς τον φίλο μας τον Βλάση, που θα ρθη να … μας πει καλημέρα!
  Σε τέτοιο στυλ.

 125. ΣοφίαΟικ said

  Tα ακόλουθα τα έγραψα το πρωί και είδα τώρα ότι δεν ε΄φυγαν, οπότε τα στέλνω τώρα, μόνο και μονο γιαίτ η ΄συντομη ματιάπιο πανω δείχνει ότι έχουν ειπωθεί αλλά΄όχι ε΄τσι ακριβώς.

  α. Αμάν, Νίκο, λες για δεκάδες νεκρούς και σκέφτομαι 70-80 και στην επόμενη φράση λες για 24. Πο ναι μεν πρόκειται για 2.5 δεκάδες αλλά δεν δίνει την ίδια εντύπωση.
  β. Μπορεί να μην έχιε βγαλει ακόμα προέδρους της δημοκρατία ςκαι πρωθυπουργόυς ο κύκλος των πολιτευτών που γέννησε το Πολυτεχνείο, αλλά υπομονή, έχουν ακόμα 20 χρόνια μέχρι να βγουν στη σύνταξη, ίσως και παραπάνω.
  γ. Γενιά του Πολυτεχνείο δεν ονομάζουν τον προαναφερθέντα κύκλο αλλά όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’50, οι οποίοι όπως είναι φυσικό κατέχουν αυτή τη στιγμή τα περισσοτερα σημαντικά αξιώματα στην Ελλάδα, από μεσαίες διευθυντικες θεσεις μεχρι αρχηγίες κομμάτων. Και ίσως να έχουν συγκεκριμένη νοοοτροπια, η οποία προέρχται απο το κλίμα της εποχής που μεγάλωναν.
  δ. Ο λόγος που πολλοί από την εποχή εκείνη ήταν τόσο αρνητικοί στο Πολυτεχνείο είναι αυτό που λεεί το 42: τι ακολούθησε. Και τους καταλαβαίνω πλήρως. και είδικά το Κυπρικό ήταν για πολλούς μέγιστο εθνικό ζήτημα- θυμάμαι τη γειτόνισσά μας να μας λεέι ότι είχε φάει ξύλο από την αστυνομία στις διαδηλώσεις για το κυπριακό. Την Κύπρο την είχε στην καρδια΄της, σαν ιδέα, αφού ποτέ δεν πατησε πόδι εκεί. Ε, λες να χάρηκε με όλα αυτά; Και σαν αυτή πολλοί άλλοι.

 126. cronopiusa said

  Πρόσκληση «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ» (2011, 120΄) της Αλίντας Δημητρίου.

 127. Μαρία said

  120 Η αντίθεση του Ιωαννίδη στη φιλελευθεροποίηση είναι γνωστή, άρα θα ‘το κανε το πραξικόπημα πιθανότατα στις εκλογές. Να δεχτούμε λοιπόν οτι αυτό επισπεύστηκε. Απ’ αυτό μέχρι να θεωρείς τους εξεγερμένους χρήσιμους ηλίθιους υπάρχει τεράστια απόσταση.

 128. Voulagx said

  #125δ «Ο λόγος που πολλοί από την εποχή εκείνη ήταν τόσο αρνητικοί στο Πολυτεχνείο είναι αυτό που λεεί το 42: τι ακολούθησε. Και τους καταλαβαίνω πλήρως.»

  Μ’ αυτη τη λογικη, των εθνικων ευαισθησιων , θα καταλαβαινεις πληρως κι αυτους που ηταν τοσο αρνητικοι στη χουντα επειδη η χουντα απεσυρε την ελληνικη μεραρχια απο την Κυπρο αφηνοντας την απροστατευτη στις ορεξεις της Τουρκιας.

 129. Γς said

  78:
  >Κάποιος την γλυτώνει στο τσάκ, άντε και στο τσάφ, όχι όμως στο τσαχ
  «Μια δραξ προδοτών εις τας Αθήνας». Ετσι ξεκίνησε το λόγο του ο Ταξίαρχος κάπου στην Μακεδονία, που βολοδέρναμε στην Επιστράτευση χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Η Χούντα είχε πέσει, ο Καραμανλής είχε επιστρέψει κι αυτός μας έλεγε εκεί στο Βορρά για προδότες στη Νότιο Ελλάδα .
  Ανατρίχιασα με τη σκέψη ενός εμφυλίου και άρχισα να σκέφτομαι πως μπορώ να το σκάσω, προς τα Βουλγαρικά σύνορα.

  Θυμάμαι το βράδυ που σταμάτησε η πολυήμερη πορεία μας από το Βόλο, στο Λαγκαδά. Φαινόταν ότι απομακρυνόταν το ενδεχόμενο να πάμε προς τον Εβρο για να μπούμε στην Τουρκία για να …πάρουμε και τη Πόλη.
  Νύχτα και συγκαλεί το πρώτο του στρατιωτικό συμβούλιο. Μια ολάκαιρη μεραρχία ήμασταν για. Η 12η θαρρώ. Μέσα λοιπόν στο σκοτάδι σε ένα ξέφωτο μιας δασωμένης περιοχής μακριά από τη πόλη, ανοίγονται τραπεζάκια εκστρατείας , λάμπες θυέλλης και σε μηδέν χρόνο όλο το επιτελείο είχε αναπτυχθεί σ ένα τεράστιο τετράγωνο περιμένοντας με αγωνία τις εντολές του Ταξίαρχου.

  Πίσω από τα τραπεζάκια οι υπόλοιποι αξιωματικοί, στρατευμένοι και επιστρατευμένοι. Σιωπή απόλυτη. Κρίσημες στιγμές. Ολοι περιμέναμε να ακούσουμε τι μας έμελε να πάθουμε ακόμα.
  Δεν μιλούσε όμως για αρκετή ώρα. Μέχρι που τον ακούσαμε να λέει στους επιτελείς του: -Και τώρα κύριοι, τι κάνουμε;
  Και μετά πάλι σιωπή, λες και περίμενε απάντηση στο ρητορικό του ερώτημα.
  Αγωνία.

  Και σιγά μην άφηνε την ευκαιρία ο Γουσου.
  -Εγώ λέω να παραδοθούμε!
  Με σταθερή, σίγουρη φωνή.
  Πάγωσαν όλοι. Καμάρι εγώ που τους καράφλιασα. Σιωπή ασυρμάτου, που λένε. Ο χρόνος κυλούσε. Μέχρι που κάποιος πίσω πίσω γέλασε, μετά ένας δεύτερος, μετα, μετά όλοι. Με την καρδιά τους. Το είχαμε ανάγκη από τη κούραση τις ταλαιπωρίες αυτής της γελοίας περιπέτειας.
  Με πιάνει μετά ο φίλος μου εκεί Συνταγματάρχης Λινάρδος(;):
  -Ρε συ, άμπωτες ξεμπερδέψουμε απ εδώ να πάς στη Μεγαλόχαρη μια λαμπάδα, που γλύτωσες απόψε. Είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας, στρατιωτικός νόμος. Αν δεν άρχιζε να γελάει εκείνος, έτοιμος ήταν να συγκαλέσει έκτακτο στρατοδικείο και με συνοπτικές διαδικασίες για πρόκληση ηττοπάθειας εν τω στρατεύματι κτλ κτλ να σε στήσει στον τοίχο για παραδειγματισμό.

  Μπορεί και να είχε δίκιο.
  Θα είχα μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες.

  Κι ο Σαραντάκος ένα ιστολόγιο, σαν των πολλών ανθρώπων τα ιστολόγια

 130. gpoint said

  Να καταθέσω κάποιες προσωπικές εμπειρίες και διαπιστώσεις κυρίως για τους νεώτερους που λογικά έχουν μια συγκεχυμένη εικόνα του τι έγινε εκείνες τις μέρες,
  Α. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα ο κόσμος που ήταν ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο από τον κόσμο που ήταν απ’ ΕΞΩ. Οι πρώτοι ήταν συνειδητοποιημένοι ενώ οι δεύτεροι ήταν αρχικά λίγοι μισοφοβισμένοι περίεργοι που με τις μέρες κατέληξαν σε πολλούς και ενθουσιασμένους διαδηλωτές. Αυτό εξηγεί το γιατί οι νεκροί βρέθηκαν όλοι έξω από το Πολυτεχνείο, ήταν θέμα ευκολίας και αριθμητικής αναλογίας αλλά και ο κύριος ιδεολογικός στόχος των τότε δυνάμεων εξουσίας.
  Β. Την Δευτέρα (ή την Τρίτη) το πρωΐ, τα άτομα που έβγαζαν από το Πολυτεχνείο πάγκους και θρανία σαν οδοφράγματα για να σταματήσουν την κυκλοφορία των τρόλλεϋ και των λεωφορείων και καλούσαν τον κόσμο σε συμμετοχή, ήταν γνωστά μπουμπούκια των σφαιριστηρίων της Ομόνοιας και της Κάνιγκος, γνωστοί μαυραγορίτες εισητηρίων ποδοσφαιρικών αγώνων (πολύ της μόδας τότε) που είχαν πάντοτε την άνεση να κινούνται χωρίς τον φόβο του αστυφύλακα, κάτι ανάλογο με τους σημερινούς παπατζήδες της Αθηνάς, της Πανεπιστημίου, τις κυριακές στο Μοναστηράκι κ.λ.π.
  Γ. Κυκλοφορούσαν φήμες πολλές από την Τετάρτη για νεκρούς και άλλα όπως ενισχύσεις από οικοδόμους ή αγρότες από τα Μέγαρα επιτείνοντας την σύγχυση αλλά και προσελκύοντας περισσότερο κόσμο που σιγά-σιγά ξεθάρρευε και άρχιζε να φωνάζει τα συνθήματα των παδιών που ήταν μέσα.
  Δ. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και ήταν αδύνατον ο διαδηλωτής στην Στουρνάρη να γνωρίζει τι γίνεται στην Ηπείρου, λογικά κανείς δεν μπορούσε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει, ιδίως την Παρασκευή που απαγορεύθηκε η πρόσβαση στις γύρω πολυκατοικίες όπου από τα μπαλκόνια είχες μια καλή οπτική κάλυψη. Οι ταράτσες ήταν κατειληιμένες από αστυνομικούς. .

 131. athinaika said

  # 123. Δεν πειράζει.

  # 127 Μαρία, γράψατε: «Είναι λάθος να συνδέεις την ανατροπή του Παπ. απ’ τον Ιωαννίδη με την εξέγερση».

  Απάντησα: «Μίλησα για προβληματισμό. Μια βδομάδα χωρίζει την καταστολή (17.11) από το πραξικόπημα του Ιωαννίδη (25.11). Δε σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι έχουν σχέση αιτίου – αιτιατού, αλλά δεν μπορεί και ν΄ αποκλειστεί. Να το πω πιο καθαρά: ο προσωπικός ηρωισμός του κάθε εξεγερμένου δεν αποκλείει την πιθανότητα η εξέγερση, που έφερε αμέσως σταμάτημα της φιλελευθεροποίησης και επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, να αξιοποιήθηκε στην ενδοχουντική διαμάχη με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα».

  Τώρα μου ανταπαντάτε για «χρήσιμους ηλίθιους». Σας παρακαλώ μη μου βάζετε στο στόμα πράγματα που δεν είπα. Εξακολουθώ να μιλάω για προβληματισμό και να πιθανολογώ.

  # 130. Το Πολυτεχνείο ξεκίνησε Τετάρτη. Παρασκευή βράδυ χτυπήθηκαν οι πρώτοι διαδηλωτές, στη Σταδίου αν θυμάμαι καλά. Τη νύχτα Παρασκευή προς Σάβββατο (ακριβώς σα φέτος) έγινε η περικύκλωση, το γκρέμισμα της πύλης από το τανκ και η αιματηρή εκκένωση. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν το ΣΚ.

  Δημήτρης Φύσσας

 132. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  125: Ναι, αλλά 24 είναι μόνο οι ταυτοποιημένοι, η έρευνα έχει και 16 άλλους. Πάντως, κι εγώ το σκέφτηκα ότι κάποιος θα μου κάνει παρατήρηση ότι το δεκάδες σε κάνει να σκέφτεσαι πενήντα και πάνω.

  125-128: Δεν ξέρω τέτοιες περιπτώσεις

  129: 🙂

 133. Νέο Kid Στο Block said

  129. 🙂 ^2

 134. 130. Καλημέρα. Θα σχολιάσω το σχόλιό σου αλλά διευκρινίζω ότι ως το βράδυ πιθανόν να μην έχω τη δυνατότητα να ξανασχολιάσω. Κατ΄αρχήν όπως αναφέρει κι ο κ. Φύσσας το Πολυτεχνείο ξεκίνησε την Τετάρτη και τη νύχτα της Παρασκευής μπήκανε τα τανξ.
  Το ΜΕΣΑ και το ΕΞΩ του Πολυτεχνείου είχαν ενωθεί σε μια αδιάσπαστη ενότητα από νωρίς την Παρασκευή. Η εκτίμηση από ΜΕΣΑ ήταν ότι η εξέγερση έπρεπε να εξαπλωθεί προς τα ΕΞΩ. Όταν έπεσαν τα πρώτα καπνογόνα (δε το γνώριζαν τότε αυτό το φρούτο οι φοιτητές) έφτασαν σακιά με λεμόνια μέσα στο πολυτεχνείο σε χρόνο ρεκόρ και τα μεγάφωνα μετέδιδαν οδηγίες για τους τρόπους αντιμετώπισης των καπνογόνων. Σε μια αίθουσα οργανώθηκε ιατρείο. Οργανώθηκαν ομάδες τραυματιοφορέων για ΕΞΩ και για ΜΕΣΑ. Οι τραυματίες έφταναν ως την πύλη από τους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ τραυματιοφορείς κι εκεί τους παραλάμβαναν οι ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ και τους ανέβαζαν στο ιατρείο. Αλλά οι ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ είχαν βγει από ΜΕΣΑ.
  Αρκετοί φοιτητές γνώριζαν ότι έρχονταν τα τανξ, από τη στιγμή που ξεκίνησαν από το Γουδί. Δεν ήσαν αφελείς ήξεραν ότι μπορούσε να γίνει μακελειό. Φοβήθηκαν. Αλλά έμειναν εκεί! (Τα λαμόγια!)

 135. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

  το παρακάτω δεν είναι ένα συγκροτημένο κείμενο, είναι μια αυθόρμητη απάντηση που είχα δώσει προ τετραετίας σε μια συζήτηση στο Indymedia όπου είχε κάνει την εμφάνισή του ένας φασίστας με το nickname Heretic αναπαράγοντας τις γνωστές ηλιθιότητες της ακροδεξιάς περί «μύθου του Πολυτεχνείου», πόσοι ήταν οι νεκροί κτλ, και προσπαθούσε να μας μπερδέψει φυσικά ειρωνευόμενος τη γελοιότητα και τη μετέπειτα εξέλιξη πολλών από τους επιφανείς εκπροσώπους της «γενιάς» του Πολυτεχνείου. Έκανε δε και διάφορους «χαριτωμένους» υπαινιγμούς για τη γενναιότητα των ψευτοηρώων που «λάκισαν μπροστά στο τανκ»…

  μιας και βλέπω ότι τα ίδια «αιρετικά» κοράκια έχουν ξαναβγεί βόλτα στο Διαδίκτυο κι αφήνουν παντού τις βρομιές τους τη δημοσιεύω εδώ. Η ουσιαστική απάντηση, αναμεμιγμένη με τις προσωπικές μου μνήμες, δίνεται στο υστερόγραφο. Η γλώσσα δεν είναι και πολύ κομιλφό, αλλά δεν το λογοκρίνω, δεν διορθώνω καν τα ορθογραφικά, κάνω ελάχιστες προσθαφαιρέσεις εκεί που δεν βγαίνει νόημα…

  …τέτοιου τύπου φασίστες ας πηγαίνουν να παίξουν σε άλλη παραλία, να ασχοληθούν με τον αρειανισμό ή τον μονοφυσιτισμό άμα αρέσκονται να είναι και αιρετικοί από πάνω…

  και να μας αφήσουν να …ζήσουμε εμάς τους αφελείς τον «μύθο» μας, που δυστυχώς γι’ αυτούς είναι ένα «μύθος» που έχει σφραγίσει τη συλλογική μνήμη αυτού του λαού, κι είναι μια από τις τελευταίες αναλαμπές του… πριν τον ιμπεριαλιστικό του εξανδραποδισμό…

  επίσης οι όποιοι αιρετικοί φασίστες δεν έχουν καμιά δουλειά να ανακατεύονται με το ποιος αριστερός ενσωματώθηκε στο σύστημα και ποιος όχι, καθώς, ό,τι κι αν πιστεύουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, όσο «ριζοσπαστικές» και «αντικαπιταλιστικές» φαντάζονται ότι είναι οι «εθνικές τους ονειρώξεις», παραμένουν πάντα τα ίδια θλιβερά SA, τάγματα εφόδου της φοβικής μάζας των μικροαστών, παρανοϊκή και περιφρονημένη εφεδρεία του συστήματος.

  Ο μόνος λόγος που έχουν να μισούν αυτό το σύστημα είναι επειδή δεν είναι οι ίδιοι ο στρατός και η αστυνομία του (στις ειρηνικές «δημοκρατικές» του περιόδους τουλάχιστον)…

  Οπότε αν αγανακτούν για την «ενσωμάτωση» κάποιων εκ των αγωνιζομένων τότε παιδιών, ωσάν τις γηραιές πουτάνες μπροστά στα σεξ σοπ, στα παπάρια μας…

  τους όποιους λογαριασμούς με την γενιά του Πολυτεχνείου… (δηλαδή με τους πέντε προβεβλημένους ηγετίσκους της με την γνωστή εξέλιξη) μόνο οι άνθρωποι που ήταν σήμερα στην πορεία και είναι γενικότερα στο κίνημα μπορούν να τους λύσουν

  κι εμάς δεν μας αρέσει να μιλάμε για γενιές συνολικά, ούτε να βρίζουμε τους παλιούς και τους «μεγάλους» σαν εκθεσιομανείς πιτσιρικάδες αλά Βουλή των Εφήβων και Ελευθεροτυπία… Μερικοί τσιμπάνε βέβαια, και αυτός ο κυρίαρχος λόγος και η μικροαστική νοοτροπία διαχέεται βέβαια στο κίνημα, κι εμποδίζει την ουσιαστική κριτική… Είναι αλήθεια…

  Είναι αλήθεια ωστόσο επίσης ότι οι γενιές δεν «προδίδουν ιδανικά», γιατί δεν ορίζονται από τα ιδανικά αλλά σε τελική ανάλυση ορίζονται από την ίδια την εποχή και τις συνθήκες που ζουν και που τα γεννά…

  αν μπορεί κανείς να πέι κάτι για τις γενιές είναι απλώς ότι πετυχαίνουν ή αποτυχαίνουν σ’ ό,τι προσπάθησαν, επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται σε ό,τι πίστεψαν ζώντας και παλεύοντας σε αυτές τις συνθήκες

  αυτό δεν είναι επιλήψιμο, ούτε έχει νόημα να βρίζεις συλλήβδην γενιές…

  εκείνοι που έχουν το περίσσιο θράσος να διεκδικούν ακόμη και σήμερα το δικαίωμα να εκπροσωπούν τους ανθρώπους που ήταν στο Πολυτεχνείο (ακόμη κι αφού παραδέχονται ότι δεν πιστεύουν σχεδόν σε τίποτε απ’ ότι πίστευαν τότε) κρίνονται και θα κρίνονται, κι αυτό είναι κάτι σχετικά εύκολο… […]

  Το δύσκολο είναι όλοι εκείνοι που ήταν (τότε, και μετά, και σήμερα) κομμάτια αυτού του κινήματος -που κατά μία έννοια «γέννησε» το Πολυτεχνείο- και που τόσα χρόνια πίστεψαν ίσως σε λογής-λογής μπούρδες, έκαναν λογής-λογής λάθη και λογής-λογής συμβιβασμούς, στο κίνημα και τη ζωή τους,

  αλλά που σήμερα εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτό το σύστημα και τον καθημερινό φασισμό του…

  να ξαναβρούν εκείνο το θάρρος, εκείνη την τόλμη κι εκείνον προφανώς τον γνήσιο κι αδιαμεσολάβητο λόγο, που βρήκε εκείνη η νεολαία εκείνες τις τρεις μέρες και που κατάφεραν να φλογίσουν έναν υποδουλωμένο κατά τα άλλα λαό…

  το Πολυτεχνείο ρε βλάκες φασίστες (παλαιοί και χάι τεκ…) και βλάκες εκσυγχρονιστές της εκμετάλλευσης, Το Πολυτεχνείο το τιμούμε και θα το τιμούμε ότι και να κάνετε, γιατί συμβόλιζε και συμβολίζει ό,τι καλύτερο έχει βγάλει αυτός ο τόπος, συμβολίζει τη δυνατότητά μας… τη μόνη που έχουμε…

  ΥΓ. Επίσης φουριόζε αιρετικέ (για να τελειώνουμε με όλη αυτή την ακροδεξιά παραφιλολογία περί «μύθου» που πολλοί «δημοκράτες» αναπαράγουν…) :

  1. Το γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια μετά την μεταπολίτευση, η συλλογική μνήμη του λαού

  -η οποία είχε καταγράψει την απίστευτη βία και βαρβαρότητα εκείνης της νύχτας που απογύμνωσε ένα καθεστώς που προσπαθούσε ήδη να δώσει την εικόνα της «λάιτ δικατορίας-

  το γεγονός ότι αυτή η συλλογική μνήμη μεγέθυνε ή έτεινε να μεγεθύνει την έκταση των γεγονότων και τον αριθμό των νεκρών, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

  Δεν είναι μύθος που «κατασκευάστηκε»

  -τίποτα δεν «κατασκευάζεται» άλλωστε έτσι απλά όπως πιστεύει η μικρονοϊκή συνομωσιολογία που βλέπουμε παντού-

  αλλά είναι ένας μύθος που τράφηκε από μια οδυνηρή εμπειρία…

  Εμένα προσωπικά δεν με παραξενεύει καθόλου που μετά από μια ολόκληρη νύχτα στο Περιστέρι

  (ήμουνα 5 χρονώ)

  και σε συνθήκες γενικής συσκότισης

  -γιατί η αστυνομία έμπαινε στα σπίτια που είχαν φως-

  με πυροβολισμούς στον αέρα από την αστυνομία και από το στρατόπεδο στο βουνό

  (που ακόμη έχω στ’ αφτιά μου γιατί ήταν οι πρώτοι που άκουσα στη ζωή μου)

  και με όλον τον κόσμο να έχει αν μη τι άλλο ζήσει το δράμα από ραδιοφώνου

  και να ψάχνει παιδιά που δεν είχαν γυρίσει σπίτι μετά από μέρες…

  και να είναι υποχρεωμένος κιόλας να τα ψάχνει χαμηλόφωνα, και να κρύβει τους τραυματίες και τα τράυματά τους…

  δεν με εκπλήσσει λοιπόν κανένας δεν πίστευε

  -ούτε οι θεοσεβούμενες γειτόνισσες, ούτε καν ο χαφιεδάκος ο μπακάλης-

  ότι οι νεκροί ήταν 4 όπως έγραφαν οι εφημερίδες…

  όλοι έλεγαν για εκαντοντάδες

  ιστορίες για εν ψυχρώ φόνους που βεβαίωναν χαμηλόφωνα πως είδαν ή πως κάποιος είδε

  Ορισμένα πράγματα φουσκώνουν γιατί υπάρχει η μαγιά της εμπειρίας, ο τρόμος και ο πόνος…

  Θα φταίει βέβαια που ακόμη τότε το Περιστέρι ήταν εργατογειτονιά και τέλος πάντων όχι ακόμα αρκετά μικροαστικό ώστε να πιστεύει μόνο ότι του λέει η τηλεόραση…

  Τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα ιστορίας: πόσοι ήταν οι νεκροί τελικά… αφτό είναι όλο. Ο μύθος του Πολυτεχνείου είναι δημιούργημα ένός δούλου λαού και μέρος της περηφάνιας του, είναι το ξύπνημα και το δάκρυ του.

  Έντιμο δάκρυ, γιατί ήταν όσο κι αν κατηγορήσει κανείς «την απάθεια» του λαού…

  σας πληροφορώ ότι οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες από καβγάδες στα καφενεία…

  με κουτοπόνηρους δεξιούς που έλεγαν για τις καταστροφές και για τα χιλιάδες προφυλακτικά που διάβασαν πως βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο

  (γιατί τότε υπήρχαν ακόμη άντρες στα καφενεία… που έσφιγγαν τη γροθιά μπροστά στη χυδαιότητα…)

  τότε τα ριάλιτι και τα τοκ σοόυ του Μαστοράκη δεν τα ξερε ο κόσμος βλέπετε με τα μοντέρνα ονόματά τους…

  τα έλεγε απλά με το όνομά τους, αυτό που καταλάβαινε ότι ήταν: προπαγάνδα

  και τον εμπνευστή τους παρόλη τη δημοφιλία του τον ακολούθησε για τριάντα χρόνια η ΤΟΤΙΝΗ παρακαλώ, κι όχι η μεταπολιτευτικής προέλευσης, περιφρόνηση: όλοι τον σιχάθηκαν, κανείς δεν είχε πιστέψει τίποτα…

  και ακουγόταν παντού η ιστορία για τον πρώτο οδηγό του τανκς που τον πυροβόλησε ο επικεφαλής γιατί αρνήθηκε να το οδηγήσει στην πύλη…

  ξέρουμε σήμερα ότι αυτή η ιστορία ήταν φανταστική, δημιουργήθηκε από κάποιον άγνωστο (κάποιοι λένε έναν χρόνο μετά που όλοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους κι είχαν από μια ιστορία να διηγηθούν από εκείνες τις μέρες) ήταν ένας «αστικός μύθος» θα έλεγε κανείς σήμερα…

  εγώ την άκουσα μόλις λίγες μέρες μετά, όταν γεννήθηκε…

  Δεν είναι τόσο δύσκολο να το εξηγήσει κανείς, κι ας μην έχει εντρυφήσει στα X-files της πολιτικής: απλώς ο λαός αυτός ο κοιμόμενος είχε δει από τότε στον «ύπνο» του τη φωτογραφία του Ντερτιλή που ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε… με το περίστροφο στο χέρι, το αποφασιστικό βήμα του αξιωματικού που επελαύνει σε φαντάρο…

  είχε δει και στα επίκαιρα τη γνωστή φωτό από τη Σαϊγκόν…

  κι ήξερε ότι τέτοιες φωτό τελειώνουν πάντα με ένα ουρλιαχτό…

  Αφτά λοιπόν περί «μύθου» φασιστρόνια. Γιατί ο αληθινός μύθος ήταν πάντα ένα ουρλιαχτό των καταπιεσμένων.

  Άντε τώρα στη φωλιά σας να διαβάσετε το Ανεξήγητο…

  2. Πληροφοριακά: όταν έρχεται το τανκς καταπάνω μας -ω, ναι συμβαίνει και στους πιο «θαρραλέους επαναστάτες»- οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι θα φύγουμε για να μην μας πατήσει,

  ίσως βέβαια κάποιος να τα πάρει και να καθήσει, όπως στο Σύνταγμα το Σάββατο 18 Νοέμβρη, ή στην Τιεν αν μεν… αλλά μαθήματα ηρωϊσμού από τον κωλόντακο πάνω από τον πυργίσκο δεν δεχόμεθα

  3. Επίσης πληροφοριακά: από την είσοδο του τανκ υπήρχε μία τουλάχιστον βαριά τραυματίας, η Πέπη Ρηγοπούλου… Είτε γιατί στάθηκε, είτε γιατί δεν πρόλαβε να φύγει, τα πόδια της μαρτυρούν ακόμη την πολεμική αρετή των Ελλήνων μαυροσκούφηδων..

 136. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

  ο τίτλος του παραπάνω σχολίου είναι: «Καθείς και ο μύθος του»

 137. nikos__alfa said

  Θέλει(;) η #ουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει :mrgreen:

 138. gpoint said

  Από Τετάρτη υπήρχε μαζική συμμετοχή, οι προσπάθειες των τύπων που περιγράφω είχαν ξεκινήσει μια ή δυο μέρες νωρίτερα. πήγαινα τότε καθημερινα Στουρνάρα και Τζορτζ και τους έβλεπα. Εννοείται πως μόλις άρχισε να μαζεύεται κόσμος δεν τους ξαναείδα.. Οι μέσα ενώθηκαν με τους έξω την Παρασκευή,ή και από την Πέμπτη το βράδι που ήταν πολύς κόσμος. Αλλά ακόμα και τότε υπήρχε κόσμος διστακτικός στην Πατησίων από το Μουσείο μέχρι την Αλεξάνδρας και κάτω στην Γ’ Σεπτεμβρίου (προς την Ομόνοια δεν κινήθηκα ώστε να έχω άποψη, ούτε φαίνονταν από το μπαλκόνι). Αυτοί ήταν και ο πιο εύκολος στόχος.
  Οπως είπα ο καθένας έχει σχηματίσει εικόνα ανάλογα με το που βρέθηκε.
  Τανκς πέρασαν και από την Φωκίονος Νέγρη λιώνοντας μερικά αυτοκίνητα μπροστά στου Φλόκα και στην Δροσοπούλου. Επεισόδια το ΣΚ δεν υπήρξαν, ίσως τίποτε μεμονομένα, ο πολύς κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του μετά την εμφάνιση των τανκς
  Για τα δακρυγόνα ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιούσε απλά βρεμένα μαντήλια.
  Δακρυγόνα δεν είχαν πέσει και στην Νομική ;

  Κακώς σχολίασα τα του Πολυτεχνείου,καλώς το απέφευγα μέχρι τώρα.Ο καθένας ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση «βλέπει» αυτά που θέλει να δει. Και κανείς δεν προβληματίστηκε που πριν, κατά και μετά την χούντα ήταν ο ίδιος αστυνόμος, δικαστής, δάσκαλος, γιατρός και μπακάλης. Τα σούπερμάρκετ λίγα χρόνια μετά ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης…

 139. nikos__alfa said

  Ακόμη μια φορά στο διπλανό μου χωριό (Παρθένιο Θεσσαλονίκης) θα γίνει το σεμνό μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο 24χρονο Νίκο Μαρκούλη που έπεσε από βλήμα στρατιωτικού πυροβόλου όπλου στις 17 Νοέμβρη 1973 σε δρόμο δίπλα στο Πολυτεχνείο!

  Όποιο χουντικό σκουλήκι θέλει μπορεί να έλθει να ζητήσει γονατιστό συγγνώμη από την αβάφτιστη τότε κορούλα του, Νίκη !

  Κάποιοι στίχοι που έγραψα πέρυσι. Σκεφτόμουν τότε πως ίσως ήταν απαισιόδοξοι. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος! 😦

  http://papoylis.wordpress.com/%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1/magpie-permanent-consignment/#comment-9901

 140. Γς said

  138:
  >Τανκς πέρασαν και από την Φωκίονος Νέγρη λιώνοντας μερικά αυτοκίνητα μπροστά στου Φλόκα και στην Δροσοπούλου.

  Φωκίωνος Νέγρη και Πατησίων, ένα σωρό λιωμένα αυτοκίνητα. Αλλά σε ένα κόκκινο ακριβό σπορ αυτοκίνητο πρέπει να είχαν βγάλει όλα τους τα απωθημένα. Ενώ δεν εμπόδιζε την διέλευση των τανκ, είχαν περάσει φαίνεται κάμποσες φορές από πάνω του. Το είχαν κάνει χαλκομανία πάνω στην άσφαλτο.

 141. τυφλόμυγα said

  Ερώτηση αφελούς

  Τώρα που διαλύεται το Πασόκ και -προφανώς- η νεολαία του, ποιος φορέας πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει τη ματωμένη σημαία- σύμβολο του Πολυτεχνείου ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα εξαφανιστεί;

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 – 115 – Yπάρχουν άνθρωποι, και μίζερα ανθρωπάκια. Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις τα αυτονόητα, μόνο φθορά έχεις. Το θέμα δεν είναι αν κάποιος καταλαβαίνει τa αυτονόητο, αλλα γιατι δεν θέλει να τa καταλάβει. Πάντως η δική σoυ φθορά, δεν μεταφράζεται σε βελτίωση του άλλου. Το στάσιμο βαλτωμένο και άρρωστο νερό, δεν καθαρίζει αν βουτήξεις μέσα, το πιθανότερο είναι να αρρωστήσεις εσύ.!

 143. Γς said

  Γράφει τώρα η φίλη μας η Γιάννα Αναστοπούλου στο FB:

  Kαι όποιος ξινίσει, ξίνισε..

 144. 138. Κάνετε λάθος. Το Σάββατο έγιναν επεισόδια και μάλιστα σοβαρά. Π.Χ.Μαζική πορεία με συνθήματα «Απόψε σκοτώσαν τ’ αδέρφια μας» και «Απόψε σκοτώσαν τα παιδιά σας» η οποία ξεκίνησε από πλ. Βικτωρίας έφτασε ως την Άνω Κυψέλη και κατέβηκε ως την Πλ. Αμερικής. Ο κόσμος χειροκροτούσε παντού τους διαδηλωτές. Άλλη ομάδα δημιούργησε οδοφράγματα στην Πλ. Αμερικής, βάζοντας τρόλεϋ κάθετα στο δρόμο. Άλλη ομάδα διαδηλωτών δέχθηκε πυροβολισμούς (με πλαστικές σφαίρες αυτή τη φορά) ακριβώς έξω από τον κινηματογράφο ΑΕΛΩ. Άλλα επεισόδια στην Ομόνοια, Βερανζέρου, Γ΄Σεπτεμβρίου κλπ.

 145. gpoint said

  #144
  Λογικά για να φτάσουν στην Ανω Κυψέλη από Βικτώρια πρέπει να ανέβηκαν την Κρίσσης. Εκτός που υποθέτω ότι η πορεία έγινε μέρα προσθέτω πως δεν κοιμάμαι ποτέ βαριά.

 146. spiral architect said

  @143: E, και; Άλλη μια παραβίαση ανοικτής θύρας.
  Ανέκαθεν, παντού και πάντοτε οι αντιστασιακοί και οι επαναστάτες ήταν μια μειοψηφία.
  Η πλειοψηφία καθόταν σπίτι της.
  (και φυσικά δεν υπεισέρχομαι και δεν αναιρώ τις πικρές προσωπικές σκέψεις του καθενός)
  Δεν εξινίσθην ακόμα … 😛

 147. 145. Αγαπητέ, κατάλαβα. Ήσασταν στο σπίτι σας λοιπόν στην Άνω Κυψέλη το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου 1973, όπου είχατε στήσει καραούλι, εποπτεύατε όλη την Αθήνα (προφανώς με τα κιάλια σας) και διαπιστώσατε ότι δεν έγιναν πουθενά επεισόδια. Είναι τόσο ακριβές αυτό, όσο και τα θρανία με τα οποία είδατε να στήνουν κάποια αναγνωρίσιμα από εσάς ρεμάλια (όπως τα περιγράφετε εσείς) «κάτι σαν οδοφράγματα» τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Πολυτεχνείο!(σχόλιό σας 130).
  Κι όμως, αυτά που περιγράφω εγώ υπάρχουν εκατοντάδες να τα επιβεβαιώσουν. Έχουν εμπνεύσει μάλιστα (τα Σαββατιάτικα) και τον βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Γιώργο Μαρκόπουλο, να γράψει ένα από τα ελάχιστα πεζά του, το διήγημα «Τρίπτυχο για πικρές μνήμες» που δημοσιεύτηκε στα Νέα του Σαββάτου, στη λογοτεχνική σελίδα που επιμελείτο ως τα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Κώστας Σταματίου.
  (Αλήθεια αύριο θα είστε στην πορεία ή θα την παρακολουθήσετε από το μπαλκόνι σας στην Άνω Κυψέλη;).

 148. napouser said

  ενα συνηθισμένο λαθος που επαναλαμβανεται απο πολλους αριστερους και σε αυτο το βλογκ.

  περι ιδεολογικης ηγεμονιας της αριστερας στη μεταπολιτευση

  οτι η κατηγορια πως η αριστερα κυβερνησε στην μεταπολιτευση ειναι λανθασμενη

  ετσι και εδω επιχειρηται μια ονομαστικη αναφορα στα προσωπα με αποτελεσμα να χανεται η ουσια

  η ουσια φυσικα δεν ειναι αν κυβερνησαν 2 ή 3 λαλιωτηδες και παπουτσηδες αλλα η ιδεολογια τους

  ποια δηλαδη ηταν η ιδεολογια που κυριαρχισε στη μεταπολιτευση και μας εφερε εδω

  εαν και εφοσον το ψωμι μεταφραστηκε σε τσαμπα δανεικα
  η παιδεια σε ενα τεραστιο κοινωνικο κρατος ανικανο να δουλεψει
  και η ελευθερια μεταφραστηκε σε ανομια και μπαχαλο

  εαν και εφοσον αυτα τα κομπλεξ της αριστερας οδηγησαν τα κακα αστικα δεξια κομματα νδ-πασοκ στο να υιοθετησουν αριστερες μαρξιστικες ή αντε στη χειροτερη κευνσιανες πολιτικες δημιουργιας μια οικονομιας που στηριζοταν στα λεφτα των αλλων

  ετσι η επετειος του πολυτεχνειου δεν ειναι παρα μια ευκαιρια να αναλογιστουμε την ευθυνη αυτων των ανθρωπων που επεβαλλαν σε εναν λαο μια λανθασμενη ιδεολογια μια σαπια ηθικη και εν τελει μια αποτυχημενη λογικη ζωης που εγκληματικα στερησε την πατριδα των σημερινων γενεων

  η μεγαλυτερη συγγνωμη ειναι αλλωστε και η ψηφιση του μνημονιου απο τους παλε ποτε μεγαλους αγωνιστες

 149. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  147: Θυμάσαι ποια χρονιά δημοσιεύτηκε;

 150. Νίκο, δημοσιεύτηκε μεταξύ 1977 και 1979. Τηλεφώνησα τώρα στο Γιώργο να μου πει ακριβή ημερομηνία αλλά δεν απαντάει.

 151. […] Έχει κάνει άλλωστε εκτενή σχετική ανάρτηση και ο Νίκος στο ιστολόγιό του, που αποδομεί τον ανιστόρητο και γελοίο ισχυρισμό. Μην […]

 152. freierdenker said

  131, Προφανώς κύριε Φύσσα έχετε μελετήσει το θέμα περισσότερο από όλους εμάς.

  Γράφετε: «Τη νύχτα Παρασκευή προς Σάβββατο (ακριβώς σα φέτος) έγινε η περικύκλωση, το γκρέμισμα της πύλης από το τανκ και η αιματηρή εκκένωση.»

  Διαβάζοντας τον αρχειακό ξένο τύπο μέσω Google, είδα οτι τα ξένα πρακτορεία ανέφεραν 300 περίπου συλλήψεις για όλη την διάρκεια της εξέγερσης, κυρίως φοιτητές και οικοδόμους. Αν αυτό είναι σωστό, σημαίνει οτι δεν έγιναν μαζικές συλλήψεις εντός του Πολυτεχνείου (για σύγκριση το 1995 όταν κάηκε η πρυτανεία έγιναν περίπου 400 συλλήψεις).

  Μια εξήγηση μπορεί να είναι οτι η περικύκλωση που αναφέρετε δεν ήταν πλήρης και ο όγκος των διαδηλωτών ξέφυγε. Μια παρεμφερής εξήγηση είναι οτι επειδή υπήρχε πολύς κόσμος, απλώς τους ξυλοκόπησαν και τους άφησαν να διαφύγουν. Μια αρκετά διαφορετική εξηγηση είναι οτι τα ξένα πρακτορεία αναμετάδωσαν κυβερνητικές πληρφορίες που ήταν βάση λάθος. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφερθεί ως ενδεικτικό της αυτοπεποίθησης της χούντας οτι (σύμφωνα πάλι με τα ξένα πρακτορεία) μέσα στον Δεκέμβρη οι συλληφθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

 153. gpoint said

  # 147
  Φυσικά δεν κατάλαβες, το μπαλκόνι ήταν στην Στουρνάρη, απλά αν η πορεία που λες ήταν αξιοπρόσεκτη θα ήταν δύσκολο να μην την αντιληφθώ, φυσικά όχι αδύνατο.Δεν έχει νόημα να αμφισβητούμε ο ένας ον άλλο, από την αρχή ΄έγραφα ότι σε τέτοιες καταστάσεις καθε ένας αντιλαμβάνεται διφορετικά πράγματα όπως συμβαίνει ακόμα και σε σοβαρά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
  Δεν βρίσκομαι την Αθήνα αλλά δεν πηγαίνω στην πορεία του Πολυτεχνείου από την χρονιά που φθάνοντας στην Χαλκοκονδύλη ακούστηκε το … δημοκρατικότατο σύνθημα » Λαέ ντροπή σου για την εκλογή σου», το θυμάσαι ;;. Γύρισα πίσω και δεν ξαναασχολήθηκα

 154. […] Πηγή: sarantakos […]

 155. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΟΜΙΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΓΓ ΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΙ.Π.Θ.Α ΓΙΑ ΤΗΝ 39Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Αίθουσα ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΙ – Κ.Υ. ΤΟΥ ΥΠΑΙ.Π.Θ.Α)

  Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα του Πολυτεχνείου. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται αυτή την ημέρα. Οι νεότεροι έχουν ακούσει, έχουν δει. Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους Έλληνες είναι μία ημέρα μνήμης, είναι μία ημέρα που όλοι πρέπει να θυμόμαστε, όλοι να παραδειγματιζόμαστε. Είναι μία ημέρα που η νεολαία της Ελλάδος, οι φοιτητές, έκαναν κάτι το οποίο ενδεχομένως πολλοί δεν το περίμεναν. Έκαναν κάτι για το οποίο έμειναν στην ιστορία.

  Η πραγματική γιορτή του Πολυτεχνείου είναι «η γιορτή της μνήμης». Είναι η γιορτή για να θυμόμαστε τι έγινε τότε, τι υπήρχε τότε, τι καθεστώς υπήρχε και τι έγινε αμέσως μετά. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να παραδειγματιστούν από τους παλαιούς, να πάρουν τα νέα μηνύματα, να πάρουν στα χέρια τους αυτό το οποίο, οι παλιότεροι τους έδωσαν για να μπορέσουν να προχωρήσουμε σε μία νέα Ελλάδα, σε μία νέα Πατρίδα.

  Όταν λέω νέα Πατρίδα, εννοώ να αλλάξει η μορφή της, να αφήσουμε πίσω ότι άσχημο υπήρχε και να κοιτάξουμε το μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό το μέλλον είναι που μπορεί να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει. Γι’ αυτό, την Ελλάδα που αφήνουμε στους νέους ανθρώπους, αυτή την νέα Ελλάδα που θα παραδώσουμε οι παλιότεροι στη νεολαία, αυτή θα πρέπει να είναι ο φάρος και η προοπτική μας.

  Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές δύσκολες περιόδους, όπως αυτή. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε «Φως στο τούνελ» -όπως λέμε- και να προχωρήσουμε στο μέλλον.

  Εύχομαι σε όλους «χρόνια πολλά» και να θυμάστε πάντα – να θυμόμαστε πάντα – αυτή την ημερομηνία.

 156. Μαρία said

  155
  Άντε και του χρόνου.

 157. Με το καλό, Μαρία, μπορεί να μάθουμε και τι ήταν αυτό που ενδεχομένως πολλοί δεν το περίμεναν και για το οποίο έμειναν στην ιστορία αυτοί οι φοιτητές, η νεολαία της Ελλάδος…

 158. 153. Λέω να μην το κουράσουμε άλλο. Είναι προφανές πως έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ζήτημα… Πως να σας το πω; Είναι δυνατόν να αντιληφθεί κάποιος από τη Στουρνάρη τι διαδραματίζεται στη Φωκίωνος Νέγρη, την Πλατεία Αμερικής και στο ΑΕΛΩ;
  Όσο για το σύνθημα που σας δυσαρέστησε και σας απομάκρυνε για πάντα από τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου, τι να σας πω; Κι εγώ έχω ακούσει κατά καιρούς από κάποιες ομάδες ορισμένα συνθήματα που διαφωνώ. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι μαζί με τα νερά του μπάνιου πρέπει να πετάξω και το μωρό;

 159. Servitoros said

  Πέρα από τους χαυγίτες έχουμε και τους κυβερνητικούς αρνητές του Πολυτεχνείου:
  http://www.tubechop.com/watch/676112

 160. Μαρία said

  157 Πού να ξέρει ο άνθρωπος. Διάβαζε.
  http://www.nd.gr/web/sector-education/people
  Άσε που πρέπει να καλύψει και τον Άδωνη («δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στο Πολυτεχνείο» 17/11/2009).

 161. Γς said

  116, 64:

  >Ναί, ήμουν πρωτοετής το ’69 και πετούσαμε με τα Τ-41, η πρώτη σειρά. Ναι, στην 111 ανθσγος.

  Καλά λοιπόν υπολόγισα. Σίγουρα θα είχαμε συναντηθεί πριν 43 χρόνια στη πίστα της 363 Μοίρας στο Αεροδρόμιο Τατοΐου της Σχολής Ικάρων. Ποιον είχες εκπαιδευτή; Σούρα, Μεθενίτη, Καραδήμο, Παπαχρηστόπουλο;
  Χάρηκα.

 162. Φρύνις said

  141: Τώρα που διαλύεται το Πασόκ και -προφανώς- η νεολαία του, ποιος φορέας πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει τη ματωμένη σημαία…;

  Aφού πρόκειται για εθνικό σύμβολο, η απάντηση είναι προφανής από το 2009:
  http://www.snf.org/snfcc/default.php
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=66506

  Εναλλακτικά: https://www.swe.siemens.com/greece/internet/en/press/2003/Pages/21042003.aspx

 163. Γς said

  162:
  Δεν κατάλαβες καλά, Ρώτησε (Σχ. 141):
  >ποιος φορέας πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει τη ματωμένη σημαία- σύμβολο του Πολυτεχνείου ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα εξαφανιστεί;
  [ο φορέας]

 164. Μαρία said

  159
  Σχετικό:
  http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4836.html

 165. ππαν said

  155
  Σχετικό (που λέει κι η Μαρία)

  Ηθικό δίδαγμα: θα μπορούσε να είχε πει «και στα δικά σας».

 166. Φρύνις said

  Ααα…Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» ίσως;

 167. Μαρία said

  165 Και στο κεφαλάκι σας.

 168. Γς said

  Με τον πιλότο μας (Σχ. 161), θυμήθηκα και ένα ωραίο περιστατικό με την ‘Εθνική Κυβέρνηση’ , μέρα που είναι.

  Πλάκωσαν λοιπόν μια μέρα Παπαδόπουλος, Πατακός, Μακαρέζος και μερικοί άλλοι στο Τατόϊ για να πετάξουν για Καλαμάτα όπου και θα εγκαινίαζαν το νέο αεροδρόμιο για εκπαίδευση των ικάρων στα αεριωθούμενα.

  Είχαμε ετοιμάσει την καλή μας (τη μόνη που μπορούσε να πετάξει) Ντακότα μας και την βγάλαμε στο διάδρομο. Μπήκα μέσα, μετά τους μηχανικούς οργάνων και τους ηλεκτρολόγους, έλεγξα όλα τα ραδιοβοηθήματα, τέσταρα τις συχνότητες με τον πύργο ελέγχου, υπέγραψε τη φόρμα ο πιλότος ότι όλα είναι Οκ και κατέβηκα μπροστά στο Γιώργο, το Στέλιο, τον πως-τον-λέγανε-Μακαρέζο και τους άλλους. Εξωτερική μπαταρία οι κινητήρες οκ, η μπαταρία εκτός, τροχοδρομεί και απογειώνεται.

  Αναπνεύσαμε. Οχι όμως για πολύ. Σε πέντε λεφτά ξαναγυρίζει με βλάβη Α/Τ (ασυρμάτου). Ξαναμπαίνω μέσα. Τρέμω, η χουντοσυμμορία με κοίταζε περίεργα που τους χάλαγα τη πτήση. Ξανατεστάρω τα πάντα. Όλα ΟΚ. Το βλέπει κι ο πιλότος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ξαναφεύγει. Τρεις φορές απογειώθηκε και τρεις φορές ξαναγύρισε. Ο μονιμάς προϊστάμενός μου, τράβαγε τα μαλλιά του. Αλλάξαμε μέχρι και πομπό και δέκτη. Τα ίδια.
  Τελικά ματαιώθηκε η μετάβαση της Εθνικής Κυβέρνησης εις τας Καλάμας.

  Τι ήτανε; Το είχα ψυλλιαστεί: Νερό ήταν, της βροχής, που είχε μπει σε έναν κλειστό διακόπτη από κάποια χαραμάδα της ατράκτου.
  Όταν η Ντακότα ήταν στο έδαφος είχε μια κλίση προς τα πάνω η μουσούδα της, όχι όμως όταν ήταν στον αέρα. Τότε το νεράκι στον διακόπτη βραχυκύκλωνε δυο επαφές κι έχετε για βρυσούλες…

 169. cronopiusa said

  162

  Φρύνις και οι ασκήσεις επί χάρτου
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ!

  ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 170. cronopiusa said

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ!

 171. sarant said

  153: Και όμως, gpoint, το σύνθημα που λες ακούστηκε μία μόνο φορά, στην πρώτη πορεία του Πολυτεχνείου, το 1974, που δεν έγινε 17 Νοεμβρίου, διότι 17 Νοεμβ. είχαν γίνει οι εκλογές που έδωσαν στον Καραμανλή 54%, κι έτσι η πορεία έγινε την επόμενη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου. Και κάποιοι φώναξαν το σύνθημα «Λαέ ντροπή σου για την εκλογή σου» αλλά θυμάμαι πολύ καλά (ήμουν κι εγώ εκεί) ότι πάρα πολλοί δεν το υιοθέτησαν.

  155: Άκου χρόνια πολλά, απίστευτο!

 172. athinaika said

  # 152 Ναι, το δεύτερο που γράφετε έγινε κατά βάση. Πολύ ξύλο στην εκκένωση και σχετικά λίγες συλλήψεις. Αυτά τα ξέρω από μαρτυρίες φίλων, γνωστών και μαρτύρων στη δίκη, βέβαια, γιατί εγώ δεν ήμουνα εκεί στον επίλογο της ιστορίας. Με βρήκε ο πατέρας μου με περιπετειώδη τρόπο (με ακόμα πιο περιπετειώδη τρόπο είχε μάθει ότι θα βγουν τα τανκς) και με υποχρέωσε (ήμουνα 17 χρονώ) να πάμε σπίτι. Αυτό θα πρέπει να έγινε κατά τις 9.30 – 10. το βράδυ.

  Δημήτρης Φύσσας

 173. gpoint said

  # 171
  Σωστός ! Και «στις δεκαοκτώ, σοσιαλισμό» ήταν το σύνθημα του αλήστου μνήμης Ανδρέα,,,
  Θα θυμάσαι ότι στην πορεία υπήρχαν μπλοκ των περίπου πενήντα μέτρων με ανθρώπινες αλυσίδες για περιφρούριση. Στο δικό μου μπλοκ δεν θυμάμαι πολλούς που να μην το φώναξαν ίσως εξ αιτίας της πικρίας τους από το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν κι ο Θοδωράκης με το «Καραμανλής ή τανκς». Θυμάμαι που ρώτησα την κοπελιά μου αν επικοινωνούσε με το μυαλό της όταν φώναζε αυτό το σύνθημα πριν την παρατήσω σύξυλη.
  Για να είμαι ειλικρινής ξαναπήγα το 81 με την πολύ νέα τότε πρώην γυναίκα μου, είδα στο Πολυτεχνείο όλα τα σουβλάκια, μαλιά της γριάς και κάθε είδους καροτσάκια που έβλεπα έξω από τα γήπεδα και αποφάσισα πως εκεί τουλάχιστον ήταν καλύτερο το θέαμα (μερικές φορές)
  Ακούγεται ουτοπικό αλλά επειδή οι περισσότεροι δείχνουν ανοχή στα φαινόμενα εκφυλισμού εν τη γενέσει τους (για να μην πετάξουν και το μωρό μαζί με τα βρώμικα νερά που λέει και ο Ορεσίβιος) φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και έχει ακόμα πολύ δρόμο. Δυστυχώς αυτή την ανεκτικότητα που μας κληροδότησε το χουντικό καθεστώς -για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του- όλα τα κόμματα την συνέχισαν για κοντόφθαλμες πρακτικές τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι διαγραμμένοι από τα κόμματά τους Σημίτης και Σαμαράς επέστρεψαν και κυβέρνησαν, άντε με το καλό και η Ντόρα τώρα που έχει κι αυτή μια διαγραφή-επιστροφή στο ενεργητικό της , μπρρρρρρρρρρρρρρ

 174. gpoint said

  Τώρα που το σκέπτομαι ειδικά για τον Ανδρέα το αλήστου θα έπρεπε να γράφεται με γιώτα…

 175. Φρύνις said

  162
  Φρύνις και οι ασκήσεις επί χάρτου
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ!

  Αν κατάλαβα καλά, με στέλνεις εκεί για ομοιπαθητική;

  Τα ελληνικά μου μπάζουν βέβαια, αλλά δεν είναι και τόσο χάλια.
  Ωστόσο τα χρυσά αβγά μου κάθονται στο στομάχι, εν αντιθέσει με πολλούς/λλές που εν τέλει τα καταπίνουν για να τα έχουν οπωσδήποτε ΚΑΛΑ με την (υπέρ πάντων και πασών) ΧΡΥΣΗ ΚΟΤΑ. Είδες και στο σχετικό ενδεικτικό σύνδεσμο παραπάνω, τι προοιμιακόν καβγαδάκι εγένετο κατακαλόκαιρα, περί ΑΥΤΗΣ.

 176. Φρύνις said

  Άλλωστε τα γλωσσικά ολισθήματα δεν έχουν απαραιτήτως ταυτόσημη ταξική/πολιτική/πολιτισμική πατρίδα:

  Αρχίζει η εξωτερική αξιολόγηση των ΑΕΙ-ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΜΕΙΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ!!!
  http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_EVOIAS/ENHMEROSEIS%20TEE/Tab/ENIMEROSI%2014.11.2008.doc#ΑΕΙ

  Το σεργιάνι του Γιώργου Μαργαρίτη στην Αθηνάς προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο και συνωστισμό
  http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=84&Itemid=10

  H πολιτική εξουσία στη χώρα μας σήμερα -όπως και η πολιτική εξουσία στην Eυρώπη των 27- είναι βαθιά αντιεθνικιστική, ή καλύτερα, αντιπατριωτική, πιστή στα δόγματα εκείνα που έχουν αντικαταστήσει στον κόσμο ολόκληρο τις αξίες και τους κανόνες της πολιτικής με τις αντίστοιχες και τους αντίστοιχους της οικονομίας, της περίφημης «αγοράς».
  http://www.protovoulia.net/arthra/biblia-nomoi-agoras.htm

  Φτου κι απ’ την αρχή

 177. Φρύνις said

  155: 171:

  Σφιγμένα δόντια και φουλ της εορταστικής γρίπης. Βαλάντωμα, νεκροφιλία, προφάσεις, κεριά και διαθεματικά πασαλείματα. Πάει κι αυτό.

  “Χρόνια Πολλά”, ευχήθηκε μαρσάροντας η κομψή φιλόλογος αφού πρώτα μας κάλεσε ευγενικά στον καφέ που θα ακολουθούσε τη γιορτή. Λίγο πιο εκεί να κι ο πάτερ που εκείνη την ώρα έμπαινε στο αυτοκίνητο να φύγει.
  “Καλημέρα πάτερ, βοήθεια μας”, του πέταξε σαστισμένος ο κολλητός φιλάδελφος, ανήμερα των δεκαεφτά Ιεραρχών, των τριών Πολυτεχνείων ήτανε, θα σε γελάσω.

  Σχόλιο από Πράγματι | 19/11/2009
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/11/15/10-11-2009/

 178. Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε στις «διαπιστώσεις» που προκύπτουν από λογικά άλαματα για τη χούντα και τη μεταπολίτευση.

  α) Η κρίση που ζούμε είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης -> Η μεταπολίτευση φταίει για τη σημερινή κατάσταση-> Η μεταπολίτευση ήταν κακό πράγμα -> (για τους πιο καμένους) κακώς έπεσε η χούντα (σε συνδυασμό με τα λιβανίσματα για τους «αδιάφθορους» στρατιωτικούς που προσέφεραν στην πατρίδα),

  Όχι τις βάσεις για τη μεταπολιτευτική «νομιμοποίηση» της διαφθοράς, του λαϊκισμού και του πελατειακού κράτους (το τελευταίο υπήρχε και πριν τη δικατατορία) ήταν η χούντα. Στην προσπάθεια να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα οι δικτάτορες κατέφυγαν στον λ(αϊκισμό (αν έχετε μπει σε κάποια δικτυακή συζήτηση όλο και κάποιος θα βρεθεί να γραφτεί ότι η χούντα χάρισε τα χρέη των αγροτών). Ο λαϊκισμός έγινε η κυρίαρχη ιδεολογία για να έχουν έρεισμα στους μικροαστούς ανακάλυψαν το δίπολο οι στρατιωτικοί «τα λαικά παιδιά» ενάντια στην «φαυλοκρατία» της πολιτικής ελίτ και των ψευτοδιανοούμενων (σας θυμίζει κάτι σημερινό; )
  Όσο και κουτσή να ήταν η προδικτατορική δημοκρατία με το πελατειακό πολιτικό σύστημα (ο Γέωργιος Παπανδρεόυ δεν απόταξε τον Παπαδόπουλο στην υπόθεση της ζάχαρης γιατί ήταν από την εκλογική του περιφέρεια) υπήρχαν ευκαιρίες και για τους υπόλοιπους ο Δημήτρης Σαραντάκος αφηγείται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατάφερε να διοριστέι σε δημόσιο οργανισμό και αργότερα να παίρνει εργολαβίες του Δημοσίου παρόλο που ήταν αριστερός. Με τη χούντα όταν (από ό,τοέχω διαβάσει) ένας λοχαγός «πιστός στο καθδστώς» μπορούσε να «ξηλώσει» ένα διευθυντή υπουργείου, η αξιοκρατία (όση υπήρχε) αντικαταστάθηκε από τα διαπιστευτήρια της «πίστης στην επανάσταση» και κάθε φελός ανέβαινε. Το ότι δεν μαθαίνονταν τα σκάνδαλα λόγω της λογοκρισίας δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε διαφθορά στη χούντα το αντίθετο μάλιστα ριχτε μια ματιά εδώ http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100725.htm

  Δυστυχώς η κοινωνία «εκπαιδέυτηκε» σε αυττό το μοτίβο και με τη λογική «τώρα ήρθε η σειρά μας» του ΠΑΣΟΚ μια και ο Παπανδρέου είχε ζήσει στην πατρίδα του λαϊκισμού τις ΗΠΑ (βλέπε Ρήγκαν, Σάρα Πέιλιν κ.λπ.).

  β) Το πολυτεχνείο έγινε ενώ ο Παπαδόπουλος είχε δρομολογήσει τη μετάβαση στη δημοκρατία -> έφερε τον Ιωαννίδη-> ΄΄εφερε την κυπριακή καταστροφή -> αν δεν είχε γίνει η εξέγερση του πολυτεχνείου θα είχαμε μεταβέι «ομαλά» στη δημοκρατία και ο «συνετός» Παπαδόπουλος θα είχε αποφύγει την εισβολή στην Κύπρο.
  (μα πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος για να το πιστεύει αυτό; )
  Η «δημοκρατία» του Παπαδόπουλου ήταν μια δημοκρατία στο γύψο με το «Σύνταγμα» να προβλέπει αυξημένες εξουσίες στο στρατό. ¨οπως η τουρκική δημοκρατία που το σύνταγμα προέβλεπε μέχρι πρόσφατα (όταν το άλλαξε ο Ερντογάν) για τους στρατηγούς να ανατρέπουν αποφάσεις της Βουλής. (Αν και είμαι αντίθετος στις θεωρίες συνωμοσίας δεν μποροώ να μη διαπιστώσω ότι το «συνταγμα» του Παπαδόπουλου ήταν εφιαλτικά όμοιο με το τουρκικό σύνταγμα αφού δεν μπορώ να αποδείξω ότι προέρχεται από κάποιο field manual, το αφήνω σαν παρατήρηση.)
  Η διάλυση στο στρατό (σύμφωνα με όσα έγραψα στο α) και η άνοδος ανίκανων αξιωματικών με μόνο προσόν ότι δεν θα ανατρέψουν τους συνταγματάρχες (όπως έκαναν αυτοί) δεν έγινε το 1974 αλλά από την αρχή της χούντας. Τα αποτελέσματα τα είδαν όσοι κλήθηκαν στην επιστράτευση αλλά και ότι η ΕΛΔΥΚ είχε αφήσει αφύλαχτες τις ακτές της Κύπρου.
  Την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο (που απέτρεπε κάθε σχέψη εισβολής) την απέσυρε ο Παπαδόπουλος

 179. sarant said

  Παναγιώτη, εύστοχη η παρατήρηση για τις ομοιότητες των συνταγμάτων!

 180. Φρύνις said


 181. Φρύνις said

  Hasta la victoria siempre

 182. Γς said

  Κουιζ για δύσκολους λύτες που δεν γκουγκλίζουν:
  Πότε γιορτάζουμε την πτώση της χούντας;
  ΟΚ. Αυτό είναι δύσκολο. Άλλο.
  Πότε απελευθερωθήκαμε απο τους γερμανούς; Χμ έστω…
  Απο τους Τούρκους;
  Με τις υγείες μας… Να ζήσουμε να παραμυθιαζόμαστε…

 183. spyroszer said

  http://www.antinews.gr/2012/11/17/190157/
  Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης γράφει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

  Με έχει μπερδέψει λίγο αυτό το άρθρο. Το Πολυτεχνείο ήταν καθεστωτικός μύθος, διογκωμένο «συμβάν», αλήθεια, ψέμα; Το εκμεταλλεύθηκε η αριστερά ή ήταν ενωτικό σύμβολο; Μας άρεσε η χούντα ή αντισταθήκαμε, λίγο ή πολύ; Πρέπει να καταργηθεί το Πολυτεχνείο και να αντικατασταθεί με κάτι άλλο;

  «Η γιορτή του Πολυτεχνείου, λοιπόν, δεν έχει καμία ιστορική αντιστοίχηση με τα πραγματικά γεγονότα. Υπήρξε καθαρά καθεστωτικό σύμβολο και για ένα λόγο ακόμα: Σηματοδοτεί μια περίοδο, όπου οι «ηττημένοι» του Εμφύλιου, κερδίζουν την ηγεμονία μέσα στη χώρα. Δεν άσκησαν ποτέ την διακυβέρνηση, αλλά επέβαλαν τη δική τους λογική στο καθεστώς και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του: τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, τη διανόηση, τον Τύπο, τα ΜΜΕ. Είμαστε μια μοναδική περίπτωση που την πρόσφατη ιστορία την έγραψαν τελικά οι ηττημένοι, όχι οι νικητές. Και την έγραψαν εξ ίσου στρεβλά…
  Ενώ το Πολυτεχνείο, ή μάλλον ο μύθος που πλάστηκε γι’ αυτό, λειτουργούσε ενωτικά ως σύμβολο. Και γι’ αυτό ήταν πολύ βολικό. Αλλά ελάχιστα αληθινό…»

  Αυτά απ’ τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, που μιλά ακόμα σήμερα για νικητές και ηττημένους του εμφυλίου. Λες και υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε έναν εμφύλιο. Ή μπορεί να θεωρεί κανείς τον μισό περίπου ελληνικό λαό ως ηττημένο και τον άλλο μισό ως νικητή.

 184. spyroszer said

  Α και είμαστε μια μοναδική περίπτωση, που την ευθύνη για την κατάστασή μας σήμερα δεν την έχουν αυτοί που άσκησαν διακυβέρνηση, αλλά οι «ηττημένοι» ενός εμφυλίου, σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο.

 185. sarant said

  182: Και η πτώση της χούντας και η απελευθέρωση της Αθήνας γιορτάζονται.

  184: Έλα ντε!

 186. freierdenker said

  183, χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι οι πολιτικοί επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι η χούντα ποτέ δεν απέκτησε πλήρη λαϊκή νομιμοποίηση (αντίθετα με άλλα στρατιωτικά κινήματα, π.χ. Γουδί, Εθνική Άμυνα, Πλαστήρας 1922, Κονδύλης 1926). Υπάρχει ένα άρθρο που προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους.

  Military Professionalism and Regime Legitimacy in Greece, 1967-1974, CP Danopoulos, 1983

  Ξεκινάει με την έλλειψη χαρίσματος των αρχηγών του κινήματος, αλλά μετά διέκοψα την ανάγνωση.

  Σίγουρα πάντως η στάση του λαού μεταβλήθηκε με την πτώση της χούντας προς το χειρότερο και ο λόγος νομίζω είναι η Κύπρος. Φαντάσου δηλαδή ότι μια κυβέρνηση που δεν την θεωρούσαν νόμιμη, θεωρήθηκε και υπεύθυνη για μια εθνική ήττα.

 187. ππαν said

  Αν για γεγονότα τόσο πρόσφατα διαβάζουμε ό,τι νάναι, φανταζόμαστε όλοι τι γίνεται παραπίσω..

 188. freierdenker said

  Ευχαριστώ κύριε Φύσσα για την απάντηση. Σκεφτόμουν ότι αντί να μπείτε στον κόπο θα μου προτείνατε να διαβάσω το βιβλίο σας 🙂

 189. Γς said

  188 Κύριε Φύσσα, κάποια σχέση με τον συνονόματο συμμαθητή μου στη Νova Scotia στον Καναδά;

 190. Όχι αυτός είναι από τη Nova Ionia, νεξτ του Χεράκλιουμ Σίτυ!

 191. cronopiusa said

  Καραμπίνα, σφαίρες και μολότοφ στην κατοχή ακροδεξιών

  Vaya Con Dios – Quand Elle Rit Aux Eclats

 192. Φρύνις said

  169: cronopiusa, βλέπω δε μου απαντάς, αν και πρωτεύει το 191. Φεύγω καθυστερημένος για την πορεία. Για το σε ποια παραλία πρέπει να πάω, είναι θέμα καταρχήν του νικοδεσπότη. Μη γινόμαστε αγενείς, δεν συνάδει με τη γλωσσική (όποια) επάρκεια έχουμε. Πάντως, η Χρυσή Κότα όσο γριά κι αν είναι, το ζουμί της ποτέ δε μου άρεσε, όσο κι αν ήπια κατ’ ανάγκην, Εσένα; Πολύ περισσότερο το χυσό στήθος ή μπούτι. Για χρυσά, ή μαστ εξαγνισμένα πλατινέ, αβγά ούτε λόγος. Με αηδιάζουνε, το καθένα με τον τρόπο του. Εσένα;

 193. cronopiusa said

  απάντησα αλλά σε λάθος νήμα
  σχόλιο 27 στα τεσσαρακοστά μεζεδάκια

  Φρύνις συγχωρέστέ με αν παρεξήγησα το σχόλιο σας:
  “Αφού πρόκειται για εθνικό σύμβολο, η απάντηση είναι προφανής από το 2009:
  http://www.snf.org/snfcc/default.php
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=66506”

  μ’ αρέσουν τα υπονοούμενα των μουσικών που βάζετε
  καλή σας μέρα

  Ερώτηση Κρίσεως – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

 194. Φρύνις said

  Ασκ ολσούν και αφιετολσούν, Χρονοποιούσα. Ο χρόνος και η ανάγκη θα δείξουν πόσοι από εμάς τους «καλλιτέχνες» θα αντέξουν και δεν θα προσφύγουν χάριν εκ-πολιτισμού στους προσφιλείς παραπάνω συνδέσμους, προκειμένου να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, όχι βέβαια για να μοστράρουν ‘αγανακτισμένοι’ το μουσικό χωριάτικο αβγό τους. Ευτυχώς, υπάρχει και η άλλη οδός Βαλαωρίτη: https://www.youtube.com/watch?v=nAAnPHxqozY

  Καλός, βελτίων, άριστος, είναι κι ο «κοσμοπολίτικος|» ‘αντιρατσιμός’, όμως όσοι έχουμε ακόμα ένα κομμάτι ψωμί να φάμε, ας έχουμε κοντά στο νου και τη γνώση:

  In 1972, Siemens sued German satirist F.C. Delius for his satirical history of the company, Unsere Siemenswelt, and it was determined much of the book contained false claims although the trial itself publicized Siemens’ history in Nazi Germany.[11] Contemporary scholars have been uncovering some of the atrocities of Siemens during this time, including forced and slave labor at Ravensbrück and in the Auschwitz subcamp of Bobrek, among others. Additionally, the company supplied electrical parts to concentration camps and death camps. The factories had poor working conditions, where malnutrition and death were common. Also, the scholarship has shown that the camp factories were created, run, and supplied by the SS, in conjunction with company officials, sometimes high-level officials.

  Siemens businessman and Nazi Party member John Rabe is credited with saving many Chinese lives during the Nanking Massacre. He later toured Germany lecturing on the atrocities committed in Nanking.[12]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Siemens

 195. athinaika said

  # 188. Γιατί να μην απαντήσω, αφού με ρωτάτε και το είδα; (Γιατί καμιά φορά περνάνε μέρες για να μπω στου Νίκου. Βιοπορισμός, εγγόνια και πολλά άλλα, καταλαβαίνετε). Όσο για το βιβλίο μου εκείνο, μπα, έχει μεν πολλά στοιχεία, αλλά έχει και πολλά πραγματολογικά λάθη. Γι΄αυτό και, όταν εξαντλήθηκε, δεν το ξανάβγαλα.

  #189. Υπάρχουν στον Καναδά στενοί, συνονόματοι και λίαν αγαπητοί συγγενείς μου μετανάστες, αλλά στο Βανκούβερ. Οπότε, μάλλον όχι.

  Δημήτρης Φύσσας

 196. Γς said

  195 β:
  Καλά είμαι κι ο πρώτος. British Columbia ήθελα να πω!
  Ναι στο Βανκούβερ είναι. Είχε πολύ χιούμορ. Αγαπητός και με ηγετικά προσόντα.

 197. spiral architect said

  @183: Αφού δεν γράφει για τον «μύθο του Πολυτεχνείου» ο Φαύλος Κρεμυδιώτης, απαξιώ να ανοίξω τον λίκνον. 😛

 198. ο αρχιδούξ said

  Αν και ,όπως θα έχετε ήδη καταλάβει κόμητες, σας βαρέθηκα γιατί αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια άνευ ουσίας,θα σχολιάσω λόγω της ημέρας.Τί έγινε ο νεκρός που τον καταπλάκωσε το τάνκς μαζί με την πόρτα του Πολυτεχνείου;Τον έφαγε η μαρμάγκα στις μέρες μας.Από μικρός θυμάμαι κάτι ομοίους σας κόκκινους δασκάλους και καθηγητάδες να μιλάνε με δέος για το νεκρό που καταπλάκωσε το τανκς.Τώρα μας λέτε ότι τελικά ήταν μόνο απέξω,αλλά δεν έχει σημασία.Επίσης θυμάμαι για τις εκατόμβες νεκρών που τώρα έγιναν δεκάδες.Καλό το δεκάδες στο κείμενο,κάνει το 24 να φαίνεται τεράστιο.Εφέτος οι μάσκες έπεσαν ,και για πρώτη φορά άκουσα για 24 νεκρούς.Κάλα κράτησε το παραμύθι σας τόσα χρόνια,αλλά όπως θα πείτε και εσείς δεν έχει σημασία.Σημασία δεν έχει αν ήταν μέσα ή έξω από το Πολυτεχνείο,σημασία έχει ότι μετά μαζί τα φάγατε, μαζί μας παραμυθιάζατε και μαζί τα πουλήσατε όλα.Και κλείνω με ένα ωραίο ρητό ενός πολύ δικού σας:

  Επί 100 κομμουνιστών
  οι 40 ειναι αγύρτες
  οι 59 αφελείς και
  ΕΝΑΣ πραγματικός Μπολσεβίκος”
  Λένιν

 199. sarant said

  198: Το ρητό του Λένιν είναι ανύπαρκτο κι εσύ αναπαράγεις ψέματα. Αν θες να το τεκμηριώσεις, δώσε τόμο και σελίδα.

 200. ο αρχιδούξ said

  Δηλαδη από όλα αυτά που έγραψα αυτό σου έμεινε;Το ρητό;Για τον καταπλακωμένο και τις εκατόμβες;…….Μούγγα.Αλλά επειδή τυγχάνει να γνωρίζω ρώσικα,θα στο ψάξω.

 201. ο αρχιδούξ said

  στο πρωτότυπο

 202. spiral architect said

  Κρίσιμη ερώτηση για τα 10.000 ευρώ

 203. ο αρχιδούξ said

  199 αλλά όπως λες και εσύ,σημασία δεν έχει αν το είπε ή δεν το είπε ο Λένιν.Σημασία έχει ότι είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

 204. Xοίρος ο οικόσιτος, ο βρωμερός, ο παμφάγος και εισέτι τρισάθλιος said

  Σωστά. Εξ άλλου το είπε και ο Λένιν.

 205. ο αρχιδούξ said

  κόκκινε χοίρε ,που μόλις επιβεβαίωσες το ρητό,εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις;

 206. ο αρχιδούξ said

  Από ότι σε κόβω μαλλον είσαι fuckόχοιρος.http://natgeotv.com/gr/mother-warthog

 207. spiral architect said

  Ημουν και εγώ στο Πολυτεχνείο
  (και άλλα πολλά …)

 208. ππαν said

  207: Κρυάδα.

 209. ππαν said

  http://www.lifo.gr/now/greece/19258

  Χρόνια πολλά, που είπε κι ο άλλος. Και σ΄ανώτερα.

 210. Μυλαίδη said

  Προς Αρχιδούκαν:
  Ναι, αλλά ξέρεις τι είπε ο Φύρερ;
  «Επί 100 ναζιστών
  και οι 100 είναι τομάρια”
  Χίτλερ

  (Πρώτη φορά άκουσες για 24 νεκρούς στο Πολυτεχνείο; Γιατί δεν πας να ξεβουλώσεις τ’ αφτιά σου;)

 211. Μαρία said

  209 Πάτρα βλέπω. Τον θυμάσαι τον Καλαμπόκα, δολοφόνο του Τεμπονέρα; Ο συνήγορός του είναι τώρα βουλευτής της ΧΑ.

 212. ππαν said

  Δεν τόξερα, αλλά να πω την αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο συνήγορος του καθάρματος θεωρείται λιγάκι συνένοχος: η δουλειά του είναι. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια έχουμε μια πορεία που δεν με μου δίνει δίκιο αλλά…

 213. Φρύνις said

  Επί 100 χρυσάβγουλων, τα 100 είναι κλούβια.

  Μπύρερ

 214. Μαρία said

  212 Σε τέτοιες περιπτώσεις οι συνήγοροι είναι συνήθως ομοϊδεάτες. Κι ο ίδιος ο Καλ. τώρα συναγελάζεται με χρυσαυγίτες στο Βόλο.
  Το η δουλειά του είναι σηκώνει πολλή κουβέντα και εξαρτάται κι απ’ την υπερασπιστική γραμμή. Μπορεί π.χ. δικηγόρος που θεωρείται αριστερός να υπερασπίζεται τον εργοδότη μετά απο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, προσβάλλοντας κατά τη διάρκεια της δίκης τους συγγενείς των θυμάτων;

 215. Immortalité said

  @214 Γιατί με μόνη την υπεράσπισή του προσβάλλει τους συγγενείς των θυμάτων;

 216. ππαν said

  Έτσι που το θέτεις… Αλλά κάποιος δεν πρέπει να είναι συνήγορος και του χειρότερου εγκληματία; Θέλω να πω είναι δικαίωμα του κατηγορούμενου.

  Να προσθέσω βέβαια πως ο προβληματισμός μου συναντά και περιπτώσεις σαν αυτή του Ζακ Βερζές και χειροτερεύω

  http://www.imdb.com/title/tt1032854/

 217. ππαν said

  Το 216 στο 214 που λέει κι η Ιμμόρ πως λέω εγώ.

 218. Γς said

  Τεμπονέρα, ταραχές. Και στην Αθήνα 2-3 νεκροί από πυρκαγιά σ ένα κατάστημα στις διαδηλώσεις.
  Τα έχασα όλα αυτά. Είχαν κανά μήνα και περισσότερο οι φοιτητές απεργία.
  Την είχα κάνει για Ιταλία. Αρχικά δικαιολογημένος, για κάνα δυο μέρες, για ένα συνέδριο που είχα. Αλλά μετά το ρίξαμε στο τουρισμό όσο κρατούσε μια απεργία των φοιτητών εδώ.

  Λοιπόν, μετά από μια κουραστική μεταμεσονύκτιο διαδρομή από Μπάρι (νεμπουλε, ομίχλη να την κόψεις με μαχαίρι) πίσω από το κόκκινο φανάρι του προπορευμένου αυτοκινήτου) φτάνουμε στη Ρώμη χαράματα. Εξοδος 1, 2 κλπ. Μπαίνω σε μια από αυτές και Ecco il Colosseum!
  Τι να κάνω; Τόσες ώρες κάτι μπύρες κόντευαν να σπάσουν την κύστη μου.
  Κατεβαίνω και δίπλα σε κάτι θάμνους …
  Μετά από μερικές ημέρες στη Βάρκιζα με ξυπνάει η δικιά που χάζευε το CNN πρωί πρωί,
  -Γιάννη έλα να δεις! Ετσι και είχαμε πάει μια εβδομάδα αργότερα στη Ρώμη θα σε έδειχνε το CNN να κατουράς.
  Ηταν ο Πάπας στο ίδιο ακριβώς σημείο να ευλογεί (Πάσχα των καθολικών) για τους χριστιανούς που θυσιάστηκαν στο Κολοσσαίο.

 219. Μαρία said

  215 Προσβάλλοντας κατά τη διάρκεια της δίκης έγραψα, όχι με καθαυτή την υπεράσπιση. Γι’ αυτό μίλησα για υπερασπιστική γραμμή.

 220. Immortalité said

  @219 Έχεις κάτι στο νου σου και το λες; Γιατί το να προσβάλλεις την πολιτική αγωγή δεν ακούγεται και σπουδαία γραμμή υπεράσπισης.

 221. Μαρία said

  220 Ναι, βρε, Ιμόρ. Εργατικό ατύχημα σε μπαρουτάδικο επαρχιακής πόλης. Το εργατικό κέντρο είχε επανειλημμένα καταγγείλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που έγινε το κακό. Δεν θυμάμαι ακριβή αριθμό θυμάτων. Την προκλητική συμπεριφορά του συνήγορου απέναντι σε μάρτυρες κλπ την ξέρω, γιατί ο εμπειρογνώμονας ήταν πολύ φίλος μου κι έπαθε σοκ με το ήθος του συνήγορου, αντιστασιακού και υποψήφιου της αριστεράς.

 222. Immortalité said

  @221 Ας μην είμαστε καζουιστές 🙂

 223. Μαρία said

  222 Τα της καζουιστικής να τα πεις στους συναδέλφους σου 🙂

 224. athinaika said

  # 222, 223 Τι είναι ο καζουισμός/ καζουιστική / καζουιστής, αν είναι όντως κάτι;

  Δημήτρης Φύσσας

 225. ππαν said

  Κι εγώ αναρωτιέμαι τι κακό έχει η περιπτωσιολογία, η λέξη πάντα, όχι καθαυτή η περιπτωσιολογία 🙂

 226. Γς said

  224:
  σοφιστική ηθικολογία, με ότι σημαίνει τούτο

 227. freierdenker said

  199, και εγώ πιστεύω οτι πρόκειται για μύθο, και φυσικά σε αυτόν που κάνει την αναφορά πέφτει και το βάρος της απόδειξης.

  Αλλά αν ζητώντας «τόμο και σελίδα» αναφέρεστε στα Άπαντα του Λένιν, νομίζω ότι αναπαράγετε έναν Σοβιετικό μύθο για την πληρότητα των απάντων. Π.χ. ο Richard Pipes μιλάει για περίπου 6700 αρχειοθετημένα κείμενα που παραλήφθηκαν απο τα Άπαντα είτε γιατί ρίχναν αρνητικό φως στον Λένιν, είτε γιατί θεωρήθηκαν κρατικά μυστικά.

 228. Immortalité said

  @223 Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς 🙂

  @224 Καζουιστική είναι η περιπτωσιολογία. Είναι και η τάση να ερμηνεύει κανείς τα πράγματα με γνώμονα τις περιπτώσεις που του ‘χουν τύχει. Ή τουλάχιστον έτσι το έχω αντιληφθεί και βλέπω ότι και η Μαρία ανταποκρίθηκε 🙂

 229. Μαρία said

  224, 228
  Δεν είναι ταυτόσημη με την περιπτωσιολογία γενικά. Σχετίζεται με την Ηθική και για μένα παραπέμπει στην ιησουίτικη ηθική και στη διαμάχη των ιησουιτών με τον Πασκάλ.

 230. sarant said

  227: Μα, αν το επίμαχο απόσπασμα είναι του Λένιν και έχει παραλειφθεί από τα Άπαντα, από πού το ξέρει ο Αρχιδούξ; Κάπου δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί;

 231. Μαρία said

  230 Μασάλι επίσης είναι και το τσιτάτο του Λένιν που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Σαμαράς, το οποίο βέβαια κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα αρκετό καιρό κι έτσι εύκολα το αναπαρήγαγαν οι λογογράφοι του. Θα αντικαταστήσει σε λίγο το άλλο για τη γλώσσα.

 232. Immortalité said

  @229 Με την περιπτωσιολογία γενικά όχι, αλλά η καζουιστική αποδίδεται στα ελληνικά ως περιπτωσιολογία σαιζ ‘Ηλιος παραπέμποντας στην «Ηθική» του Χ. Ανδρούτσου σελ. 33 (βαριούμαι ν’ αντιγράψω όλο το λήμμα)

 233. Γς said

  229:
  Ακριβώς:
  Εχει καταντήσει να λέμε περιπτωσιολογία την αναφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση και άλλα τέτοια

 234. Immortalité said

  Ε, αφού είναι κατάντια να ζητήσουμε από τα λεξικά να διαγράψουν την πρώτη σημασία της. Μην ντροπιαζόμαστε!

 235. Μαρία said

  232 οκ. Αλλά σαν έννοια δεν είναι περιττή η καζουιστική (ο Δημήτρης ρώτησε αν είναι όντως κάτι) και δεν κρίνεται (εξ)οβελιστέα (αυτό στο άλλο νήμα).
  Άρα τώρα το 223 βγάζει νόημα, αν το συσχετίσεις με τα ηθικά διλήμματα των δικηγόρων.

 236. Γς said

  Προσπαθώ να βρώ ένα παράδειγμα, αλλά δεν … Μήπως βοηθάει το ότι η περιπτωσιολογία είναι η βάση της νομολογίας στο εθιμικό δίκαιο;
  και καταλαβαίνεται τι εννοώ. Οτι με βάσει παλαιές αποφάσεις αναλύεται η παρούσα περίπτωση κτλ

 237. Immortalité said

  @235 Μα ναι, φυσικά και δεν είναι περιττή. Δεν έγραψα καζουιστική αντί περιπτωσιολογίας για φιγούρα.
  Όσο για το 223 έβγαζε και πριν νόημα 🙂

  Τώρα πάω γιατί μαζεύονται τα τρία πουλάκια και κάθονται πάνω στο σύρμα μου και λέω ν’ αποφύγω τη σύγχυση νυχτιάτικα.

 238. Γς said

  236:

  Στη Βιοηθική πχ που είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξεις σε συμπεράσματα, η περιπτωσιολογία βοηθάει αρκετά, αναλύοντας την κάθε περίπτωση με βάση ανάλογες καταστάσεις της Ιατρικής, βιοτεχνολογίας, πολιτικής, νομικής και φιλοσοφίας.

  Τρουάζουαζώσοντ..ετσετερά 🙂

 239. freierdenker said

  230, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το αρχείο πέρασε από το ΚΚΣΕ στο λεγόμενο Russian Centre for the Conservation and Study of Documents of Recent History. Νομίζω ότι χρειάζεται άδεια κάποιος για να το δει, αλλά δεν είναι απόρρητο με την έννοια ότι μπορείς να κάνεις αντίγραφα και να τα δημοσιεύσεις. Αυτά τα έγγραφα έχουν στην βιβλιογραφία τον κωδικό RTsKhlDNl

  Δηλαδή ο Αρχιδούξ πρέπει να αναφέρει τόμο και σελίδα, ή κωδικό RTsKhlDNl 🙂

 240. Πόσο βρωμερός, άρρωστος, σιχαμερός, διεφθαρμένος και φασίστας μπορεί να είναι κάποιος που χρησιμοποιεί τη λέξη ΜΟΝΟ όταν αναφέρεται σε 24 νεκρούς!
  Σύμφωνα με τα εμέσματα και τη «λογική» των νεοναζιστών, ασφαλώς ούτε ο Βασίλης Φάμελος μπορεί να θεωρηθεί νεκρός του Πολυτεχνείου, αφού δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο ακριβώς και με ποιο τρόπο του συνέτριψαν το κεφάλι.
  Τι κι αν η σύντροφός του είχε το σθένος να καταθέσει ότι ήταν αγνώριστος και τον αναγνώρισε από τη βέρα κι ότι οι αστυνομικοί την απειλούσαν να το βουλώσει; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα νεοναζιστικά αποβράσματα.

  Ποιόν καταπλάκωσε η πόρτα του Πολυτεχνείου όταν τη γκρέμισε το τανξ; Δεν ξέρουμε! Ξέρουμε ότι σακάτεψε την Πέπη Ρηγοπούλου, γιατί επέζησε. Ο νεκρός όμως δεν έχει φωνή να μιλήσει. Θα μπορούσε όμως να είναι ο Βασίλης Φάμελος ή κάποιος άλλος. Αυτό είναι το ζήτημα; Α να χαθείτε σιχάματα. .

 241. Μαρία said

  Ο γελοίος Αναγνωστάκης του μέγκα έφαγε και επαναλαμβάνει το παραμύθι, για τη γενναία στάση του δικτάτορα που δεν παραχώρησε τη βάση της Σούδας στους Αμερικάνους!
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128b.htm

 242. Νέο Kid Στο Block said

  Τα Μαθηματικά για τον αριθμό των νεκρών του Πολυτεχνείου αναλύονται εξαντλητικά ως κάτωθι:
  «Μπορείς να κάνεις πρόσθεση;» ρώτησε η λευκή βασίλισσα. «Τι δίνει ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα κι ένα;»
  «Δεν ξέρω», είπε η Αλίκη. «Έχασα το μέτρημα».

  Από το «Μέσα απ’ τον καθρέφτη» του Λιούις Κάρολ.

  ΥΓ. Μια κι ο Νικοκύρης βάζει συνήθως ακατάληπτη λογοτεχνία την Κυριακή, είπα να κάνω ένα προληπτικό σχόλιο πάνω σε κάτι που καταλαβαίνω. Καλημέρα σε όλους! 🙂

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – To φασίστας είναι αρκετό, τα υπόλοιπα είναι πλεονασμός, και τίτλοι τιμής γι αυτά τα κατασκευάσματα της φύσεως.

 244. Γς said

  242:
  “Begin at the beginning,» the King said.

  Ibid.

 245. @240 Μαρία θα μπορούσα να το βάλω βλακεία γ στο 178 μια που κυκλοφορεί και αυτό (στους πολύ καμένους) ότι ο Παπαδόπουλος είχε εθνικά υπερήφανη πολιτική και η μεταπολίτευση έγινε για να επικρατήσουν οι «προδότες πολιτικοί».
  ηταν τόσο πιστοί στα «εθνικά ιδεώδη» που είχαν αφήσει αφύλαχτα τα σύνορα και υπήρχαν ολόκληρα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εντελώς αφύλαχτα (και δεν λέω για αυτά που από τη συνθήκη της Λοζάνης έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα) και διατηρούσε μονάδες στα …αστικά κέντρα. Αν έχετε δει την ταινία «οι γενναίοι της Σαμοθράκης» στην οποία μια μικρή δύναμη μεταφέρεται άρον άρον για να υπερασπιστεί ολόκληρο νησί θα καταλάβετε.

 246. sarant said

  239: 🙂

  245: Ε, ναι.

 247. Μαρία said

  245
  Ο πρώην διευθυντής πορνοφυλλάδας το ανακάλυψε, λέει, αυτές τις μέρες και θεώρησε καλό να το αναφέρει -για να είμαστε δίκαιοι, τα καλά να λέγονται …

 248. Καλημέρα. Ούτε ένα Δελτίο Τύπου δε μπορούν να συντάξουν στην Αστυνομία; Αντί να ανακοινώσουν τον αριθμό των διαδηλωτών της χθεσινής μεγάλης πορείας, έδωσαν των αριθμό των αστυνομικών: 15.000.
  243. Λάμπρο, η λέξη φασίστας καλύπτει βέβαια και τα υπόλοιπα. Αλλά μην ξεχνάς πως υπάρχει και σημαντικός αριθμός ατόμων που είναι απλώς ηλίθιοι και πιστεύουν αυτές τις σιχασιές που λένε οι χρυσαυγίτες.

 249. spiral architect said

  Παρά μίαν τεσσαράκοντα
  (που’ σαι ρε Παπoύλη; ) 🙄

 250. spiral architect said

  @248: Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς περισσότερος από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται να βγάλει δελτίο τύπου η αγαπημένη μας ΕΛ.ΑΣ. για να διαφωτίσει όσους δεν κατέβηκαν κάτω, αλλά κι αν έβγαζε, λιγότερους θα τους έβγαζε. 😛
  Απ’ ότι μού είπαν, τα σχόλια στις χθεσινές ειδήσεις των 8.00 περί της πορείας ήταν από ανύπαρκτα ως απαξιωτικά. (ΑΝΤ1)
  Θαρρώ ότι ο κόσμος έχει πλέον μυριστεί, πως απ’ ότι λένε τα παπαγαλάκια, γίνεται πιστευτό το αντίθετο.

 251. ο αρχιδούκας said

  240 ορεσείβιε κοκκινοσκώληκα, που έχεις τυφλωθεί και βλέπεις ότι θέλεις,πού το είδες το ΜΟΝΟ 24;Κάνε πρώτα ένα κλίσμα και ξαναδιάβασε το σχόλια με καθαρό παχύ έντερο.Ο καταπλακωμένος φοιτητής από την πόρτα και το τανκς και οι εκατόμβες νεκρών,τώρα έγιναν 24 νεκροί ΕΞΩ από το χώρο του πολυτεχνείου και μια τραυματισμένη φοιτήτρια από το τανκς.Συνεχίστε και στις επόμενες εκλογές ποσοστιαία θα είστε μαζί με τον καρατζαφέρη.Στην αφάνεια.

 252. gryphon said

  Kαι μενα μού φαίνεται απίθανο να εχει κάνει τετοια δηλωση δημόσια ο Λενιν.Ακομη κι αν το πιστευε.
  Το μονο καπως σχετικο που εχω διαβασει αλλα και αυτό μπορει να μην ισχυει ειναι οτι είχε μιλησει απαξιωτικα για τους ρωσους,για τήν ευφυια τους και γενικα τήν ικανοτητα τους να γινουν καλοι κομμουνιστες η επαναστατες κατα τήν δικη του αντιληψη.
  Δέν ξερω αν καποιος γνωρίζει κατι σχετικο γιατι δεν θυμαμαι που το ειχα διαβασει.

  Για τους νεκρους παλι να πω τήν αληθεια δέν ειχα ασχοληθει μεχρι προσφατα .Διαβασα δηλαδη τα διαφορα λινκ του αρθρου αλλα δεν ειμαι και παλι σιγουρος για το τι εγινε.Φαινεται να υπηρξαν νεκροι ασχετα αν ηταν μεσα η καπου στήν Αθηνα.
  Και 24 να ηταν οι νεκροι εμενα μου φαινεται μεγαλος αριθμος και θα επρεπε να ειχε γινει μεγαλο θεμα.
  Απο αυτα που διαβασα καποιοι που αναφερεται οτι πεθαναν απο εμφραγμα ειναι συζητησιμο αν υπηρχε σχεση με τα δακρυγονα κλπ που αναφερονται.Αλλα τοσοι πολλοι απο σφαιρες;.Και γιατι τοσοι πολλοι στο υπουργειο Δ.Ταξεως και στον οτε;.Εγινε τιποτα εκει;
  Και μια γιαγια στους Αγ.Αναργυρους.Η πιο σοβαρη αμφιβολία που εχω ειναι οτι καλα τι δηλωνουν οι μεν και οι δε που μπορει να εχουν πολιτικες σκοπιμοτητες.Αλλα τοσους νεκρους ειδικα απο σφαιρες οτι και αν εκαναν τοτε οι χουντικοι ειναι γεγονος που δεν θα μπορουσε να μεινει κρυφο μετα την πτωση της χουντας η μετα που ηρθε το πασοκ.Δηλαδη ολοι αυτοι οι ανθρωποι δεν μπορει να μην ειχανε γονεις αδελφια συγγενεις κλπ.
  Αυτοι θα ειχαν ανεβει στα κεραμιδια για τα παιδια τους τα αδελφια τους κλπ.
  Δεν ειδα πολλους τετοιους.Ισως δυο τρεις .

 253. ο αρχιδούκας said

  Το θέμα δεν είναι αν το 24 είναι μικρός ή μεγάλος.Και ένας να ήταν ,ο νεκρός είναι νεκρός.Αλλά να μιλάς για εκατόμβες να μας τους βγάζεις μετά για 24 είναι θέμα.Και το μεγαλύτερο θέμα είναι η μεταπολιτευτική παραμύθα ,οι εκατόμβες νεκρών,ο καταπλακωμένος και άλλα παραμυθάκια (Ηλένια,κτλ) που με λύσσα τόσα χρόνια υποστήριζαν δεξιοί και αριστεροί.

 254. ο αρχιδούκας said

  Παρεπιπτόντως η πορεία χτες ήταν ψόφια.Πού είναι εκείνες οι ‘αγωνιστικές’ μέρες που καιγόταν το κέντρο,τα δεκάδες (χρησιμοποιώ τη λέξη του κειμένου) μαγαζιά μεγαλοκαπιταλιστών μεροκαματιάρηδων που καίγονταν,οι φλεγόμενοι αστυνομικοί,η ακίνδυνη βροχή από μολότοφ. Φέτος τίποτα.Τυχαίο;Δεν νομίζω.Μήπως τα επεισόδια κάθε χρόνο υποκινούνταν,μήπως αυτοί που τα υποκινούσαν έβαζαν στο κόλπο δεξιούς και αριστερούς εκμεταλλευόμενοι μάλιστα τη μεταξύ τους φαγωμάρα;Τώρα με το μνημόνιο ,που έβαλαν χέρι στα πάντα για τα καλά,υπαγορεύτηκε ότι το μεταπολιτευτικό ψέμα τελείωσε την αποστολή του,το σκοπό που δημιουργήθηκε και δεν χρειάζεται πλέον.Πέτυχαν το σκοπό τους,τα έβαλαν στο χέρι όλα και με τις ευλογίες σας.

 255. spiral architect said

  @254: Γιατί ήσουν κάτω ρε χαφιέ;

 256. cronopiusa said

  Mi Lista Negra

 257. Ρε παιδιά, θέλει η πουτάνα να κρυφτεί που λέμε αλλά…
  Το ίδιο συμβαίνει και με τους χαφιέδες. Μέσα σε εξήμισι αράδες ο μαλάκας ο χαφιές αποκαλύπτεται. Η χθεσινή πορεία λέει, ήταν ψόφια γιατί δεν κάηκε το κέντρο. Και παρακάτω μας ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια (που γίνονταν επεισόδια) κάποιοι τα υποκινούσαν! Άντε ρε γελοίε, χαφιεδοκωλογλύφτη…

 258. Γς said

  255:
  Ντουλός

 259. cronopiusa said

  ο αρχειΝτουλός με σακίδιο και ADIDAS στη διαδήλωση

 260. ο αρχιδούκας said

  και μιλάτε εσείς για χαφιεδισμός ,που τον είχατε αναγάγει σε επιστήμη στον κόκκινο παράδεισό σας.Η λογοκρισία του αφεντικού στο βρίσιμο μεροληπτεί.Τα γαλλικά του γιδιού των βράχων είναι αόρατα μάλλον.

 261. Διάβασε και κανένα βιβλίο αν θες να σιχαθείς τον εαυτό σου. Καλή αρχή:
  http://www.evripidis.gr/product.asp?code=010100042806

 262. Μυλαίδη said

  Εσύ ρε γκριφονάκι τόσα πολλά έχεις διαβάσει και δεν ξέρεις πού διάβασες τι; Για κούνα λίγο το κεφάλι σου μπας και ξυπνήσεις! Δε μου λες, ρε μεγάλε, με τον Σκούμπι Ντου τι σχέση έχεις;
  Αρχιδούκα, εσύ το «κλίσμα» το κάνεις με γιώτα;

 263. Τίμιος said

  Aρχισαΐνια, αφήστε το Πολυτεχνείο και γυρίστε στα Ούφο σας:

  Ο καιρός γαρ εγγύς: https://www.youtube.com/watch?v=OMIVW6a1nCo

 264. «Η φύση δεν κάνει ποτέ αστεία. Όταν δημιουργεί έναν ανόητο,το εννοεί» .Josh Billings
  Ένα οριστικό «άντε γεια» κι από μένα.

 265. Immortalité said

  @266 Ε, ναι βρε Ορεσίβιε κάθεσαι τώρα και συγχύζεσαι με τα φίδια.

 266. Γς said

  Παίδες τα Κοκκινοφασίστες, Κρυφαδελφές (διαγραφέντα), κλίσματα και χαφιεδοκωλογλύφτη
  δέον όπως αποφεύγονται.
  Δοκιμάστε Κοκκινοσκουφίτσα, Κρυφονοσοκόμες, έμπλαστρα, χαφιεμαρμαρογλύπτη.

 267. Immortalité said

  @269 Εσένα πάντως σε βάζω στον πάτο του κουβά να κάνεις παρέα στον άλλο τον ληρώδη. Και κλείνω και το καπάκι.

 268. Γς said

  272, 273:
  272:
  >Κοκκινοσκουφίτσα

  Και θυμήθηκα παλιά σε μια εκπομπή που είχανε κάνει θέμα την καταγγελία μιας γιαγιάς που πήρε ‘ένα παραμυθάκι με DVD από το περίπτερο το οποίο όμως είχε σκληρό πορνό.
  Προφανώς ο εισαγωγέας δεν φρόντιζε για την ψυχαγωγία μόνο των παιδιών αλλά και των γονέων και κάπου τα έμπλεξε στη συσκευασία.
  Αυτό ήταν. Αρχισαν να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες και από άλλους που είχαν αγοράσει την ελαττωματική παρτίδα. Μπαμπάδες, μαμάδες, θείες, παππούδες.

  Παίρνω και γω τηλέφωνο:
  -Από ποιο περίπτερο το αγοράσατε;
  -Δεν έχει σημασία. Του ζήτησα ένα περιοδικό με αισθησιακό DVD. Και τι μου έδωσε;
  -Τι;
  -Με την κοκκινοσκουφίτσα! Δεν είναι κατάσταση αυτή!
  -Κλείστε τον!

 269. Γς said

  Το 272 στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέρεται σε άλλο σχόλιο 272, το οπόίο διεγράφει(;)

 270. Μυλαίδη said

  Αρχιδούκα, άνοιξε καημένε και κανένα λεξικό και μετά μπαίνεις σ’ αυτό το ιστολόγιο το οποίο είναι πρωτίστως γλωσσικό.
  Διάβασες σήμερα στην εφημερίδα Έθνος για τον παπΆρειο αρχηγό; Μιλάμε για πολύ λαμόγιο.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&
  subid=2&pubid=63739430

 271. Mindkaiser said

  Λάσπη ο σκοπός σου…

 272. Μυλαίδη said

  Λάθος ο σύνδεσμος στο 270.
  Για να δείτε το άρθρο για τον παπΆρειο, πληκτρολογήστε ολόκληρη την παρακάτω διεύθυνση:
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63739430

 273. Γς said

  273:

  [στο λίκνο:]
  >συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο «ροζ» ξενοδοχείου

  Από πότε έπαψε να είναι κολάσιμος η διευκόλυνση αλλότριας ακολασίας;

 274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Mα φίλε μου το λές κι εσύ, είναι ηλίθιοι, τι προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς απο ηλίθιους? Δηλαδή εσύ τί περιμένεις απο τον ηλίθιο που συνδιαλέγεσαι, (όπως και αρκετοί εδώ μέσα) οτι παραθέτοντάς του λογικά επιχειρήματα, θα καταλάβει? ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, για να αποκτήσει υπόσταση η ανυπόληπτη και μίζερη «ύπαρξή» του, και σαν ηλίθιος που είναι, ο μόνος τρόπος που γνωρίζει για να τραβήξει την προσοχή, είναι να λέει ηλιθιότητες. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους, είναι η αδιαφορία, αλλιώς όταν συνδιαλέγεσαι με ηλίθιο, κινδυνεύεις να γίνεις και ο ίδιος. Η διαφορά μεταξύ του έξυπνου, και του ηλίθιου, είναι οτι έξυπνος γνωρίζει οτι είναι έξυπνος, ο ηλίθιος δεν γνωρίζει οτι είναι ηλίθιος, και φυσικά κάνει τον έξυπνο.

 275. Immortalité said

  «αλλιώς όταν συνδιαλέγεσαι με ηλίθιο, κινδυνεύεις να γίνεις και ο ίδιος»
  Κρίμα πάντως να μην πηγαίνει και αντίστροφα. Κρίμα, πολύ κρίμα.

 276. Φρύνις said

  274: Μην είσαι απόλυτος

  Σε δημοπρασία το διάσημο διαμάντι «Αρχιδούκας Ιωσήφ»
  http://himaira.blogspot.com/2012/11/blog-post_6918.html

  … Το διάσημο διαμάντι ανήκε στην συλλογή του Αρχιδούκα Ιωσήφ της Αυστρίας (1872-1962) από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του και προέρχεται από ορυχείο Golconda της κεντρικής Ινδίας.

 277. Γς said

  276:
  Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι ακριβώς η διατύπωση του αντιστρόφου

 278. Μυλαίδη said

  Το πρόβλημά μας κύριε Γς δεν είναι το σεξουαλικό, αλλά το οικονομικό.

 279. Γς said

  278:
  Golconda είπατε;

  το ορυχείο Golconda;

  τό ορυχείο Golconda της κεντρικής Ινδίας;

  δεν το ξέρω…

 280. Гео́ргий Константи́нович Жу́ков aka spiral architect said

  Νεαρέ δουκα, κείνες τις εποχές που μας θυμίζεις, κάποιοι σαν και σένα έστρωναν τραβέρσες για τον υπερσιβηρικό, αν δεν είχαν πατηθεί από τις ερπύστριες των Τ-34.
  Μην δίνετε σημασία σε φασίστες και στούκας. Απλά αγνοήστε τους.
  ή στο σταλινικό μοντερέισον, τους πρέπει διαγραφή)

 281. Φρύνις said

  274: Άλλο βλακεία, άλλο ηλιθιότητα. Η βλακεία δεν μια βιολογική συνθήκη, είναι μια στάση ζωής, μάλλον.
  Πάντως, οι μπαγιάτικες συσκευασίες (κατά παντός υπευθύνου) του «Η κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» ή η έξοχη -συχνά καταχρηστικά ανακαλούμενη- σχετική ιστορία του κυρίου Κόινερ (σε ένα μάλλον «πασέ» ηθικοπολιτικό, (αντι)φιουτσουριστικό περιβάλλον), αν και εδώ μάλλον κολλάει γάντι, δεν είναι τα πλέον πρόσφορα εργαλεία για να συνετισθεί, έστω, ο γλωσσοαλογίζων ιξ μοντουλοαρχιδ(ούκ)ας.

 282. Μυλαίδη said

  Κάτι ξέρει ο αρχηγός και έχει τέτοιο ξενοδοχείο. Οι φασίστες πηδάνε μόνο άμα πληρώσουν.

 283. Γς said

  291:
  >Το πρόβλημά μας κύριε Γς δεν είναι το σεξουαλικό, αλλά το οικονομικό.

  Αχ, κυρία μου.
  Εάν σας είπω ότι το άτιμο χρωμόσωμα Χ έχει δώσει λύσεις επ αυτού όμα τη εμφανίση της νοήμονος συντρόφου του Χόμο σάπιενς. Τι θα λέγατε;
  Η τουλάχιστον πείτε μου γιατί μου το λέτε αυτό.
  Εχει καμιά σχέση με το εισέτι αναπάντητο ερώτημά μου (#279) περί αντιστρόφου τινός;
  Όχι δεν υπαινίσσομαι κάτι. Και εις εμέ το κυρίως πρόβλημά μου είναι το οικονομικό.

 284. Γς said

  292:
  281 αντι 291

 285. Γς said

  292:
  Τόπιασα!
  Συγνώμη. Οβερ!

 286. sarant said

  Να με συμπαθάτε αλλά είχα κάτι δουλειές κι έτσι ως τώρα περιοριζόμουν στο σφουγγάρισμα. Ο Αρχιδούξ κέρδισε ένα χαλαρωτικό μπανάκι.

 287. ο αρχιδούξ said

  Γιατί τη σβήνεις την ταινία;Σε προκαλεί;

 288. Φρύνις said

  Όλα αυτά παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, οδηγώντας μας σε συνειρμούς για μια νέα χούντα ενάντια στο λαό σήμερα. Μια περιστολή της ελευθερίας που έρχεται να συμπληρώσει τον οικονομικό και κοινωνικό σφαγιασμό.

  http://aristeroblog.gr/node/1165

 289. sarant said

  287: Όχι, αλλά νομίζω ότι το μπανάκι το κέρδισες με το σπαθί σου, θα ήταν άδικο να σου το στερήσω.

 290. ο αρχιδούκιος said

  Δεν σε προκάλει μόνο.Σε τρομάζει,γιατί δείχνει τί είστε και τί αντιπροσωπεύετε.

 291. ο αρχιδούκιος said

  Τις ταινίες που δεν μας αρέσουν ,μαζί με τα βιβλία στην πυρά.(εθνικο)σοσιαλιστικές πρακτικές

 292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

 293. skol said

  Κινδυνεύουμε από τα άκρα; «Ναί, και δεν με νοιάζει αν είναι από εδώ ή από εκεί. Είναι άκρα. Και εμείς ακραίοι γίναμε. Αυξήθηκε, λέει, η Χρυσή Αυγή, αυξήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ … Μα εμείς τα αυξήσαμε, δεν αυξήθηκαν από μόνα τους…»
  από συνέντευξη του (αριστερού σύμφωνα με δήλωσή του) Σταμάτη Φασουλή στο Βημαγκαζίνο. Της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν είναι και αυτός;

 294. Γς said

  293:
  Φασουλής ε;
  Ηταν κάποτε ο Βαλαβανίδης στου Τέλη (Μπριτζολάδικο στην Ευριπίδους).
  Κινείται ανάμεσα στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και λίγο έλειψε να τσακωθεί με έναν από την παρέα μας που του έκοβε το δρόμο. Ευτυχώς όμως που έσπευσα να αποσοβήσω τον καυγά:
  -Συγνώμη κύριε Φασουλή. Περάστε!

  Δεν το έκανα επίτηδες. Τους μπέρδεψα.
  Εκεί όμως που το έκανα επίτηδες (και έχω τύψεις ακόμα) ήταν με τον μακαρίτη Μπέη. Το Δήμαρχο.
  Ανεβαίναμε στη Βασιλίσσης Σοφίας μεσημεριάτικα, πολύ κίνηση, όταν έκανε μια στραβοτιμονιά μπροστά μου. Κόβω δεξιά και κοιταζόμαστε. Χαμογελαστός, αναγνωρίσιμος. Του ανταποδίδω το χαμόγελο.
  Ηταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές που διεκδικούσε με αντίπαλο τον Τζανετάκη το Δήμο Αθηναίων.
  -Πως είστε κύριε Τζανετάκη;

 295. spyroszer said

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=484503
  Χρύσανθος Λαζαρίδης: Η σκιά του Αντώνη Σαμαρα.
  «Η μητέρα του ήταν κατά το ήμισυ Ελληνίδα και κατά το άλλο ήμισυ ένα μείγμα Νορβηγών, Γάλλων, Σκοτσέζων και Γερμανών προγόνων και γι’ αυτό ο Λαζαρίδης λέει αστειευόμενος «Είμαι κατά 12,5% Γερμανός».

  Αυτός αστιεύεται, κάποιοι άλλοι όμως;;;

 296. sarant said

  294: Έμοιαζε ποτέ ο Μπέης με τον Τζαννετάκη;

 297. ΣΑΘ said

  @ Spyroszer [183 ]

  » … Λες και υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε έναν εμφύλιο. Ή μπορεί να θεωρεί κανείς τον μισό περίπου ελληνικό λαό ως ηττημένο και τον άλλο μισό ως νικητή.»

  Με βάση ποια αξιόπιστη (και όχι απλώς οσιομαρτυρολογική) βιβλιογραφία, αγαπητέ, ή ποια -τέλος πάντων- αδιάσειστα στοιχεία, ισχυρίζεστε ότι οι ηττημένοι του Εμφυλίου ήταν ‘ο μισός περίπου ελληνικός λαός’ ;

  Ευχαριστώ.

 298. spyroszer said

  Μετά τον πόλεμο και με την κατάσταση που επικρατούσε δεν ξέρω αν μπορεί και πως μπορεί να μετρηθεί ακριβώς ποιοι υποστήριζαν κρυφά ή φανερά την κάθε παράταξη. Το θέμα είναι ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο, έναν διχασμό, ακόμη και αν δεν ήταν η διχοτόμηση ακριβώς στη μέση. Εμένα με ενόχλησε ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μιλά 60 χρόνια μετά με όρους νικητών και ηττημένων ενός εμφυλίου πολέμου. Και αυτοί οι «ηττημένοι», ή μάλλον σήμερα οι απόγόνοι τους, είναι ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, – βάλε εσύ όσους θέλεις – που σήμερα ζούμε όλοι μαζί στην ίδια κοινωνία. Αναρωτιέμαι, είμαι περίεργος, στην Ισπανία πχ, με τους ίδιους όρους μιλάνε οι πολιτικοί;

 299. ππαν said

  Κι εμένα μου φαίνεται αδιανόητο να μιλάει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για νικητές και νικημένους. Επίσης δεν ξέρω ποια είναι αυτή η «αριστερά» που καταδίκασε την κατάληψη του ΠΟλυτεχνείου, γιατί προφανώς και δεν ήταν η αριστερά γενικά κι αόριστα αλλά η Πανσπουδαστική.
  Τώρα βέβαια τι ψάχνουμε….

 300. Immortalité said

  Δε ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, μας προέκυψε νέα προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής γλώσσας – κουλτούρας, λέγε με και πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Μετά από το ντηλήτ που φάγανε από το φατσομπούκι δημιουργήσανε το δικό τους Ελληνικό! Δεν είμαι σίγουρη αν τη γλώσσα θα τη σώσουμε σε μονοτονικό ή πολυτονικό γιατί είδα και μία μοναχή περισπωμένη στο πνεύμα, αλλά έχουν πλάκα οι όροι χρήσης. Απομονώνω το: Επίσης τυχόν μή ευπρεπείς ονόματα ή η συμμετοχή μελών στο Ελληνικό δίκτυο εμπεριέχει υβριστικές αναρτήσεις ή προσβλητικές προς άλλα μέλη, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την άμεση διαγραφή των λογαριασμό τους. Παρακαλούμε όλα τα μέλη να συνεισφέρουν στην περήφανη και όμορφη πλευρά της Ελληνική μας κουλτούρας μέσα απο το δίκτυό μας , τα υπόλοιπα σας αφήνω να τ’ ανακαλύψετε μονάχοι σας.

 301. Το παρακάτω κείμενο το βρήκα στο https://www.facebook.com/antikommounismos
  Θα ήθελα σχολιασμό με παράθεση πηγής -ει δυνατόν -για το σημείο:

  Ἡ ὑπ’ ἀριθμόν 723/75 ἀπόφασις τοῦ 5μελοῦς Ἐφετείου Ἀθηνῶν ἀναφέρει σχετικῶς: «ΟΥΔΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ἐφονεύθη ἐντός ἤ ἐκτός τοῦ Πολυτεχνείου ἤ εἰς τὸ Λεκανοπέδιον Ἀττικῆς κατά τὴν ἐξέγερσιν τοῦ Πολυτεχνείου.ΟΥΔΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ἐφονεύθη ἐντός τοῦ Πολυτεχνείου ἤ εἰς ζώνην 300μ. πέριξ αὐτοῦ»

  Υπήρξε ποτέ τέτοια απόφαση Εφετείου? Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

  Κάθε χρόνο ἑορτάζουν τὴν ἐπέτειο τοῦ Πολυτεχνείου.Οὐδείς ὅμως μέχρι σήμερα μᾶς εἶπε τί ἑορτάζουν εἰς τὸ Πολυτεχνεῖον, διότι ἕκαστος προσδιορίζει δι’ ἑαυτόν τὴν ἔννοια τοῦ ἑορτασμοῦ. Ἄλλοι ὑποστηρίζουν ὅτι τιμοῦν τοὺς νεκρούς φοιτητές τοῦ Πολυτεχνείου καὶ αὐτούς πού καταπλάκωσε τὸ ἄρμα μάχης ποὺ ἔσπασε τὴν σιδερένια πύλη!!!Ἄλλοι λέγουν ὅτι ἑορτάζουν τὴν ἐξέγερση τῶν φοιτητῶν κατά τῆς Χούντας!!!Ἄλλο
  ι ὅτι ἑορτάζουν τὴν ἡμέρα τῆς Δημοκρατίας!!!

  Ἡ ὑπ’ ἀριθμόν 723/75 ἀπόφασις τοῦ 5μελοῦς Ἐφετείου Ἀθηνῶν ἀναφέρει σχετικῶς: «ΟΥΔΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ἐφονεύθη ἐντός ἤ ἐκτός τοῦ Πολυτεχνείου ἤ εἰς τὸ Λεκανοπέδιον Ἀττικῆς κατά τὴν ἐξέγερσιν τοῦ Πολυτεχνείου.ΟΥΔΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ἐφονεύθη ἐντός τοῦ Πολυτεχνείου ἤ εἰς ζώνην 300μ. πέριξ αὐτοῦ».

  Ἐκτός αὐτοῦ, ἡ Βουλή ψήφισε νόμο διὰ τὴν συνταξιοδότηση τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν τοῦ Πολυτεχνείου, ὁ ὁποῖος ὅμως παρέμεινε ἀνενεργός, γιατί οὐδείς παρουσιάσθηκε νὰ διεκδικήσῃ σύνταξη.Γιατί;

  Ὅπως εἶναι γνωστό, ἡ ὑποτιθέμενη Χούντα εἶχε παραδώσῃ τὴν ἐξουσία ἀπό τῆς 8ης Ὀκτωβρίου 1973, ὅταν ἀνέλαβε ἡ Κυβέρνηση Μαρκεζίνη διὰ νὰ ὁδήγησῃ τὴν χώρα εἰς ἐκλογές τὴν ἄνοιξη τοῦ 1974.
  Ἡ ἐξέγερση τοῦ Πολυτεχνείου ἔγινε 16-18Νοεμβρίου 1973, ὅταν ἡ «Χούντα» εἶχε παραδώσῃ τὴν ἐξουσία.Ἐναντίον ποιᾶς Χούντας ἑορτάζουμε τὴν ἐξέγερση;

  Ὁ κ. Μεϊμαράκης ὑπεστήριξε ὅτι εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς Δημοκρατίας.

  Ποιά Δημοκρατία ἐπέτυχε ἡ ἐξέγερση τοῦ Πολυτεχνείου;Τὸ ἀποτέλεσμα τῆς ἐξεγέρσεως ἦταν ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετο.Ἀνέκοψε τὴν πορεία πρὸς ἐκλογές καὶ ἔφερε τὴν Δικτατορία τοῦ Ιωαννίδη.
  Τί, λοιπόν, ἑορτάζουμε στὴν ἐπέτειο τοῦ Πολυτεχνείου;

  Ἕπεται καὶ συνέχεια…

 302. ππαν said

  Αξίζουν το μπράβο μας οι προφανώς φιλέλληνες ξένοι οι οποίοι με τα κάποια ελληνικά που ξέρουν προσπάθησαν να εκφραστούν στην γλώσσα μας. Ας δούμε με επιείκια τα λάθη τους. 😉

 303. spyroszer said

  300 Τι είναι τούτο πάλι; Κάνανε και δουλική αντιγραφή του facebook, δεν αλλάζανε λίγο το concept να γλιτώσουνε τις αγωγές.

 304. Immortalité said

  @302 Ομολογώ ότι αυτή η οπτική μου είχε διαφύγει. 😀

  @303 Για να δεις πόσο τους κόβει… Είμαι περίεργη πόσο θα κρατήσει.
  (Αν μου επιτρέπεις την ερώτηση, είσαι ο Σπύρος απ’ του Χασοδίκη;)

 305. sarant said

  300: Καλύτερα όμως, να φτιάξουν δικό τους, να μην μας παίρνουν κι εμάς τα σκάγια!

  301: Αγαπητέ, απ’ όσο ξέρω τέτοια απόφαση δεν υπήρξε, αλλά πώς να το τεκμηριώσει κανείς; Ας βοηθήσουν οι νομικοί.

 306. Immortalité said

  @305α Νίκο, αφού είναι για την προάσπιση της γλώσσας μήπως πρέπει να γραφτείς; 😛

  305β Δεν νομίζω να έχει κανείς όρεξη να χωθεί στα αρχεία του ’75 για ν’ αποστομώσει τους βαρεμένους.

 307. spyroszer said

  304. Εννοείται σου επιτρέπω, όχι δεν τον ξέρω τον Χασοδίκη, έχω δει το ιστολόγιο του αλλά δεν τον ξέρω.
  305. Τι να τεκμηριώσεις, αναφέρουν έναν σκέτο αριθμό απόφασης, αν δεν δούμε το έγγραφο και το περιεχόμενο τι να λέμε;

 308. Immortalité said

  @307α Καλά ούτε εγώ τον ξέρω, τον διαβάζω μόνο. 🙂
  Ρώτησα γιατί σχολιάζει εκεί ένας συνονόματος και συνάδελφός σου.
  Μερσί για την απάντηση.

 309. spyroszer said

  Α, όχι δεν έχω σχολιάσει

 310. ΣΑΘ said

  Λιβανιστείτε μεταξύ σας μακαρίως και ομοθυμαδόν, αγαπητοί!

  Βρίστε, ειρωνευτείτε, λοιδορήστε, απαξιώστε, ανασκολοπίστε -δημοκρατικότατα- όποιον ‘ανόσια’ διανοείται να αμφισβητήσει τα θέσφατα, τα στερεότυπα, την ηρωϊκή και ιερή ‘μυθολογία’ σας!

  Η σαφώς υστερόβουλη ακατάσχετη (επίσημη και μη) ρητορεία δεκαετιών, έχει δυστυχώς καταφέρει η μεγάλη πλειονότητα τών (νεοτέρων κυρίως) νεοελλήνων, να πιστεύουν πια ακράδαντα το χονδροειδές ψέμα ότι «το Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα» και έφερε την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα.

  Και αγνούν, δυστυχώς επαναλαμβάνω, ότι το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν έριξε τη Χούντα, αλλά έφερε μια τρισχειρότερη χούντα (αυτήν, βεβαίως, του Ιωαννίδη), η οποία οδήγησε στην προδοσία και στο ξεπούλημα τής μισής Κύπρου.

  Είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες εκείνοι που τιμούν ανεπιφύλακτα τους (όσους και όπου) νεκρούς «του Πολυτεχνείου», όπως και όλους τους νεκρούς που έπεσαν για τις ιδέες τους όπου γης.

  Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να πιστεύουν ότι -σε τελική ανάλυση- το Πολυτεχνείο υπήρξε μια σκοτεινή για τον Ελληνισμό ώρα.

  Κι αυτό διότι (σχεδιασμένα ή όχι) απετέλεσε την κερκόπορτα (ή έστω τον καταλύτη) για την τελευταία ιστορικά εδαφική συρρίκνωση τού ελληνικού ιστορικού χώρου.

  Προς τι, λοιπόν, οι εορτασμοί, οι αργίες, οι παράτες;

  Από πού και ως πού είναι απολύτως βέβαιο ότι το πείραμα Μαρκεζίνη θα απετύγχανε οπωσδήποτε;

 311. Δεν νομίζω ότι βρίζει κανένας όποιον διαφωνεί (εσάς σας έχει βρίσει) αλλά αν κάποιος σχολιάζει βρίζοντας και προσβάλοντας δεν πιστέυω ότι σε καμιά συζήτηση δεν γίνεται δεκτός γιατί αν γίνεται σε δικτυακή;

  Διαβάστε το μήνυμα αρ. 178 (θα πεις ότι αποκαλώ κάποιους ηλίθιους αν κάποιος θωρεί τον Παπαδόπουλο συνετό δεν ξέρω πως αλιώς λέγεται).
  Θα αποτύγχανε σίγουρα με ένα σύνταγμα φτιαγμένο με τους στρατιωτικούς να έχουν τον τελευτάιο λόγο. Και θα έιχαμε τον Ιωαννίδη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (έτσι δεν λεγόταν ή θυμάμαι την τουρκική εκδοχή).
  Τον Ιωαννίδη δεν τον έφερε το Πολυτεχνείο αλλά διαμάχες μεταξύ της συμμορίας που έβλεπε τους μισούς να έιναι στη ρεμούλα και στη μεγάλη ζωή (αν θυμάστε ο Ιωαννίδης διαφήμιζε ότι κοιμόταν σε κρεβάτι εκστρατείας για να δειξει τη διαφορά από τον Παπαδόπουλο που κοιμόταν σε βίλες στο Λαγονήσι και το Ψυχικό).
  ¨οσο για αυτούς που λένε ότι δεν σκοτώθηκε κανένας σε ακτίνα 300 μέτρων από το πολυτεχνείο (μάλλον γιατί η διαστάυρωση Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου που έγιναν οι περισσότεροι πυροβολησμοί είναι λίγο παραπάνω από 300 μέτρα από την πύλη) τι έχουν να πουν για τον Μιχάλη Μαυυρογίαννη που τον σκότωσε εν ψυχρώ ο Ντεντιρλής στη γωνία του πολυτεχνείου; (Πατησίων και Στουρνάρη)

 312. ΣΑΘ said

  @ Spyroszer [298]

  Γράφετε:

  » Eμένα με ενόχλησε ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μιλά 60 χρόνια μετά με όρους νικητών και ηττημένων ενός εμφυλίου πολέμου»

  Μα γιατί, αγαπητέ;

  Δεν είναι ιστορική αλήθεια ότι στον ελληνικό Εμφύλιο τής 10ετίας του ’40 (1943 -1949) υπήρξαν (στρατιωτικώς) νικητές ηττημένοι;

  Και δεν είναι επίσης ιστορική αλήθεια ότι οι τότε στρατιωτικώς ηττημένοι (και οι επίγονοί τους φυσικά) πήραν σταδιακά -από το 1974 μέχρι και σήμερα- τη ρεβάνς, «επιβάλλοντας τη δική τους λογική στο καθεστώς και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του: τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, τη διανόηση, τον Τύπο, τα ΜΜΕ»,
  όπως το γράφει και ο Λαζαρίδης;

  Ποιος σας είπε πως ο Εμφύλιος τελείωσε το 1949;

  Ελόγου μου, πάντως, βρίσκω το κείμενο τού Λαζαρίδη μνημειώδες, και το υπογράφω εκθύμως.

  http://www.antinews.gr/2012/11/17/190157/

 313. ΣΑΘ said

  Παρόραμα:

  » … νικητές και ηττημένοι; »

  Ευχαριστώ.

 314. Α, κάποιοι έχουν πλήρη άγνοια της χουντικής διακυβέρνησης και της λαμογιάς της… Ακούστε λοιπόν…
  Ούτε η λογοκρισία της χούντας δεν κατάφερε να αποτρέψει τα πρωτοσέλιδα για τα «Σάπια κρέατα» της Αργεντινής που τάισε το λαό ο υπουργός Μπαλόπουλος. Πρόκειται για μέγιστο σκάνδαλο. Έχουν υπ’ όψη τους αυτή την ιστορία τα σημερινά νεοναζιστικά καθάρματα ή θέλουν να τους την υπενθυμίσουμε με λεπτομέρειες;
  Επίσης, για το κάθε εργάκι που γινόταν επί χούντας, η μίζα πήγαινε σύννεφο. Ακόμη και το κτηριάκι που στεγάζεται το σημερινό δημαρχείο Περάματος (δίπλα από την εκκλησία του Αη Γιώργη) χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί! Έχω δουλέψει από θεμέλια ως το στρώσιμο της ταράτσας με ελαφρόπετρα -σπούδαζα και δούλευα οικοδομή εκείνη την περίοδο- και ο στρατηγός που έβαζε την υπογραφή του για την εκταμίευση των εβδομαδιαίων δαπανών, αν δεν έπαιρνε τη μίζα του, υπογραφή δεν έβαζε. Και για να παίρνει τις μίζες του, η ανέγερση του Δημαρχείου, είχε γίνει γεφύρι της Άρτας. Σκεφθείτε δε ότι η κατασκευαστική εταιρία που έχτισε το δημαρχείο (κοτέτσι σύμφωνα με το πως εννοούμε σήμερα τα δημόσια έργα) λεγόταν «Φοίνιξ», που ήταν και το σύμβολο της χούντας! Κόστισε δέκα φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.
  Αλλά θα μου πεις, ήσαν άσχετοι μεν με τα δημόσια έργα (οι χουνταίοι στρατιωτικοί) αλλά δημιούργησαν μάχιμο στρατό, ενδιαφέρονταν για την άμυνα της χώρας. Παπάρια! Είχαν διαλύσει και το στρατό. Πήγα το 1975 ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού στη Μυτιλήνη και δεν είχαν αφήσει χάρτη ούτε για το που είχαν τοποθετήσει τις νάρκες στην Πέτρα και στο Μόλυβο μετά την κρίση με το Κυπριακό. Είχαν χεστεί πάνω τους και σκόρπισαν τις νάρκες, χωρίς να τις χαρτογραφήσουν. Και ρίχναμε εμείς μετά, κοπάδια πρόβατα για να εκτινάσσονται οι «αχαρτογράφητες» νάρκες, για να μην σκοτώνονται άνθρωποι. Αλλά τελικά σκοτώθηκαν και άνθρωποι. Επίσης, ψάχναμε να βρούμε που βρίσκονταν οι αποθήκες με τα πυρομαχικά των πυροβολαρχιών.Και δεν είχαν αφήσει κανένα στοιχείο… .
  Στρατός δεν υπήρχε επί χούντας. Ασχολούνταν με την πολιτική και τις μπίζνες του κώλου. Πλήρης διάλυση! Τα πυρομαχικά της Γ΄Πυροβολαρχίας (δίπλα από τη Στύψη) τα εντοπίσαμε μετά από αναζήτηση ενός χρόνου. Ένας βοσκός που πίναμε παρέα ένα βράδυ στη Στύψη, μου είπε ότι τα είχαν παρατήσει στο μαντρί του! Και τα περιμαζέψαμε…
  Υπερηφανευτεί ε λοιπόν, ηλίθιοι νεοναζί για τους «λεβέντες» σας καραβανάδες που με «καθαρά χέρια» κυβέρνησαν τα μαύρα χρόνια της στρατιωτικής χούντας.Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Ο Λαός έχει Μνήμη!

 315. Γς said

  314:
  >Ο Λαός έχει Μνήμη!

  Εχει. Αλλά πού την έχει;.
  Συμπάθαμε, αλλά …

 316. Γς said

  296:
  > Έμοιαζε ποτέ ο Μπέης με τον Τζαννετάκη;

  Είπα ότι έχω τύψεις για αυτό το ‘αστείο’ μου.
  Πάντως όλοι γέλαγαν τότε που τους το είπα.
  Λεπτομέρεια: έλεγα ότι απεκάλεσα τον Τζαννετάκη Μπέη.

 317. spiral architect said

  @310: […] Η σαφώς υστερόβουλη ακατάσχετη (επίσημη και μη) ρητορεία δεκαετιών, έχει δυστυχώς καταφέρει η μεγάλη πλειονότητα τών (νεοτέρων κυρίως) νεοελλήνων, να πιστεύουν πια ακράδαντα το χονδροειδές ψέμα ότι “το Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα” και έφερε την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα.

  Και αγνούν, δυστυχώς επαναλαμβάνω, ότι το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν έριξε τη Χούντα, αλλά έφερε μια τρισχειρότερη χούντα (αυτήν, βεβαίως, του Ιωαννίδη), η οποία οδήγησε στην προδοσία και στο ξεπούλημα τής μισής Κύπρου. […]

  Δηλαδή κατά τα λεγόμενά σας οι φοιτητές, οι εργάτες κλπ θα έπρεπε να κάτσουν στ΄αυγά τους, να μην γίνουν οι καταλήψεις της Νομικής και του ΕΜΠ, για να μείνει η χούντα, να κάνει ο Μαρκεζίνης εκλογές (αλήθεια με ποιους υποψήφιους; ) για να μην έλθει ο Ιωαννίδης και οδηγήσει στο ξεπούλημα της Κύπρου.
  Ο λαός δηλαδή να ακολουθούσε ευπειθώς τας διαταγάς!
  Όμορφα!

  Αγαπητέ μου τα συμπεράσματα για τους σύγχρονους νοσταλγούς βγαίνουν αβίαστα. Ποιος διαφωνεί άλλωστε;

 318. sarant said

  310: Αποκαλυπτήρια!

 319. cronopiusa said

  Η Ουτοπία στον Ορίζοντα

  … μας έμαθε πολλά
  το αίμα του Νοέμβρη …

 320. spiral architect said

  Και για να τελειώνουμε με τους νοσταλγούς που έχουν ακόμα «ερωτηματικά» για τα γεγονότα, όλοι όσοι ασχολήθηκαν δικαστικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης (Τσεβάς κλπ δικαστές και εισαγγελείς) ήσαν οι ίδιοι που υπηρέτησαν τη χούντα από τις ίδιες θέσεις.
  Έτσι, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο εστίασαν τις καταδίκες τους μόνο στις «παρεκτροπές» των στρατιωτικών και αστυνομικών.
  Εφτά (και παραπάνω) χρόνια έτρωγαν ψωμί (μήπως και παντεσπάνι; ) απ’ τα χέρια των καραβανάδων άλλωστε.

  Επίσης κατά την δίκη των πρωταιτίων της χούντας, το έγκλημα του Πολυτεχνείου διαχωρίστηκε απ’ το πραξικόπημα και οι πρωταίτιοι δικάστηκαν για εσχάτη προδοσία με την τελευταία (κατά δήλωση Καραμανλή του Α’) να είχε χαρακτηριστεί «στιγμιαίο αδίκημα».

 321. ππαν said

  Αυτός ο τρόπος να βρίζει κανείς, με φούστηδες και μαμημένα, είναι πιο γελοίος κι από τον κανονικό. Σαν τραμπούκος με φωνή θείτσας, καληώρα ο φύρερ

 322. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Προς κύριο που Κάνει Πίπαν: Πόσα;

 323. ππαν said

  Α είναι που είπαμε τον φύρερ θείτσα; Μα δεν κρύβεται αυτό, η φωνή του είναι, πώς να το κάνουμε;

  Νικοκύρη, το φλιτ

 324. ππαν said

  Α, φλίταρες;

 325. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Παρακαλώ, το φλιτ με μέτρο, γιατί θα φαίνεται το σχόλιό μου ξεκρέμαστο… 🙂

 326. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πες τα σκατόστομε να αλλάξουμε σουτιένι! 🙂

 327. Immortalité said

  Καλά τι παίρνουν αυτοί πρωί πρωί;

 328. Αργά αντανακλαστικά έχουνε πάντως.

 329. ππαν said

  331: Αυτά τα αναβολικά που παίρνουν για να φουσκώσουν τα μούσκουλα -και να μικρύνουν άλλα, που δεν τα λέω για να μην με μαλώσει ο Κιντ- νομίζω δημιουργούν αυτήν την τσατίλα.

 330. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ρε πιπαντζίκο, πόσους μήνες παρακολουθείς το μπλογκ και τα έχεις έτσι μαζεμένα; Μαλακία τόσο καιρό να μην έχεις το θάρρος να πεις τη γνώμη σου. Πες τα να ξαλαφρώσεις ντε. 🙂

 331. skol said

  298: Εμένα με ενόχλησαν και άλλα πράγματα. Εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά. Να σου πώ τι κατάλαβα:
  Το Πολυτεχνείο δεν έριξε την Χούντα. Απλώς βοήθησε λίγο. Καμιά σχέση με το ’21 που διώξαμε τους Τούρκους μόνοι μας και ομόψυχα και ανιδιοτελώς. Όπως επίσης και τους Γερμανούς. Πάλι μόνοι μας και ομόψυχα. Και να τελειώνουμε με τέτοιες επετειακές εκδηλώσει δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυμόμαστε το Πολυτεχνείο. Τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν ότι οι Χούντες δεν πέφτουν με αγώνες αλλά από μόνες τους όταν δεν έχουν πλέον κάτι καλό να προσφέρουν.

 332. spiral architect said

  @298: Η Ισπανία, θαρρώ ότι, έχει πιο πονεμένη σύγχρονη ιστορία απ’ τη δική μας. 😥

 333. Μαρία said

  318 Μπορεί να ήταν οπαδός του Μπάμπη 🙂

  331 Τι αμφισβητείς απ’ το παρακάτω του Λ.;
  Τρίτον, το «Πολυτεχνείο» σίγουρα δεν έριξε τη χούντα. Αλλά την κλόνισε σοβαρά, και έπαιξε το ρόλο του «καταλύτη» για την εσωτερική της διάσπαση. Η «πολιτικοποίηση» της δικτατορίας (με τις εκλογές Μαρκεζίνη που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 1974) ματαιώθηκε μια βδομάδα μετά την εξέγερση. Ενώ η κατάρρευση της δικτατορίας προέκυψε μετά την τραγωδία της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974.

 334. skol said

  333. Δεν το αμφισβητώ. Θέλω να πώ ότι για μένα το ότι την κλόνισε σοβαρά είναι αρκετά μεγάλο κατόρθωμα και ικανός λόγος για να το θυμόμαστε επετειακά.
  Και ότι η σύγκριση με το ’21 π.χ. είναι εκ του πονηρού.

 335. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [ 317 ]

  Τα συμπεράσματά σας περί «συγχρόνων νοσταλγών» (!!) είναι ανέρειστα, άδικα και σαφώς εκ του πονηρού.
  Η γνωστή φάμπρικα τής απαξίωσης…

  Ξαναδιαβάστε, παρακαλώ, το σχόλιό μου [310] :

  » Λιβανιστείτε μεταξύ σας μακαρίως και ομοθυμαδόν, αγαπητοί! Βρίστε, ειρωνευτείτε, λοιδορήστε, απαξιώστε, ανασκολοπίστε -δημοκρατικότατα- όποιον ‘ανόσια’ διανοείται να αμφισβητήσει τα θέσφατα, τα στερεότυπα, την ηρωϊκή και ιερή ‘μυθολογία’ σας!

  Η σαφώς υστερόβουλη ακατάσχετη (επίσημη και μη) ρητορεία δεκαετιών, έχει δυστυχώς καταφέρει η μεγάλη πλειονότητα τών (νεοτέρων κυρίως) νεοελλήνων, να πιστεύουν πια ακράδαντα το χονδροειδές ψέμα ότι “το Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα” και έφερε την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα.
  Και αγνούν, δυστυχώς επαναλαμβάνω, ότι το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν έριξε τη Χούντα, αλλά έφερε μια τρισχειρότερη χούντα (αυτήν, βεβαίως, του Ιωαννίδη), η οποία οδήγησε στην προδοσία και στο ξεπούλημα τής μισής Κύπρου.

  Είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες εκείνοι που τιμούν ανεπιφύλακτα τους (όσους και όπου) νεκρούς “του Πολυτεχνείου”, όπως και όλους τους νεκρούς που έπεσαν για τις ιδέες τους όπου γης.

  Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να πιστεύουν ότι -σε τελική ανάλυση- το Πολυτεχνείο υπήρξε μια σκοτεινή για τον Ελληνισμό ώρα.
  Κι αυτό διότι (σχεδιασμένα ή όχι) απετέλεσε την κερκόπορτα (ή έστω τον καταλύτη) για την τελευταία ιστορικά εδαφική συρρίκνωση τού ελληνικού ιστορικού χώρου.

  Προς τι, λοιπόν, οι εορτασμοί, οι αργίες, οι παράτες;

  Από πού και ως πού είναι απολύτως βέβαιο ότι το πείραμα Μαρκεζίνη θα απετύγχανε οπωσδήποτε;»

  Για ποιούς «σύγχρονους νοσταλγούς» μιλάτε επομένως;

  Στο βαθμό, λοιπόν, που «το Πολυτεχνείο» και οι (όσοι και όπου) άξιοι πάσης τιμής νεκροί του έφεραν τον Ιωαννίδη και την κατά τα φαινόμενα οριστική απώλεια της μισής περίπου Κύπρου, ναι, «το Πολυτεχνείο» ήταν κατά τη γνώμη μου μια άδικη μικρή θυσία που οδήγησε σε μια ανείπωτη εθνική συμφορά.

  Ο αρειμάνιος Έλληνας (του οποίου -ως γνωστόν- «ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει»), που όμως «άντεξε» (!!) 7 σχεδόν χρόνια χούντας, θα μπορούσε -βρε αδερφέ- να «κρατηθεί» λίγο ακόμα και να δώσει μια μικρή ευκαιρία στο πείραμα Μαρκεζίνη.

  Επαναλαμβάνω: Από πού και ως πού είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Μαρκεζίνης δεν θα τα κατάφερνε;

 336. spiral architect said

  […] Από πού και ως πού είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Μαρκεζίνης δεν θα τα κατάφερνε;
  Γιατί, μελλοντολόγος ήσασταν τότε; Και γιατί να τα κατάφερνε; Στο μυαλό του ήσασταν, ούτως ώστε να γνωρίζατε με ποιους υποψήφιους – κόμματα θα έκανε εκλογές;
  Αν ναι, τότε πέσατε έξω.
  Και για να μην κάνουμε πλάκα, συνεχίζετε να μιλάτε με εικασίες.
  Με εικασίες μόνο επιτυχημένα μυθιστορήματα μπορούν να γραφούν.
  Διαβάστε την υπόθεση, αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο.
  Τι θα γινόταν αν, ο αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ νικούσε τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ στις προεδρικές εκλογές του 1940;

 337. ΣΑΘ said

  @ Sarant [318]

  Για ποια «αποκαλυπτήρια» μουρμουράτε κ. Σαραντάκο;

  Τα μισά της χιλιάδας πεντακόσια.

  Γουστάρετε Τσίπρα και ‘πεφωτισμένη’ Αριστερά και γουστάρω Σαμαρά/Λαζαρίδη και ‘πεφωτισμένη’ Δεξιά!

 338. sarant said

  337: Απορώ πώς καταλάβατε ότι μουρμούρισα και δεν βροντοφώναξα -αλλά δεν θέλω να μου λύσετε την απορία, ούτε πρόκειται να απαντήσω άλλη φορά σε σχόλιό σας και ενθαρρύνω και τους άλλους σχολιαστές να κάνουν το ίδιο.

 339. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Όχι ρε Νικοκύρη, τόχα έτοιμο… Press delete. 😀

 340. Γς said

  Μαρκεζίνης, Πολυτεχνείο και …Ιουλιανά!
  Το είχα ανεβάσει πρόπερσι.
  Α, και ολίγος Μποστ.

 341. Μαρία said

  Κι εγώ ήμουν έτοιμη να σχολιάσω το κρατηθεί αλλά κρατήθηκα.

 342. Γς said

  Μαρκεζίνης, Πολυτεχνείο και …Ιουλιανά!
  Το είχα ανεβάσει πρόπερσι.
  Α, και ολίγος Μποστ.

 343. cronopiusa said

  Σβάστικες στα σχολεία
  Η Χρυσή Αυγή φτιάχνει πυρήνες, σκορπά τον φόβο σε μαθητές και δασκάλους και παρεμβαίνει στη διδασκαλία ΒΗΜΑ

 344. ΣΑΘ said

  @ Skol [331]

  «Τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν ότι οι Χούντες δεν πέφτουν με αγώνες αλλά από μόνες τους όταν δεν έχουν πλέον κάτι καλό να προσφέρουν.»

  Όχι, φυσικά!

  Τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν ότι η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Αξιοπρέπεια, κερδίζονται με αγώνες και με θυσίες.

  Υπάρχει, όμως, ένα πολύ πικρό «αλλά» :

  Υπάρχει έστω ένα (1) δικτατορικό καθεστώς στην ιστορία μας του 20ου αιώνα, που να γκρεμίστηκε από το λαό;

  Οι δικτατορίες Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη, δεν αποτελούν εξαίρεση.

  Ουσιαστική αντίσταση (με λαϊκή βάση) στις δικτατορίες αυτές, δεν υπήρξε.
  Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να ομολογούν ακάμα και σοβαρές αριστερές πένες.
  (Δες π.χ. Τασούλα Βερβενιώτη, στον πρόλογο του «Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ …» της Μαρίας ΜπέΙκου, [Καστανιώτης 2010], σελ. 17).

  Τι έκαναν, ως σύνολο, επί 7 ολόκληρα χρόνια οι αδούλωτοι, υπερήφανοι κ.τ.ο. Έλληνες, των οποίων -βεβαίως- «ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει» ;

 345. spiral architect said

  Ψιτ, μάστορα, έχεις καμιά καλή ιδέα, για το πως θα διώξουμε το σημερινό δικτατορικό καθεστώς; 🙄
  (εσ. και εξ. που έλεγαν επί «εθνοσωτηρίου»)

 346. cronopiusa said

  Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

  Με αφορμή το περιστατικό στο 1ο Νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδας, συντάξαμε μία
  Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό να εκφράσουμε την ανησυχία μας, αλλά και να υπογραμμίσουμε την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στην
  υπεράσπιση του δημοκρατικού σχολείου.
  Όσοι/ες συνάδελφοι συμφωνείτε και επιθυμείτε να υπογράψετε την επιστολή, παρακαλούμε να απαντήσετε με mail, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις διευθύνσεις lidaster00@gmail.com (Λήδα Στεργίου) και magos@uth.gr (Κώστας Μάγος) αναφέροντας το όνομά σας και το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετείτε.
  Παρακαλούμε επίσης να προωθήσετε την επιστολή και σε άλλους/ες συναδέλφους
  πανεπιστημιακούς.

  Συναδελφικά

  Λήδα Στεργίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
  Μιχάλης Δαμανάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  Βασίλης Μπάρος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
  Κώστας Μάγος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
  Ξένια Χρυσοχόου (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
  Γιώργος Νικολάου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
  Γιώργος Μαυρομμάτης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
  Διονυσία Κοντογιάννη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  Ευγενία Αρβανίτη (Πανεπιστήμιο Πατρών)
  —————————————————————————————–
  Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας
  με αφορμή το περιστατικό στο 1ο Νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδας

  Κύριε Υπουργέ,

  Εμείς, οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε σε εσάς, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, αλλά και σε κάθε
  δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη, και να εκφράσουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες
  μας για τον απροκάλυπτο πλέον ρατσισμό και για τον υφέρποντα φασισμό που απειλούν να εισέλθουν και στην εκπαίδευση.

  Αφορμή μάς έδωσε το, όχι μοναδικό, αλλά πλέον πρόσφατο και πανελληνίως γνωστό περιστατικό στο 1ο Νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδας.

  Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η νηπιαγωγός κινήθηκε στο πλαίσιο του
  επίσημου Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο και στο πνεύμα της
  διαπολιτισμικής αγωγής και εκπαίδευσης. Στηρίχθηκε και εφάρμοσε τη θεμελιώδη
  παιδαγωγική αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης των μαθητών της, ανεξάρτητα από την πολιτισμική ή εθν(οτ)ική προέλευσή τους. Προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά να
  μάθουν να σέβονται τόσο τον Εαυτό τους όσο τον διαφορετικό Άλλο, βασική ικανότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για μια γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων πολιτισμικών και κοινωνικών ομάδων.

  Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσέγγισης, η ηθική και πρακτική αναγνώριση της ιδιαίτερης ταυτότητας (ατομικής, οικογενειακής, γλωσσικής κ.λπ.), των ιδιαίτερων
  ενδιαφερόντων και ταλέντων του κάθε παιδιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της
  εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η παροχή ευκαιριών σε κάθε παιδί να εκφράσει τα δικά
  του διαφορετικά βιώματα και να αξιοποιήσει το δικό του διαφορετικό πολιτισμικό κεφάλαιο μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία κλίματος αποδοχής και να συμβάλει στην αύξηση των πιθανοτήτων για αυτοπραγμάτωση, για καλές σχολικές επιδόσεις και επιτυχή κοινωνική ένταξη.

  Η πρακτική στο εν λόγω Νηπιαγωγείο, σε ένα περιβάλλον με παιδιά διαφορετικής
  εθνοπολιτισμικής προέλευσης, φαίνεται να κινήθηκε στο πλαίσιο μιας σύγχρονης παιδαγωγικής προσέγγισης. Εντούτοις, το προσωπικό του έτυχε δυσμενούς μεταχείρισης από την υπηρεσία, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν σε βάρος της νηπιαγωγού και απείλησαν με εκφράσεις, όπως: «Στηλιτεύουμε το γεγονός,
  καιροφυλακτούμε για τις εξελίξεις αλλά και για τις πειθαρχικές ποινές προς τους υπεύθυνους και προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές ποτέ ξανά». (Απόσπασμα από Δελτίο Τύπου
  Πυρήνα Χρυσής Αυγής Λευκάδας, 7-11-12,
  http://www.mylefkada.gr/eidhseis/anakoinoseis/xrysi-aygi-school-11007.html )

  Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα υποχώρησαν μπροστά σε αυτές τις απειλές και ενήργησαν εν θερμώ. Και δεν είναι αυτή η μόνη ανησυχία μας. Ανησυχούμε, επίσης, επειδή όσοι αγανάκτησαν, αντί να προσφύγουν στα αρμόδια θεσμικά όργανα για να προβάλουν το όποιο αίτημά τους, προσέφυγαν σε εξωθεσμικά κέντρα. Προπάντων, όμως, μας ανησυχεί που η
  Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εισχωρήσει και στο χώρο της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης,
  γεγονός απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή. Η πολιτεία οφείλει
  να κλείνει δυναμικά και συστηματικά το δρόμο σε κάθε αντιδημοκρατικό εγχείρημα.

  Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και καλούμε τους υπεύθυνους φορείς της εκπαίδευσης, και προπάντων το Υπουργείο Παιδείας, τους γονείς και εν γένει τις εκπαιδευτικές κοινότητες να προστατέψουν και να διαφυλάξουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου.

 347. ΣΑΘ said

  @ Sarant [338]

  Αυτά κι αν είναι «αποκαλυπτήρια» (ή, ακριβέστερα, «ξεβρακώματα») κ. Σαραντάκο!!!

  Γράφετε:
  » … ούτε πρόκειται να απαντήσω άλλη φορά σε σχόλιό σας και ενθαρρύνω και τους άλλους σχολιαστές να κάνουν το ίδιο.» (!!!!!) Ορέα! Πολύ ορέα!

  Το να πάψετε να απαντάτε σε σχόλιά μου εσείς ο ίδιος, το κατανοώ πλήρως. Μου έχετε κάμποσες φορές δώσει να καταλάβω ότι δεν αντέχετε σε ‘βασανιστικό’ διάλογο ουσίας με απαιτητικούς και μαχητικούς ιδεολογικοπολιτικούς αντιπάλους σας. Ο σχεδόν ‘αυτιστικός’ αριστερός μονόλογος (κάθε φορά που θίγονται ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα) και τα χειροκροτήματα, σας πάνε, μάλλον, πολύ καλύτερα.
  Στην ηλικία μου, ήταν σφάλμα μου να αγνοήσω το «οὐ [γὰρ] συγχρῶνται Ἰουδαῖοι Σαμαρείταις … Μορφωμένοι, προοδευτικοί άνθρωποι, είπα, όλο και κάτι μπορεί να έχει αλλάξει. Μάταιος κόπος.
  Ο ‘Εμφύλιος’ καλά κρατεί ακόμα !…

  Και δεν είναι μόνο οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Και σε κάποια μικροζητήματα γλωσσικής φύσεως οσάκις σας αντέτεινα ή επισήμανα σφάλματά σας, η στάση σας ήταν αυτή μιας αμφισβητούμενης/ θιγόμενης αυθεντίας και όχι αυτή ενός ισότιμου συνομιλητή.

  Η κίνησή σας, όμως, να παροτρύνετε ευθέως και τους άλλους σχολιαστές να κάμουν το ίδιο, (δηλαδή να πάψουν και αυτοί να απαντούν σε σχόλιά μου), σας εκθέτει κατά τη γνώμη μου ως μπλογκάρχη.
  ‘Πρόβατα’ είναι οι σχολιαστές εδώ μέσα, κι εσείς ο ‘τσοπάνης’ που διεκδικεί να τα κατευθύνει; Δεν έχουν ιδία αντίληψη και κρίση;

  Αν δεν είναι έτσι, είναι χειρότερα.
  Δεν είστε φόρουμ ελευθέρου και δυναμικού διαλόγου, αλλά μια μάλλον κλειστή παρέα, που σπεύδει να πάρει με τις πέτρες κάθε τυχόν παρεισφρέοντα ιδεολογικοπολιτικό αντίπαλο που είναι εκτός κλίματος και σας χαλάει τη σούπα. Και μάλλον αυτό είστε, αφού, εκτός από την ανόητη αφεντιά μου, άλλος σχολιαστής δεξιών πεποιθήσεων που να χάνει τον καιρό του εδώ μέσα ζυζητώντας μαζί σας ιδεολογικοπολιτικά, δεν φαίνεται να έχει επιβιώσει.

  Θα το επαναλάβω για τρίτη φορά:

  «Λιβανιστείτε μεταξύ σας μακαρίως και ομοθυμαδόν, αγαπητοί! Βρίστε, ειρωνευτείτε, λοιδορήστε, απαξιώστε, ανασκολοπίστε -δημοκρατικότατα- όποιον ‘ανόσια’ διανοείται να αμφισβητήσει τα θέσφατα, τα στερεότυπα, την ηρωϊκή και ιερή ‘μυθολογία’ σας! »

  Κι αν δεν σας κάνω μία, κ. Σαραντάκο, δεν μου κάνετε δέκα.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 348. Μαρία said

  346
  >τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα!!

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία (σε ανοιχτή ακρόαση) με τον Περιφερειακό Διευθυντή, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  Λευκάδας μας ανακοίνωσε ότι: α) ο ίδιος ποτέ δεν είχε απαγγείλει καμία κατηγορία τόσο εις βάρος της συναδέλφισσας νηπιαγωγού όσο και εις βάρος των εκπαιδευτικών στο Δημ. Σχολείο στο Νυδρί και β) με απόφασή του, η συναδελφισσα, θα επιστρέψει από την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 15/11/2012) στη θέση της κάτι που υλοποιήθηκε άμεσα.
  http://pekp.gr/?p=31098

  Ο Περιφερειακός είναι καταπράσινος και αθληταράς.

 349. Φρύνις said

  310: ….Από πού και ως πού είναι απολύτως βέβαιο ότι το πείραμα Μαρκεζίνη θα απετύγχανε οπωσδήποτε; …

  338:..ενθαρρύνω και τους άλλους σχολιαστές να κάνουν το ίδιο…

  Θα το παραβλέψω άπαξ, με (ένα μακριά από μας) διαχωροχρονικό
  «ποτέ δεν είναι αργά»: https://www.youtube.com/watch?v=94-MHCBFuI4

 350. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ξέχασες το αλήστου μνήμης τάμα, θυμάμαι παιδάκι στο δημοτικό, που μας υποχρέωναν να δώσουμε το λιγότερο δύο δραχμές, ενώ δεν είχαμε καλά καλά να πάρουμε κουλούρι με 50 λεπτά.
  Ο λαός έχει μνήμη, αλλα δυστυχώς είναι σαν του χρυσόψαρου.

 351. Μαρία said

  350
  7 χρόνια αρπαχτή
  http://www.left.gr/article.php?id=13300

 352. Μπαρμπαλιάς said

  Οι γονείς να μιλούν σιγανά και με υπονοούμενα μπροστά μας, κι ακόμα κλαίω εκείνο το ολοστρόγγυλο δεκάρικο με τον βασιλιά Παύλο επάνω, για το τάμα της χούντας, «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Κι ο γείτονας λοχαγός να περνά κόντρα στο μονόδρομο της αγοράς, αγέρωχος, ποιός να τολμήσει του πεί κάτι…

  http://users.sch.gr/veccio/17.11.2006.htm

 353. ΣΑΘ said

  @ Φρύνις [349]

  » Θα το παραβλέψω άπαξ … » (!!!)

  Μην παραλείψετε, όμως, να [το] εξομολογηθείτε, και να κάμετε και τις ανάλογες «μετάνοιες». Μόνο έτσι θα έχετε καλές πιθανότητες άφεσης.

  Ως προς τον «τύπο» τού link τώρα:

  Είστε (εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος εδώ μέσα) άξιος να λύσετε έστω τα κορδόνια αυτού του «τύπου» ;

 354. spiral architect said

  @353: Σαφώς, αλλά δεν με ενδιαφέρει να λύσω τα κορδόνια άλλου ενός wannabe σωτήρα. 😛
  Εσύ είσαι άξιος να λύσεις τα κορδόνια (και να τού πεις και φχαριστώ!)αυτουνού του τύπου;

  Ξέρεις τι απάντησε αυτός ο τυπάς, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε αίτηση για πατέντα του εμβολίου της πολυομυελίτιδας: «Θα είναι σαν να κατοχυρώνω με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Ήλιο».
  Δεν ήθελε να επωφεληθεί από αυτό που ανακάλυψε και που ο ίδιος πίστευε ότι ανήκε σε όλους.

  Α ναι, ακόμα περιμένω μπας και έχεις καμιά καλή ιδέα, για το πως θα διώξουμε το σημερινό δικτατορικό καθεστώς.
  (παρ’ εκτός και δεν είναι τέτοιο …) 🙄

 355. ΣΑΘ said

  «Και πολύ κλάμα ρε παιδάκι μου», για τη δυστυχία και την τυράγνια του λαού επί της επάρατης Χούντας …

  Έγιναν αναμφιβόλως και επί Χούντας και ρεμούλες και αθλιότητες και εγκλήματα, (με κορυφαίο, φυσικά, αυτό της Κύπρου).

  Στο σημερινό της, όμως, κατάντημα (αναφέρομαι κυρίως στα οικονομικά), στη σημερινή ξεφτίλα, οδήγησε τη χώρα η «πλέρια» δημοκρατία, τουτέστιν η ασυδοσία.

  » Όταν κατέρρευσε, μέσα στις δικές της αμαρτίες, η απεχθής στρατιωτική χούντα, το 1974, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν ήταν διεθνές. Ήταν εσωτερικό. Ενώ, εξάλλου, περιοριζόταν στο σχετικώς ασήμαντο ποσοστό του 20,8% του ετήσιου ΑΕΠ »

  (Δες Κώστας Μπέης, «Η Ελλάδα που αγάπησα, η Ελλάδα της χρεοκοπίας» [Λιβάνης 2011], σελ. 56-57 )

  Σήμερα το χρέος αυτό είναι στο 160%, και τραβάει ακάθεκτο για πολύ ψηλότερα.

  Τουλάχιστο στα οικονομικά, η «πλέρια» τα σκάτωσε ασύγκριτα περισσότερο ακόμα κι από μια χούντα !

  Με τις υγείες μας!

 356. spiral architect said

  … καλά τράβα σε κάνα αντινιούζ, που θα βρεις ευήκοα ώτα. 😛

 357. Φρύνις said

  353: Το «άπαξ » δεν γράφτηκε λόγω προσαρμοστικότητας μου στην ευγενική «προτροπή» του νικοδεσπότη. Απεναντίας, γράφτηκε λόγω συγκρατηθέντος θυμού για τα όσα (λ)επενικά μας κοινοποιήσατε/απευθύνατε.

  Εγώ δεν μίλησα για κανέναν «τύπο» εσείς, υποθέτω, ότι αναφέρεστε σε ένα συνήθη ιδεότυπο, που εν γένει θα τον προσδιόριζα ως: «Αυτός». Μια τέτοια κατάταξη ενσαρκώνει αντιπροσωπευτικά την στερεοτυπική συνεκδοχή μόρφωσης και εξυπνάδας, μεν, αλλά και «φαιδρότητας» ως προς το είδος και το ύφος της κοινωνκής απεύθυνσης/κατεύθυνσης με την προσήκουσα -εκτός ορίων- αυτοαναφορικότητα, δε.

  Παρά το επιθετικό/προσβλητικό ύφος της γραφής σας, ΔΕΝ είμαι σίγουρος ότι και εσείς μπορείτε να συναντήσετε -μετωνυμικά πάντα- στα κορδόνια αυτού του αφηρημένου ιδεο»τύπου», το νόημα της ύπαρξης/ζωής, εν συνόλω.

  Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Τέλος και τω Θεώ Δόξα.

 358. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [354]

  α) Από πού και ως πού «wannabe σωτήρας», αγαπητέ; Πόθεν το συμπέρασμα;

  β) Και βέβαια δεν είμαι άξιος. Όχι μόνο ελόγου μου, αλλά και μυριάδες μυριάδων άλλων. Γι’ αυτό ακριβώς, ούτε καν διανοούμαι να μιλήσω απαξιωτικά γι’ αυτόν. (Και μη μου πείτε ότι ο τρόπος που αναφέρεται στον Μ. το [349] δεν είναι απαξιωτικός …)

  γ) Συγκεκριμένη πρόταση δεν έχω. Ας ψελλίσω, όμως, κάτι για ‘λογισμό’, για ‘όνειρο’, για ιδανικά, για όραμα, για αυτοπειθαρχία, για Δικαιοσύνη για σκληρή δουλειά, για σφίξιμο των πισινών …

 359. spiral architect said

  Απόφοιτοι Γυμνασίου

  Νεολαίε με το χαρτί του γυμνασίου
  εσύ που στο σχολείο σήκωνες το χέρι για να πεις
  όχι το μάθημα μα την αλήθεια
  σήκωνε πάντα αυτό το χέρι που το γέννησε
  της δικαιοσύνης ο καημός κ’ η σιγουριά του αύριο.

  Νεολαίε με το χαρτί του γυμνασίου
  τα χέρια σου ανεβοκατεβαίνουν
  πάνω σε τραπέζια καφενείων
  καταχνιασμένων από την τσιγαρίλα
  και τις ανάσες πεινασμένων
  τα χέρια σου ανεβοκατεβαίνουν
  πάνω σε μεγάλες πόρτες
  που δε θ’ ανοίξουν ποτέ από μέσα.

  Νεολαίε με το χαρτί του γυμνασίου
  είσαι η φωτιά που ετοιμάζει η απελπισία
  και θα κάψει τις σημαίες των αρχόντων.
  Και αν το ψωμί κ’ η γνώση ανταλλάσσονται
  με τ’ άλλο χαρτί που εσύ δεν έχεις
  μην αρνηθείς γι’ αυτό το ρόλο που σου ανάθεσε ο καιρός.

  Οι μέρες μας κυλούν σαν χειμωνιάτικα ποτάμια
  στους δρόμους φέγγουν φαναράκια μίσους
  στους δρόμους αλαφιάζονται οι μικρές παρέες
  καθώς απ’ τις γωνιές οι μισθοφόροι
  με στιλέτα ξεμπουκάρουν και παγίδες.
  Όμως τα δαγκωμένα λόγια ακολουθούν τραγούδια.

  Θωμάς Γκόρπας, Μεσολόγγι 1935 – Αθήνα 2003

 360. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  355 – Έχω μια απορία, μιας και καταφέρεστε εναντίον της δημοκρατίας, και την θεωρείτε υπεύθυνη για όλα τα μεταπολιτευτικά δεινά της χώρας, την γνωρίζετε; Που την διδαχτήκατε, την εφαρμόσατε στην οικογένειά σας και απέτυχε, (στην δική μου εδώ και 21 χρόνια, λειτουργεί τέλεια) την είδατε κάπου να εφαρμόζεται και να αποτυγχάνει, π.χ δύο (και όχι μόνο) απο τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, ισονομία, και υπευθυνότητα των πολιτών, (δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρώσεις) δεν λειτούργησαν ποτέ στην Ελλάδα, πώς κατηγορείτε την δημοκρατία;
  Και εν τέλει, τί εννοείτε δημοκρατία εσείς, πώς την ορίζετε;

  Υ.Γ – Απορία δεύτερη, αφού όπως λέτε οι χούντες δεν πέφτουν απο το λαό, αλλα μόνες τους, (συμφωνώ εν μέρη ως προς το μόνες τους, πιστεύω κυρίως στην ημερομηνία λήξεως, που έχουν καθορίσει τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, ο λαός πάντως δεν έχει κανένα λόγο, σ΄αυτό συμφωνώ) ο αρειμάνιος έλληνας που κολλάει, τι σημασία έχει αν θα περίμενε λίγο παραπάνω ή όχι, αφού δεν λαμβάνεται υπόψην;

 361. Nέο Kid Στο Block said

  360.(τέλος). Τουσέ! (good point!) Εξαιρετική επισήμανση λογικής αντίφασης !

 362. Nέο Kid Στο Block said

  361. σε σχέση με το 360. Nα διευκρινίσω ότι σαν «(τέλος)» στο 361. εννοώ από το «..αρειμάνιος έλληνας..» και κάτω.
  Με το ότι «ο λαός δεν έχει κανένα λόγο σ’αυτό » διαφωνώ! Λογικη αντίφαση κι’αυτό θεωρώ.

 363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  362 – Κι εγώ διαφωνούσα μέχρι τα εικοσιένα μου, (1982) απο τότε και για εικοσιδύο χρόνια, βλέποντας την συμπεριφορά του λαού, άρχισε να μεταβάλλεται αυτή η διαφωνία μου σε συμφωνία. Δεν μπορούσα όμως να καταλάβω, για ποιό λόγο συμπεριφέρονταν έτσι, ώσπου διαβάζοντας την Εκπαίδευση της αμάθειας, του Ζάν Κλώντ Μισεά, σε συνάρτηση με την Λειτουργία του οργασμού, του Βίλχελμ Ράϊχ, η συμφωνία έγινε άποψη. Οι λαοί είναι άβουλα χειραγωγημένα κοπάδια, που άγονται και φέρονται κατα το δοκούν της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας, με κύρια εργαλεία της χειραγώγησής τους, την σεξουαλική καταπίεση, την θρησκεία, την εκπαίδευση, και τα κόμματα, που στόχο έχουν την διάσπαση της συνοχής τους.
  Κάποτε το 1978 (ακόμα στην ΚΝΕ, έφυγα τον επόμενο χρόνο) είχα διαβάσει σε μία εφημερίδα στα ΝΕΑ νομίζω, μια δήλωση ενός στρατηγού του Πινοσέτ. Τον ρώτησαν, δεν φοβάστε την οργή του λαού με αυτά που κάνετε; Και απάντησε, ο λαός είναι σαν ένα κοπάδι βόδια, όταν είναι ενωμένα έχουν τρομακτική δύναμη, αν είναι σκορπισμένα, μπορείς να τα σκοτώσεις όλα ένα ένα, χωρίς αντίδραση. Τότε είχα εξοργιστεί και έβριζα τον φασίστα, αλλα δυστυχώς ο χρόνος δικαίωσε αυτόν και όχι εμένα.
  Εξοργιστικά λυπηρό παράδειγμα, που τον δικαιώνει, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, και η στάση του επαναστάτη, κυρίαρχου, αδούλωτου, υπερήφανου, και άλλων χαριτωμενιών, ελληνικού λαού. Με πάνω απο 3,500 απόπειρες αυτοκτονίας, μέσα στο 2012, (τόσες δεν είχαμε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι το 2010) με μείωση μισθών 40% και πάνω, με κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, με ουσιαστική κατάργηση των αποζημιώσεων απολύσεως, στον ιδιωτικό τομέα, με ανεργία μεγαλύτερη απο 25% επισήμως, με απίστευτα χαράτσια στο πετρέλαιο, στα σπίτια, και σε οτι χρειάζεται κάποιος για να διαβιώσει υποφερτά, ο λαός τί κάνει; Λειτουργεί σαν γνήσιο κοπάδι απο σκορπισμένα βόδια, πιστεύοντας το κάθε βόδι, οτι ο μακελάρης δεν έρχεται γι αυτό.
  Μια άλλη απάντηση ίσως για την νοοτροπία του λαού, θα μπορούσε να είναι και η απάντηση του Νικοκύρη σε ένα σχόλιό μου σε προηγούμενο νήμα, παραφράζοντας την ρήση της Έμμα Γκόλντμαν, αν στα ιστολόγια σε κάθε άρθρο, διατυπώνονταν, αποτελεσματικοί τρόποι, αντιμετώπισης της κρίσης, θα ήταν παράνομα.
  Να παραφράσω κι εγώ ένα τραγούδι του «επαναστάτη» Σαββόπουλου, στο λαϊκό εκτονωτήριο που λέγεται internet, η Ελλάδα αναστενάζει, περιμένοντας το μοιραίο.

 364. Γς said

  100 χρονών έγινε ο Στυλιανός Παττακός

  Αποφυλακίστηκε πριν από 22 χρόνια για … λόγους υγείας !

 365. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  364 – Εύχομαι να τα εκατοστήσει.

 366. ΣΑΘ said

  @ ΛΑΜΠΡΟΣ [360]

  Δεν τα έχω με την πραγματική Δημοκρατία, αγαπητέ. Με την κατ’ επίφασιν δημοκρατία τα έχω και με την ασυδοσία. Η Δημοκρατία που ονειρεύομαι ελόγου μου, λειτουργεί με ενεργούς Πολίτες που διακατέχονται από τον (κατά Μοισιόδακα) «διακαή και γνήσιον έρωτα … προς το δημόσιον καλόν» και όχι με ιδιώτες (τέλικά idiots!) που νοιάζονται για το τομαράκι τους και για την τσεπούλα τους μονάχα.

  Το #Ο αρειμάνιος Έλληνας (του οποίου -ως γνωστόν- “ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει”)# [335], είναι προφανές ότι το χρησιμοποιώ ειρωνικά, (όπως, βεβαίως, κα εσείς το » … του επαναστάτη, κυρίαρχου, αδούλωτου, υπερήφανου, και άλλων χαριτωμενιών, ελληνικού λαού» [363] ), για να δηλώσω, φυσικά, το ακριβώς αντίθετο.

  Επαναλαμβάνω, λοιπόν:

  #Τουλάχιστο στα οικονομικά, η “πλέρια” τα σκάτωσε ασύγκριτα περισσότερο ακόμα κι από μια χούντα ! # [355].

  Άποψή μου.

 367. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  366: Κατά παλαιότερη δήλωσή σου το «δημόσιο καλόν» που αναπτύσσεται χάρη στη Δημοκρατία είναι σωστό να παραβλέπεται προς χάρην του «εθνικού συμφέροντος», προφανώς γιατί στην κοσμοθεωρία σου είναι λογικό το ένα να εκφράζει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από το άλλο, αλλιώς δεν θα χρειαζόταν αυτή η διάκριση. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς ποιά είναι η «Δημοκρατία» που ονειρεύεσαι, αφήνω στην άκρη το φαιδρό απόφθεγμα του Κωστάμπεη που λίγο πολύ δίνει συγχωροχάρτι στους εθνικούς μειοδότες της εφταετίας. Φυσικά στη Δημοκρατία η άποψη ενός βασιλοχουντικού είναι σεβαστή ως προς το δικαίωμά της να εκφράζεται, αντίθετα στη χούντα και μόνο που θα ανέφερα τη δική μου άποψη σε έναν θιασώτη της «Επαναστάσεως» όπως εσύ ας πούμε, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελούσε εισητήριο για την έναρξη των διακοπών μου σε ένα γραφικό ξερονήσι του αρχιπελάγους!

 368. ΣΑΘ said

  @ Το Ρεμάλι ΤΦΝ [367]

  Σε ποιαν ακριβώς «δήλωσή μου» αναφέρεστε, αγαπητέ, και σε ποια «διακριση»;
  Μπορείτε, παρακαλώ, να μου τη θυμίσετε, παραπέμποντας στο συγκεκριμένο σχόλιό μου;
  Γιατί στη δική μου κοσμοθεωρία, το «δημόσιο καλόν» και το «εθνικό συμφέρον» είναι (σε τελευταία ανάλυση) έννοιες ταυτόσημες.

  Αν η φράση μου:
  # Η Δημοκρατία που ονειρεύομαι ελόγου μου, λειτουργεί με ενεργούς Πολίτες που διακατέχονται από τον (κατά Μοισιόδακα) “διακαή και γνήσιον έρωτα … προς το δημόσιον καλόν” και όχι με ιδιώτες (τέλικά idiots!) που νοιάζονται για το τομαράκι τους και για την τσεπούλα τους μονάχα # [366],
  (καθώς και η όλη παρουσία μου στον παρόντα ιστοχώρο), σας οδηγεί (εσάς και άλλους ομοίους σας εδώ μέσα) στο συμπέρασμα ότι είμαι «βασιλοχουντικός» (!!!) και # θιασώτης της «Επαναστάσεως» # (!!!),

  είναι κρίμα, αλλά είστε πολύ μακριά νυχτωμένος. Ή, ανθρωπινότερα, κάνετε λάθος.

  Ξέρω ότι η εμπάθεια τυφλώνει και οδηγεί σε τραγωδίες*.

  Αλλά ότι θα έβγαζε και τον Μοισιόδακα «βασιλοχουντικό» (!!!!!) δεν το περίμενα με τίποτα.

  (*) » Τίποτε άλλο δεν κατέστρεψε την δυστυχισμένη Ελλάδα παρά μόνον η διχόνοια. Τίποτε άλλο δεν κατέστρεψε αυτό το μέρος της οικουμένης παρά μόνον οι εμφύλιοι πόλεμοι. »
  (Βησσαρίων [1470] ).

 369. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  366 – Αν δεν τα έχετε με την δημοκρατία, τότε γιατι την κατηγορείτε; Τι εννοείτε πραγματική, υπάρχει και μη πραγματική; Υπάρχει η δημοκρατία, και η μη δημοκρατία αγαπητέ μου, τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα της εκάστοτε εξουσίας, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Να σας θυμίσω οτι και επι χούντας, στην αρχή είχαμε βασιλευομένη δημοκρατία, και μετά την ανατροπή του κηφήνα, προεδρική δημοκρατία, άρα σύμφωνα με την συλλογιστική σας, δεν είχαμε χούντα. Με λίγα λόγια, υπάρχει το γιουβέτσι, και το σκέτο απο γιουβέτσι, η λέξη χρησιμοποιήται και στα δύο φαγητά, αλλα δεν είναι ίδια φαγητά πώς να το κάνουμε.
  Όσο για τα οικονομικά, συγκρίνετε 7 χρόνια με 38, και δεν λαμβάνετε υπόψην, οτι τότε ο μισός πληθυσμός ή ήταν μετανάστες και έστελνε εμβάσματα, ή ήταν σε υποχρεωτικές διακοπές (όπως ο πατέρας μου στην εξωτική Γυάρο και στο Long island) oπότε δεν επιβάρυναν την ανεργία, συν το στρατιωτικό που ήταν πάνω απο δύο χρόνια. Να υποθέσω οτι η ελευθερία έκφρασης, δεν εμπίπτει στις ανθρώπινες αναγκαιότητες για εσάς, οπότε την παραβλέπω. Το πόσο φιλοτομαριστές ήταν οι χουντικοί, φάνηκε στα αλληλοκαρφώματα στην «δίκη» της χούντας.Για την ασυδοσία τι να πώ, αν δεν την είδατε επι χούντας, που έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, (ένας αγράμματος χωροφύλακας ή παπάς μπορούσε να διορίζει ή να καθαιρεί έναν δάσκαλο, να μην μιλήσουμε για το πανηγύρι στο στρατό) τότε βλέπετε ότι θέλετε, είναι σαν να προσπαθώ να πείσω έναν οπαδό της επίπεδης γής, οτι είναι στρογγυλή.
  Επειδή δεν έχω καταλάβει, εσείς ποιό πολίτευμα προτείνετε;

  Ο αρειμάνιος είναι ειρωνικό, αλλα που κολλάει; Αφου όπως λέτε δεν λαμβάνεται υπόψην, τι σημασία έχει αν περίμενε λίγο παραπάνω ή όχι;

 370. Μαρία said

  369
  >εσείς ποιό πολίτευμα προτείνετε;
  Την κοινοβουλευτική δικτατορία
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/28/2015/#comment-74997

 371. ΣΑΘ said

  @ ΛΑΜΠΡΟΣ [369]

  Γράφετε:
  «Αν δεν τα έχετε με την δημοκρατία, τότε γιατι την κατηγορείτε;»

  Έγραψα [366]:
  » Δεν τα έχω με την πραγματική Δημοκρατία, αγαπητέ. Με την κατ’ επίφασιν δημοκρατία τα έχω και με την ασυδοσία.»

  Δεν είναι προφανής η διαφορά της «πραγματικής Δημοκρατίας» (προσέξατε το «Δ» 😉 από την «κατ’ επίφασιν δημοκρατία» (προσέξατε το «δ» 😉 ;;

  Γράφετε:
  » … και επι χούντας, στην αρχή είχαμε βασιλευομένη δημοκρατία, και μετά …. προεδρική δημοκρατία, άρα σύμφωνα με την συλλογιστική σας, δεν είχαμε χούντα.»

  Λάθος συμπέρασμα.

  Γράφετε:
  » … τότε ο μισός πληθυσμός (ο εντονισμός δικός μου) ή ήταν μετανάστες και έστελνε εμβάσματα, ή ήταν σε υποχρεωτικές διακοπές …. oπότε δεν επιβάρυναν την ανεργία, συν το στρατιωτικό που ήταν πάνω απο δύο χρόνια.»

  Υπερβολή, λέω ελόγου μου, που φτάνει ως την αστειότητα.

  Γράφετε:
  » Να υποθέσω οτι η ελευθερία έκφρασης, δεν εμπίπτει στις ανθρώπινες αναγκαιότητες για εσάς …. »

  Λάθος συμπέρασμα.

  Γράφετε:
  » Για την ασυδοσία τι να πώ, αν δεν την είδατε επι χούντας, που έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, (ένας αγράμματος χωροφύλακας ή παπάς μπορούσε να διορίζει ή να καθαιρεί έναν δάσκαλο, να μην μιλήσουμε για το πανηγύρι στο στρατό) τότε βλέπετε ότι θέλετε, είναι σαν να προσπαθώ να πείσω έναν οπαδό της επίπεδης γής, οτι είναι στρογγυλή. »

  Λάθος συμπέρασμα.
  Στο [355], έγραψα: » Έγιναν αναμφιβόλως και επί Χούντας και ρεμούλες και αθλιότητες και εγκλήματα, (με κορυφαίο, φυσικά, αυτό της Κύπρου). »

  Ρωτάτε:
  » .Ο αρειμάνιος είναι ειρωνικό, αλλα που κολλάει; Αφου όπως λέτε δεν λαμβάνεται υπόψην, τι σημασία έχει αν περίμενε λίγο παραπάνω ή όχι; »

  Ως σύνολο, λέω ελόγου μου, όσο κι αν κάποτε αστράφτουμε και βροντάμε, είμαστε (ή λειτουργούμε /εμφανιζόμαστε ως) ουσιαστικά δουλόφρονες και ραγιάδες. Δεν είμαστε ενσυνείδητοι Πολίτες αλλά «παρτάκηδες» ιδιώτες (δηλαδή idiots!).
  Πόσοι από εμάς θα πληρώναμε ευχαρίστως τους φόρους που μας αναλογούν, αν δεν υπήρχε η «απειλή» του νόμου;

  Έγραψα [344]:
  # Οι δικτατορίες Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη, δεν αποτελούν εξαίρεση. Ουσιαστική αντίσταση (με λαϊκή βάση) στις δικτατορίες αυτές, δεν υπήρξε.
  Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να ομολογούν ακάμα και σοβαρές αριστερές πένες.
  (Δες π.χ. Τασούλα Βερβενιώτη, στον πρόλογο του “Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ …” της Μαρίας ΜπέΙκου, [Καστανιώτης 2010], σελ. 17).
  Τι έκαναν, ως σύνολο, επί 7 ολόκληρα χρόνια οι αδούλωτοι, υπερήφανοι κ.τ.ο. Έλληνες, των οποίων -βεβαίως- “ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει” ; #

  Εκεί κολλάει το » … θα μπορούσε -βρε αδερφέ- να “κρατηθεί” λίγο ακόμα και να δώσει μια μικρή ευκαιρία στο πείραμα Μαρκεζίνη. » [335].
  Με προφανή διάθεση υπερβολής, τι 400, τι 405 χρόνια!…

  Επιμένω, λοιπόν:

  #Τουλάχιστο στα οικονομικά, η “πλέρια” [για την οποία δεν μπορούμε καθόλου να καμαρώνουμε] τα σκάτωσε ασύγκριτα περισσότερο ακόμα κι από μια χούντα ! #

  Τι έγιναν οι καραβιές δραχμών και ευρώ που εισέρρευσαν από την Ευρώπη, που θα μπορούσαν να είχαν κάμει την Ελλάδα Ελβετία;

  Αυτό ακριβώς είναι που δεν συγχωρώ στην «πλέρια» μας.
  Κι αυτό, βεβαίως και δεν αθωώνει την Επταετία, για τις δικές της αθλιότητες και ρεμούλες και για τα δικά της εγκλήματα.

 372. ΣΑΘ said

  @ Μαρία [370]

  Ευχαριστώ ειλικρινά για το link!

  Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα καταλάβει τι εννοώ με τον συγκεκριμένο όρο. Και ότι δεν πρόκειται με τίποτα γι’ αυτό στο οποίο προσπαθείτε να το»πάτε» εσείς.

  Ας δει, όμως, ο καλόπιστος αναγνώστης πάντα, και τα links (από το ίδιο thread) που δίνω ελόγου μου.

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/28/2015/#comment-75128 https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/28/2015/#comment-75149

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/06/28/2015/#comment-75166

  Ευχαριστώ.

 373. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  370 – Κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε τώρα, με μία ψήφο παραπάνω, το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες δώρο, (απο ποιόν και γιατί;) το 10% του εκλογικού σώματος, δεν εκπροσωπείται στην βουλή, γιατι τα κόμματα που ψήφισαν δεν έπιασαν το όριο του 3% αν και κάποια έφτασαν το 2,93%, ποιόν εξυπηρετεί αυτό το όριο και πόσο δημοκρατικό είναι; Ψηφίζονται νομοσχέδια που παραβιάζουν το σύνταγμα, και γενικώς η βουλή είναι εναντίον του λαού, και της δημοκρατίας την οποία καθήκον έχει να προασπίζεται. Εσείς το θεωρείτε δημοκρατικό αυτό το σύστημα;

  371 – Σας εξήγησα, δεν υπάρχει άλλη δημοκρατία, εκτός της πραγματικής, και σας έφερα παραδείγματα, είναι σαν κάποιους θρησκευτικούς προσηλυτιστές, που μιλούν για την πραγματική αλήθεια, αλλα η αλήθεια αν δεν είναι πραγματική δεν είναι αλήθεια, δεν συμφωνείτε; Οπότε αν θέλετε να κατηγορήσετε το μεταπολιτευτικό σύστημα, μην επικαλείσθε την Δημοκρατία, επειδή εγώ πιστεύω και αγωνίζομαι γι΄αυτήν.

  Ο μισός πληθυσμός………Υπερβολή που φτάνει ώς την αστειότητα.
  Δείτε τον τότε πληθυσμό της Ελλαδος, και δείτε τον αριθμό των μεταναστών, υπερβαίνουν κατα πολύ τον μισό πληθυσμό, εγώ όμως μιλώ για τους μετανάστες του 50 και 60. Για εσάς είναι αστειότητα οι εξορίες, αλλα για μένα που μεγάλωσα χωρίς πατέρα ουσιαστικά, και τρία χρόνια μετα το 74 πέθανε 43 ετών δεν είναι, όπως και για δεκάδες χιλιάδων άλλων παιδιών.

  Στο οτι δεν υπήρξε αντίσταση απο τον λαό δεν διαφωνώ, άλλωστε η γνώμη μου για την ελεύθερη βούληση των λαών είναι ξεκάθαρη.

  Πείτε μου πού πληρώνουν τους φόρους ευχαρίστως, χωρίς την απειλή του νόμου;

  Τι έγιναν οι καραβιές δραχμών και ευρώ…………Ότι έγιναν και επι χούντας, και οτι γίνονται όπου γής εδώ και χιλιάδες χρόνια, ένα ελάχιστο μέρος πάει στον λαό, και τα υπόλοιπα σ΄αυτούς που νέμονται την εξουσία, και κοροϊδεύουν τον λαό, γνωρίζετε εσείς κάποια χώρα που να μοιράζονται τα χρήματα ισόποσα;

  Επιμένω, ο αρειμάνιος πού κολλάει, αφού δεν λαμβάνεται υπόψην, πώς θα δώσει μια ευκαιρία στον Μαρκεζίνη;

  Και δεν μου απαντήσατε, εσείς ποιό πολίτευμα προτείνετε; Λίνκ και κλπ, δεν τα κοιτάζω.

 374. Αντιφασίστας said

  371:http://mlvzero.blogspot.gr/2012/03/blog-post_18.html

 375. Μαρία said

  374 βλ. 178

 376. Μαρία said

  373 Η απάντηση που ζητάς βρίσκεται στο λινκ που έβαλα εγώ και σ’ αυτά που έβαλε ο ίδιος.

 377. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  370: Μπράβο Μαρία 🙂
  Καλά το θυμόμουνα, κοινοβουλευτική δικτατορία και κουραφέξαλα, και μας κάνει και μαθήματα Δημοκρατίας!

 378. Και σε κάποιο άλλο νήμα σε είδα σήμερα, Ρεμάλι, και σκεφτόμουν ότι είχες εξαφανιστεί τον τελευταίο καιρό, καλώς ξανάρθες λοιπόν!

 379. Μαρία said

  377 Μην είσαι κακόπιστος.
  Στο ίδιο πνεύμα:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/10/2012_497940

 380. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  376 – Κυρία μου δεν ζητάω κάποια απάντηση γενικώς, αλλα ειδικά μια τεκμηριομένη απο τον συνομιλητή μου, στο πλαίσιο του γραπτού διαλόγου που κάνουμε. Οπότε δεν χρειάζετε να δώ τα λινκ που έτσι κι αλλιώς τα αποφεύγω, για μικρής σημασίας θέματα, η σχόλια. Θέλω να πώ, οτι αφού αισθάνεται αποκλεισμένος απο την «αριστερή» κλίκα εδώ μέσα, ας τεκμηριώσει γραπτώς σε μένα που δεν ανήκω σε καμία κλίκα, και πιστεύω στην (πραγματική όπως λέει) δημοκρατία, το πολίτευμα που προτείνει. Για μένα όσοι αρνούνται των φασισμό, είναι ευπρόσδεκτοι για διάλογο, και εν λόγο κύριος, φαινομενικά τουλάχιστον τον αρνείται.
  Βέβαια το δύσκολο ερώτημα είναι, όσοι αρνούνται τον φασισμό λεκτικά η γραπτώς, πιστεύουν στην δημοκρατία, και λειτουργούν δημοκρατικά στην καθημερινότητά τους; Λειτουργούν δημοκρατικά στην οικογένειά τους, και απέναντι στα παιδιά;
  Εν ολίγης, πόσο δημοκράτες είναι στην πράξη;

 381. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Καλώς σας ξαναβρήκα Δύτη 🙂
  Το παρακολουθώ ανελλιπώς το ιστολόγιο του 40κου, δύσκολα βρίσκεις αλλού τα θέματα που παρουσιάζει, απλώς τυχαίνει για λόγους όρεξης και δουλειάς να μην γράφω συνέχεια.

 382. Αντιφασίστας said

  377: Ανατριχιαστικό! Το να γουστάρει ένας σχολιστής κοινοβουλευτική δικτατορία, το έχουμε ξαναματαδεί. Το ότι μια εφημερίδα, η οποία είχε αναστείλει την κυκλοφορία της επί χούντας, δημοσιεύει άρθρα που εκθειάζουν την αυταρχική διακυβέρνηση είναι απλώς ανατριχιαστικό.

 383. ΣΑΘ said

  @ ΛΑΜΠΡΟΣ [373]

  α) » Για εσάς είναι αστειότητα οι εξορίες, αλλα για μένα που μεγάλωσα χωρίς πατέρα ουσιαστικά, και τρία χρόνια μετα το 74 πέθανε 43 ετών δεν είναι, όπως και για δεκάδες χιλιάδων άλλων παιδιών» .

  Ειλικρινά θλίβομαι για την τραγική περίπτωσή σας, αγαπητέ. Το εννοώ 100 %!

  Ποτέ δεν είπα ότι » είναι αστειότητα οι εξορίες». Αυτό είναι δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα. Το δικό μου «υπερβολή … που φτάνει ως την αστειότητα», αναφέρεται προφανώς στο δικό σας «ο μισός πληθυσμός » ή ήταν μετανάστες ή ήταν στα ξερονήσια.

  β) «Πείτε μου πού πληρώνουν τους φόρους ευχαρίστως, χωρίς την απειλή του νόμου;»

  Εκεί όπου έχουν απτές αποδείξεις ότι οι φόροι χρησιμοποιούνται από το κράτος απολύτως υπέρ των φορολογουμένων, και δεν διαγουμίζονται δεξιά και αριστερά. Θα ανέφερα ως παραδείγματα τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Φινλανδία. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι και εκεί είναι όλοι άγγελοι.

  γ) «Επιμένως, ο αρειμάνιος πού κολλάει … »
  Σας το εξήγησα όσο μπορούσα καλύτερα. Αν δεν καταλάβατε, άπλώς λυπούμαι.

  δ) «Λίνκ και κλπ, δεν τα κοιτάζω.»
  Και ελόγου μου, όμως, δεν έχω το κουράγιο να τα λέω ξανά και ξανά. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν τα link; Και πάλι λυπούμαι.

  Συνοπτικά, ωστόσο, να σας πω ότι είμαι υπέρ μιας αυστηρής και αποφασιστικής Δημοκρατίας με όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και έκτακτες εξουσίες στα όρια του Συντάγματος.

  ( Να μη μπορούν π.χ. κάποιες εκατοντάδες φασιστοτραμπούκοι (φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μαζώματα ), να ακυρώνουν (πολλούς μήνες τώρα) στην πράξη τον γνωστό νόμο για τα Πανεπιστήμια, νόμο ψηφισμένο από συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και να μη μένουν ατιμώρητα τα αίσχη που διαπράττονται τον τελευταίο καιρό π.χ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο …

  Να δημεύονται με συνοπτικές διαδικασίες οι περιουσίες φοροφυγάδων και φοροκλεπτών,

  Να θεσπιστούν εξοντωτικοί νόμοι για τους διεφθαρμένους και τους ζαμανφουτίστες δημόσιους λειτουργούς κλπ. κλπ. κλπ. )

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 384. ΣΑΘ said

  @ ΛΑΜΠΡΟΣ [373 και 380]

  Τα links που εδωσα στο 372, (μαζί με το link του [370] ), παραπέμπουν σε δικά μου σχόλια επί του θέματος αυτού.
  Ευχαριστώ.

 385. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  379 & 382: Για να σταματήσω να είμαι κακόπιστος απαιτώ να είμαι ΕΓΩ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ στη Κοινοβουλευτική Δικτατορία που ονειρεύεται ο φίλος ΣΑΘ, να και το πρότυπό μου:

 386. spyroszer said

  379. Εντυπωσιακό. Η πορεία της χώρας στη διάρκεια του περασμένου αιώνα καταδεικνύει ότι η οικονομική ανόρθωση και η ανασυγκρότηση του κράτους επετεύχθησαν υπό συνθήκες αυταρχικής διοικήσεως.
  Τι να μας πουν τώρα και οι Σουηδοί και οι Καναδοί και Φινλανδοί; Ασχολούνται με ανούσια θέματα δημοκρατίας, διαλόγου και ελευθεριών και δεν κοιτάνε να ανασυγκροτήσουν και να ανορθώσουν λίγο τα κράτη τους, που τα ‘χουν κάνει μπάχαλο.

 387. ΣΑΘ said

  @ To Ρεμάλι ΤΦΝ [367]

  Το «κελεπούρι» -υπό μορφήν link- που πιστέψατε ότι σας χαρίστηκε από σπόντα (Μαρία 370), αποδείχθηκε σκέτη μάπα !

  To σχόλιό μου στο οποίο παραπέμπει το συγκεκριμένο link, καθώς και τα τρία σχόλιά μου στα οποία παραπέμπουν τα ισάριθμα links που έδωσα στο 372, αποδεικνύουν ότι ο όρος (σχήμα λόγου) «κοινοβουλευτική δικτατορία» που χρησιμοποίησα στο παρελθόν, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με συνταγματική εκτροπή.

  Σας ρώτησα (στο 368), μα απάντηση δεν πήρα.

  Γι’ αυτό και σας ξαναρωτώ, (ελπίζοντας ότι δεν προσβάλλεσθε που απευθύνομαι σ’ ένα «Ρεμάλι» στον πληθυντικό) :

  Σε ποιο συγκεκριμένο σχόλιό μου είπα (όπως εσείς ισχυρίζεστε) ότι # το “δημόσιο καλόν” …. είναι σωστό να παραβλέπεται προς χάρην του “εθνικού συμφέροντος” # ;

  Αν δεν μου (μας) υποδείξετε αυτό το συγκεκριμένο σχόλιό μου, νομίζω ότι θα χρειαστεί να παραδεχθείτε ότι κάματε λάθος.

  Αν δεν το κάμετε ούτε αυτό, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του …

 388. spiral architect said

  Mr. ΣΑΘ: Τα γραπτά μένουν, οπότε πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε και (κυρίως) πως το γράφουμε, για να μην παρεξηγούνται τα γραφόμενά μας.

  Γενικεύοντας λέω ότι, στην εποχή της () παγκοσμιοποίησης, η έννοια του εθνικού κράτους, του δημοσίου, του κοινού καλού και όλων αυτών των ευγενών εννοιών που επικαλείστε (και υπό προ υποθέσεις δέχομαι κι εγώ) έπαψαν να έχουν σημασία. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, προσπαθήστε να δείτε και λίγο πέρα απ’ τον ορίζοντα και θα καταλάβετε.

  Η βία που θα επακολουθήσει, θαρρώ ότι, θα είναι ανεξέλεγκτη. Ότι έγινε πριν 40 χρόνια, όσο σκληρό και να ήταν, ίσως να φαντάζει σαν παιδικό πάρτι στα μάτια των μεγαλύτερων εξ ημών. Γι’ αυτό και πολλοί «φρονίμως ποιούντες» καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά … το τραίνο έρχεται γκαζωμένο.

  Άλλοι ήρξαντο χειρών αδίκων. Όχι εμείς!

  Καλά ξεμπερδέματα. 😐

 389. δίκωλος σχολιαστής said

  Εγώ δεν καταλαβαίνω όλη τη διένεξη μεταξύ ατομικό καλό, δημόσιο (γενικό) καλό και εθνικό καλό (συμφέρον). Όλα αλληλοεπικαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Αν μπορεί κανείς να έχει το φιλότιμο να με ενημερώσει για τις λεπτές διαφορές. Όσο για την βία, αυτή δεν θα έρθει και είναι ντροπή να προπαγανδίζετε συνεχώς κάτι τέτοιο. Τα γραπτά μένουν και αποδεικνύουν, μερικοί δεν θα μάθουν ποτέ. Εκατομμύρια δολοφόνησε ο Στάλιν για αυτό το σκοπό και ο σκοπός δεν επιτεύχθη. Οπότε, γιατί προσκολλούνται μερικοί σε αυτές τις ατελέσφορες μεθόδους. Μια απάντηση είναι, απλούστατα είναι χαζοί.

 390. Αντιφασίστας said

  389: Ακόμα κι αν είχε πετύχει ο Στάλιν, ακόμα κι αν είχε μετατρέψει την ΕΣΣΔ σε επίγειο παράδεισο, θα έπρεπε να απορρίψουμε τις αιματοβαμμένες μεθόδους του. Ακόμα κι αν τα θύματα ήταν πολύ λιγότερα, ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα.

 391. spiral architect said

  «Δεν κατορθώνουν να πιστέψουν οι Έλληνες ότι ένας άνθρωπος που σκέπτεται διαφορετικά από αυτούς μπορεί να είναι πολύ άξιος, πολύ έντιμος, πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Άξιοι, έντιμοι, χρήσιμοι είναι μονάχα αυτοί που συμφωνούν μαζί μας. Οι άλλοι όλοι: φωτιά και τσεκούρι
  είχε γράψει κάποτε ο Γεώργιος Θεοτοκάς.

  Έλα όμως που το «φωτιά και τσεκούρι (στους προσκυνημένους») το’χε ξεστομίσει ένας εθνικός ήρωας.
  Δεν έλαχε η ιστορία μας, να γραφεί αλλιώς:
  Τότε ο ήρωας μας θα ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος αμάχων..

 392. sarant said

  Χωρίς να είμαι βέβαιος, νομίζω πως το «φωτιά και τσεκούρι» το είπε πρώτος ο Μπραήμης. Κι αν δεν το είπε, το έκανε.

 393. δίκωλος σχολιαστής said

  Υπήρχε κάποτε μια εποχή στην ανθρωπότητα, όπου ο ήρωας μετριόταν με τα κρανία που μάζευε κάτω από το κρεβάτι του. Έστελνες το καμάρι σου στην ύπαιθρο και του έλεγες να χαθείς από τα μάτια μου αν δεν φέρεις το κεφάλι ενός είλωτα. Κάποτε έκανες κατά μέσω όρο κάθε 5 έως 8 χρόνια και ένα πόλεμο. Έτσι για πλάκα έκανες μια επιδρομή στα γειτονικά χωριά ώστε να μη πεθάνεις από γηρατειά και επειδή φοβόσουν τα λουμπάγκα. Αυτές είναι περασμένες εποχές. Εγώ λέω ευτυχώς. Έτσι και οι φωτιές με τα τσεκούρια ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τη σήμερον ημέρα ποντάρουμε στην συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Σαφώς έχει τα μειονεκτήματά του αυτά. Δεν υπάρχουν ήρωες και οι πληθυσμοί πρέπει να τραφούν (και να απασχοληθούν) με άλλες μεθόδους. (Νομίζω τα είπα πολύ απλά ώστε και οι χαζοί να το καταλάβουν)

 394. δίκωλος σχολιαστής said

  Μπραϊμης ή Μπραήμης

 395. ΣΑΘ said

  @ Δίκωλος Σχολιαστής [ 389 ]

  Το ιστορικό:

  α) Έγραψα [366]:
  # Δεν τα έχω με την πραγματική Δημοκρατία, αγαπητέ. Με την κατ’ επίφασιν δημοκρατία τα έχω και με την ασυδοσία. Η Δημοκρατία που ονειρεύομαι ελόγου μου, λειτουργεί με ενεργούς Πολίτες που διακατέχονται από τον (κατά Μοισιόδακα) “διακαή και γνήσιον έρωτα … προς το δημόσιον καλόν” και όχι με ιδιώτες (τέλικά idiots!) που νοιάζονται για το τομαράκι τους και για την τσεπούλα τους μονάχα. #

  β) Επ’ αυτού σχολιαστής έγραψε το παρακάτω σχόλιο [367] :
  # Κατά παλαιότερη δήλωσή σου το “δημόσιο καλόν” ………. είναι σωστό να παραβλέπεται προς χάρην του “εθνικού συμφέροντος”, προφανώς γιατί στην κοσμοθεωρία σου είναι λογικό το ένα να εκφράζει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από το άλλο, αλλιώς δεν θα χρειαζόταν αυτή η διάκριση. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς ποιά είναι η “Δημοκρατία” που ονειρεύεσαι, …………. Φυσικά στη Δημοκρατία η άποψη ενός βασιλοχουντικού είναι σεβαστή ως προς το δικαίωμά της να εκφράζεται, αντίθετα στη χούντα και μόνο που θα ανέφερα τη δική μου άποψη σε έναν θιασώτη της “Επαναστάσεως” όπως εσύ ας πούμε, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελούσε εισητήριο για την έναρξη των διακοπών μου σε ένα γραφικό ξερονήσι του αρχιπελάγους! #

  γ) Στο αμέσως επόμενο σχόλιό μου [368], έγραψα:
  # Σε ποιαν ακριβώς “δήλωσή μου” αναφέρεστε, αγαπητέ, και σε ποια “διακριση”;
  Μπορείτε, παρακαλώ, να μου τη θυμίσετε, παραπέμποντας στο συγκεκριμένο σχόλιό μου;
  Γιατί στη δική μου κοσμοθεωρία, το “δημόσιο καλόν” και το “εθνικό συμφέρον” είναι (σε τελευταία ανάλυση) έννοιες ταυτόσημες. #

  Άποψή μου (και ,φυσικά, όχι μόνο δική μου άποψη) είναι ότι, επειδή το ατομικό καλό (συμφέρον) υπηρετείται -τελικά- καλύτερα μέσω του γενικού (δημόσιου) καλού, το πρώτο πρέπει (συμφέρει) να υποτάσσεται στο δεύτερο.

  Αυτά, και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

 396. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – α) Για την αστειότητα, σας παρέθεσα κάποια στοιχεία που μπορείτε εύκολα να ελέγξετε, και δεν υπάρχει λόγος να θλίβεστε, ήταν η κοινή πρακτική των «πεφωτισμένων» σωτήρων που πολλοί νοσταλγούν και ωραιοποιούν, οτι εκφράζεται ελεύθερα να φυλακίζεται. Πληροφοριακά, ο πατέρας μου δεν ήταν κομουνιστής.

  β) Καναδά, Σουηδία, Φινλανδία…..Εθελοντική είναι η πληρωμή των φόρων εκεί, δεν έχουν νόμους που την επιβάλλουν;

  γ) Ειλικρινά παρά την εξήγηση δεν κατάλαβα, πώς μπορώ σε κάτι που δεν ελέγχω, δεν αποφασίζω, δεν ζητείται κάν η γνώμη μου, να του δώσω την ευκαιρία να πετύχει, απλώς περιμένοντας λιγο καιρό. Η έχω χαμηλή νοημοσύνη, ή κάτι έχετε μπερδέψει.

  δ) Κι εγώ λυπούμαι, αλλα έχω σαν αρχή να μην χάνω τον χρόνο μου, ψάχνοντας σε λινκ για ελάσονος σημασίας θέματα. Είμαι εκ προοιμίου καλόπιστος συζητητής, και μου αρκούν και οι σύντομες διατυπώσεις. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν, οτι αυτό που επικαλείσθε, δεν είναι Δημοκρατία, αλλα κάποιο είδος δικτατορίας, ή ότι άλλο θέλετε.
  Επιπλέον, η Δημοκρατία υπερκαλύπτει τις επιθυμίες σας, στην νομοθεσία της, προβλέπονται ποινές για όλες τις περιπτώσεις, αυξομειούμενες αναλόγως την περίπτωση. Για την εφαρμογή ή μή των νόμων, δεν ευθύνεται η Δημοκρατία, αλλα οι άνθρωποι, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν πιστεύουν στην Δημοκρατία, το γιατί έχει την εξήγησή του, αλλα δεν είναι του παρόντος.
  Όταν π.χ οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας, ψηφίζουν νόμους περι ασυλίας βουλευτών, μη ευθύνης υπουργών, και παραγραφής αδικημάτων, ενάντια σε κάθε δημοκρατική λογική, και οι «δημοκράτες» ψηφοφόροι τους επευφημούν και τους επανεκλέγουν, δεν ευθύνεται η Δημοκρατία. Άλλωστε απευθύνεται σε όντα υψηλής νοημοσύνης, το μάντρωμα, το ξύλο, και ο άνωθεν συνετισμός, είναι για τα ζώα, ο καθένας επιλέγει που θέλει να ανήκει.

  Ευχαριστώ κι εγώ για τον χρόνο σας.

  Σε θυσίασαν σ΄ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες την δύναμη να σ΄εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους. Στο΄παν κατάμουτρα: «Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη». Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες, και φωνάζεις ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ.

  Απο το Άκου Ανθρωπάκο του Βίλχελμ Ράϊχ.

 397. ΣΑΘ said

  @ Spiral Architect [388]:

  α) «Mr. ΣΑΘ: Τα γραπτά μένουν, οπότε πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε και (κυρίως) πως το γράφουμε, για να μην παρεξηγούνται τα γραφόμενά μας.»

  Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι με το «ΣΑΘ», ή έστω «κ. ΣΑΘ», θα συνεννοηθούμε καλύτερα. Προς τι αυτό το περίεργο Mr. ; Ευχαριστώ.

  Ειλικρινά προσέχω όσο μπορώ, αγαπητέ, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν. Όμως, πάρα πολλοί εδώ μέσα (σχεδόν το σύνολο), λόγω των προφανών -βαθύτατων- ιδεολογικοπολιτικών διαφορών μας, στα γραφόμενά μου άθελά τους «διαβάζουν» / «βλέπουν» αυτό που θέλουν αυτοί και όχι αυτό που πράγματι γράφω / εννοώ ελόγου μου. Ένας «πιστός» της αποκαλούμενης «πεφωτισμένης» Δεξιάς, δεν είναι καθόλου εύκολο να επικοινωνήσει ουσιαστικά με έναν «πιστό» έστω και της αποκαλούμενης «πεφωτισμένης» Αριστεράς.

  Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν, ως γνωστόν, και με τους αριστερούς που μπαίνουν σε δεξιόστροφα μπλογκ.

  Εν πάση περιπτώσει, δεν παίρνω πίσω τίποτα από όσα έχω γράψει εδώ μέσα επί της ουσίας. Γιατί είναι καταθέσεις ψυχής με διάθεση ειλικρινά «συμφιλιωτική». Δεν βρίσκομαι εδώ για να εκτονώνομαι βρίζοντας.
  Αν και θα προτιμιούσα να είχα αποφύγει κάποιες (ελάχιστες νομίζω -συγκριτικά) φραστικές οξύτητες – υπερβολές, προϊόντα (δικαιολογημένου;) θυμού.

  β) «Γενικεύοντας λέω ότι, στην εποχή της (…) παγκοσμιοποίησης, η έννοια του εθνικού κράτους, του δημοσίου, του κοινού καλού και όλων αυτών των ευγενών εννοιών που επικαλείστε (και υπό προ υποθέσεις δέχομαι κι εγώ) έπαψαν να έχουν σημασία. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, προσπαθήστε να δείτε και λίγο πέρα απ’ τον ορίζοντα και θα καταλάβετε. »

  Προσπαθώ. Διαφωνούμε.

  γ) » Η βία που θα επακολουθήσει, θαρρώ ότι, θα είναι ανεξέλεγκτη. Ότι έγινε πριν 40 χρόνια, όσο σκληρό και να ήταν, ίσως να φαντάζει σαν παιδικό πάρτι στα μάτια των μεγαλύτερων εξ ημών, ….. αλλά … το τραίνο έρχεται γκαζωμένο »

  Δεν είμαι έτοιμος να συμμεριστώ πλήρως αυτή σας τη βεβαιότητα. Ο Λαός συνειδητοποιεί σιγά – σιγά και τις ίδιες τεράστιες ευθύνες (για το κατάντημά μας αυτό) και τον κίνδυνο, και ελπίζω να βρεί τη φρόνηση και τη δύναμη να κάμει τις «σωστές» πολιτικές επιλογές που θα δώσουν τέλος στον εφιάλτη, Ειρηνικά.

  Ο Δίας, πάντως, ας βάλει το χέρι του.

 398. sarant said

  394: Συχνότερο είναι το Μπραΐμης. Όταν πληκτρολογείς, βολεύει το Μπραήμης γιατί δεν πατάς διαλυτικά και τόνο που είναι μπελάς. Κι ο Καρκαβίτσας έτσι το έγραφε (αν και δεν πληκτρολογούσε).

 399. ΣΑΘ said

  @ ΛΑΜΠΡΟΣ [396]

  » Καναδά, Σουηδία, Φινλανδία…..Εθελοντική είναι η πληρωμή των φόρων εκεί, δεν έχουν νόμους που την επιβάλλουν; »

  Και βέβαια έχουν νόμους, αγαπητέ, τους οποίους, όμως, οι πολίτες εφαρμόζουν (περισσότερο ή λιγότερο) ευχαρίστως, για τους λόγους που εξήγησα.

  » … αυτό που επικαλείσθε, δεν είναι Δημοκρατία, αλλα κάποιο είδος δικτατορίας, ή ό,τι άλλο θέλετε. »

  Διαφωνούμε ριζικά. Δικτατορία με βάση το (υπάρχον) Σύνταγμα, με Κυβέρνηση αποτελούμενη από ό,τι καλύτερο (από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού) έχει ο τόπος και με «όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη», που λέω ελόγου μου, απλά δεν υπάρχει.

  Νομίζω ότι έδωσα απτά παραδείγματα.

 400. spiral architect said

  Βρε ΣΑΘ, καλά όλα αυτά αλλά (ειδικά στα Σκανδιναβικά κράτη) ισχύουν υπό Κ.Σ..
  (που λέγαμε και στη Χημεία)
  Ισχύουν σε κράτη, που περάσαν σταδιακά από τον Διαφωτισμό, στην άνοδο της αστικής τάξης έναντι της προϊούσας φεουδαρχίας, στη κυριαρχία της εθνικής αστικής τάξης στη σταδιακή δημιουργία κράτους δικαίου -πρόνοιας, σε κράτη της κεντρικής Ευρώπης και τη Σκανδιναβία.
  Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε στην Ελλάδα. Πότε δεν έγιναν. Όλα εδώ έγιναν βεβιασμένα και χωρίς την τυπική ιστορική συνέχεια των κρατών της Εσπερίας.Η δε (όποια) αριστερά στην Ελλάδα επιτελούσε τον ιστορικό της ρόλο απέναντι σε μια ντόπια αστική τάξη, που η τελευταία χρηματοδοτείτο από σχέδια Μάρσαλ, από κρατικές χρηματοδοτήσεις, από κοινοτικά κονδύλια. Ένα κράτος μόνιμα υποτελές με μια αστική τάξη να το αρμέγει κανονικότατα και νυν με τη βούλα προτεκτοράτο.

  Επί τη ευκαιρία, σου προτείνω να δεις τη σειρά (αν δεν την βλέπεις ήδη) που προβάλλεται από την ΕΡΤ Borgen.
  Αν και στρογγυλεμένα αποδομεί μια χαρά την αστική εξουσία σε ένα κράτος που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να είμαστε πολίτες του.

 401. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  393 – Αυτή η εποχή υφίσταται ακόμα, και μάλλον είναι χειρότερη σήμερα. Όποιος κοιτάξει έξω και περα απο το χρυσό κλουβί του θα την δεί. Η βία θα έρθει και θα είναι πέρα απο κάθε φαντασία, θα χορτάσουμε πυροτεχνήματα. Η ιστορία μας διδάσκει, οτι όποιος έχει εξουσία και δύναμη, τις εφαρμόζει εναντίον των αδυνάτων. Ειδικά σε μια ψυχικά αρρωστημένη ανθρωπότητα, αυτό είναι αναπόφευκτο.

 402. δίκωλος σχολιαστής said

  Και μετά μου λέτε για ΧΑ. Αυτοί είναι μαθητευόμενοι μπροστά στο αίμα που κυλά και ρέει εδώ μέσα. Το σωστό να λέγετε και προσοχή μη σας υφαρπάξουν τα βραβεία από τα καλλιστεία.

 403. spiral architect said

  Δίκωλε, το σπίτι σου πάντως δεν θα στο πάρουν τα γκουμούνια.
  Κοιμήσου ήσυχος.
  Αν ακούσεις την πόρτα δεν θα είναι ο γαλατάς.
  Ή ο εργολάβος- κατασχέτης της εφορίας θα είναι, ή ο εργολάβος- κατασχέτης της τράπεζας.

 404. δίκωλος σχολιαστής said

  Έχω λάβει τα μέτρα μου και δεν το διακινδυνεύω. Θα ψηφίσω Τσίμπλα και όχι μόνο θα μου τα χαρίσει όλα, αλλά και θα αρπάξει τα του Λάτση και θα μου τα δώσει. Αλίμονό του αν δεν το κάνει, κούνια που τον κούναγε δεν θα πει τίποτα.

 405. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  399 – Γράφετε στο 371, πόσοι απο εμάς θα πλήρωναν ευχαρίστως τους φόρους που τους αναλογούν, αν δεν υπήρχε η απειλή του νόμου; Σας ζήτησα να μου πείτε πού πληρώνουν ευχάριστα τους φόρους, χωρίς νομική απειλή, και απάντηση δεν πήρα. Πώς είστε σίγουρος οτι σ΄αυτές τις χώρες θα τους πλήρωναν ευχάριστα, όταν υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή (μικρότερη απο της Ελλαδος, αλλα πολύ μεγαλύτερη απο όσο νομίζεται) παρόλη την απειλή του νόμου;

  Εγώ είπα οτι δεν είναι Δημοκρατία, είναι ένα είδος δικτατορίας ή οτι άλλο θέλετε, δηλαδή ονομάστε το όπως σας αρέσει, αλλα όχι Δημοκρατία, εσείς μείνατε στο δικτατορία, που διαφωνούμε ριζικά;
  Απο κεί και πέρα, η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, για την ανάδειξη των καλυτέρων στην εξουσία, και ο δημοκρατικός λαός αποφάσισε, οτι οι καλύτεροι για να τον εκπροσωπήσουν, είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Μιχαλολιάκος, ο μπουμπούκος, ο καιάδας, ο Τατσόπουλος, και όλοι οι υπόλοιποι γίγαντες της σκέψεως, αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται, εξ ιδίων έκρινε.

  Ποιός θα κρίνει και με ποιά κριτήρια, ποιοί είναι οι καλύτεροι των ελλήνων για την εξουσία, και πώς θα ελέγχονται; Και πού κολλάει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, πόση θα είναι αυτή, και ποιός θα το κρίνει; Άλλο τι φανταζόμαστε, και άλλο η πραγματικότητα. Καλό είναι να υπάρχουν αγάπη, ειρήνη, ευτυχία, χαρά, και άλλα γυναικεία ονόματα στον κόσμο, αλλα…!

 406. spiral architect said

  @404: Μπα δεν παίζει το σενάριο, παρ’ εκτός και είσαι στη μαύρη λίστα. :mrgreen:

 407. Αντιφασίστας said

  Μπορεί οι δυτικές δημοκρατίες να είναι στην πραγματικότητα φιλελεύθερες ολιγαρχίες, όπως λέει ο Καστοριάδης,αλλά αυτό το »φιλελεύθερες» τις κάνει να ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα εφαρμοσμένα ή προτεινόμενα πολιτεύματα, που είναι νέτα σκέτα ολιγαρχίες. Αν θέλουμε να τις βελτιώσουμε, νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε κατά περισσότερη αντιπροσωπευτικότητα και ισότητα μεριά.

 408. δίκωλος σχολιαστής said

  Εγώ θα σας βγάλουν από τα διλήμματα.

  1. Τρία άτομα μαζεύονται και αμέσως προκύπτει ζήτημα εξουσίας και ιεραρχίας.
  2. Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνίας είναι η βία.
  3. Είναι θέμα αποδοχής της βίας.
  4. Στα πολιτεύματα δυτικού τύπου, την βία αποδέχεται μια πλειοψηφία του λαού.
  5. Ζούμε στο δυτικό κόσμο και έτσι εκλαμβανόμαστε και την βία και την αποδοχή της.
  6. Αν ζούσες στο αραβικό κόσμο με τους σεΐχηδες, εκεί υπάρχει εξίσου ευρεία αποδοχή της βίας από τον λαό που δεν διαφέρει καθόλου από εμάς (η αποδοχή της βίας).
  7. Απλά, η δικιά μας δημοκρατία έχει τα πλεονεκτήματα της και τα μειονεκτήματα της.
  8. το ίδιο ισχύει σε κάθε πολίτευμα. Πως θα σε μάθουν και τι θα θεωρείς φυσική τάξη των πραγμάτων.
  9. Ας πούμε, ακόμα και τα πιο δυνατά μυαλά στην αρχαία Αθήνα δεν μπορούσαν να διανοηθούν έναν κόσμο χωρίς δούλους. Ούτε οι δούλοι.
  10. Όταν δε οι χριστιανοί πρότειναν έναν άλλο κόσμο με συσσίτια και τοιαύτα μιαρά, ετέθησαν στο περιθώριο ως μιάσματα.
  11. Δια ταύτα, ο κομμουνισμός και δημοκρατία και άλλα τέτοια ευτράπελα μόνο οι αρρωστημένοι Ευρωπαίοι μπορούν να σκεφτούν.
  12. Αυτά και τέλος.
  13.

 409. spyroszer said

  Η φράση «φωτιά και τσεκούρι» πρέπει να ήταν πολύ συνηθισμένη και πριν την επανάσταση. Την είπε κι ο Κολοκοτρώνης, την είπε και την έκανε κι ο Ιμπραήμ.

  Ο Κολοκοτρώνης το 1821:
  http://books.google.gr/books?id=z_wTAQAAMAAJ&pg=PA281&dq=%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9&hl=el#v=onepage&q=%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9&f=false
  «Ἐγὼ εἰς τὰς 25 ὁποὺ ἐκίνησα ἀπὸ τὴν Σκάλα, βγαίνοντας εἰς τὸ Δερβένι τοῦ Λεονταριοῦ, ἀπάντησα ἕνα πεζοδρόμο σταλμένο ἀπὸ τὸν Βασίλη Μπούτουνα Καριώτη, καὶ μοῦ ἔγραφε, ὅτι: «Οἱ Τοῦρκοι τῆς Καρυταίνης καὶ ὁ Βόϊβοδας τοῦ Ἰμπλακίου Μουσταφᾶς Ριζιώτης ἐκλείσθησαν εἰς τὸ παλιόκαστρο τῆς Καρύταινας. Καὶ οἱ δύο προεστοὶ τῆς Καρύταινας, ὁ Σπήλιος Κουλᾶς καὶ ὁ Μιχαλῆς, δὲν ἦτον εἰς τὴν Ἑταιρεία μβασμένοι καὶ δὲν ἤξευραν τί ἐγένετο, καὶ ἐπαρακίνησαν τοὺς Τούρκους νὰ μὴ φύγουν, ἀλλὰ νὰ μείνουν εἰς τὸ Κάστρο. Ὁ Κάμπος τῆς Καρύταινας δὲν ἠθέλησε νὰ πιάσει τὰ ἄρματα». Ἔτζι μ᾿ ἔγραφε αὐτός. Ἐγὼ δὲν ἔλειψα νὰ κάμω μία προσταγή, καὶ ἐπάτησα τὴ βούλα μου: «Ὅποιο χωριὸ δὲν ἤθελε νὰ ἀκολουθήσει τὴν φωνὴν τῆς Πατρίδος τζεκούρι καὶ φωτιά».

  Και το 1825-1826:
  «Ἐγώ, ὄντας ἐβγῆκα εἰς τὸν Ἅγιον Γεώργιον, ἔγραψα γράμματα εἰς τὸ Γενναῖο καὶ εἰς τὸν Κολιόπουλον, ὁποὺ ἦτον συναγμένοι, καὶ ἐπετάχθηκαν εἰς τὸ Λιβάρτζι, τὴν ἐπαρχία τὴν προσκυνημένη (Καλαβρύτων) καὶ τοὺς διέταττα: «Τζεκούρι καὶ φωτιὰ εἰς τοὺς προσκυνημένους». Καὶ ἔτζι ἐπέρασαν εἰς τὸ Λιβάρτζι. Τότε ἔστειλεν ὁ Μπραΐμης καταπατητάδες νὰ ἰδεῖ ποὺ εἶμαι καὶ τί ἀσκέρι ἔχω, καὶ ἔδωσε ἑνὸς ρωμηοῦ 300 μπαρμπούτια διὰ νὰ μάθει ποῦ εἶμαι νὰ μοῦ ριχθεῖ ἐπάνω, καὶ ἐγὼ τὸν ἔπιασα καὶ ἔστειλα εἰς τὴν δημοσιὰ καὶ τὸν ἐκρέμασα εἰς τὰ Καλάβρυτα, δύο ὧρες ἀπέξω».

  Και ο Ιμπραίμης:
  «Ὁ Ἰμπραΐμης ἐπῆρε ἕνα μέτρο, καὶ ἔστειλε τὸν Κεχαγιά του μὲ χίλιους μὲ τσεκούρια καὶ μὲ ἄρματα καὶ ἔστειλε στὴν Μεσσηνία νὰ βάλουν φωτιὰ καὶ τσεκούρι. Ὅσα δὲν ἐκαίονταν, νὰ βάνει τσεκούρι, ἐλαιῶνες, συκιές, μουριές… Λαβαίνοντας τὴν ἀπόκρισιν ὁ Κεχαγιάς, τῆς εὐθὺς ἔβαλε τὸ ἔργον του, φωτιὰ καὶ τσεκούρι».

  http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/narrations_fighters_1821.htm

 410. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  387: Λοιπόν για την επίμαχη δήλωση ανέτρεξα στην ανάρτηση «Ιστορικά διλήμματα» της 15ης Ιανουαρίου 2012. Σχόλιο 156 όπου εκθειάζεται η κατ’ επίφασην «Δημοκρατία» της Τουρκίας σε αντιδιαστολή με εμάς τους «‘δημοκράτες’ πνέουμε τα λοίσθια και βρισκόμαστε απλώς στο έλεός της»… Το σχόλιο τελειώνει με την συμπερασματική φράση «Καλή και άγια η δημοκρατία και η ανοχή της διαφορετικότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.τ.λ. κ.τ.λ.

  Καλή, όμως και η επιβίωσή μας ως χώρας και ως Έθνους.»

  Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ από τα παραπάνω είναι ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί με το καλό ή το άσχημο την εγκαθίδρυση μίας αυταρχικής ψεύτικης ή κατ’ επίφασην Δημοκρατίας στα πρότυπα της κεμαλικής Τουρκίας (ο ορισμός της κοινοβουλευτικής Δικτατορίας) για να να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της μετάλλαξής της σε μια περιφερειακή δύναμη παγκόσμιας αναγνώρισης, υποτίθεται. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε συμφωνία και με τη δήλωση στο λινκ που παρουσιάζεται στο σχόλιο 370 της παρούσας ανάρτησης. Επομένως το γεγονός ότι δεν κάνεις τη δήλωση όπως ακριβώς την αναφέρω στο σχόλιο 367 δεν σημαίνει ότι δεν την έχεις κάνει καθόλου. Ότι λέξεις και να χρησιμοποιήσεις όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοείς.

  Για να βάλω τα πράγματα στη σωστή βάση από τη δική μου πλευρά θα τονίσω ότι το δίλημμα που πρέπει να τίθεται και νομίζω ότι αυτό γίνεται από τους πολιτικά υγειώς σκεπτόμενους στην ελληνική κοινωνία σήμερα, είναι:

  Κακή Δημοκρατία (Φαυλοκρατία) ή Καλή Δημοκρατία;

  Διλήμματα του τύπου Κακή Δημοκρατία ή Δικτατορία για πατριωτικούς λόγους* (!) εθνικής ασφάλειας δεν μπαίνουν κάν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και όποιος το κάνει, το κάνει είτε γιατί έχει ιδιοτελές συμφέρον είτε γιατι είναι πολιτικά ανώριμος! Διάλεξε και πάρε…

  Η Δικτατορία και η Δημοκρατία έχουν μια εκπληκτική αναλογία στη σχέση που έχει ο πίθηκος με τον άνθρωπο. Ό εξυπνότερος πίθηκος είναι 100 φορές πιο χαζός από τον ηλιθιοδέστερο άνθρωπο. Έτσι και η καλύτερη Δικτατορία (αν αποδεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι υπάρχει καλή Δικτατορία!!!), είναι 100 φορές χειρότερη από την χειρότερη Δημοκρατία!

  *Samuel Johnson (1709-1784) : …»Patriotism is the last refuge of a scoundrel»…
  Φυσικά με αυτό το απόφθεγμα ο Τζόνσον δεν ήθελε να αποδείξει ότι ο πατριωτισμός είναι κακό πράγμα, ίσα ίσα. Αυτό που θέλει να τονίσει είναι ότι όταν κάποιος επικαλείται όλη την ώρα τον πατριωτισμό του χωρίς ιδιαίτερο λόγο για να επιβάλλει τη θέση του ή να εξαγιάσει τις πρακτικές του, σημαίνει ότι έχει πολύ λερωμένη τη φωλιά του. Κάτι παραπάνω ήξερε ο Άγγλος. 🙂

 411. ΣΑΘ said

  @ Το Ρεμάλι ΤΦΝ [410]

  Διαστρέφετε εσκεμμένα, κακόπιστα και ανέντιμα τα λόγια μου, για να βγείτε και από πάνω.

  Το σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεσθε αποσπασματικά (χωρίς καν -για δικούς σας προφανείς λόγους- να δίνετε στους τυχόν ενδιαφερόμενους το σχετικό link) έχει να κάμει -τελικά- με το φοβερό δίλημμα που αντιμετωπίζουν κάποτε τα έθνη, να καταφύγουν στη βαρβαρότητα ή να αφανισθούν.

  Βρίσκεται πράγματι στην ανάρτηση της 15.1.2012, με τίτλο «Ιστορικά διλήμματα, τα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη».

  Μπήκα στη σχετική συζήτηση (που συγκέντρωσε συνολικά 420 σχόλια), όταν κάποιος σχολιαστής «Μισίρκωφ» χρησιμοποίησε τον όρο «Σόλουν / Θεσσαλονίκη» (σχόλιο 15, τελευταία αράδα)

  Στην εξαιρετική συζήτηση που ακολούθησε αντηλλάγη μεγάλος αριθμός σχολίων κυριότατα μεταξύ τού κ. Σαραντάκου, της αφεντιάς μου, της δικής σας και του «Χασάπη ΑΤΠ»

  Και το ωραίο είναι ότι στο τέλος οι δυο μας συμφωνήσαμε.

  Tι κατινίστικες πομφόλυγες (άλλα αντ’ άλλων) μου τσαμπουνάτε τώρα;

  Είναι, φυσικά, αδύνατο να παραθέσω link για όλα τα σχόλια που αποδεικνύουν του λόγου μου το αληθές.

  Ωστόσο, για τους υπομονετικούς, δίνω μερικά που μπορούν να βοηθήσουν να βγει συμπέρασμα:

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-95639 (τελευταία αράδα)

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98151 (αρχή)

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98204

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98210

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98214

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98222 (το σχόλιό μου, του οποίου αποσπάσματα παραθέσατε παραπάνω -παρόν thread 410 )

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98264

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98305 (καίρια δική μου εξήγηση)

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis/#comment-98313 (Το σχόλιό σας με το οποίο συμφωνείτε -τελικά- μαζί μου)

  Παραθέτω τα δύο τελευταία:

  # 194.
  ΣΑΘ είπε
  29 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:35
  @ 187

  “Μου βάζετε δύσκολα”, αγαπητέ.

  Θα επιχειρήσω να σας απαντήσω με κλασικόν ‘αφορισμό’ σύγχρονου Έλληνα ιστορικού που εκτιμώ:

  ” Η κυριωτέρα αποστολή του κράτους αφορά την ύπαρξίν του. Τούτο δεν αποτελεί νόμον πολιτικόν, αλλά νόμον της βιολογίας, έχοντα πλήρη ισχύν και δια την πολιτείαν. Και όπως η Raison d’ etat υπόκειται και αυτή εις τον νόμον των ορίων, τοιουτοτρόπως και η ηθικολογία, όταν εφαρμόζεται εις την ζωήν των πολιτειών.”

  Η φύση και η ιστορία λένε ότι αν βρεθείς μπροστά στο δίλημμα να σκοτώσεις (βαρβαρότητα) ή να ζήσεις (επιβίωση), το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα διαλέξεις το πρώτο.

  H Golda Meir είχε πει κάποτε:
  “Εάν πρόκειται να διαλέξουμε μεταξύ του να είμεθα νεκροί και να μας λυπούνται, και του να είμεθα ζωντανοί αλλά με άσχημη εικόνα, προτιμότερο να είμεθα ζωντανοί και να έχουμε άσχημη εικόνα”.

  Δεν είπα να φτάσουμε μέχρι του σημείου να στηρίξουμε την ύπαρξή μας αυτήν, ακόμα και επάνω στα κόκαλα εκατομμυρίων ( ακόμα και αθώων), όπως άλλα έθνη.
  Μια “χρυσή” τομή αναζητώ, ανάμεσα στον πολιτισμό [Δημοκρατία κ.τ.λ.] και την επιβίωση.
  Για α υ τ ο π ε ρ ι ο ρ ι σ μ ό μιλάω, και για λελογισμένη ‘θυσία’ του ελάσσονος, υπέρ του μείζονος.
  Πάντοτε με την -κατά τεκμήριο- σύμφωνη γνώμη (ή έστω τη σιωπηρή ανοχή) των πολλών.
  Και, βεβαίως, πάντοτε υπέρ των πολλών.

  Η άλλη Σχολή, φίλε, νομίζω ότι είναι αυτή του Χριστού, του Σωκράτη («Ει δ’ αναγκαίον ήν αδικείν ή αδικείσθαι, ελοίμην αν μάλλον αδικείσθαι ή αδικείν»), κ.τ.λ.

  Εδώ θα ήθελα να κλείσουμε αυτήν την ‘αντιπαράθεση’, διότι ότι είχα να πω το είπα.

  Ευχαριστώ πολύ. #

  # 196.
  Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη είπε
  29 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:20
  #194
  κ. ΣΑΘ
  Νομίζω ότι με τη δήλωσή σας:

  …”Δεν είπα να φτάσουμε μέχρι του σημείου να στηρίξουμε την ύπαρξή μας αυτήν, ακόμα και επάνω στα κόκαλα εκατομμυρίων ( ακόμα και αθώων), όπως άλλα έθνη.
  Μια “χρυσή” τομή αναζητώ, ανάμεσα στον πολιτισμό [Δημοκρατία κ.τ.λ.] και την επιβίωση.
  Για α υ τ ο π ε ρ ι ο ρ ι σ μ ό μιλάω, και για λελογισμένη ‘θυσία’ του ελάσσονος, υπέρ του μείζονος.
  Πάντοτε με την -κατά τεκμήριο- σύμφωνη γνώμη (ή έστω τη σιωπηρή ανοχή) των πολλών.
  Και, βεβαίως, πάντοτε υπέρ των πολλών”…

  έχει βρεθεί το σημείο τομής. Άρα δεν πιστεύω ότι στην πραγματικότητα υπάρχει κάποια μεγάλη διάσταση απόψεων.

  Ευχαριστώ κι εγώ για τις διευκρινίσεις σας. #

  Κρίμα!!!

 412. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  411: Νομίζω οτι αυτό που έγραψα στο συγκεκριμένο σχόλιο έχει παρερμηνευθεί. Συμφωνώ μεν στη γενική διατύπωση της θέσης για την ισορροπία της εσωτερικής αρμονίας της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την επιβίωση σε ενα παγκόσμιο περιβάλλον που λειτουργεί καλώς ή κακώς με όρους που απορρέουν από τη δύναμη ισχύος, όμως διαφωνώ καθέτως, οριζοντίως και διαγωνίως με τις πιθανές λύσεις που προτείνονται και έχουν ως βάση της πρακτικής υλοποίησής τους την υιοθέτηση πολιτικών επιλογών με ανύπαρκτο ή περιορισμένο χαρακτήρα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Στο προηγούμενο σχόλιο ήμουν σαφής: …»το δίλημμα που πρέπει να τίθεται και νομίζω ότι αυτό γίνεται από τους πολιτικά υγειώς σκεπτόμενους στην ελληνική κοινωνία σήμερα, είναι:

  Κακή Δημοκρατία (Φαυλοκρατία) ή Καλή Δημοκρατία;»…

  Στη διατύπωση μιας γενικής θέσης που έχει τον χαρακτήρα ευχολόγιου, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι (και αυτό κάνω στη δήλωση του σχολίου που παραθέτεις), το πρόβλημα δημιουργείται όταν έρχεται η ώρα να βρούμε τους ενόχους και να επιλέξουμε τον τρόπο λύσης του προβλήματος. Εσύ θεωρείς ότι για το απίστευτο χάλι στο οποίο έχουμε φτάσει ως κοινωνία φταίνε οι μπαχαλάκηδες, οι φασαριόζοι φοιτητές που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια και πολλοί ακόμα που έχουν ένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους: Δεν έχουν ασκήσει ποτέ εξουσία σε αυτόν τον τόπο. Αντίθετα εγώ θεωρώ ότι η ύπαρξη όλων αυτών αποτελεί αντίδραση και φυσική συνέπεια του τρόπου με τον όποιο μεταχειρίστηκαν την εξουσία όλοι αυτοί που ποτέ σε κανένα σχόλιό σου δεν ανεφέρεις: η οικονομική ελίτ (άλλοι την ονομάζουν και αστική τάξη, είναι αυτοί που θέλουν κατά παράβαση του Συντάγματος να μην πληρώνουν καθόλου φόρους για λόγους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας) που αντιπροσωπεύεται σε θεσμικό επίπεδο από τον ΣΕΒ και σε κυβερνητικό επίπεδο κατά κύριο λόγο από τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την πολιτική εξουσία τα τελευταία 38 χρόνια.

  Εσύ προτείνεις να μπει στη θέση των δύο κομμάτων των εντεταλμένων απατεώνων ένας μοντέρνος Γεώργιος Παπαδόπουλος ή ακόμα καλύτερα ένας Ιωάννης Μεταξάς (είπαμε κοινοβουλευτική Δικτατορία είναι αυτή, όχι ότι κι ότι) που υποτίθεται ότι θα φέρει ομαλότητα στη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα θα εξυπηρετήσει με καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ και μάλιστα με έναν πιο μπρουτάλ τρόπο που θα έχει ως μπούσουλα το τρίπτυχο «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» χωρίς να ενδιαφέρεται αν οι μέθοδοί του καταπατούν απροκάλυπτα κάθε έννοια κράτους δικαίου και ανθρωπισμού, αλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί και στην Ελλάδα (εις τριπλούν) και σ’ όλη τη Λατινική Αμερική (απειρα τα παραδείγματα) και στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτό που δεν μπορείς με τίποτα να πείσεις όχι εμένα αλλά κανέναν που να έχει ένα μίνιμουμ μόρφωσης, ιστορική μνήμη και στοιχειώδη αυτοσεβασμό είναι οτί αυτό το τρίπτυχο θα λειτουργήσει καταρχήν με ευεργετικό τρόπο για τους 1,5 εκατομμύριο άνεργους ή για τα τρία εκατομμύρια εργαζόμενους ειδικότερα όταν ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και στη συνέχεια για όλους τους υπόλοιπους. Εδώ σε θέλω 😉

 413. ΣΑΘ said

  Για το απόφθεγμα του S. Johnson, ”Patriotism is the last refuge of a scoundrel”, έχω να πω τούτο μόνο.

  Το απόφθεγμα αυτό έχει καταντήσει (για να παραφράσω τη γνωστή ρήση του Τσώρτσιλ στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 8.12.44 [λόγος του για τα Δεκεμβριανά] ) «a harlot to be picked up in the street», δηλαδή «μια πόρνη που μπορεί να ψωνιστεί στο δρόμο» από τον κάθε αχρείο (scoundrel) και χρησιμοποιείται όπως γουστάρει (εξυπηρετείται) ο καθένας.

  Από καμία πηγή δεν προκύπτει ότι ο Johnson με τη φράση του αυτή εννοούσε πως όλοι όσοι δηλώνουν πατριώτες είναι αχρείοι. Το μόνο βέβαιο είναι πως ήθελε να καταδικάσει τον ψευτοπατριωτισμό.

  Και ερωτώ τον κάθε κανάγια:

  Από πού προκύπτει ότι ο δικός μου (όποιος) πατριωτισμός είναι ψεύτικος;
  Πότε επικαλέσθηκα τον (όποιο) πατριωτισμό μου, και μάλιστα «χωρίς ιδιαίτερο λόγο»;

 414. ΣΑΘ said

  Όσο συνεχίζετε να διαστρέφετε εσκεμμένα, κακόπιστα, κακόβουλα και κατινίστικα τα λόγια μου, τόσο περισσότερο εξευτελίζεστε στα μάτια μου.

  Ο Παπαδόπουλος και ο Μεταξάς, ( θλιβεροί ξεσκονιστάδες γκρεμισμένων αγαλμάτων του Λένιν και του Στάλιν), αυτοί λοιπόν, ως δικτάτορες, δεν στηρίζονταν σε όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει η δική μου πρόταση.

  Μας χωρίζει άβυσσος !

 415. Μας χωρίζει άβυσσος said

  Κι αν δεν σας κάνω μία, κ. Σαραντάκο, δεν μου κάνετε δέκα.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΣΑΘ 19/11/2012

 416. Μαρία said

  Ψαρράς για Λαζαρίδη (αναδημοσίευση απο εφ.συν)
  http://www.left.gr/article.php?id=14726

 417. spiral architect said

  @416: Αχ, αυτή η Β’ Πανελλαδική!
  (ο μακαρίτης ο Παπουτσάκης του «ΑΝΤΙ» πρέπει να’χει φέρει κάμποσες βόλτες στον τάφο του …)

 418. ΣΑΘ said

  Είμαι απόλυτα βέβαιος πια, ότι όλοι οι (αυτοχρισθέντες και επιμόνως αυτοεπιδεικνυόμενοι ως) «Ηρακλείς» της Δημοκρατίας και του δημοκρατικού ήθους εδώ μέσα, έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι με τον όρο (σχήμα λόγου) «Κοινοβουλευτική Δικτατορία» δεν εννόησα ποτέ συνταγματική εκτροπή.

  Στα σχόλια (του παρόντος thread) 370, 372, 383(δ), 387, 395(α), 411, 414, (καθώς και σε εκείνα στα οποία παραπέμπουν τα διδόμενα σε κάποια από αυτά links), το καθιστούν αυτό ηλίου φαεινότερον.

  Καθιστούν ολοφάνερο ότι μιλάω απλώς για μια αυστηρή (έως σκληρή) και αποφασιστική Δημοκρατία με έκτακτες εξουσίες, (ανάλογες με τον έσχατο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε ως λαός και ως χώρα), στα όρια οπωσδήποτε του υπάρχοντος Συντάγματος, ή ακόμη και ενός νέου Συντάγματος – προϊόντος σαφώς δημοκρατικών διαδικασιών.

  Μιλάω για μια Κυβέρνηση πραγματικής και ουσιαστικής εθνικής ενότητος, που θα στελεχώνεται από ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή την κρίσιμη ώρα ο Ελληνισμός, με όσο γίνεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη. Ναι, πιστεύω ότι κάτι τέτοιο, όδο δύσκολο κι αν φαίνεται, δεν είναι αδύνατον.

  Μια Κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να καταλύσει επιτέλους τη συντεχνιοκρατία, τη φαυλοκρατία, την αδικία.

  Γιατί δεν ενοχλούσε (και δεν ενοχλεί!) πάρα πολλούς του χώρου ο όρος «δικτατορία» στο «δικτατορία του προλεταριάτου», και ενοχλεί (υποκριτικότατα, νομίζω) τόσο πολύ στο «Κοινοβουλευτική Δικτατορία», που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά «Δικτατορία» (αναμφισβήτητη κυριαρχία, δηλαδή) της Δημοκρατίας;

  Σας ενοχλεί γιατί τη φοβάστε!. Ναι, τη φοβάστε «όπως ο διάβολος το λιβάνι» …

  Και τη φοβάστε, διότι μόνο καπηλευόμενοι / «εκμεταλλευόμενοι» τη σημερινή σαπίλα, παραλυσία, δυστυχία, ονειρεύεστε να (ο μη γένοιτο!) κυβερνήσετε κάποτε τον τόπο.

  Είναι Δημοκρατία π.χ. να (ουσιαστικά) απεργούν οι δικαστές, όταν το Σύνταγμα (άρθρο 23) το απαγορεύει ρητώς;
  Είναι δημοκρατία (όπως ξανάγραψα) να μπορούν κάποιες εκατοντάδες φασιστοτραμπούκοι να ακυρώνουν (πολλούς μήνες τώρα) στην πράξη τον γνωστό νόμο για τα Πανεπιστήμια, νόμο ψηφισμένο από συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και να μένουν ατιμώρητα τα αίσχη που διαπράττονται τον τελευταίο καιρό π.χ. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο;
  Είναι Δημοκρατία να πληρώνουν φόρους μόνο τα κορόϊδα;
  Είναι Δημοκρατία να λουφάζουν και να εκβιάζουν βολεμένοι στον Δημόσιο τομέα γενικότερα, μυριάδες ανικάνων, επιόρκων, αργομίσθων, και να μην μπορεί να τους «κουνήσει» κανένας από το σβέρκο του ειλικρινούς φορολογούμενου; Τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα γίνεται Αρμαγεδδών;
  …………………………………………………………………………………..

  «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

  Ευχαριστώ τους (έστω ελάχιστους εδώ μέσα) σχολιαστές που ασχολήθηκαν με τα ταπεινά (πλην «εκ βαθέων») γραπτά μου, καλόπιστα και καλοπροαίρετα.

  Εκφράζω τη λύπη μου και για κάποιες (δικαιολογημένες;) δικές μου γλωσσικές οξύτητες.

  Γεια και χαρά !

 419. ππαν said

  Η ανάρτηση έχει πολλά σχόλια, λέω να μην την επιβαρύνω κι άλλο βάζοντας βίντεο. Αναφέρω λοιπόν απλώς το πολύ ωραίο τραγούδι «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις».

 420. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  418 – Aγαπητε μου, όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο σχόλιο, η δημοκρατία έχει όλα όσα ονειρεύεστε, και απο την στιγμή που επιδεχεται βελτίωση δεν έχει μειονεκτήματα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην δημοκρατία, αλλα στους ανθρώπους, που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία της, ίσως γιατι είμαστε νεαρό είδος ακόμα, και δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο νοημοσύνης που απευθύνεται. Η κοινοβουλευτική δικτατορία που επικαλείσθε, υφίσταται στον αναπτυγμένο κόσμο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι η ψευδαίσθηση που έχει δημιουργήσει το κεφάλαιο, για να ελέγχει και να κυβερνά ανενόχλητο τους ανθρώπους. Τα βασικά εργαλεία δημιουργίας ψευδαισθήσεων, είναι η θρησκεία, η εκπαίδευση, και τα κόμματα, όλα πλήρως ελεγχόμενα απο την κεφαλαιακή εξουσία, σε συνδυασμό με την σεξουαλική καταπίεση που υφίσταται το ανθρώπινο είδος εδώ και 3,000 χρόνια, η χειραγώγηση είναι σχεδόν πλήρης, οι όποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αυτό που έχει καταφέρει το σύγχρονο σύστημα, (των τελευταίων 200 ετών) χρησιμοποιόντας αυτά τα «εργαλεία», είναι ο αυτοέλεγχος των ανθρώπων στις φιλοδοξίες τους. Προορίζοντας την μεγάλη πλειοψηφία για εργατικό δυναμικό, που θα κινεί την παγκόσμια οικονομία, διδάσκει τα μικρά παιδιά μέσω της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, ποιός είναι ο προορισμός τους, και μέχρι που μπορούν να φθάνουν οι φιλοδοξίες τους. Το ίδιο και η θρησκεία που δαιμονοποιεί τα πλούτη για τον λαό, αλλα οι εκπρόσωποί της ζούν μέσα σ΄αυτά. Τα δε κόμματα όλων των ειδών, συνεργαζόμενα πλήρως με την εξουσία, επιτείνουν την σύγχυση στους ανθρώπους, μιά ματιά στον κόσμο, και στις επιλογές των λαών στις δήθεν ελεύθερες εκλογές, είναι αρκετή, για να μην αναφερθούμε στο δικό μας τσίρκο, που (επέλεξαν;) κατόπιν ωρίμου σκέψεως, οι δημοκράτες έλληνες για να μας κυβερνήσει. Πόση νοημοσύνη χρειάζεται, για να μην εμπιστευθεί κάποιος, τους κατα συρροήν κλέφτες; Το δίς εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες, το πολλαπλώς εξαμαρτείν;
  IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ. Κι όμως ο αναλφαβητισμός έχει σχεδόν εκλέιψει, τί να φταίει άραγε; Σίγουρα όχι η δημοκρατία.
  Για σκεφθείτε, πόσους γονείς γνωρίζετε (ή εσείς ο ίδιος) που να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δημοκρατικές διαδικασίες, που να μην τα τιμωρούν, που δεν χρησιμοποιούν λεκτική ή σωματική βία, που δεν τους δημιουργούν σεξουαλικές ενοχές, που εφαρμόζουν την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που τους διδάσκουν οτι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, που δεν επιβάλλουν την κατεύθυνσή τους, που δεν βγάζουν τις αποθημένες (και αποτυχημένες) φιλοδοξίες τους επάνω τους, που τα σέβονται σαν ισότιμα μέλη στην οικογένεια; Σταματώ εδώ.
  Δεν ευθύνεται η δημοκρατία για το χάλι της κοινωνίας αγαπητέ μου, και να θυμάστε, η δημοκρατία είναι μία, είναι όμορφη σαν μωρό, ελεύθερη λειτουργική και δημιουργική, σαν την ζωή, σαν την ίδια την φύση, και απευθύνεται σε ανθρώπους, τα υπόλοιπα, απευθύνονται σε ζώα. Το σύστημα έχει επιλέξει που θέλει να ανήκουμε, εμείς;

 421. Αντιφασίστας said

  418: Ναι, κύριε, εγώ το ομολογώ! Τη φοβάμαι πάρα πολύ την …κοινοβουλευτική δικτατορία σας. Ό,τι έχει να κάνει με δικτατορία, οποιοσδήποτε επιθετικός προσδιορισμός και αν υπάρχει σαν γαρνιτούρα, το φοβάμαι και το μάχομαι.

 422. Γς said

  81, 116, 83:
  >Εξ άλλου περίπτωση βομβαρδισμού, από ποιόν την ημέρα εκείνη;
  Από ποιόν; Την ημέρα της επιστράτευσης; Ιούλιος του 74; Όταν ο Αττίλας έμπαινε στην Κύπρο;
  Αν σου έλεγα από τη Πολεμική Αεροπορία της Μάλτας θα το πίστευες;
  Λοιπόν μίλαγα με έναν απόστρατο αξιωματικό της 111 Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ετσι ήταν όπως τα είπα. Είχαν ακροβολιστεί τα αεροπλάνα για να μην αποτελούν εύκολους στόχους μαζεμένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: