Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Κατερίνη και μερικά άλλα τοπωνύμια

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2012


Πριν από μερικές μέρες, με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης, μεγάλη η χάρη της, ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ κ. Κωνσταντόπουλος διατύπωσε μια ρηξικέλευθη πρόταση που μου έδωσε το έναυσμα για το σημερινό άρθρο. Συγκεκριμένα, πρότεινε να μετονομαστεί η πόλη της Κατερίνης σε  Αγία Αικατερίνη, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, διακαή πόθο και του τοπικού μητροπολίτη. Τη χειρονομία αυτή τη θεωρεί «ελάχιστη ανταπόδοση αγάπης και πνοής ζωής στο πρόσωπο του Αγίου Δεσπότη μας ο οποίος επί 27 συναπτά έτη προσέφερε μόνο αγάπη σε κάθε πολίτη της Πιερίας».

Όπως τονίζει ο βουλευτής, πιστεύει ακράδαντα ότι η μετονομασία θα ενισχύσει το γόητρο της πόλης μας, τη θρησκευτική και πνευματική της δυναμική, καθιστώντας την παγκόσμιο πολιτισμικό κέντρο» (!). Και η τελευταία παράγραφος αξίζει να παρατεθεί: «Παρακαλώ επ΄ ευκαιρίας της μεθαυριανής γιορτής της πόλης μας δεχθείτε την εικόνα της Αγ. Αικατερίνης που λατρεύεται στο Κεμπέκ του Καναδά από τους Ινδιάνους της περιοχής, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της πίστης μας όπου γης».

Το «επ’ ευκαιρίας» δεν είναι δική μου απροσεξία, υπάρχει στο κείμενο του βουλευτή, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Νομίζω πως αν θεσπιστεί ποτέ το βραβείο κοινοβουλευτικής σαχλαμάρας, η επιστολή του βουλευτή Πιερίας θα διεκδικήσει βραβείο. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την πρόβλεψη πως η Κατερίνη, αν μετονομαστεί, θα γίνει, ως διά μαγείας, όχι πανελλήνιο, όχι βαλκανικό, όχι ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο; Την εικόνα που λατρεύεται από Ινδιάνους του Κεμπέκ; Το ότι θεωρείται απολύτως φυσικό να μετονομαστεί κοτζάμ πρωτεύουσα νομού επειδή έτσι επιθυμεί (διακαώς, έστω) ο τοπικός μητροπολίτης;

Βέβαια, σαν όνειρο δεν είναι άσχημο. Χάρη στη μετονομασία της, η πρώην Κατερίνη θα γίνει παγκόσμιος προορισμός τουριστών, κι αν στο μεταξύ βρεθεί ζωή στον Άρη δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα μετατραπεί και σε διαπλανητικό πολιτισμικό κέντρο! Μικρά πράσινα ανθρωπάκια θα συρρέουν από τις τέσσερις γωνιές του ηλιακού συστήματος, και θα διαπληκτίζονται με τους ερυθρόδερμους του Κεμπέκ για το ποιος θα προσκυνήσει πρώτος την εικόνα, ενώ οι ευτυχείς ντόπιοι θα μετράνε τα έσοδα και δεν θα προλαβαίνουν να κλείνουν δωμάτια στα εκατονταόροφα ξενοδοχεία που θα χτιστούν για τα πλήθη των προσκυνητών (θα χρειαστεί βέβαια και ένα μεγαλούτσικο πάρκινγκ για διαστημόπλοια). Ο μόνος φόβος είναι μήπως ο επόμενος μητροπολίτης έχει άλλα γούστα και ζητήσει νέα μετονομασία, οπότε η ταλαίπωρη πρωτεύουσα της Πιερίας θα μετονομάζεται κάθε είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, που την υποστηρίζει και ο Χ. Συμεωνίδης, που έχει γράψει το πρόσφατο και μνημειώδες Ετυμολογικό λεξικό των νεοελληνικών οικωνυμίων, η Κατερίνη πήρε το όνομά της από το «Αικατερίνη», από ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που υπήρχε εκεί από αρκετά παλιά, και όποιος αναδιφήσει εφημερίδες των αρχών του εικοστού αιώνα θα δει την πόλη να αναφέρεται, υπερδιορθωμένα, ως Αικατερίνη.

Μια και μια καλή φίλη είχε την καλοσύνη να μου στείλει μερικές σελίδες (σε φωτογραφία) από το λεξικό του Συμεωνίδη, σκέφτηκα να παραθέσω εδώ την ετυμολογία μερικών ακόμα ελληνικών πόλεων. Ας πούμε, η Κοζάνη ετυμολογείται από το σλαβικό koza (γίδα, όπως τη λένε οι σλαβόφωνοι της Εορδαίας, σημειώνει ο Συμεωνίδης), που ίσως σημαίνει ότι αρχικά θα ήταν εκεί οικισμός γιδοβοσκών.

Το Καρπενήσι δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με νησί, και η γραφή με ήτα είναι παρετυμολογική. Κανονικά Καρπενίσι θα έπρεπε να γράφεται (φυσικά θα δεχτούμε τη γραφή που έχει καθιερωθεί) και προέρχεται από το αρωμουνικό carpin, carpen, που είναι το δέντρο οστρύα ή γαβρί, που αφθονεί όπως φαίνεται στην περιοχή, με απώτερη αρχή το λατινικό carpinus.

Η Τρίπολη φαίνεται ελληνικότατη, αλλά ξέρουμε από την ιστορία ότι ο Κολοκοτρώνης πολιόρκησε την Τριπολιτσά ή Ντρομπολιτσά (τη σφαγή των Τούρκων και Εβραίων αμάχων που ακολούθησε δεν την ξέρουμε γιατί δεν πολυδιδάσκεται). Ο Μπαμπινιώτης επιμένει ότι μάλλον ονομάστηκε έτσι από τη συγχώνευση τριών κωμοπόλεων, αλλά ο Συμεωνίδης δίνει ξένο έτυμο, ή μάλλον παραθέτει διάφορες απόψεις που έχουν προταθεί χωρίς να είναι σαφές αν προτιμά κάποιαν: α) από τα σλαβικά dobr (βελανιδιά, η μεταγραφή μου είναι στο περίπου) και polje «πεδιάδα»), β) από το σλαβ. *Dobropolica «καλή πεδιάδα», γ) από κάποιο σλαβικό ή αλβανικό *Drobolica/Drobolice, που ανάγεται στη λέξη για τα έντερα, επειδή έψηναν κοκορέτσια, δ) από έναν σλαβικό τύπο *Τοπολιτσά με ανάπτυξη του ρ.

Για τον Τύρναβο, πάλι, δεν υπάρχει αμφιβολία, το τοπωνύμιο είναι σλαβικό, από το Trnovo που σημαίνει «τόπος με αγκαθόβατους» -ίδια ρίζα στο βουλγαρικό Τίρνοβο και στη σλοβάκικη Τρνάβα. Και πάλι το ύψιλον δεν δικαιολογείται, αλλά νομίζω πως θα το κρατήσουμε. Η Καρδίτσα ωστόσο είναι πιο μπερδεμένη υπόθεση, μια και έχουν διατυπωθεί απόψεις για προέλευση από κάποια *Καρυδίτσα (από την καρυδιά) ή από κάποια υποθετική Παναγιά Καρυδίτισσα (η τροπή σε -ίτσα υπάρχει στην Παλαιοκαστρίτσα που ήταν Παλαιοκαστρίτισσα). Η τρίτη εκδοχή που παραθέτει ο Συμεωνίδης (χωρίς να αναφέρει ποιαν προτιμά) είναι ολοφάνερα η πιθανότερη, κατά τη γνώμη μου: από το σλάβικο γκραντ (πόλη, κάστρο) ή μάλλον από το υποκοριστικό του, Γκαρντίτσι, μέσω ενός αμάρτυρου «Καρδίτσι.

Για τον Βόλο, ή Γόλο όπως ήταν η ονομασία του παλιότερα, ο Χατζιδάκις είχε προτείνει το σλαβ. golo, «γυμνός, άδενδρος», που το προτιμά ο Συμεωνίδης. Ο Μπαμπινιώτης θεωρεί ότι το τοπωνύμιο Γόλος προέρχεται από το τουρκικό Yolkaz (από το Ιωλκός) -αλλά υπήρξε τέτοιο τουρκικό τοπωνύμιο; Έχει προταθεί επίσης το βόλος = αλιευτικό δίχτυ και κατ΄επέκταση ο τόπος ο κατάλληλος για να ρίξεις δίχτυα, αλλά αυτό δεν εξηγεί τον τύπο «Γόλος» που μαρτυρείται από τα 1333. Υπάρχει φυσικά και η (αστήρικτη) συσχέτιση με τον σβώλο του χώματος, εξαιτίας της οποίας σε παλιές εφημερίδες θα δείτε να γράφεται «Βώλος».

Τα Γρεβενά έχουν σλάβικη αρχή, από το greben «ακρώρεια, ράχη βουνού». Υπάρχει και η σπάνια λέξη γρεμπανο, ο βράχος, ή τα γρέμπανα, οι απόκρημνοι βράχοι, όπως στο δημοτικό τραγούδι για το αρνί που «με το κουδούνι στο λαιμό τα γρέμπανα περπάτει». Τα Γιαννιτσά πάλι φαίνονται ελληνικής αρχής τοπωνύμιο αλλά από πίσω βρίσκεται το τούρκικο Yenice «Νεάπολη» και προσαρμόστηκε στα ελληνικά με παρετυμολογία από τον Γιάννη. Αυτή είναι η άποψη του Συμεωνίδη, διότι ο Μπαμπινιώτης, επικαλούμενος τον Χατζιδάκι, εικάζει ότι ίσως το ελληνικό είναι παλιότερο (από κάποιον Γιάννη) και η τουρκική ονομασία είναι προσαρμογή της ελληνικής. Προσωπικά, βρίσκω τον Συμεωνίδη πειστικότερο.

Η Πρέβεζα είναι από το αλβανικό prevezë, υποκοριστικό του prevë που σημαίνει «δρόμος, πέρασμα», αλλά η αλβανική λέξη είναι σλαβικής αρχής. Βρίσκεται άλλωστε σε πέρασμα η πόλη. Για την Άρτα ο Συμεωνίδης φαίνεται να δέχεται την παλιά ετυμολογηση του Χατζιδάκι (από τον Άραχθο, μέσω του τ. Άραθθος > Άραθθα > *Άρθα > Άρτα), όμως ο Μπαμπινιώτης θεωρεί πιθανότερη την προέλευση από το σλαβικό τοπωνύμιο Balta (έλος, λίμνη), ενώ τις προάλλες σε σχόλιο είχε αναφερθεί η άποψη ότι προέρχεται από τον σλαβικό δυικό αριθμό rta (δυο υψώματα, δυο λόφοι).

Τα Γιάννενα/Ιωάννινα έχουν αποδοθεί σε κάποιον Ιωάννη που ήταν ο πρώτος οικιστής τους, σε κάποιον βυζαντινό αυτοκράτορα ή σε κάποια μονή του Ιωάννη του Προδρόμου. Ωστόσο, πολλοί μελετητές πρόκριναν τούρκικη αρχή (από τους αγιάνηδες, ayan, τους άρχοντες δηλαδή μιας περιοχής). Υπάρχει και άποψη για σλαβική αρχή, που θα παρακαλέσω να μας την εξηγήσει ο Γρηγόρης Κ. όταν περάσει από εδώ. Και η τέταρτη πρωτεύουσα νομού της Ηπείρου, η Ηγουμενίτσα, έχει διαφιλονικούμενη ετυμολογία. Δεν είδα τι υποστηρίζει ο Συμεωνίδης, αλλά ο Μπαμπινιώτης θεωρεί ότι το τοπωνύμιο ονομάστηκε έτσι ως υποκοριστικό της ηγουμένης. Παρετυμολογία μυρίζει αυτό, ιδίως αν σκεφτούμε το σέρβικο Gomjenica -αλλά κι εδώ περιμένω περισσότερα από τους σλαβομαθείς του ιστολογίου.

Εν καιρώ θα ακολουθήσει δεύτερο άρθρο με τοπωνύμια χωριών που επαναλαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σαν το Γαρδίκι ή τη Μαγούλα. Ως τότε, ελπίζουμε στη μετονομασία της Κατερίνης που θα τη μετατρέψει σε παγκόσμιο πολιτισμικό κέντρο και περιμένουμε τους Ινδιάνους του Κεμπέκ να φέρουν τα χρυσά κουτάλια.

349 Σχόλια προς “Η Κατερίνη και μερικά άλλα τοπωνύμια”

 1. tamistas said

  Συνειρμάσχετο, θυμήθηκα τον Παπαδιαμάντη που έλεγε ότι το σωστό είναι Αικατερίνα, όχι Αικατερίνη. Δεν θυμάμαι από πού το θυμάμαι, ίσως αναφερόταν ειδικά στην Αγία, αλλά θέλω να βοηθήσω και εγώ από το μετερίζι μου, αν είναι ν’ αλλάξει η ονομασία ν’ αλλάξει σωστά. Μετά μπορεί να επικρατήσει το Κατερίνα, οπότε και Κατερινάκι, Κατινιώ, Κατινάκι (όπως του Μήτσου) κλπ.

 2. sarant said

  Ναι, το έλεγε. Με την ετυμολογία του ονόματος επίτηδες δεν ασχολήθηκα, είναι θέμα για χωριστό άρθρο: του χρόνου τέτοιες μέρες 🙂

 3. Αν δεν κάνω κάποιο χοντρό λάθος, τα Γιάννινα λέγονταν έτσι πολύ πριν εμφανιστούν οι Οθωμανοί, και ούτως ή άλλως ο όρος αγιάν με αυτή τη σημασία δεν εμφανίζεται παρά στα τέλη του 17ου αιώνα πάνω-κάτω.
  Με τον Βόλο δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τους στίχους του Μποστ από τη «Μήδεια» (σε ελεύθερη απόδοση από μνήμης: ταλαιπωρηθήκαμε για να έρθουμε από την Κολχίδα, εννιά μέρες καταιγίδα μέχρι να φτάσουμε στο Βόλο, του Βόλου τα εννιάμερα δηλαδή — αλλά το προικώο σπίτι του Ιάσωνος ήταν μικρό, μια τρύπα της μάνας του ο Βόλος).

 4. Wohoon said

  Καλημέρα. Για το Καρπενήσι έχω ακούσει και την εκδοχή από το τούρκικο «kar benis», χιονισμένος τόπος.

 5. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  Δεν λέω, καλή ιδέα, η μετονομασία της Κατερίνης αλλά μήπως οι δυνητικά αναρίθμητοι τουρίστες που θα την επισκέπτονται, θα την μπερδεύουν με το Екатеринбу́рг και θα ψάχνουν το σπίτι όπου εκτελέστηκαν ο τσάρος Νικόλαος ο Β’ της Ρωσίας και η οικογένεια του;
  Βέβαια αν κατεβούν για μπάνιο στην (μελλοντικά Αγία) Κατερινόσκαλα, θα τους βγάλουν από την πλάνη οι αναρίθμητοι Ρώσοι τουρίστες ..

 6. Μαρία said

  3 Σωστός ο Μποστ. Το επίθετο γκόλιο εμείς οι Βούλγαροι το έχουμε διατηρήσει στο επώνυμο Γκόλιαρης και παραφθαρμένο σε κωλο- (με την έννοια του ψευτο-) για ένα είδος κολοκυθόπιτας χωρίς φύλλο, την κωλομπαρίνα.

  Μια γνωστή μου ηλικιωμένη Γιαννιτσιώτισσα λέει ακόμη τα Γιαννιτσά Γενιτσά. Απ’ αυτήν τον πρωτάκουσα και το ξαναβρήκα στο Φίλιππο Δραγούμη.

 7. Α ναι, τα Γιαννιτσά –καμία σχέση με Γιάννηδες. Yenice-i Vardar, «Νεάπολη του Βαρδάρη». Άλλη Νεάπολη, η Γενισέα της Ξάνθης.

 8. spiral architect said

  We Come In Peace at Agia Ekaterini, Greece!
  (ζήτω η πολυπολιτισμικότητα) :mrgreen:

 9. Μαρία said

  7 Η οποία Γενισέα, που κάποτε γράφτηκε επι το αρχαιοπρεπέστερον Γενησαία ήταν, γράφει ο Συμ., η Yenice Karasu (του Νέστου) σε αντιδιαστολή με αυτή του Βαρδάρη.

  Εμείς είχαμε μόνο Γενή Μαχαλά.

 10. -Το γκόλιος με την έννοια του γυμνός το έλεγε και η Θρακιώτισσα γιαγιά μου. Πίστευα ότι η λέξη έχει τουρκική προέλευση.
  -Να προσθέσω κι εγώ την προέλευση του ονόματος μιας ακόμα ελληνικής πόλης, που την αποκρύπτουν τα επίσημα λεξικά : Kill Kiss
  🙂

 11. Γς ο γνωστός said

  >Ας πούμε, η Κοζάνη ετυμολογείται από το σλαβικό koza, γίδα.

  Είχαμε και τον Γιδά πριν μετονομαστεί σε Αλεξάνδρεια, καμιά 70αριά χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Κοντα στη Θεσσαλονίκη.

 12. Τα Γιάννενα τα είχε πολιορκήσει ο Βοημούνδος της Αντιοχείας. Τότε πού Τούρκοι…

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%8A%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%84_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8C%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82

 13. Γς ο γνωστός said

  Μετονομασίες πόλεων Δ. Μακεδονίας:
  Με χαρά μου βλέπω ότι εισακούσθην από τον δήμαρχο Εδέσσης:

  >Γς είπε, 31 Οκτωβρίου, 2012 στις 06:16

  >Μάθαμε χτες ότι ο πατέρας του βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ είχε υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην… Έδεσσα.
  >Κάποιος όμως πρέπει να πει στον δήμαρχο της Εδέσσης, που σκέπτεται να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι σε Χο Τσι Μινχ έχει μετονομαστεί και η Σαϊγκόν.

 14. Τι ακριβώς εννοούμε όταν γράφουμε «θα τη μετατρέψει σε παγκόσμιο πολιτισμικό κέντρο»;
  Η Κατερίνη είναι ήδη, εδώ και αναρίθμητους αιώνες, παγκόσμιο πολιτισμικό κέντρο!

  Αδιάψευστες ιστορικές πηγές αναφέρουν σαφέστατα πως στην Κατερίνη για πρώτη φορά οι άνθρωποι άναψαν φωτιά, στην Κατερίνη εφευρέθηκε ο τροχός, και λίγο έξω από την Κατερίνη ξεκίνησε η καλλιέργεια της γης!
  Επίσης στην Κατερίνη έριξε την πρώτη του γυριστή κλωτσιά ο Τσακ Νόρις.

  Αυτά είναι γνωστά πράγματα στους στοιχειωδώς μορφωμένους, κρίμα να χρειάζεται κάθε τόσο να τα ξαναθυμίζουμε! 😀 😀

  Αυτή η ιστορία με τη μετονομασία της πόλης είναι αρκετά παλιά, την θυμάμαι απ’τα σχολικά μου χρόνια. Θυμάμαι όμως και ένα άρθρο ενός Κατερινιώτη μελετητή, στην τοπική μας εφημερίδα που απαντούσε σε αυτήν την πρόταση λέγοντας πως η ονομασία Κατερίνη δεν συνδέεται με την Αικατερίνη, αλλά είναι αρχαιότερη και του Χριστιανισμού ακόμα.
  Δυστυχώς δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, πάνε πολλά χρόνια από τότε. Ούτε για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μπορώ να εγγυηθώ.

  Για τον Κωνσταντόπουλο θα πω μόνο ότι κάνει αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά οι δεξιοί βουλευτές. Πουλάει στο πόπολο θρησκεία και πατρίδα για να πλουτίζει ο ίδιος και η οικογένειά του.

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια.

  10: Ο τουρκοφερμένος γυμνός είναι ο τσιπλάκης, το είπαμε και χτες. Έχουμε και τον ζάρκο, που κι αυτός γυμνός είναι αλλά δεν έχει βρεθεί η ετυμολογία του.

 16. ππαν said

  Εγώ όταν ήμουν μικρή νόμιζα πως ήδη ονομαζόταν Αγία Αικατερινη, γιατί έτσι λεγόταν κι η γειτονιά της μαμάς μου στα Πετράλωνα. Νομίζω το είχα γράψει και σε διαγώνισμα γεωγραφίας στο Δημοτικό και είχα εξευτελιστεί. Υποστηρίζω με θέρμη την πρωτοβουλία του βουλευτή για να δικαιωθώ αναδρομικά.

 17. Το Κατερίνη εύηχο αλλά ανιστόρητο,
  και όντως δεν πουλάει, οπότε:

  1. Μούσες, Εννέα Μούσες, Μουσείο
  2. Παρολυμπία (η παρά τον Όλυμπον)
  3. Λανίκη (τροφός του Μεγαλέξανδρου)
  4. Μακεδονόπολη, ή Μακεδόνιτσα

  Όσα περισσέψουν θα δοθούν σε άλλες
  πόλεις της Μακεδονίας. 🙂

 18. Και αυτό το Άτηρα (με δασεία;) ως προγενέστερο της Κατερίνης δεν το έχω δει σε γεωγραφία της αρχαίας Μακεδονίας.

 19. @18: Α γεια σου! Αυτό έλεγε! Ότι υπήρχε αρχαία πόλη Άτηρα με δασεία, δηλ ας πούμε Χάτηρα, εύκολα λοιπόν Χάτερα->Κάτερα->Κατερίνη 🙂

 20. 15. Και το τσιπλάκης το’λεγε αλλά περισσότερο με την έννοια «αυτός είναι φτωχός, τσιπλάκης, δεν έχει να φορέσει βρακί στον κώλο του»

 21. Μαρία said

  20 Ακριβώς. Το τούρκικο το χρησιμοποιούμε μεταφορικά, ενώ με το σλάβικο συνήθως κυριολεκτούμε.

 22. vad said

  Ποπό!Ρεζίλι γίναμε οι Πιεριείς,από τον …αντε να μην τον χαρακτηρίσω!Ενα καράβι μπαρούφες για μια πόλη που το 1878 αριθμούσε 50 τσομπανοκαλύβες…

 23. ππαν said

  17: Ωραίο το Εννέα Μούσες, νομίζω ήταν και κοσμικό κέντρο, ντλισκο κλπ. Αλλά εκεί ήταν ΚΑΙ οι μούσες; Κι ο Ελικώνας στη Κατερίνη; Στέλιο, μήπως θέτε και φυλακές;

 24. @23: Οι δικές μας είναι άλλες, είναι οι Πιερίδες, εννιά κι αυτές, κόρες του Πιέρου. Αλλά υπήρχε παράγκα τότε και προωθήθηκαν αναξιοκρατικά οι Ελικωνιάτισσες… 🙂

  @22: Πατριώτη έχω μια υποψία ότι μιλάς άσχημα για την Ιερή μας Πρωτεύουσα και θα σε μαλώσω!

 25. Γς ο γνωστός said

  >την εικόνα της Αγ. Αικατερίνης που λατρεύεται στο Κεμπέκ του Καναδά από τους Ινδιάνους της περιοχής

  Δεν ξέρω αν οι Ινδιάνοι του Κεμπέκ λατρεύουν την Αγία Αικατερίνη,
  οι Ινδιάνοι της Καλιφορνίας όμως είχαν πάθος με τη Μεγαλόχαρη:
  Τιχουάνα -Σεάτλ μονορούφι. Λίγο πιο έξω από το Πανεπιστήμιο της Λα Χόγια μια πανέμορφη Ελληνική εκκλησία. Πιο όμορφη Βυζαντινή εκκλησία δεν έχω δει, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Μπήκαμε μέσα να την θαυμάσουμε. Ηρθε κι ο παππάς. Μαυροβούνιος και αυτός κι η εκκλησία. Εντάξει λάθος κάναμε, που έσωσε όμως μια ζωή.
  Στο LA, επέμενε η συγχωρεμένη γυναίκα μου, θεούσα και αυτή, όπως κι η δεύτερη, να μπούμε σε ένα μεγάλο εκκλησιαστικό συγκρότημα με εκκλησία Ελληνική. Θα φτάσω και στους Ινδιάνους!
  Η κόρη μου όλο μας έφευγε, κι όλο την ξετρυπώναμε στις αίθουσες και τους διαδρόμους του κέντρου.
  Ηταν η ώρα που έκλεινε κι απάνω που πήγαμε να την ξαναβρούμε, έρχεται φωνάζοντας ότι κάποιος στη βιβλιοθήκη ήταν πεσμένος κάτω.
  Τρέξαμε, ήρθε η αμπουλάνς, κάνανε τα μαγικά τους με όργανα και μπουνιές στο στήθος, άρχισε να αναπνέει…
  Και οι Ινδιάνοι: Σε ένα βενζινάδικο λίγο πριν το Μοντερέι βλέπω μέσα στα διαφημιστικά φυλλάδια κι ένα με μια Μαντόνα εξόχως ελληνική, Μεγαλόχαρη.
  Το πήρα και πληροφορήθηκα ότι δυό μοναχοί φτιάχνουν μία μονή της Παναγίας. Ο ένας απ αυτούς είδε στον ύπνο του τη Παναγία κτλ κτλ. όλο το γνωστό κόπυ-πέιστ στόρι της θαμμένης εικόνας της Παναγίας της Τήνου.
  Πανάρχαιη λέει η εικόνα. Ε να μην την είχαν θάψει οι Ινδιάνοι;

 26. spiral architect said

  @15ε: τσ, τσ, τσ, γιατρός πράμα με υιο φοιτητή στο city OF university of London/a> και με όραμα για μία Ελλάδα χωρίς φτώχεια!
  @17.2: H Κατερινόσκαλα που ανάφερα στο #5 λέγεται και Ολυμπιακή Ακτή.
  (μάλλον από τον Όλυμπο)

 27. Νέο Κid said

  Δεν συμφωνώ ούτε με τα Χάτερα-πάτερα, ούτε με τα Αγία.. και λοιπά. Στέλιογκραντ πρέπει να γίνει η Κατερίνη. Η κατάληξη -γκραντ είναι must για λόγους τουριστ. μάρκετινγκ. Τώρα αν ο νεοιδρυτής θέλει να μετονομάσει κάποια γειτονιά σε Ππανέικα ή Ιμμορέικα…γούστο του και τζονγουεηνλίκι του! 🙂

 28. Γς ο γνωστός said

  Εχει αεροδρόμιο η Κατερίνη;

 29. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Στέλιογκραντ, πολύ σωστά!

 30. spiral architect said

  @22, 24: Να αγαπάτε βρε τα πάτρια εδάφη σας.
  Εδώ τα αγαπήσαμε εμείς οι ξενομερίτες.

 31. @26α: Ναι ναι όσο για το όραμα, ότι το’χει τό’χει, απλά ξεκινάει να το υλοποιεί με τους δικούς του! 🙂
  β: Φυσικά, «Ολυμπιακή Ακτή»! Τρε μπανάλ το Κατερινόσκαλα! (Αν πάτε κατα’κεί να φάτε μιλφέιγ στο Φως! 🙂 )

  @27: Εξαιρετική η πρόταση! 😀 Θα έχει και πλατεία Νιου Κιντ σε διαβεβαιώ, άντε και οδό Σαραντάκου! 😀

 32. Μαρία said

  23
  >Κι ο Ελικώνας στη Κατερίνη;
  Φυσικά αλλά ποτάμι, όπου λούζονταν οι Πιερίδες.

 33. spiral architect said

  @28: Όχι. Έχει όμως ονομαστά σκυλάδικα!

 34. ππαν said

  18 οι Μούσες; 🙂

 35. @34: Όχι, οι άλλες που ξέρετε εσείς είναι μουσαντένιες. Οι δικές μας είναι οι καλές, άρα 9 και πάλι.

  Άντε και μία εσύ 10! 😉

 36. Γς said

  28:
  28:
  Συζούσα τότε με τη ζωγράφο μου. (Ζηλιάρηδες!)
  Και θα πήγαινα σ ένα συνέδριο στην Ξάνθη.
  –Α, ωραία θα με πάρεις μαζί σου μέχρι τον Αλμυρό και γυρνώντας με παίρνεις.
  -Δεν γίνεται. Μου έχουν πληρωμένο αεροπορικό εισιτήριο.
  Σιγά μη την έπαιρνα μαζί μου.
  Τι να κάνω; Δεν χώραγε. Είχα μια μεταπτυχιακή μου, που θα πηγαίναμε μαζί.
  Στο γυρισμό λοιπόν, καθάρισα όλο το αμάξι από ενοχοποιητικά στοιχεία. Ιδίως από χαρτάκια διοδίων κλπ.
  Κι όλα καλά. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
  Μέχρι που μερικές ημέρες αργότερα, στο Σχοινιά που κάναμε μπάνιο, μου λέει:
  -Εχει αεροδρόμιο η Κατερίνη;
  Είχε βρει μια απόδειξη εστιατορίου της Κατερίνης, κάτω από υο κάθισμα του οδηγού.

 37. @33: Έχει, ε; Πράγματι υπάρχουν κάποιες φήμες για ύπαρξη σκυλάδικων, ναι, αλλά εγώ δεν έτυχε ποτέ να δω κάτι τέτοιο…. 😉

 38. skol said

  14
  Πουλάει ακόμα η θρησκεία; Γιατί εγώ διάβασα πρόσφατα σε συνέντευξη Έλληνα βουλευτή την εξής δήλωση:
  Δεν είμαι υποκριτής για να σου πω ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Είμαι άθρησκος! Θεωρώ ότι οι θρησκείες είναι βλακείες.
  η οποία απ’ όσο γνωρίζω πέρασε απαρατήρητη.

 39. Γς said

  Κατερίνη κι η κατερινιά της ζωής μου

 40. gpoint said

  Σαφώς η σφαγή της Τριπολιτσας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν έγκλημα πολέμου αλλά χωρίς αυτήν πιθανότατα δεν θα στέριωνε η επανάσταση. Δεν έχει νόημα να κρίνουμε σήμερα χωρίς να ξέρουμε τις τότε συνθήκες ακριβώς. Τώρα από όσα θυμάμαι παρά την υπόσχεσή του έσφαξε τους έγκλειστους που παραδόθηκαν εκτός από τους Αλβανούς δλδ τους Τούρκους και τους Ελληνες που ήταν μέσα. Για Εβραίους πρώτη φορά ακούω, χωρίς βέβαια να έχω ψάξει πηγές (ούτως ή άλλως δεν θεωρώ ούτε τις πηγές ούτε την ιστορία σαν πολύ αξιόπιστες, είναι σαν να θεωρεί κάποιος μετά από 200 χρόνια αντικειμενική πηγή τα παναθηναϊκά νέα ή τον πρωταθλητή )

 41. Στην Κοζάνη, κυκλοφορεί ευρέως ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από το χωριό Κόσδιανη της Ηπείρου, απ’ όπου προέρχονταν οι πρώτοι άποικοι της περιοχής, γύρω στο 1430.

 42. ππαν said

  Στέλιο, έτοιμος να πολιτευτείς: πλατείες στον έναν, μουσ(ει)οποίηση στην άλλη, άντε κι η θάλασσα στην Μαρία και τέλειωσες για σήμερα 🙂

 43. Γς said

  39:
  Εχετε δει τον Ολυμπο από την Εθνική Οδό στο ύψος του Λιτοχώρου;
  Μαγεία!
  Εκεί κάπου ψηλά έψαχνα να βρω μια σπηλιά για να το παίξω Λεντίνης.
  Να ανεβαίνει στο Λιτόχωρο, στο εξωχικό της και να ξέρει ότι είμαι κάπου απέναντί της στον Ολυμπο.

 44. Γς said

  40:
  Ναι είχε και εβραίους. 5-6 χιλιάδες. Φρικτά πράγματα. Αστα μη τα σκαλίζεις

 45. spiral architect said

  @31: Τέλεια!
  Καλύτερη είναι η Μελβούρνη που έχει δρόμο … AC/DC;
  Καλύτεροι είναι οι Angus και Malcolm Young από τον Σαραντάκο και τον Κιντάκο στην Κατερίνη;
  Μόνο ένα αντίστοιχο Thunderstruck τους λείπει.

 46. sarant said

  40: Κι εγώ πιστεύω ότι ήταν «πολιτικά αναγκαίο» έγκλημα, όπως όταν οι Αθηναίοι σκότωσαν τους πρέσβεις των Περσών. Έκανε αδιανόητη κάθε υπαναχώρηση.

  41: Ναι, το είδα σε κοζανίτικες σελίδες, πάντως ο Συμεωνίδης δεν το αναφέρει καν.

 47. Γς said

  Παραλία Κατερίνης (Περιοχή, στην παραλία φυσικά).
  Ολα τα μανούλια της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και των βαλκανίων…
  Ξέρω τι λέω!

 48. Πάντως και το Λιένινγκραντ όταν αναβαθιμίστηκε σε Σανκτ Πέτερσμπουργκ ή ΑγιοΠετρούπολη γνώρισε μεγάλες δόξες. Μέχρι και Τζέιμις Μποντ γυρίστηκε εκεί. Ενώ επί Λιένινγκραντ πού τέτοιες δόξες…

 49. @46 Θυμάμαι ότι ως μαθητής το είχα βρει σε βιβλία για τη λαογραφία της περιοχής, από τα οποία αντλούσαμε πληροφορίες για διάφορες εργασίες. Δυστυχώς δεν τα έχω διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο πατρικό μου (στην Κοζάνη).

 50. Γς said

  48:
  Θυμάμαι σε ένα συνέδριο, πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού (το είπα καλά) τρώγαμε σε μια ωραία λαϊκή γειτονιά. Τα λέγαμε με τους ρώσους , τραγουδήσαμε, χορέψαμε και συρτάκι. Μέχρι που ένας μακάκας της παρέας μας τους είπε ότι ήταν κι αυτός κομμουνιστής. Μας πέταξαν έξω!!!

 51. Panavros said

  Βρίσκω εντυπωσιακή τη σλαβική επιρροή στα ελληνικά τοπωνύμια.

 52. Γς said

  49:
  Φέρω, εντελώς συμπτωματικά το όνομα που σας χαρακτηρίζει στην Κοζάνη, και όλοι με ερωτούν αν είμαι κοζανίτης. Γιατί σας λένε έτσι;
  Ελπίζω να κατάλαβες σε τι αναφέρομαι

 53. Μαρία said

  35 Συμφωνώ. Οι καλές σαν πιο παλιές. Το ήξερε κι ο Ευριπίδης (Πιερία μούσειος έδρα, σεμνά κλιτύς Ολύμπου) 🙂

 54. Nicolas said

  Ρε Γς, πες μας ποια ΔΕΝ πήδηξες, θα είναι πιο εύκολο για μας! έχουμε χάσει το λογαριασμό. Έτσι που το πας σε λίγο θα βγούμε όλοι μας παιδιά σου (α πα πα πα πα).
  Φτηνά τη γλύτωσες, παρά ένα γράμμα Κοζανίτης!

 55. ππαν said

  35, 53 κλπ: http://www.youtube.com/watch?v=MTKC3ju5wqU

 56. Nicolas said

  Ωχ, μαζί γράφαμε, θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Par Toutatis !

 57. cronopiusa said

  gpoint την σφαγή της Τριπολιτσάς την έκαναν οι ίσκιοι, οι ζωντανοί πολέμησαν

  48
  τ᾿ ἀκαρτέρειε. ἐφαίνοντ᾿ ἴσκιοι
  ἀναρίθμητοι γυμνοί,
  κόρες, γέροντες, νεανίσκοι,
  βρέφη ἀκόμη εἰς τὸ βυζί.

  49
  Ὅλη μαύρη μυρμηγκιάζει,
  μαύρη ἡ ἐντάφια συντροφιά,
  σὰν τὸ ροῦχο ὁποὺσκεπάζει
  τὰ κρεββάτια τὰ στερνά.

  50
  Τόσοι, τόσοι ἀνταμωμένοι
  ἐπετιοῦντο ἀπὸ τὴ γῆ,
  ὅσοι εἶν᾿ ἄδικα σφαγμένοι
  ἀπὸ τούρκικην ὀργή.
  …..

  59
  Κτυποῦν ὅλοι ἀπάνου κάτου·
  κάθε κτύπημα ποὺ ἐβγῇ
  εἶναι κτύπημα θανάτου,
  χωρὶς νὰ δευτερωθῇ.

  60
  Κάθε σῶμα ἱδρώνει, ρέει
  λὲς καὶ ἐκεῖθεν ἡ ψυχὴ
  ἀπ᾿ τὸ μῖσος ποὺ τὴν καίει
  πολεμάει νὰ πεταχθῇ.

  61
  Τῆς καρδίας κτυπίες βροντᾶνε
  μὲς στὰ στήθια τους ἀργά,
  καὶ τὰ χέρια ὁποὺ χουμᾶνε
  περισσότερο εἶν᾿ γοργά.

  62
  Οὐρανὸς γι᾿ αὐτοὺς δὲν εἶναι,
  οὐδὲ πέλαο, οὐδὲ γῆ·
  γι᾿ αὐτοὺς ὅλους τὸ πᾶν εἶναι
  μαζωμένο ἀντάμα ἐκεῖ.

  63
  Τόση ἡ μάνητα καὶ ἡ ζάλη,
  ποὺ στοχάζεσαι, μὴ πὼς
  ἀπὸ μία μεριὰ καὶ ἀπ᾿ ἄλλη
  δὲν μείνῃ ἕνας ζωντανός.

  64
  Κοίτα χέρια ἀπελπισμένα
  πῶς θερίζουνε ζωές!
  Χάμου πέφτουνε κομμένα
  χέρια, πόδια, κεφαλές,

  65
  καὶ παλάσκες καὶ σπαθία
  μὲ ὁλοσκόρπιστα μυαλά,
  καὶ μὲ ὁλόσχιστα κρανία
  σωθικὰ λαχταριστά.

  66
  Προσοχὴ καμία δὲν κάνει
  κανείς, ὄχι, εἰς τὴ σφαγὴ
  πᾶνε πάντα ἐμπρός. Ὤ! φθάνει,
  φθάνει ἕως πότε οἱ σκοτωμοί;

  67
  Ποῖος ἀφήνει ἐκεῖ τὸν τόπο,
  πάρεξ ὅταν ξαπλωθῇ;
  Δὲν αἰσθάνονται τὸν κόπο
  καὶ λὲς κι εἶναι εἰς τὴν ἀρχή.

 58. munich said

  Γιαννιώτες μου λέγανε ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από ένα τάγμα Ιωαννιτών που είχε καταλάβει το κάστρο. Δεν το έχω ψάξει όμως και φαντάζομαι ούτε κι αυτοί, έτσι απλά κυκλοφορούσε

 59. munich said

  @46 εντάξει τώρα, «πολιτικά αναγκαίο» έγκλημα μπορεί ο καθένας να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε πράξει τον συμφέρει ειδικά εν καιρώ πολέμου.
  Αυτό με τους εβραίους και την Τριπολιτσά δεν το είχα ακούσει πριν, πάντα λέγαμε τους σφάξανε όλους. να δούμε αν σε λίγο θα λέμε ότι σφάξανε και τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους και αντιφρονούντες γενικώς

 60. To τρένο φεύγει στις οκτώ
  ταξίδι για την Αγια-Κατερίνη
  Νοέμβρης μήνας δεν θα μείνει
  να μην θυμάσαι στις οκτώ
  να μην θυμάσαι στις οκτώ
  το τρένο για την Αγια-Κατερίνη.
  Νοέμβρης μήνας δεν θα μείνει.

  Σε βρήκα πάλι ξαφνικά
  να πίνεις ούζο στου Δεσπότη
  Στιγμή θε να ‘ρθει, πατριώτη,
  να ‘χεις δικά σου ιδανικά,
  να μοιραστείς στην ανθρωπότη !
  Στιγμή θε να ‘ρθει, πατριώτη…

  Το τρένο φεύγει στις οκτώ
  μα εσύ ρεντίκολο έχεις γίνει,
  λέγοντας γι’ Αγια-Κατερίνη…
  Μες την ομίχλη το μυαλό,
  η σκέψη επίμονη έχει γίνει,
  να λες γι’ Αγία Αικατερίνη…

 61. andreas said

  τσι τσι τσι, μη δείτε μια καλή ιδέα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αμέσως να την κριτικάρετε. Δεν είμεθα λαός κύριε μου ….

 62. munich said

  59
  πράξη
  λαπσους ντιγκιτι

 63. sarant said

  59: Στην Τρίπολη και στο Βραχώρι (Αγρίνιο) σφάχτηκαν και πολλοί Εβραίοι. Αν πεις «τους έσφαξαν όλους» λογικά θα σκεφτεί κανείς ότι ήταν Τούρκοι/μουσουλμάνοι μόνο.

  60: Κατά σύμπτωση τώρα αναρωτιόμασταν με έναν φίλο πώς θα λέμε το τραγούδι του Μίκη αν μετονομαστεί η Κατερίνη…. και ιδού η απάντηση, ευχαριστούμε! 🙂

 64. # 63: 😉

 65. ππαν said

  60: 🙂

 66. 60… Σοφία τα σπας! 🙂

 67. Εχθές, χωρίς κανένα λόγο, οι Γαργαλιάνοι, σήμερα η Κατερίνη.
  Ειρωνίες και πέντε τόνοι συμπλεγματικής νεοταξίλας, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει την παγκοσμιότητα από τον οικουμενισμό.

 68. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

  Πότε θα γίνει επιτέλους στην Ελλάδα (και Κύπρο) οριστικός διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους ; Όσο για την πρόταση του βουλευτή ταιριάζει το: Εδώ ο κόσμος χάνεται και τα γένια του μητροπολίτη χτενίζονται…

 69. Και πού να δείτε, κυρία Στούκα μας, που όταν ο Νικοκύρης ήταν μικρός είχε γράψει ένα σατιρικό για τις πολιτιστικές «πρωτοβουλίες» του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Φρη τζάζ στα Φιλιατρά»!

 70. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Έφτασε ο Κοτορτσινός με τα Γιάννενα. Επανέρχομαι σε λίγο με την Γουμενίτσα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/19/terjuman/#comment-124755

 71. spiral architect said

  Γαργαλιάνοι, Κατερίνη, παγκοσμιότης, οικουμενισμός και … τρία πουλάκια κάθονταν.

  Αρχίζοντας την διατριβή μου για τις λαϊκές ρήσεις, με προβλημάτισε αφάνταστα η παραπάνω σοφή έκφραση.

  Και απαριθμώ ευθύς τις απορίες μου, ζητώντας σας βοήθεια.
  1. Γιατί τα πουλάκια ήταν τρία; Υπονοεί κάτι;
  2. Τι πουλάκια ήταν; Πουθενά δεν διευκρινίζεται.
  3. Τι σχέση είχαν με τον Διάκο; Μήπως τα είχε στείλει ο οικείος παπάς;
  4. Κάθονταν, ναι, σε τι; Στο ταμπουρι ή στο τσαρούχι; Έπιναν και κάτι; Και αν ναι, τι έπιναν;
  5. Που και γιατί κοίταζαν; Μπας και ήταν ξένοι πράκτορες;
  6. Τι εποχή ήταν; Επιτρεπόταν το κυνήγι;
  7. Τι διάολο έχει το παρόν ιστολόγιο και μαζεύει όλα τα «καλά» παιδιά;

  Μπορείτε να προσθέσετε και τις δικές σας απορίες όπως και να δώσετε τις απαντήσεις σας.

 72. Μιχαλιός said

  Το υ στον Τύρναβο δεν θα το έλεγα αδικαιολόγητο. Αν μη τι άλλο αυτοί που το έγραψαν γνώριζαν ότι έπαιζε για αιώνες κι η προφορά «Τούρναβος», και εκεί και στο Τύρνοβο/Τούρνοβο της Βουλγαρίας, στο άλλο της Πουγδουμούς και σε άλλα ακόμα ομόρριζα στην Aλβανία και την Ελλάδα. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε πόσο παλιά πάει αυτή η ορθογραφία με υ, και αν υπάρχει περίπτωση να διασώζει την ιδιαίτερη βυζαντινή προφορά του «υ». (Βέβαια, η σλάβικη προφορά φαίνεται διαφορετική).

  Ηγουμενίτσα=Αλωνότοπος, κατά Φάσμερ τουλάχιστον: «Γουμενίτσα ON, Kr. Philiates, auch Ἠγουμενίτσα genannt (Lex.). Urkundlich a. 1361: Ἠγουμένιτζα »locus Epiri districtus Bagenetiae«, Mikl.- Müller III 127. […] Trotz des Anklanges an ngr. ἡγούμενος »Abt«; ἡγουμένι, ἡγουμένισσα »Äbtissin« möchte ich den Namen Γουμενίτσα, für den ich in rein griech. Gegenden kein Seitenstück finde, für slavisch halten. Ich gehe aus von Γουμενίτσα, das zu slav. gumьno »Tenne« gehören muß. Vgl. bulg. ON Gumnište, Gumniška, skr. Guvno, Guvnište, Gumanci. Quelle: altslav. gumьnьce oder eine Ableitung *Gumьnьnica »Tennenort«. Vgl. abulg. gumьno »Tenne«, bulg. gumnó, skr. gúmno idem, russ. gumnó. Man beachte auch čech. ON Humenec, Humemce, poln. Gumierrice, Gumieniec».

  Για την Άρτα θυμάμαι να παίζει και λατινική ετυμολογία (=Στενή).

 73. 60
  Μανώλη Ρασούλη
  http://youtu.be/GzCMcKRiv7g

  Το τρένο φτάνει τελικά
  αργά στην Κατερίνη
  και συναντιόμαστε ξανά
  οι δυο, εγώ κι εκείνη.

  Οι μούσες στήνουνε χορό
  και οι θεοί γελάνε
  κι οι νταλικέρηδες πιο δω
  βαριά χειροκροτάνε.

  Κι όταν της λέω «σ΄ αγαπώ»
  όλο το σύμπαν σκάει
  μα νέο γίνεται ξανά
  αυτή σαν μ΄ αγαπάει.

  Το τρένο φτάνει τελικά
  βαθιά στην Κατερίνη,
  έρωτας μες στα όνειρα
  και νιτρογλυκερίνη.

  Αναδομούνται οι αλυκές,
  οι φράουλες ματώνουν
  και τα ταξίδια οι θάλασσες
  στον πόθο τα ναυλώνουν.

  Κι όταν της λέω «σ΄ αγαπώ»
  όλο το σύμπαν σκάει
  μα νέο γίνεται ξανά
  αυτή σαν μ΄ αγαπάει.

  …..
  Κάτι συμπαντικό έχει η Κατερίνη

 74. marulaki said

  Σχετικά σε ένα ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ για τα Γιάννενα, έλεγε γελώντας ένας συνεντευξιαζόμενος στο δρόμο: Ποια Γιάνν-ε-να; Γιάννινα! Γιάνναινα είναι η γυναίκα του Γιάννη! 😉 Επίσης, το επίσημο όνομα της τοπκής ομάδας ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι;
  Βέρυ ίντερεστινγκ το άρθρο σήμερα!

 75. Earion said

  Όχι, βρε παιδιά, από τους Ιωαννίτες τα Ιωάννινα! Από το όνομα Ιωάννης, ναι, μπορεί να έχουν προέλθει. Είτε από εκκλησία ή μονή κάποιου Αγιάννη (δύσκολο) είτε από κάποιο λατιφούντιο ιδιοκτησίας Ιωάννη, που μπορεί να εξελίχθηκε στους σκοτεινούς αιώνες μεταξύ Αρχαιότητας και πρώιμου Μεσαίωνα σε χωριό (αι) Ιωαννιναί > (τα) Ιωαννινά. Όπως υπήρχαν (αι) Ρουφινιαναί, (αι) Κωνσταντινιαναί, τα Στεφανινά, κ.τ.τ. (θεωρία δική μου, την ξεφουρνίζω πρώτη φορά σε σας). Συνειρμικά θυμάμαι ότι στη Μεθώνη Πιερίας, όχι μακριά από την Κατερίνη, έχει αποκαλυφθεί με ανασκαφές πολυτελής οχυρωμένη αγροικία (villa rustica) που ανήκε στον επίσκοπο της περιοχής και που μετεξελίχθηκε κατά το Μεσαίωνα κατά παρόμοιο τρόπο σε χωριό. Όσο για την Τρίπολη, κάτω από το αρχαίο κρύβεται η Ντρομπολιτσά, έτσι όπως τη λένε ακόμα οι αυθεντικοί Ντρομπολιτσιώτες. Εκ του Drobolica, παρόμοιου, εικάζω, με το Δρόπολη (πόλη της Ηπείρου στην Αλβανία ελληνική). Κάποια στιγμή κάποιοι επιχείρησαν να γράψουν «Υδροπολιτσά»! Για την Καρδίτσα, Νίκο, δεν έχει γράψει κάτι ο Γεωργακάς;

 76. Χαρές που θα κάνει η κυρία Στούκα: Να καταγραφούν οι Εβραίοι ζητά ακροδεξιό κόμμα στην Ουγγαρία

 77. Τροπολιτσά και στα Σαράντα παλικάρια.

 78. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Η (Η)γουμενίτσα έχει συνδεθεί παρετυμολογικά με κάποια ηγουμένη. Πιθανότερη φαίνεται η ετυμολόγηση από τη σλαβική λέξη gumno «αλώνι» και την υποκοριστική κατάληξη -ica, με την ανάπτυξη του ‘ε’ είτε για λόγους ευφωνίας ή ακριβώς λόγω της παρετυμολόγησης. Όλο μαζί δηλαδή αλωνάκι. Το αλωνάκι αυτό όμως δεν πρέπει να αναφέρεται σε κάποιο πραγματικό αλώνι, αλλά στο σχήμα του κόλπου της Ηγουμενίτσας. Άλλωστε, η Ηγουμενίτσα σε παλιότερες εποχές δεν είχε οικισμό, ήταν μόνο σκάλα με τελωνείο, ενώ κάποια στιγμή χτίστηκε κι ένα βενετικό οχυρό. Σαν παράλληλο, να αναφέρω ότι μεταξύ Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, κοντά στην Πάργα, υπάρχει κι εκεί κυκλικός κολπίσκος με την ονομασία Αλωνάκι (ωραία παραλία, πάνε για μπάνιο πολλοί και σε λίγο θα χαλάσει).

 79. spiral architect said

  @76: Να όμως δεις χαρά που θα κάνει, αν μάθει ότι ο πιο σέξι άντρας είναι Κορεάτης. :mrgreen:
  (και τι Κορεάτης … μπρρρ!)

 80. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για την Ηγουμενίτσα τα λέει καλύτερα το #72. Καλά να πάθω που έγραψα πριν κάνω ριφρές

 81. Μαρία said

  78 Το ίδιο κι η Γουμένισσα, απ’ το σλάβικο αλωνάκι.

 82. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για την Κατερίνη, να πω ότι τα αγιώνυμα τοπωνύμια δεν αποβάλλουν το άγιος. Ο Άη Στράτης δεν θα γίνει ποτέ Στράτης. Επομένως θεωρώ ότι θα πρέπει να ετυμολογηθεί απλά από το Κατερίνη, το γυναικείο όνομα. Προφανώς η περιοχή ανήκε σε κάποια Κατερίνη και λεγόταν «της Κατερίνης» (τα χωράφια, τα σπίτια κλπ) και αργότερα, όταν η Κατερίνη (η γυναίκα) δεν υπήρχε έλαβε την μορφή της ονομαστικής, η Κατερίνη.
  Παρεπιφτού, να αναφέρω ότι το ίδιο το όνομα Αικατερίνη είναι άκρως δυσετυμολόγητο και η πιθανότερη εκδοχή λέει ότι ίσως έρχεται από το εκάτερος, με ποια σημασία δεν ξέρω. Όλα αυτά με επιφυλάξεις, δεν έχω και παραπομπές πρόχειρες. Άρα, κατά Μπαμπινιώτη, πρέπει να γράφουμε Εκατερίνη… 🙂

 83. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πρέβεζα υπάρχει και στο Νομό Ιωαννίνων, απέναντι από το χωριό του Κοτζιούλα και είναι στο σημείο όπου, προφανώς παλιότερα, υπήρχε πέρασμα του ποταμού Άραχθου.

 84. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ξέχασα να γράψω ότι η Πρέβεζα Ιωαννίνων είναι οικσμός, με σπίτια ακόμη και σήμερα, και εκεί κοντά είναι η γνωστή γέφυρα της Πλάκας.

 85. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, έλειψα μια ώρα και ήρθαν τόσα και τόσα αξιόλογα και, χμ, ενδιαφέροντα σχόλια!

  70-72: Γρηγόρη, Μιχαλιό ευχαριστώ πολύ!

  75: Δεν ξέρω τι έχει γράψει ο Γεωργακάς.

  71: Νομίζω ότι πλέκανε πουλόβερ (τα τρία πουλάκια. Επίσης, πιο σοβαρά αυτό, στου Διάκου το κιβούρι.

  82: Λοιπόν, το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δίστασα να το αναφέρω, ότι το άγιος δεν φεύγει από το τοπωνύμιο.

  Για το Εκατερός, θα πούμε άλλη φορά 🙂

 86. Nέο Kid Στο Block said

  31.β. Ναι, γουστάρω πλατεία Στελάρα!:lol: Και θα γυρίσει ο Βέρνερ (που είναι φιλαράκι) το «Steliograd-NeuKindplatz» και θα εξαφανίσουμε από τον τηλεοπτικό χάρτη τα τούρκικα και μεξικάνικα υποκουλτουροσήριαλ!

  (Αν δε μας κάτσει ο Φασμπίντερ ,έχω και πλαν Μπί! Πιτογυράδικα για να τρώμε κάνα «σάντουιτς»:-) , Σινεμαδάκι σένιο, όπου η Ιμμόρ θα μπαίνει τζάμπα, και μπιλιαρδάδικο-τσες καφέ (με πονηρό πατάρι για μπριτζ. (ντεμέκ!, μπαρμπουτιέρα θα είναι βασικά).
  Τι θέτε ρε; Δικιάμ είν η πλατεία λέει ο Στέλιος ,όποια χρήση γης(σικ) θέλω της κάνω! 😆

 87. Anasto said

  Σε αυτά, είχες πηγές και μια χαρά μάς τα είπες. Με το χωριό μου το Βυζίκι πες μου τι θα κάνω που οι σωματότυποι των θειάδων μου δεν επιρρωνύουν την ετυμολογία που είχα δώσει από αφεαυτού μου. 😛

 88. Nέο Kid Στο Block said

  Kι ο Δύτης, τζάμπα θα μπαίνει στο Σινέ της Νeukindplatz, εννοείται! 🙂

 89. spyroszer said

  Για τους Γαργαλιάνους που λέγαμε χθες: θυμάμαι σε μια παλιά γεωγραφία έλεγε ότι στους Γαργαλιάνους ήταν εξόριστος κάποιος κόμης ντε Γκαργκαλιάν και στα Φιλιατρά κάποιος ντε Φιλιάτρ !!
  Στη γουικιπίντια γράφει ότι κατά την Βενετοκρατία αναφέρονταν σαν Gargaliano, πιθανόν από το όνομα κάποιου Βενετού που έζησε στην περιοχή.
  Και σε παλιούς βενετικούς χάρτες αναφερόταν ως Gurgulia
  http://books.google.gr/books?id=oxtTAAAAcAAJ&pg=PA170&dq=gurgulia+gargaliano&hl=el#v=onepage&q=gurgulia%20gargaliano&f=false
  Η ονομασία των Φιλιατρών προέρχεται κατά πολλούς από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν στην περιοχή πριν από αρκετά χρόνια (φιλιατρό σημαίνει το χείλος του πηγαδιού).
  «Ἐσταμάτησα σὲ ἕνα ἀπὸ τὰ Τρία Πηγάδια, καὶ ἀπιθώνοντας τὰ χέρια μου στὸ φιλιατρὸ τοῦ πηγαδιοῦ ἔσκυψα νὰ ἰδῶ ἂν ἤτουν πολὺ νερό» Η γυναίκα της Ζάκυθος.

 90. Προσγολίτης said

  > εκατονταόροφα

  εκατονταώροφα; (όπως δεκαώροφα;)

  *

  Αντιγράφω από το βιβλίο «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ» του (εδώ και χρόνια μακαρίτη) καθηγητή μου Παναγ. Στέα:
  «Γιάννινα ή Γιάννενα; Ορθότερος ο πρώτος τύπος (Ιωάννινα–Γιάννινα). Πρβλ. τη γεν. πληθ. “των Γιαννίνων”-ποτέ των “Γιαννένων”».

  *
  74 marulaki
  > το επίσημο όνομα της τοπκής ομάδας ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι;

  Όχι βέβαια!!!
  ΠΑΣ Γιαννινάρα είναι.

  Γεια σε όλους σας!

 91. cronopiusa said

  κοριτσάκια

 92. Nicolas said

  Άργησε η ξινίλα, αλλά ήρθε (το πρωί θα είχε ομίχλη μάλλον και δεν πετούσαν τα ερωπλάνα).
  Φτου δεν ντρέπεστε, νεοταξίτες, που της χαλάτε τη μέρα της κακομοίρας της κυράτσας και δεν θα πάει να πλύνει κάνα πιάτο και θα φωνάζει ο Γς.

 93. sarant said

  87: Να παρακαλέσουμε τη Μαρία να μας πει και για το Βυζίκι ποια είναι η ετυμολογία.

 94. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Ζήτω ο εθνικός κορμός και η «φωτισμένη» δεξιά

  Αυτό το γίδι ψήφισε και το μνημόνιο νο3 πριν λίγες εβδομάδες!

 95. Nicolas said

  Ο Νεοκίντιος στην εξουσία, όχι άλλα τέτοια γίδια! ¡Basta Ya!

 96. Nέο Kid Στο Block said

  95. Δεν χρειαζόταν το γλύψιμο! 😆 H πινακίδα της κάβας της Neukindplatz έχει ήδη παραγγελθεί: «Chez Nicolas» 😆
  Sex-shop λέω να μην επιτρέψω…μην γκρεμίσει και τον Όλυμπο! 😆

 97. Η από αρχαιοτάτων χρόνων και διαρκής ελληνική επιρροή στους Ινδιάνους του Κεμπέκ* είναι πρόδηλη στην ετυμολογία των ονομάτων και της φυλής και του τόπου.

  Η ιστορία είχε ξεκινήσει με την Άρτεμη, την λατρεία της οποίας είχαν εισαγάγει στον Νέο Κόσμο Έλληνες εξερευνητές που, ως γνωστόν, είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό (τον οποίο, εξάλλου, και ονομάτισαν) πολύ πριν το Κολόμβο. Με την ύστερη άφιξη των δυτικοευρωπαίων στον Καναδά ήταν λογικό η προσφορά λατρείας στην Άρτεμη να μετονομαστεί inDiana, όρος που χρησιμοποιήθηκε για να διακρίνει και τις αντίστοιχες φυλές.

  Κατά τον ίδιο τρόπο, η ονομασία του Κεμπέκ προήρθε από την ανάγκη συγχώνευσης δύο ελληνικότατων όρων, η χρήση των οποίων ήταν ευρύτατη σε λαϊκές πανηγύρεις αφιερωμένες στην (μετονομασμένη πλέον) προστάτιδα Ντιάνα. Εδώ χρειάστηκε γλωσσικός δανεισμός, για οικονομία στις συλλαβές. Το δημοφιλέστατο σουβλάκι με πίτα αποδώθηκε με τους όρους κεμπάπ και εκμέκ, η συγκόλληση των οποίων οδήγησε στο Κεμπέκ.

  ———————-
  *not to be confused with «Ενδειάνους της Ελλάδας».

 98. π2 said

  Νίκο, θα άξιζε να μαζευτούν οι πορτοκάλειες ετυμολογίες τοπωνυμίων με βέβαιη μη ελληνική προέλευση, όπως η Αράχοβα.

 99. skol said

  57
  Και μέσα σ’ όλο αυτό το χαμό ο ποιητής ξαφνικά στρέφει το βλέμμα του και:

  Στη σκιά χεροπιασμένες,
  στη σκιά βλέπω κι εγώ
  κρινοδάχτυλες παρθένες
  οπού κάνουνε χορό.

  Στο χορό γλυκογυρίζουν
  ωραία μάτια ερωτικά,
  και εις την αύρα κυματίζουν
  μαύρα, ολόχρυσα μαλλιά.

  Να και η σχετική καντάδα.

 100. Μαρία said

  Βυζίκιον, το (Βυζικίου, Γορτυνίας, Αρκαδίας, 1912 κε.) και Βυζίτσι < βυζί, το "μαστός βουνού" + επθμ. -ίκι, γιατί το χωριό βρίσκεται σε μαστοειδές αντέρεισμα βουνού, Ν. Φλούδας, Βυζικιώτικα 1, Αθ. 1961, 15.
  Ατυχής είναι η ερμηνεία του ΙΛ* απο βυζίκι, το "μικρό αρνί ή ερίφιο που ανατρέφεται στο σπίτι και όχι στο κοπάδι".

  *Ιστορικό Λεξικό κλπ της Ακαδημίας

 101. Nέο Kid Στο Block said

  97. Mιχαλιό, ωραίοι και ορθότατοι οι ImDianoi 😆 αλλά τι γίνεται με τσι καμπόηδες; Εδώ σε θέλω!

 102. sarant said

  98: Καλή ιδέα, πολύ καλή ιδέα και σχετικά εύκολο το μάζεμα υλικού, από ιστοσελίδες τοπικών κτλ. συλλόγων. Ένα αριστούργημα:
  http://arahova.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=62&Itemid=241

 103. π2 said

  82: Ξέρω ένα, περίπου, αντιπαράδειγμα. Το χωριό Μαρίνα, κοντά στη Νάουσα, λεγόταν τον 19ο αιώνα Αγία Μαρίνα στα ελληνικά και Τσαρμαρίνοβο στα σλάβικα. Οπότε είχε αποβάλει το επίθετο άγιος. Για να μην κλέβω, το Αγία Μαρίνα δεν ήταν πραγματικό αγιωνύμιο, αλλά παρετυμολογία της χαμένης αρχαίας ονομασίας της πόλης, που λεγόταν Μαρινία, όπως μάθαμε από επιγραφή που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’50. Ακόμη όμως και αν απέβαλε μια αγιοσύνη που ποτέ δεν είχε το αγιονύμιο, την απέβαλε.

 104. π2 said

  102: Εκτός από την Αράχοβα, που την είχαμε μνημονεύσει, γι’ αυτό την ανέφερα, θυμάμαι και την/τα Πόρνα (εδώ και παρακάτω)

 105. Μαρία said

  102 Η δικιά μας η Ραχοβίτσα είναι σίγουρα δωρική.
  7 Αράχοβες και 4 Αράχωβες έχει ο Συμ. Χώρια οι Αραχοβίτσες. Εννοείται όλες δωρικές.

 106. sarant said

  Είδες οι Δωριείς; Πολυταξιδεμένοι!

 107. Μαρία said

  104 Χα, χα! Στη συζήτηση για τα …κεράσια!

 108. Μαρία said

  103 Και 2 χωριά σκέτο Ανάργυροι, στα Γιάννινα και στη Φλώρινα, απο ναωνύμιο Άγ. Αναργ.

 109. Αντιφασίστας said

  Ο κύριος της φωτογραφίας σίγουρα θα έκανε σοβαρότερες προτάσεις και θα τιμούσε καλύτερα το βουλευτικό αξίωμα από αστέρες σαν τον Κωνσταντόπουλο. Αφήνω που είναι και απείρως συμπαθέστερος.

  http://www.skouliki.net/main/repost-menu/news-report/2893-katebasan-gaidaro-gia-ypopsifio-isimerinos.html

 110. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  82. Ἕνας φιλόλογος στὸ λύκειο ἔλεγε ὅτι τὸ Αἰκατερίνη ἢ Αἰκατερίνα προέρχεται ἀπὸ τὸ ἀεὶ καὶ τὸ καθαρινά, δηλαδὴ αὐτὴ ποὺ εἶναι πάντοτε καθαρή. Δὲν ξέρω ἂν ἰσχύει ἀλλὰ ταιριάζει σὲ μιὰ ἁγία

 111. Γιάννενα, Ιωάννινα και δήμος Ιωαννιτών, όλα μαζί σε μια συσκευασία λίγων γραμμών που περιλαμβάνει και τη συνήθη ΧΑ.

 112. sarant said

  110: Είχε τουλάχιστο τη δικαιολογία ότι τότε δεν υπήρχαν λεξικά…

 113. Μαρία said

  104 Κι αυτό απο παλιότερη συζήτηση για τη Βιτάστα.
  Πάντως η λέξη μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, εκτός από σλαβική, γιατί οι Σλάβοι εμφανίστηκαν μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή.

 114. Τσούρης Βασίλειος said

  87,93

  Μιλάτε για το Βυζίκι ή Βυζιτσί που το 1980 είχα διαβάσει τον ύμνο του στο στο σκακιστικό καφενείο Πανελλήνιον όταν ήταν απέναντι από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής;

  Μην ξεχνάτε και τον Βύζαντα Μεγάρων.

 115. π2 said

  113: Για την Αράχοβα λες ή για τα Πόρνα;

 116. Μαρία said

  115 Για τη Βιτάστα 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/23/zoa/#comment-70975
  Τώρα και στο σάιτ του Δήμου Αμφιπόλεως.
  http://www.dimos-amfipolis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=106&Itemid=147

 117. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #103
  Οι Ανάργυροι Ιωαννίνων προέρχονται από μετονομασία, παλιά ήταν Βράβορη. Άρα αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα για τις ονοματοθεσίες αγιώνυμων. Όπως βλέπω στον Πανδέκτη, όλοι οι Ανάργυροι προέρχονται από μετονομασία. Αντίθετα, υπάρχει μόνο ένα χωριό στα Φάρσαλα που λεγόταν Άγιοι Ανάργυροι και το μετονόμασαν σε Ζωοδόχο Πηγή. Γιατί; 🙂

 118. Ετοιμάζω ήδη τα μπαγκάζια μου για τη Νeukindplatz (κάβα Nicolas και σινεμά τζαμπέ…!)

 119. π2 said

  116: Στον ίδιο ιστότοπο έχει και ετυμολογήσεις του Ροδολίβους, αρκετά ευφάνταστες (γκεστ σταρ ο Ορφέας). Το τοπωνύμιο Ροδολίβος είναι πολύ παλιό, κάτι που δεν ήξερα, του 1098. Θέλει ψάξιμο, γιατί υπάρχει ένα ενδιαφέρον ενδεχόμενο.

 120. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Θέλω να γράψω κάτι και για το λεξικό του Συμεωνίδη, μια και έσκασα τα φράγκα και το έχω και το φυλλομετρώ συχνά. Είναι όντως μνημειώδες και προσφέρει σημαντική υπηρεσία. Όμως έχει ένα μνημειώδες επίσης μεθοδολογικό σφάλμα. Για να κάνει τις ετυμολογήσεις, δεν ξεκινά από την προφορική εκφορά κάθε τοπωνυμίου. Η προφορική εκφορά, όπως δηλαδή θα έλεγε το τοπωνύμιο ένας απλός κάτοικος, κατά προτίμηση και αναλφάβητος, διασώζει σχεδόν πάντα τύπους πιο κοντά στον αρχικό.

 121. Nέο Kid Στο Block said

  118. E, κάτσε να βγάλουμε πρώτα την άδεια για την αλλαγή χρήσης της γης!
  Αν κι ο Στελής μού είπε ότι έχει κάποιες άκρες με τους «κρίσιμους» εκ Πιερίας βουλευτές. Θα σκάσουμε με εγγλέζικα κασμίρια σε εκείνον το λόρδο της Δημάρ, και με μεγαλόσταυρους και την εικόνα της Αγίας Κατερίνας παραμάσχαλα στον άλλον, και θα γίνει πιστεύω η δουλειά! Και μετά…tee,he,heee..:lol:

 122. Μαρία said

  Ε ναι, Των Ιωαννίνων της Βράβορης, όπως γράφεις, και της Φλώρινας του Ρούδνικ. Τα ξένα τοπωνύμια τι σημαίνουν; Και γιατί δεν μετονομάστηκαν σε Αγίους Αναργύρους;
  Και οι 10 Άγιοι Αν. ανα την Ελλάδα είναι οι περισσότεροι απο μετονομασία.

 123. sarant said

  120: Να γράψεις, γιατί κι εγώ (που το είπα μνημειώδες) έτσι εξ όνυχος που το είδα έχω κάποιες επιφυλάξεις.

  116: Τι αριστούργημα είναι αυτό με τη Βιτάστα!

 124. Μαρία said

  119 Να λάβεις υπόψη σου και το Φωτολίβος επίσης παλιό και σλάβικο.
  Πάω να το δω το Ραδολίβ’

 125. π2 said

  Την ιδέα μου πάντως μου την έκλεψε ο Léon Heuzey στα μέσα του 19ου αι.: το Ροδολίβος μπορεί να σχετίζεται με τα rosalia, δημοφιλέστατη γιορτή με καύση ρόδων προς τιμήν των νεκρών στη ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων. Η γιορτή μαρτυρείται μέχρι την προχωρημένη ύστερη αρχαιότητα.

 126. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #122
  Βρε Μαρία μου, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει γιατί η επιτροπή μετονομασιών διάλεξε το Ανάργυροι. Αυτό όμως που εμένα μου φαίνεται σημαντικό είναι ότι στα παλιά τοπωνύμια το άγιος δεν φεύγει.
  Η Βράβορη προέρχεται ή από το σλαβικό borvъ «το ζώο, το κτήνος, ο χρυσαβγ… εεε λάθος» που γίνεται brav στις σλαβικές γλώσσες ή από το vьrba «η ιτιά» με απόδοση του ьr με ar στα ελληνικά και μετάθεση του υγρού. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται η σλαβική παραγωγική κατάληξη -orъ. Δηλαδή, η Βράβορη ήταν την εποχή της ονοματοθεσίας είτε τόπος με ζώα, είτε τόπος με ιτιές. Το Ρούντνικ ο Συμεωνίδης το λέει ορυχείο, με καλές παραπομπές.

 127. Μαρία said

  125 !!
  Δες πώς το έγραψα παραπάνω. Έτσι το έλεγαν οι παλιοί και, όπως λέει κι ο Γρηγόρης, διασώζουν το σλάβικο Ραντόλιοβο.

 128. π2 said

  127: Νωρίς δεν είναι ο 11ος αιώνας για σλάβικο τοπωνύμιο σε επίσημο έγγραφο;

 129. Μαρία said

  126 Πώς είσαι τόσο σίγουρος οτι το άγιος κλπ δεν φεύγει;

 130. Earion said

  Νικοκύρη (85), του Γεωργακά είναι η ετυμολογία καρυδίτσα > Καρδίτσα. Το βλέπω στον Συμεωνίδη (τ. 1, σ. 638), που παραπέμπει σε: Άμαντο (Amantos, Suffixe 64 = Die Suffixe der neugriechischen Ortsnamen, Μόναχο, 1903) και Γεωργακά (BZ 41 = Byzantinische Zeitschrift, Vol. 42, no. 1, pp. 76–90).

 131. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #123
  Αφού μου δίνεις πάσα, θα γράψω κι άλλα, 80 ευρά δεν ξεχνιούνται… 🙂
  Λοιπόν, άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν μας προσφέρει μια στοιχειώδη κατάταξη με ποσοστά ανάλογα με την προέλευση, ούτε και ειδολογικούς πίνακες (ποια και πόσα τα φυτώνυμα, τα εδαφώνυμα κλπ). Στην ουσία δεν προχωρά στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τόσο τεράστιο υλικό. Τέλος διαφωνώ με την παράθεση των νέων ονομασιών ανάκατα με τις παλιές. Αν τις είχε ξεχωριστά θα μπορούσαν να εξαχθούν ξεχωριστά συμπεράσματα για τη διαδικασία των μετονομασιών.
  Αχ 80 ευρουδάκια μου που νάστε τώρα… 🙂

 132. Μαρία said

  131 Μόνο 80 και γκρινιάζεις. Εκατοντόσα έδωκα. Ένας άνθρωπος τι να κάνει πρώτα ανευχαρίστητοι.

 133. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #129
  Από διαίσθηση; 🙂 Αστειεύομαι.
  Κοίτα. Όπως και στην περίπτωση της Κατερίνης, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι όλα τα κυριώνυμα τοπωνύμια, στην ουσία είναι αγιώνυμα και έφυγε το άγιος. Στέκει όμως μια τέτοια υπόθεση εργασίας; Πώς το λένε στα «καλά» ελληνικά, λήψη του αιτούμενου δεν είναι; Ο μόνος τρόπος να υποστηριχτεί θα ήταν να είχαμε τοποθεσίες με εκκλησίες και, ω του θαύματος, το τοπωνύμιο να ήταν στον Δημήτρη, αντί στον Άι Δημήτρη. Τέτοιες περιπτώσεις δεν έχω συναντήσει, και με βυζαντινή τέχνη ασχολούμαι (αποκάλυψη 🙂 ). Αντίθετα, έχω δει πάμπολλες περιπτώσεις όπου ο ναός δεν σώζεται πια, αλλά το τοπωνύμιο παραμένει «στον Άι Τάδε». Το πολύ-πολύ να γίνει «στον Άγιο» σκέτο.

 134. sarant said

  131-2: Ναι, αλλά είναι καλό να είμαστε και αφχαρίστηγοι (θαρρώ έτσι θα το λέει ο Γρηγόρης, τουλάχιστο έτσι τόλεγε ο Κοτζιούλας) γιατί έτσι προχωράει η επιστήμη 🙂

  130: Την Καρυδίτσα την αναφέρω στο κυρίως άρθρο.

 135. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Γιατί έδωσες 100+ ;

 136. Κατερίνη, Ἁγία Αίκατερίνα, μικρὴ ἡ διαφορά. ἂν εἶναι νὰ μετονομαστῇ ἂς μετονομαστῇ σὲ Ἄτηρα.

 137. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ναι ρε Νικοκύρη, που σήμερα με ευχαρίστησες με το άρθρο, αφχαρίστηγος είναι! 🙂 Πάει συνήθως με το άνθρωπος. «Ο αφχαρίστηγους άνθρωπους, προυκοπή δεν γκάν»!

 138. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #128
  Στη Φωτίειο σύνοδο του 879 αναφέρονται στα επίσημα πρακτικά Ζαχαρίας Ιωαννίνης (όταν ακόμα τα Ιωάννινα ήταν η Ιωάννινα), καθώς και Στέφανος Βαγονειτείας, προφανώς της ηπειρωτικής Βεγενιτίας (=Θεσπρωτία). Και τα δύο τοπωνύμια θεωρούνται σλαβικής αρχής.

 139. Μαρία said

  134 Οι συνεχιστές θα κάνουν όσα λέει ο Γρηγόρης, φυτώνυμα και λοιπά παραπούλια.

  135 Γιατί τόσο έκανε. Αν δε με πιστεύεις δες π.χ. εδώ:
  http://www.protoporia.gr/etymologiko-lexiko-ton-neoellinikon-oikonymion-av-tomoi-p-341734.html

 140. Μαρία said

  128
  Δες και αυτό για την Εικοσιφοίνισσα, που την ανέφερα προχτές.

  Click to access INR_Paizi_93_01.pdf

 141. Βαγενητείας διαβάζω ἐγὼ στὰ πρακτικά, τῶν ὁποίων ὁ ἐκδότης ὅμως προέβη σὲ κριτικὲς διορθώσεις.

 142. π2 said

  138, 140: Πάσο, δεν τα ξέρω καλά τα βυζαντινά και μου φάνηκε περίεργο να υπάρχει σλάβικο τοπωνύμιο σε επίσημο έγγραφο (και κανονικό τριτόκλιτο, όχι κάνα θηλυκό πρόχειρα ελληνοποιημένο) τόσο νωρίς. Έχω και πορτοκαλίζοντα γονίδια όπως έχω εξηγήσει. 😛

  Σκεφτόμουν φωναχτά απλώς όταν θυμήθηκα τα ροζάλια, την καύση των ρόδων και την καλλιέργειά τους στην περιοχή, και μου έκανε εντύπωση πως είχε ήδη προταθεί η συσχέτιση. Πάντως, αξίζει νομίζω να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλα τα περίεργα τοπωνύμια σώνει και καλά αμιγώς σλάβικα. Υπάρχουν, φαντάζομαι, κάμποσα τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια αβέβαιης προέλευσης, στα οποία παραφθορές παλαιών τοπωνυμίων στις γλώσσες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή μπορεί να έδωσαν μιγαδικές λύσεις (βλ. το Τσαρμαρίνοβο ανωτέρω, πιθανότατα σλάβικη ερμηνεία παλαιότερου τοπωνυμίου, με μεταγενέστερη ελληνική ερμηνεία του σλάβικου).

 143. π2 said

  Ο Λιθοξόου πάντως δεν το έχει το Ροδολίβος.

 144. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

  Μια και λέτε για Βυζίκιον μου θυμίσατε! Στην Κύπρο έχουμε ένα χωριό ονόματι «Βυζακιά» ( Ο τόνος στη λήγουσα πονηροι! Προφέρεται Βυζζζατchιά)

 145. Τσούρης Βασίλειος είπε στο 114

  «Μιλάτε για το Βυζίκι ή Βυζιτσί που το 1980 είχα διαβάσει τον ύμνο του στο στο σκακιστικό καφενείο Πανελλήνιον όταν ήταν απέναντι από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής;»

  Βυζίτσι αλησμόνητο,
  χωριό μου, αγαπημένο,
  το όνειρό σου πάντα ζει
  στην ξενιτιά που μένω…

  Ενσωματωμένο σε μια τεράστια φωτογραφία του χωριού, τραβηγμένη από κάπου ψηλά

  Ποτέ δεν μπόρεσα να μάθω τους υπόλοιπους στοίχους, γιατί ερχόταν η κούπα το τσάι του βουνού και το σάντουιτς παντόφλα και ομνομνομ…

 146. Μαρία said

  142 Ε δεν είπαμε οτι είναι όλα σλάβικα. Κι εγώ τούβλο είμαι στα βυζαντινά αλλά τους 20 φοίνικες τους ξέρω λόγω εντοπιότητας.
  Η Μαρινία πώς ετυμολογείται;

 147. Ευκολάκι αυτό, από κάποιον Μαρίνο σίγουρα. 😉

 148. Μαρία said

  147 Είχα μαθητή Μαρίνο απ’ την περιοχή πολύ πλακατζή με αδερφή Μαρίνα.

 149. Nqls said

  Σχετικά με την προέλευση του ονόματος της πόλης καταγωγής μου, του Βραχωρίου (<Imrahoar) έχει γίνει συζήτηση και εδώ:https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/08/paraksei/
  Για την σφαγή των Εβραίων και όσων Τούρκων δεν κατόρθωσαν να εξαγοράσουν την ελευθερία τους λίγο μετά την απελευθέρωση (ή κατάληψη) του Βραχωρίου έγινε επίσης λόγος παραπάνω. Εγώ να προσθέσω μόνο πως στο Αγρίνιο υπάρχει ο μόνος (τουλάχιστον ο μόνος που γνωρίζω) σωζόμενος μιναρές στην παλαιά Ελλάδα.

 150. gpoint said

  # 90
  Τα πρώτα υβριστικά συνθήματα σε γήπεδο ακούστηκαν στα ντέρμπυ της Β’ Εθνικής μεταξύ Απόλλωνα Αθηνών(τότε και Σμύρνης τώρα 😉 και του ΠΑΣ.
  Ενδεικτικά τα
  Πας (πηγαίνεις), πας (όλος), ΠΑΣ, τ’ αγγούρι θα το φας
  και
  Γιάννινα, νάααααα (με χαρακτηριστική χειρονομία).

 151. Αντιφασίστας said

  Μήπως πήγατε διακοπές στην Αρζαντιέρα το καλοκαίρι και δεν το ξέρετε;

 152. cronopiusa said

  99

  δεν είναι καντάδα, είναι η πρώτη μελοποίηση του εθνικού ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο στην Κέρκυρα (για 4φωνη ανδρική χορωδία και με χρήση λαϊκών σκοπών/μοτίβων).

  Εθνικός Ύμνος στη Ζάκυνθο

 153. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #139β
  Μανούλα μου σκιάχτηκα…
  #141
  Εγώ έτσι το βρήκα στο Mansi http://filecloud.io/wx782p0m

 154. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #149
  O «imrahoar» είναι προφανώς ο imrahor http://www.nisanyansozluk.com/?k=imrahor , που έδωσε και το επώνυμο Ιμπροχώρης, αλλά νομίζω δεν έχει καμιά σχέση με το Βραχώρι. Κάτι είχα γράψει https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/08/paraksei/#comment-87763

 155. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  151: Γιά λέγε, τι εννοείς;

  150: Πότε μετονομάστηκε, μήπως το πρόσεξες; Πάντως από τότε που πήρε την κατρακύλα.

  145: Σκάκι έπαιζες ή έβλεπες στο Πανελλήνιο;

 156. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μιὰ καὶ μιλᾶμε γιὰ τοπωνύμια, ἤθελα νὰ ρωτήσω ἂν ξέρει κάποιος, τὴν ἐτυμολογία τῆς Λάρισας καὶ γιὰ ποιὸ λόγο ἐνῶ παλιότερα γραφόταν μὲ δύο σ τώρα γράφεται μὲ ἕνα;

 157. cronopiusa said

  Γκέρμπεσι ( Προφήτης Ηλίας ) Αχαΐας. Ονόματα χωριών, τοπωνυμίων, ονομάτων της ευρύτερης περιοχής Αρβανίτικης προέλευσης.

 158. Νικοκύρη «145: Σκάκι έπαιζες ή έβλεπες στο Πανελλήνιο;»

  Βασικά, πλήρωνα τα τσάγια και τους νεσκαφέδες όσων με κέρδαγαν. Που σημαίνει πως όποιος ήθελε τσαγάκι με προσκαλούσε για μια παρτίδα. Στο δεκάλεπτο επάνω, αυτός ρούφαγε το ρόφημα κι εγώ τον είχα ήδη «πιεί». Στον Πανελλήνιο και στον Ψάρια της Τζώρτζ, έξω από την πύλη της Στουρνάρη. Πολύ τσάι, λέμε!

 159. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Δεν αντέχω να διαβάσω 157. Σταμάτησα πιο πάνω.

  Άρτα και Αρτοτίνα. Παλαιοσλαβικά όπως ελέχθη, αντίστοιχα των Rada και Radodina. Η αναστροφή του [ard] σε [rad] έγινε περί τον 10 αι.

 160. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Kill-kiss λέω να γίνει Mille Kiss (franglais που λένε…

 161. gpoint said

  # 145, 155
  Μπρος-πίσω απ’ το 70 πήγαιναμε κάτι φίλους στο πανελλήνιον και παίζαμε σκάκι να «καθαρίσει» το μυαλό πριν κατέβουμε στο Φάλληρο για τα ντεντένια. Την τελευταία φορά που έπαιξα εκεί ήτανε μια παρτίδα στα τελειώματά της και ζοριζόμουνα οπότε όπως περνούσε το γκαρσόνι κοντοστέκεται και μου λέει σε τρεις κινήσεις ματ, να έτσι, έτσι κι έτσι. συνειδητοποίησα πόσο λίγο σκάκι ήξερα τότε και δεν ξαναπάτησα.
  # 155
  Προφανώς στην μετά Αλαμάνο εποχή ο οποίος τα κατάφερνε όσο υπήρχανε οι χορηγίες του ΟΠΑΠ, μετά …

 162. Gpoint (στο 161): ξέρω άλλους που δεν ξαναπάτησαν για λιγότερο τραυματικούς λόγους.
  Ο Πλεύρης (πατήρ) σύχναζε στο νυν Πανελλήνιον (Μαυρομιχάλη) και καθόταν πάντα δίπλα στη συρόμενη πόρτα, την ανοιχτή. Μια μέρα πέρασε ένα κωλόπαιδο, σταματάει, τον κοιτάει που έπαιζε μέσα στο μαγαζί, του προτείνει το δείκτη και του κάνει «Μπαμ, Μπαμ! Είδες πόσο εύκολο είναι;» Έκτοτε ο Πλεύρης (πατήρ) δεν ξαναφάνηκε στο Πανελλήνιον!

 163. Αντιφασίστας said

  155:Γιατί εγώ νεαρός έκανα διακοπές στην Αρζαντιέρα και δεν το ήξερα. Πρόσφατα ανακάλυψα-συμπτωματικά- ότι είναι η Κίμωλος. Και σκέφτομαι αν όλες αυτές οι αλλαγές τοπωνυμίων για »εθνικούς λόγους» έχουν τελικά νόημα. Δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη.
  158: Πολύ πιθανόν να είχαμε βρεθεί στο »Πανελλήνιον». Εκεί το σκακιστικό επίπεδο ήταν σαφώς ανώτερο από τον πατησιώτικο σύλλογό μου και πήγαινα τακτικά με τη φοιτητοπαρέα μου. Δεν είχα συναντήσει, ευτυχώς, τον Πλεύρη, αλλά θυμάμαι τον Καλούση, τον δικαστή με τη μεζούρα, ο οποίος ήταν παίκτης υψηλής περιωπής.

 164. Mindkaiser said

  Αν και την τελευταία φορά αποδείχθηκε κινδυνολογία, ελπίζω να μην πλακώσουν τα trolls του διαδικτύου κατά δω μεριά:

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1675973

  Είχες την τιμητική σου στο capital.gr βλέπεις…

 165. Immortalité said

  «Μικρά πράσινα ανθρωπάκια θα συρρέουν από τις τέσσερις γωνιές του ηλιακού συστήματος, και θα διαπληκτίζονται με τους ερυθρόδερμους του Κεμπέκ για το ποιος θα προσκυνήσει πρώτος την εικόνα»
  Μεγάλα κέφια! 😀

  @27 🙂

  @147 Πως είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν από κάποια Μαρίνα; 😛

  @139β – 153 Μιλάμε για τεράστια διαφορά τιμής πάντως…

 166. Immortalité said

  @164 Τα σχόλια από κάτω είναι όλα τα λεφτά…

 167. Σφαγές Τούρκων και Εβραίων, «καταλήψεις» χωριών και πόλεων και ο Αριστοτέλης, καθισμένος σ’ έναν βράχο, διαβάζει το Αμπεσεντάρ. Καπάκι το φιλμάκι της ΣΙΑ που λέει ότι οι αμερικανοί είναι στο Αφγανιστάν γιά να μάθουν στα κορίτσια γράμματα.

  Θα σας έλεγα κάτι αλλά με πρόλαβε ο Καραΐσκάκης που είχε και τα προσόντα.

 168. Mindkaiser said

  @166

  «Όλα τα λεφτά» Ιμμόρ; capital.gr γαρ… 🙂

 169. Immortalité said

  @168 Ε, μα τι νόμιζες, τυχαία διαλέγουμε τις εκφράσεις μας; 😀

 170. Αντιφασίστας said

  167: Κυρία Στούκα, μια μας λέτε για τα όνειρα των αθώων κορασίδων που τα στοιχειώνει ο βαρβατάντρας Κασιδιάρης, μια μας λέτε για τα προσόντα του Καρα’ι’σκάκη, τι γίνεται; Συνειρμικά, πάντως, μου ήρθε στο μυαλό η »Δεσποινίς Θεώνη» του Γιώργου Μαρίνου.

 171. sarant said

  159: Παράδειγμα τέτοιου παλαιού δανείου είναι η σβάρνα, όχι;

  162: Πάντως στο καινούργιο Πανελλήνιο (Μαυρομιχάλη) νομίζω ότι πηγαίνει.

  163: Με τον Καλούση έχουμε παίξει σε καναδυό πανελλήνια πρωταθλήματα νέων. Εκεινος όμως έβγαινε μέσα στους 3-5 πρώτους κι εγώ το πολύ να έπιανα τη μέση του πίνακα.

  164-166: Μερσί, μου το πρόφτασαν. Το πρωί είχα δει λίγα σχόλια αλλά ήταν σκέτη πίκρα. Τώρα έχουν φτάσει τα 150. Μεταξύ άλλων πρόσεξα ότι: 1.Ο Σαραντακος ηταν το βαρυ πυροβολικο τον Ινδοευρωπαιστων στον ιντερνετικο πολεμο του 2004-2008 περι Ινδοευρωπαιων [Γενικά οι αρχαιογκαγκά δεν βάζουν τόνους, ακόμα κι όταν γράφουν υπέρ του πολυτονικού]

  167: Μα, οι ίδιοι οι αγωνιστές της επανάστασης έλεγαν για τις σφαγές, δεν τις εφεύρε ο Σόρος. Πώς το περιγράφει εκείνος ο ιστορικός, ότι μπαίνοντας στην Τριπολιτσά ήταν τόσα πολλά τα κουφάρια που τα άλογα δεν πάτησαν καθόλου στο χώμα;

 172. Νέο Kid Στο Block said

  166. 164. Το σχόλιο κάποιου ΤEUTAMOS είναι εκπληκτικό!! (αξίζει ίσως νικοκύριο άρθρο;)
  Παραθέτω μόνο ένα μικρό απόσπασμα:

  «Ερχομαστε τωρα στην δομη της Ελληνικης που οπως ειπαμε πιο πανω σχετιζεται σε μια μαθηματικη δομη. Μια πρωτη σχεση που θελω να θιξω εδω ειναι αυτη που στην μαθηματικη ορολογια αναφερεται ως επιμερισμος ή επιμεριστικη ιδιοτητα.
  Στα μαθηματικα γνωριζουμε αυτην την ιδιοτητα ως εξης:
  πχ 3(χ + 3) = 3χ + 9
  Πολλαπλιαζοντας δηλαδη το εκτος παρενθεσεως 3 με τα εντος παρενθεσως ξεχωριστα (χ+3) ως (3*Χ + 3*3)μας διδει το αναπτυγμα 3χ + 9

  Αυτο φαινεται να υπαρχει και στην Ελληνικη.
  Ας υποθεσουμε οτι ζηταμε μια σαλατα με αγγουρι αμεσως δια της συνθεσεως αγγουρι και σαλατα προκυπτει η συνθετη λεξη αγγουροσαλατα. Αν τωρα θελησουμε να προσθεσουμε στην αγγουροσαλατα μας και ντοματα τοτε
  η λεξη που θα σχηματισθει ειναι η αγγουροντοματοσαλατα. Αν στην αγγουροντοματοσαλατα μας προσθεσουμε και κρεμμυδακι τοτε θα φτιαξουμε μια αγγουροντοματοκρεμμυδοσαλατα. Μπορω να συνεχισω επ’ απειρον αυτην την αλυσιδα οσο θελω εγω. Τι παρατηρουμε εδω; Βλεπουμε οτι η γλωσσα λειτουργει με γνωμονα την οικονομια παραλειποντας καθε φορα την λεξη σαλατα, οταν προσθεσω κατι επιπλεον στην αρχικη μου σαλατα που περιειχε μονο αγγουρι. Δεν προβλεπεται εν ολιγοις στην Ελληνικη ο σχηματισμος πολυσυνθετων λεξεων οπως:

  *αγγουροσαλατα -ντοματοσαλατα
  *αγγουροσαλατα-ντοματοσαλατα -κρεμμυδοσαλατα κοκ.
  (με * λεξεις που ειναι αδοκιμες στον λογο) «

 173. Αντιφασίστας said

  171: Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης το ομολογεί στα απομνημονεύματά του. Εκτός κι αν ο Γέρος τα ‘χε πάρει από κάναν Σόρος της εποχής για να συκοφαντήσει τους συμπατριώτες του.

 174. spiral architect said

  @170: Συνειρμικά εμένα μια άλλη δεσποινίς μου ήλθε στο μυαλό. :mrgreen:

 175. π2 said

  146 (σόρυ για την καθυστέρηση, γονεϊκά καθήκοντα): Τρέχα γύρευε η Μαρινία. Είναι 3ος π.Χ. πάντως η επιγραφή (st. 13), οπότε η λατινική επίδραση είναι απίθανη.

 176. Μαρία said

  175 Απ’ τα Λευκάδια βλέπω.

 177. π2 said

  Ναι, πρόκειται για αγοραπωλησίες γης στα όρια της χώρας της Μίεζας, εξού και οι μάρτυρες είναι από τις κοντινές πόλεις.

 178. Μαρία said

  177 Ο Σκυδραίος θα έκανε αρκετό δρόμο.

 179. π2 said

  178: H αρχαία Σκύδρα ήταν στο Αρσένι, καμιά σχέση με τη σύγχρονη (τα προβλήματα των μετονομασιών). Στα βόρεια της χώρας της Μίεζας η Μαρινία, στα βορειοανατολικά η Σκύδρα.

 180. Μαρία said

  179 Ωραίοι. Άφησαν τον Αρσένιο και κράτησαν το αρχαίο για το Βερτεκόπι.

 181. Nqls said

  @154,
  Η μόνη αντίρρηση που μπορώ να φέρω στην εκδοχή που αναφέρετε είναι καθαρά «γεωγραφική». Από ποια κορυφή θα μπορούσε να πάρει το όνομά της μια πόλη που βρίσκεται στη μέση μιας μικρής πεδιάδας; Σημεία αναφοράς ίσως αποτελούσαν το ποτάμι (Αχελώος) ή οι λίμνες της πόλης, αλλά κορυφή που να δεσπόζει στη γύρω περιοχή δεν υπάρχει.
  Πιθανώς η ύπαρξη στην πόλη του Οθωμανού σταυλάρχη ή (ακόμα πιθανότερο) η κατοχή απ’ αυτόν τιμαρίου στην περιοχή οδήγησε από το Imrahor στο Βραχώρι. Άλλωστε έχουμε να κάνουμε για πόλη που ιδρύθηκε από Οθωμανούς και για μεγάλο μέρος της ιστορίας της κατοικήθηκε μόνο από μουσουλμάνους.

 182. skol said

  152
  Είναι σίγουρο; Το λινκ που δίνεις δεν λέει αυτό πάντως.

 183. skol said

  152
  Άσε που η βερσιόν του Λάγιου στο 99 δεν πρέπει να είναι για τέσσερις φωνές γιατί τραγουδάνε τρεις 🙂

 184. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #181
  Περνώντας με το αυτοκίνητο από το Αγρίνιο, βλέπω πάντα ένα λόφο, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη. Να η κορυφή. Μη φαντάζεστε κάποιο ψηλό βουνό. Στον κάμπο κι ένας λόφος κάνει τη δουλειά.
  Εδώ http://agriniomemories.gr/articles.php?cid=3&id=2 βλέπω ότι υπάρχει στο Αγρίνιο παράδοση ότι αρχικά οι κάτοικοι ήταν εγκατεστημένοι στο λόφο. Από αυτό βέβαια το παρετυμολογούν ως Ραχοχώρι. Κι άντε το ένα χο να φύγει λόγω απλολογίας. Το Β πώς αναπτύχθηκε;

 185. Μαρία said

  182 Τώρα το είδα το κανταδόρικο. Όχι, δεν είναι Μάντζαρος.
  Η πρώτη μελοποίηση απ’ όπου και ο Εθνικός Ύμνος:
  http://www.youtube.com/watch?v=5Eg6O9vifEYΤο απόσπασμα περίπου στο 21

  Για τις 2 μελοποιήσεις στο τέλος:
  http://www.ionio.gr/~GreekMus/articles/mantzaros2002.htm

 186. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τώρα που το θυμήθηκα, γιατί με τα τοπωνύμια από το πρωί το ξέχασα. Η αγία Κατερίνα είναι η πιο φανταστική αγία. Και το φανταστική όχι με την έννοια του πολύ καλού… Μέχρι τον 9ο-10ο αιώνα δεν αναφέρεται πουθενά (υποτίθεται έζησε τον 4ο και οι γονείς της ήταν βασιλείς στην …Αλεξανδρεια). Και μετά τσούπ, αλληλούια! +ΑΓΙΟΚΑΤΑCΚΕΥΑCΟΝ+ 😀

 187. 101,
  Καμπόης, ως γνωστόν, είναι ο άνθρωπος του κάμπου (ενίοτε και του κάμπους).
  Από (κάμπος)+(-όης), όπως γόης, αστερόης, Ιβανόης, κλπ

 188. skol said

  185:
  Την Ξανθούλα την θυμάμαι και εγώ. Την τραγουδούσα μικρός στη χορωδία.
  Και σ’ αυτήν όμως η βερσιόν του Λάγιου είναι διαφορετική. Να ‘ναι προγενέστερη;

 189. Ιωαννης Μπουρας said

  Σήμερα 28/11 ο Μπερίσα δήλωσε οτι η Αλβανια φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, ο κυριος Σαραντάκος αμέσως δημοσιεύει θέμα στο οποίο αναφέρει οτι η λέξη Πρέβεζα ειναι αλβανική, πλην όμως τέτοια λέξη δεν υπαρχει στην αλβανική γλώσσα.

 190. cronopiusa said

  η Χήρα_ Ζάκυνθος
  καθισμένη σ’ έναν βράχο, ονειρεύεται τα προσόντα του Καραΐσκάκη

  πηγή μου για τη μελοποίηση του Εθνικού Ύμνου
  Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος στην Αρέκια

 191. Τηλεγραφητὴς said

  171. Πάντως τὸ βιβλίο τῆς ἱστορίας τῆς ἐποχῆς μου ἀνέφερε τὶς ἀκρότητες στὴν Τρίπολη.
  Τὸ «Τηλεγραφητὴς» δὲν πιστεύω νὰ εἶναι καὶ αὐτὸ σλάβικο, ἄν εἶναι νὰ τὸ ἀλλάξω.

 192. Abecedar said

  Οικοδεσπότη,

  Εμένα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πληθώρα σχολιαστών έχουν εντρυφήσει, σε τόσο μεγάλο βαθμό & βάθος, στην οικογένεια των σύγχρονων σλαβικών γλωσσών. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αν θέλουν να δείξουν τη γλωσσική ευρυμάθειά τους ή αν ψάχνουν να βρουν τις ρίζες τους…

  🙂

 193. Φοβερή αυτή η τρολιά με τον ΜπεριΣαραντάκο!

 194. Μαρία said

  189 Δεν υπάρχει, γιατί είναι σλάβικης προέλευσης, όπως λέει και το άρθρο.

 195. Μαρία said

  193 Απ’ αλλού τα περιμέναμε απ’ αλλού μας ήρθαν. Όπου να ‘ναι θα εμφανιστεί κι ο Χασάπης.

 196. Μαρία said

  188 Γράφεις κι εγώ. Τι σχέση έχει το λινκ στο 185 με την Ξανθούλα;

 197. sarant said

  192: Δεν πιστεύεις ότι είναι καλό να ξέρει κανείς τη γλώσσα των γειτόνων του; Αν μάλιστα γίνω σουλτάνος Βαλκανίων, κάθε πολίτης θα πρέπει υποχρεωτικά να μαθαίνει τουλάχιστον μιαν άλλη βαλκανική γλώσσα και για να διοριστείς στο δημόσιο θα πρέπει να ξέρεις δυο βαλκανικές (ξένες) γλώσσες.

  189: Μας ξεσκεπάσατε. Είχαμε συνεννοηθεί να γράψω εγώ πρώτα το άρθρο και την άλλη μέρα εκείνος να κάνει την ομιλία του, αλλά επειδή είναι ατίθασος, σαν όλους τους νέους. βιάστηκε κι έτσι με εξέθεσε!

 198. Ιωαννης Μπουρας said

  Το θέμα σήμερα αφορά τοπωνύμια , έχουμε όμως 20 σχόλια καταγγελίας σφαγών αμάχων τουρκων στην Τρίπολη το 1821 , ποτέ δεν ειδα στο site κάποιον να καταγγείλει σφαγές αμάχων ελλήνων απο τούρκους .

 199. cronopiusa said

  188

  Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ Ανδ. Κάλβος-Δημ.Λάγιος

  Ξανθός Απρίλης – Ζακυνθινές Καντάδες

 200. skol said

  196:Έχεις δίκιο. Παράλειψα πολλά.
  Στο δεύτερο λινκ του 185 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Μάντζαρος έχει μελοποιήσει την Ξανθούλα. Αυτό είναι που θυμήθηκα.

 201. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Καλησπέρα κι από το Κεμπέκ, όπου ο ελληνισμός… διαπληκτίζεται με τους Ινδιάνους, όχι όμως για το προσκύνημα της Αγίας Αικατερίνης αλλά για το ποιος θα βρει θέση στο μαγαζί που συνδυάζει την… Αράχωβα με το σουβλάκι 🙂 Επειδή έγινε λόγος στα σχόλια και γι αυτά τα δυο, εντρυφήστε εδώ αν θέλετε http://www.arahova.com/interface.html και, τουλάχιστον, διασκεδάστε!

  Όσο για την Αγία, έγινε περισσότερο γνωστή από το μυθιστόρημα του Λέοναρντ Κοέν Beautiful Loosers, όπου συνδέεται με τη ζωή ενός ερωτικού τριγώνου. Ο Καναδός έγραψε το μυθιστόρημα αυτό στην Ύδρα το 1964-1965, νηστεύοντας και πέρνοντας αμφεταμίνες… Στην ενδιαφέρουσα βιογραφία της, εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Kateri_Tekakwitha, μαθαίνουμε πως ήταν Ιροκουά (ή Ιροκέζα) Ινδιάνα, ονόματι Kateri Tekakwitha πού ονομάστηκε Αικατερίνη όταν προσηλυτίστηκε στον καθολικσμό. Τον περασμένο μήνα, 330 χρόνια μετά το θάνατό της, ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ την ανέδειξε σε Αγία της εκκλησίας του.

 202. Ιωαννης Μπουρας said

  Κύριε Σαραντάκο , επίσης είναι άδικο οτι γλωσσικό λάθος κανουν αριστεροί να το βρίσκετε ορθό ενω το ίδιο απο άλλους να το χαρακτηρίζετε τερατώδες .

 203. Μαρία said

  200 οκ Της Ξανθούλας ξέρω τη μελοποίηση του Μάντζαρου και μια άλλη παραλλαγή που τραγουδούσαμε στο δημοτικό.

 204. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

  186. Η Αγια Αικατερινη αν δεν κάνω λάθος την έχουν αγιοκατασκευάσει για να κανουν overwrite την Υπατια την οποία τοσο χριστιανικά κατέσφαξαν οι τότε πιστοι.

 205. cronopiusa said

  Εγώ Παπούτσια δεν εχώ – Ζακυνθινές Καντάδες

  ΧΑΪΝΗΔΕΣ & MODE PLAGAL – ΣΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΤΟΝ ΑΝΘΟ

  η σκηνη στο ντους στην ταινια Σπιρτοκουτο με τον κικη να τραγουδαει Της πικροδαφνης τον ανθό

  σ’ αυτή την Ελλάδα του Σπιρτόκουτου
  φως
  .

 206. cronopiusa said

  Συγχωρήστέ μου την αδεξιότητα στο κοπυπαστάρισμα
  ΧΑΪΝΗΔΕΣ & MODE PLAGAL – ΣΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΤΟΝ ΑΝΘΟ

 207. Τηλεγραφητὴς said

  Τὰ Ρομανὶ πιάνονται ὡς βαλκανικὴ γλῶσσα;Ξέρω καὶ κάτι άρβανίτικα… ἐξασφάλισα θέσι σκουπιδιάρη στὸ Σουλτανάτο. ΑΣΕΠ καὶ τέτοια κομμένα ἔτσι;

 208. Μπουκανιέρος said

  46 Βέβαια η έννοια του «πολιτικά αναγκαίου» εγκλήματος ανοίγει μεγάλους ορίζοντες στην επιστήμη του απολογητισμού.

 209. sarant said

  198: Κοιτάξτε, τις σφαγές των Ελλήνων αμάχων από τους Τούρκους τις διδάσκει η επίσημη ιστορία και τις ξέρουμε. Πιο χρήσιμα είναι τα θέματα που τα αποφεύγει η επίσημη ιστορία. Μπορείτε μάλλον να με κατηγορήσετε γιατί έχω ως τώρα παραλείψει να αφιερώσω ειδικό θέμα στη σφαγή της Τριπολιτσάς ή στη σφαγή της Χαλκιδικής ή της Απειράνθου (στις δυο τελευταίες, βέβαια, Έλληνες έσφαξαν Έλληνες).

  Αλλά σχόλια για τη σφαγή της Χίου έχουν γίνει κατά καιρούς, ενώ εγώ ο ίδιος έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πογκρόμ της Πόλης, τα Σεπτεμβριανά. Το ξέρω ότι δεν ήταν μεγάλη σφαγή, λίγοι βρήκαν τον θάνατο, αλλά δεν μπορούμε τώρα να σκοτώσουμε κι άλλους αναδρομικά.

  202: Δώστε μου ένα παράδειγμα που βρήκα ορθό το λάθος αριστερού, να το καταλάβω. Μήπως εννοείτε ότι τα αποσιωπώ; Πάντως στα τελευταία μεζεδάκια επισήμαινα ένα λάθος της Αυγής. Δεν είναι αριστεροί; Και εσείς γράψατε «ότι» αντί για «ό,τι» και ως τώρα δεν το επέκρινα -σας πέρασα λέτε για αριστερό;

 210. sarant said

  208: Ναι, αλλά αφού δεν βγήκες να καταδικάσεις (με ανακοίνωση) τη δολοφονία των Περσών πρεσβευτών είναι σαν να συναίνεσες κι εσύ στο έγκλημα.

 211. Μπουκανιέρος said

  163 Μιας κι έμαθες την Αρζαντιέρα, μήπως άκουσες και τίποτα για κάποια, χμ, πολιτεία γυναικών εκεί πέρα;

 212. Τηλεγραφητὴς said

  163 & 211 : Μὲ τὸ παρδόν… οἱ Κιμουλιάτες λένε τὴν Κίμωλο Ἀρζαντιέρα;

 213. Ιωαννης Μπουρας said

  Δεν θα καταχραστώ άλλο την φιλοξενία, οι τούρκοι δεν έχουν ανάγκη την βοήθεια σας υπερασπίζονται άξια το <> τους , εμείς χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν εσάς !

 214. Nqls said

  @184
  Οι Έλληνες κάτοικοι του Βραχωρίου (προεπαναστατικά) προέρχονταν από ορεινά χωριά του Παναιτωλικού, του Αράκυνθου και των Αγράφων και θα χρειαζόταν μεγάλη δόση χιούμορ για να χαρακτηρίσουν το λοφίσκο του Αγ. Χριστοφόρου κορυφή, από τη στιγμή μάλιστα που λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά υπάρχουν τόσες πραγματικές κορυφές!
  Εφόσον οι ιδρυτές της πόλης ήταν Οθωμανοί, κατοικήθηκε για μεγάλο διάστημα αποκλειστικά από Οθωμανούς και υπήρξε κέντρο της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της ευρύτερης περιοχής, θα ήταν ίσως αναμενόμενο να περιμένουμε το όνομά της να έχει τουρκική ρίζα.

 215. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  213. Εδώ που τα λέμε η σύμπτωση δηλώσεων Μπερίσα με σημερινό άρθρο είναι λίγο…ενδιαφέρουσα. Ειδικά αυτό το prevezë βγάζει μάτι…

 216. ππαν said

  Κι εγώ το πιστεύω πως ο Νικοκύρης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Μπερίσα.

 217. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Όχι απαραίτητα με τον ίδιο τον Μπερίσα. Μην ήμαστε αφελείς. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα…

 218. ππαν said

  Με ποιον λέτε; Να μεσολάβησε ο Φώτος Στρακόσια1

 219. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Ποιος είναι αυτός πάλι; Δεν λέμε ονόματα. Μόνο κωδικούς. Θα δείξει…

 220. gpoint said

  # 184
  Αν κρατάει από κει η ονομασία δεν θάναι από ράχη-ραχοχώρι αλλά από βράχοι- βραχοχώρι ή το εξεζητημένο βατράχι- βατραχοχώρι-κ.λ.π.

 221. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  82-110-112. Ἂν ὅμως δεχτοῦμε ὅτι προέρχεται ἀπὸ τὸ ἐκάτερος, πῶς ἑξηγείται τὸ th στὰ ἀγγλικὰ καὶ τὰ γαλλικά;

 222. spiral architect said

  @164, 166 και περί των σχολίων στο κάπιταλ απομονώνω το παρακάτω:
  kadyrov 28/11/2012 08:02

  Ν. Σαραντάκου, Π. Μπουκάλα, Π. Μανδραβέλη, Χ. Τσούκα, Λ. Γιάνναρου

  τι κοινο εχουν ολοι αυτοι ?

  Μία ψήφος , όμως ήταν αρκετή για να προκριθεί η αγγλική.

  και αυτο μυθος,ειναι αν συνεβη κατι μαλλον ηταν για τα γερμανικα καπου στις μεσοδυτικες πολιτειες.

  Γιατι αραγε ασχολουμαστε με χοξες του διαδικτυου?

  γιατι αραγε ο Σαραντακος η ο καθε Πασχος δεν πιανει -ας πουμε την μαχη του Μαραθωνα για να μας εξηγησουν ποσο ασημαντη ηταν η γιατι δεν πιανουν το συνωστισμο της Ρεπουση?

  οι μονοι οι οποιοι συντηρουν αυτους τους μυθους ειναι οι Σαραντακοι αυτης της χωρας(δεν βαζω ονομα διοτι ο Σαραντακος μολις διαβαζει Ε… κανει σαν το βαμπιρ με το σκορδο.)

  – Εσείς βγάλατε νόημα από τα παραπάνω; 🙄
  (αν ναι, αποχωρώ πάραυτα από τον Σαραντάκειο σχολιασμό)
  – Τι κοινό έχουν ο Νικοκύρης και οι τρεις υπόλοιποι κύριοι;
  – Ο συνωστισμός της Ρεπούση και η Μάχη του Μαραθώνα θεωρούνται προκλήσεις για νέες αναρτήσεις;
  – Έτσι πείθουν τους πελάτες τους οι σχολιαστές – θαμώνες του κάπιταλ;
  (ούτε τσιγάρα απ’ το περίπτερο δεν τους στέλνω να μου αγοράσουν)
  – Εν τέλει, η δόση θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία;

  Αχ, αυτά τα iphone των wannabe golden boyzz και θαμώνων του κάπιταλ: Δεν βολεύουν στον τονισμό ρε γμτ!

  .

 223. sarant said

  Καλημέρα!

  221: Υπήρξε (στα λατινικά ίσως) κάποιος παρασυσχετισμός με το «καθαρός». Σου λέω, χρειάζεται να γραφτεί άρθρο.

  222: Άσε, τα σχόλια είναι σκέτη πίκρα. Εμείς πάντως (ή έστω ο Νιουκίντ) λέμε για «χόακες».

 224. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #214
  Υπάρχουν εκατοντάδες (μην πω παραπάνω) οικωνύμια τόπων που, ενώ δεν έχουμε συνήθως πληροφορίες για πριν την τουρκοκρατία, είναι ξεκάθαρα σλαβικά. Και η ονοματοθεσία των σλαβικών τοπωνυμίων τοποθετείται γενικά στον 7ο μ.Χ. αιώνα. Άρα αμέσως η ιστορία αυτών των τόπων εξακοντίζεται σχεδόν μια χιλιετία πριν. Εγώ θα ήμουν περήφανος να έχει ο τόπος μου τόσο μακρά ιστορία… 🙂

 225. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να γράψω και κάτι για τις σφαγές. Νομίζω ότι οι σημερινοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε σφαγές του παρελθόντος μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν πολιτικά επιχειρήματα του σήμερα. Επειδή η Ελλάδα έχει αντιπαλότητα με την Τουρκία η συζήτηση έρχεται στη σφαγή της Χίου ή της Τριπολιτσάς κλπ. Από την άλλη επειδή Αθηναίοι και Σπαρτιάτες τα έχουν βρει 🙂 κανείς δεν νοιάζεται για τις σφαγές του Πελοποννησιακού πολέμου. Όπως λοιπόν αντιμετωπίζουμε ιστορικά γεγονότα που δεν έχουν σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις, δηλαδή με νηφαλιότητα και κρίνοντάς τα με τα δικά τους κριτήρια, έτσι θα πρέπει να κρίνουμε όλα τα ιστορικά γεγονότα. Διαφορετικά δεν κάνουμε ιστορία αλλά πολιτική.

 226. π2 said

  Από την άλλη επειδή Αθηναίοι και Σπαρτιάτες τα έχουν βρει

  Ναι, ευτυχώς ο μέγας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατάφερε να κλείσει αυτό το διπλωματικό μέτωπο.

 227. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  🙂

 228. spiral architect said

  @225: Ίσως να είναι και ο κυριότερος λόγος που στα σχολικά βιβλία ειδικά η ιστορία του 20ου αιώνα καταλαμβάνει ελάχιστες σελίδες εν σχέσει με την αρχαία και ως τον 20ο ιστορία.
  Αναπόφευκτα αν έπαιρνε περαιτέρω έκταση, θα πολιτικολογούσε.

  Στην ιστορία της Επανάστασης του ’21 και μετέπειτα, έχουν αποκρυφτεί η πολιτική σημασία πολλών γεγονότων (δολοφονίες Καποδίστρια, Ανδρούτσου, αίτια φυλάκισης Κολοκοτρώνη κλπ) για να μην μειωθεί η ιστορική αξία των αντιπάλων τους.

  Γενικά οι πολιτικές θέσεις στην (σύγχρονη) ιστορία κάνουν τζιζ.
  (εμπειρίες από διαχρονικό ξεφύλλισμα σχολικών βιβλίων ιστορίας των παιδιών μου).

 229. Nέο Kid Στο Block said

  223 β. Xόακες εισίν! (κατά το «όμφακες εισίν» του Αισώπου) 🙂
  Tώρα πάντως που έμαθα από τον σχολιαστή στο 172. για την επιμεριστική ιδιότητα της Ελληνικής καταλαβαίνω γιατί όταν ήμουν στην Τοϋτονλάνδη κι έλεγα στους φρίτσηδες για τον παππού μου που ήταν καπετάνιος (δηλ. ψαράς στο Μαλιακό) δεν καταλαβαίναν Χριστό και με ρωτούσαν:
  Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän? 😆

  Για να πώ τη μαύρη αλήθεια μου, και μένα οι αναφορές στη σφαγή της Τροπολιτσάς και στους στίχους του Σολωμού μού φάνηκαν ελαφρώς ξεκούδουνες στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Λες και υπάρχει πόλεμος από την εποχή των σπηλαίων χωρίς σφαγές αμάχων και «παράπλευρες απώλειες». Πάντως στο σχολειό μικροί θυμάμαι και γώ ,όπως κάποιος σχολιαστής παραπάνω, ότι μαθαίναμε μια χαρά για την «Άλωση και σφαγή της Τροπολιτσάς» . Δεν θυμάμαι δηλαδή κάποια ωραιοποίηση ούτε βέβαια ανάλυση της σφαγής. (ποιοί και πώς εσφάχτηκαν).

 230. Πέρα από την επιμεριστική, υπάρχει στην ελληνική και η αντιμεταθετική ιδιότητα: λέμε ντοματοσαλάτα και σαλάτα ντομάτα. Ο ευρών και την προσεταιριστική αμειφθήσεται.

 231. Nέο Kid Στο Block said

  230. E, μη τα θες όλα δικά σου! Η προσεταιριστική χωλαίνει ελαφρώς. Εκτός αν λέμε δηλαδής «αγγουροσαλατοντομάτα».. 🙂

 232. Nέο Kid Στο Block said

  230. Δε με λες ρε Δύτη (μιας και σε τσάκωσα), η εντύπωση που έχω ότι σε σχέση με τις σφαγές αμάχων και την εν γένει «ηθική» του πολέμου, η πιο «ευγενής» εποχή (για τη Δύση/Ευρώπη μιλάμε πάντα) ήταν ο σκοταδιστικός Μεσαίωνας ισχύει ή έιναι προϊόν της Ιστορικής μου παιδείας κυρίως μέσα από ταινίες; 🙂
  Aυτοί τουλάχιστον ,δίναν ραντεβού σε κάμπους και σφαζόντουσαν κανονικά και με το νόμο κι όλους τους κανόνες της ιπποσύνης, ε; Ο νικητής (βάσει της προεταιριστικής ιδιότητας που λες και σύ) προσεταιριζόταν τους χαμένους. Ισχύει, ή νεοκιδισμικός αντικατοπτρισμός;

 233. ππαν said

  Έχεις στο μυαλό σου την Πρώτη Σταυροφορία ή τυχαία ρωτάς; 🙂

 234. Nέο Kid Στο Block said

  233. Bασικά είχα στο μυαλό μου τον Μπρέηβχαρτ και τον Ιβανόη ή έστω(αν δεν θεωρούνται αρκούντως σοβαρά τα πρώτα..:-) ) τη μάχη του Χάστινγκς. Αντί να με κοροϊδεύεις όμως , μιλώντας μου με γρίφους, θα μπορούσες να πεις αν (κατά τη γνώμη σου) ισχύει ή όχι ο νεοκιδισμός του 232. 🙂

 235. Κοίτα, καλύτερα να σου πει ο Ρογήρος, αλλά αυτό που μάλλον έχεις στο νου σου είναι ότι με την Αναγέννηση (πάνω-κάτω) αρχίζει ο θεσμός των μισθοφορικών στρατών, που για χ λόγους μοιάζει να είναι πιο άγριοι από τους στρατούς ιπποτών και των ακολούθων τους. Ε, και μετά έχεις την πρωσική στρατολόγηση, την γαλλική κληρωτή θητεία, υπάρχει ας πούμε ένας άλλου είδους επαγγελματισμός.

 236. ππαν said

  Α εγώ είχα στο μυαλό μου την σφαγή της Άλωσης της Ιερουσαλήμ.

 237. @232: Μήπως οι κανόνες της ιπποσύνης ίσχυαν μόνο μεταξύ ομοθρήσκων και οι αλλόθρησκοι/αιρετικοί σφάζονταν κατά βούληση και άνευ ενδοιασμού;

 238. Να το προεκτείνω το προηγούμενο μια και πετύχαμε ήσυχη κουβεντούλα πρωί-πρωί. Θυμήθηκα μια σοβιετική ταινία με έναν γέρο στρατιώτη που στη διάρκεια του ’45 ψάχνει το γιο του, επίσης φαντάρο, και τον βρίσκει τελικά στη μάχη του Βερολίνου. Σε μια φάση ένα σοβιετικό τανκς πατάει κάτι αμπέλια, και ο γέρος τον εμποδίζει, διότι ξέρει τι εστί αμπέλι και πόσο κόπο κρύβει από πίσω. Ξέρω ότι η ιστορική ακρίβεια ελέγχεται, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι οι χωρικοί βασάλοι των βασάλων δεν θα λεηλατούσαν χωριά και χωράφια όσο οι μετέπειτα μισθοφόροι του Τριακονταετούς. (Ππαν, με άπιστους και αιρετικούς είναι αλλιώς ενδεχομένως)

 239. (Και όσο έγραφα ήρθε κι ο Στέλιος και έγραψε κάτι παρόμοιο με την τελευταία μου φράση!)

 240. ππαν said

  237-8: Γιατί τότε δεν υπήρχε το έθνος

 241. Nέο Kid Στο Block said

  Χαίρομαι που έδωσα το έναυσμα σε εκλεκτούς συσχολιαστές και συσχολιάστριες (πτι ξινές..:mrgreen: ) για ήσυχη κουβεντούλα και για μια ακόμη αναφορά στο one and only! »εθνικό φαινόμενο» 🙂

 242. Ορίστε και η εν λόγω σκηνή από την ταινία του #238:

 243. Theban said

  Σε μια φεουδαρχική κοινωνία, σφαγές αμάχων χωρικών δεν είναι παρά άχρηστη καταστροφή λαφύρων πολέμου. (Σφαγές επαναστατημένων χωρικών είναι αστυνομικές επιχειρήσεις.)

 244. sarant said

  242: Ευχαριστούμε -έχει και υποτίτλους αλλά στα ρώσικα!

 245. Tηλεγραφητής said

  Μὴν ξεχνᾶμε καὶ τὰ κατορθώματα τοῦ περιβόητου Φαζιόλη στὴ Σύρα. Τί Τοῦρκοι τί Γραιγολατίνοι;
  Ἀκόμα καὶ τώρα στὸ στρατὸ μαζί ὁρκίζονται… στὰ μαγειρεῖα. 😦

 246. gpoint said

  $232

  Αγγούρια (με) ντοματοσαλάτα
  Αγγουροτομάτες σαλάτα

 247. Μπράβο, να και η προσεταιριστική ιδιότητα!

 248. LandS said

  Η κουβέντα μου θύμισε την απομυθοποιητική εκδοχή της «Επέλασις της Ελαφράς Ταξιαρχίας» με τον Ντέιβιντ Χέμινγκς.
  Σε κάποια φάση ένας στρατηγός μουρμουράει «δεν πολυπάω τους επαγγελματίες πολεμιστές, κάνουν τον πόλεμο να μοιάζει με φόνο».

  Παρεμπ. Ο Απόλλων Αθηνών σκίζει φέτος!

 249. Nέο Kid Στο Block said

  A, LandSy boy όλα κι όλα! Τόχουν αυτό οι εγγλέζοι! Σε σφάζουν μεν, αλλά σε σφάζουν με στυλ!
  Since you have to be slaughtered lad, get slaughtered in style!

 250. Akate said

  @149
  O μιναρές βρίσκεται στη περιοχή Ζαπάντι (= νυν Μεγάλη Χώρα, Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, Δήμου Αγρινίου).
  http://agriniozapanti.blogspot.gr/2009/03/1.html
  @149, 154, 181, 184
  Το Βραχώρι (=νυν Αγρίνιο) δηλώνεται σε Οθωμανικές πηγές, του 1659 και μετά, με τους λογότυπους (σε σημερινή τουρκική
  γραφή) İvrahor, Vrahor (κασαμπάς),Vlahor(καζάς), σχετικά και εδώ http://www.epoxi.gr/scriptum33a.htm
  Στις Βενετικές ιστορικές πηγές, του 1684 και μετά, δηλώνεται με τους λογότυπους Vrachori, Vracori, Uracori, Vurachacori, Wracori, λόγου χάρη εδώ http://reader.digitale-sammlungen.de/de/fs1/object/display/bsb10409368_00003.html

 251. sarant said

  250: Ευχαριστούμε!

 252. ππαν said

  241: Κι όμως, μια διαφορά του έθνους έτσι όπως το εννούμε τώρα, από τις εθνότητες είναι πως η πιστη που οφείλουμε στο έθνος θεωρείται ανώτερη από εκεινην που οφειλουμε σε όλες τις άλλες «φαντασιακές κοινότητες» που ανήκουμε, σε στυλ στη θρησκεία, στην οικογένεια, στη ομάδα μας κλπ. Νομίζω του Χανς Κον είναι αυτό.

 253. 252 Ωραία αυτή η παρατήρηση. Αν το σκεφτείς, όλα τα μεγάλα εθνικοπατριωτικά έργα (εκείνα που εκφράζουν τον δυναμισμό του φαινομένου, καταλαβαίνετε τι εννοώ) εκεί βασίζονται δραματικά: σκέφτομαι πρόχειρα τον Βλαχογιάννη (το διήγημα με τους δύο βλάμηδες, Έλληνα και Τούρκο, που επέμεναν στη φιλία τους και μια μέρα τους βρήκαν σκοτωμένους, δεμένους πλάτη με πλάτη στη θάλασσα) και τη Δέλτα (τον «Καιρό του Βουλγαροκτόνου»: δεν είσαι Έλληνας, είσα παπάς).

 254. Γς said

  252:
  Siamo Venitiani e poi Christiani

 255. @252: Ωραία τα λέει αυτός ο Χανς Κον!
  Λέω μία κάθετος της Λεωφόρου Σαραντάκου να ονομαστεί οδός Χανς Κον, στο ύψος των Ππανέικων! 🙂
  Δύτη, εσύ θα δώσεις το όνομά σου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο! 🙂

 256. ππαν said

  Το Χανς απαραίτητο μην μας μπερδέψουν με τον άλλο, quand on est con, on est con, του Νικολά.

 257. Nέο Kid Στο Block said

  To ρυμοτομικό σχέδιο του Στέλιογκραντ δεν θα είναι τυπικά ελληνικό (= ό,τι κι όπως φανεί στον κάθε Λωλοστεφανή!).
  Θα μελετηθεί και θα εφαρμοστεί υπό προσοντούχων επιστημόνων! Και φυσικά , όλες οι λεωφόροι θα ξεκινούν ακτινωτά από τη Νόυκιντπλάτζ! Όι παίζουμε!

 258. Γς said

  256:
  De Gaulle: Alors, Massu, toujours con?
  Massu: Oui, mon general, et toujours gaulliste

 259. ππαν said

  257: Στα φανάρια της Πλατζ θα γίνεται χαμός. Ξανασκέψου το.

 260. Nέο Kid Στο Block said

  259. Mον ντιέ! Κελ ιγκνοράνς! H πλατζ θα είναι ένα τεράστιο ρανταμπάου (round about) , αφού. Ξυπακούεται με προτεραιότητα στην κυκλική κίνηση , η οποία μάλλον θα είναι δεξιόστροφη για να μην μπερδευτεί ο Νοϋκίντιος! Μπροστά από το Chez-Nicolas φυσικά, θα υπάρχει πλάτυνση του οδοστρώματος ,ικανή να φέρει τραπεζάκια όπου θα σερβίρεται παστίς με μπουγιαμπέσα και γίδα βραστή με κουμανταρία.

 261. Γς said

  257:
  Μήν ξεχάσετε κι ένα Σαραντράιχστανγκ
  Και μια ΓουΣου Αλί (Alle)

 262. ππαν said

  Α, όπως στο Ετουάλ στο Παρίσι, ε; Πέρνα καμιά βόλτα να καμαρώσεις την κίνηση να αναθεωρήσεις αμέσως! Ο εφιάλτης του οδηγού.

 263. Nέο Kid Στο Block said

  262. To Steliograd (σε πρώτη φάση τουλάχιστον, για το μέλλον βλέπουμε..) δεν φιλοδοξεί να φθάσει το πληθυσμιακό μέγεθος των Παρισίων. Θα είμαστε μια μικρή ζεστή πόλις, κέντρο γραμμάτων ,πολιτισμού, επιστήμης και τυχερών παιγνίων.

 264. π2 said

  Αφού μοιράσατε πολεοδομικά το Στέλιογκραντ, εγώ θα αρκεστώ σε μια στοά για ευνόητους λόγους.

 265. ππαν said

  Το Παρίσι είναι μικρή πόλη, πολύ μικρή. Ψάξε να το δεις σε σχέση με το Λονδίνο ή το Βερολίνο.

 266. Immortalité said

  @256 Σε καλό μου τόσα γέλια! 😀

 267. Nέο Kid Στο Block said

  «Το Παρίσι είναι μικρή πόλη, πολύ μικρή» (;;) Μα τί συνέβη; Πέρασε ο Γς και μεταναστεύουν οι γυναίκες στη Λυόν;

 268. Immortalité said

  @267 Μπα; γιατί Λυόν; Ή Λιόν θα γράψεις ή Λυών. Που μου θες και πλατεία στα γερμανικά με τεράστιο ρανταμπάουτ! 😀

 269. Nέο Kid Στο Block said

  «εγώ θα αρκεστώ σε μια στοά για ευνόητους λόγους.»
  Ό,τι επιθυμείς! Δεν θα έχουμε τίποτε εναντίον των μασόνων! :mrgreen:
  Πάντως ,αν αλλάξεις γνώμη, η Έδρα ΑΗΠολογίας του Πανεπιστημίου Πορτοκαλόσοφ του Στέλιογκραντ σεπεριμένει.:-)

 270. ππαν said

  Ωραίο το Πορτοκαλόσοφ 🙂 Π2, να πας!

 271. Εμένα το κολυμβητήριο που μου επιδίκασε ο Νόυκιντ δεν μ’ αρέσει. Προτιμώ ν’ ανοίξω ταβέρνα.

 272. ππαν said

  Γιατί εγώ, μια συνοικία; Πού μπορεί αύριο μεθαύριο να αλλάξει και όνομα και να μετονομστεί ξέρω γω σε Ίλιον; Και καλά θα κάνει, πολύ παλιοελλαδίτικο αυτό το «ππανέικα» νομίζω.

 273. Το «Ππάνω Στέλιογκραντ» πώς σου φαίνεται όμως; (ή, ππώς σου φαίνεται;)

 274. Nέο Kid Στο Block said

  271.O Stelios I the Great είπε για κολυμβητήριο, όχι εγώ.
  Αφού θες ταβέρνα, εντάξει! Και θα έχουμε και οριεντάλ χορούς και θεάματα που θα κανονίζεις εσύ, λόγω γνώσεων των σχετικών κουλτουρών! (τςςς..και πολύ σικ, ε;)

 275. sarant said

  Μιλάμε έχετε και πολύ ρέντα!

  Κι αυτό το Ππάνω, εξαιρετικό, όπως και το Παρίσι μικρή πολη, ακόμα γελάω.

 276. Immortalité said

  @271 Θα με πάρεις γκαρσόνα; 🙂

 277. ππαν said

  Θα συμβιβαστώ με έναν απλό δρόμο, αλλά σε ωραίο μέρος, όχι δίπλα στην κυκλοφοριακή κόλαση της Πλατζ: την οδό Ππανός

 278. Nέο Kid Στο Block said

  272. Μη φοβάσαι μπρέ! Δε θάναι και σαμπέρμπια τα Ππανέικα να τα πούμε «Άκρον Ίλιον κρυστάλ»
  Το κολωνάκι του Στέλιογκραντ θα είναι! Αλλά «Ππανέικα» είναι όντως λίγο μπασκλας για κολωνάκι…
  Τι λες για «Ππώνζ Ελυζέ»;

 279. Αν είσαι εσύ η πιο καλή, Ιμόρ, σε παίρνω.

 280. ππαν said

  Βρε παιδιά δεν είναι αστείο, το Παρίσι ιντραμούρος που λέμε, είναι -σχετικά- μικρό. 2 εκατομμύρια σε έκταση 105 τετ. χιλ. To Βερολίνο είναι κοντά στα 900 αν θυμάμαι καλά.

 281. Immortalité said

  @279 Μα εννοείται! 🙂 Έχω και προϋπηρεσία!

 282. ππαν said

  Η οδός Ππανός να είναι αμιγώς κατοικίας, δεν θέλω ταβέρνες, περίπτερα και τα τοιαύτα. Άντε καμιά πισίνα.

 283. ππισίνα θέλεις να πεις

 284. ππαν said

  Σόρυ, απλόγραψα 🙂

 285. Immortalité said

  @282 Εκδοτικό οίκο; Γραφεία φιλολογικού περιοδικού; επιτρέπονται για όχι; 🙂

 286. Nέο Kid Στο Block said

  Aυτή η ορθογραφική κανονιστικότητα θα σας φάει…
  Στο Στέλιογκραντα θα υπάρχει ελευθεριότητα γραφής. Θα γράφει ο καθένας μ’όσα κι όποια σύμφωνα και φωνήεντα γουστάρει!
  Θα είμαστε πολύ φιλελεύθεροι (μπρρ.. ελευθερόφιλοι ήθελα να πώ (για να δεις Δύτη ότι παρακολουθώ και δίπλα 🙂 ) σ’αυτά!

  Μη σας πώ ότι θα μετεγκαταστήσω και Αιθίοπες…

  Για τη συνοικία Μπερνούλη ,είπαμε; 🙂

 287. ππαν said

  285: Ας πάνε στην Διδότου! Αν επιτραπούν τέτοια εκδοτικ΄θα είναι πάντως το μόνο που θα δεχτώ.

 288. Άντε, ωραία ατμόσφαιρα (κλητική), πρέπει να φύγω οπότε το απόγευμα η συνέχεια. Χαιρετώ λοιπόν το χαρούμενο και χωροταξικό ππάνελ! 🙂

 289. Immortalité said

  @287 Νοτέ! 🙂

  @288 Κι εγώ πάω να φάω θουπ*ίτσα Αλήθεια, τα πι διπλασιάζονται μόνο στην αρχή ή και στη μέση των λέξεων; 🙂

 290. Nqls said

  @224
  Δεν είναι φυσικά θέμα περηφάνιας, απλά τα στοιχεία σλαβικής προέλευσης του ονόματος μου μοιάζουν ελλιπή.

  @250
  Οι «ταξικές» διαφορές Βραχωριτών και Ζαπαντιωτών μουσουλμάνων (χάρη στις οποίες οι δεύτεροι γλίτωσαν το κεφάλι τους) αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας.

 291. Nicolas said

  Θα το φτιάξουμε το Στέλιογραδ (για τα γράδα). Ξέρω που και πως, αλλά τώρα βιάζομαι, θα σας ενημερώσω αργότερα. Να δηλωθούν οι ενδιαφερόμενοι.
  Μόνο και μόνο για την κάβα. Και θα είναι ποιητική, κάπως έτσι. Με πνεύμα, όχι μόνον με οινόπνευμα.

 292. Γς said

  267:
  >Πέρασε ο Γς και μεταναστεύουν οι γυναίκες στη Λυόν;

  Ο Γς είναι χαλαρός στο Παρίσι. Ας είναι καλά το ΤεΖεΒέ. Σε δύο ωρίτσες Λυών.

 293. sarant said

  250: Γιά λέγε λίγο περισσότερα (ή δώσε λινκ)!

 294. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (195) Να’μαι κι εγώ αλλά σκέτη απογοήτευση! Με τέτοιο θέμα και όχι μόνο δεν επέστρεψε ο παικταράς ο Μισίρκωφ αλλά έκανε μια υποτονικότητη σπόντα και μόνο ο απλός παίκτης ο Αλφαβητάρης… Όχι τίποτα άλλο αλλά ούτε καν να μας ενημερώσουν πως η ρίζα της Κοζάνης (koza) είναι και αγαπημένος χαρακτηρισμός για τους Έλληνες (τουλάχιστον ανάμεσα στην ομογένεια τους στον Καναδά που πρόσφατα τους φιλοξένησε).

  Και ο καλός μου ο Μπουκάν συνεχίζει με τακτικές των αγαπημένων μου Πάρθων.. 🙂 Το επίπεδο του παιχνιδιού έχει πέσει…

  (192) Εκεί με το κόλλημα σου κι εσύ Αλφαβητάρη πάντως. Τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσεις πως και να συνειδητοποιήσει κάποιος πως είναι ξάδελφος του Γκρουέφσκι, του Μπερίσα, του Ερντογκάν και του μακαρίτη του Διαμαντή αυτό δεν τους κάνει από εχθρούς φίλους; 🙂 Άσε τους ευσεβείς πόθους και πάγαινε από το Τσαμαρίνοβο για κανένα θρυλικό γλέντι από αυτά που στήνει ο τοπικός χοροδιδάσκαλος. Το Alexandar Car Makedonski να μην το έχετε σε βίντεο μόνο από τα χωριά του Λέριν, αφού το τραγουδάνε καλά και στη βόρεια Ημαθία. 🙂

 295. sarant said

  Χασάπη, λίγο περισσότερα για τις κόζες, αν θες

 296. Η ταυτόχρονη χρήση τοπωνυμίων βάσει Π2 και ΠΠαν μπορεί να προκαλέσει σύγχυση (κάτι σαν Άγιος Δημήτριος- Άγιος Αντώνιος). Προτείνω το Π2 για πλατεία: Pi Square ή και ολόκληρο οικοδομικό Π-τετράγωνο, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυ(ι)ση πι και πιπι(λή).

 297. Nicolas said

  Ο Γς κόβει κίνηση στο Παρίσι κι ο Τατσό κάνει ύπτιο στη λίμνη της Γενεύης.

 298. Γς said

  294:
  Alexandar Car Makedonski

 299. Αφού το χτίσατε το Στέλιογκραντ και ορίσατε τις γειτονιές του, φυτέψτε και καμιά δεντροστοιχία, βάλτε και κάνα σύστημα πυροσβεστικών κρουνών και για εμάς.

 300. Γς said

  296:
  >Pi Square ή και ολόκληρο οικοδομικό Π-τετράγωνο

  Π και θυμήθηκα την La Defence. Βάλτε και μια τέτοια.
  Μιχάλη να βάλουν και ένα 610 Loop;
  Να βάλουν!

 301. sarant said

  296: 😉

  299: Η αλέα της Βάλιας Κάλντας!

 302. Voulagx said

  Νιουκιντ, στο Στελιογκραντ θα επιτρεπεται το ππανωσηκωμα;

 303. Γς said

  Βάλτε και μια Οουντερ Κίρχε με κόκκινα φωτάκια νάχουμε

 304. Γς said

  Τελευταία υπενθύμιση:

  Μήν ξεχάσετε κι ένα Σαραντράιχστανγκ
  Και μια ΓουΣου Αλί (Alle)

 305. Νέο Kid Στο Block said

  Mιχάλη. Εξαιρετικό το Pi square! Mια άλλη ιδέα θα ήταν το (two) Times (Pi) square, αλλά τότε η πλατεία του Π2ου θα ήταν πιο prestigious από τη Neukindplatz,και δεν λέει!

  Βουλάγξ, δεν ξέρω..για το ππανωσήκωμα. Εσύ που είσαι και κοντά ,τι λες; Να το επιτρέψουμε, ν’ ανοίξουνε και οι δλειές; 🙂

 306. Nqls said

  Συμπληρωματικά στο 290:
  Οι Ζαπαντιώτες ήταν φτωχοί μικροκαλλιεργητές, η φτώχεια τους ήταν μάλιστα παροιμιώδης στην περιοχή, πιθανώς εξισλαμισμένοι χριστιανοί. Οι γάμοι με χριστιανές ήταν κάτι το σύνηθες, με αποτέλεσμα τα ελληνικά να είναι η μητρική γλώσσα πολλών. Στο γειτονικό Βραχώρι υπήρχαν αρχοντικές οικογένειες Οθωμανών αξιωματούχων και τιμαριούχων, επήλυδες που εγκαταστάθηκαν μετά την οθωμανική κατάκτηση, οικονομικά συνδεδεμένοι με την τοπική διοίκηση και το στράτευμα που στάθμευε στην πόλη.
  Κατά την επανάσταση το Βραχώρι ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή των εξεγερμένων ως στρατιωτικό κέντρο και (ίσως το σημαντικότερο) ως υποσχόμενο πλουσιότερη λεία. Κατά την πολιορκία της πόλης οι κάτοικοι ζήτησαν βοήθεια από τους Ζαπαντιώτες, μάταια όμως. Παρότι και το Ζαπάντι πολιορκήθηκε και υπήρξαν σφαγές, οι περισσότεροι κάτοικοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν χρησιμοποιώντας τις οικογενειακές τους σχέσεις με Έλληνες της περιοχής.
  Δυστυχώς οι περισσότερες πηγές είναι έντυπες. Θα προσπαθήσω να βρω κάτι στο δίκτυο.

 307. dzach said

  @295: Ο πατέρας μου, Σούρδος ( ʃurðos κατά IPA ) στην καταγωγή, την έλεγε Κόζαν(ι) ( k’oʒaɲ ), ο τόνος στο ό όχι στο ά και το ζ παΧύ.

 308. Abecedar said

  Εμείς οι ντόπιοι κάτοικοι της Β. Ελλάδας, στην ακατονόμαστη γλώσσα μας, λέμε την Κοζάνη КОЖЕНИ (προφέρεται ‘ΚΟΖΖΕΝΙ’ με παχύ Ζ). Η ρίζα της λέξης КОЖЕНИ προέρχεται από το КОЖА που σημαίνει δέρμα.

  Κατά συνέπεια θεωρώ περισσότερο πιθανό ότι η ονομασία της Κοζάνης προέρχεται από τη λέξη КОЖА που σημαίνει δέρμα κι όχι από τη λέξη КОЗА (προφέρεται ‘ΚΟΖΑ’ με λεπτό Ζ) που σημαίνει γίδα.

 309. π2 said

  308: Με τον τόνο στην προπαραλήγουσα ή στην παραλήγουσα;

  296: Ντουζ πουάν. Τι ντουζ δηλαδή, καραντούζ.

 310. sarant said

  306: Ευχαριστώ!

  308: Μπορεί -μπορει κι οι ελληνικές πηγές να τα έχουν μπερδέψει αυτά τα δυο, αφού μοιάζουν.

 311. π2 said

  308: A, και μια που σε πετύχαμε, για το Ροδολίβος ξέρεις τίποτε;

 312. Abecedar said

  309: Στη λέξη КОЖЕНИ ο τόνος είναι στην προπαραλήγουσα. Στις λέξεις КОЖА και КОЗА ο τόνος είναι στην παραλήγουσα. Έχε υπόψιν ότι στην ακατονόμαστη γλώσσα δεν υπάρχει ειδικό σημάδι τονισμού κάτι το οποίο συμβαίνει και στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

 313. π2 said

  312: Μερσί. Οπότε δεν διαφέρει (παρά ελάχιστα) από το k’oʒaɲ του 307, που το έχω ακούσει κι εγώ.

 314. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (308) Το κακό Αλφαβητάρι μου για σένα είναι πως όσο και να το λιβανίζεις ντόπιοι κάτοικοι της Β.Ελλάδας είναι και οι Σούρδοι που μιλάνε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα (*) διάλεκτο της ελληνικής. Και συμβαίνει να είναι και οι ντόπιοι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης που είναι νότια της γραμμής που χωρίζει την ελληνοφωνία από τη σλαβοφωνία (ναι, αυτή τη γραμμή που επιμένετε να αγνοείτε επιδεικτικά κι ας χωρίζει τη Μακεδονία στα 2) στις αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας. Αλλά ξέχασα, ντόπιοι είσαστε μόνο εσείς που σας συμφέρει να πουλάτε εντοπιότητα κόντρα στους Ματζίρηδες και τις λοιπές «γίδες»…

  (*) Με πολύ ζόρι την καταλαβαίνω και αν. 🙂

 315. Akate said

  @293 , @149, 154, 181, 184
  Περισσότερα σχετικά με το τοπωνύμιο Βραχώρι (=νυν Αγρίνιο), στο ακόλουθο video
  από το 10:40 και μετά, στην εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Νεραντζή με θέμα,
  Τα σήματα του τόπου: ονοματοδοσία τοπωνυμίων στη λατινοκρατούμενη και ακολούθως
  στην οθωμανοκρατούμενη Αιτωλία και Ακαρνανία, στο πρόσφατο (Ιούνιος 2012)
  Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίας,
  http://www.livemedia.gr/video/25452.

 316. Abecedar said

  311: Ποιό ή ποιόν ‘Ροδολίβος’ εννοείς? Γίνε περισσότερο συγκεκριμένος για να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς.

  310: Οικοδεσπότη,
  Έχεις απόλυτο δίκιο. Όντως, αυτές οι δυο λέξεις КОЖА (δέρμα) & КОЗА (γίδα) -ενώ είναι εντελώς διαφορετικές στη σημασία τους- μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους τόσο ηχητικά όσο και γραμματικά με αποτέλεσμα οι ελληνικές πηγές να τα έχουν μπερδέψει. Ακριβώς για αυτό το λόγο έκανα την διευκρίνιση στο 308.

 317. 300,
  Ε, να βάλουν! 😐

 318. π2 said

  Το Ροδολίβος, χωριό των Σερρών. Συζητούσαμε αν είναι σλάβικο το τοπωνύμιο.

 319. sarant said

  315: Ευχαριστούμε, θα το δω!

 320. Wild said

  Πλάκα έχουν οι Αρβανίτες που θέλουν να κάνουν την Μακεδονία ελληνική μέχρι τη Στοκχόλμη (και βάλε). Πως λέγεται αυτό; ανδριωτικο-μακεδονικό σύμπλεγμα; (ή μακεδονική δαιμονοπληξία των MITοπλαστών).

 321. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  320. Τι να σου κάνω ρε Άγριε που τα γαμημένα τα όρια της ελληνόφωνης ζώνης χωρίζουν την Ελληνική Μακεδονία στα 2 (διαγώνια); Δεν το λέω εγώ, άνοιξε τον Wilkinson (τώρα που επανεκδόθηκε δεν έχεις και τη δικαιολογία πως δε τον βρίσκεις όπως κάποτε ο Μιλοσόσκι) να δεις δεκάδες επί δεκάδων χάρτες που το επιβεβαιώνουν. Εδώ ακόμα και ο καραστρατευμένος ο Λιθοξόου αναφερόμενος στα χωριά νότια και νοτιανατολικά της Καστοριάς μιλάει για τα σύνορα αιώνων των γλωσσών στους τοπικούς πληθυσμούς. Αν εσένα δε σου αρέσει ξυδάκι αλλά αυτός δεν είναι λόγος να βάζεις λόγια στο στόμα μου για Στοκχόλμες και άλλες παπαριές: Σε αντίθεση με άλλους δε συζητάω για αστικά κέντρα (ακόμα και βορείως των ελληνικών συνόρων, Μπίτολα-Γευγέλιτζα-Στρούμιτσα-Μέλνικ) που είχαν σημαντικό πληθυσμό όχι μόνο ελληνικό στη συνείδηση, όχι μόνο ελληνικό στην εκπαίδευση αλλά και στην οικιακή γλώσσα ενίοτε ώστε στην περίπτωση του Μέλνικ ακόμα και οι Βούλγαροι εθνογράφοι τους αναγνώριζαν σαν Έλληνες. Αυτά ήταν δεδομένο πως δε μπορούσαν να σταθούν μόνα τους σε μια θάλασσα εξαρχικών πριν 100 χρόνια, είτε νικούσαν οι Σέρβοι είτε οι Βούλγαροι είτε (σε μια επιστημονικής φαντασίας φάση) νικούσαν οι τσεντραλιστές της ΕΜΕΟ (που πολέμησαν κι αυτοί με την πλευρά των Βούλγαρων στο 2ο Β.Π. αλλά ας υποθέσουμε πως παρά τις συμπάθειες τους τηρούσαν τα συνθήματα τους). Αλλά το γαμημένο το γεγονός είναι πως ο ντόπιος Μακεδόνας νότια αυτής της γραμμής, είτε μιλάμε για νομό Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας και Καβάλας (νομούς που διέσχιζε ή είχε από κάτω της) δε μιλούσε/μιλάει την «ακατονόμαστη» γλώσσα του Αλφαβητάρη αλλά τις ντόπιες ελληνικές διαλέκτους ή βλάχικα σε ορισμένες περιοχές. Κι όταν μας κοπανά ο άλλος για τους ντόπιους μια ζωή λες και μόνο η φάρα του είναι ντόπιοι και αυτοί οι άνθρωποι είναι ανύπαρκτοι τότε θα το καρα- και ξανα-μανα-σχολιάσω. Αν θες να ακούς για τα σύνορα της Ελλάδας στον Όλυμπο πήγαινε στο μαγαζί του κολλητού του Δημητρά του Βασιλάκη του Νικόλωφ να σου πει αυτά που θες να ακούσεις – ο Αλφαβητάρης πριν 20 μέρες έγραψε εκστασιασμένος για την επίσκεψη του Γιοβάνωφ στο Νικόλωφ και την υπόλοιπη χαρούμενη παρέα του στον Καναδα.

  Δε χρειάζεται ούτε από το νησί μου να είσαι ούτε να δουλέψεις στο ΜΙΤ για να καταλάβεις πως όταν ισχυρίζεσαι Α ενώ ισχύει το Β θα τα λουστείς κι ας μη σου αρέσει. Γκέκε σκαρδαμούτ;

  (*) ΜΕΛΝΙΚ – MELNIK [Μελενίκου – No 1], 500 χριστιανοί Βούλγαροι – 950 μουσουλμάνοι Τούρκοι – 2650 χριστιανοί Έλληνες – 30 χριστιανοί Βλάχοι – 200 Τσιγγάνοι. Τάδε έφη Κάντσωφ και μεταφέρει Λιθοξόου.

 322. τυφλόμυγα said

  Η δημοτική αρχή Αρκαλοχωρίου έκανε φιλότιμες προσπάθειες να αλλάξει το όνομα της πόλης σε Αρκάπολις. http://www.patris.gr/articles/151442/89729?PHPSESSID=#.ULhnd2eZjdU

  Η υπόθεση θυμίζει την υπηρέτρια από την ταινία Αχ, αυτή η γυναίκα μου, η οποία φώναζε «να μην με λέτε Ασημί, είναι όνομα χωρικόν, Λαμέ να με λέτε». Δε βρίσκω γιουτιουμπ.

  Τοπωνύμιο που απαντάται συχνά σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι τα Καλύβια.

 323. sarant said

  Πολύ σωστός ο παραλληλισμός με την ταινία -άκου Αρκάπολις!!

 324. ππαν said

  Χα χα Τυφλόμυγα! Ωραια το θυμήθηκες. Στην πραγματική ζωή συνάντησα μια Ασημίνα που την φώναζαν Σύλβια 🙂

 325. τυφλόμυγα said

  323, 🙂

  201β, Ωραίο βιβλίο οι Υπέροχοι απόκληροι του Κοέν. Εντυπωσιακή η ικανότητα του δημιουργού να αριστεύει σε τόσο διαφορετικά είδη λόγου.

 326. π2 said

  201β (γεια σου Διαβάζετε!) και 325: Εξαιρετικό βιβλίο το Beautiful Losers (δεν ήξερα ότι έχει μεταφραστεί). Η ικανότητα του παππού εν προκειμένω δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Ποιητής (πρωτίστως) και μυθιστοριογράφος αρχικά, με τη μουσική έμπλεξε αργότερα.

 327. Immortalité said

  @324 Ε, και στα Μαύρα Μεσάνυχτα η Συλβί, Ασημίνα ήτανε 🙂

 328. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Το βασικό ερώτημα δεν είναι γιατί οι Ασημίνες γίνονται Σύλβιες-Συλβί κλπ. (και μπερδεύεται ο έφορας) αλλά το πότε γιορτάζουν… Ακόμα να βρούμε πειστική απάντηση (και όχι το Ασημίνα δεν προέρχεται από το Αργυρώ ούτε και από το Μηνάς) και στο μεταξύ δικαίως ακούμε γρίνια… 🙂 Υπάρχει λέει Ρωσίδα οσία αλλά πότε τη γιορτάζει το ξανθό το γένος;

 329. Μα τι σχέση μπορεί να έχει η δασώδης Σύλβια με την Ασημίνα; Αχ ναι, το silver… τι να πει κανείς.

 330. Αντιφασίστας said

  325: Το βιβλίο είναι πράγματι εξαιρετικό, αλλά πόσο χάνει, όμως, σε αμεσότητα η μετάφραση του τίτλου στα ελληνικά! Πόσο πιο δυνατό είναι το Beautiful losers από το Υπέροχοι απόκληροι!

 331. τυφλόμυγα said

  330, Μ’ αρέσει και ο ελληνικός τίτλος χωρίς να αρνούμαι την ύπαρξη του προβλήματος που περιγράφετε.
  Το παιχνίδισμα της γλώσσας δύσκολα μεταφέρεται σε άλλη γλώσσα. Πρόχειρα θυμάμαι το Lying on the couch του Ίρβιν Γιάλομ, αλλά και το τελευταίο παγκόσμιο μπεστ σέλερ 50 αποχρώσεις του γκρι.

  Παρεπιφτού ο Αλέξης Καλοφωλιάς βραβεύτηκε για τη μετάφραση άλλου αγγλόφωνου βιβλίου. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/11/2012_472270

  326, Ξέρω την πορεία του Κοέν. Δε νομίζω όμως ότι θα μπορούσαν όλοι οι σημαντικοί ποιητές να γίνουν εξίσου σημαντικοί μυθιστοριογράφοι. Αυτή είναι η γνώμη μου και γι’ αυτό εντυπωσιάζομαι. Για τη φωνή και τη μουσική δεν έχω να πω κάτι. Δεν είμαι ειδική. Ακούω και υποκλίνομαι.

  Ππαν, 🙂

 332. Τώρα που διάβασα το σχόλιο του Χασάπη, θυμήθηκα ότι τελικά η Συλβί ήταν Αργυρούλα. Με τόσα αστραφτερά ονόματα θαμπώθηκα 🙂

 333. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Τυφλόμυγα # 325, Π2 (χαίρε!) # 326 και όσοι ενδιαφέρονται για την Ινδιάνα Αικατερίνη του Καναδά, ιδού ολόκληρο το βιβλίο του Cohen, Beautiful Losers, εδώ :

  Click to access 1966-00-00_Beautiful_losers.pdf

 334. τυφλόμυγα said

  333, Σ’ ευχαριστώ πολύ! Δεν είχα το αγγλικό. 🙂

  Χτες σκεφτόμουνα ότι ίσως θα ήταν χρήσιμο ένα νήμα όπου θα μοιραζόμαστε τα ηλεβιβλία μας με άλλους. Κάπως σαν το νήμα Τροφή για κυβερνοπόντικες όπου μοιράζεστε τα λινκ για ψηφιακές βιβλιοθήκες.

 335. ππαν said

  Μα τι ωραία που περνούσαμε! Έψαχνα κάτι και πέρασα απ΄εδώ. Ραντεβού με όλους τους χαμένους (με την καλή έννοια!) στο Στέλιοσγκραντ!

 336. Νέο Kid Στο Block said

  335.Ωωω..Ππώνς Ελυζέε! Ωωω..Ππώνς Ελυζέεε… 😆
  Ωραία ήτανε στο βίρτσουαλ Στέλιογκραντ τω όντι!

 337. @335: Έλα ντε!
  Αλλά πού ξέρεις, μπορεί να ξανάρθουν αυτές οι ωραίες μέρες! Όλα έχουν τις διακυμάνσεις τους! 🙂

 338. ππαν said

  Προχωρούν οι εργασίες στην πόλη, αυτό πες μας!

 339. Πέπε said

  Για δες ένα ωραίο παλιό άρθρο που δεν είχα διαβάσει!

  Εντύπωση μου κάνει, όχι η ύπαρξη τόσων σλαβικών τοπωνυμίων, αλλά η επιβίωσή τους -και μάλιστα για σημαντικές πόλεις- μετά από τόσες σκούπες μετονομασιών.

  Σχετικά με τα Γιαννιτσά: κάπου στην Θράκη (Ξάνθη; ) υπήρχε ένα χωριό Γενισαίο, που νομίζω ότι τώρα λέγεται κάπως αλλιώς. Η ετυμολογία του είναι προφανώς η ίδια, αφού παραδίδεται και ως Γενιτζέ. Από εκεί προερχόταν ο καπνός Γενιτζέ, που θεωρείται η εκλεκτότερη ποικιλία του κόσμου, παλιά σπανιότατη και σήμερα μάλλον αξαφανισμένη.

 340. sarant said

  335-337: Βλέπω πάντως ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση! Νάμαστε καλά!

 341. Ε, προφανώς άντεξαν περισσότερο εκεί που καθόταν καλά η παρετυμολογία. Ενώ το χωριό του φίλου μου του Ηλία, το Γκρ΄μποβο (:-)) έγινε Μανιτάρι!

 342. ππαν said

  Εγώ τελευταία έμαθα και εντυπωσιάστηκα πως το Δεδέαγατς μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη το 1920 μετά τον θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου.

 343. ππαν said

  Eννοώ πως πάντα πίστευα πως άλλον Αλέξανδρο εννοούσαν 🙂

 344. 339 Πέπε, βλέπε 7-9.
  Την είχα ξεχάσει κι εγώ αυτή τη συζήτηση με το Στέλιογκραντ. Ωραία περνούσαμε όντως! 🙂

 345. Μαρία said

  343
  Θα μπορούσες να το πληροφορηθείς στις 13 Μαΐου του 2009 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/04/parlamento/#comment-4209

 346. 345 !!!

 347. sarant said

  Είπαμε, η μνήμη του ιστολογίου!

 348. Laoura said

  δηλ ποσο Ορθοδοξo- ταλιμπαν μπορει να ναι αυτος ο κ κωνσταντοπουλος,,,,ακου αγια Αικατερινη? ΕΛΕΟΣ!!!!!

 349. Laoura said

  οσο για την λ.Πρεβεζα, εχω αλλη αποψη και νομιζω οτι ειναι πιο σωστη, η λεξη Πρεβεζα, προερχεται απο την ελλ. προσβαση.οποτε ειναι μια λατινικη αλλαγη εκφορας,αρα εδω γινεται αντιδανειο,,,, λατ prevesa,<ελλ. pro(s)vasi,προ(σ)βαση,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: