Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τεσσαρακοστά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Νοεμβρίου, 2012


Γιατί «τεσσαρακοστά;» Διότι, απλούστατα, είναι το υπ’ αρ. 40 άρθρο με μεζεδάκια από τότε που άρχισα να τα μετράω και να βάζω τη λέξη ‘meze’ για όνομα του αρχείου του άρθρου. Και μπορεί σε άλλα ιστολόγια να είναι σημαδιακοί αριθμοί το 10, το 20, το 50 ή το 100, εδώ όμως, για ευνόητους υποθέτω λόγους, είναι σημαδιακό και το σαράντα. Τεσσαρακοστά λοιπόν τα σημερινά μεζεδάκια, αν και ελπίζω όχι σαρακοστιανά. Πάντως, σήμερα είναι και η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 17 του Νοέμβρη, ένα θέμα στο οποίο αφιερώσαμε το προχτεσινό μας άρθρο.

Ακόμα, χτες ήταν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή η μοιραία μέρα που, αν δεν είχαμε πάρει ως τότε τη δόση, η Ελλάδα θα κατέρρεε. Όπως είχε πει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες: Στις 16 Νοεμβρίου, πρέπει να εξοφλήσουμε έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ. Aν δεν πάρουμε τη δόση τελειώσαμε. Θα γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω. Επειδή απ’ ό,τι φαίνεται δεν «τελειώσαμε» και επειδή το ημερολόγιο δεν γράφει 17 Νοεμβρίου 1952, και επειδή ο κ. Στουρνάρας δεν λέει ψέματα, πρέπει να υποθέσω ότι τη δόση την πήραμε αλλά μας το κρύβουν, ίσως για να μας κάνουν έκπληξη τις γιορτές.

Πριν προχωρήσω στα μεζεδάκια, να σας προειδοποιήσω ότι το μενού σήμερα ΔΕΝ έχει τίποτα για χοντρές κυρίες που τραγουδάνε. Ίσως αφιερώσω άρθρο για το θέμα, ίσως όχι, πάντως αν επείγεστε διαβάστε τι έχει ειπωθεί για το θέμα στη Λεξιλογία.

Το πρώτο μεζεδάκι μου το έστειλαν κουτσό, δηλαδή χωρίς τεκμηρίωση. Σε κάποιο δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού, μου λέει ένας φίλος, γράφτηκε (στα «σούπερ» όπως νομίζω πως τα λένε) ο τίτλος: ΠΡΟΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Φυσικά, εννοούσε «πρόσω ολοταχώς», που είναι ναυτικό παράγγελμα που έχει μεταφερθεί εδώ και πολύ πολύ καιρό στη γενική φρασεολογία. Αν δεν έχετε κάνει στο Ναυτικό, το πρόσω μπορεί να μην σας λέει τίποτα, μια και δεν πολυχρησιμοποιείται στη νεοελληνική γλώσσα, αλλά νόμιζα ότι η συγκεκριμένη έκφραση είναι πασίγνωστη. Γκουγκλίζοντας βρίσκω ότι το λάθος, το «προς ολοταχώς» εννοώ, είναι αρκετά διαδομένο, ακόμα και σε… βιβλιοφιλικό ιστότοπο που υπόσχεται «Προς ολοταχώς εκδόσεις«. Ελπίζω να πάρουν διορθωτή.

Χωρίς τεκμηρίωση  και το δεύτερο μεζεδάκι -στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τις προάλλες, ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου είπε ότι κάτι είναι «ηλίου φαεινέστερο». Φαεινότερο βεβαίως. Ίσως τον μπέρδεψε το «προφανής» που κάνει «προφανέστερος» στον συγκριτικό βαθμό, αλλά τις παγιωμένες εκφράσεις ένας δημοσιογράφος πρέπει ή να τις ξέρει ή να μην τις χρησιμοποιεί.

Το τρίτο μεζεδάκι την έχει την τεκμηρίωσή του. Όπως διάβασα σε κάποια εφημερίδα, «η μη αποστολή των στοιχείων αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα, που μπορεί να επισείει ακόμα και την ποινή της αργίας». Να την επισείει δεν μπορεί. Επισείω σημαίνει περίπου φοβερίζω αναφέροντας κάτι, ας πούμε «για να πείσει τους δημάρχους να συμμορφωθούν, ο υπουργός επισείει την ποινή της αργίας» -να το φανταστούμε σαν κάποιον που κρατάει κάτι και το κραδαίνει απειλητικά. Εδώ, το σωστό ρήμα είναι «επισύρει». Τα αδικήματα επισύρουν ποινές, έχουν σαν συνέπεια ποινές. Όμως, το μαργαριτάρι χτύπησε και δεύτερη φορά, διότι σε άρθρο στο protagon.gr διαβάζω ότι σε κάποια δίκη η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι «αυτά που λέτε … επισείουν…» Και πάλι, δεν επισείουν. Ελπίζω όμως η δικάστρια να το είπε σωστά και η αρθρογράφος να άκουσε λάθος.

Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, από άρθρο του enikos.gr, που δυστυχώς δεν το βρίσκω τώρα να το λινκάρω: Βουδούρης και Μουτσινάς δεν έχουν «μέλλον» στη Δημοκρατική Αριστερά. Λέτε να υπονοεί κάτι και κλείνει το μέλλον σε εισαγωγικά;

Πολλές φορές έχω γράψει για λάθη στη μεταγραφή ξένων ονομάτων ή έχω εκφράσει την ενόχλησή μου για άλλους που αφήνουν τα ξένα ονόματα λατινογραμμένα, κι ένας φίλος μου με κατηγορεί για υπερβολικές απαιτήσεις. Εννοεί ο φίλος μου ότι αφού ο συντάκτης του κειμένου μού έχει κάνει το χατίρι να μεταγράψει το ξένο όνομα, δεν θα πρέπει να γκρινιάζω αν δεν το μεταγράφει σωστά. Μπορεί να είναι κι έτσι. Κι εδώ που τα λέμε, αν είναι τον Tawney να τον γράφουν… Τόνιι, όπως σε ένα άρθρο τις προάλλες, καλύτερα να τον αφήνουν Tawney.

Ο Ριζοσπάστης, στην ίδια σελίδα με τη στήλη του Ν. Μπογιόπουλου, δημοσιεύει κάθε μέρα και έναν πίνακα με τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν την ίδια μέρα («Σαν σήμερα»), που το περιεχόμενό του είμαι συχνά διαφορετικό από αυτό που βρίσκει κανείς σε άλλους ανάλογους ιστότοπους. Πρόσεξα όμως κάτι περίεργο, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ανάμεσα στα «Σαν σήμερα» γεγονότα ήταν και η ήττα του βενιζελικού κόμματος στις εκλογές του 1920. Και βέβαια, οι εκλογές εκείνες έγιναν την 1η Νοεμβρίου 1920 (και πολλοί τις θεωρούν μοιραίες για τον ελληνισμό της Μικρασίας, αν και δεν συμφωνώ, η τελική έκβαση ήταν περίπου προδιαγραμμένη). Αναρωτιέμαι αν παίρνουν το υλικό τους από κάποια ξένη πηγή, όπου οι χρονολογικές ενδείξεις θα δίνονται με το νέο ημερολόγιο, διότι τότε στην Ελλάδα είχαμε το παλιό (Ιουλιανό), που είχε 13 μέρες διαφορά.

Πέθανε ένας δημοσιογράφος που τη στήλη του (λεγόταν «Δρόμοι») διάβαζα πάντοτε όταν άνοιγα τα Νέα, ο Ρούσσος Βρανάς. Τώρα μαθαίνω ότι είχε και αντιδικτατορική δράση, που την πλήρωσε ακριβά, αφού και φυλακή έκανε νεότατος και φυματίωση έπαθε στη φυλακή. Αιωνία του η μνήμη.

Άλλοι δημοσιογράφοι, πάλι, γίνονται βουλευτές και σε αυτή την περίπτωση θα έλεγε κανείς ότι έχουν τουλάχιστον ένα ατού απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους, ότι ξέρουν να χειρίζονται με αρτιότητα τον λόγο, ιδίως τον γραπτό λόγο. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτός ο γενικός κανόνας, αν όμως ευσταθεί ξέρω ότι έχει καραμπινάτες εξαιρέσεις, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε διαβάζοντας κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτίνας της ΝΔ κ. Φ. Πιπιλή, η οποία αρχίζει ως εξής:

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά σε ένα απαράδεκτο φαινόμενο αναφορικά με το ασύδοτο σε καθημερινή βάση φαινόμενο της κυκλοφορίας μέρα μεσημέρι πάσης φύσεως αλλοδαποί με τα γνωστά «καροτσάκια» οι οποίοι μαζεύουν οτιδήποτε ανακυκλώσιμο, μεταλλικό αντικείμενο από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης των δήμων σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, όποιος προσπαθεί να υιοθετήσει τη θεματολογία της Χρυσής Αυγής να κολλάει και χρυσαυγίτικη αγραμματοσύνη.

Και κλείνω με την καινούργια λέξη της εβδομάδας και τον ηθικό πανικό που προκάλεσε. Μου έστειλε φίλος ένα λινκ προς άρθρο άλλου ιστολογίου, όπου κάποιος αρθρογράφος (έχει σχολιάσει κι εδώ καναδυό φορές) εξοργίζεται με τη φράση «να ορίσετε άμεσα ελεγκτεύοντες» που αλίευσε σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ. Και για κάποιον περίεργο λόγο θεωρεί υπεύθυνους για την εισαγωγή αυτής της λέξης στην ελληνική γλώσσα την προπροηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή την… κυρία Διαμαντοπούλου, την κυρία Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Πανάρετο (στον οποίο καταλογίζει οξύμωρο όνομα!), λες και ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ που υπογράφει την εγκύκλιο αποφοίτησε πρόπερσι από το λύκειο (διότι, πώς αλλιώς ευθύνεται η Διαμαντοπούλου;)

Από κοντά κι ένας σχολιαστής του ιστολογίου που βγάζει απόφαση: Όλοι, από τον δακτυλογράφο, όλους τους ενδιάμεσους, έως και πρόεδρο, με συνοπτικές διαδικασίες στα σπίτια τους.
Δεν γίνεται να εγκληματούν σε βάρος της Ελληνικής ατιμώρητα.

Ότι το «ελεγκτεύοντες» ξενίζει, το καταλαβαίνω, αλλά η οργή του αρθρογράφου (και του σχολιαστή) δείχνει ότι δεν ξέρουν καλά τους μηχανισμούς της γλώσσας και δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει. Όπως ο προεδρεύων ασκεί χρέη προέδρου (ίσως και προσωρινά, χωρίς να είναι μόνιμα πρόεδρος), και ο δημαρχεύων ασκεί καθήκοντα δημάρχου (όταν ο δήμαρχος για διάφορους λόγους δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του), και ο νομαρχεύων παρομοίως εκτελεί χρέη νομάρχη, έτσι και οι ελεγκτεύοντες ασκούν χρέη ελεγκτή, υποθέτω εκ περιτροπής. Δεν είναι μόνιμοι ελεγκτές, υποθέτω και πάλι, είναι γιατροί που για ένα διάστημα εκτελούν καθήκοντα ελεγκτή.

Άλλο είναι το κακό με τη λέξη «ο ελεγκτεύων», ότι επειδή δεν έχει γίνει «ο ελεγκτεύοντας» πολλοί κάνουν το λάθος να την αφήνουν άκλιτη, όπως τον… διευθύνων σύμβουλο, κι έτσι στη diavgeia.gov.gr βρίσκουμε τερατουργήματα όπως «Ορισμός ελεγκτεύων ιατρών για μήνα Σεπτέμβριο»! Ευτυχώς που δεν το είδαν κι αυτό οι σχολιαστές του προηγούμενου άρθρου γιατί θα τους είχαν στήσει στα έξι μέτρα…

61 Σχόλια προς “Τεσσαρακοστά μεζεδάκια”

 1. Καλημέρα! Ο Βρανάς ήταν ο μόνος λόγος που είχε μείνει να διαβάζει κανείς τα Νέα.
  Δεν ξέρω αν πήρατε είδηση αυτό σήμερα: http://jungle-report.blogspot.gr/2012/11/jungle-report.html

 2. Εδώ είναι που λέμε (και) καλά (και) σαράντα; Όχι, ε;
  Να προσφέρω λίγα μεζεδάκια στο μαγκάλι…

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Δύτη (1), επειδή δεν αντέχω να διαβάζω μακροσκελή κείμενα που περιέχουν τη λέξη «Βαρδινογιάννης», μήπως θα μπορούσες να κάνεις ένα σάμαρυ; Θενκς ιν αντβάνς! που λέμε και στη Ρούμελη. 🙂

 4. «Κάποιος Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, έκανε αγωγή στη Google, ζήτησε να αφαιρεθεί από το μπλογκ JUNGLE-Report -αλλά και από κάθε άλλο μπλογκ που το αναπαρήγαγε- το άρθρο «Κυβερνώντας από τα παρασκήνια. Η δολοφονία ενός ενοχλητικού κοινοτάρχη.»

  http://pitsirikos.net/2012/11/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AE-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84/

 5. spyroszer said

  Καλημέρα.
  Ο Ρούσσος Βρανάς ήταν πράγματι ένας πολύ αξιόλογος αρθρογράφος.
  Ήθελα να ρωτήσω κάτι, που έχει σχέση και με το προηγούμενο ποστ, υπάρχει λέξη κωλουροειδή (συρματοπλέγματα) και την αγνοώ; Είναι κάτι μεταξύ κώνου, κόλουρου και κουλουριού; Προφανώς ο συντάκτης ήθελε να ευπρεπίσει μια λέξη όπως πιθανώς κουλουροειδή (αν υπάρχει), όμως η κουλούρα λέει το ΛΚΝ προέρχεται από την αρχ. κολλύρα, μικρό στρογγυλό ψωμί. Θα μπορούσε να γράψει οφιοειδή για να κάνει και εντύπωση …. !!!

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Εντύπωση μου κάνει ότι ο ΒΒ κινήθηκε κατά της Google!

  5: «Κωλουροειδή» δεν νομίζω να υπάρχει, και μάλλον σχηματίστηκε έτσι όπως υποθέτεις.

 7. gpoint said

  # 1
  Αφού δεν λέει πως αν δικαιωθεί στο δικαστήριο τα 5 μύρια θα τα χαρίσει στον ΠΑΟ, δεν το πιστεύω !!

 8. Γς said

  5:
  -Κωλουροειδή έχετε;
  -Συρματόπλεγμα; Όχι κύριε εδώ είναι φούρνος. Μήπως εννοείτε κουλουροειδή;
  -Ναι, από αυτά.
  -Πόσο.
  -15 μέτρα και οφιοειδή αν έχετε για κοτέτσι.

 9. cronopiusa said

  Καλημέρα
  Το αγιολόγιο της ημέρας

  και για να μη ξεχνιόμαστε

  Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, ο 27χρονος φοιτητής Βασίλης Θεμιστοκλής αποδεικνύει στους πολιτικούς που συμμετείχαν στο πάνελ της εκπομπής του enikos.gr με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αν υπάρχει ζωή μετά το νέο μνημόνιο.

  αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσες / όσους ψωνίζουν από ΙΚΕΑ

  Πολιτικοί κρατούμενοι έφτιαχναν τα έπιπλα της ΙΚΕΑ

 10. Νέο Kid Στο Block said

  Σαράντα μεζεδακόαρθρα λοιπόν στου Σαραντάκου!
  Μ’αλλα δύο Νικοκυράκο μου καλέ, πιάνεις το μαγικό αριθμό 6 Χ 9= 42 και ,όπως όλοι οι φαντασιόπληκτοι ξέρουμε, αυτή είναι Η Απάντηση στο ελάσσον πρόβλημα περί Ζωής, Σύμπαντος και των Πάντων!

  Αλλά και το 40 δεν θάλεγα ότι είναι βαρετός αριθμός (και πώς θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο και μόνο λόγω του φερώνυμου εκπροσώπου του;). 🙂

  Οι ΑΗΠηδες θεωρούσαν το 40 (ας μην ξεχνάμε ότι είναι 10 φορές το «ιερό» 4 = τετρακτύς, Πυθαγόρας και τα ρέστα..) ως έκφραση της πολλαπλότητας του 10 , το μέγιστο βαθμό αρτιότητας, τον ύψιστο. Εξού κι ο Κατακλυσμός βάστηξε 40 μέρες.
  Και βέβαια όταν είμαστε σε μια ομάδα 40 νοματαίοι (όπως εδώ ή στα 40 παλικάρια από τη Λιβαδειά (Γειά σου πρόεδρε λεβέντη! Στείλε κανα σουβλάκι απ’την Κρύα!) μας λείπουν μόνο 5000 ,κατά Πλάτωνα, για να έχουμε τον αριθμό ανδρών που χρειάζεται η ιδεώδης Πολιτεία. Το 5040 είναι το γινόμενο των 7 πρώτων φυσικών αριθμών 7!=5040 ,αλλά και 7*8*9*10=5040. Έτσι, επειδή ο 5040 είναι ο αριθμός με τις πιο πολυάριθμες και διαδοχικές υποδιαιρέσεις (59 διαιρέτες και ένας ο ευτός του 60), μια Πολιτεία με 5040 καραπουτσ..εε άνδρες, μπορεί να πετυχει τα ιδεώδη κλάσματα για τις διάφορες ομάδες διοίκησης και λειτουργίας στην ειρήνη ή στον πόλεμο, λέει ο Πλάτων στους Νόμους του (αν δεν θυμάμαι πολύ λάθος).

  ΥΓ. Τώρα μεταξύ μας (και μη βγει ότι το είπα εγώ παραέξω παρακαλώ!) το τι λαμακία έχει πει αυτός ο Πλάτωνας ρε πατριώτες.. από το παραπάνω, μέχρι τις «παραμένουσες παραστάσεις» ή κάπως έτσι, τον αόρατο άνθρωπο με το δακτυλίδι του Γύγη (που θα σκουντουφλούσε περισσότερο από τον μάντη Τειρεσία, αν υπήρχε) , άσε δε τους Πορτοκαλισμούς και τους Ονοματοθέτες, ε;
  Για όποιον αισθάνεται ότι προσέβαλα τον Πλάτωνα , αν και ο ίδιος έχει ,απότι ξερω, πολλές σκούπες για να τις βάλει να σπαράξουν, παραθέτω τις πρέπουσες φατσουλες. 😳 😳 😳

 11. Τα σαραντάργια κάνουν για δύο εικοσάργια, πούλεγε και η αείμνηστη Ρίτα

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Cronopiusa ,το «αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσες / όσους ψωνίζουν από ΙΚΕΑ» τι ακριβώς σημαίνει;
  Το λέω, γιατι συνήθως λέμε «στο αφιερώνω εξαιρετικά..» όταν αφιερώνουμε π.χ ένα τραγούδι, ποίημα κλπ που δεν έχει προφανως εφαρμογή εδώ ή …καταλαβαίνεις.
  Δηλαδή, πρέπει κάποιος να αιθάνεται τύψεις για το κομοδινάκι το φτηνό που πήρε για το παιδί του;
  Ε τότε να κυνηγησουμε κι όλες τις μπάλλες των πιτσιρικάδων και τους πατεράδες τους! Το 80% απ’αυτές τις έχουν ράψει παιδικά χεράκια στο Πακιστάν ξέρεις.

 13. Γς said

  12:
  Τα πούρα όμως που τά έχει τρίψει στα μπουτάκια της η Χουανίτα τσικίτα; Δεν σε χαλάνε ε;

 14. sarant said

  10: Γεια σου Νεοκίντ πλατωνικέ! 🙂

 15. Νεοκίντ, 6 επί 9 κάνει 54!

 16. π2 said

  6: Εντύπωση θα έπρεπε να σου κάνει ότι κινήθηκε μόνο κατά της Google. Με τα πολύ φτωχά νομικά μου, νομίζω πως, μετά τη γνωμοδότηση Σανιδά, θα μπορούσε να είχε κινηθεί και κατά του ιστολόγου για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας άρση του απορρήτου. Κι όμως δεν το έκανε. Κι αναρωτιέμαι: εναντίον των εφημερίδων που είχαν γράψει τα ίδια (με κατά νόμον υπεύθυνο και όλα), κινήθηκε νομικά ή όχι; Κι αν όχι γιατί;

  Έχω και μια άλλη απορία, αλλά αυτήν τη διατύπωσε το 1963 ο Καραμανλής ο Παλαιός (ασχέτως του βαθμού ειλικρίνειας).

 17. Θέμης said

  #1 «Ο Βρανάς ήταν ο μόνος λόγος που είχε μείνει να διαβάζει κανείς τα Νέα».
  Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ, και βλέπω επίσης να το λένε κάποιοι στα σχόλια κάτω απ’ το άρθρο των Νέων που αναφέρει τον θάνατο του Βρανά.

  Νικοκύρη, σαράντα στο τετράγωνο να γίνουν τα μεζεδάκια σου. Και να εξακολουθήσεις βέβαια να τα κερνάς, όχι μνημονιακές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις!

  Πολύ μου άρεσε από γλωσσική άποψη κάτι που βρήκα στο άρθρο της Ζούγκλας όπου παραπέμπει ο Δύτης στο #1:
  «Εκτός αυτού ο Β. Βαρδινογιάννης ζήτησε να ***καταδικαστεί*** στη google για κάθε μέρα μη συμμορφώσεώς της στη λογοκρισία το ποσό των 50.000 ευρώ και επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη κ.λπ».

 18. Νέο Kid Στο Block said

  Άγγελε(15.), όχι για μάς τους Μεγάλους Μύστες! 🙂
  Aπόλαυσε υπεύθυνα!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Phrases_from_The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy

 19. Nicolas said

  Κι η ειρωνεία είναι ότι δίπλα στον επικήδειο του αγωνιστή (με εκείνο το _έφυγε_ φυλακισμένο στα εισαγωγικά! και πότε θα «γυρίσει»;) έχει τη φάτσα του Πρετετέτοιου! Πως είναι εκείνη η φράση; «Οι καλύτεροι φεύγουν πρώτοι»; ή κακό σκυλί…

  @9 Τι να του παίξεις του παιδιού; (αφιερωμένο εξαιρετικά στον… ξέρει αυτός)
  Να του πουν «δίκιο έχεις, το δικό σου, των παιδιών σου, των εγγονιών σου το φαΐ όλοι εμείς μαζί το φάγαμε»;

  @10 Η Κουμανταρία φταίει; ή πες μας τι πίνεις να πιούμε κι εμείς 😉 Άκου 6*9, σαράντα δύο! για να δεις αν σε διαβάζουμε λεπτομερώς το έκανες, ε;

 20. Γς said

  16:
  >Έχω και μια άλλη απορία, αλλά αυτήν τη διατύπωσε το 1963 ο Καραμανλής ο Παλαιός

  Κι ο θείος είπε «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;»
  κι ο ανιψιός του μίλησε για νταβατζήδες.

  και τι έγινε;

 21. Νέο Kid Στο Block said

  18. in conjuction with 15. Και τελικά ,πέρα από την πλάκα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Ντάγκλας Άνταμς έκανε απλώς την πλάκα του (με το 42 that means).
  Εδώ ο άλλος στην Ισπανία ,πριν λίγα χρόνια, έγινε δισεκατομμυριούχος επειδή πίστευε ότι 7 Χ 7 = 48 !!

 22. ππαν said

  Να τα χιλιάσεις!
  Για τον ΒΒ, για τον οποίο και λόγω παρουσιαστικού και καταγωγής κυκλοφορεί ή άποψη πως είναι ας πούμε πιο άνθρωπος: Θυμαμαι την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία τραυματίστηκε ο οδηγός του, από τους λίγους υποτακτικούς του με τους οποίους φανταζόμαστε πως θα άλλαζε και μια κουβέντα κάθε πρωί. Στην δίκη λοιπόν ρωτάνε τον ΒΒ αν τραυματίστηκε ο άνθρωπος αυτός, κι απάντησε «δεν το θυμάμαι». Μου φάνηκε ανατριχιαστικό.

 23. Γς said

  15:
  Βάλανε χέρι και στην προπαίδεια, δεν το πήρατε πρέφα;
  Έξι εννιά σαράντα δύο. 22% περικοπή. Οσο κι η σύνταξή μου. Περισσότερο το εφάπαξ μου, που δεν θα πάρω ποτέ

 24. ππαν said

  Μαγικός σας λέει βρε παιδιά, όσο θέλει θα κάνει 6Χ9!

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  24: Ε ναι, αφού το 42 είναι η απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση, είναι και η απάντηση στο «πόσο κάνει 6 επί 9»;

 26. cronopiusa said

  τις καταδικάζουμε κύριε Νέο Kid Στο Block
  και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας καταναλώνουμε προϊόντα που διακινεί το δίκαιο εμπόριο, περιορίζουμε τις ανάγκες μας και προσπαθούμε να μην είναι κανένας μόνος στην κρίση
  Δεν θα στερηθώ την τριλογία της Μασσαλίας, ούτε τη δροσιά του Veuve Chicuot Ponsardin Brut μια νύχτα μαγική κάτω απ τ’ άστρα (ευγενική προσφορά του Βασιλόπουλο και της Σύγχρονης Εποχής), δεν ζηλεύω όταν διαβάζω

  Der Spiegel: «Πώς ζει το 1% των Ελλήνων»
  , εξοργίζομαι,
  γιατί πρέπει να μηχανευτώ τρόπους θέρμανσης που να μην είναι τη πυρά των βιβλίων του Μονταλμπάν για να ψήσω σπανακόπιττα,
  γιατί πρέπει να μηχανευτώ τρόπους επανασύνδεσης ρεύματος,
  γιατί δεν θέλω να χρωστάω ούτε ένα σεντς…
  και ζω καλά, αγαπητέ Νεοκίντ πλατωνικέ,
  κυνηγάω την ουτοπία απολαμβάνοντας το τώρα, συμμετέχω, η -η αρμονία των αντιθέτων- ο μπούσουλας μου και το χαμόγελο η ασπίδα μου

  Σε σχέση με την επίμαχη αφιέρωση, έχετε δίκιο είχα ξεχάσει το τραγούδι θα γίνω μαραγκός – Λουκιανός Κηλαηδόνης

  γιατί να στερηθήτε το φτηνό κομοδίνο
  Αναλογιστήκατε καμιά φορά γιατί είναι φτηνά τα έπιπλα του ΙΚΕΑ;
  Ας ξεκινήσουμε απ το πού κατασκευάζονται, στη πλειοψηφία τους στη Κινα για μια κούπα ρύζι, εκεί δεν υπάρχει εργατικό δίκαιο συνδικαλισμοί και τέτοιες αντιπαραγωγικές αηδίες, απ τη μια παιδική εργασία, κατάδικοι που δεν πληρώνονται κι απ την άλλη αμφίβολη η ποιότητα των υλικών κατασκευής

  Το κομοδίνο είναι προϊόν μαζικής παραγωγής,
  συναρμολογούμενο έτσι η πολυεθνική κερδίζει στις παραδόσεις από τη μεταφορά και την
  συναρμολόγηση, ο Έλληνας κατασκευαστής θα πληρώσει σε ευρώ τα μεροκάματα και θα δούλευε ένας Έλληνας

  άντε και να σας θυμίσω ένα παιδικό τραγουδάκι που συνόδευε τα παιχνίδια σας
  1982 ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ – ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 27. cronopiusa said

  Φρύνις συγχωρέστέ με αν παρεξήγησα το σχόλιο σας:
  «Αφού πρόκειται για εθνικό σύμβολο, η απάντηση είναι προφανής από το 2009:
  http://www.snf.org/snfcc/default.php
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=66506»

  μ’ αρέσουν τα υπονοούμενα των μουσικών που βάζετε
  καλή σας μέρα

 28. ππαν said

  Εμένα μου άρεσε πολύ, στο Σπίγκελ, η «κοινωνική» δράση του Πέτρου Κόκκαλη. Κρίμα στ΄όνομα δηλαδή.

 29. τυφλόμυγα said

  #12, Κιντ, δεν έχω ιδέα τι γίνεται στην αγορά της Κύπρου. Θα πω για την Αθήνα.
  Στην Αθήνα έρχεται ο κατάλογος ΙΚΕΑ στην πόρτα του διαμερίσματός σου. Τον παίρνεις, τον ξεφυλλίζεις και βλέπεις ένα ωραίο καναπέ με 300 ευρώ. Λες θα πάω να τον πάρω. Πληρώνεις 8+8=16 ευρώ για το πηγαινέλα με το λεωφορείο του αεροδρομίου αν είσαι φοιτητής ή 6 ευρώ+κάμποση βενζίνη αν είσαι εργαζόμενος, πηγαίνεις, τον αγοράζεις και μετά σου λένε κοίτα να δεις εμείς εδώ χρεώνουμε επιπλέον τη μεταφορά, επιπλέον τον κάθε όροφο της πολυκατοικίας, επιπλέον τη συναρμολόγηση και σου έρχεται τελικά ένα πακέτο των χιλίων ευρώ πάνω κάτω. Ε, με τόσα παίρνεις και ένα καναπέ από το κατάστημα επίπλων της γειτονιάς σου. Κάπως ακριβά δεν πληρώνουμε το ντιζάιν;

  Δε νομίζω ότι η Κρόνι έχει πρόβλημα με τον κάθε γονιό ή χαμηλόμισθο που προσπαθεί να βρει τη πιο συμφέρουσα προσφορά. Όμως το ΙΚΕΑ χρησιμοποίησε το μάρκετινγκ για να προωθηθεί ως ένα φτηνό (ή υπερβολικά φτηνό) μαγαζί ενώ δεν είναι ή τέλος πάντων δεν είναι τόσο φτηνό όσο θέλει να πιστεύουμε.

  Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ ρε ‘συ Κιντ προχτές που έμαθα ότι κλείνει η Νεοσέτ και χίλιες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο. Καταλαβαίνω αυτό που λες και το σέβομαι απόλυτα. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και νομίζω πως η Κρόνι έδειξε την πίσω πλευρά.

 30. τυφλόμυγα said

  #26 Ωχ, μαζί γράφαμε. Σόρρυ που απάντησα για σένα. Αν δεν ήταν το σχόλιο του Κιντ θα έγραφα πολύ χειρότερα πράγματα γιατί αυτές (και πολλές άλλες) είναι οι απόψεις που έχω για το ΙΚΕΑ.

 31. Νέο Kid Στο Block said

  Κορίτσια, νομίζω έκανα σαφές στο 12. τι ακριβώς με ξένισε στο σχόλιο της Κρονοπιούσας.
  Όσο για το ΙΚΕΑ , το θέμα λίγο με απασχολεί, καθότι έχω να ψωνίσω έπιπλα κάτι καμπόσα τέρμηνα, έχω σοβαρότερες ανάγκες να καλύψω. Και μια βιβλιοθηκούλα που πρέπει να πάρω για την μικρή, μάλλον θα τη φτιάξω μόνος μου. Χαζοπιάνει το χέρι μου.

  Κρόνυ, πολλές φορές αναλογίζομαι γιατί είναι φτηνό ή ακριβό κάτι, αλλά δεν έχω μπει ποτέ στην διαδικασία να ξεψαχνίσω το κοινωνικοπολιτικό παρελθόν του παρόχου.
  Θεωρία του Χάους ρε κορίτσι! Συμφωνώ- καταρχήν -στο να προτιμήσω τον έμπορο της γειτονιάς μου από το Ζάρα, αλλά μήπως ξέρω και γι’αυτόν αν φόραγε τίποτε κουκούλες επί Εγγλέζων ή αν ήταν ΕΟΚΑβητατζής; Άστα να παν στο διάολο..
  Το «Νεοκίντ Πλατωνικέ» δεν καταλαβαίνω τι και αν κάτι θέλει να υπονοήσει ,αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσουμε σημασία και συνέχεια.

 32. cronopiusa said

  κι εγώ μαστορεύω (πολλές μικρές καταστροφές αφαιρετικής και μινιμαλιστικής αισθητικής)

  το «νεοπλατωνικός» ήταν αστεϊσμός, κοπυπαστάρισα τον Νίκοκύρη

  Το Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάζει την δίωξη της Νηπιαγωγού στη Λευκάδα

  1982 ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ – ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

 33. cronopiusa said

  1982 ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ – ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

 34. Νέο Kid Στο Block said

  32. ΟΚ! 🙂

 35. τεσσαρακοστὰ καὶ σαρακοστιανὰ καθ’ὅτι διανύουμε καὶ τὴν χριστουγεννιάτικη σαρακοστή!

  κι ἐγὼ διάβαζα τὸν Ῥοῦσσο Βρανᾶ, καὶ πέθανε καὶ νέος. 😦

  ὅσο γιὰ τὴν ἐρώτησι τῆς Πιπιλῆ ἐμένα μοῦ μοιάζει σὰν κείμενιο ἀπὸ αὐτόματο μεταφραστῆρα! ἀλλὰ δὲν βρίσκω τὸ θέμα της χρυσαυγίτικο, τὸ ζήτημα τῶν ἀλλοδαπῶν ἀπασχολοῦσε τὴν βουλὴ καὶ πρὸ τῆς εἰσόδου τῆς ΧΑ, πρὶν ἀπὸ περίπου 4 μῆνες.

  Νεοκίδιε, μὲ τὰ νέα μέτρα ποὺ παίρνουν γιὰ μισθωτοὺς καὶ συνταξιούχους καὶ μὲ τοὺς ῥυθμοὺς ποὺ διώχνουν τὴν νεολαία ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα κἀμμιὰ 5040 θὰ μείνουμε στὸ τέλος καὶ τότε νὰ δῇς τί ἰδανικὴ Πολιτεία θὰ γίνῃ ἡ Ἑλλάς!

 36. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ and commented:
  Add your thoughts here… (optional)

 37. eran said

  Απορία από τη χθεσινή (16/11) εφημερίδα των συντακτών: οβελιστέα η άποψη ….Γίνεται δεκτό το οβελίζω με τη σημασία του εξοβελίζω ή περιορίζεται, όπως λέει ο Μπαμπινιώτης, στο σουβλίζω κυριολεκτικά και μεταφορικά στη φιλολογική γλώσσα χαρακτηρίζω νόθο ένα απόσπασμα;
  Κι άλλη μια, από την ίδια έκδοση: η επιχείρηση με το δυσώδες όνομα «Ξένιος Ζεύς». Μάλλον ήθελε να πει κατ΄ ευφημισμόν, ή κάτι τέτοιο.

 38. Το ληξιαρχείο λέει ότι meze έχεις 56 φορές σε url άρθρων σου:
  apergomeze, augomeze, baresmezedakia, julemeze, kyriakomeze, meseklogikameze, meze, meze-2, meze-3, meze-4, meze-5, meze-6, meze-7, meze-8, meze-9, meze-10, meze-11, meze-12, meze-13, meze-14, meze-15, meze-16, meze-17, meze-18, meze-19, meze-20, meze-21, meze-22, meze-23, meze-24, meze-25, meze-26, meze-27, meze-28, meze-29, meze2010, meze2011, meze2012, meze3sept, mezeanasxi, mezed15m, mezedakia-123, mezedakia-2, mezedakia-3, mezedakia-4, mezedakia, mezedaksemna, mezefebr, mezeoktobr, mezepiato, mezeprin, pagomeze, perimezedapories, proeklomeze, promeze, propasxameze

  Μεζές σε τίτλους έχεις παραπάνω -76:
  Βαρβαρότητες και άλλα εφήμερα μεζεδάκια
  Εφήμερα μεζεδάκια, δεύτερη δόση
  Τελευταία προεκλογικά μεζεδάκια
  Κι άλλα μεζεδάκια
  Μεζεδάκια, πέμπτος γύρος
  Αυγουστιάτικα μεζεδάκια
  Μεζεδάκια πριν ανοίξουν τα σχολεία
  Όταν πεθάνω βάλτε με σε κενοτάφιο -και άλλα μεζεδάκια
  1003 πρόβατα και λίγα μεζεδάκια
  Ούτε μπάλα ξέρει -και άλλα μεζεδάκια
  Μια παράκληση, αναγγελίες και άλλα μεζεδάκια
  Ποδαρικό στα μεζεδάκια
  Ζώα με πτυχίο και άλλα μεζεδάκια της διπλανής πόρτας
  Περιαυτομπλογκίες, μεζεδάκια, απορίες
  Μερικά μεταπασχαλινά μεζεδάκια
  Η μπάρα, η παγάδα κι άλλα μεζεδάκια
  Ο ιερόσυλος κεραυνός και άλλα μεζεδάκια
  Λίγα μεζεδάκια ξεκοκαλισμένα
  Κάμποσα μεζεδάκια μεσοκαλοκαιριάτικα
  Προσεπτεμβριανά μεζεδάκια
  Το είδατε καλά το αρνάκι; -και μερικά ακόμα μεζεδάκια
  Η σιλικόνη του Βηματοδότη και άλλα μεζεδάκια
  Η μανία του ευπρεπισμού και άλλα μεσεκλογικά μεζεδάκια
  Το αφήγημα του σώγαμπρου και άλλα μεζεδάκια
  Σεμνές συμφωνίες, απασχόληση πεζοδρομίου και άλλα μεζεδάκια
  Η επικράτεια της κοτσάνας: ποδαρικό στα μεζεδάκια
  Ο δυσθεόρατος Βίσκοντ, μερικά μεζεδάκια και δυο απορίες
  Μεζεδάκια, ίσως με κύριο πιάτο
  Μεζεδάκια για το ενάμισι εκατομμύριο
  Μερικά βιαστικά μεζεδάκια
  Προπασχαλινά μεζεδάκια
  Η απεμπολή της ηθοποιούς και άλλα μεζεδάκια
  Μεζεδάκια σε ώρα ανασχηματισμού
  Ιουλιανά μεζεδάκια
  Μεζεδάκια στην αυλή
  Η γραφή των Μινούτων και άλλα μεζεδάκια
  Τριτοσεπτεμβριανά μεζεδάκια
  Οκτωβριανά μεζεδάκια
  Απεργιακά μεζεδάκια
  Ολετήρες και κυριακάτικα μεζεδάκια
  Παπαδημοκρατικά μεζεδάκια
  Σαββατιάτικα μεζεδάκια
  Κάφκα στο υπερώο και άλλα μεζεδάκια
  Τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς
  Ποδαρικό στα μεζεδάκια
  Ο άνθρωπος που πήγε στην κηδεία του και άλλα μεζεδάκια
  Το μετέωρο βήμα της κοτσάνας και άλλα μεζεδάκια
  Παγωμένα μεζεδάκια
  Η αρχή της βεβηλωμένης και άλλα μεζεδάκια
  Αποκριάτικα μεζεδάκια
  Τα μουστάκια της βετεράνας και άλλα μεζεδάκια
  Πιεσάτα μεζεδάκια
  Η διαταγή της Δημητσάνας και άλλα μεζεδάκια
  Εικοσπεντεμαρτιάτικα μεζεδάκια
  Η αντιβασιλεία του Άρμστρονγκ και άλλα προαπριλιάτικα μεζεδάκια
  Η μία ψήφος της κ. Διαμαντοπούλου και άλλα προπασχαλινά μεζεδάκια
  Μεταπασχαλινά μεζεδάκια
  Προεκλογικά μεζεδάκια
  Ο χακεμένος Ισοκράτης και μερικά ακόμα προεκλογικά μεζεδάκια
  Μια ελληνογαλλική καραβίδα και άλλα μετεκλογικά μεζεδάκια
  Μεσεκλογικά μεζεδάκια
  Τελευταία μαγιάτικα μεζεδάκια
  Αγιοπνευματικά μεζεδάκια
  Ποδοσφαιρικά μη μεζεδάκια
  Μεζεδάκια πριν από την κάλπη
  Μετεκλογικά μεζεδάκια
  Προϊουλιανά μεζεδάκια
  Προγραμματικά μεζεδάκια
  Ο στρατηγός Φλίγκερ και άλλα μεσοϊουλιανά μεζεδάκια
  Φωνηεντικά μεζεδάκια
  Ολυμπιακά μεζεδάκια
  Τεταρταυγουστιανά μεζεδάκια
  Μεσοαυγουστιανά μεζεδάκια
  Μεταδεκαπενταυγουστιανά μεζεδάκια
  Μεζεδάκια χωρίς γλουτένη

  Τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια, ωστόσο, είναι ακριβώς 40.

 39. ππαν said

  Αυτά είναι. Γκρηκ στατίστικς, Νικοκύρη;

 40. Και βέβαια, όλα τα παραπάνω μέχρι τις 29/8 που είχε γίνει η τελευταία σούμα. Τώρα είναι παραπάνω. Φαντάζομαι εσύ είδες μόνο το meze-40…

 41. sarant said

  38-40: Μα, εννοείται, εγώ βλέπω το meze-40.

 42. Immortalité said

  Και φυσικά ο Στάζυμπος έκανε το τεσσαρακοστό σχόλιο. Τυχαίο; 🙂

 43. Μαρία said

  37
  α. Το ρηματικό επίθετο οβελιστέος χρησιμοποιείται στη φιλολογική γλώσσα όπως το εξοβελιστέος. Στη χτεσινή εφ. συν. το βρήκα στο κύριο άρθρο όχι για άποψη αλλά για τη βία. Χρησιμοποιείται καταχρηστικά αντί του κατακριτέα.
  β. Όχι δυσώδης. Στο άρθρο γράφει «ο οποίος (Δένδιας) με την δυσώνυμη επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»…».

 44. Παρών

 45. 40,41
  Μεζέ-40 πάει μαζί με το Χασάπικο-40, ιδίως αν είναι κρεατομεζές. 🙂

 46. Μαρία said

  45
  http://www.youtube.com/watch?v=-hJf4ZffkoIMπα. Ούτε καν με την αλα τούρκα.

 47. Μαρία said

  Μόλις τώρα είδα το σημερινό Χάρη. Ο λεξιπλάστης γ. επιθεωρητής ήταν δικός μας. Ένας αγαθός άνθρωπος και μαθητοπατέρας, που μόλις συνταξιοδοτήθηκε, πήγε να μονάσει στο Όρος.
  Θεωρώντας οτι η εγκύκλιός του είχε λογοτεχνική αξία την έδωσε σε ένα δικηγόρο, αυτός στην ξαδέρφη του και συμμαθήτριά μας κι έτσι διέρρευσε προς μεγάλη έκπληξη των καθηγητών μας, όταν τους πετούσαμε κάποιο απ’ αυτά τα απαρέμφατα.
  http://yannisharis.blogspot.gr/
  Κάπου έχω διασώσει κι εγώ κάποια αποσπάσματα. Θυμάμαι οτι χρειάστηκε ν’ ανοίξω κάμποσες φορές το ΛΣ. π.χ. για τη φράση «και ο ληρώδης (εννοείται ο καθηγητής που εισέρχεται στην τάξη απαράσκευος) ληρωδώς λωρίζεται».
  Απορώ πώς έφτασε στα χέρια του Χάρη.

 48. Νέο Kid Στο Block said

  Μπείτε στο http://www.nooz.gr και δείτε (πάνω αριστερά)την «Πραγματική λύση για το ελληνικό χρέος»
  Την δείχνει με τις παλάμες της η κυρία Λαγκάρντ! Λίγο μακριά είναι…αλλά θα ζήσουμε νομίζω (άσε που μπορεί και να μας αρέσει! ) 😆

 49. Νέο Kid Στο Block said

  48. Αυτό δε για τους «ευσεβείς πόθους» σε συνδυασμό με τη φωτό…ούτε σε επιθεώρηση! 😆

 50. Γς said

  48:

  Δεν είναι βιώσιμο το μήκος αυτό. Δεν θα επιβιώσουμε!
  Ασε που μπορεί να χρειαστεί και επιμήκυνση του χρέους.
  Χρέους είπα;

 51. spiral architect said

  @48: Νεοκίδιε, τα μήκη που κατά καιρούς μας δείχνουν αφ’ ενός έχουν γίνει κλισέ, αφ’ ετέρου μας μπερδεύουν.
  Βέβαια ο επαρχιώτης Γάλλος βλαχοδήμαρχος τη δείχνει μικρή, ενώ ο ένοικος της Bundeskanzlerin τη δείχνει λίγο πιο μεγάλη.
  Μη μας μπερδεύετε πλιιιζ … 🙄

 52. Γς said

  51:
  Σε όλα τα μεγέθη.
  Πού θα πάει όμως; Θα γυρίσει ο τροχός

 53. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα!

 54. skol said

  47: Τι είναι το «λωρίζεται»;
  (Καλύτερα να δίνεις τον λίκνο του άρθρου http://yannisharis.blogspot.gr/2012/11/2.html και όχι του ιστολογίου του Χάρη)

 55. sarant said

  54: Βάσει λεξικού, σημαίνει «δέρνεται με το λουρί, μαστιγώνεται»

 56. Μαρία said

  55 Και στην περίπτωσή μας μεταφορικά, τρώει κράξιμο.

 57. skol said

  55,56: Ευχαριστώ. Αλλά και πάλι η φράση τι σημαίνει ότι ο ανόητος ανοήτως(δηλ. κακώς) τρώει κράξιμο;

 58. Μαρία said

  57 Όχι κακώς. Ληρώδης δεν είναι ο ανόητος με την έννοια του βλάκα αλλά αυτός που λέει ανοησίες, ο μωρολόγος, κοινώς παπαρολόγος. Άρα κατά κάποιο τρόπο του ανταποδίδονται τα ίσα με το ληρώδες μαστίγωμα.
  Αλλά μη το πολυψάχνεις, ο άνθρωπος προσπαθούσε να εντυπωσιάσει με διάφορες ρητορείες.

 59. τυφλόμυγα said

  Νικοκύρη, ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ λέγεται Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Χρειάζεται ένα ακόμα -πα στο άρθρο. 🙂

  Είδα το θέμα με τη χοντρή κυρία την Παρασκευή το απόγευμα σε δελτίο και εκπομπή. Σκέφτηκα πως τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν την τρίχα τριχιά για ακόμα μία φορά.

 60. ndmushroom said

  Εγώ πάντα είχα την εντύπωση πως το «προεδρεύων» έβγαινε από το ρήμα «προεδρεύω», και όχι από το ουσιαστικό «πρόεδρος». Ομολογώ πως το «δημαρχεύων» δεν το είχα ακούσει, πάντως το ρήμα «δημαρχεύω» μου βγάζει μερικές γκουγκλιές, μεταξύ των οποίων ένα ανέκδοτο με το Χατζιδάκι και μια επίσημη επιστολή προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μήπως το «ελέγχων» θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του «ελεγκτεύων», με την ίδια λογική που λέμε «δικάζων» και όχι «δικαστεύων» για τους δικαστές που δικάζουν μια συγκεκριμένη δίκη;

 61. sarant said

  59: Ωχ. τώρα το είδα, να με συμπαθάς.

  60: Μα, το προεδρεύω βγαίνει από τον πρόεδρο οπότε το ίδιο λέμε. Δεν ξέρω αν το ελέγχων θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του «ελεγκτεύων» γιατί είναι ενεστωτικό. Λέμε δικάζων, αλλά το λέμε εκείνη την ώρα. Δεν ξέρω αν μπορείς να πεις «διορίζεται δικάζων για τον Ιανουάριο του 2013». Θα μπορούσε βέβαια να ειπωθεί «διορισμός ελεγχόντων» έστω και με αυτή την αβαρία, αλλά το ελεγκτευόντων δίνει και την έννοια της περιτροπής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: